| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Škola v přírodě

 Celkem 35 názorů.
 Monika 
  • 

Škola v přírodě 

(18.5.2005 7:45:17)
Díky za pohled z druhé strany. Dcera jede na školku v přírodě za měsíc. Syn by měl jet do školy v přírodě příští rok (ve 3. třídě), ale jejich učitelka s nimi nechce jet. Přijde mi dost nespravedlivé, že jedna třída ze školy jezdí skoro každý rok a jiné vůbec.
K té organizaci pár věcí, které možná víš a pokud ne, třeba Ti momohou. Před odjezdem je nutné odevzdat potvrzení o desinfekčnosti s čerstvým datumem, dále jsme odevzdávali originály nebo i kopie průkazky zdravotní pojišťovny a očkovacího průkazu. Učitelky si zavedly sešit, kde na každé stránce mají uvedené důležité informace o dítěti, telefonní čísla na rodiče, alergie, zvracení v autobuse, léky, které má pravidelně užívat (letos k lékům vyžadují i papír s potrvzením od doktora a písemné povolení rodičů, že může léky podávat učitelka). Také by bylo vhodné vypracovat orientační seznam věcí, co mají děti sebou mít na oblečení (na takovou pláštěnku se rádo zapomíná). Také by bylo vhodné sebou mít pár volně prodejných léků, paralen, uhlí atd.
Přeji co nejméně nepříjemností, pěkné počasí a hodné děti. Těším se na pokračování.
 Radka 
  • 

Re: Škola v přírodě 

(18.5.2005 8:11:08)
Tedy, přeji hodně sil. Nikdy mě nenapadlo, že je to až tak administrativně a organizačně náročné. A když si uvědomím, jak jsem se svým odporem k organizovaným akcím ŠvP neměla ráda a z šoku ze zdravého životního prostředí jsem vždy měla po návratu zápal plic, případně zánět průdušek ... tak doufám, že to děti ocení.
 Dana, Teri 10 let 
  • 

Re: Škola v přírodě 

(19.5.2005 9:15:45)
Dcera jezdí na ŠVP už od školky. Ve škole jezdí každá třída již od první třídy. Je to pro děti velmi dobrá zkušenost a dcera se vždy vrátí nadšená. Letos byli v Beskydech. Organizace ze strany učitelky a školy je perfektní. Vždy dostaneme orientační seznam věcí, přesnou adresu a tel. kontakt na ubytování, pokyny k odjezdu a příjezdu. Pokaždé jsme, ale museli doložit i zdravotní průkaz (platný 2 roky, poté lékařka prodlouží platnost), kde jsou vypsána základní očkování a zdravotní stav dítěte. Doklad o bezinfekčnosti vyplní rodiče nejlépe s datem odjezdu a také potvrzení od lékařky, že dítě je schopno se ŠVP zúčastnit (platí 1 rok) a kopii pojištěnecké karty. Vše se dá do obálky se jménem dítěte, adresou a kontakty na rodiče. Po návratu nám vždy vše vrátí. Je to ze strany školy ochrana proti tomu, aby na ŠVP nejely nemocné děti a nevyskytly se problémy. Hrozně záleží na učitelech, jestli jsou ochotni s dětmi jet. Od kamarádek vím, že některé školy nejezdí a ani nemají zájem jejich učitelky.
 ydney 


Nezajem ucitelu 

(19.5.2005 15:24:12)
Ten zajem a nezajem ucitelu o skolu v prirode ma mnoho duvodu. Jednak je to opravdu riziko, je to prace navic a neni to ani poradne financne ohodnoceno. Kolegyne nechteji jezdit a ja se jim nedivim. Az budu mit rodinu, asi se do toho taky nepohrnu. Je fakt, ze se sblizi kolektiv, deti na chvilku opusti naruc maminky, ale ucitelky jsou taky jenom lidi. Takova nahodila trida vylupku, kteri neposlechnou, ani kdyz se stavite na hlavu, neni zadna sranda. A vysvetlujte potom nekomu, ze dite bylo pouceno a neposlechlo. Odskace vse ucitel, i kdyz za to treba nemuze. Nevim, jak ostatni, ale ja se mam rada a nerada riskuju.

Navic ted ve skolstvi nejsou vubec penize. Tento mesic nebylo ani na vyplaty. Dostali jsme je o den pozdeji. Takova skola v prirode zasahuje do rozpoctu, coz zasahuje do platu ucitelu.Musi se totiz pribrat lidi navic, kteri musi podepsat smlouvu a tim maji narok na mzdu. A to jde z nasich osobnich priplatku.Ucitele dane ZS na sk. v prirode nemohou, protoze jsou tak nizke stavy, ze by nemel, kdo suplovat. Navic suplovana hodina se nyni proplaci dvojnasobkem mzdy, coz si mimochodem rozpocet skoly opet nemuze dovolit.A ted babo rad!!!:-)...jak se rika..
 marcela syn skoro 8 
  • 

ŠVP? 

(18.5.2005 10:37:14)
Já teda jako dítě jezdila na ŠVP každý rok 2x měli jsme to zadarmo a povinné.Že bych je milovala to se říci nedá, záleželo jaký doprovod s námi jel,některé maminky jako doprovod byly děsné, ovšem studenti z VŠ ještě horší.Letos mi jede poprvé syn, moc chtěl jet tak jsme zvědava jak to dopadne. Pukoud bych si tenkrát jako dítě mohla vybrat, tak bych určitě nejela.
 Líza 


Re: ŠVP? 

(18.5.2005 10:49:37)
Marcelo, já byla z té třídy, jejíž třídní na švp odmítala jezdit. Jak na prvním, tak na druhém stupni. Takže jsem nebyla nikdy v životě :-(((, aspoň jednou jsem chtěla jet...a nic :-(, jak my záviděli céčku, že jezdí každý rok.

Dceru mám zatím ve školce, na školce v přírodě byla dvakrát a jela by klidně desetkrát, i když chápu, že je to o něčem jiném...a jsem moc vděčná té paní učitelce ze školky, která na sebe všechny tyhle organizační starosti bere :-)))
 marcela kluk skoro 8 
  • 

Re: Re: ŠVP? 

(18.5.2005 11:34:31)
U nás taky možná hodně dělalo to že jsme museli, znáš to když něco musíš tak se nechce.Na některé ŠVP se mi i líbilo, některé si ani nepamatuji to máš 9x 2 tj. 18x na ŠVP, taky sem jezdila na tábory.Na ŠVP byly zakázány návštěvy, aby se pak nestýskalo,tvrdě se bodoval úklid na pokojích ( černé tečky), ale na to jak jsme chodili do lesa a stavěli si domečky z mechu, hráli jsme hru " Král vysílá do boje" vzpomínám ráda. Ale na ŠVP kde s námi byla jako doprovod maminka spolužačky, neustále žalovala a učitelka nás pak za trest zkoušela zase ne. Bylo to jiný než dnes. Taky jsme jezdili do hotelů, kde dole byla hospoda, zakouřený byli i chodby, hulákání opilců bylo nesnesitelné, byli to ale roky 1970 - 1978.Dnes už je to jiné, starší kluk jezdil taky, když se odjíždělo nadšený nebyl, ale pak se mu celkem líbilo. Pokud se dětem líbí tak je to v pořádku, doufám, že se bude líbit i synkovi, samozřejmě mu líčím jak to tenkrát bylo perfektní
 Katka 
  • 

Re: Re: ŠVP? 

(18.5.2005 11:51:54)
Tak ja jsem jezdila v mem rannem veku taky na skolu v prirode - bylo to kazdy rok od 5 do 8 tridy. Jedine co mi zustalo v pameti byla nase pokazde opila tridni ucitelka, ktera lezla po nasich "patronech", coz byli komunisticti cinitele jednoho ostravskeho podniku, kteri nad nasi tridou melil patronat.
 Pusinka 
  • 

Re: Re: Re: ŠVP? 

(18.5.2005 13:57:46)
Ta paní učitelka - autorká článku je v běžném životě dosti nepoučitelná když ji vykolejil běžný pracovní úkon typu ZJISTIT CO JE POTŘEBA-PŘIPRAVIT PODKLADY-SKOMPLETOVAT PŘIHLÁŠKY-ODESLAT.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


"Ozdravný pobyt:)" - Re: test 1 

(18.5.2005 18:18:12)
Milado, co to bylo za test???
Naše malá Myš má jet za 14 dní na školku v přírodě, neboli "ozdrav.pobyt", jak to mu paní učitelky říkají. Dost mě překvapilo, že po nás nechtěly vyplnit VŮBEC NIC (ani od doktora), jen zaplatit zálohu, tak jsem zvědavá...
Učitelky jsou fajn, organizovaly už pro děti "přespání ve školce", ale přecejen týden (teda 5dní) bez svojí rodiny ještě míša nebyla... ;)
Mno a k ŠVP na základce: my na ně jezdili skoro každý rok (coby pražáci) a ZBOŽŇOVALI JSME JE!!! úžasné šance k blbnutí bez dozoru, míň učení, řádění na krkonošských a slovenských loukách a tak, paráda!! ;)
snad s výjimkou druhé třídy, asi jsem byla ještě pro to nezralá...
Ať se vám to vydaří!!! ;)
est.
 Fitz Alexander 


Re: "Ozdravný pobyt:)" - Re: test 1 

(21.6.2008 16:22:21)
Zajíma mne jaké vzdělání musí mít zdravotník pro školku v přírodě nebo ozdravném pobytu .
 Radka ( učitelka 1.st. ZŠ) 
  • 

Přehnaný článek 

(18.5.2005 21:40:46)
Myslím, že tento článek je velmi přehnaný. Poprvé jsem byla na škole v přírodě s dětmi hned po nástupu do práce. Samozřejmě to vyžadovalo přípravu, ale pokud si dotyčná paní učitelka nedokáže udělat přípravu toho, co potřebuje... Navíc potvrzení od lékaře se nevyžaduje, stačí potvrzení o tzv. bezinfekčnosti a tu napíší rodiče před odjezdem. Potvrzení od lékaře musí mít děti, které mají zdravotní skupinu 2, která vyžaduje nějaké omezení tělesných aktivit a to je známo od začátku školního roku v rámci TV. Přihlášky se vyplňují závazně a nikdy se mi nestalo, že by se někdo přihlásil a další den odhlásil. Školy v přírodě jsou pro děti super. Vždy jsem přijela domů sice utahaná a celý den prospala, ale stálo to za to. Udělejte si ve věcech pořádek a všechno si schovejte pro další použití.
 kamila 
  • 

Re: Přehnaný článek 

(18.5.2005 22:18:26)
Myslím, že potvrzení od lékaře je nutné. Syn se vrátil ze školky v přírodě před týdnem, dcera jede za týden na školu v přírodě a oba ho museli mít. Razítko od lékaře je u nás za 100,-Kč a je platné 12 měsíců od data vydání.
 Lenka + Šárinka 13.5. 2000 
  • 

Tak nevím... 

(18.5.2005 22:36:46)
Naše Šárka byla na školce v přírodě 2x. Ani jednou nepotřebovala potvrzení lékaře, stačilo potvrzení o bezinfekčnosti od rodičů. Při první školce v přírodě jsem trnula - Šárce byly 4,5 a byla poprvé beze mne. Čekala jsem, že pro ni pojedu. Paní učitelky posílaly 2 - 3x za týden SMS, vše bylo v pohodě. Šárka po vystoupení z autobusu prohlásila : "Tak jsem se maminko přihlásila i na zimní hory...". Super, jela bez problémů i na hory, opět byla nadšená.
Myslím si, že organizace by měla pocházet od ředitele školy. Tříd, které jedou je hodně a pokud to ředitel zvládne u jedné třídy, ostatní pak nemají problémy. Jestliže ředitel nechal vše na nezkušených učitelkách - nevím nevím, ale ...
Také vím, že předpisů je hodně, možná zbytečných (byla jsem na horách se školou a s pí. učitelkami si povídala).
Jsem toho názoru, že dětem jedině prospějě, když 1 - 2x za školní rok opustí maminčinu náruč a vydají se s kamarády a pí. učitelkou ven.
 difo 
  • 

Re: Tak nevím... 

(19.5.2005 8:14:56)
Obávám se, že v článku jsou shrnuty věci, které podle zákon, vyhlášek, pravidel, nařízení, poučení být mají. To mám ještě pocit, že to není vše. To že se ne všade všechno vyplňuje, vyžaduje a potvrzuje je na jednu stranu risk, na druhou pud sebezáchovy. Risk proto, že po papírech se jde nejdřív,když je nějaký průšvih. Pud sebezáchovy proto, že té administrativy je tolik, že něco se zapomenout prostě musí už jen proto, že vyhláška 123435 bod abcd) paragraf efgh. ve smyslu nařízení 6789 z roku XY se prostě jen organizujícím nedostala do ruky. Nebo se o ní prostě neví.
Chvála všem, kteří jsou ještě ochotni něco takového organizovat.
 vesvo 


Re: Re: Přehnaný článek 

(19.5.2005 14:25:29)
Tak nevím,ale synátor jede tuto neděli také na ŠvP a potvrzení od lékaře mít nemusí. Stačí pouze potvrzení o bezinfekčnosti,formulář už máme doma. Takže naštěstí odpadá čekání u doktora...
 ydney 


Re: Přehnaný článek 

(19.5.2005 10:01:48)
Prehnane? Zdravotni legislativa s platnosti od 7.4.2004 mluvi jasne. Doporucuji nastudovat!!!


Napr. Vzor posudku o zdravotni zpusobilosti ditete v casti E: P3 V 106/2001 v.z. 148/2004 (priloha c.3)
 ydney 


Re: Přehnaný článek 

(19.5.2005 10:03:25)
Prehnane? Zdravotni legislativa s platnosti od 7.4.2004 mluvi jasne. Doporucuji nastudovat!!!


Napr. Vzor posudku o zdravotni zpusobilosti ditete v casti E: P3 V 106/2001 v.z. 148/2004 (priloha c.3)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Držím palce 

(19.5.2005 15:10:02)
Dělala jsem také ve školství a na ŠvP jsem jezdila nejen jako dítko, ale i jako pedagogický a později zdravotní dohled. A té administrativy bylo vždycky fakt hodně (a to v dobách bez možnosti nějaký dopis rodičům vytisknout 25x z PC.....)
Ale překvapuje mne, že autorka řeší i podmínky na ubytovacím zařízení - vím, že existují ŠvP, kde se střídají školy a školky jedna za druhou a ty mívají smlouvu přímo se školskými úřady. I když dnes jsou asi školy v právní subjektivitě, takž si smlouvu nmusí řešit každá sama. Ale to bych se určitě poptala kolegů, ať doporučí místo, které odpovídá všem potřebným parametrům...
Kousek od místa, kde bydlím je jedna taková ŠvP a tam jsou lidi vždycky moc nadšeni - takže dalším pořadatelům vřele doporučuji (nejsem s nimi nijak spřízněná, jen moje starší dcera chodí do stejné školy jako dcera ředitele, tak trochu vím, co v té ŠvP jem, jak to tam funguje a tak.... Propagaci jim dělám, protože si to FAKT zaslouží!!!)
Koukněte na adresku http://www.svp-hostice.cz/index.php?stranka=kontakt

Ahoj a držím palce, ať se vám nic špatného nestane, máte krásné počasí a všem se akce moc líbí.

Simča

PS Na ŠvP jsem zažila nejhorší úraz ve své zdravotnické praxi - když jsme
dětem dovolily (my, učitelky :-) ) koupit si něco ve Vrchlabí a pak jsme šli (my všichni :-D )na chatu, kde jsme bydleli, cucala jedna holčina lízátko držela ho jen v ústech, zakopla a vrazila si ho do krku tak, že si jím protrhla měkké patro.... Varuji tedy před tím, nechat chodit děti s lízátkem v krku. Přiznám se, že jsem tímto zážitkem tak postižená, že občas na možnost vážného úrazu upozorňuji i lidi na ulici, jejichž dítko takto jde....
 JaninaH 


Re: Držím palce 

(19.5.2005 15:25:44)
Simčo,
to byl tedy hrozný úraz :-(
Já se zase ztrapňuju (jak tvrdí moje děti) tím, že na ulici upozorňuju děti, které si točí klíčemi na šňurce, aby to nedělaly, že je to nebezpečné. Byla jsem totiž se synem na operaci očí a v nemocnici jsme se seznámili s chlapcem (dnes už musí být dospělý), který takhle utrpěl vážný úraz a málem úplně přišel o zrak.
J.
 ydney 


Re: Držím palce 

(19.5.2005 15:42:59)
:-)Dekuji

..to s tim lizatkem je teda drsne! Opravdu staci malo a je zle.:-(

Dnes se mi kluci pozduchali ve tride tak, ze mi malem prevratili stul.
Nemohli se dohodnout, kdo smaze tabuli. Zdanlive usmevny roztomily duvod - perou se o "praci", ale oni pri tech svych rvackach nevidi ani neslysi..
 Vranice 


Re: Držím palce 

(22.5.2005 10:39:24)
Mám 2 děti školou povinné (už na druhém stupni) a potvrzení od lékaře na kolektivní akce nikdy nepotřebovaly, až letos to chtěli ze školy před odjezdem na lyžák - asi to bude relativně nový předpis a některé školy jej neznají, proto tady některé maminky píší, že potvrzení není potřeba.

ŠVP, kde se střídají školy a školky bývají často na léta dopředu obsazené, takže škola, která tam nejezdí, se tam těžko dostane, jedině, že by to jiná odřekla. Znám školy, kde jezdí děti na ŠVP léta na stejné místo a už to ty děti ani nebaví, ale pro ředitele je jednodušší pokračovat ve vyjetých kolejích. Navíc v těchto stálých ŠVP je zaměstnán pedagogický personál, který se o děti stará odpoledne v době volna. Paní učitelky ze školy jsou s dětma jen dopoledne, proto je ze strany škol o tato zařízení velký zájem. Něco jiného je jet s dětma do penzionu či chaty a mít za ně zodpovědnost po celých 24 hodin...

Jinak taky držím palce, ŠVP jsou akce, na které mé děti rády vzpomínají, tak ať stejně rády vzpomínají i ty vaše.
 Evzenie 


gsf 

(18.5.2005 22:36:32)
gs
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Dovolím si přijít se svou troškou do mlýna 

(19.5.2005 12:10:40)
Moje dcery absolovaly pobyt na ŠvP taky už v mateřince. Paní učitelky měly vše připravené, včetně seznamu požadovaných věcí, zdravotní potvrzení (byl možný i zdravotní průkaz) byl samozřejmostí, bezinfekčnost jakbysmet. Samozřejmě jsme pro paní zdravotnici přikládali i léky s informcí o dávkování atd. Naše MŠ jezdila na školu v přírodě pořádanou agenturou (Človíček?), která byla malinko (asi o 500 Kč) dražší, než standard, ale organizovala dětem úžasný program (téma "Ferda Mravenec", "Z pohádky do pohádky"), takže paní učitelky nemusely vymýšlet, co mají podnikat (samozřejmě by to zvládly, ale odpadaly starosti např. kdo půjde schovat poklad, který mají děti hledat apod.) a byly v podstatě "jen" dozor, který se staral o hygienu, čtení večerní pohádky, případně utření slzičky, když se zastesklo.
Holky byly absolutně nadšené (Poprvé tedy měla Ani 5 let a slzička ukápla, další rok už ne), pořád vzpomínají a chtěly by jet zase. Teď už chodí do školy a ta pořádá Švp až od 3-4 třídy.
 Míša, syn Honzík 10 měs. 
  • 

Ještě existují lidé, kteří mají snahu... 

(20.5.2005 7:25:39)
Ydney, hezký článek. Příjemně jsem si početla s úsměvem na rtech. Už spoustu let pořádáme dětské tábory, ale ukončili jsme to před 4 lety, jelikož jsem se rozhodli, že za ty nervy, stresy, papírování a zodpověnost to nestojí. Loni se mi narodilo mimi a já si usmyslela, že by se měl začít seznamovat s přírodou již od raného dětství. Říkala jsem si, že v roce už bude chodit a hezky si táborový pobyt užijeme. Manžel se rozhodl, že když jsem si to vymyslela, letos musím zařídit vše sama. Příprava Tvé školy v přírodě mi přišla dost jednoduchá v porovnání s táborem, který trvá 14 dní, jede na něj 15 dospělých, které nikdy v životě nejsem schopna dát před táborem dohromady (práce, škola, jiné zájmy atd.) Taky to od nikoho nedostanu zaplacené, starám se o mimčo, chodím do práce a připravuju tábor, netušila jsem, že to bude tak náročné. A navíc jedna nejdůležitější věc- Ty máš alespoň jisté děti ze školy. Já roznáším letáky, píšu inzeráty, ukecávám všechny známé ať nám dají své děti na tábor... Jestli jich během měsíce neseženeme ještě alespoň 20 (od února jich máme 17), tak si buď budeme muset celý tábor zaplatit ze svého nebo zrušit. A veškerá příprava, školení lidí, moje nervy a vše ostatní přijdou vniveč... A přitom to máme tak krásně připravené, děti by si to určitě užili, sehnala jsem skvělé vedoucí, kteří se moc těší... Ještě opravdu existuje pár lidí, kteří z vlastní dovolené, vlastního volného času, vlastních peněz, na úkor rodiny a svých zájmů, mají snahu připravit něco pro děti, ať si užijí 14 dní prázdnin opravdu naplno...
Ať se vám škola v přírodě vydaří!!! Jsem si jistá, že děti si to opravdu užijí. Mějte se všichni krásně. Míša
 Jarka  
  • 

fakt je to tak složité????? 

(21.5.2005 16:37:53)
Po přečtení článku jsem pochopila, že organizace školy v přírodě je asi náročná záležitost, do které se učitelům ZŠ moc nechce. Mám dceru v první třídě a také se zůčastnila školy v přírodě - paní učitelky nakonec vše zvládly, ALE nervozita a nejistota na nich byla vidět ve všech fázích příprav. Nevím, čím to je, ale v MŠ jezdily děti na školku v přírodě, byly tedy menší, míň samostatné a žádný problém nikdy nebyl, paní učitelky byly perfektní, organizace výborná, všechno klapalo. Držím palce všem, kteří se pouštějí do podobných aktivit. Jarka
 nekázanka 


Re: fakt je to tak složité?????-ani ne!!!!!!!!!! 

(21.5.2005 21:57:31)
Už desátým rokem jedu jako "hlavas" na letní tábor. I když je to náročné, do poslední chvíle doufám, že se mi neodhlásí nějaký vedoucí a nebo že nebudu muset během tábora nějakého vedoucího vyrazit ( i to se mi stalo), že nedorazí hygiena, nestane se úraz...STOJÍ TO ZA TO. Takže není to taková hrůza. Sice pak prospím jeden den a jsem trochu otupělá, ale vždycky se už těším na další léto.
Jen podotýkám, že všechny děti (ne jen ty, co mají zdrav. skupinu 2) musí mít potvrzení, že mohou na tábor nebo ŠVP. Ale pokud rodiče chodí s dětmi na preventivní prohlídky, nemají problém, protože od lékaže dostanou potvrzení platné právě pro tyto účely.
 nekázanka 


Re: fakt je to tak složité?????-ani ne!!!!!!!!!! 

(21.5.2005 21:57:38)
Už desátým rokem jedu jako "hlavas" na letní tábor. I když je to náročné, do poslední chvíle doufám, že se mi neodhlásí nějaký vedoucí a nebo že nebudu muset během tábora nějakého vedoucího vyrazit ( i to se mi stalo), že nedorazí hygiena, nestane se úraz...STOJÍ TO ZA TO. Takže není to taková hrůza. Sice pak prospím jeden den a jsem trochu otupělá, ale vždycky se už těším na další léto.
Jen podotýkám, že všechny děti (ne jen ty, co mají zdrav. skupinu 2) musí mít potvrzení, že mohou na tábor nebo ŠVP. Ale pokud rodiče chodí s dětmi na preventivní prohlídky, nemají problém, protože od lékaže dostanou potvrzení platné právě pro tyto účely.
 Ivana 
  • 

Re: Re: fakt je to tak složité?????-ani ne!!!!!!!!!! 

(22.5.2005 19:15:56)
Jsou pravdepodobne dve sorty ucitelu, ty co jezdi na SVP radi a ty co neradi. Je to samozrejme vice prace, kterou clovek nikdy nedostane zaplacenou, ale neni snad velky problem, projit si nabidky cestovnich kancelari, jsou i takove ktere se na detske vyjezdy primo specializuji, vybrat si par objektu, obtelefonovat a zjistit jestli opravdu splnuji me predstavy (pro nektere objekty je napr. problem zajistit detem pitny rezim a mysli ze staci, ze maji piti vzdy jen k jidlu). Neni nad reference od kolegu a znamych. Vsechny administrativni zalezitosti jako jaky vsechny potvrzeni jsou potreba by mel snad vedet reditel skoly a ucitele, ktery SVP porada informovat a zajistit potrebne formulare. Vyber spolupracovniku je velmi dulezity, protoze clovek musi mit sebou lidi na ktere je hlavne spoleh. Myslim, ze i nektere maminky nebo i tatinkove radi pojedou.
Rozhodne si ale myslim ,ze clovek bud chce jet anebo nechce. A necht se na me autorka clanku nezlobi, z clanku citim trochu nechut delat neco navic, zbytecne se stresovat a nervovat. Tak proc to dela, povinnost to neni, to musi byt srdecni zalezitost. Pak se cela akce jedine muze povest. Viz vsichni, kteri poradaji letni tabory. Ti z toho nemaji vubec nic. Ucitele kdyz uz nic jineho maji alespon svuj sice ne prilis vysoky plat ale maji ho a k tomu maji jidlo po dobu pobytu zadarmo.
Zkratka mam za sebou spoustu SVP, dokonce i zimnich SVP s detma s prvniho stupne i s lyzovanim. A vzdycky jsme se na ne tesili ja i deti. Urazy jsem zazila taky, ale uraz se prihodi raz dva i ve skolni jidelne, kde dozoruji 3 ucitele. Clovek vypadne ven do prirody a v jinym prostredi se i deti zpravidla jinak chovaji, rekla bych ze lip.

Drzim palce at SVP dobre dopadne, vsichni zustanou zdravi a celi, vy priste jedete na skolu v prirode s vetsim elanem.
 Janča - učitelka SŠ 
  • 

je to i o povaze učitele 

(22.5.2005 20:30:33)
Autorce článku moc fandím...
nemá třeba zkušenosti, ale "jde do toho". Jsou školy, kde je více zkušeností ale, pokud člověk s něčím na škole začne a má zodpovědný přístup, tak to je hodně časově i "nervově" náročné.
Také existují učitelé, kteří by vše v pohodě zvládli, rychle a bez stresů, ale pokud by byl problém, tak by se zapotili, a kdoví jak by to dopadlo. Kéž by je mé dítě nepotkalo...
Jiná sorta učitelů je natolik zodpovědná, že by do toho prostě nešla. Je to škoda, ale chápu to.
Jinak osobně znám kolegy, kteří si platí stravu na lyžáku, jelikož finanční situace školy si to žádá... to pro ty, kteří považují dozor na lyžáku za rekreanty, co mají vše zdarma... Každého takového bych nechala aspoň rok učit a pak je poslala s puberťákama na týden na hory...
Mě stačil třídenní výlet pod stanem s druhákama... člověk uvažoval o věcech jako... "alimenty při početí na školní akci opravdu hradí učitelé???" Naštěstí to nebylo aktuální :-))))))))))))

 Veronika  
  • 

jde to? 

(23.5.2005 13:50:28)
Moc držím palečky, ať vám škola v přírodě vyjde! Já mám ode dneška dceru (9) také na ŠvP. Jedou jen s jednou (svou) paní učitelkou v počtu 17ti dětí a zdravotnice je zajištěna pouze v místním středisku. Prý je to dostatečné a paní učitelka si poradí. Ale dle mého názoru nemůže mít jedna vyučující dozor 24 hodin denně. Když sem se ptala, tak mi bylo řečeno, že nikoho nesehnala a tak to riskne sama. Zkoušela jsem hledat na internetu vyhlášky apod. kde je určený počet dětí na vyučujícího a počet hodin, kolik může vyučující mít dozor. Zatím jsem příliš úspěšná nebyla. Pokud by mi mohl někdo na tyto otázky pomoci odpovědět, budu ráda. Jinak doufám, že se nic nestane a že si ŠvP děti i paní učitelka užijí.
 Eva 
  • 

Re: jde to? 

(7.6.2005 17:44:48)
Milí rodičové,prosím, posílejte své děti na švp zcela zdravé.Absolvovala jsem švp 3X,z toho 2X jsem týden ve dne v noci myla,převlíkala, .... malé děti(1.st.,průměr 23děti a já sama učitelka),které neustále zvracely,o průjmech ani nemluvě.Prostě horor.Když děti nakazí vyučující,zdravotníka i personál ubytovacího zařízení,je to děs. A k tomu si po příjezdu domů vyslechnout od rodičů,jak jsme si týden "válely šunky" (doslova řečeno),to vám vezme vítr z plachet.Přesto jsem jela potřetí opět.A byla to paráda.Obdivuju odvahu pedagogů,kteří se pustí do takovéto akce se staršími dětmi.Znám spoustu rodičů,kteří nemají odvahu dát děcku klíč od bytu a do páté třídy odpoledne trčí v šk.družině,dokud se škola nezavře.Někdy se nedivím,že na švp mnoho pedagogů odmítá jet.Rodiče jsou vyřízeni z potomků přes víkend,chtěla bych je vidět s 25 "dětičkama" celý týden. Mějte se.
 L+2 
  • 

Re: Re: jde to? 

(7.6.2005 17:51:20)
Evo,
ja nevim jestli se regule zmenily, ale ja kdyz jsem byvala pedagog a jezdila na pionyrske tabory jako vedouci (kde jsme byly 21 dni porad s detickama, 24h, a take to slo), tak jsme urcite nesmeli mit 25 deti na jednoho ucitele, navic, kdy jsi spala, kdyz teoreticky dozor musi byt vzhuru i pres noc a nesmi spat? S kym jsi se stridala?

Ale s tim, ze by mely jesdit deti na tabor zdrave samozrejme souhlasim. Neni nad to, kdyz Vam jedno dite nakazi celou tridu, ucitele a ostatni.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: jde to? 

(9.6.2005 17:38:37)
Ahoj "L",
opravdu jsem měla tolik dětí.Je to asi pět let zpátky.Jelo nás 5 tříd,takže se nejspíš počet dětí spočítal a podělil pěti.Některé třídy nebyly tak početné.No a mě to pěkně vyšlo.Naše paní ředitelka si to pěkně vymyslela.Když měla početnou třídu ona,tak se ten rok samozřejmě nikam nejelo.Papírově jsem měla možná "k ruce" vychovatelku,jenže ta si dopoledne dělala přípravu na odpoledne,kde jsem já musela být taky,protože vychovatelky byly jen dvě na 5 tříd,ha ha.(jinak moje poctivá příprava na švp trvala asi měsíc po odpolednách a večerech,protože jsem nechtěla,aby malé děti táhly kupy učebic atd.).Asi to bylo za málo peněz hodně muziky aneb mladé koště dobře mete.Prostě jsem skoro nespala a udržovala se naživu představou,že to brzy skončí.Teď už bych tak blbá nebyla.Eva
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: jde to? 

(9.6.2005 17:58:47)
Ahoj Milado,
rodičové si pro děti nepřijeli.Poprvé to vedení moc neřešilo,protože byla obava,že celou švp zruší (snad hygiena) a kdo si bude komplikovat život?Byla to "jen" třídení virózová "smršť".Podruhé se rodičům telefonovalo,ale pro dítě si nepřijel NIKDO!!!Rodiče to vzali tak,že je jedno,kde si to dítě odmarodí,tam či doma.A taky opět hlavně žádné komplikace navíc.A teď promiňte,papíry o bezvadném zdravotním stavu dítěte a vyzvednutí rodiči při náhlém onemocnění jsem si mohla strčit ...někam.Kdyby odjelo 3/4 dětí domů,mohlo to být přinejmenším zajímavé.Chystala jsem se nezodpovědným rodičům "bacilonosičů" pořádně nadat,ale ještě jsem musela děti po příjezdu ze švp odvádět domů,nikdo si pro ně nepřišel!!!To jsou lidi,kteří si nezaslouží mít děti!U nás doma mi tyhle zkušenosti nikdo málem nevěřil.Práce s lidmi je bezesporu velmi zajímavá,ne?Proto mě potěší,když vidím takový přístup,jako máte vy ke svým dětem.Eva

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.