| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Postřehy o jízdě na kole s dětmi

 Celkem 20 názorů.
 difo 
  • 

Z uvedeného vyplývá ... 

(29.4.2005 11:08:14)
... že nejlepší je ztratit se rovnou na začátku. Pamatuju si dovolené s mužem a dcerou (dneska je jí 20 let, běží to běží). Sbalili jsme stan a spacáky do dvou kletrů a hurá na vlak. Vystoupili jsme, kde se to hodilo a pak jsme čtrnáct dní jen šli a spali, kde bylo hezky a kde se nám líbilo moc, tam jsme byli dýl. Jednou jsme se ztratili, trochu mimo dosah obchodů, k večeři byly maliny a houby. A bylo to senza.
 Lucka+Amaia 
  • 

Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(29.4.2005 16:13:52)
Mam podobny zazitky...skvely!!! A nasi mlady se na kole desne libi, ani ne tak dole ve voziku, jako nahore na sedatku!
 3Penguins 


Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(30.4.2005 19:07:08)
Taky bych tak moc ráda jela, jen rodinka, samozřejmě nepostradatelné penízky na baštu, stan, spacák. Ale manžel na to není. Musí mít všechno dopředu zabukované, naplánovanou cestu, vědět, kam jde... Nechcete mne vzít někdo s sebou :-)) ???
 Jáňa+tři sluníčka 


Re: Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(2.5.2005 12:51:49)
Ahoj Šárko, tak to bych Tě mohla poslat s mým mužem(ha,ha tedy pokud nejsi atraktivní blondýna 60x90x60).Ten si každý rok bere naše berušky sám v létě na 14dní.Vloni to probíhalo tak,že v pondělí ráno balili batohy a na můj dotaz,kam vlastně jedou řekl,že na Florenc(autob.nádraží) a tam se podívají,kterým směrem jede nejbližší autobus a tím pojedou.Každý si přitom musel své věci unést sám(Katy bylo 3,5roku!)jen Katce vzal milostivě spacák k sobě.Stan prý nepotřebují mají přeci celtu!?! Když jsem se ptala co budou jíst,řekl že si něco najdou nebo vystopují hospůdku.Denně ušli tak 12-15km a prošli denně 1-2 pamětihodnosti(zámky,muzea,pevnosti...).Jedli v podstatě jednou denně večer v hospodě,přes den děti žmoulaly housku.Katka mu párkrát usnula někde v muzeu při prohlídce nebo celkem pravidelně v každém dopravním prostředku,který použili.No dobrodružství non plus ultra.Já v Praze byla jako na jehlách,ale co dělat léto je dlouhé a dovolené málo.Letos pojedou zas a holčičky se moc těší(trochu se jim divím!).Jinak mě to čeká také týden při společné dovolené(ale to pojedeme určitě autem!)Přeji všem krásnou "budoucí"dovolenou a hodně sluníčka.Jana
 3Penguins 


Re: Re: Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(3.5.2005 8:00:10)
Jani, odkud jste??? Ty jsi to tak krásně napsala, že bych nejraději jela už teď. Bohužel našemu mladšímu synátorovi byl teprve rok, takže musíme jet do kempu. Ale s Domčou pd stan bych jela ráda. Snad někdy příště. Ale jako správná mamina se bojím, že nám v noci začne bouřka, bude tam moc komárů, někdo si ukopne palec, nebo zlomí nohu...Ale jezdíme hodně, často a rádi. Dvě léta po sobě jsme dělali jednodenní výlety-do Jeseníků, do Brna, na Macochu...takže jsme toho viděli opravdu hodně.
Ale to už sem nepatří. Přeji všem cestovatelům krásné a toulavé léto!!!!
 Jáňa+tři sluníčka 


Re: Re: Re: Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(5.5.2005 14:10:55)
Ahoj Šárko, jsme z Prahy,ale naštěstí jsme úplně na severním cípku,takže do lesa máme asi 100m a potom tradá podél Vltavy ven z Prahy. Cyklistiku pěstujeme celkem pravidelně a navíc jezdíme každé léto na týden s partou spřátelených rodin(loni nás bylo 40 "kousků") do Jižních Čech do chatiček a pořádáme každý den výlety na kolech. Dělá se jich denně víc,každý se přidá do takové skupinky na kterou stačí.Naše Vendy jezdí už fakt dobře a dlouho takže my ujedeme tak 30-40km,ale s Katkou začíná být problém.Na kole už jezdí,ale ta 16 je přeci jen malá a neušlapala by to a do sedačky už začíná být trošku velká... No letos to bude kombinované.Delší trasy v sedačce(je na mém kole,manžel je trochu "vypečený")a kratší po své ose. Na silnici zatím ne protože jeden nikdy neví co takovému prckovi proletí hlavou,že?A v okolí Staňkova je docela pěkná síť cyklosetezek,takže jsem klidná.Jinak Katku vozím v sedačce od 3/4 roka a je tam moc spokojená.My komáry a nepohodlí řešíme rčením"čtyři už sežrali,ty budeš asi pátá"(ježíši napsaný to vypadá děsně!)A je po fňukání.Manžel nemá řidičák,takže mu samotnému s dětma nezbývá než použít "alternativní dopravu"tj.hóódně pěšky,trošku vlak a ještě menší trošku autobus.|Tak zdravím všechny sportovce Jana
 marťanka, dva andílci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(23.5.2006 11:59:12)
Ahoj, také jsme začali jezdit, každý si vezeme jednoho andílka v sedačce. Pohyb akutně potřebuji, ale vždy když vyjedem připadám si jako špatná matka. Já si vezu jednoho andílka 2 r. a manžel druhého 3,5 r., kluci se moc těší ale vydrží tak 3 mimuty a pak vytuhnou, zbytek cesty jim různě padá hlavička, jsou v sedačce zboření a naklonění podle toho jak kolo naskočí, bojím se že tak ubližuji jejich páteři. Na vozík jsou už velcí, ale vždy je to stejné jak vyjedem vytuhnou probudí se na oběd v hospůdce a pak zase vytuhnou.
Máte pro mě nějakou radu?
 3Penguins 


Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(30.4.2005 19:50:03)
Taky bych tak moc ráda jela, jen rodinka, samozřejmě nepostradatelné penízky na baštu, stan, spacák. Ale manžel na to není. Musí mít všechno dopředu zabukované, naplánovanou cestu, vědět, kam jde... Nechcete mne vzít někdo s sebou :-)) ???
 macinam 


Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(30.4.2005 23:07:44)
Protože manžel nechce jet na dovolenou na kolech tak jezdím na výlety po okolí. Někdy jede on, někdy babička někdy kámošky a někdy všichni. Nejede se tak daleko, určitě se neztratíme, protože prostředí je už všem známé, ale zážitky sou vždycky jiné aspoň nesedíme doma. Sem z cípu jižní Moravy a máme tady slušnou síť cylkostezek a kousek do Rakouska. Rozhodně se nenudíme. Myslím, že téměř po celé republice se dá slušně jezdit, jen to asi nebude všude taková pohodočka, tady je to ottiž placka a "jedinej pořádnej kopec" je Pálava a na tu se s kolem nesmí.
 macinam 


Re: Re: Re: Z uvedeného vyplývá ... 

(30.4.2005 23:08:31)
sory to nepatří sem
 LuckaP 


Zrovna jsme se vratili 

(1.5.2005 18:06:28)
Zrovna jsme dorazili z "půldenního" výletu. Nebylo to tak hrozné jako v článku, ale narazila jsem na jiné věci.
Kde vlastně na kole jezdit?
Mám dvě děti (6,5 a 4,5), obě jezdí již docela dobře a tak jsem se odhodlala a řekla si, že již vedle nich nebudu běhat, ale že si vezmu také kolo a uděláme si opravdový výlet.
Cílem byl 6 km vzdálený domek mé babičky, kde jsme si naplánovali i občerstvení.
Ptázkou ovšem zůstává, kudy vlastně jet s takto malými dětmi? Po silnici? Po chodníku?
Ve městě buď jedeme všichni na chodníku, nebo kde to jde (chodník je vpravo) jedu já po silnici a děti po chodníku, mnou neustále napomínané k opatrné jízdě. Naštěstí většina cesty vedla po cyklistické stezce, nebo lesem či polní cestou.
Nejhorší z celé cesty byl asi 100 metrový usek, který jsme museli překonat po silnici. Sice málo frekventované, ale poměrně úzké a z kopce. Ještě teď mi v uších zní zvuk, několika tak odhadem ke 100 km/h se řítících aut, které se okolo cyklistů i s tak malými dětmi ani neobtěžují zpomalit. Hrozné. Díky tomu jsme se zpět raději vraceli průmyslovou zónou, kde o víkendu nikdo nechodí ani nejezdí. Nedávno jsem někde četla úvahu, že chodník není pro cyklisty, je pravda, že mě také rozčiluje, když po chodníku jede 20-ti letý mladík nepřiměřenou rychlostí. Ale co s dětmi, podporovat jejich jízdu na chodníku? Ano, i u nás existují cyklistické stezky, ale než se na ně dostaneme musíme tak 2 km projet městem.
Naštěstí jsme doma a zdraví, tak se můžeme chystat na další výlet, třeba i delší.
 macinam 


Re: Zrovna jsme se vratili 

(1.5.2005 22:37:53)
My máme výhodu, že bydlíme v "malé číně", jak se Břeclavi přezdívá, takže na hodně silnicích ve městě je cyklistický pruh a někde ja ten pruh na chodníku. Ne každý to sice respektuje a nejsou všude, ale pro začátek dobrý.
Když jedu de dvěma dětma po silnici, tak oni jedou po kraji, ten šikovnější a opatrnější v předu a druhý za ním, a já jedu vedle nich půl kolen vedle jednoho a půl vedle druhého. Tak mě oba dobře slyší, můžu je včas upozornit a navíc mám pocit větší jistoty, že nevjedou jen tak do jízdního pruhu aut. To že jedou auta, je mi fuk. |Vidí mě z dálky a já jedu rovně , takže pro ně nejsem překvápko. Když je větší provaz, musí aute prostě zpomalit a pak nás objet. Pokud se najde nějaký řidič "hovado", a projede těsně kolen kola, tak já to vydržím, a děti to neohrozí.
Jasně, že pokud je možnost, velkému provozu se vyhýbám, ale vždycky to prostě nejde.
Pokud sem za volantem já, snažím se nechat pro cyklisty dostatečné místo a pokud jedou děti, ještě větší. Nebo prostě zpomalým, a pak je předjedu, jako by to bylo jakékoliv jiné vozidlo
 Paja 
  • 

Cyklostezky 

(1.5.2005 22:04:56)
Bohužel musím konstatovat,že případný déšť, vítr či komáry považuji za naprosto drobné problémy.
Začal jsem jezdit s našim mrňouskem, kterému ještě není ani dva roky v cyklosedačce a vidím to takto:

- cyklostezky neznám - pokud nechci jezdit po úseku 100 m tam a zpět, tak prostě musím na silnici
- stále se vyskytují řidiči-idioti, kteří jsou schopni kolem mého kola projet ve vzdálenosti řádově 20-30 cm (škoda, že poté nezastaví - rád bych jim to vysvětlil)

I tak si ale myslím, že to stojí za to a nenechám si vzít chuť do dalších výletů.
 zdenka 
  • 

cyklostezky a silnice 

(3.5.2005 1:01:44)
jezdíme druhý rok společně s dcerou na "cyklovýlety" (6,5 roku) , vzdálenosti se prodlužují a začináme být i "voraženějši" na silnice... Snažím se plánovat takové výlety aby těch silnic bylo co nejméně, ale pokud se jezdí častěji a chcete různé cesty tak to prostě dost dobře není možné. Pokud jste z Prahy vřele doporučuji knihu S dětmi na kole Prahou a okolím - vydal Portál. Je super, nejezdíme úplně přesně trasy, většina je delšich než zvládneme ale v kombinace s kapesnim atlasem Prahy a cyklistickou mapou vždycky něco nakombinujeme - je to skvělá inspirace a tvůrcům knihy po každém výletě v duchu děkuji. Teď na jaře jsme se namlsali Holandskem - 5 dní jsme jezdili mezi polema tulipánů a dunama u moře . Řidiči maximálně ohleduplní - i když po krajnici jsme snad téměř nejeli - všude jsou stezky pro cyklisty, semafory pro cyklisty, odbočovací pruhy pro cyklisty... pokud jedete po cyklistické stezce máte značky normálně jako na silnici pro kola, takže jsme se je učili na kole respektovat (křižovatka, dej přednost v jízdě , pruhy - v zatáčce plná čára apod., stezku občas překříží stezka pro chodce nebo pro koně... byla jedna z nejhezčích dovolených - z těch sportovních jednoznačně nejhezčí. Je mi strašně smutno z toho, že tady asi nikdy takhle perfektní podmínky pro cyklisty nebudou. Dcera včera něco malovala, přišlo mi to jako nějaká mapa... dostalo se mi vysvětlení, že to je velký park který vybuduje až bude dospělá , ukazovala mi co je stezka pro cyklisty, co je pro koně, kde je odbočka pro chodce, kde je hřiště pro děti, nezapoměla na na restauraci, kde byli záchody pro invalidy, ženy a muže... možná příští generaci bude zajímat v jakém prostředí žijeme a bude ochotna pro to i něco udělat, jací budou zaleží i na nás :-)....
Na silnici tady jezdíme tak, že dcera jede první já cca 1,5 metru za ni a o půl metru více do silnice ...Pokud je chodník jedeme po chodníku (samozřejně ne po přeplněném lidí ) a snažíme se být ohleduplní - jestli to někmonu vadí je mi to velice líto, ale někudy se jet musí a cyklisti děti vadí chodcům, vadí řidičům, vadí pejskařům ,někdy mám pocit, že každý vadí každému... i když někteří jsou tolerantní ale dokud se v Praze nezlepší podmínky pro cyklisty bude záležet pouze na vzájemné ohleduplnosti... jezdím na kole, v autě i chodíme pěšky, takže se dokážu vžít do všech třech rolí a myslím, že by každý měl povinně vyzkoušet všechny uvedené způsoby aby si vyvinul tu vzájemnou toleranci.
 Jitka Vrtalová, holky 8měs + 3 roky 
  • 

Re: cyklostezky a silnice 

(3.5.2005 7:00:10)
Skvělý příspěvek!
Věřte, bude to lepší. Kéž by si takovéhle obrázky doma malovalo víc dětí - jednou z nich budou dospělí a tyhle vzpomínky nikam nezapadnou.
Možná to není vidět, ale za rozšíření cyklostezek a větší přívětivost měst mimo jiné k dětem bojuje hodně lidí. Existují občanská sdružení jako Pražské matky, Oživení, NaKole, nadace Partnerství... Sama pro jedno sdružení pracuji a věřte mi, není to beznadějné.
Je fakt, že je to práce na mnoho let - ve Vídni to trvalo cca 30 let, švédské Vasteras (http://www.nakole.cz/clanky/clanek.php3?id=1), tam se začalo s budováním někdy v 50. letech.

Chcete-li pomoct, můžete:
- přijít na pražské cyklojízdy (reportáž z té poslední je na http://www.nakole.cz/clanky/clanek.php3?id=8)
- zúčastnit se snídaně cyklistů - pozvánka bude vyvěšená na www.nakole.cz, reportáž zde: http://www.nakole.cz/clanky/clanek.php3?id=19
- napsat dopis nebo e-mail některému ze zastupitelů, ideální je Radovan Šteiner, pražský radní pro dopravu, kontakt: http://www.praha-mesto.cz/(mensntrnbnwej255ariiu2ay)/?path=aplikace&apl=zastupitel&case=detail&Zid=475&ido=4556&sh=80815899

Zdravím

Jitka
 Petra D. 
  • 

Re: Re: cyklostezky a silnice 

(3.5.2005 23:36:23)
Teda Jitko,
klobouk dolů! Ale taková jsi byla vždy!!
Když v létě s holkama vyrazíš do Polabí- určitě se na nás přijeď podívat!!!Strašně ráda bych tě viděla. Snad si to přečteš, případně ještě napíši na mail:-)!!

Petra
 Jitka Vrtalová, holky 8měs + 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: cyklostezky a silnice 

(9.5.2005 7:14:53)
Ahoj Petro!
Bohužel jsem někde ztratila tvůj email. Až budeme mít cestu vaším směrem, rádi se zastavíme.
Teď jezdíme s přívěsným vozíkem Croozer, holky jsou z něj nadšený. Od září jdeme do školky, která je dost daleko, tak budu mít každý den ráno tělocvik. Docela problém je jedna frekventovaná křižovatka, tak se vždycky před průjezdem pokřižuju. Městská část tu bude stavět bezbariérovou lávku, snažíme se, aby mysleli při výstavbě taky na cyklisty.
Zatím to zvládáme bez auta velmi dobře, akorát naši známí nás někdy mají za šílence. Měj se
Jitka
 katka, dva synové 
  • 

jezdíme na trikke 

(11.9.2006 10:49:51)
po mnoha letech ježdění na kolech jsme díky synům objevili trikke-skki, jakousi trojkoloběžku, na které se člověk neodráží, ale pohybuje se vpřed díky střídavému naklánění. Cyklostezky teď brázdíme jako parta bláznivých tanečníků a rozesmívame tak nejen sebe. Doporučuji jako zábavnou obměnu kola.
 Mirek, 2 synové, 4 trikke 
  • 

Re: jezdíme na trikke 

(22.11.2006 21:46:09)
Katko, kde jezdíte?
 Mirek 
  • 

Videoškola jízdy na Trikke 

(31.5.2007 11:20:04)
Videoškolu jízdy na Trikke s podrobným výkladem, přeloženým do češtiny, najdete na http://www.3cv.cz

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.