| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tak jaké jste měli Velikonoce?

 Celkem 61 názorů.
 Katka 
  • 

Velikonoce nesnáším... 

(1.4.2005 10:49:16)
Nevím, já velikonoce považuju za naprosto dementní svátek (tedy to pojetí - vajíčka, mrskání, polívání vodou, nějak mi uniká ta souvislost s křesťanským významem a již několik let je ignoruju. Možná je to tím, že se v naší rodině také nikdy nijak "neslavili" a babička vždy obarvila asi pět vajec a pak otvírala "koledníkům", byť já jsem o to absolutně nestála. Bratr (15) chodí akorát "klapat" po vesnici, ale na "mrskačku" nechodí a nikdy nechodil.

Považuju to za možná dobrý zvyk pro malé dítka, ale když vidím opilé potácející se padesátníky, kteří s kusem větve chodí po známých aby se zadara ožrali...
Stejně jako na Vánocích nesnáším, jak jsou na sebe všichni, jakoby povinně,hodní a ohleduplní, všichni si přejí atd. a ledva skončí Vánoce, tak je po vnešené náladě. Takový nucený...

Ale jak říkám, bude to můj osobní problém, protože na nějaké dodržování tradic prostě nejsem a kdybych žila někde se toto dodržuje třeba Jízda králů apod. - v životě bych se ničeho takovýho neúčastnila. Na druhou stranu oceňuju, že se dnes ještě najde někdo, kdo tradice dodržuje, když jsou pro něj důležité.
 Alena 
  • 

Re: Velikonoce nesnáším... 

(1.4.2005 11:28:54)
Milá Katko, souhlasím. Jediné co na velikonocích miluju je ta probouzející se příroda - teda v podstatě to, že jsou na jaře. Já totiž jaro miluju. U nás se velikonoce udržují, sejdeme se s rodinou, ale to všechno kazí to pondělí. Malí koledníčci - prosím, je to tradice, jsou roztomilí a většinou neškodní. Ale když přijdou napři. bývalí spolužáci mé starší dcery - a letos jich přišlo asi 10 najednou, kupa puberťáků, tak holka přišla s podlitinama na nohách, rukách a všude kde tzv. koledovali. Je to prostě den, kdy si hoši mohou beztrestně dokázat, jací jsou chlapáci a holky seřezat. A chlapsky se opít. Takže letos jsme se dohodli - byly to poslední velikonoce, kdy jsme koledníkům otevřeli. V kruhu rodiny se tradice udržuje, manžel nás symbolicky vyšlehá většinou hned po pulnoci, pokud vydrží vzhůru, dostane vajíčko a event. nějaký mls, dopoledne pak jde většinou ke kamarádce na skleničku a udržet tu tradici, ale jinak už na velikonoce kašleme. Vždyť jaro je i další víkend a krásně si to užít můžeme i bez toho, že je to povinnost a tradice.
 Hana 
  • 

Velikonoční služba aneb udrzovani sousedskych vztahu. 

(1.4.2005 12:16:30)
Na vsi se někde drží Velikonoční zvyky i jiné, než jen ztřískat známé děvy.
Na některých vsích se od čtvrtecního poledne chodí řechtat. Zvony totiž odletěly do Říma a aby ves věděla kolik je hodin, v šest , poledne a v šest večer jdou s řechtačkami, tratárky a rumpály obejit celou ves. Chodi do oběda na Bílou sobotu./Zvlast mile je na Velky patek a na Bilou sobotu , vedet, ze je sest rano./Při poslední obchuzce ríkaji predlouhou roztomile zkomolenou básen o ukřižování, o Jidasovi a pri tom dostavají výsluzku. Uprimne receno zaslouzenou, obejit ves v sest rano ,pak znova v poledne a vecer za kazdeho pocasi a celou dobu tocit rumpalem neni nic snadneho.
Proti tomu je zmlaceni sousedovy dcery koupenou suchou pomlazkou vysmech a traparna. A v techto vsich / sama tedy vim o dvou v Jiznich Cechach , kde mame babicky /se pak uz v pondeli chodi na slehacky jen po nejblizsim okoli. Sama mam dva kluky a zduraznuji jim neustale, ze to je spolecenska udalost ,a ze tim zenam , ktere symbolicky vyslehaji zivou pomlazkou ,rozproudi v zilach cerstvou krev. A ze kdyz maji chut nekoho triskat, at jdou stipat drivi. Ze jde o hru. A o sousedske vztahy. Jiste ze to jde tezko aplikovat na panelakovem sidlisti, blby je to na velkem meste, nemozne tam, kde v patek vsichni odjedou na chalupy...Ale nic neni pro zivot na vsi tak dulezite, jako dobry soused.A nic tak neupevni vztahy s mrzutou sousedkou - duchodkyni, jako galantni vymrskani peknymi mladymi sestnactiletymi sousedy. hana
 Alena 
  • 

Re: Velikonoční služba aneb udrzovani sousedskych vztahu. 

(1.4.2005 12:45:17)
Mila Hano, ja s tebou naprosto souhlasim, že na vesnici je to uplně něco jiného než ve městě. Sama pocházím z Moravy, sice z města, ale některé zvyky jsem na Moravě viděla (např. jízdu králů) a moc se mi to líbilo. Ale nyní bydlím ve velkém městě, sice ne na sídlišti, ale bohužel to tu probíhá tak jak jsem napsala. Velikonoční zvyky na vesnici jsou asi úplně v jiném duchu, protože se to tam prostě bere jako tradice a společenská událost.A specielně ta Morava je na tyto tradice prostě nádherná. Já jsem jen napsala, proč se velikonoce nelíbí mě, bohužel se to od toho hezkého u vás liší. Možná kdybych bydlela na vesnici, tak bych měla jiný názor. Ale stejně si myslím, že je rozdíl vyšlehat na rozproudění krve a nebo ukázat jakou má hoch sílu i za cenu modřin a podlitin, protože jsou velikonoce. Takže mi nezbývá nic, než ti závidět, že u vás to je stále pěkné a všichni si to užíváte.
 Katka 
  • 

Re: Re: Velikonoční služba aneb udrzovani sousedskych vztahu. 

(1.4.2005 14:21:46)
Hm, jak říkám, asi ten můj vztah k velikonocím bude tím, že u nás se to snažila nějak řešit jen babička a aktivně otvírala koledníkům. Moje maminka je na tom stejně jako já, takže jsem v tom nevyrostla, nikdy se tyto svátky u nás nějak neřešily. A to jsem z Moravy.
Nicméně pořád nějak nevím, proč by ženy měly být šlehány muži...tím nechci říct, že by to mělo být obráceně, nějak mi prostě uniká smysl tohoto konání.

Ale jak tu píše přispěvatelka před tebou...když je to takové citlivé, tak proč ne, ale někteří chlapi jakoby to skutečně pochopili jako nějaký den, kdy se můžou na ženách vyřádit a skutečně se "nese..." a pak hlavně tu štamprdli. A aby žena či dívka měla modřiny...proboha kde to jsme.


 Ivana Procházková 


Re: Velikonoční služba aneb udrzovani sousedskych vztahu. 

(1.4.2005 21:39:17)
Zažila jsem Velikonoce na vesnici i ve městě a vždycky mi po přišlo jako JEDNA VELKÁ TRAPÁRNA. Tedy to mrskání. Ať to bolí nebo ne, já jsem si při tom připadala strašlivě trapně a ponížená. Podle manžela jsem sice suchar, ale respektuje to a pomlázku doma nevidím, Velikonoce slavíme jako svátky jara a jsem ráda za to volné pondělí. A koledníkům neotvíráme :))
 Alicee 


Re: Re: Velikonoční služba aneb udrzovani sousedskych vztahu. 

(2.4.2005 4:51:43)
To jsem ráda, že nejsem sama...Já si taky vždycky na Velikonoce připadala hrozně ponížená, že musím "podržet" všem chlapům, kteří se třesou na to, aby mi nařezali. I symbolicky mi to prostě vadí. Navíc jsem vyrůstala se čtyřmi bratranci, kteří se Velikonoc nemohli celý rok dočkat, protože jsem se "nesměla" bránit a oni mě mohli seřezat za všechno co jsem jim celý rok provedla. A tak si vyráběli pomlázky z drátů a podobně...fakt nic moc.

Velikonoce beru jako hezký jarní víkend, jejich křesťanský rozměr je mi cizí...a tak úplně s klidným svědomím Velikonoce neslavím. Moc se mi líbí nápad, který tu někdo psal...prostě si na Velikonoce udělat rodinný výlet a užívat si sluníčka. Bez pomlázek, jelit a vajec.
 Hana1 
  • 

Re: Re: Velikonoce nesnáším... 

(2.4.2005 9:41:39)
Ani já velikonoce v té nejčastější podobě nesnáším. Mám je ráda jako křesťanské svátky, jsem věřící člověk a mystika zeleného čtvrtku, velkého pátku, ticha bílé soboty a vzkříšené neděle má pro mne hodně do sebe, i když do kostela až tak často nechodím. Ovšem tím to pro mne končí - na velikonoční pondělí se na celý den zdekuju někam do přírody, pokud jsem nemocná tak se zabedním doma, koukám na televizi, čtu knížky, nebo dělám něco jiného užitečného. Mám naštěsí partnera, který na nějaké ty šlehačky taky není a neumí si nějak představit, že pokud mě má rád, měl by mě vyplácet. Ani své děti zrovna na toto učit nechceme. Jako malá holka z dědiny jsem měla po zadku spoustu jelit od ožralých chlapů co chodili od domu k domu a víc než vajíčka je zajímala štamprle, to nemluvím o poblitých chodnících a tom, že pár nadraných koledníků se jednou tak domáhalo vstupu k našim známým, až jim rozmlátili sklo u vstupních dveří. A když si představím, že na severu se ještě hází do vody a šplíchá se voňavkama, tak teda dík, ale ne. Takovýhle velikonoce fakt nejsou pro mě.
 L+2 
  • 

Re: Velikonoce nesnáším... 

(1.4.2005 14:43:32)
No, ja bych byla opatrna nazyvat velikonoce "dementnim svatkem" vzhledem k tomu, ze jde o nejvetsi svatek v katolicke cirkvi!
 L+2 
  • 

Re: Re: Velikonoce nesnáším... 

(1.4.2005 14:46:06)
omluva, nejen katolicke cirkvi ale vsech krestanu
 ANTIKRIST 
  • 

Re: Re: Re: Velikonoce nesnáším... 

(9.4.2005 9:43:32)
Křesťané a dementní svátky. To se myslím nevylučuje, ba přímo bych od křesťanů nic jiného nečekal, než že budou mít dementní svátky :-).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Velikonoce nesnáším... 

(9.4.2005 11:33:26)
Nerada tě připravuju o iluze, Antikriste, ale většina velikonočních tradic je předkřesťanská vč. šlehání ženských metlou. :o)
 anezka 
  • 

Re: Re: Velikonoce nesnáším... 

(1.4.2005 16:18:43)
Puvodne byly Velikonoce svatek pohansky a to v nekolika slovanskych zemich. Slavilo se konec zimy, zacatek jara. K tomu patrilo rozdavani vajicek jako symbol noveho zivota, a pravdepodobne i slehani - jako symbol ceho to nevim :) Krestansky vyznam dostaly az pozdeji, ale ocividne malovana vajicka a Jezis nemaji moc spolecneho.
 Hana1 
  • 

pomlázka´je falický symbol 

(2.4.2005 10:04:47)
Šlehání je prapůvodní symbol pohlavního styku, tedy plodnosti.Staří pohané to samozřejmě nebrali jako nic lechtivého, ale jako skutečné posvátno - po dlouhé zimě nepřežili všichni a bylo potřeba nových narození, aby se udržel rod. Takže pomlázka, u nás říkáme žíla, je vlastně prapůvodně falický symbol. Vajíčko je samozřejmě tím symbolem nového začátku života, dostávali je nejen muži, ale rozvěšovala se po příbytcích i chlévech.
Když jsem ještě bydlela na dědině, byl na velikonoční pondělí v kostele takový trapný zvyk, že chlapi udělali šlehajícíma žílama u kostelních dveří "uličku hanby" a ženský tím musely projít. Přidával se i farář. Jednou jsem mu v zakristii (bylo mi 18, cítila jsem se dospěle a hlásila jsem se na etnologii) velmi ostře vysvětlila tento symbol šlehání - moc milé mu to nebylo a kluci ministranti se dívali s otevřenou pusou. Když jsem pak procházela "uličkou hanby" tak jsem jen nahlas říkala:"No jo, tady někdo trapně nemůže, tak to musí ventilovat aspoň takhle, že jo pane faráři,a vy taky, no jen si přitlačte když vás to uspokojí..." Od té doby se tam uličky nekonají.




 Hana1 
  • 

Re: Re: Velikonoce nesnáším... 

(2.4.2005 9:45:50)
No jo, jenže žádní křesťanská tradice v sobě nemá mlácení ženských žílama, to s křesťanstvím nemá nic společného. Křesťanské velikonoce miluju - viz. můj příspěvek nahoře- ty do trapna vykrystalizované pohanské zvyky ne.
 normální člověk 
  • 

Re: Velikonoce nesnáším... 

(28.8.2005 21:14:27)
Po přetčtení vašeho příspěvku jsem usoudil že zřejmě nesnášíte lidi a dobrou zábavu proto vám radím kupte si nějakou střílečku např. mafia nebo doom3 tam je hodně zabíjení a krve a můžete začít dále nevycházejte ven a lituju vaše děti.
 JosephineM 


Re: Velikonoce nesnáším... 

(4.4.2015 20:50:02)
Velikonoční pondělí bylo, je a bude nejodpornější den v roce. Den ponížení. Znamenal vždy poníženě a poslušně doma čekat, než přijdou muži a kluci, zmrskají mě, karabáčem či velkým jalovcem, po nohách a po zadku, polijí po hlavě smradlavou voňavkou, která nezmizí ani po vícero umytí šamponem,i mou sestru a matku, a my je za zmrskání odměním čokoládou, obarvenými vajíčky, dospělé alkoholem a jiným pohoštěním. Nic sexističtějšího si už neumím představit. Kamarádku házeli do vany a polévali ledovou vodou. Za známou v jejích šesti letech lezli ožralí dědci do pokoje a sahali jí pod noční košili. Den ponížení. Jsem ateista, náboženské důvody pro velikonoce (když pominu, že žádný ježíš nikdy neexistoval a je to všechno jen vymyšlený nesmysl) nezajímají a pohanskou sexistickou tradici nenávidím. U nás dívky nekoledovali a nekoledují. Takže rodiny s dcerami opravdu neřešily a neřeší, co s "nakoledovanými" vajíčky. Znám mnoho žen, které v ten den prostě "nejsou doma", jak to ponížení nenávidí. Ale zkuste projevit v České republice svůj názor na Velikonoce. Obdržíte jen nenávist, jak tenhle "úžasný" svátek nechápete a měla byste navštívit psychiatra. Také se dozvíte, jak je to všechno jen "symbolické" a že je to vaše chyba, když vám to nesymbolické mlácení vadí. Jen důkaz neskutečné úrovně sexismu u nás. Ano, vadí mi ponižování a sexismus a nejsem proto "divná". Ponižovalo mě to, a to je prostý fakt. Kdyby šlo o "zdraví a neuschnutí", tak by to bylo oboustranné a muži by poslušně čekali doma s pohoštěním, až přijdou ženy a zmrskají je, aby i oni "neuschli a byli zdraví". Nejsme přece sobci, aby jen ženy byly "zdravé" a muži ne.
 Psychouš 
  • 

Já měl  

(1.4.2005 10:58:27)
nezapomenutelné.

:-)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(1.4.2005 16:21:09)
Milá Věruško

myslím si, že tak, jak jsi prožila velikonoce ty, tak je prožil tady u nás málokdo. Možná bychom ti mohli trochu závidět, že jsou kolem tebe lidé, pro které krásné české tradice nejsou "trapárna". Bohužel jsem se z Moravy odstěhovala do Čech, kde se to až tak moc nedrží.
V dětství jsme zdobili celý dům, brácha pletl pomlázky, všichni jsme v neděli odpoledne zdobili vajíčka. Zkoušeli jsme různé techniky, (zdobení s voskovou rezervou, vyškrabovanou techniku, leptání zelím a já už ani nevím co všechno.......). Nebylo to o církevních tradicích - sami nejsme věřící, takže tento rozměr velikonoc šel vždycky trochu mimo nás - ale o tom, že jsme byli všichni pohromadě, povídali si, udělali si na sebe chvíli času. Když mamka zjistila, že v nějaké "spřátelené" rodině místo vajec nalévají alkohol, tak tam "naši chlapi" v dalších letech nechodili, neboť o tom velikonoce přece nejsou. A v tomto duchu se snažíme dodržovat tradice i u nás. Ty chvíle společného tvoření nám nikdo nevezme.

Pravda tradice koledování tu moc nebyly - koledníci tu chodí málo, když jsme se sem nastěhovali, tak jsme asi trochu zaváděli nové tradice, ale sousedé a známí se se snadno nechali "svést". Takže po 19 letech strávených tady jsme okolo sebe vytvořili jakousi partu lidí, která si na velikonoce hraje. Vajíčka zdobíme společně, chlapi a kluci táhnou v jednom houfu, aby "děvčatům" našlehali proutky či pomlázkami - symbolicky. Chodíme společně do přírody a děláme soutěž v "ťukání" vajíčky, učíme děti hrát kuličky. Letos jsme měli velikonoce trochu nachřipkované (já marodím už 5. týden, Aninka snad půje od pondělí do školy, ale o velikonocích byla ještě na ATB), takže odpadla ta "společenská" a venkovní část, ale i tak to bylo fajn.

Moc všchny zdravím a doporučuji vám všem - berte velikonoce jako další příležitost být spolu, pohrát si, užít si to. Vzhledem k tomu, že původní význam a smysl mnohých svátků už jde trochu mimo nás, tak by nám mělo jít hlavně o tohle, ne?

Simča
 Gábi+2 
  • 

Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(1.4.2005 17:52:28)
Simčo, krásné povídání. V naší rodině jsme si zavedli velikonoční tradici úplně jinou, ale také mám pocit, že nás obohacuje. Klasické zvyky nikdo z nás neprožíval ani trochu, Velikonoce jsme prostě rádi neměli. Možná je to na vesnici jiné, ale na sídlišti to opravdu je o alkoholu, násilném vyšlehávání apod.
Teď každý rok před Velikonocemi vezmeme mapu, vybereme koutek republiky, který ještě neznáme, zajistíme si ubytování v nějakém klidném malém penzionku a na pár dní vyrazíme. Někdy bereme kola, jindy to pojmeme jenom turisticky. Projdeme v tom místě všechny hrady, zámky, města, přírodu, užijeme si jeden druhého... Celé svátky proběhnou bez velkých příprav, gruntování a pečení, ale jsme celé dny venku a máme na sebe čas. Vřele doporučuji všem, kdo mají k velikonočním zvykům negativní postoj..
 Vera S. Clarisska skoro 9, USA 
  • 

Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(1.4.2005 18:13:35)
Milá Simčo,
děkuju za krásné rozšíření mého příspěvku. Jak už jsem mnohorát řekla, svátky jsou takové, jaké si je uděláme. A je dobře je "světit" pro zdraví těla i ducha.
Připojila jsi moc hezké fotky. Máš pěkné šikulenky. Mužeš mi prozradit na můj e-mail, jak se Ti to povedlo?
Pokud jde o šlehání, jde o vyhánění všeho zlého z těla. Tedy jakýsi ozdravovací proces. Anebo i viděno jinak, žena je přece nádoba plná hříchů, tedy vyhánění ďábla. Očistný význam mají i slovenské "polievačky". Na vesnici se zvyky drží líp, protože tam patří. Jako všechny svátky vznikly z životního cyklu hospodářského života.
Překvapily mě ty zmínky o klapaní, myslela jsem, že už v Čechcách za časů komunismu docela vymřelo. Děti a mládež klapají v celém jižním Německu. Ve Falcku jsem viděla moc pěkné vlastnoručně vyvedené klapací nástroje...A tak jsem ráda, že je to k vidění, tedy lépe ke slyšení i v Čechcách. To je ten křesťanský rozměr velikonoc... Věra S.
 Hana1 
  • 

Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 10:26:04)
Promiňte, omlouvám se za to, že teď možná trochu napadnu Vaše smýšlení, ale odkud berete tu pokřivenou představu o ženě jako nádobě hříchu? Já vím, že starší církevní učení navazující na středověk ( ne ovšem na samé počátky křesťanství!!!) mělo tyto tendence, ale od toho se už zaplaťpánbůh upustilo, protože je prostě blbost si to myslet. Žena je dárkyně života a plnohodnotný člověk stejně jako muž, tak jakápak nádoba hříchu? Já vím, že mám svoje chyby-hříchy, a kdo by neměl, že jo... Ale cítit se jako skrz naskrz hříšná a špatná a muset se nechat pořádně vymrskat, aby to ze mě odešlo... To je nějaké podivné pomíchání pohanských tradic a vymítání ďábla, ne?Pokud si budete číst pozorně Nový Zákon, nic o "hříšných nádobách" tam není, naopak, v raném křesťanství měly ženy důležitou a důstojnou úlohu a teprve středověk a inkvizice sebou přinesly automatické braní žen jako něčeho méněcenného, hříšného a třeba z Maří Magdaleny, původně uzdravené nemocné učednice, udělaly prostitutku.





 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 13:09:01)
proboha hano1, neber to tak vážně. Já jsem to od Věry pochopila jako větu s nadhledem. Jsem jiná než ty,mě to, co Věra napsala neuráží, naopak v jisté souvislosti bych to brala i jako kompliment:-)

Jinak Velikonoce mám taky ráda. Z vesnice nejsem, vyrůstala jsem, ale i teď bydlím ve větším městě, ale na okraji, takže se koledování(bohužel pouze to) u nás dodržuje. ale chodí většinou děti s rodiči nebo staršími sourozenci a symbolicky vyšlehají hospodyňky pomlázkami. Moje mamka letos např. rozdala 60 čokoládiček a 30 ručně malovaných vajíček. Ty vajíčka malujeme voskem a mě to moc baví.Je to opravdu hodně o tom, jak si kdo velikonoce udělá. Na mě nikdy Velikonoce nepůsobili negativně. Taky se to u nás bralo tak, že se má žena nechat vyšlehat, aby do roka "neuschla". Agresivní hodovníky domů nepouštějte a Velikonoce si užijte co nejlépe.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 14:14:24)
Já soulasím s Hanou - proč bych se měla nechat o velikonocích mlátit, mě to ponižuje i když je to jen "symbolicky" - normálně se taky nenechávám plácat po zadku, tak proč bych měla o velikonocích? Ani svoje děti to neučím, sice svátky jara slavíme, ale ne takhle, to je fakt trapas. A přečti si další Haniny příspěvky, sice nejsem věřící, ale líbí se mi. A vůbec nevím, proč bych měla být nějaká nádoba hříchu, ty sedí akorát tak v parlamentu!

 Klekí 


Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 14:46:06)
Já to beru tak, že když někdo ty tradice dodržovat chce,
tak ať si to dělá. Ale mně ať nechají na pokoji.

Pro mně Velikonoce neznamenají nic jiného než o jeden den volna navíc. Křesťan nejsem, pohanské tradice mi taky lezou krkem, tak to prostě ignoruju. Možná to dobré není, ale mně to prostě nebaví. Pokud dcera přijde ze školky s tím, že tam barvili vajíčka a chce to zkusit doma, fajn, jsem ochotná. Ale vypíkat, vyvařovat, ziglit celý byt...to tedy ne. Nesnáším to od dětství, jsem z Valach, kde se to dodržovalo a co má paměť sahá, mi to vadilo.

Jak psala autorka článku, je to fajn sejít se s přáteli a pobavit se. Ale to mohu udělat kdykoliv a ne zrovna na nějaké nařízené svátky.
 Hana1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 14:46:32)
I já pocházím z moravské vesnice a své příspěvky rozhodně nemíním tak, že dobře je slavit velikonoce jen křesťansky a to ostatní je špatně. Naopak, mám ráda barvení vajíček, odlet zvonů do Říma a řehtačky, ale i ostatní zvyky a legendy - třeba otvírání pokladů na Velký pátek, na to se dělají s dětmi v oddíle celé dobrodružné výpravy. A jak jsem psala, jsem věřící člověk a kouzlo smrti a zmrtvýchvstání je pro mne krásné, tajemné, po této stránce mám velikonoce snad ještě radši než vánoce, nejsou tak komerční.. Ale do této tajemné a klidné nálady mi ožralí chlapi, řev a jelita na zadku vůbec nezapadají, užila jsem si jich dost. Nemám institut "vyplácení" ráda ani symbolicky - vždyť jsem nikomu nic neudělala.A že bych měla uschnout? Už pěkných pár let mě nikdo nevyplatil a ještě jsem neuschla, tak co. Navíc myslím, že když se zrušilo MDŽ, je pro určité týpky velikonoční pondělí jediná možnost, jak se veřejně pořádně namazat a dělat binec. Daleko víc by se mi líbilo, kdyby se obdarovávání pěknými vajíčky dělalo jen mezi dětmi, tak jako v zahraničí a pro ty dospělé by velikonoce byly hlavně příležitostí, jak být spolu a jak navštěvovat příbuzné a známé. Pozoruji ale už tak 2-3roky, že stále víc lidí v mém okolí, ať už jsou věřící nebo nevěřící, začínají velikonoce praktikovat tak, že v neděli upečou nějakou tu buchtu, navštíví příbuzné, posedí, popovídají, a v pondělí jdou někam na hezký výlet.To je-myslím- daleko vkusnější trávení velikonoc, než se třást, kdo mě kde praští, polije nebo nachlazenou hodí do studené vody.

 Hana1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 14:53:53)
... a v čem chci stoprocentně souhlasit s Klekí je to, že uvařeno, uklizeno, vypíglováno, zgruntováno i když bych radši dělala něco příjemnějšího... a do toho čekání na koledníky i když bych byla radši někde venku, když je tam tak hezky, to opravdu nejsou svátky, kdy by měl být hlavně klid...






 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 20:15:27)
Já jsem z velkého města a když jsem byla malá, tak jsme velikonoce nikdy neslavili. Jen jednou v pubertě u kamarádky na chatě tam chodili místní mladíci, sice u toho taky popíjeli, ale nebyli opilí jako zvířata, pošlehání bylo spíš symbolické a pamatuji se, že to tehdy byly velice příjemné velikonoce. My holky jsme to braly jako poklonu a zájem a jak říkám, ze strany kluků to bylo poměrně hodně decentní.

S manželem už velikonoce slavíme tradičně: vždycky si sám uplete pomlázku, obarvíme vajíčka a on nás na velikonoční pondělí symbolicky vyšlehá. Co teď máme prcka, tak držíme i zvyk z manželovy rodiny, který jsem před tím neznala, že čokoládová vajíčka nosí zajíček. Pak objedeme kamarády a manžel kamarádky taky vyšlehá (ale opravdu jen symbolicky), popřípadě půjčí pomlázku jejich manželům, kteří na proutkách nebyli:o))

Opravdu je to asi hlavně o té dobrovolnosti a uměřenosti z obou stran. Asi kdybych zažila nějaké opilecké excesy, tak bych to velikonoční šlehání taky nenáviděla, ale teď si to užívám.

A nakonec promiňte mně nevědomci, který to v té nepříjemné formě opravdu nikdy nezažil - proč na ty velikonoce radši cestujete pryč, aby k vám koledníci nepřišli, co vám brání zůstat doma (tedy když byste raději zůstali doma než někam jezdili) a prostě jim neotevřít? To není ironie, prostě mě to zajímá. Znamenalo by to se společensky znemožnit? Nebo co by se stalo?
 Jarmusha,David 7/01,Diana 2/03 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 22:43:48)
Je to o tom, ze Te pak ve vesnici pomluvi, ze skudlis a nechces nalit... A tak jsme vzdycky se segrou a mamkou se skripenim zubu naklidily, pripravily lehke obcerstveni (chlebicky, jednohubky) a poctive otviraly a nemohly se dockat, az bude 12 hod., aby bylo po vsem... Nesnasela jsem velikonoce z celeho srdce, hlavne proto, ze s kazdym vypitym panakem rostla i brutalita "vyplaceni" a ja se take citila hrozne ponizene, kdyz jsem musela "drzet" a cekat na ranu.

Ted zijeme v Nemecku a je to pohoda. Obarvime vajicka, vyzdobime s detmi byt, manzel se synem uplete pomlazku a v pondeli nas symbolicky vyslehaji a dostanou vajicko. A k tomu prebirame nemecky zvyk, kdy deti hledaji vajicka shovana zajickem na zahrade. Tak se mi velikonoce libi!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 23:21:01)
Šáry, já třeba taky nemůžu předstírat, že nejsme doma, protože bydlíme v domku a když už někdo přijde ke dveřím, pohodlně vidí dovnitř. Takže bych musela buď nehybně pobývat někde za rohem (a držet tam i děti), nebo zatemňovat okna :-)
Já velikonoce taky nemam ráda, ale nechtěla jsem dětem z vesnice upřít koledu, tak jsem s klukama odjela ke kamarádce s malou holčičkou, která se na koledníky těšila, a u nás před domem jsme nechali aspoň cedulku s přáním hezkých Velikonoc, vysvětlením, že jsme odjeli a ošatku s vajíčkama a sušenkama. Doufám, že se podělilo víc dětí, alespoň co vím od kamarádky, tak její děti si tu něco vybraly.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(3.4.2005 0:26:46)
Jeno,

a proč něco předstírat? Nešlo by prostě jen neotevřít? Jestli jsou ti koledníci ožralí a hrubí, tak by to bylo jen spravedlivé.

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(3.4.2005 7:54:29)
Jestli jsou hrubí nemusíš poznat přes dveře (jsem přistěhovalec, takže neznám tu každýho, abych to dokázala předvídat) a když si představím, že bych neotevřela viditelně opilý partičce v ráži a oni nám začli bušit do oken ať je pustim dál, to taky neni nic moc představa... Radši odjedu. (Loni jsme byli tuším v ZOO, letos jsme polehoučku přistoupili na tradice kvůli dětem a pak teprve odjeli, uvidíme jak to bude příští rok...)
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(4.4.2005 22:44:54)
Pro proste jen neotevrit parte opilcu?

Kdyz jim neotevres, tak se muzes dockat i takovych "prijemnosti" jako jsou syrova rozbita vejce na fasade, auto polite mocuvkou (pocurane), pripadne rozbite okno, svetlo, pomalovana vrata... (vlastni zkusenost).

JInak my jsem velikonoce travili na chate na zahradce (na samote) - nazdobeno, nabarveno, naklizeno. Ditko hledalo na zahradce vajicka, co skrivanek nadelil:



A pak je bastil i se skorapkou:)))

 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(4.4.2005 22:57:09)
Blaňuláku,

krásný fotky, doufám, že jste si to užili.

Já to s těmi opilci na jednu stranu chápu, ale na druhou se mi silně příčí pouštět si do baráku bandu ožralých primitivů ne proto, že se mi chce, ALE PROTO, ABY MI NĚCO NEPROVEDLI, a z toho strachu si pak od nich nechat leccos líbit.... a mít zkažený velikonoce.
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(4.4.2005 23:03:32)
Sary, kdyz maji naladu nicit, budou nicit. At doma, nebo venku (kdyz zjisti, ze jim "jen" nechces otevrit, tak budou nicit o to vic), kdyz tam nebudes, jdou o dum dal (neurazis jejich jesitnost). My jsme jedni z tech, co taky "berou roha"...
Velikonoce jsme si uzili po svem. Nejvic se to libilo Kubovi:)))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(5.4.2005 7:24:46)
Šáry, a v čem bydlíte? Bydlet třeba v paneláku, tak si s tim hlavu nelámu - stejně by ani nikdo nevěděl, jestli jsme opravdu doma. Nebo pokud má člověk zamčenou bránu, je to taky jiná. Ale my máme branku jen z planěk s otvíráním na zástrčku (nemáme ani zvonek - lidi k nám prostě přijdou až do baráku a klepou) a koukat na sebe s ožralou skrz okno z oka do oka a gestikulovat na něj, že má vypadnout...
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(3.4.2005 8:40:50)
My slavíme Velikonoce jako svátky jara. Děti mají rádi, když děláme výzdobu, barvíme vajíčka, něco dobrého si upečeme, vysejeme do květináčů něco zeleného, atd..... Taky, když je hezky, jsme většinu času někde venku.
Pondělí beru jako svátek pro děti. Připravím nějaké dobroty pro naše děti a pro ostatní koledníky (ale bydlíme na sídlišti, tak někdo přijde spíš vyjímečně), děti hodujou doma a u babiček. Odpoledne většinou jedeme na výlet.
Taky mi uniká smysl mlácení pomlázkou. Nikdy jsem nevěděla, co mám vlastně dělat a nějaké vyplácení mezi dveřmi panelákového bytu mi fakt přijde divný. Takže jsem se rozhodla, že u něčeho takového být nemusím. Doma tento zvyk nedržíme a dospělým koledníkům bych prostě neotevřela.

E.
 Věra S. Clarisska, USA 
  • 

Re: Díky za pochopení 

(3.4.2005 20:50:02)
Ale pokud to Hana a další čtenářky chtějí brát tak vážně, tak to trošku upřesním:
Nádoby plné hříchu samozřejmě nejsou z Bible. Ale Bible není celá historie křesťanství. Je to pojetí spíš barokní, které vyústilo v KLADIVU NA ČARODĚJNICE. Bylo by to na dlouhou diskusi.
Ale já jsem ho použila spíš v pojetí Drdově v Dalskabátech, hříšné vsi, kde se nádobami pohazuje neustále: je jí ve farářových očích jak Plajznerka, tak mladičká kovářova žena... (v divadelním zpracování). Tak se o ženách smýšlelo ještě na začátku 20.století...A k Plajznerkám a malým kovářkám s chutí přiřadím. Je to opravdu poklona...
A pokud máš Hanko tak ráda etnologii, mělo by Ti být jasné, že ďábel jako rohatej čert je jako symbol zla také poměrně "mladý". Mluvím-li o ďáblu mluvím o zlu (evil)a to vyhánějí z těla (a z duše) všechna náboženství i ta nejprimitivnější a často právě "bičováním". A bič? No samozřejmě falický symbol... Nejde tedy o žádné matení pojmů. Ostatně rohatej čert v podobě české (jehož nejlepším představitelem je právě Mates-Trepifajksl) se najde asi jen v Čechách...Možná ještě někde v jižním Německu. Proto si ho čokoládového klidně pověsíme na vánoční stromeček, což naprosto odmítla moje babtistická snacha, ani sníst ho děti nesměly...
A tohle je prosím zase žert: Já jsem si myslela, že proti vyšlehávání jsou jenom ty děsné feministky (tak se to psalo v českém tisku) a koukejme se, asi vás už nakazily...Já jsem holt ta nádoba a věřím, že když mě někdo (symbolicky, láskyplně) nevyšlehá, nebudu příští rok zdravá. A plácnutí přes zadek s něhou a obdivem od tatínka či svého muže a jiných blízkých osob, přímo zbožňuji...Asi to s tím mým feminismem nebude tak žhavé, budu to muset přehodnotit...Věra S.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Díky za pochopení 

(4.4.2005 20:58:05)
Tak, tak, Vero, naprosty souhlas. Napisete hrejivy clanek o Velikonocich za velkou louzi a dav feministek se tu bude rozcilovat nad bolestivimy utoky ozralu, byt staci jen neotevrit. A jini vas budou napadat za vasi neznalost historie. Nenechte se odradit od psani hezkych clanku "odjinud", ani otravit reakcemi tech, ktere si to nedovedou o Velikonocnim pondeli zaridit. Take znam jednu, ktera se silene pohorsuje nad slehnutim kolednika, jak ji biti silene ponizuje, na druhou stranu si k ni manzel dovoluje po 364dni v roce takove psychicke ponizovani, ze mi zustava rozum stat, ale ona je stastna, ze ma alespon nekoho a klidne si to necha libit. To ja radeji vydrzim dopoledne nejakou pres zadek a po zbytek roku jsme si s manzelem rovni. PS: kdo to nevi, odpoledne se dle tradic karty otoci a zeny muzou vyplatit muze
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(2.4.2005 19:56:47)
Klííííííd Hano, paní Věra píše jak se pohlíží na mrskání z hlediska tradic. Určitě si paní Věra nemyslí, že žena je nádoba hříchu, jenom vysvětluje, kde se vlastně tento zvyk vzal. A jestli na to někdo raguje tak hystericky jako vy, tak to asi bude o nějaké potrefené huse..... .
 Danča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(3.4.2005 9:29:07)
Teda Deniso, mně se teda všechny Haniny příspěvky strašně líbí, nejsem věřící a tak jsem si u babičky co do kostela chodí hledala v Bibli - doopravdy tam o hříšných nádobách nic není a Maří Magdalena prostitutka nebyla - jak jsem si myslela z muzikálu Jesus Christ Superstar a jsem ráda, že někdo tady vyslovuje takhle zajímavé věci. A potrefená husa jsi, promiň, ale ty - Hana přece nikoho nenapadá, jak jsem pochopila, je etnolog a dost toho ví o tom, jak se míchaly všechny tradice, jen tím chtěla upozornit na něco, o čem my ostatní ani nevíme. A pokud ty se necháváš ráda mlátit a ani se nezajímáš, odkud to přišlo, to je podle mne tvůj problém. Jen se mi nelíbí, že tady okamžitě urážíš někoho, kdo se snaží vysvětlit, že na to má trochu jiný názor. Ještě nám tady dej facku, že si myslíme něco jinýho než ty!
Danča.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Velikonoce - příležitost hrát si spolu..... 

(4.4.2005 16:38:53)
A ona nahodou Veru nenapada? Clanek byl odlehcene tema a tady se rozvinula diskuse nervy drasajici. Proto pisu, klid, autorka neni zadna propagatorka idei, ze zena je nadoba hrichu a nemusi byt tady za to napadana. A kde ty beres tu jistotu, ze ja se davam rada mrskat? Netusim proc tady tolik prispivatelek vyvadi a vzteka se kvuli tomu jak je to ponizujici a kdesi cosi. Ja proste neotevru dvere a tim to pro me hasne. Proto si myslim ze mene hysterie kolem nekonflikniho a hezkeho clanku "odjinud" by neskodilo.
 Denisa 
  • 

Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(2.4.2005 20:24:34)
Nikdy jsem nebyla brutálně seřezána ožralými koledníky, tudíž mám Velikonoce ráda a baví mě dokonce i dělat kraslice. Nezapomenu na jedny Velikonoce v mém pubertálním věku. Bylo mi asi 16, když před naším domem zabrzdila Š 100 z jejíhož okénka koukala ne pomlázka, ale "bejkovec" cca 4 m dlouhý. Vystoupilo asi 7 alkoholem rozparáděných hochů z okolí a jeden střízlivý řidič. Protáhli bejčák složitě dveřmi a přednesli vlastní legrační a trochu přisprostlou koledu na téma, že si jdou pro tři Pé - neboli Pentli, Panáka a Podprsenku. O tom třetím svědčilo několik podprsenek na konci pomlázky mezi pentlemi. No a když mě symbolicky vyšlehali a dostali panáka, tak se strhla mela. Nikdy nezapomenu na vykulené oči a otevřenou pusu mého silně puritánského otce, který se nezmohl na slovo při pohledu na mě, válící se po zemi a držící si zuby nehty halenku a na mě horda hochů, snažící se mi pod halenku dostat. Naštěstí se jim to nepovedlo, to by otec asi nerozdýchal. Ráda na to s odstupem let vzpomínám, byla sranda a uměli jsme si to užít.
 Danča 
  • 

Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(3.4.2005 9:35:27)
Brrrrrrr.... tak tohle by nebyly velikonoce pro mne. Jestli oni přece jen neznali ten správný výklad velikonočního šlehání (viz.příspěvek Hany1 výše)... :) No dík, ale tohle pro mne žádná sranda není. Mojí kamarádce se zase v Ostravě stalo, že jen vystoupila z autobusu, našplíchala jí podobná opilá parta intimsprej do očí a vymáchala ji v kádi u něčího okapu. Blbý je, že takové excesy prakricky nejsou žalovatelné, normálně je to přece výtržnictví, ne?

 Katka 
  • 

Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(4.4.2005 9:21:49)
Asi jsem suchar, ale ode mě by dostali možná akorát tak pár facek :o)
 difo 
  • 

Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(7.4.2005 9:35:57)
Chceš říct, že se ti parta kluků snažila na veřejnosti stáhnout halenku a podprsenku a tvůj táta na to jen koukal ??? To je tedy síla přesilná. To bych tedy svého otce už nikdy nedokázala považovat za svého otce.
 anonimus 
  • 

Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(15.5.2005 12:58:42)
take nesnasím sveho otce je to zasranej sobec napred on a pak zase on a nakonec zase on nemysli nanic jineho jenom na sebe zalozil bich skupinu antifotr!!!!!!ktera bi se zabivala nicenim vsech spatnejch otcu nemyslim vrazdu ale psichicke zdeptaní to je horsi nez smrt kdyz je clovek na dne ja to znam protoze me otec dohani k silenstvi a obcas se pristihnu ze trpim samomluvou ve zlosti.
 difo 
  • 

Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(7.4.2005 9:37:59)
Ještě jednou jsem si tvůj příspěvek přečetla, tedy to bylo doma. Dobře. Sorry. Ale stejně. Kluci jsou kluci, budiž. Ale toho, kdo mě má chránit bych si asi už nikdy nedovedla vážit.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(7.4.2005 18:44:15)
Ty to pořád ještě nechápeš? Byla to legrace, kdyby mě krutě řezali, určitě by otec zasáhl, ale byl pouze zaskočený že chtějí podprsenku, protože za jeho mladých let on chodil jen pro vajíčka. Ovšem samozřejmě pochopil, že je to legrace, byť ho to jako puritána rozhodilo.
Další roky k nám např. přijela parta spolupracovníků z práce, kteří odmítali ženské mrskat, zato chtěli "polívat". Takže všechny osoby žeského pohlaví odnesly do vany a totálně zlili ledovou vodou. Všude binec, "nacamráno", ale té legrace co jsme si užili. Další roky už jsme vymýšlely všechno možné jak koledníky přivítat, např. v plavkách, ploutvích, šnorchlu, půjčily jsme si skafandr, uzamykaly kohoutky řetězem apod. A opravdu mi nepiště, že by jste se takhle týrat a ponižovat nenechali, každý jsme jiné nátury, já veselé a ne sucharské, proto to byli vždy nezapomenutelné Velikonoce v tom dobrém slova smyslu.
 difo 
  • 

Re: Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(8.4.2005 7:20:51)
Jsem suchar. A nechápu. Tedy pokud někdo bere jako legraci že je zlitej studenou vodou. Budiž. To je tvoje volba. Ale být otce ma koukat na to jak se cizí (nebo i jen známí) kluci sápou mojí dceři na prsa pod záminkou velikonoc... No tak to už by - trochu přetaženo do extrému - mohl příště přihlížet k tomu, jak mu tu holku znásilňují, vždyť jsou velikonoce a vlatně pomlázka je takový falický symbol ... A pokud by se mu to puritánksy nelíbilo, se mohl otočit. Tohle udělat někdo mojí holce tak jim sousedi nesousedi narvu palice do senkrovny. Já jsem suchar.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(8.4.2005 15:42:23)
Taky jsem suchar. Zábavu si představuju trochu jinak, než se nechat zmlátit nebo polít vodou. Ale každý ať se baví po svém.

E.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(8.4.2005 19:12:11)
Vzdávám to, nemá cenu tu 100x vysvětlovat, že mě nikdo nikdy nezmlátil (viď Evelyn), nemá cenu vysvětlovat, že jsme se ráda bavím a trocha studené vody mě nezabije. Nemá to opravdu cenu. A pro tebe Difo - mě se v 16ti kluci drásali pod halenku a byla to moje první erotická zkušenost. Ale jsem si téměř jista, že tvoje dcera v 16ti bude mít za sebou několikaletou sexuální historii, protože dnes se žije rychleji. Ale je pravda, že ty o tom nebudeš mít ani páru, protože u toho nebudeš. Možná si ještě budeš naivně myslet, že je ještě panna, protože jsi jí vychovala výborně :-) .
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(9.4.2005 14:51:01)
Ach jo...Vzpominam si jak jeden kluk honil mou kamaradku a ja ho skolila, chytla za vlasy a kopla do rozkroku. Kamaradka na mne pak byla pekne nastvana.:-)))Me proste nedoslo ze se to odehrava se souhlasem dbou stran jako takove jak rikaly bybicky prvni laskovani:-)))

Difo pochop ze to co se Ti asi jevi jako masochisticke a sadisticke projevy, bere skutecne vetsina mladeze brat jako legraci , holkam lichoti ze kluky pritahuji a kluci zase maji takove ty prvni trosku chlapske napady ...vzdyt fakt o nic nejde proste jak decka dospivaji a maji prvni drobet dospelejsi choutky...nikomu se nic nestane, Denisa rozhodne nechodi doted k psychiatrovi, aby se zbavila hruzneho zazitku, ale bere to jako tenkrat, proste takovou trochu drsnejsi legraci.

No a otec? No asi si nebyl jist, jestli zasahnout nebo ne, ale mozna mel spis strach, ze zasahem by dceru mohl ztrapnit, nez co jineho a udelal z komara velblouda, z prvniho nevinneho laskovani buhvi co...
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(9.4.2005 23:41:46)
Díky Míšo, jsem ráda že to někdo pochopil!!!! Už jsem měla pocit, že jsem asi nějaká divná.
 difo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje nezapomenutelné Velikonoce 

(10.4.2005 18:38:59)
No, první bližší erotické zkušenosti svojí dcery jsem slyšela většinou přímo od ní. S přístupem příkazu a zákazu v tomhle nesouhlasím. U mě to nefungovalo. :-) Tak jsme si s holkou o tom prostě jen povídaly.
Ale stejně tohle mi přišlo takové násilné. No, jsem suchar. Neva, už jsem si zvykla.
 Marketa, L+J 


Velikonoce 

(4.4.2005 11:59:18)
Ahoj vsichni. Nektere z vas mi pripominaji me kolegyne, ktere take neustale nadavaji na tradice a zvyky. Pritom jsem z nich nejmladsi a rika se, ze mladi nedodrzuji tradice. Tak u nas je to asi jine. Vzdyt kde je psano, ze se musite ozrat do nemoty, nebo otvirat lidem, ktere videt nechcete nebo kteri Vas vyslehaji tak ze mate modriny? Neni to nikde dano, ze se to musi. Proc to nevezmete z te druhe stranky? Cela rodina se sejde, obarvi se vajicka- je radost videt deti jak se to uci a tesi se na to. Do vazy dat vetvicky a udelat si jarni - velikonocni vyzdobu? Vzdyt v pondeli velikonocni si muzete vyrazit na vylet. Pokud se nebudou tradice dodrzovat tak prijdeme o Cestvi a svim vnoucatum o tom budeme jednou vypravet a ukazovat obrazky od Lady. Pa Marketa
 Marketa, L+J 


Re: Velikonoce 

(4.4.2005 12:03:13)
Nez me zacnete lincovat. Ano mam tam chybu vim o ni priste se polepsim M.
 Psychouš 
  • 

Koukám, že opravdu až příště! ;-) 

(4.4.2005 15:06:52)
...esli se zadaří... ;-)))
 difo 
  • 

Re: Velikonoce 

(7.4.2005 9:55:17)
Já velikonoce slavím. Uklidí se a vyzdobí jarně byt a dům. Do obýváku jsem si dala krásnou kudrnatou vrbu a na ní navěsila kraslice. Sice ne ty tradiční, ale takové jako umím já ( o nic moc, ale jsou takové moje). Upeču mazanec a beránka. Sejde se rodina. Ovšem kdyby někdo vytáhl pomlázku, udělala bych to co za mlada. Ve škole přírodě jsme slavili velikonoce. Kluci si samozřejmě upletli pomlázky a dost ošklivě holky šlehali. Co já vím, tak holky měly dost modřin a některé i škrábance. Protože kluci si místo provázkem ovázali pomlázky drátem. Jen doufám, že jen z neznalosti a protože si nedovedli představit do udělá drát na kůži. Chvíli jsem ctila tradici a jak to začalo bolet, otočila jsem se, vytrhla klukovi pomlázku z ruky a jak jsem měla ten tenčí konec v ruce, tak jsem řezala kolem sebe tím tlustým, tvrdě ovázaným hlavanehlava. Učitelka mi pak cosi kázala o tradicích a že nemám bít spolužáky a já jen , že on mě bil první. A hotovo. Mužským členům rodiny se sice moc nelíbí, že nechci dodržovat tradice, ale musí to respektovat. Pokud ne, tak tam prostě příště na velikonoce nejedu a domů si je nepustím. A dám jim to najevo. Když chodili kluci na koledu k holce, vždycky jsem se ptala, jetli pustit nebo nepustit. A světe div se, když holka řekla, že jo. Proběhla pomlázka vesele. Šlehání bylo milé, kluci dostali pentli a vajíčko ... a v jednom případě i pusu. Jednou jsme měli i koledníky, kteří měli jen obrovskou pomlázku, kterou nešlehali, ale jen říkali koledu a na pomlázku věšeli vykoledované pentle. To bylo hezké. Takovým koledníkům by člověk otevřel i rád, ale jak se to zvrhne do surovostí a ponižování. Svátek, nesvátek, křesťanství nebo pohanství - ruším.
 Brož Lubomír 
  • 

Kopa 

(22.3.2007 20:46:42)
Přečetl jsem si průběh slavení velikonoc.Zarazilo mne...přinesla asi tři kopy vajíček....kopa je šedesát vajec...tedy stosmdesát...Hmmmmm....
 Eduard Nud 
  • 

Jaké? Jako by ani nbyly. 

(5.4.2010 11:05:23)
Žijeme sami s maminkou a ještě když žili strýc a otec, vajíčka jsme už hodně dlouho nebarvili, a vyšlehat někoho, to já tady vůbec nepamatuju. Obědy nám vozí, ale dneska jsme si museli uvařit sami. Hotové houskové knedlíky, sekanou taky kupovanou, akorát uvařit tu polévku. Já jsem si ještě vypral bílý svetr, protože to už hodně potřeboval a protože jsem to neustále oddaloval. Ráno jsem větral. Šli kolem mě koledníci. Všechny tři kluky znám od vidění. Pozdravili, odpověděl jsem, ale potichu, neslyšeli mně. Takže se potají vysmívali, že ani nezabučím. Naproti nám bydlí jeden starý nemocný muž, ne přímý příbuzný, bratr manželky bratra mé maminky. Stál tam tak smutně a čekal, že za ním přijdou alespoň o velikonocích. Taky nepřišli, jako za mnou. My dva bychom se s nimi rádi podělili o to poslední, já bych jim dal krabičku tavených sýrů, jsou tam tři, jich bylo také tři, ale to by se tomu nejspíš smáli. Čokoládu, pamlsky, to jo, ale sýr, i když je darován z upřímného srdce? Nemáme s tím pánem nejlepší pověst, v tom je to. Oba jsme nemocní, i když každý jinak. Snad to mají z domova přímo zakázáno, aby u nás zvonili. Všude se dětem vštěpuje, pomáhejte starým, nemocným a opuštěným lidem, ale když má dojít opravdu ke skutku, zdá se to všechno jako prázdná slova. Hlavně, že zase dneska bude v televizi kuře. Pravidelně při takových pořadech posílám třicet korun, pravda, posledně jsem to nějak propásl. Nic jiného za to nechci, než aby mě měli lidi alespoň trochu rádi. Já vím, pozdravili a odpověděl jsem tiše, že mě ani neslyšeli. Ale přesto to bolí. A moc.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.