| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy žádat odklad školní docházky

 Celkem 71 názorů.
 Misa3 
  • 

Re: OSD 

(26.3.2005 13:42:58)
Mela jsem odklad, jsem narozena v polovine zari a pokud vim, oblekat jsem se umela, od necelych 4 let jsem cetla, testy jako nahoru- dolu, dopredu- dozadu bych pokladala za urazlive, levou a pravou jsem si nepletla, ale jen proto, ze i v klidu jsem citila, kde mi bije srdce, takze od toho odvozuji, kde je doleva(dodnes:-)))a jedine co bylo podle kriterii clanku minus bylo, ze jsem si nehrala s detmi. Vubec jsem si s nimi nerozumela. Reditel te skoly mi rekl, abych dala levou ruku pres hlava na prave ucho a prohlasil, ze jsem pro skolni dochazku nezrala.

Na VS jsme se ucili neco o pomerech tela dorustajiciho ditete, ale stejne si myslim ze to vzal zatracene hakem. Prarodice byli radi ze budu jeste doma. Pak jsem nastoupila do prvni tridy a i kdyz me nudilo, ze se mam ucit cist, docela jsem zapadla. Problemy zacaly, az kdyz me rodice bezduvodne dali do jine skoly, nezapadla jsem a byla jsem sikanovana. Ale mam dojem, ze tehdy se s temihle vecech nedelal problem.

Zajimalo by me jestli to tehdy brali vsichni rodice jak lehkovazne jako nasi, nebo ne.

Nemel by nekdo chut na zajimavou uvahu na tema: "Pristup k diteti pred 30 lety a ted?
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Autority 

(26.3.2005 17:47:22)
MÍŠO3, myslím si, že generace našich rodičů byla dost zbuzerovaná, prostě autorita řekla a tak to bylo. Dřív to byl farář, starosta, učitel a doktor, a v lidech to dost přetrvávalo...

Moji rodiče nechápali i to, když já jsem s (přiděleným) pediatrem své první dcery polemizovala, když jsem nesouhlasila s jeho diagnózou. Konzultovala jsem to třeba s někým dalším, léky jsem kontrolovala s katalogem Spofa (a díky tomu jsem nemazala své 6 neděl staré dceři alergickou rakci na C-vitamín v obličeji silným kortikoidem......). Mně to rodiče (starší ročníky - *25 a *26) přímo vyčítali: s panem doktorem se prostě nediskutuje, on ví nejlépe...

A to nejsou žádní primitivové - táta VŠ, mamka SŠ, dodnes duševně (a naštěstí i tělasně) velice aktivní lidé..... ). Ale odborná literatura nebyla tolik přístupná, Internet nebyl, prostě se poslouchalo a moc neřešilo.

Moje mamka až tak okolo šedesáti objevila kouzlo asertivního jednání. Také si hodně dlouho vyčítala, že když šel v roce 1961 můj bratr - levák - do 1. třídy, tak jí pí. uč řekla, že ho přeučí, mamka neodporovala a bratrovi to dost ublížílo. Ona si to pak vyčítala - že si měla postavit hlavu, dát ho do jiné školy (což se tenkrát rovnalo revoluci!!!!). Život ji naučil leccos...

Jěště když šla Ela do ZŠ (1994) byl dost problém ji dát na jinou školu, než kam "územně patřila", až toto dělení bylo dávno oficiálně zrušení, tady na malém městě každý přece věděl, kam jeho dítě patří a respektovál to......

Tak to je asi můj názor....
Simča
 Dana, dcera 10 let 
  • 

Re: Re: Autority 

(26.3.2005 20:56:59)
Nechápu rodiče, kteří se zamýšlí dítě přeučit z leváka. Dítěti to akorád tak uškodí. Manžel je přeučený levák. Psaní hrůza - neumí psát pořádně ani jednou rukou. Stejně dělá všechno levou a při řeči někdy zadrhuje. Myš ovládá pravou a příborem jí jako pravák. Mě naši nedovolili přeučit až se za to museli zpovídat ředitelce školy. Ta si nás dva leváky v hodinách pěkně vychutnala. Inkoust jsem si rozmazávala, takže jsem perem začala psát jako poslední a učitelka můj sešit nechávala kolovat jako odstrašující příklad. Přešla jsem na jinou školu, kde mi dovolili psát číňákem a i ze psaní jsem měla jedničku. Nikdy jsem leváctví nepovažovala za handicap, jen když jsem si omylem koupila škrabku na brambory pro praváky. Dcera sice píše pravou, ale jinak je levák. Nevšimla jsem si toho, protože mi to tak přišlo přirozený, ale tchán došel "vždyť ona nasedá na kolo jako levák". To mě pobavilo. Co asi od dvou leváků čekal :o)).
 zlatokačí 
  • 

Re: Re: Re: Re: Autority 

(27.3.2005 9:32:21)
škrabky na brambory pro leváky už dělaj poměrně dlouho, ale chce to hledat (často nejsou nijak označený)
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Autority 

(27.3.2005 14:14:58)
Vidis, to mne nenapadlo. Dedecek nahlasil ve skole, ze jsem levak a ze mne nemaji preucovat. Nevim proc, jestli to v Brne uz nedelali (1967), ale skutecne se o to nikdo neposkousel u mne ani u jinych. Jinak mi levactvi vadilo dost dlouho, pri praci ve vyzkumu jsem byla neobratna, protoze treba ovladani mikrojehly pod mikroskopem bylo delano na pravou ruku. Kdyz jsem to asi po pul roce rekla sefovy, jestli by to, ze jsem pomala a na vse potrebuji laborantku, nemohlo byt zpusobeno tim, ze temer vse je na upusobeno pravou ruku, rikal ze to neni problem, ze by mi to klidne temer vse predelali. Problem byl ze jsem byla uz na svuj handicap(prace levaka s predmety uzpusobenymi na pravou) mnoho let zvykla a tak jako jsem nepocitala s tim, ze nekdo nezacne vyrabet nuzky pro levoruku, nebudou pro ne delat ani laboratorni pristroje. Jenze pristroje byly ze zapadu a byly tedy prestavitelne na levou. Moje chyba, proste me to vubec nenapadlo :-)))
 Misa3 


Poradila bys mi? 

(27.3.2005 14:25:39)
Ted mam levou ruku castecne ochrnutou, takze premyslim, ze to zkusim pravou. Ale stale se mi pise lepe levou, nez pravou. Jen proste kdyz nekdy pisu behem par minut se mi staci postupne leva ruka do oblouku az proste tuzku pustim. Pri psani na klavesnici se na ni musim divat, proste uz presne nevim, kde jsou ulozena pismena...V ruce mohu psat uz jen silnymi fixy, ktere nevyzaduji temer zadny tlak. Proste pokud jsi spec.pedagozka, mohla bys mi poradit? Tedy stran pomucek, s tou rukou nic moc nenadelam, neurolozka rika, ze je to nasledkem castecne hypotrofie svalu. Napsala bych Ti o tom vic, nemam chut to tu rezebirat...
 LuckaP 


Mam skoro pocit, ze bydlite s nami 

(28.3.2005 17:17:54)
Myslim, ze je pro dite stesti, kdyz je vyhranenym pravakem nebo vyhranenym levakem.
Mam chlapecka, ktery je v sesti letech porad nevyhraneny. Tedy samozrejme musi jiz nejake veci delat. Pise a kresli pravou rukou a spoustu veci pravou rukou dela, ale v testech je nevyhraneny. To, ze ty veci dela pravou rukou je tim, ze jsme ho to pravou zacali ucit, takze ted jen doufam, ze jsme neudelali chybu a ze nemel byt levak.
V praxi nevyhranenost znamena, ze proste ani jedna ruka neni "sikovna", velke problemy s grafomotorikou. Uz jsme prosli nekolika kurzy, ale myslim, ze nam to ani nemohlo pomoci - protoze jsme proste jeste nedozrali. Navic protoze jsou to veci ktere on sam citi, ze mu nejdou a unavuji ho, tak je ani nechce delat.
A predstava grafomotorickych kurzu je takova, ze Vam reknou, ze tomu mate denne venovat treba 20-minut, coz jsem "bohuzel" dodrzela. Vysledkem byl naprosty odpor ke vsem tem cvicenim, ktere jsme tam delali. Ten kurs rozhodne nebyl zameren na sestilete dite.
Letos chodil do takoveho kurzu, ktery byl zameren kompletne na predskolaky, a kde cinnost byla daleko pestrejsi. Tam se mu naopak moc libilo a vsechny cinnosti delal moc rad.
V zari nastoupime do skoly, trochu se hrozim psani a malovani. MAm bohuzel srovnani s mladsi ctyrletou pravoruko vyhranenou dcerou. Pro ni malovani a "psani" neni problem. MAm samozrejme moznost prinest spousty potvrzeni z ruznych PP poraden a neurologii, ze je grafomotoricky nevyhraneny. Nevim, ale zda to mam udelat. Mam zkusenosti s detmi, pro ktere to, ze maji nejakou dis-nalepku znamena, ze oni to prece nikdy delat nemohou, nemohou za to byt znamkovane a casto jsem byla svedkem toho, ze je to vedlo k tomu, ze proste nic nedelali. To urcite nechci, chci aby se naucil psat a chci aby ten handicap nepocitoval. Uplne se ale hrozim pristupu, ze prave bude ten posledni, ktery bude psat perem. Bohuzel nejsem specialni pedagog a nevim se s nim rady. Kdyz jsem se snazila ziskat nejake kontakty na specialni pedagogy, tak jsem mela pocit, ze se vsichni divi, co vlastne chci a proc to chci. Proc proste s ditetem nedelam neco doma ja sama.
 nekázanka 


Pero pro leváky 

(27.3.2005 14:11:20)
Dneska i levák může psát perem-prodávají se speciální inkoustová pera právě pro ty, kdo mají dominantní levou ruku. Sice je možné psát číňákem, ale (ze své zkušenosti specpeda) tvrdím, že se pak naučí psát "tvrdě", na psadlo moc tlačí a bývají unavení. A nemazací inkoust prodává třeba značka Parker, nebo doporučuji jakýkoliv dokumentní inkoust, ten se tolik nemaže (ale nedá se zmizíkovat). Dobře se píše taky s rollery na inkoust.
 nekázanka 


Re: Re: Pero pro leváky 

(28.3.2005 11:42:18)
Na Stabilo mám dobré reference od kamarádů a kolegů, ale sama jsem neměla možnost ho na nikom vyzkoušet, protože teď mám v péči malochy, co ještě nepíšou.
Moje dcery-levačky-používaly pero zn. Bruynzeel (pravá a levá verze, na bombičky, stálo asi 250 Kč), kupovala jsem ho v hračkářství pana Trnky (Ostrovní ul. kousek od Tesco).
A z Parkeru bych kupovala jen ten inkoust.
Tím rollerem jsem mínila pero na bombičky s kuličkovým hrotem, kupovali jsme ho v nějakém běžném marketu, ani neměl značku. Ale dost se osvědčilo, zkusím ho někde vyhrabat a zjistit bodrobnosti, nebo se mrknu po něčem podobném.
Ale po pravdě všechno tohle je výsledek dlouhého hledání a omylů, třeba s jednorázovým perem, které mi všichni doporučovali jako ideální pro leváka a mým dětem nevyhovovalo.
 Dana, dcera 10let 
  • 

Re: Re: Re: Pero pro leváky 

(28.3.2005 16:51:17)
Nám ve škole doporučovali pro leváky pero od Centropenu zn. Tornádo - stojí asi 19,-Kč. Je to roller s trojhranným držením. Vím, že rodiče si to pochvalovali. Písmo se nerozmazává a dá se zmizíkovat.
 ronniev 


Re: Re: Re: Re: Pero pro leváky 

(29.3.2005 22:20:32)
Tornádo můžu taky doporučit, můj syn (levák jako poleno, teď ve věku sedm a půl) s ním píše bez nejmenších problémů, nic se nerozmazává, ani modré ruce nemá a nedrží to jako prase kost.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Autority 

(29.3.2005 13:07:28)
MILADO - jo, já souhlasím, jen jsem tím chtěla říci, že to "pslouchání autorit" se lidem dostalo pod kůži už v té době "farář + starosta + učitel + doktor"

Jinak o leváctví vím své - jsem také levák. Starší dcera výrzný levák (od "zavinovačky"), mladší pohodově pravák.....

S.
 bejby 
  • 

Re: OSD 

(28.6.2009 12:58:43)
He he...to jsem si taky vzpoměla na kamarádčiného syna...asi se ten cvik používá dodnes...ukáže, jak je dítě nevyzrálé...to je fakt vtipné a v dnešní době to snad už ani nemůže být normální zohledňovat. :-D OSD by měl být opravdu jen z opodstatněných důvodů. Já osobně před 25 lety jsem šla o rok později (jsem v listopadu) a nikdo to neřešil. Teď se to prostě probírá horem spodem....že by byly děti chytřejší? Nebo ne? Téma přístup rodičů k dětem před 30 lety by bylo třeba i úsměvné.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: OSD 

(28.6.2009 12:59:54)
Bejby, to ale není odklad, když jde podzimní dítě do školy v necelých sedmi letech. Není to "o rok později". Kapánek si pleteš pojmy.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: OSD 

(28.6.2009 13:08:04)
Milado, přesně tak. Taky mám jedno z dětí s odkladem, dvě normálně a jedno předčasně.

~;) Nojo, my to máme ještě lepší, co? Když naši kluci jsou od sebe čtvrt roku, ale jeden končí primu a druhej kvartu ~t~
 Alik076 


Re: OSD 

(26.3.2010 22:44:55)
Pokud si narozená v polovině září nejedná se o odklad školní docházky. Do školy mohou nastoupit děti, které k 31.8. dovrší 6 let. Pokud ti bylo 6 let až o dva týdny později, tak v 5ti tě prostě vzít nemohli.
 Toranoko 
  • 

Re: OSD 

(27.3.2005 18:30:00)
No já teda nevím, jestli to, že rodiče nechodí na net, apod, znamená, že nejsou pečliví. Zdá se mi, že tady se všechno posuzuje očima lidí z větších měst, vzdělaných, kteří prostě ví, kde mají informace hledat a jak. ale od toho snad existují ti odborníci, aby poradili právě těm, co neví, ne?
 Aja+4 


Re: Re: OSD 

(27.3.2005 18:55:43)
...no já si myslím, že když člověk chce něco vědět, tak v dnešní době už si cestu za informacema najde poměrně snadno. Jedním ze zdrojů cenných informací je právě net. Nemusíme být ani z velkého města, ani nijak zvlášť vzdělaní. Odborníci poradí, ale my můžeme zjišťovat i jiné možnosti, atd. Co člověk, to názor a ne každý odborník poradí optimálně zrovna pro nás... Nebo neinformuje o všech možnostech řešení. Nebo chceme prostě vědět víc, než je nám schopen říct odborník např. v PPP, když nemá na starosti jen nás.
A net je teď k dispozici opravdu každému, kdo o něj projeví zájem - je v knihovnách, kavárnách..atd a nejen v městech ale i na venkově.
 Aja+4 


Re: Re: Re: Re: OSD 

(27.3.2005 21:25:02)
Milado,
tak vidím, že jsem měla docela štěstí...V PPP jsme byli s Lukášem přímo u té psycholožky, která tyto kurzy grafomotoriky vede. Hned jak viděla Lukáše kreslit, nabídla mi možnost účasti v kurzu. Hned se i informovala, jestli budeme schopny pravidelně docházet a další podrobnosti...Zapsala nás.
Jinak věřím i tomu, že kdybychom byli u někoho jiného, tak nám dá odkaz na tento kurz.. Navíc naše PPP má své webové stránky, kde to vše je psáno.
Pravdou je, že ta informovanost jde docela dopředu, kdoví jak to bylo u nás třeba před třemi roky.
U Lukáše to taky není jen R a Ř, ale sykavky řady ŠČŽ. Faktem je, že některým dětem by třeba stačil půlroční odklad, což nejde. Vím,jaké to pro dítě musí být stresující, když už všichni děti v 1. třídě mohou psát perem a ono ještě pořád reje tužkou. Tak by nejspíš dopadl náš Lukáš - má v posudku, že jeho kresebný projev je na úrovni čtyřletého dítěte...To je fakt, kreslit teda neumí a nechce.
Ale na správné výslovnosti přece nestojí a nepadá svět, vid? Můj prostřední syn/13/ taky neuměl R, odklad neměl, na logopedii jsme chodili ještě ve třetí třídě a R se nenaučil stoprocentně vyslovovat. Asi z něj nebude tiskový mluvčí, ani moderátor apod. I když ráčkující redaktoři a mluvčí se taky občas objeví - jde o schopnosti.

 Aja+4 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: OSD 

(27.3.2005 23:58:41)
...no to je opravdu hloupost - vždyt na logopedii chodí i dospělí. Mám kamarádku, která ve svých třiceti letech nevyslovovala Ř a když chodila sama se svým dítětem na logopedii, tak se přidala a naučila se.
 Petra 
  • 

Re: OSD 

(1.4.2005 13:31:53)
Myslím si, že OSD je více než v polovině případů zbytečný. Syn chodí do 1. třídy. Je podle mě i podle psycholožky nadprůměrně inteligentní, i když zase žádný genius není. Prostě normální chytré dítě. Písmenka uměl už v roce a půl a ve dvou letech četl číslice na domech v ulici. Ve své třídě je skoro nejmladší, jsou v ní děti, kterým už bylo 8 let. Kdyby byly ve třídě stejně staré děti, určitě by vynikal. Takhle ty starší a myslím, že úplně normální děti pochopitelně "jedou" rychleji, než on a tempo se přizpůsobuje jim. Fakt nechápu, je rodičům nevadí, že jejich dítě jde do školy až skoro v 8 letech. To pak bude končit základku v 17 tech. Výborně! Fakt je to tam bude bavit. Odklady by měly být jenom v těch nejnutnějších případech, rozhodně ne pro to, že se dítě narodí o prázdninách.
 Aja+4 


Re: Re: OSD 

(1.4.2005 16:52:57)
Petro, já s Tebou nemohu souhlasit. Moje uplně normální dítě, které šlo do školy v sedmi a půl letech letos vychází - není mu sedmáct, ale šestnáct/ v 16 vychází dítě, když mělo jeden rok odklad/. A ZŠ ho celkem baví - stejně jde po prázdninách zase do školy - i když na střední - další škola.
Odklad měl protože byl hodně dětský, hravý a lehce unavitelný...Moc mu ten rok pomohl.
Ale vrátím se k Tvému článku - trochu mi přijde sobecký Tvůj názor, že kdyby byly ve třídě stejně staré děti, Tvůj syn by vynikal. To je možná pravda, možná ne...A když Ti jde jenom o tohle, to je trochu smutné. Ale zralost není jen o schopnosti číst, psát, počítat...ale taky přizpůsobit se, zvládat nároky - odlišné od MŠ a to hodně dětí v šesti letech nemá. Samozřejmě by první třídu zvládly, ale možná by to bylo pro ně stresující, /i pro rodiče/. A může se to s nimi táhnot i pak ve vyšších třídách.
A ještě jeden pohled - pohled učitelky na ZŠ. Má tam řekněme 25 dětí. O co víc se musí věnovat méně zralejším dětem...Jsou případy, že děti ještě během první třídy docházejí na grafomotorický kurz, logopedii - je toho na ně potom opravdu hodně. A na paní učitelku taky, když se musí individuálně ve třídě věnovat pomalejším dětem. Rychlejší se jim smějí..atd. Je toho hodně, co by se dalo napsat...

A někdy si říkám, čím jsou ti naši pubertáci dýl na základce, tím líp. Na ZŠ je přece jen ještě nad nimi trochu více kontroly...Jak z řad pedagogů. tak i nás rodičů...A každý rok v tomto směru dobrý. Ale to jen tak na okraj..
 eva 2dcery 6,12 
  • 

Re: Re: Re: OSD 

(5.3.2007 23:20:06)


Musím jenom souhlasit,1 rok udělá opravdu hodně. moje starší dcera byla velice nadaná, chytrá prostě byla zralá škola jí pořád jde na 1. To samé jsem vyžadovala i od mladší --chyba vůbec neměla snahu být dobrá nechtěla se učit, po otcem vynuceném odkladu vidím ten neuvěřitelný rozdíl. I když je vysoká a je starší némá problém a škola jí baví.
 Zdenka,dva kluci 3 a 6 let 
  • 

Re: Re: OSD - je to nutné? 

(15.5.2007 13:48:39)
Přesně tohle je můj názor.Náš syn bude mít 6 let v létě a s ním do první třídy půjdou i děti 7.5 leté,což je velký rozdíl.Mám obavy,aby syn stačil těmto starším dětem,ale určitě ho nenechám dál ve školce,kde by se nudil s malými dětmi.Potřebuje se učit nové věci,snad nám to půjde...Věřím,že jsou děti,které odklad potřebují,ale nemusí to být polovina třídy!
 Dana Hermankova, 2 deti 
  • 

Re: OSD - potrebuju rozhodnuti psychologa a detskeho pediatra 

(9.2.2009 20:12:19)
Dobry den, nevim zda k OSD potrebuju vyjadreni psychologa a pediatra, nebo se muzu rozhodnout sama.
Vite o tom nekdo neco?
Diky Dana H.
 Aja+4 


Snad jsem se rozhodla dobře 

(27.3.2005 0:38:56)
Můj nejmladší syn Lukáš je hodně podobný Davídkovi z článku. Jako by to bylo psané o něm. V PPP nám odklad doporučili - má právě tu "tvrdou" ruku a chodíme na logopedii. Téměř to sedí, jen Lukáš měl šest let už v únoru.
Souhlasila sem tedy s odkladem, a doufám, že jsme se rozhodli správně.
 Aja+4 


Re: Re: Snad jsem se rozhodla dobře 

(27.3.2005 17:29:35)
Milado,
hned v PPP mi nabídla psycholožka, která Lukyho vyšetřovala grafomotorický kurs. Tak jsem to hned přijala. Od září nás tam zařadí, protože má do června plno.
Jinak nultý ročník ZŠ u nás není. Ale budeme dál chodit na logopedii, cvičit. Byli jsme i u foniatra, který nám řekl, že správnému mluvení nic nebrání, chce to jen cvičit.
A co se týče činnosti mimo školku - Lukáš má hudební sluch - už dva roky chodí zpívat do sborečku /do školy s rozšířenou HV, kam bude za ten rok chodit/ a od září půjde do ZUŠ do přípravného ročníku...Zpívá moc rád a vymýšlí melodie k básničkám - to ho ohromně baví.
Je šikovný, ale ještě dost dětský - hravý. Ale o vše se zajímá, pořád se na všechno ptá a hned tak se s nějakou odpovědí nespokojí - nenechá se odbýt /gramofonová deska/. Opakuje svoje argumenty pořád dokola...Někdy se musím smát, protože si vzpomínám, že jsem absolvovala kdysi kurs asertivity...a ty naše děti se umí asertivně chovat a nikdo je to nemusí učit - jde jim to samo.
Tak si myslím, že se ten rok nebudeme nudit.
 Aja+4 


Re: Re: Re: Re: Snad jsem se rozhodla dobře 

(27.3.2005 17:55:49)
Milado,
díky za povzbuzení,
já mám zkušenost se svým nejstarším synem /dnes 16 letým/ - bylo to dost podobné tomu, co prožívám ted s Lukášem. Taky měl odklad - kvůli výslovnosti. Pořádně se naučil mluvit stejně až v sedmi a půl letech /R a Ř/. Neměl problémy s tvrdou rukou, ale zase měl oční vadu - šilhání.
Ale můžu posoudit, že za těch deset let se hodně změnilo, už jsem se nemusela tolik pídit co a jak, hned nám vše nabízejí a doporučují. Taky mám internet a ta informovanost je opravdu větší a dostupnější. Nejstarší letos vychází a moc mu ten rok odkladu pomohl, opravdu dozrál. Tak doufám, že s Lukášem to bude taky tak.
Taky přeju hodně štěstí...vidím, že všude je to trochu jinak. Někde hned nabídnou, jinde se člověk musí doslova pídit.
 Lída,3 kluci a holka 


Zase jiný pohled 

(27.3.2005 19:19:02)
Kdybych brala potřebu odkladu podle těchto doporučení, nebyl by nejmladší syn dnes v páté, ale tak ve druhé třídě. Například správně vyslovovat R a Ř se naučil až o posledních prázdninách, tedy skoro v devíti letech. V těch necelých šesti, kdy šel do školy, vyslovoval hrozně. Taky hnusně píše, ale píučka naštěstí zastávala ten názor, že důležité je, aby nevynechával písmenka a nedělal chyby.
Už takhle je potřeba našeho "drobečka" zvlášť zaměstnávat, aby se ve škole neotravoval. Měli jsme na kantorky štěstí a zvládaly to. Dokonce mu navrhly přeskočit čtvrtou třídu. Takže teď v devíti a půl bude dělat přijímačky na osmiletý gympl. Kdyby šel do školy podle takových těch běžně přijímaných pravidel, byl by školou otrávený a nejspíš by dost zlobil.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Zase jiný pohled 

(28.3.2005 18:38:18)
Milado,
ony to u Luďka nebyly jen ty 2 hlásky, měl kompletně defektní sykavky a podobně. Souhlásky, které vyslovoval správně, bych nejspíš spočetla na prstech jedné ruky. S jemnou motorikou má problémy pořád, nikdy nebude šikovný a nikdy nebude psát pořádně. Starší kluci neumějí R a Ř dodnes, je jim 14 a 16.
Z uvedeného jsme fakt NEMĚLI problémy jen s nemocností.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Zase jiný pohled 

(28.3.2005 19:35:31)
Milado,
já jsem to myslela spíš v tom smyslu, že je dobře, že se dnes nepoužívají žádná paušální pravidla, jestli má dítě dostat odklad nebo ne. Jinak - nejstarší kluk odklad měl, protože byl fakt nezralý, hravý, neklidný, a během toho roku se to dost zlepšilo. Ale už během první třídy byl diagnostikován jako dyslektik, i když spíš lehčí. Takže ten taky končil druhou třídu v devíti letech. Je levák se zkříženou lateralitou (pravé oko), nešikovný, odmala nerad kreslil.
Mám štěstí aspoň v tom, že mám všechny děti zdravé, takže jeden z potenciálních problémů odpadá. Když tedy pominu ty občasné "zápaly švindlu", co starší chlapečkové v poslední době předvádějí. :-)
 Marie - Zkusenosti jako Janicka 
  • 

O Janicce  

(27.3.2005 22:45:16)
K Janicce a jejim problemum: nahore, dole, vlevo a vpravo.
Slyseli jste nekdy o Dyslexii ?
Taky jsem si leta letouci myslela o sobe, ze jsem totalni idiot, kdyz si pletu Sever-Zapad A Levou ruku s Pravou. Jmenuje se to Dyslexie. A je to jakoby "prehozene draty v mozku". Zvlast kdyz je clovek unaveny, rozcileny nebo ve spechu. Vyskytuje se to v mnoha stupnich. Od slabeho : jako problemy Sever-Jih ... az do silneho, ze ma problemy se ctenim. Znali jsme velice chytrou doktorku - ta mela Dyslexii tak silnou, ze jediny zpusob, jak studovat, bylo, ze najali cloveka, ktery ji ucebni latku predcital. A vystudovala.... Prevychovat se to neda, clovek se s tim musi naucit zit. A hlavne si nemyslet, ze je blbec.
Marie
 Pawlí 


Re: O Janicce  

(28.3.2005 19:02:07)
Taky jsem dislektik a to ten typ, který neslyší rozdíl mezi i a y. Přišlo se na to někdy kolem 4 třídy kdy jsem se pokoušela zavést tvrdé y s tečkou. A taky jsem si docela užila než moje učitelka pochopila že můžu dávat pozor jak chci, ale v tomto případě je to houby platné....
 Ferdulka 


Jiná zkušenost,ale taky odklad... 

(28.3.2005 19:43:47)
Jsem ráda,že se tu objevil článek na tohle téma...S dcerou jsme se rozhodovali,zda odklad ano či ne.Je velice šikovná,s mluvením nemá žádný problém,její slabší stránka je citová stránka.Je hodně citlivá,proto jsme váhali.Hůř snáší změny učitelek,odloučení od nás,křivdu od dětí...Ve škole mě přesvědčovali,že v tomhle jí rok navíc nepomůže,ve školce mi říkali,že je šikovná,ale že protože je červnová,nebyl by s odkladem problém,pokud si myslím,že by jí prospěl.Byli jsme rozhodnutí ji do školy dát(byla bych ještě na první pololetí doma,než nastoupím do práce po MD),jenže pak jsme byli u dětské doktorky,která viděla právě dceřinu přecitlivělou reakci na problémovou situaci a odklad nám doporučila se slovy,že rok je v životě dítěte dlouhá doba,že dítě se vyvíjí a mohli bychom jí uspěcháním ublížit.Takže jsme dali na dětskou dr.a odklad nakonec dali.Myslím,že určitě to dceři ublíží míň,než kdyby do školy šla a zjistili jsme,že to nebylo dobré rozhodnutí,že opravdu měla ještě vyzrát...Navíc má mírně sníženou imunitu a je v léčení imunosupresivy,tak i to bude + k dobru,že i ten imunitní systém bude mít čas ještě posílit.
 Jakarta 


Re: Jiná zkušenost,ale taky odklad... 

(29.3.2005 7:16:01)
Ferdulko,

rozhodla jsi se správně. Má dcera měla podobný problém. Ten rok ji velmi velmi pomohl. Získala sebedůvěru, odvahu a naučila se řešit některé situace, které do té doby neuměla sama zvládnout. Jinak by byla na školu znalostně připravená (výslovnost, písmenka a jiné).

Jo a je ve druhé třídě a minulý týden měla 9 let a taky má už 150 cm - takže je největší ve třídě, ale pozor není nejstarší - a hlavně to vůbec nevadí. Vím, že kdybych ji dala v normálním termínu (což by bylo v 6,5 letech) tak bych ji totálně "zničila" - i tak jsme museli řešit "strach" pomocí kineziologie (dcera musí dojíždět do školy autobusem přes tři vesnice a ve škole jsou 40 minut před začátkem vyučování a ona měla strach, když neviděla poblíž sebe dospělou osobu).

Ten rok odkladu jsme využili pro grafomotoriku a vnímání slabik, "slovní fotbal" a jiné aktivity, které ji usnadnili vstup do školy.
 Ferdulka 


Re: Re: Jiná zkušenost,ale taky odklad... 

(29.3.2005 9:55:48)
Jakarto,díky za podporu:-).
Také budem dojíždět-tedy podstatně míň,ale i proto dobře určitě.
 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Re: Jiná zkušenost,ale taky odklad... 

(29.3.2005 22:35:38)
Jak to tak tady pročítám, tak nikdo nezažil negativní zkušenost s odkladem. Opravdu je vždycky odklad dobrý? Já zatím nic podobného neřeším, ale moje kamarádka dala odklad svému úplně zdravému synovi, který je bystrý, dobře mluví, prostě bez obtíží. Ale teď řeší problém, kterému chtěla předejít ve škole a to, že se ve školce nudí a zlobí. Učitelky jim doporučili psychologa a ten jim řekl, že udělali chybu, že ho do školy měli už dát. protože prý už potřebuje konkrétní náplň a tu by mu škola dala. Tak nevím. Nemáte s tím někdo zkušenost?
 Martina 
  • 

Odklad - negativní zkušenost 

(30.3.2005 12:00:01)
Neblázněte s těma odkladama! To by mělo být fakt z nějakého vážného důvodu - špatný zdravotní stav, špatná výslovnost a tak. Sestřenice dala úplně normální zdravé veselé holce odklad, a ta se léčí u psychologa, protože hrozně špatně nese, že nad dětmi v páté třídě, kam chodí, čouhá - kromě všeho je totiž velmi velkého vzrůstu, takže je o hodně vyšší než její vrstevníci, natož tak děti ještě o rok mladší.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Odklad - negativní zkušenost 

(30.3.2005 15:01:47)
No Milado,
s názorem "dáme dítěti odklad, ať mu prodloužíme dětství, povinností si ještě užije" jsem se nesetkala jen jednou ;-).
Na druhé straně je asi pravda to, co jedné mé kamarádce (dávala odklad dítěti zhruba stejně narozenému jako je Honzík - tj. taky šel do školy, když mu bylo sedm a třičtvrtě) řekla psycholožka - víc škody se dá na dítěti napáchat tím, že ho dáme do školy nezralé, než tím, že dostane zbytečný odklad. Takže ona (ta psycholožka) se v případě pochybností kloní vždy k odkladu...
A na třetí ;-) straně - nám dala psycholožka odklad k úvaze, my se po zvážení všech okolností nakonec rozhodli proti a Ondra šel do školy normálně (je lednový, takže mu stejně bylo 6 a třičtvrtě) a dodnes nelituji
 Lída,3 kluci a holka 


odklad na nesprávném místě 

(31.3.2005 9:34:03)
Milado,

já jsem zažila několikery (!) rodiče, kteří odklad vyřizovali proto, aby měli ještě rok pokoj od úkolů, přípravy aktovky a tak. :-(
 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Re: odklad na nesprávném místě 

(1.4.2005 20:39:02)
ahoj Milado,

u psycholožky určitě byli a ta jim jak psala myslím Stáňa řekla asi zhruba to, že radši odklad, než aby šel do školy nezralý:-( Učitelky v MŠ jí doporučovali školu, ale ona se rozhodla takto. On se taky narodil koncem července, takže se obávala, aby zvládal. Je to fakt těžký, komu máš teda důvěřovat, když ne odborníkovi. Taky bych mu asi odklad dala, kdyby mi to psycholog doporučil. blbý pak je, když pozdě zjištíš, že to byl psycholog na dvě věci.
 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Re: odklad na nesprávném místě 

(1.4.2005 20:39:21)
ahoj Milado,

u psycholožky určitě byli a ta jim jak psala myslím Stáňa řekla asi zhruba to, že radši odklad, než aby šel do školy nezralý:-( Učitelky v MŠ jí doporučovali školu, ale ona se rozhodla takto. On se taky narodil koncem července, takže se obávala, aby zvládal. Je to fakt těžký, komu máš teda důvěřovat, když ne odborníkovi. Taky bych mu asi odklad dala, kdyby mi to psycholog doporučil. blbý pak je, když pozdě zjištíš, že to byl psycholog na dvě věci.
 pavla2 
  • 

Re: Jiná zkušenost,ale taky odklad... 

(7.3.2007 14:22:50)
Mám podobný problém....dcera je červencová,šikovná,chytrá.Byly ale problémy se zařazením ve školce......můj první pokus o školku od 3 let ztroskotal,druhý od 4 let nám trval dosti dlouho s brekotem.
Nevíte náhodou kdo s konečnou platností rozhodne ,zda dítě musí do školy nebo ne?Dětská doktorka odklad doporučila,holka je malého vzrůstu,drobná,a často nemocná.
Jdeme ještě k psycholožce,a tam se obávám,že zralost k učení potvrdí ......nevím jak to bude s tou zralostí sociální.
 pavla2 
  • 

Odklad....kdo rozhoduje? 

(7.3.2007 14:24:02)
Mám podobný problém....dcera je červencová,šikovná,chytrá.Byly ale problémy se zařazením ve školce......můj první pokus o školku od 3 let ztroskotal,druhý od 4 let nám trval dosti dlouho s brekotem.
Nevíte náhodou kdo s konečnou platností rozhodne ,zda dítě musí do školy nebo ne?Dětská doktorka odklad doporučila,holka je malého vzrůstu,drobná,a často nemocná.
Jdeme ještě k psycholožce,a tam se obávám,že zralost k učení potvrdí ......nevím jak to bude s tou zralostí sociální.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Odklad....kdo rozhoduje? 

(7.3.2007 14:31:53)
Pavlo, každopádně psycholožka by měla posuzovat i zralost sociální. Navíc červencové děti dostávají odklad skoro automaticky. Pokud by vám psycholožka odklad nedoporučila (což bych se divila - většinou berou v úvahu informace od rodičů), můžete zkusit jinou psycholožku a pak doložit jen tu zprávu, se kterou souhlasíte. Co vám řekli u zápisu?
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Odklad....kdo rozhoduje? 

(7.3.2007 15:25:29)
A co zkusit ještě dětskou lékařku? Ty bývají rozumné a dítě určitě znají lépe než psycholožka, která ho vidí poprvé. Dříve vyjádření pediatra stačilo. Kdyby se k tomu přidala i zpráva a doporučení logopeda....
 pavla2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Odklad....kdo rozhoduje? 

(7.3.2007 16:44:52)
Aha,tak o tom jsem nevěděla.Ale stejně ,nevíte kdo má poslední slovo?
 Pavla2 
  • 

Re: Re: Odklad....kdo rozhoduje? 

(7.3.2007 15:23:34)
Díky za informace.U zápisu nám neřekli nic ,jen nám dali papír,kde jsou dvě kolonky...........jedna pro vyjádření dětské lékařky,druhá pro psychologa.
A pak po týdnu jsem dostala jakýsi papír o přerušení řízení o dokladu mé dcery,který nám škola uděluje,protože jsme nedodali vyjádření výše požadovaná.Přitom objednávací doba k psychologovi je skoro dva měsíce....papírem se zřejmě škola jistí proti něčemu,nevím ale čemu......
 kimlova 
  • 

malá perlička 

(30.3.2005 8:33:12)
Když to tady čtu,vybavila se mi moje křivda z 1.třídy.Jsem pravák jako poleno /mimochodem staršího bratra leváka rodiče ubránili před všemi výpady prarodičů i učitelek,je mu 42,takže to asi byla fuška.../,začala jsem psát perem jako první ve třídě,ale protože jsme měli doma jen světlemodrý inkoust,paní učitelku to rozlítilo a musela jsem pak čekat,až všichni budou psát perem.Další šanci mi učitelka dala až jako poslední ze všech / a samozřejmě správným tmavomodrým inkoustem/.Docela dobře si to pamatuju, i když moc vzpomínek ze 6 let nemám.Martina
 Daniela 
  • 

OSD 

(31.3.2005 12:53:44)
Mám dvě dcery.Starší má 8,5let a mladší 1,5roků.Obě jsou narozené v druhé polovině srpna.Vzhledem k datu narození,jsme se tedy u starší dcery rozhodovali o odkladu.Dcera byla sice šikovná,vše samostatně zvládala i hezky mluvila,uměla poznávat i písmena.Byla ale hodně zbrklá a nesoustředěná.Prostě jsem asi jako matka věděla,že by jí odklad jen prospěl.Paní doktorka souhlasila a dala nám potvrzení pro školu o OSD.Během dalšího roku se dcera úplně změnila,zklidněla,vyzrála.Ten necelý rok udělal opravdu hodně. Dnes chodí do druhé třídy,vše je bez problémů a s jistotou můžu říct, že jsme udělali jen dobře.
Za pár let budeme řešit stejnou otázku s mladší dcerou a myslím že vzhledem k datu narození,se asi opět rozhodnem pro OSD.Ale čas ukáže.
 Miša 
  • 

Re: OSD 

(31.3.2005 21:42:14)
Taky mám obě děti srpnové, syn šel do 1.tř v 7 letech hlavně z důvodu emoční nevyzrálosti, ještě v 5,5 letech chodil do školky s brekem, nedokázal se moc zapojit do kolektivu, bál se... za ten rok opravdu neuvěřitelně vyzrál.Jaksi automaticky jsem letos zažádala o odklad i pro dcerku (důvod - 6 let jí bude až v srpnu, váží 16 kg), ale u zápisu obě paní učitelky neviděly pro odklad důvod, paní učitelka ze školky nechápala, když jsem jí o odkladu říkala... dcera mě každý den přesvědčuje, že už chce do školy a snaží se nám dokázat, že "na to má" - během týdne se naučila číst, počítá, pěkně kreslí... ale já stejně váhám... nemáte někdo zkušenost s drobnými dětmi? Většina dětí jejího věku jsou o hlavu větší... byla by nejmladší a nejmenší...
 Monika 
  • 

Re: Re: OSD 

(1.4.2005 8:59:12)
Pokud je dcera šikovná a do školy chce, tak jí tam dej i když je drobná, jediná mrňavá určitě nebude. A nejmladší třeba také nebude, moje dcera (je sice veliká) ale zaručeně nejmladší bude - jde totiž do školy dříve, 6 jí bude až v půlce listopadu.
Na synovi vidím, kam to vede, pokud jde dítě do školy později, než by mělo (je také podzimní, šel do školy v téměř 7-mi letech). V první třídě se učil pouze psát, zbytek už uměl. Teď v druhé třídě nedává pozor, nudí se a záhadně dělá chyby ve věcech, které umí dobře. Má taková období, jeden týden nosí trojky, týden před a po ze stejné látky jedničky. Jeden týden píše tak, že to po něm nejde přečíst, pak zase píše krasopisně jako podle šablony. Nevíme si s ním s paní učitelkou rady. Setkal jste se někdo s něčím podobným? Podaďte prosím.
 nekázanka 


Re: Re: Re: OSD 

(1.4.2005 18:08:39)
Zkusili jste konzultaci u psychologa? Napadá mne nějaká porucha učení nebo potíže s koncentrací. Ale problémy Vašeho syna nejsou tak ojedinělé, jak se může zdát. Možná se prostě soustředí na něco úplně jiného.
A s tím, že se děti, které jsou do školy zbytečně později, ve škole nudí-máte jednoznačně pravdu, pokud k něčemu takovému dojde, tak je fajn, když učitel zvláde diferencovat nároky a úkoly. Prostě dítě, které už čte, by se bemuselo nudit, pokud by dostalo text k samostatnému tichému čtení a pak o přečteném vyprávělo. Ale někdy je ve třídě taková konstelace, že by se učitel musel rozkrájet:-)
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: OSD 

(3.4.2005 21:41:03)
Každé dítě je jiné.Jednomu odklad prospěje, jinému ne.Jedno dítě s OSD se ve škole nudí,jiné nemá žádné problémy.Proto nelze nikdy s jistotou říct, co je lepší a co nikoliv.
Každý rodič by mněl proto sám zvážit konkrétně ke svému dítěti, zda o odklad zažádat, nebo ne.
A nikdo dopředu nikdy neví, jestli se rozhodl dobře či nikoliv.Čas ukáže.
"Po bitvě je každý generál"
 Jana, Ondra a Honzík 
  • 

Váháme s odkladem 

(4.4.2005 13:20:00)
Řešíme teď taky problém s okdladem. Honza bude mít 6 koncem července, ve školce říkají, že je velice šikovný, pěkně kreslí, všechno zařídí. Ale má problémy s výslovností - cvičíme už skoro 2 roky, ale pořád neumí s,š,c,č,ž,l,r,ř. Taky se počurává - a to téměř každou noc (dle vyšetření tam není žádná organická porucha). Minulý týden jsme byly u psycholožky, taky říkala, že je velice šikovný a bez problémů zvládá testy pro 7-leté, ale odklad doporučila - kvůli logopedii a počurávání. Ještě v zimě Honza říkal, že do školy chce chodit, teď se tváří jakože neví. Asi mu odklad dáme, ale mám trochu strach, aby se ve škole za rok nenudil. Ach jo, kdyby tak člověk věděl, jak se správně rozhodnout.
 Jana, Ondra a Honzík 
  • 

Re: Váháme s odkladem 

(4.4.2005 13:23:03)
Teda omlouvám se za tu hrubku, samozřejmě jsme byli u psycholožky.
 Alena 
  • 

Re: Váháme s odkladem 

(4.4.2005 13:27:01)
Nám taky doporučili odklad kvůli řeči - Syn má taky problém se sykavkama. Vícečetná patlavost -s,z,c,č,ž,š, a r a ř...Vzhledem k tomu, že děti tyto písmenka musejí nejen říkat, ale i slyšet, psát a číst,tak jsem s odkladem souhlasila.
No, ona první třída je docela záhul, tak si myslím, že i starší děti se nudit nebudou. A je-li rozený v červenci, to bych neváhala...
 ivca angova 
  • 

Re: Re: Váháme s odkladem 

(18.2.2007 0:05:59)
no mi jsme dostali od psycholožky odklad z mnoha duvodu kvuli dyslálii nerovnoměrnému vyvoji grafomotorice a ještě soustředění když jsem ten dopis viděla tak se mi chtělo brečet měla jsem pocit že mám to nejhloupější dítě na světě ted už vím že ze vším se dá pracovat a zlepšovat se budem sice chodit na spoustu kursu ale doufám že nám to opravdu pomuže jen je těžké se s tím někdy smířit ale všichni se musíme snažit
 Tereza, 2 kluci 
  • 

Re: Váháme s odkladem 

(14.10.2007 15:49:46)
Je fajn, že existuje možnost dát dítěti odklad ze školní docházky, ale zamyslel se někdo nad tím, jak
jsou na tom děti, které odklad nepotřebovaly a v první třídě plné 7letých až 7,5letých dětí jsou
nejmenší a tudíž těm starším "nestačí" ?
 Dana /syn 5 let/ 
  • 

Odklad školy ano či ne 

(18.12.2007 23:25:00)
Pročítám názory dalších rodičů na odklad školní docházky, protože už delší dobu řešíme jak se rozhodnout a upřímně řečeno, mám z toho hlavu jak balón. Nikdy jsem neplánovala dát synovy odklad a souhlasím s názorem, že se to dnes s odklady přehání, ale paradoxně právě kvůli tomu o tom opravdu vážně uvažujeme i my. Syn je narozený v srpnu. Je zdravý, šikovný a chová se svému věku odpovídajícím způsobem. Ale není velký "ranař", starších kluků se spíš bojí, je citlivější a všechno si hned bere a taky trochu neposedný. Radíme se s kde kým - MŠ, škola kam by měl jít, dětská doktorka, byli jsme i u psychologa na testu zralosti. A výsledek je všude stejný. Říkají nám ano je šikovný a chytrý, ale normálně přiměřeně věku, neoslňuje mimořádnými znalostmi /neumí ještě číst a psát/ a protože ve škole bude definitivně nejmladší, celý školní život se bude muset poměřovat se spolužáky staršími i víc než o rok, prosazovat se vůči starším klukům atd. Není vážný důvod pro odklad,ale spíš ho dejte bude to pro něj snažší. Ve škole letní děti bez odkladu prakticky nemají zato mají každý rok průměrně 20 odkladových dětí a některým je v první třídě i 8 let. Připadá mi to absurdní, že dítě by mělo mít odklad hlavně kvůli tomu, že pokud půjde do školy tak jak má, bude hned na začátku znevýhodněno.Takže mám dvě možnosti - "bojovat proti systému" a do školy ho dát a ať se syn nějak plácá, nebo se mu snažit cestu usnadnit a nechat do "dozrát" ještě rok doma. Každý rodič, kterému záleží na tom, aby dítě školu dobře zvládalo asi tuší jak se nejspíš rozhodneme.Je jasné, že jako čerstvě šestiletý bude vedle 7,5 letého vypadat nezrale a neposedně. Dáme mu tedy nejspíš ještě rok doma a to v konečném důsledku povede k tomu, že se za ten rok asi opravdu naučí trochu číst a psát /co by taky celý rok dělal/, vyroste a fyzicky zesílí a za rok bude zase noční můrou pro další rodiče drobných šestiletých dětí, které se s ním budou poměřovat. Na závěr bych jenom chtěla říct, že vůbec nezpochybňuji prospěšnost a důležitost odkladu u některých dětí a dobře, že ta možnost je, ale mám pocit, že se z odkladů stává běžná věc a celé se to dostalo někam jinam, než bylo původně plánováno.Doplňuji, že jsme z Prahy a psycholožka mi řekla, že odklady píše jak na běžícím pásu. Proč to celé vypisuji. Protože stále ještě bojujeme s tím finálním rozhodnutím a budu ráda za názory rodičů, kteří něco podobného řešili a vyřešili.
 Hanka 
  • 

Re: Odklad školy ano či ne 

(8.1.2008 13:36:38)
Tak musím říct, že to co píšete, je úplně přesná situace, kterou právě zažíváme my. Jenom s tím rozdílem, že my máme holčičku. Stále se někde snažím dopátrat toho, co bude pro naši dceru nejlepší a narážím na stejné problémy jako vy. Dcera je narozená v srpnu, je velmi drobná (15 kg), ale jinak je velmi chytrá, zná abecedu, umí počítat. Jenom je velmi citlivá a nesoustředěná. Stále je myšlenkama někde jinde a neustále něco někde zapomíná. Příští týden máme jít k zápisu a také uvažujeme o odkladu. Vím, že ve třídě s ní budou kluci, kteří dostali odklad a budou tedy o 1,5 roku starší. U psychologa jsme zatím nebyli. Stejně si myslím, že konečné rozhodnutí bude na nás.
 Dana 
  • 

Re: Odklad školy ano či ne 

(6.2.2008 13:12:04)
Dnes jsem zjistila,že dcera bude druhá nejmladší a přesně jak píšete,budou tam i kluci o 1,5roku starší než je ona.
Připadá mi ten věkový rozdíl mezi jednotlivými prvňáčky veliký,zvlášť,když v tomto věku je znát každý měsíc.
 Jana, dvě dcery 
  • 

Re: Odklad školy ano či ne 

(6.11.2008 13:05:42)
Naprosto se ztotožňuji s vašim názorem, máme doma dceru(narozená v půlce července), je celkem šikovná, vnímáme sice to, že do školky šla až ve čtyřech letech a první rok byla skoro pořád doma, ale nyní je na tom zdravotně dobře, do školy se těší...jenže neumí l, r, ř, není nijak zvlášť průbojná, příliš s dětmi ani s učitelkami nekomunikuje, žádný malíř to taky není....ale jsou to vážné důvody pro odklad, co bude dělat ten rok doma, neusnadním jí příliš vstup do školy oproti jiným dětem? a když půjde, bude bojovat s výslovností, bude muset mnohem vís makat než ostatní...nevím
 Lenka Neumannová, 1 školák, 1 školkáč,1 batole) 
  • 

Re: Váháme s odkladem 

(12.1.2010 21:18:58)
Dobrý den,
zamyšlení nad tím, jak to vypadá ve třídách kde polovina dětí je o rok starší než děti, které nastoupí ve svých šesti letech mi velice oslovilo. Mám totiž syna ve třetí třídě, který je drobného vzrůstu, ve školce byl šikovný, vše zvládal, neměla jsem důvad ani mi nikdo nedoporušoval odklad. Ale narazili jsme na paní učitelku, která jede s učivem podle nejlepších žáků ve škole a to je potom průšvih. Prostě nestíháme. Musíme se hodně učit doma, dodělávat věci, které ve škole nestihl apod. Když nyní čtu Vaše poznatky a zamyšlení nad tím, jestli dát odklad, či ne, sama si říkám, že bych mu ho nyní určitě dala, a mohlo by být vše jinak.
Nyní řeším stejný problém s druhým synem a po naší zkušenosti už se nerozmýšlím. Dětem vůbec nic neuteče, spíše naopak, a možná , že v těch 16 letech, až budou vycházet, budou určitě zralejší i na další rozhodnutí, kam dál :-)))
 Dana 
  • 

Také zvažuji odklad 

(31.1.2008 18:25:51)
Tak přesně toto teď řeším také.Dcera je narozená v létě je drobnější,ale bystrá.Bohužel je hodně často unavená-což způsobuje její hypofunkce štítné žlázy.Začala brát hormony a čekáme,zda se stav zlepší.Ve školce nás přesvědčují o nástupu do školy a že jí odklad naopak uškodí a nic nepřidá(školka už jí prý nemá co nabídnout a bude se tam prý nudit).
Zítra jdeme na moji žádost do PPP,tak jsem zvědavá,co nám doporučí.
Jen lituji,že se nenarodila na podzim,bylo by vše snazší.A to má druhá dcera je narozená 31.8.Taky tam těch pár hodin mohla v bříšku ještě počkat...
 Dana 
  • 

Re: Také zvažuji odklad 

(1.2.2008 13:09:11)
Dnes byla Ája na tom vyšetření v PPP.Potvrdili nám tam už to,co říkali ve školce.Výsledky vyšly výborně,takže by nám doporučili,aby do školy letos nastoupila.Hrozně se už těší,tak doufám,že to zvládne a nikdy nebudu muset litovat,že jsme dali na doporučení odborníků.
 Zuzka 
  • 

Re: Také zvažuji odklad 

(4.2.2008 9:53:01)
Držím vám palce, aby to bylo vše v pořádku. My jdeme do PPP tento týden a jsem hrozně zvědavá co nám řeknou, ve školce my učitelky doporučovaly odklad, ale u zápisu se paní učitelka tvářila že je moc šikovný, což si myslím i já - tak nevím, mám strach abych mu neublížila tím že ho dám do školy moc brzo nebo naopak pozdě. Je to zatím to nejtěžší rozhodnutí, které musím v životě syna udělat.
 Krteček 
  • 

Re: Také zvažuji odklad 

(12.2.2008 14:18:46)
Také máme podobný problém. Martínek je narozený v červnu, je moc šikovný, u zápisu dostal bez problémů přijetí... ALE, je to hrozný hračička, neumí se absolutně soustředit déle jak 10 minut, navíc při vyslovení slova škola, okamžitě zareaguje, že tam nechce....je pomalý, nesamostatný...
Jedna učitelka ve školce doporučuje odklad, druhá neodkládat... Jsem na vážkách :-( a nevím, jak se rozhodnout, opravdu je to zatím nejtěžší rozhodnutí... :-( Bojím se, aby tam potom nebyl nešťastný :-(
Určitě se objednáme do PPP, ale myslím, že tam stejně za tak krátkou chvilku, nepoznají jeho skutečnou povahu :-(
Lenka.
 Petra 
  • 

Re: Také zvažuji odklad 

(14.2.2009 10:53:49)
Přesně cítím to samé co vy,potřebuji radu ,jestli dát odklad či né,na zápisu mi řekli ,že je moc šikovný,jenom měl nakresleného hlavonožce a to se prý spraví a je dost drobný ,ale o školu má zájem.Je to pro mě taky nejtěžší situace a rozhodnutí ,kterého nechci litovat.
 Dana 
  • 

Po roce... 

(4.2.2009 13:28:37)
Do školy na doporučení ošetřující lékařky nakonec nenastoupila.Ve školce jsem se domluvila na změně třídy(mají tam dvě pro děti 4-7 let),aby měla změnu v metodách.V této třídě dělají s dětmi úplně jiné činnosti než v předchozí třídě.Holka je šťastná,zdravotní stav se v průběhu roku začal zlepšovat.
Teď máme po novém zápise-nebrala jsem to ani jednou jako formalitu,je to pro dítě přece jeho velký den,už brzy půjde do školy!Do školy se už moc těší,ale ve školce je stále ráda.Rozhodně se tam nenudí,našla si hned nové kamarády,patří mezi oblíbené děti.
Svého rozhodnutí nelituju!
 Teryva 


Školní zralost 

(21.4.2013 14:38:22)
Váháte-li nad odkladem školní docházky, přijďte 6. května 2013 na přednášku Školní zralost, školní připravenost. Adresa: EEG Biofeedback, Nám. Interbrigády 4, Praha 6. Začátek: 17hod. Cena 100,-. Kontakt: PhDr. Trčková 737629594, přednáší Mgr. Vlasta Dubinová spec. pedagog, psychoped. Přednášku najdete v Akcích pro rodiče.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.