| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Může užívání aspirinu zapříčinit vznik Reyeova syndromu?

 Celkem 54 názorů.
 abcdefgh 


Díky za osvětu, ale... 

(7.3.2005 12:26:03)
...nevím, kolik matek dneska neví, že léky na bázi kyseliny acetylsalycilové (acylpyrin, aspirin) se prostě dětem dávat nemají. Pediatři je právě z důvodů uvedených v článku už léta nedoporučují. A nejen proto - salicyláty také mohou při dlouhodobém užívání poškodit žaludeční sliznici.

Spíš mě mrzí, že článek je převzat tak, jak se objevil v USA - copak u nás je k dispozici Tylenol? Nestálo by za to podívat se, které léky obsahující acetaminofen jsou dostupné na trhu v ČR (Panadol, Paralen)? Navíc jsou k dispozici i další analgetika/antipyretika na bázi ibuprofenu (Nurofen, Ibalgin, Brufen).

I tak děkuju za osvětu (které se někdy zdá být pořád málo :) a těším se na další články, třeba o rizicích užívání právě toho tolik vychvalovaného acetaminofenu :).
 Bety 
  • 

No, to je mi novinka:-))) 

(7.3.2005 22:23:30)
Souhlas s Ivou, varování přichází o 15 let později, než by mělo.To už je slušné zpoždění.-))) Mám doma knížku "Nemocné dítě-rady rodičům", vyšla před cca 14ti lety a tam už to je. Takže mé dvě děti nikdy acylpyrin a pod. nedostaly.
 Lída 
  • 

Re: No, to je mi novinka:-))) 

(8.3.2005 9:34:08)
Ale tam se píše,že se to objevilo asi 1929. Tak to je zajímavé,že se nevarovalo ještě dříve ne.
Navic jsem z generace která se léčila jen acylpirýnem a penicilínem.A to často a nepozoruji na sobě žádné následky.
No a jestli to má dostat 1 z 1000 000 tak je to mizivé,ale je dobré to vědět.
 Cockney 
  • 

Re: Re: No, to je mi novinka:-))) 

(8.3.2005 10:55:19)
Asi tak jak pises, on to totiz taky zadny primy vyzkum nikdy nepotvrdil, vysledky jsou pouze retrospektivni pripady (1:1.000.000). Prvni veta clanku je, podle me, dost zavadejici.
 Lída 
  • 

Pro Lízu a Cockney 

(8.3.2005 12:02:01)
Tak holky jsem tatínkovi večer řekla co jsme tady včera probrali když se vrátil z práce.
No a večer jsme klukům dali těsně před spaním ještě kakao.A budeme je cpát.
Líza napsala hnusíky místo jogortů tak je tatínek dojde odpoledne koupit.No nevim oni to nikdy nějak nemuseli radši jogurt.Dan doteď nesnáší třeba pudink se šlehačkou.Ale pribiňák mu nevadí.Rozhodli jsme,že zkusíme,aby přibrali 2kg každý(dostanou se na graf označený 3).a já budu každý večer poctivě vyvářet.
Za měsíc napíšu jestli přibrali.Doufám,že nevyrostou a nebude to zbytečný ona jim vyrostla teď noha a to pak zase rostou do výšky.Nejdřív vyřadíme všecny boty a pak půlku oblečení.
Ještě jednou díky za rady.Lída
 Líza 


Re: Pro Lízu a Cockney 

(8.3.2005 12:12:59)
Tak držím palce, ale vykrmuj jen tak zlehka, moc netlač na pilu, ať se ti nezaseknou :-), spíš jde o to, aby to nešlo ještě níž :-), aby měli nějaký rezervy pro nemoc nebo tak.
Ten obvod paže máte dobrej, to je fajn.

Já jednu dobu myslela, že se mi Verča před očima ztratí, ale ona si jede pořád po svým...hubeňour hubenej. Ale jsme skoro na 10
 Misa3 


No, to je mi novinka:-))) 

(8.3.2005 13:58:26)
Nechci byt protivna, ale tohle jsme se ucili v dobe kdy jsem delala VS, coz je temer obdobi, kdy Zeme byla mlada a behali po ni brontosauri. Tedy asi 15 let i vice.
 Misa3 


Re: No, to je mi novinka:-))) 

(8.3.2005 14:15:31)
Na druhe strane nedavno jsem cetla pojednani o paralenu na tema. "Pomocnik nabo vrah", kde popisovali moznosti predavkovani paralenem. Davka, ktera zpusobi predavkovani, neni zas az tak vysoka, zvlast u ditete a obzvlast pokud kupujete volne prodejne leky, kde paralen casto byva.

Je celkem zajimave, ze nekolik lekarniku, ktere jsem se na to ptala NEBYLO VUBEC O MOZNOSTI PREDAVKOVANI PARALENEM INFORMOVANO. Na druhe strane lek, kterym se da srazit teplota a ktery ma navic i lecive ucinky, coz paralen nema, je Brufen, neboli Ibuprofen, ale muze zase u citlivych jedincu zapricinit krvaceni do traviciho traktu.

Nicmene presto, reklama kde matka v noci napaji dite s horeckou lekem, v nemz je obsazen prevazne paralen, mne netesi tak, jak by se dalo ocekavat.

Protoze beru Warfarin a nemohu tedy Ibuprofen, beru v pripade horecky jine leky take s paralenem. Jinak bych spis doporucovala ibuprofen, nez paralen.

Zajimalo by mne co na to nekdo z lekaru? Liza?
 Líza 


Re: Re: No, to je mi novinka:-))) 

(8.3.2005 15:14:52)
Míšo, jedině souhlas. Paralen je i při malém překročení dávky poměrně toxický, brufen je v tomhle bezpečnější, na rodzíl od paralenu tlumí i zánět. Na druhou stranu v doporučených dávkách mi paralen přijde šetrnější než brufen.
 Lída,6a 3,5roku 
  • 

Co teda dávat Lízo??? 

(8.3.2005 15:29:53)
Kluci když mají teplotu tak je zrovna chladím zábalem.Mají vždy 40C.Malej mi zvrací všechny sirupy.Tak je na čípkách PANADOL.
Na většího mám sirup PANADOL,ale byla jsem se na něj kouknout a je tam už málo.Tak bych kdyžtak koupila něco jiného.
taky jim dávám lipovej čáj nebo ananasový džus(prý snad sráží teplotu,ale asi je to blbost co??).
Jo a ještě jeden dotaz.Když měl Dan ty antibiotika tak měl tendenci je vyzvracet a pořád se dávil.Existuje něco jiného pro příště pro škvrčky.Ono je to logický když zvrací sirupy na teplotu tak bude zvracet i tohle.Pak jsem ho musela nechávat v sedě,abych to v něm udržela.
 Líza 


Re: Co teda dávat Lízo??? 

(8.3.2005 15:32:21)
No, pokud může pusou, tak třeba ty vysoký horečky při chřipkách nejlíp reagujou na kombinaci Brufenu s Panadolem - to se může. Žádoucí účinky se sčítají, toxicita ne. Jinak paralenový čípky a zábaly, sprchování....co já vím.
 Lída 
  • 

Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(8.3.2005 15:39:03)
Tak jo díky.Chřipka nás letos opět minula.Angína v prosinci taky.
No tak musím být stejně připravená.Krmit je budu s mírou neboj.Ty ruce mají asi vyplavaný Luk uplave 8m(nad vodou).Ale plave spíš pod vodou a to těch 5m a Dan skoro to samé asi 4m.Takže aspoň to máme v normě.
 Lusi+M+Z 


Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(8.3.2005 15:48:09)
Pardon, že se vkládám do debaty:o)) Ahoj Lízo, Lído:o))
neříkali nedávno v TV něco o škodlivosti brufenu?
Já ho teda dávám nadále, ale kamarádky se mi tu zbláznily a všechny brufenové léky vyházely.
Jinak všichni lékaři teď doporučují kombinaci s paralenem.

Jenže kluci mi trpí na vysoké horečky, ty léky se můžou po šesti hodinách, takže je musím prokládat zábalama.
 Lída 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(8.3.2005 16:02:06)
Lusio,
no tak jsme na tom stejně.Když měl malej teplotu je to pár měsíců tak měl 40C a sirup zvrací.Dám mu čípek ten to srazí a za 2hodiny má 40c zase.Tak dělám různé zábaly.
Ale ještě nevím jestli to s tím anannasovým džusem není blbost na kluky mi to nezabralo.Asi jedna paní povídala.
Asi se nebudeme plašit a budeme to dělat na dále jak jsme zvyklí.Líza píše,že dobrý tak se nebudeme znepokojovat.
 Lusi+M+Z 


Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(8.3.2005 16:21:18)
Já nevím, také jsem o tom už něco slyšela. Lipový ale prý zabírá. Já ale asi zůstanu u klasiky.
 Ryba* 


Prosím ,poraďte mi 

(8.3.2005 19:57:30)
Mám 5letou holčičku a asi před týdnem se jí na dlaních udělaly červené fleky. Na jedné ruce má velký flek v ohbí palce a ukazováčku a drobné flíčky po celé dlani (špendlíková hlavička). Na druhé má jeden velký flek téměř u zápěstí v místě kde vede na dlani ta dlouhá čára. Někdy si stěžuje že ji to pálí, já myslím, že jí to spíš svědí, třeba po příchodu z venku. Ven nosí teplé palčáky. Jindy si za celý den nevzpomene. Nevíte co by to mohlo být a jak na to? Suché to není.

Ještě k těm teplotám. Pochopila jsem to dobře, že po podání Paralenových čípků můžu po 4 hodinách dát Brufen a za další 4 hodiny opět Paralen? A s Ibalginem by to bylo stejně? Lze kombinovat Brufen a Ibalgin?

Děkuji moc za všechny názory, právě bojujeme s angínou
 Líza 


Re: Prosím ,poraďte mi 

(8.3.2005 19:59:32)
Nemusíš dělat rozestupy 4 hodiny, klidně jen 2. Jen dodrž rozestup paralenu od paralenu a brufenu od brufenu.
Ibalgin a Brufen je totéž, to rozhodně nekombinuj, předávkuješ.
 Lidka 
  • 

Re: Re: Prosím ,poraďte mi 

(8.3.2005 21:37:47)
O tom ananasovém džusu jsem taky četla,ale je to jen podpůrný prostředek,tudíž že tomu srážení napomáhá,ale že by ti srazil horečku,to rozhodně ne.Má to i pomerančový džus. Spíš bych taky vsázela na ten lipový čaj /krom paralenů a tak../
Jinak k tomu Brufenu.Náš mladý /deset let/ ho dostával od ušaře,a když ho třeba v noci bolelo ucho,tak jsem mu ho měla dát /proti bolesti a zánětu/...Jenže když už nám došel,tak jsem ho chtěla napsat od pediatra,aby jsme ho měli v pohotovosti a on mi to skoro odmítl,že to nemůže psát jen tak,že to není sranda,že to "rozežírá" vnitřnosti.Tak nevím,jestli až by teda ty horečky měl,by mu to ty vnitřnosti nerozežíralo???Ale Mudr.už je naštěstí v důchodu....
 abcdefgh 


Kombinace léků 

(9.3.2005 15:05:16)
Já tedy nevím, ale my užíváme Nurofen pro děti (účinná látka ibuprofen, jako v Ibalginu a Brufenu), a ten sníží horečku bezpečně do 20 minut, a to nejmíň na 6 hodin (výrobce udává 8), takže nechápu, proč ho kombinovat s Paralenem nebo Panadolem. Ještě se mi nestalo, aby nezabral. Každopádně nepřekračuju maximální denní dávky.

Chvíli jsem pracovala ve farmaceutické firmě, která se dětskými analgetiky a antipyretiky zabývala, takže stručné shrnutí rizik (každý lék má něco):

Aspirin, Acylpyrin: krvácení v zažívacím traktu, Reyeův syndrom
Paralen, Panadol: při předávkování možnost nevratného poškození jater, nesmí ho užívat osoby s onemocněními jater
Ibalgin, Nurofen, Brufen: krvácení v zažívacím traktu (objevuje se v případech dlouhodobého užívání vysokých dávek, např. při revmatismu), nesmí ho užívat osoby s onemocněními žaludku (vředy apod.).

Doufám, že jsem do toho vnesla trochu světla - každopádně žádný z léků "nerozežírá vnitřnosti", to by výrobci asi těžko prosazovali do prodeje nejen dětské varianty :).
 Lusi+M+Z 


Re: Kombinace léků 

(9.3.2005 15:55:47)
Omlouvám se dale jsem ten předchozí příspěvek pod špatný odkaz. Mělo to být pod tímto.
 Jana se třemi dětmi 
  • 

Re: Prosím o radu 

(9.3.2005 20:40:51)
Chtěla bych se prosím Vás zeptat.Píšete ře paralen by se neměl brát v případě poškození jater-Můj 11měsíční syn má CMV jater a paralen mu lékařka běžně při teplotách předepisuje.Mám si tedy žádat o něco jiného?Nebo co třeba paralenové čípky?Děkuji moc za radu.Jana
 Pavla 
  • 

Re: Re: Prosím o radu 

(10.3.2005 13:21:30)
Co je tedy nejlepšího pro dítě?
 abcdefgh 


Re: Prosím o radu 

(10.3.2005 14:25:21)
Jano,

já nejsem lékař, takže určitě nic doporučit nemůžu. Možná by stálo za to zeptat se v nemocnici, kde Vašeho syna léčí.
 Petr 
  • 

Re: Re: Prosím o radu 

(11.3.2005 8:06:22)
Co tedy dávat nejlepšího dětem?
 p 
  • 

Re: Re: Prosím o radu 

(11.3.2005 17:58:45)
p
 Misa3 


Skvrny na rukou 

(12.3.2005 15:12:11)
Vis ono popsat skvrny po internetu, tak ani zkuseny kozni lekar si nemuze udelat obrazek od ceho nebo co to vlastne je. Nemohla bys s hplcickou radeji zajit k detskemu a pokud si nebude vedet rady, nechat se doporucit na kozni?
 Lusi+M+Z 


Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(9.3.2005 17:17:10)
Já jsem studovala také ve zdravotnictví, ikdyž ne VŠ, ale už si toho zase tolik nepamatuji, protože jsem zcela změnila obor. Léky bych dokázala nadávkovat, ale je tu jeden problém, nedokážu je tak dobře rozdrtit:o))

Ne vážně, ne febrilní křeče nečekám, takže to jistím diazepamem, ale dostat ho do nich je zážitek. Drtím to ve hmoždíři na úplný prášek, ale ikdyž se jim to snažím maskovat sladkým sirupem, tak mě to ten menší vyzvrací téměř vždycky.
Klasické sirupy mi taky moc nechce, ale ještě se to dá, protože nejsou tak hořké jako rozdrcený prášek.

Teď jsme měli Sumamed v sirupu (forte) a byla jsem upozorněna na to, že je extrémě hořký a taky že jo, doktorka nám musela psát za dva dny další balení. Ta dávka v něm zůstala až na potřetí.

Máme s lékama hrozné boje a problémy.
 Lída 
  • 

Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(9.3.2005 17:42:06)
Holky.No kluci mají jednu nemoc za rok a tak už jsem si to odbyli tak snad zase za rok.Dneska jsem byla v bazénu a známá mi taky řekla drtit paralen 1/4 by měla stačit.Tak příště to vyzkouším a s čípkama asi zkončím.A ty zábali mě 3x za den taky nebaví.Navíc Luk na mě vždycky kouká,jako když jdu Dan a zabít a né mu pomoct.A je mu 6 a měl by to už pochopit,že mu chci pomoct.
 Lusi+M+Z 


Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(9.3.2005 19:02:27)
LoraX,
kolik mu je že to tak slupne bez problémů?

Našemu mladšímu je rok a čtrvt a prostě ho nepřelstím, ví že když jdu se lžičkou a v druhé nic nemám jako třeba jogurt, tak si to stejně dobrovolně nevezme.
Na léky musím používat stříkačku a dát mu to v leže.
Je to boj.
Dostanu to do něj a on to spolkne, ale většinou jak je nasr........že jsem mu to dala, tak to ani nechce zapít, no a jak to nezapije a má hořko v puse, tak se mu obrátí žaludek.................a je to hotovo.:o))

Ten Sumamed jsme měli také po 24 hodinách, ale 5 ml a to je na něj najednou moc. Zkoušela jsem mu dát 2.5ml a třeba za půl hoďky dalších 2.5ml, ale zvracel jen tu druhou dávku viděl.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(10.3.2005 7:31:13)
Co tedy dávat?
 Lusi+M+Z 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(10.3.2005 19:43:00)
LoraX,
to vážně to fouknutí do obličeje zabírá?
Někdy to budu muset vyzkoušet.
 0 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 9:04:13)
Já s acylpirinem zkušenosti u dcery mám.
Dcera je epileptik, při nemoci má horečky ke 40°C a už bývá pravidlem, že to doprovází epi. záchvaty.
Horečky má tak tři dny.
nepomáhá nám nurofen, paralen. Po Ibalginu klesne horečka tak na dvě hodiny, to samé panadol...
Ibalgin nám říkala dr, že nemáme dávat moc často, protože leptá žaludek, nevím.

Zábaly mít nesmí riskujeme záchvat...

teta, pracuje v nemocnici, mi doporučila abych dala malé 1/4 acylpirinu, když už nepomůže nic tak tohle ano. A pomohl, dcera byla do půl hodíny bez teploty.

Vím, že by se neměl, a naše dětská se chytala za hlavu když jsem jí řekla, že jsem dala malé acylpirin, ale co mám dělat jinýho???



 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 11:04:51)
Já ti nevím, nurofen (brufen, ibalgin, jak tomu chceš říkat) sice žaludek dráždí, ale pokud ho nepolyká denně ve vysokých dávkách (a u některých nemocí se to skutečně předepisuje, jsou to vyšší dávky než proti teplotě a tam se ty vedlejší účinky jako žaludeční vředy můžou rozvinout), tak je bezpečný. Pokud jde o acylpyrin, tak sice i já jsem na něm vyrostla (tehdy se o Reyově syndromu nepsalo...), ale právě kvůli Reyově syndromu ho nedávám. Ten je podle mě horší než žaludeční vřed...
 0 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 11:36:03)
Lízo dávala jsem ho 3xdenně 2,5ml a dr. mi říkala ať už ho dál nedávám.

U dcery je fakt problém, že jí ty teploty neklesají a´t dostane co dostane... max. o 5 stupínků :o(.

Já už jí podruhé acylpirin nedala, ale fakt se zase děsím až bude nemocná co s ní...




Taky si pamatuju, že za mého mládí nás tím rodiče cpali o 106
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 12:25:51)
:-((
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 15:20:14)
Dani, prosim Te tohle urcite s nejakym lekarem konzultuj: Ale jde o to, ze pokud se pri uzivani Acylpyrinu R.Syndrom nerozvyne, zda to neznamena, ze se nerozvine ani podruhe, nebo zda to neznamena nic, tedy, ze se muze rozvynout po druhem, treti, ctvrtem podani atd. za dalsi mam dojem, ze jsem cetla jakesi pojednani tykajici se davek a mam dojem, ze bud pri vyvoji R. syndromu na davkach bud nezalezelo vubec....nebo bylo paradoxne vetsi nebezpeci pri mensich davkach. Proste chces-li mit prensjsi informace, obrat se na lekare a protoze Tve dcerce acylpyrin pomaha, bylo by to skutecne na miste.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 15:33:45)
Bylo by dobre se obratit na odbornika, coz by mohl byt alegrolog nebo toxikolog. Ted sama nevim. Mam za to ze na imulologii, nebo alegrogogii by mohli odborni lekari dat po zakladnich testech kompetentni odpoved, ale jista si tim nejsem. Samotnou podstavu R.syndromu po strance biologicke nechapu a tak nevim, s cim by mohl byt spojen a tedy ani kde hledat odbornika, ktery by na Tve otazky mohl co nejlepe odpovedet. Tim nechci snizovat velke zkusenosti a vzdelani Lizy, ale tak jako ja jsem biolog se zamerenim na biologii cloveka a genetiku a otazka ze systematicke biologie by mne vyvedla z konceptu, tak treba zubni lekar by byl zaskocen otazkami na problematiku neonatologie a naopak. Proste medicina jako obor je dnes uz tak rozsahla, ze temer zadny odbornik nedokaze pojmout naprosto vse, to by musel mit misto mozku PC se zabudovanym internetem.:-)))
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(12.3.2005 19:30:09)
Miso, musim rist, ze me neprekvapilo, ze samotnou podstatu (at uz po strance biologicke nebo jine) RS nechapes. Primy dukaz o vzniku RS neexistuje, salicylat nebyl nikdy nalezen ani v krvi ani v moci RS pacientu, neexistuje ani zvireci model, natozpak aby nekdo byl schopny popsat podstatu. Studie o vzniku RS jsou pouze retrospektivni.
Ja jsem zase cetla jeden nazor, ze incidence RS se postupne snizila v 80. letech, po te co se na aspirinu objevilo varovani o moznosti vzniku RS, nicmene se snizila i v zemich, kde aspirin nebyl pouzivan a take v zemich, kde se s pouzivanim aspirinu nesnizilo.
Co se tyka tveho nazoru na Lizu, tak se dost diametralne lisi od mojeho. Vzhledem k tomu, ze kazdy lekar ma k dispozici predpisy a "spofak", tak muze podavat podrobne informace o lecich a jejich pouziti a pritom nemusi mit v hlave PC nebo vystudovat farmacii (samozrejme jsou i leky, ktere muze predepsat pouze specialista, ale o tech neni ani vlastne rec). V jakemkoliv lekarskem oboru vsak nikdo nemuze stav pacienta posoudit po internetu nebo telefonu, popripade bez jakehokoliv vysetreni (i kdyby mel PC v hlave) a proto ani Liza se o to nesnazi. Ale to preci kazdy chape.
 Iva 
  • 

Ospen 750 

(12.3.2005 19:55:01)
Dobrý večer, mám takový dotaz. Dceři 5 let, dr. zjistila angínu a předepsala Ospen 750 Krka, 5 ml po 8 hodinách. Předepsala jedno balení, které obahuje 60 ml.. V příbalovém letáku je uvedeno dávkování: děti 1 až 6 let - 1/2 odměrky (2,5 ml) 3x denně. Dále je uvedeno, že při streptokokových infekcích by měla léčba trvat po dobu 10 dnů. My to máme ale jen na 4 dny, tak nevím jestli to bude stačit. A ty dávky máme jednou takové, než je uvedeno v letáku, tak abych ji nepředávkovala. Nemáte někdo s tímto lékem zkušenosti? Děkuji za odpovědi
 Lidka 
  • 

Re: Ospen 750 

(12.3.2005 22:20:46)
Já už si nepamatuju co jsme měli,ale jednou jsme taky měli silnější dávkování a kratší dobu požívání než psali na letáku.
 Ferdulka 


Re: Re: Ospen 750 

(13.3.2005 19:32:15)
Ivo,
moje 5 letá dcera měla v září Ospen 750 na anginu,taky dostala dávkování 5 ml po 8 hodinách,ovšem využívala 3 ty balení!!Přesně 10 dní ho musela užívat.Určitě byste to měli brát déle,to jedno balení je málo!!
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(13.3.2005 19:53:01)
Já jen zopakuju to, co tu tak obtýden opakuju: jsem mudr., ale těla mě neživí. Snažím se udržovat si dobrý přehled přes to, co mě zajímá (co je nebo bylo dětem většinou). Pokud píšu k nějakým věcem, snažím se, aby zmých formulací bylo jasné, jestli to myslím jako osobní názor (řekla bych, podle mě, my jsme to dělali tak...) nebo zda se jedná o něco obecnějšího (doporučjue se..., lék funguje tak a tak..., vzácně i cituju pramen, ale to hodně vzácně).
Nechci si hrát na pediatra, ale některé věci z farmačky jsou poměrně dost základní. Pokud se dočtu nějaké obecně rozšířené bludy, tak napíšu, aby se dál nešířily :-))), ale rozhodně nedělám, že jsem všeználek :-))).
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(13.3.2005 21:02:39)
Lizo, odpovidala jsi na me a tak jsem trochu zavahala jestli jsi mi rozumela, ze jsem presne to same mela namysli ;).
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(13.3.2005 21:10:17)
No původně jsem měla v úmyslu ti poděkovat, že jsi to tak hezky řekla, ale to nějak vypadlo :-)
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co teda dávat Lízo??? 

(13.3.2005 21:22:32)
Uf, tak to jsem rada. Vis, ja to moc dobre znam, vubec nemam namysli sebe a nejake fusovani do mediciny :)), ale ja to mam presne tak, jak rikas, v rodine (v mnohanasobnem vydani) :))))).
 Marcy 


Kampilobakter 

(15.3.2005 14:31:02)
Ahoj maminky,
prosím o radu. Téměř osmiměsíční dceru už druhý týden trápí průjem, Dr. udělala dceři výtěr a dnes nám volali, že ve výtěru je kampilobakter (nevím, jestli to píšu dobře), prý se nejčastěji přenáší z kuřecího masa. Dcera dostává Hylak a Smectu. Zítra se mám s manželem dostavit na výtěr na Hygienu, tam se asi dozvíme víc. Teď marně hledám na netu nějaké informace a nic nemůžu najít:(
Nevíte tedy o onemocnění způsobené touto bakterií něco bližšího? Není to infekční? Jak dlouho bude dceru ještě průjem trápit? Jak se onemocnění přenáší?
Asi dva dny před tím, než u dcery začal průjem, jsem jí poprvé vařila kuřecí maso, vařila jsem ho dost dlouho v papiňáku, maso se úplně rozpadalo..nechápu, jak by se k ní ta bakterie dostala?!
Za jakékoliv info budu moc ráda.
 Cockney 
  • 

Re: Kampilobakter 

(15.3.2005 19:24:39)
Vyslovujes spravne :) Campylobacter (nejcasteji C. jejuni).
Je to infekcni onemocneni - prenasi se skutecne nedostatecne uvarenym kurecim masem, kontaminovanou vodou, ale take napriklad zviratama (napr. navsteva ZOO nebo domaci zvirata), konkretne stykem s jejich vykaly a pak uz staci si ty ruce oliznout nebo snist jidlo, ktere nekdo takovyma rukama pripravoval. I vy se od vaseho ditete muzete snadno nakazit stejnou cestou.
Onemocneni probiha s podobnou zavaznosti jako salmoneloza. Obvykle prujem trva asi 2-5 dnu bez antibiotik, asi ve ctvrtine pripadu vsak muze trvat i nekolik tydnu (2-4) nebo se vracet. U malych deti, pri zavaznejsim prubehu, dr. muze predepsat antibiotika - napr. erythromycin. Inkubacni doba je 1-7 dnu. Samozrejme je nejdulezitejsi zavodnovani.
Jestlize maso bylo uvarene tak, ze se rozpadalo, nemohly to bakterie prezit, to muselo byt od jinud.

 Cockney 
  • 

Re: Re: Kampilobakter 

(15.3.2005 19:40:37)
Jeste me napadlo, vlastne jeste jedna a to dost obvykla, moznost nakazy je, ze upravujes na stejnem prkenku maso jako zeleninu, ovoce nebo jine potraviny, ktere se bud vari malo nebo se ji syrove. Prkenko na maso ma byt jine nez na ostatni, obvykle umyti vzdy nestaci.
 Marcy 


Re: Re: Re: Kampilobakter 

(15.3.2005 23:04:40)
Cockney,
díky za info. Díky tobě už taky aspoň vím, jak se to píše:)A hned mi vyhledavač ukázal nějaké odkazy:)
Maso bylo uvařené opravdu dost, tak jestli jsem si špatně umyla ruce nebo, jak píšeš, prkénko nebo nůž..:( Musím si na to dávat větší pozor. Budu se teď úplně bát dceři připravovat maso, já snad začnu kupovat ty hotová jídla ve skleničkách, tam se mi tohle stát nemůže.
Ještě jednou dík!
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Kampilobakter 

(16.3.2005 6:54:35)
Marcy, neboj se vařit dcerce dál maso.
Podle mě to byla hrozná náhoda. Mohlo to být z něčeho z čeho píše COCNEY. třeba za to ani nemůžete.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kampilobakter 

(16.3.2005 10:26:16)
Stat se to muze i dospelemu, takze spis myslet na to, aby ruce byly cisty a prkynko se pouzivalo oddelene. Je to takovy varovani, jsou i jine bakterie, ktere pochazeji z jidla a ty muzou, v nekterych pripadech, zpusobovat smrtelne onemocneni.
 pegslinka 


Re: Kampilobakter 

(8.10.2007 15:04:21)
ahoj ,sň v nemocnici,mam 24 a 15mesacnu dcerku.mam kampilobaktera,uzivam smektu a hylak,a som v pohode,urcite bude dcerka v pohode,moja ide zajtra na vyter,neboj,to je bakteria pribuzna salmonele,daj si do google vyhladat campylobakter,nie je to nic vazne,kura mohlo byt kontaminovane uz v predajni.pa
 Radka a Anicka 


Reyuv syndrom 

(7.3.2005 22:41:56)
A co takhle oblibena cibulova stava proti kasli? Ta taky obsahuje zminenou kyselinuacetylsalicylovou.
 Gaia 
  • 

homeopatika 

(9.3.2005 8:08:08)
Proč to neřešíte homeopatikama? Nejsou toxické a zabírají také přesvědčivě.
Mamince s holčičkou s flekama na rukou bych poradila- pro holčičku celkové koupele s odvaru z dubové kůry a teplé obklady z tvarohu na játra. Není lítostivá?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.