| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí ve Švédsku

 Celkem 64 názorů.
 Kač. ♀ + ♂ 


Dovedu si to představit :-) 

(11.2.2005 9:52:49)
Dcoela si dovedu představit švédský porod, mám zkušenost se švédskou nemocnicí (rok 1990) a ještě po letech ve mě tato vzpomínka vyvolává úsměv asi tak jako vzpomínka na nahlédnutí do jiného světa.
Pro mě je z tohoto příspěvku důležitá jedna věc, že se na zdravotní péči ve švédsku připlácí a že mnoho věcí dokáže dobře dělat vyškolený personál. Myslím, že rozumný příspěvek pacienta správná věc.

Třeba jednou budou takovéhle porody standardem ve všech českých porodnicích.

Kačenka
 *Kate 


Re: Dovedu si to představit :-) 

(11.2.2005 13:05:10)
Mě kromě toho, že ve švédské porodnici zvládnou většinu věcí sestry a PA, a doktora člověk skoro neuvidí, zaujaly ještě další dvě věci:

1. ta dovolená pro otce, to je fakt bezva, u nás by to mohl proplácet stát, tak jako třeba rodičovskou dovolenou, nebo jak se to jmenuje, ať to neleží na zaměstnavateli.

2. to, že PA s rodičkou rozebere dojmy z porodu. To přesně mi chybělo, aniž bych si to tak konkrétně uvědomovala. Chtěla jsem prostě s těma lidma, co u porodu byli, potom někdy v klidu probrat, co a jak. Takhle dodneška nevím, jestli byl teda můj porod naprosto v pohodě nebo tam byly komplikace - to bych usuzovala z toho počtu lidí, co se tam ve finále nahrnuli, a že mi dítě okamžitě odstřihli a odnesli. Těžko dneska soudit ...
 Bibi* 


Jak se rodí v Česku 

(11.2.2005 15:04:36)
Nevím,někdy mám pocit,že to,co je v cizině,musí být jednoznačně super a nej.Dovolím si tedy popsat těhotenství a porod u nás.Díky šikovným a ochotným doktorům v IVF centru jsem napočtvrté otěhotněla,a to hned dvojitě.V těhotenství se o mě staral stejný pan doktor,ten také zjistil v 25.týdnu,že jsem otevřená.Okamžitě jsem jela do porodnice,tam mě uložili hlavou dolů.Prožila jsem tam super 3 měsíce,dodnes vzpomínám s vděčností na všechny sestřičky.Nemohla jsem vůbec chodit,visela jsem jim na krku se vším všudy.Nikdy mi to nedaly najevo,i když v noci vynášely mísu.Radovaly se se mnou z každého dne,který jsme se udrželi.I díky jim jsem děti donosila do 39.týdne.I porod byl super.Ležela jsem sama v krásně růžovém pokojíčku,zavedli mi Prostin,přijel manžel,ještě jsme naplánovali nákup.Pak ovšem přituhlo,praskla voda.Houpala jsem se na míči,manžel mi sprchoval břicho.Sem tam mě moje por.bába vyšetřila,jak jsme daleko.Když už to nějakou dobu vázlo na 4cm,domluvily jsme se na epidurálu.Ten mi píchli, téměř okamžitě se bolesti staly přijatelnější,na CTG ťukaly děti jak hodinky.Všechno probíhalo v klidu,nesmírně ohleduplně.Porod byl už jen dovršení té nádhery.Byla jsem nastřižená,při mazlení s mými miláčky jsem šití téměř necítila.Šestinedělí už bylo horší,možná to bylo tím,že byly Vánoce.Celkově pro mě byl porod v české porodnici jeden z mých nejkrásnějších zážitků.Abych byla konkrétní,šlo o porodnici Obilní trh,Brno.Ještě jednou díky!!!!!Zuzka"Bibi"Bílková
 Kač. ♀ + ♂ 


Re: Jak se rodí v Česku 

(11.2.2005 19:02:42)
I já patřím k těm šťastným, pro které byl porod hezkou záležitostí, i když ne zrovna jednoduchou. V mnoha věcech se můj český porod podobal tomu švédskému. Ale díky tomu, že jsme si vybarla porodnici, kde takhle chtějí dělat porody a kde jde ruku v ruce odborná péče s lidským přístupem. A tohle bohužel není běžné ve všech porodnicích.

Kačenka
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Jak se rodí v Česku 

(11.2.2005 19:18:18)
Pro mne byl take porod nadhernou zkusenosti (v CR) a klidne bych si jej byvala ihned zopakovala;o). S veskerou peci jsem byla absolutne spokojena.
 Pety a 2kluci 
  • 

Re: Jak se rodí v Česku 

(14.2.2005 9:34:46)
Ahoj Bibi,
chci reagovat na tvou vetu,ze mas pocit,ze v cizine je vzdy vse nej nej.Sice ziju v Nemecku 5let,ale ty myslenky ze je vse nej me brzy opustili.I kdyz je tu zdravotnictvi na velke urovni,dobry personal a spatny se najde v kazdem state.A je jedno jde-li o Ameriku ci nevim co.Take zalezi na tom jake ma clovek pojisteni.Ja jsem privatne pojistena,takze nemam sanci ty spatny doktory a neochotne sestry potkat,ale napriklad rodice manzela jsou u statni poj. a z vypraveni vim dost.
Rozhodla jsem se pro 2porod v CR(syn 2roky)a mam na nej nadherne vzpominky.Zadny doktor,jen dve PA a super.I na sestinedeli bylo vse v poradku.
JA SI MYSLIM ZE V CIZINE NENI VSE NEJ NEJ;HLAVNE ZALEZI NA LIDECH jaky jsou.....
 Blanka, Lucka 1rok, 7tt 
  • 

Hledam kontakt - ceske mamy v Nemecku. 

(6.4.2006 11:49:32)
Ahoj, kde v Nemecku zijes ? Ja v Bavorsku uz pres rok, dcera se tu narodila a v listopadu cekame druhe.
Budu rada kdyz se treba ozves na mail.#
Diky Blanka
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(11.2.2005 16:29:15)
Pokud vim, tak Svedsko je tak daleko, ze pulrocni "otcovska dovolena" je povinna; tedy povinna v tom smyslu, ze pokud rodice chteji, aby jim byla proplacena plna cast rodicovske dovolene, tak otec musi zustat doma a starat se o dite nejmene 6 mesicu. To, si myslim, take neni dobre - melo by to byt uplne dobrovolne, ne vazane na penize.
 S. 
  • 

Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(11.2.2005 20:48:38)
No já nevím, ale my by ten porod ve Švédsku zas tolik nenadchnul. Souhlasím, že i u nás by se mohlo za něco připlácet, pokud to půjde ruku v ruce se zlepšenou péčí, ale já mám spíš na mysli ne přístup personálu, ale péči jak v těhotenství tak po porodu. Sama jsem měla v těhotenství problémy a myslím si, že u nás je ta péče daleko víc vymakanější. Nedovedu si představit, že bych za celou dobu těhotenství nešla k lékaři. Takže švédská ochota ano, lékařská péče ne.
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(12.2.2005 13:18:13)
Na me to tedy také nepusobilo tak jednoznacne pozitivne. Nase zdravotnictví by se mozná mohlo priucit ochote a slusnosti personálu od svédských kolegu, ale jinak zdravotní péci bych nemenila. Pri druhém tehotenství jsem na zacátku slabe krvácela, a jenom díky tomu, ze mne okamzite vzali do nemocnice, kde jsem doslova lezela bez hnutí nekolik dní, tak se to srovnalo a mne se narodilo krásné zdravé mimco. Prístup ala : no jestli máte potratit, tak potratíte, mne prijde vhodný spís nekam do Afgánistánu.
 Ella 
  • 

Petro II 

(12.2.2005 15:34:02)
bohužel, přístup švédských doktorů je naprosto realistický - příčiny krvácení v raném těhotenství mohou být různé, ale pokud je opravdu důsledkem hrozícího potratu v důsledku toho, že zárodek je poškozený nebo špatně zahnízděný, nepomůže opravdu nic, ani ležení 24 hodin denně, ani utrogestan, prostě nic.
 Líza 


Re: Petro II 

(12.2.2005 15:41:50)
Ello, ale důvodem krvácení může být nedostatek hormonů. A tam pomoci lze. A pokud se ta krvácející těhulka bude chovat normálně jako jindy, nebude v klidu ani ty hormony jí nikdo nedá, tak může přijít o mimi, které by bylo jinak v pořádku.
 Petra II. 
  • 

Re: Petro II 

(13.2.2005 8:33:59)
Sama ríkás, ze príciny jsou ruzné. Samozrejme, ze pokud je plod poskozený nebo spatne uhnízdený, tak nepomuze nic. Ale v nemocnici se mnou byla napríklad pacientka, která krvácela strasne. Vypadalo to naprosto beznadejne, ale opravdu jsem ocenovala, jak se lékari porád snazili. Udelali jí SONO a ejhle, zjistili, ze krvácí z hematomu, který se jí vytvoril v deloze a plod je v porádku. Lezela tri týdny, sestry jí i nosily mísu a jídlo do postele a podarilo se. Kdyby jí jen tak nechali bezet, at to vyresí osud, bylo by po díteti. Já velmi ocenuju snahu lékaru zachránit kazdé tehotenství. Pokud nemá být, tak to stejne príroda vyresí sama, ale mnoho tehotenství se tím zachrání. Napr. muj syn je toho dukazem.
 Líza 


Re: Re: Petro II 

(13.2.2005 8:50:19)
Petro II, souhlas. I moje mladší dcera je z takového těhotenství.
 Moni+2 


Re: Re: Re: Tak nevim... 

(14.2.2005 13:24:08)
Zase mi to neda mlcet. Ja mela s prvnim synem taky hematom a s druhym asi 3x krvaceni. Nikdo z toho v Norsku moc vedu nedelal (ne ze by me nevysetrili a neuklidnili), nemusela jsem lezet a nepotratila jsem a kluci jsou zdravi. Nemyslim si, zeby se tu cokoliv zanedbavalo, pece je jina a vysledky podobne. Doktor mi pri porodu nechybel, bylo videt, ze mistni PA jsou opravdu zkusene. A ze by se tady v tehotenstvi nikdy v nemocnici nelezelo? No ma tchyne si s manzelem "polezela" 3 mesice... Nekdy mam take pocit, ze v Cechach se tehotenstvi jako nemoc bere (np. znam zeny, co odejdou ve 12.tydnu na rizikove, prestoze jim nic neni) a tady ne. Taky me to ze zacatku prekvapilo (jak prirozene k tehotenstvi pristupuji). Ale zvykla jsem si a ted se mi to libi vic. Prisla jsem treba o to mnozstvi ultrazvuku (mela jsem nadstandartni 3, normalni je jeden), ale zato treba zustanou penize na neco potrebnejsiho. Triple AFP test se nedela, kvuli falesnym vysledkum. Screenengovy podrobny UTZ se dela kazdemu (pokud neodmitne). V tehotenstvi je mozno misto jen k PA dochazet k doktorovi, ja zkusila oboji a u PA se mi to libilo mnohem vic. Je dobre, ze v Cechach mate k doktorum takovou duveru, ale neni mozno posuzovat lekarskou peci ve Svedsku (ci jinde) z par prispevku.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Petro II 

(15.2.2005 16:54:11)
V pripade masivniho krvaceni by i svedska porodni baba zenu odeslala k lekarovi a nenechala by ji umrit.Ja bych u nas preferovala take radeji u normalniho tehotenstvi peci porodni asistenky a komplikace bych nechala lekarum. Skoda, ze u nas jsou porodni baby nevzdelane a boji se na sebe vzit odpovednost.
 e 
  • 

Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(12.2.2005 11:08:55)
Tak "daleko" Svedsko vazne neni, mas malinko zkreslene informace ;)
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(12.2.2005 15:41:25)
E., tak jak to tedy je v tom Svedsku s otcovskou dovolenou? Ja mam tuhle informaci od kamarada, ktery zije ve Stockholmu, za zenu ma Svedku a maji dve deti...

Nicmene, souhlasim s tim, ze cesky personal by se mohl priucit "lidskemu" pristupu, ale ta lekarska pece v tehotenstvi je tam opravdu vymakana. Jak tady nekdo psal o tom krvaceni - v nekterych jinych "vyspelych" zemich ti skutecne reknou, ze se s tim neda nic delat, protoze do konce 12 tt nejsi povazovana za tehotnou! To je sila...Nikde krome CR jsem se ale nesetkala s takovou frekvenci kontrol u lekare behem tehotenstvi, ultrazvuku, monitoru...kdybych si mohla vybrat, rodit budu opet v CR, se svoji lekarkou.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(12.2.2005 16:00:41)
To o těch "vyspělých zemích" je pravda, já jsem prožila část těhotenství (naštěstí jen začátek a poslední měsíc) a porod ve Francii a kdybych já si mohla znovu vybrat, tak těhotenství v ČR a porod ve Francii. Ve Fr se chodí sice k lékaři, ale celé těhotenství pouze jednou za měsíc, monitor mi nedělali ani jednou, o měření tlaku vůbec nemluvím. Ale porod byl bezvadnej, přesně tak nějak by měl podle mě vypadat ten "přirozenej". Neříkám,že to nelze zažít i v ČR, možná ano. Takže sláva českému zdravotnictví, o takové péči si na "západě" můžou nechat zdát. Jen ten přístup lékařů by to fakt chtělo změnit. Všechno je to o lidech, ne o nedostatku peněz v českých porodnicích.
 Irena+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(12.2.2005 17:02:27)
Lucko,
system "rodicovske dovolene" ve Svedsku je velice odlisny od toho, ktery existuje v CR. Tady maji rodice dohromady narok na 390 dnu dovolene se 75% platu (penize se ovsem dani) a pak 90 dnu s castkou 60 SEK/den . Je jen na nich, jak si tento pocet dnu rozdeli, ale 60 dnu je rezervovanych pro matku a 60 pro otce. Pokud si dny nevybere (do 8 let veku ditete), tak proste propadaji. Ano, ctes spravne, rodicovskou dovolenou si muzes vybirat az do konce prvni tridy, takze je spousta tatiku, kteri si vybiraji casti rodicovske dovolene behem leta v navaznosti na normalni dovolenou. A protoze rodicovskou dovolenou si muzes vybirat i po dnech, pul dnech ci ctvrtdnech, tak pri trose sikovnosti muzes byt doma i docela dlouho. Nicmene vetsina rodicu zacne odkladat sve drobky do skolek ve veku 18 mesicu :((

Jinak i v nasi porodnici byly postylky-vanicky na koleckach. A co se tyka tech poplatku, tak ja jsem za UZ nic neplatila - prvni poplatek byl az v porodnici - tech 80 SEK - coz ovsem je vlaste pokryti nakladu na stravovani. ZA 80 SEK si tady v normalni restauraci doprejes akorat jednodussi jidlo a piti. V nasi nemocnici/porodnici byl vyber z nekolika jidel, snidane formou svedskeho stolu, stejne tak odpoledni svaciny ci pozdni vecere + ovoce v neomezene mire + veskere napoje, vcetne kafe...
S cim jsem byla maximalne spokojena, byla moznost prijimat navstevy i v pozdnich vecernich hodinach (bile noci) a kterykoliv den v tydnu :))
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(12.2.2005 17:18:36)
Irco, dekuju za podrobne vysvetleni!!! To je ale opravdu moc hezky udelany!

Co se tyce porodnice - v CR jidlo stalo opravdu za houby, typicka nemocnicni strava;o) Ale navstevy jsem mohla mit taky kdykoliv a manzela se mnou na pokoji ve dne v noci (nadstandard).
 Katynka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(19.2.2005 22:11:44)
Ahoj Ireno!!!

Prosimte zajimalo by mne v jake nemocnici jsi rodila a jestli jsi ze Stockholmu?. Byla to Karolinsa sjukhus neb
 Katynka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(19.2.2005 22:12:03)
Ahoj Ireno!!!

Prosimte zajimalo by mne v jake nemocnici jsi rodila a jestli jsi ze Stockholmu?. Byla to Karolinsa sjukhus neb
 Katynka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(19.2.2005 22:18:27)
Ahoj Ireno!

Zajimalo by mne v jake nemocnici jsi rodila a jestli jsi ze Stockholmu,
Ja mam na vyber z Karolinka sjukhus, nebo Danderyd. Jestli ma nekdo zkusenosti prosim napiste. Take bych se chtela zeptat, protoze mam gynekologa v Sophia hemmet a on je take porodnik. Mohu ho mit u porodu, nebo dokonce nemohla bych porodit tam?Klidne bychom si priplatili, jestli je to mozne.


Katynka
 Dana 
  • 

Pulrocni dovolena pro otce ve Svedsku je mylna informace!!!! 

(13.2.2005 20:16:37)
Pokud to jiz nekdo neudelal, dovolim si te opravit: jiste cerpas tuto nepravdivou informaci z casopisu Betynka. Ja sama jsem momentalne na materske dovolene ve Svedsku a je to trochu jinak: na dite pripada 480 placenych dni a je jiz na rodicich, jak si dny rozdeli. Pro kazdeho z nich je rezervovano 60dni, ktere kdyz si nevyberou, tak propadaji. Takze zadna povinna pulrocni dovolena pro otce!!!!A navic si kazdy tatinek muze vybrat 10placenych dni od porodu ditete do jeho dvou mesicu.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Pulrocni dovolena pro otce ve Svedsku je mylna informace!!!! 

(13.2.2005 20:34:35)
Uz me opravila Irca, vsem se jeste jednou omlouvam;o) Informaci jsem nemela z casopisu Betynka, nebot jej nectu (nezijeme v CR). Informaci jsem mela od kamarada, ktery zije ve Svedsku a ma dve deti. Ale je to uz nekolik let, co mi to vysvetloval (nekdy v r. 2000)...
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Pulrocni dovolena pro otce ve Svedsku je mylna informace!!!! 

(13.2.2005 20:36:48)
Jo, a kdyz uz jsme u toho, tak Irca psala, ze tech placenych dnu je dohromady 390, ty pises 480...tak jak to vlastne je????
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Pulrocni dovolena pro otce ve Svedsku je mylna informace!!!! 

(13.2.2005 20:40:39)
Aha, zpatky na stromy;o) - uz je mi to jasny - Irca psala 390 dni se 75% platu + 90 dni s castkou 60 SEK/den. To je dohromady opravdu 480. Omlouvam se;-)
 Sonja, Míša 21 měs. 
  • 

Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(13.2.2005 18:01:19)
Také mám nádhernou zkušenost z porodu. Rodila jsem v Podolí, dojela jsem tam na poslední chvíli před porodem - dle lékařů trochu překotný porod - protože prý není normální, aby prvorodička rodila 2 hodiny 15 minut se vším všudy od odtoku plodové vody - čímž porod začal. Personál v porodnici skvělý!!! Na poporodním oddělení (až na jednu sestru) všechny pravděpodobně dělaly práci, která je skutečně baví a to je nejdůležitější!
 IOtto 
  • 

Re: To si taky dovedu představit.. 

(15.2.2005 12:03:28)
No to se nedivím, že máš krásnou zkušenost z Podolí, když jsi porodila do 2 hodin od odtoku plodové vody..

Já jsem tam strávila 15 hodin, vlastní porod docela šel, ale přečkat v Podolí těch 15 hodin, než jsem se otevřela a rozběhnul se porod, tak to bych po druhé už skutečně nechtěla "podolským" způsobem zažít.. Bylo přesně ve stylu velkovýrobny, navíc narvané až po střechu rodícími maminkami s uštvaným personálem..
 Anouk 


Re: Re: Dovedu si to představit :-) 

(14.2.2005 23:20:10)
Ahoj Kate,
souhlasím s Tebou napsaným. Konkrétně mi nejvíce scházelo, že jsem si s nikým zainteresovaným po porodu nepopovídala.
Tak moc jsem chtěla připravit našemu mimču co nejpřirozenější příchod na svět a nakonec bylo všechno jinak. Nepostupující porod byl ukončen operativně. Po porodu jsem si chtěla promluvit alespoň s PA u které jsem absolvovala předporodní kurz - její slova mi stále znějí v hlavě. Dokonce ještě dnes přemýšlím, že jí zavolám a optám se proč ke mě byla tak tvrdá.
A víš co, udělám to...

 Moni+2 


Re: Porod v Norsku 

(11.2.2005 20:55:49)
Neda mi, abych se neozvala, je to tady podobne. Porod jsem tu zazila 2x, v ruznych porodnicich (v jedne z nich se narodila nedavno norska princezna). V porovnani se Svedskem se cele tehotenstvi zadne poplatky nikde (ani v porodnici) neplati, myslim, ze v pripade tehotenstvi je to v poradku, normalne pri navsteve doktora platim poplatek asi 200NOK. Dojmy mam podobne jako ty, jen snad na tom poporodnim byli lepsi, v mem pripade se vzdycky divili, ze tam poletuju jako krepelka (po prvnim porodu dost zasita a s trubickou na odvod moce - ktere nevim jak se rika, aby me nebolelo moceni). Po druhem porodu jsem dostala doslova skoro "vyhubovano", ze jsem vstala z luzka a chodim po mistnosti predtim, nez uplynuly 2 hodiny, to se mi zda prehnane, i kdyz sprchu dovolili. Nicmene obedy (ani jine jidlo) na pokoje nenosi, jen v pripade cisarskych rezu, ci nejakych komplikaci. To ale me osobne nevadilo, bylo fajn se potkat s jinymi maminkami a vymenit si dojmy z porodu tesne po nem. Ta diskuse s PA nad prubehem porodu je opravdu vyborna vec, u nas davaji i kopie papiru a tabulky, do ktere je cely porod zaznamenan, bez toho bych taky vubec nevedela, jak to vlastne cele probihalo, zvlaste v tom druhem pripade kdy od 1cm otevreni do narozeni mimca ubehla pouha hodina! Pri prvnim porodu jsem mela doktora (vlastne asi tri) jen pri siti (nejak se jim to nezdalo, tak porad volali dalsiho a dalsiho, aby to zkontroloval/a :-)) a pri druhem vubec. Zda se mi to naprosto prirozene. Stejne jako to, ze pokud porod probiha v poradku, tak nezasahuji, ale taky nevnucuji "prirozenost" za kazdou cenu. Myslim, ze PA jsou zkusene a doporuceni pridani Oxytocinu jsem nelitovala ani ja. Deti na pokojich - normalni, ale tady daji malou postylku-vanicku na koleckach, coz je prakticke nejen v noci a navstevach WC, ale i pri prochazkach a nakupech. (Lekarnu a obcerstveni v mistni pododnici jsem dost ocenila). V zadne z porodnic, kde rodila ja, nemeli vylozene samostatne pokoje, poprve jsem mela stesti, ze jsem dostala spolubydlici az 3.den. Jinak se tady zustava v porodnici 4 dny s prvorozenym a 3 dny s kazdym dalsim ditetem, pricemz si samozdrejme muzete bez problemu pozadat o propusteni drive. V pripade cisaraku je to samozdrejme dele. Manzel/partner pri porodu je taky samozdrejma vec (to uz ale asi i v Cechach), o tom se ani nediskutuje (zeby snad nesel a nepomahal:-))) Tak tohle je "standard" v Norsku.
 Cecilia 
  • 

Já dala přednost ČR před Švédskem 

(11.2.2005 22:06:18)
Hm,já osobně jsem dala přednost porodu v ČR,tedy v Praze,než rodit ve Švédsku - Uppsale.I když by to bylo pár stovek metrů od bytu.
V ČR jsem byla naprosto spokojena,asi také díky lehkému porodu a známému doktorovi.Dávám přednost péči lékaře před péčí sestry.Sestry byly taky Ok,tenkrát tedy,v Praze.
Rozhodně mi vyhovuje zůstat pár dní v porodnici,než jít brzo domů.
Dcera mohla být sice Švédka rovnou,než následné vyřizování,ale to je celkem jedno.
Zajímavé,za 7 let jsem nepotkala moc Čechů v Uppsale a najednou přímo porod.
Vlastně letos mi oslovil kdosi v parku u Flustretu,ale to byla mladá holka,narozená v Uppsale,ovšem toužící žít v ČR.
Srovnání je vždy zajímavé,ve Švédsku totiž není vše růžové,jak se zdá.Zrovna jsem se včera rozčilovala nad švédskými úředníky,kteří udělali jistou chybu v papírech.Nejsou stoprocentní,asi jako nikde.Vzhledem k tomu,že to z formuláře jasně vyplývalo,o to překvapivější.
Já osobně bych tedy v Uppsale žít trvale nemohla,nejspíš proto,že pocházím z Prahy a Uppsala je můj vkus moc malé město.
Navštěvovat ano,možná pro studentský život,ale jinak ne.
Stockholm je zase o něčem jiném.
Zábavnější a je tam společenské vyžití a kultura.
Uppsala je město studentů a důchodců( a Arabů).
 Ella 
  • 

Re: Já dala přednost ČR před Švédskem 

(12.2.2005 15:37:12)
Cecilie, ale mě nepřipadá, že by autorka vychvalovala Švédsko, či tamní porodnici, za každou cenu. A já sama bych v Uppsale nevydržela asi ani týden, zvlášť ne v tomhle ročním období. Fuj. A jak vidím, tobě se tam taky moc nelibí, tak proč se nevrátiš do Prahy, když jsi tak znechucená?
 Ella 
  • 

Re: Já dala přednost ČR před Švédskem 

(12.2.2005 15:37:38)
Cecilie, ale mě nepřipadá, že by autorka vychvalovala Švédsko, či tamní porodnici, za každou cenu. A já sama bych v Uppsale nevydržela asi ani týden, zvlášť ne v tomhle ročním období. Fuj. A jak vidím, tobě se tam taky moc nelibí, tak to je mi tě ovšem celkem líto, nemůžeš se vrátit?
 Cecilia 
  • 

Re: Re: Já dala přednost ČR před Švédskem 

(17.2.2005 20:59:22)
Psala jsem z Prahy.Kauza Uppsala je navíc trochu smutná tím,že nejsem znechucena ani tak městem samotným(i když je malé a vůbec),je to dáno spíše otcem mé dcery,který je Čecho švéd a nenávidí Českou republiku,pomlouvá a kritizuje,kde může a jak může,což je takový hnus sám o sobě,že prostě musíte ČR bránit za každou cenu a navíc,když už v tom Švédsku jste a čtete si noviny,mluvíte s lidmi,koukáte na TV a tak,potom člověk nemá růžové brýle mámení.
Jsou to jakési komplexy emigranta,který Čechy nazývá bubáky a má to prostě více příčin.
Dcera by se podle něj měla stydět za to,že je Češka a bít se do prsou,že je Švédka.
Atd.,atd.
No nic.
 Jana Schullmeister 
  • 

Pomoc! Jaka je pece v Rakousku? 

(13.2.2005 12:41:56)
Ahoj vsichni! Jsem na naprostem zacatku tehotenstvi a vzdycky jsem tvrdila, ze budu sve dite rodit v CR. Manzel me vsak presvedcuje ze vsechnu peci i porod bych mela absolvovat ve Vidni.Pry je tady vse na lepsi urovni.Bojim se, presto ze mluvim nemecky velmi dobre, mam strach, ze se nebudu moci zeptat nebo vse prilis dobre nepochopim.Nevite nekdo, je predporodni pece srovnatelna s tou nasi-vcetne vsech vysetreni a ultrazvuku? Dekuji
 Andula 
  • 

Re: Pomoc! Jaka je pece v Rakousku? 

(13.2.2005 14:52:47)
Podívej se na stránky rakouských hebammen - já zdrhla z ČR rodit do rakous k tetě a domů za mno přišla vyškolená PA, s kyslíkem i malým ultrazvukem a poslouchátkem na srdce, paráda. Odvedla už doma na 300 porodů, všechny bez komplikací. Jinak už rodit nechci, poporodní péče taky bezva.
 Katka, Eliška 2 roky, 12.tt 
  • 

Re: Pomoc! Jaka je pece v Rakousku? 

(13.2.2005 16:29:46)
Ahoj!
Jsem momentálně ve Vídni, manžel tu pracuje, ale v červnu odjíždíme do Prahy. Jsem ve 12.týdnu těhotenství a samozřejmě chodím k doktorovi tady. Řekla bych, že "technicky" je tu péče asi na trochu vyšší úrovni než u nás; např. můj doktor tady má v ordinaci celkem slušný ultrazvuk; v Čechách měl ultrazvuk jen jednou týdně na sonografii (oddělení polikliniky). Teď jsem byla na "velkém" UTZ v nemocnici (takový podrobný, kvůli vyloučení rizika Downova syndromu), ten stál 30 Euro. Další velký ultrazvuk ve 20.-22. týdnu bude stát 40 Euro. V Čechách to byla zadarmo. Líbí se mi tu, že krevní odběry, ultrazvuky apod. tu provádí pracoviště, které je nejblíž ordinaci. V Praze jsem chodila k doktorovi na Prahu 1, na krvi jsem byla ve Vinohradské nemocnici (bydlím na Praze - západ, dostat se tam MHD a na lačno bylo dost hrozný:)), na ultrazvuku v Podolí... Všude dlouhé čekání. Tady to jde jak po másle. Jinak se mi zdá, že se tu daleko víc využívá ultrazvuk než v Čechách; kdyby bylo na doktorovi, dělal by mi ho při každé poradně. Nic moc dalšího zatím nevím; drobnosti typu že Mutter Kind Pass se tu dostává dřív než v Čechách těhotenská průkazka, jsou formality. Rodit tu ale nebudu; vracíme se natrvalo do Čech a navíc nemáme tu žádné zázemí (prarodiče a tak), a byl by asi problém "kam dát dcerku". Kdyby Tě cokoli zajímalo, klidně napiš. Katka (kbulenova@centrum.cz)
 SAny 
  • 

Re: Re: Pomoc! Jaka je pece v Rakousku? 

(13.2.2005 17:58:21)
Ja som mala vsetky ultrazvuky vratane combined testu (krny test na zistenie downovho syndromu v 12.tyzdni) uplne zdarma v nemocnici(Kaiser Franz JOsef Spital). Je to odlisne v kazdej nemocnici.

Sany
 Sany 
  • 

Re: Pomoc! Jaka je pece v Rakousku? 

(13.2.2005 17:51:49)
Zijem vo Viedni uz 12 rokov, dve deti som tu uz odrodila, tretie budem rodit o styri tyzdne (22.3.).So zdravotnou starostlivostou som na 100% spokojna, porovnavat s Cechami nemozem, kedze som rodila vzdy len v Rakusku.
Za statnu porodnicu sa neplati nic, a starostlivost je velmi dobra. V sukromnych porodniciach casto nemaju technicke vybavenie ako v statnych, a pri komplikaciach prevezu rodicku do statnej. Okrem toho je v statnej nemocnici aj detsky lekar, z tohoto dovodu by som vzdy volila statnu nemocnicu.

Ak chces rodit vo Viedni, je nutne sa prihlasit do porodnice uz do 12. tyzdna, lebo potom ta uz z dovodu preplnenosti nemusia zobrat. Okrem toho nemocnica robi v 12.tyzdni ultrazvuka krvny test (combined test) na zistenie rizika downovho syndromu a v 22.tyzdni screening organov dietata. Ostatne prehliadky a ultrazvuky robi gynekolog.Teito vysetrenia su zdarma.

Ked mas nejake otazky, posli mi e-mail, rada ti odpoviem.

Sany
sany311@networld.at
 Sany 
  • 

Re: Pomoc! Jaka je pece v Rakousku? 

(13.2.2005 17:52:01)
Zijem vo Viedni uz 12 rokov, dve deti som tu uz odrodila, tretie budem rodit o styri tyzdne (22.3.).So zdravotnou starostlivostou som na 100% spokojna, porovnavat s Cechami nemozem, kedze som rodila vzdy len v Rakusku.
Za statnu porodnicu sa neplati nic, a starostlivost je velmi dobra. V sukromnych porodniciach casto nemaju technicke vybavenie ako v statnych, a pri komplikaciach prevezu rodicku do statnej. Okrem toho je v statnej nemocnici aj detsky lekar, z tohoto dovodu by som vzdy volila statnu nemocnicu.

Ak chces rodit vo Viedni, je nutne sa prihlasit do porodnice uz do 12. tyzdna, lebo potom ta uz z dovodu preplnenosti nemusia zobrat. Okrem toho nemocnica robi v 12.tyzdni ultrazvuka krvny test (combined test) na zistenie rizika downovho syndromu a v 22.tyzdni screening organov dietata. Ostatne prehliadky a ultrazvuky robi gynekolog.Teito vysetrenia su zdarma.

Ked mas nejake otazky, posli mi e-mail, rada ti odpoviem.

Sany
sany311@networld.at
 Dana 
  • 

Sama jsem rodila ve Svedsku 

(13.2.2005 20:11:05)
..ale krome zminovanych 80SEK na den v porodnici jsem vubec nic jineho neplatila (ultrazvuk byl zdarma). Manzel platil v porodnici taktez 80SEK na den. Porod nemuzu nijak zvlast popisovat, nebot me tehotenstvi bylo ukonceno akutnim cisarskym rezem (v Örebro) a ja byla v celkove anestesii. Chovani personalu bylo tak perfektni a profesionalni, ze dodneska na pobyt v porodnici vzpominam jen v tom nejlepsim. Taktez moje barnmorska Agneta byla skvela. Co se tyce informaci, souhlasim s tebou, ze jsou ponekud odlisne od ceskych. Svedi vse berou jaksi prirodneji a vice v pohode. Jinak ja se dorozumivala svedsky - ne vsechny sestry ovladaly anglictinu.
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Rajsky plyn 

(16.2.2005 16:23:57)
Me tedy na tvem clanku velice prekvapila ta "hadice s rajskym plynem". Do dnes mi zni v usich varovani nasi chemikarky, jak je rajsky plyn nebezpecny. Rajsky plyn je smes oxidu dusiku, ktere mezi sebou velice snadno prechazeji. A mezi temi neskodnymi je jeden jedovaty oxid. Takze se muze stat, ze za urcitych okolnosti se clovek muze rajskym plynem i otravit, i kdyz je jinak neskodny. Taky nam vysvetlovala, jak se od nej v CR upustilo. Nevim, ale jestli svedsky rajsky plyn je to same co ten nas, ale urcite bych se ho bala pri porodu pouzit. Muzete mi prosim nekdo podat blizsi vysvetleni? Zda se mi divne, ze by ve svedku riskovali zivoty (ci porodni komplikace).
 schamka + krakeni 


Re: Rajsky plyn 

(17.2.2005 15:58:05)
Nasla som, ze rajsky plyn je N2O. O vlastnostiach tejto zluceniny neviem ale nic. No pouziva sa v mnohych krajinach - aj v NL, DE, UK, ...
 Dana 
  • 

Re: Rajsky plyn 

(17.2.2005 20:10:37)
Nasla jsem informace o rajskem plynu v knizce, kterou dostava kazda nastavajici maminka ve Svedsku.Takze jen strucny vytah:Pozitiva..je lehce odbouratelny, neovlivnuje matku ani plod, neovlivni stahy. Negativa: po rajskem plynu se muze dostavit kratce trvajici nevolnost, mozne vypadky pameti (tzv."okno":-)) a efekt je velmi individualni...
Je tam i presne popsany zpusob pouziti atd., ale s tim vas tady nebudu otravovat.
 Zdenka 
  • 

materska dovolena ve Svedsku 

(14.2.2005 13:41:28)
Ve Svedsku jsem asi rok a pul a zatim jsem tady moc Cechu nepotkala. Tady to vypada, jako kdyby se do Svedska presunula "pulka republiky" :-)) Momentalne jsem ve 12tt a byla jsem poprve u "barnmorsky". Ta mi rekla, ze pokud nebudu mit problemy, tak doktora opravdu za cele tehotenstvi neuvidim. Taky bylo dobre, ze "moje barnmorska" byla na studijnim pobytu v Praze u Apolinare, kde se narodil muj prvni syn. Takze vi, jak to chodi v Cechach a ma srovnani.
Jinak bych uvitala kontakt s nejakou Ceskou z okoli Stockholmu. Muj email je zvrzalova@seznam.cz
 Moni+2 


Re: materska dovolena ve Svedsku 

(14.2.2005 21:45:02)
Zdenko,
Spoj se s CESKYM CENTREM ve Stockholmu, tam potkas Cechu habadej! Pry jich je ve Svedsku asi 8 tisic. Nejak nemuzu najit kontakt na netu, snad to uz taky nezrusili (myslim Ceska Centra po Evrope, ja je znala ve Varsave, Stokholmu a Londyne). Ten Stokholm ti docela zavidim ;-)
Mej se, pohodove tehulkovstvi a porod!
 Cecilia 
  • 

Re: materska dovolena ve Svedsku 

(17.2.2005 21:18:47)
Pokud jsi v okolí Stockholmu,tak je to OK.Já taky nikdy moc Čechů ve Švédsku nepotkala,není to Amerika...,ale zrovna Stockholm má výhodu.Tam řada Čechů je a navíc,je možnost účastnit se setkání,co pořádá ambasáda a české kulturní centrum.Bývá to promítání filmů,výstavy,vernisáže.Řada Čechů je tam dočasně,pracovně(to mi připadá nejlepší...),s tím,že se za nějaký ten rok vrací zpět.Být dál od STO už je horší.
 Iva2+1 
  • 

Jak jsem rodila já 

(15.2.2005 21:01:27)
Nedá mi to nenapsat do této diskuse jak jsem rodila já v nemocnici ve Zlíně.Rodila jsem tam své čtvrté dítě v 41 letech a musím říct,že péče byla opravdu stoprocentní,neváhám říct,že mi tam zachránili život.Měla jsem velké komplikace a nebýt profesionality tamních lékařů nevím,jak by to dopadlo.Tímto jim dodatečně moc děkuji.Kettnerová
 Zuzana 


Fotografie dětí 

(18.2.2005 21:56:53)
Mě zaujalo to fotografování novorozeňátek za účelem zveřejnění na webu porodnice... Ptali se vás na souhlas?
 Lucie H. 
  • 

Re: Fotografie dětí 

(19.2.2005 12:12:26)
Fotografování
cerstveho miminka po porodu predchazelo vyplneni karticky se zakladnimi udaji o rodicich a miminku, tj. jmena rodicu, hmotnost a delka miminka, cas narozeni, pripadne kratky vzkaz pro miminko a pripadne i jeho jmeno. Muzete se na to podivat na strankach uppsalske porodnice na www.akademiska.se/webbisar

Jmeno miminka se nemusi uvadet hned v porodnici. Rodice maji tri mesice po porodu na to, aby jmeno vybrali.
 Zuzana 


Fotografie dětí 

(18.2.2005 21:58:08)
Mě zaujalo to fotografování novorozeňátek na web porodnice... ptali se vás na souhlas?
 Zuzana 


Re: Fotografie dětí 

(18.2.2005 21:58:55)
Omlouvám se za dvojité odeslání, nějak mi to tady občas zlobí...
 Zuzana 


Re: Fotografie dětí 

(18.2.2005 21:59:07)
Omlouvám se za dvojité odeslání, nějak mi to tady občas zlobí...
 Zuzana 


Re: Fotografie dětí 

(18.2.2005 21:59:11)
Omlouvám se za dvojité odeslání, nějak mi to tady občas zlobí...
 Zuzana 


Re: Fotografie dětí 

(18.2.2005 21:59:15)
Omlouvám se za dvojité odeslání, nějak mi to tady občas zlobí...
 Katynka 
  • 

Nocni mura 

(19.2.2005 21:52:24)
Ahoj,

Prestehovala jsem se do Svedska pred osmi mesici a nyni jsem v sedmem tydnu tehotenstvi a jsem v soku. pri zjisteni ze na prvni ultrazvuk mas narok pouze jednou mne mrazilo po zadech. Problem je ten ze jsem pred peti mesici samovolne potratila v sestem tydnu a tak jsem trochu paranoidni, ale s pritelem jsme to tak nenechali a objednali jsme se na extraultrazvuk v desatem tydnu. Budeme muset priplatit ale za to to stoji.Pri navsteve Mödravårdscentralens webu jsem zjistila, ze prohlidka vypada jako ve stredoveku, pouze stetoskop a prohmat.Docela panikarim, protoze tady k tomu pristupuji dost lliknave. Co kdyz miminku chybi nozicky, nebo rucicky, to jako zjisti az ve dvacatem tydnu a co ty s tim pak mas delat? Sorry ale docela to prozivam.

Katynka
 Lucie H. 
  • 

Re: Nocni mura 

(22.3.2005 21:06:55)
Katynko,
chapu tvoje obavy. Ja jsem zadny potrat neprodelala, moje tehotenstvi az na to mirne pocatecni krvaceni a tri mesice nevolnosti bylo v pohode. Soucasti prvni navstevy u barnmorsky byla i otazky typu: Jak dlouho jsme se pokouseli o miminko? Jestli jsem v minulosti prodelala interupci ci potrat (ten prirozeny)? Atd. To v tvem pripade nezvolili individualni pristup, kdyz jsi uz jednou potratila?
 Katynka 
  • 

Re: Re: Nocni mura 

(26.3.2005 17:55:52)
Ahoj Lucko,

Diky za prispevek. Jiz jsem se trochu uklidnila po navsteve barnmorsky, ale ne uplne. Mam pocit ze to tady tak nejak nechavaji plavat.Nastesti jsme se objednali soukrome na ultrazvuk v jedenactem tydnu a vse dopadlo dobre.
Ale jeste mame pred sebou dlouhou cestu. Bydlis stale jeste ve Svedsku?
Ja jsem ze Stockholmu,tak bychom se mohly nekde setkat, jestli jsi od nekud pobliz.Kontaktuj me na e-mail,jestli chces.
 Sonja 
  • 

200SEK za noc 

(15.9.2006 13:31:02)
Ja ziju v Norsku a rekla bych, ze je to zde dost podobne jako ve Svedsku. I kdyz autorka clanku popisovala, ze museli platit 200SEK za den, je treba si uvedomit, ze (alespon) v Norsku se narozdil od CR neplati zdravotni pojisteni a tedy nejaka podobna priplata nic neni. Napr. v Norsku je velmi obvykle vydelat si pred zdanenim 180NOK za hodinu(krat 3,8 na Ceske koruny), tudiz 200NOK nebo SEK opravdu nic neni
 Lara + Ondrášek 3 
  • 

Re: 200SEK za noc 

(24.10.2006 21:01:06)
Sonjo, už ses asi dlouho nepodívala na kurzy, co? Nyní je norská Koruna cca 3,3 české. Jinak máš samozřejmě pravdu. Když se podíváš, kolik stojí v obchodě kilo masa... a kolik oběd v restauraci...
 Lara + Ondrášek 3 
  • 

Re: 200SEK za noc 

(24.10.2006 21:01:19)
Sonjo, už ses asi dlouho nepodívala na kurzy, co? Nyní je norská Koruna cca 3,3 české. Jinak máš samozřejmě pravdu. Když se podíváš, kolik stojí v obchodě kilo masa... a kolik oběd v restauraci...
 Sonja 
  • 

200Svedskych korun za noc 

(15.9.2006 13:31:25)
Ja ziju v Norsku a rekla bych, ze je to zde dost podobne jako ve Svedsku. I kdyz autorka clanku popisovala, ze museli platit 200SEK za den, je treba si uvedomit, ze (alespon) v Norsku se narozdil od CR neplati zdravotni pojisteni a tedy nejaka podobna priplata nic neni. Napr. v Norsku je velmi obvykle vydelat si pred zdanenim 180NOK za hodinu(krat 3,8 na Ceske koruny), tudiz 200NOK nebo SEK opravdu nic neni

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.