| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Mluvit jako žena!

 Celkem 108 názorů.
 baska 
  • 

no name 

(9.2.2005 3:42:27)
citacia:
"Byl jsem vychován matkou, která si na sprostá slova nepotrpěla a dodnes nepotrpí. I moje babičky byly ze stejného těsta. Dobrý pozor jsem dával také při výběru partnerek. Prostě se mi nechtělo žít s někým, kdo mluví jako sprostej chlap. A tak žiju s ženou, která mluví jako žena."

komentar:
vazeny autor - a boli ste vychovavani otcom a starym otcom ktori pouzivali take vyrazy? ono to nie je celkom pravda, ze su to iba dnesne mlade zeny, kto skaredo nadava... mladi muzi na tom nie su o nic lepsie - je to problem celej generacie.
 JaniRe 


Re: no name 

(9.2.2005 7:44:35)
Súhlasím - to nie je len problém mladých dievčat, keby sa autor započúval do obdobného rozhovoru dvoch mládencov zistil by že ani tam to nie je oveľa lepšie. Jadrný (alebo "kanálový") slovník nie je lichotivá vizitka, ale chyba sa nevyskytla odrazu - teraz je možno viac viditeľná (teda skôr počuteľná). Vyrastala som v rodine kde otec podobnými výrazmi nešetril, ale nikdy by som si ich nebola dovolila opakovať. Keď som to z hecu či trucu skúsila vysvetlila mi mama čo hovorím a prečo by som to radšej nemala používať.
Ono je to aj o slovnej zásobe a spôsobe života - keď mládež málo číta a nové slová čerpá hlavne z filmov, diskoték kde sa to "kanálovými" výrazmi priam hemží ... ťažko môžeme čakať, že ich vyjadrovanie bude mať úroveň. Svoje samozrejme robí rodinné prostredie (mnohí rodičia sú šokovaní keď počujú z úst svojej ratolesti taký výraz ale tvária sa že sú hluchí), škola a ľudia okolo mládenca či slečny.
 Rata /2děti/ 
  • 

Kanální dívčí slovník 

(12.2.2005 12:16:28)
Milý autore, nic si z výtek nedělejte. Rozhodně
jste vedle nešlápl, jak se vyjádřil jeden čtenář.
Ano, slovník mladých dam je opravdu často neuvěřitelný. Asi si jejich rodiče i širší okolí myslí, že to patří k normálnímu vývoji v pubertě, ale není tomu tak. A nikdo mi nenamluví, že generace o třicet let starší takhle taky mluvila.
Nemluvila. Zřejmě je to výsledek přílišné české tolerance, kombinované se slovníkem z některých
televizních seriálů.
 Pratchett 
  • 

Souhlas...ale... 

(11.3.2005 15:35:31)
Milý autore,

nrpsoto souhlasím s Vaším názorem ohledne slovníku dospívajících dívek. Bohužel - nejedná se pouze o slovník mladistvých - jestliže si mladičká dívenka zvykne na určitě výrazy, horko těžko se je odnaučuje.
Mluvím z vlastní zkušenosti. V práci jsem měl velmi milou kolegyni, dodnes se pravidelně stýkáme - ale její mluva - to je horor. Skutečně. Slova jako vůl a kráva jsou naprosto slabým odrazem toho, co tahle křehká, skoro dětsky vyhlížející mladá dáma vypouští z úst. Jsem tolerantní člověk a neodsuzuju lidi na základě způsobu jejich vyjadřování - ale pokud bych to dělal, tak téhle mladé dámě, vlastně mladé paní, bych přisoudil maximálně základní vzdělání....a to je středoškolačky a absolventka VOŠ.
Nechci kritizovat dámy za používání vulgarismů. Jsem muž a neužívám je. Přijde mi to trapně a nepřirozené - u nás doma se prostě nemluvilo sprostě. Ani otec, ani moji dva bratři dodnes sprostá slova neužívají.A pokud, tak pouze vzácně. Vulgarismy mají bezesporu místo v jazyce českém. Ale mají se používat pouze vzácně - jako šafrán. Jestliže budeme vykřikovat slova nejhrubšího kalibru při každém momentu překvapení - co zařvem, až nám na nohu spadně skříň? Čím si ulevíme pak?

Vladan - Pratchett
 eliza 
  • 

Re: no name 

(9.2.2005 7:45:10)
Já v tom nevidím ani problém generační, ani sociální, ani si nemyslím, že by to byla snaha vyrovnat se mužům. Silné řeči v pubertě jsou znakem nezralosti - taky jsem měla slovník kanálový a nebudem si nalhávat, že takovou slovní zásobu nemá většina pubescentů. To, že "pičovole" nikomu na dospělosti ani na půvabu nepřidá, pozná průměrný jedinec poměrně záhy - za uvozovkový výraz se omlouvám, snad touto citací nebudu označena za dlaždiče ze 4 cenové...Pokud mluví vulgárně člověk dospělý (je jedno, jestli vzdělaný, nevzdělaný, muž, žena), je to projevem bud slabosti (at momentální, či neustálé), nebo inteligence houpacího koně. Jen je mi podivné, že autora zaráží, že takto mluví i ženy - proč mu nepřijde divné, když nadává muž? V čem je sprostá ženská horší, než sprostý chlap? Proč je článek koncipován ve stylu "ženy nadávají a to je špatné, u mužů je to společensky únosné"? nebudu popírat, že mě škatulkování žen do pozice "něžná, citlivá, kultivovaná" dráždí, stejně jako mě rozladí pranýřování toho, že ženy mluví nehezky, kdežto u mužů je to jaksi tolerováno. Kanálový slovník je trapný, a je jedno, používá-li ho muž, nebo žena. I když - nepřejte si slyšet, jaké výrazy ze mě padaly při rovnání tříštivé zlomeniny a ani při porodu jsem nebyla ani zdaleka kultivovaná :-)

eliška
 Lenka 
  • 

Re: Re: no name 

(9.2.2005 7:57:48)
Od tohoto autora jsem až do této chvíle četla články moc ráda, ale tentokrát šlápnul vedle, zrovna u něj jsem s dvojím metrem nepočítala. Doufejme, že jde o vyjímku.

Mimochodem, pracuju jako výrobní dělník, takže jsem dle jeho představ sociálně zařazená někde hoooodně nízko, měla bych vypnout počítač a běžet si zakouřit do čtvrté cenové skupiny, kde se budu snažit přizpůsobit mužské většině!
 Marmeláda 


no nevím... 

(9.2.2005 15:02:52)
Vyrůstala jsem v rodině vzdělaných lidí. Maminka sprostě nemluvila nikdy, tatínek taktéž ne. Vyrostl ze mne celkem slušný člověk. Také jsem se dopracovala na VŠ, jako moji rodiče... Ale... Odjakživa miluji nadávky. Až neuvěřiletně. Nechutné, pikantní, prasácké... :-) Ne, nenadávám svým dětem, nekřičím na ulicích po lidech, že jsou takoví či makoví. Ale pokud si posedím s kamarádkami, taktéž VŠ nebo s maturitou, rády používáme dost ostré a peprné výrazy. Někdy by se i Vámi zmiňovaný taxikář mohl vskutku přiučit. Ale já na tom nevidím fakt nic špatného... vůbec nic. Nepochopila jsem, proč bych se tím chtěla přibližovat mužům??? To smějí klít jen oni? Hm, to jsem netušila. Můj muž se tomu směje... a přesto ví, že nejsem žádný kanál a rozhodně jej po ránu nevítám slovy : "Nazdar ty starej kreténe, atd..." Ale pravda je, že z mých úst již slyšel věci hodně nepěkné... obzvláště když telefonuji (jsa rozhořčena) s kamarádkou. Neutekl. Je rád, že mě má. Moc. Uvařím mu, o děti se starám s láskou a přiměřenou péčí... Jako muže jej obdivuji a vzhlížím k němu. On si mě váží také... tak kde je kurva drát nějakej problém??? :-)
 simča 
  • 

Re: no nevím... 

(9.2.2005 17:38:38)
Marmeládo, perfektně jsi to vystihla. Připojuji se k tvému názoru. :))))))
 Reba 
  • 

Re: Re: no nevím... 

(10.2.2005 13:47:38)
Problém má asi jen Jirka Karbanuj,že je taková duševní želva.Hooodně zkostnatělej,pomalej a připravenej se vždycky včas schovat do krunýře. Pamatujete na jeho článek o tom,jak nikdy nepouští nikoho v tramvaji sednout?Jeho članky jsou jako ta reklama na Rodinná pouta.Kabanuv článek,vaše pravidelná dávka emocí.:-)))Je lepší to nečíst.
 Ivana Procházková 


Re: :))))))))))))))))))))) 

(11.2.2005 15:13:40)
Rebo,

:))))))))))))))))))))))))))).

Že pan Karban nepouští nikoho sedat jsem nečetla, ale asi trochu zalistuju v historii rodiny.cz pro pobavení (mě stačilo to, jak pan Karban nesnáší zahrádkáře nebo 35-leté bezdětné matky se solidním postavením v zaměstnání :))... Musím ale podotknout, že v poslední době už pan Karban trochu ztrácí šťávu, občas se vyskytují i docela neutrální příspěvky.

I.
 Ivana Procházková 


..Byly jsme stejné.. 

(9.2.2005 16:18:07)
Byly s tvrdým "Y". Tedy my, holky..

I po letech se musím usmívat, když se mi vybaví letní tábor po 6. třídě, kde jsme se po roce sešly tři staré kamarádky a hned na uvítanou jedna z nás přišla s výbornou myšlenkou, která byla jednohlasně a s nadšením přijata, že až do konce tábora mluvíme jedině sprostě :))) A to teda byly výrazy, že by se z nich pan Karban musel červenat až na zadku.. :))

Všechny jsme byly ze spořádaných rodin, dobře jsme se učily (všechny jsme později vystudovaly vysokou), ale prostě jsme byly pubošky.. A všechny nás ty výrazy, v jejichž používání jsme se tehdy doslova vyžívaly, společně s pubertou časem opustily..

Ono je ostatně sprosté slovo samo o sobě docela neškodné a často bývá i libozvučné (o to víc to člověká svádí ho užít). Špatné je, když člověk společně se sprostými výrazy přejímá do svého chování i postoje nadřazenosti a hulvátství, které se s těmito výrazy spojují.
 tereza 
  • 

stará škola 

(28.2.2005 17:34:03)
není náhodou autor článku z příliš staré školy?? 35 leté bezdětné ženy se solidním postavením v zaměstnání mají být špatné? tss tss tss a kdepak jste na to přišel??? muži mohou vše???
 Katka  
  • 

Re: stará škola 

(7.3.2005 11:32:02)
Autor je ze staré školy, chlap může mluvit sprostě ( i doma na svou ženu). Ona by měla mlčet a cudně klopit zrak.Svobodné ženy úspěšné v zaměstnání nemá rád , měly by se povinně všechny vdát a starat se o muže.Jediné s čím v jeho článku souhlasím je, že je autor málo bystrý.A jinak já sama sprostě nemluvím, ale mám radši příjemné , chytré lidi, kteří občas sprostě mluví, než arogantní upjaté jedince (bez ohledu na pohlaví).
 Gréta 


No jasně, 

(9.2.2005 7:39:04)
to by se Vám hodilo - žena, která mluví jako žena, chová se jako žena... tj. ženy mají mít předepsaný způsob mluvy? Ovšem muži mohou volit výrazivo podle chuti?
Neměly by taky ženy náhodou chodit dva kroky za mužem a ve společnosti mlčet? Nebo třeba nevycházet bez muže z domu? Případně se zahalovat? To vše je přesně podle modelu "chovej se jako žena", v různých společnostech. Mně přijde, že si neuvědomujete, jak nebezpečné jsou podobné pokusy o ovládnutí druhých. Nebezpečné pro ty druhé. Pro kdo vynáší soudy, jak by se žena měla chovat, je to samozřejmě velmi pohodlné.

Mimochodem, sprosté slovo nevezmu do úst, ale ať si proboha, každý mluví, jak chce - říká tím leda něco o své nátuře - jsou větší problémy ve společnosti.
 ydney 


:-) 

(9.2.2005 7:41:10)
Tyjo - ja taky rikam - vole:-) i horsi slova:-)
U stredoskolaku je to jiste hledani identity a u lidi mimo skolu je to ruzne.

Ale osobne davam prednost lidem, kteri si od plic zaklejou:-)

Nic mene nejvtipnejsi bylo :
Libuska Safrankova (herecka) :-))))))))
 Janis 
  • 

Vtipné 

(9.2.2005 8:33:40)
V tom článku je jemný mužský humor a mně se to líbí. Škoda že některé z diskutujících neprohlédly... :-)
Zdraví Janis (muž)
 radka 
  • 

Re: Vtipné 

(9.2.2005 9:05:46)
No mi teda sproste mluvici zenska prijde mnohem horsi nez sproste mluvici muz. Jestli ten rozdil necitite, tak to je dost spatne...
 Komka 16tt 
  • 

naprostý souhlas s autorem 

(9.2.2005 9:26:54)
Autor má 100% pravdu, proč porovnáváte jak mluví ženy a muži. Myslím, že ženy by se skutečně měly vyjadřovat mnohem mírněji. Uznávám starý model, kde žena je mírné, něžné pohlaví, které je stějně schopné jako mužské pohlaví, ale je něžnější. Co vám feministkám na tom tak vadí?! Žena by především měla něžná a mírná, a dělát svět příjemnější a krásnější.
Komka
 Konstanta & 3 raraši 


Re: naprostý souhlas s autorem 

(9.2.2005 10:12:21)
Mno,
myslim, ze SLUSNE by se meli vyjadrovat jak zeny, tak muzi. V tomhle bych skutecne zavedla rovnopravnost :o))
Cely rozdil v praxi je jen v tom, spolecnost sprostou mluvu u muzu toleruje vice nez u zen.

Ale - kazdy ma pravo mluvit jak chce - a ja mam pravo si potom o nem taky myslet co chci :o)
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Re: naprostý souhlas s autorem 

(9.2.2005 11:48:11)
Sorry ale tahle diskuze mi připomíná celovečerní film South Park - neboli násilí nevadí, hlavně když se u něj nemluví sprostě.
 Cockney 
  • 

Re: Re: naprostý souhlas s autorem 

(9.2.2005 13:56:49)
Jo, to si taky myslim.
 16.5Salám&Lajka14 


Ach jo, 

(9.2.2005 10:27:51)
zase jsem z jiný planety. :o)
Je mi úplně jedno, jak kdo mluví. Pro mne je důležitý, jak se kdo chová. Netrpím nějakými ujetými předsudky ve smyslu "žena je skleníková květinka, která by neměla říct hovno ani za pytel sraček". Každý přece může mluvit, jak mu zobák narostl, a je lhostejné, co mu příroda nadělila do kalhot. Lidské kvality podle mého názoru spočívají v něčem jiném než ve vybraném slovníku.
OK, dejme tomu že v pubertě je vulgární mluva do jisté míry póza. Ale mluvíme o dospělých lidech... není mi jasný, proč bych měla v emocionálně vypjaté situaci přemýšlet nad tím, jestli náhodou neřeknu něco sprostého. Když mne někdo nasere, tak mě nasere, nebudu to nazývat jiným termínem. Upřímnost je mi tak nějak milejší než blazeovaná přetvářka "pro forma".
Btw. - slušná mluva nikoho nedělá lepším člověkem. Mnoho zlodějů, podvodníků a jiných "křiváků" mluví jazyky andělskými. Naopak jadrná mluva sama o sobě ještě nikdy z nikoho prevíta neudělala.
Tolik můj názor.
 Olina 
  • 

Re: Ach jo, 

(9.2.2005 12:13:01)
Souhlasím s Monty a Gábi, nemám co dodat
 Dáša 
  • 

Re: Ach jo, 

(16.2.2005 17:34:24)
Monty, souhlasím a tleskám, nenapsala bych to líp. Taky si myslím, že není nad to si jadrně ulevit než zemřít jako křehká žena ve 40-ti na infarkt. :-)))
 David71 
  • 

Re: Re: Ach jo, 

(16.2.2005 20:44:29)
Ulevit klidně, ale ne v každý třetí větě. O to tady go!
 Gábi, 2 děti 


Problém?! 

(9.2.2005 10:33:11)
Tak to zas "problém". Generace a generace se řeší "jak ta dnešní mládež mluví sprostě". Možná, že by nebylo špatné, vyzvihnout "obsah" nad "formu".
Podle mých zkušeností si každý prožije své "vulgární období". V určitém věku přece většina dětí chce zapadnout mezi své vrstevníky a vulgarsimy mohou být jedním ze způsobů. A vůbec to nezáleží na "chytrosti", "vzdělání", "původu" apod. 90% "sprosťáků" dospěje a začne svou mluvu přizpůsobovat svému společenskému postavení, profesi apod.
A přiznejme si to upřímně, komu doma nebo mezi přáteli nějaká "dlaždičina" neuklouzne ? ;-)
 Líza 


Re: Problém?! 

(9.2.2005 10:37:33)
Připojuju se k Monty a Gábině. Taky mám dojem, že za člověka mluví činy a ne slova.
 Klár@ 


Re: Re: Problém?! 

(9.2.2005 11:01:37)
Souhlas, taky bych nehodnotila lidi podle slovního projevu.Připadá mi to dost povrchní.Navíc potlačování emocí určitě není nejzdravější, tak proč si nezasprosťačit v zájmu svého zdraví:o)
Mimochodem, občas zajdu popít s gynekologem a vůbec mi nepřipadá, že by mluvil jako středoškolačky v autobuse:o)
 Anouk 


Re: Re: Re: Problém?! 

(9.2.2005 19:45:15)
Souhlas s Monty a Gábi.

Nic jiného mi totiž nezbývá - ač jsem až do dvaceti nedokázala říct ani slovo blbec, teď mi jde klení jedna báseň.
Nikdy sprostě nikomu nenadávám a ani se s přáteli neoslovujeme pikantními přídomky. Před klukem se mírním co to jde... Pokud ale usednu za volant a nebo je (dle mého názoru) třeba nějakou sviňárnu výstižně okomentovat, nejdu si pro slovo daleko.
Ani jinak nezapadám do té správné škatulky - koupila jsem si motorku a tenhle měsíc si zapomněla oholit nohy. U autora jsem tedy bez šancí:-(((
 difo 
  • 

Re: Problém?! 

(10.2.2005 8:06:14)
Co myslíš tím, "vyzvednout obsah nad formu". Bojím se bojím, že když se vyzdvihne obsah a smysl hovoru nad stylem jak se říká, tak dopadneme u hodně děcek ještě hůř.
 Šáry 
  • 

Hm, zase jedna planá moralitka pana Karbana. 

(9.2.2005 13:13:05)
Přeskok od toho, že ženy mluví vulgárně, až po to, že muži nebudou potřeba... to mně vážně hlava nebere

Mně se obecně nelíbí, když někdo mluví sprostě za všech okolností, lhostejno, zda chlap nebo ženská. U takového chlapa bych se asi podvědomě obávala, že když je agresivní slovně, tak bude asi taky fyzicky. Takových lidí jsem pár poznala (žen i mužů) a bylo mi z toho na zvracení.

Nesouhlasím s názorem, že by se to chlapům mělo tolerovat a ženským ne. Podle mě je to složitější. Znám ženskou se zlatým srdcem, která pomáhá lidem kolem sebe i tam, kde by vůbec nemusela, a ta nejde pro slovo daleko. Prostě je taková a my všichno ostatní to bereme a respektujeme. Co zní z jejích úst normálně, od jiného by třeba byla dost velká urážka.

A tím se dostávám k tomu,co tu už dost holek řeklo. Není ani tak podstatné, jestli ten člověk mluví vždy a za všech okolností slušně, ale to, jak se chová k ostatním. Když mluví sprostě neustále, tak se od něho budu držet dál, protože to znamená, že nerozlišuje jemné nuance jazyka a to, že se každý výraz hodí pro jinou příležitost, zná a užívá jen tu "nejhrubší" vrstvu a já se budu bát, že tomu tak bude i v chování.

Ale když má někdo takovou náturu, že si občas drsně uleví, ale jinak je v pohodě, tak mi to nevadí u mužů ani u žen.
 Psychouš 
  • 

Holt jste ovlivněn vzory z dětství 

(9.2.2005 13:26:24)
Už byste si to měl konečně připustit a neporovnávat svět s vaši dětstvím. Je to - dětinské.
 Káča 
  • 

Re: Holt jste ovlivněn vzory z dětství 

(9.2.2005 19:29:50)
Psychouši,
většinou se mi tvoje reakce na články pana Karbana líbí a ztotožňuju se s nimi, ale teď tedy opravdu ne. Co je prosím tebe dětinského na tom, že člověk srovnává současnost se svým dětstvím? Mě to přijde naprosto přirozené. Já to dělám taky, a docela ráda, protože jsem měla moc krásné dětství (a snažím se do současnosti svým dětem předat i něco z mé minulosti- mého dětství- tedy z času tak odlišného od dnešní doby.......dětinské mi to tedy opravdu nepřipadá).A přijde mi úplně samozřejmé, že je člověk svým dětstvím na celý život ovlivněn (ono to totiž asi jinak nejde)........takže to, že je pisatel článku HOLD ovlivněn svým dětstvím, považuju za naprosto normální.

 Psychouš 
  • 

Vysvětlení 

(11.2.2005 10:59:12)
To jsme si nerozuměli.
Nejde o srovnávání jako takové, ale o braní toho svého dětství jako správného, univerzálně platného vzoru.

Ty kritizované holky mají zase své vzory a jejich rodiče měli SVÉ dětství a mají své představy. Žádná z nich není obecně platná, každá má stejnou hodnotu jako ta páně Karbana. Kdo si toto uvědomuje, své představy nešíří "násilně" v médiích, ale jedině vlastním příkladem.
 Ivana Procházková 


Re: souhlas 

(11.2.2005 15:23:09)
Psychouši,

výjiměčně s tebou souhlasím :)) Taky jsem si v článcích pana Karbana povšimla toho, že to, co se mu zapsalo v dětství do paměti jako "správné", pro něho je jediným přípustným vzorcem chování.

Reba to vystihla správně: "duševní želva" :))))))) (promiň, musím se té želvě a "pravidelné dávce emocí" znovu a znovu chechtat)...

I.
 Lida _+2 
  • 

Je to opravdu horsi? 

(11.2.2005 17:58:34)
Nevim, jestli soucasna mladez mluvi hur nebo lepe, nez za doby, kdy jsem byla mlada ja. I u nas na gymnaziu spousta spoluzaku mluvila dosti "kanalovitym" jazykem. Ovsem u dospelych to byvala spise otazka vyse vzdelani a socialniho zarazeni. Myslim ze tenkrat vzdelani lide se sluznym zamestnanim mluvili slusne. Ono se to ted zmennilo? Pokud ano, tak to opravdu jde od desiti k peti.
Jedine, s cim v clanku moc nesouhlasim je to, ze by se to melo tykat pouze zen. Nevidim ani jeden duvod, proc by meli chlapi mluvit jako dlazdici. (snad s vyjimkou tech dlazdicu, ti v tom vyrostli)
 Lida +2 
  • 

Re: Je to opravdu horsi? 

(11.2.2005 18:00:01)
ne "sluznym" ale "slusnym", omluva
 BOB 
  • 

souhlas 

(9.2.2005 15:36:32)
Souhlas s Janisem... S texty JK někdy nesouhlasím, ale rád je čtu. Tento je poměrně vyvedený, sebeironický. Ehm - taky dávám přednost dívkám nedrsňačkám... s oholenýma nohama !!! B.
 zlatokači 
  • 

A mně by se zase líbilo 

(9.2.2005 20:48:52)
kdyby muži mluvili jako Oldřich Nový a chovali se jako gentlemani, to by potom těch "ženských žen" nebylo pro ně škoda!
 Líza 


Re: I do !!! 

(10.2.2005 9:14:43)
:-))))))))))))))))))
 Bára 
  • 

ale... 

(10.2.2005 10:02:22)
... ale Jirka psal přece o ženách, které v každé druhé větě používají vulgární výraz a jejichž slovník působí jaksi omezeně... článek podle mě nebyl o tom, že bychom měly kuňkat jako ďiblíci a že naši partneři mohou být sprostí... diskuse se dostala mimo, což se tady běžně stává...
 Bára 
  • 

ale... 

(10.2.2005 10:02:24)
... ale Jirka psal přece o ženách, které v každé druhé větě používají vulgární výraz a jejichž slovník působí jaksi omezeně... článek podle mě nebyl o tom, že bychom měly kuňkat jako ďiblíci a že naši partneři mohou být sprostí... diskuse se dostala mimo, což se tady běžně stává...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: ale... 

(10.2.2005 10:13:48)
...o ženách, které v každé druhé větě používají vulgární výraz a jejichž slovník působí jaksi omezeně...

Slovník mužů, kteří v každé druhé větě používají vulgární výraz podle mého názoru působí úplně stejně omezeně.

Nevím, proč by se mělo v tomto ohledu měřit dvojím metrem.
 Bára 
  • 

ale... 

(10.2.2005 10:02:36)
... ale Jirka psal přece o ženách, které v každé druhé větě používají vulgární výraz a jejichž slovník působí jaksi omezeně... článek podle mě nebyl o tom, že bychom měly kuňkat jako ďiblíci a že naši partneři mohou být sprostí... diskuse se dostala mimo, což se tady běžně stává...
 Bára 
  • 

třikrát stejně 

(10.2.2005 10:06:19)
Omlouvám se že jsem předchozí příspěvěk naklikla třikrát, nebyl záměr zahlcovat prostor.
 moica 
  • 

to byl zas stupidní článek 

(10.2.2005 10:41:22)


teda...to byl zas stupidní článek! Kdy, prosím vás, nemluvili lidi sprostě? V každý době někdo takovej byl - nemyslím, že by se to zhoršovalo.Nebo myslíte že dřív svět vypadal jako v románech Boženy Němcové?

A proč autor kritizuje notabene ženy - to jako mužcí nemluví sprostě nebo to u nich nevadí? A mužatky taky byly vždycky, stejně jako zženštilí nebo neschopní muži.

Připadá mi to jako že autor nemá o čem psát a tak kverulantsky řeší nesmysly.
 amélie+anastázie 
  • 

Re: to byl zas stupidní článek 

(13.2.2005 14:02:22)
Milá/milý moico,
přečti si článek pozorněji ještě jednou a projeď se v době po skončení dopoledního nebo třeba i odpoledního vyučování MHD s partičkou pubescentních květinek,ať víš,o čem autor článku píše.Budeš červená/ý jako mák a navíc si myslím,že některé výrazy nebudeš ani znát.
A+A
 Zuza 
  • 

Re: ale... 

(10.2.2005 14:36:26)
Báro, chápeme to úplně stejně. Pozdravuj v O.
 babička, dvě vnoučata 
  • 

Slušnost je přežitek? 

(10.2.2005 12:14:28)
Promiňte milé mladé dámy, že se Vám pletu do Vašich slovníků, a proto klidně má slova berte jako senilní projev staré báby. Ale musím se přiznat, že mi dost hodně vadí vyřvávající maminky na veřejných prostranstvích, které svým nezbedným potomkům (ale zároveň i celému okolí) sdělují, že vzápětí dostanou na prdel (tedy ti potomci). Jednak trpím pocitem, že děti něco takového na těle ani nemají, jednak mám pocit. že zmíněnou potřebu této formy exekuce lze vyjádřit i jinak. A jen tak pro sebe jsem si představila (když je tedy jedno, jak kdo mluví), jak by na mě asi působila naše cičitelka v aerobiku, až by nám místo povelu "zatáhněte zadeček" velela "zatáhněte prdel". Asi by mi to vadilo, a to i přes to, že je to slovo zvučné, konec konců spisovné a navíc, na rozdíl od malých dětí, něco takového na těle skutečně mám.
Přeji hezký den maminkám a vlídné maminky dětem.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Slušnost je přežitek? 

(10.2.2005 12:45:04)
...stejně si pořád myslím, že slušnost je v něčem jiném než ve slovech. Ale co člověk, to názor. :o)
 Riana, syn 9 let 
  • 

Re: Slušnost je přežitek? 

(10.2.2005 14:04:30)
Teda opravdu jste mi, babičko, promluvila z duše!! Jasně že je důležitější, jak se kdo CHOVÁ než jak MLUVÍ, ale nemůžu se ubránit pocitu "blivna" (=je mi divno, tak říkajíc blivno), když slyším kanálnickou řeč. Ani náš 9-letý syn ji DOMA nepoužívá (ve škole prý bohužel občas ano), doma to vůbec neslyší (přiznám se, nám oběma s manželem ujede tak 5x (dohromady!) do roka výraz "doprdele", čímž je náš "sprostý" slovník vyčerpán...). Ani obojí prarodiče žádné smrduté výrazy nepoužívají. Ono jaksi není PROČ, ulevit si dá se i mírněji. To si myslím já.
Tak hezký den všem!!
Riana
 Janis 
  • 

Ulevit si 

(10.2.2005 14:26:02)
Hodněkrát se tu zmiňuje "ulevování si". Tak proto se "doprdeluje" atd. Někde jsem čet že to souvisí se sexuální nevytížeností. :-)))))))
 David71 
  • 

feminismus? 

(10.2.2005 12:19:35)
Já si taky myslím, že jemnost dělá ženu ženou a pro nás muže přitažlivější. A taky bych dodal, že nesmyslný boj o rovnost mužů a žen vede k rozpadům vztahů potažmo rodin. Ale žádná z vás pseudofeministek si to nechce nepřipustit.
Zdravím Janise...
 Iva 
  • 

Re: feminismus? 

(10.2.2005 14:05:06)
Upřímně,jsem zmatená. Pod nadpisem Mluvit jako žena jsem si představila ženské koncovky, tedy přechylování sloves na -a. Vůbec mě nenapadlo, že mluvit jako žena znamená mluvit spisovně a mluvit jako muž že znamená mluvit jako kanálník (této profesi, pokud existuje, se omlouvám, jde o rodinné úsloví).
 Janis 
  • 

Re: feminismus? 

(10.2.2005 14:57:08)
Davide, i já podepisuju.
 Misa3 


Re: feminismus? 

(10.2.2005 17:18:06)
Davide, jsi si jist, ze vubec vis, co to feminismus je? Ja feministka nejsem, i kdyz s nekterymi nazory feministek souhlasim, ale mam za to, ze alespon z velke casti vim, co tento pohled na svet predstavuje, proc s necim souhlasim a neco mi zase pripada prehnane. U Tebe si tim nejsem zdaleka tak jista. Mohu Te totiz ubezpecit, ze feministky nepoznas podle toho ze by mluvily hrube, ani podle toho, ze by se chovaly vulgarne. Jde spis o nazory na svet a na muze. Jinak mam, za to ze pan Karban jako vzdy pise o nicem a jako vzdy, neni treba k tomu neco dodavat. Na tom, ze vulgarni mluva je nepekna, se asi shodne vetsina lidi, ale na strane druhe v rozcileni, nebo zdeseni obcas ji uzije kde kdo a rozhodne neznamena, ze by zena, ktera proste cas od casu uzije vulgarni slovo, je hruba, hloupa nebo nevzdelana. Asi bych prosazovala heslo zit a nechat zit. Proste mam za to, ze nekdo v reci uziva vic vulgarnich slov, jeste neznamena nic, proc by ho melo okoli zatratit a pokud nekdo navic dojde k zajimavemu zaveru, ze zena nektera slova uzivat nesmi, zatim co u muze jsou asi bezna, je to vic nez divne.

Rekla bych, ze zenskost je v necem jinem, nez ve slovniku. Byla jsem vychovana dedeckem v tom duchu, ze tyto vyrazy neni treba pouzivat, stejne, jako neni treba zvysovat hlas, pokud se clovek rozcili a chce svemu protivnikovi oponovat, nebo branit svuj nazor. Ale soucasne i v tom, ze nemam nikoho odsuzovat, pokud ho skutecne dokonale neznam, takze zatratit skupinu lidi, kteri uzivaji vic vulgarnich slov, nez byva zvykem, se mi nezda dobre, zrovna tak jako se mi nezdaji nelogicke zavery typu zena, ma byt zenska. Chapu, ze napr banan, ma byt banan, ale u zeny nebo muze ten priklad uz ponekud vázne. Dostali bychom se k nesmyslne debate na tema, co zena ma a co nema, navic co ma a nema jen proto, aby se libila muzum.

Davide, kdyby Tobe dala nejaka zena seznam veci, ktere mas a nebo naopak nemas delat, abys pusobil jako muz, nepokladal bys to za neomalenost? Asi ano, ze a presto si totez klidne dovolis vuci zenam. Navic skupina lidi mluvicich vulgarne, je spojena pouze timto rysem a nicim jinym, je tedy velice ruznoroda, takze delat zavery o povaze jich vsech, jen na podklade zpusobu vyjadrovani, je naprosty nesmysl.
 David71 
  • 

Re: Re: feminismus? 

(10.2.2005 23:44:06)
Mišo,
neber si to osobně, každý jsme jinde. Já asi nechápu, co je feminismus a Ty nechápeš, co přitahuje nás muže k ženám. Opravdu se nedivím, proč některé ženy mají problém se seznamováním nebo s udržením dlouhodobých vztahů. Tak zvané "drsňačky", o nichž mj. píše pan Karban, jsou velmi neatraktivní bytosti - a teď nemluvím o vzhledu, ale o chování a životním stylu. Ne, nebudu Tě přesvědčovat. Dobrou noc.
 Gabra 
  • 

Davide, 

(11.2.2005 0:15:18)
celkem chápu, že kdybys toužil sdílet stůl a lože s bytostí, která sprostě kleje, smrdí (nejen) tabákem a nosí plnovous, tak se nejspíš oženíš s kamarádem-dřevorubcem a nebudeš hledat ženu o). Taky mám dojem, že normální a přiměřeně inteligentní žena nemá zapotřebí použít tři sprosté výrazy v každé větě (ovšem to normální a přiměřeně inteligentní muž taky ne)... přesto mám dojem, že sem tam použitý ostřejší výraz není tak docela nepřijatelný. Akorát by člověk měl cítit hranice, kdy už ho použít opravdu nelze a nepovažovat tyhle výrazy za běžná slova. Když spěchám a při vší smůle mi spadne na nohu žehlicí prkno, obvykle nedokážu kultivovaně zaševelit "oj, to jsem se udeřila"... přesto jadrná slova celkem nerada používám i poslouchám.
A teď mi řekni, jestli jsem podle Tvého žebříčku hodnocení ještě "žensky" se chovající žena nebo už škaredej vousatej chlap o).
 Ivana Procházková 


Re: feminismus? 

(10.2.2005 21:57:20)
"A taky bych dodal, že nesmyslný boj o rovnost mužů a žen vede k rozpadům vztahů potažmo rodin."

No nevím, vztah, který máme s manželem je od začátku založený výhradně na rovnosti.. A to jsme spolu 11 let, z toho 7 let manželé a půl roku máme k tomu miminko.. Tak jsem zvědavá, kdy k rozpadu díky tomu dospějeme..

Jinak souhlasím s Míšou, že o tom, co to je feminismus, víš asi tak prd a vořech.

I.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


"Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 1:26:11)
Tak tedy pokud tu někdo tvrdí, něco ve smyslu "...sprostě se mluvilo vždycky a mluvit bude a nic se v této věci nezměnilo....", tak asi žijeme na jiné planetě. Je mi 40 let (to jen na upřesnění jakéhosi "generačního zařazení") a rozhodně netvrdím, že jsem v období puberty nikdy nepoužila hrubé slovo. ALE použila jsem ho maximálně mezi svými vrstevníky a musela jsem si být jistá, že mně neuslyší rodiče či učitel. Protože tyto výrazy byly brány jako nepatřičné a jejich používání pranýřováno, vytýkáno či dokonce postihováno...... Kdežto dnes se takto baví děti a mládež (a je mi jedno zda kluci či holky) naprosto normálně a mám dojem, že ne proto, že by dokazovali jak jsou "již velcí", ale jednoduše proto, že tento slovník patři k jejich běžnému výrazivu a snad ani jiný neznají. Nejhorší pro mne je, že takto nehovoří jen tito "puboši", ale i mladé maminky. Není vzácné vidět manžele, jdoucí po ulici se svými dětmi ve věku cca 3 a 5 let a slyšet jejich dialog (proím skutečně vyslechnuto, pokouším se o doslovnou citaci :-D ): "...To víš, ten vedoucí mně tak nas..., tak jsem mu řekl, ať jde do pr.... a nes... mně. Co si kur... myslí, že jsu nějaká pi.. a že se mnou bude takto vymr.....?" A manželka mu na to láskyplně odvětí: "To víš, vys.. se na něho, vole, ten může být kur.. rád, že jsi mu s tím ještě nepraštil. Honzíku (to bylo na dítě, které se opozdilo), kde se kur.. couráš, vždyť nám ten zas.... autobus ujede. A já se na to vys...., abych se vám potom dělala s večeří, jsetli do pr.... přijedeme domů až v osm."
Bohudík šla tato milá mladá rodinka na jinou linku autobusu, takže jsem ta láskyplná slova nemusela poslouchat ještě dalších 30 minut cesty domů. Pravda, asi bych svůj slovník obohatila ještě o nějaké další výrazy, ale fakt nemusím mít všechno....
A hlavně mně zajímá, jaká slůvka tato dítka začínají žvatlat. U nás doma to bylo mám, tát a baf baf. v této rodině bych očekávala vole, kur.. a do pr.... A z toho je mi smutno.......
Simča
 p. 
  • 

Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 10:31:58)
Já teda nemám pocit, že by dřív byli lidi slušnější. Když otvírám lékařský spisy starý padesát let, normálně se tam používá výraz "mrzák" a "kripl" ve smyslu "tělesně postižený", o tom, že dítě, který doma nemělo dobrý podmínky k učení, bylo pro lékaře klidně "idiot", vůbec nemluvím.

Stejně tak - sbírám staré divadelní příběhy, a ty tedy také slušným slovníkem neoplývají. Spejbl Hurvínka např. ve 40tých letech běžně oslovuje "pitomečku" - a to v příbězích určených dětem.
 Líza 


Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 10:38:51)
P., idiot byl odborným termínem a teprve potom se z něj stala nadávka. Totéž kretén. Idiocie se dnes už jmenuje jinak, ale jinak označovala jistý stupeň mentální retardace. Kretenismus je zase mentální postižení související s nedostatečnou činností štíté žlázy při deficitu jodu.
Že z toho laici udělali nadávky, neznamená, že lékaři, ketří tyhle termíny zavedli, byli sprostí.
 Psychouš 
  • 

Strašné ztrapnění 

(11.2.2005 12:20:00)
Tak takhle ztrapnit bych se nikdy nechtěl.

Myslet si, že v lékařských zprávách se používají vulgarismy je stejně šílené, jako si myslet, že "idiot", "kripl" či snad dokonce "řiť", jsou výrazy neslušné.
Někdo má fakt v hlavé pusto (řečeno naprosto slušným jazykem).

 Šáry 
  • 

Re: Strašné ztrapnění 

(11.2.2005 13:03:19)
Kripl je podle mého názoru dnes už jen nadávka a žádné lékařské označení jako třeba idiot, kretén nebo imbecil. I když to původně mělo také význam "mrzák".

"Mrzák" se ostatně také asi neužívá jako terminus technicus pro člověka postiženého.
 babička, dvě vnoučata 
  • 

Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 11:49:11)
Ano, a o tom to je.
Postižena dnes v noci nespavostí, přemýšlela jsem, kde je vlastně, přinejmenším pokud jde o mě, jádro pudla. A přišla jsm na to - paralelou s kouřením. Ať si každý kouří jak chce, ale neobtěžuje s tím mne (případně mé nekuřácké okolí). Ať si každý mluví sprostě, je-li mu nutno, ale proč to mám poslouchat já. Svým pocitům, které nelze vyjádřit jinak než kanálnickým slovníkem, ať dá každý průchod, neni-li nablízku nikdo další (cizí), koho to vůbec, ale vůbec nezajímá a nechce být tímto slovníkem "infikován". A já, jako paní v letech nebo jako babička s dvěma vnoučaty nechci nuceně poslouchat tyto výlevy. Možná, že namítnete, abych si zacpala uši nebo odešla. Obojí můžu udělat "až po akci" a ještě ne všude (např. v tramvaji). Zkrátka a dobře, myslím si, že některé - jinak zcela přirozené věci - se na veřejnosti dělat nemají. Já konec konců taky nechodím po ulici nahatá (ačkoliv doma tak činím a určitě nahota není nic sprostého), nedrápu se v nose ani nikde jinde (i to si v případě potřeby nechám na soukromí), a proto si myslím, že i kanálnické slovníky nemám být nucena poslouchat. A je úplně jedno, jestli se jedná o muže nebo ženy.
 Šáry 
  • 

Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 12:08:17)
Babičko,

s tím naprosto souhlasím.

Také jsem jako dítě tajně mluvila sprostě s kamarádkou a bylo to hrozně příjemné. Ovšem věděla jsem, že tak nesmím mluvit doma ani nikde jinde. (U té kamarádky se ovšem doma sprostě mluvilo podstatně běžněji). Takže bych to taky neodsuzovala jako takové, pokud si to člověk odbude v soukromí, ale na veřejnost to až na velice výjimečné situace nepatří.

Už dlouho si kladu otázku, na kterou jsem zatím nenašla uspokojivou odpověď. Jak by bylo správné se zachovat, když se mládež třeba v autobuse takhle vyjadřuje a mně se to nelíbí? Ozvat jsem se zatím ještě nikdy neodvážila, protože jsem měla strach, že mi taky něco sprostého odseknou a nebudou si ze mě nic dělat, nebo že mi rovnou namelou. Ale to přece není řešení, nebo ano? Co si o tom myslíte vy ostatní?
 p. 
  • 

Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 12:59:42)
tak blbá nejsem...:-) jde o to, že tyto výrazy se běžně v odborné mluvě užívaly nejmíň dvacet let poté, co byly přesunuty do slovníku neslušných slov
 Líza 


Re: Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 15:44:40)
...a mnohé se stále používají v odborné mluvě, přesto, že je laici poavžují za nadávku. Ono není dost dobře možné měnit veškerou odbornou terminologii podle toho, co se zrovna v kterém jazyce používá za nadávky...
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 16:12:17)
Lizo,
naprosty souhlas, take jsem tady nad tim dumala...
Nadavku lze totiz vytvorit skoro ze vseho. A krom toho, se vnimani vyznamu jednotlivych slov dost meni. Treba v USA se do urcite doby pouzivalo slovo "negr", jako oznaceni cloveka cerne pleti, bez problemu. Pak nekdo prisel na to, ze je to vlastne nadavka, a zacal se pouzivat vyraz "cernoch", ktery je ovsem ted uz taky povazovan za nadavku a spravne je "Afro-American".
Kdyz se dohodneme, ze trpaslici jsou hnusni a odporni a pak si zacneme rikat "trpasliku jeden!" tak to bude nadavka, prestoze chudaci trpaslici s tim nemaji vubec nic spolecneho.
Podle mne obecne neni duvod menit zazitou terminologii jenom proto, ze nekdo zacne odborny termin pouzivat jako nadavku. Pozitroni jedni! :o)))
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 13:15:42)
Myslím si o tom že kdybych jel v autobuse, s někým se normálně bavil, nekřičel a nikoho neotravoval a nějaká paní paní mi řekla, že se jí nelíbí jak mluvím, tak bych jí klidně řekl že jí do toho nic není a já ji taky neotravuju s tím, že se mi například nelíbí jak vypadá.

Lidi, to je fakt hrozný co tady řešíte. Já sám sprostě nemluvím, ale to ještě neznamená, že bych se chtěl nějak povyšovat, odsuzovat nebo kritizovat ty co řeknou kurva nebo píča. Proboha, co vás na tom tak irituje?

Vysvětlete mi to někdo prosím. Mě se totiž zdá (doufám že špatně) že je to jenom to že mluví jinak než vy, a z toho mě jímá hrůza. To je stejný jako útoky na dredaře protože maj divný vlasy, na černochy protože jsou černý, na sousedy protože maj dvě auta.
 babička, dvě vnoučata 
  • 

Re: Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 13:38:19)
Jak prosté milý Pavle.
Vaše paralela má drobnou chybku v tom, že za to, jak vypadám, nemůžu. To, jak vypadá můj slovník, ovlivnit můžu. Vysvětlit tříletému vnoučeti, proč ten pán je černý, je pohoda a ještě to můžu použít k rozšíření jeho zeměpisných znalostí (a stejné je to s účesy a módou), ale vysvětlovat význam neslušných slov, navíc s poučením, proč on by je říkat neměl, když ten sympatický tatínek v šalině je běžně užívá - to už mi trošku zabrat dá.
Jinak ovšem k předpředešlému příspěvku - už jsem měla několikrát v tramvaji chuť přistoupit k halasně se bavící skupince pubescentů titulujících se všelijak a zdvořile se otázat:
K...., vole, nevíte prosím, kdy mám z tý zas.... tramvaje vylízt, když se potřebuji dostat do tý pos.... nemocnice? Zajímala by mě reakce - asi to někdy zkusím (nakonec, co se může stát, že jo, maximálně mě pošlou do ..... - pokud nestačím dřív utýct).
Tak a teď už jdu hupsnout do hrobu. Hezký víkend.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Co říci v šalině? 

(11.2.2005 16:25:52)
Teda Babičko, to jsi mně dostala. Představila jsem si to v živých barvách - ba ještě jsem si to asi trochu přibarvila, neb ve skutečnosti si nemyslím, že jsi bábinka v šátku na drdůlku šedivých vlasů - ale představa, jak takováto křehká osůbka v šalině povstane, přišourá se ke skupině "kanálníků" a pronese tu již zde citovanou šťavnatou větu mně doslova porazila. Myslím si, že na nějaké "slušné" upozornění typu "Mládeži, ale takhle sprostě tu prosím nemluvte" by jsi asi byla poslána do ..... kostela (pro neznalé je to citace ze závěru filmu "Sestra v akci" s Whoopi Goldbergovou v hlavní roli). Ale ta tebou navrhovaná věta by je asi totálně uzemnila.
A mimochodem - kromě toho, že jsou mi tvoje názory blízké jsi mi sympatická i tím, že jsi asi z Brna - to podle té "šaliny" :-D

Pavle s kluky 4 a 6 let: Je to - myslím si - o úctě člověka k člověku. Nmyslím si, že mluvím jako chovankyně kláštera, když mně něco doopravdy nasere, tak mně to nasere a neříkám, že se drobátko zlobím. Ale pokud by mně někdo - byť bez zlého úmyslu, ale jen proto, že tato slova běžně používá - tituloval hrubým názvem profesionální ženy či ženského přirození, tak bych se asi ..... cítila hodně uražená. Nevím, možná jsem přecitlivělá, ale jsem přesvědčena, že se např. kluci budou k dívkám chovat jako ke kurvě, když je tak budou titulovat a holky si to nechají líbit. A pochopitelně naopak. Když něžná dívčí ústa 13-ti leté slečny vypustí JAKO PŘÁTELSKÝ POZDRAV (!!!!!!) ke spolužákovi, který právě dorazil na zastávku: "Čau čur....!" , dělá se mi zle. Kdyby mu to řekla v případě vzteku - třeba že on jí předtím podrazil nohu, tak bych to i pochopila.
Ale vadí mi, že výrazně sprostá a hrubá slova plíživě pronikají do BĚŽNÉ mluvy a nikdo v nich za chvíli už tu hrubost nebude vnímat. A jsem přesvědčena že s hrubnoucím slovníkem hrubne i naše chování.....

A ještě pro P. : Ano, vždy se mluvilo i hrubě, ale řekla bych, že hrubost slova "pitomečku" a "pičo" je přece jen nesrovnetelná.... S těmi slovy jako "mrzák" a pod. je to asi tak - dokud se např. toto slovo bralo jako skutečné sdělení stavu nějakého člověka, nikdo se nad tm nepozastavoval. Potom se slovo stalo nadávkou a tělesně postižení se začali ohražovat proti tomu, aby se jim "nadávalo". A tak vzniklo "kulantnější" pojmenování.

Tak to je asi pro dnes vše vy ..... :-D
Simča
 Vladan 


Babičko - tleskám 

(11.3.2005 16:06:03)
Ta Vaše reakce na slovník v tramvaji by měla odezvu. Já to totiž tak dělám. U mě lidé nejsou zvyklí na používání sprostých slov. Neužívám je...snažím se jim vyhnout. Už jako puberťák jsem raději použil slovo blázen než pi.., k velkému pobavení mých pubertálních přátel.
Čili když mi řekne (lhostejno, zda muž či žena) v práci: "Kur.., kde mám ty zas.... faktury" a já odpovím "Kur.., kde máš ty zas.... faktury, tak to tedy pi.. skutečně nevím" tak se na mě ten člověk dívá jak nejdřív trošku nechápavě...a pak mu (většinou) dojde, jak je směšný...

Vladan
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 13:42:52)
Pavle,

a další podstatný rozdíl je v tom, že původně byla řeč o lidech takto se bavících na celou tramvaj. Tudíž ostatní obtěžujících.

Tobě by fakt nevadila takováhle banda, kdybys v tý tramvaji třeba ještě jel s dětma?
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 14:42:21)
Babičko a Šáry,

Dík za odpovědi. Šáry, to že byla řeč o hlasité mluvě jsem si nějak nevšiml. Pak je to samozřejmě špatné ať u toho sprostá slova používají či nepoužívají.

Babičko, dobře, tak místo jak vypadám si doplňte např. že je tlustá a zabírá moc místa. Za svoji tloušťku už (většinou) člověk může, stejně jako za to jaká používá slova.

Zásadní rozdíl mezi námi je asi v tom, že já nevidím na sprostých slovech nic špatného nebo nebezpečného. Někdo říká čůrák, někdo péro, někdo pindík, někdo penis a někdo phallus. Všechno jsou to jenom slova. Co konkrétně vám na těch sprostých slovech vadí? To jste mi zatím neřekly. To že vy je nepoužíváte? To že vám od malička bylo vštěpováno že jsou špatná? To že se bojíte že budete muset vysvětlovat dětem jejich význam?

A Šáry, kdybych jel v autobuse s dětmi a vedle se někdo sprostě bavil, tak si myslím, že by mi to nevadilo. Ale zatím jsem to ještě nezažil, takže je to jenom moje doměnka.
 Janka.b 


Ještě pro Pavla "Kanálnický" slovník 

(11.2.2005 19:51:48)
Co nám na tom vadí, že někdo mluví sprostě? Prostě to, že mluví sprostě. U nás v rodině se mluví normálně, jak tu někdo psal, když mě něco nas..e, tak neříkám, že se trošku zlobím, ale nikdy tak nemluvíme před dítětem. Něco jiného je, použít určitý výraz třeba v lékařské mluvě a něco jiného je, když se tak oslovují puberťáci, v horším případě puberťačky.
Pokud Pavlovi nevadí, že by to jeho děti poslouchaly, je to jeho věc. Ale ať se nediví, až jim bude 12 nebo 15 roků a budou mu říkat čau vole a pošlou ho do pr.. až po nich bude něco chtít. Tenhle přístup rodičů způsobuje, že tak mluví už tříleté děti - můžu posoudit, protože náš syn přinese každou chvíli nový výraz ze školky.
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Ještě pro Pavla "Kanálnický" slovník 

(12.2.2005 14:13:22)
To pozor, u nás doma se sprostě nemluví. To jsme si asi nerozuměli.

Já mám jenom ten názor, že když někdo cizí mluví sprostě, tak mě to nevadí. Nemám potřebu to řešit, rozčilovat se kvůli tomu, nebo dokonce toho člověka napomínat. Ať si tak klidně mluví, mě ani mé děti tím nijak neohrožuje a nijak jim neubližuje. My mluvíme jinak, ale to neznamená, že bych se měl nad tím kdo mluví sprostě nějak vyvyšovat nebo ho napomínat. Společenská nebezpečnost člověka, který na veřejnosti mluví sprostě je stejná, jako člověka který přijde do divadla v roztrhaných džínách. Prozrazuje něco o sobě, ale nijak tím nenarušuje svobodu ostatních.

Vaše děti ty slova dobře znají, a kdyby ne, uslyší je brzy jinde, na to můžete vzít jed. Vy je taky znáte, ne? A jste kvůli tomu nějak špatní? Prostě dětem vysvětlíte, o co jde a že se ta slova normálně nepoužívají, stejně jako jim vysvětlujete spoustu jiných věcí, např. že se nemají na veřejnosti rýpat v zadku apod.

Boj rodičů o "mravní čistotu" dětí tím, že je chrání před zaslechnutím sprostých slov je poněkud směšný. Doporučuji celovečerní film South Park, ten si právě dělá z těchto rodičů prde... pardon legraci :-)
 Janka.b 


Re: Re: Ještě pro Pavla "Kanálnický" slovník 

(12.2.2005 14:50:02)
Pavle, vždyť já přece neříkám, že doma mluvíte sprostě. Vždyť vás neznám. Jen říkám zas svůj názor, že mě to prostě vadí, když někdo tak mluví a vadí mi, když to slyší můj syn. Vím, že ta slova buď zná, nebo brzy znát bude :-), ale chci aby mu to taky vadilo a jednou tak nemluvil. Mějte se.
 Šáry 
  • 

Mluvit jako dáma, mluvit jako gentleman 

(11.2.2005 13:07:57)
Domnívám se, že normální slušní lidé zpravidla nemluvívají sprostě před příslušníky opačného pohlaví (s výjimkou intimních :o)) a výjimečných situací).

Muži mluvící v přítomnosti dam jako kanálníci se mi příčí stejně jako dámy činící totéž. Mám prostě zakódováno, že se to nesluší.

 Šáry 
  • 

Mluvit jako dáma, mluvit jako gentleman 

(11.2.2005 13:08:04)
Domnívám se, že normální slušní lidé zpravidla nemluvívají sprostě před příslušníky opačného pohlaví (s výjimkou intimních :o)) a výjimečných situací).

Muži mluvící v přítomnosti dam jako kanálníci se mi příčí stejně jako dámy činící totéž. Mám prostě zakódováno, že se to nesluší.

 Pudicitia 


to je kurva slovo do pranice 

(11.2.2005 18:40:19)
Vzhledem k tomu, ze jste napsal, ze nejste prilis bystry a obsah vaseho clanku o tom svedci, mela bych pro vas dobrou radu: nebuddte sprosty, prestoze jste muz, protoze deti sve rodice napodobuji a argument, ze dcery budou napodobovat matku jiz v dnesni dobe neobstoji. Jak to pisou v tom clanku o tom koho napodobuji divky? Protoze status muzu je spolecnosti vice cenen. I vasi zasluhou...
 Adamíra Všehomírová (1 děcko) 
  • 

Re: to je *** slovo do pranice 

(12.2.2005 15:41:04)
Milá Leticie, je tak jednoduche reagovt na jedinou uvodni vetu clanku a pokusit se shodit autora...hlavne si nemysli, ze jsem tvuj prispevek nepochopila, protoze ja sem ho pochopila az moc dobre a vim o co ti jde. Takovych, kteri se na vtipny fejeton sami nezmuzou a umi jen kritizovat je tu spousta.
 Leticie 
  • 

Re: Re: to je *** slovo do pranice 

(12.2.2005 16:15:29)
Mila Adamiro,
Tve argumenty jsou podpásové. S tou první větou to byla nadsázka, která je patrně dovolena pouze obhájcům konzervativních hodnot...
 Adamíra Všehomírová (1 děcko) 
  • 

Re: Re: Re: to je *** slovo do pranice 

(12.2.2005 16:33:20)
leticie, ty si patrne myslis, ze kdyz pouzivas cizi slova a slozita slovni spojeni typu: obhajci konzervativnich hodnot blablabla...ale co bych se s tebou rozcilovala, stejne me nechapes-ostatne nejsi sama.
 Leticie 
  • 

joo to je *** slovo do pranice 

(12.2.2005 19:08:48)
Adamíro,
to je další způsob, jak nefér způsobem shodit protivníka. Nevěnovat se jeho argumentům, ale zesměšňovat jeho styl, tedy že požívá cizí slova, nebo naopak nepoužívá... Doufám, že tohle bylo pro Tebe srozumitelné...
 Salma+4 
  • 

Re: joo to je *** slovo do pranice 

(12.2.2005 19:10:51)
No pokud by to snad pro Adamíru srozumitelné nebylo, však by jí to manžílek vysvětlil - i od toho ho přeci má, nebo ne?
 Eva 
  • 

NECHÁPU 

(11.2.2005 21:32:15)
Všichni jste se zbláznili! Já s autorem souhlasím, pravda, netýká se to jen holek, ale všech. Je to hrůza poslouchat sprostý nechutnosti na ulici, v MHD... A zvlášť když jsou to ženský. Všechny, co jste sprostý před manželem a "vůbec nevíte v čem kurva je ten problém ", divím se vám, že věříte, že to těm chlapům nevadí. Nic jinýho jim prostě nezbývá. Jste naivní, daleko důležitější je, že jim vyperete, vyžehlíte, uvaříte. A to, že mluvíte,jako sprostej dlaždič- s tím nic nenadělají. Prostě "jste taková",v koutku duše se za vás stydí, ale nepřiznají to. Je to jen úbohá hra na emencipovanou Ameriku. Vzpamatujte se- jste především Ženy...
 Eva 
  • 

NECHÁPU 

(11.2.2005 21:33:50)
Všichni jste se zbláznili! Já s autorem souhlasím, pravda, netýká se to jen holek, ale všech. Je to hrůza poslouchat sprostý nechutnosti na ulici, v MHD... A zvlášť když jsou to ženský. Všechny, co jste sprostý před manželem a "vůbec nevíte v čem kurva je ten problém ", divím se vám, že věříte, že to těm chlapům nevadí. Nic jinýho jim prostě nezbývá. Jste naivní, daleko důležitější je, že jim vyperete, vyžehlíte, uvaříte. A to, že mluvíte,jako sprostej dlaždič- s tím nic nenadělají. Prostě "jste taková",v koutku duše se za vás stydí, ale nepřiznají to. Je to jen úbohá hra na emencipovanou Ameriku. Vzpamatujte se- jste především Ženy...
 Petra II. 
  • 

Re: NECHÁPU 

(12.2.2005 13:46:30)
S autorem souhlasím a jako obvykle jsou dámy na diskusi vedle jak jedle. Tady vubec nejde o to, ze by zeny nemely právo mluvit sproste, ale o to, ze se to proste k zenám nehodí. A je smutný, ze se zenský chtej vyrovnat chlapum i v hrubosti. A jeste smutnejsí je, ze kdyz na to nekdo poukáze, je bojovnicema za zenská práva kamenován, protoze jim upírá právo mluvit sproste.
Samozrejme ze kazdý nekdy rekne doprdele, ale o tom clánek nebyl. Ten byl o tom, ze kdyz se baví kamarádky cestou ze skoly a nejslusnejsí slovo je vole, tak je to hruza.
A tech, co uprednostnují ciny pred slovy, bych se ráda zeptala, jak by se cítily u odborne zdatného lékare(lékarky), který/á by je vítal/a slovy: Tak ukazte tu svou pícu, ty vole, at se na to podíváme? A pak správne stanovil/a diagnozu. Nevím, ale já bych si hledala jiného lékare(lékarku).
 Adamíra Všehomírová (1 děcko) 
  • 

EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 15:15:34)
Evo, musim s tebou na 100%souhlasit. Autor nas chtel svym fejetonem privest k zamysleni nad tim, jak pusobi nechutny slovnik nekterych z nas na nase okoli a jak muze negativne ovlivnit slovnik nasich deti - a o to tu jde preci predevsim! Vsichni, kdo se schazime na techto strankach se zajimame o to, jak nejlepe vychovavat nase deti.
Bohuzel, ti ktere slychame mluvit sproste na zastavkach a jinde, ti kteri by se nejspis meli nad svym slovnikem zamyslet, nechodi na rodinu, takze si tento podnetny clanek asi ani neprectou.
Lituju vsechny zeny, ktere se neumi vyrovnat se svym zenstvim a svuj puvab a krehkou bezbranost schovavaji za fasadu zastydleho pseudofeminismu. Ja chci byt svemu muzickovi ozdobou a oporou, ne pritezi, za kterou by se musel stydet.
 Salma 
  • 

Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 15:30:32)
Adamiro,
a mluvi ten Tvuj mužíček taky slušne? Jestli sis nevšimla, tema článku se vztahuje k ženám a u mužů se sprostá mluva považuje za normál...
 Adamíra Všehomírová (1děcko) 
  • 

Re: Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 15:48:17)
tady zase nekdo nechape, oc tu bezi, vid salmo? muj muz mluvi samozrejme tak jak chce a mne se to libi, nejsem totiz zadna feministka a na svoji zenskost jsem hrda!
 Salma 4 děti 
  • 

Re: Re: Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 16:21:08)
Kdo nechápe oč tu běží jsi jednoznačně ty! /chtělo by se říct "krávo"/. Běží o to, že děti napodobují své rodiče. Jestli máš dceru, tak možná zjistíš - až začne mluvit - že mluví jak kanál resp. jako tatííínek. A jestli jí budeš vysvětlovat, že tatííínek může protože je chlap, zatímco ona pouze holka a tak ať drží hubu a krok, riskuješ, že se Ti vysměje. Nežijem totiž ve středověku...
 Adamíra Všehomírová (1 děcko) 
  • 

Re: Re: Re: Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 16:37:38)
mila salmo,
vidim, ze tebe asi ten fejeton k zamysleni neprivedl...co se da delat. je mi lito tvych deti, kdyz o nich pises jako o fakanech, pred takovyma co se nekontrolovatlene rozmnozuji a zatezuji socialni system nas boze chran...
 Salma+4 fuckani 
  • 

ti sklaplo, co? 

(12.2.2005 16:32:42)
ze ses uz neozvala...
 Gaia 
  • 

Re: Re: Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 18:00:49)
Pro Adamíru:¨
Nejsi feministka, jsi hrdá na svoje ženství a manžel se za tebe nemusí stydět. Všechno motáš dohromady a vyjdeš z toho akorát jako značně přihlouplá slípka.
 Adamíra Všehomírová (1 děcko) 
  • 

PRO GAIU 

(13.2.2005 11:54:31)
Vidim, ze my dve mame asi jiny nazor na feminismus. Ja si myslim, ze feminismus je velmi nezensky. Ale co bych se pred tebou zbytecne obhajovala, stejne sis me uz zaradila jako "znacne prihlouplou slipku". Nevim proc se kazda diskuze nakonec zvrtne v osobni ataky, je mi to lito.
 Viktorie (v očekávání) 
  • 

Re: Re: Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 18:46:18)
Děkuji za zajímavou debatu. Ráda bych si ujasnila jeden detail. Manžel často užívá slovo "čmulka" a já si nejsem jistá, jestli je vulgární, a pokud ano, jestli nějak nemůže ovlivnit duševní vývoj mého Věnka. Manžel mi nechce prozradit jeho význam, ale často ho opakuje před usnutím. (Jsem v sedmém měsíci). Děkuji, Viktorie.
 Salma+4 
  • 

Re: Re: Re: Re: EVO-100% SOUHLAS 

(12.2.2005 18:57:40)
Mila Viktorie,
moc jsem se nasmala... myslim, ze Cmulka nebude moc vulgarni a rozhodne to neovlivni vyvoj tveho ditete. Obzvlast, kdyz to manzel rika Tobe v intimnich chvilich.
 Viktorie (v očekávání) 
  • 

Re: Cmulka 

(12.2.2005 19:13:34)
Salmo, díky za odpověď, ale naše intimidita teď bohužel už nějaký ten měsíc spíše klesá. Manžel ono slůvka používá, když se vrátí z hospody, a abych řekla pravdu, dost u toho křičí. Co s tím? Viktorie
 Salma+4 
  • 

Re: Re: Cmulka 

(12.2.2005 20:09:46)
Milá Viki (doufám, že Tě tak můžu oslovovat),
toť ovšem jiná. Pro dětátko v bříšku není ani tak podstatné CO rodiče říkají jako TÓN hlasu a hlavně duševní rozpoložení maminky. Pokud se Tvůj muž vrací domů opilý a křičí není to dobré pro Tebe, ale ani pro vaše děťátko. Bohužel Ti poradit nemůžu, protože každá rada drahá a já ani neznám podrobnosti vašeho vztahu. Pokud by Ti bylo moc smutno, můžeme si psát po emailu. Tady na rodince bych nerada zacházela do detailů. Kdybys o to stála - napiš mi a nějak se domluvíme... Hodně síly a pevných nervů v tak těžkém období. Představ si, že já jsem se vždycky v těhotenství rozvedla. A tak mám teď na krku 4 děti, každý s jinym a jsem 4x rozvedená. Ale ze mne si příklad neber. To není řešení!!!
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Cmulka 

(12.2.2005 20:30:19)
Pane Bože... to jsou debaty... proč na tu Rodinu vůbec chodím ? Mám pocit, že nejste normální, o čem vlastně se tady bavíte ? O koze nebo o voze ??... Sorry, jestli jsem se někoho dotkla.
 Salma+4 
  • 

O koze i o voze 

(12.2.2005 22:28:32)
Kratime si dlouhou chvili, aby byla nejaka sranda, ale myslim, ze tentokrat ses rozhodne nikoho nedotkla.
Pro Viki: Ty se neozyvas? Uz je mi po Tobe smutno
 Viktorie (v očekávání) 
  • 

Re: Arménský film o čmulkách 

(13.2.2005 0:21:14)
Milá Salmo,
byla jsem v kině s Láďou na arménském filmu o čmulkách. Když jsem mu řekla o svém tajném koníčku, této nanejvýš inspirativní webové stránce, konečně se v něm něco hnulo. Tedy, co jsem se dozvěděla: čmulkové jsou takoví malí savečci, kteří obývají porosty na jižních svazích Kavkazu. Napadá mě, jako asi Tebe, proč s tím dělal takové cavyky. Vždyť já o jeho zálibě ve svištích a potkáncích vím už dávno. Vysvětlil mi ale, že se mu to slovo nějak spojilo s jeho nešťastným dětstvím, a tak ho používá jako "katarzní spínač" (jistě jsi také četla knížku Alžběty Malíkové-Formochové Freud a potlačené anální motivace jeho díla, a tak víš, o čem mluvím). Bylo toho na mě dneska nějak příliš. Na jednu stranu jsem potkala Tebe, zpřízněnou duši (jistě si budeme nadále psát), na druhou stranu jsem se dozvěděla, že Láďa má spínač. No hlavně, jak píšeš, že by tím neměl trpět Věněk. On je Věněk, a to jsem Ti ještě nepsala, totiž osobnost. Samozřejmě se snažím zůstat racionální, vím, že každá matka má nejraději právě to své... Takže nějak střízlivě: jsem si jistá, že Věňkovi čmulkové neublíží. Salmo, napiš také něco o svých dětech, ať tu nevykládám jen o sobě. Ale opravdu"s mi pomohla... Tak doufám, že Ti třeba taky nějak poradím...
Viktorie

PS: Evo, i Tobě díky, já si myslím, že každý má právo na svůj názor. Mimochodem, nechceš si se mnou také vyměnit email?
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Arménský film o čmulkách 

(13.2.2005 14:44:59)
Holky - Salmo a Viktorie (pokud nejste jedna a taz osoba), mely byste taky napsat nejaky clanek, moooc pekne oziveni!;o)))
 Salma+4 
  • 

Re: Re: Re: Arménský film o čmulkách 

(13.2.2005 15:26:04)
ahoj Lucko,
nejsme jendna a tataz osoba - dokonce jsme tri. Clanek chystame /chystam = Salma/, ale aspon trochu vaznej i kdyz poburujici - o genderove vychove - nekdy koncem tydne. Uplnou hovadinu by nam asi ani neotiskli. Navic na hovadiny je expert Viktorie...
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Arménský film o čmulkách 

(13.2.2005 17:38:27)
Uz se moc tesim na clanek! Vas humor mi neuveritelne pripomina atmosferu v me byvale praci..., byla skvela!
 EvčaK 


Patent na normy? 

(13.2.2005 16:41:49)
Tak se přijojuji k těm, které články pana Karbana nadzvednou ze židle. Ovšem nikoli souhlasem.
Vypovídá o určité prostoduchosti a jak už nekteří napsali, zkostnatělosti pana Karbana. Názory tohoto typu ubírají lidem právo na svobodu. Chci-li mluvit jako dlaždič, je to jen moje věc. Pokud mě někdo odsuzuje, pak má problém on.Jedinou vyjímku očekávám od lidí, kteří jsou v postavení, kdy reprezuntují firmu, stát... Někdo by teď mohl namítnout, že žena reprezentuje manžela. Co svobodná žena? Reprezentuje jen sama sebe. A jsou na ni lidmi, jako je pan Karban kladeny stejné nároky. Nelze lidi škatulkovat a určovat jim jak mají žít a chovat se - pokud tím někomu neubližují. A to myslím není ten případ.
Ano jsou muži kteří vedle sebe chtějí ženy, nádherně oblečené, voňavé, slušně mluvící, nikdy si neuprnuvší.... To, že ta dotyčná byla potřetí za den poblinkaná nemocným dítětem, od porodu se pořádně nevyspala nebo zrovna trpí plynatostí, je věc druhořadá. Tihle týpci mě spolehlivě vytočí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.