| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zavírat děti do vězení?

 Celkem 21 názorů.
 MajdaZ 
  • 

Potrestání rodičů 

(31.1.2005 15:48:49)
Velmi dobrý článek, autor kvalitně shrnuje různé pohledy na věc. A myslím, že je mu ke cti, že nenechává zaznět populistické hlasy, protože těch je dost v televizi a v novinách.
Se snížením hranice trestí odpovědnosti nesouhlasím. V tomhle se přikláním k názoru profesora Matějčka.
Co se týče trestání rodičů - myslím, že by mohl úřad nebo soud nařizovat rodinnou terapii, pravidelnou docházku k psychologovi dítěte společně s rodiči, účast na různých sebereflexních rodinných akcích (prázdninových školách, víkendech ap.). Pro zamyšlení nad situací i utužení vztahů v rodině a rozšíření obzorů pro všechny strany. Stejně tak činnost probační a mediační služby bude určitě přínosem.
Škoda jen, že se v článku víc nerozebírá další související téma - Jak efektivně převychovat dětské a mladistvé delikventy - v jakém zařízení, s jakým režimem. Protože současné ústavy nevyhovují.
 Micka+ Přemeček 


Re: Potrestání rodičů 

(1.2.2005 14:44:15)
V dnešní době je opravdu nutné se dětem věnovat víc, než před 30-ti lety, kdy neexistovaly agresivní a krvavé počítačové hry, kdy i neškodná detektivka byla dopředu oznamována hlasatelkou jako film nevhodný pro děti a kdy nejdrsnější dětskou hrou byla hra na vojáky, kdy se střílelo pomocí pusy a s imaginární puškou.
Tenkrát se ještě dalo pustit dítě na celý den ven, aby měl rodič klid na svou zábavu a dítě přišlo maximálně s odřeným kolenem když hrálo míčové hry a upadlo na škváru.
Ale má možnost ovlivnit matka samoživitelka, která musí dělat 16 hodin denně, aby utáhla celou domácnost aby její dítě nehltalo celý den televizi, kde jsou války, vraždy, krádeže a násilnosti ve filmech k vidění v podstatě 24h denně ?
Já bych netrestala ani děti, ani rodiče, ale především ty, kteří mají na svědomí to, že už od nejranějšího věku je dítě svědkem takovýchto scén.
 matej rychly pohled z druhe strany 
  • 

pohled z druhe strany  

(21.3.2005 0:47:32)
ja sem zastance nazoru ze pocitacove hry nebo detektivky moho ovlivnit pouze psychicky narusene deti. krvave pocitacove hry hraji od 6 let meho zivota a nikdy sem nezabil vetsi zvire nez zabu a to este omylem. myslim si ze je deti v dnesni dobe nevychovavaji rodice ale jejich okoli. u nas v rodine me dali jen zaklady a stejne me vychovali kamaradi a jine vnejsi vlivy. rodice me nikdy nerekli zadnou radu do praktickeho zivota jen me hlidaji: kontroluji mi vychazky a chteji po me vysledky. myslim si ze kdyz rodic na dite moc tlaci a moc ho hlida dite ztrati detstvi sice ho rodic ochrani pred zlem, ale zjisti ze je zlo on sam. z ditete muze vyrust treba podnikatel s platem vetsim nez 100 000 ale nebude se umet postarat o rodinu bude spatne navazovat mezilidske vztahy. na co potom plat a praci kdyz si nedokazu najit nekoho koho budu mit rad a starat se o nej????

Matěj Rychlý 15 let
 Margita 


obecne prospesny navrh 

(31.1.2005 17:37:16)
Co kdybyste vkladali ilustracni fotky romsky vypadajicich deti i do jinych clanku, tj. nejen do tech souvisejicich s kriminalitou? Co se tyce spolecnosti na www.rodina.cz, ilustracni fotky by mohly lepe odrazet demografii rodicu i deti, ktere jsou soucasti teto internetove komunity. Mame tu zastoupene Romy, Cernochy, Asiaty aj., ovsem mezi fotkami jsou stale "normalni" temer vyhradne bile tvare.
 Káča 
  • 

Re: obecne prospesny navrh 

(31.1.2005 18:17:16)
Margito nepřeháníš to tak trochu? Podle tebe je to romsky vypadající dítě, ale kdybys to nenapsala, tak mě tedy jako romsky vypadající dítě ten kluk na ilustrační fotce OPRAVDU nepřipadá.
 Ivo 
  • 

Re: Re: obecne prospesny navrh 

(31.1.2005 22:39:02)
Káčo, Káčo, asi nečteš Margitiny příspěvky. Pochopila bys, proč to pozná na jedno mrknutí ;-)

... a my mnozí ostatní taky, bo držíme malé Romáky každý den v náručí ...
 Káča 
  • 

Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(1.2.2005 9:03:16)
IVo....... sice to nemá co do činění s diskuzí k článku (ostatním se tedy omlouvám), ale musím reagovat.
Margitiny příspěvky čtu.....je jasné, že se vždy zastává romské komunity...v pořádku.. ale někdy mě dokáže vytočit, jako teď (jen tak mimochodem ten kluk na obrázku mohl být klidně tureckého původu..:-))...protože se chytá každé "blbosti" a ukazuje jak je romům "ubližováno"...
Tohle říkám proto, že jsem měla na vejšce kamarádku z Toga. Byla super, znala jsem její sestru, bratra, malého synovce, byli všichni moc fajn... jenomže právě i ona se chytala každý pitomosti, aby upozornila na to, že je poukazováno na její "černý původ" (i když to vůbec tak nebylo myšleno a toho dotyčného by to ani ve snu nenapadlo). No a naše kamarádství začalo uhasínat právě na tomhle, protože i já jsem se postupně začala bát toho, co řeknu, jak to řeknu, abych se jí NÁHODOU nějakým způsobem nedotkla.
Takže si myslím, že nic se nesmí přehánět, a podle mého názoru to Margita někdy dělá (jako v tomto případě). Toť můj skromný názor.
 filip 
  • 

Re: obecne prospesny navrh 

(1.10.2008 8:42:18)
cikáni jsou svině
 Margita 


Re: Re: obecne prospesny navrh 

(1.2.2005 16:45:32)
Kaco, ja chapu ze Ti muze pripadat ze to prehanim, ale kazdopadne jsem to myslela obecne. To dite mi pripadalo (jak jsem napsala) "romsky vypadajici," tzn. ze to teoreticky mohl byt i jiny "tmavsi puvod," ale u te prilezitosti me proste napadlo ze by neuskodilo kdyby na Rodine bylo trochu vic rozmanitosti co se tyce fotek. To je vsechno. V ruznych castech sveta to je normalni a myslim si, ze to tady nekterym lidem chybi. To je proste muj nazor, nic vic, nic min.
 Klára, dcera Terezka 
  • 

Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(7.2.2005 5:49:41)
Margito myslim, ze mas pravdu. Taky me hned zarazilo, proc sem dali fotku romskeho ditete... Je to mravenci prace a jde to slimacim tempem, ale je treba pripominat a ozyvat se, kdyz je treba nektere veci zmenit.
Priklad Holocaust, stalo se to pred 60-ti lety, ale velmi schvaluji pripominani techto hruz i dnes i do budoucna. Proc? Lidi by nemeli zapomenout, ceho jsou schopni a teto sve stranky by se meli bat a mit se pred ni na pozoru.
 ERIKA 
  • 

Re: obecne prospesny navrh 

(1.2.2005 0:16:49)
To je snad úplně jedno zda je to romské dítě nebo bílé dítě.Proč se vždycky někdo chytne nějakého h....Kriminalita dětí u nás stoupá a já nevidím důvod proč by se věková hranice neměla snížit,když jsou schopni dnes i zamordovat člověka.Trestat rodiče pokud se prokáže,že dítě navedl k trestnému činnu nebo snad trestnou činnost organizoval tak potrestat,ale proč by měli být trestáni za něco co ani netušili,že je jejich dítě schopno udělat a dovědí se to třeba až z tisku to jsou už rodiče sami potrestani zato co je potkalo.Souhlasím s panem Matouškem.E.
 Ivo 
  • 

Re: Re: obecne prospesny navrh 

(1.2.2005 9:20:00)
Důvod pro nesnížení věkové hranice trestní odpovědnosti je, že represí u dětí nic nevyřešíš. Samotný trest přichází pozdě (už je dokonáno), potrestáním dítě dostaneš do lochu nebo pasťáku. Tam se naučí zbytek sviňáren, které ještě neumí. Prevence prevence prevence. Práce s dětmi, které mají poruchu chování ... chceš-li tedy nějaké řešení.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(1.2.2005 14:41:32)
Milý Ivo, nesouhlasím, že represí se nic neřeší. Všechno ne, ale trest svou roli má. Nejsem pro to zavírat děti do pasťáku nebo do kriminálu, ale stav, kdy za své chování (u kterého si musí uvědomovat, že není správné) není NIJAK potrestáno, což se nyní děje, není taky v pořádku.
Takže vlastně nevím, jestli jsem nebo nejsem pro snížení trestní odpovědnosti. Jsem pro to, aby se děti nemohly beztrestně dopouštět trestných činů v jakémkoli věku, jak to už slovo "trestný" samo napovídá. (Aby věděly, že za tento čin je trest).Prevence je samozřejmě lepší, ale takový trest ve formě odčinění škody, vydělání si prací na zaplacení ukradeného apod.a určité námahy a omezení které s tím souvisí, by mohl pomoct dětem víc,než je v současné době módní omlouvání chování "ubohých dětí" které do patnácti let neví, že krást, ničit věci a napadat lidi se nemá. Aspoň by se to konečně dozvěděly.
Tady by se vyplatila denní práce s psychology, míněno celých rodin, ne jen těch dětí. Na tom se ovšem šetří, na stavbu pasťáků spíš prachy budou. Bohužel.
 Klekí 


Re: Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(1.2.2005 20:44:24)
A to si jako myslíte, že by to mělo děckám projít bez trestu?Vy děti doma za nic netrestáte? Já tedy ano a vůbec se za to nestydím.
Nějaké sankce snad být musí, neříkám kriminál,ale nějaké zařízení pro zrovna takové mladé delikventy by se asi zřídit mělo.Bohužel.
A nemyslím, že je to vina televize a taky někdy ne rodičů.Podílí se na tom celá společnost.A že by se pořádaly rodinné terapie mi připadá jako holá utopie.Většinou tyto děti pochází z takových poměrů, že by ti rodiče prostě nepřišli.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(2.2.2005 9:25:28)
Úplně s tebou souhlasím! Copak je možné dítěti, které zavraždí člověka jen domluvit, že toto se nedělá. Bohužel těchto případů přibývá a měly by se začít řešit. Nemůžeme přece všechno omlouvat a zavírat před tím oči, protože jednou se nám všem to může vymstít. Dokud se to ovšem nedotýká nás, tak je to sice hrozné, ale co ti pozůstalí jejichž nejbližší se stali obětí těchto "dětí"? Ne vždy za to můžou rodiče, ale když pošlou děcko pod 15 let krást s tím, že jemu se nic nestane, tak za to by měli být potrestáni právě oni. Když děti neposílají do školy, tak jim seberou přídavky. Jak najednou se ve školách tito záškoláci začali objevovat!
 Pawlí 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(2.2.2005 15:44:01)
Myslím si že děti, které spáchají trestný čin by neměli zůstat nepotrestané, ale nemluvím o zavírání do ústavů kde jsou odtrženy od reality a naučí se to co ještě neuměli.
Jsem pro individuální potrestání rodiče. Je samozřejmé že pokud je matka samoživitelka zaměstnaná tak nemá tolik času jako matka, která je zajištěná a může zůstat s dítětem doma. Ale jsem si jistá že každá matka pozná že její dítě se chová "trestuhodně" ať jde o dlouhodobé úmyslné ubližování slabším nebo psychické pochody, které nespadají do "normálu". Kdyby se věnovalo více pozornosti těmto signálům předešlo by se podle mě spoustě problémů.
Mám 4 letého syna a čekám další mimko a tak velmi dobře vím o čem mluvím. A jak chodím po hřištích a po návštěvách, troufla by jsem si v mnoha případech označit budoucího devianta (samozřejmě že jsou i "tiché" případy), ale proč nezačít u těch nápadných?!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(3.2.2005 16:33:00)
Já Ti nevim Pawlí, ale to že máš čtyřletý dítě mi nějak nekoresponduje s tím, že dobře víš o čem mluvíš. Já mám teda starší dítě tři a půl letý a naprosto bych si netroufla předvídat co a jak s ním budeme nebo nebudeme řešit v pubertě. Navíc jsem máma dětí, které mají víc volnosti (ne že nemají hranice), než je úplně obvyklé a jsem docela alergická na předpovědi co z nich bude, protože to nikdo neví ani u dětí, které mají přísnou výchovu. Dokonce bych řekla, že stojí za zvážení, zda třeba dítě vychovávané přísněji nemůže mít potom v pubertě větší potřebu vyhranit se vůči rodičům. Tož tak - ať každý dělá co to co považuje za nejlepší a nesoudí ostatní, kteří dělají totéž.
 Pawlí 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: obecne prospesny navrh 

(3.2.2005 21:03:11)
Jano,
já jsem nikoho nesoudila a trvám na tom že vím o čem mluvím. Možná právě proto že i náš syn má takzvanou volnou výchovu (což samozřejmě neznamená že si může dělat co chce), ale umím si všímat detailů a myslím že každá máma to umí (pokud chce). Netroufla by jsem si říct jestli z něj bude tesař nebo doktor, ale jsem si jistá že z něj bude slušný člověk.....a ten jak známo (většinou) trestnou činnost nepáchá.
 mimicert 


A jak to řešit jinak? 

(11.2.2005 14:43:10)
Já nejsem rasistka,ale ono se není co divit.Je to dva dny,co nám vykradli auto, vlastně nebylo co ukradnout,my v autě nic nenecháváme,ale to zloděje nezastavilo.Na autě je škoda za 10 000kč,pro mladou rodinu je to hodně peněz.Manžela zavolali policisté,kteří viníka chytili při činu,byl to 14 letý rom,kterého si maminka
odvedla ze stanice dřív,než se vrátil můj manžel.Samozdřejmě,že se viníkovi ani mamince,která div policistům nevinadala,nic nestane.To už opravdu člověka vede k závěru,že posunout hranici trestní odpovědnosti není zas tak špatný nápad.
 Alena 
  • 

Re: A jak to řešit jinak? 

(9.3.2005 10:39:28)
Já naprosto souhlasím, snížila bych věkovou hranici trestní odpovědnosti třeba na 12 let. Mám dceru 12-ti letou a ta si moc dobře v tomto věku uvědomuje co je špatné a dobré. . Takže pokud 12-ti leté dítě jde krást, přesně ví, že to není správné. Záleží samozřejmě na výchově v rodině. A co se týká romských dětí, nejsem rasista, ale bydlím kousek od kolonie romů a vidím, co jejich děti dovedou. A pokud někdo je proti snižování věku trestní odpovědnosti - zvláště někteří politici, myslím, že by jinak mluvili, kdyby jejich dceru znásilnil nebo v tom horším případě zabil nezletilý. Myslím, že pokud se to nikoho z nich netýká, tak to nikdo nepochopí, ale v momentě, když by tu hrůzu prožil někdo z nich, hned by se souhlasilo s trestem v nižším věku. Děti dnes mají všechno, mobily, drahé hračky a počítače považují za samozřejmost, někdy si říkám, co z té mládeže dnes vyrůstá. neházím všechny do jednoho pytle, ale myslím, že pár facek ve škole za vulgární chování by nikomu neuškodilo. Ale to se holt nesmí a podle toho to dnes vypadá.
 PAvel 
  • 

Re: obecne prospesny navrh 

(23.4.2006 18:59:37)
No, nejspíš to bude hlavně kvůli názornosti. Pokud se podíváte na složení "komunity" diagnostických zařízení, nebo bývalých pasťáků, uvidíte, že romská komunita je zde zastoupena hrubě přes 50%.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.