| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blízké setkání (s porodníkem)

 Celkem 277 názorů.
 Reny  
  • 

Slyšela jsem... 

(20.1.2005 14:05:22)
Tu debatu jsem slyšela... Pan docent byl opravdu neprůstřelný. Vyznělo to tak, že veškerý komfort (volba porodních poloh, tišení bolesti, vlídné prostředí atd.) je už dnes rodičkám dostupný, takže nemají důvod uchylovat se k hazardu, jakým jsou domácí porody vzhledem k tomu, jaká nebezpečí při nich rodičkám hrozí. Tam, kde mají porodnice ještě nějaké malé rezervy, je to jen otázka peněz.

Pan Marek se snažil, bohužel se nechal trochu vyvést z klidu (chápu to, já bych asi taky vypěnila). Takže pro přívržence alternativ v porodnictví z toho vyplynulo, že čeští porodníci se opravdu nezměnili. Pro zastánce klasických porodů z toho vyplynulo, že tmářští přívrženci podzemních porodů nezodpovědně nabádají ženy k hazardu.
Prostě nerozhodně.

Pane Marku, fandím Vám, zadostiučinění Vám určitě poskytuje zájem o Vaši knížku. Pány docenty prostě změní jen cílevědomé maminy s jasnou představou. Tu získají třeba ve Vaší knize.
 Petra II. 
  • 

Re: Slyšela jsem... 

(20.1.2005 14:28:20)
Ja tedy debatu neslysela, ale dovedu si to predstavit. Moje sestrenice rodila loni u Apolináre, nechali jí v první dobe porodní lezet, nikdo jí neporadil nic na utisení bolestí, pohyb, sprchu, proste nic, a kdyz to nemohla vydrzet, nabídli jí epidurál. Takze jestli je tohle ta siroká skála mozností, tak nevím. Ano chápu, za epidurál mají asi lépe zaplacený nez radu "zkuste relaxovat na míci v teplé sprse". Ne, chce to se informovat a pak to v porodnicích vyzadovat. Castá krupej i kámen prorází. Ale bude to asi jeste nejakou dobu trvat.
 Michaela 
  • 

Re: Re: Slyšela jsem... 

(20.1.2005 14:35:14)
nevim, ja tam rodila taky a nestezuju si na nic. Doktori fajn a prijemy.Byla jsem si porodnici prohlednout predem a asistenka nas seznamila s celym arealem, vedela jsem, ze tam maji mice, moznost teple sprchy atd.
Nakonec porod byl komplikovany a dost mi pomohli. I epidural jsem si nechala dat, pomohl mi. Kamaradka tam rodila taky a taky byla spokojena.
 Luci+Vája7/04, Kryštof 9/07 


Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 12:13:14)
Dobrý den, musím nesouhlasit.V loni v červenci jsem u Apolináře rodila a musim říct,že jinam bych nešla.Během porodu jsem vystřídala sprchu,balon,porodní stoličku,masáže a na konec jsem si dala epidurál.Celou dobu se o mě staraly 2mladé příjemné porodní asistentky,které taky moji holčičku přivedly na svět.Dr.Čepický přišel až na konec,na revizi a aby mě zašil,ano bylo nutný udělat nástřih,naštěstí jen povrchní5stehů(druhý den jsem si už mohla sednout),ale nejsem přece idiot ,abych nastřih odmítala,a pak mi rupla kvuli mé ješitnosti,že přece u porodu nástřih být nemá celá hráz:-(
Po celou dobu porodu mi bylo nabízeno pití a vše se dělo podle toho jak jsem si přála.
Ano je to fabrika na děti,ale když nechcete takovýhle přístup,tak tam nechoďte rodit.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 13:18:09)
Lucinco,
takze kazda zena, ktera si nepreje rutinni nastrih, je idiot? :o)))) Tady to dneska toleranci opravdu srsi.
 Luci+Vája7/04, Kryštof 9/07 


Re: Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(27.1.2005 7:33:37)
Samozřejmě není žádný idiot,ale příjde mi naprosto nelogické se bránit zuby nehty nástřihu jak některé maminky mají ve zvyku a pak se léčit s natrženou hrází delší dobu.Nechtěla jsem nikoho urazit,já si samozřejmě nástřih taky nepřála,ale když je to nutnost,tak přeci není co řešit.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 13:28:37)
Lucinco,
přesně toho bychom chtěly dosáhnout - abychom tam nemusely chodit, když tam nechceme.
 Klarka 
  • 

Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 13:42:48)
To je presne ono. Zaryte zastankyne porodu doma sa tu ohanaju nedostatkom tolerancie voci nim haha, ale z ich strany som zatial toleranciu nepostrehla. Pre mna za mna si rodte vsetky doma a nam ktore chceme do nemocnice dajte pokoj. Ved vas do porodnic nik nasilim netaha. Aspon som si to nevsimla pocas diskusie v rozhlase u doc. Caldy, zato Vlasta Marek - to je presne vas styl. Prajem uspesne porody doma a hlavne nech stastena stoji pri vas.
A neviem o com je tato diskusia. Ak sa nemylim mali sme sa tu vyjadrovat k napisanemu clanku a nie vykrikovat si ze netolerujeme porody doma.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 14:03:50)
Klarko,
mas celkem zazite predsudky. A soude dle teto diskuze nejsi jedina. Ja ci Sylva jsme nekde psaly, ze rodit doma je jedina spravna cesta? Nekde propagujeme, ze nemocnice by snad mely zavrit a kazdy at povinne rodi doma?
Absolutne nic o me nevis, ale hlavne ze v Tve mysli "pasuju" do nejake te "krabicky", vid?
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 14:09:34)
Klarko,
myslim, ze zcela nechapes, o co nam jde. Takze specialne pro Tebe: Zeny v CR si plati zdr. pojisteni a presto je jim upirana zdr. pece, pokud se rozhodnou rodit doma (casto i pokud se rozhodnou rodit ambulantne). Jde o to, aby si KAZDA zena mohla vybrat, kde a jak chce porodit. Tato moznost volby v CR neexistuje (porody doma nejsou zajistene, porodni domy neexistuji, kde jsou centra aktivnich porodu?). Nam jde o tu moznost volby a o radne zdr. zabezpeceni vsech porodu, nic vic a nic min.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(23.1.2005 14:45:31)
Klarko,
já NEJSEM zarytá zastánkyně porodu doma. Já jsem zarytá zastánkyně MOŽNOSTI svobodně si vybrat, kde porodím a ráda bych, aby měly všechny ženy stejná práva, i když se nerozhodnou stejně, jako ty. To je dost rozdíl a ráda bych, abys vycházela z toho, co napíšu, nikoliv z toho, co ty si myslíš, že já si myslím.
Jinak já jsem opravdu nezačala útočit, nepsala jsem, že rodit v porodnici je hazardérství - pouze se bráním, a protože na podobné útoky odpovídám už minimálně tři roky, už nejsem moc trpělivá.
 laskonka 


Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(28.3.2005 18:31:15)
Nechapem, naco si potrebovala loptu, masaze, sprchu ... , ked si si nakoniec aj tak dala pichnut epidural. Tieto pomocky sa predsa pouzivaju na prekonanie bolesti prirodzenou cestou.
Je podla mna uplne nelogicke, ze zeny, ktore su rozhodnute pre epidural uz davno pred porodom, stravia nekonecne vela casu vypracovavanim svojich porodnych planov a hladanim nemocnic, ktore im poskytnu rozne "alternativy" ... NA CO? Chodte do nemocnice, dajte si pichnut epidural a mate to bez bolesti.
 fred 
  • 

Re: Re: Re: Re: Slyšela jsem... 

(10.2.2006 0:54:58)
... jsem laik, ale asi by bylo pred napsanim vyse uvedeneho vhodne si zjistit, kdy se muze "pichnout" epidural. Domnivam, se ze to urcite nelze hned na zacatku, ale az pri otevreni alespon na jeden prst. Kvalifikovane by se k tomu jiste nejaky doktor vyjadril. Takze pred tim otevrenim je vhodnejsi (prinasi to vetsi ulevu) napr. sedet ve sprse na mici nez "uzivat" bolesti naplno ...
 Michal Šebek 
  • 

Re: Slyšela jsem... 

(17.4.2008 22:27:18)
Tak pokud měla takovýto průběh porodu a tuto péči o níž píšete, pak se ani nedivím že porod byl pro ni spíše hrůzou než milým zážitkem. Není se čemu divit, že takovýto postoj a chování, či zájem o pohdlí rodiček panuje u Apolináře v Praze. Načpak se divit, že takto se s rodičkami v této porodnici takto jedná, když tamní pan přednosta Hájek a jemu podobní si dovolí říci, že "žena jenž rodí doma je dementní", což už mnoho lidí slyšelo. nemyslíte, že právě jako tento jeho zmíněný citát, stejně tak je zrcadlem chování porodníků k rodičkám. Jak se asi mohou chovat k lidem, když defacto své zákazníky nazývají "dementy" ? Já už to vím - jejich doménou je hulvátství, bezohlednoat a zájem o zisk. Proto si zkrátka drží přístup, že porody jedině v porodnici. A chování k svým zákazníkům jak k dobytku je asi pro ně tím správným přístupem, jak si patrně asi myslí. Jak jinak nazvat lidi, jenž nazývají své klienty dementními ? Asi jsou to boží chudáčci, jenž si myslí, že patrně jsou středem vesmíru. Jen ať si pan profersor Hájek dává pozor, aby taky jednou nebyl pacientem a někdo se k němu takhle nechoval. I když pokud tohle pronesl a řekl, pak bych mu asi přál aby se k němu někdo byť jednou zachoval jak k dobytku, aby si pak uvědomil, jak se chová on samotný !


Michal ŠEBEK
klíčová slova: porody, porod doma, hrůza chování doktorů, choroba, lékaři
 Michal Pavlík 
  • 

Nová doba, nejen porodní 

(20.1.2005 14:55:08)
Rozhlasový pořad jsem sice neslyšel, zato pana Marka a jeho názory znám osobně. Dlužno říci, že neinformovaných je zřejmě více, a to nejen co se týče porodů. Je třeba dodat, že lidé ani zájem nemají, a to i v případech, kdy jim vyloženě teče do bot. Jeden známý má problémy s prostatou, a navzdory stále se zhoršujícímu stavu stále trvá na lékařské péči. U něj je teda důvod ten, že jeho drahá je lékárnice a kdyby si dovolil jít za bylinkářem v jejich městečku (který m. j. vyléčil svého syna z leukémie), tak by s ním doma nemluvil ani kredenc. Tato situace je i v kosmetice, kde ženy bohužel přímo zblblé reklamou, mnohdy odporující logice a poznatkům středoškolské chemie, ve snaze "rychle a snadno" zkrásnět, na sebe plácají drahé, v lepším případě neúčinné krémy a přípravky se "zaručeně" vědecky ověřeným účinkem, vyrobené z přírodně identických látek a přirodních "výtažků". A tak se čekárny a lékárny a kosmetická studia plní stále většími davy lidí, nebo spíš konzumenty reklamní masáže médií s až na čestné výjimky pseudovědeckými názory s argumenty, které byly zřejmě používány již ve středověku a kterými tehdejší věda častovala i Giordana Bruna. A lidi tomu věří, protože je to jednodušší, než si najít vlastní cestu a hlavně - vyžaduje to změnit sama sebe a své názory. Au!
A co se týče porodů? Když se narodil náš Míša, o reflexní terapii, přirozených porodech, Aura-somě a jiných jsme s manželkou ještě nevěděli. Co nás ale již tenkrát zaráželo, bylo puštěné rádio se zprávama, běžným hudebním odpadem a nezájem pana doktora (o kterém mi později můj kamarád, tehdy lékař na porodnici, řekl, že se kdysi léčil z alkoholismu). Z profesionálního hlediska "čistá práce", ale z lidského hlediska - poušť. A to nemluvě o tom, že manželka říkala, že v poloze na zádech se prostě pořádně tlačit nedalo. Prostě, nikoliv příchod nové duše na svět, ale továrna na děti. Zcela to vypovídá o současném pojetí člověka, jako mechanicko-biologckého systému, bez znalosti souvislostí mezi lidskou psychikou a tělem, které znaly již starověké civilizace.
Když mi vykládal kolega, že jejich pětileté holčičce naordinovala lékařka na chřipku čípky s kortikoidy, tak jsem naprosto nechápal. Nemoci, které mnohdy spraví pár zmáčknutí reflexních bodů nebo bylinkové tinktury od Dědka kořenáře, se léčí léky, jejichž vedlejší účinky nikdo kvalifikovaně nedokáže zjistit. A to nemluvím o tom, že za většinou dětských nemocí se skrývá nevyřešený strach z něčeho nebo negativní programování rodičů. Kdo někdy absolvoval Modrou Alfu, navštívil kurs Reflexní terapie manželů Patakyových nebo dělá Bachovky, Aura-somu nebo klasickou homeopatii, ví, o čem mluvím. Těm ostatním se to, bohužel, blbě vysvětluje. Jinak bych těžko četl na diskusích, že maminky chtějí otěhotnět nebo jsou těhotné a přitom chodí na mejdany, stresují se v práci, kouří a ... pak se diví, že něco nefunguje...
Prostě, kdo hledá, najde...
:-)
 B.P., Praha 
  • 

Re: Nová doba, nejen porodní 

(22.1.2005 22:16:17)
Moc krásně a výstižně napsáno, pane Michale, podepisuju každé slovo ;-)
Kéž by podobně smýšlejících lidí bylo stále víc...
 I. + beruška 11 měsíců 
  • 

Re: Nová doba, nejen porodní 

(23.1.2005 18:14:09)
Dobrý den,
Váš příspěvek jsem přečetla s velkým zájmem.
Já rodila v Krči "klasickým" porodem, který vedl mladý a velmi milý lékař. Bohužel nastaly komplikace, porod byl dlouhý (22 hodin) a ve finále měla holčička omotanou pupeční šňůru a museli ji "křísit". Nejsem si jistá, jak by tuto situaci zvládla porodní asistentka doma, ale třeba ano - a třeba by k tomu ani nedošlo, nevím ... Přístup personálu atd. byl v pořádku, stěžovat si opravdu nemůžu.
Na druhé straně nám ale pravděpodobně i tímto porodem začaly nehezké komplikace. Od čtvrtého měsíce věku naší proncezny cvičíme "Vojtu", diagnóza DMO, postižené dolní končetiny. SNAD to dobře dopadne a malá bude někdy chodit - a věřím, že dobře (ačkoli se teď, v jedenácti měsících teprve plazí, sama nesedí, nejí, nepije, nespí...).
Ale proč to vlastně píšu: začala jsem se zajímat o jinou formu pomoci, než jen tu lékařskou. Navštívili jsme paní, která se zabývá klasickou homeopatií, udělala na mě "dojem" a začala jsem doufat, že nám taky může pomoci. Těžko zatím soudit, je to pár dní a máme za sebou teprve první podání "kuliček". Ale tahle návštěva mě přiměla zamyslet se nad tím, o čem paní Mašková, klasická homeopatka, hovořila. Já sama jsem - například - měla velké potíže s jídlem - a ejhle, naše malá jakoby šla v mých šlépějích. Ale nejen to, je dost těžké se o tom nějak srozumitelněji vyjádřit, tak to shrnu jen větou: možná potíže naší dcerky nejsou jen náhoda a souvisejí s něčím - řekněme - hlubším a naše počínající léčba touto metodou je především o léčení "hlavičky"... Tak uvidíme, ale něco mi říká, že by to mohlo vyjít.
Trochu jsem sice odbočila od tématu, ale zas ne úplně, protože naše současné potíže, alespoň dle slov lékařů, vznikly právě u porodu. Na druhé straně, dle paní Maškové, k tomu mohlo ale nemuselo dojít právě tam. Podle klasické homeopatie, pochopila-li jsem to správně, si neseme své nedobrovolné dědictví i z generací před námi. A tady jde o to, zastavit tento proces a začít jakoby od nuly. Tak uvidíme.
 Jana, mej dej 
  • 

Re: SOS, kdo poradí jak vyléčit prostatu 

(19.4.2007 14:28:05)
prosím o pomoc, můj bratr 54 let má prostatu,našli hodnotu PSA 18, momentálně bere antibiotika, dále ho pravděpodobně, jestli se stav nezlepší, čeká odběr tkáně, nespí a je psychycky na dně a nepřispívá ani náročné a stresující zaměstnání.Budu vděčná za pomoc, radu. Děkuji, Jana
 verunka21 
  • 

Re: Slyšela jsem... 

(23.8.2007 17:45:46)
Mila pani.asi jste se neinformovala uplne dobre.Ja budu rodit doma,v klidu ,a s profesionalni porodni babou a jeji asistenci.Je to pocit kazdeho z nas ,co je pro nas nejlepsi.a riziko hrozi uplne stejne v nemocnici i doma.
 chytrolínka bezdětná 
  • 

Re: Slyšela jsem... 

(15.2.2008 21:58:52)
Chceš si lehce vidělat? .. zkus to na http://cz.iq-test.eu/?d=7074 ..a ještě u toho zjistít jaký IQ máš :-)
 Michal Šebek 
  • 

Re: Slyšela jsem... 

(4.6.2008 22:15:29)
Souhlasím s autorem odpovědi zde, samozřejmě zdravotnictví a zvláště porodnice jsou jako tržní obchody ovšem se zdravím. A tak je na rodičkách a jejich partnerech, jakou porodnici si zvolí jako vhodnou k příchodu svého potomka na svět. A pokud zkrátka porodnice nesplńuje jistý standard, zkrátka nebude mít klientelu. To je faktem. A pokud se obecně české porodnictví nezmění, nejen přístupem k rodičkám, ale i výkony které mnohdy zbytečně provádějí, klientela bude ubývat. Ať se to líbí či nikoliv. Kdo by chtěl jít rodit například do porodnice, kde se často dělají epiziotomie (nástřihy) a to i v případehc, kdy to není bezprostředně nutné ! A takovýchto případů je více, ovšem epiziotomie by se dali nahradit napřímklad jinou volbou polhoy při porodu, nežli vleže naznak, jako je tomu stále dodnes a pod.
 Zdenka, syn 3,5 roku 
  • 

o co jde? 

(20.1.2005 15:03:39)
Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, okamžitě jsem nakoupila nebo si půjčila všechnu dostupnou literaturu o těhotenství a také o možnostech porodu. Po pečlivém prostudování všech variant jsme se s manželem rozhodli rodit v nemocnici na Mělníku, která je údajně proslulá množstvím císařských řezů apod. Já přišla do nemocnice ve 35 týdnu a přidělenému panu doktorovi jsem řekla svou představu o porodu, kterou bez námitek akceptoval. Moje představa byla míč, možnost pít, bez epidurálu, mít manžela u sebe a teplo. Protože bylo léto, poslední přání bylo automaticky vyslyšeno. Manžel byl u mě a počítal kontrakce, osm hodin jsem si zaskákala na míči, každou hodinu vypila 2 dc vody a za příšerných bolestí zad porodila zdravého syna. Nestalo se mi, že bych měla jakýkoli problém a Doktorům Hradcovi a Kuchynkovi děkuji a každé nemocnici přeji víc takových doktorů. Pravdou je, že bylo i pár stinných stránek, ale až následující dny: žádná instruktáž kojení, natož přiložení na sále hned po porodu, neochota dětských sester, ale dalo se to přežít. Nechápu maminky, které chtějí se zdravím svým i dítěte hazardovat a rodit doma, tím míň chápu muže, kteří jim to radí. Já bych se bála případných komplikací a nemožnosti rychle a odborně na ně reagovat. Nepochopila jsem vůbec nic z článku (nesouvislý text bez logické myšlenky), jen se asi jedná o snahu nějakého muže "napravovat" názory jiných mužů, ale já osobně si nemůžu muže při porodu vynachválit, naopak jsem spíš narazila na aroganci a neochotu žen-sester. Každá žena se může rozhodnout sama, jak chce rodit a podle toho se zařídit. Nemá smysl hanit jednu nebo druhou nebo třetí....variantu, JAKÝ SI TO UDĚLÁŠ, TAKOVÝ TO MÁŠ. Zdar všem ženám, o kterých vlastně všechno je. Mimochodem, manžel o našem porodu mluví jako skvělém a jednoduchém zážitku a já ho při tom nechávám, protože pro něj-chlapa to tak určitě bylo, popisovat moje muka nemá smysl, protože kdo nezažije, nechápe, ani autoři knížek, doktoři nebo jiní chlapi.....Z
 Toranoko 
  • 

Re: o co jde? 

(20.1.2005 15:14:15)
Právě o ten strach, který do vás všude tlačej, o ten jde. To, že pokud se rozhodnete jít jinou cestou, než je ta oficiální, všichni vás straší tím, co všechno se vám může přihodit. Není to jen u porodů, ale i u způsobů stravování, léčení běžných chorob, atd.
Já sama neodsuzuju nikoho, kdo využívá klasických porodů, bere léky na každé zvýšení teploty a každé píchnutí v zádech, jí uzeniny a cokoliv mu chutná. Proč teda odsuzuje on mě?
 Toranoko 
  • 

Re: o co jde? 

(20.1.2005 15:15:12)
Právě o ten strach, který do vás všude tlačej, o ten jde. To, že pokud se rozhodnete jít jinou cestou, než je ta oficiální, všichni vás straší tím, co všechno se vám může přihodit. Není to jen u porodů, ale i u způsobů stravování, léčení běžných chorob, atd.
Já sama neodsuzuju nikoho, kdo využívá klasických porodů, bere léky na každé zvýšení teploty a každé píchnutí v zádech, jí uzeniny a cokoliv mu chutná, kouří, atd. Je to jeho život a jeho věc. Proč teda odsuzuje on mě a chce mi diktovat co se smí a co se nesmí?
 zuzka, syn 3 mesíce 
  • 

Re: o co jde? 

(20.1.2005 16:06:11)
souhlasím s tímto názorem, myslím si ze zádný muz nemuze hodnoverne tvrdit co zena pri porodu potrebuje a do niceho ji nutit.hazardovat se zivotem ditete jen proto ze chce mit zena domaci pohodli a atmosferu mi pripada silenost a bláznovství. Ano je pravda, ze drive se rodilo doma ale autor prispevku p. Marek jiz nezverejnil statistiky kolik deti a matek pri tom zemrelo!!!! jiste není dobré zenu nechat celou dobu porodní lezet a trpet v bolestech ale mit nad porodem lékarský dohled povazuju za nezbytné. Srovnání lékarského dohledu nad porodem a pohlavním stykem uz mi prijde uplne uhozené !!!!pri pohlavním styku prece ve vetsine prípadu nemuze jít o zivot a lékarská pomoc není nutná a hlavne nejde o prípadný zivot malického novorozence ale jen o blaho dvou lidí!!!
Ale tot pouze muj názor, jsem pro prirozený porod, ale lékarský dohled povazuji za nutný a bez neho to vidím tak, ze zena hazarduje se zivotem nejen svým ale hlavne nekoho tretiho, bezbranného dítete a na to nemá nárok!
 Apolena. 


Re: Re: o co jde? 

(20.1.2005 20:57:48)
Ovšem o život nejde ani u většiny porodů, tak proč by se to nedalo srovnávat?
A dřív ženy při porodech umíraly z důvodů, které dnes už doma nehrozí - špatná strava, tělo vyčerpané mnoha porody, špatná hygiena = infekce atd.
 Zdenka 
  • 

Re: Re: Re: o co jde? 

(21.1.2005 14:31:57)
Myslím, že doma hrozí infekce a špatná strava taky, rozhodně víc než v nemocnici. Kámošky kámoška rodila doma (ještě za komanče) a infekce jí způsobila velký problémy.
 schamka + krakeni 


infekcia? 

(21.1.2005 14:43:09)
Infekcia hrozi aj doma, aj v porodnici. K tym infekciam v porodnici si dovolim dva priklady:

Mna, ako maminu chlapceka, zaujima aj tema stahovania predkozky. V NL sa s tym nebabre, az kym sa to samo prirodzene neuvolni. Kym nie su problemy-napr. zapaly, netreba s tym nic robit. A vies, co som sa docitala, ze byva vacsinou pricinou tych zapalov? No, trikrat hadaj - ano, porod v porodnici, kde to male detske telicko neosidluju bakterie matky, ale ktovie aky sajrajt, ktory prezil aj veskeru nemocnicnu dezinfeciu. Pomaha vraj 100% rooming-in, ale doma je doma.

Rodila som doma. Vsetko islo ako malo, az sa nam to na konci "zadrhlo" a isli sme do nemocnice, kde nam pomohli. Bol to ale tzv. ambulantny porod, hned na druhy den som bola doma. Sestricka, co chodila kontrolovat mna i maleho sa ma pytala, ci pri moceni nemam bolesti, co by mohli poukazovat na zapal mechura. Vraj je to medzi zenami, co rodili v nemocnici bezne, narozdiel od tych, co porodili doma...

Nevravim, ze doma je to lepsie ako v nemocnici, ale nemam ani rada, ked sa tvrdi, ze v nemocnici sa nic nemoze stat a pod.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: infekcia? 

(21.1.2005 20:18:20)
Schamko - naprosto mimo tema - pochopila jsem, ze bydlis v NL...? Nevim kde, ale prosim koukni na maminky v Evrope ci zahranici. Byla tam maminka - Marketa s Dennisem bydlici v Maastrichtu - hledajici ceskoslovenske duse v okoli. Myslim, ze by byla rada, kdyby ses ji ozvala. Take na "maminkach v Evrope" shanela Xenie informace o porodu v NL. Sice zrejme nebude rodit doma, ale pokud bys mela nejake informace tykajici se porodu v nemicnici v NL, urcite bude rada. Dekuji.
 Magda Hola 
  • 

Re: Re: o co jde? 

(20.1.2005 23:41:30)
mile pisatelky,

Je na ceske pomery zcela normalni, ze se nekdo ohani ohranymi vetami typu "vzdyt na zene zalezi" a pritom samy preferujete jen sve vlastni nazory. Pisatelka Zuzana zrejme necetla knihu pana Marka, kde statistiky uvedeny jsou a vrele tuto knihu mohu doporucit, jako i jine tituly pana Marka. Vas strach vypliva ze zjevne neinformovanosti a neduvery v sebe jako v zenu s jeji osobni a nenahraditelnou intuici, kterou jak se zda, z Vas neotresitelne nazory panu porodniku zcela odstranily. Proto preji vsem odvaznym krasne porody, at uz si vyberou jakoukoliv variantu.
 Petra 
  • 

Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:11:16)
Milá Zuzko,naprosto s Vámi souhlasím.Rodit v dnešní době doma bez lékařského dohledu považuji za naprostý hazard,dokonce bych to označila za trestuhodné.Vůbec se nedivím,že porodníci na takovou možnost nechtějí přistoupit,vždyť kdo by si na sebe vzal tak obrovskou zodpovědnost?Porod jen s porodní asistentkou?Nežijeme přeci ve středověku,kdy byla mnohem větší novorozenecká úmrtnost a také ženy rodičky dosti často porod samotný nepřežily.Já osobně jsem měla možnost poznat pár porodních asistentek a mohu říci,že do jejich péče,bez dohledu lékaře,bych sebe ani své dítě v žádném případě dobrovolně nesvěřila.Tyto ženy umějí rodičku dobře namasírovat,uklidnit,umí i základní lékařské výkony,ale jakmile by byl sebemenší problém,ten řešit neumějí,ihned by stejně volaly lékaře.V takovém případě se hraje o čas a ten už bohužel nejde vrátit.
Pokud někomu vadí tzv. Továrny na děti,tak přece může rodit v menších porodnicích nebo v centrech aktivního porodu,kde mají větší pohodlí(i když to podle mne také není zas tak úplně pravda).
Naštěstí u nás možnost rodit doma zatím nepřichází v úvahu a myslím si,že dlouho to ještě možné nebude,takže zájmy našich nenarozených dětí snad zůstanou neohroženy.
 *Aida* 


Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:29:41)
Mila Petro,
mam jen jedinou otazku: Kolik toho o porodech doma vis? To ani nevis, ze zeny v Cechach v soucasnosti doma rodi? Ja takove znam 4 (mozna si vzpomenu na vic) a to ani v Cechach neziju :o))))).
 dgg 
  • 

Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:24:43)
No to snad ne! 4
Ja je znam 4000 co rodili v nemocnici.
 Janijaja 


Re: Re: Re: o co jde? 

(27.1.2005 9:42:47)
Teda, mne to neda. Petro, opravdu toho moc o porodech doma nevis! Musim Te upozornit, ze v zajmu nenarozenych deti rozhodne nemusi a velice casto ani neni porod v nemocnici. Chces-li si rozsirit obzory, zacni treba knihou od Henci Goer, kterou doporucuje i pan Marek. Myslim, ze cisla jsou vice nez vymluvna. Podobne je tomu napriklad i v knize: Porod s dulou. Pritomnost zkusene zeny, ktera Te umi "jen" uklidnit a namasirovat, snizuje statisticky vyznamne pouziti anestetik i vyskyt komplikaci u porodu.
Jisteze porod v porodnici, kdy je obcas personal neprijemny se "da vydrzet", ale protoze je to velmi vyznamna a neprilis casta udalost v nasem zivote, urcite by vetsina zen uvitala jen prijemne vzpominky. Stejne tak je urcite novorozencum prijemnejsi domaci prostredi, znami lide a klid, nez neustale se obmenujici personal, cizi pachy, zvuky, svetlo atp.
Nevim presne kolik porodu je fyziologickych a bez problemu, ale vyškolená porodní asistentka problém pozná. Pakli-že existuje dobá spolupráce s porodnicí, není problém tam zavolat, aby se připravili. Tak se to dělá např. v Ženevě.
 Klárka 
  • 

Re: o co jde? 

(23.1.2005 10:47:00)
Uplny suhlas. Ja som pocuvala diskusiu v radiu, aj som si precitala clanok p. Vlasty. Som este len v 4. mesiaci tehotenstva ale porodnicu uz mam vybranu (Kadan), ale urcite viem ze by som nikdy nehazardovala s mojim zivotom alebo zivotom miminka - porodom doma. A rovnako ako vacsina tehotnych zien ktorym zalezi na sebe i na miminku, mam prestudovany kopec literatury a clankov z internetu.

Som clovek tolerantny a respektujem zeny ktore propaguju prirodnu medicinu alebo porody doma, ale jedno co ma dokaze vytocit, ked to niekto vnucuje aj nam ostatnym. Pan docent z Prahy na mna neposobil prehnane sebavedome ani typ macho, a ja osobne by som ho pri porode urcite radsej privitala, ako lekarku-zenu, alebo p. Vlastu.
Je to vec nazoru, len nechapem preco p. Vlasta tak zhanobil a odsudil vo svojom clanku nazory fundovaneho doktora. Citila som z toho zavist a mozno i nenavist. Ale to je mozno len moj pocit. Mna teda nepresvedcil.
 Apolena. 


Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 11:07:09)
Vero, Klárko,
asi jste nepřečetly dost důležité literatury, když si myslíte, že miminko by se mohlo narodit do exkrementů.
A tolerancí taky zrovna nesršíte. Zopakuju to znova - NIKDO vám nezaručí, že v porodnici nezemřete vy nebo vaše dítě, třeba kvůli krvácení nebo kvůli chybě personálu, těch důvodů může být víc.
Zkuste nejdřív trochu číst a ptát se, než napíšete něco podobného, z vašich příspěvků je znát nedostatek informací.
 Klárka 
  • 

Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 11:28:26)
Silvie ja som len chcela povedat to, ze mna nikto nepresvedci rodit doma. Neviem kde si rodila alebo planujes rodit ty (a nakoniec je to tvoja vec), ale nechci ma presvedcit ze som netolerantna, len preto ze som neuverila "argumentom" ak sa to tak da nazvat Vlasty Marka. je na kazdej zene, ako si to zariadi a ako bude hazardovat so svojim zivotom a zdravim miminka. Ja osobne mam s lekarmi a nemocnicami len tie najlepsie skusenosti a plne im doverujem.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 12:00:41)
Klárko,
předpokládám, že reaguješ na můj příspěvek, ačkoliv nejsem Silvie, ale Sylva.
Tolerance je o tom, že RESPEKTUJEŠ (nikoliv hodnotíš) rozhodnutí toho druhého. Já jsem rodila doma a bylo by snadné napsat, že bych nikdy nehazardovala s životem a s city svého dítěte, a proto bych nikdy nešla do porodnice. Jenže ono to tak jednoduché není - každá máme jinou představu o bezpečí, každá si věříme jinak, každá jinak vnímáme své dítě...
Znám fůru žen, které rodily doma, a žádná neuvedla jako důvod, že rodila doma kvůli svému pohodlí. Pořád kolem dokola se objevují názory, že rodíme doma kvůli svému pohodlí a na dítě nemyslíme, ačkoliv se nás nikdo na naše důvody neptá - vycházíte ze SVÝCH domněnek - to mi tedy připadá stejně inteligentní, jako když budu tvrdit, že elektřina nemůže fungovat, protože já tomu nerozumím.
Je komické, když někdo napíše "já jsem tolerantní, ale každý, kdo se rozhodl jinak než já, je hazardérka".
 e-Liška 


Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 14:43:58)
Sylvo,
mluvis mi z duse. Kdyz se moje prvni dcera narodila klestemi (mimochodem prave v kadanskem CAPu, kde me par dni predtim PA ujistila, ze jako prvorodicka stejne v CAPu nevydrzim, protoze neustojim ty bolesti, a pri samotnem porodu me tak dokonale vystresovala, ze nasledna tisen plodu me uz ani neprekvapila - ale uprostred porodu uz clovek nikam neutece) a podruhe otehotnela v cizine, hledala jsem dlouho porodnici, kde nejenze disponuji vanou, ale hlavne se ke mne budou chovat jako k zene a svepravne bytosti, nejen jako k "pripadu". Uz jsem se skoro po cetbe knizky Henci Goer rozhodla, ze porodim doma, coz se ovsem nezdalo manzelovi, kdyz jsme konecne objevili misto, ktere jsme hledali, hodinu cesty od nas - a nakonec jsem neporodila ani doma, ani v porodnici, ale v aute, protoze mi cestou praskla voda a pak uz to slo neskutecne rychle, ani sjet z dalnice jsme nestacili (a tak si manzel, puvodne se branici porodu doma s PA, chytl Karolinku sam). Nicmene tahle zkusenost me naucila, ze porod neni udalost, ke ktere clovek potrebuje tym profesionalu se spoustou diplomu - a tohle je myslim duvod, proc nektere zeny nechteji rodit doma; dokud jsem si to nevyzkousela sama, neverila jsem, ze ve mne schopnost privest na svet dite je. Je to asi logicke - po vsech tech letech, kdy chodime se vsim za spoustou specialistu (s rymou na ORL, s ditetem do jesli...), se uz prestavame spolehat na schopnosti sveho tela a sve duse. Myslim, ze medicinske vedeni porodu ma i negativni dusledky pro budouci rodicovske schopnosti - tvari v tvar sebemensim tezkostem rezignujeme a volame odborniky, pripadne dite rovnou skatulkujeme jako spatne zvladnutelne, misto abychom spolu s nim hledali cestu a reseni.
Drzim palce a preju trpelivejsi partery v dialogu,

Eliska K.
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 15:40:21)
Sylvo,prestante prosim napadat lidi o kterych nic nevite.Na diskusi ktera je zde vedena jsem toho precetla dost.
Kde berete tu jistotu,ze jen ten vas nazor je spravny?Take bych rada rodila v domacim prostredi(mit moznost okamziteho reseni prip.komplikaci),ale to riziko radeji prenecham vam "informovanejsim"
Vim,ze v nemocnici to take vzdy nemusi dopadnout dobre,ale kdyz k takove situaci dojde a je ohrozeny zivot miminka,nebo rodici maminky v te nemocnici maji alespon sanci.
Vim,ze zde zdelujete jen vasi zkusenost,ktera dopadla dobre,ale ne kazdy musi mit to stesti jako vy.Cetla jste take o nepredvidatelnych komplikacich u porodu?Predpokladam,ze ano,ale to bych se asi dotkla vasi inteligence,protoze,kdyby ste to cetla nikdy byste nemohla nekomu doporucit rodit doma.Kdyz to zase vezmu z druhe stranky,kazdy by mel moznost se rozhodnout,ale take by si mel uvedomit,ze v tomto pripade nerozhoduje jen o sobe.
 Klárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 15:53:19)
Uplne s vami suhlasim! Pani Sylva si asi este neuvedomila, ze "place na spatnom hrobe". To ako tvrdite ze bojujete za to, aby si zena mohla slobodne vybrat kde bude rodit a mala to dokonca zadarmo len preto ze si plati zdrav. poj., sorry, ale tu to svojimi utocnymi recami asi nevybojujete. Rovnako ako pan Marek svojim clankom. Len zhodil sam seba a to za co bojuje. Ale to my "neinformovani" asi nepochopime.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 16:41:31)
Klárko,
já nepláču, snažím se něco dělat, neptala ses mě na to, takže nevím, z čeho usuzuješ, že všechno "řeším" jen touhle diskuzí.
Kromě toho se ovšem podobných diskuzí účastním. Jednak proto, aby se k potencionálním zájemkyním o porod doma dostaly nezkreslené informace (aby jim třeba někdo netvrdil, že porod doma není legální).
Taky proto, že mě nebaví nechat se urážet od lidí, kteří se ani nenamáhají přečíst si příspěvky, na které reagují, natož aby o porodech doma něco věděli.
 MH 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:03:03)
Porod doma


Zastánci porodu doma uvádějí, že žena je zbavena strachu a úzkosti před zdravotnickou technikou, že okolí, na které je zvyklá, ji uklidňuje a dává pocit jistoty.


Touha zůstat doma, v klidném prostředí je pochopitelná, ale není rozumná. Možnost porodních komplikací i při bezproblémově probíhajícím těhotenství je příliš veliká, než aby mohla být podceněna. Při kritickém pohledu může sloužit Nizozemí naopak za příklad svědčící proti domácímu porodnictví. Ve srovnání s ústavním porodnictvím je výskyt porodnických komplikací a úmrtí dětí i matek podstatně vyšší. Sami nizozemští porodníci nesouhlasí s tím, aby jejich země byla zneužívána jako příklad návratu k domácímu porodnictví. Studie provedená v Berlíně dokázala, že každá pátá rodička nebo nedělka, která rodila doma, byla posléze převezena na kliniku v důsledku náhlého zhoršení jejího zdravotního stavu.


Poněvadž tendence rodit doma se u nás zatím neobjevila a asi ani v širším měřítku neobjeví, není třeba připomínat některé právní aspekty tohoto způsobu vedení porodu a zodpovědnosti lékaře, který s porodem v domácnosti (byť s výhradami!) souhlasil.

 xxx 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:05:30)
Jeste ze tak!
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:34:55)
MH,
prosim o odkazy na ty studie.
Jinak od kdy je potreba souhlas lekare k tomu, aby zena mohla rodit? :o))))) To me celkem pobavilo.
Ja jsem napriklad doma rodila pres vyslovny nesouhlas lekare. Jenze tady mame demokracii a zdravotni pece mi nemuze byt odeprena.
 MH 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:48:38)
www.porodnice.cz

No jo, ty bys videla demokracii, kdyby se ti neco stalo anebo miminku.
Proboha lidi proc ze sebe delate doktori kdyz tomu nerozumite? To ze si nastudujes par knih od "fanatickych fandu porodu doma" jeste neznamena ze tomu rozumis. Nase zdravotnictvi asi vi co dela a jsem rad ze to tak je.
Kdyz tuto diskusi cte nejakej doktor-porodnik, musi se smat.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 21:23:12)
MH,
pises: "No jo, ty bys videla demokracii, kdyby se ti neco stalo anebo miminku.
Proboha lidi proc ze sebe delate doktori kdyz tomu nerozumite? To ze si nastudujes par knih od "fanatickych fandu porodu doma" jeste neznamena ze tomu rozumis. Nase zdravotnictvi asi vi co dela a jsem rad ze to tak je.
Kdyz tuto diskusi cte nejakej doktor-porodnik, musi se smat."

Prominte, ale ta prvni veta je opravdu trosku moc, ja totiz postizene dite mam a to diky tomu, ze jsem rodila v porodnici (viz muj predchozi prispevek). Nevim, odkud berete, ze jsem si nastudovala nejake knihy o porodu doma, neprecetla jsem totiz ani jednu (dneska uz clovek nemusi pro info chodit do knihovny). Nejsem lekar ani si na to nehraji. A i nase zdravotnictvi se bude muset prizpusobit, at se Vam to libi nebo ne.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:56:01)
Aido, to je z knížky Průvodce těhotenstvím a porodem - F. Macků, J. Macků.

Stručný výtah, jak si autoři představují porod: holení, klyzma, žádná potrava (nicméně dovolen je aspoň po douškách čaj), pokud je hlavička nad pánví nebo odtekla plodová voda, musí rodička ležet (!), a pokud neodtekla, tak žádné neštěstí, mezi 3-5 cm provedeme dirrupci (asi aby nám rodičky moc necouraly po sálech), vnitřní vyšetření po hodině, po celu dobu druhé doby porodní musí rodička ležet na zádech, při známkách hrozícího natržení se provádí episiotomie (protože je to "příkaz moderního porodnictví")...

Brrr, něco takového jsem zažila poprvé a jsem opravdu ráda, že porodníci u nás se začínají čím dál tím víc řídit doporučeními WHO a čím dál tím míň lpí na starých zvyklostech. Druhý - normální - porod byl s prvním nesrovnatelný ;o)

S.

 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:19:53)
Doporučuji vám, pane H., prostudovat také tyto studie, a neomezovat se pouze na názor jednoho porodníka ze staré školy.)

Alena
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:23:00)
promiňte, chybný odkaz - je to tady

kdyby to nešlo, tak http://gentlebirth.org/ronnie/homejjg.html
 xxx 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:26:10)
stranku nelze zobrazit
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(24.1.2005 18:34:51)
Zkopírujte si ten www odkaz do toho řádku nahoře a klikněte na Přejít nebo potvrďte klávesou Enter.)
 Hannah 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(24.1.2005 21:41:27)
Tak tohle znám, je to přesná citace z učebnice od Macků a kol. - už taky pár let stará, na internetu k přečtení třeba i na www.porodnice.cz, ale tam je takových perliček povíc, myslím v té učebnici, ale na porodnici.cz taky...
 Hannah 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(24.1.2005 21:41:37)
Tak tohle znám, je to přesná citace z učebnice od Macků a kol. - už taky pár let stará, na internetu k přečtení třeba i na www.porodnice.cz, ale tam je takových perliček povíc, myslím v té učebnici, ale na porodnici.cz taky...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 16:05:45)
Cetla jste take o nepredvidatelnych komplikacich u porodu?Predpokladam,ze ano,ale to bych se asi dotkla vasi inteligence,protoze,kdyby ste to cetla nikdy byste nemohla nekomu doporucit rodit doma. (Vera)


Kde by tedy měla žena rodit? Můžeme bezpečně říci, že žena by si měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně, a na takové periferní úrovni, kde je dostupná náležitá péče (FIGO 1992). U těhotných žen s nízkým rizikem to MŮŽE BÝT DOMA, na malé porodnické klinice nebo v porodním centru ve městě, a možná i na porodnickém oddělení větší nemocnice. (oficiální doporučení Světové zdravotnické organizace)


Docela se bavím představou, že by "porodní odborníci" ze Světové zdravotnické organizace nikdy neslyšely o nepředvídatelných komplikacích u porodu :o)))) Mimochodem, já nikdy neslyšela Sylvu, že porody doma doporučovala. Ale vím o ní, že se v rámci možností snaží poradit potenciálním domarodkám, jak to udělat a na koho se obrátit, aby si porod maximálně zabezpečily - což, jen tak mimochodem, v "civilizovaném světě" je záležitostí zdravotníků, a nikoli samotných rodiček.

S.
 xxxx 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 16:16:50)
Tak co s tim otravujete tady? Asi na tom neco bude kdyz se nase zdravotnictvi k tomu nema ne? A nebude to o penezich, s tim zas na nas nechodte. Kdyz chcete neco extra tak si zato zaplatte holcicky. Ja kdyz budu chtit u meho porodu lekare XY a ten bude mit volno az budu rodit, taky to nebude zadarmo :-)
A uz bylo tech sofistikovanych argumentu dost nemyslite?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 16:24:49)
Milé zlatíčko xxxx,

nějak jsem nepochopila tvůj příspěvek :o)

S čím tu otravuju? S oficiálním doporučením, které (mám pocit) šíří i naše ministerstvo? Asi jsou lidé, kteří ho neznají, soudě dle jejich navážení se do ostatních diskutérek, tak jsem si dovolila jim rozšířit obzory. Na čem něco bude? Že porody doma jsou dostatečně bezpečné, aby si je ženy mohly zvolit, pokud chtějí? Asi jo, když moje známé v různých státech Evropy tak mohly rodit a odborné pomoci se jim dostalo. A co si mám zaplatit? Službu, kterou mi české zdravotnictví nenabízí? Jak to mám, probůh, udělat? Aby bylo jasno, s tou službou teď nemluvím o porodech doma (i když těch se to týká taky), ono naše porodní služby kulhají na více místech :o(

Děvenko, mohla by ses vyjádřit tak, abych pochopila, na co konkrétně v mém příspěvku jsi reagovala?

S.
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:01:15)
...U zen s nizkym rizikem to muze byt i doma...Pro me tedy i nizke riziko zustava rizikem.
Pochybuji,ze byste v nasem state nasla odbornika-ci(porodnika),ktery by takove riziko podstoupili,oni totiz ze sve praxe vedi kolik"rodicek s nizkym rizikem"prijde a pak jde o zivoty.
I v nasem zdravotnictvi najdete erudovane odborniky,kteri razi teorii co nejprirozenejsiho porodu a pokud mozno do niceho nezasahovat,ale k porodu doma byste je nepremluvili.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:29:18)
Vero, "nízkoriziková" je vlastně každá žena, u které nebylo shledáno žádné riziko :o) Co si o tom myslíš ty, je tvoje věc a nepochybně máš právo rodit v nemocnici. Rozhodně ale nemáš právo otírat se o inteligenci těch, kterým je blízký názor LÉKAŘŮ, že i doma lze rodit bezpečně. Samozřejmě, porod doma má svá rizika, stejně tak jako porod v nemocnici má taky svá (a třeba zas i trochu jiná) rizika.

A co se týká asistentce u porodu doma - jak už jsem psala, v zahraničí to lze. Čeští porodníci se chlubí tím, jak jsou vyspělí... ale přitom NEUMÍ vyjít vstříc jiným požadavkům, než na jaké jsou zvyklí. Mluvím teď nejen o porodech doma, ale i o ambulantních porodech nebo třeba o porodech v nemocnici leč pod vedením SVÉ VLASTNÍ MNOU VYBRANÉ (a zaplacené, samozřejmě) porodní asistentky... Kurňa fix, to je takovej problém, aby se sešli zástupci porodních asistentek, porodníků, neonatologů a praktických dětských lékařů - a společně si domluvili pravidla péče? Pokud si s tím nevědí rady (nevěřím), není přeci problém, aby si před tím zajistili třeba stáž v zahraničí a odkoukali model péče od nich ;o)

S.
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:04:06)
Neotiram se o inteligenci lekaru,ale o vasi,kdyz ignorujete rizika ktera mohou u porodu nastat.Ja sama jsem rodila nedavno v tzv tovarne na deti.Mela jsem tam naproste soukromi,svou porodni as.ktera za mnou prijela domu a kdyz videla,ze uz je to k porodu odjeli jsme do porodnice.Doktori do niceho zbytecne nezasahovali,porod byl v pohode bez medikace,zadnou jsem nechtela.Mimi vyrovnane a take v pohode.mela jsem stesti?Mela,kdo zaruci,ze i pristi porod bude v pohode?da se to predpokladat,ale...Muzu tady do kola vypravet priklady porodu mych znamych a kamaradek,ktere take nepodcenily pripravu a prez vsechno snazeni to nedopadlo podle jejich predstav.A rozhodne to nebylo zpusobeno zasahy lekaru.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:11:17)
Vero,
NO A CO? Já zas můžu napsat fůru příkladů, kdy mým kamarádkám porod nedopadl dobře - právě proto, že byly v porodnici, kde jim neustále do jinak úplně normálního průběhu porodu někdo zasahoval. A věřte, že některá z nich občas pronese - že já husa hloupá nerodila radši doma, mohla jsem si ušetřit fůru komplikací. A to se tu teď budeme trumfovat, která zná těch hrůzostrašných příběhů víc?
Mimochodem - nikdy jste nečetla nebo neslyšela, že by v porodnici zemřela žena nebo dítě, případně oba?
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:39:05)
Sylvo.Ja se s vami rozhodne trumfovat nebudu.jen konstatuji,ze rodit doma je rozhodne vetsi riziko nez rodit v nemocnici,kde jsou vybaveni na nenadale situace a sebelepsi PA vam takovou peci neni schopna poskytnout.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:54:30)
Beru to na vědomí. Už jsem pochopila, že se snáz domluvím s porodníkem, než s některými diskutujícími zde se vyskytujícími :-). Poturčenec horší turka (další urážlivé přísloví).

Sylvie, vzpomněla jsem si na "Paní učitelka zíkala, ze plší." :-))))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:17:05)
Vero, za prvé - ta citace nebyly MOJE názory. Co se mne týká, já rodila dvakrát - jednou poněkud hororově ;o) v nemocnici, podruhé pohodově v jiné nemocnici. Ta citace byl OFICIÁLNÍ NÁZOR LÉKAŘŮ ZE SVĚTOVÉ ZDRAVOTNICKÉ ORGANIZACE. Co se týká navážení se, mělä jsem na mysli tento váš příspěvek pro Sylvu. Konkrétně tohle: Predpokladam,ze ano,ale to bych se asi dotkla vasi inteligence,protoze,kdyby ste to cetla nikdy byste nemohla nekomu doporucit rodit doma.

MMCH já rizika teda neignoruju. a víte, co je největší legrace? Že o rizicích u porodu jsem se dozvědla nejvíc právě od holčin, které rodily doma - v zahraničí - a od svojí porodní asistentky, která je u porodu doma doprovázela, mi zjišťovaly podrobnosti. O co jde, jak se to řeší v nemocnici, co se s tím dá nebo nedá dělat doma...

Jenomže ono je těžké zbavit se předsudků, že doma rodí jenom ženštiny, které o porodu ví prd, že? ;o)

S.
 Klárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:18:30)
Mna to tu uz nebavi. Pripadam si akoby som sa dostala do medzi nejaku sektu. Preboha ti ludia nedokazu pochopit ze jednoducho "porod doma" nasi lekari nedoporucuju a basta? Pacia sa mi prispevky MH. Este ze o nasom zdravotnictve nerozhoduju ludia typu Sylva, Aida a spol. Asi o nich este nevedia haha.
A nech tu zas niekto napise za sa navazam alebo som netolerantna tak....
Proste mile radobydomarodilky, je to tak ako to je, a skuste popremyslat preco. A ak sa vam nepaci, chodte rodit do zahranicia, ked je tam taka demokracia. NO comment.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:27:32)
Sorry, už stokrát jsem si slíbila, že nebudu rejpat, nebudu rejpat, nebudu rejpat... a stejně mi to nedá :o) Rada: "Když chcete rodit doma, jeďte do zahraničí." patří mezi mé nejoblíbenější :o)))) Opravdu autorům této věty nedochází absurdita jejich rady? :oO

Klárko - čím by konkrétně tebe ohrozilo, kdyby se i českým domarodkám dostalo řádné péče, která jim je v současnosti odpírána? Čím tě to ohrožuje, že si bráníš tuto možnost připustit? Co ti na té myšlence vadí? Co tě vede k tomu, že schvaluješ odpírání zdravotnické péče některým lidem? Myslíš si, že žena rodící doma bez odborné pomoci je na tom líp, než žena rodící doma s odbornou pomocí?

Předem děkuji za odpovědi.

S.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:30:46)
Klárko,
já chápu, že lékaři většinou porod doma nedoporučují. Většinou, protože už i já jsem se setkala s lékaři, kteří nebyli proti, ovšem při dodržení určitých podmínek (a byli Češi!). Mimochodem na www.porodnice.cz probíhá i diskuze k porodům doma. A ačkoliv se baví lékař od Apolináře a kromě jiných i já, diskuze je klidná a věcná. Takže asi nebude moje vina, že tahle diskuze je taková, jaká je.

Setkávám se s tím často - kde nejsou argumenty, nastoupí urážky.
 dgg 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:51:33)
Ještě před několika desetiletími byl porod doma naprosto běžný. Dnes je však vzácností. Často slýchávaný argument, že se v zahraničí rodí běžně doma, jako např. v Nizozemí, je jen částečná pravda. Ve vyspělých zemích obvykle porodí dobrovolně doma pouze několik žen z tisíce. Výjimkou je pouze jediná země na světě, a tou je skutečně Nizozemsko, kde počet domácích porodů dosahuje 38 %.
Proč právě Nizozemí? Nizozemští experti vysvětlují domácí porody ve své zemi náboženskými důvody a tradicí. V této zemi je proto dokonale vypracován speciální systém porodnické péče. Jsou k dispozici sanitní vozy vybavené pro resuscitaci matky i dítěte, které jsou do 10 minut v nejbližším porodnickém zařízení. Nizozemí je malá a rovinatá země, kde v zimě nehrozí sněhové kalamity. V tomto systému je důležitý i stavební charakter lidských obydlí, když převažuje nízkopodlažní zástavba, bez výtahů. V Nizozemí se pro porod doma rozhoduje více než 60 % žen, tzn. že okolo jedné třetiny porodů je stejně nakonec ukončeno v porodnickém zařízení.

Přitom v sousední Belgii, v zemi, která je charakterem téměř totožná s Holandskem, rodí dobrovolně doma ženy jen sporadicky.

Porody doma mají své zastánce i odpůrce. Lékař jsou jim, z důvodu bezpečnosti, jen málokdy nakloněni, a to dokonce i samotní nizozemští porodníci. Komplikace, které mohou při porodu nastat, nelze předpovídat v porodnickém zařízení, natož v domácnosti. Přitom je nikdy nelze vyloučit, dokonce ani v případech, kdy celé těhotenství probíhalo bez rizika a komplikací. Počet neočekávaných příhod při porodu, kdy je nutné akutně ukončit porod císařským řezem, kleštěmi nebo chirurgickým vybavením placenty, postihne každou osmou až desátou původně zcela zdravou maminku.

Při porodu doma se však v největším nebezpečí ocitá nezaviněně dítě. Naprostá většina akutních císařských řezů a klešťových porodů se provádí z důvodů ohrožení dítěte nedostatkem kyslíku. Plod se může udusit pro náhle utažený pupečník nebo nedostatečnou činnost placenty během několika minut. Pokud se dítě přesto narodí „přidušené“, pak rozhoduje rychlost, s níž musí erudovaný dětský lékař zakročit při oživování, a doba nutná na přepravu malého pacienta na vysoce specializované oddělení péče o novorozence.

Porod je z hlediska vývoje dítěte významným okamžikem. Dnes je možné naprosto přesně stanovit, v jakém stavu bylo dítě porozeno. Porodní hodnocení dítěte, Apgar skóre, se dnes již považuje jen za orientační, protože se nejedná o zcela přesné měření, je velmi subjektivní. Rozhodující je vyšetření krevních plynů z krve pupečníku. Po oddělení dítěte od pupečníku se odešle několik cm pupečníku na laboratorní rozbor. Výsledek je znám do několika minut. Tímto vyšetřením se přesně potvrdí, zdali se dítě narodilo v pořádku, nebo zdali během porodu trpělo nedostatkem kyslíku a pokud ano, zda se jedná pro další jeho budoucnost o významnou nebo nevýznamnou epizodu.

Riziko pro maminku je nižší, ale pokud u ní nastane třeba masivní krvácení po porodu placenty, tak rozhodují k její záchraně ne minuty, ale často desítky vteřin. V každé porodnici je 24 hodin denně připravený tým, který se skládá z porodní asistentky, lékaře porodníka a lékaře anesteziologa, dětského lékaře, dětské sestry, sálové sestry, event. chirurga, kteří jsou připravení provést císařský řez nebo jiný časově neodkladný, operační zákrok. A ti se dnes často neobejdou bez vysoce specializovaných služeb krevních a biochemických laboratoří.

Porod doma většinou láká ženy, které mají obavy z „přehnané techniky“ u porodního lůžka a příliš nemocničního vzhledu porodnic. Tyto ženy chtějí přivítat dítě doma spolu s otcem, v intimnější a vřelejší atmosféře. Protože však domácí porod není pro matku a dítě bezpečný, jsou proti nejen v České republice téméř všichni porodníci, ale i naprostá porodních asistentek.

Vývoj nelze zastavit ani v porodnictví a porody se domů již nevrátí. Byl by to krok zpět. Je třeba však mít stále na mysli zvelebování a vybavení porodnických zařízení, která by se měla čím dále tím více podobat domácímu, klidnému prostředí, ovšem s možností včasného řešení akutně vzniklé, život maminky nebo život dítěte ohrožující situace.

Z Knihy o Matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.


MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 19:11:27)
To s tím přidušením je zajímavý :o) Už jsem to tu psala několkrát, tak se omlouvám, že se opět opakuju. WHO na svých stránkách uvádí statistiky úmrtnosti - kolik lidí jaké věkové kategorie zemřelo z jaké příčiny v jakém státě. Jednou jsem zkusmo zkusila porovnat úmrtnost kojenců na "porodní komplikace" (přidušení, poranění) u nás a v HOlandsku. Světe div, v poměru k narozeným dětem u nás kvůli tomu umíralo stejně kojenců, jako v Holandsku ;o) Kdepak se asi stala chyba? :o)

S.
 Janka.b 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(28.1.2005 20:44:11)
Vaše debata se stále opakuje, každá máte své argumenty a vzájemně se nechápete. Smiřte se s tím, že se vzájemně nepřesvědčíte o své pravdě.
Ze své zkušenosti bych dodala, že jsem měla absolutně bezrizikové a pohodově těhotenství bez jakýchkoliv komplikací, takže mě pak dost překvapilo, že jsem měla velmi dlouhý a komplikovaný porod, který, kdybych rodila doma, tak bych bez lékařské pomoci nejen nezvládla, ale možná ani nepřežila.
Takže ať si každá žena rodí kde a jak si myslí, že je pro ni nejlepší.
Souhlasit musím s tím, že naši zdravotníci jsou ve své většině neochotni k novinkám a k tomu, aby vyhověli třeba trochu nestandardnímu přání rodičky. Rozhodně ne všichni, ale těch pokrokových stále není moc. Jen mají plné pusy toho, jak jsou světoví a jak jdou s moderními trendy ve vědě. A za tím se skrývá nabídka císařského řezu jako alternativního porodu.
Těm, které chtějí rodit doma, přeju, ať mají vše v phodě a bez komplikací a těm, které chtějí rodit v porodnici taky.
Mějte se všichni.
 Máca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(28.1.2005 20:56:02)
Taky už bych tu debatu ukončila. Změnit přístup zdravotníků k porodu asi bude dost těžké, proč by to také dělali, když, troufám si tvrdit, naprostá většina žen po něčem takovém ani netouží. Jsem z jihu Čech a když někomu řeknu, že jsem prožila přirozený porod, tak nikdo ani netuší, o čem je řeč. A to mám spousty kamarádek a známých, které mají porody za sebou a nebo se na ně chystají. Jdou prostě do nemocnice, protože se to tak dělá, tam už jim přece řeknou. Nepatřím mezi zastánce porodů doma, myslím, že přirozený porod se dá zažít i v nemocnici, je potřeba změnit přístup personálu. Jistě, i v nemocnici se může cokoli stát, ale pravděpodobnost, že to dopadne dobře je, alespoň podle mě, větší, než když budu rodit doma. Tak ať se vám daří své porody prožít, ne jen přežít. A zdravá mimča hlavně!!!
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 16:44:31)
Vero,
a nepletete si mě s někým? Můžete mi napsat, kde jsem někoho urážela? Jste si jistá, že víte, o kom a o čem píšete? Přečetla jste si příspěvky k téhle diskuzi?
OPRAVDU?
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:29:34)
Jsem si jista,ze jsem vas prispevek cetla a pokud jste cetla vy muj jiste byste vedela,ze zde nepisu o urazeni,ale o napadani.A to jak jiste uznate je rozdil.To jen k vasemu oblibenemu slovickareni.
A k upresneni,co jsem cetla vase prispevky,dobre ne vsechny,ale skoro vsechny kteri maji jiny nazor jak vy,napadate.Obcas se i pokusite o vysvetleni.
Kdyby jste byla tak sectela,jak ze sebe delate,asi byste mela trosku jine nazory.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 17:57:37)
Vero,
dobrá, nenapsala jste "urážet", ale "napadat". Našla jsem si váš příspěvek a vy jistě budete tak slušná, že si najdete nějaký můj, kde jsem kohokoliv napadala a budete mě přesně citovat.
 dgg 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:06:02)
Vero, Klárko,
asi jste nepřečetly dost důležité literatury, když si myslíte, že miminko by se mohlo narodit do exkrementů.
A tolerancí taky zrovna nesršíte. Zopakuju to znova - NIKDO vám nezaručí, že v porodnici nezemřete vy nebo vaše dítě, třeba kvůli krvácení nebo kvůli chybě personálu, těch důvodů může být víc.
Zkuste nejdřív trochu číst a ptát se, než napíšete něco podobného, z vašich příspěvků je znát nedostatek informací.
 dgg 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:08:10)
pardom zapomnela jsem dodat, ze cituji Sylvu jak se navazi
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:16:06)
Aha, tak já asi zcela nechápu význam slovesa "navážet se". Tohle je podle mého konstatování holého faktu. Pokud někdo napíše "jsem tolerantní, ale pokud někdo rodí doma, je hazardérka", tak to je logický nesmysl, no a že o porodech doma nic neví, na tom trvám, protože by jinak nemohly psát takové nesmysly.
Takže co to to navážení je? Je to to, že někdo napíše pravdu?

Fakt inteligentní diskuze, skoro jako o plácání a neplácání dětí.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:27:07)
Koukám, že diskuse se vyvíjí jako vždy, když se zuřivé odpůrkyně přirozených porodů pustí do boje...
 Klárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:31:47)
haha a nieje to prave naopak? Mame dovod byt zurive? :-)
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(24.1.2005 18:44:58)
Ne, nemáte důvod být zuřivé a já opravdu nechápu, co vás k tomu vede. Co vám osobně tak hrozně vadí na tom, že by některé ženy chtěly rodit s odbornou pomocí doma? Už se vás na to ptala, tuším, Sylvie, ale vaši odpověd jsem nikde nenašla. Proč máte takovou potřebu být zodpovědná za někoho jiného? Proč chcete někomu mluvit do toho, jak má žít? Není to snad jejich věc?
A pokud už máte tu potřebu, proč to nejde věcně a bez zbytečných emocí?
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:29:48)
dobre,tak pro lepsi pamet
add:prispiva na tve porody,protoze ona plati zdr.poj.Nechapu proc by mela dotovat tvuj porod...
add:odpoved pro pana pepu-cela
Vice mene v kazde odpovedi neco...Dale se k tomu odmitam vyjadrovat,zde jde o neco uplne jineho.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 18:35:11)
No a co, vždyť je to proboha pravda! Nebo snad neplatí zdravotní pojištění, nebo jsi jí snad porod platila ze svého? Nebo co tě tak popudilo?
A k Pepovi - fakt se divíš, že se nechovám laskavě k někomu, kdo se do mně naváží a nabádá mě, abych vyšuměla? Jen jsem mu připomněla jedno hezké přísloví.
 *Aida* 


Re: Re: o co jde? 

(23.1.2005 13:14:02)
Klarko,
ja jsem si nevsimla, ze by Ti nekdo zakazoval jit do porodnice a nutil Te rodit doma. Jeste jsem nikdy nepotkala zenu, ktera rodila doma a nabadala k tomu i nekoho jineho. Zato opacne to funguje spolehlive.
Muzes mi prosim dolozit, jak presne zena hazarduje se svym zivotem a zivotem sveho ditete, pokud se rozhodne rodit doma?
Me uz tyhle diskuze opravdu unavuji a obdivuji Sylvu a Sylvii, ze neustale siri informace. Obcas se ovsem nekomu povede me vytocit natolik, ze proste reagovat musim :o). Rici totiz v jedne vete, ze jsem tolerantni a respektuji nazory druhych a oznacit zeny rodici doma jako nezodpovedne hazarderky, to se fakt musi umet :o)))))))))))))).
PS: Ja jsem se v teto diskuzi nabidla, ze odpovim na jakekoliv dotazy, tykajici se porodu doma a proc jsem tak ucinila. Nooo, nikdo se na nic nezeptal! Coz me jen utvrzuje v nazoru, ze to nikoho nezajima, oni to totiz vsichni vedi lepe nez ja. Je naprosto jasne, ze nejdulezitejsi pro me bylo moje pohodli a taky samozrejme barva dlazdicek v nasi koupelne....
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: o co jde? 

(24.1.2005 12:06:10)
... a jakou barvu dlazdicek mate ? :))))... jinak moje babicka porodila 9 deti doma... všechni porod prezili a vetsina se jich narodila pred 2. svetovou valkou.... pro rejpali
 Jana Novotná 
  • 

příliš sebejistý (mužský) porodník 

(20.1.2005 15:25:44)
Já jsem debatu také slyšela. Argument pana doc. Caldy typu 4000 porodů v minulém roce svědčí, že to dělají dobře, je také jednoznačně "mužský" argument a hodně mě rozesmál. Za totáče byla porodnost dvakrát vyšší a tento rekord tam jistě měli také. Jak se k tak početnému davu rodiček chovali si mnozí pamatují (to tam nebyly ještě ani plenty mezi kozami-nepohodlné porodní lůžko a všem matkám odebrali ihned po porodu dítě)). U Apolináře bude porod vždy mužská technická záležitost(Calda, Pařízek..) a tkz.nízkorizikové ženy, které chtějí rodit normálně by tam neměly chodit.TO je můj názor. Čas nám ukáže více.
Mám kamarádku lékařku, která po zkušenostech z praxe U Apolináře,po seznámení se s jinými pohledy na porod z knížek (GOER,STADELMAN,ODENT,E.DAVIS-FLOYD) raději zvolila pro svůj lednový porod porodnici ve Vrchlabí.Pojede tam hafo kilometrů během kontrakcí.
A ještě pro pana Marka. Porodníci se chovají i ke studentům medicíny arogantě a s despektem, to není jen na ženy-rodičky.
 Gábi, 2 děti 


Re: příliš sebejistý (mužský) porodník 

(21.1.2005 9:40:19)
U Apolináře jsem se vyskytovala jako pacientka v letech 1989-1998 a musím říct, že jsem zažila spoustu "zajímavých" věcí. Viděla jsem také ale, že se přístup personálu pomaloučku měnil od vyloženého hulvátství případně chladného nezkrývaného nezájmu, odmítání podat jakékoliv informace o zdravotním stavu apod. k lepšímu.
Pocit nadřazenosti bohužel prožívala většina zdravotníků v republice - a proč také ne, když fakticky tuto moc nad jedincem měli. A v jiném oboru je zde také nevídaně rozvinutá zásada "kdo není s námi, je proti nám".
O tom, jak probíhala "výchova" mediků mám také poměrně podrobné představy.
Dodnes českou kotlinou vládne chiméra, že pokud chci kvalitní péči, musím si pozornost lékařů koupit.
Ono je to opravdu hodně o lidech, ale takový ten "duch" konkrétního místa není radno podcenit.
A k tomu ještě typický problém českého školství a zdravotnictví - špatný ekonomický management a neefektivní administrativní postupy.
MUDr. Caldu jsem zažila jako mladého lékaře a jeho přerod "v mediální hvězdu" sleduji s mírným pobavením.
 Jitka 
  • 

Re: Re: příliš sebejistý (mužský) porodník 

(21.1.2005 10:33:27)
Gabi,
Mluvis mi z duse.
 Jana Novotná 
  • 

Re: no nevim:-) 

(20.1.2005 16:12:12)
Pracovat s ultrazvukem a asistovat u porodu je rozdíl. Doc. Calda je odborník na vývojové vady (ultrazvuk) to nezpochybňuji, ale k porodu, u kterého nečekám komplikace, bych si ho nevybrala.Tam mi je ultrazvuk na nic.
 Renáta, TP 5/2005 
  • 

Re: Re: Re: no nevim:-) 

(20.1.2005 16:50:32)
Přečetla jsem celý článek, ale ani jednou v něm nepadlo jméno dotyčného doktora. Proč? Nakonec jsem se ho dozvěděla až tady z reakce "Jany Novotné".
 Sylvie 


Re: Re: Re: no nevim:-) 

(20.1.2005 18:09:41)
Milado, možná se pletu, ale řekla bych, že Jana Novotná je OPRAVDU Jana Novotná :o) A i když na Rodině neregistrovaná, tak přesto sem opakovaně přispívající do "porodních diskuzí" ;o) A i když Janu znám jenom zprostředkovaně přes jinou osobu, tak mám pocit, že Jana se s dost pražskými porodníky zná z osobních (i jiných) diskuzí.

S.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: no nevim:-) 

(20.1.2005 21:54:03)
No jo, jméno si člověk většinou nevybírá :o) Fakt se možná pletu, ale podle obsahu příspěvku a podle vyjadřování bych si tipla, že je to opravdu ona :o)

S.
 Cockney 
  • 

Re: no nevim:-) 

(20.1.2005 17:19:03)
No Milado, ono tech chybycek je tam urcite vic. Ja se priznam, ze ten blabol jsem cely nedocetla. Ono je jiste tezke diskutovat s nekym, kdo si plete pediatra s porodnikem. Ackoliv oboji zacina na "p", tak prof. Marsden Wagner je pediatr - neonatolg a ne porodnik, jak tvrdi autor ve svoji poznamce.
Take jeho jmeno citoval v dalsi spojitosti s porodnikama, kde Marsden Wagner dokonce jako porodnik uznal svoji chybu a prestal zenam u porodu prekazet.... to si jiste vsichni oddechli....("A jsou tu také již příklady mužů, porodníků, kteří, ať už ve světě (Michel Odent, Thomas Verny, Peter Fedor-Freyberg, Marsden Wagner), nebo u nás (zmíněný dr. Kavan) chyby uznali a začali ženám u porodu pomáhat, ne překážet").
C
 difo 
  • 

Re: Re: no nevim:-) 

(24.1.2005 9:54:43)
Ono to přece jen trošku souvisí. Třeba možná vedení porodu ovlivňuje zdraví dítěte. Nkevalitním vedením porodu se lze dopracovat k lehkým mozkovým disfunkcím a podobným záležitostem. Leč dítě je zdánlivě zdravé. čili porodník je z obliga (díte je zdravé), jenže pediatr má problém.
 Gábi, 2 děti 


Re: no nevim:-) 

(21.1.2005 9:53:35)
MUDr. Calda je opravdu český odborník na ultrazvukovou diagnostiku, viz http://www1.lf1.cuni.cz/%7Epcal/sonogynpor_vfn/, to se mu musí nechat :-)
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: no nevim:-) - pro Miladu 

(24.1.2005 11:14:55)
Myslela jsem tím, že MUDr. Calda je vyhlášeným odborníkem v oboru ultrazvukové diagnostiky, pamatuji, když zakládal specializované pracoviště, mají vlastní webové stránky - teď přemístěné z Apolináře na web LF. Takže samá chvála ;-)
 Milena, syn 5 měsíců 
  • 

Chvála Apolináře 

(20.1.2005 17:03:02)
Tón článku pana Marka mne bohužel nepřesvědčil o tom, že se pokouší navázat dialog a přispět tak k větší informovanosti rodiček o možnostech alternativních porodů. Spíš zdůrazňuje rozdíly a mimoděk (?) dostává tuto diskuzi mimo rovinu argumentů, do sféry emotivních reakcí.

Moje těhotenství probíhalo zcela bezproblémově, ani mne nenapadlo, že by porod mohl být něčím výjimečný. První dobu porodní jsem trávila ve sprše na míči (výborné) a na lehátku, což mi vyhovovalo. Pít jsem mohla, kdykoliv jsem potřebovala. Epidurál jsem si nechala dát a díky němu jsem si mohla i půl hodiny zdřímnout a odpočinout si. Při druhé porodní době mi porodní asistentka na mou žádost zvedla lehátko, takže jsem skoro seděla. Bohužel miminku se nechtělo ven - porodník i asistentky mě dokonce zvedali při stazích do dřepu, aby miminku pomohla gravitace, ani to však bohužel nepomohlo. Císařský řez miminko zachránil, protože se nalokalo plodové vody a lékaři je vytáhli modré. Díky epidurálu jsem ani nemusela být při císařském řezu v celkové narkóze a porod jsem vnímala. Manžel byl celou dobu se mnou, dokonce i na operačním sále.
A na oddělení šestinedělí byly všechny sestry ochotné a příjemné.

Neumím si představit lepší péči. Díky lékařům mám zdravé miminko:-))

Jsem pro zavádění možností alternativních porodů už jenom proto, že dává rodičce možnost výběru. Myslím si ale, že všechny radikální názory jsou škodlivé a je třeba s nimi zacházet velmi opatrně.

Milena

PS: Kamarádka rodila u docenta Caldy a ani neměla nástřih hráze.
 Věra 
  • 

Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 17:06:41)
A přidávám se k Mileně, díky porodníkům u Apolináře a díky razantní pomoci u netypického porodu mám zdravé dítě.
Že bude netypický jsem nemohla předem tušit, já ani nikdo jiný.
 Pavla 
  • 

Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 17:19:37)
Možná, kdyby miminko nedostalo epidurál, tak se nemuselo nalokat plodové vody.To už teď nikdo nezjistí...Hlavně, že jste jim vděčná. To je nejdůležitější.
 Líza 


Re: Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 17:38:41)
Pavlo, tohle mi fakt nedá. Jak se dává epidurál miminu v matčině břiše???
 Pavla 
  • 

Re: Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 17:40:38)
Pro odborníky: miminko nedostalo epidurál-myšleno(matka a dítě jedni jsou).
 pastelka 
  • 

Re: Re: Re: Chvála Apolináře - pro odbornici Pavlu 

(20.1.2005 18:26:59)
Ono je jedno, jak to myslíš. Ale Tvůj názor, že by epidurál způsobil "nalokání" mě fakt pobavil :-)))
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře - pro odbornici Pavlu 

(20.1.2005 19:02:25)
Pastelko, ve všech medicínských knihách o epidurálu se dočteš:Epidurální analgezie zvyšuje procento císařských řezů z důvodů pomalé progrese dokonce i tehdy,když lékaři praktikují metodu aktivního řízení porodu (oxytocin..).Jana (dvě děti) to popsala velmi dobře a souhlasím s ní.Každopádně ti zdravotník, který ti aplikoval EU nikdy neřekne, že příčinou tvých možných potíží je právě epidurál.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře - pro odbornici Pavlu 

(20.1.2005 22:30:49)
O progresi porodu a epidurálu ...
Prosím neklaďte Pavlo tak přímočaré rovnítko Matce dali epidurál = miminko se nalokalo plodové vody a nebylo mu dobře Vždyť to není pravda ...
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře - pro odbornici Pavlu 

(21.1.2005 4:22:08)
Pavla napsala MOZNA. Coz podle mne neni primocare rovnitko.
No nic zase se tu zacne slovickarit.
Mne ac zastankyni prirozenych porodu se clanek moc nelibyl. Vice by mi vyhovoval, prepis rozhovoru s kometarem p. Marka proc s p. doktorem nesouhlasi.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 17:46:36)
Pavlo prosim te, kde bych dohledala, ze epiduralni analgesie zvysuje riziko aspirace plodove vody. Ja jsem se to snazila najit na medline, ale neuspela jsem, diky.
C
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 18:14:43)
Předsílám, že tomu vůbec nerozumim, takže možná plácnu blbost, ale jak je to s epidurálem - maminka necítí bolest? A jak potom probíhají stahy? Jak pozná, kdy už je čas tlačit? Nechtěla Pavla říct, že mamiínka nemůže poslouchat svoje tělo a proto může dojít k nějaké prodlevě, jejímž následkem může vzniknout komplikace?
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře 

(20.1.2005 22:34:09)
Při náležitě zavedené porodní analgezii ("epidurálu") matka vnímá stahy, nevnímá je ale bolestivě a tedy ví kdy je čas tlačit - poté, co se porodní analgezie zavede obvykle maminky překvapeně řeknou "Ale mně přestaly kontrakce ?? " A po dosti krátké chvíli zjistí, že kontrakce nepřestaly, jen je musejí hledat "jinde"
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře 

(21.1.2005 8:03:34)
Petře, mně osobně stahy v určité chvíli nabraly na intenzitě takovým způsobem, že jsem najednou MUSELA začít tlačit. Neboli nějakých 7-8 hodin jsem sice bolestí lezla po čtyřech, ale ve chvíli, kdy se dítě mělo narodit, jsem zařvala takovým způsobem, že se všichni seběhli a dítě se během pár vteřin narodilo. Mimčo mě ve vhodný okamžik samo donutilo. To bylo při druhém porodu - při tom prvním jsem musela ležet na zádech a měla jsem hlásit až budu cítit "nucení na velkou", že potom přijdou a začnu tlačit. Tenhle postup teda moc nefungoval - dneska už vím, že o něco později by to šlo snáz - kdybychom počkali až si dítě řekne. Proto by mě zajímalo jak je to s epidurálem - jestli tam je nějaká šance, že i při něm miminko donutí mámu, aby se řídila podle něj, nebo jeho narození záleží víc na instrukcích personálu.
 Věra Forejtová 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře 

(22.1.2005 22:33:40)
A hele, zase jeden takovej, kterej přesně ví, co žena cítí... ;-)
 petr 
  • 

Re: Chvála Apolináře ad Věra Forejtová 

(26.1.2005 16:01:18)
Vím, nevím - ptám se a říkají mi to tak .... To záleží už na nich, jestli mi to řeknou po pravdě nebo ne ...
 Janka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Chvála Apolináře 

(23.1.2005 11:06:26)
Petre vy jste lekar?
 petr 
  • 

Re: Chvála Apolináře ad Janka 

(26.1.2005 16:02:08)
Ano, anesteziolog a živí mne mimo jiné porodní analgezie (neboli zjednodušeně "epidurál")
 iva, 2 děti 
  • 

Re: Chvála Apolináře 

(21.1.2005 15:06:22)
Prosím vás, rodila některá z vás doma? Jak jste to řešily "technicky"? Mě to fakt zajímá, protože já si to vůbec nedovedu představit. Ani s porodní asistentkou, ani s doktorem. Já mám ze svých porodů vzpomínku jen na "strašný binec", spoustu krve a tak, který bych fakt něchtěla mít doma v obýváku nebo v ložnici. (Klasický panelák, kromě chodby a kuchyně všude koberec.) A představa, že po porodu vstanu a začnu prát a uklízet, vařit pro starší dítě, které se tam někde motá...
 miki 5+3+1 
  • 

Re: Re: Chvála Apolináře 

(21.1.2005 17:29:49)
Porody doma v našem případě co se týká následného úklidu byly bezproblémové, na vše stačilo několik jednorázových přebalovacích podložek pro miminka. Krvácení také bylo velmi malé, protože žena pila poslední měsíc před porodem řebříčkový čaj. První porod jsme absolvovali ještě v původním CAPu na Bulovce, druhý a třetí doma. Podrobnosti o našem porodu v roce 2002 najdete v článku na http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=2558
 Monika 
  • 

Re:porod doma 

(21.1.2005 22:28:25)
Já rodila doma 2x,v r.98 a 03 a na ten 2. porod doma jsem byla sama.Dříve jsem si to nedovedla představit,ale technicky to bylo úplně v pohodě. Zažila jsem i krvavý horor v porodnici,takže můžu srovnávat,mmch,manžel je lékař,takže laici nejsme. Jen stručně k tech. otázkám, měla jsem jednorázové podložky, spoustu prostěradel,které jsem pak vyhodila a profesionální skřipec na pupíček.Nikdy jsem se po porodu nedezinfikovala,jen norm.sprcha,nikdy žádný problém.Moje porody jsou vždy překotné a dojet do porodnice stejně není možné, porod jsem si nechtěla vyvolat ani na něj čekat v porodnici ,kvůli ostatním dětem.Ihned po porodu jsem schopná vstát a postarat se o sebe i o mimi.Lékaři mi nikdy nevěřili a měli mě za totálního exota.Doma bylo krve minimálně,mimi vždy čisté a vońavé a já si ho hned očichala a utřela,koupali jsme až za pár hodin.Mimi narozené doma a v porodnici se chovají úplně jinak. Zdůrazńuji,že já si domácí porod nezvolila,ale nic jiného mi nezbylo. Rodila jsem normálně na posteli a hned pak se starší děti přisly kouknout.Pak se mimi odvezlo na prohlídku k lékaři a hned zas domů, v porodnici jsme neležely.
Samozřejmě,že jsem řešila co by kdyby,ale v mém případě jsem si řekla,že je lépe rodit doma v klidu než někde na ulici nebo ve výtahu.
 Apolena. 


Re: Re: Chvála Apolináře 

(22.1.2005 21:37:01)
Já jsem taky rodila doma a veškerý "binec" (tj. voda s trochou krve) jsem uklidila tím, že jsem vypustila a osprchovala vanu.
Jídlo jsem měla nachystané v ledničce a v mrazáku, něco dovezla máma, ale nevadilo mi vařit.
Starší dítě se nemotalo, nemotá se nikdy, chodí do školy a umí se o sebe postarat, tj. ohřát si jídlo, umýt si po sobě nádobí atd. - proč by mi to mělo po porodu vadit?
 Věra 
  • 

Pane Marku, scházejí vám argumenty, tak volíte silná slova.. 

(20.1.2005 17:04:08)
Pane Marku, v textu volíte silná slova, urážky, mluvíte o nemožnosti volby.

Svoboda volby je i v tom, že vás, tedy
vaší ženu nikdo nenutí u Apolináře rodit.

Můžete jít kamkoliv jinam v republice, alternativ je dost.
Proč je tedy Apolinář tak narvaný, má neustále plno.
Proč tam rodí veškeré celebrity, poslankyně a manželky podnikatelů?

Rodila jsem tam dvakrát, žádná hrůza jaké lidé vášho typu rádi popisují ,na mne spáchána nebyla. A ráda tam půjdu potřetí.

V diskusi jste NEBYL schopen argumentovat logicky, věcně a v klidu, tak se snažíte pomlouvat alespon zde.

Ubohé, typické pro lidi vášho ražení.
Zapálení pro svou pravdu, nemají argumenty, tož nazvou porodníka šovinistou, machistou a já nevím čím ještě....

Založte místo toho, třeba v Praze sokromou kliniku, kde se bude rodit zcela podle vašich představ a zkuste se jí uživit.
Pak můžete pouštět moudra, a své zkušenosti v rádiu nebo na internetu.

Mmch, jsem zvědavá, jestli dá tento server podobný prostor na hlavní straně i někomu z odborníků...porodníků.

Začíná být dosti monotematický a mononázorový.
No začíná -- je již dlouho. :-))

Nic proti tomu. Svoboda volby provozovatele.
 Petra II. 
  • 

Re: Pane Marku, scházejí vám argumenty, tak volíte silná slova.. 

(20.1.2005 17:52:08)
To, ze tam chodí rodit celebrity, nemusí vubec nic znamenat. Jasne, prístroje tam mají skvelé, to vsichni víme, ale myslím, ze tahle diskuse je spís o prístupu. A ten se mozná diametrálne odlisuje, kdyz tam prijde rodit celebrita. To, ze tam celebritu obskakují a vyhoví jí ve vsem, nemusí vubec znamenat, ze tak vyhoví kazdé, i té, která není VIP.
Co se týce návrhu na vybudování vlastní soukromé porodnice, tak o co myslíte, ze se snazí Ivana Konigsmarková uz pekne dlouho? A nepochybuji, ze by se tento "podnik" uzivil, ale je to zrejme nekomu solí v ocích, a tak se kladou stále nejaké byrokratické prekázky.
 V.Š. 
  • 

Re: Pane Marku, scházejí vám argumenty, tak volíte silná slova.. 

(20.1.2005 18:46:07)
Náhodou jsem "diskuzi" slyšela. Musím říct, že jsem z ní byla paf. Nechápu, jak se někdo s takovými argumenty, jako pan Marek, může dostat k mikrofonu a mít tolik času na prohlášení, která podepíral "svou zkušeností se dvěma porody své dcery". Používal pár hesel, která byla bohužel úplně mimo mísu. Připadalo mi to, jako bych já, po shlédnutí televizního šotu o přistání sondy na Titanu, šla diskutovat do rozhlasu o průzkumu vesmíru. Pan Marek se dost znemožnil.
 Jaga, syn,2 roky 
  • 

Re: Pane Marku, scházejí vám argumenty, tak volíte silná slova.. 

(20.1.2005 19:56:07)
Ono vůbec není divné, že server je poněkud monotematický,svědčí to o tom, že přístup porodníků k rodičkám není v mnoha případech takový, jaký by měl být. Čím víc podpory pro opravdu svobodnou volbu, tím spíš se jí ženám možná jednou dostane. Na rozdíl od Vás se domnívám, že si žena zatím moc vybírat nemůže. Vaše názory svědčí o tom, že jste ve své roli spokojená,jenže jiné ženy mohou být náročnější ane tak pasivní. A je to dobře.
 baba jaga 
  • 

Ach jo.... 

(20.1.2005 21:58:23)
U Apolináře jsem rodila, co se týče lékařské etiky a empatie, zrovinka růžový to tam není, což uznává i prof. Hájek /máme se co učit, řekl mi/. A to není problém peněz, to se dá zlepšit relativně hned. Jiná věc je, že já bych NIKDY nerodila doma. Mám za sebou 2 porody, obě těhotenství fyziologická, oba porody komplikované a nebýt lékařů, děti nemám. Někdo tady psal, že u porodu taky nejde o život. Jo, souhlasím, nejde o jeden život, ale dva!!:-))
Mateřská a novorozenecká mortalita je tak nízká právě díky lékařům a moderní medicíně. Podle mne je ideální nemocnice s pokoji pro rodičky a alaternativním přístupem, rodit doma je hazard.
Pro všechny zastánkyně a zastánce porodů doma: Představte si, že bydlíte v Praze na Jižním městě, začnete rodit, je u vás úžasná PA a najednou zjistí, že je asi nutný císařský řez nebo jiný lékařský zásah /transfuze.../. Sanitce to v ucpaném městě může trvat i hodinu, vrtulník nemá kde přistát... takže než dorazí pomoc, může tak AP jen lomit rukama nad dvěma zmařenými životy. hezká představa?
 Apolena. 


Re: Ach jo.... 

(20.1.2005 23:26:52)
Je to pořád dokola. 90 % porodů je fyziologických a z těch zbývajících 10 % se většinou o komplikacích ví dopředu.
Někdo pro své dítě považuje za nejlepší start do života, když se narodí v porodnici. Někomu jinému zas připadá lepší, když se narodí doma. Komplikace mohou nastat na obou místech. Je možné umřít jak doma, tak v porodnici. A bohužel i v porodnici je možné umřít kvůli chybě personálu.
TAK KDE DOPRČIC BEREŠ TU JISTOTU, ŽE JSI ZODPOVĚDNĚJŠÍ, KDYŽ JSI PORODILA V PORODNICI?!
 Alice, dvě děti ( 4 a 8 měs.)  
  • 

Re: Re: Ach jo.... 

(21.1.2005 0:16:18)
Tak třeba já tu jistotu mám, první porod OK,(skoro jsem rodila v našem favoritu.-))druhé těhotenství v pohodě, první doba porodní bezva, všechno jak z příručky pro alter. porod, PA byla senza, doktor se tam přišel sem tam mrknout, všichni vč, manžela jsme byli spokojení, nikdo mi necpal žádnou chemii nebo mě nutil ležet na zádech, žádné příkazy, zákazy, druhá doba se taky nejevila nijak problematická, byla jsem v polosedu (sama jsem si tuto polohu zvolila) jenže ouha..., když už byl synek skoro na světě,tak to najednou nešlo, začaly slábnou ozvy a najednou tam bylo asi tak 10 lidí, naštěstí to dopadlo dobře, malý se narodil sice normálně, museli ho ale rozdýchat, skoro se udusil.měl zkrátka na mále. Neumím si představit, jak bychom dopadli při porodu doma. I ten nejbezproblémovější(to je tedy úděsný slovo) porod se totiž může zkomplikovat. Statisticky je to asi zanedbatelný počet, ale škoda každého života. Nechci se tím zastávat našich porodnic i když já byla spokojená (oba porody byly právě u Apolináře), ale představa sanitky prodírající se ucpanou ulicí na sídliští,no brrrr.
 Vera 
  • 

Re: Re: Ach jo.... 

(23.1.2005 9:15:41)
neda mi to abych nereagovala.Zadna z nas nedokaze predvidat,co se presne u porodu muze stat.Jistotu,ze se nic nezkomplikuje vam prece nezaruci nikdo.Proc tedy riskovat porod doma?I ta nejlepsi PA si v nekterych pripadech,bez potrebnych pristroju neporadi.
Je skoda(alespon mi neni znamo),ze u nas neexistuje moznost pronajmu por.salu,kde bude poskytnuto soukromi a vse podle "predstav" rodici maminky a jen v pripade komplikaci predani do pece erudovanych odborniku.Dost casto si v prispevcich ctu o klystyru,velice prijemne se da nahradit pripavkem Jall gel.vetsina miminek se rodi oblicejem ke konecniku a prvni kontakt se svetem by mohl byt ne zrovna prijemny,o infekci nemluve.
 Martzian 
  • 

Re: Ach jo.... 

(21.1.2005 0:33:55)
Nechapu, proc se vsichni pri diskusi o moznosti volby stale ohaneji porody doma?
Tady prece jde hlavne o moznost volby a to hlavne v porodnici.
Kdyz budu chtit klystyr a holeni a epudural a nastrih a monitor a doktory a ...... bude mi vyhoveno prakticky ve vsech porodnicich. Ale co kdyz se budu chtit chovat, tak jak to budu citit, co kdyz budu chtit byt v klidu a nerusena, zvolit si polohu, kterou budu citit jako nejlepsi (a to i ve druhe dobe porodni!, ktery porodnik si pod vas klekne na zem, kdyz budete chtit rodit na stolicce?!).Budu-li si prat mit po narozeni dite na brise dele nez 2 minuty (prohlednout ho muzou prece i tak), kde tedy mam tu jistotu, ze me vyjdou vstric, kdyz tady je ta moznost volby?!!!!!!!!!!
 Reny 
  • 

Re: Re: Ach jo.... 

(21.1.2005 8:38:16)
To je naprosto presne.
 Léna - Makulka 5.10.03 


Rodila jsem nebo nerodila u Apolináře? 

(21.1.2005 9:07:48)
Dobrý den,
poté , co jsem si přečetla pár vašich příspěvků do této diskuze, tak nevím, jestli jsem rodila u Apolináře nebo nerodila, nicméně moje dcera se tam poprvé nadechla vzduchu.
Asi byl můj porod výjimečný, nebo byl výjimečný přístup porodních asistentek, ale já jsem měla téměř naprostou volnost. Mohla jsem si chodit, když jsem chtěla, sedět, ležet, být ve sprše, prostě, co jsem chtěla a NIKDO mě nenutil něco dělat. Maximálně mi porodní asistentka dávala rady, co by pro mne mohlo být v tu danou chvíli vhodnější. Já jsem za to byla vděčná, protože jsem byla vyjukaná stávající situací, jako KAŽDÁ prvorodička, která neví do čeho jde. Tohle bych chtěla zdůraznit, protože můj názor na celou tuhle věc je, že pokud jde ženská rodit poprvé, tak ať si přečte a vyslechne jakékoli množství informací o porodech, tak je stejně následnou situací zaskočená a nemůže být připravená na všechno, protože s tím zcela logicky ještě nemá zkušenost.
Jediné, co mne mrzelo bylo, že jsem nemohla mít dceru po porodu hned u sebe, ale vzhledem k jejím komplikacím s dýcháním to bylo jasné, proč ji odnesli.
A k porodům doma (a třeba ještě bez PA !!!)mám zcela vyhraněný názor: NIKDY,NIKDO neví, co se může stát a kde bere nastávající matka tu drzost a nezodpovědnost, zahrávat si s životem dítěte? Myslím, že je to hned první nezodpovědnost, kterou se vůči dítěti dopouští!

Pravda, bude hodně mamin, které namítnou, že dříve ženy porodily na poli, dítě hodily do nůše, dookopaly záhon a šly domů. JENŽE časy se změnily a změnily se i ženy. Myslím, že ať chceme nebo ne, oproti našim prapprapra... jsme daleko choulostivější, vydržíme daleko míň, jsme prostě zhýčkané civilizací - ale také se dožíváme daleko vyššího věku. Je to prostě něco za něco.

Jeslti jsem někoho urazila, tak se omlouvám, ale je to prostě můj názor...
 Čučoriedka 


Re: Rodila jsem nebo nerodila u Apolináře? 

(21.1.2005 10:04:54)
Milé terajšie a budúce maminky,

veľa som čítala o tom, kto kde rodil a vždy sa našiel niekto veľmi spokojný a niekto veľmi nespokojný. Každý má iné očakávania a inú povahu - čo je niekomu príjemné, iného može desiť a naopak.
I ja som si prečítala knížku Nová doba porodní a mala som zimomriavky na chrbáte, co ma čaká ... .

Takže porodu som sa obavala, ale vybrala som si Apolinára pre jeho špičkovú starostlivosť o novorodencov. O sebe som si vravela, že nejak to prežijem ...

A realita? Kľudne by som u Apolinára rodila znova. Personál bol veľmi príjemný, radil mi, pomáhal (dostala som masáž chrbáta voňavou mastičkou a úžasne mi to pomohlo). Bola som v sprche na balone a bolo to tiež veľmi príjemné. Ani neviem ako to celé prešlo - bolo to veľmi rýchle. V priebehu 4 hodín som porodila krásne, zdravé dievčatko. Manžel bol celý čas pri mne a porodne asistentky pomahali radami i pri zmene poloh (fyzicky).

Ihneď po porode som bola schopná prehlásiť, že by som to kľudne za niekoho odrodila ... a tak som sa toho bála. Strach má veľké oči a niet nad vlastnú skúsenosť.

Rada by som týmto príspevkom upokojila budúce maminky, aby sa porodu nebáli a nechali to na prírode. Tá si vo väčšine prípadov pomože sama. Ak sa budeme bať, tak príroda to má potom ťažšie ... .

Želám všetkým maminkám krásne zdravé miminká,

Čučoriedka



 e-Liška 


Re: Rodila jsem nebo nerodila u Apolináře? 

(23.1.2005 15:23:17)
Mila Leno,
uplne chapu, ze si Ty sama nedokazes predstavit, ze bys rodila doma, protoze to v Tobe vyvolava obavy o vlastni dite (a budouci deti) - cetla jsi ale knizku od Henci Goer Pruvodce premyslive zeny na ceste k lepsimu porodu? Po jejim precteni a naslednem studiu dalsich pramenu jsem dospela k nazoru, ze porod v nemocnici muze byt stejnym rizikem jako porod doma, prinejmensim v pripade, ze se jedna o zdravou zenu s nerizikovym tehotenstvim a predpokladem pro normalni prubeh porodu (a muzu Te ujistit, ze s analyzou statistik a vyzkumu mam dost svych zkusenosti, abych dokazala odhadnout, zda s nimi autorka zachazi dogmaticky a demagogicky). Tolik k drzosti a nezodpovednosti zen, ktere voli domaci porod.
K lepsimu zdravotnimu stavu nasich praprapra...: nemyslim si, ze jsme na tom zdravotne hur, nez ony - mame lepsi vyzivu, lepsi hygienicke podminky a lepsi pristup k zdravotni peci (ovsem ke vsemu podotykam, ze vseho moc skodi) - a proto, ne presto se dozivame vyssiho veku (a jsme i vyssi a robustnejsi a neumirame tolik pri porodech). Krome toho typicky porod pred sto lety neprobihal nekde na mezi nebo v brazde, ale doma v posteli.
 Michal Pavlík 
  • 

Re: Re: Ach jo.... 

(21.1.2005 10:22:00)
Jo, přesně tak. Většina žen tady argumentuje na základě zkušeností z většinou problematického porodu z jedné porodnice a to nejméně stejně emotivně, jako pan Marek, který má tu smůlu, že má za sebou několik desítek let meditací a osobních zkušeností i o tom, jak důležitý je okamžik porodu pro CELÝ život člověka (první čakra- barva červená, emoce-vztek, strach (ze života), krev, kosti,zuby děloha/prostata, peníze, schopnost plodit děti, tělesná nadváha/hubnutí, lpění na materiálnu, atd.) a snaží se vysvětlit mnoha lidem bez osobního prožitku a zkušeností mnohdy nevysvětlitelné.
Nejde o to, jestli rodíme doma, nebo v porodnici, jde o to, že způsob vedení porodu a chování personálu má velký vliv na chování a zdraví narozeného dítěte. Je to bohužel něco, co současná věda NENÍ schopna změřit a zjistit a na zkušenosti z regresních terapií a meditací zvysoka kašle, neb současný přístup je pro ně mnohem jednodušší. (Je to stejně pokrytecký přístup, jako katolické církve, která do roku 533 uznávala reinkarnaci a pak ji z politických důvodů přestala hlásat a dnes se bije v prasa, že je jediná pravá a všechny spasí.) Jde o to, že lékaři při běžných porodech zbytečně používají chemii, nutí maminky rodit školským způsobem (čest výjimkám) a o nějakém vlivu na život člověka se jim ani nezdá. A porodnictví je jen odraz současného přistupu lékařů k nemoci a člověku.
Samozřejmě, že dnešní lékařská věda je schopna zachraňovat životy a taky to dělá. Ale na stranu druhou přistupuje k člověku jako k mechanicko-biologické loutce a ničí zdraví neinformovaných, na lékaře odkázaných pacientů, kteří prostě jinou volbu neznají, způsobem naprosto zavrženíhodným (viz zcela nekritické cpaní hormonů, antibiotik, neznalosti vzájemného vztahu orgánů, nedokonalé vyšetřovací metody, založené na sledování několika měřitelných hodnot nebo až fyzického poškození orgánu, odmítání zásadního vlivu psychiky na nemoc, atd.). Pokud jde o mechanické problémy typu zlomená noha, žlučníkové kameny, císařský řez, tak to zvládají perfektně - pokud jde o biochemii, nebo psychosomatiku, tak jsou většinou v ...
Mých několik spolužáků jsou lékaři, mám známého na vysokém postu ve farmacii a mohu potvrdit z jejich zkušeností, že pokud se lékař rozhodne jít trochu jinou cestou, než je ta "pravá", je okamžitě smeten svými "kolegy", nebo naráží na odpor pacientů, pro které je jednodušší být odkázán na lékaře a cpát se prášky (je to jinak super byznys) než na sobě poctivě pracovat. Nemoc není zpráva o stavu duše, ale něco nepříjemného, čeho se musíme rychle zbavit. Porod není přechod dítěte do nového prostředí, kdy se formuje jeho zásadní vztah k životu, ale mechanické vypuzení plodu z dělohy.
Samozřejmě, že pan Marek není žena, nemá svoji polikliniku a asi mít ani nebude. To, že je emotivní, se mu nedivím. Pokud by mně, jako zahradníkovi, někdo vykládal, že Přemek Předlaha je zahradnický fenomén, tak se budu chovat stejně, protože v tomto okamžiku veškeré logické argumenty nemají smysl a prostě nejsem zenový mistr, který zvládá každou situaci (což je asi málokdo z nás, a pokud někomu na někom něco vadí, tak je to jen efekt zrcadla- co mi vadí na druhém, to je moje vlastnost, kterou si neuvědomuji).
Nemusím být lékař, abych si mohl dovolit kritizovat chování lékařky, která nechá čekat dvě hodiny starou babičku v čekárně se slovy "Teď pracuji!" a přitom je slyšet, že se se sestřičkou baví o receptu na buchty a o manželovi, nebo že lékaři nechali moji máti v Brně Bohunicích málem vykrvácet a až když omdlela, s ní něco začali dělat, nebo že lékař mému otci naordinoval lék, který byl v kontraindikaci s jeho onemocněním, že když manžel pacientky v Třebíči na gynekologii dával před x-lety doktorovi 500 Kč (to byly ještě slušné peníze), tak pan "lékař" odvětil: "Tak málo si vážíte zdraví své manželky?", atd.
A o tom je i příspěvek a kniha pana Marka - aby se lékaři zamysleli, zda to, co se ve škole naučili, je to nejlepší, co mohou svým "pacientům" dát, maminky (obecně "pacienti") pak nad tím, co porod je, jaký je jeho význam, a pokud je přístup lékaře v rozporu s tím, co cítí, aby spolu se svými manžely daly najevo svoji rozhořčenost (nebo naopak spokojenost) tak, aby špatní lékaři odešli, a ti dobří zůstali. Každý, třeba i kontroverzní, příspěvek, který vede lidi k zamyšlení a přehodnocení svých znalostí a hodnot je nesmírně cenný, pokud si to uvědomíme. Povzbuzuje nás hledat nové cesty a informace - a o tom - by to mohlo být....
Takže všem přeji, aby v příspěvku Vl. Marka nehledaly/i emoce, ale nové poznatky, které pomohou zlepšit jejich život, protože to bylo původním cílem...

www.reflexniterapie.aktualne.cz
www.aura-soma.cz/aura-soma.php
www.alkion.cz
www.volny.cz/modraalfa
www.volny.cz/jhavelka/ma_kniha.html
www.dedekkorenar.cz
www.hadek.cz
www.bachovky.cz
www.relaxmusic.cz
www.didgeridoo-shop.cz/

knihy:
J. Gray: Ženy jsou z Marsu, muži z Venuše a děti jsou z NEBE
J. Prekopová: Děti jsou hosté, kteří hledají cestu
Z. Blechová: Jak lépe porozumět dětem
G. Chapman: Děti a pět jazyků lásky
H. Cloud: Děti a hranice
V. Marek: Hudba jinak
V. Marek: Tajné dějiny hudby
 Jaga 
  • 

Re: Re: Re: Ach jo.... 

(22.1.2005 20:25:25)
Problém je,že žena při a po porodu je velmi zranitelná a závislá a na boj s úřední mašinérií se naprosto necítí - a to ještě dlouho po porodu. Většina žen ráda ke své škodě a ke škodě těch ostatních příšerné zážitky z porodu raději potlačí do podvědomí. A ty, co měly štěstí, si libují, jak o ně bylo dobře postaráno.
 Pavlíková 
  • 

Re: Re: Re: Ach jo.... 

(23.1.2005 18:08:13)
Michale, krom příjmení máme možná i podobný filozofický postoj k upřenostňování léčby kašle alternativními méně škodnými způsoby, ale málo platný - zlomenina patří do sádry, akutní apendicitída na chirurgii, a stagnující porod lépe ukončit sekcí. V některých akutních případech má klasická medicína navrch - zejména, když je potřeba rychle jednat. Na byliny, homeopatika a jiné je dost času pak.
 Zuzana + chlapeček 8 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Ach jo.... 

(23.1.2005 20:27:59)
Pane Pavlík,

nedávno mi zemřela příbuzná na rakovinu. Víte jak? Když zjistila první příznaky, pozvala si léčitele s virgulí. Potom se u ní vystřídali další čtyři. Potom zemřela. Jak víme, klasická medicína dokáže určité procento rakoviny vyléčit. Když se přijde včas. Když lékař zanedbá povinnost, skončí u soudu a v krajním případě ve vězení. Když léčitel zanedbá povinnost a pacient mu zemře, nikomu to není divné...

Rodila jsem letos v nemocnici na Bulovce - klasický porod a byla jsem velmi spokojená. Mám krásného a zdravého synka.

Zuzana
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(23.1.2005 21:32:01)
Zuzano,
kazdy mame pravo volby. Priznavam, ze kdyby se tohle stalo nekomu z mych blizkych, nesla bych to velice tezce. Ale pokud ten clovek ke klasickemu lekari nechce, ostatni s tim moc nenadelaji a je to velice tezke :o(. Je to slozita problematika a ti, kteri zustanou, se pak nejakym zpusobem musi vyrovnat s tim, ze to mozna mohlo byt jinak. Hodne sily.
 Olga, 19m. mimi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(23.1.2005 21:36:32)
Můj dědeček, když onemocněl, nebyl ani u jediného léčitele, naopak navštívil bezpočet lékařů klasických, a přesto zemřel na rakovinu. Aniž by to někomu bylo divné a aniž by šel za to kdokoli před soud. Proč taky?
Naprosto nechápu, o co se tady snažíte. Každý snad máme právo rozhodnout se zcela podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jak budeme v případě nemoci postupovat. Špatní odborníci a břídilové jsou mezi léčiteli i mezi lékaři, a naopak v obou skupinách lze narazit na špičkové profesionály, kteří člověku skutečně pomohou.
Ale někdy prostě již pomoci nelze. A nikdo, a to ani vy, není tak vševědoucí, aby mohl jen tak říct: "Kdyby šel hned k lékaři, mohl žít." Protože stejně tak by se dalo říct: "Kdyby šel hned k léčiteli, mohl žít."

Snadno se odsuzuje, snadno se hází všechno do jednoho pytle... ale nehrajme si na vševědoucí a nechtějme rozhodovat o životech jiných. Většina lidí není schopna přijmout zodpovědnost ani za sebe sama, a chtěli by být přitom odpovědní i za jiné lidi...
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(23.1.2005 21:46:57)
Olgo,
nejdrive jsem take chtela napsat neco v tom stylu, cos napsala Ty. Jenze ono pro nekoho, kdo veri, ze by klasicka medicina pomohla vice, je neco takoveho opravdu prevelice slozite. Stejne tak by to bylo v pripade nekoho, kdo veri jedine alternativnim metodam a jeho pribuzny se rozhodne lecit chemoterapii atd.
 Michal 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(24.1.2005 12:17:56)
Zdravím,
kdo u svého příspěvku napsal mail, tomu jsem na něj odepsal, sám jej neuvádím, protože mám jen do práce a ten nechci veřejně používat.
Milá Zuzano, kdo si k sobě pozve "léčitele" s virgulí, a má rakovinu, tak je to slušně řečeno jeho osobní rozhodnutí. Vím, že to byla Vaše maminka, a proto nechci používat ostrých slov. Ano, veřejnost vnímá léčitele jako nevědeckou skupinu lidí, kteří se snaží léčit. Ale jsou doktoři a "doktoři" a léčitelé a "léčitelé". Šarlatání jsou v obou skupinách. A taky neznám doktora, který by byl postižen za to, že někoho mohl vyléčit a nevyléčil, ač jsou "teoreticky" zodpovědni. Btw. můj bratr zemřel na rakovinu v odborné péči lékařů. A nekamenuji je za to. Bylo to osobní rozhodnutí mého bratra, a ač jsem jej měl rád, nenechal si pomoci (a jeho smrt byla pro mne podobně tvrdá, jako úmrtí Vaší maminky).
Osobně doporučuji jen to, co mám vyzkoušené na sobě. Jsou věci, které se vysvětlit nedají, třeba jak chutná polibek, nebo jak sladký je cukr. Podobně Vám ani nemohu vysvětlit, jaké to je pracovat s podvědomím pomocí Modré Alfy nebo Aura-somy. Je na Vašem osobním rozhodnutí, zda to vyzkoušíte, nebo ne.
Co se týče léčby těla, reflexní terapie je velice účinnou metodou, kterou dokáže pochopit i materiálně založený člověk a je mnoho lidí, kterým pomohla vyléčit se z rakoviny. Záleží na Vás jestli se necháte ovládat svou nenávistí (i ta má v úrčitých okamžicích života své místo a v tomto případě by bylo chybou Vás odsuzovat - ale pokuste se, až bolest opadne, nezůstat v ní uvězněna) vůči všem, kdo nemá bílý plášť, nebo začnete hledat dál...
Btw, mě umřel tatínek, když mi bylo šestnáct. Nebylo to pro mě lehké, protože jsme se m. j. museli i odstěhovat z domu a zahrady, kde jsem vyrůstal, což dodnes ve své mysli řeším, protože tam zůstalo moje dětství. K alternativním metodám léčení jsem se dostal díky tomu, že jsem pochopil, že současné lékařství v mnoha (neříkám že ve všech!) směrech nefunguje na základě osobních zkušeností.
Co se týče odchodu Vaší maminky, v Aura-somě existuje lahvička č. 78 (www.aura-soma.cz/aura-soma.php), pokud máte zájem zkuste se domluvit v dubnu na www.alkion.cz (paní teď jde na operaci za lékaři - prostě i klasická medicína MÁ své místo). Tato lahvička pomáhá těm, kteří zůstali, aby se dokázali rozloučit.
Přeji Vám rozhodnutí, které přinese klid Vaší rozbouřené dušičce....
Michal
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(24.1.2005 20:51:17)
Michale,

Vaši odpověď jsem si přečetla a mám dojem, že jste celkem milý člověk. Bohužel vás musím poopravit. Nezemřela mi maminka, ale manželka mého bratra. Moje maminka je zdravá jako řípa a je to nejaktivnější člověk z naší rodiny. Pokud budete chtít přesvědčovat lidi o své pravdě, měl byste si lépe promyslet i tato banální tvrzení.

Moje dušička není rozbouřená, nenechám se ovládat nenávistí, jenom mám úctu k lékařům a často se nestačím divit, jak je lidé napadají. Kdykoli jsem měla zdravotní problém, lékaři mi pomohli. Proto nemám vůbec zájem kupovat si vaše barevné lahvičky.

Zuzana
 Michal Pavlík 
  • 

moje chyba 

(25.1.2005 9:11:55)
Zdravím Zuzano,
omlouvám se za maminku, nevím, jak jsem k ní došel... Asi že to byla diskuse o maminkách :-)
Lékaře nenapadám, mám mezi nimi hodně spolužáků a kamarádů, mnozí z nich ve svých hovorech přiznávají, že současná medicína jde jiným směrem, než to sami cítí a pokud by v nemocnici začali integrovat do praxe jiné, než oficiální poznatky, byli by svými kolegy nemilosrdně smeteni bez ohledu na výsledky. Domníval jsem se, že z mého příspěvku jasně vyplývá, že klasická medicína své místo má a že rozlišuji mezi lékařem a "lékařem". Úctu mám ke všem, kterým jde v první řadě o zdraví pacienta.
Jsou dvě roviny pohledu na klasickou medicínu: jednou je chování lékařů a jejich přístup k pacientům - ten mohu podle zkušeností svých, mé rodiny a známých až na čestné výjimky (které se liší nemocnice od nemocnice a lékař od lékaře) prohlásit za otřesný, nemá smysl vyjmenovávat. Rovina druhá je podstata léčení, z kterého současná lékařská věda vychází a která využívá jen zlomek potenciálu, kterého je možno dosáhnout - a to díky své neschopnosti a hlavně neochotě integrovat poznatky, které nejsou v souladu s lékařskou většinou (protože v zahraničí se mnohé již používá a lékařské výzkumy, které jsou v rozporu s hlavním proudem (a záměry farmaceutické lobby) jsou v lepším případě opomíjeny). Další věc je, že přírodní léčba vyžaduje od pacienta aktivní spolupráci a jsem si vědom toho, že mnozí lidé na tento přístup prostě nejsou připraveni. .
Pokud jste SPOKOJENÁ s lékařskou péčí, NENÍ DŮVOD se o čemkoliv jiném bavit a HLEDAT jiné cesty, své názory a zkušenosti nabízím těm, kteří spokojeni nejsou, nebo jako informaci pro ty, kteří rádi hledají vlastní cestu. K alternativní léčbě se mnohdy uchylují lidé, nad nimiž lékaři často již zlomili hůl, obvykle ve vážném stavu, a pak se někteří diví, že to nefunguje.
Nevím, jak jste došla na to, že Vám vnucuji nějaké lahvičky a že jsou "moje". Jestliže někdo napíše nějakou informaci, nebo řekne, že má s něčím dobré zkušenosti, není to vnucování. Vždy se snažím psát, že je na svobodném rozhodnutí každého, co si vybere a na tom trvám. "Lahvičky" jsou anglické výroby, používají je terapeuti na celém světě, mimochodem Rescue remedy z Bachovy květové terapie (což je podobná terapie) jsou povinně ve výbavě západoevropské policie a lékařů.
Zdravím Vaši maminku a přeji jí hodně zdraví.

Krásný den přeje
Michal Pavlík
 Hanča 
  • 

Re: Re: Ach jo.... 

(24.1.2005 11:21:07)
Tak si pročítám diskusi a právě jsem narazila na příspěvek pod který bych se podepsala. Přece nejde o to jestli rodit doma, nebo v nemocnici. Moci se tak pohybovat a rodit v poloze která jsem cítila, že mi bude příjemná... ach jo... Kdy už tohle někdo pochopí a nebudou nám nutit klistýr, holení a epidurály a polohu na zádech, protože pro porodníky je to pohodlné. Kdy?
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Ach jo.... 

(25.1.2005 17:51:59)
Hanco, souhlasim, ze at si kazda maminka vybere to, co ji nejlepe vyhovuje. Nesouhlasim ovsem s tim, ze se v porodnicich vnucuje klystyr, vyholovani a poloha (nejcasteji na zadech). V nekterych mozna jeste ano - ale opet zalezi na tom, co si vyberes. Vetsina porodnic jiz "povinne" nedava klystyr ani nevyholuje; ani netrva na poloze na zadech. Ja jsem rodila bez klystyru, bez holeni a v poloze, jake jsem chtela. Rodila jsem v porodnici - v Krci.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(25.1.2005 18:32:40)
Vidíš, Lucko, a já mám právě s Krčí špatnou zkušenost. Porod byl už "dávno", prosinec 2000, takže "už" před čtyřmi lety. A ani mi tak nešlo o to, že mi VNUCOVALI léky proti bolesti (resp. masírovali mozek manželovi, že nejsem normální, když je nechci), ani nejde o to, že jsem musela ležet NA ZÁDECH, a to i v PRVNÍ době porodní nebo snad dokonce že jsem se musela POHÁDAT ABY MI NA POKOJI laskavo nechali moje vlastní zdravé dítě... Jde o to, že když jsem se PŘEDEM informovala, tak mi nestoudně LHALI DO OČÍ, že u nich se to nedělá... Při porodu skutek utek. K druhému porodu už jsem si zjišťovala obezřetněji, bylo mi vcelku šumák, čím mě hodlá balamutit personál ;o) a spíš jsem poslouchala samotný ženy, jak v nemocnici vycházeli vstříc jejich požadavkům. Ano, našla jsem si nemocnice, ve kterých byla šance, že s prořízlými ústy porodím tak, jak chci. Měla jsem štěstí, nakonec jsem byla nasměrována na nemocnici, kde ta "prořízlá ústa" nebyla podmínkou. Přiznávám, že tak pohodový porod jsem si ani neuměla představit. A je to něco jiného, než když si člověk o něco ZCELA SAMOZŘEJMÉHO musí říct, přání několikrát zopakovat a ještě to před personálem obhajovat... a pak mu snad vyjdou vstříc... Děkuji, to už jsem si zažila. I tak se dá rodit... ale proč? Nedávno jsem něco vyhledávala na katalogu porodnic na stránkách Aperia - jsou tam formuláře, které o sobě vyplňovaly samy porodnice - a můžu říct, že z těch, na které jsem tam narazila, bych si fakt nevybrala :o( Asi právě proto, že už jsem "zmlsaná" druhým porodem... Je to od věci, ale nejvíc mě v jednom formuláři dostalo, jak tam nejdřív vyjmenovali, jak je možné rodit (na stoličce, na vaku, vkleče, vsedě...), načež následovalo: Dvěma nejčastěji praktikovanými polohami jsou klasická poloha s upoutanýma a tatáž poloha s volnýma nohama. No, v tu chvíli jsem nevěděla, jestli se mám chechtat, nebo brečet zoufalstvím ;o)

Některé zkušenosti jsou nepřenositelné, takže pokud si je člověk neprožije, tak se mu špatně chápou. Docela hezky to je popsané v článku Jak mi ukradli porod.

S.

(Tuším jsi to byla ty, s kým jsem se nedávno bavila, žes měla u porodu svoji soukromou lékařku? Pak předpokládám, že základní věci kolem vedení porodu jsi s ní měla domluvené předem, takže jsi asi byla v trošku jiné situaci, než třeba já - každý mi jenom odseknul, že je sice hezký, že mi to někdo od nich slíbil, ale že ONI to nebyli a u nich se to prostě dělá takhle...)
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(25.1.2005 18:53:09)
To, ze jsem uvedla Krc, byl spis jen dodatek. Proste jsem rodila ve "velke" porodnici neboli "tovarne na deti", jak se tomu tady rika. Mas pravdu, Silvie, teorie se casto od praxe lisi. Tim myslim, ze v tomhle pripade se porodnice vychloubaji necim, co nemaji/nedelaji nebo nabizeji/delaji a pritom to neni pravda. Pokud by porodnice byla soukromy podnik, tak bych celkem i chapala jejich "klamavou" reklamu. Kratkodobe je takovyhle postup vyhodny, dlouhodobe firmu zabije. Jenze takhle? Jde jim vlastne "jen" o povest, ze? Takze si muzou dovolit "lhat", i kdyz vedi, ze se spatnymi referencemi pujdou lidi nekam jinam. Jenze oni se proste muzou spolehnout na to, ze jim tam stejne spousta maminek rodit prijde, protoze u nas jeste neni tak velka moznost vyberu...Ano, byla jsem to ja, ktera mela svoji lekarku u porodu; a zrejme je v tom bohuzel velky rozdil oproti tem, kteri sveho porodnika u porodu nemaji. Staral se o me ale take normalni personal z nemocnice a nikdo mi nevnucoval klystyr, holeni, polohu ani "neco proti bolesti". S nejvetsi pravdepodobnosti se ridili pokyny doktorky. Takze ja jsem nakonec byla velmi spokojena s prubehem porodu (ve velke porodnici ale se soukromou peci), tak jako ty v male porodnici, kde take neudelali nic proti tvym pranim.
Od kamaradek a znamych ale vim, ze i v nekterych dalsich prazskych porodnicich nedavaji klystyr ci neholi, pokud to nechces, a rodit muzes v ruznych polohach. Rodila jsi v Krci pred ctyrmi lety. To je docela dost dlouha doba na to (zvlaste v poslednich par letech), ze se tam jejich pristup trochu zmenil, nemyslis?

PS Clanek si prectu, az budu mit chvilku. Nerodila jsi nahodou ve Vrchlabi?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(25.1.2005 19:38:31)
Lucko, VÍM, že se to v Krči změnilo. Mimo jiné jsem tady na Rodině našla reakce cca čtvrt roku poté, co jsem jim posílala stížnost - a ejhle, byla jsem celkem překvapená, že na některé záležitosti reagovali změnou ;o) (příspěvky ještě čtvrt roku před stížností byly shodné s mými zkušenostmi... stížnost jsem psala cca půl roku po porodu). Nicméně už bych tam nešla vlastní lékařkou. Mně taky nikdo nevnucoval klystýr nebo holení :o) "Jenom" to byla spousta dalších "drobností" okolo. Občas mám z Rodiny pocit, že vstřícná porodnice nedává klystýry ani neholí... a na ostatním nezáleží... Jenže on přeci porod není jenom o klystýru ;o) Nejvíc to asi opravdu bylo o tom, že z předchozích dohovorů jsem očekávala něco jiného, než co mi pak ve skutečnosti bylo nabízeno...

MMCH holčiny na pokoji byly spokojené... jediná nespokojená jsem byla já a jedna mamina s předchozí zkušeností, která to ovšem brala jako že nic jiného od našich porodnic holt člověk očekávat nemůže... jo, a taky jedné té spokojené mamině jsem její spokojenost nabourala, když se dozvěděla, že JÁ měla po příchodu na oddělení mimi u sebe, a jí ho "nikdo nenabídnul" a přitom by ho taky chtěla... no, mně ho taky nikdo nenabídnul, vyhádala jsem si ho :o( Při druhém těhotenství jsem z toho měla noční můry - zdávaly se mi sny, jak porodím a okamžitě se s mimčem musím utíkat někam schovat nebo se o dítě prát s personálem :o(( Brrrrr.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(25.1.2005 19:41:19)
Aha, vypadnul mi kus věty :o) CHtěla jsem napsat, že do Krče bych už nešla ani s vlastní lékařkou. Jinak já podruhé opravdu rodila ve Vrchlabí - ale ten odkaz na článek není článek ode mne :o)

S.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo.... 

(25.1.2005 20:55:26)
No, Silvie, ja puvodne reagovala na Hancin prispevek, tazke jsem se omezila na jeji "stiznost" na klystyr, holeni a poloh. Jinak i ja ocekavam od vstricne porodnice vic, nez jen to;o))) Co se tyce tve zkusenosti - musela jsem se zasmat, i kdyz je to smutny. Taky mam zkusenost - netyka se to jen porodnic - nekteri lide to treba nemaji v povaze, ale nekteri (tech je taky dost) treba bohuzel nejsou jeste zvykli na to, ze si muzou a MAJI stezovat, otevrit pusu, kdyz se jim neco nelibi. Myslim, ze je to jeste pozustatek z minulosti - kdyz si clovek tenkrat stezoval, byly z toho jen velke potize. Tak uz si to pak radeji netroufnul. Plati to bohuzel casto dones, hlavne u ruznych "vsemocnych a vsemoudrych" instituci. Videla jsem podobnou situaci mnohokrat na uradech, kdyz se veledulezita pani urednice chovala k navstevnici jako k podradne osobe, pripadne ji servala, ze ma neco spatne atd. A dotycna navstevnice se ani nedovolila na cokoliv zeptat. Venku si pak stezovala ostatnim cekajicim navstevnikum...Podobna situace se nekdy vidi i v obchodech (hlavne v tech velkych retezcich jako Tesco, Carrefour). I kdyz mnohem mene casteji, nez na uradech. Obchody, zejmena ty male musi ovsem obstat v konkurenci, takze si nemohou nevstricnost k zakaznikum dovolit. Ovsem bohudik se stale vic a vic setkavam s velmi vstricnymi urednicemi ci prodavackami;o)) Ted si predstav, jak by to vypadalo, kdyby existovalo vice soukromych porodnic...to by poradne zahybalo s klientelou tech velkych;o) No, jak rikas, jsou lidi, kteri se s tim spokoji a ani se nepidi po necem vic...mnohdy bohuzel nevedi, o co tim prichazeji...
 Moní Žbluňk 
  • 

Re: Re: Ach jo.... 

(18.3.2005 14:50:13)
odpověď je nasnadě....jak by řekli někteří porodníci: protože v porodnicích to tak už děláme dvacet let a jsme zvyklí miminko odebírat a jsme zvyklí, že rodičky rodí v leže a kvůli vám to "zaběhané" nebudeme měnit...jak by to potom vypadalo? když je vás tu tolik? by se nestihlo...

tak PROTO lidé uvažují o porodech doma s PA v naprosto klidných podmínkách pro rodičku....protože se mi zdá, že v porodnicích (jasněže jak v kterých, ale v těch o kterých mluví pan Marek) uvažují spíše o klidných podmínkách pro lékaře - jak jste napsala, lékař si pod rodičku nelehne, i kdyby MĚL, protože jí to zrovna takhle nejlíp vyhovuje a třeba nejmíň bolí, tak proč by pro pohodlí doktora měla být uvázaná ve třmenech...protože "každá to tak zvládla, tak vy taky maminko, šup"...

chcete aby se uvažovalo spíš o změnách v porodnicích, ale k těm bude jen těžko docházet, v nemocnicích, kde pracují doktoři odchovaní socialismem, potřebují především platy a kde mají naučené postupy, které nehodlají měnit...
 Olina 
  • 

Re: Ach jo.... 

(21.1.2005 2:11:32)
Jo, tyhle sídlištní a zacpaná Praha protiargumenty porodu doma gynekologů znám. Vytáhne to na tebe jakýkoliv porodník jako básničku. Je to podobné, jako kdysi psaly v novinách v okurkové sezoně o české učitelce, kterou sežral u Jadranu žralok.
 feuer/5 
  • 

chapu zeny, kterym se nechce do porodnice 

(21.1.2005 10:13:40)
kdyby mely jistotu, ze budou respektovana jejich prani a ze k nim bude pristupovano citlive a s pochopenim, jiste by do porodnic chodily bez vetsich obav. profesni nadrazenost lekaru a s tim spojene osobnostni deformace, ovsem ve vetsine pripadu, neumuznuji odbornikovi pomoci zene prozit narozeni ditete plnohodnotne. co s tim? kdyz cekat desetileti na vymenu kadru, nemozno..?
 Baba Jaga 
  • 

Lékař není Pán Bůh 

(21.1.2005 14:33:09)
Jo, souhlasím s tím, že doktoři si myslí, že jsou polobozi, že smějí všechno a vědí všechno. kdo má dostatek sebedůvěry a zdravý selský rozum, nenechá sebou zametat. Vím, že zrovna u porodu je to těžké, žena je přecitlivělá atd. Taky chápu a věřím tomu, že traumatický porod poznamená ženu a dítě na celý život. Ale to všechno pro mně není argument pro to, aby se houfně rodilo doma. Je to argument pro to, aby doktoři sklopili hlavy, sestoupili z nebes a chovali se empaticky a slušně. Další věci jsou otázkou peněz /u Apolináře např. ani není prostor pro to, aby tam KAŽDÁ matka měla "svůj" pokoj k porodu. Denně tam může rodit třeba 12 žen a ta porodnice není hotel, prostě tam ty místnosti nejsou.
A že 90% porodů je fyziologických? No a? 10% rozika je málo? Na každém životě záleží!!! Navíc, fyziologický porod se během chvilky může změnit v patologický. Vždycky by lékařská péče měla být nablízku.
 Jana Novotná 
  • 

Re: Lékař není Pán Bůh 

(21.1.2005 15:50:15)
Proč tedy u Apolináře nesníží počet porodů. Proč nevybaví kliniku porodními pokoji, aby každá rodička měla svůj?Proč nemá rodička během porodu svou porodní asistentku?Proč je vázaná péče o těhotnou na nemocnice. Myslím si, že na to jaký diskomfort u Apolináře nabízí, jsou apolinářští gynekologové nepřiměřeně sebevědomí,arogantní a nároční(finančně). To se ale týká všech porodnic v Praze (ÚPMD, Motol, Bulovka...).Nenáročnost,neiformovanost a hlavně solventnost(úplatky...) však čekají od českých rodiček a jejich rodin.Úporná snaha lobovat proti porodním domům a porodům doma proto postrádá ze strany lékařů,kteří nedokáží poskytnout adekvátní služby všem rodičkám,logiku.Známe názory např. prof. Hájka od Apolináře(velkého poradce MZ), který by nejraději ženy, které nechtějí rodit podle jeho představ, posadil do vězení (novodobý hon na čarodějnice v Čechách).
 Baba Jaga  
  • 

Apolinář a prof. Hájek  

(21.1.2005 20:57:15)
To je fakt vtipné. Proč neudělají z porodnice porodní dům...:-)))- zkuste hádat! Myslíte si, že mají miliony na kompletní přestavbu?
Jinak rodička tam má u porodu svou PA. Arogantní a nafoukaní možná jsou a to by ani pokoje nezměnily, to je v něčem jiném.
Názory prof. Hájka znám a on si to může dovolit. Zachránil za svoji praxi tolik rodiček i dětí, že si může dovolit nesouhlasit ostře s porody doma. Proti ničemu jinému není. Když jde všechno dobře,stačí AP,běda, když ne! Ještě byste ráda měla vedle sebe zkušeného lékaře než kluka po škole. A že si za to nechají zaplatit? No a proč ne? Jedna paní tady kdysi psala, jak rodila doma, AP přijela z Rakouska a až po porodu!!-nestihla to. Takže jí za prohlédnutí placenty zaplatila 10 tisíc, na které tady na webu somrovala!!! Neuvěřitelé! Chtěli byste všechno zadarmo a na špičkové úrovni! Jenže to nejde, za všechno se platí. A připlatit si lékaři,jemuž důvěřuji, na tom nevidím nic špatného. Mnoho nemocnic to nabízí oficiální cestou.
 Apolena. 


Re: Apolinář a prof. Hájek  

(22.1.2005 21:16:33)
Heleď, babo Jago, ta paní, která rodila doma a měla PA z Rakouska, přispívá pravidelně na TVÉ porody, protože ona platí zdravotní pojištění. Tak nechápu, proč by ona měla dotovat tvůj porod, ovšem svůj si platit sama. A kromě toho, pokud vím, nikoho nenutila. Jsi docela trapná, fakt.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Apolinář a prof. Hájek  

(22.1.2005 21:50:28)
Jo, mně to popudilo docela hodně, vzhledem k tomu, že Johanku znám a vím, že jako OSVČ platí zdravotní pojištění, ze kterého ovšem nic nemá.
Všem přijde naprosto normální, že porod v porodnici je zdarma (tj. nemusí se "oficiálně" nic platit), ačkoliv je dražší; ovšem pokud někdo chce porodit jinde, přeci mu nikdo nebude na porod přispívat! A proč ne!? My přeci platíme zdravotní pojištění úplně stejně, jako ženy, které rodí v porodnici!

Zlobí mě tahle netolerantnost. Jsi jiná = jsi špatná.

Zajímavé je, že takhle netolerantně se projevují pouze skalní příznivci medicínsky vedeného porodu. Mně totiž nepřipadá, že by na sebe útočily dva tábory. Ze všech těchle diskuzí mám spíš dojem, že se "domarodky" brání útokům netolerantních lidí.
A protože ty odsuzující příspěvky jsou pořád stejné, většinou i stejně hloupé, občas některá vyšumí (třeba já :-)).
 Pepa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Apolinář a prof. Hájek  

(23.1.2005 11:54:08)
Tak uz vysum, protoze jedinou netolerantni pisatelkou jses tady ty! Docela zabavne, jak te dokaze vytocit nazor ktery se lisi od toho tvyho. Zamysli se nad sebou Sylvo, trapna jses tady jenom ty. Je to tvoje vec rodit doma, pri cteni prispevku mi behal mraz po zadech. No jo, hlavne ze jses tak informovana a sectena. Podle mne mas jednom stesti...... tak ti preju at ti to vydrzi.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Apolinář a prof. Hájek  

(23.1.2005 12:11:18)
Díky, Pepo, štěstí opravdu docela mám. Nebuď ale smutnej, vzpomeň si na krásné přísloví "když se štěstí unaví, sedne i na vola" a neztrácej naději.
Mimochodem - píše se "sečtělá", nikoliv "sečtená". Sečtená mohou být povětšinou jen čísla.
 Baba Jaga  
  • 

Apolinář a prof. Hájek + díky Pepo:-) 

(24.1.2005 0:24:03)
Díky Pepo.-))) Pro ty, co je vyděsil můj příspěvek: ta paní, co rodila doma, má péči "zdarma", tedy my všichni na ni přispíváme. Alternativní porodnic etady jsou. Zvolila si nadstandard v podobě drahé PA. Díky své "inteligenci" pak rodila sama a manžel cestoval s PA. Jak dokonalé! Vysněný porod, fakt! Proč bych já jí měla na její nadstandard platit??? Je to nemorální a je to somrování. Ať rodí doma, ať si pozve PA třeba z Toskánska, ale ať si to platí sama. Je to její volba!
 Alena 
  • 

Re: Apolinář a prof. Hájek + díky Pepo:-) 

(24.1.2005 18:56:53)
A co se vám na tom nezdá, že má paní, co rodila doma, péči zdarma? Vy si snad za lékařskou péči platíte? Samozřejmě že ne. Všichni platíme zdravotní pojištění a všichni čerpáme z takto vybraných prostředků. Nevím, proč by dotyčná paní měla být výjimkou jen proto, že se nějaké zavilé odpůrkyni svobodné volby nelíbí způsob jejího porodu.
Porodní asistentka u porodu není žádný nadstandard, na tu má nárok každá rodička, i vy.
 Apolena. 


Re: Re: Apolinář a prof. Hájek + díky Pepo:-) 

(24.1.2005 21:32:17)
Aleno,
jenže ona (= Johanka) tu péči zadarmo neměla, protože uhrazení péče porodní asistentky při porodu je vázáno na porodnici - absurdní, ale je to bohužel tak.
Nevěř tomu, co napíše "baba Jaga" - nevím, proč to dělá, ale úmyslně šíří lži a fámy o porodech doma.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Apolinář 

(25.1.2005 21:11:58)
Aha, to jsem nevěděla:( No máme (ČR) před sebou ještě dlouhou cestu...
 Alena 
  • 

Re: Apolinář a prof. Hájek + díky Pepo:-) 

(24.1.2005 18:58:57)
A mimochodem, kde jsou u nás ty "alternativní" porodnice? Pokud vím, existuje u nás jediná, která je skutečně nakloněna přirozenému průběhu porodu.
 Baba jaga 
  • 

Aleně 

(25.1.2005 0:02:56)
Aleno, alternativni je kazda druha. zalezi na tom, jak MOC alternativni to chces mit. Jinak, muj prvni prispevek jsi nepochopila, protoze nejsi obeznamena s pripadem, o kterem jsem psala /jedna pani pred urc.dobou se rozhodla,ze bude rodit doma,v CR nesehnala AP,tak si ji sehnala v Rakousku. V den D cekala tak dlouho,az to dopadlo tak, ze manzel byl na ceste s AP a ona rodila doma s tchyni,jestli se nepletu. AP prijela az po porodu, zkontrolovala placentu a zkasla 10 tisic. A ta pani, co rodila, pak tady na webu zadala, abychom ji na tento nadstandard prispely. Sylva se plete, nejsou to zadne lzi, urcite se to da dohledat./Napsala jsem tady, ze je to jeji chovani nemoralni a na tom trvam! At si rodi treba s kozou, ale at si ji plati sama. Je to jeji rozhodnuti. Stejne jako moje, kdyz si chci vybrat porodnika, kteremu pak za porod zaplatim. V zivote by mne nenapadlo chtit tady po vas za to penize. To je uplne stejne!
 Hana 
  • 

Re: Aleně 

(25.1.2005 11:52:15)
Mila Babo Jago. Nemáš pravdu, že alternativní porodnice u nás je každá druhá, nevím kde jsi na to přišla. Mám za sebou jen jeden porod, takže ti taky mužu řict přiběh, jak mi dokrori zkomplikovali porod a malem mi udusili moje dite a to diky tomu, ze kdyz nastal porod tak jsem musela ležet pěkně na zadech. Cítila jsem, že to není ono, nemohla jsem tlačit nic, křížové bolesti šilene. Chtěli použit kleště chytraci. Nakonec je tam manžel seřval a pomohl mi do jiné polohy. Do pár minut jsem porodila v kleku, i když podle nich určitě neporodím. Přitom ta porodnice mi slibovala možnost volby polohy při porodu, jenže na konec porodu se muselo ležet na zadech, aby na to doktor "pěkně viděl". Pokud vim tak je to tak ve valné většině porodnic, bohužel. Ale je to už tři roky a tak se to možná změnilo, doufám.
 Olina 
  • 

Re: Re: Aleně 

(25.1.2005 13:43:19)
Prosím tě, kde to bylo? Já jsem zjistila, že některé porodnice nabízí možnost volby polohy i během vytlačování (v druhé době porodní), ale nakonec se zjistí, že si na to jen hrají.Je potřeba vědět, kde porodníci nelžou a kde lžou.
 Hana 
  • 

Re: Re: Re: Aleně 

(25.1.2005 15:13:18)
Bylo to právě v Praze u Apolinaře. Ale bylo to před 3 a půl rokem, takže se to mohlo změnit. Oni totiž doktoři mají problém klečet na zemi a "chytat miminko", špatně se provádí nástřih a jiné kecy měli :(, ale že mě to takle bylo nepříjemné to je nezajímalo.
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Aleně 

(25.1.2005 17:17:32)
Musím smeknout před tvým mužem, že byl natolik duchapřítomný a pomohl ti změnit polohu. Opravdu smekám a klaním se. Více takových duláků u porodů a věci se dají do pohybu.
 Alena 
  • 

Re: Aleně 

(25.1.2005 21:37:11)
No, ten článek, pod nímž paní Johanka žádala o příspěvek na PA, která jí asistovala u porodu, jsem tady náhodou četla, už si vzpomínám. Ale nevzpomínám si, že by tady dotyčná někoho nutila, aby jí přispěl. Jen slušně žádala. Kdo chtěl, mohl přispět; kdo nechtěl, nemusel. Nechápu, proč vám to tak hrozně vadí. Mně na tom spíš vadí to, že jí tu péči neuhradila pojišťovna, jako kterékoli jiné ženě. A to jen proto, že porodila doma (na což měla samozřejmě plné právo.)

Jinak, "Babo Jago", četla jsem pár vašich příspěvků, a docela ráda bych věděla, co vás k tomu vede... K tomu, co tady píšete a jak vystupujete.
Kdesi v této diskusi třeba tvrdíte, že PA tady k domácím porodům nechodí. Proč něco takového píšete, když je to holý nesmysl? Nevíte, jaká je skutečnost (PA k porodům domů samozřejmě chodí, ač jich zatím není mnoho) nebo to děláte schválně? Proč, prosím vás?

Taky mě celkem překvapilo, když jste tady v diskusi někomu napsala, že jím pohrdáte (Sylvii), že její názor pro vás nemá žádnou hodnotu a podobné věci... To by mě opravdu zajímalo, co vy jste za člověka, když se dokážete takhle vyjadřovat. Co vás k tomu vede? Co ve vás v této diskusi plodí tolik negativních emocí, že dokážete pohrdat ostatními lidmi?

Já prostě nerozumím tomu, proč se někdo (jako i vy) tolik snaží o to, aby v této zemi ženy neměly možnost volby. Nerozumím a opravdu mě nenapadá žádný možný důvod. Ženám, které chtějí rodit v porodnicích (mezi něž patříte jistě i vy, Babo Jago), v tom přece nikdy nikdo bránit nebude, ne? Jejich možnost jim zůstane. Proč si tedy s takovou razancí osobují právo rozhodovat o těch ženách, které se do ústavů uchylovat nechtějí? Proč nechtějí dovolit, aby tyto ženy měly právo možnost si svobodně zvolit místo, kde přivedou na svět svoje dítě? A proč jim ještě k tomu chtějí upírat právo na odbornou péči?
A pak, proč to v ostatních civilizovaných zemích jde a u nás ne? No asi proto, že tady většina lidí stále smýšlí jaksi... postaru.


A pokud jde o ty alternativní porodnice, pak asi opravdu záleží na tom, co si kdo pod pojmem alternativa představí... Pokud si někdo jako alternativní představí porod na polohovacím lůžku (kde nemusí jen ležet, ale může, světe, div se, i sedět), možnost skákání na balónu, vonné tyčinky a kazety s relaxační hudbou, pak bude jistě spokojen ve většině českých porodnic:) Ovšem tady veškeré snahy o nějaké alternativy obvykle končí. Bohužel.
 Apolena. 


Re: Re: Aleně 

(25.1.2005 22:06:22)
Aleno,
baba Jaga psala o mně. Známe se totiž z diskuzí na stejné téma (i když ona tvrdí - mimochodem pokaždé téměř stejnou větou - že se neznáme).
Nevím, proč jí tolik vadí porody doma. Nechápu to u nikoho, ale ona je mimořádně vytrvalá a docela se vypracovala - od osobních urážek a nadávek k šíření fám stylem "rádio Jerevan" - vychází z pravdivého základu, který si ovšem patřičně upraví.
Pravděpodobně je hodně nešťastná a hodně nespokojená. Občas si říkám, že to je možná muž, který nemá rád ženy a bojí se jich...
 Maja 
  • 

Re: Pane Marku, scházejí vám argumenty, tak volíte silná slova.. 

(23.1.2005 11:22:10)
Uplny suhlas! Konecne sa nasiel niekto, kto vystihol o co tu ide. Citala som clanok Vlasty Marka a musim sa priznat ze som v nom nenasla ziadny argument ktorym by ma presvedcil. Len same ohovaranie, zavist. Nechcem vidiet reakciu doc. Caldy, keby si to precital. Mimochodom: ako suvisi vyzor (podla Marka ze pan doc. je "dohola") s jeho lekarskymi - porodnickymi schopnostami? ved je to smiesne a priznam sa, pochopila som to len tak, ze mu Marek zavidi jeho muzske charizma. alebo sa mylim?A toto maju byt argumenty? je to len ubohe vylievanie si zlosti nad tym, ze v zmienenej diskusii s panom doc. neuspel (diskusiu som nepocula)a tak sa snazi svoje city vyliat na tychto strankach. Prepacte, ale nezda sa vam ze sme uz z toho vsetci vyrastli? Ja osobne by som radsej uvitala na tychto strankach nejake fundovane clanky lekarov-porodnikov. Tolko z mojej strany.
 Lida, 2 deti 
  • 

Re: Pane Marku, schazeji vam argumenty, tak volite silna slova.. 

(23.1.2005 20:06:08)
Jak jsi to myslela s tou mononazorovosti? Me pripada, ze zde naopak probiha mohutna vymena ruznych nazoru?
 Dašula 


Blízké setkání (s porodníkem) 

(21.1.2005 12:33:01)
Debatu jsem neslyšela,ale knihu pana Marka jsem četla (i jiných odborníků,které uvádí) a znám se z A-centra i s jeho ženou.S jeho názory se ztozožňuji,ale myslím,že je opravdu věc každé ŽENY rozhodnout si jaký chtějí porod. Je spousta žen,které chtějí lékařsky vedený porod,tak ať ho mají.Já jsem pro přirozený porod,ovšem v porodním centru nebo porodnici. Raději mám jistotu,že kdybych lékaře potřebovala,přijde. Nic nenamítám proti ženám,které se rozhodnou rodit doma,musí to být ale silné osobnosti.
Všechny 3 děti jsem rodila ve stejné porodnici. Je fakt,že postupem let,se tam mnohé změnilo k lepšímu.Myslím ale,že to že můj poslední porod byl pro mě zážitek ,byl podle mých představ a užila jsem si ho (oproti dvěma předchozím) je způsobeno také tím,že jsem tuto literaturu četla,navštěvovala A-centrum atd.(byl přitom nejdelší).
Vždy se něco nového,prosazuje velmi těžko,ale připouštím,že článek,který p. Marek zde uvedl je změtí jeho myšlenek(i když dobrých).Oba muži jsou totiž tak zarputilý ve svých názorech,že se pak už neubrání emocím.
Přeju všem zdravé a šťastné děti,ať se narodí jakkoli.
 Marcka 
  • 

Můžu tu diskusi někde slyšet se záznamu? 

(21.1.2005 12:38:32)
vzhledem k tomu, že jsem ve 13. týdnu prvního těhotenství, tak bych tu diskusi ráda slyšela alespoň ze záznamu...ví někdo o odkazu?...jsem z toho "těhotenství a porod=nemoc" a "o nic nejde, zvládlo to milión neinformovaných žen v lese, doma,atd, tak proč ne já?" poněkud zmatená.
 Eliška, Márinka za 3 týdny 
  • 

rozum a slušnost 

(21.1.2005 13:18:53)
O přirozeném porodu jsem také mnohé četla a bylo by krásné takový prožít. Když už ale zmiňujete statistiky(které konkrétně?), tak přidám naši rodinnou. Nehledím dál než k mé prababičce - zemřela doma po porodu, sestra mé babičky - zemřela doma při porodu, moje babička - uprostřed 2 sv. války jí zachránil život převoz do nemocnice a klešťový porod. Strýc je zdráv, má 5 šikovných dětí. Moje matka - ta "věděla", že je přirozené, že porod bolí, nechala bolestem volný průběh a nehlásila je lékaři. Bohužel, v té době již špatně fungovala placenta a bratr se narodil s poškozeným mozkem. Pokud to bude ve prospěch zdraví dítěte, nechám se nastřihnout třeba 2x a budu vděčná i za císařský řez. Opravdu si nemyslím, že by mi ho dělali kvůli penězům!
Co se týče údajné 70% neinformovanosti rodiček v ČR - já o ty informace přímo zakopávám! K Apolináři jsem chtěla už z lenosti jen na krátký kurz. Asistentka mě taktně a přátelsky upozornila, že pro prvorodičku je to málo. Ten delší byl přínosný zejména praktickým nácvikem.A ukázali nám sály. Těším se do vany s bylinkama, na mičudu a ta postel se dá sklopit tak, že můžu při porodu sedět. Jen toho soukromí bude míň. Ale za to přístroje a páni docenti jsou v případě potřeby blízko:).
Zajímají mě všechny názory na porodnictví, pokud jsou rozumné a slušné. Tento článek mi nepřipadá ani rozumný ani slušný. Opakované a trapné "testosteronové" mužství mi spíš připadá jako zraněný výkřik toho, komu se nepodařilo prosadit v diskuzi. Možná by taky bylo slušné toho docenta jmenovat.Jinak děkuji všem, kteří se snaží o odbornou i lidskou kvalitu porodnické péče v ČR.
 Olina 
  • 

Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(21.1.2005 13:58:10)
Promiň, dala si dohromady několik desetiletí. Z tvého článku čiší strach a zoufalost a neinformovanost. Nikdo ti nezaručí bezpečný porod. Vlastně hodně záleží na tobě. Vystrašená submisivní rodička, to není to pravé ořechové.
 Baba jaga 
  • 

Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 0:26:13)
Naopak, z jejího příspěvku číší rozum, klid a informace. No a co, že dala dohromady několik desetiletí???? Na příkladu své vlastní rodiny dokumentuje, jak "super" je rodit doma. Mně už tahle debata unavuje. Tak roďte doma všechny, které chcete. Zákon to sice neumožňuje, ale vždycky se dá říci, že jste to nestihla a event. že PA šla náhodou kolem. Máte plné pusy keců a skutek utek. Nebo že by se vám doma umírat nechtělo???
 *Aida* 


Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 0:58:35)
To je zase uroven :o). Doma jsem rodila, ziju ja i dite. Na pripadne dotazy rada odpovim, ale jen na ty slusne.
 Hanina 
  • 

Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(23.1.2005 14:21:31)
Aido od rana sleduji tuto diskusi a vazne by mne zajimalo co te vedlo k tomu rodit doma. To ses nebala ze nastanou komplikace kdy bude treba do nemocnice (cisarsky rez ....) co by asi porodni asistentka nezvladla? Nevim ale nektere nazory (Sylva) mi pripadaji, jakoby meli vuci nemocnicim averzi nebo co. A porad melou to svoje. Ja jsem rodila 2x v porodnici, stezovat si nemuzu, ve vsem mi vyhoveli, anebo jsem az moc "nenarocna?" Ja vim ze i v porodnici nastanou komplikace a nekdy se mimco zachranit neda, ale porad (i kdyz podle nekoho mozna naivne) verim tomu, ze lekari udelali co mohli.
Ale je to vec nazoru, jsme slobodni lide, a kazda z nas se muze rozhodnout kde privede sveho mimiska na svet. Jak uz bylo psano, preji vsem maminkam ktere se rozhodnou pro porod doma, hodne stesti a nekomplikovany porod.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(23.1.2005 14:31:51)
Hanino,
dekuji za dotaz. Je to na delsi povidani a prave se vzbudila dcera, tak se k tomu s dovolenim vratim pozdeji.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? Pro Haninu 

(23.1.2005 17:26:10)
Tak jsem zpatky. Pokusim se napsat to kratce :o))).
Muj prvni syn se narodil v nemocnici. Chtela jsem co nejprirozenejsi porod, ale nakonec to dopadlo jinak. Porod byl velice dlouhy a komplikovany, ukonceny akutnim cisarskym rezem. Byla jsem rada, ze mi nakonec zachranili dite. Do porodnice jsem sla s tim, ze mi tam pomuzou a pripadne komplikace vyresi (bez ironie). Velice brzy se ale zjistilo, ze dite si nese nasledky z porodu a ja zacala patrat. Proc se udelo to ci ono, proc byl zvolen tento postup. Proc, kdyz se na monitoru uplne ztratily ozvy srdce plodu, lekar jeste zkousel dostat dite ven podtlakem a pak teprve pristoupil k cisarskemu rezu? No tech proc byla spousta. Byla jsem zpocatku rozhodnuta jit podruhe rovnou na cisare. Jenze zase jsem chtela mit vic deti.
Jeste nez jsem otehotnela podruhe, zacala jsem zjistovat, jak bude probihat druhy porod v nemocnici, kdyz jsem po cisari. Zjisteni byla nemila. Kanyla do ruky (pro pripad), kontinualni monitorovani, 8 hodin na prvni dobu porodni a max. 1 hodina na druhou. Absolutne jsem si neumela predstavit, ze bych za takovych podminek porodila. Bohuzel to zde v nemocnicich chodi vsude stejne, porodni centrum mam hodinu autem a musite se zde rozhodnout, kde rodit, uz na pocatku tehotenstvi (a pak tam cele tehotenstvi dochazet).
Takze jsem usoudila, ze pro me bude bezpecnejsi porodit doma. Moje PA, ktera vedla tym PA asistujicich pouze pri porodech doma (jediny v UK) ma opravdu bohate zkusenosti s porody po CS a kdyz se podivala do statistik z r.1995 (kde se sledovaly vsechny porody doma v tom roce) a do svych statistik, tak zjistila, ze v tom roce asistovala u 70% techto porodu.
Ja jsem se opravdu obavala komplikaci, plasila jsem az do konce. Ale po zvazeni vsech rizik, ktera me osobne hrozila (zejm. ruptura delohy), jsem se rozhodla rodit doma. A nelituji.
Nemocnice, kde se narodil syn, od te doby uznala sve chyby pri vedeni porodu a dostalo se mi omluvy. S nasledky, ktere si muj syn nese se asi nikdy nesmirim, ale snazim se s nimi zit. Lide se me vzdy ptaji, jestli dam nemocnici k soudu. Zatim jsem to neudelala, ale obcas je mi lito, ze synovi nemuzu zaplatit nektere terapie (pise se to takhle?).
 Tadeáška, tři kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? Pro Haninu 

(23.1.2005 22:56:38)
"Zjisteni byla nemila. Kanyla do ruky (pro pripad), kontinualni monitorovani, 8 hodin na prvni dobu porodni a max. 1 hodina na druhou."
... tohle mi fakt zaujalo a zajímalo, kde to bylo, protože já osobně rodila u tolikrát zmiňovaného Apolináře po prvním SC (pro abrubci placenty)a užila jsem si čtrnáct krásných hodin s odteklou vodou a kontrakcemi po minutě (to od začátku až do konce). Nakonec z toho byl další SC (pro nepostupující porod) a teď v prosinci poslední SC, tentokrát plánovaný .. A řekla bych, že i za těch posledních pět let, co jsem měla šanci vidět a hlavně zkusit, se přístup v porodnicích rok od roku zlepšuje .. Holt to asi bude chtít ještě trochu času :) Každopádně zaplaťpánbůh za ty dary, že české porodnictví dorazilo aspoň takhle daleko a mělo na to "JEN" dvacet let ....
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? Pro Haninu 

(24.1.2005 0:39:29)
Tadeasko,
bylo to v Londyne v North Middlesex Hospital. Okolni nemocnice maji podobna "pravidla". Kdyz jsem cca ve 26tt byla na UZ v Neratovicich (chtela jsem zjistit pohlavi a pro rypaly me to stalo 500 Kc), tak jsem se jen tak orientacne optala, jak porody po CS probihaji u nich. Kanyla v ruce a kontinualni monitorovani bylo stejne, druha doba porodni jedine vleze a s nastrihem, delku prvni doby si nepamatuji, zda meli omezenou.
Ale od kamaradek vim, ze to tak v Cechach neni vsude a tak doufam, ze uz se blyska na lepsi casy :o).
 Tadeáška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? Pro Haninu 

(24.1.2005 9:42:26)
No, vidíš. A tady tolik propíranej Apolinář byl v tomhle celkem v pohodě. Žádný omezení sem víceméně neměla, sice celou dobu monitor, ale to mi přišlo logické, kanylu sem sice dostala, ale až po dvanácti hodinách, co mi praskla voda a to kvůli antibiotikám nikoli předcházejícímu SC. Na lůžku sem sice byla, ale normálně v sedě, což mi vyhovovalo a mohla sem jít i do sprchy, prostě mi na tu chvíli odpojili. Nechala sem si ke konci píchnout epidurál, protože už sem byla fakt hodně unavená (voda mi rupla v deset večer po docela aktivním dni), takže sem měla císaře v epidurálu. Mimino se ze mě snažili vyklepat horem dolem, ve stoje i na bobku a řekla bych, že víc už se snažit fakt nemohli, když se to nepohnulo ani po oxytocinu, do deseti minut sem šla na sál. Mimino už bylo hodně unavený, ale v pohodě. Mazali s ním na vyšetření, ale nakonec ani snad kyslík nepotřeboval, takže mi ho ani nemohli přiložit. Manžel sice na sále být nemohl, ale zase musím říct, že sme se o to ani nijak nehlásili, každopádně mimino viděl, mohl být přítomný u všeho, co s mimiňourem prováděli a tuším, že ho dostal i do ruky. Mi ho přinesli ukázat, když mi šili, dokonce dvakrát. Jen tak v ručníku a pak i zavinutýho.
Myslím, že přístup mi přišel naprosto v pohodě a adekvátní komplikacím. Porodní asistentky byly nesmírně milé, pít sem taky mohla, jak sem potřebovala. Snad jen že je to velká porodnice, tak holt kdo prošel, ten si šáhnul, připadal sem si trochu jak pornohvězda, ale na obranu doktorů musím říct, že se fakt snažili o sto šest, aby to šlo přirozeně a holt, když sem se neotvírala, tak jim nic jinýho nezbylo, než zjišťovat, jaká je situace :)
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(23.1.2005 14:51:41)
Hanino,
ne, já nemám vůči porodnicím averzi, nerušila bych je a myslím si, že je fajn, že existují (ach jo, kolikrát už jsem tuhle větu psala...).
JEN upozorňuju, že i v porodnici se může stát chyba, že i v porodnici se dá umřít, což je pravda, na kterou zřejmě nedopatřením skalní zastánci medicínsky vedeného porodu zapomínají.
Nic víc, nic míň.
A to, že melu pořád dokola to stejné, to už mě taky unavuje. Když ony ty příspěvky, na které reaguju, jsou taky pořád tak zoufale stejné.
Nehledej v mých příspěvcích něco, co tam není.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(23.1.2005 17:02:10)
Sylvo, dovolim si to pro Haninu zformulovat ještě trošičku jinak:
nejen že i v nemocnici můžou vzniknout komplikace, ale některé komplikace vznikají právě z důvodu, že se porod koná v porodnici (v určité atmosféře, poloze, medikaci apod.)
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 7:54:20)
Mam 5 neteri a 3 synovce a ty se vsichni narodli doma. Prezili to bez uhony a svagrove taky.
 Káťa+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 20:15:49)
Jitko,
souhlasím, že 100x porod doma může poběhnout hladce a bez komplikací.
Můj porod bych bez pomoci vynikajících lékařů porodnice u Apolináře nepřežila já ani mé dítě. Já ztratila 2,5 l krve, holčička musela přijít na svět kleštěma, jinak by se udusila.

 Baba jaga 
  • 

Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 0:27:03)
Naopak, z jejího příspěvku číší rozum, klid a informace. No a co, že dala dohromady několik desetiletí???? Na příkladu své vlastní rodiny dokumentuje, jak "super" je rodit doma. Mne už tahle debata unavuje. Tak roďte doma všechny, které chcete. Zákon to sice neumožňuje, ale vždycky se dá říci, že jste to nestihla a event. že PA šla náhodou kolem. Máte plné pusy keců a skutek utek. Nebo že by se vám doma umírat nechtělo???
 Jaga,syn, 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 20:15:51)
Neumožňuje, ani nezakazuje.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(22.1.2005 20:39:00)
No ale když zákon něco NEZAKAZUJE, tak tím je to automaticky UMOŽNĚNO, ne? ;o) Porody doma u nás neumožňují ZDRAVOTNÍCI, nikoli ZÁKONY.

S.
 Baba Jaga 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 0:29:00)
Zákon to neumožňuje a ani nezakazuje, ale žádná PA vám dnes k porodu doma nepřijde. Zkuste požádat třeba Štromerovou, uvidíme. Nebo kteroukoliv jinou PA.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 0:43:34)
Babo Jago,
trvám na tom, co jsem napsala - jsi trapná. A není to navážení, je to konstatování holého a smutného faktu. Nevím, proč máš tohle zapotřebí a proč tak hloupě lžeš - samozřejmě, že k porodu doma chodí porodní asistentky i v Čechách, je jich sice jako šafránu, ale chodí! Samozřejmě, že porodit doma lze i v Čechách legálně, jen na to ještě všude nejsou zvyklí.
Občas je mi smutno z tebe a podobných lidí, když vidím, kam až se ve své závisti a nesnášenlivosti dokážou snížit.
 Baba jaga 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 0:49:13)
Trvej si na čem chceš, tvůj názor pro mne nemá absolutně žádnou hodnotu. Nejsi schopna překročit svůj vlastní stín.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 0:55:38)
Á, myslela jsem si to, my se známe už z jiné diskuze, že. Stejné názory, stejné fráze, stejné lži.
Pořád jsi naštvaná na celý svět a pořád se "léčíš" takhle hloupě?
 Baba Jaga 
  • 

Pro Sylvu  

(24.1.2005 14:37:00)
Sylvo, neznáme se, zřejmě tebou pohrdá i někdo jiný.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 1:01:23)
Milado,
ale to víš, že chodí, zrovna před týdnem jsem mluvila s jednou, která chodí pořád a před měsícem s druhou, která taky pořád chodí.
Ale babu Jagu znám, napověděla mi sama, používá pořád stejné obraty. Specializuje se na osobní urážky, má docela dobrou paměť a nebo si dělá poznámky :-), dokáže mistrně překroutit cokoliv, co kdy člověk o sobě napsal a úmyslně šíří lži o porodech doma a o domorodkách.
 Marika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 7:42:28)
Pridavam svoj nazor k porodom doma. Chapem ze Aida vzhladom k tomu co sa jej stalo mala obavy rodit v nemocnici. Nedokazem si ale predstavit zeby PA zvladla porod doma v pripade zeby nastali komplikacie. Niesom lekarka, ale opytajte sa ktorehokolvek porodnika, kolko personalu je k dispozicii v pripade komplikacii pri porodu. Ano nemam mozno tolko vedomosti o domacich porodoch, ale zenske preboha na co sa hrate? Je to risk, hazard, NEZODPOVEDNOST /vobec nemyslim zeby slo o pohodlnost to nie/, same si neuvedomujete do coho idete. To ze par z vas zvladlo porodit v domacom prostredi bez komplikacii, vsetka cest vasej odvahe a vasim anjelom straznym. Nie, nehovori zo mna nenavist ani zavist, len mi je smutno ze niekto chce rozhodovat o zivote svojich nenarodenych deti takymto sposobom.
Je to moj nazor za ktorym si budem stat a teraz sa do mna mozete pustit. Ocakavam to (na zaklade prispevkov ktore uz boli napisane).
 Anouk 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 10:19:28)
Ahoj Mariko,
také bych doma nerodila, ale na rozdíl od Tebe si myslím, že pro porod doma se rozhodne naopak žena, která je schopna a ochotna přijmou plnou ZODPOVĚDNOST za sebe i za své dítě a je si vědoma všech rizik, které s sebou toto rozhodnutí přináší.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 11:14:36)
Mariko,
pokud nemáš žádné vědomosti o porodech doma, tak na základě čeho soudíš, že to je risk, hazard a nezodpovědnost?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozum a slušnost, zoufalost? 

(24.1.2005 9:10:48)
Znova - pokud něco ZÁKON nezakazuje, tak to UMOŽŃUJE. Neumožňují to ZDRAVOTNÍCI, kteří nejsou s to mezi s sebou dohodnout na řádné péči. Jeden lékař, jehož jméno radši nebudu jmenovat, aby mě tu lidi nenařkli z pomluvy :o) mi odpověděl ve smyslu, že o porody doma má zájem jenom malé procento žen, takže nemá smysl jim vytvářet bezpečné podmínky pro porod (není to doslovná citace). Tím ale utíráme nos i my, co bychom si přály ambulantní porod (co je na něm tak nebezpečného, že nám ho naše zdravotnictví není schopno umožnit?), protože samozřejmě část péče by vycházela stejná...


S.
 Ivana 
  • 

Díky za Apolináře 

(21.1.2005 13:21:02)
Rodila jsem celkem 3x. Poprve v krajské nemocnici - předčasně a nečekaně dvojčata,císařským řezem, která se nepodařilo zachránit. Byl mi k ničemu lidský přístup personálu, hezké oddělené kóje i velký prosluněný pokoj s příslušestvím. Po této ukušenosti jsem trvala na tom, že další děti se narodí jedině u Apolináře. Porodila jsem tak 2krát císařem - před 4 lety a podruhé před 7 měsíci. Děkuji všem od Apolináře. Děti i já jsme zdravé, štěstné a v pořádku. Nevím ale, proč k Apolináři chodí rodit tzv. bezproblémové matky. Když nečekáte žádné komplikace, přejete si alternativní porod apod., jděte prosím tam, kde vám to umožní.A po Apolináři nechtěljte. Ten nechejte nám, matkám s komplikacemi, které jsme vděčníé za takovou koncentraci odborníků na jednom místě. Děkuji.
 Olina 
  • 

Re: Díky za Apolináře 

(21.1.2005 14:04:49)
To je právě to, že "bezproblémové ženy" mají stejná práva, jako ty rizikové. V Praze není žádný výběr alternativ, tak se musíte smířit s tím, že vám tam bude odebírat péči pana docentka bezproblémovka nebo VIP. Je mi vás líto.
 Miška 
  • 

Re: Re: Díky za Apolináře 

(23.1.2005 22:08:33)
A proč hned litujete??? Co to je zase za blafání o bezproblémovkách, jejich "právech"...atd. Já jsem za Apolináře taky vděčná, ale o tom to není. Když chci rodit do sudu, v lese, nelezu do špičkové porodnice, kde jsou odborníci a do toho sudu mě holt rodit nenechají! O tom byl příspěvek, na který jste tak vhodně (jak je zde zvykem) zareagovala.
 schamka + krakeni 


nechapem... 

(21.1.2005 14:03:36)
Neviem, mozno je to mojou (ne)znalostou cestiny, mozno je clanok skutocne povrchne napisany, ale vazne nechapem, o co v nom ide. V niekolkych odsekoch popisany nejaky pan docent (meno nezname...), aky je to macho a suveren. A z toho sa "logicky" odvadza zaver, ze nerozumie zenam.
Ja som onu debatu nepocula, ale podla nazvu clanku, by som cakala nejaky prepis debaty s poznamkami autora k vyjadreniam dotycneho porodnika. Miesto toho tu mame zmatok a nedopovedane vety. A este ciernobiely pohlad na svet: porod doma = bezproblemova pohodicka, porod v nemocnici = krvak ;o( (trochu prehanam, jasne)

Co sa da cakat od porodnika pracujuceho v nemocnici? Ze si bude plasit zakaznicky??? To je ako keby vyrobca Pampers tvrdil, ze rodicia maju davat detom latkove plienky, alebo Huggies ;o) To moze snad cakat len naivny utopista...

Cele je to velmi povrchne a velmi smutne. Pretoze debata sa uz vyvija klasickym smerom - dva tabory sa navzajom napadaju a obvinuju z nezodpovednosti a podobne. Namiesto toho, aby sa diskutovalo o niecom, co ma zmysel. Ako zmenit nemocnice, aby boli "priatelske detom i rodicom" a ako umoznit, aby porod doma nebol stale porod doma z 18.storocia...

Skoda, ze mal clanok taky "catchy" nadpis. Ktovie, ci by ho niekto cital, keby vedel, aky je to paskvil.
Taky je moj nazor.
 Michal Pavlík 
  • 

tiež nechapem... 

(21.1.2005 16:16:21)
Mila Schamka et all.,
povedal by som, ze vies dobre rozumiet po cesky. Nasa generacia to este vie. Nase deti, pokial nevyrastaju v zmiesanych manzelstvach, ako je nase, si tazko rozumeju navzajom.
Ano, i na tomto příkladu je vidět, že stačí málo, a lidé si nerozumějí. Ťavička nebo velbloudek, vankúšik nebo polštářek. Přečti si prosím moje předchozí příspěvky.
Je fakt, že kdo Vlastu Marka nezná, a nečetl jeho knihu Nová doba porodní, tak z toho článku v obraze nebyl. Jak pravila jedna z diskutujících, tak oba aktéři byly naštvaní a tvrdohlaví. Oba chápu- každý má svoji pravdu, pan docent má výhodu, že je z oboru, který lidi masíruje již několik století po svém. Vlasta Marek má smůlu, že není ženská a doktor, takže i kdyby snesl informace od Pánaboha, tak je pro "normální" ženu nepřijatelný a šarlatán.
Ze své vlastní zkušenosti vím, že když jsem se začal zajímat o přírodní způsoby léčby, taky jsem z toho měl strach, tak jako mnohé dámy v diskusi. Většina lidí je prostě zvyklá na "péči" lékaře (jsou dobří i špatní, ale celý systém je postaven na mylném předpokladu, že člověk je mechanicko-biologická záležitost, - což se "normálnímu" člověku těžko´vysvětluje) a jít svou vlastní cestou vyžaduje velkou odvahu, informace a většina lidí se k tomu dostane, až když jim teče do bot. Jsou tací, kteří i přes svůj zhoršující se stav tvrdošíjně lpí na lékaři (samo, pokud má někdo zlomenou nohu, nebo nádor na mozku, tak už ani nic jiného nezbývá, není to o tom jít od zdi ke zdi) a je to jejich svobodné rozhodnutí.
Jak jsem již psal, kniha pana Marka je nabídkou informací, není to doslovný návod nebo nucení ke změně názoru. Je na každém (každé), aby se svobodně rozhodl. Ale ke svobodné volbě potřebuje mít dostatek informací. Je na každém, co si z toho vybere. Z většiny diskutujících čiší emoce, které panu Markovi vyčítají. To znamená, že mají strach. Strach z toho, že se někdo rozhodl jinak, než ony/i, že možná něco neudělaly/i správně, že existuje něco, o čem netuší. Pokud pominu výkřiky typu "hrůza jet sanitkou z Jižního Města k Apolináři" - copak jsou všechny maminky ze za.... plněné Prahy? Btw, moje manželka četla knihu Nová doba porodní a strach z ní neměla - prostě si ji přečetla, řekla mi: Tohle se mi líbí, tohle beru, tohle ne. To považuji za normální reakci - vybrat si a zbytek nechat. Proč strach? Z čeho? Z knihy? Z toho, že nějaká mamínka bude rodit jinak? Nebo že jí umře miminko při porodu? Kolik lidí umřelo vinou lékařů, vinou svojí, vinou někoho jiného - kdo to sečte? Co tsunami v Asii? Kdo nese vinu? Taky budete odsuzovat turisty, že tam jeli? Třeba i těhotné maminky? Že nezůstali doma? Za co všechno chcete být zodpovědni?
Každý z nás má sám co se sebou dělat! Nelze změnit toho druhého, můžete mu jen nabídnout Cestu, informace. Koho můžeme změnit, je jenom SAMI SEBE...
 Pavla, syn 7 měsíců 
  • 

Re: tiež nechapem... 

(22.1.2005 9:33:21)
Já teda taky nechápu. Původně jsme myslela, že se k tomuto tématu nebudu vůbec vyjadřovat, když bylo předem jasné, že se tady budou lidi zase napadat, ale nedá mi to.
Knihu pana Marka jsem četla ještě těhotná. To proto, že se nebráním novým přístupům a tak jako vy nemám nejlepší zkušenosti s klasickými lékaři, zato s přírodní medicínou výborné. Nicméně mě kniha nepřesvědčila. Přišla mi až příliš jednostranná, zaujatá, většina zjednodušených argumentů mě nepřesvědčila. Např. pan Marek neustále dokola argumentuje Dánskem, kde se rodí doma a to je podle něj dostatečný důkaz, že to tam dělají dobře a my tady špatně. Není to spíš tak, že v Dánsku porod a následný pobyt v porodnici stojí dost peněz, proto se mnoho žen rozhodne porodit raději doma, případně v porodním domě, ale pak raději spěchají domu, kde je to zadarmo?
Nebo p. Marek argumentuje přírodními národy, kde ženy rodí samy a doslova za pochodu, při cestě lesem, v loďce, apod. a to je podle něj rovněž důkaz, že je to tak dobře. Pan Marek opakovaně napadá porodníky - muže, protože prý muž lékař ženě nerozumí. Tady se ptám - a vy pane Marku, rovněž muž a navíc nelékař, vy nám rozumíte lépe? Nebo vám k nabytí zkušeností stačil porod vaší dcery?
Co mě ovšem zaráží nejvíc je, že se někdo snaží zavádět staronové metody tím, že kudy chodí pomlouvá ty zavedené, tedy konkurenci. A vsadím se, že kdyby se příznivcům p. M. podařilo vybudovat alternativní porodní dům, budou narážet na nedostatek financí stejně jako dnes "klasické" porodnice. Proč tedy p. M. vyčítá p. docentovi od Apolináře, že se řeč točí okolo peněz?
Původně jsem si myslela, že jde o prof. Hájka, toho totiž stačil už dostatečne proprat p. M. ve své knize, pak jsem si tady přečetla, že šlo o doc. Caldu, rovněž skvělého odborníka, takže konkurence se musí proprat postupně celá.
Pana prof. Hájka jsem měla možnost poznat osobně letos v červnu, kdy se mi u Apolináře narodilo miminko. Vnímám ho jako příjemného, usměvavého odborníka, sympatického člověka, který pomáhá miminkum na svět, ale taky zachraňuje životy a ne jako někoho, koho se snažil popsat p. M. ve své knize. Máme demokracii, takže si dnes může kde kdo vydat kde co a téměř beztrestně.
Pana Marka osobně neznám, ale mám reference od známých, kteří se s ním setkali a nemluvili o něm špatně. Nicméně si myslím, že by porodníkům neměl fušovat do řemesla. Jedna věc je teorie (kniha), druhá praxe (komplikovaný porod).
Mnoho žen se určitě rozhodne porodit doma, některé k rozhodnutí přivede i kniha pana Marka.
Já jen doufám, že takové rozhodnutí neudělá nikoho nešťastným.











 Dašula 


Re: tiež nechapem... 

(22.1.2005 12:27:14)
Krásná slova (i váš předchozí příspěvek).Z knihy jsem si tak jako vaše žena vybrala pro sebe,ne se vším jsem se ztotožnila. Ale některé věci,které cítím,pan Marek vyslovil. Myslím,že tato kniha totiž není pro" nepřipraveného".Že jí pochopí ten,kdo poznal sám sebe a pracoval na sobě.
Tak jako jsem zde psala o svém krásném zážitku z porodu před 7 měsíci po přečtení této literatury,tak si dovolím zde zmínit můj první porod před 13 lety,který byl v téže porodnici plně pod vedením lékařů. Já jsem tam fungovala jako vyplašená,poslušná a podléhající 21letá mamina.Pár dní před porodem jsem byla i hospitalizována,pak se lékaři rozhodli,kdy vyvolají porod,byl vleže, v každé ruce infůze.Starali se o mně hezky,každou půl hodinu mi měřili tlak. Přesto se mi narodilo těžce postižené dítě (do osmi měsíců se to neprojevilo). Tolik pro maninky,které vzhlížejí k pánům docentům jak k pánubohu. I plně lékařsky vedený porod vám nezajistí zdravé dítě.
Nechci tady někoho plašit,jen chci souhlasit s jedním zde uvedeným příspěvkem
,že stát se může cokoli i doma, v porodním domě i ve vyhlášené porodnici.
Dnes je můj postoj k sobě zcela jiný a lituji jen toho,že jsem tenkrát neměla informace,které mám dnes (podotýkám,že jsem nastudovala dostupnou literaturu ,která byla tenkrát "k mání").
 schamka + krakeni 


Re: tiež nechapem... 

(24.1.2005 9:24:45)
No, podla nadpisu by som sudila, ze clanok bude o tom, ako sa p.Marek stretol v onej diskusii s porodnikom a ako spolu diskutovali. Pod nazvom "Blizke STRETNUTI" by som rozhodne necakala recenziu-prezentaciu-reklamu jeho knizky.
Podla tvojho prispevku mam vsak pocit, ze clanok skutocne bol o Novej dobe porodnej, tj. o nejakej knizke, co p.Marek napisal (a v clanku ju aj propagoval...)
Ja som knihu necitala, no pravdupovediac po precitani tohto clanku mam pocit, ze mi bude lepsie aj nadalej citat hol.stranky pisane nejakou PA (mam to stastie, ze citanie v holandcine mi ide) ako knizku p.Mareka... ale je to len moj dojem z tohto clanku, ktory mi skutocne pride ubohy.
 Michal Pavlík 
  • 

Pro Schamku - mamku. 

(24.1.2005 12:58:40)
Milá Schamko,
je to Tvůj svobodný názor, jak se Ti líbí článek. Těžko někdo napíše článek tak, aby se líbil všem. Mnohdy jej píše proto, aby aspoň začali hledat sami. I to je obrovský přínos.
Neusuzuj z části na celek - každý den není posvícení a jeden nepovedený článek nemusí znamenat, že celá kniha stojí za houby. V každé knize se dá najít aspoň pár užitečných informací, které Tě někam dovedou - záleží jen na tom, jestli s informacemi pracovat umíš. Vždycky se hledá lépe chyba na tom, co udělal druhý, než sám něco stvořit a taky je těžší umět kritizovat svůj vlastní přístup.
Pana Marka mám rád, protože mi jistou dobu hodně, a to nezištně pomáhal. V každé jeho knize je dost informací pro každého. Ne každý si je ale umí vybrat a je na ně připraven. Zkus se mrknout na jeho knihu Hudba jinak nebo Tajné dějiny hudby - tam je autor doma a mnoha lidem tím dokázal změnit život k lepšímu nebo jej aspoň obohatit. Jestli Ti článek nesedl, tak mu to odpusť - kdo z nás je dokonalý?
Jinak si rád přečtu i Tvůj vlastní kvalitní příspěvek na www.rodina.cz, nejen o porodech.
Mimochodem, jsi dobrá, že umíš holandštinu, taky by se mi někdy hodila...

Krásný den
;-)
Michal
 lubištka 


nepočula som... 

(21.1.2005 19:56:37)
Text:
no, kedže sa mi nezadarilo u nás na ďalekom východe zachytiť diskusiu (i keď som o nej dopredu vedela), tak som si aspoň prečítala o čom to bolo. a verte či nie, dalo sa to čakať. som rada, že som to nepočula! zase by mi stúpol tlak a moje diaťa v bruchu by sa neukľudnilo ani do rána. celé tehotenstvo musím bojovať s lekármi, ktorí vedia oveľa lepšie ako sa ja cítim, čo mi je a podobne. viesť dialóg je pre nich "divné" - načo veď oni všetko lepšie vedia! je mi z toho na grcanie. hlavne keď na moje otázky obvodný gynekológ nakoniec povie: "ja neviem, ešte som nebol tehotný!" uznávam, že ženám, ktoré nemajú prehľad a o tehotenstvo sa zaujímali maximálne z "encyklopédií" plných obrázkov sa dýcha ľahšie. ale čo tie, ktoré pri štúdiu aj mysleli a zistili, že nie všetko je tak, ako sa bežne robí? ako má obyčajná žena o niečom presvedčiť lekára, keď ho nepresvedčia ani pokyny svetovej zdravotníckej organizácie? áno zdieľam názory pána Marka (dík za super knihu), že poniektorí lekári sa správajú ako machovia. alebo ešte lepšie - zoznámte ma prosím s takým, ktorý sa tak nespráva. naozaj potom budem optimisticky hľadieť na budúcnosť pôrodníctva.





 Hanka, dvě dětičky 
  • 

Díky 

(22.1.2005 21:12:40)
Nedají se přečíst všechny příspěvky, je jich moc. Ale nedá mi to, abych se k diskusi nepřidala. Rodila jsem 2x (oba porody bez komplikací),přičemž první porod byl "klasicky medicínská záležitost" a ten druhý byl "náš" pod dohledem lékařky. Proto jsem si podruhé zvolila variantu, kde lékař je "partnerem" rodičky a ne "diktátorem".
Bohužel porodnice kde jsem rodila podruhé skončila v propadlišti dějin. Proč se usiluje o zrušení všech porodnic, které se něčím odlišují? Nemáme snad právo svobodně se rozhodnout za jakých podmínek rodit, když jsme se svobodně rozhodly děti přivést na svět?
Od pana Marka jsem přečetla zatím jednu knihu, (na další se chystám) a nějaké články, včetně těch na jeho internetové adrese. V mnohém s ním souhlasím. Píšu sem hlavně proto, že mu chci poděkovat za to, jak je vytrvalý a bojuje za lepší budoucnost rodiček v porodnicích. Samozřejmě těch rodiček, které o lepší přístup k nim samým stojí!
 Hanka, dvě dětičky 
  • 

Díky 

(22.1.2005 21:13:04)
Nedají se přečíst všechny příspěvky, je jich moc. Ale nedá mi to, abych se k diskusi nepřidala. Rodila jsem 2x (oba porody bez komplikací),přičemž první porod byl "klasicky medicínská záležitost" a ten druhý byl "náš" pod dohledem lékařky. Proto jsem si podruhé zvolila variantu, kde lékař je "partnerem" rodičky a ne "diktátorem".
Bohužel porodnice kde jsem rodila podruhé skončila v propadlišti dějin. Proč se usiluje o zrušení všech porodnic, které se něčím odlišují? Nemáme snad právo svobodně se rozhodnout za jakých podmínek rodit, když jsme se svobodně rozhodly děti přivést na svět?
Od pana Marka jsem přečetla zatím jednu knihu, (na další se chystám) a nějaké články, včetně těch na jeho internetové adrese. V mnohém s ním souhlasím. Píšu sem hlavně proto, že mu chci poděkovat za to, jak je vytrvalý a bojuje za lepší budoucnost rodiček v porodnicích. Samozřejmě těch rodiček, které o lepší přístup k nim samým stojí!
 Adléta, holčička 11m 
  • 

Dámy jsme na to samy 

(22.1.2005 22:13:23)
Tak jsem si přečetla diskuzi a spíš mi to připadá jako plácání se ode zdi ke zdi - nemocnice versus doma. Jen jednou zde zaznělo, že je to spíš o tom mít v nemocnici na výběr, rodit tak, aby žena byla na prvním místě a odborný personál se přidával je-li nutno.
Já jsem v těhotenství četla Novou dobu porodní, vcelku s ní souhlasím, jsem velký přítel přirozeného nejen porodu, ale způsobu života, ale knihu jsem dočetla jen někam za polovinu, pak mě prostě naštvala tím, jak je jednostranná a unavovalo mě číst právě ty patologie, které p. Marek nemá tak rád. (Když to přeženu: nebudu-li dítěti zpívat, bude to zle a projeví se to na něm tak a tak, nebudu-li dělat to a ono, pak se mi narodí cynik a sadista atd.)

Nejhorší je na celém stavu porodnictví, zdravotnictví a vůbec společnosti ta totální zmasírovanost rodiček, pacientů a občanů a jejich neschopnost přemýšlet zdravým selským rozumem. Je jasné, že rodit doma se rozhodne jen mizivé procento žen, velmi suverénních osobností, které to zmáknou fyzicky, protože si prostě žádné trable nepřipustí a tak je velmi pravděpodobné, že žádné mít nebudou.
Já bych do toho taky nešla, ale ony musí mít možnost se tak legálně rozhodnout.
Většina matek je tak zmasírovaná od doktorů, že už vidí jen ty patologie.
Mám kamarádku, farmaceutickou reprezentantku, chytrá holka, ale tím, jak furt vysedávala s těma gynekologama, tak si nechala namluvit, že přirozený porod je pro dítě takové riziko, že je lepší ho ani nepodstupovat a rovnou raději řezat. Tak si "objednala" cisaře, fik a bylo to. Mě na tom nejvíc zaráží, jak se uvažující člověk vzdá zdravýho rozumu a pak šlape jak slepá ovce podle toho co mu kdo namluví. Dokud se nenaučíme být sami za sebe odpovědní a uvažovat o tom co se kolem nás děje, nepomůže nám ani Calda, ani Marek.
Dál se nacháme řezat, cpát antibiotiky, budeme poslušne dlabat chemické potraviny ze supermarketů a dobře nám tak.



 Apolena. 


Re: Re: Dámy jsme na to samy 

(22.1.2005 23:05:28)
Milado,
mohla bys mi napsat svoji e-mailovou adresu sem nebo na sylva.sm@seznam.cz?
 Adléta, holčička 11m 
  • 

Re: Re: Dámy jsme na to samy 

(23.1.2005 22:48:24)
No, Milado,
jestli sis tuto cestu vybrala protože znáš stejně dobře i ostatní možnosti, pak je to to nejlepší co jsi mohla udělat a určitě "zmasírovaná" nejsi. Ale většina lidí akceptuje to co je jim předloženo (ať už se jedná o přístup lékařů, o medikaci, o ty zmíněné potraviny -já taky chlívek ani záhon zatím nemám a přesto si vybírám potraviny kvalitnější a jinde než v supermarketu a jde to, jen opravdu chtít) bez toho, že by se zajímali nejde-li to lépe.
Ono to totiž funguje tak, že poptávka tvoří nabídku. Až budou všechny ženy požadovat změnu v přístupu, a až dojde k tomu, že všichni si budeme moci vybrat jak budeme rodit a budeme náležitě a automaticky informovány- od porodu doma se sousedkou po lékařsky vedený porod ve specializovaném zařízení se všemi těmi epidurály a 16 ultrazvuky za těhotenství, pak teprve uvěřím, že ty, které dnes tvrdí, že lékařský porod je jediný správný (mluvím o fyziologických porodech) si to samy vybraly a vědí proč. Dnes si ale s dovolením myslím, že těch, které to dělají a vědí proč je naprosté minimum. Většina prostě neví jak jinak bez ztráty kvality.

PS: Já jsem taky rodila přirozeně, dokonce to ani nebylo tak zlý, to řezání bylo pro příklad. Ono se to totiž děje stále častěji.
 Hana 
  • 

Re: Dámy, jsme na to samy 

(22.1.2005 22:56:36)
Adléto, perfektně řečeno!:)
 Hana 
  • 

Re: Dámy, jsme na to samy 

(22.1.2005 22:56:48)
Adléto, perfektně řečeno!:)
 Věra, syn 2,5 roků, 7.7.2005 
  • 

Znovuzrozený porod 

(22.1.2005 22:51:04)
Velmi všem, vášnivě diskutujícím doporučuji přečíst si knihu Znovuzrozený porod od Michala Odenta. Je to krásný důkaz toho, že lze rodit přirozeně s týmem odborné pomoci nablízku...
Pokud budete chtít číst dál, pak je tu od stejného autora kniha Láska jako věda, která se zabývá zím , jak a proč konkrétní způsob porodu ovlivňuje dítě a jeho život...
 (raději neuvedu) 
  • 

zkušenost 

(22.1.2005 23:34:52)
Z osobní zkušenosti z regresní terapie vím, že porod (resp. jeho průběh) má na člověka a jeho další život velmi zásadní vliv. Tak tomu bylo alespoň u mě, ale troufám si předpokládat, že je tomu obdobně i u mnoha dalších lidí...
Následky nepříznivého (z hlediska dítěte) průběhu porodu v socialistickém zařízení (léta sedmdesátá) se u mě projevovaly mnoho let ve velmi konkrétní a velmi nepříjemné formě, a zbavila jsem se jich až nyní, právě za pomoci zkušené regresní terapeutky.
Takže si opravdu nemyslím, že stačí "ve zdraví přežít"...
 taky teda neuvedu.... 
  • 

Re: zkušenost 

(23.1.2005 18:38:33)
Taky záleží na ochotě věřit všemu, co vám "regresní terapeut" či někdo podobný nakuká. Zážitek porodu mnoho "pavěd" démonizuje a pro mnoho "podnikatelů" je to celkem výhodné vysvětlení pro lecjaké fyzické i duševní obtíže. No, nevím jak vědecky - statisticky, ale empiricky znám dost lidí s nepříznivým průběhem porodu, kteři se tím necítí nijak poznamenáni. Mnoha lidem se uleví, když jim jejich letité obtíže někdo "vysvětlí", dá do nějaké souvislosti. A ještě lepší je, když je ochoten naslouchat těm steskům...
 Klárka 
  • 

Re: Re: zkušenost 

(23.1.2005 18:45:38)
:-)))))
 () 
  • 

Re: zkušenost 

(23.1.2005 21:23:54)
Zdá se, že (nejen) o regresní terapii toho mnoho nevíte... Raději mlčte, když nemáte co říct. Děkuju.
 Petra, 34 
  • 

Re: Re: zkušenost 

(24.1.2005 18:26:16)
Tak to mě pobavilo:)

Kolik, znáte, pane "neuvedu", lidí, kteří si pamatují vlastní porod? Píšete, že dost. To je zajímavé. Že by bylo tak běžné, aby si člověk pamatoval, jak přišel na svět? Nebo si to tihle všichni vaší známí vybavili při regresní terapii? A není to tedy, podle vás, nesmysl? Nenakukal jim to někdo náhodou? :-))

Pane, podle toho, co píšete, toho víte o regresích asi tolik, co já o nukleární fyzice. Přečetl jste si nejspíš několik tendenčních "vědeckých" článků a myslíte si, že máte jasno. Ale jste, jak se říká, vedle jak ta jedle;-) Než budete mít příště zase v něčem tak krásně jasno, popřemýšlejte, jestli toho víte skutečně dost na to, abyste mohl činit závěry...
 difo 
  • 

Re: Re: Re: zkušenost 

(25.1.2005 10:52:55)
O regresních zážitcích se toho ví skutečně málo, protože není jednoduché se k nim odstat. A ani tak je nelze získat medikamentálně nebo obvyklou technologií. Ale přesto je nezatracujte. Vzpomeňte si, jak dloho trvalo, než bylo uznáno, že zážitky z dětství, ty které si běžně pamatujeme, silně ovlivňují naše prožívání. Dneska to bereme jako samozřejmost. Za nějakou dobu budeme brát stejně vážně i regresní prožívání. Mimochodem, znovuprožitím se dají léčit i silné neurozy.
 Xantipa 
  • 

Diskuze by byla zbytečná, 

(23.1.2005 18:32:16)
kdyby se opravdu respektovala svobodná přání, i to, kde rodit. Myslím si, že každá žena má právo si rozhodnout, jestli bude rodit v téhle nebo jiné porodnici, nebo doma. Ale když se rozhodne rodit doma, měli by jí lékaři poskytnout všechny dostupné informace o porodu. Já bych si přestavovala, že taková žena by třeba mohla do nejbližší porodnice zavolat, sdělit, že začíná rodit. Kdyby něco, aby byli připavení.
Vím zcela jistě, že i kdyby byly takovéto podmínky, doma bych nerodila, i když mé zažitky z porodnice nebyly zrovna nejlepší. Jsem přesvědčená, že komplikace, které nastaly, by nastaly i doma a možná s horšími následky.
Přesto chápu ženy, které se rozhodly i za současných podmínek porodit doma, ale je mi líto, že to nemohou dopředu probrat s lékařem.
Tak už se přestaňme dohadovat, kdo je hazarder a kdo vševěd, apod., a zkusme vymyslet, jakým způsobem zlegalizovat porod doma, aby se na takovou ženu nekoukal kde kdo jak na šílence.
Naši zákonodárci prostě vědí všechno nejlíp, jsou přece zvolení a určitě nečtou rodinku.
 Olga, 19m. mimi 
  • 

Dotaz 

(23.1.2005 21:27:07)
Jedno jsem, přátelé, z této diskuse vůbec nepochopila. Co vede všechny ty odpůrce všeho nového a skalní příznivce nemocničních porodů k těm útokům na ostatní? Proč mají tak silnou potřebu činit se odpovědní za život ostatních? Proč nedokážou přijmout fakt, že každý je zodpovědný sám za sebe a jak kdo žije, je jen jeho věc?
Jako by jim někdo bránil rodit v nemocnicích...
 *Aida* 


Re: Dotaz 

(23.1.2005 21:49:45)
Ovsem tady s Olgou zcela souhlasim a vystihlas to presne. Ja o tom take premyslim :o). Mozna nam to nekdo vysvetli.
 MaKo+Ondra(syn 8mesicu) 
  • 

Setkání třetího druhu 

(23.1.2005 22:08:37)
Milý pane Marku, již to tu několikrát zaznělo, ale po přečtení vašeho "zášť-dštícího" ubohého příspěvku, musím i já (zarytý nepřítel internetových diskusí) napsat pár řádek.
Porodnici U Apolináře, ani nikoho z jejich zdravotnického personálu sice osobně neznám, přesto věřím, že úroveň tamní péče, jako i přístup zaměstnanců k rodičkám, bude minimálně na takové výši, jako vaše neschopnost rozumně vyargumentované diskuze. Navíc naprosto nechápu, kde se ve vaší zen-budhistické duši bere ta militantnost. Vaši knihu Nová doba porodní máme doma a ač se vším plně nesouhlasím (např. závislost incidence GER na UZ vyš. v těhotenství), v podstatě se jedná o zajímavé čtení, které, když už nic jiného, může řadu nastávajících maminek srozumitelnou formou informovat o běžném průběhu těhotenství, porodu i šestinedělí v různých dobách a kulturách, tu naši nevyjímaje. Nic to nemění na tom, že vaše diskuze na vlnách ČRo (ať už 1 nebo 2), stejně jako váš článek výše, naprosto postrádají nadhled, pokoru a snahu pochopit protivníka.
Všechno, co děláte, je jistě záslužnou čiností; snažte se jen o trošinku jiný přístup a prezentaci vašich názorů, jinak vyzní jako nechtěný pšouk.
Nakonec vám však i musím poděkovat. Vždy jsem toužil být porodníkem. Chtěl jsem přivádět na svět děti a těšit se z každičkého toho nového tvorečka a radosti jeho šťastných a hrdých rodičů. Osud tomu však chtěl jinak a nakonec pracuji jako onkologický gynekolog a moje práce mě velmi baví. Naštěstí. Protože představa, že bych se denně setkával s podobnými, smysluprostými a rozumnými argumenty nepodloženými názory, mě děsí. A pak, že onkologičtí pracovníci mají k syndromu vyhoření nejblíže!
 Michal Pavlík 
  • 

Re: Setkání třetího druhu 

(24.1.2005 13:38:19)
Vážený pane doktore,
panu Markovi vyčítáte nedostatek pokory. Přečtěte si prosím ještě jednou svůj příspěvek plný pokory a podložených názorů.
Na www.alkion.cz pořádají semináře, kde se lidé v náročných profesích, jako jsou lékaři, zdravotní sestry nebo lidé v pečovatelských domech, mohou naučit jak předcházet syndromu vyhoření. Třeba se Vám to bude hodit...
Krásný den přeje
M. P.
 Anouk 


Další názor 

(23.1.2005 23:18:20)
Pokud mám uvést vlastní zkušenost.
Před porodem jsem přečetla vše co se mi pod ruku dostalo. Vybrala jsem si co pro mne bylo důležité a sestavila jsem si porodní plán. Zkusila jsem ho ukázat v naší porodnici - některé věci nebyly možné, protože odporovaly zdejším zvyklostem, jiné by možná možné byly, ale to se uvidí až na to dojde. Rozhodne doktor, diskutovat se mnou nikdo nebude – protože oni mají zodpovědnost. Né já.

Nechtělo se mi jít do již předem konfliktní situace a tak jsem se rozhodla porodit tam kde jsou všechny body z mého porodního plánu nabízeny již zcela automaticky všem rodičkám.
S pečlivě sesmoleným plánem jsem si nakonec mohla tak akorát utřít čelo, protože porod se zkomplikoval a bylo nutné použít kleště.

Přesto, nerozhodla jsem se a nerozhodla bych se pro porod doma né z důvodů možných komplikací, ale protože prostě na něco takového nemám dostatečné sebevědomí.
Nemám pocit, že by tu děvčata „domorodky“ dělaly této alternativě nějakou reklamu, nejvíce argumentů proti (velmi věcně a neemotivně podaných) jsem si já osobně vyslechla od PA, která u domácích porodů asistuje.
Za sebe a své dítě odpovídá dle mého názoru pouze a především matka a pokud je tuto odpovědnost schopna přijmout v plném rozsahu i během porodu, nevidím důvod proč by jí v tom mělo být bráněno.
Pro sebe bych si do budoucna přála aby se i v té naší porodnici začali k rodičkám chovat jako ke svým klientkám, opustili své piedestaly a snížili se k diskuzi.

P.S.:
1) Knihu pana Marka mám a líbila se mi mnohem více než jeho burcující příspěvek nahoře.
2) Johanka 9.1. zase porodila, zase doma. Je to kluk.
 Lili + 5 :-)) 


obdiv 

(24.1.2005 0:27:39)
Sylvo Š , Sylvie, Aido a další máte můj obdiv za trpělivost v reagování na netolerantní názory !Když neví kudy kam, argumenty dochází nebo jsou zaslepeni musí ihned pro jistotu útočit...Vůbec jim nedocvakává o co jde ve vašich argumentech...ach jo...Četla jsem vaše reakce i dalších diskuzích, tak vím o čem je řeč..Mohla bych se zeptat soukromě na pár věcí ohledně porodu doma?
 *Aida* 


Re: obdiv 

(24.1.2005 0:41:40)
Anito,
klido napis :o). Akorat ze se nenachazim v CR, takze co se formalit tyce, asi moc neporadim.
 Apolena. 


Re: obdiv 

(24.1.2005 0:45:56)
Anito,
klidně se ptej, já jsem na rozdíl od Aidy rodila v Čechách a poměrně nedávno.
 Helena, dva kluci 
  • 

Nastvu asi vsechny - aneb povidani od zootechnicky. 

(24.1.2005 16:58:57)
Zdravím vsechny po porodu, pred porodem a vubec lidi s delohou i bez ni.
Rekla bych to asi takhle zesiroka.
Predstavte si nastavajici mamu -kocku. Normalni venkovskou micu.
Kdyz na ni prijde porod ,zaleze do vyrobeneho pelechu a rodi. Pokud se cokoliv zasekne,to znamena treba ze se neotevira ,krvaci , nevyjde placenta a pod.. umre.A s ni i kotata.
To znamena,ze tento spatny porod se neprenasi na potomstvo.Cili zadna jeji dcera nemuze v populaci kocek mit stejne spatny porod.To vsichni jak takz chapeme a respektujeme. Jenze u lidi /a u slechtenych kocek a jinych zvirat, ktera lide ovlivnuji /, se dite , stene , hribe a podobne s pomoci cloveka narodi.A prezije. Moznosti, jak prezit porod ,se tak obrovsky rozsirily, ze se dedi neuveritelne mnozstvi chyb , jak prubehu porodu, a tak i nasledne pece o potomstvo. Treba kdyz kocka nema mleko,nebo se o kote neumi postarat, kote umre ,a na dalsi potomstvo se tato vada neprenese.
Ale ! Lidske ovlivnovani zdravotniho prirodniho vyberu se deje uz stovky let a v posledni dobe je temer nulove /preziji kilova miminka a cisarsky rez vse nemozne vyresi skoro vzdy/,
Podle me velmi roste riziko, ze zrovna NAS porod nebude normalni, jak byvalo pred dveste lety. Pred dveste lety by NASE mama umrela. Nebo vy .. Nase zivotaschopnost je mnohem zranitelnejsi , nase brisni steny jsou jako tvaroh a kourime do posledni chvilky pred porodem . Nebo sedime u pocitace . Poprve rodime v petadvaceti misto v sestnacti.. atd.atd...
Obdivuji a drzim palce vsem, co chteji rodit doma. Ale nepocitaji s tim, ze mohou umrit, nebo jejich mimino .A at teda rodi jako za minula a tvari se,ze nejde o zivot. Jenze ja si myslim,ze uz pomalu jde o zivot.To jsem vysvetlovala na prikladu kocky micy... Nebo si myslite, ze ve stredoveku by nejaka zenska odmitla zdravotni servis , co nabizi Vam, vymenou za to, ze na ni nebude cucet personal? Ze by nabidku : " prezijete velmi velmi pravdepodobne oba v pohode / mimo asi tri procenta /"
vymenila za " klid " sve postele nekde v Horni dolni vsi ? ". Neverim.
Abych nerozpoutala emoce, chci NAHLAS zakricet, ze schvaluji a oslavuji kazdy zachraneny mimino i to desetidekovy a kazdou zachranenou rodicku .Jen si musime uvedomit ze silne ovlivnujeme prirodu . A musime se podle toho chovat. Mejte se hezky. A krasne, zdrave deti preju .Helena
 Hanka 
  • 

Re: Nastvu asi vsechny - aneb povidani od zootechnicky. 

(24.1.2005 17:35:34)
Helčo, souhlas, hlavně s (cituji): "Moznosti, jak prezit porod ,se tak obrovsky rozsirily, ze se dedi neuveritelne mnozstvi chyb , jak prubehu porodu, a tak i nasledne pece o potomstvo."
Příroda moc dobře ví......
Ovšem, sama takové dítě nemám (ale znám), takže mnozí mohou namítnout, že kdybych takové dítě které zachráněné bylo, měla doma, asi bych hovořila jinak.
Považuji se za člověka, který chce žít maximálně v souladu s přírodou (ne vždy se to daří a hodí).
 Olga 
  • 

Re: Re: Nastvu asi vsechny - aneb povidani od zootechnicky. 

(24.1.2005 18:27:03)
To je fakt zajímavý a dosud nezvyklý pohled na věc:)
 Anouk 


Re: Re: Re: Nastvu asi vsechny - aneb povidani od zootechnicky. 

(24.1.2005 22:21:38)
Ahoj Heleno,
vím, že pointa Tvého zajímavého pohledu tkví úplně jinde, ale napadá mne v téhle souvislosti...
Kdyby za Tebou zmiňovanou mícou v průběhu jejího porodu někdo neustále chodil a vyrušoval ji, kdyby s ní všemožně manipuloval a tím ji značně znervózňoval, kdyby jí pak byla koťata odnesena s poukazem na její a jejich dobro, kdyby jí někdo mluvil i do toho kdy a jak dlouho je může krmit....
Možná, že né její chatrná konstituce, ale právě tyhle zásahy by mohly pro zmiňovanou číču mít tragické následky.

Zaujala mne také myšlenka jak za zdravou a SEBEvědomou těhulí před 200 lety naklušou lékaři a nabídnou jí, že může porodit za jejich asistence. Že má velikou šanci porod ve zdraví přežít, ale na oplátku se musí v průběhu porodu podřídit jejich pokynům. Protože oni vědí nejlépe co je pro ní dobré. Fakticky by mne její reakce zajímala. Třeba by přijala a s úlevou by se jim odevzdala. Nebo by naopak došla k závěru, že tyhle "moderní" přístupy mohou porod naopak zkomplikovat a poslala by je k šípku. Kdo ví..

 Pavla, dcery 7,3 + břicho 
  • 

Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 9:23:16)
Dobrý den všem, ale zvlášť Sylvě, Silvii, Aidě a dalším bojovnicím za domácí porody. Dlouho jsem přemýšlela o tom jak Vám vysvětlit proč jsou jejich poždadavky zatím nesmyslné. Rozdělím to do více bodů. Tak za 1. přece nemůžete chtít po porodnícíh, kteří se své práci věnují léta, mnoho let museli studovat, aby doporučovali něco co je proti jejich přesvědčení - pro srovnání já se živím daněmi a účetnictvím a nepochybuji o tom, že každý dospělý v tomto státě umí číst zákony, počítat a vyplňovat formuláře, přesto když mě kdokoli požádá o radu jek vyplnit třeba daňové přiznání odpovím "přines to a já to udělám sama" a to v mém případě může jít "pouze" o několik desítek či stovek tisíc, rozhodně nejde o život. Tolik k porodníkům oni totiž nic jiného než doporučit či vyjádřit se dělat ani nemohou. Za 2. nevím jestli o tom víte, ale zákony (vyhlášky, nařízení, prostě systém) v našem státě nedělají lékaři, ale navrhuje vláda (popř poslanci či senátoř) a schvalují poslanci většinou tedy taky muži :-( Takže milé dámy pláčete tady úplně na špatném hrobě. Mimochodem zdravotní systém u nás byť nedokonalý funguje na rozlišování co je standard a co je nadstandard. A jakákoli vnější domácí péče je a doufám, že to tak zůstane i nadále prostě nadstandard. Pokud budete mít např. vážně nemocného starého otce a zdůvodu zaměstnání se o něj nemůže starat nikdo z rodiny i když by to bylo nejlepší, ale najmete si ošetřovatelku tak vám ji taky žádná ZdrPoj nezaplatí (řekla bych že ani v Nizozemsku). Prostě takhle funguje systém a pro jeho změnu tady prostě nejsou podmínky a zvlášť kvůli tak malému procentu žen, které to požadují. Tolik ke spravedlnosti systému. No a abych jen nepoučovala chci se zeptat vážených dam co je na porodu doma tak super (neodpovídejte mi, že porod v nemocnici mě, nebo mimčo může traumatizovat). Já se osobně do porodnice docela těším, aspoň si tam trochu odpočinu. Ani jednou mě v porodnici netrápili nenutili klystýr, holení (holím se důkladně sama i když nejsem těhotná je to hygienické a fajn při sexu) a epidurál mi nikdy nikdo nenutil spíš naopak. Oba porody jsem měla bez komplikací a asi do dvou hodin od větších bolestí. A vít o tom, že před 150ti lety kdy ženy rodily doma bylo pocento, že při porodu přežije jak matka tak i dítě, které přežije i první rok života jen 70%? Že se dítě pak dožije dspělosti 50%. To bych snad zůstala bezdětná.
 schamka + krakeni 


domaca starostlivost 

(25.1.2005 9:59:19)
Spominala si Holandsko. Neviem, ako je to so starymi ludmi, ale starostlivost o zenu v sestonedeli doma je taka, ze prvych 8 dni po porode (minus dni stravene v nemocnici) dochadza domov sestricka, ktora kontroluje dietatko a mamicku (pripadne problemy hlasi PA), pomaha mamicke napr. s kojenim, odpoveda na otazky, nauci cerstvych rodicov vsetko, aby sa vedeli po tom tyzdni sami starat o dietatko. Toto je ta najzakladnejsia starostlivost (3 hodiny denne v dlzke 8 dni) hradena z KAZDEHO zdravotneho poistenia aj z toho najlacnejsieho.
Okrem tohto si vsak mozes zvolit 5 alebo az 8 hodin denne tuto starostlivost v sestonedeli. Vtedy sa okrem vyssie spomenutych veci sestricka stara aj trochu o domacnost - poupratuje, operie, navari, postara sa o starsie deti (ak v domacnosti su). Jednoducho robi vsetko tak, aby zena po porode nabrala sily, zotavila sa, mohla byt v klude, co je dolezite pre rozbehnutie kojenia. Tato rozsirena starostlivost je zcasti hradena poistenim (zavisi od druhu poistenia, kolko treba doplacat) a cena je priblizne € 35,-/hod.

Co sa tyka otazky, preco porod doma - to iste sa mozem opytat aj ja teba preco v nemocnici?. Cele moje tehotenstvo bolo uplne v poriadku, necitila som sa chora, a preto som nevidela dovod na to, aby som isla do nemocnice. Tiez pri otvoreni 6-7cm, boli tie kontrakcie uz pomerne caste a nie moc prijemne, nevedela som si predstavit este tych 10-15 minut v aute. No a ja osobne nemam rada cudzich ludi, cudzie priestory, verim tomu, ze v nemocnici by som sa nevedela tak uvolnit, ako doma. A uvolnenie, ako vies, rovna sa otvaranie, cize porod (a najma ta jeho neprijemnejsia cast) sa urychli. Nakoniec sme sice do nemocnice aj tak museli, ale to uz bolo vo faze, ked mi bolo vsetko jedno ;o)

Pre uplnost podotknem, ze sa bavime o porode doma s odbornou asistenciou (PA+prisli tie sestricky, co robia spominanu starostlivost v sestondeli). Odmietam diskutovat o hazarde, ked sa niektora zena rozhodne doma rodit bez toho, aby mala pri sebe niekoho, kto porodom rozumie (PA, porodnik), dobre?
 Sylvie 


Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 10:06:47)
Pavlo, dobře, obracíš se i na mne, tak ti odpovím. Ptáš se, co je na porodu doma tak úžasnýho. Nevím, já doma rodit nechci. Ale zejména díky internetu mám známé, které doma rodily - a to jak v zahaničí, tak v ČR. Rozdíl mezi jejich porody byl asi takový, jako kdyby jsi při bolesti zubů mohla zajít za stomatologem, který by ti zub šetrně ošetřil (zahraničí) nebo skočit ke kováři, aby vzal kleště a vytrhnul ti ho (ČR). Když už v téhle diskuzi byla zmíněná JOhana, byla to taky ona, kdo v článku o svém těhotenství a porodu psal, že mezitím co v Německu si domácí porod zařídila během jednoho týdne, tady jí to zabralo celé těhotenství... a ještě se jí ani nedostalo péče, kterou jí v pojišťovně "naslibovali". Já po lékařích nechci, aby porody doma DOPORUČOVALI. Já jenom chci, aby se už zdravotníci konečně mezi sebou dohodli a začali při porodech doma poskytovat ŘÁDNOU PÉČI. A nezlob se na mne, ale to není věc zákonů (konečně, zatím mi NIKDO neocitoval zákon, ze kterého by vyplývalo, že porody doma u nás jsou zakázané a nemohou se provádět - znáš ho ty?), ale věc ochoty SPOLUPRACOVAT. Porody doma jsou OFICIÁLNĚ UZNANÉ SVĚTOVOU ZDRAVOTNICKOU ORGANIZACÍ jako dostatečně bezpečná varianta pro zdravé ženy, které si je zvolí, připraví se na ně a mají zajištěnou odbornou péči. Proč se tedy někdo snaží ženám upírat právo na svobodné rozhodnutí tím, že tu péči nezajišťuje? Samozřejmě, bez řádné péče se dost těžko dá mluvit o tom, že by byl porod doma bezpečný.

Podívej - třeba v Praze existují PA, které k porodům doma dochází. Nejenom to, taky tu pořádají semináře s mezinárodní účastí, které jsou zaměřené na porody mimo nemocnice (tedy nikoli jenom doma, ale třeba i v porodních domech) - co jsem koukala kdysi koukala do programu, tak si tam třeba předávali zkušenosti, jak včas rozpoznávat různé komplikace a tak. Je to moc hezký, nicméně u nás neexistují pro porod doma žádná pravidla. Já vím, že tyhle PA se řídí zkušenostmi ze zahrančí... alespoň to tvrdí ;o) Chybí mi tu nějaká pravidla, která by byla obecně uznávaná i u nás (například pokud vím, tyhle PA už několik let volají po spolupráci s lékaři a poukazují třeba na HOlandsko, kde mají těhule rozdělené podle diagnóz teď si z hlavy nevzpomínám jestli do 3 nebo 4 stupňů podle rizikovosti - a podle toho je rozdělené, která těhule je dost zdravá na to, aby mohla rodit doma, u které porod doma sice není vhodný, ale může rodit v nemocnici jenom s PA a u které nestačí PA a musí mít u porodu též lékaře). Přitom můj osobní názor je, že mít efektivně rozdělené těhule podle náročnosti péče, kterou jejich zdravotní stav bude vyžadovat, by mělo být přínosem i pro porody v nemocnici, nejenom doma.

Rozumíš? Dejme tomu, že bych se rozhodla rodit doma. Učiním logický krok, oznámím své rozhodnutí lékaři a požádám ho o vyjádření, zda je porod doma pro mne vhodný či nikoli. Co udělá lékař? Nejspíš mě začne přesvědčovat, že je to nesmysl, že porod doma je nebzepečný a bla bla bla. ŠPATNĚ!!! Mne v tu chvíli nezajímá SOUKROMÝ NÁZOR LÉKAŘE, mne zajímá OBJEKTIVNÍ ZHODNOCENÍ MÉHO ZDRAVOTNÍHO STAVU. Jenže tohle zákonodárci těžko vyřeší, to je věc zdravotníků.

A jak už jsem psala, není to jenom porod doma, ale je to i ambulantní porod. Ani ten u nás není zakázaný, přesto ani ten není lehké si vyběhat. Proč?
Dohodnout pravidla péče pro porod doma by zároveň znamenalo dohodnout pravidla pro ambulantní porody - tedy minimálně pro poporodní péči.

MMCH zdravotní pojišťovny hradí až 3 návštěvy PA v domácnosti porodní asistentky po porodu. Proč je tedy porodní asistentky nenabízejí? Proč se zdravotní pojišťovny samy nepostarají o to, aby měly s asistentkami nasmlouvanou takovou péči, kterou mají zajišťovat? Proč je tak obtížené sehnat PA, která opravdu chodí na kontroly "na pojišťovnu"?



S.

 Gábina 
  • 

Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 14:11:52)
Když už se tady nakouslo téma ambulantních porodů - je to opravdu takový problém zařídit? Připadá mi to jako velice přijatelný kompromis pro obě strany. Nevíte někdo o někom, kdo rodil ambulantně v Brně? Pokud ano, budu vděčná za kontakt.
 Líza 


Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 10:14:37)
Pavlo, cituji:
domácí péče je a doufám, že to tak zůstane i nadále prostě nadstandard

Myslíš to vážně nebo ironicky?
Za a) domácí péče není žádný nadstandard, je to normální péče indikovaná praktickým lékařem a hrazená z prostředků zdravotního pojištění, ne ovšem v celodenním rozdahu ale do rozsahu 3x denně hodinová návštěva. Celodenní přítopmnost sestry si platit musíš, ano.

b) proč proboha doufáš, že to tak zůstane? (i když to tak není :-))
Když si představíš, že bys vážně onemocněla, opravdu bys chtěla být někde v LDN vzdálená desítky km od rodiny, nebo bys raději, aby ti někdo přispěl na to, zůstat doma?

Zajistit péči pokud možno doma je v mnoha medicínských oborem současným zásadním trendem. Já teď nemluvím o porodech, do téhle diskusejít nechci. Ale když jsi účetní, mohla bys být přístupná alespoň těm argumentům, že domácí péče o pacienta je levnější než hospitalizace. Když pominu to, jak se cítí člověk dlouhodobě oddělený od rodiny...no už jsem opravdu OT. Ale chtěla jsem opravit jeden tvůj nesmysl a trochu tě ponouknout k zamyšlení.
 Pavla, dcery 7,3 + břicho 
  • 

Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 10:54:55)
No, ale já právě mluvím o celodenní odborné péči. Přece není možné aby když bude PA přítomna např 2 h. bude to platit pojišťovna a zbytek si musí rodička platit sama. A zrovna tak celodenní odborná péče o trale nemocného nemůže být hrazena z veřejných zdrojů. Já osobně jsem pro to aby si lidé přispívali i na lůžka v nemocnicích. Levnější je smozřejmě "laická" péče člena domácnosti. Pokud chce žena rodit doma, žádný zákon to nezakazuje, ale PA si prostě musí zaplatit sama. A mimochodem, když pak přivezou ženu, která zariskovala a porodila doma, do nemocnice samozřejmě ji i dítě všude zdarma ošetří. Tak nechápu kde je tedy problém. Neslyšela jsem o tom, že by někdo zavolal sanitku a odpověděli by mu, že neměl rodit doma a z toho důvodu nepřijedou, to je přece blbost, že jo. No a že je málo PA, které chodí k domácím porodům? Asi to není nějak lukrativní záležitost, zvlášť při tak malém procentu žen, které to požadují.
 Líza 


Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 10:59:47)
No, já bych neřekla, že by to nebylo dost lukrativní. Ale atmosféra v odborných kruzích je taková, že do toho jdou jen silnější nátury. Ostatní se radši přizpůsobí systému.
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 11:05:17)
A aku celodennu peci mas na mysli? Asistenciu pri porode? Alebo pomoc po porode?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 11:33:55)
Pavlo, a co ti na částečném proplacení porodu přijde divného? I domarodky si platí zdravotní pojištění, čili mají nárok na náležitou péči zdarma. Fakt nevidím problém v tom, aby jim pjišťovna proplatila porod - a pokud se to bude zdát asistentce málo, tak ať si řekne o doplatek za strávený čas. Vždyť ani v nemocnici se nerozlišuje, jestli porod trval dvě hodiny nebo dvacet, prostě pojišťovna zaplatí "Vedení porodu vaginálně-hlavičkou" - 1468,70 . Tečka. Proč by tento kód nemohla vykázat i porodní asistentka, když taky vede vaginální porod hlavičkou? Krom toho si taky nemocnice nárokují třeba "CTG" - 304,57 Kč. "Komplexní vyšetření gynekologem" - 202,16 Kč. "Cílené vyšetření gynekologem" - 137,94 Kč. "Uvolnění dolního pólu plodového" - 98,23 Kč. "Lůžkoden" - 1004,67 Kč... atd. Fakt nevidím problém v tom, aby PA pojišťovně vykázala služby, které dělala a pojišťovna je jinak běžně proplácí... a služby, které pojišťovna neproplácí, nechť si rodička platí sama. (ceny mám z výpisu z roku 2003, netuším, jak jsou aktuální teď)

S.
 schamka + krakeni 


pred 150 rokmi... 

(25.1.2005 10:16:31)
Jaj a este nieco. Porovnavat dnesny porod doma s tym, aky bok pred 150 rokmi je nezmyselne a smiesne. Dnes su predsa ine podmienky - hygiena, strava, diagnostika, postupy, co pomahaju v problematickych situaciach, atd... Medicina predsa ide dopredu a rodit doma neznamena, zahodit vsetky jej vymozenosti. Takze dnes pri porode doma mozno vyuzit ovela lepsie nastroje na odhalenie pripadnych odchylok a potom sa ide do nemocnice. Pred 150 rokmi neviem ci sa do nemocnice slo.
Ale myslim, ze toto vsetko ty dobre vies...
 Apolena. 


Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 12:04:51)
Dobrý den Pavlo,
naše požadavky nejsou nesmyslné, ale oprávněné (mimochodem nejsme bojovnice za domácí porody, ale za právo ženy na odbornou pomoc při porodu, která nebude vázaná striktně na porodnici).
Taky se ti to pokusím vysvětlit: porod není nemoc. Porod je normální proces, nastávající po jiném normálním procesu zvaném těhotenství. (Nemám samozřejmě na mysli komplikované, vícečetné atd. těhotenství nebo porod, kde se z jakéhokoliv důvodu předpokládají komplikace). Proč by se tedy žena nemohla sama, na základě informací, které má k dispozici, rozhodnout, kde tenhle přirozený proces podstoupí? Pokud si z jakéhokoliv důvodu není jistá, pokud má obavy, může jít do nemocnice. Je fajn, že tahle možnost existuje. Ovšem pokud necítí potřebu do té porodnice jít, tak proč nemá právo na odbornou pomoc? Když si rozbiješ koleno, možná půjdeš do nemocnice, protože se budeš bát infekce. Já ne, vydezinfikuju si ho sama a budu sledovat, co se s ním děje a do nemocnice půjdu případně až tehdy, pokud se mi něco nebude zdát v pořádku. Rozdílný přístup, ale nedá se říct, který je špatný a který je dobrý, že.
K jednotlivým bodům:
1.My NECHCEME, aby porodníci doporučovali porod doma, to jsi asi špatně pochopila, o čem píšeme. My jen chceme, aby nebránili PA, pokud chtějí asistovat při domácím porodu.
2. Už jsem to v téhle diskuzi psala – rozhodně nepláčeme na špatném hrobě. Jednak nepláčeme, ale snažíme se něco dělat (jen pro příklad: píšeme do parlamentu i senátu - víme, že zákony lékaři neschvalují – mimochodem leckdy se podílí na jejich navrhování; pořádáme různé akce, přednášky, přípravu k porodu atd.). A i účast v téhle diskuzi má svůj smysl – maminky, které o porodu doma uvažují, se na nás obracejí se svými dotazy (všimni si, že tu nejsme anonymně), což se stává už v průběhu diskuze – není moc jiných možností, jak natrefit na ženu, která porodila doma.
Dále - nadstandard. Zajímala by mě definice nadstandardu. Můj selský rozum říká, že je nesmysl, aby se za nadstandard považovalo něco, co je LEVNĚJŠÍ, než obvyklý postup. Radši to zas hned vysvětlím – při porodu doma žena nepotřebuje péči porodníka, neonatologa, dětských sester atd. Rovněž stravu si hradí ze svého, že. Tak v čem je ten nadstandard? V tom, že pojišťovna proplatí pouze část nákladů, které jinak běžně dává na porod v porodnici? Mohla bys mi to prosím vysvětlit?

Malé procento žen, které rodí doma. Hm. Ještě že kuřáků, alkoholiků a narkomanů je tolik, zřejmě kvůli jejich množství je jim zdarma hrazeno léčení zdravotních problémů, které si způsobili sami, vědomě a dobrovolně.
A co je na porodu doma tak super? No třeba to, že se během porodu nemusíš nikam přesouvat. Že můžeš během celého porodu dělat to, co chceš sama – křičet, zpívat, chodit, ležet, stát na hlavě… Že tě nikdo nechce holit, dávat ti klystýr, nastříhávat hráz (ráda bych znovu zopakovala, že to, že TOBĚ to nedělali, neznamená, že to nedělají NIKOMU). A co bylo pro mě nejdůležitější – že mi nikdo neodnáší mé dítě. Že můžu se svým dítětem být od prvního okamžiku, že můžeme spolu ležet v posteli, nikoliv že se na něj dívám do vyhřívaného plastového boxu. Že můžu kojit tehdy, když má dítě chuť, nikoliv tehdy, když má dětská sestra čas. Že můžu své dítě neustále chovat, aby se necítilo samo a neplakalo. A kromě jiného mi porod připadá jako velice intimní záležitost, což ve většině porodnic bohužel ještě moc nerespektují (světlo, hluk, přítomnost mnoha cizích lidí…).

A že dřív ženy umíraly při porodu mnohem častěji a přežilo méně dětí? No, to už jsem v téhle diskuzi vysvětlovala taky několikrát. Neexistovala antikoncepce, takže ženy buď neustále rodily do úplného vyčerpání nebo chodily na pokoutní potraty, špatná strava, špatná hygiena…

 *Aida* 


Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 12:53:50)
Tak ja bych tedy uvedla priklad toho, jak porody doma funguji v UK. Ted opomenu peci pri svem porodu, jelikoz jsem byla v peci tymu PA, ktere dochazeji pouze k porodum doma a tento tym je jen jeden v cele UK.
Rozhodnete se, ze chcete rodit doma. Tento svuj zamer oznamite na zacatku tehotenstvi svemu rodinnemu lekari (nebo PA, pokud se rozhodnete pozdeji v prubehu tehotenstvi). Lekar (PA) s vami proberou rizikovost vaseho tehotenstvi a moznosti, ktere mate (zalezi na tom, kde bydlite, moznosti se znacne lisi). Pece behem tehotenstvi se hodne lisi, nekde dochazite do nemocnice, nekde maji PA tydenni kliniky u vaseho rodinneho lekare, nekde jdete jednou k PA a jednou k rod. lekari (pozn. rodinny lekar = v CR obvodak). A nekde dochazi PA za rodickami domu. Nemate zadnou zaruku, ze se o vas bude starat jedna a ta sama PA (vetsinou ale pracuji v tymech 3-4, takze v prubehu tehotenstvi se s nimi potkate). Kdyz dojde k porodu, jedna z techto PA prijde k vam domu. Pokud je porod hodne dlouhy, muze se stat, ze se vystridaji dve. Ke konci porodu prijde jeste jedna PA. Po porodu zustavate v peci PA 10 dni (nebo vice, zalezi na jejim uvazeni). Tato poporodni pece je poskytovana vsem rodickam, at uz rodily kdekoliv. Toto vse je zdarma.
Pokud chcete nadstandartni sluzby, tj jedna PA, ktera se o vas bude starat cele tehotenstvi, porod a po porodu, pak si zaplatite soukromou PA. Soukrome PA jsou registrovane a mivaji smlouvy s urcitymi nemocnicemi. Soukrome PA take pracuji v parech a s tou druhou PA se behem tehotenstvi seznamite, jelikoz u porodu bude v zaverecne fazi pritomna.
Nakonec bych chtela rici, ze napr v oblastech, kde porod doma neni problem zaridit (i tady je to v urcitych oblastech slozite), rodi doma az 11% zen. A to uz rozhodne neni nijak zanedbatelne mnozstvi.
 Pavla, dcery 7,3 + břicho 
  • 

Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 14:56:15)
Pokusím se odpovědět: žena, která se rozhodne rodit doma má právo na odbornou pomoc akorát si ji musí hradit v prvopočátku sama na tom není nic divného. Nadstandard není to co je dražší ale, to co není standardní. Taky je nesmysl srovnávat porod s rozbitým kolenem. Já taky s chřikou nebo s bolestmi žaludku neběžím k lékaři a u sebe vždy, u dětí často léčím toto sama. Určitě je to levnější, ale z veř. zdrojů by mi uradili paralen i živočišný uhlí i návštěvu lékařů a kdesi cosi. Prostě porod doma je alternativou a jako alternativa opakuji nemůže být hrazen z zdr.poj. stejně tak jako homeopatika, jako návštěva léčitele. Takže ekonomicky pro pochopení standardní se nerovná nejlevnější. A zatím má naše ekonomika dost problémů s tím co už hrazeno je tendece směřuje spíš opačně k větší spoluúčasti pacientů tak pochybuji, že se v nebližších letech dočkáte. Nemůžete srovnávat naše zdravotnictví se státy, které jsou ekonomicky jinde. Veřejné služby se proti něktrým státům nedají porovnávat a taky záleží trochu na tradici jako např náboženské důvody.
Jinak také už jsem psala, že pokud u ženy domorodky nastanou komplikace zavolá si sanitku tak je jí zdarma poskytnuta veškerá péče, která může být v takovém případě podstatně dražší než proplacení PA. To byste časem opravdu mohly chtít aby vám zdr.poj. uhradila npříklad návštěvu léčitele (to jsem uvedla samozřejmě jako estrémní případ). A dále k porodu v nemocnici - rodila jsem, podle vyjádření mnoha odborníků i pacientů, v docela konzervativní nemocici v Pardubicích. Znovu -nenastřihávali mě, neholili, nenutili klystýr, nenabízeli epidurál. Nebylo jich kolem mě deset, ale vždy jedna PA a občas přišel jeden doktor. Prostředí vyhovující. Děti mi odnesli a přinesli umyté a nechali jak dlouho jsem chtěla. Ale taky si je třeba na první noc nechali na novorozeneckém na mou žádost abych se vyspala a odpočinula. Pokud jsem měla jednolůžový pokoj (u první dcery) mohly za mnou návštěvy na pokoj prakticky kdykoliv. Kojila jsem tak jak jsme já i děti potřebovaly, ne když měla sestra čas nebo že by mě nutila. Chovala jsem je taky jak se mě zdálo vhodné. Rodila tam více mých kamarádek a jejich zkušenosti jsou podobné A znovu Pardubická nemocnice je považována obecně za konzervativní. A také je u nás soukromá porodnická klinika - pokrokovější přesto si většina žen vybírá nemocici. Také proto, že nastanou-li komplikace odvážejí odtud ženu s dítětem právě do lépe přístrojově vybavené nemocnice.
 Jitka, Dan (9/2002) 
  • 

Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:09:38)
Pavlo,
představ si, že jsou v Evropě už i státy (Německo, Francie), kde se i homeopatické léky proplácejí! Stejně jako v případě porodů domu si pojišťovny dokázaly spočítat, že je pro ně pacient, který se takto léčí, levnější.
Nic proti, ale pokud většina ekonomů uvažuje jako Ty, tak se nedivím, že jsme tam, kde jsme. To je pouze konstatování, můj náor, ne urážka, aby bylo všem jasno :o).
 Apolena. 


Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:25:30)
Porod doma je prostě porod. Porod jako takový by měl být hrazený pojišťovnou. PROČ by měl být hrazený jen tehdy, když se uskuteční NĚKDE? To mi připadá stejně logické, jako kdyby porod byl hrazený v Praze, ale v Brně už ne.
Nebavíme se o nadstandardu, bavíme se o NORMÁLNÍM porodu. Proč by si PA doma nemohla vykázat tytéž úkony, jako v porodnici?
Když se totéž uskuteční na dvou různých místech, tak to není totéž?
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:29:17)
Pouzivas tu jeden argument, ale v nelogickych suvislostiach:

...pokud u ženy domorodky nastanou komplikace zavolá si sanitku tak je jí zdarma poskytnuta veškerá péče, která může být v takovém případě podstatně dražší než proplacení PA...

Taketo komplikacie nenastavaju pretoze zena rodi doma. Tie komplikacie by nastali, nech by uz ta zena rodila kdekolvek - dokonca aj v nemocnici. Toto je podla mojho nazoru casta chyba ludi, ktori povazuju porod mimo porodnice za nebezpecny, ze si myslia, ze komplikacie nastavaju preto, ze zena rodi mimo nemocnice. Komplikacie mozu nastat kdekolvek (menej caste su v prostredi, kde sa zena citi bezpecne).
Takze - ak sa mam vratit spat k citatu - pokial by tato zena rodila v nemocnici preplatili by jej aj PA/porodnika a naslednu asistenciu, vyzadovanu komplikaciami. Co je to iste ako v pripade porodu doma. Tam sa preplaca navyse len ta sanitka (ano, nie je to malickost, ale jedine v tom je rozdiel).

Porovnavanie PA s liecitelom je (podla mojho nazoru) miesanie hrusiek s jablkami...
Porod za pritomnosti PA je normalna starostlivost, nie je to ziadne bylinkarstvo. Bezproblemovy porod (ci uz doma alebo v nemocnici) pritomnost lekara navyzaduje.
 marki 
  • 

Re: Re: Re: Re: Drobná poznámka 

(25.1.2005 19:39:28)
Možná se to tu už někde objevilo. Problém vidím v nebezpečí z prodlení, ne všude u nás je možné, aby se rodička v případě komplikací dostala do nemocnice za 10-15 min, jak je možné v Holandsku. Mimochodem život ohrožující komplikace se mohou objevit i u bezproblémově probíhajících porodů a není to až zase taková rarita. Když už srovnáváte, tak ve všech ohledech.
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Re: Re: Drobná poznámka 

(25.1.2005 22:02:59)
To, ze sme my mali do nemocnice 10-15minut este neznamena, ze tolko maju do nemocnice v Holandsku vsetci, su aj zapadlejsie kuty. ;o) Su dokonca miesta, kde sa doma rodit neda, lebo su prilis daleko od nemocnice. Neviem, aka je tolerovana vzdialenost, kedy sa este da rodit doma a kedy nie. Ale ver mi, ze dopravna situacia tu vie byt poriadne na draka (hlasili uz aj 18km zapchy na dialnici)... ostatne Holandania su urcite viac motorizovani ako ludia v Cechach (ci na Slovensku).

Viem, ze aj pri bezproblemovom porode mozu nastat komplikacie, ved aj pri mojom nastali a museli sme do nemocnice. Lenze - to najpodstatnejsie pre porody doma je to, ze zena ma mat odbornu pomoc-asistenciu, niekoho, kto tie komplikacie rozpozna v zarodku. Situacia ide o minuty, ako tu zvyknu ludia argumentovat, nenastava zase az tak zcista-jasna. Porod je sice dej dynamicky, ale veci sa daju rozpoznat dopredu. Nejde o to, aby PA na 100% predpovedala komplikaciu. Ide o to, aby vedela, ze situacia, ktora nastala, by mohla skoncit komplikaciou, ktoru by uz bolo treba riesit v nemocnici, a vtedy sa jednoducho ide do nemocnice. Tam to moze napokon zase len skoncit bez problemov. Ale PA jednoducho toto nebude riskovat. Nenecha to dojst az tam, ze ide o minuty. Niekedy sa ide akoby "zbytocne" do nemocnice preto, lebo porod by sa mohol zacat uberat zly smerom. Napokon sa nim ale vobec uberat nemusi.

Verte ci nie, vsetko toto som skutocne brala do uvahy (hoci som neporovnavala, ale pisala, ako to jednoducho je).
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:58:06)
"Nadstandard není to co je dražší ale, to co není standardní."
Nebyl by lepsi vyraz NEstandardni. Nadstandard chapu neco co je NAD standard. Tak ze, navic.

Omlouvam se, ze rejpam, presto ze me znalosti cestiny jsou spise podprumerne. Ale v teto diskusi je tento pojem docela zasadni.
 Věrka 
  • 

Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(26.1.2005 12:24:07)
Chápu, že porod doma může mít určité výhody.

Není ale převoz sanitkou ve fázi "ohrožení komplikacemi" krajně nepříjemný? A psychiku rodící ženy asi také příliš nepodpoří fakt "Něco děje, musíme do nemocnice". I když je to třeba fáze, kterou by v nemocnici zatím nikdo neřešil.

Neodsuzuji ženy rodící se doma, ale o porodu doma také zatím neuvažuji. Mé zkušenosti z porodnice byli docela příjemné a také pocit, že veškeré přístroje mám za nosem....Domů jsem se těšila hrozně, proto jsem si vybrala porodnici, ze které mě propouštěli po dvou dnech.

 schamka + krakeni 


presun do nemocnice s kontrakciami 

(26.1.2005 12:53:29)
Pokial sa mna tyka, tak presun do nemocnice vo faze, ked sme sa mali rozhodnut a boli sme na 6-7cm, bol pre mna nepredstavitelny. Uz to dost bolelo a kontrakcie chodili casto.
Ked sme nakoniec sli (bolo to po tristvrte hodine(?) tlacenia), tak som uz bola vo faze, ze mi je vsetko jedno ;o) Kontrakcie som mala takmer furt a medzi nimi som bola v tom zvlastnom stave, akoby tranze, takze som moc nevnimala.
Mozno by som mala spomenut, ze v NL sa ide do porodnice prvorodicka otvorenie na 6cm, viacrodicka 5cm (alebo kontrakcie kazdych 4-5minut, v dlzke 45sek.-1min.). Najprv sa vsak vola PA, ktora pride a skontroluje pokrok otvarania.
V pripade odtecenia plodovej vody vas tiez poslu domov a do nemocnice sa ide alebo ako som uz spominala pri dostatocnom otvoreni (castosti kontracii) alebo, ak tento stav trva viac ako 24hod.
Takze nie pri prvej kontrakcii, ako je to najma na Slovensku zvykom. Je samozrejme mozne dotrepat sa do nemocnice aj pri prvej kontrakcii, ale poslu vas domov. V pripade, ze volate PA a nemate dostatocnu frekvenciu kontrakcii, navrhne vyckat, co sa z toho vyvrbi.

To znamena, ze aj keby som sa rozhodla ist do porodnice, ta cesta by bola neprijemna a nic by som si neusetrila. Ked sa na to pozries vo vseobecnosti - z tohto pohladu je dokonca porod doma vyhodnejsi, lebo mas sancu, ze napokon nikam nebude treba ist ;o)

Poznamka: Tymto ale nikoho na nic nenahovaram! Nemam nic proti porodom v nemocnici, len nemam rada, ked sa proti porodom doma nepravdivo ci nelogicky argumentuje.
 Věrka 
  • 

Re: presun do nemocnice s kontrakciami 

(26.1.2005 14:37:49)
Pokud bych žila v Holandsku, tak to opravdu vypadá, že domácí porod je pomalu výhodnější.

Tady ale je běžnou praxe, že do nemocnice odjíždíš s prvními stahy a při otevření na 8, už kráčíš s první doby porodní na sál. Mimochodem to kráčení bylo pár metrů a nic moc. Právě proto jsem si neuměla moc představit, jak tak podstoupím celou cestu do nemocnice. Ptala jsem se protože mě to zajímalo, ne abych nesmyslně reagovala. Ale díky za odpověď.

 Sylvie 


Re: Re: presun do nemocnice s kontrakciami 

(26.1.2005 15:08:05)
No já nevím. Rodila jsem dvakrát a ani jednou jsem nebyla instruována jet do porodnice s prvními stahy. Naopak, poprvé jsem přijela asi po sedmi hodinách a sestra z příjmu mě chtěla automaticky poslat domů (bez vyšetření), to jsem se teda zabejčila, že ani omylem se znova nikam nepotáhnu s křížovejma bolestma, při kterejch mi jaksi dělá problém sedět. Tak teda neochotně zavolala doktorku a přijali mě. Podruhý to bylo obdobný, s tím rozdílem, že jsem přijela po nějakejch asi 11 hodinách, tentokrát mě nikdo nevyháněl, ale možnost, že bych mohla jít domů, kdybych chtěla, padla taky :o) (stahy jsem v obou případech měla zhruba po třech minutách, otevřená jsem byla na 3-4 cm).

Takže z vlastní zkušenosti nemám pocit, že by se jednalo o "běžnou praxi" přijímat s prvními stahy. Jo, poprvé jsem rodila ve velké "konzervativní" porodnici ve velkém městě, podruhé v malé "alternativní" porodnici v malém městě :o)

S.
 Věrka 
  • 

Re: Re: Re: presun do nemocnice s kontrakciami 

(26.1.2005 15:33:14)
Omlouvám se, všude je to o lidech. Já se přiznám, že já i všechny moje známe jsme byli do porodnice přijaty při prvních silnějších známkách kontrakcí. Do telefonu říkali něco o asi 3 min., nikdo nezjišťoval na kolik jsem či nejsem otevřená, to bylo až pak. Návraty z nemocnice znám jenom z filmů.

Negativní zážitky z nemocnice jsou něco naprosto jiného. I když já se přiznám, že jsem při svém čtyřkilovém miminku měla naprosté štěstí na lékařku i personál (rodila jsem v nemocnici v malém městě) i na průběh porodu. Žasnu, když čtu některé příběhy o nošení miminek ke kojení (to jsem myslela že skončilo v dobách našich maminek) a pod. Já si odstála celý porod, protože jsem chtěla a sestřička mě chodila přidržovat, abych nespadla, masírovala záda a především si se mnou povídala. Na což vzpomínám dodnes jako na pomalu to nejdůležitější. Paní doktorka byla takový řezník v sukních. Nic moc neřešila, nad ničím nehysterčila, ale nebyla líná, ke mně v noci několikrát vstávat, všechno mi vysvětlit a i ve 3 ráno hýřit humorem. Nejhorší zážitek mám ze šití, a to musíte uznat docela ujde.
 schamka + krakeni 


Re: Re: presun do nemocnice s kontrakciami 

(26.1.2005 21:47:41)
Jooj, vobec som nechcela naznacit, ze si nezmyselne reagovala. Prepac.
 Věrka 
  • 

Re: Re: Re: presun do nemocnice s kontrakciami 

(27.1.2005 0:26:48)
A je po nedorozumění ...:)))
 Jitka 
  • 

Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne - domaci pece 

(25.1.2005 13:45:27)
Pavlo.
Proc si myslis, ze domaci pece by mela byt nadstandart?
Ceske zdravotnictvi se topi v dluzich, ale na druhou stranu se tam penize vyhazuji oknem. Napr. za hospitalizace pacientu, kteri by davno mohli byt v domaci peci, kdyby na to byl cesky zdravotnicky system zarizeny.
Kdyz memu manzelovi {Holandanovi} umirala maminka na rakoviny, byla v domaci peci. Denne k nim chodila setra maminku vykoupala, dala ji leky, pomohla jim v domacnosti. Cele to hradila pojistovna, jedine co museli zaplatit byl pronajem nemocnicni polohovaci postele.
Kdyby takoveto sluzby nebylo musela by zustat v nemocnici, coz by bylo pro ni hodne neprijemne a pro pojistovnu o dost nakladnejsi.
Tak ze, nechapu co tobe, jako ekonomce na domaci peci vadi.


 Jana 
  • 

Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 14:20:07)
Všude ve vyspělých státech Evropy a Ameriky je trend takový, že pobyt v nemocnici má být zkrácen na dobu nezbytně nutnou, protože je to nejdražší. Následná domácí péče(home care) o pacienty je efektivnější, jak po stránce psychické, fyzické tak i finanční.Porody doma proplácejí zdravotní pojišťovny porodním asistentkám ...Tento stav doufám nastane i u nás.Jen to chce asi volby a změnu vlády (nemyslím tím, že mají přijít do vlády komouši :-)...).
 Gábina 
  • 

Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 14:46:38)
Nechci se vyjadřovat k tématu porody, neboť je to 100x omleté téma tady na rodině .

Ale: Naše zdravotnictví nerozlišuje standartní a nadstandartní péči. Jen pokoje t.j. hotelové služby.
Nikdo v tomto státě ( kromě zubařů-klofáky do skla na pokladnu, nebo porcelán za vlastní) neřekl, co je vlastně standart. Takže já si nemůžu zaplatit nadstandartní léčbu-oficiálně. Opět vyjma kosmetických operací. A léků na recept. Já jako pacinet v podstatě nemůžu říct, že chci operaci necementované TEP a že si ji zaplatím, když na to danné zařízení nemá. Buď si nechám voperovat levnější, nebo půjdu jinam. To je to samé v porodnici. Nikdo něřekl, co je standart, a za co si už budeme muset připlatit.

Domácí péče je u nás možná na pojišťovnu. (ošetřovatelka) Dokonce existují agetury domácí péče, které poskytují ošetřovatelky, a hraí jim to pojišťovny. Stačí se jen ptát.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:08:15)
Když budete chtít, klidně Vám ty čísla kodu pro VZP napíšu.
Velmi často se setkávám s tím, že se snažím umístit pacienta do domácí péče, ale povedlo se mi to jen jednou u 18leté holčiny, to si jí domů vzala maminka. Jinak " strace" si domů nikdo neveme,nedej bože, když má plínky, ani pod " pohrůžkou LDN". Ono je to taky o myšlení lidí. Jo a manžel si vzal domů umřít ženu.
Ale globálně: Jedna matka vychovala 10 dětí , ale deset dětí se nepostará o jednu matku. To je buhužel realita. Postel a všechny pomůcky vám s doplatkem, či bez zaplatí pojišťovna, nebo existují i organizace , co podobné věci půjčují, třeba Paraple a za pár kaček denně. Vozík pro invalidy po úraze páteře za 1 Kč/denně, ostatní onemocnění 10 Kč denně.
Takže nelze všechno házet na zákony. Domácí péče tady je, hrazená pojišťovnou, funguje, ale vzít si domů ležícího, či nesoběstačného pacienta, to moc rodin nechce. Taková je realita. Proto je jednoduché říct, na to my nemáme, nelze.
 Líza 


Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:14:42)
Gábino, já mám zprostředkovanou zkušenost ze strany poskytovatelů domácí péče. Ty staré lidi si doma nechává spousta lidí. Není pravda, jak píšeš, že si je nikdo neveme. Znám ale mnoho praktiků, kteří DP neradi píšou, protože jim zvyšuje indukované náklady (dost hloupé opatření ze strany ZP).

Znám taky rodiny, které se o své blízké starat nějak zvlášť nechtějí.
Znám rodiny, které se starat nemohou.
Znám rodiny, kterým došla síla.
Je lehké odsoudit, pokud jsi to sama nezažila.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:21:59)
Pravda, moc, zkušeností nemám. Mám jen 14 lůžkové oddělení, takže statisticky nic moc. Asi špatný vzorek. Ale za 2 roky působení na tomto oddělení si domů vzali pacienta jen 2 rodiny. To byste měla vidět to čoro-moro co bylo, když jsem 3 synům, bydlícím ve společném domku,oznámila,( dohodnout se snima nešlo) že je vše zařízeno, péče přijde hned první den a že maminka jede ve středu domů. Dodneška očekávám soudní žalobu. Co mám informace, maminka je dens v LDN, kam jí synové velmi promtně usídlili.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:27:24)
Jo, já vím. A hrozně moc záleží, odkud se na to člověk dívá. Když jsem stážovala na LDN, měla jsem tendenci propadnout dojmu, že všichni příbuzní jsou jen takové ty hyeny, které přijedou, když je důchod, a pak je nikdo měsíc nevidí...ale skutečnost byla taková, že ty "hyeny" akorát vzbuzovaly největší pozornost a o těch, kteří chodili za příbuznými denně, se tolik nemluvilo.
Když jsem to pak viděla z té druhé strany, vypadalo to mnohem optimističtěji. Spousta těch starých lidí v rodinách je a důstojně tam dožijou a zemřou...jenže po pravdě řečeno, pokud ten člověk opravdu potřebuje celodenní dohled, je to často neřešitelný problém. Pokud nevyděláváš hodně nad průměr, aby sis zaplatila soukromou ošetřovatelku, nebo pokud jsi tak dobře zajištěná, že jeden člen rodiny se může vzdát práce :-(
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Proč alespoň zatím rozhodně ne 

(25.1.2005 15:49:23)
Gabi,
Problem je asi ten, ze o tom hodne lidi nevi.
My jsme v rodine loni meli takove pripady dva.
Muj tatka stravil v nemocnici min. o dva tydny dele, protoze doma nemel polohovalci postel a mati ac duchodkyne ciperna se sama o nej nedokazala starat.Nakonec sel stejne domu driv {nad posteli mu bratrnec udelal, takovou silenou konstrukci z kostat, aby se mohl zvedat}.
A moje teta v posledni fazi rakoviny, take byla doma. Sestrenice malem prisla o misto. A byla nesmirne vycerpana, protoze se o tetu starala mesic 24h denne. Podle mne by meli zdravotnici, pri propousteni takoveho pacienta do domaci pece podat potrebne informace. Resil by to jeden letak.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pro Gabi 

(26.1.2005 12:21:21)
Víš co by mě zajímalo. Možná na to budeš znát odpověď. Tatínek mé kamarádky byl v poslední fázi rakoviny, takže ho prý měli dát do nemocnice, aby mu mohli dávat léky. Kamarádka s maminkou ho tam dali, aby mu bylo dobře. Říkala, že to bylo hrozné.
Celý den si ho nikdo nevšiml, přebalit 1x denně. Takže se rozhodli, že ho vezmou domů a na injekce ho budou vozit nebo si zaplatí někoho, kdo mu tu injekci dá. Ale bohužel. Na léky, které mu byly dávány v nemocnici, prý doma nemá nárok. Ještě jim řekli, že ho mají v nemocnici nechat, že stejně nevnímá a brzo umře. To je hrozné. Nakonec to vyřešili tak, že ty léky platili a platili soukromého lékaře, který je jezdil aplikovat. Nemůžu pochopit tento systém, který vysloveně nutí tyto nemocné nechávat v nemocnici. Je to doslova odporné.
 thea 


Muži nemohou vědět o čem porod je, proto to tak vypadá 

(27.1.2005 10:29:34)
Zdraví všechny na Rodině!
Také mě rozčiluje a často i znechucuje neustálý diktát mužů směrem k ženám ve všem, co se týká porodů a také ukončení nechtěných těhotenství. A to jak ze strany mužů - gynekologů i mužů - politiků. Domnívám se, že hlavní problém tkví v tom, že oni nemají ( a nemohou mít) vůbec potuchu, o čem porod je. Nejen o vlastním průběhu, bolestech a obavách, ale i o všem co předchází a následuje, o totálním rozhození hormonální hladiny a celkovému rozhození psychické a fyzické pohody. Kdyby tuto zkušenost jednou prožili na vlastní kůži, byl by konec nekonečných diskusí. Kdyby se tito pánové, kteří mají v těchto věcech "patent na rozum", dostali do situace, v jaké je žena v běžné české porodnici, ty by byla panečku rychlá změna k lepšímu! Můžeme to změnit dle mého názoru jen tím, že bude mnohem více žen jak porodnictví samotném, tak v ppolitice. Nejsem žádná feministka, to mi veřte, ale bohužel jinou cestu nevidím. Já osobně jsem rodila s ženou - gynekoložkou, která sama porodila 2 děti, a byť jsem se ocitla v běžné české porodnici, přístup této paní byl naprosto super a tím i můj celý zážitek z dost komplikovaného porodu. Mějte se fajn!
 Martonka 
  • 

Re: Muži nemohou vědět o čem porod je, proto to tak vypadá 

(28.5.2008 21:10:06)
ach boze, porad mluvite jen o sobe o vasi odvaze a aby vam bylo pri porodu dobre ale pri komplikaci rozhodujou o zivote miminka minuty a vteriny, a kdyz se neco semele tak na vine bude kdo? Samozrejme lekar protoze ten ma povinnost vas z toho vysekat?...vyslovene vsechny nazory ohledne rodeni doma je vyslovena nezodpovednost vsech matek ktere jsou pohodlne a zhyckane, jste nedostatecne informovany taky o tom ze vzhledem k tomu ze clovek chodi po 2 a ma dvojite zakrivenou patere na rozdil od ostatnich zivocichu jde na ukor rodeni, je to dan za evoluci, a statisticky dokazano je taky to ze se zvysujou pocty neprirozenych porodu ve vyspelych zemich za co muze nas zivotni styl...tak prosim rodte si doma ale pak az budete mit dite mrtve nebo postizene mozkovou asfyxii obvinujte jen sebe...anebo chcete hrat ruskou ruletu a verit ze mne se to nemuze stat??? Btw. diskuse ohledne infekce pri porodu je rozhodne vyssi moznost doma nez na sale, nerikam ze ji nemuze clovek dostat i na sale ale riziko je mensi nez doma...pokud tvrdi nekdo neco jineho tak popírá názory na asepsi a desinfekci ktere prevladaji prinejmensim 100 let. Nez zacnete rozhodovat o zivote sveho ditete tak zkuste to jiz na zacatku a doprejte mu veskerou kvalifikovanou peci i kdyz na ukor vaseho pohodli drahe maminky.To ze nekterá z vas ma doma postizene dite i kdyz rodila v nemocnici automaticky obvinuje zato lekare ale zadna nemuze zarucit ze by se to nemohlo stat taky doma...a popravde ze se k nam nechovaji mile...to se jim nedivim za ten plat a obrovskou zodpovednost kterou maji, sluzby nonstop a pacientky ktere porad se jen stezujou a jednou nohou jsou v kriminale...kdo by si to s nima vymenil? Po 6letech studia na ktere navazuje atestacni studium za plat robotnika u pasu pokud nebudou slouzit nocni....chtela bych vas videt na jejich miste, delaji pro nas co muzou a vdecnost se z lidi vytratila.
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


To musel být "ten můj" 

(27.1.2005 21:34:24)
Podle toho, jak ho Vlasta Marek popisuje, muselo jít o porodníka, který vedl můj porod u Apolináře loni. Byla to krize. Celé těhotenství jsem se těšila na klidný porod v nějaké malé lkidné porodnici, ideálně ve Vrchlabí. Bohužel okolnosti to zařídily jinak a rodila jsem u Apolináře. Porod probíhal klidně a dobře jsem se otvírala, dokud jsem byla v porodní vaně, jen s manželem a občasnou návštěvou porodní asistentky.
V okamžiku, kdy nastala 2.doba porodní, skončila veškerá svoboda, musela jsem na stůl a bylo mi naznačeno, že teď už tady rozhoduje Pan Doktor. Kolem se navíc začalo motat množství mediků, kteří se pletli se sestrami a novou porodní asistentkou (té první zřejmě skončila služba). Z klidu a soustředění jsem se dostala do značného stresu - a porod se téměř zastavil. Nechtěla jsem žádné povzbuzovací léky, stačilo by mi, kdyby mě nechali v klidu s manželem, porod byl fyziologický a nic jsem od lékařů nepotřebovala. Místo toho různí lidé opakovali v krátkých intervalech tatáž vyšetření, do papírů se asi ani neobtěžovali nahlédnout. Abych to zkrátila, nakonec mi pod záminkou "něčeho pro povzbuzení" šoupli dvojitou dávku oxytocinu. Nechtějte vědět, jak jsem "díky" tím vyvolanému extrémnímu stahu byla potrhaná - následky nesu dodnes. Na nekonečné šití nestačila ani maximální dávka anestetika, takže ty nejcitlivější oblasti šil Pan Doktor naživo - lahůdka. Ještě se u toho tvářil dotčeně, protože "šití vás přece nemůže bolet víc, než porod". Jojo, to On přece musí vědět nejlíp, když to studoval...
Příští porod radši v tramvaji než u Apolináře či v jiné podobné fabrice!
 Jenifer 
  • 

Re: To musel být "ten můj" 

(28.1.2005 9:30:33)
Byl to doc.Calda? U něho rodila zpěvačka Dagmar Pecková. Podle mého ji musel dát také pěkně zabrat.Nechala se TV natočit těsně po porodu. Šourala se v předklonu a bez miminka po pokoji. Usuzuji, že ji pro jistotu také pěkně nastřihl a dítě dal pro jistotu ohřát do inkuboše. Mašinérie i pro VIP.
 Katka 25 
  • 

Slysela jsem porad v radiu a ctu knihu Nova doba porodni 

(28.1.2005 12:54:43)
Jednak jsem tuto relaci poslouchala a ted ctu knihu Nova doba porodni.
Myslim, ze nazor v clanku je jednostranny. Z knihy Nova doba porodni dobry pocit nemam. V mnohem ma pravdu, ale take jsem se v ni vcera docetla, ze UZ muze zpusobovat rakovinu a spoustu veci, ktere me,jako budouci maminku desi. Abyste tomu dobre rozumneli, v zasade s ni souhlasim, ale nektere veci se mi jevi prehnane a zkratka v nasem porodnictvi to tak je a nelze rici, ze na nem neni ani za mak dobreho.
Asi budu mene cist a budu se zkratka ridit instinktem.
 Anka a Jituška (6 měsíců) 
  • 

pan docent 

(2.2.2005 9:49:40)
Můj "největší zážitek" z těhotenství byl genetický ultrazvuk u pana doc. Caldy. Celou dobu si s jiným doktorem povídal o novém přístroji a jeho ovládání, jako bych tam nebyla. Obrazovku mi také neukázal. Ale abych nereptala kvůli blbinám, tohle mi opravdu nevadilo. Dech mi vyrazil téměř doslova až tehdy, kdy se rozhodl, že si těžký stolek s obrazovkou přisune blíž aniž by sundal ruku a sondu z mého břicha. Třikrát se mi vší silou zapřel loktem o břicho. Byla jsem v takovém šoku, že jsem se nezmohla na protest a dodnes toho lituji.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.