| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Budou naše děti muset stále dýchat nikotin?

 Celkem 123 názorů.
 Krystal 
  • 

střední cesta 

(12.1.2005 10:42:52)
Hlavně takhle po desátý večer v hospodě je pro děti kouř z cigaret obzvlášť škodlivej... Apropos, nechal bych to na majiteli konkrétní hospody, ať se rozhodne sám zda se v JEHO podniku bude či nebude kouřit a zákazníci si podle toho vyberou. Pokud je pro nekuřáky /kterých je většina/ pobyt v zakouřeném prostředí nesnesitelný, pak do restaurací, kde se bude smět kouřit nebudou chodit a jejich majitelé na tom budou tratit a naopak nekuřácké restaurace budou vzkvétat. Jiná věc jsou veřejné budovy, zastávky atp., tam je zákaz kouření opodstatněný.
 jana 
  • 

normalni je nekourit! 

(12.1.2005 13:28:49)
ad absurdum, i kdyz zase ne tak moc - normalni je, kdyz uz si podrezavam zily, nepodrezavat je taky kolemjdoucim ci kolemstojicim, s nonsalantnim vyrazem, ze se vlastne nic nedeje, na tvari. statistika - ze 100000 mrtvych rocne jich 22 000 ümira na nasledky koureni. a z techto 22 000 je 17%!!, tedy temer petina, jestli si dobre vzpominam, nekuraku exponovanych kouri bezohlednych a velmi dobre informovanych kuraku. vadi mi, ze bezohledni kuraci me, mym detem, cele me rodine naprosto beztrestne a bez vycitky ubiraji zdravi. staci, ze ho cloveku bere treba prave ten vartas nebo avie, co se nam neustale dnes a denne popeli v Praze pod barakem. cigareta funguje jako nasobici koeficient cca 10.7, co se tyce rizikovych faktoru. takze, opravdu mi nejde o smrad, o nacichle hadriky, ty mohu dat vyprat, ale jde mi o tech 4500 chemickych substanci, z nichz mnohe maji nalepku karcinogeny ruzne tridy zavaznosti a nekolik jich je klasifikovano jako radioaktivni zarice. a taky o fakt, ze tvoje svoboda, kuraku, konci pred branou meho nosu!

vazne me to stve. kvuli male informövanosti nekuraku, kvuli velke informovanosti kuraku a jejich jeste vetsi laxnosti. ale uplne nejvic me to stve kvuli stupidite a aroganci naseho zakonodarstva, ktere tabakovym firmam za pet stribrnych zobackuje z ruky...argumenty neargumenty!
 Krystal 
  • 

Re: normalni je nekourit! 

(12.1.2005 14:43:10)
Moje svoboda nemá s Vaším nosem nic společného, neboť již 7 let nekouřím. Nikoliv ovšem proto, že bych paranoidně šílel ze strašení lékařů, nýbrž proto, že mě kouření objektivně bralo dech při sportu. To, že jsem ovšem odnaučený kuřák neznamená, že to budu ostatním zakazovat, zejména ne v soukromých podnicích jako jsou hospody.
 MJ 
  • 

souhlas s krystal 

(12.1.2005 14:50:20)
Jsem rada, ze se tady nasel nekdo, kdo pojmenoval problem. Souhlasim s Krystal, ze celoplosne zakazovani koureni na verejnych prostranstvich je zbytecne a pro urcitou skupinu lidi i omezujici. Do hospody s detmi nechodte, ty tam nepatri a pokud vam vadi kour u vecere, tak chodte do restauraci nekurackych... to je otazka vyberu. Jo a mimochodem u McDonalda se sice nekouri, ale smrad je tam silenej z tech "dobrot" co tam podavaji... fuj.
 biovirus 1 male dite 
  • 

Re: střední cesta 

(16.1.2005 16:24:17)
Ja bych rekla ze pokud tedy musi kuraci mit tu cigaretu v pusi tak klidne na verejnosti mi to nevadi, ale v mistnostech by vzhledem k ostatnim kourit nemeli, protoze ne vsichni jsou zaryti kuraci a takovy cigaretovy dym vanouci se z mistnosti je opravdu super. a propo s temi hospodami. Bydlim na vesnici a momentalne je zde nova restaurace, kde nabizi detska menu ale zadna nekuracka mistnost, takze zase s ditetem nikam nemuzu i kdyz je to restaurace docela nobl tak tam lide kouri takze smula
 Naďa 
  • 

Re: střední cesta 

(20.1.2005 11:14:15)
Krystal: to je jako bys nechal na majiteli restaurace, zda se v jeho podniku může krást a vraždit, neboť nebudeme přece Ty, kteří se tak chtějí chovat, omezovat nějakými zákony:))
 Megan 
  • 

Re: střední cesta 

(20.1.2005 13:11:25)
Dovolila bych si nesouhlasit - po desáté večer sice děti do hospody nechodí, ale chodíme tam my, jejich (třeba nastávající) rodiče. Absolutně nechápu, proč cigarety v restauracích tolerovat. Mně, jakožto nekuřáka, to zbavuje možnosti jít si sednout na večeři do (kduÿž pomineme kouř) třeba jinak fajn podniku. Utratím tam třeba nějaké peníze, strávím tam 2-3 hodiny a opravdu nechci být nadýchaná karcinogenů až po střechu, mít načuchlé šaty, vlasy, kabelku, boty, šálu, kožené rukavice... Proč když to jde v civilizovaných zemích, tak u nás ne????
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: střední cesta 

(20.1.2005 15:31:47)
No, ja si taky dovolim nesouhlasit - s Tebou - myslim, ze CR JE take civilizovana zeme. Co se tyce zakazu koureni v soukromych podnicich - neni to tak jednoduche a k uplnemu zakazu se nase zeme jen tak nedostane (jen se podivej na nase politiky;-(). Take, co se tyce uplneho zakazu koureni - existuje v nekterych statech USA a jista omezeni jsou i ve Skandinavii (tam lide stejne radeji tabak zvykaji, cimz ostatni nijak neomezuji); v jinych "civilizovanych" zemich je podobna situace jako u nas. Nekuracke stoly ci casti restaurace sice existuji, ale efekt pro nekuraky je temer nulovy.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(27.1.2005 19:39:23)
Tak tam proboha nechod! Mas volbu - bud proste hodinu vydrzis dychat kour nebo si najdes hospodu, kde se nekouri, nebo je tam dobry vetrani, nebo se tam nekouri v dobe jidla (myslim, ze jich je dost).
Anebo holt budes sedet doma.
Ja sama jsem nekurak, nasi oba kourili. To je podle me daleko vetsi problem, protoze od rodicu se jako dite odstehovat nemuzes. Ted uz bydlim jinde, ale stejne mi vadi, ze mi tam vsechno hned nacichne kourem, taky mam o mamku strach, ale je to proste jeji zivot. Ja mam svuj a musim se proto vyrovnat s tim, jake v nem mam moznosti. Ty ostatne nikdy nebudou idealni.
 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: střední cesta 

(29.1.2005 20:01:52)
Tak tam proboha nechoď, vydrž hodinu dýchat kouř - no to si snad děláš legraci. Nevím, kde je dost hospod, kde se nekouří, ale třeba v Praze určitě ne. Někde možná ano, nevím. Zatím ten kouř dýchám holt i podstatně dýl než hodinu, protože mi nic jiného nezbývá, nevím, proč bych měla sedět doma a čekat až někde přes poledne bude zakázáno kouření. To je teda demagogie! A co to takhle obrátit? Ať si sedí doma a kouří kuřáci nebo ať teda oni tu min. hodinu vydrží nekouřit. Jo a taky jsem měla rodiče, co kouřili.
 Helena + Eliška 01/2004 + těhotná 
  • 

Re: střední cesta 

(27.1.2005 17:26:29)
Jsem militantní nekuřák, pokud za militantního považujete někoho, komu vadí tři kuřáci zamořující každou autobusovou zastávku každý den od rána do večera, a kdo kuřákovi klidně a slušně prosebným hlasem řekne: "Prosím vás, mohl/mohla byste jít s tou cigaretou kousek dál?"

Nejde mi o to, aby se nekouřilo nikde. Jde o to, aby člověk při průchodu hlavní nákupní ulicí ve městě nemusel potkat deset kuřáků nebo za jedním jít 300 metrů, protože ho v jiném stavu nebo s dítětem nedokáže předehnat. Aby bylo běžné jít do restaurace někam, kde se dobře a za přiměřené ceny vaří a kde se nekouří. Za svůj život jsem však dospěla k následující definici veřejných podniků: restaurace = kuřárna, kde se podává i jídlo a pití, vinárna = kuřárna, kde se podává i víno, pivnice = kuřárna, kde se podává i pivo,...

Aby kuřáci byli slušní a zeptali se, než začnou někomu kouřit pod nos. Většina militantních nekuřáků opravdu nenávidí jen kuřáky - hulváty. Ti slušní, kterých je doufám většina, jsou v tom nevinně. Například v naší školce paní uklizečka asi s paní kuchařkou kouří, ale chodí s tím výhradně do boudy s popelnicemi, která je otevřená jenom směrem do ulice, a jedině když děti nejsou venku (aby je náhodou děti nezahlédly při návratu z procházky) - přece jenom jdou i ony dětem za vzor a správné a normální je nekouřit.

Nemusí být úplný zákaz kouření v restauracích. Stačilo by, kdyby se v restauracích s nekuřáckými salonky prohodily salonky - hlavní prostor nekuřácký, menší salonek kuřácký. Případně nějaká oddělená kuřárna. Vlk (=kuřáci) by se nažral a koza (=nekuřáci) by zůstala celá. Nebo, chcete-li vlk=nekuřáci, koza=kuřáci.

Nevím, kolik stojí nikotinové náplasti a žvýkačky, ale pokud by to šlo, já bych cigarety udělala dražší, ať si kuřáci vyberou, jestli budou používat levnější samotný nikotin a ničit zdraví jen sobě, nebo zamořovat vzduch. Nebo v práci a venku brát nikotin a doma nebo v kuřácké restauraci si v klidu zakouřit pro požitek.

Moje "nejkrásnější" zážitky s kuřáky - hulváty:

Sedíme v cíli dlouhé procházky kvůli zmrzlině s tříměsíčním miminkem v restauraci na zahrádce u jediného stolu úplně stranou, přijdou lidé s miminem a cigaretou a zeptají se, zda si můžou přisednout. Na moji odpověd "Samozřejmě, ale prosím nekouřit." se do nás pustí, že se ten kouř rozptýlí, schválně to prý na nás foukat nebudou, že děláme, jako by nám ta restaurace patřila. Tak jsme se (bez zmrzliny) sebrali a odešli jsme daleko daleko do jiné restaurace. Tam se situace opakovala, až na to, že nám navíc nadávali do inteligentů a že jsme tu zmrzlinu už měli přinesenou a museli jsme ji tam dojíst. Za svůj dospělý život jsem se opravdu, ale opravdu vytočená cítila asi tak pětkrát. Kdo z vás nevěří, že tohle mě vytočilo? (Je mi 33, a "normálně rozzlobená" bývám normálně často, tentokrát jsem se cítila jako zlostí funící býk a div že jsem se z toho nezalkla).

Poprosíte-li jako těhotná žena s malým dítětem kuřáka na autobusové zastávce, aby trochu poodešel od vašeho sedadla, poodstoupí neochotně tak o metr. A pak při nastupování v tom chumlu lidí kouří, pak dá ruku s cigaretou hořící směrem dozadu dolů 10 centimetrů od obličeje vaší holčičky - to opravdu ztratíte ze šoku řeč.

Každý den, když vodím po poledni dcerku ze školky, chodíme kolem nějakého učiliště, odkud se vyrojí samé mladé slečny, a snad všechny si hned zapálí cigaretu, takže procházíme uličkou mezi hloučky cca 30 cigaret. Tolik se mluví o škodlivosti kouření a o tom, že kouření z člověka nedělá dospěláka, a přitom stejně ...
 Krystal 
  • 

střední cesta 

(12.1.2005 10:43:14)
Hlavně takhle po desátý večer v hospodě je pro děti kouř z cigaret obzvlášť škodlivej... Apropos, nechal bych to na majiteli konkrétní hospody, ať se rozhodne sám zda se v JEHO podniku bude či nebude kouřit a zákazníci si podle toho vyberou. Pokud je pro nekuřáky /kterých je většina/ pobyt v zakouřeném prostředí nesnesitelný, pak do restaurací, kde se bude smět kouřit nebudou chodit a jejich majitelé na tom budou tratit a naopak nekuřácké restaurace budou vzkvétat. Jiná věc jsou veřejné budovy, zastávky atp., tam je zákaz kouření opodstatněný.
 difo 
  • 

Re: střední cesta 

(12.1.2005 10:53:32)
to bych nesměla chodit do restaurací vůbec. Mnohde se ani nerespektuje zákaz kouření v době oběda. Mě to prostě smrdí. Já taky nepudu do restaurace špinavá a zapáchající, prostě proto, že by to ostatní obtěžovalo. Tak proč mne obtěžuje zápachem kuřák, který se nedokáže zbavit své drogy. Mě je houby do toho, jestli kouří nebo ne. Ať si v klidu kouří o stošest, ale proboha ať si nějak zařídí, abych to nemusela čichat.
 Krystal 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 11:05:39)
No tak nebudete chodit do restaurace. Neexistuje snad ústavní právo na vysedávání v restauraci, která je SOUKROMÝM podnikem provozovaným za účelem výdělku majitele. Ničím jiným. A znovu opakuji, pokud je taková poptávka po nekuřáckých restauracích, jistě se toho někdo podnikavý chytí a vydělá na nich a on bude mít zisk. Osobně je mi to jedno, svojí poslední cigaretu jsem típnul před sedmi lety, ale takový obecný zákaz je prostě nesmysl.
 Anina 
  • 

Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 11:25:36)
Prosím? Nebudeme chodit do restaurace? To mi zavání trochu omezováním. A o tom to celé je. Proč nemám chodit do restaurace jen proto, že jsem nekuřák? Až bude na výběr ze spousty nekuřáckých podniků, budou někde omezováni kuřáci a jinde nekuřáci. Potom řeknu: budiž. Přeji Vám hezký den.
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 11:54:40)
Tak polopaticky. Hospoda je soukromý podnik a mělo by záležet na majiteli, zda tam kouření povolí nebo ne. A je pak na vašem rozhodnutí, jestli do takové hospody půjdete či nepůjdete. Máme doufám svobodné tržní prostředí a je-li tedy tak obrovský zájem o nekuřácké hospody je v logice věci, že takové hospody vzniknou a budou prosperovat. Pokud nejsou, nebo neprosperují, pak o ně zájem není. Hospoda není něco na co mám nárok, je to jen "produkt" na trhu, který buď beru nebo neberu. Vysedávání v hospodě není žádné "právo", ani žádná "životní nutnost" je to jen zbytná služba závislá na poptávce zákazníků.
 Anina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 12:42:51)
Ano,
opět máte vpodstatě pravdu. "Vysedávání v hospodě" ovšem není to správné pojmenování. Do restaurací se nechodí jen klábosit u piva, ale chodí se tam třeba i jíst, pokud jste mimo domov a máte hlad. Také polopaticky: když například máme prázdný žaludek, jsme s malým dítětem na výletě a otevřeno je pouze v restauraci, neboť je neděle. Nebo se také v restauracích domouvají pracovní schůzky a opět polopaticky: taková pracující těhotná žena má smůlu. Příkladů by se našlo jistě mnohem víc.
A ještě jinak: v nějakém pajzlíku IV. cenové skupiny mi kouření ne nevadí, ale patří skoro i koloritu, tak tam chodit nebudu ani nechodím.
Věřím, že jste svým příspěvkem opravdu nechtěl říct, že mám s prckem tak nějak už vše za sebou a zbývá mi jen se tak šťourat v nose někde na klouzačce.
A také věřím, že tu časem bude spousta nekuřáckých restaurací a Vy se budete divit, že mají plno.
A čistě relativně vzato, mohu nabídnout majiteli restaurace větší tržbu, neboť disponuji větším množstvím prostředků než ten, který jich část utratí za cigarety.
Tentokrát již opravdu hezký den a nashledanou.

 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 13:26:06)
Svým příspěvkem jsem chtěl říct je to, že absolutní, bezvýjimečný zákaz kouření v restauracích je nesmysl. Snad nechcete, aby v nějaké vesnické hospodě zakázali dědkům, co tom chodí, zapálit si u piva s tím, že tam jednou za uherák přijde na oběd nějaká výletnice s malým dítětem. To je opravdu na hlavu.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 15:55:32)
Chtela jsem puvodne odpovedet na Anin posledni prispevek, ale Krystal to udelal za me; neprosto s nim souhlasim. Vzdycky si muzes vybrat. Jsem take byvaly kurak a koureni mi nyni vadi snad vice nez lidem, kteri v zivote nekourili (mela jsem takovou fazi, ze jsme na dovolene stehovali plazova lehatka od kouricich lidi!). Praxe - existuje dost restauraci, ktere maji oddeleny nekuracky prostor (myslim tim oddeleny stenou a dvermi, ne jen pomyslou barierou mezi stoly, ta je vazne k nicemu). Ty, ktere nemaji nekurackou zonu, do tech proste nechodime (jejich skoda). Obcas ale neni zbyti. V tom pripade je mi jasne, ze nekteri lide v restauraci budou kourit. Dost me ovsem v techto pripadech vadi uz vylozena bezohlednost lidi, kteri si v blizke pritomnosti miminka klidne vyhuluji. Ani jako kurak bych toto neudelala. Ovsem ja byla pomerne "ohleduplny" kurak, jestli se to tak da rict - nekourila jsem ve fronte, na zastavkach..a v restauraci jsem se vzdycky zeptala kamarada nekuraka, jestli mu moje koureni nebude vadit. Stejne jsem se vzdycky snazila i vuci nemu i ostatnim stolum byt ohleduplna a foukat kour jinam...no, chvalit se nechci, ale urcite jsem patrila k tem ohleduplnejsim kurakum.
Anino - nedelni vylet se dnes da naplanovat drobatko predem, napriklad lze zjistit, zda jsou v okoli restaurace s nekurackymi salonky. Pokud zavitate na posledni chvili, personal je obvykle velice vstricny a poskytne vam treba stul daleko od kuraku (pokud neni zrovna narvano). A co se tyce pracujici tehotne zeny - schuzku v zakourene restauraci muze prece odmitnout. Nebo predem upozornit, ze trva na nekurackem prostredi. Pokud ted namitnes, ze to nejde, tak to je hloupost. JDE to, vzdycky!
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 17:29:14)
Zrovna nedavno jsem mela pomerne legracni zazitek. Nebo spis smutny, jak to kdo vezme - priletali jsme do Spanelska a pilot hlasil (zrejme uz je to standardni hlaseni), ze upozornuje, ze krome vyznacenych zon se na letisti nesmi kourit. Pritom se smal. My s manzelem tez (manzel je spanel), protoze nam bylo jasne, ze si vetsina pasazeru hned po priletu zapali. Koneckoncu, proc ne, kdyz na zminovanem letisti jsou sice vsude nalepky se zakazem koureni, ale bezne tam kouri i policiste, kteri by teoreticky meli zakaz koureni hlidat.
Mimochodem, Spanelsko je take jedina zeme, ve ktere jsem se setkala se skutecnosti, ze se kouri i v McDonalds (a kouri se tam hodne).
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 18:28:32)
Taky cesta. Bude zákaz ať jsou militanti v klidu a ten se stejně nebude dodržovat. Ono to tak nakonec dopadne.:-))
 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(20.1.2005 11:25:49)
Krystal: píšeš "bude zákaz a dodržovat se stejně nebude, ono to tak dopadne:)" . No v Irsku to tak zatím nedopadá.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 19:45:33)
V Německu se kouří v McDonalds taky...
 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(20.1.2005 11:22:06)
Luca+Amaia:No tak v tom Španělsku zůstaňte a je to a nebuďte v zemi, kde lidem začíná kouření vážně vadit. To je jako s tou restaurací. Ve svém okolí nemám restauraci, kde by se nekouřilo a nevím, proč bych měla jezdit po Praze a hledat, ve které je nekuřácký oddíl, do kterého ale ten smrad z cigaret stejně jde.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(20.1.2005 15:10:10)
Nado, zrejme jsi prehledla muj puvodni prispevek a to, ze jsem byvaly kurak a koureni ostatnich(myslim tim hlavne bezohledne koureni = nekdo si zapali v pritomnosti tehotne zeny nebo rodiny s miminkem nebo ditetem/detmi) mi VADI!!!
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(14.1.2005 22:55:10)
tak na výběr bohužel vůbec není nejblíž mám města Most a Teplice a zkus se podívat kolik restaurací je tam pro nekuřáky

 Ivana Procházková 


Re: střední cesta 

(12.1.2005 15:52:33)
Krystale, souhlasím s tím, že hospoda je soukromý podnik a mělo by záležet na majiteli, zda tam kouření povolí nebo ne.

Jenže ono to je spíš o té nestydaté aroganci kuřáků zapálit si kdekoli a kdykoli bez ohledu na okolí, která většinu nekuřáků popuzuje. Já sama jsem se stala "militantním nekuřákem" v těhotenství, kdy se mi dokonce jednou stalo, že si kuřák zapálil cígo přímo pod můj nos, po té, co si přisednul k našemu stolu na zahrádce u restaurace (a to jsem byla v 7. měsíci, takže se buben už přehlédnout skutečně nedal). (Zahrádku jsme samozřejmě vyhledali záměrně, abych se vyhnula čmoudíkům vevnitř.) A mohla bych jmenovat dál..

Připadá ti to normální chování? Mě ne. V každé jiné společenské sféře by nejen uváděný příklad, ale i jiné mnohem mírnější "poklesky", byly považovány za hrubou bezohlednost. Avšak pokud jde o kouření, je laťka společensky přijatelného chování položena nesmírně nízko.
 Krystal 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 16:18:10)
Tak Ivule samozřejmě s vámi souhlasím v tom, že řada kuřáků se chová neotesaně a bezohledně. Stejně jako řada automobilistů, pejskařů a...... Tenhle si stěžuje na kuřáky, jiný na pejskaře, zemědělci na myslivce, co jim honí po pozemcích zvěř a já nevím kdo si stěžuje ještě na koho. To se všechno všichni navzájem zakážeme?
 Ivana Procházková 


Re: střední cesta 

(12.1.2005 16:30:50)
Jenže ono je těch neotesanců a bezohledných lidí mezi kuřáky trochu moc velké procento.. Tam, kde nefunguje běžná lidská slušnost, musí, alespoň dočasně zafungovat zákon. Až bude zaběhlou společenskou normou, že se jako kuřák musím ohlížet na své okolí, nebude třeba žádných zákazů..
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 17:05:51)
No, to asi zakážeme, protože když se kdokoli chová bez zábran jako prase, tak by se mu to asi zakázat mělo. Nemáte pocit, že je v pořádku zakázat chovatelům nechávat běžně na chodnících psí výkaly, aby nebylo pomalu kam šlápnout a buranům-myslivcům zakázat ničit něčí celoroční práci-úrodu? Ono už neplatí to, že svoboda jednoho končí tam, kde ji omezuje druhýmu? Budeme všichni tolerantní ke všem, hlavně k těm, co se chovaj jak utržení ze řetězu, abychom jim, nedej bože, nešlápli na kuří oko? Zdaleka ne každej kuřák je zrovna "utrženej ze řetězu", ale nějaký meze by být měly... tak, aby byly únosný pro obě strany. Zatím mám pocit, že to v naší zemi, když dojde na lámání chleba, vypadá spíš tak, že kuřák má práva a nekuřák smůlu.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 17:26:20)
Pekne, pekne. Slysela jsem v televizi diskusi jako reakci na zakaz koureni v NY. Vysledkem bylo, bez jakehokoliv prehaneni, ze kuraci maji pravo kourit kde chteji (zakladni lidska prava) a jestli to nekomu vadi, tak muze preci kuraka slusne pozadat.
C
 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(20.1.2005 11:30:28)
Cockney: kuřák může přeci nekuřáka slušně požádat. No to je fakt, ale obávám se, že většina kuřáků není tak slušná, aby vyhověla.
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 18:27:02)
Ale to bylo jen obrazně. Není špatné zakazovat chovatelům nechávat extkrementy na ulicích, poněvadž neexistují žádné soukromé ulice, kterým se lze vyhnout a není nutné po nich chodit. Je špatné zakazovat majitelům SOUKROMÝCH hospod zavést si tam režim ohledně kouření jaký uznají za vhodné. Vy prostě tvrdíte: je mojí svobodou jít do všech restaurací, je mojí svobodou aby v žádné restauraci nekouřilo když se mi to nelíbí a ani majitel hospody ani ostatní hosté do této mé svobody nemají co kecat. Vy si prostě nedovedete představit, že někdo, kdo provozuje soukromý podnik si ho provozuje po svém a podle toho má nebo nemá hosty.
 Nekuřák 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 18:35:20)
Kdo se rozhodne provozovat VEŘEJNÝ podnik, musí se smířit s tím, že bude dodržovat zákonem daná pravidla, která NEPOŠKOZUJÍ ZDRAVÍ lidí, kteří se rozhodnou VEŘEJNOU SLUŽBU využít. Kdo se rozhodne provozovat SOUKROMÝ - PRO VEŘEJNOST UZAVŘENÝ klub, nechť si v něm třeba vyhuluje jednu od druhý.
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 21:56:08)
Soukromý podnik není ten kam nemá přístup veřejnost, ale ten který provozuje soukromník za účelem svého zisku a kdo se tam rozhodne pobývat tak samozřejmě respektuje pravidla, která si SOUKROMÝ provozovatel nastaví. Nelíbí-li se mu ta pravidla, nemusí tam chodit. NIKDO HO NENUTÍ.
 Nekuřák 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 22:49:55)
Ale? A proč se tedy v územních plánech restaurace počítají jako "veřejné stravování"? A v zónách, kde vyhláška veřejné stravování nepovolí, tak tam si soukromník restauraci neotevře? Soukromník se holt musí smířit s tím, že přináší služby VEŘEJNOSTI, a právě bude dodržovat pravidla, která budou veřejností stanovena. Zákony, vyhláškami, nařízeními, předpisy... Konečně, zákaz kouřit ve společném stravování platí i dneska, v době PODÁVÁNÍ snídaní, obědů a večeří, není-li oddělení kuřácký prostor od nekuřáckého. Pokud se mu to nelíbí a nechce dodržovat daná pravidla, tak si asi bude muset zařídit soukromý klub, kam nebude mít přístup veřejnost, ale pouze vybraní lidé - členové klubu.
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(13.1.2005 8:37:18)
Ještěže píšeš veřejnost, ne lid. No a s tím klubem, žádný problém. Každý kdo vleze do hospody si koupí klubovou průkazku, třeba za kačku a bude.
 Nekuřák 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(13.1.2005 9:58:18)
Já? Ty nečteš zákony a vyhlášky? Třeba taková vyhláška ministerstva pro místní rozvoj restaruace nazývá "veřejné stravování" a aby se neřeklo, tak i "stavby občanské vybavenosti" a "chudáčkům soukromníkům" diktuje, jak velký mají vystavět záchod, aby se na něj vešel i vozíčkář. Nebo jak umístit vchod, aby projela i osoba s dětských kočárkem. To je důležitý pro nově vznikající provozovny, protože při nedodržení vyhlášky by měl majitel problém s kolaudací objektu. Dost dobrej důvod, aby se soukromník už PŘEDEM rozhodl, k jakému účelu chce objekt zkolaudovat. Jestli pro služby veřejnosti, nebo pro soukromé potřeby. Podle dalších zákonů a vyhlášek se jim zas kontroluje kvalita a zdravotní nezávadnost podávaného jídlo, nezávadný zdravotní stav zaměstnanců přicházejících do styku s jídlem atd. Tak tak. Služba veřejnosti není žádná flákačka :)
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(13.1.2005 15:21:06)
Tak se vsaď, že se to (zvlášť u nás) vždycky "nějak" udělá. Šedivá je teorie, zelený je strom života. :-))
 Jonny 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: střední cesta 

(17.1.2005 17:30:55)
Krystal, sokuje ma, ako moze niekto tak zaryto obhajovat fajciarov. Jedna zasadna poznamka, ktora celkom vyvracia tvoju teoriu o slobode je, ze kazda sloboda konci tam, kde zacina sloboda niekoho ineho. Co sa tyka sukromnych podnikov zvanych restauracie, puby alebo hospody, poviem len toto: len maloktore z nich vlastnia naozaj ti, co ich prevadzkuju, ale to nie je podstatne. Podla tvojej teorie si vo svojom sukromi mozem robit co chcem bezohladu na to, ci niekomu skodim alebo nie? A dalej, ulohou statu je aj ochranovat zivot a zdravie svojich obcanov bez ohladu na to ci sa poskodzovanie zdravia kona v sukromnych priestoroch alebo na verejnosti. Podla teba maju fajciari slobodu fajcit tam kde chcu, ale nefajciari nemozu slobodne prist ani do restuaracie, ked im vadi dym? Fajcenie dokazatelne sposobuje rakovinu a ine choroby a stat je tu na to, aby ludi chranil. Preto musi prijat take zakony, aby boli nefajciari chraneni. Minimalne oddelene miestnosti pre fajciarov vo vsetkych restauraciach baroch a hospodach, zakaz fajcenia na zastavkach MHD a vo vsetkych verejnych budovach.
 Gábina 
  • 

přesně 

(12.1.2005 16:26:07)
Kdyby se (mnozí) kuřáci nechovali tak neotesaně a neotravovali s cigaretama za každou cenu kdykoli, kdekoli... kdyby trochu brali ohled i na to, jaká je zrovna okolo nich situace a kolik astmatiků či matek s miminama se jim zrovna nemůže nikam vyhnout... tak by asi nekuřácká část veřejnosti nebyla tak nabroušená a nevyžadovala radikální zákaz kouření plošně. Když se s kuřákama nedá domluvit na kompromisech po dobrém, tak se nekuřáci zkouší bránit i po zlém.
 romixx 
  • 

Re: přesně 

(13.1.2005 8:26:59)
Milá dámo. Považuji se za slušného a ohleduplého kuřáka. Pominu-li již existující restrikce stran zákoníku práce (kouření jen mimo budovy...a pod.), restrikce již dnes panující jsou z pohledu kuřáka surové dosti. Ubezpečuji Vás, že pokud dojde ještě více k zákonnému utažení smyčky na krku kuřáků, okamžitě ze dne na den rezignuji na ohleduplnoust a plně si vychutnám právo kouřit tam, kde mi to ještě zákon dovolí i když na cigaretu nebudu mít ani chuť. A běda Vám, když odér vašeho parfému omezí práva mého nosu. Už si servítky brát nebudu !

Považuji se za poměrně mladého muže a stále mi nedocházelo, kde se berou takoví ti nenávistní a zapšklí staří lidé. Nyní začínám chápat, že si je společnost vyrábí sama. Vyrábí je včechny Gábiny, Markéty, Ivule a podobní, kteří ostatním chtějí lajnovat jejich životy.

A na závěr jedna perlička ze života. Můj bývalý spolužák je majitelem poměrně známé české softwarové firmy. Bylo-nebylo, vypsal výběrové řízení na osobního asistenta (sekretáře-řku) a vybral starší, upjatou a podle referencí spolehlivou dámu. Dáma si prošla martýriem zkušební doby a ve chvíli, kdy dostala pracovní smlouvu na dobu neurčitou, podala na mého kamaráda přes odborový svaz stížnost. Prý kouří na jejím pracovišti. To samozdřejmě nebyla pravda, protože dáma měla vlastní kancelář a tam jí nikdo nekouřil. Zkusme hádat, co následovalo... Šéf se nad sebou zamyslel a zkoncoval s kouřením? Ale kde že. Nechal si předložit pracovní výkazy dotyčné dámy a tato byla odejita. Zdůrazňuji, že z lukrativního místa a pokud vím, dodnes je evidována na úřadu práce. Hezké, že? To jsme my kuřáci svině, co? Zkrátka žádná ovce není prašivá jen z jedné strany.

Toť ode mne vše. Nenávistné reakce a sprosté nadávky přijímám s potěchou.

P.S. upřímě děkuji Krystalovi za zastání a vážím si ho. Děkuji o to více, že Krystal je bývalý kuřák.

 nach 
  • 

Re: Re: přesně 

(13.1.2005 8:44:00)
ja zase znam predsedu predstavenstva jedne velke spolecnosti, a ten prislibil zvednuti platu kazdemu zamestnanci, ktery prestane kourit. Prijde mi mnohem chytrejsi, nez ten Vas pritel, ktery take jedna z pozice sily.
 romixx 
  • 

Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 8:57:16)
Ano, toto je řešení. Nikoliv restrikce, ale motivace. Navíc každý má právo si svobodně vybrat. Chválím... více takových nabídek. Kamarád skutečně jednal z pozice síly (mě samotnému by se takové zacházení příčilo), ale vidím, že můj příklad s kamarádem kuřákem byl správně pochopen. Povedlo se mi na něm demonstrovat zvrácenost, s jakou se někteří nekuřáci ke kuřákům chovají. Zkusme si jen na chvíli přestavit aktéry v obrácených rolích. Šéf nekuřák a zaměstnankyně kuřačka. Jak by asi byl tento případ okomentován? Když by si pracovně výkonná kuřačka zapálila ve své kanceláři, což by jí mimo jiné situace umožňovala, neboť ve firmě nebyl vyhlášen všeobecný zákaz kouření?
Myslím, že by to bylo takhle nějak: ta hnusná bába mu chdáčkovi hulí ve firmě přímo pod nos a on sportovec, spanilý rytíř a nekuřák to ve svojí vlastní firmě musí čuchat. Dobře, že jí (i když tak trochu nezákonně) vyhodil.
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:10:20)
Financne motivovat ty, co prestanou kourit, mi neprijde zrovna moc správné. Je nutné vzít v úvahu, ze kourení je opravdu nezdravá a svým zpusobem obecne ohrozující cinnost. Takze proc jí tolerovat? Lidi, co musí kour cichat, mají cekat, jestli je nekdo za odmenu prestane udit?
 nach 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:41:26)
Petro, ja si myslim, ze prestat kourit je opravdu prospesne, jak pro kuraka, tak pro jeho okoli. A pokud k tomu pomuze financni motivace, budiz.
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:55:15)
Já ti nevím. Mne to prijde trochu nemorální. Jasne ze je dobre, kdyz kurák prestane kourit, to je bez diskuse. Ale prijde mi to tak trochu, jako kdybys vandalovi zaplatila odmenu za to, ze uz nebude nic nicit. Címz nechci ríct, ze vsichni kuráci jsou jako vandalové, tak se na me nevrhejte. Ale proste mne neprijde dobrý, ze by se nekomu melo platit za to, ze prestane delat neco skodlivého.
 Psychouš 
  • 

Blbost 

(14.1.2005 15:14:59)
Dospely clovek si muze delat veci vuci sobe skodlive i prospesne a nikdo ho za to nemuze soudit. A kdo si mysli, ze ma recept na spravny zivotni styl pro vsechny je trouba.
 Cockney 
  • 

Re: Blbost 

(14.1.2005 15:56:26)
Soudit ne, ale do blazince ho nekdy poslat muzou.
C
 Louise 
  • 

Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 17:36:35)
No vidíš, a já mám podobnou situaci, jenže z druhé strany. Byla jsem zaměstnaná ve firmě, kde jeden z manažerů byl kuřák. Když nastoupil, chodil si zakouřit na chodbu. Potom si chtěl pokecat, tak stál mezi dveřma a zeptal se nás, jestli může kouřit, a protože to byl šéf, tak jsme mu to pochopitelně nezakazovaly. Pak už se neptal. Pak stál mně u stolu, rozkládal a kouřil. Pak s ním začal kouřit i druhý šéf. Pak se kouřilo na poradách. Od té doby vím, že dohodnout se s kuřáky je těžké. A pokud jsou to šéfové, má podřízený fakt smůlu, jak koneckonců ukazuje i příklad Tvého kamaráda. Myslím, že na sebe může být hrdý..
 Petra II. 
  • 

Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:02:57)
Vís, tady nejde o to, ze by nekdo chtel nekomu lajnovat zivot. Ale kdyz delá neco, co ostatním skodí, tak to je jiná situace. Ze kourení skodí zdraví, je prokazatelné, a ze skodí zdraví i tem co to cichají, je rovnez dokázáno. Kdyz ti smrdí cizí parfém, tak z toho rakovinou neonemocnís. Proc se vubec zastávat tak prokazatelne skodlivé cinnosti, jako je kourení?
 romixx 
  • 

Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:21:18)
Zda parfém škodí nebo neškodí zatím nikdo nerozhodl. Vždyť i cigarety byly dopoloviny padesátých let považovány za neškodné a dokonce bylo možno koupit tzv. zdravotní cigarety (v lékárně?). Silný parfém mi způsobuje třeba psychickou újmu, která mů vést k aktivaci některé psychické poruchy. Třeba. Zatím nikdo neví. A proč se zastávám tak škodlivé věci, jako je kouření? Podívej, já nejsem blbec. Je mi jasné, jak je kouření škodlivé, jaké způsobuje nemoci, kolik může stát případná léčba následků. Přesto kouřím. Kouřím protože mi to chutná. Kouřím, protože je to moje jediná neřest. Kouřím, protože mi kouření pomáhá vykonávat náročnou intelektuální činnost. Kouřím i z dalších důvodů a přestat s tím nehodlám. Jsem ovšem ochoten kdykoliv s omluvou cigaretu uhasit, když mě o to někdo požádá. Snažím se nekouřit na veřejné ulici, na zastávkách MHD nekouřím, protože MHD necestuji. Při stravování si vybírám právě ty IV restaurace, protože by mě štvalo kouřit v restauracích pod nos právě třeba rodinkám s dětmi atd. Z toho mi vyplývá, že svému zlozvyku se docela dosti podřizuji a omezuji. Ovšem, když mě kdokoliv začně bezdůvodně napadat a sprostě mi nadávat jen proto, že jsem třeba načichlý kouřem, tady se mnou končí veškerá legrace. Natož aby se proti mě sepisovaly zákony. Tak snad to jako vysvětlení stačí.
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:46:52)
Jo, stací. Me bylo tak nejak jasný, co asi odpovís. Vís, lidi jsou na kuráky nabrousený ne proto, ze by sami byli dokonalí a chteli nekoho omezovat, ale protoze to ohrozuje a obtezuje i je. Uz jsem to tady nekde psala, ale treba moje tchyne má souseda kuráka, který kourí doma, ale jí to jde sachtama a oknem prímo do bytu. Ten kurák argumentuje tím, ze doma si muze delat co chce (coz má do jisté míry pravdu), ale zase proc má ona dýchat ten smrad? A aby si kvuli tomu hledala jiný byt, no tak to uz by bylo silné kafe. Takze v tom je ten problém. Kdyby to napr. fungovalo tak, ze kuráci vsechen ten kour absorbují do sebe, tak by to urcite nikomu nevadilo.
Mimochodem, já sama kourila 7 let, ale nechala jsem toho vlastne ze dne na den, práve protoze mne to zacalo smrdet, resp. mne ten smrad zacal vadit.
 Iveta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(22.1.2005 17:19:40)
s kuřákama mám spíše negativní zkušenosti. Mám 3 letou dceru a s manželem rádi chodíme na nějakou tu "Ňamku" do restaurace. Díky kuřákům to omezujeme na letní měsíce, kdy je možno využít zahrádek a pak máme i tak 1 nebo dvě restaurace, kde není tak nakouříno. Většinou se nás nikdo neptá jestli si může zapálit, když si k nám přisedne a vidí že jíme - v tom přípradě jsem dosti nepříjemná - já tu byla dřív nemusel jste si k nám sedat. |Ale jednou se nám stalo něco na kuřáky zvláštního. Byli jsme na zahrádce a přisedli si pravděpodobně k zeníkovi, který byl právě na obědě. Viděli jsme cigarety ale přesto jsme si přisedli - jinde nebylo volno. On dojedl a mi byli jen na zmrzlině, a přesto se nás zeptal jestli si může zapálit. Byli jsme překvapeni a řekli že ano. A důvod? Sedli jsme si k němu mi a mile nás překvapil. Kdyby takových bylo víc, myslím, že by se takový problém pak řešit nemusel. Ale kuřáci vystupují převážně sobecky a bezohledně, a pořád se ohánějí že je to omezování svobody a u nás to omezování svobody není? když nás nutí dýchat škodlivý kouř? Prý když nám to vdí nemáme tam chodit a co kdyby se to řeklo opačně. A navíc čerství vzduch nikoho ještě nezabil!!
 nach 
  • 

Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 9:49:31)
Cituji: "Přesto kouřím. Kouřím protože mi to chutná. Kouřím, protože je to moje jediná neřest. Kouřím, protože mi kouření pomáhá vykonávat náročnou intelektuální činnost. Kouřím i z dalších důvodů a přestat s tím nehodlám."
Ano, presne tak takhle jsem se take vymlouvala, a ver mi, ze takhle se vymlouva kazdy kurak :o) Kouris, protoze neumis prestat, tot vse. Cloveku se spatne priznava, ze nema dost silne vule, ze je slaboch. A vymlouva se do te doby, az tem svym argumentum uveri.
Uspesne nekourim, jiz 2 roky. Nadale vykonavam narocnou intelektualni cinnost, aniz by na ni melo nekoureni neblahy vliv.
 romixx 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 10:04:04)
Máš pravdu. Něco v tomhle smyslu ti řekne každý kuřák. Ale jestli ono to nebude tím, že je to zkrátka PRAVDA.
Další věc… Proč každý automaticky předpokládá, že všichni kuřáci chtějí s kouřením přestat? Ale že to nedokážou, protože jsou to slaboši? Například já opravdu s kouřením přestat nechci a nikdy mě to ani nenapadlo. Slovosled a logika tvého příspěvku bohužel možnost vědomě chtěného kouření nepřipouští. Konstatovat – kouříš jenom proto že jsi slaboch a neumíš přestat je demagogie hodná Miloše Zemana.
Oznámení že jsi před dvěma lety přestala kouřit je tvoje věc a jako informace je zcela bezcenné. Nedělá tě to ani lepší, ani horší. Nebo se ti snad s vysazením nikotinu zvedlo IQ?
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 10:16:22)
Ze by si v dnesní dobe dospelý clovek tak liboval ve svém kourení, nikdy ho nenapadlo prestat a byl pevne rozhodnutý kourit az do smrti, se mi taky moc nezdá. To bych spís pripisovala nejakému teenagerovi, nebo nejaké "lopate". Vzhledem k tomu, ze píses, ze se zabývás nárocnou intelektuální cinností, tak mi neprijde pravdepodobné, ze bys nezvazoval i zjevná rizika svého pocínání. Spís tedy verím tomu, co píse Nach. Naopak tvoje zavilé obhajování kourení mi prijde az trochu detinské.
 romixx 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 10:22:43)
No když myslíš... Není nad vlastní hloubkovou psychoanalýzu vytvořenou na základě pár řádek z internetu. Na druhou stranu teenager :) To mi lichotí. Kdyby tak ano.
 Psychouš 
  • 

:-))) 

(14.1.2005 15:35:16)
Napriklad koureni dymky je krasny a uslechtily konicek.

Skodlivych veci je vsude spousta, koureni se aspon za nic neschovava a je to priznavany zlozvyk.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 11:11:14)
Tak az to s tim parfemem prokazou, tak jiste bude na miste udelat prislusny zakon.
Jeste jsem neslysela, ze mene oxidovany mozek vede k vyssi intelektualni aktivite.
Ja neznam tak vzorne kuraky jako jsi ty a slusne upozornit se da malokdo.
Doufam, ze se koureni stane zcela obsceni zalezitosti a tyhle diskuse uz nebudou potreba.
C
 romixx 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 12:18:00)
Doufat můžeš. Ještě že jsi nikdo....
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 12:53:32)
Nejak mi unikl smysl tvoji odpovedi? Co to znamena, ze jsem "nikdo...."?
C
 Ivana Procházková 


Re: přesně 

(13.1.2005 11:03:04)
Milý Romixxi,

z tvého příspěvku cítím, že bych měla reagovat a upřesnit, o čem jsem chtěla napsat.

Já nemám vůbec nic proti kuřákům, kteří jsou ohleduplní vůči svému okolí. Taky nemám v úmyslu kouření zakazovat zcela a ani si nemyslím, že by ho nějaký zákon nebo vyhláška mohl vymítit. Psala jsem o tom, že jsem si zvláště v těhotenství a po té, co se mi narodilo dítě, začala poněkud víc všímat chování kuřáků (do té doby mi fakt byli celkem vuřt), a musím říct že to, co většina kuřáků považuje za "normální" chování, by v každé jiné oblasti společenského chování bylo považováno za buranství a naprostou bezohlednost. Ale kuřáci se tváří jakože je vše ok.

Abych jen tak neplácala do větru, uvedu konkrétní příklady:
Již zmiňovaný chlápek, který si mi zapálil přímo pod nos v zahradní restauraci (po té, co si po zdvořilém dotazu přisednul k našemu stolu). Když jsem ho požádala, aby to típnul (byla jsem v 7 měsíci), strašně se podivil proč, přece kouří venku (!! - jo, ale mě pod nos).

Truhlář, který nám dělal minulý týden v domku skříně, si šel o pauze zapálit cígo ven, přímo pod otevřené okno do ložnice, kde spí moje dítě. Taktéž jsem ho požádala, aby to típnul (nebo šel jinam - pryč z naší zahrady, páč mi to vadí). Nesmírný údiv a drzé poznámky - nicméně jít musel, páč byl na mém pozemku :).

Dokud jsme bydleli v paneláku, vykuřoval náš soused pravidelně na balkóně pod námi a čudil nám všechno pěkně do bytu (jemu jsem neříkala nic, nebyla jsem v té době ani těhotná, ani s dítětem).

A mohla bych pokračovat. A to, co mě na tom nadzvedává, je ta naprostá bezostyšnost a nestydatost, s jakou si někteří kuřáci zapálí kdykoli a kdekoli a tváří se, že je všechno v pohodě. Ano, znám ze svého okolí i některé kuřáky, kteří jsou slušní. Vyznačují se většinou tak, že často ani dlouho nevím, že to kuřáci jsou. Jsou to většinou mladí lidé. Hulváty kuřáky potkávám hlavně v generaci mých rodičů. Nicméně vychází mi z toho, že máme (my nekuřáci) na vybranou 2 možnosti:

1. počkáme, až ti hulváti-kuřáci vymřou a nastoupí nová generace, případně ty nestydaté hulváty budeme "vychovávat" slušným požádáním, aby to típli (většina to stejně neudělá), nebo

2. zákon účinně zreguluje, kde se kouřit smí, a kde ne (upřímně řečeno, neumím si představit, jak by ta "účinná" regulace měla vypadat - povolená rychlost v obci je 50 km/hod a taky to nikdo nedodržuje, ale řekněme, že to už je druhotná otázka).

Takže jestli máš nějaký jiný inspirující nápad, jak vychovat hulvátské kuřáky, sem s ním, neb ho ráda uvedu do praxe..

I.
 romixx 
  • 

Re: Re: přesně 

(13.1.2005 12:14:32)
Takže děkuji za upřesnění. Tak jak to popisuješ ty zní vše věrohodně a zřejmě ti cigaretový kouř opravu vadí. Na druho stranu tady často čtu nejen od tebe, že někdo kuřáka slušně požádal o poodejítí s cigaretou opodál, nebo o její uhašení. Chraň bůh nechci špekulovat, co to znamená slušně, ale ono se dá chápat jinak "Prosím, nekuřte tady" a "To si nemůžete jít sím cigárem někam pryč?" Divím se totiž, že většina požádaných kuřáků dělala "ksichty". Tak buď jsme my kuřáci většinově stejný dobytek, nebo je něco špatně i z druhé strany. No nic, to jsem opravdu nechtěl.
Stran řešení našeho sporu. Osobně bych byl nejraději, kdybychom se shodli na nějaké střední cestě. Tedy že se najde řešení, kdy my kuřáci se budeme dobrovolně a s potěšením chovat tak, aby vy jste náš kouř necítili. Na druhou stranu když bude někde opravdu dovoleno kouřit, nekuřáci se nebudou vztekat.
Řešení problému však narozdíl od místních militantních nekuřáků nevidím v postavení záležitosti kouření/nekouření coby trestněprávního přečinu s následným přesně definovaným postihem. Já si opravdu v neděli na procházce parkem nezapálím, když vidím hrající si děti. Slušnost mi to nedovolí. Děsí mě představa maminek nucených děckám vstupovat do her a tahat je stranou vrhajíce na mě vyčítavé pohledy. Když však někdo zakáže kouření v parku pod pokutou 200 kč a já budu mít chuť na cigaretu, klidně si zapálím. Jsem si totiž vědom, že maminky na mě v tu chvíli mají navrch, že aby mě potrestaly, zavolají policistu a ten mi dá směšnou pokutu 200 kč, kterou mu v zápětí stejně odmítnu zaplatit a budu požadovat přešetření od přestupkové komise. Zadostiučiněním mi bude, že se maminka-bonzačka, která záležitost vyhrotila do trestněprávní roviny, bude jako svěděk muset k projednání dostavit. Sice trochu přeháním, ale proč ne?
Nebylo by lepší se rozumě domlvit? Hledání společné řeči bych začal třeba tím, že nekuřáci přestanou pod vlivem reklamy státem placené propagandy vnímat kuřáky jako nesvéprávná hovada (nebo jak vy píšete hulváty, smraďochy...) bez nároku na život. Uvědomte si prosím, že stále je nás v populaci mnoho milionů a zbraně máme my (nikotin, uhlovodíky). Chce-li někdo vyvolat boj, musí počítat s následky.
Co tedy konkrétně? Já osobně bych například uvítal rozdělení restaurací na kuřácké/nekuřácké. Alespoň bych si v kuřáckých mohl bez výčitek kdykoliv zapálit a do nekuřáckých bych zkrátka nepáchl. Jistě. Pak jsou vážné případy, jako třeba zmiňované sousedské vyuzování v paneláku. S tím si bohužel nevím rady, neb vlastním rodinný dům. Zde by patrně zafungovala vyhláška (zákon?) o znemožnění pokojného užívání majetku. Nevím. Nejsem právník.
 Lida +2 
  • 

Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 12:30:21)
Ja jsem odnauceny kurak, a proti kurakum ted nic moc nemam, ale zakourenym mistum se s detmi samozrejme vyhybam.

Jednu vec si ale pamatuji, ze kdyz jsem kourila tak i jako kurakovi mi vadily prilis zakourene prostory. Ja bych spise navrhovala, aby dotycne restaurace a bary vylepsily ventilaci a pak s tim kourenim az takovy problem neni.

Co se tyce koureni na autobusovych zastavkach. Jsem celkem tolerantni. Co mi vadi vice jsou smradlavi upoceni lide, kteri nepouzivaji deodorant a myli se naposledy pred tydnem. To se mi zveda zaludek. Jenom nevim, jak bych dokazovala, ze tito "smradlavci" jsou zdravi skodlivi (myslim ze ano, kdyz ja z nich zvracim)
 romixx 
  • 

Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 12:40:03)
Děkuji za tuto slušnou reakci. Plně s tebou souhlasím a vlastně proč ne? Nechť je v zákoně zakotvena povinnost lepší klimatizace (s tech. parametry definovanými odborníky). Nechť jsou 3 druhy restaurací: kuřácké / nekuřácké / společné ale klimatizované. Na dražší provoz majiteli vydělá možnost hostit obě skupiny zákazníků. Vše ponechat na vůli restauratéra.

Vida, díky Lidě +2 máme další konstruktivní návrh na světě.
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 13:51:32)
Nedá mi to, když Ti tak kouření chutná a jsi tak ohleduplný kuřák, chtěla bych se Tě zeptat, jak se má slušně nekuřák zeptat či ohradit proti kouření na místě, kde evidentně musí čekat kuřáci a nekuřáci vedle sebe. Není to ironie.
Postačí prosté... Prosím Vás mohl byste přestat kouřit, nechci aby můj syn kouřil s Vámi? Nebo byl byste tak laskav a neodhazoval nedopalek, mé roční dítě je pak v nestřeženém okamžiku sebere a ocucá... Musím jako nekuřák opravdu se doprošovat ohleduplnosti, omlouvat svůj nedostatek... nejsem kuřák, jaká hanba... a hledat slova, abych náhodou kuřáka nedejbože neurazila, když ničí zdraví nejen sobě ale mě a mému dítěti a navíc dělá, že o nic nejde, je to jen jedna cigareta, tak se nezblázni... Když sedím v restauraci v době oběda, ještě jsem nedojedla a vedle u stolu si někdo zapálí, požádám ho slušně, jestli by mohl típnout, že jsme ještě nedojedli. Stačí to, je to dost slušné, nebo mám být ještě konkrétnější... Nejsem militantní osoba a nemám ráda střety, proto se vyhýbám restauracím mimo dobu oběda. Jenže někdy to prostě vyjde tak, že jsme ve městě a potřebujeme se synem si dojít na oběd. McDonald nemusím ani KFC, tak nezbývá než nějaká restaurace. Musím opravdu každému říkat, jestli by byl tak laskavý a počkal se svou cigaretkou po obědě až i my dojíme? A co treba prostory metra, podchody, kde na zdi visí cedulka a pod cedulí stojí chlapík a vykuřuje. Co s tím? Projít kolem, mě se to netýká, městská policie chodí kolem a nevidí, ostatní se dívajé vedle. Nikoho nic nezajímá. Jednou jsem to nevydržela a upozornila ho na cedulku, prý si jí nevšiml, mohlo se stát... Ale típnul a odešel, když nekuřáci nic neřeknou, kuřák to bere, jako že to nikomu nevadí. No nic, nebudu to pitvat, mí přátelé nekouří a do hospod chodím výjimečně.
Hezký den
Marcela
 Naďa 
  • 

Re: Re: přesně 

(13.1.2005 19:14:38)
Mě kouření taky dost vadí. Bydlím ve městě, kde je řádově dvacet restaurací a nekuřácké oddělení mají pouze v jedné z nich. Potíž je v tom, že do toho nekuřáckého salonku se dostanete pouze přes celou restauraci, kde se samozřejmě kouří. Kam mám teda chodit??? Pojďme to otočit, uděláme nekuřácké restaurace s kuřáckými koutky.Statisticky je totiž v naší populaci pouze asi 30% kuřáků, nechápu, proč se zbylých 70% musí podřizovat menšině.
Co se týče veřejných prostranství, nejlepší jsou týpci na nádraží, kteří stojí se zapálenou cigaretou přímo pod cedulí zákaz kouření. Víc ohleduplnosti ze strany kuřáků by teda neškodilo.
 joe 
  • 

Re: Re: Re: přesně 

(14.1.2005 17:02:20)
no a tu je cely problem. sice je fajciarov 30% a nefajciarov 70%, nejak inak to je s percentualnym zlozenim zakaznikov restauracii, kaviarni a barov. mam maly bar a v snahe vyjst v ustrety nefajciarom som zakazal fajcit. po 3 tyzdnoch som musel zakaz zrusit, lebo by som skrachoval, trzby mi poklesli na menej, nez polovicu. tak kde ste, nefajciari? ked budete sediet doma, nefajciarsku restauraciu/bar/kaviaren kvoli vam nikto neotvori. iba ak by chcel dobrovolne skrachovat.
 Gábina 
  • 

Re: Re: přesně 

(13.1.2005 13:49:46)
Milý Romixxi,
asi z mojí (přiznávám, že poněkud pobouřené) reakce nevyplynulo tak docela to, co jsem měla na mysli. Já jsem totiž přesvědčená, že problémem kuřáků nejsou nekuřáci. Problémem kuřáků jsou kuřáci-hulváti. ( Naopak to platí taky, ta kamarádova zaměstnankyně byla hloupá koza, měla to nejdřív zkusit po dobrém, dost pravděpodobně by se v poklidu domluvili na stravitelném kompromisu – aby se zavíraly dveře k šéfovi nebo co já vím.) Právě proto jsem napsala MNOZI kuřáci. Já mám pocit, že u kuřáků je to stejné jako u puberťáků, úředníků, pejskařů… někteří se chovají neotesaně a ostatní s nimi spadnou do jednoho pytle. Vůbec netvrdím, že věta „Kuřáci jsou příšerní a chovají se hrozně“ je výstižná, natož spravedlivá. Ale můžeš se těžko divit, že člověku proběhne hlavou, když v době oběda vejde do páté restaurace, která je zahulená…takže jde marně hledat další restauraci, kde by se dalo najíst bez kouře a dostává na kuřáky zlost. Ti pohodoví jsou v tom nevinně, ale právě kvůli tý slušnosti vlastně nejsou vidět. Není to vůči nim spravedlivý, ale uznej, že to takhle funguje a že stejně reaguješ i Ty sám. Když Tě naštve pátá byrokratická úřednice, tak nadáváš na úředníky. Když na ulici šlápneš od rána po páté do psího bobku, tak zřejmě v duchu proneseš něco jako „zatracení čoklové“ a nebudeš říkat „zatracení chovatelé z adresy X, Y a Z, ti z A a B ne, ti si to odklízejí“. Dost pravděpodobně vůbec nebudeš vědět, který majitel to tam vlastně nechal a budeš mít zlost na pejskaře, že Ti otravujou život, ačkoli připouštíš, že slušných pejskařů je taky dost.
Takže mám dojem, že pokud jednou dojde na další osekání práv kuřáků, tak na to doplatí právě lidi jako Ty. Ti normální, vstřícní a slušní, kvůli kterým by se žádné úpravy pravidel dělat nemusely. A zlobit se můžeš v první řadě na takové kuřáky, kteří si v poledne zapálí v restauraci vedle rodiny s dětma, po požádání o nekouření ztropí výstup a stejně to netípnou. Tihle kuřáci roztáčí pořád dokola debaty o zákazech, protože po dobrém se s nimi domluvit nelze za žádnou cenu. Až se budou všichni kuřáci chovat jako Ty, tak debaty o kouření či nekouření na veřejných místech skončí a nekuřáky ani nenapadne, aby se kvůli cigaretám čertili.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: přesně 

(13.1.2005 15:16:01)
Tak si to tu po sobě ještě jednou čtu a říkám si... snad se nebudeš bouřit, že Ti podsouvám, co si myslíš o pejskařích a co o úřednících, ale mám tu zkušenost, že takhle nějak to bere drtivá většina normálních lidí. Pokud máš víc trpělivosti a všechno dokážeš posuzovat vždycky bez emocí, totálně spravedlivě, tak to budeš nejspíš světec. A to zřejmě přeci jen nejsi… nebo, že by až tak? o) Z těch příspěvků o tom, jak máš zábrany zapálit si v parku u dětí bych Ti malou svatozář skoro uznala o). Naprosto běžně se setkávám s tím, že kouřit pod širým nebem, byť metr od kočárku s miminem, je přeci normální, nevinné a neškodné. A jsme zpátky u jádra věci. Inteligentní kuřák tohle neudělá, takže se nikdo ani nedozví, že by si zapálit chtěl, ale svědomí mu nedovolí. A na očích je zase jen ten, kdo zábrany nemá a zapálí si. Slušnost vidět není, buranství ano… a pak se nemůžeš divit, že spousta lidí považuje kuřáky za hňupy a má jich plný zuby, protože slušný kuřáky takřka nezná, nevidí je a nevnímá, úsudek si dělá podle těch, co vidět jsou.
 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: střední cesta 

(20.1.2005 11:17:12)
Krystal: "ústavní právo na vysedávání v restauraci neexistuje", no neexistuje ani ústavní právo na vykuřování v restauraci. A kdyby Ti to všechno bylo jedno, jak píšeš, tak by si sem nepsal.
 Anina 
  • 

Re: střední cesta 

(12.1.2005 11:19:12)
Ano, máš vpodstatě pravdu, střední cesta existuje, nicméně pořád mi není jasné, proč mám čichat kouř po desáté večer, když už děti nepřijdou, poněvadž spí. A proč potom větrat a prát celý den načichlé oblečení. Střední cestu vidím v oddělených kuřáckých a nekuřáckých částech restaurací, ne v časovém omezení. Ovšem oddělení by mělo být též funkční a ne jen formální, jak se občas stává.
 sally 


Re: střední cesta 

(12.1.2005 22:29:26)
Žijeme v Kalifornii, zákaz kouření (a pozor - i restaurace je místo VEŘEJNÉ) tu funguje v pohodě. Do restaurace se lidi chodí především najíst - ujišťuji vás, že jídlo, které můžete ochutnávat bez nezbytného nikotinu chutná výtečně.
Dále nevím, proč by - jak tady někdo píše - moje dítě nemělo patřit do restaurace. Chodí s námi v podstatě od narození. Určitě je přítomnost dítěte v restauraci zdraví mnohem méně škodlivá, než přítomnost nikotinu. V restauracích je samozřejmostí dětská židlička, a samozřejmostí jsou i děti obědvající či večeřící s rodiči. Většinou ani není problém objednat pro dítě jídlo - klidně i nějakou kombinaci, která není na jídelníčku. V naší oblíbené vietnamské restauraci Tomovi přinesou hovězí polívku s nudlemi, extra misku na vyfoukání, extra malou lžičku - a taky nůžky na rozstříhání nudlí :-))

Nezdá se mi, že by restaurace trpěli odlivem klientů. Pak samozřejmě exitují bary - dost často mají status "klubu" - právě proto, aby se tam kouřit SMĚLO (v soukromém klubu můžu mít pravidla jaká chci) - ale vzhledem k tomu, že do barů a klubů nechodím, tak moc přehled o tom, nakolik se kouří a nekouří nemám. Myslím, že oddělení restaurací (tj. zařízení, kam se jdou lidi najíst) od "hospod" a náleven, kam chodí lidi se opíjet a kouřit je docela funkční. Co zakázat kouření v prostorách, kde se jí na místě vařené jídlo (tj. zakouřená hospoda by si nadále mohla zachovat utopence a tatranky) a nechat kouření v barech a putykách - kam nekuřák chodit nemusí a mimina tam už vůbec nemají co dělat.
 Nekuřák 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 22:52:01)
Ano, přesně to jsem myslela.
 sally 


Re: Re: střední cesta 

(12.1.2005 22:53:18)
MMCH - tohle funguje i v ČR. Hotel Sýkora na Křivoklátě - výčep (kam ale nosí i jídlo) a nekuřácká jídelna. Hádejte, v které části restaurace bylo narváno do posledního místečka a kde nebyla ani noha...
 Krystal 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(13.1.2005 8:43:02)
Mě se ten zákaz zákonem prostě nelíbí(a to nekouřím). Ale budiž, rozlišovat mezi "jídelnami" a "nálevnami" má určitou logiku.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: střední cesta 

(13.1.2005 16:06:44)
Ale to je přeci podstata celého sporu. Nekuřákům nejde ani omylem o to, aby se nekouřilo nikde. Jde jim o to, aby se nekouřilo VŠUDE. Někde v předchozích příspěvcích jste mě nařkl, že prosazuju: "je mojí svobodou jít do všech restaurací, je mojí svobodou aby se v žádné restauraci nekouřilo, když se mi to nelíbí a ani majitel hospody ani ostatní hosté do této mé svobody nemají co kecat". O tohle mi vůbec nejde. Jde mi o to, aby ve městě s patnácti pohostinskými zařízeními bylo třeba 12 hospod, kde se pije, kouří, dle úvahy majitele vaří... a tři restaurace, kde si můžu být jistá, že si tam zajdu s manželem na skleničku, s dcerkou na pohár a nikdo tam kouřit nebude. A majitel ať se klidně rozhodne sám, jestli si otevře restauraci nebo hospodu. Žádný soudný nekuřák nemá potřebu prosazovat to, aby si dědci v putyce nad partičkou mariáše nesměli zapálit, ale na menším městě momentálně nekuřák většinou nemá šanci na špetku kyslíku ani u oběda, protože se kouří všude a nikdo nedodržuje ani tu povinnou nekuřáckou pauzu v době hlavních jídel.
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(14.1.2005 9:34:20)
Ahoj Sally, taková cesta by se mi líbila, protože bych si mohla vybrat, kde chci trávit svůj čas a v jakém prostředí utratím své peníze za oběd. Jen kdyby lidé u nás chápali, že jinak než vymezením zákonem, to udělat nepůjde, protože slušnost zde nikdo nerespektuje. Bohužel u nás někteří nerespektují ani zákony. ...ironie... pravidla jsou přece od toho, aby se porušovala... Někteří lidé budou dále bezohlední, někteří slušní, ale bohužel ti bezohlední jsou více vidět.
Marcela
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Re: Re: střední cesta 

(14.1.2005 9:35:25)
Ahoj Sally, taková cesta by se mi líbila, protože bych si mohla vybrat, kde chci trávit svůj čas a v jakém prostředí utratím své peníze za oběd. Jen kdyby lidé u nás chápali, že jinak než vymezením zákonem, to udělat nepůjde, protože slušnost zde nikdo nerespektuje. Bohužel u nás někteří nerespektují ani zákony. ...ironie... pravidla jsou přece od toho, aby se porušovala... Někteří lidé budou dále bezohlední, někteří slušní, ale bohužel ti bezohlední jsou více vidět.
Marcela
 Anina 
  • 

Naprosto souhlasím 

(12.1.2005 11:00:09)
Právě jsem se neuvěřitelně rozčílila nad dnešními novinami, kde jsem si přečetla výrok stínového ministra zdravotnictní za ODS Tomáše Julínka: " Vlády těchto států (rozuměj států, kde platí zákaz kouření ve veřejných prostorách)příliš lidem lajnují život a určují, co mohou a co ne. Lidé mají být v první řadě odpovědní sami za sebe." Promiťe, ale co to proboha plácá???!!! Jako nekuřák, dříve těhotná a nyní matka s dítětem jsem celý život diskriminována kuřáky. Tak jakápak zodpovědnost sama za sebe, když si memůžeme jako rodina v neděli odpoledne nikam sednout, protože se všude kouří. A když řeknu, že jsme byli u McDonalds, protože jedině tam se nekouří, klepou si naši děsně free bezdětní přátelé na čelo, že žijeme konzumním životem.
Je mi z toho smutno, ale bohužel tady s tím asi nic neuděláme.
 Klár@ 


Nabídka a poptávka 

(12.1.2005 12:49:55)
K výroku stínového ministra-vláda přerozděluje jako divá a tím lidem lajnuje život ve více oblastech než je kouření.Ještě, že jsem ty noviny u oběda nečetla:o).
Co se týká kouření v restauracích, plně souhlasím s Krystalem, můžu si vybrat, do jaké půjdu a provozovatel si může vybrat, na jaké klienty se zaměří.Je ale nefér, když kuřák v budce na zastávce v dešti podkuřuje ostatním nebo mi na procházce u řeky kuřák beztrestně dýmá do kočárku, dokud ho nepředběhnu a neuteču dostatečně daleko:o(.Na druhou stranu startujícího varťase nepředčí ani desítka kuřáků, blafajících,co jim plíce stačí.
 Tara zelená 


Re: Naprosto souhlasím 

(12.1.2005 12:54:28)
Jo, přesně tak, u MacDonalda na to přišli, mají tam nekuřácké prostředí, dětský koutek, přebalovací pult, jídelní židličky pro děti a prázdno rozhodně nemají, ač ceny připomínají drahotu. Proč to tak nejde i v klasických restauracích?
Kouření bych také zakázala. Třeba mě štve soused (bydlíme v paneláku), kterej sedí před dveřmi bytu (nevím, jestli ho manželka nenechá kouřit doma) a hulí. V celém domě je smrad na zblití (pardón za ten výraz). Prostě to pravé prostředí pro těhotnou s malým dítětem :( Kdo si chce ničit své zdraví, nechť tak činí, ale pokud ohrožuje i okolí je to BEZOHLEDNOST!
 Alena 
  • 

Re: Re: Naprosto souhlasím 

(12.1.2005 12:59:02)
U McDonalda se sice nekouri, zato jidlo, ktere prodavaji je vylozene nezdrave (hlavne pro deti). Nevim, jestli je lepsi umrit na rakovinu, nebo na infarkt.
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Naprosto souhlasím 

(12.1.2005 14:01:49)
No umrít na rakovinu není zádný med, já bych teda asi zvolila ten infarkt... Ale vázne - i u McDonalda se dá vybrat jídlo, který není az tak nezdravý - saláty, dzus, ted tam zacali prodávat nejaký ovocný sácek... Ale nejvetsí plus McDonalda vidím fakt v tom, ze tam proste není nakoureno, protoze ten smrad v restauracích je strasne obtezující. Já bych pro zákaz kourení byla vsemi deseti, at si kazdý kourí jen doma (i kdyz na druhou stranu - moje tchyne,astmaticka, má souseda kuráka, který kourí na záchode nebo balkone a jí to jde stoupackama nebo oknem vsechno do bytu). Takze ono je to proste asi obtezující vsude, tak nejlepsí by bylo to zakázat úplne (je to prokazatelne skodlivá cinnost, tak proc ne?)
 april 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(12.1.2005 12:54:57)
Seznam nekurackych restauraci, cukraren a pod. najdete na www.dokurte.cz , a muzete tam take doplnit sve tipy na tahle zarizeni. To je myslim dobry napad...
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Kouření  

(12.1.2005 13:55:21)
U nás otevřeli novou pěknou restauraci. Zašli jsme tam na večeři a pochvalovali si příjemné nezakouřené postředí - nikde nebylo označení zda se jedná o kuřáckou nebo nekuřáckou místnost. Z vedljší místnosti přišel pán s půllitrem, popelníkem a zapálenou cigaretou a šel si sednout ke svým známým. V tu chvíli servírky nestíhali nosit popelníky k dalším stolům, kde seděli kuřáci a asi nechtěli být první, co si zapálí. Takže jsme večeřeli a přes kouř jsme se moc neviděli :-(
875
 Gábina 
  • 

jo, jo... 

(12.1.2005 14:59:53)
Vždycky mi byl cigaretovej kouř hodně nepříjemnej, ale za svobodna jsem to většinou nějak přežívala, když jsem si chtěla jít pokecat se známejma do kavárny a podobně. Když jsem otěhotněla, situace se přitvrdila. Za celý těhotenství jsme si s manželem vyšli na polední jídlo v poledním čase jen třikrát. Podvakráte nám jídlo donesli a během chviličky si u okolních stolů kuřáci zapálili, ačkoli jsem měla břicho opravdu k nepřehlídnutí. Zbývalo buď dojíst v kouři nebo zaplatit a odejít od plného talíře, případně jít do konfliktu s několika kuřáky. Třetí oběd proběhl v restauraci, které šéfuje náš kamarád. Talíř na stole, vedle si kluci zapálili a šéf je zdvořile požádal, aby to típli. Kluci zírali jak puci, asi je podobná věc ještě nepotkala, ale típli. Bylo to jedinkrát v životě, kdy jsem zažila, aby vrchní opravdu zajistil, že se v době hlavního jídla nekouří, což je, tuším, jeho zákonná povinnost.
Když se maličká narodila, tak mi začalo taky mnohem víc vadit i sousedovo kouření na balkóně pod naší ložnicí. Pravidelně jsem ji uložila do postýlky, otevřela okna, odběhla a během chvíle se vrátila do odporně prohulený ložnice, kde spinkalo pártýdenní mimino. A v červenci, srpnu nevětrat a péct se v bytě prostě nejde. Ovšem, nebylo jak uniknout, když jsem chtěla větrat víc v noci, tak nám šel kouř do bytu často i po půlnoci.
O tom, kolik je na malém městě nezahulených plesů se zmiňovat asi nemusím. Člověk si může vybrat. Buď sezónu prosedět doma nebo jít tancovat do sálu, kde po obvodu parketu pravidelně vysedávaj čumící, netancující kuřáci. Kdyby si šli zapálit na bar nebo do předsálí, tak to ještě pochopím, ale oni musí za každou cenu kouřit doslova do těch, co tancujou a tím pádem taky dýchají pořádně zhluboka.
Minulý týden, když jsem šla s malou na procházku, tak mi na chodníku pod činžákem do kočárku přilítl vajgl... a v našem domě ve výtahu pochopitelně zase nakouřeno. Inu, soused kuřák se chce taky svézt a přece si nebude zapalovat až před domem.
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Kouření  

(12.1.2005 13:55:27)
U nás otevřeli novou pěknou restauraci. Zašli jsme tam na večeři a pochvalovali si příjemné nezakouřené postředí - nikde nebylo označení zda se jedná o kuřáckou nebo nekuřáckou místnost. Z vedljší místnosti přišel pán s půllitrem, popelníkem a zapálenou cigaretou a šel si sednout ke svým známým. V tu chvíli servírky nestíhali nosit popelníky k dalším stolům, kde seděli kuřáci a asi nechtěli být první, co si zapálí. Takže jsme večeřeli a přes kouř jsme se moc neviděli :-(
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Jsem pro zakaz koureni na verejnych prostranstvich potažmo i v restauracích. 

(12.1.2005 15:18:58)
Přiznám se, že nekouřím a tak nikdy nepochopím, co je tak skvělého, když si někdo zapálí cigaretu a šlukne si. Od té doby, co mám syna, si více všímám bezohlednosti kuřáků, zejména na veřejných prostranstvích, zastávkách apod. Když přijdu na zastávku s Tomem, pomalu není kde čekat, protože kolem zastávky postávající kuřáci zaberou v odstupech celý prostor zastávky. Když přijede autobus, ejhle, všichni típnou a odhodí nedopalek pod autobus... Bez výjimky všichni. Neviděla jsem zatím žádného, který by poodešel pár kroků a odhodil nedopalek do koše. Stačí se jen podívat na kterékoli zastávce, jak to vypadá kolem. Svědčí to o našem přístupu k prostředí, ve kterém žijeme.
MMCH Pokud přijdeme na zastávku, rozhlížím se, kde je volno... kde se nekouří, přitom na zastávce se u nás už kouřit nemá. Většinou za chvilku přijde někdo k nám, vedle nás si zapálí a cigaretu většinou drží ve výši nosu mého syna.Když je zdvořile upozorním, že mu kouří přímo do nosu, poodstoupí někdy s velmi výrazným pošklebkem (jako co otravuju, nebo projednou se nezblázni) samotné je to nenapadne. Když obědváme někdy v restauraci, vybírám si podle zkušeností, například salónky, už se mi ale také na horách stalo, že po dotazu zda můžeme do nekuřácké místnosti, číšník se zapálenou cigaretou v ruce se rozhlédl po místnosti, kde nikdo neseděl a řekl, tady si můžete sednout, že tady nikdo nekouří :-)
Kolikrát už jsem požádala někoho u vedlejšího stolu, aby si nezapaloval po dobrém jídle cigaretu, že my jsme ještě nedojedli, snad nebudu ani počítat. Většinou slušně požádám číšníka, aby to vyřešil, ono se opravdu v době oběda kouřit v jídelně nesmí. Číšníci se většinou tváří neutrálně, někdy nevrle, ale jdou a vyřeší to.
Otázka Mohu si zapálit? je v současné době zcela formální, kuřák předpokládá, že to nikomu nevadí.
Do restaurací chodím minimálně, nebo vybírám takové, kde mají dobré větrání nebo přímo vyhlášeno že se tam nekouří, popřípadě zahrádku... což je v zimě docela problém. Stačí podle mne jen být trochu asertivní a nenechat si hulit pod nos.
Hezký den
Marcela
 Lusík 


hlasuji ANO pro zakaz 

(12.1.2005 16:28:10)
Me uz take nebavi do nebe volajici drzost a bezohlednost kuraku. Neda se jit prakticky nikam (restaurace, pizzerie...) snad ani rano do prace, aby cloveka neobtezoval zapach vyfukovanych cigaret, treba na zastavce tramvaje. O tom, ze se neda jit nikam s detmi, o tom ani nemluve. Jsem jednoznacne pro zakaz koureni na ver. prostranstvi, restauracich... L.
 Klára 
  • 

Konkrétní situace 

(13.1.2005 10:42:31)
Fajn, což vaše názory (od kuřáků i nekuřáků) na následující situaci.....

Jdete do restaurace, na večeři, řekněme na 18:30, což pro mě je doba podávání večeře. Vyberete si stůl, kde v okolí nikdo nekouří. Objednáte si jídlo a všechno vypadá fajn. Ovšem v momentě, kdy vám jídlo přinesou, dvojice u vedlejšího stolu (často jen o pár desítek cm vedle) dojí a zapálí si cigaretu. Super. Co teď?

Nejsem zase taková ňouma, abych je nemohla slušně poprosit, aby s tou cigaretou počkali aspoň než dojíme, nicméně nepřejte si slyšet ty reakce...

A mimochodem, restaurací v Praze, kde mají skutečně oddělenou nekuřáckou část je naprosté minimum. Prosím, kdo o jaké víte, napište mi o ní. Předem moc děkuju.
 Petra II. 
  • 

Re: Konkrétní situace 

(13.1.2005 11:41:23)
V Praze restaurace Louvre na Narodní. Tam je to rozdelené, alespon myslím, protoze tam, kde jsme sedeli, nebyly ani popelníky, a nikdo tam nekouril. A vubec tam nebyl cítit kour a byl vecer. Takze jsme zrejme byli práve v té nekurácké cásti.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Konkrétní situace 

(13.1.2005 14:07:50)
Ano, v Louvru je to skutecne oddelene - je tam samostatna mistost pro nekuraky.
 Klára 
  • 

Re: Re: Konkrétní situace 

(13.1.2005 15:00:27)
O Louvru vím, ale jde mi spíš o něco s větší atmosférou, něco menšího, něco na romantickou večeři. Já třeba můžu včele takto doporučit pizzerii Corleone na Míráku.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Konkrétní situace 

(13.1.2005 16:45:09)
Restaurace Na Santince v Dejvicích - mají skutečně oddělené místnosti pro kuřáky a nekuřáky - mezi nimi je vstupní část s barovým pultem.
 Klára 
  • 

Re: Re: Konkrétní situace 

(13.1.2005 19:38:20)
Moc děkuju, o téhle slyším poprvé, určitě tam co nejdříve zajdeme:-)
 Kuřák 
  • 

jiná konkrétní situace 

(13.1.2005 15:39:03)
Sedím v resturaci, obědvám, doobědvám a sahám po cigaretě, rozhlédnu se a vídím, že ostatní jedí a v místnosti nikdo nekouří. Popelník je sice na stole, ale dovedu si představit jak by to vypadalo, škrt, první šluk, vydechnutí kouře a budu sedět samojediný jak belzebub v oblacích dýmu, najednou mi to přijde žinantní, takže si nezapálím. Tohle se mi stalo asi před třemi lety a od té doby v restauracích kde se stoluje prostě nekouřím, poněvadž mi to jednak přijde hloupé a jednak bez cigarety tu chvilku vydržím. Na druhou stranu nevím proč bych si nemohl někde v báru, kam se chodí chlastat zapálit. To je zase přemrštěné.
 difo 
  • 

Re: jiná konkrétní situace 

(13.1.2005 16:43:11)
Díky ti. Kdyby byla takových většina, tak my nekuřáci nemáme nic proti kuřákům. Kdyby ...
 IVANA 
  • 

VYJMENUJTE NEKURACKE RESTAURACE !!! 

(13.1.2005 18:52:07)
Ahoj lidicky-nekuraci,ja uz jsem si zvykla,ze v tehle republice nemame sanci,je mi to samozrejme moc lito,kdyz jsem nejakou dobu pobyvala v Australii a Kanade,jak tam byli rozdeleny nekuracke a kuracke restaurace a vubec jak lidi byli pratelsti,zdravili se na ulici,bavili spolu ve vlaku a neslapala jsem do hoven jako tady to preskakujem na kazdym rohu.
Jake znate nekuracke bary ci restaurace kam muzem jit?????KFC,Mc Donald,pak kavarna Ve Smeckach,P-1-kdyz budete nekdo chtit,zjistim nazev a cislo ulice.Je tam i koutek pro deti.Ale existuje i neco dalsiho?Piste prosim!!!
Ja neverim tomu,ze nase vlada udela neco pro nekuraky ani tomu ze budou oddelene prostory.Stacilo mi kdyz jsem jednou slysela jak na TV Nova kdyz ukazovali tusim Norsko ze se tam nesmi kourit v restauracich atd.a honem prispechali s nazory Cechacku ze u nas to neni mozne,do restauraci by nikdo nechodil,oni by nemeli trzbu atd.Jde jim jen o prachy.
Taky mam maly decko a tak skoro nikam nechodime.A mam tu i pratele mezi cizinci co tu uci anglictinu a tak jdem vetsinou do KFC,protoze vsichni cizinci co znam jsou nekuraci.
Tak dejte vedet o dalsich nekurackych restauracich v Ceske Republice.DIKY!!!!
 Dianka (04+06+09) 


Re: VYJMENUJTE NEKURACKE RESTAURACE !!! 

(13.1.2005 19:58:20)
Nekuřácká je Čajovna U cesty v Kateřinské ul. a Albio v Truhlářské, tipla bych, že i Country Life. A všude se tam dá jít i s dětmi. V čajovně k jídlu dělají kuskus (zeleninový, zeleninový se sýrem, sladký) a nějaké tousty, takže se tam dá taky najíst. Ale mimo tu čajovnu to asi nebude nejlevnější :-(
 věra 
  • 

Re: Re: VYJMENUJTE NEKURACKE RESTAURACE !!! 

(14.1.2005 1:29:06)
Dianko, dík za čajovny, nicméně v čajovně se moc nenajím, má někdo tipy na OPRAVDOVÉ nekuřácké restaurace v Praze?
Kam lze i těhotné nebo s dětma bez obav.
Achjo, toho se asi nedožiju, při zdejší vstřícnosti ke kuřákům a nevůli k matkám s malýma dětma. :-((

Díky za příp. tipy !!
 Venca35 
  • 

Re: Re: Re: VYJMENUJTE NEKURACKE RESTAURACE !!! 

(14.1.2005 9:14:58)
Jaký vstřícnosti vůči kuřákům? Vždyť tady se kuřákům jenom nadává ! Nezastvá se jich nikdo. Prober se.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: VYJMENUJTE NEKURACKE RESTAURACE !!! 

(25.1.2005 22:06:55)
Albio v Truhlářské není čajovna, je to normoš restaurace, vaří se tam z bio potravin:)
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Re: Re: VYJMENUJTE NEKURACKE RESTAURACE !!! 

(25.1.2005 23:37:57)
Aleno, psala jsem o dvou místech - čajovně U cesty v Kateřinské a o Albiu v Truhlářské. To jenom pro upřesnění, vím, že Albio není čajovna :-)
 maruschka.aja04.paja07 


Cigarety jsou zkratka drogy 

(14.1.2005 4:55:52)
Prestala jsem kourit, kdyz jsem zjistila, ze cekam miminko. Pred tim jsem byla opravdu silny kurak - od 17 do 25 let jsem vykourila krabicku denne. V nejake knizce jsem se docetla, ze kdyz tehotna maminka kouri, jeji miminko v brisku ma nedostatek kysliku a dusi se. Nemohla jsem se pres tenhle obrazek -MEHO dusiciho se miminka- prenest a s kourenim jsem jednoduse zkoncovala ze dne na den. Pred tim jsem nikdy takovou silnou motivaci nemela a koureni mi vzdycky chutnalo a nijak jsem vazne neuvazovala, ze s nim skoncim.
Kdyz mam dite, moje ochranitelske pudy jsou velmi zostreny (az vyostreny) a snazim se chranim sve dite pred cigaretovym kourem a vajgly, stejne jako ho budu chranit pred jehlami v piskovisti. Ted, "kdyz nejsem pod vlivem", mi zkratka nikdo nevymluvi, ze cigarety nejsou silne drogy, ale jen spolecenska slabustka, ktera by se mela tak nejak prejit s mavnutim ruky.
Mam nekolik kamaradek a jejich partneru, kteri kourit neprestali ani kdyz cekali sve (chtene) deti nebo kouri doma a deti si hraji vedle. V tomthle pripade mi pojem "slusny kurak" pripada naprosto absurdni - je normalni se zeptat v restauraci, jestli si muzu zapalit a pak ubirat svemu nenarozenemu/narozenemu diteti kyslik!?
Jsem jednoznacne pro rozdeleni restauraci na jak vyse zmineno jedelny x nalevny. Jsem i pro zakonnou upravu. Jsem i pro penezni motivaci zamestnancu kuraku, kteri prestanou kourit. A urcite by se nasly i jine dobre motivacni programy. Doufam jen, ze vlada nezustane jen u nejapnych komentaru a zacne v tomto smeru podnikat neco ucelneho.

PS: nemam naprosto nic proti osobam-kurakum, ale proti koureni jako takovemu.
 Venca35 
  • 

Re: Cigarety jsou zkratka drogy 

(14.1.2005 9:18:20)
Cituji ...restauraci na jak vyse zmineno jedelny x nalevny... Pakliže hostincům říkáme hanlivě nálevny, říkejme tedy nekuřáckým restauracím také hanlivě. Třeba žrádelny.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Cigarety jsou zkratka drogy 

(14.1.2005 13:37:02)
To je spíš slovíčkaření a ne úplně šťastně vybraný termín. Pobuřovalo by Tě i dělení na hospody a restaurace? Zajít si pokecat s kámošema na pivo do hospody a děti vzít na oběd a zmrzlinový pohár do restaurace?
 maruschka.aja04.paja07 


Re: Re: Re: Cigarety jsou zkratka drogy 

(14.1.2005 15:23:30)
zradelny x nalevny, hospody x restaurace, to je prece uplne jedno, ale kazdy si jiste umi predstavit ten rozdil..
mozna muj predesly prispevek zaznel az trochu fanaticky, ale je rozhodne dobre, ze se v tomhle smeru zacina neco dit.. nyni ziju v zahranici a oproti ceske republice jsem tu videla opravdu ucinejsi nastroje upozorneni na skodlivost cigaret nez v ceske republice: cigarety jsou tu drahe, na kazde krabicce je opravdu odpuzujici obrazek (plice kuraka, zuby, nedonosene miminko atd.), na prechodu na silnici je nakresleny ctverec cca 1m x 50 cm s napisem: "kourite? toto je mnozstvi dehtu, ktere vase plice pojmuly za 10 let" atd.
 Psychouš 
  • 

Buzerace a omezovani 

(14.1.2005 14:54:17)
Dospely clovek ma pravo kourit nebo dychat co se mu zamane.

Clovek nesmi byt nucen dychat jakekoliv zpodiny.

Otazkou je, najit kompromis mezi temito 2 pravy. Ani jedna ze skupin nema druhe pravo cokoliv diktovat. Tam, kde se mohou skupiny minout (restaurace a pod.), ma zalezet na majiteli restaurace a nikom jinem. Tam, kde se minout nemohou (urady, zastavky, nemocnice, vlaky), ma jit o vzajemnou domluvu s prednosti nekuraku.

Na zastavkach, nadrazich a nekterych dalsich verejnych prostranstvich je v CR koureni zakazano. To je myslim OK.

Zavadet dryacnicke zakony a la Irsko povazuju za krajne nevhodne a nemravne.
 Peetra 
  • 

Re: Buzerace a omezovani 

(14.1.2005 22:58:50)
no promiň máme v baráku kreténa kterej to má jedny schody ze vchodu a denně si zapálí ještě než se obuje. Nepomáhá proti němu nic. Možná když na to bude zákon tak mu to dojde. Jinak ho snad začnu mlátit. Už nevím jak mu to říct
 Eva+O+Š 


Problém je jinde 

(15.1.2005 8:18:39)
Se zájmem jsem si poslechla zprávu o zákazu kouření v Itálii. Tam totiž hned vyčíslili postih - citelný finanční pro toho, kdo kouří, i pro toho, kdo kouření ve své restauraci apod. dovolí. U nás je také kouření zakázáno, ale není nikde řečeno, co se stane tomu, kdo neposlechne a tak se vesele kouří dál. Nejhorší je, že kouří tolik mladých dívek ve věku kolem 15 let, kdy jim kouření snad nejvíc škodí a také nejrychleji vzniká návyk. Bezohlednost kuřáků je nebetyčná.
Kdo dohlíží u nás na dodržování zákazu kouření? Když se obrátíte třeba na městského policistu, vysměje se vám.
Žádala jsem v restauraci číšníka, aby upozornil hosty u sousedního stolu, že vedle nich je těhotná žena. Típli cigaretu a za chvíli si zapálili další. Odešly jsme my.
 a.l.a.10 
  • 

V KALIFORNII ZIJU A MUSIM SE SMAT 

(16.1.2005 0:45:29)
Sorry, ale ziju v Kalifornii. A zakaz koureni? Nebud smesna. Takovy zakon existuje? Spis je zakon proti nekurakum. Neco jako v 30 letech proti cernym. Cernym vstup zakazan - nekurakum - vstup zakazan. Ne az takhle, to by bylo zalovatelne pro discrimanici, ale podobne. Huli se vsude. A stat to poddporuje a podporovat VZDYCKY bude, protoze ztoho ma obrovsky prachy.
A koureni v hospodach a deti?
Deti nemaj v hospodach co delat. Pokud privedes dite do hospody, hrozi ti trest odneti svobody, o buzeraci socialkou nemluve.
 Líza 


Re: V KALIFORNII ZIJU A MUSIM SE SMAT 

(16.1.2005 5:51:38)
Nepovídej, ty mi teda rozšiřuješ obzory. Já nevěděla, že v USA smí děti jíst jen doma a na delší než půldenní výlet nemůžou vyjet, protože nesmějí na jídlo do restaurace :-)
 a.l.a10 
  • 

Re: Re: V KALIFORNII ZIJU A MUSIM SE SMAT 

(16.1.2005 23:16:04)
Psala jsem o hospodach, ne o restauracich. A navic restarace se tady rozlisuji podle toho, zda v nich podavaji alkohol nebo ne. Ne na kuracke a nekuracke. A stalo se, ze nas nepustili s ditetem do restaurace, kde byla nabidka alkoholickych napoju.
 Racek 
  • 

Re: Re: Re: V KALIFORNII ZIJU A MUSIM SE SMAT 

(17.1.2005 14:52:41)
To je sranda mam v Kalifornii kamosku a tak vim jak to tam s kourenim je-napriklad ze tam deti chodi uz od narozeni s rodici do NEKURACKYCH restauraci,ze tam jsou velice limitovana mista,kde se kourit smi a pokuty za nedodrzeni atd.Nekdy mi pripada,ze sem pise par fanatickych kuraku porad dokola jen aby to vypadalo ze Ceska Republika je proste pro koureni VSUDE!
 Zuzka, syn 13 
  • 

A co doma ? 

(20.1.2005 12:09:25)
Patřím mezi lidi, kterým cigaretový kouř velmi vadí. Sice pracoviště je nekuřácké, ale kuřárna sousedí s WC - když každý kuřák po sobě nechá otevřené dveře, mohu si spolehlivě opět prát svetr a mýt vlasy. Kolegyně kuřačka také ještě půl hodiny po návratu do kanceláře vydechuje cosi odporného. Ale bojím se, že jakýkoli zákaz mě nepomůže - kouří totiž několik sousedů (v paneláku). Už 6 let kvůli tomu spím létě se zabedněným oknem a po každém otevření dveří na chodbu je plný byt smradu... A s tím těžko někdo něco udělá. :-(
 Zuzka 
  • 

ještě dodatek 

(20.1.2005 12:40:06)
Možná by nebylo špatné, kdyby kuřáci při nákupu x kusů cigaret dostávali 2x kusů k tomu zdarma. Dřív by přestali ...
 Marketa 
  • 

Vyborny napad 

(22.1.2005 1:28:41)
Nedavna navsteva cech mi vyrazila dech - vsude se kouri, kavarny, restaurace, v nakupnich centrech(!?) no proste sok. Nikam se neda jit bez toho aby clovek neprisel domu nacichlej, kazdy den jsem musela myt vlasy, vetrat svetry, dziny a bundy, obleceni co se nepere po kazdem pouziti mi smrdelo ve skrini. A pritom vsude bylo tolik lidi i s malyma detma, tehotne zeny...
Asi jsem rozmazlena z Australie, kde se mimochodem take nekouri na verejnych mistech (neni uvedeno v clanku). Kourit je dovoleno pouze v hospodach (pubs) a v nekterych restauracich na zahradkach, vevnitr ne. Za prve zamestnanci maji narok na cisty vzduch a za druhe vetsina zakazniku o kourovy smrad nestoji. Restaurace rozhodne nezeji prazdnotou, deti jsou vitany.
Jinak co musim uznat mnoho veci (napr sluzby) se v cechach zmenilo k lepsimu, ale o tom tento clanek nebyl.
 Lenka s dcerkou 
  • 

SKODICI-Sobci 

(24.1.2005 16:28:37)
Byli jsme nedavno na jedne prezentaci cestovni kancelare,kde zvou lidi a reklamuji sve pobyty s tim ze muzete si neco vylosovat a vyhrat/samozrejme nevyhrajete nic/.Ale co byl sok!!!Mala mistnost v ni cca 20 lidi vcetne deti a 2 lidi kolem 50let si tam zapaluji jednu cigaretu za druhou!!!Koureni je tam pry dovoleno.Takze zhruba 18 nekuraku je nuceno cuchat smrad 2 "chudaku" zavislych na nikotinu,kteri nejsou ochotni odejit na chodbu si zapalit.Znechucene jsme odesli domu.
 Venca35 
  • 

Re: SKODICI-Sobci 

(27.1.2005 11:17:52)
A koupila jste si zájezd? Nekoupila. Tak mlčte. Ti kuřáci si zájed koupili a proto jsou společnosti mnohem užitečnější, nežli vy. Otočili peníze, ze kterých odvedou daně, podpoří zaměstnance cestovky a následně odvislý support a tak dále.
 Rejpálek 
  • 

Re: Re: SKODICI-Sobci 

(27.1.2005 11:22:35)
Zajímavý pohled. Taky se dá prezentovat jinak - ty kuřáci odehnali několik potenciálních zákazníků, kteří by si (nebýt kuřáků) koupili zájezd, otočili peníze, ze kterých odvedou daně, podpořili zaměstnance cestovky a následně odvislý support a tak dále... Když se nad tím člověk pořádně zamyslí, tak teprve vidí, KOLIK ŠKODY ti kuřáci vlastně páchaj...

 MIlada 
  • 

JSEM NEKURAK A PROTO UZ NIKDY NEBUDU VOLIT ODS 

(17.2.2005 15:06:03)
To kvuli nim budeme muset dalsi mesice cuchat smrad tech sobcu!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.