| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Na svém životě bych nezměnil ani tečku

 Celkem 28 názorů.
 Radana,2kluci 
  • 

Pan profesor 

(23.12.2004 11:42:38)
U pana profesora jsem snad poprvé v životě zatoužila po tom,aby někdo mohl žít věčně.Mám pocit,jakoby tady zůstávaly děti bez své opory a záštity.
 Šárka 
  • 

Panu profesorovi s láskou 

(23.12.2004 14:44:55)
Nemohu ani dočíst všechny příspěvky a už se mi zase hrnou slzy do očí. Nesmírně mne mrzí, že jsem se s ním nikdy nesetkala, přečetla jsem několik jeoh knih, jheo názory jsou pro mne bez výjimky svaté a 2x jsme s ním mohla alespoň telefonicky promluvit. Pokaždé byl neuvěřitelně vlídný a ochotný. Neznám druhého takové člověka a jeho ztráta je nenahraditelná. Děti skutečně ztratily největší oporu, jakou tady mezi odborníky měly. Alespoň žijme v duchu jeho slov, berme si k srdci jeho vzácné rady, aby ta škoda nebyla tak veliká a bolestná!
 roba 
  • 

Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 16:01:23)
Dočetla jsem se

Z komentářů na novinky.cz a christnet.cz :

Druhou tváří, která je méně známa je Matějčkova záliba v myslivosti a lovu (zabíjení) zvěře.
Než jsem se to dověděl, považoval jsem ho za živoucí obraz dobrého láskyplného člověka - svůj vzor. Obraz "moudrého" člověka mířícího puškou na nicnetušící (pasoucí se) bezbrannou srnu, zajíce, kance..., ten dobrý Matějček provádějící "záraz" - probodnutí zvířete, párání atd. mi tuto iluzi vzal. Inu, každý má svou stinnou stránku. Tu jednou posoudí někdo "vyšší".

Jo, viděla jsem fotky myslím v LN z Matějčkova domu. Na stěnách rozmístěné uřezané hlavy.
Holt lidská mysl je nevypočitatelná.
Ani největší zločinec není zločincem celých čtyřiadvacet hodin denně, a jak napsal v jednom eseji biolog Stanislav Komárek, esesák, který jde ze šichty z koncentračního tábora, nenakopne koťátko, které se mu připlete do cesty, možná ho něžně pohladí.
A naopak laskavý lidumil Matejček, pohladí po tvářičce malé děťátko a po práci si pak jde trochu bouchnout. Pudy jsou silné, zabíjet je slast, vidím jak kluci řádí v PC hrách.


 July, dcerka a syn 
  • 

Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 16:07:23)
Mirko,
Asi mas pravdu. Kazde dite ma jinou povahu... Tak ja se loucim a jdu delat bramborovy salat.
 Kamila 
  • 

Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 18:51:16)
Jestli je chyba tak kvalitního člověkaj jeho záliba v myslivosti, tak to je úplný nesmysl. vy nejíte maso? Nezabíjíte otravný hmyz? Tyhle zvířatomily nikdy nepochopím zvlášť ve chvíli, kdy chtějí pošpinit nečí jméno. Jdu také dělat salát a budu se dívat, jak manžel zabíjí kapra.
 Eva 
  • 

Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 20:29:29)
Kamilo, dobrou chuť! Vypadá to, že tě to zabíjení vyloženě baví...
 kolemjdoucí 
  • 

Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(24.12.2004 11:13:58)
Buď je záliba v lovu (zabíjení zvířat), které je otázkou prastarých a silných instinktů a pudů za a) mírně řečeno trochu nepěkná nebo je za b)úplně v pořádku. Vy říkáte za b). Někdo se přiklání k tomu za a). Nejde o žádné špinění. Pan Matějček byl dobrý člověk, ale jako každý nebyl svatý a určitě měl chyby. Někomu se jeho záliba v lovu příčí, někdo proti zabíjení zvířat pro zábavu nic nemá. Toť vše.

 Miki 
  • 

Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(10.1.2007 20:59:22)
Cha cha to bylo dobrý!!! Myslím, že popírat v muži lovce je proti přírodě. Myslivci, ale taky jen neloví! Ostatně to záleží zas jen na cti onoho lovce.
 Jitka 
  • 

Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 20:56:03)
Když už konzumujeme maso a zvířata zabíjíme, tak mi připadá humánnější lov v přirozeném prostředí, než velkoprodukce masokombinátů, kde jsou zvířata často trápena, dopována růstovými hormony a přežívají naprosto nedůstojně.
Když si někdo pověsí na zeď "uřezanou hlavu" uloveného zvířete, je pořád větší humanista než ten, kdo denně jí buřtíky z masokombinátu.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 22:35:08)
Jitko,
tak tenhle názor je VELICE diskutabilní.
Mně například přijde, že když se zabíjením zvířat na jatkách zabývá určitý úzký okruh lidí, že je to daleko přijatelnější, než když se např. za socialismu "jezdilo" na lov ve velkém a každej chlap si dokazoval, jakej je pašák, když skolil tolik a tolik kusů zvěře.
Kromě toho, chovatele přece nikdo nenutí chovat svá zvířata v "nehumánních" podmínkách. Naopak, čím lepší chovatel, tím o své svěřence pečuje lépe.
M.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 22:50:35)
Jenže problém je v tom, že masokombináty se povětšinou nechlubí tím, jak dobří jsou chovatelé, kteří jim dodávají (to je jim obvykle srdečně fuk), ale tím, jak levné mají buřty ;-) (takže je pro ně zajímavý nikoliv nejlepší chovatel, ale nejlevnější chovatel).
MMCH na zastřelení srnce jednou ranou mi teda nic extra nehumáního nepřijde. Není mi moc jasné, v čem ti přijdou jatka pozitivnější - jedině snad v tom, že ty nevidíš to mrtvé zvíře, ale už naporcované maso ;-)
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(23.12.2004 22:56:27)
Mirko, viděla jsi někdy fotky z velkých masokombinátů? Je to humus. Samozřejmě, že existují farmy, kde se ke zvířatům chovatelé chovají s úctou, ale pak nemohou cenami konkurovat ostatním.
A lovením jsem nemyslela zrovna situaci, kdy papalášové vyvraždí celé stádo, to je zase opačný extrém.

To je ale fuk, nehodlám tady dělat přednášku o právech zvířat, tahle debata je o něčem jiném.
Hlavně jsem reagovala na příspěvek, který nepřímo říkal, že člověk, který je nimrod, je člověk špatný...tak jsem na to opáčila stejně "logickou" úvahou.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(24.12.2004 19:40:50)
Co kdybychom se vratily k tematu.

Navrhovala bych spise diskuzi na tema, o kterem zde psala jedna z diskutujicich, ze litovala, ze neni clovek nesmrtelny. Nedodlam rozebirat, kam by to vedlo, kdyby byl, ale spis to, ze smrt je bezne zakonceni zivota, a pan profesor, ktery jiste take videl nektere ze svych sverencu, ale i kolegu, pratel a blizkych umirat a vedel o smrti sve. Co kdyz skutecne byl svou nemoci tak unaveny, ze by si uz nepral zit dal. Dokoncil prece vsechnu svou praci a novou nezacal, byl tedy pripraveny a smireny...neni horsi, kdyz clovek, ktery vi, jak malo casu mu zbyva, umira uprostred "pilne prace..."?

Neni v tom umet to prijmout a vse zaridit, take velka ohleduplnost k pozustalym. Neco jako myslenka, aby se netrapili vic, nez je nezbytne nutne. Neni skutecne jednou z nejobdivuhodnejsich stranek jeho zivota, ze se dokazal smirit i s realitou smrti? Jiste vycerpal vsechny moznosti, jak zit co nejdele, ale vecne se bojovat neda a proste jednou prijde cas, kdy by mel clovek i tuto realitu zivota prijmout.

Nepochybuji, ze to zase vzbudi patricnou bouri, ale pripada mi to smysluplnejsi, nez nad clankem o smrti nekoho tak obdivuhodneho diskutovat nad problemem kruteho usmrcovani zvitat. Ono krute nesporne je a neco by se v tom delat bezpochyby melo, ale rozhodne to nepatri tematicky do debaty o tomto clanku.
 Radka  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(25.12.2004 13:08:12)
Děkuji Míšo 3, už jsem si myslela, že brouzdám v jiné diskuzi. Pročítám hodně tvých rad a názorů a jsem ráda, že také existují lidé jako ty, pozorní čtenáři s pochopením pro druhé.
A vzkaz pro ostatní: Někoho očernit je velice lehké a diskutovat v úvahách o profesoru Matějčkovi o masokombinátech je zarážející.
 Jana 2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(25.12.2004 14:40:05)
Myslím, že o očerňování vůbec, ale vůbec nešlo. O masokombinátech začali mluvit diskutující, když četli o Matějíčkově zálibě v myslivosti. A dále si myslím, že od každého člověka, pokud je tedy masožravý, je k masokombinátům velmi, velmi blízko.
Na tom se snad shodneme všichni, ne?

 fok 
  • 

Prava zvirat... 

(24.12.2005 15:25:27)
Cesky zakonik povazuje zvirata za veci, tak potom, kdyz to dotahnu do konce, maji veci nejaka prava???? A potom tedy ten kdo je za tyrani zvirat trestan je trestan nespravedlive. Absurdni, blbe... jsme prece v Cesku. Absurdistan naroda ktery neni svepravny kdyz si zvolil za zastupitele takove dementy kteri tam sedi a je jedno z jake strany jsou. Jestli ta monarchie nebyla lepsi...
 Anouk 


Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(25.12.2004 21:57:40)
Nimrody nemusím, spoustu z nich doslova nesnáším, ale tohle je i na mne trochu silný kafe....

Používat v souvislosti s prof. Matějčkem jako "příklad" esesáka jdoucího ze šichty v koncentračním táboře... ale no tak!
Nechci ho omlouvat, každý máme své stinné stránky, ale jen málokdy jsou vyváženy tak "bohulibou" činností jako tomu bylo u pana profesora.
Teď trochu zlehčuji, ale jestli my ženský nechceme ty naše idoly až příliš dokonalé, tohle se mi na Tobě nelíbí - pryč s Tebou. V čemž jsou ti mužští tak nějak jinší, jim stačí když si s někým dobře pokecají třeba o motorkách. A navždy to bude jejich dobrej kámoš přes motorky.
Pan profesor Matějček byl vynikající dětský psycholog a za to má můj trvalý obdiv.

 Korytnačka :)2 dcerky a 1 kluk 


Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(25.12.2004 23:03:45)
už ani nepíši k tématům .... nevím mám někdy pocit, že nejde o diskuzi "na danné téma", ale ventilaci vlatních životních postoju... myslím, že každý má právo na názor, ale masokombináty a pieta člověku , divná kombinace a hlavně je tu spousta místa v různýh diskuzích.o(.

add nesmrtelnost ... co to brát jako poklonu, patřím k těm, kterým se pan profesor mihl životem a jsem vděčná, že viděl na vlastní oči moje děti, ten laskavý pohled na dítě viděné poprvé a asi naposled, přesto muselo mít pocit, že je v tu chvíli jedinné a jedinečné a jen pro ten pohled je proč děkovat, dokázal naučit lidi lásku k sobě a druhým, ale BYL ČLOVĚK A MYSLÍM, ŽE SI TOHO BYL VĚDOM. nebyl pyšný, poznala jsem ho jako velmi pokorného člověka. ale člověka, neholduji myslivosti, ale vím, že to je i o péči o zvěř a les, nejen o střílení . I když tohle sama nemusím , vím že mám sama v mnohém " máslo na hlavě" a proto myslím, že vždy platí "Kdos bez viny hoď kamenem" ... a neni to proto, že je to z bible ....
 Li. 


Re: Re: Re: Každý člověk má své chyby a chybky 

(25.12.2004 23:37:42)
Čtu si vaše příspěvky a nevěřím svým očím. Postava prof. Matějčka se najednou scvrkla jen do podoby myslivce. Jakoby neexistovalo nic jiného...Copak ten člověk jen zabíjel zvířata? Opravdu nám tu po něm nezůstalo nic, než pár loveckých trofejí? Z některých názorů je mi fakt moc smutno. Čekala bych zamyšlení nad jeho ped.odkazem a ono tohle :o(((.
 jiřa 
  • 

Nepochopení 

(26.12.2004 7:38:38)
Mám dojem, že jsi příspěvek nepochopila. Že pan profesor Matějček byl vynikající dětský psycholog, to přece nido nepopírá, ani že byl dobrý člověk. Jen z prvních příspěvků čišelo možná něco, co vyprovokovalo ukázat pana Matějčka jako normálního člověka z masa a kostí.....
 Anouk 


Re: Nepochopení 

(28.12.2004 1:08:35)
Asi budeš mít pravdu. Zřejmě jsem to fakt nepochopila.

Jak píšu "esesák jdoucí ze šichty v koncentráku" pro mne byl a bude silný kafe. A nepřišlo a nepřijde mi to jako pouhé poukázání na to, že pan profesor byl "normální člověk z masa a kostí"...
 Jaroslava Paštiková 
  • 

Re: Pan profesor 

(3.2.2006 21:57:56)
Poznala jsem ČLOVĚKA.Díky svému článku v učitelských novinách jsem přišla o práci.Díky tomu jsem konečně dopsala knížku pro děti a poslala ji k posouzení panu profesorovi. Do týdne mi odpověděl:
"Zkrátka pokud mohu posoudit, je to moc pěkné a moc dobře to vystihuje svět a mentalitu dítěte v předškolním věku. Spíš bych řekl, že obdivuhodně vystihuje. Také ony dva životní mezníky - narození a smrt jsou tu zachyceny decentně a tak, jak je asi předškolní dítě vnímá. Zvlášť tomu druhému se autoři zpravidla vyhýbají. Odpovídá to perfektně tomu, co víme z té naší dětské psychologie. Však v tomto smyslu také vždycky píšu, že děti mají s těmi svými lidmi chodit na pohřeb."
Bohužel, na křest knížky už ho pozvat nemohu. I proto, že jsem dosud nenašla nakladatelství, kterému by takový posudek stačil. Jeho laskavý dopis s osobní vzpomínkou na rodný kraj zůstává mou největší odměnou. Díky, pane profesore!
 Starucha 


Díky , pane profesore 

(26.12.2004 20:18:48)
Pana profesora jsem nepoznala osobně, "jen" z knížek, z televize, z rádia a jednou jsem ho potkala na ulici. Musela jsem ale vypadat, zírala jsem na něj pomalu s otevřenou pusou. Byl to pohled jako pohlazení.
Smutná jsem byla, když vyšla ta zprávička o jeho odchodu. Ale když čtu tenhle článek, vidím v něm spíš hodně naděje. Tolik lidí které oslovil, ovlivnil, kteří ho následují. To je nádhera. Díky pane profesore.
 Radka 
  • 

Re: Díky , pane profesore 

(26.12.2004 20:41:50)
Až budeš teskná Starucha
a budoucnost tvá plevel,
natoč si Bigbít do ucha
a pořádně vytoč level...
 Kamika a dva kluci. 04+07 


Re: Re: Díky , pane profesore 

(3.1.2005 14:54:28)
Bylo mi a je mi smutno na duši z odchodu tak hodného, laskavého a inteligentního pána, který dětem rozumněl, ale to už je život.
Ale z čeho mi je ještě více smutno, jsou lidé, kteří si musí za každou cenu rejpnout a najít něco negativního. Ať se podívám na diskuze ke článkům na Rodince či na Centru...Ať se laskavě každý napřed podívá na sebe a pak kritizuje. Nikdo nejsme jen z pozitiv.
 Michaela Wendligova 
  • 

jsem prekvapen 

(3.3.2007 20:03:23)
Jsem prakvapena tim, jakou vasnivou diskusi vzbudil zajem pana profesora o Matejcka o myslivost.Nevidim na tomto zajmu nic zvlastniho.Tzv. ochranci prav zvirat by se mozna tolik nepozastavili nad lidskym utrpenim jako se pozastavuji nad loveckou trofeji.Ukazuji prstem na vycpanou hlavu jelena,ale na trpiciho cloveka neukazou. A protoze vychazim z toho,ze clovek je vzdy na prvnim miste, nemohu jinak nez pred panem profesorem smeknout.Diky nemu, jeho ucitelum a kolegum se pohnuly ledy v tehdejsi ceskoslovenske spolecnosti smerem od ustavni vychovy k rodinne.Vydani Psychicke deprivace v detstvi zpusobilo poprask nejen u nas, ale i v zahranici. Dilo pana profesora Matejcka je naprosto vyjimecne a dokladem toho jsou opustene deti, ktere od roku 1973 mohou opet vyrustat v pestounske peci, tedy v rodine, deti, ktere kdyz nemohou vyrustat v nahradni rodine, mohou vyrustat alespon v detskem domove rodinneho typu nebo v detskem domove, ktery se o prostredi vice pripominajici rodinu snazi. Vsechno to je zasluhou pana profesora Matejcka a vsech jeho spolupracovniku a nasledovniku, protoze jeho dílo neni u konce.
A ze to byl normalni clovek, ktery mel take sve chyby? No jiste. Jsem presvedcena, ze pan profesor by to nikomu nevymlouval. Proč taky? Vzdyt to byl clovek se srdcem a hlavou na spravnem miste.
 Aleš 
  • 

Re: jsem prekvapen 

(18.8.2007 15:38:11)
Zcela souhlasím s posledním příspěvkem. Prof. Matějček byl skvělý člověk!
 noella 


Re: jsem prekvapen 

(5.7.2010 23:19:06)
Setkala jsem se s ním osobně, když dával přednášky na semináři pro učitele. Pomáhala jsem je organizovat a byla tam chvíli i tehdy má pětiletá dcera. Z něj opravdu vyzařovala láska. Ještě rok potom se mě stále ptala, jestli za ním někdy půjdeme. Tak ji to zasáhlo! Byl to úžasný objímající člověk! Všechny jeho knihy by měly být přeloženy do AJ, protože západní svět, který se čím dál víc snaží strkat čím dál tím menší děti do jeslí, by to tolik potřeboval! Teď jsem mluvila s kamarádkou, která žije v Belgii a říkala mi, že doktorka, kterou zná, plánuje dát dítě do jeslí ve 3 týdne! To je samozdřejmě extrém, ale běžné prý je od 3 měsíců. Važme si jeho práce! Díky nim je nám mnoho věcí jasných.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.