| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Prožijte Vánoce jinak!

 Celkem 21 názorů.
 Šárka ( 14 dcera+4 syn) 
  • 

Adv.kalendář 

(9.12.2004 10:35:17)
Naše děti mají vždy jen čokoládový kalendář. Je pravda, že doma vyrobený je určitě lepší, ale k té výrobě se mně jaksi nedostává času. Nevím, jak jste na tom vy ostatní s časem, ale když vstávám ráno v pět a domů i s malým (po vyzvednutí ze školky) přicházím až půl páté a to jsem ještě ani nic nenakoupila, nemám ani sílu něco vymýšlet natož realizovat. Jen běžné domácí práce, na Vánoce taky nechystám žádný velký úklid, budu ráda, když stihnu ten denní.
Jsem v tom sama?
Jinak na Vánoce se těším, zvlášť syn se už nemůže dočkat a ten zmiňovaný čokoládový kalendář už téměř vyjedl:-)))
 Iva 
  • 

Re: Adv.kalendář 

(9.12.2004 13:55:04)
Souhlasím a přeju si vánoce jako o nich autorka píše. Ale v poslední době jsem na tom jak Šárka. Nedělám předvánoční úklid, nehoním se, ale nemám ani moc elánu na nic navíc. Chodím domů po páté a to je tak akorát udělat nějakou rychlou večeři a o víkendech přeměnit byt v obyvatelný a dohnat další resty. Přitom když byly mé děti malé, ve vyrábění vánoční atmosféry jsem se přímo vyžívala. Každý rok jsem vymýšlela a vyráběla originální adventní kalendáře, zdobila byt, dělal adventní věnce a dodržovala rituály. Ale loni jsem například už nedala dětem kalendář vůbec, letos jsem se zmohla na to dát jim na poslední chvíli list papíru s obrázkem vánočního stromku ve 24 hvězdičkách a na ten jim vždy brzy ráno položím dobrůtku. Víc nezvládám, ani to zabalit. (Jsou sice už trošku odrostlí, ale stejně z toho mají radost.) Mrzí mě to, ale nevím, kde vzít síly a elán do něčeho takového. Doufám, že budu moct čerpat z vánočních nápadů tady na rodince.
 Ráchel, 2 + 1 děti 
  • 

Re: Re: Adv.kalendář 

(9.12.2004 15:03:01)
Já udělala kapsičkový kalendář ještě "jen" s jedním dítětem, kdy jsem měla dech, a ten teď jen každoročně naplním... nedávám tam jen dobroty, ale třeba také vánoční nálepky apod.. K tomu tam máme na každý den nějaký verš z bible, který se k Vánocům vztahuje, a ten si po večeři přečteme. Letos je poprvé čte moje dcera... Tip od kamarádky: Stačí ušít alespoň jeden malý vánoční pytlíček, ve kterém každé ráno děti najdou něco malého. Neumíte-li šít, v poslední době se dají i koupit -nebo poproste babičku apod..
Vánoce stojí za to oslavit včetně radostného čekání na ně...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Adv.kalendář 

(10.12.2004 12:23:44)
Ani já nestíhám. Mám tři děti. Nejstarší dcera naštěstí vyzdobí byt, to ji baví a zapojí a mladší syny. Žádný generální úklid neděláme, jen běžný. Moc dobře si pamatuji, jak moje mamka byla při štědrovečerní večeři úplně vyřízená a nervozní, takže už asi od 10ti let mě vánoce nebraly. Byla strašná nervozita a to mě děsilo. Takže doma se spíš snažím mít klid a čas na děti - to ostatní pro mě není důležité. Cukroví nepeču, ale teď budu muset, protože prostřední syn o tom stále mluví. Takže péct budeme jen trochu všichni společně. Uvidím, jak to dopadne. Moc výstavní to nebude, ale legraci si určitě užijeme.
 Petra 
  • 

hezký článek 

(9.12.2004 10:38:51)
ale jelikož nejsem tak dokonalá jako jeho autorka, tak budou i naše Vánoce nedokonalé :-)
 Lula 
  • 

Pekny clanok 

(9.12.2004 23:29:41)
Mne sa clanok velmi pacil, najma ta hlavna myslienka, ze na Vianoce je podstatna dobra atmosfera. I za cenu, ze vsetko nebude vyzerat tak,ako by sme si predstavovali. Ja si z detstva pamatam najma tu nervozitu doma a teraz sa obcas pristihujem pri tom, ze som niekedy taka ista - chcem nieco rychlo spravit ale neda sa koli malemu, tak som nervozna, alebo urobila som peknu, ale krehku vianocnu vyzdobu bytu, maly by ju chcel aj detailnejsie preskumat (na stole), lenze ho okriknem.
Takze sa snazim krotit.
Ale tie napady v clanku su nahodou pekne, urobit stromcek zvieratkam a pod...
 Lála a Kačka 
  • 

Re: Pekny clanok 

(13.12.2004 9:50:46)
Mám stejné vzpomínky na dětství - nervozita atd. a také se občas sama přistihnu, že se tak chovám. Jde myslím o to, aby si to člověk uvědomil a zklidnil se. Se svojí 21. měsíční dcerou si letos poprvé užíváme svátky ve vlastním domečku a tak přesto, že mám víc práce než obvykle (stále něco doděláváme a předěláváme) opravdu se snažím, aby jsme byly v pohodě a užívali si hlavně to předvánoční období. Mám pocit, že Vánoce jako takové už nejsou tak "zvláštní", jako právě to období čekání.
 Offelie 
  • 

Re: hezký článek 

(15.12.2004 10:07:09)
Diky Petro za reakci. Uz uz na me lezl pekelny pocit menecennosti... :-)
 Hviezdička 


Súhlas 

(9.12.2004 13:24:31)
Súhlasím s autorkou článku, že Vianoce sú o niečom inom ako o upratanom byte a počte koláčikov, a podľa tohto hesla sa aj riadim. Keďže tento rok k nám do rodinky pribudol náš malý pokladík, Vianoce budú po prvý krát v trojici na čele s malou princeznou Laurou. Prajem krásne prežitie nasledujúcich dní.
 kukuk 
  • 

jeden tip! 

(9.12.2004 21:04:28)
slane cesto!
tak som detom pristavila kuchynsku vahu, robot... maly mudrlant, prvak preluskal recept, citil sa dolezity pred jeho o rok mladsou sestrou ked vazil suroviny, pustila som im to pri umyvani riadov, strasne sa smiali, ako sa kusky cesta v nadobe nahanaju... ked sa dohonili, teda spojili, vypli...
zo stola som odlozila obrus a miesili, vykrajovali a kuskami cesta zdobili svoje vytvory, nevadilo, ak sa nepodarilo, je to velmi lacna modelovacia hmota, sami si to ukladali na plech, ja som zatial upratovala, dala som im to do truby, nastavila budik..., sadli si na somliky a usilovne cakali, pozerali ako sa pecie, vitazoslavne mi oznamili, ze mam ich vytvory vytiahnut... zajtra to pomaluju temperkami... snad sa z toho nieco bude dat pouzit na stromcek... mna to nestalo ani trochu casu, oni si budu naveky pamatat, ako si sami vyrabali ozdoby na stromcek! odporucam, vam rovnako zaneprazdnenym maminam ako ja... a co sa tyka upratovania: viete, ze vtaky vam okno ozdobia len prvy tyzden po umyti? tak naco ich pritahovat! na jar vam to bude tak chutit, ked budete mat sancu konecne zbadat slnko cez okno...
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Perníčky 

(9.12.2004 22:56:39)
Už druhý rok jsme se domluvily a sešly u nás doma pečení perníčků, maminky válejí těsto, děti vykrajují, pečou, potom zdobí. Letos jsme to nestihly najednou - pečení a zdobení - a tak jsme udělaly dámskou jízdu, další týden... zrovinka jsme skončily, popily vínka, popovídaly jen tak při zdobení upečených perníčků, bez dětí si udělaly pěkný předvánoční večer. Díky našim tatínkům, babičkám... Říkám tomu dobíjení baterek a vřele doporučuji nechat shon shonem a udělat si raději domácí pohodu, setkat se s milými lidmi.
Dobrou noc
Marcela
 Petra II. 
  • 

Re: Clánek se mi líbil 

(10.12.2004 11:17:46)
Je príjemné si precíst, ze porád jeste existují lidé, pro které jsou Vánoce trochu duchovnejsí zálezitostí a ne jenom honem za co nejdrazsími dary a obdobím velkého úklidu, coz potom u nekterých lidí naopak vyvolává zbytecnou averzi, takze svátky bojkotují, coz mi prijde hrozná skoda. Jsou tam hezké tipy, z nichz samozrejme nemusí kazdý vyuzít vsechno, ale je to hezká inspirace...
 Evule,Vojta 5/04,Hynek 5/06 


Re: Re: Vanoce s rodici? 

(11.12.2004 21:48:52)
Chtela jsem Vas pozadat o radu. S manzelem jsme svoji 1,5 roku a mame 7 mesicu syna Vojtiska. Bydlime s rodici v rodinnem domku a zatim jsme je slavili vzdycky spolecne, ale ted v nas hloda myslenka, jestli bysme to nemeli zkusit sami. Pripravit stul, poveceret, zazpivat koledy, jit ke stromecku. Ne, ze bysme nechteli byt s rodici - kazdy rok (8) to bylo moc pekne a na Vanoce ma byt rodina pohromade, ale my uz jsme taky rodina a chceme vyzkouset jakou by to melo atmosferu. Na druhou stranu cim vic lidi, tim veseleji, vice vzpominek,... Kdo jste uz nekdy taky resili tento problem poradte.
 Líza 


Re: Re: Re: Vanoce s rodici? 

(11.12.2004 22:03:31)
My jsme naštěstí tři sestry, tak aby naši nebyly sami, jsme si je rok od roku prostřídaly. Radši jsem byla (když už starší dcera brala rozum - kolem 2 let), když oni přišli k nám, abych si to udělala podle svého, a ne my k nim. Jinak nevidím nic špatného na tom, udělat si Vánoce sami pro sebe jako mladá rodina. My to ale už řešíme jinak - protože táta zůstal sám, pozvali jsme ho jak loni, tak letos k nám (bydlíme ve stejném domě o patro výš), ale není to kvůli špatnému svědomí, ale proto, že ho tam fakt chceme. A vím, že kdybychom my řekli, že chceme být letos sami, některá ze sester by se ho "ujala", takže v tom to máme jednodušší.
 Makul 
  • 

Re: Re: Re: Vanoce s rodici? 

(11.12.2004 23:13:14)
Jejda, to je muj sen, byt na vanoce s mamou a tatou. Ale manzel zatvrzele ne a ne, ze na vanoce se ma byt doma, tak kazdy rok jezdime pred vanoci k jedne babi (90 km) a po vanocich k druhe babi (200 km) a mezi tim jsme na stedry den doma. Svatecni atmosfera je tim padem v prcicich, alespon pro mne, protoze balim, chystam, nic nezapomenout... chjo.
Ale pred vanoci se dovedu vyblbnout, kdyz doma od adventu nevoni jehlici, neni to ono :-) Dcera (20 mes.) s nadsenim placa cukrovi se mnou, pred babickama pak hraje divadlo, jak se to dela :-)
 Evule,Vojta 5/04,Hynek 5/06 


Díky za názory 

(12.12.2004 17:40:23)
Diky, za Vaše nazory, tak to s manželem letos zase zkusime s našima - ať si užijou toho vnoučka. Oni ho stejně vídají každý den, protože bydlime v rodinném domě - my v 1. patře a naši s mým bratrem v přízemí,ale tak aspoň uvidí, jak se patlá ve vánoční kašičc (my budem dělat totéž se salátem a kaprem:-)). Na Silvestra budem ale sami, to už mame v planu dlouho. Nakoupime salámy, sýry, zeleninu, vínko, zapálíme svíčky a až budem chtít jít spát tak půjdem - my jsme totiž teď, co máme malého, strašní spavci a nějaké ponocování nás moc nebere, i když bude toho Silvestra :-(.
 Sylvia+Alžbetka (15.9.2004) 


Re: Re: Re: Vanoce s rodici? 

(13.12.2004 19:15:35)
Odkedy sme sa s manzelom vzali, vzdy sme boli na Vianoce sami. Spravili sme si ich podla svojho, spolu sme sa pripravovali na stedru veceru, pred nou sme isli na prechadzku do lesa... Teraz mame 3-mesacnu Alzbetku a strasne sa tesim, ze budeme zase sami doma s nasim pokladikom. :-)
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Dětské vánoce, stromky pro zvířátka atp. :o) 

(11.12.2004 21:45:49)
Paní CHvátalovou a všechny její články mám moc ráda. Ani tenhle není výjimka.
Dobře si vzpomínám, jak moje maminka bývala na vánoce nervózní a ztahaná (ano ano, jako Xantipa - ta atmosféra u nás tehdy fakt za moc nestála)
Jsem pro tu pohodu skutečnou. I v naší chalupnické ne právě vzorně uklizené domácnosti - doufám, že zas bude - ta pohoda :) Mám totiž pocit, že na vánoce se dá dělat tolik zajímavých věcí, že ten nadstandardní úklid se nějak nestíhá:) - trochu kacířské, vím.
Článek je plný prima nápadů. U Mišky ve školce taky dělali adventní kalendář z lékových krabiček (paní učitelky asi čtou Děti a my:) - doma jsme zkoušeli krmítko pro ptáčky (z krabice od podmáslí) - ale tak nějak ji ještě neobjevili a chodí raděj na okno. Máme tu nějaké staré luštěniny, takže to bude asi na řetězy pro zvířátkovský stromeček... Doufám, že nezapomenem. Barevná světýlka na okně v pokojíčku a první pokusy o zvířátka a figurky z "Keraplastu" (jakási tvrdnoucí modelína) či navlíkání koření - děti taky celkem oceňují. Jen Marušku naštvalo, že keraplast nesmí dávat do pusy a papat!! No, cukroví dopečeno sice nemáme, ale UŽ se u nás aspoň začalo :)
Prostě dá se toho dělat spousta (taky u nás v ZŠ učitelé+děti připravily pro předškoláky prima "lákací" akce do školy: vyráběli s nimi svícínky z jablek, vykrajovali z těsta, lepili zvonečky z papíru... atd.).
Všem přeju pevný nervy a odvahu namísto nadměrného (i když někdy fakt nutného:)) šůrovnání zkusit něco nového a tvůrčího.
Tak šťastný a veselý! :)
A ať je Jezulátko stále mezi námi.
est.
 Cockney 
  • 

Re: Dětské vánoce, stromky pro zvířátka atp. :o) 

(11.12.2004 22:14:02)
Tak tem ptackum hlavne nedavejte ten luj, jak pani dr. doporucuje - dostanou prujem, vysili se a zimu nepreziji s vetsi pravdepodobnosti.
C
 Soňa 
  • 

Luj pro sýkorky 

(12.12.2004 22:43:09)
Mno, musím říct, že ten luj vážně není ono, ptáci ho snědí, tělem jim projde tekutý, ale pak jim pod zadečkem ztuhne, ucpe kloaku a ty ptáci umírají...Takže semínka ano, luj ne!...Taky kde by ptáci našli v přírodě jen tak mírnyxtýrnyx luj... (nedávno nějaká učitelka ukazovala v tv stromek pro zvířátka, nápad dobrý, ale ten luj je skoro vražda).
 Už ne optimistka 
  • 

Hezké, ale... 

(15.12.2004 14:23:16)
Moc hezký článek. Asi jako když se dívám na Ladovy obrázky - také hezké, ale realita jiná.
Nějak mi v článku chybí tatínek, který chodí domů jen na noc, takže nějaké koledy s kytarou, ... Chybí mi tam šikanované dítě, na které si žádný kamarád s čertováním nevzpomene, (zato má denně v botách písek, či čepici v popelnici, či poplivanou bundu) ... Chybí mi tam nemocné děti, se kterými se celý advent opakovaně perete, aby vydržely v zábalu, ... Chybí mi tam pre-pubescent, který si nic pod stromeček nepřeje - snad jen neprudit, ...
Přeji všem, aby si užívali nejen adventu podle svých představ a ke spokojenosti celé své rodiny.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.