| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Adopce – díl 9. – Odvolání

 Celkem 230 názorů.
 Czeperka 


Nemám slov 

(21.10.2004 7:26:08)
Jani, sama víš jak moc mě to mrzí :-( Čím víc "zabředávám" do problematiky náhradního rodičovství, tím víc se nestačím divit. Jak jsem dřív váhala, dnes jsem SKÁLOPEVNĚ přesvědčená, že úřadům o umísťování dětí zas tak moc nejde. Vidím, co se děje rodinám, které žádají i těm, co už děti mají. Vidím, co se děje osobně nám. Z posledního rozhovoru s naší sociální pracovnicí jsem byla víc než rozčarovaná. A na větu typu " paní XY to víte, děti nejsou" jsem opravdu alergická a ač se to zdá neuvěřitelné tato věta z úst naší "socky" zazněla už dvakrákt. Chápu, že v KÚ není přehršel malých, zdravých bílých miminek, ale že by se v jediném DD "nenašla" 5-8letá holčina, libovolného etnika, to se mi moc nezdá.... :-( A každý měsíc navíc, které dítě prožije v rodině je myslím ku prospěchu. To jaksi asi oněm vyvoleným a povolaným nedochází. (viz naše čekačka na psychotesty - 10 měsíců)
Fakt nemám slov! A vám i nějakému mrňouskovi přeju, aby vše dopadlo, tak jak má.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Nemám slov 

(21.10.2004 8:15:11)
Czeperko, musim říct, že
když jsem si včera přečetla na náhradní rodině co se tam děje, dost zastyděla o jakých prkotinách tu píšu :-(
 e-v-a 


Re: Nemám slov 

(21.10.2004 8:58:26)
Ahoj,
děti v DD určitě jsou, je jich tam až moc, ale možná je řadu z nich nemožné adoptovat, protože biologická matka pošle jednou za čas pohled a pod. Takovéhle zákony by se měly změnit, překvapilo mě, že to nikdo nenavrhnul teď v souvislosti s debatou o snižování hranice trestní odpovědnosti. Já bych to řešila usnadněním adopcí, protože většina "kriminálních dětí" je z děcáku. Zkoumat rodinu je sice hezký nápad, ale tak moc bych zdaleka nezkoumala, téměř každá rodina je přece lepší než děcák. Bohužel naši zákonodárci jsou k tomu hluší, nevím proč vlastně, myslím, že o voliče by přece nepřišli.
Eva
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Nemám slov 

(21.10.2004 9:27:23)
Jenže Czeperkovic žádají o dítě do pěstounské péče. Tam by pohledy roli hrát neměly. A navíc o holčičku libovolného etnika a mladšího školního věku. Takových dětí je v DD spousta.
 Honza 
  • 

Re: Re: Nemám slov - zákony - pohledy? 

(24.10.2004 12:47:12)
Ale vždyť ty pohledy jednou za "x" měsíců už několik let nehrají roli. Prosím nechtějte změnu zákona. Když už tak změnu lidí :o) Fakt už jeden pohled za půl roku neznamená z pohledu péče o dítě umístěné např. DD vůbec nic! (Což je samozřejmě dobře)
 Marťuša,Kryštof 16,Emma 15 


zkušenost 

(22.10.2004 19:25:29)
Ahoj, Tvoje příspěvky, Jano, průběžně sleduju, dvě moje kamarádky mají podanou žádost o adopci,takže mám i osobní zkušenost. Právě jsem se vrátila z pobytu v Dánsku, moje švagrová tu pracuje jako dejme tomu sociální pracovnice.Hrozně se divila, že se u nás tak dlouho čeká na dítě, protože jenom během posledního měsíce zařizovala adopci 2 dětí (romských) z ČR a prý to zase tak dlouho netrvalo...
Adopce z ciziny jsou v DK mnohem rozšířenější než u nás, protože "bílé dánské děti" k adopci už prakticky neexistují - pochybuju,že u nás je to o moc jiné. Tento příspěvek je jen takové malé zamyšlení, myslím, že ty z vás, které chtějí adoptovat dítě bez ohledu na barvu pleti, by určitě neohrnuly nos nad malým Rumunem, Indem apod.......čím dál tím víc nechápu, pročto u nás tak drhne.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: zkušenost 

(23.10.2004 14:31:20)
Mrťušo, nám sociální pracovnice říkala, že pokud se po zařazení do registru do jednoho roku "neobjeví" dítě podle "požadavků" žadatelů v kraji, kde mají trvalé bydliště, automaticky se jejich žádost přesouvá do celostátního registru a pokud dají žadatelé svolení, budou zařazeni i do databáze pro osvojení ze zahraničí. Reálně ale ona sama prý u nás adopci ze zahraničí ještě nezažila (do zahraničí ano - týká se to hlavně romských nebo postižených dětí, o které u nás dlouhodobě nikdo neprojeví zájem). Může to být ale finančně hodně nákladné (papírování a poplatky, dočasný pobyt v místě, kde žije dítě, přeprava a nevim co ještě). My jsme svolení dali s tím, že pokud by se čistě teoreticky mělo něco takového konat, záleželo by na finanční náročnosti v tom konkrétním případě, protože se to může pohybovat od desítek po stovky tisíc.
Nedávno se ale na diskusi náhradní rodina mluvilo o tom, že od našeho vstupu do EU se zúžil výběr zemí, se kterými má ČR dohodu o spolupráci.
 Honza 
  • 

Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 12:51:36)
Systém v ČR vzhledem k mezinárodní adopci funguje vskutku dobře a doceal i rychle (samozřejmě, že více dětí jde "ven" než do ČR). Proto si naši např. EU partněři nebo USA docela spolupráci pochvalují. Je to o lidech, kteří jsou ochotni někoho adoptovat "nebílé" dítě, která je rozhodně venku mnohem větší než u nás. Byli-li bychom také tolernatnější opravdu několikanásobně by se zkrátily čekací lhůty na malé milé adpočátko. Tomu věřte.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 13:22:01)
Honzo, právě výše zmiňovaná Czeperka čeká a čeká na dítě libovolného etnika, mladšího školního věku, nikoli miminko a ještě navíc do PP, nikoli do adopce. Těžko uvěřit, že ani takové nikde není.

Žabko, psala jsem to proto, že naše děti to na úřadě taky dvakrát nebaví, ale pokud jste tam sami chtěli zajít, je to něco jinýho. Jen jsem to původně pochopila tak, že ta paní si chce jen tak s někym popovídat :-)
 Perutynka 


Re 

(24.10.2004 13:52:36)
Je to fakt, ze ted uz by to asi taky neprobihalo tak hladce :-) tenkrat byl malej jeste v kocarku a spokojenej. Ted leze a chodi zatim kolem nabytku a zkus ho tak vypustit tam kde se chodi v botech.
 Honza 
  • 

Re: Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 14:31:41)
To je opravdu zajimave ... asi by bylo potreba vedet jake ma te "Ciperka" zazemi, protoze je tu jeste moznost, ze opravdu ceka tak dlouho, protoze nebyla vyhodnocena jako "vhodna" nahradni maminka. Tohle se tady hodnoti opravdu tezce. Chjova.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 15:17:48)
Honzo, byli schváleni, a to s výjimečně kladným dovětkem. Ale nebudu to tu rozepisovat, protože nevim, od které hranice si chce Czeperka chránit své soukromí.
 Červánek 


Re: Re: Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 18:18:21)
Tedy Honzo,

pokusím se být málo drsná - ale si normální uň - a věř, napadají mě ještě mnohem ostřejší slova - kde bereš tu drzost, hodnotit úplně cizího člověka?
Czeperka je moje kamarádka - a jestli Tě to zajímá - vyšli s manželem v psychotestech jako super-rodiče - a jsou jediní žadatelé v kraji o dítě v tomhle "starším" věku a ještě k tomu různého "etnika"!!!!!!!!!!!

Pokud o NRP v ČR něco víš - diskutuj - ale zatím jen plácáš do větru o věcech, o kterých nemáš ani šajn - dokud tvrdíš, změňme lidi a ne zákon (jinak s tím pohledem vyjadřující zájem rodičů - nechci Ti brát iluze....já o ně už přišla dávno - mmch má dcera musela čekat v "odborné" péči našeho drahého státu 3 roky - myslíš, že je to jen v lidech????!!!!) je to OK - ale pokud napadáš konkrétní lidi - myslím, že už je to za určitou hranicí!!!!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 18:55:38)
Červánku, řekla bych, že Honza to myslel tak, že to je v těch lidech, co pracujou na těch úřadech. Nebo se pletu, Honzo?
 Červánek 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 19:23:18)
Jani, nechci Ti brát iluze - ale HOnza to myslel dle mého přesně tak, jak jsem to pochopila - že je chyba v Czeperce...tož jsem vyrazila do boje:o)))

Přijde mi, že Sosan, Psychouš a Honza jsou rodní bratři - tlachají o něčem, o čem nemají ani šajn, ale tváří se přitom děsně důležitě - nebo že by to byl jeden????
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: zkušenost - mezinárodní adopce 

(24.10.2004 19:45:52)
Nee. Já jsem přesvědčená, že jsou tři. Ledaže by měli roztrojenou osobnost s různými charaktery, hodnotovou orientací i slohovym vyjadřovánim :-) Sosan s Psychoušem se občas i nepohodnou :-)
 Czeperka 


pro Honzu 

(24.10.2004 19:22:46)
jéé, tak vidím, že " o mě beze mě" :-))

Takže Honzo, nebudu Ti tady nalívat do hlavy jací jsme "úžasní" rodiče. To musí posoudit někdo jiný. Každý sám sebe vidí v úplně jiném světle.

Ve výchově naší bio-dcery (9 let) určitě chyby děláme. Přesto nás psycholožka na základě pohovorů, psychotestů, několika neohlášených návštěv sociálních pracovnic, posudků od sousedů a z práce a hlavně i 4 hodinového pohovoru s naší dcerou vyhodnotila jako (doslova) ideální rodiče pro NRP. Klidně to bez uzardění napíšu, protože, kdo by nebyl na tohle pyšný. Hlavně ale vím, že mám velkou a teplou náruč, kam se naše pěstouňátko(a) určitě vejde. A vlastně si já (sobecky) splním svůj celoživotní sen. A k tomu mám to štětstí, že jsem našla chlapa, který má na NRP a vůbec na rodinný život jako takový stejný pohled.

Co se materiálního zázemí týče. Ano i to rozhoduje při NRP. Máme domek, auto, nějakou korunu našetřenou, jsme bez dluhů,oba s manželem vyděláme slušný peníz. I když já jsem rozhodnutá opustit svou slibně rozvíjející se kariéru a s příchodem pěstouňátka zůstanu doma. Vím, že strádat nebudeme.

Zkrátka, myslím si, že doba čekání s naší rodinnou situací vůbec nesouvisí.

Sama psycholožka na kraji nám říkala, že ona sama nás bere všemi deseti a že pěstouňátko budeme mít doma URČITĚ ještě než rozhodnutí nabyde právní moci. Kde je zakopán pes a proč tak dlouho čekáme, opravdu nevím. Bylo mi řečeno, že děti NEJSOU!


MMCH jen na pozvání na psychotesty jsme čekali téměř rok!!!!!

Příště prosím Tě nesuď toho, koho neznáš. Jsou lidé, kterým by mohlo špatně mířené slovo i ublížit.

Czeperka

 Czeperka 


pro Honzu 

(24.10.2004 19:23:18)
jéé, tak vidím, že " o mě beze mě" :-))

Takže Honzo, nebudu Ti tady nalívat do hlavy jací jsme "úžasní" rodiče. To musí posoudit někdo jiný. Každý sám sebe vidí v úplně jiném světle.

Ve výchově naší bio-dcery (9 let) určitě chyby děláme. Přesto nás psycholožka na základě pohovorů, psychotestů, několika neohlášených návštěv sociálních pracovnic, posudků od sousedů a z práce a hlavně i 4 hodinového pohovoru s naší dcerou vyhodnotila jako (doslova) ideální rodiče pro NRP. Klidně to bez uzardění napíšu, protože, kdo by nebyl na tohle pyšný. Hlavně ale vím, že mám velkou a teplou náruč, kam se naše pěstouňátko(a) určitě vejde. A vlastně si já (sobecky) splním svůj celoživotní sen. A k tomu mám to štětstí, že jsem našla chlapa, který má na NRP a vůbec na rodinný život jako takový stejný pohled.

Co se materiálního zázemí týče. Ano i to rozhoduje při NRP. Máme domek, auto, nějakou korunu našetřenou, jsme bez dluhů,oba s manželem vyděláme slušný peníz. I když já jsem rozhodnutá opustit svou slibně rozvíjející se kariéru a s příchodem pěstouňátka zůstanu doma. Vím, že strádat nebudeme.

Zkrátka, myslím si, že doba čekání s naší rodinnou situací vůbec nesouvisí.

Sama psycholožka na kraji nám říkala, že ona sama nás bere všemi deseti a že pěstouňátko budeme mít doma URČITĚ ještě než rozhodnutí nabyde právní moci. Kde je zakopán pes a proč tak dlouho čekáme, opravdu nevím. Bylo mi řečeno, že děti NEJSOU!


MMCH jen na pozvání na psychotesty jsme čekali téměř rok!!!!!

Příště prosím Tě nesuď toho, koho neznáš. Jsou lidé, kterým by mohlo špatně mířené slovo i ublížit.

Czeperka

 Míša 
  • 

Re: Nemám slov 

(24.10.2004 12:50:32)
ahoj, jen bych chtěla říct, že znám jeden DD u nás, a ze všech 50 dětí je volná jen jedna romská desetiletá holčička, která už byla 3x vrácena a to i jednou velmiseriozní romskou rodinou, která z ní byla nadšena. Jen taková připomínka k těm volným dětem - bohužel :o) 4asto je to víc o zákonech než o úřadech.
 Honza 
  • 

Re: Re: Nemám slov - zákony - urady? 

(24.10.2004 12:58:49)
Taky znam nekolik detských domovů a verim, ze z tech uvadenych 50 jsou skoro vsichni "nevolnici", ale na druhou stranu, kdybychom brali dite po diteti, bylo by zajimave zjistovat, zda je skutecne pravne nevolne, protoze je spatny zakon a nebo proto ze se urady "boji" rozhodnout, nemaji na dostatek casu nebo lidi na kvalitni praci nebo jsou urednici ponoreni do sve prace a berou ji skutecne prdrobne a peclive, coz je casove taky narocne. Opravdu nemuze byt 49 deti z 50 pravne nevolnych kuli zakonu, kdyz v jinych DD je tento pomer treba opacny. Coz jeste situaci deti neresi, protoze jsou sice pravne volne, ale tzv. obtizne umistitelne, ale to uz by byla jina kapitola.
 Petra 
  • 

komentár k clánku 

(21.10.2004 9:31:13)
Já si zase myslím, ze je potreba ty rodiny trochu prozkoumat. Prece jenom tam pridelujes díte. Na druhou stranu je jiste pravda, ze témer kazdá rodina je lepsí nez decák, ale zase - TÉMER - kazdá. Co kdyz by to pak ta rodina totálne nezvládala a chtela díte vrátit? Cetla jsem o takových prípadech a to mi teda prijde pro to díte straslivý! Ale to nemyslím konkrétne na pisatelku. Ti si myslím, ze by to zvládli, co jsem pochopila z clánku, jsou to docela pohodári a nedelají z vecí vedu, jenom si myslím, ze si to trosku komplikují sami. Naservírovat úredníkum, ze varíme z marihuany, je teda totální hloupost. Samozrejme ze je to zarazí.Urcite si predstaví nejaké opiové doupe a v nem pridelené díte... Já si nemyslím, ze by to byli nejací narkomani,asi tam není marihuana na jídelnícku kazdý den (aspon doufám, protoze takový rodice bych taky neschvalovala) ale práve proto, jestli slo jen o nejaký experiment nebo výjimku, tak bych se o tom proste nezmínila. Nejsem zastáncem lhaní úradum,ale tohle je jasný, ze to vec zkomplikuje. A jestli tam jeste prijdete s dredama... No tak to si opravdu podrezáváte vetev... Jasne ze dredy výchove detí nevadí,ale proste na tech úradech jsou jistí lidi a ti mají v tomhle smeru jisté pozadavky, a tak pokud s nimi chci vyjít, tak se jim proste musím trosku prizpusobit a ne je vylozene provokovat a pak si stezovat, ze nevychází vstríc...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 10:14:29)
Petro, já s Tebou souhlasim, že si to možná komplikujem. Ale dovolim si jeden ilustrační příklad proč. Takže úplně odjinud. Měli jsme na škole naprosto neužitečnej předmět, kterej byl ovšem tak náročnej na energii a čas, že nám zabíral prostor pro záležitosti užitečný. Část studentů chtěla problém řešit - riskovat, že s učitelkou budou problémy a možná jim to dá sežrat, ale byla tu vyhlídka, že do budoucna se situace zlepší a ti po nás už se budou moct věnovat užitečnym věcem. Druhá část studentů si nechtěla dělat zle - nějak se to přežije, tak se vydáme cestou nejmenšího odporu. Ta hrůza tam učí a obtěžuje doteď. Zrovna tak, když se budou všichni dělat na sociálce "lepší", zcela normální rodina pak bude vypadat jako rodina exotů. Druhá věc je, že možná dělat se lepší, mohli bychom dřív pomoct tomu dítěti. (Pokud teda nejsme z těch, co by ho za týden vrátili, že.) Čili myslim, že jedno řešení může být lepší z dlouhodobějšího hlediska, druhé z toho krátkodobějšího.

Jinak v článku jsem se snažila popisovat, ne stěžovat si (další věc je, jestli jsem to zvládla :-)).
 Malina27 


Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 10:53:06)
Jani, nezlob se, ale pripada mi, ze ty duvody, proc vam chteji dat dite pozdeji, se mi zdaji opravneny. Pochopila jsem jejich odpovedi tak, ze by vam dite opravdu chteli dat, ale jsou toho nazoru, ze bude lepsi pockat. Urcite jsou to taky "normalni" lidi a je jim jasny, ze to s tou marihuanou byl jen experiment, ale prave tyhle experimenty (i s vlasama) delavaj vetsinou nevyzrali lidi. Navic je Ti "jen" 25 let a uz mas v tomhle veku 2 deti. Chvilkama mi z toho pripadalo, ze je z tech dopisu citot takovy to: ja chci a chci dite a hned (nezlob se za uprimnost).
V nekterejch pripadech je fakt mozna lepsi jit s davem a nedelat si problemy.
Preju vam hodne stesti v dalsim boji s uredni obludou :-)
Radka.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 11:11:45)
Určitě se teď snese po mém příspěvku na mou hlavu spusta negativních reakcí. Ale já mám svědomí čisté, se svými dětmi a manželstvým nemám vážné problémy, takže si tento příspěvek dovolím napsat.

Je mi 42 let, manželovi 43. Máme 5 dětí, bydlíme v domku v menším městě. Nejmladšímu synovi jsou 4 roky, nejstarší dceři je 17 let. Manžel pracuje jako programátor já jsem v domácnosti. Dalo by se říct "normální davová" rodina.
Jenže : kouříme konopí. Já nepiji žádný alkohol ani nekouřím cigarety, manžel je nekuřák a občas si dá pivo k jídlu. Jsou večery, kdy si chceme posedět, udělat si hezký večer. Někdo si kupuje láhev vína, my si zabalíme "travku". Je nám fajn popovídáme si, nebo se kouknem na nějaký pěkný film. Marihuanu takhle požíváme už od dob našeho svobodna, dalo by se říci, že jsme byli a možná pro někoho ještě jsme "alternativci".
Pro okolí bychom s tímto faktem byli nepoužitelní feťáci. Ale já v tom problém nevidím. Děti jsou čisté, najedené, spokojené. Chodíme hodně často na výlety, jezdíme na kole, dětem se hodně věnujem. Sledování televize u nás téměř vůbec neexistuje. Dvě nejstarší děti studují na jazykové škole a nikdy jsme s nimi neměli výchovné problémy.
Vlastně jsem chtěla tímto říct, že občasné požívání konopí nevidím jako překážku ve výchově dětí. Pro mě je daleko méně snesitelné posadit dítě na x hodin k televizi a v halence a sukni a bez dredů klábosit s kamarádkou v kuchyni u kafíčka.
 difo 


Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 11:29:46)
Jitko, teď se k tobě přidám...
... že se k tomu kafíčku často přidá i cigaretka, která má dost škodlivý vliv na kuřáka, ale hlavně na jeho okolí, to už nikomu nevadí a možná ani paní ze sociálky. To já jen tak, že mne to napadlo, když jsem četla tvůj článek. Jinak přeju hodně štěstí při adopci.

difo
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 11:33:39)
Ježíš!.... manželstvím - samozřejmě měkké "i" :-))))
 Irena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 12:04:37)
Ahoj,
z tvého článku úplně čiší jak MOC MOC dítě chceš, ale někdy když něco moc moc chceš, tak už jen tím druhé lidi odradíš nebo přinejmenším zapřičiníš, že hodně HODNĚ zpozorní. Takže když už něco tak moc chceš, chce to trochu zapracovat na taktice. To že jste nekonformní rodina ještě nemusí znamenat, že si netakticky pořídíš dredy a hodně vypravíš o travce atd.... Nikdo nechce, abys lhala, jen to chce trochu jemné taktiky. Řekněme, nebýt jako slůně v porcelánu. Už jsem si mockrát na vlastní kůži ověřila, že to tak funguje:) Hezký den přeji!
 Czeperka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 12:14:11)
Ireno, my to dítě taky MOC, MOC chcem. Kdybychom ho tak MOC nechtěli, tak se na celé martyrium kolem PP vykašlem a budeme mít jen naše bio děti. Věř mi, není to ni závděníhodného a občas musíme bojovat a zatnout zuby.

Jinak rozumím, co si tím příspěvkem chtěla říct. I já jsem musela použít trochu jemné taktiky a dobrý pocit z toho nemám dodnes. I když se nejedná o nic závažného. Prostě lež jako taková a v jakékoli formě se mi příčí.
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 13:58:07)
Ja si myslim, ze problem v konopi neni. Psychologove a psychiatri nejsou zadni blbci a mnohy z nich si taky zahuli.Podle mne je problem jinde.Jestlize testy ukazaly nezralost osobnosti pro vychovu dalsiho ditete, tak je to asi pravda. Ono kazdy vi, na co si ma dat pozor pri vyplnovani nejakeho testu. Existuje mnoho literatury,kde se da zjistit, na co si dat majzla. Ale odborniky v pravem slova smyslu precurat nejde.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:06:20)
Ja ti, Vendo, nevim... Odborniky, s velkym "O" skutecne "precurat" nejde... ale obavam se, ze vetsina odborniku ma to "o" male... Vzhledem k mnozstvi lidi s nejakym titulem a odbornosti, ktere znam (prestoze to nejsou psychologove), jsem uz davno vyrostla z naivniho nazoru, ze co Ing./Mgr./MUDr./atd. to odbornik na slovo vzaty.
Oni totiz i ti odbornici jsou jenom lide, s lepsimi ci horsimi znalostmi sveho oboru. U psychologu se k tomu navic pridava jejich schopnost/neschopnost prenest se pres sve osobni sympatie/antipatie k vysetrovanemu cloveku. Priznavam, jsem prizemni technicky clovek, proto nejsem ochotna psychologii povazovat za vedu, tj. objektivni zkoumani skutecnosti. Psychologie podle meho nazoru je zalezitosti vysoce subjektivni.
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:13:28)
Ma reakce byla cilene mirena Jane. Zname se osobne. Rekla jsem svuj nazor. S posudkem souhlasim. Myslim tim konkretne tu nezralost. O zpusob zivota nejde. Jde o lidi.O jejich psychicky stav.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:24:43)
Opravdu. Venda to může posoudit. Sama je vyzrálá a zkušeností s manželstvím a výchovou dětí má dost a dost. Navíc bude mít jen jedno dítě, aby se mu mohla věnovat a měla i dostatek peněz na placení všech potřebných kroužků, takže se od ní určitě mám co přiučit.
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:27:30)
Jani, Jani! To je reakce vyzraleho cloveka?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:37:12)
To je reakce člověka, kterýmu jsi loni psala, že sociálním pracovnicím se nebude líbit jeho životní styl a teď mu píšeš, že o životní styl nejde, neb psycholog nespíš taky hulí.
Já nevim, jestli jde o životní styl. Zveřejnila jsem jen některé e-maily a že do spisu kdosi zapsal, že žijeme alternativně. Nebylo tam, jestli to hraje nějakou roli.
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:51:23)
Jani, psala jsem loni po zkusenosti, kterou jsem nabyla, kdyz jsem u Tebe tyden byla. Tys po te napsala, ze od te doby se hodne zmenilo. Vzala jsem to. Proc ne!!!Proto jsem uz jako hlavni problem vas zpusob bydleni, cistoty apod. neuvadela. Rekla jsem jen, ze problem v huleni asi neni. Napsala jsem,ze pokud vysla nezralost pro vychovu tretiho ditete, bude to asi pravda. A pokud vim, ty svuj zivot zverejnujes. A proto soudim,ze mohu rikat svuj nazor a ze to dokonce ocekavas!!!Nevsimla jsem si vsak, ze bych neco zverejnovala ja. Nerikam tim, ze nemuzes rikat svuj nazor, ale neuvadej veci meho soukromi. Dik.
 Konstanta & 3 raraši 


rozdil mezi tim mit deti 2 nebo 3 

(22.10.2004 15:21:30)
Uz to tu (v prubehu casu) zaznelo nekolikrat - byt zraly pro to, mit 3.dite...
Nejak mi unika, jaky je zasadni rozdil mezi tim, mit dve deti a deti tri. Krome toho, ze mozna bude clovek potrebovat vetsi auto, aby se mu dozadu vesly 3 autosedacky, totiz zadny rozdil nevidim.
Ano, je obrovsky rozdil v zivotnim stylu, jestli nemam zadne dite nebo uz dite mam. Pro to musim dozrat. Druhe dite take prinese urcite zmeny (clovek se musi neucit silhat :o) rozumej koukat po dvou rarascich), ale uz ne tak zasadni. A treti dite? Po treninku s dvema detmi si myslim, ze to treti (temer) kazda maminka uz zvladne levou zadni.

Pravda, mam sice dite zatim jedno, ale sama pochazim ze tri deti (jsem nejstarsi, takze jsem si zazila vsechny faze) a rodin se tremi detmi znam take relativne hodne.

Muzete mi teda nekdo vysvetlit, v cem musi rodice dvou deti dozrat, aby mohli mit treti dite? Pripadne, co se tak dramaticky s prichodem 3. ditete v jejich zivote zmeni?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 18:26:34)
Myslim, že nikdo kromě Tebe neměl šanci pochopit co mám konkrétně na mysli. Chtěla jsem, aby sis to přebrala Ty sama.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:06:57)
:-)
 Červánek 


Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:39:47)
Tvá důvěra v naše odborníky a psychology je až obdivuhodná - je vidět, že jsi s nimi ještě nepřišla do styku - nebo dokonce jsi od nich nic nepotřebovala - jako třeba pomoc.
Mohu Tě ujistit - jsou to blbci a idioti - neházím je všechny do jednoho pytle - ale určitě 90% do téhle kategorie patří....
A věř, že jsem jich jen za tu dobu, co se pohybuji v oblasti NRP potkala dost - jak sama s manželem při žádosti, tak potom s naší adoptivní dcerou....
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 14:59:45)
Osobne nastesti ne. Ale v me rodine takovych odborniku kvuli jiste okolnosti potreba je. Asi jsme meli stesti. Pomahaji.
 Červánek 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 15:18:55)
Tak to máš obrovské štěstí a já ho Tobě i Tvé rodině přeju - a opravdu věř, že je neházím do kategorie "škodlivců" jen tak - 7 let je dost dlouhá doba na to, abys je "trošku" poznala.
A co se týče NRP - tak u nás v ČR to funguje jako rozpočítávadlo - ten se líbí - ten se nelíbí - nevěř tomu, že to je podle toho, co zjistí z testů....
A Janu znám taky osobně - a ačkoliv své dítě rozhodně vychovávám úplně jinak, tak jsem přesvědčená, že u ní by adopče našlo hlavně plnou náruč lásky - a to je to nejdůležitější, co tyhle děti potřebují - a to jim Jana s manželem i s bráškama nabídnout můžou....a myslím, že víc než kterákoliv jiná "prověřená" rodina - a tady taky vím, o čem mluvím...
 Kja 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(22.10.2004 16:14:28)
Je rozdíl, jestli mluvíme o Janě a její rodině a nebo o posudku na ně.

Já Janu neznám, a věřím, že to myslí upřímě, proč by jinak chtěla absolvovat celé to ponižující martyrium, když si může pořídit vlastní. Ale upřímnost nestačí a omlouvám se, ale její přístup k věci opravdu zavání nezralostí.
Na rozdíl od "puberťáků", kteří si mouho dovolit vidět svět černobíle a stát za svou pravdou, dospělí musí dost často ctít "štábní kulturu" a nebo prostě jen mít ohledy.

Představuji si, kdybych třeba přišla do práce s dredy na hlavě... rozhodně by to nebylo akceptováno a musela bych si vybrat práce nebo dredy (nebo třeba holá hlava, to je jedno). A při hledání práce by to asi vůbec byl oříšek.
A stejně ta marjánka - netvrdím, že je horší nebo lepší než alkohol či cigarety, ale taky pochybuji, že radostně svěří dítě člověku, který uvede, že fakt hulí těch svých 40 denně a nemůže si pomoci nebo že toho velkýho panáka slivovice rano musí mít... Kromě toho se kouření marihuany zatím (ať právem či neprávem) pohybuje na hraně zákona. Takže (když to přeženu) byste stejně mohli říct, že jste super rodiče, akorát někdy z nudy ničíte lavičky v parku (aby to bylo adekvátní).

Tím se nechci navážet do jejich způsobu života. Každý ať si žije po svém. Ale pokud vím, jak složitý je proces adopce a jak možná až přehnané jsou požadavky sociálních pracovnic, proč je provokovat?









 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(25.10.2004 8:42:55)
Nepochybuji o tom, ze by adoptovane deti u Jany nasly naruc plnou lasky.To v zadnem pripade!!!Ale pochybuji, ze by jim Jana dala pravidla a rad.Proste jistotu toho, co se muze a co ne. Deti potrebuji hranice.A podle mne je nemaji jeji vlastni deti. Hrozne rady bych se mylila.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(25.10.2004 9:12:05)
Aha, tady je zakopanej pes... Usuzuješ tak z letošního léta? Můžem se zeptat ostatních jak by vyhodnotili situaci, kdy jede pár bezdětných bývalých spolužaček pokecat si na pár dní na jednu chatu, která rozhodně neni uzpůsobená dětem (poličky plný porcelánu, spousta místností, schody apod.). A já jediná tam jedu s dětma ve věku necelý tři roky a rok a půl. A za 4 dny tam děti nic nerozbily, nikam nespadly a tušim, že ani ráno jsme nikoho nevzbudili. Jde Ti o to, že se umazaly od popela a já je nešla hned umejt? Když už byly špinavý, přišlo mi lepší nechat je v klidu si vyhrát a pak je osprchovat najednou, než umejt je hned a pak je celej den hlídat, aby do popela už nelezli. A že jedí sami lžičkou a upatlají se přitom? Nejsem opičí matka, abych každou rukou krmila jedno dítě a sama pak zůstala hladem, protože už jsem vypustila děti a musim jít hlídat popel. Myslim, že umí jíst čistěji (ten mladší určitě) než většina jejich vrstevníků. Tak to jsou Tvoje připomínky, který si pamatuju... A pak ještě, že Tvoje děti budou mít Sparťanskou výchovu. Moje ne - jsem ráda, že se mezi několika vykecávajícíma učitelkama dokázaly 4 dny zabavit a byli spokojený.
 Czeperka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(25.10.2004 9:31:26)
Jani, nic si z toho nedělej. Myslím, že Majda taky nemá Sparťanskou výchovu a přesto si jí učitelka ve škole chválí, ja je pozorná k ostatním, jak je milá a všem pomáhá. Samozřejmě taky zlobí, občas jí musím okřinout, občas vyvede pěknou ptákovinu, ale nikdy jsem jí moc neomezovala, zakazovala jsem jí jen to, co by mohlo jí nebo ostatním ublížit. Navíc si teď sama napsala na svou nástěnku : "Budu se k ostatním chovat tak, jak chci, aby se oni chovali ke mně" (to mě potěšilo) Jinak se s ní snažím neustále komunikovat a vysvětlovat. Přijde mi to lepší než zákaz typu tohle nesmíš a dost!

... a dodneška, a to jí je devět chodíme do parku válet se do listí a jsme jak čuňata a rodinky v šatečkách na nedělních procházkách na nás divně koukaj a nám je to úplně jedno. Protože Majda je SPOKOJENÁ a to je pro mě priorita.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(25.10.2004 10:11:06)
muj svagr je take presvedceny o tom, ze az budou ONI prikrmovat svoje dite, tak zustane ciste jak dite, tak oni, tak jejich okoli. Uz se tesim, az se to jejich skvrne narodi :)

neznam ani Janu, ani Vandu, tak jen obecnou poznamecku:
ono je to casto o tom, ze vetsina bezdetnych dospelych lidi, prip. casto lide s jiz dospelymi detmi a kratkou pameti nemaji odhad na vhodne podminky pro dite urcite vekove kategorie (eg. poda-li neco ma 9mesicni dceri na hrani, tak se pak tezko muze divit, ze je to ozuzlane, rozkousane a roztrhane). Navic casto prekypuji vychovnymi idealy, ktere holt obrousi az cas...
Tim rozhodne nechci tvrdit, ze narozenim ditete clovek dostava patent na rozum a ze ti bezdetni vubec nicemu nemuzou rozumet. Chci rict jen to, ze je hrozne snadne nekoho odsoudit za neco, o cem si myslim, ze by melo byt tak a tak, prestoze s tim nemam zadne zkusenosti.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(25.10.2004 19:35:47)
Zasnu, ze jeste existuje takova duvera k "odbornikum". Znam docela dost psychologu i psychiatru, ktery proste maj vystudvanej obor, smitec. A krome toho, jako socialni vedec vim, ze sebedokonalejsi test je zoufale nedokonaly a nejvic zalezi na jeho interpretaci.
Za vsechny jeden priklad: delala jsem konkurz na 3 lete studium do zahranici a pritomny psycholog oznacil jako naprosto bezproblemove lidi, kteri meli mentalni anorexii ci mesic po jeho uzasnych testech spachali sebevrazdu.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 12:25:35)
Pro někoho jsou dredy experimentem, pro mě teda snad ani ne :-) Pro mě by experimentem byla asi trvalá - a tu nosí kdekdo a problémy s tim nemá. Nad postarší padesátnicí s mahagonovými vlasy se taky většina lidí nepozastaví.

To ostatní už tu napsala Jitka.
 Janijaja 


Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 12:48:33)
Jani, sleduju Tve clanky o adopci, stopu atp. od zacatku. Moc preju nejakemu detaktu, aby se citilo u vas dobre a doufam, ze vam to vyjde k dobru vsech!! Mne je taky "teprve" 25, ale kdy jindy by clovek mel mit deti (svoje nebo adoptovane). Mozna ze ve ctyriceti uz se cloveku tak nechce - chodit na vylety, cestovat, brzo rano vstavat atd. Drzim palecky a obcivuju za odvahu. Ja osobne se na adopci necitim, uprednostnuju vyrobu vlastnich :-), ale zato chci aspon 4, s manzelovou dcerkou, uz by nas bylo pet :-)
Cziperce a vsem ostatnim hodne trpelivosti a stesti (myslim ze i na stesti takove prideleni dost zalezi) a vsem "lepsi zitrky"!!! Dekuju vsem, kdo se snazi neco udelat pro to, aby se nas svet zmenil k lepsimu!!! Mate muj obdiv a uctu.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


...i ve čtyřiceti... 

(21.10.2004 23:40:39)
Jejda, jak já bych chtěla v noci vstávat a přebalovat - a to mi letos bylo těch čtyřicet...

Ale hlavně píši kvůli těm kuřákům: taky si myslím, že dvakrát - třikrát měsíčně joint trávy, když už děti třeba spí, nadělá méně škody, než věčně prouzená domácnost... Já si připadám jako úplný štvanec. Kdekoliv jsem, tam mně někdo udí. Pro kuřáky je asi naprosto nepředstavitelné, že by jejich kouření mohlo vadit někomu třeba na autobusové zastávce, ale mně se často stane (protože do práce dojíždím vlakem často majícím zpoždění, takže sebou vozím knihu a čtu si), že o kuřákovi vůbec vlastně nevím, až se naráz začnu kuckat a dusit a když se rozhlédnu, tak zjistím, že stojí třeba 20 - 30 metrů odemne, ale na nádraží vzniká komínový efekt, takže kouř ke mně táhne a já se dusím....

Držím palce, aby odvolání vyšlo (i když s těmi dredy bych asi neriskovala...)

Simča
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: ...i ve čtyřiceti... 

(22.10.2004 1:58:39)
Jestli se Ti stejská po vstávání, nechceš zajet na exkurzi? :-) Právě jsem vzdala spaní, neb jednomu rostou zuby a druhýmu hlídam teplotu, protože má 39...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: komentár k clánku 

(24.10.2004 8:35:02)
Proč nepočkat: protože po zvážení všech nám známých pro a proti jsme došli k závěru, že nejlepší podmínky pro osvojení budou už velmi brzy a že stejný psycholog nám může za dva roky znovu říct, ať si podáme další žádost za další dva roky, protože jsem např. právě nastoupila do práce a ještě nejsme stabilizovaní.
V době podání žádosti (loni v říjnu) mi bylo 25, v lednu mi bylo 26, za 3 měsíce mi bude 27, i pokud by nám příští rok v říjnu došlo oznámení o zařazení do registru, čeká nás ještě rodičovská příprava a nějaký to čekání, čili by mi s největší pravděpodobností v době osvojení bylo 28. Ještě je to málo? (A to se většina z nás narodila rodičům, kteří se o nás dokázali dobře starat v mnohem nižším věku.)
 Gréta 


Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 16:58:44)
Ahoj Jano, úplně chápu, proč bojujete i to, že kdybyste teď skončili, neměli byste ze sebe dobrý pocit. Jen mě napadlo, není nějaká možnost, vyhlídnout si dítě v ústavu někde blízko vás a brát ho třeba na procházky? Podle mě byste mu už tím děsně pomohli. Pak můžou přijít víkendy a žádosti o péči. Nevím o tom nic moc, jen co jsem četla nějaké příběhy, tak mi přišlo, že tímto způsobem odpadá velmi dlouhá doba a taky úředničina. Ale nevím, jestli můžou "půjčit" dítě jen tak někomu, kdo přijde s dobrým úmyslem.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: komentár k clánku 

(21.10.2004 18:59:28)
Já jsem až dosud žila v domnění, že i na to je třeba schválení. Je to teda jinak?
Tuhle možnost jsme zvažovali úplně na začátku - že bychom si brali dítě na víkendy, ale došli jsme k závěru, že u tak malých dětí (chceme věkem k našim dětem) by bylo dost psychicky náročný - jak pro nás, tak i pro něj, kdybychom ho pak měli do ústavu vracet. Možná horší, než kdyby žádnou rodinu nepoznalo. Proto jsme se vlastně rozhodli pro adopci - že když už, tak rovnou adopci. Pak už jsme se k tomu vůbec nevrátili. Budu nad tim ještě přemejšlet...
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


Hostitelská péče 

(23.10.2004 0:19:24)
Gréto, pokud vím, tak hostitelská péče (braní dítěte na návštěvy) se u malinkých dětí vůbec nedělá, i sama si myslím, že by jim to bylo spíš ke škodě. Malé dítě nepochopí, proč ho někdo pořád vrací do ústavu, když by chtělo být pořád s ním. Nicméně to znamená zase přesvědčit primáře KÚ / ředitele DD, že moje dredy jsou v pohodě atd., a v případě pozdější žádosti o svěření dítěte do péče je to zase znova od začátku celý schvalovací kolotoč. A jak POTOM vysvětlíš tomu dítěti, že tě nějaká paní nedoporučila a tudíž bude muset zůstat i nadále v děcáku?

Jinak teda musím podotknout, že z těch všech doporučení, jak je potřeba držet štábní kulturu, hubu a krok, mě docela mrazí. Kdyby se tím řídili všichni, tak tu máme komouše dodnes, to vám neseplo? Nesoudím, jestli Jana je nebo není zralá, protože ji osobně neznám. Ale kdo jiný, než žadatelé (nebo rodiče školních dětí, klienti úřadů atd.) může změnit svévoli všemocného razítka (nebo ponižující přístup k dětem, naprostou neochotu atd.)?! Kdy se to změní, když budou všichni držet hubu a krok? SE nic nezmění, změnit to musí NĚKDO, někdo kdo má odvahu do toho jít a nevzdat to, i když riskuje vlastní klid nebo i víc.
Pardon za ten výlev, ale některé příspěvky mě docela vytočily.
 Emina 
  • 

Re: Re: komentár k clánku 

(23.10.2004 20:57:08)
Jano, Petra to docela vystihla. Jako vsechno, i vase zalezitost s adopci je vec motivace a priorit. Pokud by obojim pro vas bylo pouze prijmout opustene dite, tak se vam to neschvaleni neprihodilo. To, co byste delali, delali byste pro to budouci dite a dilema, jestli je cestne nezminit, ze jste si onehda uvarili cosi z konopi, byste meli vyreseny behem chvile. Vase motivace ale takhle jednoducha neni, coz v srdci vis, protoze jsi inteligentni a premysliva zena. Jednou z veci, ktery se s clovekem dejou, jak starne a zraje, je, ze se ti casem tvoje priority utridi, pochopis a prijmes (nebo zmenis) motivy sveho jednani. Pisu ti to proto, ze mi velmi silně pripomias me, kdyz mi bylo jako tobe. Fandim ti a preju vam at nezkamenite, jde to a je to fajn.
 Koblizek 
  • 

Re: Re: komentár k clánku 

(2.11.2004 18:24:23)
Jano,

ja musim souhlasit s Petrou. Promin, pravdepodobne nejste fetaci, ale pokud mluvis o tom, ze varite z mariuany, tak ja bych ti take zadne dite nesverila. A to by si mi s dredama dost tezko vyvracela. Ziji mnoho let mimo CR, ale musim ti rici, ze pravdepodobne by si mela problem timto zpusobem "byt schvalena" v jakekoliv jine vyspelejsi zemi. Pokud tedy dite osvojit chcete ale nejste ochotni pro to jakehokoliv ustupku, promin, co potom budete delat s tim osvojenym ditetem, ktere by vas jiste stalo mnoho ustupku, ktere byste kvuli nemu museli udelat. Ja to hodnotim take jako nevyzralost a vubec se tem zenskym na "socialce" nedivim.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: komentár k clánku 

(2.11.2004 19:19:58)
Koblížku, k tomuhle tématu už jsem tu něco psala obecně, tak jen konkrétně dodám, že dredy bych nestříhala kvůli dítěti, tomu jsou ukradený (stejně jako cukroví z trávy, pokud ho nejim v době, kdy je potřeba, abych se mu věnovala) - stříhala bych je kvůli sociálce (a možná ani kvůli ní ne - koneckonců oni mě s nima neviděli, šlo jen o takovou úvahu) a to je pro mě rozdíl.
V jedný jiný diskusi jsme narazili na hezký téma: tetování. Je člověk s tetováním přes celej hrudník taky nevyzrálej? A poznali bychom, že je nevyzrálej, kdyby měl zrovna tričko? A pokud bychom to nepoznali, co to znamená? A je člověk, kterej tetování zakrývá vyzrálejší, než ten, kdo si za ním stojí? A je člověk, kterej vaří z trávy a ví, že děti to nijak neohrožuje ani neomezuje, ale neřekne to, vyzrálejší, než ten, kterej na přímou otázku po pravdě odpoví? Já myslim, že to je každýho věc. Mně rozhodně nepohoršuje, že má někdo jinej účes, než mně se líbí, nebo si dá občas panáka, kterýho já si prostě nedám, a pokud někoho pohoršuju já, řekla bych, že má asi nějakej problém. Někdo jinej na to samozřejmě může mít jinej názor. Ono evidentně jsou ty názory stejně hodně rozličný - např. že chci dítě tak moc moc, až to může odradit oproti tomu, že ho asi moc nechci, když nejsem schopná (ochotná) kvůli němu lhát. Ony existujou i situace, kdy adoptivní rodiče nebo pěstouni vědomě lžou a já to bez výhrad schvaluju, protože pravda by bezprostředně ohrozila dítě. Záleží prostě na okolnostech.
 koblizek 
  • 

Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(4.11.2004 17:08:22)
Jano,

ono nejde o to, aby si jsi lhala, ale aby si byla ochotna prizpusobit, pripadne zmenit svuj styl zivota. Promin, ale ja si myslim, ze "vyrustat" v alternativni rodine neni pro deti zrovna uplne to nejlepsi. Takze se nedivim, ze socialka se nehrne do toho, aby deti pridelovala do "alternativnich" rodin. Ony ty deti v uz v jedne takove byly (jinak alternativni), nemusi to zkouset znovu.


Ps: vem si treba profesni zivot. Ja bych do prace s "dredama" chodit take nemohla a varit z travy je pro deti nebezpecne, jelikoz nejsem zastance pozivani jakyhkoliv, i lehkych drog.
 16.5Salám&Lajka14 


Opět si dovolím nesouhlasit :o) 

(5.11.2004 1:59:28)
Myslím, že Mirka tu psala něco v tom smyslu, že člověk, který má děti, by se měl vzdát "paření". No... já nevím, ale nemyslím si, že by se měl člověk, který má děti, nutně obětovat a nutit se do něčeho, co mu není vlastní. Dítě daleko víc trpí tím, když má podrážděné a neurotické rodiče než tím, že si rodiče čas od času vyhodí "z kopýtka".
Z vlastní zkušenosti musím říct, že náš syn miluje různé večírky u nás doma, protože naši kamarádi se s ním vyblbnou, má společnost, vyřádí se a že u toho rodiče vypijou flašku červenýho vína je mu srdečně jedno. Dokonce jsme tak hnusní a zhýralí, že mu dáváme do "panákové" skleničky čaj, aby si s námi mohl ťuknout a dělat, že má taky "víno". Protože chodí spát pozdě, nijak ho to neruší, naopak bych řekla, že je velice spokojený. Malá dokumentace. :o) My ho prakticky od narození vedli k tomu, že svět není jenom máma a táta, neustále k nám chodily návštěvy, ještě do garsonky o 19 metrech a "pařilo" se třeba do dvou do rána - podotýkám, dokud jsem kojila, tak jsem nepila ani nekouřila a v bytě se samozřejmě také nekouřilo, chodilo se na WC nebo na chodbu. Syn je společenský, velice komunikativní, nikdy se nestalo, že by se před někým styděl nebo se bál lidí. Když srovnám jeho "sociální" a "verbální" schopnosti s dětmi, které žijí podstatně méně společenským životem, tak bych si neskromně dovolila tvrdit, že je oproti nim o dost napřed.
Pokud si vzpomínám na své vlastní dětství, tak právě tou nudou a stereotypem jsem asi strádala nejvíc. Každý večer to samé, žádná zábava, žádná "akce"; jistě, děti jsou různé, kdyby byl syn plachý a ostýchavý, tak bychom ho nefrustrovali střídáním person v našem bytě, ale on takový není a nemyslím si, že by mu nějak vadil pestrý a zábavný život. Naopak.
A ještě jedna poznámka - nechápu, proč by pro adoptované dítě měli být babička s dědečkem "cizí". Adoptované dítě je moje jako to, co jsem porodila, a pochybuju, že by ho Jana "odkládala" k lidem, kteří by ho neměli rádi. Dítě přichází do nějakého společenství, do rodiny, a nevidím důvod, proč ho sociálně izolovat jen proto, že není v rodině od narození, ale třeba od tří let. Je to prostě NAŠE dítě a budeme se k němu chovat jako k těm ostatním, takže bude mít stejné rodiče, prarodiče i přátele. Opak by mi připadal přinejmenším zvláštní...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 9:53:57)
Koblížku - když se pouštíš do těch přirovnání původní "alternativní" rodina a naše "alternativní" rodina - to myslíš vážně? Naše děti jsou PŘINEJMENŠÍM velmi spokojené, vyrovnané a milované.

Já bych do práce s dredama chodit asi mohla. Koneckonců i někteří rodiče mých potenciálních žáčků mají dredy (vím ze setkání s rodiči) a s jinými rodiči se kamarádím kupodivu ačkoli oni dredy nemají :-).
Argument "varit z travy je pro deti nebezpecne, jelikoz nejsem zastance pozivani jakyhkoliv, i lehkych drog" je velmi roztomily. Jsou voňavky pro děti nebezpečné, jelikož já nejsem jejich zastáncem? Asi by to chtělo jiný důvod. A to pomíjím, že bychom si museli ujasnit co všechno patří mezi lehké drogy a že v přítomnosti našich dětí v životě nikdo z trávy nevařil.

 Koblizek 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 13:07:55)
Jano,
vidim, ze opravdu potrebujes "dozrat".

Za vetu "Vareni z travy je nebezpecne, protoze ja s ....." se omlovam, opravdu zni nelogicky. Takze oprava. Vareni z travy se mi zda pro deti z vychovneho hlediska nebezpecne, jelikoz tim davam najevo souhlas s pozivanim drog (byt i lehkych). Pozivani byt i lehkych drog je nejen meho nazoru, ale i nazoru mnoha odborniku, velmi nebezpecne.

PS: ja jenom doufam, ze moje deti ucitelka s dredama ucit nebude. A pokud by snad chtela tak bych pozadala o presun! Pokud opominu esteticky "hnus", tak s hygienickeho hlediska -nechtela bych, aby moje deti chodily ze skoly zavsivene.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 13:26:15)
Koblížku,
já zase vidím, že potřebuješ dozrát ty. Minimálně k toleranci vůči druhým lidem. :o)
Podle mého je normální posuzovat lidi podle toho, co dělají a jak se chovají. Podle toho, co mají v hlavě a ne NA HLAVĚ. Za prvé ti není nic do toho, jaké má kdo vlasy a pokud ti opravdu vadí dredy u event. učitelky tak, že bys nechala své dítě přeřadit, tak tomu se odborně říká xenofobie. :o)

Co se týče lehkých drog - piješ kafe? Jíš čokoládu? Piješ alkohol? (Na kouření se neptám, nepředpokládám, že bys něco takového provozovala.) To jsou všechno drogy, na kterých si lze poměrně snadno vybudovat závislost.
Nevím, co jsou to lehké nebo tvrdé drogy. Tohle dělení je nesmyslné, protože se obvykle bere za tvrdou drogu taková, která vytváří fyzickou závislost. Z tohoto úhlu pohledu je kafe tvrdá droga. :o)
Problém není ve drogách jako takových, problém je v přístupu uživatele k nim. Ano, když budeš hulit den co den tři jointy trávy, budeš mít časem problémy. Mimo jiné s pamětí, tam je to nejmarkantnější. Když si dáš jednoho špeka za měsíc, nestane se ti lautr nic. Ale to nemá cenu rozebírat, zřejmě bych házela luštěniny na stěnu a to dělám nerada. :o)
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 15:21:16)
teda Milado,
kdybych žila jinde, tak z tvého příspěvku nabudu dojem, že v ČR jsou zavšivené školy zcela běžným jevem .... ;-)
Náš mladej se v kolektivních zařízeních typu klub, školka, škola + LT, ŠvP a spor. soustředění pohybuje cca od r. 1996, takže devátý rok a s upozorněním, že se někde vyskytly vši jsem se fakt za celou dobu nesetkala ...
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 22:45:53)
Já ti to věřím, ale tys to podala tak, jako že vši jsou specifický problém typický v Čechách ...:-). Tak jen přidávám zkušenost, že ne všude ;-).
Jinak by mi v souvislosti se zavšivením třídy fakt nenapadlo zjišťovat odredovanost pedagogů fakt ...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 17:58:14)
Vši jsem měla naposledy tuším ve třetí třídě :-) Zato teď mi říkala kamarádka, že jejich devítiletá dcera přinesla vši za tenhle školní rok už podruhé ze školy. Jejich třídní jsem nikdy neviděla, ale vzhledem k tomu, že příští rok má jít do důchodu, tipuju, že dredy na hlavě nemá :-) Svými předsudky omezuješ i sebe samu.

Stprocentně souhlasim s Monty, že u lehkých drog záleží na formě užívání. A už X krát tu bylo řečeno, že kuřák svou legální cigaretou na autobusový zastávce obtěžuje okolí víc, než já svým cukrovím, se kterým si ještě zalezem na chaloupku. Jak je to se zákonem svým dětem ráda vysvětlím až z toho budou mít rozum. Stejně jako např. Sosan bude vysvětlovat proč někdy přechází na červenou :-)

Perlička hlavně pro Monty: inspirována mými příspěvky na Rodinu, darovala mi před pár týdny jedna maminka skleničku lysohlávek :-). (Ještě Ti večer napíšu mail.)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 18:32:21)
Jo, jo. Přesně vo tom.

(Jinak ale konkrétně k tomu příkladu: myslim, že Monty se ptala po důvodech a zdůrazňovala, že vy jste případ, kde ten důvod je evidentní a pro ní srozumitelnej - čili, že ho bere.)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: komentár k clánku 

(5.11.2004 19:16:56)
Milado,
to není o toleranci, myslím, že kromě násilí jsem tolerantní úplně ke všemu. Jen některé věci - třeba kojení zdravých tříletých dětí - nechápu a přijdou mi zbytečné; neodsuzuji je, je mi šumafuk, co kdo dělá se svým mlíkem a volným časem, jen mám nějaký názor na užitečnost/smysluplnost toho kterého počínání, to je všechno. :o)
 Zuzka 
  • 

Re: komentár k clánku 

(3.12.2004 14:37:30)
Hezky jste to vysvetlila. Já bych ještě doplnila, že ty úřednice také jistě neposuzují, komu dredy sluší a zda lze s nimi vychovávat dítě. Nutně je ale musí zarazit duševní obzory toho, kdo má na hlavě něco takového. Tož asi tak.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: komentár k clánku 

(3.12.2004 23:55:34)
A jaké jsou duševní obzory člověka, který má na hlavě něco takového?

To jako že všichni, kdo mají stejný účes, nebo si koupí podobné tričko, nebo všichni, kdo nosí hnědé manžestráky mají automaticky stejné duševní obzory?

K reakci se poprvé odhodlal i můj manžel, který dredy dlouho zvažoval kvůli svojí práci (přecijen nás musí živit :-)):
Uvazuju uz dyl jestli si nechat udelat dredy nebo ne a pritom beru v potaz nazory lidi kolem... hlavne kvuli takovym reakcim jako jste predvedla je jeste nemam . Po nedavne ucasti na odborne botanicke konferenci to resit prestavam a dredy aplikuju na nejblizsim festivalu. Nejenze se ji ucastnili dredati ale pro nekoho mozna prekvapive se zapojili do diskuse stejne jako nedredati, kteri je svete div se brali vazne... Zdravim Z.
 Květen05 


Re: Re: komentár k clánku 

(4.12.2004 8:28:41)
Zuzko, já zase žasnu nad tvými duševními obzory. Ty si vážně myslíš, že ten kdo má na hlavě dredy musí být nutně nějaký týpek s IQ tykve, nevzdělavatelné individium neschopné výchovy dětí??
Poznala jsem lidi s dredy nebo kouhoutem, kteří byli slušní, vzdělaní a schopni vzorně vychovávat své děti. Jediné čím se lišili, byl účes a obléčení a možná i výchovou, která určitě nebyla špatná, jen jiná. Prostě se trochu lišili od "stáda"
To že budeš chodit oblékaná podle poslední módy, učesaná jak T. Maxová a nebudeš vybočovat z průměru, neznamená, že budeš dobře vychovávat děti.

P.S.: Tak mne napadlo, čím se liší dnešní moderní rozcuchy od dredů? Obojí ji "divné", ale to první nikdo neodsuzuje.


 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: komentár k clánku 

(10.12.2004 0:10:56)
Mam pocit, že následující článek tak nějak souvisí s tématem dredy :-)
http://lidovky.centrum.cz/clanek.phtml?id=312901
 Psychouš 
  • 

nevitany nazor 

(21.10.2004 12:39:16)
V jistem socialnim ci kulturnim prostredi je pritomna silna tendence zlepsovat, zachranovat svet. Ze zkusenosti je znamo, ze tato tendence vetsinou postupne mizi, ze je to zalezitost spise mladeho naivismu. Casto to konci az tak, ze je treba zachranovat ty "zachrance".

Toto soc. a kult. prostredi ma jiste vnejsi znaky...

:-)
 Šáry 
  • 

Re: nevitany nazor 

(21.10.2004 12:50:38)
Psychouši, a znáš ten příběh o chlapečkovi, který chodil po břehu moře a házel zpátky do vody hvězdice, které vyvrhl příliv?

Šel okolo jeden chytrý pán a ptal se ho, proč to dělá, vždyť to přece nemá žádný smysl. Je přece mnohem víc hvězdic, které moře vyvrhne, ale není tam nikdo, kdo by jim pomohl, a tak na suchu zahynou.

Chlapeček se podíval na hvězdici, kterou právě držel v ruce, a odpověděl: "Pro tuhletu jednu to smysl má."

Nevím, jak Tobě, ale mně je mnohem sympatičtější ten chlapeček, než ten chytrý pán.

 Psychouš 
  • 

taky jedna 

(21.10.2004 13:08:24)
A ja znam zase jednu o chlapeckovi, ktery strasne chtel pod stromecek pejska. Pejska dostal, ale ten ho po mesici prestal bavit a chtel radeji kolo. A o pejska se museli starat rodice, kteri pritom nikdy zadneho pejska nechteli.

Nestabilnim manzelstvim je mysleno to, ze pri selhani 1 z predpokladů se zhrouti cely system a bude muset pomahat nekdo dalsi.

 Šáry 
  • 

Re: taky jedna 

(21.10.2004 13:24:38)
No, já s tebou vcelku souhlasím v tom, že snaha spasit celý svět je vždycky podezřelá;o)). Taky znám pár spasitelů, kteří nedokážou pomoct ani sami sobě.

Chtěla jsem tím říct, že

1) spasit celý svět se nedá, ale když si vybereme nějakou jeho maličkou část, která je pro nás zvládnutelná, tak uděláme strašně moc

2) připadalo mi, že skutečnost, na které je mnoho pravdy, sděluješ zbytečně povýšeneckým tónem - jsi-li skutečný psycholog, měl bys mít vůči svým pacientům aspoň trochu empatie.
 Psychouš 
  • 

Re: Re: taky jedna 

(21.10.2004 13:36:54)
O zadnych pacientech prece nebyla rec. Za povysenecky ton se omlouvam, mysleno to tak nebylo. Ale z prispevku v serialu Adopce je patrna jedna vec a tou je bojovani proti jinemu nazoru (vsech tech lekaru,psychologu,uredniku, zkratka prakticky kazdeho). Coz je na prvni pohled podezrele a to nejen psychologum.

Tak se to tady snazim podavat sussim tonem, usoudil jsem, ze na zadne presvedcovani proste nejsou podminky.
 Psychouš 
  • 

Rebelie 

(21.10.2004 13:42:41)
Dojmy ze serialu: opozice, opozice, vysoka kriticnost vuci cemukoliv, opozice, kriticnost, odlisovani se, rebelie.

Chteji adoptovat dite.
Souvisi to nejak? ;-)

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Rebelie 

(21.10.2004 13:56:01)
1) Nebyla jsem první, kdo začal řešit náš životní styl.
2) Co se týká opozice, neovlivnil Tě náhodou i článek a našem synovi, který s adopcí nesouvisel?
 Psychouš 
  • 

To je fakt 

(22.10.2004 9:31:32)
To je pravda, i ten clanek. Omlouvam se za nepresnosti.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: To je fakt 

(22.10.2004 9:56:49)
Tak v tom případě bych chtěla jen upřesnit, že jsem nebyla v opozici proti všem. Byla jsem v opozici proti těm, kdo syna "vyšetřovali". Manžel, babičky, tety i kamarádi shodně tvrdili, že Z. hluchej neni.
Mimochodem už mam domluvenou další schůzku s psycholožkou, která je zároveň logoped , a to i přesto, že Z. začal říkat první slova (učí se od mladšího brášky).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: taky jedna 

(21.10.2004 13:45:34)
No, já už Psychouše nějakou dobu podezřívám, že je dokonce přímo tím naším psychologem a chce spasit nás - zamítnutím žádosti nás zachránit před selháním :-)

Nechci spasit svět, mám i jinou (důležitou a smysluplnou) náplň, než je adopce a adopci považuju opravdu za tu jednu hvězdici, jak tu psala Šáry. Svoje (popř. naše) možnosti jsem zvažovala už víckrát a ještě jsem se nesekla (z toho, co už tu bylo řečeno např. naše první dítě bylo počato neplánovaně v době, kdy jsme ani nevydělávali ani neměli kde bydlet). Samozřejmě tu nemůžu nikomu tvrdit, že nám se to nebo to stoprocentně stát nemůže.
 ZuzkaS 


jojo 

(21.10.2004 13:48:24)
Jani, držím palečky, aby odvolání klaplo, já fakt nechápu, proč vás zamítli. Podle mě je každýho věc, jaký má životní styl a nedá se přece říct, že jeden je lepší než druhý.
 Jitka 
  • 

když má blbec moc rozhodovat 

(21.10.2004 22:58:34)
Také jsme si v pol. roku 2001 zažádali o adopci ( i o dvojčata) v Praze. Po 10 měsících nás konečně pozvali k psychotestům a pak jsme obdrželi rozhodnutí- jsme vhodní žadatelé. Otěhotněla jsem, žádost jsme přerušili a byli jsme ubezpečováni, že po jejím obnovení přijdeme ihned na řadu. Očekávala jsem, že tedy v září možná dostaneme děťátko, své vlastní dítě dosud kojím s laktační ligou jsem si domluvila, že mi pomohou a pokusím se kojit i to adoptované. Leč úřednice paní Vávrová na Magistrátu řekla, že k ní musíme nejdřív navštívit a vyplnit s ní znova požadavky na dítě. Paní Vávrová je sice milá, ale poněkud jednodušší paní, často je dlouho nemocná, nebo třeba půl dne u lékaře. Na Magistrátu má teplé místo a moc – připravuje uchazeče pro poradní sbor, který přiděluje děti, tj. každý se jí snaží zalíbit a nikdo jí neřekne pravdu. V srpnu jsem zavolala, že se k ní chci objednat-měla čas až v 2. pol. září. Až poté jsem se dozvěděla, že je opět nutné abychom šli na 2,5 hod. pohovor s psychologem. Zavolala jsem pí Vávrové, že manžel jí to její lejstro, co chce s ním vyplnovat podepsané pošle a po své pracovní době jí zavolá. Leč ona prohlásila, že manžel musí přijít i k ní osobně, jelikož ona neví, že se třeba nerozvádíme. Skutečně si myslí, že by na to přišla, nebo chce být důležitá? Těch 15. min u ní znamená pro manžela (živitele rodiny) uvolnění se ze zaměst. min. na 2 hod., tj. vyhozené peníze, jeho měs. příjem je skoro 100 tis. Kč, vybrané volno pak manžel nebude moci věnovat rodině, zvlášť po adopci dítěte ho účelně využije. Paní Vávrová by nás mohla třeba navštívit doma, to je pro ní ale nepohodlné. S dítětem, které má určitý režim si mne k sobě např. pozvala na 12:00 hod. Nejdříve jsem ze zoufalství souhlasila, pak jsem se ale rozhodla, že své dítě kvůli jejímu pohodlí omezovat nebudu.
Zřejmě není vůle, aby pí Vávrovou a jí podobné nahradil někdo, kdo práci věnuje více času a rozumu. Jitka
 Perutynka 


paní Vávrová 

(22.10.2004 16:24:03)
Jitko,
Tvůj příspěvek jsem musela číst několikrát. Znám totiž taky paní Vávrovou, ale asi nějakou jinou. Nejenže je opravdu milá a rozhodně ne jednoduchá. Není to zapšklá baba, která se snaží žadatelům znepříjemnit život jak se tu snažíš vsugerovat.Narozdíl od Tebe si nemyslím že jen sedí na teplém místě. Ona toho pro děti dělá podle mně víc než by musela.
To, že Vás chce vidět znovu je logické - máte vlastní dítě, hodně se toho mohlo změnit a míru vašeho přesvědčení z papíru nevyčte.
A to že si manžel se 100tisícovým příjmem nemůže udělat 2 hodiny čas kvůli dítěti, které údajně chcete - no to si snad děláš srandu ? Dítě není balík abyste na něj vyplnili objednávku a poslali poštou.
K tomu rozvodu - zrovna paní Vávrová nám říkala,že se stalo, že na všechny pohovory chodila jen manželka s tím že manžel se nemůže uvolnit z práce. Pro dítě taky jela jen manželka s tím, že manžel je v nemocnici. Po odeslání rozhodnutí o svěření do péče manžel přišel s tím, že už jsou půl roku rozvedení a on dítě nechce. Proto chtějí aby všude chodili oba.
 Jitka 
  • 

Re: paní Vávrová 

(22.10.2004 21:22:43)
Žabko,
moc tě prosím přečti si co jsi napsala a zamysli se nad tím, je to hrůza
„udělat 2 hodiny čas kvůli dítěti… „
Kdysi např. porodníci týrali ženu a dítě a když se ženy chtěla jejich vůli vzepřít řvali na ní, že je to kvůli dítěti.
My jsme prověření žadatelé- od ministerstva, v našem případě nerozhoduje Magistrát a paní Vávrová ten zákon dobře zná. Přesto mi pak lže že je to v zákoně. Žabko ještě jednou ti opakuji:pí Vávrová řekla že i když dostane posudek od psychologa, který s námi bude opět 2,5 hod mluvit že nám dítě nedá bez návštěvy manžela u ní, protože se např. můžeme rozvádět. Kdybychom chtěli 2. dítě, aby se nám po rozvodu lépe dělili, skutečně by na to přišla při 15 min. návštěvě manžela? Možná si myslí že psych. na ministerstvu jsou blbci. Ale já si myslím že divadlo bychom sehráli i před nimi. Každý úředník pak může od žadatelů chtít cokoliv, a lhát že to chce kvůli dítěti? Paní Vávrová je totiž taky dobrá herečka. Stále trvám na tom že je jednodušší a má ráda i jednodušší lidi, co jí neodporují, nebo ty co mají strach. Tak jako kdysi ty porodníci… O tom případu s rozvedeným manželem nám říkala také, ted mi to ovšem v telefonu popřela. Víš že se jim na magistrátu stalo, že asi před 3mi lety dali dítě již rozvedené matce? Tenkrát by stačilo, aby pí Vávrová zavolala dopředu manželovi a ten jí to řekl. Zjistilo se to asi po týdnu kdy už bylo dítě u matky.
Víš když jsme chodili na pohovory kvůli adopci, manželovi jsem říkala že je ráda absolvuji, když se tak odhalí alespoň jedny špatný rodiče. Na kurzech jsem později pochopila že tam sedí minimálně jedna schválená, které přijde normální dítě vychovávat výpraskem a dávat ho v 9 měs. na nočník protože to tak dělala její skvělá maminka. Skutečně mám někdy pocit, že ti nej..rodiče ke škodě dětí nejsou schváleni, nebo se jim alespoň úřady snaží dělat problémy.
 Boba 


Re: Re: paní Vávrová 

(23.10.2004 22:39:24)
malicka poznamka ke kojeni - kojeni dvou deti (nebo kojeni mladsiho a nekojeni starsiho) je opravdu divocina, kdybych Vam mohla poradit, mejte mezi detmi vetsi rozdil. Napiste mi, pokud Vas to zajima
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: paní Vávrová 

(24.10.2004 7:45:12)
Já myslim, že tady je spousta lidí, který mají děti brzy po sobě (včetně nás) a s kojením žádný problémy neměli.
Spíš bych viděla jako problém rozkojit tříměsíční dítě, který už nemá ty reflexy co novorozenec. A novorozenec adoptovaný přes stát, to je snad utopie. (Dva měsíce čekání na nezájem, pokud matka opustí dítě už v porodnici, pak podání žádosti k soudu a čekání na rozhodnutí. Nejmenší miminka přes stát bývají tříměsíční. A pokud se matka dítěte nevzdá hned po porodu, ale až později v šestinedělí, čeká se na nezájem půl roku, jestli se nepletu. O kojení tuším osmiměsíčního adopčátka se jedna maminka tady z Rodiny pokusila, protože ještě kojila starší vlastní dítě, ale neúspěšně.)
 Boba 


Re: Re: Re: Re: paní Vávrová 

(24.10.2004 22:46:15)
Ja zase znam pozitivni pripady, kdy se maminky s adoptovanym ditetem povedlo rozkojit, ne vsak plne (po kojeni dokrmovaly). Drzim Vam palce, aby vse probihalo jak u Vasich deti, ja mam mezi detmi 20 mesicu, je to divocina ;-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(24.10.2004 23:26:59)
V diskusi náhradní rodina se mluvilo (ale už nevim kdy - zkusim to ještě najít) o tom, že rozkojit i ženu, která nikdy nerodila lze s pomocí hormonů. Tohle byl ale případ maminky, která v době, kdy měli dostat adopčátko ještě kojila vlastní dítě.
Jdu to hledat.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(25.10.2004 0:12:53)
Tak jsem kvůli Miladě prosurfovala půlnocí a těsně před cílem mi počítač začal psát, že spojení se serverem bylo odmítnuto :-( tak odpovim jen na otázky z mailu.
S adopcí přes stát je to jak jsem napsala - dítě se dostane do rodiny nejdřív kolem třetího měsíce. Pak existuje adopce přímá - tj. matka si hledá někoho, komu by dítě po porodu předala. Nový náhradní rodič nemusí mít v tomhle případě žádný posudek, řeší se to rovnou přes soud a pokud souhlasí matka (popř. otec, je-li znám) a noví rodiče, neměl by bejt problém. FOD zákon o přímý adopci využívá tak, že se na něj obrací matky i náhradní rodiče (který ovšem prověření musí bejt - tim se FOD jistí) a on je dává dohromady. U přímý adopce dítě čeká na matčin dvouměsíční neájem v nový rodině, nikoli v ústavu, ale je tu určitý riziko pro nový rodiče, že by si to matka rozmyslela a pokud by chtěla dítě zpět, asi by u soudu uspěla. Proto se toho hodně adoptivních rodičů bojí. Dítě předaný krátce po porodu má ještě sací reflex, takže by neměl bejt problém ho kojit, pokud má adoptivní matka mlíko. To může mít buď pokud ještě kojí, nebo teprve nedávno přestala kojit biologický dítě a nebo se může rozkojit pomocí hormonů a stimulování bradavky miminkem. Při nějakých pokusech, který se k tomu dělaly se podařilo rozkojit i studentky, který tam byly jen kvůli pokusu a k dětem neměly mateřskej vztah.

Z deníčků adoptivních rodinek mám tohle:



stimulace bradavek sáním miminka podporuje zvýšení tvorby mléka a pokud bio dítě už odrostlo, je šance, že se pro adopčátko začne znovu tvořit mléko díky pravidelné stimulaci bradavek.
Pokud bys to chtěla hledat na netu, suplementor vyrábí firma Medela.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(25.10.2004 0:18:25)
Druhej pokus


 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(25.10.2004 0:29:30)
Jestli ani teď, tak to vzdávám... :-(


 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(25.10.2004 0:32:25)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(25.10.2004 0:45:58)
No nevzdala no :-)
Tak na adrese http://www.webpark.cz/alternativy/pomucky/XXX.jpg
 * 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení adopčátek 

(25.10.2004 0:47:27)
 Perutynka 


kojení 

(25.10.2004 0:59:04)
Jano, dívala jsem se primo na tu stranku a zahlasilo mi to ze na webparku vubec neni.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: kojení 

(25.10.2004 7:41:38)
Mně se to po vložení adresy do prohlížeče zobrazuje. Tak nevim...
 Boba 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojeni adopcatka 

(25.10.2004 22:25:13)
Ahoj Milado a Jano, o kojeni dvou maminek, ktere si adoptovali dite jsem slysela a take ted pred nedavnem cetla ve slovenskem Mama a ja (cislo si ale nevzpomenu), jelikoz v teto oblasti prozatim nemam ambice, nejsem v stavu uvest presny zdroj ;-(

V Brne je skvela laktacni poradkyne, pani Blanka Cermakova, pracuje take pro Laktacni ligu. Rozkojila nekolik mych znamych po cisarskem rezu a operacich pomoci "soudku" - maminka ma, podobne jako bernardyn ;-) na krku nadobku s mlikem, ze ktere vedou k prsum hadicky (nekamenujte me za tento popis, ja jsem opravdu laik ;-)))

Kdyby jste potrebovaly vedet vic, napiste mi na mail, s mymi dibliky nestiham pravidelne chodit na mail...
 Boba 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojeni adopcatka 

(28.10.2004 21:19:30)
ano, ano, to je presne ta pomucka, co pouziva pi Cermakova a popisovali v tom casopise.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: paní Vávrová 

(24.10.2004 23:21:18)
Nevim, jestli jsme si dobře rozuměly - ta maminka měla mlíka dost, ale to adopčátko nemělo o kojení zájem.

Naši kluci jsou od sebe 17 měsíců a teď už jsou zlatí - hrajou si spolu, pomáhají si a vzájemně se ochraňujou :-)
 Týna a Mína 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: paní Vávrová 

(24.10.2004 23:37:47)
Co je proboha "adopčátko" ???To fakt je hrozný slovo.No nic,kdysi jsem četla,že v Itálii jakýsi vdovec kojil svojí dceru,která jenom plakala a nechtěla nic jíst.Tak moc mu jí bylo líto a tak moc byl zoufalý ze smrti své ženy,že se z toho rozkojil.Co vy na to?
 Jitka 
  • 

Re: paní Vávrová 

(22.10.2004 22:36:35)
Žabko, nedá mi to
paní Vávrová na mne také nejdříve působila také kladně. Ted už tvrdím nejde ji o děti, to jen pořád tvrdí, mám pocit že snad nedělá nic.
-paní Várová řekla, že až půjdeme k k psycholožce, dítě nám musí někdo pohlídat, aby nevyrušovalo. (Psycholožka bude podle svých slov posuzovat,jak nové dítě „ohrozí“ to naše a naopak.)Od porodu mi mé dítě někdo ale hlídal skutečně jen párkrát, je fakt kouzelné, nechci být kvůli úřadům bez něj.
- má pocit že bych další dítě měla dostat až nebudu kojit! Mé adoptované dítátko pak žádnou šanci na mateřské mléko nedostane.
-naši žádost o přerušení chtěla poslat k ní, že ji přepošle sama na ministerstvo což neudělala.
-ubezpečovala mne že naši žádost prohlédla máme všechny doklady odevzdané, až na ministerstvu zjistili že ne.
-úřednice na naší MČ s težkou zrakovou vadou práci měla ráda. Ale trvala jí déle udělat, někdy byla odkázána na pomoc kolegyň, což všichni chápali nikdo z nás si na ní nestěžoval… Paní Vávrová, (v rozporu s ministerstvem ) řekla, že do pořadníku nás zařadí podle toho, kdy byli žádosti doručeny jí z MČ.
-V roce 2001 jsem jí několikrát volala co je s žádostí, ke konci roku se rozhoupali a dali žádosti i jiným psychologům. Počátkem ledna jsme měli jít na pohovor, vybrala jsem si dovolenou a psycholožka mi 2 dny předem zavolala- paní Vávrová jim právě sdělila že nás musí řešit ministerstvo.
- když jsem s ní chtěla kdysi mluvit byla měsíc nemocná, když jsem poté volala, řekli mi že týden byla v práci a je nemocná zase.
- nyní když jsem k ní chtěla jít trvalo to 3 týdny, dvakrát si nedopatřením vymyslela stejnou výmluvu(kvůli jistému dítěti). 3 měs. po obnovení žádosti mi pak do telefonu sdělila, že se ještě do naši žádosti nedívala a možná u nás nebylo místní šetření, a řešit by nás dříve stejně nemohla. Nevíte to někdo ?
- také jsi jí věřila jak chodí po matkách těch dětí a snaží se o nich získat maximum informací?
-již 14 dní má u sebe maní Vávrová naši žádost o písemné informace co musíme jako prověření žadatelé dále splnit, zatím neměla čas odpovědět. Nevíte to někdo ?
- mám ověřeno, že paní Vávrová je skutečně trochu nemocná , což jí nepřeji. Kdyby ale z toho důvodu odešla na jiné hůře placené místo- třeba zpátky do DD, uvolnilo by se místo pro někoho, komu by o děti šlo.

Mne pomohli zde na rodině jiné kdysi odvážné maminky které si stěžovali na porodníky, varovali další maminky,kolikrát byli napadáni těmi méně přemýšlivými, věci se hnuli a já díky nim měla hezký porod. Díky všem. Ted je asi řada na mne stěžovat si na úřednici. Bude pak nějaké dítě a rodiče šťastnější? Jitka
 Perutynka 


Re: 

(23.10.2004 0:20:26)
Jitko,
pochopitelne neznám vas konkretni pripad a nebyla jsem u vasich jednani. Osobni zkusenost s pani Vavrovou jsem mela naposledy pred rokem a byla diametralne odlisna od te tvoji. Pochybuji, ze by se za ten rok tolik zmenila, ale mozne je vsechno.
Nikdy jsem neslysela ze by chodila po matkach a shromazdovala od nich informace takze tohle ti ani nepotvrdim, ani nevyvratim.
Sebe nepovazuju ani za jednoduchou ani za ustrasenou a bojici se projevit svuj nazor a presto jsem s ni vychazela dobre. Nepamatuju si uz jak dlouhe byly objednaci lhuty, ale ve chvili kdy na dite cekas 2 roky nehraji 3 tydny nijak obrovskou roli.
Co se kojeni tyka - treba se obava, ze bys na adoptivni mimco nemela tolik casu. Zeptala ses proc? Mam kamaradku, ktera koji 10x za den (to neni preklep) pulrocni dite a tam si teda dalsi, kteremu by mohla venovat tolik casu neumim predstavit. To ze bys chtela kojit i adoptivni je preci skvele - na to by meli slyset.
U psychologa se vyplnuji testy na pocitaci, je toho hrozne moc a s ditetem by to asi neslo pokud neni v kocarku. Ale to vsechno je preci na domluve.
A osobni navsteva budouciho otce podle mne neni jen formalita. Nekdy chce zena dite MOC MOC a chlap jen aby mel pokoj - podle mne chtej zjistit treba zrovna tohle.
O pripadu s rozvedenou - to je to co jsem psala. I proto se jistej.

Tobe se nelibila moje formulace udelat si cas kvuli diteti ... no a mne se zas nelibilo jak se tu ohanis statisicema jako by si pred nima mela sednout s prominutim na zadek. Nesedne. Holt se stavi ke vsem stejne a to je dobre.

A stale si myslim ze o deti ji jde. Vim, ze zve rodice s adoptivnimi detmi na magistrat i kdyz uz jou uzavreny pripad. A to nemusi, nema za to zadnou carku, proste ji zajima jak se ty deti maji. Ze nechodi na osobni navstevy do rodin to docela chapu - to preci dela socka na MC, vem si ze na magistrate se soustreduji zadosti a deti za celou Prahu.
Zadost jsme podavali taky v roce 2001 a skatule hejbejte se s nama taky provadeli - ale to melo objektivni duvod - menil se zakon, agenda prechazela na ministerstvo a zpatky na magistrat. Na psychotestech jsme byli na ministerstvu a pak znovu na magistrate. Ja to ale nepovazuju za sikanu. Proste holt v tom nasekali zakonodarci bordel a odnesli jsme to vsichni. Kdyz mi nebylo jasny proc jsou ty prutahy tak jsem se zeptala - mam preci pusu - a bylo mi to ochotne vysvetleno. Overila jsem si to a bylo to OK.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: 

(24.10.2004 8:23:19)
Já paní Vávrovou neznam, takže konkrétně k ní se vyjadřovat nebudu a o její osobu mi nijak nejde, ale jen si říkám, k čemu to je, že si zve již adoptované děti k sobě na návštěvu. Myslíte, že kdyby někdo adoptovanému dítěti doma ubližoval, nebo ho zanedbával, bude se tak chovat i u ní v kanceláři? A když navíc k těm lidem na návštěvy chodí sociálka, která má právě tohle zjišťovat, případně poradit s naskytnuvšími se problémy, mají takový návštěvy na úřadě ještě smysl?

A k těm návštěvám před osvojením - v tom si myslim, že už se názory můžou lišit - někdo má pocit, že se děje právě jen všechno to, co už je potřeba a pak to samozřejmě cítí tak, že to dělá pro dítě. Ale někdo má pocit, že všechno podstatné se už odehrálo a úřad už si začíná vymýšlet něco, co je už k ničemu (případně potřetí totéž) a cítí to jako že už to nedělá vůbec pro dítě, ale jen tak z libovůle někoho na úřadě. Potom už logicky reaguje jako Jitka (já nevim, jestli v jejim případě oprávněně) - tedy že už to nedělá kvůli dítěti, ale kvůli úřednici. Samozřejmě by se to vyřešilo, pokud by zaměstnanci úřadů vysvětlovali jaký má to či ono smysl, případně kdyby se na to žadatelé dokázali ptát. Ovšem na některý dotazy neznají odpověď ani sociální pracovnice (např. proč se vyplňuje několik téměř stejných žádostí a ne jen jedna, která by se okopírovala).
 Perutynka 


Re 

(24.10.2004 12:53:32)
Asi jsem to nenapsala dost jasne s tou navstevou na urade s jiz adoptovanym ditetem. Neni to direktiva. Zavolala jsem jim ze mame za sebou soud (nemusela jsem - ale byla prece tak mila - to ji priznala i Jitka :-) a ona se zeptala jestli se nechceme stavit, ze by nas radi videli. A predstav si, ze jsme si dokonce dali kafe s psycholozkou u ktery jsme byli predtim na psychotestech a dobrovolne. Asi jsem divna, ale snazim se i v urednicich videt predevsim lidi a ne nepritele cislo jedna. A vo tom to je ...
Jo a ptala ses jakej to ma vyznam? Pro mne to vyznam melo ale nejsem si jista jestli ma cenu tady rozpitvat jakej.
 Honza 
  • 

Re: Re 

(24.10.2004 13:02:23)
Vida, zajimavy zazitek. Souhlasim s Vami, ze to muze byt pro mnohe z nas prinosne .. takova prijemna navsteva na urade - ale zase budme uprimni: ne vsichni o takove kafe s milou pani psyhcolozkou stojime. to bych radeji se svym malym adopcatkem vyrazil napr. do ZOO.
 Perutynka 


Re 

(24.10.2004 13:12:12)
Neboj .. stihame i ZOO :-) ale tam by nam pulhodina nestacila :-)
 Honza 
  • 

Re: Re: paní Vávrová 

(24.10.2004 14:27:23)
Odvahu Jitko. Jen do toho. Představte si jen takovou maličkost jako že paní Vávrovou nahradí nějaká "zdravější" sociální pracovnice. Bude více v práci a více dětí se tak rychleji dostane novým rodičům.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: paní Vávrová 

(25.10.2004 18:43:54)
Paní Vávrovou neznám, ale je pravda, že u nás je dvacet tisíc dětí v ústavech a adopce se zbytečně protahují. Takže něco bude špatně.
 pipa 
  • 

Re: Re: Re: paní Vávrová 

(7.11.2004 14:13:16)
Mam pocit,ze jste se snad vsichni zblaznili.Pani Vavrova je dama velmi kultivovana a vzdelana. Rozhodne sedi na spravne zidli,a preji vsem,aby z ni meli stejne pocity jako ja,muj manzel a nase sedmi mesicni dcera, kterou jsme dostali,kdyz ji byli dva mesice.Takze neni pravda,jak tu nekdo mylne informoval,ze nejmensi miminko jake muzete dostat je trimesicni.Vsichni nas strasili,ze nam budou urady a statni instituce hazet klacky pod nohy,ale opak je pravdou.Vsichni byli skveli.A to jsme naprosto normalni lidi, kterym se jen nedarilo mit vlastni miminko.Ted ho mame,a je to ta nejskvelejsi vec jaka nas mohla potkat.Takze vy,co na miminko teprve cekate,drzime vam palce,a nebojte se,ty lidi co tam sedi,tom delaji dobre.
 Červánek 


Re: Re: Re: Re: paní Vávrová 

(9.11.2004 16:22:18)
Milá Pipo,

neznám pani Vávrovou a osobně Ti opravdu přeji pozitivní zkušenosti, které máte s adopcí.

Ale kdybys chodila na diskuzi o náhradní rodině, tak bys zjistila, že ne všichni dělají svoji práci tak jak mají a to házení klacků pod nohy - ať si pod tím představíš cokoliv - se opravdu děje.
A taky si nejsem zrovna dvakrát jistá, že ti lidé, co tam sedí, že svoji práci dělají dobře - kdyby ji opravdu dělali dobře, nebylo by u nás v DD 20t dětí a my jako ČR nebyli na 2.místě co se týče počtu dětí v DD - hned za Rumunskem - myslím, že to mluví samo za sebe...

Hodně štěstí s malou - mám taky jednu doma:o)))
 sally 


Jano 

(26.10.2004 3:07:33)
tak si čtu průběžně tvoje články o adopci a musím ti říct, že dojem z nich mám velmi silný - a to, že pokud by se něco stalo se mnou a mým mužem, tak bych byla velmi nerada, kdyby moje dítě vychovával někdo takový jako ty.

Čiší na mě z tvých příspěvků určitá nejistota - schovávající se silácké řeči o tom, jak jsou všichni okolo blbí a nechápou tě (doktoři nechápou osobitost tvého dítěte, které ve třech letech nemluví, sociální pracovnice nechápou osobitost tvou).

Představuji si to tak, že adopčátko sebou vleče dost svých vlastní zmatků, aby bylo ještě navíc vrženo do rodiny, kde se problémy se sociální pracovnicí řeší tím, že si uděláme dredy "aby viděla" (respektive "aby všichni viděli, jak jsem výjmečná a jak ona je omezená, když to nechápe"). Tvoje demonstrativní odlišnost mi přijde jako puberťácká trucovitost - a nesdílím optimismus státních úředníků v tom, že by se to mohlo zlepšit za dva roky... nicméně doufám, že časem z toho skutečně vyrosteš - budeš žít tak, jak chceš proto, že to tak chceš a ne na protest proti něčemu.
 Stana 
  • 

Re: Jano 

(26.10.2004 4:25:24)
Sally to, cemu ty rikas "nejistota" u Jany, bych ja nazvala "arogance". Hrat si s dvema malymi detmi v pritomnosti socialni pracovnice a nechat je zapalovat a shasinat svicky, mi prijde jako hra s ohnem, nebo-li sabotaz sebe sama. Jana asi cizi deti nechce, ale nevi jak se k problemu postavit. Nechat manzela se socialni pracovnici, aby vse sam vyresil, odejit na dve hodiny, protoze deti venku krici, taky nesvedci o Janine zodpovednosti. Komu Jana ty deti sverila? Proc kamaradka nedokazala na deti dohlidnout a uklidnit je? Co ma Jana jako prioritu? Odvolani zni velice arogantne - hlavne bod 1 -nemaji bydleni, maji najemnika, pouzivaji spolecnou koupelnu, spolecny zachod s najemnikem, ktery si udajne hral na strese s ditetem,dite melo v ruce zapalky...hmmmm
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Jano 

(26.10.2004 7:35:49)
Sally, ehm - já napsala, že budu mít od kamarádka pár dredů. Konkrétně jich mám jen šest a kdybych chtěla, mohla bych je lehce schovat do culíku. Když si ale všichni začli představovat celou hlavu, schválně jsem to tak nechala, protože bylo docela zajímavý sledovat kvůli čemu dokáže někdo člověka soudit. Ono jde totiž o princip - dredy pro mě nejsou experiment a na vzhledu mi nijak zvlášť nezáleží.

Stáňo, děti venku začly křičet hlavně proto, že se vzbuduli po cestě autem (máme to na sociálku 16 km) a v autě nás nenašly, navíc ten menší chtěl nakojit. Na úřad jsme s nimi nemohli, protože to bychom tam si tam toho asi moc nepročetli a babičky by si buď musely vzít dovolenou, nebo přijet skoro třista kilometrů, což by bylo možný, kdybychom to ovšem věděli trošku víc předem. Já jsem si spis pročetla když mi ho přinesli k nahlédnutí přímo domů, ale manžel v tu chvíli doma nebyl, takže měl informace jen mnou zprostředkované a proto bylo žádoucí, aby si spis taky pročetl. Moje připomínky znal a sám navrhl už předem, že to se sociální pracovnicí probere (původně tam chtěl zajet úplně sám, abych mohla být s dětmi, ale když se nám nabídla kamarádka, která děti dobře zná a jezdí s námi na výlety, využili jsme, že aspoň půlhodinku na to kouknem spolu). Nevim co je na tom špatně - je stejně tak rodič a stejně tak svéprávnej jako já.
Moje prirorita v tu chvíli byly zcela jistě děti.

Náš podnájemník je už několik let náš kamarád, vystudoval na faráře a momentálně pracuje v projektu na spolupráci s místní Romskou komunitou. Skoro by se řeklo ideální strejda pro romčátko. Ovšem teď se od nás stejně stěhuje pryč jak bylo předem domluveno a jak jsme to řekli i sociální pracovnici. Jen sháněl bydlení v době kdy jsme měli volnou místnost a nevím jak to mohlo ohrozit adoptivní dítě.

Se sirkama naše děti umí zacházet. Umí zapálit a sfouknout svíčku, Umí na zahradě rozdělat oheň a uhasit ho vodou z hadice, kterou umí samy pustit. Myslíš, že rozdělávají oheň doma na koberci a zůstávají bez dozoru, takže můžou podpálit dům? Pokud jo, tak to je jen Tvůj problém s bujnou fantazií.

 Psychouš 
  • 

"Zapalky nepatri do rukou detem" 

(26.10.2004 13:05:56)
... mozna je to malo "alternativni", ale myslim si, ze je to stoprocentne pravda. A specialne u tak malych deti.

Nebo myslite, ze se jim jejich "zrucnost" bude v budoucnu hodit? :-)
Ja to tipuju jako umyslnou provokaci, pripadne jako ukazku ultraliberalni vychovy "je, ten nas Pepicek je ale zivy a jak pekne rozbil to okno". :-)

Kazdopadne si myslim, ze neni vhodne sverit dite nekomu, kdo jej v utlem veku "nauci" pouzivat zapalky.

Ale je mozne, ze to s temi zapalkami neni tak "zhave" :-) a byla to spise provokace na nás.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: "Zapalky nepatri do rukou detem" 

(26.10.2004 13:40:26)
Skoro se mi chtělo nechat Tvůj příspěvek vyznít, ale nějak mi to nedá :-)

Topíme dřevem (i v létě kvůli ohřevu vody), takže logicky děti jsou přítomny tomu, jak táta kácí stromy, řeže je a štípe, pomáhají dřevo v rámci jejich možností nosit a skládat a logicky jsou taky přítomny zatápění a přikládání. Z toho důvodu se nám zdá vhodný, aby uměly s ohněm zacházet, věděly, že pálí, že se nesmí otevírat bez dozoru dvířka od kotle a další věci. Tim, že bychom je k tomu nepustili bychom si zadělali na to, aby se vydaly ten magickej oheň zkoumat sami bez znalosti následků. Radši je učíme s ním zacházet. Dá se předpokládat, že v paneláku bychom je to neučili :-)
 Psychouš 
  • 

O motorove pile 

(26.10.2004 13:58:15)
Deti v tomto veku nezkoumaji to, o cem se jim jednoznacne rekne, ze to zkoumat nesmi. Nejdrive jsem chtel napsat o tech dvirkach od kotle, ale vidim, ze i tohle (za dozoru) uz zvladnou.

Predpokladam, ze s motorovou pilou budete postupovat stejne, ostatne alkohol taky radeji pod dohledem rodicu.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: O motorove pile 

(26.10.2004 14:24:57)
Myslíš, že už je vhodnej čas i na motorovku? Zatim ji uklízíme mimo jejich dosah, což v případě kotle nejde...
S tim alkoholem to bude horší - prakticky se u nás nevyskytuje. Ale možná bychom jim mohli najmout instruktora - podnájemník by to zcela jistě vzal - jenom se bojim aby didaktickej materiál nevychlastal zcela sám - no ale i to by byla dobrá názorná ukázka :-) A nejvíc se bojim jak je naučim vařit z trávy - aby se neopařli rozpálenym olejem, víš?
 Psychouš 
  • 

Re: Re: O motorove pile 

(26.10.2004 15:01:14)
Ja nevim, ale bojim se, ze kdyz je k tomu nepustite, tak si zadělalate na to, ze se vydaji ty veci zkoumat sami bez znalosti následků. Radši je učte s ním zacházet. ;-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: O motorove pile 

(26.10.2004 15:47:45)
No jo, tak se vraťme k tomu, že přístupu ke kotli zamezit nelze, zatímco přístupu k motorovce ano. Zakazovat můžu co chci, ale nikdy nemůžu mít jistotu, že to budou děti vždycky respektovat - proto chci, když náhodou přes zákaz sami otevřou kotel, aby ho uměly i zavřít. Motorovka je v "šuplíku" ponku, kterej se těžko vytahuje i dospělýmu člověku. To se mi zdá bejt dostatečně srozumitelný.
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: O motorove pile 

(26.10.2004 15:54:28)
Ani se nedivim, ze ta odpoved docela trvala. ;-)
No ja si fakt myslim, ze zapalky a podobne veci nepatri do rukou detem a ze male deti musi jasne vedet, ze to a to se za ZADNYCH okolnosti nedela. Protoze to pali, protoze by to bolelo, tekla by krev, atd.

Ovsem uznavam, ze to pak neni ani trochu alternativni ;-).
 Madrigal 


Re: Re: Re: Re: Re: O motorove pile 

(26.10.2004 16:08:51)
Psychouši, ty máš doma nějakej problém?
Na mě to působí tak, že se tu navážíš do Jany za každou cenu, ať už řekne A nebo B. Obdivuji Janu, že ti tak trpělivě odpovídá, když tobě ani o její odpovědi moc nejde, viď?
Nechtěla bych bejt tvoje dítě ani za mák. To mi věř. Takovýho tátu prudivýho mít, to je za trest. A manžela jakbysmet.

 Psychouš 
  • 

:-) 

(26.10.2004 16:13:19)
No jo, kazdy jsme nejaky.
Ale musim priznat, ze pana Karbana škádlím jeste radeji. ;-)

Kdyz nekdo vi za kazdych okolnosti a v kazde situaci jak se veci maji SPRAVNE delat, tak me to pochopitelne zajima a chci se neco poucneho dozvedet. ;-)
 Konstanta & 3 raraši 


Re: :-) 

(26.10.2004 16:25:47)
No, nemam pocit, ze by Jana vystupovala stylem, ze ma za vsech okolnosti vzdy a ve vsem pravdu a zevsechno zna nejlip...

Jeste k tem sirkam &spol. Nepamatuju se, kdy jsem ja mela poprve v ruce sirku, ale urcite take hodne brzy. Presto (a nebo prave proto?) jsem nikdy zadny pozar nezalozila. Dite, ktere zije na vesnici, ovlada nutne jine dovednosti nez dite mestske. Napr. dite zijici v dome, kde se drivim topi v kamnech v obytne, resp. bezne pristupne mistnosti bude mit k ohni jiny vztah a jine znalosti o nem, nez dite zijici v panelaku. Na druhou stranu mozna dlouho nebude vedet, ze se prechazi na zelenou, protoze semafor poprve uvidi kdovikdy. Ja jsem ho treba v realu videla az v puberte.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 17:01:13)
Milado,
to asi jo :) Pokud bude davat v hodine pozor ;)
Nicmene to bude znalost na podobne urovni jako u panelakoveho ditete, ze sirkou se da rozdelat ohen, ktery pali a ktery dokaze spalit=znicit kdeco. Bude to teoreticka znalost, ktera v danou chvili nema prakticke pouziti.

Myslim si, ze pokud se dite setkava s necim denne, je lepe ho naucit s tim zachazet, danou vec pochopit, nez mu ji jenom dokolecka zakazovat.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 17:10:10)
Konstato, možná jsi Psychouše špatně pochopila. Ty to těm dětem nemáš DOKOLEČKA ZAKAZOVAT. Ty je máš mít vychované tak, aby JASNĚ VĚDĚLY, že se to nedělá ;o)
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 17:18:55)
Coz u malych deti nebyva problem, kdyz se jim to rekne dostatecne jasne.
 Mirka, šestiletý syn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 17:59:04)
Nazdar diskutující!
Jenom bych lehce chtěla upozornit, že přestože se považuji za dobře vychovávající matku, mám se svým živým synkem - pokušitelem tu zkušenost, že i když JASNĚ VÍ, ŽE DANOU VĚC NEMÁ DĚLAT, přesto si ji příště znovu a znovu dokolečka vyzkouší, neboť co kdyby náhodou mámino vysvětlení a jasný zákaz dneska už neplatil... Je fakt, že mi tím značně leze na nervy, ale bohužel, už má takovou povahu a s tím nic nenadělám, i kdybych se na hlavu stavěla. Takže, máte-li doma tvárné a poslušné dětičky, které po JEDINÉM vysvětlení IHNED pochopí, že zakázanou věc SKUTEČNĚ NESMĚJÍ dělat, můžete si gratulovat k obrovskému štěstí. To máte výjimečné dítě, a velmi si ho važte. Většině rodičů je toto potěšení upřeno...
Zdraví M
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:07:41)
V sesti letech je to trosku neco jineho, ale u mensich deti je normalni, ze mantinely dodrzuji. Take je neco jineho rekneme zakaz brat hracku a neco jineho vedomi, ze ohen pali a manipulace s nim je proto vyhrazena dospelym.

Zamykate nebo schovavate doma nože? :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:30:26)
Ne.



K ostatním dotazům později. Vrátili jsme se z procházky a jdem se vykoupat.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:37:00)
Jano, ty jsi ale nezodpovedna matka! :o))

A jeste je vykoristujes. Chudacci, takhle mali a uz musej pomahat v kuchyni. Krom toho delaji jeste zenskou praci. HRUZA!
Tobe nejen ze by nemeli sverit dite k adopci, Tobe by meli ty Tve vlastni honem odebrat!
:o)))

To jsi zase Psychousovi &spol prilila oleje do ohynku... :)

PS: Ale klukum to jde dobre ;)
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:09:28)
Chtel bych videt matku, ktera SE POVAŽUJE za matku ŠPATNĚ vychovavajici :-).
 Mirka, šestiletý syn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 20:14:38)
Ahoj Psychouši!
Máš pravdu, že i ta nejkrkavčejší matka by si o sobě myslela, že je nejlepší matkou na světě... Ale... myslím, že vím, co říkám, když tvrdím, že se "považuji za dobrou matku". Nemá smysl, abych tu na netu kohokoliv přesvědčovala, a tudíž spoléhám na tvou velkomyslnost, že mi budeš věřit. Musíš si vystačit s konstatováním, že syna netýrám, vedu ho, jak nejlépe umím, vysvětluji co má a nemá dělat a proč, věnuji mu spoustu svého času a své energie, investuji do něj i spoustu peněz (což samozřejmě není to nejpodstatnější). Chválím, když je za co, podpořím ho v odvaze a naději, nevysmívám se mu a neponižuji ho. Dávám mu najevo svou lásku, jeho potřeby upřednostňuji třeba před přivýdělkem atd. atd. Myslím si skromně, že se nemám za co stydět.
Přesto je syn takový, jaký je: pokouší, "otírá se" o hranice, zkouší, kam až může. Nezbývá právě a jen nic jiného než ZNOVU A DOKOLEČKA opakovat a opakovat a opakovat...
Zdar práci a výchově obzvláště!
M.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:15:13)
Hm, opravdu bych vám přála naše dítě. 100x mu řeknete, že se něco nedělá, 100x ho plácnete přes ruku, a stejně půjde a UDĚLÁ TO... jak si asi myslíte, že ho jinak vychovávat než neustále dokolečka opakovat, že to či ono nesmí???
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:22:06)
A šáhne na horká kamna? :-) Dite musi mit zkusenost, ze zakazy maji nejaky opravdovy smysl.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 18:28:40)
Dobrá otázka ;o) Naše starší si sáhla na horkou troubu tak pět minut poté, co její první spáleniny z horké trouby zmizely pod aquagelem... Co kdyby ta trouba mezitím náhodou vychladla... No, jenom tak poznámka bokem, moje děti si se sirkama nehrajou. I když, vzpomínám si, jak jsem byla těhotná, tak jsem tu se Sosanem řešila, že jsem tak nezodpovědná, že přes silnici nevodím dítko za ruku (nechtělo ani za nic).

S.
 Červánek 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 19:19:43)
Sylvie,
víš co je nej? Máš jistotu, že o své bio-dítě nemusíš s nikým bojovat a nemusíš prokazovat svoji "svéprávnost" k rodičovství - o nichž bych mmch u spousty bio-rodičů pochybovala - prosím Tě to je jen obecně - ne na Tebe:o)))

Ale my adoptivní rodičové musíme prokazovat svoji "svéprávnost" dost ponižujícím způsobem - to ještě pochopím u nás bezdětných ( i když dobrovolně:o) - ale u těch, co už mají děti, my to přijde až obludné - zvláště při počtu 20000 dětí v DD.

Ještě se tu někdo zmiňoval o tom, že ty děti, co jsou v DD, nejsou právně volné - ale sorry, pěstounská péče se děje za účasti rodičů, tzn. že tam ty děti setrvávají jen z vůle ředitelů DD, sociálních pracovníků a těch všech, kteří konají v "zájmu" dítěte!!!!!!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(29.10.2004 15:02:40)
Sorry že se k tomu vracím až teď.
Psychouši - na horká kamna nesáhne. Dokonce ani na chalupě nechodí ke kamnům a neotvírá je, protože pochopil, že PÁLÍ - viděl oheň a cítil, že hřeje.
On nedělá věci, které by pro něj byly nebezpečné. Kupodivu, i přes to, že je hyperkinetický je na sebe poměrně opatrný. Nikdy nespadl ze schodů, a chodí po nich cca od roku a čtvrt. Chodí po nich opatrně. K horkým věcem se nepřibližuje a sám komentuje, že PÁLÍ. "Vážnější" úraz měl jednou, kdy si prokousl ret při pádu na asfalt a zůstala mu jizvička. Toť vše. Mimochodem i ten nůž bere do ruky zcela profesionálně, když se k němu dostane (nedáváme mu ho, párkrát ho sebral z kuchyňské linky a byl mu hned odebrán).

Problém je zakázat mu něco, o čem VÍ, že to nebolí (nepálí). Není blbý a ví, že vyléváním vody z vany na podlahu si neublíží... a vysvětlovat mu, že namočí prádlo v košíku a ono shnije, když si toho nevšimneme (třeba), nebo že mamince (tatínkovi) přidělává práci... nevím, jestli to ve 21 měsících správně pochopí.

Má zakázáno dost málo věcí, ale dělá je opakovaně:
1) Otvírání lednice a přerovnávání jídla uvnitř.
2) Štourání se prstem (tužkou) v plynových kamnech.
3) Vylévání vody z vany na podlahu nebo mléka (čaje) z láhve KAMKOLI

Takže nesdílím tvůj optimismus, že dítěti stačí něco párkrát zakázat. Některým dětem očividně ne.
 Hanka* 


: :-) - pro Monty 

(26.10.2004 18:47:51)
Monty to jste ještě v pohodě. Moje kámoška má kluka, kterýmu i kdybys to řekla TISÍCKRÁT tak to stejně nepomůže :o) Takže nemáš až zas tak zlobivý dítko - věř mi :o)
 Psychouš 
  • 

Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 18:51:55)
A kolik mu je? Ono to je vetsinou zpusobeno tim, ze to dite NEZVLADA.
 Hanka* 


Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 19:08:54)
Teď mu budou 3 roky. Já svoji kámošku těžce obdivuju - malej není zlej - jen je to prostě živelná pohroma - opravdu.
Já už jsem jí kolikrát říkala ať řekne doktorce,že je hyperaktivní . Ona nechce......
A přitom už toho má kolikrát fakt plné zuby.
Jednou jí to toiž řekal asi před rokem a DR jí na to odpověděla - No a co tak je trochu živej ! Ale bohužel Dr. neviděla jeho řádění, jelikož ho měla kámoška na ruce..
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 19:48:45)
Psychouši, tak odpověď trvala proto, že jsem se věnovala dětem. Ono i včera jsem sem psala ráno, v poledne a večer, protože jinak jsme byli s kamarádkou a podívat se na ovečky. Dneska dopoledne v MC, odpoledne u rybníka a zítra dopoledne mám zas program pro děti v MC, tak mi zas budou odpovědi "trvat":-)

Záleželo by jací by ti jehovisti byli. Kdysi jsem takhle s kamarádkou rozebírala, jestli je v pořádku, že její spolužačka - Jehovistka bude učit na prvním stupni ZŠ. Ona tvrdila, že ta spolužačka je natolik rozumná, že kdyby jim to sama neřekla, nikdo by to na ní nepoznal a ve výuce se to taky s největší pravděpodobností neprojeví. Ovšem asi bych se bála, že jako matka by dětem tu "filosofii" předávala a děti by neměly možnost volby. Nevím. Záleží jestli by byla volba mezi více rodiči, nebo jen rodiči a DD.

Nemyslim si, že bych se snažila poučovat jak se co má správně dělat. Spíš se bránim proti tomu, aby to někdo servíroval mně.

Konstanto, znáš nějaký dítě, který by nechtělo napodobovat dospělý? A znáš nějaký dítě, který by svou pomocí dospělým urychlilo práci? :-)
Ale vážně jsem před vydáním rozhodnutí měla trošku obavy, aby někdo nezačal řešit, jestli dobře vychováváme ty naše dětičky - naštěstí teda v tomhle směru nikdo pochybnost nevyjádřil, ale fakt mě to napadlo a byla jsem z toho trochu nesvá - to bych si do smrti vyčítala, že jsem na nějaký testy lezla.

Na psychouše trpělivost většinou mam. On občas přijde s něčim užitečnym, co fakt stojí za přemýšlení (třeba jeho definice nestabilního manželství). Bohužel jindy mě zas překvapí něčim, co je vážně mimo (např. zabíjení Afričančat). Zrovna dneska jsem uvažovala, že bych ho pozvala na návštěvu, protože při osobním setkání by asi nebyl tak jízlivej a mohla by z toho bejt přínosná diskuse, popř. pokud má děti, zajímavá konfrontace při jejich setkání s dětma našima :-)

Sally, já jsem s tou alternativností nepřišla. V jednom ze článků jsem napsala, že jedním z důvodů zamítnutí bylo manželovo cestování, ale že my jezdíme často s ním a dostala jsem reakce ve stylu adoptivní dítě potřebuje domácí zázemí a ne rodiče kočovníky. V posledním článku jsem napsala, že ve spisu máme, že žijem alternativně a co by na to asi řekli opravdoví hipíci? Čímž jsem chtěla říct, že sama bych pro nás to označení nepoužila. A pak jsem zveřejnila výňatky z mailů, který mi přicházely v průběhu rozhodování o tom, jestli budeme psát odvolání nebo ne, ne proto, abych nás vykreslila alternativně, ale abyste viděli, co spoluovlivňovalo naše rozhodování, protože nebejt těch mailů a rozhovorů s kamarádama, nevim, jestli bychom se nerozhodli jinak. Když se mně manžel ptal, jestli byly nějaký zajímavý reakce, musela jsem mu říct, že nejvíc se řeší moje dredy :-(

Červánek adoptovala čokoládovou Martinku tuším ve dvou a půl letech. My bychom rádi čokoládový dítko ve věku navazujícím na bioděti, jak to doporučuje např. pan profesor Matějček, protože jeho argumenty mě přesvědčily. Na pěstounskou péči za účasti rodičů si netroufáme, tak myslím, že je lepší dítě jen adoptovat, než přecenit své síly.

Taky jsme řešili, co by bylo s našimi (případně i adoptivními) dětmi, kdyby se ná něco stalo. Máme naštěstí o rok až dva mladší sestry, takže jsme v lepší situaci než vy. Bylo by to pro ně dost těžké, ale pokud by to aspoň trochu šlo, prý by se pokusily naše děti nerozdělit. Akorát kdo by spravoval náš majetek jsme teda vůbec neřešili. Počítáme, že peníze z něj by šly zcela automaticky dětem.

Janino, taky mi je z toho spíš smutno.


 sally 


Re: Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 20:41:57)
Jano,
no já taky počítám, že peníze z našeho majetku by šly zcela automaticky dětem... ale o to, aby ty peníze měly se musí někdo postarat. Sorry, ale batole těžko např. prodá dům a uloží peníze do banky- i kdyby nastokrát dědicem domu bylo. Takže je potřeba, aby se o ten majetek někdo "staral" a to dle stávající situace. Nechci, aby byl dům např. automaticky prodán - co když děti budou už skoro plnoleté a mohly by (a chtěly) naopak v tom domě za pár měsíců samy bydlet? Navíc tady je nemovitost nejúčinnější způsob uložení peněz. Cena našeho domu vzrostla za dva roky o 20% - čili zatím by dávalo smysl dům pronajímat - protože utržené peníze z prodeje uložené v bance nikdy tolik nevydělají. Ovšem zase - batole těžko něco takového rozhodne a těžko bude jednat s případnými nájemci domu. Prostě nevím, co se může stát - třeba nastane situace, kdy bude výhodnější dům prodat - a nebo kdy námi vybraní pěstouni budou v kritické situaci a budou potřebovat peníze na to, aby mohli děti dál vychovávat. Takže dává smysl, aby s tím majetkem měl někdo právo nakládat - zvlášť proto, že toho majetku není moc a bude to chtít trochu rozvahy.

No a k té alternativnosti - mě už se to nechce rozmazávat, docházejí mi síly... co jsem chtěla říct je, že mi jsou šumafuk dredy a spaní pod stanem a vaření z marjány (byť třeba ty dredy a marjána mi fakt nic neříkají - ale já jsem jiná generace) - děti zapalující svíčky a krájející brambory naopak vítám (tak jako to, že se děti naučí např. plavat - zvlášť pokud "bydlíme u rybníka"), ale vadí mi ta prezentace toho všeho - a domnívám se, že právě to může být důvodem zamítnutí... alespoň pro mě je důvodem, proč jsem psala, že bych si tě jako náhradní matku pro svoje dítě (alespoň teď v tomto okamžiku a této situaci) nepřála.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 20:54:20)
Beru.

K tomu domu - nebydlíme ve vlastním, takže by se řešil jen obsah domu, a s tim doufám by mohli nakládat příbuzní bez papírování. Spíš jsem narazila na to, že podle našich zákonů (alespoň podle toho, co se mi podařilo zjistit) nemůžu děti "odkázat" konkrétní osobě (osobám). Můžu to udělat jen s hmotným majetkem, nebo jak se to oficiálně nazývá. Když si ale do závěti napíšu, kde chci rozsypat popel, nebo kdo se má starat o děti, nemusí to podle zákona nikdo respektovat - je to jen na dobré vůli vykonavatele závěti. Já teda doufám, že naše příbuzenstvo by se předevšim snažilo pomoct dětem, ale kdyby ne, nemohla bych to snad nijak ovlivnit. Ale jak říkám - tohle jsem se dočetla, nejsem právník.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 21:02:01)
Jani, s tím nakládáním s věcma si nejsem tak docela jistá. Netuším, jaké je aktuální znění zákonů, nicméně mám kamarádku, která chodila s vdovcem - je to tak tři-čtyři roky nazpátek. A ten se zmiňoval, že třeba co jeho dětem připadlo auto, které chtěl prodat, protože ho nepotřebovali (a dětem peníze uložit na knížku). Jo, i ten prodej se musel řešit přes opatrovnický soud, nebo tak něco, každopádně než jim byl prodej povolený, tak to trvalo pár let, během kterých se stále dokola vytvářeli nové znalecké posudky na cenu auta, protože - světe div se - to auto ztrácelo věkem na ceně...

Pozitivní informace ;o)

S.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 21:07:14)
:-(
 sally 


Re: Re: Re: Re: Re: : :-) - pro Monty 

(26.10.2004 21:17:05)
Jano,
no tady to odkázání dětí nekomu jde - dokonce moje kamarádka tohle sepisovala pro svojí sestru, protože se domnívá, že je jednodušší, když je to rovnou někde dáno, než aby se soudy pracně dobírali nejbližších příbuzných a rozhodovali kdo z nich (rodiče obou manželů, sourozenci obou manželů) vlastně děti mít bude - mezitím co děti jsou bůhví kde v opatrování "laskavého státu" - i kdyby to bylo jen na pár dní, tak je zbytečné, aby měly ještě další stres k tomu všemu... prostě taková jistota - pásek a ještě k tomu kšandy :-) Asi jsem paranoidní, ale souhlasím s ní - žádnému státu bych nevěřila, že udělá opravdu to nejlepší a co nejrychleji...
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 20:31:49)
Sylvie: "Konstato, možná jsi Psychouše špatně pochopila. Ty to těm dětem nemáš DOKOLEČKA ZAKAZOVAT. Ty je máš mít vychované tak, aby JASNĚ VĚDĚLY, že se to nedělá ;o) "

Je nějak exaktně stanovena hranice, kdy by se mělo tohoto stavu docílit?
(My jsme zatím taky pořád ve fázi, kdy se zkouší, jestli ta trouba mezitím nevychladla a jestli maminka nezměnila názor na vydané zákazy.)
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 17:16:28)
Myslite, ze panelakove deti neznaji ohen?
A ze nikdy nevidely, jak se pouziva (treba v kuchyni)? :-)

Presto si myslim, ze zapalky nepatri do rukou detem. A to at bydli kdekoliv.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: :-) 

(26.10.2004 17:22:36)
No, v nasem elektrifikovanem panelaku k tomu maji skutecne hodne prilezitosti :o))

Sylvie, ja zapomnela, ze mam k dispozici velice poslusne, nezvidave deti :o))
 Stana 
  • 

Re: Re: "Zapalky nepatri do rukou detem" 

(26.10.2004 20:17:17)
Jano mas v tom rozpory. Ve clanku pises - ze uz nekojis a ted rikas, ze maly chtel kojit. Kojis dve hodiny? Kdybys chtela tak se tam za 15-30 minut vratis, ale kdybys chtela... V jinem clanku myslim id=3335 kdes delala workshop pro male deti, Zabojde mel tehdy 2 roky mas fotky a cizi deti okolo zapalenych svicek. Proc te ohen tolik pritajuje? Vazne si myslis, ze mas na to byt adoptivni matkou cizim detem? Neni to jenom proto abys zastavila manzela v jeho planech s Afrikou?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: "Zapalky nepatri do rukou detem" 

(26.10.2004 20:32:05)
Stáňo, máš pravdu. Kojení jsem řešila když jsme byli na psychotestech. Při seznámení se spisem už jsem nekojila. Nebyl to záměr - jen se mi ty dvě cesty v hlavě nějak spojily - asi že to byla v obou případech cesta na stejnej úřad a obojí s manželem kvůli adopci... Každopádně začly děti brečet, když se brobudily v autě a my tam nebyli - jen kamarádka, kterou sice znají, ale tentokrát se nějak špatně vzbudili.

Jsetli chci manželovi zabránit v cestách do Afriky, tak to mám hódně hluboko v podvědomí, protože na vědomé úrovni mě to ještě nenapadlo :-)
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: "Zapalky nepatri do rukou detem" 

(26.10.2004 21:06:55)
dočítám pozpátku- tak v tomhle souhlasím s Janou, možná proto, že jsem tak byla vychovaná. Zápalky jsem poprvé škrtala snad ve třech letech při "výchovné" příležitosti (dokud rodiče měli jen nás dvě, tak zvládali umění vychovávat tak, aby si toho dítě ani nevšimlo. pak když jsme byly 4 se to výrazně zhoršilo v systém příkazů, zákazů a dovolávání se zodpovědnosti "toho staršího") - a to u táboráku. Škrtnutí sirkou nebylo o tom, jak to správně udělat, aby člověk podpálil, ale o tom, že když člověk sirku pozoroval a nechal plamínek dojít až k prstům, velmi rychle si uvědomil, co to znamená "pálí" a rodiče nebyli nuceni nechat nás kvůli tomu spadnout do ohniště. Když jsme pozorovali, jak táborák požírá přikládané větve, táta nám vysvětloval "dobrý sluha zlý pán" a nechal nás podrobně si představit, jak nám oheň užírá nábytek nebo hračky v pokojíčku, kdybychom si s ním chtěly hrát někdy samy a tajně. Vybudoval v nás k ohni trvalý respekt. Taky nás učil, jak do táboráku přiložit, aby se člověk nespálil a kolik přiložit, aby ho člověk zvládal a my se praly o to privilegium, smět se k ohni přiblížit a byly jsme na to hrdé, že to umíme. Ke kotli nás rodiče pouštěli později, obzvlášť proto, že uhlí mělo tendence takového toho bouchnutí plamenů ven dvířky, ale tak v desíti, dvanácti letech už jsem naprosto běžně chodila přikládat.
Motorovku jsme doma neměli, ale táta měl lovecké zbraně a u těch byl podobný režim. Většinou byly zamčené v prosklené vitrině, náboje zamčené v trezoru (ale vím, že jsme velmi záhy objevily, kde jsou klíče). Kontakt se zbraněmi byl častý, pod dohledem rodičů a s osvětou od útlého věku, "naostro" jsme si ze zbraní zkoušeli vzduchovky (tehdy pro nás puška jako puška) taky už jako velmi malé děti. Opět s nenápadným výchovným vysvětlováním. Dodnes se mi udělá mdlo, když na mne někdo zamíří maketou zbraně nebo proti mně jde ostřím nože a myslím si, že mám režim soužití s těmito konkrétními nebezpečími podstatně víc zvládnutý, než ti, kdo sirky zkouší poprvé tajně ve stohu a zbraně (i makety! dítě nepozná, když se mu náhodou místo makety pistole dostane do ruky tátova osobní zbraň) jim běžně slouží na hraní.
shrnutí - souhlasím s myšlenkou radši dítě naučit zacházet tak, aby si neublížilo, než se pořád spoléhat na to, že uhlídám, aby neporušilo kategorický zákaz
 Psychouš 
  • 

Re: Re: "Zapalky nepatri do rukou detem" 

(27.10.2004 9:44:18)
Pocitam-li spravne, ma mensi z kluku p. Jany 1 a 3/4, nikoliv 3 az 4. Tipuju, ze s otevrenym ohnem a s ostrymi nozi manipuluje maximalne od roku. :-)

A chapu, kdyz se "schvalovačum" adopce takovyto pristup, stejne jako mi, nelibi. Tolik jsem chtel rict.
 sally 


Re: Re: Re: Jano 

(26.10.2004 18:40:35)
Červánku,
nemyslím, že jsem Janu nějak urážela. Psala jsem o tom, jak na mě její příspěvky působí - řekla bych, že mám stejně "hluboký" pohled do jejích motivů jako sociální pracovnice, která jí viděla dvě hodiny - a je možné, že pracovnice a psychologové atd. viděli to, co já. Tj. jak se Jana jeví na první zběžný pohled. Myslím, že je trochu rozdíl mezi upřímností a mezi tím, když člověk staví svou odlišnost, na které si zakládá, na odiv. Pak si musím klást otázku, proč to dělá. Proč jsou blbosti typu, že s dětma jezdí pod stan nebo že má dredy tak důležité pro ní?
Do problematiky NRP v ČR nevidím, to máš pravdu. ALe myslím, že je veliký rozdíl mezi tebou, která jsi přijala Martinku a mezi Janou, která chce "dítě do dvou let věku" - tzn. dítě, které by velmi pravděpodobně bylo snadno umístitelné i kdyby Jana adopci nechtěla. I to si myslím, že je důvod, proč státní odborníci váhají se schválením - rodičů, kteří by chtěli malé dítě je dost (alespoň podle čekacích lhůt). S mým názorem na Janu nemusíte souhlasit, ale třeba se Jana nad tím zamyslí - jestli má fakt cenu jít hlavou proti zdi a vyzdvihovat svou "alternativnost" (která mě nepřijde zase až tak alternativní nebo zvláštní - např. naše mimi s námi taky jezdí pod stan - nechápu, co je na tom tak výjmečného?) - a tím působit nevyzrále...

Milado,
pokud by se s námi něco stalo, tak naše rodina naše děti vychovávat nemůže. Jednak, jak jistě víš, žijeme v jiném státě a Tom má americké občanství (české vyřizujeme, ale...) a tak by se předávání muselo řešit na mezinárodní úrovni. Navíc by po nás zůstal majetek (dům, úspory), který by bylo lépe kdyby spravoval někdo, kdo tady poblíž žije - to se nedá dělat na 10 000 kilometrů. Za druhé - manželově mamince je 82 let - těžko by se dokázala starat o miminko - a hlavně - jak dlouho ještě bude na světě? Pět let? Deset? I kdyby deset, tak Tomovi bude jedenáct... Mým rodičům je 57 a 59, navíc jsou rozvedení. Až Tomovi bude patnáct, bude jim přes sedmdesát..... takže téma "co kdyby se s námi něco stalo" řešíme momentálně přes právníky - a svoje děti "odkazujeme" kamarádům, s kterými si rozumíme a které máme rádi a u kterých nám přijde, že by děti dokázali vychovat hodně podobně tomu, co si my představujeme. Tenhle plán jsme s rodinou i těmi kamarády projednali, všichni souhlasí. Přijde mi to jako rozumné řešení... na které doufám nikdy nedojde...
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Jano 

(26.10.2004 19:04:28)
Sally,
nesouhlasím, přesněji řečeno, nerozumím, co máš vlastně na mysli. Soudíš, že Jana zbytečně vyzdvihuje svoji "alternativnost", která ve skutečnosti alternativní vůbec není, protože s miminkem jezdí pod stan kdekdo a trocha dredů dnes snad už nikoho nepohorší.
Tak co by podle tebe měla Jana dělat, aby měla větší šanci na úspěch?
1. Přestat být "alternativní" a zařadit se?
2. Zůstat "alternativní", ale před úředníky a psychology se přetvařovat a lhát?
Celá tahle debata kolem Janiny "alternativnosti" mi připadá směšná a trochu i smutná.
J.
 sally 


Re: Re: Re: Re: Re: Jano 

(26.10.2004 19:44:01)
Janino,
ani 1. ani 2. - jen prostě přestat ze sebe dělat něco výjmečného a exotického. Myslím, že je super ženská, které bych si dokázala vážit i bez toho, abych nutně věděla, že při stopu ve Francii spala v příkopě za benzínkou.

Maceško,
osud dvaceti tisíc dětí v DD, které by mohly být v pěstounské péči je smutný - ale Jana žádá o adopci malého dítěte. Vím, že je "nespravedlivé", že adpotivní rodiče a pěstouni jsou podrobování různým testům, mezitím co biologickým rodičům se děti rodí i bez testů - a kdyby se na bio rodiče dělaly stejné testy jako na pěstouny, tak by asi vůbec nemusely existovat DD a tahle debata. Ale zase to beru tak, že když už dítě má mizerné bio rodiče, takže skončí v DD, tak se někdo ujišťuje, aby druhý pokus s rodičema vyšel lépe... :-))) Zvlášť proto, že tyhle děti si většinou nesou nějaký handicap - ať už ve formě barvy pleti, zdravotního stavu (kdy se často ani neví rodinná anamnéza), nevhodného rodinného prostředí - a nebo prostě toho pobytu v DD. Přijde mi spravedlivé, že na ten druhý pokus dostanou "více šancí" na to, aby ta jejich rodina byla prima - a nejsou přidělovány na číslo komukoliv, kdo se postaví do fronty. Je mi jasné, že debata na téma na kolik spravedlivé a objektivní tyto testy jsou by zase byla na velmi dlouhé lokte - a je mi jasné, že spravedlivé a objektivní nejsou a určitě by se dalo spousta věcí zlepšit - především zkrátit čekací lhůty dětí na rodiče.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jano 

(26.10.2004 20:38:43)
Sally, ještě jsem zapomněla - k tomu jaký je zájem o malé romské děti: na konci článku zůstala nepovšimnutá zmínka o tom, že žadatelé, kteří dělali testy zároveň s námi a byli schváleni UŽ "DOSTALI" TŘÍMĚSÍČNÍ MIMINKO, MAXIMÁLNĚ POLOROMSKÉ, spíš jen s otcem neznámým, které vypadá jako bílé dítě. Jaký je potom asi zájem o děti větší a romské po obou rodičích...
 maceška 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jano 

(27.10.2004 9:56:05)
Sally,
do téhle debaty jsem vůbec nezasahovala - asi ses spletla v odpovědi. Nicméně ať už jsi odpovídala komukoliv, souhlasím bezezbytku s tvým názorem v tomto příspěvku.
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Jano 

(29.10.2004 11:48:56)
Jani, ja byla nahodou svedkem toho, jak Tve deti bez dozoru rozdelavaly ohen na koberci.A to jeste nebyl vas dum.Ohrozovaly nejen sebe, ale i ostatni.
 zvědavá 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jano 

(29.10.2004 12:17:19)
A podpálili?
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jano 

(29.10.2004 12:34:14)
Nepodpalili, protoze jsem je vcas vypakovala ven a sirky jsem jim vzala. Ale zacali knourat a Jana jim je venku zase dala.
 Červánek 


Re: Jano 

(26.10.2004 10:42:43)
Milá Sally,

udivuje mě, kam až došlo to naše právo na svobodné slovo - k možnosti beztrestně urážet jeden druhého - vždyť máme demokracii....

Víš, je vidět, že víš houby s octem o celé problematice NRP - ale máš právo na svůj vlastní názor.

Já Ti jen přeji jediné - aby se Tobě a Tvému manželovi nestalo nikdy nic zlého - aby Tvé děti nemuseli do tzv. "odborné" péče našeho drahého státu. Vzpomeň si, jak se o ně staráš, když jsou nemocné, když mají trápení, když se na Tebe smějí, když mají z něčeho radost....to všechno bude v trapu - odborná péče je opravdu odborná. Moje dcera má z této péče trvalé doživotní následky....

A co se týče Jany - vzhledem k tomu, že ji znám osobně - u ní bude mít adopče jednu nejzákladní a k životu nejdůležitější věc - hromadu lásky - pokud v lásky vadí dredy...nemám k tomu co říci - jen Tvé děti mají určitě to ohromné štěstí, že pro ně máš hromadu lásky v zásobě a ani dredy k tomu nepotřebuješ:o)
 AlaKs 


Re: Re: Jano 

(26.10.2004 11:43:54)
Celý příspěvek Jany chápu tak, že klade obecnou otázku, zda se přetvařovat a získat výhody nebo zůstat sama sebou a mít to těžký. Jana se rozhodla neustoupit a nehrát před soc. prac. divadýlko, výsledek je nasnadě. Jano, jsem moc ráda, že jsou na světě lidi jako ty. Lidi, kteří jsou ochotný a schopný být sami sebou. „Většinová“ společnost tě asi nikdy zcela nepřijme, ale ty vychováš s láskou a upřímností své děti a ony zase své… A tak tvůj vklad nepřijde snad nikdy nazmar!
 Kja 


Červánku 

(26.10.2004 11:43:59)
- Přiznávám, že o problematice NRP nevím nic konkrétního, jen to, co se někde dočtu.
- Přeji všem dětem, aby mohli vyrůstat v rodině a ne v DD.
- Nemyslím, že vzhled nebo životní styl vypovídá něco o schopnosti být dobrým rodičem.

Ale jednám na úřadech ve spoustě jiných věcí a vím, jak to bývá obtížné a někdy až neřešitelné, protože úředníci jednají ve vyjetých kolejích a se spoustou z nich nehneš, často jsou mistři v zamítání spíš než vyřizování (čehokoliv).
A potom mi postoj Jany k celé té mašinerii připadá "divný". Buď se snaží prorazit zeď hlavou a jde jí spíš o princip než o získání dítěte, nebo to nemyslí s adopcí až tak úplně vážně (což se mi z jejích příspěvků nezdá), a nebo je opravdu ještě nevyzrálá a nepromýšlí důsledky svého jednání vůbec.
 Psychouš 
  • 

Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(26.10.2004 16:01:36)
Tim to nechci rozhodne srovnavat, ale myslim, ze to je otazka do pranice.

Schvalili byste dite z DD laskyplnemu sporadanemu zajistenemu paru jehovistu?
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(26.10.2004 16:28:47)
Sice jsem proti Svedkum Jehovovym zaujata, ale presto si myslim, ze u "laskyplneho sporadaneho zajisteneho paru jehovistu" by se to dite melo o dost lip, nez v DD.
 Venda 
  • 

Re: Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(29.10.2004 12:04:01)
Tak tohle snad nemyslite vazne???
 Psychouš 
  • 

Otazku? Myslim. :-) 

(29.10.2004 12:14:33)
Otazku? Myslim. :-)
 Venda 
  • 

Re: Otazku? Myslim. :-) 

(29.10.2004 12:24:33)
Reaguji na Konstantu.Asi jsem to mela uvest. Ja si teda myslim, ze sverit dite Svedkum Jehovovym by byla nezodpovednost prvniho radu!!!Vzdyt to jsou lide, kteri nemaji radi sami sebe. Nuti sve deti stat v mrazu na rohu a nabizi casopis. Prominte, ale tohle Buh nechce. Buh nikoho nemuci. To pouze lide muci. A schovavaji se za Boha.
 Venda 
  • 

Re: Re: Otazku? Myslim. :-) 

(29.10.2004 12:30:10)
A navic!!!Prirovnavat Janu ke Svedkum!!!Jani, promin. Tohle bych si teda nedovolila. To zase musi byt soudni. Jana, deti aspon opravdu miluje a ma rada i sebe. A deti k nicemu nutit nebude. To zas verim, ze Janine deti budou mit svobodnou volbu.

Pokud ovsem nebudou poznamenane jinak:-)vlivem Jany.- Jen takova pripominka.
 Psychouš 
  • 

Klidek 

(29.10.2004 12:39:12)
Ve vasi uprimne impulzivnosti :-), kterou tady projevujete na ruznych mistech, jste mozna spatne precetla ten muj puvodni prispevek s otazkou. :-). Doporucuji par pomalych nadechu a jeste jednou.

Ale Buh vam to jiste odpusti, hlavne nestujte na mrazu, to by se mu nelibilo ;-D.
 Venda 
  • 

Re: Klidek 

(29.10.2004 12:44:07)
:-)Psychousi, Psychousi ja Te zeru!!!:-)))
 Psychouš 
  • 

??? 

(29.10.2004 12:57:27)
Tak nevim, zda to mam brat jako kompliment ci argumentacni zajimavustku.
:-)
 Perutynka 


Dítě Jehovistům ? 

(29.10.2004 12:50:15)
Nemyslím si že mezi dětstvím v DD a u Jehovistů by byl až takový rozdíl. Že jsou fanatici co věčně obtěžují lidi vnucováním Strážní věže víme všichni. Nemůžu hodnotit jak se chovají k dětem - osobně žádné Jehovisty neznám, jen vím že neslaví narozeniny, svátky, vánoce atd. - být dítě chybělo by mi to. Navíc zásadně odmítají transfuzi krve a takovým lidem svěřit dítě by byl hazard a nezodpovědnost.
 Venda 
  • 

Re: Dítě Jehovistům ? 

(29.10.2004 12:53:26)
Ja si myslim, ze je detem v DD o trosku lepe nez u Jehovistu. Ale jen o trosku.:-(
 Psychouš 
  • 

A vlastni dite mit mohou? ;-) 

(29.10.2004 13:12:33)
Tady jsou caste rozhorcene nazory, ze kdyz se nekdo stara o sve deti, tak je prece zpusobily k adopci, blablabla, rozhoduji o nem nesvepravni blbci, odbornici v uvozovkach, "lepsi cokoliv nez DD", diteti stačí láska, alternativy to maji tezke (jehovismus je prece taky alternativa), atd.

Lasku i zazemi dite u jehovistu najde. Tak proc jste tak neprejici? ;-)

Opakuji, ze nechci srovnavat. Jen jsem chtel ukazat nedostatecnost argumentace zdejsich detichtivých navstevnic.

 Venda 
  • 

Re: A vlastni dite mit mohou? ;-) 

(29.10.2004 13:34:25)
Psychousi, mam pocit, ze jsi trochu vedle. Berme v uvahu dva fakty:
1. Lide, kteri vstoupi k Jehovistum, zpravidla nezvladaji svuj vlastni zivot a hledaji u Jehovistu pomoc.
2.Jana pomoc nehleda.Vytvorila si svuj svet.

Jsou to sice aternativy zivota. Ale paklize ma nekdo silu zit podle sebe, je asi lepsi k vychove deti, nez ten, kdo svuj vlastni zivot nezvlada.

Znovu podotykam, ze nejsem zastancem Janiny vychovy ani zpusobu zivota. Ale na rozdil od Jehovistu umi uvazovat sama a nepotrebuje k tomu vykoristovaci system, ktery diktuje, co ma clovek delat.

 Psychouš 
  • 

Pokus o zaver 

(29.10.2004 14:06:42)
1. Lide, kteri vstoupi k Jehovistum, zpravidla nezvladaji svuj vlastni zivot a hledaji u Jehovistu pomoc.

skutecne?

2.Jana pomoc nehleda.Vytvorila si svuj svet.

aha!

Jsou to sice aternativy zivota. Ale paklize ma nekdo silu zit podle sebe, je asi lepsi k vychove deti, nez ten, kdo svuj vlastni zivot nezvlada.

Takze zaver je z toho ten, ze dite potrebuje hlavne tu lasku, ale od cloveka, ktery "ma silu zit podle sebe" a "zvlada svuj zivot".
A stale samozrejme plati ze urednici jsou blbci, specialiste jsou vetsinou jen v uvozovkach, nikomu nepreji, zvlast ne detem v DD a zajemcum o adopci.
Jedine k cemu nam jsou ti "odbornici" uzitecni, je aby poznali, zda se jedna o zadatele, kteri "maji silu zit podle sebe" a "zvladaji svuj zivot", pricemz nesmi kecat do toho, JAK vlastne ten zivot zvladaji, JACI jsou, spise by meli prihlizet k jejich svetonazoru, jeste lepe k tomu, zda nejsou cleny nejake skupiny a obzvlast zda se nemuci stanim na mrazu. UF! Je to tak ok? :-)



 Perutynka 


Mícháš hrušky s jabkama 

(29.10.2004 14:56:24)
Milado,

promiň, ale srovnáváš nesrovnatelné. Je rozdíl, pokud je tvé dítě nemocné (alergické) a z toho důvodu nemůže dostat krev která nesplňuje určitá kritéria a mezi Jehovisty kteří odmítají krevní transfůze všeobecně i za situace že by nechali dítě raději zemřít. Jak se vyhnout ? Ani by mně nepřekvapilo kdyby zraněné dítě nedovezli k doktorovi a místo toho se za něj modlili.

Tvůj příběh neznám a tak jestli bys hazardovala životem svěřeného dítěte musíš posoudit sama, v tom Ti nepomůžu :-)))))))))))))

 Citronove koliesko 


Re: Re: Mícháš hrušky s jabkama 

(29.10.2004 15:18:32)
Milada, Jehovistov síce momentálne nepoznám, ale mala som na strednej spolužiačku a tá to mala napísané v občianskom preukaze - to boli ešte take červené knižky a bola na to upozornená aj triedna učiteľka. A ona sama hovorila, že ak by bola schopná tak im to povie v nemocnici sama a ak nie,tak proste musí dúfať, že pozrú do občianskeho preukazu ktorý stále nosila pri sebe.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Mícháš hrušky s jabkama 

(29.10.2004 15:30:54)
Milado, neboj se zbytečně moc.
Určitě by mu nikdo nekoukal na krk, když přijede třeba záchranka - ale v tu chvíli taky transfúzi nedostane. To až v nemocnici a tam z něj určitě sundají oblečení a bude-li mít něco nápadnýho - myslím, že jsi psala štítek s nápisem na krku? - tak by si měli všimnout.
Stejně je to neprosto hypotetický nesmysl, protože nic takového prostě nenastane.
 Citronove koliesko 


Re: Re: Re: Re: Mícháš hrušky s jabkama 

(29.10.2004 15:53:40)
Hm, napadá má len možnosť vytetovať na ruku (predlaktie, tam kde sa zvyčajne inf. zavádzajú) stručný a jasný text "POZOR ťažký alergik -transfúzia len z ošetrenej krvi" alebo nejako viac skrátené. Tak aby to lekár pri podávaní transf hneď videl.
 Perutynka 


Miladě 

(29.10.2004 15:21:30)
Taky jsem neříkala že žádáš :-)
Prohlásila ses za hazardéra a na to jsem ti odpovídala.
Mimochodem co je to OT ? Pouč mně :-))
 Perutynka 


Miladě - OT 

(30.10.2004 12:16:24)
Odvolávám co jsem odvolal a slibuju co jsem slíbil :-)
Tak to jsem netušila ... v první chvíli mně napadlo jestli to není OT(ravná:-) - nic ve zlém, zas jsem chytřejší :-)
 Líza 


Re: Re: Dítě Jehovistům ? 

(29.10.2004 15:06:45)
Pár Jehovistů znám dost dobře - je u nich moje bývalá kámoška z gymplu a setkávám se s nimi i díky práci. Takže konkrétně v Česku prý mají vytipované nemocnice, kde jim jsou schopni ve větší míře než jinde vyjít vstříc co se týče širokého používání umělých krevních náhražek.
Co ale udělají v akutním případě, to mi nikdo z nich nebyl schopen uspokojivě vysvětlit (nepočítám-li ty s prominutím kecy o tom, že chce-li si pánbůh jejich dítě vzít, tak si ho má vzít).
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Otazku? Myslim. :-) 

(29.10.2004 12:33:39)
A, tak se omlouvam, ja se spatne podival, vase reakce byla prirazena spravne.

K obsahu - to s tim Bohem me docela pobavilo. Mozna byste se o tom mohla rozepsat ;-). S nejakou krestankou jsem polemizoval u fejetonu "14". Docela mi chybi, nechcete za ni zaskocit? ;-)
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(1.11.2004 12:21:07)
Vendo,
1) znovu opakuji, ze nesouhlasim s nazory Svedku Jehovovych.
2) Psychous se ptal na "laskyplny sporadany zajisteny paru jehovistu". Pravda, kazdy si pod tim predstavi neco jineho. Nicmene se domnivam, ze vetsina jedincu, drzicich se striktne doktriny Svedku neni schopna "laskyplne" pece o dite tak, jak ji chape vetsina populace - proste proto, ze maji jine poradi hodnot.
3) Je pravda, ze Lide, kteri vstoupi k Jehovistum, zpravidla nezvladaji svuj vlastni zivot a hledaji u Jehovistu pomoc. Jenze, pak o nich tezko muzes rict, ze jsou "sporadani a zajisteni".
4) Napr. u nas ve vsi ziji manzele Jehovisti, kteri se staraji o sveho cca 30 leteho mentalne postizeneho syna. Z toho, co clovek vidi na verejnosti, se mu dari dobre. Bylo by mu lip v ustavu? Pochybuju.
5) Secteno a podtrzeno, domnivam se, ze Svedku, o kterych plati Psychousuv pozadavek moc neni, prestoze urcite existuji - a u nich se bude mit dite stejne dobre jako u kazde jine "laskyplne sporadane zajistene" rodiny.

6) Poznamka: za chvili bychom uvazovat o tom, zda sverit dite do pece rodine pr. praktikujich katoliku. Ti take nuti sve deti napr. chodit i v zime do (vetsinou) nevytapeneho kostela. Kde je hranice, po kterou je jeste rodina "normalni" a tedy prijatelna pro vychovu adoptovaneho ditete? A vubec, co je "normalni"?

BTW: Treba by dite nestalo s rodici v mrazu, protoze by bylo ve skolce, zatimco si rodice buduji karieru u Svedku :)
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(1.11.2004 15:57:06)
Ono se v podstate na vsem da najit nejaky melouch ci klad. Zalezi na uhlu pohledu. Vse se da tolerovat, pokud to neni fanaticky prosazovano. Tomu postizenemu chlapci by asi v ustavu lip nebylo. Otazkou je, zda nebyl duvodem vstupu do teto temer sekty. A jde mi o to, ze ti lide jsou timto spolecenstvim za nejakou dobu vykoristovani a nuceni k cinnosti. To pokud vim u katoliku takto nefunguje. Ale to je namet na dalsi clanek a diskusi.
 Tereza, 32 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(4.11.2004 11:53:39)
Znám Jehovisty, kteří se dobře starají o pět dětí, jedno těžce postižené.
Je infantilní odsuzovat někoho kvůli víře.
Dnes jsem si přečetla, že dá Jana děti na Silvestra k babičce, aby mohla opravdu pořádně pařit. Komu by dala to adoptované dítě? Pro něho je babička cizí člověk.
U té první rodiny mi nevyhovuje jejich náboženství, ale dám ruku do ohně za ně jako za rodiče. U Jany pochybuju. Většina lidí s malými dětmi si paření odpustí.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(5.11.2004 10:03:28)
Asi bych ho zamkla doma ve sklepě.

Bože, co je na tom nepochopitelnýho. Psala jsem tam, že po třech letech máme poprvé možnost užít si Silvestra bez dětí. To neznamená, že předchozí roky by si je babičky nevzaly, ale že jsme měli pocit, že dětem bude líp s námi (ne kvůli Silvestru - ten je jim ukradenej). Teď už na nás nejsou tak závislí a k babičkám se těší, stejně jako babičky se těší na ně, tak nevidim důvod, proč bychom s manželem nemohli pro změnu strávit dva dny jen spolu (od narození druhýho dítěte se nám to podařilo dvakrát). Tys děti nikdy u babičky neměla?
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Schvalili byste dite do pece Svedku Jehovovych? 

(12.11.2004 14:47:37)
I rodice na sebe potrebuji mit cas.Tenhle prispevek je pekne hloupy.
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

K odvolání paní Jany 

(7.11.2004 23:10:03)
Milá Jano,doufáme s manželem,že Vaše odvolání dopadne dobře,budeme Vám držet palce.Sami máme Adélku adoptovanou,takže víme,o čem je řeč.Podali jsme si novou žádost,že bychom chtěli druhé dítě,tak nás doufám nebude čekat podobná situace jako Vás.Je nám oběma 31 let,manželství snad máme stabilní,neboť výroky pana psychologa o Vašem manželství byli v uvozovkách kouzelný.Připomíná mi to celé situaci v našem kraji,což je Karlovarský.Jsme spolu deset let,z toho víc jak dva roky manželé.Navíc nám po podání první žádosti bylo doporučeno sňatek uzavřít,neboť na žadatele je lépe pohlíženo při dalším jednání.Naštěstí naše sociální pracovnice je z dcery nadšená,přivezli jsme si jí v 10,5 měsících a ani neudržela hlavičku,po roce lítá jak vichřice,nechce se jí moc mluvit,tak doufáme,že to nebude nikomu vadit.Ani nás moc nepřekvapilo,že Vám bylo sděleno,že si máte podat žádost až za dva roky.Tady to funguje tak,že podle krajské soc.pracovnice musíte mít minimálně půl roku po soudu,dítě nejlépe dva roky doma apod.Ale neplatí tu stejný metr pro všechny.Budeme se proto těšit na další díl zábavného seriálu ze života žadatelů o adopci.
 Psychouš 
  • 

Asi mi neco uniklo 

(8.11.2004 8:40:31)
Muzete mi, prosim, rict,

1. co vam prijde na tom serialu ZABAVNE?
2. ktere vyroky psychologa vam prisly "v uvozovkách kouzelné" a proc?

Je videt, ze nam mate co rict, tak se prosim rozpovidejte. Dekuji mnohokrat.
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

Re: Asi mi neco uniklo - odpověď 

(10.11.2004 21:49:51)
Nevím,jestli máme co říct,ale myslím si,že ani moc ne.Vzhledem k tomu,co jsme si my s manželem při pohovorech s psycholožkou prožili,přijdou nám opravdu některé věci úsměvné.Když musíte hlásit s prominutím každé prdnutí apod.,tak to pochopíte.A co nám připadalo na seriálu zábavné?Vzhledem k tomu,jaká je informovanost žadatelů a veřejnosti o problematice adopcí a pěstounské péče,jsme rádi,že paní Jana našla odvahu se s ostatními podělit o své zkušenosti.Píše je navíc zábavnou formou a snaží se problém nadlehčit.K tomu snad není ani co dodat.Pokud Vám to nestačí,rádi Vám napíšeme víc.
 Psychouš 
  • 

prosim 

(11.11.2004 12:20:50)
Jelikož se pořád nějak nesměju, rád bych využil té nabídky, že byste napsala něco víc.
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

Re: prosim - já taky 

(11.11.2004 20:08:16)
Co bychom k tomu měli napsat?Dejte téma,možná se i více rozepíšu.Je nám s manželem divné,že nemáte důvod k smíchu,my ho s dcerou máme každý den.
 Psychouš 
  • 

Re: Re: prosim - já taky 

(12.11.2004 8:36:48)
Vy se kazdy den bavite o adopci?
No me zajimalo, proc povazujete tento serial za zabavny a ktere jsou to ty "kouzelne" vyroky. Mam za to, ze mi neco uniklo.
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: prosim - já taky 2 

(13.11.2004 21:31:43)
Ano,o adopci se bavíme každý den,neboť nám toto téma nečiní žádné potíže.Vzhledem k tomu,že chceme adoptovat ještě jedno dítě(jedno je málo,dvě jsou moc),tak se na ten kolotoč okolo vyřizování znovu připravujeme.Tudíž nás čeká opět pohovor s psychologem a i při tom našem prvním pohovoru byly otázky psychologa,alespoň ty některé k pousmání.V žádném případě to nebereme na lehkou váhu.Co Vy ale o tom víte?Prošel jste něčím podobným nebo máte jen spoustu času ke čtení článků na internetu?Když si přečtete znovu celý článek,možná tam ty kouzelné výroky objevíte.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 2 

(13.11.2004 21:48:22)
Olino,
kliiiid. Psychous provokuje.
Konstanta
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 3 

(15.11.2004 20:02:35)
Vzhledem k tomu,že jsme si přečetla jeho odooveď,ke které není co napsat,děkuji Vám za podporu.Taky máme v rodině Markétku,ale trochu starší,budou jí tři roky,tak ať Vám ta Vaše dělá radost.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 3 

(16.11.2004 13:13:59)
:)
Dekuju za prani. Preji kratky a uspesny adopcni maraton. Je to vyhoda nebo spis nevyhoda, ze uz vite, co vas asi tak ceka?
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 4 

(1.12.2004 19:59:27)
Omlouvám se,že jsem neodepsala na Váš dotaz dřív,ale nějak jsem to nestíhala,navíc teď se dcera se mnou pokouší psát na počítači.K Vaší otázce.Nevím,jak dalece jste se systémem adopcí seznámena,takže se to ev.pokusím nějak vysvětlit,protože mám pocit,že paní Jana,která psala články,tam toho moc nenapsala.K adopci musíte mít potvrzení od lékaře,že nemůžete mít děti,dále,že jste s partnerem schopni po zdrav.a psych.stránce se o dítě starat.Po vyplnění všech žádostí,což je stejné u první i následující adopce,přijde na kontrolu soc.pracovnice,obhlídnout prostředí bytu.Tady chodí po předchozí domluvě.Sociálka si ještě vyžádá opis trest.rejstříku,když už máme dítě doma,tak taky zprávu od dět.lékaře.Poté celou složku zkompletuje,postoupí na kraj.Zjednodušuji,je to trochu složitější.Když na kraji usoudí,že je vše jak má být,pozvou si Vás na psychologické pohovory,ty jsou dva.Při jednom si psycholog s párem povídá,na druhém se vyplňují testy.To my máme za sebou,protože tyhle testy platí tři roky,takže to je jedna z výhod.Další je,že už nemusíme na přípravu k rodičovství,protože už se staráme o dítě.To je vše dané zákonem.Bude nás tedy čekat jen pohovor s psycholožkou,kde si ujasníme podrobnosti k žádosti.To jsou výhody,nevýhodou je,že stejně jako prvožadatelé budeme čekat,až nás zařadí mezi vhodné páry pro NRP.Kdy nám dítě nabídnou,je ve hvězdách.Ale včera přišel dopis,že náš spis poslali na kraj,tak snad to půjde rychle.Pokud budete chtít ještě něco vědět,napíšu Vám to.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 4 

(1.12.2004 22:02:00)
Olino, určitě není nutné mít potvrzení, že nemůžeš mít děti. Jednak spousta žadatelů děti mít může a jednak nevim co by to mělo vypovídat o vhodnosti žadatelů.
Jinak na rodičovskou přípravu u nás musí jít i ten, kdo už děti má - vysvětleno tím, že ještě nemá zkušenost s dětmi, které prošly ústavem, psychickou deprivací, týráním, jejichž matka hodně pila nebo fetovala v těhotenství nebo tak podobně.
 Olina,Adélka 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 5 

(15.12.2004 20:50:58)
Milá Jano,bohužel potvrzení o tom,že nemůžeš mít děti je nutností,při podávání nové žádosti jsme ho museli opět mít.Opět jsme musela tudíž ke gynekoložce,aby mi ho vystavila.Co se týče přípravy,víme,že musí jít i rodiče,kteří chtějí adoptovat dítě a svoje vlastní mají.Na přípravu s námi chodili dva páry,kdy ve druhém manželství děti nepřicházely,tak zkusili adopci.Stějně to řeknu asi takhle,celá příprava je na dvě věci,protože se tam o tom,jak si děti "žijí" v kojeneckém i jiném ústavu se tam nic nedovíš.V přípravě není žádný pohovor s dětským lékařem,je jen trapné povídání o spostě nezáživných témat,ale to co by člověk chtěl a potřeboval vědět,to se tam nedoví.Teprve když jsme přijeli do Prahy do kojeňáku a i v K.Varech(byli jsme v obouch),tak jsme získáváli informace o tom,jaký tam mají děti režim,jaká je o ně péče apod.Nesrovnatelně lépe s námi jednali v Praze,kde jsme si byli pro malou.Takže když to shrnu,tak záleží na úřednících,co se člověk doví,jak s ním jednají a kolik toho vůbec chtějí říct.Potom záleží na vedení kojeňáku a na tom,co chceš vědět.Manžel kejve souhlasně hlavou.Nemáme tyto zkušenosti jen my,občas se vídáme s ostatními páry z přípravy,takže podobné zkušenosti mají i oni.
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: prosim - já taky 2 

(15.11.2004 9:56:57)
Připomnělo mi to totiž rýmovačku z dětství "Kdo se směje, neví čemu..."

;-)
 Červánek 


Amen 

(9.11.2004 15:52:16)
Lidičkové milí,

tak mě tak napadá, že každý, kdo má plnou hubu kecůch o tom, jak by měl vypadat řádný a pořádný adoptivní rodič a má naprosto jasně ucelenou představu o tom, jak se v tomhle státě děje ze strany "orgánů" vše ve jménu blaha dítěte - tak kdyby si každý vzal alespoń jedno dítko z DD domů.

Pak by nemuseli "orgány" konat, mohli by si konečně najít práci, kde nadělají mnohem méně škody - DD by byly prázdné a my bychom nemuseli takhle zbytečně tlachat a bojovat s "větrnými" mlýny jako je např. Psychouš a jemu podobní:o))).

Amen.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Amen 

(9.11.2004 17:20:40)
Červánku, já jsem nad tim docela dost přemejšlela a nějak jsem nabyla dojmu, že diskutující tady nemají anitak představu jakej by měl adoptivní rodič bejt, ale spíš jakej by bejt neměl (popř. jak by neměl vypadat). Krom toho každej má tu představu trochu jinou :-)

K tomu, co tu psala Sally - že by mi svoje děti nesvěřila - kdybych si já měla vybrat, komu svěřit svoje děti, schválila bych jen dva (!) ze všech lidí co znám. I proti našim sestrám bych měla námitky (moje je na muj vkus příliš materiálně založená, manželova je po vážný nemoci často unavená a nemá až tak trvalý partnerský vztah). Ale kdyby hrozilo, že ty děti půjdou do dětskýho domova, byla bych ráda za kohokoli, kdo jim dopřeje hezký dětství a lásku.
 Psychouš 
  • 

extremni zjednoduseni 

(10.11.2004 8:51:57)
Vidíte to moc jednoduše.

Nedokážu posoudit, kolik "orgány" dělají škody, myslím, že to neumí posoudit v této diskusi nikdo. (Že si to o sobě kdekdo myslí je věc jiná. :-)

Co se týče "DD by byly prázdné" - tak to o tom evidentně moc nevíte. DD by NEBYLY prázdné. DD by byly stejně plné jako teď.

P.S. Jste si jista, že rozumíte frázi "bojovat s větrnými mlýny"? ;-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: extremni zjednoduseni 

(10.11.2004 13:00:19)
Psychouši, můžu se zeptat jak si vysvětluješ, že skoro všechny Evropské země mají v DD míň dětí, než ČR? Jestli se nepletu, víc jich tam má už jen Rumunsko (nevím to ale nastopro).
 Psychouš 
  • 

ateismus 

(10.11.2004 13:12:42)
Myslím, že to je kombinace odlišné legislativy a ateistického založení národa.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: ateismus 

(10.11.2004 13:23:13)
To jako že ateisti častěji děti odkládají a častěji si je berou do PP?

A neměly by o změnu legislativy usilovat hlavně sociálky, který by měly mít přehled jak to chodí a v čem je problém? A řekla bych, že nikde v legislativě se nepíše, že by se na každou návštěvu u žadatelů a psychotesty mělo měsíce čekat. Ani proč se některý soc. pracovnice chovají nepříjemně k lidem, kteří se přijdou o náhradní rodinné péči předběžně informovat (a neřekla bych, že to je záměr vyzkoušet jak silný je přesvědčení potenciálních žadatelů - ona taková otrávená prodavačka taky nepotřebuje ověřovat, jestli si opravdu chci koupit něco k jídlu).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: ateismus 

(10.11.2004 13:23:37)
To jako že ateisti častěji děti odkládají a méně často si je berou do PP?

A neměly by o změnu legislativy usilovat hlavně sociálky, který by měly mít přehled jak to chodí a v čem je problém? A řekla bych, že nikde v legislativě se nepíše, že by se na každou návštěvu u žadatelů a psychotesty mělo měsíce čekat. Ani proč se některý soc. pracovnice chovají nepříjemně k lidem, kteří se přijdou o náhradní rodinné péči předběžně informovat (a neřekla bych, že to je záměr vyzkoušet jak silný je přesvědčení potenciálních žadatelů - ona taková otrávená prodavačka taky nepotřebuje ověřovat, jestli si opravdu chci koupit něco k jídlu).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: ateismus 

(10.11.2004 13:25:50)
Platí ten druhej příspěvek - v prvnim jsem se přepsala...
 Venda 
  • 

Re: Re: ateismus 

(12.11.2004 15:04:07)
Ale tady prece nikdo netvrdi, ze by byl proti adopci. Tady se vyjadruje kazdy k tomu, co si mysli o Jane. Kazdy rika,co si o ni jako o adoptivnim rodici mysli. Na to ma kazdy plne pravo. Myslim, ze se tady zbytecne resi neci urazenost.
 Psychouš 
  • 

statistika 

(10.11.2004 13:20:47)
Když máte tak nastudovánu tu statistiku, můžete nám napsat, kolik volných a vhodných dětí čeká v DD marně na adopci? Třeba v procentech. Díky.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: statistika 

(10.11.2004 13:46:42)
Nevim, jestli taková statistika existuje, ale zeptala jsem se na diskusi a kdyžtak ještě večer kouknu na net. Vtip je v tom, že na diskusi náhradní rodina proběhly informace o dětech, které dětský domov vůbec neuvede jako vhodné k adopci jen kvůli tomu, aby neměl nízkou obložnost lůžek, nebo proto, že holčička pěkně zpívá a chyběla by jim ve sboru (uznávam, že to jsou nezaručené zprávy, ale popisovali to přímo účastníci diskuse jako osobní zkušenost nebo informaci od zaměstnance DD).

Minimálně FOD děti podle našich "požadavků" ve zpravodaji měl.
Žadatelé, kteří dělali testy zároveň s námi přijali do adopce maximálně poloromské miminko už pár týdnů po schválení, ačkoli na bílé se v našem kraji čeká cca 4-5 let. A my jsme uvedli, že na etniku nezáleží vůbec a o miminko nám taky nejde.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: statistika 

(10.11.2004 22:39:20)
Tak ty statistiky jsem nenašla ani já, ani jiná žadatelka, která ale měla trefnou poznámku, že kdoví, jestli se to nějak monitoruje, když se to pořád mění. A já k tomu dodávám, že asi těžko, když ani neexistuje centrální registr (zatím) neumístěných dětí (takže složky různě cestujou po republice a hledají si protějšky). Přitom technicky není vůbec těžké vytvořit neveřejné stránky, na které by se sice na začátku jednorázově musely poslat základní informace (řekněme datum narození, etnikum, stručně zdravotní stav a možná forma náhradní péče) o všech dětech, pro které nejsou vhodní rodiče přímo v kraji, ale pak už by se jen přidávaly info o dětech, které přibyly a socka by ráno v práci koukla, jestli nepřibylo dítě, pro které má rodiče...
No ale třeba ta statistika existuje. Můžeš se po ní zkusit podívat - já skončila u dotazu na stránkách ministerstva zdravotnictví (kam spadají kojeňáky), ale ani moc nečekám, že někdo odpoví...

 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: statistika 

(11.11.2004 8:27:32)
Jano,
technicky to sice tezke neni, ale... udelat je dobre zabezpecene, aby nemohlo dojit ke zneuziti udaju, neco stoji (a ne malo), chvili to trva a musi na tom mit nekdo zajem. Dalsi problemek je zakon o ochrane osobnich udaju. Ale treba na to taky nekdy dojde... ted se treba vytvari registr rejstriku trestu (tj. aspon teoreticky nebudes jak un behat pro vypis, protoze policie a kdovi kdo jeste bude mit k Tvemu rejstriku primy pristup). Pokud ale vim, tak vytvareni elektronickeho registru je projekt na x mesicu (vic nez rok) a stoji stat x milionu. Co jsem pochopila, dela se hlavne proto, ze ho vyzaduje EU. Domnivam se, ze DD budou mit registr deti take az to "bude nutne" podle mezinarodnich pozadavku. Driv tezko :(
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: statistika 

(11.11.2004 8:46:48)
Aha, tak to beru zpátky a díky za info - o tom zabezpečení teda skoro nic nevim. No tak obráceně - možná by mohla existovat jedna osoba, která by měla data v počítači, socky by jí posílaly info o nových dětech a nových žadatelích a ona by hledala případné protějšky? Emaily se ale asi taky nepovažujou za dost bezpečný, viď.

Takže dokud to nebude chtít EU, budou se nám po republice honit obálky se spisama... No, jen jestli bude EU nějakej registr chtít, když v některých zemích děcáky prakticky ani neexistujou - možná by mohli chtít registr profesionálních rodin.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(11.11.2004 8:56:41)
Na druhou sranu víš co by stát ušetřil, kdyby ty děti odcházely rychleji do rodin? Před 14-ti dny mi jedna pěstounka říkala, že na dítě v DD dává stát 25 tis. měsíčně, na dítě v PP řekněme kolem 5-ti tis. (počítá se to z životního minima rodiny podle počtu a věku dětí, takže je to různý) a na dítě v adopci nic (teda normálně přídavky jako na kterýkoli dítě). Jestli měla pravdivý informace, bylo by to docela dost peněz...
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(11.11.2004 9:19:02)
to jsou PEKNE rozdily... :(
Trochu mi to pripomina, co jsem nekde nekdy cetla, ze na postizene dite v ustave stat plati rocne x desitek tisic, zatimco rodine, ktera se o nej stara doma neda nic (a nebo hodne malicko) - cisla si uz nepamatuju.
 Venda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(12.11.2004 15:08:22)
Matka na materske se 3letym deckem + pece o osobu blizkou (stari 9 let )- kolem 5 tisic.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(11.11.2004 9:17:20)
Ten Tvuj napad je docela dobry. Pokud ty emaily budou kryptovane, s elektronickym podpisem (zakon o el. podpisu uz existuje, ale to je taky tak asi vsechno), tak jsou bezpecne az az. Ale slo by to i jednodusseji - kdyz uz ted si posilaji CELE spisy, co by jim branilo, posilat te ustredni urednici jeden list papiru se zakladnimi daty? Bylo by tam sice par dni zpozdeni... ale nic hrozneho. A kdyby to nechtela opisovat, tak dneska uz jsou velice dobre rekognizacni stroje, ktere by ji to, pokud by na to byl special formular) rovnou nahazely i do kolonek v databazi. Ale je fakt, ze ty fakt dobre stroje jsou pekne drahe.

Teda, ja o tom taky moc nevim, ale vzhledem k tomu, cim se zabyva muj manzel, mi sem tam neco uvizne v hlave...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: statistika 

(12.11.2004 8:35:27)
Odpověď ze stránek ministerstva:
Vážená paní H.,
bohužel neevidujeme počty dětí v kojeneckých ústavech, které mohou jít do adopce nebo do pěstounské péče.
S pozdravem
Mgr. Jiří Holub zástupce ředitelky ÚZIS ČR
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Re: Re: statistika 

(12.11.2004 8:39:23)
Zvlastni.
Ale jde jen o kojenaky?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(12.11.2004 12:44:03)
Psychouši, ptal ses na děti, které by přicházely v úvahu pro náš případ. My bychom chtěli dítě nejlépe o rok až rok a půl mladší, než náš mladší syn (ale samozřejmě plus mínus). Pokud by nás za rok (což je pravděpodobná doba podle místní soc. pracovnice) zařadili do registru, pak bychom šli ještě na rodičovskou přípravu a našemu mladšímu by byly asi 3 roky. Pokud bychom ještě nějakou dobu čekali, věk adopčátka by se zvyšoval podle doby čekání. Každopádně by to ale vycházelo na dítě z kojeňáku, proto jsem se ptala na kojeňáky. Máš-li zájem o jiné informace, můžeš se obrátit na kontkt uvedený na stránkách ministerstva školství, kam spadají dětské domovy (kojeňáky patří pod zdravotnictví).

Jinak je možný, že věk ještě zvýšíme pod vlivem nových informací od pěstounských a adoptivních rodičů, ale zatim to je takhle.
 Červánek 


Re: extremni zjednoduseni 

(10.11.2004 17:09:03)
No, shrňme to - nemám Janinu trpělivost vést diskuzi stylu jeden o koze a druhý o voze.

Vzhledem k tomu, že se v oblasti NRP pohybuji již nějaký čas - tak si za svým "extrémním zjednodušením" naprosto stojím.

Myslím si, že Vy, vážený, o této oblasti nevíte ani tolik, abyste alespoň mohl vést jakousi diskuzi k danému tématu.

Ještě poznámka - myslím si, že stačí se držet stávající legislativy - zákona o rodině - a věřte - ty DD by byly prázdné...
 Psychouš 
  • 

Re: Re: extremni zjednoduseni 

(11.11.2004 12:47:15)
Tak teď nevim - staci se držet toho zákona, nebo si každý musíme vzít domů jedno díte, aby byly ty DD prázdné? :-)
Nějak to nejde dohromady.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.