| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Stinné stránky ráje turistů

 Celkem 15 názorů.
 Jasněnka 
  • 

Vynikající článek 

(27.9.2004 8:26:14)
Milá Věro, jako vždy, vaše články se čtou samy, jedním dechem. Jsou zajímavé i výborně napsané. Díky!!!
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Prosím napiš! 

(27.9.2004 11:01:26)
Věruško moc na Vás všechny myslíme, vyprávím doma rodině, co jsem si tu o vašem životě přečetla a když včera hlásili v televizi, že jen co odletěl Ivan Hrozný, už tam u vás byly další dvě tornáda, tak se mně hned rodina ptala co je se synem a jeho rodinou? Co snacha - už porodila? Prosím tě, jen písni, zda jsou všichnu OK. Díky
Simča

PS - v těch "tropických" mstech bych žít nemohla - já umírám, když je nad 25°C.
 Dáša 
  • 

Rodina 

(28.9.2004 11:18:07)
Tvé články jsou príma. Jsou ze života, poučné a pěkně psané. Kdyby všechny časopisy a noviny měly takové. Většinou jsou to věci vytržené ze souvislostí. Jsem ráda, že zase píšeš.
 týnka 
  • 

oslovování 

(28.9.2004 17:38:21)
ahoj,vase clanky sou opravdu uzasne,jen bych se chtela zeptat,jestli vas Clariska oslovuje mami nebo babi a jestli spolu mluvite cesky nebo anglicky a taky proc nezijete v Cr.Jestli nebudete chtit odpovedet,tak se omlouvam,ale vazne by me to zajimalo...dekuju Tynka
 Věra S.Clarisska 8, USA 
  • 

Re: oslovování 

(29.9.2004 23:23:43)
Milé holky, dík za hřejivé ohlasy. Týnko, Clarisska nám říká tatínku a maminko, což pro ni jsme. O dilematu, které jsem řešila na začátku, je někde v článku o tom, jak jsme ji adoptovali. Doma mluvíme česky, samozřejmě a chodíme mezi české děti do klubu českých maminek ( v článcích o Markétě a o Janě). Odjeli jsme v době, kdy to bylo "navždycky"(po Chartě 77 můj muž ještě dříve) a tak jsme s tím museli zacházet.Fízlové se vynasnažili, aby s námi všichni kamarádi zpřetrhali styky. Velké děti jsou doma tady (kluci v Americe, Lejčinka se cítí doma v Německu, doufám, že jen zatím...). Můj muž už žije delší část života v Americe než doma...Chceš-li vědět víc, můžeš mi napsat, adresa se da nakliknout v kterékoliv mé odpovědi. Věra S.

 Klára 
  • 

Zdrobněliny jmen 

(2.10.2004 15:36:02)
Dobrý den, Vaše články jsem četla skoro všechny, píšete moc pěkně, nezlobte se na mě prosím za následující otázku...Jméno Lea není v Čechách příliš časté, je jistě krásné, ale nemá třeba v češtině jinou zdrobnělinu? Docela jsem teď nad tím přemýšlela, netuším, jestli třeba někdo používá zdrobnělinu "Leuška" nebo něco jiného, jen mi přijde "Lejčinka" v českém jazyce dost nešťastná. Není to nic proti Vám, prosím nezlobte se, mě by to vážně jen zajímalo a žádnou nositelku tohoto jména neznám.
 Lea 
  • 

Re: Zdrobněliny jmen 

(2.10.2004 20:58:10)
Mňa volali tiež Lejka, Lejina, Lejča, nikdy nie Leuška, asi sa to blbo vyslovuje. Preto mi v češtine Lejčinka - Lejčince príde oveľa prirodzenejšie, než Leuška - Leuške. Skúste to vysloviť, neznie to tak dobre.
 Vera S. Clarisska 8, USA 
  • 

Re: Zdrobněliny jmen 

(2.10.2004 22:02:39)
Milá Kláro,
rodinná laskavá oslovení a zdrobněliny nevznikají "rozumově", ale velmi přirozeně a nejsou na ně pravidla. Někdy přibarvená láskou, jindy jen zvukomalebně, jak už napsla jiná Lea, někdy i v žertu. Lejčinka jich má ještě mnohem víc: Lejča, Lejčí, Lejulka a taky Lízinka a koza Líza a Lejkulka, Lejulinka a mohla bych ještě pokračovat. Někteří lidé zaměňují její jméno za jméno Leona, které jej také vystřídalo v českém kalendáři, ale nemají nic společného. Lea ho má po babičce z tatínkovy strany. Je to jméno biblické, v Čechách nejčastěji dávané v židovských rodinách, ale i u milovníků krásné literatury, Hvězdných válek a jiných televizních seriálů. Znamená v hebrejštině gazela, divoká kráva. Lea je jednou z pramatek židovského národa.Já sama už jich znám v Čechách několik. Přicházejí do módy. Ale když byla Lejčinka malá byla asi jediná. Nijak ji to nevadilo, spíš ji teď vadí, že už i v německých seriálech se tak jmenují hrdinky, mladé úspěšné veterinářky, jako je ona sama... Vera S.
 Dana 
  • 

Re: Zdrobněliny jmen 

(11.12.2007 16:25:42)
Já jednu Leu znám, říkáme jí Leuško, Leuš, Lejko, Lálino nebo prostě Leo.
 Lenka P. (bezdětná) 
  • 

Re: Zdrobněliny jmen 

(31.8.2008 12:44:14)
Dobrý den, mně se velice líbí jméno Marek, ale obávám se, že k němu existuje jen málo zdrobnělin. Např. nevím, jak Marka oslovovat jinak než Marku, nebo úplně zdrobněle Marečku. Existuje něco mezitím, co by bylo osobní a milé? Napadá mě jedině Marčí, ale to se asi chlapci nebude líbit...
 Líza 


Re: Zdrobněliny jmen 

(31.8.2008 13:44:33)
Máro ;)
 lenka758 


Re: Zdrobněliny jmen 

(23.9.2009 16:57:41)
potřebuji od vás poradit jaké jméno mam dát chlapečkovi,který se má narodit 5.11.09 k příjmení petrovský
 Caramba 
  • 

Tropy 

(4.10.2004 4:06:44)
Vero, moc rada ctu vase clanky.........
Ja take bydlim na jihu, na 8 stupnich zem. sirky, tj. temer na rovniku. Mame tu zde v Paname dve obdobi: obdobi sucha (prosinec-brezen, vlhkost pod 80%, stale sunecno) a obdobi destu (duben-listopad, vlhkost 90-100%), teploty kolem 30 stupnu.....s potesenim tedy konstatuji, ze existuji i teplejsi kraje nez ten nas :-)))(40 stupnu tu nikdy nemame)

I tak si ale myslim, ze je to hodne o zvyku.....kdyz ma nekdo neustale pustenou klimatizaci, to horko a vlhko venku pro nej musi byt nesnesitelne.....

Mam zive pred ocima nas prijezd do Panamy....kdyz jsme sem poprve prijeli, bylo 10 hod. vecer. Vylezli jsme z letiste a prilepil se na nas ten vlhky horky vzduch, a v duchu jsem si pomyslela "no tohle tu snad nemysleji vazne!!!!???". A prohodila jsem k nasemu pruvodci : "Dnes je ale obzvlast dusno, ze?" "Ale vubec ne, pockejte, to teprve uvidite!!!" :-)

Zezacatku bych nikomu neverila, ze bych mohla v takovem skleniku zit bez klimatizace......nicmene po nekolika mesicich (klimatizovanych) jsme ji zapinali cim dal mene a ted je vetsinu casu vypnuta. A znam i nekolik Svedu, co si tu zvyklo na zivot bez klimatizace (taky ji totiz nesnasi.......) :-)
 Vera S. Clarisska 8, USA 
  • 

Re: Tropy 

(4.10.2004 17:28:44)
No tedy, CARAMBA!Jaké tropické větry tě váa zavály do Panamy. Jak dlouho už tam jste? Určitě nejenom mě by zajímalo, jak se vam tam žije. Vypadá to, že žijete v zajímavé mezinárodní společnosti...Jak je ten svět malý, najenou malý, že? Vždycky mě poteší, když vidím,jak naše internová Rodina funguje. Pokud se Ti nechce psát "veřejně", můžes mi napsat na můj e-mail. Jen klikni na moje jméno nad člankem... Věra S.
 POKORNA BLANKA 
  • 

dotaz 

(6.3.2005 8:40:42)
MÁM NA VÁS DOTAZ,ZDA NEZNATE NĚJAKEHO ŠVECE MILANA.BYDLI NA GALVESTNU.NIC BLIŽŠÍHO O NĚM NEVÍM.VZAL SI ZA MANŽELKU MOU TETU MILUŠKU ERIKSON KTERA SE TA NÍM ODSTĚHOVALA Z DÁNSKA Z AALBORGU V ROCE 2000.SLÍBILA JSEM MAMCE .ŽE ZKUSÍM PO INTERNETU NĚCO SEHNAT ALE ZATÍM SE MI TO NEDAŘÍ ,TAK ZKOUŠÍM I NEMOŽNÉ.MILUŠKA ŠVEC JE MILÁ ,ŠTÍHLÁ VYSOKÁ PANÍ KOLEM 50 LET,ALE NA SVUJ VĚK VUBEC NEVYPADÁ.POKUD BY JSTE NĚCO VĚDĚLA PROSÍM O INFORMACI. S PŘÁTELSKYM POZDRAVEM POKORNA BLANKA

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.