| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod v domácím prostředí

 Celkem 332 názorů.
 janap 


hořké konstatování 

(9.9.2004 10:03:18)
Zajímalo by me, zdali se na techto seminarich take resi, co se zpackanym porodem, co s porodem, ktery se zastavi, co s nahlymi komplikacemi, ktere mohou prijit a obycejne chodi, jako blesk z cisteho nebe? a co dite, ktere se dlouhodobe dusilo, takze ma poskozeny mozek? kdo si na sebe bere vinu a zodpovednost? fascinuje me, ze jsou jeste lide, kteri daji prednost svemu lepsimu estetickemu zazitku nez bezpeci a vetsi sanci na zdravi pro sve dite. lidi propagujici porod doma povazuji za neskutecne nezodpovedne.
jana pelanova
 Martina+F+H+L 


Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 10:46:25)
Jano, byla jsi někdy na takovém setkání, promluvila jsi si někdy s porodní asistentkou o možných rizicích??? Asi ne, co. Proč to hned takle schazuješ. Ten seminář je o tom, aby žena věděla jaké to přináší možnosti a rizika a mohla všechno zodpověďně zvážit. Porody doma jsou jinde naprosto normální a nemají tam větší úmrtnost. Naopak, já bych řekla, že tam mají větší procento spokojených matek a dětí. Mluvím z vlastní zkušenosti s přístupem personálu v porodnici. Já bych velice ráda na takový seminář šla, ale jsem z Prahy a s malým dítětem se mi nechce cestovat tak daleko. Doufám, že takový seminář bude jednou v Praze.
 Martina+F+H+L 


Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 10:48:14)
Jano, byla jsi někdy na takovém setkání, promluvila jsi si někdy s porodní asistentkou o možných rizicích??? Asi ne, co. Proč to hned takle schazuješ. Ten seminář je o tom, aby žena věděla jaké to přináší možnosti a rizika a mohla všechno zodpověďně zvážit. Porody doma jsou jinde naprosto normální a nemají tam větší úmrtnost. Naopak, já bych řekla, že tam mají větší procento spokojených matek a dětí. Mluvím z vlastní zkušenosti s přístupem personálu v porodnici. Já bych velice ráda na takový seminář šla, ale jsem z Prahy a s malým dítětem se mi nechce cestovat tak daleko. Doufám, že takový seminář bude jednou v Praze.
 janap 


Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 11:59:10)
Musim Te ubezpecit, ze mluvim z vlastni zkusenosti. Nerada pindam do vzduchu o vecech, o kterych nemam paru. Ale vidim, ze Tys jeste na zadnem takovem setkani nebyla. Jela jsem tam, protoze ma naturalisticka pritelkyne z pritelkyn nejlepsich tak chtela porodit. zila dlouho v holandsku (kde, mimochodem, tedy umrtnost vetsi je!)... A musim docela neutralne rici - byl to des. Rizik vypsanych jen malo, samozrejme, ze neco rici museli, kazdy i sebevetsi laik vi, ze se asi neco muze prihodit, ale predevsim to bylo vse o svobode matky, o pohode ducha matky, o prirode a prirozenosti atd. atd. a pak pry potazmo o pohodu ditete pri prichodu na svet a o minimalizaci stresu... Nemusela jsem hnout ani brvou, aby ma kamaradka, chytra holka se selskym rozumem, neprodiskutovala pul odpoledne s onou damou a nakonec se nesebrala a nesupajdila domu a ve finale do spitalu, kde po mnoha hodinach a s problemy nakonec najednou a rychle porodila cisarem. Ejhle. A to bylo vsechno jeste dlouho po prijmu do spitalu v poradku. ale pak se to - jaksi - zvrtlo. Jsem doktor, sama mam dite, porodila jsem v chvatu ve spitale, kde jsem doufala v kamaradsky pristup, a bohuzel, taky to nebyl zrovna fajn zazitek, prave po te lidske strance. Ale prese vsechno bych proste neriskovala zivot a zdravi sveho ditete jenom proto, ze se budu divat na muj milovany obrazek na zdi a na zadek mi bude cucet jenom jedna sestra. Ale tim nechci shazovat Tvuj rozumny a zodpovedny usudek, az se zucastnis takoveho setkani, protoze uz mas dite a jiste se o nej bojis. Naopak beru, ze se snazis hledat a dozvedet se vic. Ale - duveruj, ale proveruj. Zkus si treba neco precist z porodnictvi - mozna to zni naivne, ale taky informace a od nezucastneneho a nezainteresovaneho zdroje, nebo si najdi nejakou porodni babu, ktera to s Tebou probere. Hlavne mej kriticky usudek. Tot vse. ahoj, jana
 Jitka, budu rodit v NL a asi doma 
  • 

Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 15:19:42)
Jano,
odkud mas informace, ze v NL je vetsi novorozenecka umrtnost nez v CR?
Ja jsem si nasla udaje opacne, bohuzel to bylo jiz pred 1/2 rokem a ted to nemohu najit. Je fakt, ze jsem v tom to ohledu prosla vyvojem od absolutni neduvery v hol. zdravotnicky system az po uznani ze mi tento system, kde se bere tehotenstvi jako prirozeny stav a ne jako tezka nemoc, vyhovuje vice.
To jsem prvnich 14tt mela komplikace. {krvaceni a tzv. sydrom ztraceneho dvojcete, ktery zkoncil prave ve 14tt potratem druheho embria}.
Sestrenici v Cechach na jare umrelo miminko v patem mesici tehotenstvi. MInimalne mesic pred tim, jezdila po vysetrenich a nikdo neprisel na to co se deje akorat ji zbytecne stresovali.
Jeste jsem neslysela popsany pripad, ze by miminko umrelo nebo byly vazne komplikace, protoze se rodilo doma.
Jinak v CR bych doma asi nerodila, protoze to neni obvykle. A cely system na to neni pripraveny. Tim myslim, porodni asistentky, poporodni pece a moznost zapujceni vybaveni domu.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 16:11:19)
No ja jsem slysela (ze statistik), ze uz dlouho je CR mezi nejlepsima statama na svete s nizkou perinatalni umrtnosti. K lonskemu roku to bylo - nemylim-li se 3.2promile a bylo to treti nejlepsi misto po Japonsku a Svedsku. Jestli tvoje setrenice patrila do tri deti na tisic deti, tak mi je ji lito, ale to jeste nedokazuje, ze by CR mela nejakou spatnou reputaci v porodnictvi.
 Sylvie 


Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(9.9.2004 21:56:38)
Hmmm, tak jsem si přečetla, co se tady během dne napsalo a koukala jsem, že zas a opakovaně se tu hodnotila nízká, nizoučká, téměř nejnižší česká perinatální úmrtnost :o) Nic proti - opravdu je to krásné číslo. Akorát že používat ho jako důvod proti porodům doma je, ehm, jaksi poněkud mimo :o)

Ono jak přijde řeč na porody doma a stav českého porodnictví, tak někteří lékaři vytahují na světlo nízkou perinatální nebo novorozeneckou úmrtnost, coby plod současného systému, kdy se děti rodí v nemocnicích, tudíž neumírají tak často na různá přidušení či jiné nepředvídatelné problémy v průběhy porodu. A právě tyhle řeči mě přiměly k podrobnému prozkoumání, kolik miminek u nás vlastně umírá v souvislosti s porodem. Ne tedy kolik dětí zemře na SIDS, nádory, vrozené vady. Zajímaly mě čistě jenom děti, které zemřou na nějakou porodní příčinu.

I zahloubala jsem se do tabulek úmrtnosti WHO, které jsou hezky podrobně rozepsané - podle diagnóz i podle věku mrtvých. Ano, ano, je to tak - novorozeneckou úmrtnost jako takovou opravdu máme nízkou. Ale já koukala na úmrtnost kojeneckou. Nezajímal mě tedy první měsíc života, ale celý první rok života (pokud zemřel na porodní příčinu někdo později, bylo to hodně výjimečné... proto jsem zvolila ten první rok, během kterého téměř všechna úmrtí proběhla). A světě div se - na porodní problémy u nás umírá STEJNĚ DĚTÍ DO JEDNOHO ROKU, jako je tomu třeba v Holandsku, kde se doma rodí celá třetina dětí :oO (to je údaj teď nevím jestli z roku 1999 nebo 2000 - už je to nějaký čas, co jsem se ve statistikách hrabala. Ale ta úmrtost byla zcela srovnatelná i s jinými evropskými státy, které obyčejně mají novorozeneckou úmrtnost horší, než my.).

Takže ANO, máme nízkou perinatální a novorozeneckou úmrtnost. Ale není to díky porodníkům, kteří nemají o nic lepší ani o nic horší výsledky, než jejich zahraniční kolegové. Je to zásluha neonatologů, kterým dítě nezemře během prvního měsíce, ale udrží ho na živu o pár měsíců déle.

S.
 Linda 
  • 

Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(10.9.2004 14:12:25)
Opravdu Sylvie na takovou vec jsi opravdu mohla prijit jen ty. A proc rovnou nezahrnout umrtnost deti do 75 let nebo tak, to by jiste taky nebyla zasluha gyn.-porodniku. Proste, kdo chce psa bit...... Ty bys mela prodavat v Marakesi na bazaru. A mimochodem, neonatologove se zabyvaji detmi v neonatalnim obdobi.....
L.
 Sylvie 


Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(10.9.2004 14:49:38)
Lindo, nechápu tvoji poznámku. Mohla bys ji, prosím, vysvětlit?

Pokud se u nás porodníci chválí, že nízká úmrtnost je zásluha toho, že se děti rodí v nemocnicích, protože kdyby se rodilo doma, děti víc umírali na "nepředvídané události" třeba nedostek kyslíku, co je zcestného na tom, že se podívám, kolik dětí u nás umírá právě na ty "nepředvídatelné diagnózy" spojené s porodem? Pravda je taková, že na ty u nás umírá stejně dětí jako v HOlandsku, kde se doma rodí ve velké míře, takže v místě porodu to asi nebude ;o) Nebo máš na věc jiný názor? Proč? Jak si jinak vysvětluješ, že ta úmrtnost je u nás stejná, jako třeba v Holandsku? (to Holandsko jsem zvolila jako příklad země, kde doma rodí opravdu hodně žen)

Proč jsem koukala na kojeneckou úmrtnost jsem, myslím, vysvětlila. Protože na porodní diagnózy umírají děti zpravidla do jednoho roku. V dalších letech už to byla hodně hodně výjimka. Nebo myslíš, že je rozdíl, jestli na následky porodu dítě zemře šestý den po porodu nebo šestý měsíc po porodu? Na tu jednu a samou diagnózu?

Že se neonatologové zabývají dětmi v neonatálním období vím :o) Však o tom se právě bavíme, ne? Že máme nízkou novorozeneckou úmrtnost, což já považuju právě za zásluhu neonatologů, kteří v té době děti piplají a udržují při životě. Nicméně že je to dle mého názoru jenom hra se statistikou - ty děti, které nám perinatální či novorozeneckou úmrtnost vylepšují, v konečném důsledku stejně nepřežijou první rok života...

Těším se na tvůj pohled na věc a hlavně osvětlení tvé poznámky, které fakt nerozumím :o)

S.
 Makina, mimi 7měs. 
  • 

Re: Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(10.9.2004 22:16:54)
Milé dámy, proč mám pocit, že ať tady nalistuji jakoukoliv diskusi, vždy to skončí tím, že se najdou takové jako Vy a musí se napadat a urážet? Je to nutné? Vždyť jsme ženy, matky,nešlo by to chovat se lépe? Pokud takhle válčíte na obrazovce, co by se asi tak dělo při živé diskusi in naturam? Nechci ani domyslet:))
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(13.9.2004 13:32:54)
Nezlob se na me, ale nejsi nahodou zdr. sestra? Proc ti mam vysvetlovat, ze to, kdy teh. zena bude hospitalizovana pri rizikovem. teh., kdy bude porod indukovany a jak vedeny je zalezitost gyn.-porodniku a ne neonatologu a ze na tom podstatne zavisi perinatalni umrtnost? Kvalita pece o zenu a dite v prenatalnim obdobi je primo umerna perinatalni umrtnosti. Jakymi jinymi pozitivnimi vysledky, podle tebe, se ma chlubit porodnik nez tim, kolik deti mu prezije? A to, ze se vsude na svete hodnoti perinatalni umrtnost jako projev vyspelosti soc. a zrav. pece neni vymysl CR ani CR gynekologu ani CR neonatologu a kazdy si ji muze vylepsit, kdyz na to bude mit propracovany system jako je u nas. Ani u nas to neni vsechno tak uzasne, ale neni to, hlavne teoreticky, takova hruza jakou popisovala pani, ktera muj komentar vyvolala.
A kdyz vytrhnu z kontextu vetu: "Nebo myslíš, že je rozdíl, jestli na následky porodu dítě zemře šestý den po porodu nebo šestý měsíc po porodu? Na tu jednu a samou diagnózu?" tak jestli chces znat muj nazor, tak si myslim, ze v konecnem dusledku to jedno neni = je to podstatny rozdil.
Doufam, ze jsem ukojila tvoji zvedavost o smyslu svoji poznamky.
L
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(18.9.2004 22:13:03)
Lindo,

občas mám pocit, že mluvím čínsky ;o)

Pokusím se to tedy vysvětlit nějak jinak, asi se mi nedaří vyjádřit to, co chci:

Pokud přijde řeč na porody doma, téměř pokaždé se najde někdo, kdo proti nim vystupuje s argumentací naší nízké perinatální či novorozenecké úmrtnosti. A taky s argumentací, že i když doma smí rodit pouze nízkorizikové ženy, tak že i u nich může dojít k nenadálým komplikacím, a potom rozhodují minuty a vybavená nemocnice má lepší předpoklady k jejich zvládnutí.

Na základě toho jsem si ze statistik úmtnosti vytahala děti, které zemřely právě na ty (většinou) nenadálé komplikace. Nechce se mi dohledávat, co pod tyhle diagnózy konkrétně patří, musela bych se znova zahrabat jednak do statistik úmrtnosti, jednak do číselníku diagnóz a kódy si "přeložit" a na to teď opravdu nemám ani čas ani chuť. Jsou to právě diagnózy spojené s porodem - porodní trauma, nedostatek kyslíku...

V roce, co jsem porovnávala, na tyto nenadálé porodnické komplikace (tedy komplikace, kterými se někteří porodníci zaštiťují, když brojí proti domácím porodům) u nás v konečném důsledku zemřelo stejné množství dětí, jako například v HOlandsku, kde se doma rodí cca třetina dětí. Co se pamatuju, o něco víc dětí zemřelo třeba ve Velké Británii a o něco míň třeba v Německu - to udávám jako příklady dalších dvou států, kde mají porodní asistentky silné postavení a kde také k porodům mimo porodnice (nejenom porody doma, ale i porodní domy) dochází.

Jsem si vědoma toho, že jsem porovnávala jeden rok, že třeba rok následující (který tehdy ve statistikách ještě nebyl) nebo třeba předchozí mohl dopadnout jinak. Nicméně ta čísla byla porovnatelná, žádné velké rozídly mezi nimi nebyly.

Ano, uvědomuju si, že máme propracovaný systém péče o těhulky. Ale o tom přeci ty "nenadálé komplikace" nebývají. Takže když se v průběhu porodu začne plod dusit, tak samozřejmě zasáhnou porodníci, někdy (většinou?) dají i první pomoc (netuším, jak často se v praxi na sále kromě porodníka objevuje i děckař), ale tím to končí. Pak už je mimčo předáno na novorozeneckou JIP-ku, kde už se o něj porodníci nestarají. Ti už potom rozhodují, jestli ono dítko přežije šest dní nebo šest měsíců, než nakonec zemře (a tím se vyrovají statistiky i se státy, kde většina těchto dětí umírá spíš dřív než později). Prostě porodník odvede práci tak, že z porodu vyjde dítě ohrožené na životě, které nakonec zemře - promile takových dětí máme stejné nebo velmi obdobné i s dalšími státy, kde se mimo jiné taky rodí doma nebo v porodních domech. Je na neonatologovi, jestli se tak stane ještě v průběhu prvních dní, nebo až pozdějších měsíců. Proto jsem zmínila zásluhu právě neonatologů.

Ale asi se neshodneme, protože mě mrtvé dítě, které prvních šest měsíců bojuje o život, nepřijde o nic lepší výsledek než mrtvé dítě, které na stejnou diagnozu bojuje o život "pouhé" tři dny.


O tom, že máme nízkou perinatální úmrtnost se hádat nechci, to opravdu máme. Možná se mýlím, ale mám pocit, že jsem kdysi četla nějaký článek WHO, kde bylo zmíněno, že ve vyspělých státech je perinatální úmrtnost na tak nízké úrovni, že by v žádném případě neměla být brána jako JEDINÝ ukazatel kvality péče porodníka.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(18.9.2004 22:20:53)
:o) Ještě jsem po sobě příspěvek četla (aby ho čet aspoň někdo, že jo ;o) ) a chtěla bych něco doplnit k těm porodníkům, co jim umírají děti. Nerada bych, aby se toho někdo chytil a podsouval mi, že šířím, že nemocnice jsou nebezpečné. Něco takového nemám v úmyslu. Prostě to beru tak, že medicína není na takové úrovni, aby přežívaly všechny děti. Nevím z jejich úmrtí lékaře, porodní asistentky ani rodičky - je to prostě fakt současné doby ;o)

S.
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(30.9.2004 10:32:42)
Mila Lindo,
pripravuju se na porod sveho 5. ditete, na svuj 4. porod doma. Chtela bych ti rict, ze ja osobne bych se stavela proti nejakemu zbytecnemu udrzovani zivota sveho ditete, pokud by melo umrit, at umre prirozene, az k tomu dospeje samo a ne az mu vypnou nejake pristroje. Podporuji tedy nazor, ze je jedno, jestli dite zemre na tu samou diagnozu v 6 dnech nebo v sesti mesicich, daleko vic by mi v tomto pripade slo o to, jakym zpusobem zemre.
Z tohoto duvodu take nepovazuju ceskou nizkou novorozeneckou umrtnost za smerodatneho ukazatele kvality ceskeho porodnictvi - nebot za kvalitu nepovazuju pouhe udrzeni zivota za kazdou cenu, umirani s uctou je pro me take kvalita. O umirani ditete po porodu s uctou mluci film od Katji Baumgarten "Mein kleines Kind" (Moje malé děťátko"), které má k dispozici HAM.
Johaka Kubaňová
 Gábina 
  • 

Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(10.9.2004 15:03:25)
Neonatologové se zabívají předčasně narozenými dětmi s nízkou porodní váhou, nebo nezralími dětmi.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Statistika nuda je, má však cenné údaje :o) 

(10.9.2004 15:20:34)
Neonatolog je dětský lékař specializovaný na předčasně narozené děti a novorozence vyžadující intenzivní péči.

Velký lékařský slovník:
neonatologie – lékařský obor věnující se problematice novorozeneckého období

neonatální – novorozenecký. Za n. období se považuje doba od narození do 28. dne života

neonatus – lat. novorozenec

 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(10.9.2004 10:39:06)
Moje sestrenice do techto statistik nepatrila. Protoze ji neustale menili termin porodu, a dobu kdy byla pravdepodobne tehotna. Doktor ji rekl, ze miminko je dostatecne velike na to, aby se to povazovalo za umrti. Ale podle nejasne doby tehotenstvi to muze byt jeste potrat. Tak se dohodli, ze to bude brano jako potrat, aby sestrenice nemusela zarizovat pohreb a podobne veci.
Jak vidim je to vyhodne i pro ceske zdravotnictvi, protoze hned jsou statistiky lepsi.:-}
Mimochoden mimco se pry nekde ztratilo, tak ze jse nedovedela proc se to stalo.
Ale na vypisu z pojistovny ma, ze pitva byla za 9000Kc provedena a v Praze v Genetu byla 3x. Pritom ve skutecnosti tam byla jenom 2x.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: hořké konstatování 

(11.9.2004 0:37:32)
A na jakémže setkání jsi to byla? Docela by mě to zajímalo. Netušila jsem, že v České republice takováhle setkání probíhají. To bylo setkání mamin, které chtějí porodit doma?
 janap 


Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 12:02:06)
mimochodem, proc by me zajimalo to o te zodpovednosti... protoze i na primou otazku nikdy nepadla prima odpoved a tehdy na onom kurzu vse nakonec skoncilo v bourlive diskuzi mezi, mnohymi velmi udivenymi, maminkami.
 Gábinasyn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 13:28:47)
Nechci se přít jestli porody doma nebo ne, jaká je úrověň porodnic, komplikací a tak.
jenom mám jeden dotaz ? Uvědomují si ty, které rodí doma, že v případě komplikací můžou přít o dítě, nebo sami zemřít? Kdo potom ponese zodpovědnost ?
Nedávno dávali v TV pořad Domorodky, a tam jedna maminka líčila jak v závěrečné fázi porodní asistentka řekla tatínkovi zavolejte sanitku, klesají ozvy, já resuscitaci novorozence neprovádím. No maminka se nakonec pochlapila, pořádně zatlačila a mimi bylo na světě.
Protože dělám to co dělám , ve zdravotnictví, tak vím, že na RZP slouží různí odborníci, chirurg, anesteziolog, ortoped, pediatr, prostě všeho chuť. Určitě o resuscitaci novorozence četli, byli proškoleni, ale pochybuji, že ji někdo prováděl, tím spíše v domácím prostředí, kde nejsou úplně dokonalé podmínky. Jedná se o dost specifickou zálěžitost, ono zakanylovat pupeční žílu, zaintubovat novorozence, je totiž něco úplně jiného než dospěláka. Sama mám za sebou 2 takovéto resuscitace, v porodnici, a vím, že jsem měla plné ruce práce a to jsem měla naprosto ideální podmínky k práci ( ne koupelna, vleže na zemi, kuchyňský stůl), a potili se mi i kolena. V neposlední řadě takový zákrok v porodnici probíhá ve vyhřívaném lůžku. Malé děti nemají prakticky termoregulaci a velmi rychle ztrácejí teplo, a z hypotermie můžou mít i zástavu srdeční. A navíc 60 pulsů je u novorozence zástava srdeční.Zajistit dýchací cesty má taky svá specifika a není to sranda. Nemají žádné kompenzační mechanismy, jestli se dospělák dokáže dusit do příjezdu sanitky ( ze zákonna 15 minut od přijetí výzvy na dispečink), tak novorozenci se mezi tím zastaví srdíčko z nedostatku kyslíku.
Kdyby ve výše zmiňovaném případě nastali komplikace, kdo by nesl zodpovědnost za eventuální mozkové poškození, nebo smrt dítěte. Matka, asistentka, nebo by po soudech byl tahán doktor se záchranky, který k tomu přišel jak slepý k houslím ( vím má za sebou přísahu a takové věci) či následně nemocnice? Kdo ? Nebo si maminky uvědomují i tuto alternativu, i když komplikace při porodu prakticky nejsou, a jsou plně srozuměny s tím, že přebírají na sebe plně zodpovědnost za věci následné. I za eventuální poškození dítěte či jeho smrt ? A budou brát s nadhledem tyto skutečnosti, tak jako berou s nadhledem porod doma ? A příšte za 9 měsíců se pokusí o to samé?
Prosím nekamenovat, a netvrdit, že komplikace si vytvářejí sami doktoři, a že žádné komplikace nikdy nenastanou!Mohou nastat a co pak ?
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 13:44:28)
Jasně, mohou nastat komplikace - to je zlaté rčení našeho zdravotnictví. Ještě jsem nezažila, že by mi doktor řekl žádná komplikace nastat nemusí.
A druhá věc je sklon lidí za všechno najít obětního beránka - prostě někdo být za smrt musí být odpovědný. Že by se někdo třeba zamyslel nad tím, že ne všechno se dá ovlivnit a zvládnout, že je třeba se smířit i s nepříjemnými věcmi, bolestí apod., to se jaksi u nás nebere v potaz. Tím nemám na mysli hazardérství nebo laxnost. Ale prostě běh života a přírody. Podle mě je neustálý tik hledání viníka chorobný. Myslím, že žádná maminka na světě by nic takového neudělala naschvál, stejně jako doktor, porodní sestra, atd. A když se to náhodou stane, nedostane se jí psychické podpory, ale bude se tahat po soudech a zkoumat, jestli může za to, že se to všechno přihodilo.
Každý dítě může vběhnout pod auto, spadnout, atd., i když ho sebevíc hlídáte.
A myslím si, že nějaké rozhodnutí je třeba vždycky učinit a každé má mnoho pro a proti.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 14:14:58)
Nemyslela jsem , že někdo bude tahat maminku po soudech, myslela jsem , že maminka bude tahat po soudech ostatní. Jestli je natolik silná že v případě smutných okolností ( které opravdu nemusí nastat, dle militantních rodiček nikdy nenastanou a jen doktori vyhrožují)se s tím smíří a bude chápat, že je to jen její volba a může za to sama. Ale pokud je to bráno jako Pan Bůh dal, Pan Bůh vzal, potom nemám žádné výhrady.
Kdyby doktoři jen vyhrožovali, asi bych byla bez práce. Dělám na ARO a opravdu vím o čem mluvím!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nebo si fakt myslíte, že všechny komplikace si sami vyrobíme, aby jsme je mohli sami řešit, a měli jsme práci? Taky jsem napsala , že jsem novorozence křísila 2x za svojí 12 letou praxi.Což o něčem svědčí. O tom, že komplikace nejsou časté, ale stávají se. Ona statistika je sice sprostá lež, ale je to věda a je neoblomná. Takže jestli je X% úmrtí a komlikací u novorozenců, tak X% úmrtí nastane a X% bude mít komplikace. To prostě nikdo neoddiskutuje. A tvářit se, že takové věci nemohou nastat je neetické, neseriozní, klamné, nebo dětinské.
 Anna,bříško 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 14:43:20)
Souhlas.Lépe by člověk nenapsal!
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(16.9.2004 17:43:53)
Ahoj Gabino,
ja jsem nemyslela doktory na Aru, předpokladam, že to je uplně jiná situace - na Aru se zřejmě nevyskytují zdraví lidé bez potíží.
Taky si nemyslím, že domácí porod je jediné řešení a že by se mělo skoncovat s nemocniční péčí (i když já s ní vesměs žádné dobré zkušenosti nemám) a že je to chyba doktorů - je to otázka společnosti a jejího vnímání.
Jenom si myslím, že by každý měl mít právo si vybrat, ale potom také povinnost nést za výběr odpovědnost.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(16.9.2004 18:38:40)
Toranoko,
kde ses docetla, ze porod doma je jedine reseni a melo by se skoncovat s nemocnicni peci? Ja jsem rada, ze nemocnice jsou a v pripade potreby je vyuziju.
Moje kamaradka planovala rodit doma, cekala ctvrte dite a treti porodila doma. Mela dva dny po terminu, PA pri rutinnim vysetreni nasla zvyseny tlak a protein v moci a tak kamaradka zbalila tasku a supajdila do nemocnice, kde za dva dny porodila dceru. Dcera potrebovala byt na SCBU (Special Care Baby Unit, ani nevim, jak je to cesky). Nemocnice jsou potreba, to tady nikdo nevyvraci. A porod doma neni jedina spravna cesta, pro mnoho zen je zcela nevhodny. Je to pouze jedna z moznosti, ktera by mela byt dostupna.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(9.9.2004 14:41:07)
Každý může vběhnout pod auto... ,ale ne to miminko,co za nic nemůže ,to za něj rozhodne matka !!!!!!!
 Simona 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 15:20:09)
Uvědomte si, že i za porod v nemocnici je hlavně zodpovědná matka.Vybereli si špatný ústav, sestru, lékaře...tak je zaděláno na velký průser. Prosím vás proberte se...Děláte, jakoby v nemocnici vůbec neumíraly matky a ani novorozenci. Postižených dětí, které se narodily v českých porodnicích je také dost.Dojděte se zeptat matek do některých stacionářů pro postižené děti. Většinou spojují postižení dítšte se špatným vedením porodu. V zahraničí mají ženy možnost si vybrat, jakou péči si vyberou a zde některé české pipinky stále papouškují omezené názory některých doktorů.Je to směšné.
Johanko, nevzdávejte to!!!Jde o možnost si vybrat.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 15:33:55)
Jo už jsem se probrala, bohužel jsem někdy somnolentní a v ten moment ne zcela svéprávná.o:-))))))) Ale otázka zněla, jestli v případě nepříznivého průběhu bude matka svádět vinu na lékaře RZP, nemocnici, porodní asistentku, nebo jestli je si vědoma všeho a plnou odpovědnost, ne právní, ale morální ponese sama, bez svalování viny na někoho jiného?
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 15:43:57)
Gabino,
tu moralni zodpovednost nese samozrejme matka, at uz rodi kdekoliv.
Osobne si myslim, ze v Cechach je to o celkovem pristupu. Lide o svem zdravi nerozhoduji sami, rozhoduji za ne lekari. A porad se musi hledat nejaky "vinik". Neni mozne ani umrit proto, ze uz je clovek stary, musi se najit neco, co selhalo (a nejlepe se musi umrit v nemocnici, musi se do posledni chvile bojovat a podstupovat dalsi a dalsi operace a terapie atd atd.). No to uz jsem ale odbocila :o))).
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 16:21:24)
Ja myslim, ze nikdo bojovat nemusi, kdyz do nemocnice nechces, tak operaci nepodstoupis a klidne se odeber v Pane kde chces, treba doma, alespon kasa usetri. Zase nekdo tady chce prosazovat ceskou nesvepravnost o ockovani a podobny ptakoviny. Doma rodit muzes, tak o co ti vlastne jde? Neustale osocovani systemu lekarstvi od lidi, kteri maji o medicine povetsinou zadne nebo stredni vzdelani neni uz ani zabavne.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 16:46:40)
Lindo,
nevim sice, jestli ten prispevek byl mireny na me, nicmene ja jsem samozrejme psala v nadsazce. Nikoho neosocuju, o ockovani si myslim akorat, ze by kazdy mel mit pravo volby (tedy ze by nemelo byt povinne), jinak osobne proti nemu nic nemam :o).
Jinak s tou perinatalni umrtnosti to bude slozitejsi. Cesko je stat, kde se velka vetsina deti, ktere by zemrely po porodu ci byly jinak postizene, potrati jiz behem tehotenstvi. Logicky jich tedy potom umira mene.
 Věra. 


Re: Re: Aido!!!..prosím nepište nesmysly..... 

(9.9.2004 17:01:00)
Aido, prosím, nepoužívejte ve svých příspěvcích lživá tvrzení!!

Píšete: "Cesko je stat, kde se velka vetsina deti, ktere by zemrely po porodu ci byly jinak postizene, potrati jiz behem tehotenstvi. Logicky jich tedy potom umira mene. "


Je to lež a nesmysl, nechápu, kde jste k něčemu takovému přišla.
Omlouvá Vás pouze fakt, že o zdravotnictví nevíte zhola nic, jak lze tušit při čtení Vašich příspěvků.

Jak jste na to proboha přišla ??

Vady neslučitelné se životem, těžké chromozomové odchylky jsou spontánně potraceny v prvních týdnech těhotenství, at již v Čechách nebo stejně tak kdekoliv jinde na světe. Přirozená věc.
Ostatní potraty v Čechách jsou jen v malém procentu kvůli Down.s. nebo jinému postižení, většina dětí by byla normálními zdravými dětmi.
 Věra. 


Re: Re: Re: Aido!!!..prosím nepište nesmysly..... 

(9.9.2004 17:06:30)
a jen dovětek, v porodnických statistikách opravdu Česko vede, podobné je to v intervenční kardiologii, nebo někt. jiných podoborech.
To ale asi není nejdůležitější, byla by potřebná hluboká a dosti bolestivá reforma, jak pro zdravotníky tak i pro klienty, aby podobně dobré byli i další obory, a peníze šli k těm doopravdy potřebným, viz handicapovaní, lidé po úrazech pátěře, nebo dlouhodobí psychiatričtí klienti.

Bůh nás ochranuj před směřováním k systému podobnému britskému, ve světě jsou lepší vzory.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Aido!!!..prosím nepište nesmysly..... 

(9.9.2004 17:35:06)
Vero,
nevim, podle ceho posuzujete mou (ne)znalost ceskeho zdravotnickeho systemu. Ja mam informaci (bohuzel, nastesti?) dost. Muzu take srovnavat.
Zamyslela ses nekdy nad tim, za jakou cenu ma Cesko tak dobre vysledky v perinatalni umrtnosti?
 *Aida* 


Re: Re: Re: Aido!!!..prosím nepište nesmysly..... 

(9.9.2004 17:25:39)
Vero,
nevim, proc me hned obvinovat ze lzi? Opravdu ne vsechny deti (embrya) s vadami neslucitelnymi se zivotem jsou potracena v prvnich tydnech.
Sama pises: "Ostatní potraty v Čechách jsou jen v malém procentu kvůli Down.s. nebo jinému postižení," a predstav si, ze prave o tom pisu. A ono i to male procento se potom celkove v te umrtnosti (ktera je v promilich) dost promitne, pocitat jeste umim.
Ale samozrejme je v Cechach vsechno nejlepsi :o))))))).
PS: Kazdy ma svuj nazor a ja nikoho za jeho nazory neurazim a od ostatnich ocekavam totez.
 janap 


Teda, Aido, 

(14.9.2004 10:54:45)
i kdyz z dovci a za draho, tedy ve spech a neucesane, Ti musim rici, ze se mylis. a hned dvakrat. co se tyce statistik a porodnosti. to vysvetlim a proberu, i pro Sylvii, jen co se vratim. ale k tomu ockovani - diky tomu, ze byli lide v CR plosne a povinne naockovani proti poliu - detske mozkove obrne, mohli jsme ji, jako prvni, zcela vymytit. to, ze byli lide proockovani na prave nestovice, mohly tyto jiz pred vice nez 20lety zmizet z povrchu zemskeho. a stacil by 1 nositel, neproockovany, ted uz se na variolu - pr.nest., neockuje, protoze diky ockovani uz nejsou, aby zabil davy lidi, protoze nestovice maji temer 100% infekcnost. proto je takovy strach z pouziti tohoto typu biologicke zbrane, zakonzervovane v par laboratorich na svete jako vzorek. to neni o volbe. to je o nezodpovednosti. ty sice zvolis. ale kdyz se nakazis, neohrozis jenom sebe. a tim nemyslim ted na nestovice. to, ze bylo vymysleno ockovani a nektere dokonce uzakoneno a uvedeno zdarma, nebylo kvuli vyhazovani statnich penez z okna, ale na ochranu lidi v globalu i jednotlive. z Cech vic. ahoj, jp
 *Aida* 


Re: Teda, Aido, 

(14.9.2004 11:12:42)
Ahoj Jano,
uz se tesim na Tvoje reakce (bez ironie), doufam zes neodjela nekam na pul roku :o))))).
Jinak o ockovani jsem rekla pouze to, ze by nemelo byt povinne. Ale kdyz uz je o tom rec, tak treba BCG se v UK plosne nepodava, ale tady, co bydlim ja, je nabidnuto (hodne imigrantu z celeho sveta). Syn dostal BCG jeste v porodnici (ktera je snad jedina, co to detem nabizi jeste pred odchodem). U dcery jsem byla presvedcena, ze par dni po porodu bych ji tomu nevystavila. A nevim, proc bych ji povinne ve veku par hodin mela cpat ockovanim. Nerikam, ze ji nenecham ockovat proti nicemu, ale mit na to jeste povinne stanovene lhuty se mi zda trosku pritazene za vlasy.
K tem statistikam. Kdysi jsem sem neco prelozila, byly to statistiky porodu doma a tam bylo rozepsane, kolik % zen se muselo prepravit do nemocnice, kolik deti a matek zemrelo atd. Takze podle mych zdroju zena, ktera se prepravi z domova do nemocnice (pri planovanem porodu doma), spada do statistik porodu doma. V CR je to samozrejme slozite, nikdo vlastne netusi, kolik tech porodu doma je a jak bezpecne jsou.
 JJana 


Re: Re: Teda, Aido, 

(15.9.2004 12:06:11)
Jsem ráda,že je u nás očkování povinné a doufám,že to tak i zůstane.Nejsem zvědavá na to aby se moje očkované děti nakazily od jiných,neočkovaných.Ono totiž očkování nemá nikdy 100 procentní účinost a úspěch spočívá právě v tom,že očkovaní jsme všichni.Když se někdo rozhodne dítě neočkovat,ohrožuje tím i ostatní.Proto doufám,že o tom proti čemu a kdy očkovat budou u nás dále rozhodovat lékaři.Ujišťuju tě,že v zemích kde je některé očkování nepovinné je oproti nám nesrovnatelně vyšší výskyt nemocí jako černý kašel,záškrt atd.U nás je považujeme za raritu.Např.v UK je počet těchto onemocnění v porovnání s námi obrovský. /Zdroj: časopis Pediatrie ročník 2002/.Není o co stát.Jana
 *Aida* 


Re: Re: Re: Teda, Aido, 

(15.9.2004 16:09:27)
Ja ale opravdu nevim, proc se na me sypete s ockovanim? Moje deti jsou ockovane (teda mladsi to BCG jeste nema, ale bude mit). S nazorem JJany ale nemohu souhlasit, kazdy by mel mit pravo volby a o tom, ze ockovani nebude tak zcela bezchybne a bez nasledku uz tady bylo napsano vice nez dost. Ja uz se k ockovani nevyjadruju.
 Jitka, 2 děcka 
  • 

moje očkované se nakazí od těch neočkovaných:) 

(29.9.2004 15:24:28)
To je teda pěkná blbost, přečti si to ještě jedno po sobě. Proč by se ti asi nakazilo, když si ho oočkuješ? Nebo že by to očkování nefungovalo? A nech být ty, co nejsou očkováním nadšený - tebe přece jako očkovanku nijak neohrožujou, stejně jako ty, co rodí doma.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 16:52:39)
Lindo,
jeste dodatek. System lekarstvi muze osocovat kazdy, s tim uz se neda nic delat. Ja si myslim, ze cely system tak, jak funguje v Cechach, je na lepsi urovni nez cele zlate Britske NHS. Takze ja ten system zas az tak neosocuju. Co se mi nelibi, je ta nemoznost volby, razeni te "jedine spravne cesty" atd.
Jinak ja doma opravdu rodit muzu a muzu si take byt jista, ze muj porod bude radne zabezpeceny a zenam v Cechach bych jen prala, aby mely tu samou moznost, nic vic.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 17:05:52)
To si snad nemysli nikdo, ze britsky statni zdravotnictvi je na dobre urovni. Ale pokud vim, je mozne si platit pojisteni soukrome a pak se clovek automaticky dostava do jineho systemu, o kterem bych pochybovala mene, ale i to ma svoje chyby. Nic mene, to uz je o jinem. Jsem rada, ze mas 100% jistotu, kterou muze ziskat skutecne jen zdravotnicky laik, asi jsi jeste nenavstivila soukromy hrbitov zadneho lekare - porodni asistenky (jesli chces).
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 17:28:46)
Lindo,
soukrome pojisteni je VB mozne, nicmene pro prumerneho obcana nedostupne.
Nevim, o jake 100% jistote mluvis, ja osobne zadnou nemam. Vlastne jen to, ze umru, ale to my vsichni.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 17:43:23)
Tak to nevim jakeho prumerneho cloveka mas na mysli. Muj tchan, ktery nemel ani vysokou skolu, si ho platil a to jen proto, ze travil ve VB par mesicu v roce (asi 3), zda se, ze by se tim mohl radit k nejbohatsim lidem ve VB? Je ale pravdou, ze na socialku zebrat nechodil.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 17:36:06)
Lindo,
Nikdo mi nikdy neda stoprocentni jistotu ani doktori v nemocnici.
Jeste k memu predchozimu prispevku. Ja jsem to nemyslela tak, ze ceske zdravotnictvi ma spatne vysledky.
Jenom v NL je system jiny, citlivejsi k pacientum, efektivnejsi a ekonomicky min narocny. A vysledky jsou pri tom srovnatelne. Ale to je nadlouho, milionkrat se to tu uz napsalo. I kdyz mne jedna tato diskuse pomohla zmenit nazor. Viz. clanek od Elisky nekdy s cervna o tom, ze chce rodit v zahranici.
 Jitka 
  • 

Uz jsem to precetla 

(9.9.2004 17:44:03)
Cituji Aidu nepsala nic o 100procentni jistote, ale o radnem zabezbeceni.

"Jinak ja doma opravdu rodit muzu a muzu si take byt jista, ze muj porod bude radne zabezpeceny a zenam v Cechach bych jen prala, aby mely tu samou moznost, nic vic."

S tou to vetou doslova souhlasim.


 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(16.9.2004 17:50:58)
Medicina je oblast tak složitá, že si troufám tvrdit, že nikdo nemá "vyšší" vzdělání. Opravdu si myslíš, že vzdělání zaručuje jen titul?
Já znám lidi, kteří titul z medicíny nemají a myslím, že toho ví opravdu hodně.
Navíc existuje v medicíně daleko víc systémů, než jenom ten náš západní -
Něco tě bolí - tu máš prášek.
Já bych od svého doktora ráda slyšela i něco o podpůrné léčbě (slovo alternativní nepíšu, protože můj názor je, že mezi těmito systémy neexistuje protiklad) - cvičení, fytoterapii, atd. Zatím mi nikdo nic takového neposkytl (na té úrovni zdravotnictví, kde se pohybuji, tj. malé město).
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 17:40:21)
No ono asi záleží na přístupu každé dotyčné. Když nechci, tak nemusím. Nechci podstoupit operaci, podepíšu revers ( to kvůli právníkům, i ten lékař musí být krytý)a nikdo mě přece k operaci nedonutí. Nebo vás někdo uloví na ulici uspí Vás a proti Vaší vůli odoperuje_
A jen tak mimochodem, na stáří se opravdu neumírá, ale selže srdce. Umrtí stářím nezná ani mezinárodní klasifikace nemocí, kde jsou kody opravdu pro všechno, třeba Z759 neurčený problém spojený se zdravotnickými zařízeními, Z592 neschoda se sousedy,nájemníky, domácími, Z 596 nízký příjem, ale úmrtí stářím fakt ne.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 15:44:59)
A nakonec: jsem omezená pipinka, která rodila v porodnici, v epidurále,nakonec SC, a poslouchám omezené názory doktorů. Vůbec se za to nestydím. Jsem snad horší než ty, co rodí doma? Asi jo, prostě jsem pipinka. Na začátku mé odpovědi bylo že nechci rozpoutávat diskusi porody doma a v porodnici, kvalitu porodnic a tak. A na závěr jsem prosila, abych nebyla kamenována. Měla jsem jen dotaz.Ale přímou odpověď jsem nedostala. Simono, rodila jste doma nebo v porodnici? Jste ochotna nést ´morální odpovědnost, nebo Vám či Vašemu dítěti se nic nestane? Kdo Vám dal těch 110% jistoty?
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 15:52:30)
Gabino,
ja jsem si docela jista, ze jsi inteligentni zena. Co Te vede k nazoru, ze bys mela byt jakkoliv horsi nez nekdo, kdo rodil doma?
 taky Simona, ale jiná 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(14.10.2004 11:30:00)
Mílá Gábi,
já třeba rodila v porodnici, cítila jsem, že něco není v pořádku, měla jsem strašné bolesti, říkala jsem to sestře a ona, že se na to podívá... Uběhla celá dlouhá hodina, než za mnou zase přišla, pro mě to byla šílená věčnost, byla jsem zoufalá nevěděla co mám dělat, nebyla jsem schopná chodit. A pak honem honem musíme provést CŘ a dítě přidušené. A za to jim mám děkovat?
Kdybych byla doma a byla u mě porodní asistentka, tak věřím, že by hned zaregistrovala, že něco není v pořádku a byla bych v té porodnici dřív, než za tu hodinu!!
Tohle není legrace, ale realita. Z toho důvodu mě připadají porody doma s vlastní proškolenou asistentkou bezpečnější, právě proto, že na vás má čas sledovat co se s Vámi děje apod. Popř. at se rodí v porodnicích, ale at každá budoucí maminka dostane přidělenou svojí PA, která s ní pak bude i rodit. Ona ví, jaké problémy měla v těhotenství, jak se cítila... Navíc každé ženě se bude rodit mnohem líp s člověkem, kterého zná a ne kterého vidí poprvé v životě.
 Terreza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hořké konstatování-Johanko, nevzdávejte to. 

(9.9.2004 20:24:43)
Gábino - za sebe odpovídám: porod doma byl moje vlastní zodpovědnost, i kdyby se porod zvrtnul tak, že by ani já ani PA včas nerozpoznala komplikaci a došlo k nějaké tragédii, neobviňovala bych nikoho, a troufám si říct, že ani sebe. (A taky jsem v jedné diskusi slíbila, že když se to nepovede, a já toho budu litovat, že mě vůbec něco takového napadlo, popravdě o tom napíšu.)
Pochybnosti nejsou ten správný výraz pro pocit, který jsem měla. Pochybnosti vyvolávají nejistotu. Já jsem si byla jistá, že jsem si porod doma vybrala jako správnou volbu. Naopak představa porodu v porodnici se mi nelíbila ani trochu. Jistotu, že se NIC NESTANE nemůže mít podle mě nikdo nikdy nikde, ale to, že porodím doma, mne uklidňovalo, těšila jsem se.

Pořídím si auto a půjčím ho kamarádovi, aby pro něco dojel. Je to řidič z povolání, tak jaképak strachy. Pic, auto nabourá. Budu mít vztek. Velkej. A že prej se tomu nedalo zabránit... CHE! Měl dávat pozor, pitomec! Příště nedám auto z ruky a budu raději řídit já...


A když jste tu zmiňovali "smrt stářím" - tatínek mi vyprávěl, jak zemřel jeho dědeček, kterému bylo přes 90 let, ale prakticky nebyl nemocný, jen slábnul a "zpomaloval". Ten poslední den prý u něho seděla celá rodina, můj tatínek ho držel za ruku, a prý cítil, jak pomalu, pomaloučku ten život odchází, puls a dech slábne - tak jak se říká: usnul, a už se nevzbudil...
 janap 


Terrezo, 

(14.9.2004 12:34:52)
neverim, ze kdyby se neco semlelo, byla bys tak klidna. tu zkusenost nemas, a to je dobre. ale chce to uvazovat kriticteji! a, dovol, mozna soudneji. jana
 janap 


Terrezo, 

(14.9.2004 12:36:16)
neverim, ze kdyby se neco semlelo, byla bys tak klidna. tu zkusenost nemas, a to je dobre. ale chce to uvazovat kriticteji! a, dovol, mozna soudneji. jana
 *Aida* 


Re: Terrezo, 

(14.9.2004 17:31:08)
Jano,
takze zena, ktera se rozhodla rodit doma, ztratila vsechnu soudnost?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Terrezo, 

(14.9.2004 19:22:18)
Ano.
 Linda 
  • 

Re: Re: Terrezo, 

(15.9.2004 8:39:45)
Jo, dalo by se to tak rict. L
 janap 


o nesoudnosti 

(15.9.2004 11:32:56)
Nedelas do politiky? vse do jednoho pytle, vzdyt je to jedno, hrusky nebo jablka. reagovala jsem na Terrezin bohorovny klid a´ la no vzdyt se nic nestalo. "neverim, ze kdyby se neco semlelo, byla bys tak klidna. tu zkusenost nemas, a to je dobre. ale chce to uvazovat kriticteji! a, dovol, mozna soudneji" ja opravdu silne pochybuji, ze by byla tak klidna a srovnana s osudem, kdyby se, nedejboze, nejakemu z jejich tri doma narozenych deti neco stalo. a v pripade, ze by byla, pak bych nechtela byt jejim deckem.protoze, nemohouc se branit a nemohouc si vybrat, co bych mela delat, kdyz uz bych mela mamu, ktera da prednost svemu pohodli, pred moznosti mi okamzite pomoci a v pripade, ze by se mi neco stalo, proste si rekne, melo to tak byt? co je to za nesmyslnou hovadinu pri moznostech, ktere mame? kdyby rodila v pralese, ale tady? ale takhle je vse v pohode, proste, nic se nestalo.
a kdyz uz se ptas, myslim, ze zeny, ktere se rozhodnou rodit doma za asistence pouze stredniho zdravotniho personalu, coz snad soudne uznas, je mene vzdelany personal se znalostmi mnohem omezenejsimi, nez personal lekarsky, a je take mene cvicen a poucen na zasah v neocekavanych a komplikovanych situacich, a bez veskereho pristrojoveho vybaveni, ktere muze diteti v pripade potreby pomoci zachranit zivot, tak takove matky jsou v mych ocich asi nejslusneji receno velmi malo informovane, nezodpovedne a nesoudne. jana
 vojtami 


gábino, neboj. souhlasím s tebou 

(11.9.2004 11:53:16)
jsem také zdravotník. a také jsem zároveň trochu posera. možná právě proto, že vím, že ne vždy se vše povede podle učebnic nebo nějakých předem daných postupů.
čekám mimčo a ani jsem neuvažovala o tom, že bych rodila doma. sice o této alternativě vím, ale nezaujala mě natolik, abych ji uvedla do své zkušenosti. vím sice, že porod v nemocnici není až zase tak podle mých představ z hlediska chování personálu. vždyť vždy se najde někdo, kdo by se podle vašeho názoru mohl zachovat jinak.
jsem toho názoru, že jak již zde gábina řekla, porod doma se může jakkoliv zvrtnout. může se zvrtnout i v porodnici. ale zase je tam několik lékařů a sester, kteří se o vás postarají a poskytnou vám péči. rozhodně vás nenechají v bolestech, vykrvácet nebo dehydratovat......
já prostě zdravotníkům důvěřuji. i když porodní asistentky musí také zvládnout porod a mají patřičné vzdělání, ale otázkou je, zda dokáží zvládat i nečekané situace.
když jsem si četla i jiné články žen, které třeba jedou do porodnice na poslední chvíli, tak i to se mi nezdá jako příliš zodpovědné.
myslím, že v nemocnici má člověk pocit jistoty a jakého si bezpečí, že když se něco semele, nebudete na to sama.
kde se vlastně doma rodí? na stole? na zemi? stojí to za to? jen pro ten pocit, že potom dítěti řeknete, že jste rodili doma? nevím, zda bych na svou matku byla pyšná za toto rozhodnutí. asi bych to brala za jakýsi druh hazardu!

každý má na toto téma jiný názor. já ho nikomu neberu. jistě se najde někdo, kdo by mi ve všem mohl oponovat. s porodem zkušenost nemám ani doma ani v porodnici ( jako rodička ). u porodu jsem byla jen jednou. přesto vím, že bych prostě porod doma nepodstoupila.....
 *Aida* 


Re: gábino, neboj. souhlasím s tebou 

(11.9.2004 12:15:16)
Mitchi,
ja jsem nerodila doma proto, ze bych si myslela, ze na me bude personal v porodnici nevrly (to az na jednu jakousi lepsi uklizecku take nebyl ten pripad a i tu jsem videla jen jednou, nastesti), ani ne proto, abych pak svemu diteti mohla rict, ze jsem ho porodila doma. Nerodila jsem doma ani pro sve pohodli, uprimne receno mi v tu chvili bylo celkem jedno, kde jsem :o).
Rodila jsem na zemi u vany, ze ktere jsem musela vylezt, protoze byla proste moc mala a nemohla jsem tam najit tu spravnou polohu. Lezt doma po stole me nejak nenapadlo :o)))). Jinak zeny, ktere znam a rodily doma, rodily ve vode, na posteli nebo na zemi. Ve vode vetsinou v bazenu, ktery se da pronajmout, je rozkladaci a dava se do nej sterilni vlozka (ten jsem mela doma, ale zustal slozeny v tasce, jaksi jsme ho nestihli ani postavit :o)).
 janap 


dvakrat ach jo 

(15.9.2004 11:53:08)
prvne, asi me zruinujes...

nevim, co je super na tom rodit doma vedle vany. urcite fantazie pro dite, pro Tebe i pro PA.

co se tyce porodu dovody a sterilni vlozky, musim se smat. co je sterilni vlozka? jak dlouho je sterilni? jake myslis, ze mas prostredi na hrazi, v pochve a u konecniku? a predstav si, dite, prvni, co udela, jen projde hrudnickem, ma dychaci pohyb - nadechne se. a do sterlinich plicku nabere ... pry sterilni vodicku. porod do vody je spojen s mnohem vetsim rizikem komplikaci, nez porod na suchu. obzvlast pro matky s neuplne optimalnim posevnim prostredim. takze takovemu diteti pak hrozi pekna pneumonka, ne-li zanet mozkovych blan. ale to jen na okraj.

zajimalo by me Tve vzdelani.
ja jsem doktor a mysli si co chces, muzu byt v Tvych ocich treba posera, ale hlavne jsem informovana a miluju sve obe sve deti, jedno vesele 14-mesicni i to jeste nenarozene. a v zivote bych nerodila doma. i kdyby me nabizeli horu zlata. protoze by mi pouze pritomnost 1 sestry, byt sebezkusenejsi, a absence veskereho zazemi a lekaru, salu, pristroju apod. poskytovala mnohem mensi komfort, nez stres ze spitalniho prostredi a burn out syndrom u nekterych zdravotniku. jana
 16.5Salám&Lajka14 


Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 15:13:52)
Nejsem sice doktor, ale tohle se mi fakt moc nezdá. jednak se snad před porodem dělají výtěry, takže nějaké "anomálie" v poševním prostředí se dají odhalit předem... ale hlavně, rodila jsem do vody a nějak jsem si nevšimla, že by dítě dělalo nějaké dýchací pohyby - když se nadechneš ve vodě, nutně ji musíš vdechnout. Když ji vdechneš, musíš ji ze sebe taky nějak dostat. Syn nekašlal, nedusil se, Apgar score 10-10-10, dodnes (20 měsíců) nebyl ANI JEDNOU nemocný (nepočítám 1x alergickou reakci na kyselá letní jablka a 1x průjmové onemocnění, nejspíš z jídla, Kampylobacter (?), bez medikace za tři dny byl fit)... navíc plodovou vodu, kterou je ta voda "znečištěná" má kolem sebe 9 měsíců v děloze, to pro něj určitě takové trauma nebude. Krev - aspoň jak jsem si stačila všimnout - se do vody dostala prakticky až po porodu, než bylo dítě na světě, byla voda téměř krveprostá.
Mám dojem, že odpůrkyně porodu doma nepochopily základní věc - že rozdíl mezi LÉKAŘSKY VEDENÝM a PŘIROZENÝM porodem je tak zásadní, že si mnoho žen radši riskne porod doma, než aby šly do nemocnice, kde se k nim bude přistupovat... no přinejmenším zvláštně.
Až budu moci jít rodit někam, kde mne nikdo nebude nutit podrobovat se zbytečným zákrokům, kde se budou problémy řešit AŽ NASTANOU, kde do mne nikdo nebude prát léky, vázat k monitoru, nutit ležet tak, jak chce on a ne já, stříhat hráz PREVENTIVNĚ atd. atd., někam, kde je ZA ROHEM připravené potřebné zařízení pro případná rizika, tak nebudu vůbec přemýšlet o porodu doma. V Praze je 1 CAP s místem pro 1 maminku. Nic víc. Sorry, ale já osobně lékařsky vedený porod zažít nikdy nechci. Ano, pokud budu mít rizikové těhotenství, pokud bude NUTNÝ třeba CS, pak samozřejmě nebudu trvat na přirozeném porodu, ale dokud tato eventualita nastane, chci rodit podle SEBE a ne podle nějakého doktora, který si myslí, že ví, co je pro mne nejlepší...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 15:14:45)
Oprava: Dokud tato eventualita NENASTANE.
 *Aida* 


Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 16:05:01)
Jano,
pokud se tu ohanis tim, ze porod do vody je mnohem nebezpecnejsi, hod nam sem nejaky dukaz. Vsechny statistiky, ktere jsem cetla ja, dosly k zaveru, ze porod do vody neni ani vice ani mene nebezpecny, nez porod na suchu.
Ta sterilni vlozka byla minena trochu jinak. Samozrejme je voda nesterilni ihned :o), ale o to neslo. Spise o to, ze ten bazen je pronajimaci, takze ho nemusi kazda maminka dezinfikovat. Ostatne moje vana taky neni sterilni, je cista a to mi staci. (Studie o zvysujicich se alergiich i v souvislosti s prilis sterilnim porodem uz jsem take cetla).
A pave jsem se dozvedela novinku s tim dychanim ditete. To by se ale kazde dite narozene do vody muselo udusit ne? Moje kamaradka rodila do vody v prordnim dome a mezi tim, co porodila hlavicku a zbytek tela, uplynuly 4-5 minut. Isabelce je ted 18 mesicu a nijak udusena ani napita vody nebyla.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 16:21:40)
Ja to vedela, ze jak se vyskytne slovo alergie, urcite narazim na Miladu :o))))))).
To byl vtip a patri Ti dik za sireni osvety o alergiich, protoze diky Tobe jsem se nenechala zvyklat ke zvysene konzumaci KM, aby moje ubohe dite (netolerujici KM) melo alespon neco pres moje MM. A to mi radila jak pediatricka, tak dietolozka specializujici se na postizene deti !?!?!
Jo tak jestli neco najdu, tak Ti to prelozim, cetla jsem to v novinach, uz je to dyl.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(22.9.2004 16:06:39)
Já si na tu studii taky vzpomínám, ale pokud vím, netýkala se příliš sterilního prostředí při porodu, ale obecně větší sterility v našich domácnostech a jejího vlivu na vznik pozdějších alergií. Údajně se srovnávaly děti žijící v extrémně čistém prostředí s dětmi, které žijí např. na venkově v rodině, která chová zvířata. Děti z té druhé skupiny se do určitého věku setkají s učitou bakterií (?), což má za následek menší pravděpodobnost vzniku alergie.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(22.9.2004 21:02:34)
Milado, o tomhle s v alergologické literature jednu dobu dost psalo - ze deti z vysioce sterilních domácností (a tím nemyslím cistou domácnost bez potenciálních alergenu, ale domácnost do znacné míry zbavenou bezných bakterií) mívají tezsí prubehy alergie. Protoze ty clanky neschovavam, nejsem schopna dat citace, sorry. Pokud si to pamatuju dobre, nikdo neví, proc to tak je, takze jsou ruzne teorie. Napr.: vychylení mikrobiologické rovnováhy v prostredí má za následek vychýlení mikrobiologické rovnováhy v organismu a zhorsí se alrg. projevy. Nebo: pro dosazení témer sterilního domácího prostredí se musí pouzít nehorázné mnozství chemie, která je pro alergiky mnohem skodlivejsí, nez ty bezné bakterie. Tedy ne ze by slo o jednu jakousi superbakterii, která pred alergií chrání.
Já osobne (i na základe zkuseností s dcerou) verím spís tomu vysvetlení o nadbytku chemických cistidel.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(23.9.2004 7:25:10)
Já jen prodávám, jak jsem koupila a netvrdím, že zcela souhlasím. Ten otazním za bakterií byl úmyslně, protože jsem si nebyla zcela jistá.
Je pravda, že když se o těchto studiích před časem mluvilo (Radiožurnál) a psalo, tak mi manžel ne zcela vážně vyčetl, že kdybych v těhotenství nešurovala všechno Savem, nemusela mít třeba Andulka astma (ale její astma není na základě prokázané alergie). No, těžko říct. Naštěstí má Anička astma v regresi a téměř 3 roky (ťuk, ťuk na dřevo) neměla záchvat(ale u starší dcery se bohužel objevila slabší pylová alergie).
Obecně si myslím, že v případě strility/nesterility domácností jde spíš o ten už zmiňovaný neblahý vliv všudypřítomné chemie.
Zdravím a přeji zdravé a spokojené děti. T.
 janap 


ach jo, monty a aido 

(16.9.2004 17:02:52)
dite se neudusi, dokud je pres pupecnik spojeno s materskou placentou. stejne jako se neudusilo po cele tehotenstvi.... to nic nemeni na tom, ze skutecne udela dychaci pohyb. hrudnik se v porodnich cestach zmackne, takze velka cast plodove - sterilni - vody, ktera v nem dosud v plicich byla, se vymackne. to take usnadni potom rozvoj dychani a eliminaci tekutin z plic. kdyby k tomu "vymacknuti" nedoslo, bylo by to s plicemi po porodu jako s igelitkou plnou vody. zkus si zadychat. a po projiti hrudnicku, pevne stlaceneho a pruzneho, dojde k jeho spontannimu rozepnuti. takze prvni, co se mu dostane do cesty, to nasaje. v lepsim pripade vzduch. protoze, nasaje-li vodu, tenhle pomocny mechanismus se tim vyradi. a nez se pak dychani normalizuje, trva to mnohem dele. to vsak neznamena, ze dite musi automaticky mit problemy. jde tu jen o statistiku, a ta je neuprosna - riziko infekced a komplikaci je pri porodu do vody vetsi.
a samozrejme takove stavy (napr. pri SC) resi odsavacka. mnohem mene fyziologicka....

co se tyce posevniho prostredi - 1) neni sterilni - stejne jako cela hraz a oblast konecniku, a vzdycky se tam najde nejaka ta escherichie, nejaky ten kok. a rozhodne si tam nesedi osamoceny.
2) mnohe matky maji streptokoka agalactie - statisticky nejcastejsiho puvodce novorozeneckych meningitid a pneumonii, takze je jim v prubehu porodu (krom snahy o sanaci posevniho prostredi jeste v tehotenstvi) podan bolus antibiotik a to ne pro srandu kraliku a pro opruz, ale na ochranu ditete, ktere vy tak milujete.
ale, drahe lepevedky, evidentne nezdravotnickeho vzdelani, nema cenu diskutovat s neinformovanymi avsak vse lepe vedoucimi dogmatiky. delejte do politiky a rodte si jak chcete. ja uz davno nemam spasitelsky komplex, abych nad vami musela narikat. jenom vas, holky prosim, nebudte omezene - v rozhledu - , snazte si precist a zjistit take neco z druhe strany.
prave kvuli vasim detem.

a, mam-li byt uprimna, po upozorneni, tusim, Lindy to tady zacina byt nuda. rada diskutuju s hlavami otevrenymi. takze nejspis konec.
zdravim, jp
 Olina, dvě děti 
  • 

Re: ach jo, monty a aido 

(16.9.2004 20:39:40)
Právě pro to, že si člověk přečte taky něco z druhé strany, nemůže absolutně souhlasit s MUDr! Řekla bych, že právě takému MUDr by nezaškodilo trochu soudnosti a zdravého selského rozumu. A taky pokory. Co má medicína za ambice? Chtěla by všechno sterilizovat? To je fanatizmus.
 janap 


Re: Re: ach jo, monty a aido 

(17.9.2004 9:49:54)
Olinko, na tohle se neda, nez s usmevem a hlavou potresenim konstatovat - no comment... j
 16.5Salám&Lajka14 


Re: ach jo, monty a aido 

(17.9.2004 14:44:13)
Janop,
jak jsem psala, nejsem doktor, ale taky ne blbec, který si někde něco přečte a myslí si, že je na úrovni lékaře s 30ti letou praxí. Představ si, že dokonce čtu (fakt to umím a na klávesnici za mne taky nepíše papoušek) odbornou lékařskou literaturu a naivně se domnívám, že jí rozumím. A když náhodou něčemu nerozumím, zavolám svým přátelům lékařům.
Víš, já si dobrých lékařů hodně vážím. Je to asi vůbec jediné povolání, ke kterému mám nějaký přirozený respekt. Ale musí to být DOBRÝ lékař. Nerada bych ti tu vypisovala, jaké mám zkušenosti s "takydoktory" a kolik trvalých zdravotních následků díky nim mám. Možná právě po těchto zkušenostech se snažím veškeré medicínské problémy řešit s lidmi, kterým důvěřuji.
Mám poměrně vzácnou poruchu imunity a bohužel nemůžu riskovat, že mi někdo dá (píchne) lék, který "normálně funguje", který podle statistik ještě nikoho nezabil, protože mne zabít klidně může. A nevěřím tomu, že bych se nemohla setkat s doktorem, jako byl ten, který mi přes moje protesty dal v nemocnici penicilín a pak se hrozně divil, že jsem se téměř udusila a skončila na kapačkách a na kyslíku. Nemůžu se nechat otestovat na všechny druhy léčiv, nejsem pokusný králík. Ale můžu se snažit minimalizovat rizika. Proto jsem se snažila vyhýbat lékařskému porodu a zaplať Pánbůh, povedlo se mi to. I když to byl do poslední chvíle horror a telefon jsem měla nabitý čísly na všechny známé doktory a možné autority, které by byly schopné vysvětlit KOLEGŮM (od někoho tak pitomého jako je PACIENT si většina doktorů radit přece nenechá), že některé věci se mnou provádět nelze.
Mimochodem docela by mne zajímaly ty statistiky o nebezpečnosti porodu do vody. Když jsem se ptala svého známého doktora (Mudr. a ještě CsC.), jak je to s těmi dýchacími pohyby, tvrdil mi, že dítě, které se narodí do vody, do plic žádnou vodu nedostane a dýchací pohyby ve vodě nedělá. Samo se nadechne až při oddělení od pupeční šňůry. Respektive - nedělá žádné pohyby, které by umožnily přístup vody do plic. Do úst asi taky ne - kdyby to bylo pravidlo, musel by tam náš syn nějakou vodu mít. Neměl. Do nosu jsem se mu nedívala. Naopak z mého pohledu laika je porod do vody mnohem šetrnější i pro matku, i pro dítě, protože dítě nemá tak silný poporodní šok. Přichází do prostředí, které zná (voda), nikoli drasticky na vzduch, který nezná vůbec. Taky proto děti narozené "na suchu" po porodu řvou. Náš syn neřval a jeho poporodní adaptace byla na rozdíl od ostatních dětí v porodnici zcela bezproblémová. Vůbec neplakal a spal celou noc. O tom, že byl a je zdravý jako řípa jsem už psala. Očividně jsem mu svojí hnusnou nezodpovědností neublížila. Kromě toho... statistiky mluví o tolika MOŽNÝCH rizicích porodu "na suchu", že bych zřejmě nesměla rodit vůbec. Rizika existují všude. Já jsem si vybrala to, co považuju pro dítě a pro sebe za nejlepší. Nikomu to nenutím, ale domnívám se, že právě PRÁVO VOLBY by měl mít každý.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(17.9.2004 15:09:53)
Milado,
neřeknu ti přesný název, ani nevím jestli to nějaký má. Nemám u sebe dokumentaci. Ona je to možná spíš metabolická porucha, nevím. Prostě nesnáším většinu léků a třeba u ATB vůbec nesmím jednosložkový (Penicilín), kombinované si můžu vzít jednou a podruhé už mi nezaberou, protože si organismus okamžitě vytváří protilátky. Nesnáším hormony (nemůžu brát HA), kortikoidy, které bohužel občas MUSÍM brát mi okamžitě nabourají metabolismus. Prakticky na jakýkoli lék můžu mít extrémní reakci (od alergie po zástavu dechu). Naštěstí jsem poměrně zdravý člověk a vůbec netrpím třeba na chřipky, angíny a jiné virózy. Laicky řečeno mám velice silnou imunitu, tělo si s většinou věcí dovede poradit samo, ale s léky bohužel moc ne... takže si můžu brát jenom léky, na který jsem "otestovaná"...
 Lenka 
  • 

Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 16:56:48)
Mila Monty,
vyrid svojemu MUDr a k tomu CSc, ze ma cist vic odborne literatury nebot tvrzeni "do plic žádnou vodu nedostane" neplati vzdy. Zkus se mrknout na http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/110/2/411 , je tam pekny clanek a obrazek, kterymu snad porozumis i ty. A to, ze existuji pripady, ktere varuji pred moznosti infekce je podrobne dokumentovano v pripade: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/309/6953/511?ijkey=60edddda9b3193b1cd0aa614a15a851472ad6432&keytype2=tf_ipsecsha

"Do úst asi taky ne" - to je jiste uz tvoje uvaha. Vis kolik amnioticke tekutiny mimino vypije v poslednim trim. za 24hod? 500-750ml. Proc by si rekl, ted pusu neotevru, aby se mi do ust nedostala ta odporna, chlorovana, hypotonicka tekutina, ktera ma s amniotickou tekutinou spolecny asi tolik, ze taky tece. Ale je to desne prirozeny. Nejsem nijak urputny odpurcem porodu do vody, ale tvrdit, ze se nic nemuze stat, jako jejich primy nasledek, je hloupost.

Vidim, ze tvoji lekarsti znami si zaslouzi skutecny aplaus. Je dobre, ze mas takove pratele, kterych se na ruzne odborne nazory muzes zeptat.

Myslim, ze jsi zrovna nepadla v milost domorodkam, protoze jsi se zminila o tom, ze "mnoho žen radši riskne porod doma" - ze bys pripoustela nejake riziko?
L.
 *Aida* 


Re: Re: Re: ach jo, monty a aido chjo chjo Lenko! 

(20.9.2004 17:55:32)
Kdyby sis tak jeste precetla poradne i souvisejici clanky :o), pak bys narazila i na toto:

Water birth and infection in babies
EDITOR, - I wish to challenge J Rawal and colleagues" suggestion that a baby developed pseudomonas sepsis during a water birth.1 The organism was not recovered from the blood, cerebrospinal fluid, or urine of the baby, and its presence on the ear and umbilicus is poor evidence that it was the agent of the presumed sepsis. Coliforms and Pseudomonas aeruginosa can be found on surface sites of babies without sepsis. Secondly, faecal spillage from the mother into the birthing pool often occurs, and P aeruginosa can be found in the gut of healthy people. The mother was the likely source of the organism cultured both from the swabs taken from the baby and from the specimens taken from the birthing tub and its accessories.
P Sanderson


Edgware General Hospital, Edgware, Middlesex HA8 0AD


Jinak jeste bych chtela dodat, ze ten prvni clanek pochazi z North Middlesex Hospital (ten druhy odkaz od Lenky), coz je nemocnice, kterou mam "za rohem" a kde se narodil muj starsi syn Sami. Tato nemocnice je "proslavena" predevsim "hygienicky", pripojuji vytazek z clanku:

The Liberal Democrats have called for urgent action after the release of new figures showing that North Middlesex Hospital is the worst for superbug infections in the whole country. The MRSA superbug is so named because of its ability to withstand many antibiotics and to kill in hours.

MRSA infections are caused by poor hygiene in hospitals and the bug can be spread by doctors and nurses failing to wash their hands between treating patients or by the failure to clean curtains, carpets or bedding properly. More than 100 people a month are infected with MRSA whilst being treated in London hospitals, with the North Middlesex having the highest infection rate not just in London but in the whole country.
Clanek mozno precist cely na: http://www.lynnefeatherstone.org/news506.htm


Ten dopis, ktery jsem sem dala ja je tez z BMJ a lekar, ktery ho psal, pracuje v Edgware Hospital. K teto nemocnici patri i porodni centrum, kde se kazdorocne narodi v prumeru 240 deti do vody (nejvyssi pocet v UK).

Porod do vody se v soucasne dobe v North Middlesex Hosp. neprovozuje, neni dostatek PA (maji tam pravidlo, ze u zeny rodici ve vode musi asistovat 2 PA).
 Takylenka 
  • 

Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 18:59:07)
Moc pěkně napsané!Ale to Monty jistě tak nemyslela,riziko přeci není,vždycky dojedou včas,nikdy o ničem tragickém domorodky neslyšely.....
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 19:20:43)
Takylenko,
takysis nic neprecetla, ale hlavne ze takyvsechnonejlipvis :o).
Mozna by stalo za to, precist si, co jsem k tomu ja a hlavne ten lekar rekli.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 20:06:56)
Tvuj komentar ma jen jednu slabost, spis nekolik slabosti. 1) lekar, ktery s autorem polemizuje nikdy pacienta nevidel, ackoliv ma smysluplne pripominky 2) nebo chces snad rict, ze at uz je hygiena jakakoliv sepsi novorozenec norozeny ve vode nemuze dostat ani pneumonii?
3) Takylenka reagovala na to, ze jsem poukazala na Monty komentar o riziku porodu doma. O smyslu clanku nijak nepolemizovala, to ti uniklo - nebud tak zazrana do zapalu boje :)))))
4) riziko aspirace jsi jeste odborne neokomentovala

L
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 20:16:09)
Lenko,
ja uz jsem ted zmatena, kdo co komu kde rekl, takze pokud byl muj komentar takylence od veci, tak sorry. Uz se mi to nechce zpetne vsechno hledat.
ad2) To bylo mysleno spis tak, ze ta nemocnice je lidove receno nejspinavejsi v cele UK, takze tam bych se opravdu nedivila nicemu. Spis jsem chtela rict, ze tam je mozno chytit kdejakou infekci a ani nemusim rodit ve vode.
ad1) No my jsme pacienta taky nevidely, tak to bychom se potom o tom nemohly uz vubec bavit, nejak nechapu. Ten lekar polemizoval dle informaci, predlozenych v clanku.
ad4) Jeste jsem porad nedocetla vsechny odkazy u toho clanku. Ty, ktere jsem procetla, jsou trochu protichudne tvrzenim v clanku. Kazdopadne je to poprve, co neco takoveho ctu, takze dockej casu. Mi broucci me nenechaji v klidu, tak snad az je ulozim.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 20:18:34)
PS: Mozna by nebylo od veci ten clanek pro ostatni diskutujici prelozit. Ja na to ovsem sotva najdu cas, tak pokud jsi ochotna? Jinak se tu budeme omezene dohadovat jen my dve, pripadne nekolik malo dalsich.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(21.9.2004 18:51:53)
Promin, ja cas taky na preklad nemam. Ja jsem se jen divala jake jsou publikace o porodech do vody a jestli tam neni riziko aspirace, infekce nebo jina komplikace primo zpusobena porodem ve vode (i kdyby jeden z "6ti miliard"). Tech clanku je mnoho http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/112/4/972
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/110/2/411
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/328/7442/768-b
ten posledni (vlastne nebyl porodem do vody, ale jen prvni dobou porodni ve vode) je nutny cist i s diskusi, kterou vyvolal u odborne verejnosti, to je zajimavy - na vsechny strany. Prosim neber to jako zadny boj za neco a jestli budes mit trochu casu, precti si par tech clanku (na jejich konci jsou odkazy na dalsi literaturu) a rekni mi jestli te to alespon zaujalo.(Pochybuju, ze by to zaujalo Sylvii, protoze za ma svoje mailiky se zarucenyma a absulutnima informacema) Muj docasny nazor je, ze je to urcite prijemne a pro zenu to ma dokazany terapeuticky vyznam, ale, ze tam porad visi urcite riziko pro dite. A nemam pocit, ze vsechny pripady komplikaci byly zpusobeny nespravnym vedenim porodu ve vode. Myslim, ze je to dobre ilustrovano v clanku: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/319/7208/483 ten je taky docela zajimavy.
Lenka

 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(21.9.2004 19:01:06)
:oD To je fakt, mne to opravdu nezaujme, odjakživa zastávám názor, že nejsem ryba :o) A "mejlíky se zaručenými informacemi" taky nemám, i když nepopírám, že mám mejlíky s odbornými články. Jenom jsem tu chtěla ukázat informace, které se objevily v ČESKÉM ODBORNÉM GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉM ČASOPISU. Tedy v časopise, který by tu většině diskutujících měl vyhovovat ;o)

S.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(21.9.2004 19:20:22)
A v cem by mne nebo Aide mel cesky gynekologicky casopis Gynekolog, ktery v porovnani s Pediatrics (IF - 3,78), nema ani IF, vic vyhovovat? A da se rict, ze me zajima jeji nazor na clanky, ktere jsem ji poslala.
L
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(21.9.2004 20:14:23)
Asi jsem ten příspěvek vhodně nepřilepila, nápad vyhledat ty články jsem měla právě u reakce od Janap s větou, že porod do vody je spojený s mnohem větším rizikem, než na suchu. Jenže to jsem četla hodně příspěvků dozadu z různých rubrik (nějaký čas jsem neseděla u netu), pak jsem na to zapomněla... a pak vy tady ;o) Tak jsem dala vědět, že ne každý český porodník (Rodina.cz je přece česká) si to taky myslí... a tak naivně jsem se domnívala, že by se to mohlo zamlouvat i jiným zde přítomným diskutujícím, které "hájí" právě české lékaře ;o)

Lenko, omlouvám se ti, že jsem se tě asi nějak dotkla. Asi si příště budu muset dát víc práce a vyhledávat přesně příspěvky, které mě k reakci poňoukly a ne to přilepit k nějakému, který sice souvisí pouze relativně, ale zato se nemusí dohledávat.

S.

 Gábina 
  • 

mimo téma 

(21.9.2004 22:46:25)
Mám dotaz úplně mimo. Kam se poděli diskuzní příspěvky ze včerejška, byli úplně na konci ?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(21.9.2004 19:02:32)
promin NE http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/328/7442/768-b
ALE http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/328/7435/314
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(22.9.2004 18:06:28)
Lenko,
tak se mi snad podari konecne dopsat a odeslat cely muj elaborat (pisu uz potreti, jednou mi to zavrel synator a jednou mi spadnul net).
Takze k te studiib dystokie a traveni prvni doby porodni ve vode:
1) Z titulku clanku jsem ocekavala porod do vody, coz se ovsem nekonalo, vsechny zeny vylezly 2-10 hodin pred porodem
2) Jaksi neni popsano, jakym zpusobem dosli k diagnoze dystokie, stejne tak neni nic znamo o ucastnicich (vek, kolikate dite rodily atd, myslim, ze to je dulezite)
3) Zaver studie je, ze zeny ve skupine, kde se jim aplikovalo protrzeni plodove vody a oxytocin, mely vice lekarskych intervenci nez zeny ve skupine travici prvni dobu porodni ve vode (hmmm, to se snad ale da predpokladat ne? zas tak zavratne mi to neprijde, kdyz je daji do skupiny, kde jim zadnou intervenci nedelaji?)
4) Nejak jsem nenasla, kolik zen ve ktere skupine melo jiz prasklou plodovou vodu (obzvlaste u tech, co byly ve vode by to mohlo byt dulezite)
5) Zaver, ze podanim oxytocinu a protrzenim plodove vody se doba porodu nezkrati, je naopak zajimavy
6) Byly dve skupiny, v jedne bylo 49 zen a ve druhe 50 zen (coz je stejne statisticky moc malo na vyvozovani nejakych zaveru). Ve skupine travici prvni dobu porodni ve vode, 6 deti skoncilo na JIPce. Kdyz pominu jedno s vrozenou srdecni vadou, pak se stejne dostanu na nejakych 10%, coz je tedy sakra hodne! Jak je to mozne? Ma to neco spolecneho s dystokyi, s vedenim porodu v tomto centru nebo se samotnym faktem, ze prvni doba probehla ve vode? Pokud je to ten posledni pripad, jak je mozne, ze zadna jina uvadena studie se nedobrala (ani zdaleka) k podobnym vysledkum? Odpoved neznam :o).
7) Studie probihala dva roky a pokud jsem dobre pochopila, pak druhy rok se ve skupine rodivsi na suchu zmenil ponekud pristup a zacalo se postuovat dle smernic WHO a intervence se stejne oddalovaly. Coz podle meho nazoru jaksi znemoznuje objektivni hodnoceni cele studie.

Kazdopadne to bylo zajimave, dekuji za clanek. Ja jsem se nikdy nezabyvala studiemi primo porodnimi, ale metodikou statistiky ano (kdysi davno tedy :o)), takze jsem spise aplikovala meritka, ktera mi jaksi chybela v celem tom elaboratu. Kdybych delala vyhodnoceni teto studie, pak bych rekla, ze zadne velke zavery se z toho bohuzel vyvozovat nedaji a je treba dalsiho vyzkumu s vice zenami. Tady je ovsem problem, ze ty zeny jsou nahodne vybirany k tomu ci onomu porodnickemu postupu a priznejme si, ktera z nas by se nechala naverbovat? Pokud totiz predem chcete rodit jednim ci druhym zpusobem, pak tento samotny fakt muze ovlivnit cely vysledek. Nakonec to, ze nasli tech 99 zen je celkem prekvapujici :o).

Tak to bylo takove nestranne. Ja osobne po precteni tohoto clanku i toho predchoziho (kde byly ty 4 deti) uz si nejsem 100% jista, ze porod do vody je 100% pro dite bezpecny. I kdyz ten predchozi clanek bych taky mohla zkritizovat tak, ze by z toho vyslo, ze vlastne zadny dukaz toho, ze ty deti skoncily na JIPce diky porodu do vody, nemaji. Ovsem samotny fakt, ze tam skoncily, je fakt a prehlednout ho nemuzu. Mohla bych sem dat studii ze Svycarska, kde na JIPce neskoncilo ani jedno dite a dalsi podobne studie, muzem se tu hadat do aleluja.... Jen porad premyslim, jestli je to tim vlastnim porodem nebo jeho vedenim, protoze jak by jinak bylo mozne, ze nekde maji tak dobre a jinde tak hrozne vysledky?

Jeste na konec, muze mi nekdo vysvetlit, jestli je nejaky rozdil mezi tim, kdyz se nekdo topi ve sladke a ve slane vode?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(22.9.2004 22:21:55)
No ja si myslim, ze mezi tema topenima neni v plicich velky rozdil :)))).
Diky moc, za odpoved, ani jsem nedoufala, bylo to hodne cteni.
L.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(23.9.2004 16:07:02)
Lenko,
no ja jen ze se tam psalo, ze priznaky byly shodne s topenim se ve sladke vode (freshwater drowning), tak jsem si rikala, jestli je to ve slane vode treba jinak :o).
No a co si o tom myslis Ty? Celkove teda, ne o te slane a sladke vode. Ja uz ted nevim, jestlis nekde psala, ze ses doktorka, tak kdyz uz ja splacala takovej komentar, tak napis taky vic nez dva radky :o)))).
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(23.9.2004 23:27:55)


Nasla jsem ten rozdil (sladka X slana), to jen dokazuje, ze nejsem doktorka, kdyz to nevim :))), to byl asi nekdo jiny. Ja jsem sla po Janap, cetla jsem diskusi kolem ni, protoze ji nahodou dobre znam (osobne), je opravdu MUDr a k tomu chodici encyklopedie. Ja delam ve vyzkumu, tak nemam k vedecke literature daleko :)))
Dystokii definuji lekari trosku ruzne (napr. dilataci pomalejsi na 0,5cm/hod v prubehu 4 naslednych hodin) - zalezi na skole.
Ja jsem zase byla prekvapena se docist (snad jsem ho take posilala: Water Births: A Naked Emperor,PEDIATRICS Vol. 114 No. 3 September 2004, pp. 855-858 ) ze vlastne nejsou stanovena pravidla pro porod do vody. Jak jsem uz psala, ten casopis (Pediatrics) je celkem dobre hodnoceny (tim IF) a k takovym vylevum uz museji mit duvod (nebo znamy v redakci). Ty jsi cetla Geissbühler V, Eberhard J: Waterbirths: A Comparative Study. Fetal Diagn Ther 2000;15:291-300? Na internetu to neni a tak jsem tam nemohla nahlednout.
Pro me vyplyva, ze metodika neni poradne popsana, zvladnuta a pro dite neni zadnym prinosem, pouze riskem (v soucasne dobe). Souhlasim, ze casto neni ctenari jasny co se na tom sale delo, on to totiz asi nevi ani ten doktor, ktery ten clanek pise.
L.

A. Freshwater Drowning. Freshwater drowning is difficult to treat. As a victim loses consciousness and slips beneath the water, the heart is still beating but the airway is blocked. After the victim loses consciousness, throat muscles relax and the airway opens. Water rushes into the lungs and enters the bloodstream. Within seconds, the volume of liquid in the bloodstream increases by as much as 50 percent. Meanwhile, the heart races at a very high rate because of the lack of oxygen. The heartbeat continues to increase as the blood thins. The increased strain on the heart, combined with thinning of the blood, makes cardiopulmonary resuscitation (CPR) less effective. Begin CPR immediately and continue CPR until medical help arrives.
B. Saltwater Drowning. Saltwater drowning is similar to freshwater drowning. The major difference is the water"s saline content and its effect on the lungs. Salt water draws blood into the lung tissue and makes it difficult for the lungs to transfer oxygen to the blood. Begin CPR immediately and continue CPR until medical help arrives.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(20.9.2004 20:42:39)
Lenko a Aido,

nechci se vám míchat do debaty, protože o porodu do vody jsem nikdy neuvažovala, tudíž jsem si o něm nikdy nic nezjišťovala... ale vzpomněla jsem si na jeden dvaapůlroku starý mejlík, takže se vám nakonec stejně do debaty zamíchám ;o)

V tom mejlíku jsem dostala několik článků z časopisu Gynekolog. V jednom z nich primář Kavan popisoval návštěvu porodního centra Pegassus v německém Aachenu (vedou ho porodní asistentky a zhruba za polovinou porodů odchází do domácnosti) a belgického Aquanatalu (název určitě dostatečně napovídá, na jaké porody se centrum zaměřuje ;o) ) v Oostende. Nebudu psát podrobnosti, mne ostatně Aquanatal z vyprávění pana primáře nijak neuchvátil, ale chtěla bych ocitovat jednu větu z článku: "Vedení universitní nemocnice v Leuvenu vydalo na základě výzkumů v Belgii a v Anglii oficiální prohlášení, že porody do vody nejenže nejsou nebezpečné, ale jsou i přínosnou variantou pro ženy, které si tuto možnost vybraly."

V dalším článku MUDr. Křepelka napsal:
Opakovaně byla diskutována otázka bezpečnosti a specifických rizik. Jsou-li dodrženy obecné zásady odborného vedení porodu včetně jeho monitorování s náležitou prenatální péčí a včasným odhalením rizik.neznamená porod do vody pro rodičku a plod vyšší riziko proti porodům vedeným konvenčně. Byly publikovány výsledky prací, které dokládají lepší perinatologický výstup u vodních porodů. Australská práce z roku 1997 uvádí nižší podíl operačních porodů u primipar a nižší spotřebu analgetik u multipar v případě porodu do vody.
Dále v tomto článku byly výsledky britské studie z roku 1999, dle kterých úmrtnost při porodech do vody je 1,2/1000 živě narozených dětí - v kontrolních skupinách (1x domarodky, 2x vnemocnicirodky) od 0,9 do 4,6/1000 živě narozených dětí a nemocnost novorozenců, u kterých musí být aplikována intenzivní péče u porodů do vody 8,4/1000 - v kontrolních skupinách 9,2-64/1000.

Takže tak. Tolik český odborný tisk ;o)

S.
 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach jo, monty a aido 

(21.9.2004 9:52:24)
Neni to náhodou tak, že riziko infekcií hrozí práve v nemocnici, lebo tam je ten koktejl ovela husteiší.
To čo má mamina v tele je pre mimčo dôverne známe tak sa toho nemusí obávať ani po pôrode. A koneckoncom aby sme tu na zemi mohli žiť, musíme sa predsa otužovať. Doma je to určiťe prirodzeneišie a pozvolneišie, než v nemocnici kde sa nastráda oveľa večšiia zmes s ovela neprirodzeneiším zložením. Ja si myslím, že pre miminko je znesiteľneišia voda v ktorej sa kúpala jeho maminka, než chémia s ktorou sa dezinfikuje a kopa cudzích ludí( samozrejme zo všetkými tými ich baktériami). Alebo personál nemocnice je snáď úplne sterilný (včetne upratovačiek, sociálnych zariadení, návštev a neposlednej rade aj tých desiatok mamím na oddelení)?
 *Aida* 


Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 16:17:45)
Jano,
predstav si, ze i ja miluju svoje deti, nechapu, jak o tomhle muze nekdo pochybovat? Miluju sve trilete, ktere si diky porodu v nemocnici nese celozivotni postizeni a miluju i to sve 17ti mesicni, narozene doma vedle vany. A na rozdil od Tebe nikoho neosocuju z deficitu materske lasky ani zdraveho rozumu. Rikam snad, abys rodila doma? Nevsimla jsem si. Zato Ty se do me navazis pri kazde prilezitosti.
 Vranimůra s Lištičkou 


Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 16:28:55)
Aido a kde máš jistotu, že Tvoje dítko by bylo naprosto v pořádku kdyby jsi rodila doma.
 *Aida* 


Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 21:41:08)
Vranimuro,
no tak jistotu teda opravdu nemam, ale v pondeli jsem mela "meeting" s doktorem v nemocnici a opravdu to vypada na nekolik zavaznych chyb z jejich strany (jakasi alergie na oxitocin, kterou PA nerozpoznala vcas, kdyz jsem se zacala dusit a chteli mi dat kyslik, bomba byla prazdna (?!) a trvalo dost dlouho, nez sehnali jinou a dalsi). Ja po nich nic nechci, jen vysvetleni. Potrebuju to pro pripad dalsiho ditete, proste jsem chtela vedet, kde se stala chyba. Odpovednost si nesu sama, nikdo me do te nemocnice nehnal (i kdyz oni samozrejme jsou zodpovedni za svou praci). Proto jsem podruhe nechtela riskovat PA, ktera bude zrovna mit sluzbu, ale PA, kterou znam a ktere duveruju. Ta mi po precteni mych porodnich zaznamu rekla, ze to byla pekna reznicina a vubec k tomu nemuselo dojit. A me trvalo hodne dlouho, nez jsem se s tim vsim smirila, ted se radeji soustredim na co nejlepsi peci pro sveho syna a vysledky jsou viditelne :o).
PS: Co je vranimura?:o)
 Corra 


Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 23:29:12)
Aido,vranumura je čarodějnice,která na nás sesílá déšt podle své nálady.MMCH-dneskat to už zase s tím deštěm přehání:-)))))))Že Šárečko?:-)))))
 Vranimůra s Lištičkou 


Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 23:32:38)
Aido držím palce ať je to s kloučkem lepší a lepší.
Vranimůra? Varianta na čarodějnici, můru, vyvolávačku deště... To by jsi se musela zeptat na diskuzi Uherské Hradiště.:o)

Když to dobře dopadne budu mít za pár měsíců páté dítko a zase půjdu do porodnice. Rodila jsem na Bulovce i v Motole a až na výjimky, nemám žádné špatné zkušenosti. Možná i proto neuvažuji o porodu doma. Prostě to považuji za riziko, které nehodlám podstoupit. Riziko pro mne i mé dítě.
 Vranimůra s Lištičkou 


Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(15.9.2004 23:36:02)
Aido jak vidíš, pachatelka se sama ozvala. :-) a dřív než já.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(16.9.2004 0:10:51)
Vranimuro,
no vidis, a ja myslela, ze je to nejake zvire nebo co :o))))). Tak uz ale s tim destem prestan jo? Tady v Londyne je ted porad tak hnusne, ovsem uz vim, na koho to svadet :o)))).
5 deti panecku, mas muj obdiv. Na co ja si vlastne stezuju? Nejdriv jsem chtela 4, pak jsem to ustridmila na 3 a ted se s manzou nemuzeme dohodnout, jestli to treti jo nebo jo.
Ja nikomu nerikam, aby rodil doma. To bych si nedovolila :o). Na druhou stranu mi vadi, ze me kazdej druhej rika, ze bezpodminecne musim rodit jedine v nemocnici. Ja porod v nemocnici nepovazuju za nejak podradny, kazdemu vyhovuje neco jineho.
Akorat ze v Cechach az tak moc moznosti volby neni.
A na zaver jedna filozoficka uvaha (uz je hodne pozde, tak to berte s nadsazkou). Jeste pred tim, nez jsem mela deti a v dobe, kdy jsem domorodky povazovala za blazny, jsem podepsala petici proti zruseni tymu PA asistentek k porodum doma. Rekla jsem si tenkrat, ze sice takovej blazen teda nejsem, ale proc by jiny nemohly rodit doma, kdyz chteji. A to mi tady nejak chybi. Myslim, ze misto toho oboustranneho navazeni se jedna do druhe, bysme mely spis drzet pri sobe. Aby pak kazda zena v Cechach mela moznozt rodit v nemocnici s nejlepsim vybavenim a JIPkou, mensi nemocnici, porodnim centru (dome) nebo i doma, podle situace a nazoru kazde zeny.
Ono je to totiz tak, ze i na zaklade tech samych informaci, dva ruzni lide dojdou k rozdilnym nazorum. A jenom proto, ze ja neco nechci delat, to snad neznamena, ze to nechce (nesmi?) delat ani nikdo jiny.
Verim, ze kazda matka chce pro sve dite jen to nejlepsi, at uz se rozhodne pro planovany CS nebo porod doma.
Tak to byla pekna myslenka, i kdyz asi tak trochu utopie :o). Jdu spat. Dobrou fsem.
 Vranimůra s Lištičkou 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(16.9.2004 9:29:26)
Ahojky Aido,

nesvádějte všechno na mě. Moje pařátky do Londýna nedosáhnou. A pokud vím, v Londýně mám už celá staletí nějakou konkurenci nekalou. Prý tam pořád jen prší. :o)

Já budu rodit v porodnici hlavně proto, že při posledním porodu jsem hodně krvácela a hlavně mám zdravotní komplikace, které se s porodem doma moc neslučují. Ode mne by to byl vyloženě hazard. (přitom předešlé porody byly naprosto v pořádku) A taky jsem trošku konzervativní. A taky asi srab. A těch a by bylo asi víc. V každém případě ať si každý zvolí dle svého uvážení.

Píšete, že v Holandsku se doma rodí většina dětí. Nejsem zdravotník a tak by mne zajímalo jesli tam PA mají stejné vzdělání jako tady. Asi jsem to špatně formulovala, ale jde mi o to, zda tam nemají náhodou víc znalostí které už zasahují lékařskou sféru. Vždyť nikoho za sebou nemají, jako PA v porodnicích. No, je to blbě napsaný, ale snad mě pochopíš.
 & 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(16.9.2004 9:39:54)
Odpovidam za Aidu. Holandske PA maji vysokou skolu. V NL je system vzdelavani o neco jiny, takze to asi odpovida nasemu bakalari. Ale treba moje setra ma pedagogickou fakultu a uznali ji to v NL taky jenom na bakalare.
Kdyz se rozhodnu rodit v nemocnici, tak u toho taky bude jenom PA az v pripade komplikaci nastoupi doktori.
 Olina, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(16.9.2004 20:50:18)
Moje řeč.
 Olina, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dvakrat ach jo 

(16.9.2004 20:50:23)
Moje řeč.
 janap 


generalem po valce 

(16.9.2004 17:23:05)
tak ta duveryhodna PA, tu bych chtela vazne poznat. po valce je kazdy general, ze?
a kdyby Ti tahle duveryhodna PA nasadila oxitocin, kdybys rodila prvni dite doma, a zase by na nej byla alerg. reakce, (protoze by byla, samozrejme), a ty ses v ramci akutni reakce dusila - a ona nemela samozrejme s sebou kyslik, tak bych vazne chtela videt, jak bys pak tu svoji PA a porod doma hodnotila. jp


 *Aida* 


Re: generalem po valce 

(16.9.2004 17:26:02)
Jano,
prosim prosim, tohle uz je trochu stekani. A ted zas tedy nemas informace Ty. PA s sebou oxitocin nenosi, takze by mi ho tezko nasadila. Zato kyslik patri k jejimu povinnemu vybaveni, ktere si sama kontroluje, takze ten by naopak zcela samozrejme mela.
 janap 


Re: Re: generalem po valce 

(16.9.2004 17:29:16)
mas pravdu, je to drsnejsi, to nechci, ale irituje me ta komunikacni zed. a neustoupim a neustoupim. pri nepostupujicim porodu by Tve PA byl kyslik platny jen do urcite chvile. zato o oxytocin (mela jsem tam chybu, je s y) by v duchu zebrala.

aidi, delej co chces. jen se informuj MNOHOSTRANNE!jp

koncim, musim letet
 janap 


Re: Re: Re: generalem po valce 

(16.9.2004 17:30:43)
a neustoupim a neustoupim - myslim tim tu vasi tvrdohlavou tvrdohlavost - jen to nedelat tak, jak to odbornici hodnoti jistejsi. a kdyz uz si to v duchu priznate, tak to hlavne nevypsat na monitor...

ale no nic. asi unava...
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: generalem po valce 

(16.9.2004 17:41:12)
Jano, ale je statisticky dokazano (krome toho, ze slunce vyjde kazde rano :o)), ze porod doma je pro nizkorizikovou rodicku stejne bezpecny, jako porod v nemocnici. Tak nevim, o jakych odbornicich mluvis.
Psalas, ze jsi lekarka. Nebylo by lepsi tedy porody doma radne zabezpecit, aby se staly tak bezpecnymi, jako jinde?
A porad jeste cekam na ten dukaz o tom, ze porod do vody je mnohem nebezpecnejsi :o). Ne ze bych Ti neverila, ale vis jak se rika, duveruj, ale proveruj :o).
 janap 


Re: Re: Re: Re: Re: generalem po valce 

(17.9.2004 9:32:06)
ad 1) tak mi tu statistiku, prosim Te, cituj. a pridej zdroj. kvuli duveryhodnosti. zadne - jedna pani povidala, nebo Blesk psal, ze....! statistika je jedna a exaktni, ale uplne jina!
ad 2) budu to brat jako naivitu
ad 3) jaky dukaz chces? jsi gramotna? jsi! tak cti - kazuistiky, kazuistiky, kazuistiky - tedy skutecne "pribehy" zen, co porodily do vody a mely komplikace, nebo dite melo komplikace, nebo je nemely, ci nemelo je dite.. a pak to muzes statisticky zpracovat. ja nechapu, cemu nerozumis? chapu, ze bez biologickeho, mikrobiologickeho, medicinskeho vzdelani se Ti v tom hure orientuje, ale ja snad pisu doslova polopaticky. a pak, nemam patent na rozum, ani si na nej neosobuji prava, proto, nejlepsi je konfrontace. poptej se mezi lidmi zasvecenymi v oboru. i ta tvoje PA, je-li ovsem duveryhodna a uziva-li duveryhodne zdroje, Ti ma slova chte nechte potvrdi.

prestavam utracet. j
 *Aida* 


Statistika  

(17.9.2004 12:14:34)
Janop,
tak tady mas tu statistiku, napr:

V srpnu 1999 Britsky Lekarsky Zurnal (British Medical Journal) zverejnil vyzkumnou studii, ukazujici, ze mezi dubnem 1994 a breznem 1996, se do vody narodilo 4032 deti (Gilbert RE a Tookey PA, 1999). Studie dosla k zaveru: "perinatalni umrtnost neni nijak vyssi mezi detmi narozenymi do vody nez u deti narozenych klasicky nizkorizikovym zenam".

A ted bych jeste (potreti) poprosila o nejaky Tvuj dukaz, statistiku, i se zdrojem informaci, ktery uvadi opak.
 janap 


Re: Statistika  

(17.9.2004 13:23:34)
chci jen podotknout, ze v anglii zdravotnictvi nepatri mezi nejlepsi v Evrope, ba, rekla bych stoji spise na opacnem konci zebricku,
tudiz i jejich statisticka data vykazuji v porodnici relativne vysokou mortalitu i morbiditu, ktera pak samozrejme ustoji srovnani, ze zase takovy rozdil v lokalizaci porodu neni. jp
 *Aida* 


Re: Re: Statistika  

(17.9.2004 13:30:53)
Jano,
ja uz se opravdu smeju, protoze Tvoje argumenty nejak postradaji logiku! Ta statistika byla porody do vody vs porody klasicky, o porodech doma to nebylo. Taky tam nebylo rozepsano, kolik tech porodu do vody bylo doma a kolik v nemocnici.
Ovsem Ty sis z toho vyvodila, ze pokud se zena nachazi ve Velke Britanii, pak je celkem jedno, kde rodi, protoze ta uroven je stejne hrozna jak doma, tak v nemocnicich :o)))))))))))))). Fakt dobry.
 janap 


Re: Re: Re: Statistika  

(17.9.2004 13:37:11)
je-li uroven horsi, je horsi obecne
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Statistika  

(17.9.2004 14:03:40)
Když už jsme u té Anglie, chtěla bych se na něco zeptat vás, kdo tam žijete. Na kurzu herního specialisty jsme se bavili o tom, že Anglie byla jedna z prvních zemí, kde herní specialisti začali v nemocnicích působit (nevim jak se tomu u vás říká, takže pro jistotu - herní specialista u nás říkáme lidem, kteří se v nemocnici mají starat o duševní pohodu pacientů - psychicky je připravují na zákroky, nebo je na ně doprovázejí (hlavně děti)a nebo se jim jen snaží zpestřit čas nějakou příjemnou činností... Tak mě napadlo, jak to tam u vás vypadá v současnosti - působí tam ještě někdo takový, nebo si tuhle práci přibrali sestry a nebo tam po něčem takovym neni ani vidu ani slechu?
 *Aida* 


Re: Re: Re: Statistika  

(17.9.2004 14:19:41)
Jani,
ano skutecne tu jsou, i kdyz je jich nedostatek. Musim bezet, kdyztak se k tomu vratim.
 *Aida* 


Re: Re: Re: generalem po valce 

(16.9.2004 18:41:51)
Jano,
v cestine je oxytocin a v anglictine oxitocin i oxytocin, me se to porad plete, kazdy to pise jinak. Ale na tom snad nesejde :o).
 *Aida* 


Re: Re: generalem po valce 

(16.9.2004 17:36:45)
Jano,
kdyby porod opravdu nepostupoval, pak by nasledoval prevoz do porodnice, to je snad samozrejme. A celkem slusne procento porodu doma prevozem do nemocnice skutecne skonci (a casto je to pro nepostupujici porod). U me ale porod postupoval, jen v nemocnici maji trochu jina meritka a podle nich nepostupoval dostatecne rychle.
Ja nerada honim bycha, takze opravdu nevim, jak by to dopadlo doma, moji duveryhodne PA ale opravdu duveruju. Porody doma uz dela pres 20 let a pomohla na svet uz velkemu poctu deti a jeste ji nikdo nezaloval :o). Takze asi vi, o cem mluvi.
 janap 


takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 9:45:58)
me fascinuje, ze kdyz se neco podelava, tak potom je doktor a spital dobry. holt, hochu, vyliz si, co jiny podelal, nebo nedostatecne osetril, pred Tebou. a jestli to nezvladnes na jednicku, tak pak se, hochu, tes. protoze to budes Ty, kdo si to odskace...

Proc to nakonec zenete do spitalu, kdyz si primarne myslite, ze to PA sama muze 100% zvladnout?

Ja bydlim pesky 15 minut od Podoli i od Apolinare, autem v noci zhruba 5 minut na obe strany. Porod se mi rozbehl tak rychle, ze me manzel ani pomalu nestacil nalozit do auta. Dceru jsem povila za 78 minut od prvni (PRVNI!!!) kontrakce. a to jsem prvorodicka, relativne stara - 30, a dcera mela 4340g a 55 cm. A... magistrala stala, Albertov byl ucpany. takze manzel se s klaksonem propletal mezi chodci na chodniku a rval na vsechny strany, jen aby dojel. za 15minut pote, co jsem vstoupila do budovy porodnice, jsem Terezku vyklopila. bylo to 40minut potom, co jsme vyrazili... chtela bych videt, co byste, kdyz by byly komplikace, tech 30 minut v aute, visici v doprave, mile lepevedky, delaly. protoze ja jela bez komplikaci. ale strach, ze se neco podela, ze skacou ozvy, ze je pupecnik, kde nema byt, ze..., ze..., ze..., jsem si skoro kalela do kalhot. jen aby moje holcicka ve zdravi prezila. a prala jsem si, at me treba rozkrajeji, jen at ona je je v pohode.

nemohu si pomoci, zustanete v mych ocich nezodpovedne a neinformovane.
jana
 JaninaH 


Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 10:20:20)
Janop,
se zájmem sleduji tuhle debatu pár dní, ale to, co tu předvádíš dnes, bych spíše než debatou nazvala hysterickým pokřikem, který už není moc na úrovni a shazuje i tvoje dřívější věcné argumenty. K morálně-volním vlastnostem dobrého lékaře by podle mne měla patřit psychická odolnost a trpělivost :-). Ba i schopnost empatie. Píšeš nemohu si pomoci, zustanete v mych ocich nezodpovedne a neinformovane. Dobrá, je to tvůj názor.
Mám upřesňující dotaz. Ty se domníváš, že existuje jednou jediné správné vedení porodu, tedy to klasické, které jsme my starší zažily všechny (léky, kapačky, stůl s popruhy a tak)? Nebo uznáváš některé alternativní způsoby, samozřejmě pod lékařským dohledem? Ptám se proto, že po dvou otřesných zážitcích z porodnice, bych, navzdory vědomí si možných komplikací, bych o domácím porodu možná uvažovala. Ale to jsou naštěstí jen teorie, další děti už nechci, jen je mi líto, že mám na své porody tak odporné vzpomínky. Takovou zkušenost ty, pokud se nemýlím, NEMÁŠ.
J.
 janap 


Re: Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 12:54:20)
mila janino, mozna hystericky pokrik, mozna unava, mozna troska zoufalstvi z toho, ze se clovek nekdy zoufale snazi napravit neco, co jiny zvoral, a ne vzdy se mu to zadari. a pak, bud vitana, draha a rozkosna super frustrace k uzoufani.

mam moc prace, unavou si tady na dovolene dovoluji padat na nos, a misto abych prekladala, cas utracim zvatlanim, o kterem si myslim, ze uz nema smysl. ale cloveku to neda. takze mi muj vykrik, vy chapavi, jiste odpustite.

co se tyce meho porodu, nekde jinde jsem ho tady popsala, uz nevim jmeno diskuze. taky hruza. a to jsem byla za "kulicha". je smutne, kdyz lidi selzou v lidskosti. ale v profesionalite, te odborne, zaplatbuh, neselhavali.

co se tyce alternativni mediciny obecne, vubec se ji nebranim. a rekla bych, ze se "alternativnim" metodam dnes obecne nebrani nikdo soudny v zadne nemocnici. alternativnim zde myslim nikoli zarikavani, ale moznost se volne pohybovat, pokud to situace dovoli, moznost skakat na mici, moznost vlezt do vany, moznost viset v satku, moznost nechat se masirovat manzelem eterickymi oleji, ktere Ti nabidne PA na sale, moznost byt ve sprse treba dve hodiny, moznost stat - ja jsem, stejne jako mamina vedle v boxu, do posledniho momentu stala, az na 2 kontrakce pracujici ku porodu, kdy me sestry sklopily na postel a vytahly mi nohy do kozy, aby mohl muj porodnik strihnout (strasne jsem episiotomii nechtela, ale kdyz jsem citila, jak se vsechno skube a Terka nejde ven, neprotestovala jsem) a Tereza se narodila. a i kdyz jsem mela nekolik trhancu a siti od Sumavy k Tatram, 3 mesice bolesti, modrinu az na stehno, rupnul mi sikmo sesity steh, byla jsem na lahvich fyzaku a glc pro ztratu krve, jak se mi neodlucovala obrovska placenta, bylo a je mi to naprosto jedno. terka je a byla ok.
 Marketa 
  • 

Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 11:02:48)
Janop,
jestli ti vadi, ze doktor musi napravovat neco, co se podela, tak jsi snad ani nemela chodit studovat medicinu, ne? Protoze doktor z 90 % napravuje neco, co se - vetsinou neci vinou podelalo, je to jeho prace. Nebo bys taky vynadala kazdemu pacientovi, ktery prijde nachlazeny, ze se malo obliknul a pani se zlucnikovym zachvatem, ze ji moc tuku a kurakovi nebo hornikovi, ze ma astma, diteti, ktery si rozbije koleno, ze lita misto aby chodilo pomalu, panovi s prujmem, ze nemel jist ten vajickovy salat, clovekovi v depresi, ze si nedokaze ovladat vlastni naladu?
To je prece ukol mediciny - pomahat tam, kde se neco podelalo. A proto, kdyz porod nepostupuje, tak pojedu do nemocnice, co na tom vidis tak spatnyho? A co treba zena, ktera chce rodit v porodnici, doma ji odtece plodovka, tak si pomalu zabali veci, privola manzela, dojedou do porodnice a tam se zjisti, ze doslo k prolapsu pupecniku a dite je priduseny nebo mrtvy. Vynadas ji, ze otravuje doktory, aby vyresili neco, co ona podelala?

Myslim, ze doktori jako ty, s naprostym nedostatkem empatie a ucty k jinym ci k jinym nazorum jsou presne jednim z duvodu, proc chteji rodit zeny doma. Ja treba.
 janap 


Re: Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 13:33:31)
myslim, zes me vubec nepochopila. myslim, ze me vubec neznas. a prece soudis. o tom, jaky jsem doktor, nemas ani zbla predstavu, to mohou posoudit jen a jen moji pacienti. a ja myslim, ze oni posuzuji a dost bystre. takze v pokore a s hlavou vzhuru mohu si snad vykracovat dal.

co se tyce toho napravovani - myslim, ze kdyz se neodbornik nebo nedostatecny odbornik sam a bez zazemi pusti do prace, ktera nalezi odbornikovi se zazemim, povazuji to za profesionalni selhani. a pak me irituje, ze musim napravovat, co jiny diky sve neutuchajici pyse zvoral.
k ostatnimu snad nema ani cenu se vyjadrovat. ackoli s jedinou vyjimkou - co se tyce kuraku, kteri svym pocinanim nelikviduji jen sebe, tam ma benevolence rapidne klesa a nekdy mam vnitrni dilema. priznavam. obzvlast, kdyz takoveho kuraka vidim napr. s kapackou v ruce po zakroku na plicich vypalovat pred spitalem me do okna.

 *Aida* 


Re: Re: Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 13:42:02)
Jano,
ja to ale porad nechapu, asi jsem uplne natvrdla. Co znamena "co se tyce toho napravovani - myslim, ze kdyz se neodbornik nebo nedostatecny odbornik sam a bez zazemi pusti do prace, ktera nalezi odbornikovi se zazemim, povazuji to za profesionalni selhani. "
PA ma dostatecny odbornik s dostatecnym zazemim, aby mohla vest fyziologicky porod doma. Jine porody se doma nevedou a v pripade komplikaci nastava prevoz do nemocnice, kde potom dale resi situaci lekar.
 *Aida* 


Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 12:20:26)
Janop,
pises: "me fascinuje, ze kdyz se neco podelava, tak potom je doktor a spital dobry. holt, hochu, vyliz si, co jiny podelal, nebo nedostatecne osetril, pred Tebou."

Nevim, jaks to myslela? Jako ze kdyz porod nepostupuje a je treba odjet do nemocnice, tak je to vina matky nebo PA? A kdyby ta zena byla v nemocnici, tak by postupoval a nemuselo by se nijak zasahovat?
 *Aida* 


Re: takze doktor je nakonec dobry 

(17.9.2004 12:42:00)
Janop,
ptas se: "Proc to nakonec zenete do spitalu, kdyz si primarne myslite, ze to PA sama muze 100% zvladnout?"
Kdes na to prosim Tebe prisla? Tohle je jeden z ohranych argumentu lidi, kteri o porodech doma nic nevedi (vedet nechteji). Tohle totiz nikdo netvrdi. Doma rodi zeny nizkorizikove, po bezproblemovem tehotenstvi. Pokud se vyskytnou komplikace, zena odjizdi do nemocnice. Nevim, co je na tom nepochopitelneho.
 janap 


Re: Re: Re: generalem po valce 

(17.9.2004 9:48:05)
mimochodem, stale jsem se jeste nedozvedela, jake je tve vzdelani. a vazne by me to moc zajimalo. j
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: generalem po valce 

(17.9.2004 13:01:49)
Jano,
ja si prispevky ctu v "Komentarich ke clankum" a ne pod clankem, takze u tech bez osloveni si nejsem nikdy jista, komu jsou smerovany :o).
Pokud ovsem to s tim vzdelanim bylo na me, pak z Cech mam vzdelani stredni. Tady v UK jsem pak postupne dostudovala anglictinu (Cambridge Proficiency), jsem kvalifikovana vyucovat Sexualni Vychovu detem zakladni skoly (zde do cca 11 let), vyucuji detske masaze (tedy miminkovske, vcetne postizenych deti, pro starsi deti si to chystam dodelat) a ted zacinam studovat na laktacni poradkyni (poradkyni kojeni?).
Doufam, ze jsem uspokojila Tvou zvedavost.
 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

??? 

(17.9.2004 13:51:02)
Milá JanoP.
Čo by sa stalo keby ti niekto odpovedal, že je trebárs predavač v obchode, poštár alebo šofér autobusu? Alebo krajčírka, mliekarka, kuchárka??? To by si sa s nimi už prestala baviť? To by snáď ich názor alebo skúsenosť už nemali rovnakú hodnotu ako tie tvoje? Tak teda prepáč!
To je klasická metóda ako niekoho odpálkovať keď už dochádzajú argumenty a hrozí strata profesionality, čo ty nato?
 *Aida* 


Re: gábino, neboj. souhlasím s tebou 

(11.9.2004 12:18:44)
Jeste jsem zapomnela napsat, ze PA asistentka taky nikoho nenecha dehydratovat ani vykrvacet. A kdo rodi doma, epidural asi nechce, jinak by jel do porodnice. Moje PA mela s sebou rajsky plyn i nejakou tu injekci.
 vojtami 


pro aidu 

(12.9.2004 10:17:45)
přečti si prosím, co jsem psala sylvě, a i ty mi prosím odpověz na otázky. i tobě přesto napíšu, že jsem ráda, že mi alespoň někdo odepíše. neříkám, že změním názor, že bych rodila doma, ale třeba pochopím, proč tedy tento porod ženy podstupují....
a také mi tedy prosím řekni, jestli bys do toho šla znovu...
o tom přirovnávání že by tě nechala asistentka dehydratovat... to jsem uvedla jako příklad. prostě si myslím, že nemůže stíhat všechno ( např. píchnout kanylu, vést porod, pečovat o tebe, případně udělat co si přeješ - napadá mě třeba zesílit rádio atd... )
a také si myslím, že je celkem dobré, že z porodnice odejdeš až po několika dnech a přijdeš do čistého a uklizeného. a také celkem zotavená.
ale kdo ti po tvém porodu doma uklidí. ty víš, že musíš začít ihned fungovat na 100%. a co když máš ještě jedno dítko?
prostě nevím....
ale jak říkám. pojď a vyveď mě z omylu. reakcí se nebráním. jen nesnáším, když někdo někoho uráží....
těším se na odpověď
 Sylva 
  • 

Re: gábino, neboj. souhlasím s tebou 

(11.9.2004 20:56:34)
Rodit doma můžeš, kde chceš. Takže třeba klidně i na stole. Na rozdíl od většiny nemocnic, kde ležíš na zádech, bezmocná jako obrácená želva.
Ptala ses někdy nějaké ženy na důvody, proč se rozhodla rodit doma? Opravdu ti odpověděla, že kvůli tomu, aby se s tím mohla chlubit? Aby pak mohla svému dítěti hrdě říct atd.?
Ne, vymyslela sis to, viď. No, taky to o něčem svědčí.
 vojtami 


pro sylvu 

(12.9.2004 10:05:40)
nepovídej. a o čem to svědčí?
psala jsem, že o tomto tématu moc informací nemám. proto ani neznám důvody, proč ženy rodí doma. ale ty mi to určitě vysvětlíš, viď?
také jsem psala že nemám s porodem vlastní zkušenost. jen vím, že bych do toho prostě nešla.....
nebo jsi chtěla, aby tady všichni kývali na všechny reakce? asi ne...
já třeba neberu nikomu jeho rozhodnutí.
o tom, co jsem tady psala... je to jen moje úvaha. žádné ženy jsem se na důvody porodu neptala a ani nevím, kde jsi sebrala, že jsem je od nějaké ženy dolovala.
pověz mi tedy, proč jsi rodila doma? jak to probíhalo. jak o tebe pečovala porodní asistentka? jak se choval partner? kde jsi rodila? ( když se kouknu na svůj byt, nevím, co bych si vybrala. a ani nevím, jestli by to nábytek přežil )já se přece vůbec nebráním, abych o tomto tématu věděla něco víc....
tak mě prosím pouč a nedělej ze mě úplného......
tak do toho! pusť se do mě, protože mi přijde, že to je hlavním úkolem debat. a přesto doufám a věřím, že mi vše osvětlíš....
 Sylva 
  • 

Re: pro sylvu 

(12.9.2004 13:08:25)
Mitchi, napsala jsem o tom už 3 články, jeden z nich se jmenoval Na co se mne nikdo neptal a byl přímo o TOMHLE - že se lidé dohadují, proč jsem doma rodila, ale nikdo se nezeptá. Radši si vymyslí sto pitomých a nesmyslných důvodů sami. Svědčí to o jejich hlouposti. Inteligentní člověk se prostě zeptá.
První článek se jmenoval Jak se (taky) rodí doma a ten třetí si už nepamatuju, pokud ovšem bys měla zájem, zapátrám a zjistím.
 vojtami 


Re: Re: pro sylvu 

(12.9.2004 14:14:37)
jistěže mě to zajímá.......
proto jsem ti psala... ale na druhou stranu bych nepodstoupila seminář, který se koná tento víkend, protože nedám 1000kč za diskuzi.
já jsem si přečetla reakce k tomuto článku, ale v podstatě nikdo tam nepíše, proč se ta nebo ta rozhodla rodit doma. jenom se tam řeší, jestli je to nebo to lepší. každý se nějakým způsobem uráží, ale nikdo vlastně neobhájil své stanovisko. já jsem svůj názor napsala. většinou tady padají reakce na jiné úvahy. opravdu mi některé připadají na hlavu, ale to není důvod, že třeba nemusí mít pravdu.
také padl názor, že k tomuto tématu se mohou vyjadřovat jen zdravotníci. není to přece pravda. ale možná, že většina zdravotníků, která měla stejný názor jako já, na to šla také tak.
já mám za sebou práci v nemocnici. beru to jen z toho hlediska zdravotnického. mým kamarádkám které jsou mimo obor třeba také některé věci nic neřeknou. já zase nerozumím jejich práci. já jsem jen měla takovou smůlu na většinu náhlých situací....že některé kolegyně ani tolik smůly neměly. mě se vždy v práci něco zvrtlo. proto nevěřím jakému-si bezproblémovému zážitku z porodu.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: pro sylvu 

(12.9.2004 17:16:03)
Články se jmenují:
Jak se (taky) rodí doma
A ještě jednou porod doma
Na co se mne nikdo neptal aneb proč se Anička narodila doma
a najdeš je tady na rodině v oddělení "porod doma".
Seminář je užitečný pro maminky, které o porodu doma uvažují nebo se pro něj rozhodly. Ty první si poslechnou zkušenosti a řeknou si, například, že to pro ně není, nebo že právě tohle je ono. Ty, které se pro porod doma rozhodly, získají fůru užitečných zkušeností, telefonních čísel, adres, dozví se o zajímavé literatuře, videokazetách, které si většinou hned můžou půjčit (videokazety shlédnout). Na tomhle semináři si předávali zkušenosti i otcové, a i pro ně to určitě byly přínosné informace.
Nikdo neřeší, jestli je lepší porod doma nebo v nemocnici, protože to je nesmysl - každé ženě vyhovuje něco jiného. Obojí má své výhody i nevýhody.
Stejně tak se nehodlám obhajovat, nespáchala jsem totiž nic špatného. Rozhodla jsem se, a za své rozhodnutí jsem byla připravena nést následky. Jediný následek ovšem je naprosto zdravé, pohodové, spokojené dítě.
Můj hlavní důvod, PROČ jsem se tak rozhodla - chtěla jsem být se svým dítětem od začátku. Nejen si ho během těch prvních důležitých hodin a dní "půjčovat" podle momentální nálady přítomné sestřičky.
Další důvody - nechtěla jsem, aby mi někdo do porodu "kecal" (samozřejmě pokud by bylo všechno v pořádku). Nechtěla jsem, aby porod někdo urychloval. Nechtěla jsem se během porodu přesouvat. Nechtěla jsem během porodu odpovídat na otázky typu "jak se jmenovala matka vašeho manžela za svobodna". Chtěla jsem mít klid, abych se mohla na porod soustředit a abych tím usnadnila narození i svému dítěti. A tak dále.
 vojtami 


Re: Re: Re: Re: pro sylvu 

(12.9.2004 18:03:48)
samozřejmě ti gratujuji k úspěšnému porodu i ke zdravému miminku. také si moc přeji aby to bylo neopakovatelné. ale psala jsem také, že jsem posera....
můžu se zeptat z které části čech jsi? já jsem ze středních čech.
a zapomněla jsem se zeptat, kolik dětí máš a popř. zda všechny porody jsi prožila doma....
já jsem se rozhodla ( nebo spíše uvažuji ), že budu rodit v neratovicích. je to sice soukromá nem, ale prý má smlouvy se všemi pojišťovnami, takže nic neplatíš. pouze za pokoje. myslím, že právě proto o této porodnici uvažuji, protože to není typická nemocnice ve starém stylu. i když v dnešní době se snaží, aby většina porodnic byla trochu k světu. a hlavně se v nera dá darovat pupečníková krev, kterou samozřejmě pokud to lékař schválí, daruji velmi ráda. ale to sem teď vlastně vůbec nepatří...
díky za odkazy na články. až mě muž pustí k pc, tak si to přečtu
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pro sylvu 

(12.9.2004 18:32:45)
Jsem z jižních Čech. První dítě jsem našla (článek Adopce trochu jinak), druhé se mi narodilo doma. Právě jsem zjistila, že na třetí pubertu už nemám sílu, takže další zřejmě nebude. Ale kdyby bylo, volila bych osvědčené postupy, tj. buď porod doma nebo najít na ulici :-).
Já taky odvahou nijak nehýřím, ale když už se porod chýlil ke konci, propadla jsem panice - myslela jsem si, že něco není v pořádku, protože prostě není možné, aby to šlo tak rychle a téměř bez bolesti...
 janap 


Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(14.9.2004 10:37:51)
Gabco, diky, jsem na dovce, mimo CR, spatny a drahy pristup k IT. ale jen se vratim, hned se pridam. naprosto souhlasim a o tom mluvim. to jen v behu. :-) jp
 janap 


Re: Re: Re: Re: hořké konstatování 

(14.9.2004 10:39:00)
Gabco, diky, jsem na dovce, mimo CR, spatny a drahy pristup k IT. ale jen se vratim, hned se pridam. naprosto souhlasim a o tom mluvim. to jen v behu. :-) jp
 Sylva 
  • 

Re: hořké konstatování 

(11.9.2004 0:01:56)
A máme tady starou dobrou obehranou písničku o nezodpovědnosti a hazardérství...
Neznám fakt nikoho, kdo by doma rodil kvůli hezkému obrázku na zdi. Ty důvody bývají maličko jiné, ale militantní odpůrce přirozených porodů většinou nezajímají.
Že se i doma NĚCO může stát? No jistě, může. Protože si to uvědomujeme, sháníme (většinou marně) porodní asistentky, které by u domácího porodu asistovaly. Je jich jak šafránu, a i toho je určitě víc.
Ono se i v té nemocnici ale může stát. Tam například může zemřít naprosto zdravé dítě nebo naprosto zdravá matka po porodu něčí vinou - což doma opravdu nehrozí. Tam taky může někdo úplně cizí v návštěvní místnosti prskat na vaše před pár hodinami narozené dítě sbírku bacilů, nebo kouřit (samozřejmě tajně, cigáro se schovává v květináči s umělou kytkou) půl metru od postýlky s vaším miminkem (obojí jsem viděla na vlastní oči).
Všechno má své výhody i nevýhody. Záleží na každém, co si vybere. Kdo určí, co je správnější? Co je zodpovědnější?

 *Aida* 


Re: Re: hořké konstatování 

(11.9.2004 0:14:02)
Cau Sylvo,
si prisla naaak pozde neee :o)? To ja poctive prispivam uz od zacatku, taky uz jsem byla obvinena ze lzi, z toho, ze nicemu nerozumim a taky prej na tohle tema muzou diskutovat jen fundovani zdravotnici (mezi ktere se kdokoliv s pouhym strednim vzdelanim nepocita). Jo a taky prej kdyz si nemuzu dovolit platit soukrome pojisteni ve VB, tak teda nutne chodim zebrat na socialku! :o)))). Fakt skoda, zes neprisla driv, taky ses o sobe mohla neco dozvedet o:))). No ale nikdy neni pozde ze ano.

Pravda, je uz hodne hodin, tak tady tak sedim a bilancuju reakce a zensky teda, docela jsem se zasmala.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: hořké konstatování 

(11.9.2004 0:42:50)
No ahoj, Aido, to je totiž úplná náhoda, že jsem sem koukla a přečetla si obvyklé "chytré argumenty". Zjišťuju, že už jsem na tyhle diskuze asi stará, víš. Tak nějak mě unavuje psát pořád to samý...
 schamka + krakeni 


porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(12.9.2004 19:16:41)
Mila Jana,
rodila som v NL doma, porod bol s komplikaciami (slabnutie ozviev a zla rotacia), a tak sme skoncili v nemocnici. Ale take dramaticke, ako to popisujes ty, to zas nebolo. Ono totiz, ak je pri tebe PA, ktora to necha dojst az tak daleko, ze ide o minuty a podobne, tak je to asi dost nekompetentna osoba, pri ktorej by ti nepomohlo ani to, keby si bola v najlepsie vybavenej porodnici sveta.
Porod doma je podla mna fajn, ak sa doma citi rodiaca zena prijemne a v bezpeci. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ide o to, aby aj ti druhi, vlastne tie druhe, mali na vyber...
Schamka
 janap 


Re: porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(16.9.2004 14:31:55)
mila schamko, vsechno fajn, ale system zde a v NL jsou sakra odlisne a vzdelani PAs a uzus zde a tam je jiny. nemuzes srovnavat. to na okraj.
jinak hodne zdravicka vam obema.j
 schamka + krakeni 


nevyhnutne podmienky pre porod doma 

(17.9.2004 10:29:19)
Je pravda, ze ten system sa lisi, ale ak mame hovorit o porodoch doma na Slovensku ci v Cechach, musime sa bavit o podmienkach, ktore sa dost priblizuju tym, co su v NL. Jednoznacne musi byt zabezpecena pritomnost skolenej PA, co je schopna samostatne asistovat pri porodoch. Poporodna starostlivost o matku a dieta je tiez nevyhnutna. Bez toho to nejde ani v NL, ani v CR, ani nikde.
Ak som to dobre pochopila, tak seminar sa bude zaoberat prave tymito vecami (nikde tam necitam o rodeni doma "na divoko"). A navyse, ak sa ako uplne prva reakcia objavi nieco ako co so spackanym porodom a co s komplikaciami, ktore sa objavia z cista-jasna, tak musim uviest veci na pravu mieru. Moja skusenost je taka, ze tie komplikacie sa neobjavili z cista-jasna. A dovolim si velmi pochybovat o tom, ze by nejaka zena tuzila po porode doma bez akejkolvek odbornej pomoci. Ak si pozorne precitas ktorukolvek diskusiu o porodoch doma, nikde sa neobjavuju nazory "chcem rodit doma a uplne sama", ale vzdy je to o tom, preco zeny, co by sa pre tuto moznost rady rozhodli, nemaju k tomu vytvorene podmienky. Zeny, co chcu rodit doma, sa tych skolenych PA, poriadnej poporodnej starostlivosti a atd dozaduju!!!
Takze mravokazanie o tom, ake su zeny rodiace doma hazarderky a nezodpovedne osoby, je uplne mimo temu.
 Sylvie 


Re: Re: porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(18.9.2004 22:35:08)
KDysi jsem byla na jednom semináři o porodech mimo nemocnici, konkrétně v porodním době. Bylo to někdy cca půl roku po mém prvním porodu a ani mě tehdy nenapadlo, jak moc ten seminář ovlivní mé rozhodování, kde porodit své druhé dítě. Když jsem o cca rok a půl později právě nad tím uvažovala a rozhodovala se, jestli rodit "za rohem" v Podolí nebo "u všech čertů" ve Vrchlabí, vzpoměla jsem si na dva účastníky toho semináře, doktory Feyereisla a Kavana. Mezitím co docent Feyereisl z Podolí zastával názor, že česká porodní asistentka neumí vést samostatně porod, doktor Kavan z Vrchlabí tvrdil, že proč by i u nás nemohly být porodní domy, máme šikovné a vzdělané PA. Jasně, že jsem si k porodu radši vybrala porodnici, ve které pracují PA-profesionálky, než porodnici, kde pracují "lemra" ;o) (pokud tuto diskuzi čte nějaká PA z Podolí, tak se jí tímto omlouvám, není to můj osobní názor, ale pouze dojem, který mi o podolských PA pan docent vtiskl do podvědomí... a na jedné kontrole v Podolí při akutních potížích jsem byla s přístupem příjemné PA i lékaře spokojená)

S.
 Líza 


Re: Re: Re: porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(19.9.2004 8:54:40)
K téhle argumentaci, Sylvie, není moc co dodat. Jen snad jednu vec: urcite jsou dostupné i statisktiky (ale já jsem moc velký lenoch na to, abych je hledala), jaký vliv na celkové prezití a nemocnost a pozdejsí handicapy má doba mezi narozením rizikového novorozence a jeho prijetím na neonatologickou jipku. Z tohoto pohledu je ovsem riziková i porodnice, která neonatologický JIP nemá - ostatne proto jsem taky obe deti rodila u Apolináre, i kdyz prístupem k porodu by mi byl blizsí CAP na Bulovce...
 Konstanta & 3 raraši 


Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 12:33:13)
Ahojky Sylvie,
u me sice porod doma nehrozi (ne ze bych se tomu branila, ale jakekoli moje tehotenstvi i porod budou rizikove :( ), ale pri cteni tehle debaty me zaujala Vase debata o statistikach umrtnosti deti rozenych na ruznych mistech a ruznymi zpusoby... Nejsem zadny matematik, natoz statistik, ale docela bych mela chut, pokud mi zbyde cas, se temi statistikami prokousat, trochu to setridit a propocitat - jak moc jsou jevy umrtnosti a zpusobu porodu korelovane...
Mohla bys mi prosim Te dat nejaky odkaz, prip. citaci literatury, kde jsi na tyto statistiky narazila? Urcite mrknu v knihovne do statisticke rocenky a zkusim google...
Diky,
Konstanta
 Sylvie 


Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 13:26:15)
Konstanto, já nemám statistiky o různých druzích porodu :o) To jsem jenom nakoukla do statistik na stránkách WHO na úmrtnost v různých zemích - právě proto jsem koukla na to Holandsko, protože je to jediná země, kde doma rodí opravdu dost žen ;o)

Co se studií porodu doma týká, něco se dá najít tady (editorial Ed zmíněhého časopisu BMJ), jenže to je už z roku 1996.

S.

PS: Když už tu Aida zmiňovala studii, výsledky které mi Ed přeložila, vzpomněla jsem si na jednu větu z ní:

Vysoké odhodlání může být dalším skyrtým ukazatelem rozdílu mezi průměrnou ženou plánující porod doma a průměrnou ženou plánující porod v nemocnici, což dělá velmi složitým porovnávání podobného s podobným.

Podotýkám, že to vysoké odhodlání bylo připisováno "domarodkám", které taky vykazovaly mírně lepší porodní výsledky (počet operativně ukončených porodů, APGAR skóre miminek, kojení...), než maminy z nemocnic. A já si nemůžu pomoct, když tak sleduju tyhle diskuze o hazardérkách rodících doma, mám z nich vždycky pocit, že jsou to právě "domarodky", které vykazují větší sebevědomí, důvěru k vlastnímu tělu, odhodlání získat to, co chtějí ;o) A nezaměňovat s naivitou - já sama po zkušenostech z prvního porodu o porodu doma uvažovala, a byly to právě holčiny ze zahraničí, které mi u svých PA zjišťovaly co a jak se děje v případě komplikací, takže informavané ony jsou...



 *Aida* 


Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 15:33:47)
Sylvie,
je to sice uz dlouho, ale myslim, ze ten preklad je muj, nikoliv Ed. Ale uz mam takovou sklerozu, ze se ji jeste preptam, kdo to vlastne tenkrat spachal(a) :o)))))).
 Sylvie 


Re: Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 16:35:55)
:o) Aidi, ty i Ed jste to nezávisle na sobě daly na Rodinu... a já se pak s Ed spojila a ona mi ten překlad "dopilovala na lepší češtinu" na moje stránky. Kdo to má pořád tady hledat... :o)

S.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 16:48:21)
Sylvie,
jo tak to bude ono. Fakt je to uz dlouho. Ja jsem to ztratila cele, mame uz jiny pocitac. Takze jeste ze mame ty Tvoje stranky hehe. Nedavno jsem hledala, jestli nekde vyslo neco novejsiho, ale nic moc jsem nenasla. Akorat nejakou statistiku 2002 nebo 3 o porodech tady vseobecne. Co me prekvapilo, bylo procento nastrihu a to 13%. Cisare me neprekvapily, ty byly asi 22%, fakt sila. No bylo to zajimave, ale nemam cas prekladat!
 Ennywan 


Re: Re: Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 17:32:59)
Sylvie,
prosim, prosim, hod mi sem link na Tvoje stranky. Dik :o)
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 18:14:17)
Jitko,
nejsem Sylvie a link hazet neumim, ale adresa je www.tehulka.cz.
 Ennywan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 18:26:21)
Aido, promiň, ale já byla přesvědčená, že odpovídám na Sylvin příspěvek. Ale i tak dík za odkaz.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Statistiky - pro Sylvii 

(19.9.2004 20:08:57)
Jitko,
vzdyt taky jo. Tys odpovidala na prispevek Sylvie a ja jsem to myslela tak, ze sice nejsem Sylvie, ale jestli Ti to neva, tak ze tu adresu mam. Asi jsem mela napsat SICE nejsem Sylvie.... Jak vidno, nedorozumeni vznikaji pres net velice jednoduse :o).
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Statistiky - pro Sylvii  

(19.9.2004 17:04:56)
Sylvie,
diky - az nebudu mit co delat, vrhnu se na to :)
To s tou vetsi motivovanosti zen rodicich doma bude asi pravda... Pripomnelo mi situaci u studii tykajicich se symtotermalni metody (u motivovanych funguje temer 100%, u ostatnich je to o doooost horsi :) )

Konstanta

PS: Manzilek mi chvili koukal pres rameno... a ma na Tebe dotaz :) Pry jestli mas sve logo z freeBSD?
 Lucie + 2 princezny 


Re: Re: Re: porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(19.9.2004 14:48:39)
To by me tedy zajimalo, proc pan prof. Feyreisel vzbuzuje ve verejnosti pocit, ze "jeho" PA nejsou schopny vest samostatne porod. Zdaly se mi v Podoli PA dost schopne a samostatne a mela jsem pocit, ze k normalne probihajicimu porodu se tam chodi lekar podivat az ke konci.
Asi tim myslel neco trochu jineho, nez jak to bylo nakonec pochopeno.
 & 


Re: porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(16.9.2004 16:21:01)
Ahoj Schamko,

Tady Jitka z Utrechtu nevim jestli jsi na mne pamatujes psali jsme si v diskusi o Elisce, ktera chtela rodit v zahranici. Moc gratuluji k Dankovi.
Moje tehotenstvi, take probiha zdarne.Uz jsem se hodne uklidnila co se tyce holandskeho zdravotniho systemu a dokonce zvazuji take porod doma.{Na nemocnici se koukam z okna}. Jeste jednou Vas oba zdravim. Jitka
 schamka + krakeni 


Re: Re: porod doma a komplikacie zazite na vlastnej kozi 

(17.9.2004 9:23:34)
Ahoj Jitka,
jasne, ze si pamatam! Drzim palce, aby aj nadalej bolo vsetko v poriadku a aby aj porod zdarne prebehol. Ja si to, ze som bola takmer cely cas doma neviem vynachvalit. Do porodnice sme sli uz vazne len na tu zaverecnu fazu. Inak popis mojho porodu najdes na strankach www.emimino.cz - http://www.emimino.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=2346 - tak akchces,precitaj si.
Este raz zelam vsetko dobre a drzim palce!!!
schamka + Danko (8 tyzdnov)
 Michaela 
  • 

Re: hořké konstatování 

(24.9.2004 9:56:58)
Mě by celkem zajímalo proč některé tolik věříte doktorům (v tomto případě máme na mysli porodníky), myslíte že jsou bozi? Pokud se vyskytne komplikace, tak je to stejná komplikace jako když rodíte doma. Jistě oni mají přístroje, můžou provést císařský řez apod., jenže ne vždy to udělají, ne vždy se o rodičku zajímají, i oni se snaží aby porodila normálně a pak je třeba pozdě na CŘ a rodička umře, nebo dítě je přidušené apod. a oni potom stejně prohlásí, že se nedalo nic dělat. Já teda z případů v televizi a ze svého okolí doktorům nevěřím... Sama mám špatnou zkušenost s doktorem z jiného oboru.
 Terreza 


A jsme zase u toho... 

(9.9.2004 14:45:50)
JanoP - proč se ptáš, jestli se tam řeší rizika, když píšeš, že jsi tam byla ?!?! Zdá se, že si myslíš, že porodní asistenky budoucím rodičkám rizika (úmyslně ?) zamlčují. Proč ses jich tedy nezeptala přímo na kurzu ?
Před svým porodem doma jsem si rizika uvědomovala, měla několik konzultací s PA a VŠECHNO, co píšeš, jsme probraly a já se cítila naprosto klidná a bez jakýchkoliv pochyb, že to snad nezvládnu nebo že se něco stane. Opravdu. Ptala jsem se i na tu resuscitace novorozence - moje PA mne ujistila, že i v takovémto případě si ví rady, měla s sebou kyslík a ambuvak, samozřejmě, že je to nedílná součást jejího vzdělání ! MMCH -zde na Rodině je článek Jak rodí ženy v cizině a z něj kopíruji následující (jedná se o vybavení PA v Holandsku):
Pro zajištění skutečně bezpečné péče během porodu mimo nemocnici musí mít porodní asistentky povinné vybavení, které vždy nosí s sebou. Patří k němu ampule Oxytocinu (5j), ampule Mesocainu, malá přenosná kyslíková bomba s maskou a ambuvak. K povinnému vybavení nepatří přenosný monitor. Některé porodní asistentky jsou vybaveny doplerem, ten však patří spíše k potřebnému než k povinnému vybavení (stejně jako nástroje, šicí materiál, desinfekce, rukavice a podobně). Vzhledem k tomu, že profese porodní asistentky je v rámci primární péče nezávislou profesí, má porodní asistentka právo předepisovat některé léky. K nim patří právě Oxytocin a prostředky pro lokální anestezii (např. Mesocain).
 *Aida* 


Re: A jsme zase u toho... 

(9.9.2004 14:56:03)
Terrezo,
zdravim :o))))). Me uz to pripada i zbytecne neco dlouze vypisovat a obhajovat, proc taky??? Myslim, ze misto vecneho obvinovani a psychickeho vydirani matek by se melo zacit resit, jak porody doma zabezpecit. Zakazat je totiz nelze, nastesti.
Ajda, dve deti (jedno postizene po porodu v nemocnici, jedno zdrave po porodu doma)
 Gábina 
  • 

Dotaz na Johanku 

(9.9.2004 17:54:43)
Četla jsem všechny vaše příspěvky a moc se mi líbily. Proto se Vás ptám, nikdy při porodu jste neměla obavy aby to dobře dopadlo, aby se nic nestalo Vám ani dětem? Prostě ani minimální pochybnosti, ani v koutku duše, prostě víra, že všechno bude v pohodě? Já mohu říct, že obavy jsem měla, byť jsem si je nepřipouštěla, a rodila jsem v porodnici.A ještě víc se prohloubili, když na CTG mělo dítě 240 pulsů a já neměla kontrakce a vodu odteklou. Ty se mě spadli teprve tehdy, když malého vyndali z břicha ukázali mi ho a on jim hned počural operační sál a pěkně obloukem.
 Anonymní filozof 
  • 

Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 16:10:01)
Pardon, nejsem Johanka, ale pouze jeden samozvaný hobby filozof :-).

Zde předkládám jednu možnou teorii jakožto námět do diskuzního fóra. Račte přemýšleti se mnou:

Ve volné přírodě všechny samičky divokých zvířat rodí bez potíží a je to pro nás naprostá samozřejmost. Pro někoho ne? (Schválně píšu ve volné přírodě, protože domácí zvířata jsou všelijak ovlivněna lidmi.) Co mají zvířata jiné než lidé? Chybí jim vědomí. Či již někdo při toulkách po lese viděl králíka, kterak si kladl otázku"proč je dnes takové vedro?", či snad otázku" proč jsem malý a chlupatý?" Jinými slovy - ta divoká zvířata při porodu neruší pochybující vědomí. Ale lidé vědomí mají. Napadá mě kacířská myšlenka - co když všechny komplikace u porodu, ať už v nemocnici nebo doma, způsobuje matčin strach a pochyby?

Co myslíte, dávám do diskuze : Když rodící žena není rušena pochybnostmi ve svém vědomí a( teď pardon) dostane se do "stavu samic ve volné přírodě", porodí rychle a hladce. A naopak: Když rodíčká má pochyby i v nejlépe vybavené porodnici, neporodí jen tak snadno.
 Anonymní filozof 
  • 

Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 16:31:47)
P.S. Zapomněl jsem dát do diskuze ještě tohle. Možná jste některá už zkoušela představit si Váš budoucí porod v duchu, a to na různých místech, v porodnici x, porodnici y atd.., a pak si vybrala tu variantu, při které jste se, když Vám šla v myšlenkách, cítila fyzicky nejpřirozeněji a nejuvolněněji. Mýlila jste se nebo nemýlila?

Milé dámy, bylo mi ctí, a předávám slovo jiným.
 sally 


Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 16:43:33)
milý filozofe,
když už tolik sleduješ zvířátka ve volné přírodě, jistě jsi zaregistroval ještě jednu velikou odlišnost od lidí - a to, že zvířátka chodi po čtyřech - tudíž jsou k porodům mnohem lépe anatomicky uzpůsobená... navíc i zvířata mají při porodech komplikace - akorát že nikdo asi nesleduje kolik zvířat ve volné přírodě při porodech zemře...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 17:18:26)
To je divné, že lidstvo nevymřelo, když ženy nejsou k porodu anatomicky nijak extra uzpůsobené...
 JaninaH 


Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 16:57:31)
Na tom, co píše filosof, něco určitě je. Jenže pro dnešní ženu může být vážným problémem dostat se do stavu "rodící samice". Neosobní a obecně nepříjemně vnímané prostředí nemocnice a nevlídné chování personálu k tomu určitě nepřispívá. Nedávno jsem četla, že existují metody tzv. autogenního tréninku, při němž se žena na porod psychicky připraví. Řekla bych, že je to ono - žena akceptuje porod jako zcela přirozený jev a poddá se, uvolní se a "splyne s bolestí" (tak to tam psali). Něco podobného tu radila před časem i Petra H., zamotala do toho sice navíc Panenku Marii, ale v podstatě to bylo totéž - poddat se, splynout, přirozeně prožít. Ale copak se to dá, když se "samicí" nejdříve sepíší dotazník, pak ji oholí, dále dostane klystýr, pak nějaké prášky, příp.injekce, pak ji přikurtují atd., a celou dobu se tváří, jako že je to šíleně otravuje? Podle mě je přivést se do stavu "rodící samice" v podmínkách našich nemocnic prakticky nemožné. Proto tolik žen chce rodit doma.
J.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 17:49:07)
Tolik? Kolik procent asi tak ? Ví to někdo?
 Anonymní filozof 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 17:53:11)
Janino, porody doma beru, protože bych si nevzal na triko omezovat někomu svobodu, jenom mne napadá - co když si určité ženy toužící rodit doma pletou svoje pocity, žijí například v domnění, že nejlépe se pro porod cítí doma, a pak při skutečném porodu doma přijde nečekaně strach a ev. komplikace? Nebylo by pro takové nevytříbené ženy (které si nejsou absolutně jisty rodit doma)lepší než "posilovat se" na porod doma něco jiného? Vezměme, že nejdůležitější pro porod je co nejvíce se dostat do stavu "samice". Já si nemyslím, že by tohoto stavu bylo možno dosáhnout jen doma. Myslím, že lze použít svoje vědomí i v porodnici - třeba tak, že kupříkladu žena rodící v porodnici zavře oči, a pak si v myšlenkách představí, že všechno bude dobré, představuje si, že je doma v pohodlí a bezpečí (ačkoliv je v chladné porodnici a bolestivě ji vyšetřují). Nemyslíte, že úspěch porodu by se zvětšil? Možná by tyto maminky pak nevnímaly ani porod v porodnici jako ošklivý, ale jako krásný. Podle mne totiž vůbec nezáleží na tom, jak ten porod zvenku vypadal, ale jak to ta maminka uvnitř prožila, jaký si ho v myšlenkách vybudovala. Do myšlenek si maminka doktory vůbec nemusí pustit.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 18:02:19)
Je dost těžký nepustit si do myšlenek doktorku, která Tě bolestivě vyšetřuje i během kontrakcí a je ještě těžší představovat si, že neležíš v bolestech na zádech, ale chodíš po místnosti a manžel Tě masíruje. Mnohem snazší pro mě bylo druhou variantu na druhý pokus zažít. Ovšem co opravdu chci jsem velmi rychle pochopila už na začátku prvního porodu.
 Jana 


Re: Dotaz na Johanku - odpoved pro filozofa :o) 

(12.9.2004 18:18:22)
Ahoj :o)
Zda se mi prirozene a prirodou dane, ze zena a jakakoliv jina samice chce porodit v klidu a v bezpeci. Do stavu "klidna rodici samice" se da tezko dostat v cizim prostedi, mezi haldou cizich lidi, kteri do prirozeneho behu okolnosti stale zasahuji....

Predstav si, ze se chces pekne pomilovat. A kolem porad nekdo chodi, mluvi na tebe, obcas na tebe sahne, chce znat tve rodne cislo, datum narozeni predchoziho ditete, pak te donuti se prevlect, pak ti nekdo dalsi radi, v jake poloze ti bude nejlip, mezitim projdou mistnosti tri dalsi lide, kteri sice nechteji nic, ale cumi, pak se musis presunout do jine mistnosti... pekne, co?
Zkus si predstavit, jak se v takove situaci od vseho oprostis a myslis jenom na to prijemne. Obavam se, ze kdybychom chodili do porodnic i na splozeni deti, moc tehotnych by po svete nebehalo ;o)
J.

P.S.: Rodila jsem v porodnici dvakrat, jednu zkusenost mam otresnou (Podoli), jednu zkusenost vynikajici (Vrchlabi).
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 18:27:15)
Pokud porod doma začne, neznamená to nutně, že tam taky musí skončit.
Pokud přijde strach (nebo nedejbože ta komplikace), tak se přeci dá okamžitě odjet do nemocnice...nebo snad ne?
 Anonymní filozof 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 19:36:23)
Jano, u plození se ale neumírá, ovšem souhlasím, že porod je fyziologický proces nikoli nemoc - ovšem jen u někoho. Někdo tu pomoc u porodu potřebuje, u plození málokdo. Proto je zde zvykem rodit v porodnici, což pořád vidím jako lepší zlo než riskovat porody doma v nezabezpečených podm. Porod doma u někoho ale vnímám jako nejlepší volbu, to jistě. Druhá Jano, vy jste rodila doma v českých podmínkách? Měl jsem na mysli české podmínky, pokud vím, pouze v Praze je možno pozvat si schopnou asistentku, co doporučujete pro ostatní regiony? Sally, myslím, že i dnešní i dávné ženy jsou a byly vždy dobře fyzicky uzpůsobeny, avšak hlavně ty dnešní jsou v nepřirozeném vnitřním stavu, civilizační jev. Komplikace Sylvo nastává mnohdy rychle, vždy nejde dojet, kolikrát ani v porodnici nestihnou reagovat. Jak byste řešila kupříkladu vyhřeznutý pupečník a předčasně odloučenou placentu? To pro každého na zvážení. Děkuji za dialog.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 19:59:44)
Nejsem odborník, ani s jedním bych si nevěděla rady, a proto bych uvítala, kdyby už KONEČNĚ byl dostatek PA, které chodí k porodům doma i mimo Prahu. Nicméně věřím, že mnoho komplikací při porodu vzniká proto, že do přirozeného děje někdo zasahuje. Četla jsem, že se týká o oba případy, na které se ptáte.
Taky už chvíli uvažuju o tom, jak hladce by porodila naše fena, kdyby ji někdo neustále popoháněl do jiné místnosti, nahlížel jí do vaginy, musela by ležet na zádech, okolo by chodili cizí lidé, pardon, psi. Nesměla by pít a štěňata by někdo okamžitě po narození odnášel. A to by nemusela odpovídat na obvyklé otázky (vyplnění dotazníku mi v poporodní euforii trvalo třičtvrtě hodiny, v porodních bolestech zřejmě trvá ještě déle).
Nejsem si úplně jistá, jestli by se dokázala vžít do role "rodící samice"...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 20:02:17)
Pokud jsi tou druhou Janou myslel mě - nerodila jsem doma. Poprvé jsem byla v okresní nemocnici, kde mi pár dní před termínem leccos slíbili, leč skutek utek a podruhé v maličké porodnici, kterou mi někteří rozmlouvali a další zpětně aspoň upozornili na možná nebezpečí (nebyla tam JIP, do okresní nemocnice to je asi 1,5 km). U porodu byla jen asistenka a v pokojích o patro výš jen další dvě maminky, takže kojení, koupání a další pobyt na šestinedělí se mohl řídit podle toho, jak to vyhovovalo miminkům. Ovšem tahle porodnice už neexistuje. Stejně jako jiná, kterou jsem zvažovala kvůli porodu do vody a měla tady na Rodině dobré ohlasy. Kdybych byla teď těhotná, moc možností by mi nezbývalo :-(
 Lubylu 


Pro anonymního filosofa  

(12.9.2004 22:10:19)
Zde je odkaz na anglické stránky, omlouvám se, ale překládat to jaksi nestíhám. Je zde vysvětleno, jak se řeší některé komplikace při porodu, je tam zahrnut i prolaps pupečníku a tak často zmiňovaná omotaná pupeční šňůra kolem krčku.

http://www.homebirth.org.uk/whatif.htm
 Lubylu 


Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 23:00:13)
Vezměme, že nejdůležitější pro porod je co nejvíce se dostat do stavu "samice". Já si nemyslím, že by tohoto stavu bylo možno dosáhnout jen doma. Myslím, že lze použít svoje vědomí i v porodnici - třeba tak, že kupříkladu žena rodící v porodnici zavře oči, a pak si v myšlenkách představí, že všechno bude dobré, představuje si, že je doma v pohodlí a bezpečí (ačkoliv je v chladné porodnici a bolestivě ji vyšetřují). Nemyslíte, že úspěch porodu by se zvětšil? Možná by tyto maminky pak nevnímaly ani porod v porodnici jako ošklivý, ale jako krásný. Podle mne totiž vůbec nezáleží na tom, jak ten porod zvenku vypadal, ale jak to ta maminka uvnitř prožila, jaký si ho v myšlenkách vybudovala. Do myšlenek si maminka doktory vůbec nemusí pustit.

Můj názor - :o) Moc hezké filozofování, ale obávám se, že realita je docelá jiná a osobně si nemyslím, že se lékařsky vedený porod stane krásným jen proto, že budu snít, že jsem a rodím doma ! :o) :o)
Navíc u porodu z velké části nejde ani tak o to prostředí, jako spíš o lidi, kteří se o těhotnou a posléze rodící ženu starají. Ty si jaksi v duchu zkrášlit nelze :o(
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz na Johanku 

(12.9.2004 23:11:31)
Zdravím, Ed :-).
Já jsem se docela nasmála při představě, jak mi nohy trčí nahoru jako pečenýmu kuřeti, někdo mi klečí na břiše, někdo křičí "tlačte!", jinej "netlačte!" a já mačkám oči a cedím mezi zubama "jsem doma, je mi hezky a nic se neděje".
 Lubylu 


Sylvo 

(12.9.2004 23:38:50)
Sylvo !

Taky zdravím :o)
Jo jo, nejsi jediná, kdo se nasmál, ale za tu představu to stálo ne??

 *Aida* 


Re: Sylvo a Ed 

(12.9.2004 23:44:50)
Zdravim, uz jsem si rikala, kdy se tu Edik ukaze hihi. Holky, jeste nam tu chybi Lukas a uz jsme jak za starejch casu!
 *Aida* 


Re: Re: Sylvo a Ed k tem Jehovistum 

(12.9.2004 23:48:18)
Tak jsem se pred par tydny docetla v mistnich novinach, ze nase nemocnice zakoupila novy pristroj. Stal je £10 000. Koupili ho proto, ze se tady vyskytuje hodne Jehovistu. Moc jsem nepochopila, jak to funguje, ale nejak misto transfuze a neni potreba zadne krve. A pry ho budou vyuzivat i jini pacienti, protoze krve je malo a prenasi se ji spousta nemoci.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Sylvo a Ed k tem Jehovistum 

(13.9.2004 0:15:45)
Asi se jedná o rekuperátor krve, který odsává krev z operační rány, ale musí jí být dost, ne pár krvinek. Krev se potom v přístroji očišťuje od všech příměsí, tuků, kostí, plasmy, leukocytů a tak a čisté, jenom červené krvinky se vracejí pacientovi. I u nás se tento přístroj používá u některých typů operaci. Nebo autotransfuse. To se před plánovanou operací odebere krev a po operaci se podá. Problém u Jehovistů je ten, že někteří odmítají jakoukoliv transfusi i autotransfuzi. Proč někteří souhlasí s autotarnsfuzí a jiní ne nevím, asi mají taky různé směry. Třeba jsou někteří ortodoxní. Nevím.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Sylvo a Ed k tem Jehovistum 

(13.9.2004 8:35:16)
Ahoj,znám dvě Jehovistky.A jsou pěkně trhlé.Díky své víře by klidně nechaly umřít svoje děti:-(((((((((((Dcera jedné(asi 11let) měla veliké problémy s ledvinama a měla jít na transplantaci.Matka se tomu bránila zuby,nehty,nechtěla o tom ani slyšet.Vhodná ledvina se našla a matinka začala řádit jak černá ruka a nechtěla podepsat souhlas s operací.Ještě že aspon její ex manžel byl rozumný(rozvedení díky tomu,že nechápal její víru).Souhlas podepsal on a dítko žije.
S kamarádkou-Jehovistkou jsem se o transfuzich bavila.Hypoteticky:"malý bude mít nějaký vážný uraz,bude potřebovat krev..........co uděláš?NEBUDU SOUHLASIT.A to i za cenu že by malý mohl zemřít?ANO PROTO ZE TO MOJE VIRA ZAKAZUJE"
 Majka 
  • 

Re: Re: Re: Sylvo a Ed k tem Jehovistum 

(13.9.2004 12:06:47)
Ten přístroj přečerpává vlastní krev, proto není potřeba cizí
 Lubylu 


Re: Re: Sylvo a Ed 

(13.9.2004 0:35:56)
Ahoj Aido :o)

Ono je to pořád jako za starých časů - i bez Lukáše :o)
"Diskuze" plná anonymních urážek od lidí, kteří nechápou a vlastně ani nechtějí pochopit a na druhém břehu plná těch, které se porody doma zajímají, nebo které na vlastní kůži zažily a rády by se o své zkušenosti podělily, jen musí neustále čelit narážkám typu - to dítě za nic nemůže....tak proč rodit doma a vystavovat ho zbytečně riziku....?

Musím říct, že jsem to nestihla a ani nebudu číst celé dozadu, ale to co jsem si stihla přečíst mi stačilo a teda za ty tři roky, co na Rodinu chodím musím říct se změnilo opravdu málo :o)
Jen můj obdiv stoupá - obdiv k lidem jako je Sylvie či Sylva a jejich vytrvávní čelit lidské hlouposti a zatvrzelosti.

 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Sylvo a Ed 

(13.9.2004 0:46:16)
Beru to tak, že někdo ty informace šířit musí. Většinou mě po takovéhle bitvě potěší mail, kde mi nějaká nastávající mamina píše, že si kus bitvy přečetla a ráda by se dozvěděla víc, ovšem bez těch výlevů (přesně, "já své dítě miluju, a proto bych doma nikdy nerodila").
Seminář byl i kvůli tomu - aby bylo možné V KLIDU si vyměnit informace.

Holky, napadlo by vás někdy jít do nějaké diskuze např. o porodech v porodnici a psát tam "Jedině správné je rodit doma! Kdo miluje své dítě, rodí doma! Nechoďte rodit do porodnice, něco se vám tam může stát!"....
 Lubylu 


Re: Re: Re: Re: Sylvo a Ed 

(13.9.2004 1:24:37)
No a právě za to trpělivé šíření informací patří tobě i Sylvii veliký dík a obdiv.
Víš, nebýt vás, tak si snad lidé pořád myslí, že doma se rodí za každou cenu a to ikdyž to vypadá, že se blíží komplikace doma neřešitelné, protože domorodka přece nepojede do nemocnice, když doma je doma, doma je krásně, doma je bezpečně, doma to znám, doma mám pohodlí, doma mi hraje z kazeŤáku nahrávka zpěvu velryb a to vše za svitu voňavých svíček....a další výmysly, které se zde na Rodině dost často vyskytují :o)

Máte můj obdiv, protože velmi okatě se zde objevují tytéž a ty samé osoby, jen ukryté za jiným nickem, které se nesnaží o opravdu nic jiného, než píchat do stále stejného hnízda tím stejným klacíkem.

Tvůj záměr šířit informace chápu, ale chybí mi pochopení pro lidi, kteří se odvolávají na nenarozené děti a jejich přání či potřeby... Miluju otázku zda mi jednou moje dítě poděkuje za to, že se narodilo (bez problémů) doma a ne v "bezpečí" nemocnice :o)


 *Aida* 


Re: Re: Re: Sylvo a Ed 

(13.9.2004 1:00:58)
Ed,
me zase pripada, ze je to spise horsi nez stejne. Z nekterych diskuzi musim obcas na cas odejit a vydychat se. Me totiz urazeni vadi. Vadi mi i napadani me osoby a toci me lidi, kteri mi diktuji, co bych mela delat. No nic, jdu spat. Jinak priste bych docela pokecala na tema kojeni starsiho ditete. Leila vypada tak na dva roky (je ji skoro 17 mesicu) a posledni dobou uz se musim hodne drzet, abych nekomu neodpovedela neco od srdce :o))). Tak Ediku, Sylvo, Milado a ostatni, povidejte, jak to bylo u Vas. Pro me je to nova zkusenost, malej se sam odstavil v 8 mesicich.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Sylvo a Ed 

(13.9.2004 1:10:43)
No já pořád kojím a čekám, jak se rozhodne Anička. Zatím vypadá, že v tom chce pokračovat. Je jí 18 měsíců a váží 11 kg, takže chroust, ale zdravej :-)).
A i já potřebuju občas spát, takže dobrou noc všem.
(Jo, to urážení mi taky vadí. Ale pak si vždycky řeknu, že si tím někdo léčí nějaký svůj mindrák.)
 Lubylu 


Re: Re: Re: Re: Sylvo a Ed 

(13.9.2004 2:04:06)
Aido,

tak to nečti, a nebudeš muset nic vydýchávat :o) Ale to se dobře řekne, hůř udělá, já vím. Je ovšem fakt, že se velmi těžce dá vstřebat když někdo začne urážet...a to jen proto, že jsi rodila "jinde než by jsi měla" !

Nevím, možná proto už mě osobně nebaví pořád dokola obhajovat něco, co cítím, že obhajovat není třeba.

Kojení - no to se ptáš té pravé, já s tím neměla nikdy problém, Polly se odstavila bez jakýchkoliv caviků když jsem otěhotněla a to už ale kojila jen 1x před spaním a Daisy sice kojí, ale suprově - cucne si 4x za den, 1x v noci a je klid :o) Odstavovat neplánuju ještě tak rok, takže to nechávám na ni a tobě radím to samé. Dej jí čas, kojit do nekonečna nebude a pokud to nevadí tobě - máš dost mlíka, tak proč se nechat ovlivnit okolím? Hmm.
Na mě teda zatím nikdo blbě nekoukal - kromě mojí health visitor - pardon - ex health visitor :o)


 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

filozofovi 

(13.9.2004 11:48:50)
Milý filozofe.
To je presne ono. Pochopiť, že pôrod je pudový proces a prebehne dobre , len keď pudy nič neruší. Ale nech si každý predstaví na akom mieste a pri kom by mohol nechať voľný priebeh svojim pudom? Tie ženy čo sa rozhodnú rodiť doma toto chápu a vedia akú toto poznanie má pre nich hodnotu. Preto je pôrodnica a cudzí personál absolútne nevyhovujúci. A ani tie dogmy, ktorými sa lekári oháňajú - nečakané situácie, nekontrolované krvácanie, pravidelné úmrtia mimin. To neni nič iné ako nocebo efekt na matku. Ten si splní svoju funkciu tak, že žena sa bojí a sama si programuje problémy. A keď sú už naprogramované tak už je len krok k tomu aby sa stali.
Ja som tiež rodila doma. Prvý krát v pôrodnici a druhé mimi doma. A hádajte čo bolo lepšie. Môžem len zhrnúť: po prvom som mala zbytočnú depresiu-nechutné. Okrem iných nechutných a zbytočných problémov a skúseností s trvalým dopadom na mňa, miminko aj muža. A druhé - mystický zážitok, na veky pozitívny pre miminko, mňa aj muža.
Ale kto hľadá nájde a kto sa chce báť ten sa bojí. Každému sa splní po čom túži.

Prečítajte si:Michel Odent: Znovuzrozený porod,
Matka zemně,
Láska jako věda,
 Martina 
  • 

Vzkaz pro Sylvu, Silvii, Aidu, Johanku a ostatní 

(12.9.2004 19:45:30)
Holky, chci Vám všem poděkovat. Díky Vám se mezi lidi šíří osvěta. Je důležité vědět, že máme volbu. Já osobně doufám, že moje budoucí těhotenství bude probíhat dobře a budu moci porodit doma. Takže Vás prosím, nevzdávejte to.
 *Aida* 


Re: Vzkaz pro Sylvu, Silvii, Aidu, Johanku a ostatní 

(12.9.2004 19:58:41)
Marto,
diky, to vzdycky potesi. Doufam, ze se Ti to nakonec podari :o).

Mitchi
pokusim se odpovedet na Tvoje otazky, ale nemam ted cas, tak kdyztak zitra. Jinak ja jsem rodila doma druhe dite, prvni se narodilo v nemocnici po hodne komplikovanem porodu nakonec neplanovanym cisarem.
 *Aida* 


Re: Re: Vzkaz pro Sylvu, Silvii, Aidu, Johanku a ostatní 

(12.9.2004 20:00:22)
Martino, teda ted to vypada, ze jsem Ti zkomolila jmeno. Ja myslela Marto s t s hackem, ale ten jaksi nemam, tak ted to vypada, ze jsem z Tebe udelala Martu :o)))). Sorry.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Vzkaz pro Sylvu, Silvii, Aidu, Johanku a ostatní 

(13.9.2004 10:06:12)
To nic, já jsem zase ze Sylvie udělala Silvii - tímto se jí omlouvám :o) Musím říct, že Vás za tu výdrž obdivuji. Já naprosto nesnáším lidi co uráží a útočí na druhý jen kvůli tomu, že mají jiný názor.

Já jsem toho o porodech hodně přečetla a myslím si, že to není o nic nebezpečnější než rodit v porodnici. Naopak, pokud budu muset rodit v porodnici a budu čekat, která sestra na mě zase zařve a bude mě uprostřed kontrakce rvát na vyšetřovací křeslo, do jaké úžasné hekárny mne zase posadí, kolik lidí se zase příjde podívat jak rodím, budu trnout jestli mi opět odnesou dítě. Budu se dohadovat se setrou, že chci kojit i v noci. Nedovolí mi syna přebalit, protože ještě nekakal. Místo rozumného vysvětlení budu od doktorky poslouchat, že nejsem vzdělaná ve zdravotnictví, tak mám držet pusu a krok, páč tomu nerozumím. Budu se dívat jak mému dítěti strhnou náplast i z kůží. Budou mi zakazovat syna koupat, páč to dělají ony na konci směny. Když si koupání prosadím, budou mě buzerovat, že nemydlím synovi celé tělíčko mýdlem, že to mám dělat. Budou mi říkat matka sadistka, protože budu chtít být u každého odběru či jiného zákroku. Dají mu, i přes můj nesouhlas, dudlík. Budu muset být hlídací pes, abych si všechno ohlídala. S tímto očekáváním si zadělávám na veliké porodní komplikace - takže díky nechci. Budu doufat, že moje těhotenství bude probíhat v pohodě a svěřím se do rukou PA, které již teď plně důvěřuji.
 Sylva 
  • 

Re: Vzkaz pro Sylvu, Silvii, Aidu, Johanku a ostatní 

(12.9.2004 20:08:10)
Martino, taky držím palce.
Šířit osvětu je někdy strašně unavující...
 Katka, kluci 5let a 6 měsíců 
  • 

DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 20:02:52)
Neodsuzujte mne, mluvím jen z vlastní zkušenosti.
Těhotenství probíhalo v pohodě, na termín jsem byla objednána v nemocnici a už si mne tam nechali..... a já začala odpoledne rodit.Neotvírala jsem se, dítě se zaseklo atd. Pak jsem měla kolapsové stavy (až po letech mi prokázali trombofílii - sraženiny asi ucpaly mozek), takže mne křísili, ani nevím co mi všechno dělali. Pak se malý narodil VEXem (podtlakový zvon - něco jako kleště), museli mu dát kyslík, apgara měl 6. Už jsme si mysleli že je nejhorší za mnou, ale nebylo. Nechtěla odejít placenta, takže narkózy a výškrab. Potom transfůze. Stačí? Zvládla by toto porodní asistentka? Je připravena na všechny eventuality? Znám spoustu žen, kterým neodešla placenta, potřebovaly fibrinogen atd.
Druhý porod byl lepší, plánovaný (kvůli trombofílii a předpokládaným komplikacím), ale péči, kterou jsem potřebovala by mi porodní asistentka nezaručila. DObře, teď se daly očekávat problémy, takže bych nerodila doma, ale porpvé? Problémy se neočekávala a nebýt týmu asi 4 lékařů a 6 sester, asi bych nežila a dítě taky ne.
 Jitka 
  • 

Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 20:29:03)
Katko,
V Holandsku by jsi v obou pripadech rodila v nemocnici.
V prvnim pripade, kdyby jsi se rozhodla pro porod doma by te PA krisila, a manzel by volal pro sanitu do 15min by jsi byla v nemocnici, kde by o tobe vedeli a cekali by na tebe. A v druhem pripade by te asi doma rodit nenechali. Jinak PA nejsou zadny baby korenarky, ale maji vysokou skolu. Ne jako doktori univerzitni vzdelani.
Ctyri roky se na VS urovni uci vse o porodu.
 Terreza 


Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 20:34:52)
Katko - kdyby se zastavilo otevírání, dítě se zaseklo, to přece asistentka pozná! To poznáš i sama, že to jaksi nepostupuje. No a řeší se to přesunem do porodnice... Neodloučená placenta - totéž.
 Káča, kluk 16 měs. 
  • 

Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 22:32:28)
Terrezo, rodila jsem 35 hodin, bez možnosti použít epidurál nebo cokoli jiného na tlumení bolestí, Naopak BYL nutný Oxytocin, protože kontrakce byly sice od první chvíle po 2 minutách a velmi silné, nicméně já se neotvírala, a po cca 20 hodinách zeslábly (tělo si holt dělá co chce, že :-))) Zůstala jsem otevřená na 8 cm, doktorka klukovi zbytek hrdla přetáhla přes hlavičku (byl už moc dole, císař nepřipadal v úvahu) a II.doba porodní trvala 8 minut. Poté se neodloučila placenta a já začala krvácet, během několika minut ztratila přes litr krve. Máte dojem, že by toto zvládla porodní asistentka v domácím prostředí? JAK????? Poté, co mne stabilizovali natolik, abych nezemřela cestou na JIP, kde jsem již měla připravené transfuze (o patro výš, 5 minut cesty), jsem měla naprosto jiné starosti, než kolik lidí mi "tam" čučí a jestli jsem v domácím prostředí a mám veškeré pohodlí.... Jsem VDĚČNÁ lékařům za život... kluk se narodil naprosto v pořádku a dosud mi ani jedinkrát nezamarodil :o) Navzdory veškeré medikaci (holení, klystýr, oxytocin......) a navzdory tvrzení, že porod doma je lepší a komplikace že vymýšlejí lékař :-))))))))))))
 *Aida* 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 22:41:48)
Kaco,
odpoved je jednoducha. Pokud by ses 20 hodin silnych bolesti neotvirala, tak uz bys davno byla v porodnici a ne doma, jeste nez by k jakymkoliv vaznejsim komplikacim doslo. Zbytek porodu by tedy probehl naprosto stejne.
 Káča, kluk 16 měs. 
  • 

Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro Aidu 

(9.9.2004 23:04:07)
Aido,
já vím, že v tomto případě bych doma rodit nemohla, moje těhotenství bylo rizikové prakticky od početí a je zázrak, že se kluk vůbec narodil :-))) Neměla jsem o čem přemýšlet. Horší je to u těch, které potíže vůbec neměly (kámoška měla naprosto pohodové těhotenství, ještě v den porodu absolvovala 30km výlet na kole :-))))) Komplikace mohou nastat během pár vteřin a pak vidím jako zásadní dostupnost operačního sálu, transfuze atd. Já vím, rozhodnutí je na každé z nás. Vím, že ani lékaři nejsou neomylní. Každý má právo vlastní volby - život je dar. OK?
 janap 


Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro Aidu 

(15.9.2004 12:26:33)
naprosto souhlasim
 Káča, kluk 16 měs. 
  • 

Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 23:39:03)
Holky, já vím, že ZKUŠENÁ PA komplikace pozná, nic neriskuje a rodičku odešle do nemocnice... vím, že jsou okolnosti, které domácí porod už předem vylučují... vím, že po klidném a přirozeném těhotenství může nastat klidný a přirozený porod (a všem ho upřímně přeju) - ale PROSÍM, nezatracujete dopředu lékaře a porodnice, neobviňujte je, že vám ztížili nebo "ukradli" porod.... snad máme všechny jeden cíl, ne? Dřív se sice nepíchal oxytocin "preventivně", neprováděl se nástřih u 90% prvorodiček, nerodilo se v nemocnicích - ale taky úmrtnost byla až 40% :-/
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 23:48:57)
:o) já nezatracuju lékaře, rodila jsem v porodnici dvakrát :o) Přiznávám, že po prvním porodu jsem o porodu doma uvažovala, dokonce i bydlím v Praze a věděla jsem o porodních asistentkách, které k porodu doma dochází, z dětského klubu znám maminu, která v Praze doma rodila... a přesto jsem si vybrala porodnici :o) Jenom až příliš často v těchto diskuích čtu dotaz od někoho, kdo měl porod bezproblémový, ale najednou nečekaně došlo k problémům... a když se rozepíše, tak vychází najevo skutečnosti, které samy o sobě porod doma vylučují. Nejčastěji to bývá právě dlouhý porod, který bylo potřeba nějak "zaléčit". Ono dost často maminy to berou tak, že Oxytocin nebo Dolsin nebo co já vím jaký lék je běžnou součástí normálního porodu - není. Každý lék má svá rizika, a proto je PA doma nepodávají a pokud jsou potřeba, tak rodička přejíždí do nemocnice pod dohled lékaře a přístrojů :o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 23:54:12)
Úmrtnost až 40% :oO To by bylo pomalu každé druhé dítě :oO O jaké době to mluvíš? Mimochodem, dřív se sice třeba nepodával Oxytocin, ale taky byly podstatně horší hygienické podmínky (ano, knížka pro těhotné po tchyni nepočítala s takovou vymožeností, jako je tekoucí voda v každém bytě), horší zdravotní stav žen, horší preventivní vychytávání problémů (např. moje máma se mnou vůbec nebyla v těhotenství na UZ... MMCH v jednom pořadu o porodním domu tuším v Rakousku padla věta, že až polovina zájemkyň o porod u nich je během těhotenství přeřazena do nemocnice, protože nesplňují přísná pravidla na zdravotní stav)...

S.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 9:52:22)
Úmrtnost 40%.... nemůžete srovnávat nesrovnatelné.
Naše babičky vařily na kamnech, která ládovaly uhlím, naše matky na plynovém sporáku a my máme mikrovlnky. V medicíně je 10 let strašně dlouhá doba. Porod dítěte ve 20 týdnu byl potrat, dneska při projevech života je to porod, a dokážou se vypiplat novorozence s porodní vahou okolo 500 gr. I to kuře z obchodu váží víc. Takže úmrtonost 40% před X lety je naprosto irelevantní.
 papajana 


Porod skoro jako doma. 

(10.9.2004 9:54:45)
Ono to sem možná tak úplně nepatří, ale snad jen trochu otupím ty hrany. Já jsem rodila v Kadani na CAPU a úžasně se mi podařilo naplnit tu touhu rodit přirozeně a přitom doma (i když v porodnici). Napsala jsem o tom.Třeba mé vyprávění někoho potěší.
"A je to jako začátek příběhu, který už znáte, který milujete, na který se těšíte, protože víte, že je jen o krásných věcech. O takových, které leží mezi nebem a zemí, ale spíše blíže k nebi. Zpočátku to bolí jen tak trochu, váš muž si vás znepokojeně prohlíží a při každém podezřelém pohybu se ptá: “Tak už? Už jedeme? Je to už ono?“ A vy tak naprosto nevíte, že už se tomu musíte smát. A on roztomile kroutí hlavou. A nakonec: “Tak asi ano, jedeme.“ A jedeme. Ještě se smějeme, tmou, nočními silnicemi, jedeme vstříc vyvrcholení toho krásného příběhu, blíž a blíž zápletce, vrcholu děje. Kousky čokolády mezi bolestmi, pohledy na hodiny, občas malý vtip (smích už taky bolí), maličko ustarané pohledy milovaného muže a začátek soustředění na..
Kratičká zastávka na neznámém parkovišti, poslední chvilky štěstí jen tak ve dvou, ve třech. Hlavní postavy příběhu si naposledy čtou své scénáře, všichni ví, co mají dělat, ani jeden z nich, jak. Jen si tiší hlas, začínají hluboce dýchat, hlavně ten na zadním sedadle a už je to jisté, je to ONO. „Tak raději jedeme.“
Skleněná budova, divadlo světa, jeviště životních dramat, komedií, balad a romancí. A zase co nejblíže nebi, až nahoru, dveře jsou otevřené, tichoučké chodby a už je tu režisérka. Mladičká, drobná, směje se přívětivě. Všechno už ví, nehlučný rozhovor se nese chodbami. Rituál na přivítanou: převléknout, zvážit, odnést věci, zjistit teplotu, tep a teď kolik? Na hodinách dvanáct, na brance čtyři. „Dneska to bude“, jediná věta lékaře, ten tu není potřeba, odchází. A drobný posel světla se ujímá vedení, poslední instrukce a pak už jen klid. Klid před bouří. Mírně se vzdouvající vlny bolesti, stovky kroků, pohybů, doteků. Občas padne už jen malý vtípek, vzpomínka na čtvrtého, co teď spinká v babiččině posteli a vůbec neví..
Dvě, tři, čtyři. Ručičky obíhají poněkud jinak než obvykle. Možná to jsou kouzelné hodiny. Kouzelné hodiny v kouzelném pokoji. Situace se mění, úsměvů už není moc. Možná se mi i docela maličko křiví tvář. Můj muž je tady, leží tu, občas mě pohladí. V pokoji je šero, skoro tma, jen asistentka do něj pravidelně vnese trochu světla od vedle, ze světa skutečnosti, do našeho světa s vůní potu a malinového čaje, do světa vzdychů a dlouhých vdechů a výdechů na pár minut vpustí paprsek umělého světla. Posloucháme všichni tři tep srdce toho, kdo tu je, ale vlastně teprve přijde. Ťukání na chviličku naplní místnost, a já slyším : “Už u-tí-kám, já už bě-žím, už se tla-čím!!“
Manžel napouští vodu do vany a jeho velké ruce mi opatrně pomáhají do toho teplého objetí. Několik minut klidu, takového toho velkého, před rozhodujícím okamžikem, a už to bolí, mezi steny dýchání a poslední otázky, pak už jen divoký tanec uvnitř těla, to malé už volá, už mi skoro podává ruku, poslední kontrola, potom už nemůžu zpátky do vody. Klečím tu nahá vedle vany jako v modlitbě a možná se i modlím, nevím, anděl v modrém, opřený o vanu mi tiše napovídá, když už vůbec nevím, jak dál. Cítím, že teď jsem u kořenů lidského bytí, že teď si všichni tři saháme na prapodstatu života. Teď jsem Žena, taková, jaká má být, bolestivá, dávající, ve vytržení. Teď se plním láskou na několik dalších let. Děkuji komusi za to, že mohu bolet. Tolik bolet. Děkuji za to, že teď nemusím ležet přivázaná na úzkém křesle, že mi nikdo nepíchl žádnou injekci, že se mohu hýbat a cítit tíhu svého dítěte. „Půjdu tam do rohu na zem.“ A zas ty velké ruce, co mám tolik ráda, drží mě, nevím kde, jsou tu se mnou i tichý starostlivý hlas. Díky za něj, chci to slyšet, že to vidí, že se těší, že mi věří.Chci mu říct, že ho miluju, ale místo toho křičím. Přivolala jsem druhého anděla, poslouchám jeho hlas, myslím že mě trochu hladí po nohách, neznám tu ženu a přesto je to tolik příjemné, její povzbuzení, teplý dotek jen tak z lidství, soucitu. Raz dva tři. “Tak je to dobře, jste šikulka, ještě jednou, vidím hlavičku. Je to kluk, vezměte si ho, maminko. Tatínku, chcete přestřihnout šňůru? Ten je krásný. Ten je krásný. Můžeme ho jít umýt maminko? Jdeme tatínku.“ A už pláčem, možná všichni, nevím, někdo pláče. Ne, to malé ne. Leží mi na prsou docela klidně, držím ho, je tak maličké, voní jako…. voní životem, bolestí, krví, voní, už je tu opravdu s námi, už má jméno. A z jeho příchodu se radují všichni kolem, slyším hlasy, jak ho vítají, jak si ho půjčují a vůbec mi to nevadí, věřím těm rukám, protože už je všechny znám, není tu žádný lékař, sedí při samotném porodu ve vedlejší místnosti a čeká, zda ho někdo zavolá. Potom klidně odchází, tady není nikdo nemocný, není třeba přihlížet aktu, který patří jenom nám.
Příběh pomalu končí, aby mohl nechat začít jiný. Ležíme stále ve stejné místnosti, teď už zalité ranním světlem a pijeme plnými doušky krásu těch prvních okamžiků. Naše tříletá dcerka se teď sto kilometrů odsud možná probouzí a stále ještě neví A já mám zase chuť každému, kdo se okolo nás občas mihne, aby pro nás něco udělal, děkovat, děkovat, děkovat, že jsem si tu nádhernou bolest mohla prožít právě tady.
Čekají nás tu ještě čtyři dny odpočinku po tom divokém tanci. Čtyři dny citlivých otázek po tom, jak se cítíme a přívětivých úsměvů. Ani na minutu nejsme jeden bez druhého, kdykoli je třeba je nám nabídnuta pomocná ruka s radou, která vždycky přinese úlevu. Jsme v tichu, klidu a míru. Jen z chodby doléhají do pokoje milé hlasy, které zvoní upřímnou láskou k dětem. Občas sestra vstoupí k nám, pohladí dítě po hlavičce, tiše se pozeptá na zdraví mé nebo jeho a zase s úsměvem a povzbuzením zmizí. Jsme v míru, i když se na tolika místech světa právě válčí a umírají děti. Ale právě proto děkujeme, že my jsme v míru mohli přivést na svět další život. Díky za něj všem těm v bílých, modrých a růžových pláštích. Děkujeme."




 JaninaH 


Re: Porod skoro jako doma. 

(10.9.2004 10:38:32)
Papajano,
díky. Tvoje vyprávění mě potěšilo, ba okouzlilo, ale také mě moc rozesmutnilo? Proč mi nebylo přáno něco podobného zažít? Mám dvě chtěné a milované děti, ale na své porody myslím jen jako na velmi ošklivé zážitky, na něž by bylo nejlepší úplně zapomenout. Je mi to tak nesmírně líto...
Doufám, že prorodnic jako ta, o které píšeš, bude přibývat, zatímco takové jako ta, kde jsem rodila já, zmizí ze světa spolu se svým personálem. I když, jak jsem se dočetla tady na Rodině, "moje" porodnice pořád stojí, ale lecos se tam prý změnilo k lepšímu. To je dobře.
J.
 Blanka, Klárka 12/03 
  • 

Re: Porod skoro jako doma. 

(11.9.2004 19:54:52)
Ahoj, chtěla bych se přidat . Také jsem rodila v CAPu v Kadani 17.prosince 2003 a je to naprosto báječné, žádný doktoři , jen příjemná porodní asistenka. Měli jsme s manželem pocit, že to musíme a zvládneme sami.Přijeli jsme v noci cca v 02:00 a a Klárka se narodila v 15:25 odpoledne. Vůbec nevím, jak ten čas mohl tak rychle utéct. Vše bylo v klidu, venku sněžilo atd. Takže pokud někdo chcete rodit " skoro jako doma", tak doporučuji Kadaňský CAP. Byla jsem moc spokojena.
 janap 


o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 12:32:14)
aido, odpoved jednoducha neni, komplikace pri porodu mohou nastat i u porodu dosud fyziologickeho a postupujiciho ve vterine a ve vterine je nutne jednat. holky, copak si to nedokazete priznat? nebo si vazne myslite, ze na vahach lepsi - horsi vice obstoji strednezdravotnicka PA, byt sebezkusenejsi a jeji minimalni vybaveni proti moznostem lekaru se saly, pristroji, medikamenty a dalsimi, nejen porodnickymi tymy za zadkem? pak se vzdavam diskuze, muj cas je cennejsi.
a - i pro Tebe je ma odpoved Terreze - vse je mi jasne, vsechno vim.

ahoj, jana
 Konstanta & 3 raraši 


Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 12:40:38)
Janap,
priznavam, ze o porodech doma moc nevim... ale z toho, co jsem tu cetla vyplyva, ze PA, ktere chodi v zahranici k porodum doma maji vyssi vzdelani nez nase typicke stredoskolske PA. Jestli to je vzdelani jen bakalarske nebo na urovni Master Degree, to ale nevim.
Nicmene i bakalarske vzdelani se dnes povazuje za vysokoskolske. Pokud vim, i u nas uz je na LF bakalarsky obor PA.
Konst.
 janap 


Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 12:59:41)
souhlasim. ale u nas tomu tak neni.jp
 Linda 
  • 

Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 12:49:44)
Mila Jano,
1) setri penezi, se dvema detma jich budes potrebovat
2) nekaz si dovcu
3) neboj, az prijedes z dovci, tak zjistis, ze do budoucnosti se toto tema pravidelne opakuje, tak o nic neprijdes. Precti si par reakci k clankum, ktere by potencionalne mohly byt zdarnou pudou pro propagaci porodu doma a boje proti povinnemu ockovani, tak jak jsem to udelala ja. Zjistila jsem, ze minimalne jednou do mesice (vetsinou vickrat) jedny a ty same damy, ktere jen na to cekaji a vyrukuji se svoji starou znamou pisnickou, nacez zdesene nove prichazejici se nestaci divit (jako ja nebo ty). Nakonec vidi, ze se nepodari nikoho presvedcit a priste (pokud se sem jeste nekdy vrati) uz se do takovych debat nepusti.
Mej se pekne,
L
 janap 


Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 13:03:53)
pravda. diky.
tak jo, jdu se dovolenkovat. i kdyz - taky dovolenka, prokladam ji praci na PC. a vubec to nepostupuje, protoze mi to, teleti, neda a tu a tam tu cucim na IT...
:-)
jana
 Lenka 
  • 

Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 21:05:02)
Jano, v některých starších diskuzích narazíš také na bláboly typu:dítě narozené doma je zdravější,lépe spí,je klidnější,víc v pohodě,nemá alergie atd.
Jistě,že některé děti mohou vykazovat výše uvedené,ale není to přeci přímá úměra !!!!
Nejhorší je ,že domorodky nepřijmou žádné argument a pořád melou tu svoji písničku.
Jak mohou nepochopit tu nejzákladnější věc,že doma se může stát i tragédie,za kterou by měly odpovědnost ony.
 *Aida* 


Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 21:29:09)
Lenko,
kazdy mluvi o tragedii, ja jsem jeste o zadne tragedii pri porodu doma, zavinene nedbalosti matky ci zanedbanim PA, neslysela. Jestli Ty nejake takove informace mas, rada se poucim.
Pokud je porod doma takovy horor, pri kterem houfne umiraji matky i deti, jak je mozne, ze se v Zap. Evrope bezne provozuje?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 21:59:37)
Já přeci netvrdím,že umírají v houfech,ale psala jsem o odpovědnosti.Kdyby se nějaká tragedie stale,říkám kdyby,musela by si to ta matka sama před sebou zodpovědět.
Ještě jedna věc mě napadla,v jedné diskuzi byla napadena matka,která psala o šílených bolestech úpři porodu.Domorod´ky se na ni vrhli s tím,že domácí porod přeci nebolí.Nevím,jestli všechny,nevím jestli to nepřikrášlují,nevím jestli měly vážně takové štěstí a porod je nebolel.
Co ale prvorodičky chudinky,budou si myslet ,že to tak je.
Asi existují ženy,které porod vážně nebolel,a třeba i rodily v porodnici, já ale žádnou takovou neznám a to pracuji mezi samými ženami a kamarádek mám také spoustu.
Omlouvám se všem,mám sice vysokou,ale psát na počítači mi moc nejde a hlavně jsem strašně líná se vracet a opravovat chyby.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(15.9.2004 22:31:54)
Lenko,
na chyby nehled, ja jich taky sekam...
Na to s tou bolesti si taky pamatuju. Sylva psala, ze ji porod nebolel (rodila doma). Na to Terreza psala, ze ji bolel (taky doma) a ja jsem psala, ze ja mela takove bolesti, ze jsem z toho byla jeste nekolik mesicu jaksi mimo (ted taky mluvim o porodu doma). Zadnou primou umernost mezi bolestivosti (nebo jak se to spravne rika) a rozenim doma tedy nevidim. Znam i zenu (jednu), ktera rodila v porodnici, zadnou bolest (pry) necitila a tyden po porodu uz se vrhala po manzelovi :o). Si teda necham zdat :o)))).
No na vaznejsi notu, ja si myslim, ze zeny rodici doma to maji s tou zodpovednosti ve sve mysli srovnane a promyslene. Ja tedy urcite.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(16.9.2004 0:44:02)
Ještě k porodu, který údajně doma nebolí. Nikdo to nenapsal, pokud vím (a četla jsem opravdu poctivě). Ovšem pokud bych třeba já rodila v porodnici, asi by to taková pohoda nebyla. Určitě u mě sehrálo velkou roli to, že jsem měla klid, tmu a mohla jsem být celou dobu ve vodě. Taky že jsem na první dobu porodní neměla moc času :-), takže možná byla delší, ale já jsem ji prostě nezaregistrovala. Nemusela jsem se pozorovat a řešit, jestli do porodnice už jó a nebo jestli ještě né.
Pokud bych se nemohla soustředit na porod, ale na leccos jiného (např. na otázky z přijímacího protokolu nebo jak se vyhnout holení nebo klystýru), asi by to taková pohoda nebyla.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(16.9.2004 19:21:14)
Bylo to v diskuzi ve článku o domorodkách.Bohužel neumím vkládat odkazy,tak si to najdi.Otevři ,,Bříška,, , ,,Porod doma,, a článek je O českých domorodkách nebo tak ňák,dneska ksem učila 7 hodin v kuse plus dozor hodinu v jídelně a přestává mi to večer myslet.
 & 


Re: Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(16.9.2004 8:07:29)
Vsechny diskuse ohledne porodu doma se ztoci k tomu "CO kdyby".
Velmi rada se poucim pokud nekde prinese do teto diskuse, konkretni statistiky.
Kolik deti se rodi doma, kolik na to pripada komplikaci, a ktere kvuli porodu doma konci tragedii.
Uz jsem tu nekde psala, ze bydlim v zemi, kde system domacich porodu pomerne dobre funguje. Takze i ja zvazuji, ze budu rodit doma. Zatim jsem si nasla statistiky {Holandske} ze novorozenecka umrtnosti je srovnatelna s Ceskou.
Protoze mi opravdu ZALEZI NA ZDRAVI, JAK MIMINKA TAK MEM. Tak zvazuji vschny moznosti a podle me dostupnych informaci {Informaci nalezenych na internetu, tehotenske literatury, diskuse s moji PA, pritomnost u jednoho Holandskeho porodu, ktery zacal doma a zkoncil v nemocnici} se priklanim k porodu doma.
Me by stacil najit jediny pripad porodu doma, ktery zkoncil spatne, protoze se rodilo doma. Zatim se nic takoveho nenasla. Ja to neshanim, proto ze chci nekomu dokazovat, ze nema pravdu, ale protoze se opravdu musim rozhodnout.
Diky za odpovedi. Ostatim vsem, preji spokojene deti a at uz se narodi, kde chteji. Jitka



 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(16.9.2004 21:24:01)
Ahoj holky.
Ja som teda rodila dvakrát - v porodnici a doma vo vani. Bolelo to stejne ale s tým som rátala. Pre mňa bolo ale oveľa lepšie si tú bolesť spracovať v kľude ničím nerušená ako keď musím do toho tráviť ešte aj to cudzie prostredie. A prípadne nešťastie som riešila ešte pred tým než som otehotnela. Stačilo mi vidieť niečo v správach alebo sa o nejakej tragédií dopočuť od známich. Alebo mi úplne stačilo predstaviť si, že by sa mojemu dieťaťu niečo stalo a už som to prežívala. To sa predsa može prihodiť hocikde a hocičo, nielen pri porode. A nie len keď som za dieťa ešte právne zodpovedná. To sú také formulácie ktoré postrádajú materský cit. Ja som si toho vedomá ale nebudem si to denne pripomínať, o to snáď v živote nejde, nie? A tým duplom si to nebudem vsugerovávať keď som tehotná, nie?
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(16.9.2004 0:35:42)
Áááá, další z řady laskavých, chápajících a tolerantních příspěvků...
Lenka je taky z těch, která nás zná lépe, než se známe my a taky ví víc o našich důvodech, proč rodíme doma.
Některé příspěvky jsou fakt komické. Nedávno jsem dostala vynadáno, protože jsem chválila naši dětskou doktorku - jako domorodka totiž přeci MUSÍM doktory nenávidět!
Lenko, já porod doma rozhodně nikomu nevnucuju (ani Aida či kdokoliv jiný). Všimla by sis toho, kdyby sis POŘÁDNĚ přečetla naše příspěvky. Je nám úplně fuk, kde kdo rodí. Jen chceme, aby měly všechny ženy stejné možnosti, ať se rozhodnou jakkoliv. Šíříme informace, ať si s nimi naloží kdo chce jak chce.
Fakt je dobré přečíst si názory těch, které kritizuješ. Pak se totiž můžeš vyhnout tomu, aby ses ztrapnila, když kritizuješ něco, co nikdo nenapsal.
Ještě k zodpovědnosti - tys ji v porodnici přehrála na lékaře, tak o ní moc radši nepiš.
 janap 


Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(17.9.2004 10:11:49)
To si delas legraci, s tou zodpovednosti? a neni to nahodou naopak? ze diky zodpovednosti zvolila to nejbezpecnejsi? pomoc odbornika? prave proto, ze neni lepevedka a netvari se, ze zblajzla moudrost sveta?
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(17.9.2004 16:23:52)
co mi to tu vypravis a ty jsi rodila doma sama a nebo jsi zodpovednost hodila na svoji PA? Ty by ses zodpovedne vrhla na resuscitaci svojeho ditete a nebo bys to hodila na lekare? Ja fakt nechapu tvuj argument o hazeni zodpovednosti na lekare.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: o jednoduchych odpovedich 

(20.9.2004 0:28:51)
No vidíš, Lindo a spol., já zase nechápu VAŠE neustálé řeči o naší údajné nezodpovědnosti, neinformovanosti atd. Já jsem se s PA, která nakonec dorazila až po porodu (není ani její, ani moje vina, že v našem kraji PA k porodům doma nechodí) o zodpovědnosti bavila. Ještě před porodem, v rámci předporodní přípravy. Řekla jsem jí, že si uvědomuju, že se NĚCO může stát. Ale že jsme se svobodně rozhodli a za své rozhodnutí hodláme nést zodpovědnost SAMI. Tj. nehodlám se po někom vozit, kdyby se nedejbůh něco stalo.
Řeší se tohle i v porodnici?
Mně například připadá krajně nezodpovědné prohlášení "ta porodnice je hrozná, personál se chová k rodičkám i dětem příšerně, ale těch pár dní to vydržím, vždyť o nic nejde".
No tak co to vlastně ta zodpovědnost je???
 Sylvie 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 23:23:53)
I když nejsem Terreza, můžu ti napsat, JAK by to zvládla porodní asistentka v domácím prostředí :o)

Za prvé - 34 hodin by tě doma rodit nenechala, protože tím se zvyšuje riziko komplikací. Za druhé - pokud bylo nutné podat oxytocin pro nepostupující porod, tak by tě doma nenechala už vůbec. Že porod nepostupuje, to pozná. A urychlovat porod lékama nebo naopak tišit bolesti lékama PA doma taky nemůžou, protože - opět - stoupá riziko komplikací. Takže další důvod, proč bys šupajdila do porodnice...

Porod doma neznamená porod doma za každou cenu ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 23:25:35)
Aha, Aida byla rychlejší... omlouvám se, jela jsem odzadu... :o)

S.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 14:23:04)
Vis Kaco, oni by ti hned, kdyz by ses neotvirala, odvezli do stary zlaty nemocnice, aby porod v domacnosti neztratil na reputaci. Proto se neda dokazat, ze porod doma je nebezpecnejsi statistikou, protoze komplikace hned, na podporu statistiky umrtnosti nemocnice, soupnou jeste pred tim nez zemres ty nebo dite a rychle ruce od toho. Zda se mi, ze spousta zen se jeste nesmirila s tim, ze se rodi vaginou a ze aby se nekdo neco naucil musi na to taky jednou koukat zaziva.
L
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 16:26:27)
Mila Lindo,
koukam ze o statistikach vubec nic nevis, hlavne ze tady plives! Nejdrive se informuj a pak pis.

Pokud planovany porod doma zacne doma a nasleduje prevoz do nemocnice, je to zaznamenano ve statistikach domacich porodu, stejne tak pokud zena ci dite zemrou. Statistik porodu doma je spousta, jedna studie (casto uzivana ceskymi lekari) napr. zahrnuje neplanovane domaci porody (o tech snad nikdy nikdo netvrdil, ze jsou bezpecne?), vcetne predcasnych atd. Takze take neni studie jako studie.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 16:31:36)
Linda pise: "Zda se mi, ze spousta zen se jeste nesmirila s tim, ze se rodi vaginou a ze aby se nekdo neco naucil musi na to taky jednou koukat zaziva."
Nejak to nechapu. Ja jsem u sveho porodu dala souhlas studentce, ze muze byt pritomna (bohuzel to nakonec nestihla). A jelikoz lekari k porodum doma nedochazi, asi se musi smirit s tim, ze se budou ucit na zenach, ktere rodi v nemocnicich.

 pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 20:42:22)
ahoj aido, chtela bych te o cosi poprosit.
jestli tomu dobre rozumim, zijes nekde, kde je planovani porodu doma a jeho realizace je zcela normalni.
ja ziju v cechach, a pripravuju se na svuj druhy porod doma - asistovany.
mam jeden problem, v cechach jsou trosku prisnejsi normy, podle kterych se posuzuje hladina hb v krvi.
prosim te, mohla by jsi mi zjistit, jaka je nejnizsi hranice hb u vas, pri kterem mne porodni asistentka neodkaze na porodnici?
momentalne mam hb 96, ovsem do porodu mi zbyvaji jeste tri mesice a par dni...
dekuji pavla
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 21:03:15)
Ahoj Pavlo,
zjistit Ti to muzu, ale az v pondeli. Ja jsem zadne problemy s krvi nemela, takze jsem se o to nejak moc nezajimala. V pondeli dam ale urcite vedet, kdyztak mi posli mail na mou adresu.
PS: Bydlim v Londyne :o).
 pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(13.9.2004 8:08:33)
dobre ranko :-)
jsem zvedava co napises a napnuta jako male gate...
ja take zadne problemy s krvi nemam, a kdyz mi doktor rekl, ze by to bylo po porodu na transfuzi tak jsem vubec nechapala o cem mluvi. zatim jsem si nasla jen to, ze 96 je tesne na hranici, ale stale jeste lehky stupen anemie c.1
no snad alespon udrzim na te stovce.
byl by pruser, kdybych kvuli tomu musela do nemocnice - porodnice, tady v okoli je to katastrofa. jeste pockam co mi na to rekne moje porodni baba.
kamaradka rodila doma s hb 92 a uplne v pohode, ale mela to bez asistence. na to ja nemam.
na druhou stranu, by mne zajimalo, jak moc jsou tyto hodnoty dulezite. pokud se jedna o kondici, jsem na tom celkem dobre, dokonce jsem zacala i chodit cvicit, a dvacetikilometrovy vejslap take neni problem.
mej se hezky a ja se budu tesit na info.
pavla

 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro Pavlu 

(13.9.2004 13:41:50)
Pavlo,
uz jsem tam volala, ale bohuzel nova PA je nekde na meetingu a protoze je nova (asi tyden), tak jeste nema mobil. Zkusim to jeste kolem druhe (u vas treti), to by tam pry mela byt.
Jinak me teda pripada, ze tady se to meri asi v jinych jednotkach, protoze anemie je pod 10. Ja jsem v prvnim tehotenstvi mela ke konci 10.4 (104?) a rekli mi, ze to je v norme. Pri porodu jsem pak ztratila kolem litru krve a chteli mi davat transfuzi. Tak jsem sondovala, jak moc je to nutne (mela jsem kapacku saline, coz nevim cesky co to je) a tak mi rekli, ze pockame do rana (maly se narodil 1.15 v noci) a rano uz to bylo lepsi, takze se krev nekonala.
Jo a jeste je dneska ve vsech zpravach, ze dle nejnovejsiho vyzkumu neni bezpecne jakekoliv mnozstvi alkoholu behem tehotenstvi, ale to uz jsme nekde jinde.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro Pavlu 

(17.9.2004 13:42:29)
"mela jsem kapacku saline, coz nevim cesky co to je" - saline je fyziologicky roztok (pro ty co nemaji zadne vzdelani v biologickych oborech a nemaji Cambridge Proficiency)
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro Pavlu 

(17.9.2004 14:07:48)
Lindo,
predstav si, ze odborne lekarske vyrazy jsem se fakt ucit nemusela.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro Pavlu 

(17.9.2004 14:17:25)
Fyziologicky roztok je odborny vyraz????? To si snad dokaze kazdy koupit v lekarne nebo drogerii i bez jekehokoliv vzdelani!
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 22:40:25)
Pavli, hemoglobin 96 opravdu není nic moc :o( Já měla obdobné hodnoty a "vyhrožovali" mi transfúzí, pokud bych při porodu krvácela trošku víc.


S.
 *Aida* 


Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(14.9.2004 11:29:26)
Pavlo,
tak mi dneska rano sama PA Mina volala. Predesilam, ze dosud pracovala prevazne v porodnici. Takze mi rekla, ze hranice je tech 10 (100) a standartne se zenam s hladinou nizsi doporucuje rodit v porodnici vzhledem ke zvysenemu riziku PPH (poporodni krvaceni).
Toto receno taky rekla, ze pokud ma zena hodnotu 9.6, tak to neni nijak nebezpecne nizke a pokud chces rodit doma, pak muzes. Ptala se me, jestli beres zelezo, coz nevim. Takze doporucuje jednak zelezo v tabletach a jednach prirodni (zelena zelenina jako fujtajbl spenat prej, coz nevim proc fuj, me celkem chutna :o))). A taky prej pri poklesu cervenych krvinek klesa i tlak, takze pit hodne tekutin, sem tam kafco neni na skodu (ovsem prej neprehanet to a nesnazit se zvysovat panakama vodky :o). Rikala, ze by nemel byt problem dostat se do normalu behem tydne az dvou. Nevim, jak dlouho Ti zbyva?
No snad jsem Te potesila. Jo ta transfuze se dava pri hodnotach pod 8 (80), jak uz tu nekdo psal, ale dle jeji zkusenosti kdyz je to zenam nabidnuto, vetsinou pokud maji kolem te 80tky, tak odmitnou.
Doufam, ze jsem na nic nezapomnela. Urcite dej vedet, jak se rozhodnes.
 pavla 
  • 

Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(15.9.2004 14:39:41)
ahoj aido
dekuji ti, celkem jsi mne potesila! zatim s tim nic nepodnikam /ble tablety a tak :-) / pouze bastim spoustu zelezite zeleninky, orisky, piju ruzne smesi...
do porodu mam jeste furu casu, bude to asi nekdy na zacatku prosince, ovsem ceka mne teprve obdobi intenzivniho rustu miminka, kdy mi zblajzne co nejvic zeleza i jinych mineralu.
uvidime, 29.9. jdu opet na krev a pokud to nebude horsi, tak ani ty prasky brat nebudu.
jeste jednou diky a mej se hezky. pavla

ps zajimalo by mne, proc se nedoporucuje, vubec zadny alkohol, kazdy den po lzickach uzivam cervene bio-vino prave na krev.
 *Aida* 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(15.9.2004 15:05:46)
Pavlo,
ja bych radila zelezo urcite brat s takovou hodnotou. Ona uz to ta anemie je. Ja jsem zacala brat vitaminy (multi, ne samotne zelezo) pri hodnote 104 a muzu rict, ze jsem se hned citila lip, najednou jsem zjistila, jak jsem predtim byla unavena :o).
 *Aida* 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(15.9.2004 15:08:48)
S tim alkoholem jsem nejak detaily nesledovala, jezto ja nepiju alkohol nikdy zadny, takze je mi to celkem putna :o) na co zase prisli. Ale rikali, ze dokud se neprokaze jinak, tak nepit behem tehotenstvi vubec, protoze i male mnozstvi muze mit negativni vliv na dite. No a ted se budou dohadovat jak male je to male mnozstvi, ktere neskodi :o).
 *Aida* 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(15.9.2004 15:08:50)
S tim alkoholem jsem nejak detaily nesledovala, jezto ja nepiju alkohol nikdy zadny, takze je mi to celkem putna :o) na co zase prisli. Ale rikali, ze dokud se neprokaze jinak, tak nepit behem tehotenstvi vubec, protoze i male mnozstvi muze mit negativni vliv na dite. No a ted se budou dohadovat jak male je to male mnozstvi, ktere neskodi :o).
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(16.9.2004 8:43:15)
Ahoj Pavlo,
zkus se poptat po pripravku od firmy Weleda Anaemodoron ( snad jsem to moc nezkomolila ) jsou to vytazky z bylin a funguje to uzasne. Jednou jsem dostala kvuli anemii predepsanej feronat, ten po precteni pribalovaho letaku letel do kose :)) a po tejdnu pouzivani Anaemodoronu jsem byla v norme a to jsem ten feronat mela brat mesic. :)
 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(16.9.2004 21:52:32)
Ahoj Pavlo,
Kopa železa je aj v maku, melase a výborná je aj obyčajná naklíčená čočka a pšenica.Tiež čerstvá petrželová vňať a kopřivy. Ale nesmú kvitnúť tak to teraz nebudú jedlé.
Hodne mliečnych výrobkov, biely cukor, soľ, biele pečivo, lúpané obilniny zase telo o železo oberajú. Večšinou je dobrá vsrebateľnosť železa podmienená prísunom aj ďalších vitamínov a minerálov ale to je tak s každým. Ale to je problém tabliet.
Držím palce.
 Líza 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 11:07:57)
Pavlo, jen ti chci říct, že ze zeleniny si toho železa moc nepřidáš. To o špenátu jsou jenom kecy, v padesátých letech si někdo spletl desetinnou čárku a od té doby se to táhne...jestli potřebuješ rychle dodat železo, jez a)železo, b)maso, a pokud maso nejíš, tak aspoň c)žloutky. V zeleniněje ho málo a špatně se vstřebává, není ti na nic.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 13:31:45)
V zelenine ma Fe jiny mocenstvi nez v mase. Ale zase ve spenatu je nejvetsi obsah kys. stavelove ze vsech potravin, ktera se ucastni tvorny kamenu a zabranuje vstrebavani vapniku, to je na spenatu asi podle PA to pravy orechovy. Ale takovy informace se ve skole uci lekari a ne PA, tak ji clovek nemuze vinit. L
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 13:52:40)
Lindo,
mas pravdu a lidske telo dokaze absorbovat asi jen kolem 5% zeleza, obsazeneho ve spenatu (ve srovnani kolem 20% z masa, kurete a ryb), ona taky mluvila o mase, ja uz nevim, jestli jsem to tam napsala, nebo ne.
Kazdopadne ten spenat mi doporucovala i moje rodinna lekarka, kdyz jsem si po porodu stezovala na zacpu z tablet.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 14:05:21)
Tak to mate asi spatnou rodinno lekarku. Poridte si BUPAu a nebudete potrebovat ani spatnou rodinnou lekarku ani PA na porody.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 14:13:09)
Lindo,
ja si zadne pojisteni neplatim (krome auta, to je povinne). Predstav si, ze ta moje lekarka ma uplne stejnou skolu, jako ta soukroma z BUPA. Spousta statnich lekaru si v soukromem sektoru privydelava, jsou to tedy ti sami lide.
A kdyz se mi neco stane, nikdo se me nebude ptat, jestli si platim pojisteni, ale odvezou me do nejblizsi nemocnice (samozrejme statni).
Jinak pripadnou operaci jsem ochotna si zaplatit misto cekani na "waiting listu". A dik za radu :o).
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 14:33:21)

ja si zadne pojisteni neplatim (krome auta, to je povinne) - Jestli nejsi zdravotne pojistena ze zakona v zadne clenskem state EU (at to za tebe plati kdokoliv), tak to je protizakonne. S tim bych se nevytahovala.

Predstav si, ze ta moje lekarka ma uplne stejnou skolu, jako ta soukroma z BUPA. - Jo nekdo vystuduje s "Suma Cum Laude" nekdo "Rite", to je vsude.


A kdyz se mi neco stane, nikdo se me nebude ptat, jestli si platim pojisteni, ale odvezou me do nejblizsi nemocnice (samozrejme statni). - Jo to znam - tristiva zlomenina lokte - prvni pomoc je trojcipy satek - to te chci videt.
Jinak pripadnou operaci jsem ochotna si zaplatit misto cekani na "waiting listu" - to je fajn, to ti preju hodne stesti a pekny zazitky
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 14:43:37)
Lindo,
Ty bydlis v UK? Tady je totiz trochu jiny system. Ja nepracuju (jsem doma s detma, at me zas nekdo neosoci, ze chodim na socialku), takze pojisteni za me plati stat, ovsem zadnou karticku ci jiny prukaz tady nikde nevedou. Je to z meho hlediska neprokazatelne, napr. kdybych se chtela prokazat v Cechach, ze jsem byla tady zdravotne pojistena, tak bych asi nepochodila, papir na to opravdu nemam.
Kdyz prijdu k lekari, do nemocnice atd a reknu, ze jsem Lucie Novakova nebo Jeane Smith, tak me osetri. Neexistuje tu ani obcansky prukaz, nikdo nema povinnost na miste prokazat svou identitu. No proste je tu "bordel" (ironie).
A ted uz fakt jdu, nebo na ten nakup neodjedeme :o))).
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 14:46:55)
PS: Zbytek prispevku jsem nepochopila, jak uz jsem psala, lekari pracuji casto v obou sferach najednou, statni i soukrome. A ten konec fakt nechapu, pokud si operaci zaplatim, cekat na nic nemusim.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 16:56:39)
Fyzicky v UK nebydlim, jsem UK obcan, tak nektery veci si jeste pamatuji. Moje zkusenost je, ze kvuli svoji pyse a nazoru, ze moji rodice jsou potrhli, ze si porad plati BUPA, jsem byla zcela vykastrovana (totalni hysterektomie) v 27 letech (to jsem jeste nemela zadne deti). Nastesti moji matce se podarilo s pomoci svojeho gynekologa vsechno zaridit tak, ze ji dnes dluzim jen 10.000liber za soukr. lecbu a operaci a delohu i oba vajecniku porad jeste vlastnim. Po pul roce, kdy uz jsem byla zcela zdrava, jsem dostala pozvanku, na operaci, kterou ty by sis jeste uspisila zaplacenim mista(!!!!). Ja mam ted i svoje dve deti. Ted uz je pro me kombinace dobreho lekare a dobreho pojisteni samozrejmosti.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 18:07:57)
Lindo, to zní drsně. Proč ti tu operaci chtěli dělat?
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 20:16:31)
Nejdriv mi rekli, ze mam utvar ve velikosti detske hlavy a ze jeden ze tri markeru na ovarialni karcinom je signifikantne zvyseny (celkem jsem i chodila na pravidelne kontroly). Asi chapes, proc moje matka zacala o tom u sveho gynekologa, se kterym se zna po mnoha letech co k nemu chodi. Byli jsme vsichni velice sokovani. Ten rekl, ze se na to podiva (ale ani kure nehrabe zadarmo). 1) zjistil, ze se pani doktorka spletla a ze moje markery jsou v poradku (!!!!!!) 2) ze utvar bude zrejme funkcni cysta, ovsem v neoperabilni velikosti 3) navrhl nam, ze muzu podstoupit dlouhodobou hormonalni lecbu, zda-by se tato cysta nezmensila - coz se take stalo. Cela lecba byla pro me velice zdravotne - a tim i financne (pro rodice) narocna a nakonec jsem z kliniky odesla z vyoperovanou cystou, s obema funkcnima vajecnikama a s delohou (mimochodem v dobe operace jsem mela Hg 3,2 :-////). L
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 20:25:13)
Tomu říkám klika na poslední chvíli. Uf.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! Pro PAvlu hladina Hb 

(17.9.2004 14:15:42)
PS: Ja ale lekare u porodu nechci, tak je to pro me celkem zbytecne :o). Za soukromou PA "independent midwife" jsem ovsem ochotna zaplatit v pripade potreby.
 janap 


vse je mi jasne, vsechno vim 

(15.9.2004 12:15:16)
Prosim Te, Terrezo, jake je Tve vzdelani, ze je pro Tebe vse kolem mediciny a porodu takove jasne? udivuji me lepevedi, Ti, co bez nalezitych informaci a vzdelani, vedi vsechno jasne, hned a lepe. jana
 Lenka 
  • 

Re: vse je mi jasne, vsechno vim 

(15.9.2004 15:13:58)
Taky mě to zajímá.Předem děkuji za odpověd.
 JItka 
  • 

Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 20:37:31)
Mozna uz by jste jeli, kdyby se porod zasek.
 da-da- 


Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(9.9.2004 21:34:38)
Já osobně - porod doma nikdy! Popravdě řečeno, obě těhotenství jsem měla rizikové, tudíž jsem o této možnosti ani náhodou neuvažovala, ale stejně bych do toho nešla. Možná jsem srab, ale mám v životě takové "štěstí na komplikace", že jsem v nemocnici "ráda, že na mě dohlídnou". "Naší" nemocnicí je nemocnice v Ústí nad Orlicí, a až na pár maličkostí (každý se někdy špatně vyspí) jsem si tam nemohla na nic stěžovat. Možná je to tím, že v menších městech je to "lidštější".

PS: Během jednoho roku naše rodina "využila služeb nemocnice":1 x porodnice, 1x chirurgie, 1x gynekologie, 1x ORL, 2 x dětské odd. - no řekněte, mě prostě nezbývá nic jiného, než doktory mít ráda.

Všem přeju krásná a zdravá miminka, ať už se rozhodnete porodit kdekoliv.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(10.9.2004 0:41:02)
Jestli jsi mela obe tehotenstvi rizikove, Tak by te doma stejne rodit nenechali.
 Nika+beruška 


Re: Re: Re: DOMA? NIKDY! 

(17.9.2004 10:42:20)
Ahoj da-do i ostatní,

I já bydlím blízko porodnice v Ústí nad Orlicí a z vyprávění svých kamarádek co tam rodily mám různé pocity. Jsou to zkušenosti před i po rekonstrukci. Já osobně bych se tam tedy moc nehrnula, ale vím že tu nikde žádný moc velký výběr není. Vysoké Mýto už zavřeli a Rychnov je to samé v bledě modrém :o(
Z mnoha příkladů uvedu například věčně opilého doktora u porodu, další kamarádce tvrdili že ještě rozhodně nerodí až jim porodila na studené podlaze mezi dvěma postelema skoro sama jen s manželem(druhý den ji šli ukázat, jak vypadají nové porodní sály), další chtěla využít nově nabízenou vanu, ale bylo ji řečeno že ještě není v provozu, další měla „smůlu“ že rodila mezi svátky, protože to se holt víc oslavuje, než aby se věnovali rodičce atd. O poporodní péči se už rozepisovat nebudu, ale kojení taky moc zmáknuté nemají.
Sama budu asi patřit tak trochu mezi domorodky, protože pro mě je jedinou variantou tady v Čechách porodnice ve Vrchlabí. Ale je to samozřejmě věcí názoru, takže chápu když někdo odmítá jet rodit tak daleko. Jsem tu také díky tomu ve svém okolí trochu za blázna a už odmítám vysvětlovat své důvody. Hlavně že mě to vyšlo tak jak jsem si to přála.

Jinak se mějte hezky a užijte si porody podle svých představ.
Nika
 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

úcta k prirodzenu 

(9.9.2004 19:48:23)
Je mi ľúto, že sa neustále zametá slovom smrť. Manipuluje sa sním ako s nejakou tretkou. Podľa mňa je to neetické. Smrť nechápeme a ani sa o to normálne nesnažíme. Lekári sa tým podľa mňa už zosmiešnili dosť. Aj tým že okolo seba šíria auru všemocnosti. A nakoniec tým už aj dosť utrpela tá ich dokonalosť. Sami si na seba uplietli bič. Ten kto má úctu voči životu a smrti, nikdy by ich nezneužíval proti nikomu. To robia len zbabelci, ktorí sledujú len vlastné sobecké ciele.
A na druhej strane stoja úbohí ľudia, ktorí sa nechajú takto manipulovať a zneužívať.A čo všetko za tým skutočne stojí?
(Už čakám, čo sa na mňa za tento príspevok zosype)
 Misule, Lukasek 6 mesicu 
  • 

Re: úcta k prirodzenu 

(9.9.2004 22:34:31)
Souhlasim, ze ke smrti nemame uctu, patri prece k zivotu, at je jakkoli smutna. A to ze se nekdo rozhodne rodit doma, je jen jeho volba a jeho zodpovednost. Vzdycky kdyz se na rodine zacne probirat tohle tema, tak je to porad o tom samem. At si prece kazdy vybere, o to jde. Ja bych treba doma nerodila, ale nikdy bych neodsuzovala toho, kdo se pro to rozhodne. Rodila jsem ve Vrchlabi a nemuzu si stezovat. A mimichodem si myslim, ze spousta porodnich komplikaci vznikne po lekarskem zasahu, urychleni porodu apod. Takze budme tolerantni, at si kazdy rodi, kde chce, mame vyhodu oproti generaci nasich matek, ze si vybrat muzeme.
 Hanka, syn 8 m. 
  • 

Re: úcta k prirodzenu 

(10.9.2004 12:33:52)
Myslím si totéž. Je zvláštní, že když se žena do třetího měsíce těhotenství rozhodne své dítě zabít, většina společnosti to toleruje. Pokud se po třetím měsíci rozhodne dítě přivést na svět doma, většina společnosti ji odsoudí. Matka po určitou dobu prostě za své dítě rozhoduje, a je to tak asi správně (ať už se nám to líbí nebo ne).
 Blanka,Klárka 12/03 
  • 

porod skoro jako doma 

(11.9.2004 20:07:14)
Ahoj, chtěla bych se přidat . Také jsem rodila v CAPu v Kadani 17.prosince 2003 a je to naprosto báječné, žádný doktoři , jen příjemná porodní asistenka. Měli jsme s manželem pocit, že to musíme a zvládneme sami.Přijeli jsme v noci cca v 02:00 a a Klárka se narodila v 15:25 odpoledne. Vůbec nevím, jak ten čas mohl tak rychle utéct. Vše bylo v klidu, venku sněžilo atd. Takže pokud někdo chcete rodit " skoro jako doma", tak doporučuji Kadaňský CAP. Byla jsem moc spokojena.
 lojzad 


Business 

(12.9.2004 18:43:55)
bla bla bla... taková diskuse celkem o hovně :-) At si rodí kdo chce kde chce.. ale predpokladam ze se za tím vším skrívá určitě nějaký super business :-) schválně by mě zajímalo kolik to stojí? Za darmo to asi nebude a dostanou ty maminky které porodí doma také státní příspěvek? Vidím zde jen reklamu na nějaký těžce placený seminář. Ale ty další služby určitě zadarmo BTW. vidím v tom opravdu jen business schválně se zaměřte na ty příspěvky. Nikde se nepíše nic o tom co Vám na tom semináři budou vykladát a všichny hovoří je ve statistikách a číslech ale nide nevidím projem mateřských pudů a konkrétní příklady. Jen jestli to není takový systém letadlo v českém porodnictví :-)
 Sylva 
  • 

Re: Business 

(12.9.2004 18:59:56)
Státní příspěvek neboli porodné nezávisí na místě narození dítěte. I když se dítě narodí na nádraží nebo ve výtahu, matka porodné dostane.
O semináři by ses dozvěděl víc, kdybys nebyl líný číst. Rovněž by ses dozvěděl, co tam bylo navíc, ačkoliv to původně nebylo plánováno.
Inu milý Lojzo, pokud tě semináře o porodech doma nezajímají, tak se jimi nezabývej. Já taky neřeším, co se probírá např. na semináři "O nedestruktivním testování letovaných spojů" a jestli není předražený. Předpokládám, že ty jako chlap porodům zřejmě nerozumíš, stejně jako já nerozumím letovaným spojům.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Business 

(12.9.2004 21:17:55)
Proč chlap nemůže rozumět porodům? Protože nikdy nerodil ? A co porodní asistentka co sama nerodila ? Taky tomu nerozumí ? Takže porodům rozumí jen ženy, co rodili doma, tak to totiž vyznívá.
Vžyť ve zravotnictví už skončila feminizace a nastupují i zdravotní bratři. mimochodem par jich znám a jsou velmi šikovní, většinou pracují na RZP a resuscitačních stanicích, a nejsou homosexuálové, jak si někdo myslí. I pacienti je mají rádi i když odpadá takovéto ženské žvatlání. Tak proč by nemohli být porodní asistenti ?
Nechci rozdmýchávat náboženské vášně, ale mám takový dojem, s diskuse na celé Rodině, že k porodům doma se hlásí převážně ženy věřící. A v tom je ten problém. Nevěřící člověk nikdy nepochopí člověka věřícího, jeho myšlení, jeho pochody. Prostě Pan Bůh dal, Pan Bůh vzal. To ateista prostě nechápe, nerozumí tomu a nikdy rozumět nebude. Navíc si myslím , že porody doma je tak trochu modní záležitost a samozřejmě soukromým asistentkám jde o živobytí. Takže peníze v tom taky hrají roli. Nebo si všichni myslí, že PA k němu přijde v noci zadarmo ? Takovou lásku k bližnímu si neumím představit, když doma čekají " krávy jedny zelený, nenažraný..."
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 21:19:13)
Pardon, dneska už jsou červené, ale stejně nenažrané......
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 21:23:32)
Já nejsem věřící, ale je jednodušší hodit všechny do jednoho pytle, že. Najít nějaký důvod, proč jsou "divní".
Chlap nemůže porozumět rodící ženě, stejně jako já nepochopím problém s prostatou. Prostě nevím, jak to bolí, kde to bolí, a kdy to bolí nejvíc. A pravděpodobně to nikdy nezažiju, takže to pravděpodobně nikdy nepochopím.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 21:27:08)
Gábino, no nevím. :-))
Jsem věřící a právě proto si vážím dítěte jako velkého daru.
A právě proto by mne nikdy nenapadlo rodit doma, nikdy bych neriskovala jeho zdraví nebo život, jen kvůli svému pohodlíčku.
Stejně tak uvažují i mé známé z komunity věřících, doma nikdy.
Chtějí dát dítěti to nejlepší, jako všechny mámy.

Zde v Čechách se věřící často známkují, jako "nějakí divní", asi je to zdejší převahou ateistů, ale o tom že by zrovna tyto ženy chtěly rodit doma fakt nic nevím. :-)))
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 21:39:11)
No tak to vidíš, Gábino. Jen věřící milují své děti.
Věro, nevíš, jak je to u buddhistů? Milují své děti, nebo buddhistky taky občas rodí doma? A jsou buddhistky vůbec věřící? (Nejsem ani buddhistka, jen by mě zajímalo, z kterých řad pocházejí jedině správné matky.)
Jo, šířit osvětu je FAKT občas hodně vyčerpávající.

Ještě k finanční odměně PA - Gábino, znáš někoho, kdo své povolání vykonává zadarmo? Porodníci za svoji práci nedostávají zaplaceno?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:09:45)
Obávám se, že budhistky asi svoje děti nemilujou. A stejně tak hinduistky, křovačky (či jak se to řekne), indiánky... Jak jsou na tom muslimky, taoistky, konfucionistky, džinistky (píšu to správně?)... Mám v tom trochu zmatek - až na ty muslimy jsem si jistá, že všechny ty filosofie stojí na lásce k životu.

Sylvo, nechápu, kde bereš energii.

PS: Obvlášť by mě zajímalo, kde rodí Jehovistky - ne vážně - náhlé krvácení u porodu je asi dvakrát neodradí.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:31:01)
Jehovistky rodí i v porodnici, stejně jako se nechávají operovat, akorát mají v ruce notářsky ověřený zápis, že si nepřejí transfuzi. Jsou respektovány, pokud jsou plnoletí. U dětí to neplatí. Ale nevím jak by se zachoval doktor ( ani já ), kdyby taková pacientka dostala DIC. Masivní neztišitelné krvácení, kdy se krev vůbec nesráží. To létají za normálních okolností jedna transfuze za druhou. Až se do takové situace dostanu, budu ji řešit. Budu řešit dilema: Moje svědomí, že ji můžu zachránit, nebo eventuální trestní stíhání za porušení přání pacienta. Do určitého stupně krevní ztráty si totiž opravdu vystačíte s náhradními roztoky. Ale uzdravování je potom horší, komplikované, zdlouhavé, s pobytem na ARO.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:02:37)
Hele Milado,
dítku Jehovistovi transfuzi dají, ať se to rodičům líbí, nebo ne. Tak hovoří litera zákona. Nakonec nedávno tak rozhodnul i Ústavní soud. Negativní revers rodičů u nezletilého není právně relevantní.
V tvém případě je to jiné. Riziko vzniku alergické reakce bude vyváženo rizikem, které by vzniklo nepodáním TRF. Navíc, když půjde o plánovaný výkon, kde se předpokládá velká krevní ztráta, tak bude připravena speciální krevní-promytá transfuze. Tak i u chronické ztráty, kde se dá krev objednat a chvíli počkat. U akutní krevní ztráty je to jedno, ta ztráta ho bude ohrožovat na životě tak či tak, ale budou o tom vědět, tak se na anafylaktický šok připraví,a budou s ním počítat. Ona se dá přežít velká krevní ztráta i bez krve, ale krev přenáší kyslík, a ten je důležitý pro mozek, takže nedostatek červených krvinek se podepíše i na mozku. Stejně jako by se dusil. Lehká a přechodná zmatenost je to nejmenší. Takže tvé obavy jsou zbytečné, protože v případě podání akutní transfuse půjde synovi o život tak či tak. Chápeš? No náremek, či přívěšek by byl řešení.
 Lída, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:44:25)
To se tedy Gábino pleteš. Negativní reverz JE RELEVANTNÍ. Podle Úmluvy o ochraně lidských práv a biomedicíně nelze lékařský zákrok provést bez souhlasu zákonných zástupců (tedy rodičů) nebo soudu. Reverz tedy je platný a pokud se to lékaři nelíbí, může se obrátit na soud, který ho může zrušit. Tak to bylo i v případě , který řešil Ústavní soud. A ten rozhodl, že v té konkrétní situaci lze provést zákrok bez souhlasu rodičů. V žádném případě to není rozhodnutí obecné, že tedy každý lékař v jakémkoliv případě může jednat proti vůli rodičů.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 0:04:14)
V případě akutního ohrožení života a o tom je řeč, negativní revers rodičů u nezletilého neplatí, dokonce nepotřebuji ani jejich pozitivní revers. Nebo si myslíš , že v takovém případě je čas plně prodiskutovat téma, vysvětlit všechny pro a proti a probírat jednotlivé možnosti a léčebné výkony?
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 0:06:27)
Nějak mi to ulítlo.
V takovém případě hájím zájmy dítěte a ne zájmy rodičů. Když je čas se vykecávat u soudu, tak potom platí, to co jsi napsala.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 10:04:49)
Když je něco centrálně řešené, je to špatné. Musíte nosit přívěšek, už vidím, jak se na to lidí tváří. Kařdý přece pozná na první pohled, že jsem nemocný a to je diskriminace. Asi jako na červené čelenky v supermarketu pro menstruující ženy. To je stejné. Diabetici mají průkazku, epileptici také, hemofilici také, lidí s trombifilií taky, mohla bych pokračovat do nekonečna. Myslím si, že s těmi transfuzemi se fakt zbytečně plašíš a masíruješ si koronárky. Jak jsem ti psala, když bude potřebovat akutní transfuzi, stejně mu pujde o život, tak je to skoro jedno. Navíc, už máte ten deficit potvrzený? Navíc se píše, že může vzniknout alergická reakce. To neznamená , že vznikne. V případě plánované TRF dostane čištěnou, když už při přijmu na to upozorníš. Dneska je taky jiná doba, díky AIDS, Hepatitídě C, málo dárců. TRF se nepodává jaksi automaticky, ale až pokles hemoglobinu pod 80 a hematokrit pod 0,2 , pokud nejsou vyjádřeny anemické syndromy. To je ztráta skoro poloviny cirkulující krve. Samozřejmě jde o to, jestli je ztráta akutní-to se tělo nepřizpůsobí, nebo pomalá, to má kompensační mechanismy.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:17:49)
Napsala jsem, že většina je věřících........., ne všichni, že jsou věřící nějací divný, to jste řekli vy, ne já. Já jsem jenom řekla, že některé myšlenkové pochody ateista prostě nepochopí. To nejde. Pro mě například věčnost je pojem, kterému nerozumím. Umřu a je to. Zbyde hromádka popela. Takže nebudu umírat s tím, že mě čeká něco lepšího, že dojdu smíření. Nerozumím, ale neodsuzuji. Pokud mi někdo náboženství necpe okatě na talíř. Znám plno věřících lidí, kteří nepindají a okolí to o nich ani neví, prostě tak žijí.
Když si přečtu články "militantních domácích rodiček" tak většina je opravdu věřící. Nehážu všechny věřící do jednoho pytle. Viz Johanka, viz maminka v diskuzy co chce...che...chce.. a vezme si i půjčku na porod doma. Nakonec sehnala přes farnost porod doma v Německu, kde bude do porodu vést domácnost a vařit, zato tam může zdarma bydlet. Bylo to nedávno.
Neznám nikoho, kdo by dělal zadarmo, ale když se nebude o domácích porodech mluvit, tak nikdo nebude žádat domů PA, takže je to reklama. A mediální masáž.
A navíc, někdo to už tady psal. Ale vyhovovalo mi prostředí porodnice, protože někdo uklidil, vypral, postaral se o kluka, a světe div se, byla jsem ráda, že si ho na noc odnesli a já se mohla vyspat. Že jsem 7 dní nemusela dělat nic, jen ležet a popocházet, jídlo mi bylo přineseno, kluk nakonec každé 3 hodiny taky, neboť byl jak citronek-takže se svítil, kdosi ustlal postel.Po 2 dnech mi ho dali na pokoj a večer odnesli a já fakt byla ráda, břicho pěkně bolelo. Takže jsem byla nakonec ráda, že musel na fototerapii. Doufám, že mi teď někdo řekne, že kdybych rodila doma, takže nezežlout. Blbost, zežlout, po eklampsii matky je většina dětí žlutá. Že jsem přišla domů odpočatá, relativně v plné síle a doma byl pořádek a já jsem nemusela uklízet a likvidovat pohromu po porodu. Nebo snad při porodu doma neodteče voda a není tam krev? Že mi v porodnici ukázali jak s dítětem zacházet, jak koupat, krmit, odstříkávat, přebalovat,..... Doufám, že se to na mě sesype, takové ty řeči, že jsem matka tyran, přišla jsem o první minuty dny s novorozencem, psychycké trauma na celý život, ostrá světla na operačním sále... Pravda, hned jim to tam počural a pěkně obloukem ,asi vyjádřil svůj názor na svět. Že se na to může pěkne v...... A stejně si nemyslím, že jsem špatná máma, že mé dítě je psychicky traumatizovaný chudáček. Mám ho stejně ráda, jako mají rády své děti ostatní matky.
Já sem prostě dítě civilizace, miluji auto, pračku, myčku, sušičku, papírové pleny, porod s epidurálem v porodnici, mobilní telefon, NET,........prostě všechny vymoženosti civilizace, a nedovedu si bez nich život představit.
Na závěr: Porody doma neodsuzuji, jen nechápu proč některé chtějí doma rodit, ale to už jsem psala na začátku. Jen bych strašně nerada jako doktor RZP nějakého novorozence doma křísila.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:36:18)
...někdo to už tady psal. Ale nevyhovovalo mi prostředí porodnice, protože někdo mě ráno vzbudil kvůli měření teploty, převlíkání postele, vizitě,... protože po mně chtěli, abych kojila dítě po třech hodinách, ale když jsem se zeptala co mám teda dělat, když mezitim brečí hlady, stříkli mu do pusy glukózu.

Záleží co člověk vyzdvihne.

 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:46:40)
Vždyť říkám, matka tyran. Já jsem nekojila a každé 3 hodiny doslat syn flašku. Dejte mě do koše a potápějte do Vltavy. jak se v nemocnici naučil, tak konal i doma. Jo a dudlík měl taky od začátku.
Jak jste říkala, že jste osprchovala sebe a vanu. To jste rodial do vody? Já jsem asi cimprlich, ale trošku se mi příčí pomyšlení, že se koupu ve své plodové vodě a krvi. Presně, každému vyhovuje něco jiného.

Některým dětem stačí sluníčko, jiné zase potřebují zářič, záleží na stupni ikteru. A malé děti nesmějí na přímé slunce, takže předpokládám že na sluníčko za sklo.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:59:56)
Mně moje krev ani plodová voda nevadí - koneckonců obojí pocházelo z mých útrob, stejně jako dítě. A hned po porodu jsem se osprchovala, což nevím, jestli je v porodnici možné. Zato vím, že i v některých porodnicích je možné porodit do vody, takže asi nejsem jediná, která se neštítí svojí krve.
Na sluníčko za sklo, ano, takhle to paní doktorka říkala. A že malé děti nesmějí na sluníčko, to je pro mě novinka, ten den sluníčko totiž svítilo a my jsme pak vyrazili na vycházku. Anička ve zdraví přežila. Ale už jsem se setkala s tím, že jsem svojí neznalostí vyvrátila pár mýtů.
Možná "díky" tomu, že mi nikdo neradil, je Anička zdravá jako řípa a dodnes ji kojím (18 měsíců).
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:08:04)
Malé děti do 3 let opravdu nesmějí na přímé slunce. To není mýtus , to je fakt. Naše generace má pěkně zaděláno na maligní malanom, tak proč zadělávat i našim dětem. A když dítko na slunce, tak s vysokým ochraným faktorem+ barierová ochrana krému. Zavítej na diskusy o ekzému. Nenech si radit a nezajímej se o budoucí zdraví dítěte, je pravda, že když naše děti třeba MM onemocní, mi už tady nebudeme, tak nám to může být jedno.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:17:11)
Já jsem coby malé dítě trávila většinu času venku. Buď v kočárku pod stromem, nebo pak už jako batole jsem běhala od jara do podzimu po zahradě. Prý cca od 1,5 roku. Je mi skoro 40 let a jsem zdravá jako řípa. Akorát mám mizerné zuby, ale to asi od toho sluníčka nebude.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:21:15)
Srandičky, sradičky..........
Na zuby by pomohl pořádný kartáček a správná metoda čištění.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:27:12)
Můj bývalej manžel si zuby v životě nečistil a nemá jedinej kaz. Já jsem je drbala i třikrát denně, a je mi to houby platný. I zubař uznal, že jsem v tom nevinně.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:28:48)
To je jako nekuřte,nekuřte, dostanete infart, rakovinu plic. Nejlepší je argument že dědeček kouřil do 90 a zemřel zdrav. Někdo dostane, někdo ne. Ale ta pravděpodobnost je větší a je to vědecky dokázáno. Ale to se tady neslyší rádo. Kdo má nejlepší plastickou chirurgii na světě? Australie. A proč ? Moc slunce, velká ozonová díra, dlouho, hodně melanomů. A u nás se taky zvětšila ozonová díra.
Ale to už jsme hodně daleko od porodů doma.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:36:49)
Společné je to, že okolo porodů je spousta mýtů. Jsou fakta, která jsou ověřená. A je toho spousta, co se vydává za "zaručené informace" a přitom je to nesmysl.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:40:27)
Jenže, Gábino, kolik takovýc omezení existuje? Kdby jich bylo pár, asi by to stálo za zvážení, ale jsou jich spousty, některá se vzájemně vylučují, pravděpodobnosti se sčítají a odčítají... a pokud máme za život stihnout i něco jinýho než bilancování rizik, budeme si muset počkat, co nás kde zastihne nebo nezastihne. Alespoň já chci dělat i jiný věci :-)

Ber to takhle - vystudovala jsem učitelství pro alternativní školy. Co je pro mě nějakej melanom, proti mrzačení dětí "jedině správnou výchovou" ve škole? Manžel je botanik - ekolog. Víš čim všim nás ohrožují invazní druhy rostlin? (Já to dosud nepochopila :-).) Muj otec je řidič autobusu - to bys neřekla, kolik nebezpečí na nás číhá denně na silnicích - i v MHD! Atd. atd. atd...
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:53:12)
Ale jo uznávám půjdu po ulici, spadne na mě větev a zabije mě. To se opravdu stalo. Pojedu autem někdo to do mě napálí a konec. Terosristi něco odpálí a já tam budu. To neovlivním. Ale nekouřím, protože nechci dostat infart, nebo nádor plic, nepálím se na slunci ( ale jezdím k moři), jím střídmě- snad i zdravě, jednak už jsem zhubla 20 kg, jednak nemíním mít vysoký krevní tlak a cukrovku na stáří. Chodím na gyndu na preventivní prohlídky. Chápeš? To jsou věci, které ovlivnit můžu, alespoň z části. Stejně jako u mého dítěte. Má geneticky podmíněný vznik obezity, cukrovky, vysokého tlaku. Stejně jako já. To je dokázáno. Takže naším úkolem je dostat tyto civilizační nemoci co nejpozději. Ne cukrovku ve 40 a na inzulínu, ale v 70 a na dietě. No toho věku se asi nedožiju. Podle celosvětové statistiky se anesteziologové dožívají v průměru 66 let. No tak mě teď napadlo, že si ani penze moc neužiju. Prostě prevence, což je v naší republice pojem neznámí. Preventivně si alespoň jednou v roce změřit tlak, 2x ročně k zubaři 1x ročně gynda......atd. Ono u nás zatím není moc v kursu dbát o svoje zdraví, na výši pojistného se to neodrazí, tak co. Třeba kouříš? Budeš mít vyšší pojistku, protože tě nějaká civilizační nemoc postihne.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 0:24:17)
Však já v podstatě souhlasim.

Jen to mam v hlavě trošku jinak zhierarchizovaný - nekouřim, protože mi to nechutná, nepřejídam se, jsem štíhlá a dopřávam si dostatek pohybu, protože se tak cítim dobře... Nicméně v rodině máme nekompromisně leukémii. Nevim, co by se proti ní dalo dělat, ale než si ubírat čas tim, že budu vyvíjet strategie jak se jí vyhnout, radši ho využiju k něčemu, co mě může naplňovat :-) Což mi připomíná, že bych měla jít spát. :-) Dobrou...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 0:34:36)
Já taky nekouřím, i když jsem se to snažila někdy v 17 letech naučit, ale brzy jsem musela uznat, že na to asi nemám talent.
Taky se snažím žít zdravě, ale moc to zas neprožívám. Dneska jsme měli švestkový knedlíky. Nezdravé, leč chutné.
K moři jezdíme taky (teď i s Aničkou), ale taky se tam nesmažíme.
Prostě se snažíme dělat věci rozumně a s mírou. Nenechám 1,5 roční dítě za poledne u moře na pláži na přímém slunci, ale taky ho nebudu držet celé léto zavřené v temné komoře.
Asi tak.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:42:53)
Gabino,
ja jsem za svuj porod doma nic neplatila, mela jsem statni PA. Jinak ale hodne zen si plati soukromou, jelikoz se nechteji dohadovat s doktorama. Ja mela to stesti, ze v te dobe tady fungoval tym PA, ktere delaly jen porody doma (jediny ve statnim zdravotnictvi v cele VB).
A ty ceny PA v Cechach se porad nevyrovnaji uplatkum, ktere maminy strkaji doktorum do kapes, jenom aby s nima slusne zachazeli :o(. Teda co jsem slysela, ja jsem uplatila jen jednoho doktora v Neratovicich za to, ze mi udelal UZ (chtela jsem vedet pohlavi). Tenkrat mi rekl, ze mu muzu dat 500Kc bez uctenky, nebo vic a vyda mi uctenku. No uctenku bych si mohla dat leda tak za sklo, tak jsem vysolila petikilo a sla domu s tim, ze se teda kona ta holcicka a nebudeme muset darovat ty tasky ruzoveho obleceni, ktere manzel v euforii nakoupil (tady mi rekli holka na 70%).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:18:30)
Tak naše děti už mají zaděláno.
Zcela jistě jsem je brala na slunce už od miminek. Do tří let to je zaim celý jejich život.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 21:23:05)
Gábino, ty své deti nevodis na slunce bez kremu? Nikdy? To se ale prohnes, co? A nemaji ekzem z toho kremu? :-)))) Nezer to tolik, vse je dobre korigovat selskym rozumem.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:39:32)
Já jsem si po porodu uklidila sama. Tj. vzala jsem sprchu, a jak jsem stála ve vaně, tak jsem ji osprchovala. Nevadilo mi to, jsem zvyklá dělat to vždycky po koupání.
Po porodu jsem byla naprosto fit, ani se mi nechtělo spát, byla jsem v euforii, brečela jsem a smála jsem se a oňuňávala jsem holčičku. Pak jsem si ji připlácla na břicho, přetáhla jsem přes nás noční košili, vlezla jsem si do postele a přikryla nás peřinou. A pořád jsem se na ni jak u vytržení koukala a hladila ji. Ona spala, já ne. Chtěla jsem si povídat, chtělo se mi lítat. Novopečený otec mžoural a během řeči usínal. Chudák, on neměl ten hormonový koktejl jako já.
Ráno jsem se probudila ve své posteli, pod svojí peřinou. Probudila jsem se, tj. nikdo mě nebudil na vizitu. Udělala jsem si snídani (pořád jsem byla fit) a jeli jsme k dětské doktorce. Anička měla žloutenku (mívají ji i děti, narozené doma). Paní doktorka řekla, abych ji dávala na sluníčko.
A bylo to.

Je mi opravdu úplně jedno, kdo a kde rodí. Je fajn, pokud někomu vyhovuje rodit v porodnici. Ať tam tedy jde, ale ať nehlásá, že to je jediná správná volba.
Já taky nikoho nenutím, aby rodil doma. A neříkám "jéžiš, vy jste nezodpovědná, vy chcete jít porodit do nemocnice, co když vás tam přejede ožralej doktor?!".

Jano, já mám energie fůru. Ale hodila by se na něco jiného, užitečnějšího. Ale zas se na mě obracejí maminky, které o porodu doma uvažují a děkují, že "šířím osvětu". Tak se snažím :-).
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 22:53:12)
Milado, ty jsi těmi alergiemi fakt postižená O-:))))))))))))))) ( v dobrým )
Ale píšeš AMBULANTNÍ POROD. Rozdíl mezi porodem doma.
V tom co píšeš máš pravdu, ale upřímě jsem se zasmála, vzhledem k tomu, že se známe s dikuse o ekzému. A děláš užitečnou osvětu pro matky s atopickými dětmi, tak víš o čem píšeš. V Motole kdo potřeboval dosta pro dítě Hypoalergenní BEBU-automaticky. Jiné mléko neměli. Rok 2000.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:14:35)
Celkem se bavím, aspoň mi utíká čas ve službe.
Jen by mě zajímalo, proč se tolik keců nenapíše okolo operace slepého střeva, mandlí,..taky jste v nemocnici a koukají na vás jiní. Nebo okolo plození potomka, to je přece taky zážitek O:))
Úplně největší sranda je, že článek byl jen jako pozvánka na akci.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:20:38)
Podle mého název "nemocnice" pochází od slova "nemoc". A já se nebráním v případě nemoci do té nemocnice jít. Takže pokud budu mít zánět slepého střeva nebo komplikované těhotenství, pošupajdím tam a ráda.
Porod stejně jako plození za nemoc nepovažuju.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(8.10.2004 20:46:28)
Já také porod za nemoc nepovažuji a doktorů se bojím už od dětství,takže až budu na jaře rodit ,tak jedině doma a s manželem.
Nechci aby mě někdo cizí viděl.Snad jsou ty rizika komplikací opravdu tak nepatrné,jak jsem vyčetla z různých diskuzí,že by se mi nemohlo nic stát a miminku taky ne.Ale strach z porodu mám.Větší strach mám ale z bílých pláštů a z prostředí nemocnice a ty hrůzy,co jsem četla:nástřih /bojim/,klystýr /fuj/ a léky -oxytocin atd.
Mějte se všichni fajn a nebojte se jako já.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(10.10.2004 21:10:38)
Lenko,
znám opravdu hodně domarodek a žádná neuvažuje jako ty. Všechny jsou rozumné a soudné. Všechny umějí používat informace, které získají. No a rozumný člověk pozná, že ti nejde o nic jiného, než o provokaci. Kdybych jen měla spočítat, kolik duševních zaostalců "splodilo" podobný blábol třeba pod mým jménem...nějak se některým odpůrcům přirozeného porodu nedostává odvahy stát si za svým názorem, tak si holt vypůjčí cizí jméno.

Janko,
víš, při porodu té krve zas tolik není - necáká po zdech ani se nevpíjí do koberce. Je jí drobet a buď se spláchne do vany nebo se vsákne do podložky, kterou má rodička pod sebou. Jak prosté.


 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 23:19:45)
Jo a v RZP TRF nedostane ( to dělají ve filmu ), není tam lednice ( poměrně přísná pravidla skladování), zkouška kompatibility taky něco trvá, a navíc TRF má velmi krátkou dobu použitelnosti, takže s největší pravděpodobností by se vylila a to je škoda. Navíc jsou poměrně přísná pravidla podávání. Takže jako ve filmu, podejte 3x nulku. To opavdu nehrozí.
 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 1:04:07)
Milado, souhlasím s tebou...když bude víc maminek spokojeno v porodnicích, bude jich tam také víc spokojeně rodit.

Já jsem nerodila v Čechách a tak když tady čtu některé zážitky, musím říct, že mé zkušenosti jsou trochu jiné.
Rodila jsem v obyčejné nemocnici, ale ležela jsem celou dobu porodní na jednom lůžku, v pokoji, kde jsem byla jenom já a koho jsem tam chtěla mít s sebou. Když se malý narodil, šoupli mě do pokoje jiného, miminko jsem si tam odvezla s sebou na kolečkovém křesle. Půjčila jsem jim ho jenom asi na deset minut, aby ho mohli umýt.
Domů jsem šla dvanáct hodin po porodu, mohla jsem sice ještě dvanáct zůstat, ale já chtěla domů.

Všechno probíhalo v pohodě, bez stresů, moje rodina byla se mnou...takže jsem si vlastně jako doma připadala.
 Leni 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 7:37:44)
Alice, já s Tebou souhlasím. Možná jsme měli štěstí. Já rodila v české nemocnici, v Ústí nad Labem, taky jsem byla po celou dobu porodu na jednom pokoji (v jednom boxu) spolu s manželem, po porodu mi mimčo vzali na nezbytné procedury (cca 5-10 minut) a poté mě spolu s malým v naručí odvezli na můj pokoj. Rodila jsem v 15.hod a v 17.hod už malého na pokoji vítali babi s dědou (což dlouho nemohli pochopit). Pomalu se chystám znovu rodit a pokud vše půjde dobře, tak bych ráda opět v již osvědčené porodnici.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Business 

(13.9.2004 9:51:57)
No, že bych byla zrovna nadšená z toho, že mi dítě někdo hned po porodu odnese a pak mi ho i nadále bude nosit jen co tři hodiny... to asi fakt ne, ale každý jsme holt nějaký.
Rodila jsem v CAPu, takže takový kompromis mezi doma a v nemocnici (event. další dítě bych ráda přivedla na svět obdobně, ale nehodlám se stresovat možností, že bude v CAPu plno, s porodním domem to zatím zřejmě moc nadějné není, takže i varianta "doma" připadá v úvahu). Zřejmě jsem taky hrozná a nezodpovědná matka, protože nemám sebemenší chuť nechávat do sebe během porodu něco píchat, nehodlám se nechávat nikam přivazovat, ležet na zádech a tlačit dítě do kopce nějakému doktorovi do ksichtu, nemám zájem na tom, aby mne kdokoli bezdůvodně nastřihoval jen proto, že je to běžná praxe atd. atd. Ano, pokud se předpokládají komplikace, je lékařský porod OK, ale u normálního nekomplikovaného porodu nepotřebuju ani doktora, ani epidurál, ani oxytocin. Potřebuju klid a pohodu. Až mi ji nemocnice nabídnou, bude to zase o něčem jiném. Zatím mi nabízí řezničinu, na kterou nejsem zvědavá.
Btw. CAP a Bulovka - porod OK, pobyt na novorozeneckém celkem taky - např. mne hrozně potěšili, že se děti váží 1x denně a ne před a po každém kojení, což je dle mého názoru zbytečný opruz, ale:
- že by mne tam někdo něco NAUČIL, to fakt ne...
- buzení v šest uklízečkou považuju za dost nešťastný způsob, jak začít den
- houby a luštěniny nepovažuju za nejideálnější stravu matky po porodu
Jinak pohoda. :o)

 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Business 

(12.9.2004 21:58:57)
Věro, představ si, že i já miluju své děti, i když to třeba nejsi schopná pochopit. Nerodila jsem doma kvůli svému pohodlíčku (a není náááhodou pohodlnější lehnout si, nechat si píchnout epidurál a vyčkat, až ze mně někdo vymačká dítě?). Taky patříš zřejmě mezi lidi, kteří necítí potřebu ptát se na něčí důvody, protože oni je znají přeci líp.
Ale jo, proč ne. Dělá to ovšem obrázek o tobě, nikoliv o matkách, které rodí doma. Už jsem to dneska jednou psala. Jakož i důvody, kvůli kterým jsem se rozhodla porodit doma. Ale přeci to nebudeš číst, viď.
 *Aida* 


Proc jsem rodila doma 

(13.9.2004 0:49:58)
Tak tady je ten prispevek pro Mitchi :o).
Po svem prvnim porodu jsem se rozhodla, ze podruhe to proste bude jinak. Muj prvni porod byl dlouhy a doktori zacali do vseho stourat, injekce toho a tamtoho, epidural, ktery nezabral, ale privodil jine problemy...oxitocin, bezvedomi, dite nema puls...sal...jeste maminko zkusime podtlakem, kdyz uz jste plne otevrena a tlacite pres dve hodiny...hmmm tak teda cisar. Dite v bezvedomi, nastesti se probral, spusta dalsich drobnych komlikaci, ale hlavne ze jsme zivi a zdravi (no s tim zdravim jsem se trosku predbehla, syn ma "special needs", tedy potrebuje specialni peci, coz uzivam radeji nez vyrok postizeni).
A tak jsem studovala, co se dalo a kdyz jsem otehotnela, zavolala jsem PA (znala jsem ji uz predtim a taky jsem znala kolem 10 deti, kterym pomohla na svet). Nechtela jsem chodit k obvodacce (tady bezny postup pri otehotneni), jelikoz ta by mi rekla, at si necham zdat, ze jsem po cisari. Tehotenstvi bylo v pohode (teda az na ty nevolnosti a krvaceni uplne na zacatku), kolem 20 tydne je tady bezny pohovor s konzultantem v nemocnici, na ktery jsem nesla (nevim, co by mi rekl noveho, krome premlouvani k porodu v nemocnici). Kdyz jsem pak ve 36 tydnu zpanikarila (bricho odpovidalo rozmery 32tt) a domahala se v nemocnici UZ, tak si najednou nekdo povsiml, ze vlastne nespadam pod zadneho konzultanta! UZ prokazal vse v poradku (teda kde tam to dite mate, je ho peknej kousek), ovsem nemocnice spustila natlaky na mou PA, abych se dostavila na "konzultaci", coz jsem s klidem "anglicana" odmitla. Tou dobou jsem trochu zapochybovala a zacala zjistovat, jak by to bylo v nemocnici (mela jsem jistotu pritomnosti sve PA at uz doma ci v nemocnici). Po zjisteni, ze mi do ruky preventivne napichnou kanylu, budu nepretrzite privazana k monitoru a budu mit 8 hodin na porod, z toho 1 hodinu na 2 dobu porodni, jsem usoudila, ze tak bych stejne v zivote neporodila. Byla jsem rozhodnuta, ze pokud bych z nejakeho duvodu musela zacit rodit v nemocnici, jdu radsi hned na cisare.
Porodila jsem doma, hodne rychle, ani ten bazen jsme nerozlozili, natoz ze bychom ho stihli naplnit vodou.
Starsi syn byl u znamych, coz by byl i kdybych jela do nemocnice. Manzel byl hodne proti porodu doma, take privital nasi PA slovy: "Ja ji rikal, at jede do te ******* nemocnice!". Uklidnil se ovsem celkem okamzite, kdyz videl, jak nam to spolu krasne jde. Ani jsem ho moc nepotrebovala, narozdil od nemocnice.
Ke konci dorazila jeste druha PA. Byla jsem alespon ve vane, porodila jsem vedle vany. Pri porodu jsem zaspinila asi tri podlozky (takove ty jednorazove jako na prebalovani). Po porodu jsem si zase vlezla do vany i s malou, snura stale neprestrizena. Az asi po pul hodine, kdy se prestrihla snura a odesla placenta, byl nejaky ten neporadek, ale vodu jsme hned vypustili (placentu na nekolikaty pokus vylovili :o)) a ja si lebedila v nove vode, zatimco v kuchyni se mala merila a oblekala a probihalo nejake to vysetreni.
Uplne nejlepsi bylo, ze pak jsme si sedli v kuchyni a probrali cely porod (a ja sedela bez problemu) a pak me odvedli nahoru do moji postele. Oproti nemocnici jsem nemusela delat vubec nic, ani malou zvednout, vsechno obstaral manzel. Asi 5 dnu jsem si jen tak lebedila a nechala se obsluhovat (znami se stridali ve vareni), dum prezil i bezvelkeho uklidu. (Rozumej, byla jsem schpona normalne fungovat, ovsem chtela jsem si to uzit). Kdybych byla v nemocnici, tak tu stejne nikdo neuklidil, pochybuju, ze by na to manzel mel cas mezi pendlovanim z nemocnice domu a hlidanim starsiho syna. Nekomu opravdu vyhovuje dat dite sestrickam (a ja bych to byvala po cisari taky ocenila, mela jsem maleho u sebe od zacatku a starej se), ale ja byla rada, ze jediny dva lidi, kteri se na ni chodi koukat, jsou moje PA.
Jestli bude nejake priste (mrk mrk), tak urcite zase doma. Pokud bude vsechno v poradku samozrejme.
Jedna moje znama (prvni dite cisar, druhe dite kleste, treti a ctvrte doma) mi kdysi rekla, ze porod doma je mnohem lepsi, klidnejsi a dustojnejsi nez porod v nemocnici. Ja tenkrat nemela deti a tukala jsem si na hlavu. Tohle bylo po jejim tretim porodu, od ktereho ji vsichni zrazovali. Po letech jsem ji pak byla vdecna za slova podpory.
PS: Na tom UZ v Neratovicich mi pan Dr detailne licil, jaka je blbost rodit ve vode, nejlepe pry na porodnim stole a nastrih je bezpodminecne nutny a po cisari se to sice muze zkusit, ale stejne to skonci dalsim cisarem. Vim, ze spousta zen ma s nimi dobre zkusenosti, mozna jsem zrovna narazila.
 *Aida* 


Re: Proc jsem rodila doma 

(13.9.2004 0:53:58)
Jetse jsem zapomnela dodat, ze jsem verici, praktikujici muslimka. Uz se tesim na komentare :o))))))))).
 Sylva 
  • 

Re: Re: Proc jsem rodila doma 

(13.9.2004 1:04:19)
Já to vím, vlastně jsem taky věřící - jsem to obilí, co se z něj dělá kaše. Pohanka, cha cha. Tatínka máme buddhistu teoretika. Jsem zvědavá, co nám vyroste z dětí.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Proc jsem rodila doma 

(13.9.2004 10:17:57)
Proč by se na vás mělo něco sesypat, je to vaše věc, pokud s tím nikoho neotravuje a nenutíte mu svoje náboženství jako jedné správné? Mě třeba vadí Jehovisti jedině tehdy, když zvoní u domu a hlásají pravdu a jen tak se nedají odbít. Jinak ať si každý praktikuje co chce.
 janap 


statistika 

(17.9.2004 9:54:18)
kdyz jsme u te statistiky, rada bych si zde vytvorila jednu mou vlastni, budete-li mi napomocny/napomocni.

Chtela bych vas pozadat, zdali byste se "nepriznali" :-), kdo jste ze zdravotnictvi a nenapsali, jak jste rodily vy, nebo vase zeny - u panu, a proc. jen pro ilustraci.
a, prosim, kvuli objektivite, abyste vypsali vsechna plus a minus, ktere to melo, pripadne vsechna pro a proti do budoucna.
diky, janap
 Gábina 
  • 

Re: statistika 

(20.9.2004 7:28:03)
Jaké jsou 3 stupně lži ?
Lež, sprostá lež a statistika!

U porodů doma asi doopravdy nenastane moc komplikací, protože při náznaku komplikací je rodička odlifrována do oné proklínané a nenáviděné porodnice, k těm tupým doktorům, kteří nic neumějí. A tupče pomoz.

Ale vážně.
Už jsem to psala výše. Jestli je popisováno X% komplikací u porodu , tak těch X% komplikací jednou nastane.

Jinak jsem MUDr., anesteziolog, rodila jsem v porodnici-Motol, byla jsem maximálně spokojená, známého, ani známou porodní asistentku nemám. Prostě jsem zazvonila u dveří a řekla , že jdu rodit. A hned od dveří jsem hlásila, že chci epidurál. Já se zato fakt nestydím. A pro úplnost. V USA a Australii jsou porody hodně lékařské, ta která nechce epidurál je považována za podivínku. Ale uznávám, že ty země jsou daleko.
 kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. 
  • 

Re: Re: statistika 

(20.9.2004 9:18:35)
Prečítaj si Matka zemně od Michela Odenta . Napísal už niekoľko kníh o tom aký má na matku a dieťa vplyv zasahovanie do prirodzeného chodu pôrodu. Prirodzený - ničím nerušený a spontánny. Tam nepatria ani mechanické zásahy ani žiadne látky chemické. M. Odent sa už roky zaoberá sledovaním dopadu akýchkoľvek zásahov do pôrodu. Prečítaj si čo píše. Zistil," že miera zločinnosti koreluje s mierou zásahov do pôrodu." Proste príčina a následok. Drogy počas pôrodu súvisia s drogami v puberte. Drastické manipulovanie s miminkom počas pôrodu súvisí s jeho neschopnosťou mať sa rád a mať rád druhých - agresivita, násilnické sklony,sebevraždy,autizmus poruchy vedomia, anorexia, atď atď. V tejto knihe je aj odkaz na stránky kde sa dajú tieto štatistiky nájsť . Je to databanka výzkumného ústavu Primal Health Research www.birthworks.org/primalhealth .
Píšeš , "že tie zeme sú ďaleko", ale v čom ??? Kriminalita, drogy, násilie, sexuálna promiskuita.
No poviem ti ,o to by som veru nestála.
Mimochodom, M. Odent v 50. rokoch promoval ako chirurg a dnes je svetoznámy porodník .
To len aby som ušetrila energiu tým , ktorí by sa báli že Odent nemá s medicínou nič spoločného a tak jeho knihy nemôžu byť pravdivé.
 Sylvie 


Re: Re: statistika 

(20.9.2004 9:23:39)
Ajajaj :o) Nevím, čím to je, ale jakmile v diskuzi o porodech doma čtu, o proklínaných a nenáviděných porodnicích či tupých doktorech, kteří nic neumí, zjišťuju, že to psal nějaký zastánce porodnic ;o)

S několika domarodkami se přes e-maily znám, na netu sleduju diskuze... ale nevzpomínám si, že bych podobnou stupiditu od nějaké z nich slyšela. Uživatelkám podobných silných slov by neuškodilo, kdyby se trošku procvičovaly v toleranci. Za prvé k porodu doma vedou ženy různé důvody. A za druhé i když jedním z důvodů někdy může být i názorová neshoda s postupy, které se v místní porodnici používají, tak přece to, že mám na nějakou (jakoukoli) věc jiný názor než někdo druhý, ještě neznamená, že toho druhého musím nenávidět nebo považovat za totálního blbce.

Ke statistikám komplikací - ano Gábino, správně píšeš, že při náznaku komplikací se žena převáží do nemocnice. Tam buď ke komplikaci dojde nebo taky nedojde a porod proběhne i nadále v pořádku. Ale i když ke komplikacím dojde, do studií se taková komplikace zapisuje jako komplikace porodu domácího ;o) A abych předešla další poznámce, porovnávají se mezi sebou skupiny žen vzájemně porovnatelných, tzn. že i v nemocnicích se pro účely studie sledují ženy, které by mohly rodit doma, kdyby chtěly.

Jinak ty tři stupně lži jsou dobrý ;o) Akorát by mě zajímala jedna věc - dokázala bys to samé říct v diskuzi i porodníkovi, který by proti porodům argumentoval nízkou perinatální úmrtností (tedy - statistikou)? :oD


S.

PS: Oficiální doporučení Světové zdravotnické organizace ohledně porodu doma zní:
"Kde by tedy měla žena rodit? Můžeme bezpečně říci, že žena by si měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně, a na takové periferní úrovni, kde je dostupná náležitá péče (FIGO 1992). U těhotných žen s nízkým rizikem to může být doma, na malé porodnické klinice nebo v porodním centru ve městě, a možná i na porodnickém oddělení větší nemocnice. Musí to však být místo, kde bude veškerá pozornost a péče soustředěna na její potřeby a bezpečí, a které bude co nejblíže jejímu domovu a kultuře. Jestliže se má porod uskutečnit doma nebo v malém periferním porodním centru, měl by být v rámci příprav na porod sestaven plán pro případné převezení do řádně vybaveného zařízení."
(Celý text stati o výběru místa porodu je tady

 gábina 
  • 

Re: Re: Re: statistika 

(20.9.2004 10:49:03)
Drahá Sylvie,
přečti si diskuzy od začátku a pořádně, jedna z matek nazývá doktory tupci, kteří papouškují........bla, bla,bla

Ad 2. je mi líto, ale bohužel z mého dítěte bude tedy postižený chudák, narkoman, asociál a tak. Omlouvám se splolečnosti, že jsem jí tak zatížila do budoucna, o další prapodivnou existenci Tušit to dřív, rodím v Boubínském pralese, daleko od civilizace. Už to tu někdo taky napsal, že záleží hodně na psychické pohodě matky. Já ji měla s epidurálem.
A odpovídala jsem na dotaz, aby každá zveřejnila jak, kde rodila a jak byla spokojená.

A že jsem doktor tupec, za to se vůbec nestydím, to je názor jiných. Já vykonávám své povolání dobře,a nemám se za co stydět, a jsem hrdá na to co dělám. Ono naše oddělení je tak trochu poslední štace, když už pacientovi selhávají životní funkce,lepší péči už nikde nedostane, tam se s alternativní medicínou moc dělat nedá.Znovu říkám, dělám to ráda, dobře a baví mě to.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: statistika 

(20.9.2004 11:04:23)
Závěrem musím říct, že tato debata je konstruktivní asi tak, jako když se ve sněmovně dohadují o státním rozpočtu, nikdo neustoupí ani o píď a nepřizná, že ta druhá skupina má taky částečnou pravdu. jen postrádám příspěvky autorky pozvánky na akci , Johanky, i když byla přímo dotázaná, odpovídali jiní, a ne na dotaz, ale mleli vodu okolo, pardon, teda kromě jedné maminky.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(20.9.2004 12:26:24)
Gábino, jak to myslíš - neustoupí ani o píď? Nepochopila jsem v čem. Že komplikace u porodu mohou nastat, to tu přeci nikdo z domarodek nezpochybňuje. Naopak, ty české volají po stejném odborném zajištění u porodu, jako bývá v zahraničí ;o) Že porod doma není pro každého, to přeci taky samy říkají.

A že se neozvala JOhanka. NO, asi se čtyřmi dětmi nemá čas vysedávat na Rodině ;o) Budiž ti útěchou, že kdyby sem pozvánku neposlala ona, poslal by ji někdo jiný, mně taky přišla od několika různých lidí.

Jinak Johanka o sobě a svému vztahu k porodu psala například:

Jak se rodí na koleji (porod doma v Německu)
Mé předporodní peripetie (porod doma v ČR)

S.

 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(20.9.2004 13:12:28)
O porodech Johanky jsem četla, ale nevím , proč odpovídáte za ní, že má práci s dětma, nebo je to váš další pseudonym_ pochybuji.Na přímý dotaz na někoho se sesype hejno odpovědí a diskuse o ničem.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: statistika 

(20.9.2004 13:48:13)
Gábino, je to cca půl rok co jsem Johanku upozorňovala na jeden příspěvek na Rodině, tak mi odpověděla v tom smyslu, že nemá moc času sem chodit. Zdá se, že to platí stále, proto jsem to sem napsala. Upřímně řečeno, pokud se někdo po někom shání, a já vím kde je, nebo vím, že momentálně bude k nesehnání, tak na to dotyčného upozorním, aby zbytečně nečekal. Konečně, Johanka narozdíl od vás uvedla na sebe spojení, jak telefonické tak mejlové, takže kdo má zájem, může se s ní spojit. A kdo chce jenom porejpávat, nu... ať si klidně rejpe, že jo ;o)

Jinak že tahle diskuze k ničemu nevede - ale ne :o) Jistěže vede :o) Jenom si musíte uvědomit, že to, co se probírá tady veřejně, je jenom část toho, co se probírá celkem, tedy i soukromě přes mejlíky... ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: statistika 

(20.9.2004 12:16:06)
Gábino, otevřela jsem si všechny příspěvky pod článkem, projela je vyhledáváním a je mi líto - jediný, kdo tu hází tupci, jsi ty :o(

Nicméně jedna mamina (fakt netuším,jestli rodila doma nebo ne, z příspěvku jsem to nepoznala) napsala:

"V zahraničí mají ženy možnost si vybrat, jakou péči si vyberou a zde některé české pipinky stále papouškují omezené názory některých doktorů."

Tohle jsi měla na mysli? Pokud ano, tak nemyslíš, že mezi tupcem lékařem a lékařem s omezenými názory je rozdíl? Hmmm, o lékaři, který byl u mého poprvé, bych s klidem řekla, že měl omezené názory - omezené tím, že měl zkušenost JENOM s tzv. lékařským vedením porodu. Píchnout vodu, napojit na monitor, frknout dolsin a na stole čekat na porod :o( Po druhý jsem rodila v porodnici, jejíž personál měl zkušenost jak s "klasickým", tak s "alternativním" vedením porodu a věř mi - popovídat si s nimi o porodu byl sakra rozdíl. Nicméně - ačkoli názory onoho lékaře považuji za poněkud omezené, jeho bych v životě tupcem nenazvala a ani kvůli tomu nenávidím nemocnice ;o)

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: statistika 

(20.9.2004 21:43:34)
Já jsem v té "proklínané a nenáviděné" porodnici už párkrát byla. Jednou před porodem na vyšetření (chtěla jsem se ubezpečit, že je opravdu všechno v pořádku). Byl tam (dle mého názoru) rozumný doktor, jedna milá a jedna protivná sestřička. Pak jsme byly coby členky HAMu a duly za staniční sestrou. Ta byla VELMI milá a ochotná. Troufám si říct, že jsme si hodně rozuměly. Také za primářem jsme byly. I ten byl velmi vstřícný. Ještě jsem vlastně povídala v rozhlase s Johankou a jedním porodníkem též z místní porodnice. I on mi byl sympatický a souhlasila jsem téměř se vším, co říkal.
A kde mám jistotu, že u mého porodu bude jeden z nich?
Už jsem psala fakt hodněkrát, že nemám nic proti doktorům. Nemám nic ani proti zedníkům, právníkům či prodavačkám.
A je mi úplně jedno, kdo kde rodí. Pokud byla Gábina spokojená v porodnici, je to fajn (OPRAVDU to nemyslím ironicky).
Jediné, o co mi (nám) jde - abychom měly v té porodnici i doma stejné podmínky. Aby porodit doma šlo v klidu, pohodě, bez stresu ze shánění dostupné PA. Abychom kvůli porodu doma nemusely studovat porodnickou literaturu.
 Jana CAM 


Re: statistika 

(20.9.2004 8:49:00)
Jano jsem zdravotník - vlastně pečuji o těhotné maminky. Pokud bych žila v Holandsku rodila bych doma. V naší zemi možnost volby není, takže jsem musela vzít zavděk porodnici, kde místo aby mě v přirozeném porodu podpořili, tak jsem si přirozený porod musela sama prosazovat. Nicméně jsem silná osobnost, takže jsem porodila nakonec po svém ve dřepu bez zásahů, tak jak mi to vyhovovalo. Kolegyně porodní as. se kterou pracovně spolupracuji, porodila před rokem (pro maminky v přátelské porodnici) ve Vrchlabí do vody, 4kg chlapečka bez poranění... Toť jsou naše porody do Vaší statistiky.

Myslím, že nezáleží jaké povolání žena má, ale to jak rodí je z 90% otázkou psychiky. S čím k tomu porodu sama jde..... Každá si neseme jinou minulost, zkušenosti a taky máme jiné představy. Z praxe co jsem si měla možnost všimnout, tak nejlépe rodí, sebevědomé silné ženy, které důvěřují samy sobě a svému tělu.
 Misa, 2roky 
  • 

Porod doma? Ano 

(17.9.2004 11:31:52)
Jsem pro porody doma se školenou asistentkou, jak je zvykem na západ od našich hranic. Není nad domácí prostředí, pochopení a klid, než mít kolem sebe hromadu lidí, které vidítě poprvé v životě. Někde jsem četla, že porod je hodně psychická záležitost. Kdybych rodila doma, tak bych měla dnes psychiku v pořádku. Měla jsem normální porod, ale prostě jsem neměla štěstí na lidi a tak se všechno zkomplikovalo.
 Janka,mimi 3týdny 
  • 

A co ta krev? 

(8.10.2004 20:53:35)
Když někdo rodí doma,kam zmizí všechna ta krev?Do kyblíku,do lavoru nebo na koberec?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.