| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Šikana ve škole, aneb jak to vidím já

 Celkem 96 názorů.
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Šikana 

(24.8.2004 12:01:18)
Šikana vě škole je něco tak nicotného, že se tím myslím nemá cenu zybývat, děti se pošťuchovaly odjakživa. Slovem šikana lze nazvat až například mlácení do krve na vojně a podobně. Pojďme řešit něco užitečného...
 kuk 
  • 

Re: Šikana 

(24.8.2004 12:38:04)
No prave, to co drive byla "vysada" vojny, se ted bohuzel deje na beznych zakladnich skolach a deticky se rozhodne pred svymi "starsimi kolegy" nenechaji zahanbit. A tech pripadu neni malo. Proto si myslim, že bylo dobre tento clanek zverejnit, ted v dobe pred zacatkem skoly.
 Manikínek 


Re: Šikana 

(6.9.2017 14:48:53)
Šikana ve školách je, i když spousta lidí před tímto problémem zavírá oči. Když jsem na jednom sezení řekla řediteli školy do očí, že je na jeho škole šikana, a to dost silná, nevěděla jsem, jestli ho raní mrtvice nebo zabije mě. Bral toto mé nařčení jako naprosto neopodstatněné, následně nechtěl ani žádné informace mezi čtyřma očima. Já jsem si také zažila období, kdy se mi dcera přiřítila ze školy pozdě, spocená, udýchaná. Trvalo to asi 14 dnů, neřekla mi nic. Tak jsem si počkala u školy, aby mě nebylo vidět a ejhle. Ze školy se vyřítila dcera, za ní poněkud korpulentní dívka, která začala mojí dcerou cloumat a křičet na ni, že jí bude sloužit a ať složí zbraně, čímž mínila, aby dcera vysypala obsah peněženky. Pak do dcery žduchala, až spadla na zem, děti v okolí jen koukaly, ale nic neudělaly. Předesílám, že to bylo přímo před okny školy. Tak jsem vyběhla z úkrytu, chytla jsem milé děvče, začala jsem s ním cloumat a nevybíravě jsem ji upozornila, že pokud se k mé dceři přiblíží na 5 metrů a blíže, bude atakována mnohem hůře. Najednou byla z výbojnice zbabělá holčička, brečící, abych nic neříkala mamce, že by dostala. Čekala jsem pozvání do školy, ale nic se nedělo. Některý z kantorů naši potyčku musel vidět, nebo děti musely zprávu po škole rozšířit. Kdybych sama nezasáhla, dívka by dále šikanovala slabší spolužačky a vedení školy by stále strkalo hlavu do písku. Bohužel tam šikana přetrvává. My jsme se odstěhovali, ale mám tam synovce a neteř, takže vím z pohovorů s nimi, že šikana vesele bují dál a rodiče se maximálně zmůžou na dopis řediteli. Synovec má velké psychické problémy, ale ty jsou přisuzovány všemu možnému, jen ne šikaně, kterou jsme já i moje dcera viděly na vlastní oči, když hoši z vyššího ročníku netušili, že jsme příbuzní.
 Olina 
  • 

Re: Šikana 

(24.8.2004 12:43:17)
Zažila jsem před 20 lety šikanu ve škole nesčetněkrát na vlastní kůži a i když mi krev nikdy netekla, trvalo mi dlouho, než jsem se s tím vyrovnala. A kdo jsi? Lenka Nová, tři dospívající dcery je příklad jména neregistrovaného uživatele.
Přístup lidí jako jsi ty dovoluje týrat slabší. Třeba tě to taky jednou potká.
 Misa3 


Re: Re: Šikana 

(24.8.2004 13:46:27)
Lenku bych radeji nekomentovala, spis chce okoli nadzvednout, a pak nam dokazat jak propadame emocim. No ma pravo rict svuj nazor, at je to kdokoliv,(take mam jiste pochyby zda jde o zenu).

K clanku, tak tedy nevim, ja prosla sikanou a rozhodne do tohoto psychotypu nepatrim. Byla jsem vzdy hubena, nikdy jsem si nic nenechala libit, byla jsem fyzicky pozdeji "jen" psychicky tyrana otcem a nikdy ze mne moje nazory nebo postoje nevymlatil. Je take pravda, ze v rodine byl dedecek, silny a moralne pevny clovek, ktery se s babickou od dvou let ujal me vychovy.

Nicmene kdykoliv mluvim s psychology, jsem zarazena mezi jedince poddajne a manipulativni, je se mnou podle toho jednano a v nekterych pripadech jsem odborniky zastrasovana. Nejak na podklade predstavy, ze kdyz jsem byla nucena poslouchat nasilneho otce, staci na mne trochu pritlacit a poslechnu kohokoliv. Pravy opak je pravdou a pripada mi to nekdy az zabavne, jak na podklade nekolika minutoveho vyslechu vystavi takovy odbornik muj profil a je presvedcen ze se nemyli.

Takze jak uz jsem parkrat psala, otcovy nazory i treba pozitivni jsem nikdy neprijala, protoze je prosazoval nasilne a nepratelsky. Protoze jsem nechtela byt denne bita, tak po dedeckove smrti kdyz jsem se vratila "domu" jsem se uchylila k pasivni resistenci, otci jsem vse odkyvala a slo mi to jednim uchem atam a druhym zpet. Myslim, ze jsem byla jako dite vychovne bezproblemova, a jedine problemy ktere jsem mela vyplyvaly ze sikany ve skole, kde jsem byla trestana za rvacky. Bylo to az zajimave a kdyby tam byl soudny clovek, tak by se nad tim zamyslel, temer same jednicky a z chovani napomenuti, dutky atd. Dvojku jsem nikdy nemela.

Celkem by me zajimalo kam bych byla vrazena podle tohoto clanku, protoze jsem mivala a mam velice rada zvirata, dobre jsem vychazela se starymi lidmi a mladsimi detmi a pred tim nez me rodice dali do nove skoly, kam jsem nezapadla, jsem nemela s tridnim kolektivem zadne problemy. Myslim ze impulzem bylo prave to, ze jsem ve tride byla cizi. A mela jsem rodice prilis lhostejne, nez aby jim na tom co jsem prozivala zalezelo. Jak rika Lenkal: byly to veci mezi detmi a nebylo by dobre, aby se do nich dospely pletli. Na tomhle podklade( upozornuji ze s tim hluboce nesopuhlasim) me rodice nechali pet let zit v sikane, aniz se zajimali o to co prozivam a jake to muze mit nasledky. Byla jsem zoufala a jsem presvedcena, ze by me to zlomilo ,nebyt dedecka, ktery zemrel az o dva roky pozdeji a snazil se me udrzet v rovnovaze, kdyz u rodicu s prosbou o me navraceni zpet do puvodni skoly nebo nekam jinam take pohorel. Takze jsem si o tom udelala svou predstavu. Brala jsem skolu jako vezeni. Asi po prvnim roce sikany jsem zacala pocitat mesice, ktere me do ukonceni trestu jeste zbyvaji. Tohle pro mne bylo dulezite. PERSPEKTIVA: Za tri roky a par mesicu tohle peklo skonci, a nedovolim, aby se opakovalo. Můj spoluzak, ktery by to tohoto typu deti zapadal lepe, se nikdy nepral a spis pred "detmi" utikal, nebyl tolik bit a "deti" jeho tyrani tolik nebavilo, jako to moje. Neco malo v mem zivote zustalo, byl by take div, kdyby ne a peru se s tim doted, ale vim o tom a soucasne vim, ze je malo lidi, kteri maji sve problemy tak dobre zmapovany jako mne podobni.

Takze me vzdycky "potesi" kdyz se mnou nekdo udela vstupni pohovor a doporuci mi, abych si precetla "Psychicka uskali pomahajicich profesi."Jenze ja nemam dojem, ze by se me to tykalo, pokud nekomu pomaham, musi o to stat, a dat tedy prvni popud on. Nemam potrebu, abych byla kymkoliv brana kladne. Chci mit pravo vyslovit svuj nazor a i kdyz nektere zpusoby nesouhlasu mi nepripadaji fer, je to kazdeho vec a mne to zas tak dalece nerozhodi. Navic tady na webu jsem skutecne prirozenejsi, pokud komunikuji s nekym kdo potrebuje pomoc, chovam se mnohem mirneji a vic nasloucham a negativni nazory prepracovavam do mirnejsi formy, i v jinych drobnostech jsem trpelivejsi a vyrovnanejsi. Tady jsou me reakce bezprostredni.
 Radka,syn 11 let 
  • 

Re: Re: Re: .3ikana v rodině 

(27.8.2004 21:57:34)
Chtěla bych se podělit o zkušenosti se šikanou a zajímaly by mě názory jiných.Bohužel jsme se setkali ,vlastně ještě setkáváme se šikanou v rodině.Nevím,už jak dál.Připadám si ,že lidé kolem mě jsou hluší.Mám 11letého syna a má sestra,která je o 2 roky mladší má 13letého syna.Její syn neustále atakuje mého syna.Neustále ho před kamarády (nejen před kamarády,ale i v soukromí) ponižuje,zesměšnuje,zastrašuje.Jedou s klukama na kolech za vesnici na hrušky a on mu jen tak z legrace vypustí kola a povolí brzdy a pak ujedou.Syn ,už toho má dost a začíná se bránit.Na tento poslední vtípek reagoval,až nepříčetně a začal mu do jeho kola kopat.Před ostaními kluky sklidil jen posměch.Kdykoliv to chci se setrou řešit,vždy pochodím s nepořízenou.Zastává i s partnerem názor, že mezi děti se dospělí nemají plést.Ale já mám pocit,že je to pro ně takto jednodušší.Na co si zbytečně přidělávat starosti.
 Pavel.K. 
  • 

Mě málem šikanuje učitelka! 

(9.11.2005 16:17:53)
Já jsem moc tlustý a pořád na to něco má,potom jedna holka kresli do deníku vagínu a penis a jednou mě dala na lavici papír s extrementy anic naní neměla.Že prí to nezvládne ale já to taky nezvládnu a pořád mě bil kluk že sem měl podlitiny na žebrách anic mu nedala a já když to oplatím dostanu poznámku a dnes sem se bránil dostal sem jí já toje šikana(už to trvá 3roky)!!!
 poute 
  • 

Re: Mě málem šikanuje učitelka! 

(8.6.2006 8:06:47)
Máš zhubnou ty hovodo tlustý!!!
 Danisek 
  • 

Re: Re: Mě málem šikanuje učitelka! 

(5.8.2006 16:59:42)
Tak takhle může odpovědět jenom slabomyslnej ubožák....Máš komplexy, viď?? Udav se ty jeden bídáku.
 poute 
  • 

Re: Mě málem šikanuje učitelka! 

(8.6.2006 8:07:39)
Máš zhubnou ty hovado tlustý!!!
 dve cysy 
  • 

Re: Mě málem šikanuje učitelka! 

(28.11.2006 14:22:38)
prase tluste prihlas se do "ste to co jite" a mozna zhubnes i kdyz asi tezko!!!
 Pavel.K. 
  • 

pomoc! 

(9.11.2005 16:22:08)
Odepištemi i-mai pavlikkuruc@centrum.cz
 Pavel.K. 
  • 

Re: pomoc! 

(24.7.2006 17:54:50)
Dělam si prdel :-)))
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: pomoc! 

(28.9.2016 21:56:25)
Pomoc, šikanují moje dcery a sexuálně obtěžují
 Martin 
  • 

Re: Re: Re: Re: .3ikana v rodině 

(15.1.2007 12:59:02)
Naopak, dospělí se musí "plést" do sporů dětí, jinak tam začíná působit zákon džungle. Potíž je spíše v tom, že dětský agresor a jeho rodiče nemohou být za šikanu účinně potrestáni - např. odnětím svobody. Povinností dospělého je využít všech prostředků k zamezení takového chování - stížnost ve škole, na policii případně stížnost ke zřizovateli dané školy. Pokud je rodina rozvrácená jako ta vaše - to znamená že vaše sestra vás vůbec nebere do úvahy, podejte na ní trestní oznámení pro zanedbání povinné výchovy. Asi vás nebude mít ráde, ale tada se nedá nic dělat!!!
 Radka,syn 11let 
  • 

Re: Re: Re: Šikana v rodině 

(27.8.2004 22:25:54)
Nechce o tom ani slyšet.Tvrdí mi:,,no jó mi vám pořád ubližujeme.Jsem naprosto přesvědčená,kdyby to bylo obráceně tak se to hned řeší.Když chci o tom v klidu mluvit s ním je drzí a nemám šanci.Mě už došla trpělivos a obrátím se na odborníka.Kdo jiný má dětem pomoci ,když ne jejich rodiče.Vždyť by si mě syn nemohl v dospělosti váži,kdybych mu nepomohla.Nechci nikomu ubližovat jen chci ,aby nebylo ubližováno mému synovi.Vše je o to složitější,že oba kluci jsou těžce nemocní.Matka nám oběma koupila společný dům na vesnici ,aby děti mohli být na čerstvém vzduchu.Tam se ale teď sestra nastěhovala.Abychom se vyhnuli šikaně vzdáme se toho,že tam budeme jezdit.Jak k tomu příjde můj syn,že bude muset víkendy a prázdniny trávit ve městě?
 Monika,2 kluci 
  • 

Re: Šikana 

(24.8.2004 12:45:51)
To snad nemyslíte vážně,že před šikanou budeme zavírat oči. Až bude někdo zmlácený do krve, to už je pozdě. Mému synovi je 10 let,je to pěkný kluk,spíše křehký,dost citlivý, já si někdy říkám, že měl být holkou. Letos v 5. třídě ho začali spolužáci psychicky šikanovat. Nikdo se s ním nebavil,říkali mu, že vypadá hrozně, chodí hrozně oblíkaný (samozřejmě,že chodí pěkně),když byl nemocný, nikdo mu nedal opsat sešity,občas padla i ta rána, pak se mu ztratila i bunda atd. Syn byl psychicky na dně, neboť je velmi kamarádský a najednou si neměl s kým hrát a promluvit. Ke konci roku se to ve škole nějak srovnalo,ale už teď se obávám nového školního roku. Tak buďte ráda, že se vašim dětem nic takového nedělo.
 kuk 
  • 

Re: Re: Šikana 

(24.8.2004 12:57:59)
A co ho prevest do jine skoly. Nemyslim si, ze by to bylo v tomhle roce lepsi, nevlozi-li se do toho nejak citlive ucitel, jinak to muze necitlivym zasahem jeste zhorsit.
 vladka 
  • 

Re: Šikana 

(10.10.2007 12:29:58)
Každý učitel dělá, že šikanu nevidí, protože by škola měla velký problém a špatnou vizitku. mě také zmlátili syna a škola mi to ani neoznámila. Ležel v nemocnici a pak měl ještě doma klidový režim. Dnes se nám škola za to mstí, za dobře napsaný test dostane 5, učitel řekne, že to opsal, syn se nechá hned vyzkoušet a dostane 1. A tak je to pořád dokola, učitelé drží pohromadě a ještě vlastně pokračují v šikaně dál.
 JaninaH 


Re: Re: Šikana 

(24.8.2004 14:09:41)
Myslím, že v případě šikany hraje nezastupitelnou roli škola, resp. konkrétní učitel, proto vidím jako zásadní pečlivě vybírat pro dítě vhodnou školu.
Nám v 5.třídě synova třídní učitelka zničehonic oznámila, že syn šikanuje spolužáka. Nechtěli jsme tomu vůbec věřit, ale bohužel se ukázalo, že je to pravda. Byl to zvláštní chlapec, drobný, tichý a neprůbojný. A náš syn, aby se předvedl před spolužáky (a spolužačkami), začal na něj mít různé rádoby vtipné poznámky. Protože má hodně kamarádů, chytili se toho i ostatní a chlapci se posmívali a dělali mu různé naschvály. Na fyzické útoky nedošlo, ale šikana to určitě byla. Naštěstí měli páťáci skvělou učitelku, která si toho brzy povšimla a učinila tomu rázně přítrž. Pozvala si rodiče obou chlapců, všechno nám řekla a pomohla problém vyřešit. Asi to zní až příliš idylicky, ale oba kluci se nakonec ohromně skamarádili.
J.
 Alicee 


Re: Re: Re: Šikana 

(24.8.2004 18:12:50)
Janino, máš naprostou pravdu, postava učitele je v případě šikany klíčová.
Když jsem byla ve čtvrté třídě (asi před dvaceti lety, ale pořád si to pamatuji jako by to bylo včera), přeřadili k nám jednu romskou dívku. Byla pozadu s prospěchem, byla tichá...prostě jiná. A netrvalo dlouho a několik kluků ji začalo dost drsně šikanovat. Došlo až na fyzické týrání a dívku nakonec přeřadili zase někam jinam, kde se pravděpodobně opakovalo to samé.
Všechno tohle trvalo několik měsíců a učitelé tento problém úspěšně ignorovali...až se konečně rozhoupala ředitelka školy a jedno odpoledne si s námi sedla a rozhovořili jsme se o tom. Bylo to jako když se spustí lavina, mluvili jsme a nakonec se asi všichni pěkně styděli, ti kteří šikanovali i ti (mezi nimi i já), kteří se báli něco udělat, zastat se té dívky...Bohužel už bylo pozdě a ona dívka se už k nám do třídy nechtěla vrátit. Věřím ale, že kdyby nějaký učitel zasáhl dřív, věci nemusely dojít tak daleko. O problémech se musí mluvit a ne předstírat, že neexistujou a tiše doufat, že se samy vyřeší.
Dodnes se stydím za to, že jsem se vlastně svou pasivitou také na šikaně podílela.
 Eva 
  • 

Re: Re: Šikana 

(25.8.2004 13:17:33)
Moniko, na tvem miste bych ho preradila do jine skoly, jenom si nejdriv zjisti jake deti tam chodi, aby mu to pomohlo, mela bys mit kontakt na ostatni rodice, obcas s nimi travit par hodin o vikendu a deti by mely mit setkani u nekoho doma, prave ze je krehci tak se od ostatnich kluku odlisuje a v tom veku jsou ti krehci trochu mlaceni, postrkovani, meli jsme ve tride kluka, peknyho, mel samy jednicky, chytrej byl, byl krehky a delal balet, ostatni kluci na nej snad zarlili, tak se s nim moc nebavili, aleon se s nima taky moc bavit nechtel,asi mu prisli hloupi,(nekteri byli fakt) a obcas se mu posmivali, postrkovani tam bylo jen mirny, maminka si chodivala do skoly stezovat ale nepomohlo to, ve ctvrte tride presel na baletni skolu, pak uz to bylo fajn, i jedna holka ze tridy sla na baletni skolu, ale zajimavy ta byla tvrdsi typ, divoka, nespoutana, tu nikdo nesikanoval, davej pozor aby to v malym nezustalo na cely zivot, proste mu najdi deti s kterymi se bude kamaradit, mel by je mit i ve tride jinak je ten den smutny a to nepovol:-)= jinak jeste k tomu prechodu na jinou skolu, bude tam novej a novi jsou automaticky brani hur, kdyz k nam prisli novi kluci tak byli celkem bez kontaktu k ostatnim klukum, k holkam meli kontakty, ale prisel k nam i kluk, ten mezi kluky taky moc nezapadl ale zadnej si k nemu nic nedovolil, je silnou osobnosti a holky do nej byli skoro vsechny zamilovany, tak posiluj u malyho psychiku, a at nereaguje na kazdou poznamku od deti, prestane je to bavit, no hlavne najdi mu kamarady to se mu bude vzdycky hodit:-)
 Olina 
  • 

Re: Šikana 

(24.8.2004 12:47:14)
hele, Lenko Nová, tři dospívající dcery, právě jsem si přečetla tvoje příspěvky do různých diskusí a napadla mě jedna věc. Že tebe zmlátili na vojně?
 Romana  
  • 

Re: Šikana 

(24.8.2004 13:06:52)
Je vidět, že tvoje děti šikanu ve škole nezažili. Až se jim to stane (jako že se to může stát téměř každému dítěti), tak nebudeš považovat články o šikaně za nicotné.
Z vlastní zkušenosti vím, že šikana může začít už v mateřské školce.
 Mirka 
  • 

Re: Šikana 

(24.8.2004 14:27:42)
Gratuluji - zřejmě jste nikdy nezažila šikanu ani vy, ani vaše děti. To byste totiž mluvila jinak. Ale trochu pochopení pro ty méně šťastné by neškodilo. Já zas například za celý život neznám menstruační bolesti ani nevolnosti raného těhotenství a také nebanalizuji problémy žen, které se každý měsíc kroutí v křečích a první tři měsíce těhotenství strávily s hlavou v umyvadle.
 Leni 
  • 

Pro Iv* 

(24.8.2004 14:59:29)
Delší dobu jsem tu nebyla, pročítala jsem zpětně, ale nenarazila jsem na Tebe, tak nevím, jak se vede?
 Leni 
  • 

Pro Iv* - II. 

(24.8.2004 15:00:36)
Netýká se to "šikanového" článku.
 Ladera, syn 33 měsíců 
  • 

Také mne šikanovala, ale učitelka 

(25.8.2004 17:20:40)
Dobrý den,
v žádném případě s Vámi nesouhlasím, máte tři dospívající dcery a zřejmě jste se s šikanou nikdy nesetkala, jak jste šťastný člověk! Proto si zkuste přečíst můj příběh...
Když jsem nastoupila do prvního ročníku střední školy, třídní učitelka se mi celkem snažila tzv. vlést do zadku, protože od nás čekala nějakou kačku (později mi to řekla), prostě nepatřili jsme jako rodina mezi horních deset tisíc, ale na tom malém městě jsme měli relativně peněz dost oproti jiným (nebo si to alespoň ta učitelka myslela). Když zjistila, že já ten její vrchní donašeč nebudu, zasedla si na mne. A jak to vypadalo? Tak například když jsem chyběla na písemku a nebyla jsem jediná, byla jsem však jediná, která jsem tu písemku dopisovala v následující hodině. Rodiče museli pokaždé když jsem jen šla třeba na dvě hodiny na gyndu, volat do školy, že o tom ví, přestože jsem měla průměrně zameškaných jen asi tak 50 hodin za půl roku a přestože tam byly takové holky, které evidentně chodily za školu, měly cca 300 hodin zameškaných, několikrát je učitelka sama za školou potkala, jejich rodiče nikdy do školy volat nemuseli, i kdyby chyběly tahem třeba 14 dní. Bavila se tím, že před celou třídou vykládala o mém zdravotním stavu (že například si dnes nechávám vyšetřit ty zahulený plíce atd.) Proč zahulené plíce? Já nekouřím (a nikdy jsem nekouřila), ale otec je silný kuřák, takže ze mě zřejmě byl často kouř cítit a ona byla zarytý nekuřák, který nenávidí všechny kuřáky (ale ostatní holky, které kouřily, jí nevadily). Jednou když se měly vybírat peníze za kino a já je zapomněla, tak na mě začal řvát na celou třídu, že jsem si za to koupila cigarety a i kdyby ne, tak moje rodiče jsou hamižní a chtějí, aby to ona zaplatila za mě. V tu chvíli jsem už to její urážení nemohla vydržet a s brekotem jsem vyletěla ze třídy (musím říct, že jsem brečela díky ní velice často a myslím si, že se jí to právě líbilo). Ona na mě ječela na chodbu, ať se vrátím. Já jsem šla zavolat svou matku, ať přijede do školy, že už to nemohu vydržet. Matka přijela, šli jsme do ředitelny. Ředitelce vše vysvětlili, že jsme se to snažili řešit po dobrém (tak jak popisuji, vypadal téměř každý den), ta jen na to řekla, že ji zavolá, učitelka naštvaně seděla a nic neřekla. Až učitelka odešla, ředitelka mi řekla, že jestli tedy chci, můžu přejít do vedlejší třídy (což nemělo smysl, protože by mě stejně učila). Tím to bylo pro školu vyřešený. Třídní došla do třídy, celé to opět vyzvonila, že jsme si na ni byli stěžovat. A co mi na to řekli spolužáci? Podívej se, co jsi udělala, teď bude zase nasraná. A v mezidobí (období, kdy jsem na její šikanu nereagovala) mi spolužáci říkali, že co se děje, že jsme se zase dlouho nepohádali, že je to škoda, že se alespoň něco dělo. Později začala šikanovat podobným způsobem i moje kamarádky. S jinou učitelkou jsem se o tom po čase bavila a ona mi řekla, že mou bývalou třídní všechny ostatní kolegyně nesnáší, nikdo s ní nechce být v kabinetě, jezdit na výlety či něco podobného. A přesto ta sebranka (jinak ty učitele nazvat nemůžu, mimochodem můj otec byl učitel na jiné škole :-) nic proti tomu neudělala, drželi s ní. A proč? Dnes si myslím, že to dělali protože kdyby se rozkřiklo, že na škole je šikana, už by to nebyla šikana jen jedné učitelky, ale měla by černý puntík celá škola.
Po této zkušenosti například nevěřím tomu, že ten učitel, kterého ubodal učeň ve Svitavách, onoho žáka nešikanoval. Jestliže řekli, že je psychicky normální, těžko by ho jen tak "ze srandy" pobodal. Je mi jasná Vaše otázka - proč jsem nešla na jinou školu? Chodila jsem na odbornou školu a musela bych dojíždět cca 60 km. Ale dnes to vidím tak, že jsem to měla udělat. Nejdřív jsem se to snažila vydržet a ve čtvrtém ročníku už bylo na přestup pozdě. Pokud jste dočetli až sem, děkuji Vám za "vyslechnutí". Kdybych měla jen u soudu vykládat, co mi všechno vyvedla, byla bych tam snad rok a napsat Vám to by bylo ještě delší :-) Tak ahoj Ladera
 vaclav 
  • 

Re: Šikana 

(30.9.2004 9:32:50)
Paní Lenko Nová, nesouhlasím s Vámi, že jde pouze a jen o takové to nevinné pošťuchování. To jsme možná dosti často zažívali ve škole my. Ale já jsem střední generace. Doporučuji Vám přečíst si toto: http://vztahy.org/minibb/index.php?action=vthread&forum=6&topic=84
na chatu o.s."Práce a vztahy" a pochopíte. Přečtěte si také další příspěvky Diskusního fora Sdružení. Je to sice tvrdé, ale v mnohém poučné, neboť toto se opravdu dnes děje. Jinak mohu říci, že v době, kdy jsem chodil do školy už podobné projevy šikany začínaly a měly je prakticky stoprocentně na svědomí děti z komunistických rodin. Jenže tehdy si s tím kantoři, zejména ti starší, dovedli poradit. A to mnoho z nich ani nemuselo jako dnes mít vysoké školy. Byli to totiž opravdu kantoři a nepěstovali ten vzpomínaný kult přemoudřelosti a třídní uvědomělosti. A ještě něco nakonec: když jsem ve škole dostal po zásluze za nějakou grázlovinu od kantora pár facek, nesměl jsem to doma říci, protože bych dostal znovu. Jenže dnes ty sametové opičí mamičky za tohle kantora ještě zažalují. A v tom je právě ten problém. Václav
 anonym, 17let 
  • 

Re: Šikana 

(10.1.2005 10:15:11)
Je videt, ze si nicim takovym nikdy neprosel (neprosla)
 Lída 
  • 

Re: Šikana - otázka k poznámce paní Nové  

(11.2.2006 15:45:46)

A zažila jste šikanu na vlastní kůži, madam? Jste - li masochistka, vřele doporučuji. Buďte si jista, že jestli je Vaším cílem naprostá ztráta sebeúcty, budete úplně spokojena!
 žák 
  • 

Lenka Nová, tři dospívající dcery je  

(11.2.2006 16:15:13)
hloupá kráva
 Ignác Pospíšil 
  • 

Re: Šikana 

(2.6.2007 22:25:48)
Malý příklad nicotnosti šikany a pozitivního výsledku, kterého dospělí dosáhnou, když jdou dělat něco užitečnějšího (omlouvám se, ale ten sarkasmus jsem si prostě nemohl odpustit). http://cs.wikipedia.org/wiki/Anna_Halman
 marty 
  • 

Re: Šikana 

(11.9.2007 23:33:12)
Ty ses ale kravo debilni, takovy kraviny pises ja sam sem sikanu zazil a vim jaky to je svinstvo!!!
 Gábi, 2 děti 


Ubližovat se nesmí! 

(24.8.2004 13:34:13)
Ano, pane profesore, to je ono - "Ubližovat se přece nesmí!" Zase mě Váš článek potěšil.
Přijde mi, že posledních 10 let se média vyžívají v důkazech o šikaně ve školách, ale ještě jsem nikde neslyšela nějaké kontruktivní řešení. Konkrétní příklad ze svého okolí nemám, jen příběhy tady na Rodině. Jsem zvědavá, co nás od letošního roku ve škole čeká.
Ano, děti je potřeba otužovat kolektivem, když je dítě nejisté a má nějaký nedostatek (tloušťka, brýle) nebo má jiné zájmy, než jeho vrstevníci, má to určitě těžké. Já na tom byla v dětství podobně: tlustá, brýlatá holka, s klukovskými zájmy, s dobrými známkami a se sebevědomím na nule. Ale šikanu jako takovou jsem nezažila :-) Nebyla jsem jedináček, ale ta "starší", byla jsem "divná" a pořád jsme chtěla být zoufale "normální". Své sebevedomí jsem sbírala po střípkách a moje rodina mi to rozhodně neusnadnila (např. zákaz jakéholiv kontaktu se svými vrstevníky mimo vyučování apod.), proto doufám, že u svých dětí podobné chyby neudělám. Zatím se je od malička snažím naučit, "že ubližovat se nesmí" a umožnit jim maximální kontakt s dětmi všech věkových kategorií.
 Mirka 
  • 

Nebezpečí šikany 

(24.8.2004 17:29:30)
Šikanu já osobně považuji za velmi nebezpečnou a snad žádný prohřešek bych u svého dítěte netrestala přísněji.
Rozhodně nesouhlasím s tím, že by problém byl v šikanovaném dítěti. Jistě, to dítě nějaký svůj osobní problém mít musí, jinak by se neodlišovalo. Ale tím problémem není samotná šikana. Ta je vždycky určitým selháním u toho, kdo ji provádí. Pokud mi někdo připadá hloupý nebo směšný, prosím, nemusím s ním kamarádit, ale rozhodně mi to nedává právo mu ubližovat. Učitelský argument typu "tak je asi chyba v něm, přece není špatných těch ostatních třicet dětí" neuznávám. Kdo druhému bezdůvodně ubližuje, je vždycky špatný bez ohledu na to, kolik dalších se k němu přidá nebo koho sám následuje.
V šikaně však vidím nebezpečí i pro celou společnost, nejen pro ty nešťastníky. Četla jsem například o ženě, která byla "nějaká divná" a z toho důvodu zesměšňovaná a šikanovaná - nakonec vjela náklaďákem do lidí na zastávce tramvaje. A ten žák, co nedávno zavraždil učitele? Také padla teorie o šikaně. I když nebyla prokázána, nějaký důvod ten chlapec mít musel. Loupežné přepadení to nebylo.
Takže - pozor na to.
 Xantipa 
  • 

Re: šikanované dítě = dítě s problémy 

(27.8.2004 11:08:22)
Rozhodně nesouhlasím s tím, že šikanované dítě je dítě s problémy, případně nějaké divné, směšné apod...je jedno, jak to nazveme. Moje dcera rozhodně nebyla divná....... Byla prostě normální holka. Jediné, čím se od třídy odlišovala bylo to, že ve třídě byly kromě kluků pouze 4 dívky a ona prostě vyčnívala. Je vysoká, hezká a dobře se učí. Problém prostě byl, že se líbila tomu dotyčnému, ale jí ne. Tím urazilo jeho ego a on ji musel přeci ztrestat. Učitelka ovšem viděla problém v tom, že se musí začlenit, což si představovala tak, že dcera začne chodit do školy v šusťákách a teniskách, což ovšem není její styl. Šikanované dítě není problémové. Problémový je ten, kdo šikanuje. A s tímto rozlišením má spoustu lidí problém. I já jsem se setkala s názorem rodiče šikanovatele, že "ta moje holka musí být nějaká divná, když si ji náš kluk vybral pro ty svoje blbiny". Co na to říct?
 Mirka 
  • 

Re: Re: šikanované dítě = dítě s problémy 

(30.8.2004 11:14:51)
Ano, přesně tak. Důvodem k šikaně nemusí být jen nějaký problém, důvodem může být jakákoli odlišnost, v dobrém či špatném smyslu. Stejně jako neobratnost, pomalejší reakce, horší prospěch, atd. to naopak může být vynikající prospěch, vyjimečné nadání nebo - často u dívek - půvabný vzhled. Někdy ovšem stačí i mnohem míň - že se dotyčný přistěhoval z jiného města (např. venkovské dítě do Prahy). Ale ať je důvod jakýkoli, i když dítě opravdu nějaké problémy má, nikdy nelze přece říct, že si za šikanu může samo.
 mamka 
  • 

Re: Re: šikanované dítě = dítě s problémy 

(8.9.2004 10:44:14)
Já nesouhlasím s prof. Matějčkem jak psal, že šikanovaní jsou jedináčci a že šikana existuje více u kluků než holek. Nevím kde vzal tyhle informace.
 Dora, 2 děti 
  • 

Braňme se šikaně různými způsoby 

(19.9.2004 22:07:51)
Na téma šikany bylo už i v těchto přízpěvcích napsáno hodně. Chci reagovat na slova p. Matějíčka o vytváření vztahů už ve školce nebo v blízkém okolí. Občas to může být i problém, zejména když v určité oblasti nebydlíte dlouho. Navrhuji proto, pokud máte děti citlivější, uzavřenější, ty které se se šikanou setkaly nebo jsou méně průbojné (případně ty "ochranářské") a rády by si hrály s ostatními dětmi a neví jak na to, abychom jim k tomu pomohli. Nechci dělat z toho seznamku, ale třeba to přinese nějaký efekt. Můžeme se (maminky nebo rodiče s dětmi) vídat třeba na dětských hřištích nebo na procházkách, pokud děti samy hůře navazují kontakty, můžeme to třeba změnit. Bydlíme v centru, komu se ten nápad zamlouvá, klidně se ozvěte, mám dvě děti 6 a 2 roky.
 Jára, 1 dítě 


Šikana 

(24.8.2004 20:40:40)
S panem profesofem souhlasím. Myslím si, že ten problém šikany začíná obecně v mezilidských vztazích. Dnešní doba nějak nefandí kamarádství a přátelství v tom smyslu, jak jsem to poznala já. Jako dítě jsem na tom byla materielně podstatně hůř, než je teď moje dcera, zato nás byla parta kamarádů, s kterou jsme zažívali spoustu dobrodružství. Když to porovnám s dcerou, tak žádné "opravdové" kamarády nemá. Dokonce jsem u svých známých zjišťovala, že to není ojedinělý případ. Prostě dnes se prosazuje trend silného jedince a kolektiv za tím nějak zaniká. Myslím si, že i to je chyba - děti se hodně učí myslet jen na sebe, chybí ta empatie-schopnost vcítit se do druhého. Se šikanou jsem se setkala při nástupu dcery do první třídy, ale díky přístupu skvělé paní učitelky a snad i s mým přispěním se všechno vyřešilo. Ale rozhodně bych tenhle problém nezesměšňovala tak, jako to bylo v první reakci, protože když dítě, které se do školy těšilo, najednou s pláčem odmítá vzít si tašku a jít do školy, tak to k smíchu rozhodně není.
 Monika,2 kluci 
  • 

Re: Šikana 

(25.8.2004 7:13:03)
S tím kamarádstvím máte pravdu. Je až s podivem, když řeknu synovi, ať jde ven se proběhnout a on řekne, že nemá s kým, nemá žádného opravdového kamaráda, většina kluků je typu "kam vítr, tam plášť", kamarádí se s ním, jen když něco potřebují. A většinou ani ven nikdo nechce jít, raději sedí u počítače. Když si vzpomenu na mě v jeho věku (10 let), jak jsme lítali do večera venku, tak je mi těch dětí dnes líto. Někdy mi přijde, že si ani hrát neumí.Ale to je asi dnešní doba.
 Misa3 


Re: Šikana 

(25.8.2004 14:33:20)
Ano z toho jde hruza. Neschopnost vetsiny dnesnich deti soucitit, temer zadni kamaradi, duraz na schopne a drave jedince( mimochodem tohle mi pripomina takove to roztomile uceni o nadlidech). K sakru nevim co s nimi je, jsou daleko mene soucitne a mnohem zbabelejsi nez byli lide, se kterymi jsem se pak po zdolani devitiletky skamaradila. Oni si treba vazi dizidentu, ale to ze by sami v necem meli jit proti prevladajici politice, je pro ne naprosto neslychane. Proboha vzdyt se i boji lisit v tom smyslu ze by nemely znackove obleceni a nejdrazsi veci.... Des je, ze ani neciti jakoukoli sounalezitost s ostatnimi dokonce ani se sobe rovnymi. Nemaji pratele, jen lidi, ktere mohou potrebovat, se svymi slabostmi se panicky boji svym " pratelum" sverit- mohly by byt uzity proti nim...Nastesti tohle sice sedi na mnoho lidi, ale jsou vyjimky a je dokonce mozne, ze takovi jedinci netvori vetsinu, zalezi na tom v jakem prostredi se pohybujete...Nevim pro mne je predstava ditete, ktere nema pratele hluboce desiva, jak asi zije a jak bude zit v tak citove osamelem a pustem zivote? Najde si vubec partnera? Bude vubec schopna(y) s nim citove zit? Vi vubec ze partnerstvi znamena velkou citovou blizkost? No nic, to je jen par uvah.

Pokud se tyka sikany a ucitelu, sve zkusenosti jsem asi dost nazorne popsala, to ze jsem se hajila, ze se musim branit napadani nekolika kluku na nikoho nijak nepusobilo, coz jeste zvetsilo mou predstavu vezeni a vziti se do role obeti nespravedliveho trestu. Tohle mi problemy nedelalo, dedecek absolvoval KT, takze predstava, ze clovek zcela nevine muze prijit o vetsinu obcanskych prav mi nijak nevrtala hlavou.

Kdyz jsem onemocnela mela jsem obdobi, kdy jsem dost bilancovala. I zavolala jsem svemu tridnimu uciteli, kupodivu si na mne pamatoval, no ja prece byla ta, ktera se porad rvala s kluky ,ze. Kdyz jsem mu rekla, ze jsem byla cela leta sikanovana, proste to poprel, nikdy nic takoveho nevidel. Chtela jsem po nem alespon prohlaseni, ze jestli tomu tak bylo, je mu to lito. Nerekl ani to, bud vubec problem sikany nechapal, nebo mu to bylo dokonale jedno. Po mem odchodu ze skoly pracoval jako ucitel jeste dvacet let... se stejnymi nazory a stejnym pristupem k detem. Nebyl vyslovene zly, ani nespravedlivy, spis neco jako Lenkal: "Neni dobre se plest mezi deti a jejich spory..a buhvi jak to vlastne je..."

Ucitele meli a maji na tom jestli sikana v jejich tride prochazi nebo ne, rozhodujici vliv. Bohuzel je jim to skutecne velmi casto naprosto lhostejne.
 Jája, dcery 17,12 a 10 let 
  • 

šikana ve škole 

(25.8.2004 9:28:19)
Opravdu hodně záleží na vnímavosti a přístupu učitelů k šikaně ve škole. když dcera chodila do páté třídy ZŠ vytvořilo se tehy v této třídě jakési trio hochů, které trápilo v době přestávek ostatní spolužáky. Bohužel jejich třídní učitelka si ničeho nevšimla a sad o to ani neměla zájem. Jedoho dne se tato šikana dotkla i mé dcery, kterou o přestávce tito hoši zmlátili tak, že jí bylo špatně. Myslím si, že dcera není nějaký otloukánek, ale ubránit se triu hochů nedokázala. Když se po incidentu na začátku dalšího vyučování obrátila na svou třídní učitelku, ta ji odbyla s tím, že ji to nezajímá. Když jsem přišla domů z práce a našla svou dceru ležet v posteli s tím, že ji hrozně bolí břicho,dozvěděla jsem se od ní, že jí tito kluci mlátili a kopali do břicha a že to dělají i ostatním spolužákům, ale že se jich všichni bojí a raději nikomu nic neřeknnou. Když se obrátí na svou třídní učitelku, tak ta jim řekne ,že ji žalování nezajímá a pošle je sednout do lavice. I já jsem potom tuto učitelku kontaktovala, ale ona neměla zájem cokoliv řešit. Proto jsem se obrátila na výchovnou poradkyni školy. Poradkyně byla překvapená reakcí třídní učitelky a šikana se začala vyšetřovat. Tak se potvrdilo, že tito hoši mlátili i ostatní spolužáky. Těmto šikanovaným klukům a holkám se hrozně ulevilo, když zjistili,že se o to začal někdo zajímat. Výchovná poradkyně celou záležitos prošetřila ve spolupráci s ředitelkou školy, s rodiči hochů a psycholožkou, která byla do školy přizvána. Potom měla psycholožka s hochy pohovor a následovalo i nějaké kázeňské opatření. Od té doby tito hoši přestali své spolužáky trápit.
Poslouchejme prosím své děti, když nás žádají o pomoc byť i v náznacích. Nenechávejme je napospas šikaně fyzické i psychické
 Xantipa 
  • 

Re: šikana ve škole 

(25.8.2004 12:49:17)
Milá Lenko, 3 děti, tvrdit, že šikana je nicotná věc je blbost. Kdo to u svého dítěte nezažil, možná nepochopí. Moje dcera byla šikanovaná v 5. třídě, pro učitelku to bylo jen pošťuchování, až na to, že moje dcera skončila u psychologa, když předtím se psych. zhroutila. Když po nemoci měla jít zpět do školy, prosila mě, ať tam nemusí. Pak řekla, že skočí z mostu. Bála jsem se, že se chce zabít. Ona ale řekla, že si chce zlomit nohu, pak že bude alespoň 2 měsíce doma. Takže jsem riskovala, do školy 2 měsíce nechodila než se mi podařilo ji umístit do jiné školy. Teď už je to 4 roky, ale stále se o ni bojím. Můj mladší syn má jít do školy a doufám, že to už nebudu muset řešit. Určitě mě za to spousta lidí odsoudí, ale po těch zkušenostech, co mám, bych nyní té dotyčné učitelce nafackovala. Proto, aby se jí rozsvítilo. Byla to její chyba a dokonce jsem od jedné dceřiny spolužačky zjistila, že ty dotyčné 3 kluky nepřímo naváděla a zavírala oči. V této partě byl totiž syn její kolegyně. Rozhodně to nebylo normální, protože ten dotyčný kluk v 6. třídě přešel na tzv. výběrovou školu, kde si kolem sebe opět utvořil partu a opět šikanoval dívku. Jenže poněkud přidal a přehnal to a ta dotyčná dívka skončila na psychiatrii a musela opakovat ročník. Když jsem se zajímala, proč se to stalo, zjistila jsem, že ten dotyčný kluk to neměl ani zapsáno v posudku. Přitom jsem já posílala stížnosti a žádosti o prošetření k řediteli školy, na zřizovatele školy a Českou obchodní inspekci.
Tak tady nepište, že šikana je prkotina, že to je pošťuchování.
 Stana 
  • 

Re: Re: šikana ve škole 

(25.8.2004 14:37:18)
Misha 3 sama o sobe pise, ze je podle psychologu "jedinec poddajny a manipulativni" tomu verim, protoze Misha reaguje na Lenku - tri dospivajici deti -taky mam dojem, ze Lenka je pisatel rodu muzskeho= Lenka pise o vojne a ma rad nasili, (jako by Misha vedela o koho se jedna) a manipulativne prevedla pozornost v diskuzi od Lenky. Nejdrive Misha napise ze na Lenku nebude reagovat, ke konci na lenku reaguje. Zaujala mne Misha, cela jeji dlouha zivotni story je to o ni, o jeji rodine, o jejich problemech, obeti sikany - "deti bez pomoci a ochrany" Mishu 3 nezajimaji -Misha3 "ma narcisticke shlizeni sama v sobe. Sikana je velmi nebezpecna. Nas syn ve ctvrte tride zacal koktat, zacal se bat skoly, nechtel chodit do skoly a tak jsme museli ke skolnimu psychologovi (zijeme v Ontariu). Syn mel tridniho ucitele, ktery deti ve tride stval proti sobe a deti vychovaval jako dospele. Na radu psycholozky, protoze ten skolni rok u ni skoncilo v therapii 8 deti ze stejne tridy, byl ucitel prerazen na jinou skolu na vyssi rocnik. I kdyz dite doma o sikane treba nemluvi, zmena v chovani ditete, rodici rika ze se "neco deje".
 Stana 
  • 

Re: Re: šikana ve škole 

(25.8.2004 14:38:20)
Misha 3 sama o sobe pise, ze je podle psychologu "jedinec poddajny a manipulativni" tomu verim, protoze Misha reaguje na Lenku - tri dospivajici deti -taky mam dojem, ze Lenka je pisatel rodu muzskeho= Lenka pise o vojne a ma rad nasili, (jako by Misha vedela o koho se jedna) a manipulativne prevedla pozornost v diskuzi od Lenky. Nejdrive Misha napise ze na Lenku nebude reagovat, ke konci na lenku reaguje. Zaujala mne Misha, cela jeji dlouha zivotni story je to o ni, o jeji rodine, o jejich problemech, obeti sikany - "deti bez pomoci a ochrany" Mishu 3 nezajimaji -Misha3 "ma narcisticke shlizeni sama v sobe. Sikana je velmi nebezpecna. Nas syn ve ctvrte tride zacal koktat, zacal se bat skoly, nechtel chodit do skoly a tak jsme museli ke skolnimu psychologovi (zijeme v Ontariu). Syn mel tridniho ucitele, ktery deti ve tride stval proti sobe a deti vychovaval jako dospele. Na radu psycholozky, protoze ten skolni rok u ni skoncilo v therapii 8 deti ze stejne tridy, byl ucitel prerazen na jinou skolu na vyssi rocnik. I kdyz dite doma o sikane treba nemluvi, zmena v chovani ditete, rodici rika ze se "neco deje".
 Stana 
  • 

Re: Re: Re: šikana ve škole 

(25.8.2004 14:48:45)
Misho 3 ty tady moniturujes prispevky? Ja jenom ze jsem poslala prispevek, ty na nej odpovidas, ale tvuj prispevek o dve minuty drive nez ten muj, podle casu jak muzes odpovidat o 2 minuty pozdeji ne ja (mas cas 20) a jsi prede mnou (mam cas 18)??? Neslo mi to odeslat bylo to zablokovano a tak jsem to poslala 2X
 filous 


Re: šikana ve škole 

(7.11.2006 19:13:54)
Můj syn má velký problém ve škole.Neustále ho děti,nejen jeho,mlátí.Byla jsem za ředitelkou,ale moc se jí s tím dělat nic nechtělo.Až když jsem,na radu psycholožky,řekla,že pokud se to nezačne řešit podám trestní oznámení na policii,tak mi sdělila,že je to v šetření,ale syn je bit pořád.Nevím,co mám dělat,jestli mám syna přeložit na jinou školu.M8 epilepsii(bez záchvatů) a LMD.Potřebuji radu.
 Koblizek 
  • 

Sikana je jenom mezi kluky? 

(25.8.2004 17:53:12)
Jenom by mne zajimlo, jak autor prisel na to , ze sikana je prave (nebo snad i jenom) mezi chlapci???? To je mi novina. Je preci vseobecne znamo (a i dokazano), ze nejhorsi sikanky jsou prave holky. Zejmena co se tyce psychyckeho tyrani a ke vsemu jsou velmi kreativni!!!!

Souhlasim s tim, ze je velmi tezke dokazat, jestli je sikany vice ci mene, nez drive nebo jestli se o to jenom vice mluvi. Je dobre, ze se o tom alespon mluvi.
 Marie a 12lety syn 
  • 

Re: Sikana je jenom mezi kluky? 

(26.8.2004 0:49:19)
Souhlasim.Holky jsou v sikane velmi vynalezave, hlavne v te psychicke.Dokazou u toho byt neuveritelne krute, bezohledne a sproste.
Neco takoveho zazil jeden synuv spoluzak u nich ve tride.Dcerunka pravnika a lekarky, dite, ktere ma na co si vzpomene.Rozmazlena, zla, konfliktni holcicka.Chlapecek neskakal , tak jak ona piskala, tak mu zacala delat ukrutne veci.Skoncil u psychologa.Jeho maminka byla nestastna z toho vseho kolem.I psych.ji potvrdil, ze holcici sikana je mnohonasobne horsi a vynalezavejsi, a je ji podstatne vice, jak te klucici.
Velke stesti bylo, ze jejich tridni je vsimava pani a problemu si zavcas vsimla, upozornila rodice obou deti, pozvala je do skoly.Sice s rodici divky byly problemy, jejich velka agorance a nechtit pristoupit na to, ze by jejich milacek nekomu neco takoveho rikal nebo ze by snad pouzivala tak ,,nemravna slova" na osobu spoluzaka a jejo blizkych.(opravdu ve 12letech ma slecinka slovnicek vic nez jadrny!!!)Nakonec ale vse dobre dopadlo.....

Ovsem ja mam teda doma asi rytire...nejenze chrani holky, ale i slabsi kluky.Nejak se to s nim tahne od skolky.Posledni rok pred 1.tridou chodil do skolky s postizenymi detmi.Samozrejme, ze i tam se nasli deticky, ktere slova jako krypl, dement a debil mely stale a stale v ustech.No jenze , kdyz narazily na naseho synacka, tak se se zlou potazaly.Ucitelka mi kolikrat rekla, ze kdyby nebylo meho syna, kdo vi...
V prvni tride nabancil(no spis parkrat zduchl) do spoluzaka o hlavu vetsiho a asi o 20kg tezsiho proto, ze se posmival slepym detem za plotem jejich skoly, ktera sousedi s internatni skolou pro slabozrake a slepe deti.Kricel po nich :,,Vy slepejsi blby, osklivi!!!Beeee!!Spadnite a rozbijte si drzku!!"- mimochodem, kde se neco takoveho vzalo v 6ti letem diteti???No a nas synek to proste neprenesl pres srdce, napred mu domlouval, ze neni hezke se slabsima nemocnym posmivat a kdyz to nepomohlo, tak konal.
Ted v 6.tride mel cely rok ochranny ,,patronat" nad spoluzakem- prave tim slusnych, chytrym, tichym a nekonfliktnim klukem.Tridni si toho byla vedoma a vedoma i toho, ze z nejakeho duvodu si ti ,,sikaneri" meho syna nevsimaji, nedovoli si na nej, tak jej posadila k obetnimu berankovi a svete div se, sikana pomalu odeznivala.Podotykam, ze mela rozhovory se vsemi rodici ,,akteru" i pan reditel skoly.Ze nenechava nic jen na detech, jako ze je to jen pozduchovani a pod.Pokud na neco takoveho jako je sikana a napadani druheho prijde, kona.JEn tak neprihlizi.Ale na tridni schuzce mi rekla, ze proste muj syn je znamy ochranar, hlavne devcat a ma nejaky zvlastni vliv na ty darebaky.Potesilo me to, ale na druhe strane nevim ....tak mam doma aspon takoveho meho maleho rytire.

Mozna to ma trochu po me, protoze ja od malicka nesnasim nespravedlnost, podlost, napadani a sikanu.Uplne takovymi lidmi pohrdam a je mi z nich spatne.Ja jsem vubec takova bojovnice za lidska prava.Ale nekdy si rikam, ze to snad ani nema cenu, jelikoz tech dalsich, stale slepych je vsude kolem tolik, ze jedinec se mezi nima ztrati
 úča na MD 
  • 

Re: Sikana je jenom mezi kluky? 

(4.9.2004 13:48:19)
Článek jsem si se zájmem přečetla a musím říct, že mě taky dost zarazilo tvrzení, že se šikana vyskytuje převážně mezi chlapci. Sama jsem přesvědčená, že šikana mezi děvčaty je častější a řekla bych, že v jistém směru i horší. Holky jsou mnohem rafinovanější a je větší problém šikanu pak odhalit, kromě toho se spíš než na fyzické týrání zaměřují na psychické a to podle mého názoru je podstatně zákeřnější a zanechává těžší následky.
Jako učitelku by mě zajímaly vaše názory, jak takové situace ve škole řešit. Ono je dost jednoduché říct, že vnímavá a citlivá učitelka si problému všimne a vyřeší ho. Jak?
Měli bychom nejspíš rozlišovat mezi prvním stupněm ZŠ, kde učitelka s dětmi tráví prakticky celý den, a vyššími ročníky, kam třídní učitel dochází tak na jednu hodinu denně (při některých aprobacích ani to ne). Právě u starších žáků mi připadá nefér "svádět" vše na neschopnost třídního učitele. Zde záleží hodně na ostatních vyučujících a hlavně na řediteli školy - pokud ten dá od problému ruce pryč (aby se snad na veřejnost nedostalo, že v naší škole je šikana)...

Sama jsem se ještě před odchodem na MD setkala se dvěma případy šikany a musím přiznat, že nejsem ani trochu spokojená s tím, jak "řešení situace" probíhalo.
V prvním případě se jednalo o šikanu holčičí, kterou se mi podařilo odhalit skutečně jen čirou náhodou. Šlo o dívenku s "nemožným účesem, nemožným oblečením, nemožnými rodiči...", no na co si vzpomenete. Ke všemu měla problémy i s učením, byla tichá... Ostatní holky ji v lepším případě ignorovaly, v tom horším si jí neustále dobíraly, schovávaly sešity apod., prostě jí z přestávek dělaly peklo. A co s tím? Když si je zavoláte "na kobereček", dotyčná to schytá ještě víc za žalování, přehlížet to nejde, sem tam nějaká poznámka o tom, jak by se k sobě měli všichni chovat, absolutně nezabírá. Šikanované děvče nechce o ničem mluvit, protože se bojí (nabízela jsem i možnost promluvit si mimo vyučování, aby o tom nikdo nevěděl), její rodiče dokonce ani žádný problém nepřipustili (maminku jsem takřka denně potkávala, do školy jsem ji nevolala). Bylo mi jasné, že něco udělat musím, ale co???? Jak byste takovou situaci řešili?

Zajímají mě všechny názory - doufám, že se do diskuse zapojí i ti, kteří šikanu zažili u svých dětí nebo dokonce na vlastní kůži - jakou reakci třídní učitelky byste v takové situaci očekávali/uvítali/ocenili?

Děkuju za všechny reakce.
 Misa3 


Re: Uča 

(4.9.2004 14:57:03)
Velice si vazim Vaseho zajmu o deti a snahu pomoci osamele divence proti vetsine divek ve tride. Ale mam pocit, ze situace neni tak beznadejna. Za prvne nemusite ji resit jen Vy sama ale muzete vyhledat pomoc odborniku, kteri s timto fenomenem prichazeji casto do kontaktu a skutecne si vedi rady. Uprimne receno ted si take nejsem 100% jista, kde a jake kontakty najit, ale zacala bych asi takto. Naprosto jiste vim, ze existuje u nas komise, ktera se touto problematikou zabyva a resi ji. Otazka je kde ji najit? Asi by se dala vyhledat na Lince bezpeci deti i mladeze 800 155 555 Modra linka(linka duvery pro deti a mladez-ktera byva v kazdem meste pod jinym cislem-lze snadno najit v Zlatych strankach) Na jedne z techto poraden by Vas meli odkazat na organizaci, ktera sikanu resi. Sikana je totiz za urcitych okolnosti tresny cin, nebo muze v trestny cin vyustit. Chapu, ze je to nefer, ze se zase uchyluji jen k kontaktum na poradny, ale ja bych zacala takto. Pak existuje i moznost to resit u Zastancu ( nebo ochrancu?) lidskych prav, to v pripade, ze prislusne poradny nedelaji nic moc, nebo nasili je skutecne brutalni, pripadne nechava na obeti vyrazne psychicke stopy atd. Preji vse dobre a hlavne to, aby se Vam podarilo te divence pomoci. Pomoc se skutecne da najit, jen nekdy to da dost hledani, namahy a casu.
 Ivana 
  • 

Re: Re: Uča 

(24.11.2004 14:51:34)
Ten problém je opravdu složitý a zapeklitý. Sama jsem se o něj zajímala v době mého několikaletého působení na základní škole do té míry, že jsem se zúčastnila školení týkajícícho se šikany u pana doktora Pothe (pardon, neumím napsat přehlasované o). Případy, o kterých jsem tam slyšela, byly otřesné, často končily špatně nebo v lepších případech nic moc a jednoznačné řešení prakticky zřejmě neexistuje. V podstatě musím říct, že konkrétní návrh jak postupovat jsem se nedozvěděla ani od těch odborníků v Praze, jen nějaké zásady, na základě kterých věc vyšetřovat (např. nikdy nekonfrontovat oběť a tyrany atd.) Není to opravdu snadné, je třeba doslova detektivní práce, oběť neprozradit a tajně sledovat, co se děje, zaonačit to tak, aby podezřelí neměli tušení (jak to ale provést vám nikdo neporadí!)používat nejrůznějších zdrojů informací a velmi nutné je, aby učitel měl za zády ředitele školy. Pokud ten od toho dá ruce pryč, je to už vůbec o ničem. Úřední vyšetřování policie, sociálka atd. často jen případ zhorší, protože vyšetřovací metody moc taktu a strategie neprojevují. Je třeba si k tomu uvědomit, že v době řešení tohoto případu vás z jiné práce neuvolní, a pravomocí má učitel vůči dětem taky tak málo, až je to k pláči . Například nesmí se podívat dítěti do tašky, pokud nedostane svolení apod. Já sama jsem na šikanu podezření měla u jedné ústrašené dívenky,asi byla šikanovaná - ale patrně i doma, měla špatné sociální zázemí, několik sourozenců s jinými otci atd. Ve své třídě (6. ročník) jsem učila pouze jednou týdně hodinu výtvarky a polovinu třídy cizí jazyk. Nejméně polovinu přestávek má učitel někde jinde dozor, musí se taky najíst nebo si odskočit, což z hodiny nejde. Takže je to i při svědomitosti patrně nad možnosti normálního člověka (i motivovaného) vše ohlídat. Můžu ale potvrdit, že děti šikanované prakticky bez výjimky mají v sobě něco co šikanu spouští. Nemusí to být vždy jen něco negativního, to že vyčnívá inteligencí nebo sečtělostí to taky může být, ale je pravda že dítě je téměř vždy "nějaké divné". Nezapadá do okolí. Agresoři jsou divní vždycky (uvnitř), ale ti zas navenek vyčnívat vůbec nemusí.
Odlišit zvlášť u malých dětí nevinné strkání a šikanu už podle mě je vůbec obtížné. "Pokoušet se" je u dětí vcelku normální proje, takže jde jen o míru. Tam je ale zas ta výhoda, že mají 1 učitele a ten je po celý den s nimi, takže tomu může snáz zabrátnit.
Jestli někdo recept na šikanu zná, zajímalo by mě to, plánuju se do školství zas vrátit a toto mě hodně trápilo. Tak kdo víte co s tím, napište.
 Jiří, dvě děti 
  • 

taková pohádka 

(4.9.2004 23:32:58)
Nechtěl bych v deseti řádcích objevovat objevené, ale jedna věc z článku přímo čiší: jsou to takové pohádky ovčí babičky. nemyslím to zle, k panu Matějčkovi, určitě hodně udělal, nakonec - i to všechno co tam píše je zajímavý - ale strašně planý... Ta realita ve škole - u nás i jinde - je o hodně jiná... A když čtu, dámy, Vaše komentáře, upřímně, jímá mě děs, tolik filosofování, pocitů a hodnocení - a já nevím co ještě - a chybí jedno: bouchnout do stolu a zakřičet - na Vaši ředitelku, učitelku nebo ministryni: STOP, to je mé dítě a vy ho musíte chránít, jestli to neumíte, běžte prodávat na tržnici. Je to na první pohled (prosto) jednoduché. Prostě - vždyť je to tak složité - říkají už desetiletí psychologové... A nic nevyřešili a nevyřeší. Dokud nezačne za týrání dětí ve školách někdo nést odpovědnost-dotud se školy budou tvářit, že se nic neděje. Maminky, které chodí od čerta k ďáblu s oběťmi týrání namísto toho, aby k čertu odešel agresor - ty to jenom prodlužují... Ale-třeba se mýlím já...
 úča na MD 
  • 

Re: taková pohádka 

(5.9.2004 11:10:10)
Jiří, chtěla bych se zeptat, jak to ta učitelka případně škola má udělat?
Víte, ono je celkem jednoduché na někoho si došlápnout, ale zkuste navrhnout nějaké řešení. Teď jistě namítnete, že od toho tam je ten učitel, aby vaše dítě ochránil a něco takového nedopustil, tak proč byste se tím měl zabývat vy jako rodič.
Věřte, byla bych jako učitelka moc ráda, kdybych to bylo tak jednoduché.
Jenže:
1. mnohdy je velký problém se o probíhající šikaně vůbec dozvědět (opravdu nejde každou přestávku všechny děti hlídat a oběť se často bojí s problémem se svěřit)
2. učitelé nejsou z vysokých škol na šikanu vůbec připraveni!!!! (zde by možná pomohlo došlápnout si na minisryni školství?)
3. možnost potrestat agresora je velmi omezená

A ještě jednu věc bych ráda dodala, i když je mi předem jasné, že si tím jen udělám zle. Podle mě tento článek měl také upozornit na to,že to, jestli naše dítě bude šikaně vystaveno, do jisté míry záleží i na nás, rodičích, a na tom, jakým způsobem dítě vychováváme. Pozor, netvrdím, že vina je na rodičích oběti, to v žádném případě. Jen jsem ráda, že mě někdo upozornil na to, že bych ze svého dítěte mohla potenciální oběť vychovat. A to je potřeba hlídat! - to jest pomáhat dítěti budovat vlastní sebevědomí a sebeúctu, podporovat ho ve vyhledávání kamarádů, nepředstírat, že něco jako šikana neexistuje, učit ho nebát se svěřit s jakýmkoli problémem a hlavně jeho trápení nebagatelizovat (ale samozřejmě ani nezveličovat).
Hm, zní to celkem jednoduše, ale sama si netroufám odhadnout, do jaké míry to zvládnu. Ale to si povíme až za pár let.
 Jiří 
  • 

Re: Re: taková pohádka 

(8.9.2004 18:39:14)
Paní učitelko,
děkuji za Váš dopis na můj - no spíš takový povzdech. jestli bych měl na něj odpovědět, pak bych odpověď rozdělil na dvě části - ostatně jako Váš dopis..

V té druhé - o tom, že je potřeba své dítě vychovávat aby se co nejméně přibližovalo "parametrům" šikanovaného nebo potenciálně šikanou ohroženého dítěte, s Vámi souhlasím, myslím, no líbí se mi ta myšlenka...

No a v té první části - s Vámi vůbec nesouhlasím. Takhle totiž asi uvažuje většina pedagogů - hned se chytnou své práce a svých zkušeností a své "školičky". Já přece psal o něčem jiném. Psal jsem o tom, že rodiči je opravdu jedno jak si to škola (a tou myslím ministerstvo, obec, ředitele, učitele, uklízečny) zařídí. Prostě - musím vám dítě dát. Tak to zařiďte. A basta. neumíte to? nedokážete to? nechce s Vám? Běžte pryč nebo plaťte. je to asi divný tahat sem "do posvátné školy a vzdělání" tyhle věci, ale je to tak. A sama určitě víte, že dokud někoho něco "nepálí" přes peníze, dvakrát se nepřetrhne, tím i oním směrem. Jsou vyjímky, třeba učitelky - teda některý - ale obecn prostě platí, že tahle motivace je nejúčinější. Aťo to neprotahuju. Ať si dá ministryně do škol policajty nebo hlídače, ať obce přispějí na psychology, ať dají toho co to dělá do pas%táku, mě je to veskrze jedno. Já jsem jenom reagoval na článek, který "zase" tu šikanu tak nějak pořád převaloval a filosofoval a tyhle aspekty psychologické a td. atd. Tak takhle jsem to myslel.
 Radka 
  • 

Re: Re: Re: taková pohádka 

(13.9.2004 13:29:03)
Naprosto s Vámi p. Jiří souhlasím.Nechápu jak je možné, že pedagokové ztrácí respekt a místo ,aby rázně zakročili,jen mudrcují jak je to složité.V první řadě by si měla škola jako celek dobře rozmyslet,jestli jsou vzdělávací institucí a nebo odkladiště problémových a nepřizpůsobyvých dětí.
 Jindra1972 


Re: taková pohádka 

(4.5.2010 16:11:49)
Vážený pane Jiří,promluvil jste mi z duše. Bohužel, ale v mém případě nezabírá ani to bušení do stolu. Jsem přesně tou matkou, která si udělala to kolečko přes inspekci,zřizovatele i policii-všude mi dali za pravdu,ale to je tak všechno! A ve škole se to zhoršilo,protože kromě dětí teď mého syna začínají šikanovat i učitelé!!!! Zařizuji teď synovi jinou školu a sháním právníka. Mám ale obrovský strach o syna, aby ty zbývající týdny vůbec přežil ve zdraví.
 Ema 
  • 

Šikana ze strany učitelů. 

(24.11.2004 13:22:49)
Zapomněli jsme na další druh školské šikany a to ze strany učitele. Jediné řešení vidím ve větší kontrole školy ze strany rodičů. Chci mít možnost být přítomna se svým dítětem o hodinách, sledovat jeho reakce v kolektivu, při odpovědi, sledovat plnění pracovních povinností učitelů. Jsou placeni z našich daní a vzhledem k těm 5-6 hodinám denně přímo královsky, tudíž chceme mít kontrolu jak jsou tyto finanční prostředky ve škole využívány!!!!
 JaninaH 


Re: Šikana ze strany učitelů. 

(24.11.2004 13:35:06)
Kontrolovat plnění pracovních povinností učitele by měli podle mě nikoli rodiče, ale nadřízený učitele, tedy ředitel školy. O smyslu přítomnosti rodiče v hodině silně pochybuji.
A co se týče královského platu učitelů, k tomu snad není co dodat. To snad ani pisatelka nemůže myslet vážně.
J.
 Ještěrka 
  • 

Šikana ze strany učitelů. 

(22.2.2008 16:40:23)
Dobrý den,
přišla jsem ted´ ze školy a hned sedám k internetu s velkou prosbou, aby mi někdo poradil. Syn je ve druhé třídě ZS´ a za zlobení tam dostává tresty např. 15O - 200 dřepů. Zdá se mi to naprosto neadekvátní, ale paní učitelce tak akorát... Jak se to zdá Vám??? A jak je to na jiných školách ???Jsem asi nějaká divná, ale zdá se mi to naprosto nevhodné a neadekvátní!!! Prosím Vás, ozvěte se a odepiště. Děkuju moooooooooc. Ještěrka
 evgenie 
  • 

Re: Šikana ze strany učitelů.hodnocení? 

(27.11.2004 21:44:14)
mluvíte jen o 5-6 hodinách ve škole a královském platu.Měla byste být učitelkou aspoň týden a to v období zkoušení a výuky nové látky. Práci, kterou jsem nepoznala do hloubku nehodnotím. Máte drzost a jste neinformovaná o školské problematice.
 evgenie 
  • 

Re: Šikana ze strany učitelů.hodnocení? 

(27.11.2004 21:44:18)
mluvíte jen o 5-6 hodinách ve škole a královském platu.Měla byste být učitelkou aspoň týden a to v období zkoušení a výuky nové látky. Práci, kterou jsem nepoznala do hloubku nehodnotím. Máte drzost a jste neinformovaná o školské problematice.
 wrwerwer 
  • 

Re: Šikana ze strany učitelů. 

(8.12.2007 0:27:55)
Jsem učitel a šikanují mě moje dvě nadřízené a už mě to fakt neczbaví. Končím a jdu pracovat jinde.
 wrwerwer 
  • 

Re: pozor 

(8.12.2007 0:34:21)
Jsem učitel a šikanují mě moje dvě nadřízené a už mě to fakt neczbaví. Končím a jdu pracovat jinde.
 helenaM 


Nebylo to moc? 

(19.1.2005 15:01:50)
Minulý pátek se u nás dělo dost nepříjemné drama. Můj syn Matouš (10) měl strašný malér ve škole, protože se svou partou ubložovali jinému dítěti. Musela jsem jít sama do školy (manžel samozřejmně nemohl) a vyslechnout si kázání od jeho třídní. Co říkala byla naprostá pravda a mně bylo velmi trapně, protože jsem se za synovo jednání cítila odpovědná. Potom jsem to volala manželovi do práce a on mi řekl, že se pokusí přijet dřív a ať se Matouš "těší". Nějak jsem nepochopila, co tím "těší" myslel.
Když potom přijel, vůbec nic mi neřekl, a nařezal mladému pánovi páskem na zadek (prý "ne moc"). Matouš před tím dostal, pokud vím, jen asi dvakrát, a určitě ne páskem! Nevěděla jsem, a do teď nevím, co si mám myslet. Moc jsem o tom přemýšlela a napadlo mě, že Matouš, možná, svým chováním zbůsobil tomu slabšímu dítěti ještě větší nepříjemnosti a že si výprask svým zbůsobem zasloužil....přesto mám velké obav, že tohle bylo prostě moc.
Zajímalo by mne, co si o tom myslíte vy...
 Lida +2 
  • 

Re: Nebylo to moc? 

(19.1.2005 16:31:18)
HelenoM

pokud se mne tyce, tak ja si myslim, ze nasili by se nemelo zpetne trestat nasilim, to si myslim ja. Vlastne tim vysilam presne opacnou zpravu - nasili je OK?!? Nekteri si ho mohou dovolit (z pozice sily) a nekteri ne? Vzdyt on take jednal z pozice sily vuci svemu spoluzakovi. To je muj nazor.

Ja myslim, ze v tomto pripade by se melo postupovat tak, aby si syn "uvedomil" zavaznost sveho prohresku. Uvedomi si to tak, ze mu nekdo vysvetli, pomuze vcitit se do pocitu, jake mel ten spoluzak, kdyz byl sikanovan (velmi casto muze pomoci skola s odbornym psychologem - councellorem, ktery stimuluje ruzne situace). Pokud nebud mit syn moznost opravdu se vcitit do pozice toho sikanovaneho, tak si dost tezko uvedomi zavaznost sveho chovani (natoz aby se to neopakovalo)
 *Aida* 


Re: Nebylo to moc? 

(19.1.2005 19:51:22)
Heleno,
to, co navrhuje Lida je sice hezke, ale problem to neresi. Nejde jen o to, vcitit se do situace toho druheho. Sikanovat nekoho neni normalni chovani a misto vyprasku je treba si se synem sednout a zjistit, PROC to vlastne udelal? Pises, ze to byla parta kluku. Mozna si (jim) chtel neco dokazat. Casto se stava, ze dite, ktere je samo sikanovane prejde na druhou stranu a zacne samo sikanovat a mysli si, ze tak svuj "problem" vyresi. Je to vlastne to nejjednossi, co muze udelat. Ja bych hledala pricinu spise nez lecila symtomy, takrikajic.
 Lexi (dcera 6 a pol)  
  • 

Re: Nebylo to moc? 

(20.1.2005 5:27:39)
Bože, bolo to moc. O to viac, ak sa to koná ako vyslovené násilie bez vysvetlenia, bez výstrahy, neľudsky a nástrojom (páskom) ako vo Vašom prípade. Ak ide o inak slušné dieťa, rozhodne by som nevolila takýto trest - je ponižujúci a nič nerieši, spôsobí len strach, bolesť a zmätok. Aj do budúcnosti by som sa muža, ktorý takto chladne a s prípravou ("teš sa") zmláti dieťa, asi obávala - má sadistické sklony. Odporúčala by som Vám všetkým trom sadnúť si a porozprávať sa o svojich pocitoch. Syn, ak to naozaj bola jeho chyba, mal by vysvetliť svoje správanie (často sa deti musia pripojiť k "parte", inak by boli šikanované aj ony), prejaviť smerom k obeti ľútosť, podať ruku a ospravedlniť sa. Manžel by mal porozmýšľať o sebe a svojej motivácii. Každý máme právo na chyby a na to, aby sa nám odpustilo, ak sa vec stala prvý a jediný raz. Ak si to nevysvetlíte, Ty sa budeš báť manželovi niečo o synovi povedať, syn stratí dôveru k otcovi a bude sa vyhýbať zdôveriť sa s čímkoľvek a to je zlé - čím viac tabu je v rodinnej komunikácii, tým je výchova horšia
A to, čo sa udialo, je týranie dieťaťa.
 Líza 


Re: Re: Nebylo to moc? 

(20.1.2005 5:56:57)
Syn, ak to naozaj bola jeho chyba...Lexi, podlě mě účastnit se šikany jeho chyba bezesporu byla, tohle mám tak ráda, když rodiče útočníka ještě začnou zpochybňovat, zda za to ten chudáček vůbec mohl...

často sa deti musia pripojiť k "parte", inak by boli šikanované aj ony) - Lexi, nemusí. Můj synovec v takovéhle situaci byl. Šikanovali jinéh kluka, byla to půlka třídy. Ale on jediný se k nim nepřidal. Zvolil si, že se radši nechá zmlátit, než by otloukal slabšího a přidal se k většině. Získal si v té třídě takový respekt, že nesáhli už ani na něj, anina toho původního otloukánka.
 Xantipa 
  • 

Re: Nebylo to moc? 

(25.1.2005 12:52:05)
Heleno, ač sama mám dítě, které bylo šikanované, myslím si, že manžel ho tak sežezat neměl. Spíš jste o tom měli mluvit, co udělal, co to je za partu, apod. Možná ses měla zkontaktovat s rodiči toho šikanovaného dítěte a promluvit si o tom. Já jako matka šikanované, jsem to chtěla, ale rodiče šikanovatelů útoky za šikanu neměli. K výprasku bych se uchýlila, když by se to opakovalo.
Sice násilí se nemá oplácet násilím, ale .....
Jeden z těch kluků ani potom se šikanou nepřestal, takže jsem ho chytla a před ostatními jsem mu naplácala prdel /byla jsem svědkem, jak na hřišti mé desetileté dceři dal pěstí do obličeje, jen tak, prý pro legraci/. Jeho matka sice na mě řvala, že mě zmlátí apod., ale to mě nezajímalo. Obávám se, že jsem byla v takovém rozpoložení, že jestli bych měla dostat od ní já, tak bych se nedala tak snadno.
Vím, že spousta z Vás bude namítat, že se to nemá, že to je nedůstojné, nezákonné apod.
Nepřála bych nikomu dívat se na své dítě psych. totálně mimo, docházet s ní pravidelně na terapie, všechno se změnilo. Kroužky, hry, všeho se bála. Fyz. a psych. týrání od dítěte totiž není postižitelné. Vědí to všichni, učitelé, rodiče i děti.
Když všechny zákonné a možné způsoby selžou, jak se bránit? Mimochodem, od té doby si na mou dceru, ani mé mladší syny, nikdo nedovolil. Šikana skončila, ale následky si poneseme každý z nás dál.
Kdoví, proč ten dotyčný kluk to dělal. Je zvláštní, že jeho matka je učitelka a otec ing.

Chtěla jsem tím vším jen říct, že násilím se nic nemá řešit, ale v krajním případě to je účinné, ať chceme nebo ne.
 helenaM 


Děkuji za odpovědi 

(25.1.2005 14:55:32)
Moc Vám všem děkuji za Vaše odpovědi. Určitě mi pomohou, děkuji moc. Když jsem mluvila s třídní učitelkou, řekla mi, že Matouš je takový třídní idol, že by snad všichni chlapci ze třídy chtěli být stejně šikovní a hezcí jako on. To mu teď prý stouplo do hlavy a myslí si , že je snad pán světa a může se ke každému chovat jak chce. Já, když jsem chodila do školy, jsem na tom byla úplně opačně. Na základce mě každý mohl využívat a měla jsem skoro samé falešné kamarádky, které se mnou bavili jenom proto, abych jim dala opsat úkol, nebo písemku. O to víc mě trápí chování mého syna a mám pocit, že je to všechno jen MOJE vina a musím neustále přemýšlet o tom, co jsem asi udělala špatně.
Už jsem si s ním v klidu popovídala. On mi řekl, že je mu to teď líto a že to už neudělá, jenom kvůli mně, abych se prý kvůli němu netrápila. Nevím, jestli je to proto, že mě má rád, nebo proto, že už to nechce řešit (doufám, že ta první varianta), ale přesto mi to nestačí. Po přečtení příspěvku od Xantipy pravděpodobně pozvu k nám domů rodiče toho chlapce, kterému ubližovali, i to dítě samotné, aby se všechno vyjasnilo a možná, aby se z chlapců stali kamarádi. Myslíte, že to dobrý nápad? Opět by mne velmi zajímal Váš názor...
Helena

PS: Můj manžel sám uznal, že to přehnal a slíbil mi, že to již neudělá, ale že měl vztek, protože tohle by ho nikdy nenapadlo... Ale, prosím, nemyslete si, že je to nějaký sadista. On není. Má Matouše moc rád a s chladnou hlavou by to neudělal, věřte mi.
 helenaM 


Děkuji za odpovědi 

(25.1.2005 14:58:09)
Moc Vám všem děkuji za Vaše odpovědi. Určitě mi pomohou, děkuji moc. Když jsem mluvila s třídní učitelkou, řekla mi, že Matouš je takový třídní idol, že by snad všichni chlapci ze třídy chtěli být stejně šikovní a hezcí jako on. To mu teď prý stouplo do hlavy a myslí si , že je snad pán světa a může se ke každému chovat jak chce. Já, když jsem chodila do školy, jsem na tom byla úplně opačně. Na základce mě každý mohl využívat a měla jsem skoro samé falešné kamarádky, které se mnou bavili jenom proto, abych jim dala opsat úkol, nebo písemku. O to víc mě trápí chování mého syna a mám pocit, že je to všechno jen MOJE vina a musím neustále přemýšlet o tom, co jsem asi udělala špatně.
Už jsem si s ním v klidu popovídala. On mi řekl, že je mu to teď líto a že to už neudělá, jenom kvůli mně, abych se prý kvůli němu netrápila. Nevím, jestli je to proto, že mě má rád, nebo proto, že už to nechce řešit (doufám, že ta první varianta), ale přesto mi to nestačí. Po přečtení příspěvku od Xantipy pravděpodobně pozvu k nám domů rodiče toho chlapce, kterému ubližovali, i to dítě samotné, aby se všechno vyjasnilo a možná, aby se z chlapců stali kamarádi. Myslíte, že to dobrý nápad? Opět by mne velmi zajímal Váš názor...
Helena

PS: Můj manžel sám uznal, že to přehnal a slíbil mi, že to již neudělá, ale že měl vztek, protože tohle by ho nikdy nenapadlo... Ale, prosím, nemyslete si, že je to nějaký sadista. On není. Má Matouše moc rád a s chladnou hlavou by to neudělal, věřte mi. U mladší dcerky (7) nikdy tresty tohoto typu nepoužil (ještě štěstí, že je momentálně se svou třídou na ŠVP a o ničem neví).
 helenaM 


Děkuji za odpovědi 

(25.1.2005 14:58:11)
Moc Vám všem děkuji za Vaše odpovědi. Určitě mi pomohou, děkuji moc. Když jsem mluvila s třídní učitelkou, řekla mi, že Matouš je takový třídní idol, že by snad všichni chlapci ze třídy chtěli být stejně šikovní a hezcí jako on. To mu teď prý stouplo do hlavy a myslí si , že je snad pán světa a může se ke každému chovat jak chce. Já, když jsem chodila do školy, jsem na tom byla úplně opačně. Na základce mě každý mohl využívat a měla jsem skoro samé falešné kamarádky, které se mnou bavili jenom proto, abych jim dala opsat úkol, nebo písemku. O to víc mě trápí chování mého syna a mám pocit, že je to všechno jen MOJE vina a musím neustále přemýšlet o tom, co jsem asi udělala špatně.
Už jsem si s ním v klidu popovídala. On mi řekl, že je mu to teď líto a že to už neudělá, jenom kvůli mně, abych se prý kvůli němu netrápila. Nevím, jestli je to proto, že mě má rád, nebo proto, že už to nechce řešit (doufám, že ta první varianta), ale přesto mi to nestačí. Po přečtení příspěvku od Xantipy pravděpodobně pozvu k nám domů rodiče toho chlapce, kterému ubližovali, i to dítě samotné, aby se všechno vyjasnilo a možná, aby se z chlapců stali kamarádi. Myslíte, že to dobrý nápad? Opět by mne velmi zajímal Váš názor...
Helena

PS: Můj manžel sám uznal, že to přehnal a slíbil mi, že to již neudělá, ale že měl vztek, protože tohle by ho nikdy nenapadlo... Ale, prosím, nemyslete si, že je to nějaký sadista. On není. Má Matouše moc rád a s chladnou hlavou by to neudělal, věřte mi. U mladší dcerky (7) nikdy tresty tohoto typu nepoužil (ještě štěstí, že je momentálně se svou třídou na ŠVP a o ničem neví).
 helenaM 


Děkuji za odpovědi 

(25.1.2005 14:58:12)
Moc Vám všem děkuji za Vaše odpovědi. Určitě mi pomohou, děkuji moc. Když jsem mluvila s třídní učitelkou, řekla mi, že Matouš je takový třídní idol, že by snad všichni chlapci ze třídy chtěli být stejně šikovní a hezcí jako on. To mu teď prý stouplo do hlavy a myslí si , že je snad pán světa a může se ke každému chovat jak chce. Já, když jsem chodila do školy, jsem na tom byla úplně opačně. Na základce mě každý mohl využívat a měla jsem skoro samé falešné kamarádky, které se mnou bavili jenom proto, abych jim dala opsat úkol, nebo písemku. O to víc mě trápí chování mého syna a mám pocit, že je to všechno jen MOJE vina a musím neustále přemýšlet o tom, co jsem asi udělala špatně.
Už jsem si s ním v klidu popovídala. On mi řekl, že je mu to teď líto a že to už neudělá, jenom kvůli mně, abych se prý kvůli němu netrápila. Nevím, jestli je to proto, že mě má rád, nebo proto, že už to nechce řešit (doufám, že ta první varianta), ale přesto mi to nestačí. Po přečtení příspěvku od Xantipy pravděpodobně pozvu k nám domů rodiče toho chlapce, kterému ubližovali, i to dítě samotné, aby se všechno vyjasnilo a možná, aby se z chlapců stali kamarádi. Myslíte, že to dobrý nápad? Opět by mne velmi zajímal Váš názor...
Helena

PS: Můj manžel sám uznal, že to přehnal a slíbil mi, že to již neudělá, ale že měl vztek, protože tohle by ho nikdy nenapadlo... Ale, prosím, nemyslete si, že je to nějaký sadista. On není. Má Matouše moc rád a s chladnou hlavou by to neudělal, věřte mi. U mladší dcerky (7) nikdy tresty tohoto typu nepoužil (ještě štěstí, že je momentálně se svou třídou na ŠVP a o ničem neví).
 Jana, 2kluci 
  • 

Ještě k šikaně... 

(12.3.2005 14:29:52)
Nebudu popisovat detaily, ale když můj devítiletý syn brečel, že nechce do školy, chodil domodřinovaný a spolužáci mu sprostě nadávali, chtěla jsem toto řešit s ředitelkou školy a závěr našeho sezení byl, že mé děti musí být tvrdší a naučit se bránit. Jsou teď na jiné škole a nechodí se tam bránit, ale učit se a normálně se bavit s ostatními. A mimochodem, iniciátora šikany jsem také zvala k nám domů a výsledek byl takový, že jeden den byl u nás a druhý den syna zmlátil.
 Linda.Páťa a Terinka 
  • 

Re:Re k děkuji.... 

(26.10.2006 22:16:02)
je to určiě první a velice odvážný a krásný krok,jen přeju aby to vyšlo,protože opravdu ne každý je takhle zodpovědný jako ty a ne každý rodič je schopný svému dítěti pomoct jako ty.No snad přijdou,protože někdy je těžké něco přkousnout.Taky ti i trochu závidím,protože má dcera po šikaně odmítá chodit ven když je tam agresor a jeho matka je typ který trvdí:"když ho nikdo nepotrestal tak se nic nestalo" a chlapec úočí dál napadl další šestiletou holčinu a byl jí pěstí,jenže rodiče oběti nechcou udělat to co mi a řešit to bo po našem "úspěchu" nemají odvahu.Na jednu stranu se jim nedivím máme tady peklo jak s matkou agresora tak s její přítelkyní(ale vše jen v mezích kdy to není zákonem tretné)a nikdo s nimi nechce raději přijít do sporu,aby nedopadl jako naše rodina.Pro informaci - museli jsme na chlace podat trestní oznámení na policii,kde ho pro prošetření schledali vinným,ale pro nízký věk pachatele to bylo odloženo.
 Linda,Páťa a Terinka 
  • 

Re: Nebylo to moc? 

(24.10.2006 23:51:50)
Mou dceru šikanoval starší kluk.Jediné co mohu doporučit je navšívit děrského psychologa a použí všechy dostupné prostředky školy k uvědomění si jeho činu.Nemá smyl mu dát výprask,protože problé může být úplně jinde,než třeba ten,že se chtěl pobavit.V prostředí šikany se kdokoli raději a i nedobrovolně přidá na stranu agresora,než aby se stal tím kdo je šikanován.Davová psychoza je strašná věc apokud silný jedniec v okolí je agresorem mnohé děti mu podlehnou a podílí se na šikaně.Co obdivuji je,že jsi sem napsala a přiznala,že tvé dítě něco takového provedlo,protože většinou se setkávám sopačným přístupem.Také mohu doporučit o to s ním neustále mluvit a docela pomáhá toto:
"PRO RODIČE AGRESORŮ: Rady rodičům agresora - Reakce obou rodičů má dítěti dát najevo, že se provinilo proti řádu, který je nad lidmi. Dítě by se mělo oběti omluvit, je-li to možné, nějak odškodnit. Rodiče by se měli omluvit rodičům oběti a ujisti je, že udělají vše proto, aby se věc neopakovala."
Je smutné,když děti jsou děti účastníky něčeho takového a to jak oběti tak i agresoři.Na obou to totiž zanechává následky na celý život.
 Předseda KŠŠ 
  • 

Diskuze školní šikanování 

(30.6.2005 18:16:34)

Zapojte se jako členi do této konference. www.pandora.cz/www/sikana

Nevite-li jak, napiste mail na konference.ss@centrum.cz predevsim se svym ci mailem toho, kdo by rad byl clenem konference.


Předseda KŠŠ
 mon.ty 


Je to šikana nebo ne?! 

(30.10.2005 23:07:49)
Mám 12ti letého syna a s šikanou ve škole jsme se již také setkali.Jestli to tedy šikana je.Loni byl šikanovaný dvěma spolužáky.Posměšky kvůli pihám,narážky na nemoderní oblečení,naustálé pošťuchování a slovní napadání.Vyřešili jsme to tak,že jsme si na ty dva dokonalé spolužáky počkali a vyčinili jim,že odcházeli s pláčem.Samozřejmě jen slovně.
Letos si mě pozvala učitelka do školy s velkým kraválem,že můj syn ještě s těmi dvěma co v tom byli loni,ušpinil spolužačce kalhoty tím,že jí kopnul a také jí sprostě nadával.Samozřejmě toto neschvaluji.Syn si mi postěžoval,že mu ta dívka neustále nadávala a když se bránil taky slovně,tak žalovala učitelce,která nebrala zřetel na to,že by viníkem mohla být dívka.Ty dva druzí spolužáci tuto dívku opravdu napadali tak, jako napadají všechny ostatní děti.Jsou to třídní lotři už od 1.třídy,ale stačí udělat bu bu bu a taky dají pokoj,ale abych se vrátila k synovi.Byla jsem pozvána do té školy ještě s maminkami těch dvou lotrů,kde na nás tatínek té dívenky vychrlil spoustu urážek na téma "jaký jsou rodiče,takový jsou děti".Mluvil velmi nevybíravě a nepustil nikoho ke slovu.Diskuse byla uzavřena tím,mě i oběma dalším maminkám rozdala "třídní důtky" našich synů, aniž by se zabývala tím,jestli situaci ohodnotila správně,jelikož je měla předem připravené a předepsané.Můj názor je ten,že ten otec seřval učitelku do telefonu,když si stěžoval na ten problém a ona mu chtěla udělat radost a zachránit sebe.Syn nikdy předtím problémy s tím,že by někomu ubližoval neměl.Samozřejmě se taky semtam popere,pohádá nebo tak.Stejně jako ostatní.Myslím,že by učitelé měli taky hodnotit "šikanovaného".Zrovna dívenka,s kterou jsme měli tu čest je velmi rozmazlená,urážlivá a až moc sebevědomá.Tím bych nechtěla zlehčovat tuto situaci a proto se ptám:"Jak to vidíte vy,je to šikana nabo klukovina či "holkovina"?Budu moc ráda,když mi někdo odpoví.
 Šárka Kloudová 
  • 

Re: Je to šikana nebo ne?! 

(24.4.2006 14:48:50)
Je to šikana a myslím že by se měla řešit ještě víc než jen počkat si na ty dva!!Pro vás to tak hrozný asi není ale chudák kluk bude mít až dokonce života šrámy na duši které se nezahojí!!Dodejte mu sebejistotu a sebekritiku mu hodte zahlavu!Kupte mu moder oblecení a s chutí at se do nich pustí!!!
 Linda ,Páťa a Terinka 
  • 

Re: Diskuze školní šikanování 

(24.10.2006 23:24:23)
My jsme prožili šikanu na vlastí kůži.V lednu 2007 to bude přeně rok co jsem zjistila,že má dcera Páťa je šikanovaná.Když jsem to zjistila chodila do první třídy a bylo jí šest let.Šikanoval jí kluk o tři roky starší a to nejen ve škole,ale i v okolí domu kde bydlíme.Šikana trvala skoro třičtvrtě roku než jsem na to vůbec přišla.Začala jsem řešit podezření na šikanu,měla psychologické posudky,které šikanu dokazovali,ale škole to bylo málo.Když jsem já zařídila sezení se školou a rodiči agresora byla jsem označena za lhářku a upozorněna,že pokud budu někde zmiňovat,že na škole je šikana bude na mě podáno trestní oznámení.Navíc jsem byla obviněná,že to moje dcera je provokatér a šikanuje onoho chlapce a já,že v zápalu jakési nenávisti vůči rodině chlapce se snažím jejich rodinu dostat.Šla jsem plačky na policii a chlapce udala.Ano měla jsem výčitky a naše rodina tím trpěla(okolí se nepochopitelně odtáhlo).Okamžitě jsem změnila školu a onu školu podala na ČŠI stížnost.Než se vyřídilo a potvrdilo byla jsem za lhářku má dcera byla ponižovaná a s mou mladší dcerou Terezkou jsem byla slovně napadena přítelkyní rodiny agresora,včetně omezování domovní svobody.Naše rodina byla vláčena pomlouvána a napadána slovně a písmně na internetu.Byla jsem sledovaná na každém kroku a to i kdž jsem vezla dceru do nové školy.Dokonce ze strany matky agresora a její přítelkyně došlo k pokusu o obeznámení paní ředitelky nové školy s mým údajným pomstychtivým jednáním.Jak to dopadlo?Policie schledal chlapce vinným v plném rozsahu obvinění,když do staré Páti školy přišla vyšetřovat šikanu paní ředitelka obrátila a podala také trestní oznámení,z ČŠI nám přišl výsledek k šeření postupu školy,kde se jasně píše,že škola pochybyla.Chlapec kvůli nízkému věku nebyl odsouzen.Škola kam Páťa chodila a kde nám nikdo nepomohl má nyní skvělou prevenci proti šikaně,okolí se pomalu dostává do normálu,ale moje dcera si do budoucího života nese hrůzný zážitek ze šikany(házení kamenů,kopání,mlácení,ponižování,sprosté nadávky...)Terezka si naštěstí nic nepamatuje,ale podle slov psychologa na ní určitě zanechá následky to čeho musela být svědkem a já má nadále problémy s prudící kamarádkou matky agresora,takže se budem stěhovat.Do dnešního dne dcera sama odmítá jít ven pokud je tam agresor a malý agresor mlátí jiné šestileté holčičky,jenže po našem případu a jeho průběhu už se nikomu nechce ho konfrontovat,protože se lidé bojí vyhrožování a napadání přátel a rodiny agresor.Policie případ uzavřela a s napadením nemůže hnout přesto,že byly zničeny vstupní dveře našeho bytu.Nemají důkazy a nadávky a výhružky (internetové)nesjou zatím trestné stejně jako obtěžování a nahrané útoky na mou osobu,které nemůžu použít,protože nemá souhlas těch co nás napadali.To nemluvím o tom,že dodnes se dívám kdoza mnou jede,protože mimbylo vyhrožováno nevlastnímotcem agresora,že mě smete ze silnice(měla jse řidičák sotva půl roku) a o tom,že jejich přítelkyně se sice o to pokusila,ale nám se nic nestalo takže opět žádné pádné důkazy.Teď mi řekněte jestli má cenu se šikanou vůbec něco dělat.Ze začátku jsemsi myslel,že ano po útocích jsem si myslela,že nemá,ale nakonec jsem založila blog o dětské šikaně a snaží se v něm lidem poradit jak mají postupovat,když se jim stane něco podobného jako nám.Páťa naštěstí nezanevřela na školu i když musíme používat speciálnímetody(výchvoné) kvůli její šikaně.Pokaždé když má strach tak zvrací a to samése děje i když jenervozní,nebo rozrušená.Přesto,že jsme vyhráli,tak jsme vlastně nic nevyhráli.Proč to píšu?Aby si někteří uvědomili,že boj se šikanou není žádná sranda a že mnoho ztratíte a pokud to nedotáhnete do konce jako mi tak to děláte naprosto zbytečně.A i po tom konci konec vlastně ani není.
 Vladka 
  • 

Re: Diskuze školní šikanování 

(27.3.2007 22:28:23)
Nezapomeňte na šikanu učitele ze strany dětí, i učitel se muže stát obětí.
 Šárka Kloudová 
  • 

Zažila jsem to ... 

(24.4.2006 14:42:38)
Zdravim,
osobně si myslim, že ten kdo bud" psychyckou nebo fyzickou šikanu nikdy nezažil, nemá právo vysvětlovat jaké to je a jak se proti ní bránit!!!Já jsem osobně zažila psychyckou šikanu a bylo to to nejhorší co mě zatím v životě potkalo!Smály se že jsem tlustá, že jsem nemocná s ledvinami a že mám no prostě špičatá prsa.Bylo to v 7 třídě a a já jsem tip kterej nekomu tu hubu dokaže rozbít.Jenomže vždycky když už už jsem se chystala nekomu zlomit nos neo tak něco , začaly se hoky okamžitě řechtat i ty co si hrájí na nej kámošky a pak se mě ani nezastanou...Byla to hrůza nejde to takhle popsat do pár řádku to by bylo na hodiny a hodiny!Dneska v 9 třídě jsem hubená a všechny důvody proč se mi předtim smály jsou pryč ale stějně dodnes cítím jak se na mě koukají, pomlouvají a smějí se mi.Šikana zůstane v dotyčném navždy a nikdy se ty rány nezahojí at to jsou šrámy na tváři nebo mokra hlava ze záchodu to proste pryc nepujde nikdy!!A nejhorší jsou ty duševní které ve vás přebívají a berou vám iluze, sebejistotu a obranu proti něčemu takovému!Nevím možná že to někdo pochopí ale někdo si řekne je to hloupá husa která byla tlustá , a takovému člověku bych přála šikanu tak hroznou jakou sem jí zažila já nebo jí zažívají nekteří dodnes a dodnes proti tomu nikdo nic nedělá aby se to nědělo!!
Ale nadruhou stranu jsem ráda že mě šikanovaly - uvědomila jsem si své chyby a myslím že to že jsem to nikomu neřekla půl roku byla jedna z těch největších v mém životě.Ještě ted si uvědomuji že být šikanován a šikanovat není legrace a měla by si ihned po prvních náznacích začít řešit!!!
Poslechněte a ty tzv. bažanty a slabší nechat napokoji ale spíš je chránit protože to potřebují.potřebují se o někoho opřít a to pořádně!!
Vaše Šárka

 Simona Kuchařová 
  • 

Schillerová 

(12.12.2006 8:46:23)
Všichni mí kamarádi se Marcele smějí protože bydlí na hotelu v horším bytě a měla vši.
 Antůcta+2loupežníci 
  • 

Re: Schillerová 

(3.3.2007 16:49:48)
A ty se jí směješ taky? Já měla vši, brácha měl vši, teď to dokonce bylo nedávno ve zprávách, že se díky teplé zimě přemnožily. A můžeš mít doma naklizíno jak chceš, stejně je můžeš chytit. Když jsem pracovala v nemocnici, měl tam nějaký pacient svrab a já to od něj chytila. To je žůžo, nepřej si to zažít. Místo výsměchu zkuste kámošce pomoci, aby mohla bydlet lépe. Brigády, spolubydlící apod. však jste chytří, vy na něco přijdete. Antůcta
 Míša.B. 
  • 

Potřebuji pomoct..Newím jak se mám bránit před šikanou! 

(10.2.2008 0:34:32)
Je mi 13 let.Šikanu jsem už zažila a zrovna teď zažívám..Je mi trapné sem něco takového psát,ale opravdu si už newím rady.Začalo to v půlce ledna.Byla jsem na lyžařském kurzu se školou a tam jsem s kamarádkou byla na pokoji,ona přišla do pokoje já jsem se převlékala nechtěla jsem aby mě někdo viděl,tak jsem zavřela dveře.Jenže kamarádce ty dveře mihly před nosem,ale nedotkly se jí.Ona se naštvala a za to mě kopla do levé ruky..Mě to moc bolelo a říkala jsem jí ty si fakt velká kráva..A ona na to to nic není však sem se tě ani nedotkla!To se stalo v pátek a v sobotu jsme odjížděli domů.Do večera mě to napuchlo takže jsem měla prostředníček a prsteníček jak 2 buřty!Chladila jsem si to studeným kapesníkem..Ta kamarádka se radči vytratila než aby byla semnou tak jsem šla za mou nejlepší kamardkou kterou z nám už od 1 třídy a byla jsem u ní na pokoji celý večer!V sobutu jak sme přijeli domů a ja jsem to ukázala mamce ta se tak lekla a řekla že to mám asi zlomené..Tak sme jely my 2 na rengen do nemocnice tam mě řekli že je to špatné měla jsem zlomený prostředníček v kloubě z oba 2 stran a persteníček ten nevým kde přesně..Co jsem dostala dlahu tak jsem jela domů.V pondělí jsem šla normálně do školy a tam jsem se dozvěděla že ta kamarádka co mě kopla že má kotník v sádře.Ve škole když se mě děcka ptali co se stalo tak jsem jim řekla pravdu.K večeru v pondělí mám erobik tak jsem tam šla i s mamkou se domluvit d trenérkou jak to bude atd.Tam jí mamka řekla co se stalo a zrovna tam přišli skoro všechny holky ze třídy a ta kamarádka to slyšela + ty ostatní!Večer kolem 7 nebo 8 mě na icq napsala ta kamarádka prej=co to všude říkám že to není pravda že lžu všeckým i svojí mamce a že jsem si to udělala sama!Mamka si to přečetla a psala místo mě protože mě to 1 roků moc nešlo.ta kamarádka psala sprosté slovca na mě i když věděla že u počítače sedí moje mamka!Na 2 den ve škole se všechny holky na mě sletěly a začali mi nadávat proč to psala moje mamka a proč ne já a co lžu a tak.Od té doby se semnou nebawí do toho jsem eště onemocněla a byla jsem doma 2 týdny a oni si myslí že jsem byla doma jenom proto že se semnou nebawí!Píšou mě pořád sprosté sms a na icq taky..Už si newím rady!Mamka říká že si jich nemám všímat a že je to přejde udělala jsem to ale oni píšou pořád!Nebawí mě ve 13-ti letech se s něma hádat jestli mám pravdu nebo ne!Naše třída je právě problémová nejsme jako ostatní třídy normálůní u nás se ve 13-ti letech holky štítí klůků nebo k nám musí jezdit z help centra aby nám trochu pomohli,ale vůbec to nemám cenu newím si už rady já taky nejsem nějaký svátoušek,ale nikoho nešikanuju!Tohle já nedělám!Nejhorší na tom je to že mě to dost vzalo prptože ta kamarádka co mě kopla byla mezi nejlepšíma kamarádkami!Potřebuju pomoct co s tím mám dělat prosím odepiště mi nebo poraďte na icq410-774-933 děkuju moc m.b
 katka 
  • 

Re: Potřebuji pomoct..Newím jak se mám bránit před šikanou! 

(26.4.2008 22:16:28)
Ahoj Míšo!
je mi líto, co se Ti stalo..ta holka, co tě kopla, asi dostala strach, že ji ostatní odsoudí, tak raději "zapracovala" na tom, aby z Tebe udělala lhářku - a bohužel se jí to povedlo, aspoň v době, cos psala. Píšeš, že Ti holky nadávají přes sms a icq - ale doufám, že ne celá třída? Řekla bych, že mezi těmi, co Ti přímo nenadávají, by se mohla najít jedna nebo dvě holky, které sice nepočítáš mezi své nejlepší kamarádky, ale jsou celkem fajn - tak s těma bych se zkusila co nejnormálněji bavit - třeba o škole, úkoly a tak, prostě něco neutrálního.. A sama nezačínat o tom svém prstu ani o těch, co se Ti posmívají - když by se Tě někdo přímo zeptal, tak zkus odpovědět nějak stručně a pokud možno klidně - mohla by sis to nacvičit doma. Když ostatní uvidí, že se chováš v pohodě a s některejma holkama se kamarádsky bavíš, tak by to časem mělo utichnout - to nikoho nebaví, posmívat se věčně za něco, co se stalo před dlouhou dobou a ta osoba, které se to týká(tedy Ty), na to moc nereaguje.
Doufám Míšo, že už je to lepší.. Kdyby se to fakt nedalo snést, zkusila bych s pomocí mamky přestoupit do jiné třídy - to, že Ti spolužačka zlomila prsty, je celkem silný argument.
Držím palečky, měj se krásně!
Katka
 sylvie nová, dvě dospívající dcery 
  • 

šikana 

(6.6.2008 15:58:51)

Šikanování dětí ve škole je problém,věnuje se mu v současnosti dost prostoru.To je dobře. Jen bych uvítala, aby se alespoň stejný prostor věnoval učitelům, kteří jsou šikanováni svými žáky a jejich rodiči a nemají absolutně žádnou možnost se bránit.
 KOLMANOVÁ, dospělá dcera , syn ZŠ  
  • 

ŠKOLA 

(17.9.2008 23:53:37)
MÁM TAKOVÝ NÁZOR, ŽE NE VŠECHNA ŠPATNÁ VÝCHOVA SE DÁ SVÉST NA RODINU, TO JSOU JEDNOTLIVÉ PŘÍPADY, ALE VÝCHOVA HLAVNĚ NAŠICH SYNŮ, VE ŠKOLÁCH PODIVNÝMI ŽENŠTINAMI, KTERÉ BY SE JINDE NEUPLATNILY A NENAŠLY ZAMĚSTNÁNÍ, BEZ ZAJÍMAVÝCH OSOBNOSTNÍCH RYSŮ, COŽ DĚTI OKAMŽITĚ OTRÁVÍ A ZNUDÍ, TO JE VELMI PRUDKÝ JED zvláště pro chlapce.Každý den se potýkám s prkotinami se kterými si neví naše pedagožky rady, nedokáží používat osvědčené mechanismy na udržení pozornosti a kázně dětí, jako naše učitelky ze 70.let, kdy nás bylo 35 ve třídě. Režim je velice chaotický, jak jsem se přesvědčila při návštěvě vyučování.Mám vztek, když si vzpomenu na výši svých daní, když vím, že polovinu školní práce musím s dětmi dělat sama, pokud chci aby minimálně uspěly. Má dcera je na gymnáziu pouze mou velmi tvrdě docílenou zásluhou,ne školní,kdy jsme se znova učily od druhé třídy až do deváté všechno, přesto, že měla dobré známky a mohla jsem být v klidu, ale škola se tím jen statisticky chlubí.Děti nevědí, jaké jsou meze jejich chování, po prohřešku nenásleduje účinný trest a děti jsou naprosto zmatené.Jsem celkem zoufalá a že probíhá nějaká šikana, to mě vůbec nepřekvapuje, Mou dceru ostatně šikanovala tlustá dívka, která ji kopala do břicha v 8. třídě, na což mi bylo řečeno třídní učitelkou, že dotyčná má chudák komplexy, že je silná . To je bohužel typické pro naše úči, jak je trefně nazýval Zdeněk Štěpánek. Upozorňuji, že jsem spíše feministicky založená žena, přesto mám vůči našim pedagožkám velmi silné výhrady.Těžko mohu doma řešit problémy, které se týkají porušování nějakých školních organizačních věcí, nemohu sedět ve škole s nimi, musím pracovat a platit daně.Skutečně ve školách vládne obrovská neschopnost a tak nazývejme věci pravými jmény. Pokud si ředitelka výhradně ženami obsazené ZŠ stěžuje na drzost svých žáků, nemohu jaksi pochopit, jak to třeba naše fyzikářka na střední škole dělala, že měli všichni takový respekt ač měla metr padesát.A to sní byla i legrace. To je myslím odpověď nejen na šikanu.
 s s 


Re: ŠKOLA 

(17.9.2008 23:59:23)
Kolmanová, nerada oslovuji někoho příjmení, ale myslím si, že chování žáků ve škole je odrazem výchovy rodičů. Slušně vychované dítě vychovávané k hodnotám se nebude chovat tak, aby kopal/a dítě do břicha. Rodiče mají vychovávat. Ne škola. Pokud ti dcera zažila šikanu, proč si ji nedala na jinou školu?
 Petr, trenér judo 
  • 

Re: ŠKOLA 

(4.5.2009 0:41:11)
No to snad ne?Když mně ve škole šikanují dítě dám ho na jinou školu?To nemyslíte vážně! Ustupovat agresi?Typické České chování.Co se týká výchovy do 6 let ANO rodina, ale pak 50 na 50 škola a rodina vždyť ve škole tráví polovinu času a to třeba až do 26 let tak musí nejlépeji výchovně působit v součinnosti škola i rodina.To jsou tedy názory!!!!!!!
 Radka,7 dětí 
  • 

Re: ŠKOLA 

(22.10.2008 1:06:44)
Šikana....do včerejška jsem o ní jen četla a naivně si myslela,že se to mých dětí týkat nebude,protože bydlíme na vesnici,ale to bylo včera....
Dnes jsem zjistila,že můj syn,který chodí do 2třídy ZŠ,je tvrdě šikanován kluky z 5.třídy a to tím způsobem,že mu zakázali chodit na záchod,pokud nevydrží a musí na wc,tak si ho chytnou,svalí na zem a kopou jej do břicha!Dnes jsem šla za třídní učitelkou mého syna a zjistila,že není takto šikanován jen on,ale 80% dětí ze třídy,včetně děvčátek,tu zkopali v pátek.Děti se bojí o tom mluvit,mají strach z pomsty.Toto se děje na základní škole,co se musí dít ve vyšších ročnících netuším.Vím jen jedno,své dítě týrat nenechám a využiji k tomu všech dostupných i zakázaných prostředků.....
 EvaN 
  • 

Re: ŠKOLA 

(15.3.2009 19:28:49)
DObrý den, ztra jdu do školy. Syn je označen za agresora, zvláštní jinde problémy nemá, na kroužcích, na táboře, píše si s kamarády, jenom v jeho třídě. Ve škole má kámarády, ale ne v jeho třídě. Řešíme to stále, mluvíme o tom, chodíme k psychologovi. CHci ho naučit, jak reagovat, lépe nereagovat na invektivy spolužáků. Nepatří mezi drobné, zakřiklé žáky, naopak, ale přestěhovali jsme se a nějak nezapadl do kolektivu, snaží se, jak může.CHytla jsem ho i u nakupování věcí pro spolužáky.Straní se ho, říkají mu, že nemá žádné maso jenom tuk(mimochodem tlustý není), místo mozku nic, poďobaný obličej. No a on reaguje nejprve slovně a potom ručně.Všechny rady selhávájí.Rozumí si se staršími i mladšími, jenom s jeho třídy ne. Občas mám problém s jeho školou, v bázni před šikanou mají zákaz návštěv ve třídách mezi žáky, když vidí mladšího se starším, tak je to také šikana.
Ptají se mě, jestli hraje hodně PC kry. Nejvíc času u počítače stráví ve školní družině. Doma ho mám k práci.Šikana je špatná, ale nesmí za ni skovávat všechny konflikty mezi dětmi.
 Nobody 


Jak to vidím já... 

(17.5.2009 11:54:11)
Hezké příspěvky, není-liž pravda. Jenže situace je následující: Ve škole podle současných zákonů za všechno odpovídá ředitel. Pokud ředitel rozhodne, že v zájmu zachování kvality výchovně vzdělávacího procesu a v zájmu udržení pověsti školy se bude šikana tutlat, tak se tutlat bude. Ty chudery paní učitelky si mohou akorát tak postěžovat jedna druhé na toho či onoho nezbedného žáčka (doma je nikdo nebude ochoten vyslechnout)... Proti ředitelovi nepůjdou, protože by si se svojí kvalifikací těžko hledaly práci jinde... Ve škole, kde jsem začal učit, se brutální šikana jednoho žáčka (který byl už v péči sociálky od mateřské školky) tutlala tři roky, přestože do školy byla několikrát povolána sanita k ošetření spolužáků, které onen dotyčný žáček zranil. Dokonce se podařilo ututlat i napadení učitelky. Sprosté nadávky učitelům jakoby neexistovaly. Když věc praskla, tak se paní ze sociálky divila, že tři roky na zmíněného žáčka nepřišla žádná stížnost... Takže milí rodiče: Nestačí telefonát, nestačí osobní pohovor s ředitelem, nestačí zápis do žákovské knížky, třídní kniha a dokonce i kniha úrazů se může ztratit. Nestačí stížnost policii, protože ta v případě nezletilých věc předává k přešetření sociálce a ta to většinou zase vrátí do školy... CHCE TO JEDINĚ PÍSEMNOU stížnost zřizovateli školy nebo na Českou školní inspekci. Pomáhá také hrozba zveřejněním případu sdělovacím prostředkům.
PS: onen žák nemá snědou pleť, jeho rodiče jsou společensky známé osobnosti, takže strach z "rasismu" tu není...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.