| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Můžeme s miminkem na dovolenou?

 Celkem 158 názorů.
 Kaaja 


Tak tohle máme vyřešený, 

(20.8.2004 8:52:34)
my s manželem ani jeden moře zrovna nemusíme. Ale využíváme toho, že máme malý dítě, k poznávání České republiky. Cestujeme od jeho asi šesti měsíců a zvládá to docela dobře. Lezeme po horách, jkezdíme na kolech...
 Pavel, dcera 25 mesicu 
  • 

Re: Tak tohle máme vyřešený, 

(20.8.2004 15:18:16)
S clankem mohu rovnez jedine souhlasit, ocistec je pro zenu byt neustale doma (mame jednu takovou znamou). My jezdime ven od konce sestinedeli v podstate kazdy vikend, prvni dovolenou mela zena v penzionu v krkonosich na 14 dni kdyz bylo male 2 mesice. Mala zvlada cestovani fantasticky, zatim nejdale jsme autem i s malou byli ve Francii {12 mesicu} a v Italii {18 mesicu} lyzovat, letadlem pak na Krete {23 mesicu}. Co to jde tak dopravam zene s malou moznost byt nekde mimo prahu na trochu lepsim vzduchu a snad se ta investice vyplati.
 Sysyna 


Re: Tak tohle máme vyřešený, 

(21.8.2004 18:13:48)
My taky.
I kdyz mame ted uz 13mesicniho a 13letyho syna, byli jsme v cervencu v Recku, letecky.
Prckovi bylo 11mesicu, dalsi mimi tez 11mesicu, pak 2roky...pak 5deti ve veku 9-13let.

Ti starsi byly pod dohledem jejich zdatnych otcu, takze my zensky jsem je temer nevidely, ale vetsinou jen slysely!!:-)

Dopoledne na plazi jsme mely na starosti jen ty 3 pidideti.Prevazne jsme byly hned u more pod nasim slunecnikem, kde deticky mely svuj bazenek, kyblicky, lopaticky, babovicky.Mely jsme je tak pod neustalym dohledem a kdyz si jedna zaplavala nebo odskocila, porad jsme na nevidely a byly stale kontrolovany.V poledne sup do taverny na plazi, ktera byla uzasna, cela pod borovicema, zastresena rakosem, stinu habadej.
Mimi se napapaly, napily...a sup do kocarku.Usnuly jak spalci, a dokazaly tak spat az temer do 15h za hluku mistnich reckych pisni a sumeni more.Parada.
Tatkove vetsinou v tu dobu vlezli do stinu na drink nebo papu a rarli karty.My zensky jsme sly k vode, plavat, slunit se, valet se v pisku nebo na lehatlu, opalovat se, cist si.Starsi deti sem tam pribehly a zalovali na tatinky nebo jedno na druhe, ale stacil skaredy pohled a daly pokoj.

Kdyz se prcci vyspali,dostali piti a ovoce a sup k mori...cca do 17h...pak vse nalozit, nezapomenout na zadne dite, lopatku, manzela a hura do apartmanu.
Tam napred dat do kupy deticky male, pak vetsi, chystat jidlo nebo se chystat jit na jidlo...metizim tatka sprcha, pak vyhozeni chlapi na terasu s detima a my zensky upravy a trocha oddechu.Pak spolecne nekam do mestecka, na prochazku a tak.
Tam opet starsi deti-manzele, mladsi-my zensky.Za dovcu jsme si my zenske 3x udelaly oddech od deti uplne, proste jsme si sly samy do letoviska na nakupoy suvenyru a darecku, pak na papu a drink u more a asi po 4hod, sraz s manzilkama a drobotinou, spolecne frapicko a sup do apartmanku.
Deti chrupkat, male usinaly v kocarccich cca kolem 21h a to i za revu a halaseni Reku v dobe MS ve fotbale.Pak jsme je jen prendali do postylek a spinakli az do 7,30-8h do rana.

Musim rict, ze dovolenou jsem si uzila.Je fajn , ze jsme byly 4rodiny a mame deti, ktere si spolecne dokazou hrat a zabavit se.Ze mame chlapy, kteri nam s detmi pomahaji- delba prace je fajn vec!A celkove, ze jsme + - stejneho veku a ze to proste slo.Samozrejme nejake problemky taky byly, ale kde nejsou, ze??

Jen se clovek musi vzdat trocha pohodli a lenoseni, ale i tak to slo.
Ty prcci byli nakonec nenarocnejsi vic ,jak ty vetsi deticky.

Ale muzu uprimne rict, ze i kdyz jsem z toho mela strach, hlavne z letadla(mimochodem prcek celou cestu tam 2h v letadle zvracel, fakt parada, ale tomu predchazelo par veci)..a jak tam s pitim, spinkanim, slunickem, opalovanim, stinem atd.atd.atd.ze to nakonec byla fakt uzasna dovolena.

KOjeni fajn, jidlo pro prcky s sebou a tam cerstva zelenina, ovoce, uzasne recke jogurty...i vyzivy se daly koupit od Nestle....kdyz dosly plenky, i ty za cenu zhruba stejnou, jako v CR.

Takze bych sla do toho i s mnohem mensim mimi.Byli s nami 3rodiny s mensimi mimi, jako jsme meli my.A to 4, 5 a 7 mesicu.Taky si to pochvalovaly jejich maminy.
Jo a jeste jsme si troufli po prozkoumani lodi a podminek a na celodenni vylet lodi kolem ostrova, s kocarky i miminy.Bez chyby a problemu.

Tak to je muj zazitek s cestovanim uz skoro s batoletem.
 Hanulka - Matěj 9 měsíců 
  • 

Re: Re: Tak tohle máme vyřešený, 

(19.6.2007 12:29:43)
Ahoj Sysyno, mohu se zeptat, kde konkrétně jste v Řecku byli? Díky Hanka
 Hanulka - Matěj 9 měsíců 
  • 

Kam na dovku s mimi? 

(19.6.2007 12:30:34)
Ahoj Sysyno, mohu se zeptat, kde konkrétně jste v Řecku byli? Díky Hanka
 elisa a kája(5měsíců) 
  • 

Re: Tak tohle máme vyřešený, 

(16.8.2005 23:33:40)
A zkusili jste sebou na dovolenou vzít třeba jednu babičku.Před měsícem (Kája 4měs.) jsme jeli s manželem do chorvatska a vzali sebou i tchýni.A můžu říct, že nám neskutečně pomohla.Bydleli jsme v apartmánu v soukromí, takže klid a pohoda.A tím, že s námi byla i babička, mohli jsme se jít oba spolu vykoupat nebo nakoupit, a ty večerní procházky s kočárkem.....no nádhera.S takto malým miminkem je dovolená opravdu bez problémů.
 Lenka 


Re: Tak tohle máme vyřešený, 

(1.8.2008 8:34:26)
A jaká byla cesta s miminkem? Jeli jste autem? Mám šestiměsíční dvojčátka, taky bysme rádi někam vyrazili, ale nejsem si jistá jak by holčičky zvládaly cestu. Díky za odpověď, zdraví Lenka
 Markéta 
  • 

Re: Tak tohle máme vyřešený, 

(1.8.2008 13:19:13)
lenko,
tenhle prispevek byl napsan pred 3 lety, tezko ti jeho autorka odpovi ;-)
najdi si pro svuj dotaz radeji nejakou vhodnou diskuzi
 MajdulkaF 


Cestování s miminkem 

(20.8.2004 12:02:33)
Souhlasím, že není třeba čekat do tří let věku dítěte. V době papírových plen je možné vyjet na výlet či dovolenou prakticky ihned :-) My máme tu letošní úspěšně za sebou, Hynkovi byly v tu dobu 4 a půl měsíce, je plně kojený, takže s jídlem žádný problém. Bydleli jsme v malém penzionu, byli celý den venku, kombinovali kočár s klokankou. A obdivovali krásy jižní Moravy. Všem vřele doporučuji, nenechte se ochudit o pár společných dní s tatínkem a případnými sourozenci, stojí to za to!!!
 J+J 
  • 

zkušenosti se Střípky? 

(20.8.2004 13:32:30)
Ahojda my byli loni s pětiměsíčním synem v Krkonoších na Permoníku a bylo to super. Letos jsme se rozhodli pro dovolenou se Střípky a byli jsme nemile překvapeni. Nevlastníme automobil, ale náš 16měsíční klouček trpělivě zvládnul cestu vlakem i s výlukou. Poslední část cesty nám slíbila paní Míková ze Střípků odvoz - den předem večer slíbila, ale v době domluvy, že se ozveme měla telefon vypnutý. Nic moc pocit s malým dítětem na nádraží po 18hod večer, autobusy na místo už nejely. No co, nezbylo mi než zavolat do penzionu. Služeb Střípků jsme se rozhodli vyuřít pro možnost zapůjčení postýlky, krmící židličky a zajištění stravy pro děti. Realita byla jiná tedy s tím jídlem. Paní Míková slíbila, že se vše domluví na místě, ale neukázala se tam... Majitel a kuchař v jedné osobě byl trochu překvapený, ale snažil se nám vyhovět. Slíbeno bylo cvičení pro maminky, ale cvičitelka prý onemocněla, no nahradila ji jedna z účastnic. Nevím, jaké zkušenosti máte vy, ale my příště zvolíme jinou variantu dovolené.
 16.5Salám&Lajka14 


Cestování s dítětem 

(20.8.2004 13:40:38)
Asi zůstanu konzerva a do tří let malého nikam vozit nebudeme. Ne kvůli penězům, ale čistě proto, že dovolená s ním by nebyla dovolená, nýbrž očistec. :o) Dítě, které nevydrží v kočárku sedět ani 5 minut, není schopné se něčím zabavit (kromě destrukčních aktivit), neposlouchá a nereaguje na zákazy (ani na plácnutí přes ruku nebo přes zadek), je poněkud náročným "spoludovolenkářem". :o)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 13:48:26)
Záleží kam na tu dovču jedeš. Třeba v lese se Stáník může klidně chovat destrukčně do aleluja :-) A pokud by se vážně nenechal do lesa ani dovézt, dá se to řešit převozem v noci (my to tak občas děláme). Otázka zní, jestli existuje místo, kde by se on moh třeba stavět na hlavu a zároveň i Tebe by to tam bavilo...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 13:55:34)
Jano,
v lese by to teoreticky šlo, ale stejně bychom museli mít oči na stopkách, aby nesnědl muchomůrku.:o) Nebo chcíplou veverku. :o)
Když jedeme na chatu, tak ho musíme držet jednou rukou pořád za límec, protože přímo u chaty je potok a on tam prostě CHCE. Jemu se nedá říct "ne ne ne", když dostane na zadek taky nereaguje, za minutu tam jde zas.
Na chalupě je to OK, tam je uzavřený dvorek. :o) Jenže tam zas nechce jezdit manžel - je to chalupa jeho rodičů. Asi by šlo domluvit, že by nám ji třeba na týden půjčili, ale letos už nebude kdy. Kromě toho já tam byla měsíc a ještě minimálně týden tam budu, užila jsem si chalupy až až. :o)
Doufám, že napřesrok to bude lepší, ve dvou a půl letech SNAD bude mít malej trochu rozum. I když... moc v to nedoufám. :o)))

Jo, místo, kde by se mohl dostatečně vyřádit a zároveň by se tam líbilo i mě momentálně asi není... jsem alergik a v přírodě můžu fungovat jen pod práškama, po kterých se mi chce spát, takže pozornost je silně otupělá. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:00:26)
Milado,
já přes rok docela dost pracuju. Neříkám že ostatní ne, ale matky dětí do tří let častěji nepracují než pracují. Takže chci prostě mít aspoň týden v roce KLID. To není o tom, že by jiné děti nezlobily. Spíš o tom, že pro holku na MD může být dovolená příjemný relax; já během roku jezdím pryč docela dost, nepotěší mne možnost "někam vypadnout". Chtěla bych opravdu jenom ten klid. :o)
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(25.8.2004 18:44:55)
Milá Monty,
nedej se otrávit, tu reakci Milady považuju za dost nepřiměřenou nehoráznost. Nechápu, kde bere tu svou jistotu se kterou Tě takhle drze kritizuje jen za to, že si dovolíš mít svůj názor na fungování vlastní rodiny. A pokud jde o mně, letní dovolenou s devítiměsíční holčičkou jsme si taky dost dobře rozmysleli a zajistili, právě proto, že jsem dost konzervativní na to, abych podnikala hurá akce plné improvizací a vystavovala malou kdoví čemu. Přeji pěkný den.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(26.8.2004 9:40:37)
Milado,
možná jsem to jen špatně pochopila, ale Tvoje odpověď pro Monty mi připadala jako poučování - povýšeně a s despektem. Nějak mi uniklo, proč rozhoduješ o tom, jestli je Monty jen konzervativní nebo už pohodlná ( a proč by nemohla být? je trestné chtít si o dovolené odpočinout? ) anebo o tom, jestli má rodinné vztahy dost na výši nebo jen "jaksi podivné". Ale možná jsem Tě opravdu jen špatně pochopila.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(26.8.2004 14:59:00)
Milado,
určitě jsem nečetla od Monty všechno, takže ji můžu vidět poněkud zkresleně, ale mám čím dál víc dojem, že není ani příšerná matka ani nemožná organizátorka. Jen je unavená z dítěte i práce a občas si chce ulevit a vypovídat se. A naivně čekala, že by tu snad mohla najít spřízněnou duši, která bez dlouhého vysvětlování a popisování pochopí, že starat se o malé dítě je občas fakt úmorný. Já svoji malou taky bezmezně miluju, ale občas z ní už pletu nohama a to je ještě zlatá. A když zrovna brblám a nadávám na osud a situaci, tak to ještě neznamená, že je mi dítě na obtíž a nezvládám. Jen mě sem tam něco otravuje a chci si na to zanadávat, protože to dobrý, co s sebou mateřství nese, to si parádně užívám a vypovídávat se z toho nepotřebuju o). A taky bych tak nějak čekala, že tady to alespoň někdo pochopí a neslítne se na mně za to hned roj sršňů o). (Netvrdím, že všechny reakce na Monty měly žihadla, jen mě překvapilo, jak byly některé příspěvky ostré.)
 16.5Salám&Lajka14 


Ještě tohle 

(26.8.2004 15:11:48)
MD,
to ale není můj termín. :o) S tím, že máme hyperaktivní a hyperkinetické dítě přišla naše dětská doktorka a vzhledem k tomu, že je jí kolem padesáti, už uričtě viděla a zažila celou řadu dětí, tudíž má srovnání. Doktorka na neurologii řekla totéž. Stejně jako moji příbuzní a známí, kteří se taky vzácně shodují na tom, že náš syn je poněkud více temperamentní, než bývá v kraji zvykem. :o)
Taky jsem zažila hodně dětí a VÍM, že někdy skáčou z gauče, ničí věci, lítají jako fretky, ale neznám žádné jiné dítě kromě našeho, které by to dělalo POŘÁD. Je mi jasné, že nejsme jediní rodiče s hyperaktivním dítětem, ale jak jsem už psala - půjč si ho na jedno odpoledne a uvidíš sama, jak moc přeháním nebo nepřeháním. :o)
 Koblizek 
  • 

Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 16:06:28)
Pred 14ti dny jsme se spolu s manzelem a s detmi zastavili u jedne zname, ktere u sebe jako babicka mela na navsteve 3 vnuky. Ten nejmladsi, 6 let, je autista mixovany s hyperactivitou. No, nase dve holcicky s temi dalsimi 2 chlapecky si krasne hrali v pokojicku s hrackami, ci starsi hoch s pocitacem. Ten postizeny vsak travil cele 2 hod. s nami v obyvaku. Kdyz jsem asi jiz po pul hodine videla, ze namama chce uvarit kavu ale nema sanci, tak jsem ji radeji uvarila sama. Co se tyce pokecani, asi po kazdem druhem slove pribehlo neco "furiozniho", zarvalo, pripadne neco shodilo. Obcas take smetlo vsechny hrnecky ze stolu, ci zacalo s sebou mrskat na zemi tak, ze mel clovek strach, jestli se neumlati. Jendou se rozbehl plnou rychlosti do steny a prastil se do hlavy; jednou vylezl do krbu jal se splhat nahoru po spinavych stenach; nekolikrat mel hlad avsak plnou pusu jidla vzdy rozprskal po vsech kdo byly blize nez 10m od nej., atd., atd. Reknu vam, jak ja jsem milovala svoje "hodnoucke" holcicky kdyz jsme odchazeli. Po 2 hodinach jsem ja byla naprosto vyrizena, a to jsme to dite nehlidala, jenom jsem pozorovala. Ta jeho babicka mela neskutecne energie, to ja bych se zblaznila. Ona vsak byla nesmirne trpeliva a opravdu se snazila. Neodpocinula si vsak ani na 5 minut ( a to nas ujistila, ze takto je to 24 h protoze chlapecek samozrejme do toho vseho take velmi spatne spi). Uffffff. Klobouk dolu pred vsemi matkami, ktere toto alespon nejak zvladaji.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 18:51:58)
Pozor, nikdo nemluvil o LMD, syn byl do 1. roku opakovaně shledán hyperkinetickým, po roce mu píšou do karty "hyperaktivní", ale samozřejmě to není konečné slovo, v tomhle věku se to opravdu nedá odhadnout. :o)
 *Aida* 


Re: Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 19:09:26)
Monty,
taky bych nemluvila o LMD a slovo "hyperaktivni" mi pripada nadmerne pouzivane.
 *Aida* 


Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 19:04:02)
Milado,
Adhd se da diagnostikovat podstatne drive nez ve 4 letech, u nas to bylo tesne po druhem roce. U autismu potom zalezi na stupni postizeni. Nizkofunkcni autismus se da rozpoznat kolem druheho roku, vysokofunkcni (Asrergeruv Syndrom) mnohdy unika treba az do 6-7 let.
Monty,
pokud si chces pokecat, napis mi na mail. Z Tveho popisu mi to silne pripomina meho draheho syna :o). Tedy z te hyperaktivni stranky, autismu bych se ve Vasem pripade neobavala. U Samiho nam take zjistili znacne problemy se sensory integration (nevim cesky??) a to vysvetluje spoustu jeho chovani. Ale je to na delsi povidani. Ted mi ho v ramci terapie na tu sensorovou integraci budou veset za bricho na houpacku :o)))), jsem na to zvedava...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 19:14:10)
Ahoj Aido,
napíšu ráda. :o)
U nás je největší problém ta nezvladatelná energie, on se nedokáže posadit a s něčím si hrát ani na 5 minut, pořád lítá, v noci před spaním skáče třeba půl hodiny po posteli, leze na peřiňák, skáče z něj dolů, při usínání se mele jako pytel blech, kope nohama, šermuje rukama, dokáže půl hodiny běhat dokola a radostně u toho pištět... jediný co ho spolehlivě zabaví je napustit mu vanu, tam by vydržel celej den... samozřejmě se snaží lézt z vany na pračku apod. :o))) On byl takovej už v těhotenství, asi jsem to už psala, narodil se s jizvama na obou ručičkách, které si udělal nehtama na nohou a ty jizvy má dodnes, takže musely být docela dost hluboký. :o)
 Evíf, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 19:53:19)
Monty, ty jizvy na ručičkách mne zaujaly, tvoje dítko je narozené po termínu?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 20:29:27)
Je narozený po termínu... podle UTZ se měl narodit 29. 12., podle poslední MS 2.1. a narodil se 7.1.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Zkuste stravit s ditetem s LMD 2 hodiny 

(26.8.2004 22:22:49)
Milado,
musela jsem si ten Tvuj prispevek precist asi petkrat, porad tomu nemuzu uverit. Tedy ze se ADHD bagatelizuje, tomu bych verila. Ale s tema 4 rokama je to podle meho skromneho laickeho nazoru pekna blbost. A ze jsem na tohle tema precetla tuny materialu. Nejdulezitejsi je ranna intervence, cim drive tim lepe. Muj syn diky sve diagnoze dostal misto ve skolce, kde byl cely den 5x v tydnu a kazde rano se mu venovala logopedicka. Kde by bez toho byl, tedy nevim. 4 roky mu zdaleka nejsou. Chodi na jine terapie a muzu rict, ze je mnohem klidnejsi, zacal mluvit atd atd. Ze bych cekala do 4 let si neumim predstavit.
A s autismem jsem precetla novy papir, kde vyzkoumali, ze nejvetsi uspech je zaznamenan u deti, u nichz doslo k intervenci pred 3,5 rokem. Je tu dokonce program "Early Bird" (ranne ptace), ktery se na tyto malicke autiky zameruje.
Opravdu me to hodne prekvapilo. Tady deti ve skolnim roce, kdy jim bude 5 let zacinaji skolu (prakticky tedy jsou jim 4 roky) a to uz se mi zda dost pozde na to, aby se najednou neco zjistovalo.
Vsude ctu, ze pro deti s ADHD se nedoporucuji zadne leky pred 3 rokem, pak uz je ale mozne nasadit Ritalin (klasicky) atd. To byl jen priklad, ja s tim nasazovanim leku moc nesouhlasim, i kdyz zalezi na individualnim pripadu samozrejme.
 Ladia, 2 děti (15+11) 


Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:02:41)
Monty,

nechci ti brát iluze, ale dovolená s dětmi nikdy nebude dovolenou, jakou si ty představuješ. I starší dítě ti nevydrží celý den sedět na bobku a striktně poslouchat příkazy, chce pohyb, nějakou činnost, aktivitu rodičů. Dovolená je časem, kdy si všichni užíváme jeden druhýho.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:12:23)
Ladio,
jenže já nemám o dovolené představu, že ležím týden na zádech na pláži. Naopak moje dovolené jsou HODNĚ aktivní. Problém je v tom, že 19ti měsíční dítě prostě neocení nic z aktivit, které vyhovují mně. A kdyby mu nevyhovovaly ani později, budeme mít prostě dvě dovolené - jednu s dítětem, jednu bez něj.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:20:56)
Monty, a jakou aktivitu pro sebe máš konkrétně na mysli? My třeba chodíme na vejlety - když děti chtějí běhat samy, běhají samy (a dost často tak určujou směr), když se chtějí nosit, vezmem je do krosniček, když se chtějí jentak šťourat v blátě, šťourají se v blátě, ale ještě se nestalo, že bychom za celej den nikam nedošli... A to jdou dva, takže se nezřídka stane, že jeden by se sice nes v krosně, ale druhej se zrovna chce šťourat v tom blátě. Jen si prostě moc podrobně neplánujem, co chcem všechno vidět - to by nás pak asi mrzelo, když bychom tam nedošli. Takže hlavní náš cíl je NĚCO vidět, nesedět doma, popovídat si a prostě bejt SPOLU...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:30:28)
Jano,
mám ráda takové ty poznávací cesty, někam jet a tam si projít město, podívat se na památky, do muzea, do galerie, večer si třeba sednout někam na víno. To je pro malé dítě pravděpodobně naprosto nezábavný a neúnosný. Existuje spousta jiných variant, které by mne taky bavily - třeba jet někam na výlet parníkem, jít do ZOO, někam na hrad nebo do středověké vesničky, jenže i na to je Stáník asi malej. V ZOO jsme byli v neděli. Zajímaly ho akorát ryby, nic jiného. A strávit dvě hodiny koukáním na ryby pro dospělýho nic moc. :o) S tou přírodou je to fakt blbý, teď chodím první rok na vakcíny, po dalších dvou by se mělo ukázat, jestli zabraly nebo ne, ale zatím to teda moc nevypadá. :o(
 Ladia, 2 děti (15+11) 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:39:36)
Monty promiň, ale čím déle a více příspěvků od tebe čtu nabývám dojmu, že je ti Stáník na obtíž.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:43:38)
No, nemyslím si, že by mi byl na obtíž. Ani to tak nepociťuju. Jenom jsou prostě určité situace, se kterými se péče o něj nedá sloučit, to je celé.
 Petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(25.8.2004 14:19:33)
Nezlob se na mě, ale vypadá to, že Stáník není asi moc "plánované" dítě. Nějak nezapadá do tvého koloběhu života ...
 hugo2505 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(23.8.2004 9:29:46)
Ahoj, tak teď už se musím zastat Monty. Pročítám si tady diskuse, protože za týden jedu do Chorvatska autem sama s dětima (13 let a 10 měsíců)a s tak malým prckem jsem ještě tak daleko nejela, tak chci pochytat nějaké zkušenosti. Hlavně ohledně cesty, protože tam na nás bude čekat manžel a zpět už pojedeme s ním. Druhé dítě si už docela prožívám, ale nevidím nic špatného na tom si od dětí odpočnout. Prvního syna mně docela často hlídaly babičky a na první zahraniční dovolenou jsem s ním jela až ve dvou letech. Myslím, že to není sobectví, ale odpočinek bez dětí je super, ikdyž je člověku po nich brzo smutno.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:55:29)
Ryby unás taky vedou :-) Vždycky když už nás to neba, vezmem děti a přemístíme je o pár akvárií nebo klecí dál - většinou se nejdřív brání, ale pak je příjemně překvapí, že i jinde se může dít něco zajímavýho... A nebo si před cestou koupim časopis a sedim u ryb, dokud ho nepřečtu :-) Ve středověký vesničce (v Ostré) jsme byli náhodou včera. Je to tam dost malý, aby to ušli i naši ledňáčci, je vlastně jedno kterym směrem se vydají, protože cestičky jsou jako síť všude a pořád se kříží, na spoustu nástrojů si tam děti můžou sáhnout ( u nás zvítězilo točení klikou od čehokoli) a zatimco Z. máček knot ve vosku, aby si vyrobil svíčku, K. máčel hotovou svíčku ve vodě, aby byl jako bráška. Můžou se máchat ve vodě (rozuměj rejžovat zlato, nebo se cachtat v náhonu od mlýnského kola) a pro Tebe tam prodávají i to víno :-) (Jenže to chce auto.) O kilák dál je písák (neboli superpískoviště), kde se dá i zaplavat... A co památky typu Stonehange, pyramidy, zříceniny, Keltská opida - to přeci dítě jentak nezničí :-) A víno z flašky se tam dá pít taky :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:55:42)
Ryby unás taky vedou :-) Vždycky když už nás to neba, vezmem děti a přemístíme je o pár akvárií nebo klecí dál - většinou se nejdřív brání, ale pak je příjemně překvapí, že i jinde se může dít něco zajímavýho... A nebo si před cestou koupim časopis a sedim u ryb, dokud ho nepřečtu :-) Ve středověký vesničce (v Ostré) jsme byli náhodou včera. Je to tam dost malý, aby to ušli i naši ledňáčci, je vlastně jedno kterym směrem se vydají, protože cestičky jsou jako síť všude a pořád se kříží, na spoustu nástrojů si tam děti můžou sáhnout ( u nás zvítězilo točení klikou od čehokoli) a zatimco Z. máček knot ve vosku, aby si vyrobil svíčku, K. máčel hotovou svíčku ve vodě, aby byl jako bráška. Můžou se máchat ve vodě (rozuměj rejžovat zlato, nebo se cachtat v náhonu od mlýnského kola) a pro Tebe tam prodávají i to víno :-) (Jenže to chce auto.) O kilák dál je písák (neboli superpískoviště), kde se dá i zaplavat... A co památky typu Stonehange, pyramidy, zříceniny, Keltská opida - to přeci dítě jentak nezničí :-) A víno z flašky se tam dá pít taky :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:59:56)
Jano,
auto snad bude příští rok, potřebuju pořídit firemní kvůli služebkám, takže pak připadají v úvahu i ty lokality, které jmenuješ. Teď bude mít manžel týden dovolenou, tak zkusíme jeden dva výlety vlakem. Ačkoli... cestování vlakem je se Stáníkem docela problém. Když usne, tak je to OK, ale když NEUSNE, tak je to zážitek jen pro silný nervy. :o)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 15:01:06)
...ačkoliv, já s ním zatím jezdila vlakem jen sama, ve dvou to třeba bude snesitelnější.
Autem cestuje hrozně rád a hlavně, téměř pokaždé usne. :o)
 Olga 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(21.8.2004 6:09:44)
Ahoj Monty Docetla jsem to az sem a neda mi to, abych se te nezastala. Nechapu co je komu do toho ze nechces jezdit s rok a pul starym miminem na dovolenou. My mame dve male deti (starsi ma tri roky)a taky nikam nejezdime, nejdal jsme byli u babicky dve hodiny cesty autem. Jo, uznavam, ze je to o pohodlnosti, ale proc bych nezustala doma, kdyz tu je vsechno predelane tak aby to miminum vyhovovalo, maji tu svoji postylku a svoje pohodli. V cizim prostredi maly spatne spi a je hodne ubreceny. Takze pres vsechny zazitky pres den jsem pak jenom znechucena a nevyspana. Kdo chce at si cestuje, ale nas ,kteri zustavame doma at necha na pokoji.
 sally 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(21.8.2004 6:39:13)
Olgo,
jenomže ty cestovat nechceš, tak necestuješ. To si myslím, že je naprosto v pořádku - protože ty jsi se stavem věcí spokojená, vyrovnáná. Ovšem Monty si stěžuje, že s dítětem cestovat nemůže. To je to, co mi hlava moc nebere - když něco chci, tak to jde vždycky nějak zařídit - za cenu nějakých ústupků - ale jde. Kdo chce, hledá cestu, kdo nechce, hledá důvod - a mě přijde, že Monty pořád jen hledá důvody, proč u ní věci nefungují - místo aby hledala způsob, jak všechno nějak vylepšit, skloubit - ať se jedná o její manželství, nebo o cestování s dítětem.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(21.8.2004 10:24:34)
Sally,
myslím, že mi křivdíš. Já si přece nestěžuju, já jen konstatuju. Navíc už je Stáník ve věku, kdy vydrží pár dní třeba s babičkou a já můžu jet kam chci. Teoreticky, protože v praxi musím sedět doma na zadku a makat jak šroub, abych zaplatila dluh na bytě. :o) Jo, štve mě, že jsem nebyla tři roky u moře, protože jsem alergik a potřebovala bych to jako sůl, ale nešlo to, tak to nešlo...

 sally 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(21.8.2004 19:35:47)
Monty,
ale já si opravdu myslím, že ty si život komplikuješ sama.... musím sedět doma na zadku a makat jak šroub, abych zaplatila dluh na bytě. :o) Jo, štve mě, že jsem nebyla tři roky u moře, protože jsem alergik a potřebovala bych to jako sůl - hmmm... opravdu je práce tak důležitá abys nemohla vypadnout na týden k moři? Nebo na prodloužený víkend? Zvlášť když k tomu máš zdravotní důvody? Nemyslím, že je to tak drahá záležitost, pokud nehodláš jet v největší sezóně do pětihvězdičkového hotelu. Mě prostě přijde, že ty si ubližuješ sama - na cokoliv, co ti lidi navrhnou máš tisíc vysvětlení, proč to u vás nejde - a nikdy nikde ani zmínka o tom, co jsi zkusila udělat pro to, aby to šlo...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(22.8.2004 0:17:57)
Sally,
tady vůbec nejde o peníze. Jde o to, že mám nejbližší možné volno v prosinci a v lednu. Teoreticky můžu v tomto období kamkoli. Prakticky je to slabší, i když i to by se dalo řešit. :o)
Samozřejmě NEMUSÍM tolik pracovat. Problém je v tom, že když nebudu, nemusím příště žádnou zakázku dostat. Dluh na bytě není prvořadý, priorita je nevypadnout z kolotoče. :o)
Myslím si, že se synovi věnuju v rámci možností dost, sice ne tak, jako matka na MD, která nemá jinou práci, ale nemám rozhodně špatný svědomí z toho, že bych ho zanedbávala nebo dávala někam, kde je nerad.
 Lucie + 2 princezny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(23.8.2004 12:14:50)
Ne, VSECHNO se s detma delat neda.

- "adrenalinove" dovolene - vysokohorska turistika, divoka voda (Berounka se zpivanim u taboraku je "o necem jinem"), narocne zimni akce,...
- cesty do zemi, ktere nejsou hygienicky, zdravotne nebo bezpecnostne na vysi
- narocne poznavaci cesty (cely den pobihat po Akropoli nebo po Louvru ...)
- dlouhe prejezdy at uz autem nebo na kole, dovolena typu "kazdy den spim nekde jinde" - to by technicky slo, ale s detmi by to byla unavna cesta a ne dobrodruzna dovolena

Asi nejhorsi je to u te "adrenalinove" kategorie, protoze to jsou vetsinou veci, ktere vyzaduji urcity trenink nebo aspon dobrou kondici, a vynechat par let muze znamenat velke obtize pri navratu.

Nastesti se mi libi i normalni dovolena u more, pokud me neobtezuje cestovka a muzu obden vyrazit na vylet. A to se i detma da.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 15:15:17)
Ale určitě Ti S. neutíkal ve vlaku na dvě strany zároveň :-) Do Pražské ZOO jsem s nima jela vlakem taky sama. Největší tragédie byla, když starší pán vyhodil Kilimu do koše lentilky, protože mu předtim upadly na zem a byly tudíž "FUJ". Neodvážila jsem se před nim lentilky z koše vyndat a podat je zas dítěti, jen aby byl klid, ale chuť udělat to jsem teda měla :-)
 Nira 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 17:21:57)
Monty, i mně teda příjde, že Ti malý je jen na obtíž a obtěžovat se nechceš. Nevím, co jsi za ženskou, která nezvládne cestu vlakem s rok a půl starým klukem. My teda máme děti dvě - 3 a 1 rok. Zvládám je při cestování i sama. Naposledy jsem s nimi letěla sama letadlem před měsícem. Nejsou to vůbec andílci. Samozřejmě mínili otočit vzhůru nohama letadlo, lítali po letišti a vlezli do každého obchodu. No a co? Jsou to děti. Vše se dá zvládnout, jen člověk musí chtít a ty prostě nechceš a děláš ze svého chlapečka neposedného blbečka, jen abys nemusela nic a nikam.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 17:29:00)
Ale Niro, já přece neříkám, že to nezvládám. Jen, že je to docela dost náročný. Ne kvůli mě, ale kvůli ostatním lidem v tom vlaku. Já jsem zvyklá. :o)
Se Stáníkem jezdíme mimo Prahu docela dost často, už od doby, kdy byl miminko. Na chalupu, na chatu, za babičkou, za kamarádkama. Častěji sama než třeba s manželem nebo někým z rodiny. Rozhodně si nemyslím, že bych s ním seděla jen doma na zadku, protože mne OBTĚŽUJE s ním někam jedzit (chodit). Já na to akorát nemám vždycky čas, protože pracuju.

A ještě tohle - nadsázka je normální literární prostředek. :o)
 Michal otec 2 dětí 
  • 

Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(24.8.2004 21:07:32)
to je hruza co tady plácáš, ty si děti rači nepořizuj. Dítě není věc kterou někam odložíš když chceš mět klid.
 Jana +Janek 
  • 

Dovolená s mrňousy je paráda! 

(20.8.2004 14:05:49)
Když měl synek rok,(má narozky za pár dní) nechali jsme ho u rodičů a jeli sami na rybářskou dovolenou na Slovensko s pár známými. Nic jsem z toho neměla, hrozně mi chyběl, a ta cesta zpět byla pro mě šílená - celou cestu jsem umírala hrůzou že se mu doma něco stalo. Navíc mě hrozně štvalo že jsme o dva dny propásli jeho první narozeniny. Další rok už na stejnou dovolenou ve stejnou dobu (první týden v září)jel s nám, muž s partií chytali ryby a já s malým popocházela kolem,no to bylo náročnější, ale fajn, trhali jsme kytičky, honili ovce, zpívali si, říkali básničky, a hlavně pořád chtěl házet kameny do vody a krmit racky, kluci na něj dělali bububu, že to nesmí, že plaší ryby, občas se mu to ale povedlo a hrozně se radoval:-)) Jeden z kamarádů měl doma o rok staršího kluka, a moc pak litoval, že ho nevzal, myslel si, že by to nešlo. Od té doby už i ostatní brali děti s sebou, náš malý byl průlom a test(byl tam ten rok jediné dítě, a to jsem se bála, aby ostatním nevadil, ale kluci -ti velcí- po něm byli jako diví, moc rádi s ním blbli). Večer se nachytané ryby pekly a sedělo u ohně, malý pobíhal kolem, vždycky pak někde usnul, my ho dali do postýlky a já to pak zalomila taky. Bylo to moc fajn, doporučuju.
A jet někam s miminkem je podle mě už úplně paráda, zvlášť pokud ještě neleze a pije mlíčko od mámy. K tomu vyhazovací plínky a není žádný problém!
 Jana, Vašík 2,5 měsíce 
  • 

Re: Dovolená s mrňousy je paráda! 

(21.8.2004 0:15:08)
Ahoj, jsem ráda za tvůj příspěvek. Manžel by pořád někam chtěl jet a já se pořád bojím (také kvůli tomu, že píšou, že dětičky v autosedačce by neměly dlouho sedět kvůli páteři).Určitě také vyjedeme, pořád kojím, papírové pleny používáme, takže žádný problém.
Akorát musím napsat, že bych neudělala to co ty, že bych jela někam zrovna na jeho narozky. To by mě mrzelo celý život. Ale zase, narozenin ještě bude.
 Bara+Anežka(04/04) 
  • 

Re: Re: Dovolená s mrňousy je paráda! 

(25.8.2004 19:30:15)
Ničeho se neboj. Jen si k plánu cesty vymysli, kde asi budeš kojit.
My jsme byli v červenci v Jeseníkách a docela mě naštvalo, když jsme roztáhli deku, nakrmili malou (opírali jsme se o záda, takže to bylo skoro tak pohodlné jako doma v posteli) a pak jsme zjistili, že deset minut cesty od nás je hospůdka, která nebyla na naší archaické mapě.
Když jsme jeli do známějších míst, bylo to lepší. člověk věděl, kde se zašít a kde si po obědě zdřímnout, aby ho nevidělo moc lidí a nevypadal jako bezdomoec.
 Jana 


Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:27:38)
:o))) Monty,
po letosnim lete jsem vybavena cerstvou zkusenosti, jak vypadaji 3 tydny pod stanem ve spolecnosti ditete trileteho a ditele 10 mesicniho. A vim, ktery z nich byl narocnejsi spoludovolenkar ;o)

V horach jsem 10 kiloveho Zdendu nosila, 16 kilovy Tom sice slapal sam, ale kdyz mu dosly sily/chut/nadseni, byl 100x horsi, nez miminko.

Zdenda nadsene prolezal cely kemp po kolenou, Tom ho za par vterin probehl sprintem. Destrukcni aktivity Zdendy se smrskly na sem-tam ozuzlany, prevraceny nebo jinak lehce znecisteny predmet. Tom hazel vse do vody, zahrabaval, odnasel na neznama mista. Naopak prinasel predmety jinych kemparu.
Zijes v bludu, jestli si myslis, ze jine deti poslouchaji jako hodinky, prizpusobuji se ve vsem rodicum a hlavne ze se s vekem lepsi ;o))))
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:35:40)
Jano,
nemyslím si, že by všechny děti byly takové jak píšeš. Bohužel všechny děti kolem mne JSOU podstatně "klidnější" než naše. V neděli jsme byli v ZOO, bylo tam opravdu hodně lidí s dětma. Všimli jsme si jediný holčičky, která se chovala stejně jako Stáník. Jinak ty děti SEDĚLY V KOČÁRKU, KOUKALY NA ZVÍŘÁTKA, CHODILY ZA RUČIČKU, NELEZLY DO OHRAD ZA ZVÍŘATAMA, NEROZEBÍRALY KAMENNÉ PODEZDÍVKY OPRAVOVANÝCH DOMŮ atd. Každé dítě někdy "zlobí", bohužel naše dítě zlobí pořád. Možná jsem naivní, ale doufám, že s věkem to TROŠKU lepší bude. V pěti letech už snad lze dítěti něco vysvětlit...:o)
 Jana 


Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:41:46)
Monty, ze sve zkusenosti musim rict, ze cim starsi, tim rychleji utika ;o))))
Pro nas je navsteva zoo taky zazitek, Tom utika, Zdenda stoji v kocarku a vyskakuje z nuj v nestrezenych chvilich, kdy hledam Toma...
Stanik stoji 2 hodiny u rybicek?!? Co bych za to dala :o)
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:46:12)
To není přesný. Rybičky jsou u pavilonu opic a tygrů, takže ho musíš vysadit nahoru a velmi pevně držet, aby neskočil mezi ně, o což se neustále pokouší.
Btw. dvě hodiny je eufemismus, vydrží tak maximálně 10 minut. Možná 15, ale víc ne. :o)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 14:55:48)
Návštěva ZOO............:o))), v prvním roce ho zaujala pouze toulavá kočka, o rok později se válel po zemi, řval, kopal a nezaujalo ho vůbec nic (zrovna se špatně vyspal), zato my jsme zaujali úplně všechny:o).

E.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 15:04:24)
Evelyn, dobra je taky navsteva vodniho rodea (kanal s divokou vodou, na nem kajakari, pochopitelne nic neni oploceno...). Toma vodaci nezajimali, chtel hazet kameny do vody, behat, curat do vody, Zdenda skakal z kocaru.. jo, uzila jsem si ;o)
J.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 15:12:30)
Jano, je vidět, že máš vytrénované nervy:o), já už si zase pomalu odvykám.
E.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(20.8.2004 15:14:33)
Milado,
my jsme bohužel nevěděli, že se tam otvírá nový pavilon, byl to prostě okamžitý nápad.
 sára, 2 holky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(21.8.2004 8:58:22)
Monty, a už jste byli v ústecké ZOO ? Je tam docela velká klouzačka, na
kterou bys ale musela také (Stáníka držet), ale všřím tomu, že bys ho z ní nedostala. Pak tam jsou umělá zvířata, na který se dá lézt, a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že mojí dceru živá zvířata moc nezajímaly (to až později, okolo 4.let), vyhrávala stále klouzačka. Jinak se Ti vůbec nedivím, že nechceš moc jezdit s 1,5 ročním dítětem, my jsme byli na dovče s 1,5 roční dcerou a bylo to fakt náročný, pro mě žádná dovolená, jedinej rozdíl byl v tom, že jsem nemusela vařit, ale před hotelem byl písek, klouzačky, takže jsme pořád byli tam (to jsem mohla zůstat doma za barákem). Ať si tady říká kdo chce co chce, pro mě ideální dovolená s dítětem do 6. měsíců a pak cca od 3.let, ale čím je dcera starší, tím je to lepší, věř tomu, až bude Stáníkovi tak 5 let, dovolenou s ním už si užiješ víc. Teď máme malé miminko- druhou dceru (2 měsíce) a chystáme se v září na krátkou dovolenou po Čechách, už si chystám klokanku ,abych nemusela pořád tahat kočár, a návštěva hradu se spícím miminkem je pohoda, určitě horší je to s mrňousy okolo 2.let, to jsem nezkoušela ani nebudu, a že jsem takových případů už viděla dost, a neměli z prohlídky nic rodiče ani ostatní návštěvníci. Máme mezi dcerami věkový rozdíl 5 let a nemůžu si to vynachválit, když byly té staší 2 roky, tak jsem si neuměla představit, že bych vedle ní měla mimino, možná jsem pohodlná, jak tady určitě někdo namítne, ale raději jsme počkali, až bude Verča samostatná a když půjdu někam s kočárem, že za ní nebudu lítat a zastavovat u každého kamínku nebo šišky. Teď jdeme s kočárkem, Verča tlačí (kočárek:-)) a já jdu vedle ní, v klidu, prostě pohoda. Ty chceš zůstat jen u Stáníka nebo v budoucnu plánuješ druhé ? Nevýhoda delšího věk. rozdílu pro mě byla, že jsem se odnaučila v noci vstávat a krmit, to bylo ze začátku docela krutý.

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(21.8.2004 10:29:56)
Sáro,
v Ústí jsme ještě nebyli, my spíš jezdíme na výlety jen kolem Prahy (když tedy nejedu za jednou z babiček nebo za kamarádkou), ale dík za tip, příští rok se tam třeba vypravíme.
Druhé dítě "plánujeme" nejdřív za dva roky, rozdíl 4-5 let mi přijde vcelku ideální. Záleží to ale hodně na práci...
 Vera 
  • 

Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(25.8.2004 14:00:51)
Monty a nemáš pocit, že kdyby ses svému dítěti více věnovala (tím myslím, že by jsi s ním házela kamínky do vody, četla si a říkala básničky, malovala, a dokonce i chodila do ZOO, kde byste 2 hodiny koukali na rybičky, ...... ), tak by sám někde běhal, kopal a vyváděl tak jak popisuješ? Nechová se tak proto, že Ty si někde povídáš a on nemá co dělat?
Má taky hodně aktivního chlapečka a vím, že když si ho nevšímám, tak mi to vrátí i s úroky. Proto když jedeme vlakem nebo čekáme u doktora, tak vytáhnu knížku nebo tužku a třeba si malujeme na prstíky. A je klid.

Nikdy bych bez malého na dovolenou nejela. Poprvé jsme s ním byli u moře, když mu byli 2 roky a moc se mu tam líbilo. Dokonce moc plakal, když jsme odjížděli a rok na to se už moc těšil, až vyjedeme. Jezdíme s ním do Chorvatska a vždy přes noc a nemůžu si to vynachválit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(25.8.2004 18:30:55)
Nevím teda, jak moc se věnují dětem jiné matky, mám srovnání jen ze svého okolí, ale řekla bych, že se mu věnuju docela DOST. Samozřejmě si s ním čtu z dětských knížek, maluju mu obrázky, hraju si s ním, chodíme ven. Ostatně má na svůj věk docela dost velkou slovní zásobu, což by zanedbávané dítě asi nemělo. Když jsem s ním doma, tak NEPRACUJU, pracuju jen když ho hlídá babička nebo někdo jiný. Event. když spí. Jenže jak se mu nevěnuju 5 minut, je zle. Pokud si dobře pamatuju na děti svých kamarádek a známých, tak ty byly schopné si třeba čtvrt, půl hodinky hrát samy a i kdyby ne, byly aspoň schopné reflektovat na nějaké zákazy, což u nás nehrozí.
To není stěžování si, proboha. To je konstatování faktu.
 16.5Salám&Lajka14 


Dodatek 

(25.8.2004 18:41:48)
Mimochodem, já jsem netvrdila, že s malým dítětem na dovolenou nemůžu. Můžu, ale nechci. Když si představím, jak za ním lítám týden nebo 14 dní někde u moře nebo třeba i u rybníka, kromě vzácných chvil kdy spí ho nespustím z očí, musím mu vymýšlet neustále nějakou aktivitu, aby nebyl destruktivní... sorry, ale to pro mne není dovolená, toho mám za celý rok doma dost. Zřejmě jsem podle vás krkavčí matka, nicméně myslím si, že mít v roce týden nebo dva KLID a čas JEN PRO SEBE není nic sobeckýho ani krkavčího, je to normální lidská potřeba. Až bude syn větší, strašně ráda s ním budu jezdit kamkoli, zatím ale ne - nepočítám krátké výlety za příbuznými, známými nebo někam na hrad nebo na parník. Myslím tím regulérní dovolenou v zahraničí.
 Marťa11 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dítětem 

(25.8.2004 19:32:40)
Monty, já myslím že hodně holek štve, že máš pořád pocit, nebo to minimálně z tvých příspěvků vyznívá, že u tebe je všechno jinak (těžší a horší) než jinde...

např. že Stáník je takový jaký je... protože 99% dětí v jeho věků je stejných :-))), nevím, proč máš pořád pocit, že není...
náš kluk taky skáče z gauče, ze stolu, z klouzačky, sjíždí schody na odrážedle apod., nemyslím si ale hned, že je hypercosi nebo jiný než jiné děti :-))), je prostě rád, že je dítě a užívá si to :-)))

tak to tak moc neprožívej...


nikdo tě nenutí jezdit na dovolenou, ale neříkej že to nejde... protože někomu to nevadí - třeba nám (dovolená s malým děckem) někomu vadí, ale jde to, neříkám, že tak nebo tak je to správně, ale jde to...

M.

 Gábi, 2 děti 


Re: Cestování s dítětem 

(23.8.2004 7:16:10)
Monty,
já bych to neviděla tak černě. To chceš říct, že se Stáníkem nikam necestujete vůbec, ani na výlety či víkendy? Co takhle zkusit dovču pro rodiče s malými dětmi, Stáník by si užil jiných dětí, nových hraček a hodné "tety" by občas zajistili hlídání ... Možná bys nakonec zjistila, že je úplně normální batole a ne nezvladatelný upír ;-)
 J+J 
  • 

poraďte pobyty s dětmi 

(23.8.2004 18:25:25)
Ahoj Gábi,
asi máš lepší zkušenosti, než my se Střípky, dej prosím tip - kde se Vám líbilo a kdo to organizoval.
Díky Jana a snad nejen já.
 Gábi, 2 děti 


Re: poraďte pobyty s dětmi TIP 

(24.8.2004 13:40:24)
Měla bych tu jeden osvědčený tip: www.bc-kenny.cz, mají akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ;-)
 Dáša 
  • 

Re: poraďte pobyty s dětmi 

(25.8.2004 21:16:15)
My sme sa práve vrátili z pobytu v Permoníku. Pobyt organizovala Magda z http://www.infodomecek.cz/ a bol spojený s kurzami Moniky Brýdovej. Myslím, že po organizačnej stránke to bol naozaj dotiahnutý pobyt pre rodiny s detmi. Dokonca tam boli dve matere, každá s 3 detmi tuším ešte predškolského veku, mamina s dvojmesačným babätkom a tuším, že to zvladali v pohode. Permoník je pre rekreaciu s deťmi naozaj ako stvorený.

Inak, so synom sme boli pri mori prvy krat vo veku 20 mesiacov, potom aj o rok neskôr a bolo to úplne v pohode. Cestovali sme v noci a tak skoro celú cestu prespal. A takymto deťom úplne ku šťastiu stačí piesková pláž a voda.
 K+K 
  • 

Re: poraďte pobyty s dětmi 

(5.9.2004 18:11:15)
Také se (jako Dáša), připojuji k doporučení pobytů Domečku. Byli jsme s nimi minulý rok (ještě jako těhotná) a tento rok 2x už s miminkem plavat. Všechny pobyty byly bezva, organizačně dobře zvládnuté, příjemný přístup paní Magdalény i ostatního doprovodu (ostatně ve většině jsou to také maminky od malých dětí), vše, co slíbili, dodrželi. V dnešním světě, kdy je na místě spíše nedůvěra, příjemný pocit :-)
Jen je škoda,že poslední čas jsou ve většině pobyty delší čas dopředu zaplněné (my se totiž pomalu rozhodujeme :-))
Katka
 Dolores 
  • 

MILÁ MONTY 

(25.8.2004 20:54:23)
Milá Monty,
to je přece normálka, že na dovolené - a nejen na ní - je zapotřebí se malým dětem prostě věnovat. A že je z toho člověk občas docela hotovej, to k tomu taky patří. Tak si to tak neber. Narození dítěte Ti něco přinese a něco Ti vezme a to, co Ti přinese, je super, i když bys to dítě někdy nejradši roztrhla.
Jinak Tě zcela chápu, že bys chtěla mít na dovolené klid. Taky jsem při prvním dítěti pracovala a taky jsem toho občas měla plný kecky. Tak Ti přeju hodně síly a uvidíš, že Tvůj syn se časem stane celkem "snesitelným" parťákem i na té dovolené (mluvím z vlastní zkušenosti).
 Hanka, Tomáš 19 měsíců 
  • 

Re: zkušenosti se Střípky? 

(20.8.2004 14:05:16)
Pred tydnem jsme se vratili z dovolene se Stripky. Mame bohuzel stejnou zkusenost.Pani Mikova naslibovala vsecho mozne, bohuzel skoro nic nesplnila a take se tam ani neukazala. Prvni sok uz nastal pri prijezdu, ze pro nas nemaji detskou postylku, kterou jsme meli objednanou, dockali jsme se ji az okolo 21 hodiny vecer a to uz nas syn /1,5 roků/ byl patricne protivny a ospaly.S jidlem to bylo to same, detske jidlo samozrejme nebylo detske, ale pouze mensi porce dospele. Kuchar take nechapal, kdyz jsme se ho ptali na detsky caj, prevarenou vodu, detske kase, ktere meli byt take k dispozici.
O programu pro deti ani nemluve. Samozrejme , ze pani Mikova me po telefonu ujistovala, ze program bude i pro mensi, bylo toho jeste vic, ale i pres to vse jsme si udelali peknou dovolenou sami podle sebe a nenechali se tim otravit.
Hanka
 Marietta Jindra01+Fan05+Péťa07 


Re: Re: zkušenosti se Střípky? 

(20.8.2004 14:18:44)
to mě překvapujete...ale docela mě to zajímá...

Já byla se střípky už 2x, ale obojí bylo loni a obojí to bylo na Vysočině, u Ždáru n. S. Nebyl problém ani s jídlem, ani s ničím jiným, moc se nám tam líbilo a vše bylo k dispozici, paní Miková tam byla celou dobu, tak nevím, jen doufám, že se nezhoršili, ale je pravda, že letos v dubnu jsme měli jet do Fr. lázní a to měl být pobyt bez paní Mikové, pod vedením instruktorky, na(ne)štěstí jsem to kvůli synově nemoci musela zrušit...
 J+N 
  • 

Re: zkušenosti se Střípky? 

(22.8.2004 10:50:16)
Dobry den, bohuzel jsem dalsi, kdo ma spatnou zkusenost s dovolenou s pani Mikovou. Letos jsme byli na Vysocine, program nebyl nic moc, udivil me celkém laxni pristup pani Mikove i jeji "pomocnice". Hlidani deti probihalo ta nejak jen navecer, jednotlive akce, programy byly nedotazene, jednotvarne. Pristup ke klientum a jejich pranim take nic moc. Takze priste urcite jedeme sami nebo s nekym jinym...
 Evelyn1968,2děti 


Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:12:16)
My jsme byli se synem poprvé v cizině když mu byl rok. Jeli jsme autem do Holandska, většinu cesty jsme absolvovali v noci, kdy spal. Sice to s ním byla opravdu "aktivní dovolená":o), ale dalo se to zvládnout. Jídlo pro něj jsme měli z domova, taky jeho deku, polštářek a oblíbené hračky. Snažili jsme se dodržovat zaběhnutý režim, takže to s ním nebylo o moc náročnější než doma:o). Syn vypadal taky spokojeně.

E.
 Marietta Jindra01+Fan05+Péťa07 


Re: Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:26:21)
První "dovolenou" jsme strávili v roce 2002 (to bylo prckovi cca 7 měs) na chalupě, vloni jsme byli v červnu letecky v Tunisu (já,prcek 19m a kamarádka) a bylo to super, taky nejsem přítelem válení se na pláži, ale s prckem to šlo, dopoledne a odpoledne jsme si hráli na písku a plavali, no a přes poledne (byla to taková delší siesta cca 11-15) jsme byli na pokoji, spali a hráli si, odpočívali. Navečer jsme chodili na procházky a tak, těch deset dní jsme sifakt užili :-)

Letos jsme se s manželem vypravili do Bulharska, autem. Prcek (tentokrát už 32m) to zvládl suprově, dělali jsme často přestávky a hráli v autě hry a cesta nám utekla, jsme s manželem oba řidiči a tak jsme se střídali. No a u moře, jsme kromě písku a koupání absolvovali dva výlety na lodi a plno procházek...

 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:32:49)
Ještě něco...:o), v tom Holandsku jsme se vlastně cítili líp než doma, protože to, co se v Čechách u dětí považuje za zlobení, tam berou jako roztomilost. Takže když syn potřetí vztekle zahodil lahvičku s džusem do prachu, měl kolem sebe okruh usmívajících se "obdivovatelů" a poprvé jsem si nepřipadala jako nemožná matka, že ho na místě neseřežu:o))).

E.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:37:30)
Tak odhazování lahvičky s džusem beru taky jako lapálii. :o) Stáník bohužel lahvičky vylévá. Na sebe, na zem, na kočárek. NELZE mu v tom zabránit jinak, než odebráním této. Pak samozřejmě řve vzteky. :o)
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:47:26)
Občas mám dojem, že ani Monty neexistuješ. že příspěvky píše správce serveru, aby rozproudil diskusi.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:46:32)
Monty, Péťa taky dělal i horší věci:o), bohužel v našem městě to nikomu nepřipadalo roztomilé, takže jsem tu minimálně tři roky působila jako nemožná matka, co si neumí vychovat dítě. Proto mě to Holandsko tak nadchlo:o). Teď už se naštěstí chová "normálně".

E.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Cestování s miminkem 

(20.8.2004 14:48:25)
Na srpen máme slečnu na hlídání - kamarádku studentku. Pokaždé, když přijde se Stáníkem domů, neopomene mne upozornit, že se na ni na hřišti všechny ostatní maminky dívaly velmi, velmi soucitně.:o)
 Monika 
  • 

Monty 

(20.8.2004 17:14:15)
Já myslím, holky, že zbytečně ztrácíte čas vysvětlováním Monty, že má normální dítě, že prostě všechny děti v 18 měsících jsou takové.

Monty je takový BROUK PYTLÍK - všechno největší, nejtěžší, u ní horší, neřešitelné, jiné, nejhyperStáník apod.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty 

(20.8.2004 17:21:58)
Netvrdím, že je naše dítě výjimečné - v okruhu lidí, ve kterém se pohybujeme ale je. Děti našich kamarádů a známých jsou nebo byly - až na dvě, tři výjimky - opravdu jiné. I ve věku 18 měsíců. :o)
 Ja a zase ja 


Re: Re: Monty 

(20.8.2004 19:18:20)
Monty,to je asi právě ono,ve vašem okruhu kde žijete,jsou asi dětičky klidnější povahy.Kdybys měla okolo sebe jen podobný raubíře tak by ti to ani nepřišlo:-))) Můj syn byl jako malej taky takovej. V roce a půl to začalo. Cesta tramvají vypadala takto:jen jsme nastoupili,začal vystupovat z kočárku (že byl připoutanej mu nevadilo,lomcoval tím,co to dalo),že chce stát a držet se. Za chvlíli začal křičet a to tak,že se babky vepředu otáčely co mu to sakra dělám. Když řval asi 10 minut tak jsme radši vystoupili a počkali na další. To se naštěstí uklidnil. Od 3 let se s ním nedalo nikam jezdit,v obchodech zdhal,vztekal se a pod. říct mu ne bylo jako ho pochválit,vůbec to nevzal na vědomí,že mu něco říkám.Hračky ho taky moc nebraly,vydržel si s něčím hrát tak 5 minut,zahodil to a zkoumal co by zase vyvedl. Líbil se mu asi nejvíc budík,rabování skříní,zejména šuplíku s papírama,ledničky.Dětský pojistky měl vmžiku překonaný! Na el. zásuvky co byly opatřený krytama si vzal autíčko - rozebral ho do mrtě s tou tyčkou kde byly přidělaný kolečka se tam začal šťourat.Atd. atd. bych mohla pokračovat. Na návštěvě u kamarádky - něco mu řekla,že nesmí (třískat kamaráda po hlavě,brát mu pití...),jen se zasmál a byl pryč!
Tak pevný nervy,časem z toho vyroste:-)))
 Ja a zase ja 


Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 19:24:27)
Ještě dodatek. Měli jsme i jedny známý jejichž dětičky předčily i to moje. Jejich Milánkovi byly v tý době dva roky,dokázal se vysoukat z pětibodovýho zapínání v kočárku,ještě zapnutýho nakříž a utaženýho tak,že jsem se divila,že se v tom vůbec může nadechnout natož pohnout,lezl jak opice-křeslo,skřín,okno a byl na parapetu,dostat se na něco co bylo někde u stropu nebyl problém. Jen jsem zírala! :-))))))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 19:46:38)
Jitulle, bohužel v mém okolí jsou fakt jenom klidnější děti. V rodině i mezi kamarádkama. Nebyla jsem taková já, nebyla taková moje sestra, bratranci, sestřenice, nebyl takový manžel ani jeho sestra. Děti mých kamarádů a známých, když přijdou na návštěvu nebo přijdeme my k nim si normálně hrajou, ne že by nezlobily VŮBEC, ale nedělají prostě to, co náš syn. :o) Když nic jiného, tak reagujou na okřiknutí nebo na plácnutí.
Stáník ne. Navíc je dost "oražený", vezme cizím dětem co chce, bere je za ruku a chce, aby s ním šly tam, kam chce on; ne že by je bil, naopak je pořád objímá a olizuje, ale asi je chápe jako živý hračky, který ho prostě musí poslouchat. Jinak to co popisuješ je přesný - šuplíky, lednička, kamna, skříně, rozebírání věcí (odpoledne jsem mu koupila autíčko, už mu urazil střechu), trhání papíru, psaní po všem možném. Já vcelku chápu, že to děti dělají, ale není mi jasný, proč jim nejde vysvětlit, aby to nedělaly. :o) Respektive to, co opravdu nechci, aby nedělal. Trhání papírů, rozebírání hraček, to mi zas tak nevadí, ale lezení do ledničky třeba jo a FAKT NEVÍM, jak mu v tom zabránit - kromě varianty "řetěz a zámek". :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 19:50:11)
No, upřímně řečeno, já mám některé skříňky taky zajištěné proti tomu, aby se do nich holky dostaly. Včetně jídla. A špatný svědomí z toho nemám ;o)

S.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 20:02:47)
Uprimne receno, pruh siroke lepici pasky na nekterych suplicich je u nas dlouholety doplnek interieru ;o)
J.
 Ja a zase ja 


Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 20:16:48)
Monty na ledničku se dá koupit takový udělátko,že pak nejde otevřít,maj různý variace,doporučuju nějakou kombinovanou:-))))) Taky jsme měli jednu dobu před ledničkou závaží - činku. Než byl kluk tak velkej aby ji odtáhl tak už i pochopil,že tam nesmí. Doma jsme měli mravence tak jsme do ní dávali úplně všechno. Jo rozbitý vajíčka a rozpatlaná marmeláda po dveřích byly u nás často. Odpadkovej koš jsme měli postavenej na ledničce. Jednu dobu jsme měli ledničku ve špajzu,bylo to blbý pro kažkou ptákovinu tam lýzt,ale zase se tam nedostal mladej. Pokud ale není špajz a lednička se nedá někam zavřít,tak je to složitý.
klukovi ted bude devět a i ted má takový mouchy,včera jsme byli na fotbale,lítal tam všude jak střelenej a my na něj volali. Ledničku má oblíbenou do dnes! Ted k tomu ještě přidal mikrolvnku:-///
 Ja a zase ja 


Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 20:21:22)
Jinak co se týče těch "hmotných statků" tak do ted rozbije kde co,neváží si hraček,drahých věcí. dostal playstation (naštěstí sekáč),vydržel asi měsíc.Ve škole aktovka to samý,nevím jestli si neuvědomí,že to něco stojí dost,on to rozbije i za cenu toho,že ví,že nový nebude. Jo aktovka se koupit musela. To samý s oblečením,neskutečnej počet ztracených kšiltovek,rukavic,čepic,cviček,ponožek,jedný boty....všechno ve škole. Doma si to ohlídám!
Ale v něčem přestal,řvát v tramvaji a válet se venku po zemi:-))))))
 Ja a zase ja 


Re: Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 20:30:04)
Ještě perlička na závěr: Jsem si naivně myslela,že když už je tak "starej" může být 5 minut doma sám,než dojdu přes ulici do lékárny. Jo houby! Si chtěl dát led do šťávy,ovšem já jsem měla v platíčkách na led zamrazený kousky kuřete,bylo to zalitý vývarem - pro malou. To kluk musel vysypat celý platíčko,aby zjistil,že je kuře ve všech a nemohl pochopit kde se tam vzalo a proč mu plave ve štávě! A nenapdalo ho nic jinýho dělat tohle na koberci,takže když jsem přišla zrovna vysával abych to nepoznala,haha! Ten mokrej koberec a okolo koše kousky masa ne nedaly přehlídnout! Ale že si to pos obě alespon uklidil,zlatej hošík! .-))))
Ještě k těm kamarádkám,zbyla mi jedna,co mýho synáčka toleruje.Dost zvláštní,že její kluk je takovej klidas,že nevěřím svým očím:on si vydrží hrát dooooooost dlouho sám v pokoji,neřve,neválí se po zemi,v roce a půl bez kočárku ťapal pěkně za ruku,žádný scény...no comment,nechápu!
 Ja a zase ja 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 20:45:10)
a ještě něco k tomu,že "je mi moje dítě na obtíž". Není a mě nikdy nebylo.Ale po tom co si v těhotenství přečtu literaturu tipu " Velká kniha o matce a dítěti"a pod. kde se píše v podtstě jak mimino vlastně jen jí a spí,když povyroste jak úžasně poslouchá,jezdí v kočárku do parku kde pozoruje kačenky,sám si hraje a na chvíli se zabaví,rozumí co to je "ne"....atd. tak mě potom celkem překvapí,že v kočárku se od jistého věku jezdí jen za velikého řevu,po kačenkách by s chutí hodil písek (kámen,rohlík,botu,hračku...),hračky max. rozebere aby je mohl použít na jinou lumpárnu,slovíčko "ne" u něj znamená pobídnutí,tak je jasný,že potom koukám,proč to moje není jako to z knížky,jako kamarádky,jako známých?
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 21:02:55)
Jitulle,
také jsem v těhotenství nakoupila spoustu knížek a myslela jsem si, že jsem na všechno připravená. A pak jsem jen zírala a říkala si: "kdybych to byl býval věděl...". Pro svoji dceru jsem nedávno koupila knížku Průvodce mateřstvím pro zlobivé holky, kterou napsala Monty a ve které bez příkras a věcně popisuje těhotenství a porod. Třeba se časem dočkáme od Monty i knížky o výchově zlobivého dítěte. Taky bych ji dceři koupila, aby byla na takové dítě líp připravená, než jsem byla já. Malý Stáník mi totiž silně připomíná naši dceru v jeho věku. A stejně jako u Monty se v mé ani manželově rodině široko daleko dítě podobného temperamentu nevyskytuje.
J.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 21:18:53)
A tady máme výhodu my, kdož jsme otěhotněly za studia neplánovaně, do porodu jsme se snažily stihnout co nejvíc zkoušek a neměly jsme čas, přečíst si nesmysly o hodných dětech, takže to teď berem jak to přijde :-)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Monty 

(20.8.2004 21:03:23)
Jitulle, tak jsem se divila, kde berou v knížkách ty vzorné děti:o))), u nás je teď momentálně až na strašnou synovu upovídanost docela klid:o).(Ťuky ťuk:o)).

E.
 Jana, Vašík 2,5 měsíce 
  • 

Re: Cestování s miminkem 

(21.8.2004 0:17:42)
Tak tedy nevím na co jsi si vlastně miminko pořizovala, když ti je na obtíž! Ne, že ty jsi chudák, že si neodpočineš, ale chudák klučina, že má takovou ZLOU mámu!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Cestování s miminkem 

(21.8.2004 0:50:35)
Takže tomu mám rozumět tak, že jen máma, která se obětuje do sebezničení, je hodná, zatímco ta, co chce taky někdy mít čas (a klid) jen pro sebe je zlá? No tak to asi budu opravdu zlá máma.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Cestování s miminkem  

(21.8.2004 10:48:12)
Hm...
priznavam, ze jsou okamziky, kdy mi moje dite na obtiz je. Neni jich sice moc, ale jsou. A osobne si myslim, ze zena, ktera tvrdi, ze ji jeji dite NIKDY nebylo na obtiz, keca.
Samozrejme je trochu neco jineho, pokud je cloveku dite na obtiz PORAD nebo jednou za cas, v urcitych situacich ;)
A nebo jsem jen taky zla mama? Mozne je vse ;o)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Cestování s miminkem  

(21.8.2004 12:56:04)
Konstanto, taky mi jsou občas na obtíž :-) Ale to víš nemůžu to tady psát veřejně, když jich chci ještě víc... někdo by moh mít problém to pochopit :-)
Ono ale půjde spíš o to, co od dětí kdo očekává a jak se s tim srovná...
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Cestování s miminkem  

(21.8.2004 13:15:00)
Jano,
:o))))

Ono ale půjde spíš o to, co od dětí kdo očekává a jak se s tim srovná...
Asi jo. Myslim, ze mit deti mj. znamena naucit se delat kompromisy mezi svymi pranimi/ocekavanimi a moznostmi/realitou...
 Simča, dcery *1988 a 1997 


:-))))))) 

(21.8.2004 14:09:35)
No prostě

DĚTI JSOU SLUNCEM NAŠEHO ŽIVOTA!!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
proto bychom se měli před nimi důkladně chránit všemi dostupnými ochrannými prostředky ;-)))
 EvčaK 


Co takhle dovolená bez dětí? 

(21.8.2004 0:53:47)
Mám jednoho skoro 3 roky a druhé čekáme každým dnem. Už po narození, jakmile jsem byla schopná, jsme hodně cestovali. Pravidelně k rodině o 100km dál. Byli jsme pomáhat i s málým na spoustě akcí. Ale upřímně, když bychom si plánovali nějakou extra dovolenou, pak máme jasno. Děti by zůstaly u rodičů. Taky bychom sa rádi zas trochu víc užili jen s manželem. Kojila jsem 2 roky, krátce na to jsem otěhotněla a te%d zas nejspíš delší čas bude kojení druhého. Neměli jsme zatím možnost udělat si společný romantický víkend. Takže po těch letech (až to bude možné), strávených výhradně ve společnosti dětí, si velice ráda "odpočinu" a budu se věnovat třeba celý týden jen a pouze manželovi a on mě. Taky si to zasloužíme. Tím reaguji na některé příspěvky rozhořčených lidiček, že někdo považuje dovolenou s malými dětmi za vyčerpávající. Třeba to mysleli trochu jinak.
Souhlasím s tím, že pokud se dostatečně připravíme, tak není problém cestovat i s malými divočáky procházejícími "první pubertou". To je náš případ.
 Monika,kluci 5+7,dalsi na ceste 
  • 

S tremi detmi 

(21.8.2004 8:38:56)
Cestovani s dvema neposednymi raubiri neni problem.Stace mit silne nervy.Cestujeme autem po cele Evrope,po kempech a apartmanech.Samozrejme v aute zlobi, casto v nem musi stravit noc.Postime jim kazety,bojuji s polstari,basti,piji v aute,maji tam spoustu hracek.Je tam neporadek, ale stoji to za to.Ale zvykli si.Ale nedokazu si predstavit letosni tritydenni dovcu, kdy jsme projeli Balkan, bez klimatizace.Az se narodi dalsi nezbeda,pojedeme zase k mori, ale napoprve do soukromi.Myslim,ze decka se cestovat nauci,a nemusi to nutne byt v hotelu a letecky.Ale chapu, ze nekdo na takovy zpusob cestovani neni zvykly a nezvykne si.Dalsi otazka jsou nepredvidatelne zdravotni komplikace...
 Klára, Zuzka (1,5 roku) 
  • 

Dovolená jinak - aktivně 

(20.8.2004 13:45:30)
Osobně si myslím, že dovolená s miminkem u moře vhodná není. Zvlášť pokud se jedná o moře jižní a ještě navíc v létě. Dětská pokožka není připravená na takovou míru slunečního záření, ani příliš vysoké teploty (byť ve stínu) dítěti neprospějí.
Preferujeme raději aktivní dovolenou o které se článek vůbec nezmiňuje. Poprvé jsme vyrazili, když byly Zuzce 3 měsíce na putování po jihočeských skalkách se stanem. Přes den, když Zuzka usnula, jsme se snažili si trošku zalézt na skalách.
Od té doby jezdíme se stanem bežně, myslím, že zatím největší úspěch mělo týdenní stanování s miminama, kde se sešlo okolo 10 dětí (nejmenším byly 3 měsíce) a všem se to moc líbilo.

PS: Jestli je tu nějaká horolezkyně, ozvi se, prosím. Hledáme někoho pro podporu lezení po skalkách (mám na mysli střídavé vzájemné hlídání dětí)
 Káča, kluk 16 měs. 
  • 

Re: Dovolená jinak - aktivně 

(25.8.2004 23:50:59)
No... proč myslíš, že 32st. v Praze dítě snáší líp než 32st. u jižního moře? Do stínu si můžeš zalézt rozhodně líp u hotýlku ve Španělích než v pražském paneláku, to mi věř. To já bych se spíš bála být s dítětem týden pod stanem, než absolvovat 3 hodiny v letadle :-)))
 Jitka 
  • 

Litat s detmi do 23m vetsinou zadarmo 

(20.8.2004 14:15:03)
Segra byla s osmimesicnim synem a s pritelem na prodlozenem vikendu v Parizi.
Naklady jsou zhruba stejne, jako kdyz jedete ve dvou. Segra si to uzila a chlapecek rozhodne netrpel. Oni sice jeli autem, ale kdyz letite nejakou lacinou leteckou spolecnosti, tak vas to letadlem vyjde levneji. {Myslim, dva dospeli a jeden kojenec nebo batole}.

 Gábina 
  • 

Skvělé!!!!!!!! 

(20.8.2004 14:42:46)
Dovolená s kojencem skvělé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do 2 let dítě nikde nic neplatí, a pak jen letenku a ve většině slušných hotelů a apartmánech má až ( podle zvyklostí) do 12 let vše zdarma.
Když byli malému 3 měsíce-jeli jsme autem do Vídně, týden pobyli a jeli přes Slovensko zpět. V 6 měsících jsme byli lyžovat celá rodina v Harachově. V 8 měsícíh první moře ( pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty O-:))))) )
To byla skvělá dovolená, skvěle jsem si odpočala, byli jmse všichní 14 dní spolu. Žádný sporák, pračka, myčka úklid atd. A taky se našel čas, kdy jsem se válela jen tak na pláži. Na podzim v Adršpachu, kluk byl nošenej v krosně, nevěřila jsem, ale dokonce tam usnul. K moři jezdíme každý rok, na hory lyžovat taky. Oba s manželem máme hodně časově náročné povolání, takže dnů , kdy jsme všichni spolu je málo, a dovolená k nim patří.
Podle mého názoru, když to hodně přeženu, tak ať jsou rodiče kdekoliv, hlavně že je dítě s nimi ( třeba v hospodě pod stolem), ale to přeháním. Je jedno kdo jakou prefereje dovolenou, ať aktivní, či jen válení na pláži. Důležité je, že se vypadne z domu a už to, že člověk nemusí dělat všechny ty domácí práce, tak si odpočine. Pravda není to taková paráda, jako když jede člověk sám, ale potom jsem nemusela mít dítě, a mohla jsem se dovolenkovat jak bych chtěla.
A asi jsem zestárla, protože si už neumím představit dovolenou bez rodiny. Mám 34 let syn 4 bude mít 4 roky a do svatby jsem procestovala skoro celý svět a hodně jsem si užila. Možná je to tím.
 Gábina 
  • 

P.S. 

(20.8.2004 14:53:28)
Kdo mě zná z jiných diskusí, ví, že mám dítě s těžkou potravinovou alergií a že jeho stravování je poněkud problém. Alergie se projevuje anafylaktickým šokem- takže opravdu je to závažné. Ale stejně i přes poměrně přísnou dietu cestujeme hodně od malička a nikdy to nebyl neřešitelný problém. Vždy a všude nám vyšli maximálně vstříct. Všechno jde, když se chce.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:13:32)
To bych ti musela Stáníka na chvíli půjčit, abys věděla, v čem je problém. :o)
Mimochodem KAŽDÝ, kdo ho chvíli hlídal (moje máma, Standovi rodiče, moje sestra, kamarádi) nebo aspoň zažil, toho měl velmi záhy dost a to byli i lidé, kteří mají s dětmi opravdu hodně zkušeností. On je opravdu nezvladatelnej, to nijak nezveličuju.
Dneska už jen za odpoledne stihnul rozbít spodní šuple v lednici, počmárat mi osvědčení o registraci DPH, polít celý byt včetně sebe šťávou, vytahat z lednice vejce, rozbít jedno autíčko, roztrhat jeden časopis, pokreslit dřevěné puzzle, vysypat prášek na praní...
 Sylvie 


Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:14:59)
A co jsi dělala TY, když ON rozbíjel vajíčka nebo čmáral na osvědčení?

S.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:17:36)
Monty, ty jsi fakt virtuální.............Chtělo by to rodinné foto, abych uvěřila, že opravdu existuješ.
 J+J 
  • 

Monty, fakt se bavim :-) 

(20.8.2004 15:22:51)
Nejvice mne zaujal vycet toho, co uz dnes Stanik zvladnul, ja teda 16mes kluka taky nemuzu nechat chvili bez dozoru, kor ted, kdyz konecne tyden sam chodi... Stavu dostane u jidla, nebo mu dam napit a seberu mu ji. Vzteklej je taky, ale je fakt ze sleduju, ze kdyz vydrzim tak se priste vzteka min, asi si pamatuje, ze to stejne nezabira. Ale jinak to je celkem hodnej kluk. Ale jsem proste doma a na praci nemam cas, i kdyz jsem si to planovala jinak... snad casem. Vydrz a proste se vyblbni s nim. Zdravim Jana.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:23:42)
Proč ne, tady jsou dvě fotky z nedělního výletu do ZOO.
Manžel a synek, synek a já.
 Gábina 
  • 

Kapitulace 

(20.8.2004 15:33:42)
Kapituluji: opravdu jste z masa a kostí.
 Kaaja 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 19:27:49)
Monty, a pak že s váma manžel nikam nechce chodit :o)
 Káně 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 21:17:57)
Ale Monty, nepovidej - tenhle blondaty andilek ze je takovy raubir? :-)))
Delam si srandu - mam 14m. modrookeho kudrnateho andilka v holcicim provedeni, t.c. libujici si v lezeni do vysek a kousani a stipani sve mamy :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:18:43)
Sylvie,
to zvládal v okamžicích, kdy jsem buďto byla na WC nebo telefonovala do servisu kvůli počítači (volám tam od rána). Taky jsem musela přeinstalovávat ovladače grafárny. Event. jsem k němu byla na chvíli zády.
Já jsem s ním neustále v místnosti, věnuju se mu a občas dám refresh na počítači.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:49:32)
No vidíš, takže to zvládnul ve chvílích, kdy ty ses mu nevěnovala a on si našel lepší zábavu :o) U rok a půl starého dítěte mi to zas až tak nenormální nepřijde. Pokud nutně potřebuju pracovat (chvála bohu na mne nestojí obživa rodiny), tak prostě nevidím, neslyším, a po práci jenom vezmu velký pytel a zlikviduju škody. Postoj nevidím-neslyším je obzvlášť obtížný ve chvíli, kdy mi děcka lezou po klíně, restartujou počítač a snaží se mi pomáhat s dokladama. Naštěstí to nebývá až tak často, mimo prázdniny už teď chodí starší do školky a mladší má dvakrát do týdne hlídání :o) Akorát teď je období, kdy to holt jinak nejde :o(

Takže fakt mi to nijak nenormální nepřijde. Sběr šutrů v ZOO, lezení do mraveniště, chytání vos, padání do potoka... normálka :o) Tím ti nechci říct, že jsi naprosto nemožná, když ve svém andílkovi vidíš lotra ;o) Psala jsem to jenom proto, že mi připomínáš mého manžela. Kdyby ON měl psát o našich holkách, psal by o nich stejně, jako ty. A přitom já říkám, jaký báječný HODNÝ holky máme :o)

S.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:19:24)
To je dobrá otázka. U nás to dnes vypadá podobně jako u Monty (šťáva, sůl, hrnec s rejží..., nekecám, že kuchyň jsem vytírala už třikrát), ale je to proto, že ťukám do klávesnice, takže teď se jdu polepšit - kluci chtějí ven do deště, tak jim dopřeju novou zkušenost :-)
 J+J 
  • 

Souhlas vypneme pocitace a jdem si hrat s detma :-) 

(20.8.2004 15:25:01)
A hned bude min vylityho caje, venku uz neprsi damy. Papa.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:26:31)
My jdem taky ven...
Jo, a když píšu, mám ho v 75% případů na klíně. Pro jistotu. :o)
 J+J 
  • 

pocitacovci 

(20.8.2004 15:29:02)
No jo ty ses ale pocitacovec vid, ja taky, ale s malym to nejde... vydrz to az bude ve skolce... Deti rostou desne rychle, uzijme si s nima to minidetstvi.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:38:30)
Monty,
mozna by ses mela smirit s tim, ze nemas dite vyjimecne, ale zive ;o)))
Podobnych prihod, jako ty, bychom ti asi mohly vypravet desitky a desitky... dite stare 1,5 roku je pytel blech, ktery nici, trha, skace, kresli, rozbiji, haze atd, atd, az do bezvedomi rodicu.
J.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:42:22)
Jani,
to je hezky popis :) Mam se na co tesit ;o)
Konstanta
 AlenaD 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:55:04)
Jen vás chci maličko "uklidnit", čekat, že až bude dítko větší, budou automaticky dovolené klidnější je opravdu zcestné:-)) Když už by to z titulu věku mohlo konečně přijít, tak ruku v ruce s tím přichází i puberta a ta dokáže tu dovolenou okořenit také skvěle:-))
A můžu se vám přiznat, že po tom, co zažíváme s naší starší puboškou nás mladší dcera nemá šanci ničím rozhodit.
Z našich zkušeností můžu jen napsat, že se dá dovolenkovat, ale asi to chce malinko snahy o spokojenost všech přítomných. Docela se nám na jednu stranu osvědčilo jezdit s někým dalším, kdo má také děti, ony se občas zabaví i spolu. Zvlášť o těch puberťácích jsme pak téměř za celý pobyt nevěděli:-))
Letos s námi u moře byli známí s dvouměsíčním klučíkem a byli celkem v pohodě všichni. Je fakt, že tam jeli hlavně kvůli starším dětem, aby byli všichni na dovče spolu.

Alena
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 20:01:41)
Aleno, já jsem se radovala, jak se s tím starším už dá domluvit a Ty na nás s pubertou, asi se máme na co těšit:o). Jen doufám, že se puberťáci aspoň neválí každou chvíli vzteky na chodníku a nedělají rodičům z každé cesty na nákup nebo do parku horor:o))).

E.
 AlenaD 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 20:11:45)
Evelyn, neboj, po zemi se neválí, z každé cesty horor nedělají, za to jim ta prima nálada vydrží o dost dýl:-))))
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 20:17:55)
Už se nemůžu dočkat:o))).

P.S. Vidím, že máš novou ikonku, moc hezkou.

E.
 Andrea, dcera 5 let 
  • 

Bude líp... 

(23.8.2004 13:36:30)
Monty, já mám zase zkušenost, že bude líp. Pro mne bylo nejhorší období mezi rokem a 18 měsíci, kdy je dítě absolutně neuhlídatelné - přesně jak píšeš leda držet stále za límec... Od té doby se to stále zlepšuje, s malou je čím dál lepší domluva, spousta věcí se dá vysvětlit, domluvit se, je to partner, když to člověk vezme za správný konec. Puberta je zatím daleko, takže si užíváme poměrně klidné období (až na opakovaná nachlazení, ale to je z jiného soudku)...ťuk-ťuk.
Snad ti to dodá naději. Měj se co nejlépe. Andrea
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:35:02)
Jo, v tom věku to u nás bylo stejné i u "klidnější" Evinky. Osobně znám jen jedno dítě, které se v roce a půl zabavilo samo, nic netrhalo nikde nečmáralo a nepatlalo.
Taky musíme ven, u nás už neprší.

E.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 15:51:36)
:o) Miluju okamžitý nápady ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výlety 

(20.8.2004 19:34:56)
Milado, zrovna minulý týden jsem dělala pořádek ve fotkách, takže jsem si vzpoměla na jeden PŘEDEM NAPLÁNOVANÝ výlet, domlouvaly jsme se s holkama, takže to fakt bylo plánování, na netu jsme hledaly, byly nadšené... a co myslíš, že se stalo? Uvítaly nás zavřené brány - ano, normálně mají otevřeno denně, ale ZROVNA DNESKA je nějaký den, kdy prostě mají zavřeno. Ani o tom předem neinformovali... No, operativně jsme změnily plán a hezky si užili něco jiného ;o) (i když samozřejmě chápu, že mít už větší děti, mohl být větší problém jim vysvětlit, že holt bude něco jiného...).

Jinak samozřejmě, interet používám :o) Jenže momentální nápad "jdem do pražské ZOO" by mě ani ve snu nenapadlo ověřovat na netu, neb tam jako pražanda mám permanentku... a i kdybych se tam náhodou nedostala nebo odešla předčasně, tak by se daly dělat i jiné věci. Třeba se mi líbí procházka Stromovkou ze ZOO na metro ;o) Jana nebo LídaK by mohly povídat, kolikrát jim ode mne přišla SMS "Vyrazime do ZOO. A vy?" :o)

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výlety 

(20.8.2004 19:38:55)
Milado, když jedu někam daleko, tak si nejen ověřím, jestli je tam či onde otevřeno, ale dokonce si přes net objednám i ubytování nebo jízdenku (letenku). Ale vycházku do ZOO mezi podobné akce neřadím. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výlety 

(21.8.2004 0:52:10)
Milado,
sorry, moje chyba - napsala jsem výlet, ale já výlet beru jako cestu někam mimo město, ne když jedeme pár stanic městskou.
 Adéla 
  • 

díky  

(26.5.2006 0:54:44)
ahoj monty,
jste mi vážně sympatická a tiše obdivuju ten optimismus a nadhled. Taky si myslím, že mám morální právo na ODPOČINEK - tzn. kratší dovču bez dítěte. Jsem na MD, a je pravda, že manžel i rodiče pohlídají, když potřebuju (a to mám vcelku hodné dítko), ale hlídání se děje proto, že maminkja musí v získaném čase vykobat jinou činnost (úklid, žehlení, vaření, práce na PC, studium VŠ atd.). Takže po dokončení této činnosti je mi dítko s uspokojením odevzdáno zpět. Mým současným snem je alespoň dvoudenní pobyt někde mimo domov, v péči maséra, kosmetičky a kadeřnice, na tichém, klidném a mírně romantickém místě. Třeba se v důchodu dožiju :-))) ..... přeju hodně pevných nervů a sil, někdy to vážně není jednoduché
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výlety 

(20.8.2004 19:40:32)
Á, to mi připomělo JINÝ předem naplánovaný výlet :o) To jsme jeli do přírody, takže tam zavření nehrozilo. Akorát jsme se měly s holkama sházet postupně cestou. Část u vlaku, část přijede autobusem... Opět - plánování, aby nám všechno klaplo, aby nikdo na nikoho nečekal zbytečně dlouho. Copak se stalo? Vcelku nic... jenom čert ví proč vlak nejel... Přišli jsme na nástupiště, vlak už tam byl oznámený, bezva. Čekáme, čekáme, čas odjezdu se blíží, vlak nikde, zpoždění nehlásili... no nic, čekáme dál, čekáme, čekáme... najednou rtttttt... cedulka oznámení o vlaku se přetočila a naskočil další vlak... Nevadí, i tak jsme si to nakonec užili.

Potom věř plánování ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výlety 

(20.8.2004 23:24:58)
Počkej, Milado,

já psala, že mám permici do ZOO... ne, že mám místo hlavy počítač ;o) Fakt si nemůžu pamatovat úplně všechno... Popravdě řečeno u nás si o výlety do ZOO říká většinou Verunka. No a když si řekne, tak většinou jdeme a nijak nad tím nepřemýšlím.

S.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 20:52:41)
Tak tedy děti nemám, že... ale zatím se stýkám asi s dětmi kamarádek, bratrů a sester, švagrů a švagrových a mám vážné obavy, že opravdu jsou téměř všechny takové, jak říká Milada a ostatní... To znamená neexistuje je nechat bez dozoru, VŠECHNO z dosahu, maximální opatrnost... Mimochodem - prstýnek jsem spolkla v jednom roce, máma údajně 4 dny prošťourávala hovínka - našla ho! Jedla jsem mýdlo a ano, ochutnala jsem i hovínko... Spávala jsem 6 hodin denně, mamka se mnou byla sama, musela do práce, zřejmě šílela. Kousala jsem děti do krve... Dále jsem ve věků 3 let měla během 4 měsíců 3x úraz hlavy - dohromady 20 stehů. Ve 4 letech jsem si strčila matičku do nosu, vyndali mi ji po několika hodinách v Brněnské nemocnici. V 6 letech mě nebavilo za ručičky vodit ségru, tak jsem jí strčila do ruky šíp - logicky na něj spadla a propíchla si patro. Brácha má ode mě dodnes jizvu jak jsem po něm mrštila vidle, dále jsem ho žduchla na radiátor (padl na hlavu) a taky jednou jsem mu šikovně zavřela dveře na verandu, nedobrzdil a prolítl sklem durch. Také jsem si hrála se ségrou na indiány a řekla jí - stůj, mířím ti na srdce (lukem a šípem), trefila jsem ji 1 cm od oka - dodnes má jizvu. Dědovi jsem rozbila přední sklo na autě... A toho by bylo;-) Takže Monty nevěř, že se to s věkem upraví;-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 21:16:25)
Tohle si vytisknu a dám přečíst ségře. Dodnes mi vyčítá, že jsem ji v kočárku pustila z kopce (já a kamarád jsme s tim kočárkem chtěli závodit). Na konci byla téčková křižovatka, kočár se na obrubníku překlopil a ségra vylítla ven. Kamarádce jsem se zase tefila kůlem od rajčat do kotníku, když jsme si hráli na lovce mamutů a ona pak měla nohu zavázanou asi tři tejdny, pročež nemohla na závody v atletice. A to je všechno! Proti Tobě jsem byla zlatíčko :-)
 Zuzana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: P.S. 

(26.8.2004 11:26:54)
Mandelinko,
jakým zázrakem ses dožila dospělosti? A jak ty roky přežili rodiče? Duševní zdraví zachováno? o). Naše maminka dodnes vzpomíná na to, jak jsem v necelých dvou letech vydržela běžně celé odpoledne na trávníku u domu "vařit" z písku a kytiček, lupínků v kýblících a bábovičkách . Stačilo jen ukázat a dítko inspirovat o). A taky nějak nechápu, proč má manžel z dětství malé jizvy v obou obočí o).
 Volfice (Matej 2 mesice) 
  • 

Re: Re: Re: P.S. 

(20.8.2004 18:54:48)
Monty,

ani se nedivim, ze je S.takovy. Podle toho co jsem tady dneska precetla hodne pracujes a on ma mozna pocit, ze se mu dostatecne nevenujes. Jednoduse se snazi na sebe upozornit...

Mimochodem rybicky jsme si uz poridily domu :o))
 Chario 
  • 

Monty... 

(21.8.2004 19:26:44)
Monty, spouhlasím s holkama..
Nebylo by lepší méně pracovat a raději se plně věnovtat Stáníkovi?
Nebo patříš mezi ty šílené kariéristky, které bez práce nevydrží?
Neříkám tím, abys přestala pracovat úplně - to ne, ale více se věnovat dítěti.
Taky jsem na MD a pracuji, ale práci jsem velmi omezila, raději se věnuju plně dítěti, které taky není žádný andílek, jen prostě potřebuje hodně pozornosti!
 Marcela Andy 2,5.PATRIK 13 
  • 

Re: Monty... 

(21.8.2004 19:40:47)
Chario souhlasím s tebou.Chodim do práce malá je za deset čertů.
 Zora, 2 skřítci 
  • 

Re: Monty... 

(22.8.2004 22:41:25)
Tak jsem si myslela, že se dozvím nějaké podnětné návody jak co nejvíc zpříjemnit mrňatům dlouhou cestu autem k moři a místo toho se tu pořád dokola řeší jediná osoba a její úplně normální dítě. Tak co to vzít od začátku...
 sally 


Re: Re: Monty... 

(23.8.2004 1:08:58)
Zoro,
já myslím, že tady existuje několik rubrik ohledně cestování s dětmi - takže klikni na diskuze - je tam spousta dobrých nápadů a návodů. Trochu nelogicky je cestování s dětmi pod vybavením pro domácnost... ale je tam. Pak je ještě cestování letadlem v maminkách na mateřské

Monty,
asi je zbytečné ti psát, že k moři se dá jet i v tom lednu. Např. Thajsko není vůbec drahé a je civilizované - vůbec tam nemusí člověk (ani samotná ženská) jezdit s nějakou cestovkou. Kromě toho, pokud tě - jak jsi tuhle psala - nezajímá povalování se na pláži, ale aktivní dovolená - tak např. Itálie je krásná i v tom lednu. Od Janova se ti táhne Riviera - takže do Janova na památky a pak šup do nějakého penzionku u moře... a na procházku po nějaké promenádě (když nemůžeš do přírody). Ráno do kavárničky, posedět s místníma, přečíst si noviny, večer na vínko...? NO já vím, ty si nějakou komplikaci, proč zrovna tohle nejde, zase najdeš :-)))
 SylvieN 


Re: Re: Re: P.S. 

(24.8.2004 14:25:59)
Existuje přece spousta udělátek na skříňky, aby tam děti nevlezly, popř. nevyhazely či neochutnávaly jejich obsah. Nemáme takhle zajištěný celý byt, ale ledničku, odpadkový koš, skříňku s pracími a mycími potřebami, zásuvku s moukami a podobnými sypkými věcmi si bez nich neumím vůbec představit. Mám pocit, že nemáte byt příliš uzpůsobený potřebám dítěte.
 Klara 
  • 

Re: P.S. 

(20.8.2004 16:22:29)
Ahoj Gabino,
muzu se prosim zeptat, na co ze ma tvuj syn alergii ? Mame podobny problem mj. se sojou, kterou je opravdu v restauracni strave problem vystopovat. Muzes mi treba doporucit nejake opravdu vstricne chapajici zarizeni ? Moc jsme toho zatim z tohohle duvodu nenacestovali, protoze rizikove potraviny nemuzu jist ani ja natoz dcera a vsecho tedy vozim s sebou. Jakokoliv dovolena potom prestava byt dovolenou, protoze mam desetkrat vice komplikaci nez doma. Diky.
KLara
 Gábina 
  • 

Re: Re: P.S. 

(23.8.2004 11:33:15)
Ahojky,
syn má alergii na vaječný bílek, buráky, mandle, lískáče, soju-ta mu ale nedělá anafylakťák, tak to neřeším. Sojové boby jsem mu nedala, ale celozrný rohlík klidně. No mezi náma i v salámech, párkách, šunce a tak je soja.
Nikdy a nikde jsme neměli problém se stravováním, vžycky nám všude vyšli maximálně vstříc. Akorát v Tunisu jsme mu dala takový pěkný salámek ke snídani ( byl z vajíčkem ) a hned jsme píchali adrenalin. Hnedle první den dovolené. Pak už to bylo v pohodě. Nejlepší to bylo v Řecku, ve všech tavernách nám vyšli maximálně vstříc. Hranolky, brambory, rýži a kus kuřecí flaxi udělané na přírodno mají všude, přinejhorším rohlík, veku s máslem, sýrem, opravdickou šunkou. No a když je ale úplně nejhůř, tak Mekáč je ale opravdu všude ( atˇžije globalizace). V Řecku jsme vždycky bydleli v apartmánu, takže snídaně jako doma, jogurt a rohlík, oběd ovoce či něco, občas jsem se přemohla a udělala jsem mu bezvaječné těstoviny ( Sašík miluje suché těstoviny, bez ničeho). V sámoškách mají to co tady, cena o něco málo více, na obalu je vždy složení. I v tom Tunisu mají všechno. Já tam táhla takové ty hotové polívky a kaše od Hami ? či kdo to dělá, ( už je to dávno ) a ono se to tam dá koupit za cenu prakticky stejnou.
V Adršpachu: Pension Skály ( Teplice nad Metují), prakticky u vchodu do skal, moc příjemná paní domácí, vařili Sašíkovi extra po dohodě s námi.
Blansko: Hotel Skalní mlýn, Harrachov: Pesion Jitka, Liberec: Hotel Babylon, z těch krátkých cest po Čechách si ty názvy moc nepamatuji. Ani hotel z Vídně, byl v centru a majitelé byly jeptišky či mniši.
v Praze restaurace Grossetto, poslední dobou jsme si oblíbili v Roztokách u Prahy Victoria restaurant. Tam mají i pískovišřtě s opičí dráhou. U jídla máme svatý klid.
Jinak jsme se vždy na zahraniční dovolenou zabalili do jednoho kufru ( 35 kg) a příručního batohu. Kočár + skládací postýlka. To už odpadlo. Když jedeme po Čechách tak auto je plné, protože jak se říká, každé auto a kufr je vždycky trochu malé. Poslední 2 roky dělám to, že si připravím na hromadu věcu a druhý den odeberu polovinu. A pro Monty, každé dítě je ve 2 letech živé. Nikdy nám nesedělo v restauraci u stolu, to jenom chvíli, když jedlo, pak jeden jedl a druhý za ním pobíhal. Ani dneska nevydrží sedět dlouho u stolu, ale už je ve věku, kdy za ním nemusím běhat, a stačí, když ho z místa monitoruju. Pravda, celodenní výlety v zahraničí jsme si odpustili. Lézt po památkách ve 35°vedru a malým dítětem by bylo utrpení jak pro nás, tak pro něj. Jemu je opravdu nejlépe u moře ve vodě, po obědě spánek a pak zase hurá do vody. Ono totiž těžko může člověk chtít, aby se dítě chovalo jako dospělí, a musí počítat s tím, že třeba opravdu nevydrží sedět 2 hodiny u stolu. Takové dítě neznám.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: P.S. 

(23.8.2004 13:58:24)
No ceny jsou vyšší, ale nám tam moc chutná, prostředí je velmi příjemné, obsluha taková jaká má být. Prostě si ráda někdy připlatím. Pro 2 dospělí a dítě i s alkoholem cca 1000Kč. Myslela jsem, že majitelem je manželka papouška kakadů ( Viktor Sodoma ). Jinak jestli je to jinak, tak to by mě zajímalo. Abych tam přestala chodit, tak to by muselo být něco jako s Panem Ikeou, od jisté doby tam nenakupuji!!!!
No a zkusili jste Auberge de Provence v Tuchoměřicích ? Otevřeno cca 3 měsíce, vřele nedoporučuji. Ceny ještě vyšší, jídlo sice dobré ale na můj vkus moc překombinované, interier jako dysneyland. Od každého něco. Sice mají fajn levandulovou zahradu, s hračkama pro děti, ale....... za zahradou je prasečák, čili v létě a při špatném větru skoro k neudýchání.
 Soňa (Dan4,5, Nikola 11,5) 
  • 

S miminkem k moři ? 

(23.8.2004 18:24:52)
Protože s manželem hodně a rádi cestujeme, tak pro nás nebyly překážkou ani děti. Když bylo Danečkovi necelých 9 měsíců, vzali jsme ho samozřejmě i se sestrou Nikou v zimě na dalekou leteckou dovolenou do Karibiku za teplem na ostrov Antigua. Můžu přiznat, že čekání na letištích s přestupy a asi 12-ti hodinovou cestou letadlem nebylo nic příjemného, ale malý to zvládal kupodivu dobře. Hodně času prospal, v té době jsem ještě kojila a hotové polévky a čaje mi letušky ochotně ohřály. Měli jsme nejlepší místa v letadle, dostali jsme pro malého takové lehátko na spinkání. Samotná dovolená probíhala úplně v pohodě, měli jsme pro sebe celý nádherný dům se vším možným vybavením a komfortem. V supermarketech měli velký výběr kojeneckého jídla Gerber, pleny, prostě všechno, co jsme potřebovali. Bylo to přece jenom trošku náročné a někdy stresující,ale teď s odstupem času vzpomínáme jen na to hezké. Prostě když se chce, jde všechno!!! No a od té doby jezdíme pravidelně k moři 1-2 krát ročně bez jakýchkoliv problémů. Děti totiž dlouhé cesty letadlem kolikrát zvládají lépe než dospělí!
 Hanka, Eliska 5let, Bart 2 roky 
  • 

Re: S miminkem k moři ? 

(24.8.2004 15:26:28)
Poprve jsme byli s dcerou na dovoleny u more, kdyz ji skoro byly dva. Jeli jsme autobusem a vsechno snasela lip nez my. Kdyz se narodil syn. Uznali jsme, ze dovolena autobusem uz nepujde a tak jsme leteli letadlem. Poprve byl syn u more, kdyz 15.mesicu. Vsechno zvladly deti skvele. Dokonce i zpatecny cestu, kterou jsme absolovali nekdy nad ranem, takze jsme doma byli ve 4h. Letos jsme s nima byli v Egypte a i kdyz jsme se strasne bala do teto zeme ject, nakonec i tam se nam hodne libilo.
deticky jsou zvykly jezdit od malicka, hlavne ten mladsi, takze jim nedela problem ani cesta autem, takze s nima mame projety i Cechy. Proste si zabali svoje batuzky a jedeme
 Dana, Claudia 2R8M, Christian 8M 
  • 

Re: Re: S miminkem k moři ? 

(25.8.2004 22:21:20)
Poprvé jsme vyrazili s dcerou, když jí bylo 5 měsíců do Francie. Nejdřív jsme si mysleli, že to zvládneme cestou přes Alpy jako vždy. Ale po dvou dnech, kdy jsme první noc celou jeli a další dvě spali v hotelu, jsme Alpy prostě vzdali. První týden jsme měli objednané ubytování v soukromí. Pak jsme vyrazili do Pyrenejí (prostě jako vždy). Spali jsme ve stanu, ale bohužel nás po dvou dnech vyhnala příšerná průtrž. Tak jsme naskákali do auta a jeli na zámky na Loiře. Zvládli jsme jich 6 s Claudií v nosítku. Zodpovědně můžu říct, že to zatím byla nejpohodovější dovolená za poslední tři roky. Loni jsme se museli uchýlit ke "konzumnější" variantě. Byla jsem těhotná a Claudii o rok víc. Takže 10 dní na jihu v soukromí = pozdní snídaně, polední spánek, odpolední pláž a pořád dokola. Nutno podotknout, že bylo skoro 40st, takže jsme ochotně vstávali v devět a chodili přes poledne spát s naším zlatíčkem. Cestou zpět jsme dvakrát nocovali v Alpách. Vždy s sebou vozíme vlastní cestovní postýlku (a samozřejmě hafo ostatních důležitostí). Letos jsme dovolenou snad ani radši neplánovali. Osud tomu ale zřejmě chtěl, a tak nás zavál do Chorvatska, kam by mě v minulých letech dostali opravdu jen přes mrtvolu. Ale: nikdy neříkej nikdy. A tak jsme se odhodlali k největší šílenosti za posledních několik let. Místo určení: Pelješac (kousek od Dubrovniku). Bylo mi jasné předem, že je to sice krapet blíž než do St. Tropez, kam několik let jezdíme, ale zřejmě to pojedeme nehorázně dlouho. Vyrazili jsme kolem páté navečer a cesta nám trvala neskutečných 23 hodin. Cesta zpět 20 hodin, a to skutečně jen proto, že jsme nestáli hodinu na D-jedničce (kde byla hromadná bouračka), hodinu jsme nebloudili na objížďce u Znojma a hodinu jsme nehledali pronajatý dům. Se dvěma malými dětmi se to prostě dřív zřejmě urazit nedá. Pro nás z toho vyplývá: příště buď po dálnici až na místo určení, nebo maximálně do Šibeniku (kde jsme byli v 8 hodin ráno), anebo prostě letadlem. Když pominu tu hroznou cestu (které jsem se právem obávala už nekolik let a podotýkám, že jsme jeli v termínu, kdy byly otevřené všechny úseky nové dálnice, a nechytli jsme žádnou zácpu na pobřeží), jsme si to neskutečně užili. Pronajali jsme si dům na pobřeží, kde děti nerušila žádná diskotéka, mohli jsme do vody kdykoliv se nám chtělo, i když děti spaly (a že skoro pořád jedno nebo druhé spalo). A když si Clau vymyslela, že chce čokoládu, jednoduše dostala klíče, vylezla 30 schodů a vzala si ji v ledničce. Absolvovali jsme několik výletů v mezích možností (z nichž nejodvážnější byla zřejmě "procházka" po hradbách Dubrovniku. Fakt jsem si vloni vůbec nedovedla představit, že bychom něco takového absolvovali. Ale jsem přesvědčená, že když se dětem maximálně přizpůsobí okolnosti jejich režimu, můžou si to všichni užít.

Dana

 Šárka 
  • 

Je to skvělé,takhle si to přečíst. 

(10.5.2005 10:10:49)
Článek mně hrozně moc povzbudil,protože se na začátku července /to budou naší holčičce 3 měsíce/ chystáme do Chorvatska a já mám z toho docela strach.Nejvíc samozřejmě z tepla a z dehydratace miminka.Jestli máte někdo zkušenost, jakoukoliv, jestli jste někdo takovou cestu s tak malým miminem absolvoval, napište mi prosím vaše zkušenosti,vychytávky,co jo a co ne....Hrozně mi to pomůže.
Moc děkuju.
 Šárka 
  • 

Je to skvělé,takhle si to přečíst. 

(10.5.2005 10:12:44)
Článek mně hrozně moc povzbudil,protože se na začátku července /to budou naší holčičce 3 měsíce/ chystáme do Chorvatska a já mám z toho docela strach.Nejvíc samozřejmě z tepla a z dehydratace miminka.Jestli máte někdo zkušenost, jakoukoliv, jestli jste někdo takovou cestu s tak malým miminem absolvoval, napište mi prosím vaše zkušenosti,vychytávky,co jo a co ne....Hrozně mi to pomůže.
Moc děkuju.
 Šárka 
  • 

Je to skvělé,takhle si to přečíst. 

(10.5.2005 10:13:02)
Článek mně hrozně moc povzbudil,protože se na začátku července /to budou naší holčičce 3 měsíce/ chystáme do Chorvatska a já mám z toho docela strach.Nejvíc samozřejmě z tepla a z dehydratace miminka.Jestli máte někdo zkušenost, jakoukoliv, jestli jste někdo takovou cestu s tak malým miminem absolvoval, napište mi prosím vaše zkušenosti,vychytávky,co jo a co ne....Hrozně mi to pomůže.
Moc děkuju.
 JB.FOX 


dovolená s miminkem 

(25.5.2006 21:38:16)
tak jsem se tu krom toho jednoho prispevku na zacatku dozvedela ( a ten je skvely ! )jen ze mate vsechny nejaky problem s temi druhymi
fajn diskuse :)
pro ty ktere si tim tady nechavaji kazit radost plati takove heslo - cim vic se s hovem mazes - tim vic smrdi .... tak kliiiiid
tak si ti preberte
a prism vas - nereagujte na muj prispevek, ztracite cas :) sem fakt uz nepujdu, nema to uroven

janabara

 JB.FOX 


Re: dovolená s miminkem 

(25.5.2006 21:46:41)
ten prispevek co je fakt k necemu psala sysyna - diky moc!
 JB.FOX 


Re: dovolená s miminkem 

(25.5.2006 21:51:34)
jeste zbyva doplnit ze po 30tem prispevku jsem prestala cist, tak jestli jsou niz zazitky z dovolenyhc jinych normalnich maminek tak mne to mrzi :(

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.