| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zmije obecná - jak vycházet s ozdobou naší přírody po dobrém?

 Celkem 54 názorů.
 Milan 
  • 

zmije 

(4.8.2004 11:07:52)
No, ona to vubec zmije nemusela byt, klikatou caru na hrbete ma i slepys, rozpoznavacim znakem jsou pulmesice za ocima.
 La Pepa 


Re: zmije 

(4.8.2004 11:30:38)
Ty půlměsíce, to má přece užovka, ne? Doufám, že se tu objeví nějaký odborník na plazy a vnese do toho jasno.
LaPepa
 Jirka Sirka 


Re: Re: Re: zmije 

(4.8.2004 12:49:13)
Milado, aktuálnost tohoto článku byla náhoda. Na zítra ale potřebuji do rubriky Bezpečný domov aktuální článek o medvědech. Nechceš jej napsat?

ČTK 4.8.2004 12:47: Medvědice v úterý zaútočila na 47letou sběračku lesních plodů za obcí Valaská u slovenského Brezna. Žena se zraněními rukou a nohou zůstane týden v nemocnici. Dostala sérum proti vzteklině.
 Sylva2 
  • 

Re: Re: Re: Re: zmije 

(4.8.2004 13:21:10)
Když jsem byla malá, zmije jsme normálně chytali do ruky. Měli jsme to sice od rodičů zakázáno div ne pod trestem smrti, ale nějak jsme to nedodržovali. Asi to byla tehdejší obdoba adrenalinových sportů.Samozdřejmě mě nakonec kousla. Protože jsem se bála přiznat rodičům, léčila jsem se pak týden doma na zkažený žaludek. Jestli ta zmije předtím rafla i něco jiného, to nevím. Ale dopadlo to dobře a bez následků.
Jaké je z toho poučení? Naší malou nebudu na zmije nijak zvlášť upozorňovat, nebo si jí bude také chtít prohlédnout zblízka.
Ps. Mědvědy znám pouze ze Zoo a opravdu bych ho nechtěla potkat.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


O dětech a hadech :-) 

(5.8.2004 14:07:31)
Sylvo, Sylvo, ty jsi ale byla pěkné kvítko! :o) Skoro se divím, že před tebou zmijky neutekly:)
Moje první setkání se zmijí bylo velmi silné – po 2.třídě poprvý na 3týdenním táboře v jižních Čechách pod stanem, šli jsme na borůvky. No, nějak jsem se oddělila od ostatních a na jednom paloučku rostly opravdu krásné, veliké a modré.... Hm – a jak trhám, asi metr ode mě je kolem keříčku otočený had s tmavou cik-cak čárou (ano, i druháček ví, o co jde), takže jsem popadla ešus a pelášila za ostatníma. Nic se mi sámo nestalo, ale šok to byl - pro pražské dítě hady znající tak ze Zoo a z knížek :)
Dneska nemám strach kvůli sobě, ale pro děcka to určité riziko je. Ta starší (4letá) je daleka toho, tahat zmije za ocásek:) Takže jsme domluvený, že případný nález hned ohlásí u mě. Ona se nedávno tak bála vos, že mi chvíli trvalo jí vysvětlit, že vosa ji nepřiletěla píchnout, ale že má jen žízeň nebo chuť na něco dobrýho:)) – no a náš pes pro změnu vosy loví. Mladší dítko (1 rok a kousek) je naopak ve stádiu, že na „ne, nesmíš“ si jde vše zkusit, co to udělá... (jo věřím, že i hada by otestovala:))
Takže starší je „poučená“ a mladší necháváme „na riziku“ – už si ale pomalu zvykám. Ráno prostě pořádně zadupeme kolem domu a jede se dál! Jinak to nejde. Vím o zmijích už pár let (bydlíme tu 5), že tu žijí vedle nás, jen mě trošku šoklo, když jsem ji našla přímo na dětském pískovišti....
No, bydlet v Indii, máme doma kobry :o)
To jsem se zas rozkecala.
Est.
 Srdce 
  • 

chytání zmijí 

(22.8.2004 10:30:11)
Docela s Tebou souhlasím, za mlada jsme chytali na Žďársku zmije do ruky. Když se Ti ji povede chytit za ocas a rychle zvednout, nedokáže se ta potvůrka zvednout hlavou tak vysoko, aby tě mohla kousnout...
Také mi jeden kamarád vyprávěl, jak ho kousla v Rumunsku Zmije růžkatá - přežil to sice s obtížemi, ale bez lékařské pomoci.
 Srdce 
  • 

první pomoc při uštknutí 

(22.8.2004 10:59:03)
11.8. 2004 jsme byli s našimi dvěma kluky (12 a 9 let) na procházce z Pomezních bud do Alběřic (Krkonoše). Je to poměrně frekventovaná cesta - spousta turistů a cyklistů, občas i nějaké to auto.
Mezi Dolní Malou Úpou a Cestníkem vlítl mladší syn do borůvčí, které se hustě táhne podél celé cesty a s velkým křikem, že ho něco kouslo vyběhl ven. Dvě malé krvácející ranky nás nenechaly na pochybách. Nohu jsem mu pevně stáhl kapesníkem a ránu vysál. Asi po dvaceti minutách mu to začalo natékat a modrat, zavolal jsem tedy na záchranku. Tam jsem se ale dověděl, že mám prý kapesník sundat a přiložit tlakový obvaz přímo na ránu! Nechal jsem pro jistotu obojí... Doktor od záchranky oba obvazy sundal, ránu potčel desinfekcí a to bylo vše! Cestou v sanitce mu klesl tlak (100/60),zvracel a neudržel stolici. Noha začala natékat. V nemocnici mu píchli sérum, kortikoidy a infuzi, pobyl tam 6 dní, noha mu otekla až nad koleno, třetí den otok začal ustupovat. Zarazilo mě ale pár věcí: údajně by už nikdy v životě neměl dostat toto sérum ani v případě dalšího uštknutí. Z trošku chaotického vysvětlení jsem pochopil (správně?) že se mu po této zkušenosti v těle tvoří obranné látky nikoli proti hadímu jedu, ale proti séru! Když jsem se ptal doktorů, jak je to s těmi obvazy, každý říkal něco jiného a nikdo mi nedovedl zdůvodnit, proč je ta jeho varianta správná a ta druhá ne. No a dospělým prý sérum vůbec nedávají, což potvrzuje názor, že zdravý člověk by měl uštknutí zmijí přežít i bez pomoci, pokud ovšem nezačne příliš stresovat jako tomu bylo v případě mého syna. To je asi tak vše, snad to někomu k něčemu bude...











 Líza 


Re: první pomoc při uštknutí 

(22.8.2004 11:19:38)
Srdce, s temi obvazy je to tak, ze teprve rel. nedavno se prislo na to, ze zaskrceni krevniho obehu v te koncetine nadela vic skody nez uzitku - no a nekteri doktori jedou jeste podle stareho doporuceni a jini uz podle noveho. To zni: ne zaskrtit nad ranou, ale prilozit dlahu na koncetinu, aby se nemohla moc hybat a polohovat ji tak, aby byla pod urovni zbytku tela. Tim se snizi obeh rozumnym zpusobem a jed se tak rychle nedostava do tela, ale pritom nedochazi k mestnani krve a odkysliceni cele koncetiny.
 Míra & spol 


Re: Re: Re: Re: zmije 

(4.8.2004 13:55:01)
Zmiji jsem viděl naposledy asi před rokem cestou na Vlčák (u Děčína), ale medvěda asi před 14 dny v Krumlově. Mám dojem, že Stod dokonce potkal v Yellowstounu nějaký medvědí bobky. V příručce pro pobyt prý uváděli, že má člověk v takových případech dělat co největší rámus, aby medvěda vyplašil. Předpokládám, že Stod nic takového nedělal. Navíc Stodovo nejlepší kamarád je Medvěd (teda jenom přezdívkou), ale zato dělal správce obory, takže by třeba měl zkušenosti se zvířaty. Zkus se zeptat Stoda. M.
 DBD 
  • 

Re: chytání 

(20.6.2007 22:02:09)
U nás v západních Čechách jsou zmije letos taky dost početné. Mě se líbí, rád je chytám a prohlížím si je. Samozřejmě je pak v pořádku pustím (daleko od domu), a nakameruju si je. Za poslední tři roky jsem jich chytil asi patnáct. Jedna samice, co jsem chytil, měla i krémově bílé břicho, ačkoli jinak byla zbarvena normálně. Všude se píše, že břicho je hlavně černé (i ostatní mé úlovky to dokazovaly. Podle toho, co jsem zažil, se mi zdá, že čím je zmije starší a větší, tím méně se žene do kousání. Jeden starý samec přede mnou kupodivu pozpátku zacouval.
Předevčírem jsem objevilna malém kopečku cca 50 m od domu starý kus molitanu, na kterém bylo k mému nadšení a údivu hned několik zmijí (ještě nikdy jsem neviděl alespoň 2 pohromadě). Do síťky jsem chytil najednou dvě z nich (všechno byly převážně samice - byly spíš hnědé). Včera jsem chytil další dvě. Musím říct, že je to docela dobrý adrenalinový sport. Do ruky si je zatím chytat netroufám.
 Míra & spol 


Re: Re: Re: Re: zmije 

(5.8.2004 14:03:44)
A co článek o psech ?
Pes vychoval na Sibiři dítě
ČTK 05.08.2004 07:32 - V sibiřské pustině policie objevila "divoké dítě", které vychoval pes. Sedmiletý chlapec žil v Altajské autonomní oblasti. Policisté ho našli při rutinní prohlídce svého rajonu. Hoch běhá po čtyřech, vrčí a cení zuby, uvedl server Ananova.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Re: Re: Re: Re: Re: zmije 

(5.8.2004 14:08:47)
Míro, němého Bobše vychovaly srny, Romula s Rémem vlčice... možné je vše :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: zmije 

(5.8.2004 16:42:03)
Ester, a co miláček Verunky - Mauglí? To by ti Verča neodpustila, žes zapomněla zrovna na něho ;o)

S.

 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Mauglí a spol. 

(6.8.2004 14:48:35)
Jé, ahoj Sylvie:) No to víš, už jsem starší a sklerotická, Mauglí s Akélou a spol. mi v tom okamžení nějak vypadl, rovněžtak Tarzan a jiní hrdinové...
Dík za tip – škoda, že tu knížku teď nemám doma – aspoň vím, co někdy číst Míše. Zatím u ní myslím naprosto vede Ferda Mravenec. A pak Míša Šroubek :)
Kromě tady těch srandiček a pohádek si matně vybavuju někde popsané skutečné případy dětí vychovaných psy či vlky (už nevím, kde jsem to četla) – nějaký případ z asi 19. stol. – Kašpar Hauser snad ho pojmenovali – vlčí kluk někde z Rakous či Německa. Problém byl, že oni ho nenechali v lese, kde by možná žil docela šťastně mezi zvířaty, ale snažili se ho zcivilihovat... (chudák ten kluk ze Sibiře, to mu fakt nezávidím, ještě v Rusku :-(() Takové dítko se už nenaučí nikdy mluvit, neb se prošvihla ta pravá doba (snad jen Němý Bobš byl výjimka:) a tak dále – prostě mezi lidma to pro ně moc není...
Proto – ať žije Mauglí :-)

(Ps.- a co ten váš barák v Žacléři, ten je beze zmijí??? )
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


:o)))))) 

(4.8.2004 21:15:54)
Ne Milane, zmiji poznám docela dobře. V tomto případě jsem si naprosto jistá. A taky to nebylo poprvé, co jsem u nás zmiji potkala. Užovky a slepýše tu máme taky. A ještěrky.
 Petra+2 


Re: zmije 

(4.8.2004 23:52:26)
Milane,
půlměsíce za očima má užovka obojková. Klikatou čáru na zádech má jedině zmije nebo užovka hladká, která není jedovatá. Slepýš nikdy klikatou čáru nemá.
Krtkoplašičem zmiji možná vyplašíš.
Petra a manžel herpetolog Honza
 ivysek 


Jak je to se zmijemi a užovkami 

(10.8.2004 14:26:46)
Před týdnem jsem si vyslechla přednášku v Pražské ZOO od mladé slečny, přednáška byla mimochodem na perfektní úrovni, o plazech obecně.
Konkrétně ke zmiji: mladé zmije nemají klikyháky. Pokud je nějaký had v ČR má, JE to zmije. Užovka nevím, ale zato vím, jak je to s její jedovatostí. Posadíte se: užovka je nejjedovatější had na našem území! Ale nebojte, nemá jedové zuby (nebo tak něco), takže nemá jak do vás ten jed vpravit.
Zmije cítí váš dupot, i když nedupete. Velký rámus naděláte, i když jdete jen po špičkách. Většinou zmije uteče, jak už tu bylo řečeno, je velmi plachá. Zaútočí jen tehdy, když na ni šlápnete nebo si na ni sednete. Proč nedávala pozor a neutekla včas, na to se ptejte jí, ne mně :-))
 MaxViper 
  • 

Zmije vs užovka 

(25.2.2005 0:05:41)
Je několik odlišovacích znaků, podle kterých se dá rozeznat zmije od užovky. Za prvé ona klikatá čára u zmijí...... jelikož užovka podplamatá má na hřbetě taky černé znaky, tak že tu hned problém. Další znak je tvar hlavy. Užovkovití hadi mají oválnou hlavu, kdež to zmijovotí mají trojúhelnikovou. Dalším znakem jsou oči. Zmije mají malé oči se štěrbinovou zornicí. Užovky zas velké s kruhovou. Takhle se to dobře "mluví" ale pochybuji že hysterická panička bude zkoumat znaky:) Má matka utíká i před slepíšem a pořád mi nevěří že je to vlastně ještěrka:)
 Srdce 
  • 

Re: záměna 

(22.8.2004 10:06:15)
Milý Milane, bohužel ses asi trochu zmýlil.
Slepýše s klikatou čárou na hřbetě snad ještě nikdy nikdo neviděl a půlměsíce za hlavou má Užovka obojková
(proto se tak jmenuje).
 Haluška 


zmije 

(5.8.2004 9:18:55)
Já mám zkušenosti i se zmijí i s medvědem, obojí naštěstí hodně z dálky.
Před pár lety jsem byla jako vychovatelka s prvňáčky na škole v přírodě. Byl slunný červen, bylo to na šumavě. Děti si hrály na pasece. Najednou přiběhnou za učitelkou: "Pančelko, kluci našli hada!" Pančelka děti uklidnila, že to je slepýš, a odvedla je jinam. Slepýš to však nebyl ani náhodou, byla to zmije. Ti kluci po ní házeli šišky a klacky...

 Helena 
  • 

Zmije je chráněná 

(5.8.2004 13:22:09)
Tušila jsem, že zmije je chráněná a včera poslala dotaz na MŽP, aby mi to potvrdili. Byli rychlí, dnes jsem dostala odpověď. Myslím, že by vyšli vstříc i s možným "přestěhováním" zmije. Já loni chtěla stěhovat mraveniště mravenců lesních - také chránění a bylo by to možné.

Info z MŽP: Zmije obecna je chranenym zivocichem a seznam vsech ostatnich chranenych zivocichu a rostlin je na webovych strankach Agentury ochrany prirody a krajiny www.nature.cz a dale pod ikonami: Druhova ochrana - vyhlaska c. 395/92 Sb., - priloha c. III.

Samozřejmě, že i kdyby nebyla chráněná člověk ji nebude chtít fyzicky likvidovat. Docela hodně mě potěšilo, že se neobjevili žádní "zmijobijci".
A díky za info co dělat při zmijím uštknutí. Pravděpodobnost, že člověka uštkně zmije je oproti např. autohavárii přímo mizivá, ale když člověk ví, co a jak nepropadá pak tak snadno panice.

Klikatá čára na hřbetě nemusí být někdy u zmije vůbec zřetelná ! Zmije může být na hřbetě i zcela černě zabarvená.






 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


VŠE DOHROMADY – OD BZUČÁKU PO UŽOVKY 

(5.8.2004 14:12:14)
Ahoj, konečně mám čas se na to kouknout pořádně, co jste včera napsali – dík!
Bzučák – ještě jsem se zahrádkáři nemluvila, ale podle mého muže by asi měl být ultrazvukový, pokud je na baterky, takže žádné vibrace v půdě a asi to tedy zmije neplaší.
Dále odpovídám - je to 1:0 pro srandistu Milana, podařilo se mu pěkně si z nás vystřelit – fakt jsem původně myslela, že se ptá vážně! Kdo to kdy viděl, slepýš s klikatou čárou a zmije s půlměsícema?!?! :-))
A hlavně – zmije je úplně jiný zvíře – jiný tvar hlavy, těla… (kromě toho, že klikyháky na hřbetě – pokud jsou takhle kontrastní – má jedině ona).
Ne, fakt, zmiji jsem viděla v přírodě minimálně šestkrát a z toho tak třikrát společně s někým, takže o halucinaci nešlo. Opravdu, užovka hladká má skvrny a je možné ji se zmijí ve spěchu zaměnit. To se mi možná stalo loni, kdy jsem hada spatřila jen „letmo“. Ovšem tentokrát naše zmijka na písku neměla naspěch, a tak jsem si ji mohla dobře prohlídnout. Za identitu aktérů oné scénky v článku (zmije a slepýš) ručím hlavou :o)
Užovka obojková /ta s těmi půlměsíci/ – letos na jaře jsme v hromadě kamení našli jednu, co neúspěšně přezimovala – tedy bylo po ní. Píše se, že samice mohou mít i 1,5metru – to ta „naše“ měla určitě. (Několikrát ji pak návštěvy exhumovaly z hrobečku, když si ji chtěly prohlédnout a přeměřit – to zas ale beze mě. Nemusím všecko :)) Ale zase – zmije je spíš menší a zavalitější a úplně jiná, tady prostě k záměně dojít nemůže, pokud člověk aspoň trošku kouká. Jo a u nás na suti jsem včera pro změnu potkala březí ještěrku, ty jsou fakt roztomilé. Skoro je mi teď líto jim ten biotop likvidovat :))
Petro s Martínkem a Honzou – dík za konzultace na dálku, ať klidně taťka ještě něco připíše ;o)
Ester
ps. - Helčo dík, ano je chráněná. Jako jsou albíni (králíci bílí a s červenýma očima) - mohou být i zmije úplně černé - dobře, žes to zmínila.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Elektronický odpuzovač hlodavců 

(6.8.2004 14:46:43)
se to jmenuje, ten krtkoplašič - bzučák. Mluvila jsem včera se zahrádkáři, tj. mými rodiči. Máme tu též asi hryzce, ale ti nám nijak zvlášť nevadí. Že se o to zajímám za účelem odpuzování zmijí od domu, to jsem jim raději zatajila:) No, a zdá se, že to opravdu nebude to pravé. Prý zvuky (pípání až mňoukání), které to vydává, jsou ve slyšitelném pásmu. (Takže žádné infra- ani ultrazvuky či vibrace v půdě.)
I když kdoví? Možná by to zmijím taky vadilo... Herpetologové, poradíte?
 MaxViper 
  • 

Re: Elektronický odpuzovač hlodavců 

(25.2.2005 0:33:38)
Hadi neslyší... nemají ani kladívko, ani kovadlinku ani třmínek ba ani eustachovu trubici. Vnímají vibrace v zemi a tepelné změny. Navíc hadi i poměrně špatně vidí. O účinné prevenci proti nim jsem zatím neslyšel. Skrze mé stránky se na mě obracejí lidé s dotazy jak vyhnat hady ze své zahrady, nebo jak je odradit od vstupu. Ale zvířata kašlou na naše katastrální úřady, jsou jim úplně "volné" parcely a pozemky. Jediné řešení je nyvytvářet místa kde by se mohli hadi ukrývat. Tak že jedna rada na závěr "Uklízelte si na svých zahradách!"
 Líza 


Bedřichov 

(7.8.2004 14:22:59)
Ahoj, Ester, ta Černá Nisa mě praštila do očí - máme v Bedřichově chalupu a na přehradě beru zmije už jako běžný inventář (hlavně loni jich bylo moc). Ale když jsem se minulý rok procházela se čtyřmi dětmi přímo v Bedřichově pod sjezdovkou, vyhřívala se tam jedna dost veliká uprostřed cesty :-), v Jizerkách fakt člověk nikdy neví.
 Marie 
  • 

Sydney 

(16.8.2004 5:39:13)


Holky jelikoz bydlime v Sydny, a mame na zahrade spoustu jedovatych potvurek. Prez den na to zapomenu, ale vecer je to horsi, strasne se bojim ze mam nejakeho pavouka, ci hada pod posteli atd....Proto jsem si udelala cesticku z zidlicek, ktera vede od nasi postele k postylce nasi hocicky. Tak pokud se v noci zbudi ze ztratila dudlik pekne pohopkam po zidlickach az k jeji postylce - hlavne at nemusim stoupnout na zem. To je co! Vsem australanum jsem pro smich.
 Z Kanady 
  • 

Re: Bedřichov ( a zmije) 

(1.9.2004 4:21:20)
Dobry den z Toronta!
Nesnazim se Vam namluvit, ze byste mela byt za ty zmije vdecna.
Vezmete svoji situaci z "jineho" pohledu (tedy castecne toho meho).
V r. 1950 (nebo 1951) jsem byl coby maly kluk v breznu nebu dubnu na Planich (na jizni strane Jestedu).
Pamatuji se, ze bylo hodne snehu (alespon mi to tak pripadalo).
Vsude kde byly vetve nebo kameni se vyhrivaly zmije, ktere se prave probudily ze zimniho spani.
Moji rodice radi jezdili do hor - pristi rok ty zmije na Planich uz nebyly.
Duvod - v Hirchsfelde (NDR) (doufam, ze to pisu dobre) byly postaveny tepelne elektrarny a jemny popilek plus sira atd. zpusobily jemny kyselinovy dest, ktery jesterky, hadi, zaby atd. nesnaseji. Po dobu pristich 20 let jsem videl zmiji jen dvakrat ao jeste hluboko v lesich Jizerskych hor.
Jestlize tedy vidate casto zmije, jesterky, zaby, mloky, uzovky - tak se vzduch v Jizerskych horach znovu vycistil. Bude se Vam lepe dychat a budete min nemocna - to ovsem neznamena, ze si prestanete davat pozor na ty hady - oni jsou jen indikatorem toho zivota okolo nas a cistoty naseho zivotniho prostredi.
 Gábina, 2 kluci 14 a 6 let 
  • 

Taky se bojím zmijí 

(31.8.2004 13:21:36)
Máme chalupu na Šumavě, takže už jsem jich taky pár potkala. Hrozně se jich bojím a v létě raději vůbec na procházky nechodím, protože okolní louky jsou pro ně jako stvořené. Jednou jsme byli s manželem a starším synem na borůvkách a uprostřed borůvčí na kamenu se vyhřívala zmije. Od té doby vím, že jsou i v lese a na borůvky nechodím. Zvlášť se bojím o děti, člověk nikdy neví, kde se s ní potká.
 KIKI 
  • 

Obětí být nechci 

(1.9.2004 22:54:28)
Tak jednoduché to s ošetřením a přežitím není. Jsem alergik (jen na pyly, astma...- hodnotím se jako lehký), mám tříletého syna a na naší skalce žije zmije a nemá strach. Obětí být nechci, ale strach s ní jsem překonal a stal se ze mě "zmijovrah". Těžko si představit, že mě zmije kousne nejraději před "špitálem" abych se nemusel hýbat, tělo mi znehybnili a obložili ledem. V 99% případů se potkáme se zmijí v prostředí kde si o ledu, chladu, klidu a znehybnění postižené končetiny můžeme jen nechat zdát.(někteří to asi před bezvědomím prožívali - autoři různých příruček "jak přežít". Jako nejmeší zlo jsem vyhodnotil její smrt. Omlouvám se všem potencionálním budocím nebezpěčným hadům. Domluvené konvence mě neoživí
 Z Kanady 
  • 

Re: Obětí být nechci 

(1.9.2004 23:06:02)
Asi mate pravdu. Pokud nema postizeny clovek kamarada/kamaradku, po ruce telefon, helikopterovou sanitku atd. - tak je snad nejlpesi to zvire zneskodnit, aby mel clovek klid.
Ochrana prirodu je hezka vec - jak by se ale vsichni ti milovnici prirody tvarili, kdyby kazdy druhy vecer behaly po Ruprechticich v Liberci skalni pumy?
 Líza 


Re: Obětí být nechci 

(3.9.2004 10:56:43)
Ahoj, Kiki, ona zmije doma na zahradě je fakt o něčem jiném. Jen myslím, že kromě ubití se člověkmůže pokusit kontaktovat ochránce přírody, jestli by si ji neodvezli. A asi by odvezli :-)
 Fors 
  • 

Re: Obětí být nechci 

(11.9.2004 14:02:16)
Vrahu! Nechápu jak nekdo muze zabit zmiji jenom proto, ze z ni ma strach..je to ubohost!! Sam jsem vcera v lese na jednu malem slapnul.. Sli jsme s pritelkyni na houby a tak..;) a na kamenite ceste se tam vyhrivala hnedorezava zmije(mela tak 60cm).Malem jsem na ni slapnul..vubec se nehybala,takze musim nesouhlasit s tim, ze jsou plache a ze jak uslysi nejaky dupot, tak hned mizi. Mozna si myslela,ze si ji nevsimneme. Nedavno jsem videl na Animal Planet dokument o chlapkovi,co chytal jedovate hady,a tak mi to nedalo a chtel jsem si taky sahnout.Jako v tv..jednou rukou jsem odlakaval pozornost a levou jsem ji nezne pohladil po ocasku..v tu chvili se poprve,a celkem prudce,pohla a zasycela. Ale vubec po mne nevyjela,jak si asi myslite,jen se jakoby smrstila a pak si to zamirila ke kraji cesty do travy. Pri kazdem dalsi sahnuti na ocasek znovu zasycela(bylo to uzasny..sycela jako by mela dva metry a jestli me neco na chvili vystrasilo,tak to byl ten sykot..myslim,ze kazde male dite by se leklo a uteklo.. Zmije jsou krasní tvoreckove a prosim nezabijejte je! Sam mam jeden otresny zazitek z detstvi, kdy jsme byli v mych peti letech na vylete se skolkou v Orlickych horach a soudruzka ucitelka tam jednu zmiji umlatila klackem vsem detem pred ocima..bylo mi to strasne lito a dal bych tenkrat cokoliv,aby takhle surove a bezcitne nekdo umlatil tu nasi soudruzku.. Spatna vychova,co? Mam jen malo zazitku z detstvi, ktere si pamatuji takhle zive. Jdete proto svym detem prikladem,a kdyz uz neco takoveho musite udelat(nikdy nemusite!!),tak ne pred jejich zraky.
 Kiki 
  • 

Re: Re: Kiki ->Fors 

(12.9.2004 21:45:41)
HAZARDÉRE! Nechal bych Ti zaplatit "taxi" od firmy RZP, s následným pobytem v hotelu - "apartmá ARO" třeba na deset dní. Asi by sis příště nešahal.
 Pupík 
  • 

Re: Re: Obětí být nechci 

(13.9.2004 16:59:01)
Milý Forsi,
ono to, že je nějaké zvíře chráněné ještě neznamená, že se nemůže přemnožit. Spíš naopak. Jsem z vesnice na Vysočině a nepamatuji si, že bych v dětství potkal nějakou zmiji. V současnosti často. Souhlasím s názorem, že je to asi i lepším stavem životního prostředí. Pokud ji potkáme v lese nebo na louce, ukážu ji dětem a necháme ji být. Pokud je ale ve vesnici, nemusí to být ani na mém pozemku, okamžitě ji zabiju a to i před dětmi. Prostě každý živočich má na tomto světě své místo, jen se nesmí jejich teritoria příliš promíchávat. Určitě nenecháte na své zahradě volně pobíhat cizí slepice, a přitom se nejedná o jedovaté tvory. Přál bych Vám vidět, co na Jižní Moravě páchají za škody bobři a jsou také chránění. Nebo co udělá s rybníkem plným ryb taková volavka. Od toho jsme vybaveni rozumem, abychom to rozumně hlídali. Poslední dobou mám u některých lidí dojem, že nějak přestali používat staré pravidlo "nejdřív pán a potom pes". Já se tím řídím a přesto se ten můj pes má jako prase v žitě. Ale lidé jsou u mně vždy na prvním místě.
 caveman,syn 14 dcera17 
  • 

Re: Re: Re: Obětí být nechci 

(25.7.2005 23:01:56)
ještě že zmije jsou rozumější než ty. Jinak by si řekly: Každý má své místo- ve městě lidi nechávám - ale v lese- tam je hned zabiju. Přeci každý má své místo.....Jak hloupé!
 vipera 
  • 

Re: Re: Re: Obětí být nechci 

(14.8.2005 20:05:53)
Jak by ti bylo kdyby ti někdo oddělal toho tvýho psa že se přiblížil k tomu tvýmu pozemku??Realita je taková že psi během posledních let zabily více lidí než zmije...
 Srdce 
  • 

Re: Re: Re: Obětí být nechci 

(31.10.2005 9:44:31)
A kde je tedy Tvoje místo? Podle Tvojí teorie bychom vůbec neměli vytáhnout paty z baráku. Nad lidskou hloupostí a krátkozrakostí se sice asi nedá nikdy úplně zvítězit, ale přesto se tato snaha nesmí nikdy vzdát, takže jen doufám, že se Tvoje děti časem dostanou do vlivu také někoho osvícenějšího, než jsi Ty a pak z nich nevyrostou stejní vandalové...
 Victorius 
  • 

Re: Re: Re: Obětí být nechci 

(10.7.2006 8:56:50)
Zmije a přemnožit? Ehm, zmije jsou povětšinou v místním ekosystému na nebo velmi blízko vrcholu potravního řetězce a jako každý predátor, ani zmije se nemůže přemnožit. To je zažitý omyl, který nám vtloukají do hlav někteří myslivci a rybáři, aby měli záminku pro odstřel "škodné" - rysů, vlků, medvědů, volavek, orlů.

Zmijí je vždy nejvíce právě tolik, kolik je jejich potravy, pokud se přemnoží hraboši a myši, automaticky se "přemnoží" i zmije, ale jakmile je stav malých savců dorovnán a zmije nemají co lovit, vymřou až na úroveň, která je schopna se na nízkém stavu hlodavců uživit. Populace zmijí tedy velmi úzce souvisí s populací jejich potravy a koreluje s ním, zmije navíc prostě chcípne sama a v žádném případě není potřeba je zabíjet.
 Victorius 
  • 

Re: Re: Re: Obětí být nechci 

(10.7.2006 9:05:05)
Mimochodem si asi neuvědomuješ, že když že (byť jen jednu) zmiji zabiješ způsobíš to, že místní hlodavci přijdou o svého lovce. malí hlodavci se dokáži neuvěřitelně rozmnožovat a třeba dvacet myší, které by ten had jinak snědl se rozmnoží do stovek ne-li tisíců a příští rok tím i automaticky zvýší populace zmijí, poněvadž potravy bude dostatek.

Jinak k vaši moc chytré teorii. Zmije člověka nevyhledává a do měst záasadně nechodí. Ne tak do vesnic, které jsou přírode velmi blízko, ale pokud neumíte s přírodou žít, tak se dostěhujte, ta zmije tam má větší právo na život, než vy. Děkuji.
 Srdce 
  • 

Re: Re: Obětí být nechci 

(31.10.2005 9:31:25)
Bez komentáře. Absolutní souhlas.
 mel 
  • 

hadi... 

(24.5.2005 14:32:17)
Na tuto stránku jsem se dostala díky včerejší příhodě, kdy jsem se na kraji lesa za sídlištěm v Praze 8 na procházce se psem potkala s pro mne neidentifikovatelným hadem.
Jednalo se o hada přes 1m dlouhého. Ležel nejprve zcela nehybně zvlněný se zvednutou hlavičkou přímo uprostřed po délce asi 30cm široké cesty mezi plotem ZŠ a lesním křovím. Můj pes ho přeběhl bez všimnutí, mně se po prvním zpozorování zdálo, že jde o umělou hračku, kterou tam kdosi z legrace „nastražil“. Jeho velikost, netečnost a také barva na mne působila neživě, „umělohmotně“. Byl zelený, spíše světle, až brčálově, mám dojem, že měl někde i černé znaky, ale to už jsem příliš nevnímala, protože při bezprostředním se přiblížení mi nečekaně několikrát ukázal jazýček a po pár sekundách, kdy jsem leknutím z toho, že je skutečný, ztuhla úlekem, se odplazil do křoví. I při tomto jeho pohybu jsem se ale znova přesvědčila, že je opravdu dlouhý tak, jak jsem uvedla, průměr těla měl cca 3cm.
Netuším, o který druh našeho hada by mohlo jít, protože veškeré druhy, které znám, jsou menší – většinou výrazněji jako např. slepýš, užovka a i na zmiji mi přišel přerostlý. Navíc barvově vůbec neodpovídá... a ještě v Praze...
I když se „tvářil“ v podstatě velmi kamarádsky a osobně mi hadi nevadí, taktéž nejsem „hysterka“ (neviděla jsem ho většího, než byl) přece jen mám obavy, jestli neutekl z nějakého terária a nemůže být nebezpečný anebo jde o neškodný druh (a jaký?).
Sice jsem pátrala na internetu a nějaký typ už mám, ale uvítala bych, kdyby někdo reagoval a poradil mi.

Taktéž bych se při této příležitosti chtěla s někým poradit, co dělat, kdyby zmije uštkla psa (máme jezevčíka a jezdíme do míst s poměrně velkým výskytem), nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?

Díky.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Re: hadi... 

(26.9.2005 5:20:24)
Ahoj, podle mě taky had uprchlý z chovu, ale článek je už hodně starej, taky sem přicházím náhodou...
Snad by ti poradil MaxViper nebo Petra+Martí+Kája - manžel herpetolog - ale na ty tu není mail. nebo zavolat na Přirodovědeckou fakultu, odd. Zoologie, či Národní muzerum ;)
mnoho zdaru.
 vašek 
  • 

dotaz 

(28.5.2005 0:20:47)
Ahoj,měl bych dotaz.Vysvětlení znalce snad bude jednoduché.Dne 25.5.jsem byl na výletě v Beskydech.Na jednom chodníku jsem uviděl a nafotil zmiji.Délku odhaduji na 15 cm.Může se jednat o loňské mládě?Letos se ještě nelíhnou.
 erik 
  • 

v klidu 

(1.10.2005 15:49:24)
kdyby mě to kouslo ,tak bych se smál
 Jana P. 
  • 

Zmije na chalupe 

(11.6.2006 10:51:53)
Ja jsem z Jižnich Cech a hady jsem nikdy moc nevidel. jenze od te doby(2roky) co chodim s klukem ktery z nich ma panickou hruzu je vidim vsude! Pri hrabani travy narazim vzdy tak na 4-5 slepejsu a minuly rok jsme v kameni na zahrade, nasli 2 macaté zmije, tmavohnede s cernou carou jak se vyhrivali. vcera jsem se tam sla podivat a byli tam 3!Byli docela dlouhe ale proti tem lonskym dost hubene. A jedna nemela jeste ani klikyhaky. Podle me tam maji teda hnizdo a ty letosni jsou detmi tech lonskych. Jinak ale musim souhlasit s tim, ze zas tak plache nejsou! Lezeli tam a nechali se fotit zlizka a ani pes je nevylekal. K odchodu je primelo az kdyz jsem prijela se sekackou metr od nich!
 Jana Krejsová 
  • 

Re: nebojácná zmije 

(1.7.2006 18:40:57)
Nesouhlasím s tím,že je zmije plachá.Letos se jich urodilo a nejspíš jim hluk a otřesy nepůsobí žádná traumata.Jedna se nám vyhřívá pravidelně asi metr od kolejí a nějaký hluk způsobený vlakem ji nevyvede z klidu.Druhá se válela na cestě a na nějaké dupání reaguje maximálně tím,že se vztyčí,zkamení a sleduje,kdo myslíte,že utekl?Zmije to nebyla a o mě se ještě po týdnu pokouší infarkt.Lezou klidně až k domu.Poradí mi někdo,jestli se s tím dá něco dělat?Díky.
 Líza 


Re: Re: nebojácná zmije 

(1.7.2006 18:54:52)
No, plachá. Neútočí. Nebo po tobě vystartovala? ;-)
Já bych asi v týhle situaci vzala dlouhou násadu od něčeho - jako od hrábí nebo tak, a odstrčila ji pryč. Jedni naši sousedi kdysi na zmiji volali nějaký ochránce přírody či co, aby si ji odvezli z jejich zahrady, ti přijeli, odchytli ji a odvezli a vypustili někde v lese.
 Líza 


Re: Re: Re: nebojácná zmije 

(1.7.2006 18:55:58)
Jinak ale pokud jde o nějakej "odpouzovač zmijí", tak nevím, neznám. Vím, že je potřeba mít dobře posekanou trávu a nechodit nebo nesahat, kam nevidím.
 Matthew 
  • 

Re: Re: Re: Re: nebojácná zmije 

(10.7.2006 9:36:46)
Nojo, když posekáš trávu, tak maj aspoň víc místa na slunění, ale zase je aspoň vidíš. Ráda bych napsala, že už to moc neřešim, ale musim uznat, že jsem radši, když přededveřmi najdu užovku, než zmiji. Kruci, to mi připomělo, že už konečně musim udělat ty síťky do oken do sklepa, aby nám tam furt ty hadi nelezli/nepadali. Proč zrovna mýmu děcku se tak líbí hadi a já z nich mám skoro vždycky několikanásobnej infarkt. A navíc nám to všecko bydlí u baráku, ach jo, a odpuzovače krtků či čeho nefungujou. :-( Ale sousedka, stará baba, je vždycky vezme lopatou po hlavě a odnese na druhou stranu silnice(na lopatě), oni se tam v pankejtu proberou a většinou teda odplazej pryč. Akorát já se na ně bojím jít i s tou lopatou. :-)
 Jirka z Chodska 
  • 

degenerace 

(26.12.2006 16:26:03)
Za svůj život jsem zmijí moc neviděl. Ale jsou místa, kde se dají spatřit celkem běžně.
Konkrétně u nás, kousek od Kdyně směrem na Dobříkov žije zmije, údajně je to nějaká vzácnější druh, je hodně tmavá a nemá klasickou "klikatou čáru", ale něco, co by se dalo nazvat nepravidelnou mozaikou.
A tyhle zmije jsou zvláštní v jedné věci. Tak trochu jsou asi degenerované a ztratily plachost!
Není žádná vyjímka, že leží na kamenech nebo i na pražci mezi kolejemi a když jede vlak, neuteče! Takže když jdete po trati (samozřejmě služebně) a sledujete některé důležité "maličkosti", někdy by se na ni dalo i šlápnout, jak je odvážná a neuteče.
 Lustigová Petra 
  • 

kočka donesla hada 

(14.6.2008 11:52:16)
Je to nepříjemný zážitek a z hadů mám přímo fobii...ale bohužel nás to potkalo také... pořídili jsme si kočku,aby chytala myši, protože máme přízemní domek a nemohli jsme loňskou zimu myši pochytat,pastičky vůbec neplnily svůj účel,kočka zabrala ale bydlíme u rybníka a od domu máme ke břehu vody jen pár metrů a na zahredě nám to opravdu "žije"
kočka žačla svou loveckou kariéru úlovkem velké ještěrky,kterou nám donesla jako chloubu až do obyváku....docela jsem se lekla,než jsem pochopila,že jde o ještěrku a ne myš.
Ještěrka útok přežila a vypustili jsme ji do přírody....
...ale plazi jsou pro kočky evidentně větší adranalin....
...včera nám kočka vyrazila k domovu z hadem v tlamě...všimli jsme si jak si to míří ke vchodu a zabránili jsme jí vniknutí do bytu, bylo jasný,že úlovek hodlá opět vystavit v obyvácím pokoji...
rychle jsem chytla syna do náruče a kočka hada položila před psí kotec a zkoušela si s ním hrát,ale on vůbec nereagoval a zůstal stočený a hlavu měl úplne vyvrácenou a úplně strnule otevřenou32...
...vypadal jako mrtvý,ale snažila jsem se přiblížit a dobře si ho prohlednout a zvolit vhodný způsob odstranění,ale než jsem stihla dát syna do bytu a vydat se na zákrok, had byl pryč,vůbec sem nepostřehla, zda ho znuděná kočka uklidila někam mimo zahradu nebo se sám "vypařil".....
...je to hrozně nepříjemný pocit, protože děti si na zahradě hrajou celé dny a podle vzhledu hada se nespíš jednalo o zmiji,ale ?
....ale hadům nerozumíme a možná se odborníci pobaví nad naším zážitkem a pomyslí si, že jsme zbytečně histeričtí a pokud by šlo o zmiji, určitě by si s třičtvrtěroční kočkou začátečnicí poradila, byla bych moc ráda, kdyby mě v téhle myšlence utvrdili...
...snad nám příště kočka nedonese "krokodýla"
 Líza 


Re: kočka donesla hada 

(15.6.2008 13:22:30)
Hm, tak odhaduju, že vám kočka donesla domů slepýše. ;)
 Mili+2 


Re: kočka donesla hada 

(22.5.2009 8:31:20)
Sice dost starej clanek, nicmene doporucim recept proti zmijim, a sice chovat na zahrade perlicky. Zmijim pry vadi ten jejich krik (bohuzel neni nejprijemnejsi ani pro lidi) a kdyz uz se nejaka priplazi, tak ji sezerou. Ta perlicka by se asi brala jako prirodni predator, ze? Pokud totiz prileti orel tak sezere on perlicku.
 Lenka + 2cvrčci 
  • 

Re: kočka donesla hada 

(31.5.2009 22:10:08)
Dobrý den,na tyto stránky jsem se dostala náhodou, protože máme chatku v lese, kde je mimo jiné mnoho hadů (jak zmijí, tak užovek),ale zatím jsem byla "v klidu", že pokud dětem vysvětlím, že se hadům mají vyhýbat a dávat si na ně pozor, tak se jim nemůže nic stát. Dnes jsem se dozvěděla, že nedaleko od nás se stala 5-ti leté holčičce nehoda - šla s maminkou a miminkem v kočárku po cestě domů a najednou velký křik - tu 5ti letou holčičku uštkla zmije a bohužel je v kritickém stavu... Tak by mě zajímalo jestli vůbec existuje nějaký návod, jak se zbavit zmijí.... Pokud si pamatuji, když jsme byli v Bulharsku, tak tam nám při jednom výletu říkala paní průvodkyně, že se hadů zbavili tím, že na ta místa, kde jich byl velký výskyt, tak nechali navézt ježky - a ty snad měly hady vyhubit... Nebojím se ani tak o sebe, ale hlavně o moje děti 3 a 6 let, aby se jim nestalo něco podobného...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.