| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Uklízet? Ano, ale jak?

 Celkem 16 názorů.
 Štěpánka+Tom11/00+Maty07/03 


Co kdyz nic nefunguje ? 

(10.7.2004 7:17:26)
Takhle napsáno je to pěkné, ale v praxi to taky nemusí jít. U nás jakékoli navrhování a nápady ze strany rodičů končí odmítnutím. O příkazech ani nemluvě. Jediné, co trošku funguje je říct "hlavně neuklízej ty hračky, ať nemůžeš jít večeřet a na nás alespoň víc zbyde". A takhle je to naprosto se vším. V případě, že chci, aby si vzal kolo řeknu :"kolo dneska necháme doma viď" - můj 3,5 letý rošťák "já chci kolo, já chci kolo!" Pouze občas milostivě na nějaký můj nápad přistoupí. Musel někdo řešit něco podobného. Ostatní děti kamarádek takhle odmítavé nejsou.

Štěpánka
 JankaF 


Re: kdyz nic nefunguje ? 

(10.7.2004 10:52:58)
Mám velmi podobného syna. Ještě před 3/4 rokem sem tam rád uklízel, ale teď ho nepřesvědčím. Poslední dobou vyhazuje hračky i věci jen tak do vzduchu. A dokonce rád rozebírá nebo prostě ničí věci. Nepomáhá přesvědčování ani trest.
Třeba je to jen období a zase se to změní. Mám pocit, že všechny dobré výchovné metody se projeví až mnohem později. Když stejný požadavek zopakuji aspoň 20x už je to lepší.
 Monika + Vojta (2,5 roku) 
  • 

Re: Co kdyz nic nefunguje ? 

(10.7.2004 20:42:55)
Tak u nás to funguje úplně stejně. Když chci aby. něco udělal, tak to musím říct nejmíň desetkrát a to ještě nemám jistotu. Na všechno říká ne, i na jídlo, ale když řeknu, že si pochutnám já, tak to zbaští úplně všechno. Já věřím, že to je jen takové období, kdy zkouší, co všechno si může dovolit. Akorát jsem se vyděsila, že mě to čeká dalších min. 12 měsíců :-))) Někdy to chce obrovskou trpělivost.
 JankaF 


Re: Re: Co kdyz nic nefunguje ? 

(11.7.2004 13:43:45)
Třeba to nebude tak dlouhé období. Každé dítě je jiné a ty období se střídají.
 helena 
  • 

Re : Ale co az bude muset ? 

(19.7.2004 13:04:58)
Nejsou tyhle figle trochu laciny? Napadá me, jak ve veku, kdy se potrebuje dite nejak zaradit a zjistit kdo kam patri a kde jsou hranice,a kdo komu sefuje se vlastne diteti ustupuje . Takze co kdyz to vecne - ne ! - je jenom vyzva toho maleho, aby vyzkousel kam az muze. A vase lstive ustupovani by se vam dospelakum mohlo vymstit...
Jasne , ze prcek Vas jeste neprokouknul, ze vlastne to kolo na prochazku chcete, ale co az bude muset poslechout. Ve skole,s kamarady, u babicek .. Kdekoli . Tezko lidi budou rikat pravy opak toho, co po nem chteji...radeji jdete do toho a naucte ho, ze nekdy musis opravdu znamena musis. A " ja chci " znamena ze Vy chcete .Ted hned. Bez diskuzi . Urcite se to v zivote bude hodit..Bude to bolet mozna vic vas nez jeho ale bez kazne to nejde ani u vcel,ani u vlku a opic ,natoz u lidi...Helena
 Iva, 3 děti 
  • 

Re: Re : Ale co az bude muset ?- Nesouhlasím 

(20.7.2004 13:26:39)
Nesouhlasím s Vámi. Mám 3 děti a vím, že kdybych řekla - já chci a teď hned, nic nezmůžu. S dětmi to takhle nejde. Já jsem dospělá, spoustu věcí musím, ale někdy taky řeknu ne, teď ne. S dětmi musím pomalu. Já vím, že se musejí naučit uklízet, ale jenom příkazy? To snad ne. A mně to funguje. A pokojíky jim neuklízím, to dělají samy - mladším trochu pomohu. Zajímalo by mě, jestli takhle přistupujete ke svým dětem, kolik jim je a co ony na to?
 Stormina 


Nefunguje to 

(12.7.2004 7:01:47)
Co jsem se naprosila,a nápadů jé těch bylo v dnešní době mám pomalu 10 letou dceru která zná jen televizy a hraní.Prosila jsem jí teď 3 dny aby si uklidila pokojíček vždyď už je slečna,ale dcerce vůbec nevadí že žije v neuklizeném pokojíku já to nevydržím a jdu to uklidit,a to potom nacházím věci.Takže to opravdu nepomáhá
 Iva 
  • 

Je to dítětem! 

(12.7.2004 7:44:48)
Mám děti dvě a zatímco jedno uklízí docela samo od sebe, a pořádek si udržuje, druhé k tomu nepřiměju žádným vysvětlováním, domlouváním, ani úskokem. Je to prostě "bordelářka" a v binci se jí líbí...bohužel má pokojík se svým pořádkumilovným bratrem dohromady, takže pořádek je u nás stálým zdrojem svárů.
A taky se mi zdá, že když byli menší, tak měli určité návyky o pořádku, ale kdeže loňské sněhy jsou...nedá se spolíhat na to, že když si jako dvouletí po sobě uklízeli, budou to dělat i jako starší...bohužel:-((
 Myss 


Re: Je to dítětem! 

(13.7.2004 16:36:07)
Pravda,pravda.Mam 17-ti leteho syna,je to absolutni bordelar,klidne by ve spine vyhnil.Kdyz byl maly,postupovala jsem podle rad a knih psychologu,nepomohlo nic.Proste fakt zalezi na diteti.Nektere je proste nevychovatelne.Bohuzel.Mozna,az bude zit sam..Nedovedu si to ale predstavit.
 Majka ( 6,8) 
  • 

Re: Nefunguje to 

(12.7.2004 21:43:51)
Myslím, že 10 ročné dievča hrá o nervy a ak matka "vymäkne" a uprace za ňu, dcéra vyhrala.
Ja som pri upratovaní detskej izby "hnusná matka", som schopná im nahádzať porozhadzované veci doprostred izby na jednu hromadu a dám im primeraný časový interval, aby to stihli "uptatať". Viem, že to možno postrkajú do skriniek a šuflíkov tak, že ledva zatvoria dvierka, ale nemožu sa spoliehať na to, že budem upratovať aj ich neporiadok v izbe. Stačí kuchyňa, WC, chodba a pod. Raz za mesiac proste všetko naskáče do skriniek.
Pre neporiadné deti existuje pekná rozprávka o Alenke v ROZHÁZELSKU, kde na návšteve u škriatka Lajdáka nemohli nič nájsť a hrať sa, lebo v Rozházelsku sa vobec neupratuje...
Túto rozprávku čítame občas pre osvieženie detskej pamäti.
Milé mamičky, prajem vám pevné nervy a výdrž.
 Iva, 3 děti 
  • 

Re: moje zkušenost 

(16.7.2004 12:42:37)
S nejstarší dcerou s uklízením nebyly problém, od malička. Teď v pubertě je to horší, ale uklidí. Problémy mám s nejmladším synem. Ten se zasekne a nic s ním nehne. Zjistila jsem ale, že když uklízí jeho starší bráška - je o 4 roky starší, tak on mu pomáhá. Zatím jsou malí, 2 a 6 let, ale řeším to tak, že uklízejí společně, stejně mají spoustu hraček dohromady. Zatím doufám, že až budou starší, snad si na uklízení zvyknou. Já sama jsem taky nesnášela uklízecí soboty, takže doma to nepraktikuji. Úklid vždy nařizuji podle jejich nálady - ve špatný den by stejně nic neuklidili. Dcera, které je 15, sdělím, že bude proveden úklid např. do pátku, jinak nejde do bazénu. Takhle to u nás funguje. Jednou fakt neuklidila, do bazénu měla zákaz, prořvala celý víkend a uklidila až příští týden. Musím přiznat že nevím, co bych dělala, kdyby ten pokoj stejně neuklidila.
 LaD 2002 


Zatím to funguje 

(12.7.2004 14:39:34)
U nás to zatím funguje bez větších problémů a to i přesto,že je prcek paličatý. Snažím se ho hlavně motivovat. Hodně hraček jsem uklidila do uzamykatelné skříňky,obzvláště ty skládající se z mnoha malých dílků,volně k dispozici má knížky,pár plyšových zvířátek a pár aut. Úklid pak netrvá dlouho a víc to dítě baví. Prcek např. chce nádobku s kostičkama a já mu ji slíbím,když uklidí všechna zvířátka do jiné a pak mu ji vydám na výměnu. Stejně tak stavebnice,které se pak navzájem nepomíchají. Úklid tedy zatím jako hru bere,směňujeme každý den,tak doufám,že nám to vydrží co nejdéle. :-)
 Iva 
  • 

Re: Uklízení 

(15.7.2004 9:09:08)
Pettino, nevím, kde bydlíš, ale není to neřešitelné, a nakonec ani tak drahé.Znám nejmíň dvě kamarádky, co si nechají doma jednou týdně vygruntovat od studentek. Dávají za to tak 2-3 stovky za jeden kompletní úklid, podle velikosti bytu a domluvy, studentky jsou rády, že si vydělají, a ty kamarádky mají pokoj od toho, co je nebaví. Pokud vím jsou to podlahy, nábytek (i přeleští), WC, koupelna, kuch linka zvenku, parapety, prostě čistota všude, ale nemají v tom žehlení a tak. Určitě by se ale i to dalo domluvit. Tak se neboj a jdi do toho.
 Laďka+ A+ F 
  • 

Trochu jinak 

(15.7.2004 19:58:28)
Já to vezmu z jiné stránky. Když já jsem byla předškolák, bylo prej pro mě uklízení opravdovej trest. Každou neděli jsem se probouzela se špatnou náladou, protože se po Jů a Hele uklízelo. Když můj tatínek před pár lety viděl v práci můj pracovní stůl, nevěřil, že mi tam nikdo neuklízí. A dneska? Jsem sice na mateřské dovolené, ale doma mám ráda pořádek. Vytírám dvakrát týdně a snažím se uklízet průběžně i po těch mých malých nepořádnících, i když se mi to většinou podaří až když usnou.
 I. 
  • 

Re: Trochu jinak 

(19.7.2004 15:54:10)
Uklízení je od dětství mou černou můrou. Každý týden když jsem v sobotu vstala jsem věděla, že se bude uklízet a že to bude zas hroznej průšvih. Tím moje znalosti ale končily. Dodneška nevím, co jsem vlastně měla dělat, protože ať jsem se pokoušela o cokoli, vždy jsem dostala vynadáno, proč že dělám právě tohle, ale nikdy mi máma neřekla, co a jak vlastně mám dělat. Prý když to nevím, v mým věku...Když jsme byly ale menší tak nás na úklid vždycky poslala k babičce, že bysme se jí tam pletly, nikdy neuklízela, když byl někdo doma, že ji to ruší. Muselo to být podle jejího, ale já nevěděla, jak. Jsem na to vážně natvrdlá, spíš na knížky a tak. Občas mi třeba vyrvala hadr z ruky a přeleštila to po mě. Vždycky jsem byla hrozně bezradná a dodnes mám hrůzu z uklízení, že to asi zas dělám špatně. Takže kvůli uklízení byly u nás pořád strašný spory, máma tím dokázala totálně zkazit i každý vánoce. Radši bych je prožila s drobkama na koberci a v klidu, nebo bych i ráda ty drobky vyluxovala, ale ona tak nějak neuměla srozumitelně říct, co po mě a sestře vlastně chce, a tak nás znechutila, že jsem se samy už ani snažit nechtěly. Prostě se řeklo uklízet a my dostaly hysterickej záchvat. Pak už jsme byly i neochotný, to je pravda. Takže možná když se dětem řekne aby si uklidily pokojíček, a ne konkrétně třeba pajduláky dej sem, kostky sem a podlaha se musí takto vyluxovat, prostě když je to nenaučíte, tak si pak můžete jak naše máma nadávat, jací to jsou nevděční parchanti, že si po sobě ani neuklidí a nechají mámu aby se dřela. Ale to fakt byl omyl, nebyly jsme líný, jak jsme pořád slyšely, ale nevěděly, co se od nás vlastně chce.
 Danca 
  • 

Re: Trochu jinak 

(23.7.2004 17:15:40)
Děti zatím nemám, ale moc dobře si pamatuji, jak to u nás bylo s úklidem.
Mám o 6 let staršího bráchu, kterého mamka vedla k úklidu od malička a nepomohlo to. Vždycky byl bordelář. Na mě už mamka neměla tolik času, takže se už jenom snažila, aby se nepořádek z našeho dětského pokoje nerozrostl do obýváku. Jako malá jsem nebyla moc pořádná, asi jsem to odkoukala od bratra. V mých dvanácti letech mi rodiče uvolnili ložnici a přestěhovali se do obýváku a bratrovi zůstal dětský pokojíček. Sice to nebyl tak úplně můj pokoj, protože v ložnici zůstaly skříně rodičů, ale bylo to větší soukromí než s bráchou. A nevím, jak to, ale začala jsem se o pokoj starat (skoro bych chtěla říct z ničeho nic), a běda, když mamka hned neuklidila vyžehlené prádlo a nechala ho ležet na peřiňáku :-).
Brácha zůstal bordelářem, nechápu, jak jeho přítelkyně s ním může vydržet... :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.