| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Která kojenecká voda je ta pravá?

 Celkem 54 názorů.
 Jitka, Zuzanka 10/04 


Nepřeháníme to? 

(11.6.2004 11:36:53)
Když se u nás prvně začali objevovat balené vody, tak jsme se doma smáli, že to přeci nikdo nemůže koupit. Že to je jako prodávat tmu v pytlích. A dneska? Spotřeba kupované vody je šílená. A já nějak nechápu proč?
Testů se dělalo už nespočet a ty balené nevycházejí zrovna nejlépe. I ta voda z vodovodu je na tom lépe.

Živě si představuju tu stáčírnu. Jak někdo jede z tyrákem do krásné, neporušené přírody a tam odebírá vodu přímo od pramene. Je to prostě šílenství. Vždyť neplatíme za vodu, ale za ten fujtajblový obal. Vytváříme hory odpadu a přitom výsledek je jen jeden. Někdo se na náš účet baví a mastí si kapsu.

... a přitom vodu máme téměř každý rozvedenou až do domu. Kdo nevěří, ať si nechá udělat rozbor vody z vodovodu a uvidí.
 Marketa bezdetna 
  • 

Re: Nepřeháníme to? 

(11.6.2004 13:25:37)
Ja kupuji balenou vodu hlavne kvuli chuti, u nas doma voda z kohoutku chutna proste hnusne. Az budu mit dite, tak ji budu kupovat taky, samozrejme ze podle jinych kriterii nez je chut.
 Tomáš (7dětí) 
  • 

Re: Nepřeháníme to? 

(11.6.2004 21:16:37)
Souhlasím s Vámi, ovšem za těch okolností, kdy je ve vodovodu skutečně kvalitní voda. Ten "tyrák" se mi líbí! Fajn fór vystihující skutečnost!
 lenka 
  • 

Re: Nepřeháníme to? 

(13.6.2004 19:43:49)
pijeme balenou vodu a nestydíme se za to. voda z kohoutku muze byt klidne na zacatku sve cesty vodovodní siti prvotridni, ale ty kilometry trubek... nekdy mam potiz se v ni i osprchovat, je proste rezava...
 Minko, 1 dítě 
  • 

Re: Nepřeháníme to? 

(14.6.2004 14:04:01)
Souhlas, souhlas.
Příbuzná pracuje v laboratoři a jejím zaměstnáním jsou právě rozbory vody. No tak nám udělala rozbor i té městské (pražské) vody. Světe div se - hodnoty (zvláště minerály a jejich optimální poměr pro tělo) vyšly lépe, než slavné balené vody. Jediným problémem byly dusičnany, které byly mírně nad hodnotu vhodnou pro kojence. A celkové porovnání balených vod vyšlo lépe pro Tomu, Dobrá voda byla horší (porovnávala jen tyhle dvě).
Jo a ještě poznámku, např. ve Velké Británii kojeneckou vodu ani neznají, používá se běžná voda z vodovod. řadu.
Toť má zkušenost.
 Renata deti 3 a 7 let 
  • 

Voda 

(15.6.2004 11:38:51)
Ja pouzivam jedine vodu z kouhoutku vic mi chutna nez balene vody v plastovych lahvich a kdyz uz mám chut na nejakou dobrou vodu tak si zajedu do Teplic nad Becvou tam maji vekice dobrou vodu
 Tuleník (2*6/04+1*2/07) 


Re: Nepřeháníme to? 

(14.6.2004 22:54:46)
Ne každý má vodu z vodovodu nezávadnou a pitnou. My třeba máme vodu, která je podle aktuálních rozborů pitná až po převaření pro dospělé. Takže nám nezbývá nic jiného, než kupovat balenou vodu - ale nekupujeme jednotlivé PET lahve, kupujeme vodu v barelech (tusim po 18,2 l), ktere jsou zalohovane a vymenuji se prazdne za plne. to bych rekla, ze je vhodna alternativa.. jinak s hromadenim odpadu souhasim.. za par let se v PET lahvich utopime.
 astray 
  • 

Re: Re: Nepřeháníme to? 

(28.5.2005 17:18:44)
Ale neutopime, PET lahve se daji dobre recyklovat a vykupuji se ve velkem asi za 12 Kc/kg. Dela se z nich granulat, ktery se vyvazi do Ciny. Tam z nej delaji vlakna a pridavaji do ruznych textilii, ktere pak vyvazeji do Evropy...

ast
 Canis Rufus 
  • 

Re: Nepřeháníme to? 

(16.6.2004 13:56:08)
Ne, opravdu to neprehanime... voda z kohoutku sice je pitna (tim myslim bez prevareni - sam ji obcas piju), ale novorozenci bych ji rozhodne nedal. Rozbor vody je sice pekna vec, ale... kvalita vody zcela jiste kolisa, zvlaste pokud obcas vodu zastavi. Krom toho od doby povodni uz nasim vodnim zdrojum neverim vubec - obcas je z ni citit desinfekce, obcas prilis nevoni... Delat rozbor vody pokazde kdyz zaprsi nebo je naopak dlouho sucho mi nepripada prilis vhodne. Takze novorozencum vzdy balenou (samozrejme kvalitni, z pramene) vodu a pokud mozno stale stejnou znacku - pokud jim vyhovuje. Dalsi vyhodu pak objevite na cestach - vzdy je riziko davat novorozenci vodu, ktera ma jine slozeni a na kterou neni zvykly (prujem je to nejmensi). Ostatne podobny problem mam i jako dospely. Uz mam vytipovanou oblast v Krkonosich, kde maji mozna naprosto skvelou prirodni vodu, ale me uplne staci, kdyz vypiju hrnicek mistniho caje a mam vystarano (bolesti bricha, prujem...) Proto se radeji "mistnim" vodam (narozdil od mistniho piva :) vyhybam.
 Ivana, 2 děti 
  • 

Re: Nepřeháníme to? 

(28.6.2004 21:29:35)
No, je to opravdu těžké. Voda z vodovodu už není co bývala, a plastové lahve se mi taky příčí. Lisuju je a věřím, že k recyklaci ze žlutých popelnic opravdu dochází. Vlastní studna v paneláku bohužel.
Jinak trochu na omluvu pana Beránka - má dětská lékařka, velmi rozumná a přírodně orientovaná osoba, řekla mi totéž. Dobrou vodu doporučila ze srovnávací tabulky pro vysoký obsah fluoru.
Ale byznys je to obrovský. Krk dám za to, že i z kohoutku se dá voda v lahvi prodat.
 L+2 
  • 

Jiny kraj, jiny mrav 

(1.6.2005 11:56:04)
Tak moje deti vyrostly na vode z vodovodu, kterou stale piji a rady. V UK se voda z vodovodu doporucuje jako ta nejlepsi pro kojence (1x prevarena).
 Alex 
  • 

Re: Jiny kraj, jiny mrav 

(3.4.2008 18:49:33)
No taky žiji v Uk a voda možná dobrá je, ale ty měděný trubky ve kterých tu vodu vedou mi nejdou nějak do hlavy.
 Dagi+Davídek 


Re: Nepřeháníme to? 

(6.8.2005 10:22:55)
Používám pro syna kojeneckou vodu Baby Welness a ještě ji převařím. Jen krátce nechám projít varem. Co mě překvapuje, je spousta něčeho si na dně hrnečku. Domnívám se že snad nějaké minerály, ale stejně mi je to dost nesympatické. Pak ještě kupuju AVE, vhodná pro přípravu kojen.stravy, a tam po projití varem mám hrneček čistý.
Další věc na kterou se dívám je cena. Leze to do peněz taky a ne málo.
Tak snad ty dětská tělíčka si s tím vším poradí. A my taky.
 Martina 
  • 

Re: Re: nečistoty po převaření kojenecké vody 

(6.9.2005 20:23:21)
Používám pro přípravu mléčné výživy v prášku kojeneckou vodu Baby Wellness. Po převaření se mně vždy na dně hrnce udělá bílý kal a na povrchu jsou bílé částečky.
Obrátila jsem se proto na firmu Klimo, která tuto vodu vyrábí, o vysvětlení. Bohužel se mně nedostalo odpovědi.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: nečistoty po převaření kojenecké vody 

(17.10.2006 15:01:08)
Bílý kal a částice na povrchu převařené kojenecké vody se mi udělaly i u značek Fromin a Horský pramen. Pochopila bych ten bílý kal (vysrážené minerální látky), ale co ty nečistoty na povrchu??? Prosím poraďte jakou kojeneckou vodu kupovat, jsem už z toho bezradná. Můj mail scarlet@email.cz
 Pavlína+Leny 
  • 

Re: Re: Re: Re: nečistoty po převaření kojenecké vody 

(29.10.2006 20:29:35)
Také jsem vyzkoušela několikeré kojenecké vody, např. Horský pramen (vychází pravda levně) nebo Toma mne také nepřesvědčily- objevoval se zmiňovaný kal a mapy na dně hrnce, ve kterém jsem vodu převářela. Musím říct, že nakonec jsem zůstala u klasické Dobré vody- přišlo mi, že po této vodě kal a mapy na dně nádob nenacházím.
 Petra 8tt 
  • 

Kde asi p, Beranek pracuje? 

(11.6.2004 14:23:45)
Ze by pro Dobrou Vodu.
To je, ale krasny PR clanek.
Kde je upozorneni, ze je to placena inzerce.
 Eva K 
  • 

Re: Kde asi p, Beranek pracuje? 

(21.9.2006 18:10:53)
PRacuje pro nakladatelství Portál a má 3 děti. Fajn člověk. Eva
 Petra 8tt 
  • 

Kde asi p, Beranek pracuje? 

(11.6.2004 14:24:02)
Ze by pro Dobrou Vodu.
To je, ale krasny PR clanek.
Kde je upozorneni, ze je to placena inzerce.
 Tomáš N (7 dětí) 
  • 

Proč by měl být článek "reklamou" aneb Díky! 

(11.6.2004 21:06:50)
Máme téměř dvoutýdenního klučíka a se zájmem jsem si článek přečetl. Je opravdu škoda, že údaje nejsou pro výrobce kojenecké vody povinné. Vím ze zkušeností jiných rodičů, že jsou tzv."dobré a spolehlivé" kojenecké vody, po kterých měly miminka potíže. Ovšem ve společnosti, kde vládne zahledění do sebe, se zřejmě načekáme vlády zdravého selského rozumu (dočkají se toho mí vnukové?).
Díky, pane Beránku, byť za fakta, o to však pozoruhodnější.
 Kvetinka 2,5r a 9-dnove mimi 
  • 

Ďalšie odporučenia? 

(12.6.2004 19:52:42)
Byznys,byznys,byznys!
Osobne si myslím, že ak chce človek čisteišiu vodu, potom je lepší filter. A to tiež podla situácie. Ale stejne, ten zdravý selský rozum by bol na mieste.
 Jana (Kuba, Zuzanka) 


Z kohoutku prostě nevoní 

(14.6.2004 22:35:06)
V Hradci Králové existují automaty s vodou, která je asi celkem stejná s tou z kohoutku, ale není chlorovaná... Kupuje se do vlastních nádob, pohoda. Víte někdy si říkám, co s těma hromadama PETlahví bude, kdoví jaký procento se recykluje. Takže ať je ta z kohoutku co nejlepší :-). A´t žije příroda.
 Enty 


pozor na normy! 

(15.6.2004 14:15:52)
Co se týče balené vody, je to jako s jakýmkoliv jiným zbožím. Záleží na každém, jestli si ji koupí. A článek měl za úkol podat informace o tom jaké hodnoty má splňovat voda pro kojence. Ty byly dost omezené, ale autorovi článku to nezazlívám.
Asi před 7 lety nás ve škole učili (vysoká škola chem. tech., obor analýza potravin), že voda určená pro kojence může nést označení kojenecká voda, což zrovna Dobrá voda nenese. Důvodem je vyšší množství některého z iontů, myslím že jde hořčík (Mg2+). Ale je to informace stará a normy se mění ... .
Jinak si myslím, že pokud dítěti převařená voda z kohoutku nevadí, tak určitě není škodlivá. Jenže moje Andulka trpěla na prdíky tak, že jsem radši používala balenou kojeneckou vodu, pokaždé jinou a byla jsem spokojená. Ale manipulace s balíky vody a jejich uskladnění mě dost štvaly.
 Lenka, dcera 3 měsíce 


Našli jsme řešení 

(11.7.2004 10:14:28)
Protože máme 3 měsíční holčičku, nechali jsme si změřit kvalitu vody. Byla to hrůza a balená voda, kterou používám na tom nebyla, k mému překvapení, také zrovna nejlépe. Proto jsme si pořídili filtr na vodu. Rozdíl je poznat hned při prvním ochutnání a je i vidět - voda nedělá mastná oka na kávě se smetanou, čaj nedělá kroužky na hrnku, při vaření brambor se nědělá pěna. Neničíte se domácí spotřebiče, protože se neusazuje vodní kámen a nezánášíte si organismus a hlavně dáváte zdravou vodu svým dětem. Odpadá také nošení těžkých a drahých kartonů s vodou z obchodu. Jsme nadmíru spokojení. Mohu poskytnout kontakt a více informací. Tel.: 605 413 345.
 Lenka 
  • 

Re: Našli jsme řešení 

(11.7.2004 10:55:43)
Je pravda,že kvalita vody je rok od roku horší,ale filtr na vodu bych si nikdy nepořídila,ono přece jenom ve vodě je spousta minerálú a dalších prvkú co tělo potřebuje a filtr bohužel nezachytí jen nečistoty,ale právě i tyto,pro tělo dost důležité látky a pokud se do těla nedoplňují jiným způsobem,můžou vzniknout po delším používání,docela vážné zdravotní problémy.
 Gábina & K+K 


Re: Re: Našli jsme řešení-vratné barely 

(10.2.2005 15:43:58)
My už nějakou dobu používáme picí automat od firmy Rosana (předem upozorňuji, že pro tuto firmu nepracuji ani tam nikoho neznám :-) a musím ho všem vřele doporučit!
Mají atest kojenecké vody, a testy provádí každých 14 dní. Na rozdíl od balených vod odpadá distribuce vody do supermarketů (=špatné uskladnění), a voda putuje přímo ke spotřebiteli. Nemusíte tahat žádné těžké lahve, vodu vám dovezou až domů do druhého dne po objednání. Cena je také příznivější.
Mají malý domácí automat, který se vám vejde na kuchyňskou linku, nebo někam do skříně a vodu i ochladí. K tomu prodávají 10l barely.
Myslím, že je to IDEÁLNÍ řešení!
 Pavlina72 


Rosanu nedoporučuji 

(8.3.2005 23:04:18)
Také jsem si pořídila stojan od Rosany. Měli jsme ho v práci a tak mi přišlo ideální, že mi ho nový barel dovezou až domů. V práci ale začali být problémy s "vůní" vody. Spoustě zákazníků a i mě po čase připadalo, že z vody je cítit dezinfekce. Stojan jsme tedy nechali vyměnit (prý se asi vyčistil moc silným roztokem...) ale vše se opakovalo.
Doma se mi to po pár měsících přihodilo také. Nevím jak barely dezinfikují, ale já už to neriskuji. I tchýně mi vodu ochutnala a cítila dezinfekci. Není to jen můj názor.
Tak jsem stojan raději vrátila, ikdyž s firmou nebyl jinak žádný problém.
Dobrou vodu nekupuji, známá z inspektorátu mi říkala, že nevyšla dobře v testech, ale čemu má člověk věřit? Tak vody střídám a občas dám malému i převařenou z kohoutku.
Taky se přikláním k názoru, že by nemělo být tajemstvím, co která voda přesně obsahuje.
Zdravím
P.
 aleš tata 
  • 

konečně pořádná voda 

(27.4.2005 18:00:58)
uplně s vámi souhlasím,voda od frominu nám zezelenala několikrát,na rosanu není spoleh,beck má vodu taky buhví odkud.
měnili jsme tak dlouho až jsme vyměnili: můžu Vám vřele s klidným svědomím doporučit firmu Crystalis s.r.o,její voda je lahodná skutečně kojenecká,mají pobočky po celé ČR a stáčejí v adršpachu a na vysočině.
 Tomas 
  • 

Nalejme si čistou kojeneckou. 

(18.5.2005 21:32:17)
Vážené mámy a tátové,
rád bych se zapojil do vaší diskuse o kojeneckých vodách svým názorem a zkušeností.Kojenecká voda ve smyslu našich předpisů je voda, která splňuje ta nejpřísnější kritéria na složení vody nejen mikrobiální, ale především u kojeneckých vod je každá šarže podrobena kontrole. K diskusi o vodě barelové 18.9 lt podotýkám, že nesplňuje požadavek vyhlášky v tom, že kojeneckou vodu nelze bezpečně distribuovat v nádobách větších než 5 lt- vyhl. č. 275/2004 Sb ukládá výrobci při balení vody do nádob větších 5 lt na etiketu uvést dobu spotřeby po otevření obalu. Platí pravidlo, že množení cizorodých organizmů je tím rychlejší, čím je objem nádoby větší. Při zkouškách na zdravotních ústavech jsme si u barelové vody ověřili takovouto rychlost množení při pokojové teplotě. Voda v barelu po týdnu již neodpovídala mikrobiálně požadavkům na množství mikroorganizmů. Na českém trhu neni mnoho výrobců kojenecké vody. Jsou konec konců uvedeni v úvodním článku k problematice. Důležité je značení, kdy mezi povinné údaje na etiketě kojenecké vody je také povolení ministerstva zdravotnictví tzv. HEM s číslem, které bylo výrobci kojenecké vody přiděleno.
Závěrem mi dovolte optimisticky sdělit, že přechodné období pro výrobce a distributory potravin včetně vody již skončilo a kontrolní orgány začínají výkon kontrol, který v průběhu letošního roku dle mého názoru jednak zredukuje počet výrobců kojeneckých a stolních vod a v každém případě přispěje k větší kázni výrobců a distribuce a k ochraně nás spotřebitelů.
Váš kamarád Tomas
 Gabriela Vítová, zatím bezdětná :) 
  • 

Re: Re: Jediné řešení 

(31.5.2005 21:41:02)
Z mého pohledu je jediným možným řešením doúprava vody doma, tedy filtrací. Je pravda, že fitr odstraní z vody nežádoucí látky (žádoucí podle vyhlášky ČR č. 376/2000 Sb. je jen vápník 30mg/l a hořčík 10mg/l, u dalších 67!!! látek jsou udány maximální povolené hodnoty. Zajímavé je, že mezi ně mimo jiné patří kromě dusičnanů, dusitanů a chlóru také arsen, kyanidy, olovo, rtuť, sloučeniny metanu, etanu, etenu a mnoho dalších). Nechám na Vašem zdravém rozumu, co z toho lidské tělo potřebuje. Co se týče minerálů, rozpuštěných ve vodě, jedná se o minerály anorganického původu, tedy neživé (vodní kámen), které naše tělo stejně neumí využít, ale zase si je umí pečlivě uložit v tepnách, cévách nebo v podobě ledvinových kamenů. Toto není můj osobní názor, o rozdílech mezi organickými a anorganickými minerály jsme se všichni učili už na ZŠ. Jestliže Vás trápí obava z těžkých onemocnění, které může způsobit pití čisté vody, doplňujte minerály raději z potravy (ryby, zelenina, luštěniny), se kterými si tělo poradí. Ještě bych se zmínila o převařování vody z kohoutku. Výsledek je jediný, a to ten, že čistá voda se odpaří a roztok škodlivin zhustí. Jestliže převařujeme vodu, abychom zlikvidovali mikroorganismy (přestože to už udělal chlor), musíme to trvat minimálně 20minut. Umíte si jistě představit, kolik nám v hrnci po této době zbyde a jaké TO bude kvality. :)
Já mám doma přístroj od firmy AQUEL BOHEMIA, jsem maximálně spokojená a mohu ho vřele doporučit. KLIDNĚ TO BERTE JAKO REKLAMU, ale jsem ochotná se za něj poprat. :) Přeji všem moc krásný den úspěch při hledání toho ideálního řešení.
 Líza 


Re: Re: Re: Jediné řešení 

(1.6.2005 11:50:33)
A na které ZŠ ses, prosím tě, učila o organických minerálech???
 G.V. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jediné řešení 

(1.6.2005 15:09:24)
Měla jsem samozřejmě na mysli organicky vázané minerály, ale slovíčkaření snad podstatu věci nemění.
 marek 
  • 

Re: Re: Re: Jediné řešení 

(8.6.2005 20:27:49)
No vidíš a to já se zase poperu jedině za výše zmíněnou firmu crystalis,má opravdu slušnou a chutnou vodu,která zatím splnuje všechny požadavky na kojeneckou vodu.rozvoz a servis funguje stoprocentně,alespon u nás v krkonoších.
Dále k filtrům:odbourávají nežádoucí částice,ale bohužel i ty žádoucí,takže pijete mrtvou vodu a ne živou
 Kafka 


Hurá 

(5.10.2005 8:59:55)
Tak já se musím přidat, firma AQUEL BOHEMIA je doopravdy spolehlivá, o kvalitě vody nemluvě. Kdo chce tak se může podívat na stránky www.aquel.cz a najde si tam všechny informace které potřebuje.
Já osobně balenou vodu nekupuji a kupovat nebudu to raději tu kohoutkovou.
Jinak já osobně si myslím že kvalitní vodu potřebují všichni ne jenom kojenci.

Kafka
 Dr.Ac. Boris Subotič 
  • 

Re: Re: Re: Jediné řešení 

(8.8.2006 14:02:36)
Dr. Ac Boris Subotič z Centra léčby ČTM:

Když Bůh stvořil zeměkouli, pálenku, víno, pro každý případ vytvořil i vodu, aby bylo vína víc. O dobrém víně se vždy psalo jen dobře a o špatném jenom špatně. A o vodě? Ani sám Bůh nepředpokládal, že se o vodě bude psát všechno možné. Na jednom konci zeměkoule vědci něco zjistí a na druhém konci zase nějací jiní vědci zkoumají to samé, ale žel opačně. A my, lidi, pijeme vodu ze studně, vodovodního kohoutku a ti bohatší pijí vodu osmoticky upravenou. Ti, co pijí vodu z městského vodovodu si mysleli, že pijí dobrou vodu. A neměli ani šajn, že pijí výbornou vodu. Alespoň takto to řekla jedna paní politička na bratislavskou vodu. Ti, co pracují s internetem a ovládají cizí jazyk si přečetli o vodě a její kvalitě ve velkých městech v zahraničí. A potom se pravda o této naší každodenní vodě dostala do uší i lidem ve městech.
Lidé slyšeli, četli v novinách, viděli v televizi, že v Londýně problém s vodou řeší pomocí filtru. Osmoticky upravená voda, a nebo filtrovaná voda pomocí osmotické membrány, se používá v ponorkách už několik roků a něco déle v Americe. Představte si obrovské tanky s vodou v raketách a malé kabinky pro lidi. To nešlo. Příliš drahé. Tak vymysleli reversní osmózu. A doprava Země – vesmír mohla začít. Lidi mohli být s 3 – 4 tisíci litry vody rok ve vesmíru.
Princip reverzní osmózy je zrcadlem procesu čištění vody na Zemi, akorát že v malém.
O kvalitě, některých blahodárných účincích na zdraví, lidé slyšeli a netrvalo dlouho, už si každý, kdo o sebe dbá, takovýto filtr koupil.
Vědci vymysleli dobrou věc, obchodníci to uvítali a začal se i byznys. Trochu drahý, ale čestný. Jde o zdravý lidí. Ale někteří vědci zase na základě výzkumu zdvihli ruku, stoupli si před lidi a obchodníky a zakřičeli: „Stůjte lidi! Ta voda nemá v sobě minerály a díky tomu stouplo o 3% srdečních úmrtí, o 8% mozkových úmrtí atd. V této vodě nejsou molekuly H2O2 a H3O3, proto není vhodná k pití. A neobsahuje ani minerály, které se usazují v našem těle a způsobují aterosklerózu, žlučníkové a ledvinové kameny, a proto takovou to vodu nepijte! Pijte tu vedle malého a velkého Dunaje, vedle žumpy a z vodovodu. To je ta, kterou jste si zasloužili. A tomu všemu jsou na vině dealeři plní triků, kteří chodí mezi lidi a bez studu lžou.
Osobně si myslím, že jsou ti dealeři doopravdy drzí, když se rozhodli objevit elektrolýzu, vymyslet nástroje na měření tvrdosti vody, když vymysleli pojem siemens, mikrosiemens, těžká voda, dusičnany, chlór, magnezium. A vrchol byl, když neměli co dělat a vyvrtali dírky na filtru o průměru 0,000002 mm. A myslím, že to udělali pomocí párátek na zuby a ne speciálními vrtačkami špičkové techniky v NASA programu. Takže takový jsou to frajeři ti dealeři. Prodávají čistou vodu. A měli by prodávat minerální vodu. Proto nezávislí vědci píšou eseje, různé články, aby se podpořil prodej minerální vody, jejíž pití už při dávkách od 8 dcl denně je sebevražda, a nebo vražda. Je to čistý zločin. Za to by bylo potřeba někoho zavřít. Lidi by se měli upozornit na každém výrobku, jaká je pro ně optimální dávka, která neuškodí jejich zdravotnímu stavu. V medicíně existují exaktní údaje s jménem a příjmením lidí, kteří dostali žlučníkové a ledvinové problémy z důvodů zvýšené spotřeby minerální vody. Na rozmezí Rumunska, Maďarska a Srbska od r. 1945 do 1990 bylo zjištěné zvýšení počtu nemocných s ledvinovými kameny o 300%.

Čisté vody je dnes v Evropě velmi málo.
Budoucí válka bude o vodu. (Podívejte se na Izrael a Golanské výšiny.) Slovensko a Chorvatsko mají to štěstí, že mají i takovou to pitnou vodu. Takovou to vodu některé firmy zachytávají u samého pramene a to uvádějí i na svých prospektech, aby se tím chlubily. A to je velký omyl. Pramenitá voda se jímá ve vzdálenosti 8 m od pramenu – to ví každý biochemik.
Voda musí mít v přírodě svůj volný průtok. Během takového volného průtoku se každá částice vody za rotuje a různí vědci tvrdí různé. Někteří, že se voda díky tzv. Samočistící schopnosti přeprogramuje po 25 km a druzí říkají že o mnoho méně, aby se opět stala čistou. Aby pro nás udělala určité služby, mi jí ovlivníme, aby změnila svoji formu. Když chceme destilovanou vodu do chladiče auta, destilujeme jí a potom dáme do chladiče. Proč? Obyčejná voda v chladiči postupem času vyloučí minerály a ty potom na víc zahřívají motor. Já tady vidím dvě velké chyby.
Destilovaná a redestilovaná voda po dobu delší exploatace nahryzne motor a těsnění motoru. Autoprůmysl reagoval na první chybu a teď nám již nabízí demineralizovanou vodu, a nebo osmoticky upravenou vodu s tvrdostí cca 20 mikrosiemensů. Taková to voda se neusazuje na stěnách motoru a nenahryzává motor.
Druhá chyba – někteří vědci nás upozorňují, abychom nepili osmoticky upravenou vodu, ale neřeknou proč. Zmýlili se ve vlastnostech vody. Destilovaná voda se získává silným nahříváním obyčejné vody a jejím znovu ochlazením. Chemici tvrdí, že voda změnila agregátní stav (podobu), ale né chemické vlastnosti. To je pravda. Ale fyzici také něco vědí o vodě a vodíkovém mostě a tvrdí, že destilovaná voda je o mnoho agresivnější než ta, co byla před tím. A to právě kvůli vodíkovému mostu. Když se podíváte na vzorec vody H-O-H, je to uzavřený systém, kde se dva vodíky nalézají proti kyslíku pod určitým úhlem – říká se tomu vodíkový most. Takováto voda, tvrdí, nemá důvod vázat se na něco jiné. Přitom je to právě naopak. Destilací si voda zachovává svoje chemické složení, ale fyzikální vlastnosti se mění a tím se stává velmi agresivní. Tím samozřejmě nejsou vinní dealeři. Při osmóze pod tlakem přinutíme vodu, aby prošla přes osmotickou membránu, přes kterou přejdou výlučně jen molekuly vody – nic jiného. Přitom je tento tlak stejný jako při průchodě vody potrubím. Když takováto voda vyjde na konci reverzní osmózy, je z chemického, ale i z fyzikálního hlediska nezměněná. Exaktně řečeno – čistá voda bez minerálů. Čistá jako destilovaná, ale né agresivní. Ale na rozdíl od obyčejné s minerály, mnohem aktivnější v chytání volných radikálů a ostatního metabolického odpadu. Takovou to vodu si vědci pletou s destilovanou a jejími účinky. Aktivitu osmotické vody však nemůžeme zaměňovat s agresivitou destilované vody.

Případ s dešťovou vodou.

U nás v Dalmacii bylo vždy bylo vody velmi málo. Chytali tam do cisteren dešťovou vodu. Očekávalo by se, že tato voda bude zdravá. Akta ukazovali něco jiného. Když tato voda delší dobu stála v betonové studni, cisterně, voda byla lepší na pití a nedělala tak silné škody. Nezapomeňme: Úlohou minerálů je ohřívat tělo a to vždy v normálních dávkách a v rovnováze s bílkovinami, uhlohydráty, tuky, atd.
A voda tělo chladí.
Vysvětlení: Dešťová voda je voda, která se vypařila, neboť se zahřívala od slunce. Stala se agresivní, podobně jako destilovaná. Když byla určitý čas v kamenné cisterně, nasytila se, neboť rozpustila minerály z kamenných cisteren.
V některých krajích dále od moře i tato odstátá a minerály ze stěn nádrže nasycená voda lidi silněji poškodila. Ukázali se např. kameny v ledvinách, křečové žíly, ateroskleróza. Co se stalo? Minerály se usadily v těle, neboť je tělo špatně filtrovalo. Z nádoby se do vody nedostali minerály v iontové podobě, ale v podobě molekulární. A molekuli nedokážou projít přes buňkové membrány – tak vznikají v těle usazeniny, způsobující vzpomínané onemocnění. Lidem u moře bylo při pití takové to vody lépe. Proč? U moře lidé dýchají slaný aerosol a měli sůl, aby posolili stravu. Měli zvyk, že do studené vody dali sůl a až potom jídlo vařili. O co tady šlo? Měli dost soli. Všichni by jsme měli vědět, že všechny minerály se vážou na NaCl, tj. Na kuchyňskou sůl. Bez soli není život. I voda se váže na sůl. Všechny minerály z vody a ze stravy se vážou na sůl a sůl je provede skrze tělo, přitom jim nedá šanci, aby se usadily. My nepoužíváme minerály z vody. Pro nás jsou užitečné jen minerály vázané s organickými látkami z bylinek a ze živočichů. Proto škodlivost soli, před kterou varují lékaři, je jen v případě, že solíme již ohřáté jídla, sůl dáváme do vařící vody, a nebo přímo na jazyk. Tehdy se nedokáže vázat s minerály. Ale když ji dáme do studené vody, a nebo počkáme, až se při solení např. zeleniny, sůl rozpustí ve vodě, váže minerály do nám přijatelné podoby a máme dvojitý efekt – sůl je užitečná a tělo má minerálů akorát. Nezapomeňme! Sůl je v normálních dávkách zdravá a potřebná, když se s vodou a minerály váže mimo tělo. A nebo když chcete – sůl je velmi škodlivá ve velkých i malých dávkách, když se váže v těle na vodu.
Aby za váš zdravotní stav nebyli zodpovědní podvodníci dealeři s reversní osmózou, kteří chtějí, aby jste pili čistou vodu, dodávejte kuchyňskou sůl (jedno kterou) od jedné špetky až do zarovnané čajové lžičky na 1 litr vody pokojové teploty. Tím jste do vody nedodali minerály, tak jak to chce od nás stát, ale dostali jste sůl, jak to chce od nás příroda. Zapamatujte si, že sůl se musí spojit s vodou mimo naše tělo a tehdy neškodí organismu, když to nepřeháníte s množstvím. Ale to už je věc praxe.
Musím říct, že stát měl pravdu, když chtěl minerály do vody. Ale byla tady malá chybička. Ne minerály, ale sůl nad zlato.
Pokud máte pochybnosti o tom, co dělá váš filtr, a nebo se chystáte koupi nějaký filtr na vodu, rád vám poradím, aby vás netahali za nos vědci a ani dealeři.

Dr.Ac. Boris Subotič
 Tomík 


Re: Jediné řešení 

(27.8.2010 7:24:03)
Čeveče, chápu že u Vás v Dalmácii máte kvalitní vody málo a proto si vezmete destilku ( tedy tento pojem znamená pouze čisté H2O, klidně ve smyslu osmoticky upravené vody ) a osolíte si ji. Je možné, že se takto dá přežít klidně rok ve vesmíru, ale já chci žít déle - mnohem déle. Spočítal sis kolik soli takle vypiješ? Ty že jsi doktor? Kde bereš vápník a hořčík? Kde máš nějaké neškodné mikroorganismi pro udržení přirozeného stavu bdělosti tvého organismu?
Domnívám se, že to sem nějakej dealer vodních filtrů připsal, aby si zvedl obrat.~q~
Co kdyby tu vodu pilo malé dítě? Do roka je po něm to ti garantuji.
- člověk není jen klubko spočítatelné chemie a i kdyby bylo, tak to rozhodně nemůžeš vměstnat do jednoho filtru.
Jsem zastáncem přirozené kvality, protože funguje fungovalal a fungovat bude. Také si od vody očekávám víc než H2O s kuchyňskou solí= NaCl a trocha jódu. Jsem asi dost náročny, když nedokáži přežít na 6-ti prvcích.
Očekávám také od potravin že nebudou dokonale sterilní, poněvadž bych rád svoji imunitu udržoval v přiměřeném stavu bdělosti.
A já lobuju za kojeneckou vodu jedno jakou, prostě přirozenou nijak neupravovanou podzemní vodu, která chutná a má alespoň trochu toho vápníku, hořčíku a ostatní škdolivo neškodlivé prvky a látky o kterých nic nevím a samozřejmě pár těch bakterií, neškodnejch a prťavejch ~:-D
Možná už mi nikdy neodpovíte pane Doktore, poněvadž už Vám selhali játra, protože z nich destilka osmotickým tlakem vytáhla všechny minerály, které v Dalmácii nepotřebují :))

čus lidi a bach na destilky ( nebo vodní filtry které nepotřebujete a akorát Vám z relativně kvalitní vody z kohoutku destilku ( ve smyslu pouze H2O ) udělají.

Tomík
 Markéta 
  • 

Re: Našli jsme řešení vodní filtr 

(17.10.2006 15:08:57)
Vodní filtr máme doma také, jsme s ním velmi spokojeni.Malému, ale i přesto kupujeme kojeneckou vodu. Rozbor vody jsme si zatím nedali udělat.Myslím si, že obsah minerálů bude zcela jistě jiný, než je doporučeno pro přípravu kojenecké stravy.
 Věra Zimová 
  • 

Aquila má hodně sodíku 

(14.9.2004 20:10:57)
Překvapuje mě,že kojenecká voda Aquila má nadlimitní množství sodíku(Na) a to 21,4mg/l(limit je míň než 20 mg).Pozor na "lživé chlubení se " už na obalu,jak má "pouze" 0,002% sodíku,jako kdyby byla v tomto ohledu nějak výjimečná.Všechny kojenecké vody mají míň.
 zuzka+tom04/06 
  • 

Re: Aquila má hodně sodíku 

(30.12.2006 22:42:21)
no nevim.ja jsem se ted mrkla na obal KOJENECKE aquily a obsah sodiku je 18...
 zuzka+tom04/06 
  • 

Re: Aquila má hodně sodíku 

(30.12.2006 22:43:00)
no nevim.ja jsem se ted mrkla na obal KOJENECKE aquily a obsah sodiku je 18...
 zuzvald+T 04/2006 a K 01/2011 


Re: Aquila má hodně sodíku 

(30.12.2006 22:54:55)
mno nevim.ted jsem se divala na oba kojenecke aquily a obsah sodiku je 18mg/l.
 Misa 
  • 

Fromin - pozor! Voda s mechem!!!! 

(16.9.2004 21:10:50)
Ahoj vsem, priznavam, ze jsem clanek necetla, ale snazim se vsude, kde slysim o kojenecke vode, popsat svou zkusenost s kojeneckou (!) vodou Fromin. Manzel ji koupil v Makru v petilitrovych "kanystrech". V obchode se kvuli osvetleni nevsiml, ze dve ze ctyr baleni jsou lehce nazelenala (obal je navic modry). Vodu jsme nastesti nedali miminku, jednu "nazelenalou" jsem vypila ja (a to kojim...). Na chuti to take nebylo prilis poznat. Jedno nebo dve baleni byla naprosto v poradku. Na dalsim to bylo videt naprosto jasne. Proste v ni plavaly rasy!!!!!!!!! (Podotykam, ze trvanlivost mela jeste rok!) Takze: POZOR NA FROMIN!
 Pavel 
  • 

Re: Fromin - pozor! Voda s mechem!!!! 

(15.12.2004 10:53:49)
Vážené maninky, rád bych zde podotknu, že vody označené jako "kojenecké" a né ty označené jako "vhodné pro přípravu kojenecké stravy" jsou dostatečně kontrolovány a rozbor je prováděn z každé vyrobené šarže, stejně jako u léků. A tyto vzorky se uchvávají u výrobce po celou dobu jejich záruk-trvanlivosti.

Na druhou stranu je potřeba podotknout, že výrobce ovlivní kvalitu vody při jemím stáčení a maximálně však při její distribuci. Bohužel není v jeho silách přímo ovlivnit za jakých podmínek se voda skladuje u obchodníka a jak se k ní onen obchodník stará. Na každé lahli je uvedeno : Skladujte v temnu a chladu. Chrňte před přímím slunečním svitem.

Domnívám se,že za řasou objevenou v 5l lahvi Fromin v obchodě Makro, bude mici z největší pravděpodobností obchodník a to Makro.

Závěrem. Zvažujte jakou vodu pro přípravu kojenecké stravy či nápojů svím dětem dáváte a kde ji také kupújete. Přemnožení mikroorganizmů v čisté vodě bez úprav jakou kojenecké vody jsou je velice vysoká. Výroby je vždy pod přísnou kontrolou. Prpblém vzniká při distribuci a skladování.

Taky tatínek Pavel

 katka dvě děti 
  • 

Re: Re: Fromin - pozor! Voda s mechem!!!! 

(8.1.2005 11:06:54)
Pohybuju se po zázemí supermarketů. Palety s vodou zůstávají stát venku na světle,slunci.....
Pro mou potřebu mi to nevadí, ale novorozenci bych tuto vodu nedala.Jistější jsou asi lékárny!?!
Katka
 Haluška 


Re: Fromin - pozor! Voda s mechem!!!! 

(8.6.2005 18:50:51)
Ještě jedna věc: dítěti do 1 roku dávám vodu balenou, dítěti nad 1 rok a pro sebe ne už tak důsledně vodu z vodovodu filtruju. Mám filtr Diona, který neodfiltrovává dusičnany, a tudíž těm kojencům radši vodu s ověřeným obsahem dusičnanů.
 karla nováková 
  • 

Re: Fromin - pozor! Voda s mechem!!!! 

(13.4.2007 18:15:17)
Protože jsme firma, nekupujeme vodu v supermarketech, nýbrž nám Fromin vodu vozil přímo ze svých skladů. Měli jsme ji často taky s mechem. Teď pijeme radši vodu z vodovodu. Pravda je ovšem, že bydlíme v Praze a tady je voda dobrá.
 martina 
  • 

VITTEL 

(21.10.2004 20:17:59)
Pouzivam Vittelku a povazuji ji za nejlepsi a je doporucena lekari vyspelych evropskych zemi
 analytik 
  • 

Uran v Horském Prameni 

(5.8.2005 17:08:53)
Nechte si změřit a uvidíte

 Rezi 
  • 

Re: Uran v Horském Prameni 

(24.2.2006 15:24:21)
Cože? Víte něco blíž??????????????????? Tuhle vodu kupuji, dceři je jeden měsíc.
 Pavel 
  • 

Re: Uran v Horském Prameni 

(25.2.2006 12:21:27)
A co takto dva vodíky a jeden kyslík ??? ..laborante !!!
 Markéta 
  • 

Re: Re: Uran v Horském Prameni 

(17.10.2006 15:03:40)
Vtipálku:). To je přeci chemická značka vody a nee uranu!
 Daniela Wroblová 
  • 

UV záření 

(23.7.2007 7:25:53)
Kojenecké vody bývají často, např. Horský pramen, ošetřeny UV zářením. Voda je již neživá, nemusíme se bát, že dítě dostane nějakou bakterii, která tady už existuje od nepaměti a dáme mu raději ozařovanou vodu. Toto ozařování se běžně používá u ovoce a sušených čajů. V mnoha zemích, kde se lidi nebojí fanaticky bakterií a ví, jak s vodou zacházet, je toto zakázané. V životě totiž jde o život a i voda musí být živá.... Svému ani cizímu dítěti bych tuto vodu nenalila!
 bla 
  • 

Re: UV záření 

(10.9.2007 11:09:03)
nechápu jak může být voda živá!!!!maximálně živá že jsou v ní bakterie!!!!!záření je perfektní věc...voda je zbavena všech nečistot
 ivo 
  • 

fromin v PET 

(3.8.2013 13:21:22)
http://www.rozvozbalenevody.cz/cenik/voda-v-pet.htm

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.