| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdo zná dítě nejlépe?

 Celkem 211 názorů.
 Červánek 


A bude hůř... 

(12.5.2004 7:48:20)
Jani, když to tak čtu všechno pohromadě, tak si myslím, že si pomalu dláždíš cestičku do Bohnic:o(
Naprosto chápu, proč jsi na vážkách - jestli poslechnout ty idiotský názory doktorů (co kdyby jsi fakt něco někde zanedbala:o( anebo se řídit selským rozumem a vlastním přirozeným instinktem:o(
Držím palečky - a jsem jedno velké ucho, kdybys potřebovala:o)))
Nebo Ti to tam zase přijedeme někdy rozsvítit:o))Aby Tě odreagovaly Mackovo hlášky - fuj sliny apod:o)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: A bude hůř... 

(12.5.2004 14:58:48)
Trochu bokem bych chtěla upozornit, že Jirka vložil fotku do článku z vlastní iniciativy (asi z fotoalb?) a omylem to není dítě, o kterym je řeč, nýbrž jeho mladší bráška.
Originál Zábojek je s dovolením zde:
 Katka... 


Re: Re: A bude hůř... 

(14.5.2004 14:13:14)
Ahoj Jani,
naše dětská dr. vždycky, když naše děti při nějakém vyšetření nespolupracují, jednoduše napíše "nelze vyšetřit" a neřeší to. Zná nás už od narození prvního syna, po porodech byla vždy u nás doma, takže ví, jak se které dítě projevuje. Při další prohlídce to buď vyzkouší znovu nebo to prostě neřeší.
Myslím, že más velice nápaditý a šikovný klučiny - doktoři samozřejmě často asi z důvodu deformace povoláním či co hledají ve všem nějakou hnidu. Mám dojem, že když je dítko v něčem napřed (u vás to bylo - mám dojem - stavění a chození), tak zase v něčem jiném trochu "zaostává". Třeba je to právě to mluvení. Proč by mluvili, když jim všichni, co to potřebují, rozumí a chápou, co chtějí? A jak sama píšeš, když něco potřebují, tak se obslouží sami. A hlášky typu čoko, bo, šišlání apod. jsou fakt otřesný. Sama to nesnáším a mám kopřivku z toho, jak někteří lidé na děti mluví. A nedivím se, když dítě pojmu např. "hají" narozumí, když se doma tomu říká "jít spát".
Mějte se hezky!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Velká omluva Jirkovi 

(15.5.2004 21:42:24)
Právě jsem si od něj přečetla mail, že fotku jsem mu poslala s článkem já. Nevim jak je to možný - už než jsem napsala minulej příspěvek jsem se dívala do odeslaný pošty a žádná fotka se mi tam nezobrazuje - proto jsem usoudila, že to byla Jirkova iniciativa... Moc mě to mrzí.
 Niki 
  • 

Re: Re: A bude hůř... 

(27.5.2004 19:15:16)
Ahoj Jani,
na tento článek jsem narazila úplně náhodou, a po přečtení tvého příspěvku jsem se rozhodla napsat ti svůj příběh, protože váš malý Zábojda mi velice připomíná mého syna v tomto věku.

Můj syn, kterému jsou dnes 4 roky a 4 měsíce začal mluvit až skoro ve 3 letech, a přesně jako Váš neřekl ani ham, pápá, neudělal ani paci paci. A reagoval jenom když se mu chtělo. Moje mamka mi tenkrát řekla, že kdyby si nebyla na 100 procent jistá že ten kluk slyší, že by přísahalaže je hluchý. Ale že je hluchý, nebo že snad špatně slyší mě nikdy ani nenapadlo, spíš jsem si říkala, že má svoji hlavu, že dělá že neslyší, atd. Protože jak píšete, také si myslím, že syn je chztrý až moc. Ale to mluvení mi v hlavě leželo, Tak jsem stále chodila za našim pediatrem, ať nás doporučí nějakému logopedovi, a ten mi stále opakoval, že dítě má do 3 tet ještě dost času.

Dále se Vás tam někdo ptal jste neuvažovali o autismu nebo Aspergerovým syndromu.

Když jsem četla váš článek, zdálo se mi že píšete o mém synovi, kterému je ted 2,5 roku. Já budu pokračovat jak to u nás probíhalo od těch zmíněných 2,5 roku. Syn byl tichý, klidný, rád si hrál sám (ale většinou s tím s čím si hrát nesměl, např. ho fascinovaly dveře, od té doby co dosáhla na kliku vrzal dveřma, pořád a všude, bylo to fakt náročné, potom ho pustily dveře a zamiloval si vysavač a začalo to nanovo. ....)dětem se spíš stranil, nikdy nikomu neublížil, když ho na písku nějaké cizí dítě uhodilo, tak jen brečel. V dubnu 2003 jsme šli k zápisu do školky, a já z toho měla větší hrůzu než on (akorát začal mluvit a nikdo mu nerozuměl, že se nechá mlátit, atd.). Nicméně z září, to mu byly 3,5 roku (už mluvil, ale spíš opakoval, učitelka se s ním nedomluvila) nastoupil do školky
a nastaly problémy. První tři dny v pohodě, ani nebrečel, ale potom si paní učitelka začala stěžovat, že bije děti apod. Tomu se mi vůbec nechtělo věřit, protože jsem čekala úplně opačnou reakci. Tak jsme si s paní učitelkou sedly a dospěly jsme k názoru, že neumí navazovat kontakty s dětmi a tak to začal řešit tímto poněkud nešťastným způsobem. Za 14 dní se vše urovnalo.

Když mu byly 4 roky tak už mluvil plynule a pořád :-)))) ale nastal nám další problém který řeším právě teď když mu jsou 4 roky a 4 měsíce, Mám pocit že má Aspergerův syndrom, bylo by to asi ještě na delší povídání.
Hodně jsem o tom četla a na mého syna to vážně sedí, a píšu Vám to proto, protože po přečtení vašeho článku o Vašem Zábojdovi jsem měla pocit, že čtu o mém vlastním synovi.

Zdraví Niki
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: A bude hůř... 

(28.5.2004 13:22:18)
Niki, já myslim, že Zábojek v kontaktu s dětma problém určitě nemá. Chová se k nim pěkně, nehraje si jen vedle někoho, ale i s někym a umí se i hlásit o svá práva, a to většinou bez násilí.
Ale k vám. Článek o aspergerově syndromu tady na Rodině už jsi asi četla, ale kdyby náhodou ne, je to na adrese http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=3042 a je tam i kontakt na maminku toho klučiny.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: A bude hůř... 

(28.5.2004 13:22:47)
Niki, já myslim, že Zábojek v kontaktu s dětma problém určitě nemá. Chová se k nim pěkně, nehraje si jen vedle někoho, ale i s někym a umí se i hlásit o svá práva, a to většinou bez násilí.
Ale k vám. Článek o aspergerově syndromu tady na Rodině už jsi asi četla, ale kdyby náhodou ne, je to na adrese http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=3042 a je tam i kontakt na maminku toho klučiny.
Jo a držim pěsti...
 Olga, syn Vojta 2 roky 2 měsíce 
  • 

Re: A bude hůř... 

(21.5.2004 10:19:31)
Po přečtení vašich článků, musím podotknout, že i já mám obdobnou zkušenost. Vojtíšek totiž nechce mluvit, i kdž si o "vše řekne" svým způsobem. Vím, že velice dobře slyší (jen občas, když slyšet chce, začalo mu totiž období "vzdoru).
Před dvěma měsíci jsme byli nuceni navštívit neuroložku (Vojtíšek nám totiž často bez příčiny v noci zvracel - ukázalo se, že po mně zdědil reflux).
Ale abych neodbíhala paní doktorka si přečetla rodinnou anamnézu bez toho, aby se na mého syna vůbec podívala mi znenadála položila otázku zda-li mluví ve větách. Má odpověď, že mluví jen pomocí citoslovců, ji stačila na to, aby mi řekla že mám doma zaostalé dítě. Ačkoliv si nás pozvala na další vyšetření - již nás nikdy neviděla.
Vojtíškův motorický vývoj, který je nedprůměrný, ji vůbec nezajímal. Automaticky do svých záznamů začala psát, že nechodí na nočník. Velice se podivila, když jsem ji začala oponovat, že chodí od listopadu. To že se sám svlékne oblékne a utře si zadeček úplně ignorovala.
Kdybych nebyla učitelka a neměla za sebou pár zkoušek z vývojové psychologie na VŠ, asi bych teď měla nervy na dranc.
Vím, že všechno chce svůj čas a nic se v Této oblasti nemá uspěchat a jestli to bute trvat o nějaký ten týden déle to se nedá nic dělat.
Ty "BLBÉ tabulky" vymýšlej taky jen LIDI i když na to mají různé diplomy...
 Olga, syn Vojta 2 roky 5 měsíců 
  • 

Re: Re: A bude hůř... 

(9.8.2004 12:21:16)
Vojtíšek začal minulý měsíc, jak mávnutím proutku, mluvit. Jednou z prvních vět bylo "Krtek má kortouč"...
:o)))
 HELA 
  • 

JÁ JSEM TAKY HLUCHÁ 

(12.5.2004 9:38:19)
Je mi 26 let a do svých asi tří let jsem byla naprosto hluchá. Sestřička i doktorka na mě prý volaly, chtastily, mohly se ztrhat, ale já si hrála nebo mě prostě zajímalo něco jiného. Maminku políval studený pot, protože tenkrát si nikdo nedovolil u doktorů polemizovat. Na ušním jsem taky byla za hluchou, ale když mě maminka vedla k zápisu do speciální mateřské školy pro děti s vadami sluch (ne snad, že by si myslela, že to mu tak doopravdy je, ale musela nastoupit do práce a v normální školce mě nechtěli) vysmáli se jí. Asi mě to bavilo nebo co, já nevím, nic z toho si nepamatuju, ale konečně se objevil někdo, kdo mojí hluchotu zcela vyléčil. Brácha byl zase slepej - nebo hloupej, vyberte si, protože obrázky na té tabuli pro něj byly primitivní. Miloval písmenka a když je neviděl, tak si je vymyslel. Domeček byl divný A, sluníčko zas divný O. Při třetí návštěvě oční lékařky se vše konečně vysvětlilo. Můj syn je naštěstí úplně "normální" a moje doktorka je taky "normální". Když nechtěl mluvit s ní, jen se mě zeptala, jestli mluví a co umí říct, jak si hrajeme a co má rád. Já jsem jí to popsala a ona byla spokojená. Obvykle s ní ale spolupracuje rád, on vůbec rád k téhle doktorce chodí, snad mu to vydrží. Přeju hodně trpělivosti.
 Kristýna+Robík 


Re: JÁ JSEM TAKY HLUCHÁ 

(12.5.2004 19:49:06)
K těm obrázkům na tabuli:
syn na třílelé prohlídce na ty obrázky koukal a nevěděl, co si má myslet, přesně ze stejnýho důvodu - vypadalo to jako písmenka, ale písmenka to přece nebyla... Hned mi to došlo a požádala jsem sestru o tabuli pro větší děti s písmeny a číslicemi, syn všechno přečetl v pořádku a sestra jen nevěřícně kroutila hlavou. Já si myslím, že je celkem normální, když tříleté dítě umí písmenka.
 Sylvie 


Re: Re: JÁ JSEM TAKY HLUCHÁ 

(12.5.2004 21:00:23)
:o) Kristi, teď jsi mi připomněla jednoho našeho kamaráda :o) Taky mu mohlo být něco asi přes dva roky, na procházce si celou dobu povídal to svoje "Ňa-ňa" případně "ňa-ňa-ňa"... a pak jsem vytáhla sušenky - písmenka. Zajel rukou do pytlíčku: "B. F. Á..." :o) Tehdy jsem si dělala legraci, že k čemu potřebuje mluvit, když si může s ostatními dopisovat ;o)

S.
 Lucka 
  • 

urobila si dobre 

(12.5.2004 10:08:10)
Jani, tiež by som postupovala tak ako ty. Mamina musí chrániť svoje dieťa pred zbytočnými zákrokmi (narkóza) a najlepšie si pozná svoje dieťa. Som ale šokovaná, že psychologička - študovaná osoba - sa tak správala a nedokázala posúdiť, či je dieťa v poriadku alebo nie. Držte sa, všetko bude OK.
 radka 
  • 

Re: urobila si dobre 

(12.5.2004 11:07:04)
Mluvite s nim hodne? Vykladate si s nim? Kdyz neco delate, povidate mu, co delate? To taky hodne pomaha k rozvoji reci. Jinak deti jsou ruzne, nektere nemluvi vubec a pak najednou vse, je to individualni.
 Marie, 2 dcery 
  • 

Tupé doktory známe taky 

(12.5.2004 11:15:18)
Nedávno jsem absolvovala s dcerou vyšetření na nosním v místní nemocnici. Šli jsme tam na doporučení našeho pediatra z důvodu, že Haničce se občas spustí krev z nosu, většinou v noci a dosti nepravidelně.
Domnívala jsem se, že má nějakou cévku v nose, která jí praská a způosobuje to nepravidelné krvácení.
Nic takového se nepotvrdilo, lékař mi řekl, že nos je v pořádku, ale ať ještě přijdeme na speciální vyšetření jakýmsi přístrojem.
Příště dostala dcera do nosu vatičku s nějakým anestetikem a po půl hodině čekání byla vyšetřena. Bránila se, držela jsem ji já, sestra i doktor, ale bylo to v rámci mezí. Neměla jsem pocit, že dceru trápíme.
Po skončení vyšetření mi lékař řekl, že nosní mandle narozdíl od minule již není zvětšená, jen trochu zduřelá a že to pravděpodobně bude příčinou našich potíží - opakovaných rým!
Marně jsem mu vysvětlovala, že jsme přišli pro opakované krvácení Haničky z nosu, nadále si vedl svou, že pokud budou i rýmy nadále trvat a opakovat se (rýmu měla Hanička naposledy snad před rokem a půl, rozhodně žádnými opakovanými rýmami netrpí), že máme přijít a že haničce nosní mandli vyndají.
S tímto závěrem jsem vůbec s Hankou na nosní nemusela chodit, beztak jsem se nedozvěděla, proč jí opakovaně teče krev z nosu. Ať žijou doktoři!
 Terka 
  • 

Re: Tupé doktory známe taky 

(12.5.2004 14:43:53)
Ahojky, zkus malé dávat více železa - sestra měla podobné potíže s krvácením z nosu a od té doby co baští železo se to hodně zlepšilo - a to na nějakém spec. vyšetření nebyla. Jen doktorce řekla že se jí nepravidelně spouští krev z nosu a ta jí doporučila vitamíny - železo. I když nemohu vyloučit že jde o něco jiného, ale vitamínama rozhodně nic nezkazíš. Zkus ty šumivé to je podle mě pro prcky lepší než prášky. Držím palec.
 Vendula, tři děti 
  • 

Re: Re: Tupé doktory známe taky 

(13.5.2004 14:16:25)
Krvácení z nosu jsem si užila se všemi třemi kousky, nejstarší dceři kvůli tomu dokonce odstranili nosní mandle. Docela se nám osvědčil Ascorutin. Holkám se krvácení téměř vytratilo, Myšáka ještě bohužel trápí. Nedávno jsem mu Ascorutin nasadila, ačkoli prohlašuje, že ho užívat nemusí, že je docela legrace, když mu teče krev z nosu - že se s tím dají dělat různé blbiny (tuhle přišel s obličejem celým od krve, já vyděšená - miláček si pouze tekoucí krev rozmazal, aby mne vystrašil...).
 Ennywan 


Re: Tupé doktory známe taky 

(12.5.2004 19:28:01)
Ahoj Marie,
na krvácení z nosu u dětí se doporučují 2 homeopatické léky Ferrum metalicum (homeopatická podoba železa, je mnohem účinnější než užívání železa a bez vedlejších účinků) a Carbo vegetabilis (homeopatická podoba rostlinného uhlí). Podle Tvého popisu to pasuje na Carbo vegetabilis, porovnej sama:

CARBO VEGETABILIS
Symptomy: KREV tmavá
Zhoršení: v noci
Lék je vhodný zejména pro děti zesláblé po akutní nemoci např. spalničkách, které začnou bez zjevného důvodu trpět na krvácení z nosu v noci.

FERRUM METALICUM
Symptomy: u dětí

Pokud budeš mít zájem napsat dávkování a dobu užívání, napiš mi na mail albi.vs@seznam.cz

Jitka
 Marie, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Tupé doktory známe taky 

(13.5.2004 20:40:12)
Ahoj, díky za rady, na homeopatii zatím příliš nevěřím, ale třeba ještě změním názor. Železo už má Hanka od dětstkého lékaře předepsané a užívá ho. Krvácení z nosu se od té doby nevyskytlo. Marie
 Ennywan 


Re: Re: Re: Tupé doktory známe taky 

(14.5.2004 9:45:20)
Tak to je dobře. Užívání železa není v zásadě špatné, jen se mohou u někoho vyskytnout vedlejší účinky jako např. zácpa. Pokud s tím dcera neměla problém, tak je fajn, že železo pomohlo. Pokud se krvácení z nosu v noci opět objeví i přes užívání železa, vždycky můžeš zkusit tu možnost s homeopatickými léky :o)

Měj se, Jitka
 Lída, 2 děti 
  • 

náš syn byl zase náhle malej 

(12.5.2004 11:41:28)
Když jsme byli s naším synem na pětileté prohlídce, doktorka nám řekla, že podle percentilů je extrémně malej a že uvažuje, že nás pošle do Motola na injekce růstového hormonu. Namítla jsem, že jeho růst je zcela ve shodě s růstem ostatních dětí v naší rodině a že jeho výška je sice trochu pod průměrem (jaký div, když oba rodiče jsou výškově taky trochu pod průměrem), ale ne nijak extrémně. Doktorka nás tedy alespoň pozvala na kontrolu za rok. Doma jsem se podívala do percentilových tabulek a z toho, co mi doktorka řekla, jsem měla dojem, že se prostě jen do nich koukla špatně.
Kupodivu za rok na kontrole byl už zase normální, ačkoliv žádný růskový skok neprodělal. Doktorka možnost své chyby odmítla. Už k ní nechodíme, byla i jinak neschopná, ačkoliv jinak je prý oblíbená?!
 Ondra + Veronika (3.5roku) 
  • 

Nemluveni 

(12.5.2004 12:02:59)
Meli jsme velmi podobny problem. Nase dcera az do trech let a kousek vpodstate nemluvila. Nekolik slov a kdybych nevedel co tim mysli, tak bych ji urcite nerozumel. K tomu od cca dvou let zachvaty vzteku v ruznych situacich. Ale se spoustou veci si umela poradit, presne jak pises. Tlak okoli byl vysoky, hlavne ruzne poznamky od vsevedoucich pribuznych a znamych typu jo, to nase dite .... Z vlastniho podnetu jsme vyhledali logopedku, abychom ji hned vzapeti vymenili za jinou kvuli jejimu pristupu. Nova pani logopedka je velmi laskava a doporucila nas k psychologovi a na fono. Asi je pravda ze spatny doktor k sobe vaze zase spatne a naopak. Clovek by mel dat na prvni dojem a pokud lekar nezachazi s ditetem jako s partnerem, ale jako s neposlusnym pejskem, tak hledat dal.
Doktori konstatovali ze az na opozdenou rec je vse v poradku. A najednou ve trech letech a asi tak dvou mesicich se mluveni najednou rozbehlo. Po ctyrech!! mesicich uz nase Verunka krasne mluvi s dobrou vyslovnosti a podle slov nasi logopedky s nezvykle dobrou vetnou stavbou atd..
Presne chapu Vase pocity a drzim Vam palce.
Ondra
 Filipes 
  • 

Re: Nemluveni 

(20.5.2004 13:42:30)
Zdravím všechny maminky z rodinky!
Zatím nejsem mamina, ale brzy na tom začneme pracovat, držte nám palce! :o)
Ale snad mohu přidat k dobrému svou zkušenost z rodiny. Můj synovec (nyní 12let)byl takové to batole "kam ho posadíš, tam ho najdeš" a kloudně nemluvil téměř do svých pěti let. Taky z toho byli všechni nervózní. Ovšem když o rok později visel na plotě a vykládal všem kolemjdoucím co je doma nového, co měli k obědu, co maminka říkala ... tak na to ještě rádi vzpomínaly.
Inteligence mu rozhodně nechybí a kam ho pasadíte, tam ho rozhodně nanajdete už během několika vteřin, latinský název kdejaké kytky vám vychrlí na požádání, stejně jako stopadesátou planetku kdejaké sluneční soustavy.
Každé dítě je jiné, a i když doktoři mají rádi tabulky, nedejde se!
 Marketa, mimi 10 mes 
  • 

Jo pediatri 

(12.5.2004 12:17:56)
Moje pediatricka me zase ve trech mesicich sprdla, ze dcera malo pribyva a rekla, ze okamzite musim misto kojeni zacit prikrmovat umelym mlikem, jinak dcera zemre na podvyzivu a dala mi vzorky.
A to vse jenom proto, ze ta blbka spatne odecetla dve cisla a vyslo ji, ze dcera pribrala jenom 300 g misto 900, ktery pribrala ve skutecnosti. Ze je dcera samej faldik nebrala.
No ja jsem si to pred ordinaci prepocitala jeste jednou a vzorky vyhodila do kose. Priste uz byla vaha v poradku:-))) a ja kojim doted.
Clovek se tema dr. nesmi moc nechat nervovat.
 Kristýna+Robík 


Re: Jo pediatri 

(12.5.2004 20:04:31)
Když jsem si nesla syna domů z porodnice, myslela jsem si, že mám pěkné miminko a porodní váha 3.100g , 2.800g po zhubnutí je naprosto normální. Viděla jsem v porodnici nedonošeňátka i cvalíky a syn mi připadal v pořádku, stejně tak propuštějící lékařce. Když druhý den dorazila na návštěvu pediatrička v místě bydliště, spráskla ruce a dívala se na něj jak na chudáčka, který by měl ležet v inkubátoru. Jala se ho zkoumat ze všech stran a začala mi tvrdit, že stáčí hlavičku k jedné straně, ta hlava je oproti tělu moc velká, hrudník moc úzký a jánevím co ještě...
Syn se samozřejmě vyvíjel bez problémů a je zcela zdráv.
 Mary 
  • 

Re: Jo pediatri 

(15.5.2004 17:12:09)
Tak se spletla,neměla by,ale stává se to i učitelce u tabule.Jsme jenom lidi.To znamená podle tebe,že doktoři jsou v podstatě tupci a že je nemáme brát tak moc vážně...Jestli jsem to takto pochopila,tak je mi tě líto,doufej,že ty ,,pitomce,, nebudeš potřebovat.
Jestli to chápu špatně,tak sorry.Mám pediatra v rodině a podobné názory mě dokáží maximálné vytočit.Většina diskutujícich si ani nedokáže představit jaká je to zodpovědná a náročná práce.
 16.5Salám&Lajka14 


Nejdřív 

(15.5.2004 19:18:28)
"na odlehčenou" jeden starý otřepaný vtip.

V rodině jistého anglického lorda se narodí syn. Roste, vyvíjí se úplně v pořádku, ale nemluví. Někdy ve třech čtyřech letech jsou z toho už rodiče zneklidněni, vodí synka od doktora k doktorovi, ale bez výsledku. Smíří se tedy s tím, že je jejich jediný syn a dědic němý. V den narozenin starého lorda, synkovi je tehdy už patnáct let, vykřikne náhle u oběda:
"Zatraceně! Ta polévka je úplně studená!"
Starý lord nevěří svým uším, rozpláče se dojetím, obejme syna a ptá se:
"Synku, ty mluvíš, to je skvělé, úžasné, ale prosím tě řekni mi, proč jsi až dodnes mlčel?"
Mladý lord na to odpoví:
"Protože až doteď nebyl důvod ke stížnostem."

Nicméně k článku. Na místě Jany bych si asi starosti dělala, ne možná přehnané, ale rozhodně bych se snažila Zábojkův stav konzultovat s co nejvíce odborníky. Jak už tu padlo, nemusí jít jen o poruchu sluchu, možností je daleko víc. Jen by mne zajímalo, jestli se třeba někdy pokoušel opakovat po vás slova, třeba jakkoli zkomoleně, nebo ne, a jestli komunikuje s bráškou, ať už jakýmkoli způsobem. Píšeš, že také nemluví - znamená to, že nemluví vůbec nic nebo že nemluví srozumitelně?

Musím se přiznat, že u nás doma se v některých věcech malému přizpůsobujeme, sice mu neříkáme slova jako "bo" nebo "čoko", ale auto pro něj prostě JE "tytýt" a jídlo "ňam ňam", ačkoli si nějak neumím vybavit, kdo ho to učil. Buďto babička, nebo se to naučil sám; ale necháváme ho při tom, myslím, že časem ho to přejde samo. :o)

Inspirována tvým článkem (ale už tím z dřívějška, kde tahle příhoda poprvé padla) jsem se ptala syna, kde má zoubky. Přece jen 18ti měsíční prohlídku máme za dva měsíce a co kdyby všechny doktorky jely podle jednoho "mustru". Syn ví, kde má zoubky. Taky ví, kde má nos a oči. A fakt netuším, jak to ví a od koho, my s ním sice komunikujeme, ale tohle ho taky neučíme. Ovšem my máme problém přesně opačný, naše dítě mluví až moc. Přesněji řečeno žvaní skoro pořád. :o)

Ale zpátky k článku, ten nápad se školkou (pokud ještě nechodí) mi připadá dobrý, aspoň na těch pět dní v měsíci bych to zkusila, protože s jinými dětmi bude asi nucen nějak komunikovat a pokud ne, dá se z toho vypozorovat mnohé ke stanovení pravé příčiny problému.

Osobně vám ale moc přeju, aby žádný problém nebyl a šlo jen o pomalejší vývoj řeči, který se brzy sám upraví...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Nejdřív 

(15.5.2004 19:52:32)
Komunikuje s bráchou i s dalšími dětmi úplně normálně - až na to, že si vystačí s gesty a neexistujícími slovy a větami. Neboli mluví, ale vlastní řečí. Nicméně děti slova nepotřebujou. Když vidí mrně spadnout, pomůže mu vstát, pohladí ho, dá mu pusinku, případně podá hračku nebo doběhne pro dospělého...

Školku zatim nezvažuju - jednak zatim nemá nárok podle věku, nechodí úplně spolehlivě na nočník a v kolektivu dětí je i bez školky (minimálně 2x týdně v mateřskym centru). Budu ji domlouvat od září až se rozběhne ta zmiňovaná Montessori - na pár dní v měsíci.
 Svetlana. 


Re: Re: Nejdřív 

(15.5.2004 20:10:40)
Jani, to ti uplne verim, ze s detmi si vystaci bez slov ... nasa dcera bezne hovori na svajciarske deti na dvore slovensky a oni ju vylozia na hupacku, pohupu, nechaju na pokoji, ked uz ma dost ... aj napriek tomu, ze so mnou splieta (miesa to) cca 20 (nikdy som to nepocitala) svajc. slov a fraz, s detmi som ju nepocula povedat jedine. neviem, ci nerozumie, ze jej oni nerozumeju .... pritom, ked sa ja tvarim, ze nerozumiem, tak mi to bez problemov prelozi, talze zmyslu chape uplne presne.

ALE - nema potrebu nieco povedat tebe ? ja teda neviem, ake su bezne 2-3r deti, ale nase dieta si napr. teraz zacalo vymyslat .. zacalo mat aj doma fiktivnych kamaratov zo skolky a to mi vyklada, kto co robi a tak.
 Terreza 


Je to jako s těma blechama: 

(12.5.2004 21:52:57)
Sovětští vědci zkoumali blechu:
1.pokyn: Blecho, skoč!
Blecha skočila...Utrhli jí jednu nohu.
2.pokyn: Blecho, skoč!
Blecha skočila...Utrhli jí drzhou nohu.
3.pokyn = 3.noha pryč atd. až jí utrhli všechny nohy.
Blecho, skoč! Blecha nic... ???
Blecho, skoč!! Blecha nic... ?????
Blecho, SKOČ !!! Blecha nic...

Závěr zkoumání:
Po odtržení všech nohou blecha NESLYŠÍ !!!

Jano, nedej se...
 Adela, roční klouček. 
  • 

Ach ty tabulky. 

(12.5.2004 22:16:26)
Také máme ne moc pěkné zkušenosti s ditětem, které nezapadalo a nezapadá do tabulek.
První zkušenost je z prohlídky v šestinedělí, kdy nám řekli, že miminko příliš přibralo, že ho nemáme tolik krmit, že v tabulkách vyčuhuje. Nakonec na vině byla špatně fungující váha, malý ve skutečnosti přibral jak měl. Doktor se ale na mě díval jako na nějakou zlou matku, která chce své dítě překrmit hned v prvních týdnech života.
Druhá zkušenost s tabulkami je nedávna. Naše dítě má totiž nadprůměrně velkou hlavu, já tvrdím, že je to velký mozek, můj doktor si myslel, že by mohlo jít o hydrocefalitidu. Nebyl to příjemný pocit, zasadili nám brouka do hlavy a i když mi zdravý rozum říkal...neblbni...to čekání na prohlídku ultrazvukem nebylo nic hezkého. Samozřejmě je v pohodě.
Chceme pro své děti to nej, nechceme nic zanedbat, ale občas je asi lepší řídít se citem a nebrat doktory jako Bohy.
 Terreza 


Taky zkušenost 

(12.5.2004 23:46:44)
Ne tedy s mým dítětem, ale s jedním chlapečkem, co s námi chodil do Sokola na cvičení Rodičů a dětí. Ten taky jakoby neslyšel. Tedy - říkala to jeho babička, která ale měla dojem, že slyší... Tenhle chlapeček (podle toho, co se babička sem tam zmínila) to měl nejspíš psychického původu. Jeho rodiče (Jano - v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TO NEBER OSOBNĚ) se dost hádali, křičívali na sebe, a jeho do svých sporů zatahovali. A on si v těch 5 letech zřejmě vytvořil obranu a "neslyšel" - vypnul se.
Babičku a nás v Sokole tak nějak vnímal, reagoval, když jsme mu něco říkali. V pohodě nacvičoval na Všesokolský slet. Co ignoroval, byly pokyny pronesené ostřeji nebo zvýšeným hlasem. Když babička spěchala a snažila se ho přinutit, aby se rychleji oblékal, ani to s ním nehlo. Když si ho nevšímala a bavila se s námi, oblékl se bez problémů sám, ne zrovna rychle, ale plynule a systematicky.
Jak to s ním nakonec dopadlo nevíme - do prťat už nechodí.
 Daniela+Nithi 


Re: Taky zkušenost 

(13.5.2004 2:10:10)
Jani, ja tedy nemam zkusenost, ale synka, co ve trinacti mesicich take nemluvi. Jsem z toho trochu nervozni, hodne jsem toho nacetla. Dle dr. mam byt v klidu a pockat jeste pul roku a pak se uvidi.
Ve vasem pripade je jasny, ze kluk slysi. To jste vedeli od zacatku a doktori se toho akorat chytli a nepustili. Ano, chyba.
Jenomze, uprimne, ve trech letech aby dite vubec nemluvilo je trochu divny. To uz neni o tabulkach co kladou na deti velky narok a neberou je jako osobnost co se vyviji svym tempem. Na tvem miste bych na pocity nespolehala, konecne clovek si ledacos podvedome namluvi a nakonec tomu i uveri. Ja osobne bych zacala uplne od zacatku s opravdovym odbornikem logopedem, psychologem atd. Zminila jsi tady autismus a jeho priznaky. Jenomze autismus neni jedina mentalni vada, je jich spousta. Maji ruzne variace, ruzou silu atd. A to my, nelekari, opravdu urcit nemuzeme. Pokud se ukaze, ze je Zabojek v poradku, tak to bude skvele a ty si muzes definitivne oddechnout. Pokud ne, a s lecbou se zacne vcas, da se toho spousta zachranit. A alespon budes mit ciste svedomi, ze jsi udelala co bylo v tvych silach.
Hodne stesti!
 Katka, Maki, *03 a Anicka, *08 


Nazor z druhe strany 

(13.5.2004 15:39:07)
Za sve dite jsi zodpovedna pouze ty, ne pediatr, ne usar, ne psycholog. Ty muzes vysetreni prijmout ci odmitnout a v pripade, ze nebudes obvinena z tyrani ci zanedbavani (coz tento pripad jiste neni), nema nikdo pravo ti nic vytknout krome sebe samotne nebo pozdeji ditete, pokud se rozhodnes spatne.
Je povinnosti pediatra kontrolovat dite podle tabulek, upozornit te na odlisnosti a navrhnout zpusob reseni, prip. dalsi vysetreni.Nema zadne pravo te nuti nebo objednavat proti tve vuli, rozhodnuti je zcela ve tve kompetenci.
A trochu psychologie: ty vyvojove tabulky nejsou delane zbytecne a jsou podle velmi velkeho vzorku deti. Vyvoj ditete v prvnich letech je vysoce individualni a prevazna vetsina anomalii se casem srovna. Ne ovsem vsechny. Problem, ktery udavas (nemluveni), patri mezi nejcastejsi. Duvodem, proc ma byt vysetren je, ze muze byt nekolik moznych poruch, ktere se takto projevuji. Nechce se mi hledat, tak jen co me prave napada:
Kanneruv (pravy) detsky autismus - souhlasim, ze na ten to nevypada
Jine formy a stupne autismu - Asperger je pouze jeden z nich a ten se obvykle poji s nizsim IQ
Hranicni "poruchy" - toto casto nebyva diagnostikovano, ale neodhalene to muze pozdeji velmi ztezovat skolni adaptaci, socialni vztahy atp. Nejedna se o poruchu, spise o individualni zvlastrnosti na hranicich normy.
Porucha sluchu (a nejen nedoslychavost ale i spatne rozlisovani reci, atp.)
Mentalni retardace
Vyvojova dysfazie - porucha vyvoje reci, ktera vyzaduje terapii
Poruchy vyplyvajici z rodinneho prostredi - neuroza, mutismus (ale to je spis ztrata reci pozdeji), selektivni hluchota (viz perfektni popis vyse s tim Sokolem)

Tim te nechci strasit, jen chci naznacit, proc se podobne srovnavani a vysetreni delaa proc to nepovazuju za zbytecnost. Krome toho, jak jsi psala v uvodu, jisteze rodice sve dite znaji nejlip, ale nejsou nestranni a nemaji patricnou zkusenost.
Mne osobne pripada popis te vasi komunikace celkem zvlastni, ale nakolik to je nebo neni v norme, posoudit nemuzu. Nejde ani tak o mluveni, neni ale obvykle, aby dite v tomhle veku nereagovalo na pokyny (tim neminim poslouchat, nybrz opravdu nejak reagovat), ale spis bych tipla neco psychickyho enz problem se sluchem.
Na tvem miste bych se zamerila na rozvoj interakci, tedy spolecne s s nim hrat a chtit po nem reakce, ne slovni, ale ukazat, podat, polozit, zopakovat, predvest, donest...zadne drilovani, ale spolecne hrani. Pritom sledovat emocionalni projevy, ocni kontakt. Bylo by zajimave srovnat, jak se lisi jeho interakce s tebou a s cizimi. A asi bych se pokusila sehnat kvalitniho detskeho psychologa, za to nic nedas.Souhlasim s tebou, ze uroven a jednani nekterych je otresne, coz je bohuzel i ostuda ostatnich.:(
Mimochodem, jak na tom byl maly ve veku 8-10 mesicu se vztahem k cizim a jak reagoval na odlouceni od tebe? Vzpomenes si jeste?
 Eva/Verunka 09/02 + 14tt 


Re: Nazor z druhe strany 

(13.5.2004 16:27:12)
Já s tím článkem v mnohém souhlasím. A určitě jsem přesvědčená, že nejlépe své dítě znají rodiče. U nás byla situace opačná. Asi od roku jsme u dcerky pozorovali - nebo spíše nepozorovali určité reakci, měli jsme pocit, že neslyší nebo slyší velmi málo. Dalo nám velkou práci přesvědčit zúčasněné lékaře, že dítě potřebuje odborné vyšetření. Teprve asi po půl roce, kde jsme si vyšetření sluchu příslušným přístroji prakticky zařídili sami na FK v Praze Motole, se naše tušení potvrdilo. Dcerka skutečně neslyší.
Chápu, že pro dětského lékařa, který vidí dítě několik minut - jednou za čas, je velmi těžké určité věci posoudit. Námi bylo řečeno, že dítě nemusí mluvit do tří let a nemáme se znepokojovat. A ani první foniater, se kterým jsme se setkali, nespěchal s důkladnějším vyšetřením. Zkušenost: Sdělí-li vám nějaký odborník svůj názor - nekdy i velmi kategorické stanovisko, vždy zkuste získa názor i druhého odborníka v daném oboru. výsledky mohou být velmi různorodé, vždy je důležité znát více úhlů pohledu na věc.
 Helena, 21-timěsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: Taky zkušenost 

(13.5.2004 18:58:27)
Naše dvojčata, jsou v tomhle tak rozdílní!!! Evička říká básničky, zpívá písničky, mele pusou od rána do večera. Mluví naprosto skvěle.(Nijak nepřeháním) a Alex mele sice taky, ale svou řečí a jediné co tak ještě je mu rozumět je ňami, ňami... (jakékoliv jídlo), bombo (bonbon), haf (pes a pipi. A to je asi tak vše. Ještě takovou tu klasiku, máma, táta a babí a víc nic. A, že neslyší to někdy taky vypadá, protože si všechno dělá po svém a ze své linie prostě neuhne.Nemyslím si, že špatně slyší, jenom se tak projevuje jeho povaha. (Tvdohlavý a zabejčený mezeček).
 Ivana dvojčata 5 let 
  • 

srovnávání dle tabulek je nesmysl - každé dítě je osobnost 

(26.5.2004 14:09:07)
Máme ten samý problém, kluci jsou úplně rozdílní, jeden zpívá, povídá, je komunikativní, druhý je medvídek hůř mluví, ale lépe maluje, v současné době čekáme na vyšetření u psychologa, neboť v porovnání bratra vytváří dojem zaostalce. Mám z toho docela hruzu neboť pokud se rozhodne, že ho to nebaví tzv. se zabejčí může konečný výsledek znít nepříznivě ač dle našeho názoru jeho vývoj odpovídá věku jen je trochu paličatý a to jsme s manželem oba. Takže mi držte palce
 Ivana 
  • 

Re: srovnávání dle tabulek je nesmysl - každé dítě je osobnost 

(27.5.2004 13:48:02)
Dnes jsme byli u psycholožky. Vše dopadlo právě naopak. Syn, který hůře mluví, seděl, byl hodný a na paní doktorku se usmíval, ten druhý byl jak z hadích ocásků. Nu a výsledek zněl, že je zaostalejší než jeho bratr, přesto, že počítá, zpívá. Prý jsou dolní hranice průměru. Nicméně mne zaujalo pídění po faktech z rodiny, myslím, že jsou posuzovány děti a je jedno, zda jsme vysokoškoláci či máme základní vzdělání a zda bydlíme ve vlastním bytě či nájemním. Překvapilo mne, že se testy nezměnily od doby mého nástupu do 1. třídy ( zhruba 24 let). Paní doktorka vůbec nepostřehla, že děti nejsou vyhraněné - střídají levou i pravou ruku. Byla to síla. Už vím proč mají ve 2. patře mříže, aby rodiče neskákali z oken. Manžel prohásil, když slyšel jednoho z lékařů, že pokud tam někdo jde a je celkem normální po vyšetření už není.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: srovnávání dle tabulek je nesmysl - každé dítě je osobnost 

(27.5.2004 17:39:25)
"Naše" psycholožka taky používala zastaralé pomůcky. A kdysi to tu psala ještě jiná maminka - tříleté dítě mělo pojmenovat věci na obrázkách - např. kamna na dřevo - neumíš to pojmenovat? Aha, tak to máme bod dolů, po pár takových obrázkách obrázkách podtrženo sečteno se pak dítě střelhbitě dostane do pásma mentální retardace. Nikoho nezajímá širší kontext - např. že kamna nikdy nevidělo (šlo o dítě z dětského domova). Kdosi tenkrát reagoval, že takhle jednoduše se to nehodnotí - já se obávám že jo. Možná v době, kdy testy vznikaly byly kamna běžnou součástí domácnosti, ale testy od tý doby nikdo neaktualizoval. Kamarádka mi teď zrovna popisovala návštěvu psychologa se šestiletym chlapečkem (chtěli odklad školní docházky, protože je částečně ochrnutej, má problémy udržet tužku a navíc trávil spoustu času v nemocnicích a lázních). Řikala, že je dobře, že potřebovali jen potvrdit, že na školu neni zralej - vlajku ČR sice poznal (prej jen náhodou díky nedávnýmu mistrovství v hokeji), ale hlavní město je podle něj Liberec (často tam jezdí) a považte nezná ani jméno prezidenta! Třeba nám tu nějakej psycholog vysvětlí, co se z toho dá vyvodit za diagnózu. Kupodivu když jsme na pedáku rozebírali znaky školní zralosti, prezident nám tam taky chyběl, takže já se nechám podat... :-) Á, teď jsem si vzpomněla na spolubydlící z VŠ kolejí, která studovala filosofii, ale v jejích 18-ti letech se od nás poprvé dozvěděla jak se pozná, že voda v hrnci už vře a naučila se vařit rejži v sáčku. To je možná ten případ, kterej v šesti letech vyjmenoval a popsal znaky ČR. Bohužel podobně využitelnym směrem se ještě dneska ubírá většina škol - tak asi proto se tak testuje i školní zralost... :-(
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: srovnávání dle tabulek je nesmysl - každé dítě je osobnost 

(28.5.2004 13:36:47)
Díky. Něco už jsem si přečetla, se zbytkem musim počkat, až pudou děti večer spát - teď mě nenechají :-)
Mohla by ses mi ozvat na mail?
 Alena jeden syn 2 roky 
  • 

Re: Taky zkušenost 

(25.11.2004 12:23:02)
Taky mám podobnou zkušenost. V šestinedělí, když jsme chodili kvůli reakci na očkování na plicní oddělení, místní primář při zkoušce tlesknutí u ucha (nevím, proč jí dělal), řekl, že moje dítě je hluché. šla jsem tedy za obvodní lékařkou, která to také zkoušela a on opravdu vůbec nereagoval. Následovalo ORL vyšetření, kde paní doktorka řekla, že má asi poruchu sluchu, ale když s ním přijdu, když bude spát, tak ho vyšetří nějakým přístrojem do ouška. V jeho třech měsících jsme byli na tomto vyšetření a ukázalo se, že slyší na 97 - 98 %. Nyní je z mého Ondry 2-letý kluk a krásně mluví a nikdo by nepochyboval o jeho sluchu.
 Psychouš 
  • 

Re: Re: Taky zkušenost 

(25.11.2004 12:54:25)
Já si myslím, že ti lékaři svá podezření formulují tak nekompromisně (ze zkušeností) proto, aby donutili ty matky vůbec na nějaké další vyšetření zajít.
 Daniela+Nithi 


Skolka 

(13.5.2004 2:33:31)
Jani, jenom jsi v clanku nezminila, jestli chodi do skolky. Moje segra taky asi do 2,5 roku nemluvila, sla do skolky, a jak mama rika, behem 2 mesicu se rozmluvila a od ty doby pusu nezavrela.
 Kačaba 
  • 

Divný přístup rodičů 

(13.5.2004 21:03:00)
Nad tímto článkem jsem v rozpacích - nikoliv nad přístupem lékařů, ale nad jednáním rodičů dítěte. Nechápu, proč by dítě v jednom roce nemělo vědět, kde má zuby nebo co jsou to boty a nemělo by se po něm vyžadovat, aby něco přineslo nebo podalo. Pokud používáme na dítě příliš složitá slova, není divu, že je neumí zopakovat. Zjednodušená dětská řeč má dopomoci se snadněji vyjádřit. Skutečnost, že dítě nemluví by měla vést rodiče už dříve k zamyšlení, proč tomu tak je a přimět je k nějaké přiměřené aktivitě. Ostatně - když uvážím češtinu maminky a způsob vyjadřování, ani se nedivím, že jejich dítě zatím nemluví.

Jak může mít dítě dobré sociální cítění, když neovládá základní pojmy? Rodiče, kteří považují za zbytečné dítě informovat, kde má hlavu skutečně nechápu. Jak ho chtějí naučit složitější věci? Přece si nebude celý život jen skládat puzzle!

Doktoři dělají svou práci a nesmí si dovolit něco zanedbat. V tomto případě bych na ně nenadávala, rodiče si mohou za reakce lékařů sami!
 Sylva 
  • 

Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 0:41:19)
Taky jsem špatná matka - moje roční dítě taky zřejmě neví, kde má zuby (nevím, neptala jsem se jí). Připadá mi důležitější, že je umí používat.
 Katka, Maki, *03 a Anicka, *08 


Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 9:18:30)
Dovolim si jeste jeden prispevek. Podle jisteho sociologickeho vyzkumu (velmi zjednodusene) existuji dva typy rodin - rodiny, kde je vsechno jasne dane, prava a povinnosti vsech clenu jsou zname a neni velky prostor k debatam ani ke zmene. V techto rodinach se o samozrejmostech nemluvi.
Druhy typ jsou rodiny, kde se vice komunikuje, i jasne dane veci se komentuji a diskutuje se o nich. Maloco je pevne dano, o vetsine veci se domlouva. Tedy dite si samo nedojde pro jogurt, ale sdeli mamince, ze ma hlad a co bude k jidlu (samozrejme zkusobem primerenym k veku:).
Ten vyzkum zkoumal skolni uspesnost deti v zavislosti na rodinnem prostredi. Zjistilo se (opet v kratkosti), ze deti z rodin, kde se o samozrejmych vecech nediskutuje, jsou mnohem hure pripraveny pro skolu, maji potize v komunikaci a casto jsou neoblibene uciteli. Castejsi je selhavani ve skole a vysledky neodpovidaji inteligenci. (Protoze komunikace v rodine a inteligence spolu nemuseji souviset primo). Existuje ale prima souvislost mezi zpusoby komunikce v rodine a ve skole. Tohle jen jako namet k premysleni, proc je dobre si s ditetem povidat i o zdanlive samozrejmych vecech.
Neni to muj nazor, takze se mnou nemusite polemizovat, pokud by to nekoho zajimalo hloubeji, jedna se o vyzkum a teorii Basila Bernsteina o restriktivnim jazykovem kodu.
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 12:39:36)
Niečo na tom bude. Učitelia v škole mali so mnou vždy problém lebo som bola "neaktívna a nehlásila som sa". Matematikárka bola zúfalá pretože som sa ani raz neprihlásila na riešenie príkladu. Lenže mne to pripadalo divné hlásiť sa na niečo čo predsa musí byť každému jasné (v matematike som bola fakt dobrá). Bola som čistá jednotkárka ale nikdy ma v škole nedávali za príklad ostatným. A model rodiny z ktorej som prišla? Všetko malo svoje miesto, všetko bolo dané, o ničom sa nediskutovalo nieto ešte o "jasných veciach". Platilo, neozývaj sa keď nemáš čo povedať. A pritom rodičia neboli nijakí tyrani ale milí ľudia a mne toto správanie prišlo normálne. O tom, že na svete to chodí inak som sa dozvedela až na vysokej keď som bola preč z domu.
 rejpalka 
  • 

Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 11:36:16)
Neberte si to osobně, ale i náš pejsek umí používat svoje zuby, ale neptala jsem se ho, zda ví, kde je má :-)
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 12:13:51)
A Váš pejsek umí mluvit?
Nezlobte se, ale to srovnání mi přijde trochu mimo.
Vývoj malých dětí je opravdu velmi individuelní, ale být maminkou Zábojka, rozhodně by mě to nenechalo v klidu.
Přístup lékařů je kapitolou samou pro sebe :-( i když se najdou i skvělí odborníci a nadšenci pro tuto práci.
 rejpalka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 13:08:59)
nápověda :-) přečíst spolu textem, na který je reakce
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 21:41:05)
Dobrá, napíšu to jinak.
Přiznávám - je mi úplně fuk, jestli mé 14-ti měsíční dítě ví, kde má zuby, umí podat boty atd. Taky neumí tanyny a paci-paci. Vlastně asi neumí nic, co by mohla s úspěchem předvést. Pro mě je důležité, že je zdravá, veselá a pohodová. Že mi rozumí, když řeknu "dej to zpátky" nebo "nemuč toho psa" (nikoliv "dej to pa" či "nemuc toho haf haf"). Nechám to na ní, aby začala mluvit, až se jí bude chtít. No a taky jsem, ani po dlouhém přemýšlení, nenašla jediný důvod, proč by její život byl ochuzený, pokud neumí ukázat, kde má zuby.
Už jsem to myslím psala - možná jsme šťastnější, protože nevíme, co by mělo dítě v jakém věku umět.
JO - a jeden z mých psů UMĚL ukázat, kde má zuby!
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 22:03:43)
Já se přiznám, že svoje děti učím, jak se třeba která část těla jmenuje a která to vlastně je:-) Ukazujeme si to, hádáme, chválím je, smějeme se u toho.
Nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlela, prostě je některý věci učim. Přemejšlim nad tím až posledních pár týdnů, kdy máme doma dva přijatý kluky (skoro 8 a 7) let, který tohle NIKDY NIKDO NEUČIL - a neumíte si představit, jaká je to hrůza. Neznají rameno, nohu poznají, ale koleno, stehno a chodidlo jsou pro ně názvy planet či co, neznají krk, názvy prstů... (ale neznají ani zvířata, názvy věcí, slovesa - třeba voda se podle nich sype).
Nikdy jsem svoje děti neučila proto, aby mohly PŘEDVÁDĚT, co všechno umějí ukázat - ale vidím ten průser, když se o těchhle věcech s dítětem nemluví a to dítě pak vlastně pořádně NEROZUMÍ ČESKY (a bohužel ani jinak).
Je to sice extrém, ale radši věci budu omílat pořád dokola a nespoléhat se na to, že to děti nějak někdy pochytí. Ony to možná nepochytí, a nebo to pochytí třeba špatně - a věřte mi, učit v tomhle věku (kdy už ten mozek je zahlcenej a informace spíš nepřijímá než jo) dítě základní věci a ujasňovat základní JE NA MAŠLU.
Tohle možná nesouvisí úplně přímo s Janinym článkem, ale možná vlastně taky jo:-)
A Jani, jestli si můžu dovolit - podle mě je problém v tom, že vychováváte klučíky natolik liberálně, že oni prostě nemaj potřebu se přizpůsobit, ani v komunikaci. A proč by Zábojda mluvil našim jazykem, když mu stejně rozumíte, a on to tim pádem nepotřebuje?
Ale to je jen můj pohled, a rozhodně se tě nechci nijak dotknout. Já jen že takhle to cejtim, a vim zprostředkovaně i o případu, kdy rodiče vychovávali dítě asi tak liberálně jako vy, a taky byl problém s řečí. Což neznamená, že mám pravdu.
A navíc si proti tobě připadnu šíleně přísná a pro děti nechutně otravná:-)
Tož tak.
 Alex,Sam 26.02.03 


Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 22:29:23)
Lenko,nechci se te nejak dotknout,ale z ceho usuzujes,ze Jana ma liberalni pristup k vychove?Ona take nepsala,ze deti nic neuci.Jen podotkla,ze s ditetem komunikuje zcela normalne jako s dospelou osobou.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 0:10:51)
No, a to, že s ním komunikuje jako s dospělou osobou, si myslím, že je chyba.

Představ si, že by tě jako dospělou osobu odvezli někam na Papuu do pralesa a tam na tebe jako na dospělou osobu mluvili svojí řečí. Protože jsi chytrá dospělá osoba, tak bys časem zhruba pochopila, jak to tam chodí, že když tvůj hostitel vezme do ruky motyku, tak jde okopávat zeleninu a když mačetu, tak ji jde sklízet. Naučila by ses rozumět základním výzvám, říct pár zdvořilostních frází, znala pár často používaných slov. Uměla bys používat své zuby.
Ale - pokud náhodou nejsi člověk, kterého komunikace a řeč nějak výrazně zajímá, což ten kluk zřejmě není - nerozuměla bys jejich řeči doopravdy. Nevěděla bys, jestli pozdrav znamená _Jsem_rád_že_tě_vidím_ nebo _Jak_se_ti_daří_, nerozuměla bys jejich příběhům, nemohla bys proniknout do jejich kultury, nemohla by ses zeptat, jak poznají, jestli se má okopávat nebo sklízet. Neznala bys termín pro zuby. Nemohla bys pochopit, proč si někoho váží a jiného ne. Nemohli by ti vysvětlit, že jsou pro ně některé věci důležité. Nebo bys možná časem některým z těch věcí porozuměla, ale trvalo by to strašně dlouho.
Pro to, abys jejich řeči porozuměla, by bylo potřeba, aby tě něco naučili. Nemuseli by tě učit jako se většinou učí malé děti, ani by tě nemuseli učit nějak systematicky. Stačilo by, aby pomohli, když uvidí, že něčemu nerozumíš, vysvětlili nějaké složitější nebo abstraktní pojmy.
Viz smutné příběhy emigrantů, kteří se cizí jazyk nikdy neučili a za dlouhá léta emigrace se jim podařilo zpotvořit svoji mateřštinu, aniž by se naučili německy nebo anglicky.

Když má dítě s vyjadřováním problémy, třeba i proto, že ho to nezajímá, musí mu s tím rodiče pomoct, a ne čekat, až to dožene samo. Když neví, že to v puse se jmenuje zuby, ale umí pojmenovat obrtlík, svidřík a sklíčidlo, je to OK, ty zuby dožene. Ale myslím si, že pro většinu dětí jsou části těla zábavnější a na něčem se naučit mluvit potřebuje.

My jsme ze začátku jako většina rodičů používali jednoduchá slova (papat) a zjednodušené věty (hele, pejsek). Nikdy jsme ale nešišlali, neříkali Támhle jde haf a už vůbec jsme nepoužívali slova jako koko (místo čokoláda) a bo (místo bolet, nebo co to má být). Když je před naším dítětem použil někdo jiný, tak jsme jim většinou nerozuměli. Hodně jsme si ukazovali, vlastně jsme ji cíleně učili mluvit. Dítko začalo mluvit jako většina ostatních - první slovo bylo haf (ve významu pejsek), později přišla víceslovná pojmenování (kytí au = kopřiva), dlouhá slova byla zkomolená (papiky = papučky), slova rychle přibývala, brzo se objevily věty. Pak jsme usoudili, že už není potřeba na dítě mluvit zjednodušeně, stručně a zřetelně, a začali jsme na ni mluvit jako na dospělou. Sice s tím jsou občas problémy, třeba když před lidma prohlásí Mám lelatyvně hodně hlaček, ale zato se s ní dá normálně konverzovat. Má velkou slovní zásobu a víme, že opravdu rozumí, umí vyprávět, co dělala, převypráví pohádku a hrozně si vymýšlí. Prostě dostala základ a teď už mluvit umí. TEĎ už na ni jako na dospělou mluvit můžeme, protože víme, že rozumí.
 Stáňa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 22:31:35)
Krásně napsáno a shrnuto. Myslím, že by to byl lepší příspěvek než ten původní článek.
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 6:12:17)
Z toho ze ji znam a trochu jsme se o techhle vecech bavily.
A navic, jak jsem rekla, netvrdim, ze mam pravdu. Proste tohle je muj dojem. Janini kluci jsou moc sikovni, ja si proste jen myslim, ze dite se ma ucit prizpusobovani, a to i ve zpusobu komunikace.
Ale treba se mylim ja i kdokoli jiny (vcetne dr.), a Zabojek proste jen potrebuje dozrat, a pak se to zlomi a nezavre pusu:-) (Popravde receno bych jim tohle reseni prala nejvic).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(16.5.2004 19:26:06)
Lenko, já myslim, že opožděná řeč může s liberální výchovou souviset.

Ale to přirovnání s vašima klukama se mi moc nezdá. Nevim jak probíhá komunikace v DD, ale naši kluci mají spoustu příležitostí slyšet jak se části těla jmenují - např. při oblíkání komentuju, že mají nastavit nohu nebo ruku, že šála patří na krk a ne na hlavu..., když spadnou, ptám se co je bolí, říkám jim, že kocoura nemají chytat za ocas a za uši, že jídlo patří do pusy a ne pod stůl (kocourovi), že slon má dlouhej chobot a žirafa zase krk. Ale to ukazování vlastních částí těla stylem Kde máš zoubky?dosud nenalezlo v našich aktivitách uplatnění :-)
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(17.5.2004 22:50:58)
Jano, já jsem to myslim nemyslela jako přirovnání, i když to tak asi vyznělo. Spíš se mi asi ta poznámka, že děti cíleně NEUČÍŠ co kde mají, spojila s problémama, který my momentálně intenzivně řešíme (a ještě dlouho budem:-)). Že prostě kluky neučil nikdy nikdo nic - čimž neřikám, že to tak je u vás. To jsem rozhodně říct nechtěla, a pokud to tak vyznělo, omlouvám se.
Podle mě komunikace v DD spočívá v tom, že se mluví na děti hromadně, proto maj tu češtinu tak šílenou - vesměs všechny. Děti se oslovujou jednotlivě jen minimálně. Tedy to jsou moje informace, a většina pěstounů měla u přijatých dětí s řečí a vyjadřováním velké problémy, i když (nebo protože?) si brali děti větší, u kterých se tak nějak předpokládá, že mluvit umí...
No a s tim "kde máš zoubky?" a tak, to naše děti milovaly, a maj to rády i naše přijatý děti. Podle mě proto, že cítěj úspěch - učíme se tak postupně nový slova, a oni mi při tomhle ukazování/hraní můžou předvést, že si to opravdu zapamatovaly.
(Mimochodem, je to u nás dost úspěšný a pochvala tak motivující, že osmiletej Ondra nám do "ukazování" s dvouletou Markétkou skáče jen proto, aby předvedl, že on to taky umí! Což já vim už sedm let, že:-)).
 Evey 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 7:58:41)
Taky se přiznám:),že jsem se s dětmi učila.Třeba jsme odmalinka vyťukávali dětská říkadla a písničky,třídili jsme barvy,říkali jsme části těla atd.atd......Nikde jsem se s nimi nepředváděla,spíš jsem to brala jako samozřejmost a základ do dalšího života a pro děti to byla zajímavá hra.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 10:47:08)
Ale jo. Evey, to my děláme taky :o) Ale i přes to Lada prostě NEUMÍ ukázat, kde má zuby (zvlášní - na povel: jdem čistit zoubky - je první v koupelně s kartáčkem v puse :o) ) a že by byla ochotná mi podat cokoli, co zrovna ONA nepovažuje pro mne za důležité... :o)

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 14:22:33)
Já si fakt hodně pamatuju, když jsem byla malá. Taky jsem moc nemluvila (to až teď). Traduje se historka, jak k nám přijela návštěva a paní na mě dlouuuuho mluvila - např. "To je aje jozkosná hojcicta, zekni mi básničtu!". Já jsem zarytě mlčela, prý fakt dost dlouho. A pak už jsem to asi nemohla vydržet, protože jsem vzhlédla a otázala se: "Neumíš mluvit normálně?"
STRAŠNĚ jsem nesnášela, když po mně kdokoliv chtěl nějaké předvádění. Což ovšem neznamená, že jsem nic neuměla...např. číst jsem se naučila ve třech letech.
A že Anička neví, kde má zuby (ale taky ví, "jak a čím se čistí zuby") (takže to možná ví), to mi fakt nepřišlo důležité...
SAMOZŘEJMĚ, že na ni neustále mluvím a neustále říkám, co dělám, taky má ráda říkanky (běžela myška okolo bříška, šup do pupíčka - Anička se hihňá a dloube se do pupíka, takže VÍ, KDE JE PUPÍK - aspoň něco.... :-).
 Svetlana. 


Re: Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 11:14:05)
Ja uz mam uplne chaos z toho, co Jana robi, aelbo nie (citala som diskusiu a clanok na viackrat), ale myslim, ze je rozdiel hovorit s dietatom detskou recou, hovorit s nim ako s rovnocennym partnerom a ucit ho kde ma hlavu... Nic sa snad nevylucuje ... Ja tiez tych paci-paci moc neurobim, po slovensky nevie dodnes jednu basnicku (ale chodi na zopar hodin do skolky, kde ju evidentne uz cosi naucili - ja tomu nerozumiem, lebo to je v jej verzii svajciarskej nemciny), hovorim len malo detskymi zdobnelinami a nase dieta pouziva skor svoje skomoleniny. Ale som si ista, ze mi uplne rozumie a vacsinou sa mi aj snazi nieco vehementne porozpravat ... to je celkom fany, lebo hovori ako keby cele vety, len slova, kt. nevie pvedat, nahrazda slovami, kt. vie a tak ma veta o aute aj 3 auta :-)

Tiez som ju nic nikdy neucila, aby sa mohla predvazdat pred ludmi, u doktora nerobi nic, ale on ani nic nevyzaduje - uplne mu staci, ked mu nieco porozpravam ja. Vzdy som jej vysvetlovala rozne veci (aj take co evidentne na svoj vek "nemohla pochopit"), uz ako malickemu babatku. Ale poviem vam, v jej 15.5m (na to teda nezabudnem nikdy :-) som ju len tak poprosila, ci by mi nemohla doniest flasu mineralky leziacu na nizkom obyvackovom stoliku, ja som lezala na gauci ... a ona odcupitala (a to teda este ani nechodila excelentne - zacala v 14.5m) a tu flasu mi podala. Viem, ze som bola z toho vtedy dost vyvalena, alebo som netusila, ze vie, co je flasa, stolik a aj to pochopi v celku ... Ale tiez, ako asi kazde dieta, nebude robit opicky na poziadanie pred obecentvom.

Ale podla toho, co som citala o vyvoji reci, tak by ma asi trapilo, keby dieta okolo 2r nehovorilo aspon tych tusim 20 slov .. citala som jeden nemecky vyskum, kt. hovoril o problemoch, kt. dieta z toho moze mat - oneskorenie reci a z toho nasledne dost velke problemy v skole. A teda neviem, ci staci, ze tym slovam rozumie ... zvedave dieta snad aj opakuje, aspon v pritomnosti matky, ked jej chce nieco dolezite povedat, nie ? nemusi to byt rovno predvazdanie sa pred obecenstvom ...
Nasa dcera napr. nehovori nejako extra cisto, niekedy jej ani otec nerozumie, nieto este cudzi clovek (co pripisujem aj tomu 2-jazycnemu prostrediu) ale VELMI sa snazi ... sama od seba, vacsinou nie pred obecenstvom.
 Katka 
  • 

Re: Re: Divný přístup rodičů 

(18.5.2004 22:45:06)
Tak to moje 13ti měsíční dítě, stejně jako my, netuší, kde má zuby. Je bezzbubé ... Už se těším na to, až jí nechám zhotovit protézu :) Ani nechci vědět, ve kterém je percentilu. A mimochodem, nevíte někdo, co je to to "ba"?
katka
 Evey 
  • 

Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 16:30:24)
Souhlasím s Kačabou, to že je dítě nějak "divně" vychovávané mě napadlo hned když jsem začala článek číst. Na děti nešišlám, oba kluci od dvou let požívají souvětí i dost složité výrazy, ale zjednodušená dětská řeč typu Kája má ham podle mě miminkům usnadňuje komunikaci. To, že dvouleté dítě neví kde má zuby a hlavu a není schopno podat na požádání boty ani nekomentuju. Nedivím se doktorce, že si dělá starosti, ale spíš se měla zaměřit na rodiče.
 Sylvie 


Re: Re: Divný přístup rodičů 

(14.5.2004 20:23:59)
Hmmm, Evey, pokud jsem si dobře všimla, tak boty nepodalo a zuby neukázalo osmnáctiměsíční dítě, nikoli dvouletý. Mám doma patnáctiměsíční a pod vlivem článku dostalo stejné otázky :oD S výsledkem se radši nebudu chlubit, abych tu nebyla za matku - sociální případ :o)

Děti jsou individuality, znám dvouleté, které nemluví, znám je i teď jako o rok starší, kdy tu pusu nezavřou :o) Moje starší zas odmítá být za cvičenou opičku, takže NIKDY neukazovala, jak je velká, nedělala paci-paci, neříká básničky ani nezpívá písničky, u doktory má v papírech taky pár nepravdivých údajů - např. na tříletý prohlídce nedokázala jmenovat ani jednu barvu... Hmmm, ne že by TOHLE VŠECHNO neuměla. Umí. Když v jednom pokoji pracuju na počítači, tak slyším, jak si ona ve druhém zpívá a žasnu, kolik umí básniček. Taky cestou z prohlídky, mi povídala - podívej, červená tramvajka... hele, malý hnědý pejsek... medvídek má modrou čepičku... Hmmm, u mladší jsem zas pro změnu na roční prohlídce hlásila asi deset slov, která používá... no, za ten čtvrtrok se nám to smrsklo na hopla, houpy a mňam. Proč by měla mluvit, když já ji rozumím i bez slov a ségra si zas hraje, že i ona je miminko a s oblibou přistupuje na její slovník-neslovník-skřekovník :o)

Navíc abych se vrátila k článku (nemyslím tím jenom zrovna tento) - mám pocit, že i Jana je "svá", tak proč bychom měli nutně přdpokládat, že její děti budou "tabulkové"? :o)

S.
 Evey 
  • 

Re: Re: Re: Divný přístup rodičů 

(15.5.2004 7:34:22)
No jo,omlouvám se,ty zuby nevěděl v 18-ti měsících a hlavu ve 2,5 letech, tak jsem napsala průměr:). Moje děti se taky u doktora vždycky "předvedou" a já pak dovysvětlím,co s nimi dělám a co z toho oni umí.Jana ale psala,že tyhle základní věci děti neučí vůbec a že neví,jestli to syn umí.Tomu nějak nemůžu věřit a ta doktorka asi taky ne,proto je asi honila po vyšetřeních.
 Gábi, 2 děti 


Re: Divný přístup rodičů - proč? 

(15.5.2004 21:06:23)
Článek je dobrým příkladem, jak SYSTÉM může člověka sešrotovat. A bránit se je opravdu těžké :-(
Pokud někdo chce trávit život porovnáváním svého dítěte s tabulkami, tak ať to dělá, ale tomu dítěti to tedy nezávidím. Zachovat si zdravý rozum je důležité.
Kačaba doufám děti nemá!
 Kačaba 
  • 

Re: Re: Divný přístup rodičů - proč? 

(16.5.2004 17:16:12)
Děti mám dvě a plánujeme třetí. A všechny chceme naučit mluvit.

Nějaké námitky? :o)
 Ela 
  • 

Re: Re: Re: Divný přístup rodičů - proč? 

(17.5.2004 12:35:55)
to, že některé batolata mluví míň či začnou později většinou není tím, že je to rodiče "neučí". I v našem případě se osvědčilo přestat vyvíjet nátlak, ono stejně dítě, které mluvit nechce, nedonutíte. Synek ale překvapoval - pobíhala jsem po bytě a hovořila zcela dospěle sama k sobě: "krucinál, kam jsem položila ten zelený svetr?..." dosti vzteklá, že ho nemůžu najít hned. Po chvíli jsem to vzdala a naše dvouleté nemluvící a dítě mi jej doneslo. (Ví, co je "zelený" nebo mne videlo pohodit svetr a na rozdíl ode mne si pamatuje kam?)
Asi mám taky to, co nazýváte "divným přístupem" - na hlavu si dáváme čepici a čistíme si zuby, některé boty jsou kecky a jiné gumáky, ale "kde je hlava" "či kde jsou zuby" jsme teda "nevyučovali".
Pasivní kontakt s mluveným slovem má syn ale rád - sám si donese knížku a ukazuje, o kterém zvířátku si chce "číst". Jezdí na kole a na nočník chodí, když potřebuje (sám se svékne, oblékne) a pro mne přijde, že mám "výsledek" odnést do záchoda. Na to, aby sděli, co potřebuje, je dost vynalézavý a pokud náhodou nechápu, zkusí to jinak. (myslím, že by se neztratil ani mezi Papuánci :-). Mluvit bude, až přijde čas. Takový ty dětský výrazy jako "bakbak" (špinavé, fuj, nesahat), "eee" ,"lulat" a podobné stejně ani neznám. Naše pediatra je naštěstí nad věcí (... já už taky... :-))
 Linda, dcera 4roky, syn 2roky 
  • 

Nemluví? 

(14.5.2004 14:02:17)
Dcera ještě v 3a půl letech uměla pár slov, které bych spočítala na prstech rukou. Minimálně od dvou let jsem celkem zvládala tlak babiček a dědečků. V´jejích třech letech jsem nakonec podlehla a šla na foniatrii.
Pan doktor, dost arogantní protiva, mi vynadal, co tam dělám tak brzo, že má ještě minimálně rok(!) čas. Přesto jsme absolovovaly vyšetření sluchu - tentokrát s příjemnou sestřičkou. Když dopadlo dobře, i přes doporučení přijít za tři měsíce jsem nikam nešla. Přece si nenechám nadávat, že za to můžu sama, když dítě nechodí ve třech (!) letech do školky a navíc rozumím jejím gestům a citoslovcům, kterými se se mnou domlouvala.
Dcera začala chodit 2xtýdně na tři hodiny do malé školky, ale na mluvení to nemělo vliv.
V třech a půl letech jsme navštívily logopedku. Domnívala se, že je dcera O.K., ale jistá si nebyla a tak nám dala kontakt na druhou. Stejný výsledek a kontakt na třetí. Ta je odborník na dysfázii a opožděný vývoj řeči. Ujala se nás a nevím jestli je to díky jejím radám co s dcerou dělat nebo k tomu dcera prostě dospěla, ale ve čtyřech letech se s ní relativně domluvím, i když výslovnost nic moc není. Ale ten skok za čtyři měsíce po letech stagnace je neuvěřitelný!!!
Přeji mnoho trpělivosti a štěstí na milé a opravdové odborníky.
Linda
 katka, dva dospělí synové 
  • 

Re: Nemluví? - proboha a to vám nevadí???? 

(20.10.2005 9:49:05)
tato debata je vesměs příšerná. na jedné straně maminky, které se domnívají, že jejich dítě je téměř génius s pevnou vlastní zásadovostí a přitom nejsou schopny ve své "milující" a "všeodpouštějící" zaslepenosti včas učinit kroky na zlepšení stavu své péče o dítě a uchýlit se pod odborná křídla specialistuu.Na straně druhé zase "odbornice" z řad podobně postižených maminek, které se usilují přesvědčit se navzájem o své vychovatelské neomylnosti. Jak se někdo muuže pyšnit tím, že jeho dítě ve věku okolo dvou let nepoužívá ke komunikaci téměř žádná slova? zjistili u něho lékaři psychickou nebo zdravotní poruchu? pokud ano, je potřeba včas zasáhnout a pokusit se zachránit, co se dá. Je smutné, že se maminky ukrývají za pláštík "liberální výchovy" a odolávají tlaku babiček a dědečkuu, tvrdiac, že mají všechno pod kontrolou a lékaři nerozumějí své práci, jen "zařazujou do tabulek". prosím, dámy, poslechněte si občas i názory, které se vám asi nebudou moc líbit. jedním z nich je, že jste nezodpovědně samolibé hazardérky, které bohužel neriskují životy své, ale budoucnost svých dětí.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Nemluví? - proboha a to vám nevadí???? 

(20.10.2005 10:30:54)
Milado,
nám dost pomohla jedna drobnost, na kterou synek přišel sám a čistě náhodou. Zjistil, že se mu R vyslovuje líp v předklonu - třeba na čtyřech. A pak už mu to časem sepnulo...
 Alex,Sam 26.02.03 


Ty znas sve dite urcite nejlepe,ale i rodic ma sve hranice... 

(14.5.2004 14:12:50)
Predem Ti preji at uz mas po tomhle stresu a Zabojek o to vic.Myslim si presto,ze tvuj odpor k doktorum vasi situaci nejak neulehcil ackoliv to tvuj insinkt nevzdal a pokracovala si dal.Je skvele,ze vysledek dopadnul tak jak dopadnul,ale co kdyby tak nedopadnul a ty nic nedelala.Nejsem zastance ´"vse co doktor rekne je svate",ale i rodice maji sve hranice a pak nasleduje doktorska pece.Take si nemyslim,ze delate chybu jak s nim mluvite.(jak tady nekdo podotknul).Je to pouze vec rodicu.Treba zacne Zabojek mluvit najednou a ve vetach.Priklad me sousedky.Take nepouziva zadne skratky a detskou rec vyluceje.Dvouleta holcicka na mne jednoho dne promluvila celou vetou.Chlapecek od vedle bude mit 3 a mluvi pouze par slov.Jina sousedka ma chlapecka jsou mu 3 roky a pul nerekne vic nez 2 slova.Ne a bebe.Na usnim mu zjistili,ze ma nosni polypy a vse je vlastne propojene.Takze ne ze neslysi,ale nedoslycha.Coz se da tezce poznat.Reaguje na zvuky,ale ma v ouskach jakoby zalehlo.Tim je i vyvoj reci trochu opozden.Byl na male operaci ktera trvala asi 15 min.Vysledek rici bohuzel nemuzu.Bylo to pred nedavnem.Kazdopadne vam preji aby ste se ridili rodicovskym instinktem,ale pres to nepodcenovali doktora...
 Boba 
  • 

to znam... 

(14.5.2004 21:12:14)
Kamaradka z USA ma uplne stejnou zkusenost - dcerka odmitla komunikovat s doktorkou, tak Dr vyvodila zaver, ze je hlucha ;-) Holt, nektere lekarske postupy jsou asi univerzalni...

Mimochodem, ma dcerka (1,5) ma hystericky zachvat v ordinaci skoro pokazde a Dr z toho zadnou vedu nedela, spis ma z toho srandu. Ze by se Karolinka v pozitivnim smyslu predvedla (mluveni, nebo cokoliv) nemuze byt ani rec...
 Psycholog 
  • 

VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:05:59)
- Ten článek je vlastně o tom, že o zdraví dítěte měli strach ti "tupí" doktoři.
Kdežto matka vše "věděla lépe" a nechala to tak.

- Všimli jste si, že v článku úplně chybí nějaká úleva? Naopak z něj čiší
vítězoslavnost. Jako by celá ta věc byla soubojem mezi odborníky a matkou,
kdo zná dítě nejlépe
(jak zní i nadpis) a ne starostí o zdraví dítěte!
Cituji:
-"Vyšetření vyloučilo vadu sluchu." A hlavně: Zábojek ani neví, že byl v nemocnici :-) -
Hlavni prece neni, zda vi, ze byl v nemocnici, ale ze je ZDRAVY!

- Víte co mi vrtá hlavou? Tato paní chce ADOPTOVAT DÍTĚ??


Statistika
**********
Osoby, které v příběhu "nechápou", chovají se nesprávně, hloupě:

Sestricka u dětské dr.,dětská doktorka,foniatr,psycholožka,psychiatr,1.sestra v nemocnici.
Jediné 2 osoby, vůči nim není autorka kritická, je poslední sestra v nemocnici a
podlední foniatr, zřejmě proto, že poslechli na slovo. :-)

Obdobně to je ale i v autorčiných příspěvcích o adopci. To musí být strašný kraj, kde žije tolik idiotů pohromadě.


UPOZORNĚNÍ NA ZÁVĚR: Doporučuji si uvědomit vysokou pravděpodobnost, že
některé z osob v (podepsaném) článku to tadz čtou.

:-)
 Psycholog 
  • 

Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:21:28)
No narkoza sice neni nic, o co by mel kdokoliv stat, to souhlasim, ale hluchota, nedoslychavost, nebo retardace jsou, myslim, prece jen horsi.

A pokud by navic melo byt pricinou zanedbani ze strany rodicu... ("nesli jsme tam, protoze jsme si mysleli, ze doktori prehaneji")
 Psycholog 
  • 

Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:26:07)
A mimochodem, pokud je pricina nemluveni psychickeho razu, pripadne ma pricinu v rodinnem prostredi, ten psycholog v tom unoru 2003 to mohl poznat a nemuselo byt podezreni na vadu sluchu a tedy v dusledku nemusela zadna narkoza hrozit. :-) To jsou proste souvislosti, kde na zacatku stoji "a nam se to nezdalo...".
 Věra. 


Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:28:24)
psychologu nevzrušuj se, ono se některým typům lidí hodně uleví, když si najdou vinníka a nepřítele ve zdravotnících. Jestli jsi psycholog pak to jistě znáš...
jde jim pak lépe vyrovnávat se s problémy, když je vinník a nepřítel č.1 nalezen.......pomáhá na to komunikace..někdy pravda nepomáhá nic.

Fakt se kluk jmenuje Záboj?? brrr..chudák... tomu říkám výběr jména..:-((..přímo z něj ta agrese čiší..











)) ..
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:33:25)
:-)
No ja si rikam, zda lze např. takto pozmenit nadpis:

Kdo zná dítě nejlépe?
Máma, táta, socialni pracovnice, nebo pedagog…? A když vám budou odborníci vytrvale tvrdit, že vaše dítě má chodit do školy, ačkoli vy si to nemyslíte, necháte se zmást?

;-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 19:40:12)
Bingo, Psychologu! Dlouho jsem uvažovala o domácím vzdělávání. Naštěstí v našem dosahu právě vzniká Montessori škola, takže kluci budou moct chodit tam :-) Mimochodem, Ty tu na mě číháš, kdy zas něco napíšu? Že se jinak v diskusích neobjevuješ...

Pro všechny ostaní - byla jsem pár dní pryč, tak se pokusím odpovědět nějak najednou:

Zábojek (ano, opravdu se tak jmenuje - je to děděné jméno - manžel měl mezi předky vlastence) nemá problémy v sociální oblasti - naopak bych řekla, že obzvlášť k ostatním dětem je velmi vnímavej, s příbuznými i našimi kamarády žádný problém nemá - jen nespolupracoval s doktory a i to až od určitého okamžiku

to, že dítě neukáže kde má papírová panenka hlavu ještě neznamená, že neví kde ji má

nikde jsem nenapsala, že kdo se mnou souhlasil byl prima a kdo ne je hňup - kdybych věděla jak se paní psychiatr bude chovat, nešla bych k ní - to, že jsme u psycholožky byli snad svědčí o tom, že jsme doufali, že by to mohlo mít smysl

ano, uvědomuju si, že někteří zúčastnění by to mohli číst - psala jsem to s tím vědomím a podle pravdy - konkrétně pani psychiatra chci na článek sama upozornit - jen jsem čekala až bude na webu a zrovna se objevil ve chvíli, kdy jsme odjížděli na třídennívýlet s dětma

taky říkáme pár básniček a písniček s ukazováním - v žádné se neukazují zuby

ano, vychováváme děti hodně liberálně - nesmí dělat jen to, co by někomu ublížilo nebo schválně ničit věci - když jim řeknu, že je něco opravdu důležité, dokážou většinou pochopit, že je to teda opravdu důležité

už mám vyhlídnuté pracoviště, kde se věnují dětem s opožděným vývojem řeči i autistům na jednom místě, takže si neposílají děti z jednoho pavilónu do druhého, jsou tam prý velmi příjemní a umožňují i celodenní diagnostické pobyty, aby nemuseli vyvozovat závěry z krátkého vyšetření

A to hlavní na závěr - z nějakého neznámého důvodu Zábojek od minulého týdne reaguje prakticky na všechny pokyny i cizích lidí (ještě nemáme vyzkoušeno, zda i doktorů:-)). Buď mu něco docvaklo, nebo pochopil, že to začínáme řešit, nebo já nevim co, ale prostě najednou reaguje. Tak už nám zbývá "jen" ta řeč.

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 20:05:16)
Jo, tak právě tohle se mi nějak nedaří. Myslím si, že malého vychováváme taky hodně liberálně, ale nějak nemáme štěstí s vysvětlováním toho, co se OPRAVDU nesmí. On toho OPRAVDU NESMÍ velmi málo, leč i přes neustálé domluvy to stále provozuje.
Sorry že odbočuju od tématu, opravdu by mne zajímalo, jak to děláte.
Stáník je (alespoň podle srovnání s vrstevníky nebo podle toho, co říkají lidé) na svůj věk velice šikovný a chytrý, chodí na nočník, mluví - asi 30 slov, a skoro každý den přibude nějaké nové, odpovídá na otázky, motoricky zručný, ale vůbec neposlouchá. Nebijeme ho a bít nehodláme, jenže on jaksi odmítá reagovat na zákazy. Nemáš nějaký tip, jak na to???
 Hanka* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 20:09:24)
Jano - je to sice jméno neobvyklé, ale mě se docela líbí :o) Aspoň vyčuhujete z řady těch fádních Dominiků, Marečků , Honzíků a Petříků :o)
 Svetlana. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 20:21:23)
Monty, neviem, ci 100% uspech, ale vacsina deti ma radsej, ked pocuju co MOZU (a ako) robit ako to, co NEMOZU. Takmer vzdy sa da zakaz obratit na nejake pozitivnejsie oparenie ... a aj malo "ritualove" deti, nejake tie ritualy casom maju - ja to vidim na nasej dcere: ona nejako moc nemusi jest v rovnakom case, spat tiez nie, ak vobec apod., ale to, ze smeti patria do kosa, to sa je ochotna aj "pohadat", ak ich tam niekto neda ... nic lepsie ma nejako nenapadlo :-)

samozrejme ani toto nefunguje vzdy. ale zas si myslim, ze deti nie su stvorenia, co robia za kazdu cenu "naschval" ... proste robia veci nejako, lebo to povazuju z nejakych dovodov za dobre a vhodne - treba zmenit ten vnutorny dovod.

 16.5Salám&Lajka14 


Zákazy 

(15.5.2004 20:40:23)
No, já se snažím to řešit odváděním pozornosti. On fakt může hodně věcí, ale třeba 10x za hodinu vyrvat dvířka od šuplíku v kuchyňské lince mi prostě nepřijde... ehm, vhodné. :o) Zejména když je úplně nová a není naše, nýbrž majitele domu. Fakt netuším, jak jinak než neustálým opakováním TOHLE NESMÍŠ (což nefunguje) mu dát najevo, že to nesmí. On může do šuplíků lézt, schválně v nich máme jen věci, které nelze rozbít a ze kterými si může libovolně hrát, ale stejně ty dvířka pořád vytrhává...:o(
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zákazy 

(15.5.2004 20:41:20)
SORRY - "SE" kterými!!!
 Svetlana. 


Re: Zákazy 

(15.5.2004 20:45:21)
to zamena, ze ich vytrhava ???
tak ich tam nedavaj ... to nejde?

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Zákazy 

(15.5.2004 22:06:29)
Monty,
možná jsem se trochu unáhlila, když jsem napsala kluci. Spíš jsem měla napsat Zábojek, protože u Kilíška je to taky ještě všelijaký. Za opravdu podstatný v jeho věku považuju, že do ohně se nesahá apod. To opravdu ví. Do silnice by mi teda utek hned, ale je fakt, že na našich polňačkách se potká spíš s koněm, než s autem, takže to ani moc nemá kde trénovat :-) Když ale zmiňuješ ta dvířka - zrovna minulej tejden Kili kamarádce na zahradě otrhával macešky, tak jsem se mu to pokoušela zatrhnout. (Jinak si ale myslim, že i z tónu hlasu dítě pozná, kdy jde opravdu o něco vážného (tím myslím nebezpečného), což neni tenhle případ.) Nejdřív jsem se mu to snažila vysvětlovat, pak jen zakazovat, později ho nosit pryč (to už po mně začal vesele opakovat "nenenenene") a pak mu bránit, aby se k maceškám vůbec přiblížil, začlo ho to hrozně bavit, smál se a samozřejmě toho nehodlal nechat, i když jsem se snažila působit přísně. Nakonec jsem řekla, že si ho zkusíme nevšímat - utrh ještě asi 2 květy a pro nezájem o jeho osobu toho nechal.
Jenže každý dítě je jiný - kdoví jak to má Stáník.

To odvádění pozornosti já moc nepoužívám (i když občas samozřejmě taky), protože si říkám, že tak si to dítě nezapamatuje, že bylo něco špatně. To se spíš snažim, aby si pamatoval, že něco udělal a pak to mělo nějaký následky, který mu zůstanou jako zkušenost do budoucna. Pozornost odvádim spíš když mu rostou zuby apod.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(16.5.2004 12:43:53)
To je u deti projevem inteligence, overit si vsechno sam. A taky vyzkouset reakce okoli. Z toho, co se dozvi si potom zformuje hodnoty. Tak treba pokud reakce na niceni veci neni zadna, zafixuje si, ze nicit veci je v poradku. Pozdeji bude mit podle toho nastavene hodnoty a bude se branit jinemu pristupu, ktery bude povazovat za hloupy, nebo nespravedlivy.
 Evey 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 23:27:39)
Takhle napsané to už vypadá jinak,než v článku.Původně mi to připadalo,že se rozvoji dětí moc nevěnujete,tak se omlouvám a gratuluju k prvním úspěchům.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(16.5.2004 12:37:37)
Ale necekam :-). Ja tady obcas chodim a prakticky si jenom ctu (cet jsem i to o te adopci). Ale obcas se neuhlidam, kdyz mi neco prijde extra mimo. Jine takto agresivni prispevky jsem tady nejak nezaznamenal (ale necet jsem vsechno, to je fakt). A taky me obcas vyprovokuje, kdyz se prida dav pritakavacu a treba jeste zacne napadat nekoho, kdo se s jasanim neprida.

Doufam, ze kluci jsou(budou) v poradku.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(16.5.2004 14:32:04)
"Jine takto agresivni prispevky tu nejsou" - mate-li na mysli ty svoje, tak mate pravdu.
 Psycholog II 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(17.5.2004 2:24:01)
Jano, "kolega psycholog" pravděpodobně není specialista přes vývoj malých dětí. I děti jsou jen lidi a mají právo cítit nesympatie. Návštěva doktora je i pro zcela zdravé dítě většinou nepříjemný zážitek (buzení, vysvlékání, poťapkávání studeným fonendoskopem, očkování...), celkem děti chápu, že "nespolupracují" a spíš se drží zpátky :-). Určitá opatrnost před cizími lidmi je z hlediska posuzování vývoje spíš klad.

Taky jsem měla "opožděné" dítě. V roce a půl nemluvilo, na pokyny dr. reagovalo poněkud vlažně. Doma jsme měli "hodiny", takže na výzvu "kde je TIKTIK" koukalo jako jelimánek. Dalo práci té jinak hodné postarší paní doktorce vysvětlit, že naše hodiny mají sice ručičky, ale z tekutých krystalů a netikají :-). Též "pacipaci" na povel jsme neuměli, neb jsme tleskali, když se nám něco povedlo - třeba postavit kostky. Plácat dlaněmi o sebe "jen tak" bez situačního kontextu postrádalo význam.

Ve 3 letech nemluvilo, ale "kupodivu" správně ukazovalo v textu písmena, vědělo, kam se v obchodě chodí pro rohlíky a správně nabralo do sáčku 4 kusy. Verbální konverzace nastala téměř přes noc v souvětích včetně správného r a ř. Nebylo to nakonec s tím podezřením na mentální retardaci až tak zlé... (aneb kovářova kobyla... :-))

Vidím, že stále hodně maminek dbá na tradiční "samoúčelné dovednosti", naštěstí je víc způsobů, jak schopnosti dítěte zjistit. V praxi respektuju, když se mnou batole "nechce bavit". Maminka je vyšetření vždy přítomna, takže někdy jen pozoruju, jak se dítě v cizím prostředí rozkoukává, jak se dorozumívá s maminkou. To mi dá určité vodítko, jaký slovník nasadit - zda HAF nebo bude lepší spíš rovnou PES :-).
Bedně rozličných předmětu zvědavost dítěte většinou neodolá, takže můžu vidět, jak krmí lžičkou medvídka, zatímco ukázat pusu na testové panence nechtělo. (Čilí vím, že ví, kde maj medvědi pusu :-)). Raději si pozvu na konzultaci dvakrát i třikrát než nějaký unáhlený závěr, to by dle mých zkušeností byla z nedoslýchavosti podezřelá tak třetina dětí. Věřím tomu, že matka zná své dítě nejlíp, proto, když neuspěju v "přímém přenosu" příliš, tak se ptám maminky, co dítě obvykle v takové či onaké situaci...

Nemohu souhlasit s názorem, že "dětský slovník" usnadňuje komunikaci. Děti, i když třeba nemluví, jsou schopny pojmout značné množství informace, časově následných dějů a prostorových či příčinných souvislostí. Děti, na které se mluví "normálně" (v pojetí některých "složitě") se líp orientují v abstraktech typu nahoře, dole, zítra... a překvapivě bez chyby umí vykonat gramaticky dosti složité slovní instrukce. Ono chápat a používat slova v dětském věku spolu nemusí příliš souviset. "Nemluvících" dětí jsem viděla asi víc, než kdokoliv v této diskusi, ale taky těch, které uměly zopakovat hodně slov (spíš zvuků...)jako papoušek, ale v kontextu ta "slova" nedovedly adekvátně použít. A jen vyjímečně to či ono signalizovalo nějaký další problém.

Z napsaného v příspěvku nemám pocit, že by paní Jana něco zanedbávala - podle všeho na děti mluví, hraje si s nimi. Sociálních obratností bylo popsáno dost.

S psychologickým vzděláním lékařů je to v rámci pregraduálu nevalné, občas to vypadá že pediatři si vlastně nevědí s dětmi rady a netuší, že existuje jev zvaný "selektivní mutismus" - dítko doma s rodiči normálně hovoří a s "bílým kabátem" ani muk a ještě ke všemu se tváří jak mentoš.
 Daniela+Nithi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(17.5.2004 3:11:44)
Psychologu II, hezky jsi to napsala.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(17.5.2004 9:07:13)
Děkuju. Myslim, žes vyjádřila to, co mně se vyjádřit nepodařilo (o kontextu, samoúčelnosti, o tom, jak dítě vnímá vyšetření apod. - dokonce i o tý kovářově kobyle jsem už přemýšlela, protože mám ped.-psych. vzdělání :-)) Právě jsem volala do jednoho stacionáře, abych nás tam objednala a první co mi paní řekla, že v tomhle věku to ještě je v pohodě. A to je pracoviště, kde s tím mají spoustu zkušeností...
Jinak si taky myslim, že Zábojek je ten případ, který se vyvíjí ve skocích - to jeho bráška má ty přechody mnohem plynulejší. Zábojek jeden den jen seděl, pokusy o plazení přeskočil a druhý den najednou chodil kolem nábytku. A tak to má skoro se vším, proto to považuju za pravděpodobný i u mluvení. A tím spíš mě bude mrzet, pokud se ukáže, že to lítání po vyšetřeních bylo zbytečný. Taky si říkám, že ze mně vycítí, že jsem mu nedala dost času - jakože mu nedůvěřuju - no takhle to není přesně co chci říct, ale nenapadá mě lepší formulace :-(
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(17.5.2004 11:41:17)
.. a ke vsemu se tvari jako mentoš :o))))
Ano, to je přesný, psychologu ll, diky :o)

Jano (s klukama),
náš Tom ve 2 letech a pár měsících mluvil. Skoro pořád. A říkal ŇA-ŇA-ŇA!!! ;o)))) Vůbec se nepokoušel opakovat slova, cokoliv chtěl, ukázal a řekl ŇA-ŇA-ŇA (kamarádčina stejně stará dcera v té době srozumitelně zpívala písničky). Teď má Tom 2r+10m a mluví už i normálně ve větách, jsem překvapená, jak velký pokrok udělal. Před doktorem neřekne ani slovo, nereaguje na nic, občas zaječí NEEEEE!!!!!!!! (asi takhle hlasitě ;o)
A k ukazování "kde máš zuby, hlavu..?": to je TOmova strašně oblíbená hra, naučila ho to jedna známá a Tom ji vyžaduje. Řekne mi, že je beruška a musím se ho ptát "Beruško, kde máš...", příště je auto, krteček, výpravčí, dort....
Držím palce, ať další vyšetření nejsou potřeba :o)
J.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(17.5.2004 13:03:35)
Tak u nás se těší oblibě slabiky: Ťa, Ťu, di, ti. Když mi 16-ti měsíční mladší bráška na otázku "Chceš jogurt?" odpoví "ne" a ještě zakroutí hlavou, připadám si jak v blázinci - všechno je tu naruby :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(17.5.2004 13:05:28)
oprava: Zábojkův bráška - ne můj :-)
 Olga, syn 2 roky 2 měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(24.5.2004 8:49:33)
Nepřemýšlela si někdy, že se u Zábojka jedná (tuším že se tomu říká) regrese - návrat zpět, že on v podstatě chce jen upoutat Tvou pozornost napodobováním svého mladšího brášky. Tímto chováním, působí trochu zaostale, ale ve skutečnosti, je to jen pouhá obrana proti vetřelci se kterým se teď o Tebe musí dělit. :O)))
 katka 
  • 

nemluví - a vám to nevadí? 

(20.10.2005 9:58:48)
tato debata je vesměs příšerná. na jedné straně maminky, které se domnívají, že jejich dítě je téměř génius s pevnou vlastní zásadovostí a přitom nejsou schopny ve své "milující" a "všeodpouštějící" zaslepenosti včas učinit kroky na zlepšení stavu své péče o dítě a uchýlit se pod odborná křídla specialistuu.Na straně druhé zase "odbornice" z řad podobně postižených maminek, které se usilují přesvědčit se navzájem o své vychovatelské neomylnosti. Jak se někdo muuže pyšnit tím, že jeho dítě ve věku okolo dvou let nepoužívá ke komunikaci téměř žádná slova? zjistili u něho lékaři psychickou nebo zdravotní poruchu? pokud ano, je potřeba včas zasáhnout a pokusit se zachránit, co se dá. Je smutné, že se maminky ukrývají za pláštík "liberální výchovy" a odolávají tlaku babiček a dědečkuu, tvrdiac, že mají všechno pod kontrolou a lékaři nerozumějí své práci, jen "zařazujou do tabulek". prosím, dámy, poslechněte si občas i názory, které se vám asi nebudou moc líbit. jedním z nich je, že jste nezodpovědně samolibé hazardérky, které bohužel neriskují životy své, ale budoucnost svých dětí.
 Víla 
  • 

Re: nemluví - a vám to nevadí? 

(20.10.2005 11:23:15)
Katko, to jsme se pobavila....Každá máma své dítě sleduje ale jsou proste deti, ktere zacnou mluvit pozdeji stejne jako napr. chodit. taky hned neletis k dr., kdyz tve dite v roce nechodi a jine ano, ne?
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:50:14)
V první řadě - chyba bude asi ve vaši volbě (i pasivní volba je volba) pediatra.

Za druhé, společné má váš příspěvek s článkem nevoli vůči doktorům, ale zásadní rozdíl je v tom, že ve vašem případě je odborník méně starostlivý, než matka, kdežto v článku paní Jany to je obráceně. Jistě nemusím zdůrazňovat, že mi ta první varianta příjde sympatičtější a adekvátnější. Rodič neodborník má právo se strachovat nepodloženě, úplně něco jiného ovšem je, když se stará především ten odborník (a aktivně volá rodičům o sobotách).
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:59:48)
:o) No ale psychologu - proč by měla Jana dávat najevo nějakou extra úlevu, že vyšetření dopadlo dobře, když ONA VĚDĚLA (rozuměj - narozdíl od své lékařky MĚLA ODPOZOROVÁNO), že její dítě slyší? Takže vyšetření jenom potvrdilo to, co ona věděla? :oO


S.
 Daniela+Nithi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 15:15:39)
Janin clanek jsem cetla, prisel mi hodne zajimavy, sleduji reakce... Ael prijde mi, ze problem je v tom, ze Jana si neuvedomuje a nechce uverit, ze by mohl byt problem.
A ze Zabojda nemluvi, na tom by nebylo nic tak hrozneho. Ale podle toho co jsem pochopila, on nemluvi VUBEC. Ani na urovni rocniho ditete. A to co se pochopeni prikazu tyce jak by smet.
To neni ani tak o tom, ze nevi kde ma rucicku nebo zoubky. Ja osobne bych tak klidna ani trochu nebyla. Lekari nejsou vzdy profesionalove na svem miste, ale to by me asi neodradilo a hledala bych dal. Tot muj nazor.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 15:16:35)
Ale, ale, to je mi nejaka vira ve schopnosti zaujateho laika na poli, kde i nestranny odbornik potrebuje techniku. :-)
Navic sama rozumne priznava, ze by nedoslychavost nepoznala.
A do tretice: neni ve hre jen nedoslychavost, zeano. Nemluveni ditete je vsemi stranami uznany fakt. Nejakou pricinu mit bude, na tom se taky snad shodneme. Hluchota to neni. Ale treba to je jen pomaly psychicky vyvoj s pricinou v nevhodnem domacim prostredi... ;-)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 15:43:49)
Ale Psychologu :o) Mně kdyby doktorka v ROCE A PŮL dítěte doporučila psychologa, protože dítě S NÍ odmítá komunikovat... Rozhodně bych dceru po doktorech netahala. A kdyby ušní a psychologické vyšetření později proběhlo tak, jak Jana popisovala, rozhodně bych neměla dojem, že kvůli NĚČEMU TAKOVÉMU je potřeba dítě někde zbytečně stresovat. Že tříletý dítě nemluví moc v pořádku není, na druhou stranu stává se to. Pokud doktorka honila Janu po dalších doktorech JENOM PROTO, že jí Záboj ignoruje a dle jejího soudu neslyší, asi nelze čekat kdovíjakou reakci od matky, která má odpozoráno, že dítě slyší. Pokud má podezření na jiný problém, proč ho s Janou neprobrala? Nebo nemá? Jinak všimla jsem si v článku, že Jana si uvědomuje, že zas až úplně v pořádku to není a pídí se po příčinách, třeba ten typ na autismus.

Trochu mi to připomíná příběh, který mi vyprávěl jeden známý - jeho tatínek je těžce nemocný, ale nedodržuje léčebný režim. Jenže je v tom podstatně nevinně, protože jeho manželka (tedy známého maminka) se s lékaři dohodla, že on se o svých problémech nedozví pravdu a bude se před ním dělat, jako že je až na drobné obtíže všechno v pořádku. Hmmm, takže proč by měl měnit své zlozvyky, které mu škodí, když ani netuší, jak moc mu škodí??? A jak to může tušít, když mu nikdo neřekl pravdu, takže řeči, kterými ho "krmí" doktoři považuje za blbosti. Což by měl v podstatě pravdu, kdyby byl v situaci, ve které si myslí (lékaři a manželka ho utrvzují) že je.


S.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 15:19:00)
No, pravda... :-(((. Resenim je jen jezdit jinam :-(. Ale chapu, ze to neni sranda. Prostě tady to je vec zlych podminek :-(.
 Lída. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 19:17:35)
Milado,
když jezdíte na alergo a očkování do Motola, tak byste mohli změnit i tu pediatričku ne?
Svěřovat to, co je mi nejcenější do rukou někoho, komu nevěřím?
L.
 Lída. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 22:15:49)
tak promiň, myslela jsem, že dr. Čapková je z alergo. Jsem ráda, že už tam jezdit nemusíte.
My tam uvízli na očko s oběma.
Ale stejně, nebylo by lepší doktorku změnit? I za cenu dojíždění?
 Kladeňačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(16.5.2004 17:18:51)
Ahoj Milado, už jsem se tě jednou ptala v jiné diskusi, nejsi z Kladna?
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:52:37)
Ahoj Milada, a to máte tú pediatričku stále? Neuvažovala si nad zmenou lekára? Ja by som to tak rozhodne nenechala, veď je to otrasný prístup.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 15:57:16)
Zábojovým rodičům se to jméno zřejmě líbí, proto ho svému dítěti dali. Tvým rodičům se zas zřejmě líbilo jméno Věra, ačkoliv se taky asi každému nelíbí.
Ale jako argument je to docela legrační...nebo to nebyl argument, ale jen snaha urazit někoho, kdo má jiný názor?
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 16:13:40)
Podle sebe soudim tebe - je vas prispevek snahou urazit (nekoho, kdo ma JINY nazor)? ;-)))

Mi to prislo jako trosku mimo tema proste nazor na netypicke jmeno. Nic vic.
:-)

P.S. Sylva = Silvie?
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 18:11:48)
Sylva=Sylva, Silvie=Silvie, Sylvie=Sylvie.
Reakce na jméno to byla DOST podivná, napsat, že ze jména čiší aresivita, to mi nepřišlo jako podivování, ale jako snaha urazit. Kdybych se snažila Věru urazit, napsala bych, že ze jména Věra čiší například...hloupost, třeba.
POUZE jsem se zastala rodičů, kteří pro své dítě zvolili poněkud netypické jméno.
Na psychologa reagujete opravdu dost zvláštně...

 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 18:32:23)
Tady se to zvlastnimi reakcemi jen hemzi, no ne? :-) Mozna reaguju ne zvlastne, ale rovnou spatne, ne? ;-)
Jmeno Zaboj drsne je, ne? Je vytvoreno bud ze slova "boj", nebo ze slova "zabit". Takze NECO na tom vami kritizovanem nazoru bude. Jmeno Vera je od slova "vira". Jinak si kazdy muze pojmenovat dite jak se mu zlibi a je to vec ciste jeho a hlavne toho ditete. A taky si o tom muze kazdy myslet co chce :o).


Ale to sem nepatri.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 21:26:41)
Umím si najít původ a význam jmen, fakt. A souhlasím, že to sem nepatří, taky jsem s tím nezačala. Znovu opakuju - jen jsem reagovala na poznámku, která mi připadala hrubá. BEZ OHLEDU NA TO, JAKÝ VÝZNAM TO JMÉNO MÁ.
Není nutno mi podsouvat, jak jsem něco případně mohla myslet, chápu rozdíl mezi "podivně" a "špatně".
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 18:41:40)
V tomto pripade souhlasim se Sylvou. Jmeno Zaboj se mi sice nijak zvlast nelibi, ale co na tom, hlavne ze s nim bude spokojeny jeho nositel :o) Pokud si spravne pamatuju, psala kdysi Jana, ze Zabojda se jmenuje PO OTCI. Poznamka Very se mi zda netaktni....
J.

P.S.: Agresivni jmeno by bylo treba "Zurici medved", nebo "Utocici byk" ;o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 18:53:02)
Já mám dokonce pocit, že nejen PO OTCI, ale že je to něco jako rodová tradice.

S.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 20:07:21)
Tak ještě: Záboj znamená bojovník s kopím - je v něm opravdu určitá agrese - jestli to nepletu Záboj a Slavoj byli chrabří jinochové, kteří bránili Českou zem? Už je to dlouho, co jsem to četla... Manželovi předkové tak pojmenovali syny - dvojčata. Slavoj potom zemřel, takže našeho druhého syny jsem tak pojmenovat nechtěla a ani se mi moc nelíbí - asi i ten Záboj mi zní tak jak mi zní, protože se tak jmenuje někdo koho miluju. Jméno pro druhého syna jsme tedy vybírali sami a náhodou původně znamenalo mnich...

Věra může bejt ráda, že se nenarodila v rodině jedné naší známe, kde se dědí jméno Pius. Náhodou ale mají 3 dcery...
 Svetlana. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 20:13:35)
mna dost soklo, ked som prvykrat pocula LINUS, ale teraz by som ho aj pouzila, keby jeden nebyval na nasom dvore :-0)
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(20.5.2004 13:52:38)
Jano a Tobě se to jméno líbí? Nebo jsi pouze podlehla nátlaku manželovo rodiny? Protože pokud se Ti to nelíbí, přijde mi od Tvého manžela velice sobecké, že Tě nějak donutil synovi toto jméno dát.
 Eva/Verunka 09/02 + 14tt 


Drobný postřeh 

(15.5.2004 21:09:46)
Z vlastní zkušenosti mám pocit, že to očem Jana píše není skutečná narkóza. Injekce a zklidňující preparát, který se zavádí do konečníku je premedikace. Dítě pak podle podle okolností spí cca. 30-60 min. Pokud by mělo dítě dostat skutečnou narkózu, určitě by bylo přijato do nemocnice na min. 3 dny. I mě se ale stalo, že mi jeden lékař tenhle rozdíl nevysvětlil, a došlo k řadě zbytečných tahanic. Ale to jen tak naokraj.
 LuckaP 


Narkoza pri usnim vysetreni 

(17.5.2004 21:06:20)
Nedalo mi to a musim se pridat.
Asi se budete divit, ale mu jsme podobny problem take resily, a to ne v temer trech letech, ale v 11-ti mesicich.
Moje dcera neslabikovala, proste nic nerikala. Plakala smala se, ale neslabikovala.
Absolvovaly jsme nekolik vysetreni. Nakonec doslo i na tu narkozu (nebyla to zadna velka narkoza), bylo to lehke uspani ditete na zhruba 30 minut.
Nic dramatickeho. Nastesti se podezreni na ztratu sluchu nebo nedoslychavost vyloucilo. Byla jsem rada a jsem rada, ze jsme vysetreni absolvovaly.
Mam tu zkusenost, ze je lepsi zachytit vsechny nemoci vcas. Jen tak se nektere jejich dusledky daji zmirnit.


 Psycholog 
  • 

Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 14:29:49)
Ano, chapu, nehadam se.

Narkoza ale je prece jen prostredek, urcite ji lekari nepouzivaji bezmyslenkovite.

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(15.5.2004 19:54:32)
U nás ale nutná nebyla.
 Hana 
  • 

Re: Re: Re: VŠIMLI JSTE SI? :-) 

(18.5.2004 19:26:39)
Někdy dávají doktoři narkózu proto, aby si ulehčili práci. Já mám po narkózách problémy s řečí, vypadávají mi slova, zakoktávám se mám výpadky paměti...
 Viki 
  • 

Re: VŠIMLI JSTE SI? - VY JSTE ALE BLB!!! 

(4.6.2004 2:27:42)
Tak pozoruhoudná ukázka absolutního nedostatku empatie! A co hůř - od psychologa!! (Tedy údajného.) Vy jste vůbec nic nepochopil...
 maminka 
  • 

PŘESTAŇTE CHODIT NA PROHLÍDKY. VÁS SE ULEVÍ A MY OSTATNÍ NA TOM UŠETŘÍME 

(16.5.2004 0:02:25)
Jano,
žasnu na Vašimi schopnostmi. Nezbývá než smeknout. Přestaňte ihned chodit se svými dětmi na pravidelné prohlídky. Ignorujte zcela jejich název - PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY. Vy přece víte nejlépe co, kdy,jak a proč by mělo Vaše dítě dělat a zvládat. Uleví se Vám, nebudete muset psát články, ve kterých se to jen hemží omezenými lékaři.

Nebylo by špatné pokud by i ostatní Janiny podporovatelky začaly bojkotovat preventivnílékařskou péči. Zdravotnictví to potřebuje.
 maminka 
  • 

IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 0:15:30)
V poslední době na těchto stránkách probíhá soutěž o titul ideální maminky a la rodina.cz.
P

Pro ty, kdo si toho snad ještě nevšimli malé shrnutí:
- ideální maminky rodí zásadně doma, pomoc zdravotníků zcela odmítají,totéž platí o holení a dalších hrozných věcech, které by na ně číhaly v nemocnicích.

- ideální maminky kojí do 5 let dítěte minimálně. Kojí vždy a všude, nejlépe na zastávce, v hypermarketu a jiných podobných klidných a málo návštěvovaných místech.

- ideální maminky by nejraději své děti uchránily před očkováním. Bohužel, ty zákony jim to kazí.... dočasně.

- ideální maminky své děti znají nejlépe, proto jim žádný blbec doktor nebude říkat co by jejich dítě už mělo zvládat.

- ideální maminky nejedí a dětem nepodávají maso, pamlsky, uzeniny, konzervované věci, cokoliv s "E", mléko,želatinové medvídky...

- ideální maminky své dítě chrání a uchrání od vlivu TV, reklam,školy,školky, společnosti--

- ideální maminky doma zásadně neuklízejí, mají přece tak málo času na hraní. Dítěti přece prospěje lození mezi psími chlupy.

- ideální maminky se nesníží k něčemu tak podle nizkému jako je dětská řeč - ham, haf, mňam.

Soutěž ještě nekončí, stále probíhá. Zapojte se a trumfněte. Čekáme na Vaše příspěvky. Zapojte se i Vy do celonárodní soutěže o cenu IDEÁLNÍ MATKY CZECH MADE.
 Sylvie 


Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 0:21:35)
:oD Hehé, jmenuj ALESPOŇ JEDNU maminku tady na Rodině, která ZCELA ODMÍTÁ lékařskou pomoc :o) Ale ideálně jich jmenuj alespoň pět, šest, deset... když už tedy zmiňuješ tu "soutěž" :o)))

S.
 Lída. 


Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 9:20:29)
:-)))) ty to tu máš dobře obšlápnuté
hezky jsi to shrnula :-))
 Jana 
  • 

Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 10:14:24)
Zda se ze tu nekomu sploucha na majak. Nebo ze by jenom ostatnim zavidel?
 Psycholog 
  • 

Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 13:01:15)
Ja jsem jenom blby chlap - mohla byste mi, prosim, vysvetlit, CO je tady k zavideni? At vim, co jsem prehledl. Dekuji.
 Ivana 
  • 

Re: Re: Re: IDEALNI MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 14:15:23)
Treba je to opravdu jen zavist. Ze si jine matky dokazi nalezt informace, vytvorit vlastni nazor a ten pak obhajovat, treba i proti vuli lekaru. U nas stale je lekar vetsinou spolecnosti povazovan za jakehosi boha, ktereho je zapovezeno kritizovat ci mu dokonce oponovat.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: IDEALNI MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 15:44:24)
Nemzslim si, ze je lekar povazovan za boha, je ale fakt, ze mnozi lekari se tak citi. Coz ovsem neznamena, ze bez lekaru se obcas neobejdeme.

A odbornik se nepozna tak, ze SE LÍBÍ. A naopak.
Tím méně se tak pozná správná diagnoza.

A pokud se nejaky rodic stavi proti lekarum, mel by si uvedomit, ze by se klidne mohlo jednou stat, ze se jeho potomek zepta jestli se tomu jeho onemocneni nedalo vcas zabranit. "My jsme doktorum neverili" - jak vam to zni?
 Bibisa, Monička 1 rok 
  • 

Kvalitní socík :o((( 

(16.5.2004 22:04:48)
"Psychologu",

promiň, ale v souvislosti s Tvou přezdívkou mi napadá, že možná bude něco pravdy na tvrzení, že na psychologii chodí řada lidí, kteří mají problémy sami se sebou a doufají, že se je tam naučí řešit.

Myslíš si snad, že kvalitu odborníka lze odvodit přímou úměrou - čím větší grobián, tím větší to tedy asi bude odborník?

Pokud si mohu svého lékaře vybrat (tedy ne, pokud by mě nedejbože vezli rychlou), tak si vyberu takového, který bude se mnou ochoten diskutovat, pokud budu mít nějaké námitky nebo pochybnosti, tak je se mnou probere a bude si vědom toho, že ani on nemusí mít vždy 100 % pravdu. Který si bude vážit poučeného pacienta ochotného spolupracovat a ne se jen nechat slepě "vést".

Někteří tady Janino chování podáváte jako "rebelii bez příčiny", snahu vždy se odlišovat, ať to stojí, co to stojí, a podsouváte jí úmysl, že jediným cílem toho je udělat se zajímavou. Já si to nemyslím. Pediatr si přece musí být vědom toho, že ne všichni vychovávají své děti stejně (mimochodem, nevíte někdo, co je to "bo"? V životě jsem to neslyšela a to už dávno nejsem mimino). Kdyby k Janě přistupovali jen o maličko citlivěji a nemleli si jen svoje bez ohledu na to, co jim říkala, tak by se to s největší pravděpodobností takhle nevyhrotilo. Co je proboha divného na tom, že se máma zajímá, jestli to nejde řešit i nějak jinak, než narkózou? Nebo že ji naštve, když se snaží vysvětlit, proč si myslí, že dítě slyší, a oni se tváří, jako by nic neřekla?

Jana není cikánka, která by na děti kašlala a zanedbávala je, jen se prostě o ně stará trochu jinak, než jsme zvyklí. Odnaučíme se konečně tomu stádnímu myšlení a přestaneme takové lidi kamenovat?
 Bibisa, Monička 1 rok 
  • 

Re: Re: Kvalitní socík :o((( 

(16.5.2004 22:15:40)
Ano, proč?
 Alex,Sam 26.02.03 


Re: Kvalitní socík :o((( 

(16.5.2004 23:08:01)
Bibiso to bylo inteligentni!:(((

Lidi tak zu dost!Tolik nenavisti k lekarum jsem opravdu dlouho nezazila.Proc je vubec navstevujete?Protoze je potrebujete?Aha!Tvrdi se tady hodne,ze je menite nebo chcete zmenit za lepsi a nejak zadna spokojenost nebo pochvala s tema zmenenyma.Nepreji nikomu z vas at se nekdy dostane do uzkych.
 Bibisa, Monička 1 rok 
  • 

Re: Re: Kvalitní socík :o((( 

(17.5.2004 0:01:06)
Alex,

asi ti nějak nerozumím.

Vyžadovat od lékaře, aby mi byl partnerem a choval se ke mně slušně, je nenávistné?

S těmi lékaři, ke kterým chodím pravidelně a vybrala jsem si je, jsem moc spokojená. Máš pravdu, asi bych to měla výslovně říct a nepokládat to za samozřejmost, ona to úplná samozřejmost není.

Tvou poslední poznámku už nechápu vůbec - je snad přirozené, že nikomu nepřeju, aby se dostal do potíží?
 Alex,Sam 26.02.03 


Re: Re: Re: Kvalitní socík :o((( 

(17.5.2004 14:40:39)
Bibiso,myslim tvuj komentar s cigankou byl nevhodny.Muj posledni komentar jsi si vzala osobne proc?


Sylvo,nepises sem sama.Bylo to vseobecne.80 procent prispevku na tohle tema je negativni vuci doktorum.Coz mi prijde trochu nefer!Tak uz se zbytecne nenamahej.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kvalitní socík :o((( 

(17.5.2004 20:05:37)
Ale já se budu klidně namáhat...
Možná je to třeba tím, že opravdu 80% doktorů není úplně v pohodě - ať profesně, nebo lidsky.
A nebo je to tím, že té chvály je tu taky dost, akorát si jí někteří moc nevšímají, protože se netýká přímo jich...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Kvalitní socík :o((( 

(17.5.2004 9:05:18)
Ale Alex, já už jsem tady lékaře (některé) chválila, a ne jednou! Konkrétně například naši dětskou doktorku. Jak často to mám dělat, aby to bylo v pořádku?
Navíc mám přesto bohužel mnohem víc špatných zkušeností - např. z doby, kdy nebylo možné lékaře si vybírat. A ani teď to ještě leckde není žádná velká sláva.
 Gábina 
  • 

Aneastezie 

(17.5.2004 14:30:00)
Něco k příspěvkům výše.
Mylím si, že než psychycké trauma, řvoucí dítě, zkreslené vyšetření, tak radši pěknou anestezii. Dneska se neuspává éterem, ale jsou daleko kvalitnější látky. Vím o čem mluvím, jsem anesteziolog. A i anastezie jde podat ambulantně a dělá se ambulantně, pomimo zdravotních kryterií musí být ale i spolupracující rodiče.

Když jsem si přečetla článek poprvé, tak mě napadlo, proboha, ty rodiče vůbec neměli strach, že jejich dítě hůře slyší!?. Zaznělo to tam, že sice hluchý není, ale možná hůře slyší. Já osobně bych asi okamžitě při sebemenším podezření spěchala na audio vyšteření, aby dítě mohlo dostat naslouchátka co nejdříve a nebyl omezen rozvoj řeči.
 Gábina 
  • 

Re: Anestezie 

(17.5.2004 14:39:40)
Ještě dotaz

Najde se na Rodině rodič, který řekne máme fajn paní doktorku!! Nebo byli jsme na ušním a byli jsme tam spokojení.
Nějak mám pocit že nadávat na doktory, sestry, psychology atd. jaksi patří patří ke koloritu tohoto serveru, nebo je naše zdravotnictví v tak katastrofálním stavu, že je lepší se stát doktorem samoukem?
 Eva/Verunka 09/02 + 14tt 


Re: Re: Anestezie 

(17.5.2004 15:03:28)
Gábino,
tak jó, najde se. My je máme, ale všechny až na druhý pokus. :-))
 JaninaH 


Re: Re: Anestezie 

(17.5.2004 15:09:27)
Gabino,
to je to samé, jako když se díváš v Tv na zprávy nebo čteš noviny. Samé katastrofy, tragédie a neštěstí, to lidi zajímá, ne dobré zprávy, ty jsou nudné ;-).
Před pár měsíci mě tady na Rodině trochu zamrzela nově založená diskuse Hrozní doktoři.... Proto jsem založila "opačnou" Skvělí doktoři..., kde jsem uvedla jména tří lékařů, s kterými jsem byla na 100% spokojena. Hádej, ve které diskusi bylo víc příspěvků. Navíc jsem byla pokárána, že těm beztak přetíženým chudákům dělám na Rodině reklamu, že na tom budou ještě hůř a jejich pacienti budou muset čekat na vyšetření ještě déle... Tak si myslím, že o dobrých doktorech se nikdo nezmiňuje, protože nechce, aby o nich ostatní věděli! Je pravda, že se mi minule u naší skvělé kožní doktorky zdála fronta nějak delší...Neměla jsem ji prozrazovat.
J.
 JaninaH 


Pro Gabinu 

(17.5.2004 15:15:57)
Skvělí doktoři a dobré nemocnice
Špatní doktoři a hrozné nemocnice
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Anestezie 

(17.5.2004 15:33:24)
Já např. chodim k prima zubařce - jmenuje se Papoušková a sídlí v Pardubicích na Schwarzově náměstí. V porodnici Partus v Pardubicích jsem se setkala s příjemným personálem obecně a napsala jsem to do reakcí v sekci porodnice. Taky jsem tu někde jmenovala jako velmi vstřícnou doktorku alergoložku Frankovou z Pardubické nemocnice. Myslím si, že i naše pediatrička je obvykle vstřícná a myslim, že jsem to i napsala, že tohle je náš první rozpor - proto k ní stále chodíme. Zato k psychologům, o kterých byla řeč, bych znovu prostě nešla - ráda bych jmenovala i nějaké dobré psychology, ale bohužel jsem zatím na žádné nenarazila. Byla bych mnohem radši, kdyby ano. Taky gynekologa jsem změnila poté co mi po porodu vyndával velmi bolestivě stehy a 3 přehlédl - když jsem to doma zjistila (pouhým podívám do zrcátka a z mnohem nepohodlnějšího úhlu), vyndal mi je manžel zcela bezbolestně.
 Sylvie 


Re: Re: Anestezie 

(17.5.2004 18:19:22)
:o( Gábino, to máš těžký :o( Kupříkladu v rubrice "Kde rodit" je jedna porodnice, na kterou jsou téměř všechny ohlasy kladné a chválící... no a ani to není lidem po chuti... že prý mediální kampaň a móda a tak podobně... Jinak nevím, jestli já chválím dost nebo ne, ale každopádně už jsem několikrát poskytovala kontakt na moji děckařku, zubařku i gynekologa. Občas mi přijde majlík, že četli moji reakci na něj Rodině a jestli bych jim mohla poslat kontakt...

S.
 petluše 


Re: Re: Anestezie 

(17.5.2004 20:18:48)
Gábino,
máme super dětskou doktorku Mudr. Procházkovou, opravdu jsem spokojená, jsme u ní relativně často. Mám dobrého gynekologa, dobrou zubařku.Až na pár výjimek (ale bohužel ty byly oprvdu "hodně hustý" máme samé dobré doktory .o)))
 LuckaP 


Maminka spokojena s lekarskou a psycholigickou peci 

(17.5.2004 22:04:35)
Ano,
hlasim se jako spokojena maminka.
Jsem spokojena se vsemi lekari, ktere jsme kdy navstivili a navstevujeme.
A ze jich bylo hodne. Jeste do toho musim zahrnout neurology a psychology.
Mohla bych i jmenovat.
 Bibisa, Monička 1 rok 
  • 

Re: Maminka spokojena s lekarskou a psycholigickou peci 

(17.5.2004 22:18:41)
Díky Psychologovi II. za citlivý přístup, takhle by to asi mělo být všude.

Já jsem za posledních pár let s lékaři naší rodiny spokojená asi tak na 95 %. Z toho je vidět, že těch, kteří mi nevyhovovali, zas až tak moc nebylo. Ti ostatní jsou zlatí, máme skvělou pediatričku, já skvělou gynekoložku - k některým se na tu prohlídku málem těším :o)). Jsem ráda, že jsou takoví, jací jsou, a dobře se mi s nimi spolupracuje

Určitě se necítím jako kverulant proto, že jsem "vyměnila" těch pět procent, se kterými jsem spokojená nebyla.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 14:22:51)
Ja nevim. Ale kdyz ma nekdo takovou potrebu porovnavat se s ostatnimi a kdyz nelibe nese, ze si nekdo zvolil jiny zivotny styl nez on, tak asi nejaky problem mit bude.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 15:32:59)
A proc zrovna zavist?

Z popisu zdejsich temat v "IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ" (ktery me mimochodem dost pobavil) mam dojem: detinskost, naivita, rebelie. :-) Proti tem jednotlivym myslenkam asi neni co rici, ale v souctu pusobi komicky. Ale vsichni jsme byli mladi ... ;-) Ale diskuse o kojeni na verejnosti skutecne nikomu neublizi, na rozdil od jakehokoliv zdravotniho zanedbani.
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 16:37:23)
Mě tedy příspěvek IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ vůbec nepobavil, připadal mi trapný. Ano, Psychologu, všichni jsme byli mladí, ale já si ze svého mládí pamatuji mj.hnusné zacházení v porodnici a zoufalou, ale marnou snahu vyměnit pediatra, zubaře, gynekologa, kteří mi byli dle místa bydliště státem přiděleni (dětinství?, rebelie? - já bych to nazvala spíš pud sebezáchovy). Bezmezně fandím (a závidím) všem dnešním maminkám, které si mohou lékaře svobodně volit, které přemýšlejí, vzdělávají se, hledají informace, nedají se lékaři odbýt či naopak třeba odmítnou zbytečné vyšetření. Nedávno (v jiné diskusi) tady jeden lékař napsal, že mnohem lépe se mu spolupracuje s INFORMOVANOU pacienkou, se kterou se dá diskutovat a probrat všechny aspekty nemoci, než s ovcí, která k němu vzhlíží jak k pánbíčkovi, ale o neví, o co jde. A k takové INFORMOVANOSTI, kterou někteří lékaři vítají, jiným je však velmi nepříjemná (proč asi?), Rodina podle mě hodně přispívá, a to hlavně prostřednictvím chytrých a vzdělaných maminek.
J.
 sally 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 16:50:44)
Jé,
tak mě ten příspěvek přišel jako docela vtipná nadsázka. Myslím, že mám štěstí, že JSEM informovaná maminka, jinak bych si to musela dle příspěvků na Rodině dávno hodit. Rodila jsem s epidurálem (fuj!!!), moje ubohé dítě hned po narození spatřilo rovnou celý tým doktorů (porodník - teda byla to žena, takže porodnice? porodnička? poroditelka???; porodní asistentka a asi pět neonatologů), protože se narodilo v 33. týdnu; nebylo okamžitě přiloženo (doktoři ho prvních pět minut života týrali tím, že zjišťovali jestli je v pořádku - tj. jestli dýchá atd.); kojila jsem "jen" do pěti a půl měsíce, dítě s námi nespí v posteli, máme jakýs takýs režim spaní a krmení, absolvovali jsme všechna očkování... no prostě jsem macecha jak vyšitá :-))))
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 19:01:24)
Ja si myslim, ze HLAVNE diky clankum, ktere sem davaji odbornici (a muzou to byt maminky, tatinci, dokonce i bezdetni). :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 23:17:45)
Hmm, přiznávám, že mě taky ten příspěvek nepobavil :o( Ano, rodila jsem bez těch "divnejch věcí" ;o) co někteří lékaři v porodnicích vyžadují (ano,mluví ze mne vlastní zkušenost z prvního porodu) a nepovažuji to za žádnou rebelii, navivitu, dětinskost, snahu být lepší než ostatní... nebo co já vím co, ale za pouhý pud sebezáchovy :o)

Přiznávám, že příspěvek jsem původně ani nečetla celý, neb mě vykolejila hned ta první věta o porodech. Osobně jsem si totiž na Rodině všimla jediné maminy, která je jtoho názoru, že porod je nejlepší bez zdravotníků (hmmm, a pokud vím, zrovna ta obě děti porodila v nemocnici), ty co rodily doma si naopak stěžují, že je vůbec problém najít zdravotníka pro zajištění porodu doma :o( A vzpomínám na jeden příspěvek, kdy si paní radši zajistila PA z Rakouska, když v ČR to byl propblém :o(

No, ale to je na delší debatu, která už tady ostatatně probíhala a to nejednou. Koho to zajímá, ten si ji přečte, kdo chce jenom rejpat do ostatních, tomu nemá cenu nic vypisovat :o)

S.

PS: Když jsem si tak dočetla ten zbytek příspěvku :o) Mé mladší dítko bylo proti TBC očkováno nikoli v porodnici, ale těsně před skončením šestinedělí. Jen tak, pro nic za nic, bez důvodu. V nemocnici bychom na očkování museli čekat ještě asi čtyři dny navíc, což se mi rozhodně nechtělo, a v kalemtizačním centu mi řekli, ať přijdeme co nejpozději, že je naprosto zbytrečné takhle brzy zatěžovat dětský organismum... Nevím, že bych tamní lékařku přihlásila na kandidátku na ideální matku? ;o)

 Sylva 
  • 

Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 18:42:03)
Jéje, já jsem skoro ideální!
:-)))
Nevadí, že mám ráda (některé) lékaře?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 19:10:59)
Taky bych se zapojila, ale mám pár restů:
- rodila jsem v porodnici
- občas uklízím ...a počítá se pes našeho podnájemníka?

A plynou z členství nějaké výhody - třeba připojení zdarma?
 Pusinka 


Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 19:53:40)
největší výhodou je možnost získání HLAVNÍ VÝHRY: opuštěný ostrov v tichomoří do osobního vlastnictví.

Výherkyně se tam přestěhuje s celou rodinou, živi se bude čistě přírodně, v okolí žádní protivní doktoři, kojit bude do 18, střídavě všech 10 dětí, pač antikoncepce nedostupná....
Mám to rozvádět dát?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(17.5.2004 8:42:09)
Aha, tak to bohužel nemám zájem - právě se snažím odstavit 16-timěsíční dítě, protože strašně kouše :-(
 Pusinka 


Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(16.5.2004 19:55:47)
Pes podnájemníka se počítá, pokud:
1. má chlupy minimálně 8 cm dlouhé,
2. nikdo chlupy neuklízí minimálně po dobu 2 týdnů
3. v okolí je minimálně jedno dítě s volným přístupem k výše zmíněným chlupům.
 16.5Salám&Lajka14 


Ideální matka 

(16.5.2004 19:36:01)
Já mám těch restů daleko víc...
- rodila jsem sice v CAPu, bez doktora, epidurálu a jakýchkoli jiných medikamentů, nicméně bylo to v budově porodnice
- kojila jsem jen ubohých 9 měsíců
- dítě je očkované a dokonce jsme do jeho očkování vrazili 3000 za šetrnější očkovací látku
- k doktorům normálně chodíme a ještě jsme se se žádným ani nepohádali, ani nepoprali
- jím maso a dítěti dávám i krajně nezdravou čokoládu; uzeniny ani želatinové medvídky sice ne, ale myslím, že tohle malé nevýrazné plus mi asi moc nepomůže
- TV doma máme, i když ji sledujeme minimálně, nicméně prcek si zvykl ji sledovat během sezení na nočníku; reklamy a teleshopping má obzvlášť rád
- tady poprvé boduju, neuklízím, ale taky mi to moc nepomůže - uklízí manžel a psa doma nemáme
- opět jen částečný úspěch, syn používá řadu dětských slov a my ho to dokonce ani neodnaučujeme, takoví jsme nemoderní rodiče

Tak jsem si myslela, jaký nejsem hippík, a přitom jsem normální konzerva. :o(((
 Sylva 
  • 

Re: Ideální matka 

(16.5.2004 22:43:07)
No jo, já mám taky nedostatky. Například neodmítám pomoc zdravotníků, dokonce mám dva kamarády – lékaře. Holím si nohy (pokud nejsem líná).
Naše dítě je též očkované, i když o něco později.
Jím maso. FUJ – jím dokonce občas i vepřové.
Televizi taky máme a DOKONCE mé starší dítě chodí do školy, též na kroužek a hraje fotbal (to se smí?).
Občas uklidíme. Neradi, ale co nám zbývá. (Ale tajíme to, a když má přijít návštěva, honem uděláme brajgl!)
Dítě je mezi psími chlupy neustále (ufff, aspoň něco), neboť se neustále válí po některém z našich psů, případně jim leze do pelechů.
Slova „mňam“ nebo „haf“ používáme, netušili jsme, že to jsou dětská slova, mysleli jsme si, že „mňam“ se říká, když nám něco chutná a „haf“ dělají psi…

Bída, co.
Dotaz na autorku popisu ideální matky: Nemohla bych mít aspoň nějakou prémii za to, že jsem porodila doma?
 Renda a spol 


Re: Re: Ideální matka 

(16.5.2004 23:49:20)
no pripojim se take...

rodila jsem doma a presto jsem zdravotnickou peci neodmitala-byla pritom...

take si holim nohy(ne pravidelne) a jina casti tela,ale pred porodem me to prislo zbytecny...

ockovan je Jonda,ale zadne nove 6ti kombinace...

maso miluji i Jonda...rybu ja nemusim,ale snim a Jondovi nezakazuji...

no a televize tu znam take,uz od malinka ... Jonda me televizi rano zapina a vola "mama podivej tvoje nachrichten"!!! a potom se rad kouka na serial auto BRUM...

uklizim,ale presto Jonda ma prednost...

mnam -- podobnych slovicek jeste bude ,kdyz si Jonda zvatla v restouraci a sedi na zemi se svym prevelikym psem(ktery jinak spi na gauci)a navzajem si deli zakusek to i okoli obcas neco podobneho zazvatla...

Sylvo-o premii se hlasim take,nebo???...)))

r.
 Aneleh 
  • 

Re: Ideální matka 

(17.5.2004 23:00:25)
Monty, odkdy máte televizi? A co pračku, ta už se do nového bytu vejde?
 Káťa, Adélka 8 měsíců 
  • 

Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(17.5.2004 12:04:40)
Chachá, tak to sedí! Milá maminko, máte naprostou pravdu, mám přesně stejný dojem jako Vy. Ovšem já se velice ráda a ochotně účasti v této "soutěži" zříkám. Hezký den přeje všem TAKYJEDNANEIDEÁLNÍ MATKA
 Libushe+3 


Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(17.5.2004 20:08:51)
MATKY CZECH MADE
- idealni maminka dava spat dite v 7 hodin, protoze ponocovani je nezdrave.
-idealni maminka nekoreni a nesoli jidlo do 2 let a nepodava kravske mleko do 3 let kvuli zatezovani ledvin
-idealni maminka zacina ucit dite na nocnik v 6ti mesicich
-idealni maminka nedela holcickam dirky do usi a nedava nausnice, protoze co kdyby se to diteti nelibilo
 Katka 
  • 

Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(17.5.2004 21:22:16)
Proboha, proč to neustálé vzájemné napadání. Kdo je ideální matka a kdo není? Já myslím, že každému z nás jde o stejnou věc – vychovat svého potomka jak nejlíp umí, jenom prostě na to má každý jiné metody. Někdo je přesvědčen, že je nejlepší porodit doma, někdo, že v nemocnici. Někdo omezuje lékařskou péči, někdo je u doktora dvakrát týdně a klidně by skočil do studny, kdyby mu to doporučil lékař. Někdo uklízí míň, někdo víc. Někdo šišlá na dítě a někdo nešišlá. Někdo sleduje TV a někdo nesleduje………. Každý jsme jiný. Nezapomeňme těm druhým (co mají jiný názor) pořádně vynadat nebo je alespoň zesměšnit. Přece každý, kdo to dělá jinak než já, je pěkný debil!

Katka
 Bibisa, Monička 1 rok 
  • 

Re: Re: IDEÁLNÍ MAMINKA DLE RODINA.CZ 

(17.5.2004 22:14:03)
Katko, napsala jsi to moc hezky.

 Pusinka 


ideální matka  

(16.5.2004 19:49:49)
Jsem autorkou toho předchozího příspěvku - výčtu bodů ideální matky. Teď jsem se zaregistrovala a proto mi naskočila jiná přezdívka. To jen tak pro pořádek.

Pro Janu: nevím co bych měla závidět, nic záviděníhodného jsem nenašla.
Pochopitelně, že můj příspěvek byl psán s notnou nadsázkou.
V poslední době tady je hooooodně příspěvku ve stylu MY JSME JINÍ HEČ, HEČ, HEČ, AŤ TO STOJÍ CO TO STOJÍ, MAINSTREEM FUJ.
 Adéla 
  • 

Re: ideální matka  

(16.5.2004 20:14:13)
Díky za tvůj příspěvek, dlouho jsem se tak už nenasmála...A zjistila jsem, že jsem patrně adeptkou na nejhorší matku.
Měj se krásně a pokračuj ve psaní, zdravého rozumu kolem nás moc není.
 kvitek1 


pozdější mluvení 

(18.5.2004 10:14:33)
Prý Albert Einstein nemluvil do doby mezi 4 a 5 lety, a jaký z něho vyrostl kabrňák ! Možná, že jeho pochody se už tehdy ubíraly jinak, než po slovech. Slova vyřešil až později.
O omylech při vyšetřování: Rodiče znají dítě, doktor ho vidí chvilku. Nemůže tolik vidět do dětské hlavičky a hned. U dospělých se ptá, co prodělal, dělá anamnézi (doslova ´vzpomínání´) osobní a rodinnou. U dítěte se ptá rodiče. A stejně je to jako pozorovat helikoptérou džungli, když nevíme, co je uvnitř. Mihne se něco rezatého a nevíme, jestli to byl ocas bažanta nebo veverky a zase to zmizí. Proto je tak důležité uvěřit matce.
A jsou i jiné zdroje chyb: neteř byla na vyšetření EEG a stanovili ji epilepsii (ve věku 19 let). Matka seděla vedle a pozorovala, jak ten roztok, kterým se mažou elektrody na hlavě stéká po čele přes obočí a dcera mrká. To vytváří silné přerušované vlny, každé mrknutí mění tvar impulzu. Sestra hned řekla: epilepsie. Matka řekla: nevidíte, že mrká, když jí to teče před tvář? Upravili to a hle, dítě již nemělo epilepsii - nemrkalo a nekazilo záznam.
Jó, to aby si člověk povzdechl. Všude abychom své dítě strážili !
 AKCINOS 


trapeni ditete 

(22.5.2004 20:27:26)
Takjsem si se zaujetim precetla Tvuj clanek o starostech s mluvenim Tveho chlapecka.
Jezisi kriste,proc ho tahas po doktorech. Podle toho co pises, chlapec slysi moc dobre. A ze ve svem vekujeste nemluvi, neni nic vyjimecneho. Nektere deti proste mluvi pozdeji, nektere brzy. Stejne je to s chozenim.
Mam syna, ktery se narodil postizeny jak telesne, tak s mentalni retardaci str. typu. Do svych 3.5 let mel velice malou slovni zasobu, spise to byly takove pazvuky, ee - jit na zachod, am am - chci jist, oo - ukazovani neceho. Taky jsem byla nestastna, ze nemluvi. Ale nedelala jsem z toho vedu, netahala ho po doktorech, slysel dobre,tak jako tvuj kluk reagoval na podnety. Taky ho nektere vecinezajimaly a to co nechtel slyset, proste neslysel, to co nechtel delat, proste nedelal atd.
Nicmene, dostali jsme se ciste nahodou na psychiatrii. Duvod - syn byl na operaci predkozky a na oddeleni delali kazde pondelli detem testy. No a protoze muj Tomas nemluvil, pozvali nas. Ja se divila, ale to bylo jedinkrat, co jsem navstivila odbornika. Rekl mi, ze nas nepozvali proto, ze nemluvi, ale ze pravdepodobne ma mentalni retardaci. No a podle vysetreni a mych poznatku jsme se shodli na diagnose. Poradil mi jednu dobrou vec: dejte dite mezi kolektiv a Vy jdete klidne do prace. Poslechla jsem ho a kluka dala do jesli (mimochodem, nechteli ho prijmout, ze kdo se mu bude venovat, tak jsem jim donesla pisemne potvrzeni a to muselir espektovat - bylo topred 16 lety) A stal se zazrak. Kluk zacal mluvit, zacal komunikovat, zacal pouzivat slova jako - dej mi, nech to, ja chci atd. Proste to, co slysel od deti v jeho veku. Proste se musel mezi nema umistit, musel se naucit vybojovat si treba hracku, musel se naucit s nema udrzet krok. A to byl zamer psychiatra. Doslova jeho slova byla "to dite potrebuje tahnouciho kone v podobne jeho vrstevniku, strcte ho do jesli" Ohledne mentalni retardace byl synovi priznan do 6ti let veku duchod. Do skoly zacal chodit na normalni ZS, dnes je v uceni, nema problemy, je normalni kluk. Co se tyce uceni, byl trojkar, ale za to na druhou stranu rad a krasne kresli, ma manualni schopnosti, cit pro spravedlnost atd. U takovych deti se prave jedno vyvazi druhym. A slovni zasobu ma ohromnou.

Proto, jestli je to jeste aktualni (je to prece jen starsi clanek), vykasli se na doktory, spise se snaz, aby dite bylo v detskem kolektivu. Myslim, ze to prave Tvuj syn potrebuje, deti ho potahnou, protoze sam zjisti, ze co si sam nevybojuje, to mit nebude. Drzim palce
Sona
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: trapeni ditete 

(23.5.2004 11:27:00)
Uz jsem to tu nekde psala, ale zkusim to znovu shrnout: syn sice do školky nechodí, ale mezi dětma je téměř každej den (návíc s bráškou pořád). V mateřskym centru o něm celý dopoledne prakticky nevim, s dětma se dorozumí po svym bez problémů. Možná bude od září chodit do školky 5x do měsíce, ale bude záležet na něm - předpokládam ale, že se mu tam bude líbit - a podle toho bychom pak viděli, zda ho tam dávat denně. U dalších psychologů jsme zatim nebyli a řekli jsme si, že si (mu) dáme ještě čas. Koneckonců Matějček taky píše, že do 3 let neni co řešit a kdybych dokozala líp ustát tlak okolí, dala bych prckovi čas ještě dýl...
 AKCINOS 


Re: Re: trapeni ditete 

(24.5.2004 2:17:15)
A co Ti v tom brani, "netlacit na pilu" jeste dyl. Ty jako matka prece nejlip sama vis, jestli Tvuj syn je (promin za to slovo) normalni. Vidi, slysi, chodi, reaguje, smeje se, place atd. To jsou reakce normalniho ditete.
Ja osobne si myslim ( z vlastni zkusenosti s mym synem), ze ta skolka by nevadila kazdy den, mozna by jste byli prekvapeni, jake by zacal delat pokroky. Vis, jestli chodis do materskeho centra (nevim, jak to tam chodi, jestli je to na zpusob skolky atd.), tak soudim, ze tam budou pokazde jine deti, nebo mozna par stalych, ostatni se stridaji. Ve skolce ci v jeslich (nevim, jestli jeste dneska existuji) jsou stale ty same deti a casto mezi sebo souperi o misto, o hracky, o prizen ucitelky atd. A kdyz to nejde jinak, tak se musi ty deti mezi sebou navzajem dohodnout - jakymkoliv zpusobem, a jeden zpusob je rec. Kdyz to neumi (jao muj syn), proste zacne podle sveho. Kdyz uvidi, ze se mu bud deti smeji, ze neumi mluvit, nebo ze na to nikdo nereaguje, zkusi ze sebe dostat neco jineho a casem se bude zlepsovat. Nepisu o tom proto, abych vypadala chytra, ale proto, ze jsem tuhle zkusenost zazila se svym vlastnim synem. Kdyz byl se mnou doma, snazila jsem se s nim mluvit porad, cetli jsme si (vlastne jsem cetla ja jemu), prohlizeli obrazky,hrali si, chodili ven na piskoviste mezi ostatni deti.
Ale porad nic. Syn totiz vedel, ze ja jsem porad nekde kolem a tudiz na mne spolehal (hlavne na tom piskovisti). Kdyz neco chtel rict atd. automaticky prisel za mnou a svou hatmatilkou si to rekl. No a ja jsem pak musela prekladat. Kdyz byl ve skolce, musel to delat sam a zacal mluvit.
Nevim, jestli v tom materskem centru jsi s nim. Jestli ano, tak na tom mozna budete stejne jako ja a syn, tzn. ze on vi, ze si porad nekde na blizku a nesnazi se.

Ale moje rady neber jako ze jenom ja mam pravdu. Opravdu pisu pouze ze sve zkusenosti. Pisu je jen pro srovnani.

Mam dve deti ve veku 19 a 16 let, starsi syn zacal chodit v 9 mesicich, mluvit zacal ve dvou letech, od 1.5 roku nemel pleny (mel Dg. abnormalni hyperaktivita, nesoustredenost - mozkova dysfunkce), mladsi syn se poprve postasvil v postylce, kdyz mu byl skoro rok, chodit zacal az nekdy kolem 1.5 roku, pleny jsem mu davala az nekde do dvou let a mluvit zacal az po trech letech.(jeho Dg. lynfangioma colli giganteum, hypoplasie prstu pr. ruky, mentalni retardace - dysfunkce).
A dnes? Jsou to krasni, zdravi a sikovni kluci, kterym nic nechybi.

Takze ja bych byt Tebou klidne pockala, vzdyt nikam nespechate, nech tomu volny prubeh, Tve dite ma furu casu a cely zivot pred sebou.
Holt, nekdy ta priroda toho nadeli vice, nekdy mene, tam kde ubrala, nekde naopak nadelila. Zkus si spise vsimat, v cem Tvuj syn vynika, co ho bavi (napr. rad kresli, rad neco montuje a rozebira, rad neco napodobuje - treba tebe, kdyz neco delas atd.) a podle toho pak jednej. Mozna prave tak se Ti podari prolomit tu zed, ktera stoji pred nim a on ji porad nemuze prelezt.

Drzim Ti palecky.
 Psycho(log)-uš 
  • 

1 nesmyslna veta 

(24.5.2004 22:35:07)
Ty jako matka prece nejlip sama vis, jestli Tvuj syn je (promin za to slovo) normalni. Zajimavy nazor. Verim, ze to neni ten pripad, ale ony naopak matky obvykle nechteji videt. Velmi casto "vidi" uz vsichni okolo a matka intenzivne lakuje ruzovou barvou. Opakuji - verim, ze toto neni ten pripad, ohradil jsem se jen proti te naprosto nepravdive vete.
 Psychouš(ex-Psycholog) 
  • 

Vykaslat se na doktory? 

(24.5.2004 22:41:18)
Pisete vykasli se na doktory a zaroven pisete, ze vam pomohl psychiatr. Coz je, pro vasi informaci, taky doktor.
 AKCINOS 


psycholog ci psychos...? 

(25.5.2004 4:10:55)
Nejsme tady od toho, abychom vychytavali slovicka, ale od toho, abychom o temetu diskutovali. Ja jsem sice psala, ze jsme navstivili psychiatra, ale taky jsem psala, z jakeho duvodu. Chce to jen cist pozorne. A taky jsem nepsala, ze jsme k psychiatrovi chodili i pote. Proste jsem tam byla z jineho duvodu, nez ma autorka a jen mi bylo receno to, co jsem uz tusila ja sama. Jako matka jsem za nejakou dobu zjistila, ze muj syn je trochu opozdeny, a ze neco neni O.K. k tomu jsem nepotrebovala vyklad psychiatra. Jsem zdravotni sestra. "dat dite do jesli" bylo jen doporuceni psychiatra na celou vec. Ja tak udelala, sla do prace a o vic se nestarala. A taky vim, ze jsem nic nezanedbala. Navic, do tech jesli bych dite dala tak jako tak. Tenkrat to proste tak fungovalo
ze kazda matka byla s ditetem doma cca do dvou let a sup s nim do jesli a do prace.

Co se tyce vety: matka sama nejlip pozna, jestli je jeji dite normalni ..... tak za tim si stojim. Mozna nektere matky nechteji videt, ani slyset, ale vetsina si sve dite hezky hycka a zna ho do puntiku. Spise naopak, mnohdy jsou matky az moc prepeclive a to pak honi po lekarich. Tim nemyslim, ze je to pripad autorky. Mozna ma k tomu duvod, ale na druhou stranu, proc dite trapit neustalym vysetrenim atd., kdyz je na to casu dost. Dite se vyviji do 6ti let veku - rec,vjem, osobnost, geneticke znaky podobnosti atd.)
Pokud jsi skutecne podle prezdivky psych. tak bys to mel vedet!!!
Nekdy je dobre min "nevrtat", nez neustale nahlodavat.
Znovu opakuji mou osvedcenou zkusenost - nechat dite, at se vyvine samo, at si samo najde cas ...ale nutit ho k necemu jenom proto, ze to chceme my, je naprosta volovina. Kazdy dobry detsky psychiatr Vam rekne" nenutte to dite do neceho, co nechce, ono si samo najde cesticku"
 Psycho-uš 
  • 

O tech matkach 

(25.5.2004 8:23:37)
Jistě, matky obvykle znaji nejlepe reakce svych deti, ale to je nijak nekvalifikuje k tomu vedet, co je tzv. normalni.



Nejsou nestrannymi a objektivnimi pozorovateli, prave naopak. Take maji silny sklon vlastnosti svych deti glorifikovat a to i ty z objektivniho pohledu nepekne. Maloktera matka pripusti, ze ten jeji "zazrak" vubec zadnym zazrakem neni a je zamenitelny s libovolnym jinym ditetem, kterych jsou na svete stamiliony.



Dale nemaji tu moznost srovnani vetsiho vzorku, aby mohly vedet, co to ta norma je. Kdyz lekari projde ordinaci 50 deti denne, at chce nebo ne, ma prehled, co je v danem veku bezne. Potom kazdou odchylku vidi velmi zretelne a okamzite.



Navic se matky ridi intuici, coz je ovsem ale mechanismus, zamereny na kratkodobe vysledky, treba tu kratkodobou ochranu (pred zlymi doktory a ublizovani diteti studenym fonendoskopem). Proti tomu stoji chladne vysledky rozumoveho badani a analyz, terapie, ktere sice mohou momentalne vice ci mene obtezovat, ale jsou cileny treba na roky dopredu.
Takze takhle.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: O tech matkach 

(25.5.2004 21:06:49)
Souhlasim s psychologem. Proto jsem taky ten článek pojmenovala Kdo zná dítě nejlépe - protože jsem řešila, jestli mám dát na názor doktora, kterej má možnost srovnání se spoustou jiných dětí a může dítě posoudit objektivně (ovšem v našem případě o objektivitě nemůže bejt řeč, když všichni potvrzovali nesprávnou diagnózu), nebo jestli se mám rozhodovat podle sebe, když tohle konkrétní dítě znám mnohem víc do hloubky, ale srovnání mám tak maximálně s patnácti dětma. Intuici bych do toho až tak netahala - to že dítě slyší člověk prostě vidí denně v běžných situacích, kor když to začne na popud doktora pozorovat. Myslim, že už to tu pěkně napsala Silvie. Ten článek měl bejt mimo jiné o tom, jak jsem přes svou zkušenost začala pochybovat pod vlivem autorit. Ideální by asi bylo, kdyby si doktor vyslechl poznatky rodičů. Chápu, že rodiče můžou informaci zkreslit, ale ono chování dítěte v ordinaci je taky trochu mimo. Další věc je zaměření doktora na vyhledávání problémů. Zrovna teď to vidim na kamarádce, která jednou vlezla s prckem na rehabilitaci a od tý doby jsou tam každou chvíli na kontrole kvůli drobnostem, kterých by si jinak člověk ani nevšim (např. teď má dítě při lezení špičky dovnitř - ve stoji je má normálně. Minule to ještě nevadilo, protože to je prej normální v ranym stádiu lezení, ale teď už je to problém a musí se s tim cvičit. Schválně jsem to zkoušela a jsem taky v ranym stádiu - kupodivu mě to v životě nijak neomezuje, moje máma se kvůli tomu nikdy nestresovala a ani se mnou nemusela provozovat ne vždy příjemný cvičení.) O studenej fonendoskop tu vážně nejde. Kluci se ani nebojí očkování, donedávna prohlídky nevnímali nijak negativně a my se je v tom snažíme podpořit (z hlášek ve stylu "Jestli budeš zlobit, dá Ti paní doktorka injekci." mam husí kůži). Když vim, že je třeba odběr krve (když byl syn nemocnej a nevědělo se co mu je), nemam jedinou námitku. Ale když vim, že narkóza nutná není...
 Psychouš 
  • 

"Pan dogtor..." 

(25.5.2004 8:36:03)
Diky kvalifikaci "matka". ;-)

"Pan dogtor, ja sice citat nieviem, pisat nieviem, ale esli je moje decko normalne, to ja predsa poznam, no nie, ved ich mam osem". ;-)
 AKCINOS 


rady nasich babicek a pra pra ... 

(26.5.2004 4:48:20)
Jen pro informaci, ja popisovala sve zkusenosti s mym klukem, to neznamena, ze ho musi realizovat kdokoliv jiny. To byla jen ma rada.
Nedavno jsem cetla hezky clanek o nasich babickach versus nase deti. Psali tam taky o tom, pro jsou dnesni deti vice nemocne, nez tenkrat, proc dneska maminy s kazdou drobnosti utikaji k lekari atd. V minulosti nase babicky nechaly deti proste "prirode", nechaly je volne rust..... Neco jineho bylo, kdyz dite bylo opravdu nemocne. Neco na tom asi bude, protoze dodnes preziva hodne "babskych" rad nasich babicek a maminek, jak o deti pecovat, co jim davat, cim prikrmovat atd. Jen pro srovnani - kdyz ma dite zacpu, co dostane od lekare? Kapky, prip. nejaky nechutny caj. Co delaly nase babicky? Nastrouhaly jablko, pridaly trochu vice cukru, ktery podporuje u deti strevni funkci a jak si decka puchutnaly. Nebo uvarily cajik s fenyklem. Nebo radily prstem krouzit na brisku proti smeru hodinovych rucicek. Ja to praktikovala u svych kluku a pomaha to. Kdyz melo dite prujem? Co dostane dneska? Sirup, cerne uhli atd. FUJ. Drive - stacil vyvar z ryze, nastrouhana mrkev ci husta mrkvova stava. Aby dite dobre spalo? Davate mu Sunar, Feminar a ja nevim co dneska vsechno je. Kdysi stacil obycejny vyvar z vlocek smichat se sunarem a jaka to byla pochoutka, velice vyzivna a dite spalo celou noc. Pri sunaru se dite budi. Doktori to sice neradi slysi, protoze maji za to, ze z toho dite pribira, ale je to velky omyl. Porad se pisou ruzne knizky, jak krmit mimino, co davat v jednom mesici, ve dvou, ve trech atd., a proc? Drive davaly uz dvoumesicnim miminum krupicku pres dudlik, zredeny vanilkovy pudink, ovecne vlocky se sunarem, ovocne stavicky a taky se jim nic nestalo. Jsou zdrave. Ja jsem mym detem davala hned po prichodu z porodnice obycejne plnotucne mleko (tenkrat s cervenym pliskem), dvakrat prevarene a stacilo to. Zaden sunar, feminar, Eviko atd. Moje mamka dokonce mym detem, kdyz jim byly 3 mesice varila tzv. papku. Starsi rocniky jiste budou vedet, co to je. Kdyz jsem to rekla doktorce, mela se zblaznit. A dneska jsou kluci zdravi, vysoci, dobre staveni a hlavne - nejsou otyli, coz je mylny nazor pediatru.
A stejne to je i s nemocemi a s psychickym a telesnym vyvojem ditete. Radeji vrtat co nejmene, protoze kdyz navrtate, pak vrtate porad. Pak si rikate, co kdyby....takze znovu bezite do ordinace a zase se ptate. Doktori z toho maji pouze body a penize.

Ale tim nechci napadat Janu a jeji problem se Zabojkem, to, co udela je pouze jeji rozhodnuti...

 Pusinka  
  • 

Re: rady nasich babicek a pra pra ... 

(1.6.2004 21:53:11)
Děkuji za hezké shrnutí "rad našich babiček". Je fajn, že to taky zaznělo. Občas mi jde z toho současného terroru ohledně MŮŽEŠ - NESMÍŠ pěkně hlava kolem.
ještě jedna poznámka: kdybys měla děti dnes, asi se neodvážíš takový příspěvek napsat. Uklovaly by Tě ihned, poslaly na tebe sociálku,protože dnes neexistuje po dobu prvních 6 měsíců nic jiného než kojení. Ani čaj ne.
 Libushe+3 


Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(2.6.2004 5:39:14)
sonicko, sonicko...s tvym prispevkem o zatezovani detskeho organismu cukrama do 4 mesice jen kroutim hlavou. Co me ale opravdu nadzvedlo bylo tvoje krmeni novorozencu prevarenym kravskym mlekem. Ty jsi toho asi moc neprecetla...jinak by jsi vedela o alergiich,zivinach a vitaminech a zatezi ledvin do 1 roku. Mimochodem prevarene mleko nadela vice paseky nez mleko syrove.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(3.6.2004 14:45:23)
Libushe. Já sice se Soničkou tak docela nesouhlasim, ale Tys svým příspěvkem jen potvrdila, že má v mnohém pravdu. Já i moje sestra, i oba naši rodiče, i můj manžel a jeho sestra a spousta dalších jsme pili kravské mléko před dovršením jednoho roku. Kupodivu všichni jsme přežili a ani jeden z nás nemá problémy s ledvinama. Co tim chci říct? Že dneska maminky řeší každou drobnůstku tak úzkostlivě, že možná ve výsledku dítěti až škodí. Končí to matkou, která u pískoviště nechá dítě řvát přikšírovaný v kočárku, aby náhodou nelezlo po trávě a neumazalo si kalhoty a ruce, nebo nedejbože dokonce nedalo do pusy písek. A to jsem si bohužel nevymyslela :-(
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(3.6.2004 18:32:17)
Čekala jsem, že se ozveš :-)

Stručný úvod: jsem atopik, mám přecitlivělost na většinu potravin, kosmetických výrobků a nějaký ten textil. Jediné tekutiny, které můžu pít v neomezeném množství jsou voda a MLĚKO. Oproti tomu bych neměla pít třeba čaj, který se dětem do jednoho roku dává běžně.

A teď trošku šířeji: V naší rodině nikdo nikdy neměl žádnou kožní chorobu ani astma. Mamka mě sice na tehdejší dobu kojila dost dlouho (11 měsíců), ale přikrmovala mě od 3 měsíců tvarohem s jahodama. I obě tyhle věci můžu jíst bez omezení dodnes. Když se u mě objevil ekzém, lítala se mnou od čerta k ďáblu, od léčitele k mastičkáři, zkoušela všechny rady nerady. Abych to zkrátila - vždycky když jsem držela nějakou dietu doporučenou lékařem (zkoušeli jsme vyřazovat jednotlivé pro ekzematiky typicky nevhodné potraviny - mlíko, granko, tropický ovoce apod.), ekzém se mi zhoršil. Dneska už vim, že sama od sebe jsem přirozeně vyhledávala to, co mi nejméně škodí (např. nepiju od mala prakticky nic jinýho než mlíko). Když jsem tyhle instinktivně zvolený potraviny vyřazovala a nahrazovala jinýma, mělo to za následek právě to zhoršení. Proto já teď u našich dětí nedám na obecný poučky a sleduju, jestli prostě na něco zareagujou. A stejně to nejspíš dělaly mámy odjakživa - když něco jejich dětem nedělalo dobře, prostě jim to přestaly dávat. Pokud by zjistili, že jejich dítě nesnáší kravský mlíko, asi by ho z jídelníčku vyřadily - a já samozřejmě taky. Ale v předchozim příspěvku mi šlo o něco jinýho - šlo o dítě který nedostává něco ne proto, že by mu to skutečně škodilo, ale proto, že to je zátěž ledvin, která je tak malá, že se vlastně vůbec neprojeví. A byl to jen příklad za všechna ta ZBYTEĆNÁ (nikoli opodstatněná) omezení, kterýma omezujem děti i sebe. Viz ten příklad s dítětem připoutanym v kočárku. Aneb jaká je pravděpodobnost, že dítě bude mít trvalé následky z toho, že si umazalo ruce a kolena od trávy a od písku? Hmmm, asi menší, než následky z toho, že trávilo raný děství připoutaný v kočárku. Kdyby to bylo dítě alergický na písek a trávu, neřeknu ani fň. Snad jsem to napsala srozumitelně :-)
 Věra. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(3.6.2004 18:41:31)
Jano zdravím. Je fakt, že dnes je těch rad a omezení tolik, že se z nich
všech musí mladá prvomaminka picnout, kdyby je měla všechny dodržovat..:-))

S potravinama u dětí jsme opatrnější, než před léty, a alergií je u nich stejně více než bylo před léty, bohužel .

Ad kravské mléko, opravdu se doporučuje až po roce, jak jste zminovaly, kvůli ledvinám. Také to u dětí dodržuji, po roce přecházíme pomalu z kojení na krabicové plnotučné--kvůli obsahu živin.
Umělá mléka po roce není nutné dávat, je to spíše byznys a tlak firem, než potřeba. Samozřejmě, pokud nejde o dítě se speciál. stravovacími potřebami.
 hamplice 


Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(1.8.2008 10:22:20)
Dobrý den.poradíte mi prosím jaky jídelníček mám vařit pro dceru Karolinku.je ekzematička,ale ještě nevíme na co,je jí 8 měsíců.děkuji Martina
 la dida 


Re: Re: Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(3.6.2004 18:00:59)
Taky to znám. Obléknou dítě do krásného oblečení a dítě jen smutně a žebravě kouká. Jednou se nám stalo, že malej měl druhý den v plence, ne jen to, co tam patří, ale také ten písek. Naštěstí se nic nestalo, ale že bych dělala vědu z toho, že ho ochutnal? Jasně, že jej nesvačí pravidelně, ale přehnané hlídání také není dobré. Pak by se mohlo stát, že dítě dopadne jako Michael Jackson.
 AKCINOS 


Re: Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

(7.6.2004 8:34:04)
Libushe:
NO, ono to KM bylo hlavne kvuli toho, ze jsem musela prestat kojit uz druhy den po narozeni kluka. Kluk mi totiz behem prvniho kojeni znicil bradavky ja nemohla ani odstrikavat. Skoncila jsem na injekcich a pomohla mi az babska rada sousedky z vesnice: namazat prsa obycejnym maslem, zabalit do pleny, pak do igelitu a nechat pres noc. No a pomohlo to, ja se rano probudila v kaluzi mlika. Takze nektere ty rady nasich babicek jsou k necemu dobre. Ale kojit jsem nemohla. Proto jsem hned poprichodu z porodnice utikala do obchodu a kouila plnotucne cervene mliko (opet na doporuceni me matky a me babicky, ktere na mne cekaly doma). Dvakrat jsme to prevarily (zaden sunar, feminar, eviko), pridala cukr a jak si Misa pochutnaval. Nic mu nebylo a rostl jako z vody. Nema zadnou alergii, proste nic. A taky se mu nic nestalo, kdyz jsem mu ve trech mesicich dala vanilkovy pudink, nebo caj s rozmixovanymi piskoty nebo krupici pres flasku. Ja jsem proste nebyl ta ustrasena mamina, ktera se boji toho, ze by jejimu mimcu neco bylo. Samozrejme uznavam, ze kdybych sama videla, ze to nesedi, vysadim to. A v dnesni dobe si nedovedu predstavit pri tech cenach, kdybych mela kupovat ten Sunar, nebo co se dnes vyrabi. Naposledy jsem ho videla za cca 50,/ Kc.Mozna uz stoji vice. A to nemluvim o ostatnich vyrobcich - presnidavky, kasicky atd.

TO, ze se detem nema davat do jednoho roku KM je podle mne jen pouha agitace. Jinak si to nedovedu vysvetlit. Neco jineho je, kdyz se dite narodi s anomalii na nektere latky,ktere mliko obsahuje. Pak teprve u neho vypukne ona alergie.
Ale co, kazda mamina si to svoje dite opatruje podle sveho. Ja, pokud bych mela dneska jeste jednodite, budu postupovat stejne, jako pred 20 lety.
Dobry priklad je s tim ksirovanim, ja jsem nikdy takhle deti netrapila, dala jsem je na zem, na pisek, na travu, ze se zaspinili, tak at, vsak mam doma pracku, ona to vypere. Ale bat se,ze bude mit v plenkach pisek, jezis, umre snad z toho? Ale to je prave ta velka prehnana peclivost dnesnich maminek...
 AKCINOS 


blbost.....? 

(7.6.2004 18:40:52)
A proc se rozcilujete, ja nikde nepisu, ze se tim mate ridit, ja jen napsala, jak jsem zivila sve dva kluky, jako buky ja pred dvaceti lety. A pokud vim, nikde neni psano, ze se obycejne, pasterizovane, tepelne upravene, prevarene mliko nesmi davat detem do jednoho roku.
Pochud to dobre chapu, tak vy mate na mysli asi cerstve kravske mliko primo od kravy, ze jo? No, abych vas zchladila, i takove jsem davala, ovsem nekolikrat prevarene. A svete div se, zadna alergie, zadna nemoc, zadna "sracka" atd. NIC
Mocna by stalo za to se zeptat svych maminek ci babicek, cim se kdysi, treba za valky krmily deti. Predsta si, ze moje babicka, kdyz nebylo zbyti a utikala pred nemci, davala memu strjdovi i vodu z lokomotivy. To je odvaha, co? astrejda zije dodnes.

Anomalii se rika necemu, co vybocuje z normalu, bud je to telesne postizeni ci v tomto pripade porucha strev a strevnich funkci, napr. deti s bezlepkovou dietou a mnoho dalsich prikladu nejen zdravotnich. Muj syn se narodil taky s anomalii - telesnou vadou. Je to vseobecne slovo.
 Psychouš 
  • 

Ignorance, nezodpovednost 

(7.6.2004 20:42:57)
No ale tenhle pristup se da nazvat i jednim slovem: "nezodpovednost". A samozrejme s pricinou v hlouposti. Ony ty babicky neco nejak delaly, ale:
  • jaky byl tehdy a jaky je dnes prumerny vek zivota?
  • jake procento deti umiralo tehdy a umira dnes?
  • jak intelektualne i fyzicky vykonni tehdy lide byli a jak intelektualne i fyzicky vykonni jsou dnes?
  • jak vzdelani byli lide tehdy a jsou dnes? A co pristup k informacim?
    Myslim si, ze kdejaka babicka by rada neco delala jinak - kdyby ji nekdo tehdy povedel jak.

    Ale potesim vas - i v teto zemi existuje skupina lidi, kteri se s uctou drzi tradic svych babicek a to prakticky beze zmen. Jsou to Romove.

  •  Astrid 
      • 

    Re: Re: Re: Re: rady nasich babicek a pra pra ...blbost 

    (7.6.2004 9:41:19)
    Jo jo, piškoty do mlíka, kravský mlíko..to je super. Jsem o něco starší než tvoje děti. Ale aspoň vím z čeho to moje "zdraví" asi je. Nepřijde ti že dítě je trochu jiné než tele. A že kravské mléko není bez "upravení" to samé jako UM?
     Stefinka 
      • 

    opačný případ 

    (31.5.2004 15:48:24)
    Nebudu popisovat jak to bylo od začátku, Pepča mluvil jako 1,5 roku staré dítě skoro do 5ti let a naopak to nikomu nevadilo a doktorka nad mýma úzkostnýma otázkama mávala rukou. Na vyžádání jsme začali chodit v jeho 4 na logopedii, ale tam už se začalo rýsovat, že si nepamatuje víc jak 3 slova a nerozumí. Chování bylo dost podobné autistickému, ale to nikoho nenapadlo a já to zjistila až když jsem hledala informace co to je. Na autismus měla podezření až učitelka ve školce a prvně to vyslovil neurolog jak Pepča vešel do dveří. Jestli máte pochybnosti, je cesta přes speciální pedagogické centrum. Někteří rodiče co znám se tam obrátily rovnou a dítě se vyhnulo hospitalizaci v nemocnici. Ani klinická psycholožka nepoznala, že jde o autismus. Pepča má vývojovou dysfázii mimo autismus. Což znamená, že se učí rodný jazyk jako by byl cizinec - rozumí nám velmi špatně a učí se to klopotně. Odborníci nám řekli, že v 5,5 letech je skoro pozdě. Nejlépe jsme měli přijít v jeho 3 letech a nebyl by problém. Teď se snažíme, aby byť je velmi inteligentní, mohl po ročním odkladu s asistentem absolvovat normální školu. Jasně že znáte svoje dítě líp než nějaký psycholog, co ho vidí poprvé. To co je popisováno je fakt neuvěřitelný přístup takyodborníků. Toho Aspergera by bylo nejlepší se pokusit vyloučit, ale u skutečných odborníků.
     Stefinka 
      • 

    opačný případ 

    (31.5.2004 15:53:04)
    Nebudu popisovat jak to bylo od začátku, Pepča mluvil jako 1,5 roku staré dítě skoro do 5ti let a naopak to nikomu nevadilo a doktorka nad mýma úzkostnýma otázkama mávala rukou. Na vyžádání jsme začali chodit v jeho 4 na logopedii, ale tam už se začalo rýsovat, že si nepamatuje víc jak 3 slova a nerozumí. Chování bylo dost podobné autistickému, ale to nikoho nenapadlo a já to zjistila až když jsem hledala informace co to je. Na autismus měla podezření až učitelka ve školce a prvně to vyslovil neurolog jak Pepča vešel do dveří. Jestli máte pochybnosti, je cesta přes speciální pedagogické centrum. Někteří rodiče co znám se tam obrátily rovnou a dítě se vyhnulo hospitalizaci v nemocnici. Ani klinická psycholožka nepoznala, že jde o autismus. Pepča má vývojovou dysfázii mimo autismus. Což znamená, že se učí rodný jazyk jako by byl cizinec - rozumí nám velmi špatně a učí se to klopotně. Odborníci nám řekli, že v 5,5 letech je skoro pozdě. Nejlépe jsme měli přijít v jeho 3 letech a nebyl by problém. Teď se snažíme, aby byť je velmi inteligentní, mohl po ročním odkladu s asistentem absolvovat normální školu. Jasně že znáte svoje dítě líp než nějaký psycholog, co ho vidí poprvé. To co je popisováno je fakt neuvěřitelný přístup takyodborníků. Toho Aspergera by bylo nejlepší se pokusit vyloučit, ale u skutečných odborníků.
     AKCINOS 


    NO coment... 

    (8.6.2004 6:23:55)
    Ke vsem prispevkum,ktere jste napsali jako reakci na muj prispevek - rady nasich maminek a babicek uz opravdu nemam co dodat. Nepochopily jste, ze jsem Vam psala jen o tom, jak se to delalo drive, a ne, ze to mate delat tak ci onak. V poslednim prispevku jsem doslova psala, ze je na kazde mame, co da tomu svemu prteti.A kdyz misto toho, aby jste normalne diskutovali, tak zase napadate. Takze sorry, ja si o tom myslim svoje, jsem jina generace nez vy a s "detma" (protoze vetsina z Vas muze byt moje dcera nebo syn) se nema cenu bavit...ona vztahovacnost je hrozna vlastnost

    bay bay
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    Co je nového 

    (13.9.2004 23:10:58)
    Psala jsem to původně jako e-mail kamarádce, ale napadlo mě to zkopírovat ještě sem...
    Dneska jsme byli v dětském stacionáři, kde se specializují mimo jiné na nemluvící děti, autisty apod. Byli tam velmi příjemní, leč paní, která má Zábojdu na starost, hned po příchodu prohlásila:
    "Nemluví? No jo, to bude dysfázie. A nebyl taky hipotonickej?"
    "Ne, naopak. V šesti měsících už stál u židlí."
    "Ale nelez, že jo, hned chodil. To taky neni dobrý."
    Načež kolegyně přidala: "Já jsem si všimla, že má lopatky blízko u sebe."
    "A je určitě hyperaktivní, že jo?"
    "Nee. On si vydrží hrát hodiny s jednou hračkou."
    "No, hyperaktivita se může projevit i později - třeba v šesti letech."
    Jiná asidoktorka: "Mohla byste mu dávat Enerbol."
    "Co to je?" (asi jsem se u toho trochu zamračila)
    "To jsou jen vitamíny na podporu činnosti mozku. To se běžně dává - jedna tableta každý ráno."
    V letáčku jsem se dočetla "Nootropikum s analgetickým a antirevmatickým účinkem - lék volby u pacientů trpících současně senilním psychosyndromem a chronickým revmatismem." - neví tu o tom někdo něco?
    Odvedla si nás do takový maličký herny, dala Zábojdovi spojovat obrázky se zvířátky (matka + mládě) - to on ještě nedělá, ale docela se snažil nějak ty kousky pospojovat, až to vzdal a vydal se na průzkum po místnosti - k zrcadlu (hlavně objevil, že bylo otočné) a tak. Pokusila se ho vrátit zpátky a mezitim mi ukazovala cvičení pusou (špulení, úsměvy apod.), co bych s nim mohla dělat, načež ho vytáhla od těch zvířátek, ať jde k zrcadlu (to jsem moc nepochopila, proč nevyužila předtim když ho to zajímalo, ale je to drobnost) - tam zkoušela, jestli po ní bude pohyb pusou napodobovat, což nedělal, ale pak se mu zalíbilo foukání do peříčka, takže se u toho docela nasmál :-) Pak otevřela program na počítači - vždycky se tam objevila dvě zvířátka a ozval se zvuk jednoho z nich (ovšem ne jak my říkáme, že dělají, nýbrž autentickej, což mě přivedlo k úvaze, jestli vůbec někdy slyšel kukat kukačku, doopravdy kokrhat kohouta apod.) a paní chtěla, aby řek, který zvířátko to bylo. Když řek cokoli, co by možná mohla bejt snaha o odpověď, moh to odentrovat a ozvalo se "bravo" (samozřejmě chtěl hlavně entrovat :-)). Pak mu dala takovou flašku s dírkama ve víčku, aby dovnitř strkal brčka (doma zastrkuje špagety do otočenýho cedníku (vyrábí ježka), takže to náhodou zná a vždycky ho to baví), a zase mluvila se mnou. Zábojda se mezitim počůral :-( (to už se mu pár tejdnů nestalo) a když jsem se s nim vrátila ze záchodu, vydal se zkoumat věšák. Paní mi znova zopakovala, že je hyperaktivní, což prý pozná podle toho, že on u ničeho nevydrží, tak jsem jí řekla, že pokud si něco vybere sám, vydrží u toho dlouho a pokud mu něco někdo zadá, záleží jak mu to sedne. Ona mi na to řekla, že ale ve škole bude muset dělat co řekne učitel, tak jsem odpověděla, že půjde do Montessori školky a ona na to, že to neni s jeho diagnózou vhodný a že děti si umí samy volit mezi více možnostmi až v pubertě, že šestiletýmu dítěti výběr "Chceš k večeři knedlíky, nebo polívku?" ještě nic neříká, což mě zmátlo, protože samozřejmě vim, že i školkový děti si v montessori zařízeních umí vybrat a že Zábojda ví moc dobře, jestli chce pít kakao nebo šťávu, ale nechtěla jsem se dohadovat, tak jsem jen řekla, že o tom něco málo vim a budu mít dost informací, abych se mohla dobře rozhodnout.

    Dohodly jsme se, že na každodenní diagnostický pobyty dojíždět nemůžu - máme to skoro 50 km a taky bych neměla hlídání pro mladšího prcka, tak mi nabízeli, že by na tom menšim taky něco našli, abych je mohla brát oba, což se mi teda nechce, páč se obávam, že bych mu ty jako diagnózy mohla později horko těžko odpárávat (obzvlášť, když byla v tomhle směru tak aktivní)... a nakonec jsme se dohodly, že by mi vždycky něco ukázala a já bych to s nim teda dělala doma a za čas zase zkonzultovala, což mi připadá nejschůdnější. Jinak soubory cvičení jsou i v knížkách (což vim díky jedný ochotný mamince nemluvící holčičky) a co jsem se dočetla mezi zásadami pro rodiče nemluvících dětí, snad nic důležitého neporušujeme. Nový pro mě bylo, že po něm mam chtít aspoň první slabiku slova - no, možná by mě to napadlo, kdyby někdy nějakou slabiku zopakoval, ale neopakuje. Za poslední asi dva měsíce zařadil do slovníku trvalých slov 4 jednoduchá slova, která se ovšem spontánně naučil od mladšího brášky. A já z toho mam radost, protože díky tomu vim, že je schopen naučit se smysluplný slovo a smysluplně ho využívat. Mělas pravdu s tim blázincem - sice bych měla umět hyperaktivitu sama poznat a taky jsem nevěděla, že k mluvení jsou potřeba prášky na senilitu a na revma, ale když ta cesta do blázince je tak hezky dlážděná, že by člověk všechny malý odbočky skoro přehlídnul. Už chápu jak je možný, že normálně inteligentní děti končí ve zvláškách a rodiče už se ani nebrání :-(
     Líza 


    Re: Co je nového 

    (14.9.2004 20:37:33)
    Jano, k tomu Enerbolu.
    Je to lék na podporu mozkoveho metabolismu, dava se treba po urazech mozku k rychlejsimu zotaveni, pomaha taky u lehkych poruch pameti apod. (zlepsi pametovy vykon i zdravymu cloveku, ale o to asi v tomhle pripade nejde) Jestli Zabojda nema zadny organicky postizeni nervovy soustavy, tak bych mu to nedavala, ne ze by mu to ublizilo, ale k cemu. A ta pani co ti to nabizela je doktorka nebo ne? Ja jen, ze to zadny vitaminy rozhodne nejsou, je to lek jako kazdy jiny a musi mit zduvodneny podavani.
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    Re: Re: Co je nového 

    (15.9.2004 8:19:48)
    Díky. Dávat mu to nebudu. Podobně mi k tomu napsala i kamarádka.
     Monika,2deti,3vnoucata 
      • 

    Neresme,kdo zna dite nejlepe 

    (23.9.2004 23:22:26)
    Janin clanek me velmi zaujal a to proto,ze vsechny priznaky,ktere popisuje,mel a ma muj vnuk Oliver.V jeho 1,5roce jsem rikala dceri a zetovi,ze se mi zda,ze Oliver neslysi.Zet se na me velmi rozezlil,ze je to nesmysl a at se nepletu do jejich rodiny.Dcera byla nejista,ale pro klid v rodine jsme to nechali byt.Vnuka hlidam 1-2xtydne a nevidela jsem velky pokrok.Ve 2letech rikal nejasne asi 8 slov.Slova mela dobrou delku,ale vsechny dost podobne znely.To uz jsem dceru premluvila a tajne,bez vedomi zete jsme zasli k lekarce.Zapislaly zviratkama,nezdal se jim zadny problem,ze pry jsou deti zaujaty necim jinym a ne vzdy reaguji.Nicmene lekarka napsala doporuceni na vysetr.sluchu.Zkratim to.Oliver ma silnou oboustranou nedoslychavost a dostal naslouchatka.Ted je mu 2a1/4roku a budem se snazit dohnat opozdeni.Jana v clanku mela stesti,ze jeji syn ma sluch vporadku,ale jak vidite nemusel mit.Ja bych chvalila aktivitu lekaru,vzdyt v tomto veku mozecek ditete nasava spoustu informaci a to prevazne sluchem.To zjistite teprve,kdyz je vase dite o ne ochuzeno.A opravdu se Oliver projevoval jako chlapecek pani Jany/boticky a pod./Ja bych ta vysetreni vzdy radeji podstoupila,abych neco nezanedbala.Nesouperme kdo zna dite nejlepe,nejdulezitejsi je dite samo.
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    Re: Neresme,kdo zna dite nejlepe 

    (24.9.2004 0:17:43)
    Napsala jste to hezky, jenže u nás byla situace se sluchem asi takováto: přijdou kamarádi, zeptají se jak se nám daří a já začnu popisovat, že nám psychologové tvrdí, že Zábojda je hluchej - náleduje typická reakce: "Ale vždyť neni... Zábojku!" Zábojda se otočí, nebo přiběhne z pokojíčka a návštěva prohlásí: "To si z vás dělaj srandu, ne?" To se u nás opakovalo mezi objednáním a vyšetřením skoro tři týdny. Jen jeden kamarád (táta dvou dětí) reagoval jinak - konkrétně: "Možná, že je Zábojek hluchej, ale v tom případě ovládá geniálnim způsobem telepatii."
    Já jsem se ale nebránila až tolik zkoušce sluchu, jako ZBYTEČNÝ narkóze s nepříjemnou injekcí a tekutinou do konečníku.

    Nicméně zatimco první psycholožka "diagnostikovala" hluchotu a extrémně hodný dítě uzavřený ve vlastním světě, ta poslední "diagnostikovala" mimo jiné hyperaktivitu. Takový kombinaci je vážně těžký uvěřit...
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    vyšetření sluchu s narkózou 

    (15.3.2005 16:21:55)
    http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=1895267
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    Re: vyšetření sluchu s narkózou 

    (24.9.2005 17:54:54)
    Ještě další zkušenosti s vyšetřením sluchu:
    http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=2878707&typ=0
    http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=2888621
     Lenka, dvojcata 
      • 

    jak to dopadlo 

    (3.2.2006 13:06:37)
    moc by mne zajimalo, jak se Zábojník chodá ve čtyřech? Je v pořádku nebop se něco přece jen potvrdilo?
     Lenka, dvojcata 
      • 

    jak to dopadlo 

    (3.2.2006 13:07:09)
    moc by mne zajimalo, jak se Zábojník chodá ve čtyřech? Je v pořádku nebop se něco přece jen potvrdilo?
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    Co je u nás nového  

    (8.3.2006 13:22:23)
    Co je u nás nového: se synem jsme navštívili další psycholožku (díky maminkám tady z Rodiny, které mi na ni dali kontakt) a konečně máme reálnou diagnózu - jedná se o poruchu řečového centra - syn slyší dobře, ale ten proces, kdy se dítě učí rozumět řeči u něj trvá déle - tudíž teď rozumí asi jako dvouleté dítě a od tohoto omezení pasivní slovní zásoby se jako důsledek odvíjí i jeho opoždění řeči, ačkoli inteligenci má prý mírně nadprůměrnou. Jinak řečeno rozumí nám a spolupracuje i na složitějších problémech pokud použijeme běžné a jednoduché pokyny. Rozvité větě nebo souvětí už nerozumí, i když ji slyší dobře (asi jako kdyby na vás někdo mluvil anglicky), je to vývojová záležitost a možná to budeme dočasně řešit posunkovou řečí. Psycholožka byla skvělá - dokázala rychle odhadnout v čem je problém, díky čemuž zadávala úkoly jednoduše nebo neverbálně a syn s ní spolupracoval že jsem se nestíhala divit. Byla to krásná ukázka co všechno syn s vhodným přístupem psychologa dokáže. Porucha prý vzniká už v prenatálu (buď dědičnost nebo nějaká chyba v těhotenství).

    Maminky s podobnými dětmi zvu do diskuse, která se takovými dětmi zabývá: http://www.rodina.cz/diskuse2038.htm
     MarkétaP + 4 dcerky 


    Re: Co je u nás nového  

    (8.3.2006 20:41:21)
    Jeno, jsem moc ráda, že se konečně našel někdo, kdo byl vstřícný, zapátral, vyzkoušel a našel!
     JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


    Re: Re: Co je u nás nového  

    (8.3.2006 21:04:34)
    Markétko, dík. My jsme taky rádi :-)
     Šárka Hejduková, nemazlivé dítě 
      • 

    Nemazlivé dítě 

    (18.4.2006 18:26:36)
    Zdravím všechny zkušené maminky, potřebovala bych radu. Mám 9 měsíčního Ondru a nechce se vůbec přitulit. Od narození neměl rád náruč, odstrkává mě i ostatní, v klidu si ke mě nesedne ani nelehne, jakékoli sevření mu vadí. Natahuje ke mě ručičky jenom, když něco vyžaduje. Nereaguje ani na zavolání, neotočí se ani se na mě nepodívá. Hodně si s ním hrajeme, je neustále mezi lidmi, stále má nějaké aktivity. Moc toho nenaspí a vše jej baví jen chvíli. Hodně se také vzteká. Hrozně mě mrzí, že přicházím o ty krásné chvíle, kdy mě obejme, protože mě má rád. To se nikdy nestalo. Vyhraje si sám, ostatní děti jej zatím nezajímají, a pokud ano tak je plácne nebo zatahá.Má někdo podobné zkušenosti a nějakou radu? Předem moc děkuji.Šárka
     alena 
      • 

    Re: Nemazlivé dítě 

    (18.4.2006 20:24:26)
    Šárko, náš syn byl taky "nemazlivý" - i ostatní rysy, které popisuješ, odpovídají. Až v jeho 15 letech mu byla určena diagnóza Aspergerův syndrom ("lehký autismus"). Měli jsme to vědět dřív...
    Syn je velmi nadaný, v podstatě v pohodě, ale... svět ho prostě příliš nezajímá.
    Některé věci přesto musíme brát tak, jak jsou - pokusit se vidět je z té lepší stránky..

    Zajímavé recepty

    Vložte recept

    Další recepty nalezte zde


    (C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


    Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

    Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
    Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

    Publikační systém WebToDate.