| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Naše zkušenosti s hlídáním dětí

 Celkem 70 názorů.
 Petruna 
  • 

nerozumim tomu 

(3.5.2004 11:52:34)
Ja nerozumim tomu (v clanku se jednalo o jednorazove hlidani a ne hledani agentury na dlouhodobou vypomoc) -proc ten pan nesel s vnukem na prochazku radsi sam, kdyz stejne celou dobu stravil pozorovanim hlidaci slecny. Vzdyt to vypada, jako by chtel usvedcit hlidaci agenturu z neradu a ze vnuka nastrcil jako volavku. Ja si tedy myslim, ze je na hlidani lepsi, treba nemotorny, ale vlastni deda nez cizi slecna.
 Petruna 
  • 

Re: nerozumim tomu 

(3.5.2004 11:54:30)
nez cizi slecna ovencena tisicem pedagogickych titulu. V hlidani jde o neco jineho nez techniku....
 Monika 
  • 

Re: Re: nerozumim tomu 

(1.12.2004 10:50:27)
Musím se tady zastat agentury Borůvka. Pracovala jsem pro ní více než 3 roky - hlídala jsem děti, uklízela v domácnostech a vyučovala angličtinu. S žádným z klientů jsem nikdy neměla žádné problémy a všichni byli s mojí prací spokojeni. Nemyslím si, že pro hlídání dětí je třeba pedagogické vzdělání, stejně jako pro výuku angličtiny. Považuji na nutné si slečnu z agentury prověřit a ověřit při první návštěvě a domluvit se na podmínkách spolupráce. Pokud někdo svěří své dítě bez dozoru cizímu člověku považují to za krajně nezodpovědné. Je pravda, že hlídání dětí se jinak než kontrolou ověřit nedá u doučování za práci slečny mluví výsledky dítěte ve škole. Všechno prostě záleží na domluvě a vzájemných sympatiích a důvěře.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: nerozumim tomu 

(8.1.2005 17:03:04)
Připadá mi , že autor tohoto článku, má potřebu hledat akorát nedostatky. Myslím si, že absolventka pedagogické fakulty, která má vysokoškolské vzdělání nemá zapotřebí hlídat děti matkám, které na ně nemají čas.Já osobně řeším tuto situací výpomocí v rámci rodiny.
 Monika 
  • 

Agentura Borůvka 

(1.12.2004 10:50:47)
Musím se tady zastat agentury Borůvka. Pracovala jsem pro ní více než 3 roky - hlídala jsem děti, uklízela v domácnostech a vyučovala angličtinu. S žádným z klientů jsem nikdy neměla žádné problémy a všichni byli s mojí prací spokojeni. Nemyslím si, že pro hlídání dětí je třeba pedagogické vzdělání, stejně jako pro výuku angličtiny. Považuji na nutné si slečnu z agentury prověřit a ověřit při první návštěvě a domluvit se na podmínkách spolupráce. Pokud někdo svěří své dítě bez dozoru cizímu člověku považují to za krajně nezodpovědné. Je pravda, že hlídání dětí se jinak než kontrolou ověřit nedá u doučování za práci slečny mluví výsledky dítěte ve škole. Všechno prostě záleží na domluvě a vzájemných sympatiích a důvěře.
 Gábi, 2 děti 


Re: nějaké divné ... 

(3.5.2004 13:14:50)
Také mi to přijde nějaké zmatené, to jako 65-70 letý dědeček nepohlídá na pár hodin své vnouče? Zvlášť, když zvládne stopování ;-)
Cena za hlídání mi přijde rozumná (v Praze se obvykle pohybuje od 100 Kč/hod. nahoru). Gymnázium je snad velice dobré vzdělání a veškerou administrativu je třeba řešit s agenturou (smlouva, platba atd.) a nikoliv z konkrétní hlídací slečnou!
Nevím, proč by mě mělo zajímat, kolik z platby si agentura strhne, já přijímám koncovou službu. Pokud nechci použít služeb agentury, mohu hledat na vlastní pěst.
Také nevím, co si pán pod hlídáním (ještě kojence) představoval za aktivity?
Agenturu Borůvka sice neznám, ale tento článek je nějaký divný ...
 lenka 
  • 

Re: Re: nějaké divné ... 

(3.5.2004 20:24:34)
proc jste se tak do toho pana obuly? co vite o jeho zdravotnim stavu? moje sedmdesatileta tchyne je taky nervozni z hlidani - napriklad syna, kteremu je pul roku, neunese, nemuze se k nemu ohnout...
 Misa3 
  • 

Re: Re: nějaké divné ... 

(5.5.2004 16:54:34)
Skutecne to vyzniva nejak podivne. Take jsem si kladla otazku proc vetchy kmet(od dvou let me hlidaval dedecek, a vzdycky jsme se priserne vyblbli a prichazeli domu oba patricne uspineni a babicka to komentovala vzdy tim, ze dedecek je horsi nez ja a ze si bude muset najit nekoho na hlidani pro nas oba/ to mne bylo asi pet takze si to pamatuji/). Dedecek me naucit sledovat prirodu vsimat si rostlin hmyzu i zvirat a vyrezavat nozem lodicku a smulou na ni lepit stezen atd...Tedy nevim kolik toho prumerny vetchy kmet zvladne, ale pokud stihne zpovzdali sledovat slecnu na hlidani,tak me taky napadlo ze by snad bylo lepsi, kdyby to dite vencil sam.

Na druhe strane je fakt, ze to co se dnes poklada za odborne vzdelani je dost des, treba poradni onkologicka linka, kde pracuji starsi sestry z onkologickeho oddeleni a znaji toho mnohem mene nez ja (tim se nechlubim, to mne privadi k zurivosti), takze kdyz jsem se jich ze zacatku obcas na neco ptala, vetsinou chvili trvalo nez pochopily, na co se vlastne ptam o tom, ze neznaly odpoved ani nemluve, napr.ze nevedely jestli vubec existuje klub pro zeny po ablaci mammy a kde ho hledat, co je linka proti bolesti atd. a to podotykam, ze maji k dispozici internet.

V jine poradne( kterou radeji ani nebudu bliz popisovat) jsem se setkala s pracovnici, ktera byla " jak ta kara..." jak zpiva Matuska, tedy silne pod vlivem alkoholu...atd. Proste jsem zjistila, ze pokud si chci najit nejakou informaci, musim si ji vyhledat sama, pokud chci s necim pomoct, je nejpepsi kdyz zaukoluji nekoho z pratel(pochopitelne na oplatku)...

Takze bych rekla, ze s hlidanim deti to bude podobne... nevim jestli se da alespon spolehnout jen na firmy nabizejici uklid, protoze sousedka, ktera me prosila, abych se poptala jestli nekdo v okoli nepotrebuje za prijatelny peniz uklidit, se k teto sve prosbe jiz nehlasi a ja mam z ostudy kabat, protoze jsem se skutecne vsude mozne ptala...Uvazovala jsem o tom proc nekdo neco slibi a neni pak schopen danou vec dodrzet nebo je smele dosazen na misto s naprostym minimem vedomosti, ktere by sice mel nabirat za pochodu, ale on je na nej casto moc i ten pochod( tedy chozeni do zamestnani).

Mozna, ze to dela umele sebevedomi, ktere je do nezamestnanych je vtloukano hned odpocatku: "Tvarte se sebevedome, rikejte, ze vse umite a za pochodu sbirejte zkusenosti...", coz se evidentne na nase podminky nehodi... A asi by bylo lepsi je nenutit se tvarit sebevedome, ale spis se ptat co umeji a chtit nejakou praktickou zkouskou.
 marika 
  • 

Re: nerozumim tomu 

(3.5.2004 19:34:59)
:-) keby bola slecna sebavedoma, zdala by sa panovi drza a arogantna a isiel by ju sledovat i tak... slecny na strazenie deti tiez nikdy dopredu nevedia, ku komu ich agentura posle, keby tato konkretna bola smelsia a vedela o tomto clanku, urcite by sme sa dozvedeli zaujimave okamihy z druheho pohladu (hlavne, ak si vsimla, ze ju dedko sleduje :-))
 Zuzana 


Re: nerozumim tomu 

(23.5.2004 0:43:06)
Ani mě se článek nezdá... hlavně se mi hrubě nelíbilo, jak pán spekuluje nad tím, zda ona slečna ze své mzdy vůbec platí daně!! Co je mu, proboha, do toho?! Proč přemýšlí o takových věcech? Když si najme opraváře na televizi, taky bude v duchu dumat nad tím, zda opravář platí daně?!

Dále nevím, jakým právem pán kritizuje agenturu za to, že si účtuje zprostředkování řka, že agentura mu prý přece nic nezprostředkovala, pouze poskytla své služby. Pán se myslím velmi mýlí a pokud o věci nic neví, měl by si takovéto pomluvy odpustit. Slečna totiž nejspíše nebyla zaměstnancem agentury, ale agentura ji nejspíše pouze evidovala a za poplatek zprostředkovávala její služby třetím osobám.

Pak jsem nepochopila, z jakých důvodů si pán najal hlídací slečnu, když pak jejím stopováním zjevně prokázal dost času i energie hlídat vnuka sám, nehledě k tomu, že děda pohlídá vnoučka určitě líp než cizí slečna.

A hlavně, nebyl-li se službami spokojen, mohl se zcela po právu obrátit na agenturu s reklamací (jak je v civilizovaných zemích běžné) a neočerňovat ji veřejně tímto způsobem, když tato agentura ani nedostala možnost se bránit! To je, pane, sprosté hulvátství a mezi slušnými lidmi se to nedělá, to byste snad, ve vašem věku, mohl vědět. My nemůžeme vědět, jak to doopravdy bylo, nevíme co a jak, a nemůžeme tedy soudit, zda jste v právu či ne. Ostatně to by mělo být věcí jen mezi vámi a agenturou. Než jste sedl k PC a napsal nespokojený dopis, měl jste sepsat stížnost na agenturu a vše si vyřídit s nimi. Potom teprve napsat o celém případu na internet.

(Aby nevznikla mýlka, nechci se tu zastávat oné agentury, neznám ji a nemám s ní nic společného - pokud skutečně poskytla dotyčnému nekvalitní službu, měla by mu to odpovídajícím způsobem nahradit, ovšem způsob, jakým to dotyčný pán řeší, považuji za dost nešťastný a nehodný slušného člověka, vzhledem k tomu, že agentura ani nedostala možnost se bránit či své prohřešky odčinit a je takto vláčena veřejným médiem.)
 Lenka 
  • 

Re: Re:  

(29.4.2006 21:31:12)
Opravdu mě tento článek rozlobil. Jak může někdo tohle napsat?
Přeci nezáleží, že nemá slečna pedagogické vzdělání. Znala jsem spousty instruktorek a vedoucích, kteří neměli žádné pedagogické vzdělání a s dětmi to uměli výborně a samosebou i takové, kteří měli střední pedagogickou a k dětem se chovali jako k věci.A děti nedokázali vůbec zaujmout. To je přeci nesmysl, takhle to odsuzovat.

Navíc s batolátkem si slečna asi těžko bude skládat puzzle a hrát pexeso...?!

Ten pán se nedokáže postarat o své vnouče a tady "pucuje" mladou slečnu, no to je síla....!
 Adéla a Kristýnka 
  • 

Pohled z druhé stránky 

(12.6.2004 23:34:24)
Dobrý den.
Jsem maminka na mateřské dovolené s dvouletou holčičkou a nabízím hlídaní prcků. Když čtu reakce některých z Vás, nedalo mi nenapsat zase zkušenost mou - trochu z druhé stránky. Ozvala se mi maminka chlapečka.... prý by potřebovala hlídat. Nechci psát ani věk, ani jména.... Zeptala jsem se jí, kdy by se přišli podívat, aby jsme se poznali jak my maminy, tak i dětičky, pro dobro nás všech. Velmi mě udivilo, že aniž by mě viděla, prohlídla si prostředí kde chlapeček bude, odpověděla, že hlídat by potřebovala hned zítra na celou noc do rána. I když jsem trošičku oponovala, jestli si mě přece jen nechce předem jet alespoň prohlídnout, souhlasila jsem. Přivezla ho druhý den navečer, zdržela se asi čtvrt hodiny. Ptala jsem se na zdravotní stav dítěte - alergie, léky (vyžádala jsem si kartičku pojišťovny, kterou by mi jinak ani možná maminka nedala), atd. byla jsem ujištěná, že chlapeček je v naprostém pořádku. Rozloučení proběhlo naprosto lehce, nějak až moc, chlapečkovi bylo vlastně úplně fuk, že je s cizí ženskou, v cizím bytě. Hlídání probíhalo v pohodě do půl desáté večer, kdy se mi začalo zdát, že chlapečkovi se začíná špatně dýchat. Jelikož mám z rodiny zkušenosti s laryngitidou, začala jsem tušit. Po chvíli z chlapečka vylezlo, že má denně dýchátko a léky, že se dusí. Volala jsem mamince ta mi zdělila, že do záchvatů to jde málo kdy, ale jinak že bere Ventolin (což je docela silný lék na astma a dýchací potíže).Domluvili jsme se alespoň na Fenistilu, který chlapečkovi trochu ulevil. Přesto nemohl zabrat snad do půlnoci a já se děsila celou noc, jestli se mu něco nepřihodí. No, přežili jsme to oba dva, ale můžu Vám říct, že za ty nervy to opravdu nestálo. Vydíte, kdyby se mu něco stalo, ještě bych si šla možná na pár let sednout, což by bylo furt málo oproti psychickému traumatu. Nakonec mi ho bylo úplně líto, když mi k večeru řekl, že jsme na něj s manželem hrozně hodní a že by chtěl být u nás častěji...... Ráno si pro něj přijela upravená, nalíčená maminka s úsměvem na tváři jak si báječně zahrála golf..... co jsem jí řekla? Že pokud budu ještě někdy hlídat její děcko, že musím vědět vše o jeho zdravotním stavu a že bez léků ho takhle hlídat nebudu. Už se neozvala....že by se jí nelíbilo moje ranní nevhodné chování? Bůh ví!! Ale my to taky nemáme občas jednoduché.....

A k druhému tématu kdy se bavíte o různých kurzech......myslím že žádný kurz nenahradí vlastní zkušenost s mateřstvím. Být mámou - to je ta nejlepší škola. Ani já nemám zdravotní kurz první pomoci a jsem přesvědčená, že v takové chvíli bych vše zvládla i bez kurzu. Přijde mi absurdní nechat prověřovat pečovatelku detektivní kanceláří, jak uvedla jedna z maminek. Možná by se spíš některé maminky měli zamyslet nad sebou.
 Katka 
  • 

Re: Pohled z druhé stránky 

(15.1.2007 1:26:34)
sama bych to nenapsala lepe.
 Kristýna Čermáková 
  • 

Re: Pohled z druhé stránky 

(7.3.2007 10:27:03)
Jsem dvacetiletá studentka Vysoké školy zdravotnické oboru Porodní asistentka a měla bych zájem o hlídání dětí. S dětma už mám zkušenosti,protože občas hlídám dvě malé děti sestřenici. Nejlépe z Prahy.V případě zájmu se mi můžete buď ozvat na mail nebo na telefonní číslo 602 217 548. Díky Kristýna
 Petruna 
  • 

hlídání 

(3.5.2004 12:27:33)
musela jsem se vratit, protoze mi utkvela ta panova veta :

"Věřím, že v budoucnu již nikdy nevyužiji služeb této agentury"

tak tomu teda taky nerozumim, to je jako kdyby napsal neco jako

verim, ze v budoucnu nikdy dobrovolne nespadnu z okna
 Denisa 
  • 

Re: hlídání 

(3.5.2004 13:52:35)
Myslim, ze agentura Boruvka byla prvni z agentur tohoto druhu u nas a asi pred peti lety jsem ji bez problemu vyuzila na jednorazove hlidani. Velike problemy (ne s pecovatelkou, ale s fungovanim agentury) jsem mela s firmou Koralek, ktera uz mozna ani nefunguje. V soucasne dobe pro me zajistuje uz tretim rokem pravidelne hlidani agentura Baby a az na jeden pripad, kdy jsem musela zmenit pecovatelku, mam ty nejlepsi zkustenosti a muzu agenturu Baby jenom doporucit. Opravdu nejsem s majitelkou nijak zpriznena a moje doporuceni je na zaklade skvele zkusenosti :-)
 Káťa, Adélka 8 měsíců 
  • 

Re: Re: hlídání 

(3.5.2004 16:05:03)
Ahoj, mohla bych tě poprosit o zaslání kontaktu na agenturu Baby? Díky
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: hlídání 

(4.5.2004 16:27:12)
Ahoj,

mobil: +420 608 149 687, e-mail: praha@hlidani.cz, www.hlidani.cz. Preju uspesnou spolupraci,

Denisa
 Líza 


Re: Re: hlídání 

(7.5.2004 15:32:41)
Nedá mi to, abych si nepřihřála polívčičku. Když jsme kontaktovali agenturu Borůvka, zda by pro nás měli paní na hlídání a po jejím (dost hrozném) telefonickém představení jsme objednávku zase stáhli, přišel mi domů cár papíru, na kterém bylo napsáno, že jsem si službu objednala závazně a že za náklady s tím vzniklé mám zaplatit. O závaznosti nebylo přitom při našem prvním kontaktu s agenturou po telefonu ani řeči. Tak jsem jim odepsala, ať mi laskavě pošlou daňový doklad a zaplatím - a už se neozvali. Zkoušejí to...Naopak dost dobré zkušenosti mám taky s agenturou Baby.
Pokud jde o slečnu, která měla problém se představit, to je opravdu divné, ale stalo se mi, že jedna velmi nesměle až vyplašeně vypadající dívenka, kterou nám poslali na záskok, se ukázala jako výborná hlídačka, která se moc pěkně chovala k dětem, ale zkrátka měla problém s námi dospělými. U dítěte, kterému je míň než rok, bych ale skutečně čekala aspoň minimální základy nějaké zdravovědy nebo něčeho.
Hlídání využívám pár měsíců, a přestože si nemůžu dovolit kontrolovat hlídačku při práci (i když bych někdy ráda), mám výborné zpětné vazby od matek z okolí - onehdy se mě jedna ptala, jestli mi ty děti hlídá moje sestra, že vypadá, jako by patřila do rodiny...
 misa3 
  • 

Re: Re: Re: hlídání 

(7.5.2004 17:58:14)
Lizo jsi dobra, zes s nimi vybehla, a mila zes jim neposlala dalsi dopis se zdvorilou zminkou, ze se jejich pozadavkem zabyva Tvuj pravnik a prilezitostne se jim jiste ozve...Neni nad to nehnad nekomu, kdo se pokousi touhla formou krast trochu bobky...Na druhe strane slecna v tom mohla jet naprosto nevinne, je proste po skkole, zjevne dost nesmela ..a tak je rada ze sehnala misto alespon takove...Je dost tezke pokud shani misto a nema zadne zkusenosti, se mozneho zamestnavalete ptat, jestli firma nahodou nekrade...
 Líza 


Re: Re: Re: Re: hlídání 

(7.5.2004 18:04:51)
Dík, Míšo. Nemyslím, že slečny a jejich agentury jsou totéž. I ta agentura kterou máme teď mi jednou poslala slečnu co si za celé dopoledne nezapamatovala jméno dítěte, které hlídala, ale to je člověk od člověka jiný. Většinou jsou to kreativní a vlídný holky, který s dětma dělají to, na co já kolikrát nemám náladu. (Z 90% teda jedna a ta samá.)Měla jsem z placenýho hlídání původně strach, ale teď jsem spíš ráda, že nemusím být "vděčná" nikomu z rodiny a můžu chtít, aby to opravdu šlo podle mých představ. A dětičky se holt tuží :-).
 Kristina, dvě děti, dvě vnoučata - miminka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: hlídání 

(10.5.2004 10:41:27)
Jak to tady čtu, říkám si, je to problém, nechat si hlídat dítě někým cizím. Já jsem měla děti v sedmdesátých letech, během 15timěsíců dvě děti, jedna babička zaměstnaná, druhá nemocná. Když jsem bohužel musela na operaci, dítě 10 měsíců - a čekala jsem druhé, musela si vzít babička dovolenou. Nedovedla jsem si tehdy vůbec představit, dát tak malé dítě hlídat cizí osobě. Přesto, že jsem byla hodně mladá, 22 let, byla jsem možná příliš úzkostlivá. Ale taky to možná bylo tím, že dcera od narození do půl roku neustále plakala, musela jsme ji pořád chovat, nedokázala jsem si představit, že by někdo cizí měl tu trpělivost!!
Pak bylo dceři těsně nad dvacet, absolventka gymnázia, jela do Anglie, kde byla 3 měsíce, hlídala v rodině tři holčičky! Nejmladší byly tehdy 3 měsíce. Přesto, že neměla vůbec žádnou zkušenost s miminky, žádné pedagogické vzdělání, zvládla to bez problémů, akorát to bylo dost náročné na psychiku. Dostala se tam tedy na doporučení známého té rodiny, ne přes nějakou agenturu. Dnes má sama dvě miminka a protože studuje k tomu ještě vysokou školu a já pracuji, dětičky také hlídají různí lidé, tu někdo z rodiny, tu kamarádky, taky se mi to moc nelíbilo, když byly úplně malé, ale říkala jsem si, že je to pořád lepší, než hlídací agentura a někdo zcela cizí. Někdo prostě má nadání vycházet dobře s dětmi a někdo ne, nezáleží vůbec na vzdělání, někdy je mnohem lepší mateřský typ, žena z domácnosti než někdo, kdo na to má školy, to je ale asi každému jasné. Prostě se trefit při výběru. Hlavně někoho s velkou trpělivosti a láskou k dětem, protože nejhlavnější je právě ta trpělivost..
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: hlídání 

(14.5.2004 13:41:09)
Nesouhlasím. A uvedu pár příkladů.Než moje máma onemocněla tak, že se přestala být schopna starat i sama o sebe, hlídala mi děti ona. Když jsem řekla, že mají jít ven, byly doma. Když je měla pořádně obléct, nedala jim ani čepici. Když jsem jim zakázala televizi, koukaly se. Protože ona to věděla líp. A vytknout jí něco neexistovalo, protože je to přece moje matka a já bych jí za tu pomoc měla být za hrob vděčná.
Vzít si paní na inzerát bych si netroufla, pokud by mi ji nedoporučil někdo, koho opravdu dobře znám. Nevím, co je to zač, nikdy dřív jsem ji neviděla, může mi nakecat co chce ( mimochodem jsem psychiatr a lidi bych měla mít schopnost jakž takž zhodnotit, ale na tohle se necítím).
Pošle-li mi agentura holku, která u nich rok nebo víc pravidelně pracuje, vím aspoň, že mi je někam neodveze a neprodá, protože někdo někde má její zaručeně pravé doklady kontakty na ni. Pokud mi podpálí barák, agentura mi to uhradí ze své pojistky. Když stálá hlídačka onemocní, pošlou mi jinou na záskok. A můžu si říct, co a jak má s dětmi dělat a trvat na tom (porušit to by si zkusila jen jednou, protože starší holka umí moc dobře mluvit a já se to dozvím). A fakt se to osvědčilo - jak říkám, známí si myslí, že naše hlídačka je moje ségra, a podle všeho co říkají, má s dětmi větší trpělivost než já :-).
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hlídání 

(17.5.2004 18:10:19)
Souhlasim, pokud mas matku typu "ja to vim prece nejlip", neni radno ji nechat hlidat ani zelvu. Na druhe strane je spousta babicek, ktere jsou vazne super a hlidaji s nadsenim a tesi se na to. Matciny pozadavky berou jako rozumne a snazi se jim vyhovet. Vzdycky si vzpominam na sveho bajecneho dedecka...Takze mozna sentimenatlni vzpominka:-) Pokud se vsak v pribuzenstvu nenachazi nikdo soudny, komu by bylo mozne dat dite na hlidani, zda se mi skutecne nejrozumejsi kontaktovat nejakou firmu, kterou maji overenou i pratele a kamaradky a ditko ji sverit. Souhlasim i s tim, ze Ty jako zakaznik mas pravo nadiktovat par veci na kterych skutecne trvas, (tedy pokud to neni neco co by hlidacka nezvladla). Taky se mi prilis nelibil postoj autora clanku, ktery zjevne spis cekal, ze si divenka na hlidani bude vedet sama rady a pak se divil, ze vozi dite po parku. No pokud skutecne nezadal zadne ukoly ci prani, vyresila to, zjevne nesmela a nezkusena divka, tim nejjednodussim zpusobem. Pokud ji byl predan kocarek s ditetem bez informaci, zda dite nakrmene, jestli je v kocatku lahvicka s nejakym napojem, jestli tam jsou pleny atd. Tak proste popadla kocarek a stravila s ditetem dopoledne nejjednodussim zpusobem, ktery mohla zvolit, vozenim sem tam po parku. Pripomina mi to doby, kdy mi bylo 12 let a kdy jsem timto zpusobem" hlidala " dite setrenice. Ona proste chtela chvilku klidu, ditko ktere bylo vozeno v drkotajicim kocarku poklidne spalo( pokud jsem nezastavila), takze jsem 2-3 hodiny jezdila. Nejak me nanapada co jineho s nekolika mesicnim ditetem taky delat.
 Zuza 
  • 

Re: Re: hlídání 

(1.5.2007 20:00:17)
Pokud jste z Prahy, máme dobré zkušenosti s centrem Park and Play, chodíme tam s dcerou na zpívánky. Děti pohlídají, ale zárovň tam běží pravidelný rozvrh a probíhají různé kroužky, takže se děti zabaví. Přesný program je na www.parkandplay.cz. Nabízejí i hlídání doma, ale to jsme zatím nevyzkoušely, přijde mi lepší dát Evku mezi ostatní děti.
 Martina 
  • 

Re: Hlídání se zdravotní sestrou ... 

(19.2.2007 20:28:32)
Jsem vystudovaná zdravotní sestra (stále studuji v oboru) a nabízím hlídání dětí. Jsme velice spolehlivá a mám ráda malé děti. Vše záleží na dohodě. Nejlépe v okolí Prahy 5, ale není podmínkou !!!
 Tara zelená 


moje zkušenost 

(3.5.2004 18:57:20)
I my občas potřebujeme pohlídat dítě, ale z agentury jsem měla obavy, právě z důvodu, že nevím, koho mi pošlou. A i pokud bych byla spokojená, příště mi mohou poslat jinou paní a já budu muset zase vše vysvětlovat co a jak... Z toho důvodu jsem si dala inzerát (ohlas byl velký), našla jsem tak výbornou paní na hlídání, která nám hlídá 7 měsíců (i když velmi nepravidelně) už Anetku dobře poznala a my se na ni můžem 100% spolehnout. Doporučuji vám totéž.
 Sylva2 
  • 

Re: moje zkušenost 

(4.5.2004 10:17:31)
Služby agentury už jsme také využili.Šlo o týdenní vyzvedávání z jeslí a hlídání další 2 hodiny. A byli jsme moc spokojení. Přišla nám sestřička z novorozenecké JIPky . To jsme ani nechtěli, malé už byly 2 roky. Přišla se představit a podepsat smlouvu o den dřív. Moc hezky to s malou uměla. Ty dvě hodiny s ní trávila ještě venku na písku. Celkově jsme byli velmi spokojení. Takže existují opravdu i dobré agentury. Cena byla myslím 100 korun za hodinu. To kolik z toho dostala hlídačka neřeším. Službu jsem nakoupila od agentury a její vztahy se zaměstnanci nejsou má věc. Mě také klienti firmy ve které pracuji neplatí napřímo, ačkoli by je to asi vyšlo levněji... To je přece nesmysl.
 Pupkin, dvě holčičky 
  • 

Inzerát 

(10.5.2004 22:22:15)
Agenturu nemám odvahu využít a přemýšlela jsem o inzerátu. Ale nejsem si jistá jak ho formulovat, aby jej někdo nezneužil. Nemáte zkušenosti?
 Nika 
  • 

Re: Inzerát 

(13.7.2004 8:47:02)
Dobry den,

ja prave takovy inzerat hledam. Chtela bych opet zacit s obcasnym hlidanim. Ale bohuzel nikde se mi ho nedari najit a kdyz se na me jednou usmalo stesti, bohuzel se to neslucovalo s mym casem. Zkusenosti s detmi jiz mam, 3 roky ve skolce, potom au-pair v Sev. Irsku a po navratu jeste jeden rok u zde zminovane ag. Boruvka.
Pokud bych Vas mohla poprosit, pokud najdete nejaky zdroj techto inzeratu, mohla byste mi dat vedet na muj e-mail?! Dekuji predem za ochotu a odpoved.
 Broňule Deniska16.11.05 


Pohled z druhé strany 

(11.5.2004 15:51:53)
I já jsem kdysi v podobné agentuře v našem hl. městě pracovala. Tak vám prozradím trošku z toho, jak to tam chodí.
Autor článku má v jistých věcech bohužel pravdu. Když jsem se do agntury přihlásila, měla jsem sice dokončené vzdělání vysokoškolské, ale myslím, že to pro agenturu nebylo podstatné. Musela jsem pouze uvést, zda již mám nějaké zkušenosti s hlídáním dětí. Ty jsem měla, hlídávala jsem děti všech známých již od svých 11 let. Ale na reference si nevolali a v praxi mě nijak neprověřovali. Přiznávám, že kurz první pomoci jsem taktéž neměla. V podstatě je zajímal jen čistý trestní rejstřík a to, zda jsem již děti v minulosti hlídala.
Agentura se snažila dát nám několik stálých klientů, tzn., že jsem chodila pravidelně za stejnými dětmi, pokud o pravidelné hlídání měla rodina zájem. Některé děti jsem hlídala dopoledne, jiné večer, občas v noci, ale to spíše jednorázově.
Většina "stálých" klientů mě napoprvé s dítětem samotnou nenechala, zavřeli mě s jejich ratolestí do pokojíčku a něco si dělali. Mělo to jak své výhody, tak i nevýhody. Výhodou bylo, že jsme otestovali, zda mě dítě akceptuje, nevýhodou bylo, že když dítko vědělo, že je maminka doma, dožadovalo se často její přítomnosti. Problém mi ale tento postup nedělal.
A rada na závěr? Můžete mít na slečnu na hlídání štěstí, ale neočekávejte, že má nějaké odborné vzdělání či kurzy první pomoci. Já osobně bych asi raději volila také paní přes inzerát.
 Silvie  


Re: moje zkušenost 

(8.3.2005 8:23:24)
Ahoj, mám syna (20měsíců) Filipka a jelikož mi bylo nabídnuto vrátit se zpátky do práce, tak jsem nabídku přijala.Filipka jsme zkoušeli dát do jesliček, byl tam snad 4x. Začali mu dávat cumlík a celý den seděl jen na nočníku. Tak jsem si řekla, že mu najdu chůvu. Dostala jsem doporučení na paní, a tak začala k nám chodit na zvykání. Filipek si ji po dvou návštěvách oblíbil a teďka už mi 2měsíc hlídá syna. Je perfektní a spolehlivá. Z agentury bych si nikoho najmout nedokázala. Je to drahé a strašné. Tak všem doporučuji nejlépe paní.Doufám, ješte že ji se to líbí.
 Líza 


Re: Re: moje zkušenost 

(8.3.2005 8:44:50)
Silvie - proč strašné???
 EvčaK 


Re: Re: moje zkušenost 

(8.3.2005 11:40:25)
Silvie, moje výborná kamarádka je evidovaná u agentury. Teď dochází do dvou rodin. Bere tolik, na kolik se domluví s rodinou. Je úžasná. Děti ji zbožňují a zaměstnavatelé jsou velmi spokojeni.
Možná jsi myslela spíš nárazové hlídání.
 Sarka B 
  • 

Nechapu reakci 

(4.5.2004 0:27:12)
Trochu nechapu nektere reakce na tento clanek. Proc se tak navazite do pisatele?

(a) Ze si mel vnuka radsi pohlidat sam je hloupost - nevime duvod, proc si rodina agenturu volala (jak uz tady nekdo psal, ne kazdy clovek se dokaze postarat o 11-mesicni dite).

(b) To, ze pisatel sledoval, co slecna na hlidani na prochazce delala, a ze hodnotil to, jak se k diteti chovala potom, mi prijde naprosto normalni, naopak me zarazil prispevek o tom, ze "deda slecnu spehoval". Je prece prirozene se zajimat o to, jak slecna na hlidani s ditetem interaguje, jak dite reaguje na ni, jestli ma slecna pozitivni pristup, jestli si s ditetem hraje, atd. Ja bych si taky osobne overila slecnu/pani v akci s mym ditetem, a pak i namatkove kontrolovala (pokud se jedna o dlouhodobe hlidani) dokud se neustavi vztah oboustranne duvery. To prece neni vlezlost, dite neni balik. Verim, ze vetsina slecen-profesionalek to i ocekava, prece co by to bylo za rodice/prarodice, ktery by nove slecne rovnou vrazil kojence a ani by se na nic nezeptal a o nic se nezajimal?

(c) Taky by mi prislo nanejvys divne, kdyby slecna nemela zadne vzdelani ani pripravu pro praci s detmi. Treba kurs prvni pomoci specializovany na male deti je preci absolutni minimum! Pripoustim, ze pisatel si mel zjistit predem od agentury, co je konkretne mysleno pojmem "kvalifikovana sila". To stejne se tyka podminek smlouvy, to si mel vyjednat s agenturou a ne se slecnou.

Jinak na zaklade jedne zkusenosti bych neodepisovala celou agenturu, je mozne, ze si proste s tou slecnou nepadli do noty, ze to proste nevyslo, pisatel i slecna ocekavali kazdy neco jineho. Nevim, jestli je to pravidlem, ale vzdycky bych si predem vyzadala (a overila) reference na agenturu i na konkretni slecnu/pani.
 monika 
  • 

Re: Nechapu reakci 

(4.5.2004 6:39:01)
je normalne ,ze prvy krat ste so slecnou na opatrovanie doma a ucite ju aky rezim ma dieta a naco je zvyknute ,sledujete ako reaguje dieta,ved nemozete niekoho zavolat dat mu vo dverach dieta a odist
 Iva 
  • 

Re: Nechapu reakci 

(4.5.2004 7:57:16)
To vzdělání bych nepřeceňovala. Znám paní, co má pedagogických titulů na tři stohy, desítky kurzů a svoje dítě bych jí nesvěřila. A ruku na srdce, vy jako rodiče máte snad kurs první pomoci kojencům? S takovými kurzy to může být podobné, někdo umí i bez kurzu, jiný si neporadí ani s kurzem. No ale líp ten kurz mít, to je pravda.
Jinak za to, že jste si se slečnou nepadli do noty (vlastně tam pokud jsem četla neudělala nic špatně, jen povahově rodině "nesedla") nelze odsuzovat agenturu jako celek. A ty ceny nejsou zas tak zlé, je pravda, že pokud si někoho seženete sami, bude to levnější. To je ale u všeho, co jde přes agenturu, ona se prostě živí právě tím, že něco zprostředkuje.
Navíc mě udivuje, že jste se o smlouvu nezajímali sami, já bych se tedy zeptala hned na začátku, a protože slečna je tam poprvé, vysvětlila bych jí sama, jak si to hlídání představuju, jak dlouho má vozit, kam jít s kočárem, co má dítě za zvyklosti a tak. A ne mlčet jak sfinga a divit se, že to dělá jinak, než jste si představovali. (Jak jste si to představovali? To jste jí právě měli na začátku vysvětlit, vždyť vy jste zákazník, tak si musíte říct, co chcete!)
Jinak doporučuju říct si i agentuře, že chci děvče energické, s pedagogickým vzděláním, nebo jakou mám představu. Podle mě když to půjde vyhoví. Hodně štěstí při hledání.
 toranoko 
  • 

Re: Re: Nechapu reakci 

(4.5.2004 16:01:43)
Taky bych neprecenovala vzdelani, zvlaste pedagogicke, kde do vas husti stejne jenom teorii (vlastni zkusenost). Vztah k detem bud clovek ma nebo nema, vzdelani mu pripadne muze pomoct obecneji si uvedomit nektere veci. Podle me je dulezitejsi zkusenost s detmi. Je to stejne jako s ucitelama - zadna pedagogicka skola z nikoho ucitele neudela, pokud on sam nema vlastnosti, ktere jsou k tomu potreba.
 Adéla a Kristýnka 
  • 

Také názor z druhé stránky..... 

(12.6.2004 22:24:49)
Dobrý den.
Jsem maminka na mateřské dovolené s dvouletou holčičkou a nabízím hlídaní prcků. Když čtu reakce některých z Vás, nedalo mi nenapsat zase zkušenost mou - trochu z druhé stránky. Ozvala se mi maminka chlapečka.... prý by potřebovala hlídat. Nechci psát ani věk, ani jména.... Zeptala jsem se jí, kdy by se přišli podívat, aby jsme se poznali jak my maminy, tak i dětičky, pro dobro nás všech. Velmi mě udivilo, že aniž by mě viděla, prohlídla si prostředí kde chlapeček bude, odpověděla, že hlídat by potřebovala hned zítra na celou noc do rána. I když jsem trošičku oponovala, jestli si mě přece jen nechce předem jet alespoň prohlídnout, souhlasila jsem. Přivezla ho druhý den navečer, zdržela se asi čtvrt hodiny. Ptala jsem se na zdravotní stav dítěte - alergie, léky (vyžádala jsem si kartičku pojišťovny, kterou by mi jinak ani možná maminka nedala), atd. byla jsem ujištěná, že chlapeček je v naprostém pořádku. Rozloučení proběhlo naprosto lehce, nějak až moc, chlapečkovi bylo vlastně úplně fuk, že je s cizí ženskou, v cizím bytě. Hlídání probíhalo v pohodě do půl desáté večer, kdy se mi začalo zdát, že chlapečkovi se začíná špatně dýchat. Jelikož mám z rodiny zkušenosti s laryngitidou, začala jsem tušit. Po chvíli z chlapečka vylezlo, že má denně dýchátko a léky, že se dusí. Volala jsem mamince ta mi zdělila, že do záchvatů to jde málo kdy, ale jinak že bere Ventolin (což je docela silný lék na astma a dýchací potíže).Domluvili jsme se alespoň na Fenistilu, který chlapečkovi trochu ulevil. Přesto nemohl zabrat snad do půlnoci a já se děsila celou noc, jestli se mu něco nepřihodí. No, přežili jsme to oba dva, ale můžu Vám říct, že za ty nervy to opravdu nestálo. Vydíte, kdyby se mu něco stalo, ještě bych si šla možná na pár let sednout, což by bylo furt málo oproti psychickému traumatu. Nakonec mi ho bylo úplně líto, když mi k večeru řekl, že jsme na něj s manželem hrozně hodní a že by chtěl být u nás častěji...... Ráno si pro něj přijela upravená, nalíčená maminka s úsměvem na tváři jak si báječně zahrála golf..... co jsem jí řekla? Že pokud budu ještě někdy hlídat její děcko, že musím vědět vše o jeho zdravotním stavu a že bez léků ho takhle hlídat nebudu. Už se neozvala....že by se jí nelíbilo moje ranní nevhodné chování? Bůh ví!! Ale my to taky nemáme občas jednoduché.....

A k druhému tématu kdy se bavíte o různých kurzech......myslím že žádný kurz nenahradí vlastní zkušenost s mateřstvím. Být mámou - to je ta nejlepší škola. Ani já nemám zdravotní kurz první pomoci a jsem přesvědčená, že v takové chvíli bych vše zvládla i bez kurzu. Přijde mi absurdní nechat prověřovat pečovatelku detektivní kanceláří, jak uvedla jedna z maminek. Možná by se spíš některé maminky měli zamyslet nad sebou.
 Misa3 
  • 

Re: Re: Nechapu reakci 

(7.5.2004 17:46:44)
Naprosto souhlasim, neda se moc cekat od velmi mlade divky, aby se hned v situaci orientovala sama. Je na vas jako na zakaznikovi abyste ji rekl co od ni vlastne ocekavate. Nicmene ja jsem sve pecovatelce ( jen mi 1xtydne nakupovala) davala vzdy stejny seznam a popis kde vyrobky koupi, a ktere vyrobky chci a ktere vysloven ne( jeste k tomu seznamu) vzdycky to zvorala, po roce jsem usoudila ze to musi delat schvalne, protoze tak mentalneatsenicka nemuze byt pokud je schopna si nakoupit sama. Ale zprvu jsem si vzdy rikala, ze je to asi ma vina, ze jsem to asi nejak dobre nevysvetlila. Takze me udivuje nedostatek trpelivosti stran zakaznika. Pokud divce na hlidani vydate dite a kocarek, tak co vlastne chcete, aby s tim ditetem delala? Pochopitelne, ze vyrazi do nejblizsiho parku a bude se s nim projizedet pokud neuderi hodina navratu. Nejak jsem nepochopila co jste od ni vlastne chtel. Mozna mu zpivala( k tahani kocarku se to docela hodi) Sorry, ze to zlehcuji, ale vazne jsem to nepochopila.
 Gábi, 2 děti 


Re: Nechapu reakci 

(4.5.2004 9:26:36)
No tak ještě jednou:
a) veškerou administrativu a požadavky se řeší s agenturou (jistě to vyžaduje min. jednu osobní návštěvu u firmy), domluvit, zda jde pouze o hlídání nebo i drobné domácí práce v době spánku dítěte,
b) obvykle se slečna hledá na pravidlené hlídání a je potřeba na ní dítě zvykat, vysvětlit slečně pravidla rodiny, režim dítěte (příp. něco k těm drobným domácím pracem) - vše se řeší se slečnou, ne stopováním ;-) ;
je zvykem, že min. první den je rodič přítomen,
c) slečna se samozřejmě nemusí "líbit" rodičům nebo dítěti, tak se s agenturou domluví výměna,
d) pedagogické vzdělání určitě není podmínkou (není totiž zárukou ničeho), některé agentury mají vlastní vzdělávací systém a proškolují si své slečny na práci s dětmi i zdravotní péči (tam jsou ceny za hlídání rozhodně vyšší než 80 Kč/hod.), každá trochu slušná agentura si "své" slečny musí důkladně prověřit - něco o nich vědět.
Článek byl dost zmatený, nebyly tam uvedeny vstupní podmínky: na jak dlouhou dobu hlídání hledali, proč hledal dědeček, jak probíhalo jednání v agentuře apod.
 Adéla, syn 3,5 roku 
  • 

Re: Nechapu reakci 

(5.5.2004 13:04:11)
Naprosto s Šárkou souhlasím a článek, jakkoliv nejasný (proč si agenturu objednával dědeček a ne matka,...), vypovídá v podstatě o docela normální reakci. Pokud dědeček nebyl schopen z té slečny cokoliv vytáhnout a ta se chovala vlažně, pak bych asi taky chvíli sledovala, co s dítětem provádí.
Když agentura nabízí "kvalifikovaný personál", měla by jej taky vyškolit, aby (když už nemá vzdělání)se dokázal aspoň sám představit. Zajímalo by mě, jestli se ta vlažná slečna aspoň dotázala na jméno toho dítěte???
 Kristýna+Robík 


Re: Nechapu reakci 

(5.5.2004 21:53:43)
Souhlasím s tebou, něco podobného jsem chtěla napsat.
Jestli se nemýlím tak péči o děti do tří let má vykonávat zdravotní sestra (jako v jeslích), nad tři roky může kdokoliv. Pokud si chci otevřít živnost něco jako: "hlídání dětí do tří let", je to živnost vázaná a to zdravotnické vzdělání mít musím. Jen nevím jak je to se zaměstanci, těch se to už asi netýká. Pod "kvalifikovanou sílou" si v inzerátu hlídací agentury představuji tedy alespoň studentku zdravotnické školy, přinejhorším někoho s certifikátem o absolvování kurzu první pomoci, nebo bývalou učitelku z mateřské školy atp. Gymnaziální vzdělání rozhodně není nízké, ale jaksi trochu mimo (suma sumárum jedna hodina biologie o lidské ontogenezi a ať nekradu tak ještě pár hodin vývojové psychologie pro humanitní větěv).

A sledovat pečovatelku, jak navazuje kontakt, jak se chová k dítěti při prvním setkání, opravdu není vlezlost, ale povinnost každého zodpovědného rodiče (prarodiče)!!!
 Petra N 
  • 

Re: Re: Nechapu reakci-omyl.. 

(6.5.2004 20:55:16)
1. Nenechte se zmást.Do počtu 5 dětí (věk se neuvádí) můžeš hlídat dítě bez pedagogického vzdělání ba dokonce i bez toho, že by hygiena kontrolovala prostory, kde se hlídá.Můžeš z toho mít dobrý "vedlejšák", jak jsem se právě dnes dozvěděla.

2. Podle vyhlášky MŠ může i do mateřské školy nastoupit dítě od 2 let věku, pokud počet dětí ve třídě nepřesáhne 15.

Z toho vyplývá, že žádný limit 3 let věku dítěte na hlídání speciálním dozorem není.

PS: Sama jsem hlídala děti (3 roky, 2 roky a 2 měsíce) ve svých 18 letech (původně mám strojní průmyslovku), zvládla jsem celou domáctnost a ještě jsem studovala 2 jazyky.Dělala jsem to 2 roky a s celou rodinou jsem dodnes v kontaktu a máme velmi pěkné vztahy.Dnes je mi 31, mám 2 děti a pokud by slečna byla schopná, tak je mi jedno , zda má nějaké pedagogické vzdělání či ne.Občasná kontrola neškodí, ale důvěra je také velmi důležitá.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Nechapu reakci-omyl.. 

(6.5.2004 21:59:42)
Péče o děti je živnost volná, ale jak psala Kristýna, u dětí do tří let se jedná o živnost vázanou, tedy je nutné splňovat určité předpoklady, aby člověk dostal živnosťák. Tedy konkrétně musí být dotyčná "hotová" dětská sestra, ať už ze střední nebo vyšší školy. Na druhou stranu netuším, jak si úředníci v praxi vysvětlují nařízení vlády... A vysvětlovat se nepochybně dají všelijak, jako 95% našich zákonů...

"Péče o dítě do 3 let věku v denním režimu
Individuální výchovná péče o svěřené děti do tří let věku v denním nebo celotýdenním režimu zaměřená na rozvoj rozumových a řečových schopností, pohybových, pracovních, hudebních, výtvarných schopností a kulturně hygienických návyků přiměřených věku dítěte. Zajišťování bezpečnosti a zdraví dětí, jejich pobytu na čerstvém vzduchu, spánku v odpovídajícím hygienickém prostředí a osobní hygieny dětí, včetně poskytování první pomoci."

S.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Nechapu reakci-omyl.. 

(6.5.2004 22:04:56)
:o) Abych vysvětlila - ta citace je obsahová náplň toho, co si vláda představuje pod pojmem "Péče o děti do tří let věku v denním režimu" a na kterou dostane živnosťák toliko absolventka střední nebo vyšší odborné zdravotnické školy oboru dětská sestra. Druhá věc je ovšem ta - a teď pozor :o) - že i kdybych já sama dětská sestra nebyla, ale přesto jsem si chtěla zařídit firmu, která bude malé děti hlídat, tak mi stačí sehnat si jakoukoli dětskou sestru, která se mi na živnosťáku upíše coby "odborný zástupce", a potom už si můžu v oboru vesele podnikat a jako zaměstnance nabírat i jakékoli laiky... Naprosto stejným způsobem získal živnosťák na odborné práce můj manžel, byť se nejednalo o hlídání dětí.

S.
 leni 
  • 

Re: Re: Re: Nechapu reakci-omyl.. 

(12.5.2004 8:17:56)
zkrátka paní dokonalá
 zuzka 
  • 

Re: Nechapu reakci 

(14.5.2004 10:24:48)
ahoj,já si myslím ze kurzy nikomu nepomohou,stejne tak vzdelání-sama jsem v 5.ročníku na medicíně a nemyslím si že bych byla nejak více připravená na hlídání kojence,o pedagogickém vzdělání už vůbec nemluvě-paní na hlídání s aprobací angličtina,dějepis pro kojence?většina matek žádné takové vzdělání nemá,kursy také ne.záleží spíše na zkušenostech ,vztahu k dětem...sama bych naagewnturu asi nevsázela.pokusila bych se optat v okolí.
 Sylvie 


Re: Re: Nechapu reakci 

(14.5.2004 20:50:01)
:o) Zuzko, není vzdělání jako vzdělání :o) Já jsem dětská sestra a kdybych neměla dostatečnou praxi v jeslích (tedy - ne dostatečnou jako na čtverku, ale dostatečnou jako počtem hodin :o) ), tak by mě ani nepustili k maturitě. Protože jesle byly jedním z maturitních oddělení. Takže já svým vzděláním získávala nejen TEORII, ale i PRAXI prací se ZDRAVÝMI kojenci a batolaty. Nemluvě o tom, že kromě jeslí jsme chodily taky pomáhat do kojeneckého ústavu, ale to už byla naše volnočasová aktivita. Hmmm, ne nadarmo je v zákoně, že živnosťák na péči o děti do tří let dostane toliko dětská sestra a o lékařích tam není ani zmínka :o)

Jinak já využívám agenturu, výhody hezky popsala Líza :o) Mám dobré zkušenosti s agenturou Baby, která tu už byla zmíněná. A jako hlavní výhodu agentury vidím v tom, že mi slečny zajistily rychle (obrátila jsem se na ně pokaždé, když mi "hořela práce" - neumím si představit, jak bych si někoho vyhledávala sama...) a když poprvé jedna skončila v nemocnici (ne vinou našeho dítěte :o) ), obratem za ni našly náhradu.

S.
 Sylvie 


Hlídání dětí 

(4.5.2004 9:30:57)
...a řekla, že čekala, že vnuk na věk 11 měsíců je moc veliký a čekala malé miminko...
Hmmm, kamarádka, zdravotní sestra z dětského oddělení, když odjížděla do Anglie "bejbysitovat", sháněla si pro zprostředkovatelskou firmu potvrzení, že je nejenom pracuje s dětmi, ale že má praxi i s kojenci a novorozenci - jinak by ji firma nemohla doporučit do rodin, kde mají malé děti. Pokud by mně na hlídání kojence firma poslala slečnu, která ani netuší, jak kojenec vypadá, tak bych si dala tu práci a na pana majitele vlítla.

...Protože jsme měli obavy, tajně jsem jí sledoval ...
Jinak ale zbytek článku vcelku nechápu. Rozumím tomu, že starší pán se necítí na to, aby hlídal malé mimčo. Co mi ale nejde na rozum - jak vůbec mohli svěřit dítě někomu, ke komu necítí důvěru? Proč slečnu sledoval tajně? Byl takový problém jít s nimi rovnou na procházku? Jinak upřímně řečeno, kdyby mi někdo svěřil cizí malé dítě, taky bych se s ním po parku jenom procházela a pokud možno bych ho z kočáru nevyndala. Když o něm nic nevím - jestli chodí, jestli je zvyklé hrát si na písku, jestli náhodou nemá hrůzu z volně pobíhajícíh psů, jestli ho můžu domů vrátit jak čuňátko :o) Tohle je problém jednorázových hlídání - slečna nezná dítě a jeho zvyky, dítě nezná slečnu...


...Čekal jsem, že snad mi něco řekne, nebo se bude nějakým způsobem prezentovat jako firma, nebo mi nabídne nějakou smlouvu, nebo něco, ale nic takového se nestalo. ...
Se zaměstnanci to bývá těžké - taky je máme a vím, co i při nejlepší vůli zaměstnavatele dokážou :o) Každopádně smlouvu CHTÍT předem. Když ji slečna nenabídla, tak se na ni prostě zeptat. Naopak podrobnosti smlouvy řešit předem s někým zodpovědným - u hlídacích agentur asi většinou s majitelem. Protože právní odpovědnost za splnění smlouvy vůči vám nese agentura, ne ta slečna. To samé -předem se domluvit, CO OČEKÁVÁM. Co si představuju pod pojmeme "péče o dítě", tady máme měřítko každý jinde, takže potřeba se na potřebném dohodnout. Opět - zvlášť u jednorázového hlídání to může být problém...


...Navíc z ceny 80,- Kč si odebírá 25% agentura pro sebe a tím pádem dívenka dostane 60,- Kč...
Proč platit zprostředkovatelský poplatek - hmmm, třeba proto, že ho mají v ceníku (na webu), a objednáním služby jste na ten ceník přistoupili? To samé s penězi slečně. To, že z osmdesáti korun dostane šedesát nic neznamená, pokud netušíme, JAK se k této částce došlo. Např. pokud by měla s agenturou podepsanou dohodu o provedení práce (a předpokládám, že nějakou smlouvu mít musí, jinak by si firma zadělávala na problémy - to je jenom poznámka k obavě o odvod daní) a z nějakých důvodu by neměla podepsané "Prohlášení", tak její příjem podléhá (minimálně) dvacetiprocentní srážkové dani, kterou jí firma srazí a odevede finančáku. Například. Taky samozřejmě firma má nějaké náklady (účetnictví, telefony, papíry, pojištění...), které je potřeba poplatit a musí vytvářet nějaký zisk :o) Nebo se těch dvacet korun "přerozdělí" do pomyslného fondu, ze kterého jsou slečny vyplácené (ať si agentura říká padesát na hodinu u stálých zákazníků nebo sto u jednorázových, slečna dostane šedesát. Co u jedněch přebývá, to se dá druhým....) - co já vím. Nemám pocit, že by se ceník Borůvky nějak výrazně lišil od toho, co jsem za hlídání platila jiným agenturám já :o) A kdo nechce živit lidi navíc, nezbývá mu, než si sehnat hlídací slečnu mimo agenturu. Jinak z pozice zaměstnavatele nesnáším, když se zaměstnanec vybavuje se zákazníkem o financích. Zákonitě z toho musí vyjít, že si jak zaměstnanec tak zákazník myslí, že ho odrbáváme. Protože mzda, kterou zaměstnanec dostane, je pouze část nákladů, kterou na něj vynakládáme. To ale netuší ani on ani zákazník...


S.
 Iva 
  • 

Re: Hlídání dětí 

(5.5.2004 14:49:26)
Sylvie, je to tak, jen poznámečku - dvě jedenáctiměsíční děti můžou vypadat velmi rozdílně, a ne jen v tomto věku. Hodně se to liší nejen tím, jak jsou velcí, ale taky co umí, což ještě dojem o hodně víc ovlivní. Jedno dítě v rodině už v 11 měsících chodilo, jiné začalo lézt v 10 měsících - obě zcela normální.
 Sylvie 


Re: Re: Hlídání dětí 

(5.5.2004 20:07:07)
Ano Ivo, to já vím - jsem dětská sestra :o) Na hlídání dětí odborníka nepotřebuju, ale přeci jenom u těch nejmenších, co sami nedokážou pořádně říct, co jim vadí nebo co by chtěli a podobně, považuju za samořejmé, že by měly firmy posílat opravdu holky s patřičnými znalostmi (třeba jenom kurzovými, to je jedno) a hlavně zkušenostmi. Které zvládnou stejně dobře dvouleté batole stejně jako půlročního kojence a nebudou překvapeni, že jeden je moc malý a neumí mluvit a druhý moc velký a jídlo odmítá pít z flašky...

S.
 Marie + Marjánka, 22m 
  • 

Hlídání dětí 

(5.5.2004 18:53:43)
Upřímně řečeno mi reakce dědečka připadá naprosto lidská a pochopitelná, to že článek vyznívá trochu zmateně mi nevadí - to se stane. Podstata sdělení je jasná - když se mi někdo na první pohled nezdá, tak raději sleduji jak se chová (sledovat tajně mi přijde užitečné, slečna se nemůže přetvařovat), když se mi nelíbí, už si ho nikdy neobjednám a ostatní upřímně varuji. A my matky, namísto abychom posuzovaly jednotlivé věty vytržené z kontextu, bychom raději mohly být vděčné, že máme o referenci (i když negativní) více. Já bych upřímně řečeno velmi ocenila, kdyby reference na různé konkrétní zboží a služby byly někde shromážděné centrálně, není nad něčí osobní zkušenost - i když názor si každý pak může udělat podle sebe. Čím více si lidé budou sdělovat doporučení/nedoporučení, tím více se pak poskytovatelé služeb a prodejci a výrobci zboží budou snažit, ne?

Ještě k věci: já rovněž využívala služby agentury, a to agentury Chůvička, paní na hlídání je téměř členem rodiny, je to důchodkyně - bývalá zdravotní sestra. Nikomu nesvěřuji své dítě raději než jí, umí to s mojí holčičkou perfektně, postará se i o základní věci v domácnosti (ani to po ní nechci, ale ona to prostě dělá, např. umyje nádobí) a cena je podle mne přiměřená, 100 Kč. Takových dobrých zkušeností kdyby bylo více!
 Niky a dvě holčičky 
  • 

Dědečkové 

(10.5.2004 13:58:02)
No já si taky myslím, že to děda schytal neprávem. Já si jen vzpomínám, jak můj otec - mimochodem žádný kmet, ale muž v produktivním věku s pedagogickým vzděláním a s tituly v oblasti pedagogiky a didaktiky před i za jménem - poprvé šel sám vyvenčit starší dceru. Holčičce bylo asi 15-18 měsíců a vypravili se ven bez kočáru - prý na procházku. Po hodině se mi vrátil dědeček celý zpocený a nešťastný - ušli asi 300 m, zastavili u každého kamínku a bobku a děda byl fakt zralý na cvokhaus. Dnes je s tříletou dcerou jedna ruka a ona ho opravdu miluje a čas si spolu užijí. Ovšem mojí druhou - půlroční - bych mu prostě nesvěřila. Když jí chvíli chová a ona začne kňourat, tak ji drží jak "horký brambor" a fakt neví, co s ní. Natož aby jí třeba přebalil, nakrmil, převlékl... A to měl - má dvě vlastní děti... Takže pána docela chápu, že si netroufl hlídat sám tak malé dítě a je moc hodný, že se s námi podělil o zkušenost. Všichni se holt neustále něco učíme...
N
 Mona, holcicka 2 r 
  • 

Jak to je 

(11.5.2004 21:57:14)
Je to jiz jak tak pocitam cca 6 let, kdy jsem udelala take svou zkusenost prave s agenturou Boruvka, ale z "druhe strany" Agentura totiz nenabizi jen hlidani deti, ale take doucovani jazyku, klaviru, pomoc v domacnosti. Tehdy jsem chtela ucit anglictinu a cekala jsem pri pohovoru nejaky test mych znalosti apod. Prekvapilo me, ze to po mne nikdo nechtel, bylo mi receno, ze to je moje vec a vec klienta, jak anglicky umim, oni ze za to nezodpovidaji. Divka, co tehdy se mnou u pohovoru byla, chtela zase hlidat deti. Nikdo po ni nechtel zadny dukaz toho, ze to s detmi umi, nejake vzdelani, zasady prvni pomoci. Nic takoveho. Jedine, co po nas bylo pozadovano, byl vypis z rejstriku trestu. Moje ponauceni o tom jak takova agentura funguje,tedy je : Agentura jen ZPROSTREDOVAVA ale neruci za cloveka. To je vec dohody mezi danou osobou a klientem. Za toto zprostredkovani se ji PLATI. Jedina jistota, kterou mate, je to, ze vam domu (snad) neprijde 10x trestany recidivista. CO z toho plyne? Je naivni si myslet, ze agentura je ZARUKOU kvalitni sluzby. Neni tomu tak, muze to delat kdokoliv, kdo chce. Dle meho nazoru je lepsi podat inzerat , nez se spolehnout na agenturu. Tato agentura vam kvalitni pani na hlidani nezaruci.
  Lucka,chlapeček 5 měsíců 
  • 

Agentura na hlídání 

(16.5.2004 10:21:00)
Na Vinohradech je agentura na hlídání dětí. Učtují si korunu za minutu a můžete jim svěřit dítě jakéhokoliv věku,prakticky od novorozeňete po školáka. Je to v uluci Kubelíkova,školka je soukromá a hlídání vám píší jako opatrování,tudíž se maminky na mateřské dovolené nemusí bát,že by přišly o dávky od státu. Můžou tam dítě vodit prakticky kdykoliv a nemusí hlídat jestli nepřetáhli určených 5 dní. Opatrovnice jsou milé a příjemné,všechno vám ochotně vysvětlí a k dětem mají super přístup. Osobně jsem tam dávala syna jen jednou na dvě hodiny,ale byl spokojený,neplakal a to mne ujistilo,že se mu opravdu někdo věnoval. Sama jsem před narozením syna dělala chůvu tříletému chlapečkovi,takže vím jakou mají v agentuře občas práci,ale musím uznat,že tahle školka ji opravdu zvládá!
 Beruška  
  • 

hlidani deti  

(21.5.2004 12:37:50)
musim podotknout, ze po precteni clanku jsem znechucena. Ne z agentury, ale z toho, jak dnes lide uvazuji. Sama jsem hlidala deti v zahranici a to nemam zadne pedagogicke ani jine vzdelani. Rodina se mnou byla spokojena a prala si, abych zustala dele, nez bylo ve smlouve. Domnivam se, ze o vzdelani to rozhodne nebude. Pak pan v clanku uvadi prilis vysoke ceny, ale jake by asi byly, kdyby agentury poskytovaly skutecne vyskoleny personal. Myslim, ze by se asi dedecek divil, ze cena by se razem vyhoupla neco pres 100 Kc minimalne. A pokud se jedna o tu slecnu, musim se ji zastat, ani se nedivim, ze nebyla s ditetem schopna nic delat, kdyz ji neustale nekdo sledoval. Pokud nekdo chce hlidat deti, pak by si mel uvedomit, ze dobre sluzby musi take zaplatit a v pripade, ze se diteti nemuze a nebo neumi venovat sam, pak by nemel odsuzovat druhe ihned dle prvniho dojmu. Vzdyt i deti potrebuji cas nez si zvyknou na noveho cloveka, ktery s nimi travi cas. Rozhodne se neda soudit dle jedne vychazky.
 JANA VESELÁ 
  • 

Re: hlidani deti - sama hlídám děti 

(19.2.2005 15:51:58)
Ahoj rodinko...ten článek je naprosto výztižný,sama se zabývám hlídáním dětí na liberecku,a i když zatím hlídám ve spokojených rodinách,mám průběžně 6 dětí od 3měs.do 5 let,některé telefonické dotazy na cenu mé služby,jsou opravdu zábavné...a dotaz typu-jste zdravotní sestra,máte pedag.vzdělání...atd.! Copak se někdo dotazuje 16-18letých slečen,které čekají miminko na to,jestli mají nějakou kvalifikaci pro výchovu mimča? Je mi 43let,svoje dítě bohužel nemám,ale se-SVÝMI-svěřenými dětmi,na pár hodin,lezu třeba i po zemi,cvičím s nimi,píšu písmenka,kreslím obrázky,zpívám písničky...prostě spolu děláme zrovna to,na co mají chutˇ,a co si vymyslí.Mám je moc ráda,a žádné vzdělání nepotřebuji k tomu,aby mě děti rády viděly a byly spokojené.Myslím,že tato služba zaneprázdněným maminkám velice pomáhá.Mějte se všichni krásně,z liberecka vás zdraví-JANA
 Růžena Horáčková 39 let  
  • 

Re: hlidani deti - sama hlídám děti 

(30.11.2007 11:42:45)
Již jsem vychovala 2 děti a ted jsem znovu na MD.Ráda bych pohlídala někomu dceru nebo syna.Bydlíme v Mladé Boleslavi.Hledáme kamaráda se ktrým si budeme hrát.Nevíte o někom, kdo je v nouzi a potřebuje hlídání?Děkuji za radu.Horáčková
607707115
 Jindra dvě děti 
  • 

Re: hlidani deti - sama hlídám děti 

(1.7.2009 18:29:21)
Pohlídám vaše dítě- Litoměřice a okolí o prázdninách u mne doma,v rodinném domku se zahrádkou.Pracuji v MŠ Velké Žernoseky,kde i bydlím, je mi 52let. Jsem spolehlivá a moji praxi si můžete ověřit u mého zaměstnavatele.
Konktaktujte mne na mobil 721 857 318.
 JANA-HLÍDÁNÍ DĚTÍ 


Re: hlidani deti - sama hlídám děti 

(19.2.2005 16:27:43)
16-18LETÝCH TĚHOTNÝCH SLEČEN SE TAKÉ NIKDO NEPTÁ,JESTLI MAJÍ KVALIFIKACI PRO VÝCHOVU SVÉHO POTOMKA. Přeji všem rodinám vše nej nej.,z liberecka zdraví JANA
 lola 
  • 

Toho pana znam 

(22.5.2004 23:17:48)
autora tohoto clanku berte s rezervou,je to náš bývalý kolega a je znám tím,že trpí jakousi zvláštní chorobou na všechno a pří jakékoli možné příležitosti si stěžovat.Vím o tom,že rád posílá stížnosti i pisemné a mnoho!a jen asi pár z nich bych označila za oprávněné.Z naší firmy byl odejit jistě i proto,že nadřizené neustále bombardoval písemnostmi.(Přivydělával si k důchodu)
Já jsem jen překvapena,že písemná forma na mě působí celkem čtivě,protože tento pán umí být pěkně arogantní a netaktní.
 Kristýna+Robík 


Re: Toho pana znam 

(22.5.2004 23:28:50)
Diagnóza sudič-kverulant, opravdu něco takové je, myslím, že je to jedna z poruch osobnosti, ale zrovna nemám po ruce učebnici psychiatrie.
 Klára Kholová 
  • 

Pohlídám Vaše dítě 

(31.8.2004 17:07:52)
Napadlo mě i touto formou oslovit maminky, které by občas potřebovaly pohlídat své dítě. Myslím si, že je zbytečné oboustraně platit agentuře za něco, co si člověk s uvážením může zajistit sám.
Jsem 22-letá studentka vyšší odborné školy, bydlím na Praze 6, zkušenosti s dětmi mám (osobně poskytnu více informací), kladný vztah k nim určitě také :)
Jediné omezení je má škola, tzn. že bych měla čas vždy v odpoledních hodinách a o víkendech, příležitostně i v noci. Upředňostňuji dlouhodobější spolupráci, ale nikdy není problém se domluvit.
Jsem k zastižení na tel. 608 80 77 11.
 Adéla 
  • 

nabídka hlídání 

(13.10.2005 11:58:26)
Milí rodiče!
Touto cestou bych ráda nabídla své služby,jsem studentka Vyšší zdravotnické školy v Praze,obor porodní asistentka,je mi 21let a mám bohaté zkušenosti,jak s hlídáním svých sourozenců,tak cizích dětí a dětí svých známých.Po domluvě je možné na ně poskytnout i kontakt.
Pohlídám vaše děťátko,max.věk 2 roky,mám čas 1 odpoledne či večer v týdnu, záleží zase na domluvě, také pátek od 12hod.,a i některé víkendy. Jsem seriózní, slušná a mám děti velmi ráda.
Na druhou stranu také vyžaduji seriozitu a rozumný přístup.Za hodinu hlídání beru 80Kč.
Tel:732970318. Děkuji Adéla N.
 NikolkaJ 


Re: nabídka hlídání 

(16.5.2006 17:27:45)
Milý rodiče!
Jsem 17-letá studentka obchodní akademie a mám strašně moc ráda děti. Od malička jsem se starala o svého mladšího bratra a teď i o své 3sestřenky a 1bratránka. Sháním nějakou brigádu, ale tohle by mě bavilo nejvíc. S dětmi si rozumím, zvládám i ty úplně nejměnší. Čas mam ale bohuzel kvuli skole pouze v odpoledních hodinách, o víkendech, ale i v noci, záleží na dohode. Je mi jedno, jestli by slo o hlídání dlouhodobé nebo jen nárazové.
Pokud byste meli zájem, volejte 732 119 399, budu moc rada =)
Ječmínková Nikola
 Radussska 


Nabídka hlídání dětí 

(25.1.2007 16:26:23)
Potřebujete pohlídat drobečky . Jsem studenkou zdravotnické školy a mám velice ráda děti mám s nimi skušenosti i praxi a to i s těmi nejmenšími . Potřebujete hlídání o výkendech ,svátcích , dopoledne , odpoedne o prázdninách...?? Prosím ozvěte se na e-mail duska.to@seznam.cz
 Radussska 


Nabídka hlídání dětí 

(25.1.2007 16:27:34)
Potřebujete pohlídat drobečky . Jsem studenkou zdravotnické školy a mám velice ráda děti mám s nimi skušenosti i praxi a to i s těmi nejmenšími . Potřebujete hlídání o výkendech ,svátcích , dopoledne , odpoedne o prázdninách...?? Prosím ozvěte se na e-mail duska.to@seznam.cz
 Martina 
  • 

Nabídka hlídání dětí 

(17.2.2007 10:35:33)
Ahoooj maminky a taťkové,
jsem studentka pedagogické školy v Olomouci... přesto, že většina příspěvků byla z Prahy, zkusím štěstí a třeba by se někdo našel i tady. Mohla bych hlídat vaše prcky... rozvrh mi to letos umožňuje. Myslím, že bychom našli čas, kdy by se to hodilo Vám i mě. Je mi 22 ale s těmi nejmenšími dětmi zkušenosti nemám :((. Děti mám ale ráda a kdyby mi mamka řekla co by si představovala, myslím že ani to by nebyl problém. Na ceně bychom se dohodli... koukala jsem, že agentury jsou dost drahé. Zůstávám tu většinou i přes víkend, takže ani to není problém. Budu ráda, když se mi ozvete. Můj mobil je 724 817 534. Martina
 zooh 


Hlídání s láskou 

(3.2.2008 16:29:25)
Dobrý den,
jsem 19-letá /v dubnu 20/ studentka střední školy výpočetní techniky v Praze-Prosek. Bydlím kousek od Prahy ale v praze trávím veškerý svůj čas a z domova jsem v ni za 10 minut. Mám přítele který má malého 2 a půl ročního bratříčka, se kterým jsem od jeho narození a často se o něj starám. Navíc tento ďáblík je opravdu hyperaktivní a navíc dost vzteklý takže mám praxi jak řemen. Takže přebalování, krmení, koupání, oblekání, chození na procházky, uspávání, hraní si,... pro mne není žádný problém. Děti mám moc ráda a dokážu se o ně postarat. Navíc moc ráda a poměrně dobře vařím, takže určitě není problém dítěti uvařit oběd nebo večeři. Pokud byste chtěli vidět moji fotku stačí najet na www.lide.cz/zooh
Bohužel nemohu hlídat dopoledne protože chodím do školy ale odpoledne a večer není problém. Nejlepší by bylo hlídání v Praze kam se mohu dopravit sama mhd a nebo v okolý Prahy kam jezdí autobusy.
Absolvovala jsem ve škole kurz první pomoci s výbornými výsledky.
Před několika lety jsem pořádala letní tábory pro mladčí děti (celkem 3 tábory - každý jeden rok). A to s velkým úspěchem.
Přes 10 let studuji angličtinu a 2 roky němčinu (takže nějaké ty základy výuky zvládnu). A letos se chystám maturovat takže jsem schopná i starším dětem pomoci s úkoly do školy.

Tak kdybyste měli zájem ozvěte se. Já budu moc ráda.
Můj e-mail: zooh@seznam.cz
Telefon: 723434178 (prosim pište jen sms - protože ve škole nemohu zvedat telefony a je to pro mne příjemnější komunikace).
A nebo je tu i moje ICQ: 206634346

Hezký den

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.