| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mazleme se s dětmi

 Celkem 3 názorů.
 miro 
  • 

poznámky 

(19.4.2004 18:23:22)
K zajímavému článku tři poznámky:
1) Z knihy od Veselovského o chování zvířat jsem se dozvěděl, že jsou dva typy (a platí to zřejmě i u lídí) : kontaktní a distanční. Kontaktní zvířata se dotýkají a jejich mládata se drží mámy (třeba opice, také šelmy - mazlení kotat atd). Distanční zvířata naopak udržují odstup. Nepřibližují se. Vlaštovky sedí na drátech vždy v odstupu. Veselovský píše, že když malíř nakreslí dvě tulící se vlaštovky na drátě, je to projev nepozornosti - nepozoroval vlaštovky a myslí si, že se mohou tulit. Nedělají to. Přišel jsem na to, že se to také vyskytuje u lidí, dokonce u dětí. Naše už dospělá neteř se dotekům vyhýbá a dokonce se rozešla s nápadníkem, který byl opačný - byl kontaktní typ. Zdál se jí moc vyzývavý, chtěl se s ní procházet ruku v ruce a to ona odmítala.
Jinak se říká, že u zvířat se vyskytuje chování několika typů : samotářské (medvěd), párové (volavky, po celý život), stádové (kopytníci, jeden beran nebo kůň je vpředu, následují ho všichni stejně) a smečkové (jeden vůdce nebo vůdkyně má menší blízký okruh, ostatní většina jsou ´lid´ a kořist se žere postupně: nejdříve se nažere vůdce, po něm ´družina´ a nakonec ´lid´), a že u lidí se vyskytují všechny způsoby - individuálně jsou každá povaha jiná.
2) U národů bývá různá reakce: Angličané jsou zdvořilí a chladní, Holandané vstřícní, Švýcaři vážní a v Anglii není moc zvykem se dotýkat. Jeden čas asi před třiceti lety naopak se propagovala metoda ´dotkněte se´, že to přinese uvolnění. Viděl jsem to ve filmu (životopisný o Einsteinovi). Stačilo se dotknout prstem kabátu na klopě. Ale jsou místa v USA, kde se vůbec nepodávají ruce. Říkal mi to Čechoameričan při návštěvě zde. Tam se to považuje za ataku. Říkal, že byl při jednání filmařů z USA v ČR a po rozpravě chtěl český filmař podal ruku americkému, ale americký bodyguard po něm skočil, chytil ho za tu vystrčenou ruku a mrštil jím na zem. Češi z toho byli na mrtvici, a oni jim vysvětlili, že si bodyguard mysel, že Čech chce Američana napadnout, když jde s rukou proti němu. To je něco pro nás neuvěřitelného, ale je to tak. Kdo chce vidět ve zkratce tuto nedůvěru v přiblížení, může si všimnout ve filmu Jumanji jak na závěr chce muž (hlavní hrdina) podat ruku druhým manželům, a ta žena ucukne rukou dozadu, potom se jí rychle omluvil. To byla ta reakce ´ruce pryč ode mne´, u nás nezvyklá. Tedy ve filmu jeden podává ruku, druhý to přijímá, třetí ucukne. Rozmanité.
3) K tomu propagování Freuda: copak si máme nyslet, že měl ve všem pravdu? Proč by měl mít každý chlapec oidipovský kopmplex? Freud škodlivě generalizoval svoje nápady. Většina chlapců proti otci nic nemá a nemusí si vyrovnávat smyšlené komplexy podle Freuda s jeho neúplnou indukcí. Ale rostou mus vyla hormony ho ladí bojovně, Zápasí i s bratry a přáteli, a to se nevtěsná do schema podle Oidipa (lépe: podle neověřeného systému Freuda).
 Riana 
  • 

Syn je MAZEL 

(30.4.2004 14:28:40)
Našemu synkovi bylo nedávno 9 let a už od malička je "mazlivý" typ: nutno podotknout, že z 90% se mnou, jakožto svou mámou. Rád se ke mně přitulí, rád mi dává pusu (pokouší se mě i "líbat" (!), donedávna jsme se spolu koupávali ve vaně: to byl ten NEJ čas na různé otázky zejm. intimního charakteru, vysvětlování, k čemu má máma prsa, proč nenarostou jemu, jak se rodí děti atd. TEĎ se začal stydět, předem upozorňuje, že je vysvlečený donaha (před koupáním, ráno při oblékání), ale tuhle se na mě rozzlobil, že už ho prý nemám ráda. Důvod?? Inu, odmítla jsem se s ním koupat v napuštěné vaně (jako kdysi) s odůvodněním, že se přece přede mnou stydí!! Tak nevím...
Zdravím
Riana
 Darius 


mláďata potřebují kontakt 

(25.1.2005 9:15:36)
mláďata potřebují kontakt ke zdárnému vývoji, blíže viz:

http://www.darius.cz/dotyky.doc

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.