| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Den jiného táty

 Celkem 34 názorů.
 Alík 
  • 

Karban + Souradová 

(15.3.2004 0:28:43)
To jsou jedničky. Jejich články = bomba :-)))
 Vera S. Clarisska, USA 
  • 

Re: Karban + Souradová 

(17.3.2004 22:04:36)
Doufám, že z toho Jirka nemá trauma, že je se mnou v jednom pytli...
Tím spíš, že ač velmi přesně popsal způsob slavení MDŽ nejen v Čechách, ale i v jiných zemích bývalého východního bloku, nemůžu souhlasit s jeho závěry, které z toho pro něj plynou.(Zase je vidět, jak je takové pytlovaní nesmyslné).
To, že v Rusku to byl nejen státem uznavaný svátek, ale skutečný nepracovní den, pravě proto, aby se tím "prospělo rodinám" a tátové se opili už doma s rodinou a ne v praci s kolegyněmi.
Že v Čechách se v 70. letech nedoporučovaly oslavy na pracovišti, ale spíš vhodný dárek pro kolegyně(oboje v plánech výdajů ROH) a MDŽ fungoval ve statistikách jako risikový den pro manželtví hned za vánocemi a ve statistikách rodiného násilí je ještě trhnul, to vše ještě neznamená, že je to svátek špatný a ještě méně komunistický. Komunisté si jej jen přivlastnili, protože jinak měli svátků málo.
Rozhodně je to však svátek politický. Jako takový byl a je slaven všude ve světě. Promlouvají k němu presidenti a hlavy téměř všech států, pořádají se vážné či veselé demonstrace(v němekých městech obvykle řádí čarodejnice),jen v bývalých komunistických zemích je to svátek rodinný. Zastupoval přece jen kumunisty potlačené svátky dva:Den matek a Valentýna...
Jak velmi přesne napsala Lenka, to že jej stát uznává, je mu ke cti. Uznává tak, alespoň symbolicky, že jsou ještě pole, kde je možné, a třeba, se za práva žen postavit, postarat se o jejich zdraví(letošní mezinároní téma MDŽ) či jim jen poděkovat.
Slavit ho jako rodinný svátek je už asi opravdu "z módy". Ale připomenout si ho a dovědět se o něm trochu víc, určitě stojí za to.
Souradová (Věra).
 JaniRe 


? 

(15.3.2004 8:00:00)
Nepotrpim si na Valentina, ani na MDZ. Kto chce nech si oslavuje, ale nech tym neobtazuje aj tych, ktori zaujem nemaju.
MZD vzniklo davno pred casmi "nasich svetlych zajtrajskov", takze nechapem preco by sme si mali 8.3. spajat len s onou erou. Kto chce nech to v pohode a slusnosti oslavi a kto nechce nech neoslavuje.
A ze otecko pana Karbana chodil domov opity prave v tento den? Ale to predsa nie je pre nas ostatnych dovod smahom ruky zavrhnut MDZ - to skor mal byt impulz pre Karbana starsieho na zamyslenie sa nad sebou.
Uz dlhsie sledujem, ze o inom je nadpis clanku a uplne o inom je obsah,ktoreho zmysel mi (napriklad aj teraz) dost unika.
 Jardis, skoro rocni Danecek 
  • 

Proc spojujete MDZ se socialsmem v CSSR? 

(15.3.2004 8:26:44)
1909 - v USA byl oslaven první národní den žen
1910 - v Kodani bylo přijato zavedení Mezinárodního dne žen

prevzato z webu.

Myslim, ze hodny zensky si zaslouzi kazdy svatek. A taky si myslim, ze se na to (zprofanovane MDZ) u nas spousta chlapu vymlouva.
Ahoj Jardis
 Hanca 
  • 

Svatky 

(15.3.2004 10:39:04)
Behem diskuzi od MDZ jsem zaslechla nekolik poslancu, kteri pristoupili na jeho obnoveni jen proto, aby prosly ty ostatni navrhovane svatky.

Ale jak uz nekdo rikal, proc neslavit?

Navrhuju prevzit svatek, ktery slavi v Rumunsku 1. brezna - svatek jara, zeny dostavaji kvetiny, darecky, nejen od partneru, ale od kolegu, pratel, proste vsude, kdyz jsem o tom slysela, moc se mi to libilo.
 Iva 
  • 

Hloupé přitakání 

(15.3.2004 11:35:54)
Nevím proč autor píše, že na to má jiný názor. Vždyť se přiklonil k těm přihlouplým rádoby moderním kecům o tom, že právě MDŽ nutilo naše chlapy chlastat a utlačovat ubohé ženy, a že je to pozůstatek socialismu a tak pryč s ním. Prostě k těm, co se na existenci nějakého dne v kalendáři nedokážou podívat jinak než přes svůj mindrák.
To, že se Karbanův otec na MDŽ ožral, ač to jinak nedělal, není podle mě důvod proč být proti nějakému svátku. Co kdyby to náhodou udělal na Vánoce, to je zrušíte taky? Ani to, že se dřív MDŽ slavilo převážně hulvátským a hloupým způsobem není argument proti samotnému svátku, spíš to vypovídá o neschopnosti autorů takovýchto vyjádření vidět podstatu věcí. Změňte způsob slavení, neslavte vůbec, pokud vás to nezajímá, ale nemíchejte, jak má babička říkala, "baňama". To je ubohost.








 Iva 
  • 

Re: Hloupé přitakání 

(15.3.2004 11:36:46)
Sorry, mělo tam být ...nemíchejte "koše s baňama".
 Katka 
  • 

Re: Re: Hloupé přitakání 

(15.3.2004 14:13:39)
Ivo, u nás doma to bylo stejný jak o tom píše Jirka. Měla jsem taktéž nepříjemný pocity, můj táta byl sportovec a v jiných dnech nepil. Tak jako na MDŽ nevypadal ani na Silvestra. A že je MDŽ spojené s komunismem... ty snad o tom pochybuješ??? Chápeš, že největší radost mají z obnovy MDŽ soudruzi a soudružky z uličních a dalších výborů, kteří na nás psali posudky? (Jsem ročník 1965)
 Robert 
  • 

navrhuju ... 

(15.3.2004 14:18:41)
Navrhuju zrušit MDŽ (budu volit stranu, která to bude mít v programu). Stačí přece Valentýnek a Den Matek.
 Iva 
  • 

Re: navrhuju ... 

(15.3.2004 14:38:42)
Nebuďdte panebože tak zapšklí, proč svátky rušit, já bych je přidávala, a každý ať si slaví ten, co mu vyhovuje, a ostatní nechá být! Jako první navrhuju přidat Svátek mužů, ať se jdou zlinýrovat na ten svůj, a nezávidí. A ještě Svátek otců, třeba je to v rodinách zviditelní i bez opičky za krkem večer 8.3. jakéhokoli roku :-S)
 x 
  • 

Re: navrhuju ... 

(19.3.2004 13:07:55)
Bodejť, tři kytky do roka, to už by bylo moc:)
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(15.3.2004 14:31:42)
Katko, ty si VÁŽNĚ myslíš, že tvé nepříjemné pocity byly způsobené napsáním tří písmen do kalendáře? A že tatínek a jeho morálka jsou vosk? Že ten svátek nemáš proto ráda, to věřím, že ses cítila jako dítě ten den špatně to taky, ale je to důvod proto ho zatratit? Podle mě je to prostě znak malosti, takhle svazovat události a fakta dohromady. Můžeš ten svátek nemít ráda, ale je to tvůj osobní pocit a ne důvod, proč se má něco zavrhnout obecně. Jestliže máš nepříjemnou učitelku, budeš asi nemít ráda školu. Můžeš ale zavrhnout kvůli ní vzdělání jako takové, a dál si o sobě myslet, že máš rozhled, úroveň a nejsi malicherná? Podle mě ne.
Nevím už, jak to líp vysvětlit.
Ten svátek prostě komunisti zneužili. Máme ho proto jako ovce zneužít znovu, tedy zavrhnout, jen kvůli nim? Lidi, nebuďte ovce, přemýšlejte, a nehrabte se furt v minulosti, co takhle se dívat jednou pro změnu dopředu?
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(15.3.2004 15:00:59)
Bezvýhradně souhlasím s názory Ivy na MDŽ. Sama mám zase trauma z Velikonoc, ale ve snu by mě nenapadlo je rušit, přestože mi ani jejich náboženský kontext (který se ostatně komunisti snažili taky tak trochu vymýtit) nic neříká. Velikonoce jsem jako dítě nenáviděla jednak proto, že se táta opil, jednak proto, že za mnou jako za nehezkou brýlatou holčičkou nechodili žádní kluci pro vajíčka. Z toho jsem sice později vyrostla, ale velikonoční trauma ošklivky mi zůstalo :-))). Manžel je na tom podobně, ten měl zase jako malý chlapeček skoro smrt z toho, když k nim na velikonoční pondělí přišli sousedé a začali mlátit maminku! Nikdy prý na tu hrůzu nezapomene, jak řval a maminku bránil, přestože se mu všichni smáli. Proto v naší rodině Velikonoce tak trochu bojkotujeme. Myslím, že to tak s kterýmkoli svátkem, který mu nesedí, může udělat kdokoli.
Zkrátka: nezapomínejte, prosím, na děti na ani na MDŽ, ani na Velikonoce.
J.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(15.3.2004 16:16:02)
Jaképak hrabání v minulosti? Copak je na tom zlého? Kdo nezná minulost, hrozí mu, že si ji prožije znovu. Fráze, ale pravdivá!!!
Sorry, jsem antikomunistka.
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(19.3.2004 12:59:13)
Myslím, že jsi vůbec nepochopila příspěvky Ivy a JaninyH. Přečti si je ještě jednou. "Bojovat" proti MDŽ není antikomunismus, ale blbost.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(15.3.2004 16:20:28)
Když si vzpomenu na MDŽ, vždycky se mi vybaví rudý karafiát, poukázka na 100 Kč do domácích potřeb a podivný "zábavný" pořad v TV:o). S manželem jsme si z toho vždycky dělali legraci, pravidelně slavíme 21. březen jako svátek jara. Vím, že MDŽ měl původně jiný význam, ale komunistické pojetí mi ho totálně znechutilo. Samozřejmě jsem pro to, ať si každý slaví co chce.

E.
 Ivana 
  • 

Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(16.3.2004 12:10:16)
Jen na okraj. Den matek zase zneužili nacisté, pořádali obludné oslavy, a dnes to ví málokdo. Možná, že za pár (desítek?) let pachuť MDŽ taky vyvane. (Letos jsem neslavila, a ani mi to nechybělo:-))
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Hloupé přitakání 

(19.3.2004 12:53:07)
Iva to napsala úplně přesně, jestli má někdo MDŽ spojené s komunismem nebo negativními vzpomínkami z dětsví a nedokáže se přes to přenést a brát tento den jinak, je to jeho problém. Můžu ho přece slavit jinak nebo neslavit, ale nevím proč vehementně brojit za zrušení.
 Kali 
  • 

Samé sviatky 

(15.3.2004 14:36:23)
Mne konkrétne vadí to, že pomaly každý deň máme nejaký sviatok. Preberáme sviatky zo západu a plus k tomu vyťahujeme naše staré. Podstata sa stráca, pretože sa všetko riadne komercionalizuje a najviac úžitku z toho majú obchodníci.
 Ladis 
  • 

Re: Samé sviatky 

(15.3.2004 16:13:02)
ANO! NEZAPOMÍNEJME NA OBCHODNÍKY!
 Janka 
  • 

Re: Samé sviatky 

(15.3.2004 16:18:59)
a čo tak bojkotovať obchodnikov? :-)))

mne sa tiež nepáči prehnaná komercializácia, najme na Valentína a Vianoce aj keď osobne si myslím že obchodníci sa práve o MDŽ až tak netrhajú...

na MDŽ som dostala nejake kvietky od blizkych mužov, šéf mi zvykol dať čokoládu. poteší ma to, ale poteši aj mimo sviatku... nerobím z toho vedu.

Kto chce piť, dôvod si nájden nemusí ani pozerať do kalendára.

Janka

 Emina 
  • 

MDŽ 

(16.3.2004 9:35:33)
Pamatuju si MDŽ jako den, kdy jsme s otcem chodili kupovat mámě sněženky (event. jinou jarní květenu), dort s jahodama a červeným želé a když to bylo o víkendu, tak jsme místo máti "vařili". Taky jsme lepili z papíru všelijaká důmyslná přáníčka. Můj otec se neožíral nikdy a vůbec se nepamatuju, že by nám doma ovanul to MDŽ byť letmý závan ideologie. Asi to bylo tím, že u nás nebyl nikdo komunista. Nebo že by si otec uvědomoval, že ideologie a (řekněme) to sváteční gesto jsou dvě různé věci? Moji rodiče si nepotřebovali vyjadřovat vzájemnou úctu jednou ročně, protože ji denně žili, ale možná právě proto bývalo to MDŽ u nás tak pěkný. Docela je mi tě líto, Jirko Karbane, že jsi měl takové traumatické dětství.
PS Matka si dneska odmítá nechávat gratulovat k narozeninám, jmeniny neuznávala nikdy, na Svátek matek komponuje ironické básničky, ale "překvapivou" oslavou na MDŽ upejpavě očekává každoročně.
 JaninaH 


Re: MDŽ 

(16.3.2004 9:57:31)
Bravo, Emino, napsala jsi to moc hezky. A totéž, co píšeš o ideologii, se nyní dá říci o komerci. Dřív využívali komunisté svátky pro propagandu své ideologie, dnes je využívají obchodníci pro zvýšení zisku. No, a co? To, že někdo na sv. Valentýna si sváteční pocit dokáže vytvořit jen nakupováním kýčovitých papundeklových srdíček, není přece chyba toho svátku. A totéž platí pro Vánoce, Velikonoce, 1. máj i ostatní svátky.
J.
 Sarka B 
  • 

Re: MDŽ 

(17.3.2004 0:38:09)
Ano, hezky napsano.

Nase rodina taky nebyla komunisticka, ale tatka vzdycky prinesl mamce kyticku jarnich kvetin, a nepamatuji se, ze by se kdy opil. My deti jsme zase vyrabely srdicka nebo se nechaly fotit ve skole "pro maminku". Pozdeji, kdyz jsem uz byla zamestnana, tak se v praci se kolegove slozili a dali nam kazde kytku, bylo to pekne a pratelske. S komunismem to nemelo nic spolecneho. Dodnes, kdyz se rekne MDZ, se mi vybavi prijemna asociace.


Taky myslim, ze kdo chlastal na MDZ, tak dost pravdepodobne chlastal i jindy. Jinak souhlasim, at si kazdy slavi (nebo neslavi) co chce, neni treba z toho delat takovou vedu.




 Misa 
  • 

Re: Re: MDŽ 

(20.3.2004 9:07:40)


Sarko, opravdu jste ve skole vystrihavali srdicka pro maminku? Tedy nevim do jake skoly jsi chodila u nas ve Zline jsme malovali pekne tovarny s miliconarem, nebo pekny tank s Ivanem a pod nim kvetinka a nebo holubici miru. To byly roky!!! Ve tride mne ucily stupidni ucitelky a mamince jsme malovala tovarny a tanky - tak si pamatuji MDZ. Fuj jeste ze uz je to pryc!!!
 Sylvie 


Re: Re: Re: MDŽ 

(20.3.2004 9:49:39)
Tý vado :o) My taky kreslili továrny a tanky, jednou ročně u příležitosti něčeho a už si fakt nejsem schopná vybavit čeho. Továrny - ty byly asi přelom dubna/května u příležitosti svátku práce a tanky asi taky v květnu, u příležitosti osvobození. Jasně, rudoarmějci s šeříky a tank 23 na Smíchově :o) Ale jinak na MDŽ jsme dělali nejčastěji voňavé košíky z mýdla, lepily srdíčka, vybavují se mi srdíčkové jehelníčky... Tanky si teda k MDŽ představit neumím :o)

S.
 Iveta(3děti) 
  • 

nepotřebuju MDŽ 

(16.3.2004 16:14:22)
Chtěla bych všem sdělit, že MDŽ k životu nepotřebuju, protože je to trapný svátek. Patří do historie a kdo ho oživuje je blázen. Můj manžel mi nosí kytičky jen tak a nepotrřebujeme k tomu žádné svátky. Pouze Den matek je mi sympatický, jinak si na svátky nepotrpím.
Ivet
 x 
  • 

Re: nepotřebuju MDŽ 

(19.3.2004 13:04:06)
No, mně je zase sympatický den žen, taky nám vždycky kolegové v práci dávali kytičky a neožírali se, ani můj otec. A kdo oživuje den matek je blázen:)))
 x 
  • 

Re: nepotřebuju MDŽ 

(19.3.2004 13:06:40)
A na Vánoce si potrpíš? To jsou taky svátky.
 Iveta 
  • 

Re: Re: nepotřebuju MDŽ 

(19.3.2004 13:20:22)
Moje odpověď: na Vánoce si potrpím, a představ si, že i na Velikonoce.
I.
 toranoko 
  • 

U nas je to vyresene 

(16.3.2004 16:58:46)
Jelikoz slavime s pritelem vyroci na Valentyna, a jeho maminka ma na MDZ narozeniny, proste slavime neco jineho v oslavovany den - sranda, ne ? Podle me ma kazdy slavit ty svatky, ktere si podle jeho mineni oslavu zasluhuji - a to je prece vec veskrze soukroma, ne ?
U nas prave tyhle narodni oslavy byly komunisty zneuzity, a nekdy je to mozna docela skoda... alespon cervenec ve Francii ma podle me uplne jinou atmosferu, lidi se na to tesi a neberou to jako "povinnost".
 lenka 
  • 

klišé 

(17.3.2004 8:50:37)
to, co píše pan karban je klišé. mdž vnímám jako svátek rovnoprávnosti žen a z tohoto pohledu je nepochybně dobře, že patří k oficiálním svátkmüm. stát tak alespoň symbolicky deklaruje postoj, ktery v praxi zatim neni schopen zcela naplnit. valentyn a den matek je uplne jina kapitola a nema cenu je s mdž zaměňovat. hezký den všem. lenka
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


MDZ 

(21.3.2004 19:49:22)
vypada to, ze je to spis problem generacni. Ja napriklad patrim ke generaci, ktere se totalita dotkla jen do prvniho stupne zakladni skoly. Chapu to tak, ze to byla hodne blba doba, ktera je zaplat buh pryc. Jsem stastna, ze me to nijak nepoznamenalo. Ale ted kdyz jsem dorostla do veku, kdy uz jsem taky zena, nechci byt ochuzena o tu pozornost, kdyz mi muz popreje a da mi kytku. Prijde mi to mily. Proc porad do nekonecna resit co bylo? Kazda doba prinasi sve. Za par let, az totalitni lidi vymrou, tak uz nikomu MDZ nebude pripominat ozralyho otce a kresleni tanku :o) V casovy primce dejin je to jak kdyz plivnes do more...
 Marie 
  • 

Re: MDZ 

(22.3.2004 10:45:38)
Neřekla bych, že jde o generační problém. Spíše o to, že někdo si s tímto svátkem spojuje negativní vzpomínky - např. opilý otec, manžel, ti se ale pravděpodobně opíjeli i při jiných příležitostech a MDŽ příčinou jejich pití nebylo. Já jsem v totalitě prožila podstatnou část svého věku, a MDŽ mi nevadí. Nevzpomínám si na kreslení tanků, můj otec se na MDŽ neopíjel, manžel také ne. Od kolegů v práci jsme dostávali malé kytičky. Takže moje vzpomínky jsou docela příjemné a tím pádem mi MDŽ nevadí a neodsuzuji ho, ani mu nedávám vinu za to, že se někdo opíjel. Také nevím proč se stavět proti tomuto svátku s tím, že je to pozůstatek totality. Jde spíš jako u jiných záležitostí o to, co si kdo s tímto dnem spojuje.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.