| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Roční prohlídka očima pediatra

 Celkem 58 názorů.
 Kvetinka,, 2,5r dieťa+jedno na ceste 
  • 

všetko s mierou. 

(10.3.2004 15:14:03)
Je určite fajn mať doktora po ruke keď je to treba.Rozhodne ale by mala byť otvorená cesta aj pre tých, čo nemajú potrebu dať si každý svoj krok požehnať doktorom. Narážam teraz na lekárske pochopenie zdravia."Zdravý človek neexistuje, je to len nedostatočne vyšetrený pacient."Ja osobne nemám záujem presedieť v čakárňach tretinu života. Tu sa totižto nejedná len o moje jedno dieťa ale aj na mňa si robí nárok všeobecný doktor, gynekológ,zubár,a ešte každý ďaľší odborník ku ktorému som sa kedy dostala. A pokračujeme ďaľej. To samé platí o mojom manželovi a ešte o každom ďaľšom dieťati čo by sme mali.Človek nakoniec , či chce alebo nie, je v pazúroch medicíny a už sa z nich vyvlečie len z razítkom "nezodpovedný!" a čo je absurdneišie , ak takto chráni svoje dieťa, málom sa z neho stane zrúda, ktorá to malé stvorenie obmedzuje a zneužíva jeho neschopnosť brániť sa.
Mne keby niekto platil za návštevy peniaze, a nemala by som svedomie, tiež by som sa snažila všemožne a akým koľvek spôsobom ľudí lákať. A tak isto treba neustále predávať tie kvantá liekov a vitamínov a kadečoho čo si farmaceutický priemysel navymýšľal zase za účelom ošklbať človeka.A nedá mi aby som do tej prehnanej reklamy nezahrnula aj očkovanie tak malých a ešťe nie celkom pripravených detí.To už potom nastúpi zo strany lekárov a hygienikov naozajstný teror a vydieranie a zastrašovanie.Tu už si človek naozaj nepripadá ako občan žijúci v slobodnom demokrartickom štáte.A takáto lekárska starostlivosť skôr poriadne obťažuje ako pomáha.Doktori potrebujú aby sa celý národ stal na nich závislým aby mali stále pacientov a aby kšefty frčaly.Na to je najlepšie vytvárať závislosť už od počatia.Gynekológ vám vštepuje, že bez neho ani nepočnete ani dieťa nedonosíte, pôrodník zase, že bez neho neporodíte. Onkológ vám zase vsugeruváva, že ák nebudete stále chodiť na výtery a kontroly pŕs tak určite dostanete rakovinu. Detská doktorka zase pôsobí tak, že vývoj vašeho miminka sa určite niekde nenávratne zvrhne ku katastrofe ak to ona nebude mať prísne pod kontrolou. A ak ho v prvom roku nenadopuje deviatimi iniekciami na jedenásť chorôb tak určite umrie.Po takom útoku na vaše nervy a svedomie si málokto dokáže zachovať nezaujatý a zdravý úsudok.A málo kto už vôbec kedy ostane v kľude, že je zdravý a takým aj ostane.Vec zdravia predsa nikdy nebola a neni v doktoroch.Tá spočíva v spôsobe života.Kiež by sme mali viac zdravého sedliackeho rozumu!
Kvetinka
 jana,dcery 12,8,syn 11m 
  • 

Re: všetko s mierou. 

(10.3.2004 21:14:34)
Je to napsané trochu ostřeji, ale jinak přesně můj názor. To, jak žijeme nejvíc ovlivnuje naše zdraví a ne všechny možné lékařské zákroky, prohlídky a vyšetření.
 pavla  
  • 

Re: Re: všetko s mierou. 

(10.3.2004 21:21:11)
take musim souhlas, a doufam, ze se casem dopracujeme k lekarum, kteri budou spis pomahat, kdyz je o to pozadame, a ne si vynucovat navstevy pod pohruzkou smrti...
 MARKETA, chlapecek 14 m 
  • 

jiny nazor 

(10.3.2004 21:39:26)
Me zase nedela problem chodit na prohlidky, a urcite si tam nepripadam jako ze bych musela prijit a nebo ze by bez toho dite umrelo. Ockovani je potreba to bez vyhrad. Taky jsem rada,ze je malej trosku pod dozorem zkusenejsich lidi nez jsem ja.
 Helena, 19-ti měsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: všetko s mierou. 

(13.3.2004 18:45:09)
Mám dvě mrňátka a rozhodně nemám pocit, že by mě někdo nutil na preventivní prohlídky násilím. Chodím tam ráda, protože rozhodně sice jako matka, ale co se týká dětského zdraví a vývoje naprostý laik, tak paní doktorka je vždy bez násilí zkontroluje, zkoukne jejich vývoj, poradí a jdeme. Znám dost dětí kterým se třeba špatně vyvíjela lebka (neroztahovaly se lebeční švy, nebo tak něco) a přišlo se na to díky preventivní prohlídce.
Očkovaní jsou oba, zatím vždy bez problémů. Chápu, že se to některým rodičům nelíbí, ale např. očkování proti zarděnkám a neštovicím, je přece tak důležité, nebo příušnice, copak jste nikdo neslyšel, že u chlapců můžou způsobit sterilitu? Chápu, rodiče, co nechají očkovat dítě později, až bude starší, ale nenechat ho naočkovat vůbec?
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: všetko s mierou. 

(13.3.2004 18:48:06)
A proč by si rodiče nemohli vybrat, kdy a proti čemu nechají své dítě očkovat?
 Helena, 19-ti měsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: všetko s mierou. 

(14.3.2004 17:44:30)
No jasně, ale nenechat je očkovat vůbec a proti ničemu?
 Lucka a Evik 


Re: všetko s mierou. 

(15.1.2008 10:27:58)
Já s očkováním souhlasím, příušnice jsem prodělala ve svých 28 letech a můžu potrvdit NIC MOC!!!! Manžela jsem tehdy vyhnala k babičce, aby to nechytl taky, protože jsme plánovali mimčo. Naštěstí to nedostal. A proč si rodiče nemůžou sami o očkování rozhodnout? Já nevím, ale mám pouze střední školu a doktoři medicínu, takže tam se asi naučili něco co my laici neznáme. Dříve bylo všechno více v souladu s přírodou a tak, ale dříve taky umíralo víc dětí a matek u porodu, takže ono by se to s tím návratem k přírodě nemělo nějak moc přehánět.
 Emmina 


Re: všetko s mierou. 

(10.3.2004 23:09:39)
Kvetinko, taky patrim k cernym ovcim teto spolecnosti a moje 13mesicni dite jeste nebylo ockovano. Prave s manzelem studujeme, jake ockovani je opravdu nezbytne/???/ a v jakem veku. Chtela jsem se te zeptat, jak jsi to vyresila ty? Vubec zadne ockovani nebo nejake ano, ale az po 1.roce?
 dulca 
  • 

Re: Re: všetko s mierou. 

(11.3.2004 9:38:36)
Jak jsi to dokazala tomu vzdorovat ? Taky planuju ze az budu mit mimco tak ho necham ockovat jenom na neco a co nejpozdeji, ale obavam se doktoru, ze budou delat problemy
 Kvetinka,, 2,5r dieťa+jedno na ceste 
  • 

Re: Re: všetko s mierou. 

(12.3.2004 0:14:34)
Cez nás sa to prevalilo tak rýchlo, že som očkovaniu nedokázala úplne zabrániť. Máme naočkované tbc 1x, štvorkomb.záškrt,tet.,d. kašel atd.3x, hepatt. B 3x. Polio, spalničky, příuš. a zarděnky nemáme vôbec. Odolávalo sa nepríjemne, ale neni to nemožné. Oni nemôžu urobiť nič, len strašiť. Naša medicína vypadá asi takto:pijeme mrkvovú šťávu jak sa dá a papáme čerstvé vitamínky a žiadne nemoci sme doteraz nevideli. Horúčku malo malé tak tri krát ale nechali sme ju popasovať sa s tým. Maximálne mala homeop. konstitučne. A tiež si robíme echinaceu tinktúru doma. Ona sa vlastne lieči sama, mi jej len posilujeme imunitu.Kamarádka má očkovaný len tetanus a to po druhom roku.Má chlapca a tak rozmýšla ešte o detských chorobách ale až po 12 roku a pokiaľ ich sám neprekoná.Ona si višlapala na hygiene vlastný očk. kalendár.Vyhrožovali jej kadečím od sociálky po desaťtisícové pokuty ale k ničomu nedošlo. Vždy sa odvolala a po roku to skončilo .My sme teraz v čakacej dobe a zatial je zo strany hyg. ticho. Chceli by sme teraz všetko odložiť až po druhom roku keď sa mimi narodí. Ale je to zapeklitý problém.Ja nemám dôveru v samotný princíp očkovania.Ten tetanus sa mi s toho zdá najmenšie zlo ale tiež nemám istotu.Tak študujeme a vŕtame a hľadáme.Vyšla docela rozsiahla knižka"Očkování pro a proti" . Napísal ju Martin Hirte,pediater, homeopat a alergológ, nakladateľstvo fontána 2002. Týmto problémom sa zaoberá aj spoločnosť Paracelsus.Asi www.paracelsus.cz .
Držím palce a hodne síl.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: všetko s mierou. 

(12.3.2004 8:05:30)
Ten Paracelsus ma stranky:
www.paracelsus.aktualne.cz
 Lida 
  • 

Re: Re: Re: všetko s mierou. 

(12.3.2004 8:15:37)
Hodně lidí má o nemocech a očkování hodně zkreslené představy.
Nedávno jsem slyšela od jedné paní:" Našemu malému jsou už 4 roky a ještě nebyl očkovanej na takový ty neštovice a podobně. Oni mu totiž našli tu sníženou imunitu. Teď jsme měli v okolí plané neštovice a tak jsme se báli, aby nedostal ty pravý, když není očkovanej".
 Kvetinka,, 2,5r dieťa+jedno na ceste 
  • 

Re: Re: všetko s mierou. 

(12.3.2004 0:24:26)
Ešte mám dotaz.
Pochopila som to dobre, že nemáš ani TBC z porodnice?Ako sa vám to podarilo?
 Lucia 
  • 

Re: všetko s mierou. 

(11.3.2004 8:19:01)
Vas prispevok tiez velmi toleranciou neoplyva. Ja naopak chodim na vsetky preventivne prehliadky - ku gynekologovi raz rocne, k vseobecnemu raz rocne a k zubarovi dvakrat rocne. A tie tri-styri navstevy za rok u lekara ma naozaj neobtazuju, ale naopak dava mi to dobry pocit. Netvrdim, ze lekari su vseveduci, tiez su to len ludia, ale urcite pridu skor na to, ze nieco nie je v poriadku ako ja. Moja znama napriklad sa hrozne bala gynekologickeho vysetrenia, sla ku gynekologovi po prvy raz az ako 28-rocna, ked zistila, ze nemoze otehotniet a prislo sa na to, ze uz ma vajecniky ako balony, plne cyst.
Deti sice este nemam, ale vsetky deti v nasej rodine absolvovali preventivne prehliadky a aj ockovania. Naozaj sa mi zda nezodpovedne, neist s dietatom na kontrolu len preto, ze mam nejaky vnutorny pocit, ze ma tym lekari vydieraju. Naozaj si nemyslim, ze niektory rodic ma schopnost rozpoznat uz v ranom stadiu, ked je vascsinou aj liecba najucinnejsia, ze s dietatom nieco nie je v poriadku. Ked je to jeho prve dieta, alebo mozno druhe. To by som mozno verila zene, ktora tych deti porodila 9-10, ze pri tych poslednych uz ma tolko skusenosti, ze moze rozhodnut aj sama, ci je vsetko v poriadku alebo nie. Ale kto uz ma dnes desat deti?
Ockovanie je kapitola ina. Ma svoje rizika ako vsetko okolo nas. Bolo ale vymyslene, aby sa zamedzilo roznym "morom", ktore kedysi trapili ludstvo. To, ze uz dnes morove epidemie nemame je len vdaka tym ockovaniam. Samozrejme, ked par mamiciek ztrucu svoje deti nezaockuje, tak sa nestane nic hrozne, len ich deti, ked sa s tou chorobou v buducnosti stretnu na nu mozu zomriet – aj ked sa hovori, ze vacsina chorob uz neexistuje, tak to plati hlavne pre europu a ameriku. Co moze kto vediet aka infekcia sa znovuobjavi pri sucasnej migracii obyvatelstva z chudobnej casti tohto sveta. A ktora matka si moze byt ista, ze z jej dietata nebude vedec, alebo cestovatel, ktory do tych casti sveta zacestuje? Ale ako hovorim, nic hrozneho sa pre obyvatelov tohto statu nestane, ale len preto, ze ostatne matky zodpovedne boli a deti zaockovali a tym vlastne zamedzili moznosti sirit sa niektorej z chorob. Mozno si niektore matky povedia, ze sa ockuje aj proti chorobam, kde je moznost komplikacie naozaj velmi mala. Ale skuste si vypocitat velmi malu pravdepodobnost komplikacie u 0,1 % nezaockovaneho obyvatelstva, a u 100 %. Ak by mali lekari len zaujem na nas zarobit, tak neockuju ani za boha.
Na zaver by som chcela este napisat, ze na svete naozaj nic nie je ciernobiele, skor su to rozne odtiene sivej. Tak je to aj s prehliadkami a ockovanim. A preto ma aj vas ciernobiely prispevok takto rozhneval. Neuznavam totiz: Vivat sloboda za kazdu cenu!
Majte sa pekne,
Lucia
 Lenka 
  • 

Re: všetko s mierou. 

(11.3.2004 13:15:01)
Já se k doktorům snažím chodit taky s mírou,ale třeba preventivní prohlídky nevynechávám. A kontrolu s miminkem bych rozhodně nezanedbávala,určitě ne při prvním dítěti,,kdy člověk nemá sám s čím srovnávat a posoudit, zda dítě např. kýchlo jen tak nebo jestli má chřipku. Hlavně lékař by mohl odhalit nějakou mentální poruchu,opožděnost...v některých případech se dá miminku ještě pomoct nebo nemoc alespoň trochu vylepšit, když se to odchytí včas (což platí asi u dalších nemocích).Snad jsem se dobře vyjádřila...chce to míru,ale zas bych to nenechávala náhodě.
 Sears 


Re: všetko s mierou. 

(12.3.2004 0:06:03)
Mam dve deti (dva a pul roku a 8 mesicu), ziji v Kanade. Zde zadne predepsane kontrolni prohlidky nejsou a tak chodim vicemene jen na ockovani. To , co ma dite v primerenem veku umet jsem se docetla z letaku, ktere dostavame prave na ockovani. Vim, ze v Cechach je prevence dokonalejsi (co se tyce prohlidek), ale prece jenou se mi zdaji kontroly prilis caste.

Ani kycle se tu nevysetruji tak, jako v Cechach- tj. zadny ultrazvuk aj.

S pozdravem Zdenka
 Marketa, mimi skoro 8 mes. 
  • 

Jojo, 

(11.3.2004 7:32:16)
Kvetinko, naprostej souhlas s Tebou. Ja mam nastesti detskou doktorku, ktera neni zrovna priznivec ockovani, takze odkladame a vybirame proti cemu.
Stejne, pokud rodice na prohlidkach na nejakej problem neupozorni, tak ma doktor jenom minimalni sanci neco poznat. Spis si myslim, ze by to melo vsechno byt na uvazeni a zodpovednosti rodicu, koneckoncu jsou to nase deti, ne statu.
Ja sama chodim docela pravidelne akorat k zubari - mam v tomhle smeru celkem velkou genetickou zatez a i kdybych si zuby ucistila k smrti, tak nejaky kazy budu mit, na rozdil od me sestry, ktera kartacek vida jen obcas, u zubare byla letos poprve asi po 10 letech a nema jedinou plombu (na rozdil ode me zdedila skvely chrup po tatovi).
Zdravi cloveka je stejne tak z 90% dano genetickou vybavou, nejaka medicina to moc neovlivni. Jinak by nemohli existovat lidi, kterym je 100 let, kazdej den si daj frtana slivovice a zelenina je podle nich dobra leda tak pro kraliky. Podle moderni mediciny by meli byt davno pod drnem...
 Ori, 3 děti 


Lékaři 

(11.3.2004 9:08:11)
Mám pocit že to jestli si člověk bude připadat jako otrok nebo jako pacient lékaře, záleží zejména na lékaři samotném. Vystřídala jsem hodně doktorů než jsem narazila na lékaře, který mi vysvětlil co bylo potřeba, řekl, jaké dávkuje léky, proč je dobré nebo není dobré to očkování apod. Naše pediatrička je naprosto skvělá, je to zároveň i homeopatka, takže ATB jsme ještě nepotkali, přestože už několikrát byl důvod. Očkování máme posunuté jak je potřeba podle zdravotního stavu - nehrozí aby Davídek např. obrnu dostal a měl přitom rýmu nebo nachlazení. Zarděnky, které se obvykle očkují někdy v 13. měsících nebo kdy, ještě nemáme, trojkombinaci, kterou některé děti dostanou ve 4 měsících jsme dostali až v roce. Nemůžu proto souhlasit s tím že by se na preventivní prohlídky mělo kašlat - myslím že jsou věci, které rodič sice zaregistruje, ale řekne si že to nic není...a pak tím přinese dítěti zdravotní problémy. A očkování? To je v rozmezí daném vyhláškou uzákoněné pro všechny, takže pokud to povinné očkování zanedbáte a nebudete pro to mít lékařský podklad, můžete mít problémy se sociálkou a dalšími orgány. Chrání se tak dítě před nezodpovědnými rodiči, byť vám to může připadat absurdní.
 Marketa, mimi skoro 8. mes. 
  • 

Re: Lékaři 

(11.3.2004 11:22:24)
Orionko,
ja bydlim v Nemecku, tady neni ockovani povinny, ale jen doporuceny, problem muzu mit tak max. se svym svedomim:-))
Myslim, ze za tak dulezitou vec, jakou je sve zdravi, potazmo zdravi svych deti by si mel zodpovidat kazdy sam. Ale ono je jednodussi se nechat nekym ridit (v tomto pripade statem) nez se spolehat na svuj usudek... Bohuzel to tak funguje nejen ve zdravotnictvi, ale skoro ve vsech oblastech zivota.
S tim vyberem doktora mas pravdu.
Mej se hezky
 Jolana 
  • 

Re: Lekari 

(11.3.2004 19:49:38)
A co je uzakoneno, o tom se nediskutuje! Kdyby takto uvazovali vsichni, tak jeste dneska mavame mavatky a nadsene volame "At zije KSC".
 Ori, 3 děti 


Re: Re: Lekari 

(11.3.2004 20:40:06)
Ale to povinné očkování tady není pro ty, kdo o zdraví svých dětí dbají, ale pro rodiče, které své děti očividně zanedbávájí a to nejen zdravotně. Už je ale samozřejmě na uvážení lékaře, kdo je ten zanedbávající rodič.

MMCH, možná by to chtělo se bavit o tématu a ne sem tahat KSČ:-)
 Jolana 
  • 

Re: Re: Re: Lekari 

(11.3.2004 21:27:52)
Pokud lekarum je davano za povinnost, aby hlasili neockovane deti na hygienu a lekar ockuje ne proto, ze je presvedcen o nezbytnosti, ale ma jen strach z buzerace ze statnich uredniku, asi to neni jen o nezodpovednych rodicich :-). Nebo ty jsi opravdu presvedcena, ze pokud nebudou vsichni kojenci ockovani proti zloutence typu B vznikne epidemie?
 Kvetinka,, 2,5r dieťa+jedno na ceste 
  • 

Re: Re: Re: Re: Lekari 

(11.3.2004 23:09:47)
O tom som práve pisala.
Vždy som sa citila trošku ménej dôverčivá. Mne proste nestačí, že mi niekto len tak niečo vsugeruváva. Ja si musím trošku preklepnúť aj jeho pohnútky , ktoré ho k tomu vedú. A fakt že mi to na šťastí nepridáva. To sa potom dozvedáš vecí na vracanie. Je to jak s tým komunizmom. Niekto to dal na papier lebo podla neho to sedí alebo mu to vyhovuje a keď je dosť opdvážny tak to aj presadí. A potom stačí nepozornosť okolia alebo prílišná dôvera a zákon je na svete. A málo kto je tak osvietený aby hľadal komplexný pohľad na danú vec.O tom očkovaní fakt existuje veľká hromada odlišných názorov a aj taká kopa ľudí, ktorí na očkovanie doplatili. Bolo a vedie sa x súdnych sporov rodičov s farmaceutickým priemyslom. Akorát, že to ti doktor nepovie. A štúdie na túto tému tiež sú ale je zas ohromná snaha ich likvidovať. Nakoniec , mne osobne povedala hygienička pri jednej trapnej debate, že očkovanie na hepatitidu je nezmyselné do 12 rokov dieťaťa.ale že schému majú aby sa im to nekomplikovalo. Jak sa tiež dá vysvetliť to, že tie choroby sa stejne vyskytujú, a vyskytovať budú. Človek predsa len nieje múdreiší jako príroda a keď tie baktérie tam majú svoje miesto tak my ľudia s tým nič nenarobíme. Naopak neraz sa dokázalo, že aj tá choroba má svoju cenu a svoje miesto ale my preto, že sme obmedzení a arogantní, to nechápeme alebo sa stým nechceme zmieriť.A aj tak tie choroby neustúpily kvôli očkovaniu ale preto, že v stejnom čase sa rapidne zmenily hygienické náviky v danom mieste a nastúpily aj antibiotiká. Tak, že jednoznačné to stými vakcínami nieje. Práve tá arogancia je pohnútkou ku spúste expeimentov.Človek mi v tom pripadá jako pokusný králik. Mnoho vakcín sa prejaví až po napr. 20 rokoch ale do obehu frčia už po piatich. A to ešte nehovoríme o duši na jej ceste .Pre toho, koho by to zaujímalo, napríklad taký osvietenec ako Rudoilf Steiner-zakladatel antropozofie, alebo súčastník Vladimír Vogeltanz-etikoterapia, Homeopati a rôzni liečitelia sa na to tiež dívajú zaujímavo. Ale už vás nebudem unavovať filozofovaním.
Ešte sa vrátim k tomu čiernobielemu názoru. Práve tá absolútna istota doktorov a ticho alebo zastrašovanie z ich strany pri mojich otázkach,prípadne nesúhlase sa mi zdalo podozrivo čiernobiele. Pokiaľ mi niekto vnucuje jednostranný názor, a ja viem ,že je aspoň o niečo farebneiší, tak si toho človeka nevšímam. Ale ak ma takto terorizuje doktorka a používa k tomu katastrofické scenáre o mojom decku,a ja som v tom horore ako zombie, tak to fakt nie je normálne. A pri tom sa nezaujíma o to či som tá nevzdelaná alebo tá sčítaná. S toho je patrné, že pravda nikoho nezaujíma, hlavne aby niekto nenabúral ich program.A v neposlednom rade toto je jedna z vecí ktoré sú z únie ťažko kritizované a maly by sa čím skôr napraviť.
Tak holky dobrú noc.Už na to nevidím.
 Šárka, chci pracovat ve zdravotnictví 
  • 

Důvody k vděčnosti 

(19.3.2004 10:22:24)
Milí čtenáři, milé čtenářky,
ráda čtu rodinu. Je to pro mě zdroj inspirace. Obzvlášť zajímavé jsou vaše vášnivé diskuse o zdraví. Člověk se tu dozví, co si lidé myslí, něco se naučí a také dostane rady, jak se nemá chovat.
Těší mě, že jste hloubaví, ne lehkověrní. Někdy je ale náročné "prohrabat se" tou hromadou kritiky. Tak mě napadá:Co je na zdravotnictví dobrého? Za co můžeme(vy i já)být vděční?
Podívejme se do zemí, kde je špatně dostupná zdravotní péče. Třeba v Africe. Dejme tomu, že tady je poměr jeden lékař 200 obyvatel. Tam je to 1 na 2000 obyvatel. Je tam málo porodních asuistentek a každá 21. žena umírá při porodu. Ženy tam kojí dítě, a další už je na cestě. Nikdo manželům nepoví, že žena si také potřebuje od rození dětí odpočinout. Jsou podvyživené a je tam špatná hygiena. Právě kvůli špatné hygieně a malé osvětě malé děti umírají na průjmová onemocnění. Maminkám totiž nikdo nepověděl, že poté, co přebalí pokakané miminko, si musí jít umít ruce. My máme lepší vzdělání,můžeme být tedy zdravější.
2.Stává se, že když je dítě nemocné, matka jde do státní nemocnice, ale tam mají plno. Jde tedy do soukromé, ale péči dítku neposkytnou, protože matka nemá peníze. Někdy to končí smrtí.
Zdrav. péče je lidské právo,ale tito lidé na ni právo nemají,protože jsou chudí. Jak by byli rádi, kdyby jim někdo pověděl: "Jsem lékař. Přišel jsem do těchto odlehlých končin, abych se podíval na Vaše dítě."
"A kolik to bude stát?"
"Je to zadarmo."

Napište, co si o tom myslíte.
S pozdravem
Šárka

 Šárka, chci pracovat ve zdravotnictví 
  • 

Důvody k vděčnosti 

(19.3.2004 10:24:47)
Milí čtenáři, milé čtenářky,
ráda čtu rodinu. Je to pro mě zdroj inspirace. Obzvlášť zajímavé jsou vaše vášnivé diskuse o zdraví. Člověk se tu dozví, co si lidé myslí, něco se naučí a také dostane rady, jak se nemá chovat.
Těší mě, že jste hloubaví, ne lehkověrní. Někdy je ale náročné "prohrabat se" tou hromadou kritiky. Tak mě napadá:Co je na zdravotnictví dobrého? Za co můžeme(vy i já)být vděční?
Podívejme se do zemí, kde je špatně dostupná zdravotní péče. Třeba v Africe. Dejme tomu, že tady je poměr jeden lékař 200 obyvatel. Tam je to 1 na 2000 obyvatel. Je tam málo porodních asuistentek a každá 21. žena umírá při porodu. Ženy tam kojí dítě, a další už je na cestě. Nikdo manželům nepoví, že žena si také potřebuje od rození dětí odpočinout. Jsou podvyživené a je tam špatná hygiena. Právě kvůli špatné hygieně a malé osvětě malé děti umírají na průjmová onemocnění. Maminkám totiž nikdo nepověděl, že poté, co přebalí pokakané miminko, si musí jít umít ruce. My máme lepší vzdělání,můžeme být tedy zdravější.
2.Stává se, že když je dítě nemocné, matka jde do státní nemocnice, ale tam mají plno. Jde tedy do soukromé, ale péči dítku neposkytnou, protože matka nemá peníze. Někdy to končí smrtí.
Zdrav. péče je lidské právo,ale tito lidé na ni právo nemají,protože jsou chudí. Jak by byli rádi, kdyby jim někdo pověděl: "Jsem lékař. Přišel jsem do těchto odlehlých končin, abych se podíval na Vaše dítě."
"A kolik to bude stát?"
"Je to zadarmo."

Napište, co si o tom myslíte.
S pozdravem
Šárka

 Sarka B 
  • 

trochu uznani 

(13.3.2004 0:38:31)
Mile diskutujici,

i kdyz urcite neni vsechno idealni, myslim, ze bychom si meli vice povazovat toho, co moderni medicina znamena pro zivot nasich deti. Ockovani je zbytecne?! Poptejte se nekdy starsich pribuznych, jake to bylo kdysi. Napr. moje babicka jako dite skoro umrela na zaskrt, jeji bratr umrel v 17 na TBC; babicce z druhe strany zase umrel dvoulety chlapecek na zapal mozkovych blan. Ja mam dve deti (6 let a 16 mesicu) a dost casto premyslim o tom, jake to muselo byt treba pri epidemii obrny. Kdyby treba muj chlapecek jeden den skakal a hral si, a za par dni by uz nebyl, a my bychom mohli v podstate jen bezmocne prihlizet. (Taky dost pochybuji o tom, ze prevence mrkvovou stavou by ve vetsine pripadu neco podstatne ovlivnila). Nevim, jak se s tim tehdy rodice vyrovnavali, jednak s temi neustalymi obavami a jednak s realitou ztraty ditete (nebo deti). A to byla bezna vec, ne vyjimecna.

 Corra 


Re: trochu uznani 

(13.3.2004 8:24:59)
Dítěti,které je při očkování zdravé,se nic nestane.Před očkováním by si měl pediatr od rodiče zjistit stav dítěte(naše paní doktorka děti vyšetří).Pokud tohle pediatr nedělá,tak bych od něj velice rychle utíkala.Už víc jak rok existuje vyhláška Ministerstva školství,ve které se píše že při zahájení docházky do školky MUSI učitelka zkontrolovat očkovací prokaz dítěte.Pokud není očkování v pořádku,tak nesmí dítě přijmout do školky.
MMCH:rodiče mé sestřenice ji z nějakého svého přesvědčení nenechávali očkovat.V devíti letech zemřela na obrnu.
 pavla 
  • 

Re: Re: trochu uznani 

(13.3.2004 15:12:24)
nesouhlasim s tim, ze lze ubranit se tomu, aby nebylo naockovano nemocne dite, kolik z vas odeslo z nemocnice s naockovanou tuberkulozou?
predpokladam ze 99%...
kolik deti melo v te dobe novorozeneckou zloutenku?
myslim, ze to cislo je podobne.
nam ji naockovali aniz by kdokoliv udelal test, jestli uz je zloutenka ok.
nemela jsem zajem nechat dite naockovat driv, nez za tri mesice, ale nez jsem se otocila uz ji mel.
a to jsme rodili doma a do nemocnice jsme prisli jen na kycle a jakysi screening.
 HarryAnn 


Re: trochu uznani 

(12.1.2009 13:40:51)
Je velky rozdiel v novorodeneckej zltacke a virusovej zltacke. Novorodenecka zltacka spociva v tom ze sa meni fetalny cize plodovy hemoglobin, krvne farbivo, na adultny cize laicky prelozene na dospely hemoglobim. Zato hepatitida typu A, B atd. je prenasana virusmi. Takze to nemozno porovnavat. Infekciu nevyliecite UV svetlom. ~a~
 petluše 


Re: Re: trochu uznani 

(13.3.2004 19:51:50)
Mám v tom trochu zamtek :o), nicméně považuju za dobré dítě nechat očkovat aspoň proti TBC, obrně, spalničkám a zarděnkám. Ale povinné by to asi být nemuselo.
 Kvetinka,, 2,5r dieťa+jedno na ceste 
  • 

Re: Re: trochu uznani 

(14.3.2004 9:36:51)
To by som tiež cítila viac istoty, keby sa ma doktorka aspoň opýtala jestli nemáme v rodine epilepsiu alebo alergie,ekzémy apod.Pre obraz-máme. Nič sa neopýtala a keď som jej to navrhla tak mi odsekla, že nech na to cestujem do Motola ale,že to sa robí až potom čo sa po očkovaní vyskytnú komplikácie.A keď sú tie komplikácie dosť závažné, ona to doporučí. Dovoľte mi vyjadriť moju emóciu:HA-HA-HA!
K tomu prípadu, čo zomrela sesternica na obrnu.Viem si predstaviť jak si na nej zgustli doktori.Práve preto sa mnoho ľudí nedokáže slobodne rozhodnúť lebo sú práve týmto(plnou zodpovednosťou za smrť)bezcitne a bez rozumu vydieraní.Aj ja to mám za sebou.Ale viete čo by bolo zaujímavé?Skúste sa doktorky opýtať, či vám podpíše prehlásenie o plnej zodpovednosti za stav organyznu vašeho decka keď ho naočkuje.Viete čo som sa ja dozvedela po tomto návrhu? Že to ona nemôže. A hygienyk to tak isto nemôže. A v čechách to nikto nemôže,až niekde v nemecku, kde sa tá vakcína vyrába.HA-HA-HA!Mimochodom,stane sa vo svete niekoľko krát do roka ,že umrie dieťa na reakciu po očkovaní.Čo poto s týmto prípadom.O tom som už písala ,že sa ročne súdi niekoľko rodín s farmaceutmi.A tie spory aj vyhrali.Tak kto tu je a citi največšiu zodpovednosť za dieťa?Kamarádka nenechala očkovať na TBC a jej syn v 4 rokoch dostal vysokú teplotu a rýchle mu začalo byť špatne,Utekali na pohotovosť do nemocnice a tam si malého nechali.Jakmile sa dozvedeli, že neni očk.na TBC okamžite sa cítili na koni a dva dni ju strašili, že má TBC a že čo ona bude robiť ak umre a kukali na ňu ako sa s toho zosypáva´.Pripomínam,že ako jeho matka skutočne cvítila strach a verila doktorom.PO tomto divadle a dvoch dňoch nabrala silu a začala sa pidiť jak to vlastne je.Dozvedela sa ˇže to vôbec nebola TBC a ani nič infekčného.Bola to len rýchla akcia organyzmu,ktorý bojoval z nestráviteľným odpadom.A to sa stejne dozvedela od svojej známej senzibilky.Ale to už bol malý nadopovaný koňskou dávkou antibiotík silného kalibru.
Kvetinka
 Corra 


Re: Re: Re: trochu uznani 

(14.3.2004 16:28:42)
Květinko,doktoři si na nikom nezgustly!!!!Když začala mít problémy,ja ani nenapadlo že není očkovaná a že to ta obrna muže být.Byla v nemocnici v Brně,v Motole,....Přišly na to až když už se nedalo nic dělat.Přestala se hýbat,mluvit a za 14 dní zemřela.V kom byla chyba?v lékařích nebo v rodičích?Za 2 měsíce jim žalem zemřel dědeček se kterým bydleli protože nezvládl její umrtí a zanedlouho potm se rozpadla celá rodina.
 Andy, Tomi (2 r.) 
  • 

Pro všechny 

(13.3.2004 9:25:12)
Souhlasím. Diskutující se zdají být hvězdy, dokáží přece vzdorovat něčemu, co je povinné .............. Jako by si vůbec neuvědomovali, jak si zahrávají se zdravím svých vlastních dětí. Až se jim něco stane, bude pozdě. Dovedete si především VY milé "maminky" představit, jaké by to asi bylo, kdyby jsme ani my ostatní nenechali naše děti očkovat? Zamyslete se trosku nad tim svym "nazorem" a pokuste se jej malinko přehodnotit. Budeme Vam moc vdecni!
 Corra 


Re: Pro všechny 

(13.3.2004 9:51:36)
ono by to chtělo zapojit mozečky a zamyslet se nad tím,´proč v zemích kde je očkování povinné vymyzely nemoci jako záškrt,obrna,........
 Sylva 
  • 

Re: Re: Pro všechny 

(13.3.2004 18:40:02)
Některé nemoci sice vymizely, zato jiné se objevily nebo je jich mnohem víc. Co je lepší?
Taky nechápu, proč je očkování tak striktně nařízeno. Proč ani tady neexistuje možnost výběru. Holt si musíme neustále uvědomovat, že jsme potencionálně nezodpovědní, tudíž za nás musí rozhodovat stát. Vlastně stát nám půjčuje i naše děti (jsem mu za to velmi vděčná) - takže rozhoduje o svém majetku, že. A o svůj majetek se přeci musí starat! A že my máme jinou představu o dobré péči? A koho to zajímá??
 Jolana 
  • 

Re: Re: Pro všechny 

(15.3.2004 8:22:29)
A jiné nemoci, jako třeba TBC přes mohutné očkování ne a ne vymizet. Dokonce už i WHO tvrdí, že účinnost vakcíny je tak sporná a vedlejší účinky tak závažné, že by se ani plošně očkovat nemělo. K úmrtím po TBC vakcinaci dochází i v ČR. Viz:http://www.ockovanideti.cz/ockode8/p7.htm.
Ono to opravdu není tak jednoduché.
 Lida 
  • 

Re: Re: Pro vsechny 

(21.3.2004 12:36:04)
A prosim te, kdy to bylo? Kdy tvoje sestrenice zemrela na tu obrnu. Ja jen, ze posledni pripad obrny zpusobeny divokym virem je uvaden z roku 1960. Od te doby se jen zrejme obcas objevi nejaky pripad jako komplikace ockovani u ockovanych nebo jejich kontaktu.
 Jana 
  • 

Re: Pro všechny 

(13.3.2004 9:59:29)
Bohužel jak se ukazuje, propaganda farmaceutických firem je opravdu dokonalá. Za prvé tím, že své dítě nenaočkuji, neohrožuji nikoho vedle sebe. Co je to za argument. Když jste naočkovaní, nemůžete přece nemoc chytnout. Nevím, proč musím nechat očkovat povinně dítě proti zarděnkám, příušnicím - běžné dětské nemoci, JEJICHŽ PRODĚLÁNÍ JE DůLEŽITÉ PRO IMUNITU DĚTÍ. A těch pár případů, kdy je děti neprodělají je možno naočkovat v pubertě. Přece není řešení naočkovat všechny děti šmahem, protože je to pro zdravotnictví jednoduší.

Problematika je složitá, protože se očkují různé nemoci. Třeba proti tetanu by myslím nikdo nic nenamítal (i když se nechá samozřejmě léčit antibiotiky). Doby, kdy infekční choroby řádily se od dneška lišila - nedostatečná hygiena (ba přímo špína), nedostatečná výživa. Ale proč plošně očkovat proti Haemophilovi v době do 1 roka (čtyřvakcína), když citace "U dětí, které se očkují před 18. měsícem života, se imunitní mechanismy nerozvíjejí" Citace z Lékařské mikrobiologie.

V létě v Kanadě vypukla aféra, kdy byla udělána studie, že očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím zvyšuje pravděpodobnost vznikui autismu. Udělal někdo studii, kde by třeba zjišťoval vliv očkování na snižující se imunitu dětí?

Myslím, že ten kdo nechce dát děti očkovat, toho obvykle o zdraví ví víc než ti, kdo si přečtou propagační letáčky. Komu se zdá normální, že jeden den je dítě naočkováno 5-ti infekcemi (čtyřvakcína - tetanus, černý kašel, záškrt, haemophilus a žloutenka), a věřit, že je to to nejlepší, co dělá pro zdraví dítěte, toho asi o zdraví moc neví.

Ničím nepodložené strašení by nemělo zabránit tomu, aby si osvém zdraví mohl každý rozhodnout sám.
 Lenelka 


Re: Re: Pro všechny 

(13.3.2004 15:03:43)
Jano, ta studie byla delana puvodne v UK ne v Kanade. Navic ta vakcina, ktera ma autismus zpusobovat, je jina nez vakcina pouzivana v CR. Ja ziji v UK a sve deti budu nechavat ockovat v CR. Mozna ne vsechna ockovani, ale tuhle trojkombinaci urcite.
 Sylvie 


Re: Pro všechny 

(13.3.2004 10:00:15)
:o) Já mám teda děti očkované. Nicméně mám ještě v paměti, jak někdy před třemi lety byla zaváděna další očkování (ano, tou dobou se narodila starší dcera, takže jsem to úmyslně sledovala) a lékaři se mezi sebou hádali, jestli očkování proti žloutence B JE VŮBEC NUTNÉ (pro kojence) nebo jestli je to jenom BYZNYS FARMACEUTICKÝCH FIREM... Například. Není to jediné sporné POVINNÉ očkování, proti kterému vystoupili. Přitom když se dítě nakazí žloutenkou B (kojenec - jak?), rozhodně tím nezpůsobí epidemii, takže by státu mělo být prd do toho, jestli jsem své dítě nechala nebo nenechala očkovat. Chtějí udělat dobrodiní? Fajn, ať ho zařadí mezi očkování doporučená a státem hrazená. Ale z jakého důvodu POVINNÁ?

S.
 Ennywan 


Re: Pro všechny 

(13.3.2004 12:41:04)
Andy,
myslím, že jsi nepochopila, o co jde maminkám, které své děti naočkovat nechtějí. Je to podobné jako s věčně diskutovanými porody doma. Jde o tu možnost volby, naočkovat či nenaočkovat. Přece, i když by nebylo očkování povinné (tedy "pravidelné", což je ale v praxi to samé), měla bys tu možnost, jak Ty říkáš, "ochránit" své děti před těmi nenaočkovanými dobrovolným očkováním, které by hradila pojišťovna. Narozdíl od rodičů, kteří teď proti očkování otevřeně vystupují v ordinaci lékaře, bys měla tu výhodu, že by Tě měli pediatři rádi a i jejich přístup by byl vstřícný. Což se nedá říct v momentě, kdy dětskému lékaři za současné situace oznámíš, že s očkováním nesouhlasíš a že budeš dělat všechno proto, aby k tomu nedošlo. Obdivuji rodiče, kteří to dokázali, já tu odvahu neměla. A v žádném případě je nepovažuji za nezodpovědné. Naopak, jsem přesvědčená o tom, že udělali to nejlepší pro zdraví svého dítěte, co mohli.

A co se týká argumentu, že povinné očkování je tady především kvůli těm, kteří o své děti nedbají po zdravotní a často i sociální stránce. Řekněte mi, jak takového rodiče donutíte k tomu, aby tuto povinnost dodržel? Myslíte si, že takový typ rodiče si něco bude dělat z peněžité sankce nebo z hrozby odebrání dítěte? Tak tomu se jen ironicky směju.

Přijde mi opravdu absurdní (Orionko), že v momentě, kdy se proti očkování rodiče ohradí a odmítnou spolupracovat v této věci s pediatrem (a věřte mi, že do této kategorie nepatří ti rodiče, kteří své děti zanedbávají po zdravotní a často i sociální stránce), okamžitě dostávají nálepku nezodpovědných rodičů, kteří mohou mít problémy se sociálkou a dalšími orgány a je třeba jejich vlastní děti před nimi samotnými chránit. Řekněte mi, kde všichni ti "zodpovědní" lidé berou jistotu, že oni jednají správně a v tom nejlepším zájmu dítěte? Nezdá se vám to arogantní, netolerantní a nedemokratické?

Přitom lékařů , kteří by Ti alespoň vyšli vstříct v momentě, kdy je požádáš o posunutí začátku očkování až na pozdější dobu (1-2 roky stáří dítěte), aniž by k tomu byl nějaký zdravotní důvod, je minumum. Troufám si říct, že v menších městech takového ani nenajdeš.

Jitka
 Kvetinka,, 2,5r dieťa+jedno na ceste 
  • 

Re: trochu uznani 

(13.3.2004 17:52:32)
Maš pravdu, tiež by som radšej žila v klude a dôvere.Rada by som cítila uznanie, ale bohužiaľ na sto percent nemôžem.Je to môj postoj vybudovaný na základe mojich skúseností.Ja mám zase kamarádku, pani, čo mala štyry deti- poctivo oočkované.Jej jedna nádherná 14 ročná dcéra nedávno zomrela na detský diabetes.Je dosť zákerný.Najprv nič,zrazu upadla do kómy a na druhý deň, skôr, než lekári stihli pochopiť o čo ide, umrela.Vydela som ich ako sa trápia ale už nič nezmôžu. Vypadá to, že to nesúvisí ALE! Potvrdilo sa podozrenie,že po očkovaní na Hib a na Hepat. B je riziko vyvolania detského diabetu až 60%. Po očkovaní na příušnice a spalničky je to okolo 10%.Pritom ani jedna z týchto chorôb na ktoré sa očkuje neni dnes neliečiteľná iným spôsobom. ďaľší prípad,kamarádka má očkované dieťa poctivo na všetko. A hádaj čo sa nestalo.Jej syn 4r. sa cítil mizerne,zvracal,mal teploty a nepočuje na jedno uško.Čo spravila doktorka? Dopovala ho bez akéhokoľvek podozrenia a hlbšieho vyšetrenia antibiotikami. Po pól roku pokusov a na matkynu intervenciu mu dali urobiť výtery.Výsledok by nevedomému nič nepovedal ALE! Chlapec mal pneumokok, jeden s virov spôsobujúci aj zápal mozgových blán.Prečo ho malý dostal ak bol očkovaný na Hib(vyrus vyvolávajúci zápal mozgových blán)?Preto, že je niekoľko virov ktoré vyvolávajú zápal mozgových blán a sú rovnako nebezpečné.A navyše očkovaním najeden sa zvyšuje riziko dostať ten druhý.Takže aká bezpečnosť a istota, že si chránená???U 10% detí ostáva po tomto onemocnení trvalá hluchota. Všetko závisí na sile imunitného systému a na rýchlosti liečby. Niesom si istá, či sa dá pól roka trvajúce pokusovanie na decku nazvať rýchlym zákrokom. Navyše tá vlastná imunita je rozhodujúca pri každom ochorení.Ak nemáš dobrú imunitu môže ťa položiť aj obyčajná rýma. A zase, hádaj čo s niekoľko dňovým miminkom narobí taká dávka chémie a zmes baktéríí ako je vo vakcíne. Jeho imun. syst. je do jedného roka dosť nezrelý a už je preťažovaný nestráviteľnou chémiou.Vakcíny obsahujú napr:formaldehyd,thiomersal obsahujúci rtuť, polygeliny, benzalkoniumchlorid , cytyltrimetylový bromid amónny a iné látky. Sú to velmi silné alergény a toxíny pre bunky a nervový systém a môžu zanechať dedičné stopy.Je zaujímavé ako sa v súčastnosti rýchle rozširujú také alergie, astmy, egzémy, epilepsie, hyperaktivita, dislexie a iné dis.,diabetes, alzhaimer,rakoviny ,atd,atd.A v neposlednom rade aj tá choroba na ktorú tú vakcínu dostaneš.A už sa aj neraz stalo, že dieťa dostalo obrnu po očkovaní.A ak ju nedostane ten očkovaný, môže ju dostať niekto z tých, čo prišli do kontaktu s výlučkami očkovaného, a to napríklad na kúpalisku. Tiež som sa s tými ľuďmi stretla a ich už nikto nepresvedčí, že by mali cítíť vďaku. Tak a teraz babo raď.Čo je milšie alzhaimer alebo čierny kašel? Hepat.B alebo diabates.Alebo nech si každý zvolí svoju ľubovolnú kombináciu.Podľa mňa je menej pravdepodobné že dostanem nejakú z tých chorôb na čo sa očkuje, než to , že môj chémiou predávkovaný organizmus zkolabuje a prepadne niečomu z tých následkov. Akorát , že to bude tak asi okolo puberty alebo skôr alebo neskôr. Ale to nemení nič na veci , že si aj taká dospievajúca dcéra zaslúžila žiť. Alebo prečo by mal niekoho život skončiť v tridsiatke alzhaimrom. Nakoniec ani alergie a ekzémy niesu o nič jednoduchšie.Hodne vo vytváraní našich názorov a dôvery robí to čo ti doktor povie. Skús si predstaviť keby ti povedal aj to čo tu teraz píšem,čo myslíš kolko by predali vakcín?Alebo čo by sa stalo s tým poslušným stádom pacientov?Teraz budem citovať názov jednej knihy "Reklama je navoňaná zdochlina!"Dobrý doktor je a bude na nazaplatenie ALE!
Ešte k tej mrkvovej šťáve: možem len doporučiť zohnať si knižky od Normana V. Walkera o výplachoch čriev,očiste organiznu zeleninovými a ovocnými šťavami, a Zeleninové šťávy léčí.Je to fakt poklad.
 Zuzika+Emmka+Attilik 


Re: Re: trochu uznani 

(14.3.2004 19:45:40)
Zijem v Holandsku, prehliadky s dietatom tu nie su povinne, a ani ockovania. Kycle sa tu kontroluju iba v abmulancii (ziadny ultrazvuk) a k beznym nepatri ockovanie proti hepatitide typu B a tuberkuloze. Avsak ak si clovek sam poziada, dieta zaockuju. Ja si myslim ze tieto choroby stale existuju a preto som Emmku zaockovat dala.
 Hanka,zdr.sestra 
  • 

Očkování a prohlídky 

(15.3.2004 15:50:59)
Ahoj!
Některé z Vás psaly,že nechtějí,aby jejich děti byly očkované.Zajímalo by mě,jestli máte informace o tom,jak některé choroby,proti kterým je povinné očkování,probíhají a jaká je úmrtnost na ně.Chápu Ty z Vás,které jen chtějí posunout očkovací kalendář třeba o rok,až budou jejich děti starší,ale odmítnout zcela očkovat?????
Nemyslím si,že by zdravotníci dělali rodičům naschvály,ale statistiky úmrtnosti či trvalých postižení na tyto choroby asi hovoří za své.
Já sama chci své dítě navíc oočkovat proti klíšťové encefalitidě(už jsem nějaký ten případ viděla) a později i proti meningokokovi.
A preventivní prohlídky?Vy nejste rády,když Vám lékař potvrdí,že je dítě zdravé?????Určitě bych nesrovnávala zdravotnictví u nás s jinými zeměmi.Hodně států(i těch na západ od nás)nám závidí vyspělost a systém oněch prohlídek.
Netvrdím,že mi zdravotníci máme svatozář,to rozhodně ne.Ale jak tu někdo psal,všechno není jen černobílé,všechno není jen dobré nebo špatné.Ale preventivní prohlídky už dokázaly zabránit mnoha katastrofám,to vím zcela jistě.
Zdraví Vás Hanka
 Jana 
  • 

Re: Očkování a prohlídky 

(15.3.2004 18:27:47)
Milá Hanko,
to je velmi tendenční pohled :-). Nejsem a priori proti očkování, to vůbec ne. Ale zase Vy jako zdravotník byste měla vědět např. to, že roste počet lidí stižených alergiemi a také že je poměrně vysoká incidence kojenecké hypogamaglobulinemie a jiných imunologických poruch. Ty se zpravidla vyřeší samy nebo s pomocí imunomodulátorů - stačí právě očkování o měsíce až rok odložit, ale jaksi to nejdřív musíte padnout na lékaře, který o tom něco ví. Tak často přece pediatr chlácholí matky dětí s atopickým ekzémem a ani je nepošle na alergologii. A přitom právě tam si obstarají imunologické testy (a lze je dělat už u nejmenších miminek) a zjistí se, že očkování je nezbytné odložit. Našemu synovi zjistili závažný imunodeficit až v 5 měsících věku, už měl rozjeté očkování. Pokud bych sama vlastní aktivitou nezajistila vyšetření u pediatra s 2.atestací, nikam by mě neposlala a žádné testy nedělala!!! Takže by se nezjistila alergie na mléko, vejce atd a taková živá obrnová vakcína by mohla být i fatální... Naše MUDr. jen vždy konstatovala, že "takový ekzém má kdekdo" a "rodiny prolezlé alergiemi a astmatem jsou normální, na děti to vliv nemá" :-(((. Samozřejmě po těchto výsledcích testů bylo očkování na dlooouhou dobu pozastaveno, a také jsme začali docházet do motolského očkovacího centra. Tam člověk snadno domluví, pokud je to nutné, tak se imuno-testy měsíc před podáním očkovací látky zopakují, při závažných postvakcinačních reakcích se to šmahem neodsune, ale pátrá se po jejich příčině, mj. se zjišťuje protilátková odpověď. Jen díky tomu vím, že můj syn obdržel jen 1 (slovy jednu) dávku vakcíny proti obrně (Imovax) a přesto to byla zřejmě jeho poslední dávka. Proč??? Protože měl extrémně vysokou protilátkovou reakci (taky skoro skončil na infuzích), což zřejmě souvisí i s výskytem robustnějších imunitních reakcí a autoimunních onemocnění v naší rodině. Paušální doporučení dávkování nutně části dětské populace nesedí. Samozřejmě chápu to, je nutné zajistit maximální serokonverzi, ale zejména u dětí z rodin s imunologickými potížemi, ať už imunodefekty nebo alergie apod. je nutné být nesmírně obezřetný. Odtud se možná rekrutují ty maminky, které mají s očkováním negativní zkušenosti a proto váhají. Když matka chce vakcinaci alespoń časově odsunout - a přitom hygiena už chrastí klíčky dětského domova a hrozí odebráním dítěte, je někde chyba. Nemyslíte? Mmch, i v tom Mtole je objednací lhůta tak 3 týdny, takže těch dětí s imuno-problémy je určitě hodně, tam se schází jen vrcholek ledovce...
Jana
 schamka + krakeni 


Re: Očkování a prohlídky 

(17.3.2004 5:41:06)
To by som teda rada vedela, ktore krajiny to tak zavidia CZ/SK zdrav.starostlivost, a preco, ak ju teda tak velmi zavidia, si ju u seba nezavedu... Takato demagogia je velmi rozsirena medzi zdravotnikmi v nasich zemepisnych sirkach - je to skvely argument na vsetko "vsetci nam zavidia" ;o)
Jana + Pampusik (22.TT)
 Sylvie 


Re: Re: Očkování a prohlídky 

(17.3.2004 9:08:57)
Jani, jestli to nebude tak, že ZDRAVOTNÍCI nám náš systém závidí... ale uvést do praxe by si ho netroufli, neb by se to LIDEM nelíbilo :o)

S.
 Hanka,zdr.sestra 
  • 

Re: Re: Očkování a prohlídky 

(18.3.2004 14:19:26)
Ahoj!
Jen chci napsat,že všechny prohlídky stojí pojišťovny dosti peněz,jedna je tak za 300 Kč.A to je zřejmě důvod,proč na západ od nás tyhle prohlídky neexistují.Pojišťovny je odmítají proplácet.
A prosím Vás,berte s rezervou,že jsem zdravotník.Nejsem dětská sestra,ale nemusím jí být,jsem ráda,že máme pečlivého pediatra,u spousty dětí do 1 roku už předešel vážným stavům,nemyslím tím u mého dítěte.Ve svém okolí neznám jedinou maminku,která by byla nerada,že musí chodit první rok tak často na prohlídky,ba právě naopak.A jak mi sám pan doktor řekl,kojenci jsou ještě "nedodělaní" a právě první rok dítěte je zlomový.Proto ty časté kontroly.
Očkování je jiná kapitola,ale i tady neznám nikoho,kdo by nechtěl své dítě dát očkovat.Mimochodem,má dobrá kamarádka je magistra farmacie,má dost přehled,navíc je alergička a děti dala očkovat bez problémů.Že by svým dětem naschvál ubližovala?
Přeji Vám zdravé děti.Hana
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Očkování a prohlídky 

(18.3.2004 17:50:08)
Ahoj,
ja nevravim, ze tie prehliadky su zle, alebo je zle ockovanie. Kdeze! Ale nesuhlasim s argumentami, ze zdravotnici inde nam zavidia nas system. To je, podla mojho nazoru a skusenosti, jednoducho hlupost.
Uz som citala aj take veci, ako nam Holandania (teda holandski lekari-porodnici) zavidia, ze sa u nas rodi v porodniciach. Je to hlupost! Vyskum v jednej holandskej provincii ukazal, ze porod doma (pozor, porod doma v Holandsku!) je rovnako bezpecny ako ten v porodnici. Nvyse porodnici pracuju vylucne v porodniciach a tie zeny, co rodia doma a nepotrebuju ich starostlivost ani nestretnu. Je im teda suma-fuk, ze kto rodi doma, lebo tie zeny, co ich starostlivost potrebuju napokon odrodia nikde inde nez v porodnici!
Tiez napriklad ten odber z paticky na 5.den po narodeni na zistenie metabolickych poruch - na Slovensku je vraj hospitalizacia po porode 5 dni preto, lebo treba tento odber (taky bol nazor jednej pediatricky). Za zenu-matku rozhoduje niekto iny, kto jej neveri, ze by bola schopna sa do nemocnice kvoli odberu vratit. V Holandsku jednoducho zenam doveruju a cuduj sa svete - oni vazne tento odber podstupia, aj ked ich nikto kvoli tomu nikde nedrzi, aby im nebodaj neusli! Prenechat trosku zodpovednosti za zdravie svojich deti aj ich matkam by neuskodilo...
Takze kto tvrdi taketo veci - ze nam niekto zavidi nas system (povinne vsetko pre vsetkych - berte to prosim s nadsazkou), tak alebo nevie, ako to v skutocnosti je, alebo umyselne strasi ostatnych.
Zelam krasny den!
Jana + Pampusik (zajtra 23.TT)
 Hanka,zdr.sestra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Očkování a prohlídky 

(18.3.2004 18:57:10)
Ahoj Jani!
To,že nám zdravotníci na západě závidí,není z mé hlavy,četla jsem to v odborném časopise.
K těm porodům....já bych doma nerodila,na to jsem velký zbabělec.Ale vyhovovala by mi možnost ambulantního porodu.Prostě si porodit a pokud je maminka a miminko v pořádku,po několika hodinách odejít domů.Druhý den si zavolat pediatra a ženskou sestru(tu podle potřeby i víckrát),abych věděla,že jsme v pořádku.Pojišťovnu by to určitě stálo míň penez,než 5 dní ležet ve špitále.Ale zřejmě to nikdo nepochopil nebo to nechce pochopit.Dnes když žena porodí zdravé dítě a ohlásí,že odchází hned po porodu domů,málem na ni volají policii nebo vyhrožují,že dítě jí domů nedají.
Tím chci říct,že ne se vším jako zdravotník souhlasím.Možná by opravdu stačilo ponechat rozhodnutí o množství prohlídek na rodičích,ale nemůžu se zbavit pocitu,že by se mnohé problémy zanedbaly.Opakuji,že jsem ráda,.že mé dítě lékař v prvním roce života viděl pravidelně každé 2 měsíce,zkontroloval fontanelu,puls na stehenních tepnách,prohmatal bříško,podíval se do pusinky.....
Ne všechny problémy odhalí sami rodiče.
Hodně štěstí s bříškem přeje Hanka
PS:Nechodíš na emimino?Tvůj nick je mi nějak povědomý.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Očkování a prohlídky 

(19.3.2004 8:16:44)
A co nám tedy konkrétně závidí? Skvělý systém, který nepřináší efekt? Stále se zvyšující počet alergiků a astmatiků? Či extrémně vysokou nemocnost dětí předškolního věku na nemoci dýchacích cest (jinými slovy infekční nemoci)?
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Re: Re: Očkování a prohlídky 

(19.3.2004 15:30:17)
Ahoj Hanka,
no prave mne osobne vadi ta podozrievavost voci rodicom - ze na nich musi rozhodnut niekto iny, lebo v nasich zemepisnych sirkach su to jednoducho nezodpovedne elementy, ktore nechcu svojim detom dobre ;o) Dedicstvo minuleho rezimu, podla mna. ;o(
Ved ak lekar rodicom vsetko rozumne vysvetli s argumentami pre a proti, rodicia sa urcite nerozhodnu proti dobru dietata, ale vzdy v jeho zaujme.
A to ze nam to teda zavidia (dokonca v odbornom casopise) - asi by som nechala zavistlivcov par rokov zazit nas minuly rezim ;o)))
Vsetko dobre! A dakujem za prianie.
Jana + Pampusik (23.TT)

ps: na emimino.cz chodim k letnym miminkam ;o)
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Očkování a prohlídky 

(18.3.2004 19:17:39)
"""Mimochodem,má dobrá kamarádka je magistra farmacie,má dost přehled,navíc je alergička a děti dala očkovat bez problémů.Že by svým dětem naschvál ubližovala?"""

Pokud děti v prvním roce života měly také atopické potíže (atop. dermatitida) a zároveň prodělaly nějaký závažnější nebo častější infekt, popř. protrahovanou léčbu ATB (u nás 3 po sobě pro hnisavou OMA bilat. - ošetřeno v FN Motol, takže to nebyla ATB empiricky, ale po kultivaci), pak očkování dle termínu v očkovacím kalendáři by mohlo být skutečně problém. V takovém případě je totiž suspektní nějaký ten imunologický defekt. Děti s výrazně sníženou hladinu imunoglobulinů se neočkují obvykle žádnou vakcínou - ani neživou, protože není zajištěn dostatečný efekt, nutná je imunomodulace a ODSUN očkování do doby alespoň dílčí normalizace laboratorních testů. Dítě s i mírnějším deficitem bunečné nebo humorální imunity NEMÁ absolvovat očkování živými vakcínami. Je riziko mutace viru na divokou formu, zvýšení virulence a reálné propuknutí např. poliomyelitidy. Takže pokud děti Vaší kamarádky byli v prvnímm roce samá nemoc a alergie, pak by očkování PODLE AKTUÁLNÍHO VAKC. KALENDÁŘE zřejmě nebylo úplně v pořádku. Pokud by v takovém případě byly provedeny imunologické testy a byly v pořádku, pak je samozřejmě možné očkovat dle pravidelného schematu...

Jo a mmch, většina rodičů už vůbec neví, že je-li v rodině nějaké autoimunní onemocnění, je třeba obecně hlídat negativní vakcinační reakce. Ono to není zase tak řídké, že - např. AI thyreoiditida se vyskytuje asi u 5% lidí. Lidé s AI potížemi mají robustnější imunitní systém, u nich by vystupňovaná očkovací reakce mohla "vzít s sebou" nějaký ten autoantigen (mj. proto už jaksi doživotně můžu absolvovat tak asi ten tetanus - a toť vše). A u jejich potomků je možnost, že podobné imunologické tendence zdědily, proto je nutné tyto reakce hlídat a ev. doporučit k imunologickému vyšetření. Já velmi věřím, že u ZDRAVÉHO dítěteje očkování velmi užitečné, ale u dětí s poruchami imunity nevhodně načasované podání vakcíny může mít spíš negativní důsledky - ač by kolikrát stačilo skutečně rok dva počkat..
Zdravím
Jana
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Očkování a prohlídky 

(18.3.2004 21:03:34)
Dobrý večer!
Je vidět,že o imunitě máte přehled,tolik si ze školy nepamatuji.
Děti mé kamarádky byly v prvním roce celkem zdravé a přeočkované.
Nemusítě na mě útočit,už v prvním příspěvku jsem psala,že souhlasím s odsunutím očkování o nějaký ten rok,já nesouhlasím s neočkováním.
Ještě něco o tetanu...Kdosi tu psal,že tetanus se dá léčit antibiotiky.Je to dost složitější,kyslíkový stan a podobné věci....Znám jednoho pána,který tetanus přežil,byl to prý hotový horor.Měl obrovské bolesti,neovládal svaly a hlavně byl celou dobu při vědomí!!!!!Dnes už je takový člověk v umělém spánku,ale šance na přežití je pořád dost malá.A hlavně,je to zbytečné,očkování je efektivní.
Hana
 HarryAnn 


Re: Očkování a prohlídky 

(12.1.2009 13:49:32)
Myslim, ze by ludia v SR a CR mali byt vdacni za lekarsku starostlivost. A preco to hovorim, v predchadzajucich prispevkoch bolo napisane, ze je niekedy lepsia ako v zapadnych statoch. Mala som moznost porovnat a je to tak. Vzdelanost a odbornost nasich zdravotnikov je lepsia. Je uz otazka rozdielu v akych podmienkach. To je uz ale ina stranka veci. preto si myslim, ze poplatky nie su az taka zla vec.
 Katka + 2 


PORADTE!!nausnice 

(26.1.2005 19:13:55)
POradte mi prosim kdy a jake nausnicky dat dcerce.Ma se narodit v breznu.Vubec tomu nerozumim.Slysela jsem, ze detske s hackem ve predu se drasticky nasazuji.Je lepsi, nebo vhodne damske zapinani??...
DEkuji katka+JIrik 4 + brisko
 Líza 


Re: PORADTE!!nausnice 

(26.1.2005 19:17:54)
Podívej se sem:
http://www.rodina.cz/diskuse84.htm

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.