| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak vystudovat při práci a s rodinou... I.

 Celkem 77 názorů.
 digi 
  • 

studium 

(19.1.2004 9:51:01)
Předpokládám, že pokud chce studovat zaměstnaná matka s dětmi, nebude se ucházet o denní studium, ale spíše o studium spíše dálkové. A tady je zádrhel. Ráda bych studovala informační technologie, ale ejhle ... pouze jako denní studium. Máte někdo jiné zkušenosti ?

Digi
 Petra, holčička 
  • 

Re: studium 

(19.1.2004 11:25:44)
Ahoj, před několika lety jsem měla ten samý problém. Měla jsem zájem o studium při zaměstnání, ale mnou vybraný obor se dal studovat pouze denně. Tak jsem si vybrala na dálkovém jiný obor, alespoň trošku podobný, a ten jsem vystudovala. Je pravda, že maminka na MD nebo při zaměstnání nemůže studovat denně a na dálkovém zase není zdaleka takový výběr - je to škoda. Zdraví Petra
 Denča 25.tt 


VŠ + zaměstnání, nebo + mateřská? 

(19.1.2004 13:11:58)
Ahoj všechny studentky, i budoucí!
Já se letos hlásím na VŠ, taky jsem chtěla na jiný obor,ale ten se otevírá pouze v denním studijním programu, proto jdu dálkově na speciální pedagogiku pro učitelky mateřských škol. (nemá někdo nějakou zkušenost z oboru?) pracuji na směny, mám moc hodného a chápajícího manžela, který mi fandí a co se večeří týče, tak bych řekla, že už si manžel na moje zřítkakdyteplé večeře zvykl, ostatně denn má jídlo v práci! a taky si myslím, že manžel je člověk samostatný a snad nezahyne hladem, když nebude mít svíčkovou. Rozťuknout vejce na pánev umí dítě!
Ale já mám jiný "problém" chci miminko,nebo teda chceme,tak někdy do roka se chceme o něj pokusit,jak se dá studium zvládnout s miminem? Co kojení? jak jsmte zvládly režim, jak jste se přizpůsobily? Nebo mám počkat raději ještě dva roky a mít mimčo až bude možnost studium přerušit? což v prváku nejde, aspoˇn na státních školách.
Ale jinka zvládnou se to dá, moje teta studuje při třech dětech, je třídní učitelka na střední škole maturujícího ročníku a do školy jezdí 100km vlakem každou druhou sobotu. Je pravda, že má už odrostlejší děti,ale s pubošama taky žádný med:-)
Držím všem moc pěsti! Denisa
 Petra, holčička 
  • 

Re: VŠ + zaměstnání, nebo + mateřská? 

(19.1.2004 13:53:36)
Ahoj Deniso, sice jsem nestudovala ten samý obor, ale taky "peďák". Dcera se mi narodila, když jsem byla ve čtvrtém ročníku. Chybělo mi pár zkoušek a zápočtů, diplomka a samozřejmě státnice. Nějak se to zvládlo, i když to nebylo lehké. Státnice jsem udělala, když bylo dceři rok a půl. Musím tě ale potěšit, že u nás v kruhu byly maminky hned od prvního ročníku a zvládly to. Pokud si vzpomínám, s krmením to dělaly tak, že manžel jezdil s kočárkem v době přednášek venku nebo na chodbě a v době krmení musela maminka odběhnout a pak se zase vrátit do třídy. Petra
 Denča 25.tt 


Re: Re: VŠ + zaměstnání, nebo + mateřská? 

(19.1.2004 13:58:53)
Díky za odpověď a za podporu:-) Taky si myslím, že by se to nějak vyřešilo, jen manžel bude asi v práci, když já bych byla ve škole:-) ale to je daleko, havně se tam dostat! A kde jsi dělala školu? Jestli se můžu zeptat?
 Petra, holčička 
  • 

Re: Re: Re: VŠ + zaměstnání, nebo + mateřská? 

(19.1.2004 14:04:02)
Studovala jsem v Praze. Ještě si vzpomínám, že si někdo bral miminko i přímo na přednášku např. v polohovacím lehátku, někdo prostě jinou možnost nemá. Na tom dálkovém nebyly přednášky nějak pravidelně, ale třeba jeden měsíc 14 dní od rána do večera, potom 2 měsíce nic apod. Petra
 Nikola, 2 děti 
  • 

Re: Re: VŠ + zaměstnání, nebo + mateřská? 

(19.1.2004 14:05:56)
Mně se dcera narodila ještě na VŠ, nepřerušila jsem a studovala dál. Sehnala jsem si ještě v těhotenství studentky na hlídání, které studovaly stejnou fakultu a hlídaly mi malou, když jsem musela být ve škole. Na přednášky jsem nechodila jen na povinná cvičení. Celé denní studium bych asi s dcerou nezvládla. Když se mi po třech letech narodil syn tak se mi zachtělo opět studovat a tak jsem se přihlásila na dálkové specializační studium při VŠE. Musím uznat, že dálkové studium bylo o mnoho příjemnější, syn nemusel jako dcera trávit dny na fakultě nebo na koleji. Jinak studium při mateřské doporučuji, člověk si nepřipadá "mimo".
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: VŠ + zaměstnání, nebo + mateřská? 

(19.1.2004 14:14:08)
Nikol, tleskám!!!
 Battmann 
  • 

Re: studium 

(20.1.2004 21:36:08)
ani na ČVUT, zkoušela jste tam? Myslím že to nazývají "kombinovaná" forma studia.
 Kristýna+Robík 


Studující matky 

(19.1.2004 11:47:46)
Ahoj,
chtěla bych povzbudit všechny maminky, které váhají zda mají letos podat přihlášku na VŠ. Času už mnoho nezbývá!
Sama jsem podala přihlášku na Vyšší odbornou školu, hned jak se mi narodil syn, studovat jsem začala když mu bylo devět měsíců - dálkově. Bavilo mě to a šlo mi to, takže letos, když mohl syn nastoupit úderem tří let do školky, začala jsem studovat v denním studiu na vysoké škole. Právě končím první semestr a zdá se, že to bude s velmi dobrým výsledkem.
Takže jde to, ale: chce to osobní disciplínu. Každý večer, jak dítě usne zasednout na 3-4 hodiny k učení. Vše si rozplánovat a zkoušky neodkládat - vždy se může vyskytnout nemoc dítěte, takže mít na vše alespoň týden rezervu. Být schopna zredukovat spánek, když je to nutné např. ve zkouškovém a myslet na prázdniny, kdy se určitě dospíte. Počítejte s tím, že za kamarádkami nebo do kina se opravdu vydáte cca jednou měsíčně. Mějte zajištěno dobré hlídání - např. školka plus babička v pohotovosti.
Nevím, jak to skloubit ještě s prací, ale některé ženy zvládnou i to. A pamatujte taky na partnera, záleží i na jeho přístupu. Jsem sama, takže mohu veškerý volný čas, kdy se nevěnuji dítěti opravdu věnovat studiu (dítě spí v noci o několik hodin víc než manžel :-))
Zkuste to, přestat můžete vždycky, když zjistíte, že to nejde. Nejhorší je přešlapovat na místě a pak si to jednou vyčítat...
 Lada 
  • 

Re: Studující matky 

(19.1.2004 12:41:29)
Kristýno
já mám třeba nespavý dítě,věčně nemocný a babičku žádnou. Co potom?
 Lusík 


Re: Re: Studující matky - kde vzit cas? 

(19.1.2004 13:55:00)
Ahoj Lado a ostatni. Take si to tak nejak nedovedu predstavit. Hlidani taktez nemam a manzel podnika, takze neni temer vubec doma a kdyz je, tak dela doma o sto sest (i soboty a nedele). Cas maleho pohlidat tedy az na vyjimky nema. Uprimne obdivuju vsechny maminky, ktere jsou schopne pri materske jeste studovat a vrta me hlavou, jak to dokazou vse stihnout. Fakt nevim, kdy bych nasla v tak nabytem dni jeste cas si sednout a 3-4 hodiny venovat uceni. Od rana doma kmitam, obstarat maleho, pouklidit, uvarit obed pro nej a sebe a manzela, plavani, detske cviceni, domacnost, hrani si s malym, po obede hura ven (v lete dopoledne i odpoledne, ted v zime jen na cca 1-2hodinky po obede) a po prochazce svaca a radeni s mrnouskem. Pak se blizi uz vecer a malej se chysta do hajan. Kdyz usne, tak dohanim zehleni, vytirani a nadobi, nebo varim na druhy den, kdyz treba planujem dopoledne mimo domov. Urcite to vsechny dobre znate. Nebo neznate? Delam fakt neco blbe, ze me nezbyva az na chvilku pred spanim, kdyz si obcas stihnu neco precist nebo project par angl. slovicek, cas? Podotykam, ze nejsem lina, na Tv nekoukam, teple vecere nevyvarim a s kamaradkami uz vubec nevysedavam. Venuji se pouze na plny uvazek diteti. Poradite mi, kde vzit cas jeste ne VS? T.
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Studující matky - kde vzit cas? 

(19.1.2004 14:11:18)
Trini, můj názor nebude moc přesvědčující,ale možná by to chtělo ubrat z úklidu a to mrně může pohlídat taky kamarádka, babička... Možná i to vaření bych omezila. Zdá se to možná divné,ale z něčeho se musí ustoupit, takže naleštěný byt prostě nebude. Ale jak říkám, já dítě nemám, zkušenosti mám jen přejaté od kamarádek, takže možná až budu mít dítko a školu, taky to nezvládnu, ale kdyby si měl člověk říkat dopředu "kdyby" tak neudělá nic,žejo?
 kaMyš 


Re: Re: Re: Re: Studující matky - kde vzit cas? 

(19.1.2004 21:41:51)
Docela souhlasím s Denisou, ale chápu i Trinity, že ten čas nevidí.

Já jsem začala studovat VŠ při práci (denně, ale povinných seminářů je minimum, téměř 0, a v práci jsem v té době byla již 3 roky a škola s ní souvisí, takže mě podpořili). Musím říct, že při práci to pro mě byl o něco větší stres než teď při Vojtovi, neustále jsem spěchala na přednášky (když mě zajímaly a mohla jsem si to časově dovolit) a z přednášek, kopírovala skripta,... Ale je fakt že stres to byl hlavně kolem zkouškového.

Když se narodil Vojta, dala jsem si půl roku pauzu a pak jsem se do toho vrhla znova. Chvílema s tím mám chuť praštit, ale naštěstí mi to manžel nedovolí. A jak to teď dělám? Manžel doma taky skoro není, ale občas ho ukecám, aby si s Vojtou užil a mě nechali učit, jinak mám naštěstí hlídací babičku - ale ta ještě není v důchodu, takže může hlídat max. 2x týdně (jednou si vezme dovolenou a pak o víkendu). Nejhorší je zůstat disciplinovaná - není možné učit se o zkouškovém nonstop, je třeba spíš průběžná příprava (+ většina vyučujících je ochotná vyzkoušet studenta i mimo zkouškové, aspoň u nás - FFUK, andragogika a pers. řízení). Takže jsem si na sebe vymyslela, že bez ohledu na hlídání musím učení věnovat alespoň 8 hodin týdně - a v tabulce si to pěkně odškrtávám. Musím říct, že mě to teď mnohem víc baví, protože to je jediné intelektuální vyžití, co mám, tak si to užívám. A to nejtěžší už mám za sebou - tj. prvák, kde je potřeba se seznámit se spolužáky a pak vztahy náležitě utužovat - já pomůžu tobě a ty pak mě, to se náramně vyplácí. A kvůli tomu mému přerušení je teď většina mých spolužáků přede mnou o kus napřed, takže většinou mají, co já potřebuju.

A jak vypadá domácnost? Někam dál než na procházku (např. na cvičení) můžu vzít Vojtu max. 1x týdně, protože ten den jsem pak tak vyřízená, že z učení nic není, byt nám uklízí Ukrajinka (200 Kč za celý úklid není zas tak moc a mě to nestresuje), vařím když na to mám chuť a energii. Když je Vojta hodný, můžu si něco do školy číst i přes den, ale na to se rozhodně nedá spoléhat, takže můj čas je většinou mezi 8 a 10 večerní (pak už mi to nemyslí).

Takže když to shrnu: asi je těžší na mateřské začínat než pokračovat, ale možná je to lehčí než začínat při práci (když je hlídání nebo když je z čeho zaplatit hlídání). Taky je určitě obrovský rozdíl mezi obory, andragogika a pers. řízení je malá katedra, kde panují se studenty přátelské vztahy a (téměř) nikdo nemá zájem dělat jim bezdůvodně potíže.
 Trinity 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky - kde vzit cas? 

(20.1.2004 11:02:11)
Ahoj Kamis, Deniso i ostatni, z vlastni zkusenosti nesouhasim, ze je vice stresujici pri praci studovat. Ja jsem pri praci studovala anglictinu a jeste znakovou rec. Znakovku jsem mela vzdy cele patecni odpoledne a sobotu a anglictinu v tydnu. Uceni bylo tenkrat spoustu a stihala jsem to s prehledem. V metru do prace, v metru z prace, doma i vecer po osme. K tomu byla prace, manzel, domacnot a ja mela casu dost a vse stihala. Ted s ditetem je to jine, ale to si rozhodne nechci stezovat, jsem stastna ze ho mam a hodlam tomu take neco obetovat. Take si myslim, ze kdyz se dite narodi jeste v dobe studia, tak se to zkratka nejak utahne, holt je clovek uz rozjetej a vi co a jak, ma zname ve skole, jak pise Kamis a proste uz je v tom rozjetem procesu. Zacit ale pri diteti, pokud je jeste male a maminku ptrebuje 24 hodin denne, je dost tezke, nerikam, ze nemozne. Ja osobne hlidaci babicku nemam a ze bych rekla nejake kamaradce, tak to tedy nevim jake. Opravdu takto zalozene kamaradky nemam a ukrajinku bych si do bytu na uklid nepustila. Takze to je asi ma nevyhoda, ale at hledam, jak hledam, tak na studovani cas nenalezam.V zadnem pripade tu ale nechci fnukat, malyho si fakt uzivam, tohle je jen jednou za zivot a skolu si muzu udelat i pozdeji (treba univerzitu tretiho veku :-) ).V soucasnosti je na prvnim miste syn a ja abych nezakrnela, tak alespon ctu, opakuju slovicka a zacinam chodit dvakrat tydne cvicit. Mejte se T.
 Dáša 
  • 

Re: Re: Re: Studující matky - kde vzit cas? 

(21.1.2004 16:45:50)
Buď ráda,že se můžeš malému věnovat. (Pak by tě to mrzelo). Studuj, až nebude mít tolik zájem o rodiče. Myslím, že to bude pro všechny klidnější.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:01:22)
No, já bych ráda studovala, ale bohužel nějak není co. :o) Nechci si udělat "nějakou" vysokou školu, chtěla bych, aby mne ten obor bavil a byl mi mj. v životě a v práci něco platný. 2x jsem se pokoušela, ale vybrala jsem si bohužel vždycky školy, kam je téměř nemožné se dostat (na jeden obor brali tuším 8 a na druhý 6 lidí z několika desítek). Tak nevím. Do konce února je ještě čas na přihlášku, ale fakt mne nenapadá jediný obor, který by mi mohl k něčemu být... co studujete vy ostatní, jen tak pro orientaci?
 Denča 25.tt 


Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:15:05)
Monty, a co bys chtěla studovat ty? já se hlásím na Speciální pedagogiku.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:25:52)
Deniso, to je právě to... co bych OPRAVDU chtěla dělat, to je běh na dlouhou trať a já nemám tolik trpělivosti - drtivá většina lidí se na obě školy, kam jsem se hlásila, dostala třeba až na pátý pokus (o protekci nemluvím, to by třeba šlo rychleji, ale já tenhle osvědčený systém moc nepodporuju). Tak teď přemýšlím, že bych zkusila něco jiného, jenže CO? Napadá mne psychologie nebo sociologie, ale to jsou taky dost natřískaný obory...

Myslím, že to tu psala Lenka F(?) s tou soukromou VŠ - nevíte někdo, kde bych našla přehled soukromých VŠ? Než se někam hlásit 5x a více za sebou, tak si to radši zaplatím, ale nemám naprosto tušení, jaké se otevírají obory a kde... dík za radu. :o)
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:36:15)
Monty co to takhle zkusit na netu ? :))) A zkus to rovnou treba na seznamu mam pocit ze je tam kompletni vycet. ;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:41:19)
Jo, to jsem samozřejmě myslela, kde NA NETU. :o) Kdykoli jsem hledala nějakou instituci na Seznamu, bylo to na půl hodiny, ale třeba se zlepšili. Mrknu na to. :o)
 Fořtka 


Monty, 

(19.1.2004 15:02:27)
pokud vím, přehledy soukromých škol průběžně publikuje MfD, tak možná zkus www.idnes.cz .

Někdo se ptal, co kdo studuje: já studuju mezinár. právo na AAU v Praze(www.aac.edu); ne že bych chtěla bejt právnice, ale jsem právní překladatelka, takže si tím vlastně uceluju vědomosti z oboru.
Jo a studium (všech oborů) na téhle škole probíhá jen v AJ, což je moc fajn, aspoň pro mě:-)
Základní obory jsou právo, humanities, political sciences, a business administration. To jen pro upřesnění.
(Jo a jsem OSVČ, takže si to odečítám z daní, to mi přijde příjemný.)
Napadá mě, že vlastně ale studium na té "mé" škole není dálkové, ale dá se dělat jakým tempem si člověk vybere a jak si sestaví rozvrh. Takže to zvládnu i já s dětma a prací:-)
Držím palce všem, které se rozhodnete bojovat, přestože třeba máte dítě (děti), myslím, že to stojí za to. Lenka

 Denča 25.tt 


Re: Monty, 

(19.1.2004 15:42:22)
To je výhoda soukromých škol. Můžeš si setavit individuál. Kdežto na státní sice dálkové(nebo kombinované)musí student dodržovat řád.
Ale zase je to asi drahá škola,že? ALe je to super, že si prostě rozšíříš obzor. Kdyby bylo víc takových lidí, které práce buď nebaví, nebo se vymluví na věk, že se přece nebudou učit na počítači...(přitom to mají v náplni práce)
no, to jsem se trošku rozjela:-)
 Denča 25.tt 


Re: Re: Monty, 

(19.1.2004 15:48:18)
Monty, aha, tak to teda taky nechápu. Nejhorší je, že Tě to baví a ne a ne se tam dostat. I mě baví děti, postěžení, učit... já bych prostě chtěla být úča, jenže nemám ani gympl, ani pajdák. Mám cestovní ruch. Dělám v oboru, ale mimo to, chodím do školky jako dobrovolník 2x týdně a do mateřského centra. Jenže se obávám, že dají přednost těm z oboru... jak to i píšou v brožurách.
Ale fakt to nevzdávej, jdi dotoho. Mimochodem, obdivuji kohokoliv, kdo ví více než dva letopočty, takže jestli ty se zajímáš o hostorii, tak klobouk dolů za tenhle koníček!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Monty, 

(19.1.2004 15:53:40)
Deniso, on je to takovej koníček k ničemu. :o) Navíc ta stará lejstra a tiskoviny zabírají fůru místa. A to ještě sbírám staré fotky (19. stol.), těch mám přes 700. Moje srdeční záležitost je právě 19. století, zhruba období vlády Františka Josefa I., jenže moje znalosti o Habsburcích mi při zkouškách na VŠ moc nepomůžou. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Monty, 

(19.1.2004 16:03:29)
Tak jsem projela ty soukromé VŠ. Samý management, bankovnictví, jediné co připadá v úvahu je tohle. Jdu si to pořádně prostudovat. :o)
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Monty, 

(19.1.2004 16:16:18)
Ještě zkus vysokou školu Karla Engliše, myslím, že je v Brně. Nebo Akademii Jana Amose Komenského, ajak. Nevím stránky, tak to zkus vyhledat. HOdně štěstí!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Deniso 

(20.1.2004 20:09:32)
Já jsem si vedle normální VŠ dělala při pedáku v Olomouci placený třísemestrální kurs - teď to trochu změnili, ale psalas pedák + postižení, tak možná by ses tam mohla informovat - jeden obor se jmenuje dramaterapie a je to taková dramatická výchova s mentálně postiženýma, popř. psychicky nemocnýma, druhej obor se jmenuje herní specialista a to znamená dělat psychickou podporu dětem v nemocnici (připravovat je na to, co je čeká, zpříjemňovat jim volnej čas, doprovázet je na nepříjemná vyšetření apod.) Podmínkou přijetí byla pouze maturita. Jak řikam, vim, že se to nějak měnilo, ale nevim přesně jak. Každopádně informace nebyly na netu, ale jen telefonicky na ketedře celoživotního vzdělávání, popř. pokud bys chtěla, tak kontaktuj na katedře speciální pedagogiky Milana Valentu - ten to v podstatě vedl...

No a ještě k tématu studium při dětech: Jsem ten případ, kterej už studoval, když otěhotněl. Naštěstí se nám prcek narodil v srpnu - čili o prázdninách, takže šestinedělí jsem trávila s ním - jenže pak byly zdravotní komplikace a nástup s mimčem do nemocnice, takže do školy jsem nastupovala později, což mi tolerovali jen díky tomu, že jsme byli malej obor a všichni mě znali. Nemohla jsem přejít na dálkové, protože paralelní obor neexistoval, ale protože jsem měla splněno hodně dopředu, mohla jsem si dovolit chodit do školy jen dvakrát týdně - ovšem s 270 km dojížděním - odstříkávala jsem ve vlaku i o přestávkách, ale bylo s tim tolik problémů, že jsem kvůli tomu přestala kojit. (S dítětem zůstával taktéž studující manžel.) Musim říct, že jsem tu školu dodělala jen proto, že se mi nechtělo zahodit 3 roky práce a že bych bez ní nemohla dělat práci, která mě baví. Ta úleva, když mi teď náhodou usnou děti a já můžu usnout s nima, aniž bych se dostala do skluzu s nějakou ročníkovou prací, či diplomkou....
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Deniso 

(20.1.2004 21:40:31)
Díky, mrknu se na to. Vidím, že to tu všechny zvládáte i s dětma, sice je to dřina,ale asi to opravdu jde, když se chce. Já bych spíš chtěla dělat logopeda, jen se tentoobor neotevírá v kombinované formě, ale tam, co se hlásím, je širší možnost uplatnění a logopedie taky. Jen se tam dostat!
Jani, jsi dobrá takhle šrotit a dojíždět 270km!
 Klára (Madla - 2 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Deniso 

(10.2.2004 23:05:04)
Ahojda, no musím říci, že jsem od Tebe dostala velkou motivaci. Jsem v posledním ročníku, zkoušky splněný, "jenom" se dokopat k diplomce. Místo toho tady teď sedím a čtu si o studujících matkách. Ale představa, že bych mohla usnout s Madlou a už se nes... s diplomkou je tak silná, že asi otevřu jiné okno v počítači...Díky...Klára
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty, 

(19.1.2004 15:44:35)
Lenko, dík. Studium v angličtině bych teda asi nezvládla... klobouk dolů před tebou, a ještě to děláš se třemi dětmi...
Jsem taky OSVČ, jenže k mému "oboru" právě nějak nevím, co ev. studovat, aby mi to bylo k něčemu. Dělám v oboru nakladatelství/vydavatelství + grafické a kresličské práce. :o)
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 12:33:50)
Tady nekolik odkazu http://dir.seznam.cz/Instituce_a_urady/Vzdelavaci_instituce/
http://dir.seznam.cz/Instituce_a_urady/Vzdelavaci_instituce/Vysoke_skoly/ http://dir.seznam.cz/Instituce_a_urady/Vzdelavaci_instituce/Vyssi_odborne_skoly/
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:40:34)
Monty, jsou to natřískané obory,ale nikde není napsané, že Tebe nevezmou. Ten pajdák je taky natřískaný a soukromě se to ani nestuduje a dálkově otevírají jen pár oborů.Navíc na Moravě těch soukromých škol moc není. Já se začínám šprtat, protože přijímačky jsou z psychologie, biologie a pedagogiky. No a všeobecný přehled.
Zkus se zapsat do kurzu psychologie, pořádá je každá fsychologická fakulta. Jiank přehledů škol na netu je spousty, stačí, když zadáš do vyhledávače "vysoké školy"a ono Tě to odkáže. Jinak jou dobře popsány v učitelských novinách v listopadovém čísle které vychází jednou za rok jako přehled VŠ všech, i soukromých.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:43:03)
Deniso, já už jsem za školy 12 let, neumím si představit, jak dělám přijímačky z normální studijní látky na SŠ. Musela bych na nějaké doškolovací kursy. Takže jak to vypadá, letos to stejně nestihnu. :o)
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 14:51:00)
Monty a jakou máš střední? jestli se můžu zeptat? já nejsem z oboru, proto se šrotím už teď, takže jestli jsi z oboru, i když 12 let, tak to nevzdávej! Chápu to tak, že chceš jít na pajdák? a tam je nátřesk tak zkoušíš sociologii nebo psychologii? ale tam je ještě větší nával. Ale zkus to letos, i když se nedostaneš, tak budeš mít zkušenost, budeš vědět, jaké jsou asi otázky, co vlastně chtějí a ty se budeš moct připravovat. No a když se dostaneš, tak super!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(19.1.2004 15:41:59)
Deniso, ne na pedák, chtěla jsem na FFUK - obor dějiny umění. Zajímavý, škola víceméně k ničemu (já ji chtěla studovat proto, že mám jako koníčka staré tisky a chtěla se tomu věnovat jako soudní znalec) a nával na ni šílenej. U práv nebo medicíny to pochopím, ale u kunsthistorie tedy moc ne. :o)
Dělala jsem SZTŠ, bohužel jsem ještě "chytla" období, kdy o studiu rozhodovali soudruzi a ti mne s mým studijním posudkem na gymnázium nepustili. :o) Takže mám sice maturitu, ale použitelné znalosti víceméně žádné. :o)

 dulca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 12:38:44)
A co zkusit neco na AVU nebo FAMU ? Tam jsou taky dejiny umeni a myslim ze by se tam naslo i neco k tve soucane praci.
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 18:59:25)
Monty,
na psychologii jsem se hlásila - brali 80 lidí z 2000 přihlášených, a navíc opravdu neberou nikoho napoprvé - dostala jsem se až do posledního kola, ale: Bohužel, vytrvejte v motivaci!, mě příliš nenadchlo. Sociologie je to samý v bleděmodrým.
Řešení tu je: začala jsem studovat na Fakultě humanitních studií UK (bývalý IZV neboli Pincova 17. fakulta), bakalářskou humanitní vzdělanost. Tam si po prvním semestru můžeš vybrat z tzv. certifikovaných programů, např.: Psychologie zdraví, Kulturní a sociální antropologie, Občanská společnost, Studia genderu, atd. Nebo si skládat sama přednášky podle vkusu a svůj obor si tak sestavit sama. Je to tzv. liberální studium - máš jenom povinný počet kreditů, co musíš získat a 11 zkoušek za celé studium a jinak je na tobě, co kdy, a jak, kredity se dají dohánět načtenou literaturou. Bez problémů se kdykoliv po ukončení každého semestru dá přestoupit na kombinovanou nebo denní formu studia, nebo přerušit, jak se to komu hodí. Přijímačky jsou z překladu odborného textu (Aj, Nj, Fr) a z nastudovaných knih (5-6) dle seznamu. Děkanem je Jan Sokol, a říkal, že je to škola pro lidi, co rádi čtou. Bližší informace na www.fhs.cuni.cz
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 19:07:25)
Ještě jsem si vzpomněla:
Na FHS jsou programy Speciální pedagogika a Sociální a pastorační práce. V budově v Jinonicích sedí i část FSV a katedra Sociální práce FF, takže pedagogové jsou i z těchto zdrojů.
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 19:43:34)
To je škody,ale do Prahy bych opravdu nemohla dojíždět. Jsem z Moravy. Tak snad vyjde něco tady. Moc bych chtěla studovat "specku"
 Klara 
  • 

pro Denisu 

(20.1.2004 22:04:20)
Deniso,
nevim jestli o tom vis,ale "specka" se da studovat i v Brne na www.ped.muni.cz a prijimacky nejsou vedomostni,pouze test predpokladu ke studiu.Nemusis mit ani zadne zkusenosti z praxe,a tusim ze berou zhruba kazdeho tretiho.Pro pripad,ze bys o tom nevedela..... :-))
Klara
 MarketaS. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 21:57:20)
Kristyno,
letos se hlasim na FHS UK na stejny obor jako ty.Takze jsou to pro me
moc zajimave informace,co tu uvadis.Myslis,ze by jsi mi mohla odpovedet
na dve,tri otazecky?Je opravdu mozne vybrat si prednasky z kterekoli fakulty?
Dejme tomu treba z hodne popularnich oboru na FF Uk,treba historie,Aj,...apod.?A myslis,ze to jde i kdyz chci studovat kombinovanou formou?Psala jsi o prijimackach,mam trosku vitr z otazek k prectene literature,protoze to ctu opravdu letem svetem (abych to stihla).Ty otazky
k cetbe se tykaji nejakych detailnich faktu a nebo jsou spis vseobecne?
jinak gratuluju k uspesnemu studiu!dodalas me odvahy,ze tahle skola jde
delat i s mimcem /ja mam dve/. Hezky den. MarketaS.
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(21.1.2004 1:56:04)
Ahoj,
přednášky z jiných fakult lze navštěvovat pouze ty, které jsou vypsány v informačním systému (mezifakultní dohoda), ale není jich málo. (FFUK, PedFUK, PřFUK). Jazyky lze navštěvovat v Celetné, tělocvik poskytuje FTVS. Mně zatím stačí vlastní nabídka fakulty, takže nemohu hodnotit.
Doporučuju přečíst ty knihy pořádně, tj. dvakrát. Otázky se týkají detailů, nikoliv "o čem ta kniha je", ale třeba: Jak rozlišuje Arendtová pojmy moc, síla, autoria, násilí? Co je to reciproční altruismus u Leakeyho?
 MarketaS 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(21.1.2004 4:13:40)
Kristyno,dekuju za odpoved. Marketa
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(20.1.2004 23:27:06)
Kristýno, dík za tip, zní to hodně zajímavě, ale odborný překlad momentálně fakt nezvládnu. Takže se můžu hlásit nejdřív za rok a rok chodit někam na doučování. Němčinu jsem sice měla ve škole pět let, ale dodnes neumím ani skloňovat členy a pochybuju, že jsem během svého života dokázala říct jedinou větu gramaticky správně. Z angličtiny jsem schopná překládat normální text, ovšem odborný ani náhodou. Navíc jsem samouk, sice jsem přeložila jednu knížku pohádek, která dokonce i vyšla, ale pohádky nejsou odborný text a navíc jsem ten kšeft měla ze známosti, nikoli proto, že bych byla tak dobrá. :o)
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Studující matky 

(21.1.2004 1:59:22)
Monty,
ten překlad je samozřejmě se slovníkem a je na něj dost času. Já do té doby přeložila akorát manuál k softwaru pro jednu firmu, což má sociální psychologii (odkud jsem měla téma já) kapánek daleko. Jo a maturovala jsem z angličtiny pět let předtím, takže moc čerstvé znalosti jsem také neměla. Tak se neděs :-)
 Iva, dcerunka berunka {nekdy :-} 
  • 

Kristyne -Fakulta humanitnich studii 

(28.1.2004 13:40:23)
Ahoj Kristyno, moc Te zdravim. Jestli jsem Te spravne pochopila, tak na FHS stale jeste jsi? A v jakem rocniku? Ja bych mela byt ve tretaku, ale jsem vlastne v druhaku, protoze mam preruseno. Nedela Ti problem dosahnout tech 60ti kreditu rocne? Me tedy velky :-} A jak to vychytavas - myslim nejakou dobrou cestu nejmensiho odporu mas? :-} Doufam, ze si to prectes, protoze matek u nas moc neznam. Ledaze bys byla Radka, to bych Te tedy znala .. :-} Mej se pekne, I.
 Petra  
  • 

Re: Kristyne -Fakulta humanitnich studii 

(30.1.2004 9:28:33)
Ahojky,
reaguji na tvůj příspěvek,,,,moje situace je trošičku jinačí, protože ještě děti nemám,,,ale potkala jsem bezvadnýho chlapa a zjistila, že bych s ním mohla mít rodinu hned,,,on je na ní už dost zralý, ale ,,,,jsem v prvním semestru na FHS-kombajn, pracovat a živit se musím :-.)
A co vlastně řeším,,,,už tak celkem nestíhám, jak píšeš, vůbec nemám tušení jak nasbíram těch 60 kreditů,,,,a do toho jsem opravdu vážně začala přemýšlet o rodině,,,nepatřím už k nejmladším, letos mi bude 28 let:-), přiteli bude 33 a ikdyž vím, že na mě nebude tlačit a počká, mám pocit, že být rodičem chceme oba dva co nejdřív, jen se opravdu bojím, jak bych to zvládala. Budu ráda, pokud se se mnou podělíš o tvý pocity studující maminky:-))
Moc hezký víkend
PEtule
 Iva, dcerunka berunka {nekdy :-} 
  • 

Kristyne -Fakulta humanitnich studii 

(28.1.2004 13:40:43)
Ahoj Kristyno, moc Te zdravim. Jestli jsem Te spravne pochopila, tak na FHS stale jeste jsi? A v jakem rocniku? Ja bych mela byt ve tretaku, ale jsem vlastne v druhaku, protoze mam preruseno. Nedela Ti problem dosahnout tech 60ti kreditu rocne? Me tedy velky :-} A jak to vychytavas - myslim nejakou dobrou cestu nejmensiho odporu mas? :-} Doufam, ze si to prectes, protoze matek u nas moc neznam. Ledaze bys byla Radka, to bych Te tedy znala .. :-} Mej se pekne, I.
 Fořtka 


Studium a tři děti 

(19.1.2004 13:52:33)
Za 14 dní mi začíná jarní semestr, poprvé se třema berunama, ještě na podzim jsme byli doma jen čtyři. Naštěstí mám manžela, co si péči o ně třikrát týdně, když já jsem na přednáškách, vzal za svou (a pracuje doma, což je někdy o nervy, ale v tomhle směru výhoda, že).
Studuju soukromou vysokou školu, na kterou si samozřejmě musím po večerech vydělat (naštěstí můžu pracovat doma, když náhodou někdy spí všichni svišťové současně), ale stojí to za to. Nemám pocit, že mi mozek zakrňuje, a mezi těma studentíkama o deset let mladšíma chytám trochu toho osvěžujícího vánku:-)
 Katka 
  • 

Re: Studium a tři děti 

(19.1.2004 16:31:13)
ahoj Lenko,
rada bych se te zeptala jak se z cloveka stane soudni prekladatel?Ja zatim
prekladam /Aj/ spis amatersky a pro zname ale strasne rada bych se stala "profikem".Co jsi vystudovala ty?Vim,ze prekladatelstvi a tlumocnictvi
je na vetsine FF,ale mne jde pouze o preklad.A taky si uz netroufam na denni studium,takze se pidim po nejake forme dalkoveho studia v tomto oboru,ale zatim marne :-(( . Diky. Katka
 Fořtka 


Re: Re: Studium a tři děti 

(19.1.2004 17:53:06)
No, Katko, jak se to vezme - já jsem sice profík (překlady se živím, a už docela dlouho), ale soudní překladatel nejsem.
Naposledy jsem zjišťovala požadavky na zápis do registru soudních překladatelů před asi šesti lety (načež mě to naprosto přestalo zajímat, protože:): požadován byl diplom z oboru překladatelství-tlumočnictví (angličtina) na FF UK nebo překladatelská státnice ze státní jazykové školy. Ten obor byl jediný papírově přijatelný, takže i kdybych dostudovala svůj obor angličtina-španělština na FF MU v Brně (po třech letech jsem kvůli práci přerušila a už se nevrátila - přesídlila jsem do Prahy), tak by mi to neuznali (!). Takový malilinkatý pragocentrismus, ne?
No a když už máš ten správnej diplom, tak se čeká (s prominutím, ale tak to je), až někdo ze stávajícího registru umře, protože počet soudních tlumočníků musí být omezený (jinak by klesly sazby za ověřené překlady, že).
Ale já překládám už bratru deset let a s požadavkem na ověřování se moc nesetkávám - a to přitom dělám právo, kde je to poměrně časté. Zato mám kontakt na agenturu, která to žádoucí razítko má, takže v případě potřeby zajistím překlad a oni mi to ověří.
No tak doufám, že je to srozumitelné a to, na co ses ptala. Klidně se zeptej, kdyby něco nebylo jasné (nebo málo podrobné:-) ).
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Studium a tři děti 

(19.1.2004 20:43:53)
Lenko,dekuju mooooc za odpoved!Porozumela jsem tomu tak,
ze holt kdo umi tak umi,a skolu vlastne nepotrebuje :-)).
Dosazitelna se mi zda ta prekladatelska statnice na jazykovce,
ale FF UK,to je uz mimo me.Jeste bych se te rada zeptala na to,
jak si zacinala.Bylas nekde u nekoho zamestnana nebo rovnou
na zivnostak?Ja porad sbiram odvahu,ale trosku nevim,kde zacit :-((.
Preju krasny den Katka
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Studium a tři děti 

(19.1.2004 22:23:43)
Ahoj Katko,
přeji moc úspěchů v překládání. Já jsem na tom obdobně, taky jsem začala překládat,ale z Rj a taky by se mi líbilo se tím živit. Samozřejmě nevím, jaká je tvoje úroveň znalostí, třeba je opravdu skvělá a nebude to pro tebe problém, ale státnice (alespoň z RJ) jsou opravdu dost těžké. Já sama jsem se pokoušela o základní minulý rok a neúspěšně (o fous). Porazil mě rozbor článku o degenerativní kloubní chorobě. Tři čtvrtiny třídy také pohořely. A přitom jsem vzápětí přeložila bez větších potíží knížku (nikoli o kloubní chorobě). Takže překladatelský stupeň státnice je asi opravdu dost náročný. Nicméně,držím palce a přeji hodně úspěchů!
 Katka 
  • 

pro Petru 

(20.1.2004 23:53:24)
ahoj Petro,
diky za upozorneni,ze statnice neni zadny med,musim priznat,ze poprve me
taky vypoklonkovali :-((,ale nedala jsem jim pokoj a ted uz mam statnici zakladni i vseobecnou.Je mi ale jasne,ze ta prekladatelska je uz o necem jinem.Uvidime,v nejhorsim mi zase ukazou dvere :-)).Jinak Tobe drzim palce at to napodruhe vyjde!Po druhe je to uz lehci,uvidis. Mej se hezky Katka
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Studium a tři děti 

(20.1.2004 18:59:08)
Ano, já si fakt myslím, že důležité je to co umíš, ne to, na co máš papír.
Začínala jsem na smlouvu o pracovní činnosti u jedné firmy, překládala jsem pro ně a učila jejich zaměstnance angličtinu. Pak jsem si udělala živnosťák a od té doby je využitej na 300%:-) Ale i na ten jsem docházela do advokátních kanceláří vlastně jako do zaměstnání - jenže to je pro ně výhodnější, když si daně a pojištění platím sama. Tak to bylo, dokud jsem měla jen Ondru - teď už pracuju vlastně jen doma.
Tenkrát mi pomohlo dát si inzeráty do MfD - něco jako "šikovná překladatelka aj hledá firmy pro externí spolupráci" :-) V podstatě jsem si vytvořila klientelu, která se postupně obměnila, ale vždycky jsem měla práce dost.
Takže odvahu a do toho! Možná zkus taky nějakou agenturu - ale to už většinou chtěj ten ŽL, a spoléhat se na ně taky moc nedá.
 Katka 
  • 

Pro LenkuF 

(21.1.2004 0:02:51)
Lenko,diky za inspiraci a tipy jak zacit!Ja bych se k temto informacim asi tezko dostavala,siroko daleko kolem sebe zadne prekladatele nemam.Nejvic se mi asi libi ten inzerat o sikovne prekladatelce :-)).Zkusim to,vahala jsem uz dost dlouho.Takze jeste jednou diky a hodne stesti (ve skole i doma).Katka
 Jorix 


Re: Re: Re: Studium a tři děti 

(19.1.2004 20:49:40)
Ahoj Lenko a Katko (nebo obecně všechny se zájmem o překládání:-),

jsem taky překladatelka, taky jsem se zajímala o možnost získat "kulaté razítko" na soudní překlady/tlumočení. Ono je to u každého soudu trochu jinak - u nás v Plzni nechtějí přímo VŠ zaměřenou na překlad/tlumoč, ale musíš prokázat jazykové znalosti minimálně na úrovni velké státnice na jazykovce a nějaké právnické vzdělání. Prý stačí doplňkové studium pro překladatele a tlumočníky při Právnické fakultě v Praze (kam teď jezdím). A pak musí člověk ještě přímo u soudu absolvovat nějaké přezkoušení - hodně detailní, kamarád se ho zúčastnil a říkal, že je všechny ten den vyházeli.

Já už pomalu začínám myšlenku na "kulaté razítko" vzdávat, protože za stávajících podmínek je to opravdu téměř bez šance, a navíc bych taky raději byla JEN překladatelka, nikoli tlumočnice, což zatím nejde. Ale prý se plánuje nějaká velká novela toho zákona o soudních tlumočnících, kde by ta možnost být měla - tak možná potom.

Letos se budu hlásit na Mediální studia a žurnalistiku do Brna na Masarykovu univerzitu (dálkové studium) - chvíli jsem taky v novinařině pracovala a začalo mě to bavit, navíc je to práce s jazykem, což je mi samo o sobě hodně blízké:-)

Mějte se hezky.
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Studium a tři děti 

(20.1.2004 19:02:58)
Jorix (nebo jaxe ti říká?:-)), máš pravdu, každý soud si dává vlastní podmínky - vím, že lidi z Prahy se hlásili k trvalému bydlišti na místech, kde nikdy nebyli, aby měli možnost splnit mírnější kritéria - a hlavně aby bylo místo v pořadníku, což v Praze fakt není.

Jinak já to mám asi stejně jako ty - zásadně jen překládám, tlumočit nechci (je to pro mě příliš stresující).

A za info o novele zákona díky, úplně mi to uniklo:-)

 Ája + 2 děti 


Já to vzdala 

(19.1.2004 20:27:29)
No, jak tak koukám, tak jsem jediná která to zkusila a vzdala to :o(
Prostě to nešlo... V červenci se mi narodilo druhý dítě a bohužel velmi nemocné. Škola začala v půlce září, a i když jsem se zapsala do kombinovaného studia - což obnáší přednášky pouze jeden den v týdnu od rána do večera - tak se to nedalo zvládnout. Na ten jeden den jsem si sice našla paní na hlídání, ale co domácí příprava??? Podnikáme, takže když vyšetřím trošku času, tak se musím věnovat tomu, co mě živí...a na učení došlo až tak kolem půlnoci, což při nočním vstávání ke krmení není zrovna ideál. Do vánoc to bylo dobrý, ale od ledna jedna zkouška za druhou. Musela jsem si ještě domluvit doučování z matematiky, protože jsem přestávala tušit, co ty klikyháky na tabuli (a poctivě opsané v sešitě) znamenají - natož je umět interpretovat a používat... Když jsem zvládla jakž takž matiku, odborné předměty byly v pohodě, protože v oboru pracuju, tak nastoupil problém s angličtinou a němčinou. To jsem prostě nezvládla. Zaprvý: nechat se doučovat podomácku je dost drahé, a za druhé: stejně to nejde nabiflovat a je potřeba průběžná příprava - a zase jsem byla na začátku.... A do toho hospitalizace malýho v nemocnici, denní cvičení Vojtovky, problémy se zaměstnanci.....
No, tiše doufám, že až malý začne chodit do jeslí, tak se přemluvím a začnu znova. Školu si chci dodělat kvůli práci. A co se mi na ní líbilo? Setkala jsem se tam s príma lidmi z různých míst, oborů a sfér. A něco jsem se přiučila :o)
 Fořtka 


Re: Já to vzdala 

(19.1.2004 20:43:16)
Ájo, nejsi jediná - taky jsem se už dřív přihlásila na školu a vzdala to. Vzdala jsem to brzo, nehodilo se mi dojíždění z Prahy do Plzně (při plném pracovním úvazku a s tím, že jsem byla na syna v podstatě sama) a pojetí kombinovaného studia stylem "no má to být dálkově, ale na přednášky choďte, nebo si to shánějte kde chcete" - nechtěla jsem se prosit lidí, které ani neznám, jestli by mi nedali něco opsat... což je sice důvod dosti malicherný, nicméně pro mě to bylo rozhodující.
A pokud máš dítě ne úplně v pořádku, tak to můžeš odložit a uvidíš časem. Přeju hodně zdraví a úspěšného zlepšování se (myslím zdravotně), podle všeho to potřebujete:-))
 Milena, 3 koťátka 


Re: Já to vzdala 

(19.1.2004 21:14:44)
Ájo, a nechceš to studium prozatím jenom přerušit? Přerušuje se dle potřeby max. na 2, v závažných případech i na 3 roky.
 Petra, holčička 
  • 

Re: Re: Já to vzdala 

(19.1.2004 21:43:18)
Ájo, jak píše Lenka, nejsi jediná. Já jsem kolikrát měla chuť s tím praštit, ale jak už jsem psala, dcera se mi narodila, když jsem byla ve 4. ročníku. K těm státnicím jsem se dokopala jenom díky tomu, že už jsem předtím studovala tak dlouho a bylo mi líto ty roky dřiny zahodit. Ale fakt je, že přerušení studia by pro tebe mohlo být řešením. Hodně štěstí přeje Petra
 Ája + 2 děti 


Re: Re: Re: Já to vzdala 

(19.1.2004 22:10:05)
No jo, jenže pro přerušení musíš mít ukončený semestr - celý! Kromě angliny bych to zvládla. Holt jsme vyfasovali lektorku (bývalou psycholožku), která nám na semináři nic neřekla, mlela pouze o psychologii a ještě k tomu česky. Ale pak po nás tvrdě vyžaduje gramatiku. Já se domluvím, píšu i ekonomickou angličtinou docela obstojně (auditorské zprávy a memoranda), ale spisovně a se členama prostě mluvit neumím :o( Jsem poslechový typ, proto jsem si např. najala toho študenta na matiku - musím to slyšet a pak si to pamatuju. Ale učit se gramatiku bez poslechu z knížek? To je pro mě nemožný...
Ale jak jsem řekla - školu si udělat chci, už kvůli sobě. Jen asi až od příštího září.
 Milena, 3 koťátka 


Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(19.1.2004 22:28:37)
:o( Ukončený semestr? A nevymyslela si to nějaká úřednice na studijním?
Já jsem kvůli těhotenství přerušovala studium po prvním semestru a neměla jsem všechny zkoušky. Moje kamarádka přerušovala studium v prvním semestru začátkem listopadu(!), když se rozhodla odjet do US.

Ale jinak tě, Ájo, chci povzbudit, že nejsi jediná. Já jsem to tedy ještě nevzdala, ale mám studium už podruhé přerušené, a celkem mě drtí představa, že bych měla v říjnu opět začít. Co studuju mě baví, nemám problém se zkouškami, ale dojíždím přes 100 km a když cestuju na zkoušku, kde strávím s vyučujícím 20 minut, vezme mi to s cestou celý den.
Je to moje 2. VŠ, tu první jsem dělala normálně denně ještě jako svobodná bezdětná. Teď studuju dálkově a to dojíždění je nějak nad mé síly.
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(20.1.2004 19:42:19)
Ahoj Mileno,
smím se zeptat, jakou školu studuješ? Protože já jsem četla, že přerušit jde až od druháku. ale možná jen tam, kam si já hlásím. Ale stejně musíš mít opravdu hodně pevnou vůli, když studuješ druhou vysokou a s dětmi. Držím pěsti. D
 Milena, 3 koťátka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(20.1.2004 21:01:15)
Ahoj, Deniso, studuju pedagogickou fakultu v Brně. Kamarádka, o které jsem psala, že přerušovala také v prváku, byla na filozofické fakultě taky v Brně.
 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(20.1.2004 21:14:04)


 Denča 25.tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(20.1.2004 21:17:53)
No, já se hlásím do Ostravy a do Olomouce. Můžu se zeptat, jaké byly přjímačky? a Kolik vás brali? Ale myslím, že V Brně se dělají první ty testy studijních předpokladů a pak oborové.
Já se o pedagogiku a o děti všeobecně zajímám dlouho,ale bohužel jen ve svém volnu. Nemám moc praxe, jen jako dobrovolník a školu a zaměstnání taky nemám v oboru, proto doufám, že to doženu na přijímakách. Učím se už teď ze všeho možného, stauju z netu, půjčuju knížky, kopíruju...
A jaký obor konkrétně studuješ? Nebo jen pedagogiku jako takovou?
 Milena, 3 koťátka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(21.1.2004 22:18:48)
Ahoj, Deniso, studuju základy společenských věd, prijímačky jsem naštěstí nedělala. Je to rozšiřující studium /pro absolventy VŠ/, tak pro to.
Jinak ti přeju ať se ti přijímačky vydaří.
 Kvetad 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já to vzdala 

(25.1.2004 22:47:28)
Ahoj všichni, s velkým zájmem jsem si přečetla vaše příspěvky. Já studuji informační studia a knihovnictví na FF UK. Prvák a druhák jsem dělala jako denní studium při práci (směnný provoz), třeťák na rizikovým už jako dálkář, v červenci 02 se mi narodil Matýsek, čtvrťák už na mateřský a teď jsem v páťáku (ve čtvrtek jsem udělala poslední zkoušku - z ruštiny) a zároveň v 18.týdnu těhotenství. Takže k danému tématu mám dost co říct :-))
Taky jsem skoro bez hlídání - leda když si moje máma vezme dovolenou. Rozhodně souhlasím s výše uvedeným - jde to, ale chce to disciplínu a obětovat spánek. Taky jsme malá katedra, všichni se znají a protože za první dva ročníky jako netěhule-nematka jsem prospěch měla velmi dobrý, profesoři mi nyní převážně vycházejí vstříc a zkouší průběžně v předtermínech během semestru (k notorickýmu flákáči by asi tak benevolentní nebyli). Takže se taky učím průběžně - a především píšu neustále nějaké písemné práce. Držím se hesla, že „mateřskou si má člověk užít, ne přežít“ (myslím, že to bylo na Rodině) a tak dny trávím tak, aby se to Matějovi i mě líbilo - chodíme plavat, cvičit do YMCY, navštěvujeme se s kamarádkama, výlety s manželem apod. Do toho zvládnout domácnost - neustálý těžký souboj s pořádkem :-). Naštěstí Matěj už tak od 10m je jakž takž schopný mě nechat během dne trochu poklízet - dřív jsem musela čekat, až usne. No a studiu prostě věnuju večery - tzn. když Matěj usne. Dřív jsem se před zkouškou tak týden dva učila vždy tak do dvou, bylo to únavný, ale po pár dnech si tělo zvykne. Teď už se ale bojím, aby tím nestrádalo miminko, tak se nadále učím takhle dlouho, ale v poledne chodím spát s Matesem.
Tenhle týden jsem si akorát udělila „dovolenou“ od učení po tý ruštině, ale od příštího týdne se do toho musím opřít a během února-března napsat diplomku a pak se učit na státnice - ty jsou ke konci května. No a 2.července mám termín :-)
Jsem odhodlána to takhle zvládnout, ale pokud by to nešlo, nebudu to lámat přes koleno a státnice odložím. Nevím jak ostatní, ale já měla při prvním těhotenství obrovský břicho už od šestýho měsíce a dělalo mi problémy dlouho sedět. A v leže se učit nemůžu, protože to usínám :-)
Takže, těm co váhají - rozhodně doporučuju to aspoň zkusit. Je to únavný - ale stojí to za to, na trhu práce jsou přece jen větší šance a taky vám to pomáhá udržet hlavu v chodu, např. nezakrňuje mi slovní zásoba, trénuju paměť, občasným kontaktem se spolužáky se taky dostanu mezi jiné lidi než maminky a taky se okruh mého zájmu nezúžil na pouze na dítě. Je fajn, že mezi spolužáky už mám taky nadhled, že se tolik netřesu ze zkoušek, protože už jim nepřikládám takovou důležitost - tu má především Matýsek a jeho zdraví.
No tak jsem se hlavně „vypovídala“ sama pro sebe a doufám, že to někomu pomohlo při rozhodování.
Pokud zažíváte někdo něco podobného, tak napište, třeba na e-mail (kdo@seznam.cz)- pokecáme :-))
ahoj
Květa
 Domča 
  • 

Dotaz 

(22.1.2004 9:52:38)
Mohl by mně někdo poradit co studovat, když bych chtěla dělat logopedii?
Nebo bych měla zájem o studium českého jazyka, ale ne na pedagogické fakultě (učitelství). Chtěla bych dělat např. korektury v novinách, časopisech nebo v nakladatelství korektury knih. Prostě nějaký obor s českým jazykem. Nevím jestli na žurnalistice nebo na filozofii. Poradíte mi někdo?
 Denča 25.tt 


Re: Dotaz 

(23.1.2004 6:50:06)
Ahoj Domi, já chci taky dělat logopedii,ale kombinovanou formou jsem to nikde nanšla, proto jdu na Ped. fakultu katedru Speciální pedagogiky. Tam se logopedie vyučuje na každém oboru. Já se lásím na učitelství mateřských škol a podobné obory a tam logopedie je a myslím, že se dají udělat i státnice. Ale já tu logopedii chci dělat kvůli něčemu jinému než ty. Ale zkus se mrknout i na filosofickou.
Držím pěsti!
 jana bez deti 
  • 

na prahu tricitky 

(27.1.2004 1:24:47)
uz nejakou dobu se zabyvam myslenkou jit na vysokou.protoze ziji v zahranici,chci si napred udelat pripravu.tento rok me nevzali kvuli tomu,ze nemam zlegalizovanou maturitu tady ve spanelsku.doufam,ze pristi rok se mi to povede.drzte mi palce.dik
 Yvetka 4 děti 


Studuji se 4.dětmi 

(23.2.2004 14:58:12)
Studuji střední ped.školu v Praze.Mám 4 děti ve věku 14 13 10 a 1rok.Musím přiznat,že je to docela vyčerpávající.ale když si dokážete všechno včetně dětí pěkně zorganizovat pak se dá zvládnout i nemožné.Dnes jsem již ve 4.ročníku za rok vám dám vědět jak moje úsilí dopadlo
 Yvetka 4 děti 


Studuji se 4.dětmi 

(23.2.2004 14:58:30)
Studuji střední ped.školu v Praze.Mám 4 děti ve věku 14 13 10 a 1rok.Musím přiznat,že je to docela vyčerpávající.ale když si dokážete všechno včetně dětí pěkně zorganizovat pak se dá zvládnout i nemožné.Dnes jsem již ve 4.ročníku za rok vám dám vědět jak moje úsilí dopadlo
 Yvetka 4 děti 


Studuji se 4.dětmi 

(23.2.2004 14:58:36)
Studuji střední ped.školu v Praze.Mám 4 děti ve věku 14 13 10 a 1rok.Musím přiznat,že je to docela vyčerpávající.ale když si dokážete všechno včetně dětí pěkně zorganizovat pak se dá zvládnout i nemožné.Dnes jsem již ve 4.ročníku za rok vám dám vědět jak moje úsilí dopadlo

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.