| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hlavně, že se malý divák baví

 Celkem 18 názorů.
 Radka, (holky 13 a 5) 
  • 

Hlavně, že se malý divák baví 

(30.12.2003 15:52:04)
Petře, nechci tu s Vámi polemizovat nad hodnotou jmenovaného filmu. Nicméně se domnívám, že pokud již stavíte do reálného světla scény, z pohledu dospělého nesmyslné, musel byste nutně to samé udělat i s ostatní tvorbou pro děti. Počínaje kreslenými pohádkami, konče seriály typu Arabela, Létající Čestmír, Návštěvníci a mnohé další. Záměrně zde neuvádím příšernosti původu zahraničního.
V každé "pohádce" totiž najdete několik nesmyslů, které by mohly potencionálně děti zblbnout na tolik, že by je kopírovaly.
Filmy v televizi nemají pravidla a doufám, že nikdo nějaké zavádět (i se sebelepším úmyslem) nebude. Každé dítě je jiné. Každé je jinak citově a rozumově vyspělé (byť jsou ve stejném věku). V daném případě to musí být rodič, který je schopen posoudit, co může být pro jeho potomka škodlivé a co nikoliv. Jste to vy, který má právo (ale i povinnost) výběru vhodného způsobu trávení volného času. Zdají-li se Vám tyto filmy nevhodné, tak se na ně nedíváte. Je to jednoduché. Žádná instituce to však za vás neudělá.
Hezký den.
 Miška, 3 děti 


Re: Hlavně, že se malý divák baví 

(30.12.2003 16:06:23)
Mě se líbí na Fox Kids, že za každým takovým pošahaným seriálkem dětem připomenou, že nemají vyvádět, jako herci ve filmu, protože na to nejsou stavění :-))))
 Misa3 


Re: Hlavně, že se malý divák baví 

(31.12.2003 1:38:12)
Souhlasim napsala bych asi totez, kdybys me nepredbehla, i kdyz asi ne tak moudre a vytribene, takze mi mluvis s duse.
  Radka, (holky 13 a 5)  
  • 

Re: Hlavně, že se malý divák baví 

(4.1.2004 13:13:00)
Milá Radko, máte pravdu, souhlasím s Váma a děkuji za odpověď. Petr Pěta
 Káča - dvě děti 
  • 

možná stačí nemít TV, kdo ví... 

(30.12.2003 20:51:11)
Petře, souhlasím s Tebou, že tyto filmy mohou některé děti ovlivnit natolik, že si je promítají do reality.Ale jak z toho ven? Popravdě si myslím, že zavedení cenzury není to pravé ořechové -sebereš právo dívat se těm, kdo o to stojí. Naopak Tvé právo nedívat se ohroženo není. Stačí vypnout TV nebo vyhodit úplně.My telku zatím ještě máme, ale máme tu výhodu, že nemluví česky, takže děti zatím nezajímá (žijeme v zahraničí), takže koukají jen na video a to podléhá naší cenzuře, ale popravdě, když jsem viděla nového Krtečka...tak už nevím...Asi to chce dětem hodně vysvětlovat. Vím dokonce o letošním příkladu toho, co popisuješ - ve Francii skočil devítiletý kluk mámě před očima z okna.Měl kostým Supermana a byl přesvědčený, že dokáže létat..bohužel bydleli v paneláku :o(
 tangerine 


Re: možná stačí nemít TV, kdo ví... 

(31.12.2003 19:24:36)
Kdo se bojí,že by děti sledovaly nevhodné věci,at televizor nemá? Ale co když je napadne zajít ke kamarádovi? Spíš je potřeba jim to vysvětlit,že většina toho,co se vysílá,jsou nesmysly.Pouštím synovi jen CT1, ty americké a japonské pakárny na nově ani omylem.
  Káča - dvě děti  
  • 

Re: možná stačí nemít TV, kdo ví... 

(4.1.2004 13:27:02)
Ahoj Kačko,
díky za odpověď, no, toho jsem se právě bál. Zřejmě mě překvapují věci, na které jsou ostatní zvyklí, protože my jsme TV doteď schválně neměli. Koupili jsme ji loni, abychom se o Vánocích mohli společně dívat doma na pohádky a nemuseli k sestře na opačný konec vesnice, ale kdo ví, možná se brzy vrátíme k tomu, jak jsem to dělali dřív.
 Olina 
  • 

A nic jiného vám nevadí? 

(31.12.2003 5:52:35)
Psychologové připouštějí, že i dospělí se řídí tím, co vidí ve filmu, a to už desítky let. Nezbývá než vyhodit televizi a obrátit se k pohádkám B. Němcové nebo mu to vysvětlit sama, když to nedokáže televize, od toho nás má.
 Karca 1 


Re: A nic jiného vám nevadí? 

(31.12.2003 13:23:22)
Olino,
ono i mnohe pohadky jsou pekne drsne!!! ;))
 Corra 


Re: Re: A nic jiného vám nevadí? 

(31.12.2003 17:45:07)
Nejenom dnešní pohadky.Víte o tom že třeba pohadky B Němcové a K.J.Erbena jsou cenzurovane pro dětske čtenáře??Mame asi dve necenzurovane pohadky od B .Němcové doma a je to pěkné sado-maso.Usekáváni hlav,stahování z kuže,řezání masa,popis domu čarodějnice kde všude mela rozvěšeny lidské kostry a hlavy napichané na kulech,....
 Kimmy 
  • 

Re: Re: Re: A nic jiného vám nevadí? 

(1.1.2004 22:45:32)
Lenze vtedy tie pohadky vznikali v dobach, ked sa naozaj taketo veci diali (precitajte si napriklad knihu Princ a Bedar od Twaina, hned vam to bude jasne) takze je asi prirodzene ze ludia, ktori s takymito zvyklostami zili a museli to trpiet to pridali do svojich rozpravok a povedaciek ako nieco, co bolo sucastou behu sveta, zatial co dnes mame akoze "kvazi humannu" dobu, tak nechapem kde beru vyrobcovia filmov a nametov potrebu davat tam taketo sceny a ukazy (ako uz hore opisal Peter).

P.S. Existuju aj rozpravky (napr. O pejskovi a kocicce alebo Devatero pohadek od bratov Capkovcov ktore cenzurovane urcite byt nemusia... aspon myslim).
 Kimmy 
  • 

Re: Re: Re: Re: A nic jiného vám nevadí? 

(4.1.2004 13:45:01)
To je právě ono. Myslím, že tak, jak se cítíme v řešení mezilidských vztahů dnes pokročilejší od dob středověkých, myslím, že bychom to mohli očekávat a hledat i v kultuře. Samozřejmě, můžeme si říct, že filmy nejsou kuturou a můžeme se jim vyhnout, nebo je odfiltrovat dětem, ale je to škoda, protože právě filmy by mohly být hned po rodičích tou největší silou, která naši kulturu posunuje dopředu. Naštěstí i takové jsou a moc za ně jejím tvůrcům děkuji. Petr Pěta
 Sissi 
  • 

Nebezpečná mi připadá mystifikace, že lidský organismus (že jde o tělo padoucha tu asi nebude podstatné) reaguje... 

(1.1.2004 11:32:03)
Ale kdepak.. Ono to právě je podstatné a je to podstatné hodně. Dětský divák si všimne, že kladný hrdina se setsakra snaží, aby nespadl ani ze schodů, natož pak někde z okna - protože by to nemusel přežít. A padouch vydrží všechno - prostě protože je zlý a tečka. Takhle děti vnímají filmy jako je Sám doma.
 segra 
  • 

Re: Nebezpečná mi připadá mystifikace, že lidský organismus (že jde o tělo padoucha tu asi nebude podstatné) reaguje... 

(5.1.2004 12:08:43)
Nejsem si tak jista, ze dite vzdy napodobuje pouze kladneho hrdinu a jeste dokaze tak abstrahovat; navic kolikrat i kladny hrdina miva nepochopitelne pevne zdravi.
Ale i kdyby dite rozlisovalo "nerozbitne padouchy" a "opatrne hrdiny", mohlo by to skoncit tak, ze by si sice samo po vzoru kladneho hrdiny dalo pozor, aby nespadlo ze schodu, ale kamarada ktery mu nedal opsat ukol a tudiz je padouch (a nebo proste jen pri hre na cetniky a na zlodeje vyfasl roli zlodeje) by klidne vyhodilo z okna, protoze padouchovi se prece nic nestane...
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Nebezpečná mi připadá mystifikace, že lidský organismus (že jde o tělo padoucha tu asi nebude podstatné) reaguje... 

(5.1.2004 20:59:35)
Zdá se mi, že děti nadsázku chápou v případě animovaných pohádek nebo kostýmových pohádek s klasickými pohádkovými postavami. U filmů jako je Sám doma, které jsou "reálné" je to ale svádí k pokusu o napodobení "hrdiny". Osobně jsem zažila dva malé kluky, kteří si hráli na oběšování a tu oběť zachránil jen pohotový zásah souseda. Vůbec si neuvědomovali, že by se jim mohlo něco stát.
Navíc můj pocit z filmů typu Sám doma je, že v nich ani tak nejde dobru o vítězství, o které se musí vynasnažit (jako princ v klasické pohádce)Připadají mi jako škodolibé samoúčelné ubližování, i když "padouchovi". Pokud je ovšem pointou dostat padoucha do vězení a ne hra "hádej kolik ran ještě vydrží".
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Nebezpečná mi připadá mystifikace, že lidský organismus (že jde o tělo padoucha tu asi nebude podstatné) reaguje... 

(26.1.2004 15:17:20)
S tou škodolibostí je to pravda, i mě se Kevinek zdá poněkud poťouchlý, jinými slovy moje sympatie si tedy nezískal a ani humor založenýá na tom, že někdo spadne ze schodů. Ale o to nejde, jde o to, že pohádkové filmy mohou mít i tyto efekty, ale tam to dítě nebude zkoušet, protože ví že to "je pohádka".
Poťouchlost a komplotování proti ostatním se opravdu objevuje i u kreslených seriálů, třeba Rychlá rota tak. Moje děti je jako malí kupodivu vůbec neměli rádi, i mě se to zdá neuvěřitelně uřvané (zkuste si někdy nějakou takovou disnyovku poslechnou bez obrazu, co je to za ječení, pištění a plno nemilých zvuků...), zvířátka proti sobě bojovaly, dávaly si co proto, byly záludné, zákeřné, nepřátelské, a to i ti "kladní hrdinové".
Časem se každý otřepe a teď už dětem jejich agresivita a nekamarádské vychytalé jednání nevadí...bohužel, mě totiž pořád ano...
 Gábi, 2 děti 


Cenzura a vysvětlování 

(5.1.2004 13:57:33)
Já bych nepředceňovala význam "dospělého" vnímání nad "dětským". Děti mají právo vidět příběh po svém. Je hezké si o tom, co viděli, popovídat, ale ne mentorovat a vysvětlovat, co měli vidět a jak to měli pochopit. Vždycky mě překvapí, jak malé děti dobře chápou mnoho složitých věcí. Myslím, že provedené psychologické výzkumy vidí problém spíše v dlouhé době strávené před televizí (a je jedno, jestli to je roztomilá pohádka nebo dramatický příběh), s tím souvisí nedostatek pohybu a žádný prostor pro vybití energie. To může být příčinou hromadění agrese.
Cesta tedy nevede od skladby pořadů televizních stanic, ale od nás - rodičů, abychom dětem vybírali pořad a stanovili dobu, po kterou mohou TV sledovat. Prostě mít pravidlo, že TV (video) zapínají pouze rodiče ;-) Tím se televize nestane odkladištěm zlobivých potomků, ale místem, kde se děti i rodiče na chvilku sejdou (a určitě to nebude každý den).
 Petr, 2 a více dětí :-) 


Re: Cenzura a vysvětlování 

(7.1.2004 22:01:43)
To je ono, tenhle závěr, Gábi, se mi moc líbí. Přesně tak to děláme s dětma i my. No, asi nám nezbude, než doufat, že se naše děti nějakou nešťastnou náhodou nepřipletou do cesty těm, kteří jsou k televizi odkládány. My jsme se v dětství se sestrou málem oběsili sami, když jsme si hráli na horolezce a lezli svázaní prádelní šňůrou na strom. Žádnou televizi jsme neměli, jen vlastní fantazii a tak jsme jí často popouštěli uzdu a stálo to za to:-). Ale nakonec různá nebezpečí číhají na každém kroku a čelit jim zřejmě bude jedna z hlavních věcí, kterou se děti musí naučit. Bůh jim pomáhej. Nás odřízla matka chvilku před smrtí. Bez ní bychom se čelit nebezpečí už naučit nestihli. :-) Petr

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.