| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme si byli sami useknout vánoční stromeček

 Celkem 10 názorů.
 Magda77 


Nápoj pro stromeček 

(15.12.2003 14:51:11)
ahoj, prosím tě, čím můžu nahradit ten kukuřičný sirup? to je jediné, co mi do receptu schází.
díky
rita

 yukona 


komercni stromky? 

(15.12.2003 15:28:56)
to my si radeji pro stromecek zajdu den pred vanocema do lesa vedle srubu.....parkrat se nam stalo, ze nekdo odhodil stromecek, protoze nasel asi lepsi, ale nam je tech stromecku lito a tak nechceme sekat dalsi, a vezmme domu ten co byl odhozeny a manzel ho doopravi co je treba, prida vetvicku kde chybi a podobne....a mame radost ze stromecku, kteremu jsme zachranili zivot, tim, ze jsme ho meusekli.....
 Vera S. Clarisska 7, USA 
  • 

Re: Nápoj pro stromeček 

(15.12.2003 17:29:08)
Mila Rito,
da se nahradit jakýmkoliv světlým syrupem. Předpokládám, že jde o obsah cukru v něm... Vera S.
 Stana 
  • 

Re: Nápoj pro stromeček 

(15.12.2003 20:11:54)
Rito my uz hezkych par let davame pit stromecku 7Up nebo Sprite, mame pod stromkem malou nadobu a jenom dolevame. Koupeny stromecek, ktery byl uriznut nekdy koncem listopadu toho vypije hodne, cerstve uriznuty stromek v lese vypije mene, Sprite i 7Up maji v sobe cukr, bublinky i chemikalie - stromek nam doma vydrzi 3-4 tydny.
 Magda77 


Re: Re: Nápoj pro stromeček 

(15.12.2003 22:09:19)
při představě, že 7up nahradí ten "koktejl" mně trochu běhá mráz po zádech:)
 Jana, dva synové 
  • 

vánoční stromeček 

(15.12.2003 15:44:48)
My máme už pátý rok stejný stromeček v kontejneru. Až ho neuneseme(už teď je fuška ho přesouvat), tak ho zasadíme na zahradu. S živým stromečkem je dost velká aklimatizační práce, ale mám docela dobrý pocit, že nemám vánoční stromeček na jedno použití.
 sally 


vánoční stromeček 

(15.12.2003 20:45:35)
Jé, Věrko, my taky jezdíme každý rok pro stromeček na "farmu". Spousta farmářů si takhle přes zimu "přivydělává" - mají na kousku pozemku vysázené stromky a za nějakých 30 dolarů si můžeš uříznout který chceš. Co mě zaujalo, vždycky nás nabádají, abychom uřízli stromek až nad prvním patrem větví - jedna ze zbylých větví obvykle nahradí zase kmen, takže vyroste nový stromek rychleji, než kdyby se musel pěstovat ze sazeničky. Když člověk dává při řezání pozor, přijde na to, že kolikrát má právě takovéhleho "druháka"
 Vera S. Clarisska 7, USA 
  • 

Re: Takové chytrosti 

(19.12.2003 9:11:24)
Druháci? No to nám neřekli... Asi to nedělají všude. Clarisska chtěla řezat sama... Řezala "skoro" sama. Velmi opatrně, protože stromečky taky mají duši, jak pravila...
My jsme take mívali stromečky v kontejneru. Ale ony vyrostou...a pak jsme museli hledat komu je věnovat (do zahrady či do mětského parku...). Vera S.
 dr.guevara, OK 
  • 

Lesy 

(6.1.2004 19:53:26)
Kdyz lesy byly vsech- jak ohavne!!!
 karen hofmanova 
  • 

A co takhle davku reality? 

(11.12.2005 19:27:50)
Dobry den,

tento clanek mi poslala moje znama (obe bydlime poslednich 17 roku v Kanade). Hned jako prvni me zarazilo tvrzeni autorky, ze Cesi chodily na stromecky do lesu, ktere patrily vsem a tudiz nikomu, a nasledkem toho se o ne nikdo nestaral. Ona asi pani autorka nikdy lesnimu hospodarstvi nerozumnela, anebo se do ceskych lesu po "revoluci" nepodivala. Zjistila by, ze nejsou v nejlepsim stavu, jakozto soukrome spravovane, tak jako treba nejsou rybniky, ktere se drzi jen na chov ryb, a aby z byznysu byl zisk. Vse ostatni - jako udrzba a vceleni rybniku nebo lesa do komunity jak spolecensky tak ekologicky - se zanedbava. Z toho totiz neni zisk...

Druha vec - stromkove farmy, ktere pani autorka tak vychvaluje jsou dvojiho druhu. Nekdy se da najit, hlavne na venkove, usedlost, nebo majitele domku na vestich posemcich, kteri prodavaji stromky typu vyber si a urizni si sama. Duvod pro zasazeni techto stromku je privydelek pred vanoci, protoze majitele se venuji necemu jinemu a jen vyuzivaji vetsiho pozemku na tuto cinnost.
Tato mala nahodna zahradnictvi ovsem nepokryji trh pro Severni Ameriku! Stromky se pestuji na velkych farmach, kde doba rustu pro vanocni stromek je 7 az 10 let. Velka mnozstvi herbicidu a petrochemikalii se pouziva v takovychto agrobyznysech. Je to ekologicky neopodstatnene pestovani nejenom kvuli otravovani okolnich zemin a podzemnich vod agri-chemikaliemi, ale i proto, ze velka uzemi jsou urcena pro pestovani monokultur.
Sentimenty, ktere nasleduji tradice by nas nemely zaslepit k dusledkum takovychto "produktu". Neni duvod si rezat vetev na ktere sedime. Za socialne-ekonomickeho systemu, ktery stoji na bazi soukromeho zisku s kolektivni nadprace, se na ekologicke nasledky ovsem nehledi.
A mimochodem, kdo by si chtel znecistovat domaci prostredi stromkem, ktery byl nejen "osetrovan" jedovatymi chemikaliemi behem rustu, ale take postrikan produkty, ktere pribarvuji jehlici a zabranuji jejimu opadavani.

Nerikam, ze strojeni stromku na vanoce je spatne, ja se tomu ovsem nevenuji. Pokud budeme argumentovat, ze jakozto zakaznici mame vyber mezi stromky, ktere rostou na malych pozemcich a stromky pestovane ve velkem, tak pouze utvrzujeme pestovani stromku na jedno par-tydnove pouziti jako takovych.

A nakonec o vanocich jako takovych - jednak nejsem verici, a tudiz mi nejde o oslavovani narozeni mytickych a nadprirozenych bytosti, a jednak se nedam ovlivnit sentinelem konzumerismu, abych nakupovala a nakupovala, protoze to tak ciste je "zvykem". Mit rad sve blizni a udelat si pohodu od shonu neznamena, ze se naopak budeme honit po obchodech. A take nezampomenme, ze jenom proto, ze peceni, dekorovani, nakupovani a pripravovani vanocni atmosfery "tradicne" padlo na zeny neznamena, ze zeny maji v sobe geneticky kod, ktery je k teto cinnosti prirozene nuti. Pozorujme, co delaji panove a co delame my (tedy pokud sdilime heterosexualni souziti, tam je rozdil mezi delbou prace nejvice polarizovan)a vyvodme si z toho zaver, ktery neni diktovan zespolecenstenim a kulturnim zvykem, ale ciste pocitem, ktery vychazi z oblasti abdomenu (tady se tomu rika "gut feeling"). Tento pocit nam vetsinou oznamuje, ze neco neni v poradku...

Mejte se krasne, nejdulezitejsi je se sejit s temi, na ktere jsme pres cely rok nemeli cas....

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.