| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Spojit všechny síly k návratu „domů“

 Celkem 10 názorů.
 Vera S. Clarisska 7, USA 
  • 

Jaka je prosím jiná ney humání péče o deti? 

(9.12.2003 11:40:36)
Jak málo se u nás o tomhle problému mluví a píše. A tohle je článek výborný, který velmi dobře osvětluje celou problematiku. Ale věta, že se "snaží o co nejhumánější peči" mě zarazila. Opakem humání péče ci méně humání péče je péče nehumání...myšleno týraní...A když se v ústavu o tu nejhumánější teprve snaží??... Ne, není to hraní se slovíčky. Je mi jasné co autorka naznačuje a z článku je jasné, že se v ústavu vědí, co dělají a snaží se pomoci svým pacientům, jak nejlépe mohou. Tak to také mají tak říct a nemluvit o "co nejhumánější péči", vždyť by tím jednomu nahnali strach... Vera S.
 Misa3 


Naprosto chapu dotaz 

(9.12.2003 16:48:38)
Naprosto Te chapu. U nas totiz neni zrovna v humani peci o deti nejaka dlouhodoba tradice.

V Brne- Fakultni detska nemocnice s polyklinikou, lezela jsem tam pred temer triceti lety. Byla jsem na oddeleni intenzivni pece, kam pochopitelne rodice nesmeli a navic to bylo v obdobi chripek. "Pece" byla desiva, sestry ktere neprevlekaly postele cele hodiny, po te kdy se dite treba pozvracelo, totez u vetsich maleru, byly neustale vztekle a nechavaly deti" vyzrat" jak je strasne obtezuji. Tohle si pamatuji dodnes, krutost a lhostejnost sester a bezmocnost deti kolem mne i mne samotne. Pak jsem se odstala na intermedialni oddeleni, kde proste byly pokoje po jednom, byly zde deti ve vaznem stavu, kde se moc nadeje nerysovalo. Pokud slo o sestry totez, nebylo mi jasne proc mlade zeny, ktere jiste mely i samy deti se dokazaly takto chovat k nemocnym detem...Bylo mi necelych 14, ale na to, abych si udelala obrazek to bylo vic nez dost. Line, krute, sobecke a povrchni zeny zastavaly ukol, na ktery by se mnohem vice hodily sestry radove, praci s tezce nemocnymi a casto i umirajicimi detmi. Nikdy na to nezapomenu.

A tohle je jeste velice slaby odvar proti tomu, co mi psal muj postizeny kamarad, ktery travil detstvi na Kociance-Ustav pro postizenou mladez. Upozornuji, ze i kdyz kamarad je postizeny fyzicky, je velice nadany a inteligentni. Travil roky zivota mezi detmi s mentalnim postizenim a personalem, ktery si na nich doslova vyleval sve opovrzeni...malokdy a malokdo se namahal deti obcas umyt, prevlect postele, nakrmit ty, kteri se samy najist nemohly. Deti vyrustaly cela leta v nepredstavitelne krutem prostredi, klidne porovnatelnem napr. s Terezinem. Pracovali zde sanitari a osetrovatelky, oddeleni vedly diplomovane sestry. O deti se jako o lidske bytosti nikdo nestaral naopak mnozi si na nich vylevali sve mindraky...Pokud jsou pochybnosti mohu pozadat kamarada, aby sve vzpominky rozvedl... ale upozornuji, ze je to velice silne cteni....

Takze docela chapu obavu z toho, copak to asi znamena, kdyz se perzonal nejhumenejsimu pristupu k detem teprve uci a na rozdil od minule pisatelky(moc se omlouvam, zapomnela jsem jmeno) jen tise doufam, ze jde o neobratne stylisticke vyjadreni. Protoze jinak by se naskytala otazka, copak asi personal delal pred tim, nez se zacal humanite ucit....
 Emina 
  • 

Re: Naprosto chapu dotaz 

(9.12.2003 17:20:41)
Bohužel tahle neobratná stylistická vyjádření často zavánějí tzv. "freudovským breptem". Taky doufám, že je to jenom přehnaná nedůvěřivost.
 Vera S. Clarisska 7, USA 
  • 

Re: Ani to není nehumánní 

(9.12.2003 19:10:30)
Míla Míšo,

to všechno o čem píšeš je samozřejmě velmi špatná péče a je třeba s tím něco dělat, ale v žádném případě to není péče nehumánní.
Není třeba nic přehánět.
Mnohé metody používané v psychiatrii v jejích dávných počátcích skutečně humánní nebyly(mnozí mají jistě v paměti Markýze de Sade nebo Přelet nad vlaštovčím hnízdem) a psychiatrie prošla neuvěřitelně zajívavým positivním vývojem za posleních 50 let. Pravě proto tady slovičkařím. Slibovat "co nejhumánnější" péči o děti v pszchiatrické léčebně je velmi nevhodný přeblept...A je to škoda v tak dobrém článku. Věra S.
 Jardis, osmimesicni syn 
  • 

Re: Re: Ani to není nehumánní 

(15.12.2003 12:47:28)
Ahoj Vero,
Jen jsem chtel podotknout, ze to hnizdo bylo kukacci a ne vlastovci. Taky trochu preblebt. :-))) I kdyz me maminka rikala ze breptam, takze asi spis prebrept:-).

A jeste k tematu. Myslim, ze se lekarska pece (vseobecne) velmi zlepsila. Castecne je to tim, ze ty "strasne" sestry jak je zname jako deti my, uz nejsou ve vetsine, je tam spousta mlade krve a pomery ve spolecnosti jsou uz take jine. A navic v dnesni dobe maji rodice spoustu moznosti jak zjistit, jak se o jejich deti pecuje v dobe kdy u nich nejsou - napriklad mobil...
Ahoj Jardis

http://www.osobnosti.cz/?no=380&sec=10&r=3125
 Verča,15 
  • 

Byla jsem na psychiatrii 

(8.1.2004 18:46:38)
Prosinec jsem strávila v psychiatrické léčebně v Opavě.Je mi 15.Nejspíš se trochu liší od té v Opařanech ale princip je stejný. Nevím jak moc mi pomohli. Ano, já sama si říkám, mám vše, tak proč se tohle děje, jak jen jsem se dostala do opavy. Ale časem, povídáním s psychiatry a hlavně tím, že jsme měla čas přemýšlet, zjišťuju, co všechno bylo a je. Dřívější problémy v rodině, které se na mě podepsaly atd. Jsem už jiný člověk. je těžké se vrátit do normálního života, pokračovat a nevědět, co bude dál. Ale vím, že jestli se zase dostanu nedejbože do podobného stavu, že jsou tady lidé, kteří mi pomohou. A nejvíc za to děkuji mé mamince, která si už v životě vytrpěla mnoho. Mami, moc si tě vážím, za to jaký si člověk!!!!
 Vera S. Clarisska 7, USA 
  • 

Jaka je prosím jiná ney humání péče o deti? 

(9.12.2003 11:40:58)
Jak málo se u nás o tomhle problému mluví a píše. A tohle je článek výborný, který velmi dobře osvětluje celou problematiku. Ale věta, že se "snaží o co nejhumánější peči" mě zarazila. Opakem humání péče ci méně humání péče je péče nehumání...myšleno týraní...A když se v ústavu o tu nejhumánější teprve snaží??... Ne, není to hraní se slovíčky. Je mi jasné co autorka naznačuje a z článku je jasné, že se v ústavu vědí, co dělají a snaží se pomoci svým pacientům, jak nejlépe mohou. Tak to také mají tak říct a nemluvit o "co nejhumánější péči", vždyť by tím jednomu nahnali strach... Vera S.
 johana 
  • 

Re: Jaka je prosím jiná ney humání péče o deti? 

(10.12.2003 9:26:08)
Pokud se ptáte, jak může vypadat nehumánní péče o děti v nemocnicích a ústavech, pak jste patrně jako dítě ničím podobným neprošla. Měla jsem jako dítě to "štěstí" na déletrvající hospitalizace celkem často. A věřte, že jsem se v některých nemocnicích setkala i s velice různým přístupem. Včetně toho co tu popisuje misa2. Uvědomte si, že dítě se nemůže bránit a zpravidla jeho stížnosti nikdo nebere v potaz. Pokud si stěžuje na bolestivý nebo necitlivě provedený zákrok, pak se prostě řekne, že je přecitlivělé. Zkuste si přečíst něco málo třeba o porodnicích a různém přístupu v nich. A to se jedná o dospělé lidi, kteří si mohou jít stěžovat. Na dětských odděleních to není jiné. Jsou oddělení a ústavy dobré a jsou takové, kde je přístup skutečně na hranici humánnosti i za ní. Já si z vlastní a osobní zkušenosti pamatuju - tedy mimo jíné - na absolutní klid na lůžku. To je stav, kdy musíte jen a jen ležet a nesmíte opustit lůžko celé dny. Vždycky jsem byla kárána, že jsem klid na lůžku nedodržela a utíkala na záchod. Jenže už nikdo nebral v potaz, že pokud mi nepomohly ostatní děti na pokoji, tak jsem se prostě na záchod nedostala, protože od sester jsem se pomoci nedočkala. Stížnosti z mojí strany nebyly brány v potaz a když se zmínila moje matka, tak se mi to "bohatě vrátilo" při příští hospitalizaci. Možná, že se to za ta léta změnilo, ale když vidím jednání lékařů a sester např. k mojí staré babičce nebo slyším vyprávění ze současných nemocnic, nevěřím tomu.

Johana
 Misa3 


Re: Re: Jaka je prosím jiná než humání péče o deti? 

(13.12.2003 12:14:26)
Johano souhlasim. Prave jsem se chtela zeptat Very S: Jaka jina pece je nehumani, nez to ze personal necha nemocne dite hodiny, pripadne dny ve vlastnich zvratcich ci vykalech, ze ho nenakrmi kdyz dite neni schopno se najist samo, ze mu neda napit, ze ho pri vstupu do pokoje urazi a ponizuje. Ja si nehumanejsi peci neumim predstavit, jedine ze by setry deti rovnou zabijely( coz se snad u nas nedeje/doufam/). Takze jaka jina pece se da nazvat nehumani, abychom neprehaneli?
 Iva 
  • 

nejhumánnější 

(3.10.2004 18:50:46)
Po dlouhé době jsem zavítala na příspěvky k článku Spojit všechny síly k návratu"domů".
Netušila jsem, co vyvolalo slovo nejhumánnější.
Nepolemizujte, přijeďte se podívat a popovídat.Přebrepty a dokonce freudovské? Nestačila jsem se divit! Srdečně zvu do léčebny.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.