| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Až do večera

 Celkem 37 názorů.
 Katka 
  • 

Pracovni cas 

(27.11.2003 11:22:26)
Jo, taky pracuji neefektivne. Misto abych delala, ctu si v pracovnim case tento clanek na Rodine.
 Petr 
  • 

V mnohych firmach na to jiz prisli 

(27.11.2003 14:26:25)
A pracovnici museji vypisovat pul hodinu po pul hodine co v te pulhodine delali, prijde mi to docela jako buzerace, ktera nakonec stejne k efektivite nevede, protoze clovek co opravdu pracuje efektivne ztravy zbytecny cas vyplnovanim prehledu a lempl vzdycky vymysli nejakou kravinu co tam napsat (ma to na to preci celou pracovni dobu) :-(
 Jana 
  • 

hektici 

(27.11.2003 15:27:56)
Hektiky dobre znam, v nasem baraku jich je tak pulka ze vsech zamestnancu. Kdyby tak slo poslat je dovolenou, ubylo by zmatku. Tema clanku chapu, ale fakt nevim, co s tim provest, aby to fungovalo lip.
Zdravi Jana z Hradce
 Kamca 
  • 

Re: V mnohych firmach na to jiz prisli 

(27.11.2003 17:57:23)
Ja jsem pracovala ve firme, kde nejmensi casova jednotka byla 6 minut - tj. kazdych sest minut jsem musela zaznamenat, co jsem delala. Je pravda, ze me to desne stvalo. At si nekdo zkusi prubezne zaznamenavat, co delal a pak z toho poskladat 8 hodin, pak pochopi o cem mluvim. Obcas jsem si ale uvedomila, ze jsem na necem stravila vice casu nez bylo treba. Jako urcity druh buzerace to opravdu je. Flakaci si tam opravdu mohou napsat co chteji, nekterym to vsak svedomi nedovoli.
 Lusík 


Kdyz delam, tak delam. 

(27.11.2003 19:51:18)
To co pises v clanku naprosto dobre znam. Presne si vybavuji ty typky, co vysedavali v praci do noci. Tvarili se jako Buh vi kdo, ze pro firmu zijou, ze jsou nepostradatelni, ze vse zaridi a vyridi a ze zkratka delaj ten pravej business. Ja jsem vzdycky prisla do prace a zacala makat. Ale to byl fofr. Zadne vysedavani, vykecavani, kafe nebo svaca. Zkratka prace. "Vodkroutila" jsem si ale svejch 8,5 a padla a hura domu. Vsichni na me vzdycky koukali pohorsene, jako :"...hele, vona uz zase jde!!!". Ale ja mela svy hotovy a jeste mnoho jineho, tak co. Prace je podle me od toho, aby se tam pracovalo a ne predstiralo, ze se pracuje. A to uz je jen na sefovi, jak si vsima. A jeste perlicku. V me posledni praci to slo tak daleko, ze kdyz jsem odesla na materskou, tak misto me vzali tri chlapy :-)))
 zen 


Re: Kdyz delam, tak delam. 

(27.11.2003 21:56:11)
Zazila jsem v praci sefovou,ktera cele dopoledne a i cast odpoledne ztravila pokurovanim a povidanim a naprosto se nesoustredila na svou praci.A protoze nikdo tu praci za ni nikdo neudelal a ani nemohl ,tak se ji to vecer nahromadilo a musela to udelat.Pak si nam vzdy ztezovala ,jak ve firme travi vecery do 11 apod.Kdyz si to nekdo neumi zorganizovat,to je pak tezke.
Ja mam rada naplnenych 8 a pul hodiny,protoze kdybych to mela nekde jen prosedet,tak se ukousu.Ale pak chci take domu a ne travit zivot v praci.
 Lusík 


Re: Re: Kdyz delam, tak delam. 

(28.11.2003 7:02:25)
Jo, zorganizovat si to, to je ten pravej vyraz. Ja mela takveho kolegu, ach Boze, toho bych vam neprala. Musela jsem ho od rana do vseho honit, abychom se pohli. Bohuzel jsme museli ve spouste veci spolupracovat. Bylo to same: "... uz jsi tam volal... a kdy tam zavolas.... a co ti rekli....a kdy to zaridis.... a kdy to udelas...." . No naprosta hruza. Byla jsem vic vycerpana z nej, nez z prace. A nakonec jsem to za nej udelala radeji sama. A nejvetsi legrace byla, ze on mel nepreberne mnozstvi diaru, organizeru, palm-pilotu, pipajici pripominajici mobil, vsude samej listek, papirek atd. No ale bohuzel mu to nebylo nic platny. Venoval se blbostem a to ho zamestnalo na cely den. :-))))))
 Iva 
  • 

Nic proti gustu 

(28.11.2003 8:16:54)
Když tohle dělá mladá svobodná holka, je to její volba, ona by si to zřejmě doma ani neužila a to, že v práci, jí v jejích očích dává na důležitosti. Horší je, jak tohle dělá táta od rodiny, a že jich pár takových znám. Ona je v té práci občas dobrá zašívárna, jak máte třeba přístup na internet a šéf už odpoledne odešel, takže plno lidí co zůstává do večera tam ve skutečnosti nic moc nedělá, odpočine si od rodiny, kdy by po nich po návratu z práce něco chtěli a tváří se, že tam prostě být musí, když chtějí uživit rodinu. Prostě tam mají klídek, večer když přijdou je uvařená večeře a děti vykoupaný, a oni jsou navíc ještě důležití, jak se pro rodinu obětujou. Ale co s tím, to nevím. Těžko se mě jako manželce prověřuje, jestli v té práci fakt zůstat musí, nebo ne. Škoda, že ti otcové neví, o co tím přicházejí.
 Lusík 


Re: Re: Nic proti gustu 

(28.11.2003 9:06:26)
Jeee, Pettino, tohle delal jednou jedem muj sefik. Ten posilal mailiky, ze dotycny nevedel, jestli je v praci uz nebo jeste. T.
 QQQ 


Re: Re: Re: Nic proti gustu 

(1.12.2003 21:34:57)
Óoooo tak to znám dokonale. Já jsem taky vysedávala v práci po večerech, dokonce i Svátek práce jsem tam jednou strávila. Ale ono je něco jiného, když pracujete ve stavební firmě, kde se skoro každý den něco odevzdává a plní se termíny. Člověk by pak ale očekával, že když jeden den to táhne do půlnoci, tak druhý den bude moct odejít aspoň v tu půl čtvrtou jak by správně měl, ale to se na vás dívali jako na totálního flákače. Můj šéf dělal skoro každý den to, že celý den nebyl k zastižení, nikdo pořádně nevěděl co dělá a kde je, ale vrátil se ve čtyři a začínalo se pracovat, domů??? to snad nemyslíš vážně!!! ve čtyři. On taky nikam nespěchal, nikdo ho tam nečekal!!! Je to strašný, jsem momentálně na mateřské a nějak mi nedochází jak bych se na takový místo mohla vrátit. Ta představa, že odcházím v půl čtvrté, protože musím pro dítě do školky????? Asi bych po týdnu letěla.
 Ivča + 3 kluci 


Re: Re: Re: Kdyz delam, tak delam. 

(28.11.2003 8:19:15)
To u nás v práci zase vůbec vedení nestálo o to,abychom tam zůstávaly dýl,po skončení pracovní doby.A je to tak,myslím,dobře.Prostě: "Neflákej se,makej,ať to do těch 15:00 stihneš!"
Nazdárek Trinity!
 Lusík 


Re: Re: Re: Re: Kdyz delam, tak delam. 

(28.11.2003 9:08:51)
Cauky Ivco, takovou praci bych potrebovala po matersky :-))) Mejte se a napis do prosincat, jak jste na tom s prujmikem. Pa T.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kdyz delam, tak delam. 

(28.11.2003 16:42:47)
Tohle je, myslím si, optimální přístup. Tady máš práci na dnešek a dělej ať je hotová. Po 15:30 se zavírá budova, ochranka zapne čidla , vypne se topení a zhasnou světla. Pokud opakovaně nestíháš, požádej nadřízeného o poradu s organizací práce.

Pokud ani pak nestíháš, je otázkou zdali bys svých schopností nevyužil/a lépe na jiném postu

Hergot já jsem ale tak děsně chytrej :-)
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Kdyz delam, tak delam. 

(28.11.2003 18:02:45)
A jeje, zas dalsi z podivnych postavicek pana Karbana, nevim, kam na ne chidi, tedy ja nikoho, kdo by umyslne travil vecery v praci neznam.

Pracovala jsem ve vyzkumu a tam jsme se delili na skrivanky, a sovy, proste jedna cast se objevovala v praci za kuropeni a pracovala do odpoledne , druzi, v 10 ci 11 hodin a pracovali do vecera. Pracovni doba byla volna ( s povinnosti odpracovat urcity pocet hodin v mesici, ktery vetsina lidi stejne prekracovala) protoze kazdy pracoval na nejakem projektu a nekdy skutecne musel pracovat i v noci, nekdy kdyz treba fixujete tkanove kultury po 6 hodinach nekoli dni, moc se nevyspite a berete si pauzy mezi praci a v ustavu se objevujete v hodiny znacne nekonvencni, (pokud jste se hodlali zdrzet pres 22 museli jste dat zadost rediteli a napsat mu v ni coze tam hodlate delat...)

Jinak bych rada pripomela, ze nekdo radeji pracuje zrana a jiny v pozdni vecer, a nevidim proc, pokud si to treba ve vyzkumu muze dovolit, by mel na svych zvycich neco menit a tim mene se jimi chlubit.

Proste Jirkova "glosa" nezklamala, zas kritika nejake nepodstatne drobnosti u nektere podivne postavicky, se kterou se Jirka nemuze za zadnou cenu ztotoznit...Co takhle zit a nechat zit, docela bych se k tomu priklanela, protoze Jiriho "clanky"jsou ja psane pres kopirak...
 Lusík 


Miso 2 

(28.11.2003 19:51:33)
Miso 2 a co takhe "nechat zit" Jirku? Jestli jsi delala ve vyzkumu (dovolim si predpokladat, ze ve statnim sektoru), tak chapu, ze Jirkove clanku asi tezko porozumis. T.
 Misa3 


Re: Miso 2 

(29.11.2003 11:14:46)
Nejak mi neni jasne propojeni mezi mou praci a schopnosti porozumet Jirkovym clankum. Jinak jsem pracovala coby biolog a patrne pro skryte sklony k masocxhismu jsem pracovala rada, no casne z rana zrovna moc ne, ale vecer, neb jsem vecerni typ jsem paracovala temer s nadsenim. Nekdy jsem pracovala i v noci a to jak v praci tak doma. Ono to totiz patrilo k praci vyzkumniku, pracovat a vzdelavat se. Pokud Jirka pracuje nerad a s udivem se diva na devu, ktera je treba vecerni typ a pracuje navecer chapu, ze ji nechape on. Ale vse ostatni jsou jen jeho spekulace. A pokud nekdo zije v nahradni realite je to Jirka, pise o neexistujicich lidech, neexistujici prihody. No proc na jeho clanky reaguji drobet agresivne, asi to bude tim, ze pise vymysly o nicem a posmiva se lidem, ktere lici jako ubozaky. Zacinam pochybovat, jestli byla nejaka kamaradka telocvikarka, ktera se mu sverila s milostnym stradanim, ( o tom, ze v metru sedi jak pribity, i kdyz se kolem kupi zeny vsech veku a stavu zato nepochybuji vubec, ani o tom, ze pohrda lidmi "na druhe strane" /bezdomovci atd./) zato pochybuji o existenci pani, ktera povida smyslene historky celemu mestu. Proste mam za to ze pise, jen aby psal a to ne zrovna veci zajimavae nebo poutave, ale pohrdave a snizujici at lidi kolem, nebo ty, kterym se maji jeho fiktivni postavicky podobat. Takze pokud i nadale bude prispivat svymi glosami, nebo co to je, uklidnilo by me kdyby napsal o nekom ze sveho okoli neco pekneho. No ale to bude asi nad jeho sily,ze...
 Boadicea 


Re: Re: Miso 2 

(29.11.2003 11:26:41)
Miso, Ty sa asi nedokazes zasmiat nad vaznymi vecami? Ani sama nad sebou? Mne ked byvalo najhorsie, vzdy mi pomohlo zasmiat sa nad svojou situaciou, napr. ked som bola v nemocnici po uraze a hrozila mi slepota (chvalabohu vsetko dobre dopadlo), s vedla leziacim panom sme sa smiali sami na sebe ako vyzerame - obidvaja sme mali obviazane obe oci a nic sme nevideli takmer tyzden - dost sme sa na tom zabavali, nazyvali sme sa "krtkovia" a to nam pomohlo nejako sa cez to vsetko dostat.
Vazim si ludi, ktori dokazu aj na najvaznejsie veci pozriet humornym pohladom. Ved aj o tom su stare grotesky, ludia sa smeju ako ini padaju, a casto su to sceny, ktore by v realite boli "ohrozenim zivota".
Vrele Tebe osobne odporucam film od Monty Python Zivot Bryana, je to humorny pohlad na zivot Jezisa, v poslednej scene visi ukrizovany na krizi aj s ostatnymi a ako tam tak visia, klince v rukach a nohach, vyspevuju s usmevom na tvari "always look on the bright side of life" :D
Moja stara mama bola posledne dva roky kompletne priputana na lozko (po mrtvici) a tolko humoru ako v tych poslednych rokoch pred smrtou som od nej nezazila za cely zivot. Velmi si ju za to vazim, dokazuje to teda poriadnu dusevnu silu.
Jirkove clanky sa mi pacia, maju sviezost a su skvele napisane. Je jedno, ci su pravda alebo nie!
Miso, trosku usmevu a nadhladu :)!
Pekny vikend.
 Misa3 


Re: Re: Re: 

(29.11.2003 12:20:56)
Boadiceo, ja jsem znama mezi svymi prately svym smyslem pro humor zvlast na svuj vlastni vrub, delam si legraci ze sve nemoci z vysladku ucinku leku i omezeneho casu ktery mam. Po operaci jsem jedne kamaradce napsala ze pisu z mraziciho boxu kde me zapomneli zvit mobil. kamaradka ktera me mimochodem dlouho zna vahala, jestli jsem se A) vlivem narkozy zbleznila, B) jestli je to pravda) v nasem zdravotnictvi clovek nikdy nevi c) jestli si z ni zase delam legraci. Takze zavolala na JIP a prisla na to ze pravdivy je bod c. Ale nebudu se nikdy smat lidem kteri jsou na to z jakychkoli duvodu spatne, lidem kteri jakkoliv trpi a lidem kteri jsou pro ostatni smesni jen proto ze maji smulu a ziji na druhe strane ulice. Jako nekdo kdo chodi o dvou berlich mi ani nepripada smasne povidka jak se Jirka karbanu chlubi, ze on nikdy nikoho v metru sednout nepousti, totiz i ja poustim sednout lidi kteru jsou na tom jeste hur nez ja. Jak jsem uz psala, bohuzel se to tu neobjevilo, vadi mi az desive jeho nedostatek souditu lidske solidarity a empatie. Totiz stane se ze ji jednou bude potrebovat sam a je mozne, ze nikdo z jeho okoli mu ji neposkatne, jednoduse proto ze je takovy jaky je. Co s tim ? radila bych nekolik zakladnich sezeni s pyschoterapeutem ktery by mu poradil, co v jeho zivote je spatne ze nedokaze citit k nikomu soucit, takze beru vice smyslu pro humor a Jirkovi preji vice soucitu vuci druhym, jak vidim tak ani jemu samotnemu se nelibi tvrdost venovana jemu a to je zdravi, pracujici a spokojeny clovek ...a co Ti cruzi, kteri to stesti nemaji, rekl si nekdy Jirka, jak se asi citi oni? Mohu ho po 9 letech nemoci ujisti, ze vesele zrovna moc ne.
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: 

(29.11.2003 13:39:01)
Miso ale potom tomu uz naozaj, naozaj ani trosku nerozumiem.
Mas zmysel pre humor, dokonca aj cierny a napriek tomu si rozhorcena Jirkovymi clankami. Asi mame inu mieru kde lezi ta hranica "kam uz nie", ale na druhej strane, prave napriklad v tomto clanku J. nevtipkoval na ucet cloveka na vozicku alebo v kome - to dokonca nikdy, pokial viem, ale na ucet vazne sa tvariacej ZDRAVEJ ambicioznej asistentky. Tak co Ta opat a zas na tomto clanku od neho tak rozculilo?
Vsimla som si, ze pri kazdej prilezitosti odporucas takme kazdemu psychoterapeuticke sedenie. Neviem, ako to mam napisat, aby som sa Ta nedotkla, ale v hlbke duse mam dojem, ze z Tvojej strany ide skor o to, ze toho psychoterapeuta velmi vazne potrebujes hlavne Ty. Ak ho mas, asi nie je dostatocne dobry?
Ja som tiez velmi citliva dusa a sucitim so vsetkymi ktori maju nejake trapenie, ale to mi nebrani smiat sa a zabavat nad dobrymi clankami, ktore su hoci aj na ucet inych. A prave napr. nad tymto som sa zacala spontanne usmievat bez akychkolvek vycitiek svedomia - tak ako nad predoslymi. Som preto bezcitna? Podla Teba potom asi ano.
Neviem, preco by J. mal pisat o slnkom zaliatych lukach, humanitarnych organizaciach alebo ake uzasne manzelstvo ma.
On ma prave ten talent sviezo a sarkasticky popisovat nie prave pozitivne veci okolo neho, tak asi mu ten "panboh pre nieco tento talent dal", ako hovorila moja stara mama :).
No, uz koncim, v tejto veci sa asi nezhodneme....skoda.
 hannule, MD, vdaná, 2 děti 
  • 

Re: pro misu2 a Boadiceu 

(29.11.2003 15:01:49)
Milá Míšo,
v jiné debatě k jinému fejetonu jsem Ti psala, že fejeton není skutečná historka ze života. Ty jsi na to vůbec nereagovala. A znovu se Ti stalo, že nereaguješ přiměřeně na literární/novinářský útvar. Nevím jak Ty osobně, ale u nás na střední škole jsme se o fejetony také museli pokoušet. A pokud si to pamatuji správně, tak inspirace skutečným zážitkem nebyla zakázaná, stejně tak dotvoření celku nějakým poselstvím nebo obecnějším závěrem. A také to mělo být vtipné. Mé generaci nepředhazovali jenom Karla Čapka a E.E. Kische, ale také Rudolfa Křesťana.
Já také znám lidi, kteří práci milují. Stejně tak znám lidi, kteří mají práci jako životní program. V jedné z debat ses zmínila, že poskytuješ psychoterapii pro vážně somaticky nemocné (doufám, že si to pamatuji správně). Nevím, jaký máš výcvik a zda máš funkční specializaci v tomto oboru. Ale alespoň z rychlíku musíš vědět něco o tom, že život lidský by měl stát na trojnožce se stejně dlouhými nohami, které tvoří rodina-zaměstnání-zájmy(volnočasová aktivita). Pokud je jedna noha moc dlouhá, pak člověk z trojnožky padá. A doufám, že nebudeš popírat fakt, že jsou lidé, kteří nic než práci nemají. Ať už skutečnou nebo předstíranou. Třeba zrovna tento případ byla ta slečna z fejetonu.
Já jsem před mateřskou pracovala ve státním zdravotnickém zařízení, takže vím, co to je pracovat nad rámec pracovní doby, za mzdu jakou dostávají některé pokladní v hypermarketech. Ale také mám známé, které nemají na nic čas, protože pracují, ale výsledek není vidět. A také znám vedoucí pracovníky, v moderní personální terminologii pracovníky na manažerských postech, kteří podobné zaujetí procesem práce (nikoliv prací s viditelnými výsledky) u svých podřízených vyžadují. Pokud podobný postoj podřízený nechce zaujmout, šéf je vymobbuje či rovnou propustí.
A musím souhlasit s Boadiceou, že Tvůj psychoterapeut není právě ve formě. Anebo procházíš kritickým obdobím psychoanalytické terapie. Kdykoliv se Ti jen zdá, že jsou nějakým způsobem narušena práva slabých, nemocných, hendikepovaných a možná i starých osob, vyletíš jak čertík z krabičky a vršíš slova na jejich a možná i svou obranu nehledě vpravo, vlevo, třeba i bez hlubšího pochopení smyslu věci.
Tvůj osobní život určitě nebyl procházkou růžovým sadem, Tvůj zdravotní stav je z Tvých náznaků velice vážný a přijmutí role chronicky nemocné Ti stále dělá obtíže. Chtělo by to trochu nadhledu. Je klidně možné, že si z Tebe někdy někdo utahoval způsobem, jakým Jirka píše své fejetony. Ale to je potom přenos. Ty se rozohňuješ na dávného viníka, Jirka je v tom nevinně.
Na druhou stranu krásně všichni plníme stránky rodiny, snažíme se formulovat vlastní názory a učíme se argumentovat proti. Dokonce si myslím, že někteří z nás oprášili dost neoblíbenou gymnaziální disciplínu - výklad básně. Někdy mi to tak připadá. Každý to vidíme jinak, průhledem svých vlastních životních příběhů. Nakonec je to hezká zábava. Jen bychom se při tom neměli tak urputně hádat a někdy i urážet.
Doufám, že zase něco přidáš do debaty. :)
h.
 Emina 
  • 

Re: Re: Miso 2 

(29.11.2003 18:01:55)
Ahoj Miso2, chci tě jen tak mírně podpořit. Taky jsem pracovala v ústavu:) a na pokusech, takže vím, o čem mluvíš, ale myslím, že to určitýmu typu lidí nevysvětlíš. Ten Jirkův článek jsem nečetla (přečetla jsem asi pět úplně stejných výtvorů, pak jsem toho nechala), myslela jsem jestli tam třeba nerozebírá, že někteří muži od rodin se na pracovišti ukrývají před rodinným životem, ale pokud šlo pro změnu zase o "úchylnou mladou svobodnou ženu", tak není co pitvat, ne?:) Když se to někomu líbí, nebo to pokládá za svěží, tak to je proti gustu žádný dyšputát. Srovnávat to s Monty Python, to teda přijde zase dost mimo mísu mně. Speciálně Život Briana je, troufnu si říct, o něčem totálně jiným, je v něm HUMOR. Navrhuju ti ty Jirkovy plody to nečíst, zbytečně se tím pak člověk zanáší.
 Boadicea 


Emina 

(29.11.2003 18:32:58)
"Srovnávat to s Monty Python"

- kde take nieco v mojom prispevku vidis???
 Emina 
  • 

Re: Emina 

(29.11.2003 18:51:43)
Ahoj, pochopila jsem to tak, že Mise doporučuješ Život Briana, aby si uměla líp představit, o čem píše p. Karban. Podle mně K. píše o něčem úlně jiném a rapidně jinými prostředky.
 Boadicea 


Re: Re: Emina 

(29.11.2003 19:17:14)
"doporučuješ Život Briana, aby si uměla líp představit, o čem píše p. Karban"

Emino, to si si uz bohuzial domyslela sama :), ja som jej to doporucila len tak, aby videla, ze su aj ini autori, ktori ironizuju aj vseobecne ovela tabuizovanejsie temy (trpiacich na krizi pred smrtou), ako nejaku 25 rocnu asistentku.
Nie nie, Jirka veru v tomto na MP nema ani zdaleka :)

Ja som pracovala v "nadnarodnej firme" a zazila som teda poriadny mobbing kvoli tomu, ze som si dovolila odchadzat o siestej vecer, ked 99percent ludi zostavalo az cca do 8 (a to mali na rozdiel odomna doma deti, ja "len" priatela). Pritom som cely den fungovala ako pisala Trinity nizsie. Ostatni sposobom: prichod do prace, kava, cigaretky, klebety, osobne maily, obed, cigaretka, kava, osobne telefonaty no a asi o 16ej zacali...a to sme boli, prosim, vsetci na urovni vyssieho manazmentu, pracujuci vo "vysoko vykonnej firme".
Nasla som si pracu mimo SR, kde sa o 17ej vypina prud :).
Rada sa zasmejem na clanku, ktory vystihuje prostredie velmi podobne takemu, ako som sama na vlastnej kozi prezila. Ja v nom, na rozdiel od Teba, humor vidim :)!

Inak, neviem preco na clanok negativne reaguju ludia, ktori nic take nezazili...ked im to nic nehovori, preco ich to rozculuje? Ja by som si teda nejakym fejtonom kazit den nenechala :)
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Emina 

(30.11.2003 13:13:23)
Ty v p. Karbanově článku humor vidíš, někdo jiný ho tam nevidí, tak už to bývá. Já jsem se zastávala Misi2, která podle někoho nemá smysl pro humor. Podle mě to tak není. To je celý. Ten článek mě nezajímá, psala jsem, že to nečtu. Víš ve "firmě" se pracuje jinak, než v "ústavu" nebo ve škole, divadle, v samoobsluze, v lékárně atd. Podle toho, kde kdo pracuje, tak má zkušenosti. Něco jiného je humor ve filmu a něco jiného onkologická nemoc na vlastní kůži (je to jiný i než jít na operaci). Já tvoji práci nezlehčuji, tak mi ji ani nemusíš obhajovat. To co jsem psala, jsem psala především pro Misu2, protože si nemyslím, že vidí pokrouceně. Víc nic.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Emina 

(1.12.2003 16:57:28)
Emino, mas naprosto pravdu, proste Jirka pise plose bez humoru, jeho fejetony, nebo co to ma byt, nejsou smesne, ale vysmesne. Proc o tom nehodlam s nekym kdo ma jiny nazor prilis diskutovat? Jednoduse proto ze si myslim, ze nemam tolik casu, abych ho mohla ztracet obhajobou sveho stanoviska, ktere nekteri lide nepochopi, protoze ho proste pochopit nechteji. Otazku jestli potrebuji psychoterapii pokladam za urazlivou, protoze jsem ji resila a podle meho mineni dost dobre vyresila. Jirkovi clanky nejsou smesne, jsou predevsim nudne. Vtipne skutecne nejsou a rekla bych, ze do dobreho sloupkare jim chybi prave to podstatne lidskost a humor, ktery se v podobnych sloupcich vyskytuji. A hadat se s nekym, proc se mi nezdaji vtipne, nehodlam v zadne pripade, uvedla jsem to uz nekolikrat a rozhodne to nebudu opakovat. Trinity nevim co hodlas delat se svym zivotem Ty, ale jak bych ho chtela prozit s nejmensim kvantem prazdnych debat a casovych ztrat. Vy vsichni totiz pravdepodobne budete zit dlouho, se vsi pravdepodobnosti pro Vas ubiha cas pomalu a planujete na cela desetileti. Ja mam jen pritomnost, nevim jestli bude nejake zitra natoz napresrok. Takze pro mne je ztracenych deset minut to,co pro vas ztracene dve hodiny, a to uz se rozdil zatracene pozna. Proste tim s Jirkovimi debatami koncim a i kdyby je nazval jakkoliv, cist je nebudu. Diky Emino, zes mi pomohla se od toho odrazit.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Emina 

(1.12.2003 17:09:36)
Prece jen jeden dodatek. Pokud to Trinity a spol. pokladate za melodramaticke prehaneni, tak vas mohu ujistit, ze skutecne mam komplikaci hematoonkologicke nemoci, na kterou mohu nahle zemrit. Jde o zmeny krevni srazlivosti, kvuli kterym jsem nekolikrat mela plicni embolii, na stejnem principu mohu dostat mozkovou mrtvici, nebo infarkt. Proste byla bych moc rada, kdybych si tohle mohla jen vymyslet a bylo by mi dokonale jedno, kdo a co soudi o patologickych lharich. Skoda a moje smula, je to pravda.
 hannule, MD, vdaná, 2 děti 
  • 

Re: pro misu2 podruhé 

(1.12.2003 19:02:55)
Milá Míšo,
chápu Tvůj stav. Neumím se do něj vžít, ale snažím se jej pochopit. Proto mi není jasné, proč se ženeš do takových debat, které Tě nakonec jenom vyčerpají a naštvou.
Trochu mne mrzí, že jsi již podruhé na můj osobní příspěvek nereagovala.
Vědomí blízkého a nečekaného konce je hrozná věc.
Ale na druhou stranu jsi dostala už asi před pár lety nějaký čas navíc (včasnou i když ne stoprocentně účinnou terapií). Je to šance věnovat to nejdůležitější svým blízkým. Já osobně bych se na vzkazy autorům, kteří mne štvou vykašlala.
A k tomu, že nerozumíš, proč lidé marní v práci zbytečně čas a nedělají něco užitečnějšího (necituji Tě přesně). Je to dáno okolnostmi. Lidé jsou rádi, že mají zdroj příjmů, že mohou uživit sebe, své děti, manžela či manželku nebo rodiče, splácet hypotéku, řešit bytovou situaci anebo vůbec mít aspoň na nájem a stravu. Z důvodů vlastní odpovědnosti nemohou opouštět jedno zaměstnání za druhým s nejasnou perspektivou jen pro to, že tam jsou lidé (často i nadřízení) jako slečna Klára. Asi pro to třeba také Jirka psal, že se s něčím takovým v životě setkal a asi to stejně jako Ty nemůže pochopit.
A s tou psychoterapií. Tys ji tu (na Rodině)několikrát různým lidem doporučovala. V tom souhlasím s Boadicelou.
h.
 Boadicea 


Re: Re: pro misu2 podruhé 

(1.12.2003 19:12:57)
hannule, tiez chapem misu. A nenapisala by som to lepsie ako Ty :)
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Re: Emina 

(1.12.2003 17:13:06)
"Otazku jestli potrebuji psychoterapii pokladam za urazlivou, protoze jsem ji resila a podle meho mineni dost dobre vyresila"

Ahoj Miso, tak Tebe sa zda urazlive to, co doporucujes tak casto inym,....hm, zaujimave.
 Lusík 


Pro Misu 

(29.11.2003 13:44:50)
Miso, ja jsem nenapsala, ze nemas schopnost porozumet Jirkovym clankum, ale pusobi to na me, ze pro tebe asi bude tezke porozumet konkretne tomuto clanku o lidech, kteri to s praci prehaneji (nebo lepe receno s predstiranim prace). Mam pocit, ze podobni se totiz daji najit prevazne u soukromniku a v soukr. firmach. Ja nemyslim, ze by se zde Jirka strefoval do lidi, kteri radi pracuji, ale do lidi, kteri se za kazdou cenu prezentuji, jako v praci nepostradatelni. V kazde z mych predchozich praci jsem se s podobnymi osubkami setkala. A podle toho, jak si povidame s kamarady, tak i oni maji stejne zkusenosti. Proste existuji urciti lide, kteri ne ze prijdou do prace, odpracuji a jdou domu, ale snazi se celemu svetu dokazat (a hlavne vedeni), jak jsou nepostradatelni a ze by za svou praci polozili zivot... Ve zkutecnosti, ale kolikrat jen delaji, ze delaji a vlastne nic nedelaji :-)), jenom melou hubou (nebo pricmrndnou) na tom pravem miste a v ten pravy cas tak, aby o tom vsichni vedeli. Nemyslim, ze pracovat hodne a dlouho, rano nebo vecer (to at si uz kazdy udela podle sebe) je nejak spatne v pripade, ze clovek dela napr. na sebe (podnika) nebo dela opravdu praci, ktera ho moc bavi (coz byl treba tvuj pripad Miso) nebo napriklad dela s partou podobnych nadsencu. Ale o takovych lidech opravdu clanek neni.
Pa T.
 JaninaH 
  • 

Souhlas a dotaz 

(29.11.2003 18:46:19)
Souhlasím s Trinity, znám také přesně typ lidí, o kterém píše a o kterém je Jirkův článek. Pracuji v malé soukromé firmičce, pracovní dobu máme takovou, jakou si uděláme, ale práce se musí udělat, protože je nás tak málo, že každý je vlastně nepostradatelný. Zakládám si na tom, že svoji práci zvládnu rychle a v pohodě, když jsem v práci, tak pracuju, když mám hotovo, jdu domů, třeba ve dvě hodiny. Máme jednoho kolegu, který je neustále nevrlý, udřený, vzdychá, kolik má ještě práce, v kanceláři zůstává nejdéle ze všech a ještě vykládá, že si nosí práci domů. Někdy i před šéfy pomlouvá ostatní, že musí dělat po nocích za ně. Nevěřím mu a dokonce si myslím, že si po odchodu ostatních vyřizuje své soukromé záležitosti. Jelikož každý děláme něco úplně jiného, není možné naši práci nijak porovnat. Ale mám pocit, že se mu tato jeho strategie u šéfů vyplácí, zatímco já se nechovám takticky. Není nakonec stejně důležité jako práci odvést ji také umět dobře "prodat", i za cenu předstírání a taktizování?
J.
 Lusík 


Re: Souhlas a dotaz 

(29.11.2003 19:01:36)
Asi ano, ale musi na to mit clovek zaludek. T.
 bůvol 


Poděkování 

(1.12.2003 11:46:58)
Děkuji moc autorovi článku i názorům. Moc se mi to líbilo a pomohlo. Velmi se mi ulevilo, když vím, že s tím musí žít i jiní a jinde a že na druhou stranu jsou přeci jenom u nás lidé, kteří umí i pracovat, nejen o tom dlouze se vzdycháním a hereckými výkony v obličeji hovořit. Bohužel v naší firmě tak pracuje 70% lidí, což je samozřejmě možné jen díky tomu, že stejnou "pracovní morálku" má i vedení. Bohužel u nás neplatí, že já odvedu svou práci rychle, kvalitně a efektivně a je na šéfovi at´si všimne. U nás skutečně ti "upracovaní" 1/2 své pracovní doby věnují prodeji té druhé chabé 1/2 pracovní doby a někdy nemám ani žaludek se na to dívat a přestože je to ekonomicky nevýhodné, tak pouštět se do toho nehodlám, protože ekonomické a jiné statky mi povodeň (jsem z Jižních Čech-vím o čem hovořím) či jiné neovlivnitelné okolnosti mohou vzít, ale svědomí je jen moje a jen to mi dá klid, který se nedá koupit.

Děkuji všem, kteří to zažili, či zažívají a přesto zůstavají těmi šikovnými a pracovitými.

Karolína
 Kamca 
  • 

Produktivita prace 

(1.12.2003 23:14:12)
Uvedomila jsem si, ze jsem nedavno cetla pruzkum souvisejici s timto tematem. Tady jsou vysledky:

Růst produktivity práce v českých firmách vykazuje velké rezervy. Firma Czipin & Proudfoot Consulting v nejnovějším průzkumu zjistila, že se v tuzemských firmách promarní až 40 procent pracovní doby. To zhruba odpovídá mezinárodnímu průměru. Ve srovnání například s Němci je ale co dohánět.
Studie hodnotí jako promarněnou dobu, když zaměstnanec nepracuje nebo provádí zbytečné činnosti.

"Údaje z mezinárodního prostředí i z ČR ukazují na pozitivní, nicméně pomalý růst produktivity," uvedl Klaus Harrer z agentury Czipin.

Připomněl, že loni představovala promarněná doba 41 procent pracovního času ve firmách, předloni to bylo ještě o dvě procenta více.

K Němcům a Američanům máme daleko
Optimální úroveň efektivního využití pracovní doby je podle Harrera 85 procent.

Produktivita práce je v českých firmách vyšší než v Maďarsku a na srovnatelné úrovni s Francií, Španělskem nebo Velkou Británií.

"Zaostává ovšem za USA, Německem či Austrálií," podotkl Harrer.

Při 225 pracovních dnech v roce představuje promarněný čas v Česku 90 ztracených pracovních dní, v ostatních zemích pak v průměru 88 dní.

Vedoucí důvěřují, ale neprověřují
Hlavní překážkou vyšší produktivity zůstává nedostatečné manažerské plánování a kontrola, která znamená 36 ztracených dnů. Neodpovídající dohled způsobuje 23denní ztrátu a špatná pracovní morálka desetidenní.

Důsledkem nedostatečné komunikace je pětidenní ztráta, problémy s IT přinášejí šestidenní ztrátu, nevhodná kvalifikace vyvolává osm dní ztráty ročně na pracovníka.

V oblasti produktivity jsou velké rozdíly mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími. Vysoce produktivní je podle Harrera automobilový, strojírenský a chemický průmysl.

Naopak nižší produktivitu mají potravinářské a papírenské podniky.

"Platí, že vyšší produktivitu mají firmy se zahraničními majiteli, které se orientují na vývoz," shrnul Harrer.

Vyšší produktivita práce je významným faktorem úspěšnosti země. Přesto pracovní místa obecně spíše likviduje, což je patrné i na současném vývoji ČR.

Na druhou stranu neproduktivní firmy stejně skončí v likvidaci, poznamenal Harrer.
 Jasmínka7 


Někdo musí pracovat stále na 100% 

(2.12.2003 21:31:19)
No já bych se některých vysedávačů v práci zastala. Například ti, co pracují s lidmi (např. lékaři, terapeuti atd.) a mají lidi objednané i pár hodin přes svou pracovní dobu, se musí těmto lidem věnovat stejně intenzivně jako všem ostatním před nimi.
 Janek 
  • 

něco na tom je,ale... 

(18.12.2003 13:40:31)
Asi ano, znám takové slečny, máme jich ve firmě několik,ale jsou i takové, které dokáží vařit kávu, připravit stůl s občerstvením v zasedačce, mezi tím stihnou zaběhnout, či zajet k notáři ověřit dokumenty, vrátit se a přepsat zápis z jednání, spacifikovat po telefonu děti, vyřídit si telefon s kamarádkou, či milencem... Vysvětli pár zákazníkům, že monetálně nemáte čas, nebo naopak rozpoznat důležitost zákazníka a klidně vás vyrušit z jednání, pokud není důležitější než ten na drátě. Prostě mají šestý smysl a ještě k tomu krásný úsměv. A takové potom musí být v práci taky do večera, protože mají víc práce, než ty co taky dělají, ale nemají ten takt, ten systém v práci. a tak jim prostě ty úkoly vědomě raději nesvěříme a svěříme to té, co stíhá vše. A proto čím víx c stíhá, tím víc práce má. Tak se musíme snažit,aby měa taky víc peněz něž ty co nsetíhají. A samozřejmě to se netýká jen slečny Kláry a taky pana Karla například.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.