| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co bychom měli vědět o planých neštovicích

 Celkem 145 názorů.
 Inka, syn 11 
  • 

Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 9:43:46)
Měla jsem neštovice ve třiceti a fakt jsem si myslela, že to nepřežiju. Buďte rády, když se dítě nakazí ve školce.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 10:52:36)
Na co se mám nachystat (vysoké teploty...)? Také jsem slyšela,že dětské nemoce v dospělosti mají horší průběh. Já jsem neštovice ještě nedostala, ani když je měl můj první syn. Ve školce mého druhého kluka včera propukly u několika dětí najednou. Jsem zvědavá, jestli je dostanu zrovna na Vánoce :o).
 Hana, 2dcery 


Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 19:49:07)
Zcela souhlasím, pokud možno nechte děti si prodělat neštovice v dětském věku, já si je přinesla ze školky ve svých 34 letech, bylo to hrozný, pupínky opravdu všude a kolik, do toho nejhoršího, kdy jsem se max osipala, jsem dostala i menzes, takže to svědilo o to víc, v noci jsem nespala a brečela, ať už to přestane svědit, navíc zduřelé uzliny, horečky. Neštovičky trvaly celkem víc jak 6 týdnů, mezitím jsem stačila nakazit své děti, které byly za 14 dní z toho venku no a já si užívala dál. Ještě i ten 5. týden, kdy už jsem si myslela, že končím, se mi dělaly takové malé puchýřky, které se během dne udělaly a do večera praskly, už jsem myslela, že se jich vůbec nezbavím. A ještě jednu zkušenost, děti na ně dostaly od pediatra homeopatika, moc jim nepomohla, asi nejsou ten správný typ lidí na homepatii. A ještě jeden postřeh - v té době byla ve školce snad největší vlna neštovic, několik rodičů tenkrát lehlo, byli jsme pak po té nemoci poznat od ostatních díky hojícícm se jizvám, a každý lékař měl na to jiný recept, jak pomoci pacientovi překonat nejtěžší dny. Snad nejhorší přístup měla má všeobecná lékařka, měla jsem pocit, že jsem se vrátila v čase někam hodně zpět. Ještě že jsem pak doma léčila děti a radami pediatra se řídila i já. Dneska je to už dva roky, neštovice mají teď ve školce u té mladší dcerky, jsem konečně v klidu....
 xli 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(14.2.2008 3:17:09)
Instrukce od lékařky 1) Ve fázi vodnatých pupínků se nekoupat a nesprchovat, to nejnutnější hygienu opatrně vyřešit navlhčeným ručníkem. 2) Po celou dobu onemocnění stříkat pupínky Panthenolem (spray). 3) Neškrábat, nedotýkat se a obléci si bavlněné neškrtící pyžamo. 4) Když začnou pupínky stroupkovatět, zařadit krátké(!) koupele ve výluhu z heřmánku nebo řebříčku + Panthenol. 5) Hodně pít. 6) Žádný tekutý pudr. => Momentálně jsem ve fázi, kdy už jsou stroupky sloupané (9. den po výsevu), zbyly jen červené flíčky, které se každým dnem zmenšují.

Pokud se v budoucnu mé děti nenakazí před nástupem do školy, nechám je očkovat. Právě si je "užívám" v 19 letech a to 9. dnem, kdy se objevily první pupínky. Uvolnila jsem se ze školy a šla ke kožní, která mi řekla, že to je jen alergická vyrážka a předepsala mi mastičku s kortikoidy (později jsem si v příb. letáku našla, že se s ní neštovice mazat nesmějí - kontraindikace), pak jsem tedy šla opět do školy. Ještě ten večer jsem šla na pohotovost s 39,3° teplotou, řekli mi, že to alergie nejspíš nebude, a neštovice vyloučit nemohou. Poslali mě tedy ráno za dětskou doktorkou. Ta mi ihned dala instrukce, jak postupovat (viz výše) a doporučila homeopatika. Mohu za sebe říct, že mi to opravdu pomohlo, jizvy se hojí rychle… Vše bylo tedy v pořádku až do dneška, kdy jsem se probudila opět s teplotou a neskutečnou bolestí v krku, hned ráno tedy opět vyrážím k doktorce s podezřením na angínu. Díky tomu, že neštovice nepoznala hnedka kožní jsem doteď zaplatila 30+90+30 Kč za návštěvu lékaře a 30 Kč za recept na mastičku a určitě stihla nakazit děti v mém okolí (lékárna, škola). Proto radím, s podezřením na neštovice jděte hned k dětskému lékaři, ten jediný má ve stanovení diagnózy neštovice praxi a dokáže je odlišit od běžných vyrážek.
 milcacek 


Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(22.11.2003 10:39:34)
Já osobně jsem prodělala neštovice letos v lednu,to mi bylo necelých 29.Malou jsem v té době kojila a asi díky tomu ode mě dostala tolik protilátek,že je nedostala.Mrzelo mě,že jsem musela po zjištění přestat kojit,ale kojila jsem skoro 6 měsíců a malá naštěstí láhev s mlíkem vzala hned a bez problémů.
S průběhem neštovic jsem asi měla štěstí,ale zas tak strašný to nebylo.Je pravda,že den před výsevem puchýřků jsem měla zimnici a teplotu hodně přes 38.Začali jsme s ,manželem mazat tekutým pudrem a večer jsem se koupala ve slabém roztoku hypermanganu a do 14 dní bylo po všem.
 Dan s dvěmi závazky 
  • 

Re: Re: Re: Neštovice v dospělosti aneb jedna velká neštovice 

(15.1.2004 18:43:38)
Jak tak koukám píší příspěvky samé dámy,tak přispěje také jeden chlap.Je mi 35 a jsem zrovna ve stavu nemocných-co jiného než Neštovice.Dnes je mi již mnohem lépe,ale první tři dny hotové peklo.Teplota neklesala pod 39"C a začalo nalévání puchýřků.Ještě,že mám tak skvělou ženu která se o mne postarala.Jako správný semec i já mám značné ochlupení a pupínků mám snad milion.Takže vypadám spíše jak pytel sádry.O svědění a získání nové image -netvor roku 2004 se nemá cenu ani rozšiřovat.Samozřejmě jsem nakazil i naše dvě děti,které to snášeli daleko lépe než já dospělák.Jinak mentolovému pudru zdar a neškrabat!!
 Jirka 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti aneb jedna velká neštovice 

(8.2.2006 8:44:56)
Take se pripojim svou zkusenosti do sekce chlapu. Je mi 28 let a mam nestovice 4.den. Dnes je to o trosku lepsi, ale predchozi dny to byl horor. Teploty skakaly az nad 40. Zimnice se stridaly s desnym horkem, hlava me trestila, uzliny zdurele a byl jsem tak slaby, ze cesta na zachod byla temer neprekonatelna. Cele se mi to komplikuje jeste tim, ze se mi do toho pridala angina, takze me ke vsemu boli v krku. Puchyrky mam absolutne vsude a to i v puse a na dlanich. No zkratka HRUZA! Takhle zle mi snad v zivote nebylo...
 Darina Baňasová, syn 2,8let 
  • 

Neštovice dvakrát??? Ale ano, je to možné !!! 

(19.11.2006 0:42:32)
Jestli si myslíte, že máte vyhráno, tak jste na omylu. Před 4 týdny jsem si dojela ke kámošce nakazit svého syna, abych to měla za sebou. Po 14 dnech měl ukázkové příznaky a do do tří dnů byl jako sněhulák od pudru. Teď má ještě pár stroupků. Byli jsme po 10 dnech poprvé venku. Hurá je to za námi. OMYL. Dnes se osypal můj manžel, který ve svých 6ti letech neštovice měl. Pravda bylo jich prý málo. Takže týden po svých 33tých narozeninách je dostal znovu. Šance je dostat opakovaně je prý velmi malá, ale je! A že zrovna my. Tak nám držte palce. Teď mám doma dva puntíkovaný a děsně nemocný chlapy a mě asi odvezou do blázince. D.
 Lavanda 


Re: Neštovice dvakrát??? Ale ano, je to možné !!! 

(19.11.2006 8:06:49)
Jo, u nás byla předloni epidemie a opravdu se stalo, že některé děti měly neštovice s docela mírným průběhem, rodiče se zaradovali, že to je za nimi, a buch, za měsíc to děcko chytlo znova a tentokrát pořádně...
 Kej,Luky85,Míla89,Tom17.2.05 


Re: Re: Neštovice dvakrát??? Ale ano, je to možné !!! 

(19.11.2006 11:17:41)

No já mám z neštovic docela hrůzu.Mám dva dospělý kluky a ti neštovice neměli ani jeden a to jsem s nima chodila když byli malí mezi děcka,který je měly.Teď mám klučíka 21měsíců a bojím se,že když bude mít neštovice,že je chytí i starší kluci.
Nemáte s tím některá zkušenost????????Pomohlo by kdybych malého nechala naočkovat??Díky
 Libor 35 
  • 

Re: Neštovice dvakrát??? Ale ano, je to možné !!! 

(5.3.2007 10:04:41)
Ahoj, musím potvrdit zkušenost s opakovanými neštovicemi. Poprve jsem neštovice prodělal až v 25-ti. Byla to hrůza, klasický průběh u dospělého. Dnes je mi 35 a neštovice mám znovu. Alespoň to tvrdí doktor, prý nemám protilátky. Postupně jsem se osypal, ale pupínky nemokvají a nepraskají. Pouze se odlupue zaschlá kůže. Mám pouze zvýšenou teplotu. Tak doufám že to nebude horší. Manželka je zrovna těhotná tak se snažím aby to taky nechytla, ale ve společné domácnosti je to těžké. Neštovice prodělala v dětství, ale vidím že i jiné příspěvky potvrzují možnost opakovaných neštovic.

Libor
 kaMyš 


Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(22.6.2004 10:42:36)
Já mám teď taky neštovice (je mi 27) a jak tak na to koukám, tak jsem na tom ještě docela dobře. První 2 dny jsem měla lehce zvýšenou teplotu, max. 38, víc ani ťuk, teď jsem sice ještě taková slabá,ale už mě otravujou jen ty pupínky, mám jich teda celkem dost, ale zaplaťpánbůh teplota už je pryč.
 johnyx 


Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(19.6.2007 19:01:19)
Ako mam problem. Uz 3 den mam kiahne (plane nestovice) a doteraz neviem, ci si mam tie pluzieriky prepichnut alebo ich radsej nechat tak. Mam ich uplne vsade a asi najviac na čele.Doteraz som mal 2 dni teploty vyse 39 a ked som si dnes meral teplotu, tak som mal 40,2. Ale zatial nastastie ma tie pluzgieriky nesvrbia. Cela tvar ma pali a kedze som teraz v UK, tak ked som poslal kamarata do lekarne po tekuty puder, tak mu lekarnik povedal, ze este o takom niecom nepocul. A ze ma musi videt, aby mi nieco predal. A co je asi najhorsie, zabudol som sa pred cestou poistit, tak teraz trpim. Lebo ak by som sa isiel dat vysetrit, tak by som zaplatil okolo 80 libier len za vysetrenie... Do UK som isiel na dovolenku a zrazu som chytil toto svinstvo. Strasne sa bojim, ze mi ostanu jazvy. Inak mam 28 rokov a mojej maminke som uz vytkol, ze preco ma nedala nakazit, ked som bol maly :D

Ak byste boli take dobre, zeny, mamicky, poradit mi, co mam v mojej situacii robit. Dakujem za rady.
 KatchaV 


Re: Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 18:46:13)
Taky jsem měla neštovice ve 28 letech - fakt peklo. Teplota sice žádná, ale svědilo to děsně, vypadala jsem šíleně, na nemocenské jsem byla měsíc. Ještě jsem neměla příušnice, mám skoro dvouleté dítě tak jsem v očekávání jaké bude toto....
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 19:10:12)
Já jsem prodělala neštovice ve 13 letech, když je ze školky přinesl mladší bráška. Moje tělo už zareagovalo jako dospělé (již jsem menstruovala). Byla jsem asi tři týdny těžce nemocná, z toho několik dní jsem měla neklesající horečky přes 40oC. Poprvé v životě jsem měla při horečkách halucinace, blbnulo mi také vnímání prostoru, dost ošklivej trip. Byla jsem obsypaná skoro celá, máma mi jen na čele spočítala 70 neštovic! Je lékařka, tak si troufla mě neposlat do nemocnice, ale opravdu to na špitál bylo. Udělaly se mi keloidní jizvy (vystouplé), takže jsem ještě několik let vypadala, že mám na těle obří husí kůži. Časem se to docela zahojilo, už nejsou jizvy nápadné (svítili jsme na ně laserem a podobná kouzla).
Můj syn prodělal neštovice právě minulý měsíc - bez teplot a patnáct pupínků celkem.
Myslím si, že v případě této nemoci je nejlepší dítě nakazit, když jsou neštovice někde v okolí, aby je prodělalo v předškolním věku.
 Kristýna+Robík 


Příušnice 

(21.11.2003 19:13:25)
Proti příušnicím se přece očkuje v 15 měsících (kombinace se spalničkami a zarděnkami).
 Sylvie 


Re: Příušnice 

(21.11.2003 22:07:09)
O očkování proti příušnicícm je info tady.
 Ivca a Dada 


Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 20:03:30)
Právě u nás také probíhají neštovice u syna, kterému je 8 měsíců, jsem ráda, že to bude mít za sebou, průběh je opravdu klidný, neštovic se mu udělalo jen pár, hlavně za uchem a pár na obličeji.Mažeme je od úterý fialkou a na obličeji už nemá ani památky.Nám doktorka říkala, že záleží na imunitě, kolik se jich vysype a čím starší, tím horší průběh.bohužel nám také řekla, že v těle protilátky jsou, ale už jsou i případy, že se neštovice vrátily, prý ale max.2x.Ivča
 Tomáš, bez dětí 
  • 

Neštovice-po druhé-" moc fajn " 

(29.2.2004 20:30:09)
Touto krásnou zkušenosí právě procházím. Matka i starší sestra mi potvrdily, že jsem neštovice měl, jako mimino. Teď je mi 29 a pěkně si to užívám. Jen pevně doufám, že už je to naposled.
 Sylvie 


Re: Neštovice v dospělosti 

(21.11.2003 22:20:57)
Ano, ono většinou platí, že neštovice v dětství mají lehčí průběh... ale na druhou stranu já je jako školkové dítě málem nepřežila :o( Ráno se mnou byla máma u doktorky, já na těle měla jednu neštovičku... a večer mě odvážela houkačka do nemocnice v bezvědomí a máma byla lékaři připravená na nejhorší :o( Takže já si pár týdnů poležela s neštovicemi v nemocnici, ale přežila jsem :o))

Ale co mě překvapujue, že v článku nebylo (nebo jsem to přehlídla??), že i lidé, kteří neštovice už prodělali, se mohou nakazit - tentokrát už sice ne neštovicemi, ale pásovým oparem. A to je prý taky pěkně bolestivý prevít. Tam je riziko nakažení naštěstí póóódstatně menší, než u neštovic :o)

S.
 petr 
  • 

Re: Re: Neštovice v dospělosti+pásový opar 

(22.11.2003 9:55:01)
S tím nakažením pásovým oparem:

ono nejde o novou nákazu, virus VZV persistuje neboli přežívá v nervových gangliích a pak v různých situacích "ožije" - proto pásový, že výsev kopíruje průběh nervu, v jehož gangliu ta potvora sedí
 Sylvie 


Re: Re: Re: Neštovice v dospělosti+pásový opar 

(22.11.2003 10:54:34)
Aha, to je tím, že vědoma si své ukecanosti se snažím o co nevyšší stručnost, a pak jaksi "nedokončuju myšlenku" :o) Přesně to jsem myslela - po prodělaných neštovicích v těle zůstává virus, který se v dobách oslabené imunity může aktivovat a projevovat se jako pásový opar. Docela mě překvapilo, že to dost lidí ani netuší, že to prostě berou jako: prodělané neštovice = doživotní imunita a klídek :o) Tím teď nemluvím o Rodině.cz, ale o lidech ve svém okolí.

S.
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: Neštovice v dospělosti+pásový opar 

(24.11.2003 10:25:07)
Ono ta souvislost neštovice - pásový opar nenapadá někdy ani lékaře :-( Já kdysi sice slyšela, že je to stejný virus, ale "zaklaplo" mi to, až jsem se setkala v okolí s konkrétním případem (malé děti, pásový opar po dvou letech od prodělaných neštovic). (Já měla neštovice až na střední škole a byla to hrůza!!! - Pořád se snažím děti nechat někde nakazit "včas" ;-) )
 Nika, syn 4 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Neštovice v dospělosti+pásový opar 

(9.1.2007 15:41:52)
On ten pásový opar s neštovicemi asi souvisí i opačně a to zřejmě i tak, že se od toho,kdo má pásový opar lze nakazit neštovicemi - kdo je teda neměl.Otec měl pásový opar a zhruba do 14 dnů onemocněl synovec plan.neštovicemi. Buď je to velká náhoda, nebo nevím kde jinde by to dostal - ve škole, kam chodí neštovice nejsou.
 Helena, 24, syn 11 měsíců 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti+pásový opar 

(2.9.2007 20:15:56)
Dobrý den,
náhoda to nebyla. Měla jsem pásový opar a teď má syn plané neštovice. Doktorka mi souvislost potrvdila.
 Dana 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(18.2.2004 17:11:39)
Teď se mi s neštovicema prostřídali oba kluci (4 a 2 roky) a nakonec to dostal i tatínek (32). Docela jsme se toho báli, ale měl štěstí, 2 dny trochu teplota, pár pupínků a konec. Po týdnu už se hrnul do práce, doktorka ho pustila až za dva. Starší syn to měl úplně bez problémů, žádná teplota, jen pár (teda asi tak 100) pupínků, nebýt pupínků, ani bychom o tom nevěděli. Nejhůř to odnesl ten dvouletý, 2 dny teplota, 2 noci nemohl spát, stovky pupínků jen všude pod plínou a další stovky doslova od hlavy k patě: ve vlasech, na dlaních, na chodidlech, dokonce v uších a na jazyku. Chudák :-(.
 Petra, bez dětí 
  • 

Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(18.3.2004 20:32:58)
Dneska mně stanovili diagnozu neštovice.Já jsem to teda tušila.Od včera mám pupínky, které začaly v noci pěkně svědět.Svědí čím dál víc a je to víc a víc nesnesitelné. A škrábat se nesmím. Mám je po celé hlavě, nejvíc samozřejmě na obličeji. Pak jich mám taky dost na zádech a na hrudi. Nejmíˇˇn jich je na nohách. Vypadám "perfektně," ale nevím, jestli se z toho svědění nezblázním. A ty noci, co mě čekají.
Ty příspěvky tady nejsou moc povzbudivé.
 Corra 


Re: Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(18.3.2004 21:51:02)
Při neštovicích dětem zabral Fenistil kapky a koupání v hypermanganovém roztoku.Našeho prcka jsem koupala i několikrát za noc,vždycky mu to aspon na pár hodin pomohlo.
 zuzavita 
  • 

Neštovice v dospělosti 

(17.4.2007 7:15:41)
Dnes je to čtvrtý den, co jsem dostala neštovice. Je mi 33 let a vlastně celý život, kam mi paměť sahá, jsem se bála tohoto onemocnění. Zkušenosti lidí, kteří prodělali neštovice v dospělosti ve mě vyvolávaly děsivé představy. Teď, když je mám, tak musím přiznat, že skutečnost je daleko horší, než ty představy...Ale jak je vidět, ani u každého dospělého jedince neprobíhají neštovice stejným způsobem.Někdo je na tom zkrátka lépe, jiný hůře.
 Sairus88 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(14.10.2004 2:49:26)
Ahoj ted v unoru mi bude 17 nestovice mam 3dnem nemuzu spat tak ctu fora s nestovicema snasim to dost hrozne doufam ze to brzo ustane ... ale chtel bych radu doktorka rekla NEKOUPAT a tak by me zajimalo jestli to v tom hypermanganu je bezpecny nerad bych si to nejak protahl uz tak dost trpim jinak pouzivam zatim jen tekuty pudr a pride mi nekdy ze je to jen k tomu abych byl bilej
 Jana (39) a dva kousky 13 + 4 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(28.3.2007 10:59:17)
Prosím, neporadíte někdo, čím mazat stroupky, aby nezůstávaly jizvy? Chytila jsem neštovice od syna, vyrazily se mi hodně v obličeji, v T-zóně. Na těle by mi jizvy nevadily, o viditelné ale moc nestojím... Díky za radu.
 Kája 
  • 

Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(28.3.2007 11:22:43)
Výborný je Contratubex.K.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Neštovice v dospělosti 

(28.3.2007 18:26:33)
díky za radu!
 Katka 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(22.10.2007 22:32:05)
Dobrý večer,chtěla jsem se někoho zeptat,kdo měl neštovice v dospělosti-čím Vás léčili?Předem moc děkuji za odpověď
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Neštovice v dospělosti 

(13.3.2009 23:37:52)
Manžel dostal od sedmileté dcery teď, ve čtyřiceti letech neštovice a je mu hrozně. Údajně je měl už v dětství, ale tím si není tchýně úplně jistá. Jisté je, že po těle má asi milion pupínků (včetně chodidel), které příšerně svědí a že 2 dny před osypem-výsypem se strašně potil, bolela ho hlava a myslel si, že má chřipku. Nyní, 2 dny po objevení prvních pupínků ho bolí v krku a má viditelně a na pohmat silně nateklé uzliny. Také v ústech má afty nebo neštovice? Musím se přiznat, že jsme byli docela rádi, když jsme v této diskuzi našli příspěvky popisující stejně hrozné příznaky a potíže, jelikož jsme se báli, že jeho neštovice jsou abnormálně silné a nebezpečné. Pupínky mu mažeme krémpastou Imazol, kterou nám doporučila dětská lékařka pro naši dceru. Ta po 14ti dnech od prvního výsevu už mohla jít do školy, nemoc u ní proběhla "standardně" bez větších problémů.
 Ovečka a jehňátka 


V očekávání 

(21.11.2003 9:46:44)
Vážená paní doktorko, moc Vám děkuji za tento článek. Očekáváme neštovice každým dnem. Mají je děti ve škole i sousedka se kterou se dcerka navštěvuje.
 Verča 
  • 

co s miminkem?? 

(21.11.2003 10:23:56)
Ráda bych se poradila,u holky ve školce se právě šíří neštovice a doma máme měsíční miminko, co s tím??
Vím že u takhle malých můžou neštovice způsobit vážné komplikace, nevíte co dělat? Mimi je plně kojené. Děkuji.
 Věra, 
  • 

Re: co s miminkem?? 

(21.11.2003 12:30:01)
Objektivně ti neporadím, ale chtěla bych ti napsat svoji zkušenost. Moje malá sestřička se nakazila od nás když jí byly 2 měsíce. Měla velmi lehký průběh a žádné následky. Nám bylo 8, vydrželo nám to dýl a hrozně to svědilo.Jestli jsi neštovice prodělala, možná má miminko od tebe protilátky. Já bych na tvém místě zavolala naší pediatričce. Hodně štěstí
 jana 
  • 

Re: co s miminkem?? 

(21.11.2003 20:51:22)
Doufám, že malá je ze školky doma? Nic jiného se asi dělat nedá...taky bych spolíhala na tvé protilátky, mělo by je mít ještě mimčo od Tebe, pokud jsi je prodělala, jako řada z nás...
 AjaA 


Re: co s miminkem?? 

(23.11.2003 20:51:09)
Chtela bych se podelit o vlastni zkusenost. Moje 3,5 leta dcera prinesla domu nestovice a druha dcera, prestoze byla plne kojena a ja jsem nestovice v detstvi prodelala, je pochopitelne ve dvou mesicich veku dostala taky. Diky protilatkam z mat. mleka vsak mela velice slaby prubeh, mela celkem asi 15 pupinku, jednou mela teplotu tesne 37 st, jinak zadne komplikace (az na to, ze ji to svedilo, takze byla velmi protivna). Po necelem tydnu byly nestovice pryc a lekarka nam dovolila i vyrazit mezi lidi.
Je pravda, ze uz kdyz se u prvni dcery nestovice objevily, varovala nas lekarka, ze je muze dostat i miminko, i kdyz by spravne nemelo (nebyli jsme prvni).
Kazdopadne preju odolne a zdrave miminko!
 Gábi, 2 děti 


Re: co s miminkem?? 

(24.11.2003 8:15:07)
Kamárádky dcera měla něštovice ve 3 týdnech a probíhalo to úplně v pohodě. Během pár dnů bylo miminko zdravé. :-) Výhoda byla, že se mimi neumí moc škrábat.
 Eliska, deti 7 a 10 let 
  • 

Re: co s miminkem?? 

(24.11.2003 14:22:32)
Syn dostal nestovice, kdyz dceri byly 3 mesice. Byla kojena a nedostala je.
 Berunečka 


Re: co s miminkem?? 

(24.11.2003 18:37:51)
Ahoj Verčo,
můj syn dostal neštovice ve 4 měsících věku od tehdy své čtyřleté sestřičky, která je "přinesla" ze školky.Maminky tady píší, že jejich miminka prodělala lehký průběh onemocnění.U nás to bylo bohužel naopak.Zpočátku měl chlapeček jen pár pupínků a chvílemi mírně zvýšenou teplotu.To trvalo asi 3 dny.Později měl tak vysokou horečku, že rtuť teploměru sahala téměř ke 42 stupňům.Byl úplně apatický, nejedl, nehýbal se.Jen ležel.Paralenové čípky nezabíraly.Srazily horečku max.na 38 stupňů a to ještě jen krátkodobě.Měli jsme o něj strašný strach.Naštěstí máme výbornou dětskou lékařku (MUDr.Annu Erbenovou), která se v noci sebrala a přijela za námi.Obvolala několik nemocnic.S neštovicemi přijímají jen na Bulovce na infekčním oddělení.A tak jsme okamžitě jeli.Musím podotknout, že pobyt na vzduchu, udělal větší službu než léky.Když jsme dojeli do nemocnice, bylo po horečce.Neměl ani zvýšenou teplotu.Nicméně jsme si tam týden pobyli.Syn dostával pravidelně Brufen sirup a pupínky, které měl úplně všude a nejvíc na hlavičce a pod plenkou, mu mazali jen Genciánovou vodou(taková ta fialová, dětem na bolístky).Doma jsem používala klasický pudr.Nyní jsou synkovi 4 roky a zůstalo mu pár drobných jizviček.Ještě bych měla dodat, že byl plně kojený a já jsem neštovice prodělala.Přeju Vám, aby vaše miminko bylo zdravé,
S pozdravem Renata
 Berunečka 


Re: co s miminkem?? 

(24.11.2003 18:37:54)
Ahoj Verčo,
můj syn dostal neštovice ve 4 měsících věku od tehdy své čtyřleté sestřičky, která je "přinesla" ze školky.Maminky tady píší, že jejich miminka prodělala lehký průběh onemocnění.U nás to bylo bohužel naopak.Zpočátku měl chlapeček jen pár pupínků a chvílemi mírně zvýšenou teplotu.To trvalo asi 3 dny.Později měl tak vysokou horečku, že rtuť teploměru sahala téměř ke 42 stupňům.Byl úplně apatický, nejedl, nehýbal se.Jen ležel.Paralenové čípky nezabíraly.Srazily horečku max.na 38 stupňů a to ještě jen krátkodobě.Měli jsme o něj strašný strach.Naštěstí máme výbornou dětskou lékařku (MUDr.Annu Erbenovou), která se v noci sebrala a přijela za námi.Obvolala několik nemocnic.S neštovicemi přijímají jen na Bulovce na infekčním oddělení.A tak jsme okamžitě jeli.Musím podotknout, že pobyt na vzduchu, udělal větší službu než léky.Když jsme dojeli do nemocnice, bylo po horečce.Neměl ani zvýšenou teplotu.Nicméně jsme si tam týden pobyli.Syn dostával pravidelně Brufen sirup a pupínky, které měl úplně všude a nejvíc na hlavičce a pod plenkou, mu mazali jen Genciánovou vodou(taková ta fialová, dětem na bolístky).Doma jsem používala klasický pudr.Nyní jsou synkovi 4 roky a zůstalo mu pár drobných jizviček.Ještě bych měla dodat, že byl plně kojený a já jsem neštovice prodělala.Přeju Vám, aby vaše miminko bylo zdravé,
S pozdravem Renata
 Petra, 3 kluci 
  • 

Neštovice a tekutý pudr 

(21.11.2003 13:39:16)
Ahoj, paní doktorka v článku doporučuje na zklidnění svědění tekutý pudr. Mám trochu jinou a myslím si, že i účinnější radu. Když dostal neštovice nejstarší syn, mazali jsme ho na radu naší tehdejší dětské lékařky tekutým pudrem. Postel byla celá bílá, stroupky se špatně hojily, Kuba se drbal stejně a po těch větších neštovicích zůstaly synovi jizvy. Potom jsme změnili dětskou lékařku (z důvodů, které sem nepatří) a tak když dostali neštovice prostřední a nejmladší syn, nová paní doktorka poradila koupat co nejčastěji ve vaně v roztoku hypermangánu - větší špička nože do cca třetiny vany. Potom nechat oschnout, nesušit ručníkem a normálně obléknout. Neštovice na penisu (pod kůžičkou) a v ústech radila natírat "fialkou". Přestože prostřední syn měl podle mého názoru nejhorší průběh i nejvíc pupínků, vše se obešlo bez drbání, všechno se krásně zahojilo a už skoro po 4 dnech se mu většina neštovic vyloupala. Jizvy nemají žádné. Toť rada "ze života", použily ji i moje kamarádky na své děti a všude úspěch. Asi opravdu záleží na pediatrovi.
 kaMyš 


Re: Neštovice a tekutý pudr 

(21.11.2003 20:43:41)
Já jsem se teď dočetla v "Aromaterapii" od Hadek kosmetiky, že pry se taky na neštovice dá s úspěchem použít jeden z jejich výrobků. Přesně píší:
"Postižené části těla se osvědčilo šetrně omývat mycím olejem HY-Intima a poté několikrát denně podle potřeby potírat balzámem Intisan. Oba preparáty mají silně zklidňující, zjemňující a antimikrobiální účinky, díky kterým se především podstatně zmírní akutní svědivost, děti jsou pak klidnější a lépe vše snášejí. Důležité je i zvláčnění pokožky. Nepříjemné puchýřky - neštovičky v konzultovaných případech vymizely rychleji než při obvyklém mazáním tekutým pudrem a zhojení se také občšlo bez následků v podobě jizviček."
Nevím ale, do jaké míry je to reklama a do jaké míry to může opravdu pomoct - nemáte s tím někdo zkušenosti?
 Mirka 
  • 

Re: Re: Neštovice a tekutý pudr 

(22.11.2003 22:47:11)
Právě jsem to sem chtěla napsat, o AOK Hadek. Dřív na neštovice doporučovali taky Albisan 365. Moje holčička je neměla (a já bohužel taky asi ne), tak nemám vlastní zkušenosti, ale ty jejich preparáty dobře fungují.
Mirka
 Sylvie 


Re: Neštovice a tekutý pudr 

(21.11.2003 21:58:09)
:o) Zrovna nedávno jsem Jirkovi nabízela přímou "reportáž" z neštovic - holky s nimi přišly do styku, takže jsme je u nás čekali. Kupodivu se neobsypaly :o), nicméně i tak jsem si v inkubační době zjišťovala, co se v léčbě změnilo od dob mého studia na zdrávce. A k tomu tekutému pudru jsem našla výhrady od některých lékařů v tom smyslu, že jak se dítko škrábe, tak si může do rozškrábnutého pupínku zanést infekci (která samozřejmě může průběh neštovic o něcozhoršit)... no a právě pod nánosy tekutého pudru se stává, že infikované pupínky zůstanou nepovšimnuty...

S.
 Ivana, dcera Sára 3 roky 
  • 

Re: Neštovice a tekutý pudr 

(23.3.2004 15:04:56)
Ahoj, prave prodelaveme nestovice a pripojuji svuj souhlas s druhou metodou osetreni - lazen v roztoku hypermanganu. Nase Sarinka mela nestovice v konecniku i v pochve a vsude kolem, lekar pediatr mne doporucil pro zmirneni svedeni sedaci lazen v roztoku hypermanganu /vodu do mensi nadoby + 2-3 zrnka hyperm., voda by mela byt spise ruzova ne fialova, hrozi popaleni !!!/. Driv nez jsem dcerku do nej posadila, mirne jsem ji oplachla cele telicko roztokem, nechala oschnout a pak jemne pretahla puchyrky tekutym pudrem, citlivy mista spodni casti tela jsem mazala gencialkou. Dnes mame za sebou 7 den a nase Sara je vice mene bez pupinku a svedeni (z celkoveho objemu se ztratilo jiz 2/3 pupenu a bylo toho docela dost. Jsem rada, ze tuto nemoc jiz mame za sebou
 Lenka H., dcera, 7 let  
  • 

Re: Neštovice a tekutý pudr!!!!!!!!! 

(5.7.2004 12:43:33)
Moje dcerka má neštovice dnes 4.den. Puchýřky pořád přibývají, má je kromě celého tělíčka samozřejmě i ve vláskách, na genitálu a v ústech na měkkém patru (bolí ji v krku při polykání). Paní doktorka nařídila nekoupat,pouze mazat tekutým pudrem a ráno a večer půlku Dithiadenu. Zezačátku ten tekutý pudr trochu pomáhal a chladil, ale s postupem času si stěžuje čím dál více na nesnesitelné svědění - v noci jsme skoro nespali. Dithiaden jsme (podle příbalového letáku) zkusili dát vícekrát, ale efekt je mizivý. Asi ze zoufalství zkusíme ten roztok hypermanganu - krátké smočení zhruba na 100 vteřin, jak tady radíte - vodu už potom žádnou? Nechat ten roztok oschnout na těle bez jakéhokoli opláchnutí? Díky za odezvu.
 Ennywan 


Re: Re: Neštovice a tekutý pudr!!!!!!!!! 

(5.7.2004 15:00:38)
Ahoj Lenko,
na mírnění příznaků a zlepšení celkového stavu při neštovicích existuje několik homeopatických léků. Podle Tvého popisu, kdy malou nejvíc trápí svědění a s tím spojený neklid (a to i v noci), by přicházel v úvahu lék RHUS TOXICODENDRON 9CH nebo 15CH, kdyby 9CH neměli (koupíš v lékárně).Podávej dceři 1-2kuličky každé 4hod. Pokud po podání 6-ti dávek nedojde k žádné reakci (tedy dceru to bude svědit pořád stejně nebo víc, dceři se celkově neuleví), přestaň lék podávat, protože byl pravděpodobně podán nesprávný lék (ale nemusíš se bát, homeopatické léky jsou naprosto bezpečné, bez vedlejších účinků, takže i krátkodobé podávání nesprávného léku dceři neuškodí). Pokud se dceři po podání 6-ti dávek alespoň trochu uleví, podávej lék dál, ale intervaly mezi jednotlivými dávkami prodlužuj (např. 1-2 kuličky každých 6hod., 8hod. atd.). Jakmile dojde k výraznému zlepšení, tedy jakmile např. úplně ustoupí svědění, tak můžeš lék úplně vysadit. Zásady, jak podávat homeopatický lék jsou vypsány tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=1022175
Samozřejmě mi můžeš kdykoli napsat na mail, pokud budeš mít nějaké dotazy.

Následující rady nemám vyzkoušené, ale prý mohou pomoci: svědění zklidníte tím, když do neporušené pokožky vetřete med (pozor, někdo na něj může být alergický!) nebo krém s vitamínem E nebo vyrážku lehce poťukáte roztokem jedlé soli (5ml-tj. 1 lžička na 150ml ochlazené převařené vody), nebo také bylinkovou koupelí s ovesnou moukou či vločkami (to se vás ale nejspíš netýká, když lékařka nedoporučila koupání).

Měj se, Jitka



 Lenka H. 
  • 

Re: Re: Re: Neštovice a tekutý pudr!!!!!!!!! 

(5.7.2004 23:36:06)
Ahoj Jitko,
děkuji za podrobné rady. Mezitím jsme zkusili tu koupel v hypermanganové lázni a genciánovou violeť.
Uvidíme, co to udělá. Případně budeme zkoušet další doporučení.
Díky moc, Lenka
 Anna, 2 synové 3,5 a 6 
  • 

Re: Re: Neštovice a tekutý pudr!!!!!!!!! 

(13.4.2007 11:17:15)
Náš mladší je má dnes 3 den,paní doktorka nám poradila tekutý pudr v mléku Tana Hermal a prosti svědění antihistaminikum jakékoli...dáváme Xyzal...ale může to být třeba Zyrtec,Fenistil...cokoli co uleví od svědění...docela to zvládáme,v noci se i vyspíme.Tak ať se vám to zlepší.
 Marge,Klárka02,Beátka07 


Re: Neštovice a tekutý pudr 

(22.2.2006 9:49:04)
Ahoj,s koupelemi naprosto souhlasím-taky jsme je zkusily.Ošem jen na začátku,aby se nerozmáčely stroupky.
Taky mám svůj tajný trik:-) Máme neštovice čtvrtý den.První dny jsme koupaly v hypermanganu.Od druhého dne jsem mazala mastí Imazol.Je to mast na hnisavé kožní projevy.A je vážně úžasná.Pupínky nejen zklidní,ale hlavně léčí!Tzn. že je vysuší hned jak se nalijí a průběh je tak mnohem rychlejší.Ty které byly při prvním mazání jen červené,postupně ustupují úplně.
Samozřejmě,že může mít dcerka jen velmi lehký průběh a nemusí to působit na každého stejně,ale já jsem tedy nadšená.
Sháněla jsem názory na tuto mast na netu-tak jedna paní doktorka psala,že je to blbost,že je to virové a tak nemůže zabrat mastička(já si ovšem myslím,že tím nevyléčím ten vir,ale jen jeho příznaky) jinde zase psali,že IMAZOL je moderní léčba neštovic:-))
Pro srovnání-na hlavě jsem jí dnes ¨našla jeden pupínek který jsem nemazala a je obrovský,nalitý hnisem a velmi červený.Naproti tomu pupínky které má na těle a byly mazané jsou jen jemně červené a stroupky jsou maličkaté,takže je i menší riziko,že si je malá strhne.

 lucie, dcera a syn 
  • 

Re: Neštovice a tekutý pudr 

(17.4.2010 13:38:44)
Dcera má neštovice teprve třetí den, používáme imazol krém-mast.je úžasný, puchýřek dýchá a zároveň se vysouší a ani moc nesvědí. od tekutého pudru mě zrazovala i doktorka. imazol u nás opravdu funguje. třeba bude i u ostatních.
 mimififi 


Re: Neštovice a tekutý pudr 

(20.5.2010 12:37:06)
chci se zeptat mazali jste i na začínající pupínky nebo jen na ty s tekutinou děkuji
 Jana CAM 


Zrovna je taky máme 

(21.11.2003 18:10:54)
Když jsem uviděla ten článek na netu musela jsem se smát. Neštovice zrovna bydlí u nás a dcera je zrovna ve stádiu zasychání puchýřků. Ráno mi přišla sms od mé kolegyně její syn je rovněž obsypán. Za 14 dní očekávám, že se vysype i můj 11 letý syn, který ještě také neměl to štěstí poznat jaké to je... Jsem zvědavá zda ten průběh bude stejný jak u jeho 3 leté sestry, ale typuji, že to s ním nebudu mít jednoduché.

Co se týká léčby, tak jak tady jedna maminka psala, že jí doktorka řekla ať koupe v hypermanganu, tak nám zas bylo řečeno striktně nekoupat, že prý se ty puchýřky pak rozmáčí a hůř hojí a pry se máme držet přísloví - čistota půl zdraví, špína celé a v tomto případě to platí prý dvojnásobně ( cituji slova mé doktorky.

Takže všem maminkám opupínkovaných dětí přeji hodně trpělivosti a jejich dětem co nejmírnější průběh. J.
 Petra, 3 kluci 
  • 

Re: Zrovna je taky máme 

(24.11.2003 10:52:21)
Ahoj Jano, k tomu hypermanganu - asi co lékař - to názor - ono to koupání probíhalo tak, že jsem kluka namočila, nechala tak dlouho co jsem napočítala do sta a zase vytáhla - tak to radila doktorka - ty puchýřky neměli ani šanci se rozmočit. Ale fakt je, že hypermangan obecně je braný jako desinfekční prostředek a taky protiplísňový a vysoušecí (měla jsem ho jednou předepsaný na jakési plísňové onemocnění nohou). Nám se to osvědčilo, někde to může být jinak. Přeju brzké uzdravení. Petra
 Corra 


Re: Zrovna je taky máme 

(4.12.2003 9:09:02)
Dik za clanek a na reakce.Rano se mi probudilo nejstarsi ditko s pupinkama.Takze do konce roku mam o zabavu postarano.
 Corra 


Re: Re: Zrovna je taky máme 

(4.12.2003 21:16:43)
Tak uz to ma i mladsi dcera.Vecer se osypala.Doktorka mi doporucila Fenistil kapky.Mely by potlacit svedeni.Doufam ze zaberou.Ted jeste cekam kdy to dostane syn.A budeme se tesit na Vanoce :-))))
 LuckaP 


Uz je mame take! 

(7.12.2003 1:40:58)
Zdravime, vsechny opupinkovane. Od stredy je ma syn, cekame, kdy dcera a manzel.
Zkusim to koupani v hypermanganu. Uvidime snad to nemuze uskodit.
 Edita + 2 holčičky 
  • 

Re: Uz je mame take! 

(27.1.2004 19:03:00)
Tak u nás je "přineslo" moje sedmi měsíční kojené miminko. Průběh byl celkem dobrý. Nyní po 10 dnech je dostala starší 3 letá dcera. Mladší neměla horečky a dostala tekutý pudr a Fenistil kapky. Starší dcera má již 2 den horečky, dneska večer dokonce 39,1°C. Je hrozně lítostivá, ale jinak je to šídlo. Vypadá jako malý sněhulák.
Ještě asi 14 dní a budeme tuto dětskou nemoc mít zaplať pánbu za s sebou.
Už se moc "těším" na další dětské nemoci.

Pevné nervy

Edita
 Zdenka + 3 děti 
  • 

RE:RE: My už jsme je také dostali! 

(26.2.2004 22:43:07)
Moje nejmladší dvouletá dcera dostala neštovice včera, ale už má pupínky všude - hlavně v oblasti plínky, ve vlasech i v uších. Má vysoké horečky (kolem 39°C). Starší děti jsem kdysi také natírala tekutým pudrem, ale nyní dcera dostala k potírání zelenou vodičku Novikov. Já mám problém jí ty pupínky natřít, protože se urputně brání a křičí. Je to opravdu boj. Zkoušela jsem ji proto dnes vykoupat v hypermanganu, i když naše doktorka koupání zakázala, ale dovolila sprchování. Poraďte někdo, jak dítě šetrně natírat, když ještě nemá rozum, aby si to nechalo vysvětlit.
 Denisa a dcera Valerka 4 roky 
  • 

Re: Re: Uz je mame take! 

(7.4.2004 20:20:37)
Právě ted jsem dcerku oblékala do postýlky a našla pět malých puchýřků.Protože je před nedávnem prodělala její malá kamarádka jsem už očekávala kdy se mi malá Valerka také vysype.Holčiny spolu chodí do školky a proto bude zdřejmé že zanedlouho bude ve školce o pár dětí méně!!!!!!!!!!!!!!
 Sarka; Fanda 5 let, Hanka 4 roky, Tonda 5 mes. 
  • 

Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(14.6.2004 21:46:36)
Ahojte vsichni s nestovicemi! Muj petilety Fanda je ma prave sesty den, je uzasny, vubec se nedrbe, teploty nemel, vlastne jsem stastna maminka. Mozna prave proto, ze mu vlastne "nic neni", mam velky problem ho udrzet doma, navic pri tom krasnem slunecnem pocasi. Nekolikrat jsem to vzdala a pustila ho na zahradu. A ted trnu, co jsem mu svou neduslednosti mohla zpusobit. Nevite nekdo podrobne vysvetleni, co se muze stat, pokud se dite s nestovicemi dostane na slunce? Do skolky pro Hanku take musime dojit a cestu stinem jsem jednoduse nenasla:-)
Diky moc. Stastna maminka Sarka
 MadlaK 


Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(14.6.2004 23:43:25)
Šťastná maminko Šárko,zajímalo by mě,kolik maminek bude nešťastných kvůli tomu,že vodíš do školky dítě s neštovicemi.Myslím,že ani tvá dcera bz tam neměla co dělat,nebotˇmá 90%naději že je bude mít do 20dnů taky.za nedlouho máme odlétat na dovolenou a ta představa,že bychom neodletěli kvůli někomu nezodpovědnému mě děsí.No nevim.....
 MadlaK 


Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(15.6.2004 22:41:22)
Milado,jasně že ano.To mě v tom rozčarování ani nedošlo.A to pomíjím fakt,že dítě s neštovicemi by mělo být v klidu a né lítat po zahradě a dělat tůry kamkoli.Většina lidí neštovice podceňuje,ale ona to tak jednoduchá nemoc není.
 jeste jednou naposledy Sarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(16.6.2004 23:33:26)
Tak vidim, ze jsem svym dotazem spustila vlnu negativnich reakci, jaka jsem bezohledna mama. Tak ja se pokusim vysvetlit vse okolo. Druhe dite jsem nechala doma ihned, jakmile jsem zjistila, ze ma Fanda nestovice, tedy po objeveni prvnich 3 pupinku. U lekare mi ale bylo receno, ze se zadna karantena drzet nemusi, protoze nestovice jsou celorocni zalezitost a do prvniho pupinku muze Hanka normalne chodit do skolky. Takze dalsi den sla normalne do skolky a pani ucitelky mi na muj dotaz potvrdili, ze se to tak opravdu bezne dela. A ze beru Fandu s sebou, kdyz pro ni jdu - mam nechat petileteho kluka doma samotneho s tim, ze se za pul hodiny vratim? A mila maminko, co jedes k mori - min 3 tydny pred tim, nez pojedes, vubec cela rodina nevylezejte ven, protoze s nestovicemi se chodi i na kontrolu k doktorovi a kanalem se tam nedostaneme, takze nas klidne muzes potkat v autobuse!!!
Moc Vam vsem, ktere jste se ozvaly, dekuji za radu ohledne moznych nasledku ze slunce. Je fajn nedozvedet se z 5 reakci vubec nic. Takze diky!!! Sarka
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(16.6.2004 23:51:09)
:oO Hmmm, tak nás ve škole učili a nedávno mi to i naše děckařka potvrdila, tak neštovice jsou nejvíc infekční PŘED TÍM, než se dítě osype. Inkubační doba je asi dva až tři týdny, takže tuším od desátého dne poté, co dítko přišlo do styku s neštovice, je potenciálně infekční a pokud možno by nemělo navštěvovat kolektiv. Jinak k tvému dotazu - koukla jsem do učebnice a tam se o zákazu pobytu na sluníčku nic nepíše. Napadá mě, jestli třeba nebude problém v tom, že má dítě puchýřky, příp. praskající puchýřky, takže když se dítě sluníčkem opálí, tak po odloučení krust bude flekaté???? To je jenom tak momentální nápad, nic lepšího mě nenapadá :o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(17.6.2004 0:14:00)
Tak teď jsem tu nakažlivost dohledala na netu - uvádí se obvykle 1-2 dni před objevením vyrážky a ne déle než 5 dnů od výsevu prvních puchýřků. Projela jsem několik článků, o sluníčku jsem nikde nic nenašla :o) Maximálně tak bylo zdůrazňováno, jak je důležitý klid dítěte (snižuje riziko komplikací), ale sluníčko ne-e.

S.
 MadlaK 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(17.6.2004 0:41:04)
No jistě.Proč by se cokoli psalo o sluníčku?Tím,že má být ditě v klidu je snad řečeno i to ostatní nebo ne?

Šárko,fakt netuším proč chodíš s neštovicemi k doktorce na kontroly?!A co se týče toho vyzvedáváním dcery.Řešila bych to tatínkem,který by prostě v této situaci nemohl být do pozdního večera v práci.Ale jako pravděpodobnější by u mně bylo to,že bych dceru do školky nevodila a ušetřila alespoň pár dětí nákazy.Jsem ráda,že navštěvujete jinou Mudr.než my-a to vím bezpečně,neboď ta naše nevyžaduje kontroly.Jen jsem ji zavolala,že má dcera neštovice,Mudr mi dala rady a porady a bylo.To bylo před 6ti lety,ale myslím,že se snad nic nemění a u druhé dcery to bude probíhat stejným způsobem.Měj se,dětem brzké uzdravení,bez námahy-fakt to není žádná sranda a na sluníčko se taky vybodněte.Mělas někdy opar?Já často a většinou ze sluníčka-nic moc ti povím.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(17.6.2004 20:07:50)
ahojky,moje holky chytly neštovice od sousedovic kluku při jízdě ve výtahu z 10 patra.Kluci je už nějaký ten den měli,takže.........asi jsou nakažlivé i po výsevu pupínku.Tenkrát jsem zuřila,protože mě jejich tatínek neupozornil.
Ještě perlička,synovec chodí do školky a jedna maminka tam přivedla dítě s "nějakýma vyrážkama" děti šly ten den do plavání............Prý za pár dní byla takřka vyprázdněná školka.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(17.6.2004 20:07:51)
ahojky,moje holky chytly neštovice od sousedovic kluku při jízdě ve výtahu z 10 patra.Kluci je už nějaký ten den měli,takže.........asi jsou nakažlivé i po výsevu pupínku.Tenkrát jsem zuřila,protože mě jejich tatínek neupozornil.
Ještě perlička,synovec chodí do školky a jedna maminka tam přivedla dítě s "nějakýma vyrážkama" děti šly ten den do plavání............Prý za pár dní byla takřka vyprázdněná školka.
 Zuzana, Áďa 6 let, Terka 17 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(27.6.2004 10:30:53)
Ahoj maminky,
nedá mi, než také přispět svojí troškou do mlýna. Nepřinesu žádné nové informace, ale snad se alespoň pobavíte. Adélka si přinesla neštovice ze školky, byla jedna z posledních, která se osypala. Bylo to v pátek, byla odpoledne u prarodičů, měli ji mít na víkend. Vzali jsme ji domů, koupili pudr. V neděli jsem musela ještě do práce, byla s tatínkem. Zde, v práci, na netu jsem našla toto úžasné forum , kde jsem se dověděla hlavně o máchání osypánka v hypermanganu. Vyslala jsem domů nové instrukce, které manžel plnil. V pondělí jsem telefonala doktorce, žasla, když jsem nehodlala patlat dítě pudrem. Doporučila jsem jí tyto stránky. Se zanešenými a nekontrolovatelnými pupínky pod nánosem pudru souhlasím, kamarádčina pětiletá dcera skončila s neštovicemi na infekčním, protože doktorka řekla mazat, mazat, kamarádka mazala, mazala a malé se udělal absces pod bradou jak hrom a skončila se sepsí. Tak doma jsme měli pěkně pupínky pod kontrolou. Máchala jsem ji 4x denně, na dopočítání do sta, jak zde bylo doporučeno. Před tím jsem vyhřála koupelnu, než se napustila voda do vany. Oschla, oblékla se a bylo. Záležitost 10ti minut. Malá si už sama o koupel říkala, vždy se jí ulevilo. S obličejem to bylo horší,ten jsem lehce potřela tím pudrem. Průběh měla běžný, svědění, první dny teplota, hodiny trávené u videa, s kartami, s pexesem atd...Přesně po 14ti dnech šla do školky. Další legrace je ta, že moje druhá dcera, která bude mít 18 roků, jako malá neštovice neprodělala, přestože jsem ji schválně strkala k sousedovic dětem, které je měly. Terka držkovala, odmítala radikálně osypky jakéhokoli druhu. Má svých akné pupínků prý dost. V den kdy malá šla do školky a já po OČR do práce, mi telefonoval ráno manžel, že Terka je osypaná. Byla ve velké krizi. Zopakovala jsem jí způsob máchání. Nejvíce byla osypaná na genitáliích. Večer jsem se vrátila z práce a nevyšla z úžasu. Byl jí navštívit její chlapec a celou ji potečkoval gentiánou. Vypadala jak dalmatin. Asi tři dny jen ležela a trpěla. Což je její oblíbená činnost i bez neštovic. Její spolužačka, která také měla neštovice jí zase řekla, že se potírala pudrem. Tereza tedy požaduje potírání pudrem. Takže kombinuje všechny možné terapeutické postupy. Koupe se v hypermangynu, "tam" se potírá gentianou a Adélka jí na záda tekutým pudrem kromě teček maluje sluníčka. V úterý máme s Terkou kontrolu, rozhodně prý musí ve středu jít do školy. To jsem teda žasla.
Hezké prázdniny.
 zuzka 
  • 

Re: Nesmime s nestovicemi na slunce? 

(6.8.2004 23:53:16)
prosimte co ti poradili, na to ze pujdes s nestovicemi naslunicko???vadi to opravdu,nebo to neni az tak vazne!!prosimte napis mi na mejlika diky
 Jana, dva rošťáci: 2, 6 
  • 

Re: Nesmime s nestovicemi... člověk nikdy neví!!! 

(2.1.2005 18:13:01)
Ahoj maminy, čtu tady různé názory a vůbec nezávidím mamince, která zde žádala o radu a dočkala se KRITIKY! Měli jsme přes svátky návštěvu a jejich chlapec se třetí den osypal- diagnoza NEŚTOVICE. Když přijeli z pohotovosti, první slova byla:" asi nás zabiješ!!" Nezabila a byla jsem celkem ráda. Už mě totiž napadlo, že starší syn půjde od září do školy a kdyby měl neštovice třeba v první třídě, hůř by se mu to dohánělo. Myslím tím učení. Vím,není to tolik podstatné, přesto jsem ráda, že se SNAD taky osype. Sice to asi čeká i mladšího, dvouletého syna, což bude asi horší, co se mazání týče. Takže čekáme... Nicméně jsem taky uvažovala, co teď...Počítala jsem s tím, že nepůjde do školky, nepustila jsem ho za kamarádem. Každého kolem jsem varovala. Nedalo mi to a přesto, že je neděle večer, zavolala jsem naší dětské lékařce. Ta mi řekla, že syna mám do školky klidně poslat, že to nemusí vůbec dostat a i kdyby, tak se nic neděje. Neštovice se tady teď mírně vyskytují a děti je stejně dostanou; málokdo se tomu vyhne a kdo ví co je lepší..Takže sice nesouhlasím s tím, aby nemocné dítě chodilo do kolektivu-ale vím, co to je vyzvedávat syna ze školky a mít doma nemocné druhé dítě. My naštěstí máme poblíž babičku, ale ne všichni mají tu možnost. Ale držet doma 14 dní ještě "nenakažené" dítě je nesmysl!!! S tím slunkem jsem to taky slyšela, pravý důvod nevím, ale jeden z důvodů může být i ten, že se dítě zpotí a svědění může být intenzivnější. Tohle vše jsou ale mé názory a rozhodně je nikomu nevnucuji. Na neštovice se "těšíme"!! Jana
 Vlaďka,dcera 5 let + těhotenství 7 měsíc 
  • 

Re: Uz je mame take! 

(8.5.2005 13:29:05)
Neštovice má dcera dnes druhý den, strašně brečí že jí to svědí. Nevím jak jí mám pomoc. Slyšela jsem něco o koupeli v hypermangánu, poradí mi někdo, doktorka zakázala koupání aby se puchýře nerozmočily. Co mám dělat. Dík
 Corra 


Re: Re: Uz je mame take! 

(8.5.2005 19:57:07)
Vladko,nám doktorka koupání doporučila.Jenom kratinké,ale hypermangan je dezinfekční a děckám pomáhal od svědění.Náš nejmenší měl velký výskyt neštovic a pořád plakal že ho to svědí.Koupali jsme i několikrát za noc, a vždycky mu to pomohlo a spinkal klidně až do rána.
Proti svědění nám ještě předepsala Fenistil kapky-taky pomohly.
 Corra 


Re: Re: Uz je mame take! 

(8.5.2005 19:57:14)
Vladko,nám doktorka koupání doporučila.Jenom kratinké,ale hypermangan je dezinfekční a děckám pomáhal od svědění.Náš nejmenší měl velký výskyt neštovic a pořád plakal že ho to svědí.Koupali jsme i několikrát za noc, a vždycky mu to pomohlo a spinkal klidně až do rána.
Proti svědění nám ještě předepsala Fenistil kapky-taky pomohly.
 Lenka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Zrovna je taky máme 

(17.12.2004 22:57:00)
Dnes ráno se mi osypal 4letý syn, neštovice mají ve školce. Teď čekám, kdy se neštovice objeví u ročního syna. Vánoce budou asi opravdu veselé. Bohužel si před chvílí můj otec zlámal nohu a 6neděl na ní nemůže došlápnout, jinek hrozí operace.Takže: štastný nový rok!
 Lenka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Ta¨k už je také máme! 

(17.12.2004 22:57:53)
Dnes ráno se mi osypal 4letý syn, neštovice mají ve školce. Teď čekám, kdy se neštovice objeví u ročního syna. Vánoce budou asi opravdu veselé. Bohužel si před chvílí můj otec zlámal nohu a 6neděl na ní nemůže došlápnout, jinek hrozí operace.Takže: štastný nový rok!
 Lenka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Ta¨k už je také máme! 

(17.12.2004 22:58:06)
Dnes ráno se mi osypal 4letý syn, neštovice mají ve školce. Teď čekám, kdy se neštovice objeví u ročního syna. Vánoce budou asi opravdu veselé. Bohužel si před chvílí můj otec zlámal nohu a 6neděl na ní nemůže došlápnout, jinek hrozí operace.Takže: štastný nový rok!
 Adunka7 


Re: Zrovna je taky máme 

(12.2.2010 13:49:40)
Můj dvouletý syn dostal neštovice dva dny před narozeninama. Naše doktorka doporučuje hnisavé puchýřky mazat heřmánkovou alpou a ty se stroupkama potírat heřmánkovým čajem. Naštěstí jich měl tak do sta pupínků, neměl ani teplotu. ~3~
 Jitka Přepechalová 


Na neštovice se sprchou 

(20.12.2004 20:26:11)
Ahoj všem, přidávám informace z vlastní zkušenosti. Moje 5tiletá dcera právě neštovice prodělává (8.den od 1. pupínku). Po 3 dnech bez mytí a 2 dnech poctivého mazání pupínků se začala hodně drbat a stěžovala si na silné svědění. Naše paní doktorka řekla nekoupat, aby pupínky nezmokvaly, ale prý měla pacienta, který se sprchoval a po týdnu měl pupínky vyloupané. Na webu jsem našla různé informace o krátké koupeli ve slabém roztoku hypermanganu a prý se neštovice vyloupaly rychle, bez svědění a bez jizviček. Já jsem u dcery zkusila tu rychlou sprchu a měla jsem okamžitý úspěch. Pupínky ji nesvědí, krásně zasychají a snad bude i bez jizviček. Nechávám ji oschnout v koupelně, abychom opravdu nic nestrhly. Nesvědí to, takže už ani nemažeme.
Takže hodně trpělivosti při zvládání nešťovek!
 Arna+Ivanek 5/00+Ian 6/04 


Re: Na neštovice s hypermanganem 

(16.1.2005 23:10:46)
I já se přidám k zastáncům hypermanganové krátké koupele.Hojí se to tak rychle, že i moje maminka, která poctivě mazala 3 děti tekutým pudrem koukala jak rychle je to pryč.Teď končí neštovice mému 4- letému synovi, ale bohužel je dostal i 6-ti měsíční kojený bobíšek.Vysypávají se sice nějak méně, ale zato na místech pro něj nepříjemných,jako je oblast pleny a vlásky.Po zaschnutí hypermanganu(myslím po koupeli)je prý dobré zasypat třeba suchým pudrem s koloidní sírou.Bavila jsem se se zdravotní sestrou o léčbách neštovic a řekla mi, že to může být individuální a některým dětem dělá tekutý pudr velice dobře, pokud nejsou příliš nalité vodou a velmi svědí.
 Hanka a 3 děti 
  • 

Re: Re: Na neštovice s hypermanganem 

(23.1.2005 20:00:49)
tak hledám, co je nejlepší. Opupínkovala se mi 12-ti-letá dcera.Na řadě jsou asi její sourozenci (7,5),kteří -narozdíl od ní- skutečně přišli do styku s nakaženým dítětem - tak čekáme..... Zatím mám doma jen fialku...zítra koupím hypermangán a zkusíme to...Díky za rady....Hanka
 Petra, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Na neštovice s hypermanganem 

(13.2.2005 13:30:34)
Ahoj,tak jsme na tom podobně. Právě se 6-letým synem, kterému se dnes ráno vylouply první pupínky, hledáme na netu vše o neštovicích a zaujaly mě hypermanganové koupele. Předpokládám, že po koupeli už neoplachujeme čistou vodou nebo jo? Zatím jsme v pohodě, moc to nesvědí, ale protože očekávám ještě onemocnění menšího, tak se chcem připravit.Brzké uzdravení všem, Petra.
 Renáta, David 6, Káťa 3 
  • 

Re: Re: Re: Re: Na neštovice s genciálkou 

(22.2.2005 16:41:19)
David dostal neštovice před 12 dny ve školce. Dětská lékařka mi dala vybrat, zda ho budu natírat zastarale tekutým pudrem (prý nemá jediný pozitivní vliv na léčení ba naopak) nebo z něj udělám dalmatina a opuntíkuju ho genciálkou. Udělali jsme z něj tedy dalmatina - puchýřků měl něco okolo 300 a to i v puse, na genitáliích a v oku (projevuje se jako zánět spojivek). Davida to téměř nesvědilo a po 10 dnech se vyloupal bez jediné jizvy. Kačenka (3 roky) je stále v pořádku. Bohužel (před daněmi potřebuji být v práci já i manžel)
 Monika,Karolínka 6 let 
  • 

Hypermanganové koupele 

(5.7.2005 19:32:42)
Jak dlouho užívat hypermanganové koupele?Na těle je to už dobré,ale dlaně a plosky jsou stále puchýřkové.Děkuji za rady.Průběh v prvních dnech byl těžký.Vysoké teploty,svědění a bezesné noci.Chytli jsme to v ty největší vedra,lepší by to zřejmě bylo v zimě.Máme to zdárně za sebou.Přejeme všem brzké uzdravení a málo svědění
 Monika, 
  • 

Re: Na neštovice s hypermanganem 

(12.10.2008 14:51:36)
Minulý týden jsem celá zoufalá hledala, jak na neštovice. Dle rady lékařky jsme mazali tekutým pudrem a bylo to hrozné. Syn byl nešťastný, hrozilo, že si vše rozškrábe. Nakonec jsem se odhodlala vyzkoušet hypermanganové koupele (světle růžová voda, max 1-2 minuty, neotírat, nechat oschnout nebo "vypijákovat" ručníkem)a mazání Imazolem (dá se koupit bez předpisu). Můžu vřele doporučit!! Po koupeli svědění vždycky výrazně ustoupilo, dva nejkritičtější dny jsme koupali cca každé 4 hodiny. Velmi rychle nastalo i zlepšování a vysušování neštoviček. Protože jsem našla i informace o tom, že pomáhá genciánka, zkusili jsme na jednu část trupu místo Imazolu genciánku. Je to jistě lepší varianta než tekutý pudr, ten stav jen zhoršuje, ale Imazol je výrazně účinnější. Měli jsme normální průběh, byly i horečky max 39,7, celkem neštovic na těle cca 450. Držím všem palce a doufám, že někomu pomůžu stejně jako mně pomohly nápady ostatních. Monika
 Radka,syn Vojta 4 roky 
  • 

Re: Na neštovice s hypermanganem 

(7.12.2008 16:17:19)
Dobry den chtěla bych se poptat jaky druh imazolu jste použily jestli krem nebo krem pudr:Děkuji Benedeková Radka
 lucie, dcera a syn 
  • 

Re: Na neštovice s hypermanganem 

(17.4.2010 14:04:36)
krém-pasta. 30g stojí kolem 80,-Kč. Je bez předpisu
 Petra 
  • 

Re: Na neštovice se sprchou 

(21.5.2007 23:17:44)
Dobrý den všem!my jsme ještě neštovice neměli ale také nás to čeká a myslím brzy můj 6letý syn navštěvuje mateř.školku a tam je jich ted plno chci se zeptat na tu sprchu to jste myli studenou nebo vlažnou? díky za odpověd
 Irena, dva dospělí synové 
  • 

Re: Na neštovice se sprchou 

(29.4.2009 14:31:18)
Je mi 50 let a právě prodělávám neštovice, které jsem chytla od dětí v MŠ, kde pracuji jako učitelka.Jako dítě jsem už neštovice měla.Po 10denním mazání tekutým pudrem a braní Zyrtecu proti svědění(efekt žádný)jsem v zoufalství,že se rozškrábu,vlezla pod opravdu hodně horkou sprchu.Tak vařící, co jsem jenom vydržela.A stal se zázrak,svědění ustalo,puchýře se začly hojit a já se konečně vyspala!!!!Ted to praktikuji ráno a večer a po 4 dnech jsem skoro zdravá.Pupínky se krásně hojí a já se nedrbu.A tekutý pudr nechci v životě vidět.Když jsem se přestala mazat,jenom sprchovat,tak je mi hej.
 Marcela, Adam 5let,Adela 7mes 
  • 

Re: Zrovna je taky máme 

(30.4.2005 14:32:46)

Tak uz je taky mame.Adam 5let se nam vcera osypal.Doufam, ze on to zvladne, ale nevim jak Adela 7mes?Kojila jsem ji pouze 3mesice. Nemate nekdo zkusenost, zda i takto male mimco se nakazi? Ma smysl je izolovat od sebe?Asi ne.....

Diky za radu a preji vsem pevne zdravi,

Marcela
 nvbfhgzt 


Re: Re: Zrovna je taky máme 

(30.4.2005 21:16:11)
Náš malej dostal planý neštovice v 8 měsících.Nejdříve jsem tomu nechtěla věřit, ale na pohotovosti mi dětská lékařka řekla, že je to normální.Akorát mne upozornila,že to může mít i v pusince.Alespoň to má už za sebou.Jenom to natírání tekutým pudrem byl horor.Když viděl lahvičku, tak se dal na útěk.
 Irena, 1 Beruska 
  • 

OCKOVANI 

(21.11.2003 21:53:15)
Prekvapuje me, ze v clanku lekarka nezminila (a pripadne neohodnotila) ockovani, ktere na plane nestovice take existuje.
Vim, ze v Cechach se neockuje, ale to neznamena, ze ockovani neexistuje, protoze v zahranici se bezne ockuje.
 Sylvie 


Re: OCKOVANI 

(21.11.2003 22:04:08)
Článek o očkování proti planým neštovicím je tady.

S.
 Kristýna+Robík 


Re: Re: OCKOVANI 

(23.11.2003 19:26:06)
Docela mě zaujalo, že u nás není očkovací látka zaregistrována. Myslela jsem, že ještě není žádná vyvinuta. Toto onemocnění není rozhodně tak banální, jak se někdy může zdát a mít možnost voliteného očkování by určitě některé skupiny obyvatelstva uvítaly.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: OCKOVANI 

(18.6.2004 13:46:14)
Neboj se. Oni ho zavedou. A jak je u nas zvykem plosne a povinne. A se sankcemi pro ty, kdo to nebudou chtit. Uz jsem o tom cetla clanek. Bylo to v odbornem lekarskem casopise a psali tam, ze v nasich podminkach bude jiste proockovanost vysoka.
Je to jak ode zdi ke zdi. Dnes deti s nestovicemi mohou treba i vyzvedavat sourozence ze skolky. A az zavedou ockovani, tak ne nemocne, ne v karantene, ale neockovane dite do skolky bude zakazano prijmout.
 jana 
  • 

Re: OCKOVANI 

(14.12.2006 21:07:06)
...očkování tady je, dospělý potřebuje 2 dávky (6 týdnů po sobě). Jedna ale stojí cca. 1 500 kč.
 Iva, 2 kluci 
  • 

Re: OCKOVANI 

(9.9.2007 20:00:23)
Nechala jsem se naočkovat proti planým neštovicím, protože jsem je sama v dětství neprodělala. Nejen, že můj doktor o ničem neslyšel - veškeré informace jsem si musela sehnat sama na internetu - a že jsem zaplatila 1600 za první vakcínu, ale úspěšně jsem tím nakazila své dva kluky (10 měsíců a druhý 3 roky). To mě ještě čeká očkování druhou vakcínou!
 Evža 
  • 

Komplikace neštovic 

(22.11.2003 20:42:14)
Tak vás nechci strašit, ale zrovna my jsme u naší dcery měli komplikaci zmiňovanou paní doktorkou - zánět mozku. Byly jí 4 roka, týden si odležela na JIPce, pak ještě 2 týdny na infakčním odd. - to už já s ní. Opravdu, nebude-li se vám něco zdát - bolení hlavičky, nepřiměřená aktivita - u nás nebo pasivita(obvykle), utíkejte raději rychle k lékaři. Malá se z toho docela rychle vzpamatovala ,dneska je vpořádku. Má-li někdo zájem , napíšu více, nechci někoho strašit.
 Aneta 13 
  • 

Re: Komplikace neštovic-dotaz maminky 

(3.4.2004 20:39:47)
Dobrý den,promiňte jestli obtěžuji.Koukala jsem na plané neštovice.Mám je právě také bude mi 14 a snáším to hrozně.Teď už je to lepší je 8 den.Těch 8 dnů jsem měla horečky 39 bolesti a ty pupínky mám všude.Na genitáliích,v krku,na obličeji mám jich opravdu hodně,také na chodidlech na bříšku-prstech,za ušima a velký na hlavě a obličeji.Jen jsem se chtěla zeptat jak se to projevovalo?Jak jste to poznali?Mě často pobolívá hlava a mám teď bolesti ale to nebude k tomu.Předem děkuji za odpověď.
 Sylva 


Těhotenství 

(26.11.2003 10:34:10)
Dobry den.

Rada bych se zeptala neco k planym nestovicim. Muj trilety syn chodi do skolky, kde momentalne jiz nekolik deti planymi nestovicemi onemocnelo. Uvazovala jsem, zda ho do skolky nedavat, ale nakonec jsem se rozhodla, ze to asi stejne nema vyznam, stejne by se drive nebo pozdeji nakazil, a vim, ze u malych deti je prubeh onemocneni lehci.
Rada bych se ale zeptala, zda muze jeho pripadne onemocneni ohrozit dite, ktere ocekavam, jsem toziz tehotna (na zacatku 4. mesice). Sama jsem plane nestovice v detstvi mela.

Dekuji za odpoved
Sylva
 amalenka 


Re: Těhotenství 

(26.11.2003 14:45:51)
Ahoj,
u nás byla ta samá situace syn dostal neštovice od bratrance, když jsem byla těhulka taky asi 4.měsíc a nic se nestalo. Ptala jsem se i na gyn. a doktor mě ujistil, že pokud jsem je měla sama už prodělané, tak se nic neděje.
Teď už máme mimi a je OK.
Takže se neboj.
Vlasta
 Lenka 2dcery 
  • 

Re: Re: Těhotenství-matka neštovice neprodělala 

(4.1.2005 11:21:56)
Mám dotaz,těhotná švagrová,je v pátém měsíci,neštovice neměla.Má dvouletého syna,který přišel do styku s dětmi těsně před "vypuknutím"této nemoci.Zatím je zdravý,ale co dělat?
 Katka, jeden syn 


Neštovice nejen jednou 

(18.12.2003 11:56:34)
Můj manžel prodělal neštovice v dětském věku, ve třiceti letech je dostal znovu, průběh byl hrozný.....

Oba moji sourozenci je měli také dvakrát.
 0 


Re: Neštovice nejen jednou 

(17.6.2004 0:03:06)
Katko švagrová měla zase spálu 6x za život. Ta je prý ale taky jenom jednou :o)...


Jinak i nám bylo řečeno, že nejvíc infekční je před objevením prvního pupínku a v ten den. Pak už ne. K dr. jsme ale nemuseli. Říkala že to není nutné. Malá by se zbytečně vyčerpávala cestováním.
 0 


Re: Re: Re: Neštovice nejen jednou 

(18.6.2004 9:02:04)
Ahoj Milado.
Ne myslím že šlo o spálu. Švagrová říkala že může být jen jednou za život a ona ji měla 6x.

Aha tak spálu můžeš mít víckrát? To jsem nevěděla. A asi ani ona ne? Myslela jsem že si těla pak už vytvoří protilátky nebo tak něco :o))
Tak pardon.


D.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Neštovice nejen jednou 

(18.6.2004 9:34:06)
Dančo, po prodělání spalniček bys vůči nim měla být imunní. Dlouhodobě, v lepším případě i celoživotně. Spála je něco poněkud jiného :o)

S.
 Renáta,kluci 3a5 let 
  • 

neštovice verzus dospělý 

(5.2.2005 21:32:48)
Ahoj milí rodičové.Ve čtvrtek jsme byli na návštěvě u známých.Vpátek večer mi psala kamarádka,že se jejich 6-letý chlapeček osypal,jak jinak-neštovice.Manžel neštovice ještě neměl.Je nějaká " naděje ",že to nedostane? Když to napíšu s recesí,mám ho raději přestěhovat ke tchánovi? On nechce,ale každá z nás víme,jak je to s chlapem,když je jen nachlazený.Navíc taky nevím,zda můžu toho staršího dávat do školky.Je to 2.den,co jsme byli na té návštěvě a nevím,zda mám teda 14-21 dní ho nechávat doma a čekat,zda to dostanou.Taky to může dostat ten mladší a starší bude dalších 14 dní izolovaný.Po přečtení některých článků mam z neštovic docela hrůzu.Díky za odpovědˇ.R.
 lenka 
  • 

Re: neštovice verzus dospělý 

(5.2.2005 21:38:53)
loni před vánocema dostal můj přítel neštovice od neteří.A můžu tě upozornit že to byl opravdu zážitek.Pudr všude oholená hlava.No fakt zážitek.
 Lída. 


Re: Re: Očkování proti neštovicím 

(5.2.2005 22:20:54)
z www.vakciny.cz
Očkování proti varicele
V České republice je od jara k dispozici očkovací látka Varilrix - živá vakcína proti planým neštovicím.
Vakcína je určena pro očkování zdravých osob a osob s vysokým rizikem těžkého průběhu varicely od 9 měsíců věku (více informací v SPC).
Od 9 měsíců věku do 12 let (včetně) se k očkování používá jedna dávka vakcíny Varilrix, od 13 let dávky dvě s odstupem nejméně 6 týdnů. Vakcína se aplikuje subkutánně.
Varilrix je možné předepsat na recept a jedna dávka stojí přibližně 1500 Kč.
Podle našich informací není zatím hrazen žádnou zdravotní pojišťovnou.

podrobnosti uvádí www.vakciny.net
 Renáta,kluci 3a5let 
  • 

Re: Re: neštovice verzus dospělý 

(5.2.2005 23:00:52)
Manžel má hlavu vystříhanou už tedˇ.Nechci přehánět,ale už tak jsem na vše téměř sama,natož aby mi onemocněl i manžel.Možná je ještě čas ho na chvíli přestěhovat.
 Líza 


Re: neštovice verzus dospělý 

(6.2.2005 5:43:44)
Renato, děti, které byly v kontaktu s neštovicemi, se doma neizolujou, do školky klidně chodit můžete.
 0 


U dítěte lehčí průběh? Asi jak u kterého! 

(16.6.2004 23:51:57)
Tak tomuhle názoru se musím jen pousmát že u dítěte mají neštovice lehčí průběh.
Dcerka je prodělala ve 14 měsících. 4 dny měla horečky přes 40°C a pupínky měla skoro dva měsíce. Navíc jí zůstalo několik jizviček i přes to že se neškrábala. Slyšela jsem názor že plané neštovice se můžou zkombinovat s pravýma a potom právě zůstanou ty jizvičky ale nevím co je na tom pravdy.
Nejhorší ovšem je ,že neštovice nám nastartovaly daleko horší nemoc - epilepsii.
 jitka 
  • 

Re: U dítěte lehčí průběh? Asi jak u kterého! 

(17.6.2004 11:41:47)
Tak moje dcera si rozškrábala neštovice v uchu,měla je úplně všude,i na uších,dostala zánět středního ucha a kždej den jsme museli jezdit na kontrolu na ušní. Tomu říkám neštovice bez komplikací.
 Agata 


Re: Re: U dítěte lehčí průběh? Asi jak u kterého! 

(18.6.2004 15:46:02)
Díky za rady, právě neštovice proděláváme...
Jak zabránit jejich šíření? Jedno dítě mám u sebe doma a druhé u přítele...ale mám strach, že když lítám z jedné této domácnosti do druhé, jsem asi přenašeč? Já ani dcera jsme je ještě neměli a tak velmi uvítám jakékoli preventivní rady a rady k rozpoznání příznaků.
Pobolívá mně hlava ( ale říkám si že je to z nevyspání, bolí mně v krku a kašlu ) tož nevím, zda to jsou příznaky k tomu a jak to začít léčit, dříve, než se objeví pupence...
 MadlaK 


Re: Re: Re: U dítěte lehčí průběh? Asi jak u kterého! 

(18.6.2004 16:41:00)
Agáto,myslím,že pokud je máš dostat,tak je dostaneš.Obávám se ,že žádná preventivní léčba není.Kašel bych k neštovicím nepojila,bolest hlavy ano a bolest v krku možná taky,ale až po výsevu.Moje dcera je měla všude,tedy i v krku a bolelo jí to při polikání.A když píšu všude,tak tím myslím opravdu všude-tam onam to muselo být asi nejhorší.Držím ti palce ať je nedostaneš.
 Daniela+Nithi 


Re: Re: Re: U dítěte lehčí průběh? Asi jak u kterého! 

(18.6.2004 16:44:43)
Agato, a co takhle nechat sebe i " nepostizene" ditko supito presto oockovat- a ano, existuje ockovani na plane nestovice. Info najdes na www.vakciny.net pod nestovicema.
 Agata 


Re: Re: Re: Re: U dítěte lehčí průběh? Asi jak u kterého! 

(21.6.2004 12:30:15)
Díky, nepostižené dítko má ale zánět močáku... takže očkovat v těchto dnech nebudem. A až se mi uzdraví, tak chci aby šla jiné přeočkování - na meningokoka.
Zatím jsme to nechytly.

 Yarden 
  • 

Nestovice do jedneho roku 

(12.3.2005 19:11:20)
Chcela by som sa opytat, ci ma niekto skusenost. Moje babatko malo nestovice uz v styroch mesiacoch. Pocula som, ze ked sa dostanu v takom nizkom veku (do roku), budu sa opakovat, resp. je mozna opakovana nakaza. Ma niekto skusenost? Vopred dakujem!
 *Aida* 


Re: Nestovice do jedneho roku 

(12.3.2005 20:43:21)
Yarden,
ja jsem to slysela do 6ti mesicu, ale to je celkem jedno. Spis jde o to, ze takhle male deti maji dost silnou imunitu a tak ty nestovice se projevi jen par pupinky a telo si proti nim nevytvori imunitu a pak je mozne je dostat jeste jednou. Muj syn mel plane nestovice v 18ti mesicich, ale mel celkem asi jen 5 pupinku (byli jsme u lekare potvrdit, ze jde skutecne o plane nestovice) no a rok a neco na to je chytil znovu, tentokrat jich mel asi 30 (coz nebylo nic proti jeho mladsi sestre, ktera je mela absolutne vsude 2 tydny po nem). Ted doufam, ze uz nejakou imunitu ma a znovu je nedostane.
Takze si myslim, ze spise nez na veku zalezi na prubehu onemocneni.
 Janina (Tom 9/02+Fan 28.2.05) 


Miminko má 3 týdny 

(24.3.2005 19:24:18)
Hrozí nám taky nákaza. Já jsem neštovice neprodělala (30). nejmladší František má 3 týdny a styrší syn má 2,5 roku. Jediný kdo měl neštovice je můj manžel, asi nás bude všechny ošetřovat. Nejvíc se bojím o Františka, a taky nevím jestli můžu kojit, když to u mě vypukne.
 Líza 


Re: Miminko má 3 týdny 

(24.3.2005 19:57:41)
Janino, aspoň od tebe dostane tvořící se protilátky. Před nákazou ho neochráníš tím, že ho nebudeš kojit.
 Vlaďka,dcera 5 let + těhotenství 7 měsíc 
  • 

Neštovice a těhotenství 

(7.5.2005 19:00:23)
Jsem v 7 měsíci těhotenství a dcera dnes dostala neštovice. Nemůže to ublížit miminku, neštovice jsem v dětství prodělala.Díky za odpověď.
 Líza 


Re: Neštovice a těhotenství 

(7.5.2005 19:02:12)
Pora´d se s gynekologem, ale byla jsem v kontaktu s neštovicemi taky ve třetím trimestru a ujiš´tovali mě, že když jsem v dětství prodělala neštovice se vším všudy, je to v pořádku.
 Vlaďka,dcera 5 let + těhotenství 7 měsíc 
  • 

Re: Re: Neštovice a těhotenství 

(7.5.2005 19:04:18)
Díky moc, snad to nějak zvládneme.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Neštovice a těhotenství 

(7.5.2005 19:12:53)
Vlaďko, moje holky taky měly neštovice - byla jsem v cca pátém měsíci. A můj gynekolog se RADOVAL, že jsem byla s nemocnýma holkama zavřená doma a necourala se po venku, kde řádila chřipková epidemie... Prý by vadily jenom v případě, že bych je v minulosti neměla, jinak je velmi malá pravděpodobnost, že bych se znova nakazila. A i kdybych se nakazila, tak prý to vadí těsně před porodem, kdy se může nakazit i plod, případně v samém začátku, kdy viry můžou ovlivnit vývoj plodu. Jestli tě to trochu uklidní :o)

S.
 Lenka 
  • 

Re: Neštovice a Crohnova choroba 

(22.10.2007 22:06:04)
Ahoj,chtěla jsem se zeptat jestli z Vás někdo neměl zaručeně ještě Plané neštovice?Dá se to zjistit na imunologii testem na protilátky(já ho mám negativní-nikdy jsem je nepodělala)a trpí z Vás někdo přitom Crohnovou chorobou?Bylo mi řečeno,že když tuhle nemoc dostanu v dospělosti je to vysoce nebezpečné!Mám 18.ti měsíční dceru a dost se bojím,že to mohu od ní dostat-proto ji nechám naočkovat.Sebe nemůžu-protože jde o živou vakcínu a v mém případě to nejde!
Máte někdo podobný problém,???
Prosím napište
 Nika, syn 4 
  • 

Neštovice a FENISTIL GEL! 

(9.1.2007 15:16:04)
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s Fenistilem na plané neštovice?..zatím je nemáme, ale setkali jsme se s infikovaným a po poradě s lékařkou mám syna sprchovat a chladit puchýřky proti svědění a poťukávat jednotlivé pupínky fenistilem. Zajímají mě Vaše názory. Děkuji všem!
 PajaMM 


Re: Neštovice a FENISTIL GEL! 

(9.1.2007 15:26:20)
Ahoj.
My teda fenistil Gel nedostali a mazat jsme nestovice nemeli nicim, jen nechat byt. Na svedeni ale mala dostala Fenistil kapky, ale ty jsou jen na predpis...a je fakt, ze zabiraly paradne, neskrabala se a v poho bylo za tyden po vsem.
 Petra, dcery 4 a syn 2 
  • 

Re: šlo by v inkubační době ovlivnit, aby průběh pak byl lehký? 

(14.5.2007 21:15:20)
Ve školce se vyskytly neštovice, je to 5 dní, co jsem tam dala dcerky, obě se léčí na oslabenou imunitu, já teď akutně taky, během posl. 4 měsíců měly zápal plic, zkusím je tam nedávat, jak dlouho je mám mít doma, neporadil by někdo? a nějaký lék na prevenci, aby to nedostaly, jestli ještě nejsou nakažené, bojím se komplikací jak u nich, tak i u sebe.
 Petra, dcery 4 a syn 2 
  • 

Re: šlo by v inkubační době ovlivnit, aby průběh pak byl lehký? 

(14.5.2007 21:16:07)
Ve školce se vyskytly neštovice, je to 5 dní, co jsem tam dala dcerky, obě se léčí na oslabenou imunitu, já teď akutně taky, během posl. 4 měsíců měly zápal plic, zkusím je tam nedávat, jak dlouho je mám mít doma, neporadil by někdo? a nějaký lék na prevenci, aby to nedostaly, jestli ještě nejsou nakažené, bojím se komplikací jak u nich, tak i u sebe.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: šlo by v inkubační době ovlivnit, aby průběh pak byl lehký? 

(14.5.2007 23:04:22)
Do pěti dnů od kontaktu se dají naočkovat. Jinak závisí na tom, kdy přesně se dítě s neštovicemi objevilo, případně bylo-li jen jedno - nakažlivé jsou cca 12-21 dní od kontaktu, takže poslední dítě, které by se od tohoto jednoho mohlo nakazit, může onemocnět nejpozději za tři týdny. Průšvih ovšem je, že si to můžou postupně předávat ... takže pokud je necháš 3 týdny doma a ve školce nikdo nový neonemocní, jste z toho venku.
 Vendula 
  • 

Re: Neštovice a FENISTIL GEL! 

(11.1.2007 16:11:25)
Ahoj,
my jsme neštovice právě dostaly - holky dostaly prosti svědění Fenistil Kapky, když bude nejhůř i 1/4 Dithiadenu na noc. Mazat pupínky máme genciálkou.
O Fenistil Gelu jsem nikdy v tomto směru neslyšela - vždy se většinou proti svědění dávají právě Fenistil kapky, nebo ten Dithiaden, a na mazání se většinou dává bílý pudr, nebo genciálka, nebo se opravdu nemažou ničím...V.
 Kateřina,dcera Johana 4 roky 
  • 

Imazol krémpasta 

(23.6.2007 0:35:16)
Všechny zdravím,
po šílené noci,kdy jsme s Johankou spaly asi 2 hodiny,jsem se rozhodla,že je tekutý pudr zcela na nic.(Alespoň tedy v našem případě!(Musím předeslat,že dcera měla jen zvýšenou teplotu a pupínků má asi 300,což nedovedu posoudit,jestli je hodně nebo málo.Ale má je VŠUDE)Lékařka mi doporučila dítě večer opláchnout v hypermanganu (krásně to ochladí) a pak namazat Imazolem-krémem běžně dostupným v lékárnách-cca 60Kč.Je proti mokvajícím kožním infekcím a hlavně proti svědění!!Tekutý pudr ten puchýřek jen uzavře,Imazol krém se navíc vetře do kůže,takže zdaleka nezanechává tolik "sajrajtu",jako pudr.A funguje to!!!Puchýřky krásně vysychají a hlavně jí nto nesvědí.Doporučuji!
 Kamila, dcera 6let, syn 1,5  
  • 

Re: Imazol krémpasta 

(4.7.2007 22:40:28)
V červnu obě děti neštovice prodělaly a zůstaly jim po nich jizvy a takové dolíky v kůži. Nevíte čím by se to dalo mazat, aby zmizely co nejdříve?
 Šáruš 
  • 

plané neštovice 

(14.2.2008 15:26:32)
dobrý den,mám prosbičku přítel byl u lidí kde malé dítě mělo plané neštovice je možné aby je chytl a já také když už jsme je oba prodělaly?Má sestru a ta je v 7 měsíci..má to vliv na neplodnost jak u ženy tak u muže?Děkuji moc
 Sindy1 


Imazol versus tekutý pudr 

(24.4.2008 8:40:48)
Syn v 6 letech dostal neštovice. Mazala jsem Imazolem, po návštěvě pediatra mě byl doporučen pudr.Asi mu ale nějak uniklo,že na pudru je přímo napsáno"nepoužívat na mokvající a hnisající rány".Takže jsme přešli ke kompromisu, a to Imazol na hnisající pupínky,a kolem očí, no a pudr na ostatní plochy. Fenistil kapky na svědění.Teploty odešli za 3 dny, a teď jen "puntíkujem".Přejeme hodně trpělivosti všem!!
Krásný den!
 Silvie, dcera 6 
  • 

jsem už hodně dospělá a mám je.. 

(31.5.2008 13:20:56)
Za měsíc mi bude 35 a neštovice jsem dostala od své 6-leté dcery. Používáme Imazol kombinovaný tekutým pudrem a hypermanganové lázně. Dcera měla asi o 2/3 méně pupínků než já. Naštěstí žádné velké horečky, max. 37,9. Chtěla bych se zeptat, jestli se do těch hyperm. lázní člověk může ponořit celý, tj. i s hlavou. Pokud máte někdo zkušenost, tak prosím poraďte. Předem děkuji.
 Mára 
  • 

Neštovice ve 30 letech 

(1.4.2009 17:31:06)
Neštovice jsem prvně prodělal v roce a to tak, že jsem měl údajně cca 6 popínků. Teď jsem je chytil, k mému překvapení, od svého syna. Dle toho, co zde čtu na fóru o průběhu neštovic, musím napsat, že můj průběh (aspoň zatím) je velmi dobrý. V této chvíli jsem 6 den po prvním pupenu. Teď jich mám cca 200 - 300. Měl jsem jen jeden den celkovou slabost, zimnici a horečku. To jsem ale přikládal spíše únavě z lyžovaní, jelikož se první příznaky objevily v polovině dovolené v Alpách. Poslední den dovolené jsem se pekně začal osypávat od hlavy. Nicméně jsem si celodenní lyžování nedokázal odpustit, jelikož jsem se cítil úplně normálně. Jen jsem si namazal obličej vysokým faktorem. Svědění nijak zvlášť nepociťuji. Po příjezdu do ČR jsem jel hned na pohotovost. Doktorka (na infekční klinice) mi napsala mast Endiaron a prášky dithiaden - proti svedění. Musím říct, že mast je skvělá(všem doporučuji) nemusím užívat ani ty prášky proti svědění. Dále mi řekla, že je dobré se denně rychle osprchovat a utírat se jen oťukáním ručníkem. Oproti tomu zase dětská lékařka řekla malému žádné koupání a sprchování, jen tekutý pudr. Tak nevím co je správně. Dle mého "laického" názoru je pudr a zákaz koupání stárá metoda, uznávaná spíše starší generací doktorů. Takže nevěšte všichni hlavu kdo jste se nakazil, protože průběh muže být i uplně bezproblémový.
 Dee 


Re: Neštovice ve 30 letech 

(4.1.2010 14:03:23)
Dobrý den,
dnes jsem byla u lékařky a odcházela s diagnózou plané neštovice.Mě se to ale nezdá.Až na pár pupínků a lehkou únavu mi nic není-teplotu jsem měla před dvěma dny 37.8 večer a včera už jen 37.1 večer,dnes nic.včera první pupínky,dnes na krku a břiše-ale nic ve vlasech,nic na obličeji,žádná bolest hlavy,žádné nevolnosti,prostě nic.nic se neloupe,nepraská,není to mokvavé,prostě nic.je možné,že se lékařka spletla nebo je opravdu mám,jen s mírnými projevy?-je mi 25 let.
 mimififi 


Můžu použít dohromady hypermangan i imazol? 

(20.5.2010 12:43:10)
Četla jsem tady hodně rad a toto mi přišlo jako nejlepší řešení děti 6 a 3 se mi osypali v jeden den,dnes to máme 2 den, máme to zaráz akorát malý si dvě stihl hodně rozškrábat, tak nevím jeslti s tím se může v tom hypermanganu koupat má to celý zapálený, my jsme od doktorky dostali tekutý pudr,ale ten už dávat nebudu, ještě nevím jeslti se může ten imazol mazat i na ty pupínky co zatím nejsou naplněny tekutinou a jak často se v tom hypermanganu koupat, moc děkuji za rady

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.