| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nebojte se látkových plen (několik argumentů a čísel)

 Celkem 256 názorů.
 Punťa, 8 m mimi 
  • 

Tak nevím 

(10.11.2003 10:37:06)
Hmmm, hezky spočítané. Bohužel ani slovo o pohodlí při cestování. To mám jako pokakanou plenu/pleny tahat v tašce přez celé město domů?

Papírové jsme používali od začátku, teď nás vyjdou měsíčně na 520 Kč, používáme nejlevnější, dítě v životě nemělo vyrážku nebo opruzeninu. Těch 520 kč mi za´tu úsporu času a za stále voňavou koupelnu stojí.
 Katka 
  • 

Re: Tak nevím 

(10.11.2003 10:49:15)
Pred nekolika lety jsem cetla clanek o tom, ze na jedno dite, ktere od narozeni pouziva jen papirove pleny, padne v lese 7 stromu ........
 Nufka 


Re: Re: Tak nevím 

(10.11.2003 10:53:03)
Jsem pro látkové pleny. Já sama jsem používala látkové pleny a na cesty pak pleny papírové. Což byl nepatrný výdej. A jak miminko rostlo, tak pak jsem si dovolila občas pleny jen na noc, ale mimčo se začolo opruzovat a mít ekzémy. To je můj pohled
 Martina 
  • 

Re: Re: Tak nevím 

(16.11.2003 23:31:44)
... které se dají znovu vysadit. Na druhé straně uhlí spálené v elektrárnách pro výrobu elektřiny na praní a žehlení látkových plen se znovu jen tak nevyrobí.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Tak nevím 

(7.11.2005 10:13:03)
Ale tady prece nejde jen o ty stromy, jde taky o to, za jakou dobu se ty papírové pleny rozloží někdě na skládce, to trvá taky stovky let. To těm našim dětem necháme peknou věc.
 Zdenka Motalíková,syn 3,5 měsíce 
  • 

Re: Re: Tak nevím 

(7.1.2004 18:25:02)
Myslím si, pokud se týká finanční stránky jsou papírové pleny jen o trochu dražší a o ušetřeném čase a místě při sušení a namáčení ani nemluvě, všechna + pro papírové až na tu ekologii, to opravdu stojí za veliké uvážení a maminy by se měly nad tím zamyslet!
Zdenka
 Petr 
  • 

Re: Tak nevím 

(10.11.2003 10:52:47)
při cestování se vezmou papírové, to je snad jasné,
nicméně to, že látkovíé nejsou nejpraktičtější na cestu není argument proti obecnému používání látkových plen. :-)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Tak nevím 

(10.11.2003 11:06:29)
Ze začátku jsem kvůli vývoji kyčlí používala látkové pleny (u nás se ještě doporučuje "široké balení" jako prevence). Když jsem začala s papírovými, měla jsem najednou mnohem víc času a taky byl doma větší pořádek (přece jen papírové plíny zaberou mnohem míň místa než látkové, které se skladují namočené před praním, pak se suší, "čekají" na žehlení, věčně v pohotovosti žehlící prkno...), takže jsem byla i víc v pohodě. U druhého dítěte jsem kyčle řešila už tak, že jsem přes papírovou dávala jednu látkovou. Teď už máme plíny jen na noc a naštěstí jedna papírová plína vydrží celou noc bez nehody:o). Pokud to někdo zvládá dva roky jen s látkovými, má můj obdiv.

E.
 Petr 
  • 

Re: Re: Re: Tak nevím 

(10.11.2003 11:35:36)
proč dva roky? :-)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Tak nevím 

(10.11.2003 12:08:33)
Samozrejme kazde dite ma svoje tempo, tak ty dva roky beru jako prumer:o).
E.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Tak nevím 

(10.11.2003 20:05:31)
Pod to, co napsala Evelyn se můžu podepsat. Také jsem používala látkové kvůli kyčlím a po čase začala dávat látkové přes jednorázovku. A od chvíle, co se narodila malá jsem už mnohokrát blahořečila tomu, kdo jednorázovky vymyslel.

 Marta dcera 12, syn 3 roky 
  • 

Klobouk dolů 

(10.11.2003 12:08:56)
Nedá mi, abych také nevložila svůj názor, protože v dnešní době plné reklam na děti v pohodlí jednorázových plen, obdivuji maminku, která odolá, zamyslí se nad přírodou a vkročí do jasné menšiny maminek, které používají látkové plenky.
Dceři je 12 let. Barborka se narodila v době, kdy jednorázové plenky byly velice drahé a byl to pro nás takový malý svátek, když jsem je mohla aplikovat alespoň na cestách. Takže nám stačil 1 balík:-). Barunka měla plenky do 18 měsíců. Byla první děťátko, byla jsem na mateřské dovolené a času jsem měla celkem dostatek, takže vše se dalo zvládat, jen ta neuklizená koupelna, lavor s namočenými plenkami mi jaksi vadil.
Kubíček se narodil v roce 2000. Nad ekologií jsem se nezamyslela. Těšila jsem se, že mi ubyde starost o pleny a budu mít více času na miminko a Barunku. Musím přiznat, že opravdu jsem si to užila. Žádný časový stres, na obě děti dostatek času a žádné denodenní vysedávání u žehlícího prkna. Kubíček se zbavil plenek ve 20 měsících.
Víte asi je to strašně sobecké, já si ty plenky opravdu moc chválím, je to obrovská úspora času. Nad ekologií jsem se nezamyslela a teď ani nedokáži napsat, v případě 3 děťátka, jaké by bylo rozhodnutí, co by na miskách vah převážilo, čas nebo ekologie? Těch 7 stromů mne šokovalo, jak bylo v jednom příspěvku zmíněno. Asi jsem se naivně domnívala, že tyhle věci,likvidace odpadu, tedy plenek, jsou jaksi ošetřené.
Na závěr bych napsala, že mám srovnání, látkové - jednorázové. Finanční situace rodiny určitě hraje také svou roli, i když jsem slyšela názory spousty maminek, že raději se v jiném uskrovní, ale na plenky našetří. Víte ono když máte doma více dětiček, tak i prádla je podstatně více a to ty plenky s takovou radostí již po večerech nežehlíte. A čas věnovaný dětem a manželovi je k nezaplacení. Svojí druhou mateřskou dovolenou jsem si doslova vychutnala. I přes věk 30 let, cítila jsem, že všechno se zvládá v pohodě a plenky k tomu přiznávám přispěly.
Marta 33 let
 Monika F. 
  • 

Re: Klobouk dolů 

(10.11.2003 15:55:28)
Také obdivuji tuto maminku, která se dala na cestu používání bavlněných plen. Ne, že bych je přímo odsuzovala. Mám tři děti. U první dcerky ( r. 1994), kdy naše finanční situace ( jež se také nedá pominout ),nebyla příliš růžová, jsem používala právě jen bavlněné hadrové pleny. Dnes u třetího dítěte (r. 2003 ), kdy už naše fin.situace dovoluje takový " komfort " jako jsou papírové pleny " jsem ráda, že existuje něco takového jako jednorázové plenky, byť dražší. Když si představím ,jak jsem před devíti lety namáčela a skladovala pokakané smrduté plínky, pak je máchala, prala, věšela, že se mi ani na balkon nevešly, pak žehlila a skládala, tak si říkám, že se možná ta vyšší cena za papírové pleny tomu všemu vyrovná. Možná je to i má pohodlnost, připouštím, ale radši ten čas věnuji svým třem dětem než se máchat v pokakaných plínkách. A navíc dnes už seženete plenky v určitých obchodech i za méně než 4kč za ks a to už se vyplatí, já např. používám ty méně kvalitní pleny přes den ( díky tomu, že syn na ně není alergický, což se občas stává )a kvalitnější, tudíž dražší pleny
( typu Pampers ) používám na noc. Tímto však v žádném případě nechci vymlouvat maminkám používání bavlněných plen, je to jen svobodná volba, jen jaksi i ten pokrok má něco do sebe.

Pěkný den,

M.
 Lenka_F 
  • 

Re: Re: Klobouk dolů 

(11.11.2003 14:18:00)
No, já tedy porovnávat nemůžu, čekám prvního potomka, ale v tomhle mám jasno, přestože jsem velká milovnice přírody. Budu používat jednorázovky.
Autorka článku počítá pěkně, ale má tam trošku chybičky a ono to pak už tak jasně nevychází. O to, že 4 koruny na žehlení počítá i v době, kdy už se žehlit nemusí, nejde. Ale kam si započetla svůj čas (kterého ta péče o pleny stojí nemálo), únavu a to, o co takto stráveným časem přijde a mohla by využít k radosti z miminka, svému cvičení, procházkám, návštěvám kamarádek a prostě vůbec tomu BÝT V KLIDU?Tyhle počty znám a vyvraet je je zbytečné, je to stejné jako třeba u lidí, kteří si třeba staví 10 let dům a připadá jim to levnější než se zadlužit a bydlet bez stresů a stržených zad za rok. Jsou to velice zavádějící a myslím, že i škodlivé hypotézy. Náš čas je mnohem cennější než elektřina a prášky. A tím, že se obětujeme, přírodě nepomůžeme, což je sice smutné, ale je to tak. Ani kdybychom udělaly my maminky zástup ad Aše až do Břeclavi a "vrhly se na to", myslím, že každá fabrika (kde třeba naši manžílci vydělávají) nás s přehledem všechny převálcuje.
Na své miminko se moc a moc těším a chci si ho užít. Tudíž si nehodlám máčet ruce v pokaděných plenkách a žehlit se s nimi po večerech ani ty první tři měsíce. Jsem přesvědčena o tom, čas na to si miminko vychutnat mi nikdo nezaplatí a i ta čistá koupelna mi hodně pomůže s nervy. Očekávám totiž mnoho návštěv kamarádek, dalších maminek i rodinných příslušníků, tak přece nebudu furt někam uklízet smrdutej pokaděnej lavor! :-)
 vergelka, děti 04/04, 11/06 


Re: Re: Re: Klobouk dolů 

(12.11.2003 10:39:30)
Já také teprve miminko čekám, ale myslím, že budu používat jednorázovky a to ze stejného důvodů jako paní výše.
Možná je řešením vkládat do papírových plín tzv. separační vložku.....
 autorka 
  • 

Re: Re: Re: Klobouk dolů 

(2.12.2003 18:08:06)
Milá Lenko F.,
budeš se asi divit, ale co se týče času, rozhodně své miminko o něj nepřiprauji. Dokonce ani svého muže, dokonce stíhám i jednou týdně chodit na tanec, dvakrát týdně chodíme s malým na plavání, a mezitím navštěvuji kamarádky a chodím na procházky. A ještě píšu externě pro jeden časopis. (Plíny žehlím a pro časopis píšu většinou v noci anebo přes den, když malý spí.) To všechno stíhám v klidu i při používání látkových plen.
Iva Nachtmannová
 sonulinecka 


Re: Re: Re: Re: Klobouk dolů 

(28.1.2007 22:24:34)
Dobrý den, mohu vaše statistiky použít při přednášce o látkových plenách?
 Marcela 2 kluci 7 a 2 roky 
  • 

Re: Klobouk dolů 

(19.11.2003 23:03:49)
Přesně tak.
U jednoho dítěte se to dá, ale u více... Nedám na papírové pleny dopustit.
U prvního jsem si užila. Vyvařování v hrnci, protože, když jsem pustila pračku na více než 60, tak mi hořela zásuvka. 30 let staré paneláky nejsou na automatky stavěné. U druhého, síce větší výdaje, ale nesrovnatelné pohodlí a navíc ve 20 měsících bez plínek a od 24 i v noci. První měl plínky na noc do 3 let.
 anabeli 
  • 

Re: Tak nevím 

(10.11.2003 14:52:00)
Punto, tak si představ, že jsem před šestnácti lety tahala pokakanou plenu přes celou republiku, když jsme vlakem jeli navštívit rodiče vzdálené 500km....jiné pleny totiž nebyly a jinak to prostě nešlo...ale proč to nekombinovat, když to dneska už jde? Když jedeš na delší dobu ven, vzít vyhazovací, doma látkové...Já jsme to tak u dalších dětí dělala, když už vyhazovací i byly, ale mě se to zdálo moc drahé.
 mamča 3 děťátka 
  • 

......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(11.11.2003 17:22:26)
...i já bych se připojila k diskuzi. Mám tři děti (12, 10 let a tříměsíční miminko). U dvou starších dcer jsem používala látkové pleny z jednoho důvodu - prostě jiné nebyly. Teď už bych mohla užívat zdánlivého komfortu papírových plem, ale neděje se tak. Proč... I u mne převážily argumenty související s ekologií. Navíc nechci podporovat nadnárodní koncerny a zmasírovaná připitomělou reklamou věřit, že pro moje mimi není nic lepšího než úžasně suché Pampers, Fixies a spol. A jak to děláme my?? Během dne máme plínky látkové, na noc a cesty jednorázovky. Co se týká té spousty práce, jedná se o pár minut, kdy se plíny nacpou do pračky, pověšené jsou taky za chvíli a žehlení. Do dvou měsíců co dva dny tak hodinka, nyní (3 měsíční mimi), zhruba 30 minut. Pleny si poskládám a pak je vyžehlím na straně kterou přikládám na tělíčko. Žehlím večer u televize, případně se u toho učím angličtinu, poslouchám CD. Myslím, že mám dost času na miminko i na starší děti. Nemám žehlící babičku ani manžela a myslím si, že čas mnohdy utíká jinde, než u žehlícího prkna. A zápach v koupelně??? Ten řeší kyblíky s víkem. Fandím všem maminkám, které trochu přemýšlí, něco málo sleví ze své pohodlnosti a myslí nejen na suchou prdelku svého miminka. Ahojky, mějte se krásně....
 16.5Salám&Lajka14 


Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(11.11.2003 19:02:24)
Jen tak pro zajímavost cituji z knihy Naše dítě, podle které byla většina z nás "odchována":

Vlhká plena se hází do připraveného kbelíku, v němž je studená voda. Pomazané pleny dáváme zvlášť; buďto je odneseme hned pod vodovod či na ono místo, kde je pereme, nebo je (v noci) schráníme zabalené v novinovém papíře. Pod proudem vody pleny očistíme, až zůstanou jen skvrny na pleně. Teprve potom je přidáme k ostatním plenám.
Pleny vyváříme v saponátu, po vyvářce promneme případné zbylé skvrny.
Mácháme velmi pečlivě v několika vodách, aby ve tkanivu nezůstala ani stopa pracího prostředku. Kde je to možné, sušíme pleny na slunci.
Žehlení plenek je zdravotně nezbytné alespoň do tří měsíců. Žehlením se pleny měkčí a dále je to výborné opatření proti zárodkům, které by snad v plenách zbyly a které se žehlením ničí. Žehlení je dobrá desinfekce.


Tak já nevím, doba se pravda změnila, ale že by dnes stačilo prsknout pokaděné plíny do pračky a zmáčknout čudlík?
 Hela 
  • 

Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(11.11.2003 22:31:39)
Ano, presne tak, proto latkove pleny nepouzivam. U prvniho diteti jsem pouzivala latkove pleny (i z financnich duvodu) asi mesic. Byla jsem po tezkem porodu, mimino-nespavec a k tomu latkove pleny. Manzel nejdriv ptal, zda by nebylo lepsi pouzivat papirove, pak je koupil, a nakonec me serval, ze jestli jeste jednou uvidi na miminu hadrovou plinku, bude zle. Protoze normalne tak nevyvadi (asi jsem fakt vypada dost hrozne), jsem se sice lekla, co by mohlo nasledovat,ale rozhodla najit na internetu nejake informace o tom, ze latkove pleny jsou pro dite lepsi a presvedcit o tom manzela. Ja sama o tom presvecena byla, prece v papirovych pokozka nemuze dychat. Mimi melo hrozne opruzeniny ale nazor detske lekarky byl totozny s mym,ze jsem mela zustat u latkovych plen, jen vice vetrat zadecek, a proto jsem vetrala a vetrala... a hledala neco na internetu o opruzeninach. Nasla jsem toho hodne, treba clanek nejakeho odbornika-Cecha o tom, ze opruzeniny vlastne vyvolava urcity druh bakterii, ktere zustavaji v latkovych plenkach a proto, aby se jich clovek zbavil, musi pleny vyvarit (tolik a tolik % bakterii bude zniceno), dat susit na slunce (zase %) a dukladne vyzehlit horkou zehlickou(zase %). A proto odbornik doporucoval udelat vsechny 3 veci dohromady, tim znicite bakterie na 99%! No super! Tak me napadlo, ze v NOVE PAPIROVE PLENE bakterie nebudou na 100% a uz u tech plen jsem zustala naporad.
Musim dodat, moje mimi melo velmi velmi citlivou pokozku, opruzeniny jsme obcas mely i pozdeji,s papirovymi pleny, ale ne tak hrozne, mokvajici a pres cely zadecek. Cim chci rict, ze pro nas byly lepsi pleny papirove, ale jak pisete,nektere zadecky bez problemu zvladaji i pleny latkove, pry i nezehlene.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(11.11.2003 23:41:53)
Helo, tak u nás taky rozhodl tatínek - nebudu se přece párat s hadrovými, když si můžu zjednodušit život a užívat si ho jinak:-)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(11.11.2003 23:43:37)
MMCH, když jsem četla článek, tak jsem si úplně dokázala představit ten puch z těch pověšených počůraných plen a ještě u toho kbelík pokakaných :-)))
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(11.11.2003 23:46:30)
A ještě jednou do třetice:-) Když byli kluci malí, nedokázala jsem si představit, že bych jim dala látkové pleny jen tak na holou pokožku. Používali jsme SANDRY - takové šátky, které se daly prát a pomáhaly nepropouštět vlhkost zpět na pokožku. Proto taky neměli opruzeniny. Což dcera po papírových taky ne, takže to asi bude jen citlivostí pokožky u některých miminek.
 Iva 
  • 

Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(16.1.2004 10:27:09)
Představ si, že stačí. Ono je v té knize dost bludů i jiných, to se vsadím, doba se změnila...ráda bych připojila recept z knihy Levná kuchařka od Anny Kejřové (méně slavná Rettigová) kterak prát utěrky (několikero překulování na valše a mydlení Pilnáčkovým mýdlem terpentinovým, poté opakované máchání ve studené i vařící vodě vodě, dvakrát vyvařování a taky se přidávaly chemikálie s podivnými názvy...a bílilo se na trávě na slunci, přitom opakovaně kropilo vodou...škoda, že ji tu nemám, je to kouzelné...a jak peru utěrky já? (a nejspíš všichni ostatní)? Hodím do pračky a zmáčknu čudlík!!!!
 VVV 


Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(17.11.2003 20:16:52)
Zdravim mamku se 3 detmi.Jsem ve 30.týdnu tehotenstvi a samozrejmne premyslim nad spoustou temat.Jednim z nich jsou i pleny.Dekuji Vam za Vas nazor,protoze mi mluvite z duse.Chystam se pres den davat pleny latkove a na noc ci cesty pleny jednorazove.Duvody:krome jiz zminene ekologie a penez,duvody dulezitejsi-vyvoj kycli,pri pocurani se dite ozve a nebeha 4 a vice hod.v mokre "suche" plene(jak se s tim casto setkavam ve svem okoli),a dalsi,zatim nikym nezmineny fakt,vzdusnost!!Chudaci detske prdelky v tech igelitovych a cimsi(pro svezi pocit a vuni)provonenych plenach.Vzpomente si na vlastni pocity v menstr.vlozkach.Urcite jste v porodnici nosili obyc.vlozky,aby byly vzdusne a Vam se vse rychle hojilo.A usetreny cas?Ruku na srdce,jak ten usetreny cas travite?Klabosenim s kamaradkami,divanim se na televizi..._u toho muzete prece zehlit a pracka pere sama.Mozna jsou to vzdusne zamky,ale doufam,ze to bude pro me dite to nejlepsi a ze vytrvam.Je to prece moje dite,ktere chci a tesim se na jeho prichod.Drzte mi,prosim,palce. Dekuji Veronika
 Martina 


Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(18.11.2003 13:40:20)
No s tema kyclema uz je to dneska taky torchu jinak, nas ortoped rikal, ze malej ma nozky v naprostym poradku a neni duvod aby nosil plinky "nasiroko", ze jedna papirovka uplne staci a ma vetsi volnost pohybu:-)
 Sarka B 
  • 

Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(18.11.2003 21:17:12)
Mila Werco,

Nechci Ti brat iluze, ale ty prvni tydny po narozeni ditete vetsina maminek nema cas na "klaboseni s kamaradkami" ani na "koukani na televizi". Ja jsem se v (krasnem, ale prece jen rychlem) kolotoci kojeni, prebalovani, prani a zehleni miminkovskeho obleceni, a uspokojovani alespon nejzakladnejsich potreb ostatnich clenu rodiny sotva stihla vysprchovat, i kdyz jsem pouzivala jednorazovky.
 Sarka B 
  • 

Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(18.11.2003 21:17:29)
Mila Werco,

Nechci Ti brat iluze, ale ty prvni tydny po narozeni ditete vetsina maminek nema cas na "klaboseni s kamaradkami" ani na "koukani na televizi". Ja jsem se v (krasnem, ale prece jen rychlem) kolotoci kojeni, prebalovani, prani a zehleni miminkovskeho obleceni, a uspokojovani alespon nejzakladnejsich potreb ostatnich clenu rodiny sotva stihla vysprchovat, i kdyz jsem pouzivala jednorazovky.
 Martina 


Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(19.11.2003 13:39:48)
Ja mela stesti na velmi klidny mimi, malej jen spal a spal a spal...kojil...a spal a spal...
Ze zacatku jsem se doma i nudila. Kazdy mimi je jiny:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(19.11.2003 13:44:05)
Martino, nejsi sama... náš malej na tom byl stejně. Jedl a spal, spal a jedl, NIKDY nebrečel. Taky jsem se docela nudila. Rozhodně jsem neměla ani stres, ani jsem nebyla unavená a nevyspalá, celý dny jsem proseděla na Netu, obvykle. :o)
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(19.11.2003 20:03:44)
Ani nas mladej nikdy nebrecel (teda jako maly mimi, ted vresti strasne;-), dokonce jsme se bala, ze neni normalni;-)
 Sarka B 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(20.11.2003 0:20:25)
Fakt holky? No mozna jsem ja nejaka nervni, ale mne pripadlo, ze jsem se skoro nezastavila.
 Hela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(20.11.2003 12:48:09)
Nemyslim, ze jste nervni, jen mimina jsou ruzna, vetsina jich opravdu daji mamince po porodu zabrat. Holky s hodnymi mimi jen mely stesti.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ......čas...čas....práce a smrdutá koupelna 

(16.1.2004 10:17:35)
Nejsi divna, ja mela od kazdeho jeden exemplar, a je to rozdil ze jsem nestacila koukat. Deti se fakt spatne srovnavaji.
 Yukona. 2 dospivajici synove) 
  • 

vzdycky neni vsechno tak jednoduchy 

(28.11.2003 15:38:33)
Nikdy jsem nepremysleli jestli latkove ci vyhazovaci. Vyhazovaci bylo jedine reseni:) I kdyz jsem ekologicky zamerena, tak ono vlastni pohodli je vlastni pohodli:) Pokud....se da o nejakem pohodli mluvit, kdyz zijete v kanadske busi, kde neni elektrina ani tekouci voda, deti koupete v destove vode nebo ve vode z roztateho snehu. Nastesti tady je vsechno tak ciste ze destovka se da klidne pit...na celem Yukonu nemame jedinoou tovarnu:)) Navic jsem s obema detma byla vzdycky velice nemocna....no a rikala jsem si, obklopena nekolika sty kilometru kde nebyulo nic jen stromy a stromy, ze Yukon klidne snese jednu mamu s vyhazovacima plenkama. Jinak..vim, ze tsdy v Canade (ne u nas, proboha) ale nekde ve mestech exiistuje specialni sluzba, ktera za urcitou castku si pro pleny prijede,vypere je a priveze vam je ciste vonave a vyzehlene. Tak v tom pripade bych asi sla na latkove, ale nejsem si tim jista..., ale v nasi situaci to neprichazelo tehdy v uvahu:) Cenove je to tady mezi vyhazovacima a latkovyma, pokud vim....V Cesku takova sluzba neni?
 ivig 


Re: Tak nevím 

(21.9.2004 11:14:43)
nějak mi tady chybí započítáno to nejcennější... čas potřebný na namáčení, častější přebalování, mytí kbelíků, praní, žehlení... já tento čas raději věnuji zcela svým dětem (a pokud odpadala tak do postele a ne k televizi, protože spánek mi byl cennější)...
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Jsou i jiná pro... 

(10.11.2003 10:58:18)
V podstatě lze souhlasit s oběma maminkami. První dcera nosila výhradně látkové pleny ale když se mi po roce a půl narodila druhá neuměla jsem si předstvit že veškerý volný čas strávím nad plenkami. Raději jsem šla s dětmi ven, chvilu si odpočinula apod. Prostě to, co lze zvládnout s jedním dítětem není jednoduché zvládnout se dvěma. A naše nákldy na papírové pleny byly také snesitelné - 500 - 600 Kč.
 Kacii&Matýnci 


Argumenty 

(10.11.2003 11:50:59)
Abych se priznala, moc nechapu, proc jak jedna tak druha strana neustale potrebuje hledat argumenty. Nakonec to pokazde vyzni stejne: kazdemu vyhovuje neco jineho.
Ja budu pouzivat plenky tzv. papirove a to hlavne proto, ze mam i spoustu jine prace, nez obden prat a zehlit pouze plenky. (Dost casu zabere prani a zehleni i ostatniho pradla.) Pak staci mit jeste nejaky ten konicek, ktery nejde "odlozit", v mem pripade parek hafanu. A samozrejme nejvic casu se chci venovat diteti.
Kdyz se nekdo rozhodne pro pleny latkove, je to jeho rozhodnuti a je to v poradku. Kazdy si stejne nakonec vybere to, co mu sedi nejvic:o) A co se tyce setrnosti vuci zivotnimu prostredi, tech studii jsem uz par precetla, zavery se ruzni. Stejne tak ani otazka penez neni az tak jednoznacna. Nebudu to rozebirat do detailu, naposled jsem se setkala s vypoctem, ze papirova plena vyjde draz o par desitek haliru... Proste kazdy, az si to prebere po svem:o) A hlavne at je se svym rozhodnutim spokojeny.
Preju stastna a zdrava mimina, at jsou v jakychkoli plenkach.
 Kacii&Matýnci 


Re: Argumenty 

(10.11.2003 12:21:41)
Tech sedm stromu mi moc nesedi... Spis mam pocit, ze jde hlavne o umely hmoty... Ale i kdyz, tak porad lepsi papir, nez UH...
 vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Argumenty 

(10.11.2003 12:26:54)
Ahoj, nedá mi to a musím do téhle debaty také přispět. S manželem brzy plánujeme rodinu a pleny jsou jedno z témat, které jsme už také řešili - já prosazuji papírové (proč si přidělávat práci, když je možnost si to usnadnit a mít tak čas na něco jiného), on prosazuje hadrové (finanční úspora, prevence proti špatnému vývoji kyčlí a větší pravděpodobnost, že dítě pleny dříve odloží a naučí se na nočník). Myslím, ža oba máme svým způsobem pravdu, ale obávám se, že až budeme děťátko opravdu mít, vyhrajou ty papírové - myslím, že manželovi se po příchodu z práce nebude chtít žehlit pleny a bude raději, když půldu s dítětem ven, než abych stále u žehlícího prkna.

A opravdu si nedokážu představit, že by hadrové pleny měla používat moje kamarádka, jejíž synek od narození nespí víc než 8 hodin denně a tudíž téměř nonstop vyžaduje její péči a pozornost. Ano, kdyby jiná možnost nebyla, zvládne to také, ale takhle se, když synek na chvilku usne, může jít vyspat také, s hadrovými by asi nemohla.
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Argumenty 

(10.11.2003 12:38:37)
Vdana bezdetna: hehe, no pokud je bude manzel i prat, tak proc ne, ze jo?:o)) Ja si ani nechci predstavit, jak by to u nas vypadalo: V miniaturni koupelne kybl s plenama, po obyvaku stojany se susicim se pradlem... v lednu to venku moc neschne.
Ani moc nechapu, proc by se mely deti naucit driv na nocnik..? To jako, ze jim vadi mokry pleny? No to urcite, ale do jednoho roku stejne nejsou schopny ovladat sverace. Ale drzim palce vsem, co jdou do latkovych:o)
 Palo, 3 deti, Holandsko 
  • 

Oddelovacky/separacky 

(10.11.2003 12:50:27)
Prispejem aj ja svojou troskou do diskusie. Mam 3 deti (1999,2001,2002), vsetky odchovane (posledne este chovane) na bavlnenych plienkach a to hlavne z ekologickych dovodov, aj ked ani ekonomicke nie su zanedbatelne.
Nikto to tu nespomenul, ale k bavlnenym plienkam existuju tiez oddelovacky, ktore usetria mnoho problemov. Ak kupite take, ktore su vyrobene z rozlozitelneho materialu (bavlna, celuloza), tak
1. vacsinu vykalov z plienok vyhodite rovno do zachoda a splachnete
2. nemusite zehlit plienky vobec, aj tak neprichadzaju do styku s pokozkou.
Mnohi sa tu stazuju na to, kolko by ich bavlnene plienky stali casu. Nas stoja asi tolkoto: 2 x za tyzden plienky vybrat z vedra a napchat do pracky, pridat prasok, pustit pracku (asi 2 x 5 minut za tyzden), po prani vybrat a zavesit (2 x 15 minut), ususene odlozit do skrine (2 x 5 minut). Dokopy teda 50 minut za cely tyzden. Z toho cast robim ja a cast manzelka. Prechodom na "papierove" plienky by sme teda neusetrili skoro nic. Myslim casu, penazi by sme vydali o vela viac. (Tu este autorke musim vycitat, ze neuviedla amortizaciu pracky, takze v skutocnosti na pranie vydava o cosi viac ako udava.)
Samozrejme ze na cesty a pocas hnaciek pouzivame "papierove" plienky, ale to je voci normnalnej spotrebe minimalne percento.
Ti, ktori sa kvoli vlastnemu pohodliu nad ekologiou radsej nezamyslaju (pripadne si radi precitaju PR porovnavania od firiem predavajucich papierove plienky), vobec nemienim kritizovat, je to vec kazdeho z nas a nasho svedomia. A starostlivosti o buducnost tych deti, o ktorych plienkach sa bavime.
 Iva 
  • 

Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 13:25:39)
Nezmienujete sa kde tie separacky na bavlnene plienky dostat kupit. Dost by ma to zaujimalo. Dakujem :-)
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 13:27:39)
Dají se normálně koupit v obchodě s dětskými potřebami i oddělení hypermarketů pro miminka. Stačí se zeptat, on je to celkem nenápadný balíček a tak asi ve výloze vystavený nebude :-)
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 13:30:14)
Dakujem. Zatial deti nemam tak len zistujem co a ako :-)
 Palo, 3 deti, Holandsko 
  • 

Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 15:11:44)
My si ich objednavame z detskeho katalogu Baby Waltz, vyrobene su v Nemecku, znacku si nepametam. Inak podobne dostat aj v drogeriach, ale na tych pisu ze sa nemaju splachovat, takze nie su biologicky rozlozitelne a ich pouzivanie by bolo podobnym (aj ked mozno trochu mensim) zlom ako pouzivanie "papierovych" plienok.
Ako je to s trhom tychto oddelovaciek v CR/SR neviem.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 18:43:25)
Dají se koupit v lékárně a jmenují se Separační plenky Anička. V balíku je 100 ks a stojí okolo 30 Kč.
 Radka 
  • 

Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 19:36:03)
Separacni plenky Anicka prodava i Laveta (www.laveta.cz), baleni po 100 ks a stoji 37 Kc.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 20:10:43)
Mně používání látkových plenek nevyhovovalo a proto mi zbylo několik balení separačních plenek Anička. V případě zájmu zašlu za poloviční cenu na dobírku.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(10.11.2003 22:11:29)
Separačky jsou fajn, ale u kojených dětí jsou nanic :o))))
 Palo, 3 deti, Holandsko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Oddelovacky/separacky-dostat aj u nas? 

(11.11.2003 13:10:08)
Zaujimavy nazor.
Vsetky nase tri deti na nich vyrastsali a to boli kazde cca 1 rok kojene.
Holt kazdy ma ine skusenosti.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Oddelovacky/separacky 

(10.11.2003 13:50:52)
Nemohu si pomoci, ale já se do Vašich "časů" prostě nevejdu (alespoň pokud si pamatuji), ale to je možná mou menší šikovností. A k otázce chození na nočník - obě dcery, i když každá vyrostla na jiných plenkách, začaly chodit na nočník ve stejnou dobu.
 Halka 


Ekologie 

(10.11.2003 13:10:02)
Taky mne vadi, ze jsou papirove pleny neekologicke. Bohuzel moc dobre vim, z ceho jsou vyrobeny a jak jsou likvidovany.
Ale jakmile se jednou objevily a vymyslely, nejde vzit cas zpet. Tesi me a obdivuju ty maminky (a tatinky taky :-), ktere maji odvahu a chut pouzivat latkove plenky, ale mam pocit, ze jejich kralovani uz je konec. Vetsina maminek da prednost usetrenemu casu a praci.
Spise by se melo resit, jak setrne zlikvidovat pouzite papirove. Nekolik reseni me napada, ale mam malou (zadnou) paku na jejich prosazeni...

Mimochodem, kolik z vas pouziva latkove vlozky, jako nase babicky?
Uz nam to ani neprijde, ze? A pritom je to vlastne to same...
 VeronikaVeronika 


Re: Ekologie 

(10.11.2003 13:21:46)
Hm, do je dosti dobrý argument (to s těmi vložkami:-). Myslím, že i ta nejzarytější ekoložka používá "papírové" vložky. Kdo by se s tím dneska pral, že?:-) A co se týče plenek - sama ještě nejsem rozhodnutá (děťátko plánujeme) a právě jsem byla o něco více nahlodána směrem k hadrovým.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Ekologie 

(10.11.2003 13:36:22)
Vážně mi připadá legrační, jak se čas od času někde objeví "žhavé ekologické téma" - teď např. papírové plenky - a lidé, ochotní za něj "kopat". Můj názor je takový, že neekologickým aktivitám se dnes prostě vyhnout nelze, i ty papírové pleny se přece perou v neekologickém pracím prášku. :o) Poznámka s vložkami mi přijde hodně na místě. A lze zajít ještě dál... plastové lahve jsou neekologické, vůbec všechny obaly z umělých hmot; tetrapack je neekologický, všechny ty tuby od krémů a šampónů jsou samozřejmě také krajně neekologické. A ty pokácené stromy? Kupujete noviny, časopisy, knihy? Používáte toaletní papír? Koupíte si sušenky v papírové krabici? To stromy nebolí? Kvůli tomu neumírají?
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 13:41:41)
Monty moje rec:o)) Me spis zajima, jak problemy, kterym se neda moc vyhnout, resit, nez se tvarit, ze nebudou, protoze ja ziju ekologicky.
 Halka 


Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 13:52:38)
Ekologii jsem vystudovala a v odpadech i pracuju (no, ted jsem na materske, ze), ale musim rici, ze mezi nami, "odborniky", je malo zarytych ekologu, zijicich "zelene"... i kdyz je opravdu obdivuju. Proste nejde vratit cas... takze je fakt lepsi premyslet, co s nim.
 Halka 


Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 13:57:27)
Jejky, to znelo nafoukane :-( Tak jsem to ale nemyslela... Chtela jsem tim rici, ze vetsinou, kdyz se o tuto problematiku clovek zacne zajimat vice, zjisti, ze neni reseni vratit cas...
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 14:02:31)
Halko nafoukane mi to neprislo:o) Proste je to fakt. Ono je to tak se vsim, pokud delas v nejakym oboru, vis, ze veci obvykle nejsou tak jednoduchy, jak se muzou zdat.
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 14:15:24)
Monty,
když to takhle generalizuješ, můžeme se na celou ochranu životního prostředí vykašlat rovnou. Většinou jde o každodenní drobnosti, kdy mám možnost volby vybrat to menší zlo. Látkové pleny jsou menší zlo než papírové. Vložky obyčejné buničinové bez úžasných povrchových vrstev z umělých hmot jsou menší zlo. Pivo ve vratné lahvi je menší zlo než pivo v hliníkové plechovce. Voňavka s pumpičkou je menší zlo než v nádobce natlakované plynem. Ošklivý obyčejný šedý toaletní papír z recykláku je menší zlo než krásně vybělený značkový. Atd. atd.
Nebudu se vracet do neolitu, vybírám z ryze současných možností.
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 14:23:31)
Jo Kristyno, je fajn, ze to delas:o) I kdyz ten efekt neni az takovy, jak si mozna predstavujes. Ja si kolikrat rikam, ze by pro zacatek stacilo, kdyby se lidi naucili tridit odpad...i kdyz ani to neni bez problemu, ani tech ekologickych.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 14:30:00)
Kristýno,
takhle jsem to nemyslela. :o) Samozřejmě je fajn, když se lidé v rámci svých možností snaží žít co nejohleduplněji k životnímu prostředí. Jenže ono se prostě neekologickému chování úplně vyhnout nelze, jak tu psala Halka - a já jí věřím, je odborník - jen skutečně minimum lidí žije úplně "zeleně". My doma recyklujeme odpad, plastovým obalům se vyhýbáme jak to jen jde (ale někdy to prostě nejde - mléko ve skle jsem už neviděla ani nepamatuju, všechno je dnes umělá hmota nebo tetrapack), taky nekupujeme spreje s freonem, noviny a časopisy minimálně (1x týdně Reflex, 1x měsíčně Sorry), nejezdíme autem (které ani nemáme a mít nebudeme) a nekupujeme výrobky testované na zvířatech. Víc už asi dělat nemůžeme, pokud zůstaneme zapojeni ve stávajících společenských a sociálních vazbách. To, že používám papírové pleny je v mém případě jediné možné řešení - nemáme doma pračku. A abych byla upřímná, vůbec jsem neuvažovala nad tím, že je to neekologické, i když je mi jasné, že je. :o) Jednak nejsem na MD, ale pracuju, kromě toho, že nemám pračku, takže bych těžko mohla používat látkové pleny. On právě tenhle případ je nešťastný, ano, papírové pleny jsou neekologické, ale šetří čas a práci matky. Znám x způsobů neekologického chování, které nešetří nikomu nic a přesto se ho valná většina lidí dopouští. :o)
To, co jsem napsala, bylo míněno tak, že znám bohužel mnoho lidí, kteří se chytí nějakého aktuálního ekologického tématu, začnou za něj bojovat, ale v konečném důsledku je jejich chování daleko neekologičtější než chování těch, kteří zrovna TUHLE JEDNU věc dělají.
Nejsem odborník, ale myslím si, že je možná důležitější vynalézat dokonalejší (ekologičtější) spalování neekologických látek, nacházet alternativy v používání přírodních materiálů namísto syntetických, než zavrhovat něco, co je na jedné straně "neekologické", ale na druhé praktické a užitečné...
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:24:55)
Tak jo Monty,
on ten tvůj příspěvek mi jenom tak jedostranně vyzněl. Souhlasím s tebou, že podle jednotlivosti nemohu nikoho soudit, když neznám okolnosti. A že občas se lidé zaslepeně chytí právě nějaké jednotlivosti.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 14:54:48)
Moje řeč, moje řeč. Nežijeme v době našich babiček či maminek - pokrok nezastavíme... Můžeme se pokoušet jej zbrzdit, leč mám obavy, že tím, že např. budu kupovat pití ve skle nic nevyřeším, když velké společnosti nerespektují ekologická pravidla a raději zaplatí pokutu... Můžu z toho mít dobrý pocit, ale neznamená to, že se zřeknu všech "potěšení" (šampony a krémy;-) co mi nabízí tenhle neekologický svět;-)
 Halka 


Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:00:51)
Jojo, vis, ze od letosniho roku (nebo od toho 2004, uz se mi to plete) maji vyrobci pet lahvi (a piti v nich) povinnost lahve zase recyklovat? Opravdu bych rada videla statistiky, kolik jich to dela.
Ale to uz je od plenek trosku mimo...
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:04:27)
Halka: Taky budu trochu mimo. S PET lahvema je to vubec spatny, ekologicky zrovna neni ani transport nakladu lahvi k recyklaci. Malo lidi vyhazuje lahve stlaceny, takze se jich do kontejneru moc nevejde...
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:09:21)
Nehledě tedy na to, že já měřím 154 cm a vážím 47 kg - takže když koupím 4 litrové flašky skleněné a chleba, tak už toho asi o moc víc neunesu (nemám auto:-) - ale to je jen můj problém;-) Já vím:-)
 Halka 


Re: Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:11:22)
Nastesti uz nekdo vymyslel, ze ty svozne auta na pet lahve maji v sobe takove lisovaci desky s ostrymi dlouhymi hroty, ktere lahve probodnou a nasledne je deska slisuje. Takze alespon do auta se neco vejde... a kdyz se kontejnery vyvezou vcas, tech nekolik nesmacknutych lahvi v nich tak moc nevadi. Pokud jich neni tolik, ze se diky nim nevejdou dalsi. Ale to potom se musi zvysit frekvenci vyvazeni...
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:17:38)
Halko tak to je fajn. Ja jsem to sice u nas jeste nevidela, ale mozna ze uz jezdi vsude:o) Aspon neco. Vim ze se o tom hodne jeden cas mluvilo, je dobre, ze to vyresili.
 Halka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:21:45)
No jestli to jezdi vsude, to urcite ne. Spise bych rekla, ze zatim vyjimecne. Ale casem se to urcite zlepsi, je to vyhodnejsi i pro ty svozne firmy.
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(10.11.2003 15:36:30)
No vyhodnejsi to je pro ne financne a pro nas smrtelniky zas ekologicky. Ono je rozdil, kdyz vyveze jednou jizdou jeden kontejner, nebo vic. Pak se ani nedivim, ze ty firmy se tomu tak brani.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ekologie 

(16.11.2003 23:43:21)
Tuším, že se v současné době u nás recykluje asi 10 % PET lahví, 90 % končí na skládkách.
 Lucia 
  • 

Re: Re: Ekologie 

(11.11.2003 7:31:11)
Ahoj Monty,

celkom s tebou suhlasim. Mam navyse taku perlicku. Asi pred dvoma rokmi sa u nas na ustave (Nemecko) robila studia ekologickeho dopadu nevratnych plastovych flasi a porovnanie so sklenenymi vratnymi. Objednavatelom bol vyrobca prave skelenenych obalov. Chcel pouzit tu studiu ako reklamu, kedze nas ustav patri v tomto obore k velmi znamym. Vysledok bol ohromujuci. Ked sa totiz spocita, ze na vyrobu sklenenej flase zoberies material tiez len z prirody (kremen), ale na sklenenu flasu potrebujes viac hmoty ako na plastovu, ze navratny cyklus sklenenych flias je tak 6-7 krat, a to plati tu v nemecku, kde vsetci recykluju jak divi, lebo za domaci odpad sa vela plati, ze hmotnost sklenenej flase ku hmotnosti obsahu je o mnoho vyssia, to znamena aj viac kamionov na ceste, ktore ich vezu atd. Skratka vyslo to tesne pre tie sklenene flase, ale ked sa k tomu priratala, taka prkotina, kolko sa stane urazov na rozbitych sklenenych flasiach a ten material na osetrenie, uz to vyslo pre tie sklenene flase horsie ako pre tie plastove. Ta firma, co si objednala tu studiu, bola dost nespokojna s vysledkom, cakalo sa klasicke: Sklenene flase su lepsie! Verim, ze ked by sa niekto blizsie pozrel aj na tie plienky, tak by to tiez nebolo take jednoznacne, ako sa pise v tomto clanku.
 Monika F. 
  • 

Re: Re: Ekologie 

(11.11.2003 12:23:12)
Dnes pokrok nezastavíte, budete psát na psacím stroji, když máte doma počítač a tiskárnu ? Budou vaše děti poslouchat wolkman, když dostaly od babičky discman ? Budete prát na valše, když máte doma automatickou pračku popř. se sušičkou ? Něco podobného je to s bavlněnými plenami. Teď jsou prostě modernější verzí papírové pleny, je to jednodušší, časově nenáročné a kdo si je může dovolit ( což je větší procento z nás, neboť ceny jsou vcelku příznivé.( také pohodlnější ).Ať si každý vybere co je pro něj vhodnější a přijatelnější.
Důležité je spokojené miminko, ať už je v papírových či bavlněných plenách.

M.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Ekologie 

(11.11.2003 12:34:15)
Ono se to má s tou ekologií tak, že když jí chce někdo dělat, měl by dělat to, co skutečně nějaký velký efekt přinese. Představoval bych si to jako práci v alespoň komunální politice - kde se rozhoduje o věcech, které mají na ekologii vliv. Jenže když ekologicky myslící ženy stráví veškerý čas žehlením plen a pěstováním ekologické zeleniny pro vlastní potřebu, na politiku a nějakou veřejnou angažovanost jim nezbyde čas ani mozek. A důsledky jsou takové, že naše planeta se ničí čím dál víc a ekologicko-přírodně založené ženy pouze buzerují vlastní rodiny, bohužel.
 Kristýna+Robík 


Naše zkušenost 

(10.11.2003 13:12:17)
Bavlněné plenky jsem u syna používala do 13 měsíců, pak přestaly vyhovovat, protože jak začal běhat, měl je každou chvíli u kolen, a troje pročůrané tepláky denně mě přestaly bavit, takže jsme přešli na papírové.Kupodivu v roce stále ještě nejevil zájem o nočník. Bez plen je od 29 měsíců.
Od narození jsem používala papírové na cestování - to je situace, kdy jsou k nezaplacení, ale doma mi to připadalo vyhazování peněz i ničení přírody. On novorozenec může mít také stoličku při každém kojení a to je opravdu velká spotřeba plen.
Žehlila jsem do šesti neděl, jak mi poradila máma, že to stačí. Praní plen moc času navíc nezabere, miminkovského oblečení stejně vetšinou nemáte tolik, abyste nemusely obden prát. Je lepší pořídit oblečky světlé a dají se prát s plenami najednou. A pokud máte sušičku, vytáhnete plenky nadýchané a nikde nezdobí v bytě.
 Katka 
  • 

Re: Naše zkušenost 

(10.11.2003 13:30:31)
Mám s tebou naprosto stejnou zkušenost. Kombinovala jsem látkové s papírovými a dalo se to. Zpočátku si mimčo opravdu "ukákne" každou chvilku, a spotřeba by byla veliká, proto jsme zpočátku hodně používali látkové a pak, jak šel Marečkův vývoj dál, pomalu jsme přecházeli jen na papírové.

Od narození jsem ale na noc a na procházky, pochopitelně i na jakékoliv cestování, používala jen papírové, když jsme byli doma, stačily látkové.

Žehlila jsem taky jen do 6-ti týdnů a pak jen skládala. Jasně, byla to otrava, starost o pleny, nejsme na tom finančně zas až tak hrozně, ale bohužel (nebo spíš bohudík?) si umíme spočítat, kolik co stojí a na kolik co vyjde. Znám maminky které mají hluboko do kapsy a používají jen papírové - což moc nechápu. Pohodlnost? Nevědomost?

Ale jasně, je to tak, každému vyhovuje něco jiného a netřeba někoho odsuzovat, že to dělá tak nebo tak.
K.
 Kacii&Matýnci 


Re: Naše zkušenost 

(10.11.2003 13:35:21)
Separacni pleny budu davat do papirovych, to je sikovna vec. O susicce si muzu nechat zdat. S tou ekologii se cestou pouzivani nebo nepouzivani papirovych plenek moc nenadela. Tech par domacnosti (ve srovnani s vetsinou, ktera pouziva PP) to asi tezko vytrhne. Prumysl jde timhle smerem a zivi se na tom spousta lidi. Spis to chce opravdu vymyslet a hlavne realizovat ekologickou likvidaci. Ale jak na to, ze?
 Karel Šíra 
  • 

Všichni máte pravd,  

(17.11.2003 22:15:20)
Drazí rodičové - kolegové,
děkuji za velmi zajímavou debatu na dané téma jednorázové vs. látkové pleny. Musí příznat že souhlasím s oběma stranami - oba způsoby mají své výhody a nevýhody, nejspíše závisí na konkrétní situaci rodiny. Máme 15 měsíčního syna. Když porovnám náklady na látkové pleny proti plenám jednorázovým, vidím rozdíl cca 300-350 kč/měsíc. Pro mne jako pracovně vytíženého otce je čas ta nejdražší investice (nepochybuji že i u ostatních je tomu také tak - každý si snažíme vážit si svého času). Doba strávená výpomocí s žehlením a praním je mnou a mou ženou vnímána jako ne zrovna správně naplněný čas - jednorázové pleny jsou pro nás správným řešením. Umím si však představit rodiny, jejichž život je organisován jinak a jejich preference používat látkové pleny je pochopitelná. Proto bych rád podotkl, že tato debata by měla být ukončena tezí, "každý to má jinak", není tedy možno stanovit universální recept platný pro situaci každé rodiny. Troufám si však tvrdit, že používání lakových plenek je časově náročnější. Rodiny používající pleny jednorázové mohou získaný čas investovat do svých potomků - činí to však? Zmíněné ekologické hledisko je zajisté opodstatněné, ale nevnímal bych je jako ten nejpalčivější problém - raději stravme více času se svými dětmi, vychovejme z nich "homo sapiens" a tato investice se nám jistě vrátí.... s pozdavem,

Karel Šíra
 Iva, 4 děti, nejmenší 4 měsíce 
  • 

papírové pleny 

(10.11.2003 13:26:25)
Milá maminko,
nedá mi nereagovat.Tři děti jsem odchovala na látkových plenách a jsem velmi ráda,že existují papírové - protože tu úsporu času jste nezohlednila vůbec.A ta je nejpodstatnější.Jinak musím říct, že zhruba 30 plen jsem měla u jednoho dítěte na den,max 1,5dne. O protečení řídké stolice mohu vyprávět i dnes.Má dcera je plně kojena a i ve čtyřech měsících kaká(sice jednou za tři dny) pouze hnědou vodu.Látkové pleny jsem chvíli používala,protože jsem myslela,že má alergii - nebyla - a takto zašpiněné oblečení se musí vyvařovat, jinak to dolů nesleze.Chvála papírovym plenám. P.S. Na jedno spláchnutí záchodu se spotřebuje 3-5litrů vody. Iva
 Lucka, kluci 10 mesicu a 4 roky 
  • 

Re: papírové pleny 

(11.11.2003 19:32:15)
DEKUJU! Konecne soudny nazor! Protoze to nejdulezitejsi, co nam papirove pleny davaji neni pohodli, ale cas, ktery muzeme venovat drobeckovi, nebo treba sobe.
 If & 3♥ 


Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:09:28)
Ale chybí mi tam jedna a to dost podstatná položka! Zapomněla jste započítat úsporu vlastní energie a vlastního času! A to je dost podstatná položka, hned vedle vody, elektřiny a pracího prášku.
Myslím si, že maminka má taky nárok si na chvilinku odpočinout (a tímto vám skládám hold, že vás osobně to nesložilo!) a ne čekat jako na smilování na chvíli kdy ten drobeček usne aby si mohla stoupnout k žehlícímu prknu!
Taky jsem kdysi měla dilema, jestli látkové nebo papírové plenky, co je dražší a co je levnější. A už jsem se rozhodla! Jednoznačně papírové plenky.
 Kik+3 


Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:24:30)
Jóóó... občas si říkám, jak to ty naše babičky mohly všechno stihnout, když neměly takové vymoženosti jako jsou dnes, a přitom těch dětí mívaly víc a ještě hned chodily makat na pole...
V čem to je?
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:28:19)
Kik a mely zajimavy konicky a zajmy a ve ctyriceti byly aktivni a plny zivota:o))? Ve starych filmech, kdyz se tam objevi padesatnice, vypada jak starena.
 Jana+kluk 8r.+Barunka 1,5 r. 


Re: Re: Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:31:20)
Když začaly děti chodit a bylo teplo, tak jim pleny nedávaly a ony čuraly a kadily pod sebe, proto taky nosily delší košilky holky i kluci.
 Kik+3 


Re: Re: Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:47:45)
Kačíí, já se jich přece nezastávám, jen mě občas napadne, jaké to tenkrát muselo být. Podle filmů bych obličeje nehodnotila, můžou to být herečky:-), spíš třeba podle starých "rodinných" fotek.
Ale i tak - kolik mamin má dnes na MD čas na své koníčky? (Už se vidím za pár let na MD v lese s flintou:-)))
No nic. Pa.
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:50:27)
Kik to je ok, ja to dala jen jako podnet:o) Hereckou to zrovna nebylo, oni fakt vypadaly jak baby mnohem driv. A neni se co divit, ten zivot byl daleko tezsi, myslim, ze dneska by tak chtel zit malokdo...
 Kacii&Matýnci 


Re: Re: Re: Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:52:37)
A konicky, no omezene urcite. Me treba pomuze, ze nebudu muset hodinu zehlit a prat a misto toho vzit psy a dite ven:o)
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Hezky spočítané:o) 

(11.11.2003 11:13:19)
Kacii, moje tchýně je stará, má 73 let, pracuje denně na zahradě i okolo domácnosti, nosí přepravky s jablky, sbírá je, okopává, zadělává ručně na buchty, dělá práce při kterých já po pěti minutách "odcházím". A to mám zajímavé koníčky, i sportuju, jsem o skoro 40 let mladší, ale jí nestačím. Má páru, a ani na svůj věk nevypadá. A výzkumy daly mému zjištění za pravdu. Snazší život dělá padavky, ani s našimi fit centry zdaleka nemáme kondičku našich babiček, co neměly vymoženosti civilizace. Bohužel. Brzo shnijeme :-)
 Lonai 


Re: Hezky spočítané:o) 

(10.11.2003 14:39:22)
Také mi v článku chybí spočítaná úspora času. Když se narodil syn, byly papírové plenky dost drahé a ještě ne moc rozšířené. Takže jsme začali používat bavlněné. Kvůli kyčlím musel mít 3 najednou. A ať jsem používala jakékoli vložky, podložky apod. do plen, vždy! byly mokré všechny tři. Takže jsem denně dávala do pračky, vyndavala, věšela, sundavala ze šňůry kolem 50-60 plen. A samozřejmě žehlila. A ne 6 týdnů ale pořád, dokud jsme je používali (přišly mi tvrdé a hrubé). Takže denně tak 2,5 - 3 hodiny. Tak jsem měla program na dobu, kdy spal. A když nespal? Krmila jsem ho, chovala, vozila v kočárku apod. Nechtěl být ani chvilinku sám. Občas jsem se za celý den ani nenajedla (alespoň jsem rychle zhubla:))
Teď plánujeme další miminko a jedno vím jistě: jedině papírové pleny.
 Iva 
  • 

Mě to vyhovovalo 

(10.11.2003 15:08:22)
Já jsem si naopak látkové pleny tak užila, že mi pak, když už byly hlavně ty papírové, chyběly! Jinak co se času týče, nic moc to nezabralo - a to jsem prala rozhodně denně, někdy i víc. Nic jsem ovšem nenamáčela, pleny házela rovnou do pračky(nic nesmrdělo) používala separační ubrousky, a prala na 90. Velmi mě bavilo roztřepávání plínek i jejich věšení, a skládání taky. Žehlila jsem jen do tří měsíců a jen tu horní plenu. Pak už nic. Vůbec mi to nepříšlo jako nějaká dřina, jak už byly děti starší, pleny mi podávaly, já je věšela na šňůry a moc ráda na to vzpomínám, hrozěn jsem sei to užili. Zpívali jsem si při tom, říkali básničky. Zajímavé je, že pokud se mi děti někdy oprudily, bylo to v papírových plenách. Asi proto, že zvlášť dcerka měla dost silné nožičky, a hlavně byli zvyklí, že jsem je každou chvíli přebalovala. Nechci nikomu křivdit, ale zdá se mi, že jeden z důsledků plen vyhazovacích je, že se někdy matky dětem málo věnují, tedy že mají málo fyzického kontaktu. Jakmile totiž v látkové plíně dítě zabrečí, první reakcí po nakojit je bylo přebalení. Teš synovec vláčí po celý dne mezi kolínky jednu a tutéž plenu, už má snad dvě kila, ale podle jeho matky škoda to vyhodit, když není pokakaná.
Jsem ráda, že jsou i lidé, co uvažujou ekologicky, protože jak vidím ty reklamy, tak se divím, jak ty generace lidí bez pampersek vlastně vůbec vyrostly. Jako by to bez nich absolutně nešlo. A ono jde, a kolikrát ani ne tak těžce. Držím palečky maminkám i stromečkům.
 pabakuku 


Re: Mě to vyhovovalo??? 

(10.11.2003 16:00:51)
Milá Ivo, mě to nedá, musím na váš příspěvek reagovat. Maminek, co nechá své dítě chodit s 2 kg plenou je určitě málo, rozhodně bych to nebrala jako argument. Zpívání a básničky u věšení plenek, no dobrá, ale přes to se mi zdá, že ten ušetřený čas se dá využít skvěle. Mám 3 letého Jakoubka a 12 letou Barunku. Když byl Kubíček miminko, přešla Barunka na víceleté gymnázium, pomáhala jsem jí s učením. S Jakoubkem jsme chodili plavat, do ZOO, do centra pro matku a dítě si hrát a na kroužky, sama jsem zvládla v jeho prvním roce rekvalifikační 5 měsíční kurz. Víte mě z vašeho příspěvku trochu přepadá pocit, že žena, která používá látkové plenky je vzor pracovitosti, ty ostatní jsou jen pohodlné. Ale to prostě tak není.
Marta
 Sosan 
  • 

Re: Re: Mě to vyhovovalo??? 

(10.11.2003 16:15:31)
K tomu bych z pozice muže doplnil, že vše co je ekologické, je vždy dražší než to neekologické a bylo vytvořeno právě pro naši pohodlnost. A je dobrovolnou záležitostí, jak velký koláč toho ekologického chomoutu vztáhnete na sebe. Když si vezmeme podprůměrný plat 100 Kč/hod (pod tuto částku půjde dělat málokdo) a vezmeme v úvahu, že na látkové pleny potřebujete průměrně denně hodinu a půl (žehlení a praní), vyjde vám, že k ceně za elektřinu, prací prášky a vodné/stočné musíte ještě připočítat cenu vašeho času 30*1,5*100 = 4500 Kč. Takže celkové náklady na látkové pleny jsou přes 5000 měsíčně. Proti tomu jsou jednorázovky za maximálně 1500 Kč za měsíc skoro zadarmo. Spotřebovaný čas 1,5*30 = 45 hodin měsíčně jste mohli věnovat něčemu užitečnějšímu (opravdu nemáte na práci nic kreativnějšího než žehlit pleny?) - hraní si s dětmi, osobní seberealizaci, výletu s rodinou a pod. Tento čas jste ale vyměnila svůj (alibistický) dobrý pocit z toho, že VY za celosvětový problém s obaly nemůžete. Efekt na celosvětovou ekologickou situaci minimální, zato efekt na kvalitu života vaší rodiny maximální. Vždyť těch 45 hodin představuje jedenáct volných odpolední!
 pabakuku 


Re: Re: Re: Mě to vyhovovalo??? 

(10.11.2003 16:17:56)
Díky moc!!!
Marta
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Mě to vyhovovalo??? 

(10.11.2003 18:33:13)
Jéje, ony se látkové plenky ŽEHLÍ???? Já jsem fakt nějaká zpozdilá matka...
 vahavka 
  • 

dalsi naklad : tepla voda na namaceni  

(11.11.2003 9:07:28)
..pripocital nekdo ty litry a litry vody na namaceni..to je je urcite mnohem vic, než kolik spotrebuje pracka, obzvlaste, kdyz se ta voda nekolikrat vymenuje. A pochybuju, ze namacite do studene - spis do te nejteplejsi, co zrovna tece. Kdyz si pripocitate toto, tak uz nemusite pricitat naklady na praci v domacnosti a stejne do vyjde draz nez pleny papirove.
 Iva 
  • 

Re: dalsi naklad : tepla voda na namaceni  

(12.11.2003 8:54:06)
Vahavko, splachuješ po sobě na záchodě? Určitě ano, že? A několikrát denně. Tak si představ, že jedno to spláchnutí je jeden kýbl vody, do kterého namočíš ty plínky a pak ji vyleješ a plínky přendáš do pračky. A jak píšu já, nic jsem nenamáčela, je to zbytečné, jen ty pokakané (používala jsem separačku, že které se boban shodil do záchodu a na plíně skoro nic nezbylo) do malého lavůrku, zdůrazňuju, že nic v koupelně nesmrdělo, plíny byly po vyprání na 90 čisté, měla jsem jemný typ (vypadá jako fáč) který netvrdnul ani bez aviváže ani bez žehlení, takže jsem nežehlila, jen prvních 6 týdnů. Vše co jsem udělala bylo že jsem po přebalení hodila plínu do pračky, až byla plná (asi jednou denně) tam dala prášek a s předpírkou pustila. Pralo se to samo a já to pak roztřepala a pověsila, a usušené poskládala a dala do skříňky.
Pak jsem přešla na vyhazovací a měla problém s oblečky, protože jsem je prala zaráz s plínkama, ale samotných se mi pračka tak brzo nenaplnila, prát to s oblečením pro ty starší se mi nezdálo, tak jsem musela přikupovat.
Jinak k látkovým bych se v případě dalšího dítěte asi už nevracela hlavně proto, že ty báječné plínky co mám postupně odešly a mám jich už jen tak polovinu, což se při jejich hebkosti dobře užije na pusinku a pod hlavičku, a ony ty vyhazovací taky moc hezky vypadají. Ale kdyby to bylo nutné, dát látkové, nevidím v tom problém.
Většina mladších maminek si to asi ani neumí předstvit, připadá jim to něco jako brontosaurus, tak proto tak argumentují proti.
 Iva 
  • 

Re: Re: Mě to vyhovovalo??? 

(11.11.2003 11:01:51)
Sluníčko, já osobně jsem u nejmladšího dítěte už používala skoro výhradně pleny papírové, je to opravdu pohodlnější, a pokrok se nezastaví. Ale opravdu mi to praní nepřipadalo jako něco, co by mi bralo čas nebo mě nějak namáhalo, a povídat si s dětmi a skládat u toho plínky je stejné jako povídat si s nimi a nedělat jinak nic. Je to divné, ale mě to prostě bavilo.Ty ekonomické výpočty vychází z toho, že že čas věnovaný této práci je ztracený. Pokud to tak někdo bere, tak jistě, ale jinak - copak maminka co pro rodinu vaří teplá jídla ji okrádá o čas? Taky se to dá vyjádřit kolik ten její čas stojí, jenže se to těžko srovnává s tím ,kolik by stálo její čas třeba strávený sledováním televize. Je to demagogie. Komu je praní plen na obtíž, nemusí to přece dělat, má volbu. A pokud k tomu má člověk dobrý pocit že žije víc v souladu s přírodou, proč ne. Podle mě praní plen ekologičtější skutečně je. Moje babička navíc například počůrané plínky ani neprala, jen máchala ve studené vodě, a vyzkoušeli jsem si to na chalupě, naprosto v pohodě. Sluníčko ( :-)))vydezinfikuje, a je hotovo. Močovina se navíc vždycky dávala do pracích směsí, takže to není taková hrůza jak si možná hodně z vás bude myslet. A nejde jen o výrobu papírových plen, když už mluvíme o ekologii, dává to taky dost objemný a obtížně likvidovatelný odpad (nepromokavé vrstvy se jen tak nerozloží).
A to, že že látková plena víc nutí matku zabývat se dítětem, každému podepíšu. Viděla jsem to i u sebe. Když jsem věděla, že v mokré plínce mi dítě může i nastydnout, tak už jen to byl důvod proč ho přebalit, i když ještě třeba ani neplakalo. A uvědomí si každá matka, že ta počůraná plínka je těžká a pro dítě nepříjemná? Ta moje příbuzná to nedělala ze zlé vůle, ale když reklamy říkají jak je nasákavá, tak proč zbytečně utrácet zas za další.
Takže podporuju ty, co myslí na budoucnost a ne jen na své pohodlí. Obdivuju je, u mně pohodlí převážilo.
 Nufka 


Re: Re: Re: Mě to vyhovovalo??? 

(11.11.2003 11:35:58)
Musím s Tebou Ivo souhlasit, i já to takto cítila. Nikldy by mne nenapadlo přepočítávat čas věnovaný praní a žehlení plínek na hodinovou mzdu (má mzda nečiní zdaleka 100,- Kč/hod, takže není pravda, že pod 100,- nikdo nedělá a u mého manžela taktéž). Navíc jsem žehlila často večer u televize, kdy už dítě spalo a nezabralo mi těch 30 plen denně víc než 20 min.skládaní + žehlení.
 pabakuku 


Re: Re: Re: Mě to vyhovovalo??? 

(11.11.2003 11:44:03)
Ivo, tady přece nejde jenom o skládání plen. Pleny se namočí po namočení vyždímají přendají do pračky pračka sice vypere, ale ty je vezmeš a pověsíš, potom sundáš a složíš, poté vyžehlíš. Mě žehlení nevadí, naopak, ale nějaký čas to trvá, také nesouhlasím jenom se složenými plenkami. Ale to je věc názoru.Já trochu nechápu tu větu, že maminka která používá látkové pleny si hledí miminka více? Takže my jednorázovky se staráme hůře, ba co víc, svého dítěte si nevšímáme. To mi nesedí. Každému malému dítěti se přeci musí maminky věnovat. Tvoje příbuzná divná, pokud jako matka nedokáže odhadnout, kdy má své dítě přebalit a nechá ho chodit s 2kg plenou.
 Míla, 1 dítě 19 měs. 


Re: Hezky spočítané:o) 

(11.11.2003 20:45:26)
K energiím a pořiz. nákladům na pleny je třeba ještě připočítat opotřebení pračky. A jinak se nestydím za to, že v se ušetřeném čase věnuji dítěti nebo si prostě na chvíli sama odpočinu.
 Misshka 


Naklady 

(10.11.2003 14:30:42)
K nakladum na latkove plenky bych jeste pripocetla stocne, taky ho prece vetsina z nas plati a jeste hur jsou na tom ti, co bydli v mistech, kde neni kanalizace, takove vyvezeni zumpy taky neni nejlevnejsi a stejne to pak vozi na pole, takze veskera ekologie je v tahu, kdyz pohnoji vsemi temi fosfaty z pracich prasku. Jinak si myslim, ze je to kazdeho vec, jak se rozhodne. A ekologie? Nefandim zrovna TV Nova, ale myslim, ze zrovna budou davat nejakou reportaz, kde se mluvi o tom, jak se trideny odpad vozi na jednu skladku s netridenym.
 Jana+kluk 8r.+Barunka 1,5 r. 


Re: Naklady 

(10.11.2003 14:42:52)
A ještě bych připočítala aspoň částečně amortizaci pračky, ona taky nevydrží prát věčně. Zrovna v pátek mi odešla jedna hojně používaná po 8 let.
S prvním dítětem jsem začala s látkovými plenami, byla jsem s ním půl roku doma, za elektřinu jsem platila asi 1,- Kč za KWhod a měla jsem na to čas. Papírová plena stála tak 8,- Kč. Od půl roku jsem chodila s klukem do práce, kombinovala jsem to, protože se nedalo být v kanclu, starat se o dítě a ještě prát látkové pleny. Jo a kluk přestože nosil oboje - tedy i látkové - se počurával do 2 let, takže nevím, co je dokázáno....
Teď jsem na látkovou plenu ani nesáhla - jednak s Barčou chodím od narození aspoň 2x týdne do práce, teď už mnohem častěji, navíc pleny zlevnily a elektřina mi zdražila na skoro na 4,- Kč, a to nemluvím o prášku. Navíc bydlím v oblasti se strašně tvrdou vodou, tak tam musím cpát skoro dvojnásobek prášku nebo svinstva na změkčování, abych vůbec vyprala. Takže ekologické to stejně nebude.
 Dooly. 


jen jedna otázka 

(10.11.2003 15:01:01)
Mám pro vás jen jednu otázku:jak voní vase koupelna plná pocuraných plenek prehozených pres snury??
Moje matka pro nás látkové také musela pouzívat,ale takhle nechutným zpusobem to tedy nepraktikovala!!
 Jíťa 4+1 


Re: jen jedna otázka 

(10.11.2003 15:46:40)
Nikdy jsem to takto nepočítala, jen tak odhadem musí každého napadnout, že látkové plenky jsou mnohem levnější. Nejsem nepřítelem plen papírových. Nedovoedu si představit bez nic nějaké cestování nebo dovolenou. Doma ale měli kluci plíny látkové. Protože bydlíme na vesnici, plíny suším venku, takže jsem také minimalizovala žehlení. Do 6 týdnů, kvůli pupíčku a pak jen skládala. Skládat se dají plíny i při televizi, nebo když se vypráví dětem na noc pohádka, či jsem dohlížela na psaní jejich úkolů. Je pravda, že se musí mrňous častěji přebalovat, ono jim to zpravidla vadí, že jsou v mokru. Na druhou stranu znám i takové maminky, které nechaly dítku 1 plenku přes celý den. Je to sice humus, ale jak říkaly, ušetřily hodně. Záleží na rodičích, jak se k tomu postaví a co pak dělají s volným časem, který mají tím, že vyměnili látkové pleny za papírové. Vemte si třeba naše babičky, co všechno museli stihnout při dětech. A to jich měli mnohem víc, než 1 nebo 2. Teď sice říkají, ty maminky se oproti nám mají, můžou se věnovat víc dětem. Ale je to tak?Co mi jedině u látkových plen vadí jsou kalhotky na plíny. Igelit se v nich rychle trhá a jakmile začne dítě chodit, špatně drží. To se dá vyřešit kšandičkama, s tou kvalitou je to ale horší, to se musí koupit kalhotky nové.
 Hanny 
  • 

Re: jen jedna otázka 

(10.11.2003 18:27:33)
Je-li miminko kojene, jeho moc nesmrdi mocovinou, je to skoro voda...
 Zany 


Re: Re: jen jedna otázka 

(10.11.2003 23:33:03)
Jejda, že jsem si toho nevšimla? A jak se tedy to mlíko v těle zpracovává? Jaké jsou tedy "odpadní produkty?
 Eva, dva synové 
  • 

Srovnání 

(10.11.2003 15:39:10)
Jen krátce - nečetla jsem předchozí příspěvky a spěchám :-)

Prvního syna jsem měla před téměř 14 lety, takže klasicky látkové pleny. Zvládla jsem to, určitě to vyšlo levněji, zvládaly to i naše maminky a babičky.

U druhého syna (nar. 1996) jsem z časových důvodů hned používala jednorázovky. Důvod: manžel nás téměř neživil, přivydělávala jsem si doma účetnictvím a téměř jsem padala únavou, když jsem se snažila zvládnout staršího prvňáčka, miminko a lejstra. Moc mi pomohlo, že jsem se nemusela starat o látkové pleny - ale na druhé straně musím přiznat, že ty jednorázovky se dost prodražily proti těm látkovým. A taky mě hryzalo svědomí kvůli ekologii. Dnes už dávno není ani památky po tom, co starší syn vytvářel do látkových plen - ale ty jednorázovky po mladším budou ještě několik století strašit na skládkách
:-((
 Markula+Mišule *29/6/03 


Čísla mě nepřesvědčí 

(10.11.2003 19:04:57)
Rozhodně nezpochybňuji, že jsou hadrové pleny levnější. Zpočátku jsem byla přesvědčená, že je budu používat alespoň ze začátku. Naštěstí jsem to ani nezkusila. Mám jich deset na utírání pusinky ale toho prachu z nich - co teprve ze šedesáti??!! Kakání má Miška ve čtyřech měsících hodně řídké a přestože je plně kojená, tak i moč je cítit. Ušetřený čas věnuji vyjížďkám s kočárkem do přírody nebo cvičením motoriky - vyplatí se to. A hlavně při dnešních akcích, kdy se dá koupit plenka pod pět korun?!
 Marťa11 


vydržíte??? 

(10.11.2003 19:57:32)
- Vašemu synovi je nebo bude 7 měsíců, tedy "žádná" práce proti chodícímu dítěti... jsem zvědavá jestli Vám elán žehlit atd. vydrží
- radíte několi hodin plíny namáčet... to musí být libůstka vůně ve vaší koupelně...
- místo žehlení jdu s prckem radši krmit labutě...
- v noci bych dítě musela budit kvůli přebalení... jednorázovka vydrží celou noc v pohodě...
- krémy pod plínu? vy vždy, já tak 1x za měsíc, když mám pocit, že mu zadek lehce zčervenal...
- nemám žehlící, ale velmi pracující babičku i manžela...

je to vaše rozhodnutí (a zřejmě i životní styl), ale já fakt kroutím hlavou... dřív na nočník chodit nebude, to je pověra, žehlit mě nebaví, teď je mu 11 měsíců a kadí stále 2-3x denně, to bych fakt chtěla několik hodin namáčet..., jsem ráda, že mám čas se najíst apod. - žehlit, namáčet, skládat - kdy? po nocích..., argumety, které píšete nejsou pro mě argumenty... to bych nepoužívala ani myčku, pračku, auto, mobil, varnou konvici, varnou desku... atd.

zdar a sílu několik hodin máchat špinavou plínu :-)))

takže já zůstávám u papírových a vám přeju ať vydržíte...

Marťa
 Palo, 3 deti, Holandsko 
  • 

Re: vydržíte??? 

(11.11.2003 13:36:33)
Ja vam dam odpovede z vlastnej skusenosti:
1. "radíte několi hodin plíny namáčet... to musí být libůstka vůně ve vaší koupelně...". My mame na kybloch dekle, odporucam, smrad neprepustaju :-)
2. "místo žehlení jdu s prckem radši krmit labutě..." my plienky vobec nezehlime, je to zbytocne (vid aj moj prispevok vyssie o oddelovackach)
3. "v noci bych dítě musela budit kvůli přebalení... jednorázovka vydrží celou noc v pohodě..." 3 plienky s oddelovackou vydrzia presne tak isto. Za posledne 4 roky, co furt pouzivame plienky pre jedno az 2 deti sme v noci museli prebalovat mozno dokopy 10 krat
4."krémy pod plínu? vy vždy, já tak 1x za měsíc, když mám pocit, že mu zadek lehce zčervenal..." my tiez tak podobne, obcas, raz za dlhy cas
5. "zdar a sílu několik hodin máchat špinavou plínu" netreba ju machat, staci, ak je vo vedre s predpieracim praskom odlozena a zakryta deklom.
Padla tu aj poznamka o masochistoch - ako som uz pisal vyssie, az na male drobnosti a trosku casu denne pouzivanie latkovych plienok cloveka neobmedzi a nezatazi. Ale treba vediet ako na to.
 pabakuku 


Re: Re: vydržíte??? 

(11.11.2003 13:49:38)
Prosím, chválíte tu kyblíky s víkem. Když to víko odklopíte, tak to musí být dost náročné, ne?
Marta
 Palo, 3 deti, Holandsko 
  • 

Re: Re: Re: vydržíte??? 

(12.11.2003 12:50:46)
Predstav si ze vobec nie.
Ale co, clovek ktory nevyskusal je velmi podozrievavy, to je jasne :-)
 Tinka 
  • 

Re: Re: vydržíte??? 

(12.11.2003 8:55:30)
plánuju kupu dětí a mám jasno: látkové! mamka mi je už 13 let po sestře schovává :o) tak přece jí nezkazím radost, zvládla to ona i jiné maminky v nedáné době, tak proč né já? a lidem jako Palo děkuji za podporu.
 Martina 


Re: Re: Re: vydržíte??? 

(12.11.2003 15:11:11)
Az budes mit tu kupu deti, tak napis, jak vam to jde...:-)
 Tinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: vydržíte??? 

(26.11.2003 8:42:44)
zkusím, jen nevím, jestli poznáš ty mě a já Tebe :o) mám 6 sourozenců a vidím to v pohodě, ale netvrdím, že názor nezměním
 lenča,ema:5měsíců 
  • 

Re: vydržíte??? 

(15.1.2004 19:24:40)
asi máte hóóódně peněz, že tak mluvíte/píšete/.já používám taktéž látkové plíny, a jsem spokojená, vyspaná a usměvavá. přestože plíny také namáčím cca 2-3dny, žádný zápach v koupelně nemám. A že je pověra, že se děti v látkových plínách naučí rychleji na nočník?milá paní/slečno/, neznám případ, kdy dítě v PAMPERSCE je bez plín v roce, roce a půl!!! přeji vám mnoho peněz a nervů do dalších let s papírovými plínami!
 Sylva2 
  • 

Re: Re: vydržíte??? 

(15.1.2004 19:36:53)
Pája byla bez plín v 16 měsících. A to ihned i v noci. Je klasické pemprskové dítě, látkovou plenu neměla ani jednou.
 Sylvie 


Re: Re: vydržíte??? 

(15.1.2004 19:39:25)
Lenčo, já zas neznám případ, kdy by se dítě v látkových plenách naučilo na nočník samo od sebe :o) A o to asi jde - dítě bývá zralé naučit se to kolem druhého roku, plus mínus. Je však možné dítě "vycvičit" na nočník dřív, pokud mamina pravidelně a často vysazuje.to ale není vázané na pleny látkové nebo pemprsky, ale na přístupu rodičů.

S.
 Helca +Kacka 4r.+brisko 
  • 

Neekologicke latkove pleny 

(10.11.2003 20:04:00)
Mile maminky, ktere pouzivate papirove pleny a mate pocit, ze byste mohly delat vice pro eklogii. Nasla jsem ve VS skriptech "Ekologicka bilance" prof. Curdy, ze : samotna vyroba bavlnenych plen je pomerne neekologicka (energ.narocnost, spotreba tep.energie, technologicke vody a produkce znecistenych vod) a nelze jejich pouzivani povazovat za "ekologictejsi" nez pleny papirove. Takze jediny argument asi muze byt, ze pri jejich vyrobe se znecistuji predevsim rozvojove zeme puvodu a ne nase okoli :-)
PS: Pouzivala jsem pleny jak papirove tak latkove.
 Kamila + dcera 4 měsíce 
  • 

používáme látkové i papírové 

(10.11.2003 21:15:17)
Nyní to dokážu posoudit, co je lepší, ekolog. atd. Rozhodně jsem pro látkové - skutečně jsou ekologičtější - to je bez diskuze - není třeba ani číst žádné studie a nic počítat.
Napíšu Vám jak to děláme my. Chtěla jsem pro dceru používat pouze látkové - ale někdy je to fakt těžké - ty se musí u malého miminka hodně často vyměňovat. A někdy na to nemá dcera náladu, abych jí každou půlhodinu přebalovala (ani se jí nedivím). Prvních pár várek jsem vyžehlila, prvních pár várek jsem vyprala na vysokou teplotu, ale později ale později už ne. Dobré je plíny alepsoň přes noc namočit.(NE DÉLE, PAK OPRAVDU SMRDÍ, KOR TY POKAKANÉ)
Ale na noc látkové nedoporučuji - přebalovat mímo v noci nechci a nechat ho do rána v mokRém také ne - takže na noc určitě papírové.
Když jdeme k lékaři - také máme papírové - moc často tam nechodíme - takže pohoda.
A teď když už je venku zima tak máme také paPírové - aby nás látkové nestuděly.
Jinak mám u látkových problém s kalhotkami, které používáme na pleny. Fakt hrůza, nevím jestli máme malé velikosti, nebo velké ale nic nám nesedí. NA suché zipy to je úplná hrůza, a jsme potom teda jako balíci a pořád se nám to rozepíná.
Mám trochu výčitky svědomí, ale teď trochu víc používáme papírové i doma, protože jsme dostaly na ortopedii řemínky a neumím si přestavit, že každou chvíli budu přebalovat a ještě zapínat a rozepínat řemínky. To by se asi moje dítě zbláznilo a já bych přišla o ruce. Praktikuji to alespo%n tak, že vezmu jednu papír. plenu a do ní dám jednu bavlněnou a tu, když vím, že vím, že dcera čůrala, což ona se do 20 min. vyčurá, tu pak pouze bez rozepínání vytáhnu a ta papírová jí vydrží déle.
Ale hned jak přestanete nosit řemínky, chceme se vrátit k látkovým. Naštěstí kakáme pouze jednou týdně, takže spotřeba papír. plen ja fakt malá. To je jedna velká výhoda jednorázových plen, že tu moč perfektně zachytí a mímo je v suchu. Ale zase ty látkový mi přijdou na kakání lepší, alepospoň nám sály více než papírové z těch nám to vždy teklo. A separačky - u kojeného miminka jsou u látkových plen úplně zbytečný - to jde prostě skrz tak jako tak.
 Marťa11 


Re: používáme látkové i papírové 

(10.11.2003 21:24:20)
vůbec nechápu proč tedy látkové používáte, když jste sama napsala jen negativa??? :-))) aby se jednou do ní vyčůrala, vy ji pak vytáhnete a necháte papírovou... pane jo... to je jako... "znám cestu, sice je horší, ale o to delší..."
 Iva 
  • 

Re: Neekologicke latkove pleny 

(18.11.2003 12:26:59)
K "neekologičnosti" výroby látkových plín je dobré si připomenout, kolik je jich potřeba vyrobit pro jedno dítě látkových a kolik papírových. A to ty látkové slouží v domácnosti perfektně i když dítě odroste, výborně sají a jako hadr jsou geniální.
Papírové jsou fakt pohodlnější, ale srovnání jejich šetrnosti k životnímu prostředí vyjde každopádně ve prospěch látkových, i bez propočtů. Je to otázka únosnosti - tohle ještě příroda unese a nebo ne? a nahraditelnosti - něco se kompenzovat nedá nebo za cenu mnohem většího nepohodlí, než je hodit do pračky, pověsit a poskládat pár plínek.
 Tara zelená 


masochismus 

(10.11.2003 20:24:32)
Každá máma ať si dělá co chce, ale mě používání látkových plenek připadá jako masochismus. Řeči o ekologii jsou pěkné, ale vidím to tak, že jedna máma se uštve, jen aby se vyhnula papírovým plenkám a nějaký ředitel chemičky vypustí nějakej sajrajt do řeky apod... Vložky, předpokládám, všechny používáme papírové a jiná možnost nikoho asi nenapadne... To už bychom si mohli pěstovat na zahradě rýži, prát na valše a vařit na ohýnku :)
 LaD 2002 


Počty mají trhliny 

(10.11.2003 21:24:09)
Nejsem odpůrce tex.plen,sama jsem je používala půl roku během dne doma(nikoliv na cestách,procházkách a návštěvách) a práci s nima jsem si také zjednodušovala a tak vytvořila vcelku dokonalý systém,který mě určitou nezbytnou dobu vyhovoval. Na ty papírové jsem přešla ve chvíli,kdy jsem usoudila,že se mi v souhrnu výhod a nevýhod víc vyplatí. Takže můj pohled:
1.Plenky značkové a tak i nejdražší mě přijdou na 540,-Kč/měsíc
2.Tato částka se dále snižuje o hodnotu reklamních plyšáků a jiných hraček,triček,pomůcek,ubrousků,plavacích kruhů a slevových kuponů na dětskou drogerii,oblečení apod.,které bývají k balíkům buď připojeny nebo se dostávají na základě členství v klubech těchto firem.
3.Odpadá několikaterá zbytečná kontrola dítěte a strach z opruzenin(nemám alergické dítě). Výměna plen je plánovaná.
4.Odpadá nepořádek (lavor s namáčenými plenami v koupelně,pleny na sušáku,pleny v prádlovém koši čekající na poskládání či žehlení,pleny v hromadě u přebalováku)
5.Odpadá ztráta času při manipulaci s plenami(z mého pohledu hodnotím každou hodinu nejméně na 50,-Kč). Nejde jen o to žehlení a skládání plen,ale i o ten čas přechodů mezi toaletou a koupelnou,vytřepávání hovínek do záchoda,ten čas máchání,vkládání do pračky,vyndávání z pračky,věšení a zase sundávání ze šňůry... atd. i zmíněné nepochybně častější manipulace s dítětem. Deset minut k dalším desítkám minut nejsou zanedbatelné...
6.Odpadá přebalování v noci.
7.Nevím jakou má autorka článku pračku,ale uváděná spotřeba v KW odpovídá tak pouhé hodině praní při 40st.C a ne při 9Ost. na 1,5h a déle, protože programy na bavlnu jsou vždycky delší než hodinu.
8.V článku není započítána amortizace pračky ani náklady na praní promáčeného oblečení od občasných nehod prosáklých plen včetně dalšího času s ním stráveného a další zbytečná převlékání...
9.Autorka v článku neopatrně naznačila,že ne vždy prala při vytížené pračce 5kg,ale taky nehospodárněji 2kg :-)
10.Abych taky zapěla nějakou chválu-pořizovací hodnota tex.plen v dětském bazárku mě přišla na třetinu,tedy 7Kč/ks
 Alibaba 
  • 

Nebojte se používat jednorázové plínky - několik čísel 

(10.11.2003 21:27:39)
Tak jsem se zase pobavila! Mám předčasně narozenou dceru s vrozenou vývojovou vadou. Už v inkubátoru měla jednorázovky. Hned po narození jsem začaly s rehabilitací - 4x denně. Po propuštění 1x za 14 dni pediatrická kontrola (kvůli nedonošenosti), 1x týdně rehabilitace, 1x týdně akupunktura kvůli vývojové vadě, 1x do týdne normální cvičení, v mezičase běžné kontroly na neurologii, genetice, gynekologii, zubním.....

Ani mě nenapadlo pořizovat látkové plínky, i když jsem o nich zpočátku uvažovala. Kde bych asi tak vzala čas to všechno strkat do pračky, věšet, žehlit, skládat... a nezbláznit se z toho?! Televize? Ani náhodou! První měsíce byly jen dostihy s plánovacím kalendářem v ruce.

Teď je mé holčičce 17 měsíců, plínky potřebuje asi 4 za den. Koupily jsem v akci Huggies, jedna plínka vychází na 3,10 kč, to je 12,40 za den. Občas se nám zadaří jít na nočník, tak jsou to jen 3 za den.

V těch krásných výpočtech ještě chybí ty nervy s neustálým hlídáním, přebalováním na návštěvách, vožením plínek na dovolenou, na víkendy a také praní posraných dupaček, triček a bodýček. A zapařené opruzené prdélky s patřičným množstvím mazadel z lékárny.

Nehodlám šetřit za každou cenu, ať si to rozhodne každý jak chce, pro mě je důležité pohodlí dítěte. Podle mě vychází používání jednorázových plének finančně zhruba stejně jako látkových plínek, ale člověk si ušetří čas a bolavá záda.

Alibaba (loupežníci mají dovolenou)
 Gábina (2 deti + 20 tt 
  • 

Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(10.11.2003 21:36:15)
Je zajímavé, že o látkových plenách - potažmo o jejich "časové náročnosti" - jsou nejvíce přesvědčeny maminky, které hned od narození miminka balí do papírových plen!!! Já jsem do látkových plen balila obě své děti (mladší se narodila, když starší byly dva roky a kousek) a samozřejmě je budu používat i u toho třetího. Přijde mi to prostě přirozenější a šetrnější. Jen přidám jeden argument k článku - pleny stačí prát na 60°C a žehlit se nemusí!!!! Stačí přežehlit složené - obojí jsem si ověřila u dvou dětí. U všech "starých ověřených postupů našich babiček" je totiž potřeba se taky ptát "proč". Navíc nejsem zcela přesvědčena, že je tak málo maminek, které používají látkové pleny. Ale najdou se spíš asi na vesnici.... Zkuste to prostě jen vyzkoušet a nemyslet si hned zkraje, "že to přece je děsný".
 Sylvie 


Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(10.11.2003 21:46:49)
Vyzkoušela jsem :o) A musela jsem skonstatovat, že takové novorozeně dokáže čůrat rychleji, než pleny schnout... Za jeden den byla šedesátka v čudu, mokré pleny visely, kde se dalo, mokré pleny byly i v pračce, mokré pleny čekaly v kýblu na vyprání... a já chtě nechtě musela druhý den sáhnout po papírových. Jednak jsem doma opravdu neměla z původních osmedásti plen jedinou suchou, jednak i přes opravdu ĆASTÉ (spotřeba tomu doufám nasvědčuje) přebalování a důkladné mazání měla malá zadeček jak přezrálé rajče :o( Pokorně jsem se alespoň v duchu omluvila všem maminám, o kterých jsem si díky jejich používání papírových plen myslela ne zrovna lichotivé věci a začala je využívat taky. MMCH vyžehlit to nadělení se mi podařilo až po šestinedělí, do té doby jsem jenom kojila, chlácholila dítko a spala :oD


S.
 Berush 


Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(10.11.2003 22:30:03)
To by mě zajímalo, jak vypadají pokakané plenky vyprané na 60. Kecám, já vím, že to vyprat nejde...
Dvě děti /1990, 1992/ jsem měla na látkových plenách a rozhodně jsem nemohla prát ob den, protože se od narození doporučovalo široké balení, tj. 4 plenky. Takže jsem se dostala i na 60 za den... Díky PP beru péči o své nynější dítko jako pohodovou procházku.
Mimochodem, Sosane, tady u nás se o mzdě 100 Kč/hod většině lidí ani nesní...
 Týdý, dvě pindruše 
  • 

Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(11.11.2003 0:04:12)
Taky mě překvapil počet 60 plín, já jich měla 90 a občas to bylo dost našponovaný. Ale tenkrát holt pračky neměly tolik odstředivé síly. Prala jsem denně. Zvládla jsem to, nic jiného mi nezbylo:o)) Ještě připomínku k praní na šedesátku, to je opravdu málo, tím možná odstraníte hrubé nečistoty, ale né různé potvůrky, které se vám můžou v plínce usadit než jí vyperete. Taky mě tu překvapily názory ohledně žehlení. Já je teda žehlila dokud je dcera nosila (od té doby nesnáším žehlení:o)) A ještě jednu připomínku k přemáchnutí pokakaných dupaček v ruce, to mi naskočila husí kůže. Asi mám fóbii, ale použité látkové plenky ve výprodeji bych taky neskousla.
Jinak držím všem maminkám i miminkám pěstičky ,ať v látkových či papírových, hlavně s úsměvem:o))))


 Martina 


Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(10.11.2003 23:00:25)
Vyzkousela jsem. Jednou. Kdyz jsem videla tu spoust, bylo mi syna tak lito, ze uz jsme mu latkovou plinu nikdy nedala:-)
 Simona, Karlíček 20 měsíců 
  • 

Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(10.11.2003 23:53:32)
Já používám od začátku do teď látkové pleny. Když jsem se rozhodovala jaké pleny používat, tak jsem se jednoduše zeptala Karlíčkova lékaře, jaké pleny používala jeho žena u jejich 5 dětí. Řekl, že látkové pleny a pro mě to bylo jasný. Nevím, ale prcinku Karlíček neměl opruzenou nikdy. Namočené plíny nám v koupelně nesmrdí, mám na kbelíku dekl. Na procházky chodíme každý den, do cvičeníčka 1x týdně a plavání 1-2x týdně. Karlíček, protože je velice šikovný, ale také rozmazlenej není nikdy sám, musím s ním usínat. Největší trest je pro něj být sám. Ale i přes to mám čas na látkové pleny, podnikání, rodinu, muže,.. A jsem strašně šťastná. Myslím si, že je na každém, jak se rozhodne. Hodně štěstí s naší drobotinou.
 Mína 
  • 

Re: Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(11.11.2003 7:46:07)
Používala jsem přes den látkové pleny a na noc, návštěvy či procházky jednorázovky. Měla jsem kýbl s víkem, tak pleny nesmrděly a použila jsem do kýble prášek na namáčení, takže se vyprali dobře i ty pokakané. Tři měsíce jsem prala na 90, pak už to opravdu stačí jen na těch 60. A rozhodně jsem neměla všude pleny. V koupelně mi stál pouze ten kýbl a co se vypralo jsem pověsila do sušárny. Hned jak jsem to posbírala ( večer ), tak jsem to hned poskládala, nebo skládal manžel a přežehlila vrchní stranu. Připadám si dost praktická, protože mi to tolik času, jak popisujete nezabralo a vyčerpaná jsem z toho také rozhodně nebyla.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(11.11.2003 8:14:47)
Simonko, no jestli se budeš pořád řídit tím, co dělávala tchýně, za chvíli budeš celá ona :-))
 Martina 


Re: Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(11.11.2003 14:35:29)
Co je tak vyjimecneho na manzelce lekare tveho syna, ze se ridis zrovna podle ni?:-)
 Eva/Verunka 09/02 + 14tt 


zdravení a uzdravení 

(12.11.2003 20:26:55)
Martino,
já s tebou naprosto souhlasím. A vždycky si představím sama sebe s dundálem prochcaných látkových plen okolo těla. Přiznávám, že jsme matka nemotorná a občas mi dělá problém umístit tu neekologickou, natož pak látkovou. Ale o tom to není. Věta z článku: Já to pro své mimnko ráda udělám ... No comment. To já pro svoje miminko raději udělám něco jiného, stejně by ty látkové neocenilo. :-)))
 Eva/Verunka 09/02 + 14tt 


Re: ještě jednou pleny 

(12.11.2003 20:28:28)
Omlouvám se, ale ten předchozí titulek nepatří k mému předchozímu příspěvku. Nemotora :-)))
 pabakuku 


Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(11.11.2003 8:57:03)
Domnívám se Gabi, že většina maminek, které si jednorázové plenky pochvalují jsou maminky, které s látkovými měly zkušenost. Já se řadím k těm, které si je opravdu pochvalují. A nestydím se za to. Ani nepotřebuji, aby mne okolí obdivovalo, jaká jsem pracovitá a jak mám ty plenky krásně bílé. Dokážu si to na té vesnici živě představit.
 Gabina (2 + brisko) 
  • 

Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(11.11.2003 19:27:47)
Jezis - ted to skoro vypada, ze jsem nejaka vesnicka putka, ktera si na zahradu nedovoli povesit flekate pleny:). Ne, to opravdu ne... Jen poznamecka k tem pokakanym plenkama - kdyz se dobre namoci, jdou vyprat opravdu na sedesat, no a holt kdyz se to nepodari uplne pri prvni prani, pri nasledujicim prani (myslim po dalsim pocurani) zcela jiste. O tom, ze by v nich zustavaly nejake potvurky, nic nevim - moje berusky rozhodne za celou dobu me pece zadne nechytly (a spise se obecne ridim heslem, ze co je hygienicky ciste, to je zcela nezdrave).
 Počítalka 
  • 

Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(12.11.2003 23:20:17)
Mně zas přijde zajímavý, jak se ty maminky, které mají jedno zdravé děťátko ohánějí tím, že než věšet a skládat plínky, raději ten ušetřený čas věnují dítěti a jsou s ním třeba na procházku. Věšíte-li plíny venku, není vašemu miminku úplně jedno, jestli s ním korzujete po městě a díváte se do výkladů, nebo jestli pověsíte várku plen a do toho kočárku se opřete o 10 minut déle?
Nebo argumentace: manipulace s plínami je vyčerpávající dřina, víc pro sebe udělám, když si půjdu zacvičit. Takže zabalím mimčo do pampersky, svěřím ho někomu na hlídání, a pak půjdu dělat: předklon,vztyk, natáhnout ruce, vypnout se na špičky, a znovu....jako když člověk věší prádlo, že.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(12.11.2003 23:26:53)
Počítalko,
každý nemá zahradu, když jsem na balkóně věšela plíny, už se mi tam nevešel kočár, dítě většinou celou tu dobu řvalo v postýlce, později ohrádce, spalo málo kdy. A s tím cvičením to snad ani nemůžeš myslet vážně, je vidět, že máš perfektní postavu a nemusíš se zabývat tím, jaký pohyb ji nejlépe zformuje.
E.
 w 
  • 

Re: Re: Pro vsechny kdo odborne mluvi o "priserne" vycerpavajich latkovych plenach 

(16.7.2004 17:16:24)
Na tenhle příspěvek musím zareagovat. Je to vlastně úplná pravda. Sice jsem sama teprve v pátém měssíci t., ale i tam souhlasím, protože jsem slyšela od svých kolegyň a známých, že se na mateřské dovolené, v dobách, kdy ještě nebyly jednorázové plenky tak samozřejmé, shodily svá nadbytečná kila, co přibrali v těh., právě tak, že MD byla slušný tělocvik. Myslím i, že zrovna věšení bavlněných plen je užitečné protažení těla, které v těhotenství je jen těžko zvladatelné, zvláště vzhledem k bolení zad. Neříkám, že nebudu používat jednorázovky, to asi budu,ale i kdybych se rozhodla je používat pořád, i namísto bav. plen, pak bych na to asi neměla peníze. Takže tedy papírovky na noc budou asi dobré, i na cestu do poradny, nebo na delší procházku. Ale na doma se pokusím preferovat raději bavlnky+separační pleny...uvidíme, jestli to zvládnu stejně v pohodě, jako některé z vás. Děkuji za odání odvahy...
Přeji Vám zdravá mimčata a pevné nervičky...
 Punťa, mimi 8 měsíců 
  • 

Kyselé hrozny 

(11.11.2003 9:52:51)
Moje první reakce je pod článkem hned jako první.
Po přečtení všech příspěvků mám pocit, že maminky, které se tady ohánějí ekologii prostě nemají na to aby používaly papírové pleny. Podle vzorce - nemám na to, tak udělám cnost z toho, že používám něco zastaralého. Nemám na auto, tak se pochlubím jak je to fajn když táhnu dvě dětí a na zádech batoh na nákupy.
Připomínka ohledně vložek byla veeeelmi na místě. Co ještě v rámci ekolooooogie odbouráváte nebo nepoužívate? Zubní pastu? Pračku ? Perete v potoce bez mydla ?
 Katka, dcera 6 let 
  • 

Re: Kyselé hrozny 

(11.11.2003 10:40:37)
Moje dcera mela do svych deviti mesicu latkove plenky. Pak jsme presly na papirove.
Nebydlime v CR, netrpime nedostatkem financi.
Presto jsem chtela delat to, co delalo jiz x generaci pred nami. A vubec jsem nemela pocit, ze jsem se obetovala. Cas na hrani a vychazky s ditetem jsem taky mela. Nechapu, proc se tady ostrymi slovy strefujete do matek, ktere maji proste jiny nazor!
 pabakuku 


Re: Kyselé hrozny 

(11.11.2003 12:40:55)
Souhlasím, ty maminky raději na ty vložky ani nereagují. Mám trochu pocit, že stále existuje skupina žen, která vytvořila pro muže idol manželky a matky jako ženu, která nepere v automatické pračce, odmítá myčku, nekupuje polotovary, denodenně teplý oběd a večeře, koukejte jak jsem dokonalá pracovitá ženská.
Já bych si dovolila ještě jeden názor, jsem pevně přesvědčená, že většina těchto dokonalých pracovitých žen si několikrát denně sedne k televizi, u telenovel se zasní, vžijí se do rolí hlavních postav a skládají si u toho pleny či žehlí. Jo vypadat a žít jako hlavní postavy!
Marta
 Gábina (2+bříško) 
  • 

Re: Re: Kyselé hrozny 

(11.11.2003 19:47:55)
Uff - přesně tak, ráno vstávám první, aby na stole bylo čerstvé mléko od místní kravičky, upečené křupavné rohlíčky a šťavnatá jablíčka z vlastní sklizně, manželovi při odchodu do důležitého zaměstnání upravím kravatu, přeleštím polobotky a oberu smítka ze saka (večer před tím jsem mu samozřejmě pečlivě všechno oblečení na příští den připravila). Pak řeknu dětem "Hrajte si a buďte hodné" a pustím se do oběda, který musí být pestrý, vyvážený a nepříchází v úvahu, že bych zapomněla na polévku. Zásadně nepoužívám žádné náhražky, zeleninu si převážně vypěstuji na vlastní zahradě, kořením čerstvými bylinami, které mi rostou pod kuchyňským oknem..... Přesně ve dvanáct přichází manžel, na stole pokrytém čerstvě nažehleným ubrusem je vzorně prostřeno, obědváme společně, pak manžel opět odchází do práce a já posadím děti před video a řeknu "Dívejte se a buďte hodné" a jdu se věnovat dalším domácím pracím ...... Den končím samozřejmě u telenovely s připravenými - čerstvě vyžehlenými kapesníky (že bych použíla papírové - nepřichází v úvahu!!!) a zasním se - jak by bylo úžasné používat ty papírové pleny, polévky z "pytlíku", hotové zmrazené pizzy....
No - už mě tahle diskuse začíná pomalu unavovat, asi se raději budu věnovat tomu překladu, co má být zítra ráno hotový...
 Gábina (2+brisko) 
  • 

Re: Kyselé hrozny 

(11.11.2003 19:36:54)
Přiznám se, že jsi mi teď trochu zvedla mandle ....proboha, proč lidi aspoň třídí papír a PET láhve. Co pak žijeme v extrémech - buď konzum nebo pastouška? Nemám na papírovky, tak z toho aspoň udělám cnost? Máš třeba nějakou zásadu, kterou se řídíš? Podle toho, co jsi napsala, asi ne? Mimochodem - jedna naše známá rodina - mají osm dětí, ty které chodí do školy, chodí většinou do cizojazyčné (kladou důraz na cizí jazyky), mají velmi prosperující firmu, ve které pracují oba rodiče, jezdí velkým pohodlným autem, mají prostorný dům a paní i u osmého dítěte používala LÁTKOVÉ PLENY.....
 W 
  • 

Re: Kyselé hrozny 

(16.7.2004 17:20:03)
myslím, že nejde ani tak moc o ušlechtilé šetření přírody, jako o zamyšlení se nad zbytečném vyhazování několika desítek pětikorun denně do záchodu...
 Gábi, 2 děti 


Děkuji, nechci 

(11.11.2003 11:03:21)
Analýza je to zajímavá, ale překvapilo mě, že se mluví o aviváži - tu bych totiž na dětské prádlo vůbec nepoužila. Cena látkových plen cca 20 Kč za kus je také zavádějícící, protože pleny v této cenové realaci nejsou moc kvalitní (tj. třicet let staré zděděné pleny zvítězily) a ani po mnoha vypráních nejsou jemné. 60 kusů látkových plen také není mnoho, naše maminky měly tak stovku (já jich měla cca 30 na utírání pusinek a ochranu oblečení před ublinknutím). Počurané plenky bych naopak namáčela také a mít doma tři dny kbelík s pokakanými plenami ...
Zapomnělo se na dostatečné množství plenkových kalhotek a zásobu náhradního oblečení a ložního prádla.
Po dvou dětech mohu v klidu prohlásit: látkové pleny - děkuji nechci.
 Lucie 29, těhulka 
  • 

Plenky 

(11.11.2003 14:31:38)
Zatím nemám prakticé zkušenosti s plenkami, ale jedno vím jistě, i když jsem na milon procent rozhodnutá, že budu používat papírovky absolutně neodsuzuji maminky, které používají látkové. Opravdu to třeba některé baví, máchat si ruce v hovínkách, vytahovat a věšet desítky a desítky plen, pak ty samé žehlit a skládat.
Já mám prostě jiné priority. Naše maminky a babičky plenky praly, protože jim nic jiného nezbývalo. Zrovna tak jako ve středověku ženy nepoužívali vložky natož naše tampony, ale obyčejný kus hadru. Děkuji nechci!
Já mám možnost volby (a díky za ni) a vyberu si to, co je pro mne a hlavně miminko nejlepší. Samozřejmě dle mého názoru. A ten se nemusí každému líbit. Dříve se ženy staraly o dítě a domácnost na více než plný úvazek a proto se dříve umíralo ve 30-40 ti letech.

Jenom pár poznatků ohledně ekologie. Nikdy nikdo eřekl, že papírové jsou ekologičtější, ale možná je to opravdu srovnatelné. Autorka a vlastně ani nikdo z přispívajících si vůbec neuvědomil, že ty látkové pleny se také musí vyrobit a to v textilních závodech, které opravdu nejvíce znečišťují řeky a spol.
Někdo tady píše, že nemá doma rozvěšené pleny. Že je dá do sušárny a pak sundá nebo vysuší venku na sluníčku. Já nemám sušárnu, nemám ani balkon a v garsonce těžko budu věšet plenky, že :-) Na sídlišti si opravdu netroufnu rozvěšovat nedejbože dávat na trávník uschnout pleny :-) To by se mi sakra prodražilo.
Prostě jednoduše: dnešní doba je jiná a každý si to musí přebrat po svém. Já si to holt přebrala tak, že nejsem ochotná a možná (ale to opravdu nevím) ani schopná používat látkové plenky.
 Eva, 4 ročný syn 
  • 

ekologicke dopady 

(11.11.2003 13:59:13)
Zatiaľ som si všimla, že sa tu diskutuje len o finančnej výhodnosti a ekologickej náročnosti likvidácie plienok papierových a látkových. Podľa mojich skúseností sú látkové plienky len o veľmi málo finančne výhodnejšie, tých pár halierov navyše si mamičky ospravedlňujú menšou prácnosťou.

Dovoľte, aby som upozornila, že existujú aj ekologické dopady VÝROBY plienok, ktoré tu nikto nespomenul.
Už dávnejšie (keď sa ma to ešte týkalo :) som čítala článok jedného britského odborníka o tom, aká je spotreba energie, vody a aký je ekologický dopad celého cyklu výroby a likvidácie plienok papierových a látkových. Pri tomto porovnaní papierové plienky vyšli niekoľkonásobne náročnejšie na životné prostredie.
 pabakuku 


Re: ekologicke dopady 

(11.11.2003 14:06:40)
Ano a přečetla jste si příspěvky o vložkách? V jejich případě jsou ekologické dopady také velké, řekla bych že obrovské a k tomu se postavíte jak? Možná, že na vložkách bychom se všechny domluvili, nikdo by se kvůli ekologii nechtěl vrátit k časům před nimi. Nebo ano?
 Eva 
  • 

Re: Re: ekologicke dopady 

(11.11.2003 14:34:41)
Moj prispevok k vlozkam:
nepouzivam tie plasty s "lievikovymi/trychtyrovymi" dierkami, plnymi saveho gelu ale bunicinove tampony. Nie z ekologickych pohnutok, ale preto, ze mi vyhovuju prakticky. Iste sa k "handrickam medzi nohami" nevratim, urcite by mi to nebolo prijemne.
Ale ani dietatu nenecham vlhku latkovu plienku na tele. V normalnom stave ma na sebe suchu priedusnu bavlnenu latku. A k zacervenanej pokozke pride skor prave v tych skvelych papierovych plienkach.
Ano aj ja som pouzivala papierove na cesty, k lekarke.....,ale z mojej pohodlnosti, nie kvoli komfortu babetka.
 Eva 
  • 

Re: Re: ekologicke dopady 

(11.11.2003 14:35:06)
Moj prispevok k vlozkam:
nepouzivam tie plasty s "lievikovymi/trychtyrovymi" dierkami, plnymi saveho gelu ale bunicinove tampony. Nie z ekologickych pohnutok, ale preto, ze mi vyhovuju prakticky. Iste sa k "handrickam medzi nohami" nevratim, urcite by mi to nebolo prijemne.
Ale ani dietatu nenecham vlhku latkovu plienku na tele. V normalnom stave ma na sebe suchu priedusnu bavlnenu latku. A k zacervenanej pokozke pride skor prave v tych skvelych papierovych plienkach.
Ano aj ja som pouzivala papierove na cesty, k lekarke.....,ale z mojej pohodlnosti, nie kvoli komfortu babetka.
 Palo, 3 deti, Holandsko 
  • 

Re: Re: ekologicke dopady 

(12.11.2003 13:06:43)
Ozaj a rozmyslas vzdy takto?:
Ak sa neda, alebo je velmi narocne, byt ekologicky v jednej veci, nebudem radsej v ziadnej. To znamena, ak nie som ochotna sa vratit k starym vlozkam, lebo je to nechutne, nebudem ani nahodou pouzivat latkove plienky.
A ked uz to nie, tak budem co najviac jazdit autom, pouzivat co najviac jednorazovych vyrobkov, pouzivat co najlacnejsie aj ked hrozne znecistujuce prasky, olej z auta vypustat do rieky, je to jednoduchsie a lacnejsie atd atd, ved je to aj tak jedno, k starym vlozkam sa nevratim, tak nebudem robit ani nic ine.
Prepac, prehnal som to, ale tvoja (a dalsich) argumentacia vyznieva presne takto.

Ozaj este domaca uloha. Skus si spocitat kolko objemu zaberu vlozky potrebne napriklad na jeden rok a kolko stoja. Skus to porovnat s papierovymi plienkami na jeden mesiac. Priznam sa, nepocital som to, zaujima ma co ti vyjde :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Jednoduché počty :o) 

(12.11.2003 14:23:54)
Nevycházím z úplně přesných čísel, jen pro zajímavost.
V této zemi (ČR) je v současné době asi 200 000 dětí do dvou let věku a 5 200 000 žen. Nechce se mi počítat přesně, kolik je jich ve věku od 13 do 50, tedy ve věku plodném, takže řekněme, že polovina - tedy 2 600 000.
200 000 dětí spotřebuje denně 1 200 000 plen (počítám jich 6 na den), což je za měsíc 36 000 000 a za rok 432 000 000. Váží-li jedna plena průměrně 30 dkg, pak za rok obtíží životní prostředí 129 600 000 kg odpadu.
Ženy spotřebují za měsíc cca 40 vložek, tzn. 2 600 000 žen spotřebuje za 1 rok (40 x 12 = 480) 1 248 000 000 vložek, což je při průměrné váze 10 dkg celkem 124 800 000 kg odpadu.
Samozřejmě má tahle matematika fůru nedostatků, např. ne všechny ženy používají vložky (některá dává přednost tampónům) a ne všechy děti nosí papírové pleny, ale budeme-li vycházet z předpokladu, že tomu tak je, je rozdíl opravdu minimální. 129 600 000 kg odpadu nebo 124 800 000 odpadu... vyjde vcelku nastejno.
 Iva 
  • 

Re: Jednoduché počty :o) 

(12.11.2003 14:59:49)
Monty, jsi velký demagog. Tvoje vložka váží 10 deka? No teda!!A spotřebuješ jich každý měsíc 40 ks? Neuvěřitelné. Já jsem si myslela, že menstruuju oproti jiným dlouho a vydatně, tak šest sedm dní, ale proti těmto výpočtům jsem fakt břídilka. Radši nepočítej takové hovadiny a místo bojování proti všemu a všem se snaž pochopit důvody druhých. Někdy vypadáš, že máš rozhled, ale občas jsi vedle jak ta jedle.:-)) Opouštím téma. Vložkování a plínování zdar.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Jednoduché počty :o) 

(12.11.2003 15:23:13)
Ivo, já vložky nepoužívám. Nicméně domnívám se, že použitá vložka, která zrovna není "intimka", taková ta klasická, o moc míň mít nebude.
Psala jsem, že nevycházím z konkrétních čísel, ona třeba ani ta plenka nemá 30 dkg, ale jen 25. O to přece nešlo. Šlo o srovnání toho, jak dalece zatěžují vložky a papírové pleny životní prostředí. Do toho čísla 40 si započítej i to, že některé ženy (např. před příchodem klimakteria) menstruují i 2x do měsíce, ženy po porodu, které jich spotřebují daleko víc než 40, je to prostě přibližné číslo... můžeš si klidně myslet, že jsem demagog, pouze jsem se snažila spočítat něco, co zde (tuším Palo) nadnesl.
Podotýkám - ekonomickou stránku věci jsem nebrala do úvahy, zde samozřejmě papírové pleny vyjdou z hlediska matematiky nesrovnatelně dráž:
Žena - 40 vložek na měsíc, tzn. 2 balíky po 40,-, 80 Kč, za rok 960,-
Dítě - 6 plen na den, 180 za měsíc, 3 balíky po 60 ks, měsíčně 1200,-, ročně 14 400,-
 Bebe 
  • 

Re: Re: Re: Jednoduché počty :o) 

(12.11.2003 15:33:14)
No tedy to by me zajimalo, jak se ekologicky menstruuje, to pouzivas bavlnene vlozky a pak peres? Kdyz jsi pri menstruaci cely den venku, tak to si pouzite schovavas do kabelky?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Jednoduché počty :o) 

(12.11.2003 16:12:12)
Nevím jak se ekologicky menstruuje, jen jsem spočítala něco, co tu bylo v diskusi nadneseno. :o) Ale dost možná, že máš pravdu a dělá se to přesně tak. :o)
 W 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jednoduché počty :o) 

(16.7.2004 17:35:39)
dost už o vložkách!!!!!!!!!!
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Jednoduché počty :o) 

(18.11.2003 12:43:38)
..a některé ženy naopak menstruují jen třikrát do roka...no, totální nesmysly. Jak ty se do toho opřeš, Monty, tak to má říz. Jak říkala moje babička, kdybys s touhle vervou dělala něco pořádnýho, mohlo z tebe už být něco velkýho, kdyby tě nesežralo něco malýho :-))

Ne, nic ve zlým, ale to by tvých 10 vložek vážilo kilo, tak si to zkus, a píšou a doporučujou se kdejaký blbosti. Průměrně prý žena za cyklus ztratí asi 2-3 polévkové lžíce krve, a zkus si tak cvičně pro porovnání zvážit denní výdej moči syna v plínách, jsem zvědavá kolik to bude.
A o výhodách papírových plen není třeba agitovat, všichni je známe, tahle diskuse je o látkových jako bezesporu ekologičtější alternativě, a když k tomu nemáš co dodat, tak proč sem píšeš? To fakt nechápu.
 Katka+Felicia 4m. NO 
  • 

Re: Re: Jednoduché počty :o) 

(16.11.2003 12:21:49)
Odbehnem trochu od temy. Ja spotrebujem mesacne okolo 40 vloziek. Menzes mi trva 9-10 dni. Takych zien poznam viac. Nie su vsetky zeny rovnake.
 Katka+Felicia 4m. NO 
  • 

Re: Re: Jednoduché počty - Ive 

(16.11.2003 12:27:38)
Odbehnem trochu od temy. Ja spotrebujem mesacne okolo 40 vloziek. Menzes mi trva 9-10 dni. Takych zien poznam viac. Nie su vsetky zeny rovnake.
 Ne že bych někdy 
  • 

Re: Jednoduché počty :o) 

(12.11.2003 22:55:20)
toužila po tom vážit vložky, ale nedalo mi to: jedna váží cca 8 g. Pak už ty počty vypadají poněkud jinak.
 W 
  • 

Re: Re: ekologicke dopady 

(16.7.2004 17:29:28)
A myslíte si, že kdybychom museli používat hadrové vložky a pořád dokola je vyvářet, protože to dřív také šlo, že by nám po čase raději přestala mestruace? S hadrákama je to jinak...
 pavel, syn 2,5 roku 
  • 

kupujte ARO v makru za 2 kč/ks 

(11.11.2003 16:09:32)
my používali plenky ARO, které mají jenom v makru vyjdou na 2 kč jedna a jsou stejně kvalitní jako TESKO, koruna apodobně.
pampersky jsme dávali jenom na noc takže pleny denně cca 13 kč a dál už jen pohoda, žádný žehlení apod.
nechápu jak někdo může tohle porovnávat se smradem v koupelně a denodenním žehlením a praním!!

dnes dáváme jen bezpečnostní plenu na noc ale ta vydrží tak týden, než se něco semele...
 Irena 
  • 

Re: kupujte ARO v makru za 2 kč/ks 

(12.11.2003 23:16:43)
Máme 2 děti. U první dcery jsme také kupovali levnější plenky typu ARO, Koruna apod. Potom jsme ale zjistili, že je mnohem výhodnější používat kvalitnější ikdyž dražší Pampers. ARO sice stojí 2 Kč, ale strašně rychle se pročurají.Někdy jsem zjistila, že po jednom vyčurání jsou na vyhození. V době, kdy už dcera potřebovala jen 1 pampersku na dopoledne a druhou na odpoledne, tak jsme místo toho spotřebovali třeba 5-6 levnejších plenek ze den. Navíc ARO má jen obyčejná lepítka a ne suchý zip. Když už jsme dceru trénovali na nočník a plenky jsem jí sundavala, tak nešly znovu přilepit. Takže co je vlastně dražší. Jak se říká, nejme tak bohatí, abychom kupovali levné věci. Řešili jsme to tím, že když byly Pampers levnější v akci, tak jsme prostě koupili 2-3 balení do zásoby.
 milcacek 


Re: kupujte ARO v makru za 2 kč/ks 

(25.11.2003 21:56:02)
S těma plenama z Makra máte asi pravdu,ale u dětí s citlivou pokožkou bych je nedoporučovala.NAše malá na ně reagovala Vyrážkou.A s tím smradem v koupelně to není taky zase tak strašný.Přijde mi,že chlapi jsou na tohle přecilivělí!My jsme používali látkové pleny do 6m,hlavně taky kvůli kyčlím,jen na noc a někdy ven,jsme používali plenky papírové.Pravdou je,že pro mě bylo asi nejhorší to žehlení,protože jen co jsem vytáhla prkno a žehličku,malá spustila.Ale taky jsme to přežili a v pohodě se to dalo zvládnout.
 celda 


Jen by mě zajímalo, 

(11.11.2003 20:24:27)
jestli používáte menstruační vložky také látkové (jako naše babičky) nebo ty jednorázové s podobnými problémy jako jednorázové pleny pro děti?
 Alena,Kačenka 6měs 
  • 

Nechápu ... 

(11.11.2003 21:28:09)
Podle mého názoru používá látkové pleny někdo kdo je bud velmi chudý, nebo chce být zajímavý a něčím se odlišovat od ostatních šedých maminek kupujících pemprsky. Pokud o tom ještě někdo píše článek je asi chudý a ještě chce být zajímavý. Argumenty kolik stojí hodina praní a deset minut žehlení mi přijdou jako absolutní nesmysl. Představa, že mi stojí v koupelně kbelík pokakaných plenek tří dny (autorka pere jednou za tři dny), je dost hrozná a představa, že se můj muž přižene z práce ve 21.00 hod a dostane k žehlení padesát plenek, je taky směšná..
Mám jednu kamarádku, která se také ve společnosti neustále ohání tím, že používá z ekolog.důvodů jedině plenky látkové, ale vždy když jsme se s ní a mimčem setkala, tak měl Lukášek Huggies....a na dotazy a kdepak jsou ty látkové pleny odpovída, že zrovna dnes byl opruzelý, tak má papírovou plenu.
A taky nechápu, jak vystačíte s 60 plenama, když já jich mám 40 pouze na ublinkávání, pod hlavičku, atd a peru dvakrát týdně......

Přeji příjemnou zábavu při žehlení plen....
 Vera S. Clarisska 7, USA 
  • 

Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 6:51:46)
Tedy holky, určitě hodně chudá a ještě chce bejt zajímavá... A budu-li chtít zůstat na vaší úrovni, zamyslela bych se nad tím, čím jste chudé vy... Neodstatkem peněz zřejmě nestrádáte, ale cosi kdesi vám velmi chybí... A jiného přebývá: samolibosti, netolerance a omezenosti...
Nikdo vás k ničemu nenutí a dokonce ani nekritizuje, jen vám navrhuje se nad nečím zamyslet. Třeba nad tím, že pidelinky a pindulinky vasich výsostí byly baleny do těch podle vás příšernýchn plen. Že možná vaše maminka ještě ani neměla automatickou pračku a plínky prala v ruce (nebo jak jsem už jinde poznamenala v kýbli zvonem na ucpaný záchod)... A pracovala a ještě stihala i koncerty a výstavy...
Zeptejte se jí na to.
Je neuvěřitelné, jak je krátká pamět lidu v těchto
praktických věcech: Hadrové vložky u babiček a prababiček! Ještě
v padesátých letech a počátkem 60."hygienické" nebývaly k dostání, stejně
jako toiletní papír, takže jsme je prací hadrové používaly běžně. Moje maminka byla
zvlášť šikovná, uměla je ušít...
Dosud jsem se za pamětnici nepovažovala, ale vaše krátká paměť mě asi zašoupne do šuplíku stařen...
Víte, že v Praze existovala i služba praní plínek pro pracující matky? Ale moc se neuchytila. Pravě z důvodů, jak je uschovávat, než si pro ně služba přijede, nebo než je tam odvezete...
Plínky se namáčejí, stejně jako jiné znečištěné prádlo do STUDENÉ vody, jinak to nepustí...(to
jste nevěděly?).
Vůbec nejde o to, jak se rozhodnete vy. Určitě je fajn se podělit o svoje zkušenosti a třeba i důrazně. Ale napadat někoho, kdo uvažuje jinak než vy a ještě způsobem nových zbohatlíků: Já na to mám a proto jsem lepší!, to je opravdu pod úroveň...Peníze nepřidávají nikomu na rozumu
a ještě míň na morálce, ať už vnitřní či společenské... Vera S.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 8:03:00)
...navrhuje nad něčím se zamyslet.... - no tady mi to navrhuje se zamyslet nad tím, že bych se vrátila zpět do let našich babiček a kašlala na pokrok. To je správné? :-) Je to fajn, co všechno jsme kdysi dělaly my nebo naše babičky, ale proč si život stěžovat, když jde pokrok dál k tomu, abychom si život ulehčovaly... No kvůli ekologii... já věřím, že i tohle bude někdy v rámci pokroku vyřešeno, protože nikdo na světě by asi nechtěl, aby Země skončila. Nevím, co vlastně měl článek za úmysl. Protože v záhlaví je psáno - nebojte se látkových plen... a ve článku popis rozvěšování počůraných plen na šňůry a pokakaných několik hodin namočených v kbelíku... což mi zní spíš jako odstrašující případ :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 8:28:51)
Tak já jsem se tedy zamyslela a ještě si zavzpomínala na dobu, kdy se narodila můj bratránek (bylo mi 8), sestra (9) a sestřenice (10).
Moje matka a teta samozřejmě používaly látkové pleny - žádné jiné nebyly (1982 - 84). Asi jsou to obzvláště nešikovné a tupé bytosti, protože ony nestíhaly nic. Koncerty? Knížky? Cha chá, v nejlepším případě TV, u které usnuly. A to měly k ruce babičku ve společné domácnosti. Denně se pralo (postupem, který jsem níže citovala) cca 30 - 50 plen, v koupelně to smrdělo jako na veřejných záchodcích, já měla po příchodu ze školy službu věšení, ev. sbírání plen, pak žehlení, pěkně z obou stran, skládání... nějak si nepamatuju, že by u téhle otrocké práce jásaly, a jsem si na 100% jistá, že kdyby měly možnost používat papírové pleny, neváhaly by ani minutu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 8:30:18)
Oprava: ...narodili můj bratránek...
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 8:35:33)
Monty, kápla jsi na to. Závěr z tohodle všeho je, že kdyby tenkrát byly papírové pleny, tak by se určitě takhle ženy nerozčilovaly s látkovými :-)))
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 11:40:13)
Monty, máš určitě pravdu v tom, že kdyby tvoje matka a teta měly možnost jednorázovek, tak je používají. Nejspíš ano. Ale nemáš pravdu v tom, že kvůli plínkám nechodily na koncerty a nestíhaly. Jestli si někdo přidává práce tím, že žehlí i ponožky a dělá daší zbytečnosti, jeho věc. Ale věř tomu, že i v době, co vypadá tak historická, že se až divím, ten, kdo měl zájem a snahu, tak i ten koncertík zvládl, a plno dalších věcí. A stíhal. A kolik je matek dnes, co při vší pomoci, co dneska v péči o mimino technika přináší, nevytáhnou paty z domu, nebo sledují celé dny telenovely, vykecávají s kamarádkami, prostě marní jakkoli čas a dítěti se stejně víc nevěnujou, to se asi nedozvíme, ale počítám, že jsou.
Na rozdíl od tvé matky a tety, které na výběr neměly, se dnes vy můžete rozhodnout, a nepřísluší nám hodnotit (a hlavně kritizovat)rozhodnutí druhých, zvlášť pokud toto rozhodnutí komplikuje (pokud to tak vůbec berete, dá se to vidět i jinak)jen jejich osobní život, ale například je i ve váš prospěch, nebo vašich dětí, protože je šetrnější k prostředí, kde vaše děti budou žít. Tón, v jakých se vedou vaše příspěvky svědčí o nadřazenosti a nepochopení.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 12:05:40)
Nevím sice, čím jsem si vysloužila tu "nadřazenost", ale k tomu nepochopení: Ivo, nezlob se, ale já viděla, kolik je s látkovými plenami práce, nemůžu věřit, když mi někdo tvrdí, že "to vlastně nijak zvlášť náročné a namáhavé není". Asi tak. :o)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 12:17:11)
Víš co, Monty, já jsem taková ta matka, co spí 9 hodin denně, věčně někde trajdá (mám na mysli výlety, nikoliv posedávání v nočních podnicích), též se učím se starším dítkem, venčím dvě psiska, chodím na dva kurzy a uvažuju o třetím a ještě si přivydělávám při dvou vedlejšácích. Jo, a taky občas píšu články nebo příspěvky na rodinu :-)) A malá má látkové pleny. Snad tu nebudu za úchyla, když se přiznám, že mě ty pleny prostě baví... Ráda je věším na zahrádku, ráda je skládám, v životě jsem je nežehlila a Anička měla opruzeniny jednou, to jsme nějak celý den předpokládali, že přebalil ten druhý (nepřebalil). Jo, a ve špíně nehnijeme, i když úklidový maniak zrovna nejsem, a denně vařím - starší dítko je totiž věčně hladový pubert.

(Ale na výlety nosíme jednorázovky.)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 12:22:08)
Když tě to baví, tak je to něco jiného. Já bohužel osobně neznám nikoho, kdo by látkové pleny používal proto, že by ho to bavilo. Každý vycházíme z vlastních empirických zkušeností. :o)
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 13:49:33)
No, nezkusilas...ještě že tu Sylva je, mě to taky bavilo a už jsem se bála, že jsem úchylná :-)))
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 14:00:49)
No já to zkusila 2x a při třetím jsem byla moc ráda, že jsou tady jednorázovky :-)
 Marťa11 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 12:36:39)
Já myslím, že to je dost o životním stylu... někdo je hold víc přírodňák... vsadím se, že patříte k ženám, které nosí rády dlouhé sukně, vlasy buď úplně nakrátko nebo dlouhý culík, které si neholí nohy, nedej bože i něco jiného:-))) to není nic ve zlém...
já hold nejsem přírodňák, plíny dávám jednorázovky :-)))
jak říkám, je to pro mě "znám jednu cestu, sice je horší, ale o to delší...", ale každého věc a volba, když Vás to navíc baví...
Marťa
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 12:47:58)
A my ostatní jsme uměláci? :-))) Nebo umělé? Nebo umělci? :-))
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 16:46:55)
Sylvy co je jeste ironie a co myslis vazne, nejak ztracim balanc, Tebe prani a zehleni lakovych plen skutecne bavi? Nebo je to vtip? Pokud to druhe musis byt vesela kopa.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 17:04:05)
Silvo, sorry, prave jsem lovila spodni celist z pod stolu. TY LATKOVE PLENY NEZEHLIS????? Tedy ja jsem vsemi deseti pro pleny jednorazovky, mam za to, ze priroda masivne trpi jinymi vecmi a ze kaceni destnych pralesu nebude mit jediny duvod: vyrobu jednorazovych plen, ale kdybych ryze hypoteticky latkove pleny pouzivala ( tedy velice hypoteticky- ale dejme tomu... takova osobni sci-fi) tak, je uz i zehlim a to ne proto, ze by me to bavilo a chtela bych se bavit jeste vic, ale protoze je to hygienictejsi. Proc uz tedy nedotahnes veci do konce a nejsi dusledna. Sice nevim jestli by Te to porad jeste bavilo, zkusilas nekdy par hodin zehlit? Ja to nekolikrat zkousela kdyz byla sestrenice nemocna a pomerne brzy jsem padala na usta, nehlede k pocitu pobaveni, ktery se nedostavil po cely proces vubec... ale mela jsem za to, ze by ditko jinak melo opuzeniny a jednorazovky byly v te dobe u nas v nedohlednu...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 18:13:14)
Důsledný člověk se pozná podle toho, že žehlí látkové pleny? No tak já teda důsledná nejsem. Připadá mi to zbytečné, proč bych to dělala, když Anička měla opruzeniny jen jednou, a to kvůli rodičům flinkům, ne kvůli plenám?? Já o sobě netvrdím, že jsem SUPERHYGIENIX, já jsem spíš ten flink a některé domácí práce z duše nesnáším (např. žehlení) a jiné mě baví (např. věšení a skládání plenek). Ironického na tom není zhola nic!
To je nějaký zákon, že když používám látkové pleny, tak je taky musím žehlit???
Tahle debata mě taky baví - je to legrační, jak se vytvořily dva tábory, které mezi sebou bojují - a o co? O to, že každému vyhovuje něco jiného? Já nemám ani superkrátké vlasy, ani vlasy do culíku, nohy si občas holím (když se mi chce), taky se maluju a barvím si vlasy. Nicméně používám hlavně látkové pleny, ale jsem velmi, velmi vděčná za existenci jednorázovek. Jsem fakt divná...
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 18:17:57)
no, niekde so citala, ze uz pri prani na 60C sa znicia uplne vsetky bacily a ak sa plienky nesusia niekde v zamorenom ovzdusi alebo v priestore kde su prenosnymi chorobami nakazene osoby, zehlit ich netreba.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(14.11.2003 18:55:20)
Neznici, je mi lito, ale jsem biolog (byt byvaly) a muhu zarucit, ze se vsechny bakterie pri 60°C neznici. Ono to zehleni tahnouci se od pokoleni k pokoleni melo svuj ucel napr. ten ze, se treba v zime plenky tak pekne nevysusily, a nez mit dite s impetigem bylo lepsi zehlit, zehlit a zehlit. Silivno pravi a veseni ve vetru( zvlast poeticke pri -10°C-zkouselas to? Romanticky pri tom omrzaji ruce-/to nemam ze sebe, to mi licila tchyne/) mi trochu pripada hrani si na hospodinku. Ale sorry, mozna, ze jsem to skutecne prehnala.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(15.11.2003 23:18:36)
1. Nejmenuju se Siliva, ale Sylva.
2. Praní a věšení popisovala Johanka, a nikde tam nebyla ani zmínka o tom, že by prala venku při -10°C. Já věším prádlo venku i při téhle teplotě, dělá to i moje máma, dělaly to babičky, máma stále žije a obě babičky se dožily velmi vysokého věku. A bavíme se tady o tom, jestli je správné, aby se nám líbilo něco, co se tobě nelíbí?
3. Pokud se některé bakterie nezničí, no tak asi neškodí, nebo je Anička naprosto vyjímečné dítě.
4. Člověk nežije ve sterilním prostředí, tudíž asi není úplně v pořádku, pokud se snažíme vytvořit sterilní prostředí dítěti - PROČ?
5. Žehlit umím, žehlím dost a často (pánské košile, hrůza!), takže se snažím třídit: je nutno žehlit, není nutno žehlit. Např. mi připadá docela zbytečné žehlit ponožky, i když to některé ženské dělají.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 14:26:17)
Pamatuju přesně to samé - sestra je ročník 1983. Vypadalo to u nás taky tak... A protože moje maminka byla zvyklá mít všude naklizeno, denně jsme měli teplé jídlo (nemohla jsem jako dítě chodit do družiny), starala se o 4 děti (ročníky 1970 - 83), manžela, který zrovna není typ na pomáhání - celkem trpěla... A padala vysílením... A že by si zašla do divadla nebo na koncert? No, tak to ani omylem. Co ta by dala za papírové plenky...
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 14:39:50)
Jenže to není problém papírových plenek a ekologie, ani volného času. Je to o prioritách. Jestli je tvoje máma tento typ, tak si nějaké to glančení vždycky najde, i při jednorázovkách. Kdyby byla typ do galerií, vidíš ji tam i kdyby si ty plínky musela napřed uštrikovat a bavlnu vypěstovat na poli.
Ale netvrdím, že to není pokrok, pleny na vyhazování. Nic proti nim nemám.Ale ani proti těm látkovým a lidem, co se pro ně rozhodli. Prostě si každý stanoví priority a podle toho jede, ostatní jsou výmluvy.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 14:56:49)
Hm, každopádně je to o prioritách - jenže moje máma byla nemocná (hodně nemocná), neměli jsme dalekoširoko žádnou babičku, takže to prostě vážne nestíhala - ono mít 13 letou holku v pubertě, 11 letýho kluka, 5 letou nemocnou holčičku a ještě miminko... Nevím, já jsem zdravá a myslím, že tohle bych stíhala jen tak tak... Máma se nám věnovala právě na úkor těch svých galerií a divadel...
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 15:15:05)
Tvoje máma to vážně neměla lehké, Prcku,to uznávám. S papírovýma plenama by na tom byla líp, no ale neexistovaly. Ale i přesto, nemusela se vzdávat galerií a divadel a místo toho se věnovat vám, mohla se třeba věnovat vám, divadlům, a doma slevit na pořádku. Právě v tom jsou ty priority. Znám lidi, co to tak udělali, protože divadlo je pro ně víc než naklizený byt. Tvoji mamku obdivuju, že to tak zvládala.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 15:22:44)
Ráda bych jí to vyřídila, ale ona už na nás kouká z nebe (alespoň myslim:-).
 Tinka 
  • 

Re: Re: Nechápu ...A kyselým hroznům... 

(12.11.2003 9:03:33)
prostě se blbě vyspala... :o) a co Clarisska? látkové?
 Lajka, dcera 12 let, 25 tt 
  • 

Nezachranim svet 

(12.11.2003 9:33:34)
Kdyz se mi pred 12 lety narodila dcera, byla jsem na tom opravdu spatne - svobodna matka, v cizi zemi, minimalni prijmy (studentske brigady apod.) Tehdy jsem uskudlila akorat tak na obrovsky, plechovy hrnec, ve kterem jsem v podnajmu na sporaku vyvarovala pleny. Pracka byla nedosazitelny luxus. Krusna doba, ale nenapadlo me nadavat - proste to tak bylo a hotovo. Ted jsem na tom lepe - mam i pracku ;-) Latkove pleny ale zrejme pouzivat nebudu - jsem natolik sobecka, ze jakmile mam moznost usetrit chvilku pro sebe, tak nevaham. Nevim, zda jsem tehdy udelala pouzivanim latkovych plen dost pro zachranu sveta, kdyz se ted chystam pouzivat papirove. Pokrytecky se utesuji, ze minimalne 9 mesicu nebudu pouzivat ty priserne neekologicke vlozky, tak se to snad trosicku kompenzuje ;-))))
P.S.
Obcas me zdejsi diskuse "do krve" trochu unavuji, takze radikalni zastance obou smeru prosim o odpusteni za nevhodny prispevek.
 Misa3 


Re: Nezachranim svet 

(12.11.2003 17:13:29)
Na prispevku neni naprosto nic nevhodneho, proc bys (proboha) nemohla napsat svou zkusenost a svuj nazor, ale s temi vlozkami je to sila, zvalst kdyz mam poruchu krvacivosti a urcite kvuli mne padne o nejaky ten strom vic nez je v kraji zvykem, ale co mam proboha jinak delat, ekologickou menstruaci si staci predstavit a chce se mi zvracet...Omlouávam se vsem, ktere jdou ve svem boji za ekologii tak daleko, ale tohle bych naprosto urcite nezvadla, proste protoze k tomu nejsem nastesti a bohudiky nucena. jaksi se mi nedari rict ze pokud j¨de nekdo tak daleko tak ze bych ho obdivovala, spis bych uvazovala o tom, ze jakkoliv dobra myslenka, prehnana do fanatismu se obraci proti dotycnemu filosofovi...
 W 
  • 

:-( 

(16.7.2004 17:47:18)
Kam jsme to dospěli, když se pytlíkujeme do chudých a bohatých vrstev...ach jo
 Lenka C. 
  • 

Re: Nechápu ... 

(22.11.2003 8:16:15)
Aleno,
mluvíš mi z duše!!!!
A to jsi ještě zapomněla, že pod nohama by jsi měla 3 dny kýbl namočených pokakaných plínek a nad hlavou na šňůře by se ti dle pisatelky bimbaly plínky počůrané = OTŘESNÉ !!!!
Raději budu jíst suché rohlíky, kupovat papírové pleny a večer si klidně sednu s nohama nahoru a budu čučet do zdi.
Je vidět, že pisatelka má jen jedno dítě a neví co by roupama a opravdu se snaží dělat zajímavou! No každá se nějak na mateřské musíme zabavit !!!
 Misa3 


Re: Re: Nechápu ... 

(22.11.2003 13:36:06)
Mas naprostou pravdu, pripomelo mi to totiz me " popelkovske" detstvi, kdy jsem vyrostla u prarodivu a automaticky se predpokladalo, ze budu sestrenici pomahat s detatkem, ptakze i kdyz jsem sama dite nemela ( bohuzel moc jsem si ho prala ale jak vysletluji jinde proste to nevyslo) s plankami jsem byla obeznamena od utleho mladi. Des, ty kyble namocenych plenek, tuzsi obsah se seskrabal do WC a plenka se namocila, zvlast s tuhym a zvlast s tekutym obsahem (pokud nektera zrovna jite, tak to bud nectete nebo si prestanete jist) dal se plenky premachly a vrazili do pracky( kdepak automatky...)pak se cele zasehle pekne povesily. Vypadaly zasedle a dalsi fazi bylo zehleni, protoze skutecne pokud nebyly vyzehleny, byly drsnejsi a kuze detatka se snadneji oprudila, takze desna namaha jak pro sestrenici, tak pro mne a vysledek nevalny, pachnouci a opruzene dite. Jéžišmarjájózef, co my bychom daly za papirove jednorazovky... Uz jsem to delhle debaty nechodila, protoze Silvu ze mne malem kleplo a nechtela jsem jako bezdetna moc prudit. Ale kdysi jsem pracovala jako zdrav. sestra, a pokud jsem se rozhodovala jestli plytvat svym casem nebo materialem (pravda spitalnim a vystavit se nadavkam stanicni ) naprosto jsem nezavahala, svehu casu jsem si vazila mnohem vic...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Nechápu ... 

(23.11.2003 19:23:58)
Míšo, jmenuju se Sylva. Ani Silva, ani Silvie, ani Siliva. A řekla bych, že jsem celkem v pohodě, rozhodně se u internetu nekácím, neomdlívám ani nic podobného. Ale občas mě trochu nadzvedne netolerance jiných. Já mám prostě jiné zkušenosti, jiné zájmy, jiné neoblíbené domácí práce. Třeba mi nepřipadá důležité mýt každý týden okna. Ale rozhodně neodsuzuji nikoho, kdo to dělá. Holt jsme každý jiný a nechápu, proč bych měla být za úchyla, když mě baví prát plenky...? Mimochodem děti mám dvě, též dva psy, dělám si kurz a přivydělávám si k té obrovské částce, co se jmenuje "rodičovský příspěvek". Přesto mě baví prát plenky, nedělám to tedy proto, že bych se nudila a nevěděla, co roupama...
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 10:50:18)
Sylvo, ty znáš osobně někoho, kdo myje každý týden okna? Já znám jednu paní, co je myla po dvou týdnech (ale v důchodu to omezila na jednou měsíčně) a to je široko daleko rekord. Vážně by mě zajímalo, jestli to někdo doopravdy dělá?
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 11:37:24)
Jo, znám. Taky žehlí ponožky a tkaničky do bot.
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 12:30:17)
Si děláš srandu. Vím, že se někde žehlí ponožky, ale tkaničky do bot nežehlí nikdo, normálně přeháníš. Každopádně je to abnormální i pokud bychom brali za normu prušácký smysl pro pořádek. Někdo potřebuje pro svůj dobrý pocit prát látkové plíny, jiný leštit okno. Podobně jako existuje názor, že používání látkových plen dokazuje uvědomělost v ochraně životního prostředí, tak taky existuje mínění, že kulturní člověk nemá nikdy špinavé boty a doma vždy čistá okna........nevím, jak na to přišel, ale bylo to jednou v rádiu, říkal to tam nějaký odborník na morálku a etiku. To ti snad nemusí připadat podřadné, když má někdo jako koníčka žehlení nebo čištění okna, ne? Stejně jako čekáš od odtatních toleranci pro svoje postoje, tak jim nech ty jejich, i když ti připadají neušlechtilé.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 18:32:47)
Emino, PROSÍM, PŘEČTI SI, co jsem napsala:
Třeba mi nepřipadá důležité mýt každý týden okna. Ale rozhodně neodsuzuji nikoho, kdo to dělá.
Jak z toho prosímtě vyplývá, že mytí oken považuju za něco podřadného?
To fakt píšu tak nesrozumitelně?
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 19:21:12)
Nene, to z toho tak pěkně sálá mezi řádky.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 20:56:16)
Ale nic nesálá, to asi fakt špatně píšu. Chtěla jsem uvést příklad a zrovna mě napadl tenhle. Možná proto, že já ty okna dost flákám, takže to byly výčitky svědomí spíš než sálání.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 18:35:45)
A nepřeháním, nemám proč.
 Meta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 12:39:05)
Já takovou paní opravdu znám, byla u nás v práci -opravdu myla každý týden okna. I na pracovišti umývala každý týden dokonce i telefon (aby nedošlo k mýlce - nebyla uklízečkou!). Nutno podotknout, že zase doma zásadně nevařila, protože na to měla vycvičeného manžela. Holt, každý může mít podivné záliby...kdyby chyby lidstva spočívaly jen v takovýchto podivných zálibách, na světě by bylo pořád ještě hej...nechte je žít...
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(24.11.2003 12:44:11)
Mě to fakt zajímalo, protože sama nikoho takového vážně neznám, jen často slyším o tom mluvit. Jinak je mi to šumák, nevadí mi, když někdo chce používat látkové pleny, nebo pořád leštit okna, nebo co já vím.
 W 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu ... 

(16.7.2004 19:42:05)
To byl určitě jenom takovej nadsazenej příklad. O to nešlo, jak často kdo myje okna,ale o to, že by se tu jeden mohl stydět za to, že ho baví práce, kterou si ten druhý neumí ani představit, že jde stíhat...Jinými slovy, když to někoho nebaví a nestíhá to, tak bude používat jednorázovky a je to čistě jenom jeho věc
 jana+patrik 


neni plena jako plena  

(12.11.2003 14:59:02)
Nasemu synovi jsem zacala davat papirove pleny pres noc od 6 mesicu a jednou byl opruzen i kdyz jsem mu casto menila plenu tak i presto byl opruzen tak jsem mu zacala davat pleny bavlnene a za dva dny po opruzeni ani stopa. Kdyz jsem to rikala nasemu panu doktorovi tak rikal ze je urcite alergicky na papirove pleny tak po ruznych vysetreni se zjistilo ze je alergicky na papirove pleny. A nakonec jsem si velice rychle zvykla na pleny bavlnene. Nejake prani a zehleni mi vubec nevadilo hlavne ze se maly netrapi.
 Misa3 


Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(12.11.2003 17:20:31)
Jaksi temata typu WC pleny a vlozky pro mne nejsou zjevne to prave a i kdyz je pochopitelne nemusim cist, byla jsem celkem vzedava, jak se diskuze vyviji...ale zapomnela jsem na to ze mam i za normalnich podminek potize s chuti k jidlu...Takze chapu, ze nekdy clovek musi dane tema dobrat a treba i zpusobem ad absurdum dokazat, ze myslenka diskuzniho protivnika je nespravna... ale prece jen...
 Boadicea 


Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(12.11.2003 17:49:36)
uvahy o ekologickych vlozkach ma inspirovali a pozrite sa, co som nasla na internete:
http://goddessmoons.dyndns.org/products.htm#description.
...som ani netusila, ze nieco take este existuje a ze to ludia na zapade aj kupuju :D:D:D !!!!
 Lajka 
  • 

Re: Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(12.11.2003 18:10:50)
To je roztomile... Po dukladnem prozkoumani si dokonce myslim, ze to neni kanadsky zertik, ale skutecna proekologicka iniciativa :-)
 Martina 


Re: Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(12.11.2003 18:30:15)
Jeeeee to je fakt uzasny:-) Ale nevim, jestli bych to pouzila:-)
 Misa3 


Re: Re: Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(13.11.2003 12:50:03)
Holky neblaznete, pokud mam zustat nazivu musim jist a pokud ctu neco takoveho, tak to nejde. Diky za pochopeni. Misa2
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(13.11.2003 15:07:09)
Chapu, ze to cist nemusim, ale je to misty docela vtipne...a cerny humor, ten ja moc rada, takze proste neodolam.
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(13.11.2003 15:09:21)
Miso jak koukala jen na obrazky a text necetla, tak asi proto:-)
 Lenka,2 kluci-20,18let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Velmi bych se primlouvala za zmenu tematu. 

(13.11.2003 21:08:16)
Víte co mi chybí???? Sídlištní balkony s barevnými plínami.Já jsem je často nechtěně obarvila tu na modro,tu na zeleno a pod. Ne....,každému co jeho jest.Papírové nebo látkové.....
 Dáša, syn Mikuláš 8 měsíců 
  • 

Jsme na stejne lodi 

(13.11.2003 22:48:29)
Náš Mikulášek nosí taky látkové pleny, pouze na cestování jsou papírové praktičtější. Látkové mi připadají jednoznačně lepší. Není z nich tak otlačený jako z papírových a ani tak nesmrdí. Je pravda, že ho musím častěji přebalovat, a pokud se pokaká tak okamžitě, jinak to vyteče, ale aspoň jeho pokožka častěji větrá, takže nebývá opruzený a navíc je neustále v čistých plenách. Znám maminky, kterým vystačí na den 4-5 papírových plen a jejich dětí je mi velmi líto. Je pravda, že dnešní plenky drží dítě skutečně v suchu ať jsou jakkoli nasáklé močí, ale látky z rozkládající se moči a bakterie od jeho pokožky neoddělí.Navíc ekonomická a ekologická úspora je velká. Taky jsme to počítali a došli jsme k podobným číslům.Nikomu ale nic nenutím, každý dělá jak umí...
 Šipka 


Re: Jsme na stejne lodi 

(18.1.2004 16:21:29)
Dášo, moje obě děti měly - jeden stále má, PP. Nesmrděli, neznám nikoho, kdo by dodržoval určený počet plen na den, to už snad přeháníte. Jsem i na MD pracovně vytížená ale i kdybych nebyla, látkové pleny bych nepoužívala - ráda ščas využívám jinak nežli u žehlení. To neznamená, že vy ostatní, kteří je používáte snad děláte něco spatně! Ještě by tu mohla býti bitva mezi Arielem a jádrovým mýdlem!Ať si každý dělá, co uzná za vhodné!!
 Johanka, 4 deti 
  • 

hadrovky - no problem 

(14.11.2003 3:14:55)
Rekla bych, ze to delam jeste jednodusseji, nez je popisovano v clanku. A to do hadrovych plen zabaluji uz sve ctvrte dite!
Pliny pred pranim nenamacim, jen ty pokadene hned po pouziti vyplachnu a dam do kyblu s vikem. Peru stridave na 60 a na 90°C, vsechno normalne pusti. Do pracky se mi vejde kolem 40 plen, peru kazde 3 - 4 dny. Balim po 4 hodinach, to staci, (1 baleni = 3 pleny) v noci neprebaluju.
Nezehlim! Zehlila jsem jedinkrat a to pred narozenim sveho prvniho ditete. Zadne dite kvuli tomu nikdy nemelo nejakou vyrazku ci co.
A duvod - proc hadrove pleny? Jednak nulovy odpad a jednak tak krasne vlajou ve vetru na snure ...
Kdyz prijdete k baraku, hned vidite - aha, tady maji miminko...
Johanka
 Anna 
  • 

Re: hadrovky - no problem 

(15.11.2003 14:53:11)
Vsadim se, ze to je poznat nejen zrakem. To musi byt teda rychna.
 Pavča + 4 


Souhlasím 

(15.11.2003 17:25:10)
Máme dvě dcery. U obou používám látkové pleny. U té starší tedy již ne. Je jí 23 měsíců a na čůrání si poprvé řekla 10 dní před 1. rokem a od 13 měsíců byla doma bez plíny. Od 15 měsíců spala po obědě bez plíny, od května - 17 měsíců venku bez plíny a od 21 měsíce i přes noc bez plíny. Musím však přiznat, že na dovolenou jsme jezdili s papírovými a na noc potom dostávala také papírovou. Mladší dceři bude zítra půl roku a má látkové plínky.
Pavlína
 evidlo + 4 


pohodlí pro miminko 

(16.11.2003 20:38:40)
Nechci tu opakovat argumenty o pohodlí pro maminku při používání papírových plen, to je myslím jasné, že látkové pleny jsou ekologičtější a ekonomičtější, papírové jsou zase bez práce a ušetřený čas by se koneckonců dal taky převést na nějaké ekonomické (či i ekologické? :-) hodnoty. Vychovala jsem 3 děti na látkových plenách, protože tehdy jiné prostě nebyly. Čtrvté dítě (teď 8 měsíců) používá téměř výhradně papírové pleny. A všimla jsem si, že se dříve než ty starší začalo přetáčet, lezlo asi v 5,5 měsících, v 6 se stavělo o nábytek a v 7 kolem něj svižně pochodovalo. Myslím, že to je i kvůli tomu, že nevláčí mezi nohama široký balík plen, který omezuje pohyb a svojí váhou (která je nezanedbatelným procentem váhy miminka) značně obtěžuje. Snad je to jedno ležícímu miminku tak do 3-4 měsíců, ale pro starší je určitě pohodlnější tenká papírová plenka. Ostatně - nedá mi to abych nesrovnala - pro nás je taky mnohem pohodlnější ultratenká vložka, než neforemný balík vaty, který jsem nosila za svého mládí já, nebo vlněná pletená (a neustále znovu praná) vložka, kterou nosila moje maminka.
 Iva 
  • 

Re: pohodlí pro miminko 

(18.11.2003 12:57:51)
Evidlo, to nebude plínkama. Starší dítě plně na látkových (jiné nebyly) lezlo taky v 5,5 měsících, prostřední se plazilo (střídavě s pamperskama a v látkových)až v 10 měsících, v jiných schopnostech obě srovnatelné a naprosto v normě, prostě šikovné děti. Je to o povaze a spoustě jiných věcí, to mladší bylo prostě pohodlnější a klidnější. O pohodlí matky není třeba diskutovat, jasně že s papírovými je míň práce, ale o pohodlí dítěte bych to zas neviděla tak jednoznačně. Nejmladší dítě se nám párkrát oprudilo právě v papírových, různé značky, a zato v látkových se to nestalo nikdy. Sama jsem se tomu dost divila, a to jak jsem psala ani nežehlím, ani nenamáčím, ani nevyvářím (peru na 90 střídavě s 60 stupni, s předpírkou (tou se vypláchne moč, co v plíně zůstává, když ji nenamáčím, a pere se to pak vlastně už v čisté vodě).

A pro ty, co se bojí, že se to nevypere. Když se ojediněle stalo,že zůstal flíček, hodila jsem ještě mokrou plínku zpět do pračky ke špinavým a prala s ostatními znovu. To už pustilo zaručeně. Co se spíš nevypere jsou šťávičky, ty nechávají fleky napořád.
 evidlo + 4 


Re: Re: pohodlí pro miminko 

(18.11.2003 19:09:01)
Jen malá poznámka k tomu opruzení: u starších dětí s látkovými plenami jsem občas problémy s opruzením měla, u jedné holčičky dokonce s ekzémem. Teď u kluka na papírových (a to používám výhradně nejlevnější neznačkové kvůli penězům) bych pomalu spočítala, kolikrát jsem musela použít mastičku, protože byl trošku červený.
 Magda 
  • 

A co vlastní práce??? 

(18.11.2003 8:49:17)
Dovolila bych si připomenout ještě jednu nezapočítanou "finanční složku" a to vlastní práci. To jsem zjistila snadno - já jsem ze začátku také prala hadrové plíny, i já jsem si je vzorně nakoupila, kluka jsem přebalovala pořád a opruzený byl až hanba. Učinila jsem několik pokusů pampersky-hadrové plíny, nakonec jsem skončila v pamperskách, ve kterých se klouček nikdy neoprudil (zatímco v látkových i přes x přebalování denně ano)a byl v nich naprosto spokojený a já nemusela po každém čůrání letět. Časová úspora (vyzkoušela jsem obojí !!!) je neuvěřitelná, své práce si vážím a uvědomte si, za kolik byste šla do práce na hodinu a kolik vám dá skotačení kolem ne příliš hygienických kýblů s plínami, věšení, žehlení, několikanásobně častější přebalování. A jen poznámka - v hadrových se dřív na nočník nenaučí, prokázaného nic takového není, mozkové centrum dozrává dětem samozřejmě přibližně stejně, jen se mamky s látkovými samozřejmě víc snaží hlídat své děťátko a posazovat na nočník, kdo by lítal kolem plen, že?
 Sylva 
  • 

Re: A co vlastní práce??? 

(18.11.2003 10:19:04)
Magdo,
to je TVÁ zkušenost, TVŮJ názor. Moje zkušenost je jiná.
 Jana 
  • 

Re: Re: A co vlastní práce??? 

(18.11.2003 12:08:25)
No tak se hned nečerti, každý holt máme jinou zkušenost. Moje se podobá té Magdy.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: A co vlastní práce??? 

(18.11.2003 18:34:12)
Ale já se vůbec nečertím, jen že většina diskuzí je o tom, že jedna část debatérů se snaží přesvědčit druhou část debatérů. Což mi připadá trochu ujeté, každý má přece právo na svůj názor. Proč někoho přesvědčovat, případně napadat, když má jiný názor? Jemu v dané situaci vyhovuje něco jiného - NO A?
Těším se na debatu, kdy se navzájem budou napadat dva tábory - ten první bude zastávat názor, že jedině makové buchty jsou ty pravé. Druhý tábor bude vysvětlovat, že mák je negativní (takovej černej!), zato TVAROH...
 Yukona, 2 deti 
  • 

nekdy je to uplne jinak..... 

(28.11.2003 14:44:12)
nemela jsem problemy, ale taky zadny dilema. Dekuju Bohum za vyhazovaci plenky, nedovedu si predstavit, ze bych to mohla zvladnout jinak:) Zili jsme v te dobe ve srubu v busi, nemeli jsme elektrinu, tekouci vodu ani teda pracku (tu nemame dodnes, protoze musime dovazet vodu) ale uz mame aspon tu elektrinu, diky bohu:) dovedete si predstavit to vstavani s baterkou k detem? ze bych k tomu musela jeste vozit plenky do pradelny, ktera je od nas 15 km? navic jsem byla po obou detech velice nemocna, takze musim priznat ze deti nikdy nepoznaly bavlnene plenky..a vubec toho nelituju. Ekologie? Stromu tady na Yukonu mame, ze snesou jednu nemocnou mamu s vyhazovacima plenama....
 Martina, brzy 3 děti 
  • 

Když se dva perou, třetí se směje 

(18.11.2003 14:13:09)
Jakmile jsem viděla nadpis článku, okamžitě mi bylo jasné, jak rozsáhlá diskuse se pod ním rozvine a jaké argumenty budou padat. Skutečnost mě nezklamala. Dovolte, abych zde shrnula své dojmy z diskuse a připojila několik vlastních názorů.

1. Není pochyb, že jednorázové pleny škodí životnímu prostředí.
Na druhé straně jsem nenašla přesvědčivý důkaz, že užívání látkových plen životnímu prostředí neškodí nebo škodí jen málo. Podívala jsem se mj. na odkaz do Ekolistu, tam je ovšem předložena k věření pouze tabulka s několika čísly, aniž by si její autor dal práci s uvedením parametrů, na jejichž základě k uvedeným číslům dospěl. Dále není vůbec jasné, zda propočet ekologických dopadů zahrnuje skutečně všechny faktory, které vznik, používání a likvidaci toho kterého druhu pleny provázejí.

Papírenský průmysl není rozhodně žádný ekologický svatoušek, ale ve srovnání s chemickým (prací prášky) a energetickým (elektřina) má mnohem širší využití odpadů jako druhotných surovin. Autorka článku píše, že při likvidaci papírových plen vznikají skleníkové plyny. Ty ovšem vznikají i při používání látkových plen, přesně řečeno při výrobě elektřiny z fosilních paliv. Zatímco kysličník uhličitý ze spalování uhlí či zemního plynu je prakticky nevyužitelný, skládkové plyny lze jímat a využívat jako druhotné palivo.

Myslím si, že používání jednorázových plen není samoúčelné. Usnadňuje matkám regeneraci po prodělaném těhotenství a porodu, umožňuje jim plně se věnovat kojení, zajistit dítěti kvalitní péči, více odpočívat a nahradit síly při nedostatku nočního spánku. Vzato ad absurdum, například jednorázové injekční jehly a jiný zdravotnický materiál také zatěžují životní prostředí, a přesto proti nim nikdo neprotestuje.


2. Pozitivní vliv na pohodu dítěte nelze zevšeobecnit
Některé dítě je z látkových plen opruzené, jiné má alergii na papírové. Ryze individuální záležitost.


3. Malý sociologický průzkum uživatelů
K užívání látkových plen se přiklánějí spíše matky s jedním velmi malým dítětem, matky s miminem, jehož odrostlejší sourozenci jsou víceméně samostatní, matky čekatelky a babičky. Naopak k jednorázovým plenám jednoznačně tíhnou matky s více malými dětmi.

Sama mám doma dva prcky dva roky od sebe, zanedlouho k nim přibude třetí, rovněž v dvouletém odstupu. Živě si pamatuji dobu, kdy jedno dítě spalo jen v noci, druhé jen ve dne a mně na spánek zbývaly slabé dvě hodiny. Používám papírové pleny, nedokážu si představit, že bych měla ze svého minimálního času na regeneraci ukrojit hodinu dvě na práci kolem látkových plen. Ekologie je u mě na žebříčku hodnot sice dost vysoko, vlastní zdraví ale ještě výše. Babičky, které byly zpočátku proti papírovým plenám, změnily názor v okamžiku, kdy jsem onemocněla a ony dostaly mimino do celodenní péče.

Těm, kdo mají velmi malá miminka a připadá jim, že práce kolem látkových plen je zvládnutelná, vzkazuji: Nebojte se, ono to rychle přejde. S prvním dítětem jsem měla času tolik, že do tří měsíců jeho věku jsem dokonce naplno podnikala. Dnes jsem se pokoušela přes den žehlit, ale rychle jsem to vzdala. On je docela rozdíl, jestli na vás při žehlení z košíku spokojeně kouká miminko, nebo se vám dvouletá motorová myš pokouší uvést žehlicí prkno i s příslušenstvím do jakékoliv jiné polohy, jen ne té správné.


4. Zvládly to naše babičky a maminky … aneb když dva dělají totéž, není to vždy totéž
Ano, zvládly to. Ale napadlo vás někdy se jich zeptat, za jakou cenu? Když jsem byla mimino, rodiče mě vždy navečer nechali samotnou doma a šli do suterénu zatopit v pračce a prát pleny. Dělali to tak v domě všichni. Prstíky skřípnuté do postýlky, hodinový pláč v mokré a špinavé pleně a zoufalý pocit samoty byly celkem banality. Známým se při této činnosti osamělé dítě udusilo. A jistě by se našly další příběhy s opařeninami či spáleninami utrpěnými při vyváření a žehlení plen. Aby na pleny měly babičky alespoň trochu času, řešily to cumly namočenými do medu, v horším případě makovým odvarem či kapkou něčeho ostřejšího. Za našich maminek se taky bůhvíjak nekojilo, takže času bylo přece jen o něco více. Dnes sice máme na pomoc místo kamen na dřevo automatické pračky, místo jádrového mýdla kvalitní prášky, místo šňůr sušičky a místo želízek nahřívaných na kamnech elektrické žehličky, ale ekologická hodnota používání látkových plen tím podstatně klesla. Ono to vypadá jako výčet toho nejhoršího, co praní plen doprovázelo. Chtěla jsem tím ale jen naznačit, že minulost si místo glorifikace zaslouží trochu realistický pohled.


5. Mohou za ekologickou situaci matky malých dětí?
Nedávno jsem četla jakési ekologické desatero od Greenpeace, kde se mj. v jednom bodě nabádají matky malých dětí, aby používaly látkové pleny. Nic proti, ale podobná výzva ostatním ženám týkající se vložek nebo osobám pečujícím o inkontinentní staříky tam chybí. A z této diskuse vyplynulo, že se jedná o problém minimálně rovnocenný. Monty to tady propočítala, a přestože se nejspíš o jeden řád spletla, je evidentní, že žena za svůj fertilní věk vyprodukuje minimálně stejné množství (ne-li více) stejně problematického odpadu jako dítě za svůj kojenecký a batolecí věk. Proč na tohle ekologické organizace neapelují? Protože je to společensky neúnosné? Mám jiné vysvětlení: ekologické organizace jako Greenpeace žijí převážně nebo výhradně z příspěvků fyzických osob (a ostatní si domyslete sami). Z matek na MD nekápne nic, společenská prestiž jejich práce je nulová (vždyť jsou přece JENOM DOMA S DĚTMI), a tak jsou vděčným objektem pro ekologickou masáž. Každodenní domácí ekologie přitom může mít celou řadu podob, které nekladou na matku tak vyčerpávající nároky a mohou být i mnohem účinnější než používání látkových plen.

Ať se nám to líbí nebo ne, cesta zpět zřejmě nevede. Východiskem bude spíše technologický rozvoj, který umožní další využití tohoto problematického odpadu. Příkladů z jiných oblastí je mnoho. Při ropných krizích se lidi také nevrátili od žárovek k loučím, ale začali vyvíjet úsporné typy světelných zdrojů.

Co na závěr? Připadá mi tragikomické, jak se tady do sebe navážejí více vyčerpané matky do těch méně vyčerpaných o něco méně a naopak v naději, že spasí svět, pokud si ukrojí ze svého spánku ještě nějakou tu hodinku, zatímco většině ostatních lidí je ekologie šumafuk a nejsou ochotni hnout byť jen prstem. Nechte toho, tohle téma už se tady probíralo mockrát a řešení nemá.
 Hanka + 2 kluci 
  • 

Re: Když se dva perou, třetí se směje 

(18.11.2003 18:21:55)
Klobouk dolů, lépe by to nikdo neuzavřel, hodně štěstí a pohody k dalšímu přírustku.
 rejpalka 
  • 

Re: Re: Když se dva perou, třetí se směje 

(19.11.2003 16:29:49)
No a co kdybychom udělali pro ekologii ještě více a ušetřili 5 Kč za elektřinu. Necky, valcha, jádrové mýdlo. A ty krásné bicepsy a štíhlí pas. A jěště mínus náklady na fitnesko. No skvělé ne.
A co se týče našich prababiček a ještě dál. Přečtě te si článek v poslední Marianně ( to není reklama), o bludu o péči matky do 3 let. Většinou rodiče tvrdě makali a dítě měla kojná a chůva. neb to vyšlo levněji nej dělník na pole. Pleny taky asi prala chůva. To jen krátký vícuc ze článku.
Já jsem bohužel klasický konzumní obyvatel, myčka, pračka, sušička, mikrovlnka, mrazák, papírové pleny, auto. Nějak si nedokážu život bez toho
představit. Jsem spokojená a bez výčitek svědomí, když nám to svět poskytuje, tak proč toho nevyužít. I to fitnesko si raději zaplatím, než bych prala plíny. I když ekologové by mě raději asi zastřelili. Jo a plíny se rozkládají na skládce bůhví jak dlouho. A napadlo někoho, že igelitové pytlíky a taška, kterých je všude habaděj je větší problém, než PET lahve ?
 Madla 
  • 

Re: Re: Re: Když se dva perou, třetí se směje 

(27.11.2003 1:01:18)
Rejpalka mi mluví z duše.Na co pračka a žehlička?Když krok zpět,tak se vším všudy.Hezky k valše!já ale půjdu s dobou a místo honičky kolem plen půjdu s mimi ven,nebo si budu hrát.Než z vyžehlených plen mám větší radost z toho,že jsem mé dítě naučila třeba stavět kostky.Ale proti gustu.............Jako manželka podnikatele trávícího mimo domov víc času než je zdrávo nemám výčitky.Navíc mám srovnání.U mé první dcery jsem ze zdravotních důvodů používala hadrové pleny.Už bych neměnila.Když pominu pohodlí moje,tak v první řadě kvůli pohodlí dítěte.mimochodem-dříve ženy v době menstruace používaly hadry,které praly,niní vložky.Není to stejný případ?Mějte se
 Vlaďka(3 dospělé děti) 
  • 

Re: Proč by se měli prát? 

(19.11.2003 19:04:52)
Plenkami a jejich vlivy na prostředí jsem se profesně zabývala a tak mne výměna názorů hodně zajímala. Moc mne mrzí, že se protichůdné názory tak vyhrocují. Proč prostě nevzít názor a jinou zkušenost jako inspiraci? To asi byl i důvod úvodního přípěvku - maminka cosi objevila a chtěla se o zkušenost podělit. Děti jsem odchovala v době plen látkových, nevzpomínám na to s hrůzou ( na rozdíl od nedostatku menstruačních vložek- ale to je prostě osobní zkušenost)
Je pravda, že ekologické dopady jsou velmi relativní ( záleží hodně na tom, jak pereme, žehlíme a sušíme) - ale neměly by se relativizovat absolutně. Podle různých pramenů se liší čísla, kolikrát větší "ekologickou stopu" má plenka jednorázová než plenka látková, žádný však neříká, že by látková byla horší( už jenom hmotnost je jiná - cca 4 kg na jedno dítě u plen látkových, 80 kg plen papírových v suchém stavu a 1 tuna odpadu - papírové plenky nacucané). Největší potíží jsou u papírových plenek odpady. Problém se životním prostředím je ten, že v naší rozvinuté civilizaci máme hodně opožděnou zpětnou vazbu. Všechny chceme mít voňavé a čisté koupelny a málokteré z nás se líbí páchnoucí skládky. Bohužel to spolu souvisí. Ale v rozhodování, které používat plenky, hraje roli ještě řada dalších věcí a nikdy bych nevzbuzovala v mamince, která spotřebuje denně 60 plen a byla by neklidná,kdyby byly nevyžehlené a nezářily bělostí, špatný pocit z toho,že ničí svět. Zrovna tak ale není třeba vysmívat se těm, jejichž děti třeba kakají méně, nebo mají jiné podmínky, že jim opravdu nevadí prát a věšet plenky. A věřím jim, mně to také nevadilo( ale neměla jsem tu jinou možnost - přiznávám), víc mne stresovalo, že to mám ze sídliště daleko do přírody. Každý na tomto světě máme jinou roli a každý se podepisujeme jinak. Používání látkových plen za cenu křiku na děti je nesmysl, ale proč prostě nevěřit tomu, že někdo to zvládne. Nezvládne zase jiné věci, které jsou třeba pro zastánkyni papírových plen samozřejmé. Neměly bychom se napomínat, ale opravdu jenom inspirovat. Možná právě to, že je toto téma tak "žhavé" bude inspirovat výrobce, aby se zamysleli nad vývojem modelu jednorázové plenky, která by se dala kompostovat. To je důvod, proč ekologicé upozorňují na dopady některých činností a výrobků. Já osobně jsem jim vděčná za humbuk kolem freonů, který podpořil jejich zákaz a vývoj méně škodlivého media s podobnou funkcí. Takže bych tu vášnivou debatu tak neshazovala - není třeba se sladkých plodů civilizace zříkat, ale měly bychom vědět, kolik za to platíme a je-li ta cena pro nás přijatelná.( pro mne osobně pohodlí freónového spreje nevyváží nepohodlí nutnosti mazat se ochranými krémy proti slunci)
Ještě trochu popíchnutí nakonec: Ty přeplněné skládky stejně budou jednou řešit naše děti. Vlaďka
 Vlaďka(3 dospělé děti) 
  • 

Re: Proč by se měli prát? 

(19.11.2003 19:04:57)
Plenkami a jejich vlivy na prostředí jsem se profesně zabývala a tak mne výměna názorů hodně zajímala. Moc mne mrzí, že se protichůdné názory tak vyhrocují. Proč prostě nevzít názor a jinou zkušenost jako inspiraci? To asi byl i důvod úvodního přípěvku - maminka cosi objevila a chtěla se o zkušenost podělit. Děti jsem odchovala v době plen látkových, nevzpomínám na to s hrůzou ( na rozdíl od nedostatku menstruačních vložek- ale to je prostě osobní zkušenost)
Je pravda, že ekologické dopady jsou velmi relativní ( záleží hodně na tom, jak pereme, žehlíme a sušíme) - ale neměly by se relativizovat absolutně. Podle různých pramenů se liší čísla, kolikrát větší "ekologickou stopu" má plenka jednorázová než plenka látková, žádný však neříká, že by látková byla horší( už jenom hmotnost je jiná - cca 4 kg na jedno dítě u plen látkových, 80 kg plen papírových v suchém stavu a 1 tuna odpadu - papírové plenky nacucané). Největší potíží jsou u papírových plenek odpady. Problém se životním prostředím je ten, že v naší rozvinuté civilizaci máme hodně opožděnou zpětnou vazbu. Všechny chceme mít voňavé a čisté koupelny a málokteré z nás se líbí páchnoucí skládky. Bohužel to spolu souvisí. Ale v rozhodování, které používat plenky, hraje roli ještě řada dalších věcí a nikdy bych nevzbuzovala v mamince, která spotřebuje denně 60 plen a byla by neklidná,kdyby byly nevyžehlené a nezářily bělostí, špatný pocit z toho,že ničí svět. Zrovna tak ale není třeba vysmívat se těm, jejichž děti třeba kakají méně, nebo mají jiné podmínky, že jim opravdu nevadí prát a věšet plenky. A věřím jim, mně to také nevadilo( ale neměla jsem tu jinou možnost - přiznávám), víc mne stresovalo, že to mám ze sídliště daleko do přírody. Každý na tomto světě máme jinou roli a každý se podepisujeme jinak. Používání látkových plen za cenu křiku na děti je nesmysl, ale proč prostě nevěřit tomu, že někdo to zvládne. Nezvládne zase jiné věci, které jsou třeba pro zastánkyni papírových plen samozřejmé. Neměly bychom se napomínat, ale opravdu jenom inspirovat. Možná právě to, že je toto téma tak "žhavé" bude inspirovat výrobce, aby se zamysleli nad vývojem modelu jednorázové plenky, která by se dala kompostovat. To je důvod, proč ekologicé upozorňují na dopady některých činností a výrobků. Já osobně jsem jim vděčná za humbuk kolem freonů, který podpořil jejich zákaz a vývoj méně škodlivého media s podobnou funkcí. Takže bych tu vášnivou debatu tak neshazovala - není třeba se sladkých plodů civilizace zříkat, ale měly bychom vědět, kolik za to platíme a je-li ta cena pro nás přijatelná.( pro mne osobně pohodlí freónového spreje nevyváží nepohodlí nutnosti mazat se ochranými krémy proti slunci)
Ještě trochu popíchnutí nakonec: Ty přeplněné skládky stejně budou jednou řešit naše děti. Vlaďka
 Iva, 2 děti 
  • 

Re: Re: Proč by se měli prát? 

(21.11.2003 12:15:30)
Ahoj, přečetla jsem si celou diskuzi a nemohla si nevzpomenout na mou milovanou autorku fejetonů. Pokud některé z vás znají knížky americké "sloupkařky" Ermy Bombeckové, vědí o čem mluvím. Těm ostatním je vřele doporučuji. Čtu to vždycky když mi rodinka přerůstá přes hlavu abych se uklidnila, že nejsem sama:-).
Původně jsem sem tento fejeton chtěla přepsat, ale to zavání porušováním autorských práv, že.
Proto jen několik myšlenek.

Psáno v roce 1990 (V Americe - tady v té době nebylo o papírovkách ani slechu)

... jako matka bych raději oželela papírové kelímky, dávala si nalít horkou kávu do dlaně a pak rychle pila .....chcete ubrat papírových produktů? Zrušte těch 18 nebo 19 objednávek předplatného, které na mě každý měsíc vypadnou z jediného časopisu (U nás mě napadá paralela s letáky obchodních řetězců).........Ujasněme si priority - co je důležitější - vyplnit 4 kg pojišťovacích formulářů kvůli prasklému přednímu sklu u auta nebo přebalit batole, které se právě najedlo bláta? ....... Doufám, že výrobci budou pracovat na plenách, které by byly k životnímu prostředí šetrnější. Vrátit se k látkovým by znamenalo vrátit se do doby, kdy nepřicházelo v úvahu současně chovat dítě i dýchat.
 potvurkapodivna2 


Re: Proč by se měli prát? 

(5.10.2009 18:16:10)
Dcera je narozena v roce 1987,tehdy už papírové plenky byly-sice takové praplenky,ale byly.
 Barka 4leta dvojcata 
  • 

Re: Když se dva perou, třetí se směje 

(1.12.2003 0:21:01)
nechte to na maminkach a ti si kazda vybere, to co ji vyhovuje,kazda maminka je trosku jina a kazda maminka to jinak zvlada...........jinak hezky prispevek, ktery by se hodil vice do
detske encyklopedie.....
 Jana 
  • 

Pěkný článek 

(26.11.2003 18:28:46)
Mé tři děti jsem taky balila do látkových plen, opruzené nebyly, přebalovala jsem je přibližně po třech hodinách, prostě žádný problém. Proč bych měla být uhoněná, že jednou za tři hodiny dítěti vyměním plínku, jednou za 2-3 dny dám plenky do pračky a pověsím ven nebo do sušárny a za čtvrt hodiny u televize je vyžehlím. To je nějaká těžká práce?
 Blanka a Pavla (4,5 roku) 
  • 

Čurání se suchými plenami 

(27.11.2003 10:09:12)
Nesouhlasím s tím, že se dítko odchované v suchých plínkách naučí chodit na nočníček později. Není to prokázané! Je to pouze individuální věc dítěte a ještě častěji bych řekla přístupem maminky. Od narození jsem měsíc používala látkové pleny a po několika vstávání v noci (cca 6) a nevyspání i přes den, a také po úmorné práci s nimi, jsme začala používat suché pleny. Moje dcera byla na roce a dvou měsících přes den úplně bez plínek a v noci od roku a půl. Nebylo to jen o tom, že asi dcera byla na toto šikovná, ale také o tom, že jsem nelenila, a jakmile se naučila sedět, tak jsem jí dávala po spinkání na nočníček, pořídila jsem nejmenší kalhotky, které šly sehnat, a prostě jsme tuto záležitost postavila na první místo. Právě proto, abychom na těchto suchých plínkách ušetřili. Je na každé mamince, jakou plínku používá, ale naučit dítě chodit na není jen v tom, že ho nechám v počůrané látkové plínce a ono se mu to nebude líbit a řekne si o nočník. Jsem ráda, že nežiji v Angilii, kde si děti dělají již od narození co chtějí a rodiče to tolerují s názorem "Až si to samo uvědomí, tak to bude".
 Barka 4leta dvojcata 
  • 

Re: plenky ..plenky a zase plenky 

(1.12.2003 0:11:58)
Velmi se mi libil tento prispevek a souhlasim............to ze se dite brzy nauci na nocnicek je vetsinou vec vychovy a rodicu. Ja mam dvojcata kluka a holcicku, oba dva od roku chodili pres den bez plinek a od roku a pul vydrzeli celou noc bez plinek. Plinky jsem stridala na spinkani, ven a cestovani jsem davala papirove plenky a kdyz jsme byli doma a ja mela cas je davat casto na nocnicek davala jsem jim plinky latkove.
Nelibi se mi jak tady maminky tvrde argumenuji proti takovym nebo takovym plenkam, Kazda maminka ma pouzivat takove plenky, ktere ji vyhovuji.
Musim napsat ze jsem ve svem okoli take parkrat videla deti, ktere mely papirove plenky tak nacucane moci, ze plenka musela vazit nejmene dve kila a chudak dite s touto zatezi a nehygienicky nacucanou plenou behalo , tedy spise se plouzilo.To mi pak tech deticek bylo moc a moc lito, kdyz jsem videla jak jejich maminky bezstarostne klabosi s kamaradkami........
 maryčka 


Pozdrav 

(2.12.2003 21:28:41)
Nedá mi to abych Vilémovi (a samozřejmě i jeho mamince) neposlala pozdrav od Hynka (taky duben 2003) mimochodem taky maximálně spokojeného s látkovými plenami:)
 Blanka Nová, 4 měsíční dcera 
  • 

Hadrové plenky 

(9.12.2003 18:40:51)
Moc zdravím všechny maminky, které se rozhodly používat hadrové plenky a nenechaly se odradit ostaními, kteří říkají, že když se budeme věnovat plínám, nebudeme mít čas na děti, že to sami poznáme, jak nebudeme nic stíhat a ještě k tomu prát, žehlit a skládat pleny.

My jsme rozhodli používat hadrové pleny především z ekologických důvodů. Nechceme zvětšovat nerozpadající se materiál na skládkách a podobně. Navíc mám ráda, když můžu čerstvě vyvařené pleny pověsit ven na zahrádku a potom je provoněné větrem, sluníčkem nebo mrazem sbírat.
Za práci navíc to nepovažuji a že bych neměla čas na Olinku, to také nepozoruji. V létě, když se nám narodila, jsem si ji dala do vaku na břicho a věšely jsme spolu, teď v zimě ji položím na chvíli do postýlky a vyběhnu je ven pověsit.

Látkových plen se ale úplně nezříkám. Používáme je na noc a na cesty. To jseou nenahraditelným pomocníkem.

Myslím, že nejlepší je "zlatá střední cesta."

Moc všechny zdravím a přeji krásné chvíle při přebalování (aŤ látkových nebo papírových)plen.
Blanka
 MartaZ 


Ekologie ? 

(7.1.2004 21:18:48)
Neda mi to se neozvat - jak se tu hezky vypocitavaji vsechna pozitiva a negativa ruznych plinek... Nekde jsem cetla, ze "pampersky" zahrivaji chlapeckum sourky, coz pak v dospelosti vede ke zhorsene kvalite spermatu. Takze se nemusime ani ohanet ekologii...
A v Britanii zase vyzkoumali, ze ubytek ryb v prirode je dusledkem pouzivani hormonalni antikoncepce, nebot se to vylouci moci, a prosakne do spodnich vod... Takze ekologie dbali aby radeji pouzivali jinou antikoncepci - ale bacha, prezervativy jsou taky z gumy ! :-)
 sonulinecka 


Přešli jsem na látkovky 

(28.1.2007 22:16:17)
Ahojky, první mimi jsem odchovala na Pampers, ani mě nenapadlo uvažovat o něčem jiném. Po druhém porodu jsem se rozhodla pro látkovky. Zejména kvůli ekologii a také aby malá nebyla zabalena v Chemii. Holky, nedá to skoro žádnou práci. Na internetu jsem si koupila pár použitých plen popolini, pak Ikea ručníčky, nějaké ty vrchní ka´tata. Celem mě to vyšlo na 3.000,- Mám zásoby, peru jednou za 4 dni, to všechno naházím na věšák během 5 minut a je to. Pak jen beru plenky a dávám malé. Na cesty si beru pár plen. Je to fakt sranda, nedá to žádnou práci.Nikdy nám kakaní neproteklo, ty plenky jsou dnes dokonalé. Najednou je odpadkový koš poloprázdný, popelnice před domem taky. Je to znám už na první pohled.
Zdar látkovkám!!!
 Martina + dvouměsíční Milánek 
  • 

Zdar látkovým plenám 

(9.10.2007 4:13:02)
Hezký den,

moc děkuji za tento povzbuzující článek. S přítelem jsme se rozhodli k investici do látkových plen ještě před porodem a abychom nepodlehli pohodlnosti, hned jsme je koupili. Můžu říci, že to bylo jedno z našich nejlepších rozhodnutí v životě, i když lidé kolem nás si pouze klepou na hlavu. Jen ve zkratce: 1) mnohem menší spotřeba energie praním plen než výrobou nových plastových, 2) časová úspora - 20 minut praní plen za týden + 0 minut žehlení oproti času stráveném nošením balíků ze supermarketu a vynášením použitých plastových plen do kontejneru, 3) lepší zdraví miminka (v látkové plíně je doslova jako v bavlnce), u malých chlapečků lepší vliv na plodnost (neboť plastové pleny udržují o stupeň vyšší vnitřní teplotu), 4) KAŽDÉ MIMINKO VYPRODUKUJE VÍCE NEŽ TUNU NEZLIKVIDOVATELNÉHO ODPADU. Naše bavlněné plenky sice stály cca 9.000 na začátku, ale vydrží nám i pro druhé dítě a práce s nima je opravdu minimální. Pokud se rozhodujete, jaké pleny používat, opravdu doporučuji zvážit použití látkovek. Chápu všechny, kteří zde tvrdí, že jim plastové pleny šetří čas, protože látkovky nikdy nevyzkoušeli, ale jsem přesvědčená, že pokud by zkusili moderní látkové pleny, rychle by svoje názory minimálně zmírnili. Nebuďte srabi a zkuste je:-)
 Romča,Marťula 5 a Kuba 2r 
  • 

Re: Opačná zkušenost 

(9.10.2007 8:03:36)
Moc se mito tvoje praní plen nezdá. Co já mám zpočteno tak čaSU TO zabere ohodně víc. Vzhledem k věku tvého mimča bys měla ještě pleny žehlit. Já jsem žehlila oboustranně do konce šestinedělí a do tří měsíců po jedné stranně. A prát pleny jednoutýdně? Minimálně obden. Nevím kolik jich máš v zásobě a jaký smrad se znich line po týdnu. Já jsem u látkových plen vydržela do 4 měsíců. Možná to bylo i naším problémem - kojení po dvou hodinách v noci - a pro představu to je 6-8 pročůraných !!! papírových plen za noc o látkových nemluvě a minimálně 3x převlíct postýlku za noc protože to látková plena nepobrala. To je moje zkušenost. Nic proti látkovým plenám jsou šetrnější pro životní prostředí ale k 21.století ty papírové patří. To je stejné jako bys zavrhla auta, topení, el.energii atd.
 MSteflova 


Re: Opačná zkušenost 

(9.10.2007 11:57:29)
Romčo, ale k 21. století také patří vzrůstající zájem o životní prostředí, vzdělávání v oblasti ekologie a nahrazování některých moderních požitků věcmi šetrnějšímu k životnímu prostředí...
Ale jinak jsem také neuspěla, na látkovkách jsem měla dceru do 4 měsíců, asi do 7 měsíců jsem to kombinovala a teď jí je dávám jen když se trochu oprudí či má po některých papírovkách vyrážku.
 pisisvor 
  • 

Re: Opačná zkušenost 

(24.4.2009 22:33:49)
hm, kazdy to ma jinak. me osobne by asi taky v dnesni dobe vubec nenapadlo premyslet o tom, jestli jednorazovky nebo latkovky a asi bych jako fura matek okolo utracela mesicne + - 1000 Kc za plastaky :(. nastesti se me moje svagrova, ktera ma o 8 mesicu starsi dite, zeptala, kdyz jsem byla tehotna, jestli nahodou taky nechci pouzivat latkovky jako ona, tak jsem zacala premyslet a precetla jsem si o tom neco. je to ekonomicky, ekologicky a ze zdravotniho hlediska myslim, ze pro mimi 100% lepsi, kdyz lezi v procurane latce a CITI to, takze si rekne, ze chce prebalit, nez aby lezelo v procurane plene z buniciny a plastu, mezi kteryma je jakysi pochybny prasek, ktery meni tekutinu na gel - ja sama bych v takovych plenach nechtela travit ani vikend, natoz rok nebo dva. ano, pouzivala jsem jednorazovky 1) v porodnici, protoze tam mi je naservirovali a asi tezko resit latkovky v porodnici - ale jakpak to asi bylo za nas??? :) 2) doma po prichodu z porodnice do 3 tydnu pisisvora - protoze jsem resila kojeni a zanet spojivek a mela jsem toho az nad hlavu. Ve 3 tydnech jsem poprve zabalila mimi do latkovky - to jsem mela vyzehlenych vsech 60 ctvercovek jeste z doby, kdy jsem byla tehotna. To bylo naposled, kdy nase dite videlo vyzehlene pleny, potom jsem zkusila dat nevyzehlenou a bylo to. V 6nedeli jsem prala na 90 stupnu, po 6nedeli pouze na 60, protoze to zadny bakterie neprezijou, leda kvasinka a tu bezpecne znici ocetova lazen, ve ktery pleny namacim, nez je do pracky hodim. Navic davam ocet i misto avivaze, protoze neutralizuje zbytky prasku v latce a zmekcuje :) je to jedodussi, nez se to zda. Pleny neperu ja, ale pracka :) veseni - ano, to uznavam, zabere to trochu casu, ale neni to tak drasticky. Navic jsem poridila sadu Haipa Daipa plenek, ktery jsou uplne uzasny a veseni, skladani i prebalovani se stalo radosti. Kdo nezkusi, neuveri. A nechodim kazdy den vynaset odpadky - lepe receno plny pytel pouzitych plastaku. Je to ale kazdeho vec, do ceho bude svoje mimi balit 2 roky. Jestli bude v bavlnce nebo v plastu :)

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.