| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mha přede mnou, mha za mnou aneb kouření

 Celkem 282 názorů.
 Markula+Mišule *29/6/03 


Pasivní kouření 

(5.11.2003 8:17:41)
Kuřáci mi nevadili až do chvíle, kdy jsem otěhotněla. Vůbec nemají totiž žádné zábrany. Když jsem stála frontu na autobus, kouřili přede mnou. Když pršelo a mohla bych se schovat do čekárny, raději jsem mokla, než stála mezi dýmajícími. Ani zlostný pohled nebo hlasitý povzdech jim nenapověděl. A když jsem porodila a byli jsme s miminkem na cestách, museli jsme se stavit na oběd v restauraci. Opravdu tam v tu chvíli nikdo nekouřil a číšnice nás posadila do koutu pro nekuřáky (samozřejmě nebyl extra odvětráván ani oddělen od kuřáků). Museli jsme projít sálem, takže všichni viděli, že neseme miminko, přesto si po jídle zapálili skoro všichni a my ani nedojedli a snažili se rychle zmizet.
Ať si kouří, ale tam kde nikoho neomezují!
 Iv 5 ks dětí 


omluva 

(5.11.2003 8:50:50)
sama sem kuřák!Je pravda že na zastávce kde se zdržuje hodně lidí sem si nezapáila od dob puberty.Je to nepříjemný i mě.V té restouraci by asi prospěli oddělené místnosti.
Možna by stálo za to při kampani na odvykání kouření zveřejnit čísla poraden na odvykání kouření.
sama se chci tohoto zlozvyku zbavit a nevím jak na to .Třeba my někdo tady poradí:.........jak na to
 Edit 
  • 

kouření 

(5.11.2003 8:59:40)
Já jsem kuřák. Sice nekouřím denně ani moc, ale právě v té restauraci si k tomu kafču po jídle ráda zapálím!! A oddělené místnosti pro kuřáky?? Proč ne? Alespoň nebudu mít pocit že někoho obtěžuji!!!
 Kawasaki 
  • 

Re: kouření 

(9.8.2005 0:05:15)
Tak nehul v hospode a nikoho nebudes obtezovat
 Monca 
  • 

Právo na čistý vzduch 

(5.11.2003 9:04:47)
Manžel je od narození astmatik (mají to dědičné), takže jeho otec po jednom záchvatu, kdy vezli modrající miminko do nemocnice, ze dne na den přestal s kouřením a je na můj vkus "zanícenější nekuřák" než všichni kolem. Má rodina byla vždy nekuřácká (jsme spíš na hory a sport), byla a je to naše volba a nikomu svůj názor nechci vnucovat, ale také nemám ráda, když musím dýchat zakouřený vzduch v době oběda v restauraci, kde sice visí na stěně nápis "V době vydávání obědů od 12:00 - 14:00 prosím nekuřte.", ale kuřáci jej ignorují.
Jen jednou jsem se snažila poprosit pána u vedlejšího stolu, zda by nebyl tak laskav a nekouřil mi při obědě, navíc, když máme oba sebou děti (já 3-letou a on o něco málo starší dceru). Nevím, jestli se ho to nějak dotklo nebo měl už cosi od rána vypito, ale začal ječet na celou restauraci, že má svá práva a nikým se nedá omezovat. Vzhledem k tomu, že řval jak na lesy a nemělo smysl používat jakékoliv argumentace, tak jsem jen klidně řekla, že nejsem hluchá. To neunesl a vystartoval na mě. Nevím jestli mi chtěl dát facku ... každopádně jeho řev neušel mému muži (byl na WC) a přichvátal k nám. Manžel není žádné chvístko, tudíž pán se zázračně uklidnil, sedl si zpět ke svému stolu, zamáčkl cigaretu a objednal si další pivo.
 Renča 
  • 

Re: Právo na čistý vzduch 

(10.11.2003 15:16:46)
Cedulka, Prosim v dobe obeda nekurte je malo. Obsluha by mela na tuto dobu ze stolu posbirat popelniky, vetsine kuraku to pak dojde. Pokud by si prece jen nekdo zapalil, mel by byt vykazan.
 Jk2x 


Také mi vadí kouření 

(5.11.2003 9:07:08)
Ahoj,

souhlasim s vasim nazorem - take mi vadi koureni.

Mame v dome takovou milou sousedku se synem, kteri chodi vykurovat na chodbu, aby si nezacmoudili byt. Jenze si neuvedomuji, ze ta jejich mlha se tahne pod dvermi i do ostatnich bytu. Kdyz jsem na ni vyrukovala s osvezovacem vzduchu a zacala jsem na chodbe strikat tak se naramne divila, ze je to citit a rikala - tak ja budu chodit kourit do mezipatra - no to si teda pomuzeme.
Jednou se mi dokonce naklonila do kocarku s cigarem v puse. Ja myslela, ze mne klepne.

Nezlobte se, ze si zde tak ulevuji, ale ja nevim co s nimi.

Neni nahodou koureni ve spolecnych prostorach domu zakazane?

Jana
 16.5Salám&Lajka14 


Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 9:54:49)
Tak jsem přemýšlela, čím to je, že poslední dobou pořád narážím na nářky a výtky určitých skupin obyvatelstva vůči skupinám jiným. Vegetariáni nadávají, že v běžných restauracích není dostatečná nabídka bezmasých jídel, nekuřáci nadávají, že se v hospodách kouří atd.
Problém je podle mého názoru v přístupu daných minorit, které se z nějakého důvodu domnívají, že mají jakási výsadní práva. Jistě - v rámci svého osobního života máte právo věřit v jakého Boha chcete, jíst co chcete, dívat se v TV na co chcete... ale v tržním prostředí, kde se logicky musí vycházet z preference majorit, to uskutečnit nelze. Většina lidí jí maso a tak majitelé restaurací nabízejí větší množství pokrmů masitých. Do hospod chodí většinou kuřáci, proto se tam kouří. Jen proto, že je nekouření zdravější nikdo o nebude chtít přicházet o kšeft. Navíc - to, že se během oběda v restauraci nekouří už je dneska běžné, kamkoli přijdu (vyjma opravdových pajzlů, kde je mlha jako nad rybníčkem Brčálník - hustá tak, že by se dala krájet, ale co by tam nekuřák, nebo nedej Bože matka s dítětem pohledávala?), tam na viditelném místě visí cedule a zákaz se DODRŽUJE. A to i v podnicích, které rozhodně nejsou "luxusky".
Myslím, že existuje jedno velice pohodlné řešení. S dítětem jsme celý den venku většinou v teplých obdobích roku, tak proč s ním nejít do zahradní restaurace? Zahrádku má každý druhý lokál! My to tak praktikovali celé léto. Když jsme se třeba chtěli vpodvečer sejít s kamarády, z nichž část kouří a část nekouří, dali jsme si sraz v zahradní restauraci a nemuseli tak nikoho ničím omezovat a ani my nebyli nikým omezováni. Představa matky, která vkročí do zahulené a zaplivané "čtyřky", že tamní lopaty v montérkách kvůli ní a dítěti přestanou kouřit je naivní. Taková hospoda prostě NENÍ určena pro matky s dítětem. Je to stejné, jako kdyby si účastník rockového festivalu stěžoval, že nehrajou žádnou dechovku, kterou má on osobně raději.
Ano, také by se mi líbily oddělené místnosti pro kuřáky. Ne všude to ovšem lze technicky realizovat. Navíc některá hygienická opatření jsou přinejmenším kontraproduktivní - kdo z vás si za poslední dobu koupil hygienicky balenou koblihu? Jsou docela hnusné, co? A navíc to stojí peníze investované do obalu... takže jsou kobližky dražší a musíte si je koupit po třech, protože balit je po jedné se výrobci nevyplácí.
Nevím, jak nazvat tu hysterii "proti něčemu/někomu". Sobectví? Mám já větší právo na vzduch než kuřák? Má větší právo automobilista než cyklista, protože má dražší vozidlo? Musím neustále hledat nějaké důvody, proč mne ten či onen člověk omezuje?
Chápu ty z vás, kterým třeba vadí kouření ve společných prostorách domu. Pokud je to dům s majitelem, domluvte se s ním - je-li v domě většina nekuřáků a sám majitel bude nekuřák, určitě kouření ve společných prostorách zakáže. Je-li dům bytového družstva, předneste svůj návrh na schůzi. Bude-li nespokojených většina, vyhrajete to. Nebude-li, musíte se podřídit. Takhle to prostě funguje a fungovat bude. Každý jsme nějakou skupinou omezovaný, ale každý musíme nejprve racionálně posoudit, zda jsou naše nároky oprávněné nebo jsme v dané chvíli v "opozici" a musíme se stáhnout... pochopitelně ještě můžete sousedy kuřáky fackovat. :o)
Už jsem tu někde psala, že mám mezi přáteli kuřáky i nekuřáky. Ani jeden nekuřák se necítí být omezován, když někde sedí s kuřáky. Příklad: scházíme se tři kamarádky v domě jedné z nich. Paní domu nekouří, my dvě ano. Paní domu má dvě děti, já jedno. Večer sedíme, žvaníme, popíjíme, a kouřit chodíme na balkon. Bez nějakých poznámek typu "teď probůh nesahej na dítě, když jsi sahala na cigáro", "jdi si vyvařit ruce a vyčistit zuby", "kouříte nám nad králíkárnou, chudáci králíci" atd. V rámci možností si prostě vycházíme vstříc. Ani jedna strana se necítí být omezována ani nikoho neomezuje.
Chápu, že někteří kuřáci jsou hulváti. Ale to jsou i někteří vegetariáni, evangelíci, cyklisti, homosexuálové...
Mám-li problém, měl bych se nejdřív zamyslet nad tím, jak ho mohu řešit a mohu-li ho vůbec řešit. Nemohu ale žít v domnění, že jako minorita mám jakákoli výsadní práva. Nemám. To, že vzájemně neumíme být tolerantnější je smutné, ale nevyřeší to ani vyhlášky, ani předpisy EU. A je přitom úplně jedno, jestli si v trafice kupujeme Sparty nebo Večerní Prahu.
 Pamian 


Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:11:59)
To jsi napsala Monty moc hezky. Jenom mi prijde smutny, jestli je to pravda, ze nekuraci jsou minorita.
Nekoureni je prirozene, koureni je to co nekdo dobrovolne dela. Proto si myslim, ze by meli brat ohledy kuraci na nekuraky a ne naopak. Ale je to hlavne o chteni. Existuji staty, kde je koureni v restauracich dokonce zakazane uplne - a svete div se, restaurace neprisly o kseft, kurak si proste zapali na jemu vyhrazenem miste. Bydlim v Singapuru a tady je zakazano kourit i na jinych mistech - na poste, u automatu na dobijeni jizdenek, v metru, autobusu a taxi, taktez ve fronte na taxi ci na zastavce autobusu a mohla bych pokracovat jeste dale. Myslim, ze nejaky zaklad etiky v kuracich v Cechach ale prece jenom je - nepamatuji si, ze by kdy nekdo kouril v autobuse ci na poste. A pritom jsou to stejne verejna mista jako restaurace.
Jiank jsou i restaurace, kde je i nekuracka cast hezka - treba na severu Cech znam jednu pizerii, kde je pec na pizzu prave v te nekuracke casti, stejne tak jako vinoteka. Ostatne nemelo by to tak byt vsude ? Copak pec neni vlastne soucasti kuchyne ? Copak se v kuchyni ze zakona smi kourit ? Nebo je na pizerie nejaka vyjimka ?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:17:10)
Pamian, v širším měřítku majorita nejsou, mám dojem, že v ČR je kuřáků snad 40%. Ale jsou majoritou v hospodách. Myslím tím HOSPODY, kam se chodí NA PIVO. Tam je to podle mého názoru jednoznačné. :o)
 Pamian 


Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:25:08)
Aha. Tak to jsem rada, ze jsou nekuraci jeste stale v presile :-))
Nebyla ale puvodne tahle diskuse o normalnich restauracich, tedy tech kam se chodi hlavne na jidlo ? Myslim, ze matku, ktera sve dite vlece sebou do pivnice ci hospody by nemelo zajimat proc je tam zakoureno, ale co tam vubec pohledava s ditetem :-)).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:31:46)
Pamian, když já v restauracích, kam se chodí především na jídlo, nikdy nic takového nezažila. Jsem kuřák a VÍM, že se během jídla nekouří a kamkoli přijdu, tam se to dodržuje. A kdyby náhodou ne, tak přece může nekuřák upozornit personál, aby zasáhl proti neukázněnému kuřákovi. Pokud na to existuje vyhláška, jako že asi ano, tak je ten kuřák POVINEN poslechnout. I kdyby to byly jen "vnitropodnikové směrnice".
Že se kouří v hospodách večer, to je něco jiného. Večer nemají děti v hospodě co dělat. A že někdo kouří u vedlejšího stolu, když vy večeříte... to je sice neohleduplné, ale zřejmě neřešitelné. Proto by bylo fajn, kdyby existovaly oddělené prostory pro kuřáky i nekuřáky. Je mi ale jasné, že fůra podniků by do toho musela investovat nemalý peníz, takže dokud to nebude ze zákona povinné, nikdo je k tomu nemůže nutit.
 marieta + bříško 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:57:59)
Monty,

100% s tebou souhlasím. Jsem teď těhotná a od chvíle kdy jsem to zjistila jsem si nezapálila. A to jsem kouřila opravdu dost. Taky jsem si nedala ani skleničku alkoholu (ani víno). Kouření mi nevadí ani teď (naopak docela ráda si "přičichnu"), ale není mi příjemné, ani nikdy nebylo, když se kouří na zastávce nebo těsně před nástupem do autobusu a ve vnitř se vyfoukne kouř! Ale stejně tak jak jsou neohleduplní kuřáci jsou militantní i nekuřáci. Kompromis v tomto asi nejde najít. Pravidla jsou daná a kdo je slušnější tak se přizpůsobí. Proto taky na zastávce poodejdu stranou, abych kouř neměla z první ruky. Do extra zakouřených resturací nechodím a tam kam chodím normálně je většinou dobré odvětrávání, tak mi to ani nepřijde.
Všichni musíme být tolerantní, jinak bychom se asi museli navzájem pozabíjet!! ;o))
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:17:24)
Žádná směrnice, ale zákon. Je to zákon 37/1989 o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, omezující opatření § 4. A ten platí pro všechny a vždy. Tedy i večer. To že ho valná většina nejen nedodržuje, ale hlavně ani neví že existuje, tak to mě vůbec nepřekvapuje. Mimo jiné se tam píše.
Zakazuje se kouřit:
6. v prostorách zařízení společného stravování s vyjímkou těch, které jsou vyhrazeny pro kuřáky, tam kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, zakazuje se kouřit v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří.
Takže ne speciální místnost pro nekuřáky, ale naopak pro kuřáky.
A už vůbec nechápu proč by si rodiče s dětmi nemohli zajít večer do restaurace na večeři.
Co se týká chování kuřáků a personálu po upozornění na tento zákon tak to je kapitola sama pro sebe.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:23:34)
...v prostorách zařízení společného stravování s vyjímkou těch, které jsou vyhrazeny pro kuřáky, tam kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, zakazuje se kouřit v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří.
Fajn. Takže v čem je problém? Jdu-li jako nekuřák do restaurace na oběd nebo na večeři, zjistím si, kdy je v daném lokálu DOBA URČENÁ pro podávání snídaní, obědů a večeří a v té době tam chodím jíst.
Ta doba určená je také nějak zákonem vymezená, nebo si ji každý restauratér může udělat kdy chce?
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:34:54)
problém není v zákoně, ale v tom, že ho takřka nikdo nedodržuje. A jak tady čtu, tak nikdo ani neví, že má něco takového vyžadovat. Nechápu například proč odchází lidé ze zastávky kde se kouří. Dle zákona se tam kouřit nesmí. Ale tady se lidé bojí problémů a radši poodejdou vedle. Nebo kouření ve společných prostorách baráku. Ani zde se nesmí kouřit a měla by to být naprostá samozřejmost. Ale tady aby se člověk těchto samozřejmostí div nedoprošoval.
Co se týká doby, není zákonem striktně dána. Ono by se dalo říct, že je to vlastně celý den. Ale u nás je běžné alespoň někde dodržovat tu dobu oběda v rozmezí od 11h do 14h.
A ještě jednou opakuji. Co se týká vymáhání tohoto zákona přímo na místě tak reakce kuřáků a personálu vydají na samostatnou kapitolu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:40:02)
Neznalost zákona neomlouvá. Mám-li na něco ze zákona právo a stojí mi to za to, usiluji se o to, aby moje práva nebyla zkrácena.
Nedávno se tu řešil problém kočárků v obchodech. X krát zaznělo: "Tam, kde zakazují vstup kočárkům, nebudu chodit". Nekuřák může udělat totéž - nechodit tam, kde se nedodržuje zákon a nedělat tak kšeft nedbalému restauratérovi.
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:48:19)
Nechápu proč bych tam neměl chodit. Zákon platí pro všechny, tedy i pro kuřáky a restauratéry. Tím, že já tam přestanu chodit a ostatní budou mlčet, tak vlastně vyhrál i když porušuje zákon. Od toho zákony jsou. Vše nemůže vyřešit trh. To je jako kdybych žil někde kde se neustále vykrádají byty. Všichni by věděli kdo je zloděj a kdo tedy porušil zákon, ale mě policie řekne, tak se odstěhujte někam pryč a přestanete mu dělat kšeft.
Jinak by mě stále zajímalo jak jste došla k názoru, že večer nemají děti v restauraci co dělat.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:56:59)
Ivo - u nás doma se NEKOUŘÍ. Když není syn doma (je u babičky) kouřím doma U OTEVŘENÉHO OKNA a ještě celý den větrám. Vzhledem k tomu, že mi ho pak třeba tchýně (nekuřačka) přijede vrátit a nic necítí, evidentně u nás doma zakouřeno NENÍ. Když je syn doma, nekouříme buďto vůbec, nebo na záchodě. A když si zapálím na záchodě, umeju si pokaždé ruce a vyčistím zuby, abych synovi nesmrděla.

Mimo - tak na to upozorni ČOI nebo kdo se tím zabývá, existují postihy za nedodržení zákona. Máš právo brát se za svá práva, když ti to za to stojí. Jestli k tomu má restauratér takový nebo takový postoj je jeho problém, pokud existuje zákon.
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:11:11)
Tak a jsme u toho problému o kterém tu celou dobu píšu. Ten zákon ač platí již 14let, tak ho takřka nikdo nezná. Já samozřejmě za svá práva bojuju. Jsem také mezi personálem a kuřáky značně oblíben.
A když tady čtu jak se nekuřáci bojí ozvat a radši ustoupí, nemohl jsem mlčet a napsal jsem sem ten zákon aby příště nemlčeli a domáhali se svého práva.
Ještě zareaguji na jednu část tvého příspěvku. Píšeš o balených koblihách. Ja si třeba mnohem radši kupuji balené pečivo. Když totiž vidím jak se v tom nebaleném všichni naši spoluobčané přehrabují, tak mi není zrovna pochuti to jíst. Zákony jsou tu proto, že někteří se neumí chovat. Ať už jde o slušnost v kouření, nabírání pečiva, atd.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:19:15)
mimo, no vidíš, já zas balené koblihy nepozřu. Moje právo na nebalenou koblihu bylo omezeno předpisy EU. Je to možná nepříjemné, ale obejdu se i bez koblih. Nepůjdu vymlátit okna v sídle Evropského parlamentu. :o)

K tomu ostatnímu, souhlasím s tím, co napsal o kuřáckých a nekuřáckých prostorách Psycholog...
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:33:36)
Ale zákony přeci vždy někoho omezují. Někdo kdo rád krade v krádežích, někdo kdo rád jezdí rychle po obci tak v této rychlé jízdě. A my nemůžeme říct, že rychlou jízdu v obci má ráda většina řidičů tak je ten zákon špatný. My ho prostě musíme dodržovat ať se nám to líbí nebo ne.
Nevím, zdá se mi, že jsme teď úplně jinde.
Závěrem chci jen napsat, že zákon na ochranu nekuřáků tu je tak se podle něj chovejme.
Kuřáci: nekuřte kde nemáte, nebo se zeptejte jestli to ostatním nevadí.
Nekuřáci: Jestliže vám kouření vadí nebojte se ozvat a vymáhejte dodržování zákona.
 Dorki 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:52:51)
Neni to tak Monty.
Napriklad tady v Belgii trvalo 20let (mozna i vic, priznam se, ze to nevim presne), nez se zakonem dana rovnopravnost jazyku stala samozrejmosti. A stalo se to jen diky tomu, ze Valonie zacala byt hospodarsky zavisla na Flandrech...jinak by se tu asi stale mluvilo pouze francouzsky...
To jen co se tyce vydupavani...

Ale tady prece nejde o to, ze by si nekuraci meli neco vydupavat ze zakona... ne?

Jinak ja proti Tobe nic nemam a libi se mi, ze se snazis chovat jako ohleduplny kurak.
 Šárka 36. 
  • 

Re: Pohled z druhé strany - kouření v bytovém domě ve společných prostorách 

(20.11.2007 16:35:52)
Prosím, sdělte mi, který zákon zakazuje kouřit ve společných prostorách v bytových domech. U nás v domě se hulí ostošest a připadám si jako debil, když se ozvu. Ráda bych v tom teda měla jasno, jak moc si můžu dupnout, protože když jdu se svou 3měsíční dcerou domů, chodíme přes chodbu-putiku 3.cenové skupiny, kontaminovanou smradem z cigaret.
 Dany 
  • 

Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:27:12)
Monty, a proc jsou kuraci majoritou prave v hospodach? Neni to nahodou tim, ze nekuraci uz tam radsi ani nelezou, aby nahodou neomezovali kuraky svou potrebou nezakoure mistnosti?

Chapu, ze se citis dotcena, kdykoliv se mluvi o kuracich v negativnim smyslu. Pokud patris mezi ty, ktere nekouri tehotnym a malym detem (a jeste lepe nekurakum jako takovym) pod nos, pak vsechna cest, ale co je platne, kdyz z 10 kuraku bude 5 slusnych? I tech zbylych 5 totiz dokaze hrozne zneprijemnit zivot - lepe receno ovzdusi.

A moje zkusenost? Odpovida prave vyse popsanemu. Urcite existuje rada kuraku, ktera se v koureni na verejnych mistech omezuje, patri k nim treba i moje rodice, presto si zoufam. At vlezu v podstate do kterekoliv restaurace, kavarny, cukrarny apod., tak se ve valne vetsine (99% je to urcite) setkavam s porusovanim predpisu o nekoureni alespon v dobe hlavnich jidel. A nedej boze, abych dotycneho kuraka pozadala, jestli by vydrzel alespon nez dojim. Zatim pokazde jsem se setkala s velmi neurvalou odpovedi o prdelich a kravach. Mozna je to tim, ze slusny kurak si v urcene dobe nezapali, zatim co hulvat, ktery nebere ohled na nic a na nikoho, vam ani jinak odpovedet nedokaze. Bohuzel je ale takovychto hulvatu tolik, ze je kvuli nim potreba resit koureni/nekoureni ve verejnych prostorach vyhlaskami/zakony. Treba se alespon casem, az bude jasne, ze normalni je NEkourit, zamysli, jestli by se jejich pristup nemohl zmenit.
 Psycholog 
  • 

Zakon vs. majitel 

(5.11.2003 12:33:03)
Jak vidno, s hulvatem zaden zakon nepohne. Zato by s nim jiste pohnul pan majitel, nebo pan vedouci... :-) A to je presne ono. Chod tam, kde si to vedouci hlida. Neznas-li takovou restauraci = vyborny podnikatelsky zamer. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:40:35)
Dany, nemůžu souhlasit s názorem, že normální je nekouřit. Proto, že většina lidí nekouří? Nebo proto, že kouření není zdravé? To je stejná demagogie (budu zřejmě napadena za srovnávání) jako kdybych tvrdila, že normální je nepatlat si šminky na obličej, protože to taky není zrovna moc zdravé. :o) Normální by mělo být NEOBTĚŽOVAT svými návyky a zlozvyky okolí, nikoli je vůbec nemít.
Proč se v hospodách obvykle kouří - proto, že i cigareta a alkohol jsou do značné míry společenské drogy a v hospodách se společnost obvykle schází. V čajovnách je zase úplně normální nekouřit, stejně jako u McDonalda nebo v KFC. Pořád nevím, jestli nežiju v nějakém paralelním vesmíru, když zakouřené hospody znám jen jako "čtyřky". A proč by tam sakra nekuřáci chodili??? Protože na to mají právo? Jistě, já mám taky právo chodit na Vlachovku, ale proč bych tam lezla, když dechovku neposlouchám??? V lepších podnicích NIKDY (aspoň v mém paralelním vesmíru) zakouřeno není. Obávám se, že mnoha nekuřákům vadí už jen fakt, že si někdo na protější straně lokálu zapálí, protože by chudáci mohli z pasívního kouření onemocnět. I kdyby byla daná restaurace vybavená sebelepším zařízením na "odkuřování". Hysterie některých nekuřáků prostě nemá hranic, stejně jako netolerance některých kuřáků...:o)
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:55:16)
Tak to mě teda vyloženě pobavilo tvrdit, že hospody jsou od toho, aby se v nich kouřilo. To jsem ještě neslyšela! Moji známí jsou vesměs nekuřáci a do hospody chodí. Tak co tam dělají? Asi aby mohli nadávat na kuřáky. A že hysteričtí nekuřáci tam nechodí proto, aby neonemocněli? To právě vidět, jak kuřáci naprosto nechápou nekuřáky. Nekuřákům ty zplodiny prostě opravdu fyzicky vadí, to není hysterie. Kuřáci už mají čich oslabený, ale pro mě jako nekuřáka je to odporný pach, ze kterého se mi zvedá žaludek, bolí hlava, dusí mě to, škrábe v krku a cítím se jak po flámu, a to, že mi to kuřák nevěří a má pocit že to přenáním, mi nepomůže. Já myslím, že právě tady by se mělo víc mluvit o porozumění, podle mě prostě kuřáci problém bagatelizují, protože jim to tak vyhovuje.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:09:06)
Ivo, a proč nechodí do podniků, kde se nekouří? To, že v zaplivané čtyřce kouří minimálně 90% lidí je fakt, ukaž mi nějakou, kde tomu tak není. Když jdu do jakékoli jiné restaurace "na úrovni", tak tam zakouřeno nebývá - v těhotenství jsem na to měla sakra citlivý nos a nikdy nic podobného nezaznamenal. Asi žiju fakt na jiné planetě. :o) Já když jdu do restaurace, objednám si jídlo a vedle mě sedí třeba nějaký cizí kuřák, vždycky se zeptá, jestli mi nebude vadit kouření, když jím. Sama se neptám, považuji za automatické, že během jídla jiného člověka se nekouří, leda když někde sedíme u stolu SAMÍ kuřáci, kterým je to jedno.
Nevím, možná ti mýtičtí perzekuovaní nekuřáci vyloženě vypadají tak, že kuřáky něčím dráždí... jako býka červený šátek... jinak si to neumím vysvětlit.
Mimochodem hezký námět na povídku. :o)

Skupinka nekuřáků vstupuje do restaurace.
Dáma v modrém kostýmu: "Bože! Támhleten občan kouří! Je mi z toho špatně! (dělá znechucené grimasy)
Dáma v červeném kostýmku (omdlí)
Muž s kravatou nakřivo: "Odporní, smrdutí kuřáci. Pch, pch! (Mává si před nosem rukou, jako by odháněl dým.) Neslýchaná drzost."
(Usedají.)
Muž s motýlkem: "Pane vrchní, čtyřikrát sodovku a kávu bez kofeinu. A toho hnusného kuřáka prosím přesaďte někam, kde by nás neomezoval."
Vrchní: "Nicméně, toto je kuřácká část restaurace. Pokud vás znepokojuje, že tamten gentleman kouří, přesedněte si do nekuřácké."
Dáma v červeném kostýmku (probírá se z mrákot): "Ale vždyť my ho stejně budeme vidět. Nekuřácká část restaurace není od kuřácké oddělena betonovou zdí, jak by to mělo správně být!" (Šťouchá dlouhý, rudě nalakovaným nehtem vrchního do břicha.)
Vrchní: "Nevím, jak bych vám mohl být nápomocen."
Muž s kravatou nakřivo (vyskočí): "Jak? Já vám to ukážu!" (Vstává od stolu, jde ke kuřákovi, pevně ho chytí kolem pasu, zvedne a s namáhavým supěním ho vynáší před budovu restaurace.)
Ostatní (tleskají): "Bravo, bravo. Tak se na ně musí, na chamraď zapáchající!"
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:15:33)
Prosím Tě, pošleš mi seznam restaurací, kde se nekouří??? Byla bych za něj vděčná...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:22:37)
Hm, asi ti nepomůžu, jak jsem psala, nekouří se ve všech čajovnách, nekouří se tuším ve vegetariánských restauracích (např. Góvinda), v Country Life, nekouří se v KFC, McDonaldu, v některých hotelových restauracích (Diplomat, Villa Voyta) ... jinde se kouří MIMO DOBY PODÁVÁNÍ JÍDLA, psala jsem, že tam kouř není cítit, ne že by se tam nekouřilo vůbec. :o)
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:31:01)
Jo, jenže já jsem na tom bohužel tak blbě, že cejtím snad i jeden šluk... Ne že bych nezašla na pivo, ale bývá mi pak fakt blbě (ne z piva;-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:33:22)
Tak zkus Country Life, tam se nekouří vůbec. Na netu píšou, že je v Melantrišce, ale já nějaký nápis Country Life viděla i v Jungmannce - třeba je tam jen obchod, nevím.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:37:13)
Asi jsi nečetla dtto - jsem z Brna, takže sháním restaurace v BRNĚ. Ale díky, kdybych jela někdy do prahy, tak se tam podívám:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:44:03)
V Brně jsem našla jen tu Pohádkovou restauraci...
 Psycholog 
  • 

Nikotinova terapie 

(5.11.2003 13:30:06)
"Kdo kouri, premysli o zivote. Kdo nekouri, nedela nic." ;-)

Hitler byl nekurak a abstinent. :-) Koureni odplavuje stres, uklidnuje. Nekterym antikurakum by zrovna obcas cigarko prospelo. :-) Z nervovani se vznikaji zaludecni vredy a vysoky tlak. ;-)
 Agata 
  • 

Re: Nikotinova terapie 

(6.11.2003 11:31:34)
Zlatá slova, psychlogu :-)

Cigarety v sobě májí nějakou složku tuším dopamin, která uvolňuje a uklidňuje.
Když mám stres, nebo když chci prostě být sama a přemýšlet, tak jsou ideální společník
Když mi zemřel manžel, psycholog ( ne ty :-), jinej ) mi kouření přímo doporučil.
Vím, co mi to přináší a co tím riskuji :-)
 Kimmy, 22 rokov (studujem psychologiu) 
  • 

Re: Nikotinova terapie 

(29.11.2003 8:32:16)
"Kdo kouri, premysli o zivote. Kdo nekouri, nedela nic." ;-)

>>Hitler byl nekurak a abstinent. :-) <<
---------------------------------------------

Teda psycholog, musim Ti povedat ze si fakt borec. To co si tu napisal je uplne reprezentativna vzorka (representative sample jak tomu my hovorime po anglicky na studiu psychologie). To ale si sa ucil ze z 1 osoby sa obycajne nedaju vykazovat dosledky na cele obyvatelstvo (populaciu), nie? Doporucujem statistiku, inferencne metody. Ja by som sa to vlastne mala ist teraz ucit a nie sa tu flakat po nete, :-)) ale akosi som dnes leniva. Inac, ked ludia maju problemy, tak sa ich maju pokusit riesit alebo najst nejake ine, zdravsie, a hlavne prospesnejsie relaxacne metody, a nie potlacovat zle pocity s problemov metodami droga.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 15:46:33)
Monty, ty ty příspěvky asi nečteš, a věřím tomu, že kdyby napsal kdokoli článek o čemkoli, že se tam někoho budeš zastávat. V zájmu objektivity, jak tomu říkáš.
Nikdo tady negeneralizuje, to jen ty vší silou obhajuješ kouření a kuřáky, kterým se tady, podle tebe ubližuje. Až do agresivity vůči nekuřákům.
Já tedy nemůžu říct, že bych se setkala s vyloženým posláním do horoucích pekel, když bych požádala někoho, aby si típnul cigaretu. Ale problém je spíš v tom, že o to obvykle nepožádám, nechci se dohadovat, je mi to nepříjemné. Dělala jsem to jen v těhotenství, protože jsem si nechtěla nechat "vyudit" dítě, a navíc mi to v té době vadilo ještě daleko víc. Ale hodně často se setkávám s tím, že si někde někdo zapálí, aniž by se poptal, jestli to někomu nevadí , a pokud se zeptá a dostane odpověď ne, ukáže se , že dotaz byl jen formální. Přinejmenším to dá tomu nekuřáku sežrat způsobem, co popisuješ ty nekuřáky. Tedy dá viditelně najevo své, řekněme, rozladění, naštvání.Divadlo (dámy v kostýmkách), jaké popisuješ, jsem ovšem zatím nikde neviděla. Ale přinejmenším ten tvůj popis dokumentuje to, co jsem už psala - že kuřáci si většinou ani vůbec neuvědomují, jak to OPRAVDU těm nekuřákům vadí.Že to není třeba nic osobního nebo nafouknutého, ale je to jako bych návštěvě postavila pod nos na stůl plný nočník od našeho milánka a divila, že mají jakési námitky, asi toho našeho broučka nemají rádi, když udělal tak krásný bobánek a oni nemají ani špetku tolerance a pochopení...NO, tohle už asi přeháním, ale symbolicky by se to tak dalo vidět.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 15:49:47)
...vší silou obhajuješ kouření a kuřáky.
Ne. Jen tvrdím, že hovada jsou jak mezi kuřáky, tak mezi nekuřáky a že obě skupiny jsou si před Bohem i před zákonem rovny. Všechno je o vzájemné toleranci a přístupu toho kterého jednotlivce.
Ale - kdo chce psa bít...:o)
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 16:06:25)
Ano a nekomu smrdi smazene tvaruzky, dalsimu smazeny hermelin, nekomu smrdi cokoliv smazeneho. Nekomu dokonce smrdi maso. Jak to, ze tyto skupiny nebojuji za sve svate pravo prijit si s detmi do restaurace, dat si vegetarianske jidlo a nemuset pri tom cichat ty pachy z okoli? A co takhle parfemy? Kdejaka zenska smrdi jako drogerie - co tak jim zakazat chodit do restauraci?
:-)
 Kimmy, 22 r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(29.11.2003 8:38:22)
Mne sa zda ta "poviedka" od Monty ako satira na nefajciarov az tak trochu infantilna co do stylu a obsahu, pardon za nazor, ale mam taky dojem.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(29.11.2003 19:54:13)
Kimmy, ne že bych se chtěla vracet k debatě, ale "stavovská hrdost" mi nedá a musím se zeptat - prosím tě, můžeš mi uvést příklad nějakého neinfantilního stylu psaní? Zajímalo by mne, v čem dělám chybu. :o)
 Kimmy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(30.11.2003 3:02:13)
No ja neviem ci Ti budem moct poradit ale kazdopadne si tam dala dost ostru az neopodstatnenu satiru a nemiestne suvislosti (napr. co maju spolocne ostro cervene nalakovane nechty s tym ze je dama nefajciarka a s tym ze picha casnika do brucha, tak sa predsa spravaju akurat tak drzi a namysleni zakaznici, odhadla by som ze skor s lepsej financnej vrstvy (teda ak sa tak este vobec niekto sprava)), to chces ako naznacit ze nefajciari su nejaki namysleni povysenecki snobi ktori maju za potrebu ponizovat druhych?? Tak ak je to teda tak tak dalsia spravna metafora by bola prirovnat agresivnych (a nielen ich, vsak ani ty si vo svojom prispevku nevyberala) fajciarov k dajme tomu nebezpecnym a brutalnym piratom a zbojnikom, ktori obrkadaju druhych o zdravie (vsak pirati a zbojnici tiez ublizuju fyzicky a telesne na zdravi, tak co). A mame to. Len aby sme si boli kvit. A je to infantilne lebo sa uchylujes az k takym neobjektivnym a sarkastickym podaniam ked pritom vacsina prispevkov proti fajciarom co tu su sa prave stazuju na netolerantnost fajciarov voci ostatnym (napr. voci malym detom, tehotnym zenam, porusovanie zakonom danych ustanoveni, atd).
 jin 
  • 

Re: Pohled z druhé strany  

(19.11.2007 9:45:03)
Monty, když tu tak popisuješ všechny ty odsmraďovací procedury - mytí rukou, čištění zubů, dlouhodobé větrání..., nebylo by skoro jednodušší přestat kouřit? A kolik prosímtě při takovém dalekosáhlém větrání protopíte:-)? Mimochodem co říkáš na ty snímky plic kuřáků, které se občas najdou v časopisech nebo v čekárnách u doktorů? To si mějte vy, za to si můžete sami, ale já kvůli pasívnímu kouření takovýhle plíce mít nechci, promiň...
 Pamian 


Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:53:28)
Monty, ja myslim, ze normalni je nekourit - pokud budes na pustem ostrove bez predchozi znalosti civilizace budes hledat neco k jidlu a piti, neco k obleceni, nejaky zpusob jak prenaset veci z mista na misto, zpusob jak si udelat nejake obydli, mozna dokonce neco k pomalovani se (abys lepe zahnala tygra nebo tak neco), ale rozhodne nezacnes vyrabet cigarety - kour ktery zazene hmyz a podobne mas od ohne v ohnisti. Takze podle me normalni je nekourit. Takze normalni je nekourit ne z duvodu zda to je ci neni zdrave, ale ze to nepotrebujes k preziti.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:58:23)
No jo, ale k přežití nepotřebuješ fůru věcí, které nám dnes připadají normální. To by platilo, že normální je jen jíst, pít, spát, chránit se oděvem proti chladu a rozmnožovat se. :o) Všechno ostatní by normální nebylo.
 Pamian 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(6.11.2003 3:33:01)
To mas v podstate pravdu - vsak si taky o spouste veci myslim, ze normalni nejsou - treba vsemi preslazenymi limonadami pocinaje. Ale nektere nase moderni veci nahrazuji nektere prirozene veci relativne prirozene. Treba auto uveze vic a rychleji nez co kdybychom treba nase nakupy tahali na zadech. Zatimco moderni auto nam za cenu nejakych ekologickych skod prinasi usporu nasi prace a casu, zminene limonady (cola, fanta ...) nam za cenu ekologickych skod neprinasi nic lepsiho nez voda nebo caj.
Ale mozna ze prave pouzivani veci setricich nas cas a energii nas dohani k vecem jako jsou cigarety, alkohol, drogy vseobecne (vcetne nekonecnych serialu) - zatimco drive lide meli radost z toho, ze maji konecne praci v poradku hotovou, dnes tento pocit musi nahradit necim jinym - pokud za ne praci vykona stroj o pocit uspokojeni prijdou. Takze prichazi na radu vyber veci nabizejicich pozitek - alkohol, cigareta, sex, televize, ... Nekolik malo jedincu si najde pozitek v necem smysluplnem, ale konzumni spolecnost je holt konzumni spolecnost.

No mozna je to vsechno jinak, ale myslim, ze lide vic hledaji radost ve svem okoli nez v sobe a to je ta chyba.
 Psycholog 
  • 

Nazor jako britva ;-) 

(5.11.2003 15:30:13)
Velmi usmevny nazor. Pokud vim, tak vsichni divosi a prirodni narody uzivaji drogy, ale zaden z nich napriklad televizi. :-) Mezi nami - ona i ta tepelna uprava masa je umely civilizacni vynalez. :o) Radim vam nad tim jeste popremyslet ;-).
 Pamian 


Re: Nazor jako britva ;-) 

(6.11.2003 3:19:05)
Nevim jestli opravdu VSECHNY divosi a prirodni narody, ale myslim, ze u zadneho z nich drogy nepouzivali tak jako my dnes cigarety - pouzivaly se k leceni a zasvecovacim ritualum - tedy zadneho couda po obede nebo rauchpauzu mezi praci. Nebo snad ano ? A v tom pripade jsou obdoba drog u prirodnich narodu nase leky, ne nase cigarety.
Jinak dekuji za radu, premyslim rada.
Take bych vas chtela poprosit o trochu te tolerance, po ktere volate u ostatnich - to ze mame na nektere veci jine nazory (a na mnoho stejne), neznamena, ze se musime urazet a byt spolu na kordy. Bohuzel mam ale z vasich prispevku vetsinou pocit - "no co za blbost to zas z Pamian vypadlo, no tak ji setru a bude klid". Jako psycholog byste mohl umet diskutovat bez urazeni a byt v tom lepsi nez ostatni diskutujici, co vy na to ? :-)))
 Dany 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 20:10:44)
Monty, stejne jako ty jsem z Prahy. Na rozdil od tebe ale chodim kazdy den do kancelare a v poledne tudiz pravidelne na obed do restaurace (v osm vecer, kdy se vracim z prace, se mi doma uz opravdu varit nechce). Restauracim 4. cenove skupiny se odjakziva vyhybam obloukem, presto se KAZDY den v RUZNYCH restauracich potykam se zakourenym prostredim. A nejde jen o to, ze si na druhe strane mistnosti nekdo zapali, opravdu se setkavam s tim, ze mi pri jidle podkuruji kuraci od vedlejsiho stolu. Uplne nejvic mi vadi, kdyz si kurak prisedne k memu stolu (bohuzel nema na cele napsano, ze je kurak, takze s tim samozrejme souhlasim) a bez ohledu na to, zda zrovna jim nebo ne, vytahne cigaretu. Postupem casu uz ztracim silu se proti tomu ohrazovat. Jsem z toho jen smutna a rozladena. Mrzi me, ze tolik lidi nebere ohled na jine. Momentalne je situace o to horsi, ze jsem v 8. mesici tehotenstvi a pristup takovychto kuraku se presto VUBEC nezmenil. A kazdy den se stravovat v McDonaldu nebo KFC? To prece nemuzes doporucovat ani normalne, natoz tehotne.

Mno nic, necham uz tech prispevku, je mi jasne, ze vysvetlovat kurakovi, ze koureni muze nekomu zpusobovat problemy, je zbytecne, protoze to nebude schopen pochopit. Vyslechne si me, bude si myslet, ze chape, ale hned z dalsi reakce je patrne, ze nepochopil vubec nic. Je to stejne, jako s ridici, ktere casto zminujes ty ve svych prispevcich a kteri zase ocividne vadi tobe (mimochodem taky jezdim MHD). Taky ty nekonecne dymajici strudly v centru Prahy nemam rada, ale presto je vnimam trochu jinak. Mohu se jim totiz alespon castecne vyhnout. Napr. tim, ze se odstehuju na okraj Prahy, kde uz je klid a cistsi vzduch. A hlavne je nemam "pod nosem" v dobe, kterou vnimam jako soukromou (napr. pri jidle). Na bezohledne kuraky (ty slusne samozrejme nepoznam)ale narazim uplne vsude...v restauraci, na autobusove zastavce, bohuzel i v praci, kde je sice zakaz koureni, presto ho nekteri nedodrzuji a chodi kourit na WC, kde se dym drzi cely zbytek dne, takze si pripadam, jako bych si odskakovala do plynove komory, v dome, protoze nekteri spolubydlici sice nechteji kourit doma, aby si to tam nezasmrdeli, ale kdyz chodi kourit pred barak, tak si nevydrzi nezapalit uz v dome a je jim uplne jedno, ze nam ten smrad leze do bytu, pripadne kouri do svetliku a posilaji nam tak jiz zmineny smrad i pres nekolik pater atd. Tech prikladu je opravdu hodne a myslim si, ze si kuraci ani sami neuvedomuji, jak casto ostatni obtezuji. Nebo si to jen nechteji pripustit?
 Sarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 20:39:32)
Dnes jsem byla s tehotnou kamaradkou v nedavno otevrene pizzerii Dali na Flore. Vzhledem k dobrym referencim jsem se opravdu tesila - od porodu dcery jsem vyrazila do restaurace vseho vsudy 2x. Sly jsme na obed. Po prichodu jsme byly tazany, kde bychom si praly sedet. Pozadala jsem o takovy kout, kde se moc nekouri (bylo totiz okamzite patrne, ze se zakaz koureni v dobe obeda nedodrzuje). Odpoved znela, ze se kouri vsude. Mela jsem snad nejdriv obehnout vsechny pritomne kuraky a prosit je, aby zamackli cigaretu?

Ale prece neni reseni "vyklidit pole" vsude tam, kde se clovek citi omezovan. Nepolezu s kocarkem do kramu, nepujdu do restaurace na jidlo, nebudu jezdit MHD a tak se asi odstehuju na nejaky pusty ostrov a budu se klepat, kdy si nekdo zacne uzurpovat pravo chovat se na nem podle sveho, bez ohledu na ostatni...
 Dany 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 20:47:06)
To je presne ono, Sarko, bohuzel nekurakovi ale casto nezbyva, nez to vyklizenim pole resit. Pokud jde "jen" o posezeni s kamaradkou, partnerem apod. tak to tak casto i resim, jenze nekdy (napr. prave v poledne, kdy mam v praci 30 min. pauzu na obed a nemuzu proto obihat vsechny restaurace v okoli a hledat, jestli se v nejake prece jen nenajde alespon trochu nezakourene prostredi) se proste nekde najist musim a pak nemam vubec pravo volby. Kuraci totiz rozhodli za me.
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 20:53:02)
Od prvního ledna příštího roku platí v Irsku jako první zemi Evropské unie zákaz kouření na všech pracovištích, v hotelech, restauracích i v celém světě proslulých irských pubech. Počet stoupenců zákazu ale povážlivě klesá pod vlivem kampaně lidí z branže. Zákaz kouření může vést ke ztrátě až 60 tisíc pracovních míst v pohostinství a turistickém průmyslu a k radikálnímu snížení obratu ve většině venkovských pubů, které pak budou muset zavřít.
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 21:01:17)
Muži obecně kouří víc než ženy. V EU jsou nejsilnějšími kuřáky Řekové (46 % dospělé mužské populace) a Španělé (42 %). Trošku jim dýchají na záda Lucemburčané (39 %), Holanďané (37 %) a Francouzi (35 %). Láska k tabáku takřka zcela zamrzla v severských zemích – Finů kouří jen 27 % a zcela nejnižší hodnotu vykazují Švédi – pouze 17 %. Švédsko je pak jedinou zemí, kde podíl kuřaček převyšuje podíl kuřáků – kouří totiž více jak pětina Švédek (přesně 22 % v roce 1997). Mezi ženami pak vedou Dánky a Irky (31 % kouřících žen), následovány Holanďankami (30 %), Řekyněmi (28 %), Lucemburčankami (27 %) a Britkami (26 %). Cigaret se v EU takřka nedotýkají Portugalky – pouhých 7 % kuřaček však třeba napovídá cosi o tom, že Portugalky jsou možná daleko většími tajnůstkářkami, než si myslíme.
Česká republika si stojí docela „dobře““. Copak muži, ti se 40 % kuřáků v Evropě zaostávají za Lotyši, Litevci, Řeky, Maďary, Poláky, Estonci, Španěly a Bulhary. Jejich jen lehce nadprůměrnou bilanci však vynahrazují české ženy, jež s 29% podílem kuřaček zaostávají pouze o dvě procenta za Dánkami a Irkami a jen jedno jediné procentíčko je pak dělí od (zatím) bronzových Holanďanek. Alespoň v devadesátých letech byla situace taková.

 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 21:05:14)
No, a sme doma - reklamny priemysel ovlada na tabaku zavisle ludstvo. A ze fajciari su ti premyslajuci (kto to tu spomenul?), cha cha.
 Psycholog 
  • 

Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(5.11.2003 22:47:37)
"Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic." je citat z (vynikajiciho) filmu Ziletky. :o)

Obecne to tak dle meho plati. Lide, kteri maji svet jednorozmerny, si treba hlidaji primarne zdravi, at jim ten jednorozmerny, pozitivni, nekomplikovany zivot vydrzi co nejdele. Lide, co to vidi z vice uhlu nemaji jednoznacne jasno, ze delka zivota, ci "cistota" je rozhodujicim cilem. Ale to se tady FAKT nehodi, zdejsi ucastnic-e se takovemuto premysleni spise vysmeji.
 Pamian 


Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 3:38:53)
No ja nevim - ale myslis, ze opravdu ten kdo kouri premysli i o svete nekuraku ? Tedy o svete z tech mnoha uhlu, jak pises ? Nebo sice pribral do sveho sveta svet kuraku, ale na ten svet nekuraku zapomina, tak jako vetsina dospelych zapomina svet deti a dospivajicich ? To by tedy vsichni kuraci byli nadlidi s nadprumerne vyvinutou pameti. A k tomu jim okamzite gratuluji :-)))
 VeronikaVeronika 


Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 10:36:05)
Hm, myslíš, že ve zmíněném filmu se mluvilo opravdu o kouření cigaret?;-) Neviděla jsem ho, takže samozřejmě se nebudu pouštět do debat, ale kdo by tohle řekl o cigaretách?? Jak jsem výše psala - kouřila jsem 8 let, a že bych při kouření lépe přemýšlela či se cítila lépe, to bych tedy neřekla...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 10:40:44)
No vidíš, já kouřím 14 let, cítím se dobře, nezadýchávám se do schodů, nekašlu, s cigárem mi to opravdu myslí lépe... jsme lidé různí. :o)
Btw. - proč jsi kouřila, když ti to nedělalo dobře? To nechápu. Já kouřím právě proto, že u toho mám "příjemné pocity", kdybych je neměla, nedělala bych to...
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 10:51:28)
Ale mě to dělalo dobře - řekla jsem, že se mi u toho jen nepřemýšlelo lépe, jak tu někdo už tvrdil:-) Já měla ráda ten rituál s kávou, nebo po jídle... Nebo pauzu třeba mezi uklízením. A také jsem si myslela, že v pohodě dýchám, nekašlu, když jsem byla na rengenu plic, tak mi doktorka říkala, že není možný, že kouřím, že mám plíce jako děcko:-) A věř tomu nebo ne, když přestaneš, je to dýchání o něčem jiném - nevím jak to popsat - můžeš se nadechnout úplně jinak. A mimochodem, já skončila ne kvůli zdraví, ne kvůli penězům, ne kvůli okolí - ale kvůli tomu, že mi 9.8. (což byla sobota pokud se nepletu) ve 22:00 (asi) došly cigarety a já se začala oblékat, že si skočím na benzínku pro nové... Došlo mi, že se chovám jak idiot, když je to pro mě tak důležitý, že jsem otrok LM:-) Že jsem schopná vylézt v noci, abych si došla pro cigára...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 11:36:32)
Prcek Poo: No, to říkáš ty. Já nekouřila rok a půl - v těhotenství a během kojení - a že by se mi líp dýchalo, to jsem si nevšimla. :o)
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 11:39:21)
Na to není co říct - jak jsi psala Ty - každej jsme jinej;-) Díky bohu za to:-) Nicméně - Tobě vážně nesmděl kouř? Já se musím přiznat, že co nekouřím, tak mě smrdí..:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo kouri, premysli o zivote, kdo nekouri - nedela nic. 

(6.11.2003 11:49:51)
Prcek Poo: Vážně mi nesmrděl, ani v těhotenství. Zato mi smrdí auta a parfémy. Skutečně jsme každý jiný. :o)
 Sosan 
  • 

Scénka z dnešního oběda 

(6.11.2003 13:46:44)
Zdar Monty. Původně jsem nechtěl do této žabomyší diskuse o kouření zasahovat, ale scénka z dnešního oběda změnila můj názor. Dnes jsem byl na obědě v Pizze Coloseum na Budějovické - jako alternativa naproti MC Donald"s. Restaurace rozhodně není žádný pajzl - ke stolům uvádějí, pizza+pivo+kafe pro jednoho 190 Kč - to je pro mě spíš nad poměry. Situace ve 12:30 byla taková, že tam bylo zahuleho "mlha přede mnou - mlha za mnou". O nějaké ceduli, že prosíme po čas oběda nekouřit jsem si mohl nechat jen zdát. Neměl jsem v úmyslu prudit a tak jsem si objednal a sledoval cvrkot okolo. Vedle ke stolku si přisedly 2 ženy - takové alternativistky už podle vzhledu. A ta jedna se skutečně zeptala, zda si může zapálit, ale pochopitelně jen té své spolusedící, co seděla u stejného stolku. To, že já u vedlejšího jsem byl právě v polovině jídla jí bylo jedno. Stolky byly dost natěsnané, takže jsem od ní rozhodně neseděl dál než ta, co byla naproti přes stůl. Ale i kdyby se zeptala, patrně bych tehdy souhlasil. Až později mne překvapilo, jak to bylo nepříjemné, když mi při jídle hulila rovnou pod nos. Kolem kouřilo dalších 5 žen a jeden muž (ten poměr bych řekl nebyl náhodný). Obcházet je všechny a prosit je, zda by si laskavě netípli cigáro by bylo jako souboj s větrnými mlýny. A tak intelektuálky vedle rozebíraly tarot, jakési temné energie a vize a já se udil a udil. A tak se vás ptám - je u nás v ČR zakázáno kouřit v restauracích v době oběda? Je toto povinen provozovatel restaurace zajistit - je povinen mít v provozovně tu ceduli toto oznamující? Neb sám nevím, jaká práva vlastně mám, nemohu se jich dožadovat. Takže, kdo to víte, poraďte.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Scénka z dnešního oběda 

(6.11.2003 14:00:04)
Sosane, ještě jednou pro tebe cituji ze zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi:

v prostředcích osobní železniční dopravy s výjimkou vyhrazených vozů a v prostředcích ostatní vnitrostátní hromadné dopravy osob a v uzavřených prostorách souvisejících s touto dopravou určených pro cestující,
- při práci, jestliže v důsledku kouření může dojít k bezprostřednímu ohrožení života, zdraví nebo majetku,
- na schůzích, poradách a jednáních konaných v uzavřených prostorách,
- v pracovních místnostech, kde účinkům kouření jsou vystaveni nekuřáci,
- ve zdravotnických zařízeních, ve školách, v kulturních a uzavřených sportovních zařízeních s výjimkou prostor pro kouření vyhrazených,
- v prostorách zařízení společného stravování s výjimkou těch, které jsou vyhrazené pro kuřáky; tam, kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, zakazuje se kouřit v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Scénka z dnešního oběda 

(6.11.2003 14:11:40)
Dík, až se znovu ocitnu v podobné situaci jako dnes, nechám si zavolat principála příslušného tingltanglu a pohovořím s ním o tom.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Scénka z dnešního oběda 

(6.11.2003 14:48:37)
Hm, Sosane, když si přečteš všechny příspěvky, tak zjistíš, že v téhle zemi domáhati se tohoto práva Ti bude celkem na ....:-( Bohužel:-(
 Martin Haas 
  • 

Re: Scénka z dnešního oběda 

(17.5.2004 10:50:39)
www.velcizlodeji.cz
 Honza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(21.12.2006 16:06:50)
Vážení nekuřáci, proč Vám tak vadí kouření pouze v době podávání jídel? Mě vadí kouření jídlo nejídlo, ráno, v poledne, večer, neustále, všechny dehtové smraďochy bych hnal vidlemi, až by se jim za patama prášilo!!!!

Že je můj názor extrémní? Ale vůbec ne!!!
 Iva 
  • 

Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:43:55)
Nekuřák má stejné právo na vzduch jako kuřák, a nechce ho víc. Jen chce, aby mu ten kuřák společný vzduch nekazil. Nekuřák tím, že nekouří, kuřáka neobtěžuje. Kuřák tím, že kouří, nekuřáka obtěžuje. Kouření je hloupý zlozvyk, který nemá skoro žádné kladné výstupy (kromě pocitu některých kuřáků - ale jsou i takoví, co kouří ne proto, že na to mají chuť, ale že to bez cigarety nevydrží - obdobné jako u drog). Má ale spoustu záporných výstupů, včetně například léčby lidí, co si zkazili cigaretou zdraví. To platí i ten nekuřák.
Takže jestli kuřák chce pokračovat ve své činnosti, musí brát ohledy na druhé a dělat to jen tam, kde to nikomu nevadí. Jestliže ráda plivám, nic o to, i když je to hnus. Těžko ale ostatní budou k mé vášni pro plivání tolerantní, jak budu plivat do společné mísy s polévkou, co se nese na stůl. Pak asi náš názor bude společný - když nedokážeš neplivat, tedy chovat se slušně, jdi s tím tam, kde neobtěžuješ. A to je i můj vzkaz kuřákům. Tvrdý, ale proč ne. Nevím proč tolerovat chování, které se jinému líbí, ale mě vadí. Mám snad míň práv cítit se dobře než ten kuřák?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 10:55:43)
Kriste pane, Ivo, copak se člověk může vyvarovat toho, aby nikdy nikoho neomezoval? Když vidí vegetarián, jak se láduješ uzeným, taky se ho to dotkne; když slyší katolík naciutrhačné řeči o Bohu, taky se ho to dotkne... a víš, jak mě omezují automobilisti? Jenže já si možná doma zanadávám, ale nebudu chodit po ulici a objíždět auta korunou jen proto, že mám taky právo na vzduch, který mi jejich výfukové plyny kazí. Víš, jak mi vadí pištění hordy puberťáků v MHD vedle kočárku, kde mi spí dítě? Mám je snad kopat do zadku nebo jim přelepovat pusy leukoplastí?
Btw. už tu někde padlo (myslím, že to psal Psycholog), jak my nesportovci "doplácíme" na léčení úrazů při sportu, za sebe přidávám já neautomobilista doplácím na léčení lidí, kteří se zmrzačí v autě. Každý doplácíme na něco, co se nám nelíbí. Ale ne každý kolem toho řve jako smyslů zbavený. Budeme kuřáky zavírat do hermeticky uzavřených lágrů?
Myslela jsem, že jsem to napsala jasně, ale asi ne pro každého. Opakuji - tam, kde je zákonem upraveno nebo zakázáno kouření (letiště, čekárny na nádraží, nemocnice, restaurace během oběda, uzavřené zastávky MHD) se kouřit NEMÁ a nekuřák má právo kuřáka na tuto skutečnost upozornit, ev. po něm vyžadovat, aby cigáro típnul. Tam, kde to zakázané NENÍ, mohou nekuřáci přemýšlet nad postupem, který by kouření zamezil (viz můj příklad o společných prostorách domu), ale tam, kde to zakázané není a není ani šance, jak toho docílit, se prostě nekuřák MUSÍ smířit s danou situací nebo podobné lokality NEVYHLEDÁVAT.
Co je na tom nenormálního nebo omezujícího???
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:24:32)
Ano, máš pravdu, Monty, člověk se toho vyvarovat často nemůže (taky mi vadí smradlavá auta), ale u kouření to jde. Auta vozí lidi a věci odněkud někam a i když mě štvou, tak jejich existence má smysl (taky by se o tom dalo diskutovat). Kouření ale smysl nemá, a nikdo nikoho nenutil, aby se stal na cigaretě závislý, a kouřit musel. Přínos je skutečně jen individuální pro toho, co kouří, a nevím, přoč bych měla já, pro kterou to má přínos jedině negativní, ustupovat jeho koníčku a trpět ten smrad. Proč je to vhodnější řešení? Protože zákazem by trpěl on, když si nemůže zapálit? On si zapálit může, ale jinde, než jsem já. Co je na tom pobuřujícího víc, než ten požadavek, abych odtud, kde si někdo zapálí, odešla já, když se mi to nelíbí?
A ještě něco. Všimni si, jak často argumentuješ věcma, co s tím nesouvisí. Mluví se o kouření, tak co sem taháš vegetariány? To je klasické mlžení. Ono najít na obhájení kouření v přítomnosti nekuřáků pádný argument asi moc nejde, tak proto se začnou srovnávat jabka a hrušky.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:35:07)
Ivo, ale nikdo taky nikoho nenutil, aby se stal závislým na automobilu. :o)
Auta vozí věci a lidi odněkud někam, ekologická tramvaj a metro taky. :o) Auto něco dává automobilistovi, kouření něco dává kuřákovi. Já osobně nekouřím proto, že bych byla na cigaretě závislá - v těhotenství jsem ze dne na den přestala kouřit, a kouřila jsem HODNĚ (30 denně). Fyzicky mi to vůbec nechybělo. Nekouřila jsem rok a půl, ani během kojení jsem si nezapálila. Kouřím proto, že mi to chutná a proto, že se mi s cigárem líp pracuje - nikotin povzbuzuje činnost mozku. Nekouřím tam, kde je to zakázané a ve společnosti nekuřáků se ZEPTÁM, jestli jim to nevadí. Když jim to vadí, jdu kouřit třeba ven nebo nekouřím vůbec. Proč by mi to někdo měl vyčítat? Z jakého důvodu? Ničím si SVOJE zdraví. Pasivní kouření je samozřejmě taky škodlivé, ale nekuřáka nikdo nenutí, aby lezl do zakouřených prostor, když má alternativu. Chodí-li do zakouřených hospod, kazí si své zdraví SÁM. Může chodit do nekuřáckých podniků. Na ulici se ten můj nikotin v množství smogu, popílku a výfukových plynů ztratí, tím argumentovat nelze... nekouřím nikomu pod nos na zastávce ani jinde, a že kouřím dvacet metrů od nekuřáka... no nevím, jak dobrý by musel mít nos, aby to cítil.
 Jarka, sviště 
  • 

Tvoje soboda kouřit... 

(5.11.2003 11:41:38)
Svoboda jedince končí tam, kde začíná svoboda druhého jedince.
Tvoje právo kouřit končí u mého nosu!

***********************************************

Veřejná prostrancství a prostory jsou pro všechny a nikdo v nich nemůže být diskriminován. Je věcí každého, aby se dokázal chovat slušně = aby neomezoval osobní svobody druhých. Pokud je někdo na své droze závislý, má se jít léčit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Tvoje soboda kouřit... 

(5.11.2003 11:50:46)
Hm... a tvoje auto má právo smrdět u mého nosu? Tvoje dítě má právo ječet v tramvaji, kde spí moje dítě? Tvoje telenovela má právo řvát na celý barák, když já chci spát?

Pořád nechápete, že svět se - pardon - neposere jen proto, že vy máte nějaké svobody. Já je mám taky. A naše svobody omezuje ZÁKON. Zákon mi nezakazuje kouřit doma z okna, stejně jako tobě sjíždět na plné pecky Esmeraldu. I když u ní to není tak jednoznačné, protože ty se musíš řídit Domovním řádem, a když si někdo bude stěžovat, že tvoje TV řve, budeš nejspíš vyzvána k nápravě.

Že je někdo netolerantní, to je jeho problém, a není to vůbec v tom, jestli ten onen kouří nebo nekouří. Já NIKOMU nekouřím POD NOS. Kdo to dělá, je dobytek.

Mimochodem... i hysterie by se měla léčit. Je to nemoc jako každá jiná.
 Psycholog 
  • 

Tvoje svoboda NEkouřit konci u kurakovych ust! 

(5.11.2003 13:36:35)
Svoboda jedince končí tam, kde začíná svoboda druhého jedince.
Tvoje právo nekouřit končí u kuřákových úst!


 Psycholog 
  • 

Tvoje svoboda NEkouřit konci u kurakovych ust! 

(5.11.2003 13:36:46)
Svoboda jedince končí tam, kde začíná svoboda druhého jedince.
Tvoje právo nekouřit končí u kuřákových úst!


 Sylvie 


Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 18:36:59)
Psychlogu, ale přesně o tom se mluví! Kuřák má právo kouřit, ale zároveň s tím nekuřák má právo na ochranu před cigaretovým dýmem. Pokud je nekuřák v restauraci, tak ani nepoznáš, jestli je to nekuřák nebo kuřák, prostě sám o sobě neohrožuje ničí zdraví. Pokud si kuřák v restauraci zapálí, v tu chvíli se začíná chovat AGRESIVNĚ - TÍM OKAMŽIKEM TOTIŽ NIČÍ ZDRAVÍ VŠECH OSTATNÍCH. Nikdo mu přece nebrání kouřit, ale ať si vyhuluje doma, v kuřárnách, na samotě u lesa, na ulici (pokud není v davu).

Do píppíp práce, to fakt nedokážeš ty a Monty pochopit, že kouření není jenom o tom, že nám nekuřákům to smrdí, ale hlavně a zejména o tom, že:

- pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny a tím i značnou šanci na předčasnou smrt, většinou v bolestech
- pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku cévních onemocnění, a tím i šanci na předčasnou smr
- pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, což je onemocnění, které může způsobit záněty na srdci
- pasivní kouření kojenců nebo těhotných žen zvyšuje riziko SIDS, tedy úmrtí kojence
- pasivní kouření zhoršuje astmatické projevy
- atd. atd.

Tolik tedy současná medicína. A z tohoto hlediska hlásám: KAŽDEJ KUŘÁK, KTEREJ SI ZAPÁLÍ BEZ OHLEDU NA NEKUŘÁKY VE SVÉM OKOLÍ, JE HNUSNEJ NECHUTNEJ SOBEC Nenapadají mě jiná slova, jak nazvat člověka, který radši úmyslně zabíjí (nebo když úmyslně, tak vraždí?) lidi kolem sebe, a to včetně dětí, jenom kvůli jeho chvilkovému potěšení.

s.
 Psycholog 
  • 

Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:00:48)
Vis, ty vidis svet prilis detskyma ocima. On te zaden kurak svou cigaretou NEZABIJI, fakt ne. :-) Ja neprosazuju treba koureni v kancelari, to uz je jina. Ale v restauraci si ma pravidla nasazovat majitel. Pokud koureni "fandi", resp. lepe receno TOLERUJE, potom maji smulu precitliveli nekuraci. A naopak.

Pripomina mi to diskusi o drogach. Tady taky vsichni hned z jedne cigarety "chcipaj". :-)

Takze: nikdo nikoho nezabiji, natozpak hehe vrazdi. Jen to proste nekomu NEVONI. O to jde. O estetickou zalezitost.
 Boadicea 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:16:02)
No, ak v Bruseli odsuhlasia uz avizovany, pomerne "militantny" zakon na ochranu nefajciarov na verejnosti s platnostou v celej EU, vsetky tieto argumenty budu zbytocne....
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:20:51)
Ja si myslim, ze argumenty, diskuse ani premysleni zbytecne nebudou nikdy.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:54:29)
Boadicea: Prozraď, co na nás v Bruselu připravují.
Kdo si na otevřeném veřejném prostranství zapálí cigaretu, bude potrestán odnětím svobody na deset až patnáct let (podle "síly" cigarety)? Kdo si v uzavřené, veřejně přístupné budově nebo ohrazeném prostranství zapálí cigaretu, bude na místě zastřelen?
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:22:13)
Vyberam HN (z 24.9.), na idnes.cz urcite bude niekde originalny clanok, pisali o tom vsetky denniky, pokial si pamatam. Pre dlzku vyberam len to hlavne:
----------------
"Ma to byt zakaz v americkom style, pise cesky internetovy dennik iDnes o zamere Europskej komisie (EK), ktora by rada vyhnala fajciarov z barov a restauracii. "Zvazujeme velku iniciativu smerujucu k zakazu fajcenia na pracoviskach," cituje iDnes vyhlasenie europskeho komisara pre zdravotnictvo a ochranu spotrebitela Davida Byrnea. Pokial bude mat uspech a clenske krajiny ho podporia, bude sa musiet s fajcenim v krcme rozlucit aj Slovensko, ktore do unie vstupi v maji buduceho roku.

Aj ked to mnohym ludom unika, bary a restauracie nie su len miestom na prijemne travenie dni a noci. Pre miliony ludi su predovsetkym pracoviskom. A ich prava, argumentuju zastancovia zakazu, musia byt respektovane.
Prave to je jeden z klucovych argumentov pre zakaz fajcenia - personal je jednoducho chtiac-nechtiac vystaveny negativnym dosledkom cigaretoveho dymu. "Su jasne dokazy, ze existuje spojenie medzi pasivnym fajcenim a zdravotnou reakciou v podobe chorob. Ak je to tak, potom je prijatie opatreni, ktore tomu maju zabranit, ziaduce," vyhlasil.
...Berie to ako svoje poslanie, tvrdi iDnes. "Pre kazdeho, kto zastava funkciu komisara EU pre zdravotnictvo, plati: pokial zlyha pri presadzovani politiky proti fajceniu, zanedbava plnenie svojich uloh," tvrdi tento muz, ktory odmieta aj osobne kontakty s predakmi tabakovych koncernov. "Pochopil som, ze mame vzajomne sa vylucujuce ciele. Ja chcem obmedzit spotrebu tabaku pokial mozno na nulu, oni chcu zvysovat zisky, pravdepodobne donekonecna," cituje v zavere Byrnove odovodnenie cesky iDnes.
--------------
V USA je podobne prisny zakon a fajciarov tabaku (a aj travy, ako som spominala :)), je tam stale vela, akurat az tak bezohladne neobtazuju zivot nefajciarom. A zvykli si na to :). Nesuhlasim s psychologom (aj ked velakrat s nim suhlasim), ze je to kazdeho vec, lebo sloboda moja sa skonci v tej sekunde, akonahle fajciar zaplni priestor v rozsahu 100m2 dymom, ktory mna vyhana z miestnosti, alebo tym dymom denne zamoruje moj byt.
Manzel sa susedov-fajciarov pytal, ci by im nevadilo, ak by zacal na chodbe nieco denne lepit silne zapachajucimi lepidlami, alebo natierat syntetickymi farbami. Nevyjadrili sa k tomu...
Inak Monty, naozaj ani ja nerozumiem, preco si sa tak rozvasnila, lebo podla toho co si pisala patris k tym slusnym a ohladuplnym...nemusis obhajovat tie prasce, ktore sa nevedia spravat, ci s cigaretami alebo bez. Okrem tej cigarety s nimi nemas spolocne nic.
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:32:47)
Este k argumentu o dymiacich autach a tovarnach: ale vela aut rozvaza tovar, na ktorom sme zavisli a vela tovarni ten tovar vyraba, takze je to v zmysle "nieco za nieco", ja vydrzim dym a mam za to - pohodlne dopravenie sa na miesto ake chcem, blizky obchod s tovarom akym chcem. Ale, ked si niekto CUDZI pri mne zapali cigaretu, pripadne dve, nemam z toho NIC, az na zasmradene saty a vlasy, bolenie hlavy, nevolnost a zadymene pluca. Neviem, kto by bol dobrovolne voci tomu tolerantny, mozno masochista??
Inak, dym z fajky mi nevadi vobec, a este ak je este nejako gycovo navonany cherry alebo bourboun vanilla ci ako sa to pise, dokonca mi zdvihne naladu. Fajka by mohla zacat byt konecne viac "cool",...:)
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:35:25)
"fajka" = "dymka" :)
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 23:00:00)
Dym z dymky je NEKOLIKRAT skodlivejsi, nez z cigaret. :-)))))))))))

No a nerikal jsem, ze vam jde jen o pocitovou stranku? :o)
 Version 
  • 

Je to o pocitech... 

(6.11.2003 6:10:58)
Samozrejme, ze jde o pocit. Kourila jsem cca 14 let (20-30 cigaret denne) s dvouletou prestavkou. Od cervna opet nekourim. Nekompromisne nekourim a je to moje volba. A mam z toho DOBRY pocit (takze opravdu jde o pocity ;-): nezadychavam se kdyz jdu do schodu, mam VICE casu, v zime nemrznu na balkone, v lete nehledam v obrovskych vedrech kousek stinu kde bych se neusmazila na slunci s cigaretou. Dalsi pocity: kupodivu vim co delat s rukama aniz bych je musela zamestnavat zapalovacem, drzenim cigarety, celym zbytecnym ritualem, na kterem jsem tolik visela. A ten nejdulezitejsi pocit: moje 12-leta dcera se ke mne ted tuli RADA, protoze nesmrdim. Z vlastni trpke zkusenosti: kurak opravdu nepozna jak ohavne smrdi dokud neprestane kourit. A take - citim se svobodna. Protoze si NEMUSIM zapalit cigaretu. A to jsem si myslela, ze bych bez toho nedokazala zit. Mohla bych psat dal, jenze to by bylo nadlouho ;-)
Toliko o pocitech.
P.S. Vsem se omlouvam se za pripadne jazykove chyby, cestina neni muj rodny jazyk.
 VeronikaVeronika 


Re: Je to o pocitech... 

(6.11.2003 10:42:43)
Jo, konečně někdo, kdo to napsal, jak se mně asi nepodařilo... Přesně takhle se já cítím jakožto bývalý kuřák. Díky. A mimochodem, pokud není čeština Tvůj rodný jazyk - klobouk dolů - píšeš velmi dobře:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:43:37)
Boadicea: No, po pravdě řečeno, je tak velký rozdíl mezi tím, jestli ti kuřáci sedí uvnitř hospody nebo stojí venku před ní? Já to v USA viděla - před hospodami chumel kuřáků, kolem nich mlha, a každý nekuřák, který projde kolem, si chtě nechtě dýchne. :o)
Kromě toho, ten zákon má chránit ZAMĚSTNANCE, nikoli přednostně návštěvníky hospody. Pokud si dobře pamatuji, v San Franciscu se proti tomuto zákonu postavil personál jednoho podniku, který tvořili samí kuřáci, a v tomto podniku se prostě kouřilo, byť zde na viditelném místě viselo upozornění na patřičnou literu zákona.
Takže, co se asi tak stane, bude-li zakázáno kouření v zábavních podnicích?
1) Zisky majitelů podobných lokálů půjdou citelně dolů, zejména pak v případě oněch "čtyřek", mládežnických klubů, diskoték atd.
2) Majitelé se v řadě případů postaví proti tomuto zákonu se stejným argumentem, jako v tom SF. "Oni nepotřebují být chráněni, sami kouří." Jsem zvědavá, jak dopadnou ev. soudy. :o)
3) Ani jeden kuřák si neřekne "no sakra, nesmím kouřit v hospodě, tak to radši nebudu kouřit vůbec". Bude kouřit JINDE.
Má takové opatření smysl? Vzhledem k tomu, že nechodím na diskotéky a podobné akce, budeme s přáteli pořádat "večírky" v privátních prostorách (u sebe doma, na chatě, na chalupě...). Majitelé restaurací přijdou o kšeft, protože kuřáků je hodně a hodně se jich chodí večer někam pobavit. Vsadím se, že nebudeme sami - koho by bavilo lítat s každým cigárem ven?
Víš, mě je dost jedno, jaké další zákony se přijmou proti kuřákům. :o) Jen mnohdy nechápu jejich smysl. K čemu je např. zákaz reklamy na tabákové výrobky? Neznám nikoho, kdo by začal kouřit kvůli REKLAMĚ. Je mi úplně fuk, jestli je na nějakém billboardu kovboj Marlboro nebo orel Mattoni. Na tomhle zákoně byly bity jen reklamní agentury a média, která přišla o lukrativní zákazníky - tabákové koncerny.

Pokračování příště, musím jít uspat dítě. :o´)
 Boadicea 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:51:22)
Uspesne uspavanie!

Tvoje argumenty su zaujimave, ale ja by som radsej pockala na realitu :).
V U.S. som stravila viac ako pol rok, 10 hod. v terene v N.Y. a zodpovedne prehlasujem, ze si nepamatam, zeby som bola DENNODENNE obtazovana dymom z cigariet az tak ako v Europe. Cim to je???
 Dany 
  • 

Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:00:07)
Vidis Monty, presne takhle jsou na tom nekuraci. Radsi poradaji vecirky v soukromi a nikam nelezou. Proto se asi zda, ze jedini, kdo udrzuji restaurace pri zivote, jsou kuraci. Mozna ze zdani ale klame, co rikas?
 Boadicea 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:03:11)
"Neznám nikoho, kdo by začal kouřit kvůli REKLAMĚ."
To nemozes presne vediet. Ani ja nepoznam nikoho, kto by prave a jednoznacne kvoli reklame kupoval Nutellu, anticelulitidove kremy, zivotne poistenie, cosmodisk a ine. A aj tak ich okolo mna mnozstvo ludi kupuje, vraj "zo slobodnej vole". Reklama posobi na podvedomie, ale to Ti urcite nemusim pisat, to vedia teoreticky vsetci. Tvorcovia zakazu mali na mysli podla mna to, aby hlavne mali/mladi ludia neboli permanentne pod podprahovym tlakom. Taky opaleny kovboj alebo vazny intelektual s cigaretou, na ktorych by sa zavyrazkovany 15 r.mladik chcel podobat, ma nieco do seba, ci nie? A ked ich vidi 100 x denne....s kamaratmi si zapali :). Nepovazujme sa za silnejsich a nezavislejsich ako sme.
Inak, to co sa stalo nedavno v Prahe - myslim polnocne zakryvanie reklamnych billboardov plagatmi s otaznikom, je mile, nie? Aspon prinuti ludi rozmyslat, ak vobec :( Ach uz som off topic...
 Bobina 
  • 

Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:05:53)
Monty, bojujes s takovou vehemenci, ze bych skoro cekala, ze obhajujes piti koziho mlika pro zdravi. Ale zapominas, ze dym z cigaret neni kupa hnoje, ktera ostatni obtezuje jen svym zapachem. I kdyz budes jiste argumentovat i proti tomuhle, jde predevsim o to, ze koureni zabiji. Dost jednoduchy argument, ze? Ale bohuzel pravdivy. A promin, neberu protiargumenty, ze na neco se umrit musi atd...
 sally 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:15:19)
Monty,
ehm.... žiju kousíček od San Francisca a kuřáckou hospodu neznám ani jednu... Prostě se tu nekouří (možná v nějakých soukromých klubech?). Ani třeba ve vyhlášeném pivovaru - tj. místě kam se chodí na pivo a kde bych předpokládala, že si lidi chtějí zapálit... pivovar narvaný k prasknutí - a kuřáci si smějí zapálit jen u stolků v průjezdu.
Musím říct, že je to bezvadné. Když jdu do restaurace na nějaké dobré jídlo, tak ho nemám předuzené v nikotýnu, můžu si doopravdy pochutnat. A představa, že si můžu s mužem zajít na večeři nebo s kámoškou na kafe, bez toho, že bych složitě sháněla hlídání pro prcka (protože ten může do nezahulené hospody klidně s námi) - báječná.

Pokud by bylo kouření zakázáno opravdu všude, tak by se kuřáci museli přizpůsobit - nemyslím, že by přestali do hospody chodit jen proto, že si nemůžou zapálit. Tak jako nepřestali do hospod chodit nekuřáci proto, že se tam kouří. Čili ekonomický argument o ztrátách pracovních míst je zcela zcestný.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:41:11)
Sally, bohužel si už nepamatuju název té hospody - byla jsem tam v roce 1998 a od té doby už uběhlo dost let. :o)
Nicméně, nezapomínej na to, že Evropa vychází z úplně jiných kulturních tradic a zavedení podobného zákona TADY tak snadné jako v USA určitě nebude. :o)

Ještě se ozvu, dítě bohužel stále nespí. :o)
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:45:51)
...ale v USA su predsa vsetci pristahovalci, a velka cast prave z Europy :).
 Psycholog 
  • 

VYSVETLENI 

(5.11.2003 22:55:34)
Ja se nezastavam kuraku, kteri "zamoruji" verejne prostory, treba v dome.

Diskuse zacla tim, ze jisti lide rekli, co je normalni. A co je nadrazene. Ja osobne resim modelovy pripad, kdy je plny lokal kuraku a v okamziku vstupu maminky s ditetem, prispevovatelky serveru www.rodina.cz ;-), se vsichni vcetne majitele odeberou do sklepa, protoze ona prispevovatelka ma na ten lokal PRAVO, vyplyvajici z jejich nadrazenych navyku.
Nijak jsem nenapadal ani takovou vec, jako je povinnost, mit vyhrazene nekuracke prostory (asi mensi-logicky). Jenze se tady ukazaly nazory, ze mensi a okrajove prostory maji mit ti KURACI. A to ne na zaklade nejake dohody, ci z vule majitele, provozovatele, sefa a vedouciho. Ale na zaklade (jakehosi) SVATEHO PRAVA, ze kour je 2.kategorie, majiteli dej mi klice, zamknu te ve sklepe. Ja totiz nekourim!
 mimo 
  • 

Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 10:16:49)
Myslel jse, že už psát nebudu, ale vidím, že jste to ještě nepochopil.
Není to na základě žádného SVATÉHO PRÁVA, ale ZÁKONA.
Jestliže se nám zákon nelíbí, jděme za svým poslancem ať se ho pokusí změnit. Nic jiného dělat nemůžeme. Tedy už vůbec ne ho vědomě porušovat. To je demokracie.
Ještě jednou. Ten zákon omezuje MENŠINU a pouze na NĚKTERÝCH MÍSTECH.
Za co tady pořád bojujete!? Nezlobte se, mě to přijde jak na hlavní lampárně.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 10:25:58)
mimo, žádný zákon neukládá, že při vstupu matky s dítětem do restaurace musí všichni kuřáci do sklepa. Zákon, který jsem vám tu pro zajímavost částečně ocitovala, mluví jasně. Militantní skupinky zde ovšem nechápou, že NAD JEHO RÁMEC jim nikdo není povinen vycházet vstříc, že je to jen jeho svobodná vůle. Ten zákon je sám o sobě omezující až dost a nevím, co by si fanatičtí nekuřáci přáli víc? Projde-li chystaný zákon EU o zákazu kouření na všech pracovištích, tedy i v restauracích, co budou chtít dál? Stanné právo pro kuřáky? Věšet na lucerny každého, kdo má žluté prsty?
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 11:08:25)
tak ještě jednou.
Já jsem tu přepsal zákon 37/1989 a jeho § 4 který hovoří naprosto jasně.
Může vám kuřákům přijít jako omezující, a to také je, ale je to prostě zákon tak se podle něj už konečně řiďte.
Tady vůbec nejde o maminku, ale do té restaurace může vejít kdokoli, komu vadí kouř z cigaret. A podle tohoto zákona jestliže se v té době podávají snídaně, obědy nebo večeře tak tam nemá NIKDO co kouřit. Jestliže kouří porušuje zákon.

psycholog tu psal.
Nijak jsem nenapadal ani takovou vec, jako je povinnost, mit vyhrazene nekuracke prostory (asi mensi-logicky). Jenze se tady ukazaly nazory, ze mensi a okrajove prostory maji mit ti KURACI. A to ne na zaklade nejake dohody, ci z vule majitele, provozovatele, sefa a vedouciho. Ale na zaklade (jakehosi) SVATEHO PRAVA, ze kour je 2.kategorie, majiteli dej mi klice, zamknu te ve sklepe.

Vyhrazené prostory opravdu mají být pro kuřáky, ale ne na základě SVATÉHO PRÁVA, ale opět zdůrazňuji ZÁKONA. Nevím co tady máte pořád s tou nadřazeností. To je demagogie kdy se schováváte za mučednictví.

Co se týká zákazu kouření na pracovištích, tak ten už samozřejmě platí také. A že se nikdo s personálu v restauracích neozval, tak to jen vypovídá jak v to téhle zemi chodí a kdo je militantní. Myslím, že takový zaměstnanec by si nejprve vyslechl něco v tom smyslu, co vlastně chce , když dělá v hospodě a pak by letěl.
Kuřáci pořád brečí jak je zákon omezuje, a to ho ještě nedodržují a když jsou na to upozorněni tak křičí ještě víc.

Co se týká otazky prázdných restaurací, tak toho se vůbec nebojím. Za starých časů se taky křičelo, která vláda zdraží pivo, padne. A pivo je dneska drahý jak nikdy a přesto jsou hospody plné a vláda na svém místě.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 13:38:36)
Ja mluvim o tom, ze zadna maminka s ditetem nema zadne svate pravo na cisty vzduch ve vsech mostnostech vsech restauraci. A ze tedy odmitam o zavadeni takovych imbecilnich zakonu, ktere preferuji nekoho na ukor jineho. Tak.

Nehlede na to, ze pritvrzovanim takovychto pitomych zakonu se akorat vytvori prostredi konfrontace mezi kuraky a (militantnimi)nekuraky.

Asi takto: "Pani maminko, ja jsem vedouci teto restaurace, koukejte jaky tady mame na zaklade toho noveho zakona pekny cisty vzduch, ale vite co, ja vas tady s vasim ditetem nechci, sbohem".

Drsne? Ale v mezich zakona. ;-)
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 14:15:15)
Ježiš. Tak to zkusim ještě jednou, ale fakt už naposled.
Zákon existuje a vy tedy rozhodně nemáte právo tvrdit, že je špatný a proto ho nebudete dodržovat.
Váš názor ohledně pravomocí majitele restaurace, tak to mě skutečně dostalo. To jako zítra do restaurace nebude smět vozíčkář atd.
Vy asi nemáte moc rád zákony. Vy byste asi skutečně nejraději žil v nějaké anarchii, kde by si mohl každý dělat co chce, a jen on by rozhodl jestli je to pitomé nebo moudré.
Vždy jsem si myslel, že nemáme moc dobré poslance, ale když čtu vaše názory na právní systém, zaplať Pánu Bohu za ně.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 14:26:00)
Mno, ale ono to není vůbec nereálné. Majitel a provozovatel podniků veřejného stravování - chcete-li hospod - sice ze zákona nemá právo omezit sem přístup jakékoli skupině lidí, ale může kteréhokoli jednotlivce vyhodit, bude-li zde provádět nepřístojnosti. Může vyhodit opilce, který mu poblije lokál, a může vyhodit i tu maminku s dítětem... protože on je ODPOVĚDNÝ za provoz restaurace a pokud někdo dělá problémy, které tento chod znepříjemňují či narušují, co s ním asi jiného?
Restauratér není jen provozovatel podniku veřejné služby, je taky jeho majitel a jako takový prostě má i nějaká práva, nikoli jen povinnosti. A co není zákonem zakázáno, je povoleno, jak jistě každý ví. :o)
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 14:42:13)
tak to je už opravdu silné kafe. Kde žijete, nebo spíš kde byste chtěla žít? Tam kde platí co není zákonem zakázáno je povoleno? Co je to za blbost. V zákoně nemůžete mít popsanou každou situaci, která vás může potkat. Vyhodit matku s dítětem s podniku protože mi tam dělá nepořádek. Jak velký nepořádek? má kolem sebe drobky, vylil limonádu nebo nedej bože ruší ostatní hosty.Tak to by ten člověk prohrál soud na celé čáře.
Víte, že se nedivím počtu narozených dětí u nás. Koho by bavilo hádat se o trochu toho životního prostoru pro mě a mé dítě na který mám navíc ze zákona právo s takovými demagogi jako jste vy.
Vždyť vy neumíte nic jiného než si pořád stěžovat co vadí vám a vy na to zákon nemáte. Potom ještě rozvíjet demagogické příklady ze života a závěrem říct, že ten zákon je špatný. Možná je, možná neni. Již po 3 píšu. Od toho máte svého poslance a říkejte to jemu. Ale nic z toho o čem píšete, tedy že na vaše bolesti zákon není, nebo že je ten zákon pitomý vás neopravňuje ho porušovat.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VYSVETLENI 

(6.11.2003 14:46:33)
Všude platí, že co není zákonem zakázáno, je povoleno. :o) To je asi tak obecná pravda jako ta, že každý, kdo se narodí, zemře. :o)
Jistě by se daly vést spory o etických aspektech jednání toho kterého jednotlivce, ale nemáte-li oporu v zákoně, který by jeho chování omezoval či zakazoval, máte smůlu. :o) A můžete si chodit za poslanci třeba každý den místo oběda.
A znovu opakuji, tučně, ono to normálně asi nestačí: na nic si nestěžuji, nefňukám, nepláču. To, že je svět plný tupců, mi přijde maximálně úsměvné, i když pravda, je to asi spíš k pláči. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Pro mimo 

(6.11.2003 14:51:40)
Vyhodit matku s dítětem s podniku protože mi tam dělá nepořádek. Jak velký nepořádek? má kolem sebe drobky, vylil limonádu nebo nedej bože ruší ostatní hosty.Tak to by ten člověk prohrál soud na celé čáře. - nebuďte si tím tak jistý. V takovém případě by šlo o tvrzení proti tvrzení, a to se dokazuje sakra těžko. Majitel může tvrdit, že mu to dítě způsobilo závažnou škodu na majetku a ta matka bude těžko prokazovat, že ne. Je vidět, že o českém soudnictví toho víte dost málo.
Víte, že se nedivím počtu narozených dětí u nás. Koho by bavilo hádat se o trochu toho životního prostoru pro mě a mé dítě na který mám navíc ze zákona právo s takovými demagogi jako jste vy. - ve slově demagogy se píše tvrdé y. Kromě toho já vám neberu to, na co máte ze zákona právo a ani ten zákon neporušuji.
Vždyť vy neumíte nic jiného než si pořád stěžovat co vadí vám a vy na to zákon nemáte. Potom ještě rozvíjet demagogické příklady ze života a závěrem říct, že ten zákon je špatný. - o kom mluvíte? Nikde jsem neřekla, že je ten zákon špatný. Kromě toho jsem si ani jednou nikde nestěžovala. To VY si pořád stěžujete, viz odstavec výše.
 mimo 
  • 

Re: Pro mimo 

(6.11.2003 14:59:53)
Opravdu, věcně to nemá cenu. Vybral bych tu asi 10 příspěvků kde si na něco stěžujete a píšete, že nemáte oporu v zákoně.
Tvrzení proti tvrzení. Chtěl bych vidět tu škodu, vyčíslenou a z dokumentovanou, kterou mu udělalo malé dítě a se kterou by se ukázal ten výčepní u soudu.
Myslím, že o soudnictví toho vím dost abych si domyslel kdo by vyhrál.
To, že většina lidí uvažuje jako vy a bojí se ozvat, protože by to stejně prohráli a nechtějí dělat dusno, to jen nahrává veškerým porušovatelům zákona.
.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Pro mimo 

(6.11.2003 15:03:25)
Vybral bych tu asi 10 příspěvků kde si na něco stěžujete a píšete, že nemáte oporu v zákoně. - Ufff, tak znovu. Ano, já to někde nejspíš zmínila, ale NESTĚŽOVALA JSEM SI NA TO, že takový zákon není, použila jsem to jako příklad toho, že i jiné skupiny lidí (nejen já, to je celkem fuk, co omezuje mne, s tím si poradím sama) jsou někým OBTĚŽOVÁNY a nemají potřebu kvůli tomu hystericky kvílet a poukazovat na hulvátství a aroganci druhých.
 Halka 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:19:30)
Psychologu, v restauraci si pravidla nenasazuje jenom majitel, ale i zakon. Takze, kdyz toleruje koureni v dobe podavani jidel, tak porusuje zakon.
To, ze je i pasivni koureni skodlive neni precitlivelost nekuraku ale fakt, do tela se pasivnim nekurakum dostavaji toxicke latky, ktere vypousteji z ust kuraci, takze jejich zdravi ohrozuji. Jedna cigareta jeste nikoho nezabila, ale ono to neni o jedne cigarete, ale o tisicich, ktere za ta leta pasivne vykourim.
Nevim, jak by se ti libilo, kdyby treba narkoman zavisly na heroinu chodil po svete s strikackou a bodal lidi. Je to dost nadsazene prirovnani, ale princip je stejny. Do tela ti nekdo bez tve vule a pricineni cpe jedy.
 Alka 


Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(7.11.2003 17:34:45)
Připojila jsem se sice trochu pozdě, ale i tak chci říct, že to Halka naprosto vystihla.
 Sylvie 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:26:06)
Ale no tak, Psychologu, no tak... Tak je teda možné, že tyto choroby pasivní kuřáci mají častji než nekuřáci? Pod jiným článkem se tu Monty ptala na rakovinu u kuřáků a dostalo se jí odpovědi, že kupříkladu rozložení u rakoviny plic vypadá zhruba tak, že 4% nekuřáci, 16% pasivní kuřáci a zbytek normální kuřáci. Kde se tedy bere ten čtyřnásobný nárůst mezi nekuřáky a nekuřáky kuřáky donucenými dýchat cigarety?

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 19:51:36)
14 let krát 365 dní krát cca 20 denně - a máme tu číslo 102 200. Tolik jsem zabila lidí. Na Hitlera nebo Stalina pravda nemám, ale i tak je to slušné číslo. :o)

Sylvie, jaký je prosím tě rozdíl mezi nekuřákem a pasivním kuřákem? Jak si myslíš, že ta statistika vznikla? Obcházel někdo pacienty s rakovinou plic a dal jim vyplňovat dotazník: Pobyt v zakouřených restauracích - ano, ne, nikdy, často, nehodící se škrtněte?

Slyšelas někdy něco o chorobách z povolání u lidí, kteří pracují např. v dolech nebo na jiných rizikových pracovištích? Kdo je zabíjí, když dostanou rakovinu plic oni? Český stát? Vedení dolů?

Tvoje názory jsou opravdu dost naivní, promiň.
 Sylvie 


Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:08:19)
Hmmm, Monty, budeš se divit, ale opravdu se u pacientů sledují různé rizikové faktory, obzvlášť pokud sledování probíhá v rámci studie.

A k těm rakovinám z dolů - tak můžu ti říct, že na ni zemřel můj strejda a teta dostává relativně slušné peníze. Jednak vdovský důchod od státu, jednak nějaké peníze od strejdina zaměstnavatele. Prostě prcovní úrazy a nemoci z povolání jsou zákonně ošetřeny a za určitých podmínek vznikají nároky jak poškozeným, tak eventuelně pozůstalým.

S.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 23:10:17)
TYVOLE, tak jestli jde o prachy, tak to si ti chudaci kuraci diky drsne spotrebni dani PEKNE predplaceji! A plati nam tim kde co. Strasne, fakt strasne. Mozna bych ti poslal tisicovku, at zmenis nazor, co rikas?
 Dany 
  • 

Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:28:32)
Ach jo, tady prece vubec nejde o to, jestli koureni skodi nebo neskodi zdravi. Ja se chci jen mit MOZNOST rozhodnout, ze kourit NECHCI a to ani pasivne. Tak proc mam porad pocit, ze to nekteri kuraci rozhoduji za me? Prece kdyz nebudu chtit podstupovat riziko nemoci z povolani, tak si proste vyberu povolani jine. A vsadim se, ze me nikdo nebude nutit sfarat do dolu... tak proc tohle u kuraku nefunguje?!? Proc se vzdycky najde nejaky kurak, ktery se mi (byt neprimo) snazi vysvetlit, ze se mi ten kour ma libit?

Tohle fakt nema smysl, kuraci a nekuraci se nikdy nemuzou dohodnout, vzdycky bude mit jedna skupina pocit, ze ji ta druha omezuje. Pak je ale potreba stanovit pravidla, stejne jako je to napr. v silnicnim provozu...mimochodem, asi jste si taky vsimli, ze se ohleduplnost vytraci i ze silnic, ze? S ceskou spolecnosti to fakt jde nejak z kopce :-/.
 Psycholog 
  • 

Kurak se s nekurakem nedomluvi? 

(5.11.2003 23:13:53)
Nevim, zda se kuraci a nekuraci mohou domluvit, ale ja myslim, ze zdejsi agresivni nekuraci maji neadekvatni sobecke naroky (nekteri se zde otevrene povazuji za nadrazene obcany (1.kategorie), neco jako nadrazena rasa).

Jo a proc to pisu: protoze jsem sam nekurak!
 VeronikaVeronika 


Re: Kurak se s nekurakem nedomluvi? 

(6.11.2003 11:13:08)
No, hele, když jsi tolerantní nekuřák - jestli se nepletu, nemáš děti - pokud je bude někdy mít a budeš chtít jít do restaurace na oběd (třeba bude mít jejich maminka narozeniny, třeba cokoli jiného), nebude Ti vadit, že se tam kouří? Že se prostě kouří i přes obědy, že nejsou vymezeny koutky kuřácké a nekuřácké?? Že budeš mít problém sehnat restauraci, kde je dodržují? A neříkej, že nebudeš mít děti, nebo že je nebudeš vodit do restaurací - jde mi pouze o přirovnání (ne o další debatu, že třeba děti nechceš a tak:-) Nebo že se jim pro jednou nic nestane...
 Psycholog 
  • 

Empatie 

(6.11.2003 13:40:58)
Ale ja deti MAM! :-))))))))))))))))))) Ne, nevadi mi to. Umim si poradit i v pripade nutnosti se prizpusobit. ;-) Chapu (snad, no alespon chci ho chapat) totiz i toho kuraka.
 Psycholog 
  • 

Empatie 

(6.11.2003 13:41:07)
Ale ja deti MAM! :-))))))))))))))))))) Ne, nevadi mi to. Umim si poradit i v pripade nutnosti se prizpusobit. ;-) Chapu (snad, no alespon chci ho chapat) totiz i toho kuraka.
 VeronikaVeronika 


Re: Empatie 

(6.11.2003 15:26:26)
Tak to se omlouvám - myslela jsem z nějaké minulé diskuze, že děti nemáš. A můžu tedy vědět, jak to řešíš? Jestli chodíš do nekuřáckých restaurací, nebo do kuřáckých? Nebo máš to štěstí a u vás se vyskytují oddělené kuřárny?;-)
 Kami 
  • 

Re: Re: Kurak se s nekurakem nedomluvi? 

(13.4.2004 23:30:31)
Ja jsem zrovna prestala kourit, apon se o to pokousim ,a zatim mi to jde. Pred par tydny bych byla absolutne proti rozdelenym mistnostem v restauracich, ale ted, kdyz uz se na to tak trochu divam z jineho pohledu, mi to prijde dost rozumny a asi jako jediny reseni. Je fakt, ze proc by chudaci lidi, co nekourej, museli dejchat hnusnej vzduch v zahulenejch hospodach. Chtej si popovidat s prateli v klidu a ne se dusit. Je fakt, ze me to nevadi, ale chapu lidi, kterym je to neprijemne a kuraci by je meli respektovat.
 Corra 
  • 

Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:07:59)
a opravdu si myslíte že to je "jenom" z cigaret?Kolik by toho musel kuřák vykouřit,aby se vyrovnal dennímu provozu jednoho auta?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:10:54)
Corra, určitě to není "jenom" z cigaret, vždyť nějaké procento jepostiženo, i když nekouří - to jsou ty různé vnější vlivy. A kouření to riziko holt ještě víc zhoršuje...

S.
 Halka 


Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:15:33)
Ale Corro, samozrejme, ze to neni jenom z cigaret. Ale cigarety jsou jednim z faktoru, ktere to zpusobuji.

A k tem autum, ano, jejich vyfukove plyny jsou taky zdravi skodlive. Ale o tom tato diskuse neni, ta je o cigaretach a jejich skodlivosti. Argumentovat autama je zavadejici. Neni problem zalozit nebo napsat jinou diskusi/clanek o skodlivosti aut a budeme se bavit o tom. Ale ne davat auta jako protiargument proti skodlivosti cigaret.
Takze jeste jednou. Skodlive jsou auta i cigarety. Oboje. Ale jedno neni omluva pro druhe, neni fer, kdyz nekdo rekne: pani, vase cigareta mi nici zdravi, mohla byste, prosim, nekourit ve vytahu? A ona odpovi: ale auta taky skodi zdravi. To spolu vubec nesouvisi a neni to odpoved, je to demagogie.
 corra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:20:52)
Takhle jsem to nemyslela,připsala jsem ještě dodatek.Jednalo se jenom o reakci na tu rakovinu plic
 Psycholog 
  • 

A motoristum to taky nandame! 

(5.11.2003 23:19:59)
Ano, ale podobny clanek (tomuto nasemu) o autech namisto cigaret by byl nejak tak:
"Ti strasni bezohledni vrahove v plechovych smrdutych krabicich, ... nestaci, ze jezdi po lidech, otravuji nam vzduch, ..... kdo ma ty urazy platit, ..... stat by to mel zakazat, ..... normalni je nejezdit autem! Mame nohy, nebo kola? Jezdi snad opice? Jezdi se auty na pustych ostrovech? ..... ohrozuji slusne lidi na prechodech! ..... se bez toho neobejdou, meli by se lecit! ..... chozeni je ZDRAVE ..... tolikatolik zbytecne mrtvych! ....."

;-) Co myslis, nemam pravdu?
 Halka 


Re: A motoristum to taky nandame! 

(6.11.2003 14:44:29)
Ale no tak :-) Ted jsi agresivni jenom ty... ja jsem nikdy a nikde nepsala nic o primitivnich narodech ani o leceni, urazech, vrazich a podobne. Jedine, co jsem napsala bylo, ze argument o skodlivosti aut nepatri do diskuse o skodlivosti cigaret.
 Corra 
  • 

Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 20:18:46)
Myslela jsem tím rakovinu plic.Proč nekuřáci ji mají častěji,než kuřáci?Napadlo mě jedno řešení(ano je to hovadina)kuřáci mají méně často rakovinu plic,než nekuřáci,protože plíce kuřáku jsou systematicky a neustéle zvykány na splodiny a jsou i více odolnější.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Jen ať lidi kvůli mně chcípaj, hlavně když si můžu s klidem zapálit 

(5.11.2003 22:26:29)
Ale nekuřáci nemají častěji rakovinu plic :o) Naopak, kuřáci ji mají častěji, uvádí se, že mezi pacienty s rakovinou plic je cca 80-90% kuřáků.
 Alice 
  • 

Re: Re: Jen a? lidi kvůli mně chcípaj, hlavně kdyz si můzu s klidem zapálit 

(5.11.2003 21:52:54)
Psychologu, kdyz si podle tebe urcuje pravidla majitel restaurace, muze taky "kádrovat" hosty? Treba podle toho, jestli mají deti, jakou mají barvu pleti, pohlaví, vek nebo ze se mu proste jenom nelíbí?
Vím, ze se diskutuje o kourení, ale myslím, ze jde v zásade o to samé. Jak uz tu nekdo napsal, majitel poskytuje verejné sluzby a musí se tudíz rídit verejnymi pravidly. Ze se nedodrzují, to je vec jiná, asi ceská specialita.
Diskuse je dobrá vec, ale pravidla jsou nekdy prece jen lepsí, predcházejí zbytecnym diskusím. A zbytecné je diskutovat s kurákem, ktery vám argumentuje "ze jedna cigareta jeste nikoho nezabila".
 Psycholog 
  • 

Selekce podle rasy, vyznani a navyku 

(5.11.2003 23:23:25)
Presne tak. Z hlediska majitele restaurace by si meli byt vsichni rovni! Tedy zadni obcane prvni a druhe kategorie!!! Cernoch, beloch, homosexual, heterosexual, krestan, muslim, ateista, marxista, liberal, nekurak, KURAK! Vsichni rovni.
 VeronikaVeronika 


Re: Selekce podle rasy, vyznani a navyku 

(6.11.2003 11:32:10)
Ach jo.... Cernoch, beloch, homosexual, heterosexual, krestan, muslim, ateista, marxista, liberal, nekurak - tihle mě neotravují CIGARETAMI a nesmrdí mi CIGARETAMI!!! KUŘÁK jo...
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Selekce podle rasy, vyznani a navyku 

(6.11.2003 11:33:13)
Pokud nejsou kuřáci, že:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Selekce podle rasy, vyznani a navyku 

(6.11.2003 11:49:04)
mimo: Tady nějaký kuřák brečel, že musí dodržovat zákony? Tak to mi asi něco uniklo, já tu zatím četla jen pláč nekuřáků nad tím, že jim už tak dost přísné zákony nestačí. :o) Jsem kuřák, zákony dodržuju a nemám s tím problém. S hysterií nekuřáků, kteří mi předhazují nějaké zabíjení lidí sice taky ne... ale tenhle spor mne baví, líbí se mi sledovat, jakými prapodivnými cestami se ubírá myšlení fanatiků. :o)

prcek poo: Mám dojem, že články, které jsem sem zkopírovala, se nějak minuly účinkem. Hlavně ten o kouření a výfukových plynech. Nevím jestli si ta čísla pamatuji dobře, ale v barech bylo naměřeno 10,8 a v AUTOMOBILECH 27,3??? (Jednotky mi bohužel vypadly.) Ono z toho článku nevyplývalo, že ovzduší zamořují JAK kuřáci, TAK automobilisté, a AUTOMOBILISTÉ dokonce VÍC??? Že ti smrdí CIGARETA? A že mě SMRDÍ VÝFUKOVÉ PLYNY - přestane kvůli tomu byť jen jeden automobilista jezdit autem? Kde je tedy ta spravedlnost? Proč tady řvete, jak vám kuřáci smrdí a jak zamořují vzduch, když to sami děláte taky? Nevím, jestli ausgerechnet TY jezdíš autem, ale většina místních přispěvovatelů jím jezdí. Kde je MOJE právo na čistší vzduch?

A k tomu obtěžování, zkusíme si ty menšiny rozebrat podrobněji, OK?
Svědci Jehovovi - obtěžují klepáním na dveře
Romové - obtěžují krádežemi a zneužíváním sociálních dávek
Žebráci - obtěžují žebráním
Nežebrající bezdomovci - obtěžují smradem
Příliš navoněné ženy - obtěžují smradem
Slepci - obtěžují svými požadavky na pomoc při přechodu silnice
Matky s kočárky - obtěžují svými požadavky na pomoc při nástupu do tramvaje, autobusu
Děti ve veřejných prostorách - obtěžují hlukem

Mám pokračovat? :o)
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Selekce podle rasy, vyznani a navyku 

(6.11.2003 12:12:29)
Mno:-) Autem nejezdím, auto nemám:-) A zcela s Tebou souhlasím - o otravnostech světa... A o tom, že auta smrdí Tobě a parfémy též - opět k tomu nemám co dodat - mě jich 99% smrdí taky. Ale upřímně - auta kromě toho, že smrdí, plní funkci leckdy velmi prospěšnou (např. když potřebuješ do nemocnice, že?), navíc se platí nehorázné poplatky za jejich držení (z cigaret jsou samozrějmě také velice vysoké daně)... Takže auta alespoň mohou někdy opravdu pomoci - což je jejich plus... Někdy dokonce třeba zachrání život... Jistě, hromada lidí zemře při autonehodách - tolik lidí cigareta "nezabije"... Cigarety mají takovéto plus?? Nicméně by mohla být zajímavá statistika - kolik že zemře průměrně např v Evropě lidí v důsledku havárií a kolik lidí zachrání včasný převoz do nemocnice?? Myslím, že těch druhých by bylo více... A navíc, mě jde o to, že by se měly dodržovat zákony - u aut musíš na emise, musíš platit povinné ručení (pokud vím, hodně se to hlídá a pokuty jsou vysoké) a v restauracích musíš mít oddělené kuřárny a nekuřárny, nesmíš kouřit v nemocnicích atd... Jde opravdu o dodržování zákonů - a když být tolerantní na všech stranách, tak také dodržovat zákony na všech stranách stejně...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Selekce podle rasy, vyznani a navyku 

(6.11.2003 12:21:29)
Prcek Poo: Jistě, ale o tom jsem nemluvila. Jsem pro vznik zákona, který by ZAKAZOVAL vjezd do města automobilům vyjma dopravní obsluhy, sanitek, taxíků a dalších motorových vozidel, která konají VEŘEJNOU SLUŽBU. Osobní automobil POUZE ZA PŘEDPOKLADU, že má jeho řidič opravdu vážný důvod - viz případ Milady, která má dítě s poruchou imunity. A sakra dohlížet, aby se onoho zvláštního povolení nezneužívalo a nevydávalo se za bonboniéru a flašku vizoura. Na druhé straně posílení MHD, zejména ve špičkách a zkulturnění přepravních podmínek, i když dle mého názoru patříme v Evropě k lepšímu průměru - aspoň jak jsem si mohla sama všimnout. Výstavba parkovišť na okrajích Prahy, kde by člověk, který dojíždí za prací a nemá možnost použít vlak nebo autobus (všude nejezdí nebo jezdí nedostatečně) mohl auto BEZPEČNĚ zaparkovat (tzn. hlídané parkoviště) a přesednout na městskou.
Zákony na omezování kuřáků existují a měly by se dodržovat, proti automobilistům nejsou a přitom si s kuřáky mohou podat ruce - také zamořují životní prostředí.
 16.5Salám&Lajka14 


Statistika nehodovosti na našich silnicích za rok 2002 

(6.11.2003 12:28:24)
Podle údajů počítačového systému evidence nehod v silničním provozu bylo v roce 2002 Policii České republiky nahlášeno 190718 nehod, při kterých bylo 1314 osob usmrceno, 5492 těžce zraněno a 29013 osob zraněno lehce. Odhad způsobené hmotné škody je ve výši 8,89 mld. Kč.

Za posledních 10 let byl jen dvakrát počet usmrcených nižší, než zatím magická hranice 1300 usmrcených osob a také podruhé se hodnota odhadu hmotných škod „přehoupla“ přes hranici 8 miliard Kč, resp. se již těsně přiblížila hranici 9 miliard Kč. Oproti výchozímu roku 1993 byla tak téměř 3 krát vyšší.

Za posledních deset let se na našich dálnicích a silnicích stalo 1907773 nehod, při nichž bylo 13404 lidí usmrceno, 60167 osob bylo těžce zraněno a dalších 291073 bylo zraněno lehce. Odhad hmotné škody přesáhl 62 miliard Kč ( přesně 62,38 mld. Kč).



 16.5Salám&Lajka14 


Kuřáci v číslech 

(6.11.2003 12:37:46)
Nemám k dispozici přesné tabulky, budu vycházet z některých zde uváděných faktů.

Denně u nás umírá cca 60 lidí na nemoci z kouření. Jsou-li 4% z nich nekuřáci, je to denně 2,4 člověka. Tedy DVA LIDÉ denně, což dělá 730 ročně.

Srovnáme-li 730 nekuřáků, kteří ročně zemřou na nemoci z kouření a 1314 lidí, kteří zemřou při dopravních nehodách, dostaneme více než DVOJNÁSOBEK, přičemž i těch 730 nekuřáků, zemřelých na nemoci z kouření, bylo během života vystavováno vlivu zplodin z výfukových plynů.

Nepočítám s oněmi 16% pasivních kuřáků, neboť jsou to lidé, kteří MAJÍ MOŽNOST volby. Jak jsem již uváděla, termín "pasivní kuřák" je používán pro osoby, které žijí společně s kuřákem a jsou nuceny dýchat s ním stejný - tzn. zakouřený - vzduch; dále sem patří personál restaurací (kde platí citovaný zákon, na jehož dodržování mají trvat) a další skupiny, které nemá smysl blíže specifikovat. Každopádně sem nepatří lidé, kteří si byť 5x do týdne skočí na hodinku na oběd do podniku, kde se kouří.

Závěrem - kouření je nebezpečné PŘEDEVŠÍM pro kuřáky, silniční doprava PRO VŠECHNY BEZ ROZDÍLU.

 Corra 
  • 

Re: Kuřáci v číslech 

(6.11.2003 19:42:56)
dneska jsem četla taky nějaká čísla.Podle nich kuřáci umírají častěji(asi 70%nebo 90%,už si to přesně nepamatuju,ale klidně to přesně zjistím)na cévní a srdeční onemocnění.A ráda bych uvedla muj příspěvek na správnou míru:umrtností díky autum jsem nemyslela nehody,ale SPLODINY ,které z nich letí.Jsou několikanásobě větší a horší než kouření cigaret.Když se tu někteří zavzdušnují kvuli kouření a zákonum,dělají to někde taky proto aby se něco udělalo s výfukovými splodinami,které jim to zdraví poškozují podstatně víc?A mimochodem,jsem taky kuřačka
 VeronikaVeronika 


Re: Statistika nehodovosti na našich silnicích za rok 2002 

(6.11.2003 12:41:36)
No, auta jak je vidět zabila více lidí nežli cigareta;-) A jsem pro omezení vjezdu do měst atd atd... Vím, že v Praze je to krizové - musím uznat (nechci se nějak vyvyšovat:-), že v Brně je situace x-krát lepší. Ne že by se tu snad netvořily kolony a nesmrděly tu výfukové plyny, ale např. míst k parkování je v centru strašně málo, takže se sem prakticky vjet nedá a střed je navíc momo dopravní obsluhu uzavřen úplně... Nicméně to jsme trošku odbočili:-)
 Halka 


MONTY 

(6.11.2003 13:56:31)
Psala jsem to uz jedne pani, ale protoze jsi to asi necetla, zkopiruju to jeste sem:

K tem autum, ano, jejich vyfukove plyny jsou taky zdravi skodlive. Ale o tom tato diskuse neni, ta je o cigaretach a jejich skodlivosti. Argumentovat autama je zavadejici. Neni problem zalozit nebo napsat jinou diskusi/clanek o skodlivosti aut a budeme se bavit o tom. Ale ne davat auta jako protiargument proti skodlivosti cigaret.
Takze jeste jednou. Skodlive jsou auta i cigarety. Oboje. Ale jedno neni omluva pro druhe, neni fer, kdyz nekdo rekne: pani, vase cigareta mi nici zdravi, mohla byste, prosim, nekourit ve vytahu? A ona odpovi: ale auta taky skodi zdravi. To spolu vubec nesouvisi a neni to odpoved, je to demagogie.

Tim nechci rici, ze zrovny ty porusujes zakon nebo zrovna ty jsi ta nerolerantni kuracka. Tyka se to jenom teto diskuse a jejich argumentu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: MONTY 

(6.11.2003 14:12:47)
Obávám se, že si nerozumíme. Problém má totiž několik rovin:
1) Zákon, omezující kuřáky a kouření, který je PLATNÝ, přesto NENÍ dodržován. Cítím-li se být jako nekuřák omezován jeho nedodržováním, mám PRÁVO na zákon upozornit zodpovědnou osobu (majitele restaurace, zaměstnavatele), eventuelně patřičné úřady, které porušování zákona prověří a udělí provinilci pokutu. Ten zákon, který jsem 2x citovala, omezuje kouření prakticky všude, kde se dostávají do těsné blízkosti obě skupiny - v podnicích veřejného stravování, na pracovištích, na uzavřených zastávkách hromadné dopravy, ve zdravotnických zařízeních etc. etc.
2) Hysterické projevy militantních nekuřáků, podle kterých je moje cigareta, byť kouřená jen na zákonem POVOLENÝCH místech, zabíjí. V této rovině causy je můj argument týkající se výfukových plynů zcela věcný, neboť jsem myslím dostatečně prokázala, že je "zabíjejí" poměrně s přesilou.
 Halka 


Re: Re: MONTY 

(6.11.2003 14:30:44)
K tomu 1) S tim se neda, nez souhlasit. Zakon je platny, neni dodrzovan a proto by se ti, kterym to vadi meli ozvat. To, ze se sama casto neozvu, casto proto, ze se toho nacureneho pana ve spinavych dzinach trosku bojim je vec jina, a taky trosku muj problem.

K tomu 2) Je hodne prehnane, kdyz ti nekdo rekne, ze tvoje cigareta, vykourena na onom povolenem miste zabiji. To je blbost. Maximalne muze o trosku zhorsit dotycneho zdravotni stav, ale pokud to neni na miste, kde je koureni zakazane, ma dotycny vetsinou sanci si kus oodejit, kdyz mu to vadi. Nebo se s tebou nejak slusne dohodnout.
Ale neni vecny argument rici, ze auta zabijeji vic. To by byl, kdybychom se hadali, co zabiji vic, jestli auta nebo cigarety, pak bychom pridali sporty, nasilniky atd. Nejde o to, co zabiji vic, ale o skodlivost cigaret, a o nedodrzovani zakona.

Argumentovat tim, ze vyfukove plyny zabijeji vic, nez cigarety je stejne, jako kdybys nekomu vysvetlovala, ze alkoholismus je skodlivy a rozbiji rodinu a on ti na to odpovidal, ze drogy jsou taky skodlive a ze rozbijeji rodinu daleko vic a rychleji. Jasne, ze rozbijeji, ale o tom se prece nebavime. (To si, prosim, neber osobne, je to priklad. Sama s timto mam taky zkusenosti bohuzel az moc)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: MONTY 

(6.11.2003 14:36:59)
No ano, Halko - je to přehnané, proto i moje reakce se srovnáváním výfukových plynů byla přehnaná. :o)

K tomu neozývání se - jsou situace, kdy se člověk neozve ze strachu, to chápu. Když jedu s dítětem, taky se neozývám, protože nějaký agresivní ožrala je nevypočitatelný a co já vím, jak by reagoval. Na to znám alkoholiky a jejich projevy moc dobře, než abych riskovala bezpečí nebo zdraví svého dítěte. Ale když jsem sama, ozvu se VŽDYCKY. :o)
 Psycholog 
  • 

Jo tak TOBE nekdo smrdi... to ho zavreme 

(6.11.2003 13:42:16)
Takze tobe vadi i to, ze ni nekdo tobe neprijemne smrdi... To je fakt dobre.
 VeronikaVeronika 


Re: Jo tak TOBE nekdo smrdi... to ho zavreme 

(6.11.2003 16:34:07)
Myslím, že tu kuřáci především psali, že jim smrdí auta, parfémy... Že mi smrdí kuřáci? Jo, smrdí... Proč se k tomu nepřiznat? Stejně tak řeknu, že nemám ráda zelené fazolky, coca - colu, umývání nádobí, ranní vstávání, zimu a bůhví co ještě! To je prostě můj názor - a pokud vím, tak jím nikoho neobtěžuji - kdybys četl pořádně, tak víš, že jsem velmi tolerantní vůči kuřákům a koneckonců vůči komukoli... Nikde jsem tu nepsala, že bych kuřáky zavírala, zakazovala jim kouřit atd... Jen se pořád ptám, proč se nedodržuje zákon, proč nejsou v restauracích kuřácké a nekuřácké koutky a ptala jsem se, jak to např.řešíš s dětmi Ty. Kdybys četl, tak víš, že pokud se třeba sejde u mě návštěva, že je v klidu nechám kouřit u sebe v obýváku, i když se tu jinak nekouří... Takže myslíš, že chci kuřáky zavřít??:-)
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:44:42)
Monty, za co bojuješ? Jestli nekouříš v přítomnosti nekuřáků, tak co se hájíš? Proti tobě nikdo neútočí, napadaná je tady myšlenka, že by se nekuřáci měli přizpůsobit kuřákům a ne naopak.
Jen si neodpustím otázku - píšeš, že žijete v garsonce a tam i pracuješ - co na to kouření "říká" tvůj syn? Moje matka kdysi kvůli vnoučeti přestala kouřit, když jsme u ní do začátku bydleli. Předtím to nikdy nezvládala, tak jí to naše společné soužití paradoxně pomohlo.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:44:50)
Monty, za co bojuješ? Jestli nekouříš v přítomnosti nekuřáků, tak co se hájíš? Proti tobě nikdo neútočí, napadaná je tady myšlenka, že by se nekuřáci měli přizpůsobit kuřákům a ne naopak.
Jen si neodpustím otázku - píšeš, že žijete v garsonce a tam i pracuješ - co na to kouření "říká" tvůj syn? Moje matka kdysi kvůli vnoučeti přestala kouřit, když jsme u ní do začátku bydleli. Předtím to nikdy nezvládala, tak jí to naše společné soužití paradoxně pomohlo.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(6.11.2003 13:45:57)
:-) Tipuju, ze Monty bojuje za nekoho, komu je dle jejiho nazoru krivdeno a ublizovano. A ze se to netyka ji konkretne? Jsou totiz i lide, kterym nejde vzdy jen o sebe a SVE pohodli. ;-)

Jak rikam: kazdy militantni nekurak ma sveho hulvatskeho kuraka. A naopak. :-)
 Pamian 


Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:54:43)
Re: Kouřím proto, že mi to chutná a proto, že se mi s cigárem líp pracuje ...

Monty pises, ze Ti to chutna - ale v jine diskusi jsi psala, ze Ti po te pauze uz cigarety nechutnaly a musela jsi se premahat, aby jsi zase zacala - tak jak je to tedy ? Je to sice jen Tvoje vec proc kouris, ale neda mi to a ptam se - proc lidi kouri me zajima odjakziva a taky se na to kazdeho koho alepson trochu znam a kouri ptam. Me je proste divne, proc jsi nesahla misto cigarety treba po kofole nebo po trave ...
 16.5Salám&Lajka14 


Pohled z druhé strany - pro Pamian 

(5.11.2003 12:10:04)
Nechutnalo mi to, protože jsem si koupila staré vyschlé cigarety. Pořád mi bylo divné, proč chutnají tak hnusně, a pak jsem si všimla, že je to ještě stará krabička, která se už přes rok nevyrábí. A protože kouřím cigarety s mátou, je to vysychání ještě patrnější než u klasických cigaret. Když jsem si koupila nové, už mi zase chutnaly tak, jako dřív. :o)

Proč jsem nesáhla po ničem jiném - neznám nic, co by se dalo srovnat. Kofola a podobné sladké pití - fuj, ani kafe nepiju, tráva není přesně to, co by člověk potřeboval, když mu to má "pálit"... :o)

A ještě obecně k diskusi: kouřím 14 let a nikdy mi nikdo nevytkl, že bych ho svým kouřením omezovala. Nevím, jak jsou na tom mí přátelé kuřáci, ale asi dost podobně. Proto se mi nelíbí, když se z kuřáků dělá nějaká tlupa bezohledných hulvátů. Kuřák, který není zároveň tupec, se neohleduplně nechová... to, co zde je popisováno, jsem v praxi zažila jen u těch hospodských lopat, u Romů, u lidí z nižších sociálních vrstev - a ty tedy převychováte opravdu jen těžko.
 Pamian 


Re: Pohled z druhé strany - pro Pamian 

(6.11.2003 3:51:03)
Dekuj za odpoved :-)))
 V 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:06:44)
No pokud ty nekouříš na zastávce, pak patříš mezi vyjímky. Pokud chceš říct, že se toto neděje, jsi zcela mimo realitu. Na zastávce mezi spoustou jiných lidí kouří kuřáci zcela běžně, nikoliv 20 metrů od ostatních, aby je neobtěžovali .
 Monca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:08:09)
Pokud je pravda co píšeš, že nekouříš tam, kde se nesmí, v místnosti, kde jsou nekuřáci, na zastávce, v době oběda v restauraci ..., tak se před Tebou skláním. Jen jestli je to pravda.
Většina kuřáků totiž jedná, jakoby kouření nikoho nemohlo omezovat a tudíž nepřemýšlí nad tím, že mohou někomu vadit. Kouří přece oni a komu je co do toho.
Jinak si psala "Kouřím proto, že mi to chutná a proto, že se mi s cigárem líp pracuje - nikotin povzbuzuje činnost mozku." Z toho odvozuji, že v práci (kanceláři?) kouříš. Nechci se do Tebe navážet, ale ve Tvé kanceláři není ani jeden nekuřák? Pokud jsi vedoucí, tak pokud si někoho pozveš na poradu, tak nejřív důkladně větráš ?
Pracuji v podniku, kde platí zákaz kouření ve všech prostorách. Můžu ti jen říct, že kuřáci tento zákaz nerespektují!!! Bojí se pouze postihů. Kolegovi (zejména ve stresových situacích) vůbec nedojde, že nesmí (a na tom trvám!) v naší společné kanceláři kouřit a zapálí si. Následuje bafání cigára z okna (asi je mu líto nevykouřené cigarety), kdy kouř většinou stejně vletí dovnitř a následné větrání. To zase nevím, jestli zkouší kolik zimy je třeba na vznik omrzlin. Je to opravdu super. Zákon je fajn, ale tak jako většina se u nás nedodržuje.
Jinak Ti rozhodně můžu říct, že bych měla raději v kanceláři vegetariána, automobilistu, sportovce..., protože Ti by mě nenutili jíst co oni, skákat z jeřábu, z letadla atd., kdežto kuřáci mě nutí dýchat jejich kouř.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 12:15:05)
Nechodím do práce, pracuju doma. Naposled jsem chodila do práce před pěti lety, v kanceláři se nekouřilo, kuřáci měli za den nárok na dvě pauzy na cigáro. Dodržovali je.
K těm zastávkám - ano, děje se to, mnohokrát jsem toho byla svědkem. Světe div se, dokonce vím i o tom, že v zastřešených prostorách zastávek je zakázáno kouřit. Já osobně to nedělám, leda když jsem na zastávce sama (či s nějakým kuřákem), hlavně pozdě večer a v noci. Pro mě je kouření spojené s posezením s kamarády a s prací, nemám nutně potřebu kouřit všude, kam vlezu. Doma, když nesedím u PC, si dám fakt jednu dvě cigarety na záchodě. :o)
 VeronikaVeronika 


Pohled bývalé silné kuřačky, nyní nekuřačky 

(5.11.2003 13:11:49)
Pro začátek - kouřila jsem 8 let, normálně kolem 20 - 30 denně. Nikdy ovšem po ránu bez snídaně (to považuji za zvrhlost) , nikdy ve společnosti dětí, pokud jsme nebyli venku. Přestala jsem kouřit 9.8.2003 - to znamená, že nekouřím téměř 3 měsíce. Vím, že si každý z vás asi řekne, že to ješte nic není, nicméně já jsem na sebe strašně pyšná, protože se mi nikdy nepodařilo nekouřit déle než jeden den - až teď. K problému kuřáci x nekuřáci. Tak jak se tu píše v každém druhém příspěvku - každý má právo dělat si co chce - BEZ OMEZOVÁNÍ druhých. Jakožto kuřačka jsem prostě kouřila v hospodách, u rybníka, doma... A téměř jsem nechápala argumenty nekuřáků - jak můžeš vydržet ten smrad, tobě to nevadí?? NEVADILO!!! Necítila jsem, nepřišlo mi to. Řekla bych, že jsem byla VELMI netolerantní, i když by mě nenapadlo kouřit někomu u jídla atd atd... Jakožto nekuřák jsem zjistila, že mám najednou daleko lepší čich, chuť... Že opravdu když vlezu někam, kde se kouří (hospoda, byt mojí tchýně...) je to na "poblití". Když přijdu z nějaké akce (a to opravdu nechodím do čtvrtých cenových skupin a bydlím v Brně, kde je celkem výběr) svlékám se v předsíni a okamžitě všechno oblečení hážu do pračky... Že když jedu ráno šalinou a nede mnou stojí někdo, kdo právě vykouřil svoji první ranní, tak bych se opět málem pozvracela. Že chodím do práce, kde jsme byli kuřáci naprosto všichni, a že já teď musím snášet kouření mých 5 kolegů, kteří kouří non - stop včetně šéfa... A když mu řeknu, jestli nemohou chodit alespoň do vedlejší kanceláře, tak mi řekne, že jsou přesila... Že se mi nechce zrovna na ně někoho poslat, protože si vážím místa a myslím, že takovou práci a takové peníze bych jen tak někde neměla kdybych odešla... A abych zase neplivala jen na kuřáky - kdokoli z mých přátel přijde na návštěvu, může kouřit v obýváku, nehoním ho na balkón... A mimochodem, nevíte někdo o restauraci v Brně, kde se nekouří? Zatím jsem přišla jen na pohádkovou restauraci. Díky za tipy.
 Monca 
  • 

Jsi dobrá! 

(6.11.2003 8:20:46)
Držím Ti palce, ať vydržíš :-))
S kolegy bohužel nic nenaděláš (já aspoň na nic nepřišla), i když využiješ zákon (spíš přijdeš o místo). Já stejně jako Ty mám svoji práci ráda, potřebujeme peníze, které vydělám a navíc při současném stavu nezaměstnaných v regionu (Moravskoslezský kraj) si moc nemohu vybírat.
Možná by věděla radu Monty.
 16.5Salám&Lajka14 


K níže uváděnému: 

(6.11.2003 9:47:03)
- pasívním kuřákem je v odborné literatuře označován ten, kdo žije dlouhodobě s kuřákem ve společné domácnosti, nikoli ten, kdo se jde jednou za týden pobavit s přáteli do lokálu, kde se kouří.
- představa o zalezlých nekuřácích, kteří si doma skrytě popíjejí a veselí se v blažené naději, že jednou přijde den a oni převezmou štafetu v hospodách, klubech atd. je přinejmenším legrační. Normální nekuřák, nikoli militantní fanatik, se samozřejmě chodí bavit společně s kuřáky a neřekne ani popel. Když takhle někde sedáme kuřáci s nekuřáky, nekuřáci si sednou tak, aby na ně nešel kouř od kuřáků a o žádném zabíjení a podobných nesmyslech nemluví.
- Něsčetněkrát jsem z úst nekuřáků vč. mé matky slyšela argumenty jako "kazíš si zdraví", "stojí to fůru peněz", ale NIKDY, že by moje cigára ZABÍJELY NEKUŘÁKY. Pravděpodobně o tom ne-fanatik vůbec nepřemýšlí. Asi ví, že kouření není největší bolestí našeho světa a ani jeho úplným vymýcením by nijak neozdravěl.
- Kde by byl tento stát, kdyby nebyla spotřební daň na tabák (a alkohol)? Cituji:Spotřební daň z tabákových výrobků poroste každý následující rok tak, aby v roce 2007 činila 57 procent z ceny, jak Česká republika slíbila Evropské unii. Co vy na to? Budete tyhle příjmy každoročně doplácet do státní kasy, jen abyste měli čistší vzduch? Pochybuji. Ale na druhé straně proč ne, za tu srandu by mi to stálo. Všichni přestaneme kouřit a ušlý zisk vám stát přirazí na benzínu, na kosmetice, na oblečení... souhlasíte?
- Pokud je vše o pocitech, tak se zamyslete se mnou - jaký máte pocit, když si myjete hlavu? A víte, jaký pocit měl ten laboratorní králík, na kterém váš šampon testovali? Umíte si představit, jak se to provádí? Cituji: Tisícům pokusných zvířat jsou na kůži nebo do očí aplikovány různé šampóny, spreje, deodoranty a jiné kosmetické produkty, jiná jsou násilím krmena makeupem, různými čisticími prostředky, pracími prášky apod. v množstvích, které by nikdy žádný člověk nepozřel. Výsledky jsou dále beznadějně komplikovány vedlejšími faktory jako stres, nedostatek potravy (zvíře často není schopno přijímat potravu) nebo vody apod. (Celý článek zde) Jak se cítíte, když si obouváte kožené boty? Víte, jak jsou zabíjena zvířata na jatkách??? A co takhle když si berete bundu s hřejivým pravým kožíškem? Jaký máte pocit? A co myslíte, jaký pocit mají zvířata, chovaná na kožešinových farmách? Přemýšleli jste o tom, za jakých podmínek žijí? A když sednete do auta, abyste se nemuseli kodrcat v MHD společně se špinavými Ukrajinci, přemýšlíte o tom, kolik lidí jen v uplynulých dvaceti letech zemřelo během válek o ropná naleziště na Blízkém a Středním Východě? Asi ne, co? Jistě, že mi zase někdo vytkne "to s tím ale nesouvisí". To s tím ale SOUVISÍ. Požadují-li některé skupiny od jiných, aby se jim podřizovaly, a chtějí-li nějaká výsadní práva, měly by si je alespoň morálně zasloužit. Měly by jich být hodni. Kdyby byli všichni militantní nekuřáci jako matka Tereza, asi bych se zastyděla nad tím, že jsem kdy kouřila v jejich přítomnosti. Takhle?
- A ještě k těm lidem II. kategorie (byť jsem si do včerejška myslela, že toliko Rumburak byl čaroděj DRUHÉ KATEGORIE). Pochopila jsem, co tím Lionka míní. Kouření tabáku známe od Indiánů a ti jsou v USA skutečně "občany druhé kategorie". Co na tom, že jim ta zem byla kdysi ukradena a dodnes se jim nikdo ani neomluvil. USA - náš přítel nejvěrnější. Se Spojenými státy na věčné časy a nikdy jinak. :o)
 Sylvie 
  • 

Re: K níže uváděnému: 

(6.11.2003 10:05:47)
Monty, jenomže to není jednou týdně o posezení s kamarády to jsou např. denně obědy po restauracích (třeba případ manžela, který nemá čas chodit na oběd domů - myslíš, že má jediné právo sledovat hodinky, kde zrovna je obědní pauza a tam něco rychle zhltnout, aby prohoba nezacláněl kuřákům, kteří se DOBROVOLNĚ rozhodli, že budou ostatním otravovat život?), to máš denně kouření na zastávkách (autem nejezdím, ale začínám o tom vážně uvažovat - jsem ráda, když holku usadím v zastávce na lavičku, takže mám jistotu, že mi nezdrhne do silnice, takže jí kuřáci běžně kouří do obličeje - schválně se podívej, kam ti jde kouř z cigarety, když nemáš ruku zrovna u pusy... takže jsem to samozřejmě vždycky já, kdo jde radši pryč), to máš kouření na chodbách (konkrétně u nás - požadavek na knekouření skončil napadením manželem, takže jsme volali policii... co myslíš že se stalo? NIc, napadení předali jakési komisi kdesi a kouří se vesele dál. Tedy nejenom na chodbě, ale dým proniká i knám do bytu...), to máš kouření v práci (co na tom, že je to zakázané... normální je přece kouřit, a nikdo mě nenutí pracovat, když mi to tak vadí... podotýkám, že jsem DĚTSKÁ SESTRA A PRACUJI V NEMOCNICI A KOUŘÍ SE PŘÍMO NA DĚTSKÉM ODDĚLENÍ!!!!)...

Ale škoda slov. Kuřáci si holt vybrali styl života, který je vůči okolí agresivní as nejhorší je, že si tu agresi ani sami neuvědomují. Takže pokud protikužácký zákon opravdu projde a opravdu bude snaha ho dodržovat, budu jedině ráda.

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: K níže uváděnému: 

(6.11.2003 10:18:41)
Zákoník práce ukládá zaměstnancům povinnost nekouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci, a zaměstnavatelům ukládá povinnosti zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními právními předpisy.

Zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi mj. zakazuje kouření:

- v prostředcích osobní železniční dopravy s výjimkou vyhrazených vozů a v prostředcích ostatní vnitrostátní hromadné dopravy osob a v uzavřených prostorách souvisejících s touto dopravou určených pro cestující,
- při práci, jestliže v důsledku kouření může dojít k bezprostřednímu ohrožení života, zdraví nebo majetku,
- na schůzích, poradách a jednáních konaných v uzavřených prostorách,
- v pracovních místnostech, kde účinkům kouření jsou vystaveni nekuřáci,
- ve zdravotnických zařízeních, ve školách, v kulturních a uzavřených sportovních zařízeních s výjimkou prostor pro kouření vyhrazených,
- v prostorách zařízení společného stravování s výjimkou těch, které jsou vyhrazené pro kuřáky; tam, kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, zakazuje se kouřit v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří.

Ze zákonné povinnosti zaměstnanců nekouřit na pracovištích, kde pracují též nekuřáci, nejsou stanoveny žádné výjimky. Pracuje-li tedy na pracovišti (v kanceláři, v dílně) několik nekuřáků a jeden kuřák či naopak několik kuřáků a jeden nekuřák, nelze řešit situaci např. dohodou, že kouření bude tolerováno. Zaměstnavatel musí zabezpečit, aby na příslušném pracovišti pracovali jen kuřáci, a pokud tak nemůže učinit, platí na tomto pracovišti automatický zákaz kouření, aniž by jej zaměstnavatel musel zvlášť stanovovat.

Zaměstnavatel je oprávněn vyhlásit zákaz kouření ve všech prostorách zaměstnavatele. Není přitom povinen zřizovat kuřárny nebo kuřácké koutky.

To jako nestačí? Vždyť ten zákon už máte, že ho neznáte, to je jiná. Máte PRÁVO požadovat jeho dodržování, ať se to kuřákům líbí nebo ne!
 Monca 
  • 

Re: Re: Re: K níže uváděnému - pro Monty 

(6.11.2003 14:27:53)
Asi se budu opakovat. Vím, že existuje zákon na ochranu nekuřáků, ale tak jako vícero zákonů se bohužel u nás nedodržuje. Navíc na pracovišti je to velice obtížné. Svoji zkušenost se spolupracovníkem jsem psala výše (porušení zákona je dokonce v podniku sankcionováno), ale stejně se porušuje. V případě ?PO? (nepamatuji si jméno diskutující - promiň) navíc nevím, jak bys Monty řešila situaci, kdy sice existuje zákon, ale většina pracovního kolektivu jsou kuřáci a není vůle najít ji jinou místnost k výkonu své práce. Samozrejmě může dát výpověď a hledat místo jinde (není zde jistota, že narazí na stejné podmínky práce). Taky může vymáhat své práva soudní cestou, ale to vyjde téměř nastejno. Pokud není vůle, tak možná místo neztratí hned, ale poté bude vedení hledat východisko z toho, aby se přece nemuselo kvůli jednomu nekuřáku omezovat.
Ke spotřební dani. Máš pravdu, že cigarety jsou zatíženy spotřební daní, která je příjmem státu. Potom se ale i podívej do výdajů státu a tam zjistíš, že díky kuřákům jsou vyšší náklady na zdravotnictví, sociální péči (pokud máš rakovinu plic, plicní nemoci určitého stupně, tak pobíráš důchod)... To jestli kouření drahé nebo ne, je pro mě jako nekuřáka absolutně nepodstatné. Každý má nějaké koníčky.
Jinak mi připadá, že cítíš potřebu hájit kuřáky, ale nevím zda kuřákem jsi. Pokud jsem správně četla tvé příspěvky, tak kouříš jen doma a to jen v době, kdy není syn doma. Spíš by mě zajímala obhajoba kuřáků, kteří jsou na své vášni opravdu závislí. Ti totiž opravdu neberou ohled na okolí, zákon, zdraví, čistotu ... Kouří na zastávkách a odhodí nedopalek pod sebe i když je vedle koš, kouří v objektech, kde je to výslovně zakázáno (někdo tu zmiňoval nemocnici a já zase přidám kabinet základní školy), kouří v restauracích v době vydávání jídla a mohla bych pokračovat. V jejich případě se jedná o závislost, takže věřím, že mohou i fyzicky napadnout osobu, která se ozve (sama jsem tomu nejspíš o fous unikla).
Nic ve zlém Monty, ale nevím, kde si přišla k tomu, že vadíš nekuřákům tím, že si vykouříš "potajnu" (nemyslím to doslova) svoji cigaretku. Mě ani nikoho neobtěžuješ a článek rozhodně nebyl mířený proti těmto lidem. V těchto případech je to opravdu jen a jen jejich věc.
Hezký den Monča
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: K níže uváděnému - pro Monty 

(6.11.2003 14:33:22)
Mončo, ten zákon si dohledej v diskusi, je tam citovaný i se zákoníkem práce. Ty prostě JSI hájená zákonem, a i kdyby v pracovním kolektivu byl jen jeden nekuřák a ostatní všichni kuřáci, je nekuřák ZÁKONEM CHRÁNĚN. Je oproti kuřákům ve výhodě. Kuřáci ti v práci kouřit nesmí, mimo vymezené prostory, kde se nenacházejí žádní nekuřáci - v KUŘÁRNÁCH. Takže znovu - chyba není v zákonech, ty jsou plně na straně nekuřáků. Chyba je v ¨tom, že se nedodržují. Ozvěte se, upozorněte na porušování zákonů, JSTE V PRÁVU.
 Monča 
  • 

pro Monty 

(7.11.2003 11:55:56)
Zákon znám a máš pravdu je právně vymahatelný, ale... Mám strach! Mám strach, že přijdu o práci, kdybych se oháněla zákonem. (spíš se snažím s kolegou dohodnout - i když je to hodně těžké). Mám strach, že pokud bych nepřišla o práci, tak by pracovní atmosféra byla taková, že bych asi raději sama po čase odešla. Prostě nejsem asi ten správný bojovník za svá zákonná práva. (Jsem ten "pes", který štěká, ale většinou nekouše... Teda vyjma věcí, týkající se dětí, ale to asi každá máma).
Taky možná, kdybych měla astmatický záchvat v kanceláři, tak by si tito kuřáci uvědomili, že omezují druhé. Raději rychle klepu na dřevo, ať to nikdy není pravda.
Fajn se s Tebou diskutuje. Hezký den. Monča
 16.5Salám&Lajka14 


Re: pro Monty 

(7.11.2003 12:09:00)
Mončo, chápu tě, určitě není nic příjemného být ve tvé situaci... ale když se neozveš ty a mnozí další, kteří doplácí na nedodržování zákona, nic se nezmění. :o( Právě na to se spoléhají ti, co zákon nedodržují - na to, že postižení budou mlčet ze strachu, aby nepřišli o práci. To už není v zákonech, to je v lidech. A že jsou někteří lidé bezohledná hovada, to asi zákon nevyřeší. Nešlo by třeba anonymně poslat do vašeho podniku kontrolu? Jsi přece v právu, nevím jestli jsi jediná nekuřačka na pracovišti, to mi nějak uniklo, ale kontroly se přece dělají běžně, nikdo ti nebude moci dokázat, že jsi ji iniciovala ty?

Prcek Poo: No, to co píšeš, se mi právě vůbec nelíbí na americkém právním systému. Ona ani ta holka nemůže 100% dokázat, že její nemoc způsobil ten děda. Už jsem tu psala, že karcinogenní látky nepochází JEN z cigaret. Jistě by obhájila, že její zdravotní stav zhoršil, ale že chorobu způsobil - to si zatím troufnou opravdu jen v USA. :o) Co takhle jiná věc - uzákonit pro kuřáky ze zákona povinné vyšší zdravotní pojištění? U toho by ale byl problém, že by se mohlo vztahovat na víc rizikových skupin, třeba na ty sportovce a automobilisty. :o) Nevím, jak stanovit míru rizika, podle statistik? Porovnat, kolik lidí utrpí úraz při sportu, spočítat náklady, u kuřáků zrovna tak? Možná to je řešení...
 VeronikaVeronika 


Re: Re: pro Monty 

(7.11.2003 12:32:30)
No právě že zde je každá rada drahá. Nevím - co třeba odhlasovat, že pokud kuřák onemocní rakovinou plic nebo nějakou jinou chorobou, která se dává za vinu kouření a JE KUŘÁK (nebo dlouhou dobu byl - jak tohle specifikovat netuším:-), bude se podílet na nákladech léčení řekněme 50%? Jistěže mi zde mohou mnozí oponovat, že by se jednalo o diskriminaci - že třeba léčba rakoviny plic stojí 1 000 000,-(vymýšlím si), tudíž kde ho takový dělník (nebo důchodce) vezme? Odpovím - pokud bude kouřit 30 let denně jednu krabičku při průměrné ceně 40,- - prohulí téměř toho půl milionu, který by si měl dát na to léčení (respektivě střádat bez kouření na nějakým připojištění:-). Myslím, že by si alespoň pár mladejch lidí řeklo - no, tak na tohle případně mít nebudu, nebo budou mít doma někoho blízkého, kdo takhle skončil a musel platit...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: pro Monty 

(7.11.2003 12:35:21)
A co takhle tarify podle rizikovosti dané skupiny? Prostě tvůj ošetřující lékař nebo posudkový lékař vypracuje záznam, z něhož vyplývá, do jakých rizikových skupin patříš, a na jeho základě ti bude stanovena výše zdravotního pojištění? Nekouříš - platíš o stovku míň, nesportuješ - platíš o 50 korun míň, nejezdíš autem - další stovka dole. :o)
Je to asi v praxi nerealizovatelné, ale bylo by to spravedlivé. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: pro Monty 

(7.11.2003 12:38:55)
Ber to takhle: kdo sportuje, je obvykle někde registrovaný (sportovní klub), kdo má auto, je v evidenci motorových vozidel, kdo kouří, na tom to doktor pozná. Otázkou je, jak daleko by se mohlo zajít. Velké procento chorob třeba vzniká z nadváhy, takže bychom museli zatěžovat vyšším zdravotním pojištěním i obézní lidi.. atd. atd.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Re: Re: Re: pro Monty 

(7.11.2003 12:50:17)
Hm, nicméně myslím, že by bylo jednodušší vypracovat nějaký takovýto návrh než spousta jiných zbytečností, které se vypracují, předloží, zamítnou - přëpracují, předloží, schválí je parlament... Jenže to by nesměla být ministriní zdravotnictví Součková... Hlavně že se pořád usmívá - to je sice chvályhodné, ale skutek utek:-) Tak komu to předložíme?;-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: pro Monty 

(7.11.2003 15:50:05)
Milado, to je divný, já měla za to, že dlouholetý kuřák prostě poznat je - už jen proto, že má žluté prsty, je tím nikotinem načíchlý... tvrdit to může, ale že by to nebylo poznat? No, možné je všechno...

K tomu výběru přátel - já si třeba nevybírám přátele podle toho, jestli kouří nebo nekouří, a jak jsem tu několikrát opakovala, když se nás sejde v uzavřeném prostoru víc, nekuřáci s kuřáky, nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se kuřáci nezeptali, kde můžou kouřit a jestli to náhodou někomu nevadí. Dokonce jsem byla nedávno na návštěvě u kamarádky, která nekouří; zvykem bylo chodit u ní kouřit na balkon, jenže byla kosa, tak jsem se zeptala jejího manžela, jestli si můžu otevřít okno na chodbě. Řekl že ne. Kamarádka sice tvrdila, že to nepozná, ať si zapálím, ale já si nezapálila a šla na balkon. Nechci tvrdit, že jsem svatá, ale prostě chápu lidi, kterým to vadí a snažím se je neomezovat. Ono je to nakonec fuk, jestli kouřím na chodbě nebo na balkoně.

Podle mého názoru je tolerance nebo netolerance u kuřáků závislá na jejich míře sociální inteligence a dejme tomu i intelektu. Moji přátelé kuřáci jsou vzdělaní, inteligentní a ohleduplní lidé, jsou si vědomi toho, že jejich návyk je nezdravý a může někoho omezovat. VŽDYCKY když jsem narazila na někoho, kdo kouřil v místech, kde je to zakázáno, byl to buď puberťák nebo - nechci aby to vyznělo nějak hanlivě - prostě člověk s nižší inteligencí, tzv. "buran", opilec, bezdomovec... atd. Vy mluvíte o lidech, které já neznám - o kolezích v práci, kteří kouří, i když vám to vadí... možná jsem to v dobách své zaměstnanosti nevnímala, jsa kuřák, ale co si pamatuju, všude se chodilo kouřit na chodbu, jen v prostorách, kde byli SAMÍ kuřáci, se kouřilo v kanceláři.

A ještě k té demagogii - nezlobte se na mne, ale když mi tu někdo začne demagogicky tvrdit, že moje kouření zabíjí, jak mám asi reagovat? Moje kouření zabíjí z 99,9% MNE a to je skutečně jen moje věc, jestli mi to za to stojí nebo ne. Proto tu do zblbnutí kopíruju články z tisku, proto, že kuřáci prostě nejsou největší zlo tohoto světa a pokud dodržují platný zákon, jako že já ho skutečně dodržuju, tak nechápu, proč by mi měl někdo tvrdit, že ho zabíjím.
 Iva 
  • 

Re: Re: pro Monty 

(7.11.2003 13:04:33)
Já vám napíšu, proč nekuřáci nechtějí jít s kuřáky do konfliktu a raději ustupují. Nekuřák nechce, aby se kouřilo na pracovišti proto, že mu to je nepříjemné a on chce své pracovní dny trávit v pohodě. Když ovšem vymění nepohodu zahulené místnosti za vyhrožování soudními spory, vytvoří tak nepříjemnou a pro něj ohrožující situaci, že mu to většinou nestojí za to. Chtěl klidnou pohodu, má dusno obřích rozměrů, citlivější člověk z toho nespí, trápí se, je vystaven nejrůznějším i skrytým útokům - všichni víme, že kuřáci dokážou hájit svou vášeň velice neúnavně a někdy i demagogicky(tady na rodině to svým příkladem prokazuje Monty). Zkrátka dohadovat se o to je z bláta do louže, bohužel. A protože kuřáci neuznají práva nekuřáků dobrovolně (o těch, co jsou slušní se tu nemluví, protože ti jsou vlastně pro veřejnost nekuřáci), není divu, že se to nekuřákům nelíbí. Jenže prosazování těchto zákonů by měl zařídit někdo jiný. Například nějaké kontroly i bez stížností. Taky nemusím hlásit, že někdo mě ohrožuje rychlou jízdou,(když už se tu cpou ty auta) aby se tím policie zajímala. Snad.
 Monca 
  • 

Re: Re: Re: pro Ivu 

(7.11.2003 15:01:30)
Nezávislé kontroly na dodržování zákona by možná byly řešením, ale kdo by je platil? Museli by rozhodně chodit často a neplánovaně, jinak by to ztrácelo smysl ( a do soukromé společnosti někdo často a neplánovaně podle mého chodit nemůže). Vždyť i hasiči se na uplatňování požárních předpisů hlásí. Bohužel pro mě, zatím zůstává nejschůdnější o svá zákonná práva prosit.
Jinak Monty je jeden z "mála?"(nevím) kuřáků, kteří nejsou sobečtí vůči okolí. Pokud si přečteš její příspěvky, tak nekouří v místech, kde je to zakázáno, na zastávkách, doma, když je doma dítě atd. To, že utrácí peníze na cigarety (případně, že si ničí své zdraví), je jen a jen její věc. Já zase sportuji a zatěžuji asi víc než je "zdrávo" klouby, takže jsem pro naše zdravotnictví také zátěž. Pokud by měli kuřáci platit více na zdravotnictví bylo by diskriminující. Proč by měla Monty platit více na zdravotnictví, když provozuje jen svůj koníček ( a podle popisu intenzity jejího kouření navíc néně finančně i zdraví náročnému, než např. moje sportování).
Mi stále vadí nikoliv to, že někdo kouří, ale bezohlednost některých kuřáků. Nevím, jestli je jich většina (z pohledu mě jako nekuřáka to vypadalo jako kuřák=bezohledný člověk, ale jsem ráda, že díky Monty a jí podobným, jsem zjistila, že to není pravda.), ale doufám, že i díky této diskuzi se někteří kuřáci - "bezohlední" zamyslí a třeba si nezapálí ve sborovně školy, nemocnici... a naopak, že nekuřáci (tak jako já) nebudou hledět na kuřáky, kteří si zapálí svoji cigaretu v místě, kde jim to vyhovuje a druhým nevadí, jako na nějaké živly.
 Váradi Josef 
  • 

Re: Re: Re: K níže uváděnému:Jaké jsou sankce? 

(24.5.2005 10:55:21)
Nikde jsem se nedočetl,jaké jsou sankce při nedodržování tohoto zákona.
Pracuji ve firmě jako THP.
Jsem nekuřák.
V kanceláři o rozměrech 6x5 m je se mnou jednatel(spolumajitel firmy),který je velmi silný kuřák.
Mnohokrát jsem upozorňoval,že mi jeho kouření vadí,ale bez žádné odezvy. Jak se jako zaměstnanec této firmy mohu bránit?
Mohu dát z těchto důvodů výpověď?
Mám nárok na odstupné?
 Kimmy z Toronta 
  • 

Re: K níže uváděnému: 

(30.11.2003 2:49:00)
Asi je tato diskusia uz stara, ale aj tak sem napisem svoj podiel. No ale predstav si Monty, ze su aj sampony, mydla, kremy na ruky a ine kozmeticke prostriedky ktore na zvieratach testovane NIE SU. Vyslovene sa to pise na obale a mimochodom vyrobcovia chcu tymto apelovat na spotrebitelstvo kozumentov, ktorym prave na zvieratach zalezi. Ja sama mam doma nahodou dost velky pocet kozmetickych pripravkov, ktore tuto vyhlasku maju na obale. A mimochodom je to aj jeden z dovodov, preco si ich kupujem, aj ked musim sebakriticky uznat ze nie prave ten hlavny (okrem ineho vacsinou nemam peniaze nazvys a tak si nemozem dovolit kupovat vzdy to co by mi najviac vyhovovalo ale vsimla som si ze takychto vyrobkov je dost vela a zrejme je to stale sa zvysujuci trend). Kozene veci nemam ani si ich nekupujem (a aj keby som mala na to peniaze, aj tak by som si ich nekupila, PRAVE PRETO ze su zo zvieracej koze), kozuchy tiez nenosim, to tu uz ani nie je velmi v mode a ani by som to nechcela; od svojich cca. 13 rokov som chcela byt vegetariankou ale nepodarilo sa mi to lebo ma v tom rodina moc nepodporila a okrem toho sme na tom neboli financne najlepsie a nemozeme/nemohli sme si moc dovolit kupovat podla individualneho vyberu kazdeho clena rodiny. Takze teraz jedavam uz len kuracie, morcacie a rybacie maso, hovedzie, bravcove a telacie, nehovoriac uz o takych veciach ako je pecienka apod. (ktore som nikdy nemala rada) nejem uz asi tak 4 roky. (Aj ked ma to niekedy vyjde drahsie a ja nemam extra peniaze na jedlo a v nasej rodine na to tiez nie je). Poviem Ti to otvorene, pre mna by vobec nemuseli hovedzie ani bravcove ani nijake ine maso pestovat, akurat tak na mlieko (aby sa dal jest jogurt, syr, smotana, atd). Nahodou, mne by celkom vyhovovalo keby namiesto velkych kvantit bravcoveho, hovedzieho, dokonca aj hydinoveho masa ake sa tu pestuju boli lacne ceny ovocia, zeleniny, jogurtov, peciva, a inych veci. A vobec ALE VOBEC by mi nevadilo keby trebars prestali produkovat bravcove a hovedzie maso UPLNE. Len nech znizia ceny ostatnych potravin (a to ani nehovorim preto ze som lakoma ale preto ze my si toho naozaj nemozeme moc dovolit). Ako vidis, niektorim ludom (a myslim ze nie som sama) na osude zvierat a ostatnych ludi zalezi (ozaj, to som ani nespomenula ze jazdim vsade mestskou hromadnou dopravou, aj ked mi to niekedy trva do skoly viac ako dve hodiny iba cesta tam (nastastie si mozem brat dialkovy rychlejsi autobus ktori ma stoji extra 60 dolarov mesacne)). A teraz jedna poznamka, ktorou by som to chcela vsetko zhrnut: pobavilo ma, ako si sa na zaciatku tejto temy stazovala na vegetarianov (ze nemoze byt vsetko po ich, musia sa prisposobovat) a teraz zrazu ked Ti to vyhovuje pises o tom ako tyrame zvierata a ostatnych ludi a ako sme teda tym padom netolerantni. A to vsetko na obhajobu cigariet a prav fajciarov. Teda fakt, to je objektivita sama. Len nech ti to vyhovuje, nie, potom uz mozes pouzivat ako argument hocico (a vobec ti nebude prekazat, ze si tym padom budes odporovat svojim vlastnym predoslym prispevkom). Inac, odpoved na cely ten tvoj predosly prispevok uz davno napisala Halka 5.11.2003 (to bolo tusim uz predtym nez si ty napisala predosly prispevok?). Asi nemas moc zaujem na tom, aby si adresovala tie veci ktore ti nevyhovuju v prispevkoch druhych.
 Lala, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(9.11.2003 23:00:15)
Monty, je tu ale 1 rozdíl mezi auty a kuřáky. Kouř z aut se většinou rozplyne, kdežto když někdo kouří vedle tebe, koncentrace je mnohem větší a jde jakoby jenom na tebe. A to nemluvě o tom, že pak celá smrdím, tudíž i když nakonec odejdu od kouření, tak vlastně jakobych tam pořád byla.
PS: u nás kouří nějaký dobrák ve výtahu.
 V 
  • 

Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:55:16)
To jsou teda demagogická přirovnání. Pokud se někdo láduje před vegetariánem uzeným tak ho možná pohorší, ale nepoškozuje nikomu zdraví, kouření ano. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Svoboda kuřáka končí u mého nosu. Pokud zařídí, že kouř z jeho cigarety se vyhne mému nosu, ať si kouří jednu od druhé kde chce.
 Lionka 


Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany -souhlas-odmítám být tolerantní 

(5.11.2003 16:56:40)
Naprosto souhlasím!
Odmítám být tolerantní k tomu,kdo se chová jak hovado a hulí mi pod nos ,resp. mé rodině a dětem.
Ať si kouří a dělá se svým zdravím co chce,ale co s tím mám společného já?Proč mne do toho zatahuje?A za co mám být tolerantní,za to,že mi způsobí zánět průdušek,potažmo astma a rakovinu?Proč bych se měla podřizovat menšině (a podle dnešní praxe v USA- občanům druhé kategorie)?A kvůli jejich zlozvyku,který mi ničí zdraví!
Neříkám,že jsem si kouření taky v dětských telecích letech nezkusila (jako 99,5% lidí),a to nejen jednou,ale když v tom nechci nadále pokračovat,proč bych měla být tolerantní k narkománii,která mne negativně ovlivňuje? (Podotýkám,že hluboce pohrdám BEZOHLEDNÝMI tabakisty,ale těch,kteří jsou opravdu slušní a ohleduplní je jako šafránu...)Ať si kdo chce a jak chce ničí vlastní zdraví,ale ne moje!

Jinak přirovnání k vegetariánům,křesťanům apod. mi příjde,Monty,hodně zcestné-ti mohou,když je jim "ubližováno" zavřít oči,zacpat uši!Ale přestat dýchat jaksi nejde!Jo a s těmi automobily a jejich jedovatými výfukovými plyny - ne všichni nevyznavači tabakismu mají "jedovatá" auta!Nemusí mít auta žádná!Jaký argument máš proti nim teď?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pohled z druhé strany -souhlas-odmítám být tolerantní 

(5.11.2003 17:25:07)
Nikdo vám pod nos nehulí... už se to tu propíralo 100x. Nějak nechápu, o co vám jde. To jako kuřáci nesmí vůbec kouřit, protože to nekuřákům vadí??? Nebo jak si to představujete? Vy tady - rozuměj militantní odpůrci kouření - pořád vytahujete model nějakého divného světa, kde jsou kuřáci něco jako gestapáci, kteří vám kouří pod nos, do kočárků, do škvíry pode dveřmi, ale já za téměř třicet let svého života neviděla žádného kuřáka, který by si liboval ve vydechování kouře do něčích nosů nebo do kočárků pod peřinku. Je to podle vás svoloč, která dělá chudákům bezmocným nekuřákům to nejhorší co může. Jakým právem se pořád oháníte? Nechápu.
Lionko, jen VELMI MÁLO lidí nemá auto. Značná část aut na našich silnicích jsou plečky z šedesátých, sedmdesátých let, které si mohou nechat o nějakém katalyzátoru jen zdát. Opravdu si myslíš, že dýchání výfukových plynů z takové Škody 110 nebo stařičké Avie je tvému zdraví prospěšné, zatímco nějaký kuřák v okruhu 100 metrů od tebe ne? Vždyť kouření je ve veřejných prostorách ZAKÁZANÉ, i v těch restauracích je omezené zákonem, tak co víc sakra chcete?
Psycholog to tu zmínil - kolik z vás nekuřáků, jen tak pro zajímavost, používá spreje obsahující freon? Recyklujete všichni odpad? Mají vaše auta katalyzátory, chodíte na měření emisí?
Podívej, já jsem takový možná naivní idealista, který jezdí ekologickými dopravními prostředky (autobusem a autem velmi výjimečně), nekupuje si výrobky testované na zvířatech, nenosí kožichy, ale KOUŘÍ. Kouří s vědomím toho, že to jeho zdraví neprospívá, ale zároveň taky s tím, že to životní prostředí nijak extrémně nezatěžuje, daleko míň, než jedna - dejme tomu - plechovka od Coca-coly, odhozená v lese. Vůbec mě nezajímá, že to někomu, kdo je ode mne x kilometrů daleko SMRDÍ. Mě toho smrdí! Dodržuji platné zákony, nekouřím tam, kde se to nesmí, ani v hospodě během jídla, takže nemám sebemenší důvod mít vůči nekuřákům výčitky. Ale jejich vzrůstající militantnost je mi docela proti srsti, protože fanatismus je bohužel kořenem nejednoho zla. Záminka se najde vždycky, hlavně když je na kom si zchladit žáhu, že? :o)
 Psycholog 
  • 

Netolerance se ti pekne vrati :-) 

(5.11.2003 17:33:50)
Troufam si odpovedet za Monty, protoze si myslim, ze jsem jeji paralelu pochopil. Paralelu, tzn. Monty samozrejme nerika, ze co nekurak, to ridic a naopak. :-) Jen dle meho ukazuje, ze takovych "obtezujicich existenci" je plno, ze to je vlastne kazdy.

Jo a vtip je presne v tom, ze kurak neni zadnym obcanem druhe kategorie. Presne to je ta nadrazenost, o ktere mluvim. Nekteri lide si proste pripadaji, ze mohou vic, nez jini. Pamatuj: tva svoboda nekourit konci u ust kuraka. :-D

Jak pises: odmitam byt tolerantni... - :-))))) krasna ukazka cloveka, kdo chce po jinych to, co sam odmita. :-)))))

Ty chces po kuracich toleranci a sama ji odmitas :-))))). Musim rict, ze si "sveho osobniho kuraka" plne zaslouzis. :-))) Svet je spravedlivy, nemyslis? ;-D
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Netolerance se ti pekne vrati :-) 

(5.11.2003 17:35:04)
Díky, Psychologu. :o)
 Alice 
  • 

Re: Netolerance se ti pekne vrati :-) 

(5.11.2003 22:39:22)
Svet není spravedlivy, jinak by nebylo tak zatezko prosadit a uplatnovat to, co je normální.
A normální je nekourit, nefetovat, nechlastat, nekrást, neznásilnovat, nepodvádet atd. atd. Tolerance k mensinám je na míste vzdy, pokud svou odlisností mensina neohrozuje vetsinu. Coz si bohuzel nekdy mensina zámerne neuvedomuje, nebot pro ne je to normální a pohodlné.
 Psycholog 
  • 

Mylis se! 

(5.11.2003 23:04:02)
Ne, to se mylis. Z hlediska psychologie/psychiatrie je NORMALNI (v norme) to, co dela vetsina. Ostatni je odchylka = deviace.

Cili v teto spolecnosti je (alkoholove) abstinentni chovani chovanim deviantnim. A kazdy abstinent je z tohoto pohledu DEVIANT. Je to skutecne tak. :o)

Ostatni tve laicke hodnoceni normalnosti nekomentuji, je to zbytecne. :-/
 Alice 
  • 

Re: Mylis se! 

(7.11.2003 0:21:02)
Z hlediska psychologie/psychiatrie je NORMALNI (v norme) to, co dela vetsina. Ostatni je odchylka = deviace.
Cili v teto spolecnosti je (alkoholove) abstinentni chovani chovanim deviantnim. A kazdy abstinent je z tohoto pohledu DEVIANT. Je to skutecne tak. :o)
-----------------------------------------------------------------
Z hlediska psychologie/psychiatrie jsi v jednom ze svych príspevku sám potvrdil, ze jsi deviant.
P.S.: Nejsem abstinent. Nejsem alkoholik. Jsem v norme spolu s abstinenty o:), nebot jsou spolecností dostatecne prijatelní. Podobne jako není deviací mít velmi vysoké IQ.
 Bobina 
  • 

Re: Mylis se! 

(7.11.2003 21:54:43)
Ne, to se mylis. Z hlediska psychologie/psychiatrie je NORMALNI (v norme) to, co dela vetsina. Ostatni je odchylka = deviace.

Cili v teto spolecnosti je (alkoholove) abstinentni chovani chovanim deviantnim. A kazdy abstinent je z tohoto pohledu DEVIANT. Je to skutecne tak. :o)

Ostatni tve laicke hodnoceni normalnosti nekomentuji, je to zbytecne. :-/
----------------

Nevim,jak jste dosel k prezdivce "Psycholog", pod kterou tu vystupujete. Ale pokud zde predkladate tvrzeni vyse uvedena, pak jste doufam pouze psycholog amater. Nad Vasim radoby odbornym komentarem by totiz musela kazdemu psychologovi naskocit koprivka. Humanitni vedy znaji nekolikere pojeti normality a nekteri odbornici dokonce jeste dnes stale diskutuji o tom, zda normalitu vubec definovat lze. Vy uvadite pouze jedno z moznych pojeti, totiz takove, kdy statisticka norma identifikuje normalitu s cetnosti, coz ucelove podporuje Vase nazory. Podle uhlu pohledu muzete za deviantni chovani oznacit stejne tak alkoholismus jako militantni abstinenstvi, koureni jako nekuractvi, chudobu jako nadmerne bohatstvi atd, atd. Opravdu jsem se pobavila. :o))
 V 
  • 

Re: Mylis se! 

(10.11.2003 15:40:19)
Změň přezdívku z Psychologa na Demagoga.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany -souhlas-odmítám být tolerantní 

(5.11.2003 17:33:57)
A ještě tohle. Co kdybychom všichni odmítli být tolerantní? Ke všemu, co nás omezuje, ke všem menšinám, které provádějí něco, co nám obrazně nebo doslova smrdí?
Náš soused je starý a nahluchlý a pouští si třeba do čtyř do rána TV NOVA. Odmítám být tolerantní, takže mu každý den v deset hodin vyhodím pojistky, aby dodržoval noční klid.
Nějaká paní v metru používá parfém, který mi způsobuje slzení očí (jsem alergik). Odmítám být tolerantní k zamořování veřejných prostor a poliju ji kbelíkem vody, abych z ní ten čpící smrad opláchla.
Frajírek ve staré Hondě jezdí čas od času v noci pod našimi okny a má přitom na plné pecky puštěné rádio. Odmítám být tolerantní, chci spát. Vezmu brokovnici, prostřílím mu pneumatiky a když bude mít tu drzost se ozvat, zastřelím i jeho.
To bude za chvíli na tom světě krásně, co myslíte? A jak se nám bude hezky dýchat! Paráda...
 tinas 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany -souhlas-odmítám být tolerantní 

(5.11.2003 18:13:06)
Ahoj Monty,
tak za prvé bych tě velmi ráda vyvedla z omylu, že na našich silnících jezdí převážně plečky ze 60a 70 let. To už dávno neplatí. Schválně se podívej,kolik Škodovek,Trabantů,Wartburgů jezdí. Už je to minimum. Spíš ještě tak potkáš starého Favorita,pár 120,ale už jich opravdu není moc. Komu by se taky vyplatilo rvát peníze do takovejch vraků. Ani mě netěší jezdit za nimi v koloně a dýchat jejich smrady z výfuků. Dneska ,ale opravdu většina aut katalyzátor má. Tuším,že všechny auta od roku 1992. Na min. dopravy by určitě měly nějaké statistiky.
osobně neznám nikoho,kdo by takové auto měl!!!!
Psala, jsi, že neznáš žádného kuřáka,který by schválně někomu vyfukoval pod nos. Já taky neznám žádného řidiče,který by to dělal schválně. Jedno ti,ale řeknu. Včera jsem s dětmi byla na pouti,která stojí u nás na sídlišti a čekala jsem až Petřík dojezdí,protože Naty už dojezdila. Přišla tam jedna maminka s dítětem,které šlo na stejnou atrakci jako Petřík. Hulila jak fabrika a vůbec jí nevadilo, že tu cigaretu má asi metr od mojí Natálky. Musela jsem si Natálku zavolat zpět,protože tu babu to netrklo a to má sama dítě.
No každopádně blbci se najdou mezi kuřáky i nekuřáky.

Podle tvého měřítka jsem netolerantní! Jo černoši,hispánci a jinak barevní lidé mi nevadí. Nesoudím je podle barvy pleti,ale podle jejich chování.Podle tvého meřítka jsou netolerantní např. cikáni, protože odmítají tolerovat zákony a pravidla slušného chování.



Tinas
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany -souhlas-odmítám být tolerantní 

(5.11.2003 17:42:10)
Vida, to mi uniklo. Ti občani druhé kategorie. A jakpak to v USA hodnotili? Kdopak je ten občan druhé kategorie? Portorikánec? Černoch? Nezaměstnaný?
No z vás by měl strejda Goebbels radost, panečku. :o)
 sylvaina 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany -souhlas-odmítám být tolerantní 

(5.11.2003 17:56:09)
Monty, já ten problém vidím spíš v tom, že kuřáků, kteří jsou nadaní stejnou měrou slušného chování je moc málo. Nejsem nijak militantní nekuřák, ba skoro naopak, tenhle problém je pro mě problémem až od té doby, co máme malou. Předtím mi to bylo dost šuma fuk. Rodiče kouřili oba, jsem tedy kvalitně prouzená již z dětství a kouř mi žádné problémy nedělá. Ale taky se mi ještě nestalo, že by se mne v restauraci někdo zeptal, jestli mi to nevadí. Ostatně ani na jiných místech. Ohradit jsem se pokusila jen jednou, ve vysokém stupni těhotenství proti svému tchánovi a byl z toho rodinný rozkol, který musel řešit manžel. Takže to celé je o hulvátech a těch ostatních. Řešení nenabízím, mám pocit, že bych musela sama být ještě větší hulvát a to dost dobře nedokážu.
 Monika 
  • 

Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:14:51)
Také se přikláním na stranu nekuřáků. Já i můj manžel jsme z rodin, kde jeden z rodičů kouří. Nikdy mi to nevadilo, vždycky byli a jsou tolerantní natolik, že nekouří v naší přítomnosti a ani v bytě si nezapálí. Já sama jsem kouření rovněž zkusila v 14, abych "o něco nepřišla", ale tím to skončilo. Byla bych ráda, kdyby to tak skončilo i u ostatních, přinejmenším u těch, kteří nedokáží být k nekuřákům ohledulní jako naši rodiče. Souhlasím s názorem, že nekouření je přirozené, kouření je svobodná volba. Proč já mám trpět tím, že mě někdo omezuje? Kouření je bohužel zlozvyk, kdy tím trpí i ostatní, nedobrovolně.
Dá se říct, že mám to štěstí, že mám kolem sebe 95% nekuřáků, v práce se nekouří. Pak mám bohužel smůlu, když stojím na zastávce a musím dýchat "zamořený" vzduch, protože ať se hnu kamkoliv, nepomůžu si. Mám smůlu, když chci vyzkoušet novou restauraci, málo kdy se mi podaří, že mají oddělenou místnost pro nekuřáky. Já si chci přeci ten večer užít, chci se dobře najíst, popít, ale nechci být nikým omezována a nechci přijít domů zasmraděná jak z nějaké "čtyřky". Naštěstí existuje pár osvědčených podniků, kde se mi tohle nestane. Ale znáte například nějaký bowling, kde se nekouří?A kouření v autobuse? je pravda, že se to u nás nesmí a nedělá, ale jak pak nazvat to, když si závislák, ještě předtím než vleze dou autobusu/tramvaje, naposledy pořádně potáhne a pak to všechno vypustí až v natřískaném autobuse?
Nechci házet všechny kuřáky do jednoho pytle, vím, že někteří jsou opravdu tolerantní, ale bohužel jich je opravdu málo. Necítím se jako žádná menšina, jen si myslím, že mám právo na to, žít svůj život bez omezení. A co si budeme povídat, nekuřák je ten, který se omezovat musí.
 Dorki 


Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 11:33:13)
Libilo se mi to prirovnani k plivani, je to tak. Stejne je to i s hlasitou muzikou atd.
Kuractvi ma vsak navic tu vlastnost, ze je zdravi skodlive. A nejen aktivni, ale i pasivni. Vim, ze napriklad v Irsku se snazi zakazat koureni v restauracich ani ne tak z ohledu na zakazniky, ale kvuli zdravi obsluhujiciho personalu – je uz vedecky dokazane, ze koureni (pasivni dokonce vice nez aktivni!) je rizikovy faktor pri mnoha onemocnenich (rakovinu plic snad ani neni treba zminovat).

Ja momentalne ziju v Belgii a musim rict, ze jsem jeste nezazila restauraci, kde bychom s manzelem v klidu poobedvali ci povecereli bez koureni. Nejsrandovnejsi jsou ty imaginarne oddelene prostory pro nekuraky – klidne se vam muze stat, ze sedite vedle stolku s kurakem ac v nekuracke oblasti jen proto, ze vas usadili na te pomyslne hranici. A uplne “nejsrandovnejsi” jsou zdejsi vlaky se svou malou plastovou prehradkou mezi sedadly (zadne dvere, ne! jen plast mezi sousedicimi sedadly). To se ten vzduch asi imaginarne rozdeli nad nimi na kuracky a nekuracky??

Chci ale rict, ze tu asi nikdo nechce utocit na kuraky, kteri si sve jednani casto ani neuvedomuji (opominu vyjimky, ktere se obtezovanim lidi kochaji). Verim, ze oni ten kour uz nevnimaji a verim, ze kdyz cekaji na autobus, tak si z dlouhe chvile zapali a neprijde jim na mysl, ze zakouri celou budku, proste tak neuvazuji... trochu mi to pripomina jizdy autobusem, kdy jsme se parkrat ocitli v zablokovane ulici ,protoze misto, ktere zaparkovane vozy nechaly, bylo tak akorat pro auto, ale ne pro autobus. Ti ridici to neudelali schvalne (aspon doufam!), jen se ze sve pozice ridice auta nevzili do ridice autobusu a neuvedomili si, ze autobus potrebuje mista vic.

Jenze o tom to je, ze by si to kuraci uvedomovat MELI! A tak si myslim, ze nase diskuse by nemela byt o tom, jak jsou kuraci hrozni (to oni nejsou), ale jak dat rozumne najevo (a pridat to i do vychovy a obecneho povedomi), ze koureni neni to, co je normalni, ale ze nekuractvi je vychozi stav. Nemeli by tedy nekuraci zadat kuraky, aby v pritomnosti jejich ditete nekourili, ale meli by to byt prave kuraci, kteri by se meli ptat, zda si mohou zapalit. Nekuracke mistnosti by nemely byt vyjimkou, ale standardem. Na zachodech by se nemelo kourit, ani v cekarnach, ani v nemocnicich, ani na vlakovych nastupistich (zvlast v pripade deste :-)) )
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(5.11.2003 13:39:24)
Taky si myslím, že problém je spíš v toleranci a ohleduplnosti. Jsem nekuřák (když nepočítám sváteční kouření někdy v sedmnácti letech na diskotéce:o)) a moje nejlepší kamarádka je silná kuřačka. Nikdy jsme s tím neměly problém. Ona ví, že se u nás nekouří (teď navíc máme děti, tak je to jasné) a automaticky chodí kouřit na balkón. Když jsem u ní s dětmi, tak chodí kouřit taky ven. Pokud se sejdeme bez dětí, vždycky se zeptá, jestli mi to nevadí-nikdy mi nehulí pod nos nebo u stolu při jídle a zas tak často se nevidíme tak si myslím, že mě to nezabije:o).
Naopak můj táta běžně kouřil doma, když jsme byly se sestrou malé a pamatuju si na časté dohady s mámou, kdy on nechápal, proč by si nemohl zapálit v ložnici apod. Vždycky se cítil hrozně dotčený a omezovaný, když se někde nesmělo kouřit, bral to jako útok na svoji osobu.
Asi záleží na tom, s jakým typem kuřáka se setkáte.


E.
 Eva, dcera 8 týdnů 
  • 

Proč mám sedět doma já, která nikoho neomezuju? 

(11.11.2003 9:46:19)
Přiznám se, ze po přečtení tohoto příspěvku se ve mně začala vařit krev. Chudáčci kuřáci! Já osobně nekouřím, mezi přáteli mám i pár kuřáků, moje máma je velmi silný kuřák, a to podotýkám ten bezohledný. Nemívala jsem problémy v rámci rámců kouř snášet. Vše se změnilo s mým těhotenstvím.
Nevím, odkud pisatelka článku je, ale já mám s dodržováním zákazu kouření v době obědů úplně jiné zkušenosti. Najít zde na severní Moravě v okolí Bruntálu restauraci, kde si může těhotná žena dát oběd, aniž by ohrožovala nedostatkem kyslíku své dítě, je práce téměř mravenčí. Co teprve, když bych si, i se svou dcerkou, chtěla popovídat s kamarádkou u kávičky či sklenky vína! Pokud bychom nešly zrovna do cukrárny, nemáme téměř žádnou možnost výběru. Možná podotknete, že mám sedět doma nebo být venku. Ale ruku na srdce, proč to mám být já, která svými zlozvyky nikoho neomezuju, kdo je diskriminován a za příjemnou chvilku musím platit zdravím svým, nebo dokonce svého dítěte? Myslím, že u nás opravdu dochází k diskriminaci nekuřáků. Chápu, že restauratér je ohrožen ztrátou živnosti, ale opravdu nevidím problém vymezit nekuřácký kout, či striktně dodržovat zákaz kouření v době obědů. Spousta restauratérů spoléhá na to, že jeho dodržování není nijak extra dodržováno a hlavně postihováno. A tak se, milá majorito, jak se nazýváš, zkus zamyslet nad tím, kdo komu omezuje osobní svobodu. Nemám nic proti tobě, klidně si nič své zdraví, je to Tvá volba, ale nevnucuj ji nám, kteří si je chtějí uchovat.
 Magdula 


Re: Pohled z druhé strany  

(14.11.2003 22:54:36)
Jsem kuřák, který ovšem teď kvůli dítěti nekouří. Souhlasím ale s pisatelkou článku. V naší republice je podle statistik více nekuřáků než kuřáků, ale s restauracemi je to naopak. Žijeme v Brně a myslím, že tady je hodně různých restaurací, barů, kaváren a pod, ale na prstech ruky by se daly spočítat ty, které jsou nekuřácké, nebo jsou tam vyhrazeny prostory pro nekuřáky. Nemělo by to být tedy spíš obráceně, nemělo by být tedy víc těch nekuřáckých než kuřáckých???
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: Re: Pohled z druhé strany  

(14.11.2003 23:21:18)
Cca 40% kuřáků a 60% nekuřáků. Na čtyři kuřácké hospody by mělo připadat šest nekuřáckých.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Pohled z druhé strany  

(14.11.2003 23:25:37)
Nezapomeň započítat i děti, pak se poměr ještě změní.
 destra 


Re: Bezohlednost a sobectvi 

(15.8.2008 16:46:17)
Mila Monty,
tvuj prispevek je vic nez sobecky a bezohledny. Nebudu zachazet do rozebirani tveho prispevku, vetu po vete, v nichz se projevujes neuveritelne arogantne, s tim, jak se domnivas, ze nekuraci maji pocit, ze maji vetsi narok na vzduch nez ostatni apod.
Rada bych dodala jedine - jsou lide, vcetne deti, kterym jde doslova a bez prehaneni o zivot, a vy, kuraci, je doslova a bez prehaneni, zabijite. O astma jsi uz mozna slysela, o Alpha1 asi ne. Jedna se o nemoc konkretne v evrope vcelku rozsirenou, nicmene zakernou v tom, ze velmi casto neni diagnostikovana az do dospeleho veku. Tem lidem nepracuji spravne jatra a plice a co jim nejvice ublizuje je CIGARETOVY KOUR. S kazdym vystavenim cigaretovemu kouri se zvysuje riziko a priblizuje casova hranice, kdy jim muze zacit emhysema, nemoc,kdy plice prestanou fungovat a jedinou cestou ven muze byt transplantace jater, coz jak snad i ty muzes byt ochotna uznat, je vcelku velka cena za to, ze nekdo si mysli, ze ma pravo hulit jak chce a kde chce.
Vim presne o cem mluvim, moje 1,5 dcera tuhle nemoc ma. Byla diagnostikovana uplnou nahodou. Nemuzeme se v praze projit na ulici aniz by kolem nas, nebo pred nami neprosel nekdo s cigarem v ruce. Sama mas dite, zkus si predstavit, jaky to je asi pocit. Zduraznuji, ze v detstvi, kdy jeste jakztakz clovek muze zavcasu sve dite zacit chranit, pred kourem schovavat apod, aby to jakztakz melo nejaky efekt a sanci zabranit pozdejsim komplikacim, je diagnostikovano pouze mizive procento pacientu. vetsina je jich diagnostikovana az kdyz uz plice byly poskozeny a neni cesty zpet. buhvi, kolika jeste nediagnostikovanym detem (i dospelym) ty a tobe podobni den co den cudite pod nos!!!
 destra 


Re: Bezohlednost a sobectvi 

(15.8.2008 16:52:25)
chybka se vloudila, melo tam byt, ze jedinou cestou ven je transplantace jater nebo plic, nebo obojiho.
 Ivana 2 děti 
  • 

"Chemické zbraně" 

(5.11.2003 12:40:13)
Při čtení Tvého příspěvku jsem si vzpomněla na kamarádku.
Před jejich dveřmi se také na chodbě scházeli kuřáci. Vyhlásila jim "chemickou válku" a začala před dveře odkládat odpadkový koš s pokakanými plínkami.
Zdraví
Ivana
 Markula+Mišule *29/6/03 


Re: Také mi vadí kouření 

(6.11.2003 7:34:54)
Většinou bývá v domovním řádu, že se nesmí v prostorách domu kouřit. Sami se snažíme odhalit tajného kuřáka. Většina si zapálí alespoň už ve výtahu nebo na chodbě, aby se venku nemuseli prát s větrem. Vždyť to znáte i z metra.
 Psycholog 
  • 

Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 12:01:37)
Jelikoz citim, ze toto tema je pokracovani diskuse na "Jak byla Miladka,", rad sem prispeju.

Koureni tabaku jiste neni zdravy konicek. Pasivni koureni je v nekterych smerech jeste horsi, ale nejhorsi je, ze casto neni vysledkem svobodne vule pasivniho kuraka.

Nicmene ve svobodne spolecnosti ma kazdy pravo volit vlastni styl zivota - pokud tim relevantne nezasahuje do zivota a stylu druheho. A naopak zaden styl nemuze nutit jinym.

Dale pak ve svobodne spolecnosti plati ucta k soukromemu majetku. Nicmene je jasne, ze urcitych regulaci je vzdy treba, otazkou je jejich mira.

Ten jaky je muj postoj: vzhledem k tomu, ze mezi (dospelymi) kuraky a nekuraky neni rozdil v jejich pravech (!!! skutecne neni a nesmi byt!), potom je treba nejake vzajemne domluvy.

Myslim, ze vyvazeny kompromis je ten, ze budou prostory kuracke a prostory nekuracke. A rozhodovat si o typu prostoru bude majitel toho prostoru. Priklanim se k tomu, aby stat (nemoha byt ani kurakem, ani nekurakem) volil variantu urcenou vedci a statistiky jako zdravejsi a tedy aby ve statnich institucich byl zakaz koureni.

Nijak se ale stat nemuze angazovat na pude soukromeho subjektu, kde (a to je dulzezite) vstup je dobrovolny.




 mimo 
  • 

Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 12:17:50)
Ale to je právě ten omyl. Může. Stejně jako majitel soukromé hospody nesmí zakázat vstup romům atd. Tak pro něj platí zákon 37/1989 o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi jak jsem tu již jednou psal.
On má samozřejmě na vybranou jestli chce při těchto zákonných opatření v tomto podnikat.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 13:13:49)
Pokud jsem z clanku spravne vyrozumel, jde v nem prave o navrh UPRAVY zakona, tedy aby situace byla vice proti kurakum. Aby ten lehce spatny zakon byl spatny vice.
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 14:00:39)
Můžete mi prosím říct, který zákon ( každý někoho omezuje) je podle vás správný!?
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 15:01:59)
Takovy, ktery omezuje svobodu v co nejmensi mire a jen s velkym "ziskem". Tedy male omezeni svobody jednoho zpusobi velky zisk svobody druheho (ci "spolecnosti").
Cili ma byt ROZUMNY, stridmy a nema rikat, co je a neni "normalni".
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 15:52:04)
Souhlas. A tím je přesně podle mě zákon 37/1989.
Omezuje menšinu a navíc pouze na několika místech, tedy v co nejmenší míře.
Nekuřáci, rodiny s dětmi nemusí žít v izolaci a mohou si kamkoli vyjít beze strahu, že se budou muset vyhýbat všem zařízením kde je možno potkat kuřáky. Tedy jistě zisk společnosti.
Můžete říct demagogie. Svým způsobem jistě. Ale takto vám každý z nás rozebere zrovna ten zákon, který jemu přijde hloupý.
Zákony tu jednou jsou tak se podle nich chovejme. Jak jsem již jednou psal. Většina motoristů by jistě ráda jezdila v obci rychleji než těch 50km ( a taky tak činí), ale od toho je tu zákon, a když jsou přistiženi musí nést následky a nic jim nepomůže vykřikovat, že ten zákon je špatný, protože omezuje jeho svobodu.
 Psycholog 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 16:02:22)
Tak fajn, zakony se musi dodrzovat, pak navrhuju, aby byl "kuracky" zakon uplne zrusen. To je MUJ navrh novelizace. Myslim, ze strat by nemel sikanovat lidi. Kdo si chce zakourit, at si kouri, kdo nechce - NEMUSI. :-) OK, je to tak v poradku? Potom snad budou i ti NEKURACI zakon dodrzovat.
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 16:18:06)
Pak já navrhuji aby byl zrušen zákon o nočním klidu. Když mě se OZZY poslouchá nejlíp koplem 23h a musim to mít dost nahlas.
Tohle je o ničem. Mohu jen doporučit aby jste si zašel na nějaký anarchistický server, tam jistě najdete pochopení při rušení zákonů.
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 17:28:32)
Zřejmě si neuvědomuješ, že to není jen nějaký vrtoch od nekuřáků, prostě někomu kouř prostě vadí a může mu způsobovat i vážné zdravotní problémy. Nechápu, proč by se takoví lidé měli naprosto separovat od všech drtivé většiny restaurací. Kde se kuřákům dá vyhnout, každý takový se jim rozumně vyhne, ale nevidím důvod, proč bych si nemohla v klidu zajít na večeři. Schválně si zkus projít "v době hlavních jídel" Prahu a zjisti si, kde se v takové době nekouří - možná budeš velmi překvapen.
 Psycholog 
  • 

hulvat je hulvat, jedno zda s cigaretou 

(5.11.2003 18:18:58)
Ja to chapu. Jenze byl hulvatsky nekurak, nebo hulvatsky kurak mi prijde stejne. Jiste se striktne nekuracke prostory najdou. Ostatne maji je moznost zavest ti (jak tady padlo) "obcane 1.kategorie" ;-).

Jenze ve zdejsi diskusi jsou agresivnimi antitabakisty vyzadovany takove veci, jako plosne NASILNE zavedeni nekurackych lokalu, lokaly pro kuraky jen jako vyhrazene. Psal jsem vicekrat - sam jsem nekurak. Ale proste nemam rad, kdyz si jeden clovek osobuje vetsi prava, nez je ochoten priznat druhym. A presne to se tady deje. V restauraci ma mit hlavni slovo majitel/vedouci. Kdyz ten koureni zakaze, pak pres to vlak nejede. Ale kdyz je povoli, pak pres to prece TAKY vlak nejede! nebo jsem neco prehledl? (deleni na obcany 1. a 2. kategorie jsem neprehledl, jen to povazuju za stupiditu neprilis inteligentnich ;) lidicek)
 VeronikaVeronika 


Re: hulvat je hulvat, jedno zda s cigaretou 

(6.11.2003 13:01:59)
Ale tady snad nejde o to, co povolí nebo nepovolí vedoucí, ne?? Nebo ten nemusí dodržovat zákon?? A navíc, jak zde bylo již 100x řečeno - nekuřák (pokud se jinak chová podle zákonů atd) nikoho neobtěžuje, kdežto kuřák (který se jinak také chová podle zákonů atd.) OBTĚŽUJE! Striktně tu mluvím teď pouze o kouření (ať zase někdo nevyrukuje s autama, hlasitou hudbou atd) Nehledě na to, že tu někde někdo posílal statistiku kuřáků v ČR - je jich menšina - takže proč se děje v restauracích např. vše podle nich?
 Halka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zajimave tema ;-) 

(5.11.2003 19:28:07)
Ano, kdo chce, at si kouri, kdo nechce, at nekouri. Ale ani pasivne. Kdyz nechci kourit, nechci kourit ani pasivne.

Kdyz se muzu kurakovi vyhnout, vyhnu se. Ale jsou mista, jako treba restaurace v dobe jidla, kam koureni nepatri. A jsou mista, kam pro zmenu patri... treba na ulici, domu, do vlastniho auta, spoustu dalsich mist.

Tim, ze nekourim, nikomu nenicim zdravi. Tim, ze mi nekdo "kouri pod noc" mi zdravi nici a o to jde.
 Psycholog 
  • 

Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 12:21:28)
Na tomto serveru se (a v posledni dobe zvlaste) seslo povicero temat agresivnich a nesnasenlivych.

"Bojuje" a lamentuje se zde proti zakazu vstupu s kocarky, proti drogam, proti psychologickym vysetrenim a vysledkum a psychologum, proti koureni a kurakum, atd.

Kdyz k tomu pripoctu "vseznale" a nekriticky pochvalne prispevky na tema adopce, vidim, ze se tady sesla nebyvala spousta lidi, kteri vedi, jak se zivotem, co je v nem dulezite a hlavne - kteri chteji ten svet zlepsit, VYCHOVAT. A to - povazme! - i nasilim ("state, poradne jim ukaz, jak se maji chovat!").

Jenze clovek, ktery chce druheho VYCHOVAVAT (nota bene nasilim), musi mit pocit jistoty, ze MA CO TOMU DRUHEMU DOBREHO (i nasilim, pres odpor toho druheho) DAT, tedy, ze je nadrazenejsi, chytrejsi, moudrejsi.
Vim, ze nic nevim. rekl Sokrates, zdejsi ucastnice (vyjimecne ucastnici) toho vedi rozhodne vice, nez on. Vedi, ze by se nemelo kourit a to nikde, nemelo omezovat kocarky (a to nikde), nemely povolovat drogy, dokonce, ze i ty psychology je treba nejak umravnit.


Myslim, ze skutecnym problemem je zdejsi sociologicka skladba ucastniku(lepe spise ucastniC). Zeny na materske a podobne. Mlade zeny na materske ;-)... (to jsem zvedav, jaky clanek ted pribude ;-) ).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 12:23:34)
Uff, ještě že nejsem mladá žena na mateřské. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 12:30:49)
Jen bych možná něco poznamenala k tomu, co píšeš:

Není to problém jen tohoto serveru, ale jaksi obecně lidský - malá schopnost empatie, nadhled ze svého vlastního mikrokosmu, protože velká spousta lidí se z nějakého zvláštního důvodu domnívá, že ONI žijí správně, zatímco ti, kteří žijí JINAK, jsou špatní nebo přinejmenším divní. V lidech je hluboce zakořeněný strach z neznámého, navíc jsou lehko ovlivnitelní buďto masáží v médiích nebo prostě jen řvaním davu. A mladé ženy na mateřské ještě navíc hormonální bouří mateřství. :o)

Málokdo si uvědomuje, že svůj život ovlivňuje především on sám svým přístupem, že nezáleží na tom, jak dobré nebo špatné jsou zákony, ale hlavně na tom, co se sebou chce udělat a reálně udělá. Zběsilé vymáhání práv a svobod je ve svém důsledku stejně kontraproduktivní jako mlčení a ustupování.

A navíc... Jsou lidé, kteří se cítí být vždy napadeni,
když někdo vysloví nějaký názor.
Christian Morgenstern. :o)
 Psycholog 
  • 

Pekne! 

(5.11.2003 12:37:38)
:-))))) moc pekne. Ja bych rek, ze moudrost je empatie a to je to, co prichazi s vekem a zkusenostma, kdy clovek zjistuje, ze (svou) pravdu maji vlastne vsichni. A prestane druhym za jejich (odlisnou) pravdu slapat po krku.

A hele, Morgensterna mam moc rad a ten vyrok neznam :-).

:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pekne! 

(5.11.2003 12:43:01)
No, zrovna tenhle výrok je jeden z mých nejoblíbenějších. :o) Možná proto, že je tisíckrát v praxi prověřený. :o)))
 Iva 
  • 

Re: Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 12:45:33)
Monty, ten citát na konci jsi psala pro koho? Nechci se tě dotknout, ale zdá se mi, že vždycky bojuješ na druhé straně barikády než ve skutečnosti jsi. Jestli teda tuto diskusi chápu dobře. Článek je namířený proti neomaleným kuřákům, kteří si sobecky prosazují svoje potěšení bez ohledů na ty, kterým to je nepříjemné. Ne proti kuřákům obecně. Ty, jak píšeš, se v životě chováš tak, že se tě ta kritika de facto netýká. Tak proč to rozhořčení? Vždyť vlastně s autorkou ve všech bodech souhlasíš. Kolik ty kouříš cigaret a kde je jedno, když tím nikoho nepoškozuješ. Máš pocit, že musíš kuřáky hájit?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 12:55:24)
Nemám potřebu nikoho hájit. Každý by se měl umět obhájit sám. "Bojuju" maximálně proti generalizování a nasazování psích hlav. Kdyby tu někdo napsal článek o tom, že všichni Romové kradou a žádný nepracuje, také bych se vyjádřila v tom smyslu, že to není pravda, protože jsou i tací, kteří pracují a nekradou.
Prostě se mi nelíbí, když se z příslušnosti k lhostejno jaké skupině dělá zjednodušující závěr. Všichni kuřáci jsou bezohlední, všichni kuřáci trávy přejdou na tvrdé drogy atd. Myslím si, že v záplavě jednostranných názorů je taky občas třeba špetka opozice. :o)
 Jamesa 


Re: Re: Re: Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 22:47:35)
Milá Monty,Tvé názory jsou podivné a zarážející.Opravdu si myslíš, že
kouření je normální?Pak Tě lituju.Osobně nechápu proč si někdo dobrovolně
ničí zdraví.Asi si ho neváží......
 Lionka 


Re: Re: Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(6.11.2003 13:47:46)
Nemůžu si pomoct,Monty,mám stejný názor jako Iva.
Ostatně,když si přečteš pozorně(!) můj příspěvek,zjistíš,že proti tobě a spol.-alias ukázněnému kuřákovi,co mi nehodlá ničit mé zdraví(=nehulí mi a mé rodině pod nos)nic nemám,stejně jako proti jakékoliv menšině,co si chce dobrovolně ničit své zdraví (sám sobě!).Tomu se říká tolerance,ne? :o)))
 VeronikaVeronika 


Re: Skutecna podstata problemu tohoto serveru 

(5.11.2003 13:21:46)
Hm, tos to tedy trefil:-) Nejsem zrovna mladá, nejsem na mateřské a už vůbec matka... A myslím, že takových nás tu bude více;-)
 Klára 
  • 

Zajímavá diskuze 

(5.11.2003 13:13:20)
Ani jsem nečekala tak živou diskuzi v reakcích na můj článek. Určitě je to tak dobře, dokud spolu nebudou kuřáci a nekuřáci o tom mluvit, nic se nevyřeší.
Bohužel jsem si teď trošku zkazila náladu, chtěli jsme zítra zajít do pizzerie Corleone na Andělu, je tam moc příjemné prostředí a skvělé jídlo a dost dlouho jsme tam nebyli. Bohužel jsem se dozvěděla, že nemají zákaz kouření ani v době hlavních jídel a (jak si to bohužel pamatuji) nemají samostatné nekuřácké oddělení, pouze několik vyhražených stolů v jedné místnosti.
Samozřejmě, že na večeři tam nejdeme, nicméně zamrzí to. A upřímně řečeno se cítím jako blbec, když musím dopředu obvolávat restaurace a pídit se, kde se v klidu navečeřím.
Takže jestli máte někdo nějaký osvědčený dobrý tip, sem s ním:-)
 Hanka 
  • 

Re: Zajímavá diskuze 

(5.11.2003 16:58:03)
Treba restaurace Albio v Truhlarske (Praha 1)je nekuracka a jeste se zdravou vyzivou. I kdyz cenove trochu drazsi ....

 Klára 
  • 

Re: Re: Zajímavá diskuze 

(5.11.2003 17:21:08)
Ahoj Hanko, děkuji za tip, už jsme se na tuhle restauraci dívala na webu, nicméně musím přiznat, že nejsem přílišným milovníkem tepelně upravované zeleniny, takže bych si tam dala asi leda tak salát. Ale někdy na zkoušku tam zajdeme.
 Poh 


Re: Zajímavá diskuze 

(5.11.2003 18:57:27)
Ahoj,
nejsem si jistá, jestli ti nezaručenou informací pomůžu, ale: Pizzeria Corleone má ještě jednu restauraci ve Slezské ul. na Vinohradech (přímo na Míráku - tel. 222515448) a tam je restaurace rozdělená na tzv. zimní zahradu, která je nekuřácká a druhou část, jež je oddělena úzkou chodbou. Jelikož mám též bronchiální astma a polyvalentní alergii, bojuji s těmi samými problémy už od 18let. Po pobytu v jemně zakouřeném prostředí mám po celém obličeji červené fleky, které svědí a mokvají, nemluvím o tom, že nedýchám - to už jsem si zvykla. Minulý týden jsem tam byla na večeři a kupodivu jsem flekatá ráno nebyla :-) Navíc tam opravdu výborně vaří.
POH
 Klára 
  • 

Re: Re: Zajímavá diskuze 

(6.11.2003 10:16:38)
Ahoj, děkuju moc, určitě to hned vyzkoušíme, pizzu Corleone mám moc ráda, v této jejich konkrétní pizzerii jsme ještě nebyli:-)) Opravdu děkuju. A jestli objevíš ještě jakoukoliv jinou "proastmatickou" restauraci, budu jen ráda, když se podělíš o zkušenost. Já bohužel poslední dobou nějak nemám štěstí, všude se kouří:-(
 Klára 
  • 

Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 12:46:22)
Rozhodně jsem nechtěla svým článkem ohleduplné kuřáky obtěžovat svými názory, ale i z diskuze je patrné, že ohleduplných kuřáků vážně moc není. Vedou se tu sáhodlouhé debaty o "smradu" z cigaret ve srovnání s auty, voňavkami, tuším tu padli i bezdomovci atd...
Zaznamenala jsem ale i jeden velice důležitý příspěvech o respiračních velice vážných onemocněních. Jsem jedním z takto postižených lidí.
Tak bych to jen doplnila o praktickou stránku věci, o jakési malé popsání potíží, které může kouř způsobovat.
Když se vyskytne takový člověk v zakouřeném prostředí, ale naprosto stačí to, když si u vedlejšího stolu v restauraci někdo zapálí, začíná to škrábavým pocitem v krku a pocitem, že se se nedokážete pořádně nadechnout. Určitou dobu se to dá zvládat, nicméně pokud se jedná o zapalování jedné cigarety od druhé popřípadě kouření více lidí, za chvilku si připadám trošku jako papiňák. Začínám kašlat a lehce sípat, v tu chvíli už většinou rozjedenou večeři prostě nedokážu dojíst a musím jít někam ven.
Pokud bych měla dost masochistické sklony, mohla bych vesele sedět dál a sama za sebe můžu říci, že bych si koledovala o astmatický záchvat. Ono totiž pokud se to dostane za tu míru slabého sípání a kašlání, které se dá ještě při odejití na vzduch "rozdýchat" s pomocí respirátoru, prakticky už není cesty zpět - ani respirátor už nezabírá.
Není to nic příjemného doslova utíkat od rozjedené večeře nebo v sobě potlačovat kašlání a snažit se vehementně klidně dýchat. Pokud si vyrazím někam jen tak posedět s přáteli, a začíná mi vadit kouř, nic mi nebrání se zvednout a jít na chvilku ven, ba dokonce se mnou většinou chodí ven právě kuřáci, venku si pak v klidu zapálí. Sice to asi vypadá trošku komicky, protože se bavíme, zatímco stojíme pár metrů od sebe, ale funguje to a skokojenost je na obou stranách.
Samozřejmě, že nejraději mám restaurace se zahrádkami, tam se kouř rychle rozptýlí a je to nejjednodušší.
A ještě k těm autům: jo, taky mi moc nevoní, ale můžu klidně za sebe říct, že pro člověka s respiračním onemocněním není kouř někde klidně v centru Prahy zdaleka tak dráždivý jako kouř v mísnosti třeba z jediné cigarety, která je ale jen kousek ode něj. Nejsem chemik, takže nevím přesně proč, v cigaretovém kouři je ale něco velmi štiplavého, co přímo dráždí ke kašli.
 Boadicea 


Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 12:51:22)
Mila Klara, z diskusie aj vseobecne urcite tusite, ze typickou reakciou bezohladneho fajciara na respiracne problemy by bolo - "tak nechodievajte do zafajcenych priestorov" :(. Dufam, ze zakon EU podobny USA prijmu co najskor, ina cesta ocividne nie je, ked dohoda nefunguje.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 13:43:35)
Milá Kláro, jsem taky astmatik. Mám alergické astma a některé složky běžně používaných parfémů u mne vyvolávají slzení očí a záchvaty dušnosti. Na rozdíl od tebe ale nemám oporu v žádném zákoně, který by používání chemických smradů omezoval. :o)
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 14:21:04)
Nic vám nebrání zajít za svým poslancem a žádat od něj ať takový zákon předloží.
To je demokracie a ne jen pořád brečet proč já mám dodržovat zákon, když na moje problémy tu žádný zákon není.
Naučte se diskutovat věcně a přestaňte pořád brečet a křičet já, já.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 14:29:26)
mimo, ty jsi opravdu dost MIMO. Proč bych měla chtít zákon na každou - s prominutím - píčovinu? Já si vůbec nestěžovala na to, že není zákon proti pochodujícím parfumeriím, jen jsem poukázala na to, že i jiní mají potíže, které zákon neupravuje, a přesto kvůli tomu nejsou ani hysteričtí, ani militantní. Jestli se domníváš, že vše, co nějakému jednotlivci či skupině lidí vadí lze omezit zákonem, máš o zákonech asi dost zvláštní představu.
A ještě jednou - argumenty "já já já" se tu zatím stále oháněli JEN nekuřáci. :o)
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 14:49:49)
mimo jsem si dal když jsem poprvé reagoval a bylo to zrovna na tvůj příspěvek a právě proto, že mimo si byla ty a to řádně. Vysvětlil a popsal jsem ti v něm znění onoho zákona. Navíc jsi mi stále neodpověděla na otázku proč bych nemohl jít večer do restaurace se svým dítětem.
TY tady pořád řešíš, že máš takové a onaké problémy a na ně zákon není.
Tak uš si konečně kuřáci uvědomte, že tu ten zákon je a chovejte se podle toho.
I kdyby vás bylo 49% tak je vás menšina a ten zákon je správný.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 14:56:38)
Ten zákon jsem tu nejméně 2x citovala, dokonce obsažněji než vy. Dále:

Navíc jsi mi stále neodpověděla na otázku proč bych nemohl jít večer do restaurace se svým dítětem. - Můžeš tam jít, samozřejmě, ale nemůžeš se domáhat ničeho nad rámec svých zákonem daných práv. Končí-li doba pro podávání večeří dejme tomu v sedm hodin a v sedm nula jedna si někdo zapálí, nemůžeš mu říct ani popel.
TY tady pořád řešíš, že máš takové a onaké problémy a na ně zákon není. - Já to NEŘEŠÍM, ani si na to NESTĚŽUJI, maximálně na to poukazuji. To, že mi něco vadí ještě neznamená, že budu plivat po lidech, kteří to dělají. To tady zatím předvádí pouze skupinka militantních nekuřáků.
Tak uš si konečně kuřáci uvědomte, že tu ten zákon je a chovejte se podle toho. - O zákoně vím a samozřejmě ho dodržuji.
I kdyby vás bylo 49% tak je vás menšina a ten zákon je správný - je mi jedno, jestli je správný nebo ne, neměla jsem potřebu ho řešit. Nijak mne neomezuje, nezaobírám se s ním. Jinak kouří u nás 40% mužů a 29% žen, pokud chcete znát přesná čísla.
 16.5Salám&Lajka14 


Souhrnem, abych to nemusela psát každému zvlášť 

(6.11.2003 15:00:52)
Zákon, který existuje, omezuje kouření dle mého názoru dostatečně. V jeho rámci máte právo požadovat jeho dodržování, mimo jeho rámec nemáte právo na nic, tzn. kouří-li někdo tam, kde je to povolené, je zcela na jeho benevolenci, zda po vaší námitce cigáro típne nebo ne. Nemáte právo to po něm vyžadovat tam, kde za vámi několikrát citovaný zákon nestojí.
 Klára 
  • 

Re: Souhrnem, abych to nemusela psát každému zvlášť 

(6.11.2003 15:17:27)
Milá Monty,
o tom celém ale můj článek vůbec nebyl. Šlo mi zejména o rozpor mezi zákonem a realitou. Ve většině gastronomických zařízení když se totiž zeptáš po nekuřáckém oddělení, je to jen pár stolů hned vedle stolů pro kuřáky - to snad nemůže někdo myslet vážně? A co je pak platné, když se v restauracích nekuřáci, kterým vadí kouř, zeptají a po podobném zjištění se otočí a jdou pryč. Vadí mi, že existuje zákon, který se tak očividně obchází. Myslím si, že tento zákon byl docela slušným pokusem o kompromis a nechal majitelům gastronomických zařízení dost možností, jak udělat aspoň malý krůček směrem k nekuřákům. Jak vidno, nikam to nevedlo.
Sama píšeš, že se nesetkáváš s kouřením v době hlavních jídel. Prosím tě tedy, napiš mi, kde se toto dodržuje, opravdu marně po několika takových restauracích pátrám. Zatím mám pizzerii Corleone na Míráku, která má nekuřácké oddělení v podobě zimní zahrady zcela oddělené (už tam máme na zítra zamluvený stůl), nekuřáckou Albio restauraci v Truhlářské, u které ovšem jídelníček není zrovna v našem stylu a Country Life.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Souhrnem, abych to nemusela psát každému zvlášť 

(6.11.2003 15:23:08)
Kláro, tady u nás, pokud vím, se během obědů nekouří v restauraci U Brázdů (Sokolovská ulice), v Levanduli na Vysočanské, po Praze dále v restauraci U sokolovny na Hradčanské, určitě bych si vzpomněla i na další, ale teď co máme dítě, tak moc po hospodách během oběda nechodím. :o) U sokolovny se mi, světe div se, dokonce stalo, že mne číšník UPOZORNIL, že se během oběda nekouří, když jsem do hospody vstupovala s cigárem. :o)
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Souhrnem, abych to nemusela psát každému zvlášť 

(6.11.2003 15:29:14)
Moc díky za tipy, nevíš náhodou, zda to takhle mají i v době večeře? Vzhledem k pracovnímu vytížení opravdu nehrozí, že bychom se stíhali sejít na obědy.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Souhrnem, abych to nemusela psát každému zvlášť 

(6.11.2003 15:34:04)
Jo, tak to nevím. :o( Do té Sokolovny jsem chodívala s máti vždycky jenom na oběd... po pravdě řečeno, ani jsem nevěděla, že je zákonem upraveno nekouření i během snídaní a večeří, snídat jsem do hospody nikdy nechodila a večer už to bylo tak nějak jedno, večer se kouří skoro všude... no, zákon je jedna věc, praxe druhá. :o(
 Počítalka 
  • 

pro Monty 

(7.11.2003 18:28:44)
Milá Monty,
a/během středy a čtvrtka jsi napsala přes 60 reakcí na článek "Mlha přede mnou..." + další k "Miládce na open air party". Kolik času jsi této plamenné diskusi věnovala? Mimo to pracuješ, kouříš z okna nebo na WC a následně se věnuješ "odsmraďování" bytu i sebe, - jak s tímto záběrem se stíháš věnovat svému synovi, tak aby i v budoucnu jsi věděla nejen, jak si vede ve škole a jak se postaral o pejska či jiné zvíře, ale i co si myslí, co rád čte, zda má nějakou dívku....
b/ Tvoje právo na nebalenou koblihu ti EU nijak neupírá, nejen že ve spoustě obchodů s pultovým prodejem je možno si je koupit, ale můžeš si jich doma nasmažit celé hromady
c/ nevšimla jsem si, že by kterákoli reakce odpůrců kouření v této diskusi byla hysterická, můžeš je jmenovitě vyznačit?
 Sylvie 


Re: pro Monty 

(7.11.2003 18:53:39)
Ad C - moje :o) Už mi lezlo na nervy, že kuřáci operují tím, že když nám to smrdí, tak nám to smrdí, jim smrdí zas něco jiného, tak jsem sem frkla, že pasivní kouření i zabíjí. Předpokládám, že třeba tohle je možné nazvat hysterickou reakcí, i když z mé strany nešlo o hysterii ale spíš o zoufalý pokus jak upozornit na to, že to není jenom smrad, ale i zdraví, byť samozřejmě i já ty mrtvoly beru s rezervou.

Ad B - taky mě zákaz dost štve, protože mi přijde nedomyšlený. Proč zrovna koblihy a půlený chleba? Proč ne třeba rohlíky a celý chleba? Neměla být Součková důkladná a nařídit pultový prodej u všeho? :oD

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: pro Monty 

(7.11.2003 21:16:09)
Tvoje starosti bych chtěla mít. Syna mi hlídala přes týden babička, dodělávala jsem nějakou práci.
 mimo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 15:06:58)
tak zjišťuji, že čtu a zároveň píšu na DVĚ různe diskuze.
napsala jste toto:
Že se kouří v hospodách večer, to je něco jiného. Večer nemají děti v hospodě co dělat.
A teď to popíráte. Takhle bych vás mohl chytit takřka na každém vašem příspěvku.
Nemám na to už sílu. Loučím se.
 Renítko 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 15:09:17)
mimo - suhlasim...tiez som si vsimla ze tak ako Monty chyta za slovicko tak sa da aj ona lahko chytit...hlavne treba mat posledne slovo, ze {Monty}?

tiez sa lucim, nikam to nevedie... :-D
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 15:15:59)
Renítko, já jsem své - dejme tomu poslední slovo, i když o to tady skutečně nejde - napsala v tomto ostavci:
Zákon, který existuje, omezuje kouření dle mého názoru dostatečně. V jeho rámci máte právo požadovat jeho dodržování, mimo jeho rámec nemáte právo na nic, tzn. kouří-li někdo tam, kde je to povolené, je zcela na jeho benevolenci, zda po vaší námitce cigáro típne nebo ne. Nemáte právo to po něm vyžadovat tam, kde za vámi několikrát citovaný zákon nestojí.

Nevím, na co bys tady chtěla koho chytat, to je jasné jak facka a docela by mne zajímalo, jak a čím by se to dalo zpochybnit.:o)
 Poh 


Toť psaný zákon 

(6.11.2003 19:21:33)
ovšem existují ještě jakási nepsaná pravidla slušného chování. A je to opět jako většina věcí o toleranci a slušnosti či ohleduplnosti. Pokud vidím, že vedle mě sedí někdo, kdo ještě jí, nebudu mu po dobré večeři (své) funět smradlavý kouř pod nos. Ale to vše již bylo psáno.
Tys, Monty, psala, že jsi astmatik též - nejsem lékařka, ale měla jsem pocit, že astma je choroba cest dýchacích. To o čem hovoříš ty, se mi jeví spíše jako alergie. Jelikož jsem ta obdařená oběma druhy, mohu tě ujistit, že alergie ve srovnání s astmatickým záchvatem je legrace. Já reaguji na pobyt v místnosti, kde kouří třeba jen 1-2 lidé alergicky - škrábe mě v krku, svědí v nose a očích, zarudnou mi oči, slzí a druhý den se mi objeví na obličeji červené fleky, které šíleně svědí a pak začnou mokvat. Trvá zhruba 3 dny než se dám do normálu. Ovšem astmatický záchvat nezřídka končívá totální bezmocností - nemůžeš se nadechnout, lapáš po dechu jak kapr na suchu a nekončí to po vyjití ven na čerstvý vzduch. Když dobře, tak "fouknutím foukátka" do krku a okamžitým odchodem pryč. Jelikož jsem už 33letá baba a astmatem i alergií trpím už od 18, zvykla jsem si. Nechodím do hospod, do restaurací kde je zakouřeno jen trochu více, jdu poté, co si to opravdu dobře rozmyslím, zda mi to za ty radůstky následující den stojí. Celkem mě to štve, protože nechci jen dřepět doma a užívat si sezóny "zahrádek" a zimu prochrápat. Ovšem řešení to nemá, neboť mezi těmi hnusnými kuřáky mám spoustu přátel :-)
No nic, jen, že to opravdu není o tom že "nad rámec zákona nemáme my militantní nekuřáci na nic nárok."
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Toť psaný zákon 

(6.11.2003 19:52:58)
Ne, já mám opravdu astma, podle spirometrie "středně těžká obstruční porucha", brala jsem Pulmicort a Ventolin, jen mi ho "spouští" kontakt s určitým alergenem, toť vše. :o)
 Klára 
  • 

Re: Toť psaný zákon 

(6.11.2003 20:01:09)
Jojo, přesně jsi to vystihla, taky mi to, co popisuje Monty, připadá jako alergie. Tedy i podle toho, že kouří - znám několik astmatiků, ale při aktivním astmatu žádný z nich kouřit prostě nemohl - prý se to nedá, asi nic moc pocit. Co bych dala za takové "lehčí" astma!:-( Bohužel spadám přesně do té skupiny záchvatů jednou za čas, právě většinou zapříčiněných takhle "nevinně" kašláním z kouře. Při posledním velkém se mi to vymklo dokonale a skončila jsem v bezvědomí v nemocnici, od té doby se trochu bojím a ty restaurace mě v zimě hodně mrzí.
Mimochodem, díky za ten tip, na zítra máme rezervovaný stůl v Corleone na Míráku:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Alergické astma 

(6.11.2003 20:26:37)
Astma je onemocněním, jehož základem je zánět dýchacích cest a výrazně zvýšená reaktivita průdušek.
Průdušková hyperreaktivita může být vrozená a zánět průdušek ji zvyšuje. Projevuje se reakcemi na specifické a nespecifické podněty.
Nespecifické podněty
Mezi nejčastější podněty, které dráždí průdušky a mohou vyprovokovat astmatický záchvat, patří cigaretový kouř, křídový prach, skelná vata, dráždivé plyny ze sprejů na vlasy, ale také mlha, smog, chlad, tělesná a duševní námaha, silné emoce.
Specifické podněty
Specifickými podněty, spouštěči astmatických obtíží, mohou být pylová zrna, zvířecí srst a alergeny, roztoči, vzdušné plísně, potraviny, hmyzí jedy a další alergeny. "Pravé" alergické astma je tedy výsledkem alergické reakce a průduškové hyperreaktivity. Někteří alergici nemají známky průduškové hyperreaktivity. Při kontaktu s alergenem reagují rýmou, zánětem spojivek nebo kopřivkami.
Příznaky astmatu
Astma se projevuje souborem příznaků, z nichž nejzávažnější je dušnost, ztížený výdech. Časté jsou noční dušnosti, dušnosti při nebo po tělesné námaze, dráždivý chronický kašel, hvízdavé dýchání.
Při záchvatu astmatu nastane zúžení průdušek, které působí:
- smrštění hladkých svalů ve stěně průdušek
- otok sliznic dýchacích cest
- tvorba hlenu, který je většinou hustý a vazký
- Průchodnost průdušek se zhoršuje, průsvit se zužuje a proudění vzduchu se zhoršuje
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Alergické astma 

(6.11.2003 20:32:46)
Dodatek: od loňského prosince do cca letošního dubna jsem se dusila - opravdu DUSILA, ne že mě pálely oči, jak si představujete, to je jen "startovací reakce" - při každém pokusu se zasmát, dusila jsem se v noci, při výstupu do schodů. Protože jsem kojila, nemohla jsem dostat nic silnějšího než Pulmicort. Doba mých obtíží se kryla s dobou, kdy se začala o ulici dál stavět hala Sazky na - alespoň vše tomu nasvědčuje - kontaminované půdě. Jakmile ty haldy vyvezli, bylo zle. Když zmizely, zmizelo i astma.
Ano, asi mám proti běžnému astmatikovi výhodu, že reaguji jen na některé alergeny, ale můžete mi věřit, že je vcelku jedno, jestli se dusíte "jen tak" anebo ze zamořeného vzduchu.
Btw. - kouření mi nezpůsobuje ani obyčejný kašel. :o)
 Poh 


Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 20:56:10)
Tak promiň, samozřejmě asi musíš vědět nejlíp zda máš či nemáš astma. Já alergické astma neznám, sama jsem chabrusák typu: polyvalentní alergie + bronchiální astma + lupenka obráceného typu. Všechny choroby propukly v mých 18letech při povinné bramborové brigádě - užívám si je naplno a vůbec nechci snižovat průběh jakékoliv choroby či jen obtíží u ostatních. Nicméně si myslím, že právě proto, že dobře znáš lahůdky typu: nespím, neboť chrchlám a dusím se a doufám, že se ještě někdy nadechnu....že budeš méně kategorická ve výrazech jako např. militantní nekuřák atd. Mě jsou kuřáci putna do doby, kdy mě fakt začnou obtěžovat. Bohužel každý máme tu hranici někde jinde, někomu vadí jediný výdech kouře poblíž, jiný dřepí ve IV. a jen doufá, že kámoš stále dřepí u stolu proti němu... Ono "obtěžování" může přinášet faktické obtíže např. pro alergiky a astmatiky a není odpovědí : tak tam nechoďte, nebo můžete vždy odejít. Připomíná mi to velmi častý argument zde na rodině (mimochodem velmi debilní argument) když se ti to nelíbí, tak to nečti.
U nás doma se např. nekouří (z již zmiňovaných důvodů), ale není to proto, že já bych byla kategorická a chtěla štvát návštěvy...já bych to i "vydejchala" a pak vyvětrala, ale proto, že manžel nebyl schopen snášet moje noční popolejzání po bytě a záchvaty bez dechu. Tudíž to byl on, kdo to zatrhl - všichni se s tím smířili a jeden jedinej náš známej k nám přestal chodit a vídáme ho jen venku, neboť to prostě bez cigarety nevydrží. To je ale už trošku mimo :-))
A´t si každej třeba vyhulí mozek z hlavy, jen ať při tom bere minimální ohledy na okolí.
 Poh 


Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 20:56:44)
Tak promiň, samozřejmě asi musíš vědět nejlíp zda máš či nemáš astma. Já alergické astma neznám, sama jsem chabrusák typu: polyvalentní alergie + bronchiální astma + lupenka obráceného typu. Všechny choroby propukly v mých 18letech při povinné bramborové brigádě - užívám si je naplno a vůbec nechci snižovat průběh jakékoliv choroby či jen obtíží u ostatních. Nicméně si myslím, že právě proto, že dobře znáš lahůdky typu: nespím, neboť chrchlám a dusím se a doufám, že se ještě někdy nadechnu....že budeš méně kategorická ve výrazech jako např. militantní nekuřák atd. Mě jsou kuřáci putna do doby, kdy mě fakt začnou obtěžovat. Bohužel každý máme tu hranici někde jinde, někomu vadí jediný výdech kouře poblíž, jiný dřepí ve IV. a jen doufá, že kámoš stále dřepí u stolu proti němu... Ono "obtěžování" může přinášet faktické obtíže např. pro alergiky a astmatiky a není odpovědí : tak tam nechoďte, nebo můžete vždy odejít. Připomíná mi to velmi častý argument zde na rodině (mimochodem velmi debilní argument) když se ti to nelíbí, tak to nečti.
U nás doma se např. nekouří (z již zmiňovaných důvodů), ale není to proto, že já bych byla kategorická a chtěla štvát návštěvy...já bych to i "vydejchala" a pak vyvětrala, ale proto, že manžel nebyl schopen snášet moje noční popolejzání po bytě a záchvaty bez dechu. Tudíž to byl on, kdo to zatrhl - všichni se s tím smířili a jeden jedinej náš známej k nám přestal chodit a vídáme ho jen venku, neboť to prostě bez cigarety nevydrží. To je ale už trošku mimo :-))
A´t si každej třeba vyhulí mozek z hlavy, jen ať při tom bere minimální ohledy na okolí.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 21:38:26)
Militantní nekuřák není člověk, který trpí alergií, astmatem nebo jinou chorobou, kterou kouření zhoršuje nebo přinejmenším dráždí. Militantní nekuřák je ten, který, ač zdráv, útočí na kuřáky argumenty typu "tvoje cigareta mne zabíjí". :o) Přesto, že s ní mnohdy ani nemusí přijít do styku.
Ano, proto, že znám příjemné chvíle, kdy se člověk dusí, snažím se být k nekuřákům ohleduplná. Tzn. ad jedna dodržuji zákon a nekouřím tam, kde je to zakázáno a ad dvě nekouřím ani tam, kde si to nekuřáci nepřejí proto, že jsou tam např. doma. :o) Rozhodně ale nehodlám přistoupit na neoddůvodněný šikan nekuřáků, kteří jsou schopni po tobě požadovat, abys típnul cigáro, když jdeš po stejné ulici jako oni, byť na druhém chodníku. :o)
 Jamesa 


Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 21:53:43)
Milá Monty,
ty máš astma a přesto kouříš?To nedokážu pochopit.Někteří lidé jsou
prostě neuvěřitelní.Při tvé inteligenci, jak tady všechny poučuješ, tak
bys mohla vědět, že se pomalu, ale jistě vraždíš.Ale nakonec je to tvoje
věc.Zdar.Pozdravuj na plicním.
 Jamesa 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 22:11:50)
Milado, mluvíš mi z duše.Každému snad dojde, že astma a kouření dohromady
je nesmysl a hazard se zdravím.Monty to ale prostě slyšet nechce.
 Jamesa 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 22:32:59)
Milado,
já jsem taky alergik, mám 15.měsíčního syna, který naštěstí žádné
alergické projevy nemá.Zatím...Taky trnu a hrozně hlídám stravu, až tím jdu
asi babičkám na nervy.Ale ať si říkají co chtějí, já neustoupím.
Přeji Ti, aby holčička asma neměla.Držím moc palce.Věřím, že to vyjde a bude v pohodě.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 22:22:42)
Ale já to přece vím. Znám všechna rizika, která z kouření vyplývají, viděla jsem fůru obrázků plic prožraných rakovinou... samozřejmě že si škodím. Nejsem idiot, abych to nevěděla. Ale prostě mi to za to stojí. Je těžké to pochopit? Na druhé straně spoustu jiných nezdravých věcí nedělám, je to věc svobodné volby, jestli si chci nebo nechci ničit zdraví zrovna kouřením. :o)
 Version 
  • 

.............. 

(7.11.2003 7:06:16)
Monty, jako kdybych slysela sebe - tvrdila jsem presne totez: libi se mi to, dela mi to dobre, nicim si pouze sve zdravi tak o co jde... Bylo to pro mne nejpohodlnejsi - nedokazu-li to, tak to budu prezentovat jako svuj nazor. K rozhodnuti prestat kourit me dokopalo par faktoru: rok po roce u nas v rodine nekdo umiral na rakovinu, pak prisla rada na mne. A to me nic nebolelo, nemela jsem zadne priznaky, ktere by me mohly varovat. Prislo se na to nahodou, nastesti vcas. Jsem po dvou operacich, relativne v pohode, ale stejne udelam vse, ceho jsem schopna (vcetne nekoureni) abych tu pro sve deti byla dele. Ono by se mi po nich dosti styskalo.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: .............. 

(7.11.2003 8:17:21)
Version: Jsem si jistá, že v případě jakýchkoli zdravotních komplikací taky nebudu kouřit. Nejsem fyzicky závislá na cigaretě. I v dobách, kdy jsem kouřila 40 denně mi nedělalo sebemenší problém nekouřit pár dní, týdeen - třeba při návštěvě babičky. Mám cigaretu spojenou s určitými konkrétními činnostmi: s prací a s posezením někde u piva nebo u vína. Mimo tyto činnosti kouřit nepotřebuju, dokud jsem chodila do práce a večer někam do klubu s kamarády, nekouřila jsem doma prakticky vůbec...
 Boadicea 


Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 21:55:45)
Ty uz si niekedy v zivote stretla takeho co popisujes v poslednej vete? Neverim :)
 Poh 


Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(6.11.2003 22:50:03)
No to se mi ulevilo! Jelikož jsem chabrusák, mám nárok držkovat :-))
A jedna historka z USA, kterou si trošku podříznu větev: Boj proti kouření je tam na opravdu velmi vyhrocené a vysoké úrovni. Nesmí se kouřit téměř nikde - v restauraci, na úřadech, ve veřejných budovách, kancelářích.... je to celkem příjemné (teda aspoň pro mě). Nicméně jeden náš známý pracuje v budově, kde ho postupně coby echt kuřáka vytěsňovali až vytěsnili. Je to člověk na celkem vysokém postu - nejdřív nesměli kouřit na chodbě, pak v kanceláři (má ji sám pro sebe, ale bohužel v budově, kde se nekouří), poté jim byly vyhrazeny koutky, ty následně zrušeny, vyčleněn dobytčák před budovou....no a teď, když jsme přijeli tak nám se smíchem ukazoval ceduli na jedné polovině budovy (týkající se chodníku před touto půlkou). Cedulka zakazovala kouřit a vymezovala pouze polovinu chodníku před danou budovou, coby kuřácký ráj. Přišlo mi to fakt směšný, neboť si nedokážu představit, kdo by chtěl stát na 6th Avenue před barákem jentak. KUřáci se svědomitě mačkali na "své" půlce a hulili jak o život.
Tam je to fakt už přehnané, nicméně tím správným směrem, neboli pozitivní diskriminace. Takže do Ameriky s našimi kuřáky, ono je to naučí vážit si možnosti hulit, kde se jim zlíbí.

Myslím, že tě nikdo nešikanuje, ale je fakt, že když třeba přede mnou jde po ulici pán a hulí a fouká kouř, který jde přímo na mě a jde přesně tou rychlostí, že bys musela běžet, abys ho předběhla a byla v klidu, mívám chuť ho zezadu kopnout do zadku. Nicméně zůstává vždy jen u chuti a přísahám, že jsem ještě nikdy žádného kuřáka fyzicky nenapadla kvůli jeho zálibě v nikotinu. Tolik k tvému "Rozhodně ale nehodlám přistoupit na neoddůvodněný šikan nekuřáků, kteří jsou schopni po tobě požadovat, abys típnul cigáro, když jdeš po stejné ulici jako oni, byť na druhém chodníku. :o) "
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(7.11.2003 7:45:28)
Monty, nezkusila jsi se trošku zamyslet na tím, jestli jsi ohleduplná ke svému dítěti? Myslíš, že jemu dělá pach z cigaret dobře? Odvětíš mi, že před ním nekouříš, jenže z kuřáků jsou prostě cigarety cítit, i když oni sami to nepřiznají.
Vždycky, když vidím maminky s kočárky a v ruce cigaretu, tak se jen divím a divím....
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(7.11.2003 7:46:51)
Ještě k tomu dodám, že já sama jsem přestala kouřit právě kvůli tomu, že jsem měla děti a k těm mi ta "vůně" z cigaret nějak nepasovala :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(7.11.2003 8:13:02)
Miško, už jsem to tu někde psala... když si dám cigaretu třeba na záchodě a pak jdu za dítětem, vyčístím si zuby a vydrhnu ruce mýdlem. Určitě nějaká troška kouře ze mě cítit bude, třeba z oblečení, ale obávám se, že v lokalitě našeho bydliště je to to poslední, co by ho nějak frustrovalo.
 Jana, 2 kluci 6 a 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Alergické astma 

(14.11.2003 11:11:05)
Ahoj Milado, několikrát jsi tu psala o nemoci CHOPN. Jelikož nejsem lékařsky vzdělaná a nikoho s touto nemocí neznám, mohla bys tu zkratku rozepsat - o co se vlastně jedná?
 Poh 


Re: Re: Toť psaný zákon 

(6.11.2003 20:59:47)
Nemáš zač. Doufám, že se vám tam bude líbit a že to vyjde stejně jako nám. Byli jsme tam jen jednou.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 15:12:03)
Že se kouří v hospodách večer, to je něco jiného. Večer nemají děti v hospodě co dělat. - doplňuji, děti nemají večer v hospodě co dělat, pokud jejich rodičům vadí, že se zde kouří. :o) Kromě toho dítě snad má večer spát. :o)
Kouření v hospodách je omezeno zákonem (pokolikáté ještě) a kdo chce výsady nad rámec tohoto zákona, musí počítat, že narazí.
Mimochodem, nevím co jste za rodinu, ale my jsme doma oba kuřáci a večer dítě do hospody nevodíme. :o)
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Z pohledu astmatika 

(6.11.2003 23:22:37)
Milá Monty, jakozto astmaticce by ti nekourit mohlo jedine prospet (prestoze ti problémy delají jiné alergeny a rozhodne ne kourení) a pokud jsi tak disciplinovany a skorosvátecní kurák, nemel by to byt ani takovy problém.
Jo, kdyz jsi tady prokazovala a porovnávala zplodiny aut x kuráci, proc se teda radeji neangazujes v téhle oblasti sama?
Já sama jsem zazila hysterii spíse na té "druhé strane", kdyz jsem si uvedomila, ze muzu VKLIDU pozadovat plnení mych práv a taky jsem to udelala, slusne-jasne. Slo o mou kolegyni, rídící se jakymsi heslem ze vydrzí jen uzeny...(uzena byla dost). Ale já uzená byt nechtela.
Mne se zdá divné za prvé ze se nedodrzuje stávající zákon a kourí se kde by nemelo, za druhé ze se vseobecne predpokládá, ze se nekuráci mají o svá práva hlásit sami. Protoze do hospod nechodím, líbilo by se mi, kdybych se s cigaretou nemusela "potkat" ani jinde, kde je to "vsech". Já totiz tím, ze nekourím nikoho neobtezuji.
 Klára 
  • 

Týká se to nás všech 

(7.11.2003 0:10:33)
Kdysi jsem skončila s prvním atsmaťákem u lékaře v 15 a verdikt "astma" jsem měla natošup. A přesně takhle se to může stát prakticky komukoliv, kdo má nebo měl nějaké respirační problémy nebo do té chvíle ani nic takového neměl.
A přesně o tomhle je a štve mě, když se tu bagatelizuje věta "jedna cigareta může zabít", i když je to nadnesené. Ona to totiž může být přesně ta jedna cigareta, která to jen celé spustí, když to člověk nosí v sobě a ani o tom neví:-(
O zabití snad nenutno hovořit, samozřejmě to nikoho neskolí ihned, ale jde to docela pomalu - tím je to zákeřnější. A to nemluvím o ošklivých záchvatech, kdy jde o život bez ohledu na to, jak dlouho někdo astmatem trpí.
A tak nikdo z těch, co tu přispívali do diskuze, ať kuřák nebo nekuřák, nemůže říct, že se mu to stát prostě nemůže.
Krom toho mi přijde dost zvláštní, že až když je člověk skutečně nemocný, začne mu okolí jakoby promíjet jeho "militantní protikuřácké názory" (tenhle výraz si s dovolením půjčím). Možná, že kdyby se nás nekuřáků dokázalo víc včas ozvat, mohlo to někomu ochránit zdraví nebo aspoň nemoc oddálit.
 Sylvie 


Hmmm, zákony... 

(7.11.2003 10:54:09)
Hmmm, zákony, zákony, zákony...

Monty, myslím, že onen "protikuřácký" zákon dost jasně píše:

"Všechny orgány a organizace, jakož i občané, kteří prodávají zboží nebo poskytují jiné služby, jsou povinni chránit společnost i občany před škodlivými účinky alkoholismu a jiných toxikomanií, včetně kouření."
Přičemž "kouření" je v něm definováno jako: "zvláštní druh toxikomanie, který škodlivě působí na zdraví kuřáků i nekuřáků bezprostředně vystavených účinkům kouření".

Myslím, že tím je dost zřejmé, že já coby nekuřák, mám nárok na ochranu před kouřením. Pravda, nepíše se v něm nic o tom, že by na mé nekouření měli brát ohledy i jednotliví občané (nevím, v dnešní terminologii by se asi řeklo - fyzické osoby bez právní subjektivity? ;o) ), i když i pro ně je vyjmováno pár míst, kde v žádném případě kouřit nesmí (hromadná doprava, schůze, školy - ostatně, to víš, sama jsi ten zákon citovala). Jenže ono kouření není jenom o zákoně, ale též (a to asi hlavně) o slušném chování.

Co tím myslím - kupříkladu nevím o tom, že by mi nějaký zákon přímo zakazoval zvracet na zastávkách MHD. Přesto jsem v těhotenství ani jednou žádnému kuřákovi neohodila boty (ačkoli to byli právě oni se svoji cigaretou, kdo mi tak rozbouřili žaludek) a radši jsem se odpouroučela svoji potřebu vykonat dál od lidí, nejlépe do křoví za zastávkou. I když, kdo ví - možná, kdybych "zapomněla" na své vychování a kuřákovi dopřála potěšení čistit ze svého oděvu moji dobře natrávenou snídani, tak by se třeba i on aspoň zamyslel nad tím, zda je opravdu nutné své záliby pěstovat mezi lidmi, kteří o ně ani trochu nestojí.

Ale zpět k zákonu. V prostorách zařízení společného stravování zakazuje kouřit tam, kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří. Jenže... vzhledem k tomu, že se ve většině zařízení podává jídlo po celý den, není to možné brát tak, že doba určená po podávání snídaní, obědů a večeří je prostě po celý den, kdy jednotlivé doby na sebe navzájem navazují? Nebo tobě se třeba stává, že si chceš třeba v deset hodin objednat nějaké jídlo a číšník ti jej odmítne přinést, protože doba snídaní už není a doba obědů ještě není? Hmmm, já něco takového znám akorát z dovolené, kdy jídelna vyvářela toliko pro hotelové hosty.

A k tvému dotazu na střílení kuřáků :o) Nevím nic o tom, že by se proti nim něco takového chystalo :o) V podstatě jsem akorát náhodně objevila návrh nového zákona o toxikomanii z jara letošního roku, bohužel netuším (nemám čas dohledávat), jestli byl schválený, pozměněný či snad smetený ze stolu... Co se kouření týká, tak nemyslím, že by byl kdovíjak objevný - spíš jenom řeší to, že dnes se jídla téměř všude podávají celodenně a že kuřáci nerespektují právo nekuřáka najíst se v nezačouzených prostorách (nekuřácké jídelny s možností kuřáckých dobře větraných prostor) nebo ono mnou výše zmiňované kouření na zastávkách. Jo, a stanovuje tam kuřákům pokutu tisíc KáČé za kouření na zakázaných místech, to je myslím novinka. Jinak to jsou spíš věci, které se kuřáků nijak nedotkou - povinnost mít videlně označené nekuřácké místnosti, kuřácké místnosti, cedulky s upozorněním na zákaz prodeje dětem, zákaz prodeje dětem do 18 let a tak. Ani nevím, jestli z toho už dneska něco neplatí (třeba ten zákaz prodeje?). Takže neboj, opravdu se nikdo nechystá někoho střílet :o) Jenom to obyčejně bývá tak, že když jedna skupina obyvatelstva má takového koníčka, který ve zvýšené míře obtěžuje ostatní, a přitom na ně nehodlá brát ohledy, tak většinou nastupuje úprava v zákoně. Typickým příkladem jsou třeba pejskaři, že.

Jo, a třeba ta tvoje oblíbená auta. I tam přece dochází k omezování. Povinné emise, vytváření pěších zón se zákazem vjezdu, zrušení prodeje olovnatého benzínu, v Praze se uvažuje o mýtném, taktéž v Praze obyvatelé stále častěji volají pro zavedení zvláštních pruhů pro MHD (zvlášť od doby, co se po povodních ukázalo, že ono to jde...)... A co se čistoty životního prostředí týká, tak je snaha zavádět přísnější normy i pro podniky (např. čističky...), však i my jako budoucí hotýlek máme od odboru životního prostředí něco v projektu předepsáno (neptej se mě co, nerozumím tomu :o) Akorát mě zaujaly nějaké lapače tuku, protože jsem ani netušila, že něco takového existuje :o) ) TAkže ono to není tak, že by kuřáci byli nějaké chudinky, proti kterým se všechno spiklo.

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Hmmm, zákony... 

(7.11.2003 11:29:19)
Sylvie, nevím jestli je to ještě nutné, ale pro jistotu. :o)
Já proti tebou citovanému zákonu nevystupovala a dokonce jsem x krát konstatovala, že jej dodržuji, protože mi nijak zvlášť diskriminační nepřijde. Naopak omezuje škodlivý zlozvyk kouření v maximálně rozumné míře.
Jen jsem vyjádřila svůj údiv nad tím, že někdo vyžaduje i práva NAD JEHO RÁMEC. Před zákonem jsme si všichni rovni, kuřák, nekuřák, pejskař, nepejskař, černoch, běloch i asiat. :o)
To, že zastávám názor, že dítě VEČER (dejme tomu po sedmé, osmé hodině) nemá v hospodě co dělat, je můj osobní názor, přestože já sama si do té hospody zajdu ráda. Ale proč bych tam proboha měla vodit dítě? Co by z toho mělo? I když se tam nebude kouřit, mohou tam být opilci, hluk, může se tam mluvit sprostě. Můžou se tam prát. Opravdu je nutné, aby u toho bylo dítě? Jistě, třeba na dovolené je to něco jiného, ale o tom snad řeč nebyla. Nechápu, proč bych měla v osm večer vycházet vstříc rodiči, který tahá do hospody děti. Myslím DO HOSPODY, ne třeba do pizzerie.
V tom je podle mého názoru slabina chystaného zákona EU. Někdo tu zmiňoval, že se zdražením piva se hospody nevylidnily. Samozřejmě. Ale kdyby to pivo bylo v hospodě zakázané, hned je to o něčem jiném. Nejsem vůbec proti tomu, aby bylo v dobrých restauracích zakázáno kouřit CELÝ DEN. Ale ty zmiňované "čtyřky" prostě tenhle zákon neustojí a minimálně ho budou obcházet. Ona v té Americe je skutečně jiná kulturní tradice. Byla jsem tam sice jen tři neděle, ale mám dost kamarádů, kteří tam žijí třeba 30 let.
Příklad - když jsem bydlela v Krči, byla kousek od našeho domu hospoda. Klasická hospoda, od rána do večera plná dělníků v montérkách, starých dědků, gamblerů. 90% jich kouří. Personál také kouří. Co se stane, když bude kouření v takových prostorách zakázané a tento zákaz se bude dodržovat? Dědci tam chodit nebudou, maximálně na jedno pivo, a spíš ani to ne, protože pro ně je námaha se do té hospody vůbec dostat. Že by běhali kouřit ven, to těžko. Budou se scházet na mariáš a na pokec doma. Ostatní kuřáci omezí svůj pobyt zde na minimum. Hospody přijdou o kšeft. To není dedukce na vodě, přečti si schválně článek Jany Kománkové z minulého Reflexu č. 44 o tom, jaké následky měl zákaz kouření v podnicích ve státě New York. Ti restauratéři pociťují úbytek hostů a tím i nižší tržbu už teď.
Nevím, jak to bude se zahradními restauracemi, ale ty nejsou v provozu celoročně, i kdyby tam bylo kouření povolené. Takže - zákazem kouření ve všech "zábavních" podnicích a podnicích veřejného stravování si sice polepší nekuřáci, ale pohorší restauratéři. A zase tu bude jedna diskriminovaná skupina, která se - dle mého názoru - bude ozývat.
Ano, zákon omezující kouření je potřebný. Otázkou je, v jaké míře. To ukáže až jeho ev. uvedení do praxe. :o)
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Hmmm, zákony... 

(7.11.2003 11:56:59)
Hm, víš, že jsme už spolu na tohle téma diskutovaly - a celkem jsme se shodly - ale já si nejsem vážně jistá, jestli by sankce vůči kuřákům (zvláště když se zákony nedodržují) opravdu neměly zvýšit... Někdo tu psal o zákonech a také o slušnosti - já respektuji, že Ty jsi jedna z těch slušných a chováš se dle zákona (a nad rámec zákona, protože jsi psala jak se chováš...), jenže jsi možná 1, možná 5%... A to bohužel nestačí. Rozebíral se tu smrad z cigaret, parfémů, aut... mrkni se na www.dokurte.cz - Účinky kouření na zdraví - zvláště pasivní kouření. A zase - jak tu bylo psáno - auta mají emise (protiváha kouření jsou řekněme spotřební daně) nová auta musí mít katalyzátory (protiváha kouření jsou filtry??;-) auta chodí na technickou (že bychom standartně honili kuřáky každé tři roky na vyšetření a pokud by nebyli v dobrém stavu (nemocní), tak je "vyhodili"?, na auta se platí povinné ručení, aby byla z čeho zaplatit škoda, pokud ji způsobíme třetí osobě - co takhle zavést něco takového kuřákům? Vidím ty situace, kdy příjde třicetiletá holka ke svému dědovi a bude ho žádat o 30 000 000,- náhradu škody za každý prožitý rok, protože má rakovinu a on jí odmalička hulil pod nos... Hm, to jsou paradoxy, ne??:-) Není lepší být vůči tomu okolí tolerantní a zákony dodržovat? Myslím, že většina nekuřáků tu nic jiného nechtěla a za nic jiného se nebila:-)
 martina 
  • 

Tak už dost 

(7.11.2003 13:18:06)
Vážení kuřáci i nekuřáci, neuděláme rovnou ozbrojené linie? Mimochodem, v jednom příspěvku na stejné téma u Tety Tramtárie kdosi přímo řekl, že si přátele volí podle toho, zda kouří či nekouří. Můžu říci jen, že takového člověka je mi dost líto. Mimochodem - Churchill i Roosewelt kouřili jak fabriky a popíjeli půl flašky whisky denně. Jediný "čistý" z tohoto hlediska byl Adolf Hitler, absitent a nekuřák. Demagogie? Samozřejmě. Zcela na úrovni hledání kamarádů podle kouření či nekouření.
 Skoro nekuřačka 
  • 

Milá Monty a Vy ostatní 

(10.11.2003 0:37:07)
Z téhle diskuze jsem dostala nepřekonatelnou chuť na cigaretu, takže jdu zamořit svět fůůůůůůůůů
 toriamos 


Re: Milá Monty a Vy ostatní 

(11.11.2003 20:24:25)
Skoronekuřačko, moc pěkná poznámka na konec :o)....
Svůj příspěvěk píši pozdě, ale chvíli mi s prckem trvalo, se debatou prokousat.
Debata se mi strašně líbí...je taková pěkně vyostřená :o)
Asi se budu opakovat, vše tady již zaznělo, nicméně stojím spíše na straně Psychologa (a snad i Monty). Já jsem odnaučený kuřák (naštěstí, jinak bych se díky této debatě bála být kuřákem!!! ;o)). Cigaretka mi nechybí, naopak. Kouř mi smrdí, ale zároveň mi smrdí i ovzduší v Praze.
Do nějakého příjemného podniku si večer s holkama ráda zajdu a pokecám si. Nekazím si naládu kuřáky, není důvod. Kamarádka, se kterou si povídám, vesele pokuřuje, ale nevaddí mi to, mám jí ráda. Večer příjdu domů, hodím prádlo do pračky a řádně se umyji, po kouři ani stopy! (Možná trošku zaprášené plíce :o)))). No a? "Éček" sním taky mnoho...).
S dcerkou zakouřené prostory nenavtěvuji, to se radši jdeme projít do parku nebo do lesa (tam si můžeme nějaký ten dlabanec dát taky)....
Pa, pa mějte se a nenechte se vytočit.
P.S. Chápu kuřáky i nekuřáky. Astmatiky chápu bez debat!!!
 toriamos 


Re: Milá Monty a Vy ostatní 

(11.11.2003 20:24:49)
Skoronekuřačko, moc pěkná poznámka na konec :o)....
Svůj příspěvěk píši pozdě, ale chvíli mi s prckem trvalo, se debatou prokousat.
Debata se mi strašně líbí...je taková pěkně vyostřená :o)
Asi se budu opakovat, vše tady již zaznělo, nicméně stojím spíše na straně Psychologa (a snad i Monty). Já jsem odnaučený kuřák (naštěstí, jinak bych se díky této debatě bála být kuřákem!!! ;o)). Cigaretka mi nechybí, naopak. Kouř mi smrdí, ale zároveň mi smrdí i ovzduší v Praze.
Do nějakého příjemného podniku si večer s holkama ráda zajdu a pokecám si. Nekazím si naládu kuřáky, není důvod. Kamarádka, se kterou si povídám, vesele pokuřuje, ale nevaddí mi to, mám jí ráda. Večer příjdu domů, hodím prádlo do pračky a řádně se umyji, po kouři ani stopy! (Možná trošku zaprášené plíce :o)))). No a? "Éček" sním taky mnoho...).
S dcerkou zakouřené prostory nenavtěvuji, to se radši jdeme projít do parku nebo do lesa (tam si můžeme nějaký ten dlabanec dát taky)....
Pa, pa mějte se a nenechte se vytočit.
P.S. Chápu kuřáky i nekuřáky. Astmatiky chápu bez debat!!!
 Boadicea 


Mlha prede mnou... 

(13.11.2003 16:51:26)
Pri surfovani som narazila na zaujimavy nazor v rozhovore s ceskou liecitelkou Verou Burgetovou (nepoznam). Nechcem tu zas virit vzduch, ale nedalo mi neskopirovat ho, pacilo sa mi to :)

A posledni civilizacni otazka, co si myslis o vlivu cigaret a alkoholu?

Ja rikam: Kur, protoze te to zachranuje, pij protoze te to zachranuje, ale kdyz zacnes mit problemy, prijd, a ja ti vysvetlim, proc pijes nebo kouris, a co mas delat, jestli se te zavislosti chces zbavit. Je to na urovni nevedomi a delas to proto, ze si s necim nevis rady. Alkoholem si problem odblokujes. Take cigareta uvolnuje krecovitost. Kdyby sis nezapalil, mozna by te trefil slak. Proste to uvolni napeti. Az clovek pochopi, proc je krecovity, uvolni se a cigaretu nepotrebuje.
 Teraza Horáková 


Re: Milá Monty a Vy ostatní 

(15.8.2008 17:44:32)
Vy tomu tady zase dáváte.... já jsem kuřák, dokážu v nekuřáckém (a někdy i kuřáckém) prostředí vydržet bez cigára poměrně dlouho (v klidu i týdny).

Doma mám ke kouření určenou vlastní kancelář a zapálím si nejčastěji při práci. P.S. dobře větratelnou..... přesto nesmrdím (to jsme řešili s manželem mnohokrát - on je totiž nekuřák), možná je to tím, že si denně myju vlasy, často ruce a několikrát denně si čistím zuby (bylo by mi blbý dávat dětem "smradlavou" pusu). U mně zapálený cigáro není lék na stres, naopak, je to něco jako svátek :-)) i když nezdravý.

Přesto: zákony mohou být různé, nebudeme-li k sobě ohleduplnější, je to stejně k ničemu. Zahulené znám poslední dobou jen opravdu putyky 4-té kategorie, tam nechodím, a děti bych tam nevtáhla rozhodně.

Většina restaurací, kde jsme se poslední dobou pohybovali, zcela automaticky dodržuje právě pravidlo, že v době jídla NE, případně je velmi dobře odklimatizována.
 Teraza Horáková 


Re: Milá Monty a Vy ostatní 

(15.8.2008 17:46:09)
a než bych si zapálila na ulici nebo autobusový zastávce, to raději chcípnu.... doslova..... tady budu hrát "Zagorku", připadá mi to nechutný.
 Martin, co kouří ... 
  • 

Ač kuřák, souhlasím ... 

(18.6.2005 13:38:31)
Chci ti jen napsat, že ne všichni kuřáci jsou hulváti (i když asi jsi potkala víc těch hulvátů). Já ač kouřím celkem dost, když jdu se svými dětmi nebo s přítelkyní a dětmi, tak nekouřím většinu dne. Ano, není to jednoduché, ale ty děti za to stojí. A když jdeme na oběd-večeři (i bez dětí), také raději hledám nekuřácké. Ono to i líp chutná bez tý cigarety. No a když mě chytne "nepřekonatelná touha si zapálit", prostě jdu na chvíli na záchod, "blafnu si", zažvýkám si (kdosi kdysi řekl, že líbat se s kuřákem je jako oblizovat popoelník ...fuj) a je to.
Takže nezoufej, nejsi v tom sama. Spíš bych i tobě i sobě přál víc ohleduplnějších kuřáků.
 radek 
  • 

Vládo dík za tvoje zákony! 

(1.3.2006 8:02:54)
Mám restauraci a ať se na mně nekuřáci nezlobí,ale oni mně neuživí.Když naše chytrá vláda vymyslela rozdělení stolů pro kuřáky a nekuřáky,s tím ,že mi hygieny řekla,že pro nekuřáky musí být vyhraženo přes 52%,což je naprostý nesmysl,když sedí od sebe 30cm a jeden kouří,druhý ne,tak to považuji za totální blbost,když nemusí být stavebně odděleni.Lidi k nám chodili rádi na dobré jídlo,ale teď,když jim při reservaci oznámíme,že salónek je nekuřácký,tak nám reservace odříkává jeden za druhým!Větší restaurace v tomto mají výhodu s prostorem.takže naší vládě děkuji za výborný zákon,jako vždy nedomyšlený!I když jsem kuřák,tak když už ,tak zakázat kouření v restauracích úplně,bylo by to logičtější a pro všechny restaurace
stejné podmínky!
 Lucie Cyroňová 
  • 

Neuvěřitelné 

(18.5.2006 10:21:26)
Jsem opravdu šokována!
Článek je z 93. roku a za celé tři roky se nasituaci lautr nic nezměnilo!!! (Snad k horšímu...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.