| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mýty o kočkách, těhotenství a toxoplazmóze

 Celkem 44 názorů.
 Lenka 33let, 20.tt 
  • 

Díky 

(24.10.2003 16:26:43)
Děkuji mockrát za tento příspěvek. Máme doma kočku a přiznám se že i mě už napadlo jestli se mám obávat toxoplazmózy. Snad to tedy nebude tak horké. Číče jsou tři roky, od malička běhá venku a s toxoplazmózou se pravděpodobně už setkala. Jinak je pravidelně očkovaná a odčervovaná, tak doufám že ani jiné choroby nám nehrozí.
 Věra 
  • 

Není to tak jednoznačné. 

(25.10.2003 20:53:12)
Těžko říct, v ordinaci jsem viděla dost mladých žen po toxoplasmose, které potratily a možným zdrojem nákazy byla i kočka, která byla doma.
Opravdu častá je nákaza nedovařeným masem, které ženy ochutnávají, jestli je to těch 80 % bych si ovšem netroufla hodnotit. A zajímalo by mne, kde vzala autorka podklady pro svou statistiku, ono totiž není tak jednoduché říct, jak přesně k nákaze došlo, jiné statistiky asi budou mít na infekčních klinikách...

Rozhodně těhotenství a kočka znamená velikou opatrnost a zvýšenou hygienu, není to tak úplně v pohodě, jak znám ze své praxe v ordinaci prakt. lékaře. Zdraví Věrka
 Jaja 
  • 

Re: Není to tak jednoznačné. 

(26.10.2003 8:37:07)
Ahoj Věro, my kočičku taky máme. Vzali jsme si ji z útulku asi čtyřletou. Nechali jsme u ní udělat testy na toxoplazmózu a vyšli negativní. K tomu jsem si já dala udělat test, zda jsem toxoplazmózu už prodělala - a prodělala, takže jsem imunní. Ale i kdybych nebyla, tak se s větší pravděpodobností nakazím od nějakého toulavého kotěte než od naší čičinky. Nech si udělat test (mně ho udělal na žádost praktický lékař) a budeš vědět, jak ostražitá budeš muset být.
 Janula 
  • 

Re: Není to tak jednoznačné. 

(27.10.2003 16:53:49)
Probůh z jakýho masa??? Já hrozně miluju syrový maso, pokaždé při vaření ochutnám - hlavně hovězí; vůbec by mě nenapadlo, že z toho může být toxoplazmóza?
 SUNY 


Re: Re: Není to tak jednoznačné. 

(27.10.2003 19:20:19)

Četla jsem,že nejvíc z játer a kuřecího masa, ale je to možné i ze syrových vajíček. Ale dávala bych si pozor na všechno syrové maso.
 Sylvia, 14. tt 
  • 

Re: Re: Není to tak jednoznačné. 

(19.3.2004 11:02:14)
Toxoplazmozu mozete dostat zo suroveho hovadzieho alebo kralicieho masa. Mam doma 4 macky a dost som sa o to zaujimala.
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Není to tak jednoznačné. 

(10.11.2004 14:01:18)
No myslím si, že na toxoplazmozu je třeba dát si pozor. Já jsem bohužel o své miminko v 8 týdnu těhotenství přišla. Takže potom mi dělali spousty testů a jeden z nich byl i na toxoplazmozu a vyšel pozitivní.Přesné hodnoty testu neznám, ale za 14 dní musím jít na další testy. Nikdo vám samozřejmě neřekne, že samovolný potrat způsobila toxoplaznoza, ale ani nevyvrátí. Takže ostražitost je určitě na místě.Taky jsem z různých příspěvků uvedených v této diskuzi pochopila, že testy na toxoplazmozu jou dost pochybné a často ne zcely vypovídající. Takže se zatím nestresuji a doufám, že budu zdravá a příště se mimčo narodí v pořádku :-)
 Daniela, dcera 1 rok 
  • 

Má vlastní zkušenost s toxoplasmosou 

(18.1.2004 19:35:18)
Jsem maminkou krásné a prospívající holčičky Simonky a ráda bych napsala něco o tom, co jsem si zažila kvůli diagnóze akutní toxoplasmosy během mého těhotenství. Rozhodně bych toxoplasmosu nepodceňovala tak jako některé jiné příspěvky na tomto serveru. Uvědomila jsem si, že toxoplasmosa není až tak zřídkavý problém, jak se často uvádí. Je škoda, že nastávající maminky mají často jen kusé informace typu „nejezte syrové maso a nehlaďte cizí kočky“. Já sama jsem vegetariánka, kočku nemám, na zahrádce nepracuju a přesto jsem nejspíš kdysi toxoplasmosu prodělala. Můj příběh je naštěstí příběh se šťastným koncem a doufám, že tak snad alespoň psychicky pomohu nastávajícím maminkám, které prožívají nebo budou prožívat to, co potkalo nás, a dám užitečnou informaci pro ty, které těhotenství teprve plánují.

Na jaře 2002 jsem ve svých 33 letech bez problémů při prvním vynechání antikoncepce otěhotněla a těhotenství probíhalo bez potíží. Ve třetím měsíci mi v poradně byla odebrána krev na test toxoplasnosy a výsledek byl negativní. V sedmém měsíci se mi náhle objevila zvětšená mízní uzlina na krku. Domnívala jsem se, že tato věc s těhotenstvím nesouvisí a šla jsem k praktické lékařce. Kromě jiných vyšetření mi byl opakován test na toxoplasmosu. Měření tentokrát prováděla jiná laboratoř (Národní referenční laboratoř v SZÚ). Výsledek byl poněkud nejasný, některé z protilátek ukazovaly na to, že jsem onemocnění mohla prodělat před lety, některé ukazovaly na to, že se tak mohlo stát nedávno. Pan doktor ze SZÚ nejprve tipoval, že ve třetím měsíci, když jsem ho však informovala, že tehdy jsem byla podle prvního testu negativní, od této teorie ustoupil. Teoreticky jsem mohla onemocnět v době mezi prvním a druhým testem, ale také je možné, že první laboratoř použila méně citlivý test, který nemusel ukázat malá množství starých protilátek. Je bohužel pravdou, že různé laboratoře v ČR používají testy různé citlivosti a běžně se pak stává, že výsledky měření jedné pacientky v různých laboratořích se vzájemně podstatně liší. Samotná zvětšená uzlina není jednoznačným příznakem toxoplasmosy, pokud by byla, onemocněla bych ve velmi nedávné době, čemuž však neodpovídaly naměřené titry protilátek. Pan doktor ze SZÚ mě nasměroval k lékařce na infekční kliniku na Bulovce, která mi i přes nejasnosti v diagnostice předepsala antibiotika s tím, že je budu muset brát až do konce těhotenství. Nikdo mi nedokázal dát jasnou odpověď, vše mělo charakter nejrůznějších spekulací, které byly více či méně opodstatněné (pan doktor z laboratoře SZÚ mi při prvním rozhovoru dokonce řekl, že mé dítě bude na cca 50-70% postižené). Přístup některých zúčastněných zdravotníků byl tedy z etického hlediska dost problematický. Dostala jsem se do obrovského psychického stresu. Jasnější odpověď vždy měl dát následující odběr krve, ale výsledky byly stále stejně nejasné. Pochopila jsem, že měření hodnot protilátek je zřejmě zatíženo velkou chybou a ne každý imunitní systém se chová učebnicově. Přesto mi byla přiklepnuta diagnóza „akutní toxoplasmosa v těhotenství“. Takzvaně pro každý případ jsem brala velké dávky antibiotik – nic jiného ostatně nezbývalo. Velkou psychickou oporou mi kromě rodiny byla i má gynekoložka MUDr. Elena Figurová, která z informací, které měla, moc nevěřila, že bych skutečně prodělala toxoplasmosu v těhotenství. To, že dítě bude v pořádku naznačovala i utrazvuková vyšetření, kde bylo vidět, že se miminko správně vyvíjí a nijak nestrádá. Nicméně věděla jsem, že ultrazvuk nedokáže ukázat vše, co může toxoplasmosa natropit a bála jsem se dál. Zbývající týdny do porodu se tehdy nekonečně vlekly.

17.12.2002 se mi za pomoci MUDr. Figurové po krátkém a lehkém porodu narodila krásná holčička. Následné opakované odběry její krve shodně ukazovaly, že nebyla nemocí infikována, pokud jsem skutečně byla nemocná v těhotenství. Jiná lékařka na Bulovce mi sdělila, že jsem nejspíš měla toxoplasmosu někdy před těhotenstvím.
Doufám tedy, že výsledkům měření protilátek mohu tentokrát věřit, a že tím pro nás ta smutná kapitola navždy skončila.

 Ivana 
  • 

Re: Má vlastní zkušenost s toxoplasmosou 

(15.3.2004 10:11:46)
Ahoj Danielo,
jsem v 11tt a pravdepodobne jsem chytla toxoplasmu zrovna v zacatku tehotenstvi :o(. Tento tyden se chystam na vysetreni v Motole a na Bulovce, kam me posila prave pani doktorka Figurova. Jen chci rict, ze jsem moc rada, ze slysim tuhle tvoji reakci o jeji praci a jsem take moc rada, ze k ni muzu chodit na konzultace ohledne teto zatracene :o( infekce, protoze jeji prace a pristup se mi zda bajecny. Jsem rada, ze mas zdrave detatko a doufam, ze budu mit taky takove stesti. Pa Ivana
 Daniela 
  • 

Re: Re: Má vlastní zkušenost s toxoplasmosou 

(16.3.2004 15:50:54)
Ahoj Ivano,
přeju ti moc štěstí a držím palce. Daniela
 Renata 
  • 

Zatím dítě nemám 

(19.7.2004 14:51:29)
Všechny příspěvky o toxoplazmě mě velice zaujali. Já jsem prodělala (aspoň podle přimáře očního oddělení kladenské nemocnice toxoplazmu poprvé před 4 roky a loni v zimu opět. Projelivovalo se to na mám levém oku .. jak, jednoduše řešeno koukala jsem přes mlhu. Léčili mě antibiotiky a výsledkem pana doktora na očním oddělení kladenské nemocnice bylo, že jsem mladý organismus a že se s tím vyrovnám. Upřímě řečeno, neměla jsem z toho dobrý pocit a nemám ho doteď. Jediné, co mi zůstalo jsou dvě jizvy na v oku, naštěstí dost daleko od čočky. Mimčo zatím nemám a plánuji ho s manželem až tak za 2 roky, ale z článků, které jsem si přečetla mám celkem strach. Miluji psi i kočky. Mám strašně ráda to jejich vrnění, které mě vždycky uklidní. Chceme si s manželem k naší 8mi měsíční labradorce pořídit kocourka, ale teď nevím?????? Chcí mít hlavně zdravé děti.
 JITKA+Heda4/04&Teodor9/05 


Re: Zatím dítě nemám-zvířátka 

(19.7.2004 15:08:01)
Já začala těhotenství s podezřením na čerstvou boreliozu - dobrý, ne? Naštěstí se nic nestalo, ale já si uvědomila, jak člověk musí v těhotenství v zájmu prcka dbát o spoustu věcí, o které se jinak nestará, takže jsem pro jistotu přestala sahat na veškerá zvířátka, včetně našeho psa, sbírat lesní plody, jíst volská oka atd. atd. - bylo to hrozně protivné, ale o to víc jsem se těšila na porod, že mě z toho vysvobodí :-))) Nebýt té první zkušenosti, asi bych nebyla tak přeúzkostlivělá, ale za dané situace jsem měla z takového jednání nejlepší pocit.
 Veronika, 14tt. 
  • 

Re: Zatím dítě nemám - toxoplazmóza 

(19.7.2004 16:52:37)
Ahoj všichni, co máte strach z toxoplazmózy. Já mám doma už pár let kočičku, takže tahle nemoc byla jedna z prvních věcí, na které jsem se doktorky ptala. Bylo mi řečeno, že většina naší populace je promořená, a že pokud už někdo toxo měl, má na ni vytvořené protilátky! I když mě při testech zjistili, že já ji nemám. Nicméně vzhledem k tomu, že kočička nechodí ven, tak se ani nebojím. Ještě jsem taky náhodou o téhle věci mluvila s jedním veterinářem a kočičky prý nejvíce šíří toxo do prvního roku věku. Taky je o toxoplazmóze článek v poslední Betynce. Já osobně znám jediný případ, kdy vedlo tohle onemocnění k těžkému postižení a potratu a v tomto případě šlo o nákazu ze syrového masa se kterým dotyčná pracovala.
 Ela 
  • 

Re: Re: Zatím dítě nemám - toxoplazmóza 

(20.7.2004 9:13:43)
Veroniko, píšeš, že pokud jednou máš toxopl. vytvoří se ti portilátky, ale Renata psala, jestli jsem to dobře pochopila, že jí měla dvakrát??? Překvapilo mě to,protože jsem četla to samé jako ty - že se vytvoří protilátky - a pro mě to znamenalo,že toxo můžeš mít jen jednou, ale asi to tak není:-( Ale fakt je, že člověk se musí vyvarovat nejen koček,ale taky syrového masa,nemyté zeleniny a podobně.
 Johanka,1 dítě 
  • 

Re: Zatím dítě nemám 

(15.2.2006 15:36:19)
Re:Toxoplasmoza 14x
Toto onemocnění je opravdu nevypočitatelné,ale v současné době se dobře léčí pomocí léků na malárii.Tělo dostává na frak,játra také.O oko jsem zatím nepřišla,ale vidění je mizerné.Kde jsem se nakazila,nevím.Kočku jsem si pořídila až před pár měsíci,jako dítě jsem si si s kočkami a se psy hrála,ale do osmnácti bylo vše vpořádku.Tato nemoc mě atakuje již přes dvacet let.Dítě mám,ale tělesně postižné, z toxi to prý nebylo!!!Maminky,všem držím palečky,ať máte zdravá miminka.A zvířátka mějte rádi.
 jesterka78 


Re: Má vlastní zkušenost s toxoplasmosou 

(16.8.2009 13:29:24)
Jsem maminkou 4 letého chlapečka a toxoplazmozou jsem se nakazila v době, kdy mu byly 3 roky. Nechápu jak, kočku doma nemáme, hygienu dodržuji, zahrádku nemáme. Nyní jsem v 13. týdnu těhotenství a z testu na toxoplazmozu mi vyšlo IGM pozitivní. Gynekolog mne uklidnil, že jde o tzv. memory protilátky, které mám zvýšené vlivem již dříve prodělané infekce. Také poznámka laboratoře zněla optimisticky, že se jedná o známku již prodělané toxoplazmozy v minulosti. Přesto mne čeká opakování krevního odběru, ale až za neuvěřitelně dlouhé 3 týdny a mne stále straší v hlavě CO KDYŽ jsem se nakazila znovu? Dočetla jsem se totiž, že se můžete nakazit z konzumace syrových mořských pochoutek a já si uvědomila, že jsem si párkrát dala krabí salát.Tak nevím, jestli by zrovna toto mohla být příčina?
 lucka 4 mesic 
  • 

Re: potrebuji poradit 

(21.9.2005 15:06:18)
jsem ve 4 mesici tehotenstvi a doma mam pul rocniho perskeho kocourka.testy na toxoplas. mam neimunni myslite ze i prez velkou opatrnost mam dat kocku radeji pryc?
 Oggová 


Re: Re: potrebuji poradit 

(21.9.2005 16:43:11)
Ahoj já mam doma také kočku a měla jsem ji doma při všech těhotenství(3), vše bylo v pohodě p=ouze starost o bedynku na výkaly jsem převedla na někoho jiného, užívej si pa
 Alexandra, 10tt 
  • 

Re: Není to tak jednoznačné. 

(9.6.2006 12:05:19)
SUhlasim, nie je. Mam nie jednu macku, ale celu chovatelsku stanicu. Som s maciatkami pri porode, staram sa o ne v prvych dnoch. Otehotnela som rychlo a vsetky testy na toxo mam negativne.

Preco? Pretoze toxo nie je z maciek, ale z masa, hliny, atd. Ak macka zozerie maso, ktore je nakazene, nakazi sa tiez. Ale macka domaca, pravidelne ockovana a odcervovana, ktora je od narodenia krmena len masom premrazenym a pripadne tepelne spracovanymi konzervami, toxo mat nemoze, nema odkial... :)
 Dadalinka+Miška2/04aOndra9/05 


Souhlasím 

(24.10.2003 17:19:57)
Ano s tímto článkem nelze než souhlasit. Rodiče mají kocoura, který o víkendech na chalupě běhá venku a chytá myši. Je řádně očkovaný a zcela zdraví. Nemám jediný důvod proč si ho nepochovat.
Naproti tomu toulavým nebo neznámým kočkám se vyhýbám obloukem. Ale to patří snad základnímu vychování.
 maja 
  • 

Re: Souhlasím 

(26.10.2003 12:21:26)
ja jsem toxoplazmozu prodelala a to jeji velmi tezkou formu a tehptenstvi musim odlozit alespon o 3 roky :o((( pripada mi hloupost davat prednost kocce pred ditetem kdyz jste tehotna nebo se na to chystate kocku pryc
 Katka 
  • 

Re: Re: Souhlasím 

(27.10.2003 6:54:16)
Jasně... pryč s ní. Najednou se nehodí do krámku, tak šupajdy do útulku. A já hloupá si říkám, proč jsou pořád tak plný... jedni zjistí, že pětiletý pes není tak roztomiloučký jako štěně, druzí koupí neprozřetelně dětem "dárek" a někteří se zbaví kočky nebo psa jen proto, že by náhodou mohl být nemocný. Ale zajít k veteřináři a nechat psa nebo kočku důkladně vyšetřit je ani nehne.
Vždyť to jde udělat přesně tak, jak to udělala Jaja, nechat vyšetřit jak kočku, tak sebe na protilátky. To je skutečně odpovědný přístup ke zvířeti.
Pokud máte strach tak si ty zvířata raději ani nepořizujte... než by skončila v útulku.

Když jsem četla rozhovor s jednou lékařkou, která se zabývá těmito nemocemi jsem úplně klidná...říkala, že pravděpodobnost, že se někdo nakazí od kočky, kterou má doma je naprosto minimální. Drtivá většina žen se prý nakazí nedostatečně tepelně upraveným masem.

 Saša 
  • 

Re: Re: Souhlasím 

(18.12.2003 12:51:01)
Máme kočku 8 let, o dítě jsme se snažili přes 5 let a ted se to konečně povedlo. Nedovedu si představit to, že bych měla dát kočku nebo psa pryč. Mám alergii na kočku a ani kvůli tomu jsem jí pryč nedala. Je to součást rodiny stejně jako já a můj muž. Dávat zvíře pryč se prostě nedělá, má nás stejně rádo jako my jeho. Kdyby to bylo nutné kvůli dítěti udělala bych to tak, že bych kočku nepouštěla do domu, ale vyhodit jí úplně? To nejde. Je to živý tvor, stejně jako my.
To je můj osobní názor.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Souhlasím 

(14.7.2005 10:09:27)
Taky jsem alergička s kočkou doma a v třetím týdnu těhotenství. Nevíte, jak se testuje kočka? Ona totiž nesnáší veterináře a krevní odběr si nedovedu představit.. Stejně pak chytne myš a můžete to řešit znovu..

Eva
 kamila 
  • 

Re: Re: Re: alergie 

(5.6.2007 2:02:45)
Jsi si jista jestli vis co alergie na kocku vubec je????Podle toho co jsem si precetla jsem presvedcena,ze nemas absolutne ani tu nejmensi predstavu jake to je byt alergigem.A pokud opravdu nelzes a psala jsi pravdu tak smekam klobouk dolu nad takovym borcem jako jsi Ty.A to Ti nevadi takhle davat dite do risku asi by jsi mela kotata.
 Jana 
  • 

Re: Souhlasím 

(9.8.2013 19:43:44)
Tak doufám, že vás dá časem také někdo pryč, až se mu nebudete hodit do krámu. Šmarjá, vy a vám podobné vymaštěné a hloupé nevzdělané slepice jste důvodem, proč bych nikdy nevstoupila na rušné pískoviště nebo do mateřského centra. Vždyť vy jste tak nenávistné a většinou jste i s dítětem vyvrhly i mozek!
Ano, jedna paní povídala, někdo někdy potratil (ano, to se bohužel stává, to je život) a za vše může samozřejmě může kočka, určitě není žádný jiný důvod... :-P. Nechápu. Máme doma kočky dvě, šlechtěné, ven nechodí a syrové maso (od kterého by mohli chytit toxo) nejí a jíst nebudou, nechutná jim. Chápu, že tohle nevzdělané a jednoduché ženy jako vy nepochopí, ale toxo se od koček nakazíte jen od té venkovní a mladé kočky, která může chytnout infikovanou myš a skrze VÝKALY, které by musely být STARÉ MIN. 24 HODIN a kterých byste se MUSELA DOTKNOUT a NEUMÝT SI RUCE! Ano, pokud je někdo takové prase, tak potom, dobře mu tak. Ale spíše se nakazíte špatně omytou zeleninou anebo špatně tepelně upraveným masem. Ale chápu, lehčí je ukázat si na viníka, na kočku.
Jsem těhotná, ale nejsem blbá, na rozdíl od mnoha jiných tupek na tomto webu. Testy na toxo mám negativní a od našich defakto sterilních koček bych nic takového chytnout nemohla. A ano, ani tím, že bych náhodou pohladila neznámou kočku. Nejsem naštěstí hysterka a ani sterilní kravka, která umývá sebe a pak i dítě savem. A ano, stýkám se se vzdělanými lidmi, mj. i veterináři, kteří mě o tomto v mém těhotenství poučili, takže se opravdu nebudu nervovat něčím, co někde kváká na nějakém webu nějaká slepice, jejích IQ dosahuje 10 děcka. A to poslední. Tyhle hysterické, pomlouvačné a nevzdělané žvásty fanatiček slepic, které ve svém ubohém životě nic nedokázaly kromě porození dítěte a nepracují (porodit dítě dokáže kde kdo, ale ta, co se jen válí doma, nepracuje a tlachá na netu, je naprostá nula) mě jen přesvědčily, že weby typu rodina, emimino aj. paskvily jsou hodné jen prostých a jednoduchých slepic. Tak si to užijte :-D.
 Petra, 1,5 roku holčička 
  • 

Nebojte se 

(30.10.2003 14:58:34)
Plně souhlasím s příspěvkem. Znala jsem jednoho pana veterináře, který Vám na podobnou otázku odpověděl velmi výstižně: "Vy doma žerete týden stará kočičí hovna?". Sama jsem měla doma kočičku v těhotenství a tak mě tato otázka zajímala, pan doktor trefně popsal, jak můžete toxoplazmózu od kočky chytit, výkaly nakaženého zvířete musí nějaký čas "zrát" na vzduchu než je možná infekce a přenos na dalšího hostitele - většinou orální cestou. Takže skutečně chytnete toxoplazmózu spíše z hlíny nebo syrového masa než od vaší opečovávané kočičky. Pozor - stačí i pokud krájíte maso a potom třeba čerstvou zeleninu stejným nožem!! Toxoplazmózu skutečně prodělávají kočičky ve stáří několika týdnů. Proto prosím nastávající maminky, nevyhazujte své miláčky jen kvůli podezření a pokud máte stále strach nechte sebe i kočičku otestovat!
 MVDR 
  • 

Re: Nebojte se 

(31.10.2003 9:40:49)
Ty výkaly zrát nemusí, parazit i v čerstvých výkalech je schopen člověka nakazit. Ne v každém výkalu nakažené kočky se musí parazit objevit, vylučuje se nepravidelně. Co bych doporučovala, aby "kočičí záchod" čistil někdo jiný než těhotná a riziko přenosu se sníží na minimum. Při zachování běžných hygienických návyků je riziko přenosu velmi nízké.Pravdou zůstává, že většina lidí se nakazí při práci na zahrádce a že 1/3 z nás má protilátky proti toxoplazmě.
 Sylvia, 14. tt 
  • 

Re: Re: Nebojte se 

(19.3.2004 11:14:14)
Vo vsetkych clankoch na temu toxa a macka sa pise, ze vajicka toxoplazmozy musia na vzduchu dozriet aspon 48 hodin, aby dokazali cloveka nakazit. V normalnych domacnostiach s mackou, kde sa dodrziava priemerna hygiena, sa hovienka vyhadzuju este v ten den, kedy boli vytvorene. Mudra rada je od jednej pani doktorky - v case tehotenstva si neberte nove zvierata, ale nevyhadzujte stare. A starostlivost o macacie zachody bud prenechajte manzelovi alebo pouzivajte rukavice a starostlivo ich vzdy vydezinfikujte.
Je skutocne velmi smutne, ked ma niekto rok, dva macku ako mazlicka, ktora mu nahradza dieta, rozmanzava si ju, hycka, potom sa rozhodne pre dieta a macku, ktora vobec nechape, co sa deje a preco prisla o milovaneho panicka a svoj domov, vyhodi uplne bez rozmneho dovodu na ulicu alebo do utulku. Takych by som tlkla po hlave, su to zli, sebecki ludia, ktori beru ostatne zive tvory ako hracky!
 Tereza 25,chci koťátko 
  • 

Dotaz? 

(26.5.2004 10:57:25)
Chtěla jsem se zeptat: na chalupě má stará paní 3 koťátka, které chce utopit, protože je nemá kde udat. Řekla jsem, že si jedno vezmu, že to nemůžu dopustit, zachráním sice jen jedno, ale víc si vzít nemůžu...asi za 3 týdny si ho mohu vzít od kočičí mámy, zatím ještě pijou mléko od kočky. Co mám tedy udělat hned, abych se vyhla nejistotě, jestli to kotě není nakažené? Poznají to na veterině i u takhle malého koťátka, jestli je nakažené? Asi tak za rok bychom chtěli začít plánovat rodinu a celkem se bojím, abych neměla nějaké problémy potom. Když bude koťátko v pořádku a já budu podle testů imunní, tak není čeho se obávat do budoucna ani v těhotenství?
Děkuji za odpověď!!! Tereza
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: Dotaz? 

(27.5.2004 12:19:52)
TEREZO:-)
ZKUS SE ZEPTAT PRÍMO NA VETERINE,ME TAKY VETERINÁR-MÁM PEJSKA ZODPOVEDEL VSECHNY OTÁZKY A DOKONCE ME UKLIDNIL:-)))
 Nikola 
  • 

Re: Re: Re: Proč riskovat? 

(26.8.2004 11:45:13)
Přestože mám kočku doma a mám ji moc ráda, nepovyšovala bych zvířata nad lidi. Pakliže tady hrozí určité nebezpečí, rozhodně bych ho vědomě nepodstupovala a kočičku bych na dobu těhotenství dala pryč (rodiče, známí).
Proč riskovat?
 Jana syn 3 měsíce 
  • 

Zkušenost 

(26.2.2004 19:01:38)
Dobrý den, jen bych se s vámi ráda podělila o zkušenost, kterou má s toxoplazmózou má kamarádka.
Nakazila se při úklidu kočičích výkalů v době těhotenství. Výsledek: postižený syn tou nejtěžší formou.

 Daniela+Nithi 


Re: Zkušenost 

(20.3.2004 3:46:08)
K tomu, aby se clovek toxinou od kocek nakazil, musel by ty jejich hovinka jist...
Takze jak uz bylo zminovano- po uklidu kociciho pisku umyt ruce mydlem a teplou vodou, eventualne pouzivat rukavice.
Nepoustet kocky ven, mit je jenom doma. Nikdy je nekrmit syrovym masem.
Kocky mam 3, tehotenstvi i mimco je bez problemu.
Jani, ty tvoji kamaradky a jejicho miminka je mi moc lito.
 Petra  
  • 

Re: Re: Zkušenost 

(26.4.2004 13:04:46)
I já mám bohužel špatnou zkušenost s toxoplazmózou, po celou dobu těhotenství vypadalo vše v pořádku, ale na osmém měsíci doktoři podle ultrazvuku zjistili u miminka hydrocefalus, když zkoumali příčinu, zjistili, že jsem se nakazila tox., bohužel mému miminku už nebylo pomoci, přestal se vyvíjet mozek. Tak byl vyvolán porod a o holčičku jsem přišla.
 Mili 
  • 

Re: Zkušenost 

(17.11.2008 18:52:08)
To je mi moc líto co se stalo vašemu miminku,asik bych to nezvládla.Já jsme toxoplazmozu dostala když jsme byla s rodiči na dovolene v Kroměříži,málem jsme oslepla ale doktoři mě daly z části dohromady mám doživotní nasledky.Je mi sice teprve 20 let ale miminko moc chci ale doktoři mi řekli že můžu mít více jak z 50% miminko postižene.Takže když jsme četla váš příspěvek tak mi bylo skoro k pláči.Nosit mimi 8 měsícu a najednou o něj přijit.Přeji vám moc štěstí při narození nového miminka a at je zdravé,to je pro maminku to nejkrásnější.Nashledanou Mili
 Lou (snažilka) 
  • 

Re: Zkušenost 

(4.2.2009 9:21:14)
Co když moje kočka sice nechodí ven, ale já ano? Nemůžu přinést nákazu zvenku domů na botech a od toho pak chytne toxo moje kočka? Dejme tomu když chodím v místech, kde se venkovské kočky..
 hanka 
  • 

toxo 

(2.7.2007 14:39:11)
Jsem v 11 tydnu tehotenstvi,ale momentalne neziju v CR ale v Usa,chtela bych poradit,protoze jsem po prvni navsteve doktora a kdyz jsem se zeptala jestli bude delat testy na toxo tak mi bylo sdeleno,ze to pry oni nedelaji,i kdyz jsem vysvetlila,ze s kockami prijdu do styku kazdy den.Zivim se uklidami domku.Kocka je prakticky vsude.Dal mi doktor oznamil,ze testy na toxo delaji pouze majitelkam kocek.Pritom prvni vec na co se me u doktor ptal jestli mam kocku.Mohl by mi nekdo prosim poradit,moc dekuju.
 Eva 
  • 

Re: toxo 

(13.8.2007 17:43:57)
testy v Usa sa nerobia taktiež ani v Nemecku( robia ich len ak máš mačku, alebo si za ne zaplatíš) skús sa opýtať lekára, keď ti nechce urobyť, že koľko stojí test, alebo si ich daj urobyť doma.
 Ája pokoušíme se o mimi 
  • 

Toxi se nebojím 

(24.8.2007 15:09:19)
Chtěla bych vzkázat všem co mají nějakého toho mazlíčka doma že toxa je opravdu prvděpodobnější ze špatně upraveného masa pokud dodržujete základní higyenu jako je mytí rukou před jídlem a po jakékoliv práci s kočkami (úklid písečku, vymívání misek od krmiva) tak je pravděpodobnos nakažení minimální. Když zjistíte všechny nemoci co může mít vaše dítko taky se ho nazbavíte ale uděláte vše pro to aby se jim vyhnulo. Všem maminkám přeji hodně štěstíčka ať jim vždy všechno dobře dopadne krásné a pohodové těhotenství Ája
 Ája pokoušíme se o mimi 
  • 

Toxi se nebojím 

(24.8.2007 15:17:58)
Chtěla bych vzkázat všem co mají nějakého toho mazlíčka doma že toxa je opravdu prvděpodobnější ze špatně upraveného masa pokud dodržujete základní higyenu jako je mytí rukou před jídlem a po jakékoliv práci s kočkami (úklid písečku, vymívání misek od krmiva) tak je pravděpodobnos nakažení minimální. Když zjistíte všechny nemoci co může mít vaše dítko taky se ho nazbavíte ale uděláte vše pro to aby se jim vyhnulo. Všem maminkám přeji hodně štěstíčka ať jim vždy všechno dobře dopadne krásné a pohodové těhotenství Ája ps: sama mám doma dva krásný kocoury a abych je dala pryč mě nikdy ani nenapadlo důvodem by byla pouze těžká alergie našich dětí
 Petra,bezdětná 
  • 

Toxoplazmoza před otěhotněním 

(24.10.2008 15:46:39)
Dobrý den,před 14 dny jsem byla u obvodní lékařky na krev a ve výsledcích na toxoplazmozu bylo napsáno"Prožitá(latentní)nákaza v klidovém stadiu.
Toxoplazma KFR.....1:64 Pozitivní střední titr
Toxoplazma Elisa IGG.....3,240Pozitivní
Toxoplazma Elisa IGA.....0,257Negativní
Toxoplazma Elisa IGM.....0,363Negativní
Chtěla bych se zeptat jaký vliv to bude mít na případné těhotenství,protože jsme to skoušeli dřív než mi přišly výsledky.Děkuju moc za odpověď
 Lucka, syn 3roky + 36tt 
  • 

Re: Toxoplazmoza před otěhotněním 

(26.10.2008 18:17:04)
Nebezpečná je nákaza toxoplazmozou v těhotenství, pokud už jste již nákazu prodělala před otěhotněním tak se nemáte čeho bát, protilátky jsou vytvořeny, znova ji prodělat nemůžete. Jsem stejný případ už u prvního dítěte. Lucka
 Lucy 
  • 

kočky jsou nej 

(29.5.2014 14:52:54)
Kočičky jsou boží. My jsme si našeho kocourka vzali před 3 lety přes http://zvirata.hyperinzerce.cz/inzerce-kocky-kotata/ a už si to bez něj nedovedeme ani představit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.