| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vojta

 Celkem 27 názorů.
 Fořtka 


Maceško, 

(10.10.2003 11:10:41)
ráda bych řekla, že jsi mě zase potěšila, ale tentokrát jsi mě fakt rozesmutnila.

Díky Ti i za to. Škoda jen, že to podobně nepůsobí na lidi, kteří můžou něco dělat pro to, aby děti nedopadaly právě takhle...
 Radka, zatím svobodná 
  • 

Osud 

(10.10.2003 11:42:29)
Ahoj Maceško,
i já Ti děkuju za článek. Málem mě rozbrečel, ale stejně děkuju za Tvé zkušenosti. I to se na světě děje. Je moc smutné, jak osud dovede být zlý. Pořád teď přemýšlím, jaké by to bylo, kdyby jste o ty dva cikánky bojovali.....určitě by jim to změnilo život.
Přeju krásný den a těším se na další vypravování.
 Martina 


Re: Osud 

(10.10.2003 13:25:07)
I me to malem rozbrecelo:-((
 zrušenina 


Re: Re: Osud 

(10.10.2003 14:31:51)
Tak to mně padají slzy jako hrachy! Ale to bude asi i tím, že jsem těhule (39. týden), už pomalu nevím, do čeho "píchnout", čekání na mímo už je dlouhé, tak tady jen tak brouzdám a brečím totálně u všeho. (Reklamy nevyjímaje - asi bych se měla léčit...)
Hezký den a víc pozitivních myšlenek všem!
 Mamina,raubíř 
  • 

Re: Maceško, 

(11.10.2003 9:06:30)
Jako bych viděla naši rodinku na lednové návštěvě v
kojeňáku,s rozdílem v paní ředitelce.Byla úžasná a děti respektuje.Byl tam také mrňousek,měl sestru,ale
nekomunikoval,bál se.Měl zlomeniny na všech končetinách (zhojené).Pravděpodobně se již také vrá
til "domů".Vzala bych si ho hned,ale ...Jsme teprve
na začátku žadatelského kolotoče,třeba nám přibude
další raubíř.
 Petra 
  • 

Je mi smutno 

(10.10.2003 14:18:03)
a zároveň nemohu uvěřit tomu že
a) matka, který týrá své dítě není zbavena rodičovských práv
b) s dětmi pracují takové osoby, jako jsou "tety" v článku
To je možné snad jen v této zemi...
 Misa3 


Re: Je mi smutno 

(10.10.2003 18:40:30)
Petro tady je mozme veci - to bys skutecne koukala. A ani pekne psane clanky ani splzy nad nimi na tom nic nespravi... Nekde je neco v neporadku. Ne za bych se ctela vratit do dob minulych, to to snad bylo jeste horsi, ale jsou zeme ( Holandsko, Norsko, Dansko) kde tyhle veci se nedeji alespon ne tak casto a pokud nekdy jsou trestany jako nasili na detech a zenach. Tady nad tim kazdy jen mavne rukou.
 Petra 
  • 

Je mi smutno 

(10.10.2003 14:18:31)
a zároveň nemohu uvěřit tomu že
a) matka, který týrá své dítě není zbavena rodičovských práv
b) s dětmi pracují takové osoby, jako jsou "tety" v článku
To je možné snad jen v této zemi...
 Fialka, dcera 
  • 

Re: Vojta 

(10.10.2003 14:43:57)
Zdá se, že tety v kojeňáku jsou oběti svého povolání..., ale stejně by neměly s dětmi pracovat, pokud se na ně dívají tímto způsobem.
Já sama mám zkušenosti s dětmi z dětského domova, kam jsem docházela do kruhu přátel a proto vím, jak takové opuštěné děti reagujou na každého nového člověka. Vidí v takovém člověku někoho, ke komu se můžou přitulit, upoutat na sebe pozornost. Je moc smutné, že děti, které byly svým rodičům odebrány, protože byly třeba týrány, se k nim můžou kdykoliv vrátit. A je smutné, že o tom všem rozhodují lidé (v parlamentu), kteří neví o co jde a kterým je celkem jedno co s takovými dětmi bude.
 Dadalinka+Miška2/04aOndra9/05 


Re: Re: Vojta 

(10.10.2003 15:09:46)
Jsem z toho velice smutná a stejně vím, že s tím nic neudělám :-((. Nejsem žádná bojovnice a rozhodně bych o Vojtu se sestřičkou také nebojovala, bylo by to zbytečné. Bohužel ty to "tety" dětem k získání vlastní identity asi moc nepomůžou a naopak jim poškodí dětství.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Vojta 

(14.10.2003 12:29:59)
NENÍ to zbytečné, já jsem si jedno takové dítě vybojovala. A vypadalo to naprosto beznadějně. Jenže já jsem bojovnice...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Vojta 

(14.10.2003 12:30:22)
NENÍ to zbytečné, já jsem si jedno takové dítě vybojovala. A vypadalo to naprosto beznadějně. Jenže já jsem bojovnice...
 maceška 


Re: Re: Re: Re: Vojta 

(14.10.2003 14:54:41)
Sylvo, není to dítě Sára?
Pokud ano, pak AHOOOOJ!
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vojta 

(14.10.2003 22:35:26)
Nee, je to Fanda - možná tu o něm bude i článek.
 maceška 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vojta 

(15.10.2003 7:13:45)
Tak to jsi asi úplně jiná Sylva - už se těším!
 Macecha (přezdívka od syna) 
  • 

Re: Re: Vojta 

(10.10.2003 19:15:54)
V parlamentu sedí přeci pan poslanec Karas a jemu podobní, když mohou prosazovat to, aby i nenarozené dítě mělo např. právo dědit, že by se nemohli jen tak mimochodem zasadit za to, aby rodiče, co týrají děti byli zbaveni svých rodičovských práv? Aby takové "tety" nezatracovaly dítě předem jen proto, že je to cikáně? Aby se neházely klacky pod nohy rodinám, které by chtěly děti do pěstounské péče? Aby... ale to by je asi tolik nezviditelnilo...
 Macecha (přezdívka od syna) 
  • 

Re: Re: Vojta 

(10.10.2003 19:17:03)
V parlamentu sedí přeci pan poslanec Karas a jemu podobní, když mohou prosazovat to, aby i nenarozené dítě mělo např. právo dědit, že by se nemohli jen tak mimochodem zasadit za to, aby rodiče, co týrají děti byli zbaveni svých rodičovských práv? Aby takové "tety" nezatracovaly dítě předem jen proto, že je to cikáně? Aby se neházely klacky pod nohy rodinám, které by chtěly děti do pěstounské péče? Aby... ale to by je asi tolik nezviditelnilo...
 Věrka 
  • 

pro Macechu 

(10.10.2003 21:46:30)
ahoj, je vidět že politiku zas tolik nesledujete, zrovna lidovci se snaží pro rodinnou politiku a adopce udělat nejvíc, zkuste to trochu OPRAVDU sledovat.
Naopak za současný zoufalý stav legislativy u adopcí můžeme poděkovat KOMUNISTŮM ZEJMÉNA JEJICH POSLANKYNI RUJBROVÉ, chrání prý práva dětí, takže tyto jsou dlouho drženy v domovech a nejsou pro adopce volné ... o díky rodná strano, vid´Macecho???? V.
 Sedmikráska* 


Re: pro Macechu 

(13.10.2003 8:05:08)
Věrko,
snažím se politiku v tomhle směru sledovat tolik co mi čtyři děti dovolí, ale vím jedno. Dětí jako je Vojta jsou v domovech tisíce a personálu jako je v článku uvedeno také. Nechci se dotknout tet v domovech protože znám i ty skvělé. Nicméně na věci to nic nemění. Jsme jedna z těch pěstounských rodin, kterým se ty klacky pod nohy házely a které děti museli téměř ukrást a obejít zákon aby neskončily v diagnosťáku. A víš proč? Protože jak nám paní z KÚ řekla, zákon říká, že musí do diagnostického ústavu, než půjdou do rodiny. Skvělý zákon. Doufám, že s ním teda lidovci něco udělají, držím jim palce. A to všechno, protože jejich matka vyrostla v jednom z těch dětských domovů. Je to prostě začarovaný kruh. Jak napsala Fialka, 14 let po revoluci je trochu hodně. A co víc pro ty děti to vůbec nic neznamená. Prostě tam jsou. A potom mají děti, které z 90 % skončí jako oni.
 V: 
  • 

lidovci pro Macechu 

(11.10.2003 0:49:20)
lidovci jako jedna z mála stran prosazují utajené porody, urychlené adopce, chtějí změnit stáv. praxi 1 pohled za rok a matka má nárok na dítě, pro rodinnou politiku reálně dělají dost,naopak za dnešní "skvělý "!zákon o adopcích vděčíme komunistům a jejich přesvědčení že matka má více práv k dítěti než ono k ní a potřeby biolog. matky stojí nadevším, i kdyby dítě zrovna leželo odloženo v kojeněčáku, co ak si matka vzpomene že má dítě- tak jí ho tam zatím pohlídáme - no- a adopce je v tahu a dítě bez šance.

Zkrátka ono bolševické - instituce rozhodne, ne potřeby dítěte," takové se ani narodit nemalo, "já jí to říkala at si to nechá vzít", "že budou jen tahanice " a kde nakonec zůstalo to dítě???? V.
 Macecha 
  • 

Re: lidovci pro Macechu 

(14.10.2003 9:54:12)
Velká škoda, že se téměř čtrnáct let po revoluci nepodařilo ani lidovcům ani jiným pokrokovým stranám něco na tom "komunistickém" zákonu změnit... Je strašně jednoduché svést všechno na komunisty, ale ač politiku opravdu nesleduji až zas tak pozorně, domnívám se, že oni v zákonodárném sboru většinu nemají a že by je mohli rozumně uvažující poslanci hravě přehlasovat.
Vzpomínám na dobu po rozdělení Československa - tehdy vázly adopce na státní příslušnosti dítěte... Takže místo aby šlo dítě např. slovenské prostitutky co nejdříve do rodiny, dala se přednost tahanici o jeho občanství... a úřední šiml vesele řehtal. Jistě též pozůstatek komunismu...
 Macecha 
  • 

Článek v MFD 

(14.10.2003 15:01:37)
Ještě k tématu - tento článek jsem našla v dnešní Mladé frontě dnes...

Peníze jen na ústavy?

Náš stát je kritizován Výborem OSN pro práva dítěte kvůli přemíře ústavní výchovy. Mnohé by se mohlo změnit - loni schválil parlament novelu zákona o rodině, jež doporučuje svěřovat děti vyžadující okamžitou pomoc raději do zařízení rodinného typu. To by nemusel být problém: je tu schopný a ochotný zřizovatel rodinných buněk (Klokánků) - Fond ohrožených dětí (FOD), jemuž se podařilo několik takových bytů vybudovat. Jenže... Soudy nemohou do Klokánků ročně umístit 2000 dětí ve věku do tří let, protože jejich kapacita to neumožňuje. Proč se tedy nestavějí? Nejsou peníze? Ale jsou. Letos bylo vyčleněno 400 milionů. Ale pozor, na stavbu nových kojeneckých ústavů! Návrh, aby se polovina věnovala FOD na stavbu Klokánka v Praze 4, neprošel o 20 hlasů. A vysvětlení ministerstva zdravotnictví? Děti prý dovede kvalifikovaně nakrmit, přebalit, obléct a "vyvenčit" jen zdravotní sestra, a proto kojenecký ústav je pro opuštěná mimina tím nejlepším řešením. Legrace? Ne, je to smutná realita. Ještě že ve státě, jenž v této záležitosti hraje velmi trapnou roli, žijí lidé se srdcem a mozkem na správném místě. Posílají vyplněné složenky, které FOD pravidelně rozesílá s prosbou o pomoc a zeleně tištěným Zpravodajem. Díky nim nový Klokánek stojí a "tety" už se mazlí se svými svěřenci jako opravdové mámy. Tyto opuštěné děti v době čekání na adopci nepoznají, co je to ústav, citová deprivace a hospitalismus. Ale vejde se jich tam jen 20. A co ty ostatní?
Hana Skálová, Praha
 Dáša 
  • 

Re: Re: Vojta 

(10.10.2003 23:44:09)
Po přečtení článku a taky tohoto příspěvku jsem si vzpomněla na situaci, která se odehrála před mnoha lety, studovala jsem pedagogickou školu a na praxi jsme (část lidí z ročníku) byli v dětském domově pro předsškolní mládež - jak jsme se objevili v za hradě dětského domova vyběhlo spousta dětí nás uvítat a pověsily se nám na krk, dávaly nám pusy a říkaly nám mámo, všechny jsme to obrečely, bylo to hrozně dojemný a zároveň jsme se od "tet" z děcáku dozvěděly, že z celého oddělení k adopci jsou volné 3 děti, protože ostatním alespoň jednou za rok přijde pohled od jejich biologické matky a tak "má o ně zájem" a musí se to respektovat. Nevím jak jsou zákony v této době nakloněny těm nešťastným dětem bez rodin, ale myslím si, že se to o moc k lepšímu zatím nezměnilo a je to velka škoda, protože párů - bezdětných - je spousta, léta běží, vážení.....
 Fialka 
  • 

Re: Re: Re: Vojta 

(11.10.2003 22:06:09)
Že by 14 let od revoluce nestačilo, aby se změnily zákony - tomu nevěřím...všechno je v lidech...
 veruna 
  • 

Zákony a týrání 

(15.10.2003 14:19:30)
Ve VB se zvířata, která se zabaví majitelům, kteří je týrali, nesmí vrátit. Naopak lidem, kteří týrali zvířata se zakazuje podle zákona nová zvířata pořizovat.

U nás je možné týrání zvířat i dětí.
 Lucije 


Tomášek 

(10.10.2003 20:55:51)
Je to už docela dávno, když jsem v jednom takovém "kojeňáku" pracovala. Bylo mně 19let. Přístup sestřiček k dětem byl různý, ale musím říct, že většinou byly ty pravé tety. Brávala jsem si na každý volný víkend domů děti, které bylo možno odvést za brány domova a na chvíli jim dát zapomenout na jejich smutek. Nejvíc se u nás doma ohřál Tomášek, byl to róm, jehož rodiče skončili podobně jako u Vojty v base. V té době mu byly 2-3roky a přála bych každému vidět ty jeho rozzářené oči, když viděl na Vánoce stromeček a to štěstíčko, když pod ním našel dárky i pro něj. Chodil k nám dlouho, nakonec měl "štěstí" a do pěstounské péče si ho vzala rodina s dalšími šesti adoptovanými dětmi z Brna. Dnes je mu 12let, nezná mě a já bych ho už nejspíš taky nepoznala. Zbyly mně po něm fotografie, hezké vzpomínky, teplo u srdce a malá naděje, že někde hluboko v něm je to všechno schované a možná si i někdy vzpomene.
 Tinka, Sara 04/03 


Re: Tomášek 

(14.10.2003 22:46:31)
Lucije, ak dovolis mam na teba jednu otazku. Ako si zvladala odniest Tomaska vzdy spat do ustavu? Neviem, ci to bolo tym, ze si v tom ustave pracovala. Mozno.

My sme to vyskusali len raz. Mali sme doma na Vianoce maleho 3-rocneho chlapceka. Jednoducho nasej mamine padol do oka, alebo nasa mamina padla do oka jemu :)Boli to jedne z nasich najkrajsich Vianoc, tie detske ocka su uplne bozske. O to horsie bolo odniest ho po sviatkoch spat do ustavu. Bol u nas znova na par dni v januari. Jednoducho tak nejak k nam prirastol. Zvazovali sme aj adopciu, no kedze moji rodicia uz nie su najmladsi tak by to bol asi problem. Nastastie nasi dobri priatelia uz mali vsetky papierovacky za sebou a hladali len vhodne dieta. Teraz ma maly uz pat rokov, nasi priatelia su jeho rodicmi aj pred zakonom a moji rodicia sa stali jeho krstnymi rodicmi.

Aby som to zhrnula, ako rodina sme sa rozhodli, ze dalsie babo si uz na Vianoce nezoberieme. Mozno je to zbabele, ale jednoducho to citovo neunesieme. Tieto deti sa velmi rychlo citovo naviazu a my to nevieme neopatovat. Pribehy, ktore maju za sebou su strasne. A este horsie je to nevypovedane. Nas maly skoro vobec nehovoril, mal strasne zachvaty hnevu a panicky strach z vody. Ktovie, co vsetko musel prezit.

Apropo, kratko potom, co bol tento chlapcek oficialne priklepnuty jeho novym adoptivnym rodicom, ho v ustave hladala jeho "matka". Chvalabohu asi pozabudla poslat pohladnicu nacas. Mozno ju vsak nacas poslala svojim dalsim piatim detom, ktore ma roztrusene po domovoch a tym im znemoznila najst "kazdodenne" stastie v novej rodine. Je mi z toho nanic.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.