| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pojďme s tím něco udělat!

 Celkem 123 názorů.
 Kamila, dcera 13 let 
  • 

Nevím..... 

(29.9.2003 13:55:57)
Tak nevím, na jednu stranu s Vámi souhlasím, ale na druhou moc ne.
V dnešní době je život prostě "hnusnej", omlouvám se za ten výraz, ale výstižnější mně nenapadá. Svět plný násilí, podvodů, lží.
Jistě, malé děti je třeba od toho ochránit, jenže toho nikdy nedocílíte. To by jste je musela držet doma pod zámkem celý život. A nemá cenu je držet v tom, že život je krásný, když ten svět vlastně moc krásný není a to dítě na to stejně jednou přijde a ještě si bude myslet, že jste mu lhali, že se nic moc neděje a ono se děje.
Váš nápad je v něčem jistě dobrý a opodstatněný, ale upřímně........
Absolutně nereálný.
 Věra 
  • 

Dobrá zpráva, žádna zpráva..... 

(29.9.2003 14:15:30)
Máte bohužel pravdu, vedou ty špatné zprávy a to proto že je lidé CHTĚJÍ SLYŠET.
Sama nevím proč, zkrátka krev, znásilnění , autonehoda, tragédie při porodu, lidi spolehlivě přitluče k obrazovce, proto to ty komerční televize dělají.

Lidi nezajímá kolik SKUTEČNĚ odvádějí státu na daních, jak budou vypadat důchody za 30 let, nebo proč vlastně se rodí dnes tak málo dětí...
Lidi milují krev, neštěstí, komerční televize jim ho poskytne, na závěr nějaké zvířátko pro zklidnění, že se z těch zpráv nedovědeli nic je netrápí, protože se u nich vzrušili. To jim stačí...
Tak nevím, zakázat komerční televize samozřejmě nemůžeme, takže spíše je nesledovat, vyhledávat si informace jinde, číst knížky, vychovávat k tomu své děti...
Díky za hezký článek. Věrka
 Radim 
  • 

Re: Dobrá zpráva, žádna zpráva..... 

(29.9.2003 14:29:10)
Nevím, přiadá mi že autorka článku ještě nevyrostla z pohádek a světa jen dobra. Probuďte se, nikoho neochráníte před tím špatným našeho světa, tím že se o tom přestane mluvit, nebude znamenat, že to není. Nelze si jen zacpat uši a zavřít oči. Myslím si, že pro každého je důležité si uvědomit, že život není jen příjemná procházka zahradou, ale v té zahradě může číhat i nebezpečí a pokud s ním nebudu počítat, těžko se mu můžu postavit, nebo se mu vyhnout.

Taky bych si přál neslyšet to špatné, ale jen tehdy, pokud se opravdu nebude dít.
 Olina 
  • 

Re: Re: Dobrá zpráva, žádna zpráva..... 

(29.9.2003 17:31:55)
Radim a Katka mají určitě pravdu, plně s nimi souhlasím, nelze dětem zacpávat uši před určitými věcmi, svět je takový, jaký je, Katka to perfektně vystihla, nemá cenu to opakovat. Není to jen v tom, co nám poví v TV, či rádiu, ale co některé pohádky? Ty pisatelce nevadí? Jsou přímo pro děti a tam není násilí? To mi vadí mnohem víc. Třeba Pokemon, Digimon - neustále se perou, bojují, střílí... Naše pohádky (Krteček, víla Amálka ...) jsou něžné, kouzelné, nesrovnatelné.
Záleží na každém z nás, na úhlu pohledu, na spoustě okolností, já určitě nebudu zakrývat dětem oči a zacpávat uši, když se bude povídat o nějaké nespravedlnosti, tragedii, týrání zvířátek, dětí, ale také je nenechám poslouchat a sledovat záběry z autonehody, krev, ..., všeho s mírou a s rozumem. Vždyť i to tří leté dítě musí vědět, že v parku může potkat "zlého" pána, že ho může porazit auto, že sám na silnici nesmí ...., těžko dítěti něco zakážete, přikážete, aniž by vědělo, co se stane, když neposlechne.
 jana 
  • 

Re: Nevím..... 

(30.9.2003 10:31:59)
svet byl "hnusnej" vzdycky... jen tech informaci o tom nebylo tolik a tak snadno dostupnych jako ted. na jednu stranu to jsou "tahaky" (spousta lidi rada slysi nebo cte o cizim nestesti), na druhou stranu - kdo by mel pravo filtrovat co sdelit a co ne?
 jana 
  • 

Re: Nevím..... 

(30.9.2003 10:32:11)
svet byl "hnusnej" vzdycky... jen tech informaci o tom nebylo tolik a tak snadno dostupnych jako ted. na jednu stranu to jsou "tahaky" (spousta lidi rada slysi nebo cte o cizim nestesti), na druhou stranu - kdo by mel pravo filtrovat co sdelit a co ne?
 Lenka 
  • 

Život není hnusnej 

(4.10.2003 22:14:31)
Když jsem ve 14 odcházela na internát do Prahy, moje babička plakala - měla pocit, že se v té strašné Praze dočista zkazím, pokud mě tam rovnou nezabijou. O několik let později jsem dostala stipendium pro studium v USA a stejné pocity prožívali mí rodiče... Realita je jiná, než ji zobrazují média. Když vám denně v třicetiminutovém zpravodajství po dvacet minut servírují války, terorismus, loupeže či podvody, nezbytně získáte dojem, že život je dneska hnusnej. Tvrdím, že není. Našemu synovi je 4 a 1/2 a asi tak tři roky už prakticky nesledujeme hlavní zpravodajskou relaci. Dost brzo se totiž začal vyptávat: "A proč tam hoří ty pneumatiky? Proč na sebe ty pánové střílejí?" Nechci, aby musel řešit strach, že ho před domem někdo zastřelí. A nemyslím, že bych z něj vychovávala skleníkovou kytičku. Je vnímavý a informace se k němu dostanou tak jako tak - neizoluji ho. Útok na "dvojčata" před dvěma lety či válku v Iráku jsme museli dost řešit. Myslím, že to pro něj, pro jeho pochopení světa bylo důležité. Ví, že existuje zlo. Ale neobklopuje nás na každém kroku. Nehrozí nám 2 ze 3 minut.

Jano, autorko výchozího článku, nemám takové odhodlání jako Ty, ale i kdyby to byla ztracená bitva, stojí za to. Budu ráda nápomocna, i když mé možnosti jsou nejspíš dost omezené. Budeš-li chtít, kontaktuj mě.

Lenka
lenkadv@mbox.vol.cz
 Katka 
  • 

nesouhlasím 

(29.9.2003 14:46:52)
Milá paní, svět je takovej, jaký si ho zasloužíme, jaký si ho uděláme, co jsme zaseli, to sklízíme. Nemá cenu si ho idealizovat a uzavírat se do ulity růžových brýlí a pozitivismu.
Rozhodně tím svému dítěti, obávám se nepomůžete. Jednou odejde z pod křídel Vaší ochrany před realitou světa do skutečného světa...bude naivní, neinformované a svět ho bude "tlouct jak psa", bude žasnout, jak lidi dokáží být zlí, když přece do teď o ničem takovém neslyšelo. Napálí ho každej blbec.
Hm, já své dítě nebudu před těmito informacemi nijak skrývat....jistě nemusí vidět rozbité, zakrvácené lidské tělo na silnici,ale proč by nemělo vědět, že lidi jsou hovada a neumějí se chovat k sobě navzájem, proč by nemělo vědět, že si musí dávat pozor i tam, kde má přednost, protože lidi nemají úctu k zákonům.
Budu se snažit z něj vychovat četsného člověka s úctou k lidem a ke zvířatům...aby aspoň, abych se za něj nemusela stydět.
Začněme každý u sebe a ten svět bude lepší...ale nechápu, proč bych se neměla dívat na to, co jsme to za stvoření bez úcty a bez svědomí.
Nevyhledávám krev, ani záměrně černou kroniku, ale chci vědět, co se děje a proto mě tyto zprávy nijak nepobuřují...nechci žít s růžovými brýlemi na očích.
 Elisabeth 
  • 

Re: nesouhlasím 

(29.9.2003 15:28:33)
Radime, Katko,
já si nemyslím, že autorka nevyrostla z naivních pohádkových představ. Já její apel chápu tak, že by zprávy mohly být rozděleny na určité "rubriky" a vyložená "černá kronika" by nebyla náhodně promísena se zprávami ostatních žánrů. Vždyť u sportu a počasí to tak je a koho třeba sport nezajímá, sportovní zpravodajství si odpustí.
 Tantee 
  • 

Re: Re: nesouhlasím 

(30.9.2003 13:51:08)
Ako by sa pacilo Vam mila Elisabeth keby niekto prisiel do Vasej firmy a povedal - mne sa nepaci ako to robite a preto to robte takto a takto - lebo ja to takto chcem. Absurdne. Nikto nema pravo prikazat im - takto budete delit bloky sprav. To je na ich uvazeni. Vy im mozete dat impult, ale pripada mi scestne ziadat Radu pre televiziu a rozhlas, aby televiziam a radiam nalinkovala ako ma vyzerat ich blok sprav. To mi skoro zavana snahou o cenzuru. Autorka clanku napada televizie - a co rozhlas? Tam su tie krvaky presne tak vmiesane medzi ostatne spravy ako v televizii. Akurat to nevidno - ale pocut tu spravu je. Suhlasim s tym, ze deti by nemali byt vystavovane pohladu na napr. zakrvavenu obet havarie, ci roztrhane/dorasovane ludske telo, ale tiez si nemyslim ze by nemali vediet ze sa im moze stat nieco zle. Aby do zivota neodchadzali s tym, ze vsetko a vsetci su pekni a dobri tak ako to poznaju z domu, ale aby mali aspon ako tak realnu predstavu o tom aky je svet v ktorom ziju a co ich v nom caka.
 Hanka, 1 syn 
  • 

Re: nesouhlasím 

(30.9.2003 10:49:41)
Katko,

moc pekne receno. Lip bych to rict neumela.

Zdravim, Hanka
 Radka, (holky 13 a 5) 
  • 

Cenzurovat? To snad ne. 

(29.9.2003 14:59:14)
Také mi to není dvakrát příjemné. Nicméně si myslím, že není cesta v příkazech a zákazech vysílat (či nevysílat) to, či ono. Pokud si dobře pamatuji, takto filtrovaných zpráv jsme si užili dostatečně. A není to o tom, že dříve se neděla taková zvěrstva. Děla, akorát to nebylo uvolněno do médií.
Dnes to o volném přístupu k informacím všeho druhu (byť i drsných). Je jen na nás, do jaké míry necháme takové zprávy pracovat na nás a našich dětech.
U nás to funguje asi takto: Děti se smí dívat na televizi pouze na námi vybrané programy, případně na "své" kazety. Stejná pravidla platí i pro počítačové hry. Stejně většinou skončí u knížek a časopisů. K tomu je u nás celodenně puštěno rádio. Jelikož je to kulisa, k jakékoli činnosti, děti hlavně vnímají hudbu (vlní se do rytmu, případně pobrukují), mluvené slovo je nezajímá, případně ruší. Starší dcera se s námi dívá na TV zprávy a pravidelně čte denní tisk. Pokud je tam něco drsnějšího, většinou si o tom na místě popovídáme. Politikou počínaje, černou kronikou konče. Není to skleníková květinka a nežijeme ve vzuchoprázdnu. Nemyslím si, že jí to nějak zatěžuje. Život není jen o tom hezkém a příjemném.
 Eva, 1 syn 
  • 

Televize 

(29.9.2003 15:22:47)
Ráda bych reagovala na to, že " Normou také je zařazovat sexuální či erotická témata až po desáté hodině večerní." Je to špatně a myslím, že televize je horší než rádio, i když poslechnete článek Děti a televize a televizi vyhodíte, stejně se na ni budou někdy někde dívat. Proč jsou sexuální či erotická témata až po desáté hodině večerní??? Nemyslím teď vysloveně erotické filmy, nebo porno, mám na mysli to, že když se někde vyskytne jedno nahé prso, tak se film vysílá po desáté. Proč? Není na tom přece nic strašného, je to přirozené. Myslím, že násilí je mnohem horší a filmy, kde se lidé mlátí a zabíjí jdou přes den běžně...když už chcete něco dělat, pojďte udělat radši něco s tímhle. To, že dítě vidí, jak si lidé "trhají hlavy" mu uškodí víc, než že se dozví, jak vypadá ženské prso.
Eva
 Jana, dva synové 
  • 

Chceš se vrátit do komunismu? 

(29.9.2003 15:28:46)
Na akční filmy....se nedíváme. Nasílí ve skutečném životě je hodně. Na zprávy se však koukáme i děti, protože chceme být informováni. Mnohem důležitější, než vypínat špatné zprávy, je s dětmi(i s vekými) o tom, co vidí a slyší diskutovat a vysvětlovat. Nutí nás to také, že se o daný problém více zajímáme, tudíž, že existuje, nemyslíš? Tím děti i sebe nejvíce ochráníme.
Za minulého režimu jsme se nedozvěděli z médií nic. Lékaři, právníci, policie, pohraničníci, sociální pracovníci,učitelé, novináři, jediná strana... "nikdy nepochybili". Soudím podle toho, že se o tom nikdy nepsalo. Říkala se tomu diktatura, cenzura...Neznamená, že se nedá dnešním médiím nic vytknout.
 jednoducho eva 
  • 

Re: Chceš se vrátit do komunismu? 

(29.9.2003 17:31:09)
to sa mi zda pritiahnute za vlasy;aky komunizmus? davny model spravodajskej cinnosti krv,sex a nasilie predavaju noviny je prekonany hlavne na zapade...a iste mas moznost dnes vybrat si rozhlasovu stanicu,mozno je prave v post kominictickych statoch hlad po info tohoto typu,ale ide o vhodny vyber;kazdy ma pravo pocuvat info,o ktore ma zaujem...ja osobne tiez filtrujem.
..A ver mi,ze osobne ma zaujima vsetko,ale tiez nemam rada pocitat mrtvych na svete kazdych 10 minut...ako iste nemam rada kazdych 10 minut pocuvat motlitby ..atd...kazda rozhlasova stanica ma svojich sponzorov a zije z reklamy,dopyt formuje ponuku.Cize je len na nas dospelych,aku rozhlasovu stanicu budeme pocuvat a ktory TV kanal si vyberieme...ved vlastne my posluchaci im davame zarabat...kazdy ma narok na svoje ale nie je v tom ziadny politicky trend...ale bohuzial krvilacnost posluchacov,co formuju share a rozhlasova stanica ponuka to,coludia chcu
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Chceš se vrátit do komunismu? 

(30.9.2003 8:26:13)
Máš možnost si vybrat. Já na Novu nekoukám a buvár nečtu.
 Sosan 
  • 

Stačí se domluvit doma 

(29.9.2003 15:58:59)
S autorkou souhlasím ve smyslu, že zprávy v TV jsou opravdu zkreslené, neobjektivní a neposkytují kvalitní informace, ale spíš šíří depresi. Zdaleka nejde jen o zobrazení násilí. Svět opravdu není takový, jak z televizních zpráv vypadá, protože zprávy jsou plné manipulace a polopravd, které si někdo zaplatil, aby tak modeloval veřejné mínění podle svého zájmu. Běžným úkazem je jedna věta nějakého politika vytržená z kontextu, tendenčně komentovaná. Navíc televize vůbec je technologicky přežilá, pasivní bedna na to, aby vám strhávala pozornost a zahrnovala vaši hlavu nepřeberným množstvím hloupostí. Na filmy máte přece videopůjčovnu, a na zpravodajství internet, kde můžete jít do detailu a rozkliknout si jen témata, která vás zajímají. Takže televize má pro mě význam skutečně okrajový, spíš jako zdroj, ze kterého si nahrávám filmy na video.
Bohužel, manželka v domácnosti považuje televizi za často jediný kontakt se společností a vnějším světem. A tak aby ušetřila těch 15 Kč/hod za internet, tak si raději pustí večer ten tyjátr zpráv a otravuje tím celou rodinu. Naštěstí to ale nedělá často receptář nebo Prima vařečka mi zas tam na nervy nejde.
Ovšem řešení nevidím v tom, psát nějaké petice a omezovat televizní vysílání. Stačí se doma prostě domluvit a bednu nezapínat, pořady si vybírat a maximálně využívat video.
 Petr 
  • 

Zobrazují média realitu? 

(29.9.2003 16:05:31)
Myslím si že ne. A v tom je problém. Dokonce svým výběrem informací realitu ovlivňují. Jak? Jak chce majitel. Autorka nemluvila o cenzuře, ale o sestavení do bloků dle témat. Přirovnání s černou kronikou je správné. Jsem pro. Proč mají být zprávy jednou velkou černou kronikou? O dobrých věcech se informuje méně, i když se jistě stávají stejně často, ne-li častěji.
 Věra 
  • 

Skleníkové květinky -pro Janu Č. 

(29.9.2003 18:15:20)
Vidíš Jano, dost lidí tě vidí jako skleníkovou květinku, která nechce dopřát svým dětem realitu života ..

Já si také nemyslím, že by dnešní život pozůstával z bouraček, vražd a krádeží, případně občas malého požárku, holt jsou to mediálně přitažlivá témata, já se alespon´s nimi denně nesetkávám ve svém životě.

Sama nevím co s tím, zatím mám děti malé a TV nemáme, pochybuju, že budu jako někdo zde z diskuze s nima na ty krváky koukat a pak si s nima o nich povídat, nevím k čemu by jim to bylo, proberu s nimi polit. situaci, ekonomiku, jestli je bude zajímat, ale černou kroniku? proč?
Všude na světě je bulvár nejúspěšnější, tak to bohužel je, asi není zbytí, jedině se na to prostě nekoukat, informační hodnota nulová tak co...
Hm jak to tady pročítám, asi si tu televizi fakt ani do budoucna nekoupíme...zdraví Věrka
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: Zobrazují média realitu? 

(29.9.2003 22:31:14)
Musím souhlasit s Petrem - to, co média zprostředkovávají, není realita, takže pokud před tím své děti budeme chránit, nebudeme je chránit před realitou, ale před poměrně zvráceným paskvilem, který se za realitu vydává, ale je poplatný krvelačnosti a sezacechtivosti obecenstva. Nejde o to, že by jednotlivé zprávy nebyly pravdivé (pravděpodobně víceméně jsou), ale celkový obraz je zkreslený, vyvolává v lidech dojem, že "V dnešní době je život prostě "hnusnej", ... Svět plný násilí, podvodů, lží.", jak napsala Kamila. Samozřejmě, že násilí, podvody a lži existují (a jiné katastrofy taky), ale není to podstatou světa a lidského života, to jen ve zprávách to tak vypadá. Já chci, aby moje děti věděly, že život je fajn (nebo přinejmenším může být), ale v médiích to tak opravdu nevypadá, protože koho zajímá zpráva např. o tom, že v nějaké nemocnici úplně normálně léčí lidi, většině aspoň trochu pomohou, někdy více, někdy méně, denně zachraňují životy lidem s infarktem, se slepým střevem... Obecenstvo zajímá katastrofa (pacientovi omylem vyňali zdravou ledvinu) nebo zázrak (během unikátní 32-ti hodinové operace, na níž se podílely lékařské týmy tří zemí...). Jenže zázraků je bohužel méně.
Taky musím souhlasit se Sosanem, že video je vynikající pomocník při nakládání s televizí. Vyřeší se tím i nevhodné upoutávky kolem dětských pořadů - z ČT lze nahrávat přesně od začátku do konce pořadu. Sama se nikdy nedívám tehdy, když v televizi něco běží, pokud na něco, tak na video. Ovšem na druhou stranu nevidím důvod, proč by se hororové části zpráv nemohly vysílat nakonec, jak navrhuje Jana. To opravdu není cenzura (jak to tady někdo nazval), nikoho by to nepoškodilo a někomu by to mohlo pomoct. A nic by to nestálo.

Žaba
 Martina, Honzík 3,5 roku,dále 21tt 
  • 

Mě by bohatě stačilo... 

(29.9.2003 16:59:49)
... kdyby těsně (stačí 3 min) před a po dětském pořadu(Kouzelná školka, večerníček,...) nevysílali nic hrůzostrašného - ať už upoutávky na děsné večerní krváky, hnusné zprávy nebo jiné srdceryvnosti.
To si myslím je docela dosažitelné a proveditelné. Dost mě totiž nervuje zapínat a vypínat televizi PŘESNĚ na začátku a na konci pořadu - to se prostě nedá vystihnout.
 Jana Červinková 
  • 

Re: Mě by bohatě stačilo... 

(29.9.2003 18:44:45)
Díky moc za tento postřeh - toho jsem si taky několikrát všimla. Odpoledne začíná kouzelná školka a těsně před ní pustí televize upoutávku na pořad Na stopě či jak se přesně jmenuje, kde malé diváky připraví na jeho obsah... Toto přece jsme schopni ovlivnit. Dělá to skutečně veřejnoprávní televize - z názvu podle mě vyplývá, že veřejnost má právo se k ní vyjádřit.

Jinak vám všem, kteří mě hned podezříváte z touhy po cenzuře či dokonce po návratu do komunismu...to byl doufám vtip, že ano? :) bych ráda řekla, že mě bohužel špatně pochopili. Já vím, že svět je takový. Vím, že někoho to zajímá. A rozhodně ty osoby o jejich informace připravit nechci. Chci jen ušetřit sebe a jiné osoby toho, aby je nutně musely poslouchat, když nemají zájem. Jde jen o rozdělení zpráv - obsah ať si spánembohem zůstane jaký chce. S tím skutečně nic nenaděláme.
A své děti o tu horší podobu života "neošidím", riziko života v izolaci je skutečně velké - jen chci být já tím člověkem, který jim to ve správnou chvíli podá.


 xxxxxxxy 


Re: Re: Mě by bohatě stačilo... 

(29.9.2003 19:26:07)
taky si myslím, že uvádění "katastrofických" zpráv na konci celého zrpavodajství by niko¨mu neuškodilo. Milovníci krve by se alespoň měli na co těšit...
 Jitka a Kryštůfek 


Re: Re: Re: Mě by bohatě stačilo... 

(1.10.2003 20:35:14)
Souhlasím!! Navíc si myslím, že je to opravdu proveditelné.
 Katka 
  • 

Re: Re: Mě by bohatě stačilo... 

(30.9.2003 7:32:54)

Nevím, jak byste mi jako dítěti vysvětlila, že některá zvířata se mohou i jíst, mohou se zabíjet více či méně krutým způsobem, ale na jiné zvíře se nesmí ani škaredě podívat, protože je to domácí mazlíček. Některé mělo holt tu smůlu, že se špatně narodilo, proč štěnátko musíme chránit a být na něj hodní, ale telátko se zabije a sní. Mě tohle aspoň v dětském věku nikdo nikdy nevysvětlil tak, abych si nemyslela, že je to přece nějaký divný...pro mě bylo tehdy telátko jako štěnátko a já přece nebudu jíst telátko, když nejím štěnátko a tak se ze mě stal vegetarián. A k této fatální otázce jsem ani nepotřebovala TV... stačil mi pohled na talíř. A nikdo mi to do dneška nevysvětlil....všichni jen ospravedlňovali.
Stejně jako jsem chtěla posílat zbytky chleba "dětem do Afriky". Protože jsem viděla hladové děti v Africe s nafouklými bříšky, které mají hlad a lezou po nich mouchy. A já měla jídla dost, cítila jsem, že máme všeho dost a můžu se tedy rozdělit.

Myslím, že ze mě vyrostl dobrý člověk, snažím se ničemu živému neubližovat, snažím se pomáhat ....zprávy v TV sleduju od nějakých 12 let, je málo večerů, kdy jsem je neviděla.
Jestli jsou zkreslené? Myslím, že ani ne. Jistě, vše lze podat různě...
vy chcete dítěti taky vše vysvětlovat "po svém", upraveně, že? Myslíte, že mu to podáte realisticky, nezkresleně?
 Zajda99 


Je to na nás 

(29.9.2003 21:59:35)
Doporučuji poslouchat muziku na CD a dívat se na video. Nebo loutkové divadlo... Mezi 19. a 20. hodinou koupat a uspávat děti a jako startovací stránku na netu si nedávat Seznam.cz s Novinkami.cz, ale rovnou Rodinku :-)))
To není ironie, to je realita. O nic nepřijdeme. U nás celý den běží Teletubbies nebo dcerunka na videu, jak byla malá. TAkže nám ani ty zprávy nedovolí. Problém mám tedy jen s tím Novinky.cz, které budu přžeinstalovávat na jinou startovací stránku.
 Alice 
  • 

Souhlasím s autorkou 

(29.9.2003 22:01:27)
Souhlasím stopro. Mám dvě děti, televizi jsme díky těmto věcem vyřadily z provozu, násilí bylo až až. Taky jsem otřesena informací o miminku, z Olomouce. Myslím si, že propírat na veřejnosti takovou věc je strašné a rodině jenom uškodí, dnešek jsem o ničem jiném nepřemýšlela než ... Je mi z této informace děsně, protože je mi strašně líto maminky. Nemůže být nic horšího. Můj syn tuto věc také zaslechl v rádiu při cestě autem ze školy a pak otázka za otázkou. Nemyslím si, že by se o tom mělo mlčet, něco takového by se nemělo stát, prostě Ne. Ale poškozuje se tímto i soukromí lidí. Děti to vnímají ještě navíc úplně jinak. Můj syn loňského roku probouzel se ze spánku a plakal. Později jsme zjistili, že má strac, neboť ve škole - první třídě, spolužákova maminka zemřela při autonehodě a on se obával, že i nám se to může stát a bude sám. Jsem prostě Vašeho názoru, děti potřebují citlivý přístup a nejsem pro natluč si nos, postav se na nohy.
 Katka 
  • 

Re: Souhlasím s autorkou 

(30.9.2003 7:47:45)
O smrti maminky spolužáka se dozvěděl z TV nebo od spolužáka(ků)?
Měl strach, že se může stát něco i Vám a bude sám....pochopitelná reakce, byl nešťastný a Vás to trápilo.
Jak jste ho chtěla uchránit této informace? Zakázat mu jít do školy aby se některý ze spolužáků "neprořekl" o smrti kamarádovi maminky? Jak chcete "líbivě" podat něčí smrt?
Děti reagují citlivě a někdy tak, jak by to dospělý nepředpokládal...ale na druhou stranu... možná kdyby někdo z dnes již mrtvých mladých lidí, kteří si mysleli, že v otcově bouráku jsou králové silnic viděl ve zprávách rozflákané auto se spoluvrstevníky a tragickou rekapitulaci nehody, možná by se nad tím aspoň zamysleli... Možná právě smrt někoho blízkého může Vaše dítě odloudit od toho, aby vyváděl nějaké machrovské kousky na silniccíh....vše má dvě roviny.
 Věra. 


Re: Pro Katku 

(30.9.2003 8:35:07)
Katko, mladé kluky od rychlé jízdy neodradí bouračky které vidí na Nově, jistě že předpokládájí, že jim , králům silnic se něco takového nestane.
Jestli od dětství uvidí svého tátu jezdit slušně, dodržovat rychlost, nenadávat za volantem, pouštět maminky s kočárkem :-D budou se chovat taky tak, děti se chovají tak, jako jejich rodiče.

Snad si nemyslíte že Nova tohle vysílá kvůli ponaučení????
To si možná omlouvají pro sebe ti co na to čumí.
Jde jen o tu krev, to lidi vzruší a vyleká, chtějí na to koukat, proto to vysílá, říká se tomu SLEDOVANOST, nic jiného. Byznys je holt byznys.
Všichni říkají - my na novu nekoukáme, tak to by asi nebyla nejsledovanější, že ?
Zdraví Věrka p.s. my doma TV nemáme, doopravdy, čestné pionýrské...
 Jarmila 
  • 

Re: Re: Pro Katku 

(30.9.2003 9:18:24)
ne Věro, vysílají to nejen pro ponaučení, ale hlavně proto, aby informovali o tom, co se u nás a ve světě stalo. K tomu ponaučení, myslím, že jen málo lidí dnes už nechá své dítě bez dozoru u třeba i hodného psa.........

Ostatně k těm tragédiím je většinou přizvou sami postižení, popř. přihlížející, to znamená lidé, kteří nemají s NOVOU, nebo jiným zpravodajstvím nic společného. Znám osobně matku, které zabil dítě řidič a i když chápu, že je to hrozné neštěstí pro onu matku a rodinu, ona sama k tomu přizvala media a z řidiče který za to opravdu nemohl / vyjádření svědků a policie/ udělala zabijáka dětí.
Myslím si, že tedy to co vidíme nejen na NOVĚ, za to si může řada lidí sama.

Nevěřím, že ani mladí kluci jsou bez citu , je důležité vědět, že se opravdu něco může stát. Nevěřím, tomu, že když uvidí záběry z ošklivé bouračka, tak to v něm alespoň něco nezanechá.
Pro citlivější povahy proto i na začátku reportáže upozorňují, že záběry můžou být drastické. Je jen na vás, jestli v tu chvíli si přepnete televizor raději třeba na reklamu.

Myslím si, že je důležité si nehrát na to, že se nikomu nemůže nic stát a všichni jsme šťastní a spokojení. Je důležiré pro nás i naše děti vědět, že život máme ve svých rukou a i když to možná nezní hezky, poučit se z cizích neštěstí, právě pro náš život. Tím, že zavřeme oči, tak se nepřestane zabíjet, nepřestanou umírat děti. Nepomůžeme tomu, že o tom nebudeme vědět, ale právě že o tom víme. Proto existuje tolik charit a spolků, je jich tolik, protože lidé kteří jsou citliví - necitliví lidé, raději nechtějí nic vědět.


 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Pro Katku 

(30.9.2003 9:26:19)
Jarmilo naprosto s Vámi souhlasím...

S nepřítelem můžeme bojovat pouze v případě, že ho známe. Mluvením, seznamování se s věcí můžeme něco změnit, tím, že budeme před věcí utíkat nebo dělat, že není, se nikdy nic nevyřešilo.
 Katka 
  • 

Re: Re: Pro Katku 

(30.9.2003 9:21:25)
Věro, chcete mi říct, že když se stane bouračka vy jdete kolem, že se nekouknete, že jdete tupě dál a nevidíte to? Neříkám, že se tam zastavíte v davu čumilů a koukáte dokud vše neskončí, ale rozhodně kouknete co se stalo...protože takové věci lidi přitahují, jsou svým způsobem zajímavé. Lidi tohle dělají od doby co lidi existují, ať televize existovaly nebo ne, vždycky se seběhla celá ves na místo, kde se něco stalo, prostě proto, že i takové věci lidi zajímají, jsou zvědaví.
Dnes jim prostě jednu dvě takové zprávy podá televize, protože i takové věci patří k realitě života a staly se. To je stejný jako, proč lidi čtou bulvár, proč lidi čtou blbiny typu Rytmus života, Spy apod.
Na Novu koukám, stejně jako koukám na Primu, na ČT 1 téměř nikdy.

Já nevím, co byste v těch zprávách chtěly. Třeba takovéto pořadí: 1.narodila se čtyři tygřátka,2.Josef Vomáčka našel 50 kg hub,3.zemědělcům v Trhanově se urodilo o 30% více jablek než před rokem, 4. známé hvězdě se narodila dcera,5. byl vynalezen nový robot na úklid domu 6. zlevní plyn (o zdražení potravin ani muk) 7. Důchodci dostanou 144 Kč (o možnosti, že nám zakáží vedl. PP ani muk, někoho by to mohlo vyděsit k smrti) a jdeme ke sportu....
Psychický stav obyvatelstva je aspoň pro tento večer opět zachráněn!
 Věra 
  • 

: Pro Katku - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 10:19:32)
Katko nejedeme tupě dál. Jako lékařka mám ve voze zákl. vybavení pro resuscitaci a MUSÍM POMOCT, jinak nelze. Davy čumilů dobře znám ze své práxe z pražské záchranky, právě proto jsem psala, proč lidé tolik milují krev a neštěstí.
Já jim to nevyčítám, je to někde hluboko v nás a je to jistě způsob jak se vyrovnat se svoji vlastní smrtelností.
Vadí mi spíše, že pak takovéto neštěstí přinese Nova jako hlavní zprávu dne, doplněnou požárem nebo znásilněním a nevěnuje se skutečným problémům téhlé země,
lidi pak jdou volit podle toho jestli je Klaus nebo Špidla větší fešák a co kdo dva týdny před volbami přislíbil, nezajímají se, kolik skutečně platí na daních a.t.d., však to znáte...

Já vím bulvár kvete všude, je to přirozené, škoda je, že pak bulvarizaci podléhá i ČT, SERIOZNÍ DENNÍKY, ale to je již z jiného soudku, o tom by jsme mohli povídat dlouze...

Přesně jako píšeš, o šílených úvahách Škromacha ani muk, protože se narodilo tygřátko...
to mi vadí doopravdy, musíme holt ty informace sami hledat. Ahoj Věrka
 Ondra 
  • 

Re: : Pro Katku - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 10:31:59)
Věrko, ale tyhle neštěstí nejsou nikdy jako aktualita dne. Určitě bylo něco zásadního např. teroristické neštěstí v Americe, povodně ale o tom mluvil celý svět, nejen NOVA. I před tímhle chceš zavřít oči? Což takhle raději pomoci?
Mimochodem jako lékařka by jsi měla vědět, že spoustě lidí pomůže se jen o svém neštěstí vypovídat, třeba právě ostatním lidem a televizi, mají dojem, že tím opravdu pomůžou i někomu jinému. Ríká se sdílená bolest = poloviční bolest.Neměla jsi nikdy potřebu se s něčím někomu svěřit?

Ze srdce Ti přeji, aby jsi se nikdy nedostala do podobné situace a lidé jako ty Ti jen řekli : hlavně mi to neříkej, já jsem moc citlivá, nechci to slyšet.
 Věra 
  • 

: Pro Ondru - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 10:39:55)
Ondro, tady nejde o sdílení neštěstí.
Myslíš že když resuscituješ na ulici, davy lidí kolem a žene se k tobě auto TV NOVA, a vytahují kameru, že tohle je sdílení, snaha pomoct????
Evidentně si něco takového nikdy nezažil, je to jen byznys, snaha urvat trochu krve do hlavních zpráv, myslíš že ten štáb zajímá co se v té chvíli s nebožákem dějě a jak mu je? Myslíš že mu chce POMOCT?

Prober se, pomoc lidem mám v popisu práce, vrtání se v lidském neštěstí a ukazování ho celému světu naopak ne. Sdílí se u psychologa, v soukromí,v klidu ne na TV obrazovce. Věrka

 Ondra 
  • 

Re: : Pro Ondru - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 10:48:38)
Věrko, ale kdo myslíš, že tam ty reportéry pozval? Myslíš, že mají radary na každou nehodu, která se stala? Nedávno byla reportáž, která na mne opravdu zapůsobila. Bylo to tom, že spousta lidí jen tak chodí a přecházejí na dálnici s vědomím, že se jim nic nemůže stát. A stalo se, přišla úplně zbytečně o život mladá žena. Byl tam rozhovor i s řidičem, který ji vlastně nechtěně zabil, myslíš, že pokud by to bral jak ty říkáš tak by s nimi vůbec mluvil? Nebyl tam žádná krev ani nic podobného. Na závěr znovu varovali lidi, jak je to nebezpečné.

Není to jen o krvi a násilí, je to opravdu o sdělení toho, co se může stát. Myslím si, že spousta neštěstí by se dalo zabránit, kdyby si lidé opravdu uvědomili možné důsledky svého počínání.
 Jana 


Re: Re: : Pro Ondru - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 10:54:07)
Ondro, nemaji radary, poslouchaji vysilacky zachrannych sluzeb :o)
To jsi opravdu tak naivni a myslis si, ze Nova informuje proto, aby varovala? Ze to dela z lasky k lidem?
J.
 Ondra 
  • 

Re: Re: Re: : Pro Ondru - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 11:04:30)
Jani nejsem naivní, je to práce jako každá jiná a samozřejmě se všechny media předhání v tom, které z nich má nejaktuálnější informace. Ale všechno má dvě strany: snaha mít ty nejlepší reportáže a stejně tak informovat a samozřejmě i varovat, aby už k podobným věcem nedocházelo.
Bez jednoho by nebylo druhé, vem si co bylo odvysíláno reportáží např. v pořadu "Na vlastní oči" a nebyly to jen hezké věci a jen díky tomu, že se daná záležitost zmedializovala, podařilo se těm lidem pomoci.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: : Pro Ondru - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 11:28:35)
Onro, ale "Na vlastni oci" nejsou zpravy. Sleduju (spis sledovavala jsem jeste pred navalem deti v nasi rodine) zacatky zprav i na CT, i na Nove. Casto se stavalo, ze CT zacinala necim z parlamentu, novym zakonem, politickym prevratem tam nebo onde a na Nove zacali havarii na zeleznicnim prejezdu, potom navazali zaplavami a pak se zminili o nejakem novem zakone. Neobhajuju ani jeden styl zprav, oboji si sveho divaka najde. Ale touha po senzaci, krvi a roztomilych kotatkach z Novy opravdu cisi.
J.
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: : Pro Ondru - nejedeme tupě dál 

(30.9.2003 11:06:16)
Já si myslím, že to není proto aby varovala, ale I VAROVALA.
 Věra 
  • 

Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 11:29:45)
Takže když někdo skočí z nuseláku, Tv má podle vás ohromný výchovný význam, varuje lidi:
neskákejte z mostu, podívejte jak dopadnete, a dětem doma můžeme říct
"pepíčku vidíš, pán skákal z mostu a nedopadl nejlíp".... ne abys skákal z mostu ...

Lidi trochu uvažujte, informační hodnota tragedie ve hlavních zprávách je nulová.
Má diváky pouze přibít k obrazovce, vzrušit, vylekat, zkrátka zvýšit sledovanost.
Nevypovídá nic o stavu země, jejích perspektivách, ekonomice.
Bohužel pak bere prostor opravdu důležitým věcem, co myslíte, kolik lidí ví jaký je plánovaný deficit státního rozpočtu pro příští rok? a co to pro zemi vlastně znamená?

Bulvár to dobře ví, pracuje s tím, metoda - alespon´kapka krve denně funguje.
Nejsem proti bulvárním mediím,mrzí mne pouze že se pak bulvarizují i všechny ostatní média, ve snaze zvýšit si sledovanost, to je pak škoda pro nás pro všechny Věrka
 Katka 
  • 

Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 12:24:10)
Věro, možná by ses víckrát na tu TV mohla kouknout... není to zpráva za zprávou, kde se kdo rozbil, občanům sdělují i jaký bude schodek rozpočtu a jiné věci na politické a finanční téma, stejně tak jako důležité události ze zahraničí. Také bys věděla, že tam ukazují i analýzy co to bude pro občana znamenat, o kolik míň si koupí nebo opačně, na kolik ho to zdražení či zlevnění přijde. Kdybys občas na tu kritizovanou TV koukla věděla bys o pořadu Střepiny, Fakta, Klekánice, Na vlastní oči, Černé ovce, Občanské judo....a jejich náplni, kde se právě probírají věci veřejné, probírají tam kroky politiků, dopady na občana, apod. zeptej se občanů jaký na tyto pořady mají názor, když jim třeba pomohli, když na ně úředníci s prominutím srali, ne když jim bylo jinak činěno bezpráví, kolik případů až po "náletu" TV dostalo spád a vyřešilo se. Kolik lidí se ocitá v podobné situaci a může nalézt řešení pro pro něj bezvýchodnou situaci, se kterou neví jak si poradit.
Jo, probírají tam občas lidská neštěstí, kdy lidé přišli o život, ale tato reportáž je právě dělána tak, aby lidi upozornila, na co maj dávat bacha atd.

Ty zprávy popisuješ jako 20 minut krve a lidského neštěstí.
 Iva 
  • 

Re: Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 13:30:37)
Katko, ale co z těch zpráv, co jsi jmenovala, má pro život vlastně význam je vědět? Byla jsem na měsíc na dovolené a neotevřela tam noviny. A jak mi bylo hezky! Naprosto o nic jsem nepřišla. A přijela jsem, otevřela je, a udělalo se mi nanic...nic z toho co tam píšeš že v těch zprávách je není podle mě vlastně důležité. Jenže lidi se nechají zmanipulovat. Co ti pomůže, že víš, co se v novinách píše o rozpočtu? Nebylo by lepší věnovat tu energii jinde? Navíc v článku se neříká, že tyto zprávy se nemají dávat. Je svoboda slova, a kdo si v tom libuje, tak proč ne. Jenže tak, jak to dávají, je to předkládáno vlastně všem, bez možnosti se tomu vyhnout. A o to tady jde. Kdyby to šlo vypnout, tak by děti, co vyrostou v lepším, pozitivnějším prostředí, byly na tyto věci citlivější, a víc by chápaly, o co vlastně v životě jde, co je ta důležitá věc, a co pozlátko a něčí zájem. A jako dospělí by s tím mohly něco dělat. Jenže je masírujou už odmala, a pak těžko nezblbnout.
Já taky nechci, abych otevřela televizi a někdo na mě vystrčil dítě s utrženou hlavičkou. Dřív, když v televizi bylo něco hrubšího zrna, upozornili na to, že to není pro děti, a filmy (námi považované za nevinné )se vysílaly s hvězdičkou, když nebyly určené dětem,ještě si ji pamatuju. Teď je to jinak, i odpoledne se na obrazovce provozuje třeba sex (jak jsou pod prostěradlem, prý o nic nejde) a o drasťárnách i v komiksech ani nemluvím. Odnesem si to ovšem zase my, lidi, a hlavně naše děti. Mělo by se něco dělat. Jen nevím, co a jak.
 Ondra 
  • 

Re: Re: Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 13:51:06)
Milá Ivo, ty sama se chceš od všeho izolovat. Není jen JÁ, ale žiješ ve společnosti, kde se dějí opravdu horší věci, než že si dítě pobryndá kalhoty. Musela by jsi žít někde na ostrově, věřím, že tam by jsi nic špatného neviděla, ale zase by jsi nesměla moc pozorovat přírodu, protože i ta je mnohdy velmi krutá. Každý člověk má právo vědět co se děje, zprávy mají nejen informativní charakter co se děje v naší zemi, ale snaží se Ti ukázat co všechno se může v životě stát, třeba i proto, aby Tobě se to nestalo. Snad nikdy se nedostaneš do situace, kdy by jsi mohla jednat jinak, kdyby jsi věděla jak jednat máš..... Každý z nás se učíme zkušenostmi, je opravdu na nás jestli nás vezme za srdce jen ta "krev" na obrazovce, nebo si z toho vezmeme i něco víc.
Máš volbu se na nic nedívat a žít se ve svém krásném světě, snad se nikdy nesetkáš s tou druhou realitou.

Říkáš, co JÁ z toho budu mít, že o tom vím......., je mi z Tebe opravdu smutno.
 Venny 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 14:04:42)
Fakt nevím. Můžete mi někdo vysvětlit, jak hrozně moc se podepíše na např. 6 letém dítěti / počítám, že to už si možná všimne toho, že nejde v televizi pohádka, ale něco jiného / , když uvidí, např. autohavárii? Z té navíc uvidí jen to rozbité auto, nic víc tam nikdy ani není. V čem ho to tak negativně ovlivní???
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 14:21:48)
Ve své podstatě nevím...
 Lada 
  • 

Moje zkušenost 

(26.1.2005 10:54:07)
Zkusím Ti popsat vlastní zkušenost. Když mi bylo osm let, chodila jsem do druhé třídy a po škole do družiny, než se naši vrátili z práce. A jedna „osvícená“ paní učitelka nám na pokračování četla knížku Sadako chce žít. Byl to příběh z Hirošimy na konci druhé světové války, o holčice, které byly čtyři roky, když na město dopadla atomová bomba. Holčička byla ozářena a po deseti letech na následky ozáření umírá. Je v nemocnici, kde je spousta stejně nemocných dětí, ty děti si mezi sebou pěstují takovou něději: říkají, že komu se podaří složit 1.000 papírových jeřábů, ten neumře. Sadako jich před smrtí stihla myslím 997… Nedokážu Ti ani říct, jak hodně mi tenhle příběh, který jak jsem dodnes přesvědčená, nebyl pro osmileté uši, na dlouhé roky ovlivnil život. Začala jsem se bát, že na nás atomová bomba spadne taky. Dítě nedokáže rozumově zpracovat reálnou situaci. Neustále mi nad hlavou lítala letadla, stíhačky, v noci jsem si zoufale zacpávala uši, nemohla spát, případně se budila hrůzou, že to už přišlo. Naši o tom myslím věděli, ale nedokázali mě toho zážitku zbavit. Trvalo možná dalších deset let, opravdu velmi dlouho, než jsem ten šok a strach svých osmi let úplně zpracovala. Kadence, s jakou servírují hrůzu světa naše média, musí být pro děti nestravitelná, pokud jsou jí vystaveni. Ukazuje svět jako opravdu jedno velké nebezpečí. Přitom pokud vím, není pro zdravý vývoj člověka nic důležitějšího a užitečnějšího, než když si z dětství odnese právě pocit bezpečí. Lada
 Lada 
  • 

Re: Re: Moje zkušenost 

(26.1.2005 19:31:38)
Pettino,
díky, zatím jsem od nikoho neslyšela, že by na tom byl stejně. Dnes je mi dvacet osm, vdala jsem se a chceme mít brzy děti. A kvůli svému dětskému traumatu jsem odhodlaná dát velký pozor na to, co moje děti děsí. Naprosto chápu pisatelku článku, k němuž patří tahle diskuse, a souhlasím s ní. Myslím si, že svět a všechno kolem nás je z velké míry takové, jaký je způsob a úhel našeho pohledu na věc. Mám zkušenost, že pokud přistupuji k lidem jako k dobrým bytostem, většinou takoví jsou. Nedávno jsem tady na rodině četla starší, ale báječný článek o tom, co mají společného nešťastné, ale i šťastné vztahy. Byla tam zajímavá věc: Lidé žijící ve fungujícím vztahu si o svém vztahu většinou vytváření "pozitivní iluze". Dál to bylo vysvětleno - nejde o přikrašlování skutečnosti, ale schopnost vidět a pamatovat si hlavně to dobré. Takže ne objektivní vztahové příčiny kazí mikrokosmos vztahu, ale subjektivní náhled zúčastněných na něj. Jestli se člověk v dětství naučí, že svět je nebezpečný a lidé zlí, bude mu to později život komplikovat, ne-li nenapravitelně kazit. Zdraví Lada
 Lada 
  • 

Re: Re: Re: Moje zkušenost 

(26.1.2005 19:39:02)
To co jsem napsala o objektivních vztahových příčinách, není vyjádřeno příliš šťastně. Chtěla jsem říct, že kdo je přesvědčen o svém vztahu, snáze a jednodušeji se dostane přes všechny ty zákruty a zádrhele, které každého potkávají a potkávat budou.
 Petr,Jana 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 13:59:26)
Ivi, ty děti by nebyly víc chápavější, ty děti by byly z toho všeho naprosto vyděšené a nepřipravené do života.
NIKDY jsem v televizi neviděl utrženou hlavičku dítěte, fakt nevím na co se to vlastně díváš, horory jsou pokud vím až pozdě v noci.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 14:20:37)
Ivo, ale žiješ v nějakém státě, jsi na něm víceméně závislá, žiješ v nějaké ekonomice a rozpočet je pro tuto republiku, potažmo pro tebe, životně důležitý, pane Bože.

Zavři se někam, vyhoď televizi, vyhoď rádio, nekupuj noviny, nečti časopisy, vykašli se na volby, vykašli se na všechno.

Pozor ať ty a tvé děti nedopadnete jako matka ve filmu Jedna ruka netleská :o)))
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 13:21:02)
Ale ten bulvár si přece dělá veřejnost sama! Stačí když se podíváte např. na statistiku prodejnosti bulvárního tisku.
Nechápu proč se nad tím pozastavujete, ev.rozčilujete, vždyť máte možnost výběru, dívat se-vypnout, číst-nekoupit.
Byli jsme s malým v Na vlastní oči (bohužel) a budeme na konci roku zase, ale určitě to nedělám pro "5 minut slávy", žijeme ve státě, kde soudní systém připustí, aby pachatel, který zmrzačí kojence, nejenže nebyl odsouzen k výkonu trestu, ale ve finále nemá nařízenou ani ústavní nebo ambulantní léčbu.
Když víte, že může kdykoliv znovu napadnout někoho dalšího, když připustíte, že by to mohlo být opět dítě, když víte jaké je to žít s dítětem, které bude do konce života na měsiční úrovni......... nebude snad také chtít varovat veřejnost?
Vždyť on vám vlastně ten bulvár dává šanci zjistit jakou hodnotu má podle našich zákonů lidský život, porovnejte to z výší trestů např. u krádeží.
A taky si uvědomit, že někdy ty naše problémy jsou opravdu malicherné proti tomu, co třeba večer budou v novinách zase pouštět za hrůzy.
Zdraví Daniela

 Radka, 2 děti 
  • 

Re: Bulvár a jeho metody 

(30.9.2003 13:39:14)
Když uvidím ve zprávách, že někdo skočil z mostu, určitě si z toho jako Věra nevezmu ponaučení, že budu říkat dětem, aby neskákaly z mostu, spíš si budu svých blízkých a dětí všímat tak, aby je nikdy tahle myšlenka nenapadla.
 Ondra 
  • 

Věro, 

(30.9.2003 9:23:03)
poslyš, když doma televizor nemáte, jak můžeš objektivně zhodnotit co vysílají na NOVĚ? Že by jedna paní povídala......., nebo se přeci jen koukáš?

Tohle se mi děsně líbí, nikdo se na to nekouká, ale přitom všichni vědí, co bylo včera v půl osmé :)
 Věra 
  • 

Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:10:32)
Ahoojky Ondro. Tv nemáme, občas jezdíme k tchýni a tam běží převážně NOVA od rána do večera.
Nevím, ale když tam vidím ty zprávy, tak jde zejména o krev, požáry nebo jiné tragedie.
Nikdo neřeší jak budou vypadat důchody za 30 let, co přinese nynější reforma konkr. zaměstnancům a.t.d.

Takže tchánovci na to čumí, vždy se u toho vzruší a říkají brrr ten svět JE ALE HROZNÝ, NA TO SE NEDÁ KOUKAT....
Zkrátka denní příděl krve. My TV nemáme, zatím nám ani nechybí ahoj Věrka

p.s. zkus si tipnout, co dnes poběží ve zprávách na Nově, jaká lidská tragedie opět?
Nebo se mýlím? Věrka
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:18:16)
Jenom se připojuji k Věře - je to tak, jak říká. Do svých 25ti let jsem televizi neměla, manžel ji bohužel má, ale fakt ji téměř nepouštíme a už řešíme, že se jí zbavíme úplně, ale jakmile někam přijdeš (matka, tcháni, kamarádi), všude ta TV jede, takže si obrázek uděláš.
Pamatuju si, kolik let mi babička se strachem nakazovala, ať nechodím po Praze po setmění, "protože ve zprávách pořád ukazujou, jak se tam střílí a vraždí"; prostě díky TV zprávám získala dojem, že je to tu jako někde v Bronxu, což samozřejmě není tak úplně pravda. :o)
Myslím si, že je opravdu na každém, jak se s realitou TV zpráv vyrovná. Argumentovat vlivem na děti je podle mého názoru přinejmenším zvláštní - vždyť přece názor dětí na život mají utvářet rodiče, nikoli televize. Utváří-li ho krvavé zpravodajství, můžeme si za to sami.
 Ondra 
  • 

Re: Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:25:24)
Monty, těžko můžou rodiče ovlivňovat děti, pokud oni sami budou odmítat realitu dnešní doby. Mezi námi, já bych své dítě nepustil samotné s názorem, že všichni lidé jsou hodní a nic se mu nemůže stát ani vysypat koš, natož večer po Praze.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:35:31)
Jenže já vůbec netvrdím, že se jim má lhát nebo tvrdit, že jsou všichni hodní. Jenom nevidím důvod, proč by je o realitě měla informovat TELEVIZE. Ona totiž ta televize neodpoví na žádnou otázku, ona pouze informuje. A když bude pětileté dítě postaveno před obrazově ztvárněný fakt vraždy jiného pětiletého dítěte, aniž by mu bylo kýmkoli podáno vysvětlení (např. že se to stává, ale nemusí se to stát každému dítěti, když si bude dávat pozor, nemluvit s cizími lidmi atd.), může ho to ošklivě poznamenat. My dospělí víme, jak to je - ale dítě to neví. Proč by mělo být dnes a denně konfrontováno s pohledem na rozstřílené mrtvoly, znásilněné školačky atd. Samozřejmě musí vědět, že existuje zlo. Ale nemusí (nemělo by se) o jeho existenci dovídat od nějaké Borhyové na TV NOVA.
 Ondra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:40:16)
Monty Tvé pětileté dítě se dívá na televizní zpravodajství na NOVĚ? Tak to gratuluji, moje dítě se v té době koupalo a připravovalo ke spaní a místo zpráv ze světa vyžadovalo pohádku.

Nechci to zlehčovat, ale od toho jsou opravdu rodiče, kteří rozhodují o tom na co a kdy se jejich děti dívají. Myslím, že tato diskuse začala spíš o tom, na co se chceme - nechceme dívat my dospělí........
 16.5Salám&Lajka14 


pro Ondru 

(30.9.2003 10:45:07)
Mému dítěti je devět měsíců a jiné nemám. Takže se nedívá na nic. :o)
Psala jsem to jako příklad - jako důvod, proč nesouhlasím s požadavky autorky článku. Proto, že každý můžeme ovlivnit, od koho a kdy a jak bude naše dítě dostávat negativní informace o světě. Nelíbí se mi, když někdo nadává na televizi, když jí docela dobře může nemít nebo nepouštět. Anebo se dívat jen na kanály bez zpravodajství a násilí.
 Iva 
  • 

Re: pro Monty 

(30.9.2003 13:39:24)
Monty, ty máš právě tu iluzi běžnou u matek malých dětí, že je jen (hlavně)na tobě, jak jeho život ovlivníš. No, a není. A dokonce brzo uvidíš, že na tobě není ani ta větší část toho ovlivňování. A to ještě nemluvím o pubertě, ale třeba o dítěti předškolního věku...To bys ho musela naprosto izolovat od vnějšího světa, a to by zas přineslo další problémy. Naprosto ti rozumím, taky jsem si tím prošla, a protrápila se až k poznání, že je to celkový stav společnosti, co formuje tvoje dítě, a proto si myslím, že je třeba ne si vypnout televizi, ale usilovat o to, aby podobné pořady byly celospolečensky nepřijatelné. Jinak mu tu televizi někdo jiný určitě pustí (a zapovězené ovoce je nejsladší) a například moje děti si tu telku uměly pustit už kolem roku. A pořád u něj nebudeš, to prostě nejde...
 Iva 
  • 

Re: Re: pro Monty 

(30.9.2003 13:42:09)
Promiň MOnty, myslela jsem to spíš na Ondru...
 Iva 
  • 

Re: Re: pro Monty 

(30.9.2003 13:42:15)
Promiň MOnty, myslela jsem to spíš na Ondru...
 Ondra 
  • 

Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:19:45)
Věrko, tak proč se na to koukají a ty s nima, když se na to nedá koukat? Copak se společně na návštěvě díváte na televizi?

Ale je vidět, že opravdu ty zprávy vidíš zřídka, každý den tam tragedie nejsou.............. Jinak doporučuji Ti zpravodajství TV NOVA na internetu www.nova.cz - archiv - zpravodajství, nemusíš se na to koukat, pouze podle názvů můžeš sama posoudit " o čem to taky je"
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:21:51)
Ondro, na to nemusíš KOUKAT, když je to zapnuté, slyšíš to. :o)
 Věra 
  • 

Ondro ,. zvu Tě... 

(30.9.2003 10:27:36)
Ondro jestli tam ty tragedie každý den nejsou,jak říkáš, tak schválně dnes večer to poctivě zapni a jestli tam na úvod nebude nějaké neštěstí, zvu Tě na panáka - platí? :-D

Jee, jenom, jak se to dozvím, když tu TV nemáme, no snad NOVA dnes nezklame, musím jí věřit...
Hezký den přeji Věrka
 Ondra 
  • 

Re: Ondro ,. zvu Tě... 

(30.9.2003 10:36:20)
Platí :) A dozvíš se to snadno, viz. zmiňované netové stranky.
 Katka 
  • 

Re: Ondro ,. zvu Tě... 

(30.9.2003 10:41:24)
Věro, Nova dává jako první zprávu úplně jiné věci, než kdo se kde rozbil...první zpráva většinou bývá něco, na co náhodou Nova přijde co se týče politiků, tunelování, porušování zákonů apod.
 Katka 
  • 

Re: Re: Věro,-pro Ondru 

(30.9.2003 10:38:26)
Dnes? Myslím, že stejně jako na Primě a ČT 1 to bude zpráva, že se opět pokusil upálit mladý člověk u benzinky...
 Sosan 
  • 

Re: Re: Pro Katku 

(30.9.2003 10:03:55)
Do určité míry odradí. Nám např. v minulé firmě promítali na školení řidičů snímky bouraček a pak se rozebíralo, proč k nim došlo. Efekt to určitě mělo lepší než si formálně opakovat předpisy.
 16.5Salám&Lajka14 


Nevím, proč něco zakazovat... 

(29.9.2003 22:15:59)
...když to lze docela dobře ignorovat. Televizi teď sice máme, ale nesledujeme, jen opravdu výjimečně, a už uvažujeme o tom dát ji pryč úplně. Ani ne tak kvůli krvavým zprávám, jako kvůli - z mého úhlu pohledu - dementním pořadům typu "Pokémon". Televize a rádio jsou zboží, a není-li pro nás určeno, nemusíme ho konzumovat. Vegetariáni také nepožadují zrušení všech uzenářských krámů. Netvrdím, že jsem nadšená z toho, co se ukazuje v televizi, ale nechápu, proč s tím bojovat, když stačí ji NEPOUŠTĚT nebo úplně odstranit z bytu...
 Gábi, 2 děti 


Re: Nevím, proč něco zakazovat... 

(30.9.2003 9:54:05)
Monty, souhlasím. Je to na nás ...
 Soňa,syn 12 let 
  • 

Re: Nevím, proč něco zakazovat... 

(23.10.2003 22:50:40)
Monty jsem zvědavá,jak to budeš řešit,až budeš přes den v práci a tvé
děti se budou chodit po škole koukat na stupidní filmy/ nebo cokoliv jiného
v TV/ ke svým spolužákům,protože ve třídě už to všichni viděli.Jak to za-
trhneš? Budeš je odchytávat před školou? Nebo jim budeš večer vysvětlovat,
že se chodí koukat na blbosti? Až pak před tebou prohodí pár filmových
"vychytávek" půjdeš do vývrtky....
Přikláním se k názoru, že bych taky svou práci radši dělala s klidným vědo-
mím,že moje děti v odpoledním čase nic nemorálního neohrožuje.Nás totiž taky
neohrožovalo a jak jsme pěkně vyrostli.
Soňa




 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Nevím, proč něco zakazovat... 

(24.10.2003 10:00:13)
Soňo, s největší pravděpodobností zůstanu OSVČ, takže přes den do práce chodit nebudu... nicméně o tom to není. Pokud bude dítě skutečně chtít vidět nějaké debilní filmy, tak ať se na ně dívá jinde... v takovém případě si budu muset přiznat, že se mi nepodařilo vychovat dítě "osobním příkladem" k jinému postoji, nebudu ho nutit, aby bylo takové, jako jsem já. Má právo svobodné volby. Každopádně doma mu cestu k podobným hovadinám usnadňovat nebudeme.
 Soňa 
  • 

Čistý svět pro všechny děti. 

(25.10.2003 0:15:35)
Monty,krásně jsi to napsala a je z toho cítit opravdu odhodlání,že své
děti ochráníš.Myslím si ale,že paní Janě jde o víc.Nechce chránit jen
vlastní děti,ale i ty, jejichž rodiče na tu ochranu buď morálně nebo
časově prostě nemají.Nevím,jestli to bude do budoucna platné,že moje
dítě bude čisté,spravedlivé,nezkažené,když bude muset žít ve světě těch
ostatních zkažených,nemorálních,kteří měli ve svém dětství totální absenci
správných vzorů.Každý rodič totiž není "jednička",ale to naštěstí není
dědičné. Všechny děti mají právo na čistý svět bez násilí,nebo alespoň
na krásné vzpomínky na ideály z dětství.
Mějte se hezky Soňa
 Alice 
  • 

? 

(29.9.2003 22:34:00)
Myslím, ze by opravdu bylo dobré takové zprávy "oddelit" upozornením a hlavne je nevysílat behem dne. Naposledy, pred delsí dobou, me velmi rozcílilo, ze jsem si náhodou vyslechla upoutávku na dokument o fasistickych lékarskych pokusech na detech...vím, ze lidstvo na ty spáchané zverstva nesmí nikdy zapomenout, ale zrovna i s ohledem na ty obeti by to melo vysílání takovych zpráv probíhat trochu jinym zpusobem.
 Renda a Káťa 


Taky nevím 

(29.9.2003 22:47:45)
Ahoj, taky se nevím, proč spousta lidí "čučí" na ty nejhorší věci a sleduje krev atd.Já to taky nemusin a popravdě, když vidim koně na Staromáku, kterej nakonec umře, nebo slepice, který nějakej magor ubíjí o zeď , skoro brečim.
A to nemluvim o případech, kdy matky nechávaj umřít kdekoliv!! svoje novorozeňata.MNĚ to taky vadí - a souhlasim s Janou.

Jenže...naše babi už nějak přestala vnímat realitu a kdyby čas od času neodvysílali něco o vloupáních a krádežích u starých lidí, tak nám neuvěří a pustí si do bytu kohokoliv.

A mám pocit, že naše babička by potřebovala stejnou ochranu, jako naše děti, ale bez těhle informací by prostě "možná" skončila špatně.

Takže vážně nevím.

P.S: taky se nedivim, že děti tak moc ubližujou zvířatům, maj na to návod v televizi.
Dobrou
 Ivo Kaipr 
  • 

Jedině mít vlastní rádio - je nás na to dost? 

(30.9.2003 4:20:21)
Být nevyžádaně seznamován každou hodinu s ohavností světa je opravdu pro mnohé citlivé lidi nesnesitelné. Také u nás jsou zprávy nežádoucí. Ale je jasné, proč tomu tak je - zprávy tady nejsou primárně pro to, aby nás o něčem zpravovaly, aby nám sloužily, ale veškerá náplň médií slouží k získávání co největšího počtu diváků, posluchačů, čtenářů, aby bylo komu prodávat reklamu (nebo taky třeba cpát do hlavy ideologii). Takže jediná cesta, jak se z tohoto hlediska většinově servírovaným - protože většinově sledovaným (důvodem sledovanosti jsou většinové lidské atavismy) - ohavnostem vyhnout, je dokázat, že menšina, která je slyšet nepotřebuje či nechce, je vybavena dostatečnou kupní silou, aby se pro ni vyplatilo vysílat. Až bude internetová televize a rádio, jistě takové stanice s filtrovanými zprávami budou, tak jako se teď dají filtrovat internetové stránky. Až se děti budou chtít podívat do reality, filtr odklopí - a budou-li rodiči dobře vychováni k racionální i emocionální odolnosti vůči vlastnímu strachu a vůči všem možným nástrahám - zase ho jak Pandořinu skříňku po čase snad samy zase nasadí. Pokoušet se prosadit cenzuru jako výraz celospolečenského zájmu je možné - viz třeba snaha o potlačení reklamy na cigarety - ale pokud se nepodaří, aby to byl skutečně většinový názor, skončí to jako s prohibicí - napáchá víc škody, než užitku. (Viz např. zkušenost s nezřízeným skandinávským "víkendovým" prohibicí vyvolaným alkoholismem). Takže to chce ovlivnit myšlení lidí, ovlivnit ho tak, aby pro ně bylo většinově nepřijatelné zaplavování dětí ohavnostmi, tak jako třeba teď už snad začíná převládat názor, že "normální je nekouřit". Zdraví je i psychické - takže heslo "normální je neděsit" by časem, po dlouhém náporu, mohlo být všeobecně přijímáno.

Mimochodem, ČRo3 Vltava tuhle zprávu v poledne taky vysílala? Veřejnoprávní rozhlas by stanici rozumného formátu mohl mít - pokud na to bude mít finančně, protože teď se musí taky honit za sledovaností, neb bez ní nepřežije. Má takový formát v nabídce třeba BBC? Existuje něco podobného v USA, SRN, Francii? Tipnul bych si, že spíš existují "nábožensky filtrované" stanice, než něco, co si představuje autorka článku. Buď je nás málo, nebo jsme málo průrazní.
 Pamian 


To o čem pišeš jde a funguje :-))) !!! 

(30.9.2003 5:03:57)
Tvůj nápad se mi moc líbí a s radosti jej podporuji. Také si myslím, že zprávy jsou zbytečně kruté. A také filmy. Žila jsem nějaký čas v Německu a tam podobný filtr jaký máš na mysli funguje - násilí v televizi či rádiu - ano, ale až po desáté večer. To znamená - přes den žádná znásilnění, žádné probodnutí, které není v ději filmu bezpodmínečně nutné, atd. Takový druh cenzury schvaluji a líbí se mi. Nevím přesně jak to funguje u zpráv, ale zato vím, že i dobrych zpráv je na světě plno a že zpravodajství o nich sledované i v ČR je. Dva roky jsem dělala pořad plný dobrých obrazových zpráv (kultura, politika, nové domy, akce pro seniory, kluby pro maminky, rozvoj regionu, sport ...) a jen čtené černé kroniky. Bylo to jen pro jedno město, ale šlo to a zprávy měly větší sledovanost než konkurenční smutné zprávy. A šlo by to i celorepublikově, jde jen o to chtít.

Takže až se do toho Jani pustíš, s mojí podporou můžeš počítat !!! :-)))) A nenech se odradit prosím :-))))
 Radka 
  • 

Řešení je jednoduché... 

(30.9.2003 14:03:50)
Přidám se se svou trochou do mlýna a napíšu, jak to chodí u nás. Televizi v obýváku nemáme a nikdy jsme neměli, netoužíme po ní. Děti na televizi vůbec nekoukají, o to vzácnější pro ně pak je, když třeba u kamarádů shlédnou na videu pohádku z půjčovny, kterou přineseme my a tak i pro děti známých je neokoukaná, jindy radši jdeme ven. Koukání na pohádky zatím moc neřešíme, klukovi je 2,5 a holce 8 měsíců, ale když se něco pouští, tak přes počítač, když chci něco shlédnout s přítelem, jdeme do kina. Televizi doma máme miniaturní, je to taková ta malá krabička (obrazovka má asi 10x10cm???), kterousi závislí lidé berou na cesty :-)) a ta je shovaná v kuchyni ve skříňce a já si poctivě vyhrazuji čas na Cestománii a Zálety, což rozhodně neškodí ani dětem, jinak jí nepoužíváme. Když je fotbal, hokej - jde se k rodičům, kamarádům (na to kouká i syn) a tak to není pasivně strávený čas jen u televize, protože se spolu bavíme, povídáme, probíráme různý věci. Na zprávy koukám vyjímečně, jsou totiž přesně v čase, kdy děti chodí spát a kdy chci být s nimi. Jinak kupuju noviny, MF Dnes, občas Blesk, časopisy (Elle, Spy, Cosmopolitan...)
 Katka 
  • 

Re: Řešení je jednoduché... 

(30.9.2003 14:24:48)
Nesnáším, ač jsem velký příznivec televize, když někam přijdu na návštěvu, povídá se a do toho jede TV a může tam být cokoli zásadního. Na toto jsem přímo alergická...
 Radka 
  • 

Re: Re: Řešení je jednoduché... 

(30.9.2003 15:01:43)
Jenže právě ten účel je se dívat na televizi, mluvila jsem o fotbale a hokeji. To je zrovna program, do kterého lidi nemusí být nijak zabraní a přesto ví, o co jde. Bavíme se o filmech, o dětech, o sportech. Kdyby televize byla považována jen za zvukovou kulisu hovoru, tak do té domácnosti ani nevkročím. Pro mě je to jakési gesto, že hostitel ani tak není zvědavý na náš hovor, ale na telku, tím spíš, když by tím směrem neustále házel očima. Naše sportovní dýchánky se konají asi jednou do měsíce, radši si půjdem zahrát bastetbal, plavat nebo horolezit, než čučet na slabomyslné romantické komedie nebo kasovní trháky, které nám jsou nakonec k ničemu (i když není nad dobrou zábavu, to nepopírám, ale filmů pro celou rodinu je minimum a rodina má čas trávit společně, tím spíš před televizí) =o) Doufám, že si to nikdo nebere osobně =o)
 Adrien 
  • 

Autorka má v něčem pravdu 

(30.9.2003 15:27:44)
Musím se přiznat, že zpráva o onom porodu se mnou pořádně také zacloumala. Nehledě na to, že se stala v našem městě. Zdá se mi, že jsou zprávy opravdu čímdál tvrdší a bezohledné k lidem. Zprávu o porodu jsem slyšela u snídaně a hned mne přešla chuť...
A tím, že slyšíme čímdál více černých a brutálních zpráv mě děsí... Připadá mi, že je svět čímdál horší a děsivější. Zprávy by se měly trochu zredukovat a nerozebírat tam hnusné detaily. To ať si nechá Nova a Blesk...
 Jana 
  • 

Re: Autorka má v něčem pravdu 

(30.9.2003 18:34:43)
Je to tak. Ve svobodném světě má své místo i bulvár a i krvavé nic nesdělující a otupující zprávy komerčních televizí. Bohužel.
Otázkou je, do jaké míry má být povoleno použití drastických záběrů bez předchozího varování, navíc když pro pochopení zprávy nejsou nutné.
předpokládám že nějaké omezení u nás již existuje, ne?
Není to jako s erotikou omezené po 22 hod.? Našli by jsme to v zákoně o tv vysílání předpokládám.

Pokud neexistuje, máme možnost založit nebo se obrátit na již existující občanské sdružení a začít tuto otázku prosazovat a mluvit o ní více. I když, pročítám zde někt. příspěvky, budou se chtít lidé svých oblíbených drastických zpráv vzdát?
V někt. západních zemích podobná omezení existují, třeba nakonec naše společnost k nim vyzraje, ne_?
 Lisa, dva kluci do tří let 
  • 

Nekoukají jenom vaše děti 

(30.9.2003 18:51:39)
Velmi souhlasím s autorkou článku. Televizi doma nemáme a kupovat ji nehodláme, ale pochopitelně nejrůznější babičky ji mají a pouštějí různě často. Takže mám dodnes v živé paměti, jak nedávno v těch hlavních večerních zprávách na všech stanicích (dědeček to vždycky musí vidět 3x, kdyby to náhodou říkali jinak)ukazovali upáleného mladého vysokoškoláka a ten záběr byl prostě přímo na to mrtvé tělo. Když mi to došlo, udělalo se mi zle. Tohle je typ obrazové ilustrace, která podle mého názoru nemá bez přípravy diváka ve zprávách před 20:00 co dělat. Mimo jiné proto, že na televizi se nedívají jenom vaše děti - a to že tu teď diskutujete znamená, že patříte k těm angažovanějším a vzdělanějším rodičům - ale i jiné děti méně angažovaných nebo i naprosto lhostejných rodičů. A i ony si z toho berou něco do života a nikdo jim to nevysvětluje.. Uvítala bych ten typ cenzury, jako tu zmiňoval někdo z Německa - že do 22:00 se nevraždí, neznásilňuje a pod. Vážně si myslím, že to nikomu neuškodí.
 Lukáš 


Re: Nekoukají jenom vaše děti 

(30.9.2003 19:27:08)
Nasadit dětem klapky na oči, nebo v lepším případě růžové brýle z nich lepší neudělá.
Nemyslím, že když budou vědět z televize, že existuje násilí, stanou se z nich násilníci. L.
 Janka 
  • 

Re: Nekoukají jenom vaše děti 

(1.10.2003 1:55:51)
Nečetla jsem tuhle diskusi celou, ale přecejen si kladu jednu otázku. Rozhodně stále víc lidí má přístup ke kabelové televizi a tam je možné vybrat program pro děti. My máme televizi puštěnou jako kulisu, sama jsem nepříliš umluvený člověk a nikdo kromě syna (2 3/4) tu celý den až do večera není. Nemyslím si, že by kreslené seriály typu Život s Louiem nebo Dennis postrach okolí nějak výrazně narušovali dětskou psychiku :-))). A běžný televizní program? Co je to - tak bych se mohla zeptat. Prostě si nedovolím to pustit, ani zprávy. Ale existují Kostičky, Kouzelná školka, Pohádková neděle a jiné. Mnohdy stačí jen vybrat program a když aktuálně není nic vhodného - pouštět videokazety (nahrané opět z kabelovky nebo z českých programů). Z běžné programové nabídky syn občas zahlédne nějakou soutěž (AZ kvíz, Milionář, nebo to nové na Nově) - po soutěžích pečlivě vracíme zpět dětský program. No, je to pravda nápor na maminkovské nervy :-))) ale faktem je, že zejména na českých běžných TV programech se zabíjí apod. celý den. I zprávy jsou hrůza, ale to opravdu není program pro děti. Ale samozřejmě tohle se bude těžko praktikovat u starších dětí - tomu našemu drobkovi to ale zdá se vyhovuje (a je to pro něj myslím lepší, než když sedne k počítači, už je to zkušený uživatel :-))).
 mama 
  • 

absolutni souhlas 

(30.9.2003 19:12:30)
mila jano, naprosto s vami souhlasim a doufam, ze se vam tenhle boj podari vyhrat. mama
 Katka 
  • 

Věro, dlužíte Ondrovi to pivo!! :o)) 

(1.10.2003 7:28:25)
Náplň včerejších TV novin na Nově:
Televizní noviny - 30.09.2003
Reklamní leták
Další velký podvod v ČR.

Výzva pro poslance Kotta
Poslanec se mandátu vzdát nehodlá.

Kontroly na silnicích
Policisté avizují dlouhodobou akci.

Šošoni žalují vládu USA
Indiáni požadují odškodnění za 140 let.

Falešná sociální pracovnice
Policisté zadrželi pachatelku přímo při činu.

Pánský koutek
Řešení pro utrápené muže při nákupech.

Zahraniční zpravodajství
Zahraniční zpravodajství.

Zneuctění Koránu
Incident v Iráku řeší diplomaté.

Střepy na pískovišti
Neuvěřitelný vandalismus v Českém Krumlově.

Ponorka v bazénu
Věrnou kopii dělal majitel 2 tisíce hodin.

 Věra 
  • 

Re: Věro, dlužíte Ondrovi to pivo!! :o)) 

(1.10.2003 8:38:29)
Spíše panáka :-D
Jsem ale ráda že to alespoń pro jednou vydrželi bez krve, opravdu?
Ozvat se ale musí Ondra.
Jinak tedy samé "důležité" věci, podle obsahu, nu, raději lidi moc nezatěžovat.
Ale hlavně at´tam nesekají ty tragedie, zdravím. V.
 Venny 
  • 

Re: Re: Věro, dlužíte Ondrovi to pivo!! :o)) 

(1.10.2003 8:40:40)
Věro Tobě se asi nikdo nikdy nezavděčí........
 Věra 
  • 

Ahoj Venny 

(1.10.2003 9:30:15)
Nemusí se mi nikdo zavděčovat, akorát je mi líto času promrhaného na stupidity místo důležitých informací.Jedinou přínosnou zprávou je snad kauza opilého poslance, je to veřejný činitel a měl by být pod kontrolou médií, nemůžou se takhle chovat, jsou placení z našich daní.
Ale to již sme tady probrali x-krát, to co pro někoho je zajímavá zpráva - střepy na pískovišti - jiný považuje za ztrátu času, protože tahle země má dost jiných a opravdu závažných problémů.

Tato diskuze je ale zaměřená na brutalitu v médiích a možnosti jak se jí bránit, proto dejme slovo také ostatním, třeba je něco napadne, co s tím Ahoj V.
 Ondra 
  • 

TV zpravodajství 

(1.10.2003 11:09:41)
Tak jsem včera poctivě odklidil ženu i s dětmi do bezpečí pokoje bez televize a sám se díval na krváky v půl osmé na NOVĚ.....

Asi jsem necita, ale nezdálo se mi tam nic tak závažného, co by mohlo nějak citelně ublížit psychice mých dětí.
 Venny 
  • 

Re: Ahoj Venny 

(1.10.2003 11:15:47)
Věro, ty se ale přece na televizi nedíváš, jak víš, že reportáž o ohledně poslance byla tou nejpřínosnější, nezajímají Tebe více než krváky spíše "drby"?

K tomu co s krváky v televizi, je to přece vyřešeno. Ti co to vidět nechtějí prostě nemají televizi nebo se na to nedívají, Ti co jim to nepřipadá zase až tak nebezpečné a morbidní ano.. Ty se nedíváš a nemáš televizi, proč Ti tedy jde o to, co dělají Ti ostatní?
 Andrea 
  • 

Re: Ahoj Venny 

(1.10.2003 11:17:59)
:))Věrko, musím se už smát. Proč jsi tedy ten čas na stupidity promrhala? :)
 Ondra 
  • 

Re: Ahoj Venny 

(1.10.2003 11:21:04)
Milá Věrko, nesmíš si brát z Tv jen tu krev / i když ty se vlastně nedíváš / pouze to kritizuješ. Nepřipadá Ti jako přínosná zpráva střepy v pískovišti, bude Ti pak připadat přínosnější, až příště ukáží, že se o ně pořezalo dítě? Nejsou ty zprávy přeci jen trochu i o té informaci, sdělení a varování?
 Katka 
  • 

Re: Ahoj Venny 

(1.10.2003 11:38:06)
Věro probůh, každý si tam může vybrat to, co je pro něj zajímavé. Někdo opilého poslance , některá maminka v inkriminovaném městě zase uvítá upozornění, že nějakej debil záměrně nastražil do pískoviště střepy od lahví a namazal prolézačky olejem a bude obezřetnější až si půjdou s prcekm hrát...to ti připadá jako zbytečná reportáž? Je stěští, že nedošlo k lidské tragédie a nějaké dítko si nepodřezalo žíly...
 Katka 
  • 

Re: Re: Věro, dlužíte Ondrovi to pivo!! :o)) 

(1.10.2003 9:14:19)
Ono to není "pro jednou"...ono je to častěji a když už, tak je to jedna zpráva, kde stejně není v drtivé většině nic vidět. A když je, moderátor na to upozorní, že záběry mohou být drastické.Můžete tedy přepnout na vymývací reklamu.
Mám spíš pocit, že je to jaksi "moderní" nadávat na Novu a říkat, že se na ni nedívám. Spousta lidí říká, jak se na Novu nedívají, ale přesně vědí, jaké filmy tam běží, jak ta či ona telenovela je hloupá, jak zpravodajství je krvavé.
Je to stejně tak moderní jako nadávat na politiky, vládu, policajty...Češi prostě musí na něco nadávat, to bychom nebyli Čechama.

Mě teda daleko víc vadí stupidní reklamy, které maminkám říkají, jak nic není báječnějšího pro její děti než čokoláda Kinder, přeslazený vyšisovaný cornflakesy, tučné a přeslazené Monte, chemikálie typu Tang, krém na boty Rama....to mi opravdu vadí, jak lidem blbnou a vymývají hlavy a říkají co maj kupovat.
Myslím, že reklamy poškozují zdraví dětí v daleko větší míře....Než přemýšlet, jestli ta či ona náhodně viděná reportáž, kde stejně "nic" vidět, nemůže jejich dítě nějak poškodit, by se mělo spíš přemýšlet, co dětem kupujeme a jestli to podvědomně neděláme jen proto, že nám to někdo nabulíkoval.
 Vendula (tři děti) 
  • 

Klamy reklamy 

(2.10.2003 10:55:45)
Katko, tak v tomhle máš naprostou pravdu. Stupidita reklam je nebetyčná a když si člověk uvědomí, co peněz se do ní narvalo... Určitě dám svým dětem Kinder Pingui místo pořádné svačiny, syn po Nesquiku měří už skoro dva metry, babička nic jiného nenakupuje než Monte od Zotta... A já z toho přijdu k snídani pěkně namazaná... Jo a děti si odnesou poučení, že když musíš, tak musíš...
 Vendula (tři děti) 
  • 

Re: Re: Re: Věro, dlužíte Ondrovi to pivo!! :o)) 

(2.10.2003 11:04:38)
Katko, v tomhle máš naprostou pravdu. Stupidita reklam je nebetyčná - a když si člověk uvědomí, kolik peněz se na ni vyhodí...
Místo důkladné svačiny (třeba ovoce a zelenina) stačí Kinder Pingui... Babička zas synkovi nekupuje nic jiného než Monte od Zotta, jo a po Nesquiku už synátor měří skoro dva metry. Nedám dopustit na ještě bramborovější brambůrky a pokud syn schroupne jednu Tatranku, nic pro něj není nemožné. Já přijdu k snídani pěkně namazaná (dokonce zapomenu, že mám už jednu intimku), zatímco muž dospává mejdan "Chlapi sobě". Jo a ještě dítku plyne poučení, že "když musíš, tak musíš"...
Nevím, jestli vypínat při reklamách, nebo krvavých zprávách TV Nova, zprávy jsou naštěstí jen půl hodiny a koukat na ně nemusím, ale reklamy jsou všudypřítomné, snad na ČT 2 ještě nedorazily...
 Ivana a kluci 
  • 

Naprosto souhlasím 

(1.10.2003 9:20:49)
Dobrý den,
naprosto souhlasím s Vaším názorem.Sama jsem matkou tří synů,tomu nejstaršímu je pět let a dlaším dvoum je 18měsíců.
Máte naprostou pravdu v tom,že se nedá uhlídat vše co dítě slyší z médií a měli by se označit tragické a jiné hrůzné informace nějakým upozorněním na nevhodnost pro děti.
I já sama, jelikož nechci být dezorientovaná sleduji zpravodajství a některé tragické či jiné hrůzné zprávy i ve mě samotné nechávají své stopy.Co potom v mých dětech???
Pokud budete chtím podporu če nějakou pomoc ozvěte se mi,ráda pomohu jak budu moci,je to přece pro naše děti!!!
Moc díky za takový příspěvek a sílu a elán do takového boje.Držím palce a klidně napište ani petice by nebyla od věci...
Přeji hodně sil a energie,ale myslím,že vše je možné,ikdyž u nás v ČR je spousta věcí o něčem jiném.Ale to je do jiné diskuze.Vše přeji pěkný a klidný den.Ivana a kluci.
 Katka 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(1.10.2003 10:05:42)
Ivano...je to podobné jako u filmů "s hvězdičkou". Stejný film,když začne, ale jednou se řekne , že je s hvězdičkou a nevhodný pro určitou věkovou skupinu, tak dítě zaujme natolik, že se bude 100% koukat, protože z toho bude cítit "zakázané ovoce". Když by tam upozornění nebylo je to 50 na 50.

Pokud si bude dítě třeba hrát a z televize uslyší jen sled nějakých zpráv a mezitím i tragické bude si hrát, ale jakmile uslyší, že by se neměli dívat děti... tuplem bude koukat. De facto...dostane se mu upozornění...a děti zajímá všechno, nejvíc to, co slyšet nemají....
 Ivana a kluci 
  • 

Re: Re: Naprosto souhlasím 

(1.10.2003 11:52:00)
Milá Katko,
to je možná pravda ,ale na druhou stranu záleží na přístupu k těmto informacím.Já sama mám zkušenost se svým nejstarším synem takovou,že pokud je vysíláno něco co není vhodné pro něj požádám ho a on sám bez řečí či protestu odejde nebo to řeším vypnutím či přepnutím stanice či programu.Je takto naučený od mala a další dva synové už také respektují upozornění,někdy jim to člověz opakovaně vysvětlí a z vlastní zkušenosti mohu takový přístup jen doporučit.Nesmí se to samozřejmě,jako všechno,zneužívat a tímto jen získat klid na oblíbený film apod.
Je také důležité ton jakým to dítěti sdělíte a nesmí to být rozkaz,nikdy.
Nebo máme ještě jednu zkušenost pokud je v televizi náhodný nevhodný vstup a nestačím zareagovat vypnutím nebo "povelem k odchodu", tak zavolám na kluky a řeknu jim"kluci koukněte na maminku co je na ní nového a oni hádají a překřikují se a tak nevidí a ani neslyší nic ošklivého.Je to zábavnou formou,kluky to baví a nic nenamítají,naopak těší se co mamka zase příště vymyslí.
To jen na vysvětlenou,ne každé ovoce musí být zakázané,stačí vše jen vysvětlit a objasnit,ač to jsou děti tak chápou mnohem více než se nám dospělým zdá.Ivana
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Naprosto souhlasím 

(1.10.2003 12:23:50)
Mohu se zeptat, co všechno jim takto filtrujete?
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Naprosto souhlasím 

(1.10.2003 12:25:38)
Myslím to tak, co smí vidět a co ne...
 Ivana a kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Naprosto souhlasím 

(1.10.2003 16:17:54)
Beru to podle svého uvážení a jen v nutných případech.
Myslím,že není dobré dítě naprosto odtrhnout z reality,je na světě zlo i dobro,ale je také možné tyto informace podat šetrnější formou a to je to co mě pobuřuje,některé informace podané náležitě výstižně můžou vyvolat chaos až hysterii.
Beru to tak,my nesledujeme televizi celý den,pokud si kluci nehrají spolu a chce si ten starší nebo i všichni zkouknout pohádku nebo dokumenty o zvířatech nejsem proti,když nic není v TV používáme jako asi každý video nebo DVD.
Jde o to,že já ikdyž jsem doma jsem ráda v obraze a zajímá mě dění u nás i ve světě.Takže sleduji polední a večerní zprávy popř.mimořádné vstupy.
Pokud se kluci nachomítnou k televizi když běží zpravodajství nechám je klidně se koukat se mnou(jde hlavně toho staršího,ten už všemu rozumí a dokáže udržet pozornost celkem dlouho,nikoho neodháním,jen při delší dobu trvajícím nevhodném vysílání-tj.dokument z válečných konfliktů,film kde se střílí,ktrý se naskytně shlédnout i v pravé poledne)Pokud ,ale ohlásí zprávu o které mám dojem ,že není pro kluky vhodná ani ne tak obsahem jako doprovodnými "obrázky" přepnu na jiný program nebo spustím naší "hru".Jde mi o to ,aby i naše děti věděli,že nejsme jen my doma,ale je okolní svět a v něm je spousta různých lidí a konají různé činy.Náš petiletý syn už ví ,že existují drogy,že existují zlý a hodní vojáci,tedy obránci a útočné jednotky,že jsou lidé,kteří ubližují dětem a lidem,ale vždy to spojím s patřičným výkladem a obeznámým syna se vším co jsem mu schopná k danému tématu říci.Ví,že v USA narazila letadla do domů,kde zahynulo spousta lidí,ví že se to děje,ale vždy mu tuto informaci patřičně přeložím k jeho věku.Netrofnu si říci ,zda konám dobře jen mi to přijde vůči mým dětem vhodnější,nechci aby si vše přeložili tak,že je jen zlo a zlo a nic jiného a že je svět jen zkažený a nic s tím nejde krom přihlížení dělat,vždy se snažím,aby měl možnost o všem chvíli přemýšlt a to byste koukala co je schopen ve své dětské hlavičce vymyslet za řešení.Př.po chvíli ,kdy jsem mu vysvětlovala jakýsi válečný konflikt syn prohlásil"Mami vždyť je to tak jednoduché,kdyby ten zlý pan pozvat toho hodného na zmrzku tak by se skamarádili a už by ty pani nemusely plakat"(v překladu na reakci kdy plakalli ženy padlých vojáků)
Nevím jak Vás ,ale mě samotnou některé reportáže často přimějí nejen k zamyšlení a přijmutí informace,ale i k reakci kdy zlo - vyvolá zase zlo,tedy ,že se člověk rozčílí a tak je dobré nějak bránit naše děti,nikdo nevíme co to ,ůže v těch malých hlavičkách provést a pak se promítnout i v jejich dalším životě.
Samozřejmě záleží na každém z nás,my to řešíme jak jsem napsala,alew nikomu to nevnucuju,jen jsem reagovala na článek.Dle mého názoru by bylo dobré i tyto informace vysílat po předešlém upozornění.
Díky za reakci Ivana.
 Jarma 
  • 

Televize i radio se dají vypnout! 

(1.10.2003 11:23:18)
Nechápu moc, proč se ti, kterým běží televize či rádio celý den jako kulisa, rozčilují nad tím, co v nich dávají. Televize i radio disponují vypínacím tlačítkem. Nikdo nikoho nenutí sledovat celé dny televizi. Program si dokonce můžete vybrat. Přesně, jak to zde někdo již vyjádřil, přece, co nechci, nekonzumuji!?
Radio už neposloucháme léta, nechceme být huštěni (podle nás) stupidními průpovídkami většiny moderátorů, neustálými reklamami a stále stejnou hudbou. Stejně tak zásadně nechodíme do restaurací, kde rádio vyřvává na plný výkon a číšník nám řekne, že vypnout to nelze, protože mají nařízeno, že to MUSÍ běžet. Televizi zapínáme pouze na na ten pořad, který si vybereme. Pravda, že pokud nechceme sledovat reklamy, je dost složité trefit přesný začátek. Při reklamách tedy aspoň vypínáme zvuk.
 Jarma 
  • 

Televize i radio se dají vypnout! 

(1.10.2003 11:23:51)
Nechápu moc, proč se ti, kterým běží televize či rádio celý den jako kulisa, rozčilují nad tím, co v nich dávají. Televize i radio disponují vypínacím tlačítkem. Nikdo nikoho nenutí sledovat celé dny televizi. Program si dokonce můžete vybrat. Přesně, jak to zde někdo již vyjádřil, přece, co nechci, nekonzumuji!?
Radio už neposloucháme léta, nechceme být huštěni (podle nás) stupidními průpovídkami většiny moderátorů, neustálými reklamami a stále stejnou hudbou. Stejně tak zásadně nechodíme do restaurací, kde rádio vyřvává na plný výkon a číšník nám řekne, že vypnout to nelze, protože mají nařízeno, že to MUSÍ běžet. Televizi zapínáme pouze na na ten pořad, který si vybereme. Pravda, že pokud nechceme sledovat reklamy, je dost složité trefit přesný začátek. Při reklamách tedy aspoň vypínáme zvuk.
 Pamian 


To není o klapkách !!! 

(1.10.2003 16:25:30)
Nedá mi to a musím napsat odpověď všem co jsou proti klapkám na oči a růžovým brýlím - mám totiž pocit, že jste článek moc nepochopili. Zprávy se totiž dají dělat mnoha způsoby - třeba u nehody může kamera zabrat umírajícího chroptícího člověka propíchlého tyčí od volantu (zpráva z před pšti let z dálnice D1), nebo rozbité auto, ze kterého si běžný člověk udělá poměrně dobrou představu jak těžká nehoda byla. Nebo ke zprávě o polní nemocnici je/není nutné zabrat zkrvaveného člověka s ustřelenou rukou/nohou/hlavou (nehodící se šktněte). Obsah zprávy se nemění, ale její dopad na diváka ano. Moc by mě zajímalo, co konkrétně vám - zastáncům krvavých zpráv - a hlavně vašim dětem přinese zpráva okořeněná poraněným tělem člověka ? Co se z pohledu na to tělo dozvíte víc než ze slov reportéra/-rky ? Nebo proč je pro Vás důležitější, že novorozenec při porodu zemřel na utržení hlavičky namísto na omotanou pupeční šnůru kolem krku či na vrozenou vadu ? Myslím, že pokud lékaři nepořádali zvrhlou černou mši, ale šlo o velmi nešťastně komplikovaný porod, který smutně skončil, tak je to přece jedno, JAK se to neštěstí stalo. Nebo se pletu ? Co krutost přináší dobrého do života, že je tak nutné ji dávat místo dobrých činů za příklad ? A kolik jste takových nehod viděli na vlastní oči, abyste mohli tvrdit, že svět je opravdu tak špatný ? (chci tím říct - není náhodou svět stejně špatný/dobrý jako vždycky, jen teď se o těch špatných věcech ví z většího prostoru, ale vztahujeme si to na náš vlastní malý svět okolo nás ?) A pokud říkáte, že lidé jsou zlí, proč jste zrovna vy jediní hodní a nikdo jiný už ne ?(promiňte, ale tak nějak mi ta příprava vašich dětí do života podle toho co píšete připadá - prohlédněte si zlo, krutost, nic jiného vás nečeká, i když budete milí a hodní jako my) ...

Prostě mi přijde, že autorce článku nejde o cenzuru špatných zpráv, ale o cenzuru krutosti z toho jak se zprávy podávají.
 Jana 
  • 

Re: To není o klapkách !!! 

(1.10.2003 17:08:32)
Máš pravdu, ona totiž ta krutost zvyšuje sledovanost, lidem se to líbí i když si pro sebe říkají," och jak poučné", nebo jen "och" .
Co ale s tím, lze se nějak bránit?
Jistě, tito lidé tvrdí- tak se na to nekoukejte, vypněte to, nekoukejte na zprávy.-
Podobně jako kuřáci v restauraci řeknou - at´sem nechodí, když jim vadí kouř, a´t jedí doma..
Tak co s tím? Máte někdo nějaký nápad? J.
 Jana Červinková  
  • 

Tak jdeme do toho? ;) 

(1.10.2003 22:39:52)
Ahoj ahoj ahoj!
Tak si tady tři dny postupně pročítám Vaše reakce na můj (zřejmě dost kontroverzní) článek a musím se přiznat - nečekala jsem, že budou až tak rozdílné. Ale to vůbec nevadí, mám radost, že vás je dost, co se mnou souhlasíte a rozhodně mě i ty negativní ohlasy poučily. Každý má právo na vlastní názor. Mnohým z vás holt agresivní zpravodajství vyhovuje nebo jen nevadí, nedá se svítit.

Já si však pořád myslím, že by k nám novináři měli projevit alespoň minimum úcty či ohledu a před tím, než nám sdělí nechutnou zprávu, řeknou "nejdříve si sedni" - tak je to snad běžné i v normálním životě, nebo ne? A pokud máte pocit, že to tak hlasatel vždy učiní, tak vás zklamu - zdaleka ne. Myslím si, že je to jen na dobré vůli každého z nich.

Takže já se přidržím toho svého - to jest zkusit to vlnobití volných informací trošku učesat, rozdělit do bloků - a moc moc děkuji za povzbuzení Pamian, mamě, Ivaně, Heli, Alici...a ostatním, kteří mají stejný názor. Pokud do toho se mnou opravdu chcete jít, ozvěte se mi prosím na můj mailík - dál už to zřejmě nemá cenu řešit přes tuto diskusi. Zkusíme spolu vymyslet nejvhodnější způsob, jak na to.
Ještě jednou díky všem a těším se.
 Alice 
  • 

Re: Tak jdeme do toho? ;) 

(1.10.2003 23:35:21)
Jdu do toho s tebou, něco se vymyslet určitě dá, a bude-li nás víc.... Také jsem překvapena různými názory. Já stojím za svým, Alice
 Ivana a kluci 
  • 

Re: Re: Tak jdeme do toho? ;) 

(2.10.2003 16:07:31)
Se mnou můžeš také počítat,jsem téhož názoru jako Ty.
Nesmíme všechno nechat být jen tak,jde přeci naše děti o naší budoucnost.
Jano,nejde mi načíst Tvá e-mailová adresa, ozvi se mi prosím první.Dnes se sice stěhujeme,ale jak to půjde napíšu.Můj ,manžel je téhož názoru jako já ,tak snad budeme nějak prospěšní,za pokus to určitě stojí.
Zatím ahoj Ivana.
 Soňa 
  • 

Re: To není o klapkách !!! 

(23.10.2003 23:06:21)
Sláva,sláva,sláva !!!
Konečně někdo trefil hřebíček na hlavičku !
Moc pěkně a trefně jste to popsal.Úplně s vámi souhlasím a doufám,že to
konečně pochopí co největší procento čtenářů zde.
 lucie, 3 děti 
  • 

Milá paní Jano, 

(3.10.2003 8:51:34)
nedá mi to, abych nereagovala na váš příspěvek. Mě přijde docela absurdní, že jsem se zrovna ve vašem článku BEZ JAKÉHOKOLIV PŘEDCHOZÍHO VAROVÁNÍ dozvěděla zprávu, že někde moc ublížili malému miminku. Podle vašich požadavků by měl tedy váš článek propříště nést nálepku POZOR, NEVHODNÉ PRO DÉTI A SLABŠI POVAHY.

Jinak se domnívám, že je velmi problematické rozlišit, co je ještě vhodné a co již ne. Myslím, že nařízení tohoto druhu v praxi vůbec nefungují. Příkladem může být například označování nevhodnosti dětských hraček. Dnes už prakticky nekoupíte hračku, na níž by nebylo upozornění NEVHODNÉ PRO DĚTI DO TŘÍ LET. Mám pocit, že něco podobného se děje i na televizi NOVA s označováním pořadů hvězdičkou. Mě se zdá, že po desáté hodině umísťují hvězdičku AUTOMATICKY na vše, co vysílají. Takže, paní Jano, podle stejného scénáře se můžete dočkat toho, že za NEVHODNÉ bude označováno naprosto vše! Nelze se tomu divit.

Ještě jeden příklad. Nahrávám dětem některé dětské pořady na video. Poslední Zpívánky se mě osobně zdály pro mé děti nevhodné, tak jsem je smazala a děti je vůbec neviděly. Ale někomu jinému se jistě líbí. Ta hranice je opravdu tenká.

To jen pár úvah k zamyšlení. Jinak fandím každému, kdo má snahu změnit cokoliv, co se mu nelíbí. Ať se vám daří.

S pozdravem Lucie.
 Hanka J. 
  • 

Konečně něco rozumného 

(3.10.2003 23:50:49)
Vážená paní Jano,
jmenuji se Hanka a je mi 20 let, děti nemám, ale uplně s Vámi souhlasím. Mě samotnou televize nabaví, dívám se minimálně( vůbec mi to ani neláká. prostě ztráta času). A za to jsem moc vděčná internátu. Tam jsem poznala, že v životě jsou důležitější věci. A že v televizi jde vše dokola jako o červené pančošce. Prostě co největší senzace, ať se má o čem bavit. Člověka to velmi ovlivńuje , aniž si to uvědomuje. Tak jak říkáte, že i několika měsíční dítě vnímá, reaguje na tóny, intonaci...Tak je to i s televizí, a hlavně s filmem a reklamou. Prostě každý člověk , aniž chce, tak podprahově vnímá věci- reklamy, hudbu, obrazky. A vzhledem k tomu, že se obrázky ( jakékoli, ale hlavně z TV) lehce pamatují, tak o to je to ještě horší. Vraždy vidíme( i děti) ve filmech, ale vůbec si neuvědomí, že je to jen jako. Ale když pustíme zprávy, tak pomáli nevidíme rozdíl. A jak to mají pochopit děti? Což je otázka. Popravdě si neumím představit, jaká bude ta moje generace. Docela se toho i bojím, protože děti se neumí k vůli technice / TV, PC hry, internet.../ sami bavit,hrát si.... Člověk by měl raději více číst, a když nečte,tak aspoň poslouchat rozhlas, tak se mu rozvíjí představivost a celkově myšlení. Tak všichni do toho, a bude kus hotovo:-) Něco se s tím musí udělat. S pozdravem
Hanka
 SALÍK29 Kryštůfek 31/10/03 


Strkat hlavu do písku... 

(4.10.2003 0:54:51)
Zprávu o té události v Olomouci sem se dověděla v pondělí kolem poledne, z rádia a bez varování..A musím říct, že mě šokovala (ale koho ne, že?) Jen mám pocit, že tu zprávu předala médiím rodina té ženy (podle rozhovoru s maminkou rodičky na IDNES) a i když mám necelé tři týdny před porodem, nejsem pohoršená, že jsem jí slyšela, nemám pocit, že by měla být nějak učesaná nebo uklizená do zpráv po 22 hodině tak aby lidi neurážela...Proboha, vždyť se stala hrozná věc a já mám naopak pocit, že ti lidé se obrátili na média proto, že jinak by se ta věc nejspíš ututlala. To je bohužel v Čechách běžná praxe...Já být na jejich místě a nevědět jak se k výmluvám lékařů, kteří kryjí jeden druhého, postavit, udělám asi to samé...Přece jde o to zjistit co se stalo a zabránit tomu aby se něco podobného mohlo opakovat a někdy mám bohužel pocit, že všechno zveřejnit je poslední šance... Nás by přece mělo zajímat jak dopadne vyšetřování a jaké následky tahle záležitost bude pro lékaře mít. Nepřijde mi správné strkat hlavu do písku a říkat proč mi to cpou já nechci o tragédiích nic vědět, mě se netýkají, to je jejich problém a jejich utržená hlavička...

Já naopak doufám, že se ten případ dořeší a veřejnost bude informovaná (i když by mě nepřekvapilo, kdyby všechno zase vyšumělo do ztracena), protože podobná událost se může stát kdykoli a komukoli z nás a pak nás nebude zajímat, že je jaksi "neslušné" o takových tragédiích mluvit veřejně a hlavně chtít vědět pravdu...

A pokud má někdo pocit, že ho problémy cizích lidí nemusí zatěžovat, není nic jednodušího, než rádio nebo televizi vyhodit a pouštět si opravdu jenom video..
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Taky jedna citlivka :o)) 

(4.10.2003 22:59:35)
Ahoj Jano a všichni,
ani nestíhám číst ohlasy - vůbec, ale musím Ti dát za pravdu. Četla jsem v Děti a my článek pana dr. Dostala a připadá mi to přehnané (tedy spíše v praxi nerealizovatelné - bohužel u nás v rodině mám tento názor jen já :-(( takže se musím ohlížet i na ostatní).
Pokud budeš podnikat konkrétní kroky, ráda se připojím a třeba mě taky něco napadne. V zimě (hl.deštivý listopad) je nám pak TV dobrá, hl. na dětský pořady, ale z TV zpráv mi jde mráz po zádech a obrací se mi žaludek - neumím zcela vypnout a ignorovat. Samozřejmě - tím že to neslyším to nezmizí, ale výběr těch informací je katastrofální - neexistovalo by skoro nic pozitivního, jen katastrofy... Pokud jsme byli s mužem sami, TV jsme neměli...
Je to fakt problém. No nic, třeba napíšu víc příště, ale mluvíš mi z duše. Dobrou, raděj končím, vytrvej :o)
Est.
 Janina 
  • 

Nelze se nad tím nezamyslet, ale... 

(6.10.2003 15:02:55)
...fakt je, že naše společnost je skutečně mediálně otevřená a je to spíš líp než hůř, i když jde často o propagaci a i když jsou nám často předkládány veřejné popravy. Přečetla jsem si některé hlavní příspěvky a koukám, že je v tom i dost emocí...Bojím se, že právě to naše porevoluční nadšení ze svobody slova (a vůbec čehokoli) je spolupříčinou neschopnosti oddělit "zrno od plev" a taky strachu odpovědných z toho, že budou nařčeni z opětného omezování oné svobody. Ta situace je patrně natolik složitá, že bude asi opravdu nejreálnější se k ní postavit nejprve doma. Překládala jsem odborné publikace o výchově dětí v USA, takže vím, že to, co k nám teprve přichází, oni už znají dvacet let - ale také, že korekce, ke kterým oni se dopracovali, by u nás zatím byly vypískány právě jako "cenzura", "omezování osobní svobody", atd.
My osobně to doma řešíme tak, že jsme zrušili přijímání TV signálu, večerníčky a to, co v TV považujeme za dobré a prospěšné - pro nás i dítě - si necháváme nahrávat. Máme TV bednu a video a pouštíme si to, na co máme opravdu chuť, když máme opravdu chuť - večerníček např. opravdu před spaním, ne přesně v 19.OO ať se děje co se děje. Snažíme se tak z existence TV vysílání těžit to dobré. Rozhlas je problém - nemyslím, že jde jen o tragické zprávy: je to celkově médium těkavé, uřvané, nevyzpytatelné (nikdy nevíte, kdy kterou písničku přeruší jaká reklama. To už to zpravodajství má aspoň předem stanovený čas vysílání. Ale samozřejmě je i otázka, proč nejen sport, ale i kultura nebo věda jsou odsunuty do zvláštních rubrik, černá kronika však ne, nabíledni. Zůstávají nám ještě ty noviny, v nichž je opravdu možné vybírat, promýšlet, odložit četbu na dobu, kdy děti spí,...
Ale pokud už si někdo nemůže pomoct a zkrátka to rádio nebo TV musí mít zapnuté a ono je tam právě něco o zabíjení nebo podvodech, nebo o vložkách - domnívám se, že zbývá jediné: vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat. Protože to jsou skutečně pojmy naší dnešní reality - a nesetká-li se s nimi naše dítě dnes, setká se zítra - a s tím nebezpečím, že vysvětlovat bude někdo jiný, kdo to s naším dítětem nebude myslet tak dobře jako my.
 Ilona, 5.měsíc těhotenství 
  • 

něco na tom je, i když... 

(7.10.2003 17:03:48)
V podstatě prožívám podobné pocity při poslechu zpráv a následně poté, kdy mi v hlavě doznívají slova moderátora. Pravda je, že téměř kdykoli zapnu televizi či pustím rádio (a to dělám poměrně dost často), vyslechnu si mimojiné i nějaké ty tragédie. Je to smutné, ale svět je dnes takový a nemyslím, že byl kdy nějak výrazně jiný. Jen jsme o tom tolik neslyšeli a tudíž nevěděli. Možná tušili... A jistě mi dáte za pravdu, že i v dobách, které nikdo z nás pamatovat nemůže, byla velká spousta zla a krutosti. Bojím se, že se toho jen tak nezbavíme, je to totiž v každém z nás. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že já nebo Vy bychom byli schopní opásat se bombou a jít na Václavák, ale ta různá míra špatnosti tu prostě je pokaždé.
Já sama v tuhle chvíli nejméně potřebuji poslouchat o těch všech tragédiích jako je třeba ten zmiňovaný nešťastný porod. Samu mě někdy v únoru porodnice čeká. Nemyslím si ale, že rozdělení zpráv by bylo řešením.
Upřímně řečeno - cestu netuším...
 Magda Šodorová, dcera 2 roky 
  • 

Mediální stvůry 

(29.10.2003 16:11:15)
Milá Jano,
ráda jsem si Váš článek přečetla. Souhlasím s Vámi, že podobné informace z černé kroniky nemusíme chtít vždy poslouchat. Já osobně si myslím že do zpráv nepatří. (Mimochodem a nechci za ně platit koncesionářské poplatky). Myslím, že zprávy o různých rodinných tragédiích, které médii probíhají nepomohou svým zveřejněním ani nám a už vůbec ne těm takovouto tragédií postiženým. Nemyslím tím např. zamlčovat domácí násilí a pod., ale myslím tím tragédie, kdy média bezprostředně po události vyzvídají a promásledují zničené příbuzné ve chvíli, kdy jim to vyloženě škodí a ničí je to v těžké životní situaci. Redaktoři chtějí mít svůj trhák a vůbec se na nikoho neohlížejí. Navíc se téměř vždy jedná o informaci vytrženou z kontextu, bez dalších souvislostí, podanou tak, aby do zpravodajství "pěkně zapadla". A ve zprávách se pak omýlá jednou větou celý den... Co mohou pozůstalí říci hned po tragédii, se kterou se ještě neměli šanci vyrovnat a chtějí vůbec něco říkat?
Po tom, kdy po velmi smutné události (samozřejmě mediálně zajímavé) média takto pronásledovala jednoho našeho kamaráda, nenazývám tyto zpravodajce jinak než mediální stvůry a odmítám jejich příspěvky shlížet a poslouchat. Prostě nerozlišují mezi informováním veřejnosti a hyenismem. Vzhledem k tomu všemu, co jste napsala ve svém článku o vlivu takovýchto zpráv na malé děti, a já s tím plně souhlasím, jsem se rozhodla vyloučit TV zpravodajství z našeho programu úplně. Rádia posloucháme minimálně, vlastně jen písničky a v autě dopravní zpravodajství, ale dceři raději pouštím CD. Noviny nekupuji. Když chci informace, podívám se na web.
Navíc si myslím, že zpravodajství je velmi často neobjektivní, redaktoři mají povolené a nepovolené otázky (hlavně v politice) a i zprávy, které tak na první pohled nevypadají jsou "zaplacené", nebo skutečně zaplacené. O nezávislosti našich médií si nedělám iluze. Ale to jsem odbočila od tématu.
Takže když to shrnu, kdyby byly špatné zprávy typu mrtvé děti, vraždy, bla bla bla... v oddělené rubrice černá kronika, vůbec nejsem proti tomu. Alespoň by si ti ohleduplnější třeba zamysleli nad smyslem jejich zveřejnění a hltači skutečných hororových událostí by se "nažrali". A nejlépe je do zpráv nedávat vůbec.
Pro x tisíc lidí je to sice informace "zajímavá", nicméně nepodstatná. Ti, pro které je podstatná ji už vědí a radost z ní určitě nemají. Děti skutečně všechno vnímají, ukládají si to v té své malinké hlavičce a ptají se. Je dost těžké jim vysvětlit "běžné" špatné zprávy. Myslím, že to neznamená ochraňovat je před zlým světem, i ve svém okolí mají dost zlých zpráv - proč umřela kočka, prababička, kam odešli..., a mají co dělat se s tím srovnat. Nemusí slyšet ještě další o smrti cizích lidí.
Přeji Vám hodně štěstí
Magda
 Věrka 
  • 

Mediální stvůry - spíše nestvůry 

(29.10.2003 16:28:11)
Je to tak, bohužel zvyšuje se tím sledovanost, informační hodnota zprávy že někdo havaroval autem nebo skočil z mostu je jinak nulová,/každý ví že z mostu se neskáče.../ a spíše zabírá místo důležitým zprávám o stavu naší země či světového dění.
Infotainment - to je dnešní trend, tedy spíše pobavit nebo vyděsit, informace až na druhém místě... nu nezbývá než si ty informace aktivně dohledávat jinde .. V.
 Soňa 
  • 

Trochu se polaskejme všici... 

(29.10.2003 22:35:18)
Příliš známého psychiatra Jana Cimické-
ho čím dál víc děsí"agresivita,zloba
a zášť proti všem".Za příklad absurdity
dnešní doby považuje i smutný příběh
Vladimíra Čecha, kterého Nova shodila
z milionářské židle pro jeho laskavost.
Agresivní společnost láme citlivé duše
jako špejle...A tak budiž nám útěchou
kniha Andělský prášek,k jejímuž napsání
motivovalo Jana Cimického další zděše-
ní,tentokrát ze snadného pádu mládeže
do drog.Až knihu pokřtí Dalibor Janda,
zase se budeme moci děsit my ostatní.
"Stále více lidí touží po klidu a laskavosti,"říká ještě Cimický. A zdroj
poblíž redakce na to:"Kde jinde to hle-
dat než v psychiatrické ordinaci?Ale
musí se zevnitř zamknout,aby tam fakti-
cky nikdo nelez."
Tento úryvek je opsán z Mladého světa
č.43/2003.






Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.