| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Oblíbenost českých jmen

 Celkem 479 názorů.
 Oksana Ottomanská 
  • 

jméno 

(18.6.2000 10:44:50)
Pro svou holčičku, narozenou 8.6. 2000, jsem vybrala jméno Evelína. Myslím, že to byla dobrá volba, ale zatím nevím, jak budou Evelínce říkat osoby, s nimiž se bude stýkat. Nechtěla bych, aby ji nazývyli Evou.
 Anna 
  • 

Re: jméno 

(26.9.2000 14:49:53)
Pokud pojmenujete dítě Evelýna, nutně musíte předpokládat, že si to okolí zkrátí. Ječet na dítě na písku Evelýno je dlouhý to jste snad věděla, ne ?. Znám mnoho Kateřin,křičí se na ně Káčo, Jakubů, z okna slyšíte Kubo !
Matylda je Máťa , Svatava Sváťa,
co jste od Evelýny čekala ? Že na ní budou ve školce volat Evelýnko? Zvlášť když poběží na plný pecky k silnici, uvidíte, že na tu Evu, která se vám údajně nelíbí, bude slyšet, a ještě budete ráda že se zastaví . Sama doma mám Jakuba , a domácí lid na něj volá Jakube. Učitelka ve třídě mu říká Kubíku, babička Kubajsi, paní učitelka na klavír Kubiště.V oddíle je Kuba.
Můžete nějak přikázat ostatním, jaké jméno jim přijde milé ?
Každé je hezké, když se hezky vysloví. A tak nechte ostatní, ať té vaší malé myšičce říkají třeba Evo, jen ,když to bude s láskou !!!
 Mojmír Motyčka 
  • 

Re: jméno 

(2.5.2013 15:06:50)
V češtině asi problém bude i když je to velice krásné jméno pro slečnu.
V anglosaském světě se často zkracuje jako Eve (I""v) nebo Lyn (Lin). I když nevím jak moc je to použitelné u nás.
 Lada Volfová (tři děti) 
  • 

Jména 

(24.7.2000 22:26:12)
Mám tři děti, dvě pomalu dospívající dcery a tříletého chlapečka, vždy jsem při výběru jména myslela hlavně na to, aby se jméno líbilo hlavně i v budoucnu i dítěti. První dcera je Lada po mamině, ale mně se mé jméno vždy moc líbilo, hlavně také pro to,že jich nepotkáte na ulicích davy a druhá dcera je Nina, je to u nás velice nezvyklé jméno, ale které mne v kalendáři úplně okouzlilo a musím říci,že rodina přes počáteční rozpaky jméno přijala a naše Nina je naše sluníčko (doslova) a se jménem nemá problém. Náš benjamínek je Tomáš, o tom jsme nepřemýšleli, to bylo jasné od začátku, co jsem otěhotněla, pokud to bude chlapec,je to prostě Tomík.Maminkám přeji šťastnou ruku při výběru jmen a hlavně zdravé děti.
 Jana Neumannová, 3letá dcera 
  • 

Jak jsme vybírali jméno 

(30.7.2000 21:41:42)
V průběhu těhotenství, jsme si záměrně nenechali říct, zda budeme mít holčičku, nebo chlapečka. Takže jsme museli mít připravená obě jména. Klučičí jsme se s manželem shodli okamžitě, a to na Tomášovi. S holčičkou to bylo horší. Nejdříve se nám líbilo Anna, ale když jsme si toto jméno zkusili napsat i s příjmením, no chudák holka ve škole, a tak jsme od toho upustili.Nakonec jsme vzali kalendář a oba vypsali jména, která se nám líbila, pak dali dohromady stejná, ale pořád bylo z čeho vybírat. Postupně jsme proškrtávali až zbyla 3 jména, Hana, Kateřina a Eva. Termín porodu byl ale na půlku srpna a Hana má svátek 15.srpna, tu tedy ne (dcera se opravdu narodila 15. srpna). Nakonec zvítězila Eva. A tak máme doma malou Evičku, Evču, Evinku,Evulinku,a někdy taky Evinu.
A že má svátek na Štědrý den, což nám hodně lidí vyčítalo, nám vůbec nevadí. Svátek má totiž ráno a Ježíšek chodí až večer. Přeji všem hodně štěstí při vybírání jmen pro vaše zlatíčka. Vždyť ono je každé jméno hezké, když se hezky řekne.
 Blanka Smídová 
  • 

Otázka 

(7.8.2000 20:26:19)
Chtela bych se zeptat, zda je mozné pouzít jaké koliv jméno z tohoto seznamu v Ceské republice.

Dekuji Blanka.
 Pavel 
  • 

Databáze jmen 

(16.8.2000 9:09:40)
Prosim, nejde od vas ziskat cela databaze jmen jako soubor, potrebuji to nejak predvest manzelce a nemame internet, dekuji
 Irena Víšková - v očekávání 
  • 

aktuálnost jmen 

(21.9.2000 14:22:06)
Zdá se mi, že pokud někdo uvažuje o jménu svého potomka, zajímalo by ho hlavně, jaká jména se dávají aktuálně ne v roce 1998. Jinak je článek zajímavý.
 Gábina Malá 
  • 

kombinace 

(25.9.2000 18:18:35)
k krátkým příjmením se více hodí krátká jména např:Lépe než Petr Hoch zní Miroslav Hoch
 Míra & spol 
  • 

Re: kombinace 

(26.9.2000 14:36:13)
Gábino, trošku si to protiřečí...
 Daša Třečková 
  • 

jméno nexistuje? 

(10.10.2000 21:00:30)
Marně jsem hledala ve vaší databázi své jméno, přitom ve SR (70 let společně!)je to oficiální jméno (svátek 10.1.)
Daša
 katerina sauflova 
  • 

ETA 

(25.10.2000 9:48:37)
Vazena redakce,

prosim Vas o pomoc marne shanim
puvod jmena ETA. Jmeno neni v kalendari a na vasem servru se mi jej take nepodarilo nalest.
Prosim vas dali by jste mi odpoved
na otazku Co znamena jmeno Eta a jaky je jeho puvod?

Dekuji Vam mnohokrat

Sauflova Katerina
e-mail:katerina.sauflova@ddb.cz


 Lída, syn 17m 
  • 

Re: ETA 

(25.10.2000 19:12:00)
Ahoj Kateřino,
možná by to mohla být zkratka z Aneta. Ale netroufla bych si tak někoho pojmenovat vzhledem k ke spotřebičům stejné značky a k teroristické organizaci. Jestli ti šlo o ty spotřebiče, tak to nevím, z čeho je to zkratka.
 LS 
  • 

Re: ETA 

(10.11.2012 23:13:01)
Eta je výrobce vysavačů. Proboha, dejte dítěti normáoní jméno. Sama mám poměrně neobvyklé, vím o čem mluvím
 Jana, syn Bořek 8 měsíců 
  • 

Proč tohle jméno? 

(2.11.2000 19:28:47)
Ahoj všichni,
ani nevím prč jsme mu dali právě toto jméno. Asi že se nám líbí a není tak obvyklé. Líbí se mi, že je českého původu. Bořík se narodil v únoru a svátek má v červenci - to je také příjemné, že nemá oslavy rychle za sebou. Teď by se k němu jiné nehodilo, i když jsme uvažovali i o jiných jménech. My jsme ale s Bořečkem spokojeni, i když se najdou lidé, kteří říkají " Co je to za jméno? Je vůbec v kalendáři? Chudák, proč se nejmenuje normálně?" Toho si nevšímáme. Důležité je aby se jméno líbilo rodičům a my doufáme, že se bude líbit i našemu kloučkovi.
 Veni H., syn 20 měsíců 
  • 

Jméno Václava 

(11.11.2000 19:57:04)
Rodiče mě pojmenovali Václava, asi proto, že můj táta je Václav. V dětství jsem si s tímto jménem dost užila. Říkali mi Houba Václavka, někdy dokonce i Smaženice (houba václavka a vajíčko dají dohromady smaženici). Byla jsem z toho docela nešťastná. V dospělosti to naštěstí pominulo.

Svého synka jsme pojmenovali Marek. Doufám, že tohle jméno nenabízí moc příležitostí ke komolení. Nebo má někdo jiné zkušenosti?
 Vendula 
  • 

Re: Jméno Václava 

(14.11.2000 10:44:56)
Též jsem ze svého jména Václava (poděděné po tátovi) nebyla moc odvázaná (Vendelín Čtyřiapadesátý a podobně), kupodivu Vendul (repektive Václav) znám docela hodně. Na "stará kolena" jsem se se svým jménem už docela vyrovnala. Václavka mi říká náš učitel na angličtinu, to mne ale už nemůže rozházet. Děti jsem pojmenovala Pavlína, Kateřina a Michal. Marka má jedna kamarádka, to jméno je moc hezké. Říkají mu Mareček nebo Mařík (zatím, je mu necelých pět let)
 Vítězslav Křížek 
  • 

Dítě s cizinkou 

(20.11.2000 0:26:28)
Oženil jsem se s Američankou a žijeme v Praze. Plánujeme rodinu a při výběru jména jsme narazili na problém, že ne každé jméno je v této zemi povoleno. Pro mou ženu je nepochopitelné, že nesmí pojmenovat svoje vlastní dítě tak, jak by si přála ale jen podle nějakého schváleného seznamu. Po pravdě řečeno, pro mě je to, deset let po revoluci, nepochopitelné také. Prosím pomozte nám zjistil jestli je zde dovoleno dát dívčí jméno Sophia? Ne Sofie ale Sophia psáno anglicky. Existují nějaké vyjjímky? Speciální žádost? Je to otázka příplatku či něco podobného? Děkuji.
 Martina, Kimberley skoro 7 let 
  • 

Re: Dítě s cizinkou 

(28.11.2000 19:24:29)
Ahoj,

muj manzel je cizinec, nasi holcicce jsme vybrali jmeno Kimberley, po jejim narozenim v Brne nam na matrice dali vyplnit papir, po 2 mesicich nam prislo povoleni na jmeno, zaplatili jsme 350 Kc (pred 7 lety, asi se poplatky zmenily)a dostali rodny list. Takze zkus si tu zadost vyridit pred narozenim dcery (vzdy se Ti ale muze stat, ze to bude syn...), protoze dite bez rodneho listu, to je dalsi problem (kvuli zdravotnimu pojisteni, materske, pridavky na deti...)Ja uz ale taky myslela, ze tadle zastarala metoda pojmenovani deti pominula.
Preji zdrave miminko
Martina
 Coletta Rybenská 
  • 

Re: Re: WWW.LAPIDUCH.CZ 

(19.5.2005 9:21:12)
Ahoj Moni, chtěla jsem se jenom zeptat, jestli už máte druhé dítě? A jak se jmenuje?
 Coletta Rybenská 
  • 

WWW.LAPIDUCH.CZ, Moně 

(19.5.2005 9:21:25)
Ahoj Moni, chtěla jsem se jenom zeptat, jestli už máte druhé dítě? A jak se jmenuje?
 monika 
  • 

Re: WWW.LAPIDUCH.CZ, Moně 

(24.5.2005 4:53:00)
druhe dite ?Jo mame
 gatto 


Re: Dítě s CIZINCEM 

(18.11.2002 17:32:15)
Jsem zhruba ve 3. měsíci a ráda bych se vám svěřila, jak krásně přelstím ty primitivní české matriky, které vyžadují jen jména z nějakého seznamu a nebo jména s posudkem znalce, za který se zbytečně vyhazují peníze.

Jelikož je otec budoucího dítěte Ital, tak je to snadne. On si totiž přeje, aby se dítě narodilo v jeho zemi, tam ho také pojmenujeme podle našeho gusta. Později pokud budeme chtít i s dítětem tady v ČR, dítě už bude mít jméno z Itálie a matrikářům nezbyde nic jiného než ho poslušně přepsat.
 Jana Z. 


Re: Re: Dítě s CIZINCEM 

(18.11.2002 17:47:33)
No oni to prave zrovna poslusne moc neprepisuji, v tom tkvi ten "zakopany pes"..Uz tady vic lidi psalo, ze do ceskeho rodneho listu jim jmeno "pocestili" tzn. vynechali treba zdvojene pismenko, ci z Jessicy udelali Jesiku apod...
 Markéta 
  • 

Re: Re: Dítě s CIZINCEM 

(19.11.2002 8:22:30)
A když se to dítě narodí Italovi v Itálii, bude se vůbec u nás zapisovat do matriky?
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Dítě s CIZINCEM 

(19.11.2002 8:42:18)
Nas pripad je trosku jiny, takze asi lepe odpovi jine holky, ktere maji "dite s cizincem", ale mam ten pocit, ze i kdyz se dite narodi venku ma narok na cesky cestovni pas, zdravotni pojisteni atd. (ma dvoji obcanstvi).. Jako prvni se ovsem musi zazadat o cesky rodny list..
A takove ceske zdravotni pojisteni, kdyz jedete na prazdniny do Cech (nemusi se platit cestovni), tak to myslim neni k zahozeni..

A taky asi clovek nikdy nevi co bude dal a kde dal bude zit..

Takze potreba to neni, ale k zahozeni to taky neni..:-)
 Monika 
  • 

C 

(19.11.2002 11:37:51)
V SRN se mi narodily 2 dcery a také nemají česká jména (Aylin, Irem). Mají 2 občanství po mně a manželovi. Manžel si vyřídil rodné listy jeho země a já české přes konzulát (vyřizuje matrika Brno). Neměli jsme se žádný problém.
 J.J. 
  • 

Re: C 

(18.9.2005 14:58:17)
Aylin je moc hezké jméno :)))
 Eva Broučková 
  • 

Dotázek - přechylování 

(30.11.2000 9:27:46)
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, týkajícím se možnosti nepřevzětí při uzavření manželstvíjména manžela s příponou -ová, ale jeho přijetí v mužském tvaru. Slyšela jsem, že od ledna je toto možné a prosím Vás o potvrzení a odkaz na příslušný zákon nebo nařízení. Tato možnost mu vyhovuje z osobních důvodů (druhé manželství -při představě, že se budu jmenovat stejně jako bývalá "nebožka" mi naskakuje husí kůže - toto by bylo pro mě řešení). Prosím o zaslání odpovědi mejlem. Děkuji.
 Cynthia Perry -Jonášová 
  • 

WWW.LAPIDUCH.CZ 

(6.5.2005 15:03:10)
Ahoj, navštivte naše stránky, kde jsou kluby Jak se bude jmenovat? a Dvě nebo jedno příjmení?
 Jana (1 dcera) 
  • 

Alenka 

(4.12.2000 22:40:12)
Naší holčičce jsme dali jméno Alena. Myslíme si, že je to krásné jméno, které se dá hezky říkat. Alenka, Ája, Alík, Aluška, atd. Setkali jsme se s tím, že je již toto jméno neobvyklé, ale lidem se také líbí. Je pravda, že si myslím, že až jednou zavolám z okna: "Alenko, pojď domů," tak se ozve vždy jen ta naše, neboť jsou teď v módě samé Kristýnky, Nikolky, Natálky, Terezky, atd.
 Markéta, studuju 
  • 

vše je hezké 

(5.1.2001 13:11:38)
Jak vybrat jméno pro dítě.... . Já s tím zatím moc zkušeností nemám, ale za dobrou považuji metodu mojí maminky. Vybírala nám ( mám dva mladší sourozence) jména tak, aby byly co nejdál od narozenin. Já osobně si nedovedu představit, že bych měla svátek a narozeniny v jeden týden či dokonce den.Vým, že někde je to tradicí ( mám zkušenosti hlavně s věřícími rodinami, ale dítě se má alespoň pořád na co těšit. Ani jména po bližších příjbuzných mi nejpřijdou moc ideální. Nikdo pak pořádně neví, o kom se mluví nebo na koho se volá.
Jeden z mých experimentů se jmény byl i pokus, jak by se členové rodiny jmenovali, kdyby měli svátek přesně půl roku po narození. A co jsem zjistila?? Otec Přemysl, matinka Anastázie, Já Klaudie a sourozenci Gizela a Ludvík. Tak trochu aristokrati.
Takže přeju při výběru hodně štěstí a zkuste si můj pokus i na svých rodinách, možná se pobavíte, možná překvapíte.
Markéta
 Markéta Šitinová 
  • 

Kniha o jménech 

(7.1.2001 17:12:02)
Na webové stránce http://amadea.d2m.cz se můžete dozvědět o knížce, která se věnuje tomu, co o svém jménu vyprávějí děti.
 Petr Hlaváček, d,s,s,s 9-18 
  • 

Módní jméno - životní past 

(22.1.2001 10:15:35)
ad: čeho se vyvarovat při vybírání jmen - okamžitého, módního šílenství aktivovaného např. televizními seriály.
 Michael Rosenblatt 
  • 

chybny preklad jmena Michael 

(18.2.2001 10:24:09)
Vazeny autore, libi se mi vas napad se seznamem jmen a chtel bych vas upozornit na nepresnost spojenou s mym vlastnim jmenem Michael. Michal je nehezka ceska zkomolenina heberejskeho jmena Michael, coz v prekladu znamena Buh bojuje (nebo i vzdoruje). Prosim o opravu, predem dekuji.
 Iva 
  • 

Re: Michael 

(26.10.2002 13:26:00)
Jsem už skoro na konci těhotenství a s manželem máme pro našeho budoucího syna vybrané jméno MICHAEL. Jméno Michal nám připadá dost obyčejné. Velmi mě váš názor potěšil.
 Alena 
  • 

Re: Re: Michael 

(26.10.2002 15:22:43)
Ceske jmeno Michal,byt patrne neni ceskeho puvodu Vam pripada prilis obycejne.?!.
Jiste Vas brzy narozeny syn,bude neco neobycejneho.
Snad nadclovek!
Nemate nahodou nekde v skrytu duse pocit menecennosti,ze jste Cesi ?
Lide Vaseho razeni umeli v minulosti uspesne kolaborovat.Dnes uz mate moznost se i vystehovat.
Je mi Vas lito!!
A nas Cechu taky,kdyz mame tak vlastenecke spoluobcany.
No co,i patolizalove maji ve spolecnosti sve misto.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Michael 

(26.10.2002 15:41:30)
Aleno, nejsi paranoidní? Já si taky stojím za názorem, že synovi bych dala jméno Michael. Moc se mi líbí - je to velký rozdíl - Michal a Michael. A nepřipadám si vůbec, že bych byla přeamerikanizovaná.
 If & 3♥ 


Re: Re: Re: Michael-Aleně 

(26.10.2002 15:56:25)
Tak zaprvé jsi nespravedlivá a jak poznamenala Miška značně paranoidní!
Jméno Michael je původní podoba jména Michal, je to jméno biblické(tudíž mezinárodní!) hebrejského původu. V hebrejštině znamená Micha-él "kdo je jako bůh, podobný bohu?"
A za druhé si může každý dát jméno svému drobečkovi jaké se líbí jemu.
A za třetí KAŽDÉ miminko je jedinečné!
 Maťa. 


Re: Michael 

(2.12.2009 8:46:51)
Michael je naozaj NUDA.

Michal znie jednoducho a pritom KRÁSNE~;)
 Marcela 
  • 

Re: chybny preklad jmena Michael 

(27.3.2003 21:50:53)
S manželem jsme se po 8 měsících konečně domluvili na jméně pro našeho chlapečka- Michael. Chtěla bych jen poradit, jaké jsou všechny zdrobněliny a zkráceniny k tomuto jménu. Za odpovědi předem děkuji.
 Xenie, Míša 1 rok 
  • 

Re: Re: chybny preklad jmena Michael 

(9.4.2003 13:04:22)
Milá Marcelo, já jsem svého chlapečka pojmenovala Michael, protože se mi to líbí víc než Michal a víc se to hodí k příjmení. Moje kamarádka má o 5 měsíců mladšího Michala a věř tomu, že je oslovujeme skoro stejně. Míša, Miška, Mišička, Mišák(nebo Myšák?), Mišule, Miškule, Miší, Mišáček, Michálek(to já moc nepoužívám, spíš kamarádka), Mišík, Mišma,.... a uvidíš sama, že až to jméno bude mít lidskou podobu, že ti to Mišování půjde samo. Pa
 Magnolya 


Re: Re: Re: chybny preklad jmena Michael 

(12.7.2005 19:41:57)
Pročetla jsem si zde názory na Michal a Michael, nevím tedy, co se nelíbí na Michalovi, obě jména jsou užívaná stejně a budete jim říkat (nebo říkáte) Míšo a bůhvíjak jinak. Můj přítel se jmenuje Michal a nepřijde mi to jako hrozné jméno. Pak tedy, co jména Michaela a Michala, moje kamarádka je přímo naštvaná označí-li ji někdo jako Michaelu, zakládá si na Michale:-) Podle mě jsou obě jména krásná.
 Claire 
  • 

Co si myslite o Emilii? 

(8.8.2006 14:01:31)
Zdravim,
chtela jsem se zeptat co si myslite o Emilii? Muj manzel je Nemec, potrebujeme nejake mezinarodni jmenu, strasne se mu libi Emilie. Ja zatim vaham...Co si o tom myslite
 Kej,Luky85,Míla89,Tom17.2.05 


Re: Co si myslite o Emilii? 

(8.8.2006 14:27:10)
Já si myslím že Emilie-Mili,Emilka-je moc krásné jméno rozhodně je o mnoho a mnoho krásnější než ty děsný jména našich hereček-Viz.Kordula Žilkové-to je děsný.
 alej 


Re: Co si myslite o Emilii? 

(2.3.2009 23:32:53)
Mně se líbí mooc, my chtěli původně Elišku, ale těch je opravdu požehnaně, tak jsme dali druhého favorita Amélii, říkáme jí Amálka (ne, že by jich nakonec taky pár nebylo..). Emilka je taková kombinace :)
 luciiina 


Re: Co si myslite o Emilii? 

(17.5.2009 0:08:24)
Emilie se jmenuje má velmi oblíbená teta .Toto jméno se mi líbí a zdrobnělina Milka nebo Miluška mi přijde jako moc fajn varianta.:-):-)
 Zuzana Anýžová 


Re: chybny preklad jmena Michael 

(21.9.2017 14:16:26)
~s~:-©~2~:-)
 Michal, potomek na cestě 
  • 

Re: chybny preklad jmena Michael 

(27.11.2009 16:51:59)
Jak jako o opravu, jaký chybný překlad. Pokud v oblíbenosti vede Michal, tak jaká oprava. je to prostě jiné jméno než Michael, žádná zkomolenina. To jak vzniklo je naprosto vedlejší. Já jsem Michal a označení Michaelem mne uráží (asi jako když označíte Michaelu za Michalu a obráceně).

zkus najít Michael v českém kalendáři
 Maťa. 


Re: chybny preklad jmena Michael 

(2.12.2009 8:44:20)
Ja som slovenka žijúca v Česku. Na Slovensku je Michael bežné meno. Ale mne sa proste nepáči (čím ďalej tým viac ľudí ho dáva aj tu v Česku, myslia si, že budú zaujímavejší..).

Svojmu synovi som dala meno MICHAL. A žiadny Michael:-)
 Tomáš Fomenko, skoro dvě dcery 
  • 

pozor chyba! 

(24.2.2001 10:16:51)
Vážení, při snaze o výběr jména a kliknutí na "ženské" se zobrazí stejně jen mužská jména, stejné je to i při výběru "libovolné". Velmi pravděpodobně nejsem sám, kdo se snaží si vybrat dívčí jméno, takže bych Vám doporučil to URGENTNĚ opravit...
 Dany,0 dětí 
  • 

Daniela 

(6.10.2005 17:26:31)
Mů děda mi před 20 lety vybral jméno Daniela a já jsem mu dnes neskutečně vděčná.Když na mě někdo zavolá,tak se opravdu otočím jen já a ne další tři slenčy.A říkají mi Dany,Dádo,Dančo,Danuško,někteří i Elo,Elinko atd.Variant je na toto jméno spousta.Někdo může říct,že je to jméno zastaralé,ale já si za ním stojím. :-)
 Karel L. 
  • 

Jmeniny 

(3.3.2001 19:05:13)
Nějak mi nesedí jméno Marta - nesedí mi tam jmeniny, jelikož podle kalendář je má dne 29.7.
Děkji
 Lorelai 
  • 

Re: Jmeniny 

(29.8.2005 13:38:49)
Myslim, že se 2x ty jmeniny změnily
 Tara Wongová 
  • 

Re: Re: Jmeniny 

(15.9.2005 17:42:03)
Proč se, ale jmeniny slavěj´?
 Lída 
  • 

Statistiku nejoblíbenějších jmen najdete i na serveru ČSÚ 

(26.3.2001 12:23:43)
Chtěla bych jenom upozornit, že statistiku nejoblíbenějších jmen našich dětí a rodičů (a v roce 1999 i babiček a dědečků) každým rokem v lednu zpracovává ČSÚ v celostátní působnosti, spolu s diskusním fórem na toto téma.
Výsledky za rok 2001 najdete na
http://www.czso.cz/cz/cisla/1/11/jmen2001/ram.htm.


 I. Kucharová, Bratislava 
  • 

Ako sme vyberali meno 

(5.4.2001 12:57:30)
Vytipovali sme 5 mien pre dievčatká a 5 mien pre chlapčekov. A každému menu sme udelili body podľa stupnice: najviac preferované meno 5 bodov (maximum). jednoduchým sčítaním nám "vyšlo" víťazné meno pre dievča a pre chlapca. odporúčam, zdalo sa nám to demokratické.
PS Zvíťazila Zuzana a Marek
24.6.1984 sa narodila bez problémov Zuzana
 Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 


Jak jsme vybrali jméno 

(17.5.2002 23:06:36)
Když jsem byla těhotná a přemýšleli jsme s manželem jaké jméno dáme dítěti, shodli jsme se na tom, že se rozhodně nebude jmenovat po nás, i když máme myslím celkem hezká jména - Michal a Jana, ale chtěli jsme méně používaná. Pro chlapce, kterého nakonec máme jsme vybrali jméno Bořek a jsme s ním velmi spokojení a doufáme, že bude i on. Líbí se mi, že má jmeniny v létě, narodil se 29.2. takže taky další neobvyklost. A hlavně se nám líbí, že původ jména je český a znamená bojovník. I obmněny jsou hezké - Bořeček, Bořík, Bořina, Bořánek, Bóřa....navíc je zatím jediný Bořek široko daleko. Sice na nás lidé z počátku koukali jako na blázny ale nakonec si zvakli. A halvně že jsem spokojení my. jinak pro holčičku bych vybrala jméno Perla, taky české a ještě se mi líbí Adriana, liliana, Anděla, Zoe,a spousta dalších....
 Selima Ametovičová 
  • 

svátek 

(3.7.2002 14:29:11)
Jmenuji se Selima a jsem se svým jménem naprosto zpokojená, jsem na to jméno pyšná. Zajímalo by mě, kdy slavím svátek a odkud to jméno vůbec pochází
 Horáková Pěva 
  • 

Proč ne moje jméno? 

(25.7.2002 23:26:51)
Vážení,už jednou jsem Vám psala a bohužel jsem se do této chvíle nedočkala žádné odpovědi.Ptala jsem se tehdy,proč nemáte mezi jmény zařazeno i jméno Pěva-Pěvuška.Jedná se o jméno staročeské a já,stejně jako moje maminka,také Pěva si myslíme,že by v kalendáři nemělo chybět.Když tam mohou být jména jako Albín,Alban...Doufám,že tentokrát se už nějaké odpovědi dočkám.Jinak svátek slavíme 8.července.Děkuji
 Pěva Žáčková 
  • 

Re: Proč ne moje jméno? 

(4.6.2004 9:07:44)
Ahoj Pěvo, překvapuje mnem, že slavíš svátek 8.července a né 8.června jak je to oficiálně. Dokonce i v rozpisu jmen, kde je popsán vznik jmen, je 8.6. uveden a to nemluvím o několika článcích v novinách "dnes má svátek Medard a Pěva". No nic asi jde o tradici. Chtěla jsem ti napsat a pozdravit tě a popřát ti vše nejkrásnější k našemu svátku, kterej je v úterý, i když je tam nacpanej Medard, jako by jich bylo víc než nás. Tak se měj krásně papa.
 Iva Vychodilová,pět dětí 
  • 

jména pěti dětí 

(4.10.2002 12:58:31)
já mám pět dětí.
trojčata a dvojčata.mé dvojčata byly
holky:Linda a Lucie.
mé trojčata byly kluci:andrej Jožin(Josef)Honzík jsou to dobrá jména?
 Vladimira Obadalova,2 dcery 
  • 

Matyaš 

(10.10.2002 19:54:11)
Memu vnukovi dali jmeno Matyáš, zajimalo by mne kdy slavi jmeniny.
Je to udajne jmeno polského původu kdy v polskem kalendaři ma Matyáš jmeniny?Dekuji za odpověď na mail.
 Šárka Kendlová, 4 děti 
  • 

Originalita "NE" 

(19.11.2002 20:27:00)
Dobrý den, jmenuji se Šárka Kendlová a mám celkem 4 děti:
Josh = 10ti letý a nejstarší syn
Deni = 10ti letá a nejstarší dcera
Adrian = 6ti letý syn
Sophi = 1 roční dcera
Jména jsem vybrala neoriginální neboť bych nesnesla,aby jsem slyšela na ulici, v obchodě, v parku, v práci, na procházce,...atd 6-7 žen které by volaly na jejich dceru nebo syna stejným jménem jako jsem dala já tim mým. Doufám že jsem dala můj názor dobře najevo a že jste s mým příspěvkem zpokojeni. Š.K.
 Jana 
  • 

Originalita ano (ale s mirou) 

(26.12.2003 10:56:20)
Vazena pani Kendlova,
originalita je vylucnost, tedy to, co - jak jsem pochopila - vy prave prosazujete. Zjistete si laskave vyznam slov, drive nez je budete kritizovat.
 Olina 
  • 

Re: Originalita ano (ale s mirou) 

(15.6.2004 17:30:04)
Jani, myslím, že paní Šárka má zjevně značné problémy s češtinou; nemůžete tedy po ní chtít, aby se zabývala ještě cizími slovy.)
 Sasik 


Bude to Adam! 

(2.12.2002 23:56:19)
Ahoj!Při vybírání jména svého potomka jsem měla zcela jasno!Bude to Adam.Při ultrazvukovém vyšetření mě ovšem bylo oznámeno,že to bude holčička,tak že začalo velké dilema.Při pohledu do kalendáře mě vůbec žádné jméno nenadchlo,tak že jsem vše nechala na tatínkovi.Naše miminko dostalo jméno Laura a jsme s ním moc spokojeni!
S pozdravem
SP
 Pablo Čenuto 
  • 

utilitka 

(5.12.2002 14:34:08)
Vaše stránka o původu jmen s vyhledávačem se mi velice líbí a proto bych Vás chtěl poprosit, jestli něco podobného neexistuje ve formě programu ke stažení.
Děkuji
 Pavla dite nemám 
  • 

Jméno 

(19.1.2003 16:15:30)
Kdybych měla dceru dala bych jí jmeno J
asmín je velmi jemné a uz sem ho slyšela v německu
 Miloň Daněk 
  • 

Jmeniny 

(24.1.2003 7:40:00)
Podle starého kalendáře z roku 1929 mám jmeniny 2. září !!!
 Danda 
  • 

Jaké jméno? 

(7.2.2003 15:36:25)
Já osobně jsem vybírala pro své dítě jméno hlavně podle původu a významu jména. Samozřejmě jsem se dívala také na to, jak často je jméno používané.Souhlasíms tím, že jména jako Terezka, Lucinka, Péťa,Tomáš a pod. jsou krásná,ale nechtěla bych aby se mé dítě v první třídě sešlo s 2 i více svými jmenovci. Není nic horšího než když je ve třídě 5 Honzíku, 4 Terezky atd.Proto volím jména neobviklá,ale hezká. vždyť je jich přece tolik.Musíme se však koukat i do budoucna.Jednou mi kdosi řekl o krásném jménu Benjamín.Jo, malý roztomilý Benjamínek je určitě krásný,ale umíte si ho představit v osmdesáti??? Takže, jen žádnou šílenost!!!
 Aprilia 


Jména 

(7.2.2003 21:18:26)
I já se zastavila u tabulky s oblíbenými jmény - a to ze zcela pochopitelných důvodů. Mám dítě narozené v roce 1984 - a to jménům kraloval podle mne Jakub a Lukáš, Terezke a Barborka... Pak v roce 1990 a tam jsm podlehla české klasice a dala Honzu (trefila jsem se je to takový pravý český Honza na pec a s buchtama)a teď čekám nejmladší a naprosto jsem se odklonila od české klasiky ale přemýšlím o tom - aby se jméno hodilo k příjmení, aby se dobře říkalo, aby to nebyl jazykolam.
Přesto občas žasnu nad tím jak to řeší naaše hvězdy či známé osobnosti.Dnes mne v DNES zaujala kombinace Matylda Buchtová. No snad tato holčička bude mít jednou štěstí a vyvdá nějaké lepší příjmení. Snad jen to, že jméno by nemělo končit stejným písmenem -jako začíná příjmení ale komu není pomoci....
Tak šťastnou ruku při listovaním kalendářem a krásné a šťasné děti. Lidka
 Dáša_V, Mirka 7,5 r. 


První dítě 

(8.2.2003 21:54:23)
je to už osm let, kdy jsme s mužem vybírali poprvé jméno. No spíše jsem ho vybírala já a manžel lustroval. Chtěla jsem, aby to nebylo tak frekventované, protože jsem zastávám názor, že když budu chtít zavolat jménem své dítě z pískoviště k obědu, tak ať mi nepřijde domů baterie cizích dětí. Je pravda, že s blížícím se porodem se frekvence změn toho pravého jména zvyšovala. Ještě týden před porodem to měli být Iva nebo Milan. Nakonec přece jen zvítězilo jméno osoby, kterou mám v oblibě. Takže podle Mirky Všetečkové máme doma Mirku. Je to jenom souhra náhod, že můj otec se jmenuje Miroslav, ale hodně známých zrovna tady vidí ten zdroj jména.
Řekla bych, že rodiče jsou ovlivňováni při výběru jmen svých dětí
1. oblíbeností nebo neoblíbeností lidí či známých se stejným jménem. Když např. budu nesnášet nějakou Lenku, tak si určitě toto jméno nevyberu pro své dítě.
2. aby jméno dobře znělo ve spojení s příjmením dítěte.
3. dlouhodobé přání (možná už někde z dětských let)
 Marie, dcera 7/03, syn 12/00 


Re: První dítě 

(14.3.2003 23:53:16)
Dášo, chtěla bych take dceru pojmenovat Mirka. Ale na matrice mi cpou Miroslavu, že Mirka nejde. Jak jsi to prosadila ty? Diky Marie
 Pavel Brokl 
  • 

Ester ? 

(20.2.2003 20:10:04)
Dobrý den!
Vaše stránky se mi líbí - je tu hodně zajímavých věcí, leccos se návštěvník dozví.
Ale teď můj dotaz:
V seznamu jmen jsem nenašel jméno Ester. Hledal jsem špatně nebo tam opravdu není? Právě o tomto jménu se potřebuju něco dozvědět. Poradíte mi?
Děkuju.
S pozdravem Pavel B.
 Karo 


Re: Ester ? 

(20.2.2003 20:23:12)
Ester je tusim z hebrejstiny a znamena "hvezda", pokud si dobre pamatuji. Moc pekne jmeno!
 Vladan 


Co takhle Chava? 

(5.3.2003 14:59:46)
Ahojda ve spolek. Musím se s Vámi podělit o svoji touhu. Nikdy nebudu mít děti (v tom už mám jasno), ale strašně se mi líbí jméno Chava. Je to hebrejská podoba jména Eva a nezkrácená verze zní Chavaleh. Vůbec mám pro židovská jména, zvláště ta dívčí, slabost. Hodl, Rebeka, Ráchel, Rút, Ester....zní to nádherně, ne? A když se k tomu přidá ještě nějaké šikovné příjmení - to je krása:-)
Z mužských jmen se mi líbí Václav a Josef. Ale pozor. Václav musí zůstat Václavem a Josef Josefem. Ne aby z prvního byl Véna, Venouš, Vašek a podobně a z Josefa Pepíno (Příšerná zkomolenina jména mého šéfa), Pepek, Jožín (na naší rodné Moravěnce hodně užíváné), nebo Jóža (to už mi připadá jako zvolání - Bóže, Jóžo...jo, když už jsme u těch Josefů - moje učitelka přírodopisu se jmenovala Josefa Ottová. Moc se mi to jméno líbilo, ale dost dobře bych nevěděl, jak takovou dívenku oslovovat jako dítě. Asi bych se přiklonil k Pepince (to jsou paradoxy, co?
 Kahlan+5 


Re: Co takhle Chava? 

(6.3.2003 18:47:32)
Vladane

take se mi libi zidovska jmena. Pro dceru mame vybranou Ráchel, je to kompromis, manzelovi se nejvice libi Chani, coz mne take, ale diteti bych toto jmeno nedala. Tak asi nase pripadna dcera bude Ráchel:-)
 Monika ,2 dcery 
  • 

Chlapecké jméno 

(15.4.2004 12:48:44)
Ahoj všichni v diskuzi,jsem v pátém měsíci a vím ,že to bude klouček a tak se snažím vybrat jméno ,jen nevím jaké.Mám dvě dcery Michaela a Erika a ted budou mít brášku ,poradíte mi jaký jméno by se hodilo.Jo ještě příjmení Soukup.Děkuji všem kdo odpoví.Monika
 monkey 
  • 

svatky 

(26.3.2003 22:13:39)
Maji jmena Christian a Kimberly svatky v ces.kalendari?
 IVANA SVÍTKOVÁ , PĚT DĚTÍ 
  • 

KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(13.4.2003 16:51:27)
JÁ JSEM NÁZORU,ŽE KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ.A TAK I PŘES ODPOR PŘÁTEL A RODIČŮ. SE MOJE DCERA JMENUJE ŘEHOŘKA PO DĚDOVI,OTCI MÉHO MUŽE.ŘÍKÁME JÍ HORINA A JÁ MYSLÍM,ŽE I Z TAK NA PRVNÍ POHLED NE MOC ATRAKTIVNÍHO JMENA,JSME VYTVOŘILI CELKEM ZAJÍMAVOU VARIANTU.MUJ SYN SE JMENUJE AMOS,PROTOŽE JSEM SAMA UČITELKA A POTRPÍM SI NA VYJMEČNÁ JMENA.MOJE NÁSLEDUJÍCÍ DĚTI SE JMENUJÍ PODLE DNE NAROZENÍ.DCERKA JE ŽITOMÍRA-PROTOŽE JSME JI S MANŽELELM POČALI V ŽITNÉM POLI,TŘETÍ DCERA JE SCHOLASTIKA-OPĚT OVLIVNĚNO MOU UČITELSKOU PRAXÍ A POSLEDNÍ DÍTĚ MÁ JMÉNO SALMONELA,JELIKOŽ MANŽEL MĚL V DOBĚ KDY JSEM RODILA SALMONELOZU.MOJE PŘÍTELKYNĚ MARUŠKA MÁ SYNA,KTERÝ SE JMENUJE PÍSKOMIL,PROTOŽE JAK NINÍ EXISTUJÍ RŮZNÉ VARIANTY PORODU,ONA SE ROZHODLA RODIT DO PÍSKU,LÉKAŘI JÍ TO ZPRVU ROZMLOUVALI,ALE NAKOPNEC SE JIM TO ZAČALO ZAMLOUVAT A DALI JÍ I SLEVU,NEHLEDĚ NA TO,ŽE JEDEN Z NICH JE PRÁVĚ OTCEM JEJÍHO SYNA,ALE O TOM RADĚJI MOC NEMLUVME!PÍSKOMIL JE JMÉNO ČESKÉHO PŮVODU A O JEHO ZAŘAZENÍ DO ČESKÉHO KALENDÁŘE SE VELICE UVAŽUJE VZHEDEM K JEHO ČASTÉMU UŽITÍ DÍKY NOVÉ VARIANTĚ PORODU.
 Mikulášova babička 


Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(13.4.2003 18:36:09)
Cooooooooooooooooooooooooooooooooooool:)))))))))))) Pratele zeleneho udoli
 Apríl 
  • 

Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(13.4.2003 21:08:18)
Salmonela,to je snad špatný vtip.Apríl už byl.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(13.4.2003 22:10:19)
Týýýý brďo!!!
 alka, 3 děti 


Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(14.4.2003 6:42:57)
Paní Svítková (pokud nejste jen prudící puberťák),
předpokládám, že nežijete v ČR, neboť jméno Salmonela nelze zapsat u nás do matriky. Ostatní jména, to je věc vkusu. Takže když už lhát, tak to aspoň dělejte věrohodně, takhle vám žádný soudný člověk neuvěří. Alka
 Alena, dvě děti 
  • 

Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(2.3.2009 23:04:42)
určitě se přidávám k vašemu názoru, myslím se, že je to výmysl a to dost přehnaný. Když jsem dávala jméno staršímu synovi, Stanislav, v dané lokalitě se nevyskytlo deset let a to se mi líbilo, ale po přestěhování je slyšet všude.
 Aneka_ 


Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(14.4.2003 8:35:53)
Dobrý vtip:-DDD
 Klára 
  • 

Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(28.4.2003 15:48:03)
A pak že učitelka je povolání! TO JE DIAGNÓZA!!!!
Takhle pojmenovat dět? Řehořka a Amos - to je ještě ucházející, ale Salmonela a Scholastika? Asi jsme divná, ale já bych to nedala. A Pískomil? To je přese to zvířátko co máme doma.
 Jana Brátová, bezdětná 
  • 

Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(12.9.2004 17:34:25)
No tak tohle je s prominutím naprosto úchylné....
 Andrea, plánuju  
  • 

Re: KAŽDÉ JMENO JE HEZKÉ-STOJÍ ZA PŘEČTENÍ :) 

(22.2.2009 21:37:15)
Jak někdo může takhle potrestat svoje vlastní děti.... Dámo, jestli jste učitelka, tak byste mohla vědět, jak děti reagují na spolužáky, kteří jsou nějak výjimeční (např naprosto stupidním jménem), a že budou mít velmi těžká školní léta. Docela by mě zajímalo, jak své děti oslovujete. Určitě jim je nepříjemné seznamování, protože když by se mi někdo představil "ahoj, já jsem Salmonela" tak budu asi čučet jak péro z gauče. A u dítěte bych tomu nevěřila, a myslela bych si, že je chudák doševně choré... Proboha, nevím, za co se jim mstíte, ale daří se Vám to jistě obstojně.
 Lucie Nováková , jedno dítě 
  • 

Jméno mé holčičky 

(14.4.2003 19:18:56)
´Mám termín 12.5. a pro svojí holčíčku jsem vybrala jmeno Jana :)
 Lucie Nováková , jedno dítě 
  • 

Jméno mé holčičky 

(14.4.2003 19:19:00)
´Mám termín 12.5. a pro svojí holčíčku jsem vybrala jmeno Jana :)
 Lenka K., dcerka 23 měsíců, 8tt 
  • 

Tak nevím... 

(26.4.2003 16:00:03)
Naše prvorozená se jmenuje Marie,v prosinci očekáváme druhé mimi a líbí se mi
holka: Lidie, Ludmila, Ema, Ina, Nina,
kluk : Martin, Tadeáš, Michael, Vendelín
 DITA 
  • 

Re: Tak nevím... 

(26.4.2003 20:11:21)
JÁ BYCH DALA JMENO LÝDIE,PROTOŽE JE TO MOJE OBLÍBENÁ ZNAČKA VLOŽEK,NIKDY SE NEPROMÁČÍ I KDYŽ JSOU NA POHLED CHATRNÉ
 Lenka K., dcerka 23 měsíců, 8tt 
  • 

Re: Re: Tak nevím... 

(27.4.2003 10:56:05)
Ale pokud umíš číst, tak já jsem psala o Lidii, né o Lýdii...haha
 Dana, 29 tt 
  • 

Re: Tak nevím... 

(11.8.2003 9:42:59)
Ahoj Leni,

mám skoro stejný problém, také nevím....jaké jméno. Tedy pro chlaoečka máme jasno, bude se jmenovat Jan.
Ale u holčičky stále nevíme: Jolana, Vivian, Valerie, Viola-chceme nějaké ne moc časté jméno, tak nevím.....
Z Tebou vybraných jmen by se mi líbilo Lidie nebo Ema a chlapecké Tadeáš. Ale nevím jaké máš příjmení, zda to k tomu jde. Protože Já jsem Králová a původně jsme chtěli Kláru. Ale Klára Králová - no zkuste to vyslovit.....
Přeji Ti krásné těhotenství a zdravé miminko. Dana


 EVA LIBRCAJTOVÁ - PRÁVĚ RODÍCÍ 
  • 

AKTUÁLNĚ Z PORODNÍHO SÁLU  

(26.4.2003 20:02:41)
PRÁVĚ RODÍM A TAK POMOCÍ SVÉHO NOTEBOOKU MŮŽU BÝT ZDE PŘÍTOMNÁ.RÁNO PŘI SOULOŽI S MÝM MANŽELEM MI PRASKLA VODA ALE MANŽEL SI MYSLEL ŽE JSEM VZRUŠENÍM TAK VLHKÁ,PAK TRVALO HODNĚ DLOUHO NEŽ SI UVĚDOMIL,ŽE TO ASI NEBUDE OD VZRUŠENÍ.NAKONEC JSEM TADY A RODIM.MOJE DCERA SE BUDE JMENOVAT ŽIVANA,PROTOŽE BABIČKA BYLA IVANA A DĚDA ŽELIMÍR.JESTLI TO BUDE KLUK,TAK SE TAKY BUDE JMeNOVAT ŽIVANA TAKY ,PROTOŽE SI TO S MANŽELEM PŘEJEME
 Petr Novotný 
  • 

Re: AKTUÁLNĚ Z PORODNÍHO SÁLU  

(26.4.2003 20:17:37)
A sakra, tady mi někdo fušuje do řemesla...
 Dáša Závorová 
  • 

Jak na to,abyste měli kluka a jak abyste počali holku 

(26.4.2003 20:09:22)
je to velice jednoduché,na to abyste měli kluka je lehký návod.moje prababička radila a vyprávěla o vzniku mé babičky tak že:ráno jsem si pěkně s dědou zašukala a vyšla mi z toho tvá babička.moje babička zase chtěla prvního syna a tak radila po radě mé prababičky že si zašukala k večeru a vyšel jí z toho můj táta.rada předků tedy zní.chcete-li holku - mrdejte ráno,chcete-li kluka mrdejte na večer
 jozka 
  • 

jmeno mého dítěte 

(27.4.2003 9:46:10)
bude se jmenovat Fenka,protože její otec je labrador
 Julina 
  • 

SEM ČETLA 

(27.4.2003 9:54:39)
ČETLA JSEM,ŽE KDYŽ BUDU PŘI SOULOŽI POUŽÍVAT POLOHU 69 NARODÍ SE MI HOLČIČKA A CHCI SE ZEPTAT ODBORNÍKŮ,JAKÝ NA TO MAJÍ NÁZOR
 Lenka K., dcerka 23 měsíců, 8tt 
  • 

Re: SEM ČETLA 

(27.4.2003 10:52:02)
Jožko, Petře, Dášo, Evo, Dito, Julino, a Ty jeden a ten samý človíčku-chudáčku, jseš trapnej a svý úchylky asi doma nemáš jak ventilovat, že ? Tak se ukájíš v rámci podobných debat...nech toho, zbal si to a vypadni. Čéče...:-)


 berta 
  • 

jmeno 

(27.4.2003 18:21:43)
bude se jmenovat marta berta dominika silivia helena,protože jsme si nemohli vybrat
 Dana Novotná, bezdětná 
  • 

Jamia 

(29.4.2003 13:51:24)
Ráda bych se dozvěděla, zda mohu dát
dítěti jméno JAMIA.Kam se obrátit
v případě, že musím matrice předložit
znalecký posudek soudního znalce-specializace ověřování podob jmen pro zápis do osobních dokladů.
 Káča(Radim 2 roky + 36. týden těh.) 
  • 

Proč je Radim Radim... 

(16.5.2003 9:46:50)
Já jsem Kateřina,manžel Petr...Já byla na zákl.škole ve třídě 4x...Petr 3x...
Oba jsme se shodli na tom,že by naše dítko mohlo být této zkušenosti, kdy při každém zkoušení a vysluvení Vašeho jména, Vám poskočí srdíčko - zase já...ušetřeno.
Další vliv na výběr Radima mělo to,že já slavím narozeniny a svátek měsíc po sobě, Petr 4 dny..Což v dětské věku je k vzteku...Takže od data porodu,vánoc a Mikuláše co možná nejdál. Přidali jsme kritérium zvučné souhlásky,aby jméno nebylo fádní vzhledem k příjmení a poslední,pokud možno alespoň slovanské, protože nám opravdu nesedí dohromady jména typu Esmeralda Nováková. Jméno by mělo svým způsobem reprezentovat i původ člověka. A tak máme Radima. Kdyby mi někdo před pár lety tohle jméno byť jen nadhodil, klepalabych si na čelo...Ale věřte,myslím si,že jsme lépe vybrat nemohli. Ráďa je svému jménu i povahově odpovídající dítko a dělá nám jen radost. Uvidíme,jestli teď vybereme také tak dobře!
 Věra 1 syn, další na cestě 
  • 

Terezku má dnes každý..  

(20.5.2003 13:46:20)
Plně souhlasím, máte pravdu. Taky smě měli ve třídě 4xMartin a 3 Petr, pak již jméno přestává plnit svou rozlišovací funkci.Takže asi nejlepší je zlatá střední cesta, jak jinak. Terezku nebo Kačenku mají dnes všichni a budou se plést, taky ale nemusím mít Ozeáše, Tadeáše, nebo Kašpara. Skrátka něco uprostřed, jméno které se hodí k příjmení a nemusí být z top ten jmen.
Radima jste vybrali hezky, navíc jestli je optimistickej, tak se to hezky hodí.Já mám 3 letého Kryštofa - je to pěknej dobrodruh, tak už vymýšlím další jméno. Brala bych holčičku, ale znáte to... S pozdravem Věrka
 Káča(Radim 2 roky + 36. týden těh.) 
  • 

Proč je Radim Radim... 

(16.5.2003 9:47:12)
Já jsem Kateřina,manžel Petr...Já byla na zákl.škole ve třídě 4x...Petr 3x...
Oba jsme se shodli na tom,že by naše dítko mohlo být této zkušenosti, kdy při každém zkoušení a vysluvení Vašeho jména, Vám poskočí srdíčko - zase já...ušetřeno.
Další vliv na výběr Radima mělo to,že já slavím narozeniny a svátek měsíc po sobě, Petr 4 dny..Což v dětské věku je k vzteku...Takže od data porodu,vánoc a Mikuláše co možná nejdál. Přidali jsme kritérium zvučné souhlásky,aby jméno nebylo fádní vzhledem k příjmení a poslední,pokud možno alespoň slovanské, protože nám opravdu nesedí dohromady jména typu Esmeralda Nováková. Jméno by mělo svým způsobem reprezentovat i původ člověka. A tak máme Radima. Kdyby mi někdo před pár lety tohle jméno byť jen nadhodil, klepalabych si na čelo...Ale věřte,myslím si,že jsme lépe vybrat nemohli. Ráďa je svému jménu i povahově odpovídající dítko a dělá nám jen radost. Uvidíme,jestli teď vybereme také tak dobře!
 Veronika Krpcová, žádné dítě 
  • 

Jméno pro své dítě 

(20.5.2003 12:15:35)
Až budete vybírat jméno pro svého potomka, je jedno jestli pro holku nebo kluka, je dobré se vyvarovat jménům ve své blízké rodině nebo dokonce vašim, tedy po rodičích. Na to je jmén dost. Nedochází pak například k poštovním mýlkám, nebo když o někom mluvíte nemusíte upřesňovat o kom, že přesně mluvíte. Taky zapřemýšlejte, jestli zvolené jméno nebude dotyčnému působit nějaké problémy nebo směšné příhody v dospělém věku. Tedy myslete do budoucna. Vybrat jméno je těžké, když to zhrnu, bylo by dobré vyvarovat se častým jménům, ale nezvolit také jméno moc exotické nebo sezóní (Esmeralda, Rybana, Betty ...), také za vybrané jméno zkuste dodat příjmení, kterým se dítě bude jmenovat a dobře se zaposlouchejte, jak zní, totiž například Kristýna Kristová nezní zrovna malebně nebo Pavel Pavel, zní trochu bez fantazie, jenomže jak už jednou máte křestní jméno jako příjmení, moc s tím už nenaděláte.
 Ela 
  • 

Re: Jméno pro své dítě 

(20.5.2003 12:36:45)
Ono to Pavel Pavel vypadá sice bez fantazie, nicméně je to velice praktické. Moje kamarádka má příjmení také jako rodné jméno a už dávno prohlásila, že svému dalšímu dítěti (pokud to bude kluk) dá obě stejná, aby např. u lékařů vytrvale nemusela řešit, které z nich je příjmení. V případě, že ošetření nějak spěchá je to prý pořádně nepříjemná záležitost.
 Věra, 3 letý kluk 
  • 

Chudák chlapec 

(20.5.2003 12:59:39)
Tak to tedy chudák kluk, jestli bude mít jméno stejné jako příjmení.Bude působit jako idiot, a jestli mu to rodiče udělají, jak píšete, aby nemuseli u lékaře vysvětlovat co je jméno a co příjmení, působí na mne stejně. Copak neexistují křestní jména, která se jako příjmení nevyskytují. Je jich dost a jsou pěkná. Prosím rozmluvte rodičům tento hloupý nápad, dokud je čas. Zdraví Věrka
 Jana, 8-letý syn 
  • 

svátek versus narozeniny 

(22.5.2003 9:11:59)
Neplánovaně sa nám podařilo, že syn Lukáš, který má svátek 18.října, se narodil 18.dubna, takže roční "rozložení oslav" má naprosto fifty-fifty. Já sama mám svátek a narozeniny měsíc od sebe, to taky není to pravé "ořechové". Ahoj Jana
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: svátek versus narozeniny 

(22.5.2003 9:41:20)
Ahoj Jani,
no trošku přetahujeme, ale také se to dá -narozeninky máme 17.5. . Ale jsme zas tak trochu rarita, protože jsme přesně o půlnoci 00.00,
takže jsem měla na výběr ze 17-18.5.
A mimochodem všechny 3 vnoučata jsou od sebe o týden 3.5.,10.5.,17.5. .
Hodně štěstíčka přeje Daniela a !Lukášek!
 Pavlína 
  • 

Re: svátek versus narozeniny 

(9.6.2003 21:27:07)
Také nám se podařil podobný kousek. Pro první dítě, jehož pohlaví jsme neznali (i když manžel stále tvrdil, že to bude syn, protože přece ví, co "dělá"), bylo vybráno několik variant jmen. Pak se ze strany manžela dostavila absolutní nechuť vybírat den co den to pravé jméno, takže jsme do porodnice vyrazili bez definitivního řešení. A protože jsme jeli velmi nečekaně o pár týdnů dřív, nějak jsme cestou přemýšleli spíš o tom, jak to všechno dopadne, než o jménech. Dokonce ani na příjmu po nás nechtěli jména vědět. A tak, když se náš syn narodil, spíše instinktivně a v prvním návalu radosti a dojetí jsem prohlásila: "Ahoj Šimone!" Můj muž, zřejmě pod stejným vlivem, vůbec neprotestoval, a tak nám za chvilku přinesli už zabalenou a pojmenovanou "vánočku". Teprve při povinné dvouhodinovce na sále jsme začali uvažovat: Bylo 23.10., Šimona je 22.12. No, nic moc. Vyřešili jsme to ovšem šalamounsky. Šimon je pokřtěný po své kmotře jménem Gabriel a tak slavíme svátek v březnu, čímž se nám to pěkně rozložilo. V současné době čekáme druhé miminko, které se má narodit 22.11. Manžel tvrdí, že to bude holčička, protože přece ví, na čem pracoval. Mám vysněné jméno pro holčičku, ale po průzkumu kalendáře to asi opět nechám na "sálové euforii" a pak to snad šalamounsky dořešíme.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: svátek versus narozeniny 

(14.6.2003 23:11:37)
Ahoj Milado,
Tak to asi budeme šílené dvě, ale navrhuji nedělat si z toho těžkou hlavu. Určitě je pěkné mluvit celé těhotenství na mimino v břiše (to moje má takové rozměry, že se nedá o bříšku vůbec mluvit)již vybraným jménem. Stejně tak je krásné nechat všechno na té neopakovatelné chvíli okamžiku - co si budem povídat, víme o tom své. Možná se někomu můžeme zdát nezodpovědné, ale třeba je to jen bledá závist nad tím, že se v životě opravdu nenudíme.
PS. Manžel překvapil, oznámil mi jméno pro chlapečka a to jsem teprve na prahu 5. měsíce!
 Klára, holčička na cestě 
  • 

Re: svátek versus narozeniny 

(6.7.2003 9:30:42)
Zdravim,
taky stále nemáme ve jméně jasno, i když už nám zbývá jen měsíc a půl, ale snažíme se vyhnout nakupení svátků a narozenin. Chceme se vyhnout tomu, co se povedlo kamarádce, kluk se jim narodil 12.12. takže narozeniny v předvánočním shonu a oni mu dali jméno Adam, čili svátek na štědrý den, celkem ho lituju, moc si oslav neužije...
Klára a beruška
 Michaela, syn 16, dcera 10 
  • 

Jména dětí nejsou problém 

(4.6.2003 9:43:21)
Když jsem si jela do porodnice pro první miminko, byla jsem sijistá, že jedu pro Marcelu po mém dědečkovi a tetě, omyl, byl to syneček. Tak dlouho se mne pan doktor ptal, jak se bude jmenovat, až jsem ho pojmenovala po svém milovaném pradědečkovi Matějovi. Jméno se mu líbí a dnes je navíc znovu moderní. Pro dceru vymýšlel jméno tatínek, takže v dokladech bylo uvedeno Diana a Marco. I sestřička se mne po porodu ptala, kdo jména vymýšlel a evidentně očekávala změnu, která opravdu nastala - mně se líbila jména jako Eliška i Elizabeth, Alžběta, Anežka, ale pro Čechy byla přece jen nejvíc stravitelná a i ve vyšším věku snesitelná Adéla. Jména, která se mi tolik líbila v dětství jako Kateřina a Barbora jsem zavrhla, když jsem vidělä, kolik dětí se teď jmenuje stejně.
Kdysi dávno moje prababička své děti pojmenovala Jarmila, Marcel a Dagmar. Vskutku neobvyklá jména v dobách Václavů, Aloisů, Marií a Ann. Dodnes se mi tato jména líbí.
Přeji všem rodičům šťastný výběr jména pro potomky a zdravé děti.
 Alena, dvě děti 
  • 

Re: Jména dětí nejsou problém 

(2.3.2009 23:23:58)
Ahoj, zažila jsem něco podobného. Do porodnice jsem si jela pro dceru. Od třetího měsíce mě ujišťovali, že je to holčička a když pan doktor prohlásil - máte syna- řekla jsem, že ne, trvala jsem na holčičce až do té chvíle, co mi ho dali do ruky. A jména? Mám Standu a Zuzanku
 Lucie, dcera 
  • 

Jsem se svým jménem spokojená 

(10.6.2003 22:15:25)
Dnešní jména jsou zvláštní,ale já jsem se svým spokojena. Rozhodně bych se nechtěla jmenovat Albína, Bedřiška( bez urážky) , protože pro dnešní dobu jsou tato jména již zastaralá a vlastně nevhodná. A taky bych nikoho nepojmenovala podle filmu, telenovely apod.
Z klučičích jmen se mi líbí třeba Jonáš a Jirka :), také Lukáš a David.
 Jana 22, Stephanie 5 tydnu 
  • 

Re:zna nekdo vyznam jmena  

(1.7.2003 17:19:15)
Zna nekdo vyznam jmena Stephanie Lauren?
jinak si myslim, ze si kazdy muz vybrat takove jmeno jake chce. Stejne jako tady nekde rikala Julie s Annabelle, ceske jmeno s anglickym/americkym prijmenim by vypadalo divne, stejne to je s cizim jmenem a ceskym prijmenim. Ceske jmena jsou prece docela hezka a klidne bych nasi male ceske jmeno dala, ale nechci, aby ho cely zivot musela nekomu slabikovat jako ja. ono totiz kdyz anglanum raknete Jana, tak by to napsali Yanna.
 Althea 
  • 

Re: Re:zna nekdo vyznam jmena  

(1.7.2003 17:23:10)
Stephanie: From Stefanos - crown (origin Greek)
Lauren: Crowned with Laurel (origin French)
 Jana 22, Stephanie 5 tydnu 
  • 

Re: Re: Re:zna nekdo vyznam jmena  

(1.7.2003 18:36:47)
dekuji za zjisteni
 Rennka 


Re: Re:zna nekdo vyznam jmena  

(30.8.2011 9:40:30)
Stephanie Lauren je autorka historických romancí...
 Rennka 


Re: Re:zna nekdo vyznam jmena  

(30.8.2011 9:40:55)
Teda ona se vlastně jmenuje Stephanie Laurens :-)
 MARKÉTA SVÍTKOVÁ 
  • 

MOJE PRVNÍ MILOVÁNÍ 

(16.6.2003 19:47:50)
ROZHODLA JSEM SE VÁM SDĚLIT SVŮJ PRVNÍ SEXUÁLNÍ ZÁŽITEK.BYLA JSEM NA BRIGOŠCE NA CHMELU A LÍBIL SE MI TAM JEDEN KLUK.TAK JSEM MU ŘEKLA ŽE SE MI LÍBÍ.NO A ON ŘEK ŽE SE MU TAKY LÍBÍM.TAK JSEM MU ŘEKLA CO KDYBYHOM TO SPOLU ZKUSILI.ROBERT OVŠEM NEPOCHOPIL CO MYSLIM.NEVĚDĚLA JSEM JESTLI MÁM BEJT NAŠTVANÁ NEBO MU TO VYSVĚTLIT.PAK JSEM SE OHNULA PRO KOŠÍK A ZJISTILA JSEM ŽE MI SUNDAL KALHOTKY A ZEZADU SE NA MĚ PŘITLAČIL A PAK ZAČALO TO NO VŽDYT VÍTE.ŘÍKLALA JSEM SI TAKOVEJ PANIC A TAK ZKUŠENEJ???PAK MĚ ČEKLA ŠOK,KDYŽ JSEM SE OTOČILA ZJISTI,LA JSEM ŽE TO NEBYL ROMAN ALE MUJ DĚDA, KTEREJ SI MĚ SPLET SE SOUSEDOVIC BABIČKOU.DĚDA VOSTAL KOOUKAT A DOP MINUTY DOSTAL INFARKT,TAKŽE SE MÉ SLADKÉ TAJEMSTVÍ NIKDO NEDOZŽVĚDĚL ALE MUSÍM UZNAT ŽE DĚDA NEBYL ŠPATNEJ OD TÉ DOBY JSEM TAKOVÝ SEX UŽ NEZAŽILA A TAK MU TED CHODÍM K VÝROČÍ NAŠEHO SEXU DVAT KVĚTINY NA HROB
 Lída, 6 let vdaná , bezdětná 
  • 

čeho se vyvarovat 

(15.7.2003 17:19:21)
- přemýšlet, jestli se křestní jméno hodí k příjmení (Brenden Vošahlík zní divně).
- uvědomit si, že jméno si člověk ponese celý život
- já osobně hodně přemýšlím, co to jméno znamená.
Lída
 Lusy-tři dospívající děti 
  • 

Ach jo 

(2.8.2003 21:16:09)
Mám 21 letého syna Erika.Také 12 ti letou Natálku a 8 letou Dorindu
 Lucka 
  • 

Jméno které mám se na mě nehodí 

(2.8.2003 21:24:37)
Četla jsem v jednom časopisu který nebudu jmenovat že mé jméno se na mě nehodí pro lidé tmavých vlasů se prý hodí jména od písmen:p,v,n,r,o .je to možné chci se tu někoho zeptat je mi 12 a chtěla bych to vedět
 Citruska 14tt 


Re: Jméno které mám se na mě nehodí 

(2.8.2003 21:41:31)
Ahojik Lucko,

já věřím na význam jmen, že má jméno něco společného s charakteristikou člověka, ale takhle přímo, jaká jména od jakého písmene se hodí k jaké barvě vlasů, to už je přehnaný :o) Ale veř, čemu chceš, Tvoje jméno je nádherný a není důvod se přejmenovávat kvůli onomu nejmenovanému časopisu :o) Už s tím stejně nic moc nezmůžeš :o)

Lucka
 blue_tea 
  • 

Re: Jméno které mám se na mě nehodí 

(13.8.2013 12:47:52)
Lucko, tvoje jméno pochází z latiny od slova Lux, Lucis..., což znamená SVĚTLO. Lucie je vlastně Světlá. Je pravda, že to trošku víc připomíná blondýnku, ale znám i spoustu pohodových tmavovlasých Lucek... Neřešit. Do těchhle časopisů se píšou děsný blbosti :o)
 Markéta Levá, 2 malí chlapci 
  • 

Neobvyklá jména 

(5.8.2003 20:52:40)
Mam dva chlapce ve veku 12 a 10 let.Jiz od detstvi se mi libila neobvykla jmena, hlavne zidovska. Proto kdyz se narodil muj prvni syn, dala jsem mu jmeno Samuel.A i muj druhy syn dostal jmeno Benjamin.
 Lisa Fikejsová 
  • 

Tim 

(6.8.2003 13:11:06)
Jako holandsko-český pár jsme čekali miminko a hledali jméno, které by bylo pouľitelné jak v ČR, tak v Holandsku. Mně se odjakľiva líbilo jméno Tim, protoľe je krátké a má hezký význam (k Boľí slávě) a v neposlední řadě protoľe se tak jmenoval kluk od sousedů a byl to fajn člověk. Tady jsem se s jménem Tim setkala jen jednou a přiąlo mi, ľe zní hezky i v čeątině. Je pravda, ľe někteří se trochu diví, kdy synovo jméno uslyąí poprvé, ale s negativními reakcemi jsem se zatím nesetkala. Doufám, ľe to tak zůstane a se svým jménem bude spokojený.
 Běla 
  • 

Mě se moje jméno líbí. 

(7.8.2003 15:53:54)
Vždycky jsem byla ráda, že se jmenuju jinak než všichni ostatní. Žádnou jinou Bělu osobně neznám. Tohle jméno má i hezký zdrobněliny : Bělinka, Běluška, Bělča...
 Dana, 29 tt 
  • 

Jak se bude jmenovat?????? 

(11.8.2003 9:59:50)
Ahoj, ve jménech máme zcela "jasno", nějaké málo časté....takže když to bude chlapeček bude to Jan.
Ale u holčičky opravdu máme dost nejasno. Měli jsme jasno u Kláry, ale Klára Králová - to je hrozné. Takže dalšími variantami jsou: Viola, Vivian, Jolana, Valerie, Klaudie...jaké jméno je líbí Vám??? Děkuji za Vaše názory.
 Zuzava* 


Re: Jak se bude jmenovat?????? 

(11.8.2003 14:48:57)
Četla jsem si první příspěvek kritizující jméno Esmeralda a trochu jsem nad tím popřemýšlela...a vlastně nevím, proč by na jméně Esmeralda Vopičková nebo Vomáčková bylo něco horšího než na třeba Janě Vopičkové/Vomáčkové... vždyť jde jen o zvyk, ne?
Já jsem dala svým dětem hodně klasická a "nevyčnívající" jména, ale, upřímně, pokud se zvládne výchova a dítě má přiměřené sebevědomí (záleží hlavně jak se k tomu staví rodiče), pak neobvyklé jméno je přínosem pro uvědomění si vlastní jedinečnosti...tak proč vlastně ne? Jenom že to není zvykem?
A nevhodné příjmení se dá kdykoliv v dospělosti a za relativně malý poplatek úředně změnit,(kromě sňatku, třeba), osobně znám lidi, co to udělali...

Možná bysme žasli, jak směšně by zněl překlad jmen některých cizinců...
 Petra Hoffmanová dcera Denisa 
  • 

Re: Re: Jak se bude jmenovat?????? 

(13.8.2003 19:04:32)
Stále se nemohu rozhodnout jak pojmenovat svoji dceru, která se má narodit koncem srpna.
Máme již 9 letou dceru Denisu, tak vybíráme, aby se jména obou dcer k sobě hodili.
Poslední výběr je Marie nebo Zuzana. Tak nevím snad se rozhodnem.
 Dita syn Kryštof 
  • 

Re: Jak se bude jmenovat?????? 

(3.10.2003 10:36:39)
snad především Vám
 Sona  
  • 

jméno 

(22.8.2003 16:25:16)
U nás probíhal celých 9 měsíců před porodem boj o chlapecké jméno.Já, manžel a syn-každý měl svůj názor na věc a nikdo nechtěl ustoupit! Měla jsem z toho stres a depku. Já chtěla Marka, manžel chtěl, aby to byl po dědovi Vratislav a syn zas Michal. Když se dotoho vlažil ještě můj mladší bratr a maminka, bylo náročné zachovat chladnou hlavu! Snažili se jeden druhého přesvědčit pro svůj návrh, aby pak tzv.přehlasovali ostatní.
No a jak to dopadlo? Řekla jsem si, že musím tedy najít takové jméno, které nikdo neočekává, které bude syna důstojně provázet životem a které nikdo za celou dobu nenavrhl. Trochu hrála roli také náhoda a záliba v dějinách a ve sportu, ale povedlo se!
Jmenuje se Maxmilian - vážil 4000g a 53cm /právě má 6týdnů/. Starší syn je Marian a říkáme mu Majk, mladší tedy je Max a hotovo.
Staršímu jsem našla jméno 3dny před porodem a mladší na tom není jinak. Sice chvíli trvalo než se rodina vzpamatovala, ale to už bylo pozdě a dnes jsou všichni rádi, že máme Maxika. Samozřejmě jsem také brala ohled na přijímení, mělo by to podle mého názoru aspoň trochu "ladit" a ne vzbuzovat úsměv, zvlášť u chlapců, kteří si většinou přijímení sňatkem nemění. Takže přeji všem, aby tu svou domácí bitvu také takto úspěšně vybojovali.Ahoj.
 Áňa 
  • 

Re: jméno 

(23.8.2003 0:39:04)
Chci Vám jen napsat, že jste vybrala moc krásné jméno. Mě se Maxík jako jméno líbí moc, ale když jsme s manželem vybírali jméno pro našeho synka, tak mě tehdy /je to už 2,5 roku/ vůbec nepřišlo na mysl a tak jsme dali jméno Tomáš. Mějte se hezky a užijte si Maxíčka.
 Iva, 35tt 
  • 

Re: jméno 

(24.8.2003 22:54:00)
Při hledání jmen jsme se obdivuhodně rychle shodli na klukovi:
RADOVAN je ne zcela obvyklé, má krásný význam, je české a hodí se k našemu jednoslabičnému příjmení
nepřáli jsme si mít jméno stejné jako někdo v příbuzenstvu, protože se nám nelíbí, jak se pak mluví o "staré" a "mladé" nebo o "velkém" a "malém"
zjistili jsme, že všechna líbící se nám jména už moje rodina vyplýtvala :o)-
jsme Iva, Dita, Eva, Nina, mámy (tchýně) jsou Růžena a Marta
přátelé nám "zabrali" ;o) krásné a neobvyklé jméno Jolana a manželova oblíbená Barborka by si moc slavení neužila- všechny události v roce během tří měsíců
tak budeme mít ANETU, Anetku, Netynku

Dlouho jsme napínali naše rodiče a tvrdili jsme jim, že jsme rozhodnutí podle knihy paní Knappové pro povolená starodávná jména Žibřid a Kunigunda. Zoufali si, že jsme se zbláznili, ale zvyknout se dá asi na všechno, protože teď mluví o Žibřídkovi s naprostým klidem a láskou, už se jim asi budeme muset přiznat :o) . Kniha paní Knappové Jak se bude jmenovat byla naším hlavním vodítkem při vybírání jmen, hlavně jsme zkoušeli dobrou vyslovovatelnost a Žibřidem jsme trápili hlavně mou matku proto, že nám neustále cpe Tadeáše, přestože ví, že naše příjmení začíná na Č a chudák kluk aby si na tom vylámal jazyk.

Krásná jména všem našim krásným dětem.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: jméno 

(13.9.2003 19:33:49)
Také jsme trápili rodinu tím, že se naše druhé dítě bude jmenovat Žibřid, ovšem netušili jsme, že je toto jméno skutečně použitelné. O jménu jsme se totiž dozvěděli od našich přátel - historiků. Docela jsme se bavili představou, jak na nás paní matrikářka zírá, zda to myslíme vážně. Postupně jsme ovšem přešli k jiným jménům, už bez strašení především našich maminek. Teď ale vidím, že jméno Žibřid se asi stane brzo populárním a mile mě to překvapuje.
 Kiti (bez dětí) 
  • 

Pravo volby 

(26.8.2003 9:28:23)
Nedavam prednost ani ceskym jmenu ani cizim...hlavne by to melo byt jmeno ktere se libi nam...Proc bych si mela vybirat ceske jmeno jen proto, ze ziji v Cechach?! Proc bych se mela omezovat kalendarem, kde je svoboda volby??? Nevim jak je to ted, treba mi nekdo da osvetu, ale vim ze driv to byvalo tak, ze kdyz jsme si vybrali jmeno, ktere neni v kalendari tak jste si za to museli zaplatit, pokud jeden z rodicu nebyl cizinec. Deti zatim nemam, planuji tak do dvou let nejpozdeji, ale jmena mam vybrane uz davno a jaka nahoda ze v kalendari nejsou?!
 sonica + TŘI kluci 


Prosaďte si svou 

(27.8.2003 22:37:08)
Náš syn se jmenuje Teodor. Když jsme jméno vybírali, nikomu se nelíbilo. Kritizovali ho /i manžel/ a snažili se mě přemluvit, ať dám něco "normálního". Já jsem si ale trvala na svém a začala jsem tímto jménem oslovovat moje bříško. Manžel si za pár dní na to jméno zvykl, souhlasil s ním a teď je rád, že doma máme zrovna Tea,Teonka, Teďulku, Tedě, Teda nebo prostě Teodorka /22měsíců/. I celá rodina je nakonec ráda a myslím si, že když se jich někdo zeptá, jak se jejich vnuk jmenuje, tak hrdě odpoví. Z toho plyne: Stůjte si za svým názorem a nenechte se nikým ovlivnit!!!!!! Určitě byste toho později litovali.

Začínáme vybírat jméno pro druhé dítě. Doufáme, že to bude holčička. Ale myslím, že situace se bude opakovat. Chtěla bych Lilianu /Lili, Lia, Lianka/. Nikomu se však toto jméno nelíbí. Uvidíme, zda ho prosadím!!!

Mějte se a prosazujte si svou
 Jana 
  • 

Re: jméno 

(20.9.2003 0:18:48)
Ac nejsem priznivcem "serialovych" jmen, musim se priznat, ze ani nam se to nevyhnulo. Po shlednuti kresleneho serialu na MTV Daria mame jasno:-)) Na deti si sice jeste nejaky ten rok pockame, ale tenhle "problem" uz nebudeme muset resit. Kazdemu, zna nas dva a videl kreslenou Dariu, je jasne, ze jsme se trefili :-))) Takze Darjo - moc se na Tebe tesime!
 Reiny + Beruška 13.11. 


Re: jméno 

(6.10.2003 12:29:13)
Jsem nyní ve 34 týdnu, ale už víme, že čekáme na 100% holčičku. Pro chlapce jsme celkem bez hádek vyblali také jméno Maximilián (i když jsme ho zkrátili na Maxim, protože máme dlouhé příjmení). Ale jméno pro holčičku je kámen úrazu. Manžel si vybral jméno Berta, podle jeho tety, a již nyní holčičce jinak neřekne. Přes moje počáteční protesty si ale snad už i zvykám. Jen nevím jestli si zvykne i mrňous a nebude mít v budoucnu se jménem problémy.Nevím jestli a jak mám manžela přesvědčit.
 Gerlinda 


Re: Re: jméno 

(6.10.2003 12:38:20)
Milá Reiny,
Myslím, že Berta není zas tak špatné jméno. Dneska trošku nezvyklé, ale docela pěkné. (Já jsem teprve v 9. tt, ještě nevíme, co to bude, ale už teď vím, že se o jména strhne půtka. Můj muž by chtěl Rút, což si myslím, že je podstatně horší, než Berta, protože se to nedá nijak zdrobnit.)
Možná nezbude než nasadit "ženské zbraně". Jeden náš známý, dnes už starý pán, příjmením Chudárek, se narodil na Lva. Tudíž mu chtěli dát jméno Lev. Maminka ale tak plakala, že ho nakonec pokřtili na Rudolfa.
Tak nevím... Ale Bertička je docela hezké jméno.
Tvoje
Gerlinda
 Věra. 


Re: Re: Re: jméno 

(6.10.2003 12:43:26)
Ahoj, obě jména jsou opravdu hezká, také záleží jak vám půjdou k příjmení.
Jistě lepší než Terezka, Kačenka, nebo Kristýnka či Eliška, kterých jsou dnes plná pískoviště, a budou plné školy.

Samozřejmě, někdo naopak preferuje jména která dávají všichni, osobně ale nevidím důvod. ahojky V.
 Ladislav Michl 
  • 

Kde je "formátuj pro tisk"? 

(3.9.2003 12:42:25)
Buď špatně vidím nebo se nikdo neobtěžoval s implementací této užitečné funkce...
 Petr 
  • 

Jména 

(9.9.2003 11:40:50)
Chtěl jsem se přeptat na ŘECKÝ původ jména Petr (jak uvádíte). Není to spíše původ latinský (Petrus), řecky je to přece Kefas! Pokud se mýlím, opravte mě, prosím.
 Janice 


Re: Jména 

(10.9.2003 21:53:23)
sdílí svátek s Pavlem dne 29. června

Toto jméno je řeckého původu, kde „petros“ značí skálu, popř. skálopevnost.
 Kacka, v ocekavani 


Ponekud zastarale informace 

(17.9.2003 12:58:09)
No, komentar k clanku bych mela. Pise se rok 2003 a to jeho temer konec. Tak jak muze nekdo nazvat informace o pouzivanosti jmen z roku 1998 aktualnimi? Nevite, kde bych sehnala neco cerstvejsiho?
 Kristýna+Robík 


Re: Ponekud zastarale informace 

(17.9.2003 23:58:34)
Nejčerstvější informace najdeš v Registu obyvatelstva na serveru Ministerstva vnitra.
www.mvcr.cz
 Martin 
  • 

Jiné jméno 

(29.9.2003 15:17:14)
Chtěl bych se zeptat, zda-li je možné dáti jméno, které jsme nenalezli v knize Jak se bude jmenovat? V případě chlapečka se jedná o jméno TOM, v případě holčičky o jméno STACEY. Děkuji za případnou odpověď.
M.
 Jean 
  • 

Re: Jiné jméno Martinovi 

(7.10.2003 9:09:13)
Svému synovi jsme také dali neobvyklé jméno Ronald,a pro ujištění jsem si před porodem zavolala na matriku a ujistila se,že to jde.Prý se mohou dát jakákoliv existující jména.Pokud nejsou zapsána u nás,tak člověk musí sehnat potvrzení od vlády té země,kde se to jméno používá.Ale chtěla jsem se Vás zeptat,jestli se nebojíte,že jméno pro Vaši holčičku budou lidé blbě vyslovovat a Vaši Stacey to bude mrzet.Když jsem byla ve státech,viděla jsem,jak si Slované díky svým jménům potrpí.Různě se to komolí,ale nemůžeme jim to mít za zlé.Takže zkuste popřemýšlet,zda se to nedá trošku pozměnit,aby to každý byl schopen vyslovit správně.
 Lenka Nová,tři dospívající dcery 
  • 

název příspěvku 

(26.2.2004 18:47:07)
text
 Martin 
  • 

Cizí jména 

(30.9.2003 13:48:57)
Existuje seznam cizích jmen, které je možno dát dětem?
 Žanika 
  • 

Orginální jména 

(2.10.2003 19:18:27)
Od mého dětství jsem byla ráda,že když na mne někdo zavolal,neotočilo se ještě několik dalších holčiček,ale jenom já.Možná proto to byl důvod,proč jsem našemu synovi chtěla dát také jméno originální.Ale na druhou stranu ne originalita za každou cenu.Napadl mne první Jáchym.No tak to bude Jáša a tím pádem Šašek a nic víc.Chtělo to více domácích podob a nic takového,za co by se mu všichni smáli.Taky jsem si přála jméno tvrdé,ale zároveň něžné.Zkrátka správně chlapské.Na konec jsme vybrali Ronald.Většina lidí zareagovala:"Jo jako Regan,co?" Ti méně informovaní si vzpomněli na psa.Zajímavé.A navíc nám po porodu došlo několik přání k narození Rolanda.Ale my jsme spokojeni a náš malý Ronýšek taky.Jiného Ronaldka z Česka zatím neznáme.Snad někoho inspirujeme a krásné jméno bude vybráno i jiným chlapečkům.Myslím,že jméno má být takovou ozdobou člověka.Takže všem radím,ať vyberou takové jméno,které se jim opravdu moc a moc líbí.
 Reiny + Beruška 13.11. 


jméno  

(6.10.2003 10:55:39)
poraďte, čekáme v polovině listopadu holčičku, a stále se nemůžeme dohodnout na jménu. Manžel si totiž usmyslel, že se holčička bude jmenovat Berta, podle jeho tety, a již nyní ji jinak neřekne. Zpočátku jsem byla kategoricky proti, ale postupem času si snad i zvykám. Jen mám strach, jestli si na toto jméno zvykne i ona a nebude mít mezi ostatními dětmi s běžnými jmény problémy. Co dělat už není tolik času. Renata
 Jája 
  • 

Re: jméno Berta 

(7.10.2003 9:03:06)
Velice mne zaujal Váš příspěvek.Vždy jsem si myslela,že se Berta,říká většinou chlapcům-Albert atd.Připadne mi to vyloženě chlapecké.Ale jak jsem se nad tím po přečtení vašeho příspěvku zamyslela,tak myslím,že se toho nijak obávat nemusíte.Jen se manžela zeptejte,zda mu nebude vadit,když se možná budou ostatní děti Vaší Bertě někdy smát.Ale to je koneckonců normální i u klasických jmen.A nezapomeňte,Jméno bude pro Vaší dceru ozdobou na celý život.
 JaninaH 


Re: jméno  

(7.10.2003 11:51:20)
Ahoj
diskuse o jménech se také odehrává na jiném místě, dneska jsem si ji prohlížela a žasla jsem, jaká šílená jména lidé nevymyslí. Chudáci děti. Ale jméno Berta je podle mě nádherné!!! Zní tak nějak starožitně a zároveň rozverně... Je neobvyklé, ale ne exotické...Dá se dobře skloňovat i se od něj pěkně tvoří zdrobněliny. Opravdu by se mi moc a moc líbilo. Škoda, že já už jsem jména pro děti vybírala dávno. Chtěla jsem Kryštůfka, ale to se nikomu z rodiny nelíbilo, navíc se stejně narodila Anička. A po dvou letech jsem zas chtěla Janičku (po mně), ale narodil se Radek. Dost obyčejné, že?
Také si myslím, že trochu záleží i na příjmení, aby to k sobě pasovalo, aby tam třeba nebylo moc "r" a tak.
A navíc se mi moc líbí, když se v rodině udržuje tradice jmen, to bývalo obvyklé, dneska je to spíš výjimka. V rodině mého táty to tak bylo, ale nedodrželi jsme to. Táta se jmenoval Jan, ale to jméno chtěla pro své dítě moje sestra (a má Báru), no a tátův bratr se jmenuje Adolf, to nejde, takové jméno dítěti dát.
Držím palce, ať je holčička zdravá a čilá, ať se bude jmenovat jakkoli.
J.
 Reiny + Beruška 13.11. 


Re: Re: jméno  

(7.10.2003 20:00:19)
Ahoj Jani, děkuji Ti za odpověď. Jsem opravdu ráda, že se našel někdo, komu se jméno Berta líbí a neťuká si na čelo, když mu řeknu, že se holčička tak bude jmenovat (tyto reakce jsou totiž v mém okolí pravidlem). Proto jsem chtěla slyšet i názor "odjinud". Potěšilo mě to a zároveň jsem zase o krůček blíž k tomu souhlasit s manželem a jeho Beruškou.
 Petra, dcerka 
  • 

manžel se zamiloval do přítele 

(7.10.2003 0:37:16)
Ahojky holky, prožila jsem moc smutnou zkušenost, manžel od nás odešel, zamiloval se do přítele. Vyrovnávám se s tím těžko, mám také strach, co tomu řekne dcera, až trošku povyroste. Jak reagovat na dotazy? Nemá některá z vás podobnou zkušenost?
 Ellen 
  • 

Re: manžel se zamiloval do přítele 

(7.10.2003 9:12:28)
Milá Petro,
podobnou zkušenost sice nemám,ale chtěla jsem Vás jen ujistit,že Vaše dcera,když se vše v budoucnu po pravdě dozví,si bude mnohem více vážit své statečné matky.Takže hlavu vzhůru!
 Lenka 


Seznam jmen 

(28.10.2003 18:57:24)
Ve vašem seznamu jmen je několik nepřesností a mnohá schází. Možná by stálo za to, stavit se na matrice a sladit váš seznam se seznamem schválených jmen. I to by byla pomoc.

Proč není třeba u jména Miriam uvedeno datum 5. listopadu jak je to v kalendáři? Nebo je to podle něčeho jiného?

S pozdravem,

Lenka
 Alena Kennedy, 2 synove  
  • 

jmena 

(8.11.2003 18:36:11)
chtela jsem svym synum dat jmena, ktera by se nedala rikat anglicky, i kdyz zijeme v Canade. Libi se mi napriklad jmeno David, ale nelibi se mi Dejvid nebo Dejv. Libi se mi Petr, ale nelibi se mi Pitr.Libi se mi Daniel, ale ne Danel a hackem nad n. a tak buchom mohli pokracovat...nakonec jsem vybrala pro prvniho jmeno Misha, (misto anglickeho Majkl - Michael) s cimz ani Kanadani nic nemohou udelat zleho:) Pro druheho syna jsem vybrala jmeno Olin, a opet mu proste vsichni rikaji pouze Olin...pouze kdyz prijedeme do Ceska nebo sem prijedou ceske navstevy tak je musim stale upozornovat ze Olin neni zadnej Olda, ale je krteny Olin a Misha neni zadny Michalek nebo Michal...nekdy to i pochopi.....
 Radka a Petr, cekatele na rodice 
  • 

Re: jmena 

(9.11.2003 4:57:01)
Mila Aleno, tvuj prispevek nam mluvi primo z duse, ocekavame kazdym dnem naseho prvniho potomka a nad jmeny vedeme stale diskuse. Momentalne zijeme rovnez v Kanade a diakritika, anglicka vyslovnost a psana podoba jmena nam znacne zuzuje vyber.Pro devcatko se nam podarilo vymyslet Ester [za vyhodu povazujeme i tvar 5.padu, ktery bude stejny at uz na nej volaji Cesi ci anglicky mluvici], ale pro chlapecka jsme se museli vzdat Samuela, kdyz nam doslo, jak silene ceskym usim "Semujel" bude znit. Ted tedy mame horkeho kandidata v Otakarovi, ale mozna bys nam po zkusenostech mohla rict, jak by se kanadska verejnost ujala vyslovnosti.Myslis, ze se muzem dockat zkomoleniny Outekar nebo jim podobnych?

 Taťána Vyoralová 
  • 

připomínka 

(14.11.2003 18:36:36)
Dobrý den!
Při hledání významu mého křestního jména Taťána jsem se na Vašich stránkách dozvěděla, že mám svátek 25. 3. Od kdy? Vždy to bylo 29. 3. Nestala se chyba?
Dík za odpověď
Taťána Vyoralová
 Pavel HRUBES, nastavajici otec 
  • 

Dve krestni jmena 

(23.11.2003 22:02:54)
Vazeni pratele,
cekame s manzelkou v nejblizsi dobe prvni prirustek do rodiny a radi bychom si ujasnili nasledujici vec:
Radi bychom dali nasi holcicce dve krestni jmena. Duvod se Vam mozna bude zdat malicherny. Puvodne vybrane jmeno se totiz temer presne kryje s datem narozeni, ale my bychom radi dcerce zachovali 2 slavnostni dny v roce (s delsim odstupem) i presto, ze ji puvodne planovane jmeno dame. Navic se domnivame, ze se alespon bude moci v budoucnosti sama rozhodnout, ktere jmeno bude uprednostnovat.
Nas dotaz tedy zni: Pokud ma clovek dve krestni jmena, napr. Marie Anna, nebo Marie-Anna, musi v obou pripadech vzdy pouzivat v oficialnich dokumentech jmena obe nebo se vzdy muze rozhodnout dle vlastniho uvazeni a uvest pouze jedine z nich?
Dekuji a tesim se na Vasi odpoved. S pozdravem
Pavel Hrubes
 Jana Z. 


Re: Dve krestni jmena 

(23.11.2003 22:07:50)
V oficialnich dokumentech se musi pouzivat obe jmena (podle RL, OP)...vim, ze si na tohle prave stezovala moje kamoska, co ma dve jmena a jeste dlouhe prijmeni...

Ovsem pokud tuto odpoved chcete mit "sichr", tak si zavolejte na matriku..

jana
 If & 3♥ 


Re: Dve krestni jmena 

(24.11.2003 12:49:46)
V oficiálních i neoficiálních dokumentech se podle českých zákonů MUSÍ uvádět obě daná jména a to ve stanoveném pořadí. Tudíž dáte-li holčičce dvě jména například Anna Marie a tak se zapíše do rodného listu, nesmí se psát Marie Anna. Ale to jak vy jí budete říkat a jak ona si bude říkat to záleží čistě na vás a na ní:o)
 Bibi-bari 


Ahojki 

(27.11.2003 11:12:25)
my jsme se s manželem dlouho rozhodovali, nejvíce jsme se shodli na dívčích jménech, no a tak máme dva kluky :-)) Vybrali jsme jména Jindříšek a Štěpánek. No a kdyby to byli holky tak by to byla jména: Kristýna, Anežka. ( uvažovali jsme i nad Berenikou)
 Ivana - tři dcery 
  • 

Jak jsme vybírali jméno 

(5.12.2003 8:59:23)
Vždy jsme s manželem každý v kalendáři vybrali několik jmen, která se nám líbila. Z těchto jmen jsme vybrali 5, na kterých jsme se shodli. Ty jsme pak každý obodovali od 1 do 5. Body sečetli a jméno s nejvyšším počtem bodů vybrali. Osvědčilo se to u všech tří dcer. Jen při výběru toho posledního jména už bodovali i dvě starší dcery - o to to bylo napínavější. Nejstarší je Veronika, druha Michaela a třetí Izabela.
 Mirka, jeden syn 
  • 

Re: Jak jsme vybírali jméno 

(28.12.2003 18:19:45)
Aj ja patrím k maminám, ktoré chcú pre svoje dieťa meno, aké nebude mať každý druhý vrstovník. Zároveň však netúžim po žiadnej extravagancii, ktorá by môjmu potomkovi mohla skôr byť na obtiaž. Bohužiaľ, vždy, keď sa zamilujem do nejakého menej obvyklého mena, môžem si byť istá, že ho odrazu z ničoho nič začne dávať i moje okolie. Zatiaľ sa mi to stalo vždy. Ako 17-ročná som čítala knihu Ericha Segala Príbeh našej lásky a mimoriadne sa mi zapáčilo meno Oliver (Oliver Barret, dámy, spomínate?). Keď som však išla o niekoľko rokov rodiť, Oliverov už v mojom okolí behalo niekoľko. Výber mena pre syna (8 rokov) som napokon nechala na manžela, a máme Adriána. Podobne to bolo aj s dievčenskými menami - po prečítaní knihy Dom duchov sa mi veľmi páčilo meno Klára (Clara - jasná, svetlá), čo je v ČR, myslím, dosť užívané. U nás nebolo, no Klárok akosi začína pribúdať. A tak by som mohla menovať ďalej - Ema, Aneta... Uvažujem o druhom dieťati, a len tak nezáväzne sme sa s mužom nedávno bavili o menách - vedela by som si predstaviť Viktora i Viliama. A ejha, otvorila som noviny, a v rubrike Novonarodení čítam: Klára Muchová, Viktor Chovanec, Ema Bolebruchová... No neporazilo by vás?
 Doubravka 
  • 

Doubravka 

(8.12.2003 22:31:33)
Doubravka. Na tu jste zde zapomněli...
 Andy//2 děti 


jméno pro dítě 

(31.12.2003 14:52:33)
Ž ečekám holčičku jsem věděla, ale s výběrem jména to bylo horší. Doma jsme už měli Nikolku. Vybrala jsem si 5jmen, ale s manželem jsme se nemohli dohodnout. Po porodu se mě ptali na jméno pro dítě a já vyhrkla: Deniska. Nebyla v plánu a ani nevím, jak mě to napadlo. Manželovi jsem pak volala: tak máme Denisku. Oběma se nám jméno líbí.
 MILLA,24 
  • 

Re: jméno pro dítě 

(6.1.2004 14:35:17)
A co třeba: Nella, Damián, Stella, Leontýnka, Matyáš,
 Lenka 
  • 

Jméno 

(9.1.2004 16:57:09)
JSEM SE SVÝM JMÉNEM MAXIMÁLNĚ SPOKOJENÁ, MYSLÍM SI, ŽE JE Z TĚCH DÍVČÍCH NEJHEZČÍ, JÁ SAMA BYCH HO SVÉ DCEŘI DALA A PRO CHLAPCE SE MI LÍBÍ RENÉ NEBO JAN. JMÉNA JSEM VYBÍRALA PODLE LIDÍ, KTERÉ JSEM DOPOSUD VE SVÉM ŽIVOTĚ POTKALA...
 Henrieta - hľadajúca 
  • 

veľký výber 

(14.1.2004 10:18:35)
pozdravujem všetkých najmä zmiešané rodiny, kde meno pre miminko musí byť vhodné pre obe rodiny ocka i maminky. Rovnaký problém čaká aj mňa (chcem sa vyvarovať, aby starí rodičia jedni i druhí používali pri oslovovaní svojho vnúčatka papierik s jeho menom) a tak som hľadala, pátrala až som sa dostala na stránku www.20000-namex.com. Strávila som tam nekonečné hodiny pri vyberaní mena pre bábätko. Tak príjemné vyberanie. Veľa šťastia.
 Henrieta  
  • 

Re: veľký výber 

(14.1.2004 10:20:32)
Opravujem
www.20000-names.com
Sorry
 Kateřina Procházková 
  • 

dotaz 

(14.1.2004 20:18:21)
Dobrý den, zřejmě nepíšu na správnou e-mailovou adresu, ale zatím jsem se v rámci stránek Rodina nepropracovala k jiné. Připravuji knihu o ženách, které porodily v Čechách a doma. Máte na nějaké takové kontakt? Děkuji za odpověď, Kateřina Procházková
 Radka Doležalová 
  • 

Datum jmenin 

(1.2.2004 10:52:14)
Dobrý den,
během dvou měsíců čekáme s manželem miminko a chcemem ho pojmenovat Damián. Zaráží mě že u vás podle jmen je zařazen na 27.září, já jsem však podle starého českého kalendáře našla, že svátek slaví na Andreu, tedy již 26.září. Kopii toho,co mám k dispozici zasílám a byla bych moc ráda,kdyby jste mi mohli odpovědět, jak je to možné a kdy tedy máme tento svátek slavit.
26.září

"ODVAHA JE CTNOSTÍ JEN TEHDY, KDYŽ JE PODMÍNĚNA ŠIKOVNOSTÍ, JINAK JE TO POHRDÁNÍ ŽIVOTEM."
(Fénelon)
Svátek mají Andrea, Ondřejka, Kosma a Damián.

Půvabné jméno Andrea, které dnes nacházíme v občanském kalendáři, je řeckého původu a k nám se dostalo prostřednictvím italštiny a francouzštiny. Jak je patrné z české podoby tohoto jména (Ondřejka), má stejné základy jako Ondřej. Platí-li tedy o něm, že je to muž "odvážný a statečný", můžeme to směle prohlásit i o Andreách.

V církevním kalendáři je dnes slavný svátek Kosmy a Damiána. Jméno Kosma nebo také Kosmas je zřejmě řeckého původu a badatelé je překládají jako "svět, řád, věčnost" nebo "ozdoba či pochvala". U nás je asi nejvíce proslavil kronikář Kosmas. Jméno Damián nebo Damian pochází také z Řecka. Základem je snad slovo Damianos nebo jméno etruské bohyně plodnosti a úrod, které říkali Damia. Jméno se překládá jako "krotitel a pokořitel".

Kosma a Damián byli bratři, dokonce dvojčata, a narodili se ve 3. století patrně v Sýrii. Jejich životopisy jsou protkány legendami. Oba bratři byli zcela jistě lékaři a při své bohulibé práci (léčili zdarma), obraceli ještě pohany na víru křesťanskou. Život za oněch časů však byl zastíněn krutým pronásledováním křesťanů a zem byla protkána sítí udavačů - psala se totiž éra císaře Diokletiana. Pro oba bratry nastala velice nebezpečná doba. Teror zachvátil všechny římské provincie a kolem roku 305 se oba slovutní lékaři ocitli na základě udání ve vězení. Protože neodvolali svou křesťanskou víru, byli oba po brutálním mučení kdesi v Sýrii popraveni. Již od 5. století byli uctíváni a přijati do kánonu svatých. Okolo roku 850 se jejich ostatky dostaly do Evropy. Zde se oslavy jejich svátku rozdělily. Ve východní církvi se jejich památka slaví 1. července, 17. října a 1. listopadu.

Děkuji a jsem s pozdravem
Radka Doležalová
 Majda, 
  • 

možná nejdu s dobou 

(4.2.2004 21:47:11)
Ahojky,
v poslední době se v mém okolí objevilo několik poměrně exotických křestních jmen pro nově narozená miminka. Nevím jak vy, ale já jsem na rozpacích, jak onu Samanthu či Jeniffer (doufám, že ty dvě f, jsou správně)oslovit, neboť při pohledu na tří až čtyř kilového drobečka mi oficiální podoby jmen nějak nejdou přes ústa a zdrobnělinu ne a ne vymyslet. Určitě je pravda, že nějaká ta zdrobnělina se velice rychle najde a v rodině zabydlí, ale jde i o to, jak toto křestní jméno vypadá dohromady s příjmením. Zatímco Samanthu Winterovou bych byla ochotna vzít, Samantha Vopičková mi narozdíl od Marušky Vopičkové přijde komická.
Možná nejdu s dobou, ale k ryze českému příjmení jsem dceři dala jméno Kateřina (kluk by byl Vašek).
 Iva 
  • 

Re: možná nejdu s dobou 

(5.2.2004 15:34:12)
majdo a ostatní, vždyť je to zkrátka jen a jen zvyk! A předsudek jak hrom. Ono k příjmení Vopičková vypadá divně jakékoli jméno, tak o co jde? Kdo kritizuje jména ostatních, projevuje v podstatě netolerantnost. Buďme proboha víc tolerantní a berme to, že mi nějaké jméno připadá směšné a jiné se mi líbí, že to je jen můj názor, jiný člověk to vidí možná právě naopak! Tady není žádné univerzální řešení a pravda. Ostatně promluvte si o jméně třeba v rodině a uvidíte, jak se pravděpodobně neshodnete v tom, co je hezké jméno a co není. Snad je to i dobře, ne, jméno má lidi od sebe odlišovat, tak proč se omezit na těch pár, co se teď dávají, co říkáte? Je ať žijou Esmeraldy a Jeniferky, a ať se jim daří.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: možná nejdu s dobou 

(5.2.2004 17:15:17)
Myslím si, že jsem tolerantní docela dost, přesto bych se nechtěla jmenovat Esmeralda Vopičková. :o)
 Brblalka 


Re: možná nejdu s dobou 

(5.2.2004 22:44:16)
Ahojky,
souhlasím s Tebou a taky snázory že rodiče by měli mít trochu soudnosti. Na druhou stranu jednomu to zní blbě a druhému ne.
My se právě potýkáme neúspěšně s otěhotněním, ale už jsme si taky vybírali. Manžel by chtěl Annu Marii, jeho babička je Němka a svoji prababičku tohoto jména měl velice rád. Já už jsem to po počáteční nedůvěře strávila a teď se mi to už líbí. Tak jsem začala koukat po klučičím a líbí se mi Oliver. Jenže na druhém místě a na konci příjmení máme taky " r ". Co když nebude umět
" r ". Olivel Blyknal. Ale mě se tolik líbí.
 Jana, Stephanie 10 mesicu a brisko 
  • 

Re: možná nejdu s dobou 

(11.3.2004 21:44:21)
Majdo,
Samantha se da zkratit a Sam, Samy a Jeniffer a Jeny. Asi zalezi hodne na zvyku. Ja jsem se divalo po jmenu pro dalsi miminko a musim rict, za bych svou dceru urcite nepojmenovala jmenem Esmeralda, ale Aleska, Jakubka a podobne zastarale ceske jmena by taky neuspely. Moje dcera se jmenuje Stephanie Lauren, a jmenuje se tak proto, ze manzel je anglican a v Anglii zijeme, s ceskym jmenem by tu moc nepochodila. Moje jemeno se vecne komoli jako Jana -j vyslovuji jako ve jmene Jennifer a kdyz je opravim, tak se me zase ptaji jak se to pise, protoze oni by to normalne napsali jako Yanna. Takze pro chlapecka mame vymyslene Aaron James (James je v cestine Jakub-coz je podle me hezke) a na holcicce se opet dohadujeme - Holly, Fatima, Yasminah, Grace, Paulina, Vivianne,Victoria, Nella. Taky se mi libi Jorga, ale to by anglani zase nezvladli, nebo Jordanka, ale to by zase vyslovovali jako Jordan, tady momentalne hodne popularni modelka a po nekom tak blbem jmeno davat nebudu. Stephanii jsme si zkratili na Steph, Stefinku a to je taky pekne.
 Kačík 
  • 

Jo, jo, my Kateřiny se rozhodně neztratíme. 

(22.3.2004 10:12:32)
To jméno mi vymyslel táta, a mě se nikdy nelíbilo - až později jsem mu přišla na chuť. Náš táta vždycky říkal, že je tak hezký, protože když se vysloví, člověk ho má "plnou hubu". Jinak naši chtěli Birgid nebo Brittu, ale uvážili, že v kombinaci s českým příjmením by to asi fakt nebylo ono... Díky Bohu za to.
 Hana 
  • 

jméno bez r,ř,š.. 

(6.2.2004 10:18:28)
Je pravda, že v případě že má nositel obdobného jména problémy s řečí může být dost zle. Vždy když o nečem takovém čtu vybaví se mi spolužačka z ekonomky Erika Šerešová, která měla několik vad řeči, šišlání, neříkala l-r-ř a její jméno bylo za trest, vždy ho musela napsat, aby bylo vůbec jasné jak se jmenuje "evvika ssevvessova"
 riona 


Hledám datum svátku 

(6.2.2004 19:54:06)
Milá rodino,
moje kamarádka nedávno porodila krásnou holčičku, které dala netradiční jméno SAMATHA, sice krásné jméno, ale má to jeden háček, neví kdy toto jméno slaví svátek, protože není uvedeno v načem českém kalendáři. Hledala jsem už snad všude, ale nenašla jsem nic, jestli víte o nějaké přesné adrese, kde bych toto jméno našla, byla bych Vám moc vděčná.
S pozdravem Riona
zuza.kucerova@seznam.cz
 valentyna makunova 
  • 

prehled jmen 

(11.2.2004 22:38:07)
prosim vas mam dceru jmenuje se valentyna,ale už v kalendaři neni.takže svatek nema už deset let.nemužete mi nějak zařidit,aby zase měla svatek.takže to slavime na valentyn-a ale to -a- tam neni.s pozdravem valentyna
 valentyna makunova 
  • 

prehled jmen 

(11.2.2004 22:38:12)
prosim vas mam dceru jmenuje se valentyna,ale už v kalendaři neni.takže svatek nema už deset let.nemužete mi nějak zařidit,aby zase měla svatek.takže to slavime na valentyn-a ale to -a- tam neni.s pozdravem valentyna
 Ivča + 3 kluci 


Jména v rodině 

(17.2.2004 22:21:35)
Někdo tu psal o jménech v rodině.Jen pro zajímavost:
Jmenuji se Ivana.Můj bratr je Jan a naši rodiče jsou taktéž Jan a Ivana.Vdala jsem se,můj manžel je Jan,jeho otec je pro změnu také Jan.Druhá žena mého tchána je rovněž Ivana.Hádejte,jak se jmenuje náš syn?Chtěla jsem sice jiné jméno,než znova dalšího Honzu,ale byla jsem "přehádaná",dohoda byla taková,že manžel vybere jméno pro kluka a já pro holku.Nakonec mě ukecal i na holčičí jméno podle svého přání - já chtěla Emu,nakonec by to byla tatínkova Kateřinka.Ema se mi líbila moc,navíc,když jsem zjistila,že má svátek 8.4. - datum naší svatby.No tak máme zatím Honzíka a uvidíme,co bude dál... :o)
 Andrea + Petříček 
  • 

Re: Jména v rodině 

(22.2.2004 10:34:25)
Také jsem byla přehádaná, musel to být Petr po tatínkovi, po dědečkovi, atd. Věděli jsme že to bude chlapeček a tak i když jsem si měla vybrat jméno pro holčičku, byla jsem nahraná :) Petříčkovi budou 1.dubna 2 roky a my ted sedíme nad těhotenským testem který vypadá napůl pozitivně, už se vám to někdy stalo ? Ten růžový proužek o který tu běží je téměř neznatelný ale je tam. No nezbývá než vyčkávat. Každopádně jestli se to povedlo a bude to klučina, jméno vidím jasně napsané - šimon ( s velkým š- mně to nejde napsat ). A jestli to bude holčička tak jsem zas nahraná protože to absolutně nevím jaké jméno bych jí dala. Ale neboj, jestli tam jsi, na něco určitě přijdem. Mějte se všichni moc a moc krásně a držte palce, já dám vědět !!!!!!!!!!!!
 Marie,2 dcery 
  • 

Re: Re: Jména v rodině 

(24.2.2004 12:50:14)
Jméno první dcery jsme vybrali hned.Je to Barunka.Jméno druhé dcery jsem do dotazníku napsala až v porodnici.Věděli jsme,že je to holčička,ale ani tak jsme se nemohli dohodnout.Já chtěla Sáru,manžel Elišku.Nakonec je to Justýna.Chtěli jsme ji říkat Týno,ale je to zatím jen Justík-Buřtík.
 Petr Švihovec 
  • 

Dotaz 

(28.2.2004 19:24:05)
Dobrý den, prosím Vás o zaslání celé databáze Vašich jmen, které máte na inetu, pouze zda-li je to možné. Stačí mi to ve Wordu nebo v Excelu nebo i v jiné datové formě. Srdečně děkuji a přeji pěkný den. Petr Švihovec.
 sarka brisko 38t.t 
  • 

Rozarka 

(5.3.2004 15:58:54)
A co jmeno Rozarka? Roza? Rozarie? Vi se neco o puvodu tohoto jmena? Anebo o tom, kdy slavi svatek? Dekuji
 Radka Jedličková 
  • 

Přemek 

(15.3.2004 21:32:04)
Milá poradno,
marně hledám v přehledu jméno Přemek. Můj otec je Přemek a nedávno se nám narodil synovec, který dostal stejné jméno, ale bohužel oba musí slavit svátek na pěknou "českou" Taťánu (29.3.). Je to den, kdy v době narození mého otce byl Přemek v kalendáři. Neznám ani jednoho Něhoslava, Pelhřima či Amáta, ale Přemky asi 4. Přimlouvám se tedy, aby bylo toto zajímavé a používané české jméno přidáno do kalendáře, nebo vyměněno za například Rút, Naděždu nebo Olega. Myslím, že si to zaslouží.
Zdraví vás Radka
P.S. Já pro změnu slavím od malička svátek 21.3. (Radek), protože Radka také dlouho v kalendáři chyběla.
 Senedra 


Re: Přemek 

(16.3.2004 15:01:05)
Nevím, jak je přesně pojmenovaný tvůj otec a synovec, ale Přemysl má svátek 16.května.
 Reiter Jan 
  • 

Helena 

(16.3.2004 0:34:20)
Chtěl jsem si na Vaší stránce najít význam a původ jména mé manželky:
"Helena" a bylo mi sděleno, že záznam nenalezen.
 Renáta Nováková 
  • 

registrace 

(23.3.2004 19:52:46)
Milá RODINO!
Při otevření Vaších stránek, jsem se chtěla zaregistrovat, ale nešlo mi to. Vše jsem řádně vyplnila, ale bez ůspěchu. Můžete mi poradit jakým způsobem se mohu zaregistrovat?Děkuji
 Antonín Zajíček 
  • 

Kamil 

(28.3.2004 6:30:03)
Dne 03.03. má svátek. Kromě přezdívek, která uvádíte můžete doplnit ještě "Kamča".

Zdravím a přeji pěkný den.
 Klára,Matyáš,Anika,Tobias 


jméno 

(4.4.2004 20:48:33)
nám se líbilo Matýsek - jenom jsme nevěděli, jakou variantu jména zvolit -Mtěj, Matyáš nebo Matouš....no a vyhrál Matyáš. Druhé jméno jsem vybrala sama, a to díky náhodě, že jsem ho někde v poradně slyšela a manžel již nechtěl první jméno měnit, tak jsem synovi přidala i druhé - takže máme Matyáše Sebastiána, což ladí hezky i k příjmení.
 Tweety* 


Vyber jmena podle zvuku? 

(28.4.2004 22:45:25)
Myslim, ze ceska jmena jsou stale v oblibe i u maminek v zahranici. Dulezite je, pokud vase dite bude vyrustat ve vicejazycne zemi, aby nemelo se jmenem zadne problemy. Protoze pokud se rozhodujete pojmenovat vaseho potomka jmenem, ktere nebude ani on sam schopen vyslovit, anebo deti ci dospeli mluvici jinym jazykem, treba Anglicky budiu jmeno komolit, pak pridelavate decku jeden problem navic.

Proto, nejlepsi je najit jmeno. ktere se bude ve vsech jazycich, ktere planujete doma pouzivat psat a vyslovovat stejne ci velmi podobne.

Dalsi pravidlo je, ze jmeno by melo dobre znit s prijmenim, anebo by se melo dat lehce vyslovit. Predstavte si, ze nekdo da jmeno chlapci PATRIK KOUTNIK. Vypada to moc hezky, ale uz vidim, jak se chlapec zakoktava; patrikkkkkkk kkkkkkkokokokokutnik. Snazim se nedelat si legraci, a jakakoli podobnost s nekym kdo ma toto jmeno je ciste nahodna. Ale uvazte sami.

 Renata 
  • 

Dotaz ohledně jména 

(20.5.2004 13:53:00)
Chtěla bych se zeptat někoho zkušenějšího na koho se obrátit a jak postupovat v případě, že chceme dát dítěti jméno, které není v kalendáři.Jedná se o dívčí jméno Elen. Díky Renata
 Luděk, tři děti (4 roky, 2 roky, 4 měsíce) 
  • 

Jména 

(1.6.2004 8:26:42)
Rodiče by si v první řadě měli uvědomit, že jméno ponese jeho potomek celý život. Proto si myslím, že by se měli vyvarovat takových jmen, za které nebudou v dospělosti jejich potomci moc věční. Znám několik rodin, které, dle mého názoru, nevybrali dobře. Ale jak říkal můj dědeček "Proti gustu žádný dišputát". Pro zajímavost, posuďte sami: 6-ti letý Silvestr, jednoměsíční Viola, roční Julián ....
 Záviš Polák 
  • 

kolik je křestnich jmen Záviš v ČR? 

(7.6.2004 11:48:14)
Nikoho neznám kdo ještě žije s takovím jménem jako mám já ZÁVIŠ.Jestli někoho znáte tak prosím zavolejte 777 157 418.Jo a hledám Kunhutu.Je mi 30 jar.
 Hana 
  • 

Re: kolik je křestnich jmen Záviš v ČR? 

(7.6.2004 11:54:00)
Škoda že nejsem Kunhuta.
 Plešek, dvě holčičky 
  • 

Vybírejte jméno k příjmení! 

(15.6.2004 12:04:42)
Holky ty se mají.
Chudáci chlapci, kterým zůstane jméno i příjmení na celý život. Holky mohou alespoň příjmení změnit. Mnoho rodičů zřejmě nezkusilo nahlas vyřknou jméno i příjmení svého potomka. Jak se vám vyslovuje třeba:
Mojmír Ranný, Jakub Bažant, Vladimír Remek, Vladimír Růžička nebo Vincenc Císař? Proto při výběru pamatujte, že po jméně následuje příjmení a obojí by mělo znít libozvučně.
Plešek Prostatík
 Sylvie 


Re: Vybírejte jméno k příjmení! 

(15.6.2004 15:56:34)
A proč by nemohli kluci změnit příjmení? Můžou. Jeden byl u nás ve firmě zaměstnaný, co po svatbě přijal příjmení manželky. Proč, to jsem nepátrala, jenom jsem jako mzdovka vyplňovala jak rodné tak současné. Obě příjmení byla... no, běžná. Jde jenom o zvyk... :o)

S.
 Vanessa Partlová 
  • 

Dotaz na jméno.... 

(20.6.2004 20:10:41)
Ahoj, narodila jsem se 06.06.2004 a moji rodiče měli pro mne připraveny jména Filip a Vanessa (původně Wanessa), ale museli udělat kompromis a pojmenovat mne Vanessa. Došlo však ke kuriózní situaci, neboť můj taťka, kterému teď spokojeně spinkám na hrudi, nemůže nikde ani na netu najít kdy mám vlastně svátek? Prosím pomozte mu s tím, ať můžu slavit!
Našel dvě varianty jména Vanesa a to 24.5 na vašem webu a někde jinda dokonce 26.5 což kuriozně vyšlo na Filipa. Tak nevím nevím DÍKY za pomoc!!!
 sarah 
  • 

PROSBA 

(25.6.2004 11:46:14)
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o info, kdy má svátek SARAH.
DĚKUJI
 Jitka ,budu mít holčičku 
  • 

nevím 

(30.6.2004 10:58:52)
nevím jestli mohu dát ceri meno Franzi?
 Petr Hrubý 
  • 

Jméno šárka 

(5.7.2004 13:08:18)
Dobrý den,
jen tak pro zajimavost, resil jsem tady v Australii s chorvatskym kamaradem tu zvlastnost, ze jmeno sarka nezni zrovna moc slovansky, jelikoz to neni ani sarkomila ani sarkoslava, a on rika, no prece sarka je guja! Ja rikam, co myslis guja a on ze prece ten had, zmija, je sarka.
Coz velmi dobre zapada do role sarky pri zrade/lsti na Ctirada (ten ma taky pekne priznacne jmeno - poctivy muz zrazen zradnou zmiji,...), nicmene to taky vysvetluje proc slovaci maji pro draka jmeno sarkan, nebo proc my rikame jesterum jesteri ci jesterky, cili je-"ščarky" jak by rekl cech pred prichodem pisma nebo i dnesni treba clovek od Tesinska.
Tak si to tam treba poopravte, jinak jsem s uctou a dekuji za informace o ostatnich jmenech.

Petr Hruby
 ladyannn 


?? 

(6.7.2004 18:56:15)
Ahojda,
poradíte mi,nemůžu se rozhodnout pro jméno, když to bude kluk:které se vám nejvíc líbí? Matěj, Jan, Jakub, Adam.
 Mysak, Janek 11/03 


Re: ????? 

(6.7.2004 19:20:31)
Tak ja myslim ze snad nejdulezitejsi je ktere jmeno se libi tobe!!!!!
Nechapu vas co se ptate uplne neznamych lidi na internetu ktere jmeno se jim libi....
 Anna Sz. 


Jak vybrat jméno? 

(10.7.2004 9:46:44)
Je pravdou ,že každé jméno je pěkné pokud se pěkně dotyčnému říká.Trochu opatrnosti by však mělo být u jmen zdrobnělých - např. 100 kg Ivanka nebo Adélka není to pravé! Naše první dítko mělo být MILAN nebo MONIKA - Milan po bratrovi, ale již třetí v pořadí v rodině. Druhé dítko PAVEL nebo PAVLA - Pavel po manželovi, taktéž již asi čtvrtý v pořadí. Třetí dítko měl být MAREK nebo ZUZANA, to byla rodinná volba. Čtvrté dítko měla být dle nejstaršího syny BEATRICE, dle druhého VALÉRIE a třetí chtěl ELIŠKU podle Princezny ze mlejna. Pro kluka byl jednoznačně zvolen ŠTĚPÁN. Narodila se Eliška a jednou když jsme byli na plavání se sešlo ve skupině 11 dětí 5 Elišek. Tak možná i právě proto jsme dodatečně nechali Elišce připsat druhé jméno, po mojí babičce. Takže dnes je to Eliška Anna. Je pravdou, že dnes je velkým módním trendem právě Eliška, Natálie, Tereza a další jména. A bude určitě ve školce a škole veselo až bude v jedné třídě více dětí se stejným jménem. Jako za mých mladých let to byla Lenka, Jana, Jiří a Tomáš. Proto si myslím, že ať je to jméno jakékoliv, jakmile tak pojmenujeme dítko my máme pocit, že je to jméno všude.
 illa+2 


databáze jmen v ČR za 1991 -2000! 

(13.7.2004 16:22:01)
Ahoj,
narazila jsme na zajímavou statistiku MVČR, kde jsou uvedena všechna mužská i ženská jména, která dostaly děti v letech 1991-2000, s četností více než 5. Je tam uvedeno i celkové pořadí a počet jmen.
http://www.mvcr.cz/statistiky/jmena/muzi/91_00/index.html

http://www.mvcr.cz/statistiky/jmena/zeny/91_00/index.html
i.
 Darina Hudecová,1syn 
  • 

Jméno syna?Jako tatínek...ach jo. 

(25.7.2004 9:48:39)
Můj přítel se jmenuje Jirka,takže jiná varianta jiného jména nebyla ani možná.Byla sem proti,ale bohužel,měla sem smůlu,ale dal mi šanci vybrat jméno pro holčičku,tedy Karolínka.Lí´bila se jemu i mně,jen prarodičům ani jednomu.Kluka sem chtěla Robina,tak snad jindy.A čeho se vyvarovat?Dle mého názoru jménům po hrdinech z telenovel.Brenda Pyskáčková zní opravdu hezky,co?
 Šárka 
  • 

Jména 

(27.7.2004 14:09:23)
J8 sama nejsem se svým jméněm příliš spokojená, ale už jsem si na něj zvykla. Není přílš exotické, ale za celý život jsem mnoho Šárek nepotkala. Máme syna a jméno jsme mu dali Jonáš. Je to slovní hříčka a značí to, že je náš. JO (je) NÁŠ! :-)) zatím je malinkej a říkáme mu JOnášek. Druhému dítěti chceme dát jméno Mikuláš ( aby končil na Š jako JOnáš) a nebo Natálie (ta tam Š nemá, ale jméno se nám líbí podle Natálie Imbrulia). Ale líbil se mi článek o Mikulášovi a Andělce... To že dali jméno Kašpar je sice zvláštní, ale myslím, že je to stále lepší nežli některá americká jména..
 Alena, 3 kluci (11+ 2x 3,5r.) 
  • 

jména,jména.jména... 

(31.7.2004 1:37:17)
Vždycky se moc líbily tvrdší jména,ale když jsem se provdala za pana Vydru,bylo mi vcelku jasné,že s Richardem nebo Jaromírou bych budoucím potomkům moc radosti nenadělala. Syn tedy po oboustranné dohodě obdržel jméno Aleš,a je zatím spokojený.Mladší dvojčata mají jiného tatínka a tedy i jiné příjmení,tam jsem už kapku přitvrdit mohla.Takže - Jindra a Mirek.Zatím je jim to šumafuk... Ahoj.
 MALLORY 


vybrali jsme jmeno 

(4.8.2004 16:35:23)
vybrali jsme s manželem ruské jmeno vzhledem k tomu že je rus a to sice JOAKIM neboli AKIM a v seznamu jsem jej nenašla co ted mame dělat
je pravdou že když chci jméno ktere není v seznamu musím za něj zaplatit?
 valentyna makunova 
  • 

jmena 

(17.8.2004 23:56:06)
jsem velice spokojena s jmenem jmenuji se valentyna.dceru mam take se jmenuje valentynka.,5let,ale neni napsano v kalendaři takže nemame svatek s to mě moc mrzi i za dcerku.nemuže to byt v kalendaři přala bych si to moc.s pozdravem valentyna makunova
 Danny a Zuzka, dva a čtvrtletá Timea Janka 
  • 

Chybějící jméno 

(20.8.2004 9:49:57)
Nenašel jsem ve vaší databázi ženské jméno Timea. Má ho naše dcera jako první křestní jméno a (snad) je s ním spokojená.
 Danny a Zuzka, dva a čtvrtletá Timea Janka 
  • 

Chybějící jméno 

(20.8.2004 10:02:55)
Tak koukám, že v databázi vám chybí i druhé křestní jméno naší dcery - Janka :-)
 Jaromír 
  • 

Frederik 

(20.8.2004 10:55:31)
Dobrý den,
v mém okolí je jedno čerstvě narozené miminko a dostalo jméno Frederik. Zajímal mne původ jména, domácí podoby, atd. Zjistil jsem, že ve Vašem přehledu křestních jmenm není. Bylo by, prosím, možné jej do databáze doplnit?
Děkuji
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Frederik 

(20.8.2004 11:07:48)
Knappova uvadi:
Frederik: cizi podoby jmena Bedrich.
Nemeckeho puvodu (ze staronemeckeho fridu + rich), lze vylozit jako "mirumilovny (mocny) vladar".
 Petra 
  • 

dotaz ohledne jmena Petra 

(25.8.2004 13:22:59)
Dobry den, muzete prosim zjistit, od ktereho roku je jmeno Petra v ceskem kalendari?
Dekuji a zdravim.
Petra Schmidtova
Usti nad Labem
 Zuzana Procházková, roční syn 
  • 

Ondřej 

(14.9.2004 16:23:47)
Náš Ondrášek se nám narodil vloni prvního září, pohlaví jsme nechtěli dopředu vědět, jména jsme měli vybraná skoro od začátku těhotenství... Než se nám Ondrášek narodil, znali jsme ve svém okolí snad jen tři Ondry, pak začala mánie jménem Česko hledá Superstar (v porotě tři Ondřejové) a nyní známe Ondrů asi třicet...ale to nám nevadí, jméno se nám líbí. Na druhou stranu se trochu děsím, až půjde do školy, aby nebylo ve třídě pět Ondřejů najednou. uvidíme :o)
 Maťková Tereza 


Zítra není TEREZY 

(14.9.2004 20:19:53)
Tereza má svátek 15.10. nikoliv 15.9!!!!!!
 Martina V., 2 dítě na cestě 
  • 

Dotaz ohledně jména 

(15.9.2004 11:31:35)
Omlouvám se, že nepřináším žádný komentář naopak měla bych dotaz - vybírám jméno pro své druhé dítě - mám již téměř jasno, ale zalíbilo se mi jméno Týna a nevím k čemu se dá přiřadit - obměna které jména to je!
Můžete mi poradit?
Děkuji.
 Martina 
  • 

Re: Dotaz ohledně jména 

(15.9.2004 15:11:19)
Ahoj,
Týna by měla být obměna každého jména, které končí na -týna nebo -tína (tina). Znala jsem Kristýnu - Týnu, ale taky Martinu - Týnu (nebo Tínu?). Mohla by to být i Valentýna nebo Valentina atd. Možností je asi víc. Tak dobře vyber! :-)
 babuška, Adélka, Kačenka 


Je to uspěchané? 

(23.9.2004 12:45:52)
Možná, že můj problém bude znít trošku banálně v porovnání s tím, co sem píší jiné, ale zajímal by mě aspoň váš názor.
Všechno se to odehrálo ve velice krátké době. O prázdninách jsem byla s přítelem na dovolené a tam to ještě nějak klapalo, pak se to začalo pomalounku zhoršovat. On odjel do práce, což znamená, že je od pondělí do pátku mimo Brno a o víkendu občas jede na vandr, ať už se mnou nebo bez. V té době jsem se cítila taková opuštěná a ozval se mi kamarád, kterého jsem znala z první třídy, jestli s ním někam nezajdu. Postupně jsme se začali zbližovat a velice jsme si rozumněli. Oba jsme si připadali sami a tak jsme se začali objímat, což se dá brát ještě jako kamarádství. Časem jsem prostě nedokázala vydržet ho nepolíbit, jenomže mi tehdy nedošlo jaký kolotoč nastane. Nějak jsem přehlídla, že jeho city už zdaleka nejsou kamarádské. A tak nastal čas velkých změn. Přemýšlela jsem s kým z nich zůstat, rozhodování pro mě bylo velice těžké, každý člověk má své plusy a mínusy a tak jsem čekala, co mi poví moje srdíčko (i když to zní asi malinko praštěně). Srdíčko se rozhodlo, že minulý vztah je třeba ukončit, tehdejšího přítele už jsem ho nemilovala, zato jsem se zamilovala až po uši do svého současného přítele (mého kamaráda). Ironií je, že tehdy v té první třídě mě nemohl ani vystát:o). Jsme teď spolu asi dva týdny (všechno se to odehrálo během jednoho až dvou měsíců), jsme si neuvěřitelně povahově podobní a tam, kde podoba schází, se doplňujeme. Oba hrozně toužíme po dětech (měla bych podotknout, že je nám devatenáct. Díky těžkému dětství a tak nějak celkově jsme trošku předčasně dospěli) a harmonickém vztahu, ani jeden z nás nevstupoval do tohohle vztahu s tím, že je to jenom na chvilinku, ale že si hledáme partnera na celý život. Bavíme se spolu asi o všem. Díky těžkým začátkům jsme na podobné psychické rovině (ačkoliv to zní divně) a navzájem se velice milujeme. Shodli jsme se na tom (i když to bude znít uhozeně), že to nemůže být náhoda, že jsme se potkali zrovna v tu dobu, že to celé takhle prostě mělo být. Mluvíme spolu o dětech, o rodině, o tom kde budeme žít a jak si to představujeme a jaký byl náš dosavadní život. Děsí mě na tom spíš jiná věc: nikdy jsem nebyla schopná na začátku vztahu, a kolikrát ani později, schopná si uvědomit, jestli bych s tímhle člověkem dokázala zůstat. Jenomže tady jsem si naprosto jistá, že kdyby mi teď po tak krátké době řekl: Vezmeš si mě a pořídíme si mimi?, že bych řekla: Jasně a kdy?
Zdá se vám to uspěchané, nebo prostě opravdu existuje ta osudová láska a pak je jedno, kdy se lidé rozhodnou být opravdu spolu?
 Linda Stará;bez dětí 
  • 

Re:Oblíbenost českých jmen 

(28.9.2004 21:56:04)
Přece jenom mám radši ty méně sterotypní jména.Z chalpců se mi líbí Samuel a z dívek Anna Marie
 Rodion P., zadne dospivajici dcery 
  • 

Otazka 

(30.9.2004 15:27:54)
Ahoj, jmenuji se Rodion a moc mě zajímá co toto jméno znamená, jeho puvod a vse kolem nej.Jestli budete mit čas a hlavně NERVY najít neco o něm, napiste mi.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Otazka 

(30.9.2004 15:45:23)
Rodion je ruský jméno, nevím co znamená, ale je to i postava z Dostojevskýho... Raskolnikov se tak jmenoval. Možná nějakej ruskej svatej, je v pravoslavným kalendáři. 23. listopadu.
 Rennka 


Re: Otazka 

(30.8.2011 10:11:32)
RODION (Родион): Russian form of Greek Herodion, meaning "sprung from a hero." (zdroj 20000-names.com)
 Jana 
  • 

obyčejná jména 

(1.10.2004 23:11:24)
Jako nositelka naprosto tuctového jména radím všem rodičům - tohle svým dětem nedělejte. Jmenovat se jako každý druhý má mnohé nevýhody. Já vím, móda je móda, ale zkuste zauvažovat nea méňe používanými jmény, některé za to opravdu stojí...
 Marťa 
  • 

¨Na vlastní kůži 

(26.10.2004 21:23:06)
Vážení nastávající rodiče. I já jsem již rodič a prošla jsem si listováním kalendáře a výběrem jmen. Bylo to o to složitějsí, že jsem na vlastní kůži poznala omyl svých rodičů. Na první pohled možná ne až tak závažný. Můj tatínek si stál za jménem po mamince, tedy bude to Marta a říkejte si jí jak chcete. Maminka chtěla Martinu, kterou si ovšem neprosadila. Takže jsem Marta a musím říct, ža ani tatínek mi tak nikdy neřekl-vždy jsem doma byla jenom Martina, Martinka, Macík. Jenže to se těžko vysvětluje okolí. Takže už při odchodu do školky jsem u paní učitelky narazila, protože mi říkala Marto (brrr). Dodnes při představování jsem Martina, ale ouha - proč do úředních kolonek píšeš Marta? Dodnes musím nově příchozím kolegům vysvětlovat proč. A dodnes jsem se nezžila s jménem Marta a při jeho psaní do kolonek se mi ježí vlasy na hlavě. A přitom je to tak "malý" rozdíl ve jménech, který mi dělá "velké" problémy. Občas mám pocit rozpolcenosti osobnosti. Takže milí nastávající rodiče - vybírejte jména taková, kterými budete svoje děti i volat, oslovovat, ... Ušetřete je zbytečných nedorozumnění v dalším životě. Vždyť jich je i tak dost. Mějte se moc fajn Marťa
 Sylvie 
  • 

Re: ¨Na vlastní kůži 

(26.10.2004 21:48:53)
Marťo, a neuvažovala jsi o změně jména? Já taky byla dle rodnýho listu Silvie... jinak od doby, co jsem rozum brala, tak Sylva, Sylvie. Ono se řekne jedno blbý I, ale když v těch formulářích chtějí všechno přesně ;o) Navíc jsem taky měla pocit, že Silvie NEJSEM přeci já... Tak jsem zaskočila na matriku, vysolila tisíc korun, napsala si žádost a už jsem Sylvie i dle rodnýho listu...

S.
 Marťa 
  • 

Re: Re: ¨Na vlastní kůži 

(26.10.2004 22:49:30)
O změně jména jsem uvažovala, ale jak je to se změnou veškerých dokladů? Zdá se mi to dost náročné a dětem bych možná udělala zmatek v hlavě
 Magdalénka, tři synové 


Re: Re: Re: ¨Na vlastní kůži 

(26.10.2004 23:34:22)
Jestli tě jméno štve, netrap se a zajdi na matriku. Dostaneš nový rodný list, je to za chvilku vyřízeno.Jen se musíš zamyslet, jestli to opravdu chceš, návrat zpět je pak komplikovaný. Prostě vyměníš všechny doklady, úředně potvrzená změna jména není zatížena žádnými zvláštními poplatky, je to stejné, jako bys prodlužovala doklady, do jistě míry je to administrativně pohodlnější, než změna bydliště. Dělali jsme několik změn a doplnění v poslední době a vcelku se úředníci chovali vstřícně. Čekala jsem mnohem víc potíží. Kdybych věděla, že to půjde tak hladce, byla jsem na úřadě dřív. A pro děti vymysli nějako "bojovou hru", pomocí které si na změnu rychle zvyknou. Nedívej se na změnu jako na komplikaci, ale jako na cestu k lepší identitě. Přeji rychlé vyřízení formalit. Mirka
 Sylvie 


Re: Re: Re: ¨Na vlastní kůži 

(26.10.2004 23:57:04)
No, doklady se samozřejmě taky musí změnit. Fakt teda je ten, že já si změnu jména naplánovala kolem svatby, takže jsem stejnak všechno musela oběhávat kvůli novému příjmení, takže jsem akorát místo jednoho dokladu předkládala dva. No, záleží na tom, jestli tě to jméno štve MOC nebo jenom moc ;o)

S.
 Perutynka 


Marta - brrr :-((( 

(26.10.2004 23:03:06)
Ahoj Marti :-)
mluvis mi primo z duse ! Jak mne nekdo z pratel oslovi Marto tak hned premyslim co jsem mu udelala. Zni to hrozne tvrde a i kdyz Marto-Marti je minimalni zmena v psani tak pocitove je to pro mne o 180 stupnu.
Moc se mi libi jmena typu Katka, Hanka, Zuzka atd. - ty znej uz na prvni poslechnuti prijemne, ne jak to moje studenocumakovsky. Vetsina lidi z toho udela maximalne Marticka a to uz bych fakt vylitla z kuze :-(
Nastesti s kamarady problem nemam - od dob taboru mi zustala Zabka a s tou si vetsinou vystacim :-)
 Kristýna+Robík 


Re: ¨Na vlastní kůži 

(27.10.2004 0:42:45)
Můj syn se jmenuje Robert. Problém, jak mu domácky říkat vyřešil sám. Bála jsem se, že bude své jméno komolit a kdoví k čemu dojdeme.(Přiznám se, že jako miminku jsem mu říkala Robinku, nic lepšího mě nenapadlo.) Většinou na něj volám Robi, Robine, Roberte. Paní učitelka ve školce mu začala říkat Bertíku, a to těžce snášel. Vypořádal se s tím ale sám a velmi rychle: "Já nejsem žádnej Bertík, já jsem ROBERT!" zaznělo čistě z úst mého 2 a 3/4 roku starého broučka. Tak a máme jasno! Oddychla jsem si, že se s tím tvrdě znějícím jménem ztotožnil.
 aa 
  • 

zkouška 

(26.10.2004 22:46:20)
vv
 Karin 
  • 

jméno 

(7.11.2004 19:08:05)
Chtěla bych dát své holčičce jméno Elizabet,ale nemůžu jej v seznamu jmén najít. Je toto jméno povoleno? Nebudou s tím problémy? A jaký to má původ,kdy slaví svátek apod. Děkuji Karin
 Míša 
  • 

Re: jméno 

(7.11.2004 21:25:16)
ELIZABETH - je anglická podoba jména Alžběta.Další česká podoba tohoto jména původu hebrejského-Eliška a znamená "můj bůh je přísaha".Svátek má 5.října.Jiná varianta je Elza,Elsa.Vím přesně,že Elizabeth u nás není povolena(tedy není na seznamu),ale moje kamarádka to vyřešila Eliškou,říká jí Bety,nebo Eli,nebo Elízo.Jak to přesně na matrice probíhá nevím,ale vím,že u nás existují jména jako Sedmikráska,Kopretina a tak.Ovšem jak to dokázali netuším.
 mARCEL Biječek, jedenáct parchantů 
  • 

CHYBÍ VÁM TAM JMÉNA 

(22.11.2004 8:28:01)
POSTRÁDÁM VE VAŠEM INET LEXIKONU JMÉNA SLÁVA A LINDA
TO JEN TAK PRO INFORMACI
 Peta, Adélka 6 a bříško 38 týden 
  • 

Výběr jména 

(24.11.2004 13:05:22)
Ahoj všem,
jména pro druhé miminko jsme vybrali včera: s chlapeckým jménem potíže nebyly bude to Jáchym, ale pro holčičku chtěl přítel Elišku já jsem s tím nesouhlasila, protože v poslední době mě připadne že je snad nějaká eliškománie a proto jsem chtěla Stellu a zůstala nám z toho Ella, s níž jsme oba spokojeni.
 Vladimír Klábek, 1 syn 
  • 

Nové jméno pro synka 

(26.11.2004 8:43:56)
V seriálu MASH zaznělo křestní jméno Billybabba. Patrně bude černošského původu a mně a mé paní se moc líbilo, tudíž při narození synka byla volba jasná - Bilybabba Klábek. Na matrice nám jej ovšem nepovolili, tak jsme se vrátili k původnímu českému jménu Děpold. Dnes jsme všichni spokojeni, synka oslovujeme Poldo a asi je to tak lepší.
 zvonek 


jak jsme vybirali jmeno 

(1.12.2004 14:39:22)
Mame 2 chlapce, prestoze jsme vedeli, ze to budou chlapci vybirali jsme i divci jmena. Kazdy z nas vybral sestici divcich a 6 chlapeckych jmen, dali jsme to dohromady a pak jsme je spolecne vyskrtavali, trvalo nam to takto 4 mesice, coz myslim je dostatecne dlouhe uvazovani. Nakonec tedy mame Martinka a Kubika.
 Irokez 


Patricie 

(7.12.2004 20:22:18)
Vyhledala jsem si, domácké podoby jména Patricie a pokud seznam aktualizujete, ráda bych přidala další domácí podoby tohoto krásného jména - Páťa, Paťka, Patynka, Paty, Paťula, Paťulka, Patí (oslovení)
 Eva, Barunka 4,5 roku; Zuzanka 4 týdny 
  • 

Jak si naše miminko vybralo jméno 

(2.1.2005 17:52:41)
Nemohli jsme se rozhodnout a ujednotit při výběru jména pro naši druhou dceru. Protože navštěvujeme kinezioložku, tak jsme přistoupili na možnost, kterou nám nabídla a to, že si naše nenarozené miminko samo vybralo jméno, které se mu líbí, s kterým bude spokojeno a které se k němu nejlépe hodí. Bylo to tak, že paní doktorka se nejdříve s "bříškem" dohodla na signálu, který bude znamenat souhlas a poté se jala číst kalendář s ženskými jmény. U jména Zuzanka dostala jasnou odpověď. Tak jsme tohoto hlasu uposlechli a teď jsem zvědavá jestli naše Zuzka (až se jí časem zeptáme) bude s tímto jménem spokojena. Nezapírám, že se tato metoda může zdát někomu takříkajíc šarlatánská, ale mě i starší dceři kineziologie strašně moc pomohla, proto nemám důvod nevěřit i této volbě.
 junors 


moje jméno a jaký je můj názor na něj 

(3.1.2005 15:55:28)
no mě se moje jmnéno bára líbí ale jako barbora to už ne
 Slavata  
  • 

Tradice 

(4.1.2005 11:06:02)
Zdvořile podávám návrh, zařadit ryze staročeské jméno SLAVATA do kalendáře. Je to možné? Naposledy bylo mé jméno uvedeno v československém kalendáři v roce 1949 a svátek byl stanoven na 29.8. (snad je to tak správně). Myslím si, že když kalendář, nebo seznam jmen, obsahují taková cizorodá jména, jakými jsou například Sven, Tankred, Teofan aj., měl by obsahovat především jména česká (staročeská).

Děkuji za pozornost.
 Dagmar 
  • 

Zavcas zapremyslet. 

(17.1.2005 11:25:24)
Moji rodicove byli tak fixovani na muz
skeho potomka, ze si nevymysleli jmeno pro holcicku. Honem honem ve spechu mi dali jmeno po mame. Fajn, neni to nejhorsi jmeno, ale pri tom fofru zapomneli na to, ze na me taky musi nejak volat. Dasa byla uz mama, takze Dasena. Moje mladsi sestra Katerina byla proste Kacka a jen kdyz zlobila, rikali ji Kacena. Jako decko jsem kolikrat brecela, ze me nemaji tak radi jako moji sestru. Negativne to ovlivnilo muj vztah k rodicum i k me sestre. A doted - kdyz me ma muj tata v rozdelovniku jako Dasenu, mrzi me to i dnes a je mi 29 let.
 Rennka 


Re: Zavcas zapremyslet. 

(30.8.2011 10:17:51)
Vidíš, u nás v v rodině byla Dagmar Dáda, Daduška.... a benjamínek :-)
 Renata  
  • 

jmeno 

(18.1.2005 13:59:06)
Mame s pritelem vybrane jmeno Sara pro nasi jeste nenarozenou dcenu a zajimalo by nas jestli budem muset neco platit protoze v nasem kalendari toto jmeno neni a kdy bude slavit svatek,dekuji
 simona 20 tt 
  • 

váš názoR 

(18.1.2005 14:27:38)
Ahoj všechny zůčastněné,
ráda bych znala váš názor na klučičí jméno,které u nás v rodině tak nějak hrozí....přítel chce jméno František pro svého syna...teda jestli to bude kluk.
Na holčičím jméně jsme se shodli Nela,ale kluk nám oboum dělá velké starosti...ne a ne se dohodnout.Jméno František se v mé rodině a v rodině mého přítele objevuje docela často a tak není divu,že to přítele napadlo.Stále se ohrazuje tím,že to bude Fany či Fanda a že to zní dobře.Nevím,zda podlehnout či vyhovět příteli.Co mi poradíte?
Díky za radu Simča
 Klára  
  • 

dotaz 

(28.1.2005 9:40:31)
Zdravím!
netušíte někdo, prosím, kde by se dal najit aktuálnější přehled nejoblíbenějších jmen u nás? třeba za minulý rok?

Za odpovědi děkuji
 Katka 25 
  • 

Re: dotaz 

(28.1.2005 13:00:41)
na strankach statistickeho uradu
 s.zverinova 
  • 

dotaz 

(29.1.2005 10:34:39)
Vážení, mám jméno po Stanislavu Kostkovi, který je světicem Polska - snad velký ctitel jultu p. Marie. Svátek jsem slavila vždy ( asi 60 let dne 13.listopadu. Posledních asi 20 let se tam objevilo jméno Tibor ( což je patrně uherské jméno. Zatím mi nikdo nedovedl vysvětlit proč ? Stanislav s přídavkem Kostka užíval i spisovatel Stanislav Kostka Neuman. Prosím, mlžete-li vysvětlete. Díky !
 janbohac 
  • 

Karen 

(13.2.2005 22:40:53)
Naší dcerku jsme pojmenovali KAREN, ale toto jméno jsme nenalezli ve Vašem seznamu. Rádi bychom znali původ tohoto jména a proto se obracíme na Vás s žádostí zda nám pomůžete, děkujem.
 RencaVe 


Deniska 

(18.2.2005 21:52:39)
Tak my jsme si tohle jméno vybraly protože jsme si myslily že je používané velmi málo a spíš zřídka,ale jak jaem si teď přečetla tak je tohle jméno velice oblíbené,a dokonce se již přesvědčuji,že je Denisek čím dál tím víc,je to prostě jiné něž před dvěma roky,ale vůbec mi to nevadí,naopak jsem i ráda,že je více rodičů kterým se líbí jméno Deniska. Pokud se najde nějaká maminka z Prahy která má taky Denisku a má chuť najít novou kamarádku ať se ozve. Renata a Deniska se budou moc těšit.
 Lenka Sochorová 
  • 

Tak jak? 

(19.2.2005 14:54:57)
Zdravím, jsem ve 31 týdnu těhotenství a nevíme jestli to bude kluk nebo holčička. A co si přejeme? Je to 50 na 50. Ani jeden z nás nevíme co si přejeme, necháme to na přírodě. Ale co je horší, nemůžeme si vybrat jméno. Na kluka máme Jakuba, tak nějak jsme se shodli na začátku a zatím to vydrželo. Ikdyž Jakubů je jak jsem se dočetla požehnaně. Já ale znám jen jednoho, a ten má už 21 let. Dívčí jméno máme třeba Klára, Adéla, Aneta, Karolína nebo Markéta. Já teda volím Kláru a manžel ta ostatní jména. Sice říká, že poslední slovo budu mít já, ale já taky nejsem rozhodnutá na 100%. Ach jo...
Kdyby to bylo jednoduššííííííííííííííííííííííííííííííííí
 Pavel 
  • 

Dan+Dana 

(26.2.2005 20:37:31)
Mám takový ani ne problém, spíš dotaz. Máme syna, jmenuje se Dan. Teď se nám má narodit další miminko, a pokud to bude holčička, chceme ji pojmenovat Dana. Takže Dan + Dana. Máme k tomuto pojmenování důvod, který však teď není důležitý. A chceme si tu na vás jenom otestovat reakce okolí - jak se budou lidi tvářit na to, že máme Dana a Danu. Jestli to není až příliš blbý. No prostě - co tomu říkáte.
 Nadia@ 
  • 

Re: Dan+Dana 

(27.2.2005 3:47:49)
Pokud jsou deti nejaky ten rok od sebe (aby nebyly spolu v nejakem oddile nebo tak), maji k tomu prijatelne prijmeni, tak to nic neni! Moje teta ma Janu a Lenku, porad si je pleteme (jssou mimochodem kazda jina). Tohle aspon odpadne. Klukovi casem kamaradi stejne budou rikat asi Danny, vy mozna Danku. S divkou nemam zkusenosti. Dohromady mi to prijde,jakoby jste je jmeny sepjali jeste vic. je totakove magicke. Proc ne. Jo a kdyz je budete volat, bude stacit jedno jmeno.
 Hela+2 děti (27.5.05) 


Re: Dan+Dana 

(27.2.2005 7:13:54)
Mně osobně se Dan+Dana moc líbí, ladí to hezky k sobě, hlasuji jednoznačně pro.
 MirkaEyrová 


Re: Dan+Dana 

(27.2.2005 11:09:23)
Pavle,
myslím, že Dan + Dana je neobvyklá kombinace, ale na reakcích okolí Vám celkem záležet nemusí. Problém budete mít Vy sami, až budete mít problém obě děti od sebe rozlišit. Jako maličkým jim možná budete říkat Danečku a Daničko - ale to tak do pěti, šesti let. Pak budete pomalu cítit, že tyto zdrobnělé podoby jmen jsou už nevhodné pro "tak velké děti", budete asi muset volávat Dane a Dano, a tam se děti asi budou plést. Ne vždy se přece oslovuje přímo "z oka do oka", někdy se volává z vedlejší místnosti - a může nezřídka docházet k omylům. Toť můj názor. Pak přidávám svůj osobní - mně samotnou by to za nějaký rok dva nudilo, mít dvě prakticky stejně se jmenující děti. Já bych určitě vychutnávala "jazykovou lahodnost" dvou odlišných jmen, či spíše využila bych příležitosti skloňovat a láskyplně vyslovovat co nejvíc jmen (tedy raději dvě odlišná jména než dvě prakticky stejná).
Tedy, pro mne by patrně neexistoval žádný důvod, proč dát dvěma různým dětem dvě stejná jména. Naopak - u Vás záleží právě na tom důvodu - musela by to být nějaká neznámá extra bomba, aby byl fakt vážný důvod proč nevybrat z pestré nabídky jiných hezkých jmen.
M.
 jitka (dcery 11 let a 3 roky) 
  • 

Nela 

(27.2.2005 12:20:16)
Ahoj,taky přispěju svou troškou do mlýna.U druhé dcery jsme téměř do porodu nevěděli zda je to holka nebo kluk a podle toho to u nás tak vypadalo.Hádali sme se hlavně u klučičích jmen.Tak sme napsali deset holčičích a deset klučičích(ty co se nám nejvíc líbili)a známkovali jak ve škole.Vyhrála Nela a Kryštof.Sice se mi víc líbí cizí jména,ale když to pak spojím s českým příjmením(jako např. Joshua Novák,to je děsný).Tak teď máme Nelinku.
 Janka.b 


Re: Dan+Dana 

(27.2.2005 20:34:19)
Je to hezké, Dan a Dana - můžete říkat Dane, Danku, Danečku, Dančo, Dany a holčičce Danuško, Daničko, Danko, Danuš, vymyslíte spoustu dalších podob, takže "pomazlit" se dá i se dvěma téměř stejnýmï jmény. A když pak jednou zavoláte třeba Dančo, pojď sem! tak přiběhnou oba a můžete si vybrat :-))
Já dávám hlas pro.
 Jan Ryba 
  • 

Chyba 

(7.3.2005 10:58:09)
Původ jména Jan není Německý.
 Karina 
  • 

Karina 

(14.3.2005 20:33:13)
Mám své jméno věru ráda. Bylo vybráno kvůli básni Píši Vám Karino.
Je ale jedna věc, která mě občas "zaskočí". Nejenže ho dost lidí nezná, ale myslí si, že má být bez "a" na konci, popřípadě s "c". Dokonce i zde píšete, že mám svátek na Kateřinu a Karina je variantou Karin...
Copak jste se ani vy nepodívali do kalendáře a nevšimli si toho nenápadnéo svátku 2. ledna?
 Mirek 
  • 

Význam jména Miroslav 

(6.4.2005 10:25:35)
Nevím jestli mám pravdu, ale domnívám se, že význam jména Miroslav jako mírumilovný a pod. je nesprávný.

Jedná se o staroslovanské jméno, kde význam slova mir je svět.To znamená oslavovati svět, míti radost ze světa kolem sebe....

s pozdravem Miroslav
 Pitrs 


Jak přimět tatínka k výběru jména? 

(6.4.2005 10:50:59)
Ahoj jak jste se s partnerem začali bavit o jménu nastávajícího miminka a hlavně v jakém období? Máme mít za 14 dní svatbu a tak na toto téma zatím řeč nedošla, ale už se k tomu chystám. Myslíte že je ještě čas? Jsem v 10-11 týdnu těhotenství.
 petrula 


jak jsme vybirali jmeno 

(9.4.2005 22:43:58)
Ahoj,
zdravim vas ze slunne Krety. Jsem stastne vdana za Reka, moji osudovou lasku, kterou jsem potkala v Praze. Mame dva krasne syny. Tady v Recku je stale velmi silna tradice ohledne jmen. Zjednodusene receno - deti dostavaji sva jmena po dedeccich a babickach, a to prednostne po prarodicich z otcovy strany. A tak se i nas prvorozeny syn jmenuje po mem tchanovi. Nastesti ma jmeno hezke - je to Georgios, v prekladu do cj Jiri. Ze by dostal jine jmeno, bylo nemyslitelne... Kdyz jsem cekala druhe dite, bylo to trochu jine. Kdybych byla Rekyne, dostalo by nase dite jmeno po mych rodicich, ale protoze jmena mych rodicu se mi ani prilis nelibi, ani je mistni lide nedokazi vyslovit, a narodil se syn (tchynino jmeno nelze prechylit), vybrali jsme mu jmeno sami... Kdyz je zena tehotna, vybirani jmena se povazuje za nevhodne... Dite se narodi a sve jmeno dostane teprve nekolik dni (i pozdeji) po narozeni. A protoze zijeme v Recku, vybirali jsme jmeno recke a hlavne neobvykle a zajimave... Vybrali jsme si jmeno Ermis. Ale ouvej, kdyz jsme to oznamili pribuzenstvu! Prekvapeni, nechut, ochladnuti atmosfery... Tchan totiz cekal, ze dite pojmenujeme po jeho otci (a taktez prvorozenem synovi, jez je svobodny a bezdetny a tudiz nepokracuje jmeno - rod)... a ma uplne osklive jmeno... a tchyne cekala, ze dame jmeno jejiho otce (stejne osklive...).
A tak se nejaky cas "jako" pletla a rikala mu "Aris" misto "Ermis" a tak podobne....
A jen tak na zaver - prejeme si jeste jedno dite... pokud to bude holcicka, bude to urcite po tchyni Aspasia( i kdyz je muj manzel tolerantni, tady asi nepochodim) a kdyz kluk, kdovi?
Ale hlavne at je to zdrave. To bylo a je to nejdulezitejsi.
Ahoj, Petrula
 vlada,2deti 
  • 

jmeno 

(25.4.2005 20:45:52)
Z vlastní zkušenosti musím přiznat, že jmeno pro miminko, jsme vybírali do poslední chvíle. V kalendáři byli jména nuda. Tak dlouho se chodí se žbánem, až na mě přišli porodní bolesti. Nebojte se jméno jsme nakonec vymysleli de facto na břiše a 20 km od porodnice. Prostě byl to porod, i naše mimi to cítilo a proto dostalo jméno Vojtěch. Takže zásoba jmen i dětí došla.
 alala 


Neobvyklá jména 

(28.4.2005 11:47:58)
S mým přítelem jsme přemýšleli o chlapeckých jménech. A velice se nám líbili tyto: Adrian, Bartoloměj, Elvis, Ezra, Natan a Romeo.
Pro girls to bylo trochu složitější, ale nakonec se nám zalíbily tyto: Amanda, Lara, Elle, Gvendolyn, Lejla, Lola, Melisa, Marisa, Mildred a Nadja nebo Nadia
 alala 


Krásná jména 

(28.4.2005 11:48:07)
S mým přítelem jsme přemýšleli o chlapeckých jménech. A velice se nám líbili tyto: Adrian, Bartoloměj, Elvis, Ezra, Natan a Romeo.
Pro girls to bylo trochu složitější, ale nakonec se nám zalíbily tyto: Amanda, Lara, Elle, Gvendolyn, Lejla, Lola, Melisa, Marisa, Mildred a Nadja nebo Nadia
 alala 


Jmeniny 

(28.4.2005 12:40:16)
Proč se vlastně slaví jmeniny? V USA a v Anglii se třeba neslavěj´. My friend je totiž z Ameriky
 alala 


Jmeniny 

(28.4.2005 12:40:35)
Proč se vlastně slaví jmeniny? V USA a v Anglii se třeba neslavěj´. My friend je totiž z Ameriky
 alala 


Name´s Day 

(29.4.2005 14:20:20)
Děti mého bráchy Luka se jmenuje Jasmína, Yannick a Mildred Láskovi. A vůbec s tímto jménami jsme neměli problem.
 alala 


Neobvyklá jména 

(29.4.2005 15:06:06)
Mám moc ráda jména cizí i česká, ale těch jenom pár(myslím, že jich je jenom 40)
 alala 


Cizí jména 

(29.4.2005 20:21:47)
A co třeba Akim???
 alala 


Neobvyklá jména 

(2.5.2005 7:57:59)
My two friend by chce dát dítěti name Phoebe, když to bude girl, a když boy, so Izaiáš. Víte někdo domácké podoby těchto names?
 alala 


Zdrobnělina pro kamarádčino dítě 

(2.5.2005 8:00:35)
My two friend by chce dát dítěti name Phoebe, když to bude girl, a když boy, so Izaiáš. Víte někdo domácké podoby těchto names?
 alala 


Druhá jména 

(2.5.2005 12:35:08)
Může dát kamarád své dceři jméno Coletta a Cornelia
 alala 


Druhá jména 

(2.5.2005 12:37:07)
Může dát kamarád své dceři jméno Coletta a Cornelia?
 alala 


Druhá jména 

(2.5.2005 12:37:10)
Může dát kamarád své dceři jméno Coletta a Cornelia?
 alala 


Druhá jména 

(2.5.2005 12:37:25)
Může dát kamarád své dceři jméno Coletta a Cornelia?
 alala 


www.lapiduch.cz 

(4.5.2005 11:59:08)
Navštivte servery Lopuch nebo Lapiduch. Kluby: "Jak se bude jmenovat?" nebo "Jedno nebo dvě příjmení?"
 Lucka, zmatená 
  • 

Zmatená 

(16.5.2005 11:24:51)
Ahoj, pročetla jsem si všechny příspěvky, ale jsem z toho zmatená, máme typicky české jméno Bulíček/Bulíčková a vůbec si nevíme rady s jmény pro naše malé /kluk nebo holka/. Děkuji za radu.
 lola 
  • 

odkaz na aktualni statistiku 

(19.5.2005 17:26:07)
Aktualni statistiku najdete na www.czso.cz
Do vyhledavace staci zadat "jmena deti"
 alala 


Pro paní Knappovou 

(25.5.2005 13:14:20)
Paní Knappová, máte vůbec právo vybírat nám jména pro potomka??

A já vám říkám, že nemáte. Pokud nějaký rodiče chtějí dát jméno v původním znění; třeba Finn, Joyce, Yorick, Yannick, Sasha, Chandler, Zachary, Phoebe, ...; tak ať ho dají.

Prostě nato nemáte právo, určovat jména pro potomky!!!!
 alala 


Pro paní Knappovou 

(25.5.2005 13:14:24)
Paní Knappová, máte vůbec právo vybírat nám jména pro potomka??

A já vám říkám, že nemáte. Pokud nějaký rodiče chtějí dát jméno v původním znění; třeba Finn, Joyce, Yorick, Yannick, Sasha, Chandler, Zachary, Phoebe, ...; tak ať ho dají.

Prostě nato nemáte právo, určovat jména pro potomky!!!!
 alala 


Pro paní Knappovou 

(25.5.2005 13:14:33)
Paní Knappová, máte vůbec právo vybírat nám jména pro potomka??

A já vám říkám, že nemáte. Pokud nějaký rodiče chtějí dát jméno v původním znění; třeba Finn, Joyce, Yorick, Yannick, Sasha, Chandler, Zachary, Phoebe, ...; tak ať ho dají.

Prostě nato nemáte právo, určovat jména pro potomky!!!!
 Kristýna 
  • 

moje jméno a já 

(1.6.2005 16:21:51)
Já osobně v duchu a často i nahlas děkuju rodičům za to, že mě pojmenovali absolutně normálně.
Sice mám se svým jménem často problémy, lidi běžně přehazují íčka a když máte i složité příjmení, uznávám, že je to někdy problém. Jméno Kristýna má mnoho roztomilých zkomolenin a podob a proto když na mě někdo zavolá nemusím se za své jméno stydět.
A proto chci v budoucnosti i já dát svým dětem takové jméno se kterým by mohli být spokojeni.
Protože jmenovat se třeba Želmíra to je jako za trest...=)
 alala 
  • 

Povolili by to? 

(8.6.2005 17:32:55)
Ahoj, chybí vám tam jména Tiffany-Kim a Mary-Kate (Marie-Katka)
 Sylva,kluk Filip,36tt těh. 
  • 

Kolik je Vanesek? 

(8.7.2005 10:23:42)
Ahoj holky,tak jsme vybírali jméno a rozhodli jsme se pro vanesu.Ale teď jsem zjistila,že to zase nejspíš tak neobvyklé jméno není.Kolik jich znáte vy?
 Anička K., 13- ti měsíční chlap 
  • 

Anička a Kubíček 

(9.7.2005 9:12:01)
Já si myslím, že mi rodiče vybrali krásné jméno, mě osobně se líbí. No, na základce jsem měla trochu problémy viz. "Ančí,....", ale na střední to opadlo.

Jméno pro syna jsem vybrala proto, že jsem v dětství milovala knihu Kuba Kubula a Kubikula.

Maminy, ať vyberete pro své robátko jakékoliv jméno, i kdyby mělo stejné jako vaše nebo manželovo, je to to nejkrásnější na světě.

Držím palce a my tu populační křivku zvedneme :-)!!
 Dáša, dvě dcery 
  • 

Jméno 

(31.7.2005 17:23:21)
Vybírejte z pestré nabídky, nechte prosím za sebou všechny ty Kačky,Terči,Mařenky, Andulky,Kristýnky, a další. Ponechte je lidem bez vlastního nápadu, lidem bez odvahy a fantazie. Je tolik krásných jmen, které už mají svého nositele, ale přesto nezaplňují všechna pískoviště, polovinu školních lavic! Jak pro děvčátka,tak pro chlapce! A věřte, za pár let, všechny ty Kačky,Anči,Maří, ty se rodičům jistě nepoděkují!
 madensgirl 


jména v kalendáři 

(8.8.2005 16:34:06)
zajimalo by me kdyz dam svemu duteti teda nejake jine jmeno nez je v kalendari,podle ceho se urci v ktery den bude mit svatky.jestli si to urci rodice nebo jiny.
 JANA STEHLÍKOVÁ-2 dospělé dcery 
  • 

Výběr jména 

(20.8.2005 0:35:41)
Při rozhodování se,jaké jméno dám svým dětem jsem chtěla,aby nebylo po rodičích,protože v pozdější době se to plete-např. při volání na sebe(v rodině),také např.při vyprávění apod.,a hlavně jsem nechtěla mít pro dítě jméno v té době nejvíce používané,protože si pamatuji ještě ze školy, že když tam bylo více dětí se stejným jménem, tak aby ho rozlišili jak spolužáci,tak učitelé, tak buď je oslovovali příjmením,no a ti zlí spolužáci třeba podle toho,že mělo to dítě nějaký handicap(nosilo brýle,tak na něj volali brejloune,apod...)A to je podle mě špatné pro psychiku dítěte.Pořád je lepší, když někoho oslovím jménem než příjmením(je to strohé),anebo hanlivou nadávkou...Taky si pamatuji,že v mé třídě byly dvě děvčata jménem IVA (né IVANA) a jeden klučina jménem IVO (né IVAN),a když učitelka řekla např.jak to bude Ivo, tak se postavili všichni tři...V době mého těhotenství byla velmi populární Lucie, Kateřina,Tereza,u kluků převažoval David,Lukáš,Honzík....Také jsem při výběru jména chtěla,aby se hodilo k příjmení, hlavně pro kluky je to důležité,protože si to jméno s příjmením ponesou celý život.Špatné také je,když končí jméno stejným písmenem jako začíná příjmení -např.LukአŠesták,PetR Rozecký apod.Zkuste si to takto vyslovit a zjistíte, že se to opravdu špatně vyslovuje.A s tím se setkávám poměrně často a vždy si pomyslím,že rodiče nezvážili dobře výběr jména.....A to, že se sešlo potom ve třídě hodně děvčat se jménem Lucie, Kateřina a Tereza jenom potvrzuje,že tyto jména byly v té době populární....Já jsem JANA a mé dcery se jmenují SYLVA a RADKA,kluka jsem chtěla ROSŤU a VÍŤU...A Rosťík se mi líbí dodneška,i když jsem chtěla vždycky dvě holčičky a to se mi splnilo!Také chci ještě napsat, že ani v dnešní době bych nechtěla znát předem pohlaví dítěte,protože ten pocit překvapení a radosti cítím i dnes a pokaždé si na to vzpomenu při narozeninách mých dcer(19+17let)Přeji všem maminkám hodné a hlavně zdravé děti,šťastný výběr jména a ty nejkrásnější zažitky se svými ratolestmi!JANA
 Martinka a Maty a Kryštůfek 


jména dětí 

(31.8.2005 16:07:49)
my jsme měli první vybrané jméno na kluka. To bylo hnd jasné - Matyášek. U holky jsme se dlouho rozmýšleli, až jsme se dohodli, že kdyby to měla být holka, tak se bude jmenovat ELLEN
 Danica 
  • 

Jmeniny 

(8.9.2005 11:31:43)
Lilly (25.2.); Danica (26.1. a 16.4.); Adelina (2.9.); Erika(2.4.); Rosita (13.3.); Jeanette (27.12.); Mildred (13.7.); Chandler (19.7); Elisha (14.6.); Joshua (22.6.); Belinda (13.8.); Anabela (20.8.); Angelika, Angelina (11.3.); Cleo (1.8.); Nika (23.12.); Violet (25.5.); Jacqueline (25.7.); (19.11.); Daisy (16.11.); Zachary (5.11.); Timothy (19.4.); Vesna (1.7.); Sofie (15.5.); Vanda (6.2.); Vanessa (24.5.); Valerie (18.4.); Sabrina (22.10.); Adrian (24.6.); Bartoloměj (24.8.); Benjamin (7.12 a 31.3.); Damian (27.9.); Eliáš (20.7.); Jeremiáš (1.5.); Jonáš (27.9.); Leon/š/ (19.6., 22.3.); Nathan (29.12.); Otmar; Sebastian (20.1.); Tobiáš (12.9.)
 Danica 
  • 

Jmeniny 

(8.9.2005 11:32:46)
Lilly (25.2.);
Danica (26.1. a 16.4.);
Adelina (2.9.);
Erika(2.4.);
Rosita (13.3.);
Jeanette (27.12.);
Mildred (13.7.);
Chandler (19.7);
Elisha (14.6.);
Joshua (22.6.);
Belinda (13.8.);
Anabela (20.8.);
Angelika, Angelina (11.3.);
Cleo (1.8.);
Nika (23.12.);
Violet (25.5.);
Jacqueline (25.7.);
Daisy (16.11.);
Zachary (5.11.);
Timothy (19.4.);
Vesna (1.7.);
Sofie (15.5.);
Vanda (6.2.);
Vanessa (24.5.);
Valerie (18.4.);
Sabrina (22.10.);
Adrian (24.6.);
Bartoloměj (24.8.);
Benjamin (7.12 a 31.3.);
Damian (27.9.);
Eliáš (20.7.);
Jeremiáš (1.5.);
Jonáš (27.9.);
Leon/š/ (19.6., 22.3.);
Nathan (29.12.);
Sebastian (20.1.);
Tobiáš (12.9.)
 Zuzana Pecháčková, v šestém měsíci gravidity 
  • 

Žádost o pomoc 

(9.9.2005 11:18:24)
Dobrý den, jsem v šestém měsíci těhotenství, a kromě nakupování výbavičky mi dělá největší starost jméno miminka. Pro chlapečka si vybral jméno manžel, pro holčičku já.Moc bych si přála, aby dostala jméno Madlen, ale toto jméno není v kalendáři, tak bych ráda věděla, jakého je původu, a co znamená..Pomůže mi někdo?
 Yvon 
  • 

Jak na jméno? 

(11.9.2005 14:56:03)
Myslím,že by rodiče měli myslet na to,že jejich tvoreček bude jednou sedět ve třídě,chodit někam do kroužku,atp. Určitě mu nebude příjemné,když kolem sebe bude mít kamarády stejného jména. Myslím,že těch Kaček,Anč,Mániček,Barč i Lucek už je fakt až nezdravo.Také by se neměla dávat jména po žijících rodičích. Je to až směšné,když v rodině zavolají a běží starý,mladý,nejmladší. Nesvědčí to zrovna o vysoké inteligenci a prozíravosti. Sama jsem ráda,že moje rodiče přemýšleli a že jsem v okruhu "působnosti" byla všude jen jediná, originální. Děkuju jim nejen za to. I já má pro svou dceru jméno hezké,Madeleine, po naší rodačce,která se ve světě proslavila...
 Tara Wongová 
  • 

Jak se vám líbí.... 

(15.9.2005 17:49:08)
Dolores, Dina, Diana, Delia, Dita, Debora, Darina, Darja, Dana, Daniela, Dagmar, Cornelia, Colleen, Cleopatra, Brenda, Bianka, Bibiana, Bella, Běla, Belinda, Babette, Avril, Apolena, Anděla, Alma, Astrid, Ariana, Aranka, Alyssa, Alžběta, Alice, Anessa, Annika, Amalia, Alanna, Amanda, Agáta, Adriana, Adina, Abigail?
 Maggie Simpson 
  • 

Re: Jak se vám líbí.... 

(15.9.2005 17:55:04)
Jsou to nádherná jména :)))
 J.J. 
  • 

Jak se vám líbí.... 

(18.9.2005 14:57:13)
Ahojky, jak se vám líběj´ tyto jména?
Elsa, Estelle, Evelyn, Gisela, Gvendolyn, Ilja, Ingrid, Isabela, Justina, Karin, Kimberly, Katarína, Corinna, Lejla, Lola, Ludmila, Maya, Mariana, Marisa, Marion, Melinda, Mona, Nadia (popř. Naďa), Noemi, Olga, Regina, Radana, René, Robyn, Ruth, Roxana, Sabrina, Sasha, a Tamara?
 K:K: 
  • 

Re: Jak se vám líbí.... 

(18.9.2005 14:58:41)
Tato jména jsou všechna velmi hnusná
 Alexa 
  • 

Re: Re: Jak se vám líbí.... 

(18.9.2005 17:15:11)
Z nabídky se mi docela líbí Evelyn, Ingrid, Isabela, Katarína, Lejla, Maya, Melinda, Nadia, Tamara a Ruth ....... krásná jména oo))))))))))))))))
 Alena; zatím bez dětí 
  • 

Re: Re: Re: Jak se vám líbí.... 

(18.9.2005 17:20:15)
Hmm pěkná nameka, jen co je pravda. Mne se docela zalíbily: Roxana, Robyn, René, Nadia a Olga.
...
Btw Dal by´ste někdo jména pro sourozence - Alexandru a Sashu?
 ? 
  • 

? 

(18.9.2005 17:12:59)
?
 Yvonne 
  • 

Jsem svobodná,ale. . .  

(30.9.2005 15:05:29)
Jsem mladá,ale biologické hodiny tikají. Jsem ráda,že mi rodiče dali jméno, které se mi moc líbí. Líbilo se vždy a všude, ve škole, na studiích. Líbí se i mým žáčkům ve škole, kde krátce učím. Jsem spokojená, a podobně jako moje maminka mám nachystáno i já pro holčičku Madeleine a Leticie, pro chlapečka Janick a Vadim. Snad se mi něco někdy narodí!
 Věrča 
  • 

Hledám datum pro jméno Rona 

(5.10.2005 9:15:18)
Zdravím lidičky,
můj synátor dal mé vnučce jméno Rona. A na matrice mu toto jméno uznali a má jej i v rodném listě. Jenže - já jako správná babička chci slavit jmeniny se svou vnučkou a nevím, který den to má být. Prozatím jsme to oslavili 8.května, ale poraďte - nevíte nebo
neslyšeli jste toto jméno ve světě???
 Jitka Navrátilová 
  • 

info 

(6.10.2005 12:40:30)
U jména Beáta uvádíte svátek na jméno Blažena v květnu, ale v kalendáři je uvedeno přesně jméno Beáta se svátkem 25.10. (dcera se tak jmenuje). Proč tomu tak je?

Za Vaši odpověď předem děkuji.

S pozdravem

Navrátilová


 marketa 
  • 

AKTUÁLNÍ STATISTIKY 

(15.10.2005 22:21:18)
Najdete zde:
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/statistika_nejoblibenejsich_jmen_deti
 jakub 
  • 

jméno nej 

(16.10.2005 15:32:03)
AXEL
 Blanka Hamplová, syn 11 a dcera 7 
  • 

Jak jsme vybírali jméno pro sestřičku. 

(19.10.2005 21:26:25)
V době, kdy se měla narodit dcera, už s námi manžel nebydlel a ani se na výběru jména nepodílel. Zato syn se na mimčo těšil, od začátku tvrdil, že to bude ségra (prý,aby mu nebrala autíčka - to byla celkem naivní představa - dcera miluje autíčka, vojáčky apod.) V té době často býval u babičky a kdykoliv kamkoliv šli, tak mořil: "Babi a jaký znáš ještě jméno pro holku?" Myslím, že se babička asi naučila kalendář zpaměti. A syn pořád ne a ne si vybrat. Až nakonec přišla na návštěvu hodná teta Danuška, která vždycky přinesla něco dobrého a bylo vybráno. Takže máme dceru Danušku.
 Martina Nagyová, 17 let syn, 10 let dcera 
  • 

Jak jsme vybírali jméno 

(6.11.2005 13:15:53)
Když jsem čekala své první dítě, vybrali jsme pro kluka Michael a já jsem si pak prosadila, že je to moc komplikované a dáme jen Michal. Pak jsem čekala dítě druhé a manželovi se moc líbilo jméno "Žaklin" a protože na něm trval, já jsem vypátrala jak se to píše. Moje dcera se jmenuje Jacqueline! Takže u syna jsem nechtěla komplikace a nakonec u dcery je to takhle. Ale jsme zvyklí a dcera nemá problémy ani se psaním jména, jen někteří lidé a to zvlášt na úřadech nám píši na konci "a" místo "e" nebo nám prostřední "e" vynechají.
 lada 29 
  • 

není to tak neobvyklé jméno 

(21.11.2005 18:06:36)
Nemám zase tolik neobvyklé jméno, ale několikrát jsem litovala, protože někteří chlapi mě oslovují jako auťák. pokud bych se jmenovala Mercedes asi by mě to tolik nevadilo
 Lada 29 
  • 

Snad nejhorší 

(22.11.2005 17:43:38)
Z mé zkušenosti je asi u mě nejhorší tvrdé jméno, které nejde u prďolů změkčit.
 Míša, Peťa a Jeník 


Dotaz 

(24.11.2005 13:49:29)
Chtěli bychom si vybat jméno chlapečka. Manželka by chtěla Artuše což je celkem netypické jméno. Já bych volil Ondřeje. Termín se blíží a stále si nemůžeme vybrat. Také bych se chtěl zeptat zdali je udělána nějaká statistika, miminek do jednoho roku v ČR jaká mají jména? Tzn. jméno - počet. Děkuji za odpověď.
 perchta 
  • 

nemáte tam perchtu 

(9.12.2005 8:04:52)
a berta je zářící, ne skvěle vládnoucí
 Werny 
  • 

Jména. 

(19.12.2005 8:28:51)
Přeji pěkkný den.
Chtěl jsem se podívat do vaší databáze jmen a velice mi pomohla.
Jenom malou poznámku.
18.dubna má svátek Werner ne Verner.
I když nevim proč ale poslední dva roky mi muj svátek posunuli na devatenáctého.
Stejně slavím osmnáctého
Mejte se hezky.
Werny.
 Jana 
  • 

neni ve jmenech 

(2.1.2006 23:11:16)
dobrý den, hledala jsem jmeno Jana...a nenšla jsem ho..A to mě mrzí..
 Nestoo 
  • 

české meno 

(4.1.2006 22:54:18)
Dorby den.Chcel by som sa opytat,ci by ste mi nevedeli poradit od akeho ceskeho mena je odvodene domace meno MÁRA alebo MÁRČA.Velmi by ste mi pomohli,ak by ste mi odpoved poslali na mail.Dakujem pekne.Maros...
 áýá 
  • 

ui 

(5.1.2006 19:43:16)
zuiz
 FurMilka 


jméno pro dítě 

(8.1.2006 21:07:00)
z vlastní zkušenosti vim, jak je důležité správně jméno pro dítě vybrat.
V případě, že se rodiče poněkud "netrefí" , jejich dítko musí toto jméno nést po zbytek života.
Je dost nepříjemné, pokud vám celý život někdo jméno komolí, nebo používá jeho "nejhorší" tvar. Proto je důležité dbát na to, jaké tvary může určité jméno nabídnout. Prakticky si zkuste představit, jak budete na své dítě volat např. na pískovišti v kolektivu ostatních dětí.
Neméně důležité je, aby jméno dítěte "pasovalo" také k příjmení - i když to je spíše otázka zvyku.
Proto se nesnažte být za každou cenu originální, a volte jméno pro ta Vaše zlatíčka s rozvahou.
 Irokez 


Patricie 

(15.1.2006 8:23:25)
Nelibi se mi domaci podoby uvedene na tomto serveru u jmena Patricie. Zajimalo by me, kdo je svemu diteti schopen rikat Patřička.Kdyz uz tak Patrička, ale daleko casteji se pouziva Páťa, Patynka, Paťka, Patulinka.
 barunka10 


dotaz 

(17.1.2006 9:27:45)
chci dát jméno VANESA.nebude problém když není v kalendáři.DĚKUJI BARČA
 Josef Švejda 
  • 

mám svoje křestní jméno rád protože jsem holt pepa 

(19.1.2006 21:56:19)
jsem rád že jse tak jmenuju a byl bych rád,aby se mi další pepíci ozvali,abychom si mohli popovídat a čekam na odpověď
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Nahoda 

(24.1.2006 17:02:57)
Mne k vyberu jmena dopomohla nahoda. Jeste jsem ani nebyla tehotna a na prochazce se svagrovou jsem v pristavu zahledla lod jmenem "Amaia". Moc se mi libilo a posleze jsem zjistila, ze je to i "lidske" jmeno. Manzelovi se libilo take (je cizinec a toto jmeno pochazi z jeho zeme), tim padem, kdyz jsem byla tehotna, tak uz to bylo jasne - pokud to bude holcicka, bude se tak jmenovat.
S vyberem jsme spokojeni, jen moji rodice si obcas stezuji, ze se neda nijak zdrobnit...
 lujzaatena 


Novšia štatistika v používanosti mien. Štatistika v rámci najnetradičnejších mien. 

(1.2.2006 22:02:31)
Som veľmi rada, že som objavila vašu stránku. Som zo Slovenska ale žijem na Morave. Študujem lingvistiku, a preto sa zaujímam o vlastné mená. Veľmi by ma potešila novšia štatistika v používanosti mien. Chystáme sa na nový prírastok do rodiny a chceli by sme mať prehľad o používanosti mien. A štatistika najnetradičnejších mien by určite potešila a snáď aj pobavila. Vo svete reality show a telenoviel, ktoré ovplyvňujú výbery mien potomkov, by to bolo rozkošné. Ďakujem za stránky plné rád a poučení. Lujzalilia
 Katka Kolářová,1roč.dcerka 
  • 

výběr jména 

(8.2.2006 15:25:03)
Zdravím rodinu!
Při výběru jména dítěte by si měli rodiče dát pozor na to,aby nekončilo stejným písmenkem,kterým začíná jeho přjmení, např. Tomáš Štastný,Petr Rašovský....Je to těšší na vyslovení.
Kolářová Katka
 Alena Zdráhalová 
  • 

nenalezené jméno 

(19.2.2006 16:04:14)
Mám kolegyni,která se jmenuje Děvana, zajímalo by mě kde se takové jméno objevilo.Zdravím Alena
 lenka nova dospivajici dcery 
  • 

jmenik 

(8.3.2006 18:17:30)
vybirali jsme prevazne podle penisu mel ho velmi maly
 Irokez 


Patricie 

(12.3.2006 17:45:36)
Patricii povazuji za krasne jmeno, ale nelibi se mi na tomto serveru domaci podoby nekterych jmen. Napr. Patricie. V zivote bych sve dceri nerekla Patřičko. Ale kdyz uz, tak Patričko. Rikame ji Páťa, Paťka, Patynka, sem tam Páťule, Paťulinka. Nejde trosku pozmenit nabidku domacich podob u nekterych jmen v nabidce?Diky
 marie dve temer dospele dcery 


jmena 

(18.3.2006 13:11:37)
Mela jsem to štestí a svou dcerku porodila ve Velke Británii,nejenže jsem byla vic než spokojená s prúběhem porodu ,ale sve dcerce jsem dala bez problému jména hned 3 Annette Marie Suzane je to velmi vyjimečná holčička a tak si zaslouží i vyjímečné jméno na matrice nedělali žadné problemy naopak ,když jsem chtěla dát jméno jen jedno dívali se na mě jak na chudou příbuznou z čech.
 Radka  
  • 

Nejradši mám jména: 

(22.3.2006 15:17:54)
Nejradši mám jména:
Karolína,Klaudie
Ivan a Kristián.Hezké je také jméno Nela.
 Nika,výběr jména 
  • 

jak? proč? . . . 

(5.4.2006 8:31:23)
Bylo to pro mne těžké vybrat mému dítěti jméno, které by se k němu hodilo ,ale nakonec "Bára.Ano to je ono ,dokonalé!
 Marie 44 


Jména 

(9.4.2006 10:25:58)
Jména našich dcer jsme s manželem vyřešili takto. Já jsem Marie, manžel Miroslav, dcery Marcela a Miroslava. Když jsme psávali babičce, zdraví Tě
4x M tak jí to bylo hned jasné. Zdravím.
 Marie 44 


Jména 

(9.4.2006 10:28:40)
Jména našich dcer jsme s manželem vyřešili takto. Já jsem Marie, manžel Miroslav, dcery Marcela a Miroslava. Když jsme psávali babičce, zdraví Tě
4x M tak jí to bylo hned jasné. Zdravím.
 Renata Kubova, miminko na ceste 
  • 

chci dat jmeno Lemoni 

(10.4.2006 23:20:55)
prosim Vas poradte je mozne dat jmeno v Ceske republice ...Lemoni, je to recke jmeno.
kam se obratit, za pomoc dekuji
 Barbora Boudová, jedna dcera 
  • 

Vybírejte pečlivě 

(16.4.2006 18:45:06)
Pro svou dceru jsem vybírala jméno podle seznamu z matriky. Nyní se mi dostala do rukou kniha "Jméno jako osud"a všem nastávajícím i současným rodičům tuto knihu vřele doporučiji. Výběrem křestního jména dáváme dítěti určité vlastnosti, kterými můžeme ovlivnit mnohé.Ač se vám to třeba nezdá určitě si tuto knihu alespoň přečtěte. Stojí to za úvahu. Život je dost dlouhý a těžký a mít ještě ktomu problematické jméno? Přečtěte a uvidíte sami.Zdraví Bára
 Silvie 
  • 

jméno 

(17.4.2006 16:47:09)
Dobrý den chci se jen zeptat jestli mohu dát dítěti jméno které není v kalendáři. děkuji silvie
 valerie valachova 
  • 

kdy ma jmeniny 

(29.4.2006 8:03:06)
jmeno Vincent,kdy je v kalendari?dekuji
 ester-syn 4 roky,+? 18 tt. 
  • 

Vojta nebo Hugo? 

(3.5.2006 13:26:35)
Zdravím všechny rodiče.Jak se bude jmenovat?Nejčastější otázka všech našich známích.U prvního dítěte jsem holčičí vybírala sama a měla jsem jasno hned od začátku.Chtěla jsem Noemi,ale manžel byl proti a tak jsem zvolila EMMU.Když nám paní doktorka sdělila ve 30.týdnu-dřív se nám potvůrka neukázal,že je to chlap,začal můj manžel vymýšlet nevymyslitelné jména.nakonec jsme udělali kompromis adali jména dvě.Takže náš syn se jmenuje Vojtěch Hugo.jedna babička slaví Vojtěcha,druhá je pyšná na Huga.Synek slyší na obě jména,nemá s tím žádný problém.A vzhledem k tomu,že se jméno Vojtěch stává velmi populární,tak ho oslovujeme čím dál častěji Hugíno.Ale peripetie se jménem neskončili vzhledem k mému těhotenství vymýšlíme opět.Už nechci klasiku,po zkušenostech ,kdy zavoláte Vojto a na písku se otočí 4 chlapečci.Takže to vypadá,že kluk bude Cyril a ta Emma asi zůstává.kdybyste věděli o zajímavých jménech dejte mi tip.děkuji.mí známí mají chlapečky:Prokopa,Jáchyma,Jonáše,Huberta.skvělá jména-skvělí kluci.
 Zuzka Jirásková 
  • 

Databáze jmen 

(19.5.2006 8:12:01)
Dobrý den.

Je možné získat vaši databázi jmen v excelu nebo v nějakém databázovém souboru?
Případně za jakých podmínek.
Předem děkuji a přeji hezký den.

Zuzka Jirásková
Asistentka ředitele logistiky a IT
CEMOD - CZ a.s.
-------------------------------------
Tel.: +420 467 407 207
Fax: +420 467 407 112
ICQ: 95-265-194
 Diana, kluk a holka 
  • 

Jen české 

(21.5.2006 19:37:46)
Chtěli jsme jména , které byly včeském kalendáři, a taky jména, které nejsou v okolí přemnožená. Dcera jse jmenuje Adéla a syn Ivo.Když jsme dali Adéla, strhla se lavina Adélek.
 Simona 
  • 

Alex 

(13.6.2006 22:23:09)
Dobrý den,já jsem si vybrala klučičí jméno Alex,v seznamu jmen jsem však našla jen Alexandr a Alexej.Může byt v rodném listě jen Alex?
 Iva Mlaskačová 
  • 

Můj syn Ivo 

(20.6.2006 22:22:20)
Jméno pro svého syna jsem nevybírala dlouho. V první třídě byl mojí tajnou láskou kamarád Ivo. Líbilo se mi na něm to, jak se pěkně choval, později jsem byla okouzlena jeho literárními dílky. A tak jsem si přála, aby můj syn byl jako on a proto se podepisuje Ivo.
 Berit Oprdlíková, bezdětná 
  • 

ze života... názor na exotická jména 

(25.6.2006 19:08:15)
Dobrý den, jen chci reagovat na některé názory o tom, že k českému příjmení patří české jméno, že Vanessa Vomáčková je strašný atd. Já si to nemyslím. Narodila jsem se s na prvním pohled dost příšerným jménem - Berit Oprdlíková, ale za tu Berit jsem fakt ráda, protože za příjmení se mírně stydím:) Jméno Berit beru tak trochu jako štěstí v neštěstí, protože taková Blažena Oprdlíková zní hezky česky, ale jmenovat bych se tak doopravdy nechtěla. Vzhledem k četnosti tohoto jména v ČR (vyhledala jsem pouze jednu další - přes Internet, osobně neznám žádnou) mně odjakživa všichni oslovují pouze jménem, nestalo se, aby mi ve škole řekli i příjmení (jen, někdy, když mě chtěli poškádlit atd.:)) Prostě se řeklo Berit a všichni věděli, o kom je řeč, takže svý příjmení zas až tak nevnímám. Zato mám o dva roky starší sestru Zuzana, který byly na základce ve třídě tři a na střední dvě, takže o ní chtě nechtě museli mluvit jako o Zuzce Oprdlíkové a ségra z toho byla tak vynervovaná, že sotva co dosáhla osmnáctky, nechala se přejmenovat jen na Líková. A teď všem vysvětluje, že tam není tvrdý y. Nejhůř je na tom náš bratr - nevlastní, z otcovy strany - jmenuje se Petr a teď chodí na střední školu, jsou tam jen kluci a ve třídě 8 Petrů, takže neříkají áni Petr Oprdlík, ale oslovují ho jen Oprdlíku. Jsem za svoji Berit doopravdy šťastná a je mi úplně jedno, že se to k sobě jazykově nhodí. Paradoxně jsem se svým jménem měla z příbuzenstva nejmíň problémů. Ale neříkám, že se ráda nevdám:) Můj přítel je příjmením Mravenec, takže si zase nepolepším tolik, ale aspoň o kousek. A jestli budu mít syna, vyberu takový jméno, aby na něho nemuseli volat: "Marevnče". Radši dám Salvadora než Michala, ač ten by byl jazykově idální.
 Dan 
  • 

a 

(25.6.2006 19:56:30)
a
 Dan 
  • 

a 

(26.6.2006 9:18:48)
a
 Hanálka, 2 děti 
  • 

Jak se bude jmenovat? 

(1.8.2006 8:13:44)
Ahoj, téma "jména" mě vždycky zajímalo, a tak přispěji i já svou troškou do mlýna. Máme 2 děti a při výběru jmen jsem měla jasno v několika požadavcích, ze kterých jsem nehodlala ustoupit.
1. Přála jsem si jméno málo frekventované, nikterak se mi nelíbila představa, že budou 3 Natálky či 4 Tobiášové na pískovišti a mezi nimi naše dítě.
2. Přála jsem si, aby to jméno nenosil nikdo z naší velké rodiny /asi 50 lidí/.
3. Přála jsem si, abych toto jméno nespojovala s jiným nositelem. To jsem coby učitelka s několikaletou praxí viděla jako největší problém.
4. Přála jsem si, aby žádná domácká podoba nekončila na -ča.
5. Nepřála jsem si žádné výstřelky ani slovanského ani cizího původu /Sarah, Božetěch/.
Požadavky by byly, ale kde vzít jméno? Možná vás taktéž napadne, že jsem vyřadila z rozhodování mého muže - opak je pravdou, můj drahý však pro dceru trval na jméně Klotylda, pro syna Zachariáš či Ambrož /dodnes nevím, jestli to myslel vážně/, tak mi bylo jasné, že zachránit to nebohé malé budu muset já. A jak to dopadlo? Splnila jsem všech 5 bodů! Náš hošíček se jmenuje Jáchym a holčička Edita.
 Raketka 


Re: Jak se bude jmenovat? 

(1.8.2006 8:19:21)
Hanálko,
a jak na děti voláš?
Jak jejich jména zdrobňuješ? :)
 Naše zlatíčka 


Jména 

(3.8.2006 16:02:33)
9. října 2005 se nám narodila dvojčata - Martinka a Honzík. V poslední době se mi zdálo často o mé babičce - Robertě. Děti vždy s výskotem a smíchem reagovaly na její takřka 100 let starý obrázek, který jsme si pověsili do pokoje. Co s tím? Ode dneška máme Martinu Robertu, a aby nebylo líto Honzíkovi, přidali jsme k jeho neznělému jménu i příjmení - Oliver. Až budu chtít být přísná, asi použiju druhé jméno, aby věděli ..... Zdraví Šárka
 ANNA KOTKOVÁ 
  • 

jak jsme pojmenovávali... 

(24.8.2006 13:22:53)
DOCELA MĚ PŘEKVAPILO,ŽE V DNEŠNÍ DOBĚ,NEMŮŽU POJMENOVAT VLASTNÍ DÍTĚ TAK,JAK BYCH CHTĚLA...VYBRALI JSME JMÉNO LILIANNA A Z PORODNICE JSME ODCHÁZELI S RODNÝM LISTEM NEJMENOVANÁ,KARTOU POJIŠTĚNCE XY....NO,NAŠTĚSTÍ NÁM JMÉNO PANÍ SOUDNÍ ZNALKYNĚ KNAPPOVÁ OBHÁJILA,ALE NIC PŘÍJEMNÉHO TO NEBYLO,ČEKAT,ZDA NAŠE HOLČIČKA DOSTANE JMÉNO,JAKÉ JSME SI PŘÁLI....KAŽDOPÁDNĚ TO MAMINKY NEVZDÁVEJTE,ZA POKUS TO STOJÍ,JMÉNO JE NA CELÝ ŽIVOT!!!
 Markéta Tribulová, momentálně ve 4. měsíci 
  • 

vybírání jména 

(27.8.2006 17:39:32)
Dobrý den,
já se jmenuji Markéta, se svým jménem jsem spokojena, nikdy jsem rodičům nenadala, že by mi vybrali nějaké hrozitánské jméno. Ovšem teď se s manželem dohadujem na jménu našeho miminka. Paní doktorka mi řekla již ve 3. měsíci, že to vypadá zatím na holčičku, takže klučičí jméno moc neřešíme, spíš jde o to holčičí, na kterém se ne a ne domluvit. Můj manžel by chtěl totiž Julii a mě se více líbí Nela, Daniela nebo Nikol, ovšem moje máma začala, že Nela je jak na psa, že to jim nemůžu udělat, manželovi se tyhle jména také nelíbí, trvá si stále na svém. Docela už mě to štve, protože vždy musí být vše po jeho. Zrovna tak výběr s kočárkem, chce ten tříkoláč, který mě se nelíbí, chtěla bych prostě normální čtyřkoláč. Nevím, jak to vše vlastně dopadne, kdo nakonec vyhraje, jaké jméno naše mimčo bude mít. Nakonec se asi naštvu a pojmenuju dítě po sobě, protože s tím by souhlasili všichni. Jenže z různých důvodů jako že bychom si v budoucnu otevírali nechtěnně poštu, jsem nechtěla dítě pojmenovat po sobě. Jinak na jména i cizí jsem se ptala na matrice, vybírala jsem podle internetu i starší jména na vašich stránkách a zalíbila se mi právě Nikol, která už v kalendáři není, je tam pouze Nikola, co jsem si všimla. Uvidíme, třeba to nakonec bude kluk a všechno dopadne ještě jinak...
 Marika Krasná, dvojčatka 
  • 

jmena 

(30.8.2006 22:10:30)
Holčičce jsem vybrala jmeno Rosalinda a klukovi Rafael.
 Eva Holubová, syn - 4 měsíce 
  • 

nejlepší jméno :o) 

(4.9.2006 19:30:19)
"To jste se na něm podepsali..."
Takové a podobné byly reakce na až zas ne tak neobvyklé jméno našeho chlapáka.

Můj muž je nakloněn francouzským buldočkům.
Můj děda byl houslista a dirigent.
Ono to zdánlivě nesouvisí. Když mi ale někdy začátkem našeho vztahu muž řekl, že by chtěl mít někdy buldočka HUGA, opáčila jsem, že to nejde, protože Hugo byl můj děda a že by to máma neunesla, že se tak jmenuje náš smradlavý hnusák buldoček.

A pak jsem byla těhotná :o)
Myslím, že i kdyby se nám narodila holka, museli bychom ji pojmenovat Hugo. Tak jsme se sžili s jménem mého břicha.
Narodil se kluk a ejhle. Všichni, tedy nejen my s mužem, ale i moji rodiče, jsme měli problém tomu miminečku říkat jeho jménem.
JENŽE! On začal být takový, že se k němu to jméno hodí víc a víc...

Jestliže Vám prarodiče říkají, že neobvyklým jménem dítěti ublížíte, budou se mu ve škole smát a pokřikovat na něj, nebojte se. Vaše zodpovědnost není v tom, vybrat jméno, ale vychovat tak kvalitního člověka, aby bylo jeho jméno ostatním milé. Aby jeho přátelé měli rádi to slovo, které označuje konkrétního člověka.

Třeba mi jednou Hugo přivede domu svoji přítelkyni Kunhutu. To jsem zvědavá, co napíšu za příspěvek pak:o)
Eva.
 Prochtik 


Kubíňátko 

(9.9.2006 20:11:36)
Přáli jsme si holčičku, tak jsme až do 5.měsíce miminku říkali Julinka.Ale pak nám pan doktor sdělil,že to nebude holčička ale chlapeček,začalo nám dilema,jak se bude jmenovat.Nakonec jsme zůstali u toho J a dali jsme mu jméno Jakub podle dne výročí seznámení s manželem,takže nám Kubík bude výročí připomínat pořád.
 Jana a tři,občas,zlatíčka 
  • 

Když se hezky řekne... 

(13.9.2006 1:14:07)
Mám tři děti,nejstarší čtrnáctiletá Veronika,žádnou jsem neznala a potom....snad každá druhá holčička byla Verunka,to jsem už nechtěla.Kluk,skoro šest,je Petr-Gabriel a používáme jen Gabriel a vlastně obě jména má po taŤkovi,který se sice Petr jmenuje,ale my mu říkáme Gábi,pozůstatek z mládí a malej je Gabča,Gabša,Gábi a Gábíček a nejmladší,šestnácti měsíční je Naneta,franc.zdrobnělina jména Anna.Naprosto úžasný,Nany,Nanynka,Nanďa i Nutela,naprosto jí sedí,ale samozřejmě jsme si vyslechli......Ale my i děti jsme V POHO a O TOM TO JE!
 Monča,05/07 
  • 

dotaz 

(18.9.2006 14:52:52)
Chtěli bychom dcerku pojmenovat Chiara, ale nevím, zda je toto jméno v ČR povolené. Máte-li někdo dcerku tohoto jména, prosím napište. Děkuji Monča
 Alena Zimmerová 
  • 

jména 

(22.9.2006 13:31:26)
Dobrý den,

jsem maminka 4 leté dcery. Listovala jsem v hitparádě jmen a vůbec jsem tam nenašla jméno Elizabeth (není to Eliška). Chtěla jsem se informovat něco víc o tomto jméně, odkud pochází a kolik nositelek tohoto jména u nás vůbec existuje.

Děkuji

Alena Zimmerová
 Petra 
  • 

Re: jména 

(22.9.2006 14:01:36)
Jméno Elizabeth je anglické jméno pochází z hebrejského Elíšébah znamená "Bůh je má přísaha" nebo "Bohu zaslíbená". Česká obdoba tohoto jména je Alžběta. Další obdoby jsou: německy - Elisabeth, polsky - Elžbieta, francouzsky - Élisabeth nebo Babette, španělsky - Isabel, italsky - Elisabetta. Kolik Bětek běhá po českých zemích netuším.
 Dagysek,26.tyden 


Rozhodnutí 

(22.10.2006 21:48:27)
Stále se s přítelem nemůžeme dohodnout jestli Adámka nebo Antonína
 Julie 17let 
  • 

Ach to jméno... 

(24.10.2006 19:33:33)
Jako malá jsem moje jméno strašně nesnášela. Nikdo kolem mě se tak nejmenoval.. Julie.., proč zrovná já se jmenuji po prababičce! Vždycky jsem si přála být Barunka, Eliška,nebo Verunka tak jsem tak pojmenovala aspon svoje panenky :-)
Ted jak jsem starší tak mamči děkuji, když si u nás ve třídě představím těch šest Veronik , ktere nikdy neví, na kterou z nich se mluví, tak jsem ráda , že mám ne tak obvyklé jméno. A jestli někdy budu mít dceru ? No, tak se určitě bude jmenovat po mamince...
 TIKYTAKY 


Ach ty jména :o)) 

(28.10.2006 23:01:07)
Měla jsem štěstí, že jsme s manželem stejného názoru a tak mi prošlo jméno Oliver - pro rozličné názory a reakce okolí jsme přesto jméno dali a jsem tomu moc ráda - je to spíš jméno, které je zřídka dáváno i když teď se to naštěstí mění, nebude mít problém, že se sejdou třeba 3 ve třídě, ale není to už "exot" mezi jmény a nám se moc líbilo a převažovalo nad ostatními co byly na stejné úrovni- měli jsme v zásobě Adama, Matyáše, Štěpána, Kryštofa nebo Filipa... no a teď si vyberte :o))) Teď nás rozhodování čeká znovu :o)) moc by jsme si přáli holčičku - rozhodovali jsme mezi Nelou, Elou a Eliškou a zatím vítězí Nela a kluk bude asi Štěpán :o)) Přeji všem šťastnou ruku při výběru jmen a malá rada na závěr: Pokud víte, že by vás mohly reakce okolí na vaše jméno odradit, neříkejte je, ale oznamte až s narozením dítětě-pak totiž každý vezme toho tvorečka a jméno za jedno, rozdejchá to a za pár dnů mu to přijde normální ba co víc i hezké :o))) Každopádně je to VAŠE DÍTĚ :o) S pozdravem S.K.+ Oliver+bříško :o)
 Inka Hadas,1dospely syn 
  • 

Jmeno pro dite 

(18.11.2006 23:08:06)
Uz tomu bude pomalu 21 let,kdy jsem premyslela
nad jmenem pro nase dite.Byla jsem naprosto
presvedcena,ze to bude kluk(ultrazvuk me byl
udelan az v den porodu a lekar naprosto ne-
zdeloval pohlavi ditete),takze z uzkeho vyberu vysly tyto 3 jmena-Robin,Patrik,Filip.
Kdyby se narodila dcera,mela to byt Natalie.
Nyni je syn dospely a jmenuje se Robin,dru-
hym jmenem Jiri(tak byl pokrteny).Protoze
zijeme od jeho utleho detstvi v USA,uziva
zde oficialne jmeno Robin George.Jsem rada,ze
jsme vybrali jmeno zdomacnele vsude ve svete.
Syn nikdy nemel problem s vyslovnosti a pre-
psanim sveho jmena(tak jako jsem mela problem
ja i muj manzel),coz je v kosmopolitni spo-
lecnosti velky plus.Jeho jmeno je v souladu i
s prijmenim,coz je predevsim u muzu dulezite,
nebot ti si snatkem celkove jmeno nevylepsi,
ani nepohorsi,pokud si neberou prijmeni sve
nastavajici,coz se nedeje tak casto.Rodice
by predevsim meli brat do uvahy kombinaci
jmena a prijmeni,spolecnost,kde se dite bude
pohybovat i zpusob vyslovnosti jmena.Ja sama
jsem velkym odpurcem dedeni jmen v rodine,
nebot jak se citi paty Ladislav,nebo treti
Vlasta (kteri byli pojmenovani po predcich
a jsou zvani "mlady",nabo zdrobnelinou,aby
se oddelili od stejne pojmenovanych clenu
rodiny)to je mnohdy pro nositele techto
stale se opakujicich jmen utrpeni.Proto vice
zdrave kreativity do vyberu jmen nasich deti
Vam vsem preje Inka z Californie.

 Majka a dva malí kluci 
  • 

Neobvyklé - nevadí 

(2.12.2006 21:49:37)
Ahoj maminy my jsme vybírali jména , která nám naše rodina neschvalovala .Nám se líbily a dneska při záplavě Tomášků,Filípků,kterých je opravdu hodně, děkujeme svému rozumu , že jsme si je vybojovali.Rodina si zvykla starší syn se jmenuje Tobiáš říkáme mu Tobi ,Tobulo,Tobísku a jsme spokojeni. Mladší je Jonáš říkáme mu Jonýsku ,Joninku a existuje spousta dalších krásných zdrobnělinek.Kdo má odvahu ,a samozřejmě zdravý rozum, může mít dobrý pocit z toho ,že ve školkácké třídě je z dvaceti dětí pět Tomášků ,ale jen jeden Tobiáš(ten náš)
 janča dvě holky 4 roky, 1,5 roku 
  • 

Re: Neobvyklé - nevadí 

(2.12.2006 22:31:32)
mně se ty jména, která jste vybrali zdají naprosto skvělá. já mám doma dvě holky a výběr jmen jsme řešili hodně dlouho. pak nás napadlo, že je pojmenujeme po nás dvou. u první dcery to měla být buď Pavla /tatínek je Pavel/ nebo Jan /jmenuji se Jana/, u druhé zůstal Honzík a protože jsem si byla tak nějak jistá, že to bude zase holka prosadila jsem si Annu - to je skoro Jana. nikdy jsem totiž Janu nechtěla
 Jolly+Beníček+Samik 


Benjamin 

(4.12.2006 9:37:15)
Ahojky!
Myslím že naše jména dostáváme tak trochu osudově.Znám lidi kteří opravdu na poslední chvíli nebo až po porodu najednou změnili jméno.A většinou se to jméno k jeho nositeli opravdu něčím hodí.Já jsem chtěla vždycky první dítě chlapečka a říkala jsem že to bude Gabriel.Zajímám se o různá kouta spirituality a ktomu patří i andělské sezení.Chtěla dát jméno po Archandělovy.No a pak jsem jednoho dne asi tak v šestém měsíci byla na ultrazvuku a jak tak koukám na tu obrazovku, najednou mi bylo jasný že můj syn bude Benjaminek.Vůbec jsem nechápala proč.Benjamin je hebrejského původu a znamená milované dítě.To jméno má svůj biblický příběh ve kterém jde o nejmladšího syna ze dvanácti.Takže bylo divné že já jsem tak chtěla pojmenovat svoje první.Jenže jsem se zůstala nakonec v těhotenství sama.Když se malý narodil dala jsem mu všechnu svoji lásku, taky je dneska pěkně rozmazlený a můžu si za to sama.Ale v té chvíli jsem mu asi chtěla něco vynahradit.Nevím.Vždycky jsem chtěla kluka a on to byl kluk.A byl bohužel celý tatínek, který snim ale nebyl.Něco na tom bude že jsem se najednou rozhodla pro jméno "milované dítě".Když jsem si myslela že jsem svoji lásku ztratila, tu největší a nejkrásnější jsem teprve dostala.
 ls 
  • 

Která varianta? 

(6.12.2006 17:24:04)
Která varianta jmen se vám zdá lepší - Leontýna nebo Leontina a Sebastián nebo Sebastian?
 Petra Táborová,1 syn(5 let) 
  • 

Zná někdo hezké chlapecké jméno? 

(21.12.2006 10:47:06)
Zdravím všechny.Před pár dny jsem zjistila,že čekám miminko a taky to,že pro chlapce prostě nemám jméno.Už u ¨prvního dítěte jsem si zoufale přála holčičku,ale nakonec se mi narodil kluk.Jména jsem měla jasná od začátku,buď Michaela nebo Michal.Jediné hezké české jméno pro chlapce a navíc se jmenuje po otci.Ale teď si opravdu nevím rady.Pro holčičku mám krásné jméno Hana(možná Hanah),ale pro prohledání celého kalendáře jsem nenašla hezké,české,ne moc často dávající chlapecké jméno.Zkuste mi prosím poradit(příjmení bude mít obyčejné české). Děkuji,s pozdravem Petra.
 Damila 


Re: Zná někdo hezké chlapecké jméno? 

(21.12.2006 11:04:59)
Petro, já myslím, že ta hezká jména jsou právě až moc obsazená.
Mně se líbí Jiří, Petr. Těch jsou ale mraky. Chcete české jméno? A co Vlastislav, Jaroslav, Stanislav, Vít či Vítězslav, těch je míň.
Já jsem třeba pro sebe uvažovala i nad jmény jako je Čeněk, Bořek, apod, to manžel neschválil. :o)
 Katka 
  • 

jména 

(22.12.2006 13:17:14)
Vybírat jméno bylo pro mě něco ,co mi zabralo několik týdnu a moc a moc telefonátu s kamarádkami a rodinou. Na kluka jsem měla jasno, ale na holčičku se mi žádné nezdálo to nej. Nakonec jsem se rozhodla pro cizí jméno a vyhrála to Vaneska!
 Julie, bezdětná 
  • 

Jména 

(26.1.2007 20:24:56)
Nechtěla bych tady lobovat za svoje jméno, ale musím říci jednu věc. Když jsem se narodila, byla jsem jako Julie naprosto ojedinělá a dodnes ve své generaci jsem. Má to hodně výhod: všichni vždycky vědí o kom se mluví a nedojde k mýlce. Téměř nikdo jméno nekomolí. Zjistila jsem, že dnes je jméno Julie relativně oblíbené a čas od času se miminkům dává. Pokud budete přemýšlet o jménu pro vaše dítě, věřte, že už jménem z něj můžete udělat jedinečného člověka a usnadnit mu tak pozici ve společnosti.
Přeju vám všem šťastnou ruku při volbě jména a hlavně krásné a zdravé děti.
 Saron 


Jiná jména 

(28.1.2007 21:53:37)
Já jsem svým dětem nedala česká jména.Nebyl v tom nějaký úmysl.Dála jsem jim taková jak jsem cítila, že by se měli jmenovat.Brala jsem to hodně citem.A skutečně jména,která mají se k nim hodí a oni jsou s nimi velice spokojeni.A přitom mají dost atypická jména.
 Radka, 
  • 

Radim,Čeněk, Johana 

(29.1.2007 12:52:43)
U nás jsme vybírali jména z kalendáře, ale taková, aby jich moc nebylo. Nechtěli jsme, aby byli jeden z mnoha. Radim se nám líbilo, Čendu si vybral prvorozený a Johanku po letech vybírali zase děti. Mimochodem, Čeněk vám nějak vypadl ze seznamu jmen! Slaví 19,7,
 maciček 


jméno 

(29.1.2007 17:06:37)
Náš syn se narodil před 3mi měsíci. Jmenuje se Tomášek. Na tomto jménu jsme se s manželem hned shodli.Myslím si, že to je moc hezké jméno,dobře se pamatuje a je to české jméno. Myslím si, že rodiče, kteří dávají svým dětem různá cizí jména, jako např. Esmeralda nebo Ornela,tak jim je nedávají proto,že se jim to líbí, ale proto, že chtějí být zajímavé nebo se nějak lišit od ostatních.Ale pak většinou to dítě je ze svého jména nešťasné. Já jsem zastáncem českých jmen, vždyť je tolik krásných českých jmen.
 mamča 
  • 

jak jsme vybrali jmeno 

(5.2.2007 20:13:25)
ja mam nevlastni sestrenku a je fakt hrozna celej zivot ji nesnasim a tak se mi hnusilo i jeji jmeno.ale pak zacala byt takova ne tak fiftiva a prisla mi i docela dobra no a od te doby se spolu normalne bavime a moje dcera se dokonce jmenuje nakonec po ni natalka
 mufasa 


KRISTÝNKA, ŠTĚPÁNEK A TOMÁŠEK 

(6.2.2007 11:16:11)
Tak to jsou jména, našich děcek. Teda Tomášek je ještě u maminky v bříšku:-)
Jinak jsme vždy s manželem vybírali podle toho jaká jména se nám líbí, nejen základ, ale jak jdou říkat lépe a tak. Vypsali jsme pár jmen, které se nám líbili nejvíce a pak vyřazovali až zbylo jediné, které sedělo oboum. Nikdy jsme se neřídili moderností či seriály. Jméno nás muselo nadchnout napoprvé, pak jsme teprve pátrali jak ho říkat a tak. Nechtěli jsme jméno, které má neučesaný základ, nebo tvrdý základ, či holčičí jména končící na e. Prostě ten základ jména, jak se podepisuje děcko je pro nás moc důležitý.
Jinak já jsem Miluše a jméno opět v základu pro mne nehezké, ale jinak jiné formy mám ráda, ale nedala bych ho. A manžel je Radek, to se mi líbí, ale manželovi nikoli.
S pozdravem Miluška
 gerbera71 


JAK JSME VYBÍRALI JMÉNA PRO DĚTI 

(27.2.2007 20:12:50)
JÁ SICE DĚTI MÍT NEMŮŽU ALE MY MÁME JMENOVCE MÝCH NETEŘÍ V RODINĚ MARUŠKA A JŮLINKA TÉ MLADŠÍ JŮLINCE JE 4 MĚSÍCE A OBĚ JMÉNA JSOU MOC KRÁSNÁ JSEM JEJICH TETA
 gerbera71 


JAK JSME VYBÍRALI JMÉNA PRO DĚTI 

(27.2.2007 20:12:53)
JÁ SICE DĚTI MÍT NEMŮŽU ALE MY MÁME JMENOVCE MÝCH NETEŘÍ V RODINĚ MARUŠKA A JŮLINKA TÉ MLADŠÍ JŮLINCE JE 4 MĚSÍCE A OBĚ JMÉNA JSOU MOC KRÁSNÁ JSEM JEJICH TETA
 blatouch 


Jak jsme vybírali jméno. 

(1.3.2007 15:17:02)
U prvního syna jsme si napsali seznam a jména,která byla stejná jsme napsali a losovali.Manžel se rozhodl pro Daniela,až později jsme zjistili,že jméno je hebrejské.Při dalším těhotenství bylo jasné,že jméno bude hebrejské,ale velký výběr nebyl.Nakonec jsme se rozhodli pro Michala.Zajímavostí je jak jména svým významem odpovídají povaze dětí.Daniel znamená Bůh je můj soudce a opravdu ho nemá smysl poučovat,včera jsem ho vzala do kostela a prchnul(špatné svědomí?).Michal znamená kdo je jako Bůh a zatím je to andílek.Pokud se nám poštěstí holčička dáme jí opět hebrejské jméno abude to Lenka(pocházející z Magdali).
 Duxinky 


Výběr jmen... 

(8.3.2007 23:18:27)
První holčičce jsem dala jméno Sára, protože její prababička se tak jmenovala a druhé holčičce Ester Maximiliana, také po prababičce. Samozřejmě, že se všichni divili, ale co je "komu do toho"...určitě bych nechtěla, aby se mé děti jmenovaly Nikolky a Petrušky, jako všechny ostatní...
 Jojina 


Výběr jmen pro naše dvojčátka 

(18.3.2007 12:50:21)
Už snad od puberty se mi líbila starší jména a vždy jsem takto chtěla pojmenovat své děti. Zároveň jsem ale nechtěla Honzíka, Mirečka, Janičku a podobná jména, protože jich bylo v našem okolí hromadu. Když jsme se s manželem dověděli, že čekáme dvojčátka, bylo rozhodování jmen ještě mnohem těžší, protože jsme chtěli, aby jména zněla podobně a nebyla jako oheň a voda, rub a líc. Nakonec jsme vybrali Tadíška a Tobíška a Anežku a Elišku. Po devíti měsících do naši rodinky přibyli dva chlapečci a teď už z nich jsou čtyřletí loupežníci. Po první návštěve ve školce mi jejich paní učitelka moc poděkovala za jejich odlišná jména od ostatních dětí, protože jsme ji tím podle jejich slov ulehčili vymýšlení přezdívek, aby na oslovení " Honzíku " nepřiběhlo pět chlapečků.
 sara smrzova 
  • 

gkijusihg 

(19.3.2007 15:52:53)
kdy ma svatek Sabrina
 Lenka Jandova 
  • 

nevim jestlyje to tak nebo tak 

(13.5.2007 12:22:40)
ja jsem jeste dite (13)ale kdyz jsem se ptala mamy jak mi vybraly jmeno tak my rekla :vybraly jsme jich hodne kterych se nam libilo a pak jsme vyrazovali ale ja si myslim ze se jmenuji Lenka proto ze mama se jmenuje Alena .
 Petra Hlávková 
  • 

Jména bez přezdívky 

(14.5.2007 20:57:33)
My jsme se při výběru jména rozhodovali tak aby na to určité jméno bylo co nejmíň urážek.
 Šárka, bezdětná, svobodná 
  • 

Pěkná jména  

(18.5.2007 14:06:49)
Ahoj, já jsem tedy mladá a mimčo hned tak neplánuji, ale se jmény je to někdy těžké. Mám štěstí, že jako já se nejmenuje každý druhý, nic proti Luckám, Martinám apod., kolem mého roku narození se s nimi ale roztrhl pytel (asi jako poslední roky s Nikolkami) a vůbec těm slečnám nezávidím.
Co se mně týče, nešla bych asi do nějaké extrémní extravagance (Kordula, Aloisie, Esmeralda), zároveň bych však nechtěla to nejobyčejnější nebo naopak ultramoderní jméno, i když se říká, že každé jméno je hezké, pokud se hezky vysloví, víme asi své.
Pokud zůstanu v Čechách, tak uvažuji o Mikuláši, Matějovi nebo Tobiášovi pro kluka, pro holčičku snad Ester, Sáru, Emmu nebo Julii, přiznávám, že co se českého kalendáře týče, mám to těžké, Natálie je také pěkná, ale má jí čím dál více lidí, to samé Kryštof, jiná jména jsou zas fajn na poslech, ale chovám k nim osobní averzi, určitě to znáte.
No a pokud budu žít v zahraničí...tak tam je to mnohem jednodušší, větší výběr, menší omezení. V anglických jménech je dobrý výběr, finská jsou zajímavá, španělská pěkně znějí..Zatímco tady bych operovala s několika jmény, tam je jich přehršel, ale chápu, že v české škole by na Miu, Sebastiana nebo Inés asi divně koukali i v 21. století, nechci děcko trápit. Uvidíme..ještě je do daleko, nicméně všem maminám přeji štastný výběr a nenechte se zviklat.
P.S: Čechy mám ráda a českou kulturu svým způsobem taky, ale čistě sluchovou averzi vůči Josefům, Františkům, Václavům a Jiřím a Hanám už asi nepřekonám, je to jen můj názor, ale když se tak s holkama bavíme, vím, že nejsem sama.
P.S 2. Adam je taky fajn. Nezmiňuji se o něm, ale proto, že jsem ho nechala kámošce..Adamy miluje:)
 Lassie 
  • 

Re: Pěkná jména  

(18.5.2007 14:36:29)
Šárko, myslím, že se Františci a Jiříci vracejí...Já jsem chtěla dát dceři takové jméno, které bych si uměla představit u sebe. Třeba Sofie, Jůlie nebo Natálie jsou krásná jména a i jsem o nich uvažovala, ale mně by se nelíbilo, kdyby mi někdo říkal Sofčo, Julčo,Naty, Sárinko,Esterko atd. Chtěla jsem jméno, které má hodně podob a je "ohebné", proto je naše dcera Kateřina. Některá jména jsou krásná a lidé do nich "dorostou" ale nemají moc tvarů, které by se daly použít u dětí...Já sama nemám moc tradiční jméno a jako malá jsem záviděla Janám, Petrám a Monikám :-) Jinak myslím, že je dobře, že každý máme jiný vkus a že není každá holčička Maruška a každý kluk Jeník :-)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Re: Pěkná jména  

(18.5.2007 16:25:53)
Tady jedna Jana - značně nespokojená se svým jménem - ve třídě jsme byli vždycky nejméně čtyři - raději bych snad byla Matilda (no, tak dobře, něco méně nezvyklého)
 Ladička 
  • 

Informace 

(4.6.2007 15:09:18)
Chci se zeptat, velimi se mi líbí chlapecké či mužské jméno, anglická podoba je SEAN, existuje dítě v ČR S tímto jméném, nebo bychom byli první, kteří si ho zvolí pro své dítě. Jaká jsou kritéria, aby bylo použito u NÁS.
Děkuji za odpověď.
 isabela 
  • 

Re: dobrý den 

(4.6.2007 18:07:55)
Mé jméno se mi velice líbí, protože není v naši zemi, tak četně zastoupeno, děkuji rodičům, jsem spokojena.
 Štěpánka Štiková, okes K. Vary 
  • 

Hledám chlapa 

(4.6.2007 15:22:09)
Mé jméno je Štěpánka je mi 25 let, mám syna takřka 2 roky. Jsem blondýna, vnité vlasy, zelenooká, 175 cm vykoká, asi 65 kg. Hledám muže 20 - 30 let, nejlépe z Karlovarska. Mé zájmy jsou hudba a to především černá, tanec, dobré jídlo, která ráda a s láskou připravuji, procházky. P.S. Nejsem náročná, materialistka. Chci muže, který není věčně v práci.Miluji takové, kteří si odbydou 8 hodin v práci a zbytek dne stráví se mnou, existuje takový, jsi to právě ty? Jsem nekuřačka, bylo by dobré, kdyby ty také. Tel. číslo je 602420078, 720422241.
 Štěpánka Štiková, okes K. Vary 
  • 

Hledám chlapa 

(4.6.2007 15:22:16)
Mé jméno je Štěpánka je mi 25 let, mám syna takřka 2 roky. Jsem blondýna, vnité vlasy, zelenooká, 175 cm vykoká, asi 65 kg. Hledám muže 20 - 30 let, nejlépe z Karlovarska. Mé zájmy jsou hudba a to především černá, tanec, dobré jídlo, která ráda a s láskou připravuji, procházky. P.S. Nejsem náročná, materialistka. Chci muže, který není věčně v práci.Miluji takové, kteří si odbydou 8 hodin v práci a zbytek dne stráví se mnou, existuje takový, jsi to právě ty? Jsem nekuřačka, bylo by dobré, kdyby ty také. Tel. číslo je 602420078, 720422241.
 Veronika, Elenka 
  • 

jmena 

(19.6.2007 16:15:14)
dobry den, ja si myslim ze rodice by meli davat ta jmena ktera se jim na prvni pohled libi, ale melo by ladit i k prijmeni. My jsme dali jmeno Elena, na prvni pohled se nam libilo a ladi k prijmeni
 panpeliska 


jm0na 

(24.6.2007 10:33:07)
Mi jsme vybrali jmena spolecne s manyelem.Libili se nam Valentina a Honzik.
 Zuzana, 2děti 
  • 

jména 

(30.6.2007 0:51:23)
ahoj, před 5 měsíci se nám narodil vytoužený chlapec. Po rodinné diskuzi jsme se shodli na jménu Radovan. Můžu doporučit, neboť plně dostává svému jménu - dělá nám radost,je to usměvavé sluníčko a už jen význam toho jména je předurčen. Zdrobněliny jdou úžasně a už pro období, kdy začne žvatlat první slabiky mu říkáme Dydy. Až začne mluvit, přistoupime k celému jménu. Dceři jsem dala jméno Anísa - je to z arabského kalendáře (její otec arab jí ho vybral) a znamená slečna. Zkráceně jsme jí začali říkat Ájo a už jí to z dob, kdy začala mluvit, zůstalo. Obě jména jsou krásná a nezvyklá, ale musí se hodit k příjmení. Jsem zastáncem toho, že děti musí své jméno vyslovit zřetelně, tak proč jim to znesnadňovat
 monika 
  • 

jméno 

(12.7.2007 14:03:43)
dobrý den, chtěla jsem moc jméno anne-mary nebo annie-mari ono je to jako anna-marie ale počesku je to takový moc pobožný tak nevím kde zjistit komu napsat zda to lze to anne-mary nebo annie-mary chtěla bych na ni volat ený nebo anemary jen ne andulo...monika
 IVA G 4DĚTI 
  • 

jmena 

(21.7.2007 18:31:43)
mam 4 krasne děti 3kluky a 1 holčičku jmena jsme vybirali podle toho aby se dala zdrobnovat a byla česka
takže mame MICHALA 1988 JAKUBA 1991 MARTINA 1995 TEREZU 2003

MAMINKA IVA 1965
 OKTYNA 


Jméno 

(9.8.2007 10:54:36)
Já mám jména svých dcer docela běžná, starší dcera je Vendula a mladší dcera je Lada, můj synovec se jmenuje Samuel, než si okolí, hlavně starší lidé na tohle jméno přivykli, dlouho jim to trvalo, hraje v tom roli též to, že bydlíme na vesnici...přála bych si třetí dítě, pokud to výjde, dcera bude Leontýna a syn Tadeáš...líbí se mi jména moderní,ale pokud se hezky oslovuje, tak každé jméno je pěkné...
 4.2Jája-Elda,Terka,Tom12 


Re: Jméno 

(9.8.2007 11:06:34)
Ahojky...Já mám Elišku a Terezku. Terezka měla by být původně Doubravka...jenže tolik lidí,opravdu hodně, to jméno tolik hanili, že jsme nakonec dali Terinku.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Jméno 

(9.8.2007 11:31:51)
My máme devítiletou Doubravku, se svým jménem je spokojená - hlavně s tím, že jen tak nepotká jmenovkyni... Vidíš, já bych zas nedala Terezku, těch je všude plno.
 Míša 
  • 

Poraďte, prosím :o) 

(16.8.2007 14:12:03)
Vybírám jméno pro mou budoucí holčičku nebo chlapečka a řeším menší problém s příjmením. Manžel se jmenuje Zdráhala, já zcela logicky Zdráhalová. Jde o typicky české jméno, navíc ještě poměrně dlouhé. Zkusíte mi některá z vás poradit, jaká jména by se k tomuto příjmení hodila nejlépe? Děkuji za váš názor...
 Misha82 


Ktere je nej? 

(17.8.2007 20:00:52)
Rozhoduju se mezi temito jmeny, budu rada za vas nazor: Luisa, Viktorie, Floriana, Nela, Elen, Beata, Brigita, Klaudie, Darja, Leontyna, Linda, Šarlota, Viola (Violeta)... Co vy na to?
 Lizzie 


Re: Ktere je nej? 

(17.8.2007 20:07:49)
Mě se líbí Beata, Floriana, Darja a také Brigita. No pro své dítě bych vybrala asi Darju a Brigitu:-)
Mimochodem Darja má půvabný význam - nositelka dobra, už jí mám v paměti také:-)
 Lizzie 


Re: Ktere je nej? 

(17.8.2007 20:09:30)
pardon - držitelka dobra:-)
 Misha82 


Ktere je nej? 

(17.8.2007 20:00:55)
Rozhoduju se mezi temito jmeny, budu rada za vas nazor: Luisa, Viktorie, Floriana, Nela, Elen, Beata, Brigita, Klaudie, Darja, Leontyna, Linda, Šarlota, Viola (Violeta)... Co vy na to?
 .. 


Re: Ktere je nej? 

(17.8.2007 20:04:24)
libi se mi Floriana...muzes ji rikat Flo, Florianko, Florino, Floro...taky se mi libi Luisa, ale Floriana to vyhrava .)
 Sojka 
  • 

Jáchymek 

(5.9.2007 19:22:39)
Ahoj,
 Sojka 
  • 

Jáchymek 

(5.9.2007 19:30:44)
Ahoj,
měla jsem velké rozhodnutí ,jak se bude jmenovat náš syn.
Celý život jsem tvrdila,že když to bude kluk bude se jmenovat Štěpán.
A když byla ta možnost a měl se nám narodit syn,tak se mi žádné klučičí jméno nelíbilo.V srpnu jsem jela na ultrazvuk a bylo zrovna 16.srpna a měl svátek Jáchymek,tak jsem si řekla,že když to bude kluk bude se jmenovat Jáchym.
Prvně jsem se bála,že se mu bude každý smát "Jáchyme,hoď ho do stroje",ale teď jsem šťastná a spokojená jaké jsme vybrali krásné málo dávané jméno a našemu Jáchymkovi padne jako ulité.
 Lizzie 


Re: Jáchymek 

(5.9.2007 19:34:09)
Jáchym je moc hezké jméno:-) Já sama se snažím obrnit vůči podobnosti se známými filmy, postavami apod, neboť to člověka dost zbytečně ovlivňuje. Horší je, že se spoustou krásných jmen, mám spojené jisté lidi, co znám, to je pak velká škoda..a průšvih, když se ti líbí nějaké jméno a jeho nositele nějak tak buď nemůžeš vystát, nebo si na něj pokaždé vzpomeneš..
 Marc ela 
  • 

Vhodnost jmen 

(20.9.2007 22:31:37)
Někdy si myslím, že někteří rodiče při vybírání jména pro své dítě snad ani nebyli příčetní. Rozhodně nepřemýšleli:
Jméno je značka, visačka na celý život, zvláště pak u kluků! A i holčičky později nemusí převzít jméno manžela, jak je stále častější. Krásné jméno o nás tvoří určitý dojem už předem.
Jméno a příjmení musí tvořit harmonické spojení
Ke krátkému příjmení delší jméno a naopak. (Vít Tyl je děs (i ty dvě T), ale zkuste přidat jiné, delší jméno a je to jiné - Václav Tyl, nebo třeba Matěj a ještě lépe třeba Kristián, Radomír ap.
Mezi narozeninami, svátkem a eventuelně Vánocemi, musí uplynout nějaká doba. ALESPOŇ, alespoň, 1-2 měsíce. (když už se chudák dítě narodí 24. prosince a rodiče ho pojmenují Adam nebo Eva, vždy si pomyslím, že asi chtěli ušetřit...) - Pracuji totiž ve školství a slýchám stesky dětí, že mají všechno najednou, pak rok čekají a cítí se být ošizené.
Za ideální považuji, odstup nejmíň 2-3 měsíce.
Je strašně důležité, jak jméno a příjmení spolu zní dohromady. Zkusit si ho přeříkat několikrát. Vždyť to ten náš mazlík bude celý život říkat všude!
A co říkáte na Scarlet, nebo Manuelu Vopajšlíkovou?
To bych se asi styděla se představovat :-)))
Jó, dát dítěti jméno, je strašně, strašně zodpovědný úkol! Nejde jen o to, které jméno se nám líbí, ale které se k příjmení hodí!
A také se mi nelíbí dávat jméno po rodičích. Snad ještě křížem, prosím, ale opět znám více případů, kdy syn dostal jméno po otci, ale vlastně se mu tak neříká, protože se jeho jméno všelijak komolí a pitvoří aby ty dva od sebe nějak odlišili. nebo se jim ríká Malej a Velkej....
Já osobně to (dotčení odpustí, ale cítím to tak) cítím jako projev určitého primitivismu, nějaké starodávné zabedněnosti. Snad to mělo opodstatnění v minulosti, kdy grunt přecházel z otce na provorozeného syna, ale dnes?!
To že se ten malý musí jmenovat jako jeho otec, ještě nezaručí, že je opravdu jeho....
Dopřála bych dítěti jeho vlastní jméno!
A navíc takové, aby jich nebylo ve třídě třeba pět.
Nejsem příznivcem rádobyoriginality za každou cenu, spíše to dítě poškodí, ale vždy bych vybrala pěkné, originální, neotřelé ale také ne exotické jméno.
Copak si vaše dítě nezaslouží svoje vlastní jméno?!
Nemůže být samo sebou, svou vlastní osobnost?!
Mám dvě dcery. Tamaru a Táňu. Obě jsou se jmény spokojeny....
 Lizzie 


Re: Vhodnost jmen 

(20.9.2007 22:49:09)
Souhlas, také se mi nelíbí jmenování po rodičích, moc tenhle zvyk nechápu a dětem přidělává dost starostí. No, a když pak pětadvacetiletýmu klukovi říkáte ,,malej Vašík"..v lepším případě ,,mladej", ale stejně je to divné.
Také nejsem příznivcem originality za každou cenu, ale vím (ne z vlastní zkušenosti, mé jméno v kalendáři je, ale přece jen ne tak časté) jak dovede potrápit, když se ve třídě sejde hned několik stejných jmen..nositele jména a mnohdy i učitele, i když ti se s tím nepotýkají tak výrazně.
Přiznávám, že tak trochu dám také na význam jména, a když tady na rodině seznam jmen počítám, tak přiznávám, že od některých jsem upustila...:-)
No,a že si s určitým jménem spojujete nějakého člověka..dost blbé, ale těžko s tím něco udělám:-(
Ale stejně si to vybírání jmen užiju!
 Míša 
  • 

Re: Vhodnost jmen 

(20.9.2007 22:56:03)
já si taky vybírání jména užila. ale prostě to pořád nebylo ono. Až to rozsekl budoucí tatínek. Zamyšleně se koukal z okna ven, od sosedů naproti akorát vyšla jejich 18 dcera, fakt kus, no a jméno bylo na světě. Malá dostala jméno po ní. Zatím je malá opravdu kočka, jako ta sousedovic slečna, a taťka už si pomalu začíná dělat zbroják :-))
 Lizzie 


Re: Vhodnost jmen 

(20.9.2007 23:04:10)
:-)) Tak to je dobré! No, mám pár jmen - favoritů už delší dobu, ale všechno se může časem změnit, že:-)
Taky se mi líbilo jméno Richard, Richard..no a pak jsem jednoho Richarda potkala a zanechal ve mně takový dojem, že už o něm neuvažuji..
Čímž se žádného Richarda nechci dotknout - jméno opravdu pěkné!
 Dana a dvě dcerky 
  • 

Netoužím po jménech otahaných... 

(24.9.2007 15:35:43)
Líbí se mi jména obvyklá ve střední Evropě, nebo i dál.. ale ne ta, která jen svědčí o minimální fantazii rodičů, jména otahaná z každého pískoviště po 5 kouscích..
 Dana a dvě dcerky 
  • 

Netoužím po jménech otahaných... 

(24.9.2007 15:35:52)
Líbí se mi jména obvyklá ve střední Evropě, nebo i dál.. ale ne ta, která jen svědčí o minimální fantazii rodičů, jména otahaná z každého pískoviště po 5 kouscích..
 janatáci 


prosím o radu 

(2.10.2007 13:01:00)
Dobrý den,ráda bych se zeptala zda někdo nemá zkušenosti s přihlašováním cizího jména na matrice.Vybrali jsem si jméno které v čechách ještě nikdo nemá a někde jsem četla že ho musí napřed schválit nějaká paní. Poradí mi prosím někdo.Moc děkuji.mazalka
 Ela 
  • 

jaké jméno? 

(3.10.2007 13:43:52)
Zdravím, poradte mi nějaká jménakterá by se podle vás hodila k příjmení Krebsová (dívčí)
 Ela 
  • 

jaké jméno? 

(3.10.2007 13:45:05)
Zdravím, poradte mi nějaká jménakterá by se podle vás hodila k příjmení Krebsová (dívčí)
 zuzana pastyrikova tri dospele dcery 
  • 

dotaz 

(17.10.2007 14:22:38)
serfuji po internetu a zjistuji kdy ve svete slavi svatek michelle jmenuje se tak moje vnucka dcera je alergicka kdyz ji nekdo rekne michalko ale svatek slavi na michaelu proto bych rada zjistila kdy ma svatek jestli to vite poslete mi e-mail dekuji
 Mojmír Motyčka 
  • 

Re: dotaz 

(2.5.2013 15:01:58)
Dobrý den,
jméno Michelle (v tomto tvaru je poměrně neběžné a v Evropě tento tvar oficiálně v kalendáři uveden není. V USA ale Michelle slaví svátek 29.září, společně s následujícím jmény: Mia, Micaela, Micah, Michaela, Michele, Micheline, Mikaela, Mikala a Mikayla.

Pěkný den
 Miroslav Slavík 
  • 

může být u nás zapsané? 

(8.11.2007 17:53:28)
Dobrý den,trápí mě jedna věc. Sice ještě nečekáme rodinu,ale chci se včas informovat zda je u nás možné dát dítěti(holce) jméno SERINE Přišel jsem na to nedávno když jsme byli s přítelkyni dát svíčku (na dušičky)její prababičce původem z Norska,ale je pochovaná zde v ČR. Toto jméno se mi moc líbí a nechci se ho vzdát. Jak se dá postupovat když to nepololí? stačí vyfotit hrob a doložit rodokmen aby bylo jméno uznáno! předem moc děkuji za jakoukoliv odpověď na uvedený e-mail přeju hezký zbytek dne Miroslav Slavík
ps:jestli by to šlo a zjistili by jste o tomto jménu více byl bych rád,mě se nic nepodařilo najít. Vím jen že je to název nějakého proteinu.
 olga 
  • 

pomozte najít 

(21.11.2007 18:15:25)
Ahoj všichni,
prosím Vás víte někdo význam jména RYAN?Nemohu ho nikde najít má ho můj přítel a nikde jsem ho nenašla.Ani neslavíme svátek,protože nevíme kdy ho má.V našem kalendáři není.Díky za pomoc.
 jana, 4 děti 
  • 

tzv.vědecká metoda 

(28.11.2007 22:44:47)
Naše vybírání jmen bylo naprosto bezkonfliktní. Manžel je vědec a vymyslel seriózní postup, který zákonitě musí vést ke spokojenosti obou rodičů.
Každý z nás si samostatně sedl ke kalendáři a vypsal všechna jména (dá se i předem určit povinný počet jmen), která by "přežil. U některých jmen se jistě seznam ženy a muže překryje, dál už pracujeme jen s těmito "společnými" jmény. Pokud manžel napíše klučičí Pavel, Dominik, Michal, Jan, Jiří, Petr... Manželka napíše Vojtěch, Jan, Petr, Jakub, Jiří, Martin... pracujeme pak už jen s Petrem, Janem a Jiřím, protože jsme s na nich shodli. Tento zúžený seznam pro oba přijatelných jmen pak společně proškrtáváme. Nejprve škrtneme jméno, které se nám zdá nejhorší. Pokud se na něm neshodneme, škrtne svoje nejhorší jméno muž a svoje nejhorší jméno žena a zbavili jsme se hned dvou najednou :-).
Nakonec zůstane jedno jméno - a všichni jsou spokojení, nikdo nemůže nic namítat, došlo k ideálnímu kompromisu. Nikdy nikdo nemůže říct, já jsem to jméno nechtěl(a), Tys ho vybral(a). Vřele doporučujeme
 Mortadela 


Re: tzv.vědecká metoda 

(29.11.2007 7:27:21)
Jano, my jsme postupovali úplně stejně, a to manžel není vědec, ale manažer. Patrně mají tato dvě povolání jisté společné rysy. :-D :-D Nakonec to ale dopadlo tak, že si manžel povzdechl, že on by stejně chtěl Klárku, kterou jsem ovšem já v seznamu vůbec neměla, tudíž jsme s tímto jménem jaksi nepracovali. :-) Takže máme Klárku. Ať žijí vědecké metody... :-)
 espozita 


Historie mého jména 

(6.12.2007 16:10:46)
ZDRAVÍM VŠECHNY MAJITELE NEOBVYKLÝCH JMEN A TAKÉ TY, KTEŘÍ V NICH MAJÍ ZÁLIBU. jMENUJI SE LEANA A CELÝ ŽIVOT MÁM S NÍM PROBLÉM.NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE JSEM SE ZA NĚJ STYDĚLA A VŠEM SE PŘEDSTAVOVALA POD " LEONOU".Na úřadech mi jméno přepisovali, jako že jsem se spletla a tak.Každý se mě dodones ptá dvakrát.No a jak jsem tedy vznikla?Má poetická máti si mě v 16ti, aniž by věděla, že někdy bude mít dceru, prostě vymyslela. A až mě opravdu v roce 70 čekala, nechtěli jí jméno schválit, to víte, tenkrát se odlišnosti nenosily. Nicméně vše si vyběhala, měla štěstí na starého pana matrikáře, vyhrála a jméno mám krásné, dnes jsem na něj pyšná a již se nestydím za svou odlišnost!Tak hurá-vymýšlejme jména!
 LUCKA 
  • 

NE 

(1.1.2008 17:05:04)
AHOJ
 Simča+Verča 6/02,Tobiášek10/07 


Výběrové řízení na křestní jméno 

(5.3.2008 15:21:06)
Když jsem čekala první miminko, nenechali jsme si s manželem říct pohlaví dopředu. Takže jsme museli hledat jméno pro holku i kluka. Koupila jsem si tedy knížku Jak se bude jmenovat a listovala a listovala. Nakonec jsem vybrala několik jmen z každé skupiny a vylučovací metodou, která trvala několik týdnů, mi zůstala jména Veronika a Ondřej. Nutno podotknout, že manžel se výběru skoro neúčastnil, pokud mi řekl svůj názor na nějaké jméno, tak jedině záporný. Ještě cestou do porodnice jsem se ho ptala, jestli souhlasí se jmény, které jsem vybrala, ale nakonec to stejně nějak zakecal. Když se miminko narodilo, oznámili nám, že je to holčička, okamžitě ze mě vypadlo, že je to Veronika.
Když jsme čekali druhé dítě, pohlaví jsme si tentokrát nechali říct-že prý to je 100% kluk. Nejdřív to měl být Lukášek, pak Jan, ale nakonec si malý asi vybral jméno sám- někdy v pátém měsíci jsem v novinách četla článek o oblíbenosti jmen v Česku, bylo tam i pár méně obvyklých, no a z těch na mě "vybafl" TOBIÁŠ ! A bylo rozhodnuto.Manželova první reakce byla kupodivu kladná, i když to pak popíral. Téměř všichni z našeho okolí byli jménem nadšeni, jen mé sestře a bratrovi se moc nelíbilo, a tchýně s tchánem by asi taky uvítali běžnější jméno. Teď jsou Tobíkovi 4,5 měsíce a všichni už si zvykli, i když zezačátku mu pořád pár lidí, včetně tchýně, říkali Tadeáš. Teď už si to konečně nepletou.
 calík 


jméno 

(6.3.2008 11:24:18)
jmenuji se lenka a jsem spokojena syna mám milana a čekám mimi tak dám františek každý jméno je pěkné libí se mi normální jména
 Marie, dvě dospělé děti 
  • 

jména 

(15.3.2008 18:36:29)
Jména Lukáš a Jáchym,která kluci nosí už třicet let,jsou podle mého úsudku i dnes velmi oblíbená.Lukáše mi poradila dcera mé spolupracovnice,když se dozvěděla ,že jsem těhotná a hned se mi zalíbilo.Jméno Jáchym jsem zaslechla v televizní debatě nějakého profesora,který vyprávěl o svém vnukovi.A bylo vybráno.Obě jména byla v té době docela vyjímečná,i když jsou to jména česká a nikdy se nestalo,že by se ve třídách kluků,objevila stejná.
 02188764431 
  • 

ĄŰ©`ĄŕĄÚ©`Ą¸ÖĆ×÷ 

(19.3.2008 11:22:25)
Ěáą©ÍřÂçĄŐĄĂĄČĄµĄëÓŞĎúƽ̨Ł¬Ŕ¸Äż°üŔ¨ĄŐĄĂĄČĄµĄë¸ĹÄĄŐĄĂĄČĄµĄëÉčĽĆŁ¬ĄŐĄĂĄČĄµĄë·˘˛ĽŁ¬ÍřÂçĄŐĄĂĄČĄµĄëÓŞĎúÖĐąúĄŐĄéĄóĄÁĄăĄ¤ĄşÍř×î´ó×îČ«ÖĐąúĄŐĄéĄóĄÁĄăĄ¤Ąşľ°µă˝éÉÜ,ÖĐąúĄŐĄéĄóĄÁĄăĄ¤ĄşµŘÍĽŁ¬Č«·˝Î»˛éŃŻÖĐąúĄŐĄéĄóĄÁĄăĄ¤Ąşľ°µăˇ˘ÖĐąúĄŐĄéĄóĄÁĄăĄ¤ĄşµŘÍĽCTIN̨ÍĺĄ×ĄíĄĐĄ¤ĄŔ©`ÁŞĂËĚṩ̨ÍĺĄ×ĄíĄĐĄ¤ĄŔ©`ÓëąúÍâĄ×ĄíĄĐĄ¤ĄŔ©`ľ°µăͼƬĐĐłĚ×ĘѶ±¨µĽ,ÁíĚáą©ÂĂĐĐÉçĄ×ĄíĄĐĄ¤ĄŔ©`ĐĐłĚÓëąŰąâĐĐłĚÖĐąúĄ×ĄíĄßĄąŔńĆ·ÍřÎŞĄ×ĄíĄßĄą¸÷´óĆóĘÂҵµĄÎ»×¨Ňµ¶¨×öĄ×ĄíĄßĄą¸÷Ŕŕľ­ĽĂʵÓᢼŰÁ®ÎďĂŔµÄĄ×ĄíĄßĄąŔńĆ·ˇ˘´ŮĎúŔńĆ·ˇ˘Ą×ĄíĄßĄąÔůĆ·Ěáą©ÔĆÄϥץíĄßĄą Ą­ĄăĄĂĄ·ĄóĄ°Ďß·,ÔĆÄϥץíĄßĄą Ą­ĄăĄĂĄ·ĄóĄ°ľ°µă,ÔĆÄϥץíĄßĄą Ą­ĄăĄĂĄ·ĄóĄ°ÖúŔí,ÔĆÄĎ×ÔÖúĄ×ĄíĄßĄą Ą­ĄăĄĂĄ·ĄóĄ°,ÔĆÄĎĚ˝ĎեץíĄßĄą Ą­ĄăĄĂĄ·ĄóĄ°,»áŇé»áŐą·ţÎń,»áŇéĄ×ĄíĄßĄą Ą­ĄăĄĂĄ·ĄóĄ°,ĄŰ©`ĄŕĄÚ©`Ą¸ÖĆ×÷ĐĹϢƽ̨,ĄŰ©`ĄŕĄÚ©`Ą¸ÖĆ×÷˛©żÍ,Đ½®ĄŰ©`ĄŕĄÚ©`Ą¸ÖĆ×÷ÍřŐľ,ż¦ÄÉËąşţÂí±łĆďÂíĄŰ©`ĄŕĄÚ©`Ą¸ÖĆ×÷·ţÎń811107792@eustar.com
 02188764431 
  • 

ÖĐąúÉٶůÍř 

(22.3.2008 15:05:22)
Ŕ¤Â×ÖÎÁĆ°ĚşŰÓĐĎŢą«ËľĘÇŇ»ĽŇłÉÁ˘Ę®ÓŕÄęµÄרҵÖÎÁư̺۷ţÎńĆóҵ,ÎŇĂÇÖÎÁĆ°ĚşŰҵÎń·¶Î§,ÖÎÁĆ°ĚşŰČ˲Ĺ, ÖÎÁĆ°ĚşŰ֪ʶłöľłÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ,ąúÄÚÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ,ÖܱßÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ,ľ©˝ĽÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ,˛ÝÔ­ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ,şŁ±őÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ,şěÉ«ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ!ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱչ»á-ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱչ»áĐĹϢ,Őą»á֪ʶ,Őą»áłˇąÝ,ŐąŔŔą«Ëľ,ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱÖĆ×÷,ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ˛ÄÁĎ,ÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱÉčĽĆĚě˝ňÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱÉčĽĆĚě˝ňÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱÖĆ×÷Ěě˝ňÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱ·˘˛ĽĚě˝ňÖĐąú¸ŁŔű˛ĘƱşÄ˛ÄµÄĎŕąŘ×ÉѶ.ËĽĂŔÖĐąúÂĂĐĐÉçÓĐĎŢą«Ëľ¶­ĘÂł¤ˇŁ×÷ÎŞÔÚÖĐąúÂĂĐĐÉçĐĐҵ߳ßĺ·çÔĆĘ®ÓŕÄęµÄÖĐąúÂĂĐĐÉçĆóҵĽŇŁ¬˝«Ň»ĽŇÖĐąúÂĂĐĐÉ籾ÍÁÖĐąúÂĂĐĐÉçą«Ëľ´ÓÎ޵˝ÓĐÖĐąúÉٶůÍřĽŇÔ°ÖĐąúÉٶůÍřą«ËľÖĐąúÉٶůÍřČ˲߻®´´Ňâ. ... ÖĐąúÖĐąúÉٶůÍřҵČÚČëÖ÷Á÷˛úҵµÄĎČŐ×.811107792@eustar.com
 matulova 


jmena 

(6.4.2008 18:44:57)
Ja jsem Jana po mámě,můj syn je Roman po manželovi a dcera je Natálka.Je spoustu hezkých jmen jen se musí umět pekně říkat.
 02188764431 
  • 

µç´Ĺ·§ 

(15.4.2008 17:21:28)
ÖĐąú´óÖÚ°áĽŇą«ËľŔńĆ·ÍřÎŞ´óÖÚ°áĽŇą«Ëľ¸÷´óĆóĘÂҵµĄÎ»×¨Ňµ¶¨×ö´óÖÚ°áĽŇą«Ëľ¸÷Ŕŕľ­ĽĂʵÓᢼŰÁ®ÎďĂŔµÄ´óÖÚ°áĽŇą«ËľŔńĆ·ˇ˘´ŮĎúŔńĆ·ˇ˘´óÖÚ°áĽŇą«ËľÔůĆ·´ř×´đĺŐĽŰĂ˝Ě忯Ŕý´ř×´đĺŐŔýČ«ąúĂ˝Ěĺ˝éÉÜ´ř×´đĺŐîą©ÇóĐĹϢĘŐĽŻ´ř×´đĺŐîą«ËľÍĆĽö±¨ĽŰĽŰÄż±íĽŰ¸ń±í´ř×´đĺŐî.ÓŃÇéÁ´˝Ó, ×î°®ËÄ´¨µÚŇ»ÄÚ˛ÎÍř, ÖĐÇŕÔÚĎßµÚŇ»ÄÚ˛Î, ±Č±ČÎ÷µÚŇ»ÄÚ˛Î, ĐÇł˝ÔÚĎßµÚŇ»ÄÚ˛ÎƵµŔ, °ŰĽÎͨ¸ß¶ű·ň, ÖĐąúµÚŇ»ÄÚ˛ÎĐÂÎĹÍř,¶«·˝Ířń˛đďƵµŔĚáą©ÍŶÓń˛đ×ÔĽÝÓÎŁ¬ľĆµęÔ¤¶©µČń˛đďÂĂĐĐ·ţÎńŁ¬ÉĎşŁń˛đŐă˝­ń˛đ˝­ËŐń˛đďµČń˛đďĎß·¸řÍřĂńѡÔń»Ű´Ďń˛đďÉčÓĐń˛đď×ĘѶŁ¬ń˛đďչʾŁ¬ń˛đďĘĐłˇĐĐÇ飬ń˛đďÓŞĎúŁ¬ń˛đď˝»Ň×ĘĐłˇŁ¬ń˛đď×ÉŃŻŁ¬ń˛đďÂŰĚł ÖĐąúµç´Ĺ·§Đ­»á,µç´Ĺ·§ĐÂÎĹ,µç´Ĺ·§×ĘѶ,×÷Ć·,µç´Ĺ·§Ö÷,µç´Ĺ·§Č˲Ĺ,µç´Ĺ·§ÉĚÇé
 02188764431 
  • 

ěî°Ě 

(17.4.2008 14:14:25)
ÇػʵşÂĂÓÎĐĹϢƽ̨,ÇػʵşÂĂÓβ©żÍ,Đ½®ÇػʵşÂĂÓÎÍřŐľ,ż¦ÄÉËąşţÂí±łĆďÂíÇػʵşÂĂÓηţÎńÉĎşŁÇŕ˛ŘĚú·ą«ËľĘÇͬµ©Çŕ˛ŘĚú·(TD)Çŕ˛ŘĚú·ą«ËľĚرđעÖŘŇëÎĵÄÇŕ˛ŘĚú·ÖĘÁżˇŁÄżÇ°ÉĎşŁÇŕ˛ŘĚú·ą«ËľżÉ¶ÔÍâĚáą©Ó˘ÓďÇŕ˛ŘĚú·Çâ·úËáĐĐҵ×ŰşĎĐĹϢÍřŐľŁ¬Ěáą©Çâ·úËáĐÂÎĹŁ¬Çâ·úËáŐţ˛ß·¨ąćşÍŐţ¸®×îĐÂÇâ·úËáą«¸ćˇŁÖĐąú˝­ËŐÇň·§Ł¬Çň·§ĆµµŔŁ¬˝­ËŐʡ×î´óµÄÇň·§ĐĹϢ×ĘѶƽ̨Ł¬ŐâŔďÓĐ×îČ«Çň·§×îеÄÇň·§×ĘѶͨÁŞŇëÇňÄĄ»úą«ËľĘÇŇ»ĽŇרҵµÄÇňÄĄ»úą«ËľŁ¬ÎŞÄúĚṩרҵµÄÇňÄĄ»ú·ţÎńŁ¬ą«ËľÓµÓĐ×ĘÉîÇňÄĄ»úרҵ»ŻµÄÇňÄĄ»ú¶ÓÎéěî°ĚÍř,şÓÄĎěî°Ě,şÓÄĎ»§Íâěî°Ě,şÓÄĎěî°Ěą«ËľŁ¬ěî°Ě˛ß»®°¸Ŕý,ěî°Ě·¨ÂÉ·¨ąć,ěî°ĚĐÂÎĹ
 02188764431 
  • 

×îĐ´«ĆćË˝·ţ 

(19.4.2008 13:28:28)
ľŁłţ×ÔÖú˛ÍÍřŁ¬Ľ´ľŁłţÍř×ÔÖú˛ÍƵµŔŁ¬Ěáą©şţ±±×ÔÖú˛Íľ°µăŁ¬Îäşş×ÔÖú˛Íľ°µăŁ¬Ěáą©Îäşş×ÔÖú˛Íą«ËľŁ¬Îäşş×ÔÖú˛ÍĎß·Ł¬şÓ±±×âłµą«ËľşÓ±±Ęˇ×âłµą«Ëľ|şÓ±±×âłµą«ËľÍř|şÓ±±Ęˇ×âłµą«ËľÍř|şÓ±±×âłµą«Ëľą«Ëľ|şÓ±±Ęˇ×âłµą«Ëľą«ËľĚáą©×îĐ´«ĆćË˝·ţ×ĘѶ˝»Á÷,±ăŇË»úƱ±ČĽŰ,×îĐ´«ĆćË˝·ţ˛żÂä¸ń,Ń°ŐŇÂĂ°é,×îĐ´«ĆćË˝·ţĎಾ,×îĐ´«ĆćË˝·ţµŘÍĽ,×îĐ´«ĆćË˝·ţÂĂĐĐÉçÓë×îĐ´«ĆćË˝·ţĂńËŢĆŔ±ČµČą¦ÄÜ
 viktorie,puberťačka 
  • 

Rada nad zlato 

(25.4.2008 15:16:57)
Dobrý den,
ve škole mám kamárádku,která se jmenuje Marie. Všichni ji s oblibou říkáme Mařeška. Mohla bych vás poprosit , abyste to dali pod jméno Marie do domácího oslovení ???
Děkuju
 Margita,1.dite 13 let. 
  • 

Ceho by se meli rodice pri vyberu jmena vyvarovat. 

(26.4.2008 22:28:12)
Dobry den.Chtela bych vam poradit ohledne vyberu jmena ceho se vyvarovat.Nebudu tu dlouze rozepisovat jak na me deti na zakladni skole pokrikovali kvuli memu jmenu,ktere je(nebudem si nalhavat)Madarskeho puvodu.Docelo me to od nich mrzelo a sve jmeno jsem zacala nenavidet,ale bohuzel jsem i zdedila nevim tedy od koho jeste s mladsi sestrou rackovani.Neni to tak zle,ale pokazde,kdyz se predstavuji mam z toho spatny pocit.V bezne mluve dokazu slova s pismenem R nahradit za jina,ale to jmeno nenahradite.Tim chci rict a poradit,aby jste pri vyberu jmena mysleli i na moznou vadu reci.Dceri jsem dala radeji jmeno Anita tedy bez pismen,ktere jsou nejcasteji spatne vyslovitelne jako je pismeno(L,R).Neni opravdu prijemne,kdyz na vas deti ve skole pokrikuji vase jmeno i s rackovanim.Snad jsem vam alespon trosicku poradila i kdyz nekdy se tomu neda zabranit zvlast,kdyz chce dat maminka jmeno treba po tatinkovi miminka.Mejte se hezky.
 Zuzuk 


Jména jsem hledala v hystorii rodiny 

(5.5.2008 8:38:12)
Obě dcery se jmenují po mých praprapra.. babičkách starší Barbora (bohužel se s Barborkama roztrhl v 97 roce pytel) mladší Cecilie (měla jsem problémy na matrice v roce 2002 mi nechtěli povolit jmeno bez čárky jen v krátké formě , přesně tak jak se jmenovala pra... babička - pro mne to bylo nepochopitelné , když např v porodnici s námi ležela Jesicca Sekaninová ) Prosadila jsem obě jména jak v rodině , tak před úřady! Jo a nynějšímu exmanželi jsem vždy tvrdila " ty jsi dodal materiál, já zpracovávám a kdyby jsi nás nakonec opustil, byla bych ráda, kdyby měly jména co se líbí mi :-)" a taky to tak dopadlo aspon mi tu ted neběhá Kristina a Johana :-) )
 02188764431 
  • 

wow gold 

(6.5.2008 12:22:11)
wow goldÄÚČÝĐčŇÔwow goldµç×ÓĘýľÝµÄwow goldĐÎĘ˝ÔÚŐýĘ˝·˘˛ĽÇ°5¸öą¤×÷ČŐĚá˝»wow goldˇŁÖĐąúwow goldÍřĚáą©ÓĐłĄwow goldÉčĽĆ´´Ň⡣Ěě˛Ĺwow goldą«ËľĽŻÄÉÁËҵ˝çÓĹĐăČ˲ţ¬˛˘ÉčÓб±ľ©wow goldą«ËľŁ¬ÉĎşŁwow goldą«ËľŁ¬ąăÖÝwow goldą«ËľŁ¬Ěě˝ňwow goldą«ËľąúĽŇwow goldľÖ, ËŃşüwow goldƵµŔ, ŔÖÍľwow goldÍř, °®×ÔÓÉwow goldÍř ... ÖĐąúş˝żŐwow goldÍř, wow goldҵ_˛Ćľ­_ĐÂŔËÍř, ĚěĎÂwow goldÍřwow goldĐĐҵ×ŰşĎĐĹϢÍřŐľŁ¬Ěáą©wow goldĐÂÎĹŁ¬wow goldŐţ˛ß·¨ąćşÍŐţ¸®×îĐÂwow goldą«¸ćˇŁ
 Alyss 


Kolotoč se jmény... 

(8.5.2008 11:25:02)
Otěhotněla jsem neplánovaně,takže jsem o tom první měsíc vůbec ani nevěděla..(Tedy bylomi docela divné,že je mi pořád divně a špatně,ale to jsem dávala za vinu stresu ze stále rychleji se přibližující maturitě).

Nejdříve jsme s přítelem začali řešit otázky týkající se bydlení,jelikož jsme oba bydleli stále u rodičů. Samozřejmě jsme to museli řešit i s nimi , a tak se rozhodlo ,že se nastěhuju k přítelovic rodině:-) Po vyřešení těhto důležitostí začal příšerný kolotoč s výběrem jména.

Nechtěla jsem si nechat říct jestli čekáme holčičku nebo chlapečka,takže se nám výběr nezúžil na polovic:-) Já byla odjakživa přesvědčená ,že můj syn bude Filip a dcera buď Lucie nebo Natálie (vyhrávala Natálka). Jenomže přítel zase vždy chtěl Nikolu.(Filip se líbil nám oboum)..A tak začali nekonečně hádky..Já nemohla (a nemůžu) vystát jméno Nikola a stejně tak přítel nesnášel moji Natálku..A aby toho nebylo málo zavrhli jsme nakonec i Filipa:-D...Museli jsme tedy vybrat jména co by se líbila i mě i jemu...navrhovala jsem : Matěj či Matyáš,Patrik,Jakub...Michaela,Kateřina,Karolína........a přítel chtěl zase Marka....Dokonce jsme i losovolali z klobouku...Myslím ,že jsme vytáhli Katrin a Marka...ale za chvíli jsme to zamítli a stáli znova na bodu mrazu,pamatuju že chvilkama jsme se shodli i na Karolíně,kterou jsem nakonec zavrhla já (ačkoliv jsem jí i navrhla:-D)...Nakonec u holčičky vyhrála Tereza a po hooodně dlouhých dohodách u kluka Tomáš. Už to vypadalo,že je po hádkách...

Ale stejně jsem nad tím musel apořád přemýšlet. Říkala jsem si ,že Tereza i Tomáš jsou strašně obyčejná a hlavně častá jména a navíc jsem se nechtěla zas tak uplně vzdát té Natálky...(a v hlavě mi uvízlo pro kluka Matyáš a líbilo se mi to čím dál tím víc!!!!)...

Jednou jsme takhle jeli s přítelem tramvají (to už jsem byla tak v 7-8.měsíci) a v hlavě se mi blejskl skvělý nápad..A tak říkám přítelovi :" Hele něco mě napadlo,co kdyby jsme to s těma jménama udělali jinak? Jeden vybere pro kluka druhej pro holku?A až budeme mít druhý tak to bude naopak, ať má šanci i Natálka i Nikola.." Trochu jsem se bála,protože přítel už předtím říkal,že už nic měnit nebudeme,vždy když jsem jen trochu zaváhala...ale teď mě překvapil a souhlasil..řekla jsem ať se vybere pro koho chce teď vybrat. (Ikdyž mi bylo jasné ,že zvolí holku - všichni mi ji předpovídali). Takže jsme měli vybráno Nikol ( to jsme se postupem času ještě shodli ,že je to hezčí než Nikola) a Matyáš..A ikdyž mi den před porodem řekli na ultrazvuku,že to bude holčička, narodil se nám Matyášek...A jak je teď přítel šťastnej!!! Neustále mi říká jaké jsem vybrala krásné jméno,ikdyž se mu na začátku vůbec nelíbilo...:-):-)


Do dvou ,tří let plánujeme ještě jednoho mrňouska,ale už teď diskutujeme o jménech...A víte co? Natálku už jsem pustila z hlavy (protože se teď jmenuje snad každá holčička co se narodí),ale zalíbilo se mi jméno SÁRA!! (přítel ho opět odmítá,ale má smůlu...teď on vybírá chlapečka:-)) No a líbí se mu jméno Samuel:-) Takže u druhýho máme už snad jasno:-D
 02188764431 
  • 

wow gold 

(10.5.2008 9:15:34)
wow goldרĚâվΪwow gold°®şĂŐßĚáą©×îĐÂ×îČ«µÄĆ·ĹĆwow gold,Ă÷ĐÇwow gold,ľ­µäwow goldÔÚĎ߹ۿ´wow gold˛żŁ¬ŇýÁěĎÖ´úwow goldł±Á÷µÄÔÚĎßwow goldĂĹ»§ÉçÇřŁ¬±±ľ©wow goldČËÂŰĚłŁ¬ÉĎşŁwow goldČËÂŰĚłŁ¬ąăÖÝwow goldČËÖĐŇëwow goldą«ËľŁ¨ÉĎşŁwow goldˇ˘±±ľ©wow goldˇ˘ąăÖÝwow goldŁ©˛˘ÉčČýĽŇą«ËľŁş±±ľ©wow goldą«Ëľˇ˘ÉĎşŁwow goldą«ËľşÍąăÖÝwow goldą«Ëľwow goldČËÂŰĚłąúĽĘwow goldČËIADerÂŰĚł·ţÎńÓÚÖĐąúwow goldČˡ˘ĘŔ˝çwow goldČˡ˘wow goldą«Ëľ
 Marie Chytilová, 3 děti 
  • 

Máme samá česká jména 

(2.6.2008 13:05:08)
Nejstarší dcerka se jmenuje Lucie. Tu jsem vybrala sama. Jako dítěti se mi jméno Lucie moc líbilo. Druhá dcerka se jmenuje Marie po mamince a synek se jmenuje Jan Bartoloměj - Jan po otci a Bartoloměje jsem chtěla já (také proto, že u nás máme kostel sv.Bartoloměje), protože je krásné!! Ještě čekáme 4. dítě - chlapec bude Josef - po dědovi a holčička Ludmila - krásná světice:-)
 Gábina, 1 syn (8měs.) 
  • 

Syn má jméno po pradědečkovi 

(4.6.2008 12:56:00)
Máme osmiměsíčního syna Františka. Na jménech jsme se s manželem domluvili ještě než jsem byla těhotná. Pro holčičku jsme měli Anna po mojí babičce, kterou mám moc ráda a protože můj muž má stejný vztah ke svému dědečkovi, chtěl Františka. Shodou okolností je můj táta František a jeho táta František také. Tatínek mi vždy tvrdil, že až budu mít jednou syna, tak to bude František, tvrdě jsem nesouhlasila, že nikdy, neexistuje, chtěla jsem Jana, ale nakonec to na žádost mého muže dopadlo takto a dneska jsem ráda, že máme krásného, zdravého syna Františka. Nechali jsme jej ale pokřtít a tak se jmenuje František Jan. Hezký den všem a ať žijí česká jména!!. Zdraví Gábi
 andrejsek 


svátek Tobíka 

(5.6.2008 23:47:00)
Ahoj, chtěla bych poradit. Dlouho jsme vybírali jméno pro našeho chlapečka. Nejdřív to vyhrál Marek, ale po přečtení článku o Tereze Maxové a jejím synovi Tobíkovi, jsem se "zamilovala" do Tobiáše:) Je to moc pěkné, originální jméno a má řadu zdrobnělin. Mrzí mě, že není v kalendáři. Našla jsem, že podle starého kalendáře, by měl mít svátek 12.9. na Marii. Je to pravda? Díky za info, Andy
 Lenka 
  • 

Jména 

(6.6.2008 19:18:05)
ˇUplně nejpříšernější jméno na kluka je JAKUB, po něm JAN. V naší republice se tak jmenuje každé druhé děcko. Je to spíš o fantazii rodičů, která nejspíš není v Čechách nic moc. Taky těch Terezí a Elišek by mohlo být méně. Když slyším nějaké málo frekventované jméno, mám z toho opravdu velkou radost. Rodiče, proboha zamyslete se a dávejte dětem jména, která se neopakují.
 Teraza Horáková 


Re: Jména 

(6.6.2008 19:34:29)
Lenko, mně se naopak Kubík moc líbí, a Eliška je krásné jméno. Myslím, že bys neměla kritizovat, leckdy jsou pokusy o originalitu spíše k smíchu, nemůžu si zase pomoci já.

P.S. Tereza jsem křtěná, jmenuji se jinak.
 Teraza Horáková 


Re: Jména 

(6.6.2008 19:38:32)
Jo a na kritiku samozřejmě nárok máš, já myslela tímto způsobem. Úplně nejpříšernější.....Rv
 eva 
  • 

Pomote vybrat jmeno 

(7.6.2008 15:52:10)
Zdravím, nevím, jestli jsem na správné diskuzi, ale potřebovala bych poradit s výběrem jména. Jedná se o jméno pro chlapce, otec je Němec, takže nějaké použitelné i v cizině, příjmení Hartmann. Napadá vás něco?
 mišutka s drobením 


co tahle aktualizace 

(10.9.2008 14:33:05)
To že se tady snažíte pomoci budoucím rodičům, je od Vás velmi milé. Ale je rok 2008, to znamená, že ten seznam je deset let starý. V momentálním babyboomu si myslím, že se seznam zajisté pozměnil. Děkujeme za budoucí nápravu.
 Britney-94 


Jména 

(15.9.2008 13:09:53)
Tak já neměla česká jména nikdy v oblibě, takže jsem se rozhodla pro Jacqueline Sarah, Abegail Danette, Jamese Gabriela a Nathana Theodorica...
 Leny,08+11 


NAŠE TU NENÍ 

(9.12.2008 14:16:32)
máme chlapečka Lucase a v tomto ač širokém výběru jmen jsem ho nenašla.
 leonasek 


je hezké jméno Jaosoň????? 

(12.12.2008 14:06:50)
Hezký den všem.Chtěla jsem se zeptat na názory jiných na jméno pro dítě Jasoň.Můj přítel se tak jmenuje a je na své jméno pyšný.Já se setkala spíš s tou negativní reakcí...př.že mu to jméno dali za trest atd.Chtěla bych znát názory jiných.Naše jména jsou v životě důležitá a chtěla bych to vážně zvážit:-).Jsem z jižních čech a tady to berou nějak tak normálně,ale já si jistá nejsem,nechci aby byl jednou smutný ze svého jména....už je to někdo jiný než jeho tatínek a jeho názory budou jiné.Čekáme chlapečka a tatínek by chtěl aby se jmenoval po něm,já už si tak jistá nejsem.děkuji moc předem za reakce.....
 leonasek 


JE HEZKÉ JMÉNO JASOŇ?????????,, 

(12.12.2008 14:18:46)
Hezký den všem.Chtěla jsem se zeptat na názory jiných na jméno pro dítě Jasoň.Můj přítel se tak jmenuje a je na své jméno pyšný.Já se setkala spíš s tou negativní reakcí...př.že mu to jméno dali za trest atd.Chtěla bych znát názory jiných.Naše jména jsou v životě důležitá a chtěla bych to vážně zvážit:-).Jsem z jižních čech a tady to berou nějak tak normálně,ale já si jistá nejsem,nechci aby byl jednou smutný ze svého jména....už je to někdo jiný než jeho tatínek a jeho názory budou jiné.Čekáme chlapečka a tatínek by chtěl aby se jmenoval po něm,já už si tak jistá nejsem.děkuji moc předem za reakce.....
 leonasek 


jméno???? 

(22.1.2009 13:42:59)
pěkně vás všechny zdravím.Nemůžeme se shodnout s partnerem na jméně pro naše miminko.Můj přítel se jmenuje Jasoň A MOC BY SI PŘÁL,ABY SE MALINKEJ TAKY TAK JMENOVAL,JENŽE JÁ SI MYSLÍM,ŽE DO TÉHLE DOBY SE TOHLE JMÉNO NEHODÍ,ZAJÍMAL BY MĚ NÁZOR JINÝCH LIDÍ.DĚKUJI
 16.5Salám&Lajka14 


Re: jméno???? 

(22.1.2009 13:47:27)
Mít dvojčata - kluky, neznám téměř lepší kombinaci než je JASOŇ a DRSOŇ.
Akorát že toho Drsoně by vám Knappová asi neschválila. ~t~
 Honza Bl. (3holky+1kluk) 


Re: jméno???? 

(22.1.2009 13:50:06)
Jeste me napadl Krason... :-) Ale ja bych neco takoveho svemu diteti nikdy neudelal...
 Andrea, plánuji 
  • 

Re: jméno???? 

(22.2.2009 21:56:28)
Já si myslím, že pokud by se vám oběma jméno vážně líbilo, tak není problém. Spíš je nemoderní a narosto nepraktické pojmenovávat děti po rodičích. Vím to moc dobře, můj muž je Jaroslav stejně jako jeho otec a dědeček, a ještě teď mu občas přijde nějaká pošta k rodičům, a maminka ji vždy otevře v domnění, že je to pro jejího muže. Stejně tak když jsme na rodinné slezině a řekne se "Jardo, pojď mi pomoct", tak se zvednou všichni. Hned jak jsme o dětech začali plánovat, tak jsem zamítla variantu Jaroslav a Andrea, což jsou naše jména, zaplaťpánbůh se to nesetkalo s odporem. Hlavně na sebe nenechte tlačit, bude to Vaše dítě, a Vy k němu budete mít vztah nejsilnější ze všech, tak si ho nenechte kazit jménem. Jméno pro Vaše děťátko se Vám musí líbit, nejen manželovi.
 Manone 


Re: jméno???? 

(10.4.2009 12:07:55)
Musím se přiznat, že mi jméno Jasoň evokuje Fernet - obyč Fernetu se u nás vždy říkalo Drsoň a Fernetu Citrus Jasoň.. :-)
Zároveň se musím připojit k nevýhodnosti stejného jména rodičů a potomků - u nás v rodině to tak máme taky se jmény Soňa a Radek - hned po narození "mladých" Soni a Radka byli z jejich rodičů ihned "staří" - což mi přijde jako jedna z dalších nevýhod (k již výše zmiňovaným)..
Zkusila bych být vámi naplánovat třeba podobnou, ale jinou variantu jména..
Tady je k nalezení napříkad "Jason" "Jacek".. aby to zkrátka bylo aspoň trochu odlišné, pokud byste si za tímto jménem stáli.
Přeji hodně štěstí při výběru.. ~;)
 luciiina 


Re: jméno???? 

(17.5.2009 0:33:37)
Moc bych nad tím přemýšlela jestli dát dítěti jméno po rodiči.Ono je totiž dokázáno že se stejným jménem dítku předáte i vibrace jeho rodiče,což ne vždy musí být dobré.tzn.dítě s největší pravděpodobností bude muset překonávat problémy hodně podobné těm co potkaly vás samotné.Navíc mám tu zkušenost,že mimi si o své jméno řekne samo,stačí jen trochu naslouchat.Že čekám syna jsem věděla i bez ultrazvuku od samého začátku a o jméno Vojtěch si řekl svému tátovi.Jméno mu moc sluší a naštěstí pro mne má i hodně zdrobnělin.Přeji šťastnou volbu jména vašeho mimi.
 terezek 


Jméno pro mimi 

(8.2.2009 21:58:41)
Když jsem byla těhotná, nenechali jsme si říct, jestli to bude kluk nebo holka. Proto jsme vybírali jména dvě. Pro holčičku jsme věděli hned, nevím, koho z nás to napadlo, ale vyhrála to Marianna (manžel chtěl dvě n). Zato s klukem jsme si lámali hlavu dlouho. Vlastně jsme až pomalu do konce nevěděli, jak bysme ho pojmenovali. Měli jsme samozřejmě každý své tipy, ale ani na jednom jsme se neshodli. Nakonec jsme se dohodli na Vojtíškovi. No a máme holčičku, takže je to Marianna :-) To jméno se mi moc líbí, není úplně obvyklé a má krásnou staročeskou variantu - říkáme jí Marjánka.
 ramira 


výběr jména. 

(11.6.2009 19:54:17)
dali jsme jmáno Elisabeth.mne se od mala líbilo.Říkala jsem si že je to pro princezny.A mám kamarádku EliZabeth a její dcera je EliSaebth.Dlouho jsem přemýšlela-Líza-to je jako koza.Lísa je lepší.Bet to je hrůza-to je postel....ale nakonec se ji říká Elisabeth půjde-li jednou do světa je to jméno jinde docela dávané aj královna Elisabeth je-máme její asi 4 mince!!!!Elisabeth je má.A Elisabeth říkáme doma Eli.Betinka se mi neůlíbí když ji někdo říká.Je to Eli nebo naše princezna Elisabeth.Kdyby byla ještě holčička vyhrála by PAULA to U se lépevyslovuje oproti PaVla.
 Eva Honzíková 
  • 

Dotaz na jméno 

(17.6.2009 11:16:17)
Hledala jsem ve Vašem seznamu jméno Břeněk a nenašla jsem ho. Na stránkách mvcr.cz - statistiky jmen toto jméno existuje. Zajímal by mne původ a význam tohoto jména?
Děkuji předem za Vaši odpověď.
S pozdravem
Eva
 weruntha 


krvaceni.... 

(21.6.2009 21:03:27)
prosim poradtemi...jsem asik ve 4 tydnu tehotenstvi ...asi ve 3 tydnu jsem mela mensi krvaceni spise spineni:-(byla jsem u lekarre ale ten mi neporadil jen rekl at se stavim za 14 dni...dnes jsem mela opet krvaceni..newim co to je a strasne se bojim abych nepotratila:o(prosim poradte predem dekuji
 Keila 


Re: krvaceni.... 

(26.6.2009 15:48:50)
Dobrý den! Vím, že máte velkou starost, ale zbytečně se nestresujte...to se stává... Já jsem teďka ve 21. týdnu těhu a špinila jsem na začátku těhotenství asi dvakrát nebo třikrát. Lékař mě vyšetřil a řekl, že tam žádné změny nevidí a že se to prostě často stává...tak snad by mělo být všechno v poho...!;-) DRŽÍME VÁM s Rozinkou PĚSTIČKY, ať je vše OK a ať vše zvládnete!;-) Keila a spol.
 Vendula Dvořáková 1 dítě 
  • 

varování 

(14.9.2009 16:10:49)
Rodiče,kteří vybírají jméno pro svou očekávanou ratolest by měli rozmýšlet nad tím jak mu budou říkat děti ve školce nebo ve škole.Na spoustu jmen jsou různé nadávky a nebo se dají rýmovitě vymyslet.pro některé děti to může být traumatizující.
 Kacii&Matýnci 


Benjamin 

(1.12.2009 21:14:25)
Docela by mne zajimalo, proc uvadite jmeniny Benjamina v lednu a breznu podle madarskeho kalendare, kdyz podle naseho ma zcela regulerni jmmeniny 7.12.!!! Ja takhle mystifikovala celou nasi rodinu, takze na naseho temer pulrocniho Benjaminka vsichni zapomenou.... holt jsem se zas jednou spolehla ach jo :(
 Dutčátka 


boj o jméno 

(2.12.2009 22:57:37)
máme dva klučiny,vybrat jména nebylo vůbec jednoduché,manžel je národností z Ukrajiny,tak jsme chtěli,aby jména byly oboustranné.Prvního syna jsem vybrala já - Adámek,to jméno jsem měla vybrané ještě jsem ani těhotná nebyla,druhé dítě jsem nechávala na manželovi.Tak ze začátku to byl Maxim,Valentin,Denis-Ukrajinská jména - pokaždé když přišel a oznámil to rodině - české - tak moc ovací nesklízel. Nakonec sám z ukr.jmen ustoupil a vymyslel malému typické české Tomášek. Naši jsou spokojeni,ale jeho rodina si tohle jméno nemůže pořád zapamatovat.
 missenka 


Re: boj o jméno 

(6.5.2010 17:22:22)
I my jsme sváděli boj. Od začátku jsme miminku říkali Barunko, Barčo. No, a když se ukázalo, že je to kluk, tak to teprve nastalo. Začalo to Markem. Jenomže mimi se mělo narodit 14. dubna, takže by za 14 dní slavilo i svůj první svátek. Tomu jsem (protože to tak mám i já) řekla rezolutní ne. Potom se na scéně objevil Jakub. Jenomže v té době už jik bylo jako máku. Pak jsme se dostali k tomu, že ho tedy pojmenujeme rodinně. No, takže nakonec máme Míšu (po mamince) a jsme naprosto spokojení
 Ivana Maňkoš 
  • 

změna křestního jména 

(13.12.2009 15:35:03)
Dobrý den,

na Vaše stránky jsem se dostala náhodou a zaujala mě Vaše anketní otázka "jak jste vybírali jméno a či jsme s ním spokojeni".

Jméno mému synovi jsem dala po jeho otci a až po jeho 21letech se mi dostala do rukou kniha "Jméno je Váš osud".
Díky této knize jsem se dozvěděla, že František žije s tímto jménem těžký život s neviditelnými okovy a horšícím se zdravím. Čeká ho osamělost, nelehké osobní soužití a prý by bylo dobré změnit jméno...

Zamyslela jsem se nad těmito napsanými slovy a myslím, že něco pravdy na tom bude, protože můj syn opravdu volné chvíle tráví bezdůvodně sám a v osobním žovotě se mu také nedaří.

Už sám se nabízel, že si změní křestní jméno a Vaše stránky mi pomohly se rozhodnout mu v tom pomoci.
Pokusíme se na matričním úřadě změnit křestní jméno FRANTIŠEK na jméno FRÁŇA, nebo FANDA.

Prosím budoucí rodiče zvažujte jména svých dětí, ať v pubertě,v dospívání či ve stáří nejsou nešťastní... Ivana
 Stela 
  • 

Chyba 

(12.2.2010 12:29:27)
Zdravím - chtěla jsem jen upozornit na tu strašnou chybu u jmen, která jsou dávána vÝjimečně. Máte tam špatně poskládané čárky. Tluče mě to do očí...
 Leana 


Velmi neobvyklé jméno 

(22.3.2010 23:59:27)
Zdravím všechny milé lidi ~3~ , máte někdo zkušenost s žádostí o povolení neobvyklého jména u paní M. Knappové? S manželem čekáme první miminko a vybrali jsme si jméno, které není v českém kalendáři. Je nám jasné, že budeme muset napsat žádost paní Knappové, i když se nám do toho moc nechce. Proč bychom se měli někoho ptát, jak se naše dětátko může a nemůže jmenovat. ~l~ Bohužel to nejspíš jinak nepůjde. Děkuji za Vaše rady a názory. ~3~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.