| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový seriál: Psí rodina:.....se představuje

 Celkem 36 názorů.
 Halka 
  • 

mimo tema 

(15.9.2003 12:19:31)
Ahoj Klaro,
mam takovou otazecku mimo Tvuj clane... nejsi nahodou Kiz?
 Klára 
  • 

Re: mimo tema 

(15.9.2003 16:16:42)
Zdravíme do Stodůlek, jasně, že jsem:-)))
 MD 
  • 

K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 21:08:51)
Děti jsou lidi, psi zvířata. Nevím, jestli je to nejlepší kombinace. Nic se nemá přehánět. Obzvláště s takovými plemeny jako je dobrman.
 Klára 
  • 

Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 21:49:34)
Promiňte, ale mohu se zeptat, kolik dobrmanů jste již vychovala? Já se svým článkem nikterak nesnažím vnucovat lidem psy, já sama jsem bezdětná, ale děti rozhodně jednou mít chci, jen mám zatím dost času. Toto mají být příběhy pro pobavení a ne pro ohřívání věčných sporů na téma "děti versus psi".
 Marťa11 


Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 22:00:28)
Nerozumím? Nikdo přeci nepsal o tom ať si k dětem pořizujeme dobrmana?
 Corra 
  • 

Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 22:02:13)
Proč si myslíte,že dobrman je .........(obvzláště s takovými plemeny jako je dobrman)Pes je pes,a záleží na majiteli,co s toho psa "udělá"Rozlišovat rasy na "bezpečné" a nebezpečné je pěkná blbost.
 Marťa11 


Re: Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 22:25:32)
No, některý pes má větší dispozice být tvrdší... ale já myslím, že ten článek je o něčem jiném, myslím, že nemá rozpoutat debatu o psech bojových či nebojových apod., já myslím, že má jen potěšit a popsat lásku ke psům - nic víc ani míň, ne?
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 22:33:56)
Přesně tak, proto jsem nechápala, proč jste toto stále omýlané téma zbytečně načala. Já jsem použila jen citaci, obměnu, ale nikde jsem výslovně nepsala "poříďte si psa k dětem". Že to já sama udělám, to je jen můj názor a jsem daleka tomu někomu jej vnucovat. Někdo se psů bojí, někdo má z nich přehnaný respekt, někdo je zbožňuje - a o tom to je. Chci jen psát články pro pobavení pro ostatní, vycházím pouze ze svým vlastních zážitků, za nic na světě z toho nechci dělat agitaci, tak bych byla dost nerada, kdyby se kvůli tomu rozpoutaly nějaké zbytečné spory.
 Marťa11 


Re: Re: Re: Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 22:54:42)
žluté MD není to samé jako modré MD, jen náhoda :-)
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: K dětem nejlépe dobrmana 

(15.9.2003 23:02:11)
Tak to se moc omlouvám, nenapadlo mě, že tu budou takové dva stejné nicky:-) Můj apel o nerozpoutávání starých sporů tedy patří modrému MD.
 Jana 
  • 

K dětem nejlépe dobrmana - vysvětlení pro Kláru 

(17.9.2003 0:06:00)
Ahoj, shodou okolností MD znám, na rodinku zabrousil jen náhodou, proto snad pár vět, jestli to tady objeví, tak se snad nebude zlobit.
Vychoval několik vlčáků, toho posledního jsem znala, chytrý a poslušný pes, nyní je tatínkem od malých dětí a psy žádné doma nemá - právě kvůli dětem.

Souhlasím s jeho názorem, když psa k dětem ,tak opatrně, záleží na rase ale i na povaze konkrétního psa- aby to nedopadlo jako ten smutný případ před několika dny, kdy dobrman zabil malou holčičku před očima její matky.

Sama mám malé dítě, a občas mne volně pobíhající psi ve městě vylekají - pejskař volá - on nic nedělá, to ale říkají všichni, a co si počít, když vám začne veliký pes očichávat roční dítě??
Nechci ale vyvolávat tímto diskusi, ono je to pořád dookola, až jednou Kláro budeš mít děti, také budeš mít dost svých vlastních zkušeností z obou stran. Takže zdravím J.
 Klára 
  • 

Re: K dětem nejlépe dobrmana - vysvětlení pro Kláru 

(17.9.2003 9:32:23)
Na to je samozřejmě jednoduchá pomoc - psy k malým dětem zásadně nepouštím. A nejde o to, že by neposlechli, ale přece jen, třeba Sethi je rozhodně větší než zmiňované roční dítě, tak si dovedu představit, že pro dítko je to něco jako pro mě poník. Řítit se na mě venku něco takového, taky bych se bála:-) Jen mi v poslední době dost vadí, že když se někde zmíním před někým, kdo má děti, že mám dva velké psy, připadám si pak jako vyvrhel, přitom k tomu podle mě není důvod. Ono kdyby se v televizních novinách objevovaly častěji také reportáže o psech poslušných a psech, kteří vysloveně pomáhají, nebyla by situace tak děsivá. A opravdu, třídění psů podle ras mi přijde dost zavádějící, krom toho já jsem vážně nikde nikoho nenabádala, aby si k dětem pořizoval dobrmana, celé to vlastně vzniklo z ničeho. Mezi velkými i malými psy se pohybuji prakticky celý život a opravdu jsou bohužel většinou agresivnější psi malí. Bohužel je to podle mě proto, že oblíbená věta "když kousne malý pes, no bóže, když velký, může zabít" - jasně, logika v tom je - vede majitele malých psů k tomu, že je nedostatečně cvičí. Naštěstí za sebou máme jen jeden vysloveně agresivní útok na nás od psa a zrovna to byl jorkšíráček:-( A věřte mi, to není zaujatost, u mamky mále starou pudlici, kterou zbožňuji, vyrůstaly jsme spolu. Proto mě mrzí, když já cvičím své psy k dobré ovladatelnosti, snažím se je vychovávat, jak nejlépe dovedu s ohledem na malé děti, lidi, co se bojí psů atd.........A pak úplně stačí, když se vůbec někde zmíním, že mám dva psy a už to zase začíná celé nanovo. Přijde mi velice nespravedlivé strkání všech pejskařů do jednoho pytle. A když tu pak MD píše něco o dobrmanech k dětem, prosím. Ale já k tomu prostě připíšu svůj názor protože se všemožně snažím (a zatím se mi to daří), aby přesně ten můj polodobrman nebyl takový, jak od něj lidé jako pak MD čekají. Nezlobte se prosím za tak dlouhou odpověď, kratčeji to vysvětlit nedovedu:-)
 Nanyna, dcera 9let 


Re: Re: K dětem nejlépe dobrmana - vysvětlení pro Kláru 

(17.9.2003 12:40:34)
Ahoj Kláro,
líbí se mi tvůj článek a hlavně názory na psy a děti. Tolik probírané téma... Máme doma jorkšíráčka a mohu potvrdit, že malá plemena jsou daleko víc nevyzpytatelná než ta velká. Tím nechci říct, že ten náš je "životu nebezpečný trhač"!
Dále jen poznámka k tragédii, která se stala minulý pátek. Pes, který "napadl" malou Natálku byl kříženec labradora s dobrmanem a mám pocit, že u toho matka přímo nebyla. Vše jsou jen dohady, vzhledem k tomu, že maminka malé Natálky není schopna výpovědi.
 Misa 
  • 

pes 

(17.9.2003 23:24:41)
Je to strasne nestesti co se stalo male Natalce, nechapu jak to ze matka nechala 1 rocni holcicku samotnou se psem. Mame doma velice hodneho vymarskeho ohare je to opravdu andilek, vsichni ho mame moc radi, nikdy nikomu nic neudelal, velice pratelsky - ale v zadnem pripade!!!!!!! by jsem nikdy nenechala naseho pejska a mou pul rocni holcicku o samote. Take si myslim, ze psi se rozhodne daji rozdelit na nebezpecna plemena. Ja osobne mam opravdu strach z nemeckych ovcaku. To je posledni rasa psa, ktereho by jsem si poridila k diteti + ostre cviceneho s ostnatym obojkem - to nas ucili ve vycvikou psu, ze ostatny obojek se pouziva v nejkrajnejsim pripade pokud je pes neovladatelny, vedle s elekrickymi obojky. Nikdy by jsem nenechla naseho psa venku priblizit se k mamince s malym detatkem , protze vim jak je to neprijemne.
 Klára 
  • 

Re: pes 

(18.9.2003 1:03:06)
Jasně, u nás se ostnaté obojky také používají jen velice zdřídka a jen jako pomůcka proti tahání, zvláště, když v okolí hárají fenky, kluci vyjdou na vodítku ven, nasají pach, čumák už neodlepí od země a mají tendence jít velice svižně po stopě. A úplně stačí, když se otočím na podpatku, vytáhnu doma ostnáče a venku se projdeme na deset minut a stačí jim to zase jako lekce na spoustu týdnů. Ví, že nesmí tahat, ale někdy jsou pudy silnější než domlouvání. Prostě si nerisknu, přece jsou to dva velcí tahouni, takže chůže s prověšeným vodítkem je u nás každodenně trénována, je to moc důležité. Věřím, že kdyby naráz oba dva vystartovali, klidně by se mnou smýkli, sice by jim to asi dál "nejelo", ale i to by stačilo. Mimochodem, teď se mi vybavilo, že jsem obojek vytáhla ještě jednou zcela mimořádně a sice když jsme se přestěhovali, protože před našim domem permanentně setrvává smečka divokých koček. A náš lovec Sethi mi při zjištění této skutečnosti málem utrhl ruku, takže jsme si v klidu došli pro ostnáč, obešli ještě jednou kočky dokola a bylo to. Nebudu tvrdit, že když s nimi normálně jdu, a v dosahu se objeví kočka, že nemají tendence za ní jít, ale v pohodě se dají ukočírovat, už žádné nenadálé starty. Nepoužíváme ani stahovací obojky, máme pohodlné textilní, polstrované, které jsou polostahovací přesně k nim na míru, aby se z nich nevysmekli, protože jsou pouze nasazovací přes hlavu, nezapínací. Jinak na základní výcvik jsme tento obojek nikdy nepoužívali, toho bych se vážně bála.
Mimochodem, výmarští ohaři mi kdysi vzali dech jako malé holce, když jsme byli na výstavě, několik let mě pak držela představa, jak si jednou pořídím dva psy - výmarského a maďarského ohaře:-)
 Klára 
  • 

Re: pes 

(18.9.2003 1:10:27)
Jo a k těm maminkám s malými dětmi, já prostě pro jistotu vždycky volám psy k sobě a uhýbáme jim úplně z cesty, na procházce v lese se nám to stává skoro pořád a je to tak mnohem příjemnější, než okřikovat velkého psa od kočárků. Často se taky stane, že se v protisměru vyřítí dítko na kole nebo šlapacím autíčku, případně samotné dítko s rodiči v nedohlednu, tak abych hemžení ještě nezhoršovala přivoláváním psů k noze, máme přímo povel "mimi!", psi jsou na něj naučení, že zcela uhýbají stranou z cesty a zalehnou, ať jsou, kde jsou:-)) Přiznávám, že to vyvolává pobavení všech kolemjdoucích, ale účel to plní a i pro maminky je to podle mě mnohem příjemnější než kličkovat mezi psy, i když se jich ani nevšimnou.
 Gréta 


Re: Re: pes 

(18.9.2003 11:39:19)
Kláro, to je skvělý nápad a ukázková ohleduplnost od Tebe k cizím dětem, kéž by se takto chovali i ostatní pejskaři! U nás je nemožné poslat i větší dítě (8 let) si hrát samo do parku, protože co tam běhá boxerů a dalších psů bez košíků, natož vodítek!
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: pes 

(24.9.2003 8:16:16)
OK, vsichni vi velice dobre, ze ma byt vychovavan pejsek (my se o to snazime), bohuzel nikdy ale nectu, ze by melo byt vychovavano i dite, aby se chovalo tak, aby k pripadnemu napadeni nedoslo. Nas syn to jiz ve veku tri let chape. Vychovou deti bychom zabranili spouste nestesti!
 Helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: pes 

(9.1.2004 8:07:12)
No jo, ale i vychovane trilete dite neni schopne rozpoznat nebezpeci, ktere by mu hrozilo . Pokud se pes bude citit v ohrozeni / mluvim o " hodnem psu" ktery by normalne nezautocil/ a bude hrozit po psim zpusobu,tak to sebevychovanejsi trilety dite nepozna, a to je to, co musi zvladnout ten dospely.Proto dite nikdy o samote se psem!!proste tam u toho byt musite alespon jednim okem, aby jste jejich spory mohla vyresit vy a ne pes. Helena , dve deti, dva psi .
 Corra 
  • 

Pro Kláru 

(17.9.2003 19:54:06)
Ahoj kláro.my pejskaři to máme těžké :-).Pracovala jsem na veterině a nejvíc případu pokousání psem měli ma "svědomí"malí pejsci a přesně jak píšeš,s nulovým výcvikem.Pes,i ten nejmenší by měl zvládat aspon základí povely.Máme ted drsnosrstého jezevčíka a moje nevidomá teta má retrívra,takže "máme" dva hafany.Jezevčíka jsem koupila když náš nejmladší měl pul roku.Jsou na sebe perfektně zvylí a malý si k němu muže dovolit cokoliv.Jsou sice dotazy od sousedu"máte tři děti a ještě jste si koupili psa"?ano koupili,jenomže ten pes je hodnější jak děti.Pokud psa odvolám na místo,tak tam zustane.Děti bohužel ne :-)K dětem se hodí každý pes,at je to pudlík nebo bulterier.ale at si každá budouci majitel probere sám se sebou svoje možnosti.Ono výchova a výcvik psa,je stejná jako u dítěte.A hlavně poznat psa co nejlépe.Když si někdo pořídí psa a přiváže ho k boudě,nebo zavře do chodby dva krát dva metry,tak at se nediví,že si s ním neporadí.PS:už se těším na pokračování
 Zelvicka 


Re: Pro Kláru 

(23.9.2003 21:17:05)
Ahojky, já mám trošku jiné zkušenosti s hafanama ze svého dětství: vlčanda mě hlídala v kočárku a běda tomu, kdo by mě chtěl probudit! A naopak, jakmile jsem zabrečela, byla schopná maminu ke kočárku málem dotáhnout. : ) Problém byl jinde: byl to tety pes a mamina má ze psů hrůzu... Asi neměla radost z mého láskyplného vztahu s takovou obludou, ale nutno podotknout, že tahle psí slečna nikdy nechtěla svoje mimča, zato páníčkům jich odchovala několik. A zašlo to tak daleko, že zatímco jsem ji píchala prstíkem do oka, ona klidně držela. Když mě pak moje nebohá maminka pleskla přes ruku, temné zavrčení Asty ji celkem přesvědčilo, že se do našich her nemá plést. Dodnes mi o tom ráda vypráví. :o)))
Tohle ovšem není návod, aby rodiče své psy a děti nechávali pohromadě bez dozoru. Náš prcek psy miluje, ale rozhodně nehodlám zkoušet, jestli boxer její babičky a dědečka podobné zacházení snese. Mají se rádi, můžou se očuchat, ale radši je držíme pod dohledem a v bezpečném odstupu. I když je to hodný pesan, jeden opravdu nikdy neví.
Ale i když mám psy ráda a Eli první slovo bylo haf, na procházkách s kočárem opravdu klidná nejsem. Jen doufám, že moje brigáda v útulku a praxe se zvládáním vzteklých hafanů mi v případě krize pomůže. Když vidím jak se k nám žene labrador a na druhém konci vodítka vlaje dívenka tak 7 let (venčí psa sama a už je celkem známe), tak se mi otvírá kudla v kapse. Díkybohu za všechny pejskaře jako Ty. : )
Těším se na pokračování a omlouvám se za vykecávání...
PS: povel mimi bych zavedla na cvičáku povinně :o)
 clada 
  • 

vzkaz pro želvouna 

(11.1.2008 12:50:13)
odpust si výrazy typu, když vidím řítícího se psa otvírá se mi kudla v kapse. někomu se třeba nelíbí zase něco co děláš ty. a zabít sedmileté holčicce psa to není moc etické. zamysli se nad sebou, :)
 Iva 
  • 

proč? 

(16.9.2003 13:41:14)
Mám jen skromný dotaz, proč mají oba pejskové na krku ostnatý obojek? Jsou jím usměrňováni když neposlouchají? Tato pomůcka se mi zdá být docela krutá. Iva
 Klára 
  • 

Re: proč? 

(16.9.2003 15:52:28)
Samozřejmě s nimi nechodí běžně:-) Obě dvě fotky jsou ze stejného dne, z výcviku proti tahání na vodítku, tam jsou tyto dva obojky užitečnou pomůckou, protože (jak je ostatně dobře vidět i na fotkách), mají obojky oba dva úplně volné a při chůzi na vodítku u nohy je cítí pouze tehdy, když prudce zatáhnou. Paradoxně je to u opravdu velkých a silných psů lepší než opakované "škrcení se" na normálním obojku. Krom toho jsou "ostny" tupé, to jsem si samozřejmě ověřila:-). Myslím si, že bezpečná chůze na vodítku je zvláště u velkých psů důležitá zvládnout na jedničku, i když oba dva umí chodit bezpečně u nohy i bez vodítka. Krom toho oba dva jsou zapřaháni do saní (viz další článek:-), je u nich velmi důležité rozlišit, kdy mají táhnout a kdy naopak ne. Jinak máme přímo úžasné polstrované textilové obojky, které vydrží naprosto všechno. Viz. http://www.manmat.cz/sled/padcol.htm (doufám, že tu smím uvést adresu).
 Katka 
  • 

Obojky? 

(19.9.2003 14:06:49)
Docela mě zarazily fotografie psích dospěláků s ostnatými obojky. To snad na stránky o dětech, rodině a vztazích nejen k lidem nepatří.
 Klára 
  • 

Re: Obojky? 

(19.9.2003 16:05:51)
Katko, už jsem to tu v diskuzi vysvětlovala, určitě tu odpoveď na svou otázku již najdeš.
 Corra 
  • 

Re: Obojky? 

(19.9.2003 19:38:18)
Ahoj Katko,stále se bohužel u nás praktikuje "středověký"výcvik psu.Myslím si,že je to pouze neochota vedoucích cvičitelu učit se něco "nového"již 30 let existuje metoda Dr.J.P.Scotta ,která byla postupně upravována.Je to metodika výcviku SKOLA HROU a začala se používat jako metodika výcviku vodících psu.Výcvik vodícího psa je velice náročný a pes se musí v krátkém čase naučit vše aby mohl svého pána bezpečně vodit v jakémkoliv terénu.Tahle metoda se používá i při základním výcviku a NEPOUZIVAJI se jakékoliv donucovací prostředky.A výsledky jsou při kratším čase než při u nás běžném výcviku vynikající.
 barix 
  • 

Ostnate obojky?? 

(28.3.2007 21:20:58)
opravdu m zarazila jedna vec, proc na vasich milaccich, pouzivate ostnate obojky, kazdy pes se na zvladnout i jinak nez ze mu nasadite ostnac a budete si myslet ze tim mate vyhrano...Ostnace se bohuzel v pozdejsim veku nevyplaci (sama mam krizence labradora s ovcakem)...vim o cem mluvim ....
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Těším se na druhý díl :o) 

(16.9.2003 21:20:27)
Ahoj Kláro,
ano, usmívám se hlášce „k dětem nejlíp dobrmana“ (sousedovic mazlík dobrman Ax mě málem jednou rozsápal) a sama „panička“ praštěné feny Fatimy (polovlčák podezřelé povahy) a zároveň matka dvou dcerek jsem zvědavá na pokračování.
Prvního psa jsem si kvůli odporu rodičů pořídila až ve čtyřiadvaceti, pak s námi bydleli jednu dobu až 3 psi (no to bylo trošku od nás nedobrovolné :-)) a nyní opět 1.
Napiš – plánujete ke psům i děti ?? :o)
Ahoj,
Ester
 Klára 
  • 

Re: Těším se na druhý díl :o) 

(16.9.2003 21:37:23)
Ahoj, na děti zatím máme času dost, já sama jsem prvního psa dostala za první vysvědčení, takže rozhodně děti a psy dohromady nevylučuji. Uvidíme, zase nemám přesně všechno naplánované:-) Rozhodně nebudeme mít děti teď, když jsou psy plní elánu a přepříliš temperamentní, tak jsem to chtěla, napřed psy, vyblbnout a se a pak děti. Navíc oba dva naši psi (zvláště ten mladší) trpí chorobnou náchylností k dětem, zírala jsem, když jsme byli na horách, vrhla se tam na ně parta dětí, pořád jsem na ně dohlížela, ale musím přiznat, že už druhý den jsem se bála spíš toho, že by mohl újmu mít Sethi, nechal se sebou dělat fakt cokoliv, raději jsem to všechno rozumně krotila. S největší pravděpodobností to dopadne tak, že děti budeme mít až budou "kluci" už postarší, takže předpokládám, že se spíš budu orientovat na sundavání batolete ze psího hřbetu a vysvětlování, že i pejsek potřebuje trošku klidu:-)
Mimochodem, druhý díl bude co nevidět;-)
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


:o) 

(19.9.2003 21:31:53)
Áha, takže to vám bude tak asi 15 :o)
jen mě to překvapilo, většinou sem píšou starší autoři :-)

Est.
 Klára 
  • 

Re: :o) 

(19.9.2003 22:03:54)
Zase tak málo ne, jen něco málo přes 20:-))
 Lucka, deti 2, psi 3 
  • 

Re: Těším se na druhý díl :o) 

(22.9.2003 20:00:18)
Ahoj,

pokud vim, chystala ses se psy zavodit, plati to porad? Za 14 dni se jede v Hrobu u Teplic a pak je Sadska, tak se tesime;-) Jinak ja uz mam krome pejsku i deti (skoro 4 roky a 9 mesicu) a klape nam to bezvadne. Psi jsou dva velmi behavi - pointri - a jeden velmi liny - labrador. Behame s nimi canicross, takze nase deticky i jezdi po zavodech (coz je obvykle zima, dest a straaaaasny blato), ale zda se , ze jsou docela spokojene. O tom, jak se nam zije, se mluvi na http://www.sweb.cz/psizivot/. Stranka je bohuzel dost neaktualni (chybi tam jak Flik, nas treti pes, tak Pepik, nas druhy syn), snad to brzy napravime.
 Klára 
  • 

Re: Re: Těším se na druhý díl :o) 

(22.9.2003 21:48:38)
Ahoj, mám velkou radost, že jsi se ozvala, vždycky potěší ozva od "podobně trefeného" člověka, který "běhá s vlky";-) Závody stále platí, ale zatím pilně trénujeme, rádi bychom jeli na Sadskou, ale pouze se podívat. Na první závody asi počkáme na sníh, přece jen saně nám jdou lépe než trojkolka. Zrovna všera mě pánové nádherně vyklopili do kopřiv, Ramses se najednou v běhu zarazil na místě u nějaké očůrané trávy, tak jsem to holt musela ubrzdit a "odklidit se". Klukům absolutně nic není, naprosto nechápavě na mě zírali, kde se to v těch kopřivách beru, já jsem samý štípanec z metrových kopřiv a mám parádně odřená kolena. Běhat s nimi je v našem případě vyloučeno, jsou moc velcí tahouni, na ně prostě ani náhodou nestačím, s kolem to samé. Narozdíl od vašeho labradora je náš "pololabrador" k neutahání.
Problém s aktualizací stránek moc dobře znám, jsme na tom velice podobně, až mám z toho někdy špatné svědomí, ale už jsem se do toho taky pustila. S trochou štěstí se uvidíme na Sadské, ráda bych s sebou vzala kluky, už je na ně plno lidí zvědavých, "s čím že to vlastně míním běhat":-)
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Těším se na druhý díl :o) 

(23.9.2003 19:27:32)
Tak to se tam snad uvidime. Jsem na vase pejsky zvedava. I nase Dora se umi hezky zastavit na fleku, uz jsem taky skoncila, krome jineho, v prikopu plnem vody.
 Alena Raďová 
  • 

vlčák 

(16.7.2008 23:19:20)
Ten Váš vlčák je podobný našemu,jen ten Váš není úplně černý.Náš je černý bez jediné skvrnky jiné barvičky. 29.6.2008 mu byli 3roky.Říkáme mu gaučák,žije s náma v bytě a je hýčkaný.Je sice pravda,že v postýlce nespí ale má svoje ležení u postele.Dalo dost práce ho naučit nelézt do postele.Naučila jsem ho na oranžovvý přehoz.Tak aby nebyl ošizen, má v kuchyni povoleno ležet na gauči,ale vleze tam jen když si tam někdo ulehne,tak hned zaleze za něj. Je to zlatíčko. Alena

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.