| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Integrace je, když...

 Celkem 3 názorů.
 Šárka Glosslová 
  • 

nejdůležitější je individuální přístup 

(20.6.2004 14:29:06)
Křesťanská základní škola v Jihlavě nepoužívá slovo integrace, ale raději individuální přístup bez ohledu na postižení. V jedné škole jsou děti zdravé i postižené (pohybově, mentálně,...), přesto nevidíme rozdíl. Nejdůležitější je vztah nezi učiteli a žáky. Atmosféru školy můžete "nasát" jedině tehdy, když ji navštívíte. Nemusíte se hlásit, budete vždy vítáni!
 T.R. 
  • 

Je to výhodné? 

(26.8.2005 10:00:09)
Dnes už dospívající slečna po příchodu na střední školu zaostávala pro vrstevníkům, kteří navštěvovali speciální základní školu po celou dobu povinné školní docházky především v oblasti sebeobsluhy, rovněž vypěstování výlučnosti při integraci neodpovídalo skutečným studijních dovednostem, které získali žáci na speciální škole. Je lepší integrovat až středoškoláka, který se umí sám o sebe postarat, není veden ke své výlučnosti, neboť pozná, že i ostatní nevidomí jsou šikovní, zvládne prostorovou orientaci a umí používat všechny dostupné novinky z oblasti kompenzačních pomůcek. Což v běžné škole je příliš náročné jak finančně, tak i personálně, navíc se rodiče péčí o dítě vyčerpají a v době dospívaní již nemají sílu jim účinně pomáhat v budování mezilidských vztahů.
 Glösslová 
  • 

Re: Je to výhodné? 

(26.8.2005 23:25:27)
Omlouvám se, ale zřejmě jsem příspěvek - Je to výhodné?- nepochopila a reaguji pouze na základě svých pocitů a zkušeností.
Neumím si představit, že by integrace probíhala teprve na střední škole. V případě, že běžná základní škola integruje handicapované dítě, tak není možné, aby se dopustila zásadních chyb: vylučování, litování, omezování v činnostech atd.. Dítě nesmí pocítit, že je "jiné". Pokud ho chceme připravit pro život, tak musíme postupovat v době, kdy je možné nastartovat jeho sebevědomí. Je mi líto, ale myslím si, že na střední škole by měl být člověk již dostatečně připraven, protože na začleňování je již pozdě, pokud ho k tomu nikdo nevedl odmalička. Snad jenom malou poznámku: každé dítě je "jiné" a nemusí být handicapované. Nepřistupujme k nim jako k nemocným, protože oni se tak necítí. V současné době již není asistence a odborné vedení (speciální pedagog) pro základní školy finančně nedostupné. Stačí si prostudovat nový školský zákon, napsat(bohužel)stohy formulářů a další děti mohou dostat šanci.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.