| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Volání divočiny

 Celkem 11 názorů.
 La Pepa 


Chipmunks 

(19.8.2003 14:04:17)
Díky za pěkný článek. Musel to být skvělý čas pro Vás obě i pro všechny děti.
Myslím, že to zmiňované zvíře je totéž, co v ruštině burunduk, snad se to tak jmenuje i česky, ale nejsem si moc jistá.
LaPepa
 sally 


Medvědi & spol. 

(19.8.2003 23:51:23)
Katko,
příště bych vám do divočiny doporučovala víc opatrnosti. Třeba zrovna s tím jídlem a odpadky. To vaše přilákalo mývala, ale mohlo přilákat i mnohem většího medvídka. Pravděpodobně by neudělal víc škody, než ten mýval (rozházel odpadky, vyraboval vše co je v dosahu), ale jakmile se medvěd naučí chodit do kempu pro jídlo (a medvědům chutná lecos - sežerou mýdlo, zubní pastu, krémy...), tak je jen otázka času, kdy bude otravovat turisty natolik, že ho v lepším případě budou muset odchytit a odstěhovat, v horším zastřelit. Také nevíte, jaké překvapení připravíte svou lehkovážností těm, kteří přijdou po vás.

Nevím jak v Kanadě, tady se prodávají speciální kontejnery na jídlo - je to takové šroubovací vajíčko - medvěd ho nedokáže otevřít a protože není moc trpělivé zvíře, tak se na to za chvíli vykašle a odejde. Na odpadky by měl být v kempu koš se západkou proti medvědům - pokud ne, tak s nimi zacházet velmi opatrně.

My když táboříme v divočině, tak jídlo i odpadky pečlivě uklízíme, snažíme se nemít jídlo nikdy u sebe (tj. třeba nenechávat si krém nebo svačinu ve stanu, kde spíme) atd. Dokud divoká zvířata zůstanou divoká, tak je všechno v pořádku. Pár medvědů jsme už potkali, dokonce i samici s mláďatama a vždycky to skončilo stejně - medvěd uhnul kousek stranou, my uhnuli kousek stranou a zdvořile jsme se minuli. Ovšem není mi moc dobře při představě, že tomu nemuselo tak být, kdyby medvěda už někdo "naučil", že turista = jídlo.
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Medvědi & spol. 

(20.8.2003 0:40:03)
Ahoj Katerino,

mam podobne zazitky z kempovani u Kingstonu s tim rozdilem, ze jsem si myvala spletla s medvedem protoze byl dvakrat mozna trikrat vetsi nez ten co nas navstevoval po vecerech u nas na zahrade. Spravce v nasem kempu zamykal popelnice pravidelne kolem pate hodiny odpoledne, a tak jsme si vsichni museli ukryvat jidlo i odpadky do aut. A Sally ma pravdu, budte priste opatrnejsi, za naseho pobytu v kanade napadl medved cloveka dvakrat a vubec to nebylo prilis daleko od Montrealu.
 Katka 
  • 

Re: Medvědi & spol. 

(20.8.2003 23:34:15)
Ahoj Sally,

mas uplnou pravdu. Dokonce jsem tak nejak cekala, ze se ozves :-))))))
Vsechno nase predchozi stanovani bylo v trochu civilizovanejsich parcich s vetsi hustotou lidi, tam jsem sice byla dusledna a vsechno schovavala, ale zjistila jsem, ze vetsina lidi se tim neridila a problemy s tim nebyly. Tady jsem si chtela davat pozor a prece jen jsem nejake chyby udelala. Vidim jako reseni opravdu vsechno dusledne zavirat do auta, i kdyz mi neni jasne, jak to potom resi nekdo, kdo si nese zasoby v batohu na nekolik dni a tuhle moznost nema.

Katka
 sally 


Re: Re: Medvědi & spol. 

(21.8.2003 19:41:30)
Katko,
to je jednoduchý - lidí, kteří jdou s batohem jen tak do divočiny zase tolik není. Ani my jsme nikde pořádně nebyli (jen takové expedice na dva dny), ale loni jsme se setkali se strašně zajímavým chlápkem - 78 let, byl právě na začátku třítýdenního treku přes Sierru, na první den měl zajištěného koně, aby se dostal někam hlouběji. Takže jsme se ho vyptávali - na tři týdny měl osmdesátilitrový batoh, tak nás zajímalo, jak to dělá.
Přespává se tam, kde si kdo ustele - tj. není to pravidelné místo, kam by se medvěd mohl naučit chodit. Navíc - jídla moc neuneseš. Co se dá unést je pemikan - sušené lisované směsi (maso, ovoce, zelenina), které se pak jen uvaři ve vodě - Randy si je sám vyrábí, měl to zabalené v malých ziplockových pytlíčcích, takže moc pachu nevydávají. Je rozumnější vařit navečer a pak se ještě o kus přesunout, aby člověk nespal v místě kde vařil a myl kotlík, nebo vyhazoval zbytky jídla (ryby jsou vlastně jediné čerstvé, co se dá sehnat). Říkal, že s medvědama problém nikdy neměl, protože ti opravdu divocí se člověku vyhnou - největší nebezpečí je právě tam, jak to popisuješ ty - v kempech, kde je tolik neopatrných lidí, že přilákání medvěda je jen otázkou času.
Tady v Kalifornii už nežijou grizzli - jenom medvědi černí, kteří jsou poměrně maličcí a na člověka se vrhnou jenom v případě, kdy mají pocit ohrožení. Většina škod, které napáchají jsou spíš "otravnosti" jako třeba rozházené popelnice, když hledají něco voňavého k snědku. Takže osamělý turista někde v divočině je poměrně v bezpečí (rozhodně větším než člověk tábořící v kempu).
My se právě snažíme kempům vyhýbat - tady na západě je ještě stále spousta míst, která mají status "national forest" nebo "wilderness" - tj. nejsou soukromá a nespadají pod národní parky. V national forest se (obvykle) nesmí lovit bez povolení, stavět trvalé příbytky a - v některých obdobích - rozdělávat oheň. Divočina má těch omezení ještě méně (myslím, že je částečně omezen ten lov), ale také nespadá do péče žádných "služeb" (hasiči, záchranka atd.) - čili když se ti něco stane a máš to štěstí že nějak přivoláš pomoc (nevím jak - signál v divočině není, a když jsi čtyři dny koňmo od nejbližší civilizace...), tak musíš tuto pomoc zaplatit. Ale v těhle místech se dá ještě stále tábořit tam, kde ti spadne batoh ze zad - a pravděpodobně budeš jediná lidská bytost v okruhu mnoha mil.
 Daniela 
  • 

Kempování pro otrlé :-))) 

(30.8.2003 19:46:44)
Je to krása, jak to popisuješ, ale asi bych se tam bála. Tedy - nebála bych se, kdybych jako totální ignorant přijela a toulala se tam. Ovšem, když už vím, CO VŠECHNO se mi může stát, tak "bojim bojim" :-). Rozhodně tohle asi není pro rodinu s dětmi... My jsme na podobný výlet měli i Beef Jerky, což od té doby žužlám občas i při televizi :-)). Fascinuje mě, jak si lidé vždy a všude uměli a umějí vědět rady.
P.S. Podobných cestovätelů, tj. starších lidí, jsem viděla na své cestě také pár a musím přiznat, že jsem jim jejich neskutečnou vitalitu záviděla!
Jaké je v Kalifornii podnebí? Vlhké nebo suché?
Ahoj, D.
 sally 


Re: Kempování pro otrlé :-))) 

(31.8.2003 0:40:58)
Danielo,
neboj, až potkáš svého třetího medvěda, tak se bát přestaneš :-)) Až ti budou jeleni okusovat trávu zpod tropika (takhle v pět ráno je to fakt na zabití, protože děsně MLASKAJ), a veverky a ptáci se budou chodit na tebe zvědavě dívat, tak zjistíš, že opravdu divoká zvířata jsou něco jiného než vystresované, lidmi pronásledované chudinky. Osobně bych se bála víc v kempu, kde je větší koncentrace nezodpovědných lidí než někde v divočině.

Podnebí v Kalifornii - jak kde. Kalifornie je 770 mil dlouhá - tj přes tisíc kilometrů - to máš asi jak z Prahy do Říma (možná i dál - nemám tu mapu Evropy, abych to ověřila). Široká je sice jen 250 mil, ale zase napříč je rozdělená Sierrou. Na východ od Sierry jsou pouště, západní část je o něco vlídnější (úrodné Centrální údolí). Nejnižší bod je 282 stop pod mořem (Badwater v Údolí smrti), nejvyšší je Mt. Whitney - 14 494 stop nad mořem (4417 metrů). Pacifik je hodně studený (kolem 37 stupňů s.š je ještě pořád k nekoupání - celoročně kolem 15 stupňů, v deseti metrech hloubky jen deset stupňů), takže u pobřeží bývají inverze (pověstné San Franciscké mlhy). V Sierře napadne ročně kolem 10ti metrů sněhu, lyžuje se od prosince do května (letos naposledy někdy kolem 15.5.), od cca října do června jsou kvůli sněhu zavřené průsmyky, takže se musí Sierra objíždět. V Údolí smrti naprší v průměru ročně pod dvacet centimetrů. Takže generalizovat něco o podnebí fakt nejde :-))
 Daniela 
  • 

Re: Medvědi & spol. 

(30.8.2003 19:35:48)
Ahoj, mám tentýž názor, právě jsme se vrátili od Silver Creeku, to je v Idahu, nádherná příroda, vše OK, jen občas jsme našli "pozůstatky" po zapomětlivých turistech. I když byly všude velké cedule, aby si lidé dávali pozor, odpadky balili - přesně jak jsem četla v příspěvku.
Chtěla jsem se zeptat - kde jste to byli?
 Radka 
  • 

Montreal 

(9.9.2003 19:10:02)
Katko, jak dlouho jste v Kanade? Prestohovala jsem se do Montrealu letos v cervnu. Na konci prosince cekam prvni dite. Jsem trosku prekvapena z urovne kanadskeho zdravotnictvi. Premyslim, jestli se nemam na porod vratit. Jake jsou Vase zkusenosti?
Zdravi
Radka
 Alena Kennedy, 2 deti (16 a 12 let) 
  • 

Yukon Territory 

(8.11.2003 16:35:33)
Tak od zacatku;) Jelikoz ziji na Yukonu v busi, tak se musim vsem tem obavam jen usmivat:) Medvedi nam bezne chodi kolem srubu, nakonec se to tady jmenuje Medvedi potok:)Kdyz jdou moji synove na skolni autobus, tak casto narazi na losi kravu s malym losatkem, lisky nam chodi primo na verandu a obcas uvidime i rysa. Muj 12 lety syn jel vcera do buse na survival trip, budou spat pod sirakem ve snehu (ted je tu kolem 15-20 stupnu pod nulou.) Jede s Yukonskyma rangerama, kteri cvici tenhle detsky poter na prezivani v extremnich podminkach Arktiku. Jednou budou pomahat ztracenym lidem, nebo lidem v nebezpeci.
Co se tyce porodu v Kanade, mam za sebou dva (bohuzel cisaraky) ale oba perfektni, asi zalezi na tom, kde jsi. Na Yukonu se rodi malo deti tak kazda maminka je chranena a milovana a opecovavana. Ja mam na porod uzasne vzpominky...asi nejhezci. Kanadseke zdravotnictvi je podle mne bezvadne a kdybych zila v Cesku tak uz davno nejsem.....
 teraza 


prestehovani do Ontaria 

(24.6.2007 17:27:13)
ahoj vsichni,prave vazne premyslime o emigraci do kanadskeho Ontaria, nejradeji Ottawu nebo Toronto. Muze nam nekdo napsat, jak se zije v Kanade, jaci jsou tam lidi apod? Byli jsme tam na 14 dni na dovolene a moc se nam tam libilo. Jenomze z pohledu turisty je to casto jine nez kdyz tam clovek zije. Dekuji za odpoved

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.