| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zkušenosti novopečené maminky

 Celkem 115 názorů.
 zuzanask 


dost uzitocne 

(6.6.2003 10:50:22)
asi najuzitocnejsi a najkomplexnejsi zoznam rad ake som kde nasla.
dakujem a urcite nebudem sama
zuzana
 Sandra2 


Re: dost uzitocne 

(6.6.2003 11:47:51)
Moc pěkné. Nám zase radili v porodnici bradavky po kjení potřít mateřským mlékem ( žádné krémy ) a používali jsme takové MUŠLE - bradavka se ničeho nedotýkala a přes den jakoby větrala.Stáli asi 50Kč.
 Lenka 
  • 

Re: Re: dost uzitocne 

(19.3.2004 10:33:59)
Ahoj, nechápu ty "mušle" - nemáš prosím nějaký podrobnější popis co to je )nebo třeba kde to najít na netu)? Děkuju
 PetraB, Martin 05/01 
  • 

"Mušle" 

(19.3.2004 15:10:37)
Ahoj Lenko, nevím, jestli Ti Sandra odpoví, protože takhle diskuse je stará skoro rok, tak ať dlouho nečekáš, ozývám se já.
"Mušlím" říkala naše porodní asistentka a lektorka kursu předporodní přípravy "sběráčky". Dají se prý koupit v lékárně, ale faktem je, že já jsem je neviděla a koupila jsem si je přímo na kursu. Jsou to takové půlkulaté průhledné plastové mističky (cca 6-7cm průměr) s oddělávacím víčkem, které má uprostřed dírku na bradavku. Sběráčky se vkládají do podprsenky a jednak mírně tvarují bradavky (v případě vpáčených b.), ale hlavně se v nich sbírá mléko, které samovolně odtéká. Já jsem tyto sběráčky hodně využívala cca první tři měsíce kojení, kdy jsem měla opravdu hodně mléka a tyto "přebytky" jsem pak v malých skleničkách zmrazovala na horší časy (které naštěstí nenastaly).
 Andrea 2 děti, 20tt 
  • 

Re: množství vypitého mléka 

(6.6.2003 17:06:31)
Ahoj holky,

se zájmem jsem si přečetla článek na hlavní stránce a třeba mi nějaká dokážete poradit. U mých prvních dvou dětí 14 a 12 let jsem při kojení narazila vždy na stejný problém - moje děti chtěly moc a moc mléka. V té době se děti ještě po každém kojení povině vážily - takže již kolem 3. dne pily ode mě cca 40 -60 ml na jedno kojení a pak začaly (u obou dětí to bylo naprosto stejné) opravdu neskutečně a vytrvale "řvát" hlady. Pomohlo jediné láhev s mlékem - a vypily ji doslova plnou čili nějakých dalších 250 ml. Pak usnuly a spaly jak Šípkové Růženky. Jedly již od začátku po cca 3 hodinách a v noci měly 6 hodinovou přestávku. První dceru jsem tímto způsobem kojila a dokrmovala 6 týdnů, druhou 3 měsíce (vždy jsme přestaly na radu pediatra, který řekl, že podobné kojení nemá cenu). Teď čekám další dítě a bojím se, že to bude to samé, přesto bych ho ráda "pouze" kojila. Nedokážete poradit?
 Mirka´73 
  • 

Re: Re: množství vypitého mléka 

(6.6.2003 17:40:56)
Skús pred kojením "predné mlieko" odstriekať a až potom dieťatko kojiť. Ja som dcére poctivo 6 mesiacov mlieko odstriekavala a krmila ju z fľašky tak môžem potvrdiť že na začiatku každého odstriekavania bolo mlieko takmer priesvitné vodnaté a ku koncu žlté od tuku. Keď sa dieťatko na začiatku napije tej "polovody" tak bruško má síce plné ale nie na dlho.
 Andrea 2 děti, 20tt  
  • 

Re: Re: Re: množství vypitého mléka 

(6.6.2003 17:57:11)
Mirko,

díky za radu, ale obávám se, že mým dětem nešlo o kvalitu - hustotu ale spíše o objem, babička říkala, že máme kachní žaludky. Prostě po kojení už jsem více mléka neměla.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: množství vypitého mléka 

(6.6.2003 18:29:22)
Aleno,
zkus se zeptat tady na rodine v poradne pro kojeni.
Mam dojem, ze mleko tece, dokud dite saje. Jestli jsi mela silene zrouty, mozna by ti pomohlo kojit z obou prsou pri kazdem kojeni, kojit pokazde, kdyz si mimos vriskne, ze ma hlad. (klidne i po hodine, proc by nemohl mit hlad po hodine). Samozrejme kojit i v noci. K tomu bys mela ty co nejvic odpocivat, hodne pit, aby se ti tvorilo co nejvic mleka.
J.
 Andrea 2 děti, 20tt  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: množství vypitého mléka 

(6.6.2003 19:25:50)
Jani,

problém byl v tom, že když jsem se zkusila poptat u odborníků - bylo mi řečeno, že 5 - denní dítě tolik prostě vypít nepotřebuje. Fakt je, že asi většina holčiček nemá v 5 letech 135 cm a ve 12 letech 172 cm. V 10,5 nezačne menstruovat... To, že se mléko tvoří dokud dítě pije jsem také slyšela, ale těch 300 ml po 3 hodinách mně připadá přece jenom dost. No každopádně, jak se říká každé dítě je jiné, takže uvidíme, zda budeme mít další žroutku.
 Milena, 3 koťátka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: množství vypitého mléka 

(7.6.2003 9:55:58)
Andreo, mám vyzkoušeno, že asi první dva měsíce jsem kojila prostě pořád. Přestávky byly přes den maximálně půl hodiny, v noci 3 až 7 hodin. Odborníkům, kteří ti radili, že novorozenec TOLIK PÍT NEPOTŘEBUJE, nevěř. Když budeš dítě stále přikládat, vytvoří se ti tolik mléka, kolik budeš potřebovat. Hlavně klid, dneska už se novorozenci v porodnicích po krmení neváží. Důležité je, aby sis věřila, že své dítě svým mlékem uživíš.
 Babelle 


Vážení dětí po kojení 

(9.6.2003 17:24:02)
V Motole jsme v roce 2001 poctivě vážily...před kojením a po kojení...a teprve když se znovu začala chytat porodní váha, šly jsem domů.
 stehlicek 


Re: Vážení dětí po kojení 

(10.6.2003 20:11:05)
V Brně-Bohunicích se váží mimča před i po kojení DODNES! A když se jim něco na váze nezdá, automaticky doporučují přikrmovat (zkušenost z března 2003).
 Milena, 3 koťátka 


Re: Re: Vážení dětí po kojení 

(11.6.2003 8:58:32)
Ahoj, Bohunice ani Motol nejsou Baby Friendly porodnice. Tak se dá tedy vysvětlit, že nutí matky vážit děti po každém jídle. Já jsem rodila ve Zlíně v r. 1999 a letos a vážení probíhalo jednou denně večer.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Vážení dětí po kojení 

(19.3.2004 10:37:23)
Ahoj, dá se někde najít seznam Baby Friendly porodnic?Díky
 plasklara 


Novorozenci se v porodnicích váží.. 

(3.1.2010 1:48:24)
Není pravda,že by se v porodnicích miminka už nevážila,alespoň v porodnici v Nymburce to tak pořád funguje-na každém pokoji je váha,maminky mohou kontrolovat,kolik toho deťátko vypije-je to z důvodu,když miminko nepřibývá a tak nějak pro kontrolu,jestli se vyloženě nepřepíjí.Samozřejmě mezi váženími nesmí maminka dítě převlékat ani přebalovat-jinak nezjistí správný výsledek.Tzn:miminko před kojením nejdříve přebalit,pak zvážit,nakojit a opět zvážit-nebo:zvážit,nakojit,zvážit a pak teprve přebalit.Já i přesto,že jsem měla žrouta-našeho Vládika-nar.9.8.2009,měl 54cm a 4,2kg,přišla jsem o mlíčko těsně před koncem šestinedělí a to jsem mu chtěla dát jen to nejlepší,přikládala jsem,jak to šlo,kolikrát jsem si mezi kojeními došla sotva na WC a už zase řval...pořád jsem pila čaje na podporu kojení,gravimilk,dávala jsem si vlažné obklady-všechno hned jak jsem přišla domů z porodnice...Houby platné ~;(( plánovala jsem si,jak bych chtěla kojit alespoň do 6-8 měsíců,bohužel jsem nekojila ani do ukončených 6 týdnů.Myslíte,že to bylo stresem a vyčerpáním-měla jsem totiž hodně ošklivý porod...ani nemůžu popsat detailně,dodnes mě to děsí a mám z toho noční můry,tak alespoň heslovitě-vyvolávali mi porod,rodila jsem 2 dny-resp.43 šílených hodin než jsem šla na sál,rvali ho ze mě,potrhaný vnitřek-v celkové narkóze mě hodně šili,3 hodiny jsem ležela v jedné poloze-klasická porodní,jen už pak ne nohy ve třmenech-od toho doteď v háji záda a kyčle,jak mám kojit mi ani nikdo neukázal-a to mám 1,dítě...no je fakt,že té 16leté holčičce,co měla o den starší mimi to ukázali :-)...na mě se každý vybodl... ~;(( Asi bych ve dvaceti měla prý mít všechno zjištěný,tak se se mno nikdo nepáral.Naštěstí jsem vyhrabala v dárkovém kufříčku brožurku-i na kojení existují jisté návody a na zbytek přišla už sama.Každá jen trochu citlivá žena,která se stane matkou,tak ví,co její dítě potřebu
 Altara + 2 


Re: Novorozenci se v porodnicích váží.. 

(3.1.2010 15:11:39)
No páni, tohle bych nechtěla zažít, jsi hrdinka, divím se, že jsi se vůbec rozkojila ~n~... Pravděpodobně jsi mléko ztratila kvůli špatné psychice, i když znám případy, kdy mámy byly vpohodě, všechno jak má a třeba do týdne bylo mléko pryč ~;((.

Já jsem rodila 20.9.2009, teď je broučkovi 3,5 měsíce a i když pořád kojím, už musíme dokrmovat 3x denně, vždycky ráno, poledne, večer :-). Prostě po 3. měsíci začal malej řvát hlady, musela bych ho kojit skoro neustále a to se prostě nedalo... No a když přestal přibývat (a do toho jsem prodělávala parádní zánět prsu), holt jsem odšoupla předsevzetí kojit plně minimálně do konce 6. měsíce... spokojený dítko mi za to stojí.

Nevím, ale zdá se mi, že dneska je podpora kojení tak velká, že jsou mámy (a hlavně prvorodičky) tak "nabuzený" představou o tom, že dají dítěti to nejlepší, že se jim to potom nemusí povést - prostě čím víc a urputněji chceme, tím hůř to (jak na potvoru) jde ~y~.

A mmch k těm porodnicím - taky jsme všechny vážily jak blázni, sestry na odd. šestinedělí na tom přímo bazírovaly. Na tohle nevzpomínám ráda, myslím, že ženská po porodu by si zasloužila víc klidu na sžívání se s mimčem, než neustálý běhání k váze a zpátky. No co, teď jsme doma a můžem si všechno dělat podle sebe, no ne? A příště to přežijem už líp, když budem vědět co a jak ~z~. Držím palce.
 DáMa 
  • 

Re: Re: Re: přední neodstříkávat 

(22.6.2003 15:38:18)
Andreo, přední mléko má svůj význam - je na žízen, proto neodstříkávat!!!
A jak tu bylo už řečeno, kojit kdekoli a kdykoliv si mimčo řekne. Pokud je mléka dočasně méně, kojit častěji a i v noci, nespěchat, mléko se tvoří i "za pochodu" (tedy spíše během odběru). ;-)
Odskoč si na www.kojeni.cz, pročti rady a věř, že to tak funguje (u nás už 33 měsíců!). Je tam i kontakt na Horkou linku kojení, kde jsou velmi ochotní a fundovaní. Každopádně se v nemocnici nenech vystresovat, že pokud nezačne mimčo přibývat, nepustí vás domů.
Hodně trpělivosti, pochopení okolí a radosti
přeje Dáša
 listopad 


Re: Re: množství vypitého mléka 

(9.6.2003 10:28:51)
U mě mělo největší vliv na tvorbu mléka hlavně kojení v noci. Takže se snažit co nejvíc kojit v noci. Alespoň u mě to tak zabíralo. Když mi moje děti začli v noci více spát mléko mi pak znatelně ubylo (to bylo až tak kolem 5 - 6 měsíce). Moje mamča nás naučila spát v noci hned od začátku (rada tehdejší sestry - nechte je v noci řvát, oni si pak zvyknou a vy se vyspíte zabrala) a odstavila nás velice brzy. V té době byly rady sestřiček tedy zajímavé.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: množství vypitého mléka 

(20.6.2003 20:33:48)
prvního syna jsem kojila pouze měsíc,čekala jsem povinné 2hodiny do dalšího krmení,mezitím brouček plakal a bylo mi porazeno že mám jistě málo mléka a mám přikrmit z lahve takže tímto způsobem jsme brzy dokojily,protože mléka bylo čím dál míň(aspon to tak vypadalo)Dceru,která má teď rok jsem v pohodě kojila 10měsíců a odstavila jsem ji z osobních důvodů(i když mě to ted mrzí,přišla jsem tím o báječné uklidňovadlo nás obou)Ale k věci-kojila jsem od začátku kdykoliv se jí zachtělo i po půl hodině a není pravda jak psala ta maminka v původním příspěvku,že je to brzo a že bolí bříško-stačí si přečíst i desatero laktační ligy.Takže kdykoliv,kdekoliv a spokojenost je na obou stranách.Po půl roce se přidá jídlo a již to není tak časté a únavné,a ten půl rok nakonec uteče tak že se vám ještě bude stýskat.Užijte si to a neřidte se časovým rozvrhem!!!
 Novali 


Re: dost uzitocne 

(19.2.2007 20:18:56)
opravdu super musím si to pamamtovat abych zas nedělala stejné chyby které jsem si po přečtení článku uvědomila. :-)
 Zuzava* 


Je to milé 

(6.6.2003 11:06:21)
Velice zajímavé, a dobré zvlášť pro to, že si maminka utřídí zkušenosti, a jiné můžou porovnávat. Většina zkušeností je ale bohužel nepřenosných, protože co se maximálně osvědčilo při jednom dítěti, to naprosto selže u jiného, co vyhovuje (nebo musí dělat) jedna máma, to druhé nevyhovuje. Například já jsem nikdy mléko neodstříkávala, i když mi tvrdili, že musím - nešlo mi to a ani nebyl důvod. A zatímco kamarádky dítě, protože bylo, jak si ona říkala, kojené, odmítalo láhev a nepije z ní ani po odstavení po jednom roce věku, můj syn sa mi skutečně odstavil JEDNÍM napitím z láhve (několik příštích dní jsme se při kojení oba tak trápili, že jsem to vzdala.)

Přeju hodně dalších radostí z holčičky.
 Miška, 3 děti 


Je to milé, ale u každého jinak 

(6.6.2003 18:39:28)
Určitě je článek poučný pro maminky, které čekají mimi, ale já, při svých třech dětech vím, že každé je jiné a že žádné tyto věci, které jsou ve článku uvedeny, se nedají aplikovat u každého dítěte. Takže to berte spíš jako inspiraci, když si s něčím nebudete vědět rady, ale vůbec ne, jako všeobecná pravidla.
 16.5Salám&Lajka14 


Nic nelze aplikovat univerzálně...:o) 

(6.6.2003 11:34:41)
Napsalas to hezky a určitě to bude pro hodně maminek užitečné. Kdybych něco podobného psala já, asi bych vystačila s přepisem toho, co říkal pediatr, který nás pouštěl z porodnice: "Dítě potřebuje jíst, umýt, vyspat se". :o)
Přiznám se, že jsem matka flink a o některých věcech slyším ze tvého článku prvně, i když je našemu malému už 5. měsíců.
Tak jen pro zajímavost seznam našich "výjimek".

1) Kojení nám jde ve všech polohách KROMĚ polohy bříško k bříšku.

2) Odříhnutí - v porodnici mi říkali čekat do 5ti minut, víc ne; často se nám stalo, že si prcek neodříhl vůbec a bolení bříška měl všeho všudy 1x (aspoň tak soudím podle toho, že se v noci kroutil a fňukal). Dneska už odříhnutí prakticky neprovozujeme. Někdy si říhne sám, když je na bříšku (on je na zádech minimálně), někdy ne.

3) Odstříkávání - bylo mi řečeno, že čím víc budu odstříkávat, tím víc se mi bude tvořit mléka; odstříkala jsem malému 2x nebo 3x, když jsem ho dávala na delší dobu babičce, jinak ne.

4) Spaní bez podprsenky - protože mi to od začátku vadilo a čím bylo větší teplo, tím víc, vymyslela jsem "zlepšovák". Prostě si tu vycpávku přilípnu šetrnou náplastí k prsu a nemusím se v ničem škrtit. Ale to asi nejde, dokud miminko pije i přes noc, leda byste si ji udělala "odklápěcí". Vypadá to - dle slov mého manžela - hrozně, ale to pohodlíčko, když vás nic nedře! :o)

5)Bradavek jsem si prakticky nevšímala, Bepanthen jsem použila 1x, když se malému udělaly pupínky za krčkem. :o) Když jsem těsně před kojením přebalovala, otřela jsem je vatovým tampónem namočeným do vody.

6) Vodu na koupání jsme snad nikdy nepřeměřovali, jak je teplá. Po koupeli vždy pouze olejíček na místa, kde "nevětrá" (pod plínkou) a rybí mast na zadeček.

7) Fén doma vůbec nemáme.

8) Miminko naprosto nereagovalo na to, kde je světlo nebo kde jsme my. Otáčel hlavu tam, kam chtěl. Tzn. většinou na pravou stranu. Má ji pořád ještě šišatou, snad se to srovná. :o)
 Markéta, syn Adam 
  • 

Re: Nic nelze aplikovat univerzálně...:o) 

(8.6.2003 9:20:51)
Jen poznámka k bodu 5
Nám také v porodnici říkali, že se má přebalovat před kojením. Vůbec jsem nepochopila proč, protože náš Adam (mimochodem velmi "žravé" mimino) při každém kojení pravidelně kakal, takže bych tímto doporučovaným způsobem jen zvýšila spotřebu plen o 100%. Prostě nic nelze aplikovat univerzálně.....
 Lucie 
  • 

pozn. k fénování 

(6.6.2003 11:49:51)
Fénování - vždy po koupání, místo otírání osuškou????? Proč? Tím spíš pokožku miminku zbytečně vysušuješ, ne? Proč by se nemohlo zabalit do osušky a utřít normálně?
 Lucka 
  • 

Re: pozn. k fénování 

(27.8.2005 22:56:47)
Když jsme ještě měli starou koupelnu, bývalo tam občas dost zima, proto jsme si dotápěli různými topítky. Vystřídalo se jich tam několik, ale všechny byly založeny na foukání teplého vzduchu podobně jako fén. Když jsem se ve vaně mokrá postavila a neprozřetelně se dostala do proudu teplého vzduchu, tak si možná dovedete představit, jaká mi byla "kosa". Lituju tedy miminko, které je vytaženo z teplé vaničky a nemilosrdně ofoukáno teplým vzduchem. Fyzikální zákony jsou nemilosrdné a já se divím, že si malá nechala celou proceduru líbit a neječela jak na lesy. Taky se mi zdá, že osušení normální osuškou nemůže nijak škodit a navíc se mi to zdá "humánnější".
 Lenorka (Ondra 10.7.06) 


Vyčerpávající info 

(6.6.2003 11:55:32)
Krásny článek. Podrobný a zároveň věcný. Myslím, že moc pomůže každé novopečené mamině, když se s miminkem terpve sžívá a sama má starosti sama se sebou... teda aspoň já bych byla zy tyhle informace vděčná. Všem hodně zdraví a štěstí s miminky!!!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Trošku jinak 

(6.6.2003 12:06:45)
Naši dva kluci jsou každý úplně jiný, ale u obou se osvědčilo kojit kdykoli si řeknou – ať je to po půl hodině nebo po čtyřech… Sami si časem intervaly prodloužili a já se nemusela stresovat tím, že dítě brečí, když ještě není 12 a pilo přece v deset. Taky jsem je vždycky nechávala pít jak dlouho chtěli – ten starší pil klidně hodinu, mladší maximálně čtvrt – prostě jinej temperament, jiný potřeby… Navíc teď v těch vedrech se hlásí o pití častěji i jen na dvě až tři minutky – asi pije jen to přední mlíčko na žízeň a je to rozhodně jedno z nejspokojenějších miminek na světě (a co teprv maminka s takovym miminkem :-)). To s tim střídáním prsů během jednoho kojení se mi zdá trochu komplikovaný – řekla bych, že v systému jedno kojení jeden prs, druhý kojení, druhej prs si děťátko může samo vybrat, zda uhasí jen žízeň, nebo se i nají. (Oba prsy jsme na jedno kojení využívali jen úplně na začátku, než se vytvořil dostatek mlíčka.)

Opruzeniny ani jeden z kluků téměř neměl, snad je to tim, že značnou část dne tráví nahatí (miminko na ručníku nebo látkový plence samozřejmě). podotýkám, že kupujeme ty nejlevnější papírový plenky.

V hojení jizvy jsem pokračovala ve stylu porodnice – tedy chodit na malou do sprchy a opláchnout čistou vodou (bez mýdel apod.). Když jsem se párkrát někde na chvilku posadila bez vložky, zjistila jsem, že jizva téměř nebolí – problém byl tedy v tom, že na jizvu tlačil okraj tlusté vložky (v porodnici) – doma jsem koupila ultratenké a bylo po problémech (taky samozřejmě záleží jakou jizvu vám v nemocnici vyrobí, že…)

Nic ve zlym, jen jsem si říkala, že přečíst si tenhle článek před narozenim dítěte, měla bych strach, že to všechno nemůžu zvládnout – radši se řídim instinktem a je to bez stresu co všechno píšou v knihách jinak…
 Emilie 
  • 

Presne tak 

(29.1.2004 16:24:06)
Myslim, ze jste to naprosto vystihla... Precetla jsem si clanek jsouc jeste bezdetna a jsem z toho spis znechucena.... rozhodne to pro me neni inspiracni a nejak si rikam, ze cim min toho o tom vsem vim, tim je to lepsi. Udelam si nazor az ze svych vlastnich zkusenosti.Ale rozhdone nehodlam spat bez podprsenky a nechat mliko volne tict do postele - a zachranovat to podlozkou proti pocurani!!!To mi prijde uplne odporny! A co chudak manzel?
 Lenka 
  • 

Re: Presne tak 

(19.3.2004 10:54:09)
No trochu jste mě zarazila...ta maminka, která psala článek přece neříkala, že tohle všechno musíme dělat,prostě jenom napsala,jak to dělala ona a třeba se to některé mamince bude hodit.Já například vím,že budu mít s podprsenkou problémy,protože jí nesnáším i při normálním nošení (bez těhotenství,bez kojení),takže ráda uvítám rady ostatních. A proč by měl být manžel chudák? Pokud např.nepochopí,že si potřebujete chvíli ulevit,tak jste spíš chudáci oba:-( Nemyslím to zle, ale občas mi vadí v těchto diskuzích "silná slova", protože články jsou myšleny spíš jako inspirace a nemusíte se jimi řídit,tak proč se rozčilovat a tak (podle mě) krutě reagovat?
 Ivana 
  • 

Re: Presne tak 

(23.10.2004 20:34:03)
K té podprsence v noci - ze začátku jsem s ní spala a dvakrát mi způsobila ucpání mlékovodu se všemi následky - třesavka, zarudnutí, únava, nesnesitelná bolest a vysoké horečky. Zcela zbytečně jsem pak brala antibiotika, protože lékařka tvrdila, že jde o zánět. Teď spím bez podprsenky a je to mnohem příjemnější. Při spaní na zádech mléko neteče, pouze při kojení z druhého prsu a to lze vyřešit přiložením např. pleny.
 Tara 
  • 

Re: Re: Presne tak 

(29.7.2005 16:37:51)
Ja jsem spala v podprsence asi tri tydny a dost me to obtezovalo. Pak mi manzel rekl "no a co, tak az prestanes kojit, koupime novej polstar" a spala jsem dal uz bez ni. Manzelovi se to tak taky libilo vic :-)
(Spim na brise, takze jsem pod sebou na polstar louzicky delala.)
 Betushka - ještě nic  
  • 

Re: Trošku jinak 

(7.6.2005 21:31:39)
Mate pravdu, planujeme s mim nastávajícím miminko brzy, ale po přečtení tohoto článku vše ještě zvážím..:)))...P.S:Opravdu je to tak těžké, jak to vypada? Alžběta
 misa 
  • 

Hlavne klid! 

(29.7.2005 20:41:09)
Betusko, zachovej rozvahu, tezke to neni! :) Trebaze se tvrdi, ze clovek je tvor socialni a peci o mladata se musi ucit odpozorovavanim ci jinak, za sebe tvrdim, ze instinkt a selsky rozum jsou nade vse! Druhou cast porodniho kursu o peci o dite a kojeni jsme neabsolvovali, protoze jsem mezitim porodila. V porodnici na nas nemeli cas, takze vysvetlovani bylo minimalne. Presto automaticky vis, jak uchopit miminko (jedina zasadni vec je nenechat se vystresovat "radami a varovanim" a ridit se instinktem), sama nejlip zjistis - oba zjistite - jak je to s kojenim (krome doporucovanych poloh se nam casem osvedcily i nektere naprosto silene :-) ) a kdyby ti do toho nikdo nemluvil, budes sama behat k miminku, kdykoli zaplace a davat mu jist, kdykoli si rekne, coz je podle mne to nejlepsi. Moda ohledne vychovy deti a pece o kojence se meni, ale to zakladni zustava... Dceri je ted pet mesicu a prezila i mou "flinkavou" peci zcela ve zdravi a dokonce i v lepsim rozmaru nez deti matek uzkostlivek.
Take jsme nemerili vodu na koupani, vzdor radam z porodnice (dite ma nizkou vahu, kojte po dvou hodinach!), pediatricky (kojte po trech hodinach, ne casteji, at se poradne naji) i nemocnice, kam jsme jeli s kolikou (kojte minimalne po trech hodinach, at to staci stravit) jsme kojili, kdykoli si dcera rekla - tak zhruba kazdou hodinku :-) a boleni briska se upravilo samo, stejne jako vaha. Prvni tri mesice dcera odmitala lezet v postylce nebo v kocarku, tak se proste tri mesice nosila nebo chovala (rada z porodnice: deti se nechovaji! mazlete se s nimi, kdyz lezi v postylce!) a az pak zacala ocenovat soukromi postylky nebo rozhled v kocarku. Stejne tak nechtela spat sama, takze se mnou casto spala v posteli (zalehavani deti neni sice mytus, ale i u zvirecich maminek, ktere maji tech drobecku sest sedm, se stava jen vyjimecne a jen prvorodickam... a hlavne, kdybych toho sveho temperamentniho petikiloveho drobecka zalehavala, nepochybne bych si vsimla :-) ). Take bychom meli kojit az do konce sesteho mesice - ja bych rada, ale dcera zacala loudit jidlo (bez toho, ze by ho predtim byla ochutnala), takze v tomhle rocnim obdobi spokojene ozuzlava oloupane merunky (pochopitelne toho moc nesni) a mixovanou mrkev... a tak dal. Hlavni vec je spokojene miminko a trendy ve vychove, vyzive a peci o deti neni sice od veci znat, ale taky je potreba mit na pameti, ze se casto meni.
Takze: NE, neni to tezke! :-)
 Jana 


Uf :o)  

(6.6.2003 13:21:15)
Zase mám důvod, proč si připadat jako matka - flákač :o))))

BEzva, ze si Andrea dala tolik práce a sepsala všechny možné rady, co jí pomohly lépe si poradit s miminkem. Opravdu je každé mimi jiné a každá jsme jiná.. úplně poprvé v životě čtu, že někdo používá převařenou vodu na mytí obličeje, fén na sušení dítěte, tyčinky do uší se zarážkou atd :o)

Náš Tom se narodil do horkého července do garsonky pod střechou. Přemýšlet o tom, že bych ho měla mít ve 24°C, když bylo v bytě 30°C a více, zbláznila bych se. Kojila jsem ho, kdy si řekl, žádné koukání na hodinky, jestli ještě 10 minut nic, nebo měřit, jak dlouho je přicucnutý. Ale každý jsme jiný, někdo si rád nalajnuje, některým mimisům to vyhovuje. My jsme trávili život chaoticky, bez teploměrů, bez skladování mléka, bez dokrmování, bez péče o bradavky a speciálních nápojů pro kojící matky a taky to šlo :o)

Už teď je mi jasné, že další mimiš bude jiný a všechno bude fungovat jinak :o)))
J.
 Sylva 
  • 

Re: Uf :o)  

(6.6.2003 21:57:44)
Taky se hlásím k flákačům. Zijeme štastně, spokojeně a chaoticky. Ted mě dokonce překvapilo, že už je červen...pravda, všimla jsem si, že je venku tepleji, ale nějak jsem to neřešila. Celá rodina jíme, když máme hlad, spíme, když se nám chce spát. Včetně mimina a psů. Kupodivu v tom jakási pravidelnost je...
(Ne, že bych neuměla psát bez chyb, ale přestala mi na klávesnici fungovat klávesa s háčkem. Jo - vlastně čas sleduju, od 18.h je levnější internet...)
 Martina,Matej 2roky, Lucka 10tydnu 
  • 

Re: Tropicke teploty v Jizni Koreji 

(12.6.2003 7:18:32)
Mila Jano uplne mi mluvis z duse. Nase Lucka se narodila v Koreji kdyz zacinali tropicke teploty 30 a vice. Hodne a porad cestujeme, menime bydliste a stale se neco noveho deje. Neni to zivot pro kazdeho,ale nase deti si zvykly. Jsem o tom presvedcena. Podle me neni dulezite dodrzovat veskere rady lekaru a podobnych. Pokud se maminka ridi citem, svymi instinkty a hlavne je spokojena a klidna, deti jsou pak take stastne i kdyz je doma i v noci napriklad 30st.C.:)Verim si a nikdy jsem neskladovala mleko v mrazaku.Lucka se narodila na soukrome klinice, kde jsem se domluvila anglicky pouze s lekarem (korejsky neumim:)))Mame velmi maly byt a jeste jednoho dvouleteho rostaka k tomu. Rady o hygiene jsou jiste velmi dulezite (omyvani prsou, pohlavi apod.)ale nic se nesmi prehanet. Jak se chcete citit stale sveze a cista, kdyz vylezete z koupelny a v byte mate pres 30st.a vlhko jako v pradelne.Ale rady Andreji jsou jiste velmi dulezite a uzitecne pro nastavajici novopecene maminky!!!Vsem preji krasne prozivani materstvi, pohodu a lasku.
Ahoj Vase Martina.
 Martina,Matej 2roky, Lucka 10tydnu 
  • 

Re: Tropicke teploty v Jizni Koreji 

(12.6.2003 7:18:46)
Mila Jano uplne mi mluvis z duse. Nase Lucka se narodila v Koreji kdyz zacinali tropicke teploty 30 a vice. Hodne a porad cestujeme, menime bydliste a stale se neco noveho deje. Neni to zivot pro kazdeho,ale nase deti si zvykly. Jsem o tom presvedcena. Podle me neni dulezite dodrzovat veskere rady lekaru a podobnych. Pokud se maminka ridi citem, svymi instinkty a hlavne je spokojena a klidna, deti jsou pak take stastne i kdyz je doma i v noci napriklad 30st.C.:)Verim si a nikdy jsem neskladovala mleko v mrazaku.Lucka se narodila na soukrome klinice, kde jsem se domluvila anglicky pouze s lekarem (korejsky neumim:)))Mame velmi maly byt a jeste jednoho dvouleteho rostaka k tomu. Rady o hygiene jsou jiste velmi dulezite (omyvani prsou, pohlavi apod.)ale nic se nesmi prehanet. Jak se chcete citit stale sveze a cista, kdyz vylezete z koupelny a v byte mate pres 30st.a vlhko jako v pradelne.Ale rady Andreji jsou jiste velmi dulezite a uzitecne pro nastavajici novopecene maminky!!!Vsem preji krasne prozivani materstvi, pohodu a lasku.
Ahoj Vase Martina.
 Jana 


Uf :o)  

(6.6.2003 13:21:24)
Zase mám důvod, proč si připadat jako matka - flákač :o))))

BEzva, ze si Andrea dala tolik práce a sepsala všechny možné rady, co jí pomohly lépe si poradit s miminkem. Opravdu je každé mimi jiné a každá jsme jiná.. úplně poprvé v životě čtu, že někdo používá převařenou vodu na mytí obličeje, fén na sušení dítěte, tyčinky do uší se zarážkou atd :o)

Náš Tom se narodil do horkého července do garsonky pod střechou. Přemýšlet o tom, že bych ho měla mít ve 24°C, když bylo v bytě 30°C a více, zbláznila bych se. Kojila jsem ho, kdy si řekl, žádné koukání na hodinky, jestli ještě 10 minut nic, nebo měřit, jak dlouho je přicucnutý. Ale každý jsme jiný, někdo si rád nalajnuje, některým mimisům to vyhovuje. My jsme trávili život chaoticky, bez teploměrů, bez skladování mléka, bez dokrmování, bez péče o bradavky a speciálních nápojů pro kojící matky a taky to šlo :o)

Už teď je mi jasné, že další mimiš bude jiný a všechno bude fungovat jinak :o)))
J.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Uf :o)  

(6.6.2003 14:22:50)
Přidávám se k matkám flákačům:o), mám dvě děti a o některých věcech slyším poprvé, zvlášť u druhého mimi se osvědčilo, co píše Monty - hlavně najíst, umýt, vyspat......:o).
E.
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Re: Uf :o)  

(6.6.2003 16:13:00)
No me se v clanku moc nelibilo to kojeni! Dite ma prece dostat kdykoliv to vyzaduje a nekdy si opravdu cucne jen tak trosku predniho mlicka na zizen. Naprosto nevim, proc bych do miminka mela cpat nejaky cajicek nebo neco jineho, jenom aby vydrzelo do pristiho kojeni ktere mam naplanovane podle hodin. Myslim , ze o tomto se ted uz snad pise ve vsech knizkach o kojeni, je to taky doporucovano Laktacni ligou a UNESCO.
Cim vic to nechame na diteti, tim bude vsechno prirozenejsi. Nechce to ani moc odstrikavat, protoze jak uz tu nektera z vas psala, se potom tvori vice mleka, nez je potreba.
Pokud prsa nejsou opravdu moc znicena , napr. spatnym prikladanim..., staci je po kojeni natrit kapkou mleka. A jeste k tomu WC-na malou je opravdu nejlepsi chodit do sprchy!
Gabina
PS: Jinak clanek je dost obsahly a urcite se z neho pouci dost maminek! Je videt, ze si s nim dala Andrea praci. Takze diky!!!
 Gabina 
  • 

Hypermangan 

(6.6.2003 17:16:13)
Někdo má rád holky, jiný vdolky...každé mimi je jiné.
Jen mám výhrady k hypermanganu. 1. Těžký alergen, stejně jako pěna do koupele. 2. místo vysušení, může dítě při silnější koncentraci spálit. Není slabě růžová jako slabě růžová.

Mě se na zadek nejvíce osvědčila stará tolik opovrhovaná Rybí mast. A to jsem odzkoušela snad všechny na trhu. Nejenom jako prevence, ale i na už hotové opruzeniny. A na takovej pěkně červenej zadek už pak byla nejlepší Gentiánová violeť. Jednak jako prevence plísní, jednak pěkně vysuší.
 Sosan 
  • 

Re: Hypermangan 

(6.6.2003 17:23:43)
Co je na rybí mastičce opovrhovaného? My jsme ji také používali a fungovalo to výborně.
 Kriss, Týnka 15m. 
  • 

Re: Uf :o)  

(6.7.2003 0:41:39)
Mě se u kojení taky osvědčily intervaly min. dvě hod. Nejdřív jsem kojila kdykoliv, ale malá měla pořád bolení bříška. Po zavedení dvouhodinových přestávek to bylo mnohem lepší. Je fakt, že když přišla krize, kojila jsem klíďo po hodině. Ale to už jsem rozeznala pláč hladový a pláč při bolení :-)
 Ladia, 2 děti (15+11) 


Re: Uf :o)  

(10.6.2003 16:03:01)
Jéé tak já budu taky matka flákač...
No jo mateřství je věda, teda jak pro koho :))
 Sosan 
  • 

30 minut = půl hodiny 

(6.6.2003 17:19:37)
Opravdu se najde někdo, kdo by držel mimino půl hodiny ve svislé poloze kvůli odříhnutí? Mě to přijde jako úplný nesmysl - nebylo v té knize 30 sekund? Sám se podívám doma do knížky, co o tom píšou, ale připadá mi to uhozené.
 Evelyn1968,2děti 


Re: 30 minut = půl hodiny 

(6.6.2003 17:50:28)
Já jsem obě moje miminka držela ve svislé poloze i déle, protože jsme měli potíže s blinkáním a blinkaly někdy i po odříhnutí a dvě hodiny po krmení:o(. I v noci jsem se budila na ten zvuk - "šplouchnutí" a bála jsem se, že se udusí. Bylo to asi až do 6. měsíce, než jsme začali s kašovitou stravou. Ale vím, že některé děti to zase nemají vůbec.
E.
 Miška, 3 děti 


Re: 30 minut = půl hodiny 

(6.6.2003 18:12:05)
Asi já! :-))
 Jana 


Re: 30 minut = půl hodiny 

(6.6.2003 18:26:22)
My ne, Tom neblinkal, odrihnul si bud hned po otoceni do svisla, nebo vubec...
J.
 Sosan 
  • 

Re: 30 minut = půl hodiny 

(6.6.2003 21:03:31)
V knížce píšou 10 minut (Velká kniha o matce a dítěti).
 Miška, 3 děti 


Re: Re: 30 minut = půl hodiny 

(7.6.2003 7:39:02)
Sosane, naštěstí některé maminky už přišly na to, že Velká kniha o matce a dítěti je na......:-))
 Sylvie 


Re: Re: Re: 30 minut = půl hodiny 

(7.6.2003 8:37:18)
No, Miško, mne přijde, že v ní jsou docela přehledně zpracovány dětské nemoci, takže tak úplně na není :o)

S.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: 30 minut = půl hodiny 

(19.3.2004 11:06:33)
Sylvo, ty máš vždycky fajn názory:-) Jaká kniha je tedy podle tebe dobrá? (nejsem ještě těhotná,ale ať to vim dopředu) Nechci to s četbou chytrých knížek přehánět,ale myslím,že je dobré si něco přečíst,ať pak člověk není vykulenej,ale zase když to nejde podle knihy,tak nepanikařit:-)
 Libushe+3 


Re: 30 minut = půl hodiny a neni to uhozene 

(7.6.2003 4:35:18)
Moje dite melo problem s acid reflux a neudrzenim mleka v zaludku. V nemocnici nam rekli, ze ho musime odbrkavat 40 minut a tak jsme to delali. Cetla jsem to i v me miminkovske knize. Tedy k upresneni...pokud si neodbrknul tak se drzel 40 minut ve svisle poloze. (A pokud si odbrknul tak se taky drzel 40 minut ve svisle poloze aby udrzel mleko v zaludku.)
 DáMa 
  • 

Re: 30 minut = půl hodiny 

(22.6.2003 15:53:46)
My jsme nedávali odříhnout často vůbec, protože u nás platí zásada: spící dítě zásadně nebudit ;-o a ono většinou při kojení usnulo.
Jinak na to držení pro odříhnutí už naštěstí existují pomůcky (babyvaky a šátky).
 Miška, 3 děti 


Noční kojení 

(6.6.2003 19:03:22)
No docela by mě zajímalo, jak bych v noci dala mrně na bříško a potom čekala čtvrt hodiny a přenesla do postýlky. Tö bych se asi moc nevyspala. Většinou jsem usnula málem při kojení :-))
 Šipka 


Re: taky to u nás bylo jinak 

(6.6.2003 20:53:11)
Autorka to sepsala opravdu poctivě, pár věcí mi ale přijde divných - např.čaj kojencům se přece nemá dávat! Taky u těch pomůcek k zakoupení to většinou každý lékař řeší po svém.. Myslím, že i grify na kojení každý musí najít individuálně, i na říhání a větříky, každé miminko přece reaguje jinak. Nebrala bych to jako návod, ale jen jako osobní zkušenost.
 Renata 
  • 

Re: každý po svém 

(6.9.2007 9:10:59)
Myslím,že nějaké rady jsou zde i zbytečné. Každé miminko je jiné a každá máma je jiná.Je prostě na vás,jak to či ono uděláte.Mně taky pořád tchyně a babičky radily,že za nich se to dělalo tak či onak a já že to dělám špatně.Nemyslím si.Dělala jsem všechno podle sebe a ted mám krásnou šestiletou dceru,která nemá problémy ani v kolektivu,ani s jídlem ani s nemocemi.Myslím,že dobrá rada neuškodí ale nic se nemá přehánět.
 Sylva 
  • 

Re: Noční kojení 

(6.6.2003 22:06:03)
My jsme vynalezly (Anička a já) tzv. samoobslužný bufet. Vzniklo to tak, že jsem u kojení jednou opravdu usnula (spíme spolu v posteli), a když jsem se pak po několika hodinách probudila, zjistila jsem, že už zase kojím. Systém "nakloním, dosytosti nacucám, odkloním, prospím, nakloním atd." Aničce, zdá se, velmi vyhovuje.
Mně taky. Anička sice spí většinou celou noc, ale ted v těch hicech přeci jen občas má žízen.
 Sylvie 


Re: Re: Noční kojení 

(6.6.2003 23:28:24)
:o) Též jsem s Verunkou praktikovala, móóóc pohodlné :o)

S.
 Meta 
  • 

Re: Re: Re: Noční kojení 

(10.6.2003 13:43:11)
První děťátko jsem měsíc v noci poctivě stěhovala na kojení z postýlky do postele, pak mě to přestalo bavit a prcek se usídlil v noci v mé posteli trvale. Myslím, že často se napil, aniž bych procitla z hladiny alfa. Instinkty jsou skvělá věc. Po více než dvou letech staršího vystřídal mladší. Nevím, co je noční pláč mimin či nevyspání, sušné mléko, dokrmování, koliky apod. Taky doporučuji. Knížky přečíst, ale udělat si vlastní názor.
 sylvaina 


Re: Re: Noční kojení 

(7.6.2003 14:17:36)
Ano, to je prima, my s malou samoobslužný bufet praktikujeme občas dodneška. Jen je švanda, když si v noci poplete maminku s tatínkem a se zavřenýma očima bouchá hlavou manžela do hrudníku a rozčileně u toho brebentí, kam že jí zmizel ten sos.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Noční kojení 

(8.6.2003 0:17:42)
Cha chá, no, my máme tatínka 250 km daleko, tak tohle nám nehrozí.
 Gábi, 2 děti 


Dost obsáhlé, ale ... 

(6.6.2003 23:54:33)
Andreo, je to velice obsáhlé a určitě tam nastávající maminky najdou užitečné informace, ale některé věci mě zarazily, např.
- "interval mezi kojením min. 2 hod. (nejlépe 3-4 hod.)" - to je dost odlišné dle typu miminka a jeho stáří (spíše se kojí jeho potřeby),
- očistky nejsou infekční!!! (je to nesmysl, který se po dlouhá léta drží mezi zdravotnickým personálem),
- dudlík u novorozence,
atd., atd., ...
Promiň, ale je potřeba také myslet a ne poslouchat, co řekne nějaký zdravotník (protože ti většinou podává každý zcela odlišné informace).
Kde jsi rodila?
 Gábina 
  • 

Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(7.6.2003 13:18:35)
Sorry, očistky jsou infekčí. Stejně jako krev. Dokanalá živná půda pro všechny bakterie.
Nebo si myslíte, že horečka omladnic vznikala jen tak, z čistých neinfekčních očistků? aby ženy umírali ? No zdravotníci jsou prostě tupci. Jen když si uvědomím, jak je blízko z pochvy do konečníku, tak je snad jasné, že očistky jsou infekční. Nebo si myslíte že střevo, pochva, genitálie jsou prosty bakterií. Nebo zastáváte názor, že všechno co je menší než mravenec je artefakt, který si vymysleli zdravotníci, aby strašili populaci ?

Dokonalé sterilitě zdar
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(7.6.2003 13:33:27)
Gábino, očistky nejsou infekční proto, že by byla pochva blízko konečníku :-)

No mám tady dvě vysvětlení - jedno od lékaře a jedno z 9mesicu.cz, tak si vyberte :-)

Očistky odcházející z rodidel je nutno zachycovat do čistých porodnických vložek; obsahují množství bakterií z pochvy. Při nesprávné výměně vložek byste si mohla přenést bakterie na prsní bradavky a způsobit si zánět prsu.

Očistky jsou infekčním materiálem, proto je bezpodmínečně nutná přísná hygiena při manipulaci s vložkami a prádlem. Při pomnožení bakterií může dojít velice snadno k celkové infekci organismu, známé jako "horečka omladnic".
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(7.6.2003 13:53:06)
Nepochopila jste mě, o BCT píšu dále, že jsou i v pochvě, ale myslela jsem tím, že i na vložce se můžou kontaminovat bakteriemi střeva, takže vžádném případě nemůžou být sterilní, či neinfekční. A to jsou právě ty nebezpečné bakterie, které můžou zpusobit sepsi, zánět bradavky při špinavých rukou, průjem kojence atd.
Semlvajz či jak se to maďarsky piše, jistě zavedl omývání rukou před porodem, ale sepse rodiček může vniknout právě i kontaminovanými očistky, neboť děloha je jedna velká ranná plocha, a perfektní místo vstupu pro bakterie.
takže ještě jednou, očistky jsou infekční a jako z infekčním materiálem se s ním musí zacházet. I s rodildly se musí jednat " v rukavičkách". Špinavé ruce díky dokonale živné půdě ( očistky ) můžou způsobit sepsi ( horečku omladnic). A bohužel i v dnešní době sepse u rodiček vznikají.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(7.6.2003 14:13:48)
Gábino, bingo!
Sama si to prave napsala: .. děloha je jedna velká ranná plocha, a perfektní místo vstupu pro bakterie..
Pokud nekdo po porodu rodicku vysetroval nemytyma rukama, zanesl ji infekci, ktera mohla v zivnem prostredi ocistku bujet. Nebylo to tak, ze by zena sama sebe nakazila.
J.
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(9.6.2003 7:52:23)
Zdá se, že "infekční očistky" jsou dost zakořeněné ... Je zajímavé, že střední zdravotnictký personál jedné známé pražské kliniky před cca pěti lety mával touto nepravdou na každém kroku a před rokem už to nebyla najednou pravda??? Informovala jsem se na to na různých místech a buď o tom dotazovaný nechtěl přemýšlet nebo mi odpověděl, že se to dřív učilo, ale že to není pravda. Na samotném krvácení z rodidel není nic infekčního, bakterie Escherichia coli je samozřejmě něco jiného, tou se můžeme všichni "kontaminovat" každý den mnohokrát. Tady přece neřešíme základní (resp. u rodičky zvýšenou) hygienu. To je přece samozřejmost. A nevím, jak vy ostatní, ale já si po WC myju ryce mýdlem už od dětství ;-) (A po použití WC se, pokud možno, osprchuji nebo použiju bidet!)
 Gabina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(9.6.2003 11:17:32)
Vše co pochází z těla pacienta je infekční materiál: Sputum, hleny, moč, stolice, krev, výpotky, abscesy, a i ty proklaté očistky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(9.6.2003 13:57:32)
Gábino, ty se krásně rozčiluješ:-) Já bych to řekla takhle - infekční materiál z nás nejde, k infikování krve atd. může dojít až po vyplavení z těla, protože potom může dojít k namnožení bakterií. Ale to je můj laický názor. V tom případě může být infekční i chleba, protože když dlouho leží, množí se plíseň :-))
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(10.6.2003 10:10:14)
Miško, mluvíš mi z duše :-) Brzy budeme dezinfikovat úplně všechno, a to bude alergiků! Třeba se můžem všichni nastěhovat do kyslíkových stanů ...
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(10.6.2003 10:06:50)
Například moč u zdravého člověka při vyloučení v podstatě sterilní ... ;-)
 Gabina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(11.6.2003 7:14:19)
Moč u zdravého člověka je v podstatě sterilní tak v kalicho-pánvičkovém systému, což je uvnitř ledviny, v močovém měchýři jsou přípustné bakterie v pomnožení do 1O na 5.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(29.7.2005 16:17:29)
Možná když se ty očistky nechají ve vložce v tomhle vedru, je to jen otázka času.. Eva
 Šárka,1.dítě 
  • 

Re: Pro Gábinu 

(5.7.2003 22:24:45)
Milá Gábino.očistky jsou sice infekční a tudíž nebezpečné,ale nikdy ne v pochvě a děloze,to pouze v případě že pokud je žena nebo lékař prase,zanese dovnitř infekci nemytýma rukama nebo nástroji.Jinak za normálních okolností se očistky stávají infekčními až rozkladem krve na vložce.Evidentně ti nedošlo,že kdyby to bylo tak jak píšeš,měla by každá rodička otravu krve a každá by se musela po porodu léčit na celkovou sepsi.Příště než se začneš dohadovat,zamysli se nad problémem hlouběji.
 Mikulášova babička 


Re: Re: Dost obsáhlé, ale ... 

(7.6.2003 13:36:09)
Horecka omladnic byla z toho, ze rodicky infikovali porodnici nemytyma rukama. Kdyby ji zpusobovaly ocistky samy o sobe, tak na ni umirame dodnes.
 Bez-inka 


Realita při druhém dítěti... 

(14.6.2003 22:00:43)
Je to obsáhlé a taky - je vidět, že máš na všechno spoustu času a možností...Myslím, že realita s druhým dítětem je poněkud jiná a nemyslím, že by mé mimi nějak strádalo. Například u kojení zvládnu nakrmit sebe i starší dítě, nebo obtelefonovat kdeco a když mám štěstí můžu si číst, ale tose mi už dlouho nestalo. Dnes jsem zvládla i starší správně nasměrovat kalhotky na oblíkání.S mimi v ruce lze zvládnou i zalejt zahradu, uklidit a vyhání to podle mě prdíky stejně než se na to nějak soustředit.A s tím jak jí a spí - no jí jak se mu chce - a spí když mu starší dovolí - ona prostě chce aby pořád koukal...Prostě to beru nejprůchodnější metodou aby se vše nějak zvládlo...

Mějte se

Hanka
 Milena, 3 koťátka 


"Užitečné" rady??? 

(7.6.2003 9:46:54)
Kladu si otázku, jestli si správce serveru vůbec přečetl tento článek než ho vystavil. Na Rodině funguje poradna dr. Paulové, kde lze najít informace o kojení, a pak se na Hlavní straně objeví článek s "radami" typu "snažit se, aby kojení bylo v intervalu minimálně 2 hodiny. Tj. od konce posledního kojení do začátku dalšího, aby měl žaludek čas alespoň 2 hodiny na zpracování vypitého mlíčka, jinak, když se v žaludku míchá čerstvé a natrávené, dělá to prý neplechu (nějak se to tam kazí) a může z toho bolet bříško", "ideální je kojit po třech až čtyřech hodinách. Pokud se zdá že není dost mléka ... raději uvařit fenyklový čaj, nebo převařit kojeneckou vodu a dát mu to po lžičkách" !!! a další perly např. o odříhávání ve svislé poloze /nevím, kde pisatelka rodila, ale je chyba, že jí v porodnici neřekli, že se dítě vůbec, ani na odříhávání, nemá dávat do svislé polohy/, o féhování místo osušení zabalením do pleny atd...
Články na Rodině by měly maminky informovat, a ne dezorientovat nebo uvádět v omyl.
 Miška, 3 děti 


Re: "Užitečné" rady??? 

(7.6.2003 10:04:06)
Mileno, ber to tak, že novopečená maminka je nadšená, že může ostatním poradit :-)
Když si tohle přečtou nastávající maminky, tak snad pochopí podle příspěvků, že není všechno takové, jak to píšou v příručkách :-)
 hh hh 


Re: "Užitečné" rady??? 

(8.6.2003 7:38:16)
Mileno moje dcera měla při kojení dost bolesti bříška pořád brečela. kojila jsem prakticky nepřetržitě. Pak mi doktorka poradila. kojit max. 10 min. a né dřív jak po 2 hod. věř nebo ne ale po té co jsme tohle začali praktikovat bylo po problémech. něco na tom bude.
 hh hh 


Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(8.6.2003 7:46:14)
pardon popletla jsem to
kojit max. 20 min. 10 min. z jednoho prsa nechat odříhnout a 10 min z druhého. No a ta pauza 2-3 hod, mezi kojením.
 Milena, 3 koťátka 


Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(8.6.2003 9:33:10)
Danino, moje zkušenost je opačná. První 2 měsíce jsem kojila s krátkými přestávkami. Každé kojení bylo asi hodinové, následovala 20-30 minut přestávka a poté začala dcera už zase hledat a kňourání se pomalu měnilo v pláč, který se ztišil zase u prsu. Dneska má ta mladší 5 měsíců a je spokojené zdravé miminko. Nepláče, hlásí se přes den zhruba po 2-3 hodinách pomlaskáváním.
Od svých kamarádek vím, že když se od začátku snažily zavádět dvou až tříhodinové intervaly, dítě celé tři hodiny řvalo, matka byla nervozní, začala pochybovat, jestli má dost mléka, koupila sunar, a kojení bylo během pár týdnů v háji.
Je možné, že tvojí dceři pravidelný režim v kojení pomohl. Její problém bych ale neviděla v bolesti bříška ze smíchání čerstvého a natráveného mléka /to opravdu neexistuje/, ale je možné, že vypila více mléka, než byl objem jejího malého žaludku a mléko se jí vracelo ze žalodku spolu s žaludečními šťávami do jícnu, což může vyvolat nepříjemné pocity, které známe jako pálení žáhy.
 hh hh 


Re: Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(8.6.2003 12:03:36)
Mileno doktorka mi řekla, že to bylo tím, že se přežírala a pak měla právě to bolení bříška. no to je jedno, každopádně u nás to zabralo. taky je pravda že né pokaždé když mimi řve je to hladem.
velkou služdu nám udělal dudlík. Ty 2-3 hodiny přečkala v pohodě, neřvala, ba právě naopak říkala si pravidelně po těch 3 hod. asi vážně chtěla mít režim :o)

Markéto my v porodnici přebalovali před kojením proto, protože jsme následně mimina museli vážit.
Přebalit-zvážit-nakojit-zvážit- a zase přebalit protože si vždy při kojení po...
bylo to dost děsný.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: "Užitečné" rady???-souhlas 

(20.6.2003 20:56:19)
Svatá pravda -osvědčeno mnoha matkami-žádné intervaly(taktéž jsem kvůli dodržování intervalů brzo odstavila syna -6let)dceru s kojením po půl hodině v pohodě 10m.
 pawliczka rasa2 +5mbrisko 
  • 

Re: Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(13.7.2005 19:22:48)
tak to si mileno delas srandu ze neexistuje natravene a nenatravene mliko v zaludku ditete interval 2 hod je skoro presny time za ktery maly jeste ne uplne pripraveny detsky zaludek zvladne mleko zpracovat at jde o mleko materske nebo umelou vyzivu takze mene agrese k prvorodickam a vice pokory mnohonasobna matko nejsi jeste mozek lidstva.
 Jana CAM 


Re: "Užitečné" rady??? 

(8.6.2003 15:28:55)
Mileno,
já to cítím stejně, to co jsi popsala přesně odpovídá tomu co mě zarazilo. Oceňuji snahu pisatelky pomoci druhým, ale s některýma radama, jako rehabka a laktační poradkyně prostě souhlasit nemůžu. Jsou to rady převážně týkající se kojení a odříhávaní ve svislé poloze. Na odříhnutí je vhodná poloha klubíčko, případně srdíčko a pro noční kojení leh na pravém boku. Svislou polohu nedoporučuji používat na nošení vůbec, ani na krátkodobé odříhnutí z důvodu přetěžování páteře, která ještě není zpevněná posturálními svaly. Podrobnější vysvětlení můžu případným zájemcům poslat mejlem. Praktickou ukázku mamipulace s dítětem by si měla každá mamka vyzkoušet v rámci předporodní přípravy totéž platí o technice kojení.
Takto to děláme u nás v Ostravě J.
 Kriss, Týnka 15m. 
  • 

Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(6.7.2003 0:52:40)
My jsme tedy říhaly ve svislé poloze, v každé jiné Týnka blinkala.
 Lenka 
  • 

Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(19.3.2004 11:25:25)
Všechny moje kamarádky, které už mají miminko ho nechávají odříhnout ve svislé poloze - asi jim to tak řekli v porodnicích - nemůžete jim to vyčítat, vyčtěte to raději porodnicím!!! (přece maminka s prvním dítětem spoléhá na rady "odborníků" z porodnice a pokud se jí jejich rady neosvědčí pozná to bohužel až později a může to aplikovat třeba až u druhého dítěte)
 Jitka+2 


Re: "Užitečné" rady??? 

(12.6.2003 13:15:57)
Mileno,

nemohu si pomoct, ale váš příspěvek mi přijde dost "nevraživý". Autorka článku přeci hned na začátku upozorňuje na to, že jsou to její postřehy a způsoby, které se nejvíce osvědčili jí a její holčičce, sama též dodává, že není zdravotník a tudíž nemusí být vše 100% správné. Já myslím, že alespoň některé její rady jsou docela užitečné a některé mamince mohou zrovna pomoct.

A ještě poznámka k intervalu kojení:
Je skutečně pravda (potvrzeno lékaři!!!), že pokud se kojí v intervalu kratším než 2 hodiny, způsobuje to mnoha miminkům zažívací potíže (bolesti bříška, zvracení, větry). V žaludku totiž zůstává ještě zbytek již natráveného mléka, ke kterému se přidá čerstvě nakojené a chudák miminko má v bříšku "zkažený jogurt" (tak to nazývají i samotní lékaři - např. primář novorozeneckého odd. v Motole).

Jitka + Anička+Maruška
 Lenka 
  • 

Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(19.3.2004 11:29:48)
Mluvíte mi z duše!!!! nevím,proč někdo nedokáže pochopit,že je článek myšlen jen jako rada nebo inspirace (ještě když je to v začátku napsané!) - některé maminky tu reagují zbytečně nabroušeně, zvlášť když tvrdí,jak jim jde šechno hladce jinou metodou-doufám,že nemají nabroušená i miminka:-)
 Šárka,1.dítě 
  • 

Re: "Užitečné" rady??? 

(5.7.2003 22:36:26)
Proboha,jak jsi přišla na to že dítě se při odříhnutí nemá dávat do svislé polohy?A v které poloze má tedy říhat?Dost by mě to zajímalo,mám doma mimčo a teď nevím.zda ho mám na odříhnutí pověsit hlavou dolů za lustr nebo nebo ho stočit do klubíčka a svázat,aby se než si odříhne nerozmotalo.
 Jana CAM 


Re: Re: "Užitečné" rady??? 

(6.7.2003 16:07:08)
Milá Šárko,
svislá poloha není vhodná na nošení ani na odříhávání. Kdyby jste navštěvovala kvalitní předporodní přípravu, určitě by vám vysvětlili proč. Na odříhávání se používá poloha vyvýšeného klubíčka, nebo poloha srdíčko a pro noční kojení je to poloha na pravém boku. Pokud budete chtít bližší info nebo případnou pomoc či vysvětlení kontakty na mou osobu najdete zde J.
 Marta & Michaela (02/03) 


Re: Ošetření nastřižení hráze 

(7.6.2003 10:44:09)
K tomuto by som iba rada dodala, ze nam porodna asistentka radila si okamzite a rovno sadat na "ranu" - tak sa zahoji najrychlejsie. Prvych par sekund to bolelo velmi, ale rana sa mne osobne (nastrihnutie, sitie) zahojila velmi rychlo (ca. 5-7 dni)
 Denisa 
  • 

obdiv 

(7.6.2003 14:45:17)
Ahoj, zatim deti nemam, ale kdyz jsem si precetla ten prispevek, nechapu, jak je mozne pri tom vsem jeste stihat psat postrehy... klobouk dolu :)
 Sylva 
  • 

Re: obdiv 

(8.6.2003 0:25:12)
Neděs se, ono to vůbec není tak hrozný, jak to možná vypadá. Chvilku to trvá, ale pak pochopíš, že spousta věcí není až zas tolik důležitá...no a pak záleží na tobě, co s nimi provedeš. Já jsem je vypustila a mám tolik času, jako snad nikdy. (2 děti - 2,5 měsíce a 13,5 roku, 3 psi)
 Věra. 


To fénování je roztomilé  

(8.6.2003 20:42:18)
A trošku jsem se pousmála, při představě, jak fénuju miminko. Ale proč ne? Pokud utíráme dítě do osušky, tak jen lehce přiložit osušku, nikdy nedrhnout, dítě má ještě jemnou kůži.Ach jo, trochu jsem od prvního dítěte pozapoměla že je toho tolik, před Vánoci nás to čeká znovu. Děkuji za obsáhlý článek, budu studovat..
Věrka
 Medvídek 


Obdiv 

(8.6.2003 20:47:55)
Kateřino, držím palce! Máte můj obdiv!
 Medvídek 


chyba 

(8.6.2003 20:49:19)
Chybička se vloudila, zabloudila jsem, novopečené mamce se omlouvám;)
 Hanka 
  • 

To je síla :-)))) 

(9.6.2003 12:49:21)
Zdravím všechny,
především děkuji Andree za čas věnovaný napsání tohoto příspěvku. Jen mě udivuje, kde při všech těch "povinnostech", které má, si našla čas. Sama mám dvě děti, obě kojené. Nikdy jsem neodstříkávala, kojila jsem stylem jedno prso a za 3-4 hodiny (jak si řekly) druhé prso. Ve dvou měsících mi spaly oba celou noc, tj. tak od 21,00 do rána do 5 hodin, v 5 hodin kojení a pak jsme vstávali kolem osmé. Mléko se mi neztratilo, přesto, že jsem v noci spala jako ti prckové a nesnažila se odtříkávat, či jiné nesmysly. Pouze jsem si před kojením potírala bradavky borovou vodou (rada babičky) - ale jen v šestinedělí.
Na říhnutí jsem drželi jen krátce, když se to nepovedlo do 5 minut, položila jsem mimčo do postýlky na bok nebo na bříško.
Děti jsem kojila tak 15-20 minut, pak už stejně nesajou, jen žužlají bradavku místo dudlíku. A kojila jsem v poloze v jaké se mi právě chtělo, kojila jsem i venku, v autě...kde se dalo :-)
Při nadýmání jsme si vystačili s nahřátou plenou přiloženou na bříško a cvičením s nožičkami.
S jizvou po nastřižení jsem nic nedělala, prostě se po týdnu zahojila sama. Jasně že jsem dodržovala zvýšenou hygienu = sprchování vlažnou vodou po požití WC.
To s tím fénem, mě vyděsilo...zdá se mi to přitažené za vlasy. Dětská pokožka je tak citlivá, ja snadno se může popálit! A není nic krásnějšího, než si po koupání mimska zabalit do vonavé osušky a pomazlit s es ním. S fénem to jde dost těžko.
Oceňuji Andeiinu snahu, ale kdybych byla matka čekatelka nebo se rozhodovala jestli si pořídíme miminko, asi bych si to po přečtění toho článku rozmyslela, protože to se nedá zvládout. Kde je péče o domácnost, trocha pozornosti manželovi, čas zajít si zacvičit (po šestinedělí samozřejmě), k holiči, na kosmetiku?
Péče o mimi je náročná, je to velká odpovědnost, ale proč si přidélávat práci tam, kde to není nutné.
Holky, nic se nemá přehánět :-))
Mějte se. H.
 meda beda 


Re: To je síla :-)))) 

(9.6.2003 14:48:25)
Myslím, že autorka toho článku patří mezi ty šťastlivce,kteří si mohou dovolit paní na pomoc v domácnosti,takže pak samozřejmě má čas na takové to "blbinky". Jinak si to také nedovedu přestavit :)
 Hagar,5. mimi 
  • 

Re: Nic nepřehánět 

(11.6.2003 1:12:41)
já myslím,že pisatelka odvedla vcelku dobrou práci,ale je to opravdu spíš pro prvorodičky. Já to taky dělala vše poprvé tak svědomitě. Ale tak pri 3. dítěti se to zlomí a jednak člověk už má grif a jednak na tolik věcí nemá čas- hlásí se i další děti. Ani tolik věcí není potřeba kupovat.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Nic nepřehánět 

(11.6.2003 6:20:05)
No to je fakt. Když mi bylo devatenáct a měla jsem první mimi, jela jsem jen podle rad doktorů a podle knih. Teď už to spíš bylo o pohodlí, aby se nestresovalo mimi, ani já. A hlavně, abychom byli všichni spokojeni :-))
 Jarmila 
  • 

Hodnotná vědecká práce :-) 

(9.6.2003 14:14:11)
Tak po přečtení tohoto obsáhlé článku jsem trochu v rozpacích. Připadá mi to trochu - dost - přehnané. Myslím, že novopečená maminka své mateřství příliš prožívá. Teda - prožívaly jsme to asi všechny, co si budeme povídat, ale tento přístup k péči o novorozence mi připadá jako nějaká vědecká práce. promiňte, nechci se někoho dotknout. Ale docela by mě zajímalo, jestli bude tato maminka stejně úzkostlivá i u druhé, případně ještě dalšího dítěte. Pochybuju.
Ale co by me zajímalo a na co bych docela ráda slyšela odpověď - to je to fénování po koupeli. Ač už jsem stará matka a pomalu babička, nikdy jsem neslyšela, že by to někdo provozoval. Proto mě zajímá, proč to autorka doporučuje. Jaký to má význam, kromě toho, že hrozí, že se dítě popálí? Nevíte to někdo?
 Sylva 
  • 

Re: Hodnotná vědecká práce :-) 

(9.6.2003 14:31:10)
No, já už jsem se tady sice přihlásila k tomu, že jsem matka-flákač, ale fén jsme použili taky. Pokud má mimino opruzeniny, tak ho bolí každý dotek, a v tom případě je pro něj asi ten fén snesitelnější... Používám ho s úspěchem i na sebe, fénuju si po koupání chodidla, čímž se snažím aspon trochu znepříjemnit život plísni.
 Kahlan+5 


Re: Hodnotná vědecká práce :-) 

(9.6.2003 15:26:20)
Jarmilo

my jsme syna fenovali take. Nejdrive jsme mu tak ulevovali od bolesti briska, je to lepsi nez nahrata plena. Potom jsme zacali s fenovanim po koupani, a to proto, ze nemel rad mazani a oblekani. Takze se pri fenovani krasne zklidnil a oblekani bylo v pohode. Jednoduse mel fen rad. Nepopalili jsme ho ani jednou, ani suchou kuzi nemel.
 listopad 


Re: Hodnotná vědecká práce :-) 

(9.6.2003 20:07:43)
Já jsem také fénovala obě děti. Měli to rádi a krásně jsem jim tak vysušila každý "kouteček jejich tělíčka". Pokožku měli pěknou, neměli ji suchou, dcerce ji dokonce doktorka vždycky strašně záviděla, měla ji jak hedvábí. Jinak jsem ale asi taky matka flákač, ale jsem ráda, že v tom nejsem sama. Děti zatím žijou, jsou zdravé a ani si moc nestěžujou, jen chvílema, když moc dlouho študuju tady ty články, z kterých mám nakonec mindráky.
 Babelle 


Tělíčko, koupání a dětská péče 

(9.6.2003 17:32:43)
Na koupání od začátku používáme kyblík (TummyTube) a pouze vodu (vlažnou, po celý rok, mimi se úžasně otužuje, a zatím prakticky nebyla nemocná).
Velmi se nám osvědčila mimi kosmetika Weleda, sice drahá, ale 100% přírodní - olejíček na tělíčko (ve verzi kojenec, později dítě) a krém na zadeček, později jakákoli dětská kosmetika Babylove (drogerie DM), a to včetně ubrousků - ty jsou nejlevnější a velmi kvalitní. (Naše mimi vypadá stále jako nové, mohu doporučit!)
 Hanka, dcera 3 roky 
  • 

Re: Tělíčko, koupání a dětská péče 

(10.6.2003 22:07:15)
Článek je velmi podrobný, autorka si s ním dala velikou práci, ale budoucí maminky, nelekejte se, mám tříletou dceru a o některých věcech slyším poprvé. Kdybych měla dodržovat rady autorky, asi bych nespala jedinou noc, to se prostě nedá stíhat. Ve skutečnosti je všechno jednodušší, například z těch mastiček apod., které autorka zakoupila v lékárně nám stačila třetina. Ty rady bych brala hodně s rezervou, spíš bych se vyptala dětské lékařky, ta má přece jen větší zkušenosti než maminka jednoho děťátka. Péče o miminko je věc přirozená, když jsem něco nevěděla, stačilo zavolat do poradny a zeptat se. Přeji všem hodně radosti z dětiček. H.
 Pajina, 24tt 
  • 

Re: Re: Tělíčko, koupání a dětská péče 

(12.8.2004 13:18:19)
Uz jsem se začínala lekat, ale asi taky budu matka flákač :o)
 Monika, 29 (dcera 22m) 
  • 

Instinkt 

(13.6.2003 15:21:54)
Mila Andreo,
klobou dolu!! Uprimne te obdivuji. Mam holcicku, a kdyz se narodila, tak jsem delala vsechno instinktivne. Samozrejme jsem prijimala rady od zkusenejsich, ale nakonec jsem to delala tak, jak jsem citila. Kazdopadne jsi dobra, ze jsi to takhle vse vypsala!!
Presto si dovolim tady podotknout a vzkazat vsem nastavajicim i cerstve stavajicim prvo maminam, aby daly jen a jen na sebe a sve citeni. A nebojte se, ja si take myslela, ze nebudu vedet co a jak...a kdyz se Andulka narodila, tak to slo samo!
Andreo, at ti mala roste a dela jen radost a vsem ostatnim preji take jen to dobre!
Monika
P.S.: Kojila jsem ji do 19mesicu a prodelala 2 tezsi a 1 lehci zanet prsu.
 Andrea 
  • 

Re: všem 

(27.6.2003 23:31:32)
Možná jsem dostatečně nezdůraznila, že jde skutečně pouze o individuální zkušenosti posbírané z různých zdrojů (poradna rodiny, knihy, časopisy, laktační liga apod.) a úspěšně aplikované zrovna na naše konkrétní jediné miminko. Samozřejmě ne všechno jsem dodržovala stále (např. převařená voda na obličej mi vydržela jen krátce). Dokonce jsem spoustu jiných věcí šidila a šidím, na kterých zase jiní trvají - např. nežehlím prakticky nic (používám jednorázové papírové plenky, textilní pleny - kvůli kloubům pouze po vyprání skládám).
Diskutované fénování praktikujeme stále, bez jakýchkoli následků pro pleť naší holčičky, protože to zkrátka miluje a tváří se vždy naprosto blaženě.
Odstříkané mléko hojně využiji, neboť jsme se stěhovali (zvládli jsme to s 2měsíčním miminkem), což mě natolik vyčerpalo, že jsem neměla moc mléka, takže jsem musela malou přikrmovat a díky mým zásobám jsem nemusela přecházet na umělou výživu. Kromě toho nechci žádnou maminku strašit ale může se stát jako např. zrovna mě osobně právě teď (malé je 2,5 měsíců), že se naskytne nutnost operace a i v tomto případě můžu sáhnout do svých zásob. Po narkoze se prý nějakou dobu nesmí kojit, dle druhu až 24 hodin.
Kromě toho ani mě nešlo moc odstříkávání rukou, ale báječně se mi osvědčilo pouhé zachytávání mléka odkapávajícího z druhého prsu, než z kterého malá pije. Většinou, když jsem v pohodě mi takto "odkape" denně 100 ml.
Taky už jsem teď celkem jistá v jakékoli poloze při kojení a můžu kojit kdekoli (v autě, v čekárně u lékaře, ve vlaku) a ani to nebolí. Jen ty začátky zkrátka byly krušné a nesmírně bolestivé. Tak jsem je popsala, tak jak jsem si je zažila s řešením které jsem zvolila - co se týče polohy.
Pokud jde o podávání čaje i v tom se liší názory mnohých pediatrů a písemných zdrojů. Proto podávám čaj prakticky jen když je velké teplo, jinak většinou ne.
Taky s říháním a nočním kojením jsme se už uklidnily a nečekám už v noci moc dlouho. Dcerka si většinou už umí říhnout poměrně rychle a v noci se vzbudí jen tak kolem půlnoci a pak až kolem šesté - takže celkem pohoda, ne?
Začala jsem taky s malou plavat a paní co nás to doma učí mě naučila nějaké nové polohy nošení i při říhání a také říkala, že by se děti neměli nosit příliš v poloze jakoby vsedě - kterou jsme aplikovali na říhání. Tak to teď zkoušíme pokládáním na břísko na kolena. No, pořád se učím :-)
Věřím, že každá normální žena pochopila, že to byly moje osobní zkušenosti a nebude je aplikovat za každou cenu :-)).

Mějte se moc krásně.
Andrea
 Marťuška 


Re: Re: Pro Andreu 

(6.2.2004 9:37:47)

Ahoj Andreo,

já Ti moc moc děkuji za Tvůj obsáhlý příspěvek.Jsem v půlce těhotenství a myslím,že jsou tam opravdu užitečné rady-mastičky vyzkouším a hlavně fénování nás s manželem i mojí mamčou děsně nadchlo,takže pokud se to bude miminku líbit budeme fénovat.

Jen doufám,že se naučím kojit,protože je to asi opravdu věda.Mamka to vydržela jen 3 měsíce,pak dostala chřipku a mléko ztratila.

Takže ještě jednou moc děkuji-mám to vytištěné a podívám se na Tvůj článek jistě s větší chutí než do nějaké "chytré" knížky.

Ještě mám jedno dilema.Mamka byla zvyklá,že dítě se koupe každý večer.V knížkách a časopisech je nemáčet dítě denně-tak 2x do týdne.

Co si o tom myslíte vy-zkušené maminky.Docela jsme nad tím doma polemizovaly.

Děkuji všem a hlavně Tobě Andreo.
 Petra&Anna3&bříško  
  • 

Andreo 

(5.3.2004 22:24:00)
Andreo, připadá mi jednoduše bezva, že sis našla čas, abys pro ostatní shrnula své pracně nabyté zkušenosti.
Sama jsem všechno kolem naší malé taky hodně řešila, zvlášť první měsíce, a ještě si živě pamatuji, jak jsem byla ráda, když se reakce miminka staly srozumitelnějšími a opakujícími se, takže se z toho dalo udělat nějaké pravidlo.
Je prima, že bereš péči tak poctivě a tvoje mimčo je s tebou určitě spokojené :)
 akvabela 


moc dekuji 

(29.9.2005 20:05:37)
Ahoj Andreo mockrat dekuji za Tvoje pojednani. Po jeho precteni jsem uz trosku klidnejsi. Jsem v 5 mesici tehotenstvi - prvniho a s detmi nemam vubec zadne zkusenosti. neustale se me znami ptaji jestli se tesim a jestli uz mam to a tamto... Ja nemam vubec nic a vzdy kdyz mi nekdo da nejaky seznam vybavicky, spis se mi z toho udela nanic a nechce se mi to nejak resit.Kazdy seznam je totiz jiny a zasla jsem do prodejny s kojeneckym zbozim a prodavacky me zahltily nemoznym mnozstvim vyrobku, bez kterychh se miminko neobejde, ze jsem zatim vzdycky utrekla:) Zatim pracuju a myslim, ze je to pro me lepsi - mam jine starosti, manzel je take zvykly resit vse 5 min po 12,takze jsme zatim v pohode. Jenze pak mi (temer denne) zavola mamka a zacne tvrdit ze nemam cas.... no akorat se vzdycky nastvu, tak me Tvuj clanek docela povzbudil, protoze v nem najdu prakticky vse co asi vazne budu potrebovat. Jeste jednou dik Iva

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.