| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pro pamětníky - oděvní touhy osmdesátých let minulého století

 Celkem 131 názorů.
 Kik+3 


Moc hezký... 

(30.5.2003 9:46:10)
Moc hezký, i když maličko rozvláčný... Rozhodně vtipnější než Rozmazlovací babičky 100x jinak.
Škoda, že tuhle dobu v oblékání nepamatuju :-), coby mladší školní dítko spíš vzpomínám na "žrádlo" - žvýkačky Bajo, Rekord, Vitacit a taky céčka:-)
Díky, piš dál.
 Katka,dcera 5 let 
  • 

Re: Moc hezký... 

(30.5.2003 9:57:36)
Vyborny clanek, zasmala jsem se i zavzpominala.
Na sve prvni tricko s obrazkem - byla na nem ABBA, na sve ruzove mrkvace - kalhoty podomacky usite ze sypkoviny - latky na polstare. A samozrejme na sve prvni tenisky - Botasky, .....

Mode zdar

Katka
 sally 


Re: Re: Moc hezký... 

(30.5.2003 19:06:29)
No já zase celou pubertu prožila v mikině - vršku od jégrovek - pamatujete - bílé, šedivé nebo vyblitě béžové... děsně mně neslušela.... :-)))
 Martina J., 33 


Re: Re: Re: Moc hezký... 

(30.5.2003 20:50:24)
Saly ale byl to výkřik poslední módy
 sally 


Re: Re: Re: Re: Moc hezký... 

(30.5.2003 21:01:16)
... no jasně že to byl výkřik poslední módy.... ale musím říct, že se mi po téhle mikině stýská - dlouho jsem jí používala na spaní (myslím někde venku v zimě ve spacáku) - měla velký výstřih, takže jsem se v ní nedusila a přitom kryla ramena... jojo, naše mládí... jahody byly sladší a koně měli větší hlavu :-)))
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Moc hezký... 

(30.5.2003 23:11:07)
Tu šedou jégrovou mikinu bych asi ještě v šatníku našla (Sally, taky jsem ji měla v pozdějších letech na spaní). Béžovou mikinu jsem v touze po originalitě obarvila barvou Duha na černo .... ale nově vzniklá barva "starý kravinec" se mi nikdy moc nelíbila :o)

A co indické šátky s vetkávanými stříbrnými proužky? Ten můj barvil krk na modro a stříbrné proužky kousaly :o)
J.
 AlenaD 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moc hezký... 

(30.5.2003 23:19:17)
Jani, já měla krk do červena od skvělýho indickýho šátku. To byla taky věc.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moc hezký... 

(31.5.2003 8:36:05)
Ahoj Jani a Aleno,
já jsem měla taky modrý šátek s nitkama:o) a jednou u nás na Rallye Škoda jsem sehnala ve stánku červené šaty s černou síťovinou a nic jiného jsem nechtěla nosit:o))).
A pamatujete na tašky Coca-Cola? Já jsem ji koupila od jednoho Poláka, který je měl pod bundou a nabízel na ulici:o). U nás takhle prodávali i rtěnky a stíny.
E.
 16.5Salám&Lajka14 


A co NÁTEPNÍČKY??? :o) 

(31.5.2003 8:41:45)
A návleky na nohy, takový pletený... obvykle pruhovaný...:o)))
Tašku Coca-cola jsem snad měla taky - modrou nebo fialovou. :o) Indickej šátek růžovej (brrr, normálně tu barvu obcházím velkým obloukem).
Pak byla taky skvělá věc takové ty velké tlusté pásky s velkou sponou, co se nosily přes košili. :o)
A svetr s LUREXEM, pane jo! :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: A co NÁTEPNÍČKY??? :o) 

(31.5.2003 8:42:38)
Jo, tu tašku jsem měla z Domu polský kultury v Jindřišský... byly na ně strašný fronty!!! :o)
 Dave 1973 
  • 

Re: A co NÁTEPNÍČKY??? :o) 

(25.1.2004 16:38:25)
Taška Coca-Cola byla určitě klasická, bílý nápis v červeném poli, ta nemohla být jinačí!!!
 Svaťa 
  • 

Fáčko a spol. 

(31.5.2003 13:37:02)
Ahoj, u nás ještě k tomuto oblečení byl nezbytný spray Fa (lepší varianta) nebo Exotic (růžový a zelený), v nouzovém případě "živé květy fialka". Naštěstí jsme v té době strávili prázdniny v Maďarsku, takže mi nechyběla zelená rtěnka co zčervená.."podle krevní skupiny!!!!", růžový šampon Melinda, digitálky s melodiema a stopkama, samolepky LOVE, ani výše zmiňované mikyny či síťované svršky s nezbytnýma "cvokama". Taky jsme v Maďarsku koupili litrovou!!! láhev cocacoly a takové ty reklamní igelitky, co se u nás prodávaly jen v Ostravě na černém trhu!!
Další rok jsme trávili u moře v Bulharsku, to jsme prozměnu importovali gramofonové desky Modern Talking, Madonu a C.C. Cath.

P.S. Monty, píšeš skvěle, měj se fajn.
 ecilA 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moc hezký... 

(2.6.2003 10:21:27)
A ja zase na gymplu nosila veci do skoly v cerne tasce s potiskem one dollar:))) Az se mi urvaly ty cvoky a ja jsem to obrecela! Doktorske kalhoty, cecka atd....
 ecilA 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moc hezký... 

(2.6.2003 10:21:38)
A ja zase na gymplu nosila veci do skoly v cerne tasce s potiskem one dollar:))) Az se mi urvaly ty cvoky a ja jsem to obrecela! Doktorske kalhoty, cecka atd....
 Rea,Maddie03,Alex*,Bianca 1/10 


super:) 

(1.6.2003 12:05:05)
taky se pripojim se svymi zkusenostmi....moje mamka pracovala v propagaci podniku Praga, kde bylo mnozstvi ruskych a jinych socialistickych vlajek, diky tomu nosila domu naruce praporoviny (vetsinou jasne cervene:)a protoze byla i manualne velmi zrucna, behem vikendu mi spichla tu bundicku, nebo sukni, popr. kalhoty...vse v jedne barve,ale melo to uspech:))
A taky jsem v te dobe fandila Sparte, nebylo nic lehciho, nez vzit rumunskou vlajku a vyparat ten znak...a na Sparte jsme meli jednoznacne nejvetsi vlajku:)))))) Desne rada na tu dobu vzpominam...
 Iva, 2 děti 
  • 

Dík 

(30.5.2003 11:43:42)
Ahoj, Monty. Musíme být asi stejně staré (co to povídám, stejně mladé).
Připoměla jsi mi spoustu hovadin, které jsem taky nutně potřebovala - a většinou nedostala, neboť jsme byli doma 3 a plat našich nic moc. Na kožené kalhoty nevzpomínám, to se asi v našich krajích nenosilo, Praha byla přeci jen velkoměsto a my "píp" z východních čech. U nás se zase nosily zimní vesty (jedna spolužačka ji nosila celou zimu, takže ruce jí patrně nerozmrzly dodnes). Doufám, že jsi nezapoměla na trička se Sandokanem, boty na suchý zip, černobílé pruhované kalhoty, do kterých se prakticky nedalo vsoukat a podobné úžasnosti. Vzpomínám i na sukni (starorůžovou) asi ze sykoviny, kterou mi mamka spíchla a která měla - považ- síťovanou kapsu z osnovy na tapiko. K ní jsem si svépomocí zaopatřila "tričko" s nápisem. Při šití, které jsme měly na základce jsem splichtila halenku ve tvaru T krémové barvy, s rovným výstřihem - kulatý byl moc náročný na zpracování - a na ni přes šablonu nastříkala cihlovou barvou na textil "čínské" znaky volně inspirované nápisem na dně čínského dušičkového hrnku. (tj. s pokličkou - ostatně, to byl taky hit, pro změnu pro dospěláky). Dokonce jem za ni dostala 1 ze šití, takže jak jistě uznáš - byl to model. Skončil v propadlišti dějin až poměrně nedávno, když jsem ho pomalovala ještě o hodně víc, roztřepila a můj syn v něm byl za indiána na karnevale. A tygří látku máme ještě doma, protože ty kalhoty jsme už ušít nestihly a teď se mi zdá, že se leccos vrací, a že by v ní mohla dcera ještě honit vodu. Aspoň by měla neco jiného než vietnamské uniformy. :-)Jinak dík za článek, myslím, ža bychom mohli udělat hitparádu hitů z osmdesátejch. Někdo další by si jistě ještě na nějaké absurdní módní tipy vzpoměl. A to nejen na sebe. Už výše zmiňované hrnky, tapiko, chemlonové obrázky napalované na plátno byly taky dost dobrý.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Dík 

(30.5.2003 11:58:32)
Ivo, triko se SANDOKANEM, malajským tygrem!!! To jsem neměla, měla ho Jitka Krátošková a já jí ho děsně záviděla...:o)))
Ono by se našlo věcí, ale už takhle je ten článek dlouhej. Dík za osvěžení paměti. :o)
Jo, ale největší hit byly CHEMLONOVÝ PAPUČE, i když ty bych spíš zařadila do sedmdesátých let...:o)
 Kacak + D + JK 


Re: Re: Dík 

(30.5.2003 12:59:38)
Monty,
a co takhle mikina či tričko s pískajícím obrázkem? To byl děsný hit u nás v Plzni :) Když jseš u těch mikin s nápisem Charlie.. u nás to byly červené nebo modré (jiné jsem neviděla) s nápisem GONG.. taky dobrý, měla je dobrá polovina třídy :-)..
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Dík 

(30.5.2003 13:09:18)
Kačáku, pískací obrázek byl hit, když byla malá moje ségra... a ta je o devět let mladší... takže mě se to už v tý době netýkalo. Asi mi to v těch třinácti přišlo moc infantilní. Ale dneska bych si KLIDNĚ třičko s pískacím obrázkem oblíkla. :o)))
 Kacak + D + JK 


Re: Re: Re: Re: Dík 

(30.5.2003 13:13:48)
Jojo, Monty, je to trošku mladší vynález :-) asi budu o něco mladší.. jen jsem si vzpoměla, že jsme záviděli ty trička spolužačkám, protože jim pak kluci sahali na prsa - jestli se tomu tak dalo v té dobe říkat, pod záminkou, že si chtěj vyzkoušet jestli ti doopravdy píská...
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dík 

(30.5.2003 13:52:45)
V té době jsem začala chodit do práce. Poláci tam vozili taky takový supr zboží. Koupila jsem si od nich (v 19 letech) mikinu k myšákem Miki, vepředu měl hlavu a na zádech zadeček s ocáskem a připadala jsem si in. Také jsem od nich měla lampičku která když svítila, tak se na ní otáčely rybičky.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Dík 

(30.5.2003 17:24:12)
jo, tak tomu nápisu Charlie, já to měla na takové růžové vestičce z jakéhosi umělého materiálu, v létě jsem to nosila jen tak na tělo, v zimě na slušivý bílý bavlněný roláček, brrrr ...a mikču jsem měla bleděmodrou, s nápisem Supraphon Lion, nebo něco podobně šílenýho ...jo, a plísňáky sem nikdy neměla, protože naši na to neměli ...
 Martina J., 33 


Re: Re: Re: Re: Dík 

(30.5.2003 17:58:47)
Ještě k plísňákům - pamatujete jak se dávali za cca Kčs 35 nové džíny "plísňovat"?
 Jana 


Re: Re: Dík 

(30.5.2003 15:41:44)
Monty, chemlovoné papuče mi nepřipomínej :o) Povinně jsme je háčkovali na ručních pracech... bléééé, fuuuuuj, jen si vzpomenu na zvuk chemlonu, jak skřípe o háček, a ježí se mi chlupy na páteři ;o)))))))

A síťovinovou kapsičku jsem neměla - nikdy, nikdy... a tak jsem ji chtěla :o)
J.
 zuzanask 


Re: Re: Dík 

(2.6.2003 17:14:37)
koxo, nechapem ako si tie veci vsetky dopodrobna pamatate, ale ste skvele, rovnako ako ten clanok !!
a cervena zastavovina bola tie super, som mala nejednu "bluzu" na cvoky na ramene, to bol uzasny uspech :)
z
 miska 
  • 

a co doktoráky ? 

(30.5.2003 15:38:11)
a co takhle obarvene doktorske kalhoty, to byl taky hit:) a kdyz se nabatikovaly, nemely chybu..
 Martina J., 33 


Pamětníci a pamětnice 

(30.5.2003 17:57:26)
Monty a Ivo - myslím že jsem taky stejně mladá jako vy 2, protože přesně tyhle zážitky si pamatuji. ;-))
Nezapomeňte že na chemlonových papučích museli být bambule

jinak když si vzpomenu, jak jsem na dovolené v maďarsku škemrala právě o síťovinu a co takhle kalhoty šité z praporoviny a pláťáky z prostěradel (barevných)

a samozřejmě zimní bundy s odepínacími rukávy, bez ní to teda nešlo atd atd.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Pamětníci a pamětnice 

(30.5.2003 22:10:38)
A co takhle "cípaté" košile, co se ty cípy vázaly v pase? A nebo halenky (či šaty) ze šátků?

Jo, jo, to všechno bylo.....
Simča
 Martina J., 33 


Re: Re: Pamětníci a pamětnice 

(30.5.2003 22:19:01)
Jo a co takhle krajková sukně (no spíš jak ze záclony) na poku možno co nejbarevnější spodničku.
Košile taky pamatuju...

Telo Sally ale byli to fajn časy ne?
 máša 


jó to byly časy :-) 

(31.5.2003 14:07:44)
Moc hezky a vtipně napsaný článeček... díky Monty.
Pamatujete holky co bývalo kdysi ve střelnicích na poti za poklady a drahocenné věci? Daly se tam koupit "placy " s Kim Wilde..., přívěsky s Vinetuem, obrázky se Sandokanem, céčka, žvýkačky s Donaldem a Tic Tacy...
No a dneska tam mají " jen " plyšáky a samé kýčovité věci... No oči dětí to asi vidí jinak a hlavně z poutě se nešlo domů dříve než byly úplně prázdná peněženka...
Mějte se hezky ....
 máša 


Re: jó to byly časy :-) 

(31.5.2003 14:10:33)
Chybička se vloudí. chtěla jsem napsat "placky " ale zatoulalo se mi písmenko
 Šipka 


Vzpomínáme 

(31.5.2003 20:04:32)
Po přečtení tohoto článku jsem se taky dala do vzpomínání…
Placky, k těm se přidávám! Měla jsem Aháče, Duran Duran a Modern Talking. Jako všechny spolužačky jsem milovala Thomase a nenáviděla Noru, kterou si vzal – Bravo s tímto obrázkem – mimochodem taky dost luxusní záležitost, Bravo v německém originálu nám překládala starší sestra spolužačky, obzvláště nás zajímala ta speciální rubrika – Je mi 13 a můj přítel vyžaduje orální sex… - Tak tohle Bravo jsme rituálně spálily. Nevím, jestli to bylo naše zlínské specifikum, ale nosily se gumičky dole na nohavicích u jeansů, aby byly užší, když ne nátepníčky, tak aspoň tlustá sibiřka umně nakrčená přes nohavici.. Maďarsko – to byl hit, síťovina, karabinky, no paráda!
Střih vlasů – jedině na Majku! Pak, další rok – fotbalistický účes (vypadala jsem jako idiot, ale tak byly ostříhané všechny holky z paryt), v osmé třídě trvalá – na moje vlnité vlasy fakt bomba!, jako dnes vidím, jak si navzájem propichujeme druhou dírku do levého ucha před zrcadlem… Pak střední škola – to už jsem chtěla být originální – tlustá vrstva Dermacolu, aby ani jediná moje piha nebyla vidět – spotřeba prostředku dost velká, jsem přírodní pihovatá zrzka, takže základ – čínská maska, pak zmalovat oči, vrstva řasenky aspoň 3mm, skoro černá rtěnka. Ruku omotat dvěma metry kůže, na krk čínského bůžka. Černý dlouhý svetr doplníme černými leginami, na ně sukně dlouhá až na zem, rozepínací – samozřejmě rozepnto tolik knoflíků, kolik jen šlo. Na bosé nohy černé mokasíny – a do školy! Matčiny průpovídky – máte snad maškarní? – nezájem!
Na ulici potkáváme skalního pankáče – zelené číro, potrhaný džínový obleček, místy umně protklý sichrhajzkou. Zdraví mě dost nahlas- Čau Káčo! – Proboha, ty znáš takové individuum? – dí moje matka, vlekoucí spolu se mnou tašku s nákupy. – Jo, chodí do čtvrťáku.. Kdyby tenkrát maminka tušila, že toto individuum bude jednou otcem jejích vnoučat!
Mohla bych psát snad do rána! To už jsme se doma dost dlouho tak nenasmáli, jako při této rekapitulaci. Ale trochu nostalgie se potichu vplížilo….
Vzpomínejte, vzpomínejte!
 Gábi, 2 děti 


Ještě toho bylo víc ... 

(31.5.2003 22:16:42)
Ahoj Monty,
moc prima článek. Napadla mě ještě spousta dalších "úžasností": céčka, plesnivá džínovina, štrasové ozdoby, čelenky a nátepníčky, kalhotky s názvy dnů v týdnu, trička se Sandokanem nebo s nápisy Coca-cola a Pepsi-cola, penály, boty a hodinky dovezené z NDR, flitry na těle i ve vlasech, rtěnka měnící po nanesení barvu dle teploty, barevné kamínky na zdobení oblečení, Vitacit a šumák, prošívané kabelky-buřtíky (zase se teď nosí), indické šátky, bavlněné sukně alá spodnička od lidového kroje a k tomu široký pásek, plastové barevné náramky (čím víc, tím líp), boty na sucháč, bílé lodičky ke všemu ...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Ještě toho bylo víc ... 

(31.5.2003 22:21:43)
Gábi, už takhle je ten článek hrozně dlouhý... ještě kdybych to měla vypisovat všechno. :o)))
Ale byly to časy, co? :o))) Když si vzpomenu, jak jsme s kamarádkou všechno oblečení, co jen trochu šlo, barvily DUHOU na černo a já tím zničila babičce hrnec na vyvařování...:o)))
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(31.5.2003 22:36:29)
Ty jsi, Monty, ale rychlá při odpovídání na příspěvky ;-) Jo barvení na černo a Duha, to bylo také moje (už mi ta černá barva zůstala - mám ji nejraději)... Ještě mě teď napadly hodinky-digitálky :-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(31.5.2003 22:40:06)
A pamatuješ na "prvního českého walkmana"? :o) Měl skoro kilo a kapsu spolehlivě urval. Měla ho kámoška... mě byl dovezen lepší z MLR. To jsem byla frajerka. :o)))

Digitálky mi dlouho nevydržely, asi jsem měla nějaké aušusové... byly jeden čas moderní takové ty z umělé hmoty, barevné, ty kdo neměl, tak byl normální socka. :o) Já v nich nosila zevnitř lísteček "LITUJI NEJDOU" a přišlo mi to děsně vtipný, jenže jako na potvoru se mě nikdo neptal, kolik je hodin, takže ten vtip jaksi vyšuměl do ztracena. :o)))
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(31.5.2003 23:44:44)
Právě tady z rádia poslouchám Nenu, jestlipak si někdo pamatujete, kdo to byl:o)))?
E.
 xxxxxxxy 


Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(1.6.2003 11:57:35)
Holky taky si na většinu zde zmíněných kousků dobře vzpomínám (jsem ročník 71), akorát se mi zdá, že nikdo nezmínil balonové sukně, letěly nějak když jsem byla ke konci základy, pamatujete si někdo?
 Míša, roč. 80 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(1.6.2003 12:40:49)
Ahojky!
Všechno, co Monty popsala, si živě pamatuju i já. A balonový sukně byly naprosto fantastický, až na to, že mi mamča nechtěla žádnou ušít právě proto, že ten zázrak "sežral";) neuvěřitelný množství látky. A navíc všem tak strašně elegantně "zmenšoval" pozadí, že fakt nechápu, proč jsem po něm tak usilovně prahla zrovna já....;)
Jen víc takových článků a příjemných diskuzí!
Mějte se všechny krásně a užívejte toho krásnýho počasí i s mimískama!
 kulička 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(2.6.2003 8:19:54)
Balonovou sukni jsem mela do tanecnich. Lodicky na kacence. Co takhle jeden culik na stranu a v teniskach neonove tkanicky, jednu zarivne zelenou a druhou oranzovou?
 Kik+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(2.6.2003 9:29:57)
Joooo, tak na svítivý tkaničky a culík na jednu stranu pamatuju taky, a k tomu jsme ještě mívaly černě nalakovaný depešácký nehty:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Třetí patro 

(2.6.2003 9:42:19)
A taky jste nosily "patku" podle Miki Kadlece ze seriálu Třetí patro? :o))) U nás na škole to byl děsnej idol. :o)
 Katka,dcera 5 let 
  • 

Re: Třetí patro 

(2.6.2003 9:50:51)
Tak to ja jsem milovala zpivajiciho bubenika Vitu Vavru. Moje laska skoncila, kdyz jsem se docetla ve Vlaste, ze si vzal Spinarku.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Třetí patro 

(2.6.2003 10:15:41)
No jo... holka s citrónovou šálou. :o) Měla jsem to na singlu a jednou jsme dělali ve škole nějakou diskotéku, a matka mi všechny ty desky PODEPSALA černým fixem - na obalu i vevnitř - aby mi je nikdo neukradl. Hrozná ostuda.
 kulicka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(2.6.2003 10:19:16)
Jeste jsem si vzpomnela na "adidasky" - jakesi trenyrky s leskle latky - treba modre leskle s cervenym okrajem - chodilo se v tom i do skoly.
 Katka,dcera 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(2.6.2003 10:53:22)
A jeste - dirkovane lodicky z umele hmoty - ve vsech moznych barvach a k tomu podkolenky s dirkama - at uz "podpultovky" nebo doma umne uhackovane.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(2.6.2003 11:59:11)
jo, tak adidasky (trencle) sem taky měla, byly lesklé zelené, s bílým okrajem, a strašně se zařezávaly ..všude ..:-)))
 Iva, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(5.6.2003 15:07:03)
Adidasky? Druhá babička mého bratránka tomu říkala "Adamírky" a mi jsme se mohli smíchy po...
 Monika 
  • 

Trenýrky adidasky 

(9.5.2004 10:31:26)
Tak s těma adidaskama jsem zažila také své. Nosily se hodně, holky i kluci i na diskotéku. Byly upnuté a lesklé, zvýrazňovaly povrch zadečku a předku. Bylo na nich skoro všechno vidět. Těžko bych se teď odvážila v těsných adidaskách a krátkém zastrčeném tričku postavit před žáky.
 adidi 
  • 

Re: Trenýrky adidasky 

(19.3.2014 6:46:45)
TAKÉ JSEM NOSIL LESKLÉ TRENÝRKY ADIDASKY MĚL JSEM MODRÉ ČERVENÉ FIALOVÉ ORANŽOVÉ ČERNÉ A PRŮSVITNÉ BÍLE TO BYLA ZAJÍMAVÁ MÓDA MĚLI JE NA SOBĚ DĚCKA MLÁDEŽ I STARŠÍ CHLAPY A ŽENY,TY JEŠŤE POD NĚMA MĚLI SILONOVÉ KALHOTKY,TO SE JIM MUSEL ZAPAŘIT V LÉŤE ZADEK?ALE VÍM ŽE HOLKY POKUĎ MĚLI BÍLÉ ADIDI TAK POD NĚMA NEMOHLI MÍT BAREVNÉ KALHOTKY JINAK TO PRŮSVITALO,ŠKODA ŽE SE TA SEXY MÓDA LESKLÝCH TĚSNÝCH TRENÝREK ADIDASEK NEVRÁTÍ!!~j~
 Lida a twins 


Re: Ještě toho bylo víc ... 

(2.6.2003 17:00:13)
No jo, bile lodicky ke vsemu ale take hlavne ke vsemu cerne silonky.
Velke plastikove nausnice - cim vetsi a delsi, tim lepsi. Sestrih na Susi Quatro... no a jak se jmenoval ten sileny Italsky zpevak, co zpival s Hanickou Zagorovou .."ty kdo mas trapeni, ci k zblazneni se citis sam, ty laskou opily ....!

Nejvetsi perlu, kterou jsem mela byly pruhovane "nadkolenky" - vsichni mi je zavideli!

Nejoblibenejsi intimspray "Impuls".
 Katka, dcera 5 let 
  • 

Re: Re: Ještě toho bylo víc ... 

(4.6.2003 8:51:06)
Jmenoval se Drupi
 Simona, 
  • 

Re: Ještě toho bylo víc ... 

(11.6.2003 15:57:42)
Jo a taky nezapomeňme vzpomenout krásné pletené návleky, které se nosily přes jakékoliv kalhoty, ale hlavně tak, aby byly vidět.
 hh hh 


mončičáci 

(1.6.2003 21:16:16)
No ono to k oblečení moc nepatří, ale nezapomenu na tyhle chlupatý "potvory" co musel každý na základce mít aby byl in :o) měla jsem všechny druhy a barvy a byla jsem prostě nejlepší. trumfla mně až kámoška která si dovezla z "venku" pruhovanýho.

te´d si s nima hraje dceruška.
8letá neteř mi řekla, že to jsou škaredý hrůzy a proč prý schovávám doma takový škaredý plyšáky :o))

danina
 Jana 


Re: mončičáci 

(1.6.2003 21:27:40)
Danino,
mončičáky samozřejmě pamatuju. Měla jsem hnědého a dva(!!) pruhované, heč! :o))
Nedavno jsme se o nich bavili s manželem, on vůbec netušil, co to je mončičák. Je jenom o pár let starší, ale když byla éra mončičáků, on už byl na vejšce (a my na základce jsme si s nimi hráli).
J.
 vcielka 


:-) 

(1.6.2003 21:53:27)
teda to som sa dobre zasmiala :-)) som rocnik 70, tak si vsetko dobre pamatam. nic viac ma momentalne nenapada, ale monty diky za clanok, super som sa pobavila na nom, aj na reakciach. ale teraz som si spomenula na sveter, ktory sa nosil tiez z madarska, bol taky pleteny a mal 3 farby, modra, biela a kriklavo ruzova. no a ten zeleny ruz, ktory farbil na cerveno, ako tu niekto spominal, ha ha, to ma rozosmialo tusim najviac. koloval po celej triede, potom sme ho od poliakov kupovali pred hotelmi :-)
 Ori, 3 děti 


Re: :-)mončičáci 

(2.6.2003 12:12:39)
A já neměla ani jednoho-tudíž jsem nebyla in - naši mi tu příšeru odmítali koupit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: :-)mončičáci 

(2.6.2003 12:44:28)
Na mončičáky jsem už asi byla stará, když frčeli, ale ségra jich měla snad deset. Modrej byl králíček, ten měl takový úchavtný hnědý kruhy kolem očí, bílá byla kočička... duhovýho taky měla... kde je jim asi konec? Babička "zachránila" jednoho po bratránkovi, dostane ho Stáník, až bude větší. Jo a mončičáci se vozili z MLR. :o)
 Ja a zase ja 


Céčka 

(2.6.2003 14:13:52)
Holky pamatujete taky na céčka? Přidělaný na poutkách u kalhot atd. :-)))
 Martina 


Re: mončičáci 

(2.6.2003 14:05:49)
Jojo moncicaci byli super!!!:-) Ja je mela samozrejme taky, zlutyho a bylyho piskaci a pak hnedy ve trech velikostech! Kupodivu je moje maminak pri stehovani nevyhodila (jak to udelala se spoustou mych starych krasnych hracek:-() a cekaj u babicky az bue Matej vetsi a ja si je obcas vemu a zavzpominam na detstvi;-))
 16.5Salám&Lajka14 


Další perla :o))) 

(2.6.2003 14:11:15)
Teď se mi vybavila ještě jedna úžasnost - taštička na krk s obrázkem... byl na ní buď Sandokan nebo nějakej zpěvák, já měla Michala Davida... brrr...:o)))
Pak taky frčely "žraločí zuby" z moduritu na krk, umělohmotné náramky a náušnice "kroužky", taky umělá hmotička...:o)))
 Katka,dcera 5 let 
  • 

Re: Další perla :o))) 

(2.6.2003 14:14:33)
Jo, a na krku se taky nosil retizek s priveskem - ziletkou.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Další perla :o))) 

(2.6.2003 14:17:18)
Céčka, jasně... nejlepší byly svítící a průsvitný!
A pamatujete si, jak se nosívala na kalhotách šňůra od telefonu??? Taková barevná nebo průsvitná, taky se to myslím vozilo z Maďarska. Já měla jen ORIGINÁL od telefonu, přinesl to otčím z práce, vyřazovali tam telefony. Bylo to děsný, černá šňůra od telefonu na kalhotách, ale jak jsem z toho byla nadšená! :o)))
A karabinky zavěšený na poutkách...:o)))
 Martina J., 33 


Re: Re: Re: Další perla :o))) 

(2.6.2003 14:22:27)
No jasně a na tý šňůře právě ta karabina a skutečně se to vozilo z maďarska
a ještě jeden hit - taška "jezevčík" takový ten válec, co se do něj nic nedalo složit, ale člověk byl "in" ;-)
 16.5Salám&Lajka14 


Dodatek ke článku - další vzpomínky na 80. léta - ovšem bacha, je to dlouhý. :o))) 

(2.6.2003 14:33:16)
Za mého mládí nebylo spektrum populární hudby tak pestré jako dnes. Na tuzemské scéně už sice dlouho křepčili Karel Gott, Helenka Vondráčková či Vašek Neckář, ale ti nás moc neoslovovali, už proto, že byli minimálně tak staří jako naši rodiče. Jedinou výjimkou byl Waldemar Matuška, který nás ovšem začal brát teprve poté, co emigroval do USA. Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem navštívila kamarádku Šárku a na stole její sestry Ivy leželo několik magnetofonových kazet s nápisem: „Waldemar Matuška“. Obrátila jsem na Ivu a s dikcí, která v sobě skrývala notný stupeň pohrdání, jsem se jí zeptala: „Ty posloucháš Matušku?“ Iva, rovněž značně pohrdlivě, odvětila s přehledem o čtyři roky staršího děvčete: „Tsss, copak nevíš, že utekl za kopečky?“ Věděla jsem to, hlásili to dokonce v rozhlase a ze seriálu „Chalupáři“, který tehdy zrovna běžel v TV, byla vystřižena jím nazpívaná píseň a nahrazena instrumentální verzí. Nakonec jsem Ivu požádala o zapůjčení Matuškových kazet a obě jsme si v tu chvíli připadaly značně disidentsky a protistátně.
Ještě „disidentštější“ zážitek jsem prožila někdy v šesté nebo sedmé třídě, kdy mi o přestávce spolužačka Sabina důvěrně sdělila, že její bratr sehnal nahrávku Karla Kryla a nabídla mi společný poslech. Nevím přesně, kolik se nás tehdy sdružilo kolem olbřímího kazetového magnetofonu Made in DDR, ale rozhodně jsme tam se Sabinou nebyly samy. Při poslechu písně „Bratříčku, zavírej vrátka“ (Sabininým bratrem jsme byly předem upozorněny, že to je proti těm rusáckejm okupantům) jsem si tajně přála, aby do bytu vtrhla StB a všechny nás zavřela do polepšovny, protože jsem si velmi přála být mučedníkem svědomí. Žel, komunistická tajná policie se stíháním dětí nezabývala a tak toto mé přání zůstalo nevyslyšeno.
Se zahraniční muzikou to bylo ještě horší. Socialistická televize zápaďácké výstřelky příliš nepodporovala, co má paměť sahá, jednou nám odvysílala záznam koncertu Sabriny, což byla zpěvačka sice prsatá, ale nijak zvlášť dobrá – jinak si komunističtí dramaturgové pod pojmem „zahraniční populární hudba“ představovali zásadně jen interprety ze Sovětského svazu, jako byla již zmiňovaná Alla Pugačovová.
V osmdesátých letech byly vlastně jen dva hudební proudy, kterým mládež holdovala: klasický popík a heavy metal. Příznivcům popu se říkalo „veksláci“ a metalistům „somráci“. Zvláštní podskupinou veksláků byli „depešáci“, což byla skupina dosti početná, neboť skupině Depeche Mode bylo umožněno koncertovat léta páně 1988 v Praze a televize občas odvysílala jeden ze tří jejich videoklipů – víc jich k dispozici neměla. Depeche Mode byli v oněch časech skutečně velmi, velmi populární, a to pochopitelně nejen u nás, ale po celém světě.
Somrák nosil dlouhý a velmi často mastný vlas, odrbané džíny, vytahané tričko s pestrým obrázkem, tématicky se vztahujícím k jejich oblíbené skupině (byly to převážně lebky, hnáty a apokalyptické příšery) a neméně odrbanou „džísku“, což byla klasická džínová bunda specifického střihu – nosí se to občas dodnes, ale říká se tomu zřejmě jinak. Poslouchal výhradně heavy metal, což byla hudba, kterou lze výstižně opsat výrazem „řežte, nože“. (Aspoň my tomu tak říkali.)
Vekslák se snažil oblékat podle poslední módy a to nebylo v socialismu vůbec jednoduché. Když náhodou přišly do obchodu džíny, byly to šílené české „Prekony“ nebo o málo lepší maďarské „Yukony“ a ještě se na ně stávaly dlouhé fronty, tudíž se zdaleka nedostalo na každého zájemce. Někdy kolem roku 1987 se objevil velký hit, plísňové džíny (pokud občas zajdete na Wilsonovo nádraží, nosí to hodně bezdomovců, i když v jejich případě se na džínech dá již těžko poznat, zda byly původně plísňové nebo ne, protože jsou pokryty souvislou vrstvou špíny – a je to špína zažraná, se kterou by si neporadil ani nový Persil) a každý toužil po tom je mít, aby byl za frajera. Leč nic takového se běžně zakoupit nedalo. Stánkaři o poutích sice nabízeli něco vzdáleně podobného, ale šlo o lacinou napodobeninu, vzniklou pocákáním normálních džín Savem, což si mohl každý udělat doma sám a ušetřit peníze. Plísňové džíny se ovšem daly zakoupit v Maďarsku a tak každý teenager doma vydíral rodiče, dožadujíc se výletu do Budapešti. Měla jsem tenkrát z pekla štěstí. V zaměstnání mé matky se pořádal zájezd ROH do Györu a protože za rodinné příslušníky se platil pakatel, vzala mne s sebou. Babička byla od té dobroty a dala mi na plísňáky peníze, takže jsem po návratu z Györu mohla spolužáky oslňovat, protože nikdo jiný je zatím neměl. (O pár měsíců později si je někde v Sekesfehérváru ukradla Machi. Původně si je prý chtěla koupit, ale v obchodě nikdo nebyl.)
Neboť sortiment prodejen s oděvy byl zoufale chudý, nezbývalo mládežníkům, toužícím po moderním ohozu, než shánět bony nebo si pomáhat svépomocí. Bony byly zvláštní poukázky, za které se dalo nakupovat v Tuzexu. V Tuzexu se dalo koupit všechno to, co normálně na trhu nebylo, jako žvýkačky s Donaldem nebo magnetofonové kazety BASF a samozřejmě také supermoderní oblečení. Bohužel, bony nedostával socialistický občan jako prémii k výplatě. Vlastnili je pouze ti šťastní, kteří měli příbuzné v devizové cizině anebo pracovali kdekoli mimo republiku – a pak skuteční veksláci.
Skutečný vekslák se od „veksláka“ v našem podání lišil tím, že kšeftoval s bony a byl tím pádem hnusně bohat. Leč skuteční veksláci tvořili jen nepatrný zlomek populace a my ostatní se občas museli uchýlit k improvizacím, pokud jsme chtěli držet krok s módními trendy.
Naše rodina nepatříla k těm, která by lokty rozrážela skrumáž u popelnic (nemluvě o tom, že v reálném socialismu přece nikdo nebyl zas tak úplně chudý), ale k ekonomické elitě jsme také zrovna nepatřili. Kromě toho, nebyli na dostřel žádní emigrantští příbuzní, kteří by sem tam poslali nějaký ten obnošený svetřík, a tak jsem musela v oděvním návrhářství improvizovat i já. Přesněji řečeno nemusela, kdybych byla svolná s tím, že většinu svého dětství prožiji v teplákách.
Tepláky jsem nenáviděla. Každý člověk v nich vypadal jako družstevník, vracející se z jednocení řepy. V lepším případě - ti méně šťastní v nich vypadali jako chovanci ústavu pro mentálně retardované; tuto skupinu tvořili ti, kteří si tepláky sveřepě vytahovali až pod paždí. Nejpříšernější byly ty s lampasem, které měly na konci nohavic přišité gumičky, jimiž se upevňovaly pod patou. I zbrusu nové tepláky měly vytahaná kolena, kousaly a škrábaly jako rozzuřený pitbul a guma strašně škrtila v pase. Soudruzi, kteří plánovali oděvní výrobu, zřejmě pokládali tepláky za sen každého socialistického pubescenta a proto byla tato hrůza takřka jediným běžně dostupným odíváním pro děti a mládež.
Komunistické vlády některých sousedních zemí byly v tomto ohledu daleko liberálnější. Kromě již zmiňovaného Maďarska (MLR), kde se dalo sehnat všechno, se na nákupy jezdívalo také do Polska (PLR) a Německé demokratické republiky (NDR). Také Jugoslávie na tom nebyla stran odívání nejhůře, ale na zájezd do Jugoslávie se dostala jen hrstka vyvolených, neboť z Jugoslávie se nejčastěji prchalo do zemí, v nichž vládl zahnívající imperialismus.
Moje první cesta do socialistického zahraničí vedla do Německé demokratické republiky. Chodila jsem tehdy do čtvrté třídy a na výlet jsem se moc těšila. Jeli jsme tehdy - já, matka a otčím - do Drážďan. Po návštěvě obrazárny Zwinger, která bavila pouze mne, jsme se vydali na nákupy, což bavilo všechny účastníky kromě mne. Matka, obeznámená s tamními poměry, se začala shánět po botách, záclonách a textilu vůbec a zatáhla do svých spádů i mou maličkost. Víceméně proti mé vůli mi koupila manšestrové kalhoty v barvě uleželého hnoje a fialovou halenku s volánkem, která vypadala směšně na každém, komu bylo víc než šest let. Byla jsem znechucená až do chvíle, kdy jsem se dověděla, že zakoupené textilie budeme přes hranice převážet tajně. Pár kilometrů před hranicemi jsme zajeli s autem do lesa, kde na mne matka navlékla hnojné manšestráky a volánkovou halenku, a na tento pašuňk jsem si ještě musela obléknout své původní kalhoty, košili a vestu. Vypadala jsem jako čuník a bylo mi strašlivé horko, takže jsem se potila víc než účastník večírku ve finské sauně - ale na rozdíl od matky a jejího manžela jsem vůbec nebyla nervózní z plánované nelegální akce. Pouze jsem se v duchu modlila, abychom už byli za hranicí a já ze sebe mohla nadbytečný textil servat.
 Elsa 40, Tom 10 


Re: Dodatek ke článku - další vzpomínky na 80. léta - ovšem bacha, je to dlouhý. :o))) 

(2.6.2003 15:21:42)
Chacha Monty, ten příspěvek je bezva. Taky jsme lili Savo na džíny, chodili k sousedům, kteří chytali (bídně) polskou TV, na pořad zvaný Videoteka, kde jsme hltali klipy Sabriny, Samanthy Fox, skupiny Europe nebo Falca.
Nedávno nám kamarád vykládal velmi veselou historku, jak coby pubescent byl s rodiči za totáče v NDR. Vlezli do obchodu a zrak je přecházel. Měli tam zboží, které dosud znali jen z Neckermanna nebo Quelle a za celkem příznivé ceny. Takže narvali košíky, u pokladny vystáli půlhodinovou frontu. Při placení vznikl jakýsi problém a protože nikdo z nich neuměl německy, trvalo dost dlouho, než se vysvětlilo, že jsou v jakési obdobě našeho Tuzexu a ceny jsou v západoněmeckých markách. Maminka prý při odchodu plakala, kamarád taky, neboť měl téměř na dosah desky Beatles a Roling Stones.
E.
 Jarka, dvě dcery 


Re: Dodatek ke článku - další vzpomínky na 80. léta - ovšem bacha, je to dlouhý. :o))) 

(2.6.2003 16:21:33)
Monty, moc jsem se pobavila a hezky jsem si početla. Vzpoměla jsem si na svoje školní léta - v 70. letech. To byla taky síla hihi. Tuhá normalizace, fakt jsem chodila tesilkách a v krimplenovejch šatech. Na druhém stupni byl vrchol frajerství sexy triko s krátkým rukávem, navlečené přes košili s obrovským límcem a širkými manžetami, které byly ohrnuty ven. Chodily jsme v tom všechny - lišila se jenom barevná kombinace. Ale stejně na to ráda vzpomínám. Dík za super článek! :o)))
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Dodatek ke článku - další vzpomínky na 80. léta - ovšem bacha, je to dlouhý. :o))) 

(2.6.2003 16:50:28)
Jarko, já jsem se jako malá hrozně zajímala o módu (teď už moc ne:o)), tak si pamatuju, jak jsem asi ve čtyřech letech spustila povyk, když mi babička chtěla dát tričko a přes to košili, že se to nosí obráceně. Tak mi dala tričko přes košili a já ve vytahaných teplákách jsem byla opravdu kočka:o). Taky jsem hrozně toužila po šatech s balonkovými rukávy:o).
E.
 Sylva 
  • 

Re: Dodatek ke článku - další vzpomínky na 80. léta - ovšem bacha, je to dlouhý. :o))) 

(3.6.2003 0:05:44)
Monty, já se bavím, jak už dlouho ne. Nevím, čím se živíš, ale až napíšeš knížku, určitě bude hned rozprodaná. Taky si ji koupím!
 Gábina 
  • 

Kostka 

(2.6.2003 15:36:12)
Vážení a co takhle supr hit Kostka pana Rubika.
Souška mi jí zabavíila a sama si jí pak o přestávce skládala v kabinetu a mi na ní koukali klíčovou dírkou.
 Katka, dcera 5 let 
  • 

Re: Kostka 

(2.6.2003 15:41:15)
Jo, a k tomu pribyla jeste Rubikova vez s barevnyma kulickama a Rubikuv had.
A co filmy? Napriklad ja jsem videla Pomadu snad dvacetkrat.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Kostka 

(2.6.2003 16:39:34)
Pomádu jsem viděla taky snad dvacetkrát a manželka mého bratrance dostala od někoho z Rakouska(!) tričko s Olivií a Travoltou a nosila ho na doma (!), já na ní pořád tak zbožně koukala, až jí to bylo blbý a to opraný, vytahaný, hnědý triko mi dala:o). Tak jsem pak byla pár dní největší hvězda:o)))).

E.
 Berka 
  • 

Re: MON-CHICHI :-) 

(2.6.2003 15:00:53)
"Víš, co vůbec znamená mončičák?" Tak takhle jsem nedávno dostala svoji ségru. Je jen o 17 měsíců mladší jak já, takže jsme si hrály se stejnýma blbostma. Nevím, zda to je fakt, ale můj "překlad" zní: mon (jako monkey) a chichi (jako že se směje, oni snad pískali, ne?) :-) No, je to blbý, ale ségra mi tenkrát řekla, že se ani nepídila po významu, nebo proč se tak ten plyšák jmenuje. A já taky ne, až nedávno. Hrozně jsme se tomu nasmály......zkuste říkat dokola monchichi, monchichi..........chichichi, chichichi........... :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: MON-CHICHI :-) 

(2.6.2003 15:04:11)
Není to spíš z francouzštiny - MOU CHOU CHOU? Neumím francouzsky ani zbla, ale MON je můj a CHOU CHOU snad něco jako miláček???
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: MON-CHICHI :-) 

(2.6.2003 15:04:32)
MOU -MON
 berka 
  • 

Re: Re: Re: MON-CHICHI :-) 

(2.6.2003 15:30:00)
samo, že ten můj nápad není pravda (opravdu: mon chou-miláček - francouzsky), ale zkrátka u toho byla legrace.
 Sylvie 


Re: Re: Re: MON-CHICHI :-) 

(5.6.2003 18:39:14)
Tak jsem si na chvíli odskočila z chaty domů, a hned musím napsat svůj objev :o) Tchyně má na chatě puzzle s obrázkem mončičáků, ale s těmi pravými, ne těmi napodobeninami :o) A je tam i nápis, takže správně se to píše:

monhchichi - to "h" tam není překlep.

S.
 Petra, 2 děti 


A co muzika? Michal David, Pavel Horňák, Darinka... 

(2.6.2003 15:43:00)
No jo, zlatý časy... Když jsem slyšela Vašo Patejdla "Ak nie si moja,..." svíralo se mi srdce. A co teprve Michal David "Neboj se, to neskončí, já se s ničím neloučím..."

K umělohmotným dírkovaným lodičkám taky musel být podobný košík, měla jsem 3 barvy! :-)

Manšestráky zastrčené do shrnutých podkolenek, no jo, to jsme byly krasavice.

Dík za tohle rozptýlení.
 Lenelka 


Re: A co muzika? Michal David, Pavel Horňák, Darinka... 

(2.6.2003 16:22:59)
Teda holky, ja se pri teto diskuzi opravdu bavim. Me bylo jenom 10, kdyz se rezim zmenil, takze az takove zazitky nemam. Ale... Moncicaky jsme s brachou meli oba, dodneska je mam schovane a asi si je privezu do UK a pochlubim se :-))) Pavel Hornak, joooo, to byla laska. Popraly jsme se o nej s kamaradkou Vercou snad stokrat! Jine popularni zpevaky jsem poznala pouze diky me o trinact let starsi tete, ktera mi kazetak davala uz na kocarek, kdyz me vozila. Ale zadneho z nich jsem tak nemilovala jako Pavla. Mozna jeste tak Standu Hlozka:-))) S tou umelohmotnou dirkovanou tastickou jsem si sla v sedmi letech pro sve prvni vysvedceni a vyhodila jsem ji teprve pred rokem a neco. Cecek jsem mela tisice, bohuzel se nedochovali, to me mrzi moc.
Ale jak jsem byla tak mala, vubec netusim, kde se vsechny ty poklady kupovaly. Jsem rada, ze jste mi to osvetlily:-))))
 markéta 
  • 

Pavel Horňák 

(30.9.2005 13:00:22)
Pavel Horňák byl moje velká láska. Byl (vlastně pořád je :-)) o pět let starší než já, takže když já byla v osmičce, on šel na vysokou. Plánovala jsem, jak půjdu taky na práva a setkám se tam s ním. Když jsem pak byla na právech taky, vzpomněla jsem si na tenhle můj plán když jsem byla v posledním ročníku (a on tudíž už advokátem) :-))

Do dneška mám jeho lp platňu. Schovám jí pro dceru, myslím, že až jí bude tak deset, mohlo by se jí to líbit. Jen nevím, jestli to ještě budu mít na čem přehrávat :-))
 Veronika 
  • 

Re: Pavel Horňák 

(19.5.2006 21:27:32)
Ahoj, ja som bola na tom podobne, stale zalubena do Pavela Hornaka od prvej triedy zakladnej skoly, ibaze on bol o 8 rokov odo man starsi, no to mi neprekazalo. Hoci boli do mna chlapci zalubeni, ja som chcela len Hornaka....
Preslo ma to az na strednej, vtedy som pochopila, ze sa mi moj sen nikdy nesplni. Nevadi. Rada spominam na tie casy a moji rodicia a znamy, ktori to vedeli sa vzdy radi a mne pobavia.....
 Jana 


Re: A co muzika? Michal David, Pavel Horňák, Darinka... 

(2.6.2003 16:28:08)
Petro, od Michala Davida "Neboj se, to neskončí, já se s ničím neloučím...". Jmenuje se to "Nejvetsi z nalezu a ztrat" a dodnes je to zlatou skladbou na mem disku :o)
J.

 máša 


holčičky a co botičky ??? 

(2.6.2003 17:00:33)
Už jste vzpomínaly na dírkované lodičky, na bílé lodičky.... ale co já jsem se natrápila pro " kristusky " vzpomínáte na ty úžasné bílé sandály. A ještě jsem toužila po zimních sněhulích u nás zvaných " bufy " taky VELKÝ HIT, a bílé tenisky vlastnoručně popsané nápisy skupin ABBA ( no nevím jak na počítači napsat to druhé B obráceně ) ACDC, Metalica a k tomu Olympic...hihihi a potom jasně že přišly i tenisky s červeným proužkem oblíbené " číny " které měli všichni ve třídě a v šatně tak nastával problém rozpoznat čí jsou čí...
A taky někdo nosil důchodky a zmijovku, já teda " jen " moderní baret.

Když jsem ten článek předčítala manželovi ( dneska mě na kolenou " hihihi " prosil ať mu přečtu další příspěvky) tak si vzpoměl na náušnice - zipsy - v uších...taky dobrý
 Lida a twins 


Re: holčičky a co botičky ??? 

(2.6.2003 17:22:54)
Jeee, na bufy si moc dobre pamatuji. Jela jsem je dokonce po skole koupit do vedlejsiho okresniho mesta, kde je "zrovna dostali". Jenomze, nez jsem tam dojela a vystala frontu, tak uz moje cislo nemeli - tak jsem si koupila o 2 cisla vetsi. No a co, co bych nedala za paradu ... byly nadherne, plastikove, cerveno, modro bile! Byla jsem hvezda.


Taky si vzpominam na "bavlnena tricka s limeckem". Problem byl, ze bavlny bylo malo, tak nam komunisticti navrhari nabidli verzi umelou.

Ticka z napisem Univerzity of (cehokoliv) ale hlavne se znakem nejake university - tatinek mi privezl jedno takove bledemodre, University of Carolina, z Madarska.

A co jeansove kratasy s otrepanyma okrajema - to se vzali jedny stare jeansy, ustrihly se uplne nahore (tak, aby koukalo dostatecne mnosztvi zadnice, a pak se uparavalo a okraj zustal bily strapaty.
 Anouk, Maru 5/01 a Hani 11/03 


Je mi krásně a zároveň smutno...  

(2.6.2003 18:25:08)
Jojo, to byly fakt časy malin nezralých, pohoda, škola, rodiče, už aby nám bylo "osumnáct"...
Já měla od všeho dost málo, taky prachy nebyly, ale něco přece z výše zmiňovaného.
Jo a taky mi táta přivezl s Polska džínsou kabelku, sukni, kalhoty. Na zábavy jsme chodili s partou tak okolo 13-ti a vejš u nás konkrétně na Generaci a pak na projekt. Nosili jsme pruhovaný metalky, k tomu džísku nebo alespoň vestu.
Svoje první džíny uzoučké(ty značkové)jsem si koupila od spolužačky v sedmé třídě,tenkrát za 400,-Kč, už se jí nelíbily, dostala nové.Dodnes z nich mám schované kraťasy, to se také nosilo.
Čím odvážněji vykrojené, tím lepší. Pak na střední jsem si vydělávala na lakované lodičky na kačeně, plišový kabát na zimu, a tak dále a tak dále...co nešlo sehnat, jsme si ušily - manšestrová taška do školy ve tvaru banánu, máma nám spíchla zimní bundy z bavlny na vrchu ( vůbec to nepromokalo :-)))
Skvělé vzpomínky...
L.
 Šipka 


Re: Re: ještě něco! 

(2.6.2003 20:36:56)
Ahoj, tak s céčkama, to bylo, co? Jak jsem na ně jen mohla zapomenout – měla jsem i fosforové, heč! Dál mě napadlo:
- touha nás všech – odznak s olympijským medvědem z Moskvy
- papírová bunda – spolužákovi dovezl otec, řidič TIR, dostal snad 20 milostných dopisů hned ten den, kdy v ní přišel do školy
- chlupaté sluchátka na uši místo čepice, takové ty leskymové , fuj!!
- bílé ponožky s krajkou, samozřejmě d černých lodiček s kačenkou
- nenáviděné cvičky – spartakiádky se tomu taky říkalo spolu s modrýma trenýrkama, hrůza!!
- Hudba- A co Peter Nagy a Kristýnka?
- Rogersky – zimní boty v červenomodrobílé barvě
Taky jsem si vzpomněla, jak jsme zažvýkávali tuhy od pastelek do vyžvýkaného Pedra a tvrdili, že máme žvýkačku z Ameriky, lízali jsme Vitacit a prášek Mixar, každá holka měla velký sešit plný nesmyslů jako např. Když kýchneš v pondělí, znamená to láska, ve středu neštěstí., byly plné nakreslených srdíček a chytrých vět o lásce a vystříhaných obrázků z časopisů s tímto tématem, ochutnávali jsme ve výtvarce lepidlo Drago – fakt je sladké!, a co já vím, co ještě!
Ahoj a pište, moc se mi to líbí!
Jo, a moje dcera nevěděla, jak vypadá gramofonová deska a manželova sestra 23let, nerozumí slovenským inscenacím.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: ještě něco! 

(2.6.2003 20:47:56)
Jé Šipko,
papírovou bundu dostal jeden kluk z baráku a já jsem ji tak strašně chtěla, že se mi o ní jednou i zdálo. Ráno jsem se šla podívat a nebyla tam:o)))).
E.
 16.5Salám&Lajka14 


Tak ještě...:o) 

(2.6.2003 21:45:43)
Odznak s olympijským medvědem jsem měla, máti byla v SSSR. :o) Vlastně to byl přívěšek na klíče, jednou jsem si s ním nějak hrála na záchodě a on mi spadl do mísy. Hrůza!!! Přemýšlela jsem, jestli ho vytáhnout nebo obětovat a - hádáte správně - vytáhla jsem ho. :o)
Peter Nagy - Kristýnka. "Kristýnka by mala dnes, už o dva roky dlhšie vlasy/a plač mi skáče do slov vieš/keď stále znova premietam si..." atd. Holky ve třídě byly rozdělený podle toho, komu se líbil P. Nagy a komu M. Žbirka. Případně M.David. Když jsem do učebnice biologie připsala k nějaký opici "PETER NAGY", tak mě za to jedna spolužačka málem zavraždila. :o)
Sešit plný nesmyslů, ano, a v něm TESTY - odpovídej na otázky ANO/NE/NEVÍM, takové to "Máš kluka?" "Máš ho ráda?" "Víš kde bydlí?" atp. Kamarádka Machi měla doma starý Mladý světy ze 60tých let, takže měla nejlepší obrázky v tom sešitě... třeba taky šestiprstý lidi, co si pamatuju. :o) Ovšem nejlepší bylo, když sis do toho sešitu mohla lepit OBRÁZKY ZE ZÁPAĎÁCKÝCH KATALOGŮ!!! :O)))
Chlupatá sluchátka, a co ANTÉNKY S VĚTRNÍČKAMA??? Nosilo se to na takový čelence na hlavě...

K muzice - největší hit - FALCO: Amadeus, Vienna calling, MODERN TALKING: Chery, chery lady, KAJAGOOGOO: Too Shy, ALPHAVILLE: Forever Young...

A což teprve FILMY!!! Třeba takovej TARZAN nebo VETŘELEC I. !!! :o)))
Mimochodem, kdo z vás viděl polské horrory VLČICE a MILUJI NETOPÝRY? :o)))
 Gabča;2 kluci 


Re: Tak ještě...:o) Sandokan 

(2.6.2003 21:58:41)
Ještě mě z filmů, teda vlastně seriálů napadl SANDOKAN :o) a samozřejmě trička s jeho portrétem prodávaná v tržnicích.
 Pavla 
  • 

Re: Tak ještě...:o) A co Dirty dancing ? :-))) 

(5.6.2003 10:05:51)
Myslim, ze jste zatim uplne zapomeli na Hrisny tanec :-))) U nas ve skole to byla bomba a kdo jej nevidel alespon desetkrat, tak vubec netusil o cem se o prestavkach mluvi. A pak taky ty filmy o Modre lagune. Jak tam dve deti ztroskotaji na ostrove a vsecho prezijou a nakonec se jim i narodi mimco a zachrani je odtamtud :-))
 Iva, 2 děti 
  • 

Re: Tak ještě...:o) 

(5.6.2003 15:17:21)
Hele, jednu blbovinu , kterou jsem v podobným sešitě četla u sestřenky si dodnes pamatuju. Bůhvíproč, raději bych měla v hlavě nosit jiný věci, aleéé si nevybereš. Toto si napsala cca 12-tiletá slečna do "deníčku": Až tě život omrzí a stane se ti peklem, skoč po hlavě do hajzlu a přikryj se deklem.
 Petra r. 1970 
  • 

Re: holčičky a co botičky ??? 

(9.6.2003 12:58:41)
Ještě k botám : pamatujete na jarmily obarvené v Duze?
 Petra roč76 
  • 

perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 21:48:55)
Milá Monty, ty máš ale mimořádně vyvinuté spisovatelské střevo. článek se mi moc líbil a jak jsem tak vzpomínala na ty staré zašlé časy, připomněla jsem si i opravdovou šikanu, které se nám na základní škole kvůli touze vypadat moderně a dospěle dostávalo. Moje problémy nebyly až tak vážné, vzpomínám si na parádní triko s nápisem disco, které "souška" učitelka odsoudila, coby anglický hnus (co naplat, s nápisem v azbuce nebylo k mání). Horší zážitek měla má spolužačka, která si v 7. třídě dovolila přijít do školy s nalakovánými nehty. Toutéž soudružkou byla odeslána do dílny technických prací, kde jí bylo prvně vyhrožováno, že se lak odstraní pilníkem a poté se jí ručičky vykoupaly v benzínu. Teď už je to k neuvěření, když potkáváme zmalované dětičky z prvného stupně základky. Měj se pěkně a piš

Petra
 hh hh 


Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 21:52:07)
Když jste holky vzpomněly ty céčka tak neoddělitelná součást toho byly i takový ty barevný šnůrky- růžová a fosforová. :o) To jsme nosili na rukách. Jeden kluk na základce jich měl tolik že měl ruku omotanou až k loktu a já mu záviděla.
Jo a moje první kazeta byla s Pavlem Horňákem a Danou Muchovou pořád dokola jsem je poslouchala. Pak jsem dostala ještě Nagyho.
A taky hodně letěl film CINDY myslím že se to tak jmenovalo. O tý zpěvačce a tom bohatým chlápkovi co dělal že je chudej :o)
 hh hh 


Re: Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 21:54:40)
a co teprve skupina New Kids on the block... milovala je celá škola :o)))
 hh hh 


Re: Re: Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 22:00:07)
Monty dodnes mám doma schovaný deníček a v něm tyhle testy ano ne nevím. Občas si v tom zalistuju a musím se smát. jsem zvědavá co mi na to řekne moje dítě až jí tohle "dědictví" předám:o))

To jsou otázky
chodíš s někým?
Ví o tom?

V 8 třídě se rozdávali mezi holkama sešity kam jsme psali o té oné co si o ní myslíme a další otázky.
Jako třeba máš kluka?
Víš jaký má telefon?
napiš číslo...
 hh hh 


Re: Re: Re: Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 22:01:33)
Myslíš toho hajzla co sežral toho holuba?? :o))
 Gabča;2 kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 22:04:08)
Můj idol z "Třetího patra" byl Slamák ;o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 22:07:28)
Jo!!! Ten hajzl, co sežral toho holuba!:o) Vždycky jsem milovala záporný hrdiny. Když jsem matce propálila, že se mi líbí Rumburak, tak mě chtěla odvést na psychiatrii, že nejsem normální. Aspoň že se jí to později potvrdilo. Ale mě ten Rumburak držel, to mi bylo šest, když to prvně vysílali, a já ho fakt hustě žrala; nakonec jsem si ho musela představit na WC, aby bylo po lásce. :o)))
 hh hh 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: perzekuce kvůli modě? 

(2.6.2003 22:14:48)
No mně se v Arabele nejvíc líbil fantomas, byl to takovej dobrák.
no jo vlastně taky valil v TV fantomas to byl ale drsńák co :o))
v každým díle jsem čekala kdy ho konečně ukážou jak vypadá.
 16.5Salám&Lajka14 


CINDY 

(2.6.2003 21:58:52)
Áááno, hrál v tom PIERRE COSSO a BONNIE BIANCO, pamatuju si to z plakátů z BRAVA. :o))) Byla to taková moderní Popelka, on dělal, že bydlí někde ve skleníku nebo kde a přitom byl nějakej hrabě nebo jinej tajtrdlík.
A co Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi? :o) To bejvaly taky idoly! :o)))
Ale mě se stejně nejvíc líbil ten Miki Kadlec ze "Třetího patra". :o)
 Mício 
  • 

Re: CINDY 

(30.8.2004 19:14:48)
Ten film se mi míoc líbí, a Cindy ještě víc.
 Věra. 


Nejhorší je, že se to nyní vrací... 

(2.6.2003 22:00:54)
Nejhorší je, že jsou 80 léta zpět. Já nemůžu...Nejsem schopna na sebe nasoukat svetr s netopýřími rukávy, neonové barvy, sítovaná trika a plastové naušnice. Nemůžu...
Tehdy jsme to zbožńovali, sháněli, barvili, nyní se na to nemůžu ani podívat.Už ty 70 co se nosí dnes mne děsí, ale 80 ne,ne,ne.Asi budu definitivně out, nelze jinak, ostatně, nebude to poprvé, tak co... Věrka
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nejhorší je, že se to nyní vrací... 

(2.6.2003 22:05:26)
No, mě po revoluci přestala móda zajímat, protože když už se všechno dalo sehnat a všichni mohli bejt moderní, tak už jsem zase nechtěla. Já jsem prostě takovej typ, musím pořád proti proudu. :o) Takže jsem od podzima 1989 začala nosit pánský saka, ošuntělý kalhoty a černý trička, popř. černý svetry, a víceméně v tom chodím dodnes, takže ať se osmdesátý léta KLIDNĚ vrátěj zpátky. :o)))

Danino, mě ten můj sešit bohužel někdo ukradl, ale dost možná, že ho má schovanej babička, ona mi dost schovávala věci, takže třeba ještě časem někde vyplyne. Ty testy jsem si vymýšlela i vlastní, třeba jsem nakreslila 8 druhů ovoce a podle toho, co si kdo vybral, jsem mu řekla, jaký je. Třeba "jsi duší romantička a chceš, aby tvůj život byl sladký jako meloun..." a podobné pitominy. :o)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Nejhorší je, že se to nyní vrací... 

(2.6.2003 23:05:11)
Holky, já bych si to zase s chutí zopákla, ale když už teď všechno je a cena taky není problém, zas by mi to bylo blbý nosit s těma kilama navíc:o))). Tak mně asi není souzeno být "in":o))).
E.
 Babelle 


Člověk hned pookřeje... 

(3.6.2003 18:07:09)
Milé dámy, nesmutněme, 80. léta, to jsou taky "depešáci" a elegantní černo... a Madonna, královna módního nevkusu...módní poradna Bravíčka (kryjky, ustřižené rukavičky bez prstů a minisukně s volánky). Amadeus od Formana: mašle ve vlasech, hedvábné košile a "saténové" cokoli (z podšívky).
A taky si vzpomínám, jak nebyly černé punčocháče a maximálně se daly sehnat v baletních potřebách (vytahovala se kolena...) nebo se nosily dvoje najednou, aby vypadaly jako silné, neprůhledné...
Trvalá, posléze "hříbek".
Mrkváče nebo kalhoty dole do manžety. A Korn a Vondráčková a "slunce je fér...".
Vzpomínám na neúprosný módní diktát, sluší/nesluší, všechno jedno, prostě se to nosí... Sešly jsme se s kamarádkou, s níž jsme se asi 3/4 roku neviděly a aniž bychom se domluvily, vypadaly jsme jako dvojčata: tričko s krátkým rukávem (já rukávy síťované), přes něj ještě jeden nátelník (samozřejmě pánský, s průramky až skoro do pasu) a pruhované kalhoty...
A v Praze se prodávaly asi tak 3 modely balerinek, takže byla asi tak miliónová pravděpodobnost, že alespoň jedna holka kdekoli bude mít stejné boty jako já...
A taky si vzpomínám na batikování a jedno léto jsem odchodila v obarvených chlapeckých trenýrkách (jakože kraťasy...) a nátělníku a jeden pán středního věku v tramvaji udělal celé tramvaji realtivně vzrušenou dramatickou přednášku na téma "kam ten svět spěje, když ty holky chodí ven ve spodním prádle...".
A byla jsem za hvězdu v prababiččině kojící podprsence, která vypadala jako propínací živůtek do pasu, ve výstřihu s (ručně) vyšívanými krajkami a na zapínání, dělala úžasně útlý pas a ňadra dmoucí...

Rozhodně mi 80. léta připadají jako slušivější než léta 70., alespoň v českém podání, protože když se dívám třeba na francouzské filmy, byly tam baby elegantně oblečené a obuté vždycky (žádné odporné platformy a plastové kabelky...). Nostalgicky si myslím, že jsme se s oblékáním hrozně vyblbly, trénovaly si mozek a okamžité instinkty a improvizaci, teď je to docela nuda, "teď (už) máme , co jsme chtěli", aspoň v tom oblékání. Milovala jsem Řempo, daly se tam najít úžasné poklady, zbytky látek (ideální pro čalouníky a módychtivé...), kůžičky, drátky, šňůrky, přezky, srdce mi plesá ještě dnes, při vzpomínce.
Jen byly objektivní potíže při zásobování českých galanterií druky.
 Vendula (tři děti) 
  • 

Re: Člověk hned pookřeje... 

(6.6.2003 13:52:14)
S Tvým popisem "spodního prádla" jsem se trochu uklidnila - nějak mi vypadlo z paměti, že něco takového taky frčelo a už asi tři roky řvu na svoji nejstarší dceru, která si s oblibou nabatikuje či obarví spodní košilky či kombiné a honí v tom parádu... Jeden z jejích posledních modelů je zelené kombiné nabatikované od nesvětlejší do nejtmavší. Když si k tomu vezme na zeleno obarvený svetr, vypadá to docela pěkně. Jen si musím odmysle to kombiné, což mi jde ztuha... Vůbec, hádám, že obě mé dcery by asi ze školy "za našich časů" hnali svinským krokem... Kačka je zase extrém a la černé triko, mikina, kalhoty či kraťasy - teď v létě s několika umně vyrobenými dírami. Pamatuju se na své "Super Rifle" (brigáda na Hlavní poště, budíček ve čtyři ráno - nepsala jste některá něco podobného?). Nosila jsem je do roztrhání - vlastně tenkrát se nosily spíš záplaty, čím víc, tím líp. Jednou mne záplata na koleni uchránila od propíchnutí si kolena rezavým hřebíkem. A taky si pamatuju, že mě v oněch "superkách" a v úžasně plandavé mikině s nápisem (jakési mně zcela cizí univerzity) jak jinak než z Maďarska, kontrolovali za Prahou policajti (za bílého dne), když jsem se vracela z jakéhosi výletu, ujel mi autobus a já šla domů pěšky...
Též si vzpomínám na svou úžasnou mikinu vyrobenou mou šikovnou maminkou (já dodala nápad, mamka v rámci možností zrealizovala) z prachovek a starých tepláků. Roztřepené šaty z látky na závěsy pošité dřevěnými korálky plus síťovina ze záclon po prababičce - jo, lidové tvořivosti se meze nekladly.
Asi bych pro tu svoji nejstarší měla mít víc pochopení, její kreace jsou velice nápadité. Leč pro mne nyní už tak nějak nestravitelné...

 segra 
  • 

jeste mi tu chybi diskocelenka :-))) 

(4.6.2003 7:49:42)
Pro mladsi rocniky: prouzek plastu, na nem dve dratova perka a na nich vrtulnicky. Dalo se to sehnat, podobne jako jine POKLADY na Matejske :-)
 Katka, dcera 5 let 
  • 

Re: jeste mi tu chybi diskocelenka :-))) 

(4.6.2003 9:24:20)
No jo, a ja jsem mela nejuzasnejsi nausnice z pouti - otevrene vejirky a na konci byly male pruzinky. Perfektne se to houpalo v usich - bylo to z dost tezkeho stribrneho kovu a usi z toho desive bolely. Taky jsem nosila dirkovane puncochace - bordelky. A vrcholem vseho bylo, kdyz jsem si mohla odbarvit prouzek vlasu - od pesinky az ke konci.
No a taky vzpominam na letni saty z bile facoviny.

V polske televizi jsem hltala serial o Isaure a dalsi brazilske serialy. V nasi televizi jsem se vzdycky divala na slovenske pondelky - milovala jsem Knazka a Jamricha, jinak se mi vzdycky libily filmy Pro pametniky v nedeli odpoledne.
 16.5Salám&Lajka14 


Socialistická TV 

(4.6.2003 9:29:42)
A pamatujete si někdo seriál FORTUNATA A JACINTA??? To byl takovej předchůdce telenovel, řekla bych... vysílali to kolem roku 1980, plus mínus rok. Matně si pamatuju, že tam šlo o nějakýho bohatýho chlapa, co měl neplodnou manželku a dítě s milenkou a odehrávalo se to v 19. století. Utkvělo mi to proto, že mi v té době padaly mléčné zuby a jednou jsem chtěla od našich, aby mi ho vytrhli, a byla jsem odkázána "na pozdějc, až skončí Fortunata a Jacinta", tak jsem se pokoušela si ho vyrvat sama u strejdy v ložnici. :o)
 Vendula 
  • 

Re: Socialistická TV 

(5.6.2003 8:12:01)
Monty, myslím, že Fortunatu museli dávat dřív. Jméno seriálu mi utkvělo v paměti, ale neviděla jsem ho, protože naši neměli televizi a teta, ke které jsem se chodila koukat byla děsnej cenzor. Snad by mi ale ve věku čtrnáct let "dovolila" se na to koukat. I když - nevím, třeba tenkrát prohlásila, že je to nesmysl, že jsem na to ještě malá a že se opotřebovává televize...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Socialistická TV 

(5.6.2003 8:30:44)
Vendulo, možná to, co pamatuju já, byla už repríza, ale určitě to muselo být v letech 1979 - 1980, protože dřív mi mléčné zuby padat nezačaly. :o)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Socialistická TV 

(5.6.2003 14:01:18)
Já znám Fortunatu taky až z doby kolem r.1980, to mi bylo asi 12 a nějak se mi povedlo na to koukat, jinak byla máma dost přísná, vím, že jsem z toho pak měla delší dobu zkreslené představy o partnerských vztazích:o))).
E.
 Gábina 
  • 

Re: Socialistická TV - Fortunata a Jacinta 

(5.6.2003 17:00:00)
no jasně, pamatuju, jedna z nich - bohužel nevim která - měla dlouhý tmavý vlnitý vlasy, a bylo to tušim španělský, nebo ne ? děj se mi bohužel nevybyvuje, ale že sem na to čučela, to zas jooo ....fakt hustý byly i "slovenský" pondělky od 20.00, Televarieté s umělci z východního bloku (z jakýho taky jinýho, že), který tady nikdo neznal, Pionýrská vlaštovka, niekedy aj lastovička, a taky TKM - pro neznalé Televizní klub mladých, fakt schíza ...uváděl to tehdá tušim Vala, jo a ještě v některém příspěvku se objevilo jméno "zpěvačky" Muchové, to ovšem nebyla Dana, ale Markéta, a zpívat neuměla ani trochu .. aha aha, ty si můj balónek, aha aha a chceš mi uletět...fakt schíza
 Šipka 


Re: Socialistická TV 

(5.6.2003 19:44:04)
Dodnes si pamatuju, jak jí zavazovali obinadlem prsa, kdyz porodila mrtve miminku, a ta Fortunata zase jedla syrova vajicka. Byla to bomba. Teda tenkrat urcite. Samozrekme taky zakazane sledovat, ale pod ruýznymi zaminkami jsem neustale navstevovala obyvak a neco taky zahlidla:))
A co Fontana pre Zuzanu? A muj prvni nepristupny film Laska z pasaze?
 Vendula 
  • 

Re: Re: Socialistická TV 

(6.6.2003 14:39:27)
Tedy vážené diskutující, já se do těch vzpomínek na osmdesátá léta tak zažrala, že jsem proflákala půl pracovní doby - a nevím, na který příspěvek dřív reagovat... Monty, Fortunatu jsem si spletla s jedním seriálem, který dávali skutečně dřív (mě bohužel ty mléčné zuby vypadaly dřív, než tobě...), už nevím, jak se jmenoval, jen si pamatuju, že mne zaujala jména hlavních hrdinek: Agnes a Grizel. Do jmen Fortunata a Jacinta trochu daleko - ale taky jsem tenkrát mohla pochytit s bídou jen ty jména...
Můj první nepřístupný film byl Vetřelec, dávali ho v kině Alfa (kdeže je mu konec) a na lístky byla děsná fronta. Byl přístupný až od osmnácti do kterých mi ještě rok chyběl, takže jsem měla bobky, že po mně budou chtít občanku. Naštěstí mi to prošlo.
Jo a ještě k seriálům: Randall a Hopkirk... Ten jsem při jeho prvním či druhém uvedení taky neviděla ani jedním očkem (děsně jsem záviděla holkám, které si vyprávěly o co go), vychutnala jsem si ho až - no už taky před pár lety...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Socialistická TV 

(6.6.2003 14:45:32)
Vendulo, já mám zas hezkou historku s Tarzanem. Chtěly jsme na to s kamarádkama jít, ale bylo vyprodáno, tak jsme si řekly, že půjdeme jako velký frajerky do nejlepšího místního hotelu na rakvičku a na džus. Bylo nám asi deset. Objednaly jsme si 4 džusy a číšník napsal na lísteček 8,80,-
Tak jsme si plánovaly, jak si pak ještě zajdeme do mlíčňáku na pudink a na zmrzku, jenže on samozřejmě stál JEDEN džus 8,80 - ani jsme na to ve finále neměly, dávaly to dohromady po desetníkách a ještě musela Šárka ke svý babičce, co bydlela kousek od hotelu, jít škemrat o pětikorunu... nakonec jsme tam asi 20 halířů nechaly sekeru... to byl tehdy dost hustej trapas!!! :o)))
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Socialistická TV-Curo Jimenez:o) 

(6.6.2003 15:58:02)
Díval jste se někdo, už si to moc nepamatuju, byl to někdo asi jako Jánošík:o)? A moc se mi líbil:o). Taky nějak kolem roku 80-82.
E.
 Babelle 


Re: jeste mi tu chybi diskocelenka :-))) 

(5.6.2003 16:41:34)
Já si pod diskočelenkou pamatuju čelenku přes čelo, stříbrnou nebo zlatou, co se nosila prakticky celý den, a nechávala rudou vytlačenou stopu (podle tvaru čela...).
 segra 
  • 

perlicka ze skoly 

(5.6.2003 15:46:04)
Uz tu bylo par prispevku, jak ucitelky tezce nesly ze clovek neco nosi. Ja si to zas slizla za to, ze jsem neco nemela, a to presto, ze jsem ve skutecnosti nemela neco uplne jineho:

Sla jsem do skoly bosa, a ve skole jsem se predpisove obula do prezuvek. Jenze DOZOR mi neveril, ze to jsou prezuvky, protoze jsem se nemohla prokazat botama ve kterych jsem prisla.
Takze jsem dostala poznamku ze nemam prezuvky, beeee :-(

Ne, ze bych jinak ty prezuvky vzdycky mela, ale tohle bylo tak strasne NEFER!
 Gábina 
  • 

Re: perlicka ze skoly 

(5.6.2003 17:14:26)
to máš jedno, já zase dostala poznánmku, že jsem neměla podložku na modelování, a to přesto, že nám souška jaksi zapoměla oznámit, že si nějakou podložku máme přinést..spolu se mnou tu poznámku dostalo asi 95% třídy..ten zbytek ji nějakým nedopatřením měl, asi přehnaná aktivita ..nevim
 Zuzana+dcéra(04/01),syn(07/04) 


BREAK DANCE 

(6.6.2003 1:02:03)
Tak som si pri čítaní článku a diskusie pekne pospomínala...
A spomenula si ešte na to, ako sme všetci skúšali "brejkovať". Bola som veľká macherka, pretože som zvládla oprieť sa o dlaň o zem, zapichnúť si lakeť do brucha a za pomoci druhej ruky opísať zvyškom tela vo vzduchu takmer celý kruh... A samozrejme som zvládla aj znázorňovať rukami také to tľapkanie po skle alebo zrkadle :-)

Ešte sa mi vybavili spomienky na naše útoky na chladiarenké regále so zmrzlinami COPPA CAFE a FRAGOLA LIMONE a na ovocnú dreň v kelímkoch..

A ešte som si spomenula na spolužiačku, ktorá vždy bola in, pretože mala na západe príbuzných. Nielenže mi darovala mončičáka v podobe malého anjelika, poslala pohľadnicu z Lido di Jesolo (kto mohol tušiť, že severná talianska Riviera sa nám o pár rokov nebude zdať ničím mimoriadnym), ale ešte nás aj zásobovala historkami z nákupného správania sa západniarov. Úplne sme boli mimo z toho, že pri každom nákupe dostanú krásnu farebnú igelitku ZADARMO (spolužiačka občas nejakú doma potiahla a darovala nám - boli také krásne, rôznych veľkostí a tvarov), ale najviac nás dostala kamoškina babička, ktorá, keď si roztrhla silonky, tak ich nezašívala, ale zahadzovala!!!

Tak by ma zaujímalo, koľké z vás dnes ešte majú čas a chuť štopkať párkorunové punčocháče...
 Katka, dcera 5 let 
  • 

Re: BREAK DANCE 

(6.6.2003 7:31:56)
Diky za vzpominky na zmrzlinku. Hned se mi vybavila nase ostravska prodejna zeleniny, kam se chodilo na jablecnou dren v umelohmotnych nadobkach ve tvaru hraci kostky. Po snedeni obsahu se dalo do teto kosticky neco schovat, ci s ni hrat. Mela jsem jich hodne, v ruznych barvach.
 16.5Salám&Lajka14 


Jooo!!! Ještě tohle!!! :o) 

(6.6.2003 7:44:26)
Jak jste tu některá zmiňovala ty citáty v sešitě... taky jste si do těch sešitů přepisovaly děsně dlouhou a děsně sladkobolnou povídku HROB??? O tý holce, jak potká na hřbitově kluka u náhrobku s obrázkem mladý holky a on jí vypráví o své lásce, co se zabila v autě?

Ještě jsem si vybavila pár těch "citátů":

Láska je jak cigareta bílá, když jedna dohoří, zapálí se jiná.

Když tě chlapec opustí, radši se mu vyhni, až ho potkáš za rohem, tak mu jednu střihni.

Mraky se táhnou, táhnou se mraky, už se mi nelíbíš, tak táhni taky.


BREAK DANCE: U nás se pořádaly pro žáky 7. a 8. tříd tzv. "dětské diskotéky", ufff; a žák Dřevo tam něco vyhrál, protože uměl nějakou figuru z break dance... nikdy nezapomenu na ten dialog mezi ním a dýdžejem:
"Ty ale fakt dobře tancuješ brejk! Jak se jmenuješ?"
"Dřevo."
"A odkuď ses to tak dobře naučil?"
"Z televize... od Rakušáků!"
"A umíš ještě nějaký jiný tance?"
"Jo. Třeba tanec POGO."
"A co třeba vrtulník, že. Ten se tancuje na hlavě."
...

Na jedný tý dětský diskotéce jsem vyhrála plakát Milli Vanilli za to, že jsem věděla, kdy se narodil Mozart, a ten plakát pak vyměnila se spolužačkou, která žrala Milli Vanilli za nějaký Europe, ty jsem zase žrala já. :o))) "It´s a final countdown"... vzpomínáte? :o)))
 Sylvie 


Re: Jooo!!! Ještě tohle!!! :o) 

(6.6.2003 10:04:36)
Monty,

něco ze šuplíků mých rodičů :o)

Máš-li starost se svým ptákem, postříkej ho Lybar lakem!"

S.
 Mirka 
  • 

Re: Re: Jooo!!! Ještě tohle!!! :o) 

(12.6.2003 9:03:39)
Další průpovídka ze školy:
Máš-li ho malý nezoufej - dej ho do úlu a zabouchej.

 Gábina 
  • 

Re: Jooo!!! Ještě tohle!!! :o) 

(6.6.2003 12:23:42)
tak na HROB si taky vzpomínám, jak jsme to otrocky přepisovaly jadna od druhý, to sme ale byly telata, ha ha. K těm citátům: Líbám tě miláčku doprostřed čumáčku a mám tě raději než rajskou omáčku ...hustý, co ??? Jiný už si nevybavuju. Asi budu muset zašátrat u našich na půdě, jestli ještě něco takovýho neobjevim
 bombicka 
  • 

ještě něco jsem vylovila v zapadlé paměti!!! 

(18.6.2003 10:14:50)
holky na to všechno si úplně přesně vzpomínám a úplně jsem se zasnila. Všechno se mi vybavilo jak na filmovém plátně...Třetí patro a neodolatelnej Miky s patkou, Miro Žbirka a Atlantída, Lukáš Vaculík s nohama do o, lesklé adidasky, které jsme si šily celá třída podle jednoho střihu - ze sypkoviny, mrkváče - stejný postup opět ze sypkoviny a já ještě měla rozepínací kapsu na zip!!!, kožené řemínky kolem krku,které pak byly nahrazený černobílými korálky, pracně kradená ve zdravotnictví gáza, barvená barvami duha a zdobená dřevěnými korálky coby šátek na krk, debilky s anténkami - čepice ve kterých zaručeně umrzly uši, černé bordelky,, mikiny ušité z tlustých bílých a růžových jágrovek otočené rubem navrch, halenky a šaty z fáčoviny, Suzi Quatro měla jsem malý singl a je úplně sedřenej!!!, Smokie, Drupi, tašky z Polska s platovýma ušima, nebo ručně vyřezávané dřevěné uši k taškám,..A milovaní Slováci...mužný Štefan Kvietik, veselá Eva Križíková, ostrý a přísný Július Pántík, romantický Milan Kňažko, Ivan Mistrík, protivný František Dibarbora a vtipný Oldo Hlaváček...Zpívá celá rodina, Dietlovy seriály - jejich dokonalá znalosti mi bodla u maturity z češtiny,...Monty dík za krásné vzpomínky a piš častěji, supr se to čte, měla jsem až slzy v očích...a přidám veršík...Koulelo se koulelo suché hovno z vršku, narazilo na kámen rozbilo si držku...
to bylo na palandě v Tatrách na výletě v prváku..Jo a málem jsem zapomněla na Pomádu, na kterou jsem měla jít se svým idolem a tím měla začít naše láska největší a já ani nemohla dospat, byl listopad, deštivý plačtivý, ale já měla v srdci máj...a náhle zemřel Brežněv, státní smutek, kina nehrála a já brečela kudy chodila, ale nebylo to kvůli Brežněvovi - i když můj miláček měl paradoxně jméno mému srdci nejbližší - Ivan!!!
 Honza 
  • 

Kde dneska sehnat plisnovane dziny 

(9.11.2007 23:42:44)
Kde se dneska u nas daji sehnat plisnovane dziny, Shanim i kozene kalhoty. Honza
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

céčka 

(26.9.2005 16:02:41)
Myslím, že jsi zapomněla na hit, kterej netrval dlouho (rok?), ale byl to strašnej hit - céčka.
Vůbec nechápu, kde se to vzalo. Nebylo to vyvolaný reklamou a že by si všichni najednou pořídili domů korálkový závěsy? Kdyby to byl hit jedný školy nebo jednoho města, tak bych to chápala, ale tohle?
 Honza 
  • 

RePlisnovane dziny 

(9.11.2007 23:39:50)
Kde se daji sehnat plisnovane dziny dnes ? Honza

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.