| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku My opravdu žijeme spolu

 Celkem 3 názorů.
 Simona, dcery 3 a 13 let 
  • 

Péče o babičku 

(15.3.2001 9:17:41)
Zažila jsem něco podobného, co popisujete. Bohužel v těch prehistorických dobách, kdy nejen že nebyly jednorázové pleny pro dospělé, ale nebyla ani vůle k tomu, nechat starého člověka dožít doma. Stále jsme lékařům či na nějakých úřadech vysvětlovali, že babičku do ústavu nedáme.
Babička začala ztrácet paměť i pohyblivost a když si to uvědomila, pousila se o sebevraždu. To mi bylo asi 16 let a nechápala jsem, proč to udělala. Ale ona asi tušila, jak to může pokračovat a chtěla ochránit sebe a hlavně nás před tím, co mělo přijít. Celé dětství se o mně starala a musela jsem si stále opakovat, že ji tu péči dlužím, abych s ní měla potřebnou trpělivost. Měli jsme ji doma 6 let a doopravdy - v okamžiku, kdy jsme ji ze zdravotních důvodů nechali převést do nemocnice to vzdala a během 2 dní zemřela. Ne, že by nemohla žít, ale už nechtěla. Ona v životě v nemocnici nebyla, doma i rodila (v dobách, kdy se prostě doma rodilo proto, že na kliniku šli jen ti, co na to měli....). V její generaci se do nemocnice chodilo jen umírat a my jí nedokázali vysvětlit, že ji v nemocnici nenecháme.
Ať jsme si to přiznali, nebo ne, asi si celá rodina oddychla, když babička odešla. Ne, že by náš zármutek byl menší, ale to už prostě nebyla ta babička, co o nás celý život pečovala a která nás milovala. Byla to obrovská zátěž pro celou rodinu a to hlavně psychická. Tak trochu je mi líto, že tenkrát nebyly skupinové terapie pro rodiny, které o takovéhoto člověka pečují - snad by mi to bylo pomohlo se s tou situací vyrovnat a nemusela jsem potom mít výčitky svědomí z toho, že jsem jí v posledních letech dávala málo lásky.
 Eva Menzelová, dva dospivajici synové 
  • 

V posledni dobe me zmaha udiv! 

(26.6.2001 9:19:27)
V posledni dobe me zmaha udiv ve spolecnosti, ktera je TAK pokrocila a tak "hloupa", vi toho tolik a hlavne MA VSECHNO, CO POTREBUJE a hlavne nepotrebuje, aby mohla zapomenout, co je dulezite. Tesim se, az nastane doba, ze se "nasytime kapitalismu" a budeme lidi, protoze 25 druhu jogurtu a 15 odstinu tricek nam zivot neobohati zas tolik, jak by se snad na prvni pohled zdalo... A tak nam drzim palce a hledam lidi a vsech je mi taknejak lito. Nejvic rano v tramvaji. Papa. At je Vam lip. Eva M.
 babuška, Adélka, Kačenka 


Re: V posledni dobe me zmaha udiv! 

(21.11.2004 16:50:17)
Nezbývá mi než s Vámi souhlasit. Ačkoliv jsem ještě "mláďátko" (brzo mi bude 20), když se podívám okolo sebe, vidím jenom spoustu konzumu - všechno je tolik konzumní. Člověk večer příjde z práce, trochu poklidí, nají se, jde spát, ráno do práce a tak pořád do kola. Nemám z toho pocit jakéhokoliv uspokojení. A jak tak hledám, co by mě naplnilo, došla jsem k názoru, že nejlepší bude vrátit se o století zpět - mít farmu, zvířata, mít něco co má smysl, lidi, kteří cítí a ne jen musí. Hledala jsem už dřív jak z toho kolotoče ven, až teď jsem na to příšla díky svému příteli.
PS. sháníme zemědělskou usedlost, nevíte o nějaké na Moravě?.o)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.