| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vybíráte si správný kočárek?

 Celkem 46 názorů.
 alka, 3 děti 


má zkušenost 

(24.4.2003 8:48:55)
S tímto názorem celkem souhlasím. Pro své třetí dítě jsem musela vše pořizovat znovu, protože jsem už všechny věci po synech dala "dál". Takže jsem na tom byla vlastně stejně jako maminka, která čeká své první děťátko, alespoň co se výbavičky týká. Hluboký kočárek jsem sice koupila nový, ale starší typ za skvělou cenu. Je to čtyřkombinace s klasickým zavěšením na řemínkách, ta umožňuje nejlepší houpání. Protože bydlíme na vesnici, ke kočárku se mi osvědčila klokanka na malou, na nákup do města. V půlroce jsem přikoupila polohovací golfky, protože do klokanky byla dcerka už moc těžká. Výhodné jsou v tom, že v nich dítě může téměř ležet a nemusí se hrbit a různě viset, když už ho bolí zádíčka. A na nákupu se všude vejdou. Snadno se jedním pohybem složí do kufru auta. Je ale pravda, že stály skoro tolik, co čtyřkombinace. Přesto nelituji a jsem s oběma kočárky moc spokojená. Vždycky by maminka měla při nákupu kočárku přihlížet i k tomu, kde bydlí a kde bude s kočárkem převážně jezdit. Hodně úspěchů při pořizování výbavičky všem přeje Alka
 Sajko 
  • 

nic noveho 

(24.4.2003 9:17:50)
Tento článek nepřináší vůbec nic nového. Budete-li si chtít vybrat kočárek, přečtěte si na rodince diskuzi o kočárkách, protože články tohoto typu Vám neporadí je to jen bla bla o ničem.

Důležité informace pro nákup kočárku jsou:
váha
rozměr (aby se Vám vlezl do kufru u auta a do výtahu)
cena
materiál (aby nevybledl během 1/2 roku)
kolečka

a možnost prodat kočár(některé bazary jsou plné jisté značky a ty jsou pak neprodejné)

To houpání bych dala až někam.... na poslední místo.

Zvažte kde budete kočárek používat jestli ve městě na chodnících a nebo na dědině a v lese na neupraveném povrchu.

atd. Mějte se
P.S. Já jsem si pořídila tříkolku od Quinny. Protože ji mám hlavně na škaredé cesty. Teď o velikonocích jsem ji prověřila 30km v terénu (Jeseníky)a musím říci že obstála na jedničku!!!!

Hluboký kočár jsem vůbec neřešila. Jsou nám 3 měsíce a máme pouze originál fusak. Je to ideální řešení.

Sajko
 Zuzava* 


Re: nic noveho 

(24.4.2003 10:18:18)
Sajko, souhlasím s tím, že jako všechny obecné články to moc nového nepřináší. Jako zkušená mamina ale to houpání taky dávám na první místo, a to zvlášť, když máte neklidné dítě, nebo nespavce (takové bylo jedno z mých dětí. Pak taky záleží na tom, kudy s tím kočárem budete jezdit, jestli jezdíte hodně autem nebo vůbec ne a kočár používáte i na trasport nákupů. U tříměsíčního dítěte se to většinou ještě nepozná, takové dítě spí i bez houpání (když máte štěstí).
Nedávno jsem vozila dítě mé kamarádky v nádherném moderním kočárku bez houpání, tedy skoro bez. Byla to neuvěřitelná dřina i pro mě jakožto náhradní matku, navíc chodníky plné děr a nerovností spolu s tím tvrdým podvozkem pro dítě asi taky nebyly příjemné. Houpací kočár přitom utlačíte i jedním prstem a křikloun se tam dá tak sladce ukolébat...

Kdykoli si prohlížím nový kočárek, vždycky si ho zkusím, už nějak automaticky, pohoupat. Asi to fakt má něco do sebe.
 alka, 3 děti 


Re: nic noveho 

(24.4.2003 15:16:29)
Milá Sajko!
Jak koukám, jsi se vším hned hotová! Ne každý upřednostňuje své pohodlí před pohodlím dítěte. A ne každý má stejné požadavky na kočárek, jako ty! Mě je zcela jedno, kolik kočárek váží, protože jej nikam nenosím, ani nejezdím s kočárkem autobusem, ani jej neskládám do kufru auta. Též mi nevadí větší šířka kočárku, nikdy s ním nejezdím výtahem. Přednější mi je dostatečný prostor pro dítě (aby např. už v půl roce nemuselo krčit nožičky), aby byl dost hluboký (prevence vypadnutí dítěte) a samozřejmě aby šel hodně HOUPAT!!! Proč myslíš, že i v kulturách, kde se dítě v kočárku nevozí, mají různé formy kolébek? Houpání totiž není samoúčelné, ale dítě skutečně dokáže uklidnit.

A že článek nepřinesl nic nového? (pro tebe asi ano), každá diskuse přece zde nemusí být jen o zásadních věcech, ale i o zážitcích a vlastních zkušenostech!
Toleranci ZDAR! Alka
 Jitka, syn - 3 roky 
  • 

Re: Re: nic noveho 

(2.5.2003 20:53:12)
Vážené maminky, musím napsat, že plně souhlasím s paní Lipovskou i paní Alkou. Vybrat dobrý kočárek je i v dnešní době velmi těžké a každá rada je "drahá". Vyzkoušela jsem značku Knorr i trojkolku Quinny, ale vrátila jsem se ke klasickému - odpruženému pásečky /Dara/. Ocenil to syn /svou spokojeností / i já - otřesy způsobené terénem se přenášely u předchozích typů až do mých zápěstí i ramen / a co chudák miminko !/. Vzhledem k tomu, že často vyrážíme do "terénu" a jsme "sportovní rodina", příště vyberu zase stejný typ - dnes jsou na výběr kočárky různých značek s pásečky v moderním sportovním designu /např. Implast aj./.
S pozdravem J.
 16.5Salám&Lajka14 


Houpání 

(24.4.2003 10:49:01)
Hezky napsané... jenže žádný houpací kočárek s nafukovacími koly se nám do garsonky prostě nevešel. A i kdybychom se smrskli, druhé patro bez výtahu si taky žádá své a ani já, ani manžel, nejsme Ota Zaremba.
Malému to kupodivu nevadí, spí i v nehoupacím, jenom babičky si stěžují, že nemůžou vnoučka ani pořádně pohoupat...:o)
Máme 4kombinaci Hauck Denver a všem s podobnými bytovými a skladovacími problémy ji můžu doporučit - poprvé jsem ji nesla do 2. patra 9 dní po porodu a kočár i já jsme to ve zdraví přežili. :o)))
 Martina 


Hluboký kočárek 

(24.4.2003 14:05:18)
My máme taky dva kočárky, jeden klasický hluboký a pak kvalitní golfky. Hluboký kočárek je podle mě pro malé miminko nejlepší, protože do něj netáhne. Matěj se narodil v lednu a v kočárku měl krásně teploučko, kdyby měl nějakou kombinaci nebo trojkolku, ty skvirky tam...brrrrrr:-)) Kocarek ma polohovaci zada, coz se taky hodilo hlavne kdyz jeste nezvladal sam sedet (coz bylo az do 11m) ale uz odmital lezet a chtel "pozorovat". Ted jezdime s polohovacima golfkama, rekla bych to asi tak ze "splnuji podminky tohoto clanku" a jsou dobry, jedina nevyhoda jsou ty kolecka. Maji sice odpruzeni, problem je spis v tom, ze se mi casto nekde zaseknou. V tom jsou velka kolecka k nezaplaceni. A jeste rukojet, tu nemame klasickou golfackou ale rovnou, vcelku. Prijde mi to lepsi a pohodlenjsi:-) Oba kocarky jsou Inglesina.
 Kristýna+Robík 


Žádný kočárek 

(24.4.2003 19:49:28)
Musím si přihřát polívčičku.
Nejlepší kočárek je žádný kočárek. Výmysl posledních 150 let se nám matkám zdá dnes přímo nepostradatelný, ale naše děti by ho docela rády postrádaly. V náruči je totiž líp a v šátku taky. Přiznávám, že občas, výjimečně se kočárek hodí, ale většinou se dítě dá v pohodě do těch dvou i více let odnosit v šátku.
 If & 3♥ 


Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 19:57:53)
Musím s tebou nesouhlasit. Je sice prima nosit děti na rukou a pro zdravou maminku je to i to nejpříjemnější, ale já třeba mám špatná záda a nesmím nosit nic těžkého a představa, že tahám byť jen sedmikilového miláčka je nepředstavitelná.
A navíc, jak už tady několikrát zaznělo, kočárek je především pro babičky a dědečky. Po těch prostě NEMŮŽEŠ CHTÍT ABY TO MIMINO TAHALI, když jsi ho budou brát třeba na procházku do parku:o) Ale jinak nic ve zlém:o)
 Sylvie 


Re: Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 20:02:30)
Ifčo, Verunku si babičky a dědečci začali brát až po půl roce - do té doby prostě v kočárku BÝT NECHTĚLA... a taky to přežili :O) Jinak záleží na situaci - dítě v šátku váží míň, než dítě i s kočárkem (pokud bys ho musela tahat do patra, do MHD a tak podobně...) :o) Ale já má záda jenom "mírně zhuntovaný", s tebou se rozhodně srovnávat nemůžu :o)

S.
 If & 3♥ 


Re: Re: Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 20:09:10)
No já mám asi velkou kliku v tom, že se stěhujeme na vesnici. Nebudu cpát kočárky do schodů a ani do MHD:o) Teda s výjímkou toho až přijedeme "za babičkou" do Prahy. Tak to snad s kočárkem přežijem.
Stějně tak zavrhuju dvojitá malá kolečka. Vidím to u švagrové a na vesnických cestách je to fakt žůžo. A fandím houpání. Někdo už tu psal, že každý kočárek si automaticky zkouší houpáním. Já taky a u švagrové mi to vysloveně chybí. Navíc má trojkombinaci s pevnou korbičkou na golfkách a ty rukojeti mi taky nějak nesedí. Ale to je čistě můj nároz....
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 20:09:54)
Já po nikom nic nechci, psala jsem, že občas výjimečně se kočárek hodí. A záda se mi nošením dítěte výrazně zpevnila a osvalila - nebolí. Myslím normální záda o nemocných samozřejmě nehovořím, to je něco jiného (právě ta výše uvedená výjimečná situace) :-))
 Lída. 


Re: Re: Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 22:41:07)
Ahoj Kristýno,
jsem velkým fandou šátků, ale stejně si myslím, že dítěti, které se už nenosí v kolíbce, ale třeba "křížem na břiše", se lépe spí v kočáru, než téměř v sedě.
A já jsem ráda, když kočár s malým někde "zaparkuju" a starší mě má na chvíli zas jen pro sebe :-)
Lída
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 23:40:13)
Lído, i já si to myslím... ale vysvětluj to dětem :o))) Ale taky jsem ráda, že Lada se (narozdíl od Verunky) nechá v kočárku vozit aspoň když spí a že ji tedy můžu na hřišti zaparkovat a hrát si s Verčou. Verunka v kočárku nespala - když už začala být ochotná v něm jezdit, tak proto, že už se uměla postavit a poskakovat v něm a vůbec dělat vylomeniny... ale spát chtěla u maminky v šátku... a nevysvětlila jsem jí, že v kočárku by to měla pohodlnější.

S.
 Kamyš, 8 měsíční Vojta 
  • 

Re: Re: Žádný kočárek 

(24.4.2003 21:07:32)
Přidávám se k tobě, taky se nám osvědčil šátek místo kočárku - pro nás trochu z nouze ctnost ve třetím patře bez výtahu. Kočárek (starý) jsme měli jen na balkóně na spaní venku, ale Vojta tam stejně moc nechtěl být (křičel v něm tak, že jsem se bála, aby na mě nezavolali sociálku, tak jsem ho tam radši nenechávala :-)

Vojta má teď 9 kg a moje mírně skoliotická záda si neztěžují (nosím ho obvykle 1-2 hodiny) - možná je to tím, že ho nosím již od narození, takže si zvykám postupně.

Ale je pravda, že babička z toho moc nadšená není (v šátku by si prý připadala jako cikánka) - tak Vojtu v našem balkónovém kočárku zkusila párkrát provézt - prořval skoro celou cestu. Přitom v šátku je vždycky jako pěna :-)

Na druhou stranu se přiznávám, že golfky jsme teď pořídili - ale jak často je budem používat, to se ještě uvidí...
 Markéta (Dan 2,5) 
  • 

Velý kočárek-dobrý kočárek 

(24.4.2003 22:14:48)
Já si naopak myslím že kočárek je moc prima. Nevím jak bys nosila mého syna, který začal dělat pokusy s chůtí až v 15 měsících a v té době již vážil 14 kg. Já měla nejlepší zkušenosti se starou Libertou (cca 14 let) kterou jsem dostala jako kočárek na zahradu. Pravda byla težká, takže do MHD jsem s ní nemohla, ale pro procházky v lese a po chodníku nám, mě i dítěti perfektně vyhovovala. Ač se jednalo o hluboký kočárek pohodlně se mu v něm, díky prostoru, i sedělo a kolem sebe měl i dost místa na odložení hraček. Jinak od půl roku jsem pro jízdu v MHD používala golfáče, které pro delší cesty používáme i nadále.
 ALENA,DVĚ DĚTI 
  • 

Re: Žádný kočárek 

(10.5.2003 3:12:21)
Milá Kristýno,a zamyslela jsi se někdy nad tím,co tomu neustálému nošení říká páteř miminka?
 Sylvie 


Re: Re: Žádný kočárek 

(10.5.2003 9:42:37)
Moje pediatrička byla šátkem nadšená a tvrdí, že páteř miminka tomu neříká nic :o) Naopak že některé úvazy jsou vhodné pro správný rozvoj kyčlí, že v podstatě nahrazují široké balení :o)

S.
 Radka, 2 holky 
  • 

Re: Žádný kočárek 

(10.5.2003 10:30:34)
Hezká idea - bez kočárku. Předpokládám, že máš svojí páteř ještě v pořádku, že?
Před 150 lety měly matky nosící svá robátka celodenně v šátku, podstatně lepší stav obratlů, než v dnešní době.
 Sylvie 


Re: Re: Žádný kočárek 

(10.5.2003 16:53:24)
No vida - docela dobrý důvod, proč s tím zase začít :o)))

S.
 Lida a twins 


Myslim, ze houpani neni nutne 

(24.4.2003 20:02:06)
Ja jsem samozrejme mela kocarek nehoupaci (pro dvojcata jsem ani zadny houpaci nevidela) a samozrejme, ne hluboky (kocar pro dvojcata je uz i tak dost veliky, nevim, kam bychom poskladali hluboky), ale , samozrejme, vse je velmi individualni a zalezi na tom, kde a jak matka kocar pouziva.

Co se tyce houpani.Moje holky se nikdy nehoupaly a nikdy nevypadaly nespokojene. Jako mimca usnula v kocaru okamzite a bez houpani a pokud jsme nahodou "drncely" po nerovnych chodnicich, tak je to vubec nerozhazelo. Myslim si, ze je to otazka zvyku. Pokud dite houpu, tak samozrejme houpani vyzaduje. Pokud ho nehoupu tak ani nevi, ze nejake houpani existuje. Ais tak jako se vsim. Deti cokoladu vetsinou miluji ale kdyz jim tu cokoladu nikdy nedam, tak ani nevi, ze existuje (samozrejme, do urciteho veku)
 Renatao 


Re: Myslim, ze houpani neni nutne 

(24.4.2003 21:05:08)
Kazde dite je jine a syn by bez poskakovani na gymnastickem mici, jelikoz jsem na nem cvicila i pred porodem neusnul. Jeste ve 2 letech pres den jsem ho na nem sem tam uspala. A tahat dite v satku je mozna dobre pro deti, co jsou v nem noseny, ale u nas si to neumim predstavit. Asi 2 krat tydne podniknu s 2,5 letym synem cestu do mesta na nakupy a asi od 9 do 14 hodin obchazime a nakupujeme. Pak kdyz uz nemuze tak sup do kocaru, kde je i nakup. Nehlede k tomu, ze bych ho tezko poponasela i s nakupem. Takze shrnuto- kocar z Polska za 2 400k. nam udelal sluzbu od narozeni az asi do 3 let. A bez houpani by to u nas neslo, ale proti gustu... A opravdu kazde dite vyzaduje neco jineho.
 zuzana, před porodem 
  • 

Re: Myslim, ze houpani neni nutne 

(1.5.2003 19:52:40)
Příklad čokolády je sice analogický, ale pružení kočárku vyrovnává nerovnosti podkladu, po kterém se jezdí a tím tlumí zátěž páteře dítěte.
( I metro má nové vagony , kde jsou lavice na sezení prti nebo po smeru jízdy, z ortopedických důvodů.)
 zuzana, před porodem 
  • 

Re: Myslim, ze houpani neni nutne 

(1.5.2003 19:52:45)
Příklad čokolády je sice analogický, ale pružení kočárku vyrovnává nerovnosti podkladu, po kterém se jezdí a tím tlumí zátěž páteře dítěte.
( I metro má nové vagony , kde jsou lavice na sezení prti nebo po smeru jízdy, z ortopedických důvodů.)
 Gábi, 2 děti 


Kočárky 

(24.4.2003 21:35:14)
U druhého dítěte jsem kombinovala šátek Vatanai a velice kvalitní "golfky" Maxi Taxi Citi (prvních 8 měsíců s autosedačkou). Tuto variantu si nemohu vynachválit. Bydlím v Praze a takto mohu cestovat bez pomoci MHD (kočárek unesu sama!!!) Šátek je také v pohodě - pro novorozence malé kojence není nic lepšího. (Nachodila jsem tak desítky kilometrů po horách.)
Jinak mi nepřipadá nutné mít houpací kočárek ani přehazovací rukojeť. Děti si snadno zvyknou, že nevidí maminku. Mají zase prima rozhled. Jediný, komu to vadí, jsou babičky ;-)
 Zuzava* 


Re: Kočárky 

(25.4.2003 12:55:07)
Já si vůbec nedovedu představit, že bych neměla kočárek. Když si představím, že nejen dítě, ale i plínky, láhve, bryndáky, rezevní oblečení atd. bych tahala v ruksaku, dítě si nemohla ani na chvíli odložit (kam - na chodník?) tak je mi zle a to nemluvím o tom, že jsem v košíku pod kočárkem běžně vozila nákupy... Prostě v pohodě jsem si vykračovala za kočárkem, a dítě tam, když už sedělo, mělo i hračky, drobilo tam rohlík a bylo tam spokojené...
Nevím, jak mají staré děti ti, co doporučují šátek, ale mě to připadá jako něco provizorního na přetrasportování dítěte odněkud někam. Procházku si tak prostě nedovedu představit, ani delší cestu.

Šátek jsem ovšem nikdy nezkoušela, mám trochu obavy, že právě jak se navykne dítě na šátek, tak pak nechce do kočárku. Možná to ale tak není, nemůžu to bez zkušenosti soudit.

 Zuzava* 


Re: Re: Kočárky 

(25.4.2003 13:04:34)
Gábi, šátek do terénu je jistě fajn, švagrová tak vozila malého na běžkách, a je to asi lepší varianta než ta nosítka, co byla dřív. Ale jen pro velmi malé děti a do terénu. Ve městě nevím, proč bych se kočáru měla vzdávat, a myslím si, že určité odpoutání dítěte od matky je prospěšné pro oba.

Nepochybně ale všichni dáváme svým dětem podle svých měřítek to nejlepší, a nerada bych, aby to nějaký příznivce šátku vzal jako moji kritiku. Možná i já při dalším dítěti změním názor.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Kočárky 

(25.4.2003 13:20:41)
Upřímně řečeno, taky si nedovedu představit, že bych měla malého nosit výhradně v šátku. U mě to nehrozí, protože mám špatnou páteř, takže bych byla za pár týdnů nošení hrbatá, ale i kdyby ne:
1) Našemu synkovi se nelíbí v klokance, pochybuji, že by z šátku byl nadšen. Od narození nemá rád, když mu něco brání v pohybu - v zavinovačce byl za celý svůj život 2x.
2) Kdybych ho nosila na břiše, vypadala bych brzo hůř než Geoffrey de Peyrac (milenec Angeliky - ten s tou jizvou), protože naše dítě neustále hrabe lidem do obličeje, škrábe, chytá za kůži pod očima, strká prsty do nosu apod.
3) Argument Zuzavy je také důležitý - kam s nákupem, kam s rezervní plínou atd.? S batohem jste např. v MHD ještě "protivnější" spolucestující, zvlášť když je v dopravním prostředku plno. Vepředu dítě, vzadu batoh... no, to mi už přijde rozumnější mít kočárek na místě pro kočárky a požádat někoho, aby mi s ním do vozidla pomohl... anebo jet metrem, to jde i bez pomoci.
 Martina 


Metro:-) 

(26.4.2003 21:26:53)
Monty ale metro je jen v praze, vis...:-) Ber to jako vtip ale musel ajsme to rict;-))))))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Metro:-) 

(26.4.2003 21:49:00)
Jo, já vím. :o)
Ale teď už jsou hodně i mimo Prahu nízkopodlažní autobusy, třeba když jedeme k babičce do cca 40ti tisícového města v JČ, tak tam už jich jezdí celkem dost...:o)
 Martina 


Re: Re: Metro:-) 

(27.4.2003 12:53:12)
OK v tomhle s tebou musim souhlasit, u nas jich jezdi taky spousta. Problem byva ale v tom, ze autobus zastavi metr od chodniku...mno a k cemu ti pak je, ze je nizkopodlazni, ze. To me vzdycky dokaze nastvat. Ted uz mame golfky, takze ty v pohode vynesu. Ale s velkym kocarem takovou diru proste neprejedes.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Re: Kočárky 

(27.4.2003 11:35:26)
Monty,
je to sice již nějaký pátek, co jsem jezdila s kočárkem, ale přesto - ani metrem se tak úplně bez pomoci jet nedá. Od turniketů to už na většině stanic jde po eskalátorech v pohodě, ale nejdřív se musíš s tím kočárkem dostat do vestibulu, což znamená absolvovat schody. Když máš velké štěstí, jsou v Tvé stanici eskalátory z vestibulu na povrch alespoň ve směru nahoru. Zřetelně si pamatuju, jak jsem při cestách na Floru vystupovala buď na Jiřáku nebo na Želivského, protože tam jsem se ven dostala sama.
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Kočárky 

(29.4.2003 10:58:35)
Ahoj Zuzavo,
myslím, že jsem proti kočárku neřekla ani slovo, ne ;-)
Moje zkušenosti shrnu ve zkratce:
Před cca 5 lety se mi narodila dcera: používala jsem kočárek s hlubokou korbou prvních 7 měsíců, pak jsi vyměnila za sportovní (kočárek jsem měla docela pěkný zn. Hartan). Občas jsem používala "klokanku" (tak do 8 kg) - nebyla moc kvalitní, pak mě bolela záda. Od cca 10 měsíců do 2,5 roku jsme měli nosítko na záda zn. CAM (takové to barevné), to už používal výhradně manžel. Hodně jsme toho nachodili, jezdili na výlety vlakem - na to byl kočárek zcela nevhodný. Věci jsme nosili v batohu a přebalovali na lavičce nebo na trávě ;-)
Syn se mi narodil před rokem a měla jsem už zcela jasnou představu co chci: starý kočárek Hartan už byl hodně "ojetý" (min. 3000 km!!!) ale mohl posloužit na pěší cesty než se úplně rozpadne a věděla jsem, že potřebuju ted spíše něco skladného do auta (to jsme před 5 lety neměli), něco v čem budu moci mimi vozit do kanceláře a s čím se dobře budu pohybovat MHD a také něco na pěší a vlakové výlety (bez auta je většinou moc fajn). Tak to dopadlo takhle: Maxi Taxi Citi a šátek Vatanai. Od narození jsem používala na kratší cesty sama a na výlety s rodinou šátek (bezva také do muzeí a galerií), občas starý hluboký kočár na hřiště (výborný na přebalování) a jinak Maxi Taxi s autosedačkou. (V práci jsem přenesla autosedačku z kočáru na stůl a syn se ani nevzbudil.) Teď má cca 12 kg a stále (!) ho unesu v šátku na břiše, ale brzy ho přehodím na záda (nejlépe manželova). Jinak samozřejmě používám golfky. Při volbě kočárku vše závisí na tom, kde bydlíte, jak si organizujete den a co je vám příjemné. Nejlépe by bylo mít různé kočárky na různé situace, ale to by asi finačně a prostorově nešlo. Takže vždy je to kompromis a není žádná univerzální rada, co je nejlepší ...
P.S.: Někdo tu psal, že když si mimi zvykne na šátek, tak nechce být v kočárku. Mě se to ale nepotvrdilo: kombinace "hluboký kočár - autosedačka - šátek" byla bez problémů. Bohužel jsem se ale často setkala s velice negativními reakcemi na šátek od lidí kolem (zvlášť když byl v "kolíbce") a podobné ošklivé zkušenosti měl i manžel. Nechápu, čím šátek lidi takhle dráždí :-(
 Kahlan+5 


Re: Re: Kočárky 

(25.4.2003 13:28:22)
Mela jsem hluboky kocarek a satek, ted sportak a golfky a satek. Simon v kocarku od narozeni rval, nespal, nechtel lezet, takze jsem nosila satek. Asi ve 4 mesicich vzal kocarek na milost, ale to jen dokud byla zima a byl ve fusaku. Ted pouzivam sportak, vydrzi tam jen, kdyz neni unaveny, omezenou dobu, zuzla rohlik, haleka, natahuje se za lidmi. Ale jen max. hodinu, pak se krouti, stoji a chce vyskocit. Kdyby byl unaveny, tak v kocarku neusne, ale v satku spise ano. Jinak souhlasim, ze kocarek je uzitecny, protoze si tam odlozite veci a jste v pohode. V mem pripade je nejlepsi kombinace obou. Kdyz zacne v kocarku jancit, prendam ho do satku. Chce to zjisti, cemu dava dite prednost a pak se podle toho zaridit:-)
 Sylvie 


Šátek :o) 

(27.4.2003 12:52:25)
Ahoj holky,

sice téma "šátek" k článku o správném výběru kočárku moc nejde :o), ale když už Kristýna to téma nadhodila, tak mi nedá neodpovědět na otázky od Zuzavy a Monty. Neberte to jako propagaci šátků, je to čistě moje zkušenost :o)

Docela mě pobavila Zuzava tím, že jí šátek připadá jako "něco provizorního" - to nemyslím ve zlém, já totiž úplně to samé tvrdím o kočárcích :o) Mám ho doma, tak ho občas využiju, protože jsou situace, kdy se hodí. Kdybych ho neměla, poradila bych si i bez něj a nijak obzvlášť by mi nechyběl. Šátku však nejsem ochotná se vzdát, protože ho (narozdíl od kočárku) opravdu POTŘEBUJI. A jak staré mám děti? Ladě je sedm týdnů, Verunce dva a čtvrt roku. Verunku jsem v šátku nosila ještě v polovině těhotenství a na golfáčky jsem přešla proto, že na kluzké objemné zimní bundy se obtížně váže dítě na záda (nevím, jestli to někdo dokáže - já ne) a na boku jsem ji vzhledem k bříšku nosit nemohla, to mi už nedělalo dobře. Kristýnin Robík je stejně starý jako Verunka a nosí se doteď. Vzhledem k tomu, že dvouleté děti toho víc nachodí než najezdí, beru golfky jako zbytečné omezení (a vytahuji je jenom pokud je to opravdu nutné), které mi po většinu času jenom překáží, a kdybych nemusela nosit miminko, tak bych taky dala přednost šátku, který se dá složit do tašky.

To navyknutí na šátek - to je docela možné, že pokud novorozeně pozná kočárek i šátek, tak dá přednost šátku, který přeci jenom líp uspokojuje jeho potřeby na kontakt s matkou i výhled po okolí. Konečně vidím to i na Ladě. Původně jí kočárek nevadil a prostě v něm spala. Když se probudila, najedla se, hodila jedno oko na obrázky na kočárku, druhé na hračky... a znova spala. V šátku to bylo jinak, tam vždycky byla nějakou dobu vzhůru a sledovala, co se kde šustne. Teď už nemá takovou pozřebu spánku, takže jakmile je vzhůru, chce být nošena. Ale opravdu jsou děti, které kočárek prostě nesnesou od začátku. To byla třeba Verunka - ta šátek poznala teprve poté, co jsem si přiznala, že s kočárkem to opravdu nepůjde. Kdybych byla matka-tvrďák, tak jezdím týden dva se řvoucím kočárkem a věřím tomu, že by Verča časem rezignovala a sklidnila se, ale připadalo mi to zbytečné. Tím spíš, že už v těhotenství jsem věděla, že budu hodně jezdit MHD a k tomu účelu jsem si pořídila šátek, takže nosítko jsem doma měla, stačilo jenom sebrat odvahu a prvně mimčo uvázat. Přiznávám se, že odhodlat se k tomu bylo těžší, než úvaz samotný :o)

To odkládání dítěte je opravdu problém, já si děti pokládám většinou na lavičku. Ale takové odkládání přichází v úvahu spíš při delších výletech, kdy je potřeba mimča přebalit, nebo přes léto jsem Verču nechávala protáhnout na trávníku a tak. Při normálním cestování po Praze nebo procházkách po sídlišti k tomu nějak nemám důvod. Odpoutání od matky jako problém nevidím. Však v šátku chodíme ven, ode mne se Verča odpoutávala doma, když ležela na podložce a hrála si, zkoušela se pohybovat a tak. Jo a hračky taky nosíme - mívám ji připnutou na takovém to řetízku na dudlík. A že nosíme vždy jenom jednu za mínus nepovažuji, ani do kočárku jsem jich Verče víc nedávala.

Věci nosím v batůžku, ale při Verunce jsem používala normální větší kabelu přes rameno, jakou nosím naprosto běžně. Když jsme těch krámů s sebou měly opravdu hodně (navíc ručníky na plavání a tak), brávala jsem si tašku z kočárku. Na nákupy je opravdu lepší kočárek, ale na druhou stranu, díky šátku se mi podařilo manžela přimět ke spolupráci, takže děláme jednou za čas velké nákupy v Tescu a do obchodů chodím víceméně pro drobnosti. A když potřebuji pro něco rychle zaběhnout, nemusím chodit do velké Delvity (čímž strávím minimálně třičtvrtě hodiny), ale hodím děcko do šátku a skočím do malých obchůdků, které mám přímo u nosu a kam bych s kočárkem nevlezla... Pro MOnty - batůžek jsem nosívala běžně už před těhotenstvím a nemyslím, že bych byla protivný cestující. Prostě jsem si ho při nástupu do vozidla vzala do rukou, což samozřejmě není problém ani s dítětem v šátku. Myslím tím běžný městský batoh nikoli turistický ruksak :o) Jak jsem psala výše, teď už na starší dítko používám golfky, takže mám čerstvou příhodu - v tramvaji už dva kočárky na plošině byly, já s golfkama nebyla schopná včas mezi lidma prokličkovat k vedlejšímu vagonu, tak jsem se bezohledně nacpala k nim. Cítila jsem se neskutečně trapně, ale... spěchala jsem, neměla jsem čas čekat čtvrthodiny na další tramvaj. A podobné situace v MHD vídávám docela často, nejextrémnější asi bylo šest kočárků v nízkopodlažním autobuse - stály i v uličkách a na každé zastávce se hodně čekalo, protože lidi měli problémy vystoupit. Kdykoli podobnou situaci vidím, říkám si "zaplaťpánbů za šátek" a i používání golfek se snažím omezit na minimum a radši případně vezmu Verču "na koně". A s metrem mám asi smůlu, ale já bydlím přímo u stanice metra, kde nejdřív musím zdolat jezdící schody (jenom s kočárekm dobrý, ale jednou rukou držet kočárek, druhou dvouleté dítě a třetí sebe... to nezvládám :o) ), a potom ještě pevné schodiště...

Monty - ze zavinovaček žádné z mých dětí nebylo nadšeno, ale v náručí se chovají rády obě. Ani šátky jim nevadí. Asi to bude tím, že zavinovačky děti "natahují" mezitím co v šátcích jsou přirozeně stuleny. O klokankách mi ani nemluv - nikdy jsem si je sice nevyzkoušela, ale když tak koukám na maminy s dětmi v klokankách, vždycky mě bolí záda už pouze z pohledu na ně. Aspoň šátek kdybych si uvázala stejně lajdácky, tak mě bolesti neminou. Ale mám příhodičku ještě od Verunky - taky mě u ní "vypadly záda", když už byla starší a já ji vezla v kočárku. Než jsem se dala dohromady, tak jsem Verču nosila jenom v šátku. Tohle málokdo z lidí chápe, ale fakt mi dobře uvázaný šátek v té době dělal menší zlo než kočárek. Vyšší obrubníky, nájezdy do schodů, jízda do kopce, schody... to všechno na cestě s kočárkem byly potenciální rizikové faktory pro má záda, navíc takové schody s kočárkem v době bolestí pro mne byly prostě nezvladatelné.

Jó, prsty v nose, v očích, tahání za vlasy a tak podobně taky pamatuju :o))) Jenom už se mi nevybavuje, co jsem s tím dělala.

Ale ono jinak vypadají věci s jedním dítětem a jinak se dvěma. Docela by mě zajímalo, jak cestování řeší maminy dětí dva roky od sebe. Tedy v době, kdy to starší už dobře a rádo chodí, ale přeci jenom nemá takovou výdrž a při nastupování/vystupování do MHD ještě potřebuje jistit. Já si neumím představit třeba jízdu MHD - nejdřív někoho poprosím, aby mi pomohl s kočárkem do autobusu, potom se vrátím ven pro dítě (pokud mi mezitím neuteče), nebo nejdřív dám do vozu starší dítko, a pak mi někdo pomůže nahoru s kočárkem (mezitím co to starší se bude drát po schodech zase dolů :o) )... Nebo zkušenost s poslední procházky - Verča mi zdrhla a než jsem ji s kočárkem dohonila (odstavit jsem ho nemohla, ulice vede docela z kopce a dole je silnice, takže jsem nechtěla riskovat případný rozjezd kočárku), už si to hnala dolů - po schodech... Každá taková příhoda má za následek, že kočárek používám čím dál tím míň, holt mám asi nějaké slabší nervy :o) Napadá mě jedině dvojkočárek, ale ten mi přijde zbytečně objemný a neřiditelný, vzhledem k tomu, že Verča by v něm byla opravdu spíš výjimečně než pravidelně. To už jsem si spíš vyzkoušela Ladu v šátku na břiše a zároveň Verču v šátku na zádech... No, lidi se mohli popukat smíchy, mně už to tak směšné nepřišlo, ale golfky zrovna byly rozbité a tohle řešení mi furt bylo příjemnější, než vytáhnout velký kočár... :o)

S.
 Lída. 


Re: Šátek :o) 

(27.4.2003 14:35:02)
Sylvie, dobře jsi to napsala :-) Já nenosila šátek v zimě, ale teď na kratší vzdálenosti ho ráda vytáhnu. Zvlášť když mi odpadne to vytahávání kočáru z komory a jeho skládání.
Do autobusu jsme nastupovali tak, že já držela jednou rukou rukojeť kočáru a druhou syna :-) Nic moc... Ev. se on držel kočáru a nastupovali jsme současně.
Lída
 Boba 


Re: Šátek :o) 

(27.4.2003 23:28:00)
S kombinaci satek-kocarek mam vyborne zkusenosti. Kajce je 6 mesicu, pokud na prochazce spi, je v kocarku, kdyz se chce divat kolem, dam ji do satku (jeste nesedi, takze pouzivam jeste hluboky kocar - mozna take tip pro potencialni nakupovace kocarku - kupte si s polohovacimi zady). Co se tyka bolesti zad, noseni satku je nebe a dudy ve srovnani s drzenim ditete v naruci - dokonce i manzel technik-pragmatik zacal vazat satek a tesime se, ze nas zada jiz neboli ;)
 Alice, 8týdenní holcicka 
  • 

dotaz na Sylvu - trošku od tématu kočárky 

(29.4.2003 18:37:43)
Ahoj Sylvo nebo kdokoli jiny - šátek mám, nosím, a taky na nej nedam dopustit, Ale: Asi jsem strevo a mam mozna nerealny dojem, ze ho neumim uvazat - v kolibce stale hlidam hlavu, aby "nevypadla" (krome toho s ortopedickou deckou se mi zda nepouzitelna)a v kapse hlidam pro zmenu hlavu, aby nebyla moc "vyvracena". Budu rada za rady, triky nebo misto, kde se dozvim vic nez z prilozeneho letaku o uvazech. Dik. Alice
 Kam_ka 


Re: dotaz na Sylvu - trošku od tématu kočárky 

(1.5.2003 18:27:26)
Na této adrese http://www.rodina.cz/lll/ najdeš informace o nošení dětí v šátku. Pořádají tam kurzy s tímto tématem.
 Tuc 


Re: Šátek :o) 

(30.4.2003 16:17:27)
Mohu dodat svou osobni zkusenost s kombinaci - hluboky kocarek + trilete dite na eskalatorech v metru : ac uz tomu je par let, stale si pamatuji, jak traumaticke to pro mne bylo - jedina moznost, jak prezit, byla pozadat nejakou "dobrou dusi", aby mi svezla Mikulase za ruku dolu (nahoru to bylo o neco lepsi), zatimco ja bojovala s kocarkem..... Radeji jsem co nejrychleji presla na klokanku a pak krosnicku (satky jeste moc nebyly)....
 Sosan 
  • 

Náhradní potahy se vyplatí 

(25.4.2003 14:08:34)
Taky přidám naší zkušenost z kočárkem. Pořídili jsme kombinaci od SpaceLine (sportovní a hluboká korba + podvozek) a byli jsme velmi spokojemi. Ke kočárku bylo možné objednat náhradní sadu potahů, což jsme využili a prodloužili tak životnost kočárku na dvojnásobek. Kočárek totiž nekončí tím, že se rozpadnou jeho mechanické části, ale tím, že jeho vyšisovaný potah je už tak hnusný, že s ním nevyjdete na ulici. Nafukovací kolečka nemá, ale má dost velká kolečka aby projel terénem (důležité) a dvojí odpružení (každé kolo zvlášť a pak ještě odpružená korba nad podvozkem).

Houpání na řemínkách nemají téměř žádné dražší kočárky především proto, že na řemínkách se korba houpe nejen v podélném směru, ale i ze strany na stranu a to je na úkor stability a tím bezpečnosti. Zejména, je-li podvozek lehký a společný pro hlubokou i sportovní korbu, je zavěšení na řemínky nevhodné - proto se nepoužívá.

Rozhodně si předem vyzkoušejte, jestli se vejde do kufru vašeho auta. A jestli způsob jeho skládání a rozkládání je tak snadný, že ho bez problémů zvládnete.
 Jana, 3,5 letá Eja a 3 měsíční Honzík 
  • 

Kočárek 

(1.5.2003 23:08:09)
Když se mi narodila starší dcera taky jsem využila toho,že jsem koupila starší hluboký kočárek na pár měsíců, kdy jenom leží s tím, že si pak koupím pořádný sporťák. Bohužel jsem dopadla hrozně, po koupi sporťáku jsem si naivně myslela, že po dokoupení tašky ho pak využiji pro další mimčo. Bohužel, po 4 měsících používání (a to Erika byla zlaté sedící dítě) vypadal jako po 4 dětech, které tam snad pořádali orgie. Začaly vypadávat nýty, barva vybledla tak, že jsem každému říkala , že je to modrý a ne šedý kočárek, kolečka zatáčely až hrůza a přehazovací rukojeť se kývala ze strany na stranu, škoda mluvit. Tak můj plán využití kočáru pro druhou ratolest vzal za své. Teď jsem pořídila trojkombinaci tak uvidím.Jinak s kočárky budou při stavu našich chodníků, velikostí výtahů snad budou vždycky problémy.
 Věra. 


hlavně lehký a skladný 

(20.5.2003 22:10:10)
Lituji maminky které denně vídám rvát po pražských schodech a MHD "tanky" typu pořádného hlubokého kočáru s obrovskými koly a fest konstrukcí.Nic takového si nepořizujte.Kluka jsem vyvozila v levném, lehkém, skládacím kočáře Dema, snad české výroby, plastová lehká kola, stál kolem 3.500 Kč, není třeba nic obrovitého, značkového za desettisíc a více korun.
Dá se sklapnout a hodit do auta, není problém ho čapnout a přenést přes schody, kterých zatím bohužel neubývá.
Skuste si v prodejně ho několikrát zvednout, přejet přes práh, skusit poskládat, At´ste hlavně mobilní přeje Věrka
 Jana CAM 


Re: hlavně lehký a skladný 

(20.5.2003 23:13:26)
Já jsem si koupila nový kočárek zn.DEMA a po dvou letech mi praskla nosná konstrukce, nejdřív na jedné straně, po opravě jsme jezdili měsíc a praskla druhá strana. Moje ditě je ve 2,5 letech je 11ti kilový střízlík, takže to nebude váhou, ale nekvalitním materiálem. Tyto kočárky nejsou české výroby jak uvádíte, ale slovenské. Já po své zkušenosti je rozhodně doporučit nemohu.
 Rena 
  • 

kočárek Patron Zephyr 

(8.10.2006 1:22:03)
Ahoj, chtěla jsem Vás poprosit zda máte někdo zkušenosti s kočárkem Patron Zephyr. Moc se nám líbí. Moc děkuji předem. Renata
 Jana B. 
  • 

Re: kočárek Patron Zephyr 

(5.12.2008 14:33:50)
Mám Patrona Zephyr a moc bych nedoporučila, je velmi špatně ovladatelný, je tam nějak nevyřešeno těžiště kočáru, takže při snaze zvednout přední kolečka na př. obrubník je to fakt dřina a o utržení madla... Já chtěla snadno ovladatelný kočárek, takže pro mě to je docela závažný problém. Jinak je dobrý. teda ještě se mi nelíbí, že do koše pod kočárkem se nedostanete, když díte leží :-((((

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.