| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Náš domácí ekoterorismus aneb nejlepší bábovky na světě

 Celkem 43 názorů.
 Rajla 
  • 

:-) 

(22.4.2003 8:46:24)
Také se snažím třídit odpad. Manžel se vcelku rychle "naučil" :-) co třídit lze a co ne (bohužel). U mých rodičů to tak růžové není. Mám takovou úchylku. Kdykoliv k rodičům přijdu na návštěvu, hned se vrhám k odpadkovému koši a přehrabuji se v něm. A jé... tady to je přeci umělá hmota, kdo to tam hodil? A ta sklenice, bože..vždyť máte kontejnery na sklo za domem, a jiné podobné průpovídky. Doma mě za to "nenávidí". Výraz ekoteroristka se mi líbí teda víc, než tzv. "ekoložka" :-) jak mě nazývají mí drazí.
Jinak jsem chtěla ještě připsat: na odboru životního prostředí jsem se ptala na vymývání plastových kelímků aj. Kelímky se vymývat nemusí. Ušetříte tím i trochu energie za vodu a tak. Jiná je ovšem skutečnost, pokud odpad máte doma delší dobu, pak to asi trochu "smrdí". Já je každopádně vždycky umyji.
 Markéta 
  • 

Bílý kontejner? 

(22.4.2003 9:00:47)
Taky třídím poctivě, ale bílé kontejnery u nás nejsou, a to bydlím ve velkém městě. Škoda, krabic máme taky dost:-))
 Sosan 
  • 

Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 9:03:03)
Když se tak zajímáte o třídění odpadu, zajímalo by mě, jak je to s druhotným zpracováním takto získaného roztříděného materiálu - konkrétně zde v ČR. Mám takové nepříjemné tušení, že to pak někde potichu zase sesypou dohromady a společně s komunálním odpadem vyhodí na skládku a že se to celé dělá jen jako jakási politická akce, aby se ukázalo, jak jsme ekologičtí. Před časem jsem o tom viděl nějaký pořad v televizi, kde se z recyklovaných PET lahví vyráběly jakési plastové přepravky, ale provoz byl velmi prodělečný, protože výroba z takto získané suroviny vychází mnohem dráž než výroba z nové suroviny. Výrobce čekal na dotace od státu, jinak že výrobu zavře. Aby to nebylo špatně pochopeno, nemám nic proti recyklaci, jen dělám nerad zbytečnou práci. Ví tady někdo, co se vyrábí z recyklovaného plastu, skla a pod.? Nemám teď na mysli nějaké experimenty, ale ten běžný standard.
 Rajla 
  • 

Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 9:24:15)
Musím se přiznat, že mě nenapadlo, jak se s tříděným odpadem nakládá. Myslím si ale, že se dohromady s komunálním odpadem nesmíchá. Vždyť by stát, popř. jednotlivá města, vynakládal ročně plno peněz tzv. "na kontejnery" - mám na mysli jejich provoz, udržbu, pracovníky, kteří odpad svážejí, aj. Tento dotaz jsem ve zkratce, s dovolením, postoupila dál. Až dorazí odpověď, budu ji tlumočit.
 Rajla 
  • 

Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 12:40:42)
Milado, já to u rodičů vyřešila, tak že jsem jim zřídila kosik na plast, ktery se vejde pod kuchynskou linku. Nezabira místo a nepřekáží. Ze začátku třídili jen PET lahve, teď i kelimky od jogurtu a tak. Dá se toho dát na stranu víc, že? :-) Taky je občas kontroluju, sem tam i ústní "připomínkou". Když jsem mamku informovala, že se kelímky nemusí vymývat, byl to krok kupředu, teď je jen propláchne a šup s nima pod linku :-)
 martina, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(12.5.2003 13:19:51)
Ne, krabice od mlíka do papíru nepatří.Ale v naší rodině je využíváme jinak: nemáme totiž tradiční odpadkový koš a na odpad do popelnice používáme právě vypláchnuté rozříznuté obaly od mléka.
 Šárka (bez dětí - zatím) 
  • 

Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(28.4.2004 14:42:20)
Minulý rok jsem se dozvěděla od kolegyně z práce že nějaká společnost dělá z víček od PET lahví kluzavky pro děti. Dokud jsem v oné firmě pracovala, nosila jsem je jí, ale teď jsem změnila zaměstnání a víčka se mi doma hromadí, nevím co dál s nimi. Může mi někdo poradit, na koho se mám obrátit, abych tento druh tříděného odpadu mohla odevzdat a mohl být popřípadě zpracován na takovou krásnou věc, jako je vybavení hřišť pro děti?
Díky moc, budoucí mamina Šárka
 Jana 


Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 9:55:16)
Sosane,
ted jsem cetla v Prazskych listech (?) - noviny, ktere dodava Praha zdarma do schranek- o tom, co delaji s recyklovanym odpadem. Pokud neni obsah kontejneru prilis znecisteny (t.j. netrideny), maji pro vsechno zpracovani. Uz si ale nemapatuju, co a jak s tím dělají (a noviny už jsou dávno v kontejneru na papír ;o))

Milado,
krabice od mléka, dzusů.. atd. patří do netříděného odpadu. Ten materiál (TetraPack) je tvořený z několika vrstev, papír, hliníková fólie, umělé hmoty, nedá se to ekologicky zpracovat vůbec nijak. Naoko se tváří děsně ekologicky, ale je to nerozdělitelné svinstvo.
J.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 11:17:13)
No, tak jej jeden umy a rozober pred očami, nech sama vidí, čo tam všetko je... ja som si to vyskúšala a je tam asi 5 vrstiev, keď to chce dávať do papiera, nech si každú rozoberie...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 13:31:37)
Sosane,
ze začátku se tříděnej odpad skutečně sesypával dohromady - než se lidi naučili házet do kontejnerů to, co tam skutečně patří, tak to chvíli trvalo. Pak se teprve začal využívat skutečně k recyklaci.

Ke krabicím od mléka a džusů
V našem sběrnym dvoře je taky zvlášť kontejner na tyhle krabice (asi obdoba Klářinýho bílýho kontejneru). Co se s nima dělá dál nevim, ale do papíru to určitě nepatří.

Pro ty, koho zavalí odpadky
Nám se osvědčilo mít v kuchyni jednu velkou krabici, kam házíme všechno třiditelný + koš na netřiditelný. Když je velká krabice plná, rozdělíme to a hned odvezem. To rozdělení je sice práce navíc, ale trvá to max 5 minut a to zakopávání o krabice v kuchyni za to stojí (navíc určitě znáte situaci, kdy se vaše děti rozhodnou odpad přetřídit podle svých kritérií a větší množství krabic během chvilky naprosto ztratí smysl :-)
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(29.4.2003 12:43:20)
Jé Jani,
díky za tip - tohle mne nenapadlo. Určitě to vyzkouším, protože systém tří igelitek povalujících se v rohu kuchyně vedle poličky na vratné lahve není nic moc.
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? - Nemecko 

(22.4.2003 14:02:21)
Ahojky,

tak prestehovanim do Nemecka pro nas nastal cas POVINNEHO trideni odpadu..v garazi nam stoji 3 popelnice + nase bedna na sklo (jeste je 4-ta popelnice na zahradni odpad, kterou nepouzivame)

Zluta - umela hmota - mimochodem JAni a Milado, podle brozurky kterou kazdy rok dostavame ( je v ni prehled, co patri kam a seznam na cely rok, kdy jaka popelnice bude vyvazena )patri alespon tady obaly od dzusu a mleka do zlute - tedy mezi plasty..

Modra - je ciste na papir (noviny, casaky..)

hneda - zahradni odpad (listi, trava)

cerna - zbytek

no a sklo zvlast odvezt do kontejneru

A nejnovejsi vec je od ledna letosniho roku - a to vratna zaloha na PET flasky - puvodne se vsechny hazely do zlute popelnice, ted aby se opravdu spravne vracely, tak je na ne zaloha 0.25!centu za lahev (jakakoliv PET)..

Takze ted mame v kuchyni uz 5 kosu na trideni odpadu...;-)

jana


 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? - Nemecko 

(22.4.2003 14:57:58)
Zálohování nevratných obalů, to je zajímavá myšlenka. Jen si neumím představit v praxi, jak to probíhá, když jim tam přivezete pytel sešlapaných PET láhví, jak jako někdo spočítá, kolik zálohy vám má vrátit? Nebo se musejí lahve vracet nesešlapané?
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? - Nemecko 

(22.4.2003 15:13:37)
Sosane,

vraceji se neseslapane.. :-((je humor je takhle skladovat, zatim pouzivame velky pytel od zradla naseho pana psa :-)))

Prakticky vraceni bohuzel funguje tak, ze se vraci dany pocet zpet do prodejny, v ktere jsi to koupil..Jezdim nakupovat asi do 3-4ruznych samosek. Dve z nich tisknou na ucet dole pocet prodanych PET lahvi s cenou zalohy a s uctem a prazdnymi lahvemi se musi do te same prodejny(takze skladujeme ted i ucty, taky "skvela" vec). Dalsi prodejna zase vydava "penizky" - co PET lahva, dostanes pri placeni plisek z cenou...opet musis tedy vracet ve stejne prodejne..a posledni se ani nenamaha, proste si musis uchovat ucet....

A to jsem jeste slysela, ze o podobnem zajisteni uvazuji mistni zakonodarci
i u obalu od mleka a dzusu ...........

Takze lidi to ted resi tim, ze kupuji opet pokud mozno vratne sklo - to se da vratit v kazdem obchode...treba to je ucel... nebo se to nakonec zase zrusi..nevim..

jana
 Irena+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? - Nemecko 

(22.4.2003 20:46:14)
Ve Svedsku funguje system recyklace PET flasek dvojim zpusobem - tvrde flasky se vraceji stejnym zpusobem jako sklo, ve fabrice je umyji a znovu naplni. Mekke flasky - typ od dobre vody doneses do obchodu v puvodnim tvaru, strcis do masinky a ta ji "seslapne" a hodi do krabice. Masinka ti pak vyplivne penizky. Vse je na principu carovych kodu. Stejnym zpusobem jako mekke flasky konci i plechovky.
Irena
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? - Nemecko 

(22.4.2003 21:06:05)
Tak takhle daleko jsme se nedostali. A vypadá to, že asi jen tak nedostaneme, přece jen v malé kuchyni jsem ráda, když mám místo na jeden odpadkový koš a zvlášť dávám jen časopisy, noviny a letáky. Na druhou stranu ale musím uznat, že naše spotřeba PET lahví (zhruba tak 3 za měsíc) není nikterak závratná.
 lacerta 
  • 

Tetrapaky - kraice juice mlíko opod 

(22.4.2003 20:15:01)
Nepatří do netříděného odpadu - buď bílé kontejnery, v Jablonci nad Nis. je bere sběrný dvůr a v Liberci je sbírá dost ZŠ kam a jak se posíljí nevím, ale vím že se dávaj zvlášt a do ZŠ, kde jsem chvíli učila si dokonce pro ně a další sběr přijíždělo auto... Větší problém než zbavit se tetrapaku jsem měla s obyčejnými monočlánky - ZŠ je nechtěj, na radnici kontejner nebyl, v Delvitě taky ne a teprve ve 4. elektro jsem se jich zbavila. Jinak teď kvůli přestavbě bohužel netřídíme, ono když se v jednom pokoji spí, vaří, jí, je tam oblečení čisté i špinavé... tak bohužel i odpadky se musejí vejít do jedné tašky :-( už se ale těším, až se nám život vrátí do normálu a v předsíni se mi opět objeví 5 igelitek a jednou za měsíc se začne jezdit ke kontejnérům - uvítala bych, kdyby jich po okrajových částech Liberce bylo víc...
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Tetrapaky - kraice juice mlíko opod 

(27.4.2003 0:04:34)
Lacerto - monočlánky MUSÍ podle zákona o odpadech vzít KAŽDÁ prodejna, která batreky prodává. Jim to zase odebere ta firma, která baterky dováží. Taky to prodávám,tak to znám.
Simča
 Mazal 
  • 

Re: Re: Tetrapaky - kraice juice mlíko opod 

(12.3.2004 13:32:01)
Nevíte někdo podrobnosti o tom, kdo, kde, jak, ... zpracovává, nebo shromažďuje tetrapakové obaly?
Jsme dětský oddíl, a dříve jsme tyhle obaly sbírali, ale nějak jsme na čas přestali a teď je máme v klubovne a nevíme kam odvézt.
Dik za info.

Jakub Mazal Jura
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Krabice tetrapack 

(29.4.2003 12:41:17)
Jani,
ty krabice asi nějak využít jdou - u Ondry ve škole je sbírali (sbírají?) v rámci ekologické výchovy. My věci v tomhle typu obalů používáme tak minimálně, že ač jsme taky ekoterorista, tak krabice jsme nikdy neschovávali.
 Rajla 
  • 

Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 14:44:55)
Sosan (vlastně všem, koho to bude zajímat :-), doufám, že to, co jsem "vyzvěděla" ti bude stačit. Takže: co se dělá s recyklovaným odpadem?
Podle odboru městské infrastruktury magistrátu bylo v roce 2002 na území hl. m. Prahy vytříděno 13 738 tun papíru, který po dotřídění na dotřiďovací lince společnosti Pražské služby v Praze 9 (roztřídění na jednotlivé komodity jako je novinový papír, lepenka atp. a odstranění příměsí) byl dále předáván ke zpracování v papírnách na území ČR nebo v zahraničí - podle možností zpracovatelů. Na základních školách zapojených do soutěže ve sběru starého papíru organizované společností Středočeské sběrné suroviny pod patronátem Magistrátu hl. m. Prahy bylo vytříděno dalších 1 117 tun papíru, který byl dotříděn na dotříďovací lince Středočeských sběrných surovin a dále dodáván do papíren. Dále bylo vytříděno 6 711 tun skla, které bylo předáváno společnostem České sklo recyklace v Praze 10 a AMT Příbram na překládací stanici v Praze 9. Tyto společnosti po dotřídění na dotříďovací lince (sklo bílé a barevné a odstranění příměsí) sklo dodávala do skláren opět podle požadavků jednotlivých zpracovatelů. Plastů bylo vytříděno 5081 tun. Byly předávány společnostem Stavoplast-KL Reso v Jílovém u Prahy, Sledge v Tuklatech a Reviplast v Praze. Na ručních dotříďovacích linkách se provádí druhové roztřídění plastů s následným lisováním nebo mletím. Roztříděný obchodovatelný materiál je lisován do balíků nebo rozemlet na flakesy (flejksy) a uložen do velkoobjemových plastových pytlů (bigbagů), které jsou dále dodávány zpracovatelům. Výstupní suroviny a jejich úprava: lahve PET čiré – mletí, lahve PET modré – mletí, lahve PET zelené – mletí, folie polyetylenové LDPE – barevné – lisování, folie polyetylenové LDPE – čiré – lisování, folie polyetylenové stretch LLDPE – lisování, tvrdé plasty HDPE, PS PP – lisování, papír – lisování. Zpracování suroviny probíhá buď na území ČR – Silon Planá nebo v zahraničí.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(22.4.2003 15:03:58)
Takže se to rozemele a vyveze do zahraničí jako surovina nebo s tím něco dělají v Plané (nevíme co). Rád bych ale viděl ty finální výrobky, co s tím kdo dělá? Nábytek z recyklovaného plastu, o tom jsem viděl dokument, ale byl to jen takový experiment. Slyšel jsem, že se to snad i sype pod silnice místo štěrku :-( Stejně je to takové divné recyklování. Ideální by bylo, kdyby použitou PET láhev někdo přetavil a udělal z ní novou PET láhev. Kdyby z rozbitého skla někdo zase udělal sklenici. To ale nejde, proč vlastně?
 Lenka, 2 prckové 
  • 

Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(14.5.2003 18:56:28)
Milá Kláro!
To, že jsi tak pořádná a třídíš odpad je jistě krásné. Akorát nevím, jestli to v našem systému zpracování odpadků je vůbec co platné. Podle mně ten odpad stejně vysypou na jednu hromadu, a je to. Ale možná jednou budeš mít slevu na "popelnice". Docela mně ale udivuje, jak rozděluješ maminky na "moderní" a pravděpodobně na ty jako jsi ty "nemoderní". Nechápu co je na tom moderního nebo tak zajímavého když někdo voní? Já se navoním automaticky každé ráno po denní hygieně, a když chci navoním se i při odchodu z domova. Rozhodně myslím, že mi to zabere méně času než tobě třídění a vymývání kelímků. Možná by ses i ty pak cítila jako ta "moderní" matka. Rozhodně bys tím jistě potěšila manžela, jistě by uvítal, kdyby si svou čistotnost "k odpadu", přesunula částečně na svou osobu. Neber to jako urážku tvého zevnějšku, prosím, ale každá žena musí krásně vonět.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Co s recyklovaným odpadem? 

(14.5.2003 19:28:17)
No - pravda je, ze je hezke, kdyz zena voni. Velmi diskutabilni je zda zena voni jen po vonavce. Pokud si dobre pamatuji chemicke a psychologicke poucky tak svemu muzi zena voni sama od sebe a i sama sobe pokud neni propocena a nemyta tri dny nejspis bude vonet, pokud nema problemy se sebevedomim. Jsou zeny, ktere se voni kazdodenne a zeny ktere se nevoni vubec, ale nevypovida to vubec nic o tom jak jsou cistotne - ostatne vzpomenme treba na dobu renesance - zatimco slechticny skryvaly svou spinu pod vonavky, venkovanky vonely i bez vonavek cistotou ... :-)))
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Možnost třídit odpad... 

(22.4.2003 12:22:02)
... se myslím za poslední roky dost zlepšila. Rozhodně přibylo kontejnerů, takže už nemusíme s taškou plnou kelímků či novin chodit 2 km daleko. Taky se víc lidí naučilo odpad třídit, což je dobře. Ale bohužel, ačkoliv máme dokonce dvě "sady" kontejnerů blizoučko od domu, často bývají přeplněné nesešlapanými lahvemi, takže vlastně vzduchem...
 Mersi, Miška a Lea 


Re: Možnost třídit odpad... 

(22.4.2003 18:48:07)
veľmi dobre som sa zasmiala. U nás sa triedil odpad od nepamäti, nie síce tak podrobne ale sklo zvlášť, pet zvlášť a zvyšok. To našich už naučili ich rodiači na dedine, lebo u nich sa všetko využilo, papier sa spálil v peci, kelimky sa použili na mrazenie a tak.
 pavlaaa 


kelímky od jogurtů a másla 

(22.4.2003 20:23:50)
Ahoj, dík za článek, ale mám dotaz. Ty kelímky od jogurtů a másla se házejí do kotnejnerů na pet láhve? My tam dáváme sešlapané pet láhve i s víčky, jiné plastové obaly jsem tam neviděla. To pak musím mít další krabici na tento plast a hledat kontejner na plast? A je správné házet do toho kontejneru pet láhve i s víčkem? Jo mám takový malý tip na víčka od jogurtů. Kupuji jen Hollandia, malý ho jí od půl roku a za určitý počet víček dostanete ceny. Už máme čtyři trička, teď jsem si napsala o deštník. Chtějí tak motivovat k ekologickému chování. Mohlo by se tak chovat více firem, ne?
 Petra F., syn 19 měs. 
  • 

Re: kelímky od jogurtů a másla 

(22.4.2003 20:53:38)
Plast.kontejner není jen na PET-lahve! Cokoli plastového-obaly od kosmetiky, kelímky od čehokoli se tam dávat smí, dokonce není třeba je vymývat - vymývají se průmyslově. Jen tam nechtějí právě krabice od džusů a mlík a ani obaly od zub.past, které mají uvnitř plat.tuby ještě kovovou folii (je to vidět ve sváru). U nás na Praze 4 vychází Noviny- Tučňák a zrovna v posl. čísle tam byl článek o třídění odpadu. Z plastů prý vyrábějí vlákna/textilii, která slouží jako zateplovací vrstva do zimních bund!? Že se dá ta drť úspěšně použít na zatelení jako stavební materiál jsem už slyšela, ale tohle mě pobavilo - tak proto pěkná zimní bunda pod 2 tisíce k nesehnání....
 Lída. 


informace z www.praha9.cz 

(22.4.2003 21:00:37)
Co se může vhazovat do kontejnerů na tříděný odpad?

Než začnete vhazovat tříděné suroviny do kontejnerů, ujistěte se, zda odpadky nejsou špinavé a zda jsou zbavené zbytků jídla. V případě znečištění končí celý obsah kontejneru ve spalovně nebo na skládce.

Druhy tříděných odpadů:

 plasty – plastové obaly, tašky a sáčky, PET lahve bez uzávěrů, kelímky od jogurtů a jiných potravin, plastové lahve od šampónů a jiných mycích prostředků;
mezi plasty nepatří vícevrstevné obaly (TetraPack), guma, molitan, kabely, podlahové krytiny, lina, PVC, textil z umělých vláken, nádoby od léčiv, plastové nádoby znečištěné nebezpečnými látkami (oleji, chemikáliemi) nebo potravinami

 papír – noviny, časopisy, knihy, sešity, brožury, papírové krabice, karton a vlnitá lepenka, papírové obaly, sáčky, reklamní letáky, kancelářský papír;
mezi papír nepatří papírové kapesníky, ručníky, papírové pleny, uhlový (kopírovací) papír, voskový papír, mastný nebo jinak znečištěný papír, pauzovací papír, dehtový papír, vícevrstevné obaly (TetraPack) od mléka a nápojů (kombinované)

 sklo – láhve od nápojů bez kovových uzávěrů nebo jejich částí, barevné i bílé sklo, velké skleněné střepy, tabulové sklo, skleněné předměty všeho druhu, zavařovací sklenice;
mezi sklo nepatří zrcadla, drátěné sklo, keramika, porcelán, žárovky, zářivky, výbojky, kamenina, televizní obrazovky, automobilová skla

Po celé Praze je zaveden systém sběru nebezpečného odpadu. Rozpis jednotlivých zastávek a časových údajů na naší městské části pravidelně zveřejňuje časopis Devítka.
Nebezpečné odpady s výjimkou lednic a obrazovek lze odevzdat při mobilním sběru. Informační brožurku o stabilních sběrnách nebezpečného odpadu můžete získat zdarma v informačních kancelářích MČ Praha 9 a na odboru životního prostředí a dopravy ÚMČ.
 nebezpečné odpady – rozpouštědla, kyseliny, zásady, fotochemikálie, pesticidy, zářivky, odpady obsahující rtuť, olej a tuk (ne jedlý), barvy, lepidla, pryskyřice, saponáty, léky, baterie a akumulátory, vyřazená zařízení obsahující freony (např. lednice), obrazovky apod.

Stejně jako rozpis mobilního sběru nebezpečných odpadů je v Devítce pravidelně zveřejňován i rozpis přistavování velkoobjemových kontejnerů.
 Do velkoobjemových kontejnerů mohou pak občané odkládat starý nábytek, koberce, linolea, matrace, pračky, myčky, videa, počítače, rádia, umyvadla, záchody, kovový odpad – dřezy, vany, motory, kovové nosníky, plechy, kola, části autovraků;
do velkoobjemových kontejnerů nepatří pneumatiky, lednice, autobaterie a jiné nebezpečné odpady, stavební odpad (suť) apod.

 Adriana 
  • 

Re: informace z www.praha9.cz 

(23.4.2003 13:32:52)
Nechápu pravidlo "PET lahve bez uzávěrů" - a ty špunty mám dávat kam?

 Terreza 


Re: Re: informace z www.praha9.cz - PET bez špuntů... 

(23.4.2003 20:55:58)
Já měla za to, že špunty se tam dají házet taky, ale ne na lahvích, protože když je flaška zavřená, odolává lisování (zkus dupnout na zavřenou láhev, a zlomíš si nohu)... Takže buď se hážou špunty do téhož kontejneru samostatně nebo se schraňují pro Skauty a podobně (určitě bude v okolí někdo, kdo to sbírá) a ti to pak dávají na ty hračky a další výrobky - už tady o tom někdo psal...
 Lída. 


Re: Re: Re: Re: informace z www.praha9.cz - PET bez špuntů... 

(24.4.2003 22:28:58)
Milado, nenapsala bys kontakt na tu organizaci, která víčka od pet lahví sbírá?
díky
Lída
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Zátky z PET lahví 

(29.4.2003 13:01:52)
Lído,
zkus se zeptat někoho, kdo má dítě školou povinné. Kromě Miladou zmiňovaných skautů, ty zátky sbírá i dost škol, takže některý školáček by možná "přilepšení" uvítal ;-). U Ondry taky sbírají ve škole a pro něj to schraňuje už půlka příbuzenstva, mých kolegů, manželových kolegů ... :-)).
Podle toho, co mi říkal švagr, který kdysi dělal v nějaké společnosti zabývající zpracováním tříděného odpadu, jsou ty zátky od PET lahví velmi kvalitní vstupní surovina.
 Petule+Philip 25mesicu 


Re: Re: kelímky od jogurtů a másla 

(22.4.2003 21:46:51)
Ahojky lidicky,

zajimava diskuse, u nas je to podobny, jako to popisovala Jana Z. z Nemecka. Krabice od mlik a dzusu patrej mezi plasty, jen me tady prekvapuje, ze se v Cechach hazej do plastu i kelimky od jogurtu a margarinu. To je u nas vyslovne zakazany, zato se smi do plastu vyhazovat i "tlusty" aluminium. Tzn. tacky od BBQ apod, ale normalni kus alobalu tam bejt nesmi.
Recyklovat se u nas taky musi, vyhazuje se to do takovejch specialnich igelitovejch pytlu a kdyz popelari zahlidnou vevnitr neco nepatricnyho, tak misto, aby pytel odvezli, vrazej na nej velkou cervenou nalepku, majitel pak musi svoje odpadky prebrat.
Trideni je tady o neco jednodussi, protoze si popelari pro odpadky jezdej az do domu, tedy neexistujou tady neco jako popelnice nebo kontejnery na ulici. Zato je to oproti CR pekna palka na placeni. Ale odpada nocni mura deti: "uz jsi zase nevynesl ty odpadky, aspon to muzes udelat" ;-))).
P.
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Re: kelímky od jogurtů a másla 

(23.4.2003 10:29:17)
Pavlo, už si vážně nevzpomínám, kde jsem to četla nebo slyšela, ale do kontejneru na plast můžeš vyhodit veškeré plastové nádoby, které mají (zpravidla zvnějšku na dně) značku vypadající jako trojúhelník s oblými vrcholy a šipkami. Doufám, že je to srozumitelný ;-)
K.
 Terreza 


Třídění odpadu – pohled rodiče vesele i vážně :-))) 

(22.4.2003 22:16:16)
U nás se také třídí, tedy hlavně proto, že od chvíle, kdy na konci ulice získali své stálé místo tři kontejnery na papír, sklo a plasty, moje matka zajásala, protože zrovna v té době byly obě straší děti na plenách a popelnice, vyvážená každé pondělí, už ve středu nešla zavřít ! Naštěstí máme sklep, ve kterém se místo pro krabici na papír, přepravku na nevratné lahve a kolečkovou tašku na PET lahve našlo. Postupem doby jsem došla k těmto poznatkům:

Schraňování recyklovatelného odpadu = velká zábava pro děti:

• Šroubování víčka – jemná motorika jásá
• Sešlapávání – účelně se vybíjí „ničitelské“ pudy každého dítěte, ta změna tvaru PET lahve vlastní přičiněním je pro dítě ohromující poznatek
• (Procházka jako taková, nyní vylepšená jízdou na koloběžce)
• Vhazování odpadu otvory v kontejneru – opět fascinující jev (něco mám, někam to strčím, už to nemám, ozve se rána

= náročná činnost pro rodiče, která vyžaduje:

• Nezapomínat, že hlavními sešlapávači jsou děti !!! A každá láhev sešlapaná rodičem je důvod k zlosti.
• Dobrou pamět (pamatovat si, které dítě naposledy co vezlo a vhazovalo)
• Dobrý postřeh (Otázka: Mami, řekni, kdo tam doběhl/dojel dřív ? mě spolehlivě vytáčí..)
• Dobrou fyzickou kondici (obě děti chtějí házet, obě je musím střídavě zvedat a čekat, až sešlapanou PET láhev správně naštelují tak, aby propadla otvorem)

A na závěr – poslední dobou bývají kontejnery přeplněné, zejména ty na papír a plasty. O ty na sklo se zřejmě starají bezdomovci se speciálním udělátkem na vytahování. Volání na dispečink nevedlo k ničemu – nikdo to nezvedá… Kontejnery údajně vyváží ve středu, už se několikrát stalo, že ve čtvrtek odpoledne byly ještě/už zase plné a kolem nepořádek, což se nedivím, taky vždycky váhám, jestli si to mám zase poctivě odvézt domů a tam to buď naštvaně vhodit do popelnice nebo uložit zpět do sklepa, nebo pohodit mezi „ostatní“ binec…
Už jsem posílala i mail na náš MÚ, ale zatím neodpověděli…

Jo, a monočlánky my vyhazujeme v DDM – je tam speciální červený kontejnerek s otvorem, který umožňuje vhodit pouze baterie… Viděla jsem ho i v nějaké jiné veřejné budově…

Tak recyklaci a třídění ZDAR !!! :-)))))
 Klára, 2 raubíři 


Re: Třídění odpadu – pohled rodiče vesele i vážně :-))) 

(23.4.2003 19:50:10)
Ahoj, máš naprostou pravdu, vyvážením odpadu dokážeme smysluplně využít půl dne, problém je jenom v tom, že nejbližší popelnice na tříděný odpad jsou na kraji obrovského skalnatého svahu, na kterém stojí naše sídliště. Zrovna dneska odpoledně jsem Kryštofa, kterého chytl rapl a hnal se přímo dolů, chytla fakt v poslední minutce, Sebastík zatím visel za kšíry z kočárku a snažil se dosáhnout na petflašku, která mu spadla a dost u toho ječel, já měla na zádech tu krosnu plnou plastů, no prostě legrando grando. jo a mimochodem, koš s plasty (vymytými) je Sebastíkova nejoblíbenější hračka, ten klasický smrdutý odpadkový zatím vesele ignoruje.
Klára
 Elefantka,1beruška a 2broučci 


... a jak je to na venkově!!!! 

(23.4.2003 20:26:13)
Ahoj všem ekoteroristkám/-tům!!!
Bydlím na venkově a třídění odpadu tu lidi snad vůbec neznají.Máme sběrný dvůr nakonci vesnice, stojí v něm kontejnery na sklo, plasty a papír, každý 2x a každý zeje prázdnotou!!! A přitom stačí od každého jeden postavit pře samoobsluhu.Vždy když jdu na úřad ptám se "Proč nejsou kontejnery ve vsi?" a odpověď:"Máme sběrný dvůr,blablabla..." U nás lidi hází vše do jedné popelnice.Poraďte mi, prosím,někdo jak mám přesvědčit úředníky, aby kontejnery byly všem lidem více na očích. Nevíte, jestli na to neexistuje nějaká vyhláška nebo něco podobného?
PS. z PETek naplněných pískem jsou dobré a levné kuželky.
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Re: ... a jak je to na venkově!!!! 

(24.4.2003 8:15:35)
Ahoj Romano,
v zákonech a vyhláškách se vyznám opravdu pramálo, ale hádala bych, že BOHUŽEL neexistuje žádný předpis, podle něhož by měly být kontejnery na tříděný odpad lidem "u nosu" :-( Myslím, že chápu, jak Tě to štve, protože sama můžu vyletět z kůže, když vidím popelnice v domě, kde bydlí moje maminka, jak přetékají papírovými krabicemi, nesešlapanými pet lahvemi atd. :-(( Jak se znám, tak bych to asi řešila tak, že bych ten svůj místní úřad bombardovala otázkami, námitkami, žádostmi, maily, prostě všemi možnými cestami, dokud by úřední šiml neráčil zařehtat. Ono se na úředníky mnohdy ani jinak jít nedá ;-) Prostě při každé příležitosti je buzerovat, buzerovat a buzerovat. Apelovat přitom na normy EU, kam bychom zajisté rádi vstoupili, a kde je naprosto vyloučeno, aby tříditelný odpad končil v popelnicích na odpad směsný.
Jiné rady si nevím, ale každopádně Ti držím palce, abyste to měli brzo s odvozem/odnosem tříděného odpadu měli pohodlnější :-)
K.
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Co lze ještě vyhodit do kontejneru na plasty 

(24.4.2003 8:22:59)
Včera jsem si vzpomněla ještě na jeden "artikl", který je možné vyhodit do "žluťáska" - mikrotenové sáčky. Nevím, jestli nenosím dříví do lesa, ale třeba je to pro někoho novinka. A jsem tomu velice ráda, protože dostat dneska v obchodě zeleninu, pečivo, cokoliv počitatelného na kusy, do papírového sáčku je vzácnost. Takže mikroteňáky se hromadí a hromadí a darmo by zabíraly místo v popelnici ;-)
K.
 Bouřka 


kontejnery 

(24.4.2003 13:34:01)
Díky, zrovna na sáčky jsem se chtěla zeptat, než jsem dočetla na konec diskuse. Mám jich doma přetékající tašku, protože je mi líto je vyhazovat, když jsou ještě k použití. Snažím se třídit, co se dá. Velmi postrádám kontejnery na plech. Jediné, o kterých vím v našem městě, jsou přesně na opačném konci. A další věc, která mi vadí, je ten zoufalý pocit marnosti, když otevřu nějaký kontejner a on slouží místo popelnice (téměř všechny v mém okolí :-( ). Běžným jevem jsou také nechané papírové etikety na sklenicích nebo PETkách.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Záměna 

(29.4.2003 13:09:38)
Kláro,
to to u vás ještě dopadlo docela dobře. U nás hrozil mnohem kalamitnější konec - manžel totiž v záchvatu píle s igelitkami s platy, papírem a sklem popadl ještě jednu - tu, v níž jsme měla deštník, časopis na čtení do metra a dva spisy, které jsem si přinesla z práce k prostudování :-)). Deštník bych snad oželela, ale ty dva spisy bych asi bývala musela v kontejneru na papír vydolovat (a přiznám se, že nevím jak - z těch pražských to podle mne jde sakra těžko). Naštěstí jsme byla ostražitá a tu "úřední" igelitku jsem mu na poslední chvíli vyrvla :-))
 Lída. 


Re: Záměna 

(29.4.2003 22:41:43)
Stáňo,
já tak hbitá nebyla a přišla o peněženku a všechny doklady včetně platební karty - dobrý ne? Dopadlo to líp, než mohlo - přišli jsme o 800 v hotovosti a 500 za zablokování karty.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.