| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nahatá prsa, ano či ne?

 Celkem 68 názorů.
 Honza Bl. (3holky+1kluk) 


Kojeni na verejnosti 

(4.4.2003 14:54:05)
No, kdybych videl na ulici (v restauraci, v parku, v prirode, na navsteve...) zenu kojici nejake zvire (jak je uvadeno v prispevku), asi bych byl mirne omracen, ale jestlize mamina na lavicce koji sve dite, povazuji to za tu nejprirozenejsi vec, ve ktere nevidim nic nemoralniho... Ba naopak, moje zena tak kojila (nekdy neni mozne cekat, az se prijede domu. Kdyz ma mimino hlad, melo by dostat najist. Trapeni hladem povazuji za mnohem skodlivejsi!) obe nase dcery. Rozhodne to neni zadna exhibicionistka, spise bych rekl, ze je stydlivka, ale tohle neni o ukazovani se. Phled na kojici maminu me vzdycky roznezni... :-)
 Pica, 10 deti 
  • 

Re: Kojeni na verejnosti 

(28.10.2007 4:14:47)
Kojeni je prezitek. Googlujte blbky.
 Petra, tri deti 
  • 

kojit  

(4.4.2003 14:55:24)
ahoj,

mam sama tri dcery a kazdou jsem kojila jeden rok. z pocatku se vsichni divili, ze to delam, ale pak pochopili. vzdy ma clovek vse pri ruce, spravna teplota, dostatecne mnozstvi a hlavne nikoho nepotrebujes. vetsinou jsem se v restauracich zeptala zda mohu kojit v nejakem salonku a musim rici, ze z 90% mi bylo vyhoveno (narazit muze clovek vzdy). pak jsem se taky oblekala tak, abych mela bluzu ci rozpinaci svetr, tim clovek zakryje skoro vse. nikdy se mi vwak nestalo, ze by se nekdo ohrazoval. spis pro mne samotnou to bylo z pocatku zvlastni, ale pak je to cloveku jedno.
jsem tedy pro nahata prsa!
 Simona (dvojcata-holky) 
  • 

Kojení 

(4.4.2003 15:42:51)
Moc pěkný článek!I když ještě nemáte děti, vystihla jste to skvěle. Moc se mi líbí některé doprovodné fotky. Sama jsem maminkou dvojčat a s kojením jsem dost zápolila (na veřejnosti už raději vůbec),a tak ve skrytu duše závidím pohodové Indiánce (?) nebo černošce s malými blonďáky...Z těch obrázků na mě dýchá absolutní pohoda.
 Sylvie 


Dojemné... 

(4.4.2003 18:26:46)
Moc hezké fotečky :o) Zrovna procházím poněkud "citlivějším obdobím" šestinedělí, takže než jsem došla až k poslednímu obrázku, ukanula i nějaká ta slzička dojetí :o)

S.
 Peggy, syn 8 měsíců 
  • 

Re: Dojemné... 

(8.4.2003 12:08:17)
Já už mám šestinedělí dávno za sebou:-), ale slzičky se mi draly do očí taky. Nejradši bych ty vyhublé černoušky sama nakojila.
 hh hh 


příkrmy z pradávna :o) 

(4.4.2003 18:45:37)
Nejanko nevím jak dalece jsi studovala historii kojení ale nemůžu s tebou souhlasit s tím, že jiné jídlo pro kojence krom mm neexistovalo. Existovalo! :o)
Moje babička mi vyprávěla jak dělali dětem před asi 60 lety náhražky za mm.
Z mouky a kvasnic (nevím přesně snad ještě z něčeho) se udělaly placky, ty se usušily, pomlely a pak se dávali do kravského, kozího mlíka. Muselo to být fakt nechutný. Díky bohu za Sunar :o))
Danina

p.s. pokud je tu nějaký pamětník co to pamatuje nebo o ton slyšel nech´t se vyjádří.
 ecilA 


Re: příkrmy z pradávna :o) 

(5.4.2003 1:20:46)
Danino, moje matka mi vypravela, ze jeji otec se narodil a mel 6 kg a mel porad hlad, tak mu jeho maminka nalamala chleba do kravskeho mleka a to mu podavala mezi kojenim:)))
 Dáša 
  • 

Re: příkrmy z pradávna :o) 

(5.4.2003 6:35:55)
Môj švagor vyrástol na "papine" - osmazena muka sa zaliala mliekom (kravskym), prevarila a davala sa detom odmalicka. Matky potrebovli ist pracovat na pole a nemohli dieta kojit neustale, t.j. ked malo hlad. "Naladovali" ho kasou a ono potom vydrzalo.
 Hanka 29, 8 mesic 
  • 

Re: příkrmy :o) 

(7.4.2003 10:19:04)
to meho manzela prikrmovali pred 33 lety mixovanym biftekem! ;o) Porodni vahu mel okolo 5 kil a "narostl" do 190 cm a 100 kil...;o)
 Tina, 2 deti 
  • 

Re: příkrmy z pradávna :o) 

(11.4.2003 14:45:47)
Muj svagr pry byl tak hladove dite, ze dostal ve dvou mesicich knedlik s rajskou omackou a pak pry konecne prestal brecet hlady. V roce vazil 11Kg. Dost dobre si to neumim predstavit, nase deti, plne kojene do 6 mesicu, nechtely nic jineho nez MM a byla prace je prevest na pevnou stravu. Kazda doba ma asi svoje...
 Klenoflejn+4 


Bezvadný článek! 

(4.4.2003 18:57:26)
Povedlo se ti to, stejně jako Nočníčky...kam chodíš na ta suprové obrázky!?
 Lionka 


Nádherné! 

(4.4.2003 19:12:16)
netřeba už nic dodávat.
A ať si prudéři trhnou nohou :o)))
 Miška, 3 děti 


...snad to nebude autorovi vadit.... :-)) 

(4.4.2003 19:17:13)
Ale pobavil mě jeden článeček na netu, který má k tomuto tématu taky co říct. A je od muže:-) :

es jsem v KFC viděl mladou sympatickou ženu kojit nějaké mimino. Dívka vůbec nevypadala jako typ holky, který si myslí, že vytahovat prsa na veřejnosti je skvělý nápad. Naopak měla ve tváři nejistý výraz, a proto jsem si jí taky všimnul.

Šel jsem zrovna s tácem k těm košům, které v McDonaldu vynášejí tak často a v KFC vždycky až tak 20 minut poté, co je měli vynést. A rovnou vám řeknu, že v tomhle chození s tácem jsem neuvěřitelně dobrý, možná nejlepší v celé republice. Jdu vždy nejkratší trasou, vyhýbám se mladým fakanům ještě sekundu před tím, než je dopadne hodit za sebe velkou kolu i s brčkem,a nikdy se nemusím rozhlížet, kde koš je. Znám polohu všech košů ve všech KFC v republice. Což mi připomíná, už aby ti lidé zavedli nějaký věrnostní program.

Právě při tom rychlém a efektivním pohybu se zbytky jídla jsem si všiml mladé dívky v červeném. Přesněji řečeno zaujal mě její pohled. Rozhlížela se kolem trochu nejistě a když se očima setkala se mnou, jako by trochu sklopila zrak. Což byla od ní samozřejmě chyba, protože právě to mě přimělo podívat se níž. (Teď vám dám radu, vy lůsři. Když už děláte něco, za co byste se měli stydět, tvařte se hrdě. Projde vám to spíš.)

Níž se nacházelo mimino, které bylo právě kojeno. Ano, kojeno, a kojení je technologie založená právě na té věci, o které jste snili, když vám bylo 13, hovada. Sám jsem se na to se zájmem mrknul. Moc pěkné, škoda jen, že dívka se ještě snažila trochu krýt mikinou přehozenou přes rameno. Skoro jsem byl v pokušení k ní přijít a říct jí, ať se nekryje, že je to hezké a nikdo se zlobit nebude. Ale neudělal jsem to, někdy jsem skoro tak zbabělý jako vy.

Dívka tam nebyla sama. Její kamarádka ale zjevně ještě žije v zajetí stereotypů, protože měla prsa normálně pod oblečením.

Kojit dítě v KFC je skvělý nápad. Na své si přijde mimino i lidé kolem. Dokonce i mé ženě se to líbilo, protože ji to přivedlo na její oblíbené téma "Každý má mimino". V mé slavné stobodové stupnici dostává kojení mimin v KFC 74 bodů. O 73 více než Halina Pawlowská.

Většina lidí prožije prázdný a nanicovatý život v malém bytě, obouchané felicii a s blbými dětmi, protože neměli na nic odvahu.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: ...snad to nebude autorovi vadit.... :-)) 

(4.4.2003 20:12:00)
Miško, tak to je skvělý! :-) Kdes to našla?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: ...snad to nebude autorovi vadit.... :-)) 

(4.4.2003 20:16:18)
Miško, taky jsem to dneska četla. :o)
Dostala jsem se k tomu skrz Baldachýn. Henri, je to tady. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: ...snad to nebude autorovi vadit.... :-)) 

(4.4.2003 20:17:38)
Chybička se vloudí. Tady!
 Marcela, 1 dite 
  • 

Re: ...snad to nebude autorovi vadit.... :-)) 

(8.4.2003 20:18:35)
Me se ten clanek ale vubec nelibi, podle me je vulgarni. Ten autor prave ukazuje, ze mu vubec nepripada normalni videt na verejnosti kojici zenu a ze se naopak snazil podivat co nejlepe.

Ja jsem kojila dite vic nez rok a musim se priznat, ze jsem za tu dobu ztratila zkoro vsechny zabrany. Proste, kdyz ma dite hlad, tak mu dam najist. A jestli to nekomu pripada neobvykle, mel by se nad sebou zamyslet.

Marcela
 petr 
  • 

Re: Re: ...snad to nebude autorovi vadit.... :-)) 

(11.4.2003 23:09:08)
Musím říct, že vzpomínám dost rád na dobu kdy jsme chodili s manželkou po parcích a když měly děti hlad a byly ještě kojené, zašili jsme se pohodlně na lavičku nebo pod strom a už se to krmilo. A bylo zajímavé sledovat lidi co nás míjeli: někteří to vzali korektně, viděli nějaké poprsí a tak nešmírovali, jiným padl zrak na kojení, reflexivně se "stáhli" a odvrátili pohled, ale hodně z nich se pak během okamžiku uvolnilo a začali se culit pod fousy ( jako by si vzpomněli jak to měli za mlada zařízené :-)) )
 Klára, 2 raubíři 


s kojením je to trochu jinak 

(4.4.2003 22:30:54)
Ahoj, jenom k tomu hci dodat malou historickou poznámku - kojení nám připadá naprosto přirozené, ale tak úplně tomu není. Ještě v šestnáctém století bylo v západní Evropě běžné, že děti se (bez ohledu na to, z jaké pocházely vrstvy) okamžitě po porodu odvážely ke kojným na venkov, kde trávily první roky svého života, pouze u těch nejbohatších bydlela kojná v domě nebo docházela denně. Kojenecká úmrtnost během prvního měsíce byla 25 procent, dalších 10 procent dětí umřelo do čtyř let. potom se vracely zpátky k "rodičům" a byly svěřeny vychovatelce (u bohatších vrstev) nebo odcházely pracovat na pole (na venkově) nebo do lycea či kláštera, podle toho, jak finančně na tom byli rodiče. Kojit nebylo v módě, kojné byly často neduživé a protože kromě kojení obvykle i normálně pracovaly, byly unavené a často bez mléka nebo ho měly hodně málo a nekvalitní. Neřídily se dětmi, ale sebou, normální byly ony známé odvary z mkovic, kojná samozřejmě prvně kojila své dítě a potom teprve těch několik, co měla svěřené do péče, když neměla dost mléka, dokrmovala kravským nebo patlanicí chleba a vína, proto děti nejčastěji umíraly na střevní zauzlování a nadutí bříšek. Teprve na konci 18. století (kdy taky mimichodem vznikla ve Francii pediatrie, protože bylo potřeba snížit dětskou úmrtnost - čím méně dětí, tím méně lidí tím méně pracujících) se začalo kojení vlastních dětí propagovat a vzniklo "přirozené" mateřství jak ho známe dnes. Dřív byly děti skutečně spíše přítěží, teprve s osvícentvím a celkovou spol. změnou po prům. rev. vzniká skutečná mateřská láska. K tomu je dobré si přečíst knihu Elizabeth Badinter: Materská láska (je jenom ve slovenštině).
K.
P.S.: Já jsem to četla, když jsem byla poprvé těhotná a musela jsem to odložit a dočetla jsem to teprve nedávno, protstě mě těch dětí, kteří žily tenkrát, přišlo hrozně líto.
 Petra, Kryštof 01, Kubík 08 


Re: s kojením je to trochu jinak 

(5.4.2003 23:04:38)
Doporučuji také Badinter, je to moc zajímavé čtení!!! Já jsem se zpočátku styděla kojit venku (premiéra v zahradní restauraci v centru asi v Kryštofových 2,5 měsících), ale zvykla jsem si a bylo to naprosto přirozené. Nesetkala jsem se s nějakými překvapenými nebo pohoršenými pohledy - nebo že bych je jenom nevnímala? Kojila jsem do roka a to už prakticky "všude". Poměrně mě překvapuje, že to někdo může vnímat jako problém. Ale problém lze udělat ze všeho, že...
Setkala jsem se spíš s negativními reakcemi na naše domácí, vcelku žertovné označení "koza". Když partnerka po Kryštofově vytrvalém naléhání (vytahoval mi tričko a vřeštěl, i když samozřejmě jedl před 10 minutami a bylo mi už 10 měsíců, takže spíš "závislák") řekla: "Tak už mu dej tu kozu!!!" - aby mohla v klidu dopovědět nějakou veselou historku návštěvě, tak návštěva se zjevila a s odporem prohlásila: "Co že mu má dát???"
A přitom pro nás to bylo až něžné...
(Jo, a návštěva nebyla nějaký 30ti letý úspěšný manažer, ale stejně orientovaná kamarádka... i když bezdětná...) Jo, jo, člověk nikdy neví, koho se "kozou" dotkne...
 Míša a Dáda (2 roky) 
  • 

Kojení na veřejnosti 

(7.4.2003 15:56:41)
Patřím mezi ženské, které by se na vřejnosti nesvlékly ani za zlaté prase. Ne že bych na tom byla až tak špatně se svou postavou, ale jednoduše se stydím a je mi nepříjemné být nahá.

Pak ale přišlo dítě a mě přišlo naprosto normální vyndat prso. Vždyť není nic špatného na kojení, naopak... pro mé dítě dělám to nejlepší. Ač neoplývám velikostí prsou, kojila jsem prcka až do dvou let a jsem na to patřičně hrdá. Kojila bych i déle, ale antibiotika udělala své.

Zkrátka. Chytrého kojení na veřejnosti nepohorší a pokud to snad někomu vadí, tak ať se na to nedívá.
 Míša a Dáda (2 roky) 
  • 

Kojení na veřejnosti 

(7.4.2003 15:56:45)
Patřím mezi ženské, které by se na vřejnosti nesvlékly ani za zlaté prase. Ne že bych na tom byla až tak špatně se svou postavou, ale jednoduše se stydím a je mi nepříjemné být nahá.

Pak ale přišlo dítě a mě přišlo naprosto normální vyndat prso. Vždyť není nic špatného na kojení, naopak... pro mé dítě dělám to nejlepší. Ač neoplývám velikostí prsou, kojila jsem prcka až do dvou let a jsem na to patřičně hrdá. Kojila bych i déle, ale antibiotika udělala své.

Zkrátka. Chytrého kojení na veřejnosti nepohorší a pokud to snad někomu vadí, tak ať se na to nedívá.
 Míša a Dáda (2 roky) 
  • 

Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(7.4.2003 15:57:34)
Patřím mezi ženské, které by se na vřejnosti nesvlékly ani za zlaté prase. Ne že bych na tom byla až tak špatně se svou postavou, ale jednoduše se stydím a je mi nepříjemné být nahá.

Pak ale přišlo dítě a mě přišlo naprosto normální vyndat prso. Vždyť není nic špatného na kojení, naopak... pro mé dítě dělám to nejlepší. Ač neoplývám velikostí prsou, kojila jsem prcka až do dvou let a jsem na to patřičně hrdá. Kojila bych i déle, ale antibiotika udělala své.

Zkrátka. Chytrého kojení na veřejnosti nepohorší a pokud to snad někomu vadí, tak ať se na to nedívá.
 Fantika 
  • 

Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(7.4.2003 17:43:39)
Míšo,

fakt proti kojícím maminkám nemám ani ň, sama jsem bývala jednou z nich, ale je vhodné to dělat s vkusem. Napsat : komu to vadí, ať se nedívá, je razatní reakce a jak vidíš, některé kojící mamky jsou ochotné z toho udělat i představení pro široké obecenstvo stylem Kdo je víc? Já jsem kojící matka! A opovažte se mi říct něco proti.

 Fantika 
  • 

Re: Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(7.4.2003 17:46:29)
A berte v potaz jednu věc - pro kluka, s kterým třeba mlátí puberta nebo chlapa, kterého mateřství příliš nedojímá, je nahý prs prsem, ať už kojí nebo ne.
 Petr, tři děti 
  • 

Re: Re: Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(20.3.2007 15:05:29)
Fantiko, přemýšlím, jakou že újmu dozná 13letý kluk když zahlédne prso. Řešit kojení na veřejnosti je jako řešit telefonování, mluvení, nebo jakoukoliv běžnou nebo přirozenou věc. Za mých víc než 30 let života jsem ani na okamžik nezaznamenal pocit, že mně kojící žena obírá byť o píď mé svobody.
 Fifi 
  • 

Re: Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(7.4.2003 20:13:58)
Jsem kojící matka a kdo je víc,souhlasím,tak je to tady často a opakovaně,bohužel,prezentováno.Jako jakási přednost,ani ne nutnost.Už mi to přijde spíše jako módní výstřelek,a ti kdo nejdou s proudem,jsou out.
A kolik nás kojilo,protože muselo,a neotravovalo s tím a vnucováním toho,okolí.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(7.4.2003 21:07:51)
Souhlasím. Argument komu to vadí, ať se nedívá mi přijde trochu zvláštní. Svoboda člověka končí tam, kde začíná omezovat svobodu jiného. Nechápu, proč se zde uvádí výraz "vyndat prso". Já jsem při kojení svoje prsa nikam nevyndavala a mnohdy to vypadalo, že své dítě "jen chovám". Musím uznat, že se mi v restauraci moc nelíbilo, když jsem viděla jednu maminku kojit dítě stylem, že opravdu každou chvíli bylo vidět její nahé prso s odkapávajícím mlékem. Taky jsem párkrát kojila na veřejnosti, ale snažila jsem se, aby to nebylo moc nápadné. Když u nás doma byla návštěva, také jsem se neschovávala do jiné místnosti.
 Míša a Dáda (2 roky) 
  • 

Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(8.4.2003 13:04:24)
Možná můj příspěvek vyzněl, jako že jsem exhibicionistka, opak je pravdou. Jen si myslím, že pokud je potřeba dítě nakrmit, není trestné to udělat na veřejnosti.
Zkrátka se nepohoršuji nad tím, když někdo kojí. Pokud to někomu vadí nebo mu to nědělá dobře, tak ať se prostě otočí, ale rozhodně tu mámu neodsuzuji.
Upozornit na sebe lze i jiným způsobem než kojením, vždyť to většinou ani není vidět.
A termín vyndat prso? Když rozepnete podprsenku (kojící), prostě vyndáte prso.
 Petra 
  • 

Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(9.4.2003 15:11:44)
Ach jo, nikde jsem nenapsala, že by mi kojení na veřejnosti vadilo. Dokonce jsem přiznala, že jsem sama tak kojila. I jsem napsala, že kojit se dá tak, že to není vidět. Nikoho neodsuzuji, ani se nad nikým nepohoršuji, pokud na veřejnosti kojí. Jenom jsem napsala, že se mi nelíbil způsob, jakým ta maminka kojila. Je jasné, že pokud má dítě hlad, je nutné ho nakrmit. Jenom si nemyslím, že přístup komu se to nelíbí, ať se nedívá,je správný (mě alespoň nevyhovuje). Kojící podprsenku znám, také jsem ji používala. Je to jenom hraní se slovíčky, ale pokud jsem ji rozepnula, prso už tam bylo a nemusela jsem ho vyndavat.
PS: Při kojení na velikosti prsou nezáleží. Délka kojení záleží na rozhodnutí každé z nás. Já jsem své dítě také kojila, ale hrdá na to nejsem. Proč taky. Připadalo mi to zcela normální, že své dítě kojím. A jestli tři měsíce, půl roku, rok nebo čtyři roky je přece jedno (jasně, všude píšou, čím déle tím lépe, ale musí to jít a vyhovovat obou stranám. Ona taková "laktačka" (laktační psychóza) taky není legrace.)
Kojení zdar, matkám a dětem též.
 Mikulášova babička 


Re: Re: Kojení, když Ti vadí, tak se nedívej!!! 

(9.4.2003 15:41:31)
Ta hrdost asi vznika v pripadech, kdy bylo pri kojeni treba prekonavat nejake obtize. Kazdymu to nejde samo. A nekdy je i takovou samozrejmost, jako je kojeni, problem prosadit v nejuzsi rodine, tychyne a i maminky (bohuzel) umi vykonat sve. Kazdy, kdo zazil pri kojeni neuspech a vnimal ho jako neuspech, vi, jak je tezky se s tim vyporadat, casto to prijde az pri dalsich detech.
S decentnosti pri kojeni je to, podle meho skromneho nazoru, jako s decentnosti pri cemkoliv jinem, vychovany clovek se pokudmozno nedecentne nechova. Jenze na kojeni nic nedecentniho neni i kdyz se nezakryva. Dotyka-li se pohled na kojici zenu, ktere se v ocich blyskne skryty triumf, bolestive naseho sebevedomi, doprejme si odbornou pomoc. Uleva bude nasledovat.
 Petra 
  • 

Re: Re: s kojením je to trochu jinak 

(7.4.2003 21:17:46)
Uznávám, že označení KOZA pro ženský prs mi přijde vulgární. Určitě by se mě dotklo, kdyby tak někdo označil moje prso. A vždy mě zarazí, když slyším, že matka dítěti dala kozu. Myslím, že na orientaci v tomto případě nezáleží. Spíš na vnímání významu a smyslu některých slov. Můj muž se se svým bratrem oslovují neuvěřitelnými výrazy (oba vysokoškoláci, ale takový slovník by člověk pohledal). A jim to v jejich komunikaci přijde běžné, ale s nikým jiným se tak nebaví (naštěstí).
 Petra, Kryštof 01, Kubík 08 


Omluva za "kozu" :))) 

(7.4.2003 23:37:36)
Omlouvám se, jestli to snad někoho pobouřilo nebo se ho to dotklo... Měla to být už jen taková žertovná vsuvka na závěr. S nadsázkou. I když je pravda, že jsme tohle označení používaly, ale jen mezi kamarádkami... rozhodně jsem na veřejnosti nevykřikovala: "Tak jdu vyndat kozu!!" Asi jsem si díky reakci téhle kamarádky uvědomila, že co nám přijde normální a něžná hantýrka, někomu jinému ne.
Jinak si myslím, že diskrétní kojení není problém, i bez šátku, pleny nebo otáčení se. Většinou dítě přece zakrývá prs hlavičkou (jak už tu někdo psal) a seshora ho zakrývá tričko (to se mi kvůli tomu osvědčilo líp než halenka). Maminčino bříško zas zakrývá tělíčko mimča. A je to...
 Slávka, 2 kluci 
  • 

Re: Omluva za "kozu" :))) 

(17.8.2004 21:27:26)
Mně ta koza přišla celkem vtipná, podle mě je někdy dobrý, vzít výraz, který se běžně používá, aniž se nad jeho významem kdo zamyslel, a použít ho vědomě (jasně, že mezi lidmi, kteří vědí, o co běží...) Dává koza mlíko? Dává, tak je to v pohodě.
Mimochodem, víte, jaký je rozdíl mezi kozou a jelenem? Jelen se nevejde do podprsenky...
 Slávka, 2 kluci 
  • 

Re: s kojením je to trochu jinak 

(17.8.2004 21:20:23)
Upřímně řečeno tomu moc nevěřím, je možné, že v některých vrstvách to bylo běžné, ale nemyslím, že to bylo pravidlo. A určitě ne na venkově. Kromě toho, on to mohl být třeba taky vliv určité "civilizovanosti" šestnáctého století, že se člověk nechtěl kojením přirovnávat ke zvířatům, že...
Ale když si vezmete kmenová zřízení a přírodní národy, tak tam se kojí přirozeně. A celkem je skutečně jedno, koho...vlastní dítě, sousedčino, nebo nějaké zvířátko.
 PETULA, Tomula 13m 
  • 

kojení v parku a tři generace žen 

(4.4.2003 22:56:08)
Nechápu maminy, které s tím seknou po 6 měsících atd. Mám za sebou 13 měsíců
kojení a několik krizí. Snad jsme za vodou a chvíli ještě vydržím.
Jednou při výletě kojím v parku, kolem nás projde rodinka, maminka si ani nevšimne /věk asi 40 let/, dcerka /věk asi 10 let/ Mamííí co ta paní dělá?!!,
babička /asi 60 let/ se mile a mateřsky usměje. Co k tomu říct???
 Jana CAM 


Re: kojení v parku a tři generace žen 

(5.4.2003 14:45:32)
První dítě jsem kojila rok a nenapadlo mě ho nakojit na veřejném místě, dokonce i doma jsem odcházela kojit mimo ostatní do zavřevřené ložnice. O 8 let později uzrál i v této věci můj názor a posunula jsem se myslím ohodně dál, jelikož jsem kojila dceru až do dvou let a prakticky všude. Ovšem co jsem pokládala za velmi důležité, kojila jsem diskrétně, to znamená dokud byla dcera malá, tak ve vaku, později se stačilo třeba jen otočit. Myslím, že maminkám nejde o to se na veřejnosti vystavovat jak kojí, ani nejde o nějakou odvahu ukázat nahá prsa, spíš tady jde o tu potřebu toho dítěte a aby veřejnost chápala, že je normální dát dítěti místo z láhve najíst z prsa. Věřím, tak jak já jsem dokázala udělat posun v myšlení, tak postupně i celá společnost k tomu jednou dospěje. Určitě by k tomu přispěla i dobrá osvěta, díky které by tyto informace mohly přijmout za své už nynější budoucí maminky, třeba v rámci předporodní přípravy.
 Petra 
  • 

Ke kojení  

(7.4.2003 14:49:16)
Já jsem svého syna kojila plně pět měsíců. Pokud to bylo nutné i na "veřejnosti". Kvůli problémům se zažíváním (přes 14 dní žádná stolice) jsem na radu dětské lékařky začala s postupným přechodem na pevnou stravu. Kojit jsem vydržala ještě následující tři měsíce. Ke konci už to bylo utrpení. První zub se vyklubal v necelých pěti měsících a ostatní celkem rychle následovaly. Nějak se mi nepodařilo vysvětlit, že do maminky se opravdu nekouše. Bradavky rozkousané do krve mi skutečně žádnou radost z kojení nepřinášely. A mou ratolest už to taky nějak nebavilo. Láhev plná sunaru byla skvělá pro oba dva. Dnes jsou mu dva a půl roku a já jsem ráda, že jsem ho mohla kojit dokud to šlo. U každého to nastane jindy a záleží pouze na jednotlivci, jak se rozhodne. Jestli zkončit v šesti měsících nebo kojit do tří let...
Jinak kojení zdar. Jenom je mi líto maminek, které ze zdravotních či fyzických důvodů opravdu kojit nemohou. Současný trend v kojení, kdy kdo kojí je super,na ně musí působit dost depresivně. I na mě to padlo, když matky v poradně hrdě hlásily, že své 15 měsíční dítě ještě kojí. Ale nejde přece o výdrž. To není sport, kdo lépe a kdo déle. Jsou to naše děti, které milujeme, ať je kojíme, či ne.
 petra 
  • 

Re: kojení v parku a tři generace žen 

(7.4.2003 14:51:54)
Já jsem svého syna kojila plně pět měsíců. Pokud to bylo nutné i na "veřejnosti". Kvůli problémům se zažíváním (přes 14 dní žádná stolice) jsem na radu dětské lékařky začala s postupným přechodem na pevnou stravu. Kojit jsem vydržala ještě následující tři měsíce. Ke konci už to bylo utrpení. První zub se vyklubal v necelých pěti měsících a ostatní celkem rychle následovaly. Nějak se mi nepodařilo vysvětlit, že do maminky se opravdu nekouše. Bradavky rozkousané do krve mi skutečně žádnou radost z kojení nepřinášely. A mou ratolest už to taky nějak nebavilo. Láhev plná sunaru byla skvělá pro oba dva. Dnes jsou mu dva a půl roku a já jsem ráda, že jsem ho mohla kojit dokud to šlo. U každého to nastane jindy a záleží pouze na jednotlivci, jak se rozhodne. Jestli zkončit v šesti měsících nebo kojit do tří let...
Jinak kojení zdar. Jenom je mi líto maminek, které ze zdravotních či fyzických důvodů opravdu kojit nemohou. Současný trend v kojení, kdy kdo kojí je super,na ně musí působit dost depresivně. I na mě to padlo, když matky v poradně hrdě hlásily, že své 15 měsíční dítě ještě kojí. Ale nejde přece o výdrž. To není sport, kdo lépe a kdo déle. Jsou to naše děti, které milujeme, ať je kojíme, či ne.
 Jana, dcerka Ivanka - 4 roky 
  • 

Re: kojení v parku a tři generace žen 

(7.4.2003 15:31:43)
Taky nechápu maminy, které mohou kojit a vzdají se toho. Bylo mi dopřáno kojit jen 3 měsíce :o(. Chtěla jsem kojit co nejdéle.
Jak je možné, že 10-ti leté děcko neví, co je kojení? Vzdyť i naše Ivanka ví, že miminko pije mlíčko od maminky... Jana
 Marta,Martínek 


O přirozenosti nahoty a tím i kojení 

(6.4.2003 0:57:49)
Dobře. Přiznávám napřed, že jako muž se k tomuto nemohu vyjadřovat pohledem ženy. Leč jeden potomek je na světě a druhý na cestě a tak jako otec také (možná) vím své. Navíc s nahotou jsme nikdy problémy neměli. A má-li být tedy naše nahota přirozená, proč by nemělo být přirozeným i kojení a proč se skrývat. Nebudu vás ale zde zatěžovat úvahami. Dovolte mi pár odkazů na naše stránky http://www.naturista.cz , kde hned nahoře najdete různé články a jednu statistickou studii na http://www.nudismus.cz/deti_st.html . Petr
 Hedvika 2 holčičky a kluk 
  • 

Díky za pozitivní článek .o)) 

(6.4.2003 15:54:54)
velmi oceňuji že se tohoto tématu takto krásně zhostil, ten kdo tuto situsi ani nemohl zažít (zatím ) a nemusel řešit :o))).
Z vlastní zkušensti vím, že téměř nikdy si nikdo našeho jídla nevšiml - používán šátek, zavinovačku nebo plínku , aby děťátko mělo soukromí - ti "moralisté " kteří vždy tak podrážděně reagují, mě spíš pobaví, protože slečny v průsvitných halenkách a dámy s povislým poprsím, v obou případech bez podprsenky pohorší málokoho, aby vyvolal diskuzi na netu :o)) - ps. mě tohle nepohoršuje, jen nabízím "estetické" srovnání,.

Ještě jeden veliký dík autorce :o)))
 Lida a twins 


Re: Díky za pozitivní článek .o)) 

(7.4.2003 12:46:37)
Mne velmi prekvapuje reakce nekterych kojicich matek. Stale se zde tvrdi, ze jsou zde nekteri (mnozi), kteri se velmi negativne stavi ke kojeni na verejnosti. Probirala jsem se zpetne nekolika prispevky a musim rici, ze jsem nenasla ZADNY v posledni dobe, ktery by byl proti kojeni na verejnosti. VSICHNI souhlasi s tim, ze kojeni ke prirozena vec pokud probiha na verejnosti diskretne. Jde pouze a pouze o tu diskretnost ne o podstatu.
 Pavlína s jednou dvouletou dcerou 
  • 

Re: Re: Re: Díky za pozitivní článek .o)) 

(7.4.2003 20:35:15)
Ačkoli si nemyslím,že spadám do některé z kategorií zde uvedených ( viz " nepřizpůsobivé matky",event."matky s nižším IQ"),domnívám se,že kojení na veřejnosti je jevem zcela normálním a přirozeným a nevidím tudíž důvod,proč by mělo urážet něčí estetické či jiné cítění.troufám si říci,že z čirého exhibicionismu a pozérství toto nikdo nedělá!A kdyby přeci jen se někdo tímto chováním cítil dotčen ( zejména důchodci :-)) ),je to jeho věc,nemusí se dívat,je to jako s pořady v televizi,také nikdo nikoho nenutí dívat se na určitý - jemu nevyhovující - program !
 Slávka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Díky za pozitivní článek .o)) 

(17.8.2004 21:49:04)
Já taktéž nejsem nepřizpůsobivá občanka, máte-li tím, jak se zdá, na mysli maminky romského původu, ba dokonce ani maminka s nižším IQ. Přesto nevím, proč by ty výše jmenované mělo napadnout, zda kojení na veřejnosti bude někomu vadit. Připomíná mi to okřídlenou větu "co tomu řeknou lidi", kterou rádi používají ti, kteří jako měřítko pro vlastní konání používají měřítka druhých. Ale jestliže "ti druzí" dělají přesně to samé, dostáváme se do bludného kruhu. Otázka by tedy neměla být, jestli to někoho pohoršuje, ale jestli to někomu ubližuje, nebo to nějak výrazně omezuje jeho svobodu. Podle mého nikoliv, ale na druhou stranu spoustě lidí připadá to, že se na ulici líbají dva homosexuálové jako omezování jejich svobody, že se něco tak hnusnýho musí koukat, ale už vůbec jim nepřijde jako omezování svobody, jestliže po nich chtějí, aby spolu například vůbec neměli vztah jen kvůli tomu,že je to uráží. (Ten příklad jsem dala, aby bylo jasný v "drsnějších" souvislostech, kam to může vést).
 Janča, 16tt. 
  • 

nádhera 

(7.4.2003 13:56:36)
moc děkuji za tento krásný článeček. Kojení na veřejnosti považuji za něco naprosto normálního - i když jsem to sama ještě nemohla vyzkoušet, čekáme první miminko. Trávila jsem mnoho času v zahraničí a vždycky mě velmi pobavily (jenom v tom nejlepším slova smyslu :-))maminky sedící na zahrádkách kaváren, které velmi nenuceně kojily svoje dětičky. Je to pohled pro bohy. Takže pokud otázka zní nahatá prsa ano či ne? hlasuji jednoznačně PRO!! :-)

Janča
 Gábina, Barča 7/92,Týnka 6/01 


super článek i fotky 

(7.4.2003 22:23:44)
Ty obrazky jsou úžasný. Jsme docela cestovní rodina a tak je kojení výhoda. Starší dceru jsem kojila 16 měsíců a tu mladší kojím ještě dneska. Města a místa si pamatuji snad nejvíce podle toho, kde jsme kojili. Nikde jsem nelyšela divné připomínky nebo opovrhující pohledy. Zato spousty hrdě se tvářících kojících maminek.
 Kristyna, Jakub 16mesicu 
  • 

kojit 

(8.4.2003 16:52:12)
Dokud se mi nenarodil syn tak jsem si kojeni na verejnosti nedokazala predstavit. V tehotenstvi jsem stale resila co budu delat kdyz miminko dostane venku hlad. A prislo to vsechno uplne samo, s malym jsem byla venku jak to jen slo, hlavne pres leto, vzdy jsem nasla nejakou lavicku pokud mozno nekde v klidu a syna nakojila. Prislo mi to uplne prirozene. Jednou se mi stalo, ze se syn probudil po 4 hodinach spanku na autobusove zastavce a to poradne hladovy. Do prijezdu autobusu zbyvaly 4 minuty. Dlouho jsem se nerozhodovala a nakojila ho. Nikdo neokukoval, nikdo nic nerikal. Rozhodne bylo prijemnejsi stravit 4 minuty kojenim nez aby cely autobus poslouchal pul hodiny rev hladoveho ditete.
Kristyna
 Petra 
  • 

Re: kojit 

(9.4.2003 11:51:18)
Závidím možnost nakojit dítě během 4 minut. S mým synem jsem považovala za rekord, když pil půl hodiny. Pravidelně mu to trvalo déle. To bych si na té autobusové zastávce pěkně poseděla.
 Kristyna, Jakub 16mesicu 
  • 

Re: Re: kojit 

(16.4.2003 16:40:36)
Ja si zase prala aby syn pil dele, byli to pro me chvile kdy jsem si mohla odpocinout. Prvni mesic pil kolem 15 minut, pak se doba zkratila na 3az 6 minut, rekordy byly v noci a to 8 minut. Vubec mlicko nevychutnaval, ale hltal. Rozhodne jsem ho nikdy nemusela odtrhavat.
 míša,kris (08/02)+vali (01/06) 


ještě jedna malá připomínečka  

(9.4.2003 12:09:51)
ke všem příspěvkům bych chtěla ještě dodat, že současná letní móda často odhaluje víc než kojení na veřejnosti. a to ani nezmiňuji ty hanbaté desítky časopisů okatě vystavených před každou druhou trafikou...
 Anonym 
  • 

Dělejte si přece všichni co chcete 

(9.4.2003 14:40:39)
Nevím, proč vůbec vkznikají tyhle debaty! Přece si každý může dělat co chce (v mezích normálu) a nemusí se ohlížet na názory okolí. A kojení na veřejnosti určitě v mezích normálu je!!!!!
Kdo chce ať kojí na veřejnosti a komu je to proti srsti, tak ať prostě nekojí - a basta
 Dita Bartůšková 
  • 

Re: Dělejte si přece všichni co chcete? - odpověď pro anonym 

(10.4.2003 21:30:03)
Jen poznámka - na Vás je vidět, že Vám po nikom a po ničem nic není. To je vidět z toho, že svůj příspěvek ani nepodepíšete. Mrzí mě to za všechny účastnice a účastníky této debaty - jedině proto jsem se na Váš příspěvek vůbec podívala.
A že takovéto debaty vznikají? Asi jsou potřeba a někomu mohou zásadním způsobem pomoci.
Ale je dobře, že kojení na veřejnosti nepovažujete za nic nenormálního. Díky aspoň za toto.
Pěkný den všem!
 já 
  • 

Re: Re: Dělejte si přece všichni co chcete? - odpověď pro anonym 

(10.4.2003 22:42:14)
Dito souhlasím s anonymem. tahle diskuse a jim podobná je jen o dohadováni se co komu vyhovuje a co komu ne. proboha lidi kojte si kde chcete vždyť vám to nikdo nezakazuje. je to každýho věc. jedna matka tu plive na jinou protože nekojí a přesvědčuje o tom jak je kojení úžasný. no tak dobře ať si kojí a nechá tu druhou bejt nevím co tu furt řešíte už je to směšný. Kojte si kde chcete jen mějte trochu soudnost a nevnucujte ostatním názory Typu že když nekojím tak jsem zaostalá a zamindrákovaná a nechci pro dítě to nejlepší a naopak. Ty co kojí tak jsou pro nekojící coury co se " ukazujou "

pána boha řešte něco zásadnějšího a né takový prkotiny!!!
 Klára, 4děti (12, 10,10,3) 
  • 

SUPER!! 

(9.4.2003 20:50:57)
Díky, článek je super včetně obrázků!!
Já sama jsem kojila všechny děti minimálně rok (posledního do dvou a půl) a všechny jsem kojila na veřejnosti, včetně dvojčat. Bydleli jsme v centru Prahy a než jsme dojeli někam do parku, tak bysme se museli hned vracet zase zpět na kojení.
Jsem ráda, že i "nemaminky" mají rozumné názory.
Ještě jednou díky!!
Kl.
 Johanka, 4 děti 
  • 

kojení? eňo ňůňo 

(18.4.2003 3:17:01)
Kojení je skvělej výmysl a skvělá věc!! Nechápu, proč ty mámy dřív raději vařily sunar či něco podobného (včetně té mojí).
Kojili jsme a kojíme s nadšením a uspokojením pro všechny strany právě tam, kde jsme byli či jsme:
Po porodu druhého dítěte ještě nějakou dobu obě děti, protože první se ještě neodstavilo, při přednáškách na univerzitě, při zkoušce z fyziologie, v soudní jednací síni, v kostele při mši, v polospánku na boku v posteli, až "odpadnem", za pochodu na výletě.
Ovšem nutno dodat, že jsme občas někoho odněkud "vyhodili" - nemohl to unést a odešel.
Johanka
 Marcela 


kojenie je krasne a prirodzene 

(29.4.2003 17:37:58)
Ahojte vsetci,
vobec nechapem a asi nikdy nepochopim, ako moze niekomu prekazat kojenie dietatka na verejnosti. Sama deti nemam, som v tretom mesiaci tehotenstva, a nevidim na tom nic zle. Dietatko papat potrebuje a je to prirodzene, ze kojaca matka mu da najest. Narodili sme sa nahi a predsa kazdy clovek vie, ako vyzera zenske prso. Ja osobne sa za nahotu nehambim, samozrejme, ze nechodim na verejnosti naha. Nahota je prirodzena vec a to, ze zena krmi na verejnosti svoje dietatko, je krasna vec a urcite budem na nu hrda. Preco sa nikto nepozastavi nad tym, ked chlap na verejnosti cura, kolkokrat aj nieco ine, na kupaliskach sa niektori ukajaju pri pohladoch na zenu... Na takychto pripadoch sa nepozastavi nikto... Ale niekto zbada zenu na verejnosti, ze koji svoje dieta a uz su pobureni. Vo vyspelejsich krajinach je normalne, ze zena si nakoji dieta aj v restauracii. Je to o mentalite cloveka a jeho schopnosti zvladat rozlicne situacie. Urcite mi je prednejsie svoje syte dieta ako niekoho blby pohlad.
Ahojte.
Marcela
 Tamara 
  • 

Re: kojenie je krasne a prirodzene 

(19.6.2007 17:55:26)
presne tak toto je pravda prepáč nekterie lide jsou debilove
 Soňka Špuláková, Vojta 8 měsíců 
  • 

Kojíme se o 106 

(13.5.2003 21:01:50)
Naše Soňa, ta kojit nebude, prohlašovaly babičky a další příbuzné z mojí rodiny. Jak na to přišly? Moje prsa byla vždy malá a kojení se v naší rodině moc nenosilo. Všichni jsme vyrostli na sunaru a rodiny se "předháněly, co u až naše malé papá". Já se však už v těhotenství těšila na to, až mého malého droběčka budu držet v náručí a krmit bezprostředně ze svého těla. Vojta se přicucl hned po porodu a cucá doteď, a to všude. No a co?!Je to krásné, přirozené,a pohodlné.Doporučuju.
 tangerine 


Re: Kojíme se o 106 

(16.12.2003 22:17:28)
Syna jsem kojila pouze do půl roku,šel na operaci,tak jsme museli skončit,mléko se ztratilo,tak si to nyní vynahrazuji s holčičkou.Je jí sedm měsíců a neznam nic hezčího,než když před kojením radostně mává rukama nohama a pak se celá štastná přisaje.Je to ten nejlepší kontakt,který spolu můžeme mít.A neexistuje pro mne místo,kde bychom ho spolu mít nemohly.
 Soňka Špuláková, Vojta 8 měsíců 
  • 

Kojíme se o 106 

(13.5.2003 21:02:06)
Naše Soňa, ta kojit nebude, prohlašovaly babičky a další příbuzné z mojí rodiny. Jak na to přišly? Moje prsa byla vždy malá a kojení se v naší rodině moc nenosilo. Všichni jsme vyrostli na sunaru a rodiny se "předháněly, co u až naše malé papá". Já se však už v těhotenství těšila na to, až mého malého droběčka budu držet v náručí a krmit bezprostředně ze svého těla. Vojta se přicucl hned po porodu a cucá doteď, a to všude. No a co?!Je to krásné, přirozené,a pohodlné.Doporučuju.
 Atka 


Re: Kojíme se o 106 

(14.5.2003 15:46:33)
Dost mě udivuje, že kojení na veřejnosti vyvolává takovou velkou debatu. Většině žen při kojení je vidět jen taková část prsu, že si spíš musíme domyslet, že jde o prso(co jiného by to bylo). Že to pár hlupákům vadí, jejich chyba. Proč nekřičej v létě, když se rozhlédnou po koupališti. Tam je toho k vidění mnohem víc.
Já sama kojim a doufám ještě dlouho budu. A určitě se nenechám omezovat jen proto, že se mezi námi najde pár omezenců.
 agatta 
  • 

Re: Re: Kojíme se o 106 

(21.5.2003 10:47:39)
Já si ale myslím, že spousta maminek se tím chlubí.
Moc se mi to nelíbí třeba v restauraci.
Byla jsem v restauraci na předzahrádce a byla tam taková hodně silná (asi 120kg) maminka. Byla moc hesky oblečená a opravdu jí to slušelo. No a pak začala kojit. Všichni chlapy samozřejmě chtěli vidět ty její velký prsa (sama jsem je taky nikdy neviděla). Přišlo mi to dost trapný.
Místo aby si sedla na pařez o kus dál na nakojila mimčo, tak ze sebe dělala "Matku Terezu".
Je to každého věc, ale já určitě nebudu všem ukazovat jak kojim svoje miminko. Co je komu do toho. A že maminka nechce být odstrčená? Tak to mi připadá taky na hlavu.Přece je to chvilka kterou mají jenom sami pro sebe (maminka+mimčo).
 Bludička (2 pubescenti) 
  • 

Re: Re: Re: Kojíme se o 106 

(21.5.2003 15:14:27)
JO, nekdy to nejde, mila zlata, taky jsem jednou kojila na Staromaku, PROTOZE pachole rvalo a bylo mu jedno, ze jsou kolem lidi. No, zas nevazim 120, ani dnes, natoz tehdaaaa :-) Normalni lidi to berou narmalne, ale nedivim se tem chlapum, ze jsou z toho nervozni, protoze maj pocit, kdyz Priroda, tak sex, chudaci mali.
 Mikulášova babička 


Re: Re: Re: Kojíme se o 106 

(21.5.2003 17:21:50)
Jo, nektery zensky se tim chlubi. Odhledneme-li od toho, ze chlubeni neni moc decentni zpusob sebeprezentace, tam maji cim:). Krome toho lidi se vychloubaji podstatne mene respektu hodnyma vecma: odevy, majetkem, tituly, autama, jakoz i vlastnim vzhledem(!)......a malokdy se diskutuje o tom, jak je to nevkusny. Vseobecne; zena, ktera na sebe uspesne upoutava pozornost vyvola logicky taky vlnu kritiky jinych zen, ktere byly v tomtez mene uspesne, nebo si netroufly. Nekdy i muzu.
 Zlatka,děti 16 a 5 
  • 

určitě ano 

(19.7.2003 22:31:09)
Ahoj, nedá mi to a ozývám se.V době,kdy jsem kojila 1.dítě,nebylo to moc moderní, zejména tak dlouho,ale vytrvala jsem .Kojení skončilo bohužel po synově pobytu v nemocnici,kdy mě vykázali(měl 11 měsíců) s tím, že dítě s průjmem kojení nepotřebuje.Když přišel domů,průjem měl stejně a ještě k tomu zánět průdušek.Maminy,držím vám všem palce,nedejte se.Je to jeden z nejkrásnějších darů,který můžete dítěti,ale i sobě dát.
 jana 
  • 

preskocila jsem sem z ankety... 

(22.2.2005 13:48:37)
a nadherne se bavila! diky za Vasi duslednost ohledne dohledani obrazku a clanku. vsem omezencum, vsem vsem psychopatum a vsem vsem vsem sexualnim porucharum, kteri za kojenim vidi ci citi sex - plazim na vas jazyk,pusu smichy od ucha az k uchu.

KOJENI ZDAR VZDY a VSUDE, protoze hlavne zdar a silu nasim robatkum!

janca,1 dcerka 19mes. a synek na ceste

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.