| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tandemové kojení v praxi aneb k čemu má vlastně žena prsa

 Celkem 154 názorů.
 Svetlana. 


Ako vam to funguje? 

(30.3.2003 17:31:24)
Ahoj Klaro!
Prave som pred casom premyslala nad tandemovym kojenim - v podstate poznam len teba (a aj to len virtualne), kto to robi. No este nemame dvoch potomkov, ale sem-tam ma to napadne, dcerka je taka prisavka a uz ani neratam s tym, ze ju to tak rychlo prejde (ma o 2 dni 14m).

Ako ti to funguje s mliekom? Mas ho vdzy dostatok? Kolko este pije starsi (ani netusim, aky je uz velky)? Ako to u vas funguje v noci? Mozno si o tom uz aj niekde obsirnejsie napisala, mohla by si v tom pripade prosim uviest linku? Vdaka!
Inak teda musim ocenit tvoju odvahu, ja mam sem-tam problem len tak niekde zacat kojit. Pokial bola dcera mala, tam mi to bolo fuk, ale teraz sme sa dostali do veku, ked uz len tak niekto nekoji .... ale uz si zacinam zvykat :-))
 Julie, Annabelle 15. mesicu 
  • 

Re: Ako vam to funguje? 

(30.3.2003 18:34:28)
Ahoj,
Ja jsem puvodne chtela prestat kojit dcerku pred par tydny, ale pak jsem zmenila nazor a v kojeni pokracujeme... Co mne ale prekvapilo, ze muj gynekolog mi tvrdil, ze pred planovanym dalsim tehotenstvim bych pry mela tak 2-3 mesice prestat kojit. Pry je vyssi riziko samovolneho potratu kdyz se koji a dojde k otehotneni... Nevite o tom neco?
 Renatao 


Re: Re: Ako vam to funguje? 

(30.3.2003 21:32:51)
Klaro bezva clanek! Tak jsem se opravdu dlouho nezasmala. Taky kojim sveho syna(nar.22.8.2000) i kdyz co jsem znovu otehotnela(26.12.2002)uz ne 5 krat za den, ale asi 2-3. Sice uz je to na ostudu, v zari zacinam asi novou trojletku. I presto, ze loni jsem mela menstruaci pouze 2 krat, otehotnela jsem napoprve. Mozna se take dockam tandemu, ale snad uz ne. Klari, pis dal.
 Jarmusha,David 7/01,Diana 2/03 


Re: Re: Vyssi riziko samovolneho potratu 

(31.3.2003 14:58:47)
Ja jsem otehotnela, kdyz Davidkovi bylo 10 mesicu a kojila jsem ho jeste nekolikrat denne. Muj gynekolog vedel, ze chceme dalsi mimi i to, ze chci dlouho kojit a nic proti tomu nenamital. Predpokladam, ze by mi rekl, pokud by hrozilo, ze kvuli kojeni samovolne potratim.
 Klára, 2 raubíři 


kojení a potrat 

(31.3.2003 18:52:48)
Četla jsem o tom - při kojení (stimulaci bradavek) se vyplavuje oxytocin, který zapřičiňuje stahy dělohy a ty mohou být u malého procenta žen tak silné, že mohou mít za následek potrat v prvních třech měsících dalšího těhotenství. U nás byl problém v tom, že jsem nemenstruovala, kojila a brala Exluton, takže se s dalším těhotenstvím nepočítalo a zjistila jsem to až na začátku čtvrtého měsíce, takže už nemělo smysl prcka odstavovat, protože jsme to kritické období zvládli a ani jsme o tom nevěděli. Nemluvě o tom, že by se ani odstavit nenechal.
K.
 Ivana, Terka8/99, Šimon7/02 


Re: kojení a potrat 

(31.3.2003 19:31:04)
Kláro promiň, ale nevím, jestli jsem to dobře pochopila: ty jsi otěhotněla při braní Exlutonu?!:-)
 Klára, 2 raubíři 


Re: Re: kojení a potrat 

(31.3.2003 19:35:08)
Ano, už jsme o tom tady někde diskutovaly. Exluton obsahuje hodně malé množství hormonů a musí se brát skutečně na hodinu pravidelně a přesně, protože u "plodnějších" žen prostě může ve výjimečných případech dojít k početí, pokud občas vynecháš nebo se s práškem zpozdíš. My jsme ten výjimečný případ.
 Ivana, Luboš 13 m. 
  • 

dostatek látek pro oba? 

(31.3.2003 22:49:36)
Ahoj Kláro!
Ten Tvůj článek mě opravdu dost pobavil a zaujal. Ke kojení na veřejnosti se nebudu vyjadřovat, bylo toho tady řečeno dost, snad jen že jsem pro. Spíš by mě zajímalo, jak jsi zvládala výživu v těhotenství. Moje gynekoložka mi totiž právě proto tandem nedoporučuje - kvůli možnému nedostatku jodu a snad i k. listové, kterým by trpěl mimísek v bříšku.
 Klára, 2 raubíři 


Re: dostatek látek pro oba? 

(1.4.2003 19:32:53)
Moje gynekoložka mě taky odrazovala, ale odbornice na LLL tvrdily, že mimísek v bříšku je pro mé tělo priorita a že si odčerpá všechno potřebné, teprve až bude mít dost živin on, půjdou další živiny do mateřského mléka a teprve potom zbyde na můj organismus. Prcek je úplně zdravý a nic mu nechybí, těhotenství proběhlo normálně, porod byl přirozenej, takže snad jsem ho o nic neochudila.
K.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Re: Ako vam to funguje? 

(5.4.2003 6:49:04)
Ahoj Julie, určitě se to nedá jen tak zobecnit, jak to řekl tvůj doktor, i když určitě ví o čem mluví, ale moj ezkiušenost mu dává za pravdu. Otěhotněla jsem, když bylo Aničce 10 měsíců, to jsme ještě vydatně kojily, protože teprve měsíc uměla jíst lžičkou a moc jí stejně neublížila a potratila jsem když jí bylo 12 měsíců, to jsem ale kojit musela na čas přestat, protože mně ládovali práškama a injekcema a s těma hormonama se kojit nesmí. Snažila jsem se zachránit ještě alespoň ty poslední kapičky, ale nakonec ani Anička už neměla zájem a skončilo jak kojení, tak těhotenství. Teď jsem měla každým dnem rodit, ale odložili jsme to na později :-).
Ale jak říkám, zobecňovat se to nedá, na rodině je spousta příkladů, kdy se otěhotnělo a šťastně porodilo i s kojením :-). Tak hodně štěstíčka :-).
 Andrea, syn Tomáš 
  • 

Prsa 

(31.3.2003 7:24:09)
Já nevím, ale snad žijeme v civilizované zemi, kde by ženy nemusely kojit na veřejnosti? Copak jen proto, že je matkou neznamená, že má právo ona, ale i okolí na trochu ohledu a soukromí při kojení? Neodsuzuji to, ale ne každému je příjemné vidět odhalenou ženu , byť by kojila dítě, stejně tak nechápu tu ženu, že nemá potřebu tuto činnost dělat jen v soukromí.
Prsa nejsou jen na kojení.
 Gábi, 2 děti 
  • 

Re: Prsa 

(31.3.2003 7:52:42)
Je zajímavé, že takovéhle divné reakce mají nejčastěji ženy - matky odrostlých dětí. Nechápu, co je na kojení tak iritujícího pro okolí. Kojit neznamená svléknout se do naha ...
 Jana 
  • 

Re: Prsa 

(31.3.2003 10:15:16)
odepřít malému kojenci právo najíst se... no proč ne. když je to kvůli tomu, aby nebyly vidět prsy, které všechny máme, tak to je určitě správný důvod.
(a ještě v předminulém století nosily ženy sukně až po kotníky a rukavičky, protože už tehdy jsme byli civilizovaní a vidět ženské nohy, no fuj!)

 Bára, 2měsíční Eliška 
  • 

Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 12:19:12)
No jo, asi máte všechny trochu pravdu, ale taky si myslím , že kojení stejně jako jiné potřeby - milování, močení a vyprazdňování patří asi do soukromí. Protože to, že jsem matka tak je mi jedno co komu teď ukazuju je opravdu trochu z doby neandrtálské. Jsme lidi, tak proč se chovat jako zvířata?
 Deni+3 


Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 13:05:41)
Já jsem minulé léto kojila venku snad každou procházku a myslím, že jsem nikoho nepohoršovala.Stačí přes prso přehodit plínku a vidět nic není.
A myslím, že kojení nejde srovnávat s milováním, močením a vyprazdňováním.
A až budu mít dalšího prcka, tak to budu dělat taktéž (pokud se nenarodí zrovna v zimě) :o).
 L. 
  • 

Je hanba kojit nebo nekojit? 

(31.3.2003 15:17:03)
Ano, to je otazka!
Nektere prispevky, viz vyse, mi pripadaji jako z 50. let. Co kdybychom to obratily? Popustme uzdu fantazii: Zacneme kricet, ze je hanba nekojit a zakazujme krmit deti z lahve na verejnosti. Co takhle pranyrovat "sobecke" matky za to, ze jsou "line kojit" a jeste maji odvahu to priznat a ukazovat verejne, pred lidmi? jak to, ze si "dovoli" nemit mleko a krmit deti z lahve? Kdo se na to ma koukat? Ze je to blbost? Jiste. Vzdyt to byla jen trocha nadsazky, takove hlody se vazne vyslovit nedaji. Proc je ale nekteri vyslovuji na adresu matek kojicich?
Proc by kojene dite melo hladovet a ziznit a cekat na "soukromi", zatimco nekojene dostane svou lahev kdekoli a kdykoli a nikoho to nepohorsuje? Jedno jako druhe potrebuje napit, a proc by melo jedno dostat hned a druhe ne, jen proto, ze jeho matka se mu snazi dat to nejlepsi, co muze? Chtela bych videt, jak byste to vysvetlovali kricicimu kojenci. Kdyz uz i lekarska veda uznala, ze kojeni je prirozeny, spravny a prospesny zpusob stravovani nemluvnat a ze mimino ma dostat pit tehdy, kdyz ma zizen nebo hlad, melo by se kojeni kdekoli, kdykoli a podle potreby ditete preferovat a usnadnovat, a ne zakazovat a komplikovat. A vzato ze strany matky: kojenim na sebe beru urcity zavazek, a ne maly - byt diteti nablizku, az se bude chtit napit. Mam snad proto zmizet ze sveta, prestat vychazet mezi lidi, pestat prijimat navstevy? Nebo kojit a pritom se stresovat premyslenim, co si o tom kdo pomysli? Kdo kojite nebo jste kojily, vite, kolik casu (uhrnem za den, tyden, mesic, dva roky...) to zabere. Jsem snad menecenna proto, ze kojim? Mam kvuli tomu prestat na dva roky zit?
Kojila jsem kazde ze svych 3 deti, a to dlouho (az 2 a ctvrt roku), samozrejme ze i pred zraky navstev, na koupalisti, v parku, na autobusove zastavce, kdekoliv, a kjakkoliv - vsede, vleze,.... kdyz si nebylo kam sednout, tak ohnuta nad kocarek (sranda, jednou se me jakasi pani pritom ptala, jestli mi neni spatne). Setkavala jsem se s ruznymi reakcemi, kladnymi, neutralnimi i vylozene zapornymi, a musim rici, ze s pribyvajicim vekem mi to bylo cim dal vic jedno. Syna jsem porodila v 37 letech a prave u nej uz jsem si uz nedelala zadne nasili. Chtel napit, dostal. At si kazdy mysli, co chce, a kdo nechce, at se nediva. Klidny, spokojeny usmev a psychicka pohoda mych deti byly pro me jednoznacne prioritou, a kdyz pripoctu, ze v podstate skoro vubec nestonaly a nestunou, neni co resit.
Pokud jde o to, jak velka cast tela je pri kojeni videt, zalezi na obleceni. Pri rozepnutem knofliku nebo vyhrnutem triku neni skoro o cem mluvit, navic dnes uz jsou podprsenky na kojeni "vymakane" vcetne sikovneho zapinani, a ne jako ty postroje na slony, co byvaly kdysi... To, co z prsa vykoukne, zakryje prisata detska hlavicka. Kdyz uz se to tu objevilo: Podobne jako curajici muz (pokud neni uchyl), tak i kojici matka ma prirozene snahu zaujmout polohu pohodlnou a nenapadnou, pokud neni exhibicionistka .
Na adresu muzu: Jestlize vase zena venku koji vase dite a nechcete, aby ji lide okukovali, je prece prirozene, abyste se postavili nebo posadili tak, abyste ji chranili pred pripadnymi nezadoucimi pohledy. Koneckoncu, pohled na takovou rodinku pusobi i roztomile.
Proc tedy tolik povyku?
Kojeni zdar, doma i na verejnosti!
L.
 Eva 
  • 

Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 4:50:54)
Dekuji.
Hodne hezky napsane. taky me vzdycky rozcili podobne nazory, ze kojit na verejnosti se neslusi.
Kdyz jsem prestala kojit a svemu synovi dala poprve flasku, tak jsem se u toho stydela....
Takze drzim palce vsem kojicim maminkam a rada se i na ne na verejnosti podivam, neni hezci obrazek.
E.
 Lida a twins 


Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 12:28:19)
Moje deti byly kojene jenom kratce, pote byly holky na umele strave. Presto ale, nikdy nedostavaly lahev v kocaru, ve fronte, na ulici, v cekarne apd. Proste mely a maji svuje rezim a sve jidlo dostavaji VZDY radne u stolu v pravidelnych intervelach. (Kdyz byly uplne male, tak to bylo v jejich sedackach ale doma u stolu ci v restauraci ci mistosti urcene pro matku a dite.) Pokud bylo nutne nekam jit v dobe podvani jidla (mleka), tak jsme jidlo podavali bud drive nebo pozdeji (lze praktikovat jiz od 4-5 mesice bez problemu, oni si pockaji).

Takze, proc by takovyto rezim nemohly dodrzovat i kojici matky??? Mimochodem, je to zdravejsi pro deti a ty se nauci rezimu a spravemu stravovani.Budou jist kdy se ma, nebudou se cpat zbytecne jenom treba z nudy apd.
 Jana Z. 


Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 13:19:01)
Lido,

tentokrat musim reagovat..

Pokud se nemylim, nezijes v CR.
V Cechach opravdu jen zridka najdes mistnost pro matky. A musim podotknout ze i tady v Nemecku sice neni problem najit mistnost s prebalovacim pultem, ale ve starsich zarizenich se jedna velice casto o prebalovak na toaletach, kde o nejakem kojeni nemuze byt ani rec..

A mozna ve svem prispevku zapominas, ze kazda z nas je v jine situaci a za jinych podminek.

Podle Tveho prohlaseni bych ja musela proste stravit asi cely rok doma a pockat, az moje mladsi dcerka (ted 7tydnu) bude schopna sama jist lzici. A te starsi -3roky- kdyz bude chtit do parku na hriste proste rict:" mas smulu ma draha, park neni za rohem, musim vas obe nalozit do auta a do 3 hodin (interval kojeni male) se bohuzel nezvladneme vratit a mistnost pro matky opravdu v parku neni..pockej si za 4-5?mesicu?!!"

Ale nastesti nejsem v tom parku jedina mamina, ani jedina kojici mamina a kdyz to nevadilo ani memu tatovi, ktery si dokonce na posledni prochazce ani nevsiml ze kojim a hnal mne z lavicky do auta, ze zacina prset...tak snad to tak nenormalni asi neni..

Jana
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 14:34:39)
Jano,

ja samozrejme netvrdim, ze to jde vzdy. Samozrejme, ze se nekdy najde doba, kdy se jidlo posunout neda, kdy se sedi u doktora dlouhe hodiny apd. Resp., neda se to vzdy uhlidat a zejmena ne u uplne malickych deti, ale u dvouleteho!?!?!


PS: Kdyz jedeme do parku tak mame "piknic", protoze po 3 hodinach mam hlad i ja i muj manzel, takze se najime vsichni spolecne.


Ja jsem zastancem kojeni a vim a zastavam nazor, ze je to zdrave a ze by mely kojit vsechny matky nebo to alespon zkusit. Nejsem ale zastancem toho, ze mi ve 4 hvezdickove restauraci bude kojit matka vedle meho stolu a ja se na ni budu muset divat. Ackoliv jsem zena, tak na nektere matky opravdu "krasny" pohled neni a uz vubec ne chutny (bohuzel, nejsem jeji novorozene).
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 15:38:19)
Lido,

tak to je jasne..u deti od urciteho veku (ta hranice je asi dost individualni) mohou deti opravdu chvili pockat- ted mluvime o kojeni asi u deti, ktere jiz nemaji MM jako hlavni stravu..

A co se tyce restauraci --

A ted bud mluvit pouze za sebe..
tak ja osobne bud chodim do tech, ktere maji jakesi "baby-friendly" prostredi a tudiz tam kojici matka neni vyjimka a vetsinou tam je i pro ne zazemi..

Pokud se pohrnu do 4hvezdickove restaurace tak z nejvetsi pravdepodobnosti tam tu extra mistnost pro maminy najdu, popr. by nemel byt pro personal problem mne pustit na kojeni do nejakeho volneho salonku apod. ci si v nejzazsim pripade predem vlezu ke stolu do rohu a jeste zady do mistnosti, aby na mne nikdo necucel a ja nebyla rusena a nikoho nerusila (i kdyz podotykam, ze nekojim tim zpusobem, aby ze mne bylo cokoliv "hanbateho" videt, mala je vzdy pod oblecenim a vetsinou je jeste pres rameno plinka ci satek)...

Tak to je asi v kostce "kojeni na verejnosti", jak ho provozuji ja a myslim si, ze je i spolecensky unosne..

Preji vsem zdrave deticky..
jana
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 17:26:12)
Jano,

samozrejme i ja si myslim, ze tvoje metoda je naprosto prijatelna a nikoho (ani mne) nebude poburovat. Myslim, ze se zde mluvilo o extremnich pripadech, kdy se zeny ani nechteji a ani nesazi, at jiz z jakehokoliv duvodu, castecne do ustrani/soukromi odejit.


Ps: ty pravidelne intervaly, kdy dite ji u stolu se samozrejme tyka trosku starsich deti (PS: byla zde pripominka, ze pokud nesedi sami nesmi sedet ve stolickach - tato metoda se razi pouze v CR, pokud o tom vim, takze me deti sedely ve stolickach jakmile byly schopny sedet nejakou dobu bez problemu s oporou, coz bylo cca 7 mesicich). Vim, ze mala miminka necekaji ani minutu. Ale i tak, kdyz jsem kojila, tak jsem se snazila kojit venku co nejmene (uz pro sve pohodli) - zorganizovat si "vylet" tak, aby chtely jist az v te dobe, kdy se z bodu A dostanu do bodu B (kde neni problem nakojit).
Velmi casto je to o organizaci. Orgainizaci mne naucily prave lahve. My jsme rodina, ktera neustale nekam chodi, jezdi na vylety, s detma v krosnach porada horske tury apd. Kdyz byly holky na lahvich, tak jsem si to opravdu musela presne zorganizovat - protoze lahve se musi ohrivat a na ohrati musite mit zdroj elektricke energie (ktera neni vzdy pri ruce, ze). Takze, jestlize jsem to dokazala zvladnout ja s dvojcaty (a s tim, ze jsem musela neustale shanet bud horkou vodu, nebo zdroj elektricke energie), tak pravdepodobne neni az takovy problem, aby si matka nasla na kojeni alespon castecne ustrani.
 Fyfy 


Negativní reakce 

(1.4.2003 20:50:18)
Mám z těchto diskuzí stále horší a horší pocit, připadá mi, že kdyby tady někdo napsal, že chodí spát v osm, tak se na něj okamžitě sesype vlna negativních reakcí, že chodit spát v osm může jen naprostý idiot...
Čtu tady články psané evidentně s nadsázkou na které jsou reakce tak SILNÉ, že nakonec neváhá partner pisatelky (který byl mimochodem v článku terčem kritiky) a usedne k počítači, bránit její čest. A když tady popíše Klára svůj překvapivý poznatek, že lékaři na dětském oddělení právě zjistili, čím že se ta miminka vlastně živí, taky to pěkně "schytá". Nechodím na rodinu dlouho, tak nevím, jestli je to tady až tak běžné?! Měla jsem dojem, že tento server je především o radách, rozptýlení na mateřské dovolené, porovnání zkušeností s někým kdo "je na tom stejně" a zajímavých, vtipných článcích ostatních spolutrpitelek. Bohužel se zdá, že pár jedinců si sem chodí léčit své neurózy a vylít si vztek na kdekoho.

Brigita

PS: Nechtěla jsem zase až tak moralizovat, ale obviňovat matky kojící na veřejnosti z exhibicionismu, mi připadalo příliš.
 Miška, 3 děti 


Re: Negativní reakce 

(1.4.2003 21:02:09)
Vy jste si ještě nezvykli, že negativní reakce jsou tady na tomto serveru na vše a vždycky? :-) Vždyť je to normální - když píchám uši ve 3 měsících dítěte, tak se na mě sesype kupa mamin, co by nikdy uši mrněti nepíchla, když kupuji papírové pleny, sesype se na mě celá organizace zelená, když chci rodit doma, sesype se na mě celá banda maminek, co by si doma rodit netroufla (včetně mě :-)), když chci udělat to, jiné maminky hlásají ono..... :-) Se divím, že si z toho ještě něco děláte:-) Prostě je nechte, ať si kojí doma, ať si jejich děti nemají naušnice, ať si rodí v porodnici, ať si kupují látkové pleny...... na druhé straně ale - v diskuzi to tak většinou bývá, že nikdo netáhne za jeden provaz, ne? :o) Alespoň tady, na tomto serveru :-)
 Svetlana. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 21:03:40)
Teda Lido, mna by v tej 4 hviezdickovej restauracii celkom urcite rozculili fajciari! Viem, nemusim si tam sadat ... ale ono oni na rozdiel od kojacich zien a ich deti poskozduju sebe a okolitym ludom zdravie!!!! A niekedy naozaj niet uniku - na kojacu zenu sa jednoducho nemusis pozerat, u fajciara ti to nepomoze!!!

My sme tiez rodina, co chodi aj na tury a s flaskami by som sa zblaznila! Fakt, ako to riesite v zime, ked ste niekde, kde sa mlieko jednoducho neda zohriat? ... no ja viem, vasa organizacia. To my sa mozme ist pokojne aj na cele poobedie sankovat a nemusim mysliet na ohrievanie :-)
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(2.4.2003 11:12:51)
Milado,

omlouvam se, ja reagovala ciste na Lidy prispevek bez propojeni na clanek Klary, ktery priznam se jsem ani zatim necetla..
Bylo to mysleno vseobecne, tak jak obe souhlasime..ne na konkretni situaci Klary..:-))

Jana

 Zuzana+dcéra(04/01),syn(07/04) 


V reštaurácii 

(1.4.2003 17:46:34)
Ak sa slečna pri vedľajšom stole poleje omáčkou, nebudem sa na ňu pozerať a ešte viac zvyšovať jej rozpaky.
Pokiaľ jej partner dostane z kvetinovej výzdoby na stole alergický záchvat, nebudem skúmať, či má dosť vreckoviek.
Ak sa distingvovaný starý pán sediaci pri stole oproti vráti z toalety s rozopnutým poklopcom, nebudem mu hľadieť do rozkroku a skúmať farbu jeho spodného prádla.
A ak jeho milá manželka bude nútená po zjedení steaku siahnuť po špáradle, aby vylovila kusy obeda zachytené v protéze, usúdim, že z tejto predstavy mi nie je práve najlepšie a dlhšiu dobu sa na ňu nepozriem.
Ak si k ďalšiemu stolu sadne žena a diskrétne nakojí svoje dieťa, nebudem zvedavá, ako sa to kojenie podpísalo na jej poprsí.
A ak sa naše dieťa nedajbože zase raz povracia pri obede, čo najrýchlejšie sa postarám o nápravu a budem vďačná okoliu, ak sa na tú chvíľu zahrá na mŕtveho chrobáka.

Všetky situácie, o ktorých píšem, sa môžu stať a môžu byť ostatným nepríjemné. Vo všetkých však stačí NEPOZERAŤ SA, veriť, že sa dotyční v nich nevyžívajú ani ich cielene neplánujú a hlavne stačí nepopúšťať uzdu svojej fantázii a nebabrať sa v tom, čože sa to vedľa deje za nechutnosti. A nemyslieť si, že keď je niečo trápne mne alebo mojej manželke, tak to musí byť zákonite trápne všetkým okolo. Viem, že nie vždy sa to dá, niektorí ľudia nehľadia na nikoho okolo a povedzme takému konzervatívne vychovanému staršiemu pánovi môže byť nepríjemné sedieť vedľa kojacej matky. Ale ja to ešte raz opakujem – máloktorej matke je príjemné čo i len čiastočne sa odhaliť na verejnosti a ak je dieťa aspoň trochu schopné rozumového vysvetlenia, snaží sa mu kojenie nahradiť niečím iným. Pokiaľ som si všimla, písali sme sem minimálne tri maminy, kojace deti staršie ako 12 mes. (Julie, Milada a ja) a všetky sme písali, že na verejnosti nekojíme. U Kláry išlo o úplne iný prípad, to čakanie u lekára bolo asi dosť stresujúce a neviem, čo by som robila na jej mieste. Asi by som nepochodovala do ambulancie s dvoma prikonektorovanými deťmi a možno by som malú dokázala presvedčiť, že ona mliečko nedostane, lenže nemám Klárine deti a nebola som v jej situácii. A keď sme už pri tom, máloktorá mamina väčších (2 a viac ročných) detí si ich dovolí kojiť vonku, pretože sa to bohužiaľ vo väčšine prípadov považuje za niečo zaostalé, nevýchovné a pre mnohých až zvrhlé.
 Jitka 
  • 

Re: V reštaurácii 

(1.4.2003 18:11:07)
Zuzano,
souhlasím s Tebou, jenže... ne všichni lidi jsou taktní a ohleduplní jako Ty, co si budeme povídat.
A k tomu Klářinu "dobrodružství" - pro zvláště vypjaté situace mívám po ruce pro děti čaj, ikdyž kdyby malý řval, asi bych mu taky dala napít z prsu. Nicméně s přisátými dětmi bych nikde nepobíhala, to mi už přijde trochu přemrštěné, stejně jako ukapávající mléko a proto i vcelku chápu překvapené obličeje v ordinaci. Má babička razívala heslo, že člověk se nesmí stát otrokem svých dětí - no, něco na tom bude. Stejně jako bych dítěti při vstupu do ordinace odňala rohlík, přestala bych ho i kojit nebo ho dokojila a domluvila bych se se sestřičkou, zda by mě nevzala hned po jejich dokojení.
 Svetlana. 


Re: V reštaurácii 

(1.4.2003 21:17:25)
Zuzana, no to je teda poriadne smutne, ze sa kojenie dvojrocnych deti
vo väčšine prípadov považuje za niečo zaostalé, nevýchovné a pre mnohých až zvrhlé . Dokelu, ved podla stranok LLL je "zvrhle" davat detom mlieko ineho cicavca (no to som prehnala, ale zamerne; je tam vela o tom, ze kazdy cicavec ma mlieko prisposobene narokom svojich mladat a napr. kravske obsahuje vela bielkovic, ktore u deti "urychluju rast", lebo teliatka jednoducho potrebuju rast rychlejsie)!

Ja som tiez zacinala mat trochu obavy, ked dcera rastla, myslim, ze momentalne mi to je uz zase jedno. Nekojime vonku casto (14m), ona je aj tak zvycajne viac zaujata okolim, ale stane sa - ked je velmi unavena, velmi hladna ...

Minule som jej davala v elektricke jablko (bola unavena a hladna a boli mse na ceste domov), ona si ho tak obzerala, ozuzlala, podala ho otcovi a pritulila sa k mojmu prsniku. No neviem, nejako ma ani nenapadlo jej vysvetlovat, ze teraz jej mlieko nedam!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: V reštaurácii 

(1.4.2003 21:59:46)
Kouzlo diakritiky...:o) Prolítávala jsem očima příspěvky a u Svetlany narazím na termín "elektrické jablko"... říkám si "sakra, co to je elektrický jablko???" a pak se podívám znova a vidím, že to je správně "v električke jablko". :o)))
 Klárinka 


Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 22:22:36)
LIDO promiň, ale ty když jdeš do ,,čtyřhvězdičkového,, hotelu do restaurace tak jsi tam proto, aby jsi se dívala na lidi okolo sebe, kdo zrovna co dělá?
A že na některé ženy není pěkný pohled - každá hold nejsme jako z magazínu, já osobně dávám přednost tomu, co má člověk v srdci, než tomu jak vypadá vyzáží.
Asi je to o toleranci těch druhých ne?
Já osobně jsem první dceru kojila ,,postaru,, před 14ti lety, metody přesných intervalů, dnes víme všichni co to asi s dětmi dělalo. Svou druhou dceru jsem bohužel neměla možnost kojit, je mi to líto a byla bych šťastná, kdybych měla možnost si jí k prsu přiložit.

Všem maminkám přeji hodně štěstí a spokojené dětičky!!!!!
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(2.4.2003 14:11:04)
Klarino,

ja nevim jak ty, ale ja kdyz jdu do **** restaurace, tak tam nechodim s klapkami na ocich. Do takoveto restaurace chodim nejen kvuli jidlu, ale take kvuli prostredi (a mnohdy i druhu lidi, kteri do takove restaurace chodi). Pokud mam ve finale zaplatit 5000Kc za veceri pro dva, tak si opravdu nepreji, aby mi nekdo kazil jakymkoliv zpusobem chut, nebo abych mela v teto restauraci z neceho spatny pocit.

Jestli je pro mne clovek "chutny" nebo "nechutny" nerozdeluji podle toho, jestli ma mensi ci vetsi nos, ci jestli je to modelka, ci model. Ale podle toho, jak se chova. Stejne nechutna mi bude modelka, ktera bude predemnou kojit dite "ne-diskretnim" zpusobem ci vlacet 2 lete dite "prisate" na prsu. Naopak, tlusta cikanka otocena ke mne zady a diskretne schovavajic dite pod plenou ci dekou mi vadit nebude.
 Mikulášova babička 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(2.4.2003 19:45:28)
Proc je nechutny kojeni "nediskretnim" zpusobem? Fakt me to zajima, v cem ta nechutnost spociva? Mne konkretne ve spojeni s jedenim v drahym podniku pripadaji nechutny treba ubory nekterych spolustolovniku, nebo fakt, ze neumi ani spravne drzet pribor nebo salek s kafem....resp. nepripada mi to nechutny, ale hloupy a trapny a nekdy mi to kazi chut a dobrou naladu, zvlast, kdyz dotycny pri tom hlasite a vlezle mluvi (nedejboze je jeste ke vsemu muj spolecnik). Nechutny nekdy umi byt cisnik, teply vino, studeny, neporadne upraveny jidlo, eklhafty na WC.... Ale pohled na kojici mamu mi teda nikdy nechutny nepripadal, i kdyz si nevzpominam, ze bych kdy v drahym lokale nejakou kojici matku videla (v Cechach).
 Mikulášova babička 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(2.4.2003 19:51:14)
Jo, jeste jsem si vzpomnela na dobrou nechutnost: v Zahrade v opere....dva chlapci, mluvili francouzsky. Jeden si drbal ples a druhy nahazoval patku az to zvedalo pruvan. Tak to mi prislo nechutny.
 Jana 


Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 13:47:01)
Vis, Lido, nechci se te dotknout, ale tady to vypada, ze na kojeni jsou nejvetsi odbornici nekojici matky a muzi....

1. Asi mas tiche a klidne deti, nas Tom se jidla dozadoval tak hlasite a razantne, ze by ho po peti hodinach nakojil na verenosti i manzel :o)
2. Materské mléko slouzi jako jidlo i piti, je rychleji a lepe stravitelne, nez libovolna umela vyziva. Proto kojene dite potrebuje jist a pit casteji. Nerikej mi, ze si 4 mesicnimu diteti dava pit kazdych 4 - 5 hodin, ja osobne bych za 4 hodiny bez piti asi uschla.
3. Nas Tom zacal sedet az tyden po prvnich narozeninach, takze samostatne jidlo u stolu bylo velmi problematicke a dobu, po kterou musel sedet, jsem minimalizovala.
4. Z pohledu kojici matky: pokud bych 4 - 5 hodin nekojila, koledovala jsem si o promocene triko, neprijemne bolesti, mastitidu, horecky, antibiotika. Bez prehaneni.

A uplne na zaver. Z diskusi zde na rodine mam v posledni dobe pachut v ustech a tak neprijemny pocit, ze nevychazim z udivu... V posledni dobe jsem se i jinde setkala s takovou netoleranci.... je mi smutno.
J.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 14:29:29)
Tak tuhle otázku asi nevyřešíme :))

Ale není to jedno? Snad je na každém z nás na co se cítí, asi je hloupost chovat se jen tak, jak to od něj někdo očekává.

Je pravda, že taky moc tomu nerozumím a nechápu to, že někdo dítě kojí před zraky jiných, ale ještě jednou říkám : JE TO JEN JEHO VĚC.
Ale na druhou stranu, měl by i pak on být tolerantní k druhým, kteří se chovají jinak, než on očekává.
 sally 


Re: Re: Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 21:21:11)
Tahle diskuze tu už byla několikrát a pořád je to to samé dokola. Jakožto nekojící musím říct, že byť kojící maminky vídám poměrně často, tak mě ještě nikdy nepohoršily. Typ "slovenská cikánka" jsem ještě nespatřila.
Pokud v restauraci vedle mě žena kojí, obvykle si toho ani nevšimnu - prostě chová dítě a musela bych se jí naklonit až do výstřihu, abych zjistila, jestli jí někde nekoukají usvědčující dva centrimetry čtvereční kůže.

A jak už tu někdo psal - tak jako se nebudu dívat a dělat znechucené ksichty na někoho, kdo se zrovna polil omáčkou, tak prostě nezkoumám, jestli ona maminka kojí či nekojí.... a určitě je mi přijemnější mít vedle sebe maminku s plínkou přes rameno, která možná kojí, než vřeštící mimino....
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: Re: Je hanba kojit nebo nekojit? 

(1.4.2003 14:55:44)
Lído,
malé dítě, když má hlad, řekne si o to pláčem, křikem....Dnes, nebo když jsem rodila/2000/ se razila metoda-rozumná matka nenechá své dítě zbytečně plakat-plně s ní souhlasím. A to se dá praktikovat pouze za předpokladu, že dostane najíst, kdy si řekne.
Mamka mi vyprávěla, jak ji bolelo srdce, když se řídila zmiňovanými intervaly.
Někdo zde napsal, že nejsme zvířata, ale lidi, domnívám se, že v tomto ohledu se máme od přírody ještě mnohému učit.
Mně bylo dopřáno kojit pouze 6 týdnů, ale byl to nejpřirozenější a zároveň nejkrásnější kontakt s mým dítětem.
Daniela
 Linda, Anetka 6.měs 
  • 

KOJTE ! 

(1.4.2003 21:59:39)
Nedá mi to a usím se taky přidat.Některé názory tady jsou opravdu jako z minulého století! Možná jsem špatná matka, ale moje dítě moc pravidelný režim jídla nemá.Je plně kojená, teď zkoušíme první příkrmy. Kojím si kdekoliv a kdykoliv si moje holčička řekne. Ze začátku jsem se cítila nesvá, ale teď je mi to fuk. Jestli se někdo míní pohoršovat, ať se pohoršuje. Pro mě je nejdůležitější spokojenost miminka. A když bylo teď posledních pár dní tak hezky, sbalila jsem jen plínky a vyrazily jsme do parku na celý den. Co na tom, že jsem kojila na lavičce. Nebudu přeci pořád běhat domů, svlíkat a oblíkat jenom kvůli tomu, že má dítě hlad.
A když jsme u těch odhalených prsou...Co nahotinky v lechtivých časopisech, které jsou vystaveny ve všech trafikách, nuda pláže atd?
A tak hlásám: kojte, ať si každý říká, co chce! Držím palce, všem statečným matkám čest!
 Sosan 
  • 

Re: Prsa 

(31.3.2003 12:29:11)
...ne každému je příjemné vidět odhalenou ženu ...

:-))))))
 Martina, Honzík 3 roky 
  • 

Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 12:37:44)
TREFA! :-)))))))

Jinak - matka s hladovým mrnětem prostě nakojit MUSÍ (nechápu, že to některé nechápou a přitom kojily taky), no a okolí nechtivé pohledu na "odhalenou ženu" se MůŽE odvrátit! Všichni spokojeni, no ne?
 Daniel 
  • 

Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 13:26:07)
Dámy a vy jako matky se už necítíte jako ženy? Nebo tím, že kojíte se Vaše prso stalo jen nástrojem na mléko a vy jste se jako ženy přestaly cítit?
Já vím, že dítě se nakrmit musí, ale i moje žena to zvládala vždy tak, aby ho nemusela krmit venku a lidem na očích.

Je to krásná žena a stále se jako žena cítí a neukazuje své půvaby každému na ulici.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 13:50:43)
Vono to kojení teda zas takovej pornáč neni. Kolikrát jsme kojili třeba v restauraci nebo v parku a žádnej rozruch to nebudilo. Komu to tolik vadí, ten by se měl spíš zamyslet sám nad sebou, jestli je u něj všechno v pořádku.
 hana377 


Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 14:40:25)
Milý pane Danieli a ostatní,co Vám vadí kojení na veřejnosti. Gratuluji Vám k tak vystavnímu miminku, které si nevzpomnělo, že má hlad, zrovna, když vaše žena nebyla někde v soukromí. Bohužel my máme miminko, které se celou dobu krmilo po dvou hodinách, tři čtvertě hodiny trvalo, než jsme se vypravili ven a tudíž zbývala na jakoukoliv činnost mezi kojením asi tak slabá hodinka. Nejspíš jste nechodili na kontroly k lékařům nebo nebili dlohodobě v nemocnici, protože tam se prostě kojení na veřejnosti (přëdpokládám, že to čekárna u lékaře je) nevyhnuli. Přesto jsem nesčetněkrát na veřejnosti kojila, stačilo si sednout zády k ostatním, do kouta, nebo tak abych nebyla ve středu pozornosti. NIKDY se mi nestalo, že by ke mně někdo přišel a řekl mi, že mu to vadí, naopak, třeba máma s větším dítkem říkala tomu svému, ať nás neruší, že miminko papá, a pokud to někomu vadilo, tak se nejspíš odvrátil. To že mám dítě, které kojím, a to po dvou hodinách, přece pro mne nemůže znamenat, že budu několik let zavřená doma, jen aby náhodou někdo nespatřil část mého těla, která se mimojiné také považuje za erotickou. Mimochodem ani mému muži nevadí, že kojím na veřejnosti a nijak ho to nepohoršuje, ani nevzrušuje.
 Deni+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 14:45:06)
U nás to bylo stejné, úplně souhlasím.
 Daniel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 14:53:41)
My jsem opravdu dlouhodobě nemocnici NEBILI :) Ale občas jsem v ní byli :) Jinak kojte si kde chcete, třeba na Karlově mostě, když Vám to připadá důstojné.
Mimochodem , křováci z praktičnosti nenosí ani horní díl oblečení......., ještě jste proti nim ve vývoji pozadu.
 Martina, Honzík 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 15:12:34)
Přece to s tou tolerancí nemůžeme přehánět, že?
Že bychom si třeba halily i kolena, mé babičce to připadalo tak neestetické a vulgární, že kvůli tomu psala vytrvale do TV - ještě za blahého socialismu.
Nevadí vám též líbání na veřejnosti? Tuhle jeden ředitel ZŠ zakázal jakékoliv projevy bližších vztahů mezi žáky na půdě školy, taky jeden tolerancí naditý jedinec :-((
 Tereza, Anička 3 měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 15:28:20)
Přidávám se k Vašim rekcím kojit - nekojit. Já své děti kojím, doma, kde na to mám klid já i mé dítě, popř. na návštěvě, ale zase o samotě. Na procházku lze mléko přece odstříkat do láhve / dnes je možno mít i úpravu termo /, tak ne každý, kdo na veřejnosti krmí z lahve, své dítě nekrmí mateřským mlékem.

Je to asi každého věc, ale pravdou je, že já bych asi taky prso na ulici nevyndala. Ještě se mi nestalo, že bych vzala s sebou ven hladové dítě, které bych neměla kde nakojit, nebo s sebou alespoň neměla v láhvi mléko.

Ale to se nepovažuji za nějak průkopnickou matku, i mé kamarádky to tak dělají.

 L. 
  • 

odstříkané mléko 

(31.3.2003 15:42:12)
Odstříkáním ztrácí mléko řadu svých předností, mj. i cenných obsahových látek, lze se to i dočíst v literatuře. Je to opatření pro stav nouze, ne pro každodenní vycházku.
L.
 hana377 


Kojení na veřejnosti a stud 

(31.3.2003 15:46:30)
Myslím, že záleží na tom, jak se která žena cítí, stydí nebo nestydí atd.
Já bych malému dítěti z láhve dát nemohla a to z několika důvodů. o nemoci byl prcek na dokrmu, který se nám častým kojením podařilo odbourat. Protože v určité fázi byl málo mléka, nebylo co odstříkat. A nakonec vždycky vypil všechno, takže i když jsem odstříkat zkušela, tak nebylo co. Navíc je krmení z láhlejiné než z prsu a často vede k předčasnému odstavení podle lékařů. Takže když chci kojit co nejdéle, tak dostal prcek láhev teprve v sedmi měsících a to už ne s mlékem, ale ovocnou šťávou.
 Klára, 2 raubíři 


odstříkané mléko 

(31.3.2003 19:26:23)
V každé (lepší) porodnici vám řeknou, že kojit se má z prsu, že učit dítě na lahvičku je pro mimčo zmatek a neblaze to může ovlivnit kojení. Přesto jsem zkoušela prcka naučit pít mé odstříkané mléko, že bych pak mohla jezdit do školy o semestr dřív. Nepodařilo se, má skoro osm měsíců a z lahvičky neumí pít doteď a já doufám, že na začátku dalšího semestru už bude pití z lahvičky nebo z hrníčku ovládat. Ale v tomhle sporu nejde o to, co je v lahvičce, ale o to, jestli nechat dítě řvát hlady popřípadě si ho od narození vycepovat tak, aby pilo podle rozvrhu. Já jsem proti, ale je každého věc, jak naloží se svým kojením a se svým miminkem.
 Gábi, 2 děti 


Odstříkané mléko ??? 

(1.4.2003 7:40:22)
Milá Terezo,
přiznám se, že podobnou hloupost jako nosit s sebou v lahvi vlastní odstříkané mléko, když funguje normální kojení, jsem ještě neslyšela. Nevím, co by tomu říkaly chytré dámy z Laktační ligy ... Jedno vím určitě -střídání lahve a kojení je rychlá cesta k odstavení. Pokud dokrmovat odtříkaným mlékem, tak lžičkou, stříkačkou, "po prstě" nebo z hrnečku.
Nemyslíš, že tvá holčička se chce také "pomazlit" a je jí jedno, že nemáte "absolutní soukromí"???
 Vladan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(1.4.2003 8:23:03)
Milá Martino,

rozhodně jsem pro, aby matky, pokud jim to nevadí, kojily na veřejnosti. Ovšem myslím si, že by si k tomu měly vytvořit nějaké podmínky - to znamená, že jestliže sedí v čekárně u doktora, může si sednout někam do kouta zády k ostatním...ale pokud jí nevadí, že se na ni může kdekdo podívat, proč ne.
Ale k tomu líbání ve škole - nejsou dávné doby, kdy se vyloučily žákyně ze střední školy proto, že přišly do jiného stavu. To bylo samozřejmě špatné. Ovšem líbat se na půdě školy mi připadá opravdu nevhodné. Líbání na veřejnosti (mám na mysli to "hluboké" líbání) mi vůbec připadá takové podivné - pro mě je například polibek daleko intimnější věcí, než např. pohlavní styk (tím nechci říct, že to druhé dělám na veřejnosti). A jako takový patří do soukromí. Takže studenti, kteří mají potřebu se líbat, ať tak činí mimo veřejné budovy, kterou jistě škola je.
 hana377 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 15:34:02)
že se v nebyli píše tvrde y snad není účelem této diskuze, překlep.
Já jsem skutečně ráda, pokud máte tabulkové miminko, které se krmí po 4-5 hodinách a mohla bych jen závidět vaší ženě v takovém případě, že se v noci vyspí.
Jenom prosím neodsuzujte ty ženy, které takové děti nemají. Jsou stejně ženami, jako je Vaše, jenomže jsou také matkami, a také lidmi společenskými.
Na Karlově mostě kojit nemusím, v okolí je dostatek restaurací, kde se dá kojit a být minimálně v částečném soukromí.
Mimochodem, jak myslíte, že to dělali naši předci, když měli třeba robotní povinnost? Nebo práce na poli?
 Klára, 2 raubíři 


ještě jednou pro ctihodného pana Daniela, co je civilizačně na výši 

(31.3.2003 19:21:30)
Prdíte? Krkáte? Občas smrdíte potem? Pozor, pozor, to není hodné muže vašeho formátu!
 Gábi, 2 děti 


To nemá cenu :-( 

(31.3.2003 20:27:44)
Danieli, to fakt nemá cenu ti cokoliv vysvětlovat. Já tyhle útočný reakce nechápu. Neříkej, že máš nějeké děti ...
 Ája, 37. týden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 21:07:27)
Danieli,

proč by proboha kojení na veřejnosti mělo být nedůstojné? Proč by si kojící maminka neměla připadat jako žena? Není snad mateřství nedílnou součástí ženství?

Musím se přiznat, že tě moc nechápu. Já na veřejnosti kojit budu, když to bude potřeba, asi se budu snažit být maximálně diskrétní, ale pokud se to i tak nebude někomu líbit, sorry, ale je to jeho problém. Jak už tady holky psaly: miminko se najíst MUSÍ, a ten, komu se to nelíbí, se na to NEMUSÍ koukat, když nebude chtít.
 Klára B 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 22:05:38)
Máte tam taky přepis, asi byste si to měl po sobě pozorněji přečíst, zvlášť, chcete-li se kvůli přepisům posmívat jiným.
 Nika - zatím bez dětí 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prsa 

(1.4.2003 13:29:39)
No to jsem z toho v šoku ... asi jste pane svatý nikdy neudělal chybku, když se dokážete ohánět měkkým a tvrdým I... a navíc ten váš názor s křovákama... no nevím nevím, kdo tady zaostává ve vývoji... vždyť píše, že si s kojením sedá do koutka a otáčí se zády...tak už proboha položte ten kámen!!!
 Jarmusha,David 7/01,Diana 2/03 


Re: Re: Re: Re:Soukromi pri kojeni 

(31.3.2003 15:26:58)
S kojenim na verejnosti je to tezke. Dite pit musi, to zde chapou snad vsichni. Jen nekteri nejsou schopni pochopit, ze jen malokdy je mozno dite nakojit v soukromi, kdyz je s nim clovek napr. ve meste, v nemocnici atd.

Ja take kojim na lavicce v parku ci v restauraci. Kde jinde take? Mam jit s ditetem na toately a kojit ho tam? Nebo kde si tak, Danieli a ostatni stejneho nazoru, mohu dovolit kojit, aby vas to nepohorsovalo? Proc lide mohou jist kdekoliv se jim zamane - v kine, v parku, v tramvaji, v obchode ci na ulici a dite, ktere je kojeno, by melo byt i s matkou zalezle nekde ve krovi, aby je, nedej boze, nekdo nevidel?

Skutecne by me VELMI zajimalo, co byste, Danieli, doporucil, kdyz dite zacne brecet hlady napr. na Vaclavaku.

A na zaver ma zkusenost - bydlime ve Frankfurtu, kojim kde se da (a stejne tak ostatni maminky). Vetsinou mam v ruce plinku, kterou pridrzuji u hlavicky ditete, takze ten, kdo normalne prochazi kolem, vidi z meho prsu maximalne kousek kuze. Vetsina lidi se na nas usmeje, kdyz vidi, o co jde (pokud si vubec vsimnou, ze kojim). A nedustojne si v zadnem pripade nepripadam - naopak!
 Daniel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:Soukromi pri kojeni 

(31.3.2003 15:34:53)
Milá Jarmusho,

ale pak je všechno v pořádku. Já neodsuzuju Tebe ani dítě, jen mi připadá nepochopitelné, že žena , která má dítě , si už asi nepřipadá jako žena a ukazuje to, co by normálně před lidmi neukazovala.

Ale je to každého věc a hlavně jen Tvoje věc, jen mi to připadalo nepochopitelné.
 Julie, Annabelle 15. mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:Soukromi pri kojeni 

(31.3.2003 17:25:25)
Danieli,
Ale ja si pripadam jako zena. Diky spravne zivotosprave jsem hned po 6. nedeli mela "postavicku jako pred tehotenstvim" a rozhodne jsem si stale pripadala zensky a atraktivne.

S kojenim venku me vnitrni citeni rozhodne nebylo v rozporu. Nevim, jakou mas zkusenost s kojenim na verejnosti. Ale zejmena zena, jez koji male miminko, tak pri kojeni nemusi vubec nic ukazovat:-) Ja jsem mela sve oblibene svetry - kosile mi nevyhovovaly a dcerka se do svetru tak krasne zachumlala. Ano, samozrejme, ze lidem bylo jasne, ze kojime, ale rozhodne nebyl videt ani kousek meho naheho tela. Ted, v 15. mesicich uz na verejnosti nekojim. Dcerka uz ani na verejnosti kojena byt netouzi. Na verejnosti se zajima o jina dobrodruzstvi, nez kojeni... Zaroven kojit 15. mesicni dite uz vyzaduje, abych byla vice odhalena a to s tebou souhlasim, neni muj zamer.

Tak by mne zajimalo, jak to dle tebe ma resit zena s 2 detma - bez babicek. Starsi dite potrebuje jit do parku a vyradit a to mladsi potrebuje nakojit... Kdyz kojis miminko kazde 2 hodinky, tak to bych musela vysedavat i s tim starsim doma...
 Julie, Annabelle 15. mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Soukromi pri kojeni 

(31.3.2003 18:56:27)
Milado,

Ono zalezi jaky mate zpusob kojeni. Moje 15. mesicni dcerka mi pri kojeni odhaluje obe prsa. Proste je ji prijemne, kdyz se muze pritulit na nahe telo. Za techto okolnosti teda venku nekojim... a ani nemusim. Kojim uz jenom tak 2x denne a tak doma... Tak ale do 12. mesicu (to mne neodhalovala) tak jsem kojila na verejnosti uplne bezne.
 Vendula,Ondra9/02,Terezka3/04 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:Soukromi pri kojeni 

(19.4.2003 17:58:30)
Jsem v šoku. Jak se vůbec někdo může tak dlouho zaobírat otázkou, zda své dítě nakojit nebo ho nechat třeba hodinu plakat jen proto, aby došla domů, kde nebude nikoho pohoršovat. "Kojící prso" je tu pro miminko!!! Maminka je tu pro miminko!!! Danieli, i ty "papáš" pouze doma? Nikdy si nejedl párek v rohlíku na ulici???
 Linda2002 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:Soukromi pri kojeni 

(10.11.2003 7:56:18)
Ve všem naprosto souhlasím s Danielem.....
 Klára, 2 raubíři 


na co je vlastně prso 

(31.3.2003 19:17:40)
Na co to prso vlastně je? Kdo z něho udělal sexuální objekt a hlavně a pouze sexuální objekt? V tuto dobu moje prsa nejsou na sex, jsou na mlíko! Jak to, že ze všech reklam na nás koukají polonahý ženský a vy se nad tím, milý pane, nepohoršujete? Protože jsou to kočky a sexbomby a nekape jim z prsů mlíko! Vám nevadí kojící matka, vám vadí ta nahota a to, že bych jako kojící matka pohla degradovat prso na něco míň než sexuální symbol. ono to není něco míň! Kdo řekl, že prsa jsou hlavně na sex? Já je neodhaluju, abych exhibovala, já je (malininko, že skroro nic není vidět!) odhaluju, aby děti neměly hlad. A jestli vaše žena kojila dva roky své dítě a ani jednou při tom nekojila venku, no to chtělo hodně disciplíny pro ni i pro dítě. Nemají oba neurózu?
 Boba 


Re: Re: Re: Re: Prsa 

(31.3.2003 20:58:15)
Danieli,
pro zachovani plodne diskuse, mohl bys, prosim popsat (nebo ocenila bych jeste vic, pokud by popsala Tvoje manzelka ;) denni rezim Vaseho miminka? Napr. denni prochazky, navsteva doktoru, navstevy kamaradu a kulturni akce a pod. Rada se naucim necemu novemu.
Dekuji a za pripadne gramaticke chyby se predem omlouvam, nejsem rodily mluvci
Boba
 Veronika, jedna dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prsa 

(14.7.2005 16:18:44)
Sice až po dvou letech, ale tohleto mě teda dostalo; copak se už necítíte po porodu jako ženy, že, hambářky jedny, kojíte...

Takže žena je co? Být ženou znamená, že mám prsa jen jako doplněk k eroticko-estetickému vyžití muže a vagínu k sexu?

A jakmile začnu používat prsa k tomu, k čemu jsou určeny, tedy ke kojení, stává se ze mne... co? muž?! Podle této logiky by se mělo vlastně taky rodit doma, aby lékař neviděl, že, probůh, i rodidla užíváme k rození a nikoli k sexu, což nám pro daný moment ubere na ženskosti. No, pěkný myšlenkový pochod.

Žila jsem nějakou dobu pod rovníkem. Ženy si tam dávají na svém vzhledu VELICE záležet, za oblečení a účesy utratí klidně polovinu příjmu rodiny, protože být ženou, to je tam zároveň závazkem být krásná - v jakémkoli věku. Bodejť by ne, šmudla by si taky co nevidět vysloužila spolumanželku! Tamní móda je uzpůsobena tomu, že děti jsu považovány za požehnání; dámské oděvy jsou volné šaty se zavinovací sukní vespod (dá se upravovat podle rostoucího bříška v těhotenství a zmenšujícího se bříška po porodu) a širokánskými rukávy nahoře, aby se jejich průstřihy dalo kojit bez toho, že by dotyčná maminka pobíhala polonahá. A tyhlety elegantní dámy ve výše popsaných róbách z látek a barev, které bychom si u nás vzaly tak večer do společnosti, s komplikovanými účesy na hlavách a bezchybným make-upem, jezdí MHD do práce - s dětmi - a jsou třeba celý den venku - s dětmi - a taky svoje děti kojí kdykoli a kdekoli si o to miminka řeknou. Nikdo se nad tím nepozastavuje. Je to prostě tak: ženy mají být krásné a upravené, mají rodit děti a mají o ně pečovat tak, jak nejlíp dovedou - včetně kojení. Je to přirozené, logické a normální. Teď, když jsem maminkou, je mi skoro - ne skoro, JE MI LÍTO, že žiju v Evropě. Tady totiž skoro nikdo nepovažuje mateřství za krásné. (S výjimkou mateří samotných, samozřejmě.) Škoda.
 Klára, 2 raubíři 


jak je to s kojením na veřejnosti 

(31.3.2003 19:04:19)
Ahoj, mám jiný názor a vysvětlím hned proč: všude se mluví o prospěšnosti kojení, o tom, že se má kojit na požádání, kdykoliv mimčo chce, že se má kojit plně a dlouho a co nejvíc a nic neomezovat a všechno nechat na přírodě. Je to hodně svazující a po matce to chce hodně obětavosti, aby se smířila s tím, že prvního půl roku se od mimina nehne, aby ho skutečně mohla na požádání kojit a i potom třeba ještě rok bude stále v dosahu, kdyby bylo potřeba mlíčko. Děláme to rády a děláme to pro naše děti, aby byly zdravé fyzicky i psychicky. Ale dělejme to se vším všudy. Jestliže jsem se rozhodla podle nesčetných odborných rad plně kojit své mimčo, nebudu ho jenom proto, že by venku mohlo dostat hlad, učit na lahev s čajem, abych někoho nepohoršila. jestliže máme skutečně kojit podle miminka a ne podle toho, jak se to hodí nám matkám, odčas prostě musím venku to prso vylovit a to mimino nakojit, to jinak nejde! Tím, že venku kojím, nechci nikoho pohoršit a dělat nějakou exhibici, ale jestliže je moje mléko to jediné, co malé miminko jí, a jestliže dostane to malé miminko hlad - co mám udělat???? Vysvětlit mu, že u lékaře nemůžeme kojit? (nemluvě o tom, že ty děti měly právo hlad mít, protože jsme tam skutečně čekali nesnesitelně dlouho. Ostatní děti svačili klasické jídlo, protože byly větší, má miminka prostě pila moje mléko, na tom není nic hrozného, hrozné by bylo, kdybych hlavně toho malýho nechala řvát hlady a tvářila se, že se nic neděje!.) Navíc teď někdy kojím klidně i na pískovišti, protože mě přijde dost pitomý sbalit obě děti, bábovky a všechno ostatní, dojít domů, mimino nakojit, zase to sbalit a sjet zpátky na písek. Prostě a jednoduše - když už jsme jednou řekli(y), že mlíko mateřský je to nejlepší, tak se za něj nestyďme a odjinus, než z prsů nepoteče, a že prsa někoho pohoršují, to skutečně není můj problém, já je teď mám na kojení.
 Lucie (v červnu se vdávám, ale mimi nečekáme) 
  • 

Re: Prsa 

(3.4.2003 17:57:30)
Nemyslím si, že by bylo nutné kojit uplne vzdy a všude, ale přijde mi to daleko hezčí a přirozenější, než když třeba chlap úplně bez ostychu močí u každého plotu nebo stromu :-) (ale feministka nejsem) Proč se tak najednou brojí proti krmení dětí pro ně primárním způsobem - to mají čekat dvě hodiny, než se dojde do soukromí jejich pokoje? Myslím si, že není třeba se pohoršovat nad kojící ženou, pokud se sama nevystavuje lidem na odiv. Naopak se nad každou kojící maminkou usmívám a těším se, až "jednou" budu moct takto krmit své dítě i já.
 Adéla + dvě v bříšku 
  • 

Dost mlíka pro dvě děti? 

(31.3.2003 17:49:59)
Ahoj,
já mám zatím děti "jen" v bříšku - a to hned dvě najednou, ale podle všech zkušeností maminek dvojčat dvě děti najednou kojit lze a mlíka mají dost - funguje to tak, že čím více děti spotřebují, tím víc se ho udělá.
Adéla
 Klára, 2 raubíři 


Re: Ako vam to funguje? 

(31.3.2003 18:49:02)
Nazdárek, já si taky říkám, že venku kojit nebudu a vždycky odjíždíme ven plně nakojení, ale než nechat kluky řvát, to radši to prso vždycky někde vylovím...
S tím kojením - Kryštofovi teď byly dva roky, když se Sebastík narodil, měl 17 měsíců. Asi čtyři dny (co jsem byla v porodnici) nekojil, jakmile jsem ale byla zpátky doma, zase začal. Zezačátku ještě kojil tak dvakrát denně, většinou před spaním odpoledne a večer, někdy ráno, když se vzbudil a ještě si chtěl dotáhnout pupík. Teď už kojí jen v krizových situacích, to znamená když se potřebuje uklidnit a ujistit, že je všechno v pořádku - takže třeba právě v čekárně u doktorky, to je oblíbené místo, nebo když mu rostly stoličky, to jsem byla ráda, že jsme kojit nepřestali, protože to byl jediný způsob, jak ho utišit. V noci pije čaj, protože spí s tatínkem v pokoji, já mám u sebe mimino (no, ono už to zas takový mimino není!). Mlíka mám pořád hodně, respektive není to tak, že bych měla pořád nalitá prsa, někdy mlíko ani necítím a mám pocit, že tam snad ani žádné nemůže být, ale kluci si ho vždycky vysosají. Mimísek začal přikrmovat před dvěma měsíci (necelými) a docela mu to jde, takže jsme už jedno dopolední a jedno odpolední kojení nahradili jídlem, ale protože neumí pít čaj ani z lahvičky ani z hrníčku, zatím to na nějaké další omezování nevypadá. Doktorka mi napsala jod a vápník a mám brát multivitamíny, aby to organizmus zvládl. Jo a za ty dva roky, co kojím, jsem zhubla pět kilo, takže pokud toužíš po dietě... já bych spíš zase potřebovala ztloustnout, protože ze mě padá všechno oblečení. Kdybys chtěla vědět ještě něco, v záhlaví mám mejl, tak se klidně ozvi.
K.
 Dagmar Almadová 


Re: Re: Ako vam to funguje? 

(31.3.2003 18:57:29)
Ahoj Kláro,
chtěla bych se zeptat, jestli se Ti po druhém porodu začalo tvořit mlezivo nebo jsi měla pořád normální mléko.
Díky
Dáša
 Klára, 2 raubíři 


mlezivo po porodu 

(31.3.2003 19:43:16)
Ahoj, já přesně nevím, jestli bylo mlezivo nebo mlíko, ale poradkyně z LLL i na lince kojení mě ubezpečovaly, že tělo se se vším přizpůsobí novorozeněti a že porod je co se týká vyplavování hormonů tak obrovská záležitost, že se nemusím bát, že by miminko dostalo bráchovo mlíko nebo že by nemělo dostatek živin. Porod jsme začínali kojením staršího, tím se to všechno spustilo a zrychlilo, hned na sále byl prcek přiloženej k prsu a potom pil ještě třikrát během první hodiny, co byl na světě. Potom spal, vykakal všechnu smolku a potom šest hodin chtěl jenom pít, když jsem mu prso vzala, strašně plakal. Jenom sosal a žužlal, jestli teklo mlezivo nebo nic, to netuším, ale uklidňovalo ho to. Potom začalo týct mlíčko, promočila jsem dvě vložky v podprsence najednou, mimísek se najedl a zase spinkal bez prsa v pusince a spokojeně. Těch šest hodin bylo hodně krušných, ale jsem ráda, že jsem to vydržela, protože potom kojil ve dvou až tříhodinových intervalech, v noci i po čtyřech hodinách, což se s kojením každou hodinu a půl u prvního syna nedá srovnávat.
K.
 Klára B 


ó jak ti rozumím 

(30.3.2003 21:53:29)
ahoj Kláro, to co píšeš je mi velice povědomé, kojím už skoro 5 a půl roku.... Mám dvě dcery, 5 a 2 roky, tu starší jsem odstavovala 2 měs před porodem, abych se vyhla tandemu. Přeci jen kojit tandemově, když jsou staršímu robátku už 3 roky, se mi nechtělo. Té mladší je teď 2r. a 5 měsíců a kojím jednou denně - pořád. Jsem už ale lety otrkaná, takže mne údiv okolí nepřekvapuje. Vzpomenu jen památnou větu starší dcerky, kterou opravdu šokovala okolí - při kojení náhle pustila bradavku a povídá:? "mami, drž si to triko, padá mi to do očí!"....
Klára, dvě dcery
 Svetlana. 


Re: ó jak ti rozumím 

(30.3.2003 22:53:58)
Klaro, tak to som sa pobavila :-)) !
Manzel s hrozou skonstatoval, ze dufa, ze sa toho nedozije a bude este dlho zit! :-)))) Ale nasa dcera ma este len 14m.
 Klára, 2 raubíři 


Re: ó jak ti rozumím 

(31.3.2003 19:30:39)
Ahoj, to mě rozesmálo. Nám se dnes ráno stala taky docela dobrá věc. Ještě v noční košili jsem krmila Sebastianka jogurtem a přišel ke mě Kryštof s plyšovým psem v náručí, najednou mi ho začal cpát za výstřih a říkal: Hafík kojí u maminky, hamka pochoutka.
 Klára B 


Re: Re: ó jak ti rozumím 

(31.3.2003 21:52:03)
Tak to se mi taky stává, občas musím nakojit nějakou panenku nebo plyšáčka, i když ta starší už to briskně zvládá i sama. Obě holky se dokonce ve vaně kojí navzájem :o)
Klára, dvě dcery
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: ó jak ti rozumím 

(1.4.2003 16:00:58)
Náš starší kluk (19 měs.) chtěl zrovna dneska kojit brášku a moc ho mrzelo, když jsem mu vysvětlovala, že to musim já... Nakonec jsem mu dala aspoň plyšáka - spokojeně ho nakrmil a pak nabízel ještě mně (chvilku jsem mu mlaskala u hrudníčku). Už se těšim, až bude nabízet návštěvám (veřejně).
Jinak k tomu dalšímu, co tu bylo napsáno - do dneška jsem se nesetkala se zápornou reakcí na kojení na veřejnosti. Jezdíme na vejlety 3-4 mamky se čtyřma a více dětma a kdybychom měly čekat, až budou všichni najedení a pak teprve vyrazit, tak se ani nesejdem... V tom dalším se přikláním k názoru s pytlem na hlavě.
 Terreza 


Re: Re: Re: ó jak ti rozumím-přispívám do diskuse :o) 

(1.4.2003 18:06:20)
Já jsem taky musela kojit panenky - starší dcerka se synem o ně pečovali jako my s tatínkem o Anežku, a po nakojení je nosili manželovi na odkrknutí, přebalení a uspání !!! (Přesně, jak to viděli u nás…)
Kojení Anežky bylo spíš tišení, než zahánění hladu, moje mlíko nestálo za moc, ale v Carrefouru se hodilo. Měla jsem Anežku v šátku/prostěradle, takže vůbec nebylo vidět, že tam je, natož, že jí kojím ! Spíš se lidi otáčeli, dokud vřískala… Manžel si toho všiml, až když jsem odmítla tlačit vozík jednou rukou.
A v MacDonaldu papaly všechny děti, ty starší zmrzlinku, Anežka mlíčko a všechny 3 dostaly vlaječku !!! :-))))
 Eva 
  • 

Chce to trochu rozumu 

(31.3.2003 18:49:49)
Občas chodím po doktorech a je pravda, že dost často tam vidím kojící ženy. Osobně bych asi neměla tu odvahu kojit veřejně, ale jinak je mi to celkem jedno. Myslím ale, že by se to mělo brát trochu s rozumem...
Jsem dost tolerantní, ale to, jak se občas některá žena bezostyšně na veřejnosti odhalí (nebo spíš doslova svlékne) a vůbec jí nevadí, že na ni kouká celá čekárna (od puberťáků až po důchodce), nemluvě o tom, že prsa některých kojícíh žen opravdu nevypadají vábně, to je opravdu děs a hrůza.
Některé maminky jsou tolerantní a umí kojit tak, aby "skoro nic" nebylo vidět (vhodné oblečení, případně přikryté plínkou, pootočené zády a pod.) a pohled na ně je fajn, ale v některých případech se chce člověku opravdu spíš zvracet...
Neříkám, že by se nemělo na veřejnosti kojit. Koneckonců lidé dělají veřejně tak odporné věci, že nechápu, že zrovna kojení může někomu vadit. No, ale trochu víc soudnosti by některé maminky mít mohly.
 Jana 


Re: Chce to trochu rozumu 

(31.3.2003 21:06:33)
Jo, podivat se na kojici se dite, to by jeden zvracel.... zvracel, Evo, ale jenom z lidi, jako jsi ty.

Kojici zena se neodhaluje proto, aby vypadala vabne, ale proto, aby nakojila dite. Hodne lidem se pohled na kojeni libi, kojila jsem mimo domov casto a vetsinou jsem se setkala s usmevy, nebo s odvracejicimi se pohledy. Delam to taky tak, kdyz zahlednu kojici matku, spis odvracim pohled. Ale ne proto, ze je to hnusne, nybrz proto, ze ji chci poskytnout aspon trochu soukromi a klidu.

Kojeni na verejnosti neni o odvaze, ale o nutnosti. Neumim si predstavit, ze bych si odstrikavala mliko do lahvicky a venku "kojila" z lahve. V mem pripade to snad ani nebylo biologicky mozne, diky castemu kojeni jsem mela takove prebytky mleka, ze bych si musela stejne venku odstrikavat... a to se kulturne a nenapadne udelat asi neda.

Vyzna pro odpurce "verejneho" kojeni
Kdyz vam to tak moc vadi, udelejte sbirky, apelujte na obce, obchody, provozovatele restauraci, zrizovatele parku... at jsou vsude utulne prijemne mistnosti, kde se da nakojit a prebalit dite. Predstavuju si cistou mistnost s priznivou teplotou, odvetranou, s prebalovacim pultem, tekouci vodou.... Moc rada budu chodit do mistnosti urcenych pro kojeni, kdyz budou existovat.
J.
 hh hh 


Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 21:40:24)

Z některých příspěvků mám pocit, že přímo odsuzujete ty maminy které dítě na veřejnosti nekojí. Já teda svoje mimi kojila jen 3 měsíce za tu dobu nenastala situace kdy bych musela bezpodmínečně kojit na veřejnosti a kdyby nastala nevím jak bych se zachovala. Nakonec bych možná utekla někam do rožku a tam bych krčíc se svoje dítko nakojila, ale můj názor je takový že to na veřejnost prostě nepatří, nevím nevysvětlím Vám proč. Myslím si jen, že je to prostě intimní záležitost a nehodí se to „ven“, ale taky chápu že prostě někdy to jinak nejde. Možná je to u mě jen nepřekonatelný stud a nedokážu si představit, že bych někde v davu vytáhla prso. Pravda, rozdíl je taky „kde“ jestli budu kojit na pískovišti a nebo u pokladny v supermarketu.
Všeobecně jsem ale proti kojit na veřejnosti, jsem snad proto špatná matka?
Danina
 Helena 
  • 

Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 21:52:35)
Většina příspěvků je ve stylu - miminko se najíst musí a musí a musí(jako když malé dítě dupe nohou) a vy se koukat musíte a musíte a musíte a když ne,tak si trhněte nohou.
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:39:43)
Zatímco Helena jíst nemusí a nemusí a nemusí. Žije patrně ze vzduchu. My jsme zatím tohoto stadia dokonalosti nedosáhli, a tak naše děti prostě jíst musí a musí. Tečka.
Heleno, promiň, padlo tady už dnes leccos, ale taková blbost, to tu ještě nebylo.
B.
 Helena 
  • 

Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 23:08:51)
Blanko,obdivuju chytré ženy,moje dítě asi umíralo hlady,chacha,to je vtipné,pouze nekojím na veřejnosti,nebaví mi ukazovat se cizím lidem,dokážu si to zařídit jinak,v nejhorším zalézt do auta a jiná řešení,ne za každou cenu mezi lidma.Jde to,když se chce.Někomu se ale nechce.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 23:17:11)
A jak bys vyřešila např. šestihodinovou procházku po ZOO (+ 1,5 hod na cestu tam a zpět)??? Jasně, novorozeně do ZOO nemusí... ale starší dcerku tam beru ráda, bydlíme u dálnice, takže si tu moc volného pohybu neužije... A ani jinde nejezdíme autem, do kterého bychom si mohly zalézt...

A to je celkem prkotina, v ZOO je spóóóusta laviček :o) Takové půldenní obíhání úřadů (u mne pravidelné) je podstatně větší lahůdka.

S.
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 23:29:10)
Heleno, tohle opravdu nemá cenu. To už je paranoa. To není o neschopnosti pochopit, to je, obávám se, nechuť pochopit. Nutí snad někdo Tebe, abys kojila na veřejnosti, když nechceš? Ne každý a ne vždy má takové podmínky, aby se kojení na veřejnosti mohl vyhnout. Pokud se mám kam schovat, tak se schovám. Například do auta. Ale v rodině je jen jedno auto, které potřebuje manžel k práci. Takže podle Tebe mám sedět doma na zadku, kojit a neobtěžovat slušné lidi?
Poznámku o chytrých matkách nehodlám komentovat, tím ses ohodnotila sama.
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(5.4.2003 15:00:40)
Heleno, nevím, jak často Tvé děťátko kojíš, ale mohla bys mi možná poradit, jak si dojít třeba k doktorovi nebo do restaurace, jestli bude i mé druhé dítě jíst první půlrok každé dvě hodiny a jedno kojení bude trvat 30 minut. Mám sedět celý půlrok doma, procházky si plánovat tak, abych se nevzdálila více než 45 minut od auta (30 minut kojení+45 minut cesta od auta+45 minut cesta k autu), nebo mám odejít z restaurace právě, když mi donesli jídlo? Možná by stačilo vycepovat prcka, aby jedl apořádaně po 4-5 hodinách. (Někdy mívám sama hlad častěji)
Kačka
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:03:13)
No, já na veřejnosti také nekojím - jednak by to asi ani dost dobře nešlo, mrňous se narodil 7. ledna, takže nějaké kojení na lavičce v parku nepřipadá v úvahu, ale hlavně, nikdy jsem se nedostala do situace, kdy by to bylo bezpodmínečně nutné. Myslím si, že většina běžných úkonů, při nichž se "musí ven" se dá naplánovat tak, aby dítě vydrželo s hladem na doma - např. nákup v supermarketu. Je fakt, že mám výhodu "hlídací babičky", která mi u miminka počká, když jdu třeba k doktorovi, ale i kdybych ji neměla, nemyslím, že by miminko nevydrželo chvíli o hladu, protože kojit ho v čekárně, kde lítá vzduchem bacil s virem pod páždí, to by mi asi moc rozumné nepřišlo. Jednou jsem byla s kočárkem v čekárně a do toho prskání, kýchání a smrkání bych dítě asi nevytáhla, i kdyby řvalo jako tur.
Nejsem puritánka, to vůbec ne; když máme návštěvu, klidně před ní kojím a nepřipadá mi to vůbec divné nebo nenormální. Kojení na veřejnosti mi nevadí, myslím, že třeba v létě, když budeme na celodenním výletě, klidně prcka nakojím někde v zahradní restauraci nebo v parku. Ale samozřejmě nemám v úmyslu "vytahovat prsa" demonstrativně před všemi přítomnými hosty - spíš si asi sednu někam na kraj nebo do kouta.
Myslím, že to je osobní věc každé maminky, jestli bude kojit kdekoli a kdykoli nebo ne. Nemá cenu se přít o tom, co je lepší a správnější, protože každý má vlastní názor a vlastní rozum... trocha tolerance mezi oběma tábory by neškodila. :o)
 Jana 


Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:03:18)
Dani,
kojení je citlivé téma. Pro kojící i pro nekojící.
Jenomže nekojící matky to mají na veřejnosti jednodušší. Vyrazí si na celý den mimo domov, dítě s sebou, lahvičky s sebou... a v pravou chvíli kdekoliv můžou dítěti "vrznout" lahvičku, nikdo nic neříká.
Když na celodenní výlet mimo domov vyrazí kojící matka, nemusí brát lahvičky, v pravou chvíli ale musí najít klidné místo, kde nakojí.

Možná si v době, kdy si kojila, nejezdila nadlouho ven. Ale náš Tom se narodil na začátku léta, bylo krásně a když už jsem toho byla schopná, jezdila jsem s ním, kam se dalo. Výlety, procházky, zoo, návstěvy kamarádek... a to se nedá stihnout za ty 2 - 3 hodiny mezi kojením. Vzhledem k tomu, že TOm byl plně kojený 6 měsíců a částečně kojený do 13 měsíců, vzhledem k tomu, že na místě neposedím a často jsem s ním vyrážela "do světa", stávalo se mi dost často, že jsem musela kojit "na veřejnosti".
Fakt je hrozně těžké najít v Praze místo, kde bys mohla v klidu a v kulturním prostředí nakojit. Veřejné záchodky nepřipadají v úvahu, většina obchoďáků s kojením vůbec nepočítá (čest výjimkám), v restauracích se bez výjimek kouří... takže zůstávají veřejná místa. Lavičky v parku, zahrádky před restaurací - zkus si vzpomenout, kolik klidných míst s pohodlným sezením ve svém okolí najdeš.
Neumím si představit, že bych první rok Tomova života seděla doma na zadku, případně jezdila jenom tak daleko, abych se do 2 - 3 hodin stihla vrátit. K tomu připočti, že nemám k dispozici auto, takže jsem odkázaná na MHD...
Prostě a jednoduše, kojení venku je pro mnohé nutnost a ne příjemné exhibicionistické vystoupení, jak se nekojící ženy i muži mnohdy domnívají. Pokud jim to vadí, nemusí se mi z 10 cm dívat na ten kousíček holé kůže, který je při kojení vidět. Stačí odvrátit pohled, nic víc od nikoho nechci.
Myslím si, že naše společnost je hodně netolerantní a některé názory tady na rodině to jenom potvrzují.
J.
 hh hh 


Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:11:05)
Jani je fakt, že já měla krátkou dobu na to „zhodnotit situaci“.
Kity jedla pravidelně na chlup přesně po 3 hod. takže jsem jela do města s tím, že za 3 hod. musíme být doma protože bude mít hlad. Snažila jsem se naplánovat si vše takhle. Navíc byla taky zima takže venku by to nešlo.
V létě na pískovišti mezi maminkama bych asi taky malou snad, možná kojila, ale jak píše Monty na zahrádce, no nevím to asi taky ne. Jsem fakt šílená stydlivka, já už jiná nebudu :o)
Ale flaškou bych to rozhodně neřešila. Danina
 hh hh 


Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:12:09)
Milado to byl jen příklad, nikdo to nepsal.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:17:55)
Ó jé, i v zimě se dá venku kojit :o) Verunka se narodila v prosinci, takže s tím mám bohaté zkušenosti :o) Jenže to jsem ji nosila v šátku schovanou pod kabátem, takže jestli "normální" kojení není prakticky vidět, tak tohle už vůbec ne :o) VZpomínám si, že když byly malé necelý měsíc, probíhala "Bitva o Kavky", a protože bydlíme nedaleko od nich, chodili jsme tam s manželem sledovat zprávy na obří obrazovku. Kojila jsem tam UPROSTŘED DAVU... a nikdo nevypadal na to, že by si všimnul...


S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 22:28:49)
Tak to máš pravdu, Sylvie, "boje o Kavky" jsem se taky účastnila - tehdy jsem rovněž bydlela poblíž - a ničeho jsem si nevšimla. :o)

Já už to zimní kojení zkoušet nebudu, přece jenom je už jaro a příští zimu už kojit nebudu. Bohužel budu muset malého po 6ti měsících odstavit, aby mne mohli otestovat na imunologii. Už teď se na mne doktorka dívala jako na hrdinku kombinovanou s mučednicí, že hodlám aspoň ten půlrok vydržet, i když se stále dusím. :o)

(Jak řekl dr. Chocholoušek: "Vás nepotěším, paní Dostálová. Stále kvoká... stále kvoká." :o)))
 hh hh 


Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(31.3.2003 22:31:42)
Monty ale je plno léků na astma u kterých kojit můžeš ne? To to máš tak vážné?
Co ten Symbicort co jsem brala já, ptala si se na něj?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(31.3.2003 22:36:03)
Danino,
ptala jsem se, ale doktorka mi řekla, že to vyjde nastejno. A pokud mi nezabírá ani Pulmicort, nedá se dělat nic jiného než čekat, až přestanu kojit, aby mě mohli přetestovat. :o(
Nic silnějšího mi při kojení dát nemůže.
Není to asi tak vážné, není to lepší ani horší, spíš pořád stejné. Hloupé je jen to, že nevíme co to spouští. A teď do toho přijde pylová sezóna, takže pochybuju, že by se to zlepšovalo. No, vydržela jsem to bez léků loni, snad to přežiju i letos, aspoň do toho června/července...
 hh hh 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(31.3.2003 22:39:58)
to mně teda bavíš. píšeš jak se dusíš a tuším před dvěma dny si psala, že budeš hubnout pomocí cigaret :o))
Ale já taky kouřila. a doktorce jsem musela pokaždý znova a znova opakovat "né paní doktorko, nekouřím já vím že nesmím" :o))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(31.3.2003 23:06:15)
Ahoj Milado,
spirometrii mi dělali v únoru, přetestovat mě musí na alergeny - to je takové to píchání hnusných látek do ruky, aby zjistili reakce. :o) Aspoň tak se to dělávalo za mého dětství, třeba to teď testují moderněji.
Mě se totiž v těhotenství objevilo astma v době, kdy jsem nikdy na nic alergická nebyla - v zimě. Takže se prostě neví, co to spustilo... zvlášť když to po porodu nepřestalo, jak jsem tajně doufala. :o)

Danino,
vím že to je hrozný a rozhodně nechci zase skončit na 40ti denně, ale bojím se, že alespoň sem tam si zapálím určitě... a jestli opravdu nezačnu hubnout, tak mi asi ani nic jiného nezbyde. Vlastně je to taková Sofiina volba - zničit si nemocné klouby nadváhou nebo nemocné plíce kouřením? :O)
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(1.4.2003 2:31:59)
Monty, pokud se bez léků na astma skutečně dusíš, jak píšeš, ujišťuji tě, že kouřit nebudeš, i kdyby jsi stokrát chtěla. A co víc, nevydržíš ani ve společnosti více kouřících lidí. Nechci ti kazit tvé plány s hubnutím, ale uvidíš sama, sama mám také získané astma a z cigarety bych si v současné době skutečně snad "vykašlala plíce z těla". A to platí i v době, kdy pohotovostní sprej mívám při sobě a nic mi nebrání v jeho použití (nekojím).
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(1.4.2003 13:13:12)
Tak to má tvůj taťka asi odolnější plíce než já, mě by i ta jedna cigareta fakt odrovnala. U lidí, kteří jsou zvyklí už kouřit denně, je to vždycky otázka, jak silné astma mají. Ale pokud se Monty fakt dusí naprosto běžně, relativně bez příčiny nebo řekněme po slabé námaze, astma bude mít pravděpodobně silné. A tam si myslím, že ji může to kouření klidně odrovnat až na převoz sanitkou rovnou na plicní do kyslíkového stanu a to si pak člověk hodně rozmyslí, jestli se mu to chce ještě zkoušet:-( Já vim, bohužel tvůj tatínek si teď nedá říct asi podobně, jako naše druhá babička, která měla rakovinu plic a stále kouřila:-( Ale třeba toho opravdu tvůj tatínek nechá, držím palce:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Milé kojící maminky - MONTY 

(1.4.2003 13:38:08)
Ahoj Kláro,
u mne je ten problém, že mám astma alergického původu a zničehož nic se mi "spustilo" 6 týdnů před porodem, i když v té době nikde kolem mne nebyl žádný "známý" alergen. Normálně se dusím jenom když kvetou trávy a některé stromy a já pobíhám v přírodě "nezfetovaná" léky... anebo po penicilínu. V tom je ten problém - prostě se neví, na co dalšího se mi v těhotenství alergie objevila. Bydlíme coby kamenem dohodil od stavby haly Sazky, takže to může být jakýkoli sajrajt stavbaři produkovaný, ale dokud kojím, nejde to prostě testovat. :o(
Kouřila jsem víc jak deset let a nedusila jsem se... ironie osudu, fakt. Když přestanu kouřit, tak se můj zdravotní stav dost prudce zhoršil. Jestli já nakonec nebudu ropák. :o)))
 hh hh 


Re: Re: Milé kojící maminky - Kláro a Monty – kouření a alergie 

(1.4.2003 19:12:44)

Kláro já mám astma od 12 let. (první astma. záchvat + první volání rychlé l.s.)
Kouřím od 14 let. Znám více astmatiků co kouří a řeknu ti že je fakt, co tu psala i Monty,že když jsem kouřila neměla jsem potíže co mám te´d když nekouřím. Každé 3 měsíce chodím na spiro, beru pravidelně léky takže žádný „víkendový astmatik“ nejsem.
Taky je fakt to že i když jsem se dusila tak jsem si šplíchla Dytec a 10 min. na to jsem si šla zapálit. Je to v člověku. Vím, že jsem si dost zahrávala.

Monty možná by bylo lepší zažádat si o krevní testy. Ono se to moc nedělá mně to dělali vloni v těhotenství, protože jsem přecházela z dětské alergologie na „dospělou“. Z krve je to daleko citlivější a to co se Ti v kožních testech neprojeví tak v krvi se to ukáže. Někde co vím se za to i platí asi 300,- zkus se na to optat alergoložky.
Jinak s tím kouřením a hubnutím. Zhubnout se dá i zdravěji mně osobně cigarety k hubnutí nijak nepomohly. Navíc přes rok nekouřím a snad už nikdy nezačnu :o) Od února jsem zhubla 8 kg. chce to jen trochu disciplíny,nepřežírat se hlavně na noc, omezit sladké a hlavně pohyb. To ti neuškodí i při kojení :o) Ten smradlavej hnus v podobě cigaret k hubnutí nepotřebuješ :o)

Hezký večer Danina
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 23:15:09)
Souhlasím. Myslím, že jsem poměrně tolerantní člověk, ale to, co si lze přečíst o "exhibujících kojících matkách", to už nadzdvihlo i mě. A vrchol všeho je, když se tu dočteme, že jako kojící matky odsuzujeme ty, které nekojí. Byla bych ráda, kdyby kdokoli, kdo si něco takového myslí, odcitoval přesně, kde se to na této straně dočetl.
Synovi bude brzo 9 měsíců, stále kojím, pokud je to nutné, i na veřejnosti. Tím myslím, že odcházíme z domu najedení a případně nakojení, ale přesto někdy dostane hlad či žízeň. Když byl menší, kojil se po 1-2 hodinách - to bychom se vůbec nedostali ven, kdybychom trvali na kojení doma. Samozřejmě se snažíme vybrat klidné, pokud možno skryté místo, ale někdy je to těžké.
Nechápu, jak si vůbec někdo může myslet, že to je exhibice!!! To se domníváte, že dětem nedáme jíst doma a chodíme kojit výhradně na ulici?! Nejlépe k pokladně v supermarketu, jak tu už padlo.... Je to opravdu smutné. Kde se v lidech bere ta netolerance, nedostatek víry v druhé, lásky a takového toho "člověčenství"? Ten pocit "já jsem dokonalý a kolem jen samí blbci". Škoda slov...

Jen bych ještě ráda dodala k odstříkávání - kromě toho všeho, co tu padlo - je to nevhodné, nehygienické (a to zvláště v termotaškách - to je přímo inkubační médium, koledujete si o průjem u mimíska), naprosto zbytečné, když můžu nakojit, atd.- u nás (a jak vím od jiných maminek, tak nejen u nás) byl problém mléko odstříkat. Šlo to opravdu velmi špatně (i těsně po kojení, kdy je to snadnější), trvalo to dlouho, moc potom bolela prsa a malej stejně nic z lahve nevzal. Je to opravdu jen nouzové řešení a ne pro každého. A o těch mokrých tričkách ani nemluvím. V tomto ohledu chápu Sylvii - mně se to čas od času přihodí i teď, a to jsem si myslela, že už by to mohlo přestat.
 Helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(31.3.2003 23:40:51)
Stále mi není jasné,jak to dělaly ženy dříve?Dnes se na veřejnosti prostě kojí,je to dá se říci trend,dříve - dejme tomu před 20 lety se na veřejnosti nekojilo a děti žily,jak to bylo?Neumíraly hlady,nic.
Moje kamarádky,které měly děti dříve,než já,navíc kojení nesnášely.Jedna spolžačka si na prsa dávala studenou vodu,dle pověry,že pak mléko není,kojila tedy asi měsíc,jiná své děti kojila 3 měsíce,další to samé.Kamarádka v Americe,lékařka,má dvě děti v současnosti,kojila taky minimálně,navíc šla po 6 týdnech vždy zpět do práce,tak by to asi ani moc nešlo,i s tím kojením na veřejnosti,že.Já jsem kojila přesně 1 rok,dle pohodlí doma,ale pokud možno zásadně v soukromí.Jezdím autem,takže není problém před nákupem v obchodě,dítě nakojit v autě,to samé bylo na cestách kamkoli a to jsem jela s dcerou už ve 3 měsících na delší výlet(absolutně nejsem typ,co sedí doma),v půl roce letěla letadlem,potom k moři,ale neměla jsem potřebu kojit mezi lidma.Nebavilo by mi prostě povídat si s lidma u toho kojit,na návštěvě,nic mi neuteče,můžu si odejít do pokoje nebo prostě podobným způsobem.To samé bylo,když jsme jeli na hory a tak.Kojila jsem rok,ale problémy s tím,abych musela kojit na veřejnosti jsem neměla.Když už,odešla bych si sednout do ústraní.
Navíc,některé muže,pohled i na kojící prso vzrušuje a neměla bych zájem,aby mi pak pronásledoval nějaký úchyl po parku.Divím se,že zrovna tohle nikomu nevadí.Stejně tak,jako některé muže vzrušuje představa sexu s těhotnou ženou(ne každého pochopitelně).
Nikdo v tom kojení nevidíte sexuální podtext,ale on tam je.Chlapa se špičatýma kalhotama za sebou v patách nepotřebuju.Každý mluví o jídle a mléku,ale sex v tom je.Leckterý muž si může představovat,že na tom prsu je přisátý on a ne to dítě.To je jeden z dalších důvodů,proč bych radši dítě šla kojit třeba do auta.
Vždy někdo vyhlásí - je něco zdravé a dělá se to tak,pak se přijde na úplně opačný názor a dělá se to zase jinak.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(1.4.2003 0:06:13)
Bezva nápad - když nemám vlastní auto a nechci a nemůžu (to pobíhání po úřadech je pracovní) sedět doma, naučím se otevírat cizí auta, abych si měla kam odskakovat nakojit :o) A jak to dělaly ženy před 20lety? Můžu mluvit jenom za mojí mámu - já byla jednak na Sunaru a jednak se se mnou máma motala jenom kolem baráku. Mladší brácha byl sice kojený, nicméně i pro něj platilo to "motání se" kolem baráku... A to že ženám tehdy kojení vadilo, byl JEJICH problém, ne můj. Mně nevadí a nevidím důvod, proč by mé děti měly být na umělé výživě. A úchylů se nebojím - jinak bych totiž těžko mohla vylézt z baráku, protože kdoví co koho na ulici zrovna vzrušuje... :o)

S.
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(1.4.2003 0:34:29)
Heleno,
jak to bylo driv? Tezko rict, ale materska byla mnohem kratsi, lekari podporovali spis umele mleko, nez kojeni.. takze zeny spis nekojily. A kdyz uz ano, tak v te dobe bylo normalni "prdelit" se s ditetem kolem baraku. Ted uz to nastesti normalni neni, i kdyz to stale vypada, ze by dost lidi zavrelo kojici matky a male deti do nejakych vybehu. To by tak hralo, aby pohled na matku a dite nekoho rusil.

S tim autem to je super, jak uz jsem psala, auto k dispozici nemam, jezdim vsude verejnou dopravou. Tak ti nevim, mela jsem radeji nechat vyklidit cely autobus, abych mohla v klidu nakojit, nebo stejne jako Sylvie se vloupat do nejblizsiho pohodlneho auta a nakojit tam?

Nebavi te kojit a povidat si s lidma? Pri kojeni v parku na lavicce jsem to taky nedelala.... ale kdyz u nas doma (v garsonce = v jedne mistnosti) byla navsteva a Tom potreboval najist, myslis, ze jsem s nim sla na zachod? Nebo ze jsem poslala navstevu na 20 minut pred barak?

Uvahy o pohledu na "kojici prso" jsou uplne zcestne... copak je neco z prsu pri kojeni videt? Kdyz si vezmu vystrih, ukazu vic. Par uchylu uz jsem potkala, jeden byl dokonce vysazeny na tehotne zeny, ale "uchyl na kojeni" me jeste neobtezoval. Tedy, ne ze bych o to stala :o) Ale to bych se musela bat vyjit ven, co kdyz nahodou bude pred barakem uchyl, ktery ma spadeno na male zenske? Nebo na zelenooke? Nebo na zenske ve snerovacich kozackach? Nebo na zenske v letnich satech? A co teprve v tramvaji, to je semeniste vselijakych vochmataku.

Cela tahle diskuse je uplne o nicem. Ten, kdo na verejnosti kojit musi, at to dela. Kdo nechce, at to nedela a da nam kojicim svaty klid.
J.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Milé kojící maminky, 

(3.4.2003 10:50:55)
Nie je potom sexualny podtext aj v navsteve u gynekologa??? ;o) Ved ktoreho chlapa pohlad "tam dole" nevzrusuje? A to ani nemusi byt uchyl, ze? ;o))))
 Sylvie 


Re: Re: Chce to trochu rozumu 

(31.3.2003 22:06:51)
Jani,

právě jsem se chystala napsat naprosto to samé - to s tou sbírkou :o) A hle, ono to tu už od mého posledního letmého nahlédnutí do diskuze přibylo od tebe :o)

Podepisuji se pod vše, cos napsala - včetně toho odstříkávání. Mé druhé dítko pije po 3-4 hodinách a je to pro mne snad horší, než když se Verča přisávala po hodině-dvou. Ta tak aspoň stíhala mléko odpíjet, zato teď chodím s věčně promočenými tričky :o( Zatím je schovávám pod bundou, doufám, že do doby "opravdových veder" se mi už tvorba mlíka nějak upraví a běžné tampony budou stačit...

S.
 Marie 
  • 

Re: Chce to trochu rozumu 

(31.3.2003 21:47:12)
Souhlasím s Evou.Na veřejnosti jsem dá se říci nekojila,protože to není mně samotné příjemné,jak se na někoho dívat,tak aby se díval někdo na mne.Ještě tak bych pochopila styl obchodního domu IKEA,kde mají v restauraci paraván pro kojící matky a ty se tam tedy mohou uchýlit.
Mám stejný pocit jako Eva,že některé ženy se vystavují rády a záměrně a úplně se vyžívají v pocitu,teď se propaguje kojení,že je zdravé a kojení na veřejnosti kdekoli,tak se na mne koukejte,dělám to skvěle a jestli si někdo myslíte,že ne,tak nejste normální vy a ne já.Já jdu s dobou.Jsem in a vy jste puritáni a konzervativní.
Myslím,stejně jak Eva píše,že se ženy mohou otočit třeba zády,že je to vlastně soukromá chvilka a ne exhibice pro okolojdoucí.Když je člověk v restauraci,tak taky by měl dodržovat zásady kultury stolování a ne se chovat jako neandrtálec,teď jím,no a co,nepadnu hlady.
 Eva 
  • 

Re: Re: Chce to trochu rozumu 

(1.4.2003 9:26:41)
Přesně tohle jsem měla na mysli, i když jsem se asi nevyjádřila dost přesně. Každopádně tvoje poslední věta to vystihuje naprosto dokonale! Díky.
 hana377 


Re: Re: Chce to trochu rozumu 

(1.4.2003 10:19:25)
pani Marie, myslim, ze jste, tak jako dalsi nekteri pisatele, mozna nepochopili, ze ani my maminy, co kojime i na verejnosti (lavicka v parku, restaurace, cekarna polikliniky,...), bychom tak nedelaly, kdyby byla na techto mistech k dispozici mistnost, kam bychom se mohly uchylit a miminko tam nakojit. Napr v Carefouru nebo dalsich novych hypermarketech se jiz zaridili tak, aby tam mohla jit i mama s detma a nerusila okoli tim, ze bude kojit nekolikamesicni miminko. Nechtelo to nic jineho, nez mistnost, umyvadlo s tekouci vodou, zidli a jako tresinka na dortu je tam prebalovaci pult. Myslite si, ze v takovem prostredi by maminka sedela na verejnem miste, s odhalenymi prsy nebo stala u pokladny a kojila? Jina vec je, ze na vetsine mist na to proste zarizeni nejsou. Ano v minulosti to nebyvalo. Kolikrat sem slysela od mamy, tak mu dej v noci caj z flasky, at se vyspis, ale kdybych to udelala, tak dnes uz davno nekojim, protoze moje prsy proste mlekem zrovna moc neoplyvaji a potrebuji, aby se z nim prcek krmil co nejcasteji. A protoze chci kojit co nejdele, tak holt kojim kdyz chce prcek. Dnes uz samozrejme sebou mam flasku s ovocnou stavou, popripade presnidavku nebo zeleninu ve sklenicce, ale pokud by mu ani to nestacilo a nebo by nebylo kde ohrat, tak proste ten prs je jedine mozne reseni. Pokud nahodou nekdo videl z meho prsu kus, tak je to jedine proto, ze pri velikosti DD nestiham dvouma rukama pridrzovet prs, dite a jeste dostatecne drzet tricko tak, aby nebylo videt vubec nic. Je mi to lito, ale jinak se to udelat neda. Proto prosim, pokud se Vam to nelibi, mate moznost se na mne nedivat. Ja bych mela jenom jednu alternativu, pohybovat se maximalne ctvrt hodiny chuze od domova, abych mohla dite nakrmit tehdy, kdy chce. Chcete mne a ostatni, ktere jsou na tom podobne, "odsoudit k domacimu vezeni", protoze mame male deti, kterym se snazime dat to nejlepsi??
 segra 
  • 

Re: Chce to trochu rozumu 

(1.4.2003 9:54:55)
Neukazovat prso, protoze vypada nevabne - to je fakt dobry duvod...

Zajimalo by me, kdy se zacne pozadovat, aby jedinci neodpovidajici soucasnym normam krasy vychazeli z domu s pytlem na hlave :-)
 hh hh 


Milá Kláro Kubíčková 

(31.3.2003 19:20:02)
Fakt jsem se pobavila čtením Tvého článku.
U doktorů bývá sranda.
 Julie, Annabelle 15. mesicu 
  • 

Re: Milá Kláro Kubíčková 

(31.3.2003 22:11:31)
Ja tedy poradne nechapu, jakou denni aktivitu jste zvladly, pokud jste novorozene kojily kazde 2 hodinky a ne na verejnosti. Mne se treba uzasne osvedcila klokanka. Diky klokance jsem mohla kojit za pochodu a to treba v supermarketu a nikdo ani nevedel, ze kojim. Ja jsem clovek, jez nesnasi vysedavani doma a tak kojeni na verejnosti bylo pro mne bezpodminecne nutne...
 Anča 
  • 

Kojení na veřejnosti 

(31.3.2003 22:30:55)
Klokanka na kojení,jak píše Julie,je dobrý nápad,když na to jde někdo hlavou a ne že jen zvedne triko a ukazuje okolí povadlá prsa,tak to je sympatické.
Připomíná mi to cikánky ze Slovenska z dob mého mládí,kdy se na veřejnosti nekojilo(nebylo to in),které patřily k sociálně nižší vrstvě a nedá se to napsat jinak,než že,kde sedly,tam sedly a vytáhly triko a daly se do díla. V té době nikdo jiný na veřejnosti nekojil,s tím se mi to asi bude stále spojovat.
Já jako kojící matka(ne nekojící)jsem na veřejnosti nekojila,opravdu výjimečně na návštěvě.
Když jsem letěla letadlem,bylo by mi trapné,mít vedle sebe staršího souseda,vytáhnout prso a obtěžovat ho tím,aby mi sledoval,nehledě na to,že bych o to nestála a letušky se aktivitou rozhodně nepřetrhly.
Ve Skandinávii se na veřejnosti sem tam kojí,ale můj partner patří do kategorie mužů,které to irituje.Stejně jako mě.
Kojení v supermarketu jsem zažila,takřka u pokladny.
A o toleranci bych nemluvila,protože nedávno na jednom pískovišti do mě strčila jedna maminka a říká mi,vždyť se tady nesmí kouřit a psi sem taky nesmí(nějaké značky na plotě) a maminky v první brázdě hned u pískoviště v pohodě bánily,dítě - nedítě.
Takže tolerantní společnost,ne???
Sice dělají matky vše pro zdraví dětí - zvednou triko kdekoli,ale s kouřením se taky nepářou,v přítomnosti nejen vlastních,ale i jiných dětí v pohodě.Foukají kouř přímo na písek a do obličejů malých dětí.
Tolerantní společnost.
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Kojení na veřejnosti 

(31.3.2003 23:40:20)
Napsala jsi to hezky, k tomu je těžké něco dodat, to lze jen podepsat.
B.
 Zuzana+dcéra(04/01),syn(07/04) 


Boj proti verejnému kojeniu začnite v kostoloch a galériách! 

(1.4.2003 10:47:32)
Milé odporkyne verejného kojenia, ktoré argumentujete tým, že kojenie rovnako ako vylučovanie, milovanie a ďalšie potreby nepatria na verejnosť! Vaše argumenty sú síce krásne, ale obávam sa, že adresáti a adresátky ich ešte nepochopia, pretože majú väčšinou len pár mesiacov a to, ktorá potreba je spoločensky vhodná alebo nie, im je úplne fuk. S vhodnosťou uspokojovania potrieb môžete argumentovať u dospelých a to sa k vám rada pridám. Ale akosi vám uniklo, že kojenie nie je potrebou neslušných mamičiek a väčšina z nich verejné kojenie dobrovoľne nevyhľadáva ani exhibicionisticky neprezentuje. Celkom by ma zaujímalo, keď vám vadí to kojenie, ako ste vy riešili iné potreby svojich detí – keď sa vám napr. v čakárni u lekára pokakali tesne predtým, než ste boli na rade, keď si šťastne prdkali po fazuľkovej polievočke, keď im liezli zuby a pre niekoho možno nechutne slintali alebo keď vášho malého syna nedajbože napadlo chytať si v obchode cez nohavice pipíka? Ospravedlňujem sa, že som taká naturalistická, ale vždy ma rozčúli, keď čítam o mamičkách exhibiconistkách, ktoré si nevedia svoje deti vycvičiť tak, aby si nepýtali jesť na verejnosti. Neviem odkiaľ to beriete, ale ja som za dva roky mojej materskej videla veľa žien kojiť, ale len jedna z nich to robila menej diskrétne ako ostatné – mala odhalenú asi polovicu hrudníka, takže bolo úplne jasné, čo robí. U ostatných nebolo jasné, či ich dieťa papá alebo len spí v náručí. No ani táto žena ma nepohoršila, len som si povedala, že ja by som sa nedokázala dostatočne uvoľniť. Ja totiž dokážem v kľude kojiť len sama alebo v prítomnosti manžela - kamarátky, ba aj rodičia ma už trošku znervózňujú a na verejnosti mi to tiež nie je príjemné. Ale pokiaľ malá chcela jesť, vôbec som neuvažovala nad tým, či jej dám alebo nie a tak som kojila všade – vždy maximálne diskrétne. Teraz už vonku kojím mimoriadne výnimočne, malá vie, že mliečko sa papá doma.
A je tu ešte jedna vec, na ktorú mnohé „slušné“ zabúdate a chválite sa tým, že na verejnosti kojiť nemusíte: sú deti (tak ako naša dcéra), ktoré nikdy neprijali dudlík a tak, keď sú mimoriadne vyľakané alebo rozrušené, ukľudnia sa len u toho najprirodzenejšieho dudlíka. Takže skôr, než niekoho odsúdite, zamyslite sa, či práve vy nemáte malých závislákov na „gumenom ciciku“ a aké je to nepríjemné, keď ho vaše unavené alebo ospalé dieťa zrazu stratí. A čo keď je niekomu nepríjemný pohľad na dieťa ožužlávajúce kus gumy alebo silikónu? :-)?

Ja osobne som si po prečítaní Klárinho článku povedala, že je to dosť naturalistické (tie kaluže mlieka napríklad :-)) a že určite aspoň trochu zapracovala autorská nadsázka. Určite jej ale patrí môj obdiv, pretože som zažila takmer identickú návštevu s našou 6,5 mesačnou dcérou na nefrológii – preplnená čakáreň, vydýchaný vzduch, všetky deti objednané na tú istú hodinu, hodina prázdneho čakania, keď sme nemohli nič robiť, len čakať na výsledky z laboratória, uplakané alebo unudené deti a pod. Tiež som kojila v čakárni, pretože sme nepočítali, že tam budeme od 8,30 do 12,00 a tak som nezobrala so sebou príkrm. A to sme boli dvaja dospelí na jedno dieťa, nie ako Klára sama na dve malé deti. Nakoniec to nevydržal môj manžel a po pár hodinách zbytočného čakania schytil malú a odišiel sa sťažovať priamo riaditeľovi nemocnice na zlú organizáciu objednávania. Riaditeľovi ku cti slúži, že ho hneď prijal a telefonicky u lekárky preveroval, čo sa deje. Takže si viem veľmi dobre predstaviť, aké krušné chvíle Klára zažívala a ani by ma nenapadlo za niečo ju odsudzovať.

No a ako to robili ženy pred 20 rokmi? Veľmi jednoducho – kojili presne podľa časového rozvrhu, pretože tak to prikazovali pediatri a väčšina detí bola už z pôrodnice bez rooming-inu vycvičená na trojhodinový rytmus. Od narodenia podávali čajíky, od troch mesiacov šťavičky a pár týždňov na to príkrmy. Aj vďaka tomu a slabej stimulácii väčšinou po pár týždňoch alebo mesiacoch prišli o mlieko a prechádzali na umelú stravu (prečo nie, veď bola predsa tak dokonalá!). A ak aj kojili, tak často po šiestich mesiacoch išli do práce a bolo po kojení. Detičky síce potom boli každú chvíľu choré, ale v čase plnej zamestnanosti to zas až tak nevadilo.

Mňa osobne by zaujímalo, ako to robili naše babičky, ktoré tu mnohé spomínate ako vzor cudného správania. Mám totiž z posledného obdobia veľmi prekvapujúcu príhodu s cca 80 ročnou babičkou mojej najlepšej kamarátky. Kamarátka má teraz niekoľkomesačného syna a pred pôrodom bola veľmi uznávanou sólistkou jedného z najvychytenejších slovenských ľudových súborov. Dá sa povedať, že je folklórom posadnutá nielen ona, ale aj celá jej rodina. No a práve táto babička mi pri jednej z mojich návštev priniesla ukázať zažltnutú fotku so slovami, že chce moju kamarátku presvedčiť, aby si dala odfotiť rovnako ako žena na fotke. Na moje veľké prekvapenie bola na fotke krojovaná žena kojaca svoje malé krojované dieťa. Žena bola pomerne bujných tvarov a rozhodne jej bolo vidieť z poprsia viac ako u žien, ktoré vidím kojiť dnes ja. Priznám sa, že ma celá situácia s fotkou trochu zaskočila, no babička sa nadchýnala, aké je to krásne. Moja reakcia bola taká, že ja osobne by som sa asi na podobné fotografovanie prehovoriť nedala. Veľmi ma prekvapilo, že pred tými niekoľkými desiatkami rokov s tým nemali problémy. Potom som si ale spomenula, že podobných výjavov je fotografické, maliarske a sochárske umenie plné. Výnimkou nie je ani zobrazovanie Márie kojacej malého Ježiša, mám pocit, že takéto výjavy som už videla aj v kostole.

A tak mám konkrétny návrh pre odporcov verejného kojenia – čo takto vyraziť do galérií a kostolov zahaľovať tie neprístojne odhalené a vystavené ženské hrude?
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: Boj proti verejnému kojeniu začnite v kostoloch a galériách! 

(1.4.2003 12:23:56)
Ahoj,
plně se ztotožňuji s tím co jsi napsala.
PS: máš úžasný sloh.
¨Daniela
 Lucia 
  • 

Re: Boj proti verejnému kojeniu začnite v kostoloch a galériách! 

(1.4.2003 22:14:28)
Zuzana, ako pises - ked koji na verejnosti matka diskretne, nikto nic nenamieta, pretoze nikto nic nevidi.Ja sama som kojila na verejnosti, vzdy, ked to bolo potrebne a verim, ze si to nevsimol nikto. Ale take divadielko, ako popisuje Klara, hm, neverim, ze sa to da nazvat diskretnym kojenim na verejnosti. Sudim podla toho, ako ho popisuje, aj ked si odmyslim nutnu autorsku nadsazku. Nemyslim, ze by ma pohorsila zena, ktora odvratena koji svoje dieta, popripade ma cez plece prehodenu plienku a dieta za nim schovane (tak som to robila ja - sukromie pre dieta, aj diskretnost pre matku). Mimochodom, podla mna je dvojrocne dieta dostatocne velke na to, aby sa pri prechode z cakarne do ordinacie "odtrhlo" bez vacsej ujmy.
 Mirka 
  • 

kojím a kojit budu 

(2.4.2003 9:42:13)
Ahoj holky, celé jsem to nepřečetla, ale není to nakonec jedno? Kdo chce kojit na veřejnosti, ten bude a kdo nechce, ten nebude. Já kojím už přes dvacet měsíců a vždycky jsem zhodnotila situaci a podle toho kojila. V restauraci, kde by na mě zírali všichni místní štamgasti, jsem šla do salonku a na zahradní besídce od muže z práce nás bylo kojících tolik, že snad nebyla chvíle, aby některá z nás neměla prso venku. Kojíme s kamarádkami navzájem před svými manželi, kteří jsou tak zvyklí, že to asi vůbec neregistrují. S negativní reakcí jsem s nikdy nesetkala, ale evidentně největší problém s tím měly babči po padesátce. Ale pokud by někdo měl řeči, utřela bych ho, že by si to za rámeček nedal. Na veřejnosti kojím a kojit budu, protože mi to připadá přirozené a vždy po ruce, a je to praktické i pro větší dítě, když se třeba někde neočekávaně zdržíme. Moje holčička prořvala první půlrok života a mnohokrát jsem říkala, ještě ža ta prsa mám a můžu ji trochu uklidnit.
Názory proti kojení řadím do kategorie, že žená má mít 175 cm, míry 90-60-90, máme být oholené a vyholené, oblečené podle poslední módy, na zadku máme místo kůže celulitidu, takže se máme na noc balit do igelitu a vložku si musíme vyměnit několikrát denně i když nemenstruujeme, protože jinak páchneme. A kdo této normě nevyhovuje, nechť nechodí mezi "slušné" lidi. Už mě to fakt štve.
 Veronika, syn Lukáš a Matouš oba 2 roky 
  • 

Re: kojím a kojit budu 

(2.4.2003 10:24:21)
Když to nevadí Tobě, tak to je jen Tvůj problém.
Zvláštní postoj, tj. jsem matka, prso je JEN na kojení a já si budu kojit kde chci a jak chci, je docela zajímavý a tak mne napadá - je potom matka, ještě vůbec žena?

Žena která chce být žádoucí a zajímavá i když je matkou?

Když to vezmu hodně zjednodušeně, kdyby nebyla matka a nekojila by a jen by ji na prsu svědilo, tak by ho vyndala a před lidma se podrbala? O jiných částech těla ani nemluvě.
Když se jí bude chtít s prominutím "prdnout" nahlas mezi lidmi, tak to udělá, protože je to její potřeba a jinak by ji bolelo břicho?

Myslím, že jsou činnosti, které by ženy měly dělat jen v soukromí a pokud to opravdu jinak nejde, na veřejnosti jen vyjímečně a diskrétně. To samé se týká i mužů a dětí. Jsme lidé a proto bychom se i tak měli umět chovat ve společnosti dalších lidí.
 Aleš 
  • 

Re: Re: kojím a kojit budu 

(2.4.2003 10:44:34)
Ahoj, líbí se mi ta Vaše "diskuse"

Možná to sem nepatří, ale znáto to, jsem chlap a občas si potřebuji "odskočit" Nebudu to tady rozebírat, ale jednou jsem to nějak nestihl a nezvládl domů, tak jsem si myslel, že svou "potřebu" diskrétně provedu u jednoho stromku v parku.

Co čert nechtěl, šla kolem mne maminka s malým dítětem a jak ta mne zpucovala a svému prckovi div nezakryla oči. Ale taky toho tak moc vidět nemohla, spíš tušila, než viděla.

Tak kde je spravedlnost? Já nechtěl aby na mne koukala a nechtěl se nějak předvádět, ale i tak jsem byl za výtržníka.

Věřím, že pár metrů pak odemne "vyndala prsa" a začala kojit. Ale třeba ji křivdím.....

Mimochodem, k té erotičnosti, pokud je ta žena hezká, samozřejmě, že to erotické pro muže je, ale ne každá se s tím co veřejně ukazuje může skutečně chlubit.
 Eva 
  • 

Re: Re: kojím a kojit budu 

(2.4.2003 17:56:40)
Přeně tak.
Jinak mám z téhle diskuze pocit, že žena, která své dítě nekojí aspon do tří let a nepředvede svoje vytahané prsa aspoň dvakrát denně celému blízkému i dalekému okolí není normální a rozhodně není dobrou matkou a člověk, který nemá stejný názor je prostě netolerantní.
Dovoláváte se milé maminky tolerance, ale přemýšlely ste někdy nad tím, že to prostě může někoho pohoršit? Že ne každý je zvědavý na to, aby se díval na Vaše prsa? A pokud sedí naproti Vám v plné čekárně, tak věřte, že nemá moc šancí koukat se jinam...
Myslím, že tu nikdo netvrdí: "Seďte doma dokud vašemu dítětí nebude aspoň pět let a neopovažujte se kojit na veřejnosti!" Myšlenka je "Kojit samozřejmě ano, kdykoli a kdekoli si dítě vyžádá, ale diskrétně pro sebe, pro dítě i pro okolí."
Buďme teda tolerantní, ale všichni.
 Freya,dcera 
  • 

Kojím a kdo je víc 

(2.4.2003 21:36:31)
Souhlasím s názory Evy,Veroniky,Aleše apod.co se týče věčně omílaného kojení na veřejnosti.
Co se týče tolerance,jež tady byla taktéž x - krát zmiňována,navážu na Mirku a pokračovala bych v tom,že to že lidi by se holit měli,vložku(slipovou)by si měnit měli,i když nemenstruují atd.,protože nutit někoho dýchat cizí pot a další věci,není nic moc a je to stará známá věc,která tu vždy vadila cizincům,že by lidi mohli více dbát na osobní hygienu.
Patřilo by to do jiné rubriky,ale spousta žen tady se mi nikdy nezdála,že by o sebe pečovala nějak zvlášť i v těhotenství.Čekárny plné často žen či holek v keckách a laclákách.Poukazovalo se na to,že tu není kde nakoupit,ovšem je to otázka spíše vkusu,než peněz.
A dnes kdy sem třeba přišla skandinávská firma H&M,která má velmi sexy oblečení pro těhotné ženy,tak jsem zvědavá.
Francouzky,Italky,Švédky a jiné ženy mají tendenci chodit oblečené v těhotenství velmi nápaditě a zajímavě,že je pak pohled na těhotnou ženu zajímavý a erotický.
Na Češku v laclákách a botaskách,tedy ne.
A co je tolerance nebo není,o tom by se dalo diskutovat a ne někomu podsouvat,že není dostatečně tolerantní,když nechce někoho sledovat při kojení na veřejnosti.Úplně nejlepší je roubovat tyto vlastnosti na ženy matky,které mají kojení úspěšně za sebou,aniž by se nechaly okukovat na veřejnosti,neboť si raději dopřály soukromí,jak pro sebe,tak pro dítě.
Kojení coby intimní věc,domácí a rodinnou záležitost a ne si sednout pomalu na podium a nechat si tleskat,jak báječně kojím.
Připomíná mi to trochu rozdíl jako když si dám v Itálii kávu do porcelánu a v klidu posedím a v Americe do plastiku a pošupajdím s tím po ulici.
Řekla bych,že tím,že se dnes kojení podporuje,vyšlo mezi lidi a do ulic.Kdyby tomu tak nebylo,lidi by o tom tak nemluvili.
Když někdo zmiňoval "pšoukání"na veřejnosti,připomíná mi to porodnici.Na pokoji jsem byla se ženou,která se absolutně nežinýrovala a prděla nahlas ostošest.Napřed jsem myslela,že mě klame sluch a že se mi to zdálo,ale pak když to pokračovalo,tak mi došlo,že je to pro ni normálka,prostě se uprdne.No,každý je holt jinak vychovanej,že...I když mně to normální nepřišlo.
 Zuzana+dcéra(04/01),syn(07/04) 


Re: Kojím a kdo je víc 

(3.4.2003 2:46:57)
Ahoj Freya,

z Tvojho príspevku mám pocit, že považuješ ženy kojace na verejnosti za poriadne humusáčky, ktoré už od tehotenstva hrozne vyzerajú a svojou prítomnosťou len znechucujú okolie. Asi nabúram Tvoju predstavu, ale tehotenstvo som kvôli práci strávila na vysokých opätkoch a v kostýmoch, „lacláče“ som si obliekla asi 5x – na prechádzky do prírody a to na naliehanie manžela, ktorému som sa v nich na počudovanie páčila. Pravda, teraz som už poklesla a na hranie do piesku, lezenie po preliezkach a šmýkanie po šmykľavkách nosím tričká, rifle a tenisky. Ale aspoň sa denne jemne maľujem, používam deodorant a dokonca som sa už naučila používať aj príbor, mydlo a zubnú kefku. Za ostatné ženy hovoriť nemôžem, poznám ich tak maximálne z ich albumov tu na Rodine, ale vo väčšine prípadov sú to sympatické upravené stvorenia. Zo všetkých fotiek mi napríklad utkvela v pamäti fotka Julie, ako stojí tip-top upravená v minisukni pred pôrodnicou, aby sa jej o chvíľu narodila dcérka...

To, čo píšeš o ovládaní svojich potrieb a starostlivosti o seba, je v mnohom pravda a mne osobne napríklad veľmi vadí, keď cestujem v lete v MHD a všade sa vznáša smrad neumytých tiel. Lenže (a to sa opakujem) - môžeš vyžadovať, aby usmernili svoje potreby a telesné pochody dospelí ľudia, ale u najmenších detí to urobíš asi len ťažko. To kojenie nie je MOJA potreba, to nie je tak, že to zrazu na mňa príde, tak sa hocikde odhalím a nasilu napchám prsník dcérke do pusy... To je JEJ potreba (jedenia, pitia, pritúlenia) a tú len ťažko usmerním (povedzme, že teraz už aj hej, ale u malých detí len ťažko).

Ja to stále nechápem: pri inej potrebe – vylučovaní - všetci chápu, že dieťa do takých dvoch rokov len ťažko počká a keď mu treba kakať alebo cikať, tak to proste urobí (s ohlásením alebo bez) IHNEĎ alebo počká maximálne pár minút. A preto existujú plienky.
No pri inej potrebe – jedení – sa od tých istých (alebo len tých kojených) detí žiada ovládanie, nesmú jesť a piť hneď, ale musia čakať, niekedy veľmi dlho, kým bude matka v úplnom súkromí. Niekto by možno dodal, že preto existuje umelá výživa a fľašky.
Tomu kojencovi je ale jedno, že jeho mama sa musí vyzliecť a použiť svoje prsia, on nerozlišuje, či sa patrí piť z fľašky alebo prsníka. Alebo snáď máme všetky od pôrodnice používať umelú výživu alebo odstriekavať do fľašiek a riskovať, že sa nám novorodenec odstaví? Ja, ako som už písala, som hanblivá a snažím sa kryť, lenže dcérka napríklad neznášala, keď som ju zakrývala svojim oblečením alebo plienkou a strhávala ich. To som fakt mala zostávať len doma, aby som niekoho nepohoršila?

A iné telesné prejavy malých detí – ty máš alebo poznáš deti, ktoré si na verejnosti nikdy ani negrgli ani neprdli ani sa nepovracali a nerobili ani nič iné u dospelých netolerované? Ak áno, v tom prípade gratulujem konštruktérom zo SONY k ďalšiemu šikovnému robotovi...

A ešte jedna poznámka k tvojej spolubývajúcej v pôrodnici – s najväčšou pravdepodobnosťou asi bola fakt prasa, hlavne ak sa za svoje prejavy neospravedlnila. Napadla Ťa ale aj taká možnosť, že možno mala po ťažkom vaginálnom pôrode z dlhého tlačenia na určitú dobu čiastočne ochabnuté zvierače? Mnohé ženy trpia po pôrode dočasným únikom moču alebo stolice.
No, v tvojom čistom a dokonalom svete sa také veci asi nestávajú...
 Freya 
  • 

Re: Re: Kojím a kdo je víc 

(3.4.2003 20:19:16)
Zuzano,zdravím z mého čistého a dokonalého světa...
No svět vůbec není dokonalý a myslím,že to bude ještě horší.
Jinak,co se týče spoluležící v porodnici nebyla tam se mnou jediná,ale jen ona sama se takto chovala a myslím,že nemusela,neomlouvala se,vůbec ne.Byla to taková lidovka podle mne.Mám kamarádky některé třeba 30let a nevzpomínám si,že by se některá z nich takto chovala,a pak člověk je v porodnici a potká nové typy lidí.No měla jsem pak již samostatný pokoj.Ani většina mužů,které jsem poznala by se takto nechovala,to už by muselo být něco,hodně otrlá nátura.
A k tomu kojení.Včera jsem zrovna četla knihu,americká autorka a tam byly věty:
Evan tam byl,když jsi kojila?
Ano.
To je trochu příliš nemyslíš?Je to přece cizí člověk.(říká manžel)
Kojení ze strany té ženy slouží předtím trochu jako svádění jiného muže(tedy ta erotika,chtěl li by někdo)

Podobně to vidím já,většinou,až na opravdu výjimečné situace,kdy by nebylo vyhnutí.Ty situace mě během ročního kojení nepotkávaly,předcházela jsem jim či se jim vyhýbala.Plno lidí okolo mne během kojení by mi navíc rozptylovalo a rušilo,to už raději budu doma kojit a u toho si číst,i když jinak jsem typ,který doma nevysedává.

Co se týče těhotenského oblečení,Slovenky bývaly či jsou vždy elegantnější,než Češky,nemohu si pomoci. Rozdíly mezi Čechy a Slováky jsou ve více věcech a u holek to bylo vždy to,že na sebe hodně dbaly a potrpěly si na oblečení.Elegance je jaksi vrozenější nebo mi to přijde,dojem zvyšuje i erotická slovenčina.Ne tak tvrdý projev jako v češtině.

Julie jsem si všimla na fotkách před porodnicí a tak nějak bych to viděla já.Já nenosila minisukně,ale viděla jsem jednu těhotnou Francouzku těhotnou v minisukni a nebylo nic víc sexy oproti keckám,jak často vídám tady na ulicích.
 Mikulášova babička 


Re: Re: Re: Kojím a kdo je víc 

(3.4.2003 22:09:16)
Freyo, to, ze ty prozivas kojeni jako sexualni svadeni muzu, je zajimava vec. Soude podle debaty tady asi nejsi sama. Ale nemaji to tak vsichni. Myslim, ze ani muzi ne, ale to uz by museli rict oni.
 Sylvie 


??? 

(4.4.2003 10:30:45)
Freyo,

no vidíš, jak můžou názory různé. Například manželovi se nikdy nepovedlo mě přesvědčit, abych nosila minisukně - připadám si v nich víc nahatá, než když na veřejnosti kojím :o)

Mimochodem, nerozumím jedné věci - těhotné ženy se mají oblékat "sexy" (tedy tak, aby na muže eroticky působily), mezitím co kojící ženy by neměly na veřejnosti kojit právě proto, že by tím mohly na muže eroticky působit????

S.
 Aneka_ 


Re: ??? 

(4.4.2003 11:28:14)
Taky Sylvie zastávám názor, že těhulky by mohly mnohdy vypadat lépe. Lacláče jsou fajn do přírody a tak. Pracuji v kanceláři a když jsou tady těhulky, chodí oblečené jedna báseň. To je radost potom koukat na ty ženy. oproti tomu mnohdy potkám ženu v lacláčích po deseti těhulích, mají vytahané triko a rozšmajdané boty. Vím, že spousta žen si nemůže dovolit nové šaty, proto jsou lacláče ze sekáče, ale kdyby si tam koupily šaty a košili, udělaly by lépe.

Co se kojení a erotiky týče, nebudu se vyjadřovat. Diskuse by se rozpoutala znovu a to je zbytečné.
 Sylvie 


Re: Re: ??? 

(4.4.2003 18:19:34)
Aneko, já se nechci bavit o oblečení těhotných, jenom mě v příspěvku pobavilo, že jedna skupina žen je vyzývána, aby na muže působila eroticky (a že minisukně na mnohé muže eroticky působí, je fakt), zatím co těm dalším je vytýkáno, že by snad na muže eroticky působit mohly (tím, že si muži spíš představí než uvidí kousek jejich ňadra)... Myslela, že v demokracii platí rovnost příležitostí :o)

S.
 Ája, 37. týden 
  • 

Mytí, holení a slipové vložky 

(3.4.2003 15:48:42)
Freyo,

nedávno jsem se bavila s dětským lékařem v důchodu, který měl na osobní hygienu tenhle zajímavý názor: Když byl malý, koupali se jednou týdně, deodoranty nepoužívali a jedny ponožky nosil šest dní.

A v jedné skandinávské zemi udělali v rámci soutěže "Velký bratr" pokus - jedna rodina měla žít asi 2 měsíce na venkovské usedlosti tak, jako na začátku 20. století, ale se vším všudy - tj. pěstovat domácí zvířata, pracovat na poli a koupat se taky jen jednou týdně. Všichni zúčastnění tvrdili, že asi tak první 3 neděle si sami děsně smrděli, ale pak si zvykli a vnímali jen to, že jsou cítit těmi zvířaty a půdou, ale už ne sami sebou.

I od revoluce se naše kritéria v tomhle směru dost posunula (zejména když žijeme ve městech), a já sama si už třeba neumím představit, že bych se každý den nevykoupala a neostříkla deodorantem, protože bych si připadala jako čuně. Těsně po revoluci mi kamarádka cizinka jako velký objev sdělila, že kdo si neholí nohy, je u nich považovaný za špindíru. Mě před tím nic takového vůbec nenapadlo, a teď si na léto ty nohy taky holím. Ale možná není na škodu uvědomit si, že tahle věc je otázkou zvyku, v každé zemi jsou ta kritéria trochu někde jinde a že není tak docela jednoznačné, že kdo se nechová podle mých vlastních kritérií (která se notabene taky dost mění), je automaticky prase.
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: Re: Re: kojím a kojit budu 

(2.4.2003 22:58:47)
Lído,
nechci Ti brát iluze, ale pokud budeš v restauraci, kde večeře pro dva stojí 5.000Kč očekává se ,že i ostatní stolníci si budou dopřávat za obdobné cifry jídlo.
Můžeš mi vysvětlit co s tím uděláš?
 hana377 


dotaz 

(2.4.2003 19:47:48)
Jestli je vhodné nebo nevhodné kojit na veřejnosti už tady bylo probráno dostatečně, takže k tomu se vracet nebudu.
Článek s určitou nadsázkou popisuje, jak se pisatelka vyrovnala s obtížnou situací, po svém a podle některých pohoršlivě.
Proto bych se ráda zeptala těch, kterým se reakce pisatelky nelíbila, co by na jejím místě dělali oni. Poraďte, jak se měla podle Vás zachovat, abychom si z toho mohli vzít příklad a nepohoršovali pro příště v podobných situacích. Tak se teď ukažte...
 Lenka, Vojtík2+3/4 
  • 

První je dítě 

(2.4.2003 20:45:25)
Ta diskuse je obludná. Já ti moc fandím a taky si myslím, že kojit se má když dítě popř. děti chtějí. Ostatní se přeci mohou ovládnout a hlavinky otočit za jinými - hodnotnějšími podněty. Měli jsme s manželem občas legraci z pohledů okolí...
Píši ale z jiného důvodu. Chci ti doporučit na bolavá ouška homeopatika.Cuprum metallicum 1x denně 15 kuliček a Belladonna 5 kuliček každou hodinu. Začít se musí okamžitě při náznaku bolesti. Malému jsem je rozpouštěla v dobré vodě a kapátkem dávala a na ORL jsme nikdy nemuseli. Ozkoušely to i kámošky a funguje to!
 Klára, 2 raubíři 


co vlastně pohoršuje 

(2.4.2003 21:07:55)
Tak mě po přečtení všech reakcí napadá: pár lidí pohoršil fakt, že žena kojí na veřejnosti. Nikoho ale nepohoršilo, v jakém stavu je naše zdravotnictví a že žena s dvěma malými dětmi, která je navíc objednaná, musí v příšerných podmínkách sedět v čekárně na půlce židle a skoro dvě hodiny čekat. TOHLE bychom měli řešit!
K.
 Alena, dcera Klára 
  • 

Re: co vlastně pohoršuje 

(2.4.2003 21:41:41)
...co je to s námi lidmi? Pohoršuje nás kojící žena? A proč nás nepohoršuje válka (ach, zapomněla jsem, válka je přece normální věc, navíc-co proti tomu chcete dělat, že?!). Proč nás nepohoršuje porno, které můžeme vidět v každém novinovém stánku, proč nás nepohoršuje, že mnoho tisíc dětí hnije v dětských domovech, které náš stát (=tedy MY, protože my jsme stát) podporuje, místo aby podporoval pěstounské rodiny? Proč nás nepohoršuje, jak se nelidsky zachází se zvířaty na jatkách (no jo, ale co bychom měli v neděli, když ne řízky, takže je lepší o tom nevědět). Proč nás nepohoršuje, jak nízké tresty jsou za znásilnění a že člověk, který týrá dítě, má stále plná rodičovská práva a když ho utýrá, odejde od soudu s podmínkou?!? Mám pokračovat? Je to tím, že proti válce-pornu-násilí jsme opravdu bezmocní (nejsme), kdežto na kojící ženu máme? Nebo jsme už fakt debilové debilní, že nerozeznáme, co je v životě důležité, myslím opravdu důležité? Ano, prsa samozřejmě jsou důležitá v erotice a v sexu a jsou na lákání samečků, a pak jsou taky na kojení mláďat.Ať to beru z jaké strany chci, myslím, že ti pohoršení jsou prostě pokrytci.Pohoršujte se nad věcmi, kde je pohoršení na místě. Nebo se nám taky za pár let může stát, že přestaneme třeba přirozeně rodit. Vždyť je to tak ošklivé a je u toho tolik krve,že?
 Freya 
  • 

Re: Re: co vlastně pohoršuje 

(2.4.2003 21:51:37)
Myslím,že to,že někdo kojí na veřejnosti nebylo nazváno pohoršováním,ale spíše je to názor,že kojení je soukromá věc a ne veřejná.Asi jako když turisti v Benátkách po revoluci vytáhli hromadně řízky a začali konzumovat.Ačkoli v tomto srovnání už je spíše sympatičtější dav kojících žen třeba na náměstí svatého Marka.
Stejně jako se diskutovalo o tom,jestli někoho pohoršují fotografie miss Diany Kobzanové,které mají vyjít v časopise Leo.
Vždy názor proti názoru.
Ostatně 100 % pravda neexistuje.Každý má tu svoji.
Prezidenta Bushe válka jistě nepohoršuje,ale asi málokdo ví proč se vlastně válčí,aby o tom sáhodlouze mohl vést diskuse.
 Mikulášova babička 


Re: Re: Re: co vlastně pohoršuje 

(2.4.2003 22:15:17)
Proc je krmeni kojence soukroma vec? Vzdyt jinak lidi jedi s gustem verejne a nekteri tak, ze by to fakt meli radsi delat spis v soukromi domova. Kvuli tomu, ze se kojenec krmi prsem?
 Mirka, 3 děti (18,14,10 
  • 

Re: co vlastně pohoršuje 

(8.4.2003 17:37:08)
Popis situace na ORL naprosto přesný, to jste byli u nás? Prostřední syn trpíval na střední ucho, jednu zimu jsme měli cca 30xpíchání, na ušním víc než doma. Pak už to ale člověk zná a ví, kdy opadá nával a má cenu přijít. Častá otázka v diskuzi "jak se dělalo před 20 lety" a na ní časté odpovědi v takovém stylu, jako by tu byla ještě 50.léta. Vzhledem k věku mých dětí trošku vím, jak to vypadalo, a ten kasárenský režim na miminka zdaleka nebyl kasárenský. Roomingy se objevily dokonce pár let před narozením mého 1.syna. Pravda, nebyly všude, ale byly. A naprostá většina matek, jak jsem je znala, po návratu z porodnice dříve či později rozvolnily dítěti režim stejně jako dnešní matky. Pravda, ne všechny. A také jsou miminka (moje taková byla všechna), která od malinka v noci spí, ve dne bdí a nepotřebují baštit častěji než za tři hodiny. Je to moc příjemné, takové od přírody disciplinované miminko. Bohužel do puberty jim to nevydrželo ...
 Caramba 


Klaro :-)), 

(3.4.2003 6:08:45)
Tvuj clanek me opravdu rozesmal, i kdyz vim, ze v podobnych situacich jde casto o nervy...
Docela ziram, kdyz si ctu prispevky tech, podle kterych kojeni na verejnost nepatri. Stale nechapu, proc ne.
Nejspis jiny kraj, jiny mrav. Ja ziji ve Stredni Americe a tady se koji vsude a nikdo se nad tim nepozastavuje. Nejvice se mi libilo, kdyz tu byl pred par tydny karneval a mnohe zeny se ucastnily pruvodu s pricucnutymi miminy (a jeste pritom tancovaly). Nikoho tim nesokovaly. A zdaleka tu nejde jen o socialni pripady. Sest tydnu jsme bydleli v petihvezdickovem hotelu a tam se take par maminek v pohode kojilo, diskretne. V restauraci, v kavarne, u bazenu. Podarilo se mi pohorsit za tu dobu jen jednu osobu, a tou byla jakasi Ruska, ktera mela evidentne nejaky problem...
 Janina-25 


Kojení a návštěvy 

(4.4.2003 10:40:08)
Taky se připojuji se "svou troškou do mlýna". Mám několik kamarádek, které buď kojí nebo kojily. Asi ve třech případech, kdy jsem byla u nich na návštěvě (a kvůli menším dětem po delší době - porod, zvyknutí si doma na nový režim s prckem)jsme si toho měly samozřejmě dost co povídat.. :o)

Návštěvy probíhaly asi tak, že jsme se bavily mezi přebalováním a prohlížením fotek a koupáním. Když nadešla doba kojení, ve všech případech se kamarádka zeptala: "nevadí ti, když budu kojit tady nebo mám jít vedle?" Po mém ujištění, že mi to fakt :o) nevadí, kojily a my se vesele bavily dál. Nevidím na tom nic špatného. Děti sice ještě nemám, ale když má mimčo hlad - mě na tom nic nepohoršuje, připadá mi to naopak přirozené. Mamina i miminko jsou spokojení a v pohodě.

Většinou probíhaly návštěvy navečer a tak se unavené mimčo rychle u mamky uklidnilo a to kojení k tomu určitě přispělo svým hodně velkým dílem.. :o)

Nechápu puritány (a hlavně starší ženy, jak už tu bylo řečeno - mimochodem, není to zajímavé?), kteří se čílí a posílají "hromy blesky" na maminky kojící venku. Vždyť když je to pohoršuje, ať se nedívají. Asi zapomněly, jaké to bylo, když měly ony miminko... a byly mladé...

Toť můj názor.

Janina
 Lucka N. 
  • 

Re: Kojení a návštěvy 

(4.4.2003 10:52:51)
Mně to naopak připadá hezké, když třeba vidím, jak maminka sedí v parku s miminkem na lavičce a kojí. Prostě takový přírodní a romantický :)) Přeci by kvůli tomu, že má mímo hlad nezalejzala do baráku?? Tím spíš, že tady na Letenskou pláň se sjíždí maminy z celý Prahy, kam mají ty odejít? Schovat se za strom? Na veřejný záchody? Nebylo by to víc nápadný, než když prostě nakojí venku? Komu se to nelíbí, ať se nedívá, vždycky může odejít nebo koukat jinam, ne?
 Petra, Kryštof 01, Kubík 08 


Koho straší kojda na veřejnosti? 

(5.4.2003 23:34:06)
No to snad není možný, kojení na veřejnosti vážně někoho pohoršuje? Vypadá to, že musím zažívat stále nová a nová překvapení... Kromě toho, že občas lidem musím vysvětlovat, že opravdu jsem šťastná s mojí "ženou" a že se my tři cítíme jako rodina (Kryštof krásně říká "lodina", když děláma rodinu, všichni se přitiskneme a tancujeme spolu) tak abych vysvětlovala takovou samozřejmou "blbost" jako je kojení venku? Ne, já už nemusím, já už rok nekojím, ale zírám tady na obrazovku počítače s otevřenou pusou.
Já myslím, že každého pohoršuje kojení podle toho, jaký sexuální podtext pro něj má. A pokud si někdo klade otázku, zda žena může být ještě žádoucí, když kojí (a tu otázku si kladla žena!!!), tak míchá hrušky s jabkama a ona sama má strach, zda se partnerovi ty její vnady neokoukají, když je bude používat jako krmící nástroj... Jenže partnerství přece není o tom, být načančaní a "zamaskovaní" třeba tunami mejkapu, ale o tom, že jsme skutečně s tím druhým v dobrém i zlém... a ve všem, protože s tím jednou ve stáří budeme třeba i tehdy, až neudrží moč a stolici a my ho chytneme svojí třaslavou rukou za jeho třaslavou ruku a půjdeme spolu dál ke smrti... pardon, omlouvám se za patetickou vložku, ale tak to cítím.
A stejně tak je to i s kojením, dítě má hlad a já kojím, tak mu dám najíst z ňadra. Jestli to ostatní pohoršuje? Připisují mému ňadru sexuální významy? Je to stejné, jako když je pohorší moje sdělení, že žiju s partnerkou. Ale já jim neříkám, co děláme v posteli, já říkám totéž co jiná žena, když sdělí: jsem vdaná. To, co oni si přidávají ve své hlavě je důkaz jejich necudnosti, ne mojí. Oni vidí sexuální hrátky a já večerní únavu, kdy jsme umyly nádobí, uklidily hračky, probraly den a řekly si "dobrou noc."
Stejně tak druzí vidí ňadro k líbání a ne ke kojení a pohoršují je vlastní myšlenky a myšlenky, že by ostatní (třeba muži kolem) mohli mít myšlenky...
Moje kamarádka odstřihává na fotkách svých nahých dcer (10 měs. a 2,5 roku) genitálie... a diví se, že já to nedělám. Ne, opravdu nevím, proč bych na fotce dvouletého batolete cachtajícího se v lavórku měla stříhat pindíka. Jen mě napadlo, jestli ona sama nebyla třeba zneužitá, když jí nahota malinkého dítěte připadá tak zneklidňující, že ji musí cenzurovat.
Takže puritáni, co vás nemravné myšlenky nutí ošívat se a zvedat svůj mravokárný prst, styďte se!!!
P.S. Jeden pán, jmenoval se Tollner, chtěl v rozpravě o registrovaném partnerství říci, že homosexuálové dělají "prasárny". Později jsem se dozvěděla, že on sám často vodil domů podivuhodné ženštiny a vyváděl s nimi tak, že sousedi nemohli usnout... Vyprávěl mi to úplně náhodně člověk, který neměl nikdy s naší minoritou nic společného, tedy ani důvod hledat cosi na Tollnera. Vzpomněl si na to jen tak mimochodem...
 Lionka 


Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(6.4.2003 18:08:39)
Moc pěkné Petro :o))))).
I já mívám někdy u prudérů (až prudičů) pocit,že oni nemají u mámy kojící na veřejnosti nic jiného na práci,než se jí jít do toho výstřihu nestydatě podívat.Pokud vím,tak kojení probíhá tak,že dítě je přisáté pusinkou na bradavce a hlavičkou skrývá zbytek ňadra.
Nikdy jsem na veřejnosti neviděla,že by si prso nějaká (dle prudérů - až téměř úchylná) matka chtějící nakojit své hladové mimi,vytáhla prs z výstřihu a schválně několik minut před veřejností natřásala,aby si jí dostatečně všichni všimli.
Koneckonců mám pro prudéry radu,pokud vás to pohoršuje - nedívejte se,nikdo vás nenutí.A je to jen a jen váš problém a je na vás jak se s tím vyrovnáte :o)))
 Lukáš 


Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(6.4.2003 23:22:59)
Mě nestraší, nepohoršuje ani neděsí.
Nicméně považuji některé veřejné kojičky za exhibicionistky a jejich chování za nevkus.
Mám na mysli ženy, které si do sešitku dělají čárky, kde už ano, a kde ještě ne a předhánějí se v bizarnosti míst kde kojily.
Pak se můžou sejít v kině a překonat rekord v počtu žen kojících najednou na jednom místě...to považuji za úchylnost.
L.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(6.4.2003 23:59:57)
Já mám pocit, že ty čárky si spíš dělá Lukáš - kolik přirozenic porodních a teď už i kojících se mu na Rodině povede vytočit :o) Někdy mám pocit, že některé příspěvky snad ani nemůže myslet vážně a že z nich má jenom psinu :o)))


S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(7.4.2003 0:15:06)
Neříkej to tak smutně, vždyť já zrovna teď (pozor, všicni odpůrci kojení na veřejnosti zavřít oči!!!) kojím a to tulící se mimčo je tááák bezva :o)

Náhodou nevíš, co dělat, když mě při kojení bolí prso? Ne to, ze kterého kojím, to je v pohodě, ale vždycky druhé, jak se mi spouští mléko i zněj, tak to hrozně řeže a pálí :o(

S.
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(7.4.2003 0:05:59)
Veřejné kojičky hi hi zajímavý název. Já jsem se snažila kojit vždy diskrétně. Můj manžel je taky toho názoru, že na kojení na věřejnosti nic není, ale je potřeba brát i jisté ohledy na ostatní. U moře zásadně neukazuji své vnady, ale vím, že na pláži, když jsem kojila skoro dvouleté dítě, schovaná pod slunečníkem přesto jsem budila víc pozornosti než slečny bez..
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(7.4.2003 0:15:24)
Milado já už jsem naštěstí přestala být veřejnou kojičkou, po dvou letech jsem se poprvé vyspala, vím o čem mluvíš :-))))))
 Fantika 
  • 

Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(7.4.2003 9:35:38)
Ahoj holky!

Příspěvek pana Lukáše není zas tak od věci. Sama jsem své dvě děti (dnes už 4 a 7 roků) hodně dlouho kojila a to i na veřejnosti, ikdyž jsem vždycky raději snažila všechno "načasovat" na kojení pěkně doma v pohodlí a v soukromí. Takže na kojící maminky jsem nikdy nekoukala jinak než s pochopením.

Ale můj poslední zážitek mi přece jenom trochu dech vyrazil. O víkendových nákupech s nutným poledním občerstvením jsme zašli do pizzerie. Seděli jsme u velkého stolu s lavicemi, když přijely dvě maminky s kočárky a posadily se k nám. Jedna z nich velmi tiše a tak nějak přirozeně začala kojit, druhá bez okolků vykasala svetr a tričko, podprsenku snad neměla, snažila jsem se koukat na druhou stranu a zabavit děti. Odhalená se poměrně hlučně a bojovně zeptala mého manžela, stylem doufám, že vám tohle nebude vadit a pak přiložila dítě k prsu. Nevím co by udělala, kdyby někdo z nás řekl, že o takovou veřejnou exhibici snad ani nestojíme. Bylo nám stydno i za ní, i kluci vycítili podivnou trapnou atmosféru u stolu.

Jak říkám - i věci přirozené se musí vykonávat vkusně a úplná ztráta zábran může uvádět okolí do rozpaků.
 Yenn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(7.4.2003 14:04:13)
Jestli ona si ta bezostyšná bojovná kojitelka předtím třeba nečetla v téhle diskuzi ...
 Lionka 


Re: Re: Re: Koho straší kojda na veřejnosti? 

(8.4.2003 13:35:35)
No Lukáši,hahaha,já si myslím,že ty čárky kde všude to dělaly,si zaznamenává úplně jiná sorta žen (a mužů) a za jiné aktivity ;o)- a dovedu pochopit,že to pro ně může být (a asi je-jinak by to nedělali)vzrušující :o)))
 Jiří Mihola 
  • 

Co až dokojíte? 

(7.6.2006 21:10:14)
Výživa je podstatnou součástí životosprávy, proto není záhodno udělat v této věci jaukoliv chybu, zejména pokud jde miminko. Víte například, že by za žádných okolností neměl být první mimomléčnou stravou kojence banán! Lidé jsou na poznání závislý a maminky z toho nelze vyjmout. Doporučuji Vám proto absolvovat typologický kurz SPRÁVNÉ VÝŽIVY. Získáte orientaci v současné nabídce potravin a nápojů. Dovíte se, které potraviny jsou díky nesprávné technologii výroby škodlivé. Získáte přehledný soubor principů, který Vám dovolí optinalizovat stravu svých rodinných příslušníků i svou.
nejbližší termín je 16.6. až 18.6.2006 v Praze 3
Jiří Mihola tel.603185174, e-meil: Jiri.Mihola@quick.cz
Občanské sdružení Melius. www.typologie.cz.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.