| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Podruhé těhotná - Porod

 Celkem 153 názorů.
 Kristýna+Robík 


Díky za příběh 

(22.3.2003 23:55:41)
Ahoj Sylvie,
díky, že ses tak obšírně rozepsala. Vyhlížela jsem tvůj příspěvek každý den :-)) Byla jsem teď s Robíkem týden v Krkonoších na plavecké dovolené (takový prima pionýrský tábor pro batolata a maminky), takže jsem si na tebe vzpomněla, když jsme přejížděli odbočku na Vrchlabí. Pořád jsem si říkala, kam jste na horách šoupli během porodu Verunku a vida nešoupli nikam. Živě si představuju jak na těch chodbách řádila. Tak kdy někam vyrazíme, už se na Ladu móc těším!
 Sylvie 


Re: Díky za příběh 

(23.3.2003 10:33:04)
Kristýno, vyrazíme CO NEJDŘÍV a nejradši do ZOO, kdyby to tobě ani holkám nevadilo!!!! Už mi doma ze dvou dětí začíná mírně "hrabat", takže se těším na procházku, kdy Lada bude krásně spinkat v šátku a Verunka si neméně krásně bude v klidu hrát s ostatními dětmi :o) Ne, že by holky nějak výrazně zlobily, Laděnka je zlatý mimino, ale Verču uhlídat, aby za ní pořád nelezla do postýlky... :o)

S.
 magdalena+petrik 
  • 

Re: Re: Díky za příběh 

(23.3.2003 17:32:10)
jeste jednou mooooooc gratuluju.
taky se hlasim do zoo:-)
 Kristýna+Robík 


Re: Re: Díky za příběh 

(24.3.2003 19:24:22)
Do ZOO určitě ano! Domluvíme se zase s ostatními mailem. K.
 Terreza 


Re: Díky za příběh 

(23.3.2003 20:44:20)
Ahoj Sylvie !
Také jsem vyhlížela tvůj článek o porodu ve Vrchlabí...
Je to príma a pro mě dost povzbuzující - u nás pořád visí ve vzduchu ještě jeden (manželem) plánovaný potomek, a mě se do toho právě kvůli porodu moc nechce... Vrchlabí je takové moje světýlko naděje... Jen nevím, jestli se tam se vzrůstající popularitou porodnice vůbec dostaneme :-) - bylo tam hodně maminek ? Co vůbec říkají místní na "těhotenský turismus" ?
Možná jsem četla nepozorně, ale dali ti nakonec tu transfuzi nebo ne ?

Ať je Lada stále tak hodná a hlavně zdravá a dělá ti samou radost, stejně tak i Verunka, samozřejmě :-)

Terreza
 Sylvie 


Re: Re: Díky za příběh 

(29.3.2003 18:56:11)
Ahoj Terrezo,

díky :o) Maminek ve Vrchlabí moc nebylo, nadstandardy byly sice neustále plné (jen se nějaký uvolnil, tak se během dne zase zaplnil), ale na "normálních" pokojích bylo celkem volno. Když jsem v těhotenství mluvila s prim. Kavanem, tak říkal, že zatím se jim nestalo, aby někoho museli vyhodit kvůli nedostatku místa. Ale jak do budoucna, to netuším... Možná by ses měla o další mimi snažit co nejdřív :o))) Když jsem tam byla já, tak jsme na oddělení byly minimálně dvě pražačky :o) ...

Co na turismus říkají místní... Tím myslíš koho? ZDravotníky? Ti se netvářili, že by jim to vadilo :o) A co jsem mluvila s majiteli pensionů, tak než mě odmítli pro obsazenost (termín jsem měla ke konci lyžařské sezony...), tak mě ujistili, že už slyšely, že ve Vrchlabí mají výbornou porodnici a popřáli mi štěstí...

JO, tu transfuzi jsem nakonec nepotřebovala, naštěstí :o)

S.
 Lenka, bezdětná (snad už jen chvíli) 
  • 

Gratulace 

(23.3.2003 15:37:06)
Vždycky když čtu podobné příspěvky, jen se utvrdím, že MY pojedeme do Vrchlabí taky (samozřejmě, když bude vše v pořádku). Naprosto souhlasím s vašimi "požadavky" na porodnici, jenom doufám, že díky finančním problémům bude tato porodnice i nadále fungovat a pokud by se tak nestalo, že budu mít dost sil na to, abych si svoje postoje dokázala obhájit (samozřejmě i za přispění manžela) v jiné porodnici.
 zara 
  • 

vrchlabi 

(23.3.2003 22:45:23)
Paní Sylvie,po přečtení vašeho článku o porodu ve Vrchlabí,nemůžu jinak než s vámi souhlasit. Přesto že jsme až z Ostravy, tak jsme ve svém okolí žádnou lidskou porodnici jen vzdáleně podobnou té vrchlabské nenašli.my jsme v Krkonoších stravili jen dvoudenni dovolenou a i náš porod byl mnohem kratší,6hodin od první kontrakce. porod byl naprosto přirozený a krásný.Můj manžel u porodu asistoval až poslední hodinu- do té doby se díval na pokoji na televizi- ale mi taky stačil pocit že je tam se mnou.Přeji Vám aby Vám Lada dělala jen radost a ostatním maminkám bych chtěla vzkázat at se nenechají odradit a jedou rodit do Vrchlabí.Denisa.
 Naďa - dula Podkrkonošská 
  • 

pohoda 

(23.3.2003 23:18:40)
Tak jako Sylvie měla přání jet rodit do Vrchlabí, měla jsem i já přání se tam dostat - jako dula s některou maminou. Bydlím totiž nedaleko. Přání se mně splnilo minulý týden (myslela jsem si, že se tam třeba setkám i se Sylvií, ale dělily nás asi tak dva dny). To, co Sylvie vnímala v porodnici, musí vnímat asi každý, kdo se tam ocitne. Atmosféra přívětivosti, klidu a pohody, komunikace naplněná úctou a ohleduplností k rodící ženě, bezmezná trpělivost, - to je porodnice ve Vrchlabí. Já jsem vše vnímala zase ze svého pohledu duly. Tam sestřicky chápou, co znamená dula pro rodící ženu a nejen pro ni. Dula je přínosem i pro personál. Spolupráce všech dohromady se nemusela ani předem domlouvat, nic předem nebylo nacvičeno a přesto to fungovalo.
Přesto, že tento doprovod pro mě znamenal velmi dlouhou službu - jela jsem do porodnice rovnou z práce, probděla noc a následoval ještě téměř celý den - přesto jsem se cítila příjemně. Z těch lidí, kteří na porodnici pracují, jsem nadšená a mám radost za všechny maminy, které mohou porodit svoje děťátko v takovém prostředí, jaké vytvářejí ve Vrchlabí. Jsou to možná někdy "jen" maličkosti, ale důležité. A ve Vrchlabí to velmi dobře vědí.

Ještě vzkaz pro ty, kdo nevěří: jeďte tam porodit. Nebo pracovat!

A pro Sylvii - díky za dlouhatánský článek. Také já jsem na článek čekala a měla jsem radost, když se dnes objevil. Po přečtení mně do nedalo a také jsem musela něco přidat. N.


 Evča 


Re: dula 

(24.3.2003 10:58:48)
Milá paní Naďo, jsem na konci třetího měsíce a jestli to vyjde chci rodit ve Vrchlabí, jak se mohu s dulou seznámit a kde ji hledat? Moc děkuji za odpověď na moji adresu kovandovae@atlas.cz
 Jana CAM 


Re: Re: dula 

(25.3.2003 19:19:05)
Evčo,
kontakt na dulu můžete najít na adrese www.rodina.cz/duly tam je seznam a kontakty na všechny duly v České republice, které prošly kurzem, dozvíte se tam i bližší informace o každé z nich.
 Klára, 2 raubíři 


krásné mimčo 

(24.3.2003 20:19:56)
Gratuluju!Máte náááádherné miminko!
Klára
 Gabi, 2 děti 
  • 

Blahopřeju! 

(24.3.2003 8:47:28)
Milá Sylvie,
já rodila své druhé dítě ve Vrchlabí loni v dubnu, a tak vidím, že vše stejně úžasné jako před rokem.
Jela jsem rodit přímo z Prahy, ale nebyl žádný spěch - v noci nám cesta trvala asi hodinku.
Také mi přišlo, že můj druhý porod byl delší, ale úplně pohodový, i když mimi mělo o kilo víc ;-)
Se mnou rodilo ještě asi 5 maminek a byl tedy docela nával. Tím pádem na nás nezbyl nadstandard, ale měli jsme obyčejný jednolůžkový pokoj, kde manžel mohl přespat na matraci.
Druhý den manžel přivezl na návštěvu prvorozenou dceru a třetí den mě a mimi odvezli zpět do Prahy.
Musím říci, že porod ve Vrchlabí byl pro mě úžasným zážitkem. Personál byl skvělý a klepání dodržovala i paní uklízečka.
Pozn.:
Očkování proti TBC není problém zařídit v Praze, stejně jako vyšetření kyčlí.
 KvětaS 
  • 

Návštěva Vrchlabí 

(24.3.2003 11:20:32)
My jsme se byli ve Vrchlabí podívat tento víkend, rodit bychom měli na přelomu července a srpna (poprvé). S velmi sympatickou asistentkou jsme absolvovali asi dvouhodinový příjemný neformální rozhovor, během něhož jsme si prošli celé oddělení, na všechno jsme dostali odpověď a získali spoustu zajímavých a užitečných informací. Jestli jsme snad před víkendem ještě trochu váhali, zda riskneme cestu z Prahy do Vrchlabí, teď už jen doufáme, že bude všechno v pořádku, abychom mohli rodit ve Vrchlabí a že nám tuto porodnici do té doby nezavřou (což hodláme podpořit příspěvkem na konto Znovuzrozený porod-snad to pomůže!).
Jako asi každá prvorodička mám z porodu do jisté míry obavy, ale moc ráda bych se zbavila ještě obav z porodnice. Z Vrchlabí nemám po přečtení ohlasů a po naší osobní návštěvě žádné. Všem, kdo zvažují možnost rodit ve Vrchlabí, rozhodně doporučuji, udělejte si příjemný výlet a zajeďte si Vrchlabí prohlédnout. Stojí to určitě za to!!!!!

Sylvii moc blahopřeji a všem přeji krásný jarní den.

Květa
 Ája, 36. týden 
  • 

Re: Návštěva Vrchlabí 

(25.3.2003 9:08:58)
Taky jsme se byli podívat ve Vrchlabí a mám z toho úplně stejný, veskrze příznivý dojem. Porodní pokoj s vanou, nadstandard zařízený jako pokoj v hotelu (tím ani tak nemyslím luxus, jako spíš veselé barvy, které vůbec neevokovaly nemocniční prostředí), i ty normální pokoje jsou vymalované tuším žlutě a mají růžové povlečení, aby si člověk nepřipadal jako ve špitále. Mladičká, nesmírně příjemná asistentka, která se věnovala asi hodinu a půl až dvě jen nám dvěma. Pak jsme se ještě byli podívat v několika penziónech, ceny se pohybovaly od 150 - 250 Kč na osobu a den, v některých penziónech se maminkám půjčují zdarma míče nebo televize na pokoj. Všichni ve Vrchlabí byli moc milí (i v penziónech, i v hospodě, co jsme šli na oběd).

Resumé: určitě chci rodit ve Vrchlabí :o))! Pojedeme tam pro jistotu asi dva dny před termínem, abych nemusela první DP absolvovat v autě, i manžel asi bude klidnější:o)).

Jako pojistku mám CAP na Bulovce, tam jsem taky začala chodit do poradny. V poradně jsou doktorka a sestřičky milé a laskavé, ale je nás tam hodně, takže na nějaké individuální pohovory není moc času. Přiznám se, že mi trochu vadí, že člověk musí okolo toho šestatřicátého týdne "změnit lékaře" a začít chodit k někomu, koho nezná a koho si nevybral. To ovšem v žádném případě není chyba té paní doktorky, ale systému.

V CAPu byli všichni taky moc příjemní, ale vadila mi tam jedna věc: jakmile se tam sejdou dvě maminky, ta druhá musí na klasický porodní sál. Ve Vrchlabí jsme se taky ptali, co se stane, když tam budou dvě rodičky najednou, a bylo nám řečeno, že se to vždycky nějak udělá, jenom že ta, co přijde později, nebude mít k dispozici vanu. Za téhle situace bych se bez ní myslím docela snadno obešla :o)))
 Gabi, 2 děti 
  • 

Re: Re: Návštěva Vrchlabí 

(25.3.2003 9:34:50)
Nás se sešlo loni ve Vrchlabí asi pět rodiček místo jedné a také to šlo. Jen jsme se různě přesouvali dle pokročilosti porodu ;-) Takže první doba porodní se skládala z cesty autem z Prahy do Vrchlabí a velkého "stěhování", ale bylo to prima. Rodila jsem nakonec do vody, což jsem neplánovala ani nevylučovala, ale mohu vřele doporučit především v případě křížových bolestí.
 Mája, Adámek 
  • 

Plánujete rodit ve Vrchlabí 

(27.3.2003 13:31:43)
Milé těhulky,
pokud také plánujete návštěvu porodnice ve Vrchlabí, udělejte si fajn víkend s námi:

16.-18.5. Krkonoše, víkend pro těhulky s prohlídkou porodnice ve Vrchlabí a cvičením pro těhotné ( dýchání, cvičení na míčích, relaxace..), pěkný hotel na okraji Vrchlabí, pokoje s vlastním soc.zařízením, polopenze, vhodné i pro tatínky a pokud máte již nějaké dítko, můžete jej vzít s sebou také.

Více informací zašlu na Váš e-mail, nebo je najdete

tady



Mája
 ivaa 
  • 

Re: Návštěva Vrchlabí 

(24.6.2007 19:41:50)
Vrchlabí 50/50
půlka lidí špatné,druhá půlka výborné.ted"" je na tobě na co se budeš soustředit.hlavně at"" se ti nestane to co mě,že budete v noci už pátí,že bude mít primář špatnou náladu a sestra slovenka bude cosi mumlat čemu nebudeš rozumět.já tam byla 2003 a vím,že ideální neni nic.radši si to nemaluj,at"" můžeš být radši příjemě překvapená.
 Lucka 
  • 

Podolí 

(24.3.2003 18:47:54)
Ahoj, já jsem rodila na konci ledna v Podolí a musím říct, že jsem tam byla maximálně spokojená. Klystýr mi nedali, holení bylo nabídnuto, s nástřihem čekali tak dlouho, jak to bylo možné, ke mně, miminku i manželovi se všichni chovali výborně, když se uvolnil nadstandard, přešla jsem na něj (ale byl značně dražší, než ve Vrchlabí), coby vegetariánovi mi vyšli vstříct s jídlem... a protože jsem měla i rychlý porod (od úplně prvních bolestí do narození dcerunky 4,5 hodiny), s porodem a porodnicí si vůbec žádné špatné zážitky nespojuji, naopak, bylo to krásné, i když to samozřejmě chvíli bolelo...
 Lucka, Kryštof (13 měsíců) 
  • 

Ivancice 

(24.3.2003 18:49:24)
Ahoj!
Ja jsem rodila v Ivancicich, kazetak si muzes privest, proti aromalampe nikdo nic nenamital :)

Klystyr se neprovadi automaticky (5 z dvanacti mamin nebylo nastrizenych, kdyz jsem tam byla), ale u me byl nutny - jsem prilis uzka.

K dispozici sice neni bazen, ale sprcha take udela svoje. Jedine co mi mozna vadilo, byl nedostatek soukromi - sprcha je v prijimaci mistnosti, sice je to oddelen plentou, ale stejne...

Personal moc fajn, jidlo - jako vsude - nic moc. A s kojenim pomahaji sestricky opravdu zodpovedne. I kdyz to Krystufkovi prvni dva dny moc neslo, nakonec jsme to zvladli a kojime doted :)

Ale s tim holenim nevim, ja se holim i normalne, takze... Kdo vi... V prvni dobe porodni si muzete vybrat, balon, tanecky, sprchovani, (ja jsem pulku casu prosedela na zachode :)) U porodu byl manzel povazovan za samozrejmost. Rodila jsem sice na klasicke "koze", ale k dispozici byla i stolicka (teda aspon myslim).
 Lucka, Kryštof (13 měsíců) 
  • 

Ivancice 

(24.3.2003 18:49:34)
Ahoj!
Ja jsem rodila v Ivancicich, kazetak si muzes privest, proti aromalampe nikdo nic nenamital :)

Klystyr se neprovadi automaticky (5 z dvanacti mamin nebylo nastrizenych, kdyz jsem tam byla), ale u me byl nutny - jsem prilis uzka.

K dispozici sice neni bazen, ale sprcha take udela svoje. Jedine co mi mozna vadilo, byl nedostatek soukromi - sprcha je v prijimaci mistnosti, sice je to oddelen plentou, ale stejne...

Personal moc fajn, jidlo - jako vsude - nic moc. A s kojenim pomahaji sestricky opravdu zodpovedne. I kdyz to Krystufkovi prvni dva dny moc neslo, nakonec jsme to zvladli a kojime doted :)

Ale s tim holenim nevim, ja se holim i normalne, takze... Kdo vi... V prvni dobe porodni si muzete vybrat, balon, tanecky, sprchovani, (ja jsem pulku casu prosedela na zachode :)) U porodu byl manzel povazovan za samozrejmost. Rodila jsem sice na klasicke "koze", ale k dispozici byla i stolicka (teda aspon myslim).
 Ivana, 2 deti 
  • 

Re: Ivancice 

(24.3.2003 21:20:42)
Vitam pozitivni ohlas na porodnici v Ivancicich! Narodily se tam obe deti, celkovy pristup byl pochopitelne poplatny dobe, ale jak vidno, i v malych zarizenich se pomery meni. Presto si nemam nac stezovat.Klystyr byl, protoze jsem si ho prala, na holeni si nepamatuju, nastrih sice po obakrat, ale velmi dobre zasity, Rodit ve Vrchlabi je asi zajimave, nejzajimavejsi hlavne pro majitele ubytovacich kapacit. (Ale dovolena v horach 14 dni pred porodem pro celou rodinu by se mi libila, to musim priznat!)
 Hanka 
  • 

Re: Re: Ivancice 

(26.3.2003 9:09:07)
Já jsem svou terezku loni porodila v Ivančičích, ale oproti minulému příspěvku to byla hrůza. Přijala mě VELMI nepříjemná sestra, na nic se neptala a vrazila mi klystýr, vyholit jsem se nenechala a pak mě odvedla, spíš hodila na samostatný pokoj. Když jsem křičela, protože mi to od boletsi pomáhalo, přiletěla tam a seřvala mě, co že si to dovoluju, že je tam i spouta jiných pacientů a že mám "držet hubu". Naštěstí jí pak skončila služba a přišla jiná sestřička. Té jsem se omlouvala, že dělám hluk a ona mě jen hladila a říkala že to je v pohodě a pokud mám potřebu křičet, ať si klidně zařvu. Rodit jsem ale musela na koze, i když jsem o to výslovně nestála - spíš mě k tomu donutil primář, ne moc příjemný chlap. Díky této sestřičce ale porod nebyl až takový horor. Nicméně do Ivančic už radši nepůjdu.
 Lucie, Aneta+Izabelka 


Prsa po kojení 

(26.3.2003 22:31:56)
Ahojek, chtěla bych se vás zeptat,jak vypadají vaše prsa cca po 2-3 letém kojení? Jsem rozhodnutá kojit opravdu co nejdéle, ale mám hrozný strach, aby to neodnesla nějak razantně prsa... Prosím, poraďte.
 Jana CAM 


Re: Prsa po kojení 

(26.3.2003 23:09:31)
Kojila jsem dva roky a prsa po kojení tak jak mi narostly, tak se zase spátky zmenšily, akorát těch obalů zůstalo trochu víc, ale dobrá podprsenka to spraví. Pokud bych si mohla vybrat, rozhodně bych dala opět přednost kojení před pevnými prsy. Neznám hezčí věc jakou je pro mamku a miminko kojení. Naštěstí i můj manžel má na to stejný názor a to je vlastně i jediná osoba, která má možnost vidět má prsa, protože nejsem příznivcem opalování nahoře bez.
 Lucie, Aneta+Izabelka 


Re: Re: Prsa po kojení 

(26.3.2003 23:17:01)
Jani, moc díky. Moc chci kojit, dceru jsem kojila skoro 2 roky a máme spolu nádherný vztah. Jenže jsem byla ještě mladá, měla jsem jí v 15ti, teď je mi 28, tak nevím, jestli se to i s věkem nemění? Tenkrát jsem měla taková malinkatá prsa, ale pak mi pěkně narostly a já bych to nerada pokazila... Je fakt, že manžel je o něco víc starší než já, takže má pochopení a chce, abych kojila, já chci taky, ale mám strach.
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Prsa po kojení 

(26.3.2003 23:33:44)
Lucie, ničeho se neboj, věř sama sobě a vše bude ok. Zkus myslet spíš na to hezké, co mateřství sebou přináší, protože strach a napětí, které maminka má, dítě cítí. A je v sobě dobré tyto věci vyřešit ještě před porodem tak aby mohl proběhnout hladce a v pohodě.
 Lenka (2 děti) 


Re: Prsa po kojení 

(26.3.2003 23:29:30)
Lucko,
staršího syna jsem kojila 2 roky a pravda je, že se mi prsa dst změnila. Napřed htvé balony, ak se zmenšila o cca 1 velikost, než jsem měla před těhotenstvím. Zmizel veškerý tuk, který je vyplňoval.Při dcerce to bylo podobné, jen už se na začátku tolik nezvětšila. Stále ještě kojím /21 měsíců/ a pravda je do pevných prsů 15ti leté dívenky mám daleko. Ale jak už ti tu někdo psal, dobrá podprsenka zpraví hodně. Problém je u věcí, kde s podprsenkou bojuji. Manžel je velice tolerantní a bere to jako cenu za krásné zdravé děti. Dokonce mi nabídl, že budu-li si to přát, tak že můžu jít na "reknstrukci". Zatím je to bezpředmětné, ale uvidíme. Nikdy neříkám nikdy!
Uží si poslední dny těhotenství a přeji ti bezproblémový porod a hlavně krásné zdravé miminko. Lenka
 Lucie, Aneta+Izabelka 


Re: Re: Prsa po kojení 

(26.3.2003 23:50:59)
Lenko, Jano díky. Taky jsem si říkala, že při nejhorším je tady plastika :-) No uvidíme, jak to bude. Kojit budu, budu a budu :-) Přeci jenom se mi to hrozně blíží, dneska jsem sotva dokoupila nebesa, povlečení, mantinely, kapsář a peřinky, tak zítra musíme ještě pro autosedačku na Černý most a pak se už jenom těšit na toho prďolku :-) Snad to je holčička, protože máme skoro všechno oblečení v růžové (po sestřiným miminku) a neutrální a to dnešní vybaveníčko ve žluté :-) Ještě jednou dík za podporu.
 Čertík a 2 berušky 


Re: Prsa po kojení 

(27.3.2003 19:07:07)
Hmm, zajímavé.Kojila jsem bohužel 10 dní a prsa se mi stejně scvrkla,prostě už nejsou pevné.
 alka, 3 děti 


Re: Re: Prsa po kojení 

(28.3.2003 6:49:19)
Ahoj Čertíku,
aby ti prsa zůstala pevná, nestačí nekojit nebo kojit krátce. Existuje jediné řešení - nebýt nikdy těhotná! Ale to přece není řešení. Podle mého se s tou změnou normální ženská vyrovná (v životě je vždycky něco za něco) a její partner taky. A pokud je to modelka, či vykonává jinou profesi, kde to nespraví ta správná podprsenka, je tu vždy možnost té plastiky.
Já osobně mám tři děti a lituji jen toho, že v důsledku tehdejších poměrů jsem svého prvního syna kojila jen dva měsíce (narodil se za totáče, a to se tvrdilo, že Sunar je pro kojence nejlepší), o to víc si dnes užívám svou o něco víc než půlroční dcerku, kterou stále kojím.
Zdravá miminka a příjemné kojení přeje Alka
 Čertík a 2 berušky 


Re: Re: Re: Prsa po kojení 

(28.3.2003 8:55:33)
Já mám dvě děti a taky toho nelituju.Je ale pravda, že po prvním dítěti jsem byla tak trochu zklamaná, ale byla jsem ještě mladá a teď si z toho hlavu nedělám.Jsou prostě takové jaké jsou.Zdravím všechny Čertík
 Mikulášova babička 


Re: Re: Re: Prsa po kojení 

(28.3.2003 12:17:36)
Holky, s tim se vyrovna i normalni dospelej chlap. Ve skutesnosti na tom, jak ma zenska povisly nebo janevimjaky prsa nic zasadniho nevisi. Ani sexapeal ne a i esteticka hlediska jsou vic nez relativni, doporucuju jit si prohlidnout par aktu do NG. Nenechte se masirovat reklamou:).
 Simca a 10mes.chlapecek 


Re: Re: Prsa po kojení 

(2.8.2003 10:33:54)
Holky mozna Vas to bude zajimat, neco zajimaveho jsem nasla...
Dlouhou dobu jsem trpěla pocitem nedokonalosti, protože moje prsa nepatřila zrovna mezi ideální. Po porodu mého syna, když se mi prsa vlivem kojení zvětšila, ale poté opět spadla na svou původní velikost, to bylo úplně k zešílení. Můj manžel sice tvrdil, že se mu stejně líbí ty menší, ale já pozorovala, že by mu více vyhovovala ta velikost kojících. Při jednom jeho návratu z pracovní cesty mi přivezl z Anglie zajímavý prostředek. Jmenoval se Natural Push-Up a jeho asi šedesáti dekové balení bylo určeno na tříměsíční užívání s dobou působení asi následujících dvanáct měsíců, ve kterých by se prsa měla sama zvětšit a zpevnit. I když jsem mu moc nedůvěřovala (a polykání pěti jednogramových tablet spolu s pomalu dvěma litry vody ráno a večer mi ze začátku nečinilo nijak zvláštní potěšení), překonala jsem to a dnes mu při každém pohledu do zrcadla děkuji, protože se moje prsa, a to sice až pět měsíců po ukončení pojídání pilulek, začala pěkně zvětšovat a zpevňovat, a podržte se, už taková zůstala.
Chtěla jsem ještě jedno balení, ale protože cesta do Anglie již nebyla v dohlednu, poohlédli jsme se po tomto prostředku u nás a s překvapením jsme zjistili, že se u nás prodává pomalu za poloviční cenu včetně českých ověření a povolení. Hned jsem si objednala jedno balení, a i když jsem firmě, která po mně chtěla nejprve zálohu na polovinu ceny dodávky (asi 3 tisíce), moc nedůvěřovala, za měsíc jsem diskrétně zabalený preparát obdržela a už jej mám skoro snědený.
Dámy, všem, které máte podobný problém jako jsem měla já, toto řešení vřele doporučuji, je to mnohem pohodlnější, bezpečnější a hlavně levnější než plastika. Vždyň, co může být lepší, než se hrdě promenádovat s vypnutým hrudníkem a na otázku "Silikon?", odpovídat se zdviženou hlavou, "NE, M O J E !!"

Bližší informace naleznete na www.naturalpushup.cz, telefon na mne, abyste si mohly ověřit, že si nevymýšlím, je 0605458926. Zdraví vás Zdena (28) Morava

PS: Tyto řádky nepíši jako reklamu této společnosti, ale protože vím, že podobný problém má u nás mnoho žen, chci se s nimi o moji zkušenost podělit a pomoci jim vyřešit tento problém.
 Alena 
  • 

Re: Prsa po kojení 

(7.4.2003 21:41:41)
Zdravím všechny,
dávám za pravdu Alce, jsem studentkou medicíny a učili jsme se, že na výsledný tvar prsu "po dětech" nemá vliv kojení, ale těhotenství samo o sobě. (Což, musím přiznat, mě trochu překvapilo.) Takže, jak řekla Alka, to bychom nesměly být nikdy těhotné.
To cituji pouze učebnici, osobní zkušenosti nemám. Že by to bylo jinak?
 Martina +28.t.brusko 
  • 

Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 10:05:44)
Alena, to je super, ze si "skoro" z fachu - ak sa da, napis viacej, ako vas to vlastne vyucuju to porodnictvo - celkom by ma zaujimalo, ci niektori lekari su zdeformovani od prirody alebo je to vysledok sposobu studia a filozofie, ktoru im tam predostru...

Ucite sa uz aj nieco "alternativnych" metodach, ako a kedy akceptovat "ine" nazory rodiciek, o intimite pri gyn.-por. praxi atd.?

Potesia ma tieto informacie, dik!
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 10:36:07)
Můj osobní názor je, že studiem na medicíně někteří gynekologové příjdou o poslední zbytky zdravého rozumu. Myslím si, že ženě, která nekojila své dítě se prsa většinou nezmění u kojících matek většinou ano. Zažila jsem obojí. Hlídat prvního syna mi chodila medička, která se připravovala na zkoušku z gynekologie a porodnictví U Apolináře. Byla z toho dost špatná.
 Štefan-medik 
  • 

Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 12:19:54)
Myslím,že o poslední zbytky zdravého rozumu může přijít kdokoliv. Máte samozřejmě právo soudit kohokoliv a psát si cokoliv.Ale schválně,měla jste nějaký problém, trauma při porodu ,těhotenství ? Nebo snad máte nějaký komplex,který ventilujete tady :-)? Zřejmě máte většinu lékařů a gynekologů za úplný blbce :-). Můj názor je,že mezi lékaři, gynekology nebo i klidně jiným obory je úplně stejný procento blbů jako jinde v populaci :-))),třeba i mezi zde píšícími lidmi :-)
 ... 
  • 

Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 12:40:40)
Štefane, tady je velice častým jevem, že zdejší, mnohdy laitská veřejnost, je daleko chytřejší a zkušenější, než-li lékaři. Právě jste bodl do vosího hnízda:-)
PS: Víte co všechno píší v Betynce, v Katce a tak?Nevíte. A vidíte, kdyby jste je četl, byl by jste už lékařem a né medikem:-)
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 12:54:53)
Jano, Martino,
proč tolik zášti? Pokud máte nějakou negativní zkušenost, není dobré házet pak příslušníky nějakého povolání do jednoho pytle, je to přinejmenším krátkozraké.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 22:34:17)
Krátkozraké? To jakoze v prípade potreby je z pytle budem muset vyndat...
 Martina +28.t.brusko 
  • 

Ospravedlnujem sa, ak to vyznelo dehonestujuco - len ma to zaujima... 

(9.4.2003 9:15:18)
Jitka, asi si zle pochopila moju otazku - ja som to myslela uprimne v dobrom a bez zaste...
Predpokladam, ze sa Ti nepacilo slovko "zdeformovani", co ale nie je nic dehonestujuce - kazdy sme vacsinou nejako zdeformovany svojou profesiou, sposobom zivota atd....myslim, ze je zrejme, ze zdravotnik-odbornik ma na cloveka a veci "prirodzene" iny (svojim sposobom zdeformovany) pohlad, o com svedcia aj tunajsie diskusie a popisane zazitky...
Ospravedlnujem sa, ak som sa nechtiac niekoho dotkla a opakujem, ze slovo "zdeformovani" som pouzila v uplne neutralnom vyzname!

Odpovie mi nejaky medik?
 Jitka 
  • 

Re: Ospravedlnujem sa, ak to vyznelo dehonestujuco - len ma to zaujima... 

(10.4.2003 17:38:31)
Martino s "bruškem", pokud jsem Tě špatně pochopila, tak se omlouvám, promiň.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 12:55:09)
Jano, Martino,
proč tolik zášti? Pokud máte nějakou negativní zkušenost, není dobré házet pak příslušníky nějakého povolání do jednoho pytle, je to přinejmenším krátkozraké.
 La Pepa 


Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 15:11:52)
Mám pocit, že medici během studia otupí a začnou považovat za normální věci, které normální nejsou. Taky je páni profesoři pěkně zavedou do zaběhnutých kolejí rutiny. A myslím, že proto se dost střetávají s maminkami, pro které jejch první až n-tý porod rutina není a přístup doktora ve stylu "paní, já už viděl rodit ženskejch a taky to šlo po našem" je pak dost zraňuje.
Možná se pletu, ale já zažila v roce 1994 při výuce porodních asistentek scénu, kdy přednášející zcela vážně tvrdila, že kojení je vlastně překonané a že se s tím matky nemají otravovat víc, než 3 měsíce.
LaPepa
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 23:00:03)
Jasně, vysokoškolské studium všechny otupí a produkuje tupce se špatným přístupem k pacientům.
Vždy mě potěší, když si někdo schladí žáhu, nebo poléčí nějaký ten komplexík.:)L.
 La Pepa 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(9.4.2003 9:19:51)
Lukáši,
já o tupcích nic nepsala a myslím, že když píšu cosi o otupění, nemá to s tupci nic společného. Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je se tomu ubránit, zvlášť pokud je člověk mladý a tyhle věci mu servírují jasné autority, které nejsou zvyklé na nějakou diskusi.
LaPepa

 jana 
  • 

...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(9.4.2003 9:49:49)
Lukas, prepac, ale teraz to tu vyzera, ako by si si prave ty liecil svoje komplexy... alebo nepovazujes Martinu za osobu, ktorej je dobre aj odpovedat? Zaujimave, ze ludia z branze - teda lekari ci medici - sa tu stavaju pri takej nevinnej otazke do pozicie "uz zase ma napadaju", ale odpovedat sa akosi nik neponahla... cim to bude? Ja si mozem bezocivo nieco domysliet, ale radsej si pockam na vasu fundovanu odpoved. Dik!
 Martina +28.t.brusko 
  • 

Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(9.4.2003 14:17:44)
Mili odbornici (Stefan, Lukas, aj ...?), este raz som si presla reakcie na prispevky k mojej otazke a musim konstatovat, ze okrem toho, ze su od veci, tak tie vase su neskonale vztahovacne a branite sa pred niecim uplne imaginarnym... (az ma zaraza, aki ste precitliveli na nejednoznacne vyjadrenia na vasu adresu - s vasim vzdelanim nemozete mat predsa problem sa nad nejake ustipacnosti povzniest, alebo?)
Opakujem svoju otazku:
Ake su principy vyucby porodnictva na medicine - uci sa nieco o tzv. alternativnych metodach, potrebe intimity a sukromia pri gyn.-por. praxi, o zvladani "nestandardnych" poziadaviek rodiciek/pacientiek atd?
(Prave som totiz preluskala skripta "Vybrate state z gynekologie a porodnictva" a nejako mi tam chybal prave ten sirsi/objektivnejsi zaber a ludsky rozmer - v podtate to boli striktne zoznamy stavov, komplikacii a postupov s definiciami...preto ma zaujima, ci ten prepotrebny ludsky rozmer je tradovany" na medicine ustne, alebo ako to s nim vlastne je... ;-) )
Drzim vam palce, aby ste mali dostatok vnutornej rovnovahy a nerozhadzalo vas tak lahko hocico inej krvnej skupiny ako je ta vasa ;-)
 Lukáš 


Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(15.4.2003 21:47:56)
Samozřejmě, že všechno na co jsi se ptala se učí.
V rámci studia na medicíně je však porodnictví a gynekologie probrána jen dosti zběžně. Většina mediků neodvede ani jeden porod.
Specializované studium gynekologie a porodnictví začne vlastně až po promoci v přípravě na atestaci.
Jednou z atestačních otázek u I. atestace je i "přirozený porod".
Hodně záleží na tom, kde se lékař připravuje, protože samozřejmě přebírá zvyklosti oddělení a svých učitelů (ze začátku). Časem si na spoustu věcí dělá vlastí názory, studuje a zlepšuje se individuálně. Měl by celou dobu co se věnuje medicíně.
Stačí to takhle? L.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(15.4.2003 22:06:53)
Ahoj Lukáši,
kde, prosím Tě, probíhají školení a zkoušky na první atestaci z gynekologie a porodnictví v ČR?
 Lída, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(16.4.2003 17:04:04)
Jano, kde si myslíš, že žiješ? Ty nevíš, že ptát se lékaře
na jeho vzdělání, je v našich zeměpisných šířkách považováno
za indiskrétní či dokonce neslušné?
 Martina + 29.t. brusko 
  • 

Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(16.4.2003 14:09:21)
Ked teda Lukas pises, ze:
Samozřejmě, že všechno na co jsi se ptala se učí.,
tak som rada, ze sa "alternativne" porody, respektovanie intimity atd. na medicine medikom prednasaju.
Je ale dost smutne (pre mna), ze potom v "ostrej" praxi sa preberaju zvyklosti a postupy zabehane na porodnickych oddeleniach... viem, ze musi byt tazke byt novacikom s vlastnym nazorom (a napr. aj inym ako maju ostatni vazenejsi kolegovia), ale je skoda, ze nova krv (s novymi nazormi a pristupom) tak pomaly prudi do nasich porodnic (tym nemyslim, ze stare postupy a nazory su zle - len su obcas dost neaktualne a vychadzaju skor z tradicie ako z najnovsich poznatkov o tele a dusi...)
Poznam aj par fajn starsich porodnikov, ale vo vseobecnosti su omnoho viac odmietavi k diskusii a nachylni citit sa dotknuti odlisnym nazorom rodieciek...
Este raz vdaka za odpoved a ak budes mat chut napisat aj viac a konkretnejsie, tak to privitam (napr. ako sa ucia medici vizitovat? - asi sa zhodneme, ze hromadne poporodne vizity su psychickou torturou vacsiny zien - a praktizuju sa niekde podla konkretnych zvyklosti toho-ktoreho oddelenia, ucia sa, ze "nove prirodzene trendy" su na prospech zien a deticiek a pokial sa da, tak sa ich treba co najviac pridrzat, alebo sa len spomenu, ze aj toto sa niekde robi, ALE..., ucia sa informovat pred kazdym "neakutnym zasahom" pacienta/rodicku, co a preco sa ide diat a nech sa rozhodne, ci to chce tak al. onak...???)
Drzim place a prajem spokojne rodicky!
 LEnka 
  • 

Re: Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(24.3.2004 9:18:11)
No,asi je hezké,že se medici učí "nové" věci ,ale v praxi je stejně nesmějí použít.Můj švagr je lékař a ze školy vyšel s nadšením, nesmírně ambiciózní a pak po půl roce v nemocnici (ne tedy v porodnictví,ale na tom asi nezáleží) všechno nadšení splasklo..sice dál studuje všechny nové knihy a dál se vždělává,ale v podstatě je to jen pro něj,nikoli pro pacienty-svůj názor v nemocnici možná říct smí,ale stejně ho nikdo nebere na vědomí nebo mu to zatrhnout,vynadají....teĎ asi po dvou letech v nemocnici je z toho dost zklamaný,ale v podstatě s tím nemůže nic dělat, musí se podřídit(musím ještě říct, že úžasně inteligentní a je superdoktor i přes všechny překážky,ale nebylo by to lepší bez těch překážek?).Nevím,jestli je to tak všude,ale obávám se, že ve větší nebo menší míře ano....to mi připomnělo scénu z Básníků - pamatuje na Štěpánka a na primářku v nemocnici,která ho nechala vyhodit.....?:-)
 jana 
  • 

Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(4.5.2003 19:01:47)
Kecy, kecy, kecy. Na adrese www.gynstart.cz jsem se dívala na požadavky na rozsah teoretických znalostí a praktických dovedností pro první atestaci.




Porodnictví
 koncepce, placentace
 diagnostika těhotenství, funkční a morfologické změny organismu v těhotenství
 problémy perinatologie
 prenatální péče, včetně znalostí termínů povinných a doporučených vyšetření v jejím průběhu a jejich hodnocení a péče o riziková těhotenství
 mechanismus porodu při poloze podélné hlavičkou a při KP
 zásady prenatální genetické diagnostiky
 lékařské vedení porodu (včetně amnioskopie, CTG, pulsní oxymetrie)
 fyziologie a patologie děložní činnosti
 fyziologické šestinedělí, fyziologický novorozenec a jeho ošetření, laktace
 diagnostika a ošetření všech druhů potratů
 trofoblastická nemoc, Rh-izoimunizace, hypertenzní choroba v těhotenství, preeklampsie, eklampsie
 přidružené choroby v těhotenství (močových cest a ledvin, jaterní choroby, psychiatrické a neurologické komplikace, HELLP syndrom)
 syndrom pelveolýzy v těhotenství
 vedení porodu při dvojčatech a nepravidelných polohách a držení plodu
 diagnostika a léčba hrozícího předčasného porodu
 vedení předčasného porodu
 diagnostika nitroděložní tísně plodu včetně pulsní oxymetrie
 indikace k operativnímu porodu (císařský řez, kleště, extrakce při KP)
 poruchy děložní činnosti a jejich ovlivnění
 ošetření porodního poranění
 náhlé příhody v těhotenství a za porodu (appendicitis, ektopické těhotenství, placenta praevia, předčasné odlučování lůžka, embolie plodovou vodou, ruptura děložní, diseminovaná intravaskulární koagulopatie)
 evakuace dutiny děložní
 embryo a fetopatie, patologie fetoplacentární jednotky
 znalost problematiky patologického novorozence
 resuscitace novorozence
 intrauterinní smrt plodu
 poruchy odlučování lůžka
 analgezie a anestezie za porodu
 perinatální mortalita a morbidita
 mateřská úmrtnost
 perinatologický audit a kontrola kvality práce
 fyziologie a patologie šestinedělí
 poporodní infekce rodidel a prsů
 septické stavy v šestinedělí
 septický šok
 náhlé příhody břišní v těhotenství a šestinedělí
 hormonální poruchy v souvislosti s těhotenstvím (diabetes, dysthyreózy atd.)
 možnosti použití počítačů a sítě v gynekologické a porodnické praxi (ambulantní a nemocniční)
 znalosti teoretické a praktické: laboratorní biochemická diagnostika, vyšetřování poruch koagulace a diagnostické vyšetřovací postupy v endokrinologii a prenatální diagnostice - transfuzní služba a s ní spojené vyšetřovací postupy.



Požadavek na znalost přirozeného porodu tam jaksi nevidím, pouze lékařsky vedeného.
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(4.5.2003 19:37:42)
Zdá se, že jste za cenu lhaní pronikla na gynstart pro gynekology a stáhla si tematické okruhy k atestaci. Potvrzuje to jen to, že interpretace informací zde obsažených někdy dělá laikům problémy.
Dělení na " lékařsky vedený" a " přirozený" porod používají leda dámy z HAMu. Vedení porodu je buď dobré, nebo špatné a některé metody " přirozené" jsou přirozenou součástí lékařsky vedeného porodu.
...ale už bez legrace, skutečně se to přednáší, i se o tom píše v odborném tisku. ..:)
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(4.5.2003 22:28:59)
To je jako z pohádky O cervené karkulce ...
Dobry lékarsky vedeny prirozeny porod ... a je jich hodne???
Lékaru - "prirozeníku"?
 Lida 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(4.5.2003 22:44:09)
A Lukasi, muzes mi sdelit jediny duvod, proc tyto odborne informace by me li cist pouze gynekologove a porodnici? Aby se mohli nad rodickami vytahovat? Ta znalost prirozeneho porodu neni mezi nasimi porodniky opravdu nic moc. Pak neni divu, ze se napr. stane, ze ke gynekologovi prijde zena, ktera rodila doma a probiha rozhovor v tomto stylu:
"A dal Vam nekdo injekci?"
"Ne, nedal."
"Vy jste rodila bez injekce?"
"Ano."
"Opravdu jste zadnou nedostala?"
"Opravdu ne." Uz se trochu divi otazkam rodicka.
"Tak ono je to prece jen pravda!"Ted zas pro zmenu nevychazi z udivu porodnik, protoze az do teto chvile byl presvedcen, ze bez lekarskeho zasahu proste placentu porodit nelze.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ...a kde je odpoved na povodnu otazku? 

(6.5.2003 7:46:43)
Lukáši, rodila jsem dvakrát, ale žádného lékaře "přirozence" jsem nepotkala. Zato výskyt lékařů - technokratů na m2 porodnice byl velmi hustý.
 Jůlie 
  • 

K otázkám pro atestaci porodníka... 

(6.5.2003 0:40:48)
Jano, pokud si pod pojmem "přirozený porod" většina z vás představí tu idylku těžce pracující indiánské ženy, která v průběhu poutě za novými lovišti zadřepne, přitlačí, porodí dítě, odkouše pupeční šňůru, hodí si dítě na záda a dál kluše za ostatními....... potom vězte, že nebýt lékařských poznatků, z lidské civilizace by mnoho nezbylo....

Moc nechápu, proč jste sem ty otázky hodila, beztak tomu laici nerozumí a zbytečně tím můžete některou citově labilnější těhulku rozhodit.... Je zde totiž spousta věcí, které se v průběhu těhotenství mohou přihodit a potom : budete vděční, že existují lékaři, kteří jsou vzdělaní a rozpoznají včas, že původně naprosto bezproblémové těhotenství nebo "přirozený počátek a průběh porodu" se ocitlo v tísni...

JÁ - zdůrazňuji, že JÁ - NIKDY nepochopím ženy, které touží porodit doma("přirozeně").
Na závěr jedna smutná otázka..... Kolik myslíte, že Indiáni pohřbívali novorozenců...?
 RÓmeo 
  • 

Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(6.5.2003 7:37:56)
JŮlie, já bych ženy tak nepodceňoval.
 Sylvie 


Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(6.5.2003 8:19:54)
Ano, tohle je bohužel pohled na přirozený porod, který mezi laiky šíří "informovaná" odborná veřejnost. A proto budiž velký dík vrchlabskému sdružení "Znovuzrozený porod", že se snaží vytvořit podmínky (plánují odborné semináře, nákup knih a videokazet s danou tematikou, od prim. Kavana jsem četla články v odborném tisku...) k danému problému, které by mezi porodníky (i mediky) a porodní asistentky vnesly jasnou představu, oč se vlastně jedná. Když už to školy nestíhají a (aspoň v mém případě) lékaři ve fakultních (!!!) nemocnicích mě přesvědčovali, že požaduji-li porod dle doporučení WHO, riskuji život svůj i dítěte... Co škola nenaučí, (některé) nemocnice nedodají... Ještě jednou dík všem aktivním vrchlabským, že se to snaží změnit :o)

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(6.5.2003 10:06:40)
Dost dobře nechápu, proč si tolik myslících a inteligentních lidí myslí, že "hnutí" za přirozený porod se snaží prosazovat porody ve volné přírodě za asistence drozda na větvi, a to vždy a za všech okolností, na život matky a novorozence přitom nehledíc. Tak to ale není.
Sama jsem zřejmě - dle Lukáše - taky "přirozenice", protože jsem rodila v CAPu, bez asistence doktora, bez medikamentů, bez episotomie. Jediné, co jsem si z lékařského luxusu dopřála byla PO PORODU injekce na zmírnění krvácení, ovšem byla mi toliko nabídnuta, nikdo mi ji nenutil ani do mne nerval násilím. Není mi proto jasné, proč tolik normálních, nekomplikovaných porodů musí být vedeno "striktně lékařsky", proč se i dnes a ve velmi renomovaných porodnicích oddělují po porodu miminka od maminek etc. etc.
To je - alespoň dle mého názoru - to, oč jde "přirozenicím", nikoli o to, aby si mohly překousat pupeční šňůru a na místě ji zahrabat pod baobabem...
Opravte mne, pokud se mýlím...:o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(6.5.2003 10:08:16)
Jen maličký dodatek:
Jde o právo na výběr... spousta maminek chce rodit lékařsky a je to jejich svobodné rozhodnutí, na které mají právo... ale to právo na výběr by měly mít i ty, které o to nestojí.
To je takové závěrečné shrnutí. :o)
 Zdeněk, "v očekávání" 
  • 

Re: Re: Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(6.5.2003 17:47:48)
Moje sestra je lékařka. Ptal jsem se jí. Lékařská etika a vztah lékař - pacient je náplní předmětu již v průběhu základního studia na fakultě. Odbornost témat k atestaci mě nepohoršuje. Lékař by měl být vzdělaným odborníkem. Naopak bych se vyděsil,kdyby byly před atestací zadávány ke studiu otázky vztahové a odborné nikoliv. Zveřejněný seznam je stejně neúplný. Nezahrnuje vůbec praktickou část s požadavky na operativní a "manuální" zručnost. Víte, bohužel ani pověstní úředníci, kteří taktéž jsou v denním styku s lidmi, nejsou školeni v komunikaci a vciťování. To všechno už musí být v člověku. Škola to nenaučí.
Pěkný den.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(7.5.2003 19:44:16)
souhlasím se Zdenkem "v očekávání" :-))
 Jana spoza hranic 
  • 

Re: Re: Re: Re: K otázkám pro atestaci porodníka... 

(13.5.2003 10:02:45)
Ale nauci.
 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 20:24:13)
Vážený pane nepodepsaný,
ta Vaše čeština, ta pláče. Vím, že tady je řeč o něčem jiném a určitě důležitějším. Vám to lze odpustit, protože předpokládám, že nejste novinář. I oni se dopouštějí stejných chyb a tam to vadí víc. Možná jste se zkazil právě čtením od jazykově nevzdělaných autorů v těch různých časopisech. Takže za to až tak nemůžete. Příště ale zkuste použít "bychom" a ne "by jste" a "veřejnost je "laická" bez "ts". Nejsem učitelka češtiny!
Určitě se na mě za tu připomínku nezlobíte a já Vám přeji hezký den. Naďa
 .... 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(9.4.2003 8:17:12)
Milá Naďo, laitská - to beru, je to hrubka-stalo se, ale napsat místo " byl by jste" (vykání jedné osobě) "byl bychom" to popvažuji za kravinu:-))
Né každý je dokonalý a ani vy ne, jak tak vidím:-)

PS: Tady nejsme v novinářském kroužku a ani na písemné práci z českého jazyka nebo ano?

Navíc, vy jste Naďa, ale taky to nemusí být pravda a já jsem .... Já jsem anonym stejně jako vy:-)
 ... 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(9.4.2003 8:22:57)
PS: Naďo, jen tak pro zcela správnou formu, při vykání se píše s velkým písmenem ono "Vy", promiňte proto tuto hrubku:-DDD nevzdělanci.....
 Aneka_ 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(9.4.2003 8:29:52)
Pane jo, to se tady vážně vždy najde někdo, kdo hodlá kontrolovat pravopis? Jéje. To snad není možné. Každý udělá chybu, píše-li rychle a myslím, že to není nijaký prohřešek. Kdyby si tady měl každý kontrolovat pravopis, tak tady neděláme nic jiného:-)

PS: K tématu- mám týž názor jako ... Vždy byly v nemocnici a na školách nejdůležitější jiné osoby, než-li studovaní v oboru(vrátní a uklízečky). A v životě to platí stejně. Ti, kdož si něco přečtou se cítí být moudřejší, než-li vystudovaní. Je to tak:-)

Naďo, klidně mi to oprav, jo?
 Lukáš 


Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 23:08:29)
Milá Jano,
než příště napíšete podobné nesmysly, pokuste se nějaký zdravý rozum objevit u sebe. L.
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(8.4.2003 23:24:02)
Lukáši už jsem se lekla, že ta odpověď patří mně, nějak jsem teď nesledovala diskusi, ale naštěstí jsem zjistila, že jde o jinou Janu. Nějak se tady přiostřuje, není takových silných slov škoda? Jana
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine 

(9.4.2003 23:39:37)
Jakýpak škoda. Přísnost musí bejt. :))))) L.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My už to tak neděláme. To ti před námi. 

(9.4.2003 9:39:44)
Milý Lukáši,
nejlépe se to ukáže na příkladech.
Když jsem rodila svého prvního syna v podolské porodnici v Praze, nutili všechny ženy ležet po celou dobu porodu na zádech(první i druhá doba porodní). Jednou za čas přišla k takto rodícím ženám ženská sestra a píchla jim opiaty. Nikdo se těch žen neptal, jestli to chtějí nebo nechtějí. Vše probíhalo v souladu se standardními postupy té nemocnice.Mimochodem tenkrát se to dělalo téměř ve všech nemocnicích v ČSSR. A teď mi řekni, kdo v té porodnici ztratil poslední zbytky zdravého rozumu? Ty rodičky, které tam přišly za "odborníky" nebo lékaři a ženské sestry? KDO a KDE je to naučili? O kojení už zde někdo psal. Kdo propagoval, že kojení je přežitek? Nebo že kojit děti se mají každé tři hodiny, bez ohledu na jejich okamžité potřeby. Vždyť kvůli tomuto tvzení byly oddělovány matky od dětí, nikdo se nezabýval tím, že je potřeba vytvořit vztah mezi matkou a dítětem hned po narození. Máš pravdu, že z tohoto přístupu k ženám a dětem mám komplexy. Nemůžu pochopit, kam až se to mohlo dostat pod vedením vysokoškolsky vzdělaných lidí.Vidím hlavní problém v tom, že se do rize ženských věcí až příliš vložily názory mužů. Muže-gynekology nezajímali názory žen, kterých se porod přece jenom nejvíce týká.. A být zdravotníkem se zdravým rozumem, také bych nějaký ten komplexík z toho taky měla....

 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My už to tak neděláme. To ti před námi. 

(10.4.2003 12:16:50)
Jano,

to co popisujes je pravda, ale bohuzel se to nevztahuje pouze na porody, kojeni apd. Je to cely system zdravotnictvi, kdy pacient je bran jako vec, bez jakychkoliv "nazoru", nic nesmi rici, nesmi se podilet na sve lecbe, proste musi drzet "hubu a krok". Trva to i dodnes. Podivej se napriklad na pobyt v nemocnicich - operaci slepeho streva. Musis do nemocnice den predem (vsude na svete se chodi az rano pred), rano te sestry na pokojich budi v 6 (proc, to nechapu, vzdyt pacient potrebuje spat, kdyz je nemocny - nebo se mylim?). Co pediatricka pece? Deti musi nosit spoustu plen kvuli kyclim, protoze, tak se to dela (ze uz se to nedela nikde jinde na svete nikoho nezajima), Pokud se dite nevyviji presne podle tabulek - sup s nimi na neprijemnou Vojtovu metodu (ktera se krome Cech a Nemecka nikde jinde neprovozuje, a deti zde mrzacci nejsou); dite ma chripku, sup antibiotika; dite ma zanet stredniho ucha - sup antibiotika a propichnout (take se to uz nikde jinde nedela), ockovani - povinne... a to bychom mohli pokracovat dal a dal.
 Jana CAM 


.....My už to tak neděláme. To ti před námi. 

(10.4.2003 15:06:55)
Milá Lido,
když haníte Vojtovu metodiku, myslím, že ve skutečnosti nevíte o čem hovoříte. Jsem rehabka a narozdíl od vás vím o čem mluvím. Zkuste se s tou metodou seznámit blíž a hlavně s výsledky a pak možná změníte názor. Vaše měřítko pro to co je správné mě udivuje. Zkrátka to co se dělá běžně ve světě je pro vás OK. Ale třeba když to vztáhnu na ty porody, tak tendence ve světě je, že se zvyšuje počet operativních porodů. V USA takto porodí každá čtvrtá žena. A když napíšu že ve Vrchlabí mají jen 4% císařských řezů, což není nikde ve světě, znamená to, že to tam dělají špatně???
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My už to tak neděláme. To ti před námi. 

(10.4.2003 17:32:01)
Lído,
dovolím si s Tebou nesouhlasit. Podle Tvého popisu je všechno špatně a to vskutku není pravda. Před operací v celkové anestesii je dosti obvyklá premedikace a odběry večer před operací, brzy ráno příprava (před plánovanou operací slepého střeva, kterou uvádíš jako příklad, např. klysma). Pediatrická péče je u nás, řekla bych, na hodně vysoké úrovni, opět tebou jmenová péče o kyčle novorozenců dokonce byla převzata jinými státy, např. Švédskem. A budeš se opět divit - Vojtova metoda je uznávána i jinde ve světě než u nás a v Německu a je to skutečně mimořádně účinná metoda.
Neléčit zánět středního ucha antibiotiky není hrdinství, ale pitomost, protože z 90% je bakteriálního původu a proto antibiotika jsou vhodná a brání naopak pozdějším komplikacím. Očkování je u nás povinné, nicméně věř, že pokud je závažný důvod dítě neočkovat nebo ho očkovat modifikovanou vakcínou, dá se s pediatry domluvit. Mluvím z vlastní zkušenosti, milá Lído, nikoliv z nudy u kafíčka, aby řeč nestála. Bohužel jedno z mých dětí prodělalo velice závažné onemocnění v útlém věku a přežilo a vyvíjí se dobře právě díky tomu nefunkčnímu zdravotnictví, které tu popisuješ.

Absolutně se nedivím, že když někam přijdeš a spustíš své negativistické litanie, že je vše špatně atd atd, dialogu se skutečně nedočkáš. Já a bohužel i jedno z mých dětí jsme v nemocnicích strávili dosti času, měsíců, a věř, že s drtivou většinou zdravotníků jsem měla možnost se velmi rozumně domluvit a podílet se na léčbě.

S úctou Jitka
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My už to tak neděláme. To ti před námi. 

(11.4.2003 20:47:42)
Mila Jitko a Jano,


vidim, ze jste prave zastankyne "zbytecnych" zasahu a toho, ze clovek, jako pacient je nesvepravny a tudiz musi delat presne to, co je v nasich nemocnich a lekarskych centrech zavedeno - pak si ale nestezujte, ze je zavedeno rodit zpusobem, jakym je zavedeno.

PS: o Vojtove metode vim mnoho, take vim a uznavam, ze v pripade, kdy jde o dite, ktere MA OPRAVDU PROBLEM, tak tato metoda pomaha. Ale, pokud vim, tak vice nez 50% ceskych deti, kteri tuto rehabilitaci nevstevuji ji vubec nepotrebuji.


Na planovanou operaci slepeho streva nejsou nutne zadne odbery predem vecer, natoz pak klystyr!!!! Jedine, co se nesmi je od pulnoci jist a pit (ale to cesky zdravotnik ceskemu pacientovi neveri, ze by nepil a nejedl, tudiz sup s nim do nemocnice)


Pichani usi a antibiotika na zatnet stredniho ucha - posledni svetove vyzkumy ukazuji zcela jine vysledky. Zanet leceny antibiotiky (natoz pichnuty) se casteji vraci, a v daleko vyssich intenzitach - tudiz, pokud nejde do nejhorsiho, antibiotika se v soucasnem "modernim" zdravotnictvi nepodavaji.

Nerikam, ze ceske zdravotnictvi je ve vsem spatne. Jenom rikam, ze nektere metody jsou zastarale a hlavne pristup k pacientovi je ten, ze se mu jednak neveri, dale pacient nema narok na to, aby se jakymkoliv zpusobem podilel na lecbe a je povazovan temer za nesvepravneho.

Lezela jsem v nemocnici 2x v jinych zemich, nez v CR, a nikdy mne v 6 rano nebudili. V Nemecku to nebylo, takze nemohu posoudit.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My uz to tak neděláme. To ti před námi. 

(11.4.2003 22:01:06)
Lído, más právo vyjádrit svuj názor na lékarskou péci u nás, zvláste pokud más srovnání... Opravdu to u nás není s prístupem k pacientum ideální. Na druhou stranu si myslím, ze po odborné stránce zase na tom az tak spatne nejsme. Chci se te ale zeptat, z ceho pramení tvuj názor na Vojtovu metodu? Vnucoval ji nekdo tvym detem? Mela bys jeste vedet, ze má nejvetsí uspech, kdyz se s ní zacne co nejdríve, tedy v dobe, kdy jeste není jasné, jestli má díte opravdovy problém. Je to totiz nejen rehabilitacní, ale i vysetrovací metoda. A rizikové deti se delí do skupin, tzv. centrální koordinacní porucha ruzného stupne s nebo bez zmeny svalového tonusu. A dobrou prognozu ti nikdo neslíbí. Ale je fakt, ze od urcitého veku se pouzít nedá a nekteré deti to psychicky spatne snásejí, takze rodice musí odmítnout. Me zarazilo, kdyz nás neurolog tvrdil, ze v USA díteti radeji koupí drahy elektricky vozík. (Jezdí tam sluzebne.)
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My uz to tak neděláme. To ti před námi. 

(17.4.2003 17:24:59)
Mila Alice,

s Vojtovou metodou mam bohuzel nasledovne zkusenosti. Jedna z mych holcicek byla ve fyzickem vyvoji "trosku" zaostalejsi, resp. pomalejsi. Jeste v 9ti mesicich ani nesedela, otacela se pouze na jednu stranu, nikam nelezla apd. V UK mi vsichni lekari rekli, ze je vse v poradku, ze ji jenom musime dat cas. Sla jsem k lekarum v Cechach (na zaklade tlaku rodiny). Lekarka me okamzite poslala na VOjtovu metodu. Prosli jsme prvnim rehab. cvicenim, na kterem mi sdelili, jak "strasne" je moje dcera poskozena, a pokud nezacnu kamzite cvicit a to intenzivne, tak moje dcera bude nejspise mrzak na cely zivot. Dokazete si tedy predstavit, jak me bylo. Cvicili jsme presne 1x. Moje holcicka u toho strasne plakala a me to trhalo srdce, opravdu ji to bolelo., Sla jsem tedy znovu v UK k pediatrovi, soukromemu, ktereho jsem si zaplatila (velmi drahy) a tento clovek se specializuje na tyto veci. Kdyz mi holcicku prohledl tak mi okamzite sdelil, ze je naprosto v poradku, mrzak neni a nebude a jedine co potrebuje je cas. Rekl mi, at ji bolestivimi cviky z Vojtovy metody neobtezuji, protoze je to zbytecne........ No a jak si myslite,ze to dopadlo. Dcera behem 10-11teho mesice zacal sedet, otacet se a lezt. Ve 14ti mesicich zacala chodit (o 1 den pozdeji, nez jeji sestra dvojce, ktera se vyvijela "podle tabulek"). Dnes je dokonce pohybove lepsi, nez jeji sestra. Daleko obratnejsi a sikovnejsi. Jedine trauma jsem mela ja a to z rehabilacnich sester a lekaru, kteri me postavili pred hroznou vec ze "moje dcera bude asi mrzak"!!!! takze se nedivte, ze mam tak negativni pristup . Samozrejem vim, ze metoda pomaha tem kteri to opravdu potrebuji, ale proc je tato narocna rehabiltace indikovana detem, ktere jsou zdrave?
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My uz to tak neděláme. To ti před námi. 

(17.4.2003 22:31:56)
To chápu, ze kdyz máte negativní zkusenost, tak se na tuto metodu pozitivne nedíváte, ale nedá se zevseobecnovat... Já jsem jen chtela upozornit, ze miminko vlastne jeste nemá "problém", jen odborník (neurolog) muze urcit, zda nepatrí do rizikové kategorie detí, ohrozenych napr. vyvojem detské mozkové obrny (zhruba do 1 roku veku). A to se nedá posoudit jen podle toho, zda ve svém veku "delá-nedelá co má podle tabulek". Takze doporucit cvicení by mel skutecny odborník, a podle mého je rozhodnutí taky na rodicích a není vzdycky jednoduché...
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My uz to tak neděláme. To ti před námi. 

(22.4.2003 22:59:55)
Alice,

plne s vami souhlasim,ze doporuceni by mel dat odbornik. Ale ja jsem byla poslana k tzv. "odbornikovi", ktery doporuceni dal!>?!?

No....... tak kdo je potom odbornik?!

Jak se jenom mohou odbornici lisit tak diametralnim zpusobem?? Behem jednoho mesice mi jeden odbornik rekne, ze moje dite bude nejspise mrzak a druhy odbornik mi rekne, ze s mym ditetem je vse v naprostem poradku a je to uplne normalni dite ktere se normalne vyviji?????????

Ale, to jsme se dostali hdne daleko od porodu....... tam ta diskuse nastala. takze jeste jednou, pokud CR zdravotnictvi bude stale apliovat metodu ... ja doktor mnohu naridt vse... vy pacient muusite drzet hubu a krok (tak jak to bylo ze komunistu....brrr, pripomina mi to statni policiic), tak pak se nikdo nesmi divit, ze porody jsou vedeny takjak vedeny jsou ....a pokud nektera porodnice je trochu dopredu...klonme hlavu a hlasejme slava.
 Jana CAM 


Pro Lidu 

(11.4.2003 22:33:56)
Milá Lído,
to že si myslíte, že patřím k zastánkyním "zbytecnych" zasahu jste šlápla totálně vedle. Já sama provozuji Centrum aktivního mateřství
a propaguji myšlenku přirozeného porodu, bez zbytečného zasahování. Takže mě to docela pobavilo :-)

Ale ono jde o to, že není vše černobíle, tak jak to vidíte vy.
 Radana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyucba gyn.-por. na medicine. My už to tak neděláme. To ti před námi. 

(11.4.2003 8:37:37)
Milá Lído, ani já s tebou bohužel nemohu souhlasit. Budu hovořit o sobě samé, tudíž sprostředkovaně díky mamince. V hluboké totalitě, někdy v roce 77, jsem jako kojenec dostala nemoc, jež přežije jedno dítě z 1000 onemocněných dětí v tomto věku. ta nemoc byla jednak velice vážná, jednak velice vzácná. Díky "zastaralým" a docela šíleným způsobům léčby dnes žiji. Možná to vypadá hloupě, ale je to tak. A když jsem šla na preventivní prohlídku k novému lékaři a než otevřel kartu, řekla jsem mu přibližně, co jsem v dětství prodělala. Vysmál se mi. Po přečtení karty se nesmál, jen se divil......
Naše zdravotní metody jsou stále ještě na dobré úrovni. A myslím, že je daleko lepší, že například před operací je tam člověk už večer. A to, že se vstává v šest, buďte si jistá, že se vstává i v Německu:-) Krev do laborky a teploměry dávají v tutéž dobu. To vím, né se domnívám. Vojtova metoda je uznávaná i jinde a myslím, že je lepší drsné cvičení, něž úplně debilní dítě. Matka, která se musí dívat na své, né zcela zdravé dítě, je veděčná za každý pokrok, který tato metoda skýtá. A o očkování lze také diskutovat s lékařem. Stačí mít pádný důvod a očkováno dítě být nemusí, ani já tehdá nebyla. Očkování bylo a je povinné, ale pokud to může ohrozit dítě, lékaři nenaočkují. Zase na druhou stranu chápu, že očkují všechny děti, u kterých to lze, neboť by se také mohlo stát, že se opět rozšíří nemoci, jež považujeme za vymícené........
Není všechno až tak zlé.
 Jitka (mimino přijde na podzim) 
  • 

To co je "světové" nemusí být nejlepší 

(22.4.2003 13:15:01)
Vážená paní Lído,
dovoluji si s Vámi nesouhlasit a jsem docela zděšená jaké máte nazory.
Jsem v 11. týdnu těhotenství a na tento zázrak přírody jsem čekala s manželem několik let.
V žádné ze státních ordinacích jsem nemusela "držet hubu a krok" jak popisujete a nikde s námi nejednali podle Vašich slov.
Znám hodně maminek, které Vojtovu metodu používají a jejich děti jsou díky správnému cvičení v pohodě.
Nemáte pravdu, že se tato metoda používá pouze u nás a v sousedních státech. Jestli chcete ráda Vám dám odkazy na webové adresy po celém světě, kde se touto metodou zabívají.
Jsou to právě nadstandartní zařízení s " VIP " klientelou, kteří rádi zaplatí.
CHápu, že je pro mnoho žen snaží rodit v narkoze a jizvu si po zaplacení nechat od plastického chirurga vyretušovat.
Zdravý selský rozum však radí, alespon trochu vrátit svět k přírodě a k přirozenému.
Ono hodně záleží na tom jak se k lékařům například chováte sama - podle toho oni měří Vám.
České zdravotnictví má mnoho chyb, ale také hodně pozitivního. Nikde na světě nebude vše podle "představ" jednotlivce, pohodlí je nadstandart, které ne vždy můžete mít.
S pozdravem
JItka K.
 Lida a twins 


Re: To co je "světové" nemusí být nejlepší 

(22.4.2003 22:50:52)
Mila Jitko,
asi jste necetla vsechny me prispevky. Nevim proc jste zdesena a vubec nevim, proc diskutujete o Vojtove metode, kdyz jste teprve 11 tydnu tehotna.

Preji skvele tehotenstvi,skvely porod podle vasich predstav, zdrave miminko, a hlavne - nestresujte se !!! to vam ted nedela dobre.

Lida

Ja jsem na sve deti cekala 12 let - a dalsi mit moc chci/nechci - problem je, ze jsem asi docela stara na to si to risknout znova!! A prave pokud jste "starsi" matka, tak posledni, co chcete slyset je, ze vase dite """""asi""" bude mrazak na cely zivot..... viz. Vojtovy odbornice. Zaplat Pan Buh...ze nemely pravdu.
 Alena 
  • 

Odpověď medičky 

(9.5.2003 14:16:42)
Ahoj Martino,
během výuky gynekologie a porodnictví na fakultě byl věnován jeden seminář "alternativnímu porodnictví". Jednalo se o takovou debatu mezi lékařem a studenty. Asi Tě ale nepotěším, nesla se spíše ve smyslu vysvětlit výhodu medicínských zákroků a medicínských porodů oproti porodům alternativním či přirozeným. Jsem zastáncem přirozených porodů, měla jsem možnost ve svém životě vidět porody přirozené i porody medicínské na velkých klinikách a sama bych chtěla prožít porod přirozený. Ač jsem s plno věcmi, které nám lékař říkal na tom semináři, nesouhlasila, tak musím ocenit, že toto téma do seznamu seminářů vůbec zařadili. Myslím, že před 15 lety by se o něčem takovém s námi nebavili. Ono je to také problém, aby lékaři z velké porodnické kliniky hovořili o přirozených porodech, když sami přirozené porody neprovádí. Škoda.
Snažila jsem se odpovědět stručně, je to téma, o kterém bych mohla napsat mnoho stránek a prodiskutovat plno hodin. Jestli Tě ještě něco zajímá, ptej se, snad se dostanu k odpovědi dřív.
Ahojky
 Zdeněk, "v očekávání" 
  • 

Re: Odpověď medičky 

(9.5.2003 14:23:59)
Medičko Alenko,
není pravda, že na fakultě je předmět sociální lékařství? Obsahující také lékařskou etiku? Kde je řešen vztah lékař - pacient?
 ivaa 
  • 

krásná prsa 

(24.6.2007 19:50:07)
i po třech letech kojení jsou pěkné,ne tak pevné,ale pořád hezké.je dokázané že dlouhé kojení prsní tkán"" šetrně připraví na neaktivní žlázy a neni to pak takový rozdíl.stejné jako když rychle zhubnete.taky vám zbude nepěkná cejcha
 Martina 
  • 

Re: Prsa po kojení 

(7.4.2010 17:09:28)
Na tvar prsou nemá vliv kojení/nekojení,to je pověra.Podle vědeckých studií jediné,co má vliv na tvar poprsí jsou hormonální změny probíající už během těhotenství.(Já sama jsem toho důkazem:kojila jsem 12,6,11,16 a 17 měsíců až 8x denně a prsa mám stejné jako po pvním děcku a pořád vcelku pevné):-)
Takže otázka nezní:kojit či nekojit,ale být těhotná nebo nebýt těhotná.A v tom si,myslím,máme názor všechny stejný!... :-)
 Sosan 
  • 

Skvělé 

(24.3.2003 19:03:44)
Opravdu jedinečná porodnice, v Praze takovou nenajdete, alespoň ne podle našeho "výzkumu" v roce 2002. My jsme dali přednost blízkosti porodnice, i když jsme věděli, že to tak dokonalé nebude. Takže v Praze to nebylo na jedničku, ale řekněme tak na dvojku, tím chci říct, žádný horor. Část první doby porodní jsme strávili doma (protože do porodnice jsme to měli 15 minut), v porodnici už to byla jen rychlovka - cca hodina do doby, než jsme měli miminko venku. Vrchlabí může být určitě vzorem pro ostatní, nicméně z praktického pohledu ne každému ten rozdíl mezi jedničkou a dvojkou stojí za to cestování.
 Sylvie 


Re: Skvělé 

(29.3.2003 18:58:24)
Sosane,

jenže ono každý má jiný systém známkování. Já například žádnou porodnici v Praze "na dvojku" nenašla, spíš na trojku nejlepší :o( A to už rozdíl je... Například já mám stále v paměti z prvního porodu, jak moc záleží na vhodné poloze. A abych nakonec třeba skončila císařem či ze mne dítě tahali kleštěma jenom kvůli tomu, že lékaři nedokáží odasistovat porod v jiné poloze naž variantě polosed-leh... To opravdu nemůžu hodnotit jenom jako drobný nedostatek na dvojku. A když už někde je možnost rodit i jinak, zas se tam najde spousta jiných "drobností", které samy o sobě jsou celkem o ničem, ale když se všechny nasčítají... Třeba můj pražský favorit Podolí - svého času jsem přemýšlela o porodu s dulou, ale v Podolí nejsou ochotni na sál pustit jako doprovod DVĚ osoby. Za samozřejmé jsem považovala, že budu mít mimčo IHNED u sebe (tím nemyslím na hodinku půjčit a pak odnést), ale v Podolí se to jaksi nevede - aspoň mne se nepodařilo objevit nikoho, komu by mimčo nechali, většinou holčiny udávaly, že jim lékaři vykládali cosi o "těžkých porodech", po kterém si buď ony nebo mimčo prostě musí odpočinout. Uvažovala jsem o ambulantním porodu, k tomu se taky kdovíjak pozitivně nestaví. Neměla jsem jistotu hlídání Verunky, ale na podolské sály bych ji dost dobře vzít nemohla (narozdíl od Vrchlabí, kde jsou sály přímo na oddělení šestinedělí, takže i kdyby mi Verunku sestry nepohlídaly, věděla bych, že si hraje v pokoji přímo vedle místnosti, kde já rodím a není problém, aby za ní případně manžel zaskočil)... A tak by se ještě dalo pokračovat. Jo, opravdu jsou to drobnosti, a kdybych musela, rodila bych v Podolí bez obav, i když bych si některé věci holt musela vyhádat - jenže když nemusím, tak proč se hádat, když jinde se jedná o samozřejmost, že.

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Zkušenost s velmi podobnou porodnicí v Praze 

(25.3.2003 8:26:10)
během porodu poskytují péči, která se vyhýbá metodám a způsobům, které nejsou vědecky podložené (výplach střev, holení, běžné elektronické monitorování plodu, zákaz jídla a pití, rutinní nástřihy...)

poskytují volnost pro výběr polohy jak v první, tak ve druhé době porodní

dokáží poradit úlevové polohy a metody, analgetika používají jen v případě nutnosti

neoddělují zdravého novorozence od matky a neodnáší ho po porodu automaticky "na prohřátí"

věnují péči kojení, nepodávají automaticky příkrmy, dudlíky, nestresují matky častým vážením miminek...


Až sem to platí téměř stoprocentně... jakou péči věnují kojení nemůžu posoudit, nám to šlo bez problémů, takže jsme od nikoho žádné rady nepotřebovali.

porod bez použití zbytečných zásahů považují za standard, za který není třeba připlácet - to sice ne, za porod v CAPu se platí 2.000,- + 1.000,- za kursy, ale myslím, že cesta do Vrchlabí a ubytování by nás přišla na víc.

Vím, že v CAPu je problém s místem, že je zde místo jen pro jednu maminku, ale když budete mít štěstí, můžete takhle "krásně" porodit i v Praze. :o)
 Radka, 1 dcera 2 r 
  • 

A kde ten CAP je? 

(29.3.2003 12:59:10)
Monty,
pokud vím, tak CAP, co byl na Bulovce už neexistuje 2 a půl roku a nový na Jižním Městě bude fungovat kdoví kdy. Tak kde že to teda je? Do Vrchlabí mám daleko, ale asi nemám na vybranou, pokud do listopadu, kdy mám rodit ovšem Vrchlabí nezkrachuje.

Díky za radu
Radka


 16.5Salám&Lajka14 


Re: A kde ten CAP je? 

(29.3.2003 13:12:39)
Radko,
neexistuje "původní" CAP (Centrum alternativního porodu), ale místo něj je na Bulovce "jiný" CAP - Centrum aktivního porodu.
Myslím, že ve stejných prostorách, jen s jinými lidmi. A porodní asistentky, které jsme tam poznali my (při kursech i při porodu) byly - snad až na jednu výjimku - moc příjemné a milé osoby, takže já ti mohu CAP jen doporučit...
 Sylvie 


Re: Re: A kde ten CAP je? 

(29.3.2003 19:06:55)
Motny, obráceně :o) Původně - CAP = centrum aktivního porodu (v současnosti občanské sdružení), nyní - C.A.P. = centrum alternativního porodu. Ale to je drobnost :o)

S.
 Gábi, 2 děti 
  • 

Re: Re: A kde ten CAP je? 

(31.3.2003 8:07:36)
Monty, je to obráceně - teď je to právě to Centrum ALTERNATIVNÍHO porodu, i když na něm nic alternativního není. Přesto jsem tam chtěla loni rodit, ale nakonec jsem stejně skončila ve Vrchlabí (na Bulovce se 3 dny desinfikovalo). A jsem moc ráda, protože to šestinedělí je na Bulovce asi pořád stejné (dle porodních asistentek přímo z kliniky).
Personál je jiný, jediný, kdo tam je stále je MUDr. Dvořák.
Koncepce původního CAPu byla trošku narušena, teď se to tam tváří spíše jako nadstandard (1.000 Kč za kurz + 2.000 za CAP).
Co je trochu nepříjemné, jsou služby PA v dnešním CAPu: jsou totiž pouze denní 7 až 19 hod. (Samozřejmě jsou PA ochotné zůstat chvilku přes čas, ale pokud přijedete v noci, tak máte smůlu a jde se na klasický sál.) Možná, že se to letos změnilo, nemám aktuální informace. Ale je zajímavé, že tuto velice důležitou informaci vám na kurzu sdělí jen tak mimochodem (několik maminek to úplně přeslechlo a pak se divily).
Příjem je vždy přes klasický porodní sál, kde se rozhoduje, zda vás do CAPu pustí či ne. Pak se samozřejmě může sejít více maminek, a opak mají ostatní zase smůlu.
Protože jsem plánovala porod v původním CAP v roce 1998, tak mohu docela dobře srovnávat.
V Praze je i tento CAP lepší, než nic, ale Vrchlabí je Vrchlabí :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: A kde ten CAP je? 

(31.3.2003 9:27:11)
Gábi,
my přijeli na Bulovku po jedné ráno, malej se narodil v 6:02 a o nějakých službách od sedmi nám nikdo neřekl ani "fň". :o) Tak nevím. Je fakt, že jsme měli kliku a byli na porodním sále po celou dobu porodu úplně sami (a to měli na Bulovce za prvních 6 dní roku 2003 dvaatřicet porodů!... nebo pětatřicet? Už si to tak přesně nepamatuji). Při kontrole se mne jen doktor zeptal (ani nevím jeho jméno, MUDr. Dvořák to ale nebyl, toho jsem znala z poradny), jestli jsme si ten CAP nerozmysleli a když jsme řekli že ne, další otázky ani poznámky už nebyly.
Personál na šestinedělí mi nijak hrozný nepřišel, sestřičky byly vcelku příjemné, dětský doktor i doktorka taky; je fakt, že se nikdo s žádným vysvětlováním "jak na to" (kojení, přebalování...) moc nezabýval, ale když se člověk zeptal, chovali se k němu mile. Možná je to ale taky tím, že my neměli naprosto žádný problém, nevím...
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: A kde ten CAP je? 

(1.4.2003 8:14:34)
Tak to, Monty, moc ráda slyším :-) Já rodila na Bulovce poprvé 1998, ale do CAPu jsem nemohla, protože to byl 35./37. týden a loni desinfikovali, tak jsem měla zase smůlu. Musím ale z vlastní zkušenosti říct, že to bylo před pěti lety na šestinedělí dost děsné - tak 70% dětských sester bylo opravdu velice protivných, s kojením "pomoz si sám" a ani pediatra bych zrovna nepochválila. Asi jsem je moc obtěžovala, protože jsem chtěla mít dceru u sebe a ne v inkubátoru. A právě PA z CAPu loni na kurzu naznačovaly, že šestinedělí se prostě musí "přežít", ale že se můžeme obrátit na ně ... Mě to tenkrát bylo jedno - u druhého mimi už není pomoci příliš potřeba, ale byla jsem připravená požádat svého pediatra o převzetí novorozence do péče a odejít domů co nejdřív. (Pozn.: nakonec jsem šla bez nějakého nátlaku na personál ve Vrchlabí domů 3. den.)
 Sylvie 


Re: Zkušenost s velmi podobnou porodnicí v Praze 

(29.3.2003 19:00:09)
Ahoj Monty,

CAP je skvělý, taky jsem o něm uvažovala. Dokonce už poprvé, jenže tehdy jsem rodila v době, kdy starý CAP už nefungoval a nový ještě nefungoval :o( Nakonec mě od porodu tam odradil fakt, že přirozený porod považují za placenou službu. A nejde tady o peníze (na Vrchlabí padlo celé porodné - ale dovolená stála za to :o) ), ale o jistotu. V CAPu je to tak: když budu mít štěstí a bude v CAPu volno (a netrefím se do doby, kterou nemají služebně zajištěnou), tak mě nechají porodit jako normální zdravou ženu. Když štěstí mít nebudu, bude muset na klasický sál, který už tak dobrou pověst rozhodně nemá... Co jsem měla možnost přes net kontakovat holčiny, které na Bulovce rodily, tak zhruba polovina si sály pochvalovala, že i na nich mohly rodit "přirozeně" včetně výběru polohy ve druhé době porodní, ale druhá polovina byla zklamaná lékařským vedením porodu... Něco podobného jsem kdysi četla i od lékaře z porodnice (nepamatuji si jaké), kde mají taky klasický a alternativní (placený) sál. Kdo si zaplatí, toho nechají rodit přirozeně, kdo si nezaplatí (nebo má smůlu, že je alternativní pokoj obsazený) rodí čistě lékařsky... Jistě, lepší něco než nic, ale vadí mi ta nejistota a hlavně se mi to nelíbí z lidského hlediska. Že se připlácí za hezké prostory - proč ne. Ale proč připlácet za to, že chci rodit třeba v kleče místo vleže, nebo že bych se radši vyhla nástřihu? Ale jak jsi napsala: "Pánbůh zaplať za CAP...", Praha ho opravdu potřebuje :o)

S.
 Lenka 
  • 

zdraví 

(24.3.2004 8:40:23)
Ahoj Sylvie, porodnice ve Vrchlabí vypadá super, jen bycch se chtěla zeptat jak by to bylo s péčí, pokud by nastaly komplikace? Mají tam JIPku nebo co je v takový případech třeba?(jak pro miminko,tak pro maminku)..nebo by nastal převoz do jiné nemocnice...?
PS:moc gratuluju k miminku a děkuju za krásné články!!!
 Zuzava* 


Nádhera! 

(25.3.2003 8:50:01)
Sylvie,
moc blahopřeju k miminku, a řeknu ti, že jak jsem si zavzpomínala na své zkušenosti s porodem, tak jak to srovnám s tvým, byl to tehdy učiněný horror, i když tenkrát mi to tak nepřišlo. Příště jedu do Vrchlabí, nebo někam, kde je to podobné, moc mě to nadchlo.

Hodně zdraví oběma!!!!
 Alexandra :-) 
  • 

Díky Sylvie ! 

(28.3.2003 22:17:57)
Díky Sylvie za tvůj článek. Máme termín 20.května a přestože jsme z Ostravy a nemáme to do Vrchlabí zrovna hodinku ani dvě, strašně moc o této variantě uvažuju. Po přečtení tvého článku mám jasno. Mimíska si přivezeme z Vrchlabí, pokud nenastanou nejaké předčasné děje, díky kterým bychom tam tu dlouhou cestu nestihli absolvovat. Protože to ale do Krkonoš nemáme zrovna blízko, neuvažovala jsem o variantě, že bychom se tam jeli předem podívat. I proto moc děkuju za ten podrobný popis jak to ve vrchlabské porodnici všechno chodí a vypadá. Ještě mi vrtá hlavou, jestli je nutné předem si rezervovat ubytování v nějakém penzionu, když vlastně ještě nebude sezona. A porodnici je nebo neni třeba dát vědět o našem příjezdu ? Děkuju moc za radu, případně jakékoliv jiné, které bych mohla využít. Všem hodně zdravíčka a pohody :o)
 Jana CAM 


Re: Díky Sylvie ! 

(29.3.2003 11:20:49)
Ahoj Aleandro,
Těší mně že poznávám další maminku, která chce přirozeně porodit ve Vrchlabí a je z Ostravy. Nejsi jediná znám osobně dvě mamky z Ostravy, které tam nádherně porodily, jednu z nich jsem inspirovala já. Vedu těhotenké cvičení a tanec rodiček v Ostravě (www.cam.emitex.cz) a tím, že mám osobní zkušenost z Vrchlabím a znám zdejší personál pana primáře,který je garantem kurzu, který jsem absovala, tak maminkám o Vrchlabí často povídám. S porodnicí je spřátelen penzion u Cabáku a tam se mamky před termínem ubytovávají, můžu ti zprostředkovat kontakt na maminu s Ostravy, která tam strávila tři pohodové týdny a byla moc spokojená. Pokud bys přišla v pondělí 31.3 k nám na tanečky, tak si s oběma mamkama můžeš povykládat osobně. Zatim Ahoj Jana
 Jana CAM 


Re: Re: Díky Sylvie ! 

(29.3.2003 23:27:21)
Alexandro,
v posledním příspěvku, kdy jsem ti odpovídala jsem ti zapomněla připsat ještě telefonní kontakt 606 720 987, pokud budeš chtít ozvi se pa Jana
 Sylvie 


Re: Díky Sylvie ! 

(29.3.2003 19:00:48)
Ahoj Alexandro,

pokud vím, tak do Vrchlabí jely i holčiny, o kterých personál předem nevěděl, takže to asi nutné není. Pokud budeš v Krkonoších na předporodní dovolené, tak ti doporučuju aspoň jednu návštěvu prenatální pjoradny si schovat pro vrchlabskou porodnici, když o tobě budou vědět, tak to určitě bude lepší pro tebe i pro ně. Do poradny můžeš i bez objednání, ve všední den (sestřička mi říkala, že nejlépe kdybych to stihla do tří). Jinak až tam půjdeš prvně, tak v přízemí je evidence - centrální příjem, kde by ses měla nahlásit a kde si zanesou do počítače takové věci, jako jméno, bydliště, jméno lékaře a tak. Jinak telefonické kontakty (kdybys něco potřebovala vědět, když už tam nemůžeš na exkurzi) najdeš na www.nemocnice.vrchlabi.cz . Pensionů je Vrchlabí spousta, takže mimo sezonu by neměl být problém se v některém ubydlet i bez předchozího objednání. Pensiony (a další info o Vrchlabí, třeba kam na výlet v předporodní době :o) ) najdeš třeba na www.vrchlabi.cz nebo www.e-vrchlabi.cz.
 Alexandra :o) 


Sylvii 

(2.4.2003 22:17:08)
Takze ještě jednou díky, tipy na webové stránky hned využiju. A moc gratuluju ke krásné holčičce - tak hodne zdravi a pohody vám oběma :-)
Alexandra
 Jana z MT 
  • 

aj odo mna gratulacia! 

(25.3.2003 10:21:18)
Silvia, blahozelam ku krasnej princeznicke Lade (kdeze ma tu zlatu hviezdicku? ;o) Nech ti robi len a len radost (ako Verunka).
Tvoj pribeh je velmi pekny, kiez by vsetky zeny zazili takyto porod - podla svojich predstav a s pomocou personalu, ktory ma uctu k rodiacemu sa cloviecikovi ako aj k mamicke, ktora rodi.
Vsetko dobre!!!
 Ivana T. (syn 5, dcera 1 rok) 
  • 

Ńeratovice s paní Věrou 

(25.3.2003 11:20:09)
Při výběru místa porodu pro své druhé miminko jsem postupovala "obráceně". Myslím, že důležitější než kde rodit je přístup lidí, které máte kolem sebe. A vyplatilo se mi to.

Tedy po pořádku.
Bydlím kousek od Prahy. S paní porodní asistentkou Věrou Novákovou jsem se seznámila na předporodních kurzech před narozením mého syna (1997). Nevím, zda tehdy pracovala v nějaké porodnici či ne. Nezajímala jsem se. Zvláště po té, co mi řekli, že asi budu rodit koncem pánevním (KP), vybírala jsem z "velkých" porodnic. Na doporučení několika kamarádek jsem rodila v Podolí.
Byla jsem ráda, že mi vůbec dovolili rodit KP a nedělali hned císařský řez. Ale jinak to byl "klasický porod" se vším všudy. Napřed poslali manžela domů, když ho zavolali byl již syn na světě, motalao se kolem mě velké množství anonymních tváří. Holení a klystýr byly samozřejmost. Urychlování a velký nástřih asi nurnost (přeci jen se hlavička rodila jako poslední).
Krátce po narození mého syna byl otevřen CAP na Bulovce a tam rodilo několik mých kamarádek. Shodou okolností asi 3 s paní Věrou, která tam v té době pracovala. (Pokud se Vám dostame do ruky kniha Průvodce porodnicemi ČR, i tam je porodní příběh z CAPu s paní Věrou). Všechny kamarádky byly moc spokojené. Bohužel než se mi mělo narodit další miminko, CAP už zase "neexistuje" (alespoň ne ve své původní podobě).
V průběhu svého druhého těhotenství jsem se doslechla, že paní Věra nyní pracuje v porodnici v Neratovicích. Vyhledala jsem ji tedy a domluvila si s ní vše potřebné (mimo jiné cviky na otočení miminka, které bylo ještě ve 33.týdnu také hlavičkou nahoru, poradila mi, jak si mám masírovat hráz, aby byla měkčí,..) i to, jak si představuji, či nepředstavuji svůj porod. Upozornila mě i na problémy, které v Neratovicích jsou s přirozeným porodem (tehdy hlavně ono věčné "prohřejvání" miminek).
Domluvily jsme se, že pokud Věra nebude mít zrovna službu, že si ji k porodu zavolám.
Porod začal asi v 1 ráno. Doma jsem tiše přemlouvala miminko, ať ještě počká (Věra má službu od 7 a školka pro bráchu je taky tak - jinak zbytečně vyděsíme babičku). A musím říct, že psychyka sehrála své. Interval kontrakcí se moc nezrychloval. Vše jsme stihly a v 9 dorazili s manželem do Neratovic.
Po celou dobu porodu se o mě starala paní Věra. Kromě vstupní prohlídky, kdy lékař konstatoval, je to na začátku. Pak nastalo uvolnění a už miminku nestálo nic v cestě. Dcera se narodila ve 13 hodin. Dalšího lékaře jsem viděla na chvíli po porodu.
Šestinedělí v Neratovicích jsem "nezažila", protože druhý den ráno byla moje dcera převezena na JIP (problém nesouvisel s porodem, tedy by se stal kdekoliv) na Kladno a já propuštěna domů. Mám ale několik kamarádek, které tam rovněž rodily a byly spokojené i na šestinedělí.
Ještě pár poznámek k vybavení porodnice:
příprava na porod probíhá na pokoji (proto bych Vám doporučila jednolůžkový), k dispozici je sprcha, míč
v jiné místnosti (přes chodbu) je k dispozici vana.
Porodní sály zde mají dva. Jeden s klasickým stolem, druhý s velkým polohovacím stolem (já jsem rodila na něm v poloze na boku), nyní už je k dispozici i porodní stolička (to v dubnu 2002 ještě nebyla).
Rovněž už bylo prosazeno, že miminka není třeba "prohřívat".
Klistýr (či spíše jeho šetrnější verze YAL) se zde dělá v případě potřeby a po domluvě (Můj porod byl přirozený a nebylo třeba nic. Na rozdíl od toho prvního porodu, kde jsem byla za klistýr "vděčná", protože jsem posledních asi 20 hodin v nemocnici nemohla na záchod - byla tam hrozná zima a "nadařilo se").
Jíst a pít jsem mohla - byl mi nabídnut i oběd, ale neměla jsem chuť. Pila jsem Dobrou vodu a ujídala bombóny s hroznovým cukrem (mohu doporučit!!)
Nástřih mi byl proveden malý (hojil se asi 4 dny) a po domluvě - tam se již projevily možné komplikace, kvůli kterým dcera zkončila na JIP, jinak by to asi bez nástřihu šlo.

Zdravím všechny malé i velké. Těm nenarozeným držím palečky a jejich rodičům taky.
Ivana
 Jitka 
  • 

Re: Ńeratovice s paní Věrou 

(4.5.2003 15:58:27)
Vazena pani Ivano,
velmi Vam dekuji za Vas pribeh. Jmenuji se Jitka a jsem ve 13.tydnu. (cekame prvni miminko - vymodlene)
O Neratovicich jsem slysela uz mnoho a kladne ohlasy prevazuju.
Musim se priznat, ze mam velky ztrach z porodu a z bolesti, ktera je jeho soucasti. Manzel mi slibil, ze bude spolu se mnou, ale prece...
Vzhledem, ze jsem "zkusena" bych si Vas dovolila pozadat o nekolik rad z Vasi praxe jak "to" prezit! Omlouvam se za "naivitu", ale teprve se ucim
S pozdravem Jitka K.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Další óda na Vrchlabí aneb Potrefená husa se ozývá. 

(26.3.2003 23:07:15)
Milá Sylvie :o)
Napsala jsi to moc krásně, mně přímo z duše. Nemyslím teď Tvoje osobní porodní prožitky, ale celkový dojem z Vrchlabí a pocity z něj. Jen bych to nedokázala tak pěkně oblíct do slov...
No, už jsme třetí týden doma, v neděli budou Maruš 4 týdny a přestane být novorozencem... Život se zkrátka zabíhá do normálních kolejí. Občas nás večer trápí bříško, ale zatím to není tak zlý, jako to bylo s Míšou. Maruška se nosí v šátku, docela se jí to líbí, a mně vyhovuje, že můžem kamkoliv cestou necestou; a Míša konečně uťape i pár kiláků po kopcích po svých.
Ale zpět k Vrchlabí.
Doufám, že tu transfúzi Ti nakonec nedělali. Není nad vlastnotělně vyrobenou krev :o)) A co krevní obraz, kolik hemoglobinu?
Taky mi to nedá nesrovnat oba ty porody podle Tvých – poprvé mě taky hodně nepříjemně braly záda (a masáž v porodnici od manžela byla skvělá), tentokrát prakticky vůbec – že by bylo mimčo nějak líp zarotované? (a manžel se mnou taky moc nebyl – teda byl, ale napřed řídil auto, a v porodnici už to bylo tak nějak rychlejší než jsme čekali...).
Zodpovědná matka zrovna moc nejsem, to spíš naopak :-); takže jsem už dlouho předem nalákala k nám babičky, aby v den D byla přítomna jedna či druhá a nemusela jsem Mišku nechávat někde narychlo u sousedů. Věděla jsem naprosto přesně, že v Míšině přítomnosti bych se k porodu vůbec neuvolnila. A tak nějak mi tam ani nechyběla! To spíš až druhý den po porodu. Třetí den ji vzala kamarádka, co přijela se svým synkem na návštěvu. Dojalo mě, jak miminko hladila. Musím to zaklepat, ale zatím nežárlí (nebo jen malinko) a sestřičku má ráda. Jsem zvědavá, jaký to bude, až juniorka povyroste. Míša s 8-měsíční dcerou jiné kamarádky si už podávaly hračky a „povídaly“ si.
Jinak potvrzuji Tvé dojmy ohledně lékařů a dětských sester – byli skvělí všichni! Nejen asistentky, ale i doktoři se dokázali vcítit a chovat se přiměřeně situaci. U našeho porodu byl primář Kavan a nějaký mladý doktor. Oba se úplně stáhli a dali prostor nám a svým „babkám“, protože vše postupovalo jako po másle; vlastně se víc angažovali až při odstřihování miminka, při porodu placenty a gynekologické kontrole. Dětské sestřičky (hlavně jedna starší – tuším Jaruška, a mladá – myslím Péťa; ale i další) byly skvělé. Měli jsme jednou problém s nočním řevem a Jaruška nám krásně pomohla – nešlo nám totiž odříhnout :-) Už jsem holt ty grify pozapomněla, hlavně jsem v tu chvíli nechápala, proč tolik řve – sestřička to slyšela a taktně zaklepala...
Nic naplat, je to všechno v lidech, kdepak v penězích... (Taky jim moc děkuju všem, hlavně paní asistentce Konvalinové.)
Co mě ale nepřekvapilo, bylo vážení jednou denně. To i v Liberci, kteréhož porodniční dětské tu naopak pomlouvám, se vážilo jen jednou denně! (Je fakt, že on myslím taky je baby-frienly; aspoň papírově). Naopak mě teda dost šoklo to, co jsi psala o té Křči. To snad není možný! Nemocnice, kde je horká linka kojení?! No, dneska se tam už taky možná neváží po každém krmení...
Ještě ke stravě – nemocniční klasika mi teda vůbec nechutná. V Liberci po prvním porodu jsem prakticky nejedla, snad jen snídaně a nějaká obzvláště chutná jídla. Tady jsem se ale cítila natolik ve formě (hlavně psychicky – ta pohoda!! Prostě jako doma!), že se po porodu projevil zdravý hlad a snědla jsem téměř vždy skoro vše, co mi dali. Neuvěřitelné, dokonce takové věci jako UHO (univers.hnědá omáčka), které se mi normálně dost hnusí. Občas ale bylo i něco lepšího, třeba filé či kaše s kakaem. Prý jsem si ale mohla říct i o vegetariánské dlabo (jak jsem se dozvěděla později – o tuto informaci jsem přišla proto, že jsem nestihla projít klasickým příjmem :-)), to by už pobyt měl i tu „třešínku“ v podobně skvělé krmě. Ale to je úplná drobnost, myslím, že bych byla naprosto spokojena i o chlebu a vodě :-) Takové soukromí v krásném malém pokojíčku, milý personál, všichni vycházející vstříc, protože jsou tu pro vás – prostě neuvěřitelné.
No, tak se mi ta „troška do mlýna“ nějak dost rozvlekla, omlouvám se; a kdybychom někdy zavítali do Prahy, tak se ozvem :o)
Ladě a Verunce přejem svěží a odpočaté rodiče, hlavně teda maminku, protože ta je víc doma.
A hooooodně moc zdraví a taky trošku štěstí – které myslím měly obě už v tom, jakým způsobem a komu se mohly narodit ;-))) /a brzo dalšího sourozence :-))/
čauky, Ester a kol.
 Sylvie 


Re: Další óda na Vrchlabí aneb Potrefená husa se ozývá. 

(29.3.2003 19:01:32)
Ahoj Ester,

čekala jsem, jestli tu taky všechny pobavíš vylíčením své cesty do Vrchlabí a ty nic :o) Můj chlap obdivuje toho tvého :o)

Transfúze nutná nebyla a hemoglobin při odchodu z nemocnice byl nádherný - celá stovka. Tak výrazné zlepšení jsem ani nečekala, ale pravda je, že po porodu se mi zklidnil žaludek, takže jsem železo baštila ostošest :o)

Pana primáře jsem viděla až před propouštěním, už jsem pomalu "propadala depresi" :o) že ležím ve Vrchlabí a s tak sympatickým člověkem se ani nesetkám... Ten mladý pan doktor mě málem přijímal, ale stihnul se akorát představit (ach, ta moje paměť na jména...) a někam musel odběhnout, takže se mě ujala dr. Korbelářová - což mě potěšilo, protože s tou jsem už předtím dvakrát mluvila, takže jsem měla příjemný pocit, že už se přece známe :o)

Jinak Verunka s Ladou se krásně sžívaj, tak doufám, že jim sourozenecká láska vydrží co nejdýl :o) Až budu mít čas, tak napíšu podrobnosti, ale ono už je venku tááák hezky, a na pískoviště počítač nenosím :o)

S.
 Naďa - dula Podkrkonošská 
  • 

Re: Re: Další óda na Vrchlabí aneb Potrefená husa se ozývá. 

(30.3.2003 0:10:54)
Ten mladý pan doktor je patrně dr. Čapek. Sloužil zrovna, když jsem tam doprovázela maminu. Je moc milý. N.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Pro Sylvii :-) 

(30.3.2003 20:08:37)
Ahojky Sylvie!
Zdravím do Prahy. To víš, že jsem tu na Rodince naší zábavnou cestu do Vrchlabí vylíčila, ale ty už to znáš z mailu a z vyprávění. Je to jen v jiné diskusi – o Liberci, snad:
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=203864
Co se týče našich chlapů, každý je asi šikovný na něco jinýho – někdo na akční hry (na počítači i v realitě nevirtuální :o)) a někdo třeba umí podnikat... Těžko říct, kdo si zaslouží víc obdivu :-)
Ty nenosíš počítač na pískoviště, cože, dokonce ani noutbuk ne?? No to bych teda do tebe fakt neřekla. Připojení přes mobil by určitě fungovalo...
Jo, taky doufám, že sympatie a sžívání vydržej naším holčičkám co nejdýl, ťuky ťuk...
K hemoglobinu i žaludku gratuluju. Až budou nějaký novinky u Lanštiaků v albech, dejte vědět, dloouho jsem se tam nedívala.
Přeju hodně spánku, málo stresorů a hodně endorfinů celé rodině!
Ester
 KáKá 


Re: Další óda na Vrchlabí aneb Potrefená husa se ozývá. 

(29.3.2003 21:17:26)
Závidím Vám všem kdo jste rodili ve Vrchlabí ty krásné zážitky z porodu a z následné péče. Já sice nemůžu říct, že jsem se tam měla špatně, protože jsem se tam potkala s plno bezvadnými lidmi, ale holt ty krásné zážitky z počátku porodu zastínily zážitky z konce porodu. Já rodila vloni, na porodnickém křesle, na konci s oxytocinem, který stejně nezabíral, porodní asistentka chodila okolo a bylo na ní vidět, že už jí to nebaví. Rada žádná,
podpora žádná. Ni vlídného slůvka. Mě už po 24 hodinách pravidelných bolesti nic nenapadalo. Primář stál u okna, pozoroval zdáli moje kontrakce, občas mě vyšetřil. Když se zmínil o císaři, souhlasila jsem, protože jsem byla totálně utahaná, ale vyslechla jsem si něco o zkažené statistice. Opěvovaná paní doktorka Korbelářová mě vyšetřila rovněž, na rozdil od pana primáře dospěla k závěru, že se otvírám a chtěla pokračovat. Byla u toho dost nepříjemná. Nakonec mi císaře udělali, jenže pak zase nastaly problémy s kojením, na což měli všichni povolaní jedinou radu. Špatná poloha při kojení. Ovšem jedno dítě pilo normálně, druhé prs absolutně odmítalo..... Takže tohle asi důvod nebyl, aspoň já si to myslím. Jedna ze sester na šestinedělí už v noci nevydržela řev, jak chlapeček odmítal prs a chtěla ho !dokrmit!. Vynadala mi, ať si ho zklidním.... Jinak by to všechno bylo OK, začátek porodu byl nádherný, asistentky mi radily, snažili se mi pomoci, ovšem družno podotknout,že to byly porodní asistentky na výpomoc, tam nepracující. Tak nevím. Jsem divná? Nebo náročná? Srab, který nevydržel rodit další hodiny? Porodit normálně, tak se ke mě asi taky chovali jinak. Takhle jsem měla pocit,že na mě koukají zkrz prsty.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Ahoj KáKá :o) 

(30.3.2003 20:10:29)
To je mi líto, skoro jsem měla i pocit, že nečtu o Vrchlabí :-((
Ale mám dojem, že si vzpomínám na tvůj článeček na Rodince o tom, jak jsi rodila dvojčátka ve Vrchlabí a nakonec to skončilo císařem... Byla jsi to ty?? Asi jo. Vzhledem k tomu, jak byly oba moje porody rychlé, mám dojem, že bych 24-hodinový či delší porod snad vůbec nevydržela... Takhle to byly hodně náročné hodinky, ale brzy byl konec. Nejsem odborník, ale mám dojem, že dvojčata se hodně často rodí císařem – že je to spíš pravidlo než výjimka, a že samo o sobě mít dvojčátka je celkem rizikové. (Moje kamarádka má doma taky jedny; porod a pobyt v porodnici – Podolí – ji natolik vyčerpal, že vůbec neměla mléko /přes neustálé přikládání/ a domů šla se svojí váhou i v kalhotech z dob před těhotenstvím. Pokud si dobře vzpomínám, tak prý rodila prakticky celý víkend, nikomu se do operace nechtělo, a tak si ji služby přehazovaly jako horký brambor... No, aspoň tohle se Ti vyhnulo :-)).
Takže určitě nejsi divná, náročná, ani srab. Je to smutné, že Tvé pocity byly takhle špatné – jenže třeba i porodníci byli celí špatní z toho, že už nevědí, jak Ti pomoct... nevím. Těžko spekulovat, když jsem u toho nebyla.
Jste v Klubu dvojčat a vícerčat? Snad až překonáte nejnáročnější období (včetně „srovnání se“ s porodními zážitky), budete mít doma opravdové „dvojnásobné štěstí“... :-))
U té mojí kamarádky „dvojmatky“ to tak rozhodně je.
Pa, Ester
P.S. – KáKá, pokud Ti to pomůže, můj první porod taky nebyl úplně se všemi pěti P – koukni se třeba sem: http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=2631
 KáKá 


Re: Ahoj KáKá :o) 

(31.3.2003 21:51:43)
Díky za reakci. Nechci aby to vyznělo tak,ž e se na to upínám, ale faktem je, že při těch odách na Vrchlabí si tady holt připadám divně. To že mám doma dvě zlata si uvědomuju, protože naše dítka jsou fakt milionová. Dneska je jim téměř 10 měsíců a myslím, že vývojově jsou na tom aspoň zatím lépe než kolik jejich vrstevníků. Jsou čiloučtí, miloučtí, krásně rostou, komunikují. Na mém porodu mě hlavně štvalo to, že jsem celé těhotenství prožila v klidu a pohodě, bez jakéhokoliv ležení, chodila jsem si do práce, pracovala na zahradě a spíše trpěla nadměrnou aktivitou. A pak tohle.Taky mě bylo z okolí naznačováno, že jsem spíš zářná vyjímka a jak to tak zatím vidím, tak jsem skutečně měla s těhotenstvím obrovské štěstí. A to i v tom, že jsem rodila přesně na termín. Jde jen o to, že když už budu konkrétní, tak při mých dotazech při návštěvách porodnice, které si vyžádal můj gynekolog (CTG), jsem se pokaždé na něco ptala Mudr. Korbelářové a setkala jsem se spíš s odpověďmi typu,že si dělám zbytečné starosti, že by mi nějak extra odpovídala, a že by u toho byla milá o tom bych si mohla nechat jen zdát a to jsem tam jezdila už 4 týdny před porodem od konce 8. měsíce. Zpětně jsem pak o tom přemýšlela a mám pocit, že jsem jí holt nepadla do oka. Dodnes s přítelem doma replikujeme její věty i styl jakým to říkala. Pobavilo mě i to, že když jsem třeba konstatovala, že až budem doma a děti budou spinkat v kočárku na čerstvém vzduchu tak se ledacos srovná, bylo mi řečeno, že "dítě má být u maminky, že...". Já chápu, že v porodnici ve Vrchlabí propagují šátky na nošení dětí, ale představa jak se například vleču na nákup u nás ve vesnici něco přez půl kilometru, na krku dva šátky s pětikilovými dětmi, nebo i většími, na zádech ruksak s nákupem.... fakt to asi ne. A další a další, že.....:-)) Naše dítka tedy byla postaru v kočárku, zcela nemoderně, ale myslím, že jim to prospělo a při tom jak po obědě spali, zřejmě ani maminku nepostrádali. Nevím, ale naši nás taky pořád netahali na těle, nebyli s námi pořád doma (tenkrát to ani moc nešlo), a nezdá se mi, že bych došla úhony.... nebo, že by to na mě bylo tak vidět??? :-)) Každopádně i v předchozím příspěvku, který jsi četla, jsem jasně napsala, že Vrchlabí je podle mě skvělá porodnice, a když narazíš na dobrou směnu tak vyjímečná, všechny dětské sestry, až na jednu, byly jak andílci, vůbec ty starší, ta jejich neskutečná trpělivost. Ovšem myslím si, že to asi nebude jediná porodnice, kde se takhle chovájí k ženám, a kde umožňují přirozené porody. Pravdou je to, že ve Vrchlabí rodí jedině přirozeně (na císaře se tam nejezdí, jak mi bylo sděleno, ještě před tím, než mi ho udělali). Moje veškeré kamarádky tady z okolí například rodily v Jilemnici a nemůžou si to vynachválit.
 IVETA 
  • 

Re: Re: Ahoj KáKá - souhlas:o) 

(8.9.2004 15:20:31)
Po přečtení celé této diskuze na téma porodu ve Vrchlabí, jsem ráda, že jsem narazila na Tvůj názor. Pocházím přímo z Vrchlabí. Těhotenství jsem prožívala v pohodě, zúčastňovala jsem se těhotenského cvičení, který vedla porodní asistentka Konvalinová. Musím říct, že dobrá polovina těhulek, které se mnou na cvičení chodily, rodila buďto v Jilemnici, nebo v Trutnově. Je zajímavé, že do Vrchlabí rádi jezdí z Prahy a přespolní, ale domácí raději volí jiné porodnice. Že by slyšely více negativních názorů a zkušeností??? Kamarádka tam také porodila dvojčátka, na císaře, byli špatně položení. Měla problémy s kojením (kdo by je jako prvorodička neměl a ještě dvě děti naráz) a setkala se i se řvaním ze strany personálu. Byla úplně nervově vyčerpaná, nevzpomíná na to moc ráda. Samozřejmě, každý člověk je jinak citlivý a jinak vnímá přístup ostatních lidí. A je také pravda, že hodně záleží na tom, kdo zrovna slouží.

Přeju všem, aby měli z porodu jen samé kladné zkušenosti, ať už z Vrchlabí, nebo od někud jinud.
 KáKá 


Re: Ahoj KáKá :o) 

(31.3.2003 21:51:47)
Díky za reakci. Nechci aby to vyznělo tak,ž e se na to upínám, ale faktem je, že při těch odách na Vrchlabí si tady holt připadám divně. To že mám doma dvě zlata si uvědomuju, protože naše dítka jsou fakt milionová. Dneska je jim téměř 10 měsíců a myslím, že vývojově jsou na tom aspoň zatím lépe než kolik jejich vrstevníků. Jsou čiloučtí, miloučtí, krásně rostou, komunikují. Na mém porodu mě hlavně štvalo to, že jsem celé těhotenství prožila v klidu a pohodě, bez jakéhokoliv ležení, chodila jsem si do práce, pracovala na zahradě a spíše trpěla nadměrnou aktivitou. A pak tohle.Taky mě bylo z okolí naznačováno, že jsem spíš zářná vyjímka a jak to tak zatím vidím, tak jsem skutečně měla s těhotenstvím obrovské štěstí. A to i v tom, že jsem rodila přesně na termín. Jde jen o to, že když už budu konkrétní, tak při mých dotazech při návštěvách porodnice, které si vyžádal můj gynekolog (CTG), jsem se pokaždé na něco ptala Mudr. Korbelářové a setkala jsem se spíš s odpověďmi typu,že si dělám zbytečné starosti, že by mi nějak extra odpovídala, a že by u toho byla milá o tom bych si mohla nechat jen zdát a to jsem tam jezdila už 4 týdny před porodem od konce 8. měsíce. Zpětně jsem pak o tom přemýšlela a mám pocit, že jsem jí holt nepadla do oka. Dodnes s přítelem doma replikujeme její věty i styl jakým to říkala. Pobavilo mě i to, že když jsem třeba konstatovala, že až budem doma a děti budou spinkat v kočárku na čerstvém vzduchu tak se ledacos srovná, bylo mi řečeno, že "dítě má být u maminky, že...". Já chápu, že v porodnici ve Vrchlabí propagují šátky na nošení dětí, ale představa jak se například vleču na nákup u nás ve vesnici něco přez půl kilometru, na krku dva šátky s pětikilovými dětmi, nebo i většími, na zádech ruksak s nákupem.... fakt to asi ne. A další a další, že.....:-)) Naše dítka tedy byla postaru v kočárku, zcela nemoderně, ale myslím, že jim to prospělo a při tom jak po obědě spali, zřejmě ani maminku nepostrádali. Nevím, ale naši nás taky pořád netahali na těle, nebyli s námi pořád doma (tenkrát to ani moc nešlo), a nezdá se mi, že bych došla úhony.... nebo, že by to na mě bylo tak vidět??? :-)) Každopádně i v předchozím příspěvku, který jsi četla, jsem jasně napsala, že Vrchlabí je podle mě skvělá porodnice, a když narazíš na dobrou směnu tak vyjímečná, všechny dětské sestry, až na jednu, byly jak andílci, vůbec ty starší, ta jejich neskutečná trpělivost. Ovšem myslím si, že to asi nebude jediná porodnice, kde se takhle chovájí k ženám, a kde umožňují přirozené porody. Pravdou je to, že ve Vrchlabí rodí jedině přirozeně (na císaře se tam nejezdí, jak mi bylo sděleno, ještě před tím, než mi ho udělali). Moje veškeré kamarádky tady z okolí například rodily v Jilemnici a nemůžou si to vynachválit.
 Sylvie 


:o) 

(29.3.2003 19:03:50)
Díky všem za gratulace :o)

S.
 If & 3♥ 


Re: :o) 

(29.3.2003 19:11:02)
Ahoj Sylvie, opožděně se přidávám ke gratulantům:o))) Ladě přeju hodně zdravíčka a kapku štěstí.
Máš někde fotečky? Já nějak zapomněla adresu na tvé album:o)
 Sylvie 


Re: Re: :o) 

(29.3.2003 22:59:55)
Fotky zatím nikde nemám - a v podstatě ani moc nefotím (oproti Verunce :o) ), tak netuším, kdy nějaké budou i na webu. Adresa fotoalba je rodina.cz/lanstiakovi , nicméně kdy se tam něco nového objeví, to těžko říct...


S.
 Iva, syn 
  • 

Podolí 

(1.4.2003 2:37:15)
Patřím k těm, kterým se v podolské porodnici moc líbilo! Mohla jsem si v ní, jako ve Vrchlabí, dělat, co jsem chtěla (odmítnout klystýr, holení, nástřih, skákat na míči, sprchovat se, zavěšovat se do provazů na žebřinách, jíst, pít, poslouchat vlastní cédéčka a rodit na stoličce). Jen aromalampu a vanu tam před rokem neměli.

Nástřih mi i přes mou nechuť k němu nakonec udělaly. Přesto mi to kupodivu nevadilo, protože jsem ho vůbec necítila, jen se mi po velké bolesti najednou ohromně ulevilo a miminko bylo venku.

Po porodu bylo také všechno fajn - synáčka jsem dostala okamžitě do náručí a poté, co si jej pochoval můj muž a prohlédl ho doktor, mi synka okamžitě přinesli k ňadru pít.

Na pokoji nám také nic nescházelo. Sestřičky se o nás staraly báječně - byly milé, laskavé, trpělivé. Na pár pitomých jsme bohužel narazili taky, ale těch bylo pomálu.

Jedině hnusné snad bylo jídlo.

Možná jsem měla štěstí, ale chtěla bych se tam příště vrátit.
 Marie, 1 vrchlabčátko 
  • 

Re: Podolí 

(1.4.2003 13:26:50)
Moc hezký když můžeš o d m í t n o u t zákrok poškozující Tvé zdraví. Ve Vrchlabí nic odmítat nemusíš, tam Ti provádí jenom n u t n é zákroky.
 Iva 
  • 

Re: Re: Podolí 

(6.4.2003 21:15:56)
Tak sorry, asi jsem to špatně formulovala. Chtěla jsem říct, že jsem si o všem mohla rozhodnout sama a jsem si jistá, že kdyby to nebylo třeba, tak by mi sestřičky žádný nástřih nedělaly.
 Roman Tuček 
  • 

Jako chlap z druhe strany 

(10.4.2003 21:33:03)
Ahojky

sice nejsem matka ale otec :- tak snad to nevadi

Rodili jsme v Brandyse n/labem a musim rici ze na to nezapomenu. V dobrem slova smyslu. Ochotne setricky, ochotni lekarky/lekari. Naprosta spokojenost, ani nadstandart jsme nemeli a ten pristup byl suprovy. B n/L je mala porodnice vseho vsudy cca 14 mist pro maminky po porodu a je to znat, zadna masinerie typu odrod a tahni.

Zazitky podobne jako uvadeny clanek, sice jsme vazili po kojeni ale to neva, nikdo vas nenuti, a kdyz na to zapomenet tak vam jen reknou ze je to pro vas abyste vedela jak jste na tom s kojenim a jak je na tom prtous...

Porodnice vypada jak z 50 let ale tim se nenechte odradit. Diky chybejici "absolutni sterilite" jse o zarizeni spise domackeho typu.

Co na zaver ?

BRANDYS PLNE DOPORUCUJI. a zvlaste pro prazaky co nechteji do masinerie Krce a jinych porodnich kombajnu... casove je brandys blize nez jakakoliv nemocnice v centru... od nas (hostivar) cca 15min vozem takze jsem tam byl kazdy den po celych 10 dni co jsme tam byli (meli jsme novoroz. zloutenku a svitili na nas...)

Roman


 Simona 
  • 

Nastrih 

(30.4.2004 13:45:15)
Nemuze mi nekdo odpovedet na otazku proc v normalnich porodnicich je nastrizena skoro kazda a ve Vrchlabi je malo kdo?
 Iveta 
  • 

Dotaz 

(30.4.2004 20:48:40)
Zdravim vsechny, chtela bych se zeptat, kdo to uz prozil, jak probiha klistyr.. mam z toho docela strach - a hlavne si to nedokazu moc predstavit. Uz jsem neco cetla tady na Rodine, ale nic konkretniho. Vim, ze to neni zrovna moc prijemne tema, ale byla bych moc vdecna, kdyby mi to nektera z vas popsala.. Predem diky moc.
 Dana 
  • 

Re: Dotaz 

(30.4.2004 20:53:23)
Klystýr probíhá tak, že Ti do konečníku dají hadičku a nalejou asi Litr vlažné vody. Je dobré u toho zhluboka dýchat. A měla by si vodu co nejvíce zadržet. Nebolí to jen je to trochu nepříjemné.
Nic to není, není se čeho bát.
 Iveta 
  • 

Re: Re: Dotaz 

(30.4.2004 21:14:27)
Dano, diky moc - tak rychlou odpoved jsem necekala :)
A pak, kdyz do tebe nalejou tu vodu, tak si jako normalne dojdes na velkou?
 Bobina, bezdětná 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(30.4.2004 22:57:10)
Ahoj Ivet,

když do tebe při klystýru (jiné názvy: klyzma, nálev) nalejou tu vodu, měla bys ji co nejdýl udržet v sobě, aby se stolice ve střevě co nejvíc změkčila, odlepila od střevních stěn a naředila, prostě abyses potom co nejlíp vyprázdnila.

Té vody se dává obvykle kolem litru, někdy stačí i míň, ale lze dát i víc.

Ovykle se u toho leží na boku a pokud to do tebe sestřička nenalije moc rychle (pokud je zkušená, neměla by), dá se to s vodou ve střevě vydržet i dost dlouho. Budeš mít přitom maximálně pocit nucení na velkou, nebolí to.
Ale tak po čtvrt hodince (pokud to tak dlouho nevydržíš, poběžíš samozřejmě dřív) je dobrý jít na WC a vyprázdnit se.

Nálev lze případně i zopakovat.

Při vyprázdnění z tebe poteče voda a ta naředěná stolice.

Pokud je žádoucí úplné vyprázdnění (např. před některými operacemi v břišní dutině), provádí se nálev tak dlouho, dokud z tebe neteče čistá voda, ale to před porodem myslím není nutné.

(Před operacemi lze namísto klyzmatu podat i tzv. soli, které pacient vypije. Jsou to roztoky solí, nevím přesně jakých, které způsobí to, že se do střeva "natáhne" tekutina z organismu a ta naředí stolici stejně jako voda aplikovaná zvenčí při klystýru. Ale to sem až tak nepatří...)

Klyzma je fajn věc, očista střeva je jedině ku prospěchu, já osobně bych se klyzmatu nebránila, ale naprosto chápu, že ženě při porodních bolestech něco takového nemusí být ani trochu příjemné, a nemyslím si, že je dobré (moudré) dávat klystýr plošně všem rodičkám.

Klystýr ti ale během porodu nemůže nijak fyzicky ublížit; pokud se nemýlím, střevní nálev může ohrozit pouze člověka s nemocným střevem, kde hrozí proděravění střeva tlakem vody - zdravé střevo ohroženo není.
Klyzmatu se bát nemusíš, ale samozřejmě si ho ani nemusíš nechat aplikovat, pokud nebudeš chtít. Nikdo nemá právo ti nutit nic, co nechceš. (To není pouze můj názor, to praví etický kodex práv pacientů, který navrhla, po připomínkovém řízení definitivně formulovala a schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky a tato práva pacientů jsou prohlášená za platná za dnem 25.února 1992.

(http://www.iham.cz/pravapac.php)

Přeju samé příjemné zážitky z našich zdravotnických ústavů :-)

bývalá sestřička Bobina
 Iveta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(30.4.2004 23:02:38)
Pro Bobinu!

Dekuju moc - to bylo vycerpavajici, to jsem chtela. Jeste jednou diky, jsi hodna. Mej se hezky, ahoj.

Iveta
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(1.5.2004 19:29:05)
Já se vmezeřím, jen něco doplním. Klystýr docela zintenzivní kontrakce, takže může pomoct, když se třeba porod pomalu rozbíhá, nebo když se pomalu otvíráš. U mě to fungovalo líp než všechny Oxytocyny:-).
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(1.5.2004 20:11:17)
Zintenzivní kontrakce možná tím, že sám dokáže pořádně podráždit střeva. To ale nemá nic společného s otevíráním čípku. Ve světě byly dělány pokusy, které se snažily prokázat, že klystýr urychluje porod, ale nepodařilo se jim to. Neurychluje.
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(3.5.2004 8:30:32)
Také se trochu vecpu do tématu klyzma. U většiny spontánních porodů se střeva vyprázdní sama před nebo během první doby porodní. Dokonce je "běhavka" příznak začínajícího porodu.
Klystýr před břišními operaci je opakovaný a má za úkol vyprázdnit střeva úplně. U vlastního porodu o jeho nezbytnosti docela pochybuju. Pokud vše probíhá, jak má (viz výše), jsou střeva dostatečně prázdná. U chronické zácpy na přání maminky, prosím ...
Klystýr se podává ani ne tak kvůli nějakému "úniku stolice", ale kvůli možné operaci. Je to stejně nesmyslné jako zákaz jídla a pití :-(
 Lajda35 a 3děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(3.5.2004 12:28:56)
Ahojky, jen jsem nakoukla do vaší diskuse. Nevím, jestli znáte, dnes se místo klystýru doporučuje "Yal". Dá se koupit v lékárně za cca 90 Kč a je to taková tekutina (asi 2,5 dcl), která se stříkne do zadku místo toho kvanta vody při klasickém klystýru. Účinek je bezvadnej. Já ho při porodu měla sebou a mohu doporučit. V porodnicích už to znají.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(3.5.2004 17:13:44)
Gábi nám teda PA říkala, že klystýr se dává proto aby maminka byla co nejvíce uvolněná a neměla obavu tlačit. Navíc stolice ve střevech částečně může bránit porodu hlavičky. O operaci nebyla řeč.

Mě osobně nijak nevadil i když jsem před porodem měla z něj hrůzu protože jsem vůbec netušila o o jde. Navíc hned jam mi začali kontrakce šla jsem na velkou. Takže mi dali pak už jen poloviční dávku. Yall samozřejmě znám, ale nepřipadalo mi nutné ho kupovat.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(3.5.2004 18:09:05)
:o) Dano, to je věc názoru :o) Já si například neumím představit, že bych se PO KLYSTÝRU dokázala uvolnit :o) Ale ber to tak, že jsem chirurgická sestra a tudíž mám zkušenost s předoperačními klystýry (MMCH když jsem před třemi odcházela na mateřskou, dávaly se klystýry zhruba ve čtvrtině případů, než když jsem před cca deseti nastupovala... takže i před opeacemi už jsou "na ústupu" :o) ) a je pro mne přijatelnější při porodu případně vytlačit malý bobek, který by mi manžel lehce setřel, než aby se ze mne rozprsknul ten fujtajbl blevajzovej (rozuměj - voda smíchaná se zbytky stolice). :o) Ale jinak u mne to pokaždé tak, jak popisovala tuším Gabi - začátek porodu se přihlásil běhavkou a do porodnice už jsem přijela vyprázdněná přirozenou cestou :o)

S.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz - klystýr 

(4.5.2004 17:54:37)
Tak koukám, že jsem asi jediná, u koho klystýr vůbec nefunguje.
Měla jsem z něj trochu obavy (špatná vzpomínka z dětství), ale neodmítla jsem ho, aby mělo miminko dost místa. Sestřička byla naštěstí ohleduplná, takže to nebylo tak hrozné, ale ta voda se kamsi ztratila a já jsem vůbec necítila potřebu jít na WC, pobíhala jsem po místnosti asi hodinu a pořád to nešlo a nešlo. Žádná katastrofa, ale pocit, že organismus nereguje normálně, není během porodu nic moc. Sestřička občas nakoukla, udiveně se zeptala _Pořád nic?_ a evidentně se jí to zdálo zvláštní. Nakonec při vytlačování hlavičky trošku toho hnusu vyšlo (tomu jsem se klystýrem taky chtěla vyhnout), ale ne moc.
Dehydratovaná jsem určitě nebyla a vyhladovělá už vůbec ne.
 Zuzka 
  • 

Re: Nastrih 

(30.4.2004 21:37:40)
Ve Vrchlabi nejspis pochopili, ze rutini nastrih je nesmysl a je je hloupost nastrihavat zenam rodidla pouze "ze zvyku" :-)
 Ryba a Rybička 
  • 

Podobný příběh 

(29.4.2003 1:34:52)
bych tady také mohla popsat. Rodila jsem ve Vrchlabí před rokem čtvrté dítě. Poprvé takhle neuvěřitelně krásně. Jeli jsme po začátku porodu přes 200 km a stejně jsem tam byla dalších 10 hodin než se malá narodila. Porod byl pomalý, ale pořád jsem měla pusu od ucha k uchu, těch děsných předchozích porodních bolestí jsem se nedočkala. Kvůli nemoci synka z dovolené v penzionu a pobytu na nadstandardu sešlo, ale asi není rozdíl mezi standardem. Rozhodně v péči ne. Dietku jsem dostala na požádání, denně mi pekli speciální bezlepkový piškot, byla hrůza to stačit sníst. Jestli někdy tady brousí moje tehdejší spolubydlící, tak zdravím Viktorka a doufám, že se má tak čile k světu jako naše princeznička. Do Vrchlabí jsme jeli po přečtení všemožných ohlasů na porodnice, manžela jsem navigovala podle mapy, předem o nás nevěděli. Přivítání bylo jak vklouznout pod vyhřátou peřinku a ani jsem odtamtud nespěchala, nějak se mi nechtělo z toho klídku s miminečkem zpátky do rozruchu a práce doma.
 Lenka 
  • 

jedině vrchlabí 

(1.9.2005 17:14:31)
jedině vrchlabí mi připadne možné pro porod, jinou takovou porodnici jsem nenašla a doma se rodit bojím...
 otec, dvě dcery a kluk 
  • 

tip na porodnici 

(22.9.2005 20:57:54)
15.9.2005 rodila moje žena s dulou (já tam byl taky) ve Vyškově na Moravě za prakticky stejných podmínek jako v tomto článku. Bylo to v podstatě bezproblémové - kromě dvou věcí. Jednak jsme nedovolili, aby nám syna odnesli na vyšetření. To se nakonec vyřešilo vyšetřením přímo na manželčině hrudi, i když to stálo nějakou tu slovní bitku. Dále jsme chtěli odejít brzy po porodu. Protože porod proběhl večer, zůstali jsme do rána na nadstandartu, a kolem poledne odjeli - po podepsání dvou reversů a rozhovoru sošetřující lékařem na téma hloupě riskující, nezodpovědní a neinformovaní rodiče. Každopádně tuto porodnici můžeme všem doporučit - všichni se k nám chovali vstřícně a vlídně, a ti co ne, tak aspoň slušně a korektně.
 10.5Libik12 


Re: tip na porodnici 

(23.9.2005 14:33:22)
Otče dvou dětí, teď mi ale pověz, jetli ten novorozenec nevnímal hůře slovní půtky nad novorozenou hlavičkou, když ležel na matčině hrudi, než by vnímal vyšetření na vyšetřovacím stole v atmosféře klidu. Neříkal, viď?
 10.5Libik12 


Re: Re: tip na porodnici 

(23.9.2005 14:34:59)
Totiž otče dvou dcer a syna:)
 otec, dvě dcery a kluk 
  • 

diskuse nad mým synem 

(23.9.2005 17:43:07)
Jo, Libiku, i tak se to dá brát. Já to ale beru tak, že jsem volil menší zlo. Podotýkám, že tohle byla porodnice, kde nevezmou dítě od matky na celou noc se zdůvodněním, že si musí odpočinout. Tady bych se do toho taky opřel, a to z tohoto důvodu: matka většinou cítí, že odlučovat dítě od ní je zásadně špatně. Některé matky celou noc pláčou. Jestli pláčou i děti, to nevím, já tam nebyl, ale slyšel jsem o dětech, vrácených ráno rodiččce ve stavu, který ani nebudu popisovat - ne jako důsledek zanedbání péče, ale jako důsledek pláče až do vyčerpání. Slyšel jsem o děcku, které odnesli na chvilkovou kontrolu v dobrém stavu, a už nevrátili, protože jim prý nějak zmodralo a muselo do inkubátoru (a představ si, ani je nenapadlo, že by to dítě mohlo zmodrat z šoku a pláče). Co se týká matek, kterým to nevadí a berou to tak, jak předpisy nemocnice nařizují, to je prostě jejich věc. Bojím se ale, že ne vždy jejich rozhodnutí, protože k rozhodnutí je potřeba se rozhodovat... To je tedy tak v kostce důvod, proč považuju za důležitější trvat na tom, aby dítě nebylo odnešeno od matky ani na chvilku, než nerušit dítě vzrušeným hovorem. Ono to ostatně nebyla žádná hádka, spíš jsem s úsměvem a vlídně pořád dokola trval na svém, a pan doktor taky. A nakonec to tak vyšlo, že asi jako rodiče můžem rozhodnout, co se s naším dítětem bude dělat. Podotýkám ale, že pokud jde o mé dítě, klidně bych se i pohádal, a nejenom pohádal. Ono je to tak, že někdy se musím prostě rozhodnout, aniž bych přesně věděl, jestli je to dobře. Někdy ani zpětně nevím, jestli to bylo dobré rozhodntí. To ze mne ale nesejme to břemeno rozhodování - ale jak píšu výš, pokud za sebe někdo nechá rozhodovat předpisy nebo jiné lidi, je to jeho věc. V tomto případě vím víceméně pozitivně, že to bylo dobré rozhodnutí, a v souladu s tím, co cítí moje žena a dítě - to by ale bylo na delší vysvělování.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: diskuse nad mým synem 

(23.9.2005 18:28:15)
Ahojky otče:-) souhlasím s Tebou.Své děti chci aby vyšetřovali po porodu na mém těle,v nejhorším případě tak blízko,abych na ně viděla a jedině za přítomnosti tatínka nebo duly.Nikdy bych je nenechala odnést samotné:-(a ani se mi nelíbí,když se vyšetřujou jinde:-))Moje tělo bylo dobrou skrýší tak proč by najendou nemělo být dobrým pelíškem na poporódní vyšetření
 10.5Libik12 


Re: diskuse nad mým synem 

(23.9.2005 20:28:45)
Otče, hovořils o slovních bitkách a navíc jsem nepochybovala, že jste šli k porodu s ověřeným příslibem základních, pro vás důležitých požadavků. Takže jsem nepoukazovala na to, že jste se bránili odloučení na destítky minut či na celou noc, ale právě na to vyšetření, u něhož si asi mohl být přítomen.
Jinak tvé vysvětlení pokládám za poctivé, připouštíš, že nevíš vše.
Takže dejme tomu, že obrat slovní bitka je literární licence a zároveň, že pro někoho je odpovědné rozhodnutí(které nenechává na předpisech a ostatních lidech) neriskovat nelad a nervozitu požadavkem něčeho, co nevíme tak jistě:)
 Dana, těhulka 17tt 
  • 

Nevíte jak to chodí v Havlíčkově Brodě? 

(16.2.2006 18:31:47)
Rodit až ve Vrchlabí se mi zdá moc daleko, a máme předvybránou porodnici v HB. Nemáte někdo zkušenosti jak to tam chodí zvlaště s ohledem na rutinnost nástřihů? Děkuju moc za odezvu. Dana
 zuzka -3 mesicni dcera 
  • 

porod v krci 

(10.1.2006 10:43:33)
Zhruba pred 3 mesici jsem rodila v krci. Nemuzu najit jedinou vec na kterou bych si mohla stezovat.Na porodnim sale jsem se mohla bohybovat jak jsem chtela.K dispozici byla po celou dobu sprcha,mic a jakasi houpaci sit.Personal byl uzasny jak na porodnim sale tak na oddeleni sestinedeli(nadstandart)Terezie bohuzel zaujimala polohu koncem panevnim takze mi byl doporucen cisarsky rez. Po premereni v den porodu mi pani doktorka po vysvetleni vsech moznych komplikaci povolila rodit prirozene. Jsem ji moc vdecna nebot na jinych pracovistich by mi to nebylo umozneno z duvodu velke porodni vahy(3500)Po 5 hodinach co Terka nesestupovala jsem ji v duchu proklinala ale vse se v dobre obratilo.Take ocenuji jejich snahu co se kojeni tyce-preferuji kojeni . Terka byla prilozena samozrejme k prsu hned po prevazeni(nemerila se )Mesic po mem porodu rodila sestrenice v Podoli a jeji zazitky jsou opravdu hrozive.
 Alžběta, Matyášek 4 měsíce 
  • 

Chrudim - doporučuji! 

(8.7.2006 16:15:38)
Přečetla jsem si článek Sylvie o porodu ve Vrchlabí a chci upozornit na jinou výbornou porodnici, kde jsem svůj porod prožila já - Chrudim. O Vrchlabí jsem před porodem slyšela mnohé, rodily ty mam 2 mé známé, mám tam i známou lékařku. Neměla jsem důvod se tam však "hnát", protože o porodnici přímo v místě mého bydliště jsem slyšela mnohé dobré. Skutečně. Porod nebyl z těch, které se popisují jako lehké, trval 15 hodin - byl vyvolávaný, protože jsem přenášela, Matyáškovi se ven nechtělo a ultrazvuk ukázal rozměry mezi 4100 - 4500 g (málo :-) - měl nakonec 4770 g). Vyvolávat porod začali tabletkou v 9 ráno a 10 minut před půlnocí jsem porodila. Chrudimské porodnici nemohu vytknout jedinou věc. Porodníci i asistentky byli milý, respektovali má přání, takže jsem celý den strávila na balónu, kde mě natáčeli i monitor miminka. Na sále jsme měli přítmí, na hudbu jsem nakonec ani nepomyslela, ale možnost zde byla. Manžel mi po troškách dával pít, o jídlo jsem nestála. Před dirupcí porodních blan mi aplikovali Yal gel, což bylo také zcela bez problémů a já jsem si to tak přála, protože jsem nechtěla případně komplikovat průběh nedobrovolným odchodem stolice. Rovněž k holení jsem dala souhlas, nepovažovala jsem je za újmu. Nástřih mi vzhledem k velikosti Matyáška porodník - pan primář provedl, a jsem za něj vděčná, protože jsem s hojením neměla nejmenší problémy, narozdíl od kamarádky, která se při porodu ve Vrchlabí (!)natrhla sama od sebe, za hrází se jí udělal hematom a hojí se jí ještě rok po porodu.
Já jsem o jizvě od prvního dne ani nevěděla, nemusela jsem s ní dělat žádné oplachy apod., jen běžné sprchování jako všechny maminky. Matyáška mi okamžitě poté, co "vyklouzl" dali v plence na břicho, až pak si ho sestřička vzala, za "dohledu" manžela s kamerou otřela, kápla do nosu a očíček, zvážila, změřila a píchla vitamín K. V zavinovačce s ním pak manžel seděl vedle mě, dokud jsem neporodila placentu a pan primář mě nezašil. Poté mi Matyáška přiložili k prsu a nechali nás s manželem 2 hodiny na pokoji, ztlumili jsme si světlo a vychutnávali našeho prvorozeného hošíčka. Rovněž na oddělení šestinedělí jsme se měli moc dobře, sestřičky byly ochotné, s kojením jsme neměli problémy, Matyášek se pěkně přisával. Děti se váží jen jednou denně večer (pokud maminka sama nechce víckrát) při koupání, které rovněž není každý den povinné. Maminka musí dítko vykoupat jen jednou - druhý den po porodu (za asistence sestřičky) a pak ještě jednou sama.
Shrnuto - podtrženo: chrudimskou porodnici mohu všem vřele doporučit a zároveň chci upozornit, že ne vše co se přirozeným nazývá je také příjemné (viz mýty o nástřihu) - vhodná pomoc lékařů není špatná, rovněž paušální odmítání klystýru je stejně špatné jako nucení k němu. Nemocnic Baby-friendly je u nás už mnohem víc, viz např. časopis Maminka, kde pravidelně o různých informují.
 šiška123456 


bulovka v praze je taky taková 

(20.7.2008 22:37:00)
je to zvláštní, ale přesně všechno, co si pisatelka pochvaluje na vrchlabské porodnici a co prý nenašla v praze jsem na vlastní kůži zažila v praze na bulovce - naprosté respektování porodního plánu, vlídný přístup, preferování přirozené péče o novorozence, podpora kojení, žádné zbytečné manipulace s dítětem atd.
vlastně jsem si tenkrát myslela, že je to tak normální, nečetla jsem předem žádné hororové články, až letos jsem zjistila, že "normálně" to je jinak, např. v krásné, ale chladné a "vědecké" podolské porodnici.
takže se těším, že příště opět bulovka!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.