| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dostali jste také petici?

 Celkem 43 názorů.
 Sona Kohnova, syn David 29 mes 


svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 14:17:46)
Mila pavlo,
souhlasim s Vami, ze valka je spatna vzdycky.
Ale zkuste si prostudovat lepe historii celeho konfliktu, ktera neni stara pouze jeden rok ale trva nejmene deset let. Potom mozna zmenite nazor na to, na jake strane by mela stat Ceska republika.
Situace v zemich jako jsme my a napr. v Iraku je naprosto nesrovnatelna z mnoha duvodu a tak si myslim, ze bez dukladneho studia je velmi nezodpovedne "rozhazovat" silna slova.

Zdravim Vas

Sona
 Renda a spol 


Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 14:53:45)
Mila Pavlo,
souhlasim s tebou a ja osobne jsem proti valce...

nesnesu jen to pomysleni...tu nejistotu co bude dal...nesnesu,kdyz jsu do prace a zakaznici se bavi v restouraci o valce...v obchodech a i kdyz zavolam kamaradce jejich prvni tema je zase ta valka...myslela jsem si,ze si to nepripoustim,ale opak je pradou,tato situace je vazna...dohnalo me to i k tomu,ze kdyz tu pred par dny byla bourka ,tak jsem hned volala zname zda to neni valka...ale verim,ze vse dobre dopadne...i kdyz jsem treba naivni...


renda

Ps:petice mi zadna neprisla,ale vim,ze by muj podpis dostala!!!
 Anna 
  • 

Re: Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 16:24:27)
Dakujem za clanok. Uz bolo nacase s tym nieco robit. Sosan: Teda nazor,ze vojna je ochranna,je ale smiesny. Uvedomujete si,ze zbrane ktore Irak ma su od USA? A preco sa Bush nestara o krajiny ktore tie jadrove zbrane maju a este sa o nich aj dobrovolne zmienuju( Sev. Korea, Pakistan,India)??? Jedina vec co Busha a zaujima je lacna ropa,ktory dostane ak dobije Irak, tak sa prosim Ta zobud! Treba sa aj zamysliet, ked pozeras spravy a spravit si o tom vlastnu mienku a nie doverovat kazdemu politikovi ktory vie pekne rozpravat!
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 16:40:45)
Když někam dodáváte samopaly nebo tanky, je to sice nemorální, ale je to jen obchod. Pokud je kupující spotřebuje pro dlohotrvající lokální konflikty a masakrování civilního obyvatelstva na svém území, jeho věc. Pochybuji však, že by USA Iráku dodaly jaderné hlavice nebo bakteriologické a chemické zbraně a o to tady jde. Tyto zbranmě bude potřebné sebrat komukoliv, kdo bude mít ve svém čele nekontrolovatelného agresora. Jsem přesvědčen, že ropa nebo rozšíření odbytu pro hamburgery v tomto případě není hlavním motivem. I když si tam tímhle způsobem jistě mnoho chytráků přihřeje polívčičku.
 Mirka, Jakub *28.7.02 


Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 17:00:31)
"Tyto zbranmě bude potřebné sebrat komukoliv, kdo bude mít ve svém čele nekontrolovatelného agresora"
... to jsi mluvil o tom panovi v kovbojskym klobouku, kteryho nezajima ani nazor RB OSN? :o)
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 17:22:45)
Pokud se nepodaří dostat tyto zbraně pod vynutitelnou centrální kontrolu, svět bude zničen. Pro mě ten "pán v kovbojském klobouku" nepředstavuje toho, kdo by hodlal zničit svět. Můžeme mluvit o štěstí, že v technologicky nejvyspělejší části světa je demokracie a lidé tam jsou svobodnější než kde jinde. Kdyby se této úlohy ujalo OSN, bylo by to jistě legitimnější. Bohužel, OSN se k tomu nemá (vzhledem k tomu, které země jsou členy OSN, tak není divu) a tak USA nemá na vybranou a musí tuto nevděčnou úlohu navzdory všem hipíkům a Mirkám z rodiny sehrát bez jejího požehnání.
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 17:40:41)
Sosan,

v kazdem pripade ma USA na vybranou...meli by se nejdrive zamyslet nad sebou a potom rozhodovat o zivotech jinych...kolik zbrani nicivych maji a proc o tom nemluveji???)))vi proc!!!

RENDA
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(31.1.2003 23:25:47)
Rendo,

ona evropa vzdycky ceka a dela ze se nic nedeje a pak je rada ze ji USA vytahuje z bryndy. To se presne stalo za druhe svetove valky kdy nas evropske mocnosti daly do rukou Hitlera a taky se pritom tvarily ze zachranuji mir. No a vis jak to dopadlo - evropu museli osvobozovat americane. To chces aby to tak zase bylo? Pokud nezacnes zlo vcas vyvracet, tak se ti to vzdycky vysmti. Nejhorsi je cekat a tvarit se ze se nic nedeje.
 Renda a spol 


nesrovnatelne!!!! 

(1.2.2003 10:37:58)
Mila Tano,
nechci,aby nas nekdo vysvobozoval...jen vim,ze nezijeme v casech druhe svetove stranky...tato dobe se stim co je neda srovnavat...a to by jsme nemeli zapominat...

Renda

Ps:tato doba je slozitejsi...a umeni je premyslet!!!!
 Renda a spol 


Re: nesrovnatelne!!!!OPRAVA 

(1.2.2003 10:39:40)
.....druhe svetove valky (a ne stranky)...omlouvam se...

RENDA
 Renda a spol 


Proroctvi 

(31.1.2003 17:33:01)

"A po druhem velkem boji mezi narody prijde treti svetovy pozar,ktery rozhodne o vsem.Objevi se docela nove zbrane.Za jediny den zemre vice lidi nez predtim ve vsech valkach dohromady.Boje se budou vest umelymi dely.Nastanou gigantni katostrofy.S otevrenyma ocima budou narody Zeme vstupovat do techto katastrof.Nebudpo si uvedomovat,co se deje,a kdo si to uvedomi a rekne to,bude umlcen.Vse bude jinak nez predtim,a mnoha mista na Zemi se promeni ve velke hrbitovy.Treti valka se stane koncem mnoha narodu."(STORMBERGER-18stoleti)...


renda
 pani nováková 
  • 

cože? 

(1.2.2003 22:03:04)
to si pisatelka urcite dela legraci!
Neblaznete lidi, prece nebudete verit vsemu co pisou v Britskych listech! Valka neni nikdy dobra, ale co delat, kdyz veskere rezoluce OSN jsou ze strany Iraku porusovany? Co delat, kdyz bezni obcane trpi, zatimco vladce pro ne nehne ani prstem. Kdyby rezoluce plnil, byly by sankce odstraneny. A jestlize "existuji dukazy o vyvoji zbrani HN", pak neni na co cekat. Jinak by se zahy dockal cely "demokraticky svet". Valka nekdy byva proste mensim zlem. Nekteri lide, uplne bezni obcane, asi i deti a zeny pri ni zemrou, ale zase nezemrou dalsi desetitisice na hladomor, infekce, rakoviny, ktere neni cim lecit a nasledujici generace budou snad v Iraku moci demokraticky zvolit, zastupce, kteri se budou starat, aby meli jeji obcane nejakou budoucnost.
Jeste bych chtala upozornit, ze srovnani Sadamova rezimu s nasim byvalym ismem, nesedi, S popravuje zcela bezne i sve rodinne prislusniky, pokud se zprotivi ci nesouhlasi, prectete si pro zmenu na lidovkach rozhovor s mladym Iracanem...
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(2.2.2003 21:25:29)
Tak Sosan nám objasnil, že obchod se zbraněmi je jen obchod. A o tom to je, USA se již velice vyznamenaly tím, jak si vychovaly Afgánce.... Nyní jen "sklízí" to, co si samy "vypěstovaly". O dodávce zbraní ani nemluvě. O tom, zda má Irák americké zbraně nebo ne můžeme jen spekulovat, ale je pravděpodobné, že všechno z Ruska nebude. Takže proč Sosane vletět do Iráku, když je to v rámci obchodu?
Nehodlám tímto podporovat světový terorismus, ale al-Ka´idu podporuje hodně států a Irák je jen jedním z nich.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(3.2.2003 10:38:27)
Já to chápu jako boj proti nekontrolovatelnému použití jaderných, chemických a bakteriologických zbraní. Boj proti režimu, který tyto zbraně vyvíjí proto, aby jimi vybavil teroristy a ty je bez vyhlášení války v nápupní tašce přinely někam do českého supermarketu. Já a moje děti jsou těmito zbraněmi ohroženy, vaše ne?
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(3.2.2003 10:48:49)
Sosane,

otazkou zustava zda takova valka prave Tvoje a moje deti ochrani pred tim, aby jsi nemusel stat frontu neobvykle pred supermarketem - pri kontrole tasek - a bat se zda ten pan za Tebou v dlouhem kabate se prave neprisel "pomstit" za svoji rodinu a zase ten jeho svet...

Svet vazne neni cerno-bily..

Ja takove fronty pred supermarketem zazila (s moji dcerkou v kocarku)..vim o cem mluvim..
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(3.2.2003 11:01:10)
Když budete jen čekat se založenýma rukama, zanedlouho bude ten pán v dlouhém kabátě ale s plnýma taškama běžným úkazem. Za jak dlouho myslíte, že se tyto režimy přirozeným vývojem dostanou do stavu, aby neohrožovali ostatní - 200, 300 let? A jak účinné a zákeřné budou zbraně za tu dobu? Myslíte, že to dítě v obýváku vydrží těch 300 let aniž by tu pojistku z granátu vytáhlo? My jsme ten vývoj prošli naštěstí v době, kdy vrcholem techniky byly samopaly a tanky a tak mimo místo konfliktu více-méně nikomu nic nehrozilo. Jiní to štěstí neměli.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(4.2.2003 3:46:47)
Ahoj Sosane,
nejak mi to nejde dohromady - zatimco Irak v posledni dobe nikomu napadenim nevyhrozoval, tak USA prohlasily, ze ty zbrane, kterych Ty se bojis, klidne v Iraku pouziji "bude-li to potreba". Krome toho, ze z tech "nasich deti" to tim padem jako prvni odnesou nasi vojaci (ok mozna to nejsou Tvoje deti, ale neci z Cech asi ano ?), tak je mnohem pravdepodobnejsi, ze vzdusne proudy neco z toho prinesou do Cech pokud to bude pouzito v Iraku nez v USA (kdyby je tedy Sadam opravdu napadl). Copak na to reknou Tvoje deti pak ? Krome toho - pokud vim dovazi se k nam zelenina treba z Recka - jestlipak vis, ze behem valky v Jugoslavii byl zamoreny Dunaj a tedy se ty dobre chemikalie z chemickych (ci biologiskych ?) zbrani (o tom zda byly ci nebyly pouzity nemusime diskutovat, videla jsem znicena pole spadem v zapadnim Bulharsku) mozna dostaly do dobrych reckych rajcatek v nasich supermarketech ? Tedy zadny terorista v kabatu, ale americke (nebo mozna dokonce nase vlastni) zbrane primo ohrozujici CR ?????

Krome toho vubec nechapu jak muzes propadnout myslence, ze zrovna Ceska republika, o ktere vetsina lidstva vubec nevi, ze existuje, bude tercem utoku. Aby terorista nekam nosil tasky, musi ten supermarket byt nekde, kde to nekomu bude vadit a kde kdyz to na CNN daji do zprav bude alespon pulka divaku vedet, kde to je. Jinak by ten strasny obavany terorista mohl jit klidne strilet nekde na vesnici slepice se zhruba stejnym ucinkem.

Mit obavy o deti je v poradku, ale pokud ty svoje obavy chce chranit zabitim jinych lidi, mozna to zase ohrozuje je. A kdo rozhodne jestli jsou dulezitejsi k preziti Ty a Tvoje deti nebo nejaky iracky Sosan a jeho deti ? Proc oni maji zemrit driv ? Jen kvuli Tvemu strachu ??????
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: svet neni cerno-bily 

(5.2.2003 18:51:19)
Sosane, moje děti jsou také ohrožené, vlastně zatím jen jedno, za 20 dní (snad) budou již dvě, ale nicméně bych řekla, že jsou státy mnohem nebezpečnější než Irák (například Pákistán naprosto nepokrytě podporuje všemožně terorismus) a navíc "vletět" do Iráku bez schválení OSN tak akorát "zavání" válkou islámského světa, protože si to zřejmě nenechají líbit. Ten pán v kovobojském klobouku a silným mesiášským (???) komplexem bydlí celkem daleko, aby ho to nějak postihlo, ale naše země zas tak daleko není.... Již jeho tatík laboroval s myšlenkou zničit Irák, ale naštěstí od toho upustil.... A zbývá opět otázka, proč Irák, když jaderných zemí a mnohem nebezpečnějších je více??? No, nemají ropu a většinou jsou chudé jak kostelní myši, z čehož by americká ekonomika neměla z čeho profitovat....
 Bedrun, 5 teček 


Valka stejne bude... 

(4.2.2003 1:29:26)
Dokazete si predstavit, ze by se najednou cele to vojsko, ktere tam bylo posilano po mesice znicehoz nic stahlo a jelo domu? Bushe to uz stalo tolik penez, ze si nenecha tuhle tucnou castku z ropy uniknout, ani kdyby OSN verejne prohlasilo, ze Iraq zadne zbrane nema a neni hrozbou. A co by to taky udelalo s jeho hrdosti, stocit ocas mezi nohy a jet domu...

Jen tak mimochodem, slysely jste, jak ma USA naplanovy utok? Nejdrive se pujdou "osvobodit" ropna pole a pak az ty "chudacky" v hlavnim meste.

Uz si ted Bush vymysli ruzne jakesi dukazy o tom, jak a kde to schovavaji, tohohle chlapa nic nezastavi, ani kdyby byla proti nemu cela Evropa, ci cely svet.

A proc nic nedela s Koreou.. Pamatuje si na svoji "vyhru" v Golfu a svoji totalni prohru ve Vietnamu, tak proc se nesnazit zopakovat celou tu historii?

Pro me je Bush totalne vygumovany clovek, ktery ma v hlave jen a jen penize a vladu sveta. Uz nekolikrat byl prirovnavan k Faraonovi, a snad Buh da, a taky se mu dostane podobneho konce.
 Sosan 
  • 

Je to obranná válka 

(31.1.2003 15:16:20)
Petice mi došla také a narozdíl od vás jsem jí nepodepsal, protože s válkou souhlasím. Chápu ji totiž na rozdíl od vás jako obrannou válku. Jako operaci, kdy je nutné vyoperovat z těla nemocné místo, jinak zemře celé tělo. Technologický pokrok je velmi rychlý a zbraně stále ničivější a společenský vývoj světa za technologickým je značně pozadu. Mnoho států již dnes vlastní technologie, které mohou celý náš svět zničit. Že se tak doposud nestalo je spíš velké štěstí. Pokud tyto zbraně dostanou do rukou extrémisti, teroristé nebo vůbec jakákoliv nezodpovědná individua a použijí je, zemřeme všichni a naše mírumilovnost a ušlechtilost nám nic nepomůže. Je to jako kdyby vaše malé dítě drželo uprostřed obýváku v rukou granát a vy seděli vedle v křesle a říkali si, že má právo na svojí suverenitu a že ho necháte být. Povinností zodpovědného je dítěti ten granát vzít a když vám ho nebude chtít dát, tak mu ho vyrvat násilím. Je naopak politováníhodné, že OSN si toto neuvědomuje a USA musejí brát záchranu světa do svých rukou. Naštěstí nejsou sami, kdož si toto uvědomují.
 Mirka, Jakub *28.7.02 


Re: Je to obranná válka 

(31.1.2003 16:56:22)
Pojem "obranna valka" je podle mne protimluv. Valka je proste valka a USA se chysta UTOCIT na suverenni stat. Navic mi tento "pojem" silne pripomina dobu, kdy jsme se v branne vychove (ano je to uz dvacet let) ucili, ze Varsavska smlouva je pakt "obranny" a NATO "utocny". Mam to chapat tak, ze ted, kdy uz se neuctiva vychod, ale zapad, to plati obracene? Narodila jsem se v dobe, kdy nas pred nepratelskymi imperialisty prijely branit sovetske tanky. Meli jsme v te dobe obrovske stesti, ze jsme se vyhnuli vetsimu krveprolevani. Bohuzel, obavam se, ze v Iraku uz takove stesti mit nebudou. Nezapominej, ze taky v Iraku ziji obycejni civiliste, rodiny s detmi, ktere budou umirat, az nas bude strejda Bus zachranovat. Myslim, ze vysadou civilizovanych spolecnosti by melo byt umet resit jakekoli konflikty mirovou cestou. Nasili plodi jen dalsi nasili a ja mam hruzu z toho, do jakeho sveta, ve kterem se zbrani v ruce vladnou sileni a samozvani "spasitele lidstva" opili vlastni moci, jsem privedla sve dite.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Je to obranná válka 

(31.1.2003 17:10:50)
Bohužel, líbivá představa "Když budeme hodní na ně, oni budou hodní na nás" nefunguje. Těžko najít duchovnější a mírumilovnější národ, než Tibeťany a vzpomeňte si, jak to s nimi dopadlo. Unést realitu světa patří k úkolům dospělého člověka, obvzvlášť pak rodiče.
 Mirka, Jakub *28.7.02 


Re: Re: Re: Je to obranná válka 

(31.1.2003 17:26:51)
Ano, unest realitu sveta je nekdy velmi tezke, jeste tezsi je se v tomto svete zorientovat a naucit se rozpoznavat dobre od zleho. Uplne nejtezsi je nepouzivat k boji se zlem jeho vlastni prostredky - nepachat zlo ve jmenu "dobra".
 Pavla  
  • 

Re: Svet neni cernobily, Je to obranná válka 

(31.1.2003 17:44:06)
Pro Sonu : Ano, naprosto souhlasim s tim, ze svet neni cernobily. A proto si myslim, ze stejne jako se nam nelibi, ze by mohl mit jaderne zbrane Irak nebo Severni Korea, melo by se nam nelibit, ze je ma nas "pritel" Bush. Ale zjevne je svet jednoznacny vzdy jen z te "spravne strany".

Pro Sosana : Pokud s valkou souhlasite, bylo by mozna nejlepsi, kdybyste se ji primo ucastnil, co rikate ? Vojakem se jiste stat muzete lehce a pokud vim do nejakeho toho "spravedliveho" konfliktu je mozne se i v ceskych barvach zapojit vzdycky. Pokud za Vas totiz riskuji zivot jini, je asi mnohem jednodussi s tim souhlasit.

Takze nevidim ten konflikt cernobile, ale stejne tak bych neprirovnavala Irak k diteti s granatem. Mozna spis k sousedum, kteri praktikuji SM, coz ja mohu nebo nemusim vedet a z vykriku si mohu myslet, ze je tam nekomu ublizovano a bat se, ze nekdo ublizi i mne.
Od te doby, co mam (napriklad v Korei) k porovnani mistni tisk a CNN, mam asi jiny nazor na pravdivost (ostatne nemusim chodit az tak daleko, mozna jste v dobe povodni sami sledovali zpravy o nas ve svete, pokud ne shrnu - v Cechach jsou povodne, zastrelili kvuli tomu v ZOO hrocha. Jestli to mela byt hlavni zprava z CR posudte prosim sami.) vsech vyhlaseni a dukazu, ktere se v ruznych mediich objevuji.

O politice jsem se rozepisovat nechtela v clanku a neudelam to ani ted. Kazdy ma svuj nazor a bez nekolikahodinove osobni diskuse si nazory na dnesni politiku ani vymenit nelze, proto nema cenu sem par stripku mych nazoru psat. Presto si porad myslim, ze valka, at je kdekoli a kdykoli je spatna a muze se nas dotykat vic nez si myslime (co treba predstava pekne atomove bomby na CR, je to mala zeme tak staci jedna, pozlobi to Nemecko co je proti valce a mozna otoci jeho nazor, potvrdi spravnost valky USA a nikoho ze svetovych velmoci to nebude bolet. Na to, ze nas nekdo ve svete zna prosim zapomente. A v dobe teroristickych utoku stejne nikdo neprijde ani na to ktera strana to vlastne odpalila .... Ale mozna je to jinak a pred takovymi nebezpecimi nas nasi spoluclenove z NATO ochrani :-))) ).

Jenom nam vsem preju at vsechny tyto a podobne (jednostranne vyvolane ?)konflikty dopadnou mirove a at jsme vsichni stastni.
 Jája 
  • 

Re: Re: Svet neni cernobily, Je to obranná válka 

(31.1.2003 18:04:43)
Pavlo,
i já bych si přála,aby byli všichni šťastní,žili bezkonfliktně,navzájem se respektovali (když ne milovali),prostě žili a nechali žít.
Myslím si ale,že toho jsou schopni pouze demokratické společnosti (jak již uváděl Sosan -Sosane ,rozumím ti!),jinak už by celý svět byl jeden stát=USA.
Proti zlu se asi skutečně nedá jednat jinak než obrannou válkou - ten granát dítěti musíš vytrhnout.Nesouhlasím s tím,že to lze přirovnat s sado-maso u sousedů - to by byla záležitost soukromá,uzavřená.Fanatičtí agresoři si nehrají,bohužel, na svém písečku,ale již rozehráli
velmi nebezpečnou "hru" mimo své hranice a jak se dočítáme a dovídáme z různých poselství-rozhodně s tím nehodlají skončit.
Každá válka je hrozná,protože přináší utrpení.
Obranná válka je hrozná tím,že na ní doplácí i nevinní,to je bez pochyby,ale rozhodně je to menší zlo,než dovolit,aby se dítě rozhodlo tu pojistku na granátu odjistit...
 Ivo, dcera Isabela 5 měs. 
  • 

Re: Je to obranná válka 

(31.1.2003 18:30:40)
Vy Sosane! Takovou snůšku demagogických zhovadilostí jsem ještě v životě neviděl! Od kdy mají američani co brát do rukou jakousi,,záchranu světa"!? Kdo se je o něco takového prosí? S válkou v iráku souhlasí státy, které lezou Americe do zadku neustále. Pro Vás je směrodatný názor ,,velmocí" Polska , Maďarska a České republiky?
Pro mě, na rozdíl od Vás, je mnohem pádnější názor Francie a Německa, dvou nejlidnatějších států v Evropě. Jejich negativní postoj k válce v Iráku totiž chápu jako obavu o následný vývoj válečného konfliktu směrem k Evropě, která je od Iráku sakra blízko. A nemyslím si, že by Francie a Německo byli zrovna zbabělí s někým bojovat.
A Američané, ti ať si jdou dělat válečné manévry třeba na Kubu. Tam je taky jeden zajímavý diktátor. Jenomže ona ta Kuba je za humny, tak nebudeme přece riskovat a půjdeme dělat cirkus na druhou stranu planety, tam se nám toho moc nestane a vyděláme na tom taky. (pravda není tam ani moc nafty)
Na závěr Vám doporučím jeden internetový server www.blisty.cz, Možná jste už o něm někdy slyšel. Je tam v archivech řada zajímavých článků, které se tady v ,,demokratických médiích" nikdy neobjevily. Nyní je tam například jedna zajímavá citace dopisu. http://www.blisty.cz/txt.php?id=12664&iid=1221
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Je to obranná válka 

(31.1.2003 23:29:57)
Ivo,

to se to ale evrope hodilo kdyz za druhe svetove valky prispechalo USA delat "valecny cirkus" na druhou stranu zemekoule - tedy do evropy a zachranovat co si evropske mocnosti nadrobily, vid?
Me se zda, ze nemecko i francie dobre chapou jak je dulezite odstranit Sadama, jenom se jim nechce za to platit! At to za nas zaplati americane! To je jedine o com jim jde.
 Michal 
  • 

Re: Re: Re: Je to obranná válka 

(1.2.2003 17:26:08)
Tak toto nesnáším. Platit za něco..... Ale tady se platí lidskými životy!!!! A většinou našimi - mladých kluků. Na takovou platbu já osobně zvysoka kašlu, nechce se mi pokládat život za pana Špidlu nebo někoho podobnýho - a už vůbec ne kvůli šaskovi Sadámovi, kterej si stejně nic nedovolí (viz rok 1991).
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Je to obranná válka 

(2.2.2003 17:17:53)
Tano, nezapomen, ze US bylo do valky donuceno japonskym napadenim Pearl Harbor. Oni dobrovolne Evrope nesli na pomoc, Japonsko a jeho spojenec Nemecko vyhlasilo US valku.

 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Je to obranná válka 

(3.2.2003 8:25:44)
Martino,

jenze na uzemi USA se druha svetova valka vubec nebojovala. Takze se americani vlastne nikomu nebranili. Sli bojovat proti nemecku, ktere je nikdy nenapadlo. Arabove pokud vim taky vyhlasili USA "svatou valku" - jihad.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Je to obranná válka 

(3.2.2003 13:27:33)
Táňo,
ono možná právě v tom, že na území USA se ani jeden ze světových konfliktů bezprostředně neodehrával, je důvod trochu odlišného postoje k válce u Evropanů a Američanů. V Evropě ještě žije generace, která na vlastní kůži zažila rozbombardovaná města, mrtvé civilisty, zatemněná okna, nervózní poslouchání, jestli bombardéry letí či ne, útěky do krytů nebo do polí, prázdné místo v sousední lavici, protože ve vedlejším krytu měli míň štěstí a dostali přímý zásah ...
Tím nechci zpochybňovat zásluhy Američanů o konečný výsledek 2.světové války či zlehčovat jejich oběti. To je prostě jen konstatování, že historická zkušenost je prostě v Evropě a na americkém kontinentě trochu odchylná.

Pokud jde o samotnou akci vůči Iráku, musím se přiznat, že jsem si zatím nedokázala udělat vyhraněný názor. Na jednu stranu je tu i ta historická zkušenost ;-), kam vede ustupování diktátorům, na straně druhé - Irák zrovna teď momentálně s OSN spolupracuje a USA o důkazech toho, že má zbraně hormadného ničení pořád jen mluví a důkazy pořád nikde ... Navíc je v tom vědomí toho, že každou válkou nejvíc trpí civilisté ... Jo tahle válka podle mého není jednoduchá věc, na kterou je možné mít jednoduchý jednoznačný názor (před těmi víc než 10 lety v to bylo trochu přehlednější - Írák byl jednoznačný agresor ...)
 Atka 


Re: Re: Re: Re: Re: Je to obranná válka 

(3.2.2003 15:59:25)
To, že arabové vyhlásili USA ,,svatou válku", má omluvit, nebo vysvětlit tuhle ,,preventivní válku"? Kdo tedy bude další? Kdy to skončí? Arabských států je tu ještě hodně. Bude se tedy válčit se všemi?
 andrea 
  • 

Tak můžeme jen nesouhlasit 

(31.1.2003 18:32:27)
Také naprosto nesouhlasím s válkou v Iráku. USA si opravdu "hrají" na celosvětového policajta, který samozdřejmě sleduje své zájmy. Druhá světová válka vznikla z německé krize (hospodářská krize se docela dobře řeší válkou) a USA na tom také nejsou v současnosti hospodářsky tak dobře jak bývaly... a ta ropa....
Ono totiž jaderné a jiné zbraně má spousta jiných zemí - Čína, Korea, Pákistán, Rusko.... jo, a taky USA, takže, kde se bere jistota, že zrovínka tyto státy svoje raketky nepoužijí stejně, jako by to mohl udělat Saddám??? No, shrňme to, Saddám už má pověst pošramocenou a má ropu, takže je to cíl více než dostupný, vzhledem k tomu, že se již celosvětově znemožnil, a tím pádem se od něho nic dobrého nečeká.
Takže můžeme nesouhlasit, ale stejně nás do toho naši politici "namočí" ať chceme anebo nechceme a můžeme s tím stokrát nesouhlasit. Pokud ovšem Čechy zasáhnou bez povolení OSN, jako malý bráška velkého brášky, abychom vlezli USA do.... je to naprosto odporné, a myslím, že spousta lidí začne politiku, a s tím související věci ignorovat ještě více než doposud, a dost možná to ovlivní i referendum o EU.
 andrea 
  • 

RE:Sosan 

(31.1.2003 18:42:41)
Tak jsem si právě pročítala minulé příspěvky, a nechci nikoho urazit, ale Sosan by se opravdu měl přihlásit do boje, protože ví, že jde o dobrou věc. A až skončí se Saddámem, tak může jít na Čínu, Pákistán a takto se může realizovat donekonečna, protože zbraní a diktátorských režimů je na světě ještě dost.
Jo, a k těm hamburgerům a ropě - "hambáče" tam stejně neprorazí, protože jde o stát, kde vládne mimo Saddáma islám, a ten je nebude podporovat ani omylem. Co se týče ropy, tak světoví ekonomové se shodují na tom, že vliv v této oblasti USA potřebují jako sůl. Nicméně zesílení zbrojního průmyslu by USA taky potřebovaly jako sůl, ona ta jejich ekonomika už fakt není co byla a raketky a flintičky by měly odbyt...
Většina válek vznikla z krizí a ze snahy "někde" získat vliv - z touhy někomu pomoci moc válek nevzniklo, a i kdyby, tak se to stejně zvrtlo....
 Ivo 
  • 

Re: RE:Sosan 

(31.1.2003 19:52:11)
Pouze si zdvořile dovolím tento příspěvek doplnit o malé střípky např. : V době války v Kosovu vzrostl zisk americké firmy General Dynamics, což je dvorní dodavatel zbraní ministertvu obrany USA, o 100%. Něco málo o Afghánistánu (pro ilustraci co jsou Američané zač):
Ropné koncerny vedly v době před útoky 11. září jednání s Talibánem o zřízení plynovodu a ropovodu přes Afganistán. Získaly by tak přístup k zemnímu plynu a ropě z Ruska a z bývalých sovětských středoasijských republik, kde se nacházejí ještě zdaleka nevyčerpané rezervy těchto strategických surovin. Surovin tak blízkých a přínosných jak Bushově rodině, tak Dicku Cheneymu a jeho přátelům. Vždyť sám viceprezident Dick byl ještě nedávno ředitelem firmy Halliburton poskytující služby pro ropný průmysl. Ambiciózní Condoleeza Riceová - dnešní Bushova poradkyně pro národní bezpečnost - v letech 1991 až 2000 pracovala ve vedení ropné firmy Chevron a byla jejím hlavním odborníkem na Kazachstán, kde je tato firma držitelem největší zahraniční koncese na těžbu ropy. Dva z Bushových ministrů rovněž pracovali pro velkou ropnou společnost. Američtí vyjednávači pracující pro ropné společnosti prý Afgáncům vyhrožovali, že je zasypou bombami, když nebudou souhlasit s projektem. Nesouhlasili... (zdroj - BBC). Je příznačné, že dnes skandálně zkrachovalá energetická firma Enron na ropovod dokonce vypracovala prováděcí studii. A že George W. Bush byl s touto firmou v úzkém spojení. Mimochodem, Bush ml. v roce 1988 (v té době byl pouhým synem viceprezidenta a budoucího prezidenta USA) navštívil Argentinu a při setkání s ministrem veřejných prací loboval za výhodné podmínky pro Enron v tehdy připravované privatizaci státní energetiky. O rok později Enron získal co žádal od nově zvoleného prezidenta Menema, velkého přítele Bushovy rodiny, která již od 80. let v Argentině značně investovala. Enron o 7 let později sehrál velkou roli v pro stát nevýhodné deregulaci argentinského energetického trhu, již notně přispěla k dnešním závažným ekonomickým problémům této země.
 Pavla 
  • 

Prosim vzbudte se ! Re: Tak můžeme jen nesouhlasit 

(1.2.2003 5:12:11)
No jo, to je prave to. My budeme hezky vsichni nesouhlasit v duchu, ale nikomu pro jistotu nic nerekneme. Pekne vladu ignorovat, treba ji to trkne ... Ze ale mezitim budou ti zbyli provladni aktivni vydavat svoje nazory za nase (podle pruzkumu je jen 5% Cechu rozhodne pro valku) a jedine co POTOM budeme moct delat je jen krcit rameny, to je asi holt ta ceska povaha ...

Prosim vzbudte se ! Doba, kdy jsme nesmeli rikat svuj nazor uz skoncila. Ta vysnena demokracie u nas bude teprve az ji budeme chtit i pouzivat. Az rekneme svuj nazor nahlas a napiseme ho tomu kdo jej ma poslouchat. A az budeme verit, ze to pomuze.
 Citronove koliesko 


Petícia cez e-mail... 

(31.1.2003 18:51:59)
...ku vojne sa nebudem vyjadrovať ale ak by som chcela trošku potrápiť poštový server OSN tak by som rozoslala presne takúto petíciu pričom základom by bol text proti vojne a info o tom že ju treba poslať ďalej a ak bude na petícii viac ako 500 podpisov tak ju treba poslať aj na e-mail OSN. Mali sme školenie o PC vírusoch a medzi ne sa počítajú aj "úderné texty na horúce témy" ktoré majú za úlohu zahltiť poštové servere prichádzajúcou poštou. Verte mi, že na 99,9% OSN nemá o organizovaní tejto petície ani potuchy.
 Josef, 20kluci 
  • 

Re: Petícia cez e-mail... 

(13.2.2003 13:31:56)
Přesně tak,

je to celé postavené na hlavu a připadá mi to jako hloupý vtip.

-- OSN podpisy nesbírá (tím ovšem nevylučuji, že třeba někdo jiný ano)

-- u petice bych si představoval něco jako: Já níže podepsaný prohlašuji, nesouhlasím... apod. a ne snůšku nicneříkajících slátanin

-- pyramidový efekt -- jak se toho mají dopočítat, když budou zahlceni stovkami petic, které budou od začátku po některý řádek stejné a pak se začnou "větvit"?

-- zahlcení pošty a možné technické problémy... Nezkušení uživatelé jsou větším nebezpečím než viry.

Viz též http://www.hoax.cz

Vůbec se reakce na článek o petici odchýlily k tématu války samotné, která je nesmyslná a vyvolávaná s cíli politickými a ekonomickými. Co taky chcete od USA? Američané jsou svým způsobem nešťastní. Zmanipulovaní propagandou, s klapkami na očích, opravdové problémy se skrývají... Bohužel k nám to přichází taky... Je mi z toho smutno

Pohoda, hezký den

Josef
 Evča, kluci 90+96 


Tahle petice bohužel nepomůže 

(31.1.2003 19:07:47)
Ahoj všichni,

s textem té petice souhlasím. Sama jsem ji dostala už před asi dvěma týdny nebo možná víc. Nejdřív jsem měla chuť ji poslat snad všem ve svém adresáři, ale pak mě napadlo se podívat na www stránky té organizace, které se ta petice má údajně posílat. A na těch stránkách bylo oznámení v tom smyslu, že vědí, že po světě běhá takováto petice, ale že to není jejich aktivita a že prosí lidi, aby jim takovéto petice neposílali, ale aby se se svými názory obraceli každý na svou vládu, parlament atd. ve své zemi.

Takže jsem to tedy nerozesílala dál a bylo mi smutno, že ani touhle maličkostí nemůžu nic dělat proti tomu konfliktu. Achjo.
 Pavla 
  • 

Re: Tahle petice bohužel nepomůže 

(1.2.2003 5:05:50)
A co treba poslat dopis nasemu parlamentu ? Zabere to sice mozna vic casu nez tlacitlo "preposlat", ale zato je to ucinne.
 Mirka, Jakub *28.7.02 


Re: Tahle petice bohužel nepomůže 

(1.2.2003 9:41:04)
Petici proti utoku na Irak muzes podepsat na strankach Britskych listu (www.blisty.cz). M.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


... 

(1.2.2003 16:51:55)
Jeden takovy mail proti valce jsem poslancum a senatorum posilala. Zareagovalo par tech, kteri hlasovali proti a jen jediny, ktery byl pro:

(Vážená paní, vážený pane,
Dekuji za vas mail. Nicmene s ohledem na předchozí historický vývoj (agrese Iráku proti Kuvajtu, genocida kurdské menšiny, napadení státu Izrael raketami SCOUD, likvidace politických odpůrců, soustavné nedodržování a potlačování základních lidských práv, vývoj a výroba zbraní hromadného ničení a nedodržování a obcházení rezolucí RB OSN a nakonec i programová podpora diktátora Husajna mezinárodnímu terorismu) v této zemi spojeneckou akci plně podporuji, a to i za účasti vybraných jednotek Armády České republiky. V tomto duchu budu take hlasovat při zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
S pozdravem Vladimir Mlynar).

 Michal 
  • 

Demokracie????? 

(1.2.2003 17:20:32)
Autorka má určitě pravdu, ale je nutno si uvedomit, že listopadový převrat si nezařídil národ sám, ale umožnila nám to s největší pravděpodobností Stb a KGB, bez jejich "svolení" by toto možné nebylo.
A stejně to vidím i nyní, kdy se politici rozhodují, co bude (nebo nebude). Jediné, co poslouchají, jsou různé silné lobistické skupiny, ale obcane jsou jim ukradení, protože +-5 procentnich bodů ve volbách je nevytrhne - ti nejsilnější tam budou vždy (stačí se podívat na složení parlamentu dnes a před 5 roky - téměř stejní lidé kromě Republikánů).
Tak asi tolik o demokracii v naší republice - zkrátka na ni u nás moc nevěřím (a v USA už vůbec ne).
MN

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.