| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod 3x jinak

 Celkem 68 názorů.
 Miguelka, S9/03 a ? 


Gratuluji 

(29.1.2003 9:50:07)
Tedy musím říct, že jsem už hódně dlouho u ničeho neplakala (dojetím samozřejmě) a neřehtala se najednou (né, že bych se vysmívala, jen jsem se neudržela při některých popisech.:o)). Moc a moc gratuluji ke třem dětem a třem zvládnutým porodům.Chce se mi napsat, jen tak dál, ale nevím, jestli byste souhlasila.:o))Přeji hodně štěstí, zdraví a splněných přání celé Vaší rodince.
 Pavla 
  • 

hledám hlídání 

(29.1.2003 13:33:37)
hledám starší paní na pravidelné hlídání dcery 2x týdně na půl dne.kontakt 603820317
 Bea 
  • 

Dakujem 

(24.2.2003 10:32:01)
Tiez sa chcem podakovat za skvely clanok. Odlozila som si ho do FAVORITES. :-)) Prvy porod sa takisto velmi podoba mojmu. Som neskutocne prekvapena, ze nie som sama, co mam podobne pocity po sekcii. Zaba, nemozem Ti obcas napisat?
 Svetlana. 


No proste uzasne ! 

(29.1.2003 10:31:08)
Com viac dodat .. tiez som tak trochu presvedcena po mojom prvom porode, ze nabuduce zostanem doma este o kus viac (prvy raz 6cm).
 Lubylu 


Moc hezky a výstižně napsáno!!!! 

(29.1.2003 10:49:13)
Milá Žabo,

gratuluji ještě jednou veřejně k Dorce!!!
Na popis tvého třetího jsem se moc těšila a přiznám se, že předčil mé očekávání :o) Krásné drama :o)

Jsem moc ráda, že se vám obou daří dobře a můj názor na tvůj první i druhý porod znáš. Takže se k tomu nechci moc vracet. Mým přáním tak jako tvým je, aby se doktoři snažili zachraňovat až když je to nutné a ne preventivně. Konec konců ty jsi chodícím důkazem, že tvůj první císařský řez byl proveden zcela nemístně a být já na tvém místě, tak té tvé první gynekoložce příjdu ukázat Alana a Dorku a řeknu - hele koukejte se na ty moje zázraky a oči mám v pořádku děkuju pěkně :o)))))))

Hodně štěstí a děkuju za krásný článek, napsala jsi to moc hezky.

Ed
 Renda a spol 


Re: Moc hezky a výstižně napsáno!!!! 

(29.1.2003 13:44:01)
Mila Zabo,

musim napsat,ze jsem tve radky cetla 2krat...a stalo to za to...sklanim pred tebou klobouk a jsem velice rada,ze jsi po tvych prvnich zkusenostech privedla tvoji dceru,tak jak jsi si predstavovala...a verim ,ze to nebyli zkusenosti lehke...
preji ti a tve rodince vse nej...

Renda
 Jitka, Anna 16 mesicu 
  • 

strach 

(30.1.2003 23:25:55)
Absolvovala jsem porod velmi podobný tvému druhému. Neodradilo mě to od přání mít ještě jedno dítko, ale když jsem to tak teď četla černé na bílém, mám najednou strach.
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: strach 

(8.2.2003 22:35:27)
Ó jé, to mě moc mrzí, tohle jsem teda způsobit nechtěla! Když jsem to prožívala, nepřipadalo mně to samozřejmě nijak veselý, ale netrápila jsem se, a když jsem to pak sepsala, přišlo mně to jako docela dobrá "historka starého zbrojnoše". Probudit v někom strach jsem neměla v úmyslu a mrzí mě to - můžu to nějak napravit?

Žaba
 Martina + 18.tyzden brusko 
  • 

"Pobehovanie" s hlavickou... 

(29.1.2003 14:55:31)
Zabo, si skvela, gratulujem k detickom - si jasny dokaz toho, ze za normalnych okolnosti si priroda poradi sama...

Akurat mi vrta v hlave jedna vec - chodit s hlavickou medzi nohami sa fakt da??? Doteraz som ako neskusena matka cakatelka zila v tom, ze ked uz raz druha doba porodna zacne a dietatko zostupuje porodnym kanalom, tak to skratka nejde udrzat (nanajvys kontrolovane pribrzdit al. neurychlovat), nieto s tym este taku dlhu dobu "pobehovat" ;-)

Drzim palce!
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: "Pobehovanie" s hlavickou... 

(29.1.2003 19:20:28)
Ahoj Martino,
pobíhat s hlavičkou mezi nohama se fakt moc nedá, a že jsem se upřímně snažila :-)! Ale během druhé doby porodní to šlo, i když to nebylo pobíhání, ale spíš pajdání. Jak jsem psala, že maminka z toho má trauma, tak nejvíc ju vzalo asi právě to, když mě viděla "jít" k autu - uznávám, že jsem asi moc křepce nepůsobila :-). A až pak ta hlavička fakt vykoukla (nebo teda asi jenom temínko - nevím, neviděla jsem tam :-), ale to by už Dora asi vypadla, kdyby koukala celá hlava, ne?), tak jsem potřebovala ty dvě porodní asistentky, které mě fakt musely napůl nést. Ale zase na druhé staně - tvářily se, jako by očekávaly, že fakt půjdu, takže to nejspíš nějak jde :-).

Ahoj

Žaba
 Jana z MT 
  • 

Re: "Pobehovanie" s hlavickou... 

(3.2.2003 9:54:22)
Zaujimalo by ma, ako je to s tym tlacenim pri porode. Zaba netlacila a aj tak sa hlavicka ukazala... je teda naozaj nevyhnutne tlacit (a este k tomu na povel)? Ako to s tlacenim vlastne je? Budem rada, ak mi na toto odpovie niektory z tu pritomnych diskutujucich porodnikov... Dik!!
 Martina+19.tyz.brusko 
  • 

Re: Re: "Pobehovanie" s hlavickou... 

(5.2.2003 12:28:17)
Jani,
Zaba pisala, ze "netlacit bolo cim dalej, tym tazsie".
Predstav si, ze Ti velmi, ale velmi treba na velku, snazis sa vydrzat, netlacit.. noo, ak by si to prepiskla, tak sa asi skratka... :-)))
To som ale mudra, coo? ;-)
Aj samotne kontrakcie posuvaju dietatko (ak je uz branka zasla a je kam) - mamicka im moze tlacenim pomoct a najma tym vyhovie svojmu nutkaniu tlacit - priroda to asi zariadila tak, ze matka pomaha tlacenim kontrakciam dostat dieta von, aby vypudzovanie netrvalo dlho.
Zdravi Martina z MT a maternity ;-)
 Sylvie 


Re: Re: Re: "Pobehovanie" s hlavickou... 

(5.2.2003 19:00:35)
Martino,

a v učebnici psychologie jsem se dokonce dočetla, že dřív se myslelo, že plod-novorozeně je pasivní obětí kontrakcí, že stahy ho prostě unáší ven. Teď zas psychologové upozorňují na pohyby novorozeňat (pokud mají volnost, tak se v poloze na zádech sunou za hlavičkou), které spíš nasvědčují tomu, že se při porodu miminko samo aktivně snaží dostat ven :o) Tedy že v ideálním případě dochází ke spolupráci hormony (kontrakce) + matka (tlačení) + miminko (aktivní pohyb ven)...

Jenom by mě zajímalo, jak je to polohy koncem pánevním - to se ty miminka chtějí sunout za hlavičkou ven krkem? :o)))

S.
 Brebina, E+M 


Re: "Pobehovanie" s hlavickou... 

(23.7.2008 21:04:15)
Ahojky,
rodila jsem dvojčátka - Elinku hlavičkou a Matýska koncem pánevním. Elinka se narodila a po chvilce začaly kontrakce znova. Nicméně do mě pan doktor sáhnul (šílená bolest, to si neumíte ani představit), protrhnul jeho plodový vak a za nožičku ho stáhl dolů do pánve (byl uložený příčně nad Elinkou). No a pak to bylo dosti na mě, tlačit, tlačit, tlačit a pan doktor pomáhal, tahal za nožky, pak ho držel v pase (pamatuju si z něho jen nožičky a zadeček) a kýval s ním ze strany na stranu, protože mu správně nesrotovala hlavička a trošku se v pánvi zasekl. Za neustálého povzbuzování tlačit, tlačit to bylo dost děsný, ale nakonec se podařilo a vyšel ven. Děti mi neukázali ani na vteřinku, hnedka je nesli pryč, viděla jsem je až 20 hodin po porodu v inkubátorech - porod byl velice rychlý - překotný - od prvních bolesti jen 2 hodiny!! a děti vážily 1460g a 1920 g
 Marcela 
  • 

Re: Re: Porod bez tlačení 

(5.2.2003 17:49:36)
K rození opravdu v nejideálnějším případě stačí i samotné kontrakce. Dnes i některé paraplegičky (ochrnuté od pasu dolů) mohou rodit přirozenou cestou a ne Císařem. A ty samozřejmě nemohou kontrakcím pomáhat ještě tlačením a taky to jde. Ne vždy, chce to zkušeného porodníka, který to umí odhadnout.
 Ivana 
  • 

Re: Re: Re: Porod bez tlačení 

(21.7.2006 13:31:54)
Ahojky,zaujal mě Tvůj příspěvek.Jsem totiž paraplegička a v budoucnu bych chtěla mít děti.Už dlouho hledám nějaké články na internetu na tohle téma ale zatím beznadějně.Protože by mě zajímalo jestli bych jako paraplegička vůbec děti mohla mít.Jestli že ano tak by mě zajímalo jak probíhá takové těhotenství a samotný porod.Byla bych ráda kdyby se mi k tomu někdo vyjádřil.Děkuji za odpovědi=o)
 Kristýna+Robík 


Moc hezky napsáno 

(29.1.2003 19:29:14)
Ahoj,
líčení prvního porodu SC mi silně připomíná ten můj. Sice byl problém na straně dítěte, ale ty pocity a to chování sester je skoro totožné. Doufám, že se mi poštěstí prožít ještě nejméně tolik porodů jako tobě a že to bude také čím dál tím lepší. Zvedlo mi to dneska náladu. Kdyby tvůj příběh někdo zfilmoval, připadal by mi nejspíš přitažený za vlasy "Co si ty filmaři nevymyslej". Je fakt, že život píše ty nejbizarnější příběhy sám. Hodně štěstí a lásky celé tvé rodině.
 perdita 


Žabo, díky! 

(30.1.2003 19:18:07)
Je neuvěřitelný, že někdo popisuje dlouhý porod s nepravidelnými kontrakcemi jako svou vlastní zkušenost. Už jsem získala úplný tik, když se mám někoho na něco porodnického zeptat (čekám druhé dítě a tak mě to začíná opět zajímat).
„Porod nepravidelnými kontrakcemi?!? Nesmysl, tak to být nemohlo!“ „33 hodin?!? Milá paní, vy vůbec nevíte, jak porod vypadá.“ Tak nějak to vždycky dopadne. Nevím, jestli si mám raději vymýšlet a nějaké ty hodiny ubrat, nebo mám pořád poslouchat tyto závěry. Mimochodem jeden z nich byl i od porodní asistentky tady na Rodině. Sice jsem svou bohunickou kartu neviděla, ale docela bych se vsadila, že mnou udané informace o začátku silných kontrakcí upravili, protože jsem určitě nevěděla, co říkám. Takže až tam půjdu zase za pár měsíců rodit, raději o předchozí zkušenosti ani nic říkat nebudu.
Opravdu jsem to četla jedním dechem a ulevilo se mi, že nejsem praštěná, že se mi to všechno jen nezdálo.
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: Žabo, díky! 

(30.1.2003 19:52:50)
Ahoj Perdito,
Ty seš taky z Brna? Máme tady ty porodnice prý jedny z nejlepších... Ale s tím, jak mně nevěřili, to bylo podruhý (nebo potřetí, nevím, jak to brát, prostě teď) zase tak podobně - "Od kdy máte kontrakce?" "Od půl třetí v noci (o tom dni před tím jsem jim ani neříkala)" "No, ale já myslím ty silné." "Od půl třetí v noci." "Ale od kdy byly pravidelné?" "Nebyly pravidelné." "A kdy se začaly zrychlovat?" "O půl třetí v noci." "No, tak já tam napíšu v pět, aby to nevypadalo..." Takže klid, něco jim řekni, oni tam něco napíšou a všichni budou spokojení :-).

Ahoj

Žaba
 perdita 


Re: Re: Žabo, díky! 

(31.1.2003 9:34:32)
Ale je to smutný, Žabo, nezdá se ti?
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: Re: Re: Žabo, díky! 

(31.1.2003 20:04:04)
No jo, zdá, jenže asi nemám chuť a sílu s tím něco dělat. Obdivuju všechny maminky, které si dokážou na porodním sále něco vybojovat (a vlastně tím bojují i za nás ostatní, takže nejen obdiv, ale i dík) - mně se fakt zoufale nechtělo se s nima hádat, chtěla jsem si prostě rodit a nic víc. Takže taková "drobnost", jako jestli věří tomu, jak rodím... Ale vadí mně to, protože to na mě dělá dojem, že já pro ně nejsu člověk, kterej funguje nějakým originálním (netvrdím, že zrovna nejlepším, ale dostatečně dobrým) způsobem, ale jenom položka, kterou je třeba "zpracovat". Pak mají dvě možnosti - protože, jak známo, takhle se prostě nerodí (každej ví, že kontrakce musejí být pravidelné, musejí se zesilovat, musejí se zkracovat intervaly mezi nimi, a taky každej ví, jak dlouho to má správně trvat), tak buď musejí opravit mě (něco mně píchnout, někde mě naříznout...) nebo aspoň ty údaje. Tak to ať jsou to radši ty písmenka než já.
Ale smutný to teda fakt je :-(. A taky je mně smutno z toho, že já sama to nevidím optimističtěji.

Žaba
 Svetlana. 


Re: Žabo, díky! 

(30.1.2003 21:56:30)
Perdito, ak ta to upokoji, tak tu su moje kontrakcie pri prvom a zatial jedinom porode :-):
- rozbeh take 2 hodiny, to som si este nemerala cas(od cca 17:30)
- potom kontrakcia kazde 3-4 min, dlzka 30-40sekund
- medzi 24:00-2:30 navsteva porodnice, cesta spat domov
- 3:00 uvolnenie vo vani, kontrakcie trolilinku slabnu, prerusovany spanok do cca 4:30-5:00 rano
- pokracovanie v starom rezime do cca 15:30 (nechcelo sa nam znovu spat z porodnice domov, stav kontroloval manzel - myslim sirku otvorenia), odchod do porodnice
- 16:00 v porodnici, otvorenie na 6cm
- o 18:26 narodenie dcery

Takze v sucte nieco malo nad 24hod.
 Anna, dve dcery a brisko 32 tyden 
  • 

Bezva 

(30.1.2003 21:46:24)
mila zabo,
dik za krasny clanek, si uplna spisovatelka. Ja taky mela kazdy porod jiny a spopustu zazitku, tak s napetim ocekavam jaky bude ten treti...
Anic
 Lucie+ plůdě 23t. 
  • 

Re: Pomóóóc! 

(21.5.2004 19:23:46)
Maminy, vy mě strašně děsíte! Už tak si prožívám trauma, paniku a fóbii z porodu (můj první ve skoro 33letech), v noci se mi zdají hrůzostrašné sny a.... přečtu si článek a komentáře.... picla bych se :-((. Ach joooo. Snad to nějak dopadne. Má to být až koncem září.
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Pomóóóc! 

(21.5.2004 20:23:26)
neplaš se a zajdi na "strach z porodu", tam jsme před časem vedly diskusi o zbytečném stresování prvorodiček. "zaručené informace" od kamarádek i jakékoli nevědecké články zkus brát trochu s rezervou, jako že pracují s emocemi a subjektivními dojmy
 Danielala 


poděkování a prosba 

(24.10.2004 22:55:10)
Milá Žabo, nevím, jestli ještě čteš reakce na tvůj článek a velice ti za něj děkuji. Moc mě potěšilo, žes i navzdory svému zraku v pořádku porodila tak velké dítě, jaky byl Alan. Já mám na obou očích deset dioptrií a taky jsem si prodělala před prvním porodem různá vyšetření. Naštěstí to poslední na očním v Bohunicích dopadlo dobře a mohla jsem rodit normálně. A taky jsem v pohodě porodila, jak by ne, když Andulka se svými 2700 g byla venku za deset minut. Teď čekám druhé a zatím mě nikdo na oční nežene. Přesto jsem tě chtěla poprosit, jestli bys mi nemohla prozradit jméno onoho odborníka na sítnici na Obilňáku. I proto, že mi ještě před prvním porodem má očařka z dětství doporučila císařský řez kvůli změnám na sítnici, i proto, že bych ráda měla později i třetí dítě a dioptrií mám rok od roku víc, tak abych třeba i pak věděla, na koho se obrátit.
Díky
Daniela
 Jana Udivená 
  • 

reakce na příspěvek POROD 3x JINAK 

(24.3.2005 13:52:02)
Dobrý den,
po pečlivém přečtení tohoto příspěvku POROD 3X JINAK pochybuji o duševním zdraví autorky. Vzhledem k hojnému počtu zdravotních problémů, kterými autorka disponuje, by měla děkovat všem ošetřujícím lékařům za to, že vůbec mohla přivést na svět děti. Z jejího článku čpí hodně kritiky a chytračení o tom, "co by kdyby". Netrvdím, že lékaři jsou vždy absolutně neomylní, ochotní a vstřícní, ale přístup autorky k samotnému průběhu porodu patří spíše do středověku. Takových maminek raději co nejméně!!!! J.
 Janijaja 


Re: reakce na příspěvek POROD 3x JINAK 

(1.4.2005 21:44:39)
To snad, Jano, ani nemuzes myslet vazne!!
Zabe dekuju za prekrasny clanek, ktery muze dodat sebevedomi ostatnim maminkam. Ta prukopnicka prace je tolik potrebna. Nelze preci vecne delat z maminek cisla, ktere se proste nejakym zpusobem musi do tech statistik "narvat".
Podobne to bylo s ubyvanim ozonu. Pozorovatele na Zemi tvrdili, ze je ho stale mene, ale nejpresnejsi pristroje na satelitech nic nezaznamenaly. V programu mely totiz zakodovano vyrazovat udaje, ktere byly daleko od prumeru. Ze tech "divnych" udaju bylo postupne pomalu vic, nez tech normalnich a vhodnych se zjistilo az prave diky tem pozorovatelum na Zemi...
 Pippilotta 


Re: Re: reakce na příspěvek POROD 3x JINAK 

(5.6.2005 18:20:30)
Cely clanek vyznel velmi negativne, myslim ze autorka nikdy nebude s nicim spokojena,protoze i na tech nejpozitivnejsich udalostech vzdy nasla neco spatneho.

Porod mne sice teprve ceka, ale vubec si ho neidealizuji. Myslim ze kdyz drzite v ruce vase dite da se na vse neprijemne zapomenout.
 Leli, 2 x porod 
  • 

Re: Re: Re: reakce na příspěvek POROD 3x JINAK 

(14.6.2005 19:49:26)
Naopak si myslím, že popis porodů Žaby je hodně realistický. Konečně jsem se dočetla o někom kdo to má podobně. Myslím si, že nerespektováním dosavadního průběhu porodu lékaři dochází k mnoha různým komplikacím.
 Zuzka Anderlová 
  • 

Nesouhlas 

(9.2.2006 21:53:52)
Ač tady vidím samé pozitivní reakce,mě docela dělalo problém celý článek dočíst.Jednak neuvěřitelně rozvláčný až místy nudný a hlavně si myslím,že to pisatelka všechno moc zveličuje a prožívá,i když-všechny popsané události jí věřím-co se týče očí,chování personálu....atd.Nicméně i tak si myslím,že je opravdu přecitlivělá a zbytečně vše dramatizuje.Ono se lehce říká,co by kdyby...ale po boji je každý generál a zaplaťpámbu že tady přece jenom ty doktory a sestry máme...oni totiž přece jenom-na rozdíl od nás-už těch dětí odrodily DALEKO VÍC....takže jejich zkušenosti s našima jsou jistě-i co se týče komplikací nesrovnatelné.A jistě si nikdo z nich nepřeje něco zanedbat,to by si taky mohli jít sednout.Na druhou stranu jsou to taky "jenom"lidi-a ne bozi a i oni mají právo na různé lidské charakterové vlastnosti,neřesti,či nálady.Přesto věřím,že když jde do tuhého...ještě že tu jsou.Hlavní je,že má pisatelka 3 zdravé děti a hlavně,že všechno dobře dopadlo,i když zážitky z porodu jsou víceméně mrzuté..nebo to tak alespoň vyznívá a chápu,že je to prostě nepříjemný zážitek.
To je můj názor a-přestože je zřejmě ojedinělý,neboť tady vidím samá pozitiva,věřím,že i pro něj je zde místo.
 maw 


Re: Nesouhlas 

(4.7.2008 23:48:46)
Odrodily? Casto jsou tam lidi, ktery neodrodili ani jedno.
Kdo lip rozumi dojeni krav - selka, co je doji, nebo profesor zemedelske univerzity?
Se zamysli, clovece!
 Bára 
  • 

Nesouhlasim 

(22.3.2006 10:59:36)
Vazena pani,
predem gratuluji ke trem zdravym detem!
Pri cteni Vaseho prispevku jsem se vlastne ponekud bavila, asi jako pri sledovani nejake cerne komedie. Sama sice zatim zadne zkusenosti s porodem nemam, ale co vim ,jiz ted jiste je, ze az nastane ten ocekavany okamzik, budu se vic nez jindy snazit byt co nejvice zodpovedna, predevsim v ramci ochrany ditete. Take bych jiste rada zabranila pouziti klesti a jim pobobnym metodam, ale Vas celkovy pristup k porodu mi pripomina, co jsem cetla o porodech v hluboke historii, a to jiste nemam na mysli 20. stoleti.Vy a Vase deti jste mely vice nez stesti, zvlaste pak v pripadech druheho syna a take dcery. Bohuzel, dnes matek jako jste Vy, tedy " modernich " a k navratu k prirode inklinujich, naprosto nezodpovednych, stale pribyva.Byla-li bych ja Vas porodnik, zadala bych od Vas tez podpis, a to pod Vasim vlastnim prohlasenim, ze lekar, ci porodni asistentka nenesou zadnou odpovednost za zdravi Vase ani Vasich deti.Ocni vada je, at chcete nebo ne, indikaci k SC, je to pro Vase dobro, oci asi pri vychove tri deti budete potrebovat. A nezlobte se na me, ale v pravidelnych kontrakcich v takovych intervalech, natoz kdyz ustanou, Vas opravdu nenapadlo jet do porodnice, a u Vas neexistuje rychla zachranna sluzba? Az Vase dcera dospeje do veku, kdy by se same mela stat matkou, treby, nepredavejte ji, úprosim, zadne Sve zkusenosti, ale doporucte ji radeji odbornou literaturu, ci odborne vedene kurzy.
Hodne stesti!
 Libi + Adam1rok 
  • 

Re: Nesouhlasim s nesouhlasím. 

(2.10.2006 21:07:34)
Sice ne úplně, ale jen k těm očím. Sama jsem krátkozraká - 7,5 dioptrií. Protože jsem se kdysi někde doslechla, že nad pět dioptrií se doporučuje císařský řez, byla to první věc, na kterou jsem se svého gynekologa ptala. ten zkonstatoval, že publikace, která se mi dostala do ruky, už měla určitě po záruční době. Jen pro můj klid mě pak doporučil mého očního lékaře navštívit. Ten potvrdil verzi gynekologa, přičemž jsem se dozvěděla, že teorie o tom, že se po přirozeném porodu zhoršuje zrak, se ukázala jako mylná. Vždy tomu muselo "pomoct" několik dalších faktorů. To už bych prý musela mít nějakou hodně komplikovanou oční vadu. Při běžné myopii mi zhoršení zraku nehrozí. Dnes po roce musím uznat, že měl pravdu. Přesto, že jsem měla při porodu trochu problémy (břich mi nekleslo, takže jsem neměla čím tlačit, navíc Adam měl velký průměr hlavičky a nemohla jsem ho dostat ven), oči mám stále stejné. a jen tak na konec: Moje matka porodila 4 děti se 12 dioptriemi běžným způsobem a oči se jí začaly zhoršovat a ž mnohem později, nikoli však vlivem porodu, ale vlivem degenerace sítnice. Takže s oční vadou na císařák? Jen po tom, co se shodne několik odborníků - - ne jeden!!
 chesneymonkey 


Re: Nesouhlasim 

(20.7.2008 20:15:49)
Vážená paní,
dovolila bych si nesouhlasit s vaším tvrzením, že oční vada je indikací k SC. Mám téměř osm dioptrií a možnost císaře v mém okolí téměř ani nenaznačili. Nutno podotknout, že mám jednu z nejlepších očníc lékařek v České republice (MUDr. Gollovou) a velice schopného gynekologa se dvěma atestacemi. Tato hypotéza patří téměř do středověku (jen doufám, že sama nejste lékařka!!). Porodlila jsem v pohodě přirozenou cestou. Co se kontrakcí týče, také to lze těžko odhadnout. Měla jsem slabé kontrakce 24h, které mě téměř neobtěžovaly, ale dítě jsem porodila následující den během půl hodiny. Každá rodička to prostě cítí jinak.
Žábě děkuji za krásný a vyčerpávající článek, také mám v plánu ještě dvě děti, tak alespoň můžu čekat, že to nebude stejné jako teď. Docela sem se nasmála. Samozřejmě souhlasím i s některými kritikami lékařského personálu- Když se tomu nechtějí věnovat zodpovědně a tak aby to bylo příjemné pro rodičku i dítě, tak ať jdou radši do ambulance. O krmení před kojením ....to není jediný případ.Lucka
 chesneymonkey 


Re: Nesouhlasim 

(20.7.2008 20:18:05)
Vážená paní,
dovolila bych si nesouhlasit s vaším tvrzením, že oční vada je indikací k SC. Mám téměř osm dioptrií a možnost císaře v mém okolí téměř ani nenaznačili. Nutno podotknout, že mám jednu z nejlepších očníc lékařek v České republice (MUDr. Gollovou) a velice schopného gynekologa se dvěma atestacemi. Tato hypotéza patří téměř do středověku (jen doufám, že sama nejste lékařka!!). Porodlila jsem v pohodě přirozenou cestou. Co se kontrakcí týče, také to lze těžko odhadnout. Měla jsem slabé kontrakce 24h, které mě téměř neobtěžovaly, ale dítě jsem porodila následující den během půl hodiny. Každá rodička to prostě cítí jinak.
Žábě děkuji za krásný a vyčerpávající článek, také mám v plánu ještě dvě děti, tak alespoň můžu čekat, že to nebude stejné jako teď. Docela sem se nasmála. Samozřejmě souhlasím i s některými kritikami lékařského personálu- Když se tomu nechtějí věnovat zodpovědně a tak aby to bylo příjemné pro rodičku i dítě, tak ať jdou radši do ambulance. O krmení před kojením ....to není jediný případ.Lucka
 Katka, 2 děti a 13.t. 
  • 

Tak i tak 

(27.4.2006 12:28:41)
Já jsem při čtení článku taky dojetím posmrkávala, mám vždycky radost ze šťastných začátků a mnohem víc teď, kdy pracují hormony. Nemyslím, že bych se zachovala stejně, ale těžko řešit za druhého. Za sebe jen musím říct, že jsem vděčná za přístup lékařů porodníků i sester a rozhodně bych třeba nerodila doma. Můj manžel i já jsme asistovali při narození mého prvního syna, který se škrtil pupeční šňůrou a díky monitoru si toho porodník všiml. Díky němu jsme dost pravděpodobně jako celá rodina nemuseli být dotčeni poškozením mozku či úmrtím dítěte. Lékař i dvě sestry mi pomáhali tlačením na břicho, aby byl Jakub ve zdraví venku. Průběh porodu byl naprosto normální...
Také bych uvítala lidštější přístup k maminkám, to vše bohužel souvisí s situací ve zdravotnictví a jedná se o systémovou chybu(vidím to i z druhé strany, protože mám v rodině i mezi kamarády doktory). Musím se omluvit, že nebudu sledovat další diskuzi, protože jsem teď dost citlivá a už dvakrát se mě nepříjemně dotkly překvapivě agresivní reakce některých dopisovatelek v jiných diskuzích. Tak snad někdy v prosinci po šestinedělí :-)
 Irena B.+2 kluci 
  • 

Re: Tak i tak 

(28.6.2006 7:50:59)
Holky, nevím jak je to teď, já rodila naposled v roce 1989, ale tenkrát bohužel platil na doktory i sestřičky vysokoškolský titul. A pokud to bylo něco s Dr., o to líp. Bylo nás na pokoji 10, děti nosili jen ke kojení, ale při vizitě lékař zamířil rovnou ke mně, i když jsem ležela až u okna.
A ptal se jestli to byla dřina a jak se mi daří. Samozřejmě jsem při porodu měla co jsem v rámci možností chtěla.
 Eva 
  • 

české porodnictví 

(2.6.2006 23:35:03)
Ahoj všichni,
předem chci říci, že žabo píšeš moc pěkně a že jsem četla tvůj článek jedním dechem.Jsem teď poprvé v 5 týdnu a čtu všechno možné, abych na to byla připravená. Z tvého článku jsem nabila přesvědčení, že naše zdravotnictví stojí za starou belu už jen ten přístup těch lidí k tobě asi si měla štěstí u druhého porodu. Ten první horor. Přemýšlím, že bych porodila v zahraničí, ale musím to prvně zjistit jak to chodí. Přítel je ze Skotska tak proto. Jinak nevíte jak je to s porodným když jste češka a rodíte v cizině? To je jen tak mimo kdyby někdo věděl. Jinak je moc fajn, že jsem lidé jako ty píší dodáváto sílu a informace těm méně zkušeným. Takže hodně zdaru všem a díky, že tu jste ...
Ahoj Eva
 pro Evu 
  • 

Re: české porodnictví 

(3.6.2006 2:47:00)
Evo, až zjistíš jak nevalné úrovně je zdravotnictví v Británii a jak se tam nestarají o těhule, ještě rychle přišupajdíš porodit sem. Poptej se klidně na diskusích k tomuto určených, je dost maminek, co žijí tam, ale odrodily zde právě kvůli zdravotní péči.
 *Aida* 


Re: Re: české porodnictví 

(4.6.2006 0:36:10)
Tak ja nevim, dve deti uz jsem v tom desnem Britskem zdravotnictvi porodila (jedno doma) a ted se opet chystam na porod doma tady, do Ceska by me nedostali ani parem koni. Asi si to kazdy predstavuje jinak.
Pokud mas Evo zajem, napis mi na mail. Na porodne mas narok i pokud porodis mimo CR.
 Marie 
  • 

Porod 3x jinak 

(31.7.2006 9:40:02)
Jsem na začátku 7. měsíce a tak mě logicky zajímá, co mě čeká a nemine. Musím říct, že mě moc pobavil porod č.3. Je to opravdu pěkně napsané. Musela jsem se smát nahlas ač tu sedím sama a smíchy mi slzely oči. Gratuluji k takovému výkonu a přeji hodně štěstí a zdraví...
Marie
 marussshka 


Porod 3x jinak 

(23.8.2006 10:59:57)
Teda musím říct, že mě ten článek dostal, ani jsem ho nemohla dočít. Není to trochu přehnané? Všechny ty řeči o tom jak je císařský porod příšerný. Já bych spíš řekla, co je to za příšernou hysterku?
 Arianna 
  • 

Mytus o kratkozrakost z doby stredoveku 

(7.10.2006 23:10:07)
Mam rodit zde v CR priští rok. Jsem puvodně z USA, proto češtinu neovladam beze chyb. Četla jsem članek s velkým obavem. Take mam silnou myopiu, vpostade ještě silnejší. Nemužu si uveřit když tu bežně slyším i zdravotnici kteří myslejí že lide s slabým zrakem musí rodit cysařem. Volala jsem sve kamaradce která je tak znamá porodní doktor že americká vlada ji posilá po celým světě aby odrodila duležité lidi a trejnovala porodní asistenty po celým světě. Ona nikdy o takový mytus ani nikdy neslyšela a považuje to za barbarstvi. V Nemecku o tom pry take nic nevedejí. Četla jsem nekdy v starem literaturu o očních vadech které studují že je velice nečastou vadu ktera vývola nadmerní tlak v očích a že s tim byli nejaky problemy při porodech. Je to ale uplne jasný a velice lehko diagnostikovana vada. Nikdo by se nemohl o tom splect. Ja ho urcite nemam. Nevím co budu dělat s porodem. Nemužu odjet do USA protože letet tesně před porodem s nemuže a bydlím už 9 let tu s českým manželem. Tady jsem prosto doma. Přemyšlím o tom že dozvím jak to je s novými karty zdravotní pojštovní v EU a "omylem" se moc dlouho budu zdržovat u kamaradce v Nemecku která tam odrodila v tak krasný prostředí že nam po tom muže jenom zdat. To co se deje okolo porodech v CR je presně to co zažili generace mych rodiču na zapadě. Hodně lide v CR přesně rozumí jak se v moderní době rodí dětí ale jsou to většínou maminky a par odvažních dul. Opravdu je mi zahodou proč jsou lekaře a zdravotní sestry poslední v Republice které tomu rozumí. Předce už 15 let s po celým světě odbornici vědí že kontakt s maminkou kuže na kuže snižuje riziko infekci u miminek a pomoha vyvoj mosku. Miminky které tento kontak nemají behem prvních tydnech jsou často mentalně spomalení podle vedeckých pruskumech. Jak je to možně že nekdo muže furt držet licencu zdravotní sestry když autorce teto članky ukazala miminko z druhé strané mistnosti a nerozuměla proč potřebuje miminko byt u maminky. Samozřejmě že jsou važné zdravotní duvody proč nekterí miminka nemohou byt u maminky ale do te miře že to jde zdravotníci musi s takovými miminkamí byt v telesním kontaktu misto maminky. Pokud miminko musí byt izilovaní kvuli dýchani nebo velké nebezpečí infekcí, tak musí ale my musíme take akceptovat že to obnaší važné rizíko pro zdravé ditětě a je to jasný že to je volba uplně poslední. Odebrat miminka když to není nutné je také barbarstvi. Nechci lidem obecné tim uražet ale zdravotníci kterí to dělají by se měli stidit.
 Arianna 
  • 

Americká konference odborniků na císařský řez probirala český mýtus o kratkozrakosti 

(9.10.2006 13:27:01)
Obávám se ze nikdo tohle neuveří. Je to taková nahoda, že autor beletrii by se za to stiděl. Ale je to pravda a je to docela sranda. Když jsem psala ten minulý prispevek jsem zpravně rečeno mela ten komentař od te lekařky v USA jen přes její manzel. Tvrdil že byla nekde pryč když jsem volala. On ji to pry zeptal a pak mi řikal ze tvrdila ze to je "barbarstvi". (On je take lekař ale jiného zameření.) Ale vcera jsem ji přímo volala. Řikala mne nasledujicí přibeh.

V době když jsem ji domu volala a mluvila s jejím manželem byla na konferenci tikajci cicařských rezech. Manžel mi řikal že jí mužu volat druhy den protože vedel že ještě jsem na začatku tehotenstvi a že ta otazka nespecha. Ale pak mu to začalo vrtat v hlavě, že to je strašní a musí dozvedět co na to řekná jeho žena. Tak, jí zavolal na konferenci. Ona v te chvile se zrovna připravila na přednašku před nekolika set nejprestižnejších expertů. Ale měla ješte par minut a viděla že manžel volá tak to zvedla. Ona je velice dobrá lekařka ale detajly jí občas utikají. Měla omylem zapnutí hlasový odposlech na ten mobil. Tim ten hovor vyrušovalo docela dost lide okolo ní na konferencí ale neslyšelí presně o čem šlo, jen že to je "barbarstvi." Tak, nekolik kolegu si mysleli že to je dobrý vtip jí nutít ten hovor vysvětlit před celou konferenci. Mysleli totiž že to byl soukromy hovor a chtěli prasknout za to že vyrušovala hlasitim hovorem.

Kdýž mi to řikala do telefonu, smala se a ja také. Řikala že to byla tak blba otazka - Je težká kratkozrakost indikace k cicarským rezem? - a ještě na konferenci odborniků! Ale vtipní kolegove nedalí klid a musela vysvetlit svuj telefonovani. Tak, jim řekla že nekdo volal z České republice a zeptal zda nekdo kdy viděl nejaký důvod proč važní kratkozrakost by spusobil problemy pri porodu a tim inikoval cicarský rez. Všechní na sale pak utichli a pak na jedno začali se strašné smat. Když se probrali, tak jí řikali že to je samozrejmě blbost a pochvalili jí za chrabrou praci v rozvojovich zemich.

Sice uznam že vetšina tech expertů asi netuší kde Česká republika leží a´neveřila bych ani na chvili jejích znalosti zeměpisu. Jsem už stoprocentně presvečená že to co porodnici v CR dělají s kratkozraké ženy je nespravné a zbytečně riskantní. Byvá oční vada, která se jmenuje zelení oční zakal, a ten muže doprovadět nadmirní tlak v očích a dřiv se myslelo že by to mohlo byt problem pri porodu. Ale nikdo ani nepomyslel že obecně kratkozrakost by byl problematický. Zeptala jsem te doktorce jak je to možný že obyčení lide i odbornici v CR jsou přesvečení že to nebezpeční je. Řikala mi že v každé země, včetně tech technologické jako je CR (Totiž ona je vyměčná amerčanka a zeměpis velice dobře zná.), existují nejaké velice zvlaštní mýtusy. Podle ní jsou v USA rovnež spoustu mytusů a o tech zrovna přednašela na te konferenci.
 dalif 


Re: Americká konference odborniků na císařský řez probirala český mýtus o kratkozrakosti 

(16.10.2006 21:38:45)
no ja mame 5-6 dioptrii a rodila jsem normalne, ocar ze vse ok. rodila jsem na Obilnaku - dite 3,8kg a 51cm.
vse je o lidech, na poporodnim a jinde- novorozenecke, JIp, rizikove- byly super sestricky ale i sestricky K...y.

D
 Katerina, zatim bez deticek 
  • 

Klobouk dolu! 

(17.11.2006 3:35:22)
Nikdy jsem si nemyslela, ze bych byla na internetu precist neco tak dlouheho, ale vas clanek byl natolik zajimavy, ze sem jednoduse nemohla prestat. Mate muj hluboky obdiv a plne s vami soucitim v "hruzach", kterymi jste pri prvnich porodech prosla. Je moc smutne, ze lekari i nektere sestricky maji svou profesi opravdu jen jako praci a lidskost a porozumeni nechavaji buhvi kde za sebou.
Ja sama sem zastankyni alternativnich porodu a jsem celkem rada, ze se toto odvetvi jiz trochu zpruznuje a tudiz rodit by se melo stale lepe a lepe. Jake zazitky z toho budu mit ja, se vsak teprve ukaze:-) Pekny den Katerina
 Engele 


Nádherný příspěvek 

(2.4.2007 2:55:05)
Je to už dlouho napsané, ale přesto se k tomu musím vyjádřit.

Opravdu klobouk dolů před tím čím jste si prošla, Váš příběh jsem zhltla jako nic, nedalo se od toho odtrhnout.

Obdivuji Vás, a přeji hodně štěstí s celou rodinkou!
 Lucka s Lucinkou 4060g :-) 
  • 

krásné čtení a slušný výkon .-) 

(4.9.2007 23:30:41)
Zcela náhodou jsem se zakousla do vašeho článku,který mě velmi zaujal.Krásné i méně krásné zážitky jste podala velice efektivně,moc jsem se pobavila:-)Myslím,že by jste mohla psát knížky,krásně se to četlo:-)
Sama mám devíti-měsíční dcerku Lucinku a stále se vracím myšlenkami k porodu..Rodila jsem spontánně,porodu jsem se nebála,ale myslela jsem,že to dítě asi ani nevytlačím ... :-)První pocity po porodu byly pouze obrovská úleva a nic víc :-( Byla jsem nastřižená a sedla jsem si až za měsíc,ještě teď to není zcela v pořádku..asi se Vámi nechám inspirovat a příště se nenechám nastřihnout..Každopádně Lucinka je moje obrovská radost a dalšího porodu se nebojím,doufám,že bude lepší..
Vám moc děkuji za něco,co mě moc oslovilo,určitě si na Vás ještě vzpomenu..
Přeji Vám samé radosti s dětmi a starostí co nejmíň.. :-)
 J+J(2roky) 
  • 

Přirozený porod 

(17.9.2007 11:03:51)
Milá Žabo,
Váš článek mě velmi zaujal a přečetla jsem jej jedním dechem od začátku do konce.
Své první dítě jsem porodila nejhorším způsobem, jaký si lze představit. Na porod jsem se velmi těšila, navštěvovala jsem předporodní kurzy, cvičení pro těhotné, učila jsem se správně dýchat,ale bylo to k ničemu. Odtekla mi voda a když ani po několika způsobech vyvolání porodu a šílených kontrakcích nedošlo k otevření čípku a malý se začínal dusit,byl z toho po 36 hodinách akutní SC s celkovou anestezií. Po porodu jsem dva dny nebyla schopna téměř ničeho a pořád jsem brečela. Dítě mi občas přivezli k přiložení,ale moc si to nepamatuji, byla jsem strašně vyčerpaná. Manžel to celé prožíval se mnou, byl s námi, jak jen to šlo,po operaci jej držel jako první v náručí. Při odchodu z porodnice jsem měla břicho tak velké jako, když jsem tam přijela, protože se mi vytvořil nad jizvou obrovský hematom,který zmizel až po půl roce. Ještě rok po tomto „porodu“ jsem brečela, když jsem pomyslela na to, že bych chtěla druhé dítě a navíc porodit přirozeně. Měla jsem pocit,že nejsem „úplná“, když nedokážu porodit „normálně“. Syn je naštěstí zcela v pořádku a je to šikulka a naše sluníčko. Teď čekám druhé dítě a o porodu raději vůbec nepřemýšlím.
Zcela chápu Vaše rozčarování nad tím,že vás poprvé nenechali porodit „normálně“ a že jste si to chtěla napodruhé a napotřetí prožít. Já zatím nevím, jaké to je držet dítě hned po porodu v náručí, poprvé jsem je pochovala až třetí den,kdy jsem měla trošku síly je udržet na rukou. Od té doby jsem si teprve začala uvědomovat,že je na světě.
Inspirovala jste mě svou odvahou a přesvědčením, a tak doufám,že si to podruhé taky lépe vychutnám a budu z toho mít krásný zážitek do konce života. Děkuji
J+J
 těhotná 
  • 

To je nezodpovědnost 

(5.3.2008 5:10:37)
Ahoj žabo. Váš článek mě šokoval.Nechápu, jak jste mohla být tak nezodpovědná a hazardovat s životem zejména dcery ale i svým.
 gatto 


Re: To je nezodpovědnost 

(5.3.2008 8:48:49)
Jste vůbec normální? Běžte si s tou vaší "zodpovědností" někam a starejte se hlavně o sebe! Podle vašeho příspěvku soudím, že jste velice nezodpovědná matka, protože vaše děti učíte stejným předsudkům, jednoduchosti a demagogii, kterou zastáváte sama.
 markéta 
  • 

nezodpovědnost 

(7.4.2008 23:08:33)
po přečtení článku a některých obdivných reakcí na autorčino jednání jsem nabyla názoru, že my zdravotníci jsme banda hlupáků, kteří nevědí co mají dělat a že každá 1-3 děti odrodivší matka je daleko erudovanější než atestovaný lékař který rodí děti dvacet, třicet let. Já čekám během čtrnácti dnů narození svého prvního dítěte a ač jsem zdravotník (a nebo právě proto že jsem) nedovolila bych si odmítnout protržení plodových blan, nástřih, nebo dokonce někomu radit kdy má přerušit pupečník, copak si děvčata myslíte že to Ti lidé dělají poprvé? Zdá se Vám to málo přirozené? Jeďte rodit třeba do Ghany... Škoda že tady nepřispívají takové, které své děti díky svým hrdinstvím a mateřským a těhotenským instinktům při porodu pochovaly, nebo zmrzačily, a že jich je dost o tom nepochybuju. Chvála Bohu jsem se podobným ubohým diskuzím na internetu dosud úspěšně vyhýbala a po dnešním zážitku budu vyhýbat definivně!
 maw 


Re: nezodpovědnost 

(4.7.2008 23:46:37)
Takovy zaostaly chytry mam nejradsi. Jak ses naucila kadit, kdyz jsi byla mrne? Slo to samo, nebo uz tehda vedecky? Predpokladam, ze dietolog Ti urcuje, co a kdy mas jist, protoze sama nepoznas, ze mas hlad.
Prosim te, jak mi vysvetlis stovky zen, ktere v klidu porodily doma? A tisice otresnych pripadu na salech - protoze proc by se personal zdrzoval obtezoval ap. Je to kusovka, postrada to lidsky rozmer. Snad si to zazijes.
Není pravda, ze doktor ma dycky pravdu - a nejhorsi jsou ti nejchytrejsi. Jeden mi tvrdil po uraze kolena, ze meniskus - operace se nekonala, meniskus to nebyl, ale jiny by se operovat nebyl, byl dost presvedcivy. Jiny zase chtel byt chytry, tak povidal: a vidim, tady uz byla operace toho palce (na ruce). Rikam ze ne, ze ta jizva je od zehlicky. Chtel se ukazaz chytrak. Jiny mi chtel operovat vyrustek na holeni kosti, coz ukazal RTG bolaveho kolena. Samo o sobe kravina. Nikdy ale nechtel snimek druheho - co kdyz tam mam stejny vyrustek a problem nedela?
Znam pripad, kdy dite skoncilo na onkologii po trech letech po jipkach - vzdor vsem snaham rodicu vyloucit boreliozu. Podarilo se tesne predtim, nez mela zacit chemo. Chapes, o co tu slo?
Automechanikovi pujdes rozbit hubu, ty jako prvni, kdyz ti blbe spravi auto.
 SilviaSP 


Vzkaz pro  

(20.7.2008 10:53:33)
Mila Maw nezlob se, ale musim reagovat na vsechny tve reakce na nazor jinych maminek. To, ze mi trvalo mnohem dele prelustit tvoje nazory nez samotny prispevek one matky tri deti, snad zminim jen okrajove, protoze nedavaji hlavu ani patu. Lidi jako ty by snad ani nemeli psat. Dovedu si te predstavit v normalnim zivote jako hulvata a sprsteho clovekas nedostatkem pochopeni pro druhe, vecne nespokojeneho a jen s tvou "vlastni pravdou". Tolik k tobe!
Clanek ktery jsem cetla byl jako prispevek do nejakeho zenskeho casopisu urceny pro dlouhe vecery, kdy nemate co dělat. Moc hezky napsany, ale jinak ho nebudu nijak zvlast komentovat, protoze si osobne myslim, ze je to kazdeho vec jaky zpusob porodu si zvoli. Pokud se pritom neco stane matce nebo diteti, at si to ta matka nase sama po zbytek zivota s vycitkama "kdybych tenkrat....! Ja osobne volila ten v PV porodnici. Vyvolany ve 42+6 tydnu s odberem pupecnikove krve, takze lekarska ucast nutna a nelituji, spise dekuji.
Na co bych ale chtela reagovat je na ceske zdravotnictvi. Ja na neho nedam dopustit. A vsem matkam a jinym lidem doporucuji, zajedte si na nekolik let do zahranici a modlete se aby jste tam neonemocneli. Za vsecho se musi platit a to vam opravdu jeste nezaruci kvalitni peci. Ja jsem nekolik let zila v USA (lekarskou peci jsem potrebovala nekolikrat, vcetne tehotenstvi) a i kdyz je v USA mnohem lepsi a prijemnejsi prostredi a v cekarnach se citite jako u nekoho na navsteve v obyvacim pokoji, prece jen je kvalita a pristup naseho zdaravotnickeho personalu daleko lepsi. Bohuzel vsude se najdou i cerne ovce, ale to jeste neznamena, ze cele nase zdravotnictvi je v troskach. A tobe mila Maw rikám toto: kdyz te lekari tak rozciluji, zustan doma a uvar si hemankovy caj a k lekarum nechod, kdyz jsou tak hrozni! Premyslela jsi nekdy nad tim, ze tve spatne zkusenosti s lekari jsou jen reakci na tvuj negativni pristup a na tve "kouzlo osobnosti". Vzdyt ne nadarmo se rika: "Jak se do lesa vola, tak se z lesa ozýva. :-)
A vsem zdravotnim sestrickam preji hodne zdravi a za sebe i sveho syna 15 mesicu moc dekuji..... drzte se. A nezapominejte ze dobre slovo vam nic neudela a naopak nas "pacienty" pohladi na dusi. Dekuji Silvie
 Nadějka 


Re: Vzkaz pro Silvii 

(21.7.2008 14:47:09)
Silvie,

přispěji se svou trochou do mlýna. Je hezké, že máš s českým zdravotnictvím tak dobré zkušenosti. Já jsem spíš na straně Maw, bohužel ... Jeden příklad z doby ne příliš dávné. Nedostala jsem menstruaci a protože se s manželem snažíme o miminko, myslela jsem si, že "už" a běžela do lékárny pro těhotenský test. Ten se ale ukázal jako negativní. Následovala návštěva gynekologa, který těhotenství rovněž nepotvrdil. Proč jsem tedy ale nedostala měsíčky a proč mě hodně bolí prsa, na to mi odpověď nedal. Prý mám přijít za měsíc, jestli se nic nezmění. Nic se nezměnilo. Další návštěva gynekologie pro mě neznamenala odpověď na moje otázky proč (prý neví), pouze jsem dostala injekci na vyvolání menstruace. Po třech dnech se dostavila nikoliv menstruace, ale velká bolest žlučníku, která mě zahnala až do nemocnice na kapačku (a že něco vydržím). Snažila jsem se doktorovi v nemocnici vysvětlit, že to bude zřejmě z té injekce na menstruaci, ale nezdálo se, že by to bral na vědomí. Naopak si chvíli před koncem dokapání "léku", který způsobuje to, že se cítíš jak v alkoholickém opojení, takže vnímat je v tu chvíli docela náročné, ke mně doktor přisedl a začal mi vysvětlovat (připomínám, že bez jakéhokoliv vyšetření kromě pohmatu), že bude nejlepší, když si žlučník nechám vyoperovat, abych s ním neměla "takové potíže".
Pak mě poslali samotnou ven, nenabídli se, že mě doprovodí k manželovi, který na mě čekal před vchodem. Naštěstí jsem se dopotácela v pořádku ...
Menstruace se nakonec dostavila pátý den, na dva dny, aby se pak zase cela ztratila ... Opět jsem navštívila gynekologa, kde jsem si stěžovala na vedlejší účinky injekce. Pan doktor mi nabídl, že mi může dát ještě jednu, abychom měli jistotu, že je to opravdu po ní. S díky jsem odmítla a rozhodla se řešit svůj problém jinou cestou. Do čtrnácti dnů jsem dostala menstruaci zásluhou jódu a dalších minerálních prvků, které jsem užívala na doporučení paní, co se zabývá alternativní medicínou a od té doby nemám problém. Mimochodem můj "na operaci zralý" žlučník se od té doby neozval a že je úplně v pořádku dokázalo i sonografické vyšetření ... Co tedy dodat??? Těžko pak můžeš mít 100% důvěru v lékaře ...
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Vzkaz pro Silvii 

(21.7.2008 17:53:36)
Nechci se zastávat zdravotníků, mě třeba snad nikdy až na zubaře žádný pořádně neřekl co mi je a nepomohl uplně od bolesti kolena, od nejspíš nalomeného prstu, který nepoznal, jelikož teď mám prst křivý, ale připadá mi hloupé srovnávat porodnictví s bolestí žlučníku, blbej žlučník omezuje jeho vlastníka, kdežto blbej porod hlavně mimčo, aspoň o to jde v tu dobu všem mámám nejvíc ne? A Žaba neměla blbej porod, jen nebyl podle jejích představ a co na tom? Děti má zdravý, tak ať děkuje personálu, všechno nejde podle toho jak si to člověk vysní a že jedno dítě porodila přirozeně a nic se jí ani děcku nestalo neznamená, že ty předchozí dva by proběhly stejně...zbytečná diskuze, ale hanět někoho, kdo vám pomohl a hlavně miminku na svět je hnus, zamyslete se a jestli zdravotníkům nevěříte, jak jsem psala výš, roďte doma třeba za pomoci sousedky která tomu zajisté rozumí víc.

A k článku: přijde mi to praštěný, možná je to psáno těsně po porodu, kdy matka ještě nemá všechny hormony v normálu:(
A co se týká nadstandardního pokoje, nechápu jak to někdo může zaplatit, za co, za 3 dny vyhozený prachy, to se to nedá přežít na normálním? Snad bych uvítala jen to, že jsem tam sama, ale na TV, ani net jsem tedy já v porodnici rozhodně neměla čas ani náladu, ale třeba se někdo radši zaobírá vybavením pokoje než svým čerstvým miminkem
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Vzkaz pro Silvii 

(21.7.2008 18:07:27)
Dito, a co je ti do toho, jestli někomu stojí za to zaplatit si nadstandardní pokoj? Mně to taky za to stálo, z více důvodů. Tak třeba neomezený návštěvy, taky mě na pokoji neprudil nikdo další, kdo by se mnou chtěl konverzovat, a pak taky výběr jídla ze všeho, co v nemocnici ten den vaří.
 Táňa, 2kluci 
  • 

Re: Vzkaz pro Silvii 

(21.7.2008 22:06:09)
Bože, proč jsi tak netolerantní? Co je špatného na nadstandartním pokoji???? Každá jsme přece jiná, někdo si chce pokecat někdo chce být sám atd atd. Těch důvodů může být daleko víc, zkus se někdy na věci dívat i z druhé strany..
 SilviaSP 


Vzkaz pro  

(20.7.2008 10:53:33)
Mila Maw nezlob se, ale musim reagovat na vsechny tve reakce na nazor jinych maminek. To, ze mi trvalo mnohem dele prelustit tvoje nazory nez samotny prispevek one matky tri deti, snad zminim jen okrajove, protoze nedavaji hlavu ani patu. Lidi jako ty by snad ani nemeli psat. Dovedu si te predstavit v normalnim zivote jako hulvata a sprsteho clovekas nedostatkem pochopeni pro druhe, vecne nespokojeneho a jen s tvou "vlastni pravdou". Tolik k tobe!
Clanek ktery jsem cetla byl jako prispevek do nejakeho zenskeho casopisu urceny pro dlouhe vecery, kdy nemate co dělat. Moc hezky napsany, ale jinak ho nebudu nijak zvlast komentovat, protoze si osobne myslim, ze je to kazdeho vec jaky zpusob porodu si zvoli. Pokud se pritom neco stane matce nebo diteti, at si to ta matka nase sama po zbytek zivota s vycitkama "kdybych tenkrat....! Ja osobne volila ten v PV porodnici. Vyvolany ve 42+6 tydnu s odberem pupecnikove krve, takze lekarska ucast nutna a nelituji, spise dekuji.
Na co bych ale chtela reagovat je na ceske zdravotnictvi. Ja na neho nedam dopustit. A vsem matkam a jinym lidem doporucuji, zajedte si na nekolik let do zahranici a modlete se aby jste tam neonemocneli. Za vsecho se musi platit a to vam opravdu jeste nezaruci kvalitni peci. Ja jsem nekolik let zila v USA (lekarskou peci jsem potrebovala nekolikrat, vcetne tehotenstvi) a i kdyz je v USA mnohem lepsi a prijemnejsi prostredi a v cekarnach se citite jako u nekoho na navsteve v obyvacim pokoji, prece jen je kvalita a pristup naseho zdaravotnickeho personalu daleko lepsi. Bohuzel vsude se najdou i cerne ovce, ale to jeste neznamena, ze cele nase zdravotnictvi je v troskach. A tobe mila Maw rikám toto: kdyz te lekari tak rozciluji, zustan doma a uvar si hemankovy caj a k lekarum nechod, kdyz jsou tak hrozni! Premyslela jsi nekdy nad tim, ze tve spatne zkusenosti s lekari jsou jen reakci na tvuj negativni pristup a na tve "kouzlo osobnosti". Vzdyt ne nadarmo se rika: "Jak se do lesa vola, tak se z lesa ozýva. :-)
A vsem zdravotnim sestrickam preji hodne zdravi a za sebe i sveho syna 15 mesicu moc dekuji..... drzte se. A nezapominejte ze dobre slovo vam nic neudela a naopak nas "pacienty" pohladi na dusi. Dekuji Silvie
 Jana 
  • 

Re: nezodpovědnost 

(4.3.2009 8:39:45)
A proč teda chodíte k lékaři? Raděj to NEDĚLEJTE! Možná nebude od věci si medicínu vystudovat a být lékařem sám sobě. Co? Ale to asi neuděláte, ještě by jste byla stejná jak ty paka doktoři, že?
 Mami+mimi 13měsíců 
  • 

Nechápu tento "zvláštní" postoj 

(21.7.2008 14:27:11)
Já si na svůj-květen 2007 nemůžu stěžovat,proběhl císařským řezem a nikdy bych neriskovala to,co autorka článku.A ty,co chtějí rodit doma,už nechápu vůbec.Vždyť tolik riskují,jak se píše výše-pak se s následky sice musí "poprat" samy,ale jak k tomu přijde to nebohé miminko?V blízkosti Brna se nedávno stalo,že při takovém porodu doma /s dulou/ došlo k přiškrcení miminka a i když ho poměrně rychle přivezli na JIpku na Obilňák,tak bude mít trvalé následky.A něco podobného může nastat kdykoliv,nikdy nevíte jaká komplikace se dostaví,i když celé těhotenství bylo v pořádku.I když u mě kvůli akutní hypoxii museli nařídit okamžitou sekci /s epidurálem,takže miminko jsem si užila/,brala jsem to jako vysvobození,protože po 2,5 dni po odtoku plodové vody jsem se dost bála,že miminko může mít bez této "ochrany" problém a navíc když 2,5 dne posloucháte ve vedlejších porodních boxech to šílené kvílení a utrpení rodiček,tak jste nakonec rády,že rodit "přirozenou cestou" nemusíte
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Nechápu tento "zvláštní" postoj 

(21.7.2008 17:32:44)
Souhlasím s tímto názorem a také o několik řádků výše s názorem Jany Udivené a když jste všechny tak nespokojené s českým porodnictvím, tak roďte tedy doma, když je to podle vás lepší a riskujte život miminka, buďte rády za to co máte a že to nebylo zcela podle vašich představ bych neřešila, mě třeba nenastřihli a byla bych za to radši než když jsem se roztrhla, až se někdy rotzhnete až přes konečník, potom nadávejte jen samy sobě, mě se to naštěstí nestalo, ale četla jsem o tom dost hrůzných příběhů a nemoci se pomalu do konce života vyprázdnit jedním otvorem anebo u toho trpět...ale je to vaše volba, kdo chce kam....
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Nechápu tento "zvláštní" postoj 

(22.7.2008 7:51:10)
Dito, tos asi nepochopila, že nástřih je od toho, aby ho odborník proved ve chvíli, kdy hrozí právě to velký natržení.

Mně se nástřih hojil půl roku - závidíš, žes ho neměla? Hm, já zas závidim těm, kdo se natrhly jen na pár stehů...
 Hanka 37, Jan 7/2001+ jedno na cestě 
  • 

Re: Nechápu tento "zvláštní" postoj 

(23.7.2008 20:31:26)
Po přečtení článku autorky "žáby" mi rovněž nedalo než napsat svůj názor. Rovněž nechápu tento "zvláštní" postoj. A protože se nechci příliš dlouho rozepisovat, tak snad jen pár poznámek. Syna jsem porodila zcela neplánovaně císařským řezem v plné narkóze a přesně týden před termínem. Důvodem bylo, že by se jednalo o porod koncem pánevním, což jsem se dověděla až po příjezdu do porodnice, kdy mi již doma odtekla plodová voda. A přesto, že "dávat se dohromady" po císaři je asi o něco zdlouhavější než po normálním porodu, tak jsem lékařům vděčná, že se takto rozhodli a nenechali trápit "normálním" porodem ani mně a ani miminko. Myslím si, že náročný přirozený porod (třeba za použití zvonu nebo kleští) je pro miminko i z hlediska možných následků daleko horší než tzv. císař. A co se týká kojení a toho, že jsem syna neměla hned po porodu u sebe: i přes mé ne příliš velké "přednosti" a zánět prsu, se kterým jsem skončila na zákroku na chirurgii, jsem syna kojila 1,5 roku a z toho plně 6 měsíců. Dále si myslím, že pro vztah matky a dítěte je důležitá celá řada faktorů a ne pouze to zda má matka dítě okamžitě po porodu u sebe či nikoli. Naše maminky nás dostávali pouze ke kojení a rozhodně si nemyslím, že bychom s nimi měli proto horší vztahy nebo z nás vyrostli horší lidé.
 gekon 


Jsi úžasná 

(21.7.2008 15:32:11)
Žabo, jsi úžasná. Fandila jsem Ti u Tvého 3. púrodu. Jako by to tak sama příroda chtěla...
Já mám taky hodně dioptrií. Jedno oko prakticky slepé, na druhém 14 dioptrií. A taky mám dětskou mozkovou obrnu, takže jsem se v myšlenkách s přirozeným porodem skoro rozloučila. Ale kdo ví...
Šárka
 Andrea J. 
  • 

Moc pěkně napsaný článek.  

(21.7.2008 17:18:20)
Ke konci jsem se neubránila i upřímnému smíchu jak krásně byly popsané tvé pocity. Bavila jsem se možná proto že jsem ještě nerodila, ale těším se na to ;-) Díky za takový článek :-)
 Dana 
  • 

Re: Moc pěkně napsaný článek.  

(22.7.2008 9:04:29)
Opravdu pěkně napsaný článek.Rodila jsem dvakrát.Do porodnice jsem jela vždy až když jsem byla už otevřená na 5cm,takže to pak šlo rychle.Ale u druhého porodu,když už máte doma dítě,babička daleko,manžel na služebce,tak se mi také honily v hlavě různé myšlenky.Dokonce jsem byla dohodnutá se sestrami na por.sále,že kdyby to jinak nešlo,tak si zavolám sanitku a přijedu i s první dcerou,která byla na to připravena a v batůžku měla zabalené hračky,pití a jídlo pro sebe.Některá sestřička by si jí nechala zatím u sebe,než by manžel přijel.
Nakonec to manžel stihl,přijel domů,odvezl mě do porodnice a odjel s dcerou domů jí hlídat.Za hodinu a půl jsem mu volala,že máme druhou holčičku.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.